Winamp Logo
Parel Radio Cover
Parel Radio Profile

Parel Radio

Dutch, Arts, 1 season, 286 episodes, 2 days, 12 hours, 52 minutes
About
Podcast met de mooiste radio-documentaires en hoorspelen, geselecteerd door bevlogen radiomakers. Host Stef Visjager, bezorgd door NPO Radio 1 en VPRO.
Episode Artwork

#234 - Maurits en de oppas in Zuid-Afrika - documentaire

Maurits heeft een vraag aan Gugu, de vrouw die voor hem zorgde toen hij klein was en veel voor hem betekende.  Maurits woonde toen met zijn ouders in Zuid-Afrika en Gugu was aan het gezin toegewezen als domestic worker. Maar.... hoe was dat voor Gugu, vraagt Maurits zich af, nu hij volwassen is. Dit is een aflevering uit de podcastserie "Ik wil je nog iets vragen" van Sara de Monchy.  Eindredactie - Felicia Alberding;  montage -  Brandon Grötzinger;  muziek - Darius Timmer en Tessa Rose Jackson. De andere afleveringen zijn te beluisteren via Podimo.  Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected].  
6/7/202438 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#233 - De zwembadclub en RST599 - documentaire

"Nou… en toen kwam de zwembadclub. Dat je in je blootje moest zwemmen. En dat er volwassen mensen zijn die dat op prijs stellen. En dan zat er altijd geld in je jaszak. Vijf gulden of zo." Annegriet Wietsma luisterde naar en onderzocht het verhaal van George zijn jeugd en over jeugdprostitutie in Amsterdam jaren 50. Ook en interview met Annegriet over het maken van deze podcast (op 52 minuten) én de bijzonder mooie winnaar van de Korte Golf wedstrijd: RST599 (op 62 minuten) Gefeliciteerd aan de makers; Silas  Neuman en Ward Meijer! Een volle Parel, geniet. Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected].  
5/10/20241 hour, 6 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#232 - Ludmilla - documentaire

Terwijl er wekelijks treinwagons vanuit Kamp Westerbork naar de gaskamers in het Oosten rijden, vindt de kampcommandant dat de gevangenen afleiding nodig hebben. Joodse artiesten en muzikanten mogen van hem - in ruil voor uitstel van deportatie - cabaret avonden organiseren. En dan, in juni 1944, schrijven deze Joodse gevangenen een opera; luchtig, grappig en mooi. Frank Kromer onderzoekt de tot voor kort onbekende geschiedenis van deze opera Ludmilla.  Waarom horen wij nu pas over Ludmilla? Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected].  
5/10/20241 hour, 11 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

#231 - Waar is Sarah - documentaire

Het verhaal van een reddingswerker op zee op zoek naar houvast; Rob Timmerman kreeg 7 jaar geleden baby Sarah in zijn handen gedrukt. Nu wil hij haar vinden, om te zien hoe het haar gaat. Laura Stek volgt zijn zoektocht en vraagt zich af waarom Sarah zo belangrijk voor hem is. Een verhaal over migratie en heel veel meer.  Gemaakt door Laura Stek en Rob Timmerman, een productie van VPRO Bureau Buitenland en Prospektor. Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected].    
4/26/202449 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#230 - Vreemde Vogels - documentaire

Een groep vrienden maakte in de jaren negentig `Studenten tv'. Ze wilden leven voor de kunsten en vrij zijn. Als inspiratie en gezamenlijke liefde hadden ze de LP's van zangers Elly en Rikkert. Hoe is dat na de studententijd, als iedereen zijn brood moet verdienen? Hoe staat het met idealen en hoe met de vriendschap? Luister deze prachtige 'coming of age' documentaire van Annabet Langkamp en Martijn Winkler uit 2005, Vreemde Vogels. Waarschuwing: er is sprake van zelfdoding.   Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected].    
4/16/202452 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#229 - 229 Kweekje - documentaire.

Familie is alles voor Nicole Terborg: "Ze staan voor me klaar, ik kan mezelf zijn." En toch is er een vraag die ze niet eerder durfde te stellen, die nog steeds moeilijk is: "Waarom werd ik een kweekje?" Een roerend verhaal over familebanden, ontworteling, en de geschiedenis van Nederland en Suriname.  In Parel hoor je de eerste aflevering van Kweekje en een interview met de maker.  Aflevering 2 t/m 6 vind je hier: https://www.vpro.nl/programmas/ovt/luister/fragmenten/kweekje.html Deze podcast is gemaakt door Nicole Terborg en Prospektor in copdructie met VPRO OVT en NPO Radio 1.  Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected].  
3/31/202440 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#228 - Stilte is het nieuwe goud - documentaire

Stef Visjager is geboren Amsterdammer en het grootste deel van haar leven woont ze ook in die stad. Maar het toenemende lawaai van verkeer, lallende toeristen, boomboxen en scooter-alarmen valt haar zwaar. Regelmatig doolt ze nachts in pyjama door de buurt op zoek naar de bron van al die herrie. Hoe om te gaan met dit steeds luidere leven? Een documentaire van Stef Visjager, eindredactie Jair Stein, gemaakt voor DOCS, de documentaire podcast van de publieke omroep onder eindredactie van NTR en VPRO.   Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected].  
3/15/202442 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#227 - Tijd Zal Ons Leren - documentaire

In "Tijd Zal Ons Leren" dompelen acteur Romana Vrede en performance artist OTION je onder in verhalen over verzetsstrijders in de koloniale tijd.  Prachtig podcast muziektheater, of zoals de makers zeggen: 'een oorstelling' van het Nationale Theater. In Parel hoor je Woman (2021) - Over vrouwen  die opstonden tegen de witte bezetter, en zo zichzelf en hun gemeenschap naar vrijheid leidden. Met dank aan Het Nationale Toneel.   Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected].  
3/2/202422 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

#226 - Johny and Jones - documentaire

Met jazzy, tweestemmige muziek, wordt het Amsterdamse duo Johnny & Jones voor de oorlog razend populair met liedjes als 'Meneer Dinges weet niet wat swing is'.  In Parel een documentaire uit 1998, waar Els Peek zoekt naar het verhaal van deze getalenteerde jongens, Arnold van Wezel en Max Kannewasser. Dat levert een rijk beeld op van de Amsterdam in en na de oorlog, de muziek van Johny en Jones, de parfumerie afdeling van de Bijenkorf, waar mevrouw Polak - een van de vertellers- werkte.  En een verdrietig einde in een concentratiekamp. Johny en Jones werd gemaakt door Els Peek voor KRO Damokles in 1998. Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected].  
2/18/20241 hour, 3 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#225 - Van Dis Ongefilterd - documentaire

Adriaan Van Dis vertelt over boeken die hij aanraadt, over politiek, over zijn leven en het leven in het algemeen. In deze aflevering die we selecteerden voor Parel spreekt Van Dis over het verlies van zijn grote liefde. Daarbij belanden we ook bij Kletsrijmers, Antjie Krog, de deugd van af en toe een pets krijgen. En dat alles in de mooiste taal denkbaar. De podcast 'Van Dis Ongefilterd' vind je twee-wekelijks op zaterdag in je podcast feed. In Parel hoor je #6.   Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected].    
2/2/202433 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

#224 - I love art (Hier hing een schilderij) - documentaire

Op 28 februari 2022 overhandigt de gemeente Amsterdam een topstuk uit het Stedelijk Museum aan de erven van de laatste Joodse bezitter. Het schilderij, een Kandinsky ter waarde van zestig miljoen euro, zou in 1940 door nazi’s zijn geroofd, of onder druk zijn verkocht. Maar is dat wel zo?  Na langdurig onderzoek is de conclusie van een commissie met kenners dat het schilderij, dat de gemeente in 1940 voor 176 gulden heeft gekocht, gewoon in het Stedelijk mag blijven hangen.  Maar dan, vier jaar later: geeft de gemeente het schilderij alsnog terug. Of weg.   Dat is de vraag. En die onderzoeken Emmie Kollau en Pieter van Os in de serie "Hier hing een schilderij. In deze Parel hoor je aflevering 1 "I love art" en een interview met de makers. En een uitnodiging voor een 'napraat-salon'.   Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]. Ook als je je wilt aanmelden voor de napraat salon met toastjes brie!  
1/19/202451 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#222 - De jurk en het scheepswrak - documentaire

In een 17e eeuws scheepswrak bij Texel wordt in 2016 een spectaculaire jurk gevonden. Van wie is die geweest? Tjitske Mussche en Arnold van Bruggen onderzoeken de verschillende theorieen die ronde doen. Theorieen die veel vertellen over de 17e eeuw, en over hoe we geschiedenis schrijven en wetenschap beoefenen. Een heerlijke 'wetenschapsdetective'. Een productie van Pospektor voor de NTR. Meer informatie en de andere twee afleveringen vind je op www.dejurkenhetscheepswrak.nl   Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected] 
1/5/20241 hour, 24 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#222 - Mevrouw Nederland - fictie

Een heerlijke lange "donkere dagen" Parel: een alleenstaande vrouw krijgt een mobiele telefoon cadeau van haar zoon die aan de andere kant van de wereld woont. Het onschuldige spelletje Wordfeud zorgt ervoor dat haar overzichtelijke leven compleet overhoop komt te liggen. Zodra zij en haar overbuurvrouw van telefoon ruilen, is de chaos compleet. Een indringend relatiedrama in digitale tijden. 'Mevrouw Nederland' werd gemaakt door Bert Kommerij voor de NTR in 2012. Met: Mevrouw Nederland: Rick Nicolet Tineke, de overbuurvrouw: Isabella Chapel Victor: Coen van Vlijmen Boy: Hubert Fermin Verteller, tekst, regie: Bert Kommerij Muziek: Barbara Okma Opname en geluidsvormgeving: Jeroen Kuitenbrouwer Cello: Tjakina Oosting Fluit: Asia Maldzis Winter Saxofoon: Erik-Jan de With Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected] 
12/22/20232 hours, 40 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#221 - Verdwenen Winkels - documentaire

Jacob Menko opende voor de oorlog vier warenhuizen: de Eenheids Prijzen Almelo, oftewel de EPA. Na de oorlog zijn de winkels verdwenen, net als Jacob zelf. Hij is vermoord, samen met zijn vrouw en twee kinderen. Eén dochter, Emmy, overleeft de oorlog. Zij heeft nog steeds geen idee wat er met de winkels van haar vader gebeurd is. Haar kleindochter Rose Heijnen gaat op onderzoek uit in de podcast: Verdwenen winkels. In Parel hoor je aflevering 1 en 2.   Regie en samenstelling: Rose Heijnen, eindredactie: Marion Oskamp, eindmixage: Arno Peeters, muziek Marysia Saras.
 Luister alle afleveringen van Verdwenen winkels in je favoriete podcastapp.  Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Met deze keer de bekendmaking van de winnaar van de ParelPrijs. Maar ga vooral door met het plaatsen van een post met luisterfoto, en vergeet niet @Parelradio te taggen. Mailadres: [email protected]     
12/11/202358 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#220 - Zwermelingen - documentaire

Een winters sprookje van niet lang geleden en niet ver van hier. Naomi Steijger neemt je mee naar een koud en donker bos bij Venlo, met de prachtige naam "Het Jammerdal". Daar ontfermt Sander zich over gestrande arbeidsmigranten. Er blijkt meer tussen het loof te schuilen dan tragiek, er is vooral ook liefde en hoop! In Parel hoor je alle vier de afleveringen van de podcast Zwermelingen.  Makers: Naomi Steijger, Timo Tembuyser, Charlotte Dommershausen, Alfred Koster. Een podcast van VPRO en NPO Radio1. Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. En wie een luisterfoto plaatst op Instagram maakt kans op een ParelPrijs. Vergeet niet @Parelradio te taggen. Mailadres: [email protected]     
11/24/20232 hours, 21 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#219 - Help; het geheim van goede hulp - documentaire

Iedereen helpt wel eens iemand. Of wordt geholpen. En hoewel hulp altijd goedbedoeld is, pakt het niet altijd even fijn uit. Podcastmaker Marije Schuurman Hess pakte de bus naar Bosnië, waar veel hulp kwam na de oorlog. Wat hielp het land nou echt bij de wederopbouw? Ze bevraagt zowel de helpers, als de mensen die hulp aanvaardden. En ze bevraagt zichtzelf. In Parel hoor je de derde aflevering, over de drijfveren van de helper. Luister via de NPO website de andere afleveringen  van de podcast Help,  (https://www.nporadio1.nl/podcasts/help)of in je eigen podcast app.  Meer informatie over de luisteravond 15 november 2023 in de Tolhuistuin in Amsterdam vind je hier. (https://tolhuistuin.nl/evenementen/help-hoe-help-je-in-tijden-van-crisis) Concept, scripts, montage: Marije Schuurman Hess Muziek: Merima Ključo. Sounddesign en mixage: Wederik de Backer. Tunes: Studio Kikvis. Dramaturgie: Emmie Kollau en Katharina Smets. Eindredactie KRO-NCRV: Marcel Ermers Research Bosnië: Mak Kapetanović, Omar Saletović Prins en Marjolein Koster.  Dit is een podcast van KRO-NCRV voor NPORadio1. Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. En wie een luisterfoto plaatst op Instagram maakt kans op een ParelPrijs. Vergeet niet @Parelradio te taggen. Mailadres: [email protected] 
11/10/202343 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#218 - De Eeuw van de Vrouw - documentaire

"Als je man voorstelt te paren, aanvaardt dit met nederigheid", stond in 1960 in een lesboekje van de Huishoudschool. Er is in de laatste honderd jaar veel veranderd voor vrouwen, en toch sijpelt de geschiedenis ook nog door. Hoe? Dat onderzoeken De  Suzanna Jansen en Rachel van de Pol Parel in de "De Eeuw van de Vrouw". In deze Parel hoor je de derde aflvering en een interview met Suzanna Jansen.  Luister de rest in je eigen podcast app, verplichte podcast kost!  Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. En wie een luisterfoto plaatst op Instagram maakt kans op een ParelPrijs. Vergeet niet @Parelradio te taggen. Mailadres: [email protected] 
10/27/202354 minutes
Episode Artwork

#217 - Wie is Emmy? - Documentaire

Een mysterieus kleurboek brengt Nikki Dekker en Daan Windhorst op het spoor van een enigmatische en onvindbare internetondernemer. Het is de start van een zoektocht die hen leidt naar kleurboekuitgevers en kattengedragsdeskundigen, van Arnon Grunberg tot Lisa Weeda, en van The Sims tot Mocro Maffia – maar hoe meer ze denken ingekleurd te hebben, hoe groter de kleurplaat blijkt. Elk antwoord wordt een nieuwe vraag. In Parel hoor je de eerste heerlijke aflevering en een interview met Daan Windhorst (op 47 minuten). De volgende afleveringen van  "Wie is Emmy" vind je in je eigen podcast app. Als toegift( op 58 minuten) hoor je de winnaar van de Korte Golf Wedstrijd 2023: "Regen voor Maïmouna" van Amalia de Roover. Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. En wie een luisterfoto post op Instagram maakt kans op een ParelPrijs. Vergeet niet @Parelradio te taggen. Mailadres: [email protected] 
10/13/20231 hour, 4 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#216 - Containerbegrip - documentaire

Het leven dat je kent, heb je te danken aan de zeecontainer. Negentig procent van al je spullen komt uit zo’n container. Die stalen doos stond aan de wieg van onze huidige wereldeconomie. En toch komt de container in bijna geen enkel geschiedenisboek voor. Containerbegrip zet een schijnwerper op de verborgen wereld van goederenvervoer op zee. Om te snappen hoe onze spullen bij ons komen – en wie daarvoor de prijs betaalt. In Parel hoor je het eerste deel van deze belangwekkende reeks. Gemaakt door Maite Vermeulen en Maaike Goslinga, met dank aan De Correspondent. Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. En wie een luisterfoto plaatst op Instagram maakt kans op een ParelPrijs. Vergeet niet @Parelradio te taggen. Mailadres: [email protected] 
9/28/202353 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#215 - 66 - documentaire

Zijn vader stierf op zijn 66e en zijn halfbroer ook. Voor zover bekend werd geen van de mannen in zijn familie ouder dan 66. En nu is Ted van Lieshout zelf ook 66. Wat als dit het was, is het 'het' dan waard geweest? Een prachtige documentaire van schrijver, dichter, tekenaar en nu ook podcastmaker: Ted van Lieshout. Met een bonus interview en een LUISTERFOTO WEDSTRIJD met PRIJZEN!!! Plaats je luisterfoto (jezelf of je uitzicht terwijl je naar Parel luistert) op Instagram met in ieder geval @parelradio en #parelradio en de titel van de aflevering die je aan het luisteren was en je naam of Insta naam. Zodat we kunnen vinden, als je een Parel T-shirt, tas of boek wint!  Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected] 
9/6/202342 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#214 - Parelzomer De Man en de Maan - Interview met Saar Slegers

Een interview met de maker van De Man en de Maan, Saar Slegers, over het maakproces van deze podcast. En zij weet meer over hoe het inmiddels met de missie staat. De nieuwe podcast van Saar vind je in je podcast app als je zoekt op "Vriend of Vijand NPO Radio1". Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected] 
7/22/202326 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#214 - Parelzomer deel 8 De Man en de Maan - Een teken van leven

Met trots presenteert Parel Radio deze Kuifje-achtige zomerserie  over de Nederlandse sterrenkundige Marc Klein Wolt die wil weten: "Wat gebeurde er net na de oerknal?" Voor het antwoord op die vraag moet onze astronoom  naar de achterkant van de maan. Eén probleempje: daar is nog niemand geweest.Als hij in zee gaat met opkomende ruimtemacht China, blijkt samenwerken niet zonder risico. Documentairemaker Saar Slegers volgt Marc Klein Wolt en ziet hoe zijn wetenschappelijke droom langzaamaan verandert in een nachtmerrie. Een podcast over grootse dromen, culturele clashes en de nieuwe wereldorde. De Man en de Maan is een 8-delige podcast van NTR, NPO Radio1, Autres Directions en Aldus’ producties en is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds. Meer informatie: www.ntr.nl/demanendemaan Na het laatste deel van deze podcast vind je een interview met de maker, Saar Slegers ter afsluiting van deze zomerserie. Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected] 
7/22/20231 hour, 5 seconds
Episode Artwork

#214 - Parelzomer deel 7 De Man en de Maan - Lege laptops

Met trots presenteert Parel Radio deze Kuifje-achtige zomerserie  over de Nederlandse sterrenkundige Marc Klein Wolt die wil weten: "Wat gebeurde er net na de oerknal?" Voor het antwoord op die vraag moet onze astronoom  naar de achterkant van de maan. Eén probleempje: daar is nog niemand geweest.Als hij in zee gaat met opkomende ruimtemacht China, blijkt samenwerken niet zonder risico. Documentairemaker Saar Slegers volgt Marc Klein Wolt en ziet hoe zijn wetenschappelijke droom langzaamaan verandert in een nachtmerrie. Een podcast over grootse dromen, culturele clashes en de nieuwe wereldorde. De Man en de Maan is een 8-delige podcast van NTR, NPO Radio1, Autres Directions en Aldus’ producties en is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds. Meer informatie: www.ntr.nl/demanendemaan Na het laatste deel van deze podcast vind je een interview met de maker, Saar Slegers ter afsluiting van deze zomerserie. Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected] 
7/22/202355 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#214 - Parelzomer deel 6 De Man en de Maan - Ongewenst bezoek

Met trots presenteert Parel Radio deze Kuifje-achtige zomerserie  over de Nederlandse sterrenkundige Marc Klein Wolt die wil weten: "Wat gebeurde er net na de oerknal?" Voor het antwoord op die vraag moet onze astronoom  naar de achterkant van de maan. Eén probleempje: daar is nog niemand geweest.Als hij in zee gaat met opkomende ruimtemacht China, blijkt samenwerken niet zonder risico. Documentairemaker Saar Slegers volgt Marc Klein Wolt en ziet hoe zijn wetenschappelijke droom langzaamaan verandert in een nachtmerrie. Een podcast over grootse dromen, culturele clashes en de nieuwe wereldorde. De Man en de Maan is een 8-delige podcast van NTR, NPO Radio1, Autres Directions en Aldus’ producties en is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds. Meer informatie: www.ntr.nl/demanendemaan Na het laatste deel van deze podcast vind je een interview met de maker, Saar Slegers ter afsluiting van deze zomerserie. Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected] 
7/22/202358 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

#214 - Parelzomer deel 5 De Man en de Maan - Een brug van eksters

Met trots presenteert Parel Radio deze Kuifje-achtige zomerserie  over de Nederlandse sterrenkundige Marc Klein Wolt die wil weten: "Wat gebeurde er net na de oerknal?" Voor het antwoord op die vraag moet onze astronoom  naar de achterkant van de maan. Eén probleempje: daar is nog niemand geweest.Als hij in zee gaat met opkomende ruimtemacht China, blijkt samenwerken niet zonder risico. Documentairemaker Saar Slegers volgt Marc Klein Wolt en ziet hoe zijn wetenschappelijke droom langzaamaan verandert in een nachtmerrie. Een podcast over grootse dromen, culturele clashes en de nieuwe wereldorde. De Man en de Maan is een 8-delige podcast van NTR, NPO Radio1, Autres Directions en Aldus’ producties en is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds. Meer informatie: www.ntr.nl/demanendemaan Na het laatste deel van deze podcast vind je een interview met de maker, Saar Slegers ter afsluiting van deze zomerserie. Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected] 
7/22/202340 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#214 - Parelzomer deel 4 De Man en de Maan - Alles komt goed

Met trots presenteert Parel Radio deze Kuifje-achtige zomerserie  over de Nederlandse sterrenkundige Marc Klein Wolt die wil weten: "Wat gebeurde er net na de oerknal?" Voor het antwoord op die vraag moet onze astronoom  naar de achterkant van de maan. Eén probleempje: daar is nog niemand geweest.Als hij in zee gaat met opkomende ruimtemacht China, blijkt samenwerken niet zonder risico. Documentairemaker Saar Slegers volgt Marc Klein Wolt en ziet hoe zijn wetenschappelijke droom langzaamaan verandert in een nachtmerrie. Een podcast over grootse dromen, culturele clashes en de nieuwe wereldorde. De Man en de Maan is een 8-delige podcast van NTR, NPO Radio1, Autres Directions en Aldus’ producties en is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds. Meer informatie: www.ntr.nl/demanendemaan Na het laatste deel van deze podcast vind je een interview met de maker, Saar Slegers ter afsluiting van deze zomerserie. Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]   
7/22/202344 minutes
Episode Artwork

#214 - Parelzomer deel 3 Man en de maan - Een plastic doosje

Met trots presenteert Parel Radio deze Kuifje-achtige zomerserie  over de Nederlandse sterrenkundige Marc Klein Wolt die wil weten: "Wat gebeurde er net na de oerknal?" Voor het antwoord op die vraag moet onze astronoom  naar de achterkant van de maan. Eén probleempje: daar is nog niemand geweest.Als hij in zee gaat met opkomende ruimtemacht China, blijkt samenwerken niet zonder risico. Documentairemaker Saar Slegers volgt Marc Klein Wolt en ziet hoe zijn wetenschappelijke droom langzaamaan verandert in een nachtmerrie. Een podcast over grootse dromen, culturele clashes en de nieuwe wereldorde. De Man en de Maan is een 8-delige podcast van NTR, NPO Radio1, Autres Directions en Aldus’ producties en is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds. Meer informatie: www.ntr.nl/demanendemaan Na het laatste deel van deze podcast vind je een interview met de maker, Saar Slegers ter afsluiting van deze zomerserie. Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected] 
7/22/202344 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

#214 - Parelzomer deel 2 De Man en de Maan - De eerste date

Met trots presenteert Parel Radio deze Kuifje-achtige zomerserie  over de Nederlandse sterrenkundige Marc Klein Wolt die wil weten: "Wat gebeurde er net na de oerknal?" Voor het antwoord op die vraag moet onze astronoom  naar de achterkant van de maan. Eén probleempje: daar is nog niemand geweest.Als hij in zee gaat met opkomende ruimtemacht China, blijkt samenwerken niet zonder risico. Documentairemaker Saar Slegers volgt Marc Klein Wolt en ziet hoe zijn wetenschappelijke droom langzaamaan verandert in een nachtmerrie. Een podcast over grootse dromen, culturele clashes en de nieuwe wereldorde. De Man en de Maan is een 8-delige podcast van NTR, NPO Radio1, Autres Directions en Aldus’ producties en is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds. Meer informatie: www.ntr.nl/demanendemaan Na het laatste deel van deze podcast vind je een interview met de maker, Saar Slegers ter afsluiting van deze zomerserie. Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected] 
7/22/202343 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

#214 - Parelzomer deel 1 De Man en de Maan - Een lift

Met trots presenteert Parel Radio deze Kuifje-achtige zomerserie  over de Nederlandse sterrenkundige Marc Klein Wolt die wil weten: "Wat gebeurde er net na de oerknal?" Voor het antwoord op die vraag moet onze astronoom  naar de achterkant van de maan. Eén probleempje: daar is nog niemand geweest.Als hij in zee gaat met opkomende ruimtemacht China, blijkt samenwerken niet zonder risico. Documentairemaker Saar Slegers volgt Marc Klein Wolt en ziet hoe zijn wetenschappelijke droom langzaamaan verandert in een nachtmerrie. Een podcast over grootse dromen, culturele clashes en de nieuwe wereldorde. De Man en de Maan is een 8-delige podcast van NTR, NPO Radio1, Autres Directions en Aldus’ producties en is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds. Meer informatie: www.ntr.nl/demanendemaan Na het laatste deel van deze podcast vind je een interview met de maker, Saar Slegers ter afsluiting van deze zomerserie. Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected] 
7/21/202340 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

#213 - Lasmi Sangidi, vechten tegen je eigen volk - documentaire

Het is 1950: Nederland heeft net de Indonesische onafhankelijkheid erkend. Het stoomschip de Ranchi zet koers naar Nederland met passagiers die Indonesie willen of moeten verlaten. Onder hen is de 9-jarige Lasmi Sangidi. Zij ontvlucht  haar land omdat haar Javaanse vader vocht in het Nederlandse leger, de KNIL. Waarom streed hij tegen zijn eigen volk? Het verhaal van Lasmi is deel 4 van de belangwekkende podcast serie De Ranchi baby's van Joost Wilgenhof, waarin hij de 37 baby's opspoort die tijdens die tocht op de Ranchi geboren werden. Luister ook de andere delen! Voor meer infomatie zie: https://ranchibabys.nl .  Dit is een productie van Stichting Autres Directions en Aldus’ producties i.s.m. NTR.  Meer van Joost Wilgenhof? Luister Parel 94: Turf, Jenever en Achterdocht. Ook prachtig! Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected] 
7/11/202346 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

#212 - Vissersvrouwen op Scheveningen - documentaire

In het oude Scheveningen namen de vissersvrouwen een belangrijke plaats in. Hun wereld rond de schepen, de vis en de vleet, die eeuwenlang maar weinig veranderde bestaat nu niet meer. Maar er zijn wel kleinkinderen die over hun opoes kunnen vertellen. Katinka Baehr gaat op zoek naar de levens en verhalen van deze vissersvrouwen op Scheveningen.  Gemaakt voor VPRO OVT. Eindredactie Laura Stek, montage Alfred Koster. Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected] 
6/23/202335 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#211 - Geen tijd om te wachten op euthanasie- documentaire

In deze documentaire leer je twee vrouwen kennen: Soraya van 27 jaar, en Irene van 82. Beiden verlangen zij naar een waardig levenseinde. Op papier is alles goed geregeld, maar in praktijk moeten ze langer wachten dan hen lief is. Een belangwekkende documentaire van Hansje van de Beek, gemaakt voor het onderzoeksprogramma ARGOS. Heb je een hulpvraag rond euthanasie of psychische problematiek en wil je hier met een professionele hulpverlener over praten? Dat kan gratis en anoniem bij MIND Korrelatie via mindkorrelatie.nl  of bel naar 0800-0113.   Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
6/11/202333 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#210 - Eén op de negentig - documentaire

Een prachtige documentaire die laat horen en voelen hoe het is om op te groeien in een wereld die verdeeld is in mannen en vrouwen, terwijl je zelf fysieke kenmerken van beide hebt. Marleen (31), Samantha (40) en Joyce (20) zijn intersekse. Interwat???  Weinig mensen weten dat 1 op de 90 mensen is geboren met een lichaam dat niet helemaal in het hokje man of vrouw past. Daar wil Lara Aerts met dit verhaal verandering in brengen. En dat lukt haar! Maker-Lara Aerts; Muziek-Tijmen Bergman; Eindredactie Oorzaken:-Randy Vermeulen; Eindredactie VPRO-Remy van den Brand; Eindredactie Prospektor-Eefje Blankevoort; Advies- Maartje Duin. Voor de tentoonstelling die Lara maakte zie: www.stichtingopenmind.nl/intersekse Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
5/26/202331 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#209 - Maankalf - fictie

