Winamp Logo
Pe agendă Cover
Pe agendă Profile

Pe agendă

Romanian, News, 1 season, 247 episodes, 5 days, 2 hours, 49 minutes
About
Pe Agendă. 30 de minute de jurnalism audio de calitate, de la Europa Liberă, de patru ori pe săptămână. Evenimentele principale din Moldova și din lume și contextul în care se produc. Complet, clar, pe înțeles.
Episode Artwork

Jumătate din populație a fost deja numărată. Sute de refuzuri și nicio amendă la recensământ

Circa un milion de locuințe și 1,4 milioane de persoane, adică aproape jumătate din populația Moldovei, au fost numărate într-o lună și o săptămână la recensământul care a început pe 8 aprilie și se va încheia pe 7 iulie. Sute de persoane au refuzat să participe, dar nu au fost încă amendate.  
5/15/202430 minutes
Episode Artwork

9 mai sau cum se împacă două sărbători într-o singură zi în R. Moldova

Marcarea în aceeași zi, pe 9 mai, prin evenimente publice a Zilei Europei și a Zilei Victoriei ar putea fi un prim pas spre reconcilierea socială pe care-l face guvernarea PAS, opinează sociologul Vitalie Sprînceană în podcastul Europei Libere „Pe Agendă”.
5/8/202430 minutes
Episode Artwork

Paștele în R. Moldova: tradiții vechi, invenții noi și implicații politice

Etnografa Varvara Buzilă a vorbit în podcastul video „Pe Agendă” despre felul în care R. Moldova marchează Paștele și tradițiile autohtone care ar putea fi înscrise în Patrimoniul Mondial al UNESCO. Folclorista a abordat inclusiv ritualul aducerii luminii sfinte de la Ierusalim și cum se implică politicienii în acest proces.
5/1/202430 minutes
Episode Artwork

Igor Munteanu, despre „Pactul pentru Europa”, prezidențiale și relația cu guvernarea PAS

Igor Munteanu, unul dintre liderii blocului „Împreună” și președintele CUB, vorbește în podcastul „Pe agendă” despre „Pactul pentru Europa” și ce alte partide urmează să îl semneze. El menționează că blocul va propune un candidat la alegerile prezidențiale, fără a dezvălui însă pe cine. Munteanu subliniază că dialogul între opoziție și guvernare este rar și se întâmplă doar după „evenimente majore”.
4/24/202430 minutes
Episode Artwork

Mihai Popșoi: R. Moldova este „precaută” cu sancțiunile anti-ruse pentru a evita „reacții negative” ale Moscovei

Ministrul Afacerilor Externe al R. Moldova, Mihai Popșoi, vorbește în podcastul „Pe Agendă” despre relațiile diplomatice cu Rusia, care „au ajuns la cel mai jos nivel”. Popșoi susține că este complicat R. Moldova să aibă relații bune și cu Estul și cu Vestul, din cauza invaziei ruse în Ucraina.
4/17/202430 minutes
Episode Artwork

Negociatoarea-șefă a R. Moldova cu UE: despre negocieri, justiția moldoveană și relația cu Kievul

Negociatoarea-șefă a R. Moldova cu UE, Cristina Gherasimov, spune în podcastul video „Pe Agendă” de la Europa Liberă când ar putea deschide țara primul capitol al negocierilor de aderare. Gherasimov mai afirmă că punerea în aplicarea a legislației europene în R. Moldova „nu se oprește la Nistru”.
4/10/202430 minutes
Episode Artwork

Șeful Misiunii civile a UE la Chișinău, despre riscuri și amenințări în an electoral

Șeful misiunii civile a UE în R. Moldova, Cosmin Dinescu, vorbește în podcastul Europei Libere „Pe agendă”, prin ce este diferită misiunea civilă trimisă în R. Moldova de alte misiuni, cât de pregătită este R. Moldova să facă față amenințărilor hibride și de ce experții misiunii estimează o creștere a acestor amenințări.
4/3/202430 minutes
Episode Artwork

Cât de greu va cântări votul moldovenilor cu pașaport românesc la europarlamentare și cum va funcționa sistemul „e-Rețeta”

În acest episod, aflați cum a început campania pentru alegerile europarlamentare în stânga Prutului, și discutăm despre o reformă majoră a sistemului de sănătate în Republica Moldova – trecerea la rețeta electronică.
3/28/202430 minutes
Episode Artwork

Deputata PAS, Ana Racu: Chișinăul a folosit sprijin european pentru a cerceta cum a fost distrus elicopterul la Tiraspol

Vicepreședinta Comisiei parlamentare de securitate, Ana Racu, a spus Europei Libere că autoritățile moldovene s-au sprijinit și pe expertiza unor parteneri europeni când au spus că recentul incident de la Tiraspol în care a fost distrus un elicopter militar a fost o înscenare pentru a cauza panică.
3/27/202430 minutes
Episode Artwork

Soarta magistraților cu mandate expirate după decizia CC, și ce instituții sprijină în Moldova persoanele cu Sindromul Down

În această ediție, aflați ce șanse mai au să fie numiți în funcții judecătorii respinși de președinta Maia Sandu, dar și cine are grijă în Moldova de adulții cu Sindromul Down.
3/26/202430 minutes
Episode Artwork

Incidentul de la Tiraspol: a fost sau n-a fost drona? Ce viitor are meseria de veterinar în Moldova?

În acest episod, aflați ce spun autoritățile și experții independenți despre elicopterul care a ars la Tiraspol, și dacă ultimele măsuri ale guvernului vor putea rezolva criza medicilor veterinari?
3/25/202430 minutes
Episode Artwork

Votul prin corespondență, aprobat în prima lectură. Opoziția susține că proiectul „deschide calea” falsificării alegerilor

În ediția de astăzi, discutăm despre proiectul de lege care instituie, în premieră, votul prin corespondență pentru cetățeni moldoveni din diaspora, dar și despre ultimul top al celor mai fericite țări din lume.
3/21/202430 minutes
Episode Artwork

Încotro se îndreaptă Rusia după realegerea lui Putin?

Analistul politic și istoricul Anatol Țăranu analizează în podcastul video „Pe Agendă” procesul electoral din Federația Rusă, din 15-17 martie, prin care Vladimir Putin și-a mai asigurat un mandat de președinte. Țăranu vorbește despre cum ar putea evolua relațiile oficiale dintre Chișinău și Moscova, ce pericole există pentru R. Moldova cu Putin în continuare la putere, dar și încotro se va îndrepta Rusia după aceste alegeri strâns controlate de Kremlin.
3/20/202430 minutes
Episode Artwork

Încă un diplomat rus expulzat din Moldova, promisiuni de consolidare a rezilienței pe agenda summit-ului UE

În acest episod, aflați de ce Chișinăul a expulzat încă un angajat al ambasadei ruse, ce se știe despre elicopterul care a ars la Tiraspol, și de ce chestiunea extinderii UE ar putea să nu fie una prioritară la următorul summit al liderilor europeni.
3/19/202430 minutes
Episode Artwork

„Un moment de cotitură”. Maia Sandu despre referendumul din toamnă

În ediția de astăzi, aflați cum își propune Maia Sandu să organizeze un referendum la toamnă, atunci când va candida pentru un nou mandat de președinte, cum au decurs alegerile prezidențiale rusești în Moldova și care sunt temele majore ale săptămânii politice americane.
3/18/202430 minutes
Episode Artwork

Patriarhia rusă amenință BOR. Cum ar putea să oprească Moscova exodul preoților de la Mitropolia Moldovei?

În acest episod, aflați cum a reizbucnit disputa de jurisdicție canonică de pe teritoriul Republicii Moldova dintre Patriarhia Română și Patriarhia Moscovei. Dar și ce crede cunoscutul scriitor Vladimir Beșleagă despre puterea politică și puterea oamenilor de creație.
3/14/202430 minutes
Episode Artwork

Doina Gherman, despre relația PAS cu opoziția, alegerile ruse în R. Moldova și aderarea la UE

Vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, vorbește în podcastul video „Pe Agendă” de la Europa Liberă despre felul în care concursul eșuat pentru funcția de procuror general al R. Moldova ar aduce atingere procesului de integrare europeană. Ce vor face autoritățile de la Chișinău în situația în care Rusia deschide secții de votare în stânga Nistrului, în ciuda interdicției și protestelor diplomației moldovene. De ce în Legislativ majoritatea parlamentară a PAS nu se înțelege cu opoziția, dar reușește să construiască alianțe la nivel local?
3/13/202430 minutes
Episode Artwork

Moscova organizează alegeri în Transnistria, Chișinăul analizează „reacții ce se impun”

În acest episod, aflați care a fost replica ambasadorului rus, Oleg Vasnețov, la protestul ministerului moldovean de Externe, și câte condiții mai are de îndeplinit Moldova pentru începerea negocierilor de aderare la UE, după ultima evaluare a Comisiei Europene.
3/12/202430 minutes
Episode Artwork

Asistenții persoanelor cu dizabilități severe prinși în disputa între guvern și primăria capitalei

În acest episod, aflați de ce protestează îngrijitorii persoanelor cu dizabilități din Chișinău, ce este „Universitatea pentru vârsta a treia” și care sunt principalele teme ce au marcat săptămâna politică americană.
3/11/202430 minutes
Episode Artwork

De ce recalificarea profesorilor nu va rezolva criza din educație

În acest episod, vorbim despre deficitul acut de profesori în școli la mai multe discipline și de ce în Moldova nu există (pe hârtie), practic, boli profesionale.
3/7/202430 minutes
Episode Artwork

Oazu Nantoi, despre congresul de la Tiraspol, atacurile hibride ale Rusiei și „umbrela” Ucrainei

Deputatul Oazu Nantoi vorbește în cel mai recent podcast „Pe Agendă” de la Europa Liberă despre efectele așa-zisului congres de la Tiraspol, cum a schimbat războiul din Ucraina modul de aplicare a pârghiilor pe care le au autoritățile constituționale de la Chișinău asupra Tiraspolului.
3/6/202430 minutes
Episode Artwork

SIS vs. „amestecul” rusesc și de ce „Super Tuesday” este o zi decisivă în calendarul electoral al SUA

În acest episod, aflați ce spune SIS despre „implicarea” Moscovei în procesele electorale din Moldova, dar și ce este „Super Tuesday”, una din cele mai importante zile în cursa pentru președinția SUA.
3/5/202430 minutes
Episode Artwork

Două demisii într-o singură ședință a CSP și cine este cetățeanul Copeichin sancționat de SUA

În acest episod, aflați ce urmări a avut anularea concursului pentru funcția de procuror general și de ce SUA l-a sancționat pe un cetățean moldovean cu reședință într-o țară africană.
3/4/202430 minutes
Episode Artwork

Niciun cuvânt despre Transnistria în discursul lui Putin și o „lovitură de imagine” pentru CSP

În acest episod, aflați ce i-au cerut, până la urmă, Rusiei așa-numiții aleși locali din regiunea transnistreană și ce reacții a stârnit demersul lor la Chișinău, la Moscova și la Washington.
2/29/202430 minutes
Episode Artwork

Șeful IGP: Cazuri de rezonanță, salariile polițiștilor, corupție în sistem și destabilizări externe

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, vorbește despre evoluțiile în cazuri sensibile, precum: incendierea Centrului de informare și documentare NATO, lipsa a trei mii de cartușe de la Brigada de poliție cu destinație specială „Fulger” și altele.
2/28/202430 minutes
Episode Artwork

Facultăți fără studenți și moldoveni sancționați de SUA

În acest episod, discutăm despre criza de studenți în R. Moldova, despre noile sancțiuni americane care i-au vizat și pe unii cetățeni moldoveni, dar și despre continuarea sprijinului UE pentru Ucraina.
2/27/202430 minutes
Episode Artwork

Ce ar putea aduce așa-numitul „Congres al deputaților la toate nivelurile” de la Tiraspol?

