Winamp Logo
Podcastok - Szabad Európa Cover
Podcastok - Szabad Európa Profile

Podcastok - Szabad Európa

Hungarian, News, 1 season, 553 episodes, 3 days, 19 hours, 20 minutes
About
A Szabad Európa budapesti szerkesztősége által készített podcastok a politika, gazdaság, kultúra, egészségügy, oktatás és történelem témájában. Interjúk, riportok, beszélgetések, tudósítások Magyarországról és külföldről.
Episode Artwork

Vannak csecsemők, akik hónapokra a kórházban ragadnak, mert nincs elég hely az otthonokban

A rendszerből kétezer nevelőszülő hiányzik, nincs elég pszichológus, a gyerekek sokszor a legalapvetőbb készségeknek sincsenek a birtokában. A Szelfi vendége Illésné Áncsán Aranka és Bihari-Apáthy Judit, a Tűzcsiholó Egyesület munkatársa volt.
4/13/202439 minutes
Episode Artwork

Elemző: „Tankönyvi módon politizálás zajlik”

Van egy olyan konzisztencia Magyar Péter megnyilvánulásaiban, amely az ellenzéki pártokról ritkán mondható el – mondta Lakner Zoltán politológus podcastunkban. Szerinte a következetesség szükségesebb és keményebb feltételnek tűnik, mint a politikai tartalom, de kell a jó ütemérzék is.
4/12/202429 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Minden részlet a két ügyről, amelyen Ursula von der Leyen újrázása múlhat

Ismét ringbe száll az Európai Bizottság elnöki posztjáért Ursula von der Leyen, de esélyeit ronthatja két ügy, amelyek nemrég láttak napvilágot. Az egyik a Covid-járvány idején történt vakcinabeszerzést, a másik egy tanácsadói kinevezést érint. Podcastunkból részletesen megismerheti a vádakat.
4/11/202411 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Rajnai Gergely: Egyelőre nem hiányzik Magyar Péter mögül egy párt

A Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársa szerint Magyar Péter igyekszik független maradni, a választóknál ugyanis nagy pluszt jelent, hogy nem professzionális politikus. Az ellenzéki szereplők közül csak Gyurcsányról beszélt negatívan a szombati tüntetésen, hogy elhatárolja magát a DK-tól.
4/8/202438 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Sztárnak lenni tíz forinttal a zsebedben a Kádár-korban

Hogy éltek a Kádár-kor könnyűzenei sztárjai, a mai celebek elődei? Hogyan befolyásolták egyes zenekarok működését (akár létrejöttét vagy feloszlását is) a párthatározatok? Csatári Bence történész volt a vendégünk a Szelfiben.
4/6/202447 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Már keresi a módot a blokkolás blokkolására az EU

Legkésőbb a következő hétéves költségvetési ciklusról kezdődő egyeztetésig megoldást kell találni arra az ellentmondásra, hogy a tagállami szuverenitást biztosító vétójog az egységes fellépés és a gyors döntések akadálya lett. Egy 22 oldalas tervezetben keresi a lehetőségeket az Európai Bizottság.
4/4/202410 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Vitézy: Ha zárul az olló Karácsony visszaléphet

„A kormányhoz és a Fideszhez semmilyen közöm nincsen!” – mondja Vitézy Dávid főpolgármester-jelölt, aki azt is elárulta, hogy 2022-ben a Fideszre szavazott. A 3-as metró ügyében feljelentést fog tenni, Budapest nincs felkészülve olimpia megrendezésére, és nem kizárható Karácsony visszalépése.
4/1/20241 hour, 12 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Feladatunk az alkotmány értékeit érvényesíteni a közhatalmi döntésekben – archív beszélgetés Holló Andrással, 2. rész

„Nem az állampolgároknak akarunk kedvezni vagy a kormányzatnak ártani” – mondta az Alkotmánybíróság akkori főtitkára a Szabad Európa Rádió 1991-ben készült interjújában. A beszélgetés második részében szó esik a halálbüntetés körüli jogvitáról, a kamatadó-határozatról és a főtitkár feladatáról.
3/31/202426 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Schermann Márta: „Azt ígéri a társadalom az állami gondozottaknak, hogy majd gondoskodik róluk”

A társadalom peremére szorult embereket állít színpadra hivatásos színészekkel együtt Schermann Márta színházi rendező. A szakember a Szelfiben elmondta, hogy az ő tapasztalatai is megerősítik a gyermekvédelemmel kapcsolatos súlyos problémákat, amelyek az elmúlt hetekben kerültek nyilvánosságra.
3/30/202440 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

A NER kavarásai a Balkánon

Az elmúlt évtizedben a magyar kormány politikai barátokat és Mészáros Lőrinc, valamint Tiborcz István vezetésével befektetések sorát szerezte a Balkánon. Témánk a NER és a Balkán, vendégeink Németh Ferenc, a Magyar Külügyi Intézet Balkán-szakértője és Keller-Alánt Ákos, a Szabad Európa újságírója.
3/29/202432 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Egy retorikai lépéssel továbbment Ukrajna támogatása felé az EU

A korábbiaknál csendesebben, kisebb hírveréssel zajlott a múlt heti EU-csúcs Brüsszelben, de ha a hangos viták most el is maradtak, fontos döntések születtek Ukrajna vagy a bővítés témájában. Katonák küldése, a védelmi hadiipar, Bosznia tagsági esélyei – ezekről beszélünk a podcastban.
3/28/202410 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Ajtókat nyit meg, ápol és eltakar – megjelent a műkincspiacon a tehetős új NER -generáció

Száraz István, aki a jegybankelnök fiának, Matolcsy Ádámnak baráti köréhez tartozik, itthon leginkább strómanként ismert. Azonban számos nyugat-európai városban, így Bécsben, Párizsban és Londonban is fiatal magyar műgyűjtőként, a kortárs művészet mecénásaként tartják számon. Mi ezzel a probléma?
3/27/202418 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Lakner: Rogán Antal sem leválthatatlan

Rogán Antalnak nemcsak Magyar Pétertől, de Orbán Viktortól is tartania kell. Ha a választáson gyengébben szerepel a Fidesz, mint az elmúlt választásokon, annak lehetnek személyi következményei – véli Lakner Zoltán politológus.
3/27/202445 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Bíró-Nagy András: Felborult a Fidesz kampányterve

Bár a Policy Solutions elemzője szerint a Fidesz bohóckodásként állítja be Magyar Péter üzeneteit, egyelőre védekezésbe szorult. A budapesti főpolgármester-jelölti versenyben az a papírforma, hogy Szentkirályi Alexandra visszalép, Vitézy Dávid egyedül marad, az igazi releváns szereplő Lázár János.
3/25/202439 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Politikai konszenzus közjogi terméke – archív beszélgetés Holló Andrással az Alkotmánybíróságról

„Ez az alkotmánybíráskodás a jogrendszer alkotmányossága érdekében működik” – mondta a testület akkori főtitkára a Szabad Európa Rádió 1991-ben készült interjújában. Szó esik az átalakuló ország előtt álló legnagyobb jogi kihívásokról, így a privatizációról, a kárpótlásról és a választójogról.
3/24/202429 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Repkednek a százmilliók a Megafonnál

Év eleje óta csak a Megafon 120 milliót költött Facebook-hirdetésekre, a kormányhoz köthető oldalak összesen pedig már kétszázmillió fölött járnak. A Dezinformáció hatalmában a 2024-es választási kampány során népszerűsített, fizetett tartalmakat és finanszírozóit vizsgáljuk.
3/23/202453 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

„A falu egy fontos közösségi élménnyel lesz szegényebb, hogy nincsenek hétvégi meccsek” – Csillag Péter

Csillag Péter újságíró 2015-ben kezdte dokumentálni azokat a kistelepülési focipályákat, ahol az igazán nagy meccsek történnek: a „hátsó füveseket”. Az immár több mint 150 helyszínt bemutató sorozat olyan Magyarországot láttat a foci által, amelyet sokszor észre sem akarunk venni.
3/23/202434 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Elemző: „A Fidesz őszödi beszéde lehet, ha Magyar Péternek van érdemi hangfelvétele”

Ha létezik olyan hangfelvétel, amelyen a kancelláriaminiszter és az igazságügyi miniszter arról beszél, hogy Rogán Antal beavatkozott egy folyamatban lévő nyomozásba, az a Fidesz őszödi beszéde lehet. Ugyanakkor hitelességi kérdést vet fel, hogy Magyar miért őrizgette három évig.
3/22/202443 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

A szuverenitás lehet az európai versenyképesség áldozata

Sokszor bírálja a magyar kormányfő az uniós döntéshozókat, hogy nem tudnak lépést tartani az amerikai és kínai gazdasági fejlődéssel, emiatt a kontinens lemarad versenyképességben. Az EU állam- és kormányfői megtették az első lépést: fejlődési terv kidolgozására kérték a volt olasz kormányfőt.
3/21/20249 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Cél a totális szorongás - Ezeket a kifejezéseket érdemes használnia, ha írna egy orbáni évértékelőt

Biztonságunk és szuverenitásunk elvesztése, harc Brüsszellel, a baloldallal, Sorossal, a genderpropagandával – Csak néhány jellemző motívum Orbán Viktor beszédeiből. A politikus összes eddigi évértékelőjét elemezte egy infografikákkal gazdagon illusztrált cikkben Németh Dóra és Szalai Bálint.
3/20/202413 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Bod Péter Ákos: Közgazdasági szempontból nincs értelme az akkugyáraknak

Egyértelműen gyorsította az inflációt a választások előtti osztogatás. Bod Péter Ákos szerint a kormány tudatosan áldozta fel a költségvetés egyensúlyát a rövid távú politikai kalkulációk oltárán. „Politikai szempontból a beruházás megtérült, a választás meg lett nyerve” – mondta.
3/20/202445 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Elemzés: vészcsengő Orbánnál, gyenge retorika, erős érzelmek Magyarnál

Novák Zoltán szerint mivel a Fidesz nem képes megszólítani a fiatalokat, Orbán megnyomta a vészcsengőt, és felszólította idősebb táborát, hogy győzzék meg a gyerekeiket, kire kell szavazniuk. Magyar Péter retorikai képességei nem erősek, emocionálisan mégis bevonta a közönségét. Elemzés az ünnepről.
3/18/202440 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Akik szerint a demokrácia illegitim— archív beszélgetés az anarchiáról

Az anarchia nem egyenlő a káosszal, de a szó szerinti jelentést véve egy uralkodó nélküli világban a többség hatalma sem érvényes — mondta a Szabad Európa Rádió 1991-es interjújában Sükösd Miklós szociológus. A beszélgetésben szóba kerül József Attila anarchista kapcsolata és a spontán rend igénye.
3/17/202428 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Egy diktatúrában kellett egy demokratikus modellt felépítenünk – interjú dr. Gerevich József pszichiáterrel

Hogyan lehet egy diktatúrában demokratikus modellt kialakítani egy pszichiátriai osztályon, egyenrangú kapcsolatot orvos és páciens között, a páciensek erős beleszólását az osztály működésébe? Erről is beszélt a Szelfiben dr. Gerevich József pszichiáter, neurológus, író.
3/16/202440 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Erős politikai üzenet a magyar EU-pénzek miatt felvetett per, de nem Orbánnak

Az Európai Parlament elnöke úgy döntött, hogy pert indítanak az EU „kormánya” ellen, mert túl engedékeny volt a magyar kohéziós tízmilliárd euróról hozott pozitív döntéskor. A podcastban körbejárjuk, mekkora az esélye és kockázata egy ilyen eljárásnak.
3/14/202411 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Mi lehet a titka Balásy Gyula közpénzszázmilliárdokból kitömött cégcsoportjának?

Azt nem tudjuk, van-e jobb, de hogy lenne olcsóbb, az egészen biztos. Évek óta közpénzszázmilliárdok kötnek ki Magyarországon egy olyan cégcsoportnál, amely gyakorlatilag egyeduralkodóként állami cégek kommunikációját és rendezvényeit bonyolítja, szervezi.
3/13/202415 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Kunhalmi: Semmit nem tanult az ellenzék a kegyelmi ügyből

Semmilyen érdemi együttműködés nincs az ellenzéki pártok között, és ezen a kegyelmi ügy sem változtatott – mondja Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke. Szerinte egyre nagyobb sárkupacot dobálnak egymásra a pártok, és azt sem hallották meg, ami a Hősök terén történt, a civilek tüntetésén.
3/11/202453 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

„Vannak a politikai érzékenységből fakadó eltúlzott reagálások” – archív beszélgetés Solt Pállal

Harminc éve dolgozott bíróságokon és egy éve állt a Legfelsőbb Bíróság élén a jogász, amikor a Szabad Európa Rádió interjút kért tőle. A beszélgetés első részét egy hete idéztük fel. A második részben szóba kerül az alkotmánybírósági normakontroll, a nyilvánosság szerepe és az államfő felelőssége.
3/10/202430 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Volt, aki a nyomort hiányolta, mások a happy endet – film egy meleg roma párról

Itthon alig beszéltek róla, külföldön nemzetközi filmfesztiválokon díjazták, és húsznál több országban mutatják be. A Keskeny út a boldogság felé című dokumentumfilm egy meleg roma párról, útkeresésükről, álmaikról szól. Oláh Kata rendezővel és az egyik főszereplővel, Gagyi Gergővel beszélgettünk.
3/9/202439 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Lakner: "A régi és az új államfő sem mond igazat"

Van egy összekötő kapocs a régi és az új államfő között, az, hogy nem mondanak igazat – mondja Lakner Zoltán politológus. Sulyok Tamás saját náci múltú apja példáján keresztül, abban segíthetné az egész magyar társadalmat, hogy egyszer az életben túl tudjunk lendülni ezeken a történelmi traumákon.
3/8/202446 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Újabb dilemma: Ukrajna támogatása lehet a magyar hadiipari profit feltétele

Még csak terv formájában létezik az Európai Védelmi Ipari Program, de annyi már most látszik belőle, hogy kényes választás elé állítja majd a magyar kormányt. A podcastban körbejárjuk a NATO európai pilléreként emlegetett elképzelést, amely az Európai Unió közös biztonságát szolgálná.
3/7/202410 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Beszólogatások, tapintható feszültség, árulkodó testbeszéd a prágai V4-es csúcson

Tüntetők várták a V4-es csúcstalálkozóra érkező kormányfőket Prágában. Orbán Viktort a kegyelmi botrányra emlékeztették a tiltakozók, fütyültek, skandáltak, obszcén feliratú transzparenst emeltek a magasba, de a szlovák kormányfő Robert Fico sem járt jobban, őt hazaküldték - Oroszországba.
3/6/202413 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

„850 óriási vitorlásra, műfüves focipályára nincs szükség a nemzeti parkban” – civil szervezetek a Fertő tavi beruházásról

A törvényekkel és a józan ésszel is szembemegy, ha az eredeti tervek szerint valósul meg a Fertő-partra tervezett gigantikus állami beruházás – fogalmaztak a Szabad Európa podcastjában az ügyben aktív civil szervezetek képviselői. A beruházásért felelős Építési és Közlekedési Minisztérium hallgat.
3/5/202449 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Szakértő: A kultúrpolitika ma azt jelenti, hogy ki jut be Orbánhoz

Inkei Péter szerint Demeter Szilárd csak önmagát tudja menedzselni, úgy pattant elő, mint Pallasz Athéné Zeusz fejéből. A legnagyobb erénye, hogy nem okoz felfordulást. A miniszter holdingot hozna létre, pedig a vállalati szemlélet önmagában nem oldja meg a kultúra helyzetét – véli a szakpolitikus.
3/4/202438 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

„A bíró bármilyen befolyásolás esetén már nem mondható függetlennek” – archív beszélgetés Solt Pállal

Harminc éve dolgozott bíróságokon és egy éve állt a Legfelsőbb Bíróság élén a jogász, amikor a Szabad Európa Rádió interjút kért tőle. A beszélgetés első részében szóba került az újonnan felállított Alkotmánybíróság szerepe, az úgynevezett papi perek lezárása és a bírák függetlenségének igénye.
3/3/202430 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Somogyvári Gergő: „Ebben a filmben minden benne van, amire Magyarországon nem adnak pénzt”

A Fanni kertje Somogyvári Gergő rendező-operatőr első egész estés dokumentumfilmje. A hajléktalan férfi és a transz tizenéves barátságának történetét bemutató film megnyerte a Szarajevói Filmfesztivál zsűrijének különdíját, valamint a budapesti Verzió filmfesztivál közönségdíját.
3/2/202438 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Svéd belépés, Ukrán háború és Trump – a NATO idén megváltozhat

Magyarország közel kétéves huzavona után megszavazta Svédország NATO-csatlakozását. Változások előtt áll a NATO: új elnöke lesz a szövetségnek, Trump visszatérhet az USA-ban, ráadásul az ukrajnai háború folytatódik. Az Atlaszban a téma a NATO, vendégünk pedig Kis-Benedek József.
3/1/202427 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Vonakodik a versenyjogi fegyvert bevetni az EU a sajtószabadság érdekében

Új kockázatok és fenyegetések kísérik az idei európai parlamenti választásokat és az azt megelőző kampányt. A befolyásolási kísérletek és álhírek özönét nehéz úgy kivédeni, hogy a közösségi médiában semmilyen etikai szűrő nem működik. A podcastban szóba kerül a felhasználók és az EU felelőssége is.
2/29/202411 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

A bicskei botrány a jól működő gyermekotthonokra is ráéghet, az egész szakmát megbélyegzik

Hetek óta uralja a hazai közbeszédet a kegyelmi botrány. Miközben a parlamenti pártok egymásra mutogatnak, a leginkább érintettek hangját alig hallani, pedig a gyermekvédelmi szakemberek szerint a történet éppen arról szól, milyen elképesztő állapotban van a hazai gyermekvédelem.
2/28/202414 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Jávor Benedek: Derüljön ki, hogy az LMP melyik kapura játszik

Az LMP Vitézy Dávid indításával azt kockáztatja, hogy kizárják az Európai Zöld Pártból – mondja Jávor Benedek, a Párbeszéd – Zöldek EP-lista-vezetője.
2/26/202448 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

A teljes megengedéstől a teljes tiltásig – archív körkép az abortusz szabályozásáról

A terhességmegszakításról szóló jogszabályok módosítása is érzékeny témának számított a kilencvenes évek elején. Az új magyar demokráciának oldalt kellett választania, Európa liberálisabb vagy konzervatívabb részéhez csatlakozik – derül ki a Szabad Európa Rádió 1992-ben készült összeállításából.
2/25/202431 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Kiss Mari: Nem gondoltam, hogy gyűlölni fogjuk egymást

A színművész szerint a politikai nyomás abban is látszik, hogy ki válhat kedveltté, míg régen a színvonal igény és követelmény volt. Novák Katalin Győzikét felköszöntötte a születésnapján, míg Presser Gábor esetében erről nincs hír. A tolerancia helyett a hencegés és a büntetőfékezés lett az alap.
2/24/202453 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Ruff Bálint: Egy lojális aláírógépre van Orbánnak szüksége

Milyen kihívásokkal néz szembe a Fidesz? Mennyit árthat Magyar Péter? Az ellenzék megérti-e a youtubertüntetés üzenetét? Valóban a jogszabályokon múlik a hatékony gyermekvédelem? Ruff Bálinttal ezekre a kérdésekre keressük a választ az Elemző mostani adásában.
2/23/202436 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Egyik nagy támogatója nélkül készül az újraválasztásra Ursula von der Leyen

Jól használta ki az időt és a pozíciót is az elmúlt öt évben az Európai Bizottság elnöke, akinek első jelölése nem volt zökkenőmentes 2019-ben – mondja brüsszeli tudósítónk a podcastban. Arról is beszélünk, ki örül nagyon, és ki kevésbé annak, hogy a bizottsági vezető várhatóan a helyén marad.
2/22/202411 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Többen jeleztek sok mindent – interjút adott a bicskei gyermekotthon volt nevelője

Interjút adott a Szabad Európának a bicskei gyermekotthon volt nevelője. Bárnai Árpád és egy kollégája lépett fel először a gyerekeket szexuálisan bántalmazó igazgatóval és az ügy eltussolásában segédkező helyettesével szemben. Az interjú készítője, Kerényi György a Sztoriban vendége.
2/21/202417 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Herczog Mária: Amit ma elvárnak a nevelőszülőktől Magyarországon, az teljesíthetetlen

A kegyelmi botrány kapcsán sokkal több szó esik a politikai felelősségről, mint a gyermekvédelemről, noha a szakemberek szerint ez az ügy valójában a gyermekvédelmi rendszer leggyengébb pontjait mutatja meg. Herczog Mária szociológust, gyermekvédelmi szakembert ezekről a gyenge pontokról kérdeztük.
2/19/202430 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Elemző az évértékelőről: Orbán mártírt avatott Novákból és Vargából

Győri Gábor szerint a kormánynak nem erőssége a bocsánatkérés, pedig a helyzet súlyossága még azt is indokolta volna, hogy Orbán külön beszédet szánjon a kegyelmi ügyre. Így az egészet be lehetett szorítani tíz percbe. Bár a jobboldalon is érezhető a felháborodás, az áldozatokról mégsem esett szó.
2/19/202433 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

"A repülőgépi kényelmet nyújtó álomexpresszek" - archív összeállítás az államvasutakról

A vonatközlekedésről készített pillanatfelvételt 1992-ben a Szabad Európa Rádió. A személyszállítási szokások átalakítása mellett szóba került, hogyan tervezik a vasút korszerűsítését világszerte és mivel akarják visszacsábítani az utasokat a költségesebb és környezetszennyezőbb autókból.
2/18/202428 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Hajnóczy Soma: „Engem az alkotás mozgat”

Az embernek az az érzése, hogy Hajnóczy Somából nem csak egy van, a többszörös világbajnok bűvész annyi mindennel foglalkozik egyszerre. Könyvet ír, társasjátékot fejleszt, zenél, videózik, ezer helyen lép fel. Közben házat vesz egy rászoruló családnak, és hajléktalanoknak „varázsol” pénzt.
2/17/202448 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Két éve robbant ki az háború Ukrajnában

Volodimir Zelenszkij nemrég leváltotta a hadsereg főparancsnokát, az Egyesült Államok nem tudja biztosítani a megígért támogatásokat, és Oroszország ha lassan is, de folyamatosan területeket szerez. Szakértők szerint a háború kitörése óta Ukrajna egyik legnehezebb időszakát éli.
2/16/202432 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Elemző: A kegyelmi ügyben a politikai felelősség Orbán Viktoré

Fájóan hiányzik a bocsánatkérés az áldozatoktól, és a miniszterelnök felelősségvállalása – mondja Ruff Bálint és Lakner Zoltán. Az Elemző rendkívüli különkiadásában a kegyelmi ügy következményeiről és tanulságairól beszéltünk.
2/15/202456 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

A klímaprogramtól a gazdatüntetésekig: így okoz feszültséget az uniós zöldátállás

Több folyamat ér össze, amikor az Európai Unió több tagállamában utcára vonulnak a mezőgazdasági termelők. A belvárosi úttestre tejet, trágyát borító traktorok pár évtizede mindennapos látványnak számítottak. A podcastban beszélünk arról, hogy miért tűntek el és tértek most vissza. Szóba kerül
2/15/202412 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Sok a szöveg, beszéljenek inkább az ábrák, a grafikonok

Minél gyorsabban, érthetőbben, látványosabban akarunk információhoz jutni napjainkban; ebben segíti az olvasót az adatvizualizációs újságírás. Egy téma kiált a grafikonokért, táblázatokért, interaktív ábrákért.
2/14/202413 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Gyermekvédelmi szakember: Ha egy döntéshozó váratlanul bemenne egy gyerekotthonba, szégyenkezve jönne el

Kuslits Gábor szerint a jogsértések gyakorisága eltompítja az érzékenységét azoknak, akiknek ezekre kellene felhívniuk a figyelmet. Egy intézményvezető nem engedhetné meg, hogy a munkatársai egyedül maradjanak a gyerekekkel.
2/12/202431 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

