Winamp Logo
P3 Nyheter med Cover
P3 Nyheter med Profile

P3 Nyheter med

Swedish, News, 1 season, 767 episodes, 6 days, 18 hours, 2 minutes
About
Carl-Johan Ulvenäs och Babs Drougge på P3 Nyheter förklarar och reder ut aktuella ämnen. Ansvarig utgivare: Sîlan Diljen
Episode Artwork

USA stoppar palestinskt medlemskap i FN & norska prinsessan slutar prata med medier

Lana Zand och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Det blir inget palestinskt FN-medlemskap. Detta efter USAs veto under omröstningen i FN:s säkerhetsråd igår. Något som fördömts av de palestinska styrena på Västbanken och i Gaza. USA vill hellre se en direkt förhandling om en tvåstatslösning mellan Israel och Palestina - vilket de menar inte ska ske i FN utan mellan parterna. Israels ambassadör reagerar också på omröstningen och uttrycker oro för de totalt 12 ja-rösterna som lades under natten. Sen beger vi oss mot Norge där en nordisk version av Meghan Markle och Prins Harrys drama ser ut att utveckla sig. Prinsessan Märtha Louise och hennes fästman Durek Verrett har fått nog av det de kallar lögner i kändispressen och vägrar nu prata med medier framöver.
4/19/20249 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Risk för desinformation under Eurovision & svenskar älskar finsk brytning – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Säkerhetsarbetet inför Eurovisionveckan i Malmö är i full gång, och nu varnar flera myndigheter för att extremister och främmande makt kan utnyttja evenemanget för att sprida desinformation och propaganda. Dessutom ryktas kronprinsessan dyka upp i Malmö.Sen pratar vi om svenskars attityder till olika brytningar. Enligt en ny undersökning uppskattar många finsk brytning, och en finsk kille uppger för Uutiset att han fått höra att han pratar som Mumin.
4/18/202412 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Nya turer i AKB-gate & brittiska 15-åringar ska aldrig få röka – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Förtroendet för Stockholms landshövding Anna Kinberg Batra ifrågasätts allt mer, och nu ska JO granska två av de omdiskuterade rekryteringarna till topptjänster hos Länsstyrelsen. Så vad svarar AKB på kritiken?Sen pratar vi om att Storbritannien nu vill införa rökförbud för alla födda efter första januari 2009. Nya Zeeland hade långt gående planer på en liknande lag, men den stoppades nyligen av den nya regeringen.
4/17/202410 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Trumps första dag i rätten & därför blir musiken enformigare – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Nu har den historiska rättegången, där en amerikansk expresident för första gången står åtalad för brott, inletts. Donald Trump misstänks för bokföringsbrott i samband med de så kallade hysch-pengarna som han påstås ha betalat porrskådisen Stormy Daniels. Vi går igenom första rättegångsdagen.Sen pratar vi om att dagens hitmusik blivit mer repetitiv, personfixerad och negativ under de gångna 40 åren. Det har forskare kommit fram till genom att analysera 12 000 låttexter på engelska. Så vad beror förändringen på, och behöver resultatet ses som negativt?
4/16/202411 minutes
Episode Artwork

Världen bävar inför Bibis beslut & Nikes smala mutt-täckare – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Israel verkar ha bestämt sig för att hämnas på Irans drönarattack i helgen, men när och hur vedergällningen kommer är fortfarande oklart. Omvärlden bävar nu inför hur Benjamin Netanyahu ska svara, och vilka konsekvenserna blir.Sen pratar vi om Nikes nya OS-kollektion, som visats upp i Paris. Friidrottsdräkterna som kan användas av Tysklands och USA:s landslag har väckt starka reaktioner – i alla fall damdräkten, som många anser visar lite väl mycket hud.
4/15/202413 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Dödsskjutningen i Skärholmen & Rishi Sunaks Adidas-gate – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Matilda Rånge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Statsminister Ulf Kristersson har varit på plats i Skärholmen efter onsdagens dödsskjutning. Enligt uppgifter sköts 39-årige Mikael ihjäl efter att han sagt till ett gäng killar – mitt framför ögonen på sin 12-årige son. Nu frågar folk sig om man kommer våga visa civilkurage i framtiden.Sen pratar vi om att Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak bett om ursäkt för att han hade på sig ett par Adidas-sneakers. Skovalet har fått britterna att gå man ur huse. De menar att dojorna har förlorat sin street cred nu.
4/12/202411 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Frågan om gräddkorken får sitt svar & vanliga Babs – P3 Nyheter med Babs Drougge från Bryssel

Babs Drougge rapporterar från Bryssel inför Europaparlamentsvalet, tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Efter nästan en veckas jakt har Babs hittat svaret på frågan om varför locket sitter fast i gräddförpackningen. Och de svenska EU-politikerna ställs till svars.Sen är det dags för en sammanfattning av Bryssel-veckan, för nu närmar det sig hemfärd.
4/11/202410 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Prao hos EU-korren & några riktigt kända svenskar – P3 Nyheter med Babs Drougge från Bryssel

Babs Drougge rapporterar från Bryssel inför Europaparlamentsvalet, tillsammans med programledarna för Eftermiddag i P3: Hanna Hellqvist och Christopher Garplind. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Babs och Thomas har praoat hos Sveriges radios EU-korrespondent Andreas Liljeheden och lärt sig om varför en riktigt dålig trappa är en symbol för samarbetet mellan länderna. Och så springer de på en och annan svensk.
4/11/20245 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

EU:s nya asylpakt & kisskaoset i Kårböle

Lana Zand och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. En historisk migrations- och asylpakt har röstats igenom i EU-parlamentet. Om förslaget går igenom hos ministerrådet väntar bland annat ett snabbspår för asylprovning vid EU:s yttre gränser och mer hjälp mellan medlemsländerna vid kriser. En pakt som diskuterats i flera år och som P3 Nyheters Lana Zand reder ut.Sen ska vi i vårflodens tecken bege oss mot byarna Kårböle och Voxnabruk som drabbas av just det - kisskaos. När närliggande toaletter tagits bort har nöden inte haft någon lag och det märks i området. Nu vädjar boende och polis att turister och förbipasserande ska knipa igen - där nere.
4/11/202411 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Den svåra in- och utgången till maktens korridorer & vad är egentligen en dryck – P3 Nyheter med Babs Drougge från Bryssel

Babs Drougge rapporterar från Bryssel inför Europaparlamentsvalet, tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Babs Drougge har varit en hel dag inne i Europaparlamentet, och det var svårt att både ta sig in – och ut. Och frågan är om det är längre att gå inomhus än utomhus?Det har också kommit nya uppgifter i frågan om gräddförpackningens lock. Babs och Thomas läser det finstilta i lagstiftningen och letar efter personer att ställa till svars.
4/10/20248 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Grävet om gräddkorken börjar & utkastad från spioncaféet – P3 Nyheter med Babs Drougge från Bryssel

Babs Drougge rapporterar från Bryssel inför Europaparlamentsvalet, tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid och Eftermiddag i P3: Hanna Hellqvist och Christopher Garplind. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Babs Drougge har rest till Bryssel för att reda ut vem som ligger bakom att korken på grädden sitter fast i förpackningen. För hur ofta tar man en klunk grädde på stan?Sen tittar hon närmare på hur en spion kan se ut. För det är inte bara EU som har sitt säte i Bryssel, också Nato har sitt högkvarter där. Och det gör Bryssel till en av de spiontätaste städerna i hela Europa.
4/10/202413 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Föräldrarna fängslas för sonens skolskjutning – P3 Nyheter med Lana Zand

Lana Zand och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. 2021 packar en 15-åring i delstaten Michigan i USA ner ett vapen i väskan, går till skolan och dödar fyra skolkamrater och skadar sju. Nu döms hans föräldrar till 10 till 15 års fängelse för vållande till annans död. Domstolen slår fast att de gjort för lite för att stoppa honom från dådet, bland annat genom att köpa vapnet till honom och ignorera hans rop på hjälp samma dag som dådet ägde rum. Lana Zand från P3 Nyheter reder ut turerna i den historiska domen som kan förändra för framtida fall.
4/10/20245 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Folklistans helikoptertur & vad är en björntjänst? – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Matilda Rånge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Igår kickade den före detta kristdemokraten Sara Skyttedal och den tidigare socialdemokraten Jan Emanuel igång sin EU-valskampanj för det nystartade partiet ”Folklistan”, med både tv-show och helikopter. Själva vill de inte kalla sig för ett parti, utan en ”valsamverkan”. Men vilken politik vill de egentligen driva? Och hur kommer det att gå i EU-valet?Sen pratar vi om ordspråk i offentligheten som används på fel sätt – till exempel att ”sätta tummen på problemet” eller att en björntjänst skulle vara något bra. Nu tycker en författare som SVT har pratat med att personer i offentligheten måste ta sitt ordspråks-ansvar!
4/9/202412 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Pusher Street grävs upp & Abba-galan anklagas för tråk – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Langargatan Pusher Street i Christiania börjades gräva upp i helgen, efter att de som bor där har fått nog av gängkriminaliteten. Det har beskrivits som en historisk dag och langarna hade en avslutningsfest.Sen pratar vi om kritiken mot SVT:s tv-sända hyllningskonsert ”en fest för ABBA”. Den anklagas för att vara tråkig och ”som en medioker afterski”. Men några som festade till det var däremot kungen och drottningen. Och lider svenskar av ABBA-nationalism?
4/8/202411 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Tjafs i M om könslagen & svenska påven – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Matilda Rånge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Snart ska riksdagen rösta om den omdebatterade könstillhörighetslagen, som gör det enklare att byta juridiskt kön. Förslaget har lagts fram av M och L. Samtidigt kommer det uppgifter om att motståndet växer inom M. Stämningen blev inte direkt bättre efter att Kristersson sa att han helst hade sett en högre åldersgräns, rapporterar Aftonbladet.Senare pratar vi om spekulationerna om en eventuell svensk påve i framtiden. Den franska tidningen Le Figaro pekade ut den svenska kardinalen och biskopen Anders Arborelius som ett av tre namn. Men hur stor är sannolikheten att det blir en svensk påve?
4/5/202410 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

AKB:s lapp i repan & placebo hos Säpo – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. En av Anna Kinberg Batras kompisar har fått en hög och välbetald tjänst på Länsstyrelsen, där AKB är chef. Tjänsten utlystes endast via en lapp i receptionen, och nu ska Länsstyrelsen i Stockholm se över varför tjänsten inte annonserades offentligt.Sen pratar vi om gaslarmet på Säpo, som kom samma vecka som kräklarmen i Upplands Väsby och på Kungsholmen i Stockholm. Inte i något av fallen har någon gas upptäckts, och nu bekräftar polisen att poliserna som fick föras till sjukhus efter Säpolarmet drabbades av placebosjuka.
4/4/202411 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Ambassad-chaufförens ord om spårkörningen & JK Rowling anmäld för hatbrott – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Det har gått en månad sedan en övergiven van, tillhörande den etiopiska ambassaden, hittades på tvärbanans spår i närheten av Alvik. Nu har chauffören gett sin bild av vad som egentligen hände.Sen pratar vi om att JK Rowling utmanat polisen att gripa henne, efter att en ny lag om hatbrott mot bland andra transpersoner trätt i kraft i Skottland. Nu har författaren polisanmälts, men polisen anser inte att hennes tweet bryter mot lagen.
4/3/202411 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Tyskar rökte in nya cannabislagen & så gick årets aprilskämt – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Från och med första april är det lagligt att röka cannabis i Tyskland. Legaliseringen röktes in på ett fullsmockat Brandenburger Tor vid tolvslaget, men polisen är kritiska mot hur lagen är formulerad.Sen pratar vi om årets aprilskämt. Expressen har satt getingar på luren och vi har nästan hela listan.
4/2/202413 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Gripande vittnesmål från Sälen: ”Vidrigt” – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. En stor stark för 112 kronor, dyra luncher och ännu dyrare liftkort har fått skidresenärer att reagera. Aftonbladet har varit på plats i Sälen, där småbarnsföräldrar vittnar om medhavd matsäck, luncher i stugan och vänner som tvingats stanna hemma.
4/1/20247 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Debatten om dricks – P3 Nyheter med Lana Zand

Lana Zand och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Dricksa eller inte? Den nya funktionen på kortterminalerna, där dricksen redan är uträknad har väckt debatt. SvD-krönikören Lotta Lundberg beskriver den som girig och pinsam. Till skillnad från andra länder så har servicepersonal i Sverige kollektivavtal, och kanske är det därför frågan om dricks blivit så infekterad. De får ju redan lön, menar drickskritikerna. P3 Nyheters Lana Zand reder ut de senaste turerna i debatten.
3/29/20247 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Shekarabis ministerkänga & åtalad efter purérecension – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Socialdemokraternas Ardalan Shekarabi var inte nöjd med att få möta jämställdhetsministern i en debatt om mäns våld mot kvinnor – något som han valde att lufta i pågående sändning. En förminskande härskarteknik, menar ministern, så varför ville Shekarabi hellre möta Gunnar Strömmer (M)?Sen pratar vi om en nigeriansk kvinna som riskerar flera års fängelse, efter att ha kritiserat en tomatpuré på nätet. Företaget menar att de förlorat flera miljoner tack vare inlägget, och kvinnan står nu åtalad för bland annat cyberbrott.
3/28/202410 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Nya frågetecken kring JLC-guldet & råttlukt gäckar gynekologer – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. En företagsstämpel i lådorna där det så kallade JLC-guldet hittades har väckt nya frågetecken kring guldets härkomst. Företaget i fråga kan nämligen kopplas till en svindlerihärva på 90-talet, där hundratals småsparare lurades på sina pengar.Sen pratar vi om det luktar död råtta inne på en kvinnoklinik i Blekinge. Stanken är så pass illa att skyddsombudet gjort tre anmälning om arbetsmiljön, och nu har kliniken tvingats stänga tillfälligt.
3/27/202410 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Snusfri skola & rövhålsbråket i Hollywood – P3 nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Inget snus under skoltid och totalförbud mot lustgas i berusningssyfte. De nya förslagen tog stor plats i nyhetsflödet igår, men lagpaketet innehöll även ett förslag om matig sallad på krogen.Sen pratar vi om ett bråk som uppstått mellan Rebel Wilson och Sasha Baron Cohen – efter att hon pekat ut honom som ett massivt rövhål, och han försökt stoppa hennes kommande självbiografi. Baron Cohen nekar till rövhålsanklagelserna.
3/26/202410 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Terrordådet i Moskva & Trump nära utmätning – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Trots att IS tagit på sig attentatet, försöker Ryssland hävda att Ukraina varit inblandade i den dödliga attacken mot ett konserthus i Moskva i fredags. Under helgen har IS fortsatt att publicera saker som ska bevisa att det faktiskt var deras dåd, så vad har Ryssland att vinna på att hävda något annat?Sen pratar vi om att USA:s expresident Donald Trump har fram till dagens slut på sig att hosta upp de fem miljarder kronor han blivit skyldig efter att en domstol förklarat honom skyldig till bedrägeri. Redan imorgon påbörjas annars arbetet med att utmäta Trumps tillgångar – vilket inte verkar vara det lättaste.
3/25/20249 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Klimatrådets sågning & Macrons ådriga biceps – P3 Nyheter med Linnéa Beijer

Linnéa Beijer och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Klimat och miljöminister Romina Pormoktari svarar på Klimatrådets sågning om regerings klimatplan. De presenterade nämligen en rapport igår som visar att regeringens plan inte är tillräcklig och att politiken 2024 snarare ökar utsläppen. Men klimatministern håller inte med och tycker att Klimatrådet underskattar kärnkraften.Sedan fokuserar vi på Frankrikes president Macrons biceps. Hans nya träningsbilder skapar reaktioner världen över och nu spekulerar folk kring om bilderna är till för att skrämma Putin.
3/22/202410 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Ny Swishlista ute av misstag & präst vill ha pub i kyrkan – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Kristianstads tingsrätt har anmält sig själva till Integritetsskyddsmyndigheten efter att en lista över personer som swishat en thaimassagesalong kommit ut av misstag. Listan kom ut i samband med att ägarinnan dömdes för grovt koppleri och var maskad, men gick att avkryptera.Sen pratar vi om en präst i Visby som vill locka nya medlemmar till Svenska kyrkan genom att exempelvis inrätta en pub. På Gotland finns det gott om kyrkor, och istället för att alla ska passa alla, borde man kunna nischa kyrkorna till olika målgrupper.
3/21/202413 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Stoppade IS-planer mot riksdagen & huskvinnan 2.0 – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Två män har gripits i Tyskland, misstänkta för att ha planerat ett terrordåd mot Sveriges riksdag. Männen tillhör en förgrening inom IS, som tyska Säpo beskriver som den farligaste av alla islamistiska rörelser, men som tur är verkar de även lite amatöraktiga, enligt Magnus Ranstorp.Sen pratar vi om att den gamla debatten i huskvinnan bubblat upp igen, sex år senare. Nu reder begreppets upphovsperson, DN:s Greta Schüldt, ut ett utbrett missförstånd som gäckat henne sen debatten briserade.
3/20/202411 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter på en minut, 20 mars 07.30

P3 Nyheter på en minut, en nyhetssammanfattning med Babs Drougge. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
3/20/20241 minute, 12 seconds
Episode Artwork

Gängkriminella säljer tjejer & storbråk mellan KD och SD – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Gängkriminella säljer tjejer för att betala av sina skulder. Det framgår av en ny rapport från Jämställdhetsmyndigheten, som också visar att polisens arbete mot prostitution och människohandel minskar. Istället läggs resurserna på skjutningar och sprängningar.Sen pratar vi om storbråket som blossat upp mellan Alice Teodorescu Måwe (KD) och Jimmie Åkesson (SD). Åkesson har reagerat starkt på hur Teodorescu Måwe uttalat sig om honom och SD i en stor DN-intervju, och kommit med hård kritik på sociala medier. Nu rycker KD-ledaren Ebba Busch ut till Måwes försvar, och anklagar Åkesson för ”snöflingebeteende”.
3/19/202410 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Danderyd vs strandockupanter & så gick ryska ”valet” – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Efter de uppmärksammade badprotesterna i Täby 2022 tar nu grannkommunen Danderyd krafttag mot svartbryggorna, rapporterar Mitt i Stockholm. Villaägarna som byggt bryggor på kommunal mark kan nu behöva öppna upp sina badplatser för allmänheten.Sen pratar vi om det så kallade valet i Ryssland. När hälften av rösterna var räknade utropade sig Putin – som väntat – som segrare. Några riktiga alternativ fanns dock inte att rösta på, och ryska medborgare visade sitt missnöje både i och utanför landet.
3/18/202412 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Vita snuset gäckar USA & tjafset om ”.nu” – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Matilda Rånge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Frågan om hur farligt det vita snusat är har stötts och blötts de senaste åren. Men det är inte bara i Sverige som de vita prillorna lett till debatt. I USA har det blivit en het potatis. Demokrater har varnat för att det kan vara skadligt för unga, medan den kontroversielle högerjournalisten Tucker Carlson hakat på snustrenden.Sen pratar vi om det 25 år långa bråket kring det klassiska internet-domännamnet ”.nu” som avgjorts. Den lilla korallön Niue i Stilla havet sålde rättigheterna till namnet, men nu har ön ångrat sig.
3/15/202411 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Synsam-kritik & Ronaldo-effekt – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Optikjätten Synsam får kritik från både fack och kunder. Kunderna känner sig lurade av företagets abonnemangsupplägg, och Svensk Optikerförening kritiserar att de låter snabbutbildade assistenter genomföra synundersökningar.Sen pratar vi om att dietister och näringsfysiologer i såväl Sverige som Norge larmar om den så kallade Ronaldo-effekten. Den sockerhatande fotbollsstjärnans bara torso riskerar att påverka unga fotbollskillar negativt, och enligt en norsk studie börjar killar kolla ikapp tjejers problematiska syn på sina kroppar.
3/14/202413 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Greta tillbaka vid riksdagen & ansiktet utåt för könssjukdomar strikes again – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Greta Thunberg är tillbaka där hennes klimataktivismresa började – nämligen utanför riksdagen. Den här gången har hon dock börjat blockera ingångarna och fått släpas bort av vakter. Så vad är poängen med den här sortens civila olydnad, och fyller den sitt syfte?Sen pratar vi om den numera rikskända Mathias, 29, som hade klamydia och gonorré fem gånger. Studio ett har följt upp Rapports inslag och det visar sig att Mathias inte legat på latsidan sedan sist.
3/13/202411 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Israels nya låttext & unga sydkoreaners AW-protest – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Israel gick till slut med på att ändra texten till sitt Eurovision-bidrag. Därmed erkände de att den första texten var politisk – samtidigt som den nya texten också kan ses som politisk. Det menar experter som P3 Nyheter har pratat med.Sen pratar vi om att alkoholkonsumtionen ökat i flera ostasiatiska länder – trots att många som bor där är intoleranta mot alkohol. I Sydkorea har gen Z nu fått nog av att supa ikapp med äldre kollegor i hopp om att klättra på arbetsplatsen,.
3/12/202411 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Återkallade Kate-bilden & fyra år sedan Ischgl-afterskin – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Var är Kate Middleton? Frågan har ställts gång på gång sedan prinsessan försvann helt ur offentligheten i samband med en bukoperation i december. Spekulationerna om var hon är och hur hon mår minskade inte direkt när de stora nyhetsbyråerna återkallade den första bilden som kommit ut på två månader.Sen pratar vi om att det nu gått fyra år sedan Europa började stänga ner på grund av smittspridningen av covid-19. Skidorternas afterskis blev till superspridarevents under stockholmarnas sportlov – så vad kan man dra för lärdomar inför kommande pandemier?
3/11/202413 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Nu är Sverige till slut med i Nato & feminism är inte så viktigt för unga – P3 Nyheter med Lana Zand