În acest episod discutăm despre Congresul convocat de liderul regiunii separatiste și mai ales despre motivele care l-ar fi putut determina pe Vadim Krasnoselski să recurgă la această rară formă de reuniune a tuturor așa-numiților „aleși ai poporului”.
2/26/202430 minutes
Episode Artwork

În așteptarea unui sistem de apărare aeriană, după doi ani de război în Ucraina

În acest episod, aflați ce spune ministrul moldovean al apărării despre planurile pentru întărirea securității spațiului aerian, dar și cum a reușit Iranul să livreze Rusiei sute de rachete cu rază scurtă de acțiune.
2/22/202430 minutes
Episode Artwork

Ambasadorul SUA la Chișinău, la 2 ani de război: Nu avem indicii că Rusia ar amenința militar R. Moldova

Nu sunt indicii că R. Moldova ar fi amenințată direct de Rusia pe plan militar, dar pericolele „hibride” ruse sunt reale, iar Statele Unite și-au mărit asistența pentru armata moldoveană de la începutul războiului din Ucraina, a declarat Europei Libere ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon.
2/21/202430 minutes
Episode Artwork

Fermierii moldoveni mai negociază o rundă, cei polonezi se radicalizează

În acest episod discutăm despre ultima rundă de negocieri dintre fermierii protestatari din Moldova și guvern, care va fi urmată de încă o întrevedere, dar și de radicalizarea protestului fermierilor polonezi, supărați de două lucruri: concurența ieftină din Ucraina și politica ecologică a UE.
2/20/202430 minutes
Episode Artwork

De la Leușeni la Praga: protestele fermierilor se extind în Europa, motivele sunt însă diferite

În acest episod discutăm despre motivele pentru care fermierii din Moldova protestează, ce promisiuni a făcut deja guvernul și ce speră să mai obțină la negocierile de marți, 20 februarie. Dacă discuțiile sunt un eșec, agricultorii vor să reia protestele.
2/19/202430 minutes
Episode Artwork

În căutarea unor sedii pentru magistrați și o ediție „excepțională” a Conferinței de Securitate de la Munchen

În acest episod, aflați de ce judecătorii din Cahul, de cinci ani, nu au un sediu propriu, de ce autoritățile moldovene au respins cererile de azil ale unor cetățeni ruși din comunitatea LGBT+ și prin ce este deosebită ediția de anul acesta a Conferinței de Securitate de la Munchen.
2/15/202430 minutes
Episode Artwork

Ion Sula, despre coaliția cu MAN, relația cu PAS și referendumul pro-UE

Președintele Partidului Social Democrat European (PSDE), Ion Sula, explică în podcastul „Pe Agendă” de la Europa Liberă de ce durează discuțiile despre coalizare cu Mișcarea Alternativă Națională (MAN) condusă de Ion Ceban. Liderul PSDE, formațiunea politică care a ocupat locul trei după numărul de primării câștigate de partide la alegerile locale din 2023, vorbește și despre relația cu partidul de guvernare PAS, dar și despre cea cu Partidul Social Democrat din România.
2/14/202430 minutes
Episode Artwork

Școlile „model” vs. școlile fără elevi și profesori

În acest episod, discutăm despre planul „ambițios” al ministerului educației de a moderniza 35 de școli, dar și despre avertismentele privind „sprijinul insuficient” oferit Ucrainei.
2/13/202430 minutes
Episode Artwork

Motive etice, motive pecuniare: continuă migrația bisericilor la Mitropolia Basarabiei

În acest episod discutăm din nou despre migrația bisericilor de la Mitropolia Moldovei la cea a Basarabiei, fenomen care a luat amploare după ce Rusia a invadat Ucraina, fără nici o provocare. Are însă și un aspect financiar, legat de dările bisericilor și veniturile clerului.
2/12/202430 minutes
Episode Artwork

Cum ar putea Chișinăul să împiedice organizarea alegerilor rusești în regiunea transnistreană

În acest episod, discutăm despre decizia Chișinăului de a permite deschiderea unei singure secții de votare în Moldova pentru alegerile prezidențiale ruse, dar și despre votul eșuat din Senatul SUA asupra unui proiect de lege ce ar fi putut debloca ajutorul pentru Ucraina.
2/8/202430 minutes
Episode Artwork

Serebrian: Prima dată după 30 de ani Chișinăul folosește pârghiile pe care le are în Transnistria

Vicepremierul pentru Reintegrare Oleg Serebrian vorbește în podcastul video „Pe Agendă” de la Europa Liberă despre cum va soluționa problema fermierilor cu terenuri după traseul Tiraspol-Camenca, și de ce Chișinăul va continua să pună în practică noul cod vamal și „nu va ceda” în fața Tiraspolului. Serebrian mai spune că dorința Rusiei de a ține alegeri și în regiunea separatistă poate fi interpretată ca „a un act de prezență”.
2/7/202430 minutes
Episode Artwork

Unul din 10 oameni ar putea fi dislexici, în lume. În Moldova, nici unul

În acest episod discutăm despre dislexie, o tulburare de învățare foarte răspândită în lume, dar oficial inexistentă în școlile din R. Moldova și despre încă un aspect sumbru al politicii naziste de exterminare, care i-a lovit și pe etnicii germani din Basarabia, Bucovina de Nord și din Dobrogea.
2/6/202430 minutes
Episode Artwork

Cine și cum întocmește lista persoanelor „asociate” cu oligarhii sancționați?

În acest episod, discutăm despre lista SIS cu cele peste 500 de persoane și entități „asociate” oligarhilor moldoveni și ruși care sunt supuși sancțiunilor internaționale, dar și despre reacția autorităților moldovene la o nouă investigație a Europei Libere.
2/5/202430 minutes
Episode Artwork

Beneficiile aderării la zona SEPA și cum autostrada Moldova ar putea contribui la bunăstarea și securitatea regională

În această ediție, aflați cum este posibil ca firme moldovenești să livreze piese de avion în Rusia, în ciuda sancțiunilor occidentale, și cum regionalizarea României ar putea spori controlul cetățenilor asupra actului politic.
2/1/202430 minutes
Episode Artwork

Cum vor arăta și unde vor fi cele 35 de școli model pe care le vrea Ministerul Educației?

Cele 35 de școli model pe care vrea să le creeze ministerul Educației și Cercetării sunt școli existente, amplasate în centrele raionale și care vor fi modernizate în următorii doi ani, pentru a le oferi elevilor „educație de calitate mai bună”, afirmă ministrul Educației, Dan Perciun.
1/31/202430 minutes
Episode Artwork

O nouă condamnare în dosarul „furtului miliardului” și cum a progresat Moldova în combaterea corupției

În acest episod, discutăm despre cazul unui fost șef al BEM condamnat în legătură cu „furtul miliardului”, despre cum a fost percepută corupția în lume în 2023, dar și despre încercările Ucrainei de a „îmbuna” Ungaria înaintea unui important summit al UE.
1/30/202430 minutes
Episode Artwork

Un avertisment al Kievului pentru Tiraspol și cum se reface turismul după restricțiile pandemice

În acest episod, aflați cu ce mesaj a venit la Chișinău emisarul ucrainean responsabil de reglementarea transnistreană și cum încearcă pensiunile moldovene să atragă turiști.
1/29/202430 minutes
Episode Artwork

Fermierii moldoveni taxați de Tiraspol. Cum îi va ajuta Guvernul?

În acest episod, discutăm despre eventuale măsuri de susținere a fermierilor din raionul Dubăsari, după ce administrația separatistă de la Tiraspol a decis să le impună „taxe vamale”, dar și despre dezvoltarea regională și infrastructura drumurilor din România.
1/25/202430 minutes
Episode Artwork

Misiunea civilă a UE ajută Moldova să facă față amenințărilor hibride ruse

Șeful misiunii civile a UE în R. Moldova, Cosmin Dinescu vorbește în podcastul video al Europei Libere „Pe agendă” despre colaborarea cu SIS-ul și alte instituții responsabile de securitatea cibernetică, gestionarea crizelor și amenințărilor hibride.
1/24/202430 minutes
Episode Artwork

Haos, arbitrar, lipsă de informații: mărturiile fermierilor din raionul Dubăsari

În acest episod, discutăm despre fermierii din raionul Dubăsari prinși în disputa dintre Chișinău și Tiraspol privind taxele vamale, despre anii de așteptare pentru o proteză de șold sau genunchi și despre eforturile NATO de a mări producția europeană de muniții.
1/23/202430 minutes
Episode Artwork

Ce a scos pe străzi, în toată Germania, peste 1 milion 400 de mii de oameni?

În acest episod discutăm despre moldovenii care continuă să ceară cetățenia rusă, despre retragerea guvernatorului DeSantis din cursa pentru nominalizarea candidatului republican în alegerile prezidențiale americane și despre marile manifestații din Germania.
1/22/202430 minutes
Episode Artwork

Crește numărul persoanelor vârstnice în Moldova, exodul tinerilor nu se oprește: cine se ocupă de cei lăsați în urmă?

În acest episod discutăm despre situația complicată a fermierilor din Dubăsari și decizia de ultim moment a deputaților din regiunea secesionistă transnistreană de a le cere să plătească taxe vamale Tiraspolului, dar și despre situația persoanelor în vârstă care rămân singure.
1/18/202430 minutes
Episode Artwork

Ministrul Alexei Buzu: Israelul a încălcat acordul cu R. Moldova în domeniul muncii

R. Moldova a „amânat” trimiterea muncitorilor în Israel printr-un acord bilateral din cauză că partea israeliană ar fi „încălcat prevederile acordului”, a declarat Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale, podcastului „Pe Agendă” al Europei Libere. Israelul nu a reacționat imediat.
1/17/202430 minutes
Episode Artwork

Protestele fermierilor și transportatorilor din România: ce au obținut, ce rol joacă anul electoral și războiul din Ucraina?

În acest episod, discutăm despre proteste fermierilor și transportatorilor din România, despre noi cereri ale Forței Fermierilor din Moldova legate de tranzitul exporturilor ucrainene și despre schimbarea echilibrului politic la nivel raional, după alegerile locale din noiembrie 2023.
1/16/202430 minutes
Episode Artwork

Vor plăti părinții, din buzunar, costul pentru programul prelungit al copiilor din clasele primare?

În acest episod, discutăm despre cât i-ar putea costa pe părinții din Chișinău programul prelungit al copiilor din clasele primare, despre simbolistica proclamării noului rege al Danemarcei și despre deschiderea sezonului electoral în Statele Unite.
1/15/202430 minutes
Episode Artwork

România este în Schengen, dar admiterea este treptată, spune ministra de externe Luminița Odobescu

În acest episod, discutăm despre repartizarea grădinițelor, sistem care nu a mai fost adaptat la nevoile demografice reale din timpurile sovietice, despre România, Bulgaria și spațiul Schengen și despre nevoile de securitate ale R. Moldova.
1/11/202430 minutes
Episode Artwork

Reacție – contrareacție sau de ce ar urma fermierii din Dubăsari să plătească taxe vamale regimului nerecunoscut de la Tiraspol?

În acest episod, vorbim cu Denis Dermenji despre reacția Tiraspolului la decizia autorităților de la Chișinău de a unifica sistemul de colectare a taxelor vamale, pe ambele maluri ale Nistrului, discutăm despre haosul provocat de ninsorile abundente și trecem în revistă săptămâna politică americană.
1/9/202430 minutes
Episode Artwork

Crăciun pe stil vechi și ce mai fac fermierii protestatari

În acest episod, discutăm despre disputa celor două mitropolii, protestele fermierilor puse pe pauză și alte evenimente marcante ale anului 2023.
1/8/202430 minutes
Episode Artwork

Chișinăul elimină scutirile de taxe pentru regiunea transnistreană, Ucraina se pregătește de mobilizare

În acest episod, aflați de ce Chișinăul a decis să aplice „principiul echității” la plata taxelor vamale pentru firmele din Transnistria și cum se pregătește Ucraina de o nouă campanie de recrutare în armată.
1/4/202430 minutes
Episode Artwork

Cete de urători și un cocostârc la Măcărești și ce vor spune cronicile despre 2023

În acest episod, vorbim despre tradiții și obiceiuri la înnoirea anului în satul Măcărești, de pe malul Prutului, și despre referendumul pe care guvernarea PAS ar vrea să-l țină odată cu alegerile prezidențiale.
1/2/202430 minutes
Episode Artwork

Nu aduce anul, ce aduce luna: Moldova și șansele ei geopolitice

În acest episod, vorbim despre șansă. Republicii Moldova i-a adus certitudinea că va deschide negocieri de aderare cu UE și perspectiva de a rezolva, cândva, conflictul transnistrean. Cunoscuta violonistă Alexandra Conunova vorbește și ea despre șansă, cea a unei familii de artiști.
1/1/202430 minutes
Episode Artwork

Etape și restanțe în reforma justiției, și ce alte evenimente au marcat anul 2023

În acest episod, aflați de ce reforma justiției a mers mai lent decât și-au propus autoritățile și ce alte evenimente au marcat destinul moldovenilor în anul 2023.
12/28/202330 minutes
Episode Artwork

Pe Agendă: Despre ce-i scrie, de fapt, Vladimir lui Kirill

Victor Gotișan, licențiat în teologie și un atent observator al fenomenelor religioase și realităților bisericești din Republica Moldova analizează în „Pe Agendă” de la Europa Liberă scrisoarea surprinzătoare - în multe feluri – pe care a transmis-o Mitropolitul Vladimir Patriarhului Kirill.
12/27/202330 minutes
Episode Artwork

Un buget „restrâns” pentru anul viitor, cu accent pe apărare și securitate

În acest episod, aflați ce priorități a stabilit guvernul pentru anul viitor, în funcție de cheltuielile bugetului, și cum s-a modernizat armata moldoveană în anul 2023.
12/27/202330 minutes
Episode Artwork

Ce ar mai fi de spus, în prima zi de Crăciun pe stil nou?

