Winamp Logo
Pelastetaan duunit Cover
Pelastetaan duunit Profile

Pelastetaan duunit

Finnish, Financial News, 1 season, 15 episodes, 12 hours, 44 minutes
About
Miten yritys pitää huolen, että se säilyy elinkelpoisina kiristyvillä markkinoilla? Miten se hallitsee alituisen muutoksen? Ohjelma seuraa 14 yrityksen pyrintöjä - miten selviytyä ja parantaa asemiaan kiristyvillä markkinoilla.
Episode Artwork

Pelastetaan duunit

4/17/201451 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Pelastetaan duunit: fiksujen tuotteiden jäljillä

Kuinka syntyy puhdas hydrauliikkatankki satama- ja metsäkoneisiin? Miten ohutlevyvalmistaja erottuu muista, mikä on kilpailuvaltti? Entä minkälaisia asioita pitää ottaa huomioon kun terveysteknologian laitteita suunnitellaan eri maihin? Toimittaja Teija Peltoniemi käy kolmessa yrityksessä kysymässä alihankkijoiden tuotekehityksestä. Joensuulainen Rakennustempo valmistaa konepajateollisuuteen puhtaita hydrauliikkasäiliöitä. Ohutlevyvalmistaja Relicomp Suolahdessa haluaa tarjota asiakkaille sellaista, mitä ei ole muilla. Terveysteknologian Innokas Medicalin selviytymiskeino on tuotekehitys. Tuotanto Yle Asia.
4/10/201450 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Pelastetaan duunit: työpaikan hyvä ilmapiiri tuo kilpailukykyä

Ihmisten hyvinvointi työpaikalla tuo tulosta yritykselle. Mutta kuinka yhdessä tekemisen meininkiä saadaan aikaan? Ohutlevyteknologiaan erikoistuneessa Relicompissa pantiin merkille, että yrityksen parinkymmenen vuoden historian aikana ote työhön on ollut teknologiapainotteinen. Mutta nyt Suolahdessa ja Kauhajoella sijaitsevassa yrityksessä halutaan erityisesti satsata ihmisiin ja työhyvinvointiin. TPI Control on kasvanut rivakkaa tahtia. Viime vuonna työntekijöiden määrä lisääntyi lähes kolmasosalla. Miten henkilöstö saadaan puhaltamaan yhteen hiileen – ja kun vielä on yrityksen toiminnassa menossa muutoksia? Toimittaja Teija Peltoniemi, tuotanto
4/3/201450 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Pelastetaan duunit: talous kuntoon ja mistä rahat?

Pelastetaan duunit –ohjelmassa pohditaan, miten yrityksen talous saadaan kuntoon ja mistä rahat itse toiminnalle? Konkurssia viime syksynä hakenut Lahden autokori oli talousvaikeuksissa 2010-luvun taitteessa. Yrityksessä aloitettiin rivakat terveyttämistoimet ja suunta alkoi kääntyä. Yritys haki konkurssia, kun sen ainoa päämies halusi siirtää tuotannon halvempaan maahan. Mitä asiasta kertoo entinen toimitusjohtaja, perheyrityksen omistaja ja pääluottamusmies? Entä mistä rahat tuotekehitykseen terveysteknologian Innokas Medicalissa? Monenlaista rahoituskuviota on mahtunut yrityksen 20-vuotiseen historiaan. Toimittaja on Teija Peltoniemi, tuotanto Yle Asia.
3/27/201451 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Pelastetaan duunit: Pelastetaan duunit osa 11: verkostot – yhdessä enemmän

Yritysten pitää tehdä fiksuja tuotteita, osuvaa markkinointia ja kansainvälistyä. Verkostoituminen auttaa asiaa. Yhdessä yritykset ovat enemmän. Loimaalainen Pemamek sai vientinsä vauhtiin paikallisten kumppanien avulla jo 1990-luvulla. Siilinjärveläinen Chasswheel tekee joustava-alustaisia pyörätuoleja. Saadaanko kansainvälinen kauppa vauhtiin kumppanien avulla? Pirkkalalainen TPI Control haluaa olla varteenotettava isojen yritysten rinnalla. Auttaako verkostoituminen? Mitä sanovat professorit Pirjo Ståhle ja Jukka Vesalainen. Ståhle korostaa henkilökohtaisten suhteiden merkitystä ja luottamusta. Jukka Vesalaisen mukaan syvä yhteistyö yritysten
3/20/201450 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Pelastetaan duunit

