Winamp Logo
Pesten innen, Budán túl Cover
Pesten innen, Budán túl Profile

Pesten innen, Budán túl

Hungarian, Cultural, 2 seasons, 21 episodes, 12 hours, 35 minutes
About
Lásd a várost úgy, ahogy még sosem láttad! Történetek Budapest érdekes utcáiról, házairól, környékeiről és lakóiról. Várostörténet, építészet, életmód - jó helyek, ahova érdemes elmenni.
Episode Artwork

Egy sosemvolt tér sötét krónikája (vendég: Cserna-Szabó András)

Az epizódhoz kapcsolódó cikket itt találod >>> ALKOTÓK Műsorvezető: Morcsányi Elza Vendég: Cserna-Szabó András, József Attila-díjas magyar író, újságíró A Pesten Innen, Budán túl - a We Love Budapest podcastje, az Index támogatásával. Az epizódot szerkesztette Wágner Gábor, a műsort We Love Budapest oldaláról Kovács Nóra, Zacsek Ágnes és Tamasi Szilvia gondozta. A showrunner Orsós Lajos, felvétel és hangutómunka Kozma Ádám, kreatív producer Román Balázs, producer Hampuch Richárd. A felvételek a Betone Stúdióban készültek.  Ha tetszett a műsor, hallgasd meg a következőt, illetve az első évad részeit is és értékelj minket öt csillaggal.  
12/20/202341 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Pozsonyi út: A város gyomra a brunchtól a spanyol tapasokig (vendég: Mautner Zsófia)

Specialty kávé és pizza, közel-keleti fogások és magyaros kisvendéglők, tapasok, rétesek és egy 1935 óta működő mézeskalács bolt. Ízek, színek, illatok, kismesterek várnak bennünket a Pozsonyi úton, ahol a csodás épületek lakói még egymásra köszönnek, az éttermekben pedig megismerik a visszajáró vendéget. Podcastunk következő epizódjában Mautner Zsófi kalauzol bennünket ezen az ízletes környéken, a budapesti gasztronómia laza és barátságos fellegvárában.  Az epizódhoz kapcsolódó cikket itt találod >>> ALKOTÓK Műsorvezető: Morcsányi Elza Vendég: Mautner Zsófia, magyar gasztroblogger, szakíró, műsorvezető A Pesten Innen, Budán túl - a We Love Budapest podcastje, az Index támogatásával. Az epizódot szerkesztette Nagy Zsófia, a műsort We Love Budapest oldaláról Kovács Nóra, Zacsek Ágnes és Tamasi Szilvia gondozta. A showrunner Orsós Lajos, felvétel és hangutómunka Kozma Ádám, kreatív producer Román Balázs, producer Hampuch Richárd. A felvételek a Betone Stúdióban készültek.  Ha tetszett a műsor, hallgasd meg a következőt, illetve az első évad részeit is és értékelj minket öt csillaggal.  
12/13/202331 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Yozsefváros: hogyan lett a Nyócker ismét Józsefváros? (vendég: Animal Cannibals)

Szigony utca, Práter utca, Corvin-negyed és Orczy-kert, egyszóval Józsefváros. Mindannyiunknak mást mond a VIII. kerület, de az biztos, hogy mindenkinek van róla valamilyen véleménye és tapasztalata. Na de milyen ikonikus helyek és sztorik köthetők a város legszínesebb kerületéhez és hogyan váltotta fel a düledező házak és lepukkant környék helyét egy kozmopolita városfejlesztés? Qka MC-vel és Ricsipível jártuk körbe, hogy miért is volt olyan YO Józsefvárosban felnőni. Az epizódhoz kapcsolódó cikket itt találod >>> ALKOTÓK Műsorvezető: Morcsányi Elza Vendég: Qka MC és Ricsipí, a Máté Péter-díjas magyar rap/hiphop csapat, az Animal Cannibals tagjai Az epizódot szerkesztette Fürdős Zsanett, a műsort We Love Budapest oldaláról Kovács Nóra, Zacsek Ágnes és Tamasi Szilvia gondozta. A showrunner Orsós Lajos, felvétel és hangutómunka Kozma Ádám, kreatív producer Román Balázs, producer Hampuch Richárd. A felvételek a Betone Stúdióban készültek.  Ha tetszett a műsor, hallgasd meg a következőt, illetve az első évad részeit is és értékelj minket öt csillaggal!
11/29/202343 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Károlyi-kert: urak és bordélyok (vendég: Szekeres Júlia)

