Winamp Logo
Pelikanovo poročilo Cover
Pelikanovo poročilo Profile

Pelikanovo poročilo

Slovenian, Cultural, 1 season, 10 episodes, 1 hour, 17 minutes
About
Pelikanovo poročilo je zvočna kolumna, eksperiment, ali zvočni blog v obliki epoštnega novičnika, ... lahko da se spremeni v kaj tretjega ali četrtega. Ne vem še. Ene sorte eksperiment z lastno udeležbo o življenju, vesolju in sploh vsem. :)
Episode Artwork

Betonske struge

O, zdravo! Tudi v dežju je treba v službo in zato tokrat o tem, kako se pripraviti do tega, da hodiš v dežju ali pa greš, če si tako trčen, celo teči nekajkrat na teden, ali Bob™ ne daj, vsak dan. Nasvet je enostaven: najtežje je priti čez vrata, potem pa eno nogo pred drugo, pa nekako gre. Na poti v službo poslušam zvočno knjigo The Daily Stoic, reki avtomobilov od prejšnjega tedna pa se ta teden pridružujejo betonske struge. … Najlepša hvala. In srečno v prihodnosti. Zapiski: The Daily Stoic - 366 meditacij o modrosti, vztrajnosti in umetnosti življenja, oz. knjiga, ki jo berete celo leto, eno kratko poglavje na dan Ryan Holiday - pisec zgoraj omenjene in še nekaj knjig (10 in narašča) o že skoraj davno pozabljeni filozofiji stoicizma --- 📬 Naroči se na Pelikanovo poročilo tule 👉 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠porocilo.substack.com⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ali v najljubšem podkast predvajalniku!
5/30/20248 minutes
Episode Artwork

Dan brisače

O, zdravo! Nadaljujem poti v službo in iz službe in se spomnim na fantastično darilo, ki sem ga od sodelavcev dobil za 1000 dni brez alkohola. Reka avtomobilov, ta izraz mi je res všeč, lepo se dopolnjuje z onim od prejšnjega tedna, se pa najbrž že malo ponavljam. Nimaš kej. Če pa pozabim sproti. Leta. Hupi frudike in frudi, se vidimo 25. maja, ko bomo praznovali dan brisače! … Najlepša hvala. In srečno v prihodnosti. Zapiski: ⁠Dan brisače⁠ - dan ko nosite brisačo cel dan ;) ⁠hvalazavseribe.si⁠ - če bi radi podprli najbolj brisačarski podkast na sončni strani Alp --- 📬 Naroči se na Pelikanovo poročilo tule 👉 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠porocilo.substack.com⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ali v najljubšem podkast predvajalniku!
5/23/20248 minutes, 1 second
Episode Artwork

Peš hoja koristi zdravju

O, zdravo. Tole "poročilo" se vrača. Tokrat za vas "samo" vetrni test s terena, test mikrofona (na iPhoneu) in seveda naslovna tema, o peš hoji, ki koristi zdravju. … Najlepša hvala. In srečno v prihodnosti. Zapiski: ⁠Moj prijatelj Piki Jakob⁠ - knjiga, v kateri najdete tudi citat o naslov tokratne epizode --- 📬 Naroči se na Pelikanovo poročilo tule 👉 ⁠⁠⁠⁠⁠⁠porocilo.substack.com⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ali v najljubšem podkast predvajalniku!
5/9/20246 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Vidmarja vila je nemška ... in prav je tako

Že nekaj let na današnji dan tečem mimo nemške Vidmarjeve vile, da se spomnim na dogodke, ki so se zgodili pred mnogimi leti, se poklonim vsem OF-ovkam in OF-ovcem, ter vsem, ki so sodelovali v boju proti okupatorju pred mnogimi mnogimi leti. * --- 🗞️ Celoten ⁠zapis ⁠⁠⁠lahko prebereš tule⁠⁠⁠⁠. 📬 Naroči se na Pelikanovo poročilo tule 👉 ⁠⁠⁠⁠⁠porocilo.substack.com⁠⁠⁠⁠⁠ ali v najljubšem podkast predvajalniku!
4/27/20238 minutes, 1 second
Episode Artwork

Srno sem srečal včeraj

In to v Mostecu. V domači hosti jih redko. Oz redkeje. --- 🗞️ Celoten ⁠zapis ⁠⁠lahko prebereš tule⁠⁠⁠. 📬 Naroči se na Pelikanovo poročilo tule 👉 ⁠⁠⁠⁠porocilo.substack.com⁠⁠⁠⁠ ali v najljubšem podkast predvajalniku!
4/20/20238 minutes
Episode Artwork

Luna je res glasno sijala

... ali: nekaj razlogov, zakaj je pisanje dnevnika dobra stvar! ✍️ Luna je res glasno sijala oni večer. Bila je ena od tistih lun, ki imajo po novem (oziroma, baje po starem) tista visoko zveneča imena, ... bleščeča luna, "neki neki" luna, ... ko sem razmišljal o naslednji (tej) epizodi tega podkasta, in po nekem čudnem naključju nisem imel v glavi nobene ideje zanjo, čeprav sem se jasno spomnil, da sem jih v zapiske nanizal vsaj ducat. --- 🗞️ Celoten ⁠zapis ⁠lahko prebereš tule⁠⁠. 📬 Naroči se na Pelikanovo poročilo tule 👉 ⁠⁠⁠porocilo.substack.com⁠⁠⁠ ali v najljubšem podkast predvajalniku!
4/13/202311 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Alkohol je (u bistvu) najboljša stvar na svetu!