„A médiának nem funkciója, hogy pártakaratok megfogalmazója legyen” – archív interjú Schlett István politológussal

A sajtó szerepéről, a rendszerváltás nehézségeiről, a társadalom drasztikus átalakulásáról beszélt a Szabad Európa Rádiónak 1992-ben adott interjúban a történész-politológus. Szerinte a politika érdeke, hogy ellenőrző erőként működjön a média, amelynek függetlensége kulcs a közönség megtartásához.
2/11/202430 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Újra aktívak a fideszes facebook-trollok

A Political Capital kutatása apropóján arról beszélgetünk, hogyan jelenik meg a dezinformáció a közösségi médiában, milyen technikákat használnak egyes szereplők a dezinformáció terjesztésére, kik is valójában a „trollok”, és mit csinálnak.
2/10/202439 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Itt nem őrzik a hagyományt, hanem abban élnek az emberek – Mohos Zsófia Görbeország projektje

Palócföld természetközeli, apró falvaiban a mai napig élnek olyan idős emberek, akik hétköznap is hagyományos viseletben járnak. Mohos Zsófia őket fényképezi évek óta. Képei egy épp eltűnőben lévő, nehéz, de a mainál talán emberibb léptékű világot idéznek.
2/10/202428 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Lakner Zoltán: A Fideszben már bőszen keresik, milyen ellenügyet tudnak kreálni

Novák Katalin kegyelmi ügye a fideszes szavazókat sem hagyja hidegen, kibekkelés és ellenügykreálás lehet a Fidesz válasza – mondta Lakner Zoltán az Elemző adásában még azelőtt, hogy Orbán Viktor alkotmánymódosítást jelentett be.
2/9/202439 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Mindkét fél nyert: így talált frakciót majdani EP-képviselőinek Orbán Viktor

A múlt heti EU-csúcs hírei mellett eltörpült az a bejelentés, hogy a Fidesz EP-képviselői a választások után az Európai Konzervatívok és Reformerek frakciójába ülhetnek. A podcastban körbejárjuk, hogyan születtek a múlt heti döntések, és miért lehet elégedett mindenki.
2/8/202411 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Több tízmilliárdos üzlet és tökéletes kampányeszköz – minden adatunk Rogán Antal felügyelete alá kerülhet

Vége a papíralapú ügyintézésnek, pár év, és minden, állammal, közszolgáltatóval kapcsolatos ügyünket mobilon intézhetjük – ígéri a kormány. A program a titkosszolgálatokat is felügyelő Rogán Antal alá tartozik, de szakértők szerint adatvédelmi szempontból aggályos, bár hatalmas üzleti lehetőség.
2/7/202411 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

A nagy akkuvita, 2. rész

Vita az akkugyárakról Éltető Andreával és Kaderják Péterrel. A második részben szóba kerül a gyárak környezeti terhelése és vízhasználata, a munkavédelem, hogy mit tehetnek a hatóságok. Vendégeink kitérnek arra is, megéri-e százmilliárdokkal támogatni az akkumulátorgyárak Magyarországra települését.
2/6/202446 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

A nagy akkuvita, 1. rész

Vita a magyarországi akkumulátorgyárak helyzetéről Éltető Andreával és Kaderják Péterrel. Az első részben az akkugyárak gazdasági hasznosságáról, a magyar hozzáadott érték növelésének lehetőségéről, a gyárak egyetemi együttműködéseiről és a környezeti fenntarthatóságról lesz szó.
2/5/202442 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

„A halogatásnak több előnyét látom, mint hátrányát” – archív beszélgetés Kövér Lászlóval az ügynöktörvényről

A besúgók, a volt titkosszolgálati munkatársak kiszűrése a közéletből volt az egyik legfontosabb téma a kilencvenes évek elején a parlament Nemzetbiztonsági Bizottságában – derül ki az 1992-es interjúból, amelyben a testület akkori elnöke, Kövér László a demokratikus elvárásokról is beszélt.
2/4/202430 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Elfogadni a halál törvényszerűségeit – interjú Révész Renáta Liliána pszichológussal, gyásztanácsadóval

Pszichológus, gyásztanácsadó, meseterapeuta, aki krízishelyzetekben lévőknek segít. Polcz Alaine tanítványa volt. Azt mondja, sok minden lehet nagyon nehéz az embernek, nem csak az, hogy elfogadja a betegséget vagy a halált. Révész Renáta Liliána a Szelfi vendége.
2/3/202443 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Lengyelország: rendszerváltás vagy alkotmányos válság?

2/2/202433 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Most nem lehet „kávészünet” – az EU-csúcson Orbán Viktornak színt kell vallania Ukrajnáról

Vörös vonalat lép át a magyar kormányfő, ha megvétózza az Ukrajnának szánt EU-s pénzügyi támogatást – mondta több magas beosztású diplomata brüsszeli tudósítónknak. Mi várható a találkozón, mi lehet az esetleges vétó következménye, és valóban Amerika térnyerésétől fél-e a magyar vezetés? Podcast.
2/1/202411 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Mindent egy lapra, Trump győzelmére tesz fel az Orbán-kormány?

Az Orbán-kormány az elmúlt négy évben olyan kapcsolatrendszert épített ki az amerikai konzervatívok körében, amire az egész világ felfigyelt. Garamvölgyi Flóra azokról a szervezetekről írt, amelyeken keresztül igyekszik erősíteni kapcsolatait a magyar kormány a Trumphoz közeli republikánusokkal.
1/31/202414 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Katonai szakértő a magyar NATO-álláspontról: A biztonságot nem tenném kockára

Csiki Varga Tamás úgy véli, a hidegháború óta a legjelentősebb hadgyakorlatot tervezi a NATO. Mivel az orosz narratíva szerint a Nyugattal állnak hadban, érthető, ha a katonai szövetség a legrosszabbra készül. Szerinte rendkívül kellemetlen, hogy a törökök beelőztek a svéd NATO-tagság ügyében.
1/29/202439 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

„Egy elmaradt társadalom omlott össze” – archív műsor a bolsevik ígéretről, 2. rész

Az 1917-es októberi orosz forradalom 75. évfordulóján részletesen foglalkozott a Szabad Európa Rádió a hatalomátvétel történetével, hátterével és következményeivel. Az 1992-ben több részletben sugárzott műsor második részét tesszük közzé.
1/28/202427 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Gyabronka József: A Kubatov-listák a színészekre is érvényesek

A színész azt mondja: egyes színházak kötelességüknek érzik, hogy a szórakoztatás mellett ráismerjünk saját butaságainkra is. A politikai élet mentén a színházi is megosztott. Ha pedagógus lenne, a Holt költők társasága című előadás után megint sírna a nézőtéren.
1/27/202441 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Elemző: A Budapest-bérlet kampánykérdés, amivel gyenge pontot találtak el

A kormányfő egy kávészünettel közelebb a ’26-os győzelemhez, és neki csak ez számít – mondja Ruff Bálint, amikor a svéd NATO-csatlakozás nyomán előjön a brüsszeli kivonulás képe. Szerinte az ellenzék még mindig a választás technológiai kérdéseinél tart, és Vitézy Dávidból főpolgármester-jelölt lesz.
1/26/202427 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Nincs jogi lehetőség Ukrajnának adni a Magyarországnak szánt uniós forrásokat

Magyarország volt a téma az Európai Parlament legutóbbi plenáris ülésén, ahol a magyar kormányfő mellett az Európai Bizottság elnökét is kritizálták. Podcastunkban körbejárjuk, kettejük közül ki van inkább célkeresztben, miért került újra napirendre a magyar kormány és az Ukrajnának szánt támogatás.
1/25/202412 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Nem értik a cukrászdák, kiskocsmák, miért kell jelenteniük, hány korsó sör és mennyi sütemény fogyott

Január 1-je óta adatszolgáltatásra kötelezik a kocsmákat, cukrászdákat, kisvendéglőket. Minden rendelés után el kell küldeniük a turizmusért felelős állami szervnek, mennyi sört, sütit fogyasztanak a vendégek, mennyibe kerül a rántott hús. Az érintettek véleményét Wiedemann Tamás írta meg.
1/24/20249 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

„Becsületbeli ügy” – Mikesy András, a Küldetés – Keresztény Pedagógusok Szövetségének alelnöke

Miért ilyen gyenge a kormány oktatáspolitikája? Hogyan fogadták a vallásukat gyakorló emberek döntően fideszes világában az egyházi iskolák tanárainak kormánykritikus kiállását? Podcastunkban ezekről is beszélt Mikesy András, a Küldetés – Keresztény Pedagógusok Szövetségének alelnöke.
1/23/202439 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Pálinkás József: A Horizont és Erasmus helyett indított program csak politikai termék

Az MTA korábbi elnöke és egykori oktatási miniszter szerint az alapítványi átalakítás komoly károkat okozott, de egy hét alatt vissza lehetne fordítani a folyamatot. A kutatók körében apátia van. 2001-ben nagyon más volt a Fidesz, Orbán akkor az oktatási kérdésekbe nem szólt bele.
1/22/202442 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

„Oroszország népeinek egyenlősége és önállósága” – archív műsor a bolsevik ígéretről

Az 1917-es októberi orosz forradalom 75. évfordulóján részletesen foglalkozott a Szabad Európa Rádió a hatalomátvétel történetével, hátterével és következményeivel. Az 1992-ben több részletben sugárzott műsort két részben tesszük közzé.
1/21/202422 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Iványi Gábor: Az Isten meg fogja verni ezeket a gazembereket

Még küzd, de nem tudja meddig bírja. Azt mondja: majdnem ott tart, ahol 50 évvel ezelőtt, annyi különbséggel, hogy most nem börtönbe akarják küldeni, nem a szabadságát akarják elvenni, hanem mindenét, amije van, amit felépített. Nagyinterjú Orbán Viktorról, Krisztusról és a NER-ről.
1/20/202432 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Lehet-e ismét szélsőjobboldali kormánya Németországnak? – Atlasz, 1. rész

2023-ban a német volt az egyetlen G7-es gazdaság, amely zsugorodott. A kormánykoalíció támogatottsága csökken, ma már az is elképzelhető, hogy előrehozott választásokat rendeznek Németországban. Az Atlasz vendége Prőhle Gergely korábbi berlini nagykövet és Hettyey András, az NKE docense.
1/19/202434 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Ez lesz minden idők legpolitikaibb választása — mondja a az EP-kampánystratégája

Nemcsak a megváltozott geopolitikai helyzet miatt lesz más az idei EP-választás, mint a megelőzőek voltak, hanem azért is, mert az utóbbi évek válságai során az uniós vezetés hatékonyságot tudott felmutatni. Ez pedig a renitens tagállami kormányokat is váratlanul érte - mondja brüsszeli tudósítónk.
1/18/202410 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Postabezárások - Hiába a Magyar Posta partneri programja, sok településen hiányzik a levél- és csomagszolgáltatás

2022 novembere óta több száz postát zártak be az országban. A kormány költségcsökkentéssel indokolta az intézkedést. Orbán Viktor arról beszélt, hogy a posta veszteséges, meg kell újítani. Az állami cég partneri programot hirdetett, de sok település így is levél- és csomagszolgáltatás nélkül maradt.
1/17/202415 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Környezeti jogász: Magyarországon nem volt még valódi klímaper

Aktívabbak az állampolgárok a helyi környezeti ügyekben, de egy-egy petíció aláírásánál nem sokan lépnek többet. Ha lenne itt egyszer egy valódi nagy klímaper, az módot adhatna az állam környezeti és klímapolitikájának számonkérésére. Interjú dr. Kiss Csabával, az EMLA Egyesület igazgatójával.
1/16/202438 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Nahalka István: Az oktatáspolitika 2010-ben hátraarcot csinált

Az oktatáskutató szerint a minap bejelentett béremelés megnyugvást hozhat a tanárok számára, a tiltakozásokat tompítani fogja. Az oktatási rendszer elavult, ma is úgy osztályoznak, mint 150 évvel ezelőtt. Pedig a pedagógiának rég reagálnia kellett volna a TikTok és a közösségi média kihívásaira.
1/15/202432 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

„Diófát ültetni messze tekintő gondolkodást jelent” – archív beszélgetés Pozsgay Imrével

Reformkommunista, pártalakító, állampárti politikusként elsőként nevezte az ’56-os forradalmat népfelkelésnek, a neve előkerült a köztársasági elnöki pozíció kapcsán is. Az akkor hatvanéves Pozsgay Imrét 1993 szeptemberében hívta „politikamentes beszélgetésre” a Szabad Európa Rádió.
1/14/202429 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Dr. Csecserits Anikó: „Nagyon ki vagyunk téve az inváziós növényfajoknak”

Invazív vagy inváziós növényfajok? Mit tehet egy kaktusz, ha elszabadul? Hogy került a parlagfű Magyarországra? Minden, amit az inváziós növényekről tudni kell, de soha nem mertük megkérdezni – mostanáig. A Szelfi vendége dr. Csecserits Anikó botanikus.
1/13/202436 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Lakner Zoltán: Lázár János az eminens fenegyerek

Mit veszíthet Lázár János, ha nem indul egyéniben? Miről szól Lázár és Karácsony csörtéje? Mit hozhat a Budapest-bérlet-vita Vitézy Dávidnak? Ezekről a kérdésekről beszélget Benyó Rita Lakner Zoltánnal 2024 első Elemzőjében.
1/12/202435 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Négy feltételnek kell teljesülnie, hogy Orbán Viktor az Európai Tanács ideiglenes elnöke lehessen

„Van rá esély, de nem valószínű” – mondta brüsszeli tudósítónk, amikor podcastunkban a magyar kormányfő váratlan új lehetséges pozíciójáról beszéltünk. Bár a poszt ceremoniális, főleg a szóban forgó időszakban, a lehetőség beindíthat olyan folyamatokat, amelyekből a magyar kormány vesztesen jön ki.
1/11/202410 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Űrbiznisz, kiperelt koncessziós adatok és a haveri demokrácia – 2023, ahogy újságíróink látták

Podcastsorozatunk rendhagyó adásában a Szabad Európa újságírói beszéltek arról, melyik volt számukra 2023 legemlékezetesebb sztorija, és mit várnak 2024-től.
1/10/202418 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Gáspár Kristóf: Orbán 2023-ban is uralta a szubjektív valóságot

A politológus szerint – a végtelenül kínos EU-s kávézós jelenet ellenére – nem állították teljesen a szőnyeg szélére Orbánt az EU-ban, és Magyarország sem lett megtűrt vagy másodrendű. A kormányfő továbbra is képes irányítani a politikáról alkotott véleményeket, érzelmeket és értékítéletet.
1/8/202446 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

"Évszázadnyi lépéshátrányok" — archív interjú Ujfalussy József zenetörténésszel

Bartók Béla életművét kutatta, miközben volt a Zeneakadémia rektora és a Magyar Tudományos Akadémia alelnöke is. Az interjúban arról is beszélt, hogy bár voltak a magyar történelemnek olyan korszakai, amikor eltávolodott Európától, a zenei kapcsolat mindig megmaradt.
1/7/202427 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Hahner Péter: a történésznek újra és újra ki kell gyomlálnia a tévhiteket

Az emberiség története során nagyon sokáig az egyes államok, társadalmak belső rendje, békéje volt a legfontosabb érték, és ha ezt erővel akarták megdönteni, azt elítélendőnek, polgárháborúnak tartották. Kezdetben Kossuth Laljosék sem tartották forradalomnak saját küzdelmüket a Habsburg-ház ellen. Hogyan jött létre ez a változás és mi az eredménye? Többek között erről is beszélgettünk Hahner Péterrel, a Pécsi Tudományegyetem volt docensével, a Mathias Corvinus Collegium Rubicon Intézetének vezetőjével.
1/6/202433 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Így lehetne kifordítani a kormány kezéből az EU-források elosztásának politikai fegyverét

A városok, települések közvetlen támogatásának lehetőségét mérte fel pár hónapja a Political Capital kutatása, melyben brüsszeli tudósítónk is részt vett. Nemcsak itthon vált politikai fegyverré vált a kormányok kezében az EU-s források elosztása, de lenne megoldás erre, ha lenne a közös akarat is.
1/4/202412 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

"Örülök, hogy ezt elmeséltem" - 2023 legemlékezetesebb történetei, ahogy újságíróink látták

Kisajátított Balaton-part, agonizáló MÁV, Lázár János a viharban, gyermekotthonok, pornófüggőség és Mészáros Lőrinc minden mennyiségben. A Szabad Európa újságírói beszélnek arról, melyik volt számukra 2023 legemlékezetesebb sztorija és mit várnak 2024-től.
1/3/202415 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Negyvenszer is újra lehet tölteni a sörösüveget – indul a visszaváltási rendszer

Magyarországon az újrahasznosításban hiszünk – legalábbis ez lesz a prioritása a januárban induló üvegvisszaváltási rendszernek. Az uniós jogszabályok szerint a megelőzésen és az újrahasználaton kellene a hangsúlynak lennie, és csak harmadik megoldásként jöhet szóba az újrahasznosítás.
1/1/202426 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

A piacgazdaság terhe és az "új kapitalisták" megjelenése — archív műsor a kádárista nosztalgiáról

A rendszerváltás után egyik napról a másikra változott meg a gazdasági környezet, majd fokozatosan ennek társadalmi hatását is megérezték az emberek. Az 1990 előtti évek "boldog békeideje" utáni vágyakozásról készített felmérésről beszél Vásárhelyi Mária szociológus.
12/31/202329 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Hevér Gábor: Amíg egy „kultúrdöntő kör” dönt a támogatásokról, nem igazságos a színházi rendszer

A színész azokkal a rendezőkkel tud jól dolgozni, akik az agyát is használják. Bár az Igenis, miniszterelnök úr! című darab tízéves, a benne szereplő mondatoknak mára érkezett meg a jelentésük. Eszenyi Enikő vígszínházi ügyével kapcsolatban pedig úgy látja: a főváros álságos vizsgálatot folytatott.
12/30/202347 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Ruff: "Az elmúlt 13 év legrosszabb kormányzása zajlott idén"

Milyen évet hagyunk magunk mögött és mi vár ránk 2024-ben? Az Elemző két részes év végi adásának második részében a jövőbe tekintünk Lakner Zoltánnal és Ruff Bálinttal.
12/29/202350 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Elvárt semlegesség: a magyar EU-elnökség idején bizonyíthat Orbán

A soros magyar elnökség idején két olyan döntés végrehajtása is időszerű lesz, amelyeket a magyar kormányfő ellenzett vagy megvétózott. Még nem tudni, hogy Orbán Viktor kihasználja-e a helyzetet saját politikai érdekeinek érvényesítésére vagy biztosítja a pozíciótól elvárt semlegességet.
12/28/20239 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Lakner Zoltán: 2023 elvesztegetett év

Feleslegesen nehéz éven van túl Magyarország – véli Lakner Zoltán. Ruff Bálint szerint az ellenzék képtelen volt kihasználni az ölébe hulló témákat. Milyen évet zárunk, és mi vár ránk 2024-ben? Ezekről a kérdésekről beszélünk az Elemző kétrészes különkiadásában.
12/28/202348 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

"Ez nem egy sikertörténet" - zsúfolt gyermekotthonok, kiégett nevelők, állami gondozás Magyarországon

A kormány a családok és a gyermekek támogatását, védelmét hirdeti, azonban a Szabad Európa tényfeltáró sorozatában a Szabadonban megszólalók, volt állami gondozottak, nevelők beszámolóiból kibontakozó valóság arcul csapja az embert. Podcastunkban a riport készítőjét, Bihari Ádámot kérdeztük.
12/27/202315 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Hunyadi Bulcsú: A hitviták elmélyítése polgárháborús hangulathoz vezethet

Mi a közös a radikális populista pártok narratívájában? Milyen dezinformációs stratégiákat követnek? A 2023-as nemzeti választások milyen hatással lehetnek a 2024-es EP-választásra? Ezeket a kérdéseket járjuk körbe a Political Capitallal közös sorozatunkban Végh Zsuzsával és Hunyadi Bulcsúval.
12/25/202344 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Szentegyházasfalusi angyal betlehemes — archív műsor egy karácsonyi néphagyományról

A Szabad Európa Rádió mutatta be először a budafoki Szent István téri Ének és Zenei Általános Iskola hagyományőrző műsorát 1991. karácsonyán. A szentegyházasfalusi angyal betlehemest az iskola kórusát vezető Molnár Johanna népzenekutató gyűjtötte és tanította be.
12/24/202350 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Balog Gyula: A hajléktalanpopuláció nem csak abból áll, amit az utcán látni, az csak a jéghegy csúcsa

A hajléktalanság olyan állapot, amelyből van kiút, de emberi kapcsolatok nélkül szinte lehetetlen talpra állni - mondja Balog Gyula. Neki sikerült, ma már másokon is próbál segíteni. A Város Mindenkié csoport aktivistája, az Első kézből a hajléktalanságról program létrehozója volt a Szelfi vendége.
12/23/202337 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Az uniós pénzek legalább egyharmada kerülhetett illetéktelen kezekbe Magyarországon a korrupció miatt

Az előző uniós költségvetési ciklusban nagyjából harmincmilliárd euró érkezett Magyarországra, ennek nagyjából egyharmada illetéktelen kezekbe kerülhetett – jelentette ki a Szabad Európa podcastjában Martin József Péter, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.
12/22/202342 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

A kivonulás leple alatt: Orbán igazi vétója

A múlt heti EU-csúcson a magyar miniszterelnök kivonulása kapta a legnagyobb figyelmet, elfedve egy annál sokkal fontosabb kérdésben kényszerpályára küldött döntést. Erről is szó lesz a podcastban, amelyben értékeljük a magyar kormány és az európai uniós intézmények idei viszonyát.
12/21/202313 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Társadalmi mobilitás – minél mélyebbről jössz, annál nagyobb a felemelkedés ára

Miközben a többségi társadalomban él a meritokrácia mítosza, hogy mindenki a maga szerencséjének kovácsa, a valóság ezzel szemben az, hogy egyre nehezebb a kiemelkedés, akinek pedig első generációs értelmiségiként mégis sikerül, nagyon nagy árat fizet érte – minél mélyebbről jött, annál nagyobbat.
12/20/20237 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Balázs Péter: Orbán az egész transzatlanti családdal, 35 országgal megy szembe

A korábbi külügyminiszter szerint fontos fordulat történt az Európai Unió belső életében, amikor kiküldték Orbán Viktort az Ukrajna csatlakozási tárgyalásairól szóló szavazáskor: az unió vezetői félresöpörték az útból. Az Ursula von der Leyen elleni plakátokról úgy véli: kocsmai politizálás.
12/18/202334 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Az orvos, a szakács és az öltöztető is áldozat lett — archív műsor az utolsó orosz cári család kivégzésének körülményeiről

Összesen tizenegy embert gyilkoltak meg a csekisták 1918-ban, amikor az uralkodóház likvidálására kaptak parancsot a központtól. A 105 éve történtekről Gosztonyi Péter történész beszél. Az is szóba kerül, hogy szemtanúja lehetett-e a kivégzésnek Nagy Imre későbbi magyar miniszterelnök.
12/17/202330 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Kutyák a robotkutatásban – Szelfi Miklósi Ádám biológussal

Akár 10-15 év múlva a hétköznapi életben is elterjedhetnek az embereket segítő társrobotok. Ezek gyártásához nemcsak mérnökök szükségesek, hanem például biológusok (etológusok), pszichológusok is – egyebek mellett erről beszélgettünk a Szabad Európa podcastjában.
12/16/202338 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Lakner Zoltán: Ami csak szembejön Orbánnal, azt vétóval fenyegeti

Az újabb választások előtti törvénymódosítás megmutatta: talán ideje lenne, hogy az ellenzék ne alkalmazkodjon a fideszes keretekhez – mondja Lakner Zoltán politológus. Az Elemzőben terítéken az uniós pénzek, a szuverenitásvédelem, a választási törvény módosítása és Antall József hagyatéka.
12/15/202333 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Az idei utolsó EU-csúcs előtt: mindenki Orbán taktikáját találgatja

Régen volt ennyire nehezen megjósolható, hogy mivel zárul az EU állam- és kormányfőinek találkozója, mint most. A magyar kormány már kiharcolta a felfüggesztett uniós források egy részének megnyitását és jelenleg Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak késleltetéséért küzd. Látszólag, de a valóságban?
12/14/202310 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Fizetett hirdetés, kampánytanácsadás, hitel, ha Orbán külföldi szövetségeseiről van szó, nem téma a szuverenitás

Többször előfordult, hogy a miniszterelnök vagy a hozzá közel állók akár anyagilag is segítették Orbán Viktor külföldi szövetségeseit. Keller-Alánt Ákos azt elemezte, milyen az, amikor magyar politikusok teszik azt külföldön, ami ellen szerintük a szuverenitásvédelminek nevezett törvény született.
12/13/202314 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

A környezetromboló cégek megúszhatják a büntetést – interjú az WWF szakértőjével

A magyar emberek fizetik meg a profitorientált vállalatok környezeti költségeit, olykor egészségük, életéveik árán – állítja közleményében a hatósági szerződésekről szóló szeptemberi kormányrendeletről a WWF Magyarország. A szervezet szakértője, Dedák Dalma elmondta, miért problémás az új szabály.
12/12/202336 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Kovács Gergely: „Foglalkozni Gyurcsány Ferenccel? Ki az úristent érdekel?”