Lana Zand på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Sverige lämnar 200 år av militär alliansfrihet och blir fullvärdig medlem av försvarsalliansen Nato. En process som tagit drygt två år, men nu är det sista pappret till slut inlämnat och medlemskapet igenom. Vägen dit har varit snårig och vi minns tillbaka till hur det sett ut - och vad vi kommer se mer av i Sverige numera.Det är också 8 mars, den internationella kvinnodagen. En kampdag för vissa men jämställdhet är inte lika viktigt för unga som det en gång var, visar en rapport från Ungdomsbarometern. Diskussionen om feminism har också varit styrd av trender. Woke-eran, som den kommit att kallas är ett minne blott och P3 Nyheters Lana Zand reder ut vad unga bryr sig om numera.
3/8/202413 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Bajen vill avsätta Reinfeldt & därför älskar internet Willy Wonka-failen – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Hammarby ska verka för att byta ut Fredrik Reinfeldt mot en annan ordförande för SvFF. Beslutet togs under ett årsmöte i veckan, och grundar sig bland annat i den infekterade VAR-frågan inom fotbollen.Sen pratar vi om det virala misslyckade Willy Wonka-eventet i Glasgow som slutade i skrik, gråt och larmsamtal. Det som sålts in som ett sagolikt godiskalas var en glest inredd lagerlokal, och bilder och klipp har spridits på ett sätt i veckan. Så varför älskar internet misslyckade events så mycket?
3/7/202413 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

LUF sågar L-förslag om skärmtid & Singapores ensamrätt på Swift – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Liberalerna vill införa ett sociala medier-lås för barn nattetid. Förslaget sågas av det egna ungdomsförbundet, som tycker att staten ska hålla sina fingrar borta. Samtidigt visar en ny rapport på ett samband mellan ungas skärmanvändande och sömnbrist, som i sin tur påverkar måendet.Sen pratar vi om att Singapores grannländer rasar över att landet köpt ensamrätt på Taylor Swifts turné i Sydostasien. Samtliga sex spelningar kommer att äga rum i Singapore – till Thailands och Filippinernas stora förtret.
3/6/20241 minute, 13 seconds
Episode Artwork

Ambassadens urspårade bilfärd & farliga bältestrenden på Tiktok – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Den etiopiska ambassaden hade partaj samma kväll som en av deras bilar hittades övergiven och krockad på tvärbanespåret i Stockholm. Polisen utreder händelsen som vårdslöshet i trafik, samtidigt som de kikar på frågan kring immunitet.Sen pratar vi om att flygpersonal nu varnar för en Tiktok-trend som går ut på att använda bältet som fotstöd istället för runt midjan. Om de bara visste hur farligt det var skulle de nog inte göra så, tror en pilot som SVT pratat med.
3/5/202413 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Jakten på RAF-pensionärer & Oprah lämnar Viktväktarna – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Tysk polis har under helgen stormat ett industriområde och ett hyreshus i Berlin, i jakten på två efterlysta tidigare RAF-medlemmar. Detta efter förra veckans gripande av en annan pensionerad Baader Meinhof-medlem, som hållit sig undan rättvisan i över 30 år.Sen pratar vi om att Oprah Winfrey lämnar Viktväktarnas styrelse efter nästan tio år. Detta efter att det kommit fram att Oprah börjat ta ett av de nya viktminskningspreparaten, som Ozempic.
3/4/202412 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Många döda vid matkö i Gaza & Säpo tonar ner gasfyndet – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Matilda Rånge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Över 100 personer har dödats när det uppstod tumult vid en matkö i norra Gaza, enligt de Hamasstyrda myndigheterna. Men mycket är fortfarande oklart. Människor på plats uppger att israeliska soldater sköt oprovocerat in i folkmassan, medan Israels armé uppger att soldaterna försvarade sig mot en våldsam folksamling som inte backade trots varningsskott.Sen pratar vi om de nya uppgifterna kring gasläckan vid Säpos högkvarter i Solna. Enligt SvD:s uppgifter har sensorer på Säpos tak uppmätt den dödliga gasen fosgen. Gasen användes framförallt under första världskriget, men kan också uppkomma vid svetsning. Nu frågar sig folk vad som pågår, samtidigt som Säpos chef tonar ner uppgifterna.
3/1/20249 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

EU vill höja EPA-åldern & Kellogg's vd liknas vid Antoinette – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Ayan Jamal och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. EU-parlamentet har röstat ja till nya regler som berör de svenska A-traktorerna. Bland annat ska åldersgränsen höjas från 15 till 16 år, och hastigheten från 30 till 45 km/h. Förslaget sågas av bland andra EPA-profilerna Elov & Beny.Sen pratar vi om att flingjätten Kellogg's vd hamnat i blåsväder efter att ha uppmanat folk att äta flingor till middag. Ett billigt och enkelt alternativ för fattiga familjer menar han, men kritiker liknar vd:ns uttalanden vid Marie Antoinettes påstådda citat om att låta fattiga äta kakor.
2/29/202413 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Inget Nato den här veckan & Kristerssons gym på landet – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Ayan Jamal och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Sverige kommer inte att bli medlemmar i Nato den här veckan. Utrikesminister Billströms planerade USA-resa har fått ställas, efter strul med formalian i Ungern.Sen pratar vi om att gymmet på statsministerns sommarställe Harpsund rustats upp för närmare en halv miljon. Så vad är det för utrustning som köpts in, och hur motiverar regeringskansliet det?
2/28/202411 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Macron utesluter inte trupper i Ukraina – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Ayan Jamal och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Frankrikes president Emmanuel Macron utesluter inte att västländer skickar marktrupper till Ukraina, för att hjälpa dem besegra Ryssland. Uttalandet kom igår efter ett möte mellan ett 20-tal europeiska länder. Hur konkreta dessa planer skulle vara verkar det dock råda delade meningar om.
2/27/20246 minutes, 1 second
Episode Artwork

Ungern säger JA(S) & stora danska bröst i lumpen – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Idag röstar Ungerns parlament om Sveriges Natoansökan och svaret väntas bli ja. I fredags stod det även klart att Orban vill köpa fler Gripen-plan av Sverige – och på det svarade Ulf Kristersson yaaaaas.Sen pratar vi om att Danmark ser över sina regler för att kallas till mönstring för lumpen. Tidigare har korta och storbystade per automatik uteslutits, men det ska det nu bli ändring på. ”Ordblinda” är dock fortfarande inte välkomna.
2/26/202413 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Israels Eurovisionlåt ”October Rain” & ute med flygskam? – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Turerna kring Israels deltagande i Eurovision fortsätter. Det har spekulerats huruvida låten de vill skicka, ”October rain”, är politisk eller inte. Enligt Israels public servicebolag handlar låten om sorgen efter Hamas terror attack 7 oktober och inte om politik. Samtidigt börjar allt fler ifrågasätta hur lämpligt det är att arrangörerna EBU ska avgöra om en låt är politisk eller inte.Sedan pratar vi om debatten om flygskam som blossat upp. I spetsen är Svenska Dagbladets Björn Werner som tror att flygskammen håller på att dö ut. Men hans text har fått andra kulturskribenter att rasa.
2/23/202410 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Embryon = barn i Alabama & italienska dödförklararen strikes again – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Nedfrysta embryon klassas som barn i delstaten Alabama i USA – det efter en dom i delstatens högsta domstol. Enligt domen kan den som förstör ett embryo göra sig skyldig till brott – någon som kan få stora konsekvenser för IVF-kliniker i Alabama.Sen pratar vi om en italiensk före detta journalist, som gäckat sina gamla kollegor i över tio års tid. För att avslöja redaktioners källkritiska brister sprider han falska uppgifter om att kända personer dött. Senast i raden är den svenska författaren Jonas Jonasson.
2/22/202411 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Thaimout mitt i terminen rör upp känslor – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och Christopher Garplind. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Vad lär man sig egentligen precis innan jullovet, och gatubarnen i Thailand kan bidra till diskussioner om privilegier. De argumenten för att låta barnen slippa skolplikten köps inte av DN:s Lisa Magnusson, som stör sig på föräldrars ”Thaimout”.
2/21/20245 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Jimmie och Magdas storbråk & La Gunillas besök av Kronofogden – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Jimmie Åkesson skräder inte orden efter att ha blivit felciterad av Magdalena Andersson i en opinionstext på tyska. Magdas pressekreterare skyller på en översättningsmiss, men Åkesson köper inte förklaringen, utan passar på att påminna om andra blåsväder S-ledaren hamnat i på sistone.Bara timmar efter att Gunilla Persson stått på Melloscenen och sjungit lalala la la Gunilla kom Kronofogden och knackade på. Med sig från hotellrummet fick de kläder, smycken och skor som ska säljas för att driva in en skuld. Gunilla Persson menar dock att hon är utsatt för en häxjakt.
2/20/202411 minutes, 1 second
Episode Artwork

Aleksej Navalnyjs död & tuffa tider för turister – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Flera hundra människor har gripits i Ryssland efter att ha sörjt Aleksej Navalnyjs död offentligt. Samtidigt kvarstår många frågetecken kring hur han dog och var hans kropp befinner sig.Sen pratar vi om att turister inte har det så lätt i dessa tider. I alperna diskuteras turistkvoter, på Bali har det införts turistavgift, och i Spanien drabbas svenskar av husockupanter.
2/19/20249 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Breivik förlorar i rätten & apparna anklagas för olycka i kärlek – P3 Nyheter med Lana Zand

Lana Zand och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: som idag var Hanna Hellquist och Christopher Garplind. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Det blir inga lättnader i straff för terroristen Anders Behring Breivik och han får inte bryta sin isolering. Det har domstolen nu slagit fast efter han han stämt norska staten för brott mot mänskliga rättigheter. Stämningen är en paradox, menar Hanne, som överlevde terrordådet på Utøya 2011 - eftersom han inte tänkte på det den 22 juli när han dödade 77 personer. Sen pratar vi även om otur i kärlek. Det är apparnas fel, menar sex amerikaner som gått ihop och stämt dejtingjätten Match Group för att fokusera mer på att tjäna pengar än att faktiskt hjälpa folk hitta den rätte. En fråga vi kanske kommer se mer av i domstolar - vems fel är det att man fastnar, användaren eller företaget?
2/16/202411 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Romina pudlar om Säpo-smitning & meme lord Biden – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Romina Pourmokhtari (L) har aldrig smitit från sina Säpo-vakter – tvärtemot vad hon sa i den omdiskuterade Financial Times-intervjun. Det meddelar klimatministerns pressekreterare efter att flera medier sökt henne, och det är inte första gången Romina är svår att få tag på.Sen pratar vi om att Joe Biden har börjat skoja och meme:a på Tiktok. Detta trots att han tidigare varit kritisk mot appen och uppmanat myndighetsanställda att radera den. Nu anklagas han för hyckleri och partikollegor varnar för säkerhetsrisker.
2/15/202412 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Giftet bakom Söderhamnsfallet & yngre bättre på de/dem – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Det var den extremt viktiga gasen fosfin som låg bakom den mystiska förgiftningen av en småbarnsfamilj i Söderhamn i oktober. Hur familjen kom i kontakt med giftet är dock fortfarande höljt i dunkel.Sen pratar vi om att yngre är något bättre än äldre när de kommer till att skilja på de och dem – trots att äldre oftare tror att de behärskar grammatiken. Det här framgår av en Novusundersökning som Språktidningen beställt – så hur klarar David och Linnéa testet?
2/14/202412 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Branden på Liseberg & Jamal El-Haj blir vilde – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. En person saknas efter storbranden i Göteborg, som ett dygn senare inte är helt släckt. Släckningsarbetet går långsamt på grund av rasrisk, och den ännu ej invigda vattenparken är totalförstörd.Sen pratar vi om den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal El-Haj, som trotsar partiets uppmaning att lämna riksdagen. Därmed får Socialdemokraterna sin första politiska vilde i modern tid, och de är inte glada.
2/13/202410 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Trumps kritiserade Nato-utspel & professor sågar apelsinteorin – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Om Ryssland attackerar ett land som inte ”betalat sina räkningar” till Nato, så skulle USA inte komma till undsättning – utan tvärtom uppmuntra Ryssland. Så sa amerikanska presidentkandidaten Donald Trump i helgen. Uttalandet kritiseras av bland andra Nato-bossen Jens Stoltenberg, som menar att det äventyrar säkerheten för alla Natoländer.Sen pratar vi om Tiktok-trenden Orange peel theory – en teori som går ut på att testa sin partners kvalitéer baserat på om hen skalar en apelsin åt en eller inte. En psykologiprofessor kallar dock teorin för larvig, och menar att den saknar vetenskapliga belägg.
2/12/202411 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Tucker Carlson intervjuar Putin & Shekarabis Guccikänga – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Den före detta Fox News-programledaren Tucker Carlson har intervjuat Rysslands president. Intervjun har fått mycket kritik och vissa ser Carlson som Putins megafon. Vi går igenom reaktionerna och vad Putin egentligen säger som får Carlson att brista ut i skratt.Sen pratar vi om Gucci, som trendat hejvilt efter att regeringen gått vidare med förslaget om visitationszoner. Tanken är att gängförknippade kläder, som till exempel en Guccikeps, kan räcka för att bli stoppad. Samtidigt har Liberalernas Martin Melin hamnat i skottgluggen och sossarnas Ardalan Shekarabi passar på att ge honom en Guccikänga.
2/9/202413 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Nya uppgifter i JLC-guldhärvan & M-toppens buskisskämt – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. En av parterna som gör anspråk på guldtackorna som hittats i två av JLC-killarnas nyförvärvade hus har presenterat nya handlingar som sägs kunna avgöra tvisten. Frågan kvarstår dock om det är husköparna, säljaren eller hantverkarna som har rätt till de elva miljonerna.Sen pratar vi om en Moderattopp i Västra Götaland som hamnar i blåsväder efter att ha delat sexistiska och rasistiska skämtbilder i privata chattar. Till en början försvarar M-toppen sitt agerande, men efter kritik från en partikollega vänder han tvärt och ber om ursäkt.
2/8/202412 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Trump inte immun & det svenska ”nyttiga” godiset – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Donald Trump var inte immun mot åtal under tiden för stormningen av Kapitolium 2021. Det har en amerikansk domstol nu kommit fram till, men Trump ska överklaga – så frågan är vad som händer med det stora åtalet om Trumps roll i kongressattacken.Sen pratar vi om att det svenska lösgodiset trendar i USA. På Tiktok sprids klipp om det ”nyttiga” svenska godiset, och utanför affären som säljer det ringlar sig kön lång.
2/7/202411 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Misstänkta mordplaner på svenska judar & civila kontrollanter gäckar göteborgare – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ett iranskt par misstänks ha kartlagt och planerat mord på Aron Verständig samt två andra svenska judar, på uppdrag av Iran. Paret, som nekar till brott, fick asyl som afghaner – trots att Migrationsverket fått flera signaler om att mannen var från Iran.Sen pratar vi om att Göteborg nu infört civilklädda biljettkontrollanter – något som skapar oro hos många göteborgare. Men behöver man känna oro om man har gjort rätt för sig?
2/6/202411 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Therése vägrar vegandöden & Anders Hansen hyllar fetmamedicin – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Att flera influencers övergett veganismen är något som gått veganen och djurrättskämpen Therése Lindgren hel förbi. Hon kan inte förstå hur man plötsligt kan vända i frågan – så hur motiverar Yogagirl Rachel Bråthén sitt tvära kast?Sen pratar vi om de nya fetma/diabetes/bantnings-läkemedlen som Ozempic – för nu går den hyllade läkaren och psykiatern Anders Hansen ut och försvarar preparaten. En medicinsk revolution nästan i paritet med antibiotikan tycker han, men det är inte alla som håller med.
2/5/202411 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Killnytt-rapporter & Fleximan – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Idag kör vi först ett killnytt-svep. The Guardian rapporterar om att 1 av 4 brittiska killar tycker att det är svårare att vara kille än tjej. Nyligen kom också Ungdomsbarometerns rapport om killar och demokrati.Sen pratar vi om jakten på fartkamerornas största fiende – Fleximan. Den anonyma personen, som sågar ner fartkameror, har engagerat hela Italien. Nu har polisen som jagat maffialedare sagts in i jakten på Fleximan.
2/2/202410 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

ABBA stoppas på Tiktok & Superbowl + Swift-konspirationen – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Universal kan stoppa all sin musik på Tiktok, efter ett tjafs om ersättning till musikerna. Universal anklagar Tiktok för att ha byggt sin plattform på musik utan att vilja betala dess riktiga värde, medan Tiktok kallar Universal för giriga.Sen pratar vi om att delar av USA:s höger börjat sprida konspirationsteorier om Taylor Swift och hennes fotbollskille Travis Kelce. Enligt teorin har Swift kopplingar till Pentagon och Superbowl är riggat – allt för att Joe Biden ska vinna valet.
2/1/202410 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Tutt-gate i Australien & nya rön om toalock – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. En politiker i Australien fick både kortare tröja och större bröst när en tv-kanal skulle rapportera om ett slopat förslag om andjakt. Kanalen skyller på Photoshops AI, men det köper varken politikern eller Adobe.Sen blir det toanytt, för amerikanska forskare har dykt djupare i frågan kring toalock och virusspridning. Att stänga locket innan spolning verkar inte spela så stor roll när det kommer till att hindra sjukdomar som vinterkräk och corona.
1/31/202411 minutes
Episode Artwork

Kristerssons skämtvideo & därför stoppas FN-stöd till palestinier – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ulf Kristersson valde att välkomna Emmanuel Macron till Sverige med ett skämtklipp om just Sverige. Här står vi i kö, fikar, och undviker konflikter. Trots hög igenkänningsfaktor sågas klippet av bland annat PR-experten Paul Ronge – men Macron verkar nöjd.Sen pratar vi om att allt fler länder drar in sitt stöd till FN:s hjälporganisation för palestinska flyktingar. Detta efter att Israel anklagat flera av medarbetarna för delaktighet i Hamas terrorattack den 7 oktober. Nu vädjar FN-chefen Antonio Guterres om fortsatt stöd, fram tills att saken är utredd.
1/30/202410 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Stenströms kryptiska pyro-svar & barn kan inte klippa rakt – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Thomas Stenström dök upp på Idrottsgalan med två brinnande bengaler i händerna – något som en polischef beskrivit som ”ett slag i ansiktet” på alla som jobbar emot illegal pyroteknik på läktarna. Nu har Thomas Stenström gett ett kryptiskt besked om var han egentligen står i pyrofrågan.Sen pratar vi om att såväl idrotts- som slöjdlärare larmar om att barns motorik lämnar en hel del i övrigt att önska. Lågstadieelever kan knappt göra en kullerbytta och mellanstadiebarn kan inte ens klippa rakt. Så vems är felet och vad ska göras åt saken?
1/29/202413 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Fånge avrättad med kvävgas & det råttformade hålet som skapar hot och oro

