Winamp Logo
Plånboken Cover
Plånboken Profile

Plånboken

Swedish, General Consumer Advice, 1 seasons, 535 episodes, 4 days 15 hours 31 minutes
About
Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor. Ansvarig utgivare: Nina Glans
Episode Artwork

Så mycket kostar julbelysningen

Vad sparar du på att släcka adventsstakarna och julgransljusen under julfirandet? Och vad blir elkostnaderna för att ta en dusch eller bastu inför julmiddagen? Energiexpert Lars Ejeklint svarar på vad som drar el i hemmet. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Vi sänder också ett reportage om företaget Nordic Plus som sålde kosttillskott till Alzheimersjuka Anita för flera tusen. Nu känner hon sig lurad.
29/11/202330 minutes 1 second
Episode Artwork

Stor guide inför vinterns reor

Vilka prylar är extra billiga i år? Hur påverkar lågkonjunkturen julhandeln? Och hur ska vi undvika att gå i reafällorna? Lyssna på ett fullspäckat program om vinterns rea-säsong. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
22/11/202330 minutes
Episode Artwork

Röster höjs för att förbjuda rökning

I Storbritannien föreslås nu ett förbud som innebär att den som är 14 år eller yngre aldrig kommer tillåtas att köpa cigaretter är det dags för Sverige att följa efter? Lyssna på hur förespråkarna och ett av världens största tobaksbolag ser på förslaget. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. I Plånboken idag blir det också fondskola – Vi svarar på dom vanligaste frågorna och förklarar hur fonder fungerar.
15/11/202330 minutes
Episode Artwork

Massiv kritik mot bristande skolundervisning i privatekonomi

Ungas kunskaper i privatekonomi brister men trots massiv kritik får ämnet lite utrymme i skolan. Vi pratar med elever och kritiker om hur de vill se att undervisningen förändras. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Och så svarar vår konsumentexpert Maria Wiezell på lyssnarnas frågor om dyra incheckningsavgifter på flygplatser, märkliga inkassokrav och mycket annat.
08/11/202330 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Misstagen många gör när de säljer begagnat

Begagnatmarknaden är het just nu. Men hur vet man vilka prylar som säljer bra? Och hur undviker man att sälja klenoder till underpris? Vi tar rygg på värderingsexperten Max Thelin när han hittar dyra tallrikar och värdelösa instrument i en vanlig villa i Småland. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Vi tar också upp en ny undersökning som visar att butiksdöden verkar ha stannat av. Och så pratar vi barnförsäkringar.
01/11/202330 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Annas släktgård brann ner – försäkringsbolaget ville ersätta med kataloghus

Annas hälsingegård som varit i släkten sedan 1600-talet brann ner. Men trots att hon hade en fullvärdesförsäkring så vill inte försäkringsbolaget ta kostnaderna för vad det kostar att bygga upp gården igen. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. I Plånboken idag också om pengar och relationer – Vem ska betala vad och hur blir det rättvist?
25/10/202330 minutes 1 second
Episode Artwork

Det här behöver du veta inför vinterns resor

Vilka resor finns kvar till solen inför jul- och sportlovet? Hur ser bokningsläget ut i fjällen?Och vilka fallgropar ska resenärer undvika i vinter? Dagens Plånboken är ett resespecial med flera experter. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
18/10/202330 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Snabblånebolag ger jättelån till skuldtyngda personer: ”Vinstgiriga”

Idag finns det en uppsjö av bolag som erbjuder lån utan säkerhet till skyhöga räntor. Och att kunden har en strulig ekonomi och massor av tidigare skulder är inga problem det går ändå att låna hundratusentals kronor. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Hur ska jag bäst hjälpa min dotter med insatsen till lägenheten? Och finns det ”hållbara fonder” som verkligen är hållbara? Plånbokens privatekonomiska expert Patrick Siegbahn svarar på lyssnarfrågor.
11/10/202330 minutes 2 seconds
Episode Artwork

De här matvarorna kan innehålla gifter

Nu kommer nya larm om att det skadlig ämnet PFAS finns i både kräftorna och fisken vi köper i kyldisken. Vi reder ut vilka risker det innebär för kunderna och vilka andra livsmedel vi människor förgiftat. Och så ger vi konkreta exempel på hur mycket lön och pension föräldrar förlorar när de vabbar.
04/10/202330 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Experterna om bostadsmarknaden – så ska du tänka i höst

Det är en osäker tid på bostadsmarknaden: Kommer priset på bostäder stiga eller falla? Varför ligger rekordmånga bostadsannonser ute just nu? Och vad kommer hända med bostadsrättsägarnas avgifter när räntorna höjs? Vi reder ut det med hjälp av flera experter. Regeringen vill slopa anslagen till svenska konsumentorganisationer i den nya höstbudgeten. Det här riskerar att tysta konsumenters röst i många viktiga sammanhang, menar Jan Bertoft, generalsekreterare för Sveriges konsumenter.
27/09/202330 minutes 3 seconds
Episode Artwork

De här varorna är fortfarande billigare i våra grannländer

Den rekordsvaga svenska kronan har inneburit att det blivit allt dyrare för svenskar som åker på shoppingresor till våra grannländer. Vi besöker gränsen i Tornedalen där till och med finsk vodka blivit dyrare i Finland än i Sverige. Trots att hushållen tappar köpkraft så är begagnade bilar dyrare än någonsin – vi pratar med Carl-Erik Stjernvall på M Sverige om vad det beror på.
20/09/202330 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Kunder rasar mot nya mobiloperatören: ”Lurendrejeri”

Telefonförsäljaren lurade Kerstin att han skulle förhandla ner hennes mobilräkning hos Telia men startade abonnemang hos Kviq mot hennes vilja. Många kunder kritiska mot den nya mobiloperatören. Vi pratar också med Mikael Sandahl på Finansinspektionen om de nya investeringsbedrägerierna som skinnar privatsparare på miljoner. 
13/09/202329 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Kritik mot krånglig elbilsladdning: ”En djungel”

Att tanka en bensin är ganska enkelt: man sticker in kortet och tankar. Men elbilsägare tvingas ofta resa runt med flera appar, kort och betaltaggar och det är stora prisskillnader mellan olika snabbladdare. Vi svarar också på lyssnarfrågor om privatekonomi.
06/09/202330 minutes 1 second
Episode Artwork

Elpriser, bolån och bränslepriser – det här ska du tänka på i höst

Hösten är här med dyr bensin, höga boräntor och risk för nya elprischocker. Hur tar vi oss igenom denna ekonomiskt tuffa period? Det reder vi ut med hjälp av experter. Vi pratar också om framtidens jobb: Vilka är de? Var finns de? Och hur mycket få man i lön?
30/08/202330 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Så undviker du bostadsbedragarnas nya knep

Uthyrningen av andrahandslägenheter har ökat kraftigt samtidigt har bedragare utvecklat flera sofistikerade metoder för att lura bostadssökare. Studenten Wilma Bennet är en av många som drabbats. I Plånboken idag också om frukt, bär och svamp. Vad lönar sig rent ekonomiskt att ta tillvara på från skog och mark?
23/08/202330 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Ancis nya hyresrätt kryllade av skadedjur

Efter att Anci Rosén flyttade in i sin nya lägenhet hos Familjebostäder i Stockholm visade det sig att den var kall, rå och full av skadedjur då startade hennes långa kamp för att få en ny lägenhet. Många drömmer om att säga upp sig från jobbet och helt byta bransch – men vad kostar det att byta bana? Vi pratar om det med Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea.
16/08/202330 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Sommarspecial om att allt färre handlar ekologiskt – och konsekvenserna med det

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.
09/08/202330 minutes
Episode Artwork

Sommarspecial om kollektivboende och kritik mot mobiloperatör

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.
02/08/202330 minutes
Episode Artwork

Sommarspecial om spartips och tuffa tider för lanthandlar

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.
26/07/202330 minutes
Episode Artwork

Så har Inflationen drabbat Europas konsumenter

Under det senaste året har inflationen diskuterats intensivt här hemma i Sverige men hur ser det ut i resten av Europa? Vi ger oss ut på kontinenten för att ta reda på det med hjälp av konsumenter och experter. Vi pratar också med friluftsexperten Cajsa Rännar om hur man njuter av naturen med sina barn i sommar utan att kostnaderna drar iväg.
19/07/202330 minutes
Episode Artwork

Så kommer AI förändra hur du shoppar

Artificiell intelligens har varit ett hett samtalsämne det senaste året Chat GPT har lanserats och AI-aktier är stekheta på börsen. Vi pratar med experter om hur AI kommer förändra hur vi shoppar. Och om det finns risk för AI-hajpen är en bubbla som kommer explodera. Vi svarar också på frågor från lyssnare med konsumentproblem med hjälp av konsumentvägledaren Niclas Sturesson.
12/07/202330 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Lägenhetsbyte ger gratis semesterboende: "Lyxvilla på Bali"

Att byta bostad med någon annan kan vara ett sätt att få gratis boende under semestern. Vi pratar om hur bytessajterna fungerar och vad som händer om den du byter med slarvar bort din cykel eller vägrar lämna din lägenhet. Vi pratar också om sommarjobb och fallgroparna som du bör undvika med Elsa Alm, ungsekreterare på LO.
05/07/202330 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Torkan kan göra maten dyrare: "Kött, mjölk och ägg kan öka i pris"

Den senaste tidens varma väder och torka har drabbat många lantbrukare i Sverige. Nu finns en oro för dåliga skördar och att man tvingas nödslakta djur. Hur kommer det här påverka konsumenter, tillgången på mat och matpriserna? Vi reder ut med experter. Vi intervjuar också en sparekonom om den svaga svenska kronan och vad det innebär för oss konsumenter. Varför är kronan så svag? Och när kan vi vänta oss en vändning?Programledare: Anna Oscarius
28/06/202330 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Skadliga kemikalier i flera av Biltemas varor: "Illa att det återkommer år efter år"

Det kommer ständigt nya larm om skadliga ämnen i prylar vi köper. Biltema är en av de butiker där myndigheter upprepade gånger hittat varor som innehållit otillåtna ämnen. Men trots polisanmälningar fortsätter sådana här varor att dyka upp hos företaget. Hur kan det komma sig? Och vad gör myndigheterna? Vi reder ut. Använda kläder som lämnas in till återvinning riskerar i själva verket att dumpas eller brännas i fattiga länder, visar en granskning som Aftonbladet gjort. Vi intervjuar reportern om granskningen.
21/06/202330 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Dumpstraren Andreas hittar mängder med slängd mat i butikernas sopcontainrar: "Känns helt sjukt"

Samtidigt som skenande matpriser varit högt uppe på agendan senaste året hamnar fortfarande en hel del ätbara livsmedel i matbutikernas sopcontainrar. Varför slängs så mycket mat? Och vad gör livsmedelsbutikerna för att minska på matsvinnet? Hör intervjun med livsmedelsbranschen och en matsvinnsforskare. Sommar och sol betyder att det är dags att tänka på hur man skyddar sig mot solens strålar. Men vad ska man tänka på när man handlar solskydd? Och borde vi ens sola överhuvudtaget? Vi intervjuar en hudläkare som ger sina bästa tips och råd.
14/06/202330 minutes
Episode Artwork

Så semestrar du billigt i sommar

Semestern närmar sig, men efter en tid då många haft det tufft ekonomiskt kan det vara svårt att få pengarna att räcka till semesterkassan. Så hur kan man semestra för en billig peng i sommar? Vi får tips och råd från experter. Vi tar också upp lyssnarnas pensionsfrågor med en pensionsexpert.
07/06/202330 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Säljaren övertalade Ingela att köpa mobilabonnemanget – trots att hon inte ville

Många har träffat på honom, eller henne någon gång den där påstridiga försäljaren som är svår att säga nej till, även om man inte vill ha produkten som säljs. Elgigantens försäljare övertalade Ingela Eriksson att köpa ett mobilabonnemang som hon varken ville ha eller behövde. Hur fungerar säljarnas metoder att få oss att tacka ja? Varför går vi på dem? Och hur ska man göra för att undvika att tacka ja? Vi pratar med experter om detta. Skyfall och översvämningar har drabbat både Sverige och Italien senaste tiden. I Tornedalen i norra Sverige har boende fått stora skador på hus och egendom, när villor och stugor översvämmats. Vilket skydd har man som husägare vid översvämningar? Vi reder ut med en försäkringsexpert.Programledare: Anna OscariusProducent: Britta Kramsjö
31/05/202330 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Ann-Britt har väntat i tre år på ersättning från Ryanair - så tjänar företagen på usel kundservice

Flygbolaget tjänar stora pengar trots dåligt rykte. Kan det vara ett vinnande koncept att strunta i kundernas klagomål? Bly, kadmium och hormonstörande ftalater Så undviker du att få hem farliga ämnen när du handlar på nätet.Programledare: Anna OscariusProducent: Linda Aktén
24/05/202329 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Så slipper de dyra tågbiljetter - kritiserat biljettsystem ger billigare resor

Betala en dryg femhundring och res obegränsat med tåg över hela landet. Systemet med subventionerade tågresor i Tyskland får både beröm och skarp kritik. Skulle ett liknande system fungera i Sverige? Får banken neka mig att flytta mitt lån till en annan bank, bara för att jag har olika bindningstider? Sparekonom Christina Sahlberg, Compricer, svarar på lyssnarnas frågor om privatekonomi.Programledare: Anna OscariusProducent: Linda Aktén
17/05/202330 minutes 1 second
Episode Artwork

Kunder får ingen ersättning trots inställda resor – massiv kritik mot klassiska flygbolaget

När Trude Hagmans flyg från Malta blev inställt i somras var hon tvungen att köpa dyra ersättningsbiljetter. Efter att hon legat på Lufthansa i månader erbjöd sig flygbolaget att betala tillbaka stora delar av summan i januari. Men hon har fortfarande inte fått några pengar. Många har skurit ner på att handla ekologisk mjölk och rättvisemärkta produkter – Karin Lexén, generalsekreterare för Naturskyddsföreningen, tipsar om hur man kan värna om miljön men samtidigt vara snäll mot sin egen plånbok.
10/05/202330 minutes 2 seconds
Episode Artwork

92-åriga Åsas smycken stals – får inga försäkringspengar för att hon lämnat nyckeln till hemtjänsten

92-åriga Åsa blev bestulen på sitt smyckeskrin. Men eftersom hon lämnat nyckeln till hemtjänsten så vägrar försäkringsbolaget Trygg Hansa att ersätta henne för stölden. Vi pratar också om plantor och växter med trädgårdsexperten Ingela Jagne – lönar det sig alltid att köpa det dyraste?
03/05/202329 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Ilska mot parkeringsappar – vill se gemensam app

Det finns över 15 parkeringsappar i Sverige och många användare klagar på att det är krångligt, tidskrävande och lätt att göra fel. Nu höjs röster för att införa en gemensam app som går att använda i hela landet. Ny undersökning visar att butikernas kampanjer spelar en väldigt stor roll för om konsumenter väljer nyttig- eller onyttig mat – lyssna på intervjun med Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare för Cancerfonden.
26/04/202330 minutes 2 seconds
Episode Artwork

PODDTIPS: Ekonomiakuten

Ekonomiakuten är podden som ger dig de bästa tipsen för att spara pengar och svarar på dina frågor om privatekonomi. Hej! Pia Fridén här från Plånboken i P1. Jag vill gärna tipsa om nya podden Ekonomiakuten. Som ni vet så har ju Plånboken gjorts om, och en del av den har nu blivit Ekonomiakuten. Där du kan höra lyssnarnas frågor och intressanta samtal om ekonomi. Det handlar om räntor, skilsmässor, matpriser och mycket annat.Ta del av experternas bästa spartips och knep för att få pengarna att räcka längre och få koll på ekonomiska fällor du inte vill gå i.Nya avsnitt släpps varje måndag morgon - Sök på Ekonomiakuten i Sveriges Radio Play.
20/04/20231 minute 11 seconds
Episode Artwork

Här är yrkena som tjänar bäst – och sämst

Vilka utbildningar man ska satsa på om man vill ha hög lön? Vad tjänar lärare, elektriker och läkare egentligen? Och tjänar du mer än medelsvensson? I dagens Plånboken pratar vi löner. De senaste åren har semesterfirare möts av passkaos, pandemirestriktioner och flygstrejker – konsumentvägledaren Annika Wilow Sundh berättar om vilka rättigheter resenärer har om det upprepar sig i sommar, och svarar på lyssnarfrågor.
19/04/202330 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Bästa spartipsen – så kan du spara tiotusentals kronor

Det senaste året har Plånboken pratat med olika experter om hur man sparar in på el, mat boendekostnader och annat. Nu har vi sammanställt några av de bästa tipsen många konsumenter kan spara tiotusentals kronor genom att göra aktiva val. Vi pratar också med Svante Axelsson på Fossilfritt Sverige som har räknat ut vad brödet, byxorna och bilen kostar om de produceras klimatsmart – resultatet skiljer sig stort mot vad många tror.
12/04/202330 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Hembränningsapparater och cannabisoljor säljs på CDON

Hembränningsapparater och förbjudna CBD-oljor, som utvinns ur cannabisplantan, säljs på den välkända svenska sajten CDON. Många olagliga varor säljs fritt på nätets marknadsplatser och varken myndigheter eller marknadsplatserna själva har kapacitet att kontrollera allt. Vi pratar också med Ivar Andersen, reporter på Arbetet, om tidningens granskning av snabblånebranschen – företagen lockar med enkla lån till skyhög ränta som får många att fastna i skuldfällor.
05/04/202330 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Hur ska vi bete oss under en lågkonjunktur?

Samtidigt som inflationen är hög med höga matpriser och stigande räntor, befinner vi oss i början av en lågkonjunktur. Hur bör man som konsument bete sig nu ska man konsumera mycket eller lite? Och hur ska man göra med sin privatekonomi för att ta sig igenom lågkonjunkturen? Vi reder ut med experter. Allt färre väljer ekologiskt och rättvisemärkt från mathyllorna i spåren av inflation och lågkonjunktur. Vilka konsekvenser får det här egentligen? Vi har besökt ett ekologiskt lantbruk. Lyssna också på den uppföljande intervjun med forskaren Elin Röös.Vår juridiska expert Margareta Brattström svarar på lyssnarnas frågor.
29/03/202355 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Många äldre känner sig lurade av teleoperatören Fibio

Magnus och Håkans 82-åriga mamma tecknade avtal med teleoperatören Fibio utan att förstå det eller vilja det. Fibio har även många anmälningar hos Konsumentverket som handlar om att konsumenter blivit pålurade telefonabonnemang. Vilka skyldigheter har telefonförsäljare vad gäller tydlighet när de vill sälja olika tjänster till konsumenter? Att hyra ut sin bostad, eller delar av den, kan vara en bra idé för att kunna tjäna in en slant nu när det är ett kärvt ekonomiskt läge. Men vad ska man tänka på när man hyr ut lägenheten, villan eller attefallshuset på tomten? Vi reder ut med en hyresexpert.Många av oss väljer kanske flyget, tåget eller bilen när vi ska resa någonstans. Men hur kan man resa med båt? Hör reportaget om olika sätt att ta sig till såväl USA som Island sjövägen.
22/03/202355 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Kunder rasar mot kritiserat elbolag

Svealands elbolag får massiv kritik från kunder och bolaget har sats upp på Konsumenternas energimarknadsbyrås varningslista. Personerna bakom bolaget driver även Stockholms elbolag som kritiserats under flera år och har förbjududits att lura in kunder i elavtal av tingsrätten. Konsulten Marie Wikander ger tips på hur du ska tänka inför lönesamtalet med chefen. Och så pratar vi matpriser med två experter: Hur länge kommer priserna stiga? Och går det att fynda i matbutikerna?Vår teknikexpert Elin Häggberg svarar på veckans lyssnarfrågor.
15/03/202355 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Ungdomsidrott allt dyrare: ”Många som inte har råd”

Många ungdomsidrotter har blivit dyrare och flera sporter kan kosta över 10 000 kronor per säsong. Nu vittnar ungdomar om att kompisar varit tvungna att hoppa av idrottsföreningar eftersom de inte har råd. Vi pratar också med Mikael Goldstein som har skrivit en bok om riskerna med att köpa nyproducerade lägenheter. Och så sänder vi ett reportage om hur man ska förstå alla siffror och termer på elräkningen.Vår konsumentexpert Maria Wiezell svarar på veckans lyssnarfrågor.
08/03/202355 minutes
Episode Artwork

Experterna om bostadsmarknaden – då vänder den uppåt igen

Kommer bostadspriserna fortsätta att sjunka eller finns det tecken på att de börjar gå upp? Och vad händer med boräntorna? Vi besvarar de här frågorna med hjälp av flera experter. Vi pratar också med Telekområdgivarna om hur man undviker att barnen köper spel eller dyra emojis med mobilen. Det har kommit flera appar som gör det möjligt att hyra ut bilen till andra privatpersoner – vi sänder ett reportage om fenomenet.Vår pensionsexpert Mikael Nyman svarar på veckans lyssnarfrågor.
01/03/202355 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Kritik mot skidjättens priser: ”Det blir tufft för en familj att åka upp”

Skidkoncernen Skistar har växt kraftigt och dominerar nu den svenska marknaden. Samtidigt har storbolaget också höjt priserna på liftkort kraftigt och infört flera kritiserade regler och avgifter. Kritiker menar att utvecklingen gått så långt att allt fler inte har råd att åka till fjällen med barnen. Vi ger också tips på sportlovsaktiviteter som inte kostar så mycket pengar. Och så sänder vi ett reportage om butiker som kräver att kunderna betalar för medlemsskap för att få handla  – ett amerikanskt koncept som nu kommit till Sverige.Vår försäkringsexpert Anna-Karin Baltzari Danfors svarar på veckans lyssnarfrågor.
22/02/202355 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Urban hamnade hos Kronofogden när fakturorna inte kom med posten: "Moment 22"

Efter att Urban åkt över den nya bron i Sundsvall fick han inte räkningarna för broavgiften på posten vilket gjorde att han hamnade hos Kronofogden. Men Transportstyrelsen står fast vid sitt krav på att han ska betala 800 kronor i extraavgifter utöver ursprungsfakturan på 9 kronor. Ockerhyror, falska förstahandskontrakt och massuppsägning – vi pratar med Conny Pettersson, reporter på Hem och hyra, om deras granskning av så kallad blockuthyrning. Och så sänder vi ett reportage om att många barn nu oroar sig för familjens ekonomi.Vår juridiska expert Margareta Brattström svarar på veckans lyssnarfrågor.
15/02/202355 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Kunder rasar mot leksaksbutikens försäljningsmetoder

Leksaksbutiken Little happy presenterar verksamheten som ett familjeföretag som vill hjälpa föräldrar att få en den bästa starten i livet. Men många kunder som nappat på företagets, så kallade, medlemspriser känner sig inlurade i dyra abonnemangsfällor. Vi pratar också med vardagsekonomen Magnus Hjelmér om hur det går att spara tusenlappar på att byta elavtal. Och så sänder vi ett reportage om att kattägande numera kan bli en mycket dyr affär när priserna på kattmat och försäkringar stiger.Vår privatekonomiska expert Patrick Siegbahn svarar på veckan lyssnarfrågor.
08/02/202355 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Resespecial – hör experter om läget inför vår- och sommarresandet

Ännu är det en stund kvar till sommar och semester, men vissa har kanske redan börjat planera för vårens och sommarens resor. Men hur påverkar det ekonomiska läget med inflation och stigande matpriser och räntor bokningsläget? Hur kan man resa på en billigare budget? Och var kommer man kunna ta sig med tåg i vår och sommar? Vi pratar med flera experter om detta. Det svåra ekonomiska läget har gjort att många fått det allt tuffare med sin ekonomi. Vi intervjuar en budget- och skuldrådgivare om hur hon märker av detta.Energidrycker har blivit allt mer populärt. Och utbudet har blivit större – idag finns en mängd olika märken och smaker. Men vad innebär det att dricka energidryck? Fungerar de? Och vad kostar dryckerna? Lyssna på vårt reportage.Vår teknikexpert Elin Häggberg svarar på veckans lyssnarfrågor.
01/02/202355 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Thord fastnade i treårig prenumeration hos Dagens Industri: "Bedrägeri"

Många av oss prenumererar på en dagstidning, antingen digitalt eller i pappersformat. För att få nya läsare erbjuder tidningarna ofta tidsbegränsade billiga erbjudanden. Tidningen Dagens Industri har lockat läsare med förmånliga priser och genom detta bundit upp sina kunder i långa och dyra prenumerationer. Många drabbade har klagat och anmält tidningen, en av dem är Thord Sundström. Vi handlar allt mer varor över nätet. Ofta är det helt gratis att skicka tillbaka varan om den inte passar eller man helt enkelt inte vill ha den. Men en stor del av de textil- och elektronikvaror som returneras i Västeuropa slängs istället för att läggas ut till försäljning på nytt, visar en studie. Vi intervjuar en av forskarna bakom studien.Lanthandlar fyller ofta en viktig funktion, både som service och social knutpunkt. Men många har små marginaler och det är en kamp varje år för att få ihop ekonomin. Vi har besökt Dalarna, där flera lanthandlar varit tvungna att stänga den senaste ti
25/01/202355 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Bilservicen blev oväntat dyr för Bengt: "Orimligt"

Många bilägare lämnar in bilen på service en gång om året, för att ha koll på bilens skick och underhålla den. Ofta är priset på servicen bestämt på förhand, men det händer att bilägare hamnar i kläm mellan verkstäder när nya fel upptäcks som inte ingår i servicen. Och då kan det bli dyrt för bilägaren. Så vad gäller för kunden i ett sådant läge? Vi reder ut med en expert. Från sjunkande börskurser under 2022 har det nya året istället inletts med börsuppgångar. Samtidigt står vi inför en kommande lågkonjunktur. Hur kommer konsumenter påverkas av den? Vilka kommer drabbas hårdast? Och hur kommer börsåret 2023 bli? Kommer uppgångarna hålla i sig, eller bör småsparare snarare vänta sig röda siffror? Vi pratar om detta med experter.Hör också vår pensionsexpert Mikael Nyman svara på lyssnarnas frågor.
18/01/202355 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Stefan krockade med annan skidåkare i alperna – fick betala över 300 000

Skidsäsongen är igång och många laddar för att ge sig ut i skidbackarna. Men utförsåkning är en riskfylld sport, och skulle olyckan vara framme är det viktigt att ha en bra försäkring. Men vad täcker hemförsäkringen? Och vad kan man göra om något händer som inte täcks av sin försäkring? Vi reder ut med experter. Vi har lämnat 2022 – ett år med krig, hög inflation och stigande mat- och elpriser. Även 2023 ser ut att bli tufft ekonomiskt med lågkonjuktur och fortsatta prisökningar och räntehöjningar. Vi intervjuar en sparekonom som ger sina bästa tips och råd för hur konsumenter ska få ekonomin att gå ihop.Lyssna också på reportaget där träningsprofilen Sofia Ståhl tipsar om hur man på det nya året kan komma igång med träningen på ett billigare sätt.Vår försäkringsexpert svarar på lyssnarnas frågor.
11/01/202355 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Görans ugnslucka exploderade i småbitar – fick ingen ersättning av företaget

Att få sin vara reklamerad är inte alltid helt enkelt för konsumenter. När Görans ugnslucka plötsligt gick sönder vägrade Electrolux betala någon ersättning, trots att Göran hävdade att han inte orsakat skadan. Vad gäller för konsumenten i ett sådant läge? Guldpriset är det högsta på tio år och för den som behöver extra tillskott i kassan är det ett bra läge att sälja sina guldföremål eller guldsmycken nu. Men hur går det till när man ska sälja sitt guld? Och vad är viktigt att tänka på? Vi får tips och råd från två experter.Allt fler svenskar har fått upp ögonen för det som kallas kollektivhus, en boendeform där man kan dela på alltifrån gemensamma utrymmen till dagstidning, och ha gemensamma måltider. Men vad kostar det egentligen att bo i kollektivhus? Vad kan man spara in på, och är det verkligen bättre för plånboken? Lyssna på vårt reportage.Vår expert på privatekonomi Patrik Siegbahn svarar på lyssnarnas frågor.
04/01/202355 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Plånbokens årskrönika 2022

I Plånboken årskrönika blickar vi tillbaka på händelser, trender och beslut som gäller privatekonomi och konsumtion och spanar framåt mot 2023. Hur har det gått för lyssnarna som vänt sig till Plånboken för hjälp och har de kritiserade företagen bättrat sig? Och hur blev det med politikernas vallöften om mer i plånboken till elkunder, pensionärer och bilägare?
28/12/202255 minutes
Episode Artwork

Kunden Britta känner sig vilseledd av second hand-sajt: "Riktigt besviken"

Intresset för att handla begagnade kläder har ökat de senaste åren, eftersom många vill försöka konsumera mer hållbart. I dag finns det flera e-handelsplattformar där privatpersoner kan köpa och sälja kläder secondhand. Men hur vet man att kläderna verkligen är begagnade och inte nyproducerade? Vi befinner oss i bistra tider med krig i Ukraina, inflation och stigande priser på det mesta. Samtidigt står julen för dörren, och med den några extra dagar ledigt för många. Kulturjournalisten Gunilla Brodrej och författaren Charlotta von Zweigbergk delar med sig av tips och inspiration till kultur som passar särskilt bra att konsumera i dessa snåltider.Lyssna också på reprisen av tredje och sista delen i vår sommarserie om hur unga vuxna påverkats av rekordåren under 2000-talet, med stora börsuppgångar och stigande bostadspriser.Vår expert på vardagsjuridik Margareta Brattström svarar på lyssnarnas frågor.
21/12/202255 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Elpriser, boräntor och inflation – så klarar du krisvintern 2023

Hur länge kommer matpriserna fortsätta rusa? Blir elkrisen värre 2023? Finns det något man kan göra för att sänka sina bolånekostnader? Och hur länge kommer bopriserna falla? Vi pratar med flera experter om hur elpriser, boräntor och inflation kommer påverka våra plånböcker nästa år: Hur tuff blir krisvintern 2023? Och så repriserar vi den andra delen i vår serie om hur unga vuxna påverkats av den långa tiden av ekonomisk uppgång, och rusande bostadspriser som tog slut i år.Vår pensionsexpert Mikael Nyman svarar på veckans lyssnarfrågor.
14/12/202254 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Anna-Lena tvingades betala för kraschad leasingbil: ”Fruktansvärt dåligt”

Att leasa bil har blivit allt mer populärt och det marknadsförs ofta som smidigt och bekvämt men vad händer om leasingbilen blir påkörd? Anna-Lena blev blev tvungen att fortsätta betala månadsavgifterna till Santander consumer bank för en bil som lämnats in till skrotning. Personer med ekonomiska problem har en fördubblad risk att utveckla nedsatt psykisk hälsa. Vi pratar med Per-Olof Östergren, professor i socialmedicin vid Lunds universitet, om hans nya studie.Och så repriserar vi den första delen i vår serie om hur unga vuxna påverkats av den långa tiden av ekonomisk uppgång, och rusande bostadspriser som tog slut i år.Vår teknikexpert Elin Häggberg svarar på veckans lyssnarfrågor.
07/12/202255 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Kunder rasar mot Cdon efter samarbetsföretagets konkurs: ”Väldigt besviken”

De senaste åren har Cdon gått från att vara en nätbutik till att bli en marknadsplats, liknande Amazon. De har lovat att de är en garant för trygga köp men efter att ett av deras samarbetsföretag gått i konkurs har många kunder fått en helt annan bild av nätjätten. Många kommer att stå inför en tuff ekonomisk situation i vinter vilket kan bli påfrestande för de som lever i relationer. Psykologen Satu Hirsch Fjellstedt tipsar om hur man gör för att undvika pengabråk med sin partner.Vi repriserar också del ett i vår serie om hur unga vuxna påverkats av den rekordlånga perioden av låga räntor, börsuppgångar och ständigt ökande bostadspriser som tog slut i år.Vår privatekonomiska expert Patrick Siegbahn svarar på veckans lyssnarfrågor.
30/11/202255 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Massiv kritik mot företag som säljer hälsotester: ”Löjligt”

Tjänsten Svensk Hälsokontroll skickar ut frågeformulär med mycket privata frågor till pensionärer. Utifrån svaren påstår de sig sedan kunna berätta för kunderna vilka kosttillskott de bör köpa av dem. Men många som fått utskicken är kritiska och de sågas av läkare. Flera givarorganisationer märker av att privatpersoners gåvor minskar nu när många har det svårt ekonomiskt. Vi pratar med Charlotte Rydh på Giva Sverige om hur det här påverkar organisationernas arbete i krisdrabbade länder.Det blir allt vanligare att kvinnor tjänar mer än sina män – vilket skapar problem i många relationer. Vi sänder ett reportage där vi försöker besvara vad det beror på.Vår juridiska expert Margareta Brattström svarar på veckans lyssnarfrågor.
23/11/202255 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Amed fick vänta ett år på värmepumpen: "Man blir desperat"

Nätbutiken Polarpumpen lovade Amed att bergvärmepumpen han beställt skulle levereras efter max åtta veckor men det tog nästan ett år innan han fick pumpen. Det har inneburit höga elräkningar för Amed när han varit tvungen att värma huset med elelement. Nu är det snart Black friday. Inflation och höjda räntor innebär att det är en speciell situation för både konsumenter och butiker. Vi pratar med Emma Hernell, vd på HUI, om vad konsumenterna kan vänta sig av årets reahelger.Vi sänder också ett reportage om hur det är att vara skogsägare.Vår konsumentexpert Maria Wiezell svarar på veckans lyssnarfrågor.
16/11/202255 minutes 3 seconds
Episode Artwork

E-butiker använder så kallad dropshipping – kritiseras för returkrångel och falsk marknadsföring

Eva-Maria beställde en stickad kofta från vad hon uppfattade vara en ung och lovande svensk modedesigner. Men denna "Linnea" existerar i själva verket inte och koftan som levererades var en tunn trikå som gick att köpa gratis i en kinesisk e-handel. Plånboken har tittat närmare på fenomenet dropshipping, som innebär att prylar skickas direkt från utländska tillverkare till konsumenten. Den här affärsmodellen har vuxit på senare åt – men den har också kopplats ihop med stora konsumentjuridiska brister.I spåren av de stigande matpriserna försöker många lägga om sina matvanor. Men hur näringsriktiga är budgetrecepten?Pensionsexperten Mikael Nyman svarar på lyssnarfrågor – och berättar om hur nuvarande och blivande pensionärer påverkas av regeringens nya budget.Programledare: Pia FridénProducent: Ellinor ErikssonTekniker: Daniel Högberg
09/11/202255 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Digitala banker svårtillgängliga för anhöriga till demenssjuka

Personer som sköter bankärenden åt en anhörig med demens riskerar att stöta på stora problem när banken är helt digital, som till exempel ICA Banken och Skandiabanken. I regel kräver bankerna att man tar med fullmakten i original till sitt bankkontor – och när det inte existerar något sådant måste fullmakten postas med rekommenderat brev. Anhöriga till demenssjuka vittnar om oro, mycket extraarbete, och okunskap från bankernas sida.Kommer lågkonjunkturen få människor att unna sig lyxiga läppstift? Den effekten kunde man se under finanskrisen i slutet av 1920-talet, berättar Emma Severinsson, lektor i modevetenskap.Vår reporter har besökt ett testkök där man arbetar för att "skräpfisken" braxen ska hamna på våra tallrikar istället för att slängas som bifångst – ett exempel på många initiativ för att bättre ta tillvara på svenska råvaror.Programledare: Pia FridénProducent: Ellinor ErikssonTekniker: Daniel Högberg
02/11/202255 minutes 1 second
Episode Artwork