Maankalf is een donker sprookje over slechte slapers die verdwalen tussen feit en fictie, in een wereld waar reclame boodschappen van de buurtsuper opeens heel andere dingen kunnen betekenen. "Hartelijkste Nitwits" bijvoorbeeld is het anagram van "Niets is wat het lijkt".  Maankalf is een podcast van Bert Hana, geluid en mixage Reinier Hameleer, muziek Tom Swart, stemmen: Sytske van der Ster, Thomas Höppener en Mieneke Bakker, mede mogelijk gemaakt door het Norma Fonds. Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
5/13/20231 hour, 28 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#208 - Zuur Amsterdam - documentaire

'Zuur Amsterdam' vertelt de geschiedenis van het tafelzuur; van de augurk en de zilveruitjes. En vanuit die simpele invalshoek -gezienv anuit de augurk- brengt Christianne Alvarado prachtige verhalen van de verdwenen Joodse wereld van zuurinleggers en zuurventers in Amsterdam.   Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
4/28/202347 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#206 - Donkerslag- fictie

Donkerslag is een spannend en rijk verhaal waarin bijna blinde conservatoriumstudente Noor ervan overtuigd raakt dat haar plotseling verdwenen vriend Kai in gevaar is. In haar reis om hem te vinden, komt ze erachter dat schijn bedriegt. Scenario - Nikol Poppe, Regie - Loek Hennipman, Sound design - Sam Huisman. Spel o.a Eline van Gils, Lorena Dürnholz (zang), Mourad Baaiz en Hein van der Heijden. Met dank aan Stories on Sound en de vele fondsen die deze productie mogelijk maakten. Voor meer informatie en afleveringen 4 en 5 van Donkerslag, ga naar de website van L1  (https://l1.nl/donkerslag-aflevering-5-zien-is-meer-dan-kijken-174819/) of luister in je eigen podcast app. De podcast tip is de aflevering: How to become Batman (https://www.npr.org/programs/invisibilia/378577902/how-to-become-batman) uit de podcast Invisiblia. Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
4/14/20231 hour, 11 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#206 - De gezanten van het nat

De gezanten van het nat. De titel alleen al is een gedicht. Je luistert als een trip naar deze mini -documentaire waarin de taal muziek wordt.  Ruben Nachtergaele en Eva de Groote onderzochten in hun podcast "De fabelachtige stad" de relatie tussen mens en dier. In deze Parel hoor je de kikker en de vos.   Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]    
4/1/202318 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#205 - Alles wordt beter - documentaire

"Als ik maar hard genoeg werk, word ik vanzelf langer." dacht Tessa Jonge Poerink vroeger. Ze had één grote droom: actrice worden. Dat is sowieso al een moeilijke carriere, maar voor Tessa ligt dat nog ingewikkelder. Zij is namelijk geboren als klein mens. Luister naar deze liefdevolle en levendige documentaire over twee vriendinnen. Hoe ga je om met het verdriet van jezelf en dat van de ander. En vooral ook: hoe kun je troosten? Een documentaire van Elène Zuidmeer, met dank aan Tessa Jonge Poerink. Productie De Vandalen. Montage Doron Tempert.  Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
3/21/202336 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#204 - De Hijger - fictie

Frieda verlaat vanwege straatvrees al een jaar haar huis niet meer. Haar enige contact met de buitenwereld gaat via de telefoon. Een telefoon met snoer, want het is 1995. Dan heeft ze op een dag een enge hijger aan de lijn, die haar niet meer met rust laat. In Parel hoor je twee delen van deze vijfdelige serie en een interview met één van de makers. Concept, script regie: Hanneke Hendrix en Karin van der Meer, spel o.a. Keja Klaasje Kwestro Carine Crutzen en Jaap Spijkers. Om de overige delen te horen; De complete serie staat in alle podcast feeds en op spotify.  Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]
3/3/202341 minutes
Episode Artwork

#203 - Suze Robertson - Documentaire

Suze Robertson (1855-1922) is de vergeten vrouwelijke Van Gogh. Sommige experts vinden zelfs dat Van Gogh de mannelijke Suze Robertson is! Robertson maakte vernieuwende kunst in een tijd dat vrouwen niets mochten. Ze kwam op voor de rechten van vrouwelijke kunstenaars, en raakte ze compleet in de vergetelheid. Een documentaire van Renate van de Zee, montage Jon Hille.  Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
2/20/202340 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#202 - De wonderlijke avonturen van de familie Omerovic - documentaire

Stefs' allerliefste Parel, ter ere van het Parel jubileum, een van de vroegste Parels uit 2016: De wonderlijke avonturen van de familie Omerovic. Deze documentaire is geheel gewijd aan het Bosnische gezin Omerovich dat in twintig jaar zoveel meemaakt dat je je nauwelijks kunt voorstellen dat het allemaal in één leven past. Met de epiloog: Dromen van Maxima. En een gesprek met de makers (uit 2016). Deze documentaire werd gemaakt door Jennifer Pettersson en Jair Stein in 2012 voor VPRO Plots. Research: Ditteke Mensink, Tatjana Mirkovic en Esma Linnemann. Voor meer wondere waargebeurde verhalen uit 'VPRO Plots', zoek in je podcast app of via https://www.vpro.nl/programmas/plots.html Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
2/4/202354 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

#201 - Drie wonderlijke waargebeurde verhalen - documentaire

Drie wonderlijke en wonderschone verhalen, één over de geit Conchita, één over De Oosterijkse plafondpoetser, en tenslotte het verhaal van een dochter die op kamers gaat. Makers: Laura Stek, Richtje Reinsma, Saar Slegers en Heleen Hummelen. Voor meer van wondere waargebeurde verhalen uit 'VPRO Plots', zoek in je podcast app of via https://www.vpro.nl/programmas/plots.html Voor de documentaire 'Sterk' van Heleen Hummelen, zie Parel aflevering 59. Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
1/21/202336 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Parel 200 jubileum De Hormoonfabriek - Interview met de makers

Parel Podcast host Stef Visjager spreekt de makers van de Hormoonfabriek Saskia Goldschmidt en Peter te Nuyl. Let op dit is een interview uit 2018! CREDITS HORMOONFABRIEK Hoofdrollen Mark Rietman Motke Hans Hoes Mordechai Monic Hendrickx Rivka Jacob Derwig Aron Anna Raadsveld Het Jonge Ding Joop Keesmaat Rafael Levine Overige acteurs Anne Blok Mizie Maureen Teeuwen Agnes Sylvia Hoeks Bertha Hanna Hoekstra Roosje Bram van der Vlugt Schaapman Krijn ter Braak Paardekoper Rob van de Meeberg Isaac Kees Boot Freek Jessica Zeylmaker Debora David Lucieer Ezra Marcel Musters pastoor Linde van der Heuvel Ansje Bakels George van Houts Isidore Snapper, dokter Corstens, Geriater, dokter Lipps, Gurmundez Abbey Hoes Ruth Roos Ouwehand Frau Salomons, mevrouw Groen, vroedvrouw van Baaren Yvonne van der Hurk Marieke Marike van Weelden zuster Ariel Lichtenstein Diane Drabbe Maiko Kemper Gershom Silberstein Jobst Schnibbe Yehuda Grossman Donald de Marcas Isaac Mossel, nieuwslezer, Polygoonstem Harry van Rijthoven George van den Bergh, Steenberghe, notaris Bijvoet, burgemeester Van Aars, gevangenisbewaarder Joop Wittermans ober Frits, Ernst Cohen, Pieter Sjoerd Gerbrandy Lieke van den Broek Ester, Mieke van de typekamer, Alie Mosters, Jakoba Claire Polak Claire Polak Tim Overdiek Correspondent Tessel Blok radiojournalist Geert Lageveen Samuel, chef laboratorium, laborant, Maurits Goldschmidt Fred Goessens Kolf, Woerdeman, Goseling Alistair Shelton-Smith BBC Alexander Oliver Arthur Koestler Mark van de Veerdonk Jaspers, hoofd grondstoffen Farmacom Catherine ten Bruggencate een stem MUZIEK Componist Keimpe de Jong Keimpe de Jong saxen, klarinetten en mondharmonica's Patrick Votrian trombone en tuba Anne Bakker viool, altviool en zingende zaag Mick Paauwe contrabas Arend Niks slagwerk Scenario: Peter te Nuyl en Saskia Goldschmidt Regie: Peter te Nuyl senior editor: Frans de Ronde Reacties? [email protected] @parelradio #praelradio
1/10/202335 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Parel 200 jubileum met De Hormoonfabriek - deel 25 (slot)

Luisteraars kiezen 'De Hormoonfabriek' tot één van de mooiste Parels uit alle 199 voorgaande afleveringen. Daarom presenteren we ter ere van ons Parel 200 Jubileum dit 25-delige hoorspel iedere dag bovenaan in je podcastfeed.  De Hormoonfabriek is het op historische feiten gebaseerde, loei-spannende en leerzame verhaal van de ontdekking van de anti-conceptiepil in een familiebedrijf in het vooroorlogse Brabant. Het is een ontdekking en het zijn jaren die de wereld op zijn grondvesten doen trillen.  Begin met luisteren bij deel 1! Met: Mordechai de Pauw, de directeur van Farmacon - Mark Rietman De oude Mordechai de Pauw - Hans Hoes Rivka, echtgenote van Mordechai - Monic Hendrickx Het jonge ding, verpleegster van Mordechai - Anna Raadsveld Aron de Pauw - Jacob Derwig Prof Levine - Joop Keesmaat Scenario Saskia Goldschmidt en Peter te Nuyl Regie Peter te Nuyl Senior editor Frans de Rond Een productie van Palentino Media voor AVROTROS 2014 Parel Radio Podcast brengt een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
1/9/202332 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Parel 200 Jubileum met De Hormoonfabriek - deel 24

Luisteraars kiezen 'De Hormoonfabriek' tot één van de mooiste Parels uit alle 199 voorgaande afleveringen. Daarom presenteren we ter ere van ons Parel 200 Jubileum dit 25-delige hoorspel iedere dag bovenaan in je podcastfeed.  De Hormoonfabriek is het op historische feiten gebaseerde, loei-spannende en leerzame verhaal van de ontdekking van de anti-conceptiepil in een familiebedrijf in het vooroorlogse Brabant. Het is een ontdekking en het zijn jaren die de wereld op zijn grondvesten doen trillen.  Begin met luisteren bij deel 1! Met: Mordechai de Pauw, de directeur van Farmacon - Mark Rietman De oude Mordechai de Pauw - Hans Hoes Rivka, echtgenote van Mordechai - Monic Hendrickx Het jonge ding, verpleegster van Mordechai - Anna Raadsveld Aron de Pauw - Jacob Derwig Prof Levine - Joop Keesmaat Scenario Saskia Goldschmidt en Peter te Nuyl Regie Peter te Nuyl Senior editor Frans de Rond Een productie van Palentino Media voor AVROTROS 2014 Parel Radio Podcast brengt een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
1/9/202331 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Parel 200 jubileum met De Hormoonfabriek - deel 23

Luisteraars kiezen 'De Hormoonfabriek' tot één van de mooiste Parels uit alle 199 voorgaande afleveringen. Daarom presenteren we ter ere van ons Parel 200 Jubileum dit 25-delige hoorspel iedere dag bovenaan in je podcastfeed.  De Hormoonfabriek is het op historische feiten gebaseerde, loei-spannende en leerzame verhaal van de ontdekking van de anti-conceptiepil in een familiebedrijf in het vooroorlogse Brabant. Het is een ontdekking en het zijn jaren die de wereld op zijn grondvesten doen trillen.  Begin met luisteren bij deel 1! Met: Mordechai de Pauw, de directeur van Farmacon - Mark Rietman De oude Mordechai de Pauw - Hans Hoes Rivka, echtgenote van Mordechai - Monic Hendrickx Het jonge ding, verpleegster van Mordechai - Anna Raadsveld Aron de Pauw - Jacob Derwig Prof Levine - Joop Keesmaat Scenario Saskia Goldschmidt en Peter te Nuyl Regie Peter te Nuyl Senior editor Frans de Rond Een productie van Palentino Media voor AVROTROS 2014 Parel Radio Podcast brengt een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
1/8/202332 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Parel 200 jubileum met De Hormoonfabriek - deel 22

Luisteraars kiezen 'De Hormoonfabriek' tot één van de mooiste Parels uit alle 199 voorgaande afleveringen. Daarom presenteren we ter ere van ons Parel 200 Jubileum dit 25-delige hoorspel iedere dag bovenaan in je podcastfeed.  De Hormoonfabriek is het op historische feiten gebaseerde, loei-spannende en leerzame verhaal van de ontdekking van de anti-conceptiepil in een familiebedrijf in het vooroorlogse Brabant. Het is een ontdekking en het zijn jaren die de wereld op zijn grondvesten doen trillen.  Begin met luisteren bij deel 1! Met: Mordechai de Pauw, de directeur van Farmacon - Mark Rietman De oude Mordechai de Pauw - Hans Hoes Rivka, echtgenote van Mordechai - Monic Hendrickx Het jonge ding, verpleegster van Mordechai - Anna Raadsveld Aron de Pauw - Jacob Derwig Prof Levine - Joop Keesmaat Scenario Saskia Goldschmidt en Peter te Nuyl Regie Peter te Nuyl Senior editor Frans de Rond Een productie van Palentino Media voor AVROTROS 2014 Parel Radio Podcast brengt een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
1/8/202332 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Parel 200 jubileum met De Hormoonfabriek - deel 21

Luisteraars kiezen 'De Hormoonfabriek' tot één van de mooiste Parels uit alle 199 voorgaande afleveringen. Daarom presenteren we ter ere van ons Parel 200 Jubileum dit 25-delige hoorspel iedere dag bovenaan in je podcastfeed.  De Hormoonfabriek is het op historische feiten gebaseerde, loei-spannende en leerzame verhaal van de ontdekking van de anti-conceptiepil in een familiebedrijf in het vooroorlogse Brabant. Het is een ontdekking en het zijn jaren die de wereld op zijn grondvesten doen trillen.  Begin met luisteren bij deel 1! Met: Mordechai de Pauw, de directeur van Farmacon - Mark Rietman De oude Mordechai de Pauw - Hans Hoes Rivka, echtgenote van Mordechai - Monic Hendrickx Het jonge ding, verpleegster van Mordechai - Anna Raadsveld Aron de Pauw - Jacob Derwig Prof Levine - Joop Keesmaat Scenario Saskia Goldschmidt en Peter te Nuyl Regie Peter te Nuyl Senior editor Frans de Rond Een productie van Palentino Media voor AVROTROS 2014 Parel Radio Podcast brengt een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
1/7/202332 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Parel 200 jubileum met De Hormoonfabriek - deel 20

Luisteraars kiezen 'De Hormoonfabriek' tot één van de mooiste Parels uit alle 199 voorgaande afleveringen. Daarom presenteren we ter ere van ons Parel 200 Jubileum dit 25-delige hoorspel iedere dag bovenaan in je podcastfeed.  De Hormoonfabriek is het op historische feiten gebaseerde, loei-spannende en leerzame verhaal van de ontdekking van de anti-conceptiepil in een familiebedrijf in het vooroorlogse Brabant. Het is een ontdekking en het zijn jaren die de wereld op zijn grondvesten doen trillen.  Begin met luisteren bij deel 1! Met: Mordechai de Pauw, de directeur van Farmacon - Mark Rietman De oude Mordechai de Pauw - Hans Hoes Rivka, echtgenote van Mordechai - Monic Hendrickx Het jonge ding, verpleegster van Mordechai - Anna Raadsveld Aron de Pauw - Jacob Derwig Prof Levine - Joop Keesmaat Scenario Saskia Goldschmidt en Peter te Nuyl Regie Peter te Nuyl Senior editor Frans de Rond Een productie van Palentino Media voor AVROTROS 2014 Parel Radio Podcast brengt een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
1/7/202331 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Parel 200 jubileum met De Hormoonfabriek - deel 19

Luisteraars kiezen 'De Hormoonfabriek' tot één van de mooiste Parels uit alle 199 voorgaande afleveringen. Daarom presenteren we ter ere van ons Parel 200 Jubileum dit 25-delige hoorspel iedere dag bovenaan in je podcastfeed.  De Hormoonfabriek is het op historische feiten gebaseerde, loei-spannende en leerzame verhaal van de ontdekking van de anti-conceptiepil in een familiebedrijf in het vooroorlogse Brabant. Het is een ontdekking en het zijn jaren die de wereld op zijn grondvesten doen trillen.  Begin met luisteren bij deel 1! Met: Mordechai de Pauw, de directeur van Farmacon - Mark Rietman De oude Mordechai de Pauw - Hans Hoes Rivka, echtgenote van Mordechai - Monic Hendrickx Het jonge ding, verpleegster van Mordechai - Anna Raadsveld Aron de Pauw - Jacob Derwig Prof Levine - Joop Keesmaat Scenario Saskia Goldschmidt en Peter te Nuyl Regie Peter te Nuyl Senior editor Frans de Rond Een productie van Palentino Media voor AVROTROS 2014 Parel Radio Podcast brengt een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
1/6/202331 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Parel 200 jubileum met De Hormoonfabriek - deel 18

Luisteraars kiezen 'De Hormoonfabriek' tot één van de mooiste Parels uit alle 199 voorgaande afleveringen. Daarom presenteren we ter ere van ons Parel 200 Jubileum dit 25-delige hoorspel iedere dag bovenaan in je podcastfeed.  De Hormoonfabriek is het op historische feiten gebaseerde, loei-spannende en leerzame verhaal van de ontdekking van de anti-conceptiepil in een familiebedrijf in het vooroorlogse Brabant. Het is een ontdekking en het zijn jaren die de wereld op zijn grondvesten doen trillen.  Begin met luisteren bij deel 1! Met: Mordechai de Pauw, de directeur van Farmacon - Mark Rietman De oude Mordechai de Pauw - Hans Hoes Rivka, echtgenote van Mordechai - Monic Hendrickx Het jonge ding, verpleegster van Mordechai - Anna Raadsveld Aron de Pauw - Jacob Derwig Prof Levine - Joop Keesmaat Scenario Saskia Goldschmidt en Peter te Nuyl Regie Peter te Nuyl Senior editor Frans de Rond Een productie van Palentino Media voor AVROTROS 2014 Parel Radio Podcast brengt een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
1/6/202331 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Parel 200 jubileum met De Hormoonfabriek - deel 17

Luisteraars kiezen 'De Hormoonfabriek' tot één van de mooiste Parels uit alle 199 voorgaande afleveringen. Daarom presenteren we ter ere van ons Parel 200 Jubileum dit 25-delige hoorspel iedere dag bovenaan in je podcastfeed.  De Hormoonfabriek is het op historische feiten gebaseerde, loei-spannende en leerzame verhaal van de ontdekking van de anti-conceptiepil in een familiebedrijf in het vooroorlogse Brabant. Het is een ontdekking en het zijn jaren die de wereld op zijn grondvesten doen trillen.  Begin met luisteren bij deel 1! Met: Mordechai de Pauw, de directeur van Farmacon - Mark Rietman De oude Mordechai de Pauw - Hans Hoes Rivka, echtgenote van Mordechai - Monic Hendrickx Het jonge ding, verpleegster van Mordechai - Anna Raadsveld Aron de Pauw - Jacob Derwig Prof Levine - Joop Keesmaat Scenario Saskia Goldschmidt en Peter te Nuyl Regie Peter te Nuyl Senior editor Frans de Rond Een productie van Palentino Media voor AVROTROS 2014 Parel Radio Podcast brengt een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
1/5/202332 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Parel 200 jubileum met De Hormoonfabriek - deel 16

Luisteraars kiezen 'De Hormoonfabriek' tot één van de mooiste Parels uit alle 199 voorgaande afleveringen. Daarom presenteren we ter ere van ons Parel 200 Jubileum dit 25-delige hoorspel iedere dag bovenaan in je podcastfeed.  De Hormoonfabriek is het op historische feiten gebaseerde, loei-spannende en leerzame verhaal van de ontdekking van de anti-conceptiepil in een familiebedrijf in het vooroorlogse Brabant. Het is een ontdekking en het zijn jaren die de wereld op zijn grondvesten doen trillen.  Begin met luisteren bij deel 1! Met: Mordechai de Pauw, de directeur van Farmacon - Mark Rietman De oude Mordechai de Pauw - Hans Hoes Rivka, echtgenote van Mordechai - Monic Hendrickx Het jonge ding, verpleegster van Mordechai - Anna Raadsveld Aron de Pauw - Jacob Derwig Prof Levine - Joop Keesmaat Scenario Saskia Goldschmidt en Peter te Nuyl Regie Peter te Nuyl Senior editor Frans de Rond Een productie van Palentino Media voor AVROTROS 2014 Parel Radio Podcast brengt een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
1/4/202331 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Parel 200 jubileum met De Hormoonfabriek - deel 15

Luisteraars kiezen 'De Hormoonfabriek' tot één van de mooiste Parels uit alle 199 voorgaande afleveringen. Daarom presenteren we ter ere van ons Parel 200 Jubileum dit 25-delige hoorspel iedere dag bovenaan in je podcastfeed.  De Hormoonfabriek is het op historische feiten gebaseerde, loei-spannende en leerzame verhaal van de ontdekking van de anti-conceptiepil in een familiebedrijf in het vooroorlogse Brabant. Het is een ontdekking en het zijn jaren die de wereld op zijn grondvesten doen trillen.  Begin met luisteren bij deel 1! Met: Mordechai de Pauw, de directeur van Farmacon - Mark Rietman De oude Mordechai de Pauw - Hans Hoes Rivka, echtgenote van Mordechai - Monic Hendrickx Het jonge ding, verpleegster van Mordechai - Anna Raadsveld Aron de Pauw - Jacob Derwig Prof Levine - Joop Keesmaat Scenario Saskia Goldschmidt en Peter te Nuyl Regie Peter te Nuyl Senior editor Frans de Rond Een productie van Palentino Media voor AVROTROS 2014 Parel Radio Podcast brengt een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
1/4/202332 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Parel 200 jubileum met De Hormoonfabriek - deel 14

Luisteraars kiezen 'De Hormoonfabriek' tot één van de mooiste Parels uit alle 199 voorgaande afleveringen. Daarom presenteren we ter ere van ons Parel 200 Jubileum dit 25-delige hoorspel iedere dag bovenaan in je podcastfeed.  De Hormoonfabriek is het op historische feiten gebaseerde, loei-spannende en leerzame verhaal van de ontdekking van de anti-conceptiepil in een familiebedrijf in het vooroorlogse Brabant. Het is een ontdekking en het zijn jaren die de wereld op zijn grondvesten doen trillen.  Begin met luisteren bij deel 1! Met: Mordechai de Pauw, de directeur van Farmacon - Mark Rietman De oude Mordechai de Pauw - Hans Hoes Rivka, echtgenote van Mordechai - Monic Hendrickx Het jonge ding, verpleegster van Mordechai - Anna Raadsveld Aron de Pauw - Jacob Derwig Prof Levine - Joop Keesmaat Scenario Saskia Goldschmidt en Peter te Nuyl Regie Peter te Nuyl Senior editor Frans de Rond Een productie van Palentino Media voor AVROTROS 2014 Parel Radio Podcast brengt een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
1/3/202332 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Parel 200 jubileum met De Hormoonfabriek - deel 13

Luisteraars kiezen 'De Hormoonfabriek' tot één van de mooiste Parels uit alle 199 voorgaande afleveringen. Daarom presenteren we ter ere van ons Parel 200 Jubileum dit 25-delige hoorspel iedere dag bovenaan in je podcastfeed.  De Hormoonfabriek is het op historische feiten gebaseerde, loei-spannende en leerzame verhaal van de ontdekking van de anti-conceptiepil in een familiebedrijf in het vooroorlogse Brabant. Het is een ontdekking en het zijn jaren die de wereld op zijn grondvesten doen trillen.  Begin met luisteren bij deel 1! Met: Mordechai de Pauw, de directeur van Farmacon - Mark Rietman De oude Mordechai de Pauw - Hans Hoes Rivka, echtgenote van Mordechai - Monic Hendrickx Het jonge ding, verpleegster van Mordechai - Anna Raadsveld Aron de Pauw - Jacob Derwig Prof Levine - Joop Keesmaat Scenario Saskia Goldschmidt en Peter te Nuyl Regie Peter te Nuyl Senior editor Frans de Rond Een productie van Palentino Media voor AVROTROS 2014 Parel Radio Podcast brengt een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
1/3/202332 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Parel 200 Jubileum met De Hormoonfabriek - deel 12

Luisteraars kiezen 'De Hormoonfabriek' tot één van de mooiste Parels uit alle 199 voorgaande afleveringen. Daarom presenteren we ter ere van ons Parel 200 Jubileum dit 25-delige hoorspel iedere dag bovenaan in je podcastfeed.  De Hormoonfabriek is het op historische feiten gebaseerde, loei-spannende en leerzame verhaal van de ontdekking van de anti-conceptiepil in een familiebedrijf in het vooroorlogse Brabant. Het is een ontdekking en het zijn jaren die de wereld op zijn grondvesten doen trillen. Waarlijk prachtig! luister je mee? Begin met luisteren bij deel 1! Met: Mordechai de Pauw, de directeur van Farmacon - Mark Rietman De oude Mordechai de Pauw - Hans Hoes Rivka, echtgenote van Mordechai - Monic Hendrickx Het jonge ding, verpleegster van Mordechai - Anna Raadsveld Aron de Pauw - Jacob Derwig Prof Levine - Joop Keesmaat Scenario Saskia Goldschmidt en Peter te Nuyl Regie Peter te Nuyl Senior editor Frans de Rond Een productie van Palentino Media voor AVROTROS 2014 Parel Radio Podcast brengt een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
1/2/202332 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Parel 200 Jubileum met De Hormoonfabriek - deel 11

Luisteraars kiezen 'De Hormoonfabriek' tot één van de mooiste Parels uit alle 199 voorgaande afleveringen. Daarom presenteren we ter ere van ons Parel 200 Jubileum dit 25-delige hoorspel iedere dag bovenaan in je podcastfeed.  De Hormoonfabriek is het op historische feiten gebaseerde, loei-spannende en leerzame verhaal van de ontdekking van de anti-conceptiepil in een familiebedrijf in het vooroorlogse Brabant. Het is een ontdekking en het zijn jaren die de wereld op zijn grondvesten doen trillen. Waarlijk prachtig! luister je mee? Begin met luisteren bij deel 1! Met: Mordechai de Pauw, de directeur van Farmacon - Mark Rietman De oude Mordechai de Pauw - Hans Hoes Rivka, echtgenote van Mordechai - Monic Hendrickx Het jonge ding, verpleegster van Mordechai - Anna Raadsveld Aron de Pauw - Jacob Derwig Prof Levine - Joop Keesmaat Scenario Saskia Goldschmidt en Peter te Nuyl Regie Peter te Nuyl Senior editor Frans de Rond Een productie van Palentino Media voor AVROTROS 2014 Parel Radio Podcast brengt een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
1/2/202332 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Parel 200 Jubileum met De Hormoonfabriek - deel 10

Luisteraars kiezen 'De Hormoonfabriek' tot één van de mooiste Parels uit alle 199 voorgaande afleveringen. Daarom presenteren we ter ere van ons Parel 200 Jubileum dit 25-delige hoorspel iedere dag bovenaan in je podcastfeed.  De Hormoonfabriek is het op historische feiten gebaseerde, loei-spannende en leerzame verhaal van de ontdekking van de anti-conceptiepil in een familiebedrijf in het vooroorlogse Brabant. Het is een ontdekking en het zijn jaren die de wereld op zijn grondvesten doen trillen. Waarlijk prachtig! luister je mee? Begin met luisteren bij deel 1! Met: Mordechai de Pauw, de directeur van Farmacon - Mark Rietman De oude Mordechai de Pauw - Hans Hoes Rivka, echtgenote van Mordechai - Monic Hendrickx Het jonge ding, verpleegster van Mordechai - Anna Raadsveld Aron de Pauw - Jacob Derwig Prof Levine - Joop Keesmaat Scenario Saskia Goldschmidt en Peter te Nuyl Regie Peter te Nuyl Senior editor Frans de Rond Een productie van Palentino Media voor AVROTROS 2014 Parel Radio Podcast brengt een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
1/1/202332 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Parel 200 Jubileum met De Hormoonfabriek - deel 9

Luisteraars kiezen 'De Hormoonfabriek' tot één van de mooiste Parels uit alle 199 voorgaande afleveringen. Daarom presenteren we ter ere van ons Parel 200 Jubileum dit 25-delige hoorspel iedere dag bovenaan in je podcastfeed.  De Hormoonfabriek is het op historische feiten gebaseerde, loei-spannende en leerzame verhaal van de ontdekking van de anti-conceptiepil in een familiebedrijf in het vooroorlogse Brabant. Het is een ontdekking en het zijn jaren die de wereld op zijn grondvesten doen trillen. Waarlijk prachtig! luister je mee? Begin met luisteren bij deel 1! Met: Mordechai de Pauw, de directeur van Farmacon - Mark Rietman De oude Mordechai de Pauw - Hans Hoes Rivka, echtgenote van Mordechai - Monic Hendrickx Het jonge ding, verpleegster van Mordechai - Anna Raadsveld Aron de Pauw - Jacob Derwig Prof Levine - Joop Keesmaat Scenario Saskia Goldschmidt en Peter te Nuyl Regie Peter te Nuyl Senior editor Frans de Rond Een productie van Palentino Media voor AVROTROS 2014 Parel Radio Podcast brengt een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
1/1/202330 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Parel 200 Jubileum met De Hormoonfabriek - deel 8