Lana Zand på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. För första gången någonsin har en person avrättats genom att man låtit honom andas in kvävgas i delstaten Alabama i USA. Metoden har kritiserats hårt av bland annat FN-experter, som menar att det kan likna tortyr. Mannens advokater försökte stoppa avrättningen och menade att han blev en försökskanin. Men Alabama menar att det är den mest humana metoden, vilket också beror på att det gift som vanligtvis brukar användas är svårt att få tag på. P3 Nyheters Lana Zand förklarar varför.Sen riktar vi även blicken mot ett älskat och hatat råtthål i Chicago. Konturen av en råtta i asfalten har fått folk att vallfärda dit, gå på dejt och till och med gifta sig vid sevärdheten. Men råtthålets framtid är hotad nu när det blivit viralt på Tiktok och ska ha orsakat stök i området.
1/26/20249 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Bydén ”marinerad i lojalitet” & The Smiths vs Trump – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och andra på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. ÖB Micael Bydén svarar nu på kritiken kring sitt konsultbolag Bydén Ops. Sedan nyheten kom har frågor kring förtroendeskadlig bisyssla väckts – men Bydén menar att han är så pass marinerad i lojalitet till försvaret, att tanken inte ens föresvävat honom.Sen pratar vi om artister som vägrar låta Donald Trump använda deras musik. Senast ut i ledet är The Smiths-gitarristen Johnny Marr, som förbjudit Trump att spela låter ”Please, please, please...” från 1984.
1/25/202411 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Turkiet säger Jato & Skyttedal slår tillbaka – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Turkiets parlament röstade igår kväll ja till Sveriges Natoansökan, men än återstår ett par steg innan Sverige är fullvärdig medlem. Erdogan har två veckor på sig att skriva under dokumentet, och frågan är hur länge Ungern vågar vänta med att klubba igenom sitt beslut.Sen pratar vi om tjafset om Kristdemokraternas EU-vallista. Efter anklagelserna om att Sara Skyttedal inte varit helt ärlig med turerna kring SD slår hon nu tillbaka mot sin partiledare. Det är minsann Ebba Busch som inte sagt hela sanningen, menar Skyttedal.
1/24/202411 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Biobiljetter rakt över disk & Jomshof vill förbjuda halvmånar – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. 60 000 statsanställda påverkas av hackerattacken mot en it-leverantör, och biosugna får köpa biljetterna direkt på plats. Enligt experter kommer hackergruppen från Ryssland, men det behöver inte betyda att det är staten Ryssland som attackerat Sverige.Sen pratar vi om Richard Jomshofs (SD) utspel om att förbjuda muslimska symboler i det offentliga rummet. Enligt honom borde halvmånar kunna förbjudas på samma sätt som hakkors. Utspelet kommer samma dag som uppgifter om att Turkiet är redo att rösta om Sveriges Natoansökan, och det är inte första gången SD tajmar islamkritiska utspel på det sättet.
1/23/202410 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Momfluencers slår tillbaka mot DN & Tim-Houthi Chalamet – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Debatten om mammor som skor sig på sina barn har blossat upp igen, fast den här gången handlar det inte om att barnen exponeras, utan om hur själva mammaskapet säljs in som en livsstil som ska konsumeras. Nu slår flera av de utpekade mamma-influencerna tillbaka mot DN-skribenten.Sen pratar vi om en jemenitisk kille som blivit viral på grund av sitt utseende. Han kallas för ”Hot Houthi” och ”Tim-Houthi Chalamet”, men själv vill han att fokus ska ligga på hans budskap, som utgör en del av huthirebellernas propagandakrig på nätet.
1/22/202411 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Stenevis sjukskrivning & Love is blind-killar om ”hin håle”-kängan – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Den turbulenta tiden för Miljöpartiet verkar fortsätta. Språkröret Märta Stenevi kommer vara sjukskriven på obestämd framtid. Hon säger att hon är sliten efter hösten, både av privata skäl men också på grund av grejer som hänt i partiet. Nu är frågan hur framtiden för partiet egentligen ser ut.Sen snackar vi om kritiken mot Expressen, efter att en krönika publicerats där Love is blind- killarnas utseenden recenseras. En deltagare tycker att det går emot hela syftet med programmet, men Expressen håller inte med.
1/19/202411 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Kokainspår på riksdagstoan & Läckberg lackar på Guillou – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Spår av kokain hittades på fyra av åtta partiers riksdagskanslier, när Aftonbladet svabbade handfaten på toaletterna. Uppgifterna har skapat panik på kanslierna, Nooshi Dagostar vill att Aftonbladet testar sina egna toaletter, och Jimmie Åkesson vill drogtesta hela riksdagen.Sen pratar vi om att Camilla Läckberg och Jan Guillou hamnat i luven på varandra. Guillou anklagar deckardrottningen för att skryta och ljuga om sina försäljningssiffror, och nu väntar hon sig en ursäkt från författarkollegan.
1/18/202412 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Expressen ifrågasätter Fröken Snusk & EU debatterar Ungern – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Expressens ledarsida tycker att SVT borde kapa banden med Fröken Snusk, och kasta ut henne ur Melodifestivalen. Detta efter frågetecken kring epadunk-stjärnans streamingsiffror, som fått Spotify att ta bort flera av hennes låtar.Sen pratar vi om Ungerns roll i EU, för i dag ska frågan återigen debatteras i Strasbourg, och vissa ledamöter vill strypa landets rösträtt. Centerpartiets EU-parlamentariker Abir Al-Sahlani kallar Victor Orbán för mansbebis, medan Sverigedemokraterna tycker det är värt att ligga lågt med tanke på Sveriges Natoprocess.
1/17/202412 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

(V) vill porta Israel från Eurovision & blänkande blåa bröst – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Vänsterpartiet vill att Israel stängs ute från årets Eurovision i Malmö. Att ge plats på scen åt en stat som utreds för folkmord sänder ut fel signaler, menar Nooshi Dadgostar (V), men Moderaterna tror att utspelet är ett sätt för Dadgostar att blidka kritiska röster inom det egna partiet.Sen pratar vi om att dejta en AI-bot, för intresset för AI-flickvänner ökade stort förra året, och nu har en journalist tagit på sig att testa detta för SvD:s räkning – och han blir förvånad över resultatet.
1/16/202412 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Uppgifter om Hamasplaner i Sverige & Friends Arena byter namn – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Hamas ska ha planerat en attack mot Israels ambassad i Stockholm – detta enligt Israels regering. Hamas förnekar detta, och menar att Israel vill skrämma och vilseleda Europa, så hur trovärdiga är uppgifterna egentligen?Sen pratar vi om att nationalarenan Friends byter namn till Strawberry Arena. Detta efter att Petter Stordalen köpt namnrättigheterna, så vad säger sportprofilerna om det nya namnet?
1/15/202412 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

USA och Storbritannien attackerar Huthirebeller & stjärnkockarnas beef – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. USA och Storbritannien har attackerat den Iranstödda Huthirörelsen i Jemen. Det är ett direkt svar på Huthirebellernas attacker mot fartyg i Röda havet. Rebellerna säger att de kommer slå tillbaka. Men vilka är de egentligen?Sen pratar vi om ett kändisbråk, mellan stjärnkocken Björn Frantzén och konditorn Sébastien Boudet. Bakgrunden är att Frantzén startat en restaurang i Dubai och det tycker inte Boudet om. Björn Frantzén skriver senare till P3 Nyheter att ”pajkastningen mellan bagaren och kocken är avslutad från min sida”.
1/12/202410 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Israel inför rätta för folkmord & löneavdrag för kaffe – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Idag inleds rättegången i Haag, där FN-domstolen ICJ ska avgöra om Israel begår folkmord i Gaza. Det är Sydafrika som anmält Israel, men frågan är om de kan leda saken i bevis, och varför är det just Sydafrika som för palestiniernas talan?Sen pratar vi om kaffe på jobbet – en förmån som många räknar med ska ingå på arbetsplatsen, men så ser det inte ut för alla kommunanställda. I Åsele får tjänstemännen gratis kaffe, medan undersköterskorna får lätta på lädret.
1/11/202411 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Krigstillstånd i Ecuador & (M) vill bötfälla gravpulka – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ecuadors mest ökända knarkboss har rymt från fängelset, vilket utlöst en våg av våldsdåd i landet. Bland annat stormades en tv-kanal av beväpnade män, mitt under livesändning igår. Nu har den nytillträdda presidenten förklarat officiellt krig mot knarkgängen.Sen pratar vi om pulkadebatten på Skogskyrkogården. Trots skyltar fortsätter barnfamiljer att komma dit och stoja – något som stör de sörjande. Nu vill Moderaterna i Stockholm införa ett officiellt förbud med böter och patrullerande väktare.
1/10/202411 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Lösa bultar på Boeing-plan & trendigt att kliva upp mitt i natten – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. United Airlines har hittat löst sittande bultar på flera av sina Boeing 737 max 9-flygplan, efter att en igenpluggad nödutgång flög av just ett sådant plan 5 000 meter upp i luften i helgen. Det här väcker flera frågor, enligt flygexperten Jan Ohlsson.Sen pratar vi om sömn, för nyheterna på ämnet avlöser varandra. Ofta citerad är sömnforskaren Christian Benedict, så vad är hans teori om varför intresset är så stort, och är det smart att kliva upp klockan 03:00?
1/9/202413 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Spansk blackfaceparad & skånsk megaspringnota – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Kritiken mot Spaniens traditionsenliga trettondagsfirande med svart ansiktsmålning växer. I år har även Charlotte Perelli fått sig en släng av sleven.Sen pratar vi om den dryga springnotan i Malmö på juldagen. Sällskapet åt och drack för 82 000 kronor och drog. I helgen uppstod förvirring kring förundersökningen – är den öppen eller nedlagd?
1/8/202410 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

SD kräver Trafikverket på svar om kaoskön – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Idag pratar vi om hur det har gått efter kökaoset på E22 i Skåne efter mardrömskön. Bärgningen är klar och folk har evakuerats, men öppningen av vägen skjuts upp. Och vem bär ansvaret för det här? SD tycker det är Trafikverket och kräver en förklaring. Senare under morgonen slog Trafikverket ifrån sig kritiken i TV4 och säger att det var extremväder.
1/5/20247 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Helveteskön på E22:an & därför avgår Harvards rektor – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Utan mat och utan snus, med en flaska som toalett. Det är verkligheten för många som suttit fast i helveteskön på E22 utanför Hörby i Skåne. Arbetet med att få loss de 1000 bilar som fastnat i kön pågår för fullt, men det lär dröja innan vägen är körbar igen.Sen pratar vi om universitetsdebaklet i USA. Claudine Gay, som i somras blev den första svarta rektorn i Harvards anrika historia, avgick nu i veckan efter en tids kontroverser. Det hela började med en kritiserad utfrågning kring hur toppuniversiteten hanterar antisemitism, men det handlar också om det pågående kulturkriget i USA.
1/4/202410 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Hamastopp dödad i Beirut & anti-age för åttaåringar – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Hanna Hellquist och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. En högt uppsatt Hamasledare dog i en drönarattack utanför Libanons huvudstad Beirut igår. Israel har inte velat kommentera saken, men pekas ut som ansvariga av såväl Libanon som terrorgrupperna Hamas och Hizbollah. Nu återstår att se vad konsekvenserna blir för Israels krig mot Hamas.Sen pratar vi om att barn så unga som åtta år köper syror och andra produkter som sägs föryngra huden. Experter varnar för åkommor och avråder från att så små barn använder hudvård.
1/3/202412 minutes, 1 second
Episode Artwork

Drottning Margrethes nyårsbomb – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. På årets sista dag valde Danmarks drottning att meddela att hon tänker abdikera. Att lämna över tronen före sin död tillhör inte vanligheterna i Norden, och nu är frågan om Margrethe sätter en ny trend eller ej.
1/2/20246 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

”Nästan naken”-fest i Ryssland – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Nanna Olasdotter Hallberg och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. En kändisfest, med temat ”almost naked”, har fått folk i Ryssland att bli fly förbannade. Politiker, bloggare och aktivister som stöttar kriget i Ukraina fattar inte hur kändisarna kan festa när ryssar dör i kriget. Nu har flera gäster gått ut och bett om ursäkt.
12/29/20236 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Israel rasar efter Hitlerjämförelse – P3 Nyheter med Linnéa Beijer

Linnéa Beijer på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Nanna Olasdotter Hallberg och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Vi ska prata om Erdogans hårda attack mot Netanyahu. För Turkiets president Erdogan tycker att Israels premiärminister Netanyahu kan jämföras med Adolf Hitler, efter Israels attacker i Gaza. Och det har fått både Netanyahu och Israels president att försvara sig på X.
12/28/20234 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Svenska sopmaffian & Kanye West ursäkt – P3 Nyheter med Linnéa Beijer

Linnéa Beijer på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Nanna Olasdotter Hallberg och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Vi börjar att prata om att kriminella i Sverige verkar ha inspirerats av den italienska maffian, för nu växer problemen med den organiserade brottsligheten inom sop-branschenSen pratar vi om Ye eller Kanye West som nu bett om ursäkt till alla judar efter över ett år av olika kritikstormar kring hans utspel som anklagats för och va antisemitiska. Men nu, med ett album på väg, ber alltså Kanye om ursäkt.
12/27/202311 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Julen inställd medan bomberna faller över Gaza – P3 Nyheter med Lana Zand

Lana Zand på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Nanna Olasdotter Hallberg och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. På annandag jul pratar vi om julen som tystnat i Jesus födelsestad Betlehem. Den ställdes in samtidigt som israeliska flygattacker skakade Gazaremsan. Kriget fortsätter och freden är inte nära, om man ser till Israels premiärminister Benjamin Netanyahus planer på att intensifiera den militära operationen.
12/26/20236 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheters årskrönika 2023 med Matilda Rånge, Babs Drougge och Margret Atladottir

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter summerar nyhetsåret 2023 tillsammans med programledare Margret Atladottir. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ozempic, AI, våldsvåg, kriget mellan Israel och Hamas, Taylor Swift och killar som tänker på romarriket! P3 Nyheter går igenom nyhetsåret 2023, i stort och smått.
12/25/20231 hour, 25 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Skolskjutningen i Prag & fotbollen förändrad i grunden – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Tjeckien är i chock och sorg efter skjutningen på ett universitet i Prag i går, när en 24-årig student sköt vilt omkring sig. Minst 14 personer dödades och 25 skadades och nu har regeringen utlyst landssorg. Vi går igenom vad vi vet.Sen pratar vi fotboll. I går kom en dom från EU-domstolen, som vissa menar kan förändra fotbollen i grunden! Den så kallade ”superligan” vann mot Uefa. Det betyder att vem som helst nu kan starta sitt eget lilla Champions League.
12/22/202311 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

”Klöslös” klimatplan? & det ökända maratonprovet i Sydkorea – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Efter mycket om och men läggs regeringens klimathandlingsplan på bordet idag. Den ska visa hur Sverige jobbar för att klara klimatmålen man spikat. Redan nu har det börjat sippra ut uppgifter om att planen saknar ”klös”. Dessutom har skillnaden mellan orden ”ska” och ”bör” blivit en snackis.Sen pratar vi om ett svinsvårt och ökänt prov i Sydkorea. Det beskrivs som ett åtta timmar långt maraton. Men nu stämmer studenter regeringen för att deras prov sluta 90 sekunder för tidigt.
12/21/202311 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Trump portas från val & koranen trendar på Tiktok – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. USA:s expresident Trump portas från valet i Colorado, med hjälp av en 155 år gammal formulering i grundlagen. Domstolen menar att Trump, som är åtalad för att ha hetsat fram stormningen av Kapitolium, inte kan väljas till president. Kritiker kallar det odemokratiskt och Trump väntas överklaga beslutet.Sen pratar vi om att islam fått ett uppsving i sociala medier, i spåret av kriget mellan Israel och Hamas. Influencers på Tiktok börjat läsa koranen och konvertera till islam.
12/20/20239 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Vulkanutbrottet på Island & blir det fångutväxling med Iran? – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Hanna Hellquist. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Efter veckor av larm och oro har ett stort vulkanutbrott brutit ut på Island. Helikopter bilder visar hur rök och lava sprutar ur en 4 kilometer bred spricka. Vi går igenom vad vi vet just nu.Sen pratar vi om hovrättsdomen som kommer i dag i det uppmärksammade fallet mot iraniern Hamid Noury. Samtidigt sitter två svenskar fängslade i Iran och nu spekulerar många i om Iran vill få till ett fångutbyte för att få hem Noury från Sverige.
12/19/202312 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Dystert rekordår för arbetsplatsolyckor och X varnar för Aftonbladets Teslagranskning – P3 Nyheter med Hanna Nyberg

Hanna Nyberg på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Hanna Hellquist. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. I dag snackar vi om att det har dött 60 personer i arbetsplatsolyckor i Sverige i år, enligt en sammanställning av TT. Bara förra veckan dog åtta personer i samband med olyckor på jobbet – så vad vill regeringen göra åt det här?Sedan pratar vi om att Elon Musks plattform X varnar för Aftonbladets Teslagranskning, där de tittat närmre på industrin kring mineralen glimmer och hur den kan kopplas till Tesla. Glimmer används bland annat i elbilar och industrin kopplas till barnarbetare.
12/18/202313 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Spionanklagade svensken i Iran & Zara-reklam anklagas likna kriget i Gaza – P3 Nyheter med Lana Zand

Lana Zand på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Torbjörn Averås Skorup och Vendela Lundberg. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Rättegången mot den spionanklagade svensken i Iran har inletts, men tajmingen är ingen slump, menar flera irankännare. 33-åriga EU-tjänstemannen Johan Floderus riskerar dödsstraff i Iran för vad den iranska regimen kallar för ”konspiration på jorden” som ska handla om spionage för Israels räkning mot Iran. Men har han blivit en bricka i Irans utrikespolitiska spel mot Sverige? Sen pratar vi om att det uppmanas till bojkott av Klädbutiken Zara i sociala medier efter att deras nya kampanj anklagas för att anspela på kriget i Gaza. En modell som står bland bråte, sten och ”kroppar” insvepta i vitt tyg har lett till starka reaktioner.Publicera
12/11/202313 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Danska ”koranlagen” & misstänkt VIP-muta på Sweden Rock – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Koranbränningar förbjuds i Danmark efter att den så kallade ”koranlagen” röstats igenom. Nu blir det brottsligt att skända heliga skrifter, men gränsdragningen verkar vara lite luddig. Och vad tänker politikerna i Sverige om det här?Sen snackar vi om Sweden Rock. Högt uppsatta kommunpolitiker har tackat ja till gratis VIP-armband och nu utreds dem för mutbrott. Biljetterna används för studiebesök enligt kommunen, men det menar vissa är bullshit.
12/8/20239 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