Nya konsumentministern om risken för ökade kreditskulder i lågkonjunkturens spår

Erik Slottner (KD), tidigare äldre- och trygghetsborgarråd i Stockholms stad, är ny civilminister med ansvar för konsumentfrågor. Han intervjuas i Plånboken om hur han vill stärka konsumentskyddet, och vilken typ av konsument han själv är. Inför en resa till italienska Turin hade Linköpingsborna Lars och Gudrun bokat och betalat vad de trodde var ett lägenhetshotell – som visade sig inte existera. Allt fler söker sig till småskaliga och billiga semesterboenden, men det finns fallgropar att se upp för.De stigande matpriserna har knappast någon missat. Men för inte så länge sedan la svenskarna en betydligt större del av sin disponibla inkomst på mat, jämfört med de senaste åren. Hur kommer det sig att vi har vant oss vid billig mat, och kan det komma ut något gott av de högre priser som vi ser nu?Plånbokens expert på privatekonomi Patrick Siegbahn svarar på lyssnarfrågor.Programledare: Pia FridénProducent: Ellinor ErikssonTekniker: Daniel Högb
26/10/202255 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Ebba fick råttor i lägenheten – drabbas hårt ekonomiskt

Råttproblemen ökar på många platser i landet och för de som får in skadedjuren i hemmet kan det bli en mycket dyr affär. Försäkringsskyddet för omfattande råttskador är nämligen svagt. Bostadsrättsinnehavaren Ebba kan bli tvungen att själv bekosta en renovering av badrummet. Inflation, höga elpriser och dyrt bränsle gör att hjälporganisationer nu varnar för att fler har svårt att få ihop ekonomin. Budget- och skuldrådgivaren Ceren Karatas ger tips till de med pengaproblem och berättar hur dyrt det kan bli för de som tar SMS-lån för att betala räkningarna.För de som funderar på att leta igenom källarförrådet efter något att sälja så kan det finnas tusenlappar att tjäna – vi pratar med Blockets vd Robin Suwe om vilka begagnade prylar som rusat i pris.Vår juridiska expert Margareta Brattström svarar på veckans lyssnarfrågor.
19/10/202255 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Dyrt att föra över pengar till utlandet när kronan är svag

Inflation och svag krona har gjort det dyrare för de invandrare som skickar pengar till släktingar i hemlandet och redan sen tidigare har man behövt betala en avgift motsvarande fem till 50 procent av den överförda summan. Bostadsmarknaden är svalare än på mycket länge. Innebär det här guldläge för unga som har haft svårt att ha råd att köpa bostad tidigare? Och vad ska man tänka på om man vill försöka få amortera mindre? Oktober är den månad då flest par skiljer sig – och det här kan bli en tuff ekonomisk smäll, särskilt för kvinnor.Programledare: Pia FridénProducent: Ellinor ErikssonTekniker: Kim Hellberg
12/10/202255 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Därför är tågbiljetterna dyra när många vill resa

Vi har fördjupat oss i hur SJ:s bokningssystem fungerar och hur mycket du hade fått betala för en tågresa om alla resenärer hade betalat lika mycket för sina platser. I veckan skickar Energimyndigheten ut en kampanj som ska få svenskarna att dra ner sin elförbrukning – men för somliga är detta med energieffektivisering inget nytt. Vår reporter har besökt en bostadsrättsförening i Falun som med en rad olika renoveringar har lyckats bli nästan självförsörjande på el och värme.Det oroliga ekonomiska läget kan få oss att fatta ogenomtänkta beslut om vår privatekonomi. Psykologen Niklas Laninge berättar om hur du känner igen ekonomisk ångest, och vad du kan göra för att hantera den bättre.Programledare: Pia FridénProducent: Ellinor ErikssonTekniker: Daniel Högberg
05/10/202255 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Säljarens marknad när efterfrågan på begagnade bilar skenar

Kajsa hittade fel på bilen hon nyss köpt från en bilhandlare, men när hon ville häva affären fick hon nej. Vad har du för rättigheter när du byter bil? Dessutom har vi pratat med Lena, som blev spärrad från en klädbutik på nätet efter att hon skickat tillbaka för många av plaggen hon hade beställt. Med hjälp av ny teknik ska det bli lättare att hitta rätt storlek från början.När DN-journalisten Carl-Johan von Seth fick sitt första barn insåg han att hans fru, statistiskt sett, stod inför ett ekonomiskt stup. Gapet mellan mäns och kvinnors inkomster kan idag till stor del förklaras som ett resultat av familjebildning.Programledare: Pia FridénProducent: Linda Aktén och Ellinor Eriksson
28/09/202255 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Knepen i hemmet som sänker din elräkning

Lönar det sig att släcka alla lampor hemma, hur mycket tjänar man på att sänka inomhustemperaturen och bör man diska för hand istället för i diskmaskin? Plånboken reder ut hur du minskar din energianvändning effektivt, oavsett om du bor i lägenhet, radhus eller villa. Men först i programmet möter vi Maria, vars partner var hotfull och även kontrollerade hennes ekonomi. Många av de kvinnor som utsätts för våld i nära relationer drabbas också av ekonomiskt våld.Och så har vi träffat träffat familjen som ställde bilen och tog cykeln istället - och som därmed sparade 9 000 kronor på bara några månader.Programledare: Pia FridénProducent: Linda Aktén
21/09/202255 minutes 1 second
Episode Artwork

Gunillas pengar försvann - betaltjänsten PayPal anmäld av hundratals kunder

Gunilla blev av med 2 300 kronor när hon skulle föra över pengar med hjälp av betaltjänsten PayPal och hon är långtifrån ensam. Många kunder vittnar om försvunna pengar och bristande kundservice. Känd svensk barnidol på youtube kritiseras för att lurar sina fans på pengar.Allt fler villaägare får trädgården förstörd av vildsvin, men försäkringsbolagen vill inte ersätta skadorna.Vår expert svarar på frågor om privatekonomi.
14/09/202255 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Sven förstod inte telefonförsäljaren - fick betala 17 500 kronor

Sven blev uppringd av en telefonförsäljaren från Svensk Bolagsförmedling och snart hade företaget dragit 17 500 från hans konto. Trots Svens neuropsykiatriska funktionsnedsättning vägrar företaget häva köpet. Slutspurt i valrörelsen och partierna hotar med höjda utgifter om den andra sidan vinner valet. Får politikerna påstå vad som helst när det gäller motståndarnas politik?Allt fler äter vegetariskt men hur nyttig är sojakorven och de andra vegetariska halvfabrikaten?Vår expert svarar på lyssnarfrågor om arv, skilsmässor och fastighetsaffärer.
07/09/202255 minutes
Episode Artwork

Så påverkar politikernas vallöften din ekonomi

Hur står partierna i olika privatekonomiska frågor? Påverkas väljarna av alla utspel om sänkta bränslepriser och elsubventioner till hushållen som haglat under valrörelsen? Och vilka effekter får alla de här utspelen för väljarnas privatekonomi och statskassan? Det är några av frågorna vi försöker besvara i programmet med hjälp av flera experter. Vi sänder också ett reportage om svenskt vin: Hur smakar det? Har det någon framtid? Och är det värt de höga priserna?Vår konsumentexpert Maria Wiezell svarar på veckans lyssnarfrågor.
31/08/202255 minutes
Episode Artwork

Så kan hackare spionera på dig via babymonitorer och övervakningskameror

Länsförsäkringars forskningsfond har testat smarta prylar som babymonitorer, övervakningskameror, röstassistenter och robotdammsugare och hittat säkerhetsbrister med alla. Vi pratar med forskningsansvarige Marie Sparr om hur hackare, relativt enkelt, kan spionera i folks sovrum genom att hacka babymonitorer. Studenter kan idag tvingas betala 7000 kronor i månaden för en liten etta. SSU och MUF möts i en debatt om vad de vill göra åt problemet med dyra nyproducerade studentlägenheter.Är det snålt att kräva tillbaka en skuld på två kronor? Och lönar sig snålhet i längden? Lyssna på reportaget om psykologin bakom snålhet.Vår försäkringsexpert Anna-Karin Baltzari Danfors svarar på veckans lyssnarfrågor.
24/08/202255 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Inflation, boräntor och elräkningar – så klarar du höstens höjda kostnader

Under hösten kommer många svenskars levnadsomkostnader öka kraftigt på grund av hög inflation, höjda boräntor och elpriser. Vi pratar med flera experter om vad konsumenterna egentligen har att vänta i höst, och hur de ska parera det. Vi sänder också ett reportage med massor av tips till de som funderar på att köpa elcykel. Och så pratar också om en dom i högsta domstolen som innebär att en bank tvingas betala tillbaka 385 000 kronor till en kund som blivit bestulen på pengarna efter att lämnat ut koden till sin bankdosa till bedragare.Vår pensionsexpert Mikael Nyman svarar på veckans lyssnarfrågor.
17/08/202255 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Elbil vs bensinbil – experterna tipsar om bästa köpet

För de som ska köpa bil idag finns det en mäng olika varianter att välja mellan: bensin-, diesel-, el-, biogas- och olika hybridbilar. Vi pratar med experter om vilken biltyp som är billigast att äga. Kräftpremiären är här – vi pratar om kräftskivans historia med mathistorikern Richard Tellström och kräftfiske med journalisten Albin Boman. Och så sänder vi ett reportage om hur man ska tänka för att ha råd att semestra nästa sommar – trots rekordhög inflation och stigande boräntor.Vår teknikexpert Elin Häggberg svarar på veckans lyssnarfrågor.
10/08/202255 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Sommarspecial ekonomiskt oberoende 40-åringar och Allente-kritik

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.
03/08/202255 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Sommarspecial om skamlösa bedragare och utländska bluffnummer

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.
27/07/202255 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Sommarspecial om låga pensioner

300 000 svenska pensionärer har en pension på under 13 100 kronor i månaden efter skatt. Många måste vända på slantarna för att få dem att räcka. I detta repriserade specialprogram från i vintras om pensioner följer vi Laila Wahl och Nils Junior Lundh som berättar hur de får ekonomin att gå runt. De har ca 12 000 kronor i månaden efter skatt. I programmet intervjuas Ole Settergren, chef för Pensionsmyndighetens analysavdelning om hur det svenska pensionssystemet är utformat.
20/07/202254 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Uteblivna leveranser och svårt att få rätt på auktionssajt

Flera månader har gått sen Christian vann en auktion på nätet, men trädgårdsmöblerna han köpt är fortfarande spårlöst försvunna. Och han är inte ensam om att ha problem med auktionssajten Auctionet. Hur blir det för de unga som kommer ut på arbetsmarknaden idag? Hör sista delen i vår sommarserie. Eleonore Lind, som arbetar med medling och konflikthantering bland annat mellan grannar, och Eric Bodin, jurist på Villaägarna berättar också om de vanligaste grannkonflikterna och hur man ska lösa dem. Vår expert på privatekonomi Patrick Siegbahn svarar på lyssnarnas frågor.
13/07/202255 minutes 1 second
Episode Artwork

Organisation anmäler Ellos reklam: ”Femwashing”

Nätbutiken Ellos hyllar jämställdhet och kvinnors rättigheter i reklamkampanjen Made by women samtidigt vägrar de berätta vad kvinnorna i Asien som tillverkar deras kläder tjänar. Falsk marknadsföring och "femwashing" anser organisationen Fair action som anmält Ellos till Reklamombudsmannen. Gästerna Gunnar Harrius och Johanna Lundin ger sina bästa sommartips på böcker, poddar, filmer och serier med ekonomitema.Och så sänder vi del två i vår sommarserie om hur unga vuxna påverkats av den rekordlånga perioden av låga räntor, börsuppgångar och ständigt ökande bostadspriser. Utvecklingen har nu gått så långt att många unga från medelstora städer inte längre har råd att köpa eget boende.Vår konsumentexpert Maria Wiezell svarar på veckans lyssnarfrågor.
06/07/202255 minutes
Episode Artwork

Höga priser på många populära sommarnöjen

På många av Sveriges mest populära nöjesparker och sommarland kostar det mellan 1500 och 2400 kronor för biljetter till en familj med två barn. Och då tillkommer resa, mat och sockervadd. Många familjer har inte råd med semester vi tipsar om flera gratisnöjen som går att hitta på i sommar. Vi pratar också med etnologen Jonas Engman om semesterns historia. Och så sänder vi del ett i vår sommarserie, som handlar om hur unga vuxna påverkats av den rekordlånga perioden av låga räntor, börsuppgångar och ständigt ökande bostadspriser.Vår pensionsexpert Mikael Nyman svarar på veckans lyssnarfrågor.
29/06/202255 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Abonnemangsfällor och bluffakturor – massiv kritik mot låneförmedlaren SMS Cash

Abonnemangsfällor och bluffakturor många konsumenter klagar på låneförmedlaren SMS Cash. Nu vill de att myndigheterna agerar mot företaget bakom tjänsten. Sveriges Konsumenter har frågat riksdagspartierna vad de tycker i olika plånboksfrågor. Vi intervjuar deras generalsekreterare Jan Bertoft om undersökningen. Och så sänder vi ett reportage där vi reder ut varför lunchpriserna stigit så kraftig på senare tid.Vår teknikexpert Elin Häggberg svarar på veckans lyssnarfrågor.
22/06/202255 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Kökaos och pandemirestriktioner – här är experternas råd inför sommarens resor

Kaos i säkerhetskontrollerna på Arlanda, flygstrejker, långa väntetider på pass, stängda luftrum och coronarestriktioner det finns många mörka moln på himlen för de som ska flyga i sommar. Flera experter pratar om hur läget ser ut inför sommarens flyg- och tågresor. Vi sänder också ett reportage om vad man ska tänka på om man leasar bil och så pratar vi med Sveriges konsumenter om konsumentproblem i gamingvärlden.Vår privatekonomiska expert Patrick Siegbahn svarar på veckans lyssnarfrågor.
15/06/202255 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Stigande räntor och nedåt på börsen – så bör småspararen tänka

Efter en lång period av extremt låg ränta och börsuppgångar har situationen förändrats. Räntan är nu på väg upp med dyrare bostadslån för miljontals svenskar som följd. Samtidigt ser många sina besparingar krympa i samband med att börsen gått ner. Så hur ska man tänka som småsparare nu? Och hur hög ränta bör man ta höjd för de närmaste åren? Vi reder ut med experter. Kryptofenomenet NFT har blivit allt mer populärt att handla med. Hypen har bland annat resulterat i att digitala bilder på apor sålts för miljontals dollar. Och medan vissa ser NFT:er som en investering ser andra snarare det som digitala samlarkort. Så hur fungerar det egentligen? Och kan det kallas för en investering? Lyssna på vårt reportage.Vi intervjuar också Per Holgersson vid Patent och registreringsverket om ungas vanor kring köp av piratkopierade produkter.Vår expert på vardagsjuridik Margareta Brattström svarar på lyssnarnas frågor.
08/06/202255 minutes 1 second
Episode Artwork

Lecakulor skulle stoppa vildsvinen – var helt verkningslösa

Vildsvin har blivit allt vanligare i Sverige, och alla som fått sin gräsmatta uppbökad vet att djuren kan orsaka stora och kostsamma skador. Samtidigt har det kommit flera produkter som säger sig hindra vildsvinsskador. Men hur väl fungerar de egentligen? Vi reder ut med en expert. Många vill renovera sin bostad på egen hand. Och visst finns det pengar att spara på att fräscha upp köket eller måla om sovrummet själv istället för att anlita hantverkare. Men vad finns det för risker? Och får man göra vad som helst själv? Lyssna på vårt reportage.Vi intervjuar också Peter Stark vid Konsumenternas Försäkringsbyrå om vad man ska tänka på när man tecknar båtförsäkring.Vår konsumentexpert Maria Wiezell svarar på lyssnarnas frågor.
01/06/202255 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Så använder robotdammsugaren din personliga information

Uppkopplade och smarta produkter är något allt fler använder. Men för att kunna använda prylarna måste vi ofta godkänna villkor, som kan innebära att vi tillåter att företagen samlar in information om oss. Vilka risker innebär det här? Och vad används informationen till? Vi reder ut med experter. Intresset för att köpa husvagn och husbil har ökat och det finns många varianter att välja bland för både stora och små plånböcker. Vad ska man tänka på om man ska köpa husvagn eller husbil? Och vad är det egentligen som kostar? Lyssna på reportaget som reder ut frågetecknen.Vi pratar också om falska läkemedel på nätet och vad man ska tänka på som konsument för att undvika att råka köpa dem.Vår expert på pensioner, Mikael Nyman, svarar på lyssnarnas frågor.
25/05/202255 minutes
Episode Artwork

Agneta drabbades av vägglöss – blev dyr historia

Vägglöss har blivit allt vanligare i Sverige. Men att bli av med dem när man väl fått in dem i sitt hem är inte så enkelt. För Agneta Kanold som drabbades blev det en dyr och långdragen process. Vad gäller egentligen för den som drabbas? Och hur brukar saneringar gå till? Vi reder ut med experter. Att dryga ut en produkt eller att minska på ingrediensen i ett livsmedel är ett klassiskt sätt att smyghöja priset på en vara – lyssna på reportaget om krympande förpackningar.Vi intervjuar också Anne Lagerqvist från Kemikaliecentrum vid Stockholm stad om vilka prylar i våra hem som kan innehålla skadliga ämnen och som man bör rensa ut.Vår expert på privatekonomi, Patrick Siegbahn, svarar på lyssnarnas frågor.
18/05/202255 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Sara,18, nedringd av arga föräldrar efter id-kapningen

18-åriga Sara Berglund blev id-kapad av en bedragare som lade ut fejkannonser på köp-och säljappen Plick. Efter det ringde arga, bedragna köpare upp henne och hennes släktingar för att klaga. Nu är Sara besviken på Plick och på polisens motivering till varför de lade ner utredningen. Vi intervjuar också Annette Tannerfeldt, från tjänsten Nix telefon, om varför det ringer telefonförsäljare trots att man spärrat sitt nummer. Och så sänder vi ett reportage om vad man ska tänka på när man köper cykelhjälm eller lås.Vår juridiska expert Margareta Brattström svarar på veckans lyssnarfrågor.
11/05/202255 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Bilköpare drabbas av långa väntetider

De som köper ny bil idag får ofta räkna med flera månaders väntan innan den levereras. En av orsakerna är komponentbrist, men hur länge kommer den att vara? Och vilka rättigheter har bilägare om leveransdatumet skjuts upp gång på gång? Vi reder ut det med experter. Nu har en ny konsumentköplag börjat gälla – vi pratar med vår konsumentexpert Maria Wiezell om hur den stärker konsumenters rättigheter. Och så sänder vi ett reportage om proteinbars, vitaminberikat vingummi och annat sockerfritt godis: Hur nyttigt är det egentligen?Vår försäkringsexpert Anna-Karin Baltzari-Danfors svarar på veckans lyssnarfrågor.
04/05/202255 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Svårt att få ersättning för bostadsköpare som upptäcker fel med lägenheten

De som köper en bostadsrätt har ett stort ansvar för att själv undersöka lägenheten, innan de skriver kontrakt och betalar. Men det finns fel som är svåra att upptäcka under en visning och om felet upptäcks först i efterhand då kan det bli dyrt för köparen. Vi intervjuar också Johanna Leymann och Jennie Dahlén om deras bok Klä barnen, där de ger tips om vad föräldrar ska tänka på om de handlar begagnade barnkläder, och hur de kan lappa och laga dem. Vi sänder också ett reportage om menstrosor, tygbindor och andra hållbara mensskydd.Vår konsumentexpert Maria Wiezell svarar på veckans lyssnarfrågor.
27/04/202255 minutes 2 seconds
Episode Artwork

20 000 i månaden för vanlig villa – så dyra kan räntekostnaderna bli

Flera storbanker har höjt räntorna och många experter tror att de kommer höjas ännu mer framöver. Så hur många fler tusenlappar i månaden skulle en räntehöjning på några procent innebära för en vanlig villa- eller bostadsrättsägare? Vi intervjuar också ekonomijournalisten Andreas Cervenka om hans nya bok Girig-Sverige och så pratar vi vårens träningstrender med träningsexperten Sofia ”PT-Fia” Ståhl.Vår teknikexpert Elin Häggberg svarar på veckans lyssnarfrågor.
20/04/202255 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Myndigheters långa väntetider drabbar konsumenter

Resenärer som övernattar vid passutlämningsställen och jägare som missar hela jaktsäsongen i väntan på vapenlicenser det är två exempel där konsumenter drabbas av myndigheters långa väntetider. Men vad kan konsumenter göra om de är missnöjda med myndigheter? Vi pratar också med Magnus Hjelmér, vardagsekonom på Ica-banken, om hur man ska tänka kring sin privatekonomi i tider av krig, inflation och höjda boräntor. Och så sänder vi ett reportage om ett nytt sätt att finansiera bostadsköp för unga – köparen behöver endast betala halva köpesumman men det kan bli dyrt i längden.Vår pensionsexpert Mikael Nyman svarar på veckans lyssnarfrågor.
13/04/202255 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Hyresgäster vågar inte skaffa elbil

Brist på laddplatser gör det svårt att använda elbil för den som bor i lägenhet. Vad krävs för att fler ska få möjlighet att ladda sin bil nära hemmet? Mobiltelefon, streamingtjänster, matkassar, dagstidningar och biltvätt... I dag kan vi abonnera på det mesta och att teckna nya prenumerationer går på nolltid. Jonny upptäckte att han betalar 20 000 kronor om året för alla sina abonnemang.Och så använder svenska företag kriget i Ukraina för att tjäna mer pengar - hör mer om begreppet warwashing.Programledare: Pia FridénProducent: Linda Aktén
06/04/202255 minutes 1 second
Episode Artwork

Hundratals kunder anmäler resebyrån Travellink

Hundratals konsumenter har anmält resebyrån Travellink till svenska myndigheter. Kunden Anders Rundkvist fick vänta över ett år på att få tillbaka pengar när hans resa blev inställd. Fannys bostadsrättsförening gillrade en fälla för att avslöja att hon hyrde ut sin lägenhet via Airbnb - lyssna på reportaget om vad du ska tänka på om du vill hyra ut din bostad. Vi pratar också med vetenskapsjournalisten Ann Fernholm om hennes nya bok Fejkmaten.Vår juridiska expert Margareta Brattström svara på veckans lyssnarfrågor.
30/03/202255 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Höga elpriser – så kan du sänka kostnaderna för elen

Den senaste tidens höga elpriser har gjort att många fått en chock när elräkningen kommit. Enligt vissa är högre elkostnader något vi kommer behöva vänja oss vid. Vi pratar uppvärmning med drabbade husägare och får tips och råd från en energirådgivare om vad man kan göra för att sänka sina elkostnader. Vi intervjuar också Stockholms Stadsmission och en försäkringsexpert om vad som är viktigt att tänka på om man som privatperson vill öppna upp sitt hem för flyktingar från Ukraina.Med jämna mellanrum kommer larmrapporter om utfiskning och rubbade ekosystem. Går det att äta fisk och skaldjur som inte skadar vår miljö? Lyssna på reportaget där experter tipsar om vad man bör titta efter i fiskdisken för den som vill göra mer hållbara val.Vår expert på konsumenträtt Maria Wiezell svarar på veckans lyssnarfrågor.Programledare: Pia FridénProducent: Britta Kramsjö
23/03/202255 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Så kan konsumenter drabbas av cyberkriget i Ukraina

Stridigheterna i Ukraina pågår inte bara i luften och på land. Det förs även ett krig i cyberrymden mellan länderna. Vi pratar med experter om hur svenska konsumenter skulle kunna drabbas om cyberkriget sprider sig till Sverige. Privatekonomen Américo Fernández förklarar varför kronan är så svag och vad det innebär för svenska konsumenter. Lyssna också på reportaget om lurandets psykologi – vilka mekanismer är det egentligen som gör att många går på bedragarnas lögner?Vår pensionsexpert Mikael Nyman svarar på veckans lyssnarfrågor.
16/03/202255 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Så påverkar Ukrainakriget sommarens flygresor

Kriget i Ukraina har inneburit avstängda flygrutter och inställda avgångar vi pratar med experter och flygbolag om hur det påverkar svenska flygresenärer. Vi intervjuar också MSB om vilka prylar du bör ha hemma för att vara förberedd på långvariga elavbrott eller andra kriser. Och så sänder vi ett reportage om att försäkringsbolag har ökat premierna med 40 procent eller mer för många som köpte "coronahundar" under pandemin.Vår försäkringsexpert Anna-Karin Baltzari Danfors svarar på veckans lyssnarfrågor.
09/03/202255 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Så påverkar kriget i Ukraina din privatekonomi

Special om Ukrainakrigets konsekvenser för svenskarnas privatekonomi: Flera experter pratar om hur kriget påverkar fonder och bränslepriser, hur svenskarnas privatekonomi påverkats av tidigare krig och vad som är viktigt att tänka på för de som vill skänka pengar till krigets offer. I EU finns det uppåt 30 000 kemikalier som är godkända att använda i schampo, hudvårdsprodukter och kosmetika – lyssna på reportaget om Johanna som inte använt schampo på över fem år.Vår teknikexpert Elin Häggberg svarar på veckans lyssnarfrågor.
02/03/202255 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Kunder kritiserar Klarnas samarbete med nätbutik: "Det var ett blufföretag"

Bo Lundvik beställde en trädgårdspall från nätbutiken Vincini men trots att pallen aldrig dök upp krävde nätbutiken att få betalt. Under flera månaders försökte han få betalföretaget Klarna att stryka fakturan men först efter en insändare i Dagens Nyheter gick Klarna med på det. Bo Lundvik, och många andra kunder i liknande situationer, anser att betaljätten samarbetar med oseriösa företag. Lyssna också på intervjun med arkitekten och programledaren Gert Wingårdh om husdrömmar och svällande renoveringskostnader. Och så pratar vi med mathistorikern Richard Tellström om semlans utveckling från fastlagsbulle till semmelsmoothie.Vår privatekonomiska expert Patrick Siegbahn svarar på veckans lyssnarfrågor.
23/02/202255 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Experterna: så kommer vi resa efter pandemin

Kommer vi återgå till gamla resvanor nu när restriktionerna släppt eller fortsätta nobba flyget och satsa på svemester? Hur har resebranschens stålbad påverkat biljettpriserna? Och vad är viktigt att tänka på om man ska köpa flygbiljett till länder där omikron rasar? Plånboken har bjudit in flera reseexperter för att svara på frågorna. Lyssna också på intervjun med Erik Glans från Konjunkturinstitutet om hur den stigande inflationen påverkar oss konsumenter. Och så besöker vi en butik som säljer begagnade fönster, toaletter och andra byggvaror så att det inte ska hamna på soptippen.Vår juridiska expert Margareta Brattström svara på veckans lyssnarfrågor.
17/02/202255 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Kunder rasar mot nya tv-jättens kundtjänst

Förra året gick Viasat ihop Canal digital och skapade storbolaget Allente som säljer tv-abonnemang och bredband. Men klagomålen mot bolagets kundtjänst väller in till Konsumentverket. Lyssna också på reportage om hur du ska tänka när du inreder och finansierar hemmakontoret. Och så ger Sofie Jugård Löfgren på Friluftsfrämjandet sin bästa köptips om begagnade skidor. Vår expert på pensionsfrågor Mikael Nyman svarar på veckans lyssnarfrågor.
09/02/202255 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Så skyddar du dig mot bluffsamtal

Många konsumenter känner nog igen situationen: Det ringer på mobilen och på skärmen visas ett okänt, utländskt nummer. Men vad händer om man svarar eller ringer tillbaka? Och hur skyddar man sig från att bli lurad? Intresset för att handla med aktier ökar. Och de digitala tjänsterna gör det lättare än någonsin att köpa och sälja värdepapper. Men det finns en del regler på aktiemarknaden som många inte känner till. Ett aktietips i sociala medier kan till exempel i vissa fall räknas som marknadsmanipulation. Denna vecka är det 15 år sedan Plånboken sände sitt första program i Sveriges Radio. Det uppmärksammar vi genom ett samtal om hur konsumtionen och de privatekonomiska förutsättningarna förändrats under denna period.Programledare: Pia FridénProducent: Erik Laquist
02/02/202255 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Hög andrahandshyra tillåten i storstäderna

Att hyra en bostadsrätt i andra hand är dyrt, särskilt i storstäderna. Annika betalar 12 500 kronor i månaden för en liten tvåa i Stockholm. Men de höga andrahandshyrorna är lagliga. Gamla mobiler, värmepumpar och larm kommer inte att fungera när de 2G- och 3G-näten släcks ner.Allt vanligare att smarta digitala robotar, chattbottar, sköter kundkontakterna.Plånbokens expert Patrick Siegbahn på lyssnarnas frågor om privatekonomi.Programledare: Pia FridénProducent: Erik Laquist
26/01/202254 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Kritik mot Hemfints leveranser

Hemfint är en stor aktör på nätet när det gäller varor som friggebodar, utomhusspabad och duschväggar. Men många kunder vittnar om kraftigt försenade leveranstider, trasiga eller saknade delar när produkten kommit fram och svårigheter att få hjälp av kundtjänsten. Föreningen Äkta vara presenterar nu de nominerade till Årets matbluff. Men vad spelar det egentligen för roll om jordgubbsbitarna i påsen innehåller mer äpple än jordgubbar? Det är många som längtar efter ett nytt och fräscht badrum. Vilka knep finns det för att komma billigare undan med badrumsrenoveringen?Programledare: Pia Fridén.Producent: Erik Laquist.
19/01/202255 minutes
Episode Artwork

Allt dyrare att gå till veterinären

Våra husdjur har blivit alltmer som familjemedlemmar. Men om de skadar sig eller blir sjuka kan det bli dyrt. I takt med att djursjukvården blivit mer avancerad har priserna för veterinärbesök stigit kraftigt. I veckans Plånboken frågar vi oss också vid vilken ålder som det är lämpligt att börja med privat pensionssparande. Vi besöker en plastfri butik. Och så svarar vår expert Anna-Karin Baltzari Danfors på lyssnarnas frågor om försäkringar.Programledare: Pia FridénProducent: Erik Laquist
13/01/202255 minutes
Episode Artwork

74-åriga Laila säljer handledsvärmare för att klara ekonomin

300 000 svenska pensionärer har en pension på under 13 100 kronor i månaden efter skatt. Många måste vända på slantarna för att få dem att räcka. I detta specialprogram om pensioner följer vi Laila Wahl och Nils Junior Lundh som berättar hur de får ekonomin att gå runt. De har ca 12 000 kronor i månaden efter skatt. I programmet intervjuas Ole Settergren, chef för Pensionsmyndighetens analysavdelning om hur det svenska pensionssystemet är utformat. Reporter Anna Berg och Elias Krantz
05/01/202255 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Plånbokens årskrönika 2021

I Plånbokens årskrönika blickar vi tillbaka på konsumentåret 2021 med ett antal gäster.
29/12/202154 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Julspecial – tips på filmer, böcker, och billig julmat

Veckans Plånboken är ett välmatat julspecial: Etikettexperten Sofia Larsson berättar hur du undviker att trampa i klaveret när du ger bort julklappar, kända svenskar ger tips på filmer, böcker och poddar med ekonomianknytning, författarna Hanna Olvenmark och Isabelle McAllister ger tips på billig julmat och pyssel inför nyårsfesten och så pratar vi med Kronofogden om konsumtionslån i julhandeln. Vi sänder också tredje delen av vår serie om hur kändisar påverkat vår konsumtion genom tiderna: från filmstjärnor till influencers.Vår juridiska expert Margareta Brattström svarar på veckan lyssnarfrågor.
22/12/202155 minutes 13 seconds
Episode Artwork

Chockhöjda hyror och prostitution – kritik mot hotellägenheter

Antalet hyresrätter som omvandlats till dyra hotellägenheter har ökat kraftigt. En kassako för hyresvärdarna men hyresgäster klagar på otrygghet, prostitution och färre hyresrätter på marknaden. Vi pratar också med polisen Jan Friberg om bedragarnas nya knep för att lura av dig julklappspengarna. Och så sänder vi andra delen i vår serie om hur kändisar påverkat vår konsumtion: från filmstjärnor till influencers. Vår privatekonomiska expert Patrick Siegbahn svarar på veckans lyssnarfrågor.
15/12/202155 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Nu rullar nattågen till Europa igen – flera nya linjer

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor. För de som är intresserade av att åka tåg ut i Europa har det hänt en del under pandemin. Flera nya tåglinjer har startats och det har blivit lättare att boka biljetter. Plånboken följer med ett nattåg till Berlin, och pratar med experter om hinder och möjligheter för gränsöverskridande tåg.Vi pratar också med Charlotte Rydh på Giva Sverige om hur man ska undvika att skänka pengar till bedragarorganisationer. Och så sänder vi ett reportage om hur hur kändisar påverkat vår konsumtion genom tiderna: från filmstjärnor till influencers.Vår konsumentexpert Maria Wiezell svarar på veckans lyssnarfrågor.
08/12/202154 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Krångligt och dyrt för radhusägare att ladda elbilar

Det är krångligt och dyrt för radhusägare som vill fixa laddplats till elbilen. Det innebär att väldigt få av de hundratusentals som delar garage med grannarna har gjort det. Så vill myndigheterna lösa problemet. Lyssna också på reportage om vegetariska julbord. Och så intervjuar vi analytiker Samuel Ciszuk om varför priserna på bensin och diesel rusat under hösten.Vår teknikexpert Elin Häggberg svarar på veckan lyssnarfrågor.
01/12/202155 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Bostadsköparen Carola stäms på miljonbelopp av byggjätte efter försenat bygge

Carola Holm ville häva köpet av en kraftigt försenad bostadsrätt nu stäms hon på miljonbelopp av byggherren Peab. Kritik mot svaga rättigheter för köpare av nyproducerade bostadsrätter. Lyssna också på reportaget om att allt fler restauranger kräver att gästerna laddar ner appar för att få beställa. Och så ger friluftsexperten Cajsa Rännar tips om vad friluftsälskare kan göra när gröna vintrar sätter stop för skidor och skridskor.Vår juridiska expert Margareta Brattström svarar på veckans lyssnarfrågor.
24/11/202155 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Kraftig ökning av annonsbedrägerier: ”obehaglig känsla”

Över 20 000 annonsbedrägerier har anmälts hittills i år en kraftig ökning från förra året. Så här gör du för att undvika bedragarnas nya bluffmetoder. Lyssna också på reportaget om nya sätt att engagera sig i volontärarbete via nätet och sociala medier. Och så pratar vi med vardagsekonomen Magnus Hjelmér om hur halvledarbristen och fraktkaoset kommer påverka kommande köphelger. Vår privatekonomiska expert Patrick Siegbahn svarar på veckans lyssnarfrågor.
17/11/202155 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Resespecial – hör experterna om reseläget inför jul och nyår

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor. Många vill boka flygresor nu när pandemiläget lättat. Men var kan man resa? Krävs det vaccinpass? Och vad ska man tänka på när det gäller avbeställningsskydd? Vi reder ut läget tillsammans med flera olika experter.Lyssna också på hur det gick till när fars dag skapades av butiksägare i Stockholm. Och på reportaget från Hälsingland om hur det är att köpa och äga skog. Vår pensionsexpert Mikael Nyman svara på veckan lyssnarfrågor.
10/11/202155 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Monas skönhetsoperation misslyckades – kritik mot känd klinik

Monas skönhetsoperation på väletablerade Akademikliniken fick omfattande konsekvenser. Vilka rättigheter har kunden/patienten om en plastikoperation misslyckas? Lyssna också på reportaget om vad du bör tänka på om du ska köpa nyckelfärdigt hus. Och intervjun med Jannike Tillå på Internetstiftelsen om varför många känner sig otrygga när de handlar på nätet. Vår teknikexpert Elin Häggberg svarar på veckans lyssnarfrågor.
03/11/202155 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Outl1.se säljer elcyklar och padelbanor på nätet – får massiv kritik

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor. Nätbutiken Outlet.se säljer stora, dyra varor som växthus, mopedbilar och kompletta padelbanor. Butiken har mångdubblat sin försäljning men samtidigt väller klagomålen in från missnöjda kunder. Lyssna också på reportaget om ”jobbonärer” och intervjun med specialofficeren Miguel Guerrero. Han sågar prepper-trenden och säger att du inte behöver spendera multum på krisförberedelser. Vår konsumentexpert Maria Wiezell svarar på veckans lyssnarfrågor.
27/10/202155 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Vitvaror slängs i stället för att repareras – få använder rutavdraget

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor. När nya kylskåp och andra vitvaror går sönder slängs de ofta i stället för att repareras. Vad gör företagen och politikerna åt problemet?Tidningen Råd och Röns testchef berättar om hur det går till i deras laboratorier när de testar dammsugare, mat och andra produkter. Lyssna också på reportaget om hur ungdomar har råd med de dyra A-traktorerna som nästan fördubblats i antal de senaste åren.Vår expert på försäkringsfrågor Anna-Karin Baltzari-Danfors svarar på veckans lyssnarfrågor.
20/10/202155 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Jultidningsförlaget lockar barn med spelkonsoler de inte kan leverera: ”Jag tycker det är fult”

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor. Jultidningsförsäljarna Erik och Elias jobbade stenhårt för att få drömpremien – en spelkonsol. Men efter att ha knackat dörr i veckor fick de beskedet att Jultidningsförlaget inte hade den utlovade konsolen. Flera andra barn har varit med om samma sak. Lyssna också på reportaget om Enoki, Shimeji och andra svampar som numera finns på många butikshyllor. Och så ger  Ekonomijournalisten Joel Dahlberg sina bästa tips på hur du kan pruta ner din bolåneränta. Vår pensionsexpert Mikael Nyman svarar på veckans lyssnarfrågor.
13/10/202155 minutes 1 second
Episode Artwork

Stefan är en av tiotusentals som drabbats av Allrahärvan: ”Jag tog på mig skygglapparna”

Grundarna av pensionsbolaget Allra har dömts för att ha förskingrat 170 miljoner kronor. Vi pratar med pensionsspararna som drabbats av härvan. Hur tänker de kring det som hänt? Och har de någon chans att få tillbaka sina pengar? Lyssna också på reportaget med krukväxt-fantasten som betalat 110 000 för en stickling och intervjun med en forskare som ifrågasätter hållbarhetsmärkningars effekt. Vår juridiska expert Margareta Brattström svarar på veckan lyssnarfrågor.
06/10/202155 minutes 1 second
Episode Artwork

Debatt om sockerskatt: "Minskar risken för fetma"

Skulle du vara beredd att betala mer för lördagsgodiset, chokladkakan eller läsken? Debatten om sockerskatt har blossat upp igen. Hör fetmaforskaren Claude Marcus och liberala debattören Kajsa Dovstad. Vi pratar också om hur våra konsumtionsvanor förändras nu när restriktionerna släpps. Det blir reportage om elbilar och så svarar Plånbokens privatekonomiska expert Patrick Siegbahn på lyssnarfrågor. Programledare: Pia FridénProducent: Erik Laquist
29/09/202155 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Bostadsköpare rasar mot bankernas höga avgift: ”Det är oförskämt”

Bostadsköpare som betalar kontant tvingas betala en avgift på tusentals kronor för överföringen av köpesumman. Servat Barzangi och andra kunder anser att summan är orimligt hög och känner sig straffade av bankerna. Vi pratar också med en experten Thomas Björkström från Energimarknadsbyrån om vad elkunder kan göra för att få ner sina kostnader. Och så sänder vi ett reportage med matnyttiga tips till de som köper och säljer grejer på nätet.Vår konsumtionsexpert Maria Wiezell svarar på veckans lyssnarfrågor. Programledare: Pia Fridén Producent: Erik Jerdén
22/09/202155 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Kryssningsbolag vägrar återbetala studenter – toppar "Svarta listan"

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor. Fun cruises har ställt in studentkryssningar - men trots beslut från Allmänna reklamationsnämnden vägrar de betala tillbaka hela biljettsumman till studenterna.Lyssna också på reportaget om män som lägger ner massor av tid och pengar för att skapa den perfekta gräsmattan och intervjun med journalisten Julia Lindblom som skrivit boken Amazon: bakom framgången.Vår teknikexpert Elin Häggberg svarar på veckans lyssnarfrågor.
15/09/202155 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Matbudet Anders om kundernas bemötande: "Många öppnade dörren utan kläder"

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor. När pandemin slog till började kulturarbetaren Anders Teglund jobba som matbud på Foodora. Hör honom berätta om lönen, kollegornas utsatthet och bemötandet från kunderna.Lyssna också på hur Telia bemöter den massiva kritiken som hundratals kunder riktar mot bolagets kundtjänst. Och så pratar vi med Kronofogden om män som använder pengar för att straffa och kontrollera sina partners. Vår försäkringsexpert Anna-Karin Baltzari Danfors svarar på veckans lyssnarfrågor.
08/09/202155 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Ekonomiskt oberoende före 40 år – en dröm som allt fler försöker förverkliga

Ekonomiskt oberoende före 40 år en dröm som allt fler försöker förverkliga. Lyssna på reportaget om FIRE-rörelsen. Många vuxna med intellektuella funktionsnedsättningar har svårt att få ekonomin att gå ihop. Bedrägerier med kapade konton i sociala medier och dejtingsajter har ökat rejält så gör du för att skydda dig.
01/09/202150 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Tusentals hårt drabbade av skyfallen som väntas bli allt vanligare. Vad täcker försäkringen?