Luisteraars kiezen 'De Hormoonfabriek' tot één van de mooiste Parels uit alle 199 voorgaande afleveringen. Daarom presenteren we ter ere van ons Parel 200 Jubileum dit 25-delige hoorspel iedere dag bovenaan in je podcastfeed.  De Hormoonfabriek is het op historische feiten gebaseerde, loei-spannende en leerzame verhaal van de ontdekking van de anti-conceptiepil in een familiebedrijf in het vooroorlogse Brabant. Het is een ontdekking en het zijn jaren die de wereld op zijn grondvesten doen trillen. Waarlijk prachtig! luister je mee? Begin met luisteren bij deel 1! Met: Mordechai de Pauw, de directeur van Farmacon - Mark Rietman De oude Mordechai de Pauw - Hans Hoes Rivka, echtgenote van Mordechai - Monic Hendrickx Het jonge ding, verpleegster van Mordechai - Anna Raadsveld Aron de Pauw - Jacob Derwig Prof Levine - Joop Keesmaat Scenario Saskia Goldschmidt en Peter te Nuyl Regie Peter te Nuyl Senior editor Frans de Rond Een productie van Palentino Media voor AVROTROS 2014 Parel Radio Podcast brengt een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
12/31/202232 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Parel 200 jubileum met De Hormoonfabriek - deel 7

Luisteraars kiezen 'De Hormoonfabriek' tot één van de mooiste Parels uit alle 199 voorgaande afleveringen. Daarom presenteren we ter ere van ons Parel 200 Jubileum dit 25-delige hoorspel iedere dag bovenaan in je podcastfeed.  De Hormoonfabriek is het op historische feiten gebaseerde, loei-spannende en leerzame verhaal van de ontdekking van de anti-conceptiepil in een familiebedrijf in het vooroorlogse Brabant. Het is een ontdekking en het zijn jaren die de wereld op zijn grondvesten doen trillen. Waarlijk prachtig! luister je mee? Begin met luisteren bij deel 1! Met: Mordechai de Pauw, de directeur van Farmacon - Mark Rietman De oude Mordechai de Pauw - Hans Hoes Rivka, echtgenote van Mordechai - Monic Hendrickx Het jonge ding, verpleegster van Mordechai - Anna Raadsveld Aron de Pauw - Jacob Derwig Prof Levine - Joop Keesmaat Scenario Saskia Goldschmidt en Peter te Nuyl Regie Peter te Nuyl Senior editor Frans de Rond Een productie van Palentino Media voor AVROTROS 2014 Parel Radio Podcast brengt een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
12/30/202232 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Parel 200 Jubileum met De Hormoonfabriek - deel 6

Luisteraars kiezen 'De Hormoonfabriek' tot één van de mooiste Parels uit alle 199 voorgaande afleveringen. Daarom presenteren we ter ere van ons Parel 200 Jubileum dit 25-delige hoorspel iedere dag bovenaan in je podcastfeed.  De Hormoonfabriek is het op historische feiten gebaseerde, loei-spannende en leerzame verhaal van de ontdekking van de anti-conceptiepil in een familiebedrijf in het vooroorlogse Brabant. Het is een ontdekking en het zijn jaren die de wereld op zijn grondvesten doen trillen. Waarlijk prachtig! luister je mee? Begin met luisteren bij deel 1! Met: Mordechai de Pauw, de directeur van Farmacon - Mark Rietman De oude Mordechai de Pauw - Hans Hoes Rivka, echtgenote van Mordechai - Monic Hendrickx Het jonge ding, verpleegster van Mordechai - Anna Raadsveld Aron de Pauw - Jacob Derwig Prof Levine - Joop Keesmaat Scenario Saskia Goldschmidt en Peter te Nuyl Regie Peter te Nuyl Senior editor Frans de Rond Een productie van Palentino Media voor AVROTROS 2014 Parel Radio Podcast brengt een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
12/29/202231 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Parel 200 Jubileum met De Hormoonfabriek - deel 5

Luisteraars kiezen 'De Hormoonfabriek' tot één van de mooiste Parels uit alle 199 voorgaande afleveringen. Daarom presenteren we ter ere van ons Parel 200 Jubileum dit 25-delige hoorspel iedere dag bovenaan in je podcastfeed.  De Hormoonfabriek is het op historische feiten gebaseerde, loei-spannende en leerzame verhaal van de ontdekking van de anti-conceptiepil in een familiebedrijf in het vooroorlogse Brabant. Het is een ontdekking en het zijn jaren die de wereld op zijn grondvesten doen trillen. Waarlijk prachtig! luister je mee? Begin met luisteren bij deel 1! Met: Mordechai de Pauw, de directeur van Farmacon - Mark Rietman De oude Mordechai de Pauw - Hans Hoes Rivka, echtgenote van Mordechai - Monic Hendrickx Het jonge ding, verpleegster van Mordechai - Anna Raadsveld Aron de Pauw - Jacob Derwig Prof Levine - Joop Keesmaat Scenario Saskia Goldschmidt en Peter te Nuyl Regie Peter te Nuyl Senior editor Frans de Rond Een productie van Palentino Media voor AVROTROS 2014 Parel Radio Podcast brengt een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
12/28/202232 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Parel 200 Jubileum met De Hormoonfabriek - deel 4

Luisteraars kiezen 'De Hormoonfabriek' tot één van de mooiste Parels uit alle 199 voorgaande afleveringen. Daarom presenteren we ter ere van ons Parel 200 Jubileum dit 25-delige hoorspel iedere dag bovenaan in je podcastfeed.  De Hormoonfabriek is het op historische feiten gebaseerde, loei-spannende en leerzame verhaal van de ontdekking van de anti-conceptiepil in een familiebedrijf in het vooroorlogse Brabant. Het is een ontdekking en het zijn jaren die de wereld op zijn grondvesten doen trillen. Waarlijk prachtig! luister je mee? Begin met luisteren bij deel 1! Met: Mordechai de Pauw, de directeur van Farmacon - Mark Rietman De oude Mordechai de Pauw - Hans Hoes Rivka, echtgenote van Mordechai - Monic Hendrickx Het jonge ding, verpleegster van Mordechai - Anna Raadsveld Aron de Pauw - Jacob Derwig Prof Levine - Joop Keesmaat Scenario Saskia Goldschmidt en Peter te Nuyl Regie Peter te Nuyl Senior editor Frans de Rond Een productie van Palentino Media voor AVROTROS 2014 Parel Radio Podcast brengt een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
12/27/202232 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Parel 200 Jubileum met De Hormoonfabriek - deel 3

Luisteraars kiezen 'De Hormoonfabriek' tot één van de mooiste Parels uit alle 199 voorgaande afleveringen. Daarom presenteren we ter ere van ons Parel 200 Jubileum dit 25-delige hoorspel iedere dag bovenaan in je podcastfeed.  De Hormoonfabriek is het op historische feiten gebaseerde, loei-spannende en leerzame verhaal van de ontdekking van de anti-conceptiepil in een familiebedrijf in het vooroorlogse Brabant. Het is een ontdekking en het zijn jaren die de wereld op zijn grondvesten doen trillen. Waarlijk prachtig! luister je mee? Begin met luisteren bij deel 1! Met: Mordechai de Pauw, de directeur van Farmacon - Mark Rietman De oude Mordechai de Pauw - Hans Hoes Rivka, echtgenote van Mordechai - Monic Hendrickx Het jonge ding, verpleegster van Mordechai - Anna Raadsveld Aron de Pauw - Jacob Derwig Prof Levine - Joop Keesmaat Scenario Saskia Goldschmidt en Peter te Nuyl Regie Peter te Nuyl Senior editor Frans de Rond Een productie van Palentino Media voor AVROTROS 2014 Parel Radio Podcast brengt een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
12/26/202232 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Parel 200 Jubileum met De Hormoonfabriek - deel 2

Luisteraars kiezen 'De Hormoonfabriek' tot één van de mooiste Parels uit alle 199 voorgaande afleveringen. Daarom presenteren we ter ere van ons Parel 200 Jubileum dit 25-delige hoorspel iedere dag bovenaan in je podcastfeed.  De Hormoonfabriek is het op historische feiten gebaseerde, loei-spannende en leerzame verhaal van de ontdekking van de anti-conceptiepil in een familiebedrijf in het vooroorlogse Brabant. Het is een ontdekking en het zijn jaren die de wereld op zijn grondvesten doen trillen. Waarlijk prachtig! luister je mee? Begin met luisteren bij deel 1! Met: Mordechai de Pauw, de directeur van Farmacon - Mark Rietman De oude Mordechai de Pauw - Hans Hoes Rivka, echtgenote van Mordechai - Monic Hendrickx Het jonge ding, verpleegster van Mordechai - Anna Raadsveld Aron de Pauw - Jacob Derwig Prof Levine - Joop Keesmaat Scenario Saskia Goldschmidt en Peter te Nuyl Regie Peter te Nuyl Senior editor Frans de Rond Een productie van Palentino Media voor AVROTROS 2014 Parel Radio Podcast brengt een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
12/25/202232 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Parel 200 Jubileum met De Hormoonfabriek - deel 1

Luisteraars kiezen 'De Hormoonfabriek' tot één van de mooiste Parels uit alle 199 voorgaande afleveringen. Daarom presenteren we ter ere van ons Parel 200 Jubileum dit 25-delige hoorspel iedere dag bovenaan in je podcastfeed.  De Hormoonfabriek is het op historische feiten gebaseerde, loei-spannende en leerzame verhaal van de ontdekking van de anti-conceptiepil in een familiebedrijf in het vooroorlogse Brabant. Het is een ontdekking en het zijn jaren die de wereld op zijn grondvesten doen trillen. Waarlijk prachtig! luister je mee? Begin met luisteren bij deel 1! Met: Mordechai de Pauw, de directeur van Farmacon - Mark Rietman De oude Mordechai de Pauw - Hans Hoes Rivka, echtgenote van Mordechai - Monic Hendrickx Het jonge ding, verpleegster van Mordechai - Anna Raadsveld Aron de Pauw - Jacob Derwig Prof Levine - Joop Keesmaat Scenario Saskia Goldschmidt en Peter te Nuyl Regie Peter te Nuyl Senior editor Frans de Rond Een productie van Palentino Media voor AVROTROS 2014   Parel Radio Podcast brengt een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
12/24/202238 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Parel 200 Jubileum met De Hormoonfabriek

De Hormoonfabriek: 25 delen hoorspel, gekozen door Parel luisteraars als één van de mooiste Parels uit alle 199 afleveringen van onze podcast. Vanaf vandaag, dagelijks in je podcast feed. Dit is  een korte introductie en verkiezingsuitslag.  Luister hierna verder bij deel 1 etc. Parel Radio Podcast brengt een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]  
12/24/20227 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

#200 - Tweehonderd !!! - JubelParel

In deze 200e Parel de verkiezing van de lieveling van luisteraars en makers uit de 199 voorgaande aflleveringen van Parel. Welke dat wordt, ontdek je tijdens het luisteren. Dit Parel jubileum gaat door de komende weken verder, om je deze donkere dagen veel 'luister' kado te doen. Dus hou je podcastfeed in de smiezen voor meer JubelParels. Andere lievelings afleveringen die genoemd worden, met Parel afleveringsnummer - zodat je ze makkelijk kunt luisteren: #74  Het Sinterklaas effect #163  Sara's Mysteries. #73  De Plantage van onze voorouders  # 79  Ik Zeeuws meisje #6  Toen ik 5 was Parel Radio Podcast brengt een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]
12/21/202248 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#199 - Niet geschikt voor kinderen - fictie

Twee korte verhalen die de december donkerte dekken. Een griezelverhaal voor kinderen, dat net zo heerlijk is als je groot bent. En een bijna griezelverhaal voor vrouwen, dat net zo heerlijk is als je man bent. Niet geschikt voor kinderen is gemaakt door Weike van Koolwijk, Dennis Gaens, Pim Bastian en Ellen Dekkers. December is gemaakt door Stef Visjager, Leo Knikman, Ariane Schluter en Bert Luppes. Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks de mooiste verzamelde radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]
12/5/202232 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#198 - Lagelieder - Documentaire

De podcast Lagelieder brengt muzikale reisverhalen over liedjes, verhalen en overlevering. In Parel hoor je het relaas van een moordlied uit het Westerkwartier in Groningen waarin maar liefst vier doden vallen. Lagelieder is gemaakt door Michiel van de Weerthof en Lot Broos voor KRO-NCRV en NPO Radio 5, in samenwerking met Het Meertens Instituuten en de band Moi, le Voisin.  Podcasttip Michiel: Reply all (Gimlet) The case of the missing hit. Parel 200e aflevering!!!  Laat weten welke documentaire of welk hoorspel jij wilt horen  in de Parel is Jarig Jubel Reeks. Mail je lieveling naar: [email protected] Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]    
11/22/202259 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#197 - Grote mensen lachen niet - documentaire

Delam tang shod, zeg je in het Farsi wanneer je iets of iemand mist: mijn hart is nauw geworden. Wanneer journalist en podcastmaker Mina Etemad (35) denkt aan haar geboorteland Iran voelt het alsof haar hart het gemis niet kan dragen dat zich daarbinnen roert. In deze documentaire onderzoekt ze haar gecompliceerde liefde voor Iran. Als bonus een interview met Mina over de situatie in Iran nu.  Met dank aan de podcast NPO Docs, waar deze documentaire voor gemaakt werd. Eindredactie Ottoline Rijks. Mina's podcast tip: 544 Days - Gimlet. Mina volgen op Insta: mina.etemad87 Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager.Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]
11/4/202254 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#196 - Dit kan geen toeval zijn - documentaire

Als Bart in 2017 op het vliegveld van Madrid in de rij staat voor een vlucht naar Barcelona, wordt hij uit de rij gehaald en naar een leeg vliegtuig gebracht. Bart denkt dat hij is ontvoerd door een geheime dienst. Simone Eleveld en onderzoeksjournalist Huib Modderkolk nemen je mee in Bart's vreemde verhaal. Is er bewijs voor zijn excentrieke beweringen? In Parel hoor je het eerste deel van de zesdelige podcast "Dit kan geen toeval zijn". De overige afleveringen vind je in je podcast feed, of via deze link: http://bitly.ws/vDvr Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailadres: [email protected]
10/21/202235 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

#195 - Alles mag hier - fictie

Een jonge maker mailt de Parel redactie en verrast ons volledig met haar prachtige productie: 'Alles mag hier'. Een verhaal over wat er nodig is voor liefde, over doelbewust onze ogen sluiten. Over hoe blind liefde maakt, net als gulzigheid.   De tekst voor dit hoorspel kwam tot stand in het kader van een residentieproject van het Vlaams-Nederlands Huis deBuren (www.deburen.eu) in samenwerking met de stichting Biermans-Lapôtre. Idee, tekst en regie: Iona Daniel Muziek, geluidsontwerp en montage: Ruben van Asselt. Met stemmen van: Jantien Fick, Iona Daniel, Ayrton Fraenk en Djuna Couvee. Eindmix en master: Sam Jones De podcast tips van Iona: The Shadows: https://www.cbc.ca/listen/cbc-podcasts/201-the-shadows The Heart, aflevering Movies in your head. Deze is bijzonder, omdat het half documentair, half fictie is: https://www.theheartradio.org/audio-smut/moviesinyourhead Asking For It: https://mermaidpalace.org/Asking-For-It Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat ajb je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailen kun je naar [email protected] .  
10/7/202247 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#193 - Ik wens je een thuis - documentaire

Jana Beranova (1932)  ontvluchtte als 16-jarig meisje het communistische Tsjechoslowakije. Ze studeerde economie, maakte naam als vertaalster van de boeken van Milan Kundera en werd bekend als dichter.  Een sterke vrouw, een succesverhaal, en toch ook veel gemis en ontworteling in deze documentaire van Laura Stek. "Vreemde klanken" werd eerder uitgezonden bij VPRO OVT. Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat ajb je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailen kun je naar [email protected] .
9/9/202234 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#194 - Pa Zodiac - documentaire

"Hij weet alles van de dierenriem, maar niets van muizen." De vader van Prosper de Roos heeft zijn blik altijd op de sterren gericht, niet op de muizen die zijn huis binnen dringen. Tijdens een poging zijn vader te helpen om de muizenplaag te bestrijden, ontdekt Prosper een oude cassette met zijn naam erop. Het blijkt een consult van zijn vader bij een astroloog te zijn. Prosper was nog een kind, maar toch volgens de sterren was het helder: Prosper was een terrorist in de dop. Heeft zijn vader dit ooit gelooft? Hoe zag Prospers vader zijn zoon? Een prachtig verhaal over vaders en zonen, en 'boemelende sterrenstanden'. Eindredactie Jair Stein NTR, mix Arno Peeters. Eerder gepubliceerd in de podcast NPO docs. Parel Radio Podcast brengt twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat ajb je reactie of beoordelings-sterren achter in je podcast app. Mailen kun je naar [email protected] .
9/9/202257 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#192 - Parelzomer: Achter de schermen bij De Spin

Een kijkje achter de schermen bij Radiocrimi de Spin, de radiocrimi die je in tien delen in Parel hebt kunnen beluisteren. Parel host Stef Visjager spreek Jeroen Stout, de bedenker en 'showrunner' van de serie. Over wat het maken van zo'n grote drama serie behelst, en de relatie van dit verhaal tot de IRT affaire.    
9/1/202229 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#192 - Parelzomer: De Spin - deel 10 (slot)

In augustus hoor je in Parel in tien lange vakantie afleveringen de Radiocrimi De Spin. Iedere maandag en donderdag een nieuw deel in je podcast app. De Spin is een hoorspel uit 2013 geinspireerd op de IRT-affaire met in de hoofdrollen: Hein vd Heiden als politieman Wytze Fred Goessens als politieman Cor Raymi Sambo als boksschooleigenaar en informant Sherman Hajo Bruins als drugskoning Armin Oost Sanne den Hartogh als advocaat William Trompenberg Sylvia Poorta als Trompenberg's secretaresse Helga Sigrid ten Napel als Saskia de dochter van Wytze  Renee Fokker als Jacqueline van het OM en minnares van Wytze.   De Spin is een idee van Jeroen Stout en  is een productie van Palentino media voor de NTR. Meer informatie en credits: https://ntr.nl/De-Spin/72/tekst/Informatie/63 Parel Radio Podcast brengt  twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcastapp of op social media. Of een mail via [email protected]
9/1/20221 hour, 37 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#192 - Parelzomer: De Spin - deel 9

In augustus hoor je in Parel in tien lange vakantie afleveringen de Radiocrimi De Spin. Iedere maandag en donderdag een nieuw deel in je podcast app. De Spin is een hoorspel uit 2013 geinspireerd op de IRT-affaire met in de hoofdrollen: Hein vd Heiden als politieman Wytze Fred Goessens als politieman Cor Raymi Sambo als boksschooleigenaar en informant Sherman Hajo Bruins als drugskoning Armin Oost Sanne den Hartogh als advocaat William Trompenberg Sylvia Poorta als Trompenberg's secretaresse Helga Sigrid ten Napel als Saskia de dochter van Wytze  Renee Fokker als Jacqueline van het OM en minnares van Wytze.   De Spin is een idee van Jeroen Stout en  is een productie van Palentino media voor de NTR. Meer informatie en credits: https://ntr.nl/De-Spin/72/tekst/Informatie/63 Parel Radio Podcast brengt  twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcastapp of op social media. Of een mail via [email protected]
8/29/20221 hour, 18 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#192 - Parelzomer: De Spin - deel 8

In augustus hoor je in Parel in tien lange vakantie afleveringen de Radiocrimi De Spin. Iedere maandag en donderdag een nieuw deel in je podcast app. De Spin is een hoorspel uit 2013 geinspireerd op de IRT-affaire met in de hoofdrollen: Hein vd Heiden als politieman Wytze Fred Goessens als politieman Cor Raymi Sambo als boksschooleigenaar en informant Sherman Hajo Bruins als drugskoning Armin Oost Sanne den Hartogh als advocaat William Trompenberg Sylvia Poorta als Trompenberg's secretaresse Helga Sigrid ten Napel als Saskia de dochter van Wytze  Renee Fokker als Jacqueline van het OM en minnares van Wytze.   De Spin is een idee van Jeroen Stout en  is een productie van Palentino media voor de NTR. Meer informatie en credits: https://ntr.nl/De-Spin/72/tekst/Informatie/63 Parel Radio Podcast brengt  twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcastapp of op social media. Of een mail via [email protected]
8/25/20221 hour, 38 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#192 - Parelzomer: De Spin - deel 7

In augustus hoor je in Parel in tien lange vakantie afleveringen de Radiocrimi De Spin. Iedere maandag en donderdag een nieuw deel in je podcast app. De Spin is een hoorspel uit 2013 geinspireerd op de IRT-affaire met in de hoofdrollen: Hein vd Heiden als politieman Wytze Fred Goessens als politieman Cor Raymi Sambo als boksschooleigenaar en informant Sherman Hajo Bruins als drugskoning Armin Oost Sanne den Hartogh als advocaat William Trompenberg Sylvia Poorta als Trompenberg's secretaresse Helga Sigrid ten Napel als Saskia de dochter van Wytze  Renee Fokker als Jacqueline van het OM en minnares van Wytze.   De Spin is een idee van Jeroen Stout en  is een productie van Palentino media voor de NTR. Meer informatie en credits: https://ntr.nl/De-Spin/72/tekst/Informatie/63 Parel Radio Podcast brengt  twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcastapp of op social media. Of een mail via [email protected]
8/22/20221 hour, 37 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#192 - Parelzomer: De spin - deel 6

In augustus hoor je in Parel in tien lange vakantie afleveringen de Radiocrimi De Spin. Iedere maandag en donderdag een nieuw deel in je podcast app. De Spin is een hoorspel uit 2013 geinspireerd op de IRT-affaire met in de hoofdrollen: Hein vd Heiden als IRT-politieman Wytze Fred Goessens als IRT- politieman Cor Raymi Sambo als boksschooleigenaar en informant Sherman Hajo Bruins als drugskoning Armin Oost Sanne den Hartogh als advocaat William Trompenberg Sylvia Poorta als Trompenberg's secretaresse Helga Sigrid ten Napel als Saskia de dochter van Wytze  Renee Fokker als Jacqueline van het OM en minnares van Wytze.   De Spin is een idee van Jeroen Stout en  is een productie van Palentino media voor de NTR. Meer informatie en credits: https://ntr.nl/De-Spin/72/tekst/Informatie/63 Parel Radio Podcast brengt  twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcastapp of op social media. Of een mail via [email protected]
8/18/20221 hour, 33 minutes
Episode Artwork

#192 - Parelzomer: De Spin - deel 5

In augustus hoor je in Parel in tien lange vakantie afleveringen de Radiocrimi De Spin. Iedere maandag en donderdag een nieuw deel in je podcast app. De Spin is een hoorspel uit 2013 geinspireerd op de IRT-affaire met in de hoofdrollen: Hein vd Heiden als politieman Wytze Fred Goessens als politieman Cor Raymi Sambo als boksschooleigenaar en informant Sherman Hajo Bruins als drugskoning Armin Oost Sanne den Hartogh als advocaat William Trompenberg Sylvia Poorta als Trompenberg's secretaresse Helga Sigrid ten Napel als Saskia de dochter van Wytze  Renee Fokker als Jacqueline van het OM en minnares van Wytze.   De Spin is een idee van Jeroen Stout en  is een productie van Palentino media voor de NTR. Meer informatie en credits: https://ntr.nl/De-Spin/72/tekst/Informatie/63 Parel Radio Podcast brengt  twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcastapp of op social media. Of een mail via [email protected]
8/15/20221 hour, 34 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#192 - Parelzomer: De Spin - deel 4

In augustus hoor je in Parel in tien lange vakantie afleveringen de Radiocrimi De Spin. Iedere maandag en donderdag een nieuw deel in je podcast app. De Spin is een hoorspel uit 2013 geinspireerd op de IRT-affaire met in de hoofdrollen: Hein vd Heiden als politieman Wytze Fred Goessens als politieman Cor Raymi Sambo als boksschooleigenaar en informant Sherman Hajo Bruins als drugskoning Armin Oost Sanne den Hartogh als advocaat William Trompenberg Sylvia Poorta als Trompenberg's secretaresse Helga Sigrid ten Napel als Saskia de dochter van Wytze  Renee Fokker als Jacqueline van het OM en minnares van Wytze.   De Spin is een idee van Jeroen Stout en  is een productie van Palentino media voor de NTR. Meer informatie en credits: https://ntr.nl/De-Spin/72/tekst/Informatie/63 Parel Radio Podcast brengt  twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcastapp of op social media. Of een mail via [email protected]
8/11/20221 hour, 36 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#192 - Parelzomer: De Spin - deel 3

In augustus hoor je in Parel in tien lange vakantie afleveringen de Radiocrimi De Spin. Iedere maandag en donderdag een nieuw deel in je podcast app. De Spin is een hoorspel uit 2013 geinspireerd op de IRT-affaire met in de hoofdrollen: Hein vd Heiden als politieman Wytze Fred Goessens als politieman Cor Raymi Sambo als boksschooleigenaar en informant Sherman Hajo Bruins als drugskoning Armin Oost Sanne den Hartogh als advocaat William Trompenberg Sylvia Poorta als Trompenberg's secretaresse Helga Sigrid ten Napel als Saskia de dochter van Wytze  Renee Fokker als Jacqueline van het OM en minnares van Wytze.   De Spin is een idee van Jeroen Stout en  is een productie van Palentino media voor de NTR. Meer informatie en credits: https://ntr.nl/De-Spin/72/tekst/Informatie/63 Parel Radio Podcast brengt  twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcastapp of op social media. Of een mail via [email protected]
8/8/20221 hour, 37 minutes, 1 second
Episode Artwork

#192 - Parelzomer: De Spin - deel 2

In augustus hoor je in Parel in tien lange vakantie afleveringen de Radiocrimi De Spin. Iedere maandag en donderdag een nieuw deel in je podcast app. De Spin is een hoorspel uit 2013 geinspireerd op de IRT-affaire met in de hoofdrollen: Hein vd Heiden als politieman Wytze Fred Goessens als politieman Cor Raymi Sambo als boksschooleigenaar en informant Sherman Hajo Bruins als drugskoning Armin Oost Sanne den Hartogh als advocaat William Trompenberg Sylvia Poorta als Trompenberg's secretaresse Helga Sigrid ten Napel als Saskia de dochter van Wytze  Renee Fokker als Jacqueline van het OM en minnares van Wytze.   De Spin is een idee van Jeroen Stout en  is een productie van Palentino media voor de NTR. Meer informatie en credits: https://ntr.nl/De-Spin/72/tekst/Informatie/63 Parel Radio Podcast brengt  twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcastapp of op social media. Of een mail via [email protected]
8/4/20221 hour, 51 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#192 - Parelzomer: De Spin - deel 1

In augustus hoor je in Parel in tien lange vakantie afleveringen de Radiocrimi De Spin. Iedere maandag en donderdag een nieuw deel in je podcast app. De Spin is een hoorspel uit 2013 geinspireerd op de IRT-affaire met in de hoofdrollen: Hein vd Heiden als politieman Wytze Fred Goessens als politieman Cor Raymi Sambo als boksschooleigenaar en informant Sherman Hajo Bruins als drugskoning Armin Oost Sanne den Hartogh als advocaat William Trompenberg Sylvia Poorta als Trompenberg's secretaresse Helga Sigrid ten Napel als Saskia de dochter van Wytze  Renee Fokker als Jacqueline van het OM en minnares van Wytze.   De Spin is een idee van Jeroen Stout en  is een productie van Palentino media voor de NTR. Meer informatie en credits: https://ntr.nl/De-Spin/72/tekst/Informatie/63 Parel Radio Podcast brengt  twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcastapp of op social media. Of een mail via [email protected]
8/1/20221 hour, 38 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#192 - Pim, twintig jaar na de moord - documentaire

De politicus Pim Fortuyn werd op 6 mei 2002 in Hilversum  vermoord. Het was de eerste politieke moord in ruim 300 jaar in Nederland, en de impact op het land, de politiek en de media, is enorm. "Pim" is veel meer dan een portret van Fortuyn, het is een prachtige geschiedenis van de Nederlandse politiek en maatschappij. Fortuyn die werd vermoord vanwege zijn 'uiterst rechtse' ideeen, begon ooit als Marxist. Wat gebeurde er in de tussenliggende jaren?   Pim - Twintig jaar na de moord is gemaakt door Henk Ruigrok v.d Werve, Jennifer Petterson en Jair Stein en is een productie van NRC. De overige vier afleveringen vind je in de gratis NRC Audio App. Parel Radio Podcast brengt  twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcastapp of op social media. Of een mail via [email protected]  
7/22/20221 hour, 36 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#191 - Een soort God - documentaire