S kräver åtgärder mot julterror & SVT lurade av Roblox-bedragare – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Säkerhetsläget i Sverige har försämrats sedan den 7 oktober, men än ser Säpo inget skäl att höja terrorhotnivån. Samtidigt flaggar EU-kommissionären för att riken för terrordåd i EU inför jul är ”enorm”, och nu kräver Socialdemokraterna att regeringen agerar.Sen pratar vi om ett gräv som SVT gjort genom att Wallraffa i ett av barnens favoritspel Roblox – som verkar krylla av bedragare. Reportern blir både dubbelscammad och phishad, så vad tänker polisen om uppgifterna?
12/7/202313 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Kunskapskollaps i skolan & skolor slopar Lucia-omröstning – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Svenska femtonåringar har blivit sämre på att både läsa och räkna – något Liberalernas Johan Pehrson kallar för en kunskapskollaps. Så vad kan det historiska PISA-raset bero på, och vad ska man göra åt kunskapsluckorna?Sen pratar vi om att rösta fram vem som ska få vara Lucia i skolan eller kommunen. På vissa orter har man länge använt sig av en omröstning, ibland i självaste lokaltidningen, men nu börjar man ifrågasätta om traditionen kanske känns lite förlegad.
12/6/202313 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Israels offensiv i södra Gaza & Jan Guillous tjafs med Kanada – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Israel har nu intensifierat sin markoffensiv och gått in i södra Gaza, där många civilia befinner sig. Den israeliska militären får hård kritik för att inte ta hänsyn till civila, så vad svarar IDF på kritiken?Sen pratar vi om att Jan Guillou inte får komma in i Kanada, något som fått honom att publicera ett öppet brev till Kanadas ambassadör i Aftonbladet. Kanada vill inte kommentera varför Guillou inte släpps in, men författaren själv har sina aningar...
12/5/202313 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Klimathotet mot konserter & otrygga anställningar kan förkorta livet – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Kan extremväder och värmeböljor utgöra ett hot mot framtidens livekonserter? Frågan har väckts efter att en 23-årig tjej nyligen dog på en Taylor Swift-spelning. Samtidigt sitter världsledare och diskuterar vad man ska göra åt själva klimatförändringarna i Dubai.Sen pratar vi om att otrygga arbetsvillkor kan förkorta livet. Det enligt en ny stor studie från Karolinska Institutet. Nu hoppas forskarna på att politiker, fack och arbetsgivare ska ta till sig av resultaten.
12/4/202310 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Oljebossens rivstart på klimatmötet & Gävlebockens nya look – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Nanna Olasdotter Hallberg och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. FN:s klimattoppmöte COP28 rivstartade igår. Redan första dagen blev det klart att en ny klimatfond ska sjösättas. Vi går igenom vad det innebär och även kritiken mot oljebossen som leder mötet. Och varför har mötet jämförts med ett Breaking Bad-avsnitt?Sen inviger vi julmånaden med Gävlebockens nya look och bockkupper vi minns.
12/1/202312 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Inget vinter-OS i Sverige & britternas k-tjafs med Grekland – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Nanna Olasdotter Hallberg och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Det blir inget vinter-OS i Sverige den här gången heller. Precis som förra gången föll ansökan på bristande statliga garantier, så varför är Svenska olympiska kommittén så tagna på sängen av beskedet?Sen pratar vi om ett hundraårigt kulturbråk mellan Grekland och Storbritannien, som nu eskalerat i ett öppet bråk mellan de två premiärministrarna. Allt fler länder lämnar tillbaka kulturhistoriska föremål till ursprungsländerna, men för britterna sitter det långt inne att återlämna Parthenonfriserna.
11/30/202313 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Finsk-ryska gränstjafset & indiska tunnelmännen räddade efter 17 dagar – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Nanna Olasdotter Hallberg och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Finland stänger sin sista gränsövergång mot Ryssland, efter att hundratals asylsökande tagit sig dit på cykel. Finland och Nato menar att människorna skickas dit som en rysk hybridattack, och Sverige har erbjudit sig att hjälpa Finland hantera situationen.Sen pratar vi om de 41 indiska byggarbetare som suttit fast i en delvis kollapsad tunnel i 17 dagar, och som kommit ut med livet i behåll efter en räddningsinsats som kantats av motgångar.
11/29/202313 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Därför pratar alla om ”tjej-Hitler” & Nya Zeelands slopade ciggstopp – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. ”Tjej-Hitlers har en särskild plats i helvetet”. Så löd rubriken på en kritiserad ledartext i Svenska Dagbladet, som pekar ut bland andra Greta Thunberg som en av alla ”tjej-Hitlers”. Så vad betyder ”tjej-Hitler” och hur tog det sig in på ledarsidorna?Sen pratar vi om Nya Zeelands planer på att förbjuda alla födda efter 2008 från att någonsin köpa ett paket cigg i landet. I och med ett regeringsskifte har planerna slopats, men målet om att bli världens första rökfria land ligger fast.
11/28/202312 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Åkesson vill riva moskéer & fladdermusens megakuk närstuderad – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Jimmie Åkessons (SD) utspel om att riva moskéer som sprider antidemokratisk propaganda har väckt starka reaktion från både höger och vänster. Magdalena Andersson (S) kräver nu att regeringen tar tydligt avstånd, genom att kasta ut SD:s tjänstemän från Rosenbad.Sen pratar vi om sydfladdermusens gigantiska penis – i alla fall i förhållande till honans könsorgan. Nu har forskare fått hjälp av en nederländsk pensionär för att lösa gåtan om hur djuret parar sig. Nu finns 97 videoklipp på när fladdermössen har icke penetrerande sex – ibland i flera timmar.
11/27/202312 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Danska dejtingskandalen & ”Säg hej”-kampanjen i Luleå – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ett skandalförhållande skakar den danska politiken. Det handlar om en 28-årig ledamot i danska riksdagen, som fått kicken från sitt parti för att han är ihop med en 15-åring. Han själv säger att det är äkta kärlek och att han frågat hennes föräldrar om samtycke. Sen snackar vi om Luleås ”Säg hej”-kampanj som fått medier från hela världen att vallfärda dit, för att undersöka hur dåliga svenskar egentligen är på att hälsa.
11/24/202310 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Kristerssons avbrutna AW & kungaparet kommenterar Sommerlath-gate – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Att gaphalsar får lov att störa så pass mycket att ett samtal inte kan hållas är ett hot mot det demokratiska samtalet. Det menar Ulf Kristersson (M), efter den uppmärksammade avbrutna AW:n i Göteborg. Men en lektor i sociologi håller inte med statsministern.Sen pratar vi om att kungen och drottningen nu tar starkt avstånd från att den sexköpsanklagade Patrick Sommerlath höll sig undan polisen när de skulle delge honom misstanke om brott. Sommerlath har själv uttalat sig i Svensk Dam, så hur förklarar han sitt agerande?
11/23/202312 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Tillfällig vapenvila i Gaza & drömmen om OS i Sverige – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Israel och Hamas har nått en överenskommelse om en tillfällig vapenvila, och 50 Hamasgisslan och 150 palestinska fångar ska släppas. Exakt när den humanitära pausen träder i kraft återstår dock att se.Sen pratar vi om den eviga drömmen om ett OS i Sverige. Stockholm vill ha vinter-OS 2030, men redan på 90-talet satsades det stort för att få hålla sommar-OS 2004.
11/22/202311 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Kritiserad LVU-granskare får nytt jobb & därför ger rödvin huvudvärk – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Samma externa granskare som låg bakom Älvsbyns beslut att ge tillbaka tre omhändertagna barn till föräldrarna – trots att pappan utreddes för barnpornografibrott – ska nu granska LVU-ärenden i Gällivare. Samtidigt finns sen tidigare anklagelser om att Gällivare gett vika för den pågående LVU-kampanjen.Sen pratar vi om att forskare kommit ett steg närmre att knäcka den eviga gåtan: varför får man ont i huvudet av rödvin?
11/21/202312 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Gated communitys i Staffanstorp & sms:a innan du ringer – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. I Staffanstorp ska man börja bygga helt inhägnade bostadsområden, med murar, grindar och vakter. För tre år sedan skrattade många när det moderata kommunalrådet tog upp frågan, men i takt med att gängvåldet upplevs som grövre och närmre tror han att fler blir sugna på gated communitys. Sen pratar vi om att sms:a innan man ringer, och andra förhållningsregler som en anrik engelsk etikettsbibel tagit fram kring mobilanvändandet. Är det någonsin okej att använda högtalartelefon på bussen?
11/20/202314 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

”Snippadomen” avgörs i HD & nya varningar för lustgas

Linnéa Beijer, Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. I dag kommer Högsta domstolens dom i det så kallade ”Snippafallet”. En man friades av hovrätten för två fall av våldtäkt mot en 10-årig flicka, efter osäkerheter kring ordet snippa. Friandet ledde till stora protester och upprop på sociala medier. Nu avgör HD om fallet ska skickas tillbaka till hovrätten.Sedan pratar vi om att lustgasanvändning ökar och att fler blir beroende, det menar två läkare som Läkartidningen skriver om. Förra veckan förbjöds lustgas i Storbritannien som drog, och röster höjs för att Sverige ska ta samma beslut. Men är det rätt väg att gå?
11/17/20239 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Magda nära gråten i Riksdagen & inga kattlådor i brittisk skola – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Magdalena Andersson (S) var nära gråten under gårdagens partiledardebatt i Riksdagen. Detta efter att Ulf Kristersson (M) anklagat partiet för att ha vissa terrorromantiska kretsar. S-ledaren blev så pass upprörd att hon råkade kalla partikollegan Jamal El Haj för ”Jamal Hamas”.Sen pratar vi om en brittisk skola som skickat brev till föräldrar om att de inte erbjuder kattlåda till elever som identifierar sig som katter. I ett halvår har ryktet om att skolan anpassat sig efter furies spridits, så var kommer ryktet ifrån?
11/16/202311 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Chalmers förbjuder manifestationer & polisens beef med Hovet – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Chalmers tekniska högskola i Göteborg har förbjudit alla politiska manifestationer på skolans område – nåt som retar gallfeber på flera av de politiska studentförbunden. Förbunden menar att flera lärosäten hämmar det demokratiska samtalet, men enligt rektorn har studenterna samma yttrandefrihet nu som alltid.Sen pratar vi om polisens jakt efter en misstänkt sexköpare som ska ha nära koppling till Kungahuset. Brottet – som mannen nekar till – är nu preskriberat, men polisen anklagar Hovet för att inte ha gjort allt de kunnat för att mannen skulle kunna delges misstanke i tid.
11/15/202311 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Greta kritiseras av tysk miljöpartist & bengalkastare kan få hårdare straff – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. En högt uppsatt politiker från det tyska regeringspartiet De gröna riktar skarp kritik mot Greta Thunberg, och menar att hon missbrukar klimatkampen för att sprida en ensidig bild av Israel och Palestina-konflikten. Detta samtidigt som Tyskland förbjudit ett vanligt propalestinskt slagord.Sen pratar vi om läktarkaoset under guldmatchen mellan Elfsborg och Malmö FF. Matchen fick avbrytas efter att folk kastat in saker på planen och satt igång brandlarmet med raketer, och nu vill regeringen ta i med hårdhandskarna mot bengalkastarna.
11/14/202311 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Stort vulkanutbrott väntas på Island & tonåringar sov på plattan för goodibags – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Tusentals islänningar har evakuerats från staden Grindavik, efter att en 15 kilometer lång magmatunnel upptäckts 800 meter under jord. Enligt Islands president kan ett stort vulkanutbrott ske när som helst, och nu hoppas Grindaviksbor på att få återförenas med sina husdjur.Sen pratar vi om att hundratals tonårstjejer samlats vid Sergels torg i Stockholm, efter att skönhetskedjan Lyko utlovat goodiebags till de 500 första kunderna i en nyöppnad butik. Efter en lugn natt uppstod tumult när nyanlända köare trängde sig förbi dem som övernattat på Plattan.
11/13/202312 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Ingrossos livsstil stör klimatministern & ”Top Gun 2”-spoilern – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari kritiserar Bianca Ingrossos livsstil. Till Dagens Industri ger hon tips på vad Bianca kan göra med sin makt istället. Ingrosso har inte uttalat sig än.Sen handlar det om spoilers. En polis i Australien har dömts för att ha hotat att skjuta sin kollega om han spoilade handlingen i ”Top Gun”-uppföljaren. Och vad var det egentligen för ord som börjar på C som han slängde ur sig?
11/10/202311 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Region anklagas för att vikthetsa gravida & även grottfolk såg om ”Vänner” – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Region Värmland anklagas för att vikthetsa gravida och nyblivna mammor, efter att ha delat material om en ny viktminskningsmetod som regionen erbjuder på sociala medier. Regionen slår ifrån sig kritiken, och menar att deras uppdrag är att förebygga sjukdomar, vilket de vet att ohälsosam övervikt kan leda till.Sen pratar vi om varför många ser samma gamla serier från 90- och 00-talet om och om igen. Redan de gamla grottmänniskorna satt och drog samma skrönor för varandra, men det finns flera andra skäl till att streamingjättarna slåss om att få ha de gamla klassikerna.
11/9/202310 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Krigsoro som viktminskningstips & det obstetriska dilemmat – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Många israeler lever under konstant stress i och med kriget mellan Israel och Hamas – en stress som man kan använda för att minska i vikt. Det tipset gav tidningen Jerusalem Post i söndags, men har nu avpublicerat artikeln efter massiv kritik.Sen pratar vi om att föda fritt, helt utan kontakt med vården. Kvinnor har fött barn i alla tider och borde därför klara det själva, menar förespråkarna. Men faktum är att människor lite svårt att föda på egen hand, i alla fall i jämförelse med andra djur.
11/8/202311 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Livsfarligt för tjejer att sova för lite & medelålders får pengar av föräldrarna – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Att sova för lite natt ut och natt in ökar risken att dö för tidigt – framför allt om man är kvinna. Studien från Karolinska slog ner som en bomb i går, men enligt sömnforskare borde man ta resultatet med en klackspark. Det är fortfarande farligare att supa, röka eller vara fet, och kvinnor lever generellt längre ändå.Sen pratar vi om att nästan hälften av föräldrar mellan 60 och 69 år hjälper sin vuxna barn mellan 32 och 41 ekonomiskt. Varför är det vanligare att äldre barn får pengar, och hur länge ska vi leva med this economy?
11/7/202312 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Inte lätt att göra rätt när man är kändis – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och Torbjörn Averås Skorup. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Svenska kändisars upprop #vikräver har hånats och kritiserats för att vara ensidigt, och amerikanska kändisars upprop likaså. Nu vill Selena Gomez ta en paus från Instagram, efter kritik mot att hon INTE tagit ställning. Så hur ska en kändis göra egentligen, och vad är det som driver dem att ge sig in i komplexa världskonflikter?
11/6/20237 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

AI-klonade Åkessons arabiska tal & ”Spritparken” i Sundsvall – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. SD:s Jimmie Åkesson har haft ett så kallat ”tal till nationen”, som han själv kallar det, som är översatt på arabiska med hjälp av AI. Varför vill SD göra det här? Och hur lät det egentligen? Sen handlar det om en park som gäckar Sundsvall, som fått namnet ”Spritparken”. Polisen har gett grönt ljus till att dricka alkohol i parken, för att få bukt med det öppna missbruket. Men nu larmar kommunhuset intill att folk drar linor på deras fönsterbleck och det har fått facket att se rött.
11/3/202311 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Bananer i fickan & Meloni busringd av ryska pranksters – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Från och med i går får man inte ha med sig några väskor in på stora sport- eller kulturevenemang. Men vad är en väska egentligen och var fan ska man ha sin banan nånstans?Sen pratar vi om att Italiens premiärminister blivit prankad av samma ryska duo som nyligen prankade två svenska ministrar. Georgia Melonis stab säger att hon ångrar samtalet, där hon bland annat sa att flera ledare i Europa börjar tröttna på kriget i Ukraina. Så varför uppfattas uttalandet som kontroversiellt?
11/2/202311 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Hot mot SR efter Musikhjälpen-gate & Kalla vs Settman – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Efter att Musikhjälpen brutit samarbetet med den tilltänkta programledaren Filip Dikmen, har konspirationsteorier om en judisk agenda på Sveriges radio spridits på sociala medier. En person ur Musikhjälpenkretsen har fått hot riktade mot sig, och SR har vidtagit säkerhetsåtgärder.Sen pratar vi om den oönskade pussen som Charlotte Kalla fick på munnen av Peter Settman under idrottsgalan 2008. Den då 20-åriga Kalla vågade inte säga ifrån, trots att hon blev arg. Men nu har hon tagit bladet från munnen, så vad säger Peter Settman om det hela?
11/1/202312 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Regeringen vill ha svenska bärplockare & britter får skörbjugg – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Från och med den 1 november måste den som kommer till Sverige från ett land utanför EU för att jobba tjäna över 27 000 kronor i månaden. Tanken är att färre ska åka hit för att ta enklare jobb som arbetslösa svenskar kan utföra. Men kritiker menar att lönegolvet kan slå mot välfärdsbranchen.Sen pratar vi om att så kallade viktorianska sjukdomar, som skörbjugg och engelska sjukan, gjort comeback i Storbritannien. Nu vill Jamie Oliver hjälpa fattiga familjer att äta rätt, men många har svårt att ta hans tips på allvar efter ett uttalande om fattiga och pommes frites 2013.
10/31/202312 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Flygplats stormad i jakt på judar & dyrare akut ska hindra onödiga besök – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Flygplatsen i den ryska delrepubliken Dagestans huvudstad har stängts av, efter att en arg mobb stormat flygplatsen i jakt på judar. Sen kriget mellan Hamas och Israel bröt ut har oron ökat bland judar även i Sverige, så vad ska regeringen göra för att stävja antisemitismen?Sen pratar vi om att flera regioner planerar att höja patientavgiften till akuten. Dels för att få in mer pengar, men också för att avskräcka folk som egentligen inte har något på akuten att göra.
10/30/202311 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Strejk på Tesla & skandinavernas separata täcken – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Det har brutit ut strejk på Teslas verkstäder i Sverige. Facket vill få till ett kollektivavtal med elbilsföretaget, men det har Tesla inte gått med på. Tjafset har tagits till en ny nivå efter uppgifter i Dagens Arbete om att Tesla planerar för strejkbrytare.Sen blir det debatt om huruvida par ska sova med varsitt täcke eller ett stort. Nu har fenomenet att sova med två täcken blivit viralt på sociala medier och kallas för ”den skandinaviska sovmetoden”.
10/27/202314 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Talmanskaoset i USA över & Svenska akademiens ordbok klar efter 140 år – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Efter 22 dagar i limbo har USA:s representanthus till sist fått en ny talman. Den ovanligt oerfarne Mike Johnson fick med sig alla 220 republikanska röster, så vem är han egentligen?Sen pratar vi om att Svenska akademien skrivit klart sin ordbok – efter 140 år. Nu återstår bara arbetet med att revidera boken, som hunnit bli delvis föråldrad genom åren.
10/26/202311 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Israels avgångskrav på Guterres & slopa slöjden i skolan – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Israels FN-ambassadör kräver att Antonio Guterres avgår som generalsekreterare, efter att han bland annat sagt att Hamas terrorattack inte uppstod ur ett vakuum. Nu finns en oro att schismen kan komma att påverka FN:s humanitära arbete i Gaza.Sen pratar vi om slöjd, musik och andra ämnen som tar upp hundratals av elevers skoltimmar – tid som kunde ha lagts på till exempel fysik eller historia. Det här tycker DN:s ledarskribent Susanne Nyström, som får mothugg av en mångårig slöjdlärare.
10/25/202313 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Erdogan säger yaaas till Sverige & skidskyttar oense om tejpad käft – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Plötsligt hände det – Turkiets president Erdogan har skrivit under den svenska Natoansökan och skickat vidare till parlamentet. Beskedet togs emot med hejarop från bland annat Danmark, men man ska inte ropa hej för tidigt!Sen pratar vi om trenden mouth taping, alltså att tejpa igen munnen när man sover. Enligt förespråkarna ska man både må och sova bättre av att andas genom näsan, men nu går en norsk skidskytte hårt åt en lagkamrat som hakat på trenden, som enligt honom kan leda till döden.
10/24/202313 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Reinfeldt tar ställning för Sverigetröjan & vägglöss kan hjälpa polisen – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. SvFF:s ordförande Fredrik Reinfeldt tar nu – tvärtemot förbundskapten Janne Andersson – ställning för rätten att bära landslagströja offentligt. Samtidigt uppmanar UD till ökad försiktighet utomlands, så hur tänkte statsminister Ulf Kristersson (M) när han dök upp med Sverigehalsduk i Bryssel?Sen pratar vi om att vägglöss skulle kunna bli ett verktyg i kriminaltekniska utredningar. Det menar i alla fall en professor i USA, där det finns betydligt mer vägglöss än i Sverige. Här hemma har vi dock andra blodsugare som skulle kunna hjälpa till att samla DNA.
10/23/202311 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Språkrörskäbblet i MP & what's the fuzz about svinstark chili? – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Det senaste dygnet har det kommit uppgifter om kaos i Miljöpartiet, efter en pressträff som ställdes in. Det kom nämligen uppgifter om att Märta Stenevi VÄGRADE att delta. Men det stämmer inte, enligt Stenevi. Och vad hände egentligen med bullarna på pressträffen?Sen pratar vi om vad grejen med jättestark chili egentligen är. Häromdagen korades Pepper X till världens starkaste chili av Guinness rekordbok. Och var i kroppen brinner det mest? P1 har grävt i allt.
10/20/202311 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Toppmilitär gripen av Säpo & namnet Skarsgård ger inga filmroller – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. En högt uppsatt militär och hans fru ska ha gripits av Säpo under en gryningsräd på tisdagsmorgonen. Säpo bekräftar att de utreder ett misstänkt brott mot rikets säkerhet, men åklagaren vill inte yppa ett ord om ärendet.Sen pratar vi om att Valter Skarsgård nu gett sin take på debatten om nepo babies. Han har inte fått ett enda jobb på grund av sitt efternamn, menar han, och kallar hela diskussionen för dum och fjantig.
10/19/202311 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Sjukhusattacken i Gaza & Stegruds kritiserade Reinfeldt-tweet – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Hundratals människor har dött i en raketattack mot ett sjukhus i Gaza city. Den palestinska myndigheten har utlyst tre dagars landssorg, och anklagar Israel för krigsbrott. Israel menar dock att de har bevis för att terrorgruppen Islamiska jihad avfyrat raketen.Sen pratar vi om riksdagsledamoten Jessica Stegruds (SD) kritiserade tweet om att Fredrik Reinfeldt borde ha fått sitta kvar på arenan utan polisskydd efter terrordådet i Bryssel. Stegrud har tagit ner inlägget och menar att hon blivit feltolkad, men det köper inte justitieminister Gunnar Strömmer (M).
10/18/202310 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Två svenskar mördade i misstänkt terrordåd – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Morgonen präglas helt av det misstänkta terrordådet i Bryssel, där två svenskar sköts till döds enligt belgisk polis. Den misstänkta gärningsmannen, en 45-årig tunisisk man, sköts under morgonen ihjäl av polisen.
10/17/202310 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Därför dröjer Israels markoffensiv & bastubråket i Östersund – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Israel gav civila i norra Gaza 24 timmar på sig att lämna sina hem inför den utlovade storoffensiven, något som kritiserats av bland andra FN. Tidsfristen sköts sedan upp, och än har Israel inte gått in i Gaza med marktrupper. Enligt bedömare finns det flera förklaringar till att militären avvaktar.Sen pratar vi om det så kallade bastubråket i Östersund. Efter en insändare från en ”Trött Kvinna” har vittnesmål om aggressiva män och en otrygg miljö för kvinnor kommit in till Östersundsposten. Även badhuschefen har svarat på kritiken i en insändare.
10/16/202311 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Evakuerade svenskar har landat & KDU vill ha kungen på väggen – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Nanna Olasdotter Hallberg och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Evakuerade svenskar från Tel Aviv i Israel har landat på Arlanda. Ombord fanns totalt 143 personer och i ankomsthallen var det både glädje och tårar. Och hur det egentligen går för Samir Badrans pappa som var fast Västbanken?Sen snackar vi om kungen. I en debattartikel GP har Kristdemokraternas ungdomsförbund nämligen föreslagit att alla svenskar borde få ett gratis porträtt på kingen att sätta upp på väggen.
10/13/202311 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Tidögänget oense om Palestinafrågan & killtrenden att hamra sig i ansiktet – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Alla Tidöpartier förutom Moderaterna vill att Sverige drar tillbaka erkännandet av Palestina – detta trots att även Tobias Billström (M) tycker att beslutet var ”prematurt och olyckligt”. Så varför vill han stå fast vid beslutet, och vad säger Margot Wallström (S) idag?Sen pratar vi om en killtrend som just nu sprids på Tiktok – nämligen att slå sig själv i ansiktet med en hammare. Målet är att bli så vacker som möjligt, men funkar det ens, och finns det risker med att banka sönder käkbenet?
10/12/202312 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Ny gasläcka i Östersjön & kalabalik i EU efter bistånds-tweet – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Gasläckan som upptäcktes i finska viken i söndags har orsakats av yttre påverkan och kan vara Rysslands utlovade svar på Finlands Natomedlemskap. Det tror en forskare vid landets utrikespolitiska institut, som menar att en attack mot energiinfrastruktur kan ses som ett väpnat angrepp.En ungersk EU-kommissionär skrev på X att kommissionen omedelbart fryser biståndet till Palestina, trots att det inte hade fattats något sånt beslut. Det ledde till kalabalik, chock och vrede i Bryssel, och pressavdelningen har gått upp i krisläge.
10/11/202311 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Svenska firanden efter Hamas attack & jordskredspengar gick till Estoniadykningar – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Under söndagen firades Hamas attack mot Israel i flera Svenska städer, något som både Ulf Kristersson (M) och Magdalena Andersson (S) tagit avstånd ifrån. Nu kräver Judiska Ungdomsförbundet att Malmö stad gör samma sak, och polisen har gjort en extra tillsyn vid synagogan.Sen pratar vi om att skattepengar som skulle ha gått till att förebygga jordskred, översvämningar och andra naturolyckor istället gått till de nya Estoniadykningarna. Det här upprör en expert på konspirationsteorier, som menar att dokumentären som ledde upp till de nya undersökningarna fått folk att tro på gamla konspirationsteorier.
10/10/202311 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Attack mot musikfestival i Israel & det kan hända om Majid är gripen – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Dödssiffran fortsätter att stiga efter helgens attacker i Israel och Gaza. Hamas har avfyrat tusentals raketer mot Israel och på lördagsmorgonen ska beväpnade män ha tagit sig in på en musikfestival via bilar, motorcyklar och hanggliders. Nu söker anhöriga efter sina släktingar på sociala medier.Sen pratar vi om uppgifterna om att Foxtrot-ledaren Rawa Majid gripits vid gränsen till Iran. Varken statsministern, UD eller polisen har bekräftat uppgifterna, men om de stämmer skulle gripandet kunna påverka gängvåldet här hemma.
10/9/202310 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Gnisslet i Miljöpartiet & Naked Attraction gäckar USA – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Det verkar vara lite gnissel på Miljöpartiets kansli. Samtidigt som språkrörsvalet närmar sig har fackliga företrädare larmat om arbetsmiljön kring Märta Stenevi, enligt DN. Hon själv svarar att hon tar uppgifterna på stort allvar, men inte känner igen sig alls.Sen pratar vi om Naked Attraction som snart får sin första amerikanska säsong, vilket gör vissa föräldrar i landet rasande.
10/6/202312 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Bastupaus på Ukrainska fronlinjen & larmet om AI-flickvänner – P3 Nyheter med Linnéa Beijer

