Winamp Logo
Pietari K. kävi täällä Cover
Pietari K. kävi täällä Profile

Pietari K. kävi täällä

Finnish, Social, 1 season, 20 episodes, 5 hours, 41 minutes
About
Hukkuuko kaunokirjallisuus epävarman työelämän kiireisiin? Pietari K. kävi täällä -podcast-sarjassa koko Suomen itsenäisyyden ajan kirjallisuus käsitellään kätevissä, bussimatkan tai arkisen ruoanlaittohetken kestävissä annospaloissa. Sarjassa toimittaja ja pätkätyöläinen Pietari Kylmälä tarjoaa ehdotuksia siitä, miten kirjallisuutta voi lukea epäselvissä olosuhteissa.
Episode Artwork

Eläköön ikuisesti #Suomi100 - pakkopullaan tukehtuu mielellään

#Suomi100 on juhlana sopivan hailakka jälkinationalistisiin tarpeisiin. Suomi on hajallaan ja Suomen vuoden 2017 esteettinen muoto on fragmentti. Tämä käy ilmi Suomi 100 -aiheisista kirjoista. Pietari K. kävi täällä -kirjallisuuspodcastissa mietitään, minkälainen on vuoden 2017 kansallinen ilmapiiri. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.
8/2/201714 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Maalle mars! Suomalaisen maaseudun epäromanttinen historia

Kaupunkilaiset haluaisivat romantiikkapäissään muuttaa maalle, mutta he eivät tajua että maaseutu on yhtä epäromanttinen paikka kuin kaupunki. Suomalainen kirjallisuus on käsitellyt maaseutua tuhansissa teoksissa ja Pietari K. kävi täällä -kirjallisuuspodcastin tieteellis-esseistisessä otannassa käy ilmi, että oikeasti maaseutu on modernin kiihdytyksen tyyssija, missä sosiaaliset ja taloudelliset suhteet ovat jatkuvan uudelleenarvionnin kohteena. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.
7/26/201715 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Ikkunat auki pohjoiseen! Saamelainen kirjallisuus on modernimpaa kuin suomalainen

Saamelaisen kirjallisuuden luonnetta ovat muokanneet saamelaisen kulttuurin vaikeudet ja uhanalaisuudet 1900-luvulla. Nils-Aslak Valkeapään mukaan saamelainen kirjallisuus onkin modernimpaa kuin suomalainen. Runoilija Inger-Mari Aikio kertoo omasta tiestään runoilijaksi tilanteessa, jossa hän oppi ensin kirjoittamaan suomeksi ja sen jälkeen vasta omalla äidinkielellään. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.
7/19/201714 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Viekää vaikka munat, mutta kulutusta en lopeta! Kolmen dystopian totuus kapitalismista

Mikäli dystopiakirjallisuutta on uskominen, paras tapa saada ilmastonmuutos ja kerskakulutus kuriin, on luoda totalitaristinen yhteiskunta. Jos toinen sukupuoli orjuutetaan, toiselle jää mahdollisuus kuluttaa. Synkät tulevaisuudenkuvat suhtautuvat pessimistisesti siihen, että selviämmekö ympäristökatastrofeista tai energiakriiseistä ihmisiksi. Pietari K. kävi täällä -kirjallisuuspodcastissa luetaan huolestuneena tulevaisuuskuvitelmia. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.
7/12/201721 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Hyggeiletkö kirjan kanssa? Lukemalla saa toteuttaa fetissiään yksityisyydestä

Radiolla ja kirjallisuudella on salarakkaussuhde. Kirja ja radio ovat nykyaikaisen digitaalisen mediakulttuurin kehittyessä keksineet itsensä uudelleen intiimeinä välineinä. Radioon ja kirjaan liittyy suorastaan fetisististä yksityisyyden tavoittelua, joka tuottaa paranoidin olon. Pietari K. kävi täällä –podcastissa pohditaan, miksi kirja ja radio tuntuvat sopivan niin oudon hyvin yhteen, ja määrää maailmasta vieraantumisen ehkäisyksi yhden kirjallisuuspodcastin viikossa.Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.
7/5/201717 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Siittä sitten, kirjailija sanoi ja loi taivaan ja maan ja insinööri-Suomen