Alkohol je (u bistvu) najboljša stvar na svetu ... zato, ker skrbi za to, da lažje preživiš v tem svetu. No, mogoče poleg alkohola, še droge, sam' droge so mal' bolj nevarne, vsaj kakšne. Pa mogoče kakšna goreča vera. Okej, pa lahko tut šoping, pa hrana, pa adrenalinski športi, ne vem. Vse, kar ti pač šopa adrenalin. --- 🗞️ Celoten ⁠zapis lahko prebereš tule⁠. 📬 Naroči se na Pelikanovo poročilo tule 👉 ⁠⁠porocilo.substack.com⁠⁠ ali v najljubšem podkast predvajalniku!
4/6/20239 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Futurama - kmalu spet na malih ekranih

Dobrodošli v svetu jutrišnjega dne! Futurama spet prihaja na teve ekrane! Futurama je ameriška risana znanstveno-fantastična TV serija, ki jo je ustvaril Matt Groening, vsem dobro poznan kot ustvarjalec legendarnih Simpsonovih. Futurama je te dni praznovala 24. obletnico (prvič je bila predvajana 28. marca 1999), na pretočnikih pa jo lahko gledamo na Disney Plus (in z veseljem poročam, da sem ravno te dni še enkrat pogledal prve štiri sezone, ki sem jih gledal pred dolgimi 20+ leti na Foxu (oziroma jih pridobil na, kako se že reče, lokalno značilen način, najbrž na eMuli)). V seriji spremljamo dogodivščine dostavljalca pic, Philipa J. Frya, ki se po nekem čudnem naključju oz. s pomočjo sreče v nesreči na silvestrski večer leta 1999 zamrzne v kriogenični komori in se zbudi v letu 3000 (torej tisoč let kasneje) … in dobi službo kot dostavljalec v podjetju svojega pra-pra-pra-pra-pra-…-pra-nečaka, profesorja Huberta Farnswortha. Poleg Frya ter njegovega zmešanega znanstvenika (in pra-pra … strica), čigar besede: “Good news, everyone …” so postale tako ikonične, da so jih tiskali ne samo na majicah, ampak tudi skodelicah in letečih krožnikih, so protagonisti serije še: Bender - robot (in Fryev najboljši prijatelj), ki za svoje delovanje potrebuje ekstremne količine alkohola, za pravilno čustveno stanje svojih vezij pa je primoran oropati vsakogar, ki pride v njegovo bližino, Leela - kapitanka vesoljske ladje Planet Express in tudi Fryeva “ljubezen” skozi serijo, Dr. Ziodberg - ne zares pravi doktor, čeprav se izdaja za dohtarja dostavne službe Planet Express, je vedno lačen in največkrat zapostavljen lik v seriji, med glavne like pa štejemo še Amy Wong (pomanjkljivo oblečena pripravnica) in Hermesa Conrada (strogi računovodja), to pa so tudi vsi “zaposleni” v podjetju Planet Express, kjer Fry dobi službo po tisoč letih. --- 🗞️ Celoten zapis lahko prebereš tule. 📬 Naroči se na Pelikanovo poročilo tule 👉 ⁠porocilo.substack.com⁠ ali v najljubšem podkast predvajalniku!
3/30/20236 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Khmalu ...

To je Pelikanovo poročilo. 📬 Naroči se na porocilo.substack.com ali v najljubšem podkast predvajalniku! Zapis epizode: To, kar poslušate (oz. mogoče tudi slišite), je ene sorte blog v obliki epoštnega novičnika. Lahko, da bo tudi zvočna kolumna, ali kaj tretjega. Ene sorte eksperiment z lastno udeležbo. Ker že nekaj let nisem napisal niti zapisa na blogu, niti napovedi za koncert, kaj šele, da bi napisal kakšen daljši zapis, ki smo mu včasih rekli članek. Pa sem včasih rad pisal. Enkrat, ko je bil fotr še živ in smo bili pri njemu v Dornberku, sva se pogovarjala o pisanju (ŽVPL-u, če smo natančni, ki mu je tako prikupno rekel “Žvepl’”), sem začel naglas razmišljat, da mi je bilo pisanje od nekdaj všeč. Fotr se je strinjal. Pa čeprav o muski, koncertih (in žuru nasploh). Ampak, zaključil sem pa, da nič več ne pišem, pa da še sam ne vem zakaj. Pogledal me je s tistimi svojimi ikoničnimi brki in mirno rekel: "Ja, piš'." In bom … Pelikanovo poročilo prihaja k(h)malu. ;) P.S.: V zapisih bom pisal o temah, ki me zanimajo: od alkohola, filozofije, glasbe, tehnologije, knjig, podkastov (veliko podkastov najbrž, ali pa vsaj s podkasti inspiriranih tem), do žura in še kaj vmes. Skratka, … o življenju, vesolju in sploh vsem. :)
3/25/20232 minutes, 21 seconds