Linnéa Beijer, Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. I dag handlar det om hur en kamouflerad bastu används vid frontlinjen i Ukraina för att soldater ska kunna värma och tvätta sig.Sedan går vi vidare till att prata om AI-flickvänner. Unga män kan nu välja ut exakt hur den virtuella flickvännen ska vara och få bekräftelse 24/7. Det här väcker starka känslor hos folk – och enligt en amerikansk professor är det ett hot mot USA:s framtid.
10/5/202313 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

USA:s talman får kicken & larm om raktvång på Securitas – P3 Nyheter med Linnéa Beijer

Linnéa Beijer, Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Torbjörn Averås Skorup och Carl-Johan Ulvenäs. I dag pratar vi om den historiska omröstningen i amerikanska kongressen. Republikanske talmannen Kevin McCarthy har blivit avsatt av sina egna partikamrater.Sedan går vi vidare till att reda ut vad som pågår på säkerhetsföretagen Securitas. Flera personer larmar om att en chef på företaget tvångsrakar sina anställda.
10/4/202310 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Inget EM ingen Janne & knark, vård och omsorg – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Janne Andersson lämnar poster som förbundskapten om herrlandslaget missar sommarens EM. Det beskedet kom från Svenska Fotbollförbundet igår, och redan nu spekuleras om vem som kan bli hans efterträdare.Sen pratar vi om var de gängkriminella får sina pengar ifrån. Oavsett om partyknarkarna eller vardagsbrukarna står för den största efterfrågan på droger, så har gängen alltmer börjat rikta in sig på andra inkomstkällor, som bedrägerier, vård och omsorg.
10/3/202312 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Funkiskryssning hotas av dygnsvila & nytt fall av stulen sperma – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Från och med den 1 oktober måste många inom vård- och omsorgsyrken vila minst elva timmar under varje 24-timmarsperiod, vilken fått många att säga upp sig. Det här slår mot redan svårbemannade yrken, samt riskerar att utplåna en årlig kryssning för funktionsvarierade.Sen pratar vi om den så kallade spermaskandalen i Halmstad. Nyligen kom den externa utredningen, som visar på flera brister hos sjukhuset där sperman stals, och nu har ytterligare ett fall av stulen sperma uppdagats.
10/2/202313 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Kristerssons tal till nationen & Spice Girls kommer INTE till Gbg – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. I går höll statsminister Ulf Kristersson tal till nationen om den senaste tidens grova våldsbrott. En nyhet var att han ska träffa överbefälhavaren och rikspolischefen för att se hur militären kan hjälpa polisen. Vi går igenom vad det innebär och vad experter tycker om talet.Sen snackar vi om fejkevents som börjat dyka upp på sociala medier. Spice Girls till Göteborg och en comeback för Bråvallafestivalen är två exempel.
9/29/202311 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Tre döda på tolv timmar & Läckberg nekar till spökskrivare – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Våldsvågen fortsätter att skörda offer, och under loppet av tolv timmar har tre personer dött. I Stockholm sköts en 18-årig kille ihjäl vid en idrottsplats, mitt under pågående träningar för barn. Samtidigt växer oron i Norge för att den svenska gängkriminaliteten ska spridas över gränsen.Sen pratar vi om nättidningen Kvartals senaste granskning av den svenska litteraturen. Efter Alex Schulman-gate anklagas nu deckardrottningen Camilla Läckberg för att ha anlitat en spökskrivare. Den utpekade spökskrivaren Pascal Engman dementerar dock uppgifterna och slår tillbaka med en eventuellt spökskriven raplåt i Nöjesguiden.
9/28/202313 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Amerikanska flygplan ger turkiskt Jato & daglig korv i bamba – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Nanna Olasdotter Hallberg och David Druid. För första gången har Turkiets president Erdogan erkänt att det finns en koppling mellan landets flygplansaffär med USA och den svenska Natoansökan. Om Turkiet får köpa F16-plan av USA släpps Sverige in, så vad är det som fått Erdogan att ta bladet från munnen just nu?Sen pratar vi om att de blåa oppositionspartierna i Östersund nu vill följa Bollnäs exempel och införa ett lättätet alternativ till lunchmenyn i skolan. I stället för köttbullar varje dag ska det dock vara korv till makaronerna, men enligt en kostforskare handlar skollunchen om mer än att bli mätt.
9/27/202312 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Raset på E6:an utreds som miljöbrott & vapenvägrande Londonpoliser – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Nanna Olasdotter Hallberg och David Druid. Efter jordskredet som fick delar av E6:an att flyttas 50 meter i sidled har polisen ändrat brottsrubriceringen till misstänkt miljöbrott. Samtidigt visar dokument hur myndigheter varnat för att bygga på marken intill under flera års tid.Sen pratar vi om att över 100 polisanställda i London lämnat in sina vapen, efter att en kollega åtalats för att ha skjutit ihjäl en 24-årig kille i tjänsten. Efter dödsskjutningen uppstod protester mot polisvåld och rasism, och nu kan armén komma att kallas in istället för den beväpnade polisen.
9/26/202313 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

”Räven” kan torska turkiskt medborgarskap & Sverige vs. Spanien-matchen blir av – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Gängledaren Rawa Majid, känd som Kurdiska räven, kan bli av med sitt turkiska medborgarskap. Enligt SVT pågår en rättegång mot honom i Turkiet om urkundsförfalskning. Han själv nekar till brott. Om han döms kan han förlora medborgarskapet. Kan han bli utlämnad till Sverige då? Och hur låter den politiska debatten i Turkiet? Sen snackar vi om den spanska fotbollssoppan. Efter mycket om och men blir matchen mot Sverige ikväll av. Vi går igenom de senaste turerna och vad de svenska spelarna egentligen säger.
9/22/202310 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Je suis Ica & slafsigt klädda politiker – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. ”Jag har haft en tilltro till Ica, jag har levt med Ica, jag är Ica”. Så säger en av de Ica-handlare som står åtalade i den så kallade Ica-härvan, som kallats för Sveriges första insiderbrott. Bland bevisningen har åklagaren lagt fram sms-konversationer, chattar med champagneglas och samtal till bankmän om miljonköp av aktier.Sen pratar vi om att den amerikanska senaten slopat sin strikta klädkod, något som retat upp republikaner. Motståndarna ser det som en anpassning till den slafsigt klädda demokraten John Fetterman, men det är inte första gången politikers kläder väcker ilska.
9/21/202312 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Rekordfå barn föds i Sverige & boken om att knulla – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Färre svenskar verkar sugna på att skaffa barn, enligt statistik från SCB. I år väntas antalet födda barn per kvinna bli det lägsta sedan man började räkna. Men inte ens krig, pandemi eller ekonomi ger hela förklaringen.Sen pratar vi om barn som lär sig om hur man gör barn. Just nu sprids ryktet att förskolor infört sexualundervisning, med hjälp av boken ”Boken om att knulla”, och alla tre storstadskommuner har vidtagit åtgärder för att hantera desinformationen.
9/20/202311 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Russell Brand sparkad efter polisanmälan & därför ska vi prata om drömmar – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Efter mediegranskningen där fyra kvinnor pekar ut komikern Russell Brand som förövare har en polisanmälan om sexuellt övergrepp upprättats, och Brand kickats från sin agentur. Själv nekar han till alla anklagelser, men nu kritiserar en av kvinnorna även BBC för att ha möjliggjort ett gränslöst beteende.Sen pratar vi om drömmar, för nu säger en sömnexpert till DN att vi behöver prata mer om drömfenomen som till exempel sömnparalys. Att ridas av nattmaran påverkar vår vardag, och genom att ta bort stigmat kan fler få bättre hjälp, enligt henne.
9/19/202313 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Fler vill ha hund med varg-DNA & folk arga över brytning på kungafirande – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Intresset för hundar med mycket varg-DNA ökar, enligt P1-programmet Kaliber. Att para hundar med vargar är olagligt i Sverige, ändå träffar programmet hundägare med 70-procentiga varghundar.Sen pratar vi om att konferencieren Zinat Pirzadeh fick över 100 negativa kommentarer om sin brytning efter kungens jubileumskonsert i helgen. Aftonbladet har pratat med Zinat, som jämför situationen med skånska nyhetsuppläsare på 90-talet.
9/18/202312 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Klimataktivister på träningsläger & så ofta tänker killar på romarriket – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. På ett träningsläger utanför Stockholm övar klimataktivister i Återställ våtmarkerna på att blocka motorvägar, rapporterar SVT som varit på plats. Nästa vecka väntas ”massiva vägblockader”, enligt rörelsen. Men debattören Jan Emanuel tycker att aktivisterna är helt fel ute.Sen är det premiär för Killnytt. I veckans avsnitt pratar vi om att många killar verkar ha svårt att sluta tänka på romarriket, enligt en trend i sociala medier. The Washington Post har grävt i varför.
9/15/202311 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Fler vill ha Euro & den puckade feminismen – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. 20 år efter folkomröstningen om EMU har det börjat röra på sig i Eurofrågan igen. Allt fler svenskar är för att slopa kronan, och Liberalerna vill införa Euro helst igår.Sen pratar vi om den nya Tiktokfeminismen, som nu får hård kritik av bland andra GP:s Laura Ingemarsson – som vägrar leva i en värld där det är girl power att vara puckad.
9/14/202313 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Fyra små öl & Sverige i turkisk rävsax – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Den som dricker fyra 33-centilitersöl, eller mer, vid ett och samma tillfälle ska erbjudas hjälp av vården. Socialstyrelsens nya rekommendationer har fått många svenskar att känna sig som alkisar. En av dem heter Edward Blom.Sen pratar vi om att Sverige befinner sig något av en turkisk rävsax. Parallellt med Nato-tjafset försöker Sverige nämligen få den ökända gängledaren Kurdiska Räven utlämnad, och i går hotade Ebba Busch med att dra in Turkiets bistånd. Något hon verkar ha ångrat under morgonen.
9/13/202313 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Jordbävningskatastrofen i Marocko & Big Brother space edition – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Över 2 800 döda kroppar har hittats efter den stora jordbävning som är den dödligaste på sex decennier i Marocko. Samtidigt kritiseras marockanska myndigheter för att försena räddningsarbetet, och i Frankrike finns en frustration över att inte få hjälpa till.Sen pratar vi om att fyra astronauter hålls isolerade av Nasa i ett år, för att öva på livet på en rymdstation. En månad in i uppdraget säger en av deltagarna att hon inte saknar livet utanför särskilt mycket, förutom vänner, familj och att vara utomhus.
9/12/202311 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Grisarnas corona & That 70's gate – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Jakten efter smittade vildsvin pågår för fullt i Västmanland, efter att den fruktade afrikanska svinpesten upptäckts i området. Hittills har sju vildsvin bekräftats smittade, och nu oroar sig både skogs- och grisnäringen för allvarliga konsekvenser.Sen pratar vi om att de båda That 70's show-stjärnorna, tillika äkta makarna, Ashton Kutcher och Mila Kunis hamnat i blåsväder. Detta efter att de skickat brev till stöd för den våltäktsdömda kollegan Danny Masterson. Paret har bett om ursäkt, men den verkar inte räcka till för alla.
9/11/202310 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Konstbråket i Borås & köttbullebonanza i Bollnäs – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. En iransk konstnär har fått delar av sin utställning, som kritiserar styret i Iran, stoppad från att visas i Kulturhuset i Borås. Kulturchefen hänvisar till säkerhetsläget, men konstnären själv tycker att det är censur. Det har lett till en debatt om var gränsen för självcensur egentligen går.Sen snackar vi mat. En skola i Bollnäs har nämligen köttbullar på matsedeln – varje dag. Skolan hoppas att det ska få fler elever att äta i skolan, men andra tycker det kan elda på curlingsamhället.
9/8/202313 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Expressen kritiseras för ”Karen”-klipp & mannen som ville springa över Atlanten – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Ett viralt klipp där en kvinna får ett vredesutbrott och kallar två tonårskillar för okvädningsord blev en nyhet hos Expressen. Det publicistiska beslutet ifrågasätts av SvD-skribenterna Jack Werner och Mårten Schultz, och nu har SVT intervjuat den uthängda kvinnan om hur hon upplevt det hela.Sen pratar vi om en maratonlöpare från Florida som verkligen verkar vilja springa över Atlanten. För fjärde gången har han nu stoppats i ett hamsterhjulsliknande hemmabygge på väg mot London, och den här gången slutade det med att bombskyddet kallades in.
9/7/202312 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Vem ska passa Putte & mer svensk reality på tablån – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Regeringen vill ändra föräldraförsäkringen så att man ska kunna ge bort ett antal föräldradagar till någon som man inte bor med – något som ska gynna bland annat ensamstående kvinnor. Den tidigare socialförsäkringsministern Annika Strandhäll (S) är emot förslaget och varnar för en marknadiserad föräldraförsäkring.Sen pratar vi om hur tv- och streamingbranschens åtstramningar kan komma att påverka vårt tv-tittande. TV4:s sparpaket har redan påverkat tablån, med pausat Let's Dance och Talang. Så vad kommer tablån att fyllas med istället, och vad beror nedskärningarna på?
9/6/202312 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Svensk fängslad 500 dagar i Iran & regeringen anklagas för sossepolitik – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. En svensk kille i 30-årsåldern har varit fängslad i 500 dagar i det ökända Evin-fängelset i Iran. Enligt UD saknar fängslandet grund, och enligt bedömare kan svensken vara en bricka i Irans så kallade gisslandiplomati.Sen pratar vi om att moderater anklagar den moderatledda regeringen för att bedriva lite väl sossig politik. Detta efter att den planerade höjningen av gränsen för statlig inkomstgaranti stoppats. Nu dividerar Moderaterna om huruvida regeringens höstbudget innebär en skattehöjning eller en skattesänkning.
9/5/202311 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Nobelstiftelsens kovändning & gamla könsroller blir edgy på Tiktok – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Nobelstiftelsens totalvändning totalsågas av PR-experten Paul Ronge. Dagen efter budskapet att alla ska med på festen kom beskedet att varken Ryssland, Iran eller Belarus är välkomna. Detta efter massiv kritik, som Nobel borde ha förutspått, menar Ronge.Sen pratar vi om den senaste tjejtrenden på Tiktok, nämligen att gifta upp sig. Varför har Gen Z börjat förespråka gamla könsnormer som en ny slags feminism, och är det verkligen så klokt att gifta upp sig om man vill ha ett jämlikt förhållande?
9/4/202312 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Åkessons invite till Nobelfesten & mygginsats i kärlekens stad  – P3 Nyheter med Babs Drougge