Herännäisyys on suomalaisuuden kovaa ydintä, vaikka maallistuneen punavihreän kuplan sisältä käsin voisi muuta luulla. Pietari K. kävi täällä -kirjallisuuspodcastissa luetaan suomalaista kirjallisuutta, jonka paljastaa jokaisesta suomalaisesta pienen insinöörin ja pienen lestadiolaisen. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.
6/28/201719 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Saisinko yhden neuvoa antavan? Työelämäni on ihan muuttunut

Ryyppyreissut ovat hävinneet suomalaisesta arjesta. Palkkatyöyhteiskunta vieroksuu humalaa, mutta verkostoituvien pätkätyöläisten elämässä baarissa istuminen käy työstä, ja drinkki tai pari voi lisätä innovointiherkkyyttä. Pietari K. lukee kirjallisuuden ryyppäyskuvauksista merkkejä työelämän muutoksesta. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.
6/21/201716 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Kukaan ei usko, mutta Kalle Päätalo on supersankari – ja kyborgi

Suomen tulevaisuus on hämärän peitossa, mutta onneksi Kalle Päätalo voi auttaa. Jos vain haluaa, niin Kalle Päätalosta sukeutuu todellisuusilluusioita kirjoituskonekourastaan tykittävä kyborgi! Tylsiä kirjoja kannattaa lukea tieteisfiktiona. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.
6/14/201718 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Olipa kerran valkoinen mies, jota kaikki kirjat kuvasivat. Ja nytten se kuolisi

Suomalaisessa kirjallisuudessa on harvoin jouduttu tiedostamaan ihonvärin merkitystä. Pietari K. kävi täällä -kirjallisuuspodcastissa pohditaan, mitä suomalaiselle kirjallisuudelle merkitsee, että siihen tulee vähitellen muitakin ihonvärejä kuin pelkkää valkoista. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.
6/9/201718 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Kirjoitan päälauseita. Timo Soini kirjoittaa päälauseita. Uskottavat miehet kirjoittavat niin

Suomalaisten miesten kirjoittamaa kirjallisuutta kutsutaan joskus “koivuklapikirjallisuudeksi”. Koivuklapeja löytyy myös politiikasta. Jos Suomen historiasta haluaa sanoa jotain painavaa, kirkasta ja samalla moniselitteistä, on käytettävä kovia ja lämpöarvoltaan suuria lauseita. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.
6/2/201715 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Nykykirjallisuus on sairastunut vakavaan historiatautiin ja minusta se ei ole O.K

Historialliset romaanit ovat olleet suomalaisen 2000-luvun kirjallisuuden suurin trendi. Pietari K. kävi täällä -podcastissa mietitään, miksi suomalainen kirjallisuus on niin kiinnostunut historiasta. Olisiko kyse modernin ihmisen historiataudista taas kerran? Ja miten tähän liittyy inkerinsuomalaisuus? Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.
5/26/201718 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Seksi vähissä? Erotiikka ja yhteiskuntautopiat kulkevat käsi kädessä

Suomalaiset harrastavat nykyään vähemmän seksiä kuin vuosikymmeniin. Hyvä seksi tarvitsee tuekseen utopioita paremmasta yhteiskunnasta, ja kun utopiat puuttuvat, myös seksi muuttuu huonoksi. Pietari K. kävi täällä -kirjallisuuspodcastissa vertaillaan nykyajan seksiutopioita menneisiin. Jostain syystä hyvinvointiyhteiskunta ei enää vastaa alkuperäiseen tarpeeseen, eli seksin harrastamiseen ilman tuskaa. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.
5/19/201723 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Miksi olla yksi kun voi olla monta? Brändäämisen ABC kirjailijoille