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor. Plånboken har åkt till Gävle och mött de som drabbats av översvämningar. Hur blir det mer försäkringar i framtiden när extremväder spås blir allt vanligare? Nytt inkomstpensionstillägg för personer som har arbetat ett helt liv med låg lön. Suget efter dyra varor har ökat under pandemin, men varför vill vi lyxshoppa i orostider?
25/08/202150 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Skickliga bedragare lurade Anita och Thomas på miljonbelopp

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor. Listan över bedragare som lurar människor på pengar är lång, men de är svåra att få fast. Skilsmässorna ökar efter sommaren, hur blir det med ekonomin? Och så besöker Plånboken Ekonomiska museet.
18/08/202150 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Sommarspecial om hyresrätter, kvinnors karriärer och hyrbilsproblem

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.
11/08/202150 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Sommarspecial om överskuldsättning

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.
04/08/202150 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Sommarspecial om piller, hudvård och naturen

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.
28/07/202150 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Så får du ihop semesterbudgeten

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.
21/07/202150 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Bilverkstäder utnyttjar bilägares okunskap – för att blåsa dem

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor. Många bilverkstäder utnyttjar bilägares okunskap. Vi pratar med en expert om hur man ska göra för att slippa bli lurad när bilen behöver lagas. Du får också massor av sommartips på bra böcker, poddar och utställningar om pengar och konsumtion. Och så sänder vi andra delen i vår sommarserie om förebilder genom tiderna som påverkat vår konsumtion. Vår konsumentexpert Maria Wiezell svarar på veckan lyssnarfrågor.
14/07/202150 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Elia binder upp konsumenter i långa elavtal – trots att de tackat nej

Elia energy groups säljare ringer och erbjuder konsumenter information om bolagets erbjudanden. Men om de svarar ja till informationen skickar Elia en bekräftelse på ett treårigt avtal och en faktura. Lyssna också på ett samtal om kryptovalutan bitcoins dramatiska år och ett reportage om hur kändisar påverkat vår konsumtion genom tiderna från filmstjärnor till influencers. Vår försäkringsexpert Anna-Karin Baltzari Danfors svarar på veckan lyssnarfrågor.
07/07/202150 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Nätbutiken Fritidsvaruhuset säljer billighetsvaror för dyra priser

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor. Nätbutiken Fritidsvaruhuset har en svensk hemsida. Men varorna skickas från utlandet – och företaget får massiv kritik från kunder som klagar på månadslånga leveranstider, överpriser och dålig kundservice. Lyssna också på varför antalet rekoringar exploderat under pandemin och vad som händer om våra kontokort slutar fungera. Vår juridiska expert Margareta Brattström svarar på veckans lyssnarfrågor.
30/06/202150 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Svårt att få pengarna tillbaka för uppskjutna konserter

Många konserter har skjutits upp under pandemin, men flera konsumenter har svårt att få pengarna tillbaka. Dela på notan eller betala enbart för egen mat och dryck? Etikettexperten ger svar. Och så bygger du om din skåpbil till husbil.
23/06/202150 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Svenskt fordonsskydd på varningslista – fortsätter ändå

Svenskt fordonsskydd, som säljer fordonsgarantier utan någon koppling till bilhandlaren, har hamnat på Konsumentverkets varningslista men fortsätter ändå. Hur blir loppissommaren? intervju med två arrangörer. I närheten av Strömstad pågår ett projekt med syfte att vi ska kunna odla under vattnet.
16/06/202150 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Skenande priser gör det svårt att hitta bostad

Skenande bostadspriser under pandemin gör det svårt för många att komma in på marknaden. Isabelle McAllister lagar hellre än att köpa nytt. Allt fler väljer att hyra sina kläder.
11/06/202150 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Gamestop-aktivister kan ha brutit mot lagen

I början av 2021 rapporterades det intensivt om aktiehandeln i det amerikanska bolaget Gamestop. Många svenska småsparare köpte aktier i bolaget för att protestera mot mäktiga Hedgefonder som försökt tjäna pengar på aktiens nedgång. Men nu visar det sig att det som småspararna gjorde kan ha varit kriminellt. Lyssna också på reportaget från Gotland där många öbor inte längre har råd att köpa hus efter den kraftiga prisuppgången under pandemin. Vi pratar också med hudläkaren Oscar Zaar om vilket som är det bästa solskyddet. Vår försäkringsexpert Anna-Karin Baltzari Danfors svarar på veckans lyssnarfrågor.
02/06/202150 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Många risker för konsumenter i trädgårdshandeln

Assar köpte en trädgårdshäck på bygghemma.se - men fel sorts häck levererades, plantorna var uttorkade och han fick dessutom dubbla fakturor: En för häcken som levererades men som han inte beställt och en för en häck som han beställt men som inte levererats. Många av de stora fabrikaten kogödsel innehåller knappt något kogödsel - vi pratar med trädgårdsjournalisten Lena Israelsson om ny undersökning. Lyssna också reportage om fenomenet Live video shopping och frågestunden med vår juridiska expert Margareta Brattström.
26/05/202150 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Svenska kyrkan reagerar mot bluffakturor

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor. Kyrkoskatten.se tar betalt för att hjälpa folk att gå ur Svenska kyrkan – en tjänst som egentligen är gratis. Hundratals har anmält sajten till Konsumentverket och flera har hört av sig Svenska kyrkan och sagt att de fått bluffakturor från företaget. Lyssna också på reportaget från världens första återbruksgalleria och intervjun med en psykolog som svarar på varför det är så känsligt att prata om ekonomiska problem. Veckans expert är Mikael Nyman som svarar på pensionsfrågor.
19/05/202150 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Många känner sig lurade av nätbutikernas medlemspriser

Nätbutikerna buuks.se, pluus.se och sayve.se lockar med billiga priser men hundratals kunder har anmält bolaget för att de känner sig inlurade i dyra medlemsskap. Lyssna också på ett reportage om vad som är viktigt att tänka på om du ska köpa segelbåt och en intervju med generalsekreteraren på Sverige konsumenter om vad de vill se för politiska åtgärder för att att alla konsumenter ska få tillgång till hälsosam, god och bra mat. Vår privatekonomiska expert Patrick Siegbahn svarar på veckans lyssnarfrågor.
12/05/202150 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Coronapass och flygresor – hör experterna om reseläget inför sommaren

Det är hög tid att boka resor till sommaren, men vågar man slå till på en utrikesresa? Hur ser bokningsläget ut här hemma? Och vad blir viktigt att tänka på när man bokar biljetter och boende för att inte förlora pengar? Vi pratar med researrangörer och konsumentexperter för att reda ut de här frågorna. Lyssna också på intervjun med Majblommans generalsekreterare om hur pandemin påverkat barnfattigdomen och på ett reportaget om vad ett bra hemmagym kostar.
05/05/202150 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Startade med klistermärke – vill byta till sig hus

Tomas Jämtbäck startade med ett klistermärke som han bytte mot en bok, boken bytte han mot ett fotografi, och målet är att fortsätta byta upp sig tills han får ett hus. Lyssna på reportaget om den galna byteskarusellen som redan kommit en bit på vägen. Vi pratar också med en gymnasieklass om hur de tänker kring privatekonomi och så gästas vi av kokboksförfattaren Hanna Olvenmark som berättar hur man lagar riktigt billig mat ute i naturen.
28/04/202150 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Räkningen från juristbyrån: 50 000 kronor för ett möte

Ewa anlitade RiVe Juridiska Byrå för att få hjälp med problem på arbetsplatsen. Ett möte och några telefonsamtal senare får hon en faktura på 50 000 kronor, och när hon inte betalar blir hon stämd av företaget. Hur mycket får en juristbyrå ta betalt av sina kunder? Även i Plånboken: Aktieexperten ger sina bästa tips i pandemitider. Dessutom hör du om när pengarna plötsligt förlorar sitt värde, hur är det att leva i ett land som drabbas av hyperinflation?
21/04/202150 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Catharina krävdes på pengar för gammal skada på hyrbilen

När Catarina lämnade tillbaka sin hyrbil till OKQ8 upptäcktes en skada som inte var dokumenterad sedan tidigare. Då krävde företaget henne på över 12 000 kronor. Vad har man för rättigheter om hyrbilen visar sig ha dolda fel? Hör också om varför risken för skilsmässa ökar när kvinnan börjar tjäna mer pengar än sin man. Och så blir du av med dina gamla kläder och får nya på köpet - vi berättar om fenomenet "vandrande klädkasse".
14/04/202150 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Dyra skönhetsingrepp lockar fler under pandemin

Efter ett år av videomöten och hemmasittande växer intresset för att plastikoperera sig, eller genomgå andra skönhetsingrepp, hos både kvinnor och män. Men att skaffa större bröst eller lyfta ett par hängande ögonlock är inte bara dyrt, det kan också vara riskfyllt då det sker på en oreglerad marknad. Hör Amanda som just gjort sin andra plastikoperation. Plånboken handlar också om bedragarnas nya trick för att komma åt dina pengar och om funktionskläder och friluftsutrustning - måste man vara rik för att njuta av naturen?
07/04/202150 minutes 32 seconds
Episode Artwork

ID-kapningen förändrade tonåringen Hampus liv

Någon kom över 18-årige Hampus kod till bankdosan och plundrade hans fondkonto och beställde prylar för tiotusentals kronor i hans namn. Hör han berätta om hur hans liv förändrats efter ID-kapningen. Många bostadsrättsföreningar äger hus som ligger på kommunens mark. Det kan innebära kraftiga, oförutsedda avgiftshöjningar för bostadsrättsägare när kommunen höjer tomthyran. Lyssna också på hållbara husmorstips från städgurun Marléne Eriksson och om kritiken mot kommunernas avgifter från bostadsrättsföreningar som hyr mark av dem.
31/03/202150 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Kritik mot nya modejätten Shein

Den kinesiska modejätten Shein har blivit stor bland svenska ungdomar genom att satsa på trendiga och riktigt billiga kläder men bolaget får massiv kritik för slutenhet, kläder som inte håller och långsamma leveranser. Lyssna också på reportage om kollektivboende och deklarationstips.
24/03/202150 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Så blir du lurad av bilvärderingssajterna

Det finns flera gratissajter som värderar bilar genom några enkla klick. Det Lettiska bolaget Swedtrust SIA driver flera liknande sajter men de som använder dem får en faktura på 1 998 kronor. Hundratals konsumenter har anmält sajterna. Du hör också massor av matnyttiga tips om du funderar på att installera solel eller vill boosta din ekonomi inför sommaren.
17/03/202150 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Suzanne Reuter köpte kritiserat minnespiller: ”Det är trams”

Företaget More Leads säljer kosttillskottet Neurolabs som de hävdar ska hjälpa mot dåligt minne. De lockar med billiga prova på-paket men många kunder som beställt paketen fastar i dyra abonnemang. Suzanne Reuter är en av de som känner sig lurade av företaget. Lyssna också på ett reportage om trädgårdsdelning och så får du svaret på frågan om varför unga vuxna ska tänka på pensionen.
10/03/202150 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Kritik mot framtidsfullmakter: ”En flod av reaktioner”

Tanken med framtidsfullmakter var ju att det skulle bli lättare att låta någon man själv valt, ta hand om ens ekonomi och myndighetskontakter, den dagen man själv inte klarar av det. Men många banker tar inte emot fullmakterna och det blir stora problem för de som vill sköta bankaffärerna digitalt. Lyssna på reportage och uppföljning med Svenska bankföreningen. Hör också intervjun med Erika Åberg, från SVT:s Det sitter i väggarna om vad du ska tänka på om du funderar på att köpa ett gammalt hus och ett reportage om statens satsning mot digitalt utanförskap.
03/03/202150 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Hyresgäster drabbas vid ombildningar – fick gift i brevinkastet

Ombildningar innebär att de hyresgäster som väljer att inte köpa sina lägenheter får grannarna i bostadsrättsföreningen som hyresvärdar. En undersökning visar nu att det är mycket vanligare att bostadsrättsföreningar försöker vräka hyresgäster än andra typer av hyresvärdar. Hör reportaget om hyresgästen Eva som trakasserades. Du får också massor av tips om du funderar på att köpa elbil eller munskydd och så berättar vi om vilka företag som toppar årets Svarta lista.
24/02/202150 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Stor bedrägerihärva – dödsbon hårt drabbade

Just nu pågår en rättegång mot en man som misstänks ha bedragit 14 dödsbon som anlitat honom för att upprätta deras bouppteckningar. Anhöriga, Cancerfonden och Röda Korset hör till dem som tillsammans blivit av med omkring sju miljoner kronor. Hör om hur mannen misstänks ha vilselett Sveriges alla storbanker och vad du ska göra för att undvika att bli lurad. I programmet hör ni också köptips om längd- och slalomskidor samt ett reportage om fenomenet richsplaining.
17/02/202150 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Stölder av katalysatorer ökar lavinartat

Över 3 000 katalysatorer stals från personbilar förra året. Även telefonbedrägerierna ökar hur går det till och hur kan man genomskåda bedragarna? 12-åriga Alice gör egna smycken och säljer på nätet.
10/02/202150 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Sprickor i kaklet i nybyggd lägenhet

Agneta upptäckte sprickor i kaklet i den nybyggda lägenheten, sex år efter inflyttning. Är den dyra hudkrämen alltid bättre än den billiga? Pengar att tjäna på gammal teknik.
03/02/202150 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Thomas fick vänta tre månader på a-kassan

Väntetiden för att få ersättning från a-kassan har ökat under pandemin, Thomas fick vänta tre månader på besked. Varning för börsbubbla när det gäller bolag och fonder inom förnybar energi. Hjälp att få för digitalt ovana konsumenter.
27/01/202150 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Pandemilag, vintercykling och ungas ekonomi

Den nya pandemilagen har påverkat oss konsumenter på flera sätt vad har vi för rättigheter när vi inte längre får plats i butiken eller på gymmet? Massor av tips om vintercykling och intervju med sparekonomen Christina Sahlberg om ungas privatekonomi.
20/01/202150 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Insurellos försäkringstjänster kritiseras, kedjebrev och Stefan Ingves

Bolaget Insurello storsatsar just nu men deras försäkringstjänst har fått kritik för att vara både onödig och dyr, reportage om kedjebrev och intervju med Stefan Ingves som nu varit riksbankschef i hela 15 år.
13/01/202150 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Skuldfällan - unga dras med allt större skulder

Obetalda räkningar och fakturaköp gör att unga drar på sig allt större skulder. När Robin fick påhälsning av Kronofogden hade han skulder på 150 000. Reportage av Anna Berg och Pia Fridén Medverkande: Temur Potaskaevi, Aicha Singh, Kim Jonsson, Roger Liljeström, Annika Creutzer
06/01/202150 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Plånbokens årskrönika

Så påverkade pandemin konsumtionen och ekonomin. Vad hände med toapappersbunkringen? Och så ringer vi upp några konsumenter som var med i programmet under året som gått för att höra hur det gick sen.
30/12/202050 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Kostsam familjerådgivning och bästa sällskapsspelen om pengar

Allt fler söker familjerådgivning men priserna varierar kraftigt. Trött på att förlora i Monopol? Vi tipsar om andra spännande sällskapsspel om pengar. Från öde finrum till fredagsmys - vardagsrummets historia.
23/12/202050 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Blåst på fjällstugan och slopad uppskovsränta

Claes hyrde fjällstuga via en välkänd stugförmedlare men uthyraren gick upp i rök. Bör man skjuta på vinstbeskattningen vid bostadsförsäljning, nu när räntan avskaffas? Sovrummet - från sängskåp till sovappar.
16/12/202050 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Dyra glasögonabonnemang och gröna fonder

Kunder kritiska mot dyra glasögonabonnemang med villkor som är svåra att överblicka, Hur ska konsumenter navigera i djungeln av hållbara fonder? Vi repriserar del 1 i sommarserien om rummen i våra svenska hem, denna gång om köket.
09/12/202050 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Dyrare barnförsäkring, dåliga klappar och julhandel i cornatid

Barnförsäkringen blev 17 procent dyrare på två år. Hur påverkar en dålig julklapp relationen mellan den som ger och den som får? Annorlunda julhandel i coronatid.
02/12/202050 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Masskonsumtion, dyra hörapparater och lyckliga konsumenter

På fredag infaller Black Friday, men hur ska vi förhålla oss till masskonsumtionen med tanke på klimatkris och pandemi? Kostnaden för en hörapparat kan skilja sig kraftigt åt mellan olika regioner. Hur blir man en lyckligare konsument?
25/11/202050 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Butiksdöd, struliga parkeringsappar och kvinnors och mäns sparande

Butiksdöden drabbar stadskärnorna så hur ser framtidens konsumtion ut? Struliga parkeringsappar skapar irritation hos konsumenter. Sandra Bourbon om varför kvinnor borde ta högre risk i sitt sparande.
18/11/202050 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Inkassoproblem, Singles Day och VHS-filmer

Inkassobolaget Sergel Kredittjänsters kunder har mycket svårt att komma i kontakt med bolaget. Dags för Singles Day, men hur många readagar orkar vi med? Gamla VHS-filmer kan vara värda tusenlappar.
11/11/202050 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Månadspeng, Tone Schunnesson och dyra hundar

Ska man som förälder ge barnen månadspeng eller en slant då och då? Tone Schunnesson har skrivit en roman om pengabrist. Det har blivit dyrt med hund under coronapandemin.
04/11/202050 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Barncykel för fyrtiotusen kronor, USA-valsekonomi och tips inför nätauktionen

Föräldrar måste själva bekosta dyra hjälpmedel till sina barn med funktionsnedsättningar. Så kommer resultatet i presidentvalet påverka vår privatekonomi. Hur blir man en vinnare på nätauktionen?
28/10/202050 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Föräldrakritik mot Kivra, förskönande influencers och dyra seniorlån

Fjortonåring skapade digital brevlåda hos Kivra utan föräldrarnas vetskap - hamnade hos Kronofogden. Smygreklam och halvsanningar när influencers påverkar ungas köpbeteende. Vilka är riskerna med att ta ett seniorlån?
21/10/202050 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Nekad sjukpenning, vintersvemester och obemannade matbutiker

För sjuk för att jobba men inga pengar från Försäkringskassan - hur ska man försörja sig? Så semestrar du billigt och exotiskt i Sverige i vinter. Kan obemannade matbutiker ersätta gamla lanthandlar?
14/10/202050 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Guldpris, orealistiska bostadsdrömmar och dyr laktosfri mjölk

Guldbrev stäms för otydlig prisinformation, unga bostadsköpare överskattar sin köpförmåga och därför är laktos- och glutenfria produkter så mycket dyrare.
07/10/202050 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Inställd läxhjälp, lyxtörstande kändisar och lånade prylar

Läxhjälpsföretaget fortsatte fakturera trots inställda lektioner. Slösar vi mer ju rikare vi blir? Så ska fler börja dela prylar i stället för att köpa egna.
30/09/202050 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Larmbedrägeri, pensionssvindel och hemleveransens klimatpåverkan

Anna köpte en larmtjänst med 99 månaders bindningstid som inte fungerade sen gick larmbolaget i konkurs. Så svindlade Falcon Funds pensionssparare på miljardbelopp. Vilken leverans vid e-handel är mest klimatsmart?
23/09/202050 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Renovräkning, lagning och barnets första veckopeng

Hyresgäster tvingas flytta när bostadsbolag gör kraftiga hyreshöjningar efter renovering, så kallad renovräkning. Tips på hur du lagar kläder och prylar. Barnets första veckopeng i kontanter eller app?
16/09/202050 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Robotgräsklippare, pensionsrättvisa och ekonomirådgivning

Plånboken Special med tidigare sända godbitar. Om trasig robotgräsklippare, pensionsrättvisa, privatekonomisk rådgivning, löparskor och guldkorn i förrådet.
11/09/202050 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Konsumentvägledning läggs ner, rostskyddsgaranti och privatekonomiappar

Konsumenter drabbas när allt fler kommuner lägger ned sin konsumentvägledning. Rostskyddsgaranti kommer ofta med många friskrivningar. Vilka för- och nackdelar har de populära apparna om privatekonomi?
02/09/202050 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Uthyrningsproblem, skidresor och frisörreklamation

Den som hyr ut sin lägenhet i andra hand tar en risk och väntan hos Kronofogden är lång. Hur blir det med skidresorna i vinter? Så reklamerar du besöket hos frisören om du är missnöjd.
26/08/202050 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Svensk Fanta tre gånger sötare än engelsk

En Fanta apelsin köpt i Sverige innehåller nästan tre gånger så mycket socker som en köpt i England eller Spanien. En sammanställning av Cancerfonden visar att det är stor skillnad på sockerhalten i populära läskedrycker. Linda försökte reklamera sin trasiga elscooter till bygghemma.se i över två månader utan att lyckas. Många vill köpa lamm från närbelägna gårdar - men hur tar man hand om allt kött?
19/08/202050 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Plånboken sommarspecial

Svårigheter för äldre att få banklån, spelappar för barn som kan bli dyra och om man kan lita på användarrecensioner på internet.
12/08/202050 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Bilköpsbedrägeri, hemjobbarlunch och studentekonomi

Bedragare utnyttjar ägarbyten vid bilköp och kommer undan med det. Tips på snabb och näringsriktig lunch för hemmajobbare. Så påverkar coronakrisen privatekonomin för studenter.
05/08/202050 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Plånboken sommarspecial

Piratkopierade möbler, missfärgat badrumsgolv och att vi överskattar hur miljövänliga vi är.
29/07/202050 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Plånboken sommarspecial

Strul vid installation av fiber i villan, värdelösa presentkort och appen som kan hitta farliga kemikalier.
22/07/202050 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Plånboken sommarspecial

Om delbetalning på internet, så hittar du rätt BH och allt du behöver veta om din privatekonomi.
15/07/202050 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Fattigdom under Corona, sommartips och vardagsrummets historiska utveckling

Den ekonomiska turbulensen i pandemin slår hårt mot redan utsatta och fler behöver hjälp. Tips om film, böcker och radio om pengar och konsumtion. Vardagsrummet - från finrum till funktionalitet - del 3 i serien om rummen i våra svenska hem.
08/07/202050 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Problem med husbil, dyra fritidshus och sovrummets historiska utveckling

Jan och Lena köpte en helt ny husbil, men semesterdrömmarna byttes mot frustration. Priserna på fritidshus har skjutit i höjden. Del 2 i serien om rummen i våra svenska hem, denna gång om sovrummet.
01/07/202050 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Acnebehandling som gick fel, pensioner och historiska kök

Michelles acne blev sämre istället för bättre efter besöken hos hudvårdssalongen. Hur påverkas pensionerna när ekonomin bromsar in i coronans spår? Sommarserie del 1 om hur våra kök förändrats historiskt.
24/06/202050 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Aggressiv telefonförsäljning från Vitalplus, svemestertips och Pia Fridén hjälper sina barn

Vitalplus telefonförsäljare lockade in en 84-årig demenssjuk kvinna i ett dyrt abonnemang på D-vitaminer två gånger. Reseexperterna tipsar om bästa svemestern. Pia Fridén hjälper sina barn med privatekonomin.
17/06/202050 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Farlig elektronik och självhushållning

Plånboken Special med inslag från tidigare i år, bland annat om farlig elektronik, paret som lämnade storstan för självhushåll på en ö och företag som lockar in kunder i kostsamma medlemskap.
12/06/202050 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Trasig robotgräsklippare, cykeltips och programledaren Pia Fridén hjälper grannen med bankbyte

Joakim lämnade in en trasig robotgräsklippare till K-Rauta det tog nästan ett år och tre misslyckade lagningsförsök innan han fick häva köpet. Lars Strömgren från Cykelfrämjandet ger cykeltips, programledaren Pa Fridén hjälper grannarna med bankbyte.
03/06/202050 minutes 32 seconds
Episode Artwork

SL vägrar pausa pensionärers årskort i coronatider

Storstockholms lokaltrafik (SL) uppmanar 70-plussare att inte åka med dem - men de får inte pausa sina årskort, Första avsnittet av en miniserie där programledaren Pia Fridén hjälper personer i sin omgivning med konsumentproblem, Föreningen Pensionsrättvisa vill se rättvisare pensionssystem.
27/05/202050 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Kritiserat ID-stöldskydd, klimatmärkning av kött och kriskonsumtion.

Bolaget Nordiska bevakningsgruppens säljer dyra ID-stöldskydd via telefon som enligt kritiker är onödiga, Forskaren Anna Edenbrandt har studerat svenskarnas inställning till klimatmärkning av kött, hur påverkar coronakrisen vår psykologi när vi konsumerar.
20/05/202050 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Inställd student, bil online och hemester

Studentflaket som kostar trots att det står still. Vågar man köpa bil online? Alternativen för semester på hemmaplan.
13/05/202050 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Osäkert utbytesår, smart sparande och vegetarisk husdjuskost

Vad gäller om man bokat utbytesår i USA? Så kan du spara rätt. Så matas hunden eller katten för att minska påverkan på klimatet?
06/05/202050 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Nätkasinospel i coronatider, vinnaren av Blåslampan och cigarrinvesteringar

Spelandet på nätcasinon ökar i coronatider. Vinnaren av konsumentpriset Blåslampan vill göra de svagaste till starka konsumenter. Hur bra är det att investera i konst, vin och cigarrer?
29/04/202050 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Ingen försäkring för kräks i bilen, flera bank-id på en mobil och dyra barnappar

Trots tilläggsförsäkringar och självriskeliminering fick Karin stå för saneringen när barnbarnet kräktes i hyrbilen. Rätt och fel om bank-id. Femåring satte sprätt på 8 000 kronor i en spelapp.
22/04/202050 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Missfärgat badrumsgolv, börspsykologi och force majeure

Badrumsgolvet blev missfärgat men tillverkaren åtgärdar inte felet. Så styr de psykologiska faktorerna om du blir en vinnare eller förlorare på börsen. Vad innebär force majeure för konsumenter?
15/04/202050 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Fiberförsening, ekonomirensning och presentkort

Fiberbolaget vill ha betalt trots att avtalet gått ut. Så får du ner kostnader i kristider. Presentkortet kan bli värdelöst.
08/04/202050 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Livförsäkringar, användarrecensioner och bankdagar

Åldersgränser för livförsäkringar. Kan man lita på recensionerna på nätet? Varför tar det så lång tid att flytta pengar?
01/04/202050 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Fel i nyproduktion, sparbuffert och källarrensning

80-talet fel i nyproducerad bostadsrätt. Viktigt med sparade pengar i kristider. Vad kan jag sälja i förrådet.
25/03/202050 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Coronasvar, kärleksekonomi och e-kronor

Expertsvar om konsumentfrågor i kristider. Hur vi hanterar ekonmin påverkar kärleken. Framtidens betalningar.
18/03/202050 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Flygbokningstrubbel, ekonomikoll och löparskors hållbarhet

Många konsumenter klagar på dålig kundservice hos reseportalen Bravofly. Hur bra koll har vi på olika privatekonomiska begrepp? Så länge håller löparskorna.
11/03/202050 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Barnförsäkring, coronahamstring och ljudanläggningar

Monika uppmanades att byta barnförsäkring men nekades ersättning för dotterns diagnos. Hur rimligt är det att hamstra torrvaror på grund av coronaviruset? Tips för dig som tänkt köpa ljudanläggning.
04/03/202050 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Lurig telefonförsäljning, rättigheter i delningsekonomin och svåra bh-storlekar

Skriftlighetskravet skulle få stopp på oseriösa telefonförsäljare men problemen fortsätter. Vilka rättigheter har jag när jag köper eller hyr saker av privatpersoner? Många kvinnor har svårt att hitta bh:ar som passar.
26/02/202050 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Bolåneproblem för äldre, miljööverskattning och självförsörjning

Att få bolån när man är äldre är svårt hur resonerar bankerna? De flesta konsumenter överskattar sitt eget miljöengagemang. Nathalie försöker bli helt självförsörjande.
19/02/202050 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Gravidförsäkringar, soptippar och fritidshus

Plånboken Special med några inslag från tidigare i år, bland annat om onödiga gravidförsäkringar, varför vi slänger prylar som fungerar och tips inför köp av fritidshus.
19/02/202050 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Delbetalningar, billig semester och smarta hem

Delbetalning av köp på nätet kan verka lockande, men kan bli dyrt. Tips om hur du kan resa billigt. Vad händer med den personliga integriteten i smarta hem?
05/02/202050 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Piratkopierade möbler, försäkringstips och arvets betydelse

Flera konsumenter som beställt piratkopierade möbler från Just design har inte fått sina produkter. Vilka försäkringar behöver du och vilka du kan strunta i? Så har betydelsen av arvet förändrats.
29/01/202050 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Myndigheter varnar för billig elektronik och restauranger utnyttjar utländsk personal

Stora risker med billig elektronik från utländska webbutiker, Hur ska man göra för att undvika restauranger som utnyttjar sin personal? Så har dagens pensionssystem växt fram
22/01/202050 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Farliga lekland, kaffetrender och mattförsäljare med ständig utförsäljning

Plånboken special: Stora säkerhetsbrister på lekland, mattförsäljare med ständig utförsäljning, historiska konsumentbojkotter, Stora prisskillnader på kaffe, så har staten kontrollerat vår konsumtion
17/01/202050 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Billiga medlemspriser kan bli dyr affär

Nätbutikers billiga medlemspriser kan bli dyr affär, ny app ska varna för skadliga kemikalier, så har äktenskapets betydelse för privatekonomin förändrats över tid
08/01/202050 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Plånbokens årskrönika 2019

Kontanterna som försvinner, kritik mot flygbranschen och höga flyttavgifter för tjänstepension. Bland mycket annat. Plånboken summerar 2019 ur konsumenternas perspektiv med programmets experter Maria Wiezell och Annika Creutzer.
01/01/202050 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Näthandlare skickar returer till Polen

Näthandlare skickar returnerade varor till Polen, är du trött på julhelgens köphets? - här är tips på hur du kan pyssla i stället, tips på poddar och tv-serier med ekonomitema.
25/12/201950 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Oseriösa bilhandlare, digitala kvitton och framtidens plast

Christer blev tvungen att byta motor några veckor efter bilköpet men säljaren vägrade ersätta honom, Anders Ygeman (S), Energi- och digitaliseringsminister, vill se fler digitala kvitton, Svenska forskare försöker ta fram komposterbar plast
18/12/201950 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Ungas skulder, boränteförhandling och "gröna" frisörer

Allt fler unga hamnar hos Kronofogden, vem bär ansvaret? Så gör du för att förhandla ner boräntan. Hur vet man att de "gröna" frisersalongerna verkligen är ekologiska?
11/12/201950 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Farliga läkemedel, elpriser och hållbara granar

Det är lätt att få tag på läkemedel från utlandet på nätet men produkterna kan vara farliga. Vad händer med elpriserna nästa år? Vilken plats har julgranen i ett hållbart samhälle?
04/12/201950 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Knivbrev hånar och trakasserar kunder

Knivbrev hånar och förolämpar kunder som klagar på bolagets tjänster. På fredag är det Black Friday, men hur påverkas vi som konsumenter av alla reor? Adventskalendrar har blivit en stor industri.
27/11/201950 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Svårt att få sjukersättning, hållbarhet på hotell och källarfisk

Personer med funktionsnedsättning, som inte kan försörja sig genom att jobba, hänvisas till att söka försörjningsstöd. Kritik mot hotellens hållbarhetsmärkningar. Torbjörn odlar fisk i källaren.
20/11/201950 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Betalsystemkrasch, dyra sängar och ätbara insekter

Plånboken Special: Vad händer om betalsystemet kraschar? Sover man bättre i en dyr säng? Är insekter framtidens mat? Vad ska vi med kundklubbar till? Behöver vi hudvårdsprodukter?
13/11/201950 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Farliga kosttillskott och kritiserad klimatkompensation

Stora brister i kontrollen av kosttillskott, kan vi lita på resebranschens löften om klimatkompensation, pensionär fast i villa som hon inte har råd att renovera
06/11/201950 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Cancerförsäkring, naturviner och vinterdäck

Bolaget Alivia är först ut i Sverige med att sälja cancervårdsförsäkringar men bolaget får kritik för att sälja tjänster som den offentliga vården redan erbjuder gratis, allt fler väljer naturviner för att slippa tillsatser i drycken. varning för billiga vinterdäck.
30/10/201950 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Kritik mot pensionsbolag, ansiktsigenkänning i butiker och det intima med pengar

KPA Pension krävde pensionären Kjell på över 12 000 kronor efter att de betalat ut fel tjänstepension till honom i fem års tid, snart kan svenska handlare komma att följa dina rörelser i i butiker genom ansiktsigenkänning, terapeuten Görel Fred anser att pengar kan vara mer intimt än sex.
23/10/201950 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Falska myndighetssajter och dyr vegomat

Plånboken Special: Falska myndighetssajter, dyra vegetariska halvfabrikat, hur slår skilsmässan mot privatekonomin? Blir vi lyckliga av konsumtion? Hur du blir miljonär som pensionär?
18/10/201950 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Kritik mot elbolag, köpstopp och flaskvattnets klimatpåverkan

Stockholms elbolag får många klagomål från konsumenter som känner sig lurade. Jeanette bloggar om sitt köpstopp. Varför köper vi vatten på flaska, trots att det är dyrt och dåligt för klimatet?
09/10/201950 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Snåriga avtal vid biluthyrning, prisvariationer i butik och svårt för unga att köpa bostad

Många kunder blir lurade att teckna extra försäkringar när de hyr bil. Varför ändras priserna i butiken så mycket? Del 1 i Plånbokens serie om den dysfunktionella bostadsmarknaden, om svårigheten för unga vuxna att skaffa ett eget boende.
02/10/201950 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Influencers lockar konsumenter att köpa skräpvaror

Flera influencers gjorde reklam för en skönhetsprodukt som inte fungerade. Gemensam eller separat ekonomi som gifta? Så planerar du ditt bröllop utan att bli ruinerad.
25/09/201950 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Så tar du reda på om flyttfirman har schyssta villkor

Det är inte lätt att välja rätt firma när man ska flytta. Kundernas klagomål mot flygbolagen blir allt fler. Hur ser konsumentskyddet ut när man inte lär sig det som kursen utlovat?
18/09/201950 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Dyrt och svårt att byta pensionsförsäkring

Dyrt och svårt att flytta sina pensionspengar från ett bolag till ett annat, intervju med finansmarknadsminister Per Bolund. Hur förbereder man sig bäst för lågkonjunkturen som sägs vänta runt hörnet? Och hur blir man en hållbar matkonsument?
11/09/201950 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Låg ersättning till funktionsnedsatta, svarta listan och nya ord om matsvinn

Funktionsnedsatta personer i daglig verksamhet måste klara sig på låga ersättningar, ändå tackar många kommuner nej till ett statligt bidrag för att höja ersättningarna. Rekordmånga företag hamnar på Råd & Röns svarta lista. Matsvinnet måste minska, kan ett gäng nya ord hjälpa oss med det?
04/09/201950 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Plånboken om att leva med skulder, motsägelsefull klädkonsumtion och tilläggsförsäkringar

Rekordmånga vill ha hjälp att bli av med sina skulder, men hur är det att leva med skuldsanering? Proppfull garderob men inget att ha på dig, forskare studerar våra garderober för mer hållbar modekonsumtion. Behövs verkligen tilläggsförsäkringen till mobilen, dammsugaren eller utlandsresan?
28/08/201950 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Plånboken om bitcoin och investeringsbedragare, vilken tyngd Allmänna reklamationsnämndens beslut har och matpriser ett år efter torkan.