În acest episod de Sărbători, ne uităm la hemoragia de parohii din Mitropolia Moldovei, facem o vizită în Laboratorul social pentru o discuție despre școli și diasporă, și vă povestim, cu Oana Despa de la București, despre tragedia copiilor dispăruți „în lagărele lui Ceaușescu”.
12/25/202330 minutes
Episode Artwork

De ce unii pensionari nu pot primi ajutorul de încălzire și cum se apără Moldova de atacuri cibernetice

În acest episod, aflați cum este repartizat ajutorul pentru încălzire în acest an, și ce mesaj transmite Rusiei deschiderea negocierilor de aderare la UE cu Moldova și Ucraina?
12/21/202330 minutes
Episode Artwork

Guvernarea de la Chișinău examinează câteva candidaturi pentru un negociator-șef cu UE, în timp ce așteaptă o evaluare a Comisiei Europene

Guvernarea de la Chișinău examinează câteva candidaturi pentru un negociator-șef cu UE, în timp ce așteaptă o evaluare a Comisiei Europene. Procedura de evaluare a legislației naționale a Republicii Moldova, pe fiecare capitol de negocieri cu UE, cunoscută și sub numele de screening, reprezintă o etapă de pre-evaluare înainte de începerea negocierilor de aderare.
12/20/202330 minutes
Episode Artwork

Ucraina și reglementarea transnistreană

În acest episod, aflați ce mesaj a transmis Kievul administrației separatiste de la Tiraspol, dar și ce prevede cel mai recent pachet de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei.
12/19/202330 minutes
Episode Artwork

Este noua strategie de securitate a R. Moldova „rusofobă”, cum susține opoziția?

În acest episod aflați cum a trecut prin Parlament noua strategie de securitate a R. Moldova și ce dispute a provocat dar și cum își nuanțează administrația Biden declarațiile privind ajutorul pentru Ucraina.
12/18/202330 minutes
Episode Artwork

Summit UE crucial pentru negocierile de aderare cu Moldova și Ucraina

În acest episod, discutăm despre șansele unei posibile extinderi a UE cu țări ca Ucraina și Moldova, dar și despre criza „artificială” a migranților de la granița ruso-finlandeză.
12/14/202330 minutes
Episode Artwork

Vicepremierul Alaiba: R. Moldova e una dintre cele mai sărace țări din Europa și oamenii noștri nu merită acest titlu

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, estimează că R. Moldova va avea, la sfârșitul acestui an, o creștere economică de aproximativ 2%, deși pentru a nu „rămâne la coada Europei” ar avea nevoie de o creștere anuală de 8-10 % în următorul deceniu.
12/13/202330 minutes
Episode Artwork

Camioanele ucrainene ocolesc Polonia prin... Moldova. Cozi imense la vama Costești

În acest episod, aflați cum anume protestele transportatorilor polonezi, slovaci și unguri au afectat Republica Moldova, și ce alte parohii au trecut recent de la Mitropolia Moldovei la Mitropolia Basarabiei.
12/12/202330 minutes
Episode Artwork

Testul PISA declanșează alarma în sistemul școlar din R. Moldova. Va fi „optimizarea” școlilor cura prescrisă de guvern?

În acest episod, ne ocupăm de rezultatele descurajante ale elevilor din Moldova la ultimul test PISA, analizăm evoluția relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol și ne uităm la protestul transportatorilor central-europeni împotriva confraților din Ucraina.
12/11/202330 minutes
Episode Artwork

Un liceu din Comrat prieten cu energia pământului și cum ar trebui UE să sprijine integrarea Balcanilor de Vest

În acest episod, aflați cum a devenit un liceu din Comrat prietenul energiei geotermale și de ce procesul aderării la UE ar trebui să fie regândit în Balcanii de Vest.
12/7/202330 minutes
Episode Artwork

De ce o eventuală decuplare de Ucraina n-ar ferici R. Moldova, europarlamentară

UE ar trebui să adopte un calendar clar de negocieri cu R. Moldova și Ucraina înaintea începerii campaniei pentru alegerile europarlamentare din 2024, pentru ca febra electorală să nu pună extinderea într-un con de umbră, opinează europarlamentara Ramona Strugariu la Europa Liberă.
12/6/202330 minutes
Episode Artwork

„Daruri” pentru autorități de la fermierii protestatari și cum a devenit Moldova „pro-nucleară”

În acest episod, aflați de ce fermierii își continuă protestele la Chișinău și cum s-a schimbat geografia „exporturilor” din regiunea transnistreană.
12/5/202330 minutes
Episode Artwork

Fermierii moldoveni sunt încă vulnerabili la șantajul Rusiei cu embargoul

În acest episod aflați de ce și cum își folosește Rusia arma comercială, și anume embargoul, împotriva Moldovei.
12/4/202330 minutes
Episode Artwork

Cât de opțională este religia în școlile din România și buturuga ungară în calea extinderii UE

În acest episod discutăm despre protestele fermierilor, despre o investigație a Europei Libere dar și despre învățământul religios în școlile din România.
11/30/202330 minutes
Episode Artwork

Ce spun fostele coaliții din Consiliul Municipal Chișinău despre cum va funcționa viitorul

Lipsa unei coaliții oficializate în noul Consiliu Municipal Chișinău, unde niciun partid nu deține majoritatea, poate duce la majorități ad-hoc și decizii „dubioase”. Temerea a fost exprimată de activista platformei civice „Primăria Mea”, Vlada Ciobanu, într-o nouă ediție a podcastului „Pe Agendă”.
11/29/202330 minutes
Episode Artwork

Cum funcționează rețetele electronice și de ce guvernul român caută bani în fondurile private de pensie?

În acest episod, aflați când și cum va funcționa sistemul de rețete electronice, care va ușura munca medicilor, viața pacienților, dar și a celor care încearcă să combată frauda.
11/28/202330 minutes
Episode Artwork

Vetting-ul, o nouă etapă în reforma justiției, și de ce fermierii nu cred în promisiunile guvernului

În acest episod, aflați ce etape mai are de parcurs reforma justiției în Moldova și de ce fermierii protestatari cred că guvernului nu-i păsă de problemele agricultorilor.
11/27/202330 minutes
Episode Artwork

De ce au reluat protestele fermierii și transportatorii, și cum a ajuns Georgia „codașă” la integrarea europeană?

În acest episod, discutăm despre revendicările fermierilor și transportatorilor auto de pasageri, care și-au reluat protestele în fața guvernului, dar și despre sancțiunile UE împotriva Rusiei la care Chișinăul a decis să se alăture.
11/23/202330 minutes
Episode Artwork

Președintele comisiei vetting: R. Moldova are determinarea să facă progrese în justiție, dar e nevoie de multă muncă

R. Moldova „are oportunitatea și determinarea” să facă progrese semnificative în justiție, necesare pentru deschiderea negocierilor de aderare la UE, însă va fi nevoie de „multă muncă și perseverență în următoarele câteva luni”, afirmă președintele comisiei vetting, juristul american Scott Bales.
11/22/202330 minutes
Episode Artwork

Cum poate fi oprit exodul medicilor și de ce se „răzbună” Moscova pe deputații PAS

În acest episod, discutăm despre exodul medicilor din Moldova, dar și despre decizia Moscovei de a interzice accesul în Rusia pentru câțiva deputați PAS.
11/21/202330 minutes
Episode Artwork

Alegerile locale: un semnal îngrijorător pentru „partida pro-europeană”?

În acest episod, aflați unde s-au purtat cele mai mari bătălii electorale în turul doi al alegerilor locale din Moldova, și cum armata israeliană și-a extins operațiunile militare în Fâșia Gaza.
11/20/202330 minutes
Episode Artwork

De ce partidele pro-europene nu sprijină un singur candidat în al doilea tur al localelor?

În acest episod, discutăm despre al doilea tur de scrutin al alegerilor locale, care va avea loc duminică 19 noiembrie și despre faptul că partidele pro-europene nu par să se fi aliat în spatele unui singur candidat.
11/16/202330 minutes
Episode Artwork

Armand Goșu, despre cum Federația Rusă „pierde pe linie” în R. Moldova

Rusia nu mai are „instrumentele de pe vremuri” să pună presiune acum pe R. Moldova, din cauza invaziei pe care a început-o împotriva Ucrainei, apreciază istoricul și analistul politic de la București Armand Goșu. Expert în spațiul ex-sovietic, el consideră că Rusia „pierde” politic, mediatic, dar și religios în R. Moldova.
11/15/202330 minutes
Episode Artwork

De ce membrii comisiei pre-vetting au nevoie de imunitate și cum se va alinia Moldova la sancțiunile UE împotriva Rusiei

În acest episod, aflați de ce membrilor Comisiei pre-vetting li s-a oferit imunitate funcțională și ce așteptări ar avea Comisia Europeană de la Chișinău în materie de politică externă.
11/14/202330 minutes
Episode Artwork

Pledoarii pentru „revenirea” Mitropoliei Moldovei în sânul Bisericii Ortodoxe Române

În acest episod, discutăm despre eforturile Chișinăului de a-i aduce pe ultimii moldoveni din Gaza, dar și despre îndemnul unor preoți și enoriași de la Mitropolia Moldovei de „a reveni” în cadrul Bisericii Ortodoxe Române, la „Biserica neamului nostru”.
11/13/202330 minutes
Episode Artwork

Ce înseamnă recomandările Comisiei Europene și ce vor fermierii care amenință cu noi proteste?

În acest episod, ambasadorul UE la Chișinău, Jānis Mažeiks, cu care a stat de vorbă colega noastră Cristina Popușoi, „traduce” pe înțelesul tuturor recomandarea condiționată din 8 noiembrie, făcută de Comisia Europeană, ca UE să deschidă negocierile de aderare cu R. Moldova, posibil în martie.
11/9/202330 minutes
Episode Artwork

Cum explică Lilian Carp înfrângerea PAS din Chișinău: „Un motiv e și înaintarea tardivă a candidatului”

Fostul aspirant al Partidului Acțiune și Solidaritate la funcția de primar al Chișinăului, deputatul Lilian Carp, spune în podcastul video „Pe agendă” de la Europa Liberă că unul dintre motivele pentru care partidul de la guvernare a pierdut capitala este „înaintarea tardivă a candidatului”.
11/8/202330 minutes
Episode Artwork

Moldovenii din Gaza pot părăsi enclava. Comisia Europeană evaluează perspectivele de aderare a Moldovei la UE

În acest episod, discutăm despre ultimul raport al Comisiei Europene privind extinderea și începutul evacuării cetățenilor moldoveni din Fâșia Gaza.
11/7/202330 minutes
Episode Artwork

Alegeri locale, mize geopolitice și lecția PAS

În acest episod, discutăm despre rezultatele preliminare ale alegerilor locale din R. Moldova, de pe 5 noiembrie, mizele geopolitice ale acestui scrutin, dar și despre ultimele evoluții în Orientul Mijlociu.
11/6/202330 minutes
Episode Artwork

O strategie „sectorială” pentru deoligarhizare și „rădăcinile” crizei din Orientul Mijlociu

În acest episod discutăm despre ultimele măsuri ale guvernului de a limita ceea ce numește influența oligarhilor asupra „vieții economice, politice și publice” din Moldova, dar și despre „rădăcinile” crizei din Orientul Mijlociu.
11/2/202330 minutes
Episode Artwork

Alegerile locale : încălcări vechi în „chipuri” noi

Ce încălcări au comis candidații la primării în campania pentru alegerile locale din 5 noiembrie? De ce a intervenit guvernarea în legislație în perioada electorală? Cine a „excelat” în a folosi resursele administrative și ce alte forme capătă finanțarea ilegală a partidelor în 2023? Acestea sunt câteva dintre întrebările la care oferă răspunsuri directorul de programe al Promo-LEX, Nicolae Panfil, în podcastul video „Pe agendă” de la Europa Liberă.
11/1/202330 minutes
Episode Artwork

Posturi TV suspendate înainte de alegeri și declinul epocii biocombustibililor solizi - octombrie 31, 2023

În acest episod, aflați de ce unele site-uri blocate de SIS continuă să fie active, dar și ce împiedică dezvoltarea sectorului de biocombustibili solizi din Republica Moldova.
10/31/202330 minutes
Episode Artwork

Totul despre „locale” și cum fură Rusia arta Ucrainei - octombrie 30, 2023

În acest episod, discutăm despre câteva din regulile importante ale alegerilor locale din R. Moldova, programate pentru 5 noiembrie, dar și despre unele aspecte mai puțin mediatizate ale războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
10/30/202330 minutes
Episode Artwork

Cum ne pregătim de iarnă și ce poate face NATO pentru Moldova neutră - octombrie 26, 2023

În acest episod, aflați mai multe despre noile reguli la acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței în sezonul rece, dar și ce a discutat premierul Dorin Recean la sediile UE și NATO de la Bruxelles.
10/26/202330 minutes
Episode Artwork