Csak a közösségépítésnek van értelme, nem a DK-hoz való viszony kialakításának – mondja a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke. Kovács szerint most már nem ússzák meg a programalkotást, és van az a pont, amikor már maguk ellen kell kampányolniuk.
12/11/20231 hour, 3 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Spontán rend és az egyéni jogok kiteljesedése – archív beszélgetés az anarchiáról

A Szabad Európa Rádió 1991. augusztus 4-én sugárzott műsorában Sükösd Miklós szociológust kérdezték akkor megjelent könyve kapcsán. Az anarchia nem egyenlő az erőszakkal, de a demokratikus államrenddel és a kommunizmussal sem, miközben természetével ellentétes az önmeghatározás – mondja a szerző.
12/10/202328 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

A költő, aki annyi nyugtatót vett be az első felolvasóestjén, hogy majdnem elaludt a színpadon

Izraelben kezdett el verseket írni, amelyeket először Facebookon publikált. Később ennek kapcsán derült ki, hogy ADHD-s és Asperger-szindrómás. Barukh-kal beszélgettünk az első felolvasásáról is, amitől annyira félt, hogy végül a saját közönsége nyugtatta meg: nem kell félni, senki sem bántja.
12/9/202337 minutes, 1 second
Episode Artwork

Félmilliárd februárban: ennyi jöhet egyelőre az EU tízmilliárd eurójából

Gyakorlatilag egy héten belül két EU-forrás megnyitásának lehetőségéről is jött hír Brüsszelből. Az Európai Bizottság engedékenysége a magyar kormány hajthatatlanságával találkozott: Orbán Viktor két levélben kérte a szavazás elhalasztását Ukrajna csatlakozási tárgyalásának megkezdéséről.
12/7/202310 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Szuverenitás – Tulajdonképpen mit akar a Fidesz megvédeni, és kitől?

A kormány szerint veszélyben van az ország szuverenitása, meg kell védeni. Az Országgyűlés a napokban elfogadhatja azt a törvényjavaslatot, amely a Fidesz retorikája szerint ezt szolgálja. A tiltakozó civilek szerint viszont a kormány folytatja a társadalmi nyilvánosság felszámolását.
12/6/202320 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Palócz Éva: „Nagy ára van a korrupciónak”

Rendkívül demoralizáló hatása van annak a fajta korrupciós átitatottságnak, ami a gazdaságot jellemzi. „Minden fillér, amit túlárazásban eltulajdonítottak, máshol hiányzik. Ez az iparszerű, üzemszerű túlárazás és korrupció más országban nem volt” – mondta Palócz Éva, a Kopint-Tárki vezérigazgatója.
12/5/202326 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Tóth Zoltán: A választási rendszer megváltoztatása jogilag megléphető, de erkölcsileg tisztességtelen

A választási szakértő szerint a korábbi aránytalan rendszer visszacsapott a Fideszre, ezért akarják megszüntetni, így még fővárosi vereség esetén is jó pár képviselői helyet szerezhetnek. Ha az ellenzéknek közös EP-listája volna, tíz mandátumuk lehetne – mondja Tóth Zoltán.
12/4/202331 minutes, 1 second
Episode Artwork

„Nem voltunk tájékozatlanok, nem hagyott bennünket elbutulni” – archív műsor a Szabad Európa Rádió szerepéről

Egy fenyegető újságcikk után is vállalta, hogy névvel nyilatkozzon a Szabad Európa Rádiónak 1983-ban az akkor Berlinben élő Konrád György író. Az 1993. október 31-i, utolsó adásnapon visszatekintettek erre az interjúra, valamint a rádió és a demokratikus ellenzék viszonyára.
12/3/202329 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Mitrovits Miklós történész: „Lengyelország kvázi a második hazám lett”

Milyen szerepet játszott a Ludas Matyi és a Rádiókabaré a lengyel demokratikus mozgalmak elleni hangulatkeltésben? Miért fontos tudni, milyen kocsma van Varsóban a kultúrpalotánál? Hogy élik meg a lengyelek, hogy ez történelmük egyik legszebb fejezete? Mitrovits Miklós polonista a Szelfiben.
12/2/20231 hour, 4 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Ruff Bálint: A Fidesz elhiszi, hogy ő az utolsó bástya a transzgenderharcban

A szuverenitás kérdésével lehet egyesíteni a Fideszen belüli egymást gyűlölő frakciókat – mondja Ruff Bálint kampánytanácsadó. Az Elemző mostani adásában beszélünk a decemberi törvénygyárról, a választási törvény módosításáról, a Mi Hazánk ellenzékiségéről és a DK-s megállapodásokról.
12/1/202331 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Örömteli javaslat, de nem nagy engedmény – a Magyarország részére felszabadított EU-forrás részletei

Két részletben hívható le, nagy részét majd törleszteni kell, és nem jelenti a magyar kormánnyal szemben hangoztatott aggályok megszűnését – mondja brüsszeli tudósítónk a napokban felszabadítani javasolt 920 millió eurós forrásról. Kétségtelen siker a tárgyalások egy éve után, de még messze a cél.
11/30/202311 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Hogyan változtatta meg egy családanya és egy budapesti sürgősségi orvos életét a Hamász Izrael elleni támadása

Az Izrael elleni Hamász-támadás egy kibucban érte Lisaj Lavit. Magyar férjét elhurcolták és túszként tarják fogva. Interjút adott a Szabad Európának, ahogyan a Honvédkórház sürgősségi osztályának részlegvezető főorvosa is, aki most Izraelben, önkéntesként egy kórházban segíti a gyógyító munkát.
11/29/202316 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Donáth Anna: Én nem szeretnék többet orrbefogni

Nem lesz még egyszer olyan lista, amelyen Donáth Anna és Gyurcsány Ferenc neve együtt szerepel – mondja a Momentum EP-lista-vezetője. Donáth Anna szerint ahogy sok választó, úgy sok politikus is csak orrbefogva működött együtt Gyurcsány Ferenccel. Címlap-interjúnkban Benyó Rita kérdezi Donáth Annát.
11/27/20231 hour, 8 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Egy korszak vége, egy új korszak kezdete? Harminc éve hangzott el a Szabad Európa Rádió utolsó műsora

1993. október 31-én sugározta utolsó műsorát a SZER. Bezárták a szerkesztőséget, mert akkor úgy ítélte meg az adást fenntartó amerikai kongresszus, hogy a rendszerváltás után már biztosított a sajtó- és szólásszabadság, valamint a jogállamiság. Ez az összeállítás zárta a rádió 42 éves történetét.
11/26/20231 hour, 2 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Hunyadi Bulcsú: A magyar kormány beavatkozik más országok belpolitikai folyamataiba

Hogyan és mire használja a dezinformációt a határon túli magyar közösségekben a kormány? A háború, a migráció és a gender eladható téma határon túl? Ezeket a kérdéseket járjuk körbe a Political Capitallal közös sorozatunkban.
11/25/202346 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Duda Ernő: A frászt lehetett látni, hogy Karikó Katalinból Nobel-díjas lesz

Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem professor emeritusa és a Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) korábbi munkatársa már fiatalkorától együtt dolgozott Karikó Katalinnal. A későbbi Nobel-díjas első munkái, tehetsége és szorgalma is szóba kerül a Szelfi legújabb részében.
11/25/202329 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

A nemzeti konzultáció esete a szuverenitással

Brüsszel, Brüsszel, Brüsszel – minden kérdés így kezdődik a napokban postázott nemzeti konzultációs kérdőíven, előrevetítve a kormánykommunikáció következő központi témáját. De valóban veszélyt jelent bármilyen európai uniós álláspont a magyar önrendelkezésre? Erre keressük a választ a podcastban.
11/23/202311 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Nyomásgyakorlás, maffiamódszerek, majd jön egy vételi ajánlat – német cégek az Orbán-kormány módszereiről

Míg korábban az Orbán-kormány kiemelten kezelte a német cégeket, ma már inkább átvennék a helyüket, és ezt olyan nyomásgyakorlással teszik, ami már a német politikai köröknek is szemet szúrt. A német–magyar kapcsolatokat elemezte Keller-Alánt Ákos, a Sztoriban vendége.
11/22/202316 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

„A magyarok még nem, a romák már nem fogadnak el” – mekkora árat fizetnek az első generációs értelmiségiek a kiemelkedésért?

A magyar társadalom egyre inkább bezárul, a szülők társadalmi pozíciója meghatározza gyermekük életesélyeit és társadalmi pozícióját. Miközben a többségi társadalomban él a meritokrácia mítosza, hogy mindenki a maga szerencséjének kovácsa, a valóság az, hogy egyre nehezebb kiemelkedni.
11/21/202340 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Ungár Péter: Nincs rock & roll hörgés nélkül

Titkosszolgálatokat sejt Ungár Péter az ellenzéki mikroadományok mögött. Szerinte Márki-Zay és Karácsony is ugyanattól a körtől kapta a pénzt. Az LMP társelnöke azt mondta, hogy Szigetvári Viktor fegyverkereskedők stílusában beszélt vele, és elmondta, hogy igazából ki vezeti az ellenzéki tárgyalást.
11/20/20231 hour, 5 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

"Az emberi jogok feltétlen tiszteletének talaján állt" – Orbán Viktor, Vásárhelyi Miklós és Rácz Sándor a Szabad Európa Rádióról

1993. október 31-én sugározta utolsó műsorát a SZER. Bezárták a szerkesztőséget, mert akkor úgy ítélte meg az adást fenntartó amerikai kongresszus, hogy a rendszerváltás után már biztosított a sajtó- és szólásszabadság, valamint a jogállamiság. Múltidéző sorozatunkban egy 1990-es műsort hallhatnak.
11/19/202321 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Barukh: „Nem tudom elképzelni, hogy akik hazajönnek a háborúból, azok ne rúgják ki páros lábbal ezeket az embereket a kormányból”

43 évesen döntött úgy, hogy elhagyja Magyarországot, mert, ahogy mondja, nem funkcionált itthon. A családjával végül Izraelbe mentek, az Arava-sivatag egyik kibucába. Nem volt egyszerű dolguk, de Barukh ott kezdett el verseket írni, és lett a sivatagi magyar irodalom legnagyobb élő költője.
11/18/202347 minutes, 1 second
Episode Artwork

Lakner Zoltán: „A szelektív jogalkotás és jogalkalmazás, ez maga a rendszer”

Jelképes, hogy iskolapszichológus meg szociális munkás alig van az iskolákban, iskolarendőrök viszont igen – mondja Lakner Zoltán politológus. Az Elemzőben L. Simon László kirúgása kapcsán beszéltünk a gyermekvédelminek nevezett törvényről és a betarthatóságáról.
11/17/202336 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Valóban kényszerítheti migránsok befogadására a magyar kormányt az Európai Unió?

„Jogi értelemben megerőszakoltak bennünket” – fogalmazott a migrációs paktummal foglalkozó, legutóbbi EU-csúcs után a magyar kormányfő. A menekültek kötelező befogadását kizáró szófordulatok 2015 óta részei a miniszterelnök megnyilvánulásainak, pedig erre azóta sincs példa vagy kötelezettség.
11/16/202313 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Magyar lovast az olimpiára? Mire ment el hárommilliárd forint a Csekonics lovasprogramban?

A kormány csaknem hárommilliárd forintból olimpiai lovasprogramot indított azzal a céllal, hogy 1996 után legyen újra magyar díjugrató az olimpián. A programot – bírálói szerint – szakmailag és gazdaságilag is átláthatatlan és megkérdőjelezhető döntések kísérték.
11/15/202314 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Karácsony: „Nem célom érdeksérelmet okozni a NER-nek”

Karácsony Gergelynek nem célja érdeksérelmet okozni a NER-nek vagy a Fidesz gazdasági holdudvarának. A főpolgármester a Címlap adásában arról is beszélt, hogy november végére meglesz az ellenzéki megállapodás; ma már nem támogatja az előválasztást, ahogy a dugódíjat sem.
11/13/20231 hour, 6 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

„Túlságosan keresztény elvű és reakciós” – archív műsor a Szabad Európa Rádió tevékenységéről a ’70-es-’80-as években

1993. október 31-én sugározta utolsó műsorát a SZER. Podcastsorozatunkban felidézzük a rádió tevékenységét a különböző korszakokban. Ebben az epizódban arról szól az egykori munkatársak beszélgetése, hogy milyen volt a munka a szerkesztőségben és hazai fogadtatásuk a Kádár-korszakban.
11/12/202356 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Ónodi Eszter: A Katona társulata erős csapat, vannak alapvetések, melyekről mindenkinek ugyanaz a véleménye

Zsámbéki Gábor osztályában végzett a főiskolán. Már harmadévesként főszerepet kapott a Katona József Színházban, amelynek 25 éve tagja, és amely ma is a szakmaiságot, a védőhálót, az inspiráció jelenti számára. A Szelfi vendége Ónodi Eszter színművész.
11/11/202334 minutes, 1 second
Episode Artwork

Ukrajna pénzügyi támogatását nem akadályozhatja meg Orbán Viktor, de az EU-s csatlakozási tárgyalások megkezdését igen

Nemcsak jelképes támogatást jelez, hanem az európai uniós tagjelöltségért tett erőfeszítések elismerését is, hogy az Európai Bizottság a csatlakozási tárgyalások megkezdését javasolta Ukrajnával és Moldovával. A friss bővítési országjelentés siker a magyar EU-biztosnak – véli brüsszeli tudósítónk.
11/9/202312 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Hónapok óta nem sikerül rendezni a recski sárlavina károsultjainak helyzetét

Június 8-án öntötte el az andezitbánya felől lezúduló sárlavina a recski Hunyadi utca házait. A katasztrófa 21 családot érint. Helyzetük máig megoldatlan, noha a kormány félmilliárd forintot különített el erre a célra. A NER-közeli bányát a szabálytalanságok miatt alig 3 millió forintra büntették.
11/8/202317 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Szakértő: Mi zavar a műanyagban? Hogy nem tűnik el magától

Egyenpalackok használatával és csapvíz fogyasztásával sokat tehetnénk a műanyagszemét-hegyek ellen.
11/7/202333 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Szakértő: a szőnyeg alá söprik a kórházi fertőzések ügyét a hatóságok

Rékassy Balázs orvos, egészségügyi közgazdász szerint az illetékesek félnek beszélni a fertőzésekről, nehogy az adatok közfelháborodást okozzanak. Bár a kórház veszélyes üzem, a fertőtlenítés, a kézmosás és a higiéniai protokollok még mindig nem alapvetőek.
11/6/202330 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Három-öt évre tervezték, 42 évig működött - archív műsor a Szabad Európa Rádió első évtizedeiről

1993. október 31-én sugározta utolsó műsorát a SZER. Bezárták a szerkesztőséget, mert akkor úgy ítélte meg az adást fenntartó amerikai kongresszus, hogy a rendszerváltás után már biztosított a sajtó- és szólásszabadság, valamint a jogállamiság. Ilyen volt a rádió az 50-es, 60-as években.
11/5/202351 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Ruff Bálint: „Politikai pánikrohamot kapott Donáth Anna”

Amit most csinál Donáth Anna, azt 2019 májusában kellett volna megtennie, mondja Ruff Bálint. Ehhez képest két választáson is összefogott Gyurcsánnyal. A Momentum mellett az Elemzőben terítéken volt még Vona pártépítése, hogy hogyan lett az LMP a DK KDNP-je, és hogy a Fidesznek mire jó a fóliázás.
11/3/202327 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Kifogásai és feltételei voltak, de nem a magyar kormányfő akasztotta meg az EU-s költségvetési felülvizsgálatot

Tagadhatatlanul javult a magyar fél alkuhelyzete az európai uniós forrásokért vívott egyeztetésekben, mégsem mondható, hogy emiatt akadtak el a tárgyalások – mondja tudósítónk az EU költségvetésének félidei kiigazításáról. A tét nem a brüsszeli adminisztráció fizetése, mint itthon hangoztatják.
11/2/202312 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

„Nem a szomorkodás helye a temető, hanem az emlékezésé” – interjú Révész Renáta Liliána pszichológussal, gyásztanácsadóval

A gyász valójában a temetés után kezdődik, a temetés elválasztó rítus, szembesít az elválással, és segít abban, hogy tudomásul vegyük a veszteséget. A halál tabutémává vált. Ebben annak is szerepet van, hogy kevesebben halnak meg otthon, egyre többen fejezik be az életüket egészségügyi intézményben.
11/1/202324 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Kéri László: Orbán beszédei hemzsegnek a zagyvaságoktól, de fel vannak építve - 2023. október 30., hétfő

A politológus szerint ha Orbánon múlna, a Putyin és az orosz kapcsolat nem lenne kampánytéma. Ez ugyanis a legkevésbé megmagyarázható a Fidesz tábor számára. Bár Orbán beszédei velejéig zagyvák és hemzsegnek a belső ellentmondásoktól, de fel vannak építve és a komplex álvalósággá állnak össze.
10/30/202342 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Harminc éve hallgatott el a Szabad Európa Rádió – archív műsor a kezdetekről - 2023. október 29., vasárnap

1993. október 31-én sugározta utolsó műsorát a SZER. Bezárták a szerkesztőséget, mert akkor úgy ítélte meg az adást fenntartó amerikai kongresszus, hogy a rendszerváltás után már biztosított a sajtó- és szólásszabadság, valamint a jogállamiság. Visszatekintő sorozat a rádió működésének 42 évéről.
10/29/202349 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

„Magyarországon állami szociálpolitikát nem tudunk felmutatni”– Interjú Breitner Péterrel, a Van Esély Alapítvány kuratóriumi elnökével - 2023. október 28., szombat

Ma Magyarorországon több tízezer ember él az utcán vagy valamilyen közterületen, de egymilliónál is többeknek alkalmatlan és bizonytalan a lakhatása, zsúfolt, penészes, vagy ablak, ajtó nélküli helységekben. A Van Esély Alapítvány az ilyen nehéz helyzetbe került embereknek próbál segíteni.
10/28/202343 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Igazságszolgáltatási reform: az elmarasztaló EP-jelentés ellenére van esély a megállapodásra - 2023. október 26., csütörtök

Lázas egyeztetés kezdődött a magyar igazságszolgáltatási reform elfogadtatásáról – mondja brüsszeli tudósítónk a podcastban. Szerinte az Európai Bizottságot a hétéves költségvetés félidei felülvizsgálatának egyhangú lezárása is sürgeti, a magyar felet pedig a megegyezés lehetősége motiválhatja.
10/26/202312 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Mi használjuk a híreket, vagy azok minket? Mekkora a dezinformáció hatalma? - 2023. október 25., szerda

Feldolgozhatatlan mennyiségben ömlik ránk az információ az online térből, de vajon ez segíti vagy gátolja a tájékozódást? Mi hiteles és mi hamis hír? Félretájékoztatás, dezinformáció? A Szabad Európa és a Political Capital podcastsorozata, A dezinformáció hatalma igyekszik segíteni az eligazodást.
10/25/20239 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

„Visszafoglaltunk egy napot a naptárban” – archív beszélgetés az 1956-os forradalom résztvevőivel - 2023. október 23., hétfő

A rendszerváltás előtti utolsó október 23-án sugározta a Szabad Európa Rádió a műsort, amelyben Mécs Imre, Molnár Tamás, Solt Ottilia és Tamás Gáspár Miklós volt a vendég. A 33 évvel korábbi események felidézésének különleges hangulatot ad, hogy aznap ünnepelhettek először szabadon és nyíltan.
10/23/202331 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

„Az emberi jogok és a közszabadságok védője” – archív emlékműsor Mindszenty József bíborosról - 2023. október 22., vasárnap

Emlékműsort sugárzott a Szabad Európa Rádió 1975. május 7-én, egy nappal Mindszenty József bíboros, hercegprímás halála után. Az egyházfő már életében történelmi alakká emelkedett. Miben állt nagysága, miben nyilvánult meg jelleme és egyénisége? – ezt mutatja be az összeállítás.
10/22/202323 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

A dezinformáció hatalma – dezinformáció az orosz és a kínai geopolitikai stratégiában - 2023. október 21., szombat

Mit tanult Kína az orosz–ukrán háborúból? Mennyire összevethető Tajvan és Ukrajna helyzete? Milyen hasonló dezinformációs stratégiákat követnek az autoriter államok? Ezeket a kérdéseket járjuk körbe a Political Capitallal közös sorozatunkban.
10/21/202348 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Veréb Tamás: Tényleg arra van igény, hogy tortával dobáljuk egymást? - 2023. október 21., szombat

A zenész érzékeny arra, hogy ne skatulyázzák be, hiszen a sokoldalúság kulcs egy előadónak. Szerinte kérdés, hogy olyan szereplőkre van-e igény a nagy televíziós show-műsorokban, akiket felkapnak, kineveti őket az ország, majd pár év múlva kiköpi. Úgy látja: az embereknek egy történelmi film esetében is csak az számít, hány millióba kerülhetett, egy színésznek viszont nem kell ezzel foglalkoznia.
10/21/202348 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Lakner: Tanulhatna a magyar ellenzék a lengyelektől - 2023. október 20., péntek

Mit tanulhat a magyar ellenzék a lengyelektől? Miért ment Orbán Viktor inkább Kínába, mint az Európa Tanácsba? Mitől volt Sólyom László konzervatívként is előremutató politikus? Ezekről beszéltünk Lakner Zoltán politológussal az Elemzőben.
10/20/202337 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Mérgezett ajándék: miért fog fájni az új európai médiatörvény a magyar kormánynak? - 2023. október 19., csütörtök

Alig titkoltan a magyar médiahelyzet ihlette azt az új európai uniós törvénytervezetet, amely a tömegtájékoztatás szabadságát hivatott biztosítani. A szerkesztői szabadság, a közmédia védelme és a hirdetési piac versenyhelyzete mellett az óriásplatformok önkényét is célba veszi a tervezet.
10/19/202310 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Szelektív emlékezetpolitika adóforintok milliárdjaiból - 2023. október 18., szerda

Az elmúlt években sorra valósultak meg az emlékezetprojektek emlékművek, épületek, intézmények, szobrok és történelmi filmek formájában. De vajon mennyiben tükrözi a valóságot és mennyiben szolgál politikai célokat a történelmi emlékezés módja?
10/18/20239 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Lengyel László: Migránsozás helyett a munkaerőhiányt kellene beismerni - 2023. október 16., hétfő