Hundratals svenskar lurade av fejkannonser som lovade stora vinster. Snart avgör ARN om SAS bör ersätta resenärer som drabbats av strejken, men vilken tyngd har deras beslut? Matpriserna spåddes skjuta i höjden efter förra sommarens extremvärme, blev det så?
21/08/201950 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Plånboken om att gravidförsäkringen knappt täcker förlossningsskador, vår konsumtion av kräftor och om dyra träningsprylar motiverar.

Plånboken i P1 om varför det är svårt att få ut på försäkringen efter förlossningsskador, om vår konsumtion av kräftor och huruvida dyra gymkort och träningsprylar får oss mer motiverade att träna.
14/08/201950 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Plånboken om piratkopierat smink och hudvård, störande grannar på sommaren och det kontantfria Sverige.

Många lockas av det låga priset men tänker inte på vad piratkopierat smink och kräm kan innehålla. Gräsklippning i ottan och fest intill småtimmarna - vad kan man göra åt störande grannar? Sverige går snabbt fram mot ett kontantfritt samhälle, hur kommer det sig?
07/08/201950 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Plånboken sommarrepris om att bli blåst på hotellbokningen, den svaga svenska kronan och betydelsen av förpackningar

Hasse bokade hotell via bokningssajten Galahotels.com, men när han kom till hotellet på Havanna fanns ingen bokning gjord. Hur påverkar den rekordsvaga svenska kronan oss som konsumenter? Vilken inverkan har förpackningarna på våra köpbeslut?
31/07/201950 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Plånboken sommarrepris om nätdejting, att bli miljonär som pensionär och plastförbud

Att hitta kärleken på nätet blir allt vanligare, men kan bli en dyr historia. Ta tag i pensionsfrustrationen och få ett rikt liv på ålderns höst. Snart förbjudet med engångsartiklar i plast, men hur ska det gå till och vilken effekt får det?
24/07/201950 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Plånboken sommarrepris om abonnemangsfällor, grejen med saker och sparrobotar

Hundratals konsumenter har fastnat i dyra abonnemang av bantnings- och potenspiller från Vitality Club. Helena von Zweigbergk, som skrivit boken Grejen med saker, kommer till studion. Sparrobotar marknadsförs som ett enkelt hjälpmedel för att få pengarna att växa, men hur bra funkar de?
17/07/201950 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Plånboken om kritik mot låneförmedlarnas marknadsföring, boktips om pengar och hur arvslagstiftningen påverkat våra liv förr och nu

Låneförmedlare som Advisa och Bynk uppmanar konsumenter att samla sina lån för att få pengar över till mer konsumtion, nu får de kritik. Ulrika Knutson och Joel Dahlberg tipsar om ekonomiböcker. Del 3 i Plånbokens sommarserie, om arvets betydelse förr och nu.
10/07/201950 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Plånboken om säkerhetsbrister på lekland, hur man står emot semesterns dyra frestelser och hur dagens pensionssystem växt fram

De populära leklanden har stora säkerhetsbrister, i värsta fall riskerar barn att dö, konstaterar Konsumentverket. Kognitionsvetaren Elin Helander tipsar om hur du ska tänka när pengarna rinner iväg på semestern. Så har det svenska pensionssystemet utvecklas under 1900-talet och fram till idag.
03/07/201950 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Plånboken om dyra andrahandsbostäder, rökförbud på uteserveringar och hur äktenskapet påverkat privatekonomin förr och nu

Många bostadssökande är hänvisade till den dyra och otrygga andrahandsmarknaden. Kommer det stundande förbudet att röka på uteserveringar leda till minskad tobakskommunikation? Del 1 i Plånbokens sommarserie om hur äktenskapet påverkat vår privatekonomi, förr och nu.
26/06/201950 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Plånboken om att konsumtionslånen ökar, hur staten har kontrollerat vår konsumtion historiskt och att simskolan har blivit en klassfråga

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.
19/06/201950 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Plånboken Special om kontanthantering, barnmat, fula grönsaker, bilbränsle och att lämna ekorrhjulet

I detta Plånboken Special repriserar vi några tidigare sända inslag. Det handlar om krav på bankerna om att tillhandahålla kontanter, oro kring barnmat, fula grönsaker, vilket bilbränsle man bör välja och att lämna ekorrhjulet.
14/06/201950 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Plånboken om framtidsfullmakt, tågsemester och varför vi slänger fullt fungerande prylar.

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.
05/06/201950 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Plånboken om kritik mot hållbarhetsmärkning för trävaror, ekonomitips till blivande föräldrar och svårigheter att försäkra hus nära vatten

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.
29/05/201950 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Plånboken om inlåningsföretag, mors dag och att vad ska man på inför köpet av sommarstuga?

Inlåningsföretag erbjuder räntor på upp till 10% och därmed god avkastning. Men få konsumenter vet att det är förenat med risk att placera sina pengar i den här typen av företag. Det är 100 år sedan morsdag infördes i Sverige. Hur har firandet av mor förändrats? Och vad bör du som går i stugdrömmar tänka på inför köpet?
22/05/201950 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Plånboken om ersättning efter SAS-strejken, konsumentfrågorna inför EU-valet samt om kaffe

SAS-strejken drabbade nästan 360 000 resenärer, men hur gör man för att få ersättning och vad har man rätt till? Inför kommande EU-val går vi till botten med de mest aktuella konsumentfrågorna inför valet. Och vad får du i koppen när du betalar 75 kronor för en kopp java?
15/05/201950 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Plånboken Special om vattenläckor, begagnade kläder och ekonomin efter skilsmässan

Hör om paret som trots dubbla besiktningsmän inför husköpet, drabbades av en vattenläcka, ekonomin efter skilsmässan, överfyllda förråd och begagnade kläder.
10/05/201950 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Plånboken om klagomålen mot Klarna, konsumentmakt förr och nu och hur nya betallösningar förändrar vårt köpbeteende

Klarna växer och klagomålen fortsätter att strömma in mot bolaget. Köpbojkotter förr och nu. 75% av den svenska befolkningen använder betal-appen Swish. Hur påverkar den nya tekniken vår konsumtion?
01/05/201950 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Plånboken om när betalsystemet kraschar, konsumtionens digitalisering och konstant "utförsäljning"

Vad händer om betalsystemet kraschar? Så påverkas vi av att konsumtionen blir mer digital. Knepet om konstant "utförsäljning" är inte tillåtet, men används ändå av flera butiker.
24/04/201950 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Plånboken om krånglig sms-parkering, märkning av ägg och kundklubbar

SMS Park, som erbjuder sms-parkering, är mycket snabba med att skicka ut fakturor med höga påminnelseavgifter. Vilken sorts äggmärkning ger bäst ägg? Är kundklubbar bra för konsumenterna?
17/04/201950 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Plånboken om ojämlik tjänstepension, hudvårdsprodukter och cykelreparationer

Det har blivit allt vanligare att olika fackförbund förhandlar om bättre pensionsvillkor för sina medlemmar varför ser avtalen så olika ut? Johanna Gillbro, som har skrivit boken Hudbibeln, gästar Plånboken. Vad behöver man kolla hos cykelverkstan innan man kan kasta sig ut på vägarna?
10/04/201950 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Plånboken om missar på bilbesiktningen, klädbytardagen och mobilens metaller

Sofie köpte en nybesiktigad bil utan anmärkning, men på verkstaden sa de att den var en trafikfara  kan man lita på besiktningen? I helgen anordnas Sveriges största klädbytardag. Våra mobiltelefoner kan innehålla metaller som grävts fram av barnarbetare.
03/04/201950 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Plånboken om abonnemangsfällor, grejen med saker och sparrobotar

Hundratals konsumenter har fastnat i dyra abonnemang av bantnings- och potenspiller från Vitality Club. Helena von Zweigbergk, aktuell med boken Grejen med saker, kommer till studion. Sparrobotar marknadsförs som ett enkelt hjälpmedel för att få pengarna att växa, men hur bra funkar de?
27/03/201950 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Plånboken om att bli blåst på hotellbokningen, den rekordsvaga svenska kronan och betydelsen av förpackningar

Hasse bokade hotell via bokningssajten Galahotels.com, men när han kom till hotellet på Havanna fanns ingen bokning gjord. Hur påverkar den rekordsvaga svenska kronan oss som konsumenter? Vilken inverkan har förpackningarna på våra köpbeslut?
20/03/201950 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Plånboken om krångliga finansiella produkter, nye konsumentministern Ardalan Shekarabi och prisvärda sängar

Säljaren föreslog att Jan skulle låna flera miljoner kronor för att investera i en obligation, utan att nämna de stora riskerna. Vad vill nye konsumentministern Ardalan Shekarabi prioritera? Vad får man för pengarna när man köper en ny säng?
13/03/201950 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Plånboken om nätdejting, att bli miljonär som pensionär och plastförbud

Att hitta kärleken på nätet blir allt vanligare, men kan bli en dyr historia. Ta tag i pensionsfrustrationen och få ett rikt liv på ålderns höst. Snart förbjudet med engångsartiklar i plast, men hur ska det gå till och vilken effekt får det?
06/03/201950 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Plånboken om unga och skulder, att äta insekter och om hur man ska välja bil

Antalet unga vuxna som får kravbrev från Kronofogden är rekordstort, näthandel är en av orsakerna. Maskburgare eller chokladdoppad syrsa - är insekter framtidens mat? Att köpa bil är en av de största privatekonomiska investeringar vi gör, men vad ska man välja som är snällt mot både miljö och plånbok?
27/02/201950 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Plånboken om premiepensionens förlorare, om att konsumera sig till lycka och byggemenskaper

Egna fondval skulle ge oss chans till högre pension men de som gjort aktiva val är de stora förlorarna visar granskning. Trots att vi säger och vill annorlunda konsumerar vi mer och mer, hur mår vi av det? Bygga och bo med kompisarna blir allt mer populärt och kan bli bättre för plånboken.
20/02/201950 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Plånboken Special med höstens bästa reportage och gäster

Vem har bevisbördan när ord står mot ord mellan kunden och biluthyraren? Ljuddesign som får oss att shoppa mer. Vad signalerar vi med våra matval? Dessutom om etiska fonder och mångmiljonyra i Rydaholm.
15/02/201950 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Plånboken om försenade nybyggen, fula och fina varor och dyr vegetarisk mat

Många nyproducerade lägenheter blir kraftigt försenade, vilka rättigheter har du då som köpare? Vad får oss att välja en knölig paprika framför en perfekt i grönsaksdisken? Och allt fler väljer vegetariskt på tallriken, men varför är dom vegetariska halvfabrikaten så dyra?
06/02/201950 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Plånboken Special med godbitar från sommaren och hösten

Tiotusentals svenskar har fått hotfulla kravbrev för filmer de påstås ha laddat ner. Vad innehåller schampoflaskan? Barn, pengar och bråk. Så planerar du din begravning. KonMari tar världen med storm.
01/02/201950 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Plånboken om företag som försöker se ut som myndigheter

Många klagomål på konsumentområdet gäller företag med myndighetsliknande namn, som säljer tjänster som riktiga myndigheter tillhandahåller gratis. Åsa Axelsson började arbeta mindre och leva bättre med mindre budget. Kvinnorna är de ekonomiska förlorarna när skilsmässan är ett faktum.
23/01/201950 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Plånboken om åldersavdrag i försäkringar

Ju äldre hus desto lägre ersättning från försäkringsbolaget när olyckan är framme i hemmet. Mycket pengar att spara på andrahandsmarknaden för vintersportutrustning. Hur kommer vi att handla i framtiden? del 3 i Plånbokens konsumenthistoriska reportageserie.
16/01/201950 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Plånboken om andrahandsbiljetter till överpriser, hur börsoron påverkar vårt sparande och om när varuhusen kom till stan på 1950-talet

Biljettsajten Viagogo är anmäld och dömd men fortsätter ändå sälja biljetter till överpriser. Vad innebär den ryckiga börsen för småspararna? Del 2 i Plånbokens konsumenthistoriska serie, om butikernas utveckling från 1940-talet fram till idag.
09/01/201950 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Plånboken om bankernas ansvar för kontanthantering, hur man gör klipp på mellandagsrean och hur de första butikerna dök upp och utvecklades

Det kontantfria samhället ställer till problem nu ökar trycket på bankerna att trygga kontanter för alla. Så förbereder du dig bäst för att göra kap på rean. Första delen i vår konsumenthistoriska serie om marknadsplatser då, nu och i framtiden.
02/01/201950 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Plånboken om konsumentåret 2018: Bank-ID-bedrägerier, skärpt amorteringskrav och bättre skydd för resenärer

Hur har det gått för de lyssnare som bad Plånboken om hjälp? Tillsammans med programmets konsumentexpert Maria Wiezell och privatekonomiska expert Annika Creutzer summerar vi året 2018 ur ett konsument- och privatekonomiskt perspektiv.
26/12/201850 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken om svårigheter för funktionshindrade att få hjälp av Försäkringskassan, trubbel på resan och julklappar

Försäkringskassan uppmanade Johanna Bogren, som har en grav hörselnedsättning, att ta sina ärenden på telefon nu står hon utan sjukpenning. Så gör du för att minimera risken för missöden på resan. Så har julklappen utvecklats historiskt, från bondesamhället fram till dagens köp i app-klapp.
19/12/201850 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Plånboken om miljömärkta kläder, om att handla allt begagnat och hur man ska dela på utgifterna för barnen efter separation

Förvirrande många olika miljömärkningar i klädkedjornas butiker, och alla är inte seriösa menar kritiker. Lyssnare bytte livsstil efter reportage i Plånboken, nu köper hon allt begagnat. Tips till separerade föräldrar om hur man kommer överens om utgifterna för barnen.
12/12/201850 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Plånboken om husbesiktningar som gått fel, myter om våra smarta prylar och barnmat

Fredrik och Fanny slog till på drömvillan men trots grundlig besiktning missades en allvarlig fuktskada. Mobiler som avlyssnar och datorer som smygfilmar, kan vi lita på våra smarta prylar? Hemlagad grönsakspuré eller fabriksmosad spagetti, vad ska man välja till bebisen?
05/12/201850 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Plånboken om vår integritet på apotek, tågsemester och gemensam el

Det är få tillfällen vi är så utsatta som konsumenter som på apotek, men de lever inte upp till kraven på integritet. Vinnare av Blåslampan vill slå ett slag för tågsemester. Gemensam el kan vara ett ekonomiskt alternativ men vad händer med dina rättigheter som elkonsument?
28/11/201850 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Plånboken om dyr skuldsanering, reahets och förråd

Förening lockar överskuldsatta med hjälp att ansöka om skuldsanering, för dyra pengar. Readagarna i butiker blir bara fler och fler, men kan man lita på att priserna verkligen är lägre? Varför sparar vi på allt möjligt bråte som vi inte ens har koll på att vi äger? Plånboken tittar närmare på förråd.
21/11/201849 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Plånboken om id-kapningar, julklappar från Kina och vintersäker bil

Att få sin identitet kapad kan bli en dyr erfarenhet när bedragare handlar på kredit i ditt namn. Handla julklappar från utlandet? Så undviker du de vanligaste fallgroparna. Och dags att fixa till bilen inför vintersäsongen.
14/11/201850 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Plånboken om semesterdrömmar som gått i kras, barn och pengar och om smarta högtalare

Många kunder nappade på erbjudandet om en alpresa på sajten Let's deal, men det visade sig vara för bra för att vara sant. Hur undviker man konflikter kring pengar med sina barn? De smarta högtalarna spås vara framtiden men hur mycket information får tillverkarna om oss?
07/11/201850 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Om tillgänglighet på arenor, om en konsumenträttskämpe som fyller 60 år och hudvård

Om man är rullstolsburen är platserna till exempelvis konserter försvinnande få. Varför är våra arenor inte tillgängliga för alla? Råd och röns nya chefredaktör berättar om tidningens 60 åriga historia. Många lägger tusentals kronor på hudvård men håller den vad den lovar?
31/10/201850 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Om nyproducerade bostäder, om hur man ser om sitt hus när ekonomin skakar och varför och hur vi ska reklamera mera

Att köpa nybyggt kan vara en riskfylld affär, inte minst ekonomiskt. Dessutom motsvarar kvalitén inte alltid priset menar kritiker. Hur ska man göra med privatekonomin när börsen går ner och räntan ska upp? Konsumentombudsmannen om varför och hur vi ska reklamera mera.
24/10/201850 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Om försäkringar efter trafikskador, den nya spellagen och sparappar

Varför är det så svårt att få rätt mot försäkringsbolagen när man skadat nacken i en trafikolycka? Vad betyder den nya spellagen för den som gillar att spela och för de som riskerar att fastna i spelmissbruk? Hur kan ny teknik hjälpa oss att spara?
17/10/201850 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Om att hyra bil, om att lappa och laga kläder och givmilda köpfester

Vad ska man göra när man krävs på tusentals kronor för en skada på hyrbilen som man inte orsakat och ord står mot ord? Lär dig ge kläderna längre liv med lappning och lagning. I oktober blir vi överrösta av rosa produkter. Men vad händer med vårt givande när vi gör det till en köpfest?
10/10/201850 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Om barnvräkningar, om hållbart sparande och vad har hänt i Rydaholm efter miljonregnet?

Trenden har vänt - nu vräks fler barn. Södertälje är den kommun där flest barn blev av med sina hem 2018. Vad beror det på? Fler vill spara hållbart, men går det att lita på fondernas miljömärkning? Och så har vi besökt Rydaholm, fem år efter att 11 grannar blev mångmiljonärer.
03/10/201850 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Bajs i duschen, klimatsmarta vardagstips och vad betyder det att gå i borgen?

Avloppet i Ingas nyköpta bostadsrätt är felkonstruerat. När hon spolar i toaletten hamnar bajs och toapapper i duschens golvbrunn. Den tidigare ägaren märkte inte av problemet, och föreningen vill inte ta ansvar för att åtgärda rören. Naturskyddsföreningen tipsar om hur man lever mer hållbart och så reder vi ut bankens begrepp för den som vill hjälpa någon ta lån.
26/09/201850 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Dyr djursjukvård, miljövänligt byggande och så skapar vi vår identitet genom mat.

När hunden Trixie blev akut sjuk landade veterinärräkningen på nästan 60 000 kronor. Matte fick stå för över 16 000 kronor, trots att Trixie var försäkrad. Varför är djursjukvården så dyr? Vi hör också om miljövänlig renovering och hur mat fungerar som identitetsmarkör.
19/09/201850 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Försäkringen som försvann, fällorna som får oss att shoppa och så är det att jobba inom gig-ekonomin

Marcos var övertygad om att han hade en sjuk- och efterlevandeförsäkring hos Folksam. Men när han fick cancer och ringde försäkringsbolaget för att anmäla det, fick han reda på att det var ett missförstånd. Intervju med psykologen och designern som skrivit en bok om försäljningsknep, och är gig-ekonomin här för att stanna?
12/09/201850 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Debatt om stöd till ekonomiskt svaga grupper, så får du koll på privatekonomin och hur tvättar man rätt?

I Plånbokens sista valdebatt möts Ulla Andersson (V) och Jakob Forssmed (KD) i en debatt om hur stödet till de med minst pengar ska se ut. Författarna till boken "Medveten ekonomi" gästar programmet, och vi frågar oss också hur man tvättar på rätt sätt.
05/09/201850 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Debatt om konsumtion och klimat, musik som får oss att shoppa och svältåren i Sverige.

Behöver vi konsumenter lägga om vår livsstil för att klara klimatmålen? Och hur kommer vi märka av partiernas miljösatsningar i våra plånböcker? Hör debatt mellan Lars Tysklind (L) och Martin Kinnunen (SD). Magnus Västerbro berättar om när svälten drabbade Sverige. Och kan musik få oss att shoppa mer?
29/08/201850 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Debatt om hushållens skulder, restauranger under 700 år och reklam i privatlivet

Hushållen har rekordhöga skulder, och den största delen består av bolånen. Vilka risker finns med skulderna och måste de minska? Per Bolund (MP) och Elisabeth Svantesson (M) debatterar. Etnologen Håkan Jönsson berättar om hur restaurangerna har växt fram i Sverige. Reklamen blir mer privat, men hur villiga är vi att själva göra reklam i sociala medier?
22/08/201850 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Debatt om jobben, magisk prylrensning och så sparar ungdomar sin sommarlön

Trots att arbetslösheten är på den lägsta nivån sedan finanskrisen 2008, är jobben en av de hetaste valfrågorna i år. Hur ska fler få en chans att visa vad de kan på arbetsmarknaden? Debatt mellan Socialdemokraterna och Centerpartiet. Vi får också tips om livsförändrande prylrensning och så frågar vi oss vad ungdomar sparar sin sommarjobbslön till.
15/08/201850 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Dyrare mat efter sommarens torka, nya regler för sms-lån och glassens historia.

Många lantbrukare har gått på knäna under sommarens svåra torka. Men än så länge märks inte böndernas kris i våra mataffärer. Vad kommer hända med priserna framöver? Vi hör om nya regler för snabblån som ger kunderna bättre villkor och så tar vi en titt på glassens historia.
08/08/201850 minutes 4 seconds
Episode Artwork

När pengarna inte räcker till tandläkarbesöket, tips för att hyra bil och vad döljer sig i schampoflaskan?

Många upplever att de inte har råd att gå till tandläkaren. Plånboken har träffat fyrabarnsmamman Nataly och pensionären Marianne, som båda har fått problem ekonomiskt efter dyra tandläkarbesök. Vilka försäkringar behöver du när du hyr bil i sommar? Och vad innehåller ditt schampo egentligen?
01/08/201850 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2018-07-25 kl. 10.03

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.
25/07/201849 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2018-07-18 kl. 10.03

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.
18/07/201850 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2018-07-11 kl. 10.03

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.
11/07/201849 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2018-07-04 kl. 10.03

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.
04/07/201850 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Sjuk utan sjukpenning, bråk om sommarstugan och så växte stormarknaderna fram

Många som drabbas av depression, ångest eller utmattning riskeras att nekas sjukpenning från Försäkringskassan, trots att de inte kan jobba. Semestern innebär lugn dagar i sommarstugan för många - men äger man en stuga ihop med släkten kan det leda till bråk och konflikter. I del 2 av Plånbokens sommarserie tittar vi på hur stormarknader, gallerior och köpcentrum växte fram.
27/06/201850 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Svårt att hjälpa sjuka släktingar, bedrägeri med bank-id och så växte handelsplatserna fram

Trots att man som närmast anhörig enligt lag har rätt att hjälpa sin sjuka släkting med privatekonomin, upplever många problem i kontakten med olika företag. Plånboken har träffat Gunilla som hade stora problem med att avsluta sin dementa pappas bredbandsabonnemang. Bankerna bör ersätta kunder som drabbats av bedrägerier med bank-id, enligt ARN. Och från handelsbodar till e-butiker - så växte den moderna handeln fram.
20/06/201850 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2018-06-15 kl. 02.02

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor.
15/06/201850 minutes
Episode Artwork

Dejtningsajten som inte går att lämna, socioekonomiska skillnader avgör vård och företag tar betalt för att du ska kunna lämna kyrkan.

Många söker kärleken på nätet, men det finns sajter där dina pengar är mer intressanta för skaparna än att du ska träffa ditt livs kärlek. Ny forskning visar att din socioekonomiska status har betydelse för vilken vård du får i det inledande skedet av en stroke. Dessutom om företag som tar betalt för att hjälpa dig att lämna kyrkan, något som är helt gratis.
08/06/201850 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Vem ska betala vattenskadan, boka sen semester för lite pengar och så får du mest ut av din tjänstepension

Flera familjer i Härnösand som nyligen installerat fiber med hjälp av företaget Servanet har oväntat fått vattenskador i sina hus. Sen dess har en kamp pågått för att familjerna ska få ersättning för skadorna, och slippa lägga ut egna pengar. För Malin Nordin och Thomas Höglund som har två barn har situationen inneburit mycket stress och blivit en källa till konflikter i familjen.
30/05/201850 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Krångligt för den som söker bilstöd, låt barnen klä sig i dina gamla paltor och hur länge kan man egentligen äta gamla kakor?

Personer med funktionsnedsättning kan ansöka om bilstöd för att få sin bil anpassad. Men sedan 2017 gäller nya regler som skapat stora problem. Handläggningstiderna är långa och dessutom förväntas den sökande kunna betala mer för sin bil än tidigare. Vi pratar också om hur man enkelt kan sy om de egna kläderna så att de passar barnen, och om märkningen på mat som vi alla förhåller oss till på olika sätt.
23/05/201850 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Kravbrev för nedladdad film, ny bok om vårt konsumtionssamhälle och så planerar du din egen begravning smartast.

Sen 2009 är det olagligt att ladda ner filmer på nätet enligt den så kallade IPRED-lagen. Och under det senaste året har 30 000 svenskar fått kravbrev där de ombeds att betala tusentals kronor för att de laddat ner film. Men flera som Plånboken pratat med har inte laddat ner filmen. Vi gästas också av författarna till en ny bok som grottar i varför vi är så fast i vårt konsumerande. Dessutom kan du höra hur du bäst planerar din egen begravning.
16/05/201850 minutes 1 second
Episode Artwork

När grannen renoverar, underhållsstöd och blir man lycklig av pengar?

När Annelises granne renoverade fylldes hennes lägenhet med byggdamm. Vilka rättigheter och skyldigheter har man som bostadsrättsägare i liknande situationer? Nationalekonomen Robert Östling har studerat svenska lotterivinnare för att få ett svar på frågan "Blir man lyckligare av pengar?" Underhållsstödet går direkt till tonårsbarnet efter 18-årsdagen - många föräldrar vittnar om att det kan skapa problem.
09/05/201850 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Uteblivna begravningsblommor, industrimat och knepiga tågbiljetter

När Janne skulle gå på sin morbrors begravning beställde han krans och handblommor av Euroflorist. Men blommorna levererades aldrig. Vi hör också forskaren som vill nyansera bilden av färdigmaten - är det verkligen så dålig för miljö och hälsa som man kan tro? Och om bokningssystemen som gör det svårt för resenärer att jämföra tågbiljetter.
02/05/201850 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Stulet bensinkort, tvångsmässig shopping och grillsåser

Elisabeth beställde ett Preem-kort med kreditgräns på 10 000. Men kortet kom aldrig fram. Någon stal det ur posten, och kunde handla för 13 000 utan kod. Patrik Wincent berättar om hur man tar kontroll över sitt shoppande. Och nu är det dags att börja grilla. Men vad får man när man köper färdiga grillsåser?
25/04/201850 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Brist på pellets, nya lagen PSD2 och husbilsminimalism

En lång kall vinter med mycket regn i baltikum, har lett till brist på träpellets i Sverige. Mattias Lindwall i Falun har fått leta med ljus och lykta efter några pallar pellets. Så kommer du märka av nya betaltjänstlagen PSD2. Gurgin sa upp sig och sålde allt han ägde - nu är han husbilsminimalist och lyckligare än någonsin.
18/04/201850 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Andrahandsmarknadens höga hyror, djurparkskonsumtion och återvinning av sopor

Att hyra i andra hand är betydligt dyrare än att ha ett förstahandskontrakt och med den lagändring som kom 2013 har andrahandshyrorna dragit i väg ordentligt. Veckans gäst är Julia Lindemalm, som är kritisk till hur djur behandlas på våra djurparker. Vi pratar kring de dilemman som en konsument kan känna vid ett besök på en djurpark. Dessutom om sopsortering och regeringens nya förslag som ska göra det enklare att återvinna.
13/04/201850 minutes
Episode Artwork

Svag ekonomi för personer med utvecklingsstörning, godisätandets historia och andelsodling på uppgång.

Programmet som reder ut stora som små konsumentfrågor. En person med utvecklingsstörning är oftast helt beroende av bidrag och har små chanser att påverka sin egen ekonomi. Plånboken har tittat närmare på den här gruppens privatekonomi. Trots flera politiska satsningar den senaste mandatperioden så lever de flesta på marginalen. Hyran för de gruppboenden som kommunen erbjuder varierar också mycket, både mellan olika kommuner och i en och samma kommun, visar Plånbokens granskning. Dessutom om hur vi konsumerat godis genom historien, och om trenden andelsodling.
04/04/201850 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Utskällt säkerhetsföretag, vår sociala image online får kosta och nu tjänar många pengar på de minsta barnens klickande på nätet

Både ARN, Konsumentverket och polisen har mottagit en mängd anmälningar det senaste året angående ett företag som enligt många konsumenter lurar och vilseleder kunder. Ny forskning visar att vi är beredda att betala för att skydda vår image i sociala medier. Nu använder de minsta barnen surfplattor varje dag. Och många producenter har förstått att föräldrarna inte alltid har kolla på vad de små klickar på.
28/03/201849 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Digitalt utanförskap, lätta vägen till en bra ekonomi och begagnade kläder

Nästan en halv miljon människor står utanför det digitala samhället. Att inte kunna göra bankärenden eller se privata uppgifter hos myndigheter kan bli påfrestande. Dessutom om kläderna vi ger bort, vad händer egentligen med dem?
21/03/201849 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Ekonomin när en anhörig blir sjuk i demens, hur värderas en bostad och många barn duktiga på att sälja på nätet

När Martins mamma gick bort efter en tids sjukdom i demens, hade hon dragit på sig stora skulder. Hon hade bland annat tecknat olika abonnemang och tagit sms-lån. Martin tror inte att hans mamma alltid förstod vad hon tackade ja till. Tips på hur man tar reda på vad bostaden är värd, och barn som säljer allt ifrån slajm till käpphästar på internet.
14/03/201850 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Roberts bankkonto tömdes av bedragare, hushållen har svårt att förstå privatekonomi och homestajling populärt inför försäljning.

De säger att de ringer från banken och ska hjälpa dig att stoppa ett pågående bedrägeri. På några sekunder tömde bedragarna Roberts bankkonto, och banken Nordea vill inte ersätta. En ny rapport från Finansinspektionen slår fast att svenskarna har svårt att förstå ekonomiska termer. Att piffa till sin bostad inför en försäljning är allt mer populärt, men funkar det för att höja priset?
07/03/201850 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Bostadsbrist, flygskam och kemikalier i hemelektronik

Bostadsbrist och dyra hyror gör det svårt för många att hitta en bostad. Ska vi skämmas för att flyga, och finns det skadliga ämnen i vår hemelektronik?
28/02/201850 minutes 1 second
Episode Artwork

Elmopedbilar, att bo gratis i stugor och förvirrande fröpåsar.

Oscars elmopedbil skulle kunna köra minst fem mil på en laddning, men den klarar inte hälften. I Sverige finns det hundratals stugor du kan övernatta gratis i, och Plantagen säljer fröpåsar med instruktioner som förvirrar.
21/02/201850 minutes
Episode Artwork

Plånboken special om Klarnas betalningsmetoder, självhushållning och digitala kyrkogårdar.

Plånboken special erbjuder några av 2017 års bästa reportage och gäster. Vi hör om Klarnas tvivelaktiga betalningsmetoder, att driva självhushåll och om de växande digitala kyrkogårdarna.
16/02/201850 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Flygförseningar, giftfri städning och dyra vintersporter

När flyget blir försenat eller inställt har vi oftast rätt till ersättning, men så blir det inte alltid. Kemikalier när vi städar hemma är inget måste och låna prylarna till den dyra vintersporten.
07/02/201850 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Dataspelen som ruinerar barn, stärkt konsumentskydd och böckerna som lovar oss ett friskt liv.