Dit is het fascinerende verhaal van een Kungfu-klasje dat steeds meer begint te krijgen van een sekte. Kansrijke, welbespraakte jonge mensen raken verstrikt in het donkere web van sportleraar Rene. Een productie van De Volkskrant, gemaakt door Simone Eleveld en Anneke Stoffelen, en zij vertellen na afloop (laatste 15 minuten) over het maakproces. Waarschuwing: deze aflevering bevat scenes met geweld en seksuele dwang. Parel Radio Podcast brengt  twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcastapp of op social media. Of een mail via [email protected]
7/8/20221 hour, 48 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

#190 - De gloeiende plaat - documentaire

Onze planeet ligt in puin en onze kinderen mogen de troep opruimen. Wat vinden zij daar eigenlijk van? En wat doen ze zelf om de aarde leefbaar te houden? Een duik in de wereld van havermelk, vliegschaamte, klimaatdepressie en pizza’s uit de vuilnisbak. Makers: Stef Visjager en Weike van Koolwijk Eindredactie: Jair Stein. Was eerder te beluisteren in DOCS, de documentaire podcast van de NPO. Parel Radio Podcast brengt  twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie en/of sterren achter in je podcastapp of op social media. Of stuur een mail naar [email protected]
6/28/202241 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#189 - Mijn man, de moordenaar - documentaire

De echtgenoot van Lut zit een levenslange gevangenisstraf uit. Hoe kan zij blijven houden van iemand die je nooit in je dagelijks leven hebt? Een verhaal van grote liefde, gemaakt door Gabrielle Ader, eindredactie Randy Vermeulen, montage Arno Peters. Luister zeker ook de andere afleveringen van deze podcast Mijn kind de moordenaar, een podcast van De Standaard. Parel Radio Podcast brengt  twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcastapp of op social media. Of een mail via [email protected]
6/8/202233 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#188 - Traanjagers - documentaire

Wie denkt aan walvisjacht, denkt aan lang vervlogen tijden. Maar vanaf de oorlog tot 1964 stuurde Nederland de walvisvloot nog fanatiek de zee op en verwerkten walvisvaarders tienduizenden walvissen tot traan. Historica Anne-Goaitske Breteler en actrice Anna Drijver je mee op de avontuurlijke en gevaarlijke expedities van toen.  Als bonus: een interview met Anna Drijver over het maakproces.   De overige afleveringen hoor je via www.traanjagers.nl. En de podcasttip van Anna: An invitation to the invitation. Parel Radio Podcast brengt  twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcastapp of op social media. Of een mail via [email protected]
5/20/202242 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#187 - Gedwongen tewerkgesteld - documentaire

Een half miljoen Nederlandse mannen moesten zich tijdens de Tweede Wereldoorlog melden om als dwangarbeider te werken in Duitsland. Toen ze na lange tijd weer thuis kwamen, werd er nauwelijks nog over die helse tijd gesproken. In Gedwongen vertellen de laatste getuigen over de 'Arbeitseinsatz'. Met dank aan het Nationaal Comité 4 en 5 Mei, het NIOD en Aldus’ producties. Makers: Tjitske Mussche, Emmie Kollau, Darius Timmer (muziek), Ruben Dekker (montage) Parel Radio Podcast brengt  twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcastapp of op social media. Of een mail via [email protected]  
5/2/202257 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#186 - Patient Pedro - documentaire

"Het eerste wat ik doe wanneer ik 's ochtends wakker word, is voelen of mijn hart nog klopt. Of ik nog leef."  Dat vertelt Pedro Elias, hij is een hypochonder. Pedro wil van die hypochondrie af, en neemt je mee op een beangstigende, kwetsbare en soms genante zoektocht naar een oplossing. Makers: Ann Dieudonné, Wouter van Driessche en Pedro Elias.   Verder luisteren zoek op Topdokters, Patient Pedro. En ook besproken: Radio Einstein - Starlodge Special. Parel Radio Podcast brengt  twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie of sterren achter in je podcastapp, of op social media. En je kunt ook een mauil sturen naar Stef of een van de andere makers via [email protected]  
4/15/202235 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

#185 - Chanel 5 - documentaire

Geen parfum is zo beroemd als Chanel Nº 5. Laura Stek maakte er deze bedwelmende documentaire over. Een verhaal van klassenverschil en kattenpis, Marilyn Monroe en nonnen, minnaars en tsaren. En uiteraard over Coco Chanel zelf, een prachtige vrouw met ook een heel duistere kant. Gemaakt door Laura Stek voor VPRO OVT, mix Berry Kamer. Parel Radio Podcast brengt  twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie achter op social media of stuur een mail naar [email protected]
4/1/202239 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#184 - Scheiden met Stine - documentaire

In de klas van de dochter van filosoof Stine Jensen heeft twee derde van de kinderen gescheiden ouders. Dat zet Stine aan het denken. Waarom scheiden we zo vaak tegenwoordig? Wat zijn de gevolgen ervan? Voor onze samenleving, voor onszelf en voor onze kinderen? En… waarom deed ze het zelf eigenlijk? En Parel, ook voor wie niet in scheiding ligt, of wie geen relatie heeft!  Parel Radio Podcast, twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie achter op social media of stuur een mail naar [email protected]  
3/13/202236 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#183 - Het Kremlin Complot - docudrama

Augustus 1991 vond er een staatsgreep plaats om Michael Gorbatsjov -de toenmalige president van de Sovjet Unie- uit het zadel te wippen. De coup mislukte. Op basis van de gerechterlijke verhoren  met de coupplegers werd dit hoorspel gemaakt in 1994 door de HUMAN. Bijna dertig jaar later biedt het nog altijd relevante inzichten die je de machtstrijd in het Kremlin beter doen begrijpen. Met: Joop Admiraal, Jacques Commandeur, Krijn Ter Braak, Hein vd Heijden, Mark Rietman, Hugo Koolschijn, Jaap Hoogstra, Roos Ouwehand en Lineke Rijxman Daarna Roshi, een kort fictie verhaal ook over een bijenkoningin en macht. Uit 2021 van Lieselot Mariën. Ook in deze Parel, de bekendmaking van de winnaars van het kanariegele boekje Hoe Maak ik een podcast van Chris Bajema. En meer moois voor aspirant makers: informatie over de Oorzaken Podcast Academy en de Korte Golf wedstrijd.  Parel Radio Podcast, twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie achter op social media of stuur een mail naar [email protected]
3/1/20221 hour, 13 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#182 - Bellen met Hummy - documentaire

Een paar weken geleden is Hummy van der Tonnekreek overleden. 'Roddelkoningin' was ze en brein achter Big Brother. Zo'n vijftien jaar geleden, maakte Chris Bajema een prachtig portret van Hummy. NU te horen in Parel, met een UNIEK interview met radio- en podcastmaker Chris Bajema en een EXCLUSIEVE PRIJSVRAAG! WIN het boek: Hoe maak ik een podcast. Parel Radio brengt twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host Stefanie Visjager. Laat je reactie achter op social media of stuur ons een mail met je suggesties of reactie op [email protected]
2/11/202247 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

#181 - De man met de rammelaars - documentaire

Wat beweegt een 'heer op leeftijd' om een verzameling van bijna duizend rammelaars aan te leggen? Als podcastmaker Lotte van Gaalen op zoek gaat naar het antwoord op deze vraag, stuit ze op het wonderlijke levensverhaal van Heinz Keijser. Deze epische vertelling begint in het Duitsland van de jaren ‘20 en eindigt in een naoorlogs Nederland.  De tentoonstelling Rammelaars is tot juni 22 te zien in het Joods Museum te Amsterdam. Parel Radio brengt twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host Stefanie Visjager. Laat je reactie achter op social media of stuur ons een mail met je suggesties of reactie op [email protected]  
1/28/20221 hour, 44 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

#180 - Hoe ik leerde om op te staan van de bank - documentaire

Anna is al 25 jaar als ze ontdekt dat ze ADHD heeft. Je leest vaak over stoornissen als ADHD, maar niet eerder hoorde en je van zo dichtbij hoe dat voelt. Een verbluffend mooie en ontroerende documentaire van Anna Dijk. Techniek: Arno Peters, eindredactie: Jair Stein. Met dank aan de podcast Docs, waarvoor dit verhaal gemaakt werd. Bonus: een interview met  de eindredacteur van Docs Jair Stein over het maakproces, met tips voor aspirant podcast makers. Links voor aspirant makers: Jair Stein, van podcast idee tot pitch: https://verhalendejournalistiek.nl/jair-stein-true-stories-online/ DOCS en pitchformulier: https://www.2doc.nl/docs.html Castingcall - podcast over hoe de beste podcast te pitcen en maken. https://gimletmedia.com/shows/casting-call Parel Radio brengt twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host Stefanie Visjager. Laat je reactie achter op social media of stuur ons een mail met je suggesties of reactie op [email protected]
1/15/20221 hour, 7 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#179 - Alice in Wonderland - een sprookje voor volwassenen

Een zangspel uit 1946, geschreven door de Harry Bannink van de jaren 40, de componiste Else de Groot en verteld door Dieuwertje Blok. Hoe bijzonder het was dat een vrouw componeerde, en dat we dit zangspel nu weer kunnen beluisteren,  hoor je in deze Parel. Om bij weg te dromen. Gemaakt door Frans van Gurp - NTR, Het Radio Filharmonisch Orkest en Het Groot Omroepkoor. Voor meer podcast Hilversumse Muziekschatten: https://www.nporadio4.nl/podcasts/verhaal Parel Radio brengt twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host Stefanie Visjager. Laat je reactie achter op social media of stuur ons een mail met je suggesties of reactie op [email protected]  
12/31/202145 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#178 - Mooi man - documentaire

Drie opbeur verhalen in deze te donkere dagen voor kerst. Mooi Man en Second Waltz uit Weird Hit Wonder, een podcast met de verhalen achter onverwachte hits. En een aflevering uit de 'uniek in zijn soort' podcast Geel: Gele auto's. Met dank aan Atze de Vrieze (VPRO- Weird Hit Wonder) en Michiel van de Weerthof (Geel). Parel Radio brengt twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host Stefanie Visjager. Laat je reactie achter op social media of stuur ons een mail met je suggesties of reactie op [email protected]
12/19/20211 hour, 14 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#177 - Aan het voeteinde - documentaire

Albert Vanden Eynde groeide op in een gezin van 15 kinderen. Hij sliep aan het voeteneinde in het bed van zijn drie zusters. Totdat twee broers  onder de wapenen geroepen werden. De oudste kwam niet meer terug. Hubert hield zijn eigen bed, en het verdriet, want daarover werd niet werd gepraat. Zijn kleindochter Max Lena Vanden Eynde praat wel. En hoe. Luister naar haar prachtige documentaire, met muziek van Brecht Mertens, eindredactie Wederik de Backer.  Transscriptie van de documentaire: https://we.tl/t-xuLFM1lKf5 Parel Radio brengt twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host Stef Visjager. Laat je reactie achter op social media of stuur ons een mail met je suggestie of reactie op [email protected]  
12/3/202140 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#176 - Revolusi - documentaire

David Van Reybrouck vertelt in Revolusi briljant over de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesie. Je hebt vast al wel gehoord over zijn veelgeprezen boek. Het mooie van de podcast is dat je ook de stemmen en het archief materiaal hoort.  Revolusi is een podcast die je de wereld en onze geschiedenis weer een beetje beter doet begrijpen. Niet te missen.   In Parel hoor je deel 1. De andere afleveringen vind je in je podcastapp. Met veel dank aan KLARA en De Correspondent. Parel Radio brengt twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host Stef Visjager. Laat je reactie achter op social media of stuur ons een mail met je suggestie of reactie op [email protected]
11/21/20211 hour, 44 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#175 - Sisyphus - documentaire

In 1977 leidt Xander Verrijn Stuart, hoogleraar informatica, een expeditie naar de Anna Purna. Voor de eerste keer in de geschiedenis willen Nederlanders een top hoger dan 8000 meter bereiken. De ‘equipe’ bestaat uit 11 klimmers, 11 sherpa’s, 187 dragers en 5600 kilo bagage. Maar, wat is zo’n prestatie waard, als de sherpa’s de weg leiden, de bagage gebracht wordt en de computer de route berekend?  En vooral: hoe hou je het uit met elkaar? Luister naar de adembenemende podcast Sisyphus van David de Jongh (NTR 2021) Parel Radio brengt twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie achter op social media of stuur ons een mail met sugesties of je reactie op [email protected]
10/30/202132 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#174 - Generatie 9/11 - documentaire

Wat als je opeens ‘De Ander’ bent? In de podcast Generatie 9/11 achterhalen de NRC journalisten Wafa Al Ali en Lotfi El Hamidi hoe de aanslagen op het WTC hun leven en dat van andere jonge moslims beïnvloed hebben. Je hoort aflevering 1  en 2 van deze podcast en een nagesprek met Wafa Al Ali. Opgenomen met publiek tijdens de NPO Podcast dag in Tivoli (en daardoor is helaas de intro tot 4'00 minuten van iets mindere geluidskwaliteit, scusi!!!) Parel Radio brengt twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie achter op social media of stuur ons een mail met sugesties of je reactie op [email protected] Het derde en laatste deel van deze podcast luister je hier: https://www.nrc.nl/nieuws/2021/09/10/aflevering-3-onder-een-vergrootglas-a4057860
10/15/20211 hour, 6 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

#173 - Dora - documentaire

Dora was een doodgewone vrouw en haar dagboek is al even gewoontjes, met teksten die zo alledaags zijn dat het lijkt of ze iets verzwijgt. Vooral dat niets-zeggen intrigeert radiomaakster Lotte van Gaalen. Wat vertelt dit dagboek van Dora tussen de regels? Gemaakt door Lotte van Gaalen, adviezen Randy Vermeulen, eindredactie Anton de Goede. VPRO 2019 voor Docs. Parel Radio brengt twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager.  Kaartjes voor de registratie van Parel in Tivoli met publiek op 10-10-2021 met de makers van Generation 9/11: https://podcastevent.npo.nl/programma/parel-radio.  
10/4/202130 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#172 - In volle vlucht - documentaire

Maartje Epema vangt vluchtelingen op en beschouwt hen als haar eigen familie. Documentairemaker Mirjam van Biemen beroert met haar documentaire een onderliggende vraag: als je zoveel geeft aan wildvreemden, hoeveel blijft er dan over voor je eigen gezin? Een prachtige gemaakte, tot reflectie stemmende en soms ongemakkelijke documentaire, en een nagesprek hierover met eindredacteur Jair Stein. Deze documentaire werd gemaakt voor de podcast NPO Docs. Voor het verhaal "Meneer X" luister Parel 158 (rond 31 minuten). Kaartjes voor de live opname van Parel met de makers van Generation 9/11: https://podcastevent.npo.nl/programma/parel-radio.  Parel Radio brengt twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. 
9/21/20211 hour, 8 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

#171 - Ons succesverhaal - documentaire

25 jaar geleden stond Yula Altchouler met andere vluchtelingenkinderen op een podium. Voor het Nederlandse publiek was het toneelstuk een manier om vluchtelingen te begrijpen, voor Yula bleek het een belangrijke stap in haar ontwikkeling. Ze onderzoekt haar succesverhaal en dat van vier leeftijdsgenoten met wie ze destijds op het toneel stond in de radiodocumentaire “Ons Succesverhaal”. Een productie van NTR en Prospektor met steun van het NPO Fonds. Parel Radio brengt twee-wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager.  Kom je op 10 oktober naar de live opname van Parel in Tivoli? meld je hier aan:   https://podcastevent.npo.nl/programma/parel-radio  
9/3/20211 hour, 19 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#170 - Van twee kanten - documentaire

Een prachtig verhaal over een grote liefde, en een dito gokverslaving.  En hoe de liefde toch overwint. Uit de podcast "Van Twee Kanten", gemaakt door Corinne Koole en Simone Eleveld. Loop je zelf rond met gedachtes over zelfmoord of maak je je zorgen over iemand? Bel dan met 0900-0113 of ga naar www.113.nl. Het nummer en de site zijn 24 uur per dag bemand. Parel Radio brengt twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Laat je reactie achter op social media of stuur ons een mail met sugesties of je reactie op [email protected] De aflevering uit Moderne liefde die Joria tipt: https://www.volkskrant.nl/kijkverder/t/podcasts/serie/moderne-liefde/hoe-is-het-om-te-daten-als-jonge-trans-vrouw
8/21/202140 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#169 - Sorry voor mijn Broertje - documentaire

Twee broers, op jonge leeftijd gevlucht uit Afghanistan; één belandt in de gevangenis na een roofoverval, de ander gaat daar werken als begeleider. Je hoort drie delen van deze schitterende podcast en een gesprek met Jan Paul de Bondt, één van de makers. Opgenomen met publiek tijdens het Oorzaken International Podcats Festival. Met dank aan 3FM, KRO NCRV en de makers. Laat alsjeblieft je reactie achter op social media of stuur ons een mail met sugesties of je reactie op [email protected] Parel Radio brengt twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager.
7/16/202158 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#168 - 168 Het leven een libretto - documentaire

Katharina Smets maakte een schitterende podcast voor Opera en Ballet Vlaanderen, daarvoor zocht ze persoonlijke verhalen van gewone mensen die laten zien hoe in ieders leven een libretto schuilt. Maarten Buyl tekende voor het sublieme sound design. Parel selecteerde drie verhalen uit De Stemmen over liefde en verlangen Een auditieve trip.   Meer? De Stemmen - Opera en Ballet Vlaanderen 1-Minuutje - NPO Zapp Parel Special 3 juli 16.30 uur, zie www.oorzaken.org Parel Radio brengt twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] of via Facebook, Twitter, Instagram.
7/1/202154 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#167 - Het spoor van de wolf - documentaire

Nu de wolf weer haar intrede heeft gedaan in Nederland, een klassieker uit 1996, om onze nieuwe landgenoot beter te leren kennen.  Een verhaal van wolvendrollen, sporenlezen, en huilen met de wolven. Beleef de moeizame zoektocht van Nederlandse eco-toeristen die afreisden  naar Polen om daar in het laatste stuk Europees oerbos wolven te observeren. Gemaakt door Dorothee Forma voor de HUMAN. Parel Radio brengt twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Kaarten voor de live opname van Parel op het Oorzaken podcast festival 2 juni 2021: https://oorzaken.org/festival/parel-radio-oorzaken-special/ Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] of via Facebook, Twitter, Instagram.
6/14/202151 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#166 - Het groen en de dozen - documentaire

AANGEPASTE VERSIE!! Ruimte in Nederland wordt steeds schaarser. Veel polderlandschap verdwijnt om plaats te maken voor woningen en glastuinbouw. Maar ook voor distributiecentra van soms wel 20 meter hoog. Deze enorme hallen worden ‘dozen’ genoemd. De vraag ernaar is explosief gegroeid. Omdat we met z’n allen steeds meer spullen online bestellen.  Dit is een aflevering uit de architectuur podcast Plattegrond, gemaakt door Rene van Es en Michiel van Poelgeest. Parel Radio brengt twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] of via Facebook, Twitter, Instagram.  
5/28/202144 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#165 - De Vogelspotcast - documentaire

In de Vogelspotcast neemt wereldkampioen vogelkijken Arjen Dwarshuis zijn jeugdvriend Gisbert van Baalen mee op vogel-avontuur.  In Parel hoor je de aflevering over de Blauwborst en Parel-host Stef Visjager interviewt de makers terwijl ze mee mag op jacht naar de Siberische Taling. Maar vogelen blijkt niet eenvoudig voor een Visjager. Parel Radio brengt twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Vragen, reacties of meedoen aan de [email protected] of via Facebook, Twitter, Instagram.
5/14/202145 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#164 - Gewapend Glas - drama

"Wie zo slaapt wint het van de wereld" Prachtige taal in een dialoog tussen twee vreemden die halsoverkop verliefd op elkaar worden. Geschreven en toegelicht door door Peer Wittenbols. Regie Peter Te Nuyl. Spel: Lottie Hellingman en David Lucieer. Parel Radio brengt twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Vragen, reacties en luisterfoto's voor Parel? [email protected] of via Facebook, Twitter, Instagram.
5/2/202135 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#163 - Sara's Mysteries - documentaire

Sara de Monchy helpt kinderen om een mysterie op te lossen dat hen niet meer loslaat. In deze Parel hoor je twee verhalen uit haar podcast: Over Roos die wil weten wie haar geheimzinnige buren zijn. En van Luuk die wil weten wat zich onder een luik in zijn school afspeelt. Als toegift een interview met onze nieuwe heldin: Sara de Monchy.  Gemaakt door NTR Zapp voor kinderen, en minstens even heerlijk voor grote luisteraars: verhalend, poetisch, filosofisch en geestig. Parel Radio brengt twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Vragen, reacties en luisterfoto's voor Parel? [email protected] of via Facebook, Twitter, Instagram.
4/16/202157 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#162 - Staakt! Staakt! Staakt! - 2x documentaire

Staakt! is knappe en beeldende reconstructie van de februaristaking in 1941 aan de hand van archief materiaal in een 5-delige podcast. In Parel hoor je deel 1 en 3 en na afloop (op 43'00) een uitgebreid interview met de makers. Mocht je je afvragen: waarom de februaristaking in april in Parel? 13 april is de herdenking van 75 jaar bevrijding van Kamp Westerbork, waar Bennie Bloem, de bokser die je zo gaat horen, ook uit bevrijd werd. Daarom kon hij zijn verhaal nog doen, en kunnen wij hem nu nog horen. Staakt! is een podcast van Rob Trip, Marieke de Vries en Marjolein Bax voor NOS en NPO Radio1.  Parel Radio brengt twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Vragen, reacties en luisterfoto's voor Parel? [email protected] of via Facebook, Twitter, Instagram.
4/2/202153 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#161 - Sterk water - documentaire

Een liefde ontstaan uit flessenpost, het verdriet na "Man Overboord" en de toestand als je een zeehond wilt redden buiten de regels om. Drie waargebeurde en schitterende eilander verhalen van Terschelling. gemaakt door Babette Rijkhoff voor VPRO Dorst. Parel Radio brengt twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Vragen, reacties en luisterfoto's voor Parel? [email protected] of via Facebook, Twitter, Instagram. Het Oorzaken festival, podcast academy en Korte Golf wedstrijd: www.oorzaken.org
3/21/202137 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#160 - Staatsgeheim - fictie

Voor een experimentele podcast wordt student Max samen met een wildvreemde 21 dagen de wildernis ingestuurd. De werkelijke aanleiding voor het experiment blijkt echter anders dan gedacht. In Parel 2 delen van deze verslavende en spannende podcast en een interview met de makers. Met Harm Duco Schut, Loek Hennipman, Gijs Scholten van Aschat, Jacqueline Blom, Jannick Jozefzoon. Regie Daan Groot en sounddesign Arno Peeters. Meer info en afleveringen van Staatsgeheim: https://topcast.media/shows/staatsgeheim (https://topcast.media/shows/staatsgeheim) Parel Radio brengt twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Vragen, reacties en luisterfoto's voor Parel? [email protected] of Facebook, Twitter, Instagram.
3/5/20211 hour, 11 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

#159 - Help jezelf - documentaire

Hoe zelfhulp boeken de geschiedenis van onze samenleving inzichtelijk maken, hoor je in de fascinerende documentaire "Help jezelf". Daarna twee levende voorbeelden in "Een cursus gelukkig zijn". Met mensen die de adviezen uit een zelfhulp boek in extreme mate opvolgen. Dank aan de makers Laura Stek en Babette Rijkhoff, en aan VPRO OVT en NPO Docs. In Parel selecteren radiomakers twee-wekelijks de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Reacties naar [email protected]
2/5/20211 hour, 16 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

#158 - Einstein en Meneer X - documentaire

Verhalen over asielzoekers? Die kennen we al. Ja, maar niet van zo dichtbij (lief, verdrietig, grappig, ontwapenend, muziekaal) als in deze twee van Seltene en Hamdi uit Radio Einstein. En "Meneer X" over een man die gastvrijheid werkelijk boven alles verheft. Voor meer, zie je podcast app: - 3 seizoenen Radio Einstein (door Misha Koole & Stut Theater) - Meneer X (door Laura Stek) uit de podcast Plots (VPRO) 34 afleveringen vol wonderlijke ware verhalen. Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Vragen, reacties en luisterfoto's voor Parel? [email protected]
1/27/20211 hour, 6 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#157 - Muziekverhalen - documentaire

Eigenlijk zou het Dudok Quartet nu de wereld over vliegen om overal concerten te geven, maar ze zitten in lockdown in Amsterdam. Marleen, Judith, David en Marie Louise gebruikten deze tijd goed en maakten een podcast vol met persoonlijke muziekverhalen. Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Vragen, reacties en luisterfoto's voor Parel? [email protected]
1/8/202155 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#156 - De stadsastronaut - drama & essay & documentaire

De stadsastronaut is een schitterend reisverslag van een doe-het-zelf ruimtevaarder, de theatermaker Marjolijn van Heemstra. In "De Stadsastronaut gaat zij uit van het gegeven dat astronauten, als ze eenmaal de aarde van uit de ruimte bezien hebben, bevangen worden door onmetelijke liefde voor onze planeet. Marjolijn maakt zich zorgen over de aarde en vraagt zich af of het ons kan helpen om met een astronauten blik de wereld te bezien. Een poëtisch essay, een documentaire zoektocht, een bewerking van haar gelijknamige theatervoorstelling, een pracht. Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Vragen, reacties en luisterfoto's voor Parel? [email protected]
12/25/20201 hour, 6 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#155 - Wraak - fictie

Ambitie, macht, en #metoo in de ijzersterke podcast Wraak. Luister met een koptelefoon die over je oorschelp gaat. Wraak is gemonteerd in 8D, dus dan raak je ultiem ondergedompeld in de scenes, In deze Parel hoor je twee delen en een nagesprek (geektalk!) met de regisseur, Hanneke Hendrix. Met o.a.: Rifka Lodeizen, Jaap Spijkers, Carine Crutzen en Nazmiye Oral. Scenario Karin vd meer (o.a.Penoza) !! Niet luisteren met kleine kinderen; te eng lijkt ons. De overige delen van Wraak vind je in je podcast app. Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Vragen, reacties en luisterfoto's voor Parel? [email protected]
12/11/20201 hour, 2 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#154 - Onderwijs, de hoop van de toekomst - 2 documentaires

1) Jennifer Petterson liep mee op een zwarte basisschool in Amsterdam Oost. Een geweldige school: gemotiveerd team, mooi gebouw, maar één wens gaat niet in vervulling: meer witte leerlingen. Een prachtige documentaire die je van dichtbij laat voelen hoe complex integratie problemen zijn. 2) Adbdelhamid komt uit Amsterdam West, een gezin waar studeren niet vanzelfsprekend was.Toen hij afgestudeerd bouwkundig ingenieur was, besloot hij om kinderen uit kwetsbare gezinnen te helpen door studie zalen op te richten. Gemaakt door Tjitske Mussche en Laura Stek voor de VPRO podcast De Pioniers. Meer afleveringen: https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/podcast/pioniers.html Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Vragen, reacties en luisterfoto's voor Parel? [email protected]
11/27/20201 hour, 8 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

#153 - De plantage van onze voorouders - documentaire en interview

"De plantage van onze voorouders" won vorige week twee prijzen tijdens de BNR Dutch Podcast Awards, en terecht. In Parel een lang interview met de makers: Maartje Duin en Peggy Bouva. En je hoort aflevering 1 van de podcast: Privileges. In de discussie over white privilege raakt podcastmaker Maartje Duin benieuwd naar het slavernijverleden van haar oud-adellijke familie. Ze ontdekt dat haar voorouders mede-eigenaren waren van een Surinaamse suikerplantage, en dus slaven bezaten. Haar zoektocht leidt tot onrust - in haar familie, bij de nazaten van slaven, én bij Maartje zelf. Wat moeten ze met dit verleden? Ze besluit er een podcast over te maken. Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Vragen, reacties en luisterfoto's voor Parel? [email protected]
11/16/20201 hour, 3 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#152 - Mondriaans Victory - drama

In de podcast Scripts off Screen worden film scenarios als hoorspel gebracht. Een een even simpel als briljant concept, waarvan we je een verhaal mogen laten horen: Mondriaan’s Victory. Over de hoekige maar tegelijk swingende Piet Mondriaan die met zijn meesterwerk de Victory Boogie Woogie de waarheid achter de materiele wereld zichtbaar wilde maken. Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Ger Beukenkamp - scenario en regie Maria Goos - verteller Jasper Boeke - Piet Mondriaan Ricky Koole - o.a. Greta Heybroek Carly Wijs - o.a. Peggy Guggenheim Tibor Luckacs - o.a. Max Granaat Nanette Drazic - o.a. Charley Toorop Kiefer Zwart - o.a. Harry Holzman Thomas de Bres - o.a. Jan Toorop Hans Vroomans (Metropole Orkest) - Muziek Reinder van der Put - Opname, techniek en sound design Sytske Kok – eindredactie Stichting S.O.S. Deze serie is gemaakt door Scripts Off Screen in samenwerking met KRO-NCRV, en mede mogelijk gemaakt door NPO Radio 1, het Nederlandse Letterenfonds, het Prins Bernhard Cultuurfonds, het BNG Cultuurfonds, het Lira Fonds, het Metropole Orkest, en The Buddy Film Project. Andere podcast tip: Rabbithole - New York Times Vragen, reacties en luisterfoto's voor Parel? [email protected]
11/1/20202 hours, 7 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#151 - Four Walls en de Vrijheid van Saron - documentaires