A politológus szerint Magyarországon migráns nélküli migránsellenesség alakult ki, hisz a kérdés a hatalom fenntartásának legfontosabb eszköze. Közben az utcán tízezrével sétálnak a vendégmunkások és a színes bőrűek. Orbán hazudozik a választóinak, pedig véglegesítés előtt áll az EU-s migránscsomag.
10/16/202335 minutes
Episode Artwork

A kormányzás első száz napja után – archív interjú Antall József miniszterelnökkel - 2023. október 15., vasárnap

Az 1990-es helyhatósági választások két fordulója között adott interjút a Szabad Európa Rádiónak Antall József miniszterelnök. A beszélgetésben szóba kerül az átalakuló ország külpolitikája, társadalmi kihívásai, a média szerepe és a rendszerváltás utáni kormányzás váratlan feladatai.
10/15/202351 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Hajdu Szabolcs: „Levegőt akarok venni, az új projekteket már nem itthon készítem elő” - 2023. október 14., szombat

Miután elhozta a fődíjat és a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat is a Karlovy Vary-i filmfesztiválról az egy fillér magyar állami támogatás nélkül készült Ernelláék Farkaséknál című filmjével, egy államtitkár ezt úgy kommentálta, „nyertünk”, és a magyar film sikeréről beszélt. Azóta elkészült a Békeidő, leforgatták az Egy százalék indiánt és a Kálmán napot – szintén magyar állami támogatás nélkül, de azt mondja, mostanra belefáradt, a következő filmes, színházi projektjeit már külföldön készíti elő.
10/14/202351 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Félreértések a palesztinoknak szánt EU-támogatások körül: elhamarkodott bejelentések, megerősítések és cáfolatok - 2023. október 12., csütörtök

Nagy felfordulást okozott Várhelyi Olivér magyar EU-biztos, amikor a Hamász fegyveres szervezet hétvégi, izraeli támadása után a palesztinoknak utalt európai uniós segélyek felfüggesztéséről posztolt üzenetet. A podcastban azt keressük, miként juthatott ki a később javításra szoruló szöveg.
10/12/202310 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Gyárfüggő lett a magyar gazdaság: újabb és újabb beruházások kellenek - 2023. október 12., csütörtök

Becsey Zsolt szerint nem figyeltünk arra, hogy az uniós pénzekből végrehajtott beruházások mennyire hatékonyak hosszú távon, és jók strukturálisan. A második Orbán-kormány volt államtitkára úgy látja: nehéz lejönni arról a gazdasági modellről, amely szinte csak a növekedésre fókuszál.
10/12/202330 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Az izraeli társadalom egyik legnagyobb dilemmája lehet a túszok sorsa - 2023. október 11., szerda

Az Izrael elleni támadás ötödik napjának reggelén beszélgettünk Bihari Ádámmal, a Szabad Európa szerkesztő-riporterével, aki egy évig Izraelben járt egyetemre. Ő és Báthory Róbert jegyzi azt a cikket, amelyben a térség szakértői mellett izraeli magyarok beszéltek az október 7-én kezdődő támadásról.
10/11/202325 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Dobrev: „Kérje rajtam számon, szerintem jobban fogunk szerepelni, mint 2019-ben!” - 2023. október 9., hétfő

„Biztos vagyok abban, hogy ’19-hez képest is sokkal több helyen lesz ellenzéki győzelem, Budapesten és vidéken is” – mondja Dobrev Klára, a DK árnyékkormányának miniszterelnöke.
10/9/202342 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

„Nincs különbség a nyugat-európai és a magyar szokások között” – archív műsor a szexualitásról - 2023. október 8., vasárnap

A kilencvenes évek elején az erotika terén is új lehetőségek nyíltak a magyar társadalom előtt. A Szabad Európa Rádió műsora egy 1993-as felmérés alapján mutatja be, milyen szokások és vágyak jelentek meg, illetve mi maradt meg a régiekből. Erre az időszakra esett a HIV hazai elterjedése.
10/8/202328 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Pásztor Béla: Ez egy nagyon akarnok, tehetséges hadsereg - 2023. október 7., szombat

Ha sport lenne a polgármesterség, Pásztor Béla Európa-bajnok lenne. 58 évig volt Veresegyház első embere, tanácselnökként kezdte, átsegítette a települést a rendszerváltozáson. De csak a rendszer változott, ő maradt, megtartották a városlakók, akiket ő maga akarnok, tehetséges hadseregként jellemez.
10/7/202330 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Elemző: Schrödinger macskája a kampányban, Putyin és a pornó - 2023. október 6., péntek

Pánikgombot nyomott a Momentum és a DK – véli Ruff Bálint kommunikációs és kampánytanácsadó az utóbbi napok belpolitikai eseményeit elemezve. A Mi Hazánkat lehet szatellitpártnak tekinteni, de a szavazóit nem, ráadásul tábora a legösszetartóbb és -cselekvőképesebb az ellenzéki oldalon – fogalmazott.
10/6/202323 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Készül az újabb stratégiai terv az EU-ban: bővítés, migráció és jogállamiság a fókuszban - 2023. október 5., csütörtök

Most kezdődik az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozója a spanyolországi Granadában, amelyet másnap az EU állam- és kormányfőinek nem hivatalos egyeztetése követ. A podcastban áttekintjük, mi valósult meg a jövőre lejáró előző stratégiai tervben és mi várható a következő ötéves programban.
10/5/202311 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Miért érezhetik otthonosan magukat a külföldi szélsőjobboldali aktivisták Magyarországon? - 2023. október 4., szerda

Két ismert, fehér felsőbbrendűséget hirdető amerikai is beiratkozott az ELTE egyik nyári magyar nyelvi kurzusára. Egyikük évek óta itt él. Csoporttársaikban félelmet keltett a jelenlétük: volt, aki emiatt be sem fejezte a fizetős kurzust, amikor megtudta, kikről van szó.
10/4/202322 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Szakértő: egyértelmű az orosz inspiráció a magyar szuverenitásvédelmi törvény esetében is - 2023. október 2., hétfő

Takácsy Dorka, a Centre for Euro-Atlantic Integration and Democracy kutató munkatársa szerint összecsengnek az orosz és magyar politikusok mondatai a külső és belső ellenség meghatározásánál. Hozzátette, már a 2017-es civiltörvény és a 2018-as Stop Soros törvény is az orosz mechanizmusokat követte.
10/2/202327 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Modernizáció, egyéni jogok és együvé tartozás – archív körkép a nacionalizmusról - 2023. október 1., vasárnap

A rendszerváltást követően hatalmas erővel tört a felszínre a kelet-európai nemzetek körében a nemzeti önmeghatározás és a saját népi közösséghez tartozás igénye. A Szabad Európa Rádió 1993. áprilisában sugárzott műsora azt mutatja be, milyen választ adtak erre a törekvésre a nyugati demokráciák.
10/1/202331 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Ellenségből barát – dezinformáció a szlovákiai választási kampányban - 2023. szeptember 30., szombat

A politikai kényszer a határ mindkét oldalán dolgozik: a megvetett Orbán Viktor követendő vezető, a magyarellenességéről elhíresült Robert Fico pedig a budapesti kormány szövetségese lett. A Political Capitallal induló új sorozatban aktuális példát hozunk a dezinformáció terjedésére és hatására.
9/30/202333 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Kálid Artúr: Harcolhatok és küzdhetek, de én fogok éhen halni - 2023. szeptember 30., szombat

A színész azt mondja: karrierjére hatással volt származása, később munkái között már szép számmal szerepeltek nem színesbőrű emberek is. A közéleti szereplésekbe belefáradt, Don Quijote harcnak érezte. Tudja, hogy készülnek listák, és egyes castingokra azért nem jutott el, mert aláírt egy petíciót.
9/30/202340 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

A dezinformáció hatalma - 2023. szeptember 29., péntek

Az álhírek, a dezinformáció terjedése több oldalról is fenyegetést jelent: valóságérzetünk, a  források hitelessége, a morális mértéktartás, de még a hatalom gyakorlása, megszerzése és megőrzése oldaláról is. Ez A dezinformáció hatalma, a Political Capital és a Szabad Európa új podcast sorozata.
9/29/202350 seconds
Episode Artwork

Elég édes lesz-e a mézesmadzag? – az új EU-reformterv esélyei - 2023. szeptember 28., csütörtök

Nagyságrendekkel tenné hatékonyabbá az Európai Unió működését a legutóbbi, nem hivatalos német–francia reformterv. Bár látszólag a magyar kormány politikáját veszi célba a javaslat, inkább a közösség bővítésének szándéka indokolja. A podcastból kiderül, mit veszíthet és nyerhet az Orbán-kormány.
9/28/202316 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Mi a kockázata a 4iG állami hátszéllel segített terjeszkedésének? - 2023. szeptember 27., szerda

Pár év alatt nőtt informatikai-telekommunikációs óriássá a 4iG, Miközben ezermilliárdos adósságot görget maga előtt, nyereséget nem termel, javarészt az államnak tartozik és egyre több kritikus infrastruktúra kerül a birtokába. Mi a kockázata a terjeszkedésnek?
9/27/202320 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Radó Péter: a pedagógusok elképesztően szervezetlenek - 2023. szeptember 25., hétfő

Az oktatáskutató szerint közoktatási rendszerünk döbbenetesen szétaprózódott, több száz iskolát kellene bezárni. De ilyen 2010 óta nem történik, mert a kormány nem vállalja a politikai felelősséget, miközben a tanárokkal bármit megtehet. A szakszervezetek ragaszkodnak a jogszerűséghez, ami ebben a helyzetben kontraproduktív.
9/25/202333 minutes
Episode Artwork

"Nem vagyok külön művész és külön polgár"– archív beszélgetés Legéndy Péter konceptuális művésszel - 2023. szeptember 24., vasárnap

"A művészetet olyan hatékony eszköznek látom, amellyel a valóságot meg lehet változtatni" - fogalmaz az 1993-as interjúban a művész. Szóba kerül a lázadás, a húsevés elhagyása, a belenyugvás, de kérdezik a művészi élet és a vállalkozói világ ellentmondásáról is.
9/24/202330 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Fáy Zsolt: egy átlagos kereskedelmi bank vezetése marhára nem érdekelne - 2023. szeptember 23., szombat

Korábban soha nem adott még podcast-interjút, imádja a goa trance-t, és azt mondja, nem bírná elvégezni a munkáját, ha nem jógázna rendszeresen. A Szelfi vendége Fáy Zsolt, a MagNet Bank elnöke.
9/23/202334 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Célegyenesben az EP: elkezdődött az utolsó ülésszak a választások előtt - 2023. szeptember 21., csütörtök

A ciklus végére az Európai Parlamentben feltorlódik a munka, amit még a közelgő választási kampány is pörget – mondja brüsszeli tudósítónk, aki szerint ez nem rontja az eredményességet. Ellenkezőleg: a helyükre újrapályázó képviselők bizonyítani akarnak. A magyar pártok azonban egyelőre hallgatnak.
9/21/20238 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Kőkemény feltételeket diktál és titoktartást követel a hulladékpiacot uraló Mol - 2023. szeptember 20., szerda

Július elsején átvette a Mol a hulladékgazdálkodás nagy részét Magyarországon. A koncesszió értelmében 35 éven át uralhatja a piacot, diktálhatja a feltételeket leányvállalatán, a MOHU-n keresztül. A jelek szerint kőkemény, sokak szerint irreális feltételekről van szó, így inkább nem is szerződtek.
9/20/202316 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Molnár László: A kormány a társadalompolitikai elgondolása ebben a formájában öngyilkosság - 2023. szeptember 18., hétfő

A GKI vezérigazgatója szerint a kormány munkaalapú társadalom szlogenje butaság, hisz mindegyik társadalom munkára épül. A kínai akkumulátorgyárak telepítésével kapcsolatban pedig úgy látja: csak a telket biztosítjuk ezeknek az üzemeknek, miközben a magyar vállalkozásokat fosztjuk ki azért, hogy idegen munkaerőnek adjunk munkahelyeket.
9/18/202330 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

A mitikus vérségi kapcsolatok helyett politikai nemzet - archív beszélgetés Kende Péter politológussal - 2023. szeptember 17., vasárnap

A 90-es évek elején az átalakuló Európának nagy kihívást jelentettek az egymás mellett élő kis nemzetek, nemzeti és etnikai kisebbségek potenciális és valóságos konfliktusai, amelyek - mint a délszláv válság akkoriban frissen megmutatta - háborúhoz is vezethetnek. Ezzel is foglalkozik az interjú.
9/17/202330 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Nem ügyeletes nagyhatalom az iskola, hanem társ – Interjú Szeszler Anna pedagógussal - 2023. szeptember 16., szombat

Hogyan lehet(ne) öröm a tanulás, milyen a diákok értékelése egy alternatív iskolában, és miért idejétmúlt a jelenlegi oktatási rendszer? – erről is beszélgettünk a korábban három alternatív iskola elindításában is részt vevő pedagógussal, Szeszler Annával, aki sokáig a Lauder iskolát vezette.
9/16/202335 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Lakner Zoltán: A hazugságot föl lehet róni - 2023. szeptember 15., péntek

Érthetetlen, miért kellett hazudnia Gulyás Gergelynek Orbán Viktor nyaralásáról – véli Lakner Zoltán politológus. Szerinte ha ez egy másik nyugati országban történik, az ottani újságírók a fogukkal tépnék szét a hazugságon kapott politikust.
9/15/202344 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Amiről a szupermérföldkövek mellett ritkábban hallani: az uniós kötelezettségszegési eljárások állapota - 2023. szeptember 14., csütörtök

Ötvennél is több kötelezettségszegési eljárás van érvényben Magyarország ellen, de még így is a "jól viselkedő" tagállamok közé tartozunk. Miért állunk akkor mégis a szőnyeg szélén? Mert ebben az esetben sem a mennyiség, hanem a minőség számít, és a szupermérföldkövekről akkor még nem is beszéltünk.
9/14/202311 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Kiszámíthatatlan, meleg, koszos – Miért hagyták lepusztulni a kormányok a magyar vasutat? - 2023. szeptember 13., szerda

Minden hétre jutott egy vasúti hír ezen a nyáron. Balesetről, késésekről, sebességkorlátozásról, a területért felelős miniszter Lázár János és a MÁV vezetése közötti feszültségről, üzengetésről szóltak a beszámolók. Benyó Rita a vasút helyzetével foglalkozik legfrissebb videóriportjában.
9/13/202320 minutes
Episode Artwork

Így lettek milliárdjai az Orbán családnak - 2023. szeptember 11., hétfő

Húsz éve még azt mondta Orbán Viktor az édesapjának, hogy ne szállítson követ állami útépítésekre, ma már milliárdos profit landol minden évben az Orbán családnál. Jandó Zoltánnal, a G7 gazdasági portál újságírójával beszélgettünk arról, hogyan gazdagszik a miniszterelnök környezete.
9/11/202322 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

A választás eredménye nem lehet marakodás – archív beszélgetés Nagy Sándor szakszervezeti vezetővel - 2023. szeptember 10., vasárnap

Központi kérdéssé vált az átvett vagyon kezelése a rendszerváltás után – ez volt a Szabad Európa Rádió 1991. szeptember 22-én sugárzott műsorának központi témája is. Az érdekképviseletek jövőjéről és lehetőségeiről kérdezték Nagy Sándort, a Magyar Szakszervezeti Szövetség akkori elnökét.
9/10/202330 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Aki a Titanic tragédiája után több száz ember életét mentette meg - 2023. szeptember 9., szombat

Dr. Lengyel Árpád a Carpathia hajóorvosaként vett részt a túlélők mentésében, mégsem lett közismert itthon a magyar mentős. Emlékét unokája, Völgyi Péterné Dr. Reich Márta ápolja. Azt mondja: nagyapjának a rettenetes pánik olyan traumát okozott, hogy élményeiről később senkinek nem beszélt.
9/9/202325 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Bővítés vagy mélyítés? – dilemmák az Európai Unió jövőjével kapcsolatban - 2023. szeptember 7., csütörtök

Az új tagországok felvétele előtt egy sor kérdést tisztáznia kell a közösségnek: egyebek mellett az agrártámogatások rendszerét és a vétók lehetőségét veszélyezteti Ukrajna, Szerbia vagy Montenegró belépése. Az sem kizárt, hogy Magyarország nettó befizetővé válik, azaz elzáródik az uniós pénzcsap.
9/7/202311 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Miért kell ezermilliárdokat költeni a hadseregre? Nem véd meg minket a NATO? - 2023. szeptember 6., szerda

A Zrínyi haderőfejlesztési program 3500-3600 milliárd forint elköltéséről szól. Vannak, akik szerint ez kidobott pénz, Orbán Viktor szerint viszont az ukrajnai háború egyik tanulsága, hogy nemcsak az a kérdés, mennyi fegyvered van, de az is, hogy mennyit tudsz a saját területeden gyártani.
9/6/202322 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Szakértő: Trump megválasztása esetén a börtönből is kegyelmet adhat magának - 2023. szeptember 4., hétfő

Magyarics Tamás szerint a Trump elleni büntetőeljárások hatalmas médiajelenlétet biztosítanak számára, a politika befolyásolhatja az igazságszolgáltatás menetét. A podcastban körbejárjuk a politikus elleni vádakat, és azt kutatjuk, miért lehet mégis az egyik biztos jelölt az elnökválasztáson.
9/4/202335 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Elidegenítés, használatba vétel, vitatott támogatások - archív műsor a pártpénzekről - 2023. szeptember 3., vasárnap

A Fidesz-MDF székház ügye volt az új magyar demokrácia pártjainak első nagyobb pénzügyi botránya. Innen indul a Szabad Európa Rádió 1993-as összeállítása, amely azt mutatja be, hol milyen visszaélések derültek ki, illetve hogyan igyekeznek útját állni a piszkos politikai pénzeknek.
9/3/202331 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Sokan a technológiát tekintik az új vallásnak – Szelfi Kapitány-Fövény Máté pszichológussal - 2023. szeptember 2., szombat

Hogyan őrizzük meg lelki egészségünket a technológia által uralt, gyorsan változó világban? Erről szól a Holnap címmel megjelent kötet, amelynek szerkesztője dr. Kapitány-Fövény Máté, a Semmelweis Egyetem adjunktusa, az OMIII-drogambulancia klinikai szakpszichológusa.
9/2/202344 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Elemző: Az ellenzéknek lassan döntenie kell, hogy elengedi-e a 2026-os választást is - 2023. szeptember 1., péntek

A Fidesznek fontos az EP-választás – mondta podcastunkban Ruff Bálint kampánytanácsadó, aki szerint Orbán Viktor szövetségi tervei miatt sem mindegy, ott milyen eredményt ér el pártja. A kormányfő úgy lép a nemzetközi porondra, hogy olyan szabályokat hág át, amelyeket ő sérthetetlennek tart.
9/1/202325 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Az EU-kölcsönnel sem lehet kikerülni a jogállamisági feltételeket - 2023. augusztus 31., csütörtök

A napokban jár le két fontos határidő: a kormánynak nyilatkoznia kell, lehívja-e a helyreállítási alap hitellehetőségét és le kell adnia egy tervet az orosz energiáról való leválásról. Ugyan ebben benne van a lehetőség az uniós források könnyebb elérésére, de csak a teljes összeg töredékére.
8/31/202310 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Miért nem épül még Paks II? Mi a különbség a létesítési és az építési engedély között? - 2023. augusztus 30., szerda

Szabó M. István a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságírója legfrissebb cikkében Paks II-vel foglalkozott, egészen pontosan azzal, vajon mit kommunikál a kormány és mit jelent valójában az, hogy Paks II. megkapta a létesítési engedélyt.
8/30/202327 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Gáspár Kristóf: Orbán a Tranziton úgy mesélt, mint egy nagyapa az unokáinak - 2023. augusztus 28., hétfő

Az elemző szerint Orbán előadásából hiányoztak az érdemi konkrétumok. Márki-Zay Péter és Gulyás Gergely vitájában a fesztivál legabszurdabb mondatai hangzottak el. Rogán Antal „állománygyűlést” tartott. Szijjártó Péter fellépése pedig valójában arról szólt, miért van szükségünk akkumulátorgyárakra.
8/28/202334 minutes
Episode Artwork

"Az állampolgáré az elsőbbség az állammal szemben" - archív műsor a közügyek intézésének nyugati példáiról - 2023. augusztus 27., vasárnap

Egyetlen döntést sem szabad annál magasabb szinten meghozni, mint ahol lehetséges - hangzik el az összeállításban, amelyet 1993-ban készített a Szabad Európa Rádió. Szóba kerül, hogy piacgazdálkodás és magántulajdon szerepe, és hogy miként fér meg egymás mellett a decentralizáció és az integráció.
8/27/202330 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Szabadfi Szabolcs: Rocksztár lett a kőszegi lakótelepi pékgyerekből - 2023. augusztus 26., szombat

"Szabi a Pék" jobban szereti a régimódi pékárut: vajas kenyeret és sós kiflicsücsköt, édes kalácson - megvajazva és megsózva – simán el tudna élni. Miközben modern és egyedi: jöhet a pizza csípőskolbásszal és málnával, kis krémsajttal. Az élteti igazán, ha egy gyerek saját készítésű sütit visz neki.
8/26/202334 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Törésvonalak az EU-n belül: „Az elmúlt húsz év nem a megosztottságról szólt” - 2023. augusztus 24., csütörtök

Történelmi, gazdasági és politikai törésvonalak szabdalják az Európai Unió területét, de a közösség mindig a különbségek eltüntetéséért, a felzárkóztatásért és a magasabb életszínvonal megteremtéséért dolgozott – mondja brüsszeli tudósítónk, aki szerint kulcskérdés az öngondoskodás és a nyitottság.
8/24/202315 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Miért hír és miért gerjeszt indulatokat az egyik leggazdagabb magyar jachtos nyaralása? - 2023. augusztus 23., szerda

Miközben Mészáros Lőrinc a nyilvánosság által korábban nem ismert jachton töltötte szabadságát családjával, változás történt a kormányzat egyes tagjaival és baráti vállalkozóival korábban kapcsolatba hozott jachtok tulajdonosi hátterében.
8/23/202312 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Biztonságpolitikai szakértő: Orbán és Erdogan között hadiipari üzletek kerülhettek szóba - 2023. augusztus 21., hétfő

Kis-Benedek József a nagymértékű haderőfejlesztésről azt mondja: hadseregnek az a feladata, hogy háborúra készüljön, ahhoz viszont jó eszközök kellenek. A honvédelmi miniszter lefejezte a hadsereget, megfelelő utánpótlás nélkül. Az új vezérkari főnök az ő embere, kinevezése politikai döntés volt.
8/21/202331 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

"Magyarország egy beékelt test volt" – archív beszélgetés Szent István kül-, bel- és katonapolitikájáról - 2023. augusztus 20., vasárnap

A harminc évvel ezelőtt készült interjúban Györffy György történész professzort kérdezte a Szabad Európa Rádió a Szent Istvánról kialakult kép hitelességéről és az uralkodó előtt álló kihívásokról. Szóba kerül, hogyan vonult fel hadserege és miért lett a vásárnapból vasárnap.
8/20/202320 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Péter Bence: a Fibonacci számsort is megpróbáltam lefordítani a zene nyelvére - 2023. augusztus 19., szombat

A világhírű zongorista és zeneszerző több tízezres arénákat tölt meg. Kottát nem használ, hallás után mindent megjegyez. A Bohemian Rhapsody feldolgozásánál például úgy képzelte, hogy van benne egy kis Mozart, Chopin, Beethoven, Bach, Rahmanyinov, és mindenki hozzáad egy részletet, akárcsak ő.
8/19/202336 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Ruff Bálint: „Az a tudás, hogy mi kell a népnek, a Fidesznél van” - 2023. augusztus 18., péntek

Példátlan szellemi, szervezeti és politikai mélypontra került nyáron az ellenzék, a pártok teljesen elszakadtak a választóktól – véli Ruff Bálint kampánytanácsadó. Friss GDP-adatokról, Mészáros Lőrincről, Soros György kivonulásáról, Lánchíd-átadásról beszéltünk az Elemzőben.
8/18/202333 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Ukrajna és az EU: váratlan pontban javíthatja a háború a tagság esélyét - 2023. augusztus 17., csütörtök