Cum războiul din Ucraina ar fi „decuplat” BOM de BORu - octombrie 25, 2023

Victor Gotișan, cercetător în comunicare, licențiat în teologie și un atent observator al fenomenelor religioase și realităților bisericești din Republica Moldova analizează în podcastul video „Pe Agendă” de la Europa Liberă scrisoarea surprinzătoare - în multe feluri – pe care a transmis-o Mitropolitul Vladimir Patriarhului Kirill. El analizează și rivalitățile dintre Mitropolia Moldovei și cea a Basarabiei, dar și ce se întâmplă când biserica și politica coabitează.
10/25/202330 minutes
Episode Artwork

Mărturii din Gaza asediată și care este soarta jurnalistei RFE/RL, Alsu Kurmasheva - octombrie 24, 2023

Începem acest episod cu o discuție despre consecințele posibile ale unei promisiuni, și anume cea făcută săptămâna trecută de guvernul de la Kiev că va renunța la sintagma „limba moldovenească”, trecând la utilizarea exclusivă a denumirii de „limba română”.
10/24/202330 minutes
Episode Artwork

De ce legumele moldovenești se vând doar la tarabă și cum răspunde UE la criza din Orientul Mijlociu? - octombrie 23, 2023

În acest episod, discutăm despre problemele crescătorilor de legume din R. Moldova, dar și despre eforturile UE pentru evitarea escaladării regionale a conflictului Israel-Hamas și pentru asigurarea pe termen lung a angajamentelor față de Ucraina.
10/23/202330 minutes
Episode Artwork

Se va alătura Chișinăul unor sancțiuni internaționale și de unde vor lua moldovenii lemne de foc pentru iarnă? - octombrie 19, 2023

În acest episod, aflați cum a rămas Moldova fără stocuri de lemne de foc în pragul iernii, și cum se pregătesc autoritățile de o eventuală alăturare la sancțiunile internaționale impuse unor țări și entități străine.
10/19/202330 minutes
Episode Artwork

Oazu Nantoi: Tiraspolul „se teme de Rusia, dar nu poate ignora vecinătatea Ucrainei” - octombrie 18, 2023

Responsabilitatea rezolvării problemei transnistrene revine în primul rând R. Moldova, afirmă într-un interviu la Europa Liberă deputatul Oazu Nantoi, în condițiile în care chestiunea conflictului înghețat din raioanele de est revine cu pregnanță în discuție o dată cu avansarea relației dintre R. Moldova și Uniunea Europeană.
10/18/202330 minutes
Episode Artwork

Platforma care face bani și de ce tinerii români nu prea dau mită la spital - octombrie 17, 2023

În acest episod, discutăm despre câți bani a adus reuniunea Platformei de Sprijin pentru Moldova, ținută la Chișinău, dar și despre o schimbare de mentalitate în rândul românilor mai tineri, care nu mai sunt dispuși să dea mită prin spitale.
10/17/202330 minutes
Episode Artwork

Maia Sandu în vizită la RFE/RL, la Praga; opoziția din Polonia revendică victoria în alegeri - octombrie 16, 2023

În acest episod, aflați ce a spus președinta Maia Sandu despre conflictul transnistrean și aderarea Moldovei la UE, în interviul oferit Europei Libere la Praga, dar și cum opoziția din Polonia ar putea să preia puterea după alegerile parlamentare de duminică.
10/16/202330 minutes
Episode Artwork

„Să ajungem la Shalom” și cum Moldova se comportă deja în unele privințe ca un membru UE - octombrie 12, 2023

În acest episod, discutăm despre moldovenii, ucrainenii sau israelienii care se refugiază în Moldova după atacul terorist Hamas din 7 octombrie împotriva Israelului, dar și despre cât de greu sau de ușor își poate integra Republica Moldova în Uniunea Europeană mândria ei tradițională: agricultura.
10/12/202330 minutes
Episode Artwork

Finanțarea ilegală a partidelor, eliminarea din cursă a unor persoane și număr record de candidați la Chișinău - octombrie 11, 2023

În acest episod aflați ce s-a întâmplat cu persoanele care aveau interdicția de a candida la alegeri, care sunt regulile de finanțare a partidelor, reprezintă o schimbare a regulilor de joc în timpul jocului modificările făcute la Codul Electoral, cum va arăta buletinul de vot în Chișinău.
10/11/202330 minutes
Episode Artwork

Zelenski și Iohannis semnează un parteneriat strategic, zeci de moldoveni au revenit în țară din Israel - octombrie 10, 2023

În acest episod, aflați câți cetățeni moldoveni s-au întors în ultimele zile din Israel și ce prevede parteneriatul strategic încheiat de președinții Zelenski și Iohannis la București.
10/10/202330 minutes
Episode Artwork

Cum se pot repatria moldovenii din Israel și ce efecte ar putea avea criza din Orientul Mijlociu asupra războiului din Ucraina? - octombrie 09, 2023

În acest episod, aflați ce recomandări a făcut Chișinăul cetățenilor săi blocați în Israel și ce ar urări gruparea islamistă Hamas prin declanșarea atacului său devastator împotriva Israelului.
10/9/202330 minutes
Episode Artwork

De ce este importantă Granada și care sunt lecțiile alegerilor din Slovacia? - octombrie 05, 2023

În acest episod, discutăm despre două summituri europene găzduite de orașul andaluz Granada, unde după unii începe extinderea Uniunii Europene, dar și despre efortul puterii de la Chișinău de a scoate cât mai complet din competiția electorală oamenii lui Șor.
10/5/202330 minutes
Episode Artwork

Igor Grosu: Prioritățile guvernării de la Chișinău sunt integrarea în UE și alegerile locale - octombrie 04, 2023

10/4/202330 minutes
Episode Artwork

Un mecanism unificat de compensații la energie, discuții de pace armeano-azere și un nou raport despre „starea unităţii germane” - octombrie 03, 2023

În acest episod, aflați cum va funcționa anul acesta programul „Ajutor la contor” și cum ar putea adera la UE țări care au conflicte militare de durată.
10/3/202330 minutes
Episode Artwork

Ancheta fragmentelor de rachetă, alegeri în Slovacia și noi promisiuni de sprijin pentru Ucraina - octombrie 02, 2023

În această ediție, aflați de ce trenează ancheta fragmentelor de rachetă căzute în R. Moldova și cum a câștigat partidul populistului Fico alegerile parlamentare din Slovacia.
10/2/202330 minutes
Episode Artwork

Moldova mărește salariile, cam cu o lună înainte de „locale” - septembrie 28, 2023

În acest episod, discutăm despre un ambițios program de măriri salariale lansat de guvernarea de la Chișinău, dar și despre furtuna stârnită peste Prut, în România, de niște modificări în legislația fiscală care măresc, de exemplu, taxarea băncilor.
9/28/202330 minutes
Episode Artwork

Cum a plecat Andrei Spînu din guvern, iar apoi a revenit cu ambiții foarte mari - septembrie 27, 2023

În acest episod, discutăm despre cum a revenit în echipa guvernamentală de la Chișinău Andrei Spînu, dar și despre șansele Moldovei de a prinde următoarea extindere a Uniunii Europene, oricând va fi ea.
9/27/202330 minutes
Episode Artwork

Cum a ajuns membru al CSM un candidat cu dosar penal? - septembrie 26, 2023

În această ediție, discutăm despre cazul membrului CSM, Iulian Muntean, dar și despre cauzele mortalității înalte a copiilor de până la cinci ani în Republica Moldova.
9/26/202330 minutes
Episode Artwork

Ce spun rectorii despre noua metodologie de finanțare a universităților - septembrie 25, 2023

În această ediție, discutăm despre cum vrea guvernul să crească performanța universităților, dar și despre exodul armenilor din Nagorno-Karabah după scurta ofensivă azeră și capitularea regiunii separatiste.
9/25/202330 minutes
Episode Artwork

Va fi Moldova mereu „la pachet” cu Ucraina în aderarea la Uniunea Europeană? - septembrie 21, 2023

În acest episod, discutăm cu un fost ministru din România despre șansele Moldovei de a adera la UE în 2030, cu sau fără Ucraina, dar și despre evoluțiile dramatice și posibila încheiere a celui mai lung conflict armat post-sovietic, cel din Nagorno-Karabah.
9/21/202330 minutes
Episode Artwork

S-a dat drumul la candidaturi. Moldova intră în febra alegerilor locale - septembrie 21, 2023

În acest episod, discutăm despre primele candidaturi pentru posturile de primar în orașele cele mai mari ale Moldovei, Chișinău și Bălți, dar și despre o veste bună din sănătate: se măresc, de la 1 octombrie, salariile angajaților medicali.
9/21/202330 minutes
Episode Artwork

„Un salt enorm”. Transgaz din România a preluat operarea sistemului de transport de gaze din R. Moldova - septembrie 19, 2023

În această ediție, discutăm despre liberalizarea pieței gazelor din R. Moldova, dar și despre vizita președintei Maia Sandu la New York, unde începe reuniunea anuală a Adunării Generale a ONU.
9/19/202330 minutes
Episode Artwork

Gări pustii și trenuri mai lente, mai rare... Guvernul promite să modernizeze infrastructura feroviară - septembrie 18, 2023

În această ediție, aflați ce măsuri promite să ia Guvernul pentru modernizarea căilor ferate, și ce spune un tânăr belarus despre refuzul Chișinăului de a-i oferi azil.
9/18/202330 minutes
Episode Artwork

A murit Mircea Snegur, primul președinte al Republicii Moldova - septembrie 14, 2023

9/14/202330 minutes
Episode Artwork

De ce a decis Chișinăul să-l expulzeze pe șeful Sputnik Moldova - septembrie 13, 2023

9/13/202330 minutes
Episode Artwork

Pod aerian Tel Aviv-Chișinău. Zeci de mii de pelerini evrei traversează Moldova în drum spre Ucraina - septembrie 12, 2023

În acest episod, discutăm despre trecerea prin Moldova a zeci de mii de pelerini evrei în drum spre un loc sfânt din Ucraina, dar și despre niște umbre care planează asupra deschiderii noului an școlar în România vecină: vaccinarea insuficientă și temerile de consumul de droguri.
9/12/202330 minutes
Episode Artwork

Păcatele magistraților moldoveni, apreciate diferit de străini și de localnici? - septembrie 11, 2023

În acest episod, discutăm despre încercarea a trei procurori moldoveni, sprijiniți de Curtea Supremă de Justiție, de a convinge comisia pre-vetting că sunt onorabili, dar și despre deficitul de asistenți medicali din școlile și grădinițele R. Moldova.
9/11/202330 minutes
Episode Artwork

Moldova și spionii ruși „sub acoperire diplomatică” - septembrie 07, 2023

În acest episod, puteți afla câți dintre diplomații ruși care au rămas la Chișinău ar putea fi „spioni sub acoperire”, dar și cât de dependentă ar mai fi Moldova de livrările de gaze naturale rusești.
9/7/202330 minutes
Episode Artwork

Chișinăul recunoaște doar 1% din datoria istorică față de Gazprom - septembrie 06, 2023

În acest episod, discutăm despre rezultatele auditului extern de la Moldovagaz al datoriilor istorice față de Gazprom, dar și despre următoarele etape ale procesului de vetting în justiție.
9/6/202330 minutes
Episode Artwork

Recoltă îngropată: seceta și torentele tardive au compromis porumbul în sud - septembrie 05, 2023

În acest episod, discutăm despre cum recolta de porumb din sudul R. Moldova a fost compromisă al doilea an la rând mai ales de secetă, în absența irigațiilor, dar și despre problema controversatei datorii moldovene către Gazprom.
9/5/202330 minutes
Episode Artwork

Sărbători în surdină în Transnistria, pe fondul războiului din vecini - septembrie 04, 2023

În acest episod, discutăm despre cum au sărbătorit transnistrenii o nouă aniversare a proclamării independenței lor nerecunoscute, în septembrie 1990, dar și despre cum ar face față R. Moldova unei eventuale tragedii cu multe persoane cu arsuri.
9/4/202330 minutes
Episode Artwork

300 de cuvinte pentru o R. Moldova europeană: marea dictare națională de Ziua limbii române - septembrie 01, 2023

Sute de oameni și-au testat cunoștințele de limbă română la „marea dictare națională”, o premieră la Chișinău cu ocazia Zilei limbii române. Pe lângă încărcătura simbolică, dictarea este văzută de ME și ca un indicator sau îndrumător pentru accentele care ar trebui puse în predarea limbii române.
9/1/202330 minutes
Episode Artwork

Politicieni din diverse partide în vizorul Procuraturii Anticorupție de la Chișinău - august 30, 2023

Procuratura Anticorupție investighează în prezent câteva cazuri de finanțare ilegală a partidelor politice și estimează că în perioada electorală ar putea apărea mai multe infracțiuni de acest fel.
8/30/202330 minutes
Episode Artwork

Ar putea intra Moldova printre primii într-un nou val de extindere UE? - august 29, 2023