Linnéa Beijer, Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Nobelstiftelsen vänder och bjuder nu för första gången in Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson till festen i Blå hallen, men Åkesson själv har redan planer den 10 december.Så snackar vi om att en specifik mygga har skapat rubriker den här veckan. Den asiatisk tigermyggan har inte bara tagit sig till Paris utan till Sverige. Men behöver vi va rädda?
9/1/202313 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Acne slopar gängdoftande rävring & negativ recension gav kronofogdskrav – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Det svenska modehuset Acne Studios har dragit tillbaka en ring, efter att Ekot påtalat att ringen är snarlik en ring som används av den Kurdiska Rävens gäng Foxtrot. Åklagaren Lisa Dos Santos menar att detta glorifierar gängtillhörighet, men Acne menar att likheterna är en tillfällighet.Sen pratar vi om en tjej som gav en enstjärnig recension av en skönhetsklinik, vilket ledde till krav på en halv miljon kronor, samt att kliniken hängde ut henne som ”labil” på nätet. UNT har pratat med både kliniken och tjejen, vars versioner går isär.
8/31/202311 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Swishlistan JO-anmäls & Zlatan stämd av hyresgäst – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Åklagarmyndigheten i Sundsvall har anmälts till Justitieombudsmannen, efter den så kallade Swishlistan som skapat dålig stämning i stan. Listan över människor som swishat en misstänkt karklangare ingår i förundersökningen i ett stort gängmål, men borde ha sekretesskyddats, menar anmälaren.Sen pratar vi om att Zlatan blivit stämd av en av sina hyresgäster, efter uppköpet av en fastighet på Östermalm i Stockholm förra året. En man som fått betala 12 000 i månaden för 40 kvadrat anklagar hyresvärden för bulvanupplägg och kräver att få bo kvar trots uppsägning. Nu ska frågan avgöras i tingsrätten.
8/30/202310 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

FBI inblandade i spionåtalet & Prins Daniel om skilsmässoryktet – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Mannen i det så kallade spionparet har nu åtalats misstänkt för grov olovlig underrättelseverksamhet för Rysslands räkning. Enligt åtalet har inte bara svenska intressen hotats, utan även amerikanska, varför FBI varit inblandade i den omfattande utredningen.Sen pratar vi om ryktet som gick så långt att Hovet till slut gick ut med en dementi förra året. Victoria och Daniel skulle inte alls skilja sig, trots väldigt specifika uppgifter som fick journalister att häcka vid tingsrätten i väntan på en skilsmässoansökan. Nu har prins Daniel för första gången uttalat sig om hur han upplevde det hela.
8/29/202312 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Nya turer kring skandalkyssen & Emmabodas svindyra bord – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Efter den omtalade kyssen vid medaljceremonin efter VM-finalen har det kommit dubbla budskap om huruvida Jenni Hermoso gav samtycke eller inte. Förbudsordföranden Luis Rubiales har både bett om ursäkt och hävdat sin oskuld, samtidigt som kraven på hans avgång växer.Sen pratar vi om att Emmaboda kommun lagt 760 000 kronor på ett konferensbord. Ett beslut som kanske inte hade fattats idag, men i mars 2021 såg läget annorlunda ut, enligt kommunstyrelsens vice ordförande. Så hur ser ett bord för 760 000 ut och hur gick det till när beslutet fattades?
8/28/202312 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Trumps mugshot & jakten på Nessie – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Igår blev USA:s expresident Donald Trump formellt åtalad i Georgia. Han misstänks för att ha försökt påverka valresultatet i Georgia 2020, vilket han själv nekar till. Nu sprids hans historiska mugshot som en löpeld på sociala medier.Sen pratar vi om den största jakten på Loch Ness-odjuret på 50 år, som sätter igång i helgen.
8/25/202311 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Wagnerledaren död i flygkrasch & Busch försvarar runka bulle-utspel – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Linnéa Wikblad. Ledaren för den paramilitära Wagnergruppen rapporteras ha dött i en flygkrasch under onsdagskvällen. Beskedet kommer exakt två månader efter den väpnade marschen som uppfattats som ett kuppförsök mot Moskva, och nu spekuleras det i om kraschen var en olycka eller iscensatt av Kreml.Sen pratar vi om Ebba Busch utspel om Grotescos runka bulle-sketch från 2007, som enligt henne förnedrade Kristus på bästa sändningstid. Men kan man verkligen jämföra en humorsketch med koranbränningar? Frågan har ställts efter Buschs omtalade sommartal, och nu har hon svarat på kritiken.
8/24/202311 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Barn felaktigt omhändertagna i tre år & vem ska styra MP? – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Linnéa Wikblad. Tre barn har varit omhändertagna på felaktiga grunder i Älvsbyn, efter att kommunen begått allvarliga fel och brutit mot lagen. Felaktigheterna uppdagades först efter tre år, och nu ska samtliga omhändertaganden i kommunen granskas.Sen pratar vi om vem som ska ta över som manligt språkrör för Miljöpartiet efter att Per Bolund avgår. Nio kandidater har hittills ställt upp, samtidigt som själva språkrörssystemet är uppe för debatt. Bara en av kandidaterna kan tänka sig att styra partiet utan Märta Stenevi.
8/23/202313 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Murres korta sommarlov & dyrt i Saint-Tropez – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Linnéa Wikblad. Centerpartiet vill förkorta barnens sommarlov med två veckor så att de ska hinna lära sig mer i skolan. När de svenska eleverna kom tillbaka till skolan i går hade danska barn hunnit plugga i flera veckor, och så kan vi bara inte ha det, menar Muharrem Demirok (C).Sen pratar vi om att det blivit hutlöst dyrt att gå ut på krogen i franska Saint-Tropez. Efter uppgifter om bordsbokningar för 70 000 och "olagliga register" över gäster hotar borgmästaren att dra in tillstånden för restauranger som inte sköter sig.
8/22/202310 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Spanska fotbollskyssen & drönarturister stör brandkåren – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Linnéa Wikblad. Under gårdagens medaljutdelning fick två av de spanska guldhjältarna en kyss på munnen av presidenten för landets fotbollsförbund. En av spelarna, Jennifer Hermoso, sa direkt efteråt att hon inte uppskattat kyssen, men under morgonen ändrar hon sig och menar att det var en ömsesidig gest.Sen pratar vi om att turister med drönare ställer till det för räddningstjänsten i Kanada, där hundratals bränder rasar okontrollerat. I British Columbia går nu myndigheter ut och uppmanar folk att sluta söka sig till bränderna, och respektera evakueringsuppmaningarna.
8/21/202311 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Kritik mot SÄPO:s terrorbudskap & trendigt terapispråk – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Igår höjdes terrorhotsnivån i Sverige från en trea till en fyra. Samtidigt uppmanades allmänheten till att vara vaksam men leva sitt liv som vanligt, och det menar vissa är dubbla budskap.Sen blir det språknytt i P3. Det senaste året har det snackats mycket om "therapy speak" och hur ord som trauma, toxic och anknytningsproblematik bytt karaktär.
8/18/202313 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Hamiltons knasiga judeuttalande & viral rutschbana gäckar forskare – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Linnéa Wikblad. Liberalernas Carl B Hamilton har hamnat i blåsväder efter ett uttalande som tolkats som att hat mot judar vore värre än har mot muslimer. Det blev knas, säger Hamilton nu, så vad var det han sa egentligen?Sen pratar vi om en viral rutschbana i Boston som ställt till det för parkförvaltningen. Efter att en polis slungats ut ur rutschbanan på ett våldsamt sätt har nämligen vuxna flockats dit, och inte ens forskare kan förklara varför barn kan åka genom tunneln utan att få en skråma. Nu har det satts upp staket för att hindra vuxna från att nattåka.
8/17/202314 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

"Förnedrande" ton mot damlandslaget & Nordkorea om amerikanen som sprang över gränsen – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Linnéa Wikblad. "Så bra kämpat! Vi älskar er!", skrev SVT:s officiella konto på Instagram efter gårdagens semifinal i fotbolls-VM. Är det verkligen så man tilltalar elitidrottare som har chans att ta ett VM-brons? Och var domaren verkligen helt rättvis? Det är frågor som har uppstått efter gårdagens 2-1-förlust mot Spanien.Sen pratar vi om amerikanen som sprang över den Nordkoreanska gränsen och försvann. Killen, som är i 20-årsåldern, tillhör den amerikanska armén och sägs har skrattat innan han gav sig av. Varför han tog sig till landet är oklart, men nu har diktaturen för första gången kommenterat saken.
8/16/202315 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Liberaler vill avsätta Jomshof & lär dig räkna som en tjej – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Linnéa Wikblad. Oppositionen vill rösta bort Richard Jomshof (SD) från posten som justitieutskottets ordförande. Bakgrunden är flera uttalanden om islam och koranbränningar enligt oppositionen skadar Sverige. För att lyckas måste de dock få med sig någon från Tidö-gänget, och inom Liberalerna höjs röster för att ta ställning emot Jomshof.Sen pratar vi om den senaste i raden av Tiktok-trender rörande tjejer. Under hashtagen #girlmath ges exempel på hur man kan tänka för att ett inköp ska kännas billigare än vad det faktiskt är. Allt om hur du räknar som en tjej i veckans avsnitt av Tjejnytt.
8/15/202313 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Säpo om britternas terrorvarning & Wahlgren svarar Skugge efter 20 år – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Linnéa Wikblad. Storbritannien har uppdaterat sina reserekommendationer kring Sverige, eftersom det enligt dem är mycket troligt att terrorister kommer att försöka genomföra attacker på svensk mark. Vad säger Säpo om uppgifterna, och hur länge ska hotnivån ligga kvar på en trea?Sen pratar vi om ett 20-årigt krig mellan Pernilla Wahlgren och Linda Skugge. När Wahlgren vek ut sig i Café 2001 fick hon hård kritik av den dåvarande feministikonen Skugge. 22 år senare har Skugge själv skaffat ett Onlyfans-konto med betydligt grövre innehåll än Café, och nu har Wahlgren gett svar på tal.
8/14/202313 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Dödliga bränder i Hawaii & kritik mot pro-ana content

Linnéa Beijer, Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Assia Dahir. Vi börjar med att prata om katastrofläget med bränderna i Hawaii där människor tvingats fly ut i havet för att undkomma lågorna, värmen och röken.Sedan går vi vidare till att snacka om kritik mot influencers innehåll som vissa menar mer och mer börjar likna pro-ana-bilder. Det syns inzoomade utstickande ryggkotor, revben och höftben. Enligt Ursäkta-duon verkar det nästan blivit en tävling om vem som har minst fett på kroppen.
8/11/20237 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Så föddes Hans & Rat girl summer – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Assia Dahir. När stormen Antoni mötte stormen Zacharias så föddes den perfekta stormen Hans, som anses vara något utöver det vanliga. Samtidigt kan vi vänta oss fler liknande skyfall framöver, i takt med att jorden blir allt varmare, enligt SR:s vetenskapskommentator Ulrika Björksten.Sen pratar vi om Tiktok-fenomenet Rat girl summer, som skapats som en motreaktion till Hot girl summer, som enligt Rat girl-tjejerna är för utseendefixerat. Så hur lever man som en råtta, och varför har tjejer börjat dumpa sina killar efter Barbie-filmen?
8/10/202315 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Branschen lackar på förslag om gårdsförsäljning & avrunkad i röntgen – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Assia Dahir. Enligt det senaste förslaget om att tillåta gårdsförsäljning av alkohol så är det bara mindre producenter som ska få kränga sina varor. Nu rasar två stora branschorganisationer som menar att det nuvarande förslaget snedvrider konkurrensen och hämmar tillväxten.Sen pratar vi om att finska forskare låtit sex män få orgasm samtidigt som de genomgår en magnetkameraundersökning. Detta för att få mer klarhet i vad som händer i hjärnan när man kommer. Men eftersom det är viktigt att ligga helt still under undersökningen behövde männen ta hjälp av någon annan...
8/9/202313 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Hans gör kaos med Sverige & Rapinoes leende efter straffmissen – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Assia Dahir. Regnovädret Hans har redan hunnit skapa kaos i Åre där invånare uppmanas att stanna inne. I dag väntas ännu mera regn och åska med stor risk för översvämningar. Räddningstjänsten rustar för att rycka ut där det behövs, men det finns faktiskt saker som kreti och pleti själva behöver ha koll på.Sen pratar vi om söndagens rysarmatch mellan Sverige och USA som blev den sista för veteranen Megan Rapinoe. Hennes sista bollkontakt slutade dock med ett fiasko, så varför skrattade hon?
8/8/202313 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Erdogandocka i Prideparaden & kräkinferno på Kebnekaise – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Assia Dahir. Gänget bakom Erdogandockan utanför stadshuset i Stockholm dök upp med samma docka under helgens prideparad i Stockholm. Aktionen har lett till fördömanden från Turkiet, samt ett tjafs mellan arrangören och dockgänget.Sen pratar vi om det pågående magsjukeutbrottet på Kebnekaise som har eskalerat under helgen. Fjällstationen har stängts i brist på fräscha bajamajor, och hundratals står i kö för att få helikopterskjuts ner från berget.
8/7/202312 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Festivalstormningen i Järva & så ska britternas pubar räddas – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Assia Dahir. Det uppstod tumult på en eritreansk kulturfestival på Järvafältet i norra Stockholm igår, när demonstranter stormade festivalen. Demonstranterna anklagar festivalen för att stötta styret i Eritrea, men det menar festivalen inte stämmer.Sen snackar vi om det historiska hotet mot de brittiska pubarna A.K.A "britternas andras vardagsrum". Nu sluter befolkningen och regeringen upp för att lösa baksmällan.
8/4/202311 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Trumps tredje åtal & föräldrar som övervakar sina barn – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Assia Dahir. I dag ska USA:s expresident Donald Trump infinna sig i rätten för att ta emot sitt tredje åtal i raden. Vad handlar misstankarna om och varför menar USA-kännaren Jan Hallenberg med att USA:s demokrati står på spel?Sen pratar vi om att allt fler föräldrar sätter GPS-klockor på sina barn för att kunna ha koll på dem även på distans. SVT har intervjuat såväl barn som vuxna, som ser både för- och nackdelar med övervakningstrenden.
8/3/202312 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Så vill regeringen tackla korankrisen & konkurs drabbar kändisarnas kassa – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Assia Dahir. Stärkta inre gränskontroller och en eventuell utökning av polisens befogenhet att neka allmänna sammankomster. Det är åtgärder som regeringen vill se med anledning av den så kallade korankrisen. Frågan är dock hur tonläget ska svalkas av utan att koranbränningar faktiskt stoppas, och vad händer i så fall med debatten om yttrandefrihet?Sen pratar vi om att videohälsningstjänsten Memmo har gått i konkurs. Aftonbladet har frågat kändisar som Ola-Conny och Christina Schollin om deras reaktioner på beskedet att de inte längre kommer kunna sälja sina gratulationer via plattformen, och vi går igenom detta omdebatterade fenomen.
8/2/202315 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Blodnytt & Cardi B anmäld efter mikrofonkast – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Assia Dahir. Varje sommar kommer nyheter om blodbrist – så även i år. Men till skillnad från andra år handlar nyheterna nu om att det INTE råder blodbrist på de flesta sjukhus. Hur har de säkrat lagren, och varför har just Eskilstuna brist på blodtypen noll negativ?Sen pratar vi om att Cardi B anmälts för misshandel efter att ha kastat en mikrofon på en tjej som kastade sin drink på henne. Enligt uppgift är det dock inte drinkkastaren som anmält, och på ett klipp kan man se rapparen uppmana publiken att kasta vatten på henne.
8/1/202312 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Alla pratar om korankrisen & därför spelar kändisar UNO – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Assia Dahir. Sverige och Danmark har inlett en tät dialog för att hantera den så kallade korankrisen. Idag samlas både danska riksdagspartierna och den islamiska samarbetsorganisationen IOK för krismöten – samtidigt planeras nya koranbränningar i både Sverige och Danmark.Sen pratar vi om att det klassiska kortspelet UNO börjat dyka upp på diverse kändisars sociala medier. Taylor Swift, Jay-Z och Beyoncé har alla synts med korten på bild, men är det verkligen en trend, eller en PR-kampanj från företaget som äger både UNO och Barbie?
7/31/202314 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Svenskars ovilja att pruta kan vända & kejsarsnitt – rättighet eller bortskämdhet?

Lana Zand, Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Torbjörn Averås Skorup, Assia Dahir och Carl-Johan Ulvenäs. Idag den 28 juli pratar vi om att allt fler gör kejsarsnitt, enligt siffror från Gravidregistret. Något som kostar vården mycket pengar men samtidigt skänker många mammor en trygghet – särskilt de som haft en traumatisk vaginal förlossning tidigare. Vi reder ut meningsskiljaktigheterna kring bortskämda föderskor eller en kvinnorättsfråga.Sen ska vi också prata om det mycket osvenska beteendet – att pruta. Något som endast en av fem menar att de gör i affären. Men vissa skillnader har märkts den senaste tiden, enligt konsumtionsforskare. Kommer svenskarna pruta mer i tuffa ekonomiska tider?
7/28/202312 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Sexbrottsanklagade Kevin Spacey frias & en keff sommar för Sverige unga

Lana Zand, Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Torbjörn Averås Skorup, Assia Dahir och Carl-Johan Ulvenäs. Torsdag den 27 juli så sammanfattar vi ungas motgångar sommaren 2023. Polisen larmar om en ny våg av bostadsbedrägerier, inriktade på landets studenter. Gonorré är på uppsving och nu talas det dessutom om kulflation - att spara in på det roliga för att slippa tråkigheter i höst. Hur mycket ska landets unga tåla?Men innan det reder vi ut den uppmärksammade rättegången mot Kevin Spacey som nu avslutats. Den amerikanske skådespelaren frias på alla åtalspunkter om sexualbrott av en domstol i London. Men anklagelserna mot Spacey har snurrat länge. P3 Nyheters Lana Zand reder ut turerna.
7/27/202312 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Viralt sexuellt övergrepp skakar Indien & streetracing i GBG får grannarna att lacka

Lana Zand, Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Torbjörn Averås Skorup, Assia Dahir och Carl-Johan Ulvenäs. Idag den 26 juli pratar vi om det virala klippet som skakat Indien och som lett till stora protester. Det handlar om ett filmat sexuellt övergrepp som grundar sig i en konflikt mellan två folkgrupper. Lana Zand från P3 nyheter reder ut den men även folkets vrede mot premiärminister Narendra Modi som många menar gjort för lite och för sent. Sen byter vi ämne och riktar blicken mot Göteborg där streetracing retat upp grannarna rejält. Tjutande däckljud och brölig publik gör det svårt att sova - men arrangörerna är inte så värst sugna på att lägga av.
7/26/202312 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Protesterna i Israel & Estonias bogramp bärgad

Vanja Hagberg, Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Torbjörn Averås Skorup, Assia Dahir och Carl-Johan Ulvenäs. Idag pratar vi om det kritiserade lagförslaget i Israel som röstades igenom igår och som begränsar rättsväsendets inflytande. Protester har pågått under en längre tid och efter omröstningen demonstrerade tiotusentals personer runt om i landet.Sedan pratar vi om Estonias bogramp som drogs upp från botten under natten. Utredarna säger att det kan vara en viktig pusselbit för att slå fast varför färjan sjönk för snart 30 år sedan.
7/25/20236 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Malaysia bannar The 1975 efter gaykyss & kokainhajar i Florida

Lana Zand, Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Torbjörn Averås Skorup, Assia Dahir och Carl-Johan Ulvenäs. Idag sammanfattar vi helgens stora musiknyhet. Bandet The 1975 bannas från att spela i Malaysia efter att sångaren Matty Healy i en lång rant kritiserat landets anti-hbtqi lagar och sedan kysst basisten Ross MacDonald på scen. Sedan pratar vi om kokainhajar i Florida. Amerikanska forskare har nämligen hajat till efter att ha noterat hajar som rör sig ryckigt, simmar i cirklar och fokuserar på inbillade föremål. Man tror att smugglares dumpade knark kan vara orsaken till detta.
7/24/202311 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Krisen mellan Sverige och muslimska länder & siesta på jobbet