Imádom a találós kérdéseket, a mai adásra is kitaláltunk egyet; Mi választja el Andrássy Katinka grófnőt Pilisy Rózsától, a virágáruslányból lett madame-tól? Pikánsnak tűnik a kérdés, pedig igazán prózai a válasz: a Károlyi-kert fala! A belváros egyetlen megmaradt főnemesi parkjának és környékének lebilincselő története elevenedik meg mai adásunkban, tiltott szerelmek, történelmi tragédiák, csillogó bálok forgatagába kalauzol minket beszélgetőpartnerem, Szekeres Júlia, ahol császárnők és utcalányok, szabadsághősök és zsarnokok adják egymásnak a kilincset az egykori városfal mentén. Tartsatok velünk a Károlyi-kert körüli fergeteges időutazásban! Az epizódhoz kapcsolódó cikket itt találod >>> ALKOTÓK Műsorvezető: Morcsányi Elza Vendég: Szekeres Juli, Imagine Budapest túravezető Ez volt a Pesten Innen, Budán túl - a We Love Budapest podcastje, az Index támogatásával. Az epizódot szerkesztette Fürdős Zsanett, a műsort We Love Budapest oldaláról Kovács Nóra, Zacsek Ágnes és Tamasi Szilvia gondozta. A showrunner Orsós Lajos, vágó és hangtechnikus Kozma Ádám, kreatív producer Román Balázs, producer Hampuk Richárd. A felvételek a Betone Stúdióban készültek.  Ha tetszett a műsor, hallgasd meg a következőt, illetve az első évad részeit is és értékelj minket öt csillaggal.  
11/15/202334 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Széll Kálmán tér: ahol a szálak összeérnek (vendég: Török Ferenc)

„A Moszkván vártuk a bulicímeket minden szombat este. Itt volt mindenki a környékről, aki kicsit is jó fejnek gondolta magát." – hangzik el Török Ferenc 2001-es vizsgafilmjében, a Moszkva térben. A tér, amit most Széll Kálmán térnek hívunk, és aminek már a Moszkva tér előtt is ez volt a neve, régóta fontos találkozási pont a mindenkori fiatalok számára. Ki ne ismerné a Moszkva téri órát és talán a gombáról is sokan hallottak már. Közlekedési szempontból is kiemelt helyet foglal el, ez a tér számít Buda előszobájának. De volt itt egykor agyagbánya, működtek itt sportlétesítmények, sőt még emberpiacként is hírhedt volt. Történetét a teret jól ismerő filmrendezővel, Török Ferenccel beszéljük át – kicsit nosztalgikus húrokat is megpendítve. Az epizódhoz kapcsolódó cikket itt találod >>> ALKOTÓK Műsorvezető: Morcsányi Elza Vendég: Török Ferenc, Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró Az epizódot szerkesztette: Wágner Gábor A műsort We Love Budapest oldaláról Kovács Nóra, Zacsek Ágnes és Tamasi Szilvia gondozta. Showrunner: Orsós Lajos, Vágó és hangtechnikus: Kozma Ádám Kreatív producer: Román Balázs Producer: Hampuk Richárd. A felvételek a Betone Stúdióban készültek. 
11/8/202334 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Tárgyban mondom el - Utazás a magunkba az Etnográfiai Múzeum segítségével

Az epizód a Néprajzi Múzeum támogatásával készült. Mindennapi tárgyakat, a művészetet és a hozzátartozó hagyomány kincsünket tanulmányozza az etnográfia. Ebben a bónuszrészben kicsit magunkra reflektálunk - hogyan éltünk és élünk abban a forgatagban amit Budapestnek nevezünk - útitársunk pedig Frazon Zsófia etnográfus, muzeológus.  Műsorvezető: Morcsányi Elza Vendég: Frazon Zsófia etnográfus, muzeológus A Pesten Innen, Budán túl a We Love Budapest podcastje, az Index támogatásával. Az epizódot szerkesztette Nagy Ildi, a műsort We Love Budapest oldaláról Kovács Nóra, Zacsek Ágnes és Tamasi Szilvia gondozta. A grafikákat Hajdú Ágoston készítette. A műsor főtámogatója a Néprajzi Múzeumban megtalálható Etnoshop. A showrunner Nagy Ildi, vágó és hangtechnikus Kozma Ádám, kreatív producer Román Balázs, producer Hampuk Richárd. A felvételek a Betone Stúdióban készültek. https://welovebudapest.com/ https://betone.hu/ https://etnoshop.hu/
6/7/202344 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Pezsgőgyártás, lakatlan sziget és svábok Budafokon