În acest episod, discutăm despre implicațiile propunerii lui Charles Michel, președintele Consiliului European, ca Uniunea Europeană să fie gata de o nouă extindere în anul 2030, dar și despre urmările exploziilor produse într-o stație de carburanți ce funcționa ilegal în apropiere de București.
8/29/202330 minutes
Episode Artwork

Moldova sărbătorește independența și își pregătește copiii de școală - august 28, 2023

În acest episod, discutăm despre cum a evoluat R. Moldova în cei 32 de ani de independență, dar și despre provocările cu care se confruntă sistemul ei de educație, pe fondul lipsei cronice de cadre didactice, al slabei finanțări și al depopulării.
8/28/202330 minutes
Episode Artwork

Reforma justiției în Moldova e lentă. Obstrucții sau precauții justificate? - august 24, 2023

În acest episod, discutăm despre cum procurorii din Moldova au acceptat să-și amâne o decizie importantă de dragul a numai trei dintre ei. Analizăm de asemenea ce impact ar putea avea dispariția liderilor armatei private ruse Wagner asupra războiului din Ucraina și stabilității interne a Rusiei.
8/24/202330 minutes
Episode Artwork

Găgăuzii încep să-și dea seama ce înseamnă să fii prieten cu Șor - august 23, 2023

În acest episod, discutăm despre cum victoria candidatei Partidului Șor la alegerile pentru postul de bașcan al Găgăuziei a complicat viața multor politicieni experimentați din autonomie, dar și despre ceea ce pare să fie primul caz de hărțuire sexuală ieșit la iveală în lumea teatrului moldovean.
8/23/202330 minutes
Episode Artwork

Pregătiri pentru adunarea generală a procurorilor. Cine va fi ales în noul CSP? - august 22, 2023

În acest episod, discutăm despre ultimele pregătiri către adunarea generală a procurorilor, și despre motivele pentru care muzicianul Goran Bregovic nu a fost lăsat să vină în R. Moldova.
8/22/202330 minutes
Episode Artwork

Guvernul alocă subvenții, fermierii îl acuză pe Recean de ipocrizie - august 21, 2023

În acest episod, aflați cu ce s-au ales fermierii moldoveni după luni de proteste și de ce unii lideri de la Comrat vorbesc despre crearea „republicii găgăuze”.
8/21/202330 minutes
Episode Artwork

Șor și Tauber cer să fie scoși de pe listele de sancțiuni ale UE - august 17, 2023

În acest episod, discutăm despre cum Ilan Șor și Marina Tauber au cerut unei instanțe europene anularea sancțiunilor impuse de Uniunea Europeană la 30 mai, din inițiativa guvernării de la Chișinău. Vorbim și despre cum spionajul rusesc ia forme noi, odată cu golirea ambasadelor ruse din Europa.
8/17/202330 minutes
Episode Artwork

Noua lege a procuraturii cere mai multă experiență procurorilor anticorupție - august 16, 2023

În acest episod, discutăm despre cum au fost nevoiți să plece de la Procuratura Anticorupție, cel puțin temporar, mai mulți procurori care potrivit unei legi noi nu au suficientă vechime în muncă, dar și despre cum se adăpostesc în Israel mai mulți oligarhi de tip Ilan Șor.
8/16/202330 minutes
Episode Artwork

Soluții pentru tranzitul cerealelor ucrainene. Ce propune Chișinăul? - august 15, 2023

În acest episod, aflați ce propuneri a făcut Chișinăul la recenta reuniune de la Galați pentru fluidizarea exporturilor ucrainene, și cu ce rezultate s-a încheiat prima etapă a admiterii în universitățile moldovene.
8/15/202330 minutes
Episode Artwork

45 de angajați ai ambasadei ruse la Chișinău pleacă acasă de nevoie - august 14, 2023

În acest episod, discutăm despre „paritatea diplomatică” moldo-rusă, și despre cum ar putea să funcționeze o judecătorie anticorupție în Republica Moldova.
8/14/202330 minutes
Episode Artwork

Moldova „importă” din România un specialist în negocieri de aderare la UE: Vasile Pușcaș - august 10, 2023

În acest episod discutăm despre cum Moldova s-a hotărât să recurgă la un specialist de prestigiu din România în efortul de a-și grăbi aderarea la Uniunea Europeană, dar și despre necazurile parcă fără de sfârșit ale agricultorilor moldoveni, care amenință cu noi proteste.
8/10/202330 minutes
Episode Artwork

30.000 de evrei ortodocși vor tranzita Moldova la toamnă - august 09, 2023

În acest episod, discutăm despre o înțelegere între Israel și Moldova care va permite la 30.000 de evrei hasidici să ajungă la Uman în Ucraina, în ciuda războiului, pentru a sărbători într-un loc sfânt al iudaismului Anul nou evreiesc (Roș Hașana în septembrie).
8/9/202330 minutes
Episode Artwork

Totul despre alegerile locale și marile mize ale scrutinului din toamnă - august 08, 2023

În acest episod, discutăm despre cum a început perioada electorală pentru alegerile locale și care sunt mizele scrutinului din 5 noiembrie, dar și despre schimbările pe care guvernul le pregătește în domeniul energiei regenerabile.
8/8/202330 minutes
Episode Artwork

Fermierii moldoveni în era digitală - august 07, 2023

În acest episod, discutăm despre cum tehnologiile digitale încep să ajungă și la fermierii moldoveni, dar și cum digitalizarea, în loc să ajute, a dat mari bătăi de cap sistemului medical din R. Moldova.
8/7/202330 minutes
Episode Artwork

Criză de controlori de trafic aerian în R. Moldova? - august 03, 2023

În acest episod, discutăm despre „revolta” controlorilor de trafic aerian din Moldova, dar și despre tensiunile diplomatice în creștere dintre Ucraina și Polonia.
8/3/202330 minutes
Episode Artwork

CSJ vs comisia pre-vetting și lecțiile Ucrainei pentru Judecătoria Anticorupție - august 02, 2023

Acest episod al podcast-ului „Pe agendă” este dominat de probleme juridice complicate și cu consecințe încă greu de estimat: Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a dispus, de la 1 august, re-evaluarea a 21 candidați pentru CSM și CSP, descalificați inițial de Comisia pre-vetting.
8/2/202330 minutes
Episode Artwork

Parlamentul intră în vacanță după ce PAS mai dă o lovitură lui Șor - august 01, 2023

În acest episod, discutăm despre cum deputații PAS au adoptat în ultima ședință a sesiunii parlamentare noi restricții împotriva membrilor Partidului Șor și despre denunțarea mai multor acorduri semnate în cadrul CSI ca parte a unei strategii de îndepărtare treptată de organizația dominată de Rusia.
8/1/202330 minutes
Episode Artwork

La Giurgiulești, grânele ucrainene trec spre Europa, dar mai încet decât ar vrea șoferii   - iulie 31, 2023

În acest episod, discutăm despre cum fac față șoferii ucraineni, moldoveni, români aglomerației fără precedent creată la Giurgiulești de exportul grânelor ucrainene, dar și despre ce șanse sunt ca părinții de copii foarte mici, mai ales din capitală, să poată beneficia de creșe administrate chiar de angajatori. 
7/31/202330 minutes
Episode Artwork

Noua bașcană găgăuză și dilemele guvernării de la Chișinău - iulie 27, 2023

O să fie sau nu noua guvernatoare a autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul membră a guvernului de la Chișinău, așa cum au fost toți ceilalți guvernatori până la ea? Cum se știe, Guțul a candidat din partea partidului Șor, între timp interzis, însă după alegerile din autonomie. 
7/27/202330 minutes
Episode Artwork

Chișinăul a decis reducerea drastică a personalului ambasadei Rusiei - iulie 26, 2023

Ministrul moldovean de externe Nicu Popescu a anunțat în deschiderea ședinței de guvern de marți, 26 iulie, că s-a decis reducerea drastică a personalului ambasadei Rusiei la Chișinău, ca să fie „mai puțini indivizi care acționează pentru a destabiliza situația din țara noastră”.
7/26/202330 minutes
Episode Artwork

Ce rol va avea Moldova în exportul grânelor din Ucraina? - iulie 25, 2023

În acest episod, discutăm despre cum ar urma autoritățile moldovene să ajute Ucraina să exporte grâu după ce Rusia a denunțat acordul care permitea navelor ucrainene cu asemenea marfă să iasă în Marea Neagră. Vorbim de asemenea despre cum a supărat premierul ungur Viktor Orban guvernul României cu un nou discurs de pomină la Băile Tușnad, în Munții Carpați.  
7/25/202330 minutes
Episode Artwork

Cum s-a transformat directorul magazinelor sociale ale lui Șor din învinuit în martor  - iulie 24, 2023

În acest episod, discutăm despre ultimele evoluții din dosarul nr. 2 al Partidului Șor, Marina Tauber, în care a intervenit o mică răsturnare de situație, dar și despre cererea de asistență trimisă de Tiraspol Chișinăului după moartea activistului de opoziție Oleg Horjan. 
7/24/202330 minutes
Episode Artwork

Drago Kos susține că războiul din Ucraina a expus R. Moldova la riscuri suplimentare de corupție - iulie 20, 2023

Războiul din Ucrainei provocat de invazia Rusiei a mărit riscurile de corupție în R. Moldova, spune expertul din Slovenia, Drago Kos, membru în Comitetul Consultativ Independent Anticorupție de la Chișinău.
7/20/202330 minutes
Episode Artwork

O remaniere de guvern care ridică multe întrebări și dă puține răspunsuri  - iulie 19, 2023

Acum o săptămână se anunța plecarea din guvern a trei miniștrii: ministra de interne, ministrul educației și cel al infrastructurii – fără multe explicații iar luni, erau numiți înlocuitorii, tot fără multe explicații. 
7/19/202330 minutes
Episode Artwork

Cine a fost Oleg Horjan și de ce a trezit moartea lui ecouri internaționale   - iulie 18, 2023

În acest episod, discutăm despre moartea lui Oleg Horjan, un activist transnistrean considerat cel mai mare critic al puterii clanului Sheriff, dar și despre cum a reușit să câștige judecătorea Domnica Manole mii de euro în despăgubiri, inclusiv grație Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO), cât și despre ultimele evoluții în peripețiile juridice ale Partidului Șor – sau ceea a ce a mai rămas din el.
7/18/202330 minutes
Episode Artwork

România strânge legăturile cu Mitropolia Basarabiei, ca s-o ajute să-și recapete drepturile - iulie 17, 2023

În acest episod, discutăm despre cum guvernul și Patriarhia Română au semnat un document în care se obligă să ajute Mitropolia Basarabiei, în vreme ce devine tot mai evident că Bucureștiul a devenit un avocat tot mai înfocat la Chișinău al bisericii pe care o controlează de la distanță. Vom afla de asemenea cât de amplu este fenomenul abandonării terenurilor agricole în R. Moldova.
7/17/202330 minutes
Episode Artwork

Problemele cu legea ale Evgheniei Guțul n-o vor împiedica să fie învestită ca bașcan - iulie 13, 2023

În acest episod, discutăm despre cum a fost pusă sub învinuire în dosarul finanțării ilegale a Partidului Șor Evghenia Guțul, câștigătoarea alegerilor pentru postul de guvernator al autonomiei găgăuze, dar și despre motivele ce fac Moldova să nu rupă total legăturile cu CSI – e vorba de economie.
7/13/202330 minutes
Episode Artwork

NATO strânge legăturile cu Ucraina, dar n-o invită să adere   - iulie 12, 2023

7/12/202330 minutes
Episode Artwork

NATO promite asistență sporită Moldovei, respectându-i neutralitatea - iulie 11, 2023

Marți și miercuri, 11-12 iulie, țările  alianței nord-atlantice participă la Vilnius la un summit NATO, dominat de problema de a găsi un consens politic privind viitorul Ucrainei: schițarea unei căi spre aderarea ei la NATO și un compromis de securitate până la acea aderare. 
7/11/202330 minutes
Episode Artwork

„Restart” - pentru asigurările sociale și „Rethink” garanțiile de securitate pentru Ucraina  - iulie 10, 2023

Aproximativ 2.800 de asistenți personali nu au fost plătiți de luni de zile, în sistemul social sunt oricum prea puțin așa că Ministerul Muncii și Protecție Sociale a pornit, la turații înalte, un program de reformare a asistenței social: Restart (repornire, un nou început).
7/10/202330 minutes
Episode Artwork

74 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor staliniste din Basarabia - iulie 06, 2023

În aceste episod, aflați cum au decurs manifestațiile de la Chișinău pentru comemorarea victimelor represiunilor staliniste, și cu ce agendă va începe Joe Biden turneul său european.
7/6/202330 minutes
Episode Artwork

Cum va avea loc evaluarea externă a judecătorilor și procurorilor? Guvernul aprobă procedura de vetting - iulie 05, 2023

În acest episod, aflați ce mecanism a propus Guvernul pentru evaluarea externă judecătorilor și procurorilor moldoveni, și cum partenerii occidentali ai Ucrainei se pregătesc să ajute Kievul să reconstruiască țara distrusă de război.
7/5/202330 minutes
Episode Artwork

