Winamp Logo
Pod Britannia Cover
Pod Britannia Profile

Pod Britannia

Norwegian, Political, 8 seasons, 172 episodes, 2 days, 17 hours, 30 minutes
About
Et uavhengig nettsted om britisk politikk, brexit, samfunnsliv og kultur
Episode Artwork

Regjeringskrise i Skottland. Hvor går skottene i valgåret 2024

Skottland har fått ny førsteminister, John Swinney fra SNP. Men regjeringssamarbeidet mellom SNP og De grønne falt sammen for noen uker siden og den tidligere førsteministeren Humza Yousaf gikk i dragsuget. Dermed måtte SNP ha ny leder, som automatisk blir den nye førsteministeren.SNP er mer upopulære enn på lenge og taper oppslutning til skotske Labour. Hvordan vil det gå med SNP i årets britiske parlamentsvalg og hvilken politisk vei ønsker Swinney og SNP å gå i tiden fremover? Er kampen om et selvstendig Skottland lagt død?Hør ukas episode av Pod Britannia der Trine Andersen samtaler med Øivind Bratberg og Erik Mustad
5/16/202422 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Lokalvalg i England. Hva betyr valgene for Rishi Sunak og regjeringen?

Lokalvalgene i England var ventet å gå dårlig for det sittende regjeringspartiet og Tory statsminnister Rishi Sunak. Det gjorde også. Det betyr at Labour og Keir Starmer er i rute for å vinne neste parlamentsvalg som kommer senere i år. Men Labour fikk motstand i enkelte områder og De konservative holdt ordføreren i Tees Valley, et område Labour drev tung valgkamp. Få med deg alle detaljer og analyser i denne episoden av Pod Britannia.Øivind Bratberg og Erik Mustad i samtale med Trine Andersen. 
5/3/202422 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Flere kjente britiske politikere gir seg ved det kommende parlamentsvalget

Flere kjente britiske politikere stiller ikke til gjenvalg ved neste parlamentsvalg som kommer senere i år. Blant dem er tidligere statsminister Theresa May og kvinnen som har sittet lengst i Underhuset, The Mother of the House, Harriet Harman. I ukas episode av Pod Britannia snakker vi om karrieren til de to kvinnene og andre kjente parlamentarikere som har varslet at de ikke tar gjenvalg.I alt har rundt hundre så langt sagt at de ikke ønsker gjenvalg, hovedparten av dem i det konservative partiet. Og går det så dårlig med toriene ved neste valg som meningsmålingene tyder på, kan flere av dagens statsråder miste sitt sete.Hør Øivind Bratberg i samtale med Trine Andersen i ukens utgave av Pod Britannia. 
4/19/202423 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Hva slags betydning har egentlig småpartiene i det britiske politiske landskapet?

I et topartisystem som det britiske glemmer vi ofte at det finnes en rekke mindre partier. Reform UK, Liberaldemokratene, De grønne, Nasjonalistene i Skottland og i Wales og alle partiene i Nord-Irland er eksempler på dette. Men hva slags rolle spiller de i det britiske politiske landskapet og hva slags betydning kan og vil de eventuelt få ved det forestående parlamentsvalget? Hør samtalen mellom Trine Andersen, Øivind Bratberg og Erik Mustad i denne ukas episode av Pod Britannia. 
4/5/202427 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Hvordan skal et nytt Storbritannia nå bygges?

Valget i Storbritannia seinere i år blir etter alt å dømme et veiskille. Men hvordan skal et nytt Storbritannia nå bygges? Etter 13 år med konservativt styre, etter mange år med krangler, pandemi og ikke minst brexit. Hvor går landet herfra? Et land som er preget av dårlig økonomi, store skiller mellom befolkningsgruppene og med et rekordantall immigranter og asylsøkere. Denne ukas Pod Britannia tar opp disse spørsmålene og retter søkelyset på hva som muligens kommer eller kan komme. Hør samtalen mellom Øivind Bratberg og Erik Mustad.
3/15/202426 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Endringer i det politiske velgerkartet i Storbritannia

Aner vi endringer i det politiske velgerkartet i Storbritannia? Store velgergrupper er i bevegelse før årets parlamentsvalg. Men hvor ender velgerne og hvorfor endrer så mange briter sin partilojalitet? Er det samfunnsendringer generelt eller er det flere spesifikke hendelser i det britiske samfunnet som gjør at kartet endrer seg?I ukens utgave av Pod Britannia diskuterer Trine Andersen, Øivind Bratberg og Erik Mustad disse spørsmålene og analyserer tendensene vi ser med store velgergrupper i bevegelse. 
3/1/202425 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Politiske institusjoner i Nord-Irland er tilbake

Etter to år med politisk vakuum er de desentraliserte politiske institusjonene tilbake i Nord-Irland. Provinsen har for første gang en Nasjonalist som førsteminister, Michelle O'Neill fra partiet Sinn Fein. Hva har dette å si for situasjonen i Nord-Irland, både i forhold London, Dublin og ikke minst EU? Og, er Nord-Irland nå nærmere gjenforening med Irland enn de har vært i sin drøyt 103 år lange historie? Hør denne ukas episode av Pod Britannia hvor Øivind Bratberg, Trine Andersen og Erik Mustad diskuterer hva det betyr å få gjeninnsatt institusjonene på Stormont i Belfast, og samtidig ha to ferske politikere i de ledende postene av provinsregjeringen i Belfast. 
2/16/202426 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Hvordan fungerer suppleringsvalg? Og hva slags politisk påvirkning har de på sittende statsminister?

I britisk politikk snakkes det ofte om supperleringsvalg. De forekommer i løpet av et sittende parlament og foregår da mellom to parlamentsvalgvalg. De skal supplere parlmentsmedlemmer (MPs) til det brititiske underhuset, når et medlem må fratre sitt sete. Det er ulike grunner til at en MP må forlate underhuset. Suppleringsvalg foregår i en og en valgkrets. Hør Trine Andersen og Erik Mustad i denne ukes utgave av Pod Britannia forklare og diskutere den politiske betydningen av suppleringsvalg, hvordan de utløses, gjennomføres og hvordan de ofte politisk påvirker den sittende statsministeren. 
2/2/202420 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Ved inngangen til et valgår i Storbritannia. Hva står på spill?

I årets første episode av Pod Britiannia er det betimelig å snakke om det forestående parlamentsvalget i Storbritannia. Valget må holdes innen 25. januar 2025, men kommer i løpet av 2024. Når? Det er det kun statsminister Rishi Sunak som bestemmer. De konservative ligger langt bak på meningsmålingene, og skal vi tro på målingene vil Labour gjøre et brakvalg og overta regjeringsmakten hvis ikke noe uforutsigbart skulle skje. Dette er også det første såkalte ordinære parlamentsvalget hvor brexit ikke spiller en dominerende rolle.Hør Øivind Bratberg og Erik Mustad i samtale og diskusjon med Trine Andersen om hva som står på spill denne gangen; for partiene og ikke minst hvilke saker som vil dominere dette valgåret 2024. 
1/19/202427 minutes, 52 seconds