Azt már többen megfogalmazták, hogy Oroszország 2014-es és 2022-es agressziója Ukrajna ellen szorosabbra fűzte Kijev és Brüsszel kapcsolatát. A háború azonban - a harcok embertelen borzalma mellett - három pontban is felgyorsíthatja a tagsági tárgyalásokat, ha az ország eljut odáig.
8/17/20239 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Milliárdokért tulajdonost cserélő lepusztult ingatlanok, felkutattuk a város aranytartalékait - 2023. augusztus 16., szerda

Budapest sebhelyeit feltáró sorozatba kezdett Bihari Ádám, a Szabad Európa budapesti irodájának szerkesztő-riportere. Huszonnyolc Margit-szigetnyi terület áll kihasználatlanul a fővárosban, ahogy Budapest főépítésze mondja, a város aranytartalékai, de fejlesztésükhöz rengeteg pénz kell.
8/16/202323 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Balesetelemző: Máshol sem indexelnek, de nem vezetnek olyan agresszívan, mint a magyarok - 2023. augusztus 14., hétfő

Deli Kálmán szerint a biciklisek nem szabálykövetők, pedig ők is járművezetők, akár az autósok. Azt, hogy az Árpád-hídon ne versenyezzenek és ne mehessenek akár 170 km/h-val autók, rendőri jelenléttel lehetne megakadályozni. A büntetőfékezés műveltségi probléma, az ittas vezetés pedig általános.
8/14/202331 minutes, 1 second
Episode Artwork

"Csak a közösség tud belőlem teljesítményt kihozni" - archív műsor Gál Zoltán szocialista politikussal - 2023. augusztus 13., vasárnap

"A politikamentes beszélgetések" sorozatban kértek interjút a politikustól, aki akkor az MSZP frakcióvezetője volt, de megbízottként egy ideig betöltötte a belügyminiszteri posztot is. Szó esik a cigarettázásról, a szovjet irodalomról és egy első generációs értelmiségi útjáról a politika élvonalába.
8/13/202330 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Dr. Sós Endre: Olyan állatkertté tesszük a budapestit, amit jegyeznek Európában - 2023. augusztus 12., szombat

Dr. Sós Endre, a Fővárosi Állatkert állategészségügyi igazgatója, vezető állatorvosa több mint 25 éve óvja az állatkert lakóinak egészségét. A hivatása mellett arról is kérdeztük, elvállalná-e az állatkert vezetését, és mit fejlesztene az idén 157 éves intézményben, ha hirtelen sok pénz lenne rá.
8/12/202354 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

EU: Magyarország szinte biztosan soros elnök lesz, de lehetnek korlátok - 2023. augusztus 10., csütörtök

Elkéstek és az egységes fellépés is hiányzik - mondja brüsszeli tudósítónk podcastunkban arról, hogy megakadályozhatja-e bármelyik politikai erő az Európai Parlamentben Magyarország soros EU-elnökségét 2024 második félévében. A feladatok meghatározásakor azonban jöhetnek még korlátozások.
8/10/20237 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Mi a tanárok és mi a megrendelő, a lakosság felelőssége a magyar oktatás szétesésében? - 2023. augusztus 9., szerda

Nem csitulnak a státusztörvény keltette indulatok. Minden napra jut egy hír az oktatás állapotáról, a gyerekek lesújtó szövegértési képességeiről, a több ezer megbuktatott elsősről. A szakma pedagógushiányról beszél, a kormány szerint viszont van és lesz is elég pedagógus. Mi az igazság?
8/9/202321 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Bod Péter Ákos: EU-tagság nélkül Orbán és Magyarország csak egy pötty maradna a térképen - 2023. augusztus 7., hétfő

Az MNB korábbi elnöke szerint a kötelező akciózással a kormány a cselekvés látszatát kelti. Schiffer András felvetésére, miszerint fel kellene függeszteni az uniós befizetéseket, a közgazdász professzor azt mondja: ezzel Magyarország kizárná magát az unióból, ami évszázados tragédia volna.
8/7/202329 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Ha igazi egyéniségek játsszák, nem lehet neki ellenállni - archív beszélgetés Németh Sándor operettszínésszel - 2023. augusztus 6., vasárnap

Elbocsátások, új műfajok megjelenése és a közönség megtartása - ilyen kihívások előtt találták magukat az operett műfaj művészéi és rajongói a kilencvenes évek elején. Az 1990 szilveszterén rögzített portréban szó esik a szerencse szerepéről, a műfaji előítéletről és a hétköznapok könnyedségéről.
8/6/202337 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Francsics László: Asztronauta lehetek a saját űrhajómban - 2023. augusztus 5., szombat

A többszörös nemzetközi díjas asztrofotós azt mondja, képeivel az univerzum varázslatos vizualitásának olyan mozzanatait keresi, amiket más nem örökített meg. Bonyolult technikával rengeteg kozmikus fényt kell lefotóznia, de az elképesztő űrutazásnak csak a fényévmilliárdok szabhatnak határt.
8/5/202327 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Lakner Zoltán: "Nemzedéknyi időt vesztegettünk el az oktatásban" - 2023. augusztus 4., péntek

Az Orbán-kormány nem először fut neki az oktatás reformjának, elvileg 10 éve egyszer már megreformálták, láthatóan sikertelenül. Lakner Zoltán szerint a mostani reformmal egy újabb nemzedéknyi időt vesztegetünk el. Bosszútörvényről, megszorításokról, amerikai viszonyról beszéltünk podcastunkban.
8/4/202335 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Munkacsoportok, nagykövetek, tanácsok – hol a helye az új magyar EU-miniszternek? - 2023. augusztus 3., csütörtök

Vétók és voksok - mire adta áldását a magyar kormányfő, és kire jut a fogaskerekek megakasztása? Kell-e egyáltalán szavazni azokban a kérdésekben, amikre Orbán Viktor érzékeny? Podcastunkból erre is választ kap, de megtudhatja kinek az érdekeit képviselik az EU-biztosok és ki a kormányfő serpája.
8/3/202314 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Politikai show, kampányterep, tudatos táborépítés? Miért fontos Tusványos Orbánnak és a Fidesznek? - 2023. augusztus 2., szerda

Az év egyik legnagyobb sajtófigyelmet kiváltó eseménye már jó ideje a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor. Orbán Viktor tusványosi előadásai hetekig muníciót adnak az elemzőknek, gyakran nemzetközi bírálatokat váltanak ki. A Sztoriban vendége Kósa András, aki ott volt Tusnádfürdőn.
8/2/202317 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Derdák András: A rock and roll elitje beállt a Fidesz által diktált kultúraváltásba - 2023. július 31., hétfő

A kultúraközvetítő szakember szerint Tusványos egyértelműen fideszes kampányrendezvény, egy zenekar ottani fellépésével a rendszert legitimálja, miközben a zenekarok és a kulturális elit tagjai azzal nyugtatják magukat, hogy a Fidesz szőrős mancsa már úgyis mindenen rajta van.
7/31/202323 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Az egyetértés a legfontosabb feltétel – archív műsor Magyarország NATO-felvételéről - 2023. július 30., vasárnap

Gyors és alapos átalakulás kellett ahhoz, hogy az ország csatlakozhasson a NATO-hoz 1999-ben. A tagfelvétel előtt hat évvel, a Szabad Európa Rádió műsora azt vette számba, milyen elvárásoknak kellett megfelelnie a Magyar Néphadseregből lett honvédségnek, a tiszteknek és a hadászati eszközöknek.
7/30/202329 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Dr. Apostol János: "az emberi hülyeség ellen nagyon szeretek harcolni" - 2023. július 29., szombat

A korábbi informatikai szakember, Apostol János negyven éves elmúlt, amikor -egy hirtelen ötlettől vezérelve- beiratkozott az orvosi egyetemre. Sikeresen el is végezte. Mindezt úgy, hogy diszlexiával és diszgráfiával küzd. Most az ötvenes éveiben jár, rezidensként dolgozik egy vidéki kórházban.
7/29/202343 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

"Nincs még egy ilyen tagállam" - az Európai Bizottság az életben tartott magyar rendeleti kormányzásról - 2023. július 27., csütörtök

Bár vannak pozitívumok is benne, összességében elmarasztaló értékelést fogalmaz meg Magyarországról az éves jogállamisági jelentés. A korrupcióellenes vagy a médiapluralizmus érdekében tett intézkedések hiánya a kifogások között szerepel a dokumentumban, amely több egy újabb paksaméta papírnál.
7/27/202311 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

A hét legfontosabb eseményét elemző podcastsorozatot indított a Szabad Európa - 2023. július 26., szerda

A Címlap mindig a hét legjelentősebb hírének, eseményének hátterét, összefüggéseit igyekszik bemutatni, elemezni szakértők segítségével. A Sztoriban vendége a szerkesztő-műsorvezető, Lampé Ágnes.
7/26/202314 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Fémkereskedők: Nem Brüsszel, hanem a következő generáció várja el a felelős hulladékgazdálkodást - 2023. július 25., kedd

Miután a kormány a Molnak adta a hazai hulladékgazdálkodás nagy részét, hatalmasat fordult a világ. Az eddig önállóan tevékenykedő vállalkozásoknak el kellett dönteniük: aláírnak vagy tönkremennek. Szlávik Mónika, a Magyar Fémkereskedők Szakmai Egyesületének elnöke a vendégünk.
7/25/202321 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Ágh Attila Tusványosról: Ez már nagyzenekari előadás volt - 2023. július 24., hétfő

A politológus professzor szerint az idei volt Orbán eddigi legagresszívebb tusványosi „szentbeszéde”. A miniszterelnök megsértette a román kormányt, pofonokat osztott Amerikának, az EU-t alpári fogalmakkal rugdosta. Közben beállt Kína mögé, Oroszországot pedig felmentette.
7/24/202330 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

"A belső ember megjelenik a külsőben" - archív interjú Varga Imre költővel, természetgyógyásszal - 2023. július 23., vasárnap

A folyó mindkét partjára szükség van, hogy kérdések és válaszok legyenek - fogalmaz a művész, aki a 80-as évek elején települt át az akkori Csehszlovákiából. Szóba kerül az "életközepi fordulatról", a gyöngeség erőre váltásáról és a jógáról, ami szerinte a politikai feszültségeken is enyhítene.
7/23/202330 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Egy brit lány a vasfüggöny mögötti Magyarországon - 2023. július 22., szombat

A hatvanas évek elején Angliából költözött Magyarországra Bodóczky Caroline. Annak idején a diák levelezőtársként megismert magyar férje miatt jött Budapestre. A tanárnővel arról is beszélgettünk, milyen volt családot alapítania egy brit fiatal lánynak a vasfüggöny mögötti Magyarországon.
7/22/202347 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Elemző: Orientációs válságban Orbán rendszere - 2023. július 21., péntek

Lesz-e válasz a stratégiai megoldatlanságokra - erre vár választ a kormányfő tusványosi beszédében elemzőnk. Lakner Zoltán politológus kérdeztük a svéd NATO-csatlakozás kérdésében látható külpolitikai súlyvesztésről, a homofóbia felhangosításáról, a gazdasági krízisről és az ellenzék eltűnéséről is.
7/21/202329 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Erasmus-ügy: a magyar diákok esélyeit javítja, hogy nincs még uniós válasz - 2023. július 20., csütörtök

A Brüsszelben tárgyaló magyar miniszter szerint nem a kormányon múlik, ha elúszik a megállapodás az Erasmus- és Horizont-ösztöndíjakról, mivel az Európai Bizottság késlekedik; holott pont azért nincs hivatalos reakció, hogy egyáltalán megmaradjon az időben történő megállapodás lehetősége.
7/20/202313 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Hogyan hálózta be a magyar űrágazat legtöbb területét egy kormányközeli üzleti kör - 2023. július 19., szerda

Kik profitálhatnak a magyar űrstratégiából vagy a százmillió dolláros HUNOR űrhajósprogramból? Ezt elemezte háromrészes cikksorozatában Keller-Alánt Ákos, a Sztoriban vendége.
7/19/202317 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

„A magyar társadalom alapvetően intoleráns” – archív műsor a homoszexuálisok helyzetéről - 2023. július 16., vasárnap

Ezen a héten zajlott a Pride-felvonulás, a közösségi fesztivál leglátványosabb eseménye. Ebből az alkalomból idézzük fel a Szabad Európa Rádió 1992-es műsorát a magyarországi homoszexuálisok akkori helyzetéről, problémáiról, elfogadottságáról. Kerekasztal-beszélgetés aktivistákkal és szexológussal.
7/16/202330 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

„Valamire ráteszik a kezüket, és aztán folyamatosan olyanra próbálják helyreállítani, mint amilyen azelőtt volt, hogy össze-NER-ezték volna” - 2023. július 15., szombat

Még hisz abban, hogy a művészettel jobbá lehet tenni a világot, azt mondja, különben nem is csinálná. Amikor pár éve megkérdezték, azt mondta, hogy szerinte Thuróczy Szabolcs és Molnár Piroska a legjobb színész Magyarországon, azóta már mindkettővel játszhatott egy filmben Vilmányi Benett.
7/15/202343 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Közelebb hozta a háború Ukrajnát a NATO-hoz, de távol is tartja - 2023. július 13., csütörtök

Svédország tagsága egy ideig még ütőkártya lehet Erdoğan török elnök kezében – mondja tudósítónk a katonai szövetség vilniusi csúcstalálkozóját értékelve. Az ukrán elnök csalódottan, de mégsem üres kézzel távozott, Oroszország és Kína pedig feljebb került a fenyegető tényezők listáján.
7/13/202312 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Új időszámítást ígér a kormány a Balatonnál, de vajon nem késett el vele? - 2023. július 12., szerda

Nincs olyan hét, hogy ne érkezne hír egy újabb balatoni gigaberuházásról, arról, hogyan írják felül az egyéni érdekek a közérdeket. Benyó Rita, a Szabad Európa újságírója kétrészes videóriportban foglalkozott azzal, mit bír még el a Balaton. Erről beszélt podcastsorozatunkban.
7/12/202317 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

A média szerepe és a propaganda "fehérre mosása" - archív műsor a szélsőjobb előretöréséről - 2023. július 9., vasárnap

"Ha találkozol egy újságíróval, pofozd föl. Ha te nem is tudod miért, ő biztosan tudni fogja" - nyomtatta falragaszokra a francia szélsőjobb harminc éve. A Szabad Európa Rádió 1992-es műsora azt kutatta, mit tettek akkor a kormányok a nemcsak a sajtót veszélyeztető eszmék térnyerése ellen.
7/9/202331 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Padisák Judit: Ebben az országban gyakorlatilag nincs környezet- és természetvédelem - 2023. július 8., szombat

A Fertő, a Velencei-tó és a Balaton közül utóbbi van a legkevésbé természetközeli állapotban – mondta a Szabad Európának Padisák Judit limnológus, egyetemi tanár. A szárazföldi belvizek szakértőjével a Balatonról, az emberi természetről, oktatásról és civil kurázsiról is beszélgettünk a Szelfiben.
7/8/202347 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Elemző Ruff Bálinttal: Szisztematikusan darálták le a kormányban Varga Juditot - 2023. július 7., péntek

Kormányzaton belülről darálták le Varga Juditot, mondja Ruff Bálint kampánytanácsadó.
7/7/202334 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

A történész szerint Orbán a sunyi rókázással üzent az ellenzéknek: Nem fogtok engem levadászni - 2023. július 7., péntek

Stefano Bottoni úgy látja: Orbán – Putyinhoz hasonló módszerrel – rutinból kigúnyolta és megalázta Hadházy Ákost. Célja az volt, hogy félelmet, akár undort keltsen, tudatosan hergelte a környezetében állókat, akik úgy viselkedtek, mint a falka, amelyik ráveti magát a prédára.
7/7/202326 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Most visszaüthet, ha volt trükközés a határrendészeti statisztikákkal - 2023. július 6., csütörtök

Megismétlődött a 2015-ös helyzet: a magyar kormány ismét kisebbségben találta magát az európai uniós menekültpolitika kérdésében. Az Európai Bizottság egy olyan paktumot készít elő, amely a front-, a tranzit- és a célországoknak is megfelel. A magyar kormány egyik nagy szövetségesét már meggyőzték.
7/6/202312 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Miért nincsenek Szoboszlai Dominikok? Mit tudna a magyar foci állami pénzeső nélkül? - 2023. július 5., szerda

Ez az a sport, amihez mindenki ért. A magyar válogatott győzelme vagy veresége napokig, hetekig beszédtéma. Soha nem látott állami milliárdokkal segíti a labdarúgást a kormány. De vajon látszanak-e az új stadionok, kifogástalan műfüves edzőpályák az eredményeken?
7/5/202316 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Vasali Zoltán: Nem túl életszerű, hogy Tuzson Bence feltételt szabott Orbán Viktornak - 2023. július 3., hétfő

Az elemző szerint Varga Judit agresszív stílusa után Tuzson Bence személyében egy beszélő fej kerül az igazságügyi tárca élére. A politológus úgy látja: bár Orbán Viktor most épp pénzfalónak állítja be Brüsszelt, nem fog bebizonyosodni, hogy a Magyarországnak járó pénzeket Ukrajna kapta volna.
7/3/202328 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

„A boldogulást nem lehet az emberek ellenére keresni” – archív interjú Fejtő Ferenc történésszel - 2023. július 2., vasárnap

Élete nagy részét emigrációban töltötte, 1938-tól Franciaországban alkotott íróként, történészként és publicistaként. Nagy Imre temetésére, 1989-ben tért vissza először. A Szabad Európa Rádió 1992-ben rögzített beszélgetést vele korábbi munkái felidézésével.
7/2/202330 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Infláció az EU-ban: egy teljes kört ver Magyarország az utána következőre - 2023. június 29., csütörtök

Magyarország éves inflációs adata volt a legrosszabb az Európai Unió tagállamai között a májusi összesítésben: duplája az utána következő cseh és lengyel értéknek, háromszorosa az EU-átlagnak. A podcastban a számok mögé nézünk, és azt kutatjuk, mekkora a valós szerepe a háborúnak ls a szankcióknak.
6/29/20238 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Hatalmas költségvetési támogatás, erdélyi expanzió – Hogyan terjeszkedik Romániában a Mathias Corvinus Collegium? - 2023. június 28., szerda

Miközben a közoktatás színvonala egyre romlik Magyarországon, a tehetséges és a kormány politikájával nem kritikus fiatalok egészen kivételes lehetőségekhez és tudáshoz juthatnak például a Mathias Corvinus Collegium Alapítványon keresztül.
6/28/202320 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Magyar Bálint a közoktatásról: Semmi értelme a békés tárgyalgatásnak - 2023. június 26., hétfő

A korábbi oktatási miniszter szerint a kormánynak nincs oktatási szakpolitikája. „Ha az eddigi változtatásokat a Fidesz részéről oktatási reformnak nevezzük, az olyan, mintha Drezda szőnyegbombázását új építészeti reformnak hívnánk” – mondja most induló podcastsorozatunk első epizódjában.
6/26/202333 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

„Nemcsak zene, hanem közérzet is a rock és a beat” – archív interjú Ekecs Gézával - 2023. június 25., vasárnap

Teenager party Cseke Lászlóval – ma már megbecsülni sem lehet, 1959-es indulása óta hányan várták a műsort a sistergő rövidhullámon a legfrissebb slágerekkel és egy műsorvezetővel, akiről harminc éven át senki sem tudta, kicsoda. 1992-es életútinterjú a Szabad Európa Rádió legendás munkatársával.
6/25/202330 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Muhi András: „El kell adnod magad, ha filmhez akarsz jutni” - 2023. június 24., szombat

Muhi András több mint 250 filmet jegyez producerként. Azt mondja, a Larry volt az utolsó alkotás, amelynek készítésében rész vett. Beszélgettünk kultúrpolitikáról, a filmesek lehetőségeiről és arról, hogy felvenné-e a telefont, ha Káel Csaba keresné egy munkával.
6/24/202342 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Elemző: "A pártalapítványi támogatások rendszere lehet a következő célpont" - 2023. június 23., péntek

A frakcióbüdzsék lefelezése volt az első csapás, az ÁSZ-bírság a második lépés lehet az ellenzéki pártok kampány-lehetőségeinek szűkítésére, mondja a politológus podcastunkban. Beszélgettünk arról, hogy a DK vezető, de nem domináló párt, és hogy van-e esélye a kormányszóvivőnek Budapesten.
6/23/202333 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Magyarország hétéves EU-támogatását kapná meg Ukrajna - 2023. június 22., csütörtök

Vissza nem térítendő források és kölcsön – ezzel támogatná Ukrajnát az Európai Unió, amely a tagállamok összefogására számít a pénz előteremtésében. Négy év alatt 40-50 milliárd eurót adnának, nagyságrendileg ennyit kapna Magyarország is 2021 és 2027 között, ha teljesítené a feltételeket.
6/22/202311 minutes, 1 second
Episode Artwork

Hiába kedvez a kormány a Molnak, hónapokat csúszhat a hulladékgazdálkodási koncesszió indulása - 2023. június 21., szerda

Három százalékkal dobhatják meg az amúgy is magas inflációt a csomagolással kapcsolatos díjemelések, pár hónap múlva érzékelhetik is a vásárlók az üzletek kasszáinál. Egyelőre azonban az is kérdéses, el tud-e indulni július 1-jén országos szinten a Mol vezetésével a hulladékgazdálkodási koncesszió.
6/21/202313 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Nevelőotthonok, lakóegységek, örökbefogadás – archív műsor az állami gondozásról - 2023. június 18., vasárnap

Néhol egy pofon sem csattanhat el, máshol pénzért árulják őket – rendkívül eltérő volt a gyerekjogok helyzete a kilencvenes évek elején, és azóta is maradt javítanivaló. A Szabad Európa Rádió műsora körképet ad arról, milyen sorsa van a családokban élő és a szülők nélkül felnövő kiskorúaknak.
6/18/202329 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Molnár Piroska: Ez a pálya felkarol, a munka átsegít a nehéz helyzeteken - 2023. június 17., szombat

Minden jelentős díjat, szakmai elismerést megkapott, amivel ezen a pályán elismerhetik egy színész művészetét. Sokáig tanított, azt mondja, a pályakezdőkben is ott vannak a jövő Darvas Ivánjai, Bessenyei Ferencei, Máthé Erzsijei. Molnár Piroska, a nemzet színésze volt a Szelfi vendége.
6/17/202328 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Szankciók Belarusz ellen: alig talál fogást az Európai Unió - 2023. június 15., csütörtök

Mivel a két éve elcsalt választások és az azt követő leszámolások miatt már vezetett be büntetőintézkedéseket a Lukasenka-rendszer ellen az EU, az ukrajnai háború kitörésekor egy kivéreztetett gazdaságon kellene szankcionálható területet találni. Ahol lehetne, az nem tetszik a déli államoknak.
6/15/20239 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Tabutéma, pedig súlyosak a következményei és százezreket érint Magyarországon a pornófüggőség - 2023. június 14., szerda

A magyar lakosság három-négy százaléka küzdhet pornófüggőséggel, mégis, a kifejezetten nagy arány ellenére alig hallani erről, miközben ez a függőség is súlyos következményekkel járhat. Miért tabutéma a pornó?
6/14/202312 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

"Egy társadalmi küzdelem megoldása" - archív műsor az emberi jogokról - 2023. június 11., vasárnap

A rendszerváltás után az emberi és szociális jogokat is újra kellett fogalmazni az alkotmányban és a gondolkodásban is. Erről a feladatról beszélgetett a Szabad Európa Rádió 1992-es műsorában Sajó András alkotmányjogásszal és Kulcsár Péter politológussal Kézdi Pál.
6/11/202328 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

"Élete során egyszer mindenkinek kellene pszichoterápiába járnia" - a Thalassa Ház munkatársai a Szelfiben - 2023. június 10., szombat