Kuinka pieni tai keskisuuri yritys saa vientinsä vauhtiin? Järvenpääläisellä Amipacilla viennin osuus oli puolet liikevaihdosta muutama vuosi sitten. Nyt se on yli 80 %. Kuinka kasvu saatiin aikaan? Muutaman hengen Innotools on lähtenyt jo alusta lähtien pyrkinyt ulkomaille. Mistä rohkeus? Pieni Rakennustempo Joensuusta lähti kokeilemaan onneaan Afrikassa. He muunsivat marjanpoimintakoneensa bioenergiaksi kaavaillun jatropan poimintaan. Koepoiminnat osuivat hankalaan aikaan. Finanssikriisin jälkeen tilanpitäjiltä loppuivat rahat. Menikö usko kansainvälistymiseen vai lähteäkö uuteen yritykseen Meksikoon? Toimittaja Teija Peltoniemi, tuotanto Yle.
3/13/201450 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Pelastetaan duunit

” Meidän tekemä kone on aina uusi. Räätäli kysyy minkälaisesta kankaasta haluat puvun. Me ommellaan kangas joka kerta”, näin asiantuntijayrityksen toimitusjohtaja. Kuinka pitkälle tuotetta voi asiakkaalle räätälöidä ettei kannattavuus kärsi? Teija Peltoniemi käy järvenpääläisessä Amipacissa. Yritys haluaa tehdä kuljetinjärjestelmiä uusille alueille. Mitä se merkitsee tuotekehitykselle? Pirkkalassa TPI Control on siirtynyt tuotteista palveluiden kehitykseen. Onko se helppoa pienelle yritykselle kiinteistön lämmönhuollossa? Outokumpulainen Piippo ei kuunnellut valittavaa asiakasta, ja sitten saatiinkin tuta. Se oli uuden tuotekehitysprojektin alku.
3/6/201452 minutes
Episode Artwork

Pelastetaan duunit

Pelastetaan duunit –ohjelmassa pohditaan konsultin käyttöä pienissä ja keskisuurissa yrityksissä. Vai onko liiketoiminnan osaajaa parempi kutsua asiantuntijaksi? Konsultti itsekin välttää sanan käyttöä. KM Valussa Säynätsalossa on käynyt muutaman vuoden auttamassa Veli Puttonen – oli se sitten henkilöstöasioita tai laatujärjestelmän tekemistä. Joroisissa Alufer havittelee Venäjän markkinoille, ja tuntemusta itänaapurin markkinoista tuo Tuomo Leppänen. Siilinjärveläinen Chasswheel on sen verran pieni että väki tuntee toisensa liian hyvin. Konsultin rooli on haastaa ja sparrata. Toimittaja Teija Peltoniemi, tuotanto Yle Asia.
2/27/201449 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Pelastetaan duunit: Pelastetaan duunit osa 7: potkua markkinointiin

Miten insinöörien tuotteet saadaan maailmalle? Markkinoinnillako? Suomalaiset osaavat kehittää tuotteita mutta jääkö markkinointi? Chasswheelissä panokset ovat menneet joustava-alustaisten pyörätuolien tuotekehitykseen ja pieni siivu markkinointiin. Nyt kelkka kääntyy. Teollisuuden kuljettimia valmistavassa Ferroplanissa on otettu uusia keinoja markkinointiin. Minna Patosalmi kirjoittaa blogia ja hän haluaa tehdä asiat toisin kuin teollisuudessa on tehty.Kuinka lämmönsiirron huollossa toimiva pieni TPI Control on varteenotettava yritys jättien joukossa? Auttaako markkinointi ja mikä rooli on viestinnällä asiantuntija-alalla? Toimittaja Teija Peltoniemi.
2/20/201450 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Pelastetaan duunit: sukupolvenvaihdos

Kuinka sujuu yrityksen omistajan tai sukupolvenvaihdos? Joensuulaisessa Rakennustempossa toisen perustajan pojasta Timo Päivänurmesta tuli toimitusjohtaja. Työuran alkuaikoina Timo sairastui johtajan pojan tautiin. Relicompissa Suolahdessa yritystä jatkaa aviopari Tiina ja Marko Jyllilä. Tiina on perustajan tytär. Hän ei kuitenkaan heti ollut vapaa vetämään yritystä. Hän vapautui tunteesta yllättävällä tavalla. Orimattilassa Ferroplanissa yritystä jatkaa perustajan Pentti Patosalmen tytär Minna Patosalmi. Pentti Patosalmi kaipaa syvällisempiä keskustesteluja sukupolvenvaihdoksesta. Toimittaja Teija Peltoniemi. Yle Asia.
2/13/201451 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Pelastetaan duunit