Een brute moord in Holcomb VS 1959, een lied van Bastille, een boek van Truman Capote, een vlucht uit Eritrea en de vrijheid om "'Nee" te kunnen zeggen. Het komt allemaal samen in deze 151ste aflevering van Parel met: 'Het geschiedlied' gemaakt door Joost Schulte 'De Vrijheid Volgens' gemaakt door Maarten Dallinga Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected]
10/16/202050 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#150 - Lies en Leopold - drama

In "Groene Oren" interviewt Chris Bajema dieren. Informatief, hilarisch, knap en daarom in Parel aflevering 150: Lies het Gentiaanblauwtje en Leopold de Zandhagedis! Ook een interview met de maker; Martijn van Tol (De Studio) Acteurs: Lies Visschedijk en Leopold Witte. Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] En volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.
10/5/20201 hour, 1 minute, 37 seconds
Episode Artwork

#149 - "Uitzicht op het vrouwentoilet" - spoken word hoorspel en muziek documentaire

Het fantastische Spoken Word Hip Hop Hoorspel: Danny |Jenny (winnaar NTR podcast prijs) en een aflevering van de podcast Lub Tropiana, met alles wat je wilt weten over muziek, maar nooit durfde te vragen. Deze aflevering over Bilal Wahib en Mozart. Danny | Jenny is een audiowerk van schrijver, spreker en regisseur Ischa den Blanken, producer Bastian Benjamin en sounddesigner Max Ligtenberg. Let op: dit hoorspel bevat seksuele dreiging die naar kan zijn voor sommige luisteraars. Lub Tropiana wordt gemaakt door Niels de Jong en Job Reijntjes, te vinden in Spotify of je podcast app. Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] En volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.
9/18/202050 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#148 - Moeders - documentaires

Twee verhalen van moeders die besloten tijdelijk te stoppen met werken, om voor de kinderen te zorgen. Een keuze met grote consequenties. Prachtige montages, speciaal gecomponeerde muziek en nieuwe werelden in deze Parels van Emmie Kollau en Wederik de Backer. 2' 00 Lopende Bandwerk, aflevering Mandy (VPRO) 16'00 Making of van Lopende Bandwerk 30'00 Moeders ten Laste, aflevering Monique (VRT Radio1) Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] En volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.
9/4/202058 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

#147 - Kan je even langskomen? - documentaire

Dit is het verhaal van Lucas, hij is 29 jaar, woont in Amsterdam Noord met zijn 2 kippen. Hij wordt onverwacht vader… maar de moeder kent hij eigenlijk niet zo goed. In Parel hoor je drie afleveringen uit de 15-delige bingewaardige podcast. Met na iedere aflevering een gesprek met de maker: Rosa van Toledo. "Kan je even Langskomen?" is een podcast van 3FM en NTR, de andere delen luister je podcast app of via: https://www.npo3fm.nl/podcasts/kan-je-even-langskomen Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] En volg ons op Instagram, facebook en Twitter.
8/21/202057 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

#146 - Kroniek van een Mythe deel 2 en 3 (documentaire)

De bom op Hiroshima viel op 6 augustus 1945, deze week 75 jaar geleden. Claude Eatherly werd in de jaren 80 de held van de Europese vredesbeweging, als piloot die de eerste atoombom op Hiroshima gooide, en daar vervolgens spijt van kreeg. Kroniek van een mythe vertelt zijn verhaal. Kees Vlaanderen en Kees van den Bosch interviewden in 1995 alle bemanningsleden van zijn bommenwerper, de Straigt Flush, en ze monteerden hiermee drie verhalen over Eatherly. Drie keer de waarheid, niets dan de waarheid. Deel 2: De Morele held Deel 3: Poker Face (1995 HUMAN) Luister handvatten: B29 = type vliegtuig Tinnian Island = vliegbasis in Stille Zuidzee Waco = militair hospitaal Joe Eatherly = broer van Claude Eatherly Kenneth (Kenny) Wey = bombardier Gill Nicely = staartschutter Jack Bivans = jongste bemanningslid Ray Bell = verslaggever Zie voor meer informatie en stemmen acteurs: https://www.human.nl/kroniekvaneenmythe.html Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] En volg ons op Instagram, facebook en Twitter.
8/6/20201 hour, 39 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#145 - Kroniek van een Mythe deel 1 (documentaire)

De bom op Hiroshima viel op 6 augustus 1945, deze week 75 jaar geleden. Claude Eatherly werd in de jaren 80 de held van de Europese vredesbeweging, als piloot die de eerste atoombom op Hiroshima gooide, en daar vervolgens spijt van kreeg. Kroniek van een mythe vertelt zijn verhaal. Kees Vlaanderen en Kees van den Bosch interviewden in 1995 alle bemanningsleden van zijn bommenwerper, de Straigt Flush, en ze monteerden hiermee drie verhalen over Eatherly. Drie keer de waarheid, niets dan de waarheid. Deel 1: Het oorlogsslachtoffer. Met ook een interview met Kees Vlaanderen. Gemaakt in 1995 voor de HUMAN. Luister handvatten: B29 = type vliegtuig Tinnian Island = vliegbasis in Stille Zuidzee Waco = militair hospitaal Joe Eatherly = broer van Claude Eatherly Kenneth (Kenny) Wey = bombardier Gill Nicely = staartschutter Jack Bivans = jongste bemanningslid Ray Bell = verslaggever Zie voor meer informatie en stemmen acteurs: https://www.human.nl/kroniekvaneenmythe.html Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] En volg ons op Instagram, facebook en Twitter.
7/30/20201 hour, 5 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

#144 - God's President

Hoe kan het dat 80% van de conservatieve christenen in de VS enthousiast is over een president die plat en vulgair is, en die ook nog liegt. Niet echt d christelijke waarden zou je zeggen. Robin de Wever probeert uit te vinden hoe dit zit in de fascinerende "roadmovie" God's President. Je hoort deel 4 en 5 en na afloop een gesprek met de maker. Podcasts die ter sprake komen: God's President (NPO Radio1) The presidential Podcast (NPO radio1) Decoder Ring (Slate) Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] En volg ons op Instagram, facebook en Twitter.
7/17/20201 hour, 25 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

#143 - Hippocrates in arms - documentaire

Als arts leg je de eed van Hippocrates af, als militair beloof je je te onderwerpen aan de krijgstucht. Gerry Kremer was militair arts tijdens de VN vredesmissie in Bosnie, 25 jaar geleden. Hij ervoer hoe deze twee geloftes kunnen botsen, en worstelt daar nog steeds mee. Gemaakt door Marije Schuurman Hess voor VPRO 2020. Als toegift, een aflevering van de Waanzinnige Podcast over kinderboeken, voor kinderen en volwassenen. Met een aflevering over de Griezels, van Roald Dahl. Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] En volg ons op Instagram, facebook en Twitter.
7/3/202046 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#142 - Pawel de Poolse plukker - documentaire

Een komkommerkas in Friesland. Een jongen uit Oost-Polen. Wat doet hij hier, zo ver van huis, tussen de metershoge planten? Gemaakt door Maartje Duin als vierdelige 'podkas' in samenwerkig met Orkater en VPRO in 2018. 'Hartverscheurend (...) slowradio van de bovenste plank, verveelt geen seconde' ' (De Morgen, ****) 'Heel mooi project. Je gaat ontzettend van die jongen houden.' (Jellie Brouwer, Kunststof Radio) Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] En volg ons op Instagram, facebook en Twitter. Andere verhalen van Maartje Duin in Parel afleveringen 18 een korte cursus alleen zijn 25 De moord en brand buurt 41 Mijn vader de sterrenwacht
6/19/202059 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#141 - Jan, Jan, Jan - documentaire

In deze Parel drie prachtige verhalen over mannen die Jan heten. De één probeert een vrouw uit de gevangenis te bevrijden, de ander probeert uit het gevang te blijven. En de derde, tja, luister maar. Verhalen van Jair Stein, Katinka Baehr (3'00") Romanee Rodriguez (39'00") en een interview met Romanee(1'16''00") Zie ook hoofdstuk indeling. Verder luisteren via de podcasts: Jan&Christina (NPORadio1) De wereld van Jan de Man (Het Zuidelijk Toneel) Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] En volg ons op Instagram, facebook en Twitter. De andere delen vind je in je podcast app, als je zoekt op: Jan en Christina (NTR) De wereld van Jan de Man (Zuidelijk Toneel) 1Minuut (VPRO)
6/5/20201 hour, 25 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#140 - Hondenerfenis - documentaire

Kees houdt niet van honden, is doodsbang voor ze, en toch wandelt hij iedere dag met twee tot vijf honden door het bos. Hoe dat zo gekomen is, dit mooie liefdesverhaal, hoor je in Hondenerfenis, van Marije SchuurmanHess. Gemaakt in 2009 voor Radiodoc. Ter ere van Annie MG Schmidt (haar 25e sterfdag was 21 mei) De radiomusical Madam: https://soundcloud.com/radiomakersdesmet/radiomusical-madam Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] En volg ons op Instagram, facebook en Twitter.
5/24/202044 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#139 - Making an Opera, Akte 8 - There is only tonight

Op de dag van de generale repetitie, de dag waarop Ritrato voor de eerste keer gespeeld zal worden voor publiek, houdt premier Rutte een persconferentie. Alle bijeenkomsten met meer dan 100 man worden afgelast vanwege corona. Zangers, musici en artistiek team komen samen in de Schouwburg van Amsterdam. Hoe nu verder? Dit is de laatste akte van Making an Opera. Ze staan alle 8 in je Parel podcast feed.Luister ze op volgorde, dan leef je mee met de zangers, makers en dit verhaal. Vanaf 25'00" interviewt de gast-host Katinka Baehr de Parel host Stef Visjager over haar podcast Making an Opera. ‘Making an opera. Of, hoe het te maken in opera’ is een podcast van Stef Visjager, gemaakt samen met Frans van Gurp, Jair Stein, Liz Kruisheer en Frans de Rond voor NPO Radio 4 en NTR in 2020. Aanmelden voor de Making an Opera Podcast Party? mail naar [email protected] Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] En volg ons op Instagram, facebook en Twitter.
5/9/202035 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#139 - Making an Opera, Akte 7 - Een levende componist

Componist Willem Jeths werkt de laatste week voor de première hard om ervoor te zorgen dat zijn opera Ritratto precies zo gaat klinken als hij bedoeld heeft. Zijn bemoeienis reikt verder dan de muziek en dat wordt hem niet altijd in dank afgenomen. In Parel hoor je alle acht aktes van Making an Opera. Luister ze op volgorde, dan leef je mee met de zangers, makers en dit verhaal. Making an Opera is gemaakt door Stef Visjager voor de NTR en NPO Radio 4. Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] En volg ons op Instagram, facebook en Twitter.
5/9/202025 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#139 - Making an Opera, Akte 6 - Alles behalve een gouden slipje

Couturier Jan Taminiau is wereldberoemd. Hij maakte kleding voor koningin Maxima, Beyoncé en andere sterren. En nu maakt hij de kostuums voor Ritratto. Dat hij tijd maakte voor deze opera is een grote eer. Maar het probleem met een couturier, en zeker met zo'n wereldster, is dat hij zijn eigen plan trekt en dat niemand precies lijkt te weten wat dat plan inhoudt. In Parel hoor je alle acht aktes van Making an Opera. Luister ze op volgorde, dan leef je mee met de zangers, makers en dit verhaal. Making an Opera is gemaakt door Stef Visjager voor de NTR en NPO Radio 4. Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] En volg ons op Instagram, facebook en Twitter.
5/9/202023 minutes
Episode Artwork

#139 - Making an Opera, Akte 5 - Cruel Fate

Marcel Sijm, de regisseur van Ritratto, begon zijn loopbaan als psychiatrisch verpleegkundige. Kennis die hem goed van pas komt bij het regisseren van een opera, zei hij ooit. Dat blijkt geen grap te zijn. In Parel hoor je alle acht aktes van Making an Opera. Luister ze op volgorde, dan leef je mee met de zangers, makers en dit verhaal. Making an Opera is gemaakt door Stef Visjager voor de NTR en NPO Radio 4. Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] En volg ons op Instagram, facebook en Twitter.
5/9/202027 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#139 - Making an Opera, Akte 4 - Het Kringgesprek

Podcastmaker Stef Visjager loopt inmiddels een jaar mee in de coulissen van de opera, en dat zorgt voor onrust bij de zangers. Wat komt er eigenlijk allemaal in die podcast? Kan dit niet schadelijk zijn voor hun nog prille en breekbare carrières? In Parel hoor je alle acht aktes van Making an Opera. Luister ze op volgorde, dan leef je mee met de zangers, makers en dit verhaal. Making an Opera is gemaakt door Stef Visjager voor de NTR en NPO Radio 4. Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] En volg ons op Instagram, facebook en Twitter.
5/9/202020 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

#139 - Making an Opera, Akte 3 - Verf en Bloed

Het artistieke team buigt zich over zaken als verf, bloed en een gouden slipje - al dan niet met Jugendstil ornamenten. Langzaam wordt duidelijk dat er een grijs gebied ligt tussen samenwerking en tegenwerking. De gemoederen lopen hoog op. In Parel hoor je alle acht aktes van Making an Opera. Luister ze op volgorde, dan leef je mee met de zangers, makers en dit verhaal. Making an Opera is gemaakt door Stef Visjager voor de NTR en NPO Radio 4. Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] En volg ons op Instagram, facebook en Twitter.
5/9/202022 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#139 - Making an Opera, Akte 2 - Onzekerheden

De zangers komen aan in Amsterdam voor het nieuwe seizoen bij De Nationale Opera. De voorpret is groot, maar de landing verloopt niet voor iedereen even gladjes. In Parel hoor je alle acht aktes van Making an Opera. Luister ze op volgorde, dan leef je mee met de zangers, makers en dit verhaal. Making an Opera is gemaakt door Stef Visjager voor de NTR en NPO Radio 4. Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] En volg ons op Instagram, facebook en Twitter.
5/9/202023 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#139 - Making an Opera, Akte 1 - Audities

In Parel laten we je alle 8 de delen van de podcast Making an Opera horen; het relaas van zeven jonge zangers die de kans van hun leven kregen: een wereldpremière zingen bij De Nationale Opera. Stef Visjager volgde de zangers en het artistieke team anderhalf jaar achter de schermen. Om elk woord, elke noot, elk kledingstuk en ieder rekwisiet wordt gestreden. Er zijn geheime liefdes en intriges. Kortom, het maken van een opera, is vaak net zo dramatisch als de opera zelf. Vooral wanneer vlak voor de première blijkt dat jaren werk misschien voor niets zijn geweest. Eenmalige host: radiomaker Katinka Baehr, en voorafgaand een interview met de maker van Making an Opera: Stef Visjager. Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] En volg ons op Instagram, facebook en Twitter.
5/9/202028 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#138 - Op kamers - documentaire

Heleen's dochter gaat uit huis, op kamers, de wijde wereld in. Haar moeder zit ook in een kamer, maar dan in een verpleegtehuis waar ze zich gevangen voelt. "Op Kamers" (VPRO 2017) en "Oma" (NTR podcast Virusverhalen 2020) twee korte documentaires van Heleen Hummelen. En een hele tritst podcast tips van Parel luisteraars. Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] En volg ons op Instagram, facebook en Twitter.
4/24/202033 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#137 - Mama Tandoori - drama

Mama Tandoori is een hilarische en ontroerend portret van de Indiaas - Nederlandse familie van Ernest van der Kwast. Moeder Veena komt als Indiaase verpleegster naar Nederland en trouwt, na duizenden keren te hebben geweigerd, uiteindeliijk toch met aankomend arts Theo van der Kwast. In het huwelijk ontpopt ze zich als een exuberante furie die haar gezin stevig onder de duim houdt, desnoods met de deegroller. Deze 'luisterfilm' won in 2012 de belangrijke radioprijs Prix Italia. Bewerking van het gelijknamige boek door Hanneke Hendrix, regie Vibeke von Saher, geluidsontwerp en opname Frans de Rond (BNN 2012)
4/11/20201 hour, 9 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#136 - Het Bureau - hoorspel

We kregen verzoeken om extra Parels als afleiding in deze dagen van Corona. Vandaar deze extra lange Parel, en de mogelijkheid om nog ruim 100 uur verder te luisteren naar en verslingerd te raken aan deze fenomenale hoorpel bewerking van Het Bureau van Voskuil. Een bewerking van Peter te Nuyl en Krijn ter Braak. Regie Peter te Nuyl. Met grote dank aan de NTR voor het up to date maken van deHet Bureau podcast feed. Voor alle credits zie: https://www.ntr.nl/Het-Bureau/34/tekst/Informatie/67#content De bron feed: http://feeds.ntr.nl/hoorspel-hetbureau Of zoek in je eigen podcast app naar NTR Het Bureau podcast. Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] En volg ons op Instagram, facebook en Twitter.
3/27/20201 hour, 35 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#135 - Rebelse stilte - documentaire

Je afzonderen van alles en iedereen is tegenwoordig moeilijker dan ooit, maar misschien juist daarom wel essentieel om op nieuwe ideeen te komen. Hadewijch Vanhaverbeke en Lucas Derycke besloten om op zoek te gaan naar hedendaagse kluizenaars. En na de Rebelse stilte komt de toegift: ‘Lief geluid’ van Egbert Minnema, zie PodGront voor meer informatie. Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] En volg ons op Instagram, facebook en Twitter.
3/13/202057 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#134 - De Egyptische Schaatser - fictie

Hakim al Djiba komt uit Egypte en woont al jaren in Nederland. Hij is een fervent schaatsenrijder, die keihard traint om een eventuele Elfstedentocht te winnen. Als het hard gaat vriezen, komt de verwezenlijking van zijn droom in zicht. Vervelende bijkomstigheid is dat zijn verwarming het begeeft en de loodgieter weigert hem te helpen. Als Hakim aandringt, zegt de loodgieter dingen die hij beter niet had kunnen zeggen. De bom barst en het verhaal van Hakim neemt een bizarre wending. Met Jacob Derwig, NCRV 1999. En een interview met de scenarist Ruud van Megen (o.a. ook Pleidooi, Karakter, Keyzer en de Boer advocaten) Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Reacties? [email protected] Of via Facebook, Twitter of Instagram
2/28/202052 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#133 - Hoe was ik? - Documentaire

“Uiteindelijk ben ik de toneelspeler die mijn interviews speelt.” “Datgene wat je aan een ander vraagt, vraag je eigenlijk aan jezelf” Ischa Meijer in deze wervelende documentaire - een kunst stukje- Hoe was ik? van David de Jongh (VPRO 2005) Verder luisteren? De nieuwe podcast: Een dik uur Ischa op de Radio. Wil je kans maken op het boek "Ik heb niets tegen antisemieten, ik leef ervan" post dan je favoriete quote uit deze documentaire op Twitter Instagram of Facebook en tag Parelradio. Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager.
2/14/20201 hour, 11 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#132 - Een stapel stenen - documentaire

Het bericht sloeg in als een bom, toen bekend werd dat het Slotervaartziekenhuis gesloten zou worden. Binnen 3 dagen moesten de patiënten verhuisd worden. Daarna ging de uittocht verder; mensen die vaak 20, 30, 40 jaar in hun ‘Slootje’ hadden gewerkt, liepen voor het laatst de draaideuren door. Een documentaire van Heleen Hummelen - niet over gezondheidszorg - maar over vriendschap en loyaliteit. Een juweel. Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Luister ook van Heleen Hummelen: "Sterk" in Parel aflevering 59 "Een groot liefdesverhaal", Parel aflevering 76 Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] En volg ons op Instagram, facebook en Twitter.
1/31/202044 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

#131 - Beethoven is meer dan een hond en twee verhalen over klassieke muziek- documentaire

"Beethoven is meer dan een hond" is een grappige en informatieve klassieke muziek voor dummies podcast van Jet Berkhout en Fieke de Boeck. Een soort: "Everything you always wanted to know about music, but never dared to ask." Als toegift twee korte verhalen van Helena de Groot. Eén over Satie, één over Tchaikovsky. Parel Radio brengt je twee wekelijks een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager. Met dank aan VRT en AVROTROS. Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] En volg ons op Instagram, facebook en Twitter.
1/17/202059 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#130 - Zes weken modder - documentaire

In de regenachtige herfst van 2015 besluiten honderdtwintig gegoede burgers plotseling huis en haard te verlaten om op een braakliggend terrein in Amsterdam Noord te gaan kamperen. Collectieve gekte? Luister deze fascinerende documentaire van Jan Maarten Deurvorst met een interview toe. Eerdere documentaires van Deurvorst in Parel aflevering: 15 Verplicht vrije seks 32 De Conradstraat 66 Het oog van de duisternis 71 Het verloren paradijs Parel Radio brengt je twee wekelijks (op vrijdag) een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] En volg ons op Instagram, facebook en Twitter.
1/3/202047 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#129 - De Bourgondiers - documentaire

Dynastieke intriges en uitgekiende huwelijkspolitiek in het Bourgondische rijk. Hang aan de lippen van meesterverteller Bart van Loo, die verhaalt van de vroegste geschiedenis van De Lage Landen. Sounddesign - Annick Lesage, Regie - Rolly Smeets. Naar het gelijknamige boek van Bart van Loo. Met dank aan KLARA. Parel Radio brengt je twee wekelijks (op vrijdag) een selectie van de mooiste radioverhalen. Host: Stef Visjager Vragen, reacties en luisterfoto's? [email protected] En volg ons op Instagram, facebook en Twitter.
12/20/20191 hour, 26 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#128 - Coby - documentaire

“Songs myself memory gedichten. Eigen Coby opnamen. Geen nieuwe opnamen opmaken.” Dit stond op een cassettebandje dat Wisse Beets in de kringloopwinkel vond. De zoektocht naar de mysterieuze dichter van dit bandje leidt tot nieuwe inzichten en een portret van de ‘Jordaan van vroeger’. Parel Radio selecteert de allermooiste radioverhalen en bezorgt die twee-wekelijks in je podcast app, host Stef Visjager. Reacties? [email protected] Of via Facebook, Twitter of Instagram
12/6/201956 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#127 - Alle vrouwen zijn lesbisch - documentaire

In de Podcast Tijdgeest onderzoekt Julie Blusse vreemde ideeen uit het verleden. In Parel hoor je de aflevering "Alle vrouwen zijn lesbisch, behalve zij die het nog niet weten" over deze opmerkelijke overtuiging uit de vrouwenbeweging in de jaren 70. Wij menen: een verrassende en ook wel schokkende duik in de zeer recente geschiedenis. Daarbij een paar toepasselijke liedjes uit Radiomusical Madam van Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink. Begon Annie MG Schmidt als een van de eerste feministes, op een zeker moment vond ze het feminisme te dogmatisch. Haar commentaar is vervat in Madam. Hoofdrollen: Annet Malherbe, Noortje Herlaar, Pierre Bokma. Luister hier de complete Radiomusical Madam: https://soundcloud.com/radiomakersdesmet/radiomusical-madam Parel Radio Host: Stef Visjager Reacties, luisterfoto's suggesties? [email protected] en volg ons op Twitter, Facebook of Instagram.
11/22/201952 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#126 - De S53 - Documentaire

Een keer of vijftig namen Wederik de Bakker en Tinne Claes de laatste trein naar Beervelde, samen met Eritrese en Ethiopische vluchtelingen die vanaf dat station naar een parkeerplaats voor vrachtwagens lopen door de velden. Ze pogen ieder avond om zich in een truck te verstoppen en Engeland te bereiken. Een documentaire die je meesmokkelt naar de wereld achter de krantenkoppen. De S53, gemaakt door Wederik de Backer en Tinne Claes. Muziek Studio Ree. Eindredactie Ottoline Rijks, NTR 2019. Parel verzamelt de mooiste radioverhalen: documentaire en drama, podcast en radio. Host: Stef Visjager reacties en suggesties? [email protected] En deel/like/volg via Facebook, Twitter of Instagram
11/12/201946 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#125 - Datevermaak - documentaire

Timo, Lisa en Liekezijn alledrie op zoek naar een liefde en swipen zich een slag in de rondte op dating-apps. Maar waarom is daten anno 2019 zo ingewikkeld? In hoop zelf beter te worden in daten en anderen van hun blunders te laten leren, maakten ze de podcast Datevermaak, waarvan in Parel aflevering 1. In de kop hoor je een fragment uit "Een groot liefdesverhaal: van Heleen Hummelen, in zijn geheel te horen in Parel aflevering 76. Aanrader! Parel verzamelt en brengt de mooiste radioverhalen, host: Stef Visjager. Reacties en suggesties voor de Spotify Playlist met de aller-favorietste Parels? [email protected] en volg/like ons via Twitter, Instagram, Facebook. Aanmelden voor het onderzoek van Journalismlab: https://www.journalismlab.nl/gezocht-podcastluisteraars/
10/25/201957 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#124 - Moreel Verwond - documentaire

"Het viel me op dat ik geen enkele scrupules meer had om geweld te gebruiken. Een jochie hing bij -20 aan mijn ruitenwissers en ik drukte gewoon op t pompie om hem eraf te krijgen..." Moreel verwond, een indringende documentaire van Marije Schuurman Hess over de morele verwarring die ontstaat bij soldaten in oorlogsgebied. En hoe ingewikkeld het kan zijn om 'gewoon' door te leven bij terugkomst in Nederland. Eindredactie Jair Stein, techniek Arno Peeters, NTR. Het Veteranen loket is beschikbaar voor een professioneel nagesprek. Mocht je de redactie van Parel willen mailen: [email protected] of groet ons via Facebook, Twitter of Instagram
10/14/201943 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#123 - Achter de voordeur - documentaire

Een documentaire van Lynn Berger en Jair Stein met ontregelende, verdrietige en hoopvolle verhalen over wat het betekent onderdeel uit te maken van een van de meest basale samenleefvormen die er zijn: het gezin. In deze Parel aflevering 1: De standaard. Daarna kun je verder luisteren, naar nog zes heerlijke delen. Zoek in je podcast app naar "De Tweede". Reacties en luisterfoto's? [email protected] Of via Twitter, Facebook, Instagram
9/27/201950 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

#122 - Aubade aan de retirade - documentaire

Koningin Juliana, ministers en the Rolling Stones: ze waren allemaal bezoeker van de Eerste Nederlandsche Toiletten Verhuur. De heer en mevrouw Van Geest begonnen in 1934 hun sanitaire imperium, en op 89-jarige leeftijd doen ze voor het eerst hun verhaal - al zijn ze het niet altijd eens. Een prachtige documentaire van Marnix Koolhaas uit 1994 (VPRO) Interview met de maker vanaf 43'00" Reacties en luisterfoto's: [email protected] Foto's uit de fotoboeken van Van Geest op Twitter, Facebook of Instagram
9/13/201956 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#121 - De pasmunt - Parel Bommel Zomer

Het laatste Bommel verhaal in deze Parel zomerserie is de Pasmunt (1965) Het verzamelen van pasmunten haalt het laagste in de Rommeldammers naar boven. Daarom roept Tom Poes de hulp in van Bul Supers eerlijke valsemuntersbedrijfje. Showrunner: Peter te Nuyl Regie: Catherine van Campen, Jeroen Stout, Chris Bajema, Stef Visjager Geluid en montage: Frans de Rond Bommel - Mark Rietman Tom Poes - Jacob Derwig Joost - Krijn ter Braak Markies de Canteclaer - Joop Keesmaat Burgemeester Dickerdack - Walter Crommelin Juffrouw Doddel - Jacqueline Blom Bulle Bas - Nico de Vries Bul Super - Hans Hoes Hiep Hieper - Roeland Fernhout Prof. Prlwytzkofski - Geert Lageveen Prof. Sickbock - Ad van Kempen Terpen Tijn - Hans Dagelet Garmt Grootgrut - Joop Wittermans Kwetal - Porgy Franssen Pee Pastinakel - Gene Bervoets Argus - Gijs de Lange Wammes Waggel - Dick van den Toorn Wal Rus - Maarten Wansink Ambtenaar Dorknoper - Tom Sijtsma Hocus P. Pas - Cas Enklaar Een productie van Palentino Media voor NTR (2007-2010). Reacties en luisterfoto's? [email protected] of via Facebook, Twitter of Instagram.
8/30/20191 hour, 10 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#120 - De Bommel legende - Parel Bommel Zomer