Sok esetben a puszta szerencsén múlik, hogy valaki, aki épp elakadással küzd az életében, kap-e itthon megfelelő mentális segítséget. Egy alapítvány tartja fent Magyarország maroknyi pszichoterápiás intézeteinek egyikét, a terápiás közösségként működő Thalassa Házat.
6/10/202353 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Elemző - Ruff - Van forgatókönyv a Huxitra - 2023. június 9., péntek

A Fideszben valóban van egy stratégiai vita, ami arról szól, hogy maradjunk-e tagjai az Uniónak, vagy ne maradjunk. Ez egy valódi vita bennük, mondja Ruff Bálint kampánytanácsadó. Az Elemzőben beszélünk még a kormány megszorító politikájáról, Novák Katalin kettős beszédéről, és Budaházy Györgyről.
6/9/202324 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Kétharmad az integráció mellett: egy év múlva lesznek az EP-választások - 2023. június 8., csütörtök

Nem csak az Európai Unió irányítása vizsgázik 2024. június 9-én, a korábbi gyakorlathoz hasonlóan a szavazás pillanatfelvétel lesz a tagállami kormányok teljesítményéről is. Az esélyekről és technikai kérdésekről beszélgettünk brüsszeli tudósítónkkal a podcastsorozat friss epizódjában.
6/8/202314 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Milliárdos magyar kötvények ragadtak benn a szankciók miatt - 2023. június 7., szerda

Milyen kormányzati folyamatokat indított be itthon, amikor a sajtóban gyakran kémbankként emlegetett, orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank amerikai szankciós listára került?
6/7/202320 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Az extrém erők helykeresése Kelet-Európában - archív műsor a szélsőjobbról - 2023. június 4., vasárnap

„A törvények azoknak vannak, akik tiszteletben akarják őket tartani” – mondta az elemző a Szabad Európa Rádió 1992-ben sugárzott műsorában, amely az újjászülető szélsőjobb és az átalakuló szélsőbal erők akkori kelet-európai mozgolódásáról adott körképet.
6/4/202330 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

„Bármikor jöhet a színésznek egy zárlat, és akkor észnél kell lenni” – A Vígszínház súgója volt a vendégünk - 2023. június 3., szombat

Az első olvasópróbától kezdve végigkíséri a darabot, segíti a színészeket, akiknek védőhálót jelent. Hivatalosan 1976 óta dolgozik a Vígszínházban, de először ötven éve lépett a teátrum színpadára, még énekesként, Presser Gábor Képzelt riportjában. A Szelfiben Kertes Zsuzsa, a Vígszínház súgója.
6/3/202328 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Öt éve egy helyben topog az EU: nem halad a 7. cikk szerinti eljárás - 2023. június 1., csütörtök

Újabb meghallgatást tartottak az Általános Ügyek Tanácsában a jogállamiságról, de az eljárás mégsem halad. Podcastunkban arra keressük a választ, miért nincs előrelépés, elvehetik-e a soros elnökséget Magyarországtól, és mi szerepel a Magyarországgal foglalkozó legfrissebb EP-határozatban.
6/1/202311 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Vagyonmentés, üzlet vagy titkosszolgálati feladat? Orosz cégek Magyarországon - 2023. május 31., szerda

Az ukrajnai orosz invázió kezdete óta eltelt 18 hónapban megélénkült az oroszok üzleti aktivitása Magyarországon. Mivel foglalkoznak ezek a cégek, és mi motiválhatja tulajdonosaikat, amikor Magyarországon terjeszkednek?
5/31/202313 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

A radikális változások ígéretére nem vevő a társadalom – Gerő Márton és Kovách Imre stabilitásról és politikai lázadásról - 2023. május 29., hétfő

A hatalmas erőforrásokból működtetett politikai propaganda mellett mi adja a Nemzeti Együttműködés Rendszerének stabilitását, és miért gyenge az ellenzéki politikai mobilizáció? Erről beszélgetett podcastunkban két szociológus.
5/29/202352 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

A kohézió, a közös eredet ünnepe – archív műsor a húsvétról és a pünkösdről - 2023. május 28., vasárnap

A húsvét és a pészah kapcsolatáról, a zsidó és keresztény vallási ünnepek szétválásáról, a húsvét és a pünkösd hagyományáról beszélt Komoróczy Géza egyetemi tanár, történész a Szabad Európa Rádió harminc évvel ezelőtt készült műsorában. Szóba kerül a mozgó ünnepek eredete és jelentősége is.
5/28/202330 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Oravecz Lizanka: „Semmit rólunk nélkülünk, és ha nem értesz meg, legalább ne bánts!” - 2023. május 27., szombat

Akkor vált a missziójává az érdekvédelmi munka, amikor saját bőrén tapasztalta, milyen nehéz diagnózishoz jutni autizmus spektrumzavarral felnőtt nőként ma Magyarországon. Oravecz Lizankát évekig borderline-nal kezelték, az egyik orvosa azt jósolta neki, hogy ,,diliházban fog megrohadni”.
5/27/202340 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Elemző: Visszafelé sülhet el a fővárosi csőd emlegetése - 2023. május 26., péntek

Eltérő politikát kell követni, ha egy ellenzéki főpolgármester a Fidesz hosszú távú hatalmára készül, vagy maga is leválthatónak tartja a rendszert – mondta elemzőnk, akivel beszéltünk még a tanártüntetések vörös vonaláról, a választási törvény módosításáról és a Schadl–Völner–Varga-ügyről. Podcast.
5/26/202324 minutes
Episode Artwork

Az uniós helyreállítási hitellel sem lehet megkerülni a jogállamisági feltételeket - 2023. május 25., csütörtök

Döntés még nincs, csak lebegteti a kormány az EU helyreállítási alapjának (RRF) részeként szolgáló hitel esetleges felvételét. Augusztus végén kell kimondani a végső szót, de az biztosnak látszik, hogy a kölcsönnel sem lehet megkerülni a kifizetésekért a magyar kormánynak szabott 27 feltételt.
5/25/20239 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Van, aki havi egymilliót költ rá, van, aki az összekoldult kétszáz forintját – drogfüggők Magyarországon - 2023. május 24., szerda

Olcsóbb a kannás bornál, és nagyobbat üt. Kétszáz forintért egy másik dimenzióba repít pár órára, a következmények pedig beláthatatlanok – a dizájnerdrogok mára letarolták Magyarországot. Ezt mutatja be videóriportjában Báthory Róbert, aki podcastsorozatunkban beszélt tapasztalatairól.
5/24/202320 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

A múlt rendszer bűne, a demokrácia kihívása – archív műsor a hajléktalanságról - 2023. május 21., vasárnap

A közveszélyes munkakerülés üldözése, az alkoholelvonó Nagyfán, munkásszállók és állami gondozás – egy közös volt ezekben a rendszerváltás előtt: mindegyiket a hajléktalanság problémájának leplezésére (is) használta az akkori hatalom. A Szabad Európa Rádió 1992-es műsora a megoldásokat kereste.
5/21/202330 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Krizsán András: A hőguta ellen a vastag falú, hagyományos épületek lesznek a legjobbak - 2023. május 20., szombat

Hogy nézett ki a hagyományos magyar parasztház, és miért szaporodtak el a Kádár-kockák? Többet tud-e egy hagyományos vályogház, mint egy szupermodern technológiával létrehozott épület? Erről is beszélgettünk Krizsán András építésszel.
5/20/202347 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

A válság kivédése után jöhet a fiskális szigor ideje az Európai Unióban - 2023. május 18., csütörtök

Könnyebben érthető és követhető szabályokat ígér a tagállamoknak az Európai Bizottság a fiskális politika átalakításával. A kormányokat adósságcsökkentő pályára ösztönzik, megelőzve a költségvetési hiány és az államadósság elszabadulását. A magyar kormányt a választási túlköltekezés miatt bírálják.
5/18/202310 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

„Rengeteg fájdalommal járó” változtatásba kezdett a hadseregben az új vezérkari főnök - 2023. május 17., szerda

Ellentmondásos fiatalítási program, magas rendfokozatú tisztek elbocsátása, majd a vezérkari főnök felmentése – felpörögtek az események a Magyar Honvédségnél. Több cikkben foglalkoztunk a történésekkel, ezekről beszélgetünk most a szerzővel, Kósa Andrással, a Szabad Európa főmunkatársával.
5/17/202315 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

A magyar zene nem periférikus jelentőségű - archív beszélgetés Durkó Zsolt zeneszerzővel - 2023. május 14., vasárnap

A magyar zeneszerzésre nem jellemző, hogy elmaradna a nyugati színvonaltól - mondta a nemzetközileg is elismert művész, aki többek között a BBC-nek, Philip Jones Brass Ensamble-nek és a Magyar Állami Operaháznak is komponált. Az 1992-es beszélgetésben a kortárs magyar zene helyzete is szóba kerül.
5/14/202329 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Rosszul jár az, aki csak az állami egészségügyben tud megkapaszkodni – mondja dr. Daróczy Judit, a cukorbetegsebek szakértője - 2023. május 13., szombat

Nagyon sok Magyarországon az alsóvégtag-amputációk száma. Az ok az érszűkület mellett a népbetegségnek mondható diabétesz. Daróczy Judit bőrgyógyászprofesszor, egyetemi tanár évtizedek óta foglalkozik a nehezen gyógyuló sebek, elsősorban a cukorbetegség okozta lábsebek gyógyításával.
5/13/202342 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Lakner Zoltán: "Ez nem a spontaneitás világa" - 2023. május 12., péntek

Az autoriter rendszereknek az a sajátossága, hogy elszigeteli a vezetést, miközben állandóan a népi felhatalmazásra hivatkoznak, mondja Lakner Zoltán politológus a CPAC konferenciáról. Az Elemzőben emellett beszélünk a diákokról, a kordonbontásról, és az ellenzéki szellemi holdudvar hiányáról.
5/12/202331 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Vannak még házi feladatok: a "zöld lámpa" csak az első lépés az igazságügyi reformban - 2023. május 11., csütörtök

Közösségi médiás posztban adta hírül az igazságügy-miniszter, hogy létrejött a technikai megállapodás az Európai Bizottsággal az igazságügyi reformról. A szükséges törvényeket pár napon belül el is fogadta a Parlament, de még messze a visszatartott források lehívása - mondja tudósítónk a podcastban.
5/11/202310 minutes, 1 second
Episode Artwork

Eltűntek a hírekből, pedig több tízezren élnek köztünk, és próbálnak újrakezdeni - 2023. május 10., szerda

Kikoptak a hírekből az ukrán menekültek, pedig több tízezren élnek Magyarországon, főként nők és gyermekek, hiszen a férfiak otthon harcolnak. Igyekeznek normális hétköznapokat teremteni egy abnormális helyzetben, és ebben elsősorban a civil szervezetek segítségére számíthatnak.
5/10/202316 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Ki mondja meg, hogy mi a nemzeti érdek? Bárdi Nándor és Körösényi András beszélgetése - 2023. május 9., kedd

A nemzeti érdekre hivatkozik a tüntető és az is, aki ellen tüntetnek. Orbán Viktor kedvenc szófordulata a nemzeti érdek, a magyarok érdeke. Hogyan születik és fogalmazódik meg a nemzeti érdek? Bárdi Nándor történész és Körösényi András politikatudós Kerényi György mikrofonja előtt a Szabad Európa podcastjában.
5/9/202358 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Így alakult ki a kétharmados törvények rendszere - archív műsor az alkotmányosság védelméről - 2023. május 7., vasárnap

Az általában jellemzőnél több témakör került a minősített többséggel módosítható jogszabályok közé, amikor az új magyar demokrácia kereteit határozták meg a rendszerváltás idején. Kukorelli István alkotmányjogász és Schlett István politológus az okokról is beszélt az 1992. december 4-ei adásban.
5/7/202329 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Kukorelly Endre: "A németek másképp nem őszinték, mint mi" - 2023. május 6., szombat

Ha ezerszer lehülyéznek, akkor sem adom fel azt az elvem, hogy megpróbálok mindenki felé empátiával fordulni és ha ő hülyéz le, akkor tudom, hogy azért van, mert rengeteg traumát cipel magával az illető - mondja podcastunkban Kukorelly Endre író.
5/6/202338 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Koncesszió vagy közbeszerzés: az Európai Bizottság látókörében a 35 éves sztrádaszerződés - 2023. május 4., csütörtök

Felkeltette az EU versenyjogi hatóságának érdeklődését a magyar kormány által kötött 35 éves sztrádakoncesszió. Többet még nem lehet tudni, a testület a magyar kormány válaszát várja az ügyben – mondja brüsszeli tudósítónk a podcastban. Ha visszásságot találnak, az más ügyekre is hatással lehet.
5/4/20239 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Ki az, aki jól jár és kiknek fog nagyon sokba kerülni a Mol hulladékkoncessziója? - 2023. május 3., szerda

Július elsején indul az új hulladékgazdálkodási rendszer, amelynek főszereplője a Mol. A kormány koncessziós szerződést kötött az olajipari céggel, nem kevesebb mint 35 évre. A Mol leánycége fogja koordinálni a lakossági szemétszállítást és szinte az összes ipari hulladékfeldolgozást, -kezelést.
5/3/202313 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Mit tart fontosnak egy szaúdi nő, amikor a nyugati világ épp fel akarja szabadítani? - 2023. május 1., hétfő

Szaúd-Arábia olajnagyhatalom, ahol egyszerre van jelen a hightech és az évezredes tradíciók világa. A szunnita királyságban ugyanakkor a nőket a férfiak gyámsága alá rendelő szigor az élet egyre több területen enyhülni látszik. Hogy mit érzékel ebből nőként egy újságíró, arról Benyó Rita beszél.
5/1/202330 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Amikor új fogalomnak számított a munkahelyi zaklatás - archív műsor a női egyenjogúságról - 2023. április 30., vasárnap

A karrier és a család összehangolása harminc évvel ezelőtt is ismert téma volt, de a nők munkahelyi szexuális zaklatásáról kevés érintett mert beszélni. A Szabad Európa Rádió 1992-es műsora nyugati országok gyakorlatát mutatja be a visszaélések megfékezésére és az egyenlő feltételek biztosítására.
4/30/202330 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Whistler mamája: „Szívesen beszélgetnék Orbán Viktorral” - 2023. április 29., szombat

A Whistler anyja egy híres festmény, amely egy komor hölgyet ábrázol, a festő édesanyját. A Whistler mamája ezzel szemben egyáltalán nem komor tartalmat jelöl: ezen a címen egy blog működik.
4/29/202322 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Elemző az eddig leglátványosabb kordonbontásról: egy sorozat végén járunk - 2023. április 28., péntek

Magasabb politikai szintre emelte az ellenzéki kordonbontást, hogy a státusztörvény ellen tüntetők felvonultak a Karmelitához - mondja elemzőnk. Szerinte jól keretezi a pénzügyi gondokat a főpolgármester a "járjon-e a villamos" kérdéssel, de tévedés azt hinni, Orbán Viktor elengedte Budapestet.
4/28/202329 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Először sérült az EU "Ukrajna mindenek felett" elve a gabona-ügyben - 2023. április 27., csütörtök

Bár jogsértő lépés, Szlovákia, Lengyelország és Magyarország is úgy döntött, hogy átmenetileg kitilt piacáról egyes ukrajnai mezőgazdasági termékeket. Podcastunkban körbejárjuk, miért hátrányos az ukrán gabona-dömping, miért reagált lomhán az Európai Bizottság és mi volt a lengyelek váratlan húzása.
4/27/20238 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Három éve nem sikerül kideríteni, hová tűnt 2,2 milliárd forint közpénz - 2023. április 26., szerda

Három éve tart a nyomozás egy 2,2 milliárdos költségvetési csalás ügyében. Az ügy egyik főszereplője a nemzeti sírkertek gondozására alakult Nemzeti Örökség Intézet, amelynek több munkatársát is letartóztatták. A nyomozást meghosszabbították, de már mindenki szabadlábon van.
4/26/202311 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

A hatalom súlya – archív műsor a kormány és az ellenzék közötti felelősség megoszlásáról - 2023. április 23., vasárnap

A hatalmi ágak megosztása éppen csak megkezdődött, amikor a Szabad Európa Rádió 1992-ben interjút kért ifj. Fekete Gyula MDF-es parlamenti képviselőtől és Kulcsár Péter politológustól. A társadalmi, gazdasági és politikai átalakulás elemzése közben szó esik a hatalomból kimaradók felelősségéről is.
4/23/202330 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Tamási Miklós: "Folyamatosan kell mesélni a régmúlt történeteiről" - 2023. április 22., szombat

Képek ezreit szedte össze lomtalanításokon, és állítása szerint az összes fotót látta, ami csak megjelent a Fortepanon – ez pedig mostanra csaknem 200.000 képet jelent. A Fortepant alapító Tamási Miklóssal beszélgettünk közmédiáról, a XX. századi Magyarországról és a mesterséges intelligenciáról.
4/22/202350 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Sikerül-e a bűvészmutatvány? Az Európai Parlament előtt a migrációs paktum - 2023. április 20., csütörtök

Ahány tagállam, annyi érdek – ezért is születik meg nehezen a közös politika az érkező menekültek és gazdasági bevándorlók kérdésében. Az elhatározás megvan, hogy még ebben az EP-ciklusban összeálljon a javaslat, és nem kizárt, hogy kompromisszum hiányában ehhez elég lesz a minősített többség is.
4/20/202312 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Sztoriban – Uniós kétszázmilliót fialhat egy záportározó a magyar félsivatagban - 2023. április 19., szerda

Nem természeti katasztrófáról, hanem koncepcionális emberi hibáról beszélnek a Szabad Európának nyilatkozó alföldi gazdák. Az elmúlt 121 év legaszályosabb éve volt a tavalyi, mégis uniós százmilliók mentek el használhatatlannak tűnő záportározók építésére a félsivatag Homokhátságon.
4/19/202313 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

A tolerancia, mint tantárgy - archív műsor az idegengyűlölet megelőzéséről - 2023. április 16., vasárnap

Miközben a befogadó országok saját kultúrájuk elfogadását várják el, addig nekik is tenniük kell a bevándorlókkal szembeni toleranciáért - az iskolai oktatásban kezdve. A Szabad Európa Rádió 1992-ben sugárzott műsora nemzetközi képet ad arról, hol miként igyekeznek elfogadóbbá tenni a társadalmat.
4/16/202331 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Gyermekhíd Alapítvány: Akkor is működnek, ha épp nem érkezik az elnyert állami támogatás - 2023. április 15., szombat

Magyarországon közel 25 ezer gyermek nem a saját családjában, hanem gyermekotthonban vagy nevelőszülőknél él. Nekik próbál biztos érzelmi hátteret és hosszú távú kapcsolatot biztosítani a Gyermekhíd Alapítvány. A szervezet több tucat önkéntessel és néhány állandó munkatárssal dolgozik.
4/15/202330 minutes
Episode Artwork

Elemző: „Úgy viselkedik a kormány, mint egy külvárosi késes pénzbehajtó” - 2023. április 14., péntek

Semmifajta politikai rációnak nem felel meg a magyarországi külpolitika Ruff Bálint kampánytanácsadó szerint. Példátlan, hogy valaki NATO-tagországként a szövetségesét jelöli meg, mint fő ellenfelét. Jöhetnek e újabb kitiltások az amerikaiaktól? Az ellenzék tud-e bármit is kezdeni a helyzettel?
4/14/202330 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Épül az európai selyemút: az EU helykeresése az USA és Kína versenyében - 2023. április 13., csütörtök

Érzékenyen kell egyensúlyoznia az EU-nak az Egyesült Államok és Kína közötti globális versenyben - mondja brüsszeli tudósítónk a podcastban. Legnagyobb kereskedelmi partneréről van szó, miközben a függés közös: Kínának is fontos az európai piac. Milyen megoldást hozhat a negyedik ipari forradalom?
4/13/202315 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Alkudozás, ígérgetés, fenyegetés – nem fizet Mészáros Lőrinc alvállalkozója - 2023. április 12., szerda

Mészáros Lőrinc magánvagyonát a Forbes tavaly decemberben 436,5 milliárd forintra becsülte, a Szabad Európa mégis arról értesült, hogy magyar kisvállalkozások lehetetlenültek el anyagilag, mert a Mészáros Lőrinc tulajdonában álló cég mint fővállalkozó nem fizetett nekik az elvégzett munka után.
4/12/202314 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

„Nótával jöttem a világra” – archív beszélgetés Béres Ferenc népdalénekessel - 2023. április 9., vasárnap

Szobrásznak, festőnek szánták szülei, de nótaénekes lett a 73 éves korában, 1996-ban elhunyt művész. A Szabad Európa Rádió 1992-ben sugárzott műsorában áttekintette pályáját, és beszélt arról, hogy milyen kapcsolata volt Kodály Zoltánnal, aki nemcsak erkölcsileg, de anyagilag is támogatta.
4/9/202328 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Elemző: "Minél veszélyesebb a külvilág, annál fontosabb a védelmező szerepe" - 2023. április 7., péntek

A biztonság legfőbb garanciája - így kívánja bemutatni magát a kormányfő, de ezt szolgálja-e a hadsereg megítélésének javítását célzó kampány is? A podcastban beszélünk arról, mi az értelme a kordonbontásnak a Karmelitánál és miért meglepő Dobrev Klára EP-listás első helye.
4/7/202328 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Ebben az ügyben gyakorlatilag az Európai Parlamenttel áll szemben a magyar kormány - 2023. április 6., csütörtök

A kötelezettségszegési eljárás elindítása után az Európai Bíróság elé került a magyar kormány által gyermekvédelminek, de kritikusai által inkább homofóbnak nevezett törvény. Az eljárás támogatóihoz legutóbb csatlakozott Svédországgal már tíz tagállam erősíti az Európai Bizottság álláspontját.
4/6/202312 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Túlélőgyakorlat, avagy betegnek lenni egy kelet-magyarországi zsákfalu lakójaként - 2023. április 5., szerda

Számos cikkben foglalkozott a Szabad Európa a háziorvosi ügyeleti rendszer átalakításával. Bihari Ádám azt mutatja be, hogyan csapódik le mindez a betegeken. Hogy látja az átalakítást a kis falvak lakóit gyógyító háziorvos, és hogy bírja majd a már most is túlterhelt mentőszolgálat?
4/5/202317 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Az államszervezet része, de nem a kormányé - archív műsor a jegybanki függetlenségről - 2023. április 2., vasárnap

A kilencvenes évek elején a monetáris politikát meghatározó Nemzeti Bank új jogállását is tisztázni kellett. Ebben az időszakban készült a Szabad Európa Rádió interjúja Bod Péter Ákossal, a jegybank akkori elnökével. Szóba kerül, miben különbözik munkája és szakértelme egy politikusétól.
4/2/202330 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Andrew Hefler: Magyarországnak nagy előnye, hogy kis ország, sok mindent lehet hamar megváltoztatni, igaz, rossz irányba is - 2023. április 1., szombat

Nem az a legfontosabb, hogy mindig nekünk legyen igazunk, hanem hogy megpróbáljuk megérteni a másikat. Nagyon jó dolog egy sörrel a kezedben a Los Angeles Lakersnek drukkolni, de a való életben semmi sem fekete-fehér – Andrew Hefler Magyarországon élő amerikai színházi szakemberrel beszélgettünk.
4/1/202342 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Egészpályás letámadás helyett szalámizás – taktikát váltott a kormány az EU elvárásainak teljesítésében - 2023. március 30., csütörtök

Magának szabta a március 31-i határidőt az Európai Bizottság feltételeinek teljesítésére az EU-s forrásokra váró magyar kormány. Az összes kérdésben messze a megegyezés, de a négy legfontosabb témában akár napokon belül áttörés lehet. A tét 13 milliárd euró, de ezen még nyolcmilliárd sorsa is múlik.
3/30/202313 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

„Vidéki, független újságíróként megírni az igazságot" - 2023. március 29., szerda