Kirjailijoiden ja kustantajien suhde on aina ollut hankala, joskus jopa verinen. Pietari K. kävi täällä -kirjallisuuspodcastissa kerrotaan kuinka kirjailijan kannattaa brändätä itsensä (ja kuinka ehdottomasti ei), jotta yhteistyö kustantajien kanssa sujuisi kitkattomasti. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.
5/12/201718 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Antakaa happea! Maailmanloppu tulee punavihreässä kuplassa

Nykyajan kahvipöytäkeskusteluissa kauhistellaan sitä, kuinka meistä suomalaisista on tullut niin eriseuraisia. Yhteiskunnalliset kuplat ovat pirstoutuvan ja moninaistuvan yhteiskunnan arkipäivää. Pietari K. kävi täällä -kirjallisuuspodcast ottaa selvää kuplien muodostumisesta ja pienistä maailmanlopuista. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.
5/5/201714 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Pätkiikö? Ota lääkkeeksi neukkunostalgiaa ja kirjoja muistamisesta

1900-luku on kollektiivisten muistinmenetysten historiaa. Pietari K. kävi täällä -kirjallisuuspodcastissa suomalaisen nykykirjallisuuden Neuvostoliitto-innostus tarjoaa kurkistusreiän muistinmenetysten historiaan. Muistinmenetysten äärellä digitalisoitu nykyihminen voi pohtia oman olemisensa haurautta. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.
4/28/201715 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Pum-pum, kuolit! Leikin säännöt on kirjoitettu sotakirjallisuuteen

Suomi on omissa sodissaan ollut yleensä ottavana osapuolena. Suomalaisesta kirjallisuudesta löytyy kuitenkin tendenssi kuvitella Suomi myös hyökkäävänä ja voittavana osapuolenaan. Pietari K. kävi täällä -kirjallisuuspodcastissa luetaan suomalaista hyökkäyskirjallisuutta ja yritetään kovasti olla sotahulluja. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.
4/20/201714 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Haiseeko täällä havu vai biokaasu? Luontokirjojen skitso historia

Metsän kokemus on suomalaisen koulutusyhteiskunnan elinehto. Näin väitetään Pietari K. kävi täällä -podcastissa ja samaan hengenvetoon ollaan huolissaan suomalaisten erityisestä luontosuhteesta biotalouden aikakaudella. Ohjelmassa toimittaja Pietari Kylmälä lukee suomalaisia metsäkertomuksia.
4/20/201715 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Maalta kaupunkiin, kopotikop! Näin hepasta tuli teinien terapeutti

Pietari K. kävi täällä -kirjallisuuspodcastissa hoidetaan toimistotyöläisen alaselän ongelmia liittoutumalla suomenhevosen kanssa, joka on käynyt läpi muodonmuutoksen työn raskaan raatajasta toimintaterapeutiksi. Samalla kaupunkilainen toimittaja Pietari Kylmälä haaveilee eläinten kansoittamasta maaseudusta. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.
4/20/201717 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Putoanko minä? Olen lukenut 1920-luvun tyttökirjoja ahdistukseen

Jos haluaa ymmärtää miksi nykyään downshiftataan, kannattaa lukea 1920-luvun tyttökirjoja. Toimittaja Pietari Kylmälä on podcastissaan ahdistunut omasta luokka-asemastaan, sillä nykyään suomalainen luokkakierto viettää uhkaavasti alaspäin. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.
4/20/201717 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Minä olin täällä! Kilroy-kirjat 40-luvulta ovat hipstereiden esihistoriaa

Kaupunkilaisena oleminen vaatii erityisiä kaupunkilaistaitoja: on osattava olla yksin, asuttava tiiviisti ja opittava kuluttamaan. Pietari K. kävi täällä -podcastissa väitetään, että vaikka 2000-luku tullaan muistamaan kaupungistumisesta, meistä jokainen voisi oppia kaupunkilaistaitoja 1940-luvun romaaneista. Kilroy oli jo silloin käynyt täällä. Ohjelman toimittaa Pietari Kylmälä.
4/20/201715 minutes, 25 seconds