Parel viert de zomer met zes verhalen uit het Hoorspel Bommel. Vandaag de vijfde: de Bommel legende. Omdat heer Bommel last begint te krijgen van 'een zekere traagheid in het denken' is hij de ideale proefpersoon voor Professor Sickbocks experimenten met de betrekkelijkheid van tijd. Bovenbaas:: Peter te Nuyl Regie: Catherine van Campen, Jeroen Stout, Chris Bajema, Stef Visjager Geluid en montage: Frans de Rond Verteller: Yvonne van den Hurk Bommel - Mark Rietman Tom Poes - Jacob Derwig Joost - Krijn ter Braak Markies de Canteclaer - Joop Keesmaat Burgemeester Dickerdack - Walter Crommelin Juffrouw Doddel - Jacqueline Blom Bulle Bas - Nico de Vries Bul Super - Hans Hoes Hiep Hieper - Roeland Fernhout Prof. Prlwytzkofski - Geert Lageveen Prof. Sickbock - Ad van Kempen Terpen Tijn - Hans Dagelet Garmt Grootgrut - Joop Wittermans Kwetal - Porgy Franssen Pee Pastinakel - Gene Bervoets Argus - Gijs de Lange Wammes Waggel - Dick van den Toorn Wal Rus - Maarten Wansink Ambtenaar Dorknoper - Tom Sijtsma Hocus P. Pas - Cas Enklaar Een productie van Palentino Media voor NTR (2007-2010). Reacties en luisterfoto's? [email protected] of via Facebook, Twitter of Instagram.
8/23/20191 hour, 14 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

#119 - De Liefdadiger (deel 2) - Parel Bommel Zomer

Parel viert de zomer met zes verhalen uit het Hoorspel Bommel. De Liefdadiger, geschreven door Marten Toonder in 1964. Een verhaal dat op bizarre wijze vooruit wijst naar de spelshows en het oneindige vermaak van nu. Met interessante gastrollen van Chantal Janzen als verteller en Marc Klein Essink als Lieven Brekel. Showrunner: Peter te Nuyl Regie: Catherine van Campen, Jeroen Stout, Chris Bajema, Stef Visjager Geluid en montage: Frans de Rond Bommel - Mark Rietman Tom Poes - Jacob Derwig Joost - Krijn ter Braak Markies de Canteclaer - Joop Keesmaat Burgemeester Dickerdack - Walter Crommelin Juffrouw Doddel - Jacqueline Blom Bulle Bas - Nico de Vries Bul Super - Hans Hoes Hiep Hieper - Roeland Fernhout Prof. Prlwytzkofski - Geert Lageveen Prof. Sickbock - Ad van Kempen Terpen Tijn - Hans Dagelet Garmt Grootgrut - Joop Wittermans Kwetal - Porgy Franssen Pee Pastinakel - Gene Bervoets Argus - Gijs de Lange Wammes Waggel - Dick van den Toorn Wal Rus - Maarten Wansink Ambtenaar Dorknoper - Tom Sijtsma Hocus P. Pas - Cas Enklaar Mevrouw Loen (boerin): Sylvia Hoeks Jonge Richel: Barry Atsma Oude Loen: Bert Luppes Waard: Bert Geurkink Reporter: Roelant Fernhout Cameraman: Alexander van Heteren Een productie van Palentino Media voor de NTR (2007-2010). Reacties en luisterfoto's? [email protected] of via Facebook, Twitter of Instagram.
8/16/201935 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#118 - De Liefdadiger (deel 1) - Parel Bommel Zomer

Parel viert de zomer met zes verhalen uit het Hoorspel Bommel. De Liefdadiger, geschreven door Marten Toonder in 1964. Een verhaal dat op bizarre wijze vooruit wijst naar de spelshows en het oneindige vermaak van nu. Met interessante gastrollen van Chantal Janzen als verteller en Marc Klein Essink als Lieven Brekel. Showrunner: Peter te Nuyl Regie: Catherine van Campen, Jeroen Stout, Chris Bajema, Stef Visjager Geluid en montage: Frans de Rond Bommel - Mark Rietman Tom Poes - Jacob Derwig Joost - Krijn ter Braak Markies de Canteclaer - Joop Keesmaat Burgemeester Dickerdack - Walter Crommelin Juffrouw Doddel - Jacqueline Blom Bulle Bas - Nico de Vries Bul Super - Hans Hoes Hiep Hieper - Roeland Fernhout Prof. Prlwytzkofski - Geert Lageveen Prof. Sickbock - Ad van Kempen Terpen Tijn - Hans Dagelet Garmt Grootgrut - Joop Wittermans Kwetal - Porgy Franssen Pee Pastinakel - Gene Bervoets Argus - Gijs de Lange Wammes Waggel - Dick van den Toorn Wal Rus - Maarten Wansink Ambtenaar Dorknoper - Tom Sijtsma Hocus P. Pas - Cas Enklaar Mevrouw Loen (boerin): Sylvia Hoeks Jonge Richel: Barry Atsma Oude Loen: Bert Luppes Waard: Bert Geurkink Reporter: Roelant Fernhout Cameraman: Alexander van Heteren Een productie van Palentino Media voor NTR (2007-2010). Reacties en luisterfoto's? [email protected] of via Facebook, Twitter of Instagram.
8/9/20191 hour, 11 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#117 - Het Overdoen (Overgedaan!) - Parel Bommel Zomer

Parel viert de zomer met zes verhalen uit het Hoorspel Bommel. Het Overdoen, geschreven door Marten Toonder in 1958, tot hoorspel omgetoverd door Peter te Nuyl in 2007. Heer Bommel vindt een kalender, waarmee hij momenten uit het afgelopen jaar kan overdoen. De narigheid die hij wil voorkomen, wordt er alleen maar door verergerd. In de vorige versie zat een foute, excuus en dank aan oplettende Parel luisteraars. We hebben het toch overgedaan. Hopend dat het nu in orde is. Showrunner: Peter te Nuyl Regie: Catherine van Campen, Jeroen Stout, Chris Bajema, Stef Visjager Geluid en montage: Frans de Rond Verteller: Jacqueline Blom Bommel - Mark Rietman Tom Poes - Jacob Derwig Joost - Krijn ter Braak Markies de Canteclaer - Joop Keesmaat Burgemeester Dickerdack - Walter Crommelin Juffrouw Doddel - Jacqueline Blom Bulle Bas - Nico de Vries Bul Super - Hans Hoes Hiep Hieper - Roeland Fernhout Prof. Prlwytzkofski - Geert Lageveen Prof. Sickbock - Ad van Kempen Terpen Tijn - Hans Dagelet Garmt Grootgrut - Joop Wittermans Kwetal - Porgy Franssen Pee Pastinakel - Gene Bervoets Argus - Gijs de Lange Wammes Waggel - Dick van den Toorn Wal Rus - Maarten Wansink Ambtenaar Dorknoper - Tom Sijtsma Hocus P. Pas - Cas Enklaar Grijsaard: Fred Goessens Vrachtwagenchauffeur: Felix-Jan Kuypers Fruitkoopman: Rob van de Meeberg Bediende Van Cantecler: Barry Atsma Een productie van Palentino Media voor NTR (2007-2010). Reacties en luisterfoto's? [email protected] of via Facebook, Twitter of Instagram.
8/2/201953 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#116 - De Bovenbazen (deel 2) - Parel Bommel Zomer

Parel viert de zomer met zes verhalen uit het Hoorspel Bommel. De Bovenbazen, geschreven door Marten Toonder in 1963, tot hoorspel omgetoverd door Peter te Nuyl in 2007. Doordat Heer Bommel een weddenschap van Tom Poes wint, groeit zijn kapitaal zodanig aan dat hij tot de bovenbazen gaat behoren. Met geniale transacties doet OBB de economie op zijn grondvesten schudden. Showrunner: Peter te Nuyl Regie: Catherine van Campen, Jeroen Stout, Chris Bajema, Stef Visjager Geluid en montage: Frans de Rond Verteller: Nettie Blanken Joost - Krijn ter Braak Markies de Canteclaer - Joop Keesmaat Burgemeester Dickerdack - Walter Crommelin Juffrouw Doddel - Jacqueline Blom Bulle Bas - Nico de Vries Bul Super - Hans Hoes Hiep Hieper - Roeland Fernhout Prof. Prlwytzkofski - Geert Lageveen Prof. Sickbock - Ad van Kempen Terpen Tijn - Hans Dagelet Garmt Grootgrut - Joop Wittermans Kwetal - Porgy Franssen Pee Pastinakel - Gene Bervoets Argus - Gijs de Lange Wammes Waggel - Dick van den Toorn Wal Rus - Maarten Wansink Ambtenaar Dorknoper - Tom Sijtsma Hocus P. Pas - Cas Enklaar Nahum Grind: Thijs Feenstra Amos W. Steinhacker: Frank Lammers Secretaris Steenbreek: Han Kerckhoffs Pletduiter : Fred Goessens Ambrosius Torgelspitter: Harry van Rijthoven Odin Salamander: Rob van de Meeberg Basil Horrorkitsj: Bert Luppes Leverol: Tygo Gernandt Een productie van Palentino Media voor NTR (2007-2010). Reacties en luisterfoto's? [email protected] of via Facebook, Twitter of Instagram.
7/26/20191 hour, 47 seconds
Episode Artwork

#116 - Parel Bommel Zomer - BONUS

Over nachtelijke opnames op een parkeerterrein, dat er géén grindbak in de studio staat, waarom de Bommel opnames een paar maanden stil lagen en veel meer. Parel stagiere Femke Bosma interviewt twee van de makers van het hoorspel Bommel: Frans de Rond, de sounddesigner en editor. En Stef Visjager, destijds één van de regisseurs van Hoorspel Bommel. In deze Bonus aflevering van Parel bieden we een kijkje achter de schermen van deze monster hoorspelproductie die 440 afleveringen klonk op de Nederlandse Radio. En blikken we vooruit, op de toekomst van het hoorspel.
7/22/201923 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

#115 - De Bovenbazen (deel 1) - Parel Bommel Zomer

Parel viert de zomer met zes verhalen uit het Hoorspel Bommel. De Bovenbazen, geschreven door Marten Toonder in 1963, tot hoorspel omgetoverd door Peter te Nuyl in 2007. Doordat Heer Bommel een weddenschap van Tom Poes wint, groeit zijn kapitaal zodanig aan dat hij tot de bovenbazen gaat behoren. Met geniale transacties doet OBB de economie op zijn grondvesten schudden. Showrunner: Peter te Nuyl Regie: Catherine van Campen, Jeroen Stout, Chris Bajema, Stef Visjager Geluid en montage: Frans de Rond Verteller: Nettie Blanken Joost - Krijn ter Braak Markies de Canteclaer - Joop Keesmaat Burgemeester Dickerdack - Walter Crommelin Juffrouw Doddel - Jacqueline Blom Bulle Bas - Nico de Vries Bul Super - Hans Hoes Hiep Hieper - Roeland Fernhout Prof. Prlwytzkofski - Geert Lageveen Prof. Sickbock - Ad van Kempen Terpen Tijn - Hans Dagelet Garmt Grootgrut - Joop Wittermans Kwetal - Porgy Franssen Pee Pastinakel - Gene Bervoets Argus - Gijs de Lange Wammes Waggel - Dick van den Toorn Wal Rus - Maarten Wansink Ambtenaar Dorknoper - Tom Sijtsma Hocus P. Pas - Cas Enklaar Nahum Grind: Thijs Feenstra Amos W. Steinhacker: Frank Lammers Secretaris Steenbreek: Han Kerckhoffs Pletduiter : Fred Goessens Ambrosius Torgelspitter: Harry van Rijthoven Odin Salamander: Rob van de Meeberg Basil Horrorkitsj: Bert Luppes Leverol: Tygo Gernandt Een productie van Palentino Media voor NTR (2007-2010). Reacties en luisterfoto's? [email protected] of via Facebook, Twitter of Instagram.
7/19/20191 hour, 35 seconds
Episode Artwork

#114 - Mijn vader is een Afhaalchinees - documentaire

Dit is een extra aflevering van Parel Radio Podcast, met een pre-hear van de podcast Mijn vader is een afhaalchinees. Een podcast met zinnen als: Ik verkoop niet zomaar broodjes, ik verkoop herinneringen. Over eten als smeermiddel in onze versnipperde maatschappij. Reacties? Foto's van jou terwijl je luistert? [email protected] Of via Instagram, Twitter en Facebook
7/12/201938 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#113 - Aarde der Mensen - radiodrama

Het epische boek over de 20e eeuwse geschiedenis van Indie van Pramoedya Ananta Tour verscheen in 1980 in Nederland en werd kort daarna -in 1982- als hoorspel uitgezonden. Een prachtig coming of age verhaal van een Indische jongen met Willem Nijholt en Wieteke van Dort in de hoofdrollen. regie Louis Houet en Johan Dronkers. Met veel dank aan het instituut voor Beeld en Geluid. Reacties? [email protected] of volg ons op Facebook, Twitter, Instagram.
7/5/20191 hour, 48 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

#112 - Julie en De duiven - 2 documentaires

1) Julie groeit op in een waar paradijs, te midden van prachtige natuur en exotische vogels. Ze is zich er niet van bewust dat ze anders is dan de meeste andere kinderen. Dat ze een lichtere huidskleur heeft. Dat haar vader wel erg rijk is. En dat ze haar ouders nooit samen ziet. Maar alles verandert als ze op een dag wordt weggerukt van haar familie en geplaatst wordt in een instelling in Belgie. Een prachtig beeldende documentaire van Joyce de Badts, gemaakt voor NTR radiodoc. 2) De tweede documentaire De Duiven (begint op 0'47") biedt een kijkje in zo'n instelling: Het Burgerweeshuis te Amsterdam. Een verhaal over architectonische idealen en verborgen kinderverdriet van Laura Stek, gemaakt voor VPRO OVT. Reacties/ luisterfoto's en de rest: [email protected] Ook is Parel te vinden op Facebook, Twitter en Instagram. Laat je reactie achter, daarmee maak je de makers blij!
6/21/20191 hour, 19 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

#111 - Anoniem Intiem en Karlheinz - documentaires

“Ik ben wel eens kotsend het bos uit gekomen, omdat ik me zo schuldig voelde”. Anoniem Intiem, een podcast van Maarten Dallinga over de wereld achter de mannenontmoetingsplekken. In Parel hoor je het eerste deel en een interview met de maker. Daarna (rond 45’00”) één aflevering uit de podcast Karlheinz, een componist die muziekwereld met zijn elektronische klanken voorgoed veranderde en met zijn muziek de Beatles, Bowie, Björk beïnvloedde. Karlheinz werd gemaakt door Beitske de Jong (NTR Radio4 i.s.m De Nationale Opera) Waarschuwing: in het interview met Maarten Dallinga spreken we over zelfdoding. Anoniem Intiem: https://www.omroepgelderland.nl/mannenontmoetingsplekken Karlheinz: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/karlheinz/id1460256520 Reacties of kaartjes winnen voor Aus Licht? [email protected]
6/7/20191 hour, 8 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#110 - Het uur van het konijn en de jaren van de beer

"Het uur van het Konijn" is groots en meeslepend radiomuziek theater. En een korte documentaire over een vrouw die tientallen jaren zoekt naar een knuffelbeer. Credits "Het uur van het konijn" tekst: Peer Wittenbols muziek: Keimpe de Jong spel: John Buijsman radioregie: Peter te Nuyl gemaakt door Palentino Media voor AVROTROS (2012) Credits "Vrouw zoekt beer" gemaakt door Bente Hamel voor VPRO Plots (2011) Zie de podcast van Plots voor meer. Twitter: #Parelradio email: [email protected]
5/24/201951 minutes
Episode Artwork

#109 - Radicaal Chic

‘Dood en dood-chic was het bij Max’. Max Heymans was een bijzondere verschijning die in de jaren ’50 en ’60 de Franse haute couture naar Nederland haalde. Een beeldig portret van Max, en van een Amsterdam na de oorlog. Gemaakt door Laura Stek en Berry Kamer (VPRO 2013) Verder: twee podcast-tips en uitroepen winnaar van het Parel shirt. Radio Merkel: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/radio-merkel-door-sophie-derkzen/ Blankenberge Tapes: https://podcasts.apple.com/nl/podcast/de-blankenberge-tapes/id1458153685?l=en Reacties? [email protected]. of via Twitter, Facebook en Instagram.
5/10/201942 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#108 - Vlaamse vragen - 2 documentaires

In deze Parel twee indringende verhalen van succesvolle Vlaamse radiomakers. Waarschuwing: het 2e verhaal (op ca 25 minuten) vertelt over zelfdoding. 1) Joyce de Badts en Wederik de Backer met "Helene", over een jeugd met een kleptomane moeder. Muziek: Tim Liebaert en gemaakt voor de prachtige podcast Plantrekkers. Het verhaal 'Helene" won deze maand de internationale Award op het Hearsay Audio Festival in Ierland. 2) De eerste aflevering van de podcast "Waarom" van Eva Moeraert gemaakt voor de VPRO. Twintig jaar na dato onderzoekt Moeraert waarom haar jeugdliefde besloot om een einde aan zijn leven te maken. En waarom zijn ouders en vrienden nooit op zoek zijn gegaan naar antwoorden op deze vraag. Montage Sander Lambrecht, muziek Ansatz der Maschine, coaching Timon vd Voorde. Wil je ons helpen om Parel nog beter te maken. Vul de enquete in en maak kans op een duurzaam en zijdezacht Parel T-shirt: https://forms.gle/ZkyfoaUnSSkaYeph8 Reacties via Facebook, Instagram, Twitter of [email protected]
4/26/201958 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#107 - Het lichaam als drugsdealer - documentaire

Meer moois van de Godinnen van Schik uit hun podcast Roes: over de bedwelmende cocktail die je eigen lichaam kan produceren en de verstrekkende gevolgen daarvan. Een zalige combinatie van vertelkunst en wetenschap. Daarbij een exclusief Parel-interview met Audiocollectief Schik Schik maakte eerder de gelauwerde serie Bob. Bob en Roes vind je op de website van VPRO Dorst of in je podcast app. Wil je ons helpen om Parel nog beter te maken door onze enquête in te vullen? Onder de inzenders verloten we een prachtig en duurzaam Parelshirt. Je komt er via onderstaande link. https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeLrAurvRpgjpRdBFZgCkSOhl-frQv-3uWfL0sX113r6-68AQ/viewform?vc=0&c=0&w=1 Weet dat je ons ook helpt door een review achter te laten in de Itunes store en op andere veel geziene plekken. Als je genoten hebt... abonneer één vriend of vriendin op Parel. Contact? [email protected]
4/12/201930 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#106 - Feesten om te leven - documentaire

Je hoort deel 2 uit de podcast Roes. Een betoverend radiofonisch essay over "de geestige mist waarin we ons allemaal weleens bevinden. Gemaakt door Audiocollectief Schik ism VPRO Dorst. En als begnnners-roes: 1MInuut Reuzenrad, gemaakt door Bente Hamel. Onze Parel Podcastparty vieren we zondag 31 maart van 11 tot 18 uur in het Torpedo theater te Amsterdam, toegang gratis. Deze dag vol Parel favorieten is onderdeel van het Oorzaken festival: een driedaagse podcast roes van 29 tot 31 maart 2019 in de Brakke Grond. Dit weekend dus! https://www.brakkegrond.nl/agenda/parel-radio https://www.brakkegrond.nl/agenda-categories/oorzaken-festival Door Parel te beoordelen in Itunes of een andere podcast app, help je Parel verder groeien. Dan zorgt het algoritme dat Parel ook voor andere goed vindbaar is. En je helpt ons moreel door Parel te volgen op Facebook, Instagram en Twitter. Contact: [email protected]
3/29/201937 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#105 - Facebook een Nachtmerrie & Internetliefde - documentaires

Het internet brengt zoveel goeds, podcasts bijvoorbeeld! Maar, de twee verhalen van vandaag laten een schokkende donkere zijde van het internet laten zien. En een pre-hear van Het Oorzaken Festival: 00'00" Facebook houdt graag de duimpjes omhoog. Daarom hebben ze mensen als Sjarrel nodig die de boel schoonhouden. Dag in, dag uit keek hij in een afgrond vol haat. Een docu van Maartje Duin voor de VPRO 34'00 Ze leren elkaar kennen op internet en hun liefde is overweldigend. Maar gaandeweg dringt de vraag zich op: hoe echt is deze grote liefde. Internetliefde maakte Stef Visjager voor Plots (VPRO 2013) 43'00 Pre-hear van het Oorzaken festival: https://www.brakkegrond.nl/agenda/oorzaken-festival 52'00 Het programma van de Parel-favorietendag tijdens het Oorzaken festival: https://www.brakkegrond.nl/agenda/parel-radio Parel mag kaarten verloten voor het Oorzaken festival. Check onze social media. Like of volg ons en help Parel verder groeien: https://www.facebook.com/parelradio/ https://www.instagram.com/parelradio/ Twitter: @parelradio Of email: [email protected] NB: Voor de uitzending in september bij RadioDoc is Facebook en Arvato, het bedrijf waar de content moderation in Berlijn aan is uitbesteed, om een reactie gevraagd. Beide bedrijven gaven aan dat ze de zorgen en het welzijn van hun medewerkers serieus nemen en uitgebreide psychologische begeleiding aanbieden. De volledige verklaringen zijn te lezen op vpro.nl/radiodocfb.
3/15/201957 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#104 - Palmen op de Noordpool - documentaire

In deze warmste februarimaand uit de geschiedenis, laten we je horen dat het ooit nog erger was: 50 miljoen jaar geleden groeiden er palmen op de Noordpool. En deze ontdekking van geoloog Henk Drinkhuis brengt misschien de oplossing van ons klimaatprobleem. Luister naar Wildwest verhalen uit de wetenschap over tropenjaren op de Noordpool. Een documentaire van Saar Slegers en Saskia van Leeuwen. Eindredactie Jair Stein, techniek Arno Peeters. Reacties? [email protected] Hou van Parel en volg ons: https://www.facebook.com/parelradio/ https://www.instagram.com/parelradio/ Twitter: @parelradio
3/1/201937 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#103 - Een ode aan de podcast

In de week dat Spotify c.a. 200 miljoen dollar betaalt voor Gimlet Media, een Amerikaanse podcast bedrijf, viert Parel het succes van de verhalende podcast in Nederland. Een gesprek met de makers van "De Brand in het Landhuis" over hun podcast-hit. Een pre-hear van een nieuwe podcast rond de brieven van Vincent van Gogh. En kaarten te winnen voor De Man met de Microfoon met Bigband live in het Bimhuis. Feest dus. Besproken podcasts: The Start-up en Heavyweight (van Gimlet Media) Van Gogh belicht: de brieven De brand in het landhuis Voor altijd duurt een jaar De moord op Patrick Parel heeft nu ook een Facebook pagina en Instagram, waar we je op de hoogte houden van Parel Radio en alle mooie radioverhalen daaromheen. Like en volg Parel: https://www.instagram.com/parelradio/ https://www.facebook.com/parelradio/ Reacties of luisterfoto's? [email protected] Parel Radio is een podcast waarin Stef Visjager de mooiste documentaires en hoorspelen selecteert. Een podcast van NPO en VPRO.
2/15/201931 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

#102 - Wij en de bij - documentaire

49 procent van de wilde bijen in Nederland is bedreigd of al verdwenen. Ook met de honingbij gaat het niet best. Met grote gevolgen, want driekwart van onze gewassen is afhankelijk van bestuiving door de bij. Stef Visjager besloot de wereld te verbeteren en bij zichzelf te beginnen: ze ging op les bij een duurzaam imker, om zelf bijen te kunnen houden. Bij het redden van de wereld verheugde ze zich op de bijvangst: eigen honing. Maar dat bleek anders te liggen: wie om bijen geeft, ‘steelt’ geen honing van zijn volken. Want die wintervoorraad vol mineralen hebben de bijen zelf nodig om hun immuunsysteem op pijl houden. Dus geen honing? Alleen maar geven, en niks nemen om de bij de redden? Stef zoekt het uit, te midden van haar eigen ongehoorzame bijenvolk. Eindredactie NTR Radiodoc: Jair Stein Voor meer informatie: www.natuurlijkimkeren.org of www.wellbeeing.org. Met een bij-gift van Prosper de Roos, Piepelotje de werkbij, waarin de bijen eindelijk zelf aan het woord komen. Parelradio, host Stef Visjager. Reacties, vragen, luisterfoto's? #parelradio of @parelradio [email protected]
2/1/201948 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#101 - Gliphoeve, een vergeten strijd - documentaire

In de zomer van 1974 kraakte een groep Surinaamse activisten bijna honderd woningen in Gliphoeve. Het betonnen complex groeide daarna uit tot de meest Surinaamse plek van Nederland. Chaos en gezelligheid overheersten in het hart van de Amsterdamse Bijlmer. Tot de heroïne zijn intrede deed en de flat veranderde in een no-goarea. Oud-bewoners en betrokkenen kijken terug op deze turbulente tijd. Een programma van Daan Dekker en Maartje Duin voor de VPRO 2017. Stuur ons voor 31 januari je favoriete Parel en maak kans op een dagkaart voor het Oorzaken festival (29-31 maart 2019) in de Brakke Grond. Luisterfotos en reacties? [email protected] @parelradio # parelradio
1/18/201950 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#99 - Hennie en Annie - documentaire

Hennie en Annie wonen in Twente en bestierden 40 jaar daar het dorps cafe te Lonneker. Ze hadden gehoopt dat hun dochter het cafe zou overnemen, samen met een man uit de buurt. Maar het liep anders. Hun dochter vetrok naar Amsterdam en legde het aan met een Nigeriaanse man. Een verhaal over losmaken, loslaten en veel liefde. Gemaakt in 2003 door Anke Sprakel, Marjolein Onvree en Leo Knikman voor de HUMAN. reacties? [email protected] @parelradio
11/30/201845 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#98 - Oerend HarTT & Het maakbare geweten - documentaire

Nog twee winnaars van de NTR podcast prijs: Het maakbare geweten over wat je geweten is, en of je dit kunt sturen. Een Radiolab van de lage landen door Ruben Pest en Robin van Gelder. En Oerend HarTT, over een vrijstaat voor mannen tijdens de TT in Assen en hoe het in deze vrijstaat dramatisch uit de hand liep. Met ook: de meest geliefde Parels uit bijna 100 afleveringen - tot nu toe: Parel 2 - De Castaricaanse Fluitvlieg Parel 59 - Sterk Parel 86 - De dame met het rode hoedje. Als je ze nog niet gehoord hebt, zoek ze op en luister! Als je ons nog niet jouw favoriete Parel afleveringen gestuurd hebt, doe dat alsjeblieft. [email protected] #Parelradio
11/16/201840 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#97 - Achtentachtig Woningraten - documentaire

Dit verhaal van Naomi Steijger en Timo Tembuyser is winnaar van de NTR Podcastprijs 2018. Het is een poging tot verzet tegen de samenloosheid in de samenleving, door in een Haagse flat met 88 appartementen een koor te vormen. 88 woningraten is alles: documentaire, drama, muziek, activisme, en poezie. Want waar hoorde je eerder zoiets moois als de 'begane grondtoon'. Met dank aan NTR, Marion Oskamp en Arno Peters. Reacties? [email protected] @parelradio.
11/2/201834 minutes, 1 second
Episode Artwork

#96 - Onopvallend en mislukt design - documentaires

Over het onopvallend design van ons paspoort in een exclusieve 'pre-hear' van de podcast Ongesigneerd. En over het mislukte ontwerp van de Weense Opera, dat zelfs leidde tot de dood van zijn twee architecten. Met dank aan de makers: Laura Stek en Tjitske Mussche Charlotte van den Broek en Pascal van Hulst De Brakke Grond, Grenzeloos Geluid en De Buren Reacties, lijstjes en voice-messages? [email protected] #Parelradio of @parelradio
10/19/201837 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#95 - De oppas en ik - documentaire

Nu in oktober is #MeToo één jaar oud. Lang daarvoor, toen hier nog nauwelijks over gesproken werd, maakte Nikki Dekker al dit programma. Over haar oppas, die vreemde dingen met haar wilde doen. Twintig jaar later gaat Nikki naar hem op zoek, om te praten over wat er is gebeurd. Ze verkent het grijze gebied tussen onprettige seksuele ervaringen en seksueel misbruik. Genomineerd voor de Prix Europa in 2015. reacties? [email protected] #parelradio
10/5/201845 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#94 - Turf, jenever en achterdocht - documentaire

Een indringend verhaal van Joost Wilgenhof over het dorpje Emmerschans, waar nooit iets opzienbarends gebeurt. Tot dat er een gruwelijke moord plaats vindt. En wat dat doet met de bewoners. Met een voor- en nagesprek met de maker. De documentaire is in 2004 gemaakt voor de NTR en uitgezonden in Radio Doc. Reacties? [email protected] # parelradio of @parelradio
9/20/201847 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#93 - Een angstig verlangen - documentaire

Vijfentwintig keer heeft deze machinist een "springer" voor zijn trein gehad. Van één vrouw die ooit voor een trein sprong, horen we haar verhaal. Rn de machinist vertelt het zijne. Documentaire in 1995 bekroond met de Zilveren Reissmicrofoon, gemaakt door Jan Paul de Bondt, Kees Vlaanderen en Leo Knikman voor de HUMAN. Reacties? [email protected] @parelradio of #parelradio Voor hulp: zie de website 113 zelfmoordpreventie.
9/7/201835 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#92 - De textielbaron is boos - documentaire