Atacatorul de la Aeroportul internațional Chișinău a murit | Ofertele universităților din România  - iulie 04, 2023

Luni, 4 iulie, s-a lansat la Chișinău „Târgul universităților din România”, la care absolvenții s-au putut interesa despre oferta de peste Prut. Mai mult, au avut ocazia să discute și cu tineri moldoveni care studiază deja în România – cum s-ar spune un schimb de experiență la prima mână.
7/4/202330 minutes
Episode Artwork

Mai multă lume ar putea beneficia de asigurarea de sănătate plătită de stat - iulie 03, 2023

Până la sfârșitul săptămânii (8 iulie) mai este în dezbatere publică propunerea Ministerului Sănătății de modificare a legii asigurărilor obligatorii de sănătate.Ministerul vrea în primul rând să se asigure că mamele, care nu au loc de muncă, vor fi asigurate „din oficiu”, până ce copilul împlinește doi ani. Asta, pentru a reduce riscul mortalității infantile sau a mamelor. Și unele categorii de liber profesioniști ar urma să beneficieze de acest sprijin din partea statului. Ce nu se știe până acum (cel puțin în spațiul public) este la cât sunt estimate costurile și cum va fi finanțată reforma?
7/3/202330 minutes
Episode Artwork

Maia Sandu consultă partidele politice mici, pe tema integrării europene - iunie 29, 2023

În acest episod, discutăm despre agenda unei rare întâlniri a președintei Sandu cu reprezentanții altor partide decât PAS, dar și despre posibilitatea ca statul moldovean să dea în judecată gigantul energetic rus Gazprom pentru criza energetică declanșata în R. Moldova în toamna anului 2022.
6/29/202330 minutes
Episode Artwork

Fermierii moldoveni suspendă protestele din centrul capitalei și pleacă la seceriș, dar nu renunță la revendicări   - iunie 28, 2023

În acest episod, discutăm despre cum clinicile moldovene, în special cele private, profită de diferența mare dintre salariile personalului medical autohton și cel din străinătate, atrăgând „turiști medicali”, dar și despre suspendarea protestelor fermierilor la începutul secerișului.   
6/28/202330 minutes
Episode Artwork

Guvernul nu crede în argumentele comercianților cu patentă - iunie 27, 2023

În acest episod, aflați cum socialiștii au sărit în ajutorul comercianților deținători de patentă, și ce crede Lukașenko despre insurgența mercenarilor Wagner.  
6/27/202329 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Insurecția Wagner: mai multe întrebări decât răspunsuri - iunie 26, 2023

În acest episod, analizăm posibilele efecte ale scurtei rebeliuni armate a lui Evgheni Prigojin și a grupului său de mercenari Wagner, dar și formele în care partidul interzis Șor ar putea reveni pe scena politică din R. Moldova.
6/26/202329 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Fermierii continuă protestele, dezamăgiți de discuțiile cu Maia Sandu - iunie 22, 2023

În aceste episod, aflați de ce agricultorii au decis să continue protestele după discuțiile cu șefa statului, și cât de mari ar putea să fie costurile reintegrării regiunii transnistrene.
6/22/202330 minutes
Episode Artwork

Moldova, candidată la admiterea în UE. Ce progrese a făcut într-un an de zile? - iunie 21, 2023

În acest episod, aflați ce spune CE într-un nou raport despre progresele Chișinăului pe calea europeană, dar și cum se vede de la București contraofensiva ucraineană.
6/21/202330 minutes
Episode Artwork

Scoaterea unui partid parlamentar în afara legii, o premieră în Moldova, cu posibile implicații de durată - iunie 20, 2023

În acest episod discutăm despre reacțiile provocate de decizia din 19 iunie a Curții Constituționale din Moldova de a scoate în afara legii Partidul Șor, dar și despre cum noul ministru de externe din România a făcut prima vizită în străinătate după preluarea postului tocmai la Chișinău.
6/20/202330 minutes
Episode Artwork

Marș LGBT+ fără incidente la Chișinău și cum s-a trezit NATO din letargia pentru care a criticat-o Macron - iunie 19, 2023

În acest episod, discutăm cu reporterul nostru Denis Dermenji despre atmosfera de la sediul NATO din Bruxelles înaintea summitului de la Vilnius, dar și despre atmosfera în general pașnică, sărbătorească, în care a avut loc a 22-a ediție a Festivalului anual LGBT+ de la Chișinău.
6/19/202330 minutes
Episode Artwork

Moldova speră la mai mult sprijin NATO | Slovacia sub spectrul „orbanizării”  - iunie 15, 2023

R. Moldova speră să primească „mai multe garanții de securitate” din partea NATO până la summitul Alianței Nord-Atlantice, din iulie, de la Vilnius, a spus Viorel Cibotaru, ambasadorul R. Moldova în Belgia și șeful misiunii NATO.
6/15/202330 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Cu ce mai pot zbura moldovenii în vacanță și ce aduce rocada politică din România? - iunie 14, 2023

Compania Fly One, una din cele două companii low cost care mai zboară la Chișinău, a continuat să amâne sau să anuleze mai multe zboruri programate pentru 13 și 14 iunie. Problemele au început pe 10 iunie, când compania a anunțat „defecțiuni tehnice” la avioanele pe care le are în gestiune.
6/14/202330 minutes
Episode Artwork

La Mereni, după 82 de ani de la primul val de deportări staliniste - iunie 13, 2023

În acest episod, discutăm despre deportările sovietice din Basarabia și Bucovina de Nord și recuperarea memoriei istorice, dar și despre războiul din Ucraina, în contextul ultimului raport al Institutului pentru Pace de la Stockholm.
6/13/202330 minutes
Episode Artwork

Fermierii mai dau o șansă guvernului - iunie 12, 2023

​În acest episod, aflați de ce și-au modificat revendicările fermierii protestatari, și ce candidați la funcția de primar al Chișinăului au înaintat până acum partidele politice.
6/12/202330 minutes
Episode Artwork

De ce se ceartă între ele instituțiile anti-corupție din Moldova și cum ar putea fi denumită sărbătoarea încheierii războiului? - iunie 08, 2023

În acest episod, discutăm despre un conflict acutizat între două instituții care ar trebui să combată împreună corupția: Centrul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție. Trecem în revistă de asemenea emoțiile stârnite de decizia puterii de a muta de la 9 la 8 mai și reboteza sărbătoarea care marchează sfârșitul celui de-al doilea război mondial în Europa.
6/8/202330 minutes
Episode Artwork

Ce vor fermierii moldoveni de la guvern și cum s-a desfășurat prima vizită a Regelui Charles al III-lea în România de după încoronare - iunie 07, 2023

În acest episod, discutăm despre eșecul negocierilor dintre guvern și fermierii care au intrat din 7 iunie în proteste, mai întâi în raioane, dar apoi poate și la Chișinău, ca și despre un nou studiu alarmant despre violența verbală și de altă natură la care sunt supuse foarte multe femei în maternitățile din R. Moldova.
6/7/202330 minutes
Episode Artwork

SUA sancționează agenți ruși acuzați de activități împotriva guvernului R. Moldova - iunie 06, 2023

În acest episod, aflați cine sunt persoanele sancționate de SUA pentru a fi încercat să răstoarne puterea de la Chișinău, și la ce etapă a ajuns concursul pentru selectarea noilor membri ai Consiliului Superior al Procurorilor.
6/6/202330 minutes
Episode Artwork

Maia Sandu: „Moldova este percepută drept viitoare membră a UE” - iunie 05, 2023

În acest episod, aflați ce a adus Republicii Moldova summit-ul Comunității Politice Europene de la Bulboaca, din 1 iunie, și ce impresii le-a lăsat reuniunea unor jurnaliști străini.
6/5/202330 minutes
Episode Artwork

Cum a fost să fii reporter la summit-ul de la Bulboaca și ce-l atrage pe regele Charles în România - iunie 01, 2023

Joi, 1 iunie, Moldova s-a aflat în centrul atenției internaționale grație găzduirii mai multor zeci de lideri europeni la un castel-vinărie din apropierea capitalei. Aflat la a doua ediție, după cea de anul trecut de la Praga, summitul Comunității Politice Europene a fost relativ scurt, fără decizii sau declarații colective de maximă importanță, dar plin de întâlniri bilaterale care pot aduce rezultate multiple.
6/1/202330 minutes
Episode Artwork

Moldova intră, în rând cu lumea, în luna PRIDE-urilor  - mai 31, 2023

Intrăm la 1 iunie în ceea ce în multe țări democratice se numește Luna Pride-urilor, când ies pe străzi membrii comunităților LGBT ca să-și exprime solidaritatea unii cu alții, să-și ceară drepturile sau, când este cazul, să se bucure de vreun drept primit. 
5/31/202330 minutes
Episode Artwork

Doi militari moldoveni, răniți în confruntările cu protestatari din nordul Kosovo - mai 30, 2023

În acest episod, aflați ce se întâmplă în nordul Kosovo, unde s-au produs ciocniri violente între forțele KFOR și etnicii sârbi, și ce spun experți militari occidentali despre atacurile cu drone asupra Moscovei.
5/30/202330 minutes
Episode Artwork

Cine va veni la Castel Mimi și ce se va discuta la reuniunea Comunității Politice Europene - mai 29, 2023

În acest episod, discutăm despre așteptările legate de summit-ul Comunității Politice Europene, de la Castel Mimi, și impactul regional al alegerilor din Turcia.
5/29/202330 minutes
Episode Artwork

Moldova schimbă 9 mai cu 8 mai, profesorii români în grevă salarială - mai 25, 2023

În acest episod, discutăm despre discutarea în Parlamentul de la Chișinău a schimbării denumirii sărbătorii de la 9 mai, dar și despre revendicările salariale ale profesorilor din România, care au declanșat luni o grevă generală, punând pe jar politicienii din coaliția de guvernare de la București. 
5/25/202330 minutes
Episode Artwork

Dodon, la un an de necazuri juridice, și importanța deciziei CEDO referitoare la familiile diverse din România  - mai 24, 2023

În acest episod, discutăm despre împlinirea unui an de când justiția moldoveană a început să-l cerceteze mai amănunțit pe fostul președinte Igor Dodon și analizăm importanța, inclusiv pentru Moldova, a unei decizii prin care Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) obligă România să recunoască familiile întemeiate de cuplurile de același sex.  
5/24/202330 minutes
Episode Artwork

Drum „european” până la Bulboaca. Ultimele pregătiri pentru reuniunea CPE - mai 23, 2023

În acest episod, aflați cum decurg ultimele pregătiri pentru summit-ul Comunității Politice Europene, și cum au ajuns unii fruntași socialiști în tabăra politică a oligarhului fugar Ilan Șor.
5/23/202330 minutes
Episode Artwork

Curtea de Apel Comrat a validat rezultatele alegerilor din autonomia găgăuză. Ce urmează? - mai 22, 2023

În acest episod, discutăm despre decizia Curții de Apel Comrat de a recunoaște victoria Evgheniei Guțul, candidata Partidului Șor, în alegerile pentru funcția de bașcan, și despre importanța „strategică” a luptelor pentru Bahmut, în estul Ucrainei.
5/22/202330 minutes
Episode Artwork

Ultimele pregătiri pentru adunarea „Moldova Europeană” - mai 18, 2023

În acest episod, aflați cum se pregătesc autoritățile de așa-numita „Adunare Națională Moldova Europeană” și ce contramanifestații organizează partidele de opoziție.
5/18/202330 minutes
Episode Artwork

Premierul Dorin Recean face apel la calm, după protestele de la Comrat - mai 17, 2023

În acest episod, aflați cum a reacționat Guvernul la acuzațiile că ar încerca să influențeze rezultatele recentelor alegeri din autonomia găgăuză și ce alte acorduri cu CSI a decis să denunțe Chișinăul.
5/17/202330 minutes
Episode Artwork

Cât de sigur este că ne luăm banii înapoi de la Air Moldova și ce anume dezbat judecătorii de la CC în cazul Partidului Șor - mai 16, 2023

Discutăm despre situația de la Air Moldova, care încearcă să scape de faliment și să se restructureze ca să atragă investiții, dar și despre deliberările Curții Constituționale privind pericolele pe care le-ar reprezenta pentru democrație și stabilitate al treilea partid parlamentar din Moldova, Partidul Șor.
5/16/202330 minutes
Episode Artwork

Moldova va continua să importe cereale din Ucraina. De ce s-a răzgândit Guvernul? - mai 11, 2023

În acest episod aflați cum au reacționat fermierii moldoveni la decizia guvernului de a nu interzice, deocamdată, importul de cereale din Ucraina, și cum a reușit R.Moldova să urce în clasamentul țărilor care apără drepturile persoanelor LGBTI.
5/11/202330 minutes
Episode Artwork