Barn kan luras att spela bort tiotusentals kronor i dataspel, stärkt konsumentskydd ska få oss att bli mer kritiska mot reklam på nätet och nya hälsoböcker om mat får oss att betala i hopp om ett friskare liv.
31/01/201849 minutes 43 seconds
Episode Artwork

Semesterstrul efter hotellbokning på resesajt, årets matbluff avslöjad och framtidens tekniska prylar

När Olle kom till sitt hotell i Spanien så fick han veta att hans rum inte fanns kvar. I stället blev han och sällskapet placerade på ett sämre hotell längre bort. Resan hade bokats via Booking.com men vägen till att få kompensation blev lång och krånglig. Vilka rättigheter har man som resenär när man bokat via en resesajt? Vi synas också årets matbluff, utsedd av organisationen Äkta Vara. Dessutom kan du också höra den tredje och sista delen av vår konsumenthistoriska serie om teknik.
24/01/201850 minutes 2 seconds
Episode Artwork

När sambons skulder förstör privatekonomin och möjlighet att bli pensionär vid 40

En specialupplaga av Plånboken i P1 där vi samlat några av höstens mest intressanta inslag och gäster i ett och samma program. Vi möter Anna som blev av med sina värdefulla smycken på grund av sambons skulder och Oskar som sparat sig till ekonomiskt oberoende vid 40 års ålder, nu är han pensionär.
17/01/201850 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Amorteringskravets betydelse för bostadsmarknaden och analys av plånboksåret 2018

Hösten 2017 stannade priserna på bostadsmarknaden av. Den 1 mars införs ett nytt amorteringskrav, hur kommer det att påverka marknaden? Valår, möjlig räntehöjning och höga oljepriser. Vi frågar oss vad som kan komma att påverka våra plånböcker 2018. Vi hör den andra delen av vår konsumenthistoriska serie om ny teknik.
10/01/201850 minutes 1 second
Episode Artwork

Spelmissbruk, mikroplaster och tekniken som revolutionerat

Spelmissbrukare ska få bättre vård och stöd enligt ny lagstiftning, men finns kompetensen i kommuner och landsting? Ett förbud mot mikroplast är på gång i kosmetiska produkter och den tekniska revolutionen som startade på 1930-talet behandlas i Plånbokens konsumenthistoriska serie.
03/01/201850 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Så blev konsumentåret 2017

Plånboken summerar året ur ett konsument- och privatekonomiskt perspektiv, och blickar framåt mot 2018. Gäster är programmets konsumentexpert Carina Lundgren samt vår expert på privatekonomi, Annika Creutzer.
27/12/201750 minutes
Episode Artwork

Bitcoin, en bubbla? Julunderhållning med pengatema och ekonomisk jämställdhet

Kryptovalutan bitcoin har rusat det senaste året, är det en bubbla som snart spricker? Veckans gäster tipsar om julunderhållning för den ekonomiintresserade, och så om den ekonomiska jämställdheten som fortsatt har en bit kvar.
20/12/201750 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Kritik mot Klarna, stress i julhandeln och grönt på julbordet

Betaltjänstbolaget Klarna kritiseras för sina direktbetalningar. Vad stressar oss mest i julhandeln? Och är vi beredda att kasta ut skinkan från julbordet?
13/12/201750 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Luriga prenumerationer, Thalers teorier och är det dags att köpa elbil?

Kunder hamnar i prenumerationer på tidningar och böcker från Bonnier som de inte vill ha, därför förtjänar beteendeekonomen Richard H Thaler sitt pris och vad ska man tänka på om man funderar på att köpa elbil?
06/12/201750 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Bristande rutiner hos Kronofogden, Småspararguiden och var det bättre förr?

Bristande rutiner hos Kronofogden gör att vem som helst kan stoppa utmätningen av en skuld, vinnarna av Blåslampan vill guida småsparare rätt och hade 40-talisterna det bättre än vad 80-talisterna har idag?
29/11/201750 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Låga pensioner, förening för delningsekonomi, och vad gäller som sambo?

Mer pengar till pensionärerna i den nya budgeten, men hjälper det dem med lägst pensioner? Utvecklad delningsekonomi i Göteborg och vad man ska tänka på när det kommer till samboskap och bostad.
22/11/201750 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Dyr resa för innebandyungdomar, laga mat för en tia och näthandeln som blir fysisk

Dubbelt så dyrt boende när innebandylaget tvingades boka via arrangören av cupen - vad händer när ungdomsidrotten kommersialiseras? Så lagar du mat för tio kronor och hör om näthandeln som blir fysisk i kampen om kunderna.
15/11/201750 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Extraavgifter på flygresan, kaffe som konsumtionsvara och e-kronan - vad ska vi ha den till?

Betala för att checka in på flygplatsen eller välja plats på planet, tilläggstjänsterna har blivit fler och dyrare. Samtal om kaffe som vi i Sverige är storkonsumenter av och så om e-kronan - varför behöver vi en digital valuta?
08/11/201750 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Dyr prenumeration på lotter, närproducerade livsmedel och så funkar Patent- och marknadsdomstolen

Kritiserade Garantilotto fortsätter att dra på sig anmälningar av kunder som känner sig lurade, rådmannen Ylva Aversten förklarar hur Patent- och marknadsdomstolen fungerar och så om begreppet närproducerat - vad innebär det egentligen? Programledare: Pia FridénTekniker: Daniel Högberg och Kristofer KrookProducent: Sally Henriksson
01/11/201750 minutes 2 seconds
Episode Artwork

I kläm mellan försäkringar, kriser nu och då och fintechbolag utmanar bankerna

Renée skadades men får ingen ersättning eftersom hon är nu i kläm mellan två försäkringar, ekonomen Klas Eklund om kriser nu och då och så om ett nytt EU-direktiv som enligt fintechbolagen är revolutionerande - men vad innebär det för oss konsumenter?
25/10/201750 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Boräntor, resetrender och självhushåll

Är det dags att binda räntan nu? Hör experter om boräntorna. Kajsa Beausang pratar resetrender och så om självhushåll och strävan efter att vara helt självförsörjande. Programledare: Pia FridénTekniker: Daniel HögbergProducent: Sally Henriksson
18/10/201750 minutes 13 seconds
Episode Artwork

Plånboken special: Stulna mobiler, bra mat för lite pengar och ständiga utvärderingar

Onsdagens direktsända Plånboken i P1 utgick på grund av debatt i riksdagen, i stället delar redaktionen med sig av några favoriter från tidigare i år. Om hur det kan det gå när en mobil full med känslig information blir stulen, bra mat för tunna plånböcker, betygssamhället, möjligheter att kolla elektrikern och om att spara till barnen.
11/10/201750 minutes 1 second
Episode Artwork

Struliga hemleveranser, industri kring digitala lik och dold reklam riktad mot barn

Många kunder vittnar om problem med hemleveranser, varför blir det fel? Hör om ny rapport om hur barn och unga utsätts för dold reklam på internet och så om de digitala kyrkogårdarna - håller en industri kring digitala lik på att växa fram? Veckans expert Anna-Karin Baltzari Danfors svarar på lyssnarnas försäkringsfrågor. Programledare: Pia FridénProducent: Sally HenrikssonTekniker: Daniel Högberg
09/10/201750 minutes 3 seconds
Episode Artwork

De fick inte följa med flyget hem, prylbantning och så vill företagen vinna tillbaka kunder

Paret köpte en paketresa men när de skulle åka hem fick de inte följa med på planet, hör även Elisabeth Byström och Johan Ernfors om prylbantning och så om hur företagen gör för att vinna tillbaka kunder.
27/09/201750 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Oväntade kostnader för hantverkstjänsten, gifter i badrumsskåpet och konsten att hitta gratiserbjudanden

Räkningen från hantverkaren blev en kalldusch, ekologiskt schampo inte alltid bäst för miljön, möt Petra som sätter guldkant på vardagen med hjälp av gratiserbjudanden.
20/09/201749 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Ny hälsomärkning av mat, grabbigt på börsen och så klagar du bäst hos frisören

Kritik mot ny hälsomärkning av livsmedel, hon tröttnade på machokulturen inom aktievärlden och så vill personalen att du klagar på dålig service.
13/09/201750 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Inget nytt hus efter branden, ekonomiskt fri vid 40, lurad av styckpris i matbutiken

Huset brann ned men trots fullvärdesförsäkring får familjen inget nytt hus. Sluta jobba vid 40 - hur är livet som frivillig pensionär? Och styckpris eller kilopris, vad är egentligen billigast?
06/09/201750 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Långa köer till bergochdalbanan, förpackningsfria butiker och därför slänger vi mat i onödan

Långa köer i nöjesparken - barnfamilj vill ha pengarna tillbaka. Förpackningsfria matvaror, hur miljövänligt är det egentligen? Och tjäna tusentals kronor på att minska matsvinnet.
30/08/201750 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Missnöjd med mäklaren, återvinningsmyter och alltför vänskapliga försäljare

Anmälningarna mot fastighetsmäklare ökar, vart vänder man sig om man är missnöjd? Måste man diska ur filmjölksförpackningen innan den slängs? Och så tar vi reda på om vi köper mer, när butikssäljaren tilltalar oss som en kompis.
23/08/201749 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Nyanlända saknar försäkringar. Räntekoll med nya app. Varför gillar vi lyx?

Många nyanlända saknar viktiga försäkringar. Ny tjänst hjälper dig få koll på ditt bolån. Varför gillar vi lyx?
16/08/201750 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Tvångsanslutning till kommunalt VA, den ofrivilliga bostadskarriären och nya sätt att minska matsvinnet

Höga kostnader för att ansluta till kommunala vatten- och avloppssystem. Så gick han från koja till radhus och tjänade miljoner kronor. Ny teknik minskar matsvinn.
09/08/201750 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Sommarrepris: Rättslös skönhetsbransch, krisbok och ny cykel

Inget händer gällande konsumenträtten inom skönhetsbranschen. Kris i ekonomin. Vad du ska tänka på när du ska köpa ny cykel.
02/08/201750 minutes
Episode Artwork

Sommarrepris: Amorteringskrav, framtidens betalningar och preppers

Hur har amorteringskravet påverkat hur vi köper bostad? Så kommer vi betala när kontanterna försvinner. Preppers förbereder sig för en ekonomisk kollaps.
26/07/201750 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Sommarrepris: Elektronik med kort livslängd, lön efter kön och dina rättigheter vid utmätning

Hur länge ska en mobil hålla? Hur länge ska man kunna räkna med att en mobiltelefon, dator eller skrivare ska hålla och vilka effekter får det? Elektronikbranschens VD, Klas Elm medverkar. Tidigare jämställdhetsombudsmannen (JämO) Lena Svenaeus gästar programmet och pratar om sin doktorsavhandling gällande regler och lagar som håller tillbaka lika löner mellan kvinnor och män. Vid skuld hos Kronofogden har myndigheten rätt att utmäta personliga tillhörigheter för att du ska bli kvitt, men vad tas och vilka regler finns för vad som får tas från dig? Mikael Nyman svarar på lyssnarnas frågor om pensioner.
19/07/201750 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Miljömärkta läkemedel, miljonär i hängmattan och chip i handen

Fortfarande svårt att se hur läkemedel påverkar miljön. Så blir du miljonär utan att lyfta ett finger. Framtidens teknik finns inom oss. Som kund är det fortfarande svårt att veta ett läkemedels miljöpåverkan när du ska handla på apoteket. Plånboken tog upp frågan för fyra år sedan och nu gör vi det igen. Vad har hänt och varför händer det inte mer? Kia Salin, miljöstrateg på  Läkemedelsverket och Bengt Mattsson, miljöchef på läkemedelsföretaget Pfizer och hållbarhetssakkunnig på Läkemedelsindustriföreningen är med i studion. Per H Börjesson, VD på investmentbolaget Spiltan menar att man kan bli miljonär från hängmattan – hur då, undrar vi. Tredje och sista delen i Plånbokens konsumenthistoriska sommarserie om tekniken och hur den förändrat vårt sätt att leva. Denna gång tittar vi in i framtiden.
12/07/201750 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Plånbokens 10-årskalas från Almedalsveckan i Visby

Plånboken firar 10 år i etern med en sändning från Almedalsveckan i Visby. Vi pratar räntor, konsumentmakt, svåröppnade förpackningar och svarar på lyssnarfrågor.
06/07/201748 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Utmätning utan skuld, nya el-regler och från bakelit till smart telefon

Sambon blev av med ärvda smycken efter sin partner utmätts av Kronofogden. Större möjligheter att kolla upp elektrikern. Så gick vi från Bell till smartphone.
28/06/201750 minutes 1 second
Episode Artwork

Lurade el-kunder, uppdrag rensning och tekniken som revolutionerade hushållet

Konsumenter känner sig lurade av bolaget Sveriges Energi som bytt el-leverantör mot deras vilja. Så rensar du i förrådet och får betalt. Kyl och frys avgörande för att kvinnor kunde börja jobba.
21/06/201750 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2017-06-16 kl. 02.02

Plånbokens ordinarie program utgår på grund av partiledardebatten i Riskdagen som direktsänds i Sveriges radio P1. På programmets repristider sänder vi istället ett hopkok av det bästa från våren. Vi hör om problem med att bli av med sina mynt inför utbytet, vad du ska tänka på om du ska köpa bostadsrätt och om att hyra bil på semestern.
16/06/201750 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Trygghetsavtal, billig semesterresa och varning för doktor via app

Kan man lita på villans trygghetsavtal. Så bokar du billigast semesterresa. Varning för doktorbesök via app på utlandssemestern.
07/06/201750 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Dålig förseningsinformation, skit i maten och finstilt text i reklamen

Många resebolag brister i informationen till försenade pendlare. Livsmedelsverket har granskat vad maten vi äter egentligen innehåller. Hur liten får den finstilta texten vara i reklam.
31/05/201750 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Plånboken om körkortskostnader, crowdfunding och barnförsäkringar

Sverige har de tredje dyraste priserna i Europa för en körkortsutbildning. Nu vill regeringen införa CSN-lån för körkortsutbildningen. Men om förslaget går igenom har de som verkligen behöver körkortet svårast att få lån. Att be om pengar genom sociala medier, blir allt vanligare - ett slags online tiggeri där människor ber sina nära och kära, ytliga bekanta eller kompisar om medel till allt från veterinärkostander för en skadad hund, till julklappar till barnen. Joakim Sandberg forskare i etik och ekonomi vid Göteborgs universitet gästar programmet.  Vad händer när olyckan är framme när barnet är på skolan eller förskolan? Bedils son fick en sten i huvudet under skoltid, men hon har haft svårt att få ersättning för sina utlägg från skolans försäkringsbolag. Hur är barnen försäkrade när de är i skola och på förskola? Räcker skyddet? Regeringen vill införa CSN-lån för körkortsutbildningen. Allt fler ber om pengar genom sociala medier, men är vi mer benägna att sk
24/05/201750 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Kö för skuldsanering, åldersdiskriminering och studentekonomi

Rekordlånga väntetider för att få beslut om skuldsanering drabbar många hårt. Diskrimineringsmannen om ålder. Så ser du till att studentens lyckliga dagar håller budget.
17/05/201750 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Luddigt altanvirke, snälla banker och billig mat

Baksidorna med att bygga miljömärkt altan. Den lilla banken på Lilla essingen. Så lagar du bra mat för lite pengar.
10/05/201750 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Bankfrågor, vårskor och onödiga trädgårdsredskap

Varför ställer banken frågor om terrorism? Hur köper jag schyssta vårskor? Så undviker du onödiga redskap när du ska göra fint i trädgården.
03/05/201750 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2017-04-26 kl. 10.03

Hur minskar man skadan när man blir av med sin mobiltelefon? Per Danielsson, Computer Sweden ger svar på hur man kan skydda den känsliga informationen som vi nuförtiden har i våra telefoner. Utlandsfödda får mindre i pension än svenskar även om de haft lika mycket i lön ny rapport från Min pension. Kristina Kamp från minpension.se är veckans gäst. Allt oftare ombeds vi konsumenter att betygssätta tjänsten eller varan vi nyss nyttjat eller köpt. Hur använder företagen omdömena de samlar in från kunderna? Veckans expert är privatekonom Annika Creutzer
26/04/201750 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Amorteringskrav, framtidens betalningar och preppers

Hur har amorteringskravet påverkat hur vi köper bostad? Så kommer vi betala när kontanterna försvinner. Preppers förbereder sig för en ekonomisk kollaps.
19/04/201750 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Tillsatser i påskmaten, nudging och bilder på varor som inte stämmer överens med verkligheten

Vad innehåller egentligen vår klassiska påskmat? Mentala knuffar ska få oss att göra mer hållbara val. Rättigheter när bild och verklighet inte stämmer överens.
12/04/201750 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Hackande stömningstjänster, delningsekonomiutredning och så förbereder du inför åldersrelaterade sjukdomar.

Många anmälningar till Konsumentverket efter krångel med sportsändningar från CMORE. Så ska Sverige dela mera. Ekonomin när du drabbas av demens.
05/04/201750 minutes
Episode Artwork

Plånboken 2017-03-29 kl. 10.03

Vad har du för rättigheter när information är knapphändig och en liten ledighet innan förlossningen kan bli en dyr historia om man blir sjuk i framtiden? Veckans gäst forskar på hur man kan göra hedgefonder, hävstångseffekt och blancolån begripligt. Charlotta Bay talar om detta på European money week och kommer till studion. Plånboken besöker stället där du på egen hand kan bygga en dammsugare, koda ett dataprogram och 3D-printa en ny reservdel till skrivaren. Makers Place är en frizon för folk som hellre gör själv än illa shoppar. Plånbokens expert på arv och fastighetsrätt, Margareta Brattström svarar på lyssnarfrågor.
29/03/201750 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Rättslös skönhetsbransch, krisbok och ny cykel

Inget händer gällande konsumenträtten inom skönhetsbranschen. Kris i ekonomin. Vad du ska tänka på när du ska köpa ny cykel.
22/03/201750 minutes
Episode Artwork

Skyhög ränta, dyra husdjur och dödsbo

Efter en missad betalning övergick Svens avgiftsfria avbetalning till ett avtal med nästan 16 procent i ränta. Så ska du tänka för att slippa överraskningar vid husdjursköpet. Många frågor om dödsbo.
15/03/201750 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Elektronik med kort livslängd, lön efter kön och dina rättigheter vid utmätning

Så får elektroniktillverkarna oss att byta ut mobilen fast vi inte måste. Varför får kvinnor lägre lön än män. Så fungerar Kronofogdens utmätning.
08/03/201750 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Plånboken om myntskräck, orangea kuvertet och dolda fel

Vad ska du göra av mynten som blir värdelösa i sommar? Vilka siffror är viktigast i det orangea kuvertet? Så går du vidare om du upptäcker dolda fel efter husköpet.
01/03/201749 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Regeringens livsmedelsstrategi, digitala brevlådor och nya tidens prenumerationstjänster

Vi ska äta mer svenskt, ekologiskt och hälsosamt enligt den nya livsmedelsstrategi. Men strategin får kritik. Hur fungerar den digitala brevlådan? Ny teknik ger tusentals valmöjligheter.
22/02/201750 minutes
Episode Artwork

Plånboken special om bankavgifter, budstress och äta i säsong

Repris av höstens höjdpunkter - vi betalar avgifter för det mesta hos bankerna vilket upprör många. Att köpa lägenhet och buda kan vara stressigt. Hur gör man för att äta i säsong?
17/02/201750 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Flyttlasset som försvann, så sparar du i aktier och knepen för att välja kortaste kön

Lennart förlorade flera kära ägodelar i flytten - vad ska man tänka på innan man anlitar en flyttfirma? Skaffa egen aktieportfölj - lättare än du tror. Jobbigt med kö - så gör du för att välja rätt.
08/02/201750 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Plånboken om osannolika elräkningar, att lära sina barn om ekonomi och privata sjukvårdsförsäkringar

Stina, 96, fick chockräkning från elbolaget. Charlie Söderberg och Jan Bolmeson om sin nya bok. Vad ska man tänka på om man vill teckna en privat sjukvårdsförsäkring.
01/02/201750 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Plånboken om klimatkompensation, osäkra hushållsmaskiner och jämställd plånbok

Snårigt att klimatkompensera. Kan man använda hushållsapparater på natten. Jämställd plånbok.
25/01/201750 minutes
Episode Artwork

Hot om estnisk domstol efter bilvärdering på nätet, miljömärkta kläder och hemmafruar som ska börja jobba

Robert hotas nu med estnisk domstol efter att han vägrat betala för bilvärdering på nätet. Allt fler kläder miljömärks. Hör när hemmafruarna skulle ut i arbetslivet.
18/01/201750 minutes 1 second
Episode Artwork

Plånboken 2017-01-13 kl. 02.02

Plånboken Special om låga pensioner, studentekonomi och barnspar Ordinarie Plånboken utgick vecka två eftersom det sändes partiledardebatt i Riksdagen på onsdagsförmiddagen. På repristiderna kan man istället höra ett specialprogram med det bästa från hösten. Det blir privatekonomiskt tema med uppslag som handlar om kvinnors pensioner, ekonomin för studenter, hur du sparar till barn på bästa sätt samt återvinning av kläder. Plånboken är tillbaka med ett nytt program 18 januari.
11/01/201750 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Hyrbilsstrul, status i badrummet och familjeekonomi under krigsåren

Dina rättigheter när du hyr bil i utlandet. Kristina Lund från Nordiska museet om hur vårt förhållande till badrummet förändrats genom åren och familjers ekonomi under krigsåren.
04/01/201750 minutes 1 second
Episode Artwork

Så blev konsumentåret 2016

Plånboken summerar året ur ett konsument- och privatekonomiskt perspektiv. Gäster är programmets konsumentexpert Carina Lundgren samt vår expert på privatekonomi, Annika Creutzer.
28/12/201650 minutes
Episode Artwork

Telefonförsäljare, gratisjägare och dyr parkering

Borde det krävas skriftliga avtal vid tecknandet av olika abonnemang? Möt gratisjägaren Petra Stentagg. Bilisterna får betala när städerna växer. Carina Lundgren svarar på lyssnarnas konsumentfrågor.
21/12/201649 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Ingen ersättning för tappat smycke, armband mäter julstress och kunder nekas att öppna bankkonto

Hög bevisbörda för att få ersättning vid förlust av värdesaker. Armband mäter julshoppingstress i forskningsprojekt. Kunder nekas att öppna bankkonto. Mikael Nyman svarar på lyssnarnas pensionsfrågor.
14/12/201650 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plastbanta, julbudget och pantbanken

Sedan en tid tillbaka har det varit i ropet att man ska ta bort så mycket plast som möjligt från hemmet. Allt från plastpåsar, stekspadar och teflonpannor ska bort för att minimera kontakten med farliga och hormonstörande kemikalier. Men den senaste tiden har det höjts röster för att detta är överdrivet och att plaster inte skulle vara värre än naturliga ämnen med hormoneffekter så som sojabönor och trä, men vad ska man lita på som konsument? Agnes Wold och Mattias Öberg medverkar i programmet. Ingela Gabrielsson, privatekonom på Nordea är gäst och berättar hur en budget och smart tänkande får även livet efter helgerna att bli drägligt. Många besöker den, men få talar högt om det. Pantbanker har funnit i Sverige i 150 år och Plånboken tar sig en titt bakom luckan och tar reda på hur värderingar går till och om polisen hittar stulet gods bland det som lämnats in. Margareta Brattström svarar på lyssnarfrågor. Olika bud om effekter av plast- och kemikaliebantning. Styr upp
07/12/201650 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-11-30 kl. 10.03

ID-kapningar har blivit ett allt större problem i Sverige, men i takt med att allt fler anmälningar kommer in till polisen växer också marknaden för identitetsskydd, men tjänsterna som erbjuds har fått kritik. Kan man egentligen skydda sig? Delningsekonomi är något som är på frammarsch i Sverige och världen, men hur påverkar hur vi litar på varandra så kallat socialt kapital? Frida-Magnusdotter-Ivarsson och Sara Frykman, studenter vid Göteborgs universitet är vinnare av Konsumentverkets uppsatstävling och gästar programmet. Kallare tider innebär större förbrukning av el och energi, men hur kan du göra för att minska ditt användande? Plånboken reder ut och tittar också in i framtidens hem där elförbrukningen syns direkt på en skärm i hallen. Plånbokens expert på privatekonomi, Annika Creutzer svarar på lyssnarfrågor.
30/11/201650 minutes 1 second
Episode Artwork

Förlorade sparpengar, Black Friday och många val i matbutiken

Småsparare förlorar pengar i binära optioner. Psykologiprofessor om hur du kan stå emot REA. Hur påverkar de många valen i butiken dig?
23/11/201650 minutes 1 second
Episode Artwork

Förstörd idyll, bostadsrättstips och rör(l)iga priser

Stinas lantliga idyll förstördes när nyinflyttade grannen byggde ridbana vid hennes hus. Många fallgropar när du ska köpa bostadsrätt. Dynamisk prissättning sprider sig till nya branscher.
16/11/201650 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Underhållsbidrag, Trump, hållbarhet och bankfack

Nya regler för underhållsbidrag oroar ensamstående föräldrar. Valet av Trump påverkar svenska konsumenter. Hur stort hållbarhetsansvar har enskilda konsumenter? Bankfacken försvinner.
09/11/201650 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Sockerskattsdebatt, konsumenter som datakällor och bredbandsgrävande

Skulle en punktskatt på söta livsmedel och drycker få oss att äta nyttigare? Digitaliseringens positiva och negativa påverkan på konsumenterna. Svåra val när bredbandet kommer till byn.
02/11/201650 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Irriterande bankavgifter, smutsiga piratkopior och nytänk kring lampor

Trots mångmiljardvinster tar bankerna ut höga avgifter på allt från kort till internetbank och stående överföringar. Köp av piratkopierade varor göder organiserad brottslighet. Nya lampor - nytt tänk.
26/10/201650 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Privatleasing, flygförseningar och bostadsinbrott

Plånboken om fällorna när du privatleasar bil, tjänsten som kan hjälpa dig få ersättning vid försenat eller inställt flyg och hur du skyddar dig mot inbrott.
19/10/201650 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-10-14 kl. 02.02

Onsdagens direktsända Plånboken i P1 utgick på grund av debatt i Riksdagen, men på programmets repristider har redaktionen plockat fram en handfull favoriter från tidigare i år. Sopberg, hur du tar hand om dina skor, alger och tjänstepension är några av de ämnen som tas upp.
14/10/201650 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Postkaos, svensk reklamhistoria och äta i säsong

Kan man lita på posten och vad har du för rättigheter när posten inte kommer fram. Per Ljungberg från PostNord gästar. Reklammarknaden förändras och ställer krav. Ät i säsong för klimatet.
05/10/201649 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Blåsta på luren, myntets historia och hur bör vi buda på lägenheten?

Hundratals konsumenter har anmält bolaget Consumo LDT efter lockande erbjudanden om billiga mobiltelefoner. Varför är kungen på mynten? Är bud via SMS bästa sättet att köpa bostadsrätt?
28/09/201650 minutes 1 second
Episode Artwork

Tillgänglighet i matbutiken, nya KO och bästa ekonomiapparna

Nya kyldiskarna ska spara energi, men stänger ute rullstolsburna. Vem är nya KO? Tips om ekonomiappar. Margareta Brattström svarar på lyssnarfrågor om arv och bostadsrätter.
21/09/201649 minutes 55 seconds
Episode Artwork

Ojämställda pensioner, kontantuppror och studentuthyrning

Deltidsfällan gör att kvinnor får lägre pensioner än män. Björn Eriksson om sitt kontantuppror. Så hyr du ut till en student. Annika Creutzer svarar på lyssnarfrågor om privatekonomi.
14/09/201650 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Evenemangslista för tv-sport, bonusfamiljers ekonomi och mobilspel som lockbete

Är det en konsumenträttighet att få se på OS och VM - debatt om ny evenemangslista. Detta bör du tänka på kring ekonomin i en bonusfamilj. Raffinerad reklam med hjälp av Pokémon Go.
07/09/201650 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Oro för sämre täckning för telefonin i glesbygden

Oro i glesbygden när Telia klipper koppartråden. Därför blir vi dummare när pengarna tar slut. Och vad händer med våra gamla kläder efter att vi lämnat tillbaka dem i butiken?
31/08/201650 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Bilstrul, aktiefonder åt barnen och klasstillhörighet i matbutiken

Begagnade bilar toppar listan över varor konsumenter klagar på. Så får du barnens och barnbarnens pengar att växa. Vad du lägger i korgen i mataffären kan avslöja mer om dig själv än vad du tror.
24/08/201650 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-08-17 kl. 10.03

Ungefär hälften av alla äktenskap i Sverige slutar idag i skilsmässa. Att skilja sig kan vara en uppslitande historia och kommer man inte överens med sin före detta partner kan man behöva hjälp med bodelningen. Men en sådan juridisk process kan idag dra ut i det närmast oändliga. Reportage och samtal med Sara Zachrisson, som håller på att starta ett nätverk som hjälper kvinnor som genomgår en skilsmässa, samt Margareta Brattström, Plånbokens expert på familjerätt. Tomt i kassan efter semestern? Då kan det vara hög tid att gå igenom dina gamla kläder och prylar för att sälja dem på en loppis. Loppisexperten Maria Wiberg tipsar om strategier för att få ut så mycket pengar som möjligt för ditt gamla bråte. Är robotstyrd rådgivning spiken i kistan för bankernas personliga rådgivare? Reportage om den automatiserade bankrådgivningen, som är tänkt att vara billigare, effektivare och mer oberoende än bankernas rådgivning. Men hur bra funkar den? Och vill kunderna ha den?
17/08/201650 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-08-10 kl. 10.03

Stefan hyrde bil för att åka till landstället över helgen. Några dagar efter att han lämnat tillbaka den fick han en obehaglig överraskning biluthyraren påstod att Stefan hade orsakat fyra skador på å bilen och ville att han skulle betala för reparationerna. Trots att bilen varit helt oskadd när han lämnade in den. Vilka rättigheter har man när man hyr bil och vad ska man som konsument tänka på? Separerade Stefan Bondesson ägnade varje månadsslut till att febrilt riva i byxor och slita i byrålådor i jakt på de kvitton han var säker på att han hade någonstans. Kvittona behövde han för att bevisa för sin ex-fru att han hade haft utgifter för barnen. Stefan bestämde sig då för att utveckla en app för att underlätta skilda och separerade föräldrars ekonomiska pussel. Vi har väl alla varit där - köpt något som verkade jättebra i butiken, men som plötsligt går sönder eller visar sig ha nått fel. Och så uppstår frågan, ska man gå tillbaka till affären och klaga? Annika Creutzer svarar på
10/08/201649 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-07-13 kl. 10.03

Reprissändning från tidigare i år. Förra året ökade polisanmälningarna angående kortbedrägerier på nätet med 50 procent. Som konsument är du ofta mer oskyddad än du tror, även på de större sajterna. Men det finns råd att följa för att göra köpet på nätet säkrare. Fredrik Björck, doktor i cybersäkerhet vid Stockholms universitet berättar hur. Enligt en ny undersökning av SIFO/Swedbank bråkar nästan varannan förälder med sina barn om pengar. Hur kommer det sig och hur ska man tänka som förälder för att slippa bråk om prylar och fickpengar? Plånbokens studio får besök av Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Martin Forster, barn och föräldrapsykolog. Att vara föräldraledig är för de flesta en period med avsevärt sämre ekonomi. Men det finns sätt att göra det lite skonsammare, med smart planering och framförhållning. Plånbokens reporter har tagit reda på hur. Mats Sjögren, expert på försäkringsfrågor, svarar på lyssnarfrågor.
04/08/201650 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-07-20 kl. 10.03

Reprissändning. Kapitalförsäkringar är en av de nya sparformer som lyfts fram som ett bra alternativ när avdraget för privat pensionssparande har slopats. Men nyligen fick 13 bolag som säljer sparprodukten skarp kritik från Konsumentverket för både olagliga villkor och otydlig information. Branschorganisationen Svensk Försäkring kommer till studion och Konsumenternas försäkringsbyrå reder ut hur man ska tänka kring kapitalförsäkringar. Runt om i världen pågår just nu Money Week, en vecka som vill uppmärksamma unga och deras kunskap om privatekonomi i fokus. För hur mycket vet egentligen unga idag om vad de själva kostar och hur man sparar på bästa sätt? Plånboken gästas av Niklas Svensson från Ung Privatekonomi som reser runt i skolor och vill göra ett tråkigt ämne inspirerande och enkelt. Trädgårdsbutikerna är inte sena att fresta med allt från spadar, sekatörer, små växthus och potatissäckar. Men behövs verkligen alla dessa prylar? Mikael Nyman besvarar lyssnarnas pensionsf
04/08/201650 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-08-03 kl. 10.03

Reklam riktad till barn under tolv år har varit förbjuden på tv i många år eftersom barn anses vara mer mottagliga för reklambudskap än vuxna. Men när det gäller reklam på internet, där barnen spenderar flera timmar om dagen från förskoleålder, så är det helt tillåtet. Dessutom blir reklammetoderna på internet blir mer och mer raffinerade. Behövs ett förbud? Resor, shopping, grillkvällar och glass semestern brukar göra hål i de allra flesta plånböcker. Men hur är det om man redan har det knapert sedan innan? Och varför är det så svårt att vara sparsam under semestern? Torbjörn Hjort, forskare vid Socialhögskolan i Lund besöker Plånboken. Det börjar närma sig terminsstart på högskolor och universitet runtom i landet och tusentals människor förbereder sig på ett liv som student. Studietiden är knappast förknippad med den fetaste plånboken men det finns knep för sätta guldkant på tillvaron ändå. Plånbokens reporter gav sig ut för att ta reda på hur man kan få en knaper studentekonomi
03/08/201650 minutes
Episode Artwork

Plånboken 2016-07-27 kl. 10.03

Reprissändning. Att personer med utvecklingsstörning ska vara en del av samhället, utifrån sina förutsättningar och sina villkor, det står nedskrivet i lag. Men de ersättningar som människor med funktionsnedsättning får från Socialförsäkringssystemet räcker sällan till för att leva som en jämställd och delaktig medborgare. Reportage och uppföljning med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Vad är det som styr de beslut vi tar när det gäller vår privatekonomi? Det nya tvärvetenskapliga ämnet neuroekonomi undersöker saken, och det verkar som att känslor är viktigare som förklaring än vad nationalekonomer tidigare trott. Forskningsledaren och professorn i psykologi Daniel Västfjäll gästar programmet. Sparpodden, Makrofokus, Fondpodden, Veckans aktie, Börspodden Det är inte bara vi på Plånboken som pratar privatekonomi på ett initierat sätt. Utbudet av ekonomipoddar är enormt. Vi guidar till de bästa och ställer frågan hur oberoende de är.
27/07/201650 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-07-06 kl. 10.03

Bankkontor som hanterar kontanter blir färre och färre, och sen de första bankkontoren tog bort sin kontanthantering 2009 är det nu bara hälften som hanterar kontanter. En utveckling som går alldeles för fort enligt Riksbanken. Och det drabbar dessutom grupper som äldre, personer med funktionsnedsättningar, nyanlända och hemlösa menar kritiker. Svenska Bankföreningen besöker studion. Det är starkt, användbart och helt naturligt. Trä har funnits i alla tider men nu har forskare upptäckt att det också kan vara ett miljövänligt material för framtiden som kan användas i allt från cykelhjälmar och blöjor till kläder. Daniel Söderberg, professor på Kungliga Tekniska Högskolan, besöker Plånboken och berättar om det nya materialet nanocellulosa. I tredje och sista delen av Plånbokens sommarserie synar vi den genom tiderna omdebatterade föräldraförsäkringen. En försäkring som inte bara ska ge oss pengar när vi är hemma från arbetet med våra barn, utan också ska göra oss mer jämställda. Mikae
06/07/201650 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-06-29 kl. 10.03

Nu till sommaren är det säkert en hel del semesterfirare som tänkt använda bilen. Men hur säker kan man vara på att den rullar som den ska? Det slarvas med kontrollerna bland besiktningsföretagen, och allt fler bilar släpps igenom utan anmärkningar. Samtidigt tar företagen till oseriösa metoder för att locka till sig kunder. Plånboken tittar närmare på hur det står till med bilbesiktningen sen marknaden avreglerades för sex år sen. De senaste 30 åren har svenskarnas textilkonsumtion nästan fördubblats. Men med snabba trender, pressade priser och allt fler plagg i garderoben följer miljöproblem och dåliga arbetsvillkor. Projektet Stilmedveten vill inspirera till mer medveten klädshopping och Sandra Douglasdotter som jobbar där besöker studion. Del 2 i Plånbokens sommarserie tittar närmare 70-talet. I många årtionden var mannen den självklara familjeförsörjaren. Men 70-talet skulle komma att bli en brytpunkt mellan gamla och nya ideal och med stora skattereformer och barnomsorg förän
29/06/201650 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-06-22 kl. 10.03