Radiomaker Jan Maarten Deurvorst had een oudoom die bij speciale gelegenheden de krenterige jood nadeed. Dan zette hij een pruimmondje op en ging onzichtbare centjes tellen. Aan de andere kant was er ook oom Bram Ledeboer; een textielbaron die stierf in concentratiekamp Neuengamme. Deurvorst is nazaat van één van de zes machtige protestantse textielfamilies die de dienst uitmaakten in Twente. Hij vroeg zich af: was mijn familie fout in de oorlog? In deze radiodocumentaire gaat Deurvorst op onderzoek uit. Hij stuit op een wonderbaarlijk feit. Namelijk dat in het zeer pro Duitse Enschede vier keer zoveel joden gered werden van de gaskamers als in de rest van Nederland. Hoe is dit te verklaren? Je kunt nog stemmen op Parel (of een andere lievelingspodcast) in de www,podcastawards.nl. Reacties, foto, suggesties: @parelradio [email protected]
8/25/201842 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#91 - Eén kip, veel bevers, een maanvis en een makreel - documentaire (3x)

Geschiedenis, liefde en boerenbedrog aan de hand van deze dieren. Drie documentaires: kort - lang - kort. Wil je stemmen voor Parel in de www.podcastawards.nl? Alvast innige dank namens alle Parelmakers! Mike the headless chicken - Marten Minkema en Mat Wijn voor VPRO Bevergekte - Edda Heinsman NTR Maanvis & Makreel - Lotte van Dijck NTR Reacties en luisterfoto’s: @Parelradio [email protected]
8/9/201838 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#90 - Geen noot is onschuldig 4 - radiodrama

Deel 4 leerlingen en leermeesters !! Parel is genomineerd voor de Dutch Podcastawards - je kunt meestemmen: www.podcastawards.nl Hoe Frieda Bellinfante het leven van haar studenten compleet kon veranderen, en hoe zij zelden zelf de juiste leermeester trof. Je hoort het in het laatste deel van “Geen noot is onschuldig” een schitterend radioverhaal over het leven van Frieda Bellinfante: celliste, verzetsstrijder, een van de eerste vrouwelijke dirigenten. Geschreven en geregisseerd door Peter te Nuyl voor AVROTROS. Met als slot van deze zomerserie uniek radiomateriaal: een interview uit 1955 met de ‘echte’ Frieda Bellinfante over haar Amerikaanse orkest. !!!!! Parel Radio is genomineerd voor de Dutch Podcast Award (storytelling) Wil je stemmen? Kun je ook nog een fiets mee winnen & Parelmakers blij mee maken: www.podcastawards.nl Reacties en luisterfoto’s: @Parelradio [email protected]
7/27/20181 hour, 13 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#89 - Geen noot is onschuldig 3 - radiodrama

Deel 3 Muziek is een mannenwereld Frieda was de eerste vrouwlijke dirigent in dit compleet manlijke bastion. Hoe ze dat voor elkaar kreeg? Je hoort het in het derde deel van “Geen noot is onschuldig” een schitterend radioverhaal over het leven van Frieda Bellinfante: celliste, verzetsstrijder, en dirigente. Geschreven en geregisseerd door Peter te Nuyl voor AVROTROS. Meer informatie over muziek, acteurs en Frieda Bellinfante lees je op: http://www.radio4.nl/opiumop4/hoorspel?page=4& !!!!! Parel Radio is genomineerd voor de Dutch Podcast Award (storytelling) Wil je stemmen? Kun je ook nog een fiets mee winnen & Parelmakers blij mee maken: www.podcastawards.nl Reacties en luisterfoto’s: @Parelradio [email protected]
7/13/20181 hour, 11 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

#88 - Geen noot is onschuldig 2 - radiodrama

Deel 2 Frieda en de vrouwen Wat doet een Amsterdamse Lesbienne in de meest conservatieve staat van Amerika? Je hoort het in het tweede deel van “Geen noot is onschuldig” een schitterend radioverhaal over het leven van Frieda Bellinfante: celliste, verzetsstrijder, een van de eerste vrouwelijke dirigenten. Geschreven en geregisseerd door Peter te Nuyl voor AVROTROS. Meer informatie over muziek, acteurs en Frieda lees je op: http://www.radio4.nl/opiumop4/hoorspel?page=4& !!!!! Parel Radio is genomineerd voor de Dutch Podcast Award (storytelling) horen we zojuist! Wil je stemmen (tot 20/8) Kun je ook nog een fiets mee winnen & Parelmakers blij mee maken: www.podcastawards.nl Reacties en luisterfoto’s: @Parelradio [email protected]
6/29/20181 hour, 11 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#87 - Geen noot is onschuldig - radiodrama

Frieda Bellinfante. Amsterdam 1904 – Santa Fee 1995. Celliste. “Een dirigente die hard op weg is om een gewichtige factor in de Nederlandse muziekcultuur te worden,” aldus een recensent. Joods, verzetsstrijder, lesbienne. Luister naar het vergeten leven van Frieda Bellinfante in “Geen noot is onschuldig”. Gebaseerd op de biografie van Toni Boumans. Geschreven en geregisseerd door Peter te Nuyl voor AVROTROS (2017). Met aan het eind van dit eerste deel een interview met de maker. Dit is het eerste deel van een 4-delige Parel zomerserie. Meer informatie over muziek, acteurs en Frieda: http://www.radio4.nl/opiumop4/hoorspel?page=4& !!!!! Parel Radio is genomineerd voor de Dutch Podcast Award (storytelling) horen we zojuist! Wil je stemmen (tot 20/8) Kun je ook nog een fiets mee winnen & Parelmakers blij mee maken: www.podcastawards.nl Reacties en luisterfoto’s: @Parelradio [email protected]
6/15/20181 hour, 16 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

#86 - De mevrouw met het rode hoedje - documentaire

De moeder van radiomaker Marten Minkema besluit na haar pensioen om een boekenantiquariaat te beginnen. Wekelijks rijdt ze vanuit Friesland naar de markt op het Spui in Amsterdam. En zo sjouwt ze op haar oude dag in weer en wind met bananendozen vol boeken. Klein probleem: er komen meer boeken binnen dan er verkocht worden en het huis slibt dicht. Een prachtig portret van moeder en zoon en boekenliefde. Gemaakt door Marten Minkema voor de VPRO en uitgezonden in 3 delen in Radio Doc. Met als toegift een 1Minuutje van Mat Wijn: Tegenwind. !!!!! Parel Radio is genomineerd voor de Dutch Podcast Award (storytelling) horen we zojuist! Wil je stemmen (tot 20/8) Kun je ook nog een fiets mee winnen & Parelmakers blij mee maken: www.podcastawards.nl reacties en luisterfoto's Twitter: @parelradio email: [email protected]
5/30/201837 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#84 - De Juiste Keuze & De weg van de waanzin - documentaires

De vader van de één werd een held door de oorlog, de moeder van de ander werd kunstenaar en krankzinnig. Twee verhalen over de liefde van ouders voor hun kind en omgekeerd. Levens waarin de oorlog altijd doorheen bleef dwarrelen. Makers: De Juiste Keuze - Bente Hamel voor VPRO Plots Weg van de waanzin - Laura Stek en Rein Hannik VPRO OVT. Gebaseerd op Hanniks boek "Coef: de weg van de waanzin". reacties en luisterfoto's: [email protected] @parelradio
5/2/201854 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#83 - Agent 759 & Hiddensee - documentaire

Twee verhalen waar de Oostblok kou vanaf straalt. Mooi, tragisch, spannend. 1) Hiddensee: Nog maar dertig jaar geleden waren er Noord Europese bootvluchtelingen: Oost Duitsers die probeerden het westen te bereiken over zee via het eiland Hiddensee. Maar een klein percentage haalde de overkant (30 min). 2) "Agent 759 - Let op" Oostblok kou met spionage heroïek. Over verzamelaars van mysterieuze radiozenders, die bereid zijn veertig jaar te wachten op zes berichten. (9 min). Met dank aan de makers van dit mooie: Matthijs Deen en Prosper de Roos. Reacties? @parelradio [email protected]
4/20/201844 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#82 - Duitse Geesten in de jungle - documentaire

Het is een bizar gezicht: een degelijk Beiers huis midden in het Tanzaniaanse oerwoud. In natuurpark Amani in noordoost Tanzania barst het er van. Het is de nalatenschap van Duitse kolonisten, die tot na de Eerste Wereldoorlog een groot plantage-imperium hadden opgebouwd. Het Duitse verleden werkt tot op heden door bij de lokale bevolking. Het heersende idee is dat ze na hun vertrek in 1918 alle bezittingen hebben begraven - en dat ze nog steeds ergens moeten liggen. Verschillende groepen gravers zoeken al jaren naar de mythische Duitse schatten. Laura Stek ging samen met antropoloog Rene Gerrets op zoek naar schatten, geesten, wondermiddelen en de gravers. Met als toegift het o zo bijpassende 1Minuutje "He Geestje" van Maartje Duin.
4/5/201838 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

#81 - De Verdwijners - documentaire

Je oude leven achter je laten en spoorloos verdwijnen, kan dat nog in deze tijd waarin we meer dan ooit bekeken worden? Maartje Duin volgt mensen die verlangen naar onzichtbaarheid in deze documentaire. Vorige maand werd Maartje Duin met dit programma bekroond met de prijs voor Meesterverteller van de Stichting verhalende Journalistiek. !!!!! Parel Radio is genomineerd voor de Dutch Podcast Award (storytelling) horen we zojuist! Wil je stemmen (tot 20/8) Kun je ook nog een fiets mee winnen & Parelmakers blij mee maken: www.podcastawards.nl Reacties? @parelradio [email protected]
3/23/201847 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#80 - Het schortje van de terrorist - docudrama

Een kijkje in de ziel van een terroriste. Prachtig radiodrama, dat in 1991 de Prix Italia won. 'Het schortje van de terrorist' is gebaseerd is op oorspronkelijke teksten van Ulrike Meinhoff, waaronder brieven die ze vanuit haar cel schreef aan haar dochters. Meinhoff was in de jaren 70 lid van de RAF, de Rote Armee Fraction, en leidde samen met Andreas Baader en Gudrun Ensslin deze links terroristische beweging. Als naoorlogse generatie waren zij ervan overtuigd dat ze de fouten van hun ouders niet mochten herhalen en de ultieme consequentie van die overtuiging moesten aanvaarden. Regie Kees Vlaanderen; scenario Liet Lenshoek; muziek Louis Andriessen (De Staat), editor Berry Kamer, HUMAN 1991. reacties? [email protected] @parelradio
3/9/201843 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#79 - Ik Zeeuws meisje - fictie

Een verhaal over het land waar het leven goed is en de boter romiger dan elders. "De Maria Magdalena van de zuivelvoorziening" verzorgt na de dood van haar moeder de hele familie. In de nacht zoeken de mannen bij het meisje hun vermaak, hoeveel rokken en onderrokken ze ook boven elkaar draagt. Dan verlaat ze huis en hof om in de grote stad haar geluk te zoeken. Geschreven door Marjolein Bierens, regie Marlies Cordia, HUMAN 2001. Reacties? @parelradio [email protected]
2/23/201847 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#78 - Opgejaagd - documentaire

Hoe ziet ons onderwijssysteem er uit als je kijkt door de ogen van iemand uit Scandinavië? Documentairemaakster Jennifer Petterson woont al 20 jaar in Nederland, maar sinds ze kinderen heeft, twijfelt ze of ze niet beter terug kan gaan naar Zweden. In Parel hoor je het eerste hoofdstuk: De Schoonmaakmoeder. Abonneer je op de hele podcast van 'Opgejaagd' via: itunes.apple.com/nl/podcast/opgej…d1339166721?mt=2 Reacties? Twitter @parelradio [email protected]
2/9/201831 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#77 - Tegengas en Mona Lisa - fictie

Twee korte radioverhalen: een verrassende oplossing voor de aardbevingsproblematiek in Groningen en een correspondentie tussen Mona Lisa en Het meisje met de Parel. Met Meindert Talma, Kim Berkhout, Anna Drijver en Maud Dolsma Reacties? Twitter @parelradio [email protected]
1/19/201829 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#76 - Een groot liefdesverhaal - documentaire

“Wij hebben in het begin net zoveel sex als ruzie gehad” Heleen Hummelen interviewde dertig mensen van 6 tot 86 over de liefde. Met als voorspel een liefderijke 1Minuut van Jair Stein. Reacties? Twitter @parelradio [email protected]
1/5/201842 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#75 - Een woestijnleven - documentaire

Zoo Veldhoven is geen gewone dierentuin. Naast allerlei roofvogels, ringstaartmaki’s en walibi’s worden er papegaaien opgevangen die niet meer thuis kunnen blijven wonen omdat ze hun eigenaar overleven, of omdat ze onhandelbaar worden. Jo komt daar iedere week voor de grijze roodstaart Radja, de vogel die zij haar man ooit voor Sinterklaas cadeau deed. Haar man, Nas, vertrok een aantal jaar geleden naar zijn geboorteland Pakistan, om zijn familie daar te helpen. Radja begon zichzelf kaal te plukken en werd depressief. Jo en Radja wachten allebei op de terugkeer van Nas. Gemaakt door Wineke van Muiswinkel voor de NTR. Reacties? Twitter @parelradio [email protected]
12/22/201738 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#74 - Het Sinterklaaseffect - documentaire

Wat hebben Sinterklaas en Socrates met elkaar te maken? Behalve de baard? Wat te doen als alles in een ander daglicht komt te staan? 'Het Sinterklaas-effect' is een radio essay gemaakt door Bente Hamel van Radiomakers Desmet. Verteller: Joost Prinsen. Eindmix: Arno Peeters. Met dank aan NTR en Mediafonds. Reacties? Twitter @parelradio [email protected]
12/8/201740 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#73 - Het kind de baas - documentaire

Ouders van tegenwoordig willen dat hun kind gelukkig is. Dat streven blijkt lastig als je ook wilt opvoeden. Misha Koole doet verslag in de wereld van onze prinsjes en prinsesjes en de soms radeloze ouders en leerkrachten. Reacties? [email protected] #parelradio
11/24/201741 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#72 - Het Hooglied - radiodrama

"Je borsten zijn als kalfjes, als de tweeling van een gazelle" Zo staat geschreven in de bijbel, al zou je dat niet meteen verwachten. Dit komt uit het Hooglied, een verzameling liefdesgedichten. Ze zijn duizenden jaren oud, maar voelen hedendaags. Peter te Nuyl bewerkte ze voor radio tot een prachtig muziekverhaal.
11/10/201735 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#71 - Het verloren paradijs - documentaire

Er gebeurt iets met Nederlanders in Guinee. Wie daar eenmaal komt wil er nooit meer weg. In de jaren zeventig was dit communistische land in West Afrika het lievelingetje van de Nederlandse ontwikkelingshulp. Er waren honderden Nederlanders. Met elkaar vierden ze Sinterklaas, Koninginnedag en liepen ze de Wandelvierdaagse. Ook toen het land bevangen werd door oorlog en drugs, bleven ze hangen. Een documentaire van Jan Maarten Deurvorst. Reacties? Twitter @parelradio [email protected]
10/27/201742 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#70 - De Theorie - documentaire

Een fascinerend verhaal over mensen die rotsvast geloven in hun eigen wetenschappelijke theorie, en blijven proberen. Tegen de klippen op. Een documentaire van Rene van Es, gemaakt voor NTR Radio. Reacties? Twitter @parelradio [email protected]
10/13/201741 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#69 - Terug - documentaire

Terwijl Europa worstelt met de opvang van honderdduizenden vluchtelingen, zijn er ook mensen die een tegengestelde beweging maken. Een ontroerende en verhelderende documentaire van Katinka Baehr. Gemaakt voor NTR RadioDoc onder eindredactie Jair Stein, mix Arno Peeters. reacties? @parelradio [email protected]
9/29/201757 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#68 - Loslaten - documentaire

"De cocaïne spoot er gewoon uit, als een rookwolk", vertelt Sharon. Ze smokkelt op haar 22e drugs vanuit Suriname naar Nederland, maar wordt opgepakt op het vliegveld van Brazilië. Ze is dan net drie maanden zwanger. Journalist Hester Otter volgde Sharon en haar ouders gedurende een jaar. Ze maakte samen met radiomaker Annet Röst een documentaire waarin moeder en dochter vertellen over verkeerde keuzes, leven in een Braziliaanse gevangenis, het winnen van vertrouwen en het loslaten van een kind. Eindredactie Jair Stein voor NTR Radio.
9/15/201744 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

#67 - Nora Fischer - documentaire

Nora Fischer zingt even makkelijk opera als popliedjes. Ze is jong, spontaan, eigenzinnig en zet de klassieke muziekwereld op zijn kop. Een portret van dit multitalent en haar internationale carriere door Arno Peeters voor RadioDoc. reacties? @parelradio [email protected]
9/1/201745 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

#66 - Het oog van de duisternis - documentaire

Achttien uur vastzitten in hete mergelgrotten waar je geen hand voor ogen ziet. En dus niet weten of je hier ooit nog levend uitkomt. Een huiveringwekkende documentaire vanJan Maarten Deurvorst, eindredactie Jair Stein NTR.
8/18/201740 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#65 - Big Boukje 192 - documentaire

Big Boukje 192 gaf 200duizend liter melk en woont bij boer Knoef in Twente. Waarom werd zij zo'n kampioen? Hoewel de koe een nationaal symbool is, begrijpen we haar maar half. Jan Maarten Deurvorst doet een poging om de koe te doorgronden. Luister naar een verhaal over stierensuites, sperma duurder dan goud, melkrobot-efficiëntie en meer. Een documentaire van Jan Maarten Deurvorst gemaakt voor Radiodoc onder eindredactie van Jair Stein NTR. Twitter @parelradio email: [email protected]
8/4/201740 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#64 - Babylon - fictie

Een driedelig luguber liefdesverhaal (in één Parel!) prachtig gemaakt door Tom Hofland en Pascal Hulst voor de podcast van VPRO Dorst. Twitter @parelradio email [email protected]
7/21/201737 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#63 - Le Patron et La directrice - documentaire

Zij is een oud-lerares uit Rotterdam, hij een traditionele nomade met vrouw en zes kinderen. Het lijkt geen recept voor succes, toch beginnen Marian en Achmed een relatie. Maar hoe manage je een ménage à trois? Een verhaal van Bente Hamel en Esma Linnemann. Eerder uitgezonden in VPRO Plots. Zie de Plots podcast voor meer. Twitter: @parelradio mail: [email protected]
7/7/201719 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#62 - Een brief aan mijn jongere ik - in memoriam Wim Brands

Een jaar geleden overleed dichter en VPRO programmamaker Wim Brands. Je hoort een documentaire rond zijn "brief aan mijn jongere ik." waarin hij zichzelf en anderen raad geeft en een groot en ontroerend geheim prijs geeft. In de epiloog Thomas Verbogt over de poëzie van Brands. Makers: Jürgen Maas (IKON) Tjitske Mussche (VPRO) Twitter: @parelradio mail: [email protected]
6/23/20171 hour, 7 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#61 - Troosttonen - documentaire

Waarin vind je troost? Marije Schuurman Hess vroeg het acht mensen die iets naars hebben meegemaakt en schreef in ruil voor hun verhaal een troostlied. In deze Parel de verhalen van dichter Baban uit Irak en van kapster Zahra uit Afghanistan. Verhalen en liedjes Marije Schuurman Hess. Arrangementen en co-componist: Keimpe de Jong. Gemaakt voor VPRO Radio met steun van het Mediafonds. Stuur je foto's en reacties naar: [email protected] Twitter: @parelradio
6/9/201737 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#60 - Toen ik vijf was - documentaire

Toen Sara net vijf jaar was stierf haar zusje. Ze herinnert zich weinig van die verdrietige tijd. Nu Sara's dochter net vijf is geworden, probeert ze via haar te ontdekken hoe een vijf-jarige de dood ervaart. Een documentaire van Sara Kolster en Laura Stek, gemaakt voor Radiodoc. Twitter: @parelradio mail: [email protected]
5/26/201741 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

59 Sterk - documentaire

“Sterk” vertelt over een jongen die bijna de Sterkste Man van Nederland wordt, een schizofrene moeder en een moord. Een documentaire die je niet snel zult vergeten. Gemaakt door Heleen Hummelen voor de VPRO. Met als toegift een 1Minuutje van Maartje Duin Twitter: @parelradio mail: [email protected]
5/12/201744 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

58 Vischjager vs Visjager - documentaire

Julius Vischjager was pianist en hoofdredacteur van de kleinste krant van Nederland. Iedere week mocht hij de laatste vraag stellen aan de premier voor zijn krant 'De Daily Invisble'. Deze week wordt hij tachtig jaar en is hij benoemd tot Lid van Verdienste van de parlementaire pers. Vischjager vs Visjager een documentaire van Stef Visjager over Julius die geen familie is.
4/28/201729 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

57 Fata Morgana in een sneeuwwoestijn - documentaire

Bij de Elfstedentocht van 1963 verschenen 10 000 schaatsers aan de start, minder dan 1% haalde de finish. Marnix Koolhaas vond een paar mannen die de tocht toen wel uitreden. Een verhaal van afzien, bevroren ledematen en verbroedering: " de kop ervoor en doorrijden". Bij voor te beluisteren op een koude winterdag! Reacties? Twitter @parelradio [email protected]
4/14/201741 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

56 Drie minuten adem - documentaire

In het najaar van 2001 boeken twee vriendinnen een vakantie naar Egypte, inclusief een vijfdaags duikarrangement. Ze hebben gekozen voor een tentenkamp in traditionele bedoeïenenstijl, diep in het dan nog ongerepte zuiden van Egypte. Het lijkt een paradijs op aarde. Voor wie van duiken houdt, of voor wie nog zekerder wil weten nooit de diepte in te hoeven, presenteren we deze adembenemende documentaire van Catherine van Campen van Radiomakers Desmet. Met een 1Minuutje geheel in stijl: Hamerhaai van Bente Hamel Reacties? Twitter @parelradio [email protected]
3/31/201731 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

55 Van slaapliedjes en heimwee deel 4 - documentaire

Nederlanders die in een ander land geboren zijn vertellen over een slaapliedje uit hun jeugd. In deel 4 liedjes uit en herinneringen aan Japen en Turkije. Van Slaapliedjes en Heimwee is een serie van Stef Visjager, muziek Tuur Florizoone, editing Frans de Rond. Gemaakt voor woord.nl met steun van het Mediafonds. Reacties? @parelradio [email protected]
3/17/201720 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

54 De dag dat kerstmis won - documentaire

Twee eindejaarsverhalen: één met een kleine kerstboom en één met pel pinda's in de hoofdrol. Geniet en goed jaar gewenst namens alle radiomakers van de Parel radio podcast. De Dag dat Kerstmis won door Marije Schuurman Hess, muziek Hugo Verweij. Oudejaarsavond, door Bente Hamel Twitter: @parelradio mail: [email protected]
12/23/201611 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

53 Cassettepost - fictie

Een echt feel good verhaal van Chris Bajema over een verlegen postbode die zijn postcodegebied niet uitkomt. Met Marcel Musters, Tygo Gernandt en Kitty Courbois. Reacties? twitter: @parelradio mail: [email protected]
12/8/201634 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

52 Van Slaapliedjes en Heimwee deel 3 - documentaire

Nederlanders die in een ander land geboren zijn vertellen over een slaapliedje uit hun jeugd. In deze aflevering liedjes uit en herinneringen aan Libanon, Amerika en Ethiopie. Van Slaapliedjes en Heimwee is een serie van Stef Visjager, muziek Tuur Florizoone, editing Frans de Rond. Gemaakt voor woord.nl met steun van het Mediafonds. De slaapliedjes uit andere landen vind je in Parel aflevering 1, x en 54. Reacties? @parelradio [email protected]
11/25/201626 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

51 Echt Gebeurd - documentaire

Drie wonderlijke waar gebeurde verhalen uit de Echt Gebeurd podcast, met kijkje achter de schermen. We verloten 2 kaarten onder de tweets met #Echtgebeurd Podcastparty en #ParelRadio in één bericht. Zien we je op de Echt Gebeurd podcastparty 29 januari in de Kleine Komedie? #parelradio @parelradio [email protected]
11/11/201644 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

50 VV Gersloot - documentaire

Het Friese dorpje Gersloot is pittoresk gelegen tussen de boerderijen en de weilanden. Er zijn koeien, er zijn schapen en er zijn 297 inwoners. Maar de trots van Gersloot is de voetbalclub; de kleinste voetbalclub van Nederland, om precies te zijn. VV Gersloot wordt grotendeels bemand door veeboeren die tussen het melken en het lammeren door, tijd moeten vinden voor de wedstrijd. Een tweeluik van Jan Maarten Deurvorst, gemaakt voor NTR Radiodoc, Reacties? #Parelradio @Parelradio [email protected]
10/27/201622 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

49 Wachten - documentaire

De Parel Radio Podcast komt deze week van een vakantiebestemming. En wegens een technisch mankement aldaar is deze aflevering één dag te laat. Vandaar de toepasselijke korte documentaire "Wachten" van Ant Haima en Leo Knikman. Over angstig wachten, liefdevol wachten en het nut van het wachten. Wegens dit technisch falen, ook geen in en uitleiding. @parelradio #parelradio [email protected]
10/13/20168 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

48 Een leven lang lijden - documentaire

Twee korte sport documentaires: Femke vindt dat ze moet sporten, maar ze haat het intens. En Steppen op de Afsluitdijk. Wist je dat steppen een gerenommeerde sport is met een heuse klassieker: De afsluitdijk? @parelradio #parelradio [email protected]
10/6/201622 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

47 Geschokt - documentaire

Was zij tot voor kort een zelfstandige, ondernemende vrouw, opeens is Marion onhoudbaar verdrietig en bang. Gedwongen opname in een psychiatrische kliniek volgt, maar de behandeling daar brengt geen vooruitgang. Na een paar maanden komen de artsen met een onthutsende mededeling. Zij denken dat er nog maar één behandeling mogelijk is: electroshock. Electroshock?! Bestaat dat dan nog? En zou het helpen? Een documentaire van Stef Visjager over de dillemma’s van Marions kinderen en over hoe zij er weer bovenop kwam. Gemaakt voor NTR radiodoc onder eindredactie van Jair Stein.
9/30/201639 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

46 Nog net geen sex - documentaire

Acht korte documentaires over eerste keren zoenen, klaarkomen, ongesteld worden, verliefd zijn enzovoorts. Het zijn verhalen gemaakt voor kinderen. Maar ook als je ouder bent, is dit een feest om naar te luisteren. Deze week: een selectie van de mooiste afleveringen van "Dokter Corries Eerste keren"- van de makers van 1Minuutje: @parelradio #parelradio [email protected]
9/22/201628 minutes, 1 second
Episode Artwork

45 Burenpraat - documentaire

Romanee Rodriguez belt aan bij elk huis in haar straat in Amsterdam Noord. Ze praat een paar minuten met de bewoner die opendoet. In de Parelradio podcast hoor je de huisnummers 48, 51, 90 en 91. Het is maar één straat, en je hoort de wereld. [email protected] #parelradio, @parelradio Wil je helpen? Stuur ons je foto's van waar je luistert, beoordeel Parel in Itunes, of stuur je reactie. Tot de volgende Parel!
9/15/201623 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

44 Van Slaapliedjes en Heimwee deel 2 - documentaire

Nederlanders die in een ander land geboren zijn vertellen over een slaapliedje uit hun jeugd. In deze aflevering liedjes uit en herinneringen aan Finland, Iran, en Zuid Afrika. Daarbij passend twee slaperige 1Minuutjes, gemaakt door Katinka Baehr en Els Huver. Van Slaapliedjes en Heimwee is een serie van Stef Visjager, muziek Tuur Florizoone, editing Frans de Rond. Gemaakt met steun van het Mediafonds. Zie aflevering 1, 52 en 54 van de Parel Radio Podcast voor slaapliedjes uit andere landen. @Parelradio #Parelradio Podcast
9/8/201621 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

43 Het leven een gebruiksaanwijzing - documentaire

Om de lancering van "Het Leven" te vieren, hoor je in Parel Radio één gebruiksaanwijzing. Jair Stein en Katinka Baehr vertellen over deze nieuwe High-end VPRO reeks van de makers van Plots, Toendra, 1Minuut. Voor de hele reeks en de podcast: https://www.vpro.nl/programmas/het-leven.html?
9/7/201622 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

42 Een luisterend oor - documentaire

Een voor-hoor van het Oorzaken festival, audiofestival van 30 september - 2 oktober in de Brakke Grond te Amsterdam. Vanaf 8'00" het documentaire tweeluik "Een luisterend oor", met een montage van gesprekken die vrijwilligers voeren met eenzame ouderen. Je hart breekt. "Een luisterend oor" is een programma van Sanne Rovers en Laura Stek, techniek Alfred Koster. @Parelradio [email protected]
9/1/201630 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