Soarta partidului „Șor”, decisă la Curtea Constituțională? - mai 10, 2023

În acest episod aflați cum a decurs prima ședință a Curții Constituționale care examinează cererea Guvernului privind scoaterea în afara legii a partidului de opoziție „Șor”, și câte amenzi a aplicat poliția, de 9 mai, manifestanților care au purtat simboluri interzise.
5/10/202330 minutes
Episode Artwork

„Reporterii” în vizită la Pe Agendă - mai 09, 2023

În acest episod, reluăm o discuție a autorului podcastului Europei Libere „Reporterii”, Alexandru Eftode, cu reportera specializată în justiție, Nadeja Coptu. Tema este procesul de vetting, considerat cheia de boltă a reformei judiciarului, promisă încă din campaniile electorale de președinta Sandu și de partidul fondat de ea, PAS.
5/9/202330 minutes
Episode Artwork

Moldova riscă un conflict cu Ucraina din cauza cerealelor - mai 08, 2023

Fermierii din R. Moldova amenință cu proteste, ministrul Agriculturii negociază cu partenerii ucraineni dar și cu reprezentanții UE, însă problema prețurilor pentru cereale și alte produse agrare care s-au prăbușit, nu pare sa se rezolve în scurt timp. S-ar putea spune că fermierii moldoveni au devenit un fel de „victime colaterale” ale războiului din Ucraina dar și a solidarității europene cu Ucraina.
5/8/202330 minutes, 1 second
Episode Artwork

Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să își recupereze banii pe bilete și alte daune? - mai 04, 2023

5/4/202330 minutes
Episode Artwork

Ce se știe despre expulzarea forțată din Germania a romilor din Republica Moldova - mai 03, 2023

În acest episod, discutăm despre soarta celor peste 3500 de cetățeni moldoveni, mulți de etnie romă, care urmează să fie expulzați din Germania, unde se află ilegal, și despre saltul „spectaculos” realizat de Republica Moldova în clasamentul mondial al libertății presei.
5/3/202330 minutes
Episode Artwork

Alegerile găgăuze în turul al doilea – două fețe ale aceleiași opțiuni? - mai 02, 2023

În acest episod, discutăm despre intrarea în turul al doilea al alegerilor din autonomia găgăuză a doi candidați cu vederi pro-ruse, dar și despre cine și cum se încumetă să ducă mai departe tradiția agricolă în R. Moldova, în condițiile depopulării satelor și a emigrației.
5/2/202330 minutes
Episode Artwork

Pe agendă | Despre bătălia pentru „mințile moldovenilor” și „ghiveciul” informațional - mai 01, 2023

Pe agendă găzduiește din nou podcastul lui Eugen Urusciuc ,„ În esență”. Ultimul episod o are ca invitată pe Liliana Vițu, președinta Consiliului Audiovizualului, cu care a discutat despre combaterea dezinformării, statul special al Autonomiei găgăuze și în domeniul media și consecințele „separatismului media” pentru malul stâng la Nistrului. 
5/1/202330 minutes
Episode Artwork

lan Șor rămâne fără mandat de deputat - aprilie 27, 2023

După ce Curtea de Apel a confirmat condamnarea lui Ilan Șor în dosarul „furtul bancar” și a ridicat la 15 ani pedeapsa cu închisoare, joi a fost rândul Parlamentului să constate că mandatul de deputat nu mai este valabil, a „încetat de drept”. 56 de deputați PAS ai aprobat măsura, unul s-a abținut - ar putea fi și din cauza unei defecțiuni tehnice, crede corespondenta Europei Libere pe probleme de justiție, Nadejda Coptu. Socialiștii și comuniștii s-au abținut și ei, în corpore, dar nu a fost nici un vot contra.
4/27/202330 minutes, 1 second
Episode Artwork

Sate fără farmacii și Ziua Victoriei fără „Regimentul nemuritor”  - aprilie 26, 2023

Farmaciile sunt un element cheie al sistemului de sănătate dar și o afacere, un comerț, iar această dualitate a lăsat în R. Moldova peste 70 de mii de oameni fără o farmacie cât de cât în apropiere, a constatat recent Curtea de Conturi.În timp ce marile orașe, mai ales Chișinăul, sunt inundate de farmacii, locuitorii din multe sate mici nu găsesc o farmacie decât la mulți kilometri depărtare. Acum, autoritățile promit să simplifice cumva deschiderea unei farmacii la sat, mărind totodată taxele pentru cele din orașe.
4/26/202330 minutes
Episode Artwork

Cât mai aproape de UE, cât mai departe de Rusia? - aprilie 25, 2023

În acest nou episod discutăm despre noile promisiuni ale UE de a ajuta Moldova să se pregătească de aderare, inclusiv prin respingerea unor amenințări „hibride” externe, dar și despre o nouă escaladare a disputei diplomatice ruso-moldovene provocată de recenta neintrare în țară a liderului Tatarstanului – parte a F. Ruse.
4/25/202329 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Pe agendă | Adunarea Națională „Moldova Europeană”, între unitate și dezbinare - aprilie 24, 2023

După sărbători, avem din nou o vizită între Podcasturi: la Pe agendă găzduim În esență, un podcast realizat în fiecare săptămână de Eugen Urusciuc, care s-a oprit de data aceasta cu invitatul său la planul președintei Maia Sandu și suporterilor ei de a ține un mare miting în sprijinul integrării europene a R. Moldova. Audiție plăcută!
4/24/202329 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

UE vrea să-i sancționeze pe cei care destabilizează R. Moldova| Rusia nu mai vrea să acorde cetățenia în regim simplificat  - aprilie 20, 2023

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene ar putea aproba pe 24 aprilie un regim de sancțiuni împotriva celor care încearcă să destabilizeze R. Moldova. Potrivit surselor Europei Libere de la Bruxelles, există deja un proiect care stabilește principiile de bază ale cestui nou mecanism, creat special pentru sancționare cetățenilor R. Moldova, țară din afara UE. Odată aprobate principiile, pe listă s-ar putea regăsi în primul rând Ilan Șor și Vladimir Plahotniuc, oligarhii fugari ai Moldovei. Detalii într-o discuție cu Cristina Popușoi, care a văzut propunerea Comisiei Europene.
4/20/202330 minutes
Episode Artwork

Hărțuirea sexuală, o problemă încă neînțeleasă în Moldova| În UE se așteaptă reguli mult mai stricte pentru tranzitul cerealelor ucrainene - aprilie 19, 2023

Cazul lui Marian Lupu, președintele Curții de Conturi acuzat de o subalternă de hărțuire sexuală, a readus în atenția publicului această problemă. Un studiu dat publicității recent, arată că 8% din angajații din au fost hărțuiți sexual la locul de muncă.
4/19/202330 minutes
Episode Artwork

Ce se întâmplă mai departe cu condamnatul Ilan Șor și cum mai merge modernizarea armatei Moldovei   - aprilie 18, 2023

În acest episod, discutăm despre ultimele evoluții în dosarul omului de afaceri devenit politician Ilan Șor, condamnat la 13 aprilie la 15 ani de închisoare, și încercăm să clarificăm cum merge procesul de modernizare a armatei moldovene, în baza unui plan din 2020, dar și în condițiile mai noi și mai dramatice ale războiului pornit de ruși în Ucraina.
4/18/202329 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Pe agendă | Alegerile bașcanului Gagauz Yeri - aprilie 17, 2023

În preajma sărbătorilor, se vizitează între ei nu doar oamenii, ci și podcasturile. Astăzi, Pe Agendă are ca oaspete podcastul În esență, găzduit de obicei în fiecare joi de Eugen Urusciuc. Tema celui mai nou episod o veți auzi imediat, chiar de la el.
4/17/202329 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

„Polița de asigurare medicală s-a scumpit dar crește și numărul categoriilor exceptate”   - aprilie 14, 2023

PAS a înaintat un proiect de lege care va lărgi numărul celor scutiți de plata poliției obligatorii de asigurare medicală. Este vorba de pensionarii și persoanele cu dezabilități care au o afacere sau mic comerț. 
4/14/202329 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Cum va organiza guvernul lui Dorin Recean „Adunarea Națională Moldova Europeană”? - aprilie 13, 2023

În această ediție, aflați cum va pune umărul guvernul la organizarea unui mare miting pro-european la Chișinău și cum reușește MAI să facă față provocărilor legate de războiul din Ucraina.
4/13/202330 minutes
Episode Artwork

Ce urmărește Maia Sandu cu „marea adunare” pro-europeană și cum o privesc cei pe care-i consideră „hoți” și destabilizatori  - aprilie 12, 2023

În acest episod, discutăm despre planul președintei Maia Sandu de a ține o mare adunare de sprijin pentru parcursul european al Moldovei tocmai înainte ca liderii europeni să vină în Moldova, dar și despre revenirea lui Igor Dodon într-o funcție activă, de răspundere, în Partidul Socialiștilor.  
4/12/202329 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Va avea dreptul SIS să supravegheze procesele electorale? - aprilie 11, 2023

În acest episod, aflați ce îngrijorări noi a stârnit amendarea legilor cu privire la SIS, aprobate în prima lectură, și cum Chișinăul și Tiraspolul au făcut un „schimb neoficial” de deținuți.
4/11/202330 minutes
Episode Artwork

Premierul Poloniei, la Chișinău: „Avem un dușman comun” - aprilie 07, 2023

În acest episod discutăm despre vizita premierului Mateusz Morawiecki la Chișinău și extinderea cooperării moldo-poloneze, și despre cum Republica Moldova ar putea intra în „noua eră” a energiei regenerabile.
4/7/202330 minutes
Episode Artwork

Ce va transporta Ucraina prin „scurtătura” feroviară de la Basarabeasca - aprilie 06, 2023

În acest episod, discutăm despre reluarea circulației marfarelor prin nodul feroviar de la Basarabeasca, între R. Moldova și Ucraina, după o pauză de un sfert de secol, și despre cum fac față medicii din Varnița unui aflux tot mai mare de pacienți din stânga Nistrului.
4/6/202330 minutes
Episode Artwork

Cum s-au „împuținat” membrii Consiliul Superior al Magistraturii și cum nu au voie judecătorii să-și dea demisia când vor  - aprilie 05, 2023

În acest episod, discutăm despre obstacolele cu care se confruntă reforma justiției în R. Moldova, prinsă între dorința guvernării de a arăta rezultate credibile cât mai repede și rezistența, pe alocuri logică, a sistemului, dar și despre cum președintele rus Putin, încercând după spusele lui să blocheze extinderea alianței nord-atlantice în Ucraina, a împins în alianță Finlanda tradițional neutră.
4/5/202329 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Un succes valorificat la maximum: puterea se mândrește prelungit cu revenirea Aeroportului Internațional Chișinău „la stat” - aprilie 04, 2023

În acest episod, discutăm despre efortul puterii de la Chișinău, în frunte cu președinta Maia Sandu, de a prezenta ca pe un mare succes în lupta împotriva corupției și de a obține „puncte” politice din revenirea în proprietatea statului a Aeroportului Internațional Chișinău.
4/4/202329 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Republica Moldova prelungește starea de urgență cu încă 60 de zile - martie 31, 2023

În acest episod aflați ce argumente a invocat premierul Dorin Recean pentru a cere extinderea stării de urgență și cum a răspuns criticilor opoziției parlamentare care susține că aceasta nu ar fi decât un paravan pentru abuzurile guvernării PAS. Mai aflați și ultimele evoluții legate de lavra Pecerska din Kiev, amenințată cu evacuarea, și cum compensează UE țările care furnizează muniții și armament Ucrainei.
3/31/202329 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

CE va recomanda anul acesta începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE (surse de la Bruxelles) - martie 30, 2023

În acest episod, aflați ce au declarat surse bine informate de la Bruxelles pentru Europa Liberă despre șansele Chișinăului și Kievului de a începe cât mai repede negocierile de aderare la UE; și ce spun experți americani despre rolul Europei de Est în „confruntarea dintre democrație și autocrație”.
3/30/202329 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

CE va recomanda anul acesta începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE (surse de la Bruxelles) - martie 30, 2023

În acest episod, aflați ce au declarat surse bine informate de la Bruxelles pentru Europa Liberă despre șansele Chișinăului și Kievului de a începe cât mai repede negocierile de aderare la UE; și ce spun experți americani despre rolul Europei de Est în „confruntarea dintre democrație și autocrație”.
3/30/202329 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Moldova-UE: vorbe bune, ajutoare – dar evaluarea progreselor Chișinăului încă se lasă așteptată - martie 29, 2023

În acest episod, discutăm despre mesajul vizitei la Chișinău a președintelui Consiliului European, Charles Michel, din 28 martie, dar și despre dificultățile întâmpinate de promotorii reformei justiției în completarea componenței Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
3/29/202329 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Ce-i mână pe deputații din BCS spre un nou avatar al lui Șor și cât de independentă este Moldova de gazele rusești, cu adevărat - martie 28, 2023