Civil támogatással működik a szombathelyi székhelyű és Vas megyében piacvezető Nyugat.hu, a Szabad Európa egyik partnerszerkesztősége, amelyet március 15-én Magyar Sajtódíjjal tüntettek ki. A Sztoriban vendége volt Roznár Gyöngyi, a Nyugat.hu főszerkesztője.
3/29/202314 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Néphadseregből honvédség – archív műsor a katonapszichológiáról - 2023. március 26., vasárnap

Jelentős átalakuláson ment át Magyarország katonai ereje az 1990-es évek elején. Ez kihívást jelentett a vezérkarnak és a kiskatonáknak is - ezért volt aktuális a Szabad Európa Rádió 1993. január 3-ai adása, melyben katonapszichológusokkal beszélgetnek az elitváltásról és a szakmai tapasztalatról.
3/26/202328 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Dr. Sófi Gyula: Nagyon sok támadás éri a fiatalokat az online térben - 2023. március 25., szombat

A kórházi munkája során és igazságügyi szakértőként is nehéz sorsokkal, családi drámákkal találkozik Dr. Sófi Gyula osztályvezető főorvos, igazságügyi gyermekpszichiáter és gyermekgyógyász szakértő. A Szelfiben a szakmájáról, a covid és az online világ gyermekekre gyakorolt hatásairól is beszélt.
3/25/202351 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Politikai jelképpé tett nemzeti jelképeink - 2023. március 24., péntek

Mennyire szuverén az az ország, amelynek vezetője a saját nemzeti ünnepén még azt sem meri kimondani, hogy azokban a történelmi eseményekben Oroszország milyen szerepet játszott? Lakner Zoltánnal március 15-e apropóján beszéltünk nemzetről, hazaszeretetről, szuverenitásról.
3/24/202332 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Korai még európai hadseregről beszélni, de egy gyors reagálású ezred hamar felállhat - 2023. március 23., csütörtök

Az Európai Unió határai mellett kitört háború felgyorsította a közös védelmi politika támogatóinak összefogását, mondja brüsszeli tudósítónk a podcastban. Ha EU-s hadseregről még nincs is értelme beszélni, a kontinens védelmi iparának és hadi infrastruktúrájának fejlesztése már napirenden van.
3/23/202310 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Semmijük sincs, csak a szabadságuk, azzal fizetnek egy borsodi falu lakói - 2023. március 22., szerda

Tornanádaskán évek óta azért járnak a szülők a börtönbe, hogy leüljék a gyerekeik igazolatlan órái miatt kiszabott pénzbüntetést
3/22/202320 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Amikor új kötelezettségeket hozott a piacgazdaság - archív műsor az adómorál újratanulásáról - 2023. március 19., vasárnap

Már a bibliai időkben is létezett adófizetés, de az 1990-es évek elején mégis meg kellett tanulniuk a magyar munkavállalóknak, hogy a bérük után milyen befizetési kötelezettségek léteznek. A Szabad Európa Rádió 1993. január 22-én sugárzott műsora európai körképet adott a jövedelmek elszámolásáról.
3/19/202330 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Czinkóczky Csaba: „Nem gondoltam volna, hogy ilyen háború kellős közepén találjuk magunkat” - 2023. március 18., szombat

„Ez a föld, ami az állatok életterét adja, túl szép és túl jó a fekvése, és úgy illeszkedik másoknak a birtokához, hogy másoknak is kell. Ráadásul mindenáron. Mert az őket nem érdekli , hogy ebben nekünk öt év munkánk van, és hogy ettől függ az állatok élete.”
3/18/202334 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Nem lehetetlen, de nem is valószínű - közeleg a határidő az uniós feltételek teljesítésére - 2023. március 16., csütörtök

A kormány magának adta a március végi dátumot az Európai Bizottság elvárásainak teljesítésére. Ezek között mérföldkövek és szupermérföldkövek vannak, a podcastban azzal foglalkozunk, ezek közül mennyit és hogyan kell meglépni, és mekkora esély van a sikerre, a tét ez esetben 12 milliárd euró.
3/16/202311 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Hazai levél: Tar Sándor - irodalmi műsor a Szabad Európa Rádió archívumából - 2023. március 12., vasárnap

„Az íróságot egyáltalán nem vettem komolyan, a gyári munkát tekintettem életpályának, […] Túl későn kerültem be ebbe a társaságba, más embereket, más barátságokat szoktam meg” - mondta egy interjúban Tar Sándor, aki négy novelláját olvassa fel az 1993-as felvételen.
3/12/202333 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Dr. Szemelyácz János addiktológus: Nincs olyan társadalmi réteg, amelyet ez a probléma ne érintene - 2023. március 11., szombat

Magyarországon túl sokan isznak ahhoz, hogy ne tekintsük népegészségügyi problémának, ne foglalkozzunk vele nagyon komolyan, és ne bagatellizáljuk úgy, ahogy jelenleg bagatellizálva van – mondja dr. Szemelyácz János pszichiáter, addiktológus, a Szelfi vendége.
3/11/202355 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Ismerős tanulság: nehéz úgy rendszerellenesnek lenni, ha benne szeretnék lenni - 2023. március 10., péntek

Az elmúlt 30 év külpolitikai mélypontjának nevezte a NATO-bővítés magyar blokkolását elemzőnk, aki szerint ennek az árát évtizedekig fizetni fogja az ország. Az ellenzéket értékelve azt mondta, hogy két párt mutat aktivitást, de értetlenségük a fiatalokat a Mi Hazánkhoz és a Kutyapárthoz sodorják.
3/10/202320 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

A magyar kormány ügyei az Európai Unió Bíróságán: az egyikből pénzbüntetés is lehet - 2023. március 9., csütörtök

Nemrég három új ügyben is az Európai Unió Bírósága elé idézte Magyarországot az Európai Bizottság. Marihuána, tanúvédelem, megújuló energia - ezekben a témákban a magyar kormány a közös EU-s érdekek ellenében politizál, illetve elmaradásban van. Mi várható az eljárásokban? - erről szól ez a podcast.
3/9/202312 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Egy hónap kellett, hogy elismerjék, a kormánybiztos titkárságán hibáztak - 2023. március 8., szerda

Publikálásuk előtt kerültek ki akkor még embargós KSH-adatok egy kormányhoz köthető elemző céghez. A Központi Statisztikai Hivatal az embargó szabályainak súlyos megsértéséről beszél, olyan adatszivárogtatásról, amelyre évtizedek óta nem volt példa.
3/8/202310 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Anyanyelv és a nemzeti identitás - archív műsor a nyelvi kultúrák ötvöződéséről - 2023. március 5., vasárnap

"Az etnikai kisebbség nem tud többséggé alakulni, ezért nem tudja érdekeit sem érvényesíteni a választásokon vagy szavazásokon" - hangzik el az 1993-ban sugárzott műsorban, amely a nyelvi kultúrák demokratikus keretek közötti sorsát kutatja.
3/5/202330 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Autistic Art Alapítvány: Védőernyőt próbálnak nyújtani azoknak, akikről az állam már régen megfeledkezett - 2023. március 4., szombat

Hónapról hónapra küzdenek a túlélésért a fiatal és felnőtt autisták számára létrehozott civil lakóotthonok az elszálló rezsiárak, az egyre szűkösebb pályázati lehetőségek és a több mint tíz éve változatlan összegű állami normatíva miatt. Számukra nyújt védőernyőt az Autistic Art Alapítvány.
3/4/202333 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Addig könnyű helyzetben van a magyar kormány, amíg nem ér össze a Pegasus-ügy a jogállamisági kérdéssel - 2023. március 2., csütörtök

Nemcsak a magyar igazságügy-miniszter tagadta meg az együttműködést az Európai Parlament Pegasus-bizottságával, néhány más országban sem segítette a kormányzat a testület munkáját – emlékeztet tudósítónk, aki szerint ha emiatt nem is kerül hátrányba Magyarország, a kabinet megítélését nem javítja.
3/2/20238 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Vajon tudjuk, mit lélegzünk be nap mint nap? - 2023. március 1., szerda

Magyarországon évente legkevesebb hatezer ember levegőminőségi okok miatt hal meg. Két éve az uniós bíróság elmarasztalta Magyarországot, mert a 2005 és 2017 közötti adatok alapján rendszeresen és tartósan rossz volt több helyen is a levegő minősége. Egyelőre nem látni, hogyan javulhatna a helyzet.
3/1/202313 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Hasonló problémák és célok: összefognak-e a tanárok az egészségügyi dolgozókkal? - 2023. február 28., kedd

Sztrájk, polgári engedetlenség, demonstráció. Több mint egy éve tart a tanárok küzdelme, most kezdik a tiltakozást az egészségügyben. A problémák hasonlók, de mi nehezíti az összefogást? Vendégünk Nagy Erzsébet PDSZ-választmányi tag és Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.
2/28/202358 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Lehet örömmel is várni a tanévkezdést - archív műsor a kísérleti iskolákról - 2023. február 26., vasárnap

Személyiségfejlesztés, önállóság, közösségi felelősségtudat, életre nevelés - ilyen fogalmakkal hirdették magukat harminc éve a kísérleti iskolák. A Szabad Európa Rádió 1993. február 8-ai adásában a hagyományos iskolarendszer merevségével és a személyesebb nevelés légkörével foglalkoztak.
2/26/202330 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

"Nagyobb számban hűlnek ki az emberek az otthonaikban, mint az utcán" - a Szelfi vendége a Habitat for Humanity volt - 2023. február 25., szombat

Ma a lakhatási szegénység mintegy 3 millió embert érint Magyarországon - hatalmas szám. A probléma eközben nem igazán része a társadalmi diskurzusnak, a kormány bő kézzel osztott lakhatási támogatásai inkább demográfiai, családgyarapítási célokat szolgálnak.
2/25/202339 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Orientációs válságban a kormány - 2023. február 24., péntek

Egyre nyíltabb és látványosabb orientációs válság áll fenn Lakner Zoltán szerint. A kormánynak rossz vagy sok esetben semmilyen válasza nincs arra, hogy merre tovább. Ez egy politikai krízis, amire az ellenzéknek nincs válasza. Orbán és Putyin-évértékelő, háború, Völner-ügy az Elemző podcastban.
2/24/202334 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

A kiskapuk bezárása: a tizedik szankciócsomaggal sújtja Oroszországot az EU - 2023. február 23., csütörtök

A nukleáris energia és a gyémántpiac továbbra sincs a büntetőintézkedések célkeresztjében, de egyre szűkül a korlátozások kijátszásának lehetősége. A podcastban beszélünk arról, miért maradt távol a döntéstől a magyar külügyminiszter, és mennyire, miben érezheti Moszkva az EU-s szankciók hatását.
2/23/202310 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

A jó kapcsolatok felülírják a törvényt? Kihúzhatják a földet a siófoki állatmenhely alól - 2023. február 22., szerda

A Dharma állatmenhelyen olyan lovakkal foglalkoznak, amelyeket rossz tartás miatt elkobzott az állam korábbi tulajdonosától. A menhely sorsa bizonytalanná vált, mert Siófok gyönyörű részén fekszik, szemet is vetett rá egy jó kapcsolatokkal rendelkező befektető.
2/22/202312 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Munkahely, alanyi jogon - archív műsor a rendszerváltás idején átalakuló álláspiacról - 2023. február 19., vasárnap

A rendszerváltás után kialakuló szabad piac egy keserű felismerést is hozott: nem jár mindenkinek a munkahely. Az állás elvesztése, a munkakeresés és a munkanélkülieknek járó támogatás ismeretlen fogalmak voltak 1990 előtt. Európai körkép a Szabad Európa Rádió 1993. február 12-ei műsorából.
2/19/202331 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

"Engem nem érdekel, ha rámesik a rom, csak őrá ne essen" – Kovács Tímea a Keresőkutyás Szolgálat Alapítvány kurátora - 2023. február 18., szombat

Kovács Tímea és kilenc éves svájci juhászkutyája, Demi, a hét elején jöttek vissza Törökországból, ahol túlélők után kutattak a földrengés helyszínén. Tímea soha nem látott mértékű pusztulásról számolt be, azt mondja, pszichésen még nem sikerült feldolgoznia a látottakat.
2/18/202329 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Gyanakvással fogadták, fontos feladatot kapott: Várhelyi Olivér EU-biztos - 2023. február 16., csütörtök

Nem látványos kormányzati tisztség után landolt Brüsszelben, karrierje nagy részét a belga fővárosban töltötte különböző hivatalokban a mindenkori magyar kormány képviselőjeként. Bemutatjuk Várhelyi Olivért, akiből Orbán Viktor EU-biztost csinált, de ennek nem mindenki örült.
2/16/202311 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Sztoriban az illegális pártfinanszírozás elmúlt harminc éve - 2023. február 15., szerda

Kerényi György cikksorozata gyakorlatilag a megjelenés pillanatában a Szabad Európa toplistájának élére került. Azt mondja, a jelenséget akarta bemutatni, a piaci és politikai szereplők fű alatti együttműködését, azt hogyan működik a pártfinanszírozás szürkezónája.
2/15/202325 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

„Nem mindenáron való egységre törekszem, hanem a legfontosabb kérdésekben” – Mécs Imrére emlékezünk - 2023. február 12., vasárnap

A héten temették el Mécs Imre politikust, parlamenti képviselőt, 1956-os forradalmárt. A Szabad Európa Rádió akkor kért interjút tőle, amikor 1991-ben az SZDSZ elnöki posztjáért indult harcba. Szó esik ’56 tanulságairól, az atomjaiból órák alatt újjászerveződő társadalomról, a közös cél erejéről.
2/12/202330 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Az Örökhétfőbe ragadva: az elmúlt két hét kormányzati és ellenzéki politikájáról - 2023. február 10., péntek

A kormánypárt mindent politikai szintre emel, de ha az ellenzék teszi ezt, rögtön előkerülnek a racionális ellenérvek – jellemzi elemzőnk a gyakorlatot, amely most az akkumulátorgyárak elleni lakossági tiltakozás során is előkerült. A podcastban szóba kerül még EU-tagságuk és az évértékelők is.
2/10/202321 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Kilépés lehet, kizárás nem – Mit tehet egy kormányfő, ha „személyesen fájdalmas” neki az EU-tagság? - 2023. február 9., csütörtök

A napokban Orbán Viktor egy nyilatkozata miatt ismét kiemelt téma lett a közbeszédben Magyarország európai uniós tagsága, illetve a megszüntetése. A figyelem központjába kerülő idézetet később pontosították. Podcastunkban körbejárjuk, mivel járna a szakítás, ki kezdeményezheti, és van-e visszaút.
2/9/202311 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Andezitbánya a kert végében – Áldás vagy átok Recsknek az új beruházás? - 2023. február 8., szerda

Hegynyi földet mozgatnak meg ezekben a hetekben Recsken, ahol andezitbánya nyílik alig pár száz méterre a lakóházaktól. A recskiek aggódnak. A polgármester előremenekül, mert a most működő bánya pár év múlva bezár, a településnek viszont kell a pénz, márpedig az új bánya több adóbevételt jelent.
2/8/202315 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

„Számomra a vágyott cél a harmónia megtalálása a világ hangjaival” – Hajnóczy Csaba - 2023. február 7., kedd

A Nirvánia után podcastsorozat utolsó vendége Hajnóczy Csaba, aki ma már leginkább akusztikus ökológiával foglalkozik, és tanítja is. Azért együttese, a Kampec Dolores máig működik, de az ős-Kontroll zenésze inkább már a természetes és urbánus környezet hangjait építi be kortárs zenei műveibe.
2/7/202354 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Ejtőernyősök, „szakemberek” – archív beszélgetés a rendszerváltás utáni helykeresésről - 2023. február 5., vasárnap

A héten volt Tamás Gáspár Miklós temetése. A filozófusra emlékezünk a Szabad Európa Rádió 1992-es műsorával, amelyben az SZDSZ Országos Tanácsának elnökeként Csurka Istvánnal, az MDF akkori alelnökével beszélgetett a megszűnő pártállam új lehetőséget kereső vezetőiről, magas beosztású embereiről.
2/5/202330 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Pintér Judit Nóra: „Nem mondjuk azt a betegnek, hogy holnap meg fog halni” - 2023. február 4., szombat

Mindenkinek más a tapasztalata a magyar egészségüggyel. Azt azonban valószínűleg senki nem vitatja, hogy a kommunikáció orvos és beteg között néha bizony nem a legmegfelelőbb. Nem meglepő – az egészségügyi képzésből lényegében hiányzik ez a fajta ismeretátadás.
2/4/202339 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

A kormány költi a még meg sem kapott EU-s pénzeket: magabiztos vagy vakmerő lépés? - 2023. február 2., csütörtök

Mint a Szabad Európa megírta, eddig már több mint 500 milliárd forintot osztott szét a magyar kormány a helyreállítási alapból, amelynek kifizetéseit azonban szuperfeltételekhez kötötte az Európai Tanács. Podcastunkban körbejárjuk, szabályos-e ez és mi köze a lépésnek a pedagógusok béremeléséhez.
2/2/20239 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Nem kellenek a kormánynak a Nemzetközi Atlétikai Szövetség milliárdjai? - 2023. február 1., szerda

Miközben Magyarország részben vagy egészen visszalép a 2024-es női kézilabda-Európa-bajnokság rendezésétől – állítólag a magas rezsiköltségek miatt –, a kormány jóval tehetősebb országok vállalásait túllicitálva rendez atlétikai világbajnokságot.
2/1/202310 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

„Találtam magamnak egy helyet, ahol tudok működni” – Menyhárt Jenő - 2023. január 31., kedd

Az Európa Kiadó legtöbb számának szerzője belesodródott abba, hogy énekes, szövegíró, majd zenekarvezető legyen, meséli Menyhárt Jenő a Nirvánia után sorozat új beszélgetésében. Azóta lett athéni szél és spártai eső, a jövő idő merénylete, de az nem jött el, hogy az éneklés évei lassan elmúlnak.
1/31/202359 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Az információterjesztés állami monopóliuma után – Archív műsor a hatalom és a média viszonyáról - 2023. január 29., vasárnap

Stratégiai ágazatnak nevezte a médiát Orbán Viktor kormányfő politikai igazgatója egy szerdai konferencián. A Szabad Európa Rádió archívumából egy olyan műsort idézünk vissza, amely a hatalom és média harminc évvel ezelőtti viszonyáról szól. Láng Júlia összeállítása 1993. január 25-én hangzott el.
1/29/202328 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Kovács Patrícia: A legjobb dolog héttől tízig történik velem - 2023. január 28., szombat

Szabadúszóként vagy társulatban jobb színésznek lenni? Kell politizálnia a színháznak? Fontos a civil kurázsi? A Szelfiben Kovács Patrícia, a Vígszínház művésze. 
1/28/202335 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

„Történelmi léptékű az a változás, ami az Európai Unió egésze és Magyarország viszonyában beállt” - 2023. január 27., péntek

Valójában az unió csupa olyan dolgot kér és vár el, ami a magyar állampolgároknak jó. Kérdés, hogy az ellenzék képes-e ezt bemutatni. Oktatás, közvélemény-kutatások, tiltakozó debreceniek – ezeket a témákat vitattuk meg Elemző című podcastsorozatunkban.
1/27/202330 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Az európai uniós politikusok jövőjét is átírja a Katar-gate - 2023. január 26., csütörtök

Megszűnhet az a gyakorlat, hogy az EU-s intézményekből kikerülő politikusok, tisztségviselők szabadon választanak új munkahelyeket, legalábbis addig, amíg kapják a busás lelépési díjat. Ez csak az egyik változás, amely a katari megvesztegetési ügy fejleménye lehet – derül ki podcastunkból.
1/26/202312 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Miért vette meg a magyar állam a Vodafone-t? - 2023. január 25., szerda

Az elmúlt hetek egyik legjelentősebb gazdasági híre volt a magyar Vodafone felvásárlása. A 4iG és a magyar állam vette meg a Vodafone Magyarországot, ezzel hozzájuk került a Vodafone hárommilliós ügyfélköre. Az ügylet körül több furcsaság is van, ezekről írt Wiedemann Tamás, a Sztoriban vendége.
1/25/20239 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

„Bonyolult játszma” – Archív beszélgetés a közvélemény-kutatások mai rendszerének születésekor - 2023. január 22., vasárnap

A rendszerváltás után a közvélemény-kutatások módszere és feladata is változott. Harminc évvel ezelőtt még csak formálódott a mai értelemben vett felmérések etikája és gyakorlata. Erről kérdezték a Szabad Európa Rádió 1993. február 15-én sugárzott műsorában Hann Endre szociálpszichológust.
1/22/202326 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Így perelte ki az Elios-jelentést egy kisvárosi civil szervezet - 2023. január 21., szombat

Homoki Andrea közösségszervező, az Elios-szerződéseket és a vonatkozó OLAF-jelentést kiperlő civil szervezet aktivistája. Stelczer Attila egy szomszédos település, Vecsés egyesületében segíti megoldani lakóhelye problémáit. A két aktivistával elrontott közvilágításról, sárgára színeződött ivóvízről, nehézkes tömegközlekedésről beszélgettünk, és arról, mit és hogyan tehet ilyen és hasonló problémák ellen – másokkal összefogva – egy hétköznapi állampolgár.
1/21/202339 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Semmiben nem korlátozza Magyarországot az EU, ha orosz gázról van szó - 2023. január 19., csütörtök

Bár az európai közösség igyekszik elzárni az uniós pénzcsapot Oroszország felé, a gázcsap maradhat nyitva Magyarország felé. Az intézkedésekben megmarad a realitás talaján az Európai Bizottság, amely a háború okozta válságból előre menekül - derül ki az EU energiapolitikáját taglaló podcastunkból.
1/19/202315 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

„Mit fogunk enni? Akkumulátort?” – Forrnak az indulatok a Debrecenbe tervezett kínai gyár miatt - 2023. január 18., szerda

Miközben a kormány akkumulátor-nagyhatalommá tenné az országot, Debrecenben óriási vihart kavart a kínai gyár építésének terve. A civilek aggódnak a vízbázis és a beáldozott termőföldek miatt. A dereciner.hu követi a történetet. Az online újság vezetőjével és a cikk szerzőjével beszélgettünk.
1/18/202314 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

"Hogyan lehet tényleg nem félni a haláltól" – Víg Mihály - 2023. január 17., kedd

A Balaton és a Trabant alapítója, zenésze, legendás szövegeik írója, Tarr Béla filmjeinek zeneszerzője. A Nirvánia után vendége, Víg Mihály kóborol mélázva az interjúban cigányteleptől a Bibliáig, agyzsibbasztástól ihletett pillanatokig, oktatástól lelkiismeretig.
1/17/202358 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

„Ez a hadsereg soha nem volt felkészülve erre” – Archív beszélgetés a doni tragédia évfordulóján - 2023. január 15., vasárnap

A vereség után ötven évvel, 1993-ban kérdezte dr. Gosztonyi Péter történészt, a svájci Kelet-Európa Intézet igazgatóját a Szabad Európa Rádió munkatársa, Kasza László. Az interjúban szó esik a sokáig elhallgatott vereség körülményeinek folyamatos feltárásáról, a kutatások addigi eredményeiről.
1/15/202331 minutes
Episode Artwork

Szalkai Dániel: „Az a legutolsó forgatókönyv, hogy szélnek eresztjük őket, mert nem is lenne hova menniük” - 2023. január 14., szombat

Csak ne nehezítse meg működésüket az állam, ezt szeretné Szalkai Dániel a Miskolci Autista Alapítványtól, akiknek három évtizedes működésük során most télen kellett először adománygyűjtő kampányt indítaniuk, hogy fedezni tudják valamiből az irreálisan megemelkedett rezsiköltségeiket.
1/14/202343 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

„Már nincsenek ügyek” – homár, Erasmus és a Fidesz belső ellentétei - 2023. január 13., péntek