För miljöns skull måste sopor sorteras och återvinnas, det vet de allra flesta. Men även om vi återvinner mer och mer så ökar mängden sopor vi lämnar efter oss, både det vi slänger i soptunnan där hemma och det vi återvinner. Vad beror det på och vad kommer våra växande sophögar leda till? Naturvårdsverket medverkar. Den 23e juni går britterna till valurnorna för att bestämma om landet ska fortsätta vara medlem i EU eller inte. Experter varnar för att ett eventuellt utträde kan leda till allt från börsfrossa till tillväxtsmällar. Men vad betyder Brexit egentligen i praktiken för svenskar och våra plånböcker? Finansanalytikern Peter Malmqvist besöker studion. Från ransoneringskuponger till särbeskattning och pappamånader. I Plånbokens sommarserie tittar vi närmare på milstolparna under 1900- talet och fram till idag som spelat stor roll för hushållens ekonomi och makten över familjens plånbok. Del 1 tar avstamp i sent 30- tal, då svenska familjer stod inför en vardag som skulle prägl
22/06/201650 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-06-17 kl. 02.02

Ett axplock ur vinterns program. Bland annat handlar det om kosttillskott som vi köper i mängder i form av vitaminer, mineraler, bantnings- och prestationshöjande piller, men utan att riktigt veta vad de innehåller. Kontrollen av kosttillskotten är dessutom bristfällig och tillsynen måste skärpas menar kritiker. Matilda Ernkrans, (s) ordförande i riksdagens miljö och jordbruksutskott och Lars Lilja, vice ordförande i Dopingkommissionen debatterar. En liknande problematik finns när det kommer till mensskydd så som tamponger och bindor. Något kvinnor har nära huden och inne i kroppen under stora delar av sina liv. Ändå är det svårt att veta vad dessa produkter faktiskt innehåller. Frida Ramström från Kemikalieinspektionen besöker studion. Dessutom tittar vi närmare på hur världens största sociala nätverk, Facebook, gör oss användare till potentiella reklampelare för företag. Och var man ska åka om man vill resa med ett etiskt gott samvete med hjälp av Vagabonds reseredaktör Per J Ande
17/06/201650 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-06-08 kl. 10.03

Skillnaderna mellan de barn som har det sämst ekonomiskt och barn i familjer med genomsnittsinkomster har blivit större. Och Sverige ligger dåligt till när man mäter hur långt utsatta barn halkar efter. Det visar en rapport från Unicef. Klyftorna blir extra tydliga när skolorna stänger, och många av barnen som har det fattigast gruvar sig inför sommarlovet. Uppföljning med barn-, äldre och jämställdhetsminister Åsa Regnér. Vilka solkrämer skyddar mot solen? Och kan vi vara ute i solen hur mycket vi vill med den högsta solskyddsfaktorn utan att riskera hudcancer? Hudläkaren Oscar Zaar på Sahlgrenska akademin reder ut. De senaste åren har det pratats en hel del om 3D-skrivare, som till skillnad från vanliga pappersskrivare ska kunna printa allt ifrån mobilskal och äggkoppar till kött och bildelar. Men än så länge är det få av oss som faktiskt har kommit i kontakt med en i verkligheten. Så hur fungerar de egentligen? Och kommer vi inom några år att sitta med varsin 3D-skrivare i vard
08/06/201650 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-06-01 kl. 10.03

Byggdamm genom golvet drabbade grannen till ett par som renoverade sin lägenhet. Men vare sig parets, grannens, byggfirmans eller bostadsföreningens försäkringsbolag anser sig vara den som ska ta hand om ärendet. Andrea Ekeblad Szanto från Konsumenternas försäkringsbyrå medverkar. Maria Eriksson har gett sig på ett försök att under ett år enbart leva genom delningsekonomi. Hon hyr ut sina sovrum och sover själv på en madrass på golvet, hon samåker och låter främlingar låna hennes toalett. Hur kom hon på den här idén? Och vad kan en vanlig konsument lära sig av hennes experiment? Du såg den här filmen, därför kommer du också att gilla denna! Så låter ofta de rekommendationer vi konsumenter får från filmsajter, streamingtjänster för musik och bokbutiker på nätet. Men till vilken hjälp är egentligen de algoritmgenererade rekommendationerna vi får? Kan det i själva verket vara så att de, mitt i det digitala överflödet, gör oss till mer trångsynta kulturkonsumenter?
01/06/201650 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-05-25 kl. 10.03

Många kommuner lägger ner sin konsumentvägledning. Det senaste året har antalet kommuner som saknar konsumentvägledning ökat från 20 till 31. Istället hänvisas konsumenter till Konsumentverkets upplysningstjänst Hallå Konsument, men många menar att det inte är tillräckligt. Niclas Sturesson från Konsumentledarnas förening och Johan Löfstrand (S), vice ordförande i riksdagens civilutskott, medverkar. Går det att äta kött på ett hållbart sätt? Världsnaturfonden vill guida konsumenterna till en mer hållbar köttkonsumtion. Hur ska det gå till? Anna Richert från Världsnaturfonden medverkar. Det är många som drömmer om det ljuva båtlivet nu när sommaren nalkas. Men att äga en båt med allt vad det innebär kan vara en dyr affär. Det finns dock alternativ till att köpa en båt på egen hand. Plånboken drog till sjöss tillsammans med två båtentusiaster som deläger en båt genom en privat båtpool.
25/05/201650 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-05-18 kl. 10.03

Tjänstepensionen blir allt viktigare framöver, eftersom den allmänna pensionen ger så lite pengar. Men var tionde arbetande svensk uppskattas sakna tjänstepension från sin arbetsgivare. Och vanligast är det bland yngre arbetstagare. Vad innebär det att inte ha någon tjänstepension och varför betalar inte alla företag tjänstepension? I studion PTK och Företagarna. Snart är sommaren här och medan vissa har semesterschemat spikat sen länge hyllar andra spontaniteten och väntar med att boka in i det sista. Frågan är vad som är bäst för plånboken? Är en paketresa eller att agera sin egen resebyrå mest ekonomiskt? Var finns de bästa rabatterna? Elisabeth Montgomery, redaktör på resemagasinet Allt om resor ger sina bästa tips. Att satsa på förnybar energi är det nya svarta, allt från storföretag till privatpersoner gör det, inte minst för miljöns skull. Men går det också att tjäna pengar med ett gott grönt samvete? Plånboken tittar närmare på olika sätt att investera i alternativ energi så
18/05/201650 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-05-11 kl. 10.03

Ingenting här i livet är gratis. Den lärdomen har hundratals kunder dragit efter att de blivit av med pengar på vad de trodde var gratis varuprover av bantningspiller. Istället har de ofrivilligt tecknat ett dyrt abonnemang på tusentals kronor i månaden. Nu varnar Konsumentverket för företaget Diet & Detox. För att jorden, som får fler och fler invånare, ska överleva behöver våra matvanor förändras och vissa varor bytas ut. Framtidens mat kan vara allt från friterade insekter till 3d-utskrivna hamburgare, men också alger. Fredrik Gröndahl är projektledare för forskningsprojektet Seafarm där man under vattenytan försöker ta fram nyttig och miljövänlig mat för framtiden. Annika och Joel är kära och funderar på att ta steget att flytta ihop. Men hur ska paret tänka kring den gemensamma ekonomi när de blir sambor? Och hur ska de göra med utgifter och sparande när föräldraledighet, deltidsarbete eller pension blir aktuellt? En privatekonom hjälper paret att göra upp en plan. Margareta Br
11/05/201650 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-05-04 kl. 10.03

Från den 1 juli 2016 får kommuner lov att höja taket i avgifterna för hemtjänst och särskilt boende, olika sorters boenden för äldre med behov av omsorg. Enligt regeringen kommer avgiftshöjningen att finansiera nya reformer inom äldreomsorgen, men pensionärsorganisationerna menar att höjningen slår mot de pensionärer som har det allra mest knapert. Småbarnsföräldern Joel Bladh hittade drivkraften att spara på lång sikt när han blev förälder. Nu har han, helt oskolad i ekonomi, skrivit en bok om hur man kan bygga en familjeförmögenhet när barnen är små. Vid det här laget vet de flesta vad en smart telefon är, men fenomenet smarta bilar är kanske inte är lika välkänt. Idag kan man som bilist koppla upp sig mot internet, sätta igång värmen i bilen på distans eller i god tid bli varnad om något i bilen snart behöver bytas ut. Men allt detta kräver att information om dig som bilist samlas in. Hur används den informationen egentligen? Carina Lundgren besvarar lyssnarnas konsumentfrågor. <
04/05/201650 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-04-27 kl. 10.03

Torsten och Kerstin Resar skaffade sig ett bankkort från en liten okänd bank som skulle vara extra förmånlig under långresan i Europa. Istället slutade det plötsligt att fungera och paret stod strandade i Tyskland utan pengar. Ska man som konsument gardera sig med flera kort om man använder en liten bank eller ett kreditmarknadsbolag? Med bara en vecka kvar gnager obehagskänslorna hos många. För trots att man numera kan bli klar med sin deklaration med ett enkelt sms drar många ut på det in i det sista. Plånboken besöks av Skatteverkets deklarationsexpert Johan Schauman och reder ut frågetecken inför vårens privatekonomiska prövning. Ingen reklam, tack!. Så står det på många lägenhetsdörrar och brevlådor i Sverige. Men ändå dimper det ner gratistidningar, reklam från bilverkstaden och glossiga magasin som i själva verket är rena reklambilagor i brevlådan. Vad beror det på? Och vad ska den som vill slippa pappersreklamen helt och hållet göra? Plånboken reder ut hur en lyckosam pappe
27/04/201650 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-04-20 kl. 10.03

Vi berättar om Svenska elbolaget, som nyligen stämts av Konsumentverket. Bolaget har satt i system att ringa upp äldre människor för att vilseleda dem att byta elabonnemang. Och dessutom tar de ut höga avgifter innan de ens levererat någon el. Hur kan man som kund veta vilket elbolag som är seriöst och vilket som inte är det? Carolina Andersson, processråd Konsumentombudsmannen, och Bo Hesselgren, VD, Konsumenternas energimarknadsbyrå, kommer till studion. Vi söker också svar på myterna kring mobilen, till exempel att den kan sprängas vid minusgrader eller att man ska lägga den i en rispåse om den blivit blöt. Varifrån kommer myterna, och finns det några av dem som faktiskt stämmer? Elias Nordling från tidningen Mobil ger svar. Och så blir det ett reportage om Sveriges första obemannade matbutik, som nyligen öppnat i skånska Viken. Är obemannade butiker framtidens melodi inom dagligvaruhandeln?
21/04/201650 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-04-13 kl. 10.03

Att personer med utvecklingsstörning ska vara en del av samhället, utifrån sina förutsättningar och sina villkor, det står nedskrivet i lag. Men de ersättningar som människor med funktionsnedsättning får från Socialförsäkringssystemet räcker sällan till för att leva som en jämställd och delaktig medborgare. Reportage och uppföljning med socialförsäkringsminister Annika Strandhäll. Vad är det som styr de beslut vi tar när det gäller vår privatekonomi? Det nya tvärvetenskapliga ämnet neuroekonomi undersöker saken, och det verkar som att känslor är viktigare som förklaring än vad nationalekonomer tidigare trott. Forskningsledaren och professorn i psykologi Daniel Västfjäll gästar programmet. Sparpodden, Makrofokus, Fondpodden, Veckans aktie, Börspodden Det är inte bara vi på Plånboken som pratar privatekonomi på ett initierat sätt. Utbudet av ekonomipoddar är enormt. Vi guidar till de bästa och ställer frågan hur oberoende de är.
13/04/201650 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-04-06 kl. 10.03

Robert Erikssons pappa Leif, 75 år, sitter med sju olika abonnemang hos Telia. Just den här typen av problem ligger stadigt i topp hos Konsumentverket och konsumentvägledare. Men trots att branschens företrädare hela tiden lovar bot och bättring händer ingenting. Kajsa Frisell från IT- och telekomföretagen och Hans Carlsson, chef för Telias återförsäljare, kommer till studion. Semestern närmar sig och det kan vara dags att boka boende för dig som vill resa iväg. Och många väljer att hyra hus, lägenheter och även båtar från privatpersoner. Vad bör man som konsument tänka på när man gör det? Kajsa Beausang från tidningen RES berättar för lyssnarna allt de behöver veta om att hyra boende utomlands. Nu ska det orange kuvertet ha nått ut till alla. Men många väljer att inte ens öppna det. Och de som ändå gör det förstår ofta inte ett dyft av innehållet. Hur svårt kan det vara? Och hur viktigt är det att sätta sig in i det där innehållet?
06/04/201650 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-03-30 kl. 10.03

Vad ska en resenär göra för att vara säker på att få ersättning om något händer på resan? Michael och Thereses ettåriga tvillingar blev sjuka på en charterresa till Kanarieöarna. Resebolaget rekommenderade en läkare på en privat klinik, men efteråt visade det sig att varken EU:s sjukförsäkringskort, hemförsäkringen eller bankkortets reseskydd kunde ge ersättning för läkarbesöket. Anna-Karin Baltzari Danfors från Konsumenternas försäkringsbyrå kommer till studion. Avtalsrörelsen som handlar om löneökningar för tre miljoner anställda går nu in i slutskedet. Men hur blir det med din egen lön? Löneförhandlingsexperten Linus Zachrisson ger sina bästa tips och svarar på lyssnarnas frågor. För många bankkunder finns det flera skäl att se sig om efter en ny bank, ändå är det få som faktiskt tar steget fullt ut och byter bank. Många tycker det verkar krångligt att byta, och att det ändå inte gör någon skillnad. Men om det någon gång verkligen ger lön för mödan att byta bank så är det nu, m
30/03/201650 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-03-23 kl. 10.03

Avtal ingår vi var och varannan dag när vi köper tjänster och produkter. Men att lusläsa kilometerlånga avtalsvillkor är något vi gör desto mer sällan. Men är det viktigt att sätta sig in i alla krångliga villkor? Eller är det bolagen som säljer saker till oss som borde anstränga sig mer? Maria Wiezell, konsumentvägledare och expert på konsumenträtt, besöker studion. Försäljningen av ekologiska livsmedel ökar många vill bidra till ett mer hållbart och miljövänligt samhälle. Så säger de i alla fall, men stämmer det verkligen? Varumärkesforskaren Ulf Aagerup har tittat närmare på varför vi egentligen väljer ekologiska produkter och kommit fram till att det handlar mer om att imponera på andra än gröna värderingar. Godisets högtid, påsken, är här. Jämte det vanliga snasket finns numera också naturligare godis som fruktremmar, naturlakrits och sockerfria gummibjörnar. Men hur mycket nyttigare är det att fylla påskäggen med det här godiset? Och vad är det som är så lockande med det natu
23/03/201650 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-03-16 kl. 10.03

Kapitalförsäkringar är en av de nya sparformer som lyfts fram som ett bra alternativ när avdraget för privat pensionssparande har slopats. Men nyligen fick 13 bolag som säljer sparprodukten skarp kritik från Konsumentverket för både olagliga villkor och otydlig information. Branschorganisationen Svensk Försäkring kommer till studion och Konsumenternas försäkringsbyrå reder ut hur man ska tänka kring kapitalförsäkringar. Runt om i världen pågår just nu Money Week, en vecka som vill uppmärksamma unga och deras kunskap om privatekonomi i fokus. För hur mycket vet egentligen unga idag om vad de själva kostar och hur man sparar på bästa sätt? Plånboken gästas av Niklas Svensson från Ung Privatekonomi som reser runt i skolor och vill göra ett tråkigt ämne inspirerande och enkelt. Våren är på ingång och det börjar rycka i alla gröna fingrar som vill ner i jorden och påta. Trädgårdsbutikerna är inte sena att fresta med allt från spadar, sekatörer, små växthus och potatissäckar Men behövs v
16/03/201650 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-03-09 kl. 10.03

11 000 tamponger. Det är så många som en kvinna i genomsnitt använder under en livstid. Till det kommer bindor och andra mensskydd, produkter som kvinnor har nära huden och även inne i kroppen. Trots det är det svårt att få reda på vad dessa produkter faktiskt innehåller. Frida Ramström från Kemikalieinspektionen reder ut varför. Prästen Pontus Gunnarsson har valt att leva på 61 kronor per dag, samma dagersättning som en asylsökande får. Varför har han valt att genomföra detta sociala experiment, som han kallar det? Och hur har det påverkat honom? Snart måste vi konsumenter börja använda färre plastkassar, enligt ett direktiv från EU. Frågan är bara hur det ska gå till. Vad ska vi bära hem maten med istället? Finns det något som är lika enkelt och behändigt?
09/03/201650 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-03-02 kl. 10.03

Karl-Erik Malmquist bor i en hyresrätt i Stockholm. Fastigheten har stambytts och renoverats, och som följd väntar nu hyreshöjningar som kommer att innebära nästan dubbelt så hög hyra för vissa av gästerna, trots att renoveringarna är dåligt utförda. Så vad är egentligen en rimlig hyreshöjning? Kan hyresvärden göra som den vill eller har man rätt att säga nej när man hyr sitt boende? I studion möts Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna. Alla måste vi någon gång i livet göra aktieval; när vi väljer tjänstepension, fond i premiepensionen eller i det privata sparandet. Men kan man göra det på ett ansvarsfullt och hållbart sätt? Ja, säger Aktiespararnas vd Carl Rosén, som menar att man kan värna om sina värderingar även när man placerar pengar. Våren står för dörren och många firar kanske med att köpa nya vårskor. Men hur gör man för att slippa nedslitna klackar, sulor som har lossnat och glänsande svart skinn som blir grådaskigt? Plånboken träffar en skofantast och en skomakar
02/03/201650 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-02-26 kl. 02.02

I den här specialupplagan av Plånboken kan du höra på ett axplock av godbitar från senhöstensprogram. När Sara kommer hem en kväll gör hon en fasansfull upptäckt. Hennes kläder och skor är sönderklippta, sladdarna till husgeråden avklippta och TV-rutan krossad. Men försäkringsbolaget nekar henne ersättning, och menar att inbrottet inte täcks av hemförsäkringen, eftersom hon inte kan bevisa att det faktiskt är någon som har gjort ett inbrott. Så när räcker en hemförsäkring? Och hur mycket ska försäkringstagaren egentligen kunna bevisa när ett inbrott sker? Försäkringsexpert Gunnar Olsson gästar studion. Vi bjuder också på en djupdykning i presentkortets villkor, en intervju med Kristina Schultz, som slängde ut alla prylar från familjens lägenhet och testade att leva så under 100 dagar, reportage om att gå på exekutiv auktion samt om att det skiljer stort mellan olika kommuner när det gäller avgifterna för installation av bergvärme.
26/02/201650 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-02-17 kl. 10.03

Det danska företaget Clean Device 365 erbjuder nya surfplattor och telefoner nästan gratis i sina annonser. Men varorna skickas inte ut till de som beställt dem. Istället drar företaget hundratals kronor från deras konton. Nu varnar Konsumentverket för Clean Device 365. Jolanda Girtzl från Konsument Europa kommer till studion och ger tips om hur du som konsument ska tänka för att inte riskera att bli lurad av liknande erbjudanden. Vart ska man åka på semester om man vill bidra till en positiv utveckling när det gäller mänskliga rättigheter och miljö? Per J Andersson, reseredaktör på Vagabond, besöker Plånboken och berättar vilka länder som går att resa till med gott samvete. De senaste åren har försäljningen av komjölk minskat. Samtidigt ökar utbudet av andra mjölkliknande drycker, gjorda av nötter, mandlar, havre och ris. De här produkterna kostar ofta mångdubbelt mer än vanlig mjölk. Men vad är det egentligen konsumenterna lägger pengarna på? Och hur nyttiga är de här växtbaser
17/02/201650 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-02-10 kl. 10.03

Förra året ökade polisanmälningarna angående kortbedrägerier på nätet med 50 procent. Som konsument är du ofta mer oskyddad än du tror, även på de större sajterna. Men det finns råd att följa för att göra köpet på nätet säkrare. Fredrik Björck, doktor i cybersäkerhet vid Stockholms universitet berättar hur. Enligt en ny undersökning av SIFO/Swedbank bråkar nästan varannan förälder med sina barn om pengar. Hur kommer det sig och hur ska man tänka som förälder för att slippa bråk om prylar och fickpengar? Plånbokens studio får besök av Arturo Arques, privatekonom på Swedbank och Martin Forster, barn och föräldrapsykolog. Att vara föräldraledig är för de flesta en period med avsevärt sämre ekonomi. Men det finns sätt att göra det lite skonsammare, med smart planering och framförhållning. Plånbokens reporter har tagit reda på hur. Mats Sjögren, expert på försäkringsfrågor, svarar på lyssnarfrågor.
10/02/201650 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-02-03 kl. 10.03

Vi köper vitaminer, bantnings- och potensmedel, växtbaserade och prestationshöjande kosttillskott som aldrig förr. Branschen beräknas idag omsätta mellan 6 och 8 miljarder kronor per år. Men kontrollen av kosttillskott är bristfällig. Matilda Ernkrans (s) ordförande i riksdagens miljö och jordbruksutskott och Lars Lilja, vice ordförande i Dopingkommissionen besöker studion. Hur ser läget ut i världsekonomin ut under 2016? Hur påverkas vi av Kinas svajande ekonomi? Och vad händer när USA går till val i höst? Finansanalytiker Peter Malmquist besöker Plånboken och blickar framåt. Med över en miljard användare runtom i världen börjar det sociala nätverket Facebook bli en självklarhet i mångas liv. Men ju mer öppna vi är med vårt privatliv på Facebook, desto gladare blir företag som vill sälja saker till oss eftersom saker vi gör ger värdefull information om oss som konsumenter. Dessutom börjar vi, frivilligt eller ofrivilligt, bli allt större aktörer själva i företagens reklamkampanjer.
03/02/201650 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-01-27 kl. 10.03

När Birgitta byggde ett hus år 2000 anlitade hon en väletablerad byggfirma och slutbesiktigade med gott resultat. Men nu 2016, när badrummet drabbats av en fuktskada betalar försäkringsbolaget inte en krona i ersättning och hävdar att badrummet inte är byggt på rätt sätt. Hur skyddar man sig emot fel som kan vara omöjliga att upptäcka som försäkringstagare? Peter Stark, Konsumenternas bank och försäkringsbyrå, svarar. Att ge pengar till den som sitter och tigger på gatan är kortsiktigt, anser regeringens nationella utredare för utsatta EU-medborgare Martin Valfridsson. Istället bör pengarna skänkas till etablerade organisationer. Micael Grenholm, grundare av Stefanushjälpen, anser att pengarna som tiggarna samlar in på gatan är till stor hjälp för dem och att tiggeriet är deras livlina. Martin Valfridsson och Micael Grenholm gästar Plånboken för att debattera ämnet tiggeri. I den sista i vår serie om semestrande genom tiderna hör vi om vårt ökande resande i nutid, billigare flyg och
27/01/201650 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-01-20 kl. 10.03

Vi spritar och spritar. Allt för att inte bli sjuka och behöva vara hemma från jobb, eller ta hand om sjuka barn. Men tänk tillbaka, hur ofta använde vi handsprit för femton år sedan? Och är vi så mycket friskare i dag? Handspriten fick sitt absoluta genombrott i och med svininfluensan 2009.  Och efter det har svenskarnas ihärdiga spritande fortsatt. Det senaste året har vi tillsammans handlat 37 miljoner förpackningar handsprit. Inga Zetterqvist, sakkunnig och hygiensjuksköterska på Folkhälsomyndigheten och Agnes Wold, överläkare och professor i klinisk bakteriologi, diskuterar i studion. Författaren Pia Sehm kommer till studion och pratar om sin nya bok om konsten att skilja sig ordentligt, och ha koll på ekonomin när det stormar som värst. I Plånbokens andra del i reportageserien om semester har vi kommit fram till 1950-talet då semestern fick sitt riktiga genomslag i Sverige. Plånbokens konsumentexpert Carina Lundgren svarar på lyssnarfrågor.
20/01/201650 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2016-01-15 kl. 02.02

I Plånboken special får vi höra några av höstens plånbokspärlor igen. Hör om Hans som anlitade ett stort byggvaruhus som totalentreprenör för renoveringen av sitt badrum, men snart stod det klart att totalentreprenören anlitat underentreprenörer som i sin tur anlitat andra underentreprenörer utan att veta att de kunde sitt jobb. Vad ska man göra när det är oklart hos vem ansvaret för renoveringen vilar? Plånboken handlar också om att det är svårt att hålla reda på alla extra avgifter som kan komma med köpet av en produkt, ibland är det svårt att ha koll på det verkliga slutpriset. Frågan är vad vi egentligen betalar för och varför? Plånbokens studio får besök av Lena Wallin från Livsmedelsverket som förklarar vad som ligger bakom olika ekomärkningar på mat och hur man ska tänka för att vara säker på vad det är man köper. Dessutom om vinpriser på krogen. Hur kan det komma sig att vi betalar lika mycket för ett glas på krogen, som för en flaska från Systembolaget?
15/01/201650 minutes
Episode Artwork

Plånboken 2016-01-06 kl. 10.03

Ellinor är en av de hundratusentals svenskar som har skulder hos Kronofogden och hon har haft sina skulder i 20 år. Men hon uppfyller inte Kronofogdens krav för att få skuldsanering. För henne skulle istället en avskrivning av skulderna vara en väg ut, men det är inte ett förslag politikerna tror på. Finansmarknadsminister Per Bolund (MP) besöker studion förklarar regeringens syn på skuldavskrivning som ett alternativ till skuldsanering. När vi ska till affären och handla ställs vi inför en mängd olika val och alternativ. Men vad grundar sig våra val av frukostbröd, flingor och kaffesort på? Erik Wästlund, lektor i psykologi vid Karlstad universitet, gästar Plånboken och berättar om helt ny forskning som tittat på varför vi tar de beslut vi tar i affären. I Plånbokens serie om semester tittar vi närmare på hur vi har semestrat genom historien, med avstamp i 30-talets Sverige. När fick vi semester och varför? Mikael Nyman besvarar lyssnarnas pensionsfrågor.
06/01/201650 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-12-30 kl. 10.03

I veckans Plånboken ser vi tillbaka på konsumentåret 2015 som har fyllts av allt från varningar om bostadsbubblor till rekordstor givmildhet för att hjälpa människor på flykt från krig och terror. Med hjälp av Plånbokens experter, ekonomijournalisten Annika Creutzer och Råd och Röns chefredaktör Carina Lundgren, tittar vi på hur årets händelser har påverkat oss som konsumenter, våra plånböcker och spargrisar. Dessutom undersöker vi hur det gått för Maria som sålde sin lägenhet utan att förstå vad det innebar, Britt-Marie som inte kunde få stopp på sex-sms:en som kom till hennes mobil och Jonas vars efterlängtade semester blev förstörd av en epidemi av magsjuka. Hör dem och andra konsumenter som under året vänt sig till Plånboken för hjälp. Och så siar vi självklart om Plånboksåret 2016. Vad händer med privatekonomin nästa år om du är pensionär, förälder, student eller löntagare? Det, och mycket mer, hör ni i Plånbokens årskrönika.
30/12/201550 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-12-23 kl. 10.03

Julhandeln slår alla rekord och vi köar i timmar för att få shoppa loss i nyöppnade gallerior. Men samtidigt höjs röster om att vi måste köpa mindre och att byta, låna och hyra har blivit nya stortrender. Plånboken undersöker två konsumtionstrender som finns idag och som blir extra tydliga i julruschen. I studion finns etnologen Agneta Lilja och reder ut begreppen. En tindrande gran, väldoftande hyacinter, speciell mat och vackert inslagna klappar alla fyller de våra hem med julkänsla. Men varför förknippar vi vissa saker med jul och andra inte? Eva Ossiansson, forskare i marknadsföring, pratar om julen som varumärkenas högtid och om julkänsla är någonting som går att sälja. Julblommor är för många en lika självklar jultradition som julklappar och skinka. Men hur bra är julblommorna för miljön? Och finns det alternativ till alla julstjärnor och amaryllis? Carina Lundgren ger tips på vad man ska tänka på i julklappshandeln och svarar på lyssnarnas konsumentfrågor.
23/12/201550 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-12-16 kl. 10.03

När Sara kommer hem en kväll gör hon en fasansfull upptäckt. Hennes kläder och skor är sönderklippta, sladdarna till husgeråden avklippta och TV-rutan krossad. Men försäkringsbolaget nekar henne ersättning, och menar att inbrottet inte täcks av hemförsäkringen, eftersom hon inte kan bevisa att det faktiskt är någon som har gjort ett inbrott. Så när räcker en hemförsäkring? Och hur mycket ska försäkringstagaren egentligen kunna bevisa när ett inbrott sker? Försäkringsexpert Gunnar Olsson gästar studion. December är en av årets dyraste månader med klappar, kalas, tillställningar och resor. Men hur mycket får julen kosta? Och hur överlever man när helgerna är över och plånboken ekar tom? Privatekonom Ingela Gabrielsson ger sina bästa tips. Presentkort är en lättköpt gåva, men kan lätt bli liggandes i byrålådan och hittad först när giltighetstiden går ut. Hur mycket tjänar företag på det? Margareta Brattström svarar på lyssnarnas rättsliga frågor.
16/12/201550 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-12-09 kl. 10.03

I år har det kommit fler ensamkommande flyktingbarn än någonsin till Sverige. Alla har de rätt till en god man som bland andra viktiga uppgifter ska sköta barnens ekonomi. Det innebär bland annat att ansöka om bidrag från Migrationsverket och se till att barnet har det som behövs - vinterjacka, skor och mediciner. Men på flera håll i landet får barnen vänta i flera månader på en god man och med det den hjälp de har rätt till. Barnombudsmannen Fredrik Malmberg och Hillevi Larsson (S) besöker studion. Angus Deaton, årets nobelpristagare i ekonomi, forskar om konsumtion och fattigdom. Plånboken har träffat honom och bland annat pratat om vad Deaton vill konsumera för de 8 miljoner som han får i prispengar. Vi handlar mycket second hand, både kläder, möbler och prylar. Hur kommer det sig att vi inte längre klagar på lukten av gammalt utan ser på de äldre tingen som trendiga? Plånboken tar hjälp av bland andra vintagefantasten Elsa Billgren för att förstå vår vurm för vintage. Anna-Karin
09/12/201550 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-12-02 kl. 10.03

I dag finns det mängder med fondbolag och finansiella rådgivare som gärna hjälper de som vill se sina slantar växa. Ofta sägs att rådgivningen är gratis, men i själva verket kan fondbolagens avgifter komma att äta upp en del av spararens vinst. Dessutom får rådgivarna inte sällan provision för de fonder de säljer till oss. Malin Omberg från Finansinspektionen besöker Plånbokens studio och berättar varför man nu vill få stopp på provisionssystemet. Kristina Schultz examensarbete på Konstfack bestod i ett experiment där hon och hennes familj valde att slänga ut alla saker i hemmet för att se vad de egentligen behövde för att kunna leva. I Plånbokens studio berättar hon om upplevelsen och hur familjen lever i dag. Många husägare väljer att installera bergvärme, både av ekonomiska och miljömässiga skäl. Men för det krävs att hemkommunen först utreder hur marken ser ut under huset. För handläggningen tar kommunen betalt, men hur mycket kan variera stort beroende på var du bor. Plånbokens
02/12/201550 minutes 1 second
Episode Artwork

Plånboken 2015-11-25 kl. 10.03

När paret Walman skulle köpa ny bil letade de länge och fastnade till slut för en begagnad bil. De tog bilder på bilen och betalade nära 20 000 kronor i handpenning. Men när de kom tillbaka för att hämta bilen så upptäckte de att något hänt, bilen var skadad och såg ut att ha varit med om en krock. Men bihandlaren nekade och ville ha betalt för bilen. Konsumentverkets expert på fordon och konsumenträtt, Ulf Stefansson, besöker Plånboken. Brister i EU:s lagstiftning gör att farliga kemikalier riskerar att slinka igenom systemet. Hur ska vi som konsumenter då veta vilka produkter som innehåller farliga ämnen och inte? Linda Molander, aktuell med en avhandling i ämnet, besöker Plånboken.Vi svenskar köper flest kokböcker i världen och i år ges fler titlar ut än någonsin. Men samtidigt är vi för stressade för att laga mat. Så vad beror kokbokshysterin på? Plånbokens expert på pensioner, Mikael Nyman, svarar på lyssnarfrågor.
25/11/201549 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-11-18 kl. 10.03

Om ett par veckor måste Maria, 84, flytta ut från sin bostadsrätt. Men hon vet inte var. Efter att under ett par år funderat på att sälja sin lägenhet, och låtit en mäklare värdera den, blev hon i somras kontaktad av mäklaren. Maria som är svårt sjuk mådde riktigt dåligt den här dagen, men mäklaren insisterade på att lägenheten skulle visas samma eftermiddag. Efter visningen visade mäklaren ett färdigskrivet kontrakt där köparen redan skrivit under. Maria kände sig pressad att skriva på, trots att hon inte förstod innebörden av kontraktet och inte har någon annanstans att bo. Fredrik Kullman, utvecklings- och försäljningschef på Skandiamäklarna och Eva Westberg, Fastighetsmäklarinspektionen, besöker Plånboken. Åke Dalhquist från UC berättar i Plånbokens studio vad det innebär att vara kreditvärdig och vad som kan göra att du inte får ett lån. Ofta när vi betalar i butik så får vi frågan om vi är medlemmar, och om inte, vill vi möjligtvis bli det? Men frågan om vi egentligen tjänar n
18/11/201550 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-11-11 kl. 10.03

Vad skulle ett borttagande av ränteavdraget innebära för dig och hur påverkar krav på amortering en person som vill in på bostadsmarknaden? Plånbokens expert Annika Creutzer medverkar i programmet. Grönsaksdisken ser i stort sätt likadan ut oavsett årstid. Du kan få tag på blåbär och päron året om, men hur kan du handla och äta mer ekonomiskt och mer klimatsmart? Linus Källander, talesperson för tankesmedjan Dyrare mat gästar studion. Varje år utmäts och säljs en mängd olika bostäder och saker av Kronofogden, men vad innebär detta och vad ska man tänka på när man ska handla på exekutiv auktion. Plånboken reder ut. Lyssnarfrågor om försäkringar Plånbokens expert på försäkringar, Mats Sjögren svarar på. lyssnarfrågor
11/11/201550 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-11-04 kl. 10.03

I flera månader har Britt Marie fått ta emot otrevliga sex-SMS från sajten SMS-dejta till sin telefon mot sin vilja och trots att hon har gjort allt hon kan för att få stopp på meddelandena genom att skicka STOPP till olika telefonnummer och polisanmält företaget som ligger bakom så fortsätter de snuskiga inviterna komma till hennes telefon Axel Tandberg från DM-nämnden medverkar i studion. Jane Olsson, kvinnan bakom klädbutiken Swopshop . årets vinnare av konsumentpriset Blåslampan gästar programmet och pratar om återbruk, byteshandel och hur hon kom på idén med en klädbytarbutik i Malmö. Samtidigt som storbankerna presenterar stora vinster och höga VD-löner är det flera som letar efter alternativ till dessa och genom att jämföra med mindre låneinstitut och banker som drivs på alternativa sätt och det finns mycket att tjäna om man är beredd att dela upp sina tjänster. Margareta Brattström svarar på lyssnarnas frågor.
04/11/201550 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-10-28 kl. 10.03

De alkoholfria alternativen blir allt fler och allt populärare. Men kan man lita på vad restauranger och Systembolaget serverar och säljer? Ett samhälle som är inställt på konsumtion och ett belöningssystem i hjärnan är två av de saker som gör att vi köper saker vi inte behöver, det hävdar journalisten och författaren Katarina Bjärvall som har skrivit boken YES! - därför köper vi det vi inte behöver. Katarina gästar plånbokens studio. Felaktig hantering av det farliga ämnet asbest som finns i våra hus kan leda till allvarliga och också dödliga sjukdomar, men trots det finns en stor okunskap kring hur asbest ska tas omhand. Plånboken reder ut vad som gäller. Annika Creutzer svarar på lyssnarnas frågor kring privatekonomi.
28/10/201550 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-10-21 kl. 10.03