Pelastetaan duunit -sarjassa tutustutaan teknologiateollisuuden yrityksiin, jotka kompuroivat taantuman jaloissa. Tässä jaksossa pureudutaan informaatioteknologian ja bittien maailmaan. Automaatioyritys Pemamek Loimaalta kertoo kehityksestään robotiikan saralla sekä rohkeasta päätöksestään muuttaa yrityksen suuntaa. Suunnittelu- ja konsultointifirma EP-Logistics Helsingistä paljastaa, miten he ovat hyödyntäneet tietoteknologiaa logistiikan saralla. Ohutlevyvalmistaja Relicomp Suolahdesta puolestaan kuvaa, kuinka tuotannonohjausjärjestelmän kehitys on sujunut taantumassa ja onko siitä saatu lisäpotkua. Toimittajana Ada Pykäläniemi.
2/6/201448 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Pelastetaan duunit: vientiin!

Suomen vienti ei ole lähtenyt vetämään finanssikriisin jälkeen. Varsinkin pienten ja keskisuurten yritysten osuutta viennissä on tarpeen kasvattaa. Mitä yritykset tekevät sen eteen, että vienti saataisiin käyntiin? Onko helppo saada jalansijaa kun kulttuuri ja käytännöt ovat toisenlaiset kuin koti-Suomessa? Lähi-Idässä tapaaminen voi olla juuri sovittuna kellonaika mutta eri päivänä. Pyrinnöistä kansainvälisille markkinoille kertovat metallialan Alufer Joroisista ja logistiikan simulointeja tekevä EP-Logistics Helsingistä. Näillä kahdella yrityksellä on käynnissä neuvotteluja muun muassa Venäjällä. Toimittaja Teija Peltoniemi, tuotanto Yle Asia.
1/30/201452 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Pelastetaan duunit: Pelastetaan duunit 3/15. Talouskurimuksesta eroon

”Jos jotain oon oppinut, niin paskat on vaan lapioitava mitä edessä on, ei niitä tee kukaan muu, vastuu pitää kantaa”, näin erään yrityksen talouspäällikkö lamasta selviämisestä. Kuinka yritys pääsee yli rahoitusongelmistaan ja heikosta suhdanteesta? Talousongelmista on kokemusta monessa yrityksessä 2008 finanssikriisin jälkeen. Hyvin monella liikevaihto tippui, joillakin jopa yli 50%. Miten hyvästä tuloskierteestä saadaan kiinni, vaikka maailmantalouden sykli sen kuin kiihtyy ja tilauskanta voi olla vain pariksi kolmeksi viikoksi. Yrittäjät sanovat pankkien tiukentaneen luotonantoaan. Entä mitä heikosta jamasta opittiin? Kokemuksistaan kertovat metallialan yritykset Relicomp Suolahdesta ja KM-Valu Säynätsalosta sekä staattisia tarralappuja tekevä Innotools Imatralta. Toimittaja Teija Peltoniemi. Kuvassa Relicompin painomuovauskoneen edessä Miika Hakkarainen (vas.) ja Jarkko Könni (oik.).
1/23/201450 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Pelastetaan duunit

Osa 2/15: yhdessä tekemisen meininki. Säynätsalossa KM-Valu Ky:ssä on tehty töitä vuorovaikutuksen eteen. Joroisissa Alufer Oy:ssä puolestaan keskustellaan itse työstä. Kempeleessä Innokas Medical Oy:ssä esimerkillä johtaminen ja arvot määräävät johtamista. Toimittajana Teija Peltoniemi.
1/16/201452 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Pelastetaan duunit: Fiksuja tuotteita

1/15: Fiksuja tuotteita. Kuinka yritys kehittää tuotteestaan mahdollisimman fiksun niin, että se käy kaupaksi markkinoilla ja yritys saa tuotteesta muutakin kuin valmistuskustannukset? Kolme yritystä avaa tuotekehityksen saloja ja kertoo, mitä toimilla saavutetaan. Mukana kuljettimia valmistava Ferroplan Orimattilasta, staattisilla muistilapuilla maailmalle pyrkivä Innotools Imatralta sekä Lahden autokori, jossa tuotekehitys ei tuottanut ainoan päämiehen mielestä hedelmää. Yritys joutui hakemaan konkurssia syyskuussa 2013. Toimittajana on Teija Peltoniemi.
1/9/201452 minutes, 20 seconds