Mivel működő és hatékony ellenzék nincs, a feszültség a Fideszen belül csapódik le – mondja elemzőnk év eleji értékelésében. Három tengelyen tapintható ez a belső ellentét, miközben a nemzetközi nyomás sem mérséklődik a kormányon és pártján. Hová tűntek az ügyek és a hírciklus? – erről is beszélünk.
1/13/202322 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Megoldható, hogy a pedagógusok béremelését átmenetileg valóban az EU fedezze - 2023. január 12., csütörtök

Van egy kiskapu, amelyet kihasználva egy tagállam folyó költségvetési kiadásait is finanszírozhatja az Európai Unió. Természetesen ennek több feltétele van, és ezeknek egyszerre kell teljesülniük. Erről beszélgettünk brüsszeli tudósítónkkal, Gyévai Zoltánnal podcastsorozatunk friss epizódjában.
1/12/202311 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Tanulságok három évtized távlatából: a Szabad Európa Rádió archívuma és az ebből készített podcastsorozatunk - 2023. január 11., szerda

A Szabad Európa Rádió 1950-től 1993-ig működött Magyarországon. Műsorai páratlan történelmi, kulturális hagyatékot jelentenek, archívuma egyebek mellett Szent-Györgyi Alberttel és Karády Katalinnal készült interjút is őriz. A 2020-ban újraindult Szabad Európa igyekszik bemutatni ezt az örökséget.
1/11/202310 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

„Mitől lesz a holnap jobb, mint a ma?” – Kenderesi Gabi, a Kampec Dolores énekese - 2023. január 10., kedd

Az 1984-ben alakult Kampec Dolores és a kortárs komolyzenéhez és a free jazzhez közelítő más formációk énekese, Kenderesi Gabi a Nirvánia után podcastsorozat vendége. Zenéről és spiritualitásról is beszélgettünk.
1/10/202347 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Pártvezetők beszélnek a felelősségre vonás fontosságáról – műsor a Szabad Európa Rádió archívumából - 2023. január 8., vasárnap

A rendszerváltás után terjedt el, hogy a szovjet csapatok nukleáris fegyvereket is állomásoztattak Magyarország területén. A közvélemény felháborodása nyomán arra kérte a pártvezetőket a Szabad Európa Rádió, hogy mondják el véleményüket a politikai felelősségre vonásról, ebben és más ügyekben is.
1/8/202326 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Először került erőfölénybe a magyar kormánnyal szemben az Európai Bizottság - 2023. január 5., csütörtök

Látványos fordulatot hozott 2022 a magyar kormány és az európai uniós intézmények viszonyában. Vétók, szankciók, befagyasztások és szupermérföldkövek – gyakorivá váltak ezek a szavak a hírekben. Podcastunkban azt járjuk körbe, hogy mi vezetett ehhez, és mire számíthatunk idén.
1/5/202311 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Évtizedekig azt hitték, biztos a fedél a fejük fölött, most egy pillanat alatt utcára kerülhetnek - 2023. január 4., szerda

Az alacsony fizetés ellentételezéseként kapták a Lovi dolgozói azokat a bérlakásokat, amelyekben generációk nőttek fel, és amelyeket a tudtuk nélkül adtak el a fejük fölül. Most kilakoltatással fenyegetik őket. Árnyalatnyival jobb csak a helyzete a felszámolt OPNI szolgálati lakásaiban élőknek.
1/4/202318 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

„Minden verzió és ellentmondás érdekel” – Kistamás László - 2023. január 3., kedd

A Nirvánia után vendégei mind kreatív, számtalan dolgot kitaláló és megvalósító emberek, de talán Kistamás László alkotó energiái hozták létre a legtöbb kulturális projektet. A Kontroll Csoport egyik alapítója volt Kerényi György vendége.
1/3/202350 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Mi foglalkoztatta az embereket harminc évvel ezelőtt? – archív összeállítás 1992-ből - 2023. január 1., vasárnap

A Szabad Európa Rádió harminc évvel ezelőtt, december 28-án sugározta ezt az összeállítást, amelyben visszatekintettek az elmúlt évre. Mi foglalkoztatta, mi érdekelte az embereket 1992-ben?
1/1/202331 minutes, 1 second
Episode Artwork

Polgár Judit: Én is meglepődtem, amikor észrevettem a nyerő lépést - 2022. december 31., szombat

A sakktörténet legjobb női sakkozója, Polgár Judit volt a Szelfi vendége, ahol beszélt a minden gyereknek szóló iskolai sakkprogramokról, és arról, hogyan győzte le tavaly nyáron egy madridi parkban, nyolc perces játszmában Magnus Carlsen sakk-világbajnokot.
12/31/202217 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Elemző: „Negyedszázada nem látott ilyet a magyar társadalom” – Év végi értékelés, 2. rész - 2022. december 30., péntek

A választás után a Fidesznek legfontosabb kampánytermékét, a rezsicsökkentést kellett elengednie, nyakába szakadt az infláció, az energiaárak és a harc az EU-val. Még sincsenek tömegtüntetések, és a kormány népszerűsége sem csökkent. Ennek okairól beszélgetünk az év végi Elemző 2. részében.
12/30/202245 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

2022 tanulsága: az EU képes okulni a hibáiból - 2022. december 29., csütörtök

A 2008-as gazdasági válság és a Krím-félsziget 2014-es orosz megszállása is hozzájárult ahhoz, ahogy idén a hirtelen megváltozó világpolitikai helyzetre reagált az Európai Unió. Podcast az orosz gáz biztonsági feláráról, a magyar kormány voksairól és a következő szankció várható köréről.
12/29/202216 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Elemző: „Már nem érdemes választási ciklusokban gondolkodni” – Év végi értékelés, 1. rész - 2022. december 29., csütörtök

Hiába tűnik színjátéknak a választás egy autokrata rendszer legitimálásához, az ellenzék mégsem hivatkozhat erre eredménytelenségét magyarázva – hallható a beszélgetés első részében. Most a választásokig vezető utat tekintjük át, holnap az április óta eltelt időszakkal folytatjuk.
12/29/202232 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Sztoriban: Kis labor, nagy labor – az állam mindent visz? - 2022. december 28., szerda

Több cikkben foglalkozott a Szabad Európa az egészségügy helyzetével, és azzal is, hogy a jelek szerint a kormány hozzáfogott az ágazat átalakításához. Keller-Alánt Ákos legutóbbi cikkében arról a rendeltről írt, amely szerint 2023 márciusától központosítják a kórházi laborvizsgálatokat.
12/28/202211 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

"Mindannyian tudtuk, hogy most aztán rosszak vagyunk" – Bárdos Deák Ági - 2022. december 27., kedd

A Nirvánia után podcast-sorozatban a rendszerváltáskori alter-rock egyik legemblematikusabb alakja Bárdos Deák Ági, a Kontroll Csoport egyik alapítója, majd az Ági és a fiúk vezetője. Igazi, viharos rock-jelenség volt, aki ma irodalmi esteket is vezet, és rendszeres szerzője a Magyar Narancsnak.
12/27/202249 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

A Szabad Európa Rádió 1989-es karácsonyi műsora, 2. rész - 2022. december 26., hétfő

Az 1989. december 26-án sugárzott összeállításban novellák, versek és Szokolai Sándor Magyar karácsony című művének részletei is szerepelnek.
12/26/202225 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

A Szabad Európa Rádió 1989-es karácsonyi műsora, 1. rész - 2022. december 25., vasárnap

Az 1989. december 25-én sugárzott összeállításban novellák, versek és Szokolai Sándor Magyar karácsony című művének részletei szerepelnek. A műsor második részét holnap hallgathatják meg, podcastsorozatunk következő epizódjában.
12/25/202232 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Utcajogász: „Beeshet egy ügyfél, akit holnap kilakoltatnak. Ez iszonyú stresszes” - 2022. december 24., szombat

Jogászok, ügyvédek, akik a szabadidejükben önkéntesként rászorulókon segítenek: lent, a téren fogadják az ügyfeleket, olykor esőben-hóban. Ők az Utcajogászok. Az Utcajogász két tagjával, Kalota Ágnessel és Mekler Kingával beszélgettünk.
12/24/202225 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

A lobbizás ötven árnyalata, azaz korrupciós botrány az EP-ben - 2022. december 22., csütörtök

Szürke zónának számít a különböző érdekeket kijáró aktivisták tevékenysége az európai intézményekben. Bár vannak szigorú szabályok, megtalálja a kiskaput az, aki keresi. Néhányan most keresték, ez vezetett az EU eddigi talán legnagyobb korrupciós ügyéhez. Ennek hátteréről szól ez a podcast.
12/22/202213 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Hét éve a menekültekből csinálnak pénzt – A szerb–magyar határon forgattunk - 2022. december 21., szerda

Új epizóddal jelentkezik a Szabad Európa tényfeltáró sorozata, a Szabadon. Báthory Róbert a szerb–magyar határ szerb oldalán járt, ahol pár hete menekültek ezreit gyűjtötte be a rendőrség. Elhagyatott házakat, tanyákat romboltak le a hatóságok, majd menekülttáborba vitték az embereket.
12/21/202214 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

„Szerintem a szabadság muszáj” – Benkő Zoltán, a CPg vezetője - 2022. december 20., kedd

A szegedi punkzenekar, a CPg tagjai a 80-as években két évet ültek izgatásért a dalszövegeik miatt. A Nirvánia után sorozat új podcastjában vezetőjük, gitárosuk, Benkő Zoltán beszél életéről, zenekarukról. Az interjúban néha megszólal Nagy Zoltán is, a zenekar alapító dobosa.
12/20/20221 hour, 8 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

„Itt is demokrácia lesz, az más kérdés, hogy magyar módra” – archív beszélgetés Fodor Gáborral - 2022. december 18., vasárnap

Azért fog meggyökerezni a demokrácia itthon, mert nincsenek ellene dolgozó történelmi ideológiák – mondta a harminc éve készült interjúban a Fidesz alapító tagja. A később az SZDSZ-ben és a Liberális Pártban politizáló Fodor Gábor beszél a rendteremtésről, a demokrácia jövőjéről és a háborúkról.
12/18/202230 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Lányi András: Nem kell megijedni, ha a tüntetések, tiltakozások sikertelennek tűnnek - 2022. december 17., szombat

„Hihetetlen mértékben képesek vagyunk nem szolidárisak lenni egymással” – fogalmazott a Szabad Európa podcast műsorában a ma már inkább filozófusként, íróként, környezetvédőként ismert filmrendező. Szerinte a hatalom akkor szokott megbukni, ha elveszti a mértéket.
12/17/202228 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Elemző: A kormány alapvető stratégiai feltételezése kérdőjeleződött meg - 2022. december 16., péntek

Uniós megállapodás, Matolcsy György „igazságbeszéde”, a pedagógusok hetek óta tartó sztrájkja – ezeket a témákat vitattuk meg a Szabad Európa Elemző című podcastsorozatának mostani epizódjában. Beszélünk arról, miben tévedett Orbán Viktor, és miért nem hasonlítható Matolcsy Simicskához.
12/16/202228 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Ezzel a technikával játszotta ki a magyar vétót az Európai Bizottság - 2022. december 15., csütörtök

Váratlan egyezségre jutott a magyar fél az Ukrajnának szánt hitelről a többi EU-s tagországgal, miközben saját ügyeiben is történtek fejlemények. Nincsenek véletlenek, de fontos szerepe van az adott körülményeknek – mondja brüsszeli tudósítónk. Ezek az eredmények szóba kerülnek a mai EU-csúcson is.
12/15/202215 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

A messziről jött ember: mit mond a Szabad Európa új podcastsorozata? - 2022. december 14., szerda

Miről szólnak valójában a brüsszeli hírek? Mi és miért történik az Európai Unió központjában? Miért fontos ez számunkra? Milyen testületek, intézmények döntenek a magyar ügyekben, és hogyan csapódnak le ezek a döntések a hétköznapokban? Ezekre fogunk koncentrálni.
12/14/202212 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

„A magyar sajtó egyik óriási előnye és hátránya az érzelmesség” – Archív beszélgetés Bodor Pál szerkesztővel - 2022. december 11., vasárnap

Az elfogult vélemény-újságírás és a tárgyilagos tájékoztatás viszonyáról beszélgetett a Magyar Nemzet és a Népszabadság egykori szerkesztőjével Kézdi Pál a Szabad Európa Rádió 1993. februári műsorában. Szóba kerül, hogy az irodalmi kötelék előny vagy hátrány, és kivédhető-e a pártpolitika befolyása.
12/11/202229 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

„Ha ezt ma Magyarországon meg lehet csinálni szó nélkül, akkor bármi megtörténhet” – mondja a kirúgott karinthys tanár - 2022. december 10., szombat

Ősi Juditot azért bocsátották el öt kollégájával együtt a Karinthy gimnáziumból, mert polgári engedetlenségben vett részt, tiltakozásul a pedagógusok helyzete és a közoktatás állapota ellen. Azt mondja, ezt kellett tenniük, és bízik abban, hogy tanárként folytathatja, mert ez a hivatás az élete.
12/10/202226 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Demkó Attila: A NATO-n keresztül folyamatosan kap katonai segítséget Ukrajna Magyarországtól - 2022. december 8., csütörtök

Csak az a kérdés, Ukrajna vagy Oroszország kezd-e hamarabb egy téli offenzívába, mivel egyelőre mindkét fél katonai győzelemre készül – mondta a Szabad Európa podcastjában Demkó Attila. Az Ukrajnában élő magyar kisebbség helyzetéről is beszélgettünk a biztonságpolitikai szakértővel.
12/8/202234 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Az olajársapka csak a tengeren szállított orosz olajra érvényes - 2022. december 8., csütörtök

Brüsszel elég messze van ahhoz, hogy az onnan jött ember azt mondjon, amit akar. Hogy tisztán lássunk a magyar kormány és az európai uniós intézmények közös ügyeiben, podcastsorozatot indítunk állandó brüsszeli tudósítónkkal. Ezen a héten az Ukrajnának szánt hitel és az olajársapka a témánk.
12/8/202216 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Dunaferr – Családok ezrei kerülhetnek padlóra - 2022. december 7., szerda

Húszezer család megélhetése kerülhet veszélybe, ha összeomlik a Dunaferr, márpedig az elmúlt hetek hírei, még inkább a kormány hallgatása azt sejteti, hogy hiába várja a gyár a mentőövet. Kósa András, a Szabad Európa főmunkatársa több cikkben foglalkozott a vasművel, őt kérdeztük az előzményekről.
12/7/20229 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Ujj Zsuzsi, a lágerénekesnő - 2022. december 6., kedd

A Csókolom együttessel vált ismertté, de az elmúlt évtizedben inkább Darvas Kristóf zongoristával énekelt. Emelkedetten hétköznapi dalszövegei még az alter zenei világban is különlegesek voltak. Ujj Zsuzsi Nirvánia után.
12/6/202256 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

A hadvezér, aki sosem volt katona: archív beszélgetés Sztálin uralmáról - 2022. december 4., vasárnap

Mi a valóság és mi a mítosz Sztálin személye körül? Gosztonyi Péter történészt kérdezte Kasza László a Szabad Európa Rádió 1993. február 28-án sugárzott műsorában. Szóba kerül a vezér elszigeteltsége, téveszméi, szorongása, becsvágya, és hogy ezek közül melyik volt a legveszélyesebb a népére.
12/4/202230 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Zeller Judit: A koronavírus alatt elengedte az állam az emberek kezét - 2022. december 3., szombat

Nem csak hisz a szolidaritás és az összefogás fontosságában, de tenni is próbál érte, amikor az egyetemen tanítja a jövő jogászait vagy amikor a Társaság a Szabadságjogokért munkatársaként olyan embereket segít, akik nem elég erősek ahhoz, hogy hallassák a hangjukat. A Szelfiben Zeller Judit jogász.
12/3/202230 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Elemző: „Már arra is képtelen a rendszer, hogy eljátssza a normális működést” - 2022. december 2., péntek

EU-pénzek, a pedagógusok és diákok tüntetései, valamint az államfő ukrajnai útja – csak három az elmúlt hetek bel- és külpolitikai témáiból, amelyet megvitatunk a Szabad Európa Elemző-podcastsorozat-epizódjában. Beszélünk arról, hogy milyen képessége romlott Orbán Viktornak, és hol tart az ellenzék.
12/2/202227 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Sztoriban – Még a mentők is csak nehezen találnak rájuk, mintha nem is léteznének - 2022. november 30., szerda

Magyarországon több mint hárommillió ember él a létminimum alatt. Az állam szociális tűzifával segíti az ötezres lélekszámúnál kisebb településeket, de ez csak csepp a tengerben, és nem mindig azok kapják, akiknek szükségük lenne rá. Báthory Róbert beszél a Szabad Európa videóriportjáról.
11/30/202214 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

"Nem látom azt, hogy a kultúra terepére számomra van visszaút": Németh Vladimir, számos kulturális kezdeményezés elindítója - 2022. november 29., kedd

Németh Vladimir, Vova volt a legendás klub, a Tilos az Á vezetője, de ő katalizálta a Tilos rádió létrejöttét is. Fontos szereplője volt az elmúlt évtizedek kulturális életének. Podcast-sorozatunk, a Nirvánia után harmadik részében Kerényi György kérdezte.
11/29/202237 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

„Egy idő után mindig oda lyukad ki az ember, hogy a pénz kevés” – Archív műsor a magyar piacgazdaság kezdetéről - 2022. november 27., vasárnap

A rendszerváltás után három évvel, 1993-ban még csak tanulta az ország a piacgazdaság és a szabad gazdasági verseny fogalmát, gyakorlatát. A Szabad Európa Rádió műsorában Tóth Kálmán vállalkozót kérdezték, aki elsők között tapasztalhatta meg az üzleti siker és a hirtelen gazdagság érzését.
11/27/202230 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Hogyan lehet demokráciát tanítani egy középiskolai történelemórán - 2022. november 26., szombat

A Szelfiben ezúttal Kiss László középiskolai történelemtanárral beszélgetünk arról, mit érdemes igazán megtanítani egy mai fiatalnak a történelemórákon és miért érdemes rendszeresen megszavaztatni az osztályt órán.
11/26/20221 hour, 1 minute, 55 seconds
Episode Artwork

Szabadon – A Szabad Európa új videósorozata Benyó Ritával és Báthory Róberttel - 2022. november 23., szerda

Ez a Sztoriban annyiban rendhagyó, hogy nem egy konkrét cikk, podcast vagy videó készítésének hátteréről beszélnek vendégeink, hanem a Szabad Európa új videósorozatáról, amelyet kettejük neve fémjelez. Benyó Ritát és Báthory Róbertet kérdeztük a Szabadonról.
11/23/202221 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

„Rohadjon meg mind” – Barcs Miklós, a Flash együttes vezetője - 2022. november 22., kedd

A rendszerváltás körüli évek alter zenéjének meghatározó arcait bemutató sorozatunkban most Barcs Miklós foglalja össze élet és művészi filozófiáját. A Flash együttes frontembere a stúdióba nem hozta be állandó fellépőtársát, láncfűrészét, de így is kíméletlenül leszámol mindennel és mindenkivel.
11/22/202234 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Hogy jutott el a Balkán a délszláv háborúig? - archív beszélgetés Matus János katonai szakértővel - 2022. november 20., vasárnap

Még a délszláv konfliktus közben, 1993. februárjában készített interjút Matus János politológussal, katonai szakértővel az akkor a Szabad Európa Rádiónak dolgozó Kun Miklós. Beszélnek a Balkán történelméről, a válság kialakulásáról, az esélyekről, a rendezésről és a magyar fegyverszállítás ügyéről.
11/20/202230 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

A magyar állam egy fillérrel sem támogatta, most sorra nyeri a díjakat az ’56-os mecseki gerillákról szóló filmje - 2022. november 19., szombat

Hosszú évek kálváriája után elkészült a mecseki Láthatatlanokról szóló dokumentumfilm. A rendező közösségi finanszírozásból és végül a pécsi önkormányzat segítségével fejezte be a filmet, amely három olyan férfiról szól, akik fiatal korukban a hegyen harcoltak a szovjetek ellen, majd emigráltak.
11/19/202236 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Elemző: „Udvartartásszerű kormányzati irányítás történik” - 2022. november 18., péntek

Fél évvel a kormány hivatalba lépése után nem szokás átalakítani a kormányt. Lakner Zoltán szerint Lantos Csaba kormányba emelése lehetett a kiindulópontja ennek a változásnak. Minisztercserékről, megszűnő és alakuló tárcákról, kormányzóképességről beszélgettünk az Elemző legújabb adásában.
11/18/202227 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Sztoriban – Hogy érzi magát most a rendszerváltó underground? - 2022. november 16., szerda

A rendszerváltás körüli évek underground zenei világának emblematikus alakjai szólalnak meg a Szabad Európa új podcast-sorozatában. Hogy látják ennyi idő elteltével az akkori éveket, mi hajtotta őket, milyen vágyaik voltak és mi valósult meg ezekből? A sorozat készítőjét, Kerényi Györgyöt kérdeztük.
11/16/202210 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

„Az számít, hogy valaki azt mondja-e, ami tényleg belőle fakad”: Kamondy Ágnes zenész, előadóművész - 2022. november 15., kedd

Új podcast-sorozatunkban a rendszerváltás körüli évek alternatív zenéjének meghatározó személyiségeivel beszélget Kerényi György. A Nirvánia után első részének vendége Kamondy Ágnes, aki zenekara, az Orkesztra Luna mellett sok formációban játszott, és azóta is rendszeresen vannak előadóestjei.
11/15/202244 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

„Játék lehet az öltözködés és az élet is” – archív beszélgetés Király Tamás divattervezővel - 2022. november 13., vasárnap

„Az utóbbi időben nem ruhákat tervezek, hanem új testeket” – mondta a Szabad Európa Rádió 1993-as beszélgetésében a divattervező. Az öltözködéssel is valóra válthatók álmok – teszi hozzá Király Tamás. Szóba kerül a színek mulandósága, a szabadság és a nemzetközi divatvilág elérhetősége is.
11/13/202230 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Kettévált a társadalom, vannak, akik még jobban bezárkóznak – mondja a menekülteknek segítő pszichiáter - 2022. november 12., szombat

Cordelia Shakespeare Lear királyának legifjabb lánya. Odaadóan szereti apját, de ezt szavak helyett segítséggel mutatja meg. Hallgat és segít. A Cordelia Alapítvány is ezt teszi immár 26 éve: menekülteknek segít. A Szelfi vendége az alapítvány vezetője, dr. Hárdi Lilla orvos, pszichiáter.
11/12/202230 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Szinte csak kamerán kívül mertek beszélni a Fertő tavi beruházásról a helybeliek - 2022. november 9., szerda

Ha ezt megengedheti az állam, akkor elveszett a természetvédelem – mondta egy tájvédelmi szakértő a Szabad Európának a Fertő tavi beruházásról. A világörökségi helyszínen folyó építkezésen forgatott a Szabad Európa új munkatársa, Horn Gabriella és Barna-Lipkovski Miklós, ők beszéltek a látottakról.
11/9/202214 minutes
Episode Artwork

Esélyegyenlőség és választási demokrácia – archív műsor a pártok egyezségéről és sajtóetikáról - 2022. november 6., vasárnap

A pártok egyezséggel, a sajtó etikai kódexszel készült a második szabad, többpárti parlamenti választásokra. A Szabad Európa Rádió 1993 szeptemberében készített összeállítást a demokratikus világ gyakorlatáról és arról, hogy ez milyen hatással volt a magyarországi készülődésre.
11/6/202230 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Garaczi László író: „Amikor írok, akkor tökéletesen szabadnak érzem magam” - 2022. november 5., szombat

Muszáj kicsit optimistának lenni, mondja Garaczi László, ha fel akar kelni az ember az ágyból, és nem akar depressziós lenni. A végtelen gyűlöletkampányt viszont tragikusnak látja. Abban bízik, hogy egyszer csak rájövünk, hogy mit lehet elérni ezzel a kultúrával és ezzel a 10 millió emberrel.