Lana Zand, Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Torbjörn Averås Skorup, Assia Dahir och Carl-Johan Ulvenäs. Idag, fredag den 21 juli, dyker vi ner i omvärldens starka reaktioner efter koranaktionen utanför Iraks ambassad i Stockholm på torsdagen.Svenska representanter i muslimska länder har kallats upp för att ta emot fördömanden och Irak stoppar alla affärer med svenska företag. Det råder stor diplomatisk press, men Sverige har också sina missnöjen gentemot Irak.Sedan pratar vi om att ta en nap mitt i jobbdagen. Något tyska läkare vill sätta i system. Siesta är vanligt på varmare breddgrader – men visste ni att vi sovit på helt andra tider förr i tiden? P3 Nyheters Lana Zand reder ut.
7/21/202312 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Svenska ambassaden i Irak satt i brand & Instagramaktivistens manshat som får Meta att backa

Lana Zand, Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Torbjörn Averås Skorup, Assia Dahir och Carl-Johan Ulvenäs. I dag torsdag den 20 juli sattes svenska ambassaden i Irak i brand efter att den stormats av demonstranter. Detta som en reaktion på den koranbränning som väntas senare i dag utanför Iraks ambassad i Stockholm – vi reder ut turerna kring det.Sedan pratar vi även om en svensk Instagramaktivists manshat som kan tvinga fram nya regler på Instagram och Facebook.
7/20/202310 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Sverige indraget i soldatdrama i Nordkorea & vi reser till värmeböljorna

Lana Zand, Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Torbjörn Averås Skorup, Assia Dahir och Carl-Johan Ulvenäs. Denna julidag pratar vi om extremvärmen i södra Europa som, trots varningar och nya värmerekord, fortsätter att locka svenskar till semesterorterna där. Dessutom kommer den här sortens värmeböljor att bli vanligare inom den närmsta tiden, enligt FN-organet WMO.Men innan dess reder Lana Zand ut varför Sverige blivit indragen i ett soldatdrama i Nordkorea, där en amerikansk soldat har gripits efter att ha flytt på väg till ett flyg i Sydkorea som skulle ta honom till en militärbas i Texas – där militära disciplinära åtgärder väntade.
7/19/202313 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Oro för matkris efter ryskt nej & polisens knarkswap gav friande dom

Lana Zand, Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Torbjörn Averås Skorup, Assia Dahir och Carl-Johan Ulvenäs. Tisdag den 18 juli pratar vi om att Ryssland inte förlänger spannmålsavtalet med Ukraina. Avtalet slöts förra sommaren för att säkra exporten av bland annat vete och raps från "världens kornbod", som Ukraina också kallas. Nu oroar sig världens ledare, FN och hjälporganisationer för en livsmedelskris och vad det skulle innebära för de som redan går hungriga.Sedan pratar vi om ett uppmärksammat rättsfall som hotar polisens metoder att gillra fällor. Det handlar om amfetamin som byttes ut mot socker, vilket ledde till att den huvudmisstänkte friades.
7/18/202312 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Finsk regeringskris efter rasismskandal & moralpolisen är tillbaka på Irans gator

Lana Zand, Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Torbjörn Averås Skorup, Assia Dahir och Carl-Johan Ulvenäs. Idag pratar vi om att 100 000 personer vill se den finska finansministerns avgång. Detta efter att inlägg med grova rasistiska kommentarer kommit upp till ytan. Förutom de många namnunderskrifterna har även oppositionen försökt få till en förtroendeomröstning. Lana Zand reder ut turbulensen inom den finska politiken.Sen pratar vi om att moralpolisen i Iran återigen börjat patrullera på gatorna efter 10 månaders protester mot just dem och slöjtvånget som råder i landet. Vad har hänt sedan kurdiska Mahsa Jina Aminis död och protestvågorna som följde?
7/17/202311 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Kritiken mot prästoutfit på Natotoppmötet & TV-strejken som hotar Hollywood

Lana Zand, Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Torbjörn Averås Skorup, Linnea Henriksson och Assia Dahir. Fredag den 14 juli pratar vi om att prästen Birgitta Ed, statsminister Ulf Kristerssons fru, svarar på kritiken om att hon bar prästskjorta under Natotoppmötet i Vilnius. Sedan snackar vi om skådisarna som byter röda mattan mot barrikader. Det handlar om den stora skådespelarstrejken i Hollywood som berör 160 000 skådisar och som påbörjas idag. Vilka filmer och serier riskerar att stoppas? Det reder Lana Zand ut.
7/14/202314 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Turkiskt sommarlov saktar ner svenskt Nato-tillträde & sommar, sol och storys gör oss mer sugna på krök

Lana Zand, Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Torbjörn Averås Skorup, Linnea Henriksson och Assia Dahir. Nu är Natotoppmötet i Vilnius avslutat. Men trots grönt ljus från Turkiet så kan det svenska Natointrädet dröja till i höst, eftersom det turkiska parlamentet har sommarlov i två månader.Annat på tema sommar är att vi svenskar dricker mer när solen är framme, enligt en ny undersökning. Särskilt om vi ser att våra vänner delar bilder på dryck på sociala medier. Lana Zand reder ut våra sommar-alkoholvanor.
7/13/202312 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Svenska koranbränningar splittrar FN & Hooja-avslöjandet leder till bojkott

Lana Zand, Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Torbjörn Averås Skorup, Linnea Henriksson och Assia Dahir. Onsdag den 12 juli pratar vi om att koranbränningarna i Sverige fortsätter väcka starka känslor världen över och dessutom lett till ett extrainsatt FN-möte – som splittrar länderna i frågan om yttrandefrihetens gränser.Sedan snackade vi om artister som vill maskera sig och reaktionerna när deras rätta ansikten blir avslöjade. Det handlar om Aftonbladets avslöjande av musikduon Hoojas ansikten och namn, vilket lett till bojkott av tidningens musikpris Rockbjörnen.
7/12/202310 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Turkiets Nato-ja & paradisstranden som lockar turister och knivhot

Lana Zand, Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Torbjörn Averås Skorup, Linnea Henriksson och Assia Dahir. Idag pratar vi om att Turkiets president Erdogan svänger i frågan om att släppa in Sverige i Nato. Det blir grönt ljus från hans håll och nu återstår det för Turkiets och Ungerns parlament att godkänna medlemskapet.Sedan pratar vi om tjafsen som uppstår när lokalbefolkning och turister möts på landets få strandparadis. I Simrishamn kan befolkningen fyrdubblas under sommarmånaderna, vilket bland annat lett till knivhot om parkeringsplatser, skriver Aftonbladet.
7/11/202310 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Ödesvecka för Sveriges Natomedlemskap & debatten om alkoholmonopolet

Babs Drougge, Matilda Rånge och Vanja Hagberg på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Torbjörn Averås Skorup, Linnea Henriksson och Assia Dahir. Vi börjar med att snacka om att Ulf Kristersson och Turkiets president Erdogan ska träffas i dag och snacka NATO. Det snackas om att veckan blir en ödesvecka för Sveriges medlemskap. Kommer vi få ett ja från Turkiet under veckans Nato-toppmöte i Vilnius eller inte?Lite senare kommer det handla om att en vinsajt vunnit mot Systembolaget i Högsta domstolen. De får alltså tillåtelse att sälja sina viner på den svenska marknaden, vilket dragit igång en debatt om alkoholmonopolet där vissa jublar och andra rasar.
7/10/20239 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

NATO-mötet innan stora deadline & svinrika Berlusconis arv– P3 Nyheter med Linnéa Beijer

Babs Drougge, Matilda Rånge och Linnéa Beijer på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Torbjörn Averås Skorup, Linnea Henriksson och Assia Dahir. I dag drar vi först igenom det senaste om Sveriges NATO-ansökan. För regerings deadline börjar närma sig, och igår träffades Sveriges, Finlands och Turkiets utrikesministrar i Bryssel för att diskutera ett JATO. Blir vi Nato-medlemmar till toppmötet i Vilnius på tisdag?Sen ska vi snacka om real life Succession, typ. För sen den svinrika förre detta italienska premiärministern Silvio Berlusconis död, har det spekulerats och diskuterats vem eller vilka som kommer får ta del av arvet. Blir det barnen, blir det vännerna och hur blir det med den 53 år yngre flickvännen?
7/7/202312 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Hetast i världen någonsin & en mans stressiga välgörenhetsfail– P3 Nyheter med Linnéa Beijer

Babs Drougge, Matilda Rånge och Linnéa Beijer på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Torbjörn Averås Skorup, Linnea Henriksson och Assia Dahir. I dag pratar vi om att man uppmätt den varmaste medeltemperaturen någonsin i världen. Denna vecka har det slagits nya globala värmerekord tre dagar i rad. Forskarna tror att det handlar om klimatförändringarna i kombination med väderfenomenet El Nino som nu officiellt har dragit igång.Sedan snackar vi om en man som råkar skänka mycket mycket mer pengar än vad han tänkt till välgörenhet. Och det blir riktigt jobbigt ett tag, men historian vänder till något gott tack vare sociala medier.
7/6/202311 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Israels militära räd på Västbanken & mördarvalarnas attacker ökar – P3 Nyheter med Linnéa Beijer

Babs Drougge, Matilda Rånge och Linnéa Beijer på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Torbjörn Averås Skorup, Linnea Henriksson och Assia Dahir. Vi börjar med att prata om Israels militära räd i staden Jenin på Västbanken, som är den största på många år. Samtidigt gick en person till attack mot en folkmassa i Tel Aviv i går, en attack som hyllades av terrororganisationen Hamas. Nu under morgonen meddelar Israel att soldaterna dragit sig tillbaka, men samtidigt rapporteras om beskjutning från både Gaza och Israel.Vi går vidare och då handlar det om att späckhuggarnas båtattacker vid kusten utanför Spanien, Gibraltar och Portugal ökar. Vi går igenom teorierna om hur det här kan ha börjat.
7/5/202310 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Kritik mot UD:s fördömande av koranbränning & fans sjuka konsertbeteende – P3 Nyheter med Linnéa Beijer

Babs Drougge, Matilda Rånge och Linnéa Beijer på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Torbjörn Averås Skorup, Linnea Henriksson och Assia Dahir. Yttrandefrihetsexperter kritiserar regeringens fördömande av koranbränningen i Stockholm förra veckan. Men utrikesminister Billström försvarar beslutet samtidigt som koranbrännaren själv inte ångrar sig, trots att han enligt honom själv fått ta emot tusentals hot.Vi snackar sedan om trenden bland fans, som kastar upp olika saker på scen. Senast på Lil Nas X spelning på Lollapaloza i Stockholm, då musiken stannade upp när han fick ta emot en sexleksak. Vad får fansen att göra det här?
7/4/202311 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Kritik mot Macrons konsertbesök & Sveriges näst sämsta kommun – P3 Nyheter med Linnéa Beijer

Babs Drougge, Matilda Rånge och Linnéa Beijer på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. De våldsamma upploppen har fortsatt i Frankrike under helgen. Samtidigt som det börjat lugna ner sig lite så attackerades en lokal borgmästares hem. Landets president Macron fördömer upploppen men har själv fått kritik för att ha hängt backstage med Elton John efter en konsert förra veckan.Sen handlar det om Sveriges bästa och sämsta kommuner att leva i. I en ny undersökning ligger Älvdalen riktigt risigt till som Sveriges näst sämsta kommun, och vi hör Emil som är därifrån hålla med.
7/3/202311 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Franska protester efter ihjälskjuten 17-åring & svenskars obegripliga engelska – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge, Matilda Rånge och Linnéa Beijer på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Det har varit stökiga protester i Frankrike för tredje natten i rad efter att en 17-åring skjutits till döds av polis i en förort till Paris tidigare i veckan. Vi går igenom vad vi vet om händelsen.Slow down the fart, för sen blir det språknytt i P3. Svenska Dagbladets Jenny Nordberg har skrivit en krönika om engelska på svenska som ett tredje språk. Det blir lite knasigt ibland, även om det oftast är harmlöst. Men det kan bli ett problem när det här smyger sig in hos myndigheter.
6/30/202313 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Reaktioner efter ny koranbränning & Wahlgrens våtmarksskämt – P3 Nyheter med Linnéa Beijer

Babs Drougge, Matilda Rånge och Linnéa Beijer på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Vi börjar med att prata om koranbränningen utanför en moské i Stockholm igår. Det är första gången som en koranbränning fått tillstånd sedan en dom slagit fast att polisen gjort fel när de tidigare nekat koranbränningar. Det skapar ännu en gång reaktioner både i och utanför Sverige.Vi går vidare till Pernilla Wahlgrens skämt under premiären av Allsång på Skansen. Hon drev om miljöorganisationen Återställ våtmarkers kupper under fler TV-sändningar i år. Vi har kollat vad organisationen själva tycker om det.
6/29/202310 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Turistboom när kronan mår piss & en städares dyra jobbfail – P3 Nyheter med Linnéa Beijer

Babs Drougge, Matilda Rånge och Linnéa Beijer på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. I dag pratar vi om att utländska turister söker sig till Sverige när svenska kronan sjunker till bottennivåer. Vi hör bland annat vad norrmannen Roar köper billigare här.Men det är inte bara turister som kommer trängas på stränder och berg i Sverige i sommar. Även fler svenskar kan komma att stanna innanför landets gränser på grund av prisökningarna, någon som vet om det är inflation?Sedan handlar det om en jobbdag som kunde ha gått bättre. En städare på ett universitet blev irriterad, och råkade göra ett stort misstag. Nu är forskning för flera miljoner förstörd, enligt universitetet som stämmer städarens firma.
6/28/20238 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Wagnersoldaternas framtid & MUF kan förlora miljoner efter röstfuffens – P3 Nyheter med Linnéa Beijer

Babs Drougge, Matilda Rånge och Linnéa Beijer på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Vi börjar med att prata om att både Rysslands president Vladimir Putin och Wagnerbossen Jevgenij Prigozjin brutit tystnaden efter helgens dramatiska händelser. Wagnergruppen tog sig i lördags närmre och närmre Moskva för att sedan plötsligt vända om. Efter mycket spekulationer meddelar Putin vad som ska hända Wagnersoldaterna nu, och de har två val.Sedan går vi vidare till att prata om MUF som kan förlora miljoner i statligt bidrag efter att ordföranden Douglas Thor ska ha försökt påverka valet av ny ordförande i Jämtlands distrikt. TV4 avslöjade vad han kallade för "Operation Jämtland" och i går kom myndigheten MUCF:s utredning kring det som hänt.
6/27/20239 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Dödsolyckan på Gröna Lund, valet i Grekland & döden på Medelhavet – P3 Nyheter med Linnéa Beijer

Babs Drougge, Matilda Rånge och Linnéa Beijer på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. I dag pratar vi först om dödsolyckan på Gröna Lund i Stockholm i helgen. Vad var det egentligen som hände när två personer slungades ut från tåget på berg- och dalbanan Jetline? Samtidigt som nöjesparken håller stängt så drar flera utredningar igång kring olyckan.Sedan går vi vidare för att snacka om valet i Grekland där den sittande premiärministern tog hem segern och där den stora olyckan på medelhavet inte blev någon avgörande valfråga. Det var för cirka två veckor sedan som hundratals migranter dog när ett fartyg kapsejsade och Grekland har fått kritik för hur man hanterat det här.
6/26/20239 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Unga söker vård i onödan & Pontus Rasmussons miljonskattesmäll – P3 Nyheter med Linnéa Beijer

Babs Drougge, Matilda Rånge och Linnéa Beijer på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. I dag snackar vi om att vårdcentraler ser att unga allt oftare söker vård i onödan. Flera tror att vårdapparna har ett finger med i spelet genom att göra det lättare för unga att söka vård, men det tycker inte vårdbolagen själva.Vi går sedan vidare till den kritiserade youtubern Pontus Rasmusson. Han har tidigare anklagats för att göra sexuellt innehåll riktat mot barn på sin kanal, men nu handlar det om en stor skattesmäll. Rasmusson har enligt skatteverket undanhållit miljoner kronor, och ska nu betala tillbaka.
6/22/20239 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Joe Bidens son erkänner vapenbrott & kritik mot okunskap om afrohår – P3 Nyheter med Linnéa Beijer

Babs Drougge, Matilda Rånge och Linnéa Beijer på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Vi börjar med att snacka om att Hunter Biden erkänner skatt- och vapenbrott. Något som han hoppas ska bli spiken i kistan för åren som måltavla för republikanernas smutskastning av president Joe Biden, hans pappa.Men det får snarare motsatt effekt. Republikanerna ser det här som bevis på systemfel, eftersom Hunter Biden gjort en deal och slipper ytterligare åtal.Sen pratar vi om att modeller och medieprofiler vittnar om att folk i branschen har dålig koll på texturerat hår. Svarta kvinnor berättar att de själva får fixa sina hår inför jobb, utan att få något extra för det. Nu har en skola startat ett initiativ för att deras elever ska lära sig hur man hanterar och fixar texturerat hår.
6/21/202310 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Tjejer i uppror mot Sis-hem & klockan tickar för försvunna Titanic-ubåten

Babs Drougge, Matilda Rånge och Linnéa Beijer på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. I dag börjar vi med att prata om att tjejer som suttit på Sis-hem gör uppror på sociala medier. De är bland annat kritiska till att de inte får får rätt vård och beskriver att de känner sig som brottslingar trots att de inte dömts för något brott.Sen går vi vidare och snackar om de fem personer försvunnit på en ubåt på väg ner för att kolla på Titanic-vraket. Nu letar flyg och fartyg, samtidigt som klockan tickar. Syret räcker bara i 96 timmar.
6/20/202311 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Bojos födelsedagsdom & vikingasektens avrättningshot – P3 Nyheter med Linnéa Beijer

Babs Drougge, Matilda Rånge och Linnéa Beijer på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. I dag fyller Boris Johnsson år, och det riskerar att bli en riktigt dålig födelsedag. Under dagen ska nämligen brittiska parlamentet rösta kring Bojos del i Partygate-skandalen, efter att en stor utredning slagit fast att han ljugit om festerna under pandemin.Sen snackar vi om vad som beskrivits va en vikingasekt i Gullspång, som upprättat avrättningsplatser och skickat hot om hängning till bland annat Bill Gates, Kung Charles och flera politiker i kommunen. Gruppen, som leds av en "drottning", tror att covid-vaccin och 5G gör att människor blir steriliserade eller dör. Nu vill de förändra det moderna samhället och införa vikingalagar.
6/19/202310 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Vändningen i chokladbojkotten & mer kåtpasta åt folket – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Efter chokladbojkotten så har Marabous ägare meddelat att de kommer separera verksamheten i Ryssland från resten av verksamheten. Vi går igenom vad fan det betyder och varför kungen plötsligt har ett finger med i spelet.Sen handlar det om "Gift vid första ögonkastet" som går mot sitt slut. Men alla tycker inte att SVT:s populära såpa flyger och det har till exempel kallats för ett "sadistiskt experiment". Vi tar självklart också upp det omtalade carbonarasexet.
6/16/202314 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Syfilis-smitta på gynmottagning & inbördeskrig inom golfen – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Nästan 300 kvinnor har fått hem brev om att de borde testa sig för syfilis, efter att ha besökt en gynekologisk mottagning där en anställt råkat bära på smittan utan att veta om det. P4 Uppland har pratat med en av kvinnorna, som först trodde att brevet var ett skämt.Sen pratar vi om den stora konflikten inom golfen, som eskalerat efter att PGA-touren gjort en kovändning och bestämt sig för att börja samarbeta med sin ärkerival LIV-touren. Nu rasar spelare som avstått från att spela i den saudiska touren, som PGA ägnat senaste året åt att kritisera.
6/15/202313 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Återvunna kläder dumpas i fattiga länder & svenska kyrkor blir ölbryggerier – P3 Nyheter med Lana Zand