În acest episod, discutăm despre plecările de deputați de la BCS spre o nouă structură dominată de fugarul Ilan Șor, Mișcarea pentru Popor, dar și cântărim adevărul din declarațiile puterii că Moldova s-ar fi „vindecat” deja de dependența de gazele rusești.  
3/28/202329 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Premierul Nicolae Ciucă, la Chișinău: „Consolidarea mediului de securitate - un obiectiv important pe agenda noastră” - martie 23, 2023

În acest episod, aflați ce a discutat premierul român Nicolae Ciucă, joi, la Chișinău, unde s-a aflat într-o vizită oficială, împreună cu mai mulți miniștri, și cum se pregătește satul Bulboaca să-i primească pe liderii UE la un summit, pe 1 iunie.
3/23/202329 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

R. Moldova în raportul Departamentului de Stat: corupție, justiție selectivă, condiții dure în închisori  - martie 22, 2023

În acest episod discutăm despre situația drepturilor omului în Republica Moldova, așa cum este reflectată în ultimul raport al Departamentului de Stat al SUA, și despre o posibilă listă a persoanelor pe care actuala putere de la Chișinău și le-ar dori să fie supuse sancțiunilor UE.
3/22/202329 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Reforma justiției, judecătorii și Parlamentul | Igor Grosu: „Noi o să mergem înainte!”  - martie 21, 2023

Noul CSM ar trebui să fie ales și funcțional în 30 de zile, a recomandat lui Consiliul Suprem de Securitate. „Cu sau fără participarea judecătorilor”, preciza luni Maia Sandu. În episodul de astăzi aflați opinia unor judecători dar și de ce Igor Grosul crede că acest termen poate fi respectat.
3/21/202329 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Prin Consiliul Suprem de Securitate, guvernarea vrea să spargă blocajul din justiție - martie 20, 2023

În acest episod aflați cum vrea guvernarea, prin Consiliul Suprem de Securitate, să deblocheze reforma din justiție dar și care sunt motivele care au dus la acest aparent blocaj.
3/20/202329 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Limba română, limba oficială a Republicii Moldova, între aplauze și proteste - martie 16, 2023

În acest episod, aflați cum a fost votată legea prin care „limba română” va lua locul „limbii moldovenești” în legislația R. Moldova, în timp ce, în fața Parlamentului, protestau membri și simpatizanți ai Partidului Șor.
3/16/202329 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Dialogul strategic R. Moldova – SUA: „Relațiile dintre statele noastre nu au fost niciodată mai puternice” - martie 15, 2023

În acest episod discutăm despre prioritățile Dialogului strategic R. Moldova – SUA și ultima reuniune la nivel înalt, în cadrul acestui format, care a avut loc joi, la Chișinău, precum și despre asistența militară non-letală pe care UE se pregătește să o ofere armatei moldovene.
3/15/202329 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

PAS promite să respecte recomandările Comisiei de la Veneția privind legile SIS (Lilian Carp)  - martie 14, 2023

În acest episod aflați care este opinia Comisiei de la Veneția – structură consultativă a Consiliului Europei – despre pachetul de legi SIS, care urmează să fie dezbătut în parlament și cum au reacționat inițiatorii proiectului.
3/14/202329 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

PAS promite să respecte recomandările Comisiei de la Veneția privind legile SIS (Lilian Carp)  - martie 14, 2023

În acest episod aflați care este opinia Comisiei de la Veneția – structură consultativă a Consiliului Europei – despre pachetul de legi SIS, care urmează să fie dezbătut în parlament și cum au reacționat inițiatorii proiectului.
3/14/202329 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Nou protest antiguvernamental la Chișinău, pe fundalul avertismentului SUA că Moscova are un plan de destabilizare a R. Moldova - martie 13, 2023

În acest episod aflați cum a fost la protestul antiguvernamental de duminică, 12 martie organizat de Partidul Șor la Chișinău, cum au reacționat autoritățile și de ce au fost reținute peste 70 de persoane.
3/13/202329 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Ce se întâmplă la Tiraspol: un pretins atac terorist sau „o bombă informațională”? - martie 09, 2023

În acest episod, aflați cum a reacționat Chișinăul la un pretins atac terorist de la Tiraspol; și care sunt acum obiectivele Rusiei, în al doilea an al războiului din Ucraina?
3/9/202329 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

O misiune civilă a UE pentru Republica Moldova? - martie 08, 2023

În acest episod, aflați cum se pregătesc țările UE să ajute R. Moldova să-și consolideze sectorul de apărare și securitate; de ce o delegație de femei din opt state a vizitat Chișinăul, în ziua de 8 martie; și despre cum femeile din Ucraina luptă cot la cot cu bărbații împotriva invaziei rusești.
3/8/202329 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Grăsimi dăunătoare în loc de brânză și o ofertă moldoveană generoasă pentru actorii de la Mariupol - martie 07, 2023

În acest episod, discutăm despre constatarea agenției pentru siguranța alimentelor că în marea majoritate a plăcintelor cu brânză vândute în Moldova nu există brânză, dar și despre răspunsul colectivului teatrului din Mariupol, Ucraina, la o ofertă a guvernării PAS de a se muta în R. Moldova, la Chișinău.
3/7/202329 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Socialiștii și comuniștii se plâng că PAS le fură identitatea moldovenească și vor alegeri anticipate - martie 06, 2023

În acest episod, discutăm despre un protest organizat de cel mai mare partid de opoziție, al socialiștilor, împreună cu aliatul lui, comuniștii, împotriva adoptării în prima lectură a unei legi care dă prioritate sintagmei „limba română” în viața legislativă, dar și despre o nouă evaluare alarmantă a nivelului de violență sexuală care însoțește invazia rusească din Ucraina, ca și despre o nouă „față”, mult mai sumbră, a fostului președinte SUA Donald Trump.
3/6/202329 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Republica Moldova, un an după semnarea cererii de aderare la UE - martie 03, 2023

În acest episod, discutăm despre reușitele și restanțele Chișinăului pe calea spre aderarea la UE și despre primele cereri de înregistrare a căsătoriei civile depuse la ASP de către persoane LGBT.
3/3/202329 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

O nouă aniversare a războiului de la Nistru. Maia Sandu: „Nu ni l-am dorit atunci și nu ne dorim război nici acum” - martie 02, 2023

În acest episod, aflați ce spun veterani ai războiului de la Nistru despre „tensionarea situației” din regiunea transnistreană, în contextul războiului din Ucraina, și ce recomandări a făcut la Chișinău comisarul european pentru justiție, Didier Reynders.
3/2/202329 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Cât se mai poate strânge relația moldo-română? Recean la București, la nici o săptămână după Maia Sandu - martie 01, 2023

În acest episod, discutăm despre motivele pentru care noul premier Dorin Recean a ales să facă prima vizită în străinătate tocmai la București, dar și despre atmosfera celui de-al doilea protest de stradă din capitală al Partidului Șor de când cu avertismentul puterii de la Chișinău că tocmai asemenea proteste ar putea „masca” o încercare de destabilizare din partea Rusiei.
3/1/202329 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Ce se întâmplă cu adevărat în Transnistria și de ce circulă deodată atâta știri imposibil de confirmat despre ea? - februarie 28, 2023

În acest episod, discutăm despre revenirea regiunii transnistrene în atenția mondială, nu doar locală, odată cu punerea în circulație a unor scenarii contradictorii, dar și despre soarta elevilor ucraineni din clasa XI, care dau un examen final în Moldova în condiții pe care nu și le-ar fi imaginat în urmă cu ceva mai mult de un an.
2/28/202329 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Cu războiul în coaste: cum s-a schimbat într-un an viața în satul Larga, r. Briceni   - februarie 27, 2023

În acest episod, aflați cum s-au obișnuit sau nu oamenii dintr-un sat de la extremitatea de nord a țării cu războiul din Ucraina, intrat în al doilea an, dar și cum zac în depozitele unor spitale din R. Moldova aparate și dispozitive de ultimă generație, valorând milioane de lei.  
2/27/202329 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

La un an de război: „Am ajutat cu ce-am putut. Și dacă trebuie, mai ajutăm” - februarie 24, 2023

În acest episod, aflați cum a fost marcat la Chișinău un an de la începutul războiului din Ucraina și cum i-a afectat pe moldoveni invazia rusă din țara vecină.  
2/24/202329 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

R. Moldova neagă că Ucraina pregătește o operațiune sub steag fals în regiunea transnistreană - februarie 23, 2023

În acest episod, aflați ce spune ambasadorul Ucrainei la Chișinău, Marko Şevcenko, despre situația din regiunea transnistreană și cum a reacționat Chișinăul la acuzațiile Moscovei privind un pretins plan al Kievului de a invada Transnistria.
2/23/202329 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Biden: „Preşedinta Sandu e printre noi. (....) S-o aplaudăm!” - februarie 22, 2023

În acest episod, aflați ce au discutat președintele SUA, Joe Biden, și președintele R. Moldova, Maia Sandu, la Varșovia; și cum breșele din legislația moldoveană ar permite partidelor politice să ascundă cheltuieli destinate unor acțiuni politice.
2/22/202329 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Biden: „Preşedinta Sandu e printre noi. (....) S-o aplaudăm!” - februarie 22, 2023

În acest episod, aflați ce au discutat președintele SUA, Joe Biden, și președintele R. Moldova, Maia Sandu, la Varșovia; și cum breșele din legislația moldoveană ar permite partidelor politice să ascundă cheltuieli destinate unor acțiuni politice.
2/22/202329 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Cu raioane sau fără raioane în Moldova? Cum se poziționează marile puteri înaintea primei aniversări a invadării Ucrainei - februarie 22, 2023

În acest episod, aflați ce urmărește guvernarea de la Chișinău prin reforma administrativ-teritorială care ar putea pune capăt sistemului de raioane așa cum îl cunoaștem în prezent și cum a fost evaluată în Europa și SUA surprinzătoarea vizită la Kiev din 20 februarie a președintelui SUA, Joe Biden.
2/22/202329 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Un protest mai pașnic decât era de așteptat, Occidentul unit în apărarea Ucrainei - februarie 20, 2023

În acest episod, aflați cum a decurs primul protest antiguvernamental ținut în capitală după ce Maia Sandu spunea la 13 februarie că protestele antiguvernamentale ar putea fi paravan pentru planuri rusești de destabilizare a Moldovei și cum este evaluată de o mare organizație europeană situația persoanelor LGBTI din Moldova.
2/20/202329 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Primele decizii ale guvernului Dorin Recean - februarie 17, 2023

În acest episod, aflați ce a decis în prima sa ședință noul guvern condus de Dorin Recean și cum va fi pus în aplicare Programul național de împădurire propus de șefa statului. Vom mai vorbi despre ultima întâlnire a negociatorilor de la Chișinău și Tiraspol, după aprobarea așa-numitei legi anti-separatism, și despre Conferința de securitate de la Munchen, care se ține anul acesta sub semnul războiului din Ucraina.
2/17/202329 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

R. Moldova are un nou guvern - februarie 16, 2023

În acest episod, aflați cum a fost învestit noul guvern de la Chișinău, condus de Dorin Recean, și ce alte obiective a schițat acesta pe lângă consolidarea securității și digitalizării societății moldovene. Vom mai vorbi despre reacția SUA la pretinsul plan rusesc de răsturnare a puterii de la Chișinău și despre cum Cehia ar putea „reforma” Grupul Visegrad.
2/16/202329 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Moldova 2023: SIS mai puternic, inflație mai slabă - februarie 15, 2023

În acest episod, aflați ce puteri sporite ar putea primi serviciile de informații moldovene, în baza unor legi aflate de mai mult timp în atenția Parlamentului dominat de PAS. Vom trece în revistă și cele mai recente prognoze economice, care arată că inflația își va încetini creșterea în 2023, după nivelul record de 30% atins în 2022. PIB se va încadra din nou pe creștere, anul acesta, după o prăbușire tot record în 2022.
2/15/202329 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Noi reacții la „planul de destabilizare” a R. Moldova și noi demisii în judiciar - februarie 14, 2023

În acest episod, aflați cum au reacționat Statele Unite și Rusia la dezvăluirile președintei Maia Sandu privind un presupus plan rusesc de destabilizare a Moldovei. Vă mai spunem cine și-a mai dat demisia din judiciarul moldovean aflat în plină transformare și cum se asigură NATO că are armament ca să trimită Ucraina invadate de ruși.
2/14/202329 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Maia Sandu schițează scenarii sumbre ale „destabilizării” țării de către Rusia - februarie 13, 2023

În acest episod, aflați ce spune președinta Maia Sandu despre planul rusesc semnalat mai întâi de ucraineni, de „destabilizare” a R. Moldova pentru preluarea controlului de către Moscova și aliații ei locali. Vom mai vorbi despre obiceiul parcă nemuritor al dării de mită în spitalele publice din R. Moldova, dar și despre rolul armatei private rusești Wagner în războiul din Ucraina.
2/13/202329 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Pe agendă - februarie 08, 2023

2/8/202336 seconds