Kisváros a nagyváros szélén…. a kis utcáknak, a szőlőnek és a közeli folyónak hála szinte mediterrán hangulat uralkodott a környéken, miközben a mélyben folyt a kőbányászat, amelynek járatait később gombapincék, sőt lakások vették birtokba. A II. világháború alatt sokat szenvedett Budafokot 1950-ben csatolták Budapesthez, és nemrégiben elkezdett újra visszatérni a hagyományaihoz, amelyet megkoronáz a Duna közelsége, és az eddig felfedezetlen természet - így téve egyedülálló részévé a környéket Budapestnek. Az epizódot összefoglaló cikket és a térképet itt találod >>> ALKOTÓK Műsorvezető: Morcsányi Elza Vendég: Garbóczi László, helytörténész, író Helyi hősünk: Kiss Viktor, borász Budafoki Közösségi Pince és DisctrictWine A Pesten Innen, Budán túl a We Love Budapest podcastje, az Index támogatásával. Az epizódot szerkesztette Nagy Zsófia, a műsort We Love Budapest oldaláról Kovács Nóra, Zacsek Ágnes és Tamasi Szilvia gondozta. A grafikákat Hajdú Ágoston készítette. A műsor főtámogatója a Néprajzi Múzeumban megtalálható Etnoshop. A showrunner Nagy Ildi, vágó és hangtechnikus Kozma Ádám, kreatív producer Román Balázs, producer Hampuk Richárd. A felvételek a Betone Stúdióban készültek. https://welovebudapest.com/ https://betone.hu/ https://etnoshop.hu/
5/5/202345 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Ázsia Budapesten, üzleti és gasztroélet Kőbányán

Az epizódot összefoglaló cikket és a térképet itt találod >>> ALKOTÓK Műsorvezető: Morcsányi Elza Vendég: Lưu Trọng Vinh, séf A Pesten Innen, Budán túl a We Love Budapest podcastje, az Index támogatásával. Az epizódot szerkesztette Pákozdi Nóra, a műsort We Love Budapest oldaláról Kovács Nóra, Zacsek Ágnes és Tamasi Szilvia gondozta. A grafikákat Hajdú Ágoston készítette. A műsor főtámogatója a Néprajzi Múzeumban megtalálható Etnoshop. A showrunner Nagy Ildi, vágó és hangtechnikus Kozma Ádám, kreatív producer Román Balázs, producer Hampuk Richárd. A felvételek a Betone Stúdióban készültek. https://welovebudapest.com/ https://betone.hu/ https://etnoshop.hu/
4/19/202326 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Indul a Pesten innen, Budán túl, a We Love Budapest podcastje!

A We Love Budapest több mint tíz éve tartó főváros iránti rajongása már egy ideje feszegeti a cikkek határait, ezért úgy döntöttünk, egy új műfajban is kipróbáljuk magunkat, és podcastsorozatot készítünk a kedvenc budapesti környékeinkről. A „Pesten innen, Budán túl” első évadában tíz, nagyjából félórás részben mutatunk be olyan érdekes városrészeket, ami inspirációt és ötleteket ad, hogy hova érdemes elmenni, sétálni egyet, és mit érdemes csinálni ott, hol lehet a legjobbat enni és inni a környéken. A sorozatot a We Love Budapest újságírói – Fürdős Zsanett, Nagy Zsófia, Pákozdi Nóra és Wágner Gábor – szerkesztik, a műsorvezető pedig Morcsányi Elza, aki többek között az Imagine Budapest túráit vezette, mint sétavezető. Az epizódok során szakértők, urbanisták, történészek mellett a környéken élőkkel is elbeszélgetünk, így a nagytotál mellett helyi perspektívából is megismerhetjük a környéket.
3/22/20231 minute, 56 seconds