Allt fler handlar saker på nätet och det blir allt vanligare att vi shoppar över landsgränserna, men vad har du för rättigheter när köpet inte blir vad det tänkt? I takt med att allt fler streamingtjänster för tv-serier och film tillkommer så ökar också en marknad för kostnadsfria tjänster med de senaste filmerna. Är dessa sidor lagliga och hur ska jag tänka för att inte bryta mot några lagar när jag kopplar upp, loggar in och kopplar av? Sanna Wolk, forskare i immaterialrätt vid Uppsala universitet gästar studion. Varje dag matas vi av reklam via internet, men gränserna för vad som är betalda inlägg och egna tankar suddas ut. Marknadsföringslagen som ska skydda oss från smygreklam kallas omodern och detta utnyttjas av alla de bloggare som tjänar pengar på att ladda upp bilder med dolda reklambudskap. Vad gäller och vad kan jag göra för att undvika att bli påverkas? Plånbokens expert på pensioner, Mikael Nyman svarar på lyssnarfrågor.
21/10/201549 minutes 38 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-10-16 kl. 02.02

Smittsam magsjuka på hotellet i Bulgarien förstörde semestern. Men resebolaget Ving fyllde bara på med nya resenärer som inte fick någon information om kräkviruset. Tvättkorgar som snabbt blir överfulla och tvättmaskiner som snurrar både natt och dag. Hur bra är vårt eviga tvättande egentligen? hygienprofessor Marie Louise Danielsson Tham lär dig att tvätta rätt. Många vill gärna ha egen bil men tycker det är för dyrt att äga en, men det finns alternativ till ägandet: Privatleasing, hyrbil eller bilpool vad passar bäst och vad ska man tänka på? Så ställer vi oss frågan om det är okej att pruta på resan i fjärran länder? Programledare är Pia Fridén
16/10/201550 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-10-07 kl. 10.03

Ett tandläkarbesök kan bli en dyr affär om det vill sig illa, men i dag tillämpas inte samma högkostnadsskydd som för sjukvården. Varför måste det vara så dyrt och hur ska man tänka som patient om man inte har råd? Bengt Germundsson (KD) i studion. Hur människor avbildas i marknadsföring påverkar konsumenternas reaktioner, visar Hanna Berg vid Handelshögskolan i Stockholm i sin färska doktorsavhandling. Hon är gäst och besöker Plånbokens studio. Det är inte ovanligt att nyblivna föräldrar får en eller flera kassar med sig hem från BB med reklam och erbjudanden. Vissa barnmorskemottagningar lämnar också ut produkter och erbjudanden till de blivande föräldrarna, redan innan barnet är fött. Vilka företag hamnar i kassarna och varför? Plånbokens expert Mats Sjögren svarar på lyssnarnas frågor.
07/10/201550 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-09-30 kl. 10.03

I dag vill allt färre bankkontor hantera kontanter. För kunder som vill ha pengar i handen blir den vanliga bankomaten därför viktig. Men vad händer när något går fel? Plånboken har träffat Mitchelle som försökte ta ut 5000 kronor. Banken drog pengarna från hennes konto, men ur bankomaten kom inga pengar. Johan Nilsson från Bankomat AB besöker studion. Intresset för att handla ekologisk mat ökar allt mer. Och det gör även utbudet. För att vi ska kunna skilja ekologiska varor från andra är de märkta på olika sätt. Men det finns flera olika märken och alla betyder inte samma sak. Hur ska vi till exempel kunna veta om en ekologisk produkt från USA betyder samma sak som en svensk vara med ekomärkning? Lena Wallin från Livsmedelsverket kommer till Plånbokens studio och berättar hur vi ska tänka när vi handlar ekologiskt. För att kunna se de tv-kanaler vi vill, träna på gymet och prata i vår mobiltelefon måste vi ingå ett avtal med företaget som levererar en tjänst eller produkt till oss.
30/09/201550 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-09-23 kl. 10.03

För ett par år sedan infördes acceptpriser på bostadsmarknaden för att förhindra mäklare från att sätta så kallade lockpriser på bostadsrätter och villor. Men det senaste året har skillnaden mellan det accepterade priset och slutpriset återigen ökat. Vad innebär det för den som ska köpa bostad och varför ser det ut så här? Josefine Uppling från Mäklarsamfundet medverkar i studion. I regeringens budget som presenterades i veckan satsas mer än tidigare på att stärka konsumenters rättigheter. Sammanlagt 18 miljoner kronor fördelas över olika myndigheter och organisationer som på olika sätt arbetar för att upplysa och hjälpa konsumenter som hamnat i svårigheter. Jan Bertoft, generalsekreterare på Sveriges Konsumenter, analyserar satsningarna. När vinlistan kommer in på krogen är det inte lätt att veta vad som egentligen står där. Som gäster presenteras vi allt från husets vin till dyrare och bättre alternativ. Men frågan är hur lönsamt det egentligen är att dricka husets vin? Plånboken
23/09/201550 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-09-16 kl. 10.03

För många konsumenter är det i dag vardag att obehindrat röra sig mellan olika länder och kontinenter. Vi shoppar och handlar saker som vi sedan tar med oss till hem eller på nästa resa. Men vad händer om det man köpt i ett land går sönder i ett annat? Carl-Johan Petris dotter Ella, 12 år, hade sparat till en egen dator. Hon köpte den i Sverige men tog den sedan med sig till Belgien där familjen är bosatt under ett par år. Jolanda Girzl från Konsument Europa på Konsumentverket besöker Plånbokens studio. Intresset för vad vi stoppar i oss är stort. Det ska vara ekologiskt och närodlat. Men hur bra koll har vi egentligen på maten vi äter och hur den produceras? Skrämmande lite menar författaren och journalisten Ann-Helen Meyer von Bremen. Hon har just kommit ut med boken Makten över matkassen. Fakturaavgifter, flyttavgifter, startavgift och avslutningsavgift. Plötsligt betalar vi hundratals kronor i små avgifter utan att egentligen tänka på varför. Hur många extra avgifter har företag
16/09/201550 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-09-09 kl. 10.03

För den som inte betalar sina räkningar i tid kommer påminnelseavgifter som en självklar följd. Men företagen får inte begära hur mycket som helst i extra avgift, det är reglerat i lagen. Men de reglerna gäller inte för staten. Ett exempel på det är trängselskatten som finns i Stockholm och Göteborg. Folke Fredriksson åkte en gång förbi en betalstation i Göteborg, utan att själv lägga märke till det, när räkningen kom var han bortrest och fick genast en straffavgift på 500 kr. Plånbokens studio gästas av Hannah Bergstedt, ledamot i riksdagens skatteutskott för socialdemokraterna och Rasmus Ling, miljöpartistisk ledamot i riksdagens skatteutskott. Den senaste tiden har svenskarna slagit rekord i givmildhet för att hjälpa människor på flykt undan krig och terror. Men hur kan vi som ger veta att pengarna verkligen gör nytta? Plånboken besöks av Maria Ros Jernberg, generalsekreterare på Frivilligorganisationernas insamlingsråd och Petra Kauraisa, en av initiativtagarna till "Vi gör vad
09/09/201550 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-09-02 kl. 10.03

De pensionärer som har det sämst ställt kan i dag få ett bostadstillägg för att klara hyran. Den första september höjdes maxbeloppet från 4990 kronor i månaden till 5090 kronor. Men nu riktas kritik mot regeringen för att höjningen är alltför låg. Plånboken har träffat Magda Hannegård, 81, som kallar höjningen för "löjlig".Plånbokens studio besöks av socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (s) och Christina Rogestam, ordförande i SPF Seniorerna. Plånbokens studio besöks också av Elias Nordling, redaktör på tidskriften Mobil, som berättar vad vi kan förvänta oss av höstens nya mobiltelefoner och vi ställer oss frågan om det är rimligt att behöva köpa en ny. När vi kommer in i en butik så möts vi förr eller senare av ett butiksbiträde. Men det många kanske inte tänker på är att den person vi möter i butiken inte sällan gått utbildningar i hur hen ska bemöta oss för att vi på alla tänkbara sätt ska känna oss bekväma, och självfallet handla ännu mer. Det senaste i serviceväg är att
02/09/201550 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-08-26 kl. 10.03

Hans anlitade ett stort byggvaruhus som totalentreprenör för renoveringen av hans badrum, men efter en rad felaktigheter i byggprocessen där totalentreprenören anlitat underentreprenörer som i sin tur har anlitat andra underentreprenörer står han nu med ett badrum där fullständiga viktiga intyg saknas och där familjen varken vågar använda golvvärme eller handdukstork pga osäkerhet kring el-installationer i nybygget. Vi tvättar våra kläder för ofta och i fel temperaturer. Det hävdar Marie-Louise Danielsson-Tham professor på Örebro universitet som gästar programmet för att prata tvätt, baciller och slitage. Kvalitet är något som många vill komma åt, men vad definierar begreppet och vad ska man titta efter? Hur överklagar jag ett arv i ett annat land? Plånbokens expert Margareta Brattström svarar på lyssnarfrågor om testamenten, arv och fastighetsfrågor.
26/08/201550 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-08-19 kl. 10.03

Plånboken tittar närmare på vad vi betalar för våra fyrfota vänner och träffar Berit vars premie för sin tvååriga Berner sennenvalp ökade kraftigt från ett år till ett annat. Vad är moraliskt ok att ta betalat för en hunds försäkring och vad kan man göra som hundägare? Familjejuristen Susanne Edebäck gästar studion och ger tips på vad du ska tänka på för att undvika problem. Allt fler privatpersoner hör av sig till polisen efter att de fått ta emot påhittade fakturor. Men vad innebär det när ett företag hotar med att dra dig och din skuld för utmätning hos kronofogden och hur rädd ska man vara för detta inte alls speciellt rädd enligt polisen. Plånboken reder ut vad som gäller och vad som händer med en påhittad skuld och ger tips på hur du ska agera när hoten riktas mot dig. Plånbokens expert Annika Creutzer svarar på lyssnarnas frågor om privatekonomi.
19/08/201550 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-08-12 kl. 10.03

Drömresan som blev en mardrömssemester Det som var tänkt att bli en solresa med lata dagar i en solstol förvandlades över en natt till en chartermardröm med flera fall av magsjuka i familjen och ambulansfärder. Maja Lindstrand, jurist från Konsumentverket och Barbro Holmberg, informatör från Ving medverkar i studion. Hur påverkar en skuldsättning och skammen över att inte ha tillräckligt med pengar möjligheterna att söka och få jobb en nyckel till ett självständigt liv. Malin Engstedt från Temagruppen Unga I Arbetslivet är gäst. Mattias och Lovisa ska gifta sig om ett år och nu är det dags att sätta en budget för att spara ihop tillräckligt med pengar till dagen med stort D, men hur gör man för att nå sitt mål? Plånboken reder ut och hjälper till. Plånbokens expert på pensionsfrågor svarar lyssnarna.
12/08/201549 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-08-05 kl. 10.03

Munskölj, pensionspassion och pruta Reducera bakterier, motverka plack, skydda tandköttet, motverka tandsten och motverka hål  - munskölj med flour är något som tandläkare rekommenderar oss att använda men kan verkligen ett munskölj hålla vad som utlovas i reklamen, kan det utföra en rad olika saker i din mun? Troligen inte, enligt forskare och experter. RO Elisabeth Trotzig samt Christin Holm Gatica från Sveriges Konsumenter medverkar. Bång Berit Norén har jobbat med pensioner i hela sitt yrkesverksamma liv och detta fortsätter hon med även i livet som pensionär själv. Vad driver henne och varför är detta med pensioner så pass krångligt för oss att förstå? Plånboken försöker reda ut när det är dags att ta fram förhandlingsmetoderna, men också om det alltid är bra att pruta när du som förhållandevis rik åker till ett fattigare land till exempel, hur ska man tänka då? Carina Lundgren svarar på lyssnarnas frågor om bytesrätt och installationer av kaminer.
05/08/201550 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-07-29 kl. 10.03

Om du som konsument hamnat i en tvist med exempelvis en mobiloperatör eller en butik kan du vända dig till ARN, Allmänna reklamationsnämnden, för att få rätt. Det gör drygt 11 000 svenskar varje år. Men trots att ARN bedömer att en tredjedel av de som anmäler har rätten på sin sida så är det hundratals företag som varje år struntar helt i ARNs beslut. För beslutet är inte bindande, utan enbart en rekommendation. ARN har nyligen utretts och regeringen har lämnat ett lagförslag på hur ARN ska jobba i framtiden. Men i det står att besluten fortsatt ska vara en rekommendation, och inte bindande. Konsumentminister Per Bolund besöker Plånbokens studio. Enligt en ny studie av Läkemedelsverket kan drygt var tredje svensk tänka sig att köpa receptbelagda läkemedel på nätet, utan recept. Men det är inte helt riskfritt säger veckans gäst Marie Kerttu, utredare på Läkemedelsverket. Barnkläder för tjejer och killar är ofta olika stora, trots att det står samma storlek på lappen. Hur kan det här
29/07/201550 minutes
Episode Artwork

Plånboken 2015-07-22 kl. 10.03

I denna reprissändning av Plånboken i P1, från våren 2015, handlar det om att vardagliga saker som att åka tåg, köpa teaterbiljetter på internet eller gå på café inte är någon stor grej för dom flesta. Men har du en funktionsnedsättning kan det vara svårt, och ibland omöjligt. Vid årsskiftet kom en skärpning av diskrimineringslagen så att den skulle tvinga till exempel butiksägare att öka tillgängligheten för människor med funktionsnedsättningar. Lisa Burden från Svensk Handel är med i studion. Kan man beskriva vad pengar r på en dramatenscen? Det har Kungliga Dramaten i Stockholm gett sig in på då de valt att tolka ett antal krönikor från journalisten Andreas Cervenka på Svenska Dagbladet och det är ingen positiv bild som spelas upp. Det har nu gått fem år sedan 50-öringen försvann, men ändå envisas handeln med att ta betalt i ören. Behovet av att dela in kronan i ören finns uppenbarligen kvar, men i många fall används det som en psykisk marknadsföring från butikens sida. Plånbok
22/07/201550 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-07-15 kl. 10.03

I denna repris av Plånboken, från våren 2015, handlar det om lockande reklam som erbjuder dig att ta ett lån och lev loppan för pengarna utan att varken amortera eller betala ränta låter inte det lite för bra för att vara sant? Men det är ungefär så som banker och kreditinstitut lockar pensionärer att belåna sin bostad helt riskfritt och utan att hamna i skuldfällan. Men seniorlånen är mycket dyrare än vanliga lån och pensionsmyndigheten menar att det finns risker med lånen som i slutänden kan bli en dyr historia. 70-åriga Karl Örjan Norheden har fått flera erbjudanden om seniorlån. Lennart Grabe, vd för kreditinstitutet Svensk Hypotekspension svarar på frågor i studion. Att bråka om pengar med sin partner är vanligt och dessutom tärande för relationen. Till terapeuten Karin Nordlander kommer många par som inte kan samsas om ekonomin. I Plånboken berättar hon om varför vi så ofta bråkar om pengar och att problemen inte alltid är så ytliga som man kan tro. Med ny teknik kan nu föret
15/07/201550 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-07-08 kl. 10.03

De senaste åren har det gjorts en hel del för att öppna upp informationen kring räntan du betalar för ditt lån. Svenska Dagbladets initiativ räntekartan är en sådan och flera krav ställs nu också från Finansinspektionen. Åsa Thalén, avdelningschef på finansinspektionen medverkar i programmet. Organisationen Gröna Bilister arbetar för att vi ska kunna se ursprungsland på drivmedlet vi tankar bilen med. Per Östborn är gäst i studion. I sista delen av Plånboken i P1:s sommarserie om semestern tar vi upp dagens resande där internet har öppnat upp helt nya möjligheter kring hur vi bokar flyg, tåg och boende. Det är också mer vanligt att semestern inte bara innebär att man ligger still i en solstol utan att vi är mer aktiva där huvudsyftet för en semesterresa kan vara en konsert, festival eller en bra restaurang. Vi blickar också in i framtiden och pratar med mannen som bokat semesterresa till rymden. Mikael Nyman svarar på lyssnarnas frågor.
08/07/201550 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-07-01 kl. 10.03

60 000 sparare måste nu välja att flytta sina pengar då Riksgälden nu börjar att avveckla sin bankverksamhet. Vad ska man nu välja och hur vet man att pengarna som sätts in behåller sitt värde? Fredrik Nordqvist från Konsumenternas Bank- och finansbyrå gästar studion. Vi är vana med att grönskas- och fruktdisken i matbutiken ska bestå av godsaker med perfekt form, färg och storlek, men våra höga krav gör att mängder av frukt och grönt slängs redan innan de når oss konsumenter. Hur mycket slängs, varför och vad kan vi konsumenter göra för att få till en förändring? Louise Ungerth från Konsumentföreningen Stockholm gästar. I Plånbokens andra del i sommarserien som tar upp vår semesters historia går vi från industrialiseringens 50-tal då allt fler lägger allt mer pengar på den lediga tiden och semestern, detta som ledde till 60-talets charterresande och dess framgångssaga. Från Mallorca till allt fler destinationer där man festade, åt och drack glatt och hur var det med det svenska
01/07/201550 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-06-24 kl. 10.03

Företaget med säte i Danmark hävdar att de jobbar för kända svenska företag och lurar konsumenter att svara på en marknadsundersökning med fina erbjudanden om elektronik till bra priser, men efter ett tag dras ytterligare pengar från kontot. Plånboken uppmärksammar företaget PointWorld. Maria Wiezell från Sveriges konsumenter och Anders Olofsson från Polisen i studion. Livsmedelsverket ger sig ut i matbutikerna för att samla in produkter till den stora Matkassemätningen som ska visa vad som finns i det vi äter. Toxikolog Per-Ola Darnerud gästar. Del ett i Plånbokens sommarserie om semesterns historia. Plånbokens expert på privatekonomi Annika Creutzer svarar på lyssnarfrågor.
24/06/201550 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-06-17 kl. 10.03

Trots regelförändringar som tillsatts för att göra det lättare att flytta dina pensionsförsäkringspengar så är det en rad avgifter som gör att många avstår. Vid årsskiftet höjde flera försäkringsbolag avgifterna för dig som vill byta till ett annat bolag, något som gjort att flera av Plånbokens lyssnare reagerat. Nu är det datamängden som avgör hur mycket du får betala vilket gör resor till utlandet extra känsliga då kostnaderna lätt kan springa iväg. Vad gäller och vad ska man tänka på när man ska ut och resa? Telekområdgivarnas Mattias Grafström gästar programmet och tipsar. Den senaste tiden har en rad alternativ till att äga sin bil dykt upp och det finns flera sätt att slippa tråkiga avgifter som försäkring, skatt och parkeringsavgifter. Privatleasing, hyrbil eller bilpool vad passar bäst och vad ska man tänka på? Plånbokens expert på försäkringar svarar på lyssnarnas frågor.
17/06/201550 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-06-12 kl. 02.02

Ordinarie Plånboken utgår vecka 24 på grund av partiledardebatt i riksdagen. Därför sänder vi ett specialprogram med det bästa från våren 2015. Hör om ombildande till bostadsrätt från hyresrätt, din rätt när det blir fel hos frisören och vad du ska tänka på när du ska köpa sommarhus och teckna reseförsäkring. Programledare är Pia Fridén.
12/06/201550 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-06-03 kl. 10.03

Kamerautrustade drönare har gått från att vara ett effektivt redskap i krig och för proffsfotografer till var mans egendom, men regler kring hur de får användas och vad som får filmas är många. Vilken information får man från hobbybutiken och vad ska man tänka på om man ska ut och fota och flyga? Dyra väskor, glimrande diamanter och ädla stenar lyxkonsumtionen är något som funnits i samhället sedan en lång tid tillbaka, men för vem har den funnits och hur har vår syn på onödigt kostsamma vanor förändrats? Paula von Wachenfeldt gästar programmet och pratar om lyx. Allt fler tjänster har kommit där man erbjuds att storhandla på nätet. Varorna körs sedan hem till dig. Enkelt och smidigt, men vad får du betala för bekvmligheten? Plånboken jämför olika stt att veckohandla hur mycket kostar det? Mikael Nyman, expert på pensionsfrågor svarar på lyssnarnas funderingar.
03/06/201550 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-05-27 kl. 10.03

Hans-Eric och hans fru bestämde sig för att lägga om golvet och använde en firma de fick rekommenderad av grannarna. De använde nästan hela sitt ROT-avdrag på drygt 90 000 kr. Men efter att jobbet var klart sa Skatteverket nej till utbetalning av ROT-avdraget på grund av den dokumentation firman skickat in om arbetet. Nu kräver firman paret på pengarna och har gått till Kronofogden. Livet efter döden Plånboken i P1 sänder från Seniordagen i Kungsträdgården (inspelat från dagen före sändning) med livepublik. Programmets privatekonomiska expert Annika Creutzer intervjuas om vad som händer med ekonomin när livspartnern dör, och hur man kan förbereda sig innan det händer. Tullen Vad ska man tänka på inför semestern när det gäller att shoppa utomlands. Är det olika regler för EU och andra länder? Vad kan göra att du fastnar i tullen? Plånbokens expert Margareta Brattström på familjerätt och arv svarar på lyssnarfrågor.
27/05/201550 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-05-20 kl. 10.03

Mikael är en av alla dem som lever med en betalningsanmärkning. För honom gjorde en sjukhusvistelse, bristande kommunikation och lite slarv att han fick anmärkningen. De tre räkningarna han inte betalade i tid var bara småsummor. Men konsekvenserna blev större än han någonsin kunnat drömma om. Under tre års tid blev han tvungen att leva utan betalkort, han kunde inte flytta och inte ens hyra en bil eller skaffa tv-kanaler. I studion diskuterar Lisabeth Persson från Insolvens och Eva Sonidsson, socialdemokratisk riksdagsledamot i civilutskottet. När grönskan är som vackrast stressar många av oss runt på roliga men ibland dyra tillställningar. En ny klänning till bröllopet, en tågbiljett till studentmottagningen och presenter till barnens lärare. Dessutom kanske det förväntas att vi deltar i en dyr svensexa eller bidrar till det nydöpta barnets sparkapital. Måste vi ruinera oss för att få delta? Vad är ok och inte? Mats Danielsson, expert på vett och etikett, reder ut vad som är ok oc
20/05/201550 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-05-13 kl. 10.03

Vi äter gärna ekologiskt, sopsorterar och producerar egen el. Men samtidigt konsumerar vi smartphones, paddor och laptops i rasande fart utan att tänka så mycket på konsekvenserna. Mer hur ska vi göra om vi vill köpa miljömärkt och rättvisemärkt bärbar elektronik? Är det ens möjligt? I studion diskuterar Klas Elm, Elektronikbranschens VD och Therese Jacobsson från Greenpeace. Nästan varje vuxen svensk har i dag pengar i en fond, och tillsammans har vi 3000 miljarder kronor placerade. I den nya boken Sammansvärjningen avslöjas att storbankerna lurar oss medvetet för att tjäna pengar på våra sparpengar. Ekonomijournalisten och författaren till boken, Joel Dahlberg, besöker studion. I dag ska vi konsumenter göra allt mer själva. Det kan handla om allt från att köpa tågbiljetter till att ta sig in på gymet som saknar personal eller köpa hamburgare via en automat. Men vem tjänar på den här utvecklingen egentligen, är det verkligen vi konsumenter? Plånbokens försäkringsexpert Gunnar Olsso
13/05/201550 minutes
Episode Artwork

Plånboken 2015-05-06 kl. 10.03

Om du som konsument hamnat i en tvist med exempelvis en mobiloperatör eller en butik kan du vända dig till ARN, Allmänna reklamationsnämnden, för att få rätt. Det gör drygt 11 000 svenskar varje år. Men trots att ARN bedömer att en tredjedel av de som anmäler har rätten på sin sida så är det hundratals företag som varje år struntar helt i ARNs beslut. För beslutet är inte bindande, utan enbart en rekommendation. ARN har nyligen utretts och regeringen har lämnat ett lagförslag på hur ARN ska jobba i framtiden. Men i det står att besluten fortsatt ska vara en rekommendation, och inte bindande. Konsumentminister Per Bolund besöker Plånbokens studio. Enligt en ny studie av Läkemedelsverket kan drygt var tredje svensk tänka sig att köpa receptbelagda läkemedel på nätet, utan recept. Men det är inte helt riskfritt säger veckans gäst Marie Kerttu, utredare på Läkemedelsverket. Barnkläder för tjejer och killar är ofta olika stora, trots att det står samma storlek på lappen. Hur kan det här
06/05/201550 minutes
Episode Artwork

Plånboken 2015-04-29 kl. 10.03

Sedan 2009 är det möjligt att söka ett statligt stöd för den som vill sätta solpaneler på taket och producera egen el. Men ansökningstiden är längre än ett år och pengarna räcker inte till alla. Samtidigt har intresset för att producera el ökat bland svenskarna, både av ekonomiska och miljömässiga skäl. Är det ens någon idé att ansöka om stöd och hur dyrt blir det annars? I studion finns Andreas Gustafsson från Energimyndigheten och Johan Öhlander, styrelseordförande för Solkompaniet. I dagarna startar ett ekonomiskt experiment med flera familjer i SVT i den nya serien Låna för livet. En av de privatekonomiska coacherna i programmet, Claes Hemberg, svarar på hur familjerna klarar sin ekonomi när räntorna chockhöjs och amorteringskrav blir verklighet. I butikerna kan man allt oftare se ett latare alternativ av matvaror. Hackad sallad i påse, färdigvispad pannkakasmet och strimlad blomkål till exempel. Varför är vi beredda att betala så mycket mer för att äta mat som någon annan fixat
29/04/201550 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-04-22 kl. 10.03

Skönhetsindustrin tjänar miljarder på vår fåfänga men branschen är fortfarande oreglerad. Det innebär att vem som helst får göra ingrepp och exempelvis spruta in botox och fillers i våra kroppar. Men om något går fel på vägen har du som konsument inga rättigheter i dag. Nadja hade förstorat sina läppar, men efter ett par veckor sprack de och innehållet började läcka ut. Studion besöks av Eva Nilsson Bågenholm på Socialdepartementet som utreder en eventuell framtida lagstiftning för skönhetsbranschen, och plastikkirurgen Ulf Samuelsson som driver att en reglering av branschen ska bli av. Veckans gäst är kognitionsvetaren Elin Helander som förklarar varför vår hjärna är så ointresserad av långsiktigt sparande och hur vi kan lura den att vilja bli mer ekonomiska. Dessutom möter vi Jennie Wiklund som sparat alla sina räkningar och avtal i en hög och inte orkat gå igenom hur de påverkar hennes privatekonomi. Plånboken hjälper till att minska hennes kostnader med flera tusen kronor per år
22/04/201550 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-04-15 kl. 10.03

Det nya amorteringskravet på bolån kan bli verklighet från och med augusti i år. Enligt Finansinspektionen, som står bakom kravet, kommer detta sannolikt att dämpa bostadsmarknaden. Men mäklare har i allmänhet motsatt uppfattning och menar att priserna kommer att stiga. Hur ska man tänka om man ska köpa en bostad? Är det bäst att göra det nu i vår, eller efter att de nya reglerna för amortering gått igenom? Plånboken möter Hjalmar och Anna-Clara som är på jakt efter en lägenhet. I studion reder privatekonomen Ylva Yngveson ut frågetecknen. Trots den pågående hälsotrenden i samhället så bryr sig en majoritet av oss inte om att läsa på livsmedel vad de innehåller eller hur nyttiga de är. Vi är mer intresserade av att det ska smaka gott. Det visar ny forskning från Plånbokens gäst Jonas Nordström, verksam vid Köpenhamns universitet. Matbutiker tjänar mer på vissa varor än andra och därför försöker handlarna att få oss att köpa just dem. Med olika knep i butiken ser de till att vi handl
15/04/201550 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-04-08 kl. 10.03

Sedan drygt tio år tillbaka finns en storleksstandard för kläder som de nordiska länderna och Tyskland har accepterat. Men standarden är bara en rekommendation och ingenting som butikerna måste följa. Därför ser det ändå väldigt olika ut i dag. Som konsument är det nästan omöjligt att veta vilken storlek du har utan att prova först, allt beror på vilken butik du handlar i. Men en ny gemensam europeisk storleksstandard på gång. Den som leder arbetet är Mikael Sandström, ordförande i CEN, Commité Europeen de Normalisation. Våren är högsäsong för sommarhusspekulanter, men priserna mellan olika hus varierar stort. Hur ska man kunna veta att man gör en bra affär? Studion gästas av Josefin Uppling, analyschef på Mäklarsamfundet och Stephan Fickler, byggnadsantikvarie från Svenska Byggnadsvårdsföreningen. Klassiskt, pop, hissmusik eller rock. Den musik du får lyssna på under ditt besök i en butik är till för att du ska handla ännu mer. Musikens tempo kan avslöja om butiksinnehavaren vill
08/04/201550 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-04-01 kl. 10.03

Johan skulle värdera sin nyinköpta bil på nätet för att se om han gjort ett bra köp. Han surfade in på sajten autopriser.net och klickade i sina uppgifter. Att det kostade pengar framgick på sidan, men på ett mycket diskret sätt. När han upptäckte kostnaden på 75 euro försökte han ångra sitt köp, men det visade sig omöjligt. Till Konsumentverket har det kommit in 200 anmälningar mot företaget. Ulf Stefansson, jurist på Konsumentverket, berättar vilka rättigheter och skyldigheter vi har som konsumenter vid den här typen av köp. Under påskhelgen beräknar Svensk Handel att vi ska konsumera livsmedel och godis för 7 miljarder kronor. Hur blev vi sådana mat och godisfrossare just till påsk? Måltidsforskaren Richard Tellström tar oss tillbaka i tiden och fram till idag. Sedan hälsoriskerna med socker uppmärksammats allt mer har vi fått flera alternativ i handeln, som björksocker och stevia. Men de är betydligt dyrare och vad vet vi egentligen om dem? Plånbokens konsumentexpert Carina Lund
01/04/201550 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-03-25 kl. 10.03

Lanthandlarna blir allt färre i Sverige och det är inte längre en självklarhet att kunna promenera till affären för att handla mjölk eller kaffe. Eftersom butiken är navet i ett litet samhälle så har lanthandelsdöden bidragit till att små orter fortare avfolkas. Plånboken har besökt småländska Fröseke där det en gång i tiden fanns fyra butiker. I dag ser det annorlunda ut. Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht intervjuas om landsbygdens framtid och kundernas eget ansvar att gynna de lokala butikerna. Nu är det dags att deklarera! Men hur ska man undvika att drabbas av panik det sista dygnet? Skatteverkets deklarationsexpert Kay Kojer besöker studion. Handlarna vill gärna få oss att handla så mycket som möjligt, och det gynnar par och familjer. Men singlar har sällan nytta av storpack och rabatter av typen köp tre betala för två. Varför är utbudet riktat mot flerhushåll, trots att singelhushållen är i klar majoritet i Sverige? Plånbokens pensionsexpert Mikael Nyman svarar på lyssnarfråg
25/03/201550 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-03-18 kl. 10.03

Att få ett lån när man kommit upp i pensionsåldern kan vara svårt och istället hänvisas man till dyrare varianter så som pensionärslån och hypotekslån, men är det rätt av bankerna att säga nej till en person som vill lån, trots att säkerheter till lånet finns i såväl fastigheter och aktiesparande? Diskriminering av äldre, anser Pensionärernas riksorganisation PRO - Svenska Bankföreningen hävdar att de bedömer kreditvärdighet hos äldre på samma sätt som de gör med andra kunder. 2015 års superkommunikatör är en 13-årig videobloggare. Hanna Berheim är PR-konsult och i plånbokenstudion möter hon Emma Wieslander från organisationen Sveriges Konsumenter som drivit projekt för att öka medvetenheten hos unga. Du går till frisören eller skönhetssalongen för att bli fin, men vad har du för rättigheter om det blir fult? Plånboken i P1:s expert Margareta Brattström svarar på lyssnarnas frågor.
18/03/201550 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-03-11 kl. 10.03

Att åka tåg, köpa teaterbiljetter på internet eller gå på café är kanske ingen stor grej för dom flesta. Men har du en funktionsnedsättning kan det vara svårt, och ibland omöjligt. Vid årsskiftet kom en skärpning av diskrimineringslagen så att den skulle tvinga till exempel butiksägare att öka tillgängligheten för människor med funktionsnedsättningar. Lisa Burden från Svensk Handel är med i studion. Kan man beskriva vad pengar r på en dramatenscen? Det har Kungliga Dramaten i Stockholm gett sig in på då de valt att tolka ett antal krönikor från journalisten Andreas Cervenka på Svenska Dagbladet och det är ingen positiv bild som spelas upp. Det har nu gått fem år sedan 50-öringen försvann, men ändå envisas handeln med att ta betalt i ören. Behovet av att dela in kronan i ören finns uppenbarligen kvar, men i många fall används det som en psykisk marknadsföring från butikens sida. Plånbokens expert på privatekonomi Annika Creutzer svarar på frågor från lyssnarna.
11/03/201550 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-03-04 kl. 10.03

När Jan Ryding skulle resa med sin fru till Costa Rica gick han in på nätet för att boka flygbiljetter. Men under bokningen gick något fel och han kom aldrig vidare till det sista steget i bokningen. Ett par dagar senare försöker han igen, och lyckas. Men snart upptäcker han ett mail i sin skräppost, som bevisar att det första köpet ändå gått igenom. Men Marginalen Bank vägrar att betala tillbaka pengarna för den första bokningen. Kan de verkligen göra så? Fredrik Nordquist jurist på Konsumenternas bank och finansbyrå besöker studion. I slutet av mars lanserar Konsumentverket, på uppdrag av regeringen, webbplatsen Hallå Konsument. Cathrin Lundvist, ansvarig på Konsumentverket, berättar om den nya tjänsten. Niclas Sturesson från Konsumentvägledarnas förening berättar att den nya webbplatsen lett till att flera kommuner beslutat att dra ner på sin egen konsumentvägledning, vilket är raka motsatsen till det Konsumentverket vill åstadkomma. Att resa utomlands är ofta mest förknippat med
04/03/201550 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-02-25 kl. 10.03

När Mia och hennes sambo skulle renovera badrummet anlitade de hantverkare som sa att jobbet skulle ta högst tjugo dagar. Men ännu i dag, 120 dagar senare är badrummet fortfarande inte klart. Eftersom det är parets enda badrum har de inte kunnat bo hemma sedan i oktober. I studion benar Konsumentverkets jurist Josephine Slotte ut vilka rättigheter du har när renoveringen går åt skogen. Ungefär 500 kilo avfall per person slängs i soporna och vi återvinner alldeles för lite för att avfallsberget ska minska enligt Naturvårdsverket. Karin M Ekström, professor på högskolan i Borås, berättar utifrån en ny forskaranatologi hur vi som konsumenter kan ta mer ansvar och minska vårt eget avfall. Hundratusentals svenskar som bor utomlands kommer att beröras av nya EU-regler kring arv som går igenom i augusti. I stället för hemlandets lagstiftning så kommer lagarna i det land där du är bosatt styra hur ditt arv kan fördelas. Plånbokens konsumentexpert Carina Lundgren svarar på lyssnarfrågor. <
25/02/201550 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-02-18 kl. 10.03

Ta ett lån och lev loppan för pengarna utan att varken amortera eller betala ränta låter inte det lite för bra för att vara sant ? Men det är ungefär så som banker och kreditinstitut lockar pensionärer att belåna sin bostad helt riskfritt och utan att hamna i skuldfällan. Men seniorlånen är mycket dyrare än vanliga lån och pensionsmyndigheten menar att det finns risker med lånen som i slutänden kan bli en dyr historia. 70-åriga Karl Örjan Norheden har fått flera erbjudanden om seniorlån. Lennart Grabe, vd för kreditinstitutet Svensk Hypotekspension svarar på frågor i studion. Att bråka om pengar med sin partner är vanligt och dessutom tärande för relationen. Till terapeuten Karin Nordlander kommer många par som inte kan samsas om ekonomin. I Plånboken berättar hon om varför vi så ofta bråkar om pengar och att problemen inte alltid är så ytliga som man kan tro. Med ny teknik kan nu företagen ta reda på vad vi gillar och skicka reklam direkt till våra mobiler, ibland precis när vi g
18/02/201550 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Plånboken Special 2015-02-13 kl. 02.02