41 Mijn vader de sterrenkijker - documentaire

De vader van Maartje Duin heeft Alzheimer. Nu zijn herinneringen verdwijnen, komen bij haar de vragen. Wat deed hij in de jaren voor haar geboorte aan de Leidse Sterrewacht? Een documentaire van Maartje Duin voor Woord.nl met muziek van Roald van Oosten. Het 1Minuutje Trampoline dat je hoort is gemaakt door Frederique Melman. reacties? email: [email protected] twitter: @parelradio
8/26/201621 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

40 Kinderen van de kandidatenmarkt - documentaire

Tommy, Sientje en Jeremiah krijgen hulp van De Kandidatenmarkt bij het vinden van een baan. Wat ze hebben meegemaakt, hoe groot hun problemen zijn of hoe ze aan geld komen, vertellen ze liever niet. Radiomaker Misha Koole volgde de drie jongeren een aantal maanden bij hun zoektocht naar werk, een huis of een opleiding. Langzaam komen de verhalen los over hoe ze in de ellende zijn gekomen en hoe ze knokken om hun verleden niet hun toekomst te laten bepalen. Met twee bijpassende 1Minuutjes. Twitter #parelradio [email protected]
8/19/201644 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

39 Metamorphosen deel 6 - drama

In de "Metamorfosen" schetst Ovidius het leven van de klassieke goden, stervelingen en andere mythische figuren, die telkens een dramatische gedaantewisseling (metamorfose) ondergaan. Deze verhalen inspireerden tweeduizend jaar schrijvers, kunstenaars, musici en in 1997 zetten ze radiokunstenaar en regisseur Peter te Nuyl aan tot deze schitterende bewerking. Met o.a Krijn ter Braak, Peter Blok, Jacqueline Blom, Joost Prinsen, Roos Ouwehand en Hans Dagelet. Laat ons weten wat je vindt of tip ons andere parels: Twitter: @parelradio [email protected]
8/13/201635 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

38 Metamorphosen deel 5 - drama

In de "Metamorfosen" schetst Ovidius het leven van de klassieke goden, stervelingen en andere mythische figuren, die telkens een dramatische gedaantewisseling (metamorfose) ondergaan. Deze verhalen inspireerden tweeduizend jaar schrijvers, kunstenaars, musici en in 1997 zetten ze radiokunstenaar en regisseur Peter te Nuyl aan tot deze schitterende bewerking. Met o.a Krijn ter Braak, Peter Blok, Jacqueline Blom, Joost Prinsen, Roos Ouwehand en Hans Dagelet. Laat ons weten wat je vindt of tip ons andere parels: Twitter: @parelradio [email protected]
8/9/201633 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

37 De Metamorfosen deel 4 - radiodrama

In de "Metamorfosen" schetst Ovidius het leven van de klassieke goden, stervelingen en andere mythische figuren, die telkens een dramatische gedaantewisseling (metamorfose) ondergaan. Deze verhalen inspireerden tweeduizend jaar schrijvers, kunstenaars, musici en in 1997 zetten ze radiokunstenaar en regisseur Peter te Nuyl aan tot deze schitterende bewerking. Met o.a Krijn ter Braak, Peter Blok, Jacqueline Blom, Joost Prinsen, Roos Ouwehand en Hans Dagelet. Laat ons weten wat je vindt of tip ons andere parels: Twitter: @parelradio [email protected]
8/6/201635 minutes, 1 second
Episode Artwork

36 De Metamorfosen deel 3 - radiodrama

In de "Metamorfosen" schetst Ovidius het leven van de klassieke goden, stervelingen en andere mythische figuren, die telkens een dramatische gedaantewisseling (metamorfose) ondergaan. Deze verhalen inspireerden tweeduizend jaar schrijvers, kunstenaars, musici en in 1997 zetten ze radiokunstenaar en regisseur Peter te Nuyl aan tot deze schitterende bewerking. Met o.a Krijn ter Braak, Peter Blok, Jacqueline Blom, Joost Prinsen, Roos Ouwehand en Hans Dagelet. Laat ons weten wat je vindt of tip ons andere parels: Twitter: @parelradio [email protected]
7/30/201639 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

35 De Metamorfosen deel 2 - radiodrama

In de "Metamorfosen" schetst Ovidius het leven van de klassieke goden, stervelingen en andere mythische figuren, die telkens een dramatische gedaantewisseling (metamorfose) ondergaan. Deze verhalen inspireerden tweeduizend jaar schrijvers, kunstenaars, musici en in 1997 zetten ze radiokunstenaar en regisseur Peter te Nuyl aan tot deze schitterende bewerking. Met o.a Krijn ter Braak, Peter Blok, Jacqueline Blom, Joost Prinsen, Roos Ouwehand en Hans Dagelet. Laat ons weten wat je vindt of tip ons andere parels: Twitter: @parelradio [email protected]
7/23/201628 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

34 De Metamorfosen deel 1 - radiodrama

In de "Metamorfosen" schetst Ovidius het leven van de klassieke goden, stervelingen en andere mythische figuren, die telkens een dramatische gedaantewisseling (metamorfose) ondergaan. Deze verhalen inspireerden tweeduizend jaar schrijvers, kunstenaars, musici en in 1997 zetten ze radiokunstenaar en regisseur Peter te Nuyl aan tot deze schitterende bewerking. Met o.a Krijn ter Braak, Peter Blok, Jacqueline Blom, Joost Prinsen, Roos Ouwehand en Hans Dagelet. Laat ons weten wat je vindt of tip ons andere parels: Twitter: @parelradio [email protected]
7/9/201639 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

33 De Conrad - documentaire

Toen de Conradstraat in 1985 gekraakt werd, was het opslag het grootste kraakcomplex van Nederland. Op het terrein logeerden leeuwen en olifanten, er was een Rampenhotel voor vijftien junkies, en er werd zelfs een kruisiging voorbereid. De Hollandse Vrijstaat Conradstraat in Amsterdam deed alles net even anders dan andere kraakcomplexen. De Conrad, een adembenemende documentaire van Jan Maarten Deurvorst, gemaakt voor NTR. Reacties? email: [email protected] Twitter: @parelradio
7/2/201655 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

32 Noord - documentaire

Dit radio essay neemt je mee op een zoektocht naar het noorden. Je maakt een reis van zuid naar noord en hoort persoonlijke verhalen over wat het noorden voor verschillende mensen betekent. Uiteindelijk wil de documentaire op een plek uit te komen waar je niet verder noordwaarts kunt, de noordpool zelf. Een documentaire van Prosper de Roos, gemaakt voor NTR Radio Doc, eindredactie Jair Stein. Reacties? @Parelradio [email protected]
6/23/201640 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

31 Het gelukkige huisdier 2 - documentaire

In de krant stond dat 85% van de huisdieren ongelukkig zijn. Hoe dat zo? vroeg Gerrit Kalsbeek zich af en hij maakte de prachtige serie 'Het gelukkige huisdier. Van plastische chirurgie, telepathie en therapie voor huisdieren - tot bedenkelijke praktijken in de huisdieren voeding industrie. Deze week deel 3 en 4 in de Parel Radio Podcast. Voor deel 1 en 2 zie Parel 30. Laat ons weten wat je vindt of tip ons voor andere parels: Twitter: @parelradio [email protected]
6/16/201625 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

30 Het Gelukkige huisdier 1 - documentaire

In de krant stond dat 85% van de huisdieren ongelukkig zijn. Hoe dat zo? vroeg Gerrit Kalsbeek zich af en hij maakte de prachtige serie 'Het gelukkige huisdier. Van plastische chirurgie, telepathie en therapie voor huisdieren - tot bedenkelijke praktijken in de huisdieren voeding industrie. Laat ons weten wat je vindt of tip ons voor andere parels: Twitter: @parelradio [email protected]
6/9/201636 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

29 Sterke vrouwen - documentaire

Twee korte documentaires over sterke vrouwen. Eén die dood wil en één die juist wil leven. Allebei moeten ze knokken om hun wens te vervullen. Programma's van Eefje Blankenvoort, Laura Stek en Marije Schuurman Hess. Reacties? @Parelradio [email protected]
6/2/201641 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

28 Shakespeares vluchtelingen - documentaire

Vierhonderd jaar geleden schreef Shakespeare een theatertekst over vluchtelingen. En helaas heeft die tekst werkelijk niets aan geldigheid heeft ingeboet. Matthijs Deen onderzoekt wie Shakespeares vluchtelingen waren en waarom de tekst ook nu nog diep raakt. Gemaakt voor OVT VPRO 2016.
5/26/201621 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

27 Utopia - documentaire

Prachtige documentaire over het meest desolate eiland ter wereld. Bereikbaar na 7 dagen varen en anders niet. Daarbij is het er bijna altijd nat en koud. Toch geloven de krap 300 inwoners dat dit Utopia is. Marnix Koolhaas aanvaarde de lange reis en maakte in 1996 deze documentaire voor de VPRO. Een Parel die 20 jaar later nog even hard schittert. Met een mini documentaire over een ander eiland als toegift: 1 Minuutje Vlieland. email: [email protected] Twitter: @parelradio
5/19/201639 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

26 De moord en brandbuurt - documentaire

Amsterdam veryupt. De jonge witte hoogopgeleiden trekken de oude arbeidersbuurten in. Daar is niet iedereen blij mee met hun komst. Maartje Duin kocht niet zo lang geleden een huis in de Spaarndammerbuurt, van oudsher is dat de bakermat van sociale woningbouw. Maartje voelt wrevel en ze zoekt haar buren op in een poging tot verzoening. VPRO 2016. email: [email protected] Twitter: @parelradio
5/12/201642 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

25 Mamma en Omma - documentaire

Eunmi werd geadopteerd uit Noord Korea. Veertien jaar geleden ontmoette ze voor het eerst haar biologische ouders. Na aanvankelijke euforie volgt twijfel en strijd. Iconische documentaire uit 2002 van Eunmi Postma en Leo Knikman. Winnaar van de Prix Europa in 2002. NTR 2002. email: [email protected] twitter:@parelradio
5/5/201643 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

24 Het hoofd van Ferdinand Cheval - fictie

Ferdinand Cheval (1836-1924) was een Franse postbode die een paleis bouwde in zijn achtertuin. Over zijn drijfveren is weinig bekend, maar zijn Palais Idéal staat er nog steeds. Wie naar binnen gaat, stapt Chevals hoofd in. Bente Hamel en Spinvis deden dat. Ze maakten een hoorspel over de buitenissige postbode en zijn levenswerk. Tekst, regie en sound design Bente Hamel / Muziek Spinvis / Stemmen Spinvis, Maxime de Vaal, Gerrit Kalsbeek, Bo van der Eng, Jet van Boxtel, Martijn van Dijk / Korte soundscape Mat Wijn / Techniek Arno Peeters / Advies Yvonne Scholten. NTR 2002 Reacties? email: [email protected] twitter:@parelradio
4/29/201652 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

23 de klassiekers - documentaire

Drie radioverhalen van vijf minuten over muziek. Verhalen die anders zijn dan wat je ooit hoorde over klassieke muziek. Spannend, ontroerend en prachtig gemonteerd. Uit de serie Klassiekers van Helena de Groot, gemaakt voor VRT radio. De andere verhalen zijn te beluisteren in Parel 14. email: [email protected] twitter:@parelradio
4/22/201623 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

22 Van oorlog en vrede - documentaire

Drie verhalen rond oorlog en vrede ter ere van 4 en 5 mei. Dat klinkt zwaar, maar we beloven, ze zijn bijzonder. Luister naar: De weg terug, Oorlog in de huiskamer, Een goed leven email: [email protected] twitter:@parelradio
4/15/201647 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

21 Het meisje en de kuil - documentaire

Schrijver en illustrator Marit Törnqvist maakt prachtige boeken, maar niet altijd even vrolijk. Voor 'De Rode Vogel' van Astrid Lindgren tekende ze twee straatarme kinderen waar niemand voor zorgt. In 'Wat niemand had verwacht' valt een meisje in een kuil en ze wordt vervolgens door iedereen vergeten. Radiomaker Stef Visjager, die bevriend is met de schrijfster, weet dat de thematiek van Marits boeken diep in haar geworteld is. Marit is iemand die het wél ziet als iemand een kuil terecht is gekomen en die er vervolgens niet aan voorbij kan gaan. Zo heeft ze een vrijwilligersproject opgezet waarin ze vijf Iraanse tekenaars begeleidt bij een leesproject voor kinderen. En ze heeft Ahmed, een jonge Syrische vluchteling, onder haar hoede genomen. Stef Visjager volgt Marit Törnqvist naar Zweden waar de schrijfster een deel van het jaar werkt en woont, en waar ze een moederfiguur is voor de gevluchte Ahmed. Ze hoopt te ontdekken waar Marits behoefte vandaan komt om haar kostbare vrije tijd te steken in het helpen van vreemden. UItgezonden in NPO Radiodoc. Eindredactie Jair Stein, mastering Frans de Rond. email: [email protected] twitter:@parelradio
4/8/201639 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

20 De wonderlijke avonturen van de familie Omerovic - documentaire

Na een lange strijd met de vreemdelingendienst, krijgt het gezin uiteindelijk toestemming om in Nederland te blijven buiten het asielzoekerscentrum. Maar het valt niet mee om hier op eigen kracht te overleven. Om rond te komen verkoopt Adi, die eigenlijk architect is, ijs aan junks bij perron nul. Zijn vrouw, die in Sarajevo een chique kledingzaak had, werkt aan de lopende band in de vleesfabriek. Als ze niks anders meer kunnen verzinnen, gaan ze donuts verkopen op het schoolplein. Na jaren ploeteren weten ze hun leven eindelijk weer op orde te krijgen. Ze zijn zelfs zeer succesvol. Maar op een dag laten ze alles achter wat ze hebben opgebouwd, om weer helemaal opnieuw te beginnen. Deze documentaire is geheel gewijd aan dit Bosnische gezin, dat in twintig jaar zoveel meemaakt dat je je nauwelijks kunt voorstellen dat het allemaal in één leven past. Met de epiloog: Dromen van Maxima. Een lang en een korter verhaal van Jennifer Pettersson en Jair Stein. Oorspronkelijk uitgezonden in VPRO Plots. In Parel Radio ook een voor- en nagesprek met de makers. Research: Ditteke Mensink, Tatjana Mirkovic en Esma Linnemann. email: [email protected] twitter:@parelradio
4/1/201654 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

19 Korte cursus alleen zijn - documentaire

Het aantal alleenstaanden in Nederland stijgt, vooral in de grote steden. Alleen al in Amsterdam wonen 243.000 singles, waarvan bijna de helft tussen de 30 en 40. Hoe doe je dat eigenlijk, leven in je eentje? Hoe sjouw je een zware radiator naar driehoog? Waarom kun je Chinese kool het beste vermijden en hoe houd je je seksleven een beetje leuk? In 'Een Cursus Alleen Zijn' praten singles openhartig over hun dagelijks reilen en zeilen. Met praktische tips voor een levensstijl die niemand van huis uit meekrijgt. Montage en regie: Maartje Duin Research en samenstelling: Maartje Duin en Esma Linnemann Techniek: Arno Peeters
3/24/201641 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

18 Korte golf - Radio wedstrijd

In deze Parel Radio Podcast hoor je de winnende verhalen van de vorige edities Korte Golf Radiowedstrijd. En daarbij is dit het startschot voor Korte Golf 2016 met de bekendmaking van de nieuwe wedstrijd criteria Radioluisteraars en radiomakers: laat je uitdagen, laat je inspireren! email: [email protected] twitter:@parelradio
3/17/201615 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

17 Witte rook - radio muziektheater

Pronkende paas programmering van Parel Radio met deze radiomusical, of radio operette Witte Rook. Met Steef de Jong als Paus en Marco Bakker als God. NTR 2014 email: [email protected] twitter:@parelradio
3/10/201613 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

16 Verplicht vrije sex - documentaire

Niet hoeven werken, dag en nacht discussiëren met gelijkgestemden en elke dag het bed delen met iemand anders: voor het eerst vertellen ex-communeleden over het onwaarschijnlijke leven in maoïstische communes, waar ze in de jaren tachtig een nieuwe mens probeerden te scheppen. Een documentaire van Jan Maarten Deurvorst. Eindredactie: Jair Stein. NTR 2016. email: [email protected] twitter:@parelradio
3/3/201642 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

15 De wondermethode - fictie

Het parelend radiomuziekdrama ‘Wondermethode’ geeft op tragikomische wijze inzicht in het eigentijdse en roerige bestaan van hoofdpersoon Bram van Wolferen-Poons, kamermusicus - pianist in z’n eigen kamer-. Bram probeert aan de bak te komen in Parijs, en worstelt met de symbiotische relatie met zijn moeder. Zijn relatie met zijn vriend Luc verloopt moeizaam en ook geldgebrek speelt hem parten. De geluiden van Parijs en klassieke muziek vormen het klankdecor van ‘Wondermethode’, dat zich afspeelt op diverse locaties, variërend van balletschool tot homokroeg, van metro tot stadspark en van callcenter tot multiculturele Parijse volkswijk. Aletta Becker baseerde het radiomuziekdrama ‘Wondermethode’ op de roman ‘Sergei Bubka's Wondermethode’ van David Sandes. Script en regie: Aletta Becker Sound design: Huibert Boon Rolverdeling: Bram - Thomas de Bres Moeder- Sylvia Poorta Vader - Tom Jansen Vriend van Bram - Hendrik Aerts Voorts werken mee: Gerardjan Rijnders, Marcel Musters, Kitty Courbois, Kees Hulst, Hugo Koolschijn en Pierre Bokma. De productie komt tot stand dankzij financiële ondersteuning van het Mediafonds. email: [email protected] twitter:@parelradio
2/25/20162 hours, 5 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

14 De Klassiekers - documentaire

Drie radioverhalen van vijf minuten over de componisten Ravel, Verdi en Bach. Verhalen die anders zijn dan wat je ooit hoorde over klassieke muziek. Spannend, ontroerend en prachtig gemonteerd. Uit de serie Klassiekers van Helena de Groot, gemaakt voor VRT radio. Meer verhalen uit deze serie in Parel 23. email: [email protected] twitter:@parelradio
2/18/201617 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

13 Vliegen - documentaire

Laura’s vader heeft zo’n beetje alle luchtsporten gedaan: zweefvliegen, motorvliegen, deltavliegen en de laatste jaren is het parapenten. Hij vliegt ook mee in EK's en WK's, tot spijt van zijn familie. Een radioverhaal gemaakt door Laura Stek voor VPRO Plots. email: [email protected] twitter:@parelradio
2/11/201616 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

12 Speciaal - documentaire

Deze week neemt Parel radio je mee naar de hoogste klas van een school voor speciaal onderwijs in Amsterdam Noord. Je hoort twaalf jongens van twaalf jaar met hun juf Vivian. Marije Schuurman Hess van Radiomakers Desmet is de moeder van één van de jongens. Ze raakte gefascineerd door de toewijding van de juf en de kwetsbaarheid van de jongens. Haar zoon Jesse vormt de rode draad door de serie en neemt je mee in zijn klas, school en leven. De serie “Speciaal” is uitgezonden bij de NTR. In maart 2015 is de serie verkozen tot beste radio piece en opgenomen in het Jaarboek van Verhalende Journalistiek. email: [email protected] twitter:@parelradio
2/4/201623 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

11 Een geval van omgekeerde zwaartekracht - fictie

De Vlaamse miljonair Luc du Pre raakt bezeten van het idee dat de planeten muziek maken, en laat zich lanceren in een afgedankte Russische raket. “Sommige mensen hebben de neiging omhoog te vallen in plaats van naar beneden.” ‘Een geval van omgekeerde zwaartekracht’ gaat over de verleidingskracht van geluid; het is een reis door donkere gehoorgangen tot in het diepste, oudste deel van ons brein. De muziek werd gemaakt door cellist Ernst Reijseger, huiscomponist van Werner Herzog, en pianist Harmen Fraanje. Planeten suizen, een radio-DJ orakelt en een zingende sirene lokt stervelingen voorbij de dampkring. “Waarom denk je dat je je ogen kan sluiten terwijl je je oren nooit dichtdoet? Nooit. Zelfs niet als je slaapt.” Tekst, regie, sound design Bente Hamel / Muziek Ernst Reijseger en Harmen Fraanje / Stemmen Hendrik Aerts, Erik van Muiswinkel, Stephanie Pan, Bart Slegers, Lucas de Man / Dramaturgie Nienke Rooijakkers, Nyk de Vries / Opname Frans de Rond / Mastering Huibert Boon / Eindredactie Frans van Gurp Een NTR / Radiomakers Desmet productie met steun van het Mediafonds 2013. email: [email protected] twitter:@parelradio
1/28/201652 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

10 Een vorm van behaaglijkheid - documentaire

In de tiende aflevering van de Parel Radio Podcast een documentaire van Maartje Duin over haar vriendschap met de schrijver en dichter Drs P. ‘Alleen zijn is een vorm van behaaglijkheid’, vond Drs. P. Toch onderhield hij tot op hoge leeftijd bijzondere contacten. Maartje Duin woonde als student bij de plezierdichter om de hoek, toen ze hem een keer op straat aansprak. Het sonnet dat ze over die ontmoeting schreef, vormde het begin van een jarenlange vriendschap. Aan de hand van opnames van hun laatste gesprekken blikt Maartje Duin terug op de rol die Drs. P in haar leven speelde. Deze documentaire werd gemaakt voor Radiodoc, het documentaire programma van de NTR en VPRO. email: [email protected] twitter:@parelradio
1/21/201635 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

9 Fikkie de Firefighter - fictie

Op een stormachtige winternacht in 1929 kwam een magere zwerfhond aanlopen bij een kazerne in Brooklyn. Hij bleek een vaardige brandweerhulp, waarop de brandweermannen hem de passende naam Fikkie gaven. Hij leerde ladders klimmen, en kon zelfs van de brandweerpaal glijden. Fikkie redde tientallen levens doordat hij feilloos de achtergebleven mensen in brandende gebouwen kon vinden. Tien jaar lang versterkte Fikkie ENGINE 203 van het New York Fire Department. Toen hij stierf lieten de brandweermannen hem opzetten. Deze waargebeurde geschiedeis vormt de basis voor dit radioverhaal. Geschreven voor kinderen van 8 tot 10 jaar, maar heel fijn ook voor iedereen die ouder is! De muziek en geluidsvormgeving zijn gemaakt op een Standaart Theaterorgel uit 1929, hetzelfde bouwjaar als dat van Fikkie. Met dank aan EYE Filmmuseum voor het gebruik van het prachtige antieke orgel. Stef Visjager scenario en regie, Tuur Florizoone muziek, Frans de Rond opname en montage. NTR 2015. Een geillustreerde uitgave, waarbij je zelf de rol van John of de vadre kunt spelen (een soort karaoke hoorspel) en met een handleiding maak je eigen hoorspel is te koop bij de boekhandel.
1/14/201625 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

8 Dertien, Vijftien, Zeventien - documentaire

Dertien, Vijftien, Zeventien is een serie muzikale audiocollages waarin jongeren vertellen hoe het is om die leeftijd te hebben. Programmamaker Katinka Baehr interviewde bijna veertig jongeren over verliefdheid, ruzie met hun ouders, vriendschap, de toekomst en over hoe ze zich verhouden tot de wereld om hen heen. NTR 2015. Samenstelling: Katinka Baehr Sounddesign en eindmix: Arno Peeters
1/7/201616 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

7 Eva Maria Staal, wapenhandelaar - documentaire

"Ik sprak nooit over mijn werk, want ik kende de reacties", zegt Eva Maria Staal. Tegenwoordig is ze schrijfster en redacteur van het theaterprogramma Echt Gebeurd. Ooit had ze een andere carrière, als enige Nederlandse vrouw in de wapenhandel. In de radiodocumentaire 'Eva Maria, wapenhandelaar', gemaakt door Stef Visjager vertelt Staal waarom ze dit werk is gaan doen, hoe een doordeweekse wapen-werkdag eruit ziet, en hoe zo'n werkdag kan escaleren. Eindredactie Jair Stein, gemaakt voor NTR, uitgezonden in Radiodoc.
12/31/201535 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

6 Geurdesign - pilot van podcast Ongesigneerd

Geïnspireerd op de super succesvolle Amerikaanse podcast 99% invisible maakte Laura Stek en Tjitske Mussche de serie Ongesigneerd: radio over vormgeving. Geurdesign is booming business. Er zijn steeds meer bedrijven die de kracht van de neus onderkennen en hun klanten met geur in de watten leggen. Hoe groot is de invloed van geur precies en hoe ver kunnen ontwerpers daarin gaan? Een verhaal over het aroma van de wereldvrede. Met geurexpert Tanja Deurloo (Annindriya), psycholoog Cretien van Campen en parfumeur Christophe Laudamiel. De vertelstem is van Laura Stek. Zie meer en vindt de podcast: https://www.vpro.nl/programmas/ongesigneerd.html? Nagekomen bericht van de redactie: er komt in 2018 een tweede reeks Ongesigneerd!
12/27/201516 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

5 Het design van straatnaambordjes - documentaire

Straatnaambordjes, neem die bijvoorbeeld in de hoofdstad Amsterdam, zijn altijd blauw met hoge kapitalen in wit. Toch? Wie goed kijkt ontdekt dat het in werkelijkheid een rommeltje is op die bordjes: verschillende lettertypes, provisorisch overplakt met tape met daarop nieuwe letters. Wie ontwierp de letter voor de Nederlandse straatnaambordjes, en dan met name in Amsterdam? Een verhaal van Tjitske Mussche, met letterontwerpers Gerard Unger en Albert-Jan Pool en vormgever en straatnaambordjes-expert Carel Kuitenbrouwer. Ongesigneerd is gemaakt door Tjitske Mussche en Laura Stek en is geïnspireerd op de Amerikaanse radioshow ‘99% Invisible''. Voor alle afleveringen van deze podcast en meer: https://www.vpro.nl/programmas/ongesigneerd.html?
12/21/201516 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

4 Schoonmakersmonologen - docudrama

Heb jij ook een schoonmaker die wekelijks je huis heerlijk sopt? Wat weet je van deze man of vrouw? De meeste mensen vluchten het huis uit als de schoonmaker er is. Marije Schuurman Hess niet, zij verdiepte zich in het leven van haar poetsvrouw Maria. Op basis van deze gesprekken, schreef ze het volgende hoorspel. Een fascinerende inkijk. Reacties? [email protected] #parelradio @parelradio
12/14/201525 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

3 1Minuutje - 8 minidocumentaires

1Minuutjes zijn radioverhalen van 1 minuut voor kinderen van 8 tot 10 jaar. Het zijn deels documentaire, deels fictie verhalen en er zijn er die deze grenzen tussen feit en fictie uitdagen of oprekken. De 1Minuutjes zijn te beluisteren op www.1minuutje.nl. Daar vind je ook 1Minuutjes met animatie, een succesvol gevolg van deze radioverhalen, waarmee we nu de wereld over reizen. We maken de 1Minuutjes met onafhankelijke radiomakers in samenwerking met kunstenaars. Op deze wijze betrekken we andere disciplines (o.a. fotografen, componisten, schrijvers) bij het medium radio. En zo raken de radiomakers geïnspireerd door ideeën van buitenaf. We streven naar verhalen die kinderen verrassen en ze bekend maken met het medium radio. De makers: Katinka Baehr (niet slapen) Maartje Duin (Egypte en He Geestje) Eric de Jong (Kompas) Frederique Melman (Trampoline) Tjitske Mussche (Tomatenzaadje)
12/7/201512 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

2 De Costaricaanse Fluitvlieg - fictie

Hoorspel van Bente Hamel over tropische insecten en de kunst van het fluiten. De soundtrack bestaat uit prachtige obscure fluittracks uit de jaren ‘40 en ‘50. De Amerikaanse bioloog Linda Paterson ontdekt een onbekende insectensoort en vertrekt in haar eentje naar de mangrovebossen van Costa Rica om het vliegje te onderzoeken. Gaandeweg blijkt echter dat Paterson ook persoonlijke redenen heeft om te kiezen voor een teruggetrokken bestaan in de jungle. Wanneer ze gezelschap krijgt van een onderzoeksassistent, kan ze de rampzalige gebeurtenissen uit haar verleden niet langer verborgen houden. Tekst, regie en sound design Bente Hamel / Stem Isabella Chapel Uitgezonden bij VPRO de Avonden
11/30/201535 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

1 Van Slaapliedjes en Heimwee - documentaire

Deze week in Parel Radio drie afleveringen uit de serie Van slaapliedjes en Heimwee. Hierin vertellen Nederlanders die in een ander land geboren zijn over een slaapliedje uit hun jeugd. “Ja het klinkt zo lieflijk hè, die melodie. Maar de tekst is dat niet: ‘als je vader ooit naar een andere vrouw kijkt zal ik zijn botten verpulveren en zijn huid verscheuren.' En hier zingen jullie Slaap kindje slaap! Wat heerlijk ongecompliceerd toch, Nederland!” Met de afleveringen: Cuba, Vietnam en Rusland. Meer landen en slaapliedjes in Parel 52 en 54. Reacties? [email protected] #parelradio
11/24/201519 minutes, 25 seconds