I Plånboken special har vi satt samman några av våra bästa reportage från i höstas. Ett ständigt aktuellt ämne är telekombranschens kritiserade försäljningsmetoder. Plånboken ringer upp ett par av alla lyssnare som hört av sig efter att de tecknat nya abonnemang som de egentligen inte alls vill ha. Hur kommer det sig att så många av oss luras att köpa nya mobiler och surfplattor med upp till två års bindningstid? Mobilizera är den återförsäljare som fått flest anmälningar till Konsumentverket. Företagets vd Åsa Sundeman svarar på frågor i studion tillsammans med Telekombolagens näringspolitiska expert Åsa Frisell. Att låna i stället för att köpa är en tydlig trend och en reaktion mot konsumtionssamhället. Ida Högberg är en av dem som hakat på, hon lånar sina kläder i stället för att köpa. Just nu pågår utställningen Socker på Nordiska Museet i Stockholm. Forskaren och intendenten Ulrika Torell kommer till studion och berättar om hur vi blev sådana sockerätare. I dag är det vanligt a
13/02/201550 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-02-04 kl. 10.03

Att köpa sig en bostad kan förmodligen bli ditt livs dyraste affär och det kan också med tiden bli ett ekonomiskt klipp om bostaden stigit i värde när det är dags att sälja. Företaget Restate erbjuder hjälp när hyresrätter ska ombildas till bostadsrätter. Men Jacob, som bor i ett av husen där Restate jobbar med en ombildning, är kritisk. Han menar att företaget medvetet målar upp glädjekalkyler, då de själva tjänar stora pengar på om fastigheten ombildas. Kim Pedersen i Ljungby berättar om hur hans ekonomi kraschade efter att bostadsrättsföreningen han bodde i gick i konkurs. I Studion Jan Bjurfors, Restate, och advokat Clas Schumacher. Komikern Yvonne Skattberg berättar om sin nya föreställning Alla har råd som bygger på egna upplevelser av att jobba i en otrygg bransch som ensamstående mamma och inse att man är pank. Rättvisa är något som de flesta har en åsikt om. Är det rättvist att alla jobbar lika mycket och får lika mycket i lön till exempel? Ny forskning visar att vår syn
04/02/201550 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-01-28 kl. 10.03

Plånboken tar upp fallet med Sakarias som hade en tilläggsförsäkring till sin mobiltelefon, men de 899 kr hans vårdnadshavare betalat för skyddet visade sig vara som kastade i sjön då försäkringsbolaget friskrev sig ansvar om man blev av med mobilen utanför hemmet. Varför ska vi betala för en försäkring som inte gäller när olyckan är framme? Peter Northman från hemelektronikbutiken MediaMarkts försäkringsbolag Sure Thing medverkar i studion. Vad har nya sedlar för syfte och hur går man tillväga för att byta ut ett helt sedelbestånd. Projektledaren Leif Jacobsson från Riksbanken besöker studion. Ekonomiska krisen 2008 spred sig från USA och till resten av världen. I Sverige blev framförallt många småföretagare hårt drabbade, hör vår serie om ekonomiska kriser. Carina Lundgren svarar på lyssnarfrågor kring allt från att avsluta abonnemang till fakturaavgifter.
28/01/201550 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-01-21 kl. 10.03

Bedrägeriförsöken mot oss blir allt mer avancerade och professionella och nu slår sen internationella banken HSBC larm efter att allt fler hör av sig då bedragare använt sig av bankens namn för att lura till sig pengar. Hör paret som lockades med ett välformulerat brev med bankens logotyp på och ett löfte om ett arv, vilket visade sig vara en bluff och en dyrköpt läxa. Jacob König från konsumentorganisationen Sveriges Konsumenter gästar studion och presenterar deras nya tjänst för dig som vill spara pengar med gott samvete. Sverige kastades in i en kombinerad bank, finans, fastighets och budgetkris. När fastighetsbubblan sprack samtidigt som räntorna skenade drog mängder av privatpersoner på sig stora skulder. Andra delen av Plånbokens serie om ekonomiska kriser. Plånbokens expert på civilrätt, professor Margareta Brattström svarar på lyssnarnas frågor.
21/01/201550 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-01-16 kl. 02.02

Denna vecka utgår ordinarie Plånboken då P1 sänder partiledardebatt på onsdag förmiddag. På våra repristider sänds istället ett specialprogram med de bästa reportagen från hösten/vintern år 2014. Du hör bland annat: Varför vi samlar, vi har träffat samlare som berättar om drivkraften i att leta och hitta saker till sin samling. Spelbolagens aggressiva marknadsföring som drar till sig spelmissbrukare. Varför vi har åldersgränser på film och tv-spel? Hur den riktade reklamen på internet ökar och hur du kan skydda dig. Programledare är Pia Fridén.
16/01/201550 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2015-01-07 kl. 10.03

Vad har man rätt till som förälder när det gäller ens barns pengar på banken? Den frågan ställer sig Anders Karlsson i Linköping efter att han blivit nekad att göra förändringar i sin dotters fonder med hänvisning till att fullmakt krävdes av dotterns mor. Hur ska man tänka nr man ska spara till sina små och vad har banken för ansvar så att pengarna hanteras på rätt sätt? Eva von Scheele, förbundsjurist på Sveriges Kommuner och Landsting medverkar i studion. Antalet överskuldsatta i Sverige väntas slå rekord 2014 och möjligheterna att handla har aldrig varit större och lättare. Stefan Larsson och Hanna Carlsson från Lunds Universitet har undersökt vad vi vet idag kring överskuldsättning och konsumtionsmönster i det digitala samhället. Vi repriserar vår sommarserie som handlar om hur historiens ekonomiska kriser påverkat privatekonomin och samhället. Först ut är krisen på 1930-talet.
07/01/201555 minutes
Episode Artwork

Plånboken 2014-12-31 kl. 10.03

Konsumentåret 2014 vad minns ni av det och hur har det gått för Inger, Inga och Peter som bad Plånboken om hjälp och medverkat under året. Med hjälp av programmets experter ekonomijournalisten Annika Creutzer och Råd och Röns chefredaktör Carina Lundgren tar vi oss igenom ett år med historisk låg styrränta, aggressiva försäljare och val till Riksdag och EU. Detta tillsammans med programledare Pia Fridén och en bukett av konsumenter som hört av sig under året. Sänds 2014-12-31.
31/12/201455 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2014-12-26 kl. 00.02

När den ekonomiska föreningen Lärarnas Inköpscentral gick i konkurs i somras så innebar det att 990 sparare förlorade hela eller nästan hela sitt sparkapital. En majoritet av spararna är lärare som är medlemmar i Lärarförbundet, som under många år haft ett nära samarbete med Lärarnas Inköpscentral. Sammanlagt handlar det om nästan 23 miljoner kronor som har gått upp i rök. Plånboken möter Eivor Flygare som sparat ihop 100 000 kronor till sin pension under tre decennier. Nu är pengarna borta. Studion gästas av Lärarförbundets Sören Holm och Lars Malmström från Finansinspektionen. Överskuldsatta personer drabbas ofta av ohälsa. Richard Ahlström, docent i psykologi vid Malmö högskola, berättar om sin nya forskning där han undersökt om personer som gått i personligt konkurs mår bättre efter att de beviljats skuldsanering. Plånboken har mött Angelica Alm som tillsammans med sin make envist och målmedvetet sparar för att bli miljonärer. Enligt dem kan alla bli miljonärer, med rätt inställ
25/12/201455 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2014-12-17 kl. 10.03

Med bara en vecka kvar till julafton bjuder Plånboken på julspecial. Vår reporter har gett sig ut på stan för att prata med jultomtar och barn om önskningar. Psykologen Anna Bennich Karlstedt reder ut det sociala spelet en julklapp kan innebära. Dessutom berättar vår konsumtionsexpert Carina Lundgren om vad som egentligen gäller för den som gärna vill lämna tillbaka en julklapp eller två efter jul. Vi möter också de som tänker mer på andra än sig själva i juletider. Många väljer i dag att lägga både tid och pengar på dem utan familj och med knappa ekonomiska marginaler.
17/12/201455 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2014-12-10 kl. 10.03

I Sverige tänder vi otroliga mängder ljus, hela 300 miljoner värmeljus per år, och många av dem nu till jul. Forskning visar att de billigaste och vanligaste värmeljusen som helt eller delvis består av paraffin kan vara skadliga för såväl vår hälsa som för miljön. När paraffinet blir varmt avger det cancerogena ämnen som dessutom spär på växthuseffekten. De anses också vara mer brandfarliga än ljus helt gjorda av stearin. Trots detta väljer några av de största butikskedjorna som har egna värmeljus att inte skriva ut vad de innehåller på förpackningarna. Lars Barregård, professor vid Sahlgrenska Akademin på Göteborgs universitet och Cecilia Uneram från Brandskyddsföreningen berättar om hur vi som konsumenter ska tänka kring paraffinljus. Efter en ovanligt turbulent ekonomisk höst med besked om allt från nyval till 0-ränta så hjälper finansanalytikern Peter Malmqvist till att reda ut hur detta avspeglar sig på finansmarknaden och i våra plånböcker. I dag är de allra flesta barn försäk
10/12/201455 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2014-12-05 kl. 00.02

Nu i jultider ser många säkert fram emot både skinka, revbensspjäll och korv. Men larmen om att köttet vi konsumerar innehåller både arsenik, antibiotika och MRSA-bakterier oroar många. Ändå ökar vårt intag av kött i Sverige, mot myndigheternas rekommendationer. Plånboken reder ut hur vi ska tänka som köttkonsumenter och vad vi kan byta ut köttet mot på tallriken. Åsa Brugård Konde på Livsmedelsverket och Sara Ask, barndietist och matskribent, gästar studion. Språkvetaren och komikern Fredrik Lindström har många tankar kring vårt ständiga ha-begär efter nya prylar och hur mekanismerna i samhällsekonomin styr oss som individer. Plånboken möter honom för ett samtal om det konsumtionssamhälle vi lever i och hur det påverkar oss. I år slår julhandeln på nätet rekord. Vi handlar allt fler julklappar direkt från soffan eller köksbordet och undviker att trängas i butikerna. Men hur ska man tänka om man vill handla säkert, och är alla utländska sajter tillförlitliga? Dessutom svarar Plånbok
04/12/201455 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2014-11-26 kl. 10.03

I Sverige finns runt en halv miljon människor som är överskuldsatta och inte har pengar att betala av sina skulder med. Många av dem ansöker om skuldsanering, men det kan vara en lång och ibland krånglig process. I dagarna har ett nytt företag startat som ser sin chans att tjäna pengar på de mest ekonomiskt utsatta genom att erbjuda dem att för tiotusentals kronor för att ställa samman skuldsaneringsansökan. Men enligt skuldsaneringslagen ska alla landets kommuner erbjuda just den här hjälpen, alldeles gratis. Hur ska en överskuldsatt person har råd att betala för den här hjälpen och vad säger företaget om att deras affärsidé går ut på att tjäna pengar på dem som inget har? Ny forskning från ett nordiskt forskningsprojekt om hur datummärkning på mat kan minska matsvinnet. Studion besöks av Livsmedelsverkets Åsa Rosengren och Louise Ungert från Konsumentföreningen i Stockholm. Vi får också veta vad som gäller när det handlar om särkullbarn och arv. En av de frågor som Plånbokens lyss
26/11/201455 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2014-11-19 kl. 10.03

När den ekonomiska föreningen Lärarnas Inköpscentral gick i konkurs i somras så innebar det att 990 sparare förlorade hela eller nästan hela sitt sparkapital. En majoritet av spararna är lärare som är medlemmar i Lärarförbundet, som under många år haft ett nära samarbete med Lärarnas Inköpscentral. Sammanlagt handlar det om nästan 23 miljoner kronor som har gått upp i rök. Plånboken möter Eivor Flygare som sparat ihop 100 000 kronor till sin pension under tre decennier. Nu är pengarna borta. Studion gästas av Lärarförbundets Sören Holm och Lars Malmström från Finansinspektionen. Överskuldsatta personer drabbas ofta av ohälsa. Richard Ahlström, docent i psykologi vid Malmö högskola, berättar om sin nya forskning där han undersökt om personer som gått i personligt konkurs mår bättre efter att de beviljats skuldsanering. Plånboken har mött Angelica Alm som tillsammans med sin make envist och målmedvetet sparar för att bli miljonärer. Enligt dem kan alla bli miljonärer, med rätt inställ
19/11/201455 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2014-11-12 kl. 10.03

Från och med årsskiftet ändras med största sannolikhet rätten att göra skatteavdrag för privat pensionssparande. I Sverige måste därför alla de 1, 9 miljoner människor som sparar privat till pensionen tänka om. Kritikerna menar att kvinnor är de som förlorar mest på att avdraget slopas, men det håller inte finansmarknadsminister Per Bolund med om. Kristina Kamp, pensionsekonom på Min Pension gästar studion och reder ut vad det finns för alternativ till det privata pensionssparandet. Håkan Jönsson, som doktorerat på mjölkens roll i den svenska kulturen, kommenterar det senaste forskningslarmet om att mjölk kan vara ohälsosamt och förkorta livslängden. Han ger oss bakgrunden till varför mjölk som produkt under hela 1900-talet ansetts som en vit hälsodryck i Sverige, och hur den under 2000-talet minskat sin upphöjda roll som grundläggande livsmedel i svenska hem och skolor. Dessutom om lånetrenden som får oss att låna kläder, leksaker och verktyg i stället för att hela tiden köpa nytt.
12/11/201455 minutes 19 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2014-11-05 kl. 10.03

Missnöjet bland kunder till telekombolag är stort och många hör av sig till Plånboken och konsumentvägledare i landet och känner sig lurade då det de trott varit en bra deal i själva verket inneburit att de bundit upp sig på långa abonnemang till en hög kostnad. Mobilizera och IT- och telekombranschen är med i studion. Du söker på en sak i en sökmotor och nästa hemsida du besöker visar reklam för just den varan. Hur kartlägger företagen ditt surfande? Bör man vara rädd om sin integritet och kan man förhindra eller försvåra för kommersiella krafter att lagra information om dig och vad du gör på internet? Måns Jonasson på stiftelsen för internetinfrastruktur .SE gästar. De avtal du kan tvingas godkänna för att ladda ner och använda ett dataprogram eller en applikation till telefonen är ofta skrivna på engelska, liten text och i eviga dokument som aldrig tar slut. Mikael Nyman svarar på lyssnarnas pensionsfrågor.
05/11/201455 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2014-10-29 kl. 10.03

Nu till helgen är det många som besöker kyrkogården, men höjningar av avgifter för att sköta om gravplatser har skapat upprörda reaktioner runt om i landet. Betalar du inte lämnas gräset kring graven oklippt och vanvården av gravarna blir påtaglig. Vem bär ansvar för att det ser fint ut på våra kyrkogårdar och vem ska betala? Det finns tusenlappar att spara för den som kan tänka sig att byta ut sättet man värmer upp sitt hem. Speciellt om du fortfarande använder dig av direktverkande el, det menar Energimyndighetens Martijn Jansen som gästar studion och berättar hur du kan sänka uppvärmningskostnaderna. Hur går det till när det sätts åldersgränser på filmer? Plånboken tar reda på varför olika filmer lämpar sig för olika åldrar och vad som avgör skillnaden på om en film ska få elva eller 15-årsgräns. Plånbokens expert på arv- och fastighetsrätt Margareta Brattström svarar på lyssnarnas frågor.
29/10/201455 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2014-10-22 kl. 10.03

Det blir allt mer vanligt att vi bokar resor på nätet på egen hand istället för hos resebyrån, men de lägre priserna innebär också att mer ansvar hamnar på dig som konsument när restiderna ändras. Vems ansvar är detta och vad har man fr rättigheter? Nordiska museet huserar just nu en utställning om socker och sockerforskaren Ulrika Torell besöker studion. Vi samlar på allt från kapsyler, leksaker och tavlor, men vad är det som driver samlaren och finns det saker som är bättre att samla på än andra, rent ekonomiskt? Vi träffar samlare som samlar på allt från chipsrör till värdefulla porslinsfigurer. Annika Creutzer, Plånbokens expert på privatekonomi svarar på lyssnarnas frågor.
22/10/201455 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2014-10-15 kl. 10.03

49 000 försäkringstagare drabbas när bolaget Förenade Liv höjer premien för grupplivförsäkringen ordentligt. Detta påverkar främst de äldre som redan idag har en ansträngd ekonomi, men hur ska man göra är det värt för en 80-åring att lämna försäkringen, som man varit med och betalat för sedan man fyllde 18 år helt utan ersättning och är det skäligt av bolaget? Förenade Livs Jessica Gustav medverkar i studion. Hur ser Konsument- och finansmarknadsministern på sitt nya arbete? Miljöpartisten Per Bolund gästar programmet och pratar om sin syn på banker och konsumenträtt. En del företag och märken tar vi till oss, men varför? Vi träffar folk som gillar en logotyp så mycket att de förevigat dem på kroppen i form av en tatuering. Vad tjänar företagen på detta? Plånbokens expert Gunnar Olsson svarar på lyssnarnas frågor om förskringar.
15/10/201455 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2014-10-10 kl. 00.02

Reprisprogram med det bästa från Plånbokens sommar 2014. Hör om mobilbranschen som tar betalt för mobilsurf istället för mobilsamtal svårt att förstå för konsumenten men lönsamt för branschen, om hur du på rätt i Allmänna Reklamationsnämnden, får stopp på köpberoende och om de som inför ett köpstopp under ett år. Programledare är Pia Fridén.
09/10/201455 minutes
Episode Artwork

Plånboken 2014-10-01 kl. 10.03

Att använda sig av ROT-avdrag har blir alltmer populärt. Men avdraget har också fått en otrevlig bieffekt i form av bedrägerier. Plånboken har träffat Susanne Edling som nyligen fick ett brev från Skatteverket där hon informerades om att både hennes och hennes makes ROT-avdrag på sammanlagt 100 000 kronor betalats ut till ett hantverkarföretag. Problemet var att familjen aldrig utfört några hantverksarbeten. Skatteverkets Cajsa Toresten besöker studion och förklarar hur det kan komma sig att man betalar ut pengar till företag utan att veta om något arbete utförts. Plånboken besöks av Annika Kvint, journalist och författare till boken Med nya ögon, som handlar om vikten av att välja kvalité när vi konsumerar. Vi fördjupar oss också i frågan hur viktigt valet av schampo är. Vilket är bäst för miljön, håret och hälsan? Och spelar priset någon roll? Dessutom svarar Plånbokens expert på konsumentfrågor, Carina Lundgren, på lyssnarnas frågor.
01/10/201455 minutes
Episode Artwork

Plånboken 2014-09-24 kl. 10.03

När Maj-Britts make oväntat gick bort i våras fick hon överta alla försäkringar som tidigare stått i makens namn. Men Försäkringsbolaget IF gjorde på kort tid en rad fel, samtidigt som Maj-Britt genomgick en sorgeprocess. Fel fakturor skickades ut, redan betalda belopp begärdes in flera gånger och en försäkring som paret betalat för i fjorton år påstods ha varit ogiltig under lika lång tid. Vad kunde IF gjort annorlunda och vad har ett företag för etiskt ansvar då en kund befinner sig i en sorgeprocess? Försäkringsbolaget IF svarar på frågor. Plånbokens studio besöks av Christofer Laurell, ekonomie dr vid Stockholms universitet, som ska prata om begreppet Demanding Brands. Traditionellt har konsumenten ställt stora krav på företagen, men i dag kan förhållandet lika gärna vara det omvända, att företagen ställer krav på sina kunder och kräver att de ska leva på ett visst sätt, eller utföra handlingar som till exempel gynnar klimatet eller samhället. Vi fördjupar oss också i frågan va
24/09/201455 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Plånboken

Var går gränsen för när spelandet blir destruktivt för livet och ekonomin? För många var sommarens Fotbolls-VM en fest, men mästerskapet fick också negativa konsekvenser. Antalet samtal till nationella stödlinjen för spelberoende ökade med över 50 procent. Plånboken har mött en ung man som fick hela sitt liv raserat av spelandet. Vi hör också TV4, som under VM sålde en stor del av sin reklamtid till spelföretag. Svenska spel frågas ut i studion. Mamma Pappa Pengar är en nyutkommen ekonomihandbok för föräldrar som fördjupar sig i vad som händer med privatekonomin när barnen kommer och hur man kan förbereda sig för de värsta smällarna. En av bokens författare, Jenny Ögren, besöker Plånboken. På senare tid har vi hört tals om att det blir vanligare att privatpersoner kapas på sin identitet. Nu har detta också gett upphov till en ny bransch &ndash; det handlar om företag som mot betalning erbjuder sig att skydda din identitet för pen
17/09/201455 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2014-09-10 kl. 10.03

När Lottas sjukpenningdagar för andra gången tog slut blev hon tvungen att klara sig på 4700 kronor i månaden. Nu bor hon hemma hos en vän och har hyrt ut lägenheten. I den sista delen av Plånbokens valserie om privatekonomi möter vi Lotta och ställer oss frågan hur mycket pengar de sjukskrivna ska få, och under hur lång tid? Moderaternas Gunnar Axén och Socialdemokraternas Tomas Eneroth debatterar i studion. Ekonomijournalisten Brita-Lena Ekström reder ut vad politikerna egentligen säger och hur politiken påverkar ekonomin för de sjukskrivna. För den som är ägare till en bostadsrätt eller villa är bolåneräntan ofta avgörande för den löpande hushållsekonomin. Men vad påverkar om den går upp eller ner, och kan vi själva styra hur mycket ränta vi ska betala? Plånboken reder ut och ger de bästa förhandlingstipsen inför mötet med banken. Plånbokens expert Gunnar Olsson svarar på lyssnarnas försäkringsfrågor.
10/09/201455 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2014-09-03 kl. 10.03

I den tredje delen av Plånbokens valsatsning handlar det om ungas privatekonomi. Vi träffar Maria, 23, och Ali, 24, som båda saknar arbete. Maria har en akademisk examen och bor fortfarande hemma. Ali hoppade av skolan och har en ettårig dotter. Vad vill partierna göra för att de ska komma i arbete? Martin Ådal (C) och Per Bolund (MP) debatterar i studion. Ekonomijournalisten Brita-Lena Ekström reder ut vad politikerna egentligen säger och hur deras vallöften påverkar de ungas ekonomi. Flera lyssnare undrar varför vi måste fylla i de tidskrävande OCR-numren när vi betalar räkningar på nätet. Plånboken reder ut hur det ligger till. Vad händer om en butik inte vill ta emot en vara som det är fel på och vilken rätt har du att avsluta ett tv-abonnemang om du skrivit under ett avtal? Plånbokens expert Carina Lundgren svarar på lyssnarnas konsumentfrågor.
03/09/201455 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2014-08-27 kl. 10.03

Skatteglapp, pensionsbroms och bostadstillägg är några av de faktorer som påverkar pensionärernas ekonomiska vardag, men vad vill politikerna göra åt det och vem ska man rösta på? Kristdemokraterna har varit med om beslut som ökat skatteglappet mellan de som arbetar och de som är pensionärer, men de har samtidigt sett till så att skatten för pensionärer har sänkts ett flertal gånger. Sverigedemokraterna går till val på att glappet ska tas bort redan under nästa mandatperiod. Anders Sällström (KD) och Oscar Sjöstedt (SD) debatterar i studion. Ekonomijournalisten Brita-Lena Ekström reder ut vad politikerna egentligen säger och hur deras vallöften påverkar din ekonomi. Vad sker när det saknas en arvinge till någon som går bort och vad gör allmänna arvsfonden med pengarna? Plånbokens expert Margareta Brattström svarar på lyssnarnas frågor kring arv, särkullbarn och fastigheter.
27/08/201455 minutes 1 second
Episode Artwork

Plånboken 2014-08-20 kl. 10.03

Med nästan fyra veckor kvar till riksdagsvalet startar Plånboken sin satsning på din ekonomi. Hur påverkas den av hur det går i valet och hur ska du tänka för att välja rätt? Först så tar vi en titt på barnfamiljen och dess ekonomi. Vi träffar tvåbarnsmamman Caisa Alroth som anser att hon och hennes familj har tjänat på Regeringens politik de senaste åren. Vi hör också Sofia Johansson som även hon är mamma, men hon kan inte förstå varför hon ska betala för att de som har råd att utnyttja skattelättnader som RUT och ROT. Ulla Andersson från Vänsterpartiet och Carl B Hamilton från Folkpartiet debatterar i studion och Plånbokens expert på privatekonomi Annika Creutzer förklarar hur politiken påverkar din ekonomi. Plånboken har tagit reda vilka som är dom värsta miljöbovarna när det gäller biltvätt, och hur man bli en så kallad fintvättare. Plånbokens expert på pensioner Mikael Nyman svara på lyssnarnas frågor.
20/08/201455 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2014-08-13 kl. 10.03

Sedan alkohollagen ändrades 2011 har antalet ställen som serverar alkohol ökat stadigt för varje år. De senaste åren har också flera matvarubutiker börjat erbjuda öl eller vin vid delikatessdisken. IOGT NTO är kritiska till utvecklingen. Rickard Nordin sitter i socialutskottet för Centerpartiet som var med och drev igenom förändringen. Patrick Grimlund och Magnus Hedberg är programledare på TV3:s Lyxfällan och lagom till en av de ekonomiskt tuffaste månaderna på året för barnfamiljer kommer deras bok där du kan lära dig att få koll på inkomster, krediter och utgifter. I Plånboken får du tips av författarna. Många anmälningar till allmänna reklamationsnämnden nekas rätt på grund av att anmälan saknar viktiga uppgifter och fakta, vi tar reda på hur du får rätt. Annika Creutzer gästar programmet och svarar på lyssnarnas frågor.
13/08/201455 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2014-07-30 kl. 10.03

I denna repris från mars i år handlar det om regler kring telefonförsäljning, i egna dagar som kanelbullens dag och våffeldagen och kostsamma tillbehör. Sedan första februari i år har reglerna kring telefonförsäljning i mobilen förändrats och allt fler har fått ta emot säljsamtal till din mobil. Regeländringen har dock stött på kritik från bland annat Konsumentombudsmannen Gunnar Larsson, men Tina Wahroth från branschorganisationen Kontakta försvarar regeländringen. Att skaffa sig och sitt skrå en egen dag hur effektivt är det för att få oss att handla? Inflationen vad det gäller dagar har varit enorm de senaste åren, men vilka funkar och vilka funkar inte? Birger Östberg från PR-byrån Westander gästar studion. Den senaste tiden har en rad produkter, speciellt i hemelektronikbutiken börjat säljas billigt, men när det gäller att köpa nya skrivarpatroner eller ny kanna till kaffebryggaren så springer utgifterna iväg, men det finns flera sätt att undvika dyra tillbehör. Plånbokens ex
30/07/201455 minutes 1 second
Episode Artwork

Plånboken 2014-07-23 kl. 10.03

I denna repris från mars i år handlar det om identitetsstöld och reklamtider på bion. Helt plötsligt började kreditprövningar och kontoutdrag från kreditkort dimpa ner i Mikaels brevlåda och det gick upp för honom att han drabbats av bedragare som kapat hans identitet. De flesta anmälningar som kommer in till polisens bedrägerirotel handlar om just identitetskapningar. Vid första anblicken kan tävlingar och varuprover på internet verka lockande, men i samma sekund som du registrerar dig i en tävling tas dina uppgifter omhand och blir en handelsvara när företag vill sprida sitt budskap i form av reklam och SPAM. Amar Andersson på .SE gästar programmet och berättar om hur det fungerar. Man stressar till bion för att komma i tid till den utsatta tidpunkten som står på biljetten, men när man väl har bänkat sig i sin fåtölj rullar fortfarande reklamfilmerna på den vita duken. I själva verket så börjar aldrig en biofilm på SF bio den tid som är angivet på biobiljetten. Mikael Nyman,
23/07/201455 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2014-07-16 kl. 10.03

I denna repris från mars i år handlar det om farliga ämnen i leksaker, hantverkare och om att betala hemma. Titt som tätt kommer det rapporter om farliga ämnen i leksaker till barn som kan påverka bland annat reproduktionen, men hur ser det ut med de leksaker för vuxna och de som vi kanske har närmast kroppen sexleksakerna? Enligt RFSU har hälften av de vuxna svenskarna tillgång till sexleksaker som i många fall är gjorda av mjukt gummi, men vad innehåller de egentligen och kan man lita på att det man köper inte innehåller ofarliga ämnen? Hantverkarna är de som anmäldes mest till Konsumentverket under 2013 hur kan det blivit så och hur kan man undvika att hamna i konflikt när man ska bygga om altanen eller renovera köket? Branschorganisationen Hantverkarnas Riksorganisations VD Johan Sterndal gästar programmet. Ska ens arbetande tonåring betala för att bo hemma och ska man ge 16-åringen hela studiebidraget? Att vara förälder och ha hand om en tonåring är inte det lättaste och frå
16/07/201455 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2014-07-09 kl. 10.03

Samtidigt som många kommuner minskat sitt stöd till idrotten höjer så föreningarna gradvis avgifterna. Det händer att föreningarna i dag får medlemsavgiften från en frivilligorganisation eftersom föräldrarna inte längre har råd att betala för barnens idrottande. Idrottsrörelsen är Sveriges största folkrörelse men utvecklas mer och mer till något där alla inte har råd att delta på lika villkor. Reportage och efterföljande samtal med Karin Mattsson Weijber, Riksidrottsförbundets ordförande. Det finns knappt någon forskning om det i Sverige, ändå räknar man med att drygt 10 procent av befolkningen är köpberoende. Plånboken gästas av Owe Sandberg, psykolog. Han berättar om vad som får oss att bli fast i konsumtion och vad som triggar beteendet. Den tredje och sista delen i Plånbokens sommarserie om finanskriser handlar om den ekonomiska krisen 2008. Vad utlöste den och kan det hända igen? Plånbokens lyssnarfrågor besvaras av konsumentexpert Carina Lundgren.
09/07/201455 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2014-07-02 kl. 10.03

Hur påverkas kvinnors privatekonomi av de löneskillnader som finns mellan män och kvinnor? Lönen vi får är inte viktig bara för att vi ska klara av vardagen, den är också avgörande för vilken pension vi får och vilken ersättning som går ut om vi blir sjuka. Fortfarande finns stora löneskillnader mellan könen, vad har regeringen gjort för att minska gapet sedan de tillträdde 2006? Dessutom gästas Plånboken av författaren Per Grankvist som berättar om varför Sveriges befolkning älskar att arbeta ideellt och hur vi visar vårt samhällsengagemang som konsumenter. Den andra delen i Plånbokens sommarserie om finanskriser handlar om 1990-talskrisen som drabbade många svenskars privatekonomi hårt. Mikael Nyman, Plånbokens pensionsexpert, svarar på lyssnarfrågor.
02/07/201455 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2014-06-25 kl. 10.03

Underhållet till ensamstående föräldrar har inte justerats på nio år något som gör att de som kanske behöver ekonomiskt stöd som mest halkar efter. Varför ser det ut som det gör och vad säger de ansvariga politikerna? Thomas Eneroth (S) och Anders W Jonsson (C) gästar studion. En middag och en natt på hotell kostar olika mycket beroende på vart du åker på semester. Hur ser priserna ut och hur påverkar den allt svagare svenska kronan vart man ska åka på semester. Nordeas privatekonom Ingela Gabrielsson kommer till studion och pratar om våra förväntningar på semestern och hur man kan utnyttja det ekonomiska läget till sin fördel. I vår sommarserie tittar Plånboken närmare på hur historiens ekonomiska kriser påverkat privatekonomin och samhället. Först ut är krisen som skakade världen i början av 1930-talet. Plånbokens expert på civilrätt speciellt familjerätt professor Margareta Brattström svarar på lyssnarnas frågor.
25/06/201455 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2014-06-20 kl. 00.02

I Plånboken special repriseras ett par av de bästa reportagen från vårens program. I dag bokar vi allt oftare vårt semesterboende på nätet. Men vilken lagstiftning skyddar oss om något går fel och vad ställer det nya sättet att resa för krav på oss som konsumenter? Plånboken har träffat Björn Dorethy som bokade en lägenhet i New York via en stor lägenhetssajt. Men när han kom fram så bodde det redan någon annan i lägenheten. När vi reser så vill vi ofta gå ut på restaurang, men hur man dricksar kan skilja sig åt mellan olika länder. Plånboken guidar dig rätt i dricksdjungeln. Vi berättar också om hur du ska tänka när du handlar kaffe och ägg, om du vill vara snäll mot miljön. Dessutom reder Plånbokens reporter Jimmy Karlsson ut vilken status den fasta telefonen har i dag, i jämförelse med mobilen.
19/06/201455 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2014-06-11 kl. 10.03

Utan att de allra flesta konsumenter märkt någon skillnad har Telekomföretagen förändrat sina villkor för hur de tar betalt för tiden vi surfar på mobilen. Det senaste året är det nämligen datamängden vi betalar för, snarare än för samtal och sms. Men hur ska vi kunna veta hur mycket vi kan surfa för en gigabyte? Och hur dyrt blir det för den som surfar nästan jämt? I schampo, matlådor, leksaker och kläder det finns kemikalier i nästan allting. Ethel Forsberg, före detta Generaldirektör på Kemikalieinspektionen och författare till boken Makt Plast Gift och Våra barn gästar Plånboken och berättar hur vi ska tänka som konsumenter. Dessutom om de fallgropar en förstagångsförälder kan falla i väntan på den nya familjemedlemmen. Plånboken frågar sig om barnet måste bli ens livs dyraste affär? Dessutom gästas studion av programmets privatekonomiska expert Annica Creutzer.
11/06/201455 minutes
Episode Artwork

Plånboken 2014-06-04 kl. 10.03

Möjligheterna till att skaffa barn om du inte kan få några på egen hand naturligt ser olika ut. Paret Titti och Leif har försökt att få barn i flera år utan att lyckas. I studion hör du också Barbro Westerholm (FP) och Mats Eriksson som är Moderat och ordförande i Sveriges Kommuner och Landstings sjukvårdsdelegation. Vi gästar Louise Ungerth från Konsumentföreningen Stockholm som ställer till med restfest i Stockholm för att bjuda på mat som egentligen skulle slängts från en matbutik i närheten. Vad kan man tjäna på att lag och äta istället för att kasta? Att sätta in en dödsannons i tidningen när någon nära har avlidit är populärt i Sverige, men priset är helt oproportionerligt jämfört med vad det kostar när man ska annonsera om att man har gift sig till exempel. Varför är det så och vad finns det för andra alternativ till papperstidningen? Plånbokens expert på försäkringsfrågor, Gunnar Olsson svarar på lyssnarfrågor.
04/06/201455 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Plånboken 2014-05-28 kl. 10.03

Inga är synskadad och trodde att säljarna i Telenorbutiken hjälpte henne med telefonlösningar. När hon kom in i butiken för att ställa frågor såldes det istället nya abonnemang och telefoner till henne - telefoner som hon inte ens kunnat använda på grund av hennes synskada. Plånboken tittar närmare på etiken i telekombranschen. Tanken är oftast god om att man ska handla miljövänligt och ekologiskt, men väl i butiken är det många andra faktorer som spelar in när vi ska välja vilken vara som ska ner i korgen. Henrik Barkman som är aktuell med boken Barriärer och broar för hållbar konsumtion gästar studion. Att ta en köpfri period kan vara bra både för den egna plånboken och synen på hur vi konsumerar idag. Hur är det att avstå spontanköp, kläder och kaffe latten? Plånbokens expert på pensionsfrågor, Mikael Nyman svarar på lyssnarfrågor.
28/05/201455 minutes