Lana Zand, Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Gamla kläder som lämnas in på H&M butiker för återvinning dumpas i Afrikanska länder. Det visar en granskning i Aftonbladet. Nu svarar H&Ms VD på kritiken.Men också – svenska kyrkor säljs ut och blir, bland annat, ölbryggerier, och det oroar kyrkohistorikern Joel Halldorf som vill se en större respekt från de som tar över guds hus. På lite mer än 20 år har hundra kyrkor sålts av Svenska kyrkan eftersom ekonomin krisar när allt färre sätter sig i kyrkbänken.
6/14/202311 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Dödade barn sörjs i Tiktok-runor & debatten om chokladbojkotten – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Att sörja en kompis som har gått bort genom att lägga ut bilder, klipp och konversationer på Tiktok blir allt vanligare. Även om det kan vara positivt att ge utlopp för sin sorg på ett kreativt sätt, kan det bli problematiskt när privata bilder på minderåriga får stor spridning, enligt en expert som P3 Nyheter pratat med.Sen pratar vi om den senaste tidens bojkottdebatt kring chokladjätten Marabou. Varumärkets ägare har svartlistats av Ukraina eftersom de har kvar verksamhet i Ryssland – men bolaget äger betydligt fler varumärken, så varför hamnar så mycket fokus på just Marabou?
6/13/202311 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Sju skjutna på ett dygn & så överlevde barnen i Amazonas – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Sju människor träffades av skott inom loppet av ett dygn i Stockholm i helgen. Fyra av dem i Farsta, där en 15-årig kille dog. Ekot har pratat med en kvinna i 60-årsåldern som träffades av en förlupen kula, och under morgonen bekräftar polisen att en man i 45-årsåldern, som också blev ett offer i skjutningen, dött av sina skador.Sen pratar vi om de fyra barnen, varav en bebis, som hittats vid liv efter 40 dagar i den colombianska regnskogen. Nu hyllas den äldsta i syskonskaran, som tack vare sina kunskaper om skogen lyckats hålla sina småsyskon vid liv. Barnen hittades delvis tack vare sökhunden Wilson, som nu är spårlöst förvunnen.
6/12/202312 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Svenskarna är slöfockar & sommarpratarna är här – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Svenskarna tillhör den befolkning som sitter och ligger ner mest av alla länder i världen, enligt en ny statlig utredning. Nu vill utredarna få upp oss på fötter genom en ny nationell strategi.Sen snackar vi om Sommar i P1. I går släpptes listan med sommarpratarna, men nu har kritiken om valet av värdar smått börjat sippra in. Och hur blir man egentligen en klassisk sommarpratare?
6/9/202314 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Stort intresse för svenskt knull-EM & politiker reagerar på Rammstein-gate – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Sverige har återigen blivit föremål för skriverier i bland annat Ryssland och arabisktalande länder. Den här gången handlar det om att sex skulle klassas som en officiell sport i Sverige, vilket inte stämmer. Däremot så kommer det att hållas ett europeiskt mästerskap i sex i Jönköpingstrakten i dagarna.Sen pratar vi om den senaste tidens anklagelser om bland annat sexuella övergrepp som riktats mot Rammsteins frontman Till Lindemann. Enligt tyska medieuppgifter ska bandet ha byggt upp ett system där unga tjejer valts ut för att ha sex med Lindemann. Bandet nekar till uppgifterna, men efter krav från högt uppsatta politiker har bandets efterfester ställts in.
6/8/202314 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Kollapsade dammen i Ukraina & då ska lupinerna dräpas – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Mycket tyder på att Ryssland ligger bakom den kollapsade dammen som orsakat stor förödelse i södra Ukraina. Ryssland, som kontrollerar stora delar av området, fortsätter dock att skylla händelsen på Ukraina, som de menar har sprängt dammen.Sen pratar vi om en lupinhatare i Hälsingland som fått med sig hela byn på en ny nationaldagstradition. Nämligen att dräpa lupiner. Beväpnade med liar och spadar gav de sig igår ut för att försöka hindra den invasiva arten.
6/7/202312 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Ålands rikaste man får 1,4 miljoner i fortkörningsböter – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Tax free-miljardären Anders Wiklöf, känd som Ålands rikaste man, har återigen åkt fast för fortkörning på en 50-väg. Den här gången efter att ha visat runt Robert Wells utanför Mariehamn, och boten landade på motsvarande 1,4 miljoner kronor.
6/6/20237 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Zlatan zlutar & finländare dissar Stockholm – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Efter mer än 20 år lägger Zlatan Ibrahimović ner fotbollskarriären. Även om beskedet var halvväntat, så slog det ner som en bomb i fotbollsvärlden. Inte ens Zlatans fru hade fått höra om planerna på förhand.Sen pratar vi om att finska turister börjat tröttna på Stockholm. Färre finländare tar Sverigebåten över till den svenska huvudstaden, och en familj säger till Hufvudstadsbladet att de har svårt att komma på något vuxet att göra i staden.
6/5/202314 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Bidens nya vurpa & böter för upphittad femhunka – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. USA:s president Joe Bidens ålder har hamnat på agendan igen efter att han ramlat. Det är inte första vurpan han gör. En del demokrater är oroliga för att Biden inte kommer palla en valrörelse och vissa republikaner passar på att slänga en känga.Sen pratar vi om en kvinna som måste böta nästan 14 000 kronor efter att hon tagit en upphittad femhundralapp ur en bankomat och inte lämnat in den i tid till polisen. Hon nekar till brott.
6/2/202312 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Ymers dyra urlackning & nya livstecken efter barnen i Amazonas – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Det svenska tennisundret Mikael Ymer tappade humöret under en match i Lyon i Frankrike förra veckan och slog sönder sitt racket mot domarstolen. Nu står det klart att notan för urlackningen landar på 430 000 kronor, och det är inte första gången 24-åringen – som jämfört sig själv med Zlatan – hamnar i blåsväder.Sen pratar vi om de fyra försvunna barnen i Amazonas djungel. Idag har det gått en månad sedan flygplansolyckan där barnens mamma dog, men än lever hoppet om att hitta barnen vid liv. I förrgår hittades nämligen ett fotspår och en halväten frukt, som man tror kommer från barnen.
6/1/202311 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Sis-hem tar bort taggtråd pga farligt & mäklare stängs av och åtalas – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Ett Sis-hem i Göteborg har beslutat att plocka ner taggtråden från stängslet, eftersom man kan skada sig om man försöker klättra över. Taggtråden sattes upp för ett par veckor sedan för att förhindra rymningar – något som fått stor uppmärksamhet i medier på sistone.Sen pratar vi om mäklare som fått licensen indragen efter misstänkt fiffel. På kort tid har två toppmäklare från Stockholm åtalats för grova bokföringsbrott, och den ena misstänks dessutom ha ljugit upp slutpriset – och stoppat mellanskillnaden rakt i egen ficka.
5/31/202312 minutes, 1 second
Episode Artwork

Billströms oklara Turkietmöte & "rysk spionval" på besök i Sverige – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Redan på torsdag menar Tobias Billström att han skulle ha träffat den turkiska utrikesministern i Oslo för att diskutera Nato. Men den turkiska kollegan kommer inte att vara där, och nu är frågan om de över huvud taget kommer att hinna ses innan toppmötet i Vilnius om knappt två veckor.Sen pratar vi om den påstådda ryska spionvalen Hvaldimir, som hängt runt i norska vatten sedan 2019 och hjälpt folk att plocka upp tappade saker från havsbotten. Nu verkar vitvalen ha synts till även på svenska västkusten, men norska myndigheter uppmanar folk att hålla sig undan från den sällskapssjuka valen.
5/30/202312 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Skandalscener på 08-derbyt & Elon Musks hjärnchips – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Det blev kaosigt efter Djurgårdens 1-0-mål mot AIK på Tele2 Arena igår. AIK-fans kastade bengaler och kravallpoliser fick rusa in med hundar när maskerade supportrar försökte ta sig in på plan. Skandalscenerna fördöms av bland andra Niklas Strömstedt, men AIK-spelarna uttrycker viss förståelse för fansens ilska.Sen pratar vi om att Elon Musks hjärnimplantatsföretag fått grönt ljus för kliniska tester på människor. Entreprenörens datorchip ska inte bara hjälpa mot diverse sjukdomar, utan i framtiden kunna förbättra människors generella hjärnkapacitet.
5/29/202313 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Förlamad man kan gå igen med hjälp av AI & värmlänningar tar över Ayia Napa – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Hanna Hellquist och David Druid. En förlamad man kan gå igen med hjälp av AI och det har väckt stor uppmärksamhet. Men Clas Hulting, professor i medicinsk vetenskap och som själv sitter i rullstol, säger till SVT att det finns en risk att det blir lite cirkus av det här. Vi går igenom varför.Sen snackar vi om en tradition bland studenter i Värmland – nämligen att dra till Ayia Napa. Under studentveckan fylls partyorten nämligen av festande värmlänningar och så har det varit i många år. Men det verkar inte vara så mycket som förändrats, inte ens musiken (!)
5/26/202312 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Musk och DeSantis tekniska fadäs & tivoli-ilska efter köträngning – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Floridas guvernör Ron DeSantis har nu officiellt meddelat att han vill bli Republikanernas presidentkandidat inför valet nästa år. Valkampanjen skulle rivstarta med en Twitter-live, med självaste Elon Musk som hypeman. Sändningen präglades dock av diverse avbrott och tekniskt strul.Sen pratar vi om att Liseberg fått dra in ett 50-tal årskort på bara tre veckor, på grund av att folk trängt sig eller stört på andra sätt. Gröna Lund har dock inte återkallat ett enda guldkort, vilket bland annat förklarats med en allmän brötighet bland göteborgare. Men enligt en viral Twittertråd förekommer liknande störningar även bland stockholmare på Grönan.
5/25/202314 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Så lite alkohol kan skada hälsan & litterära dealbreakers – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Hur många glas ska man egentligen ta på uteserveringen? Den frågan har P1 Morgon ställt sig, efter uppgifter om att Socialstyrelsen kan komma att sänka antalet rekommenderade enheter – i alla fall för män. Enligt ny forskning kan nämligen så lite som fem enheter i veckan öka risken för förmaksflimmer hos just män.Sen pratar vi om ett kulturbråk som uppstår i veckans avsnitt av Gift vid första ögonkastet. En bok med skämtteckningar skapar så pass dålig stämning att den åker raka vägen ner i papperskorgen – så hur reagerar författaren på det och vad finns det mer för litterära turn-offs?
5/24/202315 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Hungriga barn-debatten & inte feminist men... – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Hur hungriga är svenska barn egentligen? Frågan har debatterats både här och var, efter att författaren och debattören Lena Andersson skrivit en ledartext i SvD med rubriken "Hungrar barnen är det föräldrarnas fel".Sen pratar vi om hur många av regeringens statsråd som kallar sig feminister. Statsminister Ulf Kristersson (M) svarar självklart ja på Ekots fråga, men lägger till vad han menar med ordet. Utrikesminister Tobias Billström (M) svarar dock nej, och hänvisar också till ordets betydelse.
5/23/202313 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Chipskrav i skolan & storspelare kritiserar spelbolag – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Elever som får äta när de vill, eller måste sitta mitt i klassrummet utan någon bakom sig – exempel på olika anpassningar som ska hjälpa elever som har det tufft i skolan. Ett system som infördes för att underlätta för dem som inte får tillgång till extraresurs, men som nu vuxit till ett monster, enligt kritiska lärare.Sen pratar vi om en kille som vunnit multum på livebetting – men som trots det riktar skarp kritik mot spelbolagen. Den som vinner för mycket kan nämligen bli avstängd från att spela, medan det går bra att förlora hur mycket pengar som helst.
5/22/202312 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Bruce Springsteens kritiserade konsert i krisande Italien – P3 Nyheter med Vanja Hagberg

Babs Drougge, Matilda Rånge och Vanja Hagberg på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: David Druid och Margret Atladottir. Italien befinner sig mitt i en översvämningskatastrof, men det verkar inte bekomma rocklegenden Bruce Springsteen. Kritiken har haglat ner över hur opassande det är med konsert när folk precis förlorat sina hem i grannstaden, men en konsert blev det.
5/19/20235 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

CV-lögner blir allt vanligare – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Allt fler ljuger eller skarvar på CV:t för att få ett jobb man inte riktigt har kompetensen för. I Region Jönköping gick en man så pass långt att han blåljög om att han tagit sjuksköterske-examen. Innan bluffen uppdagades hade mannen hunnit jobba i ambulansen i flera månader, och vårdat akut sjuka patienter.
5/18/20236 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Vindkraft bra och dåligt för fiskarna & japaner har glömt hur man ler – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Regeringen har gett grönt ljus för två vinkraftsparker med totalt 101 vindkraftverk ute på havet vid västkusten. Beskedet välkomnas av vissa, medan andra – inte minst de lokala fiskarna – reagerat med besvikelse. Men enligt en marinbiolog kan vindkraftsparker faktiskt gynna fisket över tid.Sen pratar vi om att allt fler japaner känner ett behov att gå kurser i hur man ler. Efter tre år av munskyddskrav har en del blivit självmedvetna kring sitt leende, och några har till och med glömt bort hur man gör.
5/17/202312 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Lamottes bråk med bibblan & Lukasjenko återuppstår på bild – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Journalisten och opinionsbildaren Joakim Lamotte lyckades få ut identiteten på den sagoläsande dragartisten Miss Shameless via en faktura från ett bibliotek. Sen hotade han att publicera identiteten – om inte han fick komma till bibblan och läsa barnsagor. Biblioteket ser det som ett utpressningsförsök, men Lamotte menar att det bara var ett skämt.Sen pratar vi om hur Belarus ledare Aleksandr Lukasjenko mår egentligen. Efter flera inställda framträdanden förra veckan har Lukasjenko inte synts till alls. Fram till igår. Då publicerade statlig belarusisk media en bild som ska sätta stopp för spekulationer om presidentens hälsotillstånd.
5/16/202313 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Svensk-finska Eurovisiontjafset & kaosartad energidrycksrusning – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Finska fans har rasat efter Loreens historiska vinst i helgens Eurovisionfinal. Vissa menar att Finland blivit bestulna på vinsten, eftersom deras bidrag vann folkets röst. Samtidigt har det uppdagats att en av de finska kommentatorerna drog till med en småfräck taktikröstningskupp i Yle:s sändning.Sen pratar vi om att influencer- och kampsportsprofilerna Logan Paul och KSI lanserat en energidryck som gett upphov till kaosartade scener i bland annat Storbritannien. Nu verkar hysterin ha nått även Sverige, där föräldrar vittnar om att kidsen säljer drycken för 20 spänn klunken.
5/15/202312 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Bianca Ingrosso talar ut om kritiken mot Intimissimi & "Screw the Swedes"-kampanjen – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Bianca Ingrosso kommenterar nu kritiken mot underklädesföretaget Intimissimi, som hon är svensk "ambassadör" för. Aftonbladet har snackat med flera tidigare anställda som vittnar om dåliga arbetsförhållanden och Ingrosso tycker det är beklagligt. Den svenska VD:n för moderbolaget känner inte igen några missförhållanden.Sen snackar vi om ett irländsk företags fräcka kupp för att Loreen inte ska vinna Eurovision imorgon - genom kampanjen "Screw the Swedes".
5/12/202312 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Handels rasar mot glädjebetyg & Leif GW tillrättavisad i rättssalen – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Handelshögskolan i Stockholm överväger alternativa antagningsmetoder för studenter från gymnasier som kritiserats av Skolinspektionen. Utspelet kommer samma dag som DN avslöjat ett misstänkt massfusk bland gymnasielever på Campus Manilla – en skola som tidigare kritiserats av Skolinspektionen för så kallade glädjebetyg.Sen pratar vi om att Leif GW Persson blev tillrättavisad för att ha stört ordningen under mordrättegången i Tove-fallet. GW Persson – som menar att det hela är ett försök att tysta hans kritik mot rätten – har kopplat in en jurist för en eventuell JO-anmälan mot Eksjö tingsrätt.
5/11/202312 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Trump fälls för övergrepp & MFF-spelare "bor" på Stadion – P3 nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. USA:s expresident Donald Trump har gjort sig skyldig till sexuella övergrepp och förtal mot en nu 79-årig journalist under mitten av 90-talet. Det menar en enig jury vid en domstol i New York. Själv menar Trump att han aldrig ens träffat kvinnan, trots att det finns ett foto där de två syns tillsammans.Sen pratar vi om att flera MFF-spelare är skrivna på Malmö Stadion, trots att de inte bor där. Skatteverket vill inte uttala sig om det enskilda fallet, men säger till SVT att de ser allvarligt på brott mot folkbokföringslagen, som sedan några år tillbaka kan resultera i fängelse.
5/10/202312 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Branschen sågar regeringens dieselkalkyl & småbarn håller föräldrar vid liv – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Den sänkta reduktionsplikten kommer inte att ha så stor påverkan på priset vid pump som regeringen påstår. Det hävdar företrädare för drivmedelsbranschen, som menar att kalkylen baseras på fiktiva nivåer. Nu svarar regeringen på kritiken, och riktar därtill en tillbakakaka mot branschen.Sen pratar vi om att småbarnsföräldrar löper mindre risk att dö än jämnåriga utan barn. Ju yngre barn desto mindre risk att dö, enligt en ny svensk studie, så vad beror skillnaden på?
5/9/202310 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Skamlös Vinhora & elever stöttar vaktmästare med hawaiiskjorta – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Det hettade till under gårdagens partiledardebatt i SVT, när principen om armlängds avstånd skulle diskuteras. Jimmie Åkesson (SD) pratade om Skamlös Vinhora, Johan Pehrson (L) visade upp sin lagom långa arm och Märta Stenevi (MP) undrade om Åkesson hellre hade velat ha nazister som sagoläsare på bibblan.Sen pratar vi om att hundratals elever på Hvitfeldtska gymnasiet i Göteborg slutit upp till stöd för vaktmästaren Ulf, som sagt upp sig i protest mot skolans nya klädregler. Ulf vill inte ha på sig svarta arbetskläder, utan går hellre klädd i färgglada hawaiiskjortor. Nu har alltifrån estetare till lärare gått till skolan i just hawaiiskjorta, för att backa vaktmästaren.
5/8/202313 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Misstänkta svältsekten i Kenya & Ed Sheeran är ingen låttjuv – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. En känd självutnämnd pastor står inför rätta efter att över 100 människor, många av dem barn, hittats döda i massgravar i Kenya. Man tror att de tillhört en sekt som uppmanat sina medlemmar att svälta sig själva till döds för att komma till himlen.Sen pratar vi om att Ed Sheeran friats från anklagelser om att hans låt "Thinking out loud" skulle vara snodd från Marvin Gayes "Let’s get it on". En glad men frustrerad Sheeran säger att han bara är "a guy with a guitar".
5/5/202310 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Kreml vill "eliminera" Zelensky & potatis bland döda väcker känslor – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Ryssland anklagar Ukraina för att ha försökt mörda Vladimir Putin med hjälp en drönare som ska ha skjutits ned vid Putins residens. Därför ska Ukrainas president Zelensky elimineras, menar ryska politiker. Men Ukraina tillbakavisar all inblandning, och menar att attacken iscensatts av Ryssland själva.Sen pratar vi om en kyrkogård i Bräkne-Hoby som börjat odla kryddor, rabarber och potatis alldeles intill gravarna. Äckligt och respektlöst tycker vissa, medan andra tycker att det bara är fint.
5/4/202311 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Åkesson om vilden Widding & vacker ridhjälm anmäld av facket – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson ber den tidigare partikollegan Elsa Widding att lämna sin riksdagplats. Det efter att hon meddelat att hon lämnar partiet, efter kritik från Liberalerna. Men Widding tänker stanna kvar i riksdagen som en politisk vilde.Sen pratar vi om den beridna högvakten, vars blanka hjälmar skapat huvudbry för facket. Hjälmarna ser nämligen likadana ut som på 1800-talet – men det gör inte innerstadstrafiken, och facket oroar sig för att hjälmen inte skyddar huvudet vid en olycka. Nu ska Arbetsmiljöverket utreda hjälmarnas säkerhet.
5/3/202310 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Franskt första maj-kaos & laholmare kräver att få köra på stranden – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Det blev våldsamt på flera håll i Frankrike under gårdagens första maj-demonstrationer. Mitt bland brinnande cyklar och sammandrabbande poliser och demonstranter hamnade den svenska paret Hannah och Johannes, som åkt till Paris för att fira sin femårsdag.Sen pratar vi om en annan demonstration, som ägt rum på en strand i Laholm. Länsstyrelsen har nämligen bestämt att det ska bli bilfritt på stranden, till kommunens stora förtret.
5/2/202313 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Ryska husockupanter på Lidingö – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. I snart tio år har ryska diplomater ockuperat ett helt vanligt hyreshus på självaste Lidingö. Ägaren, som köpte huset på auktion 2014, har varken fått in någon hyra eller satt sin fot i huset. Men enligt utrikesministern går det inte att vräka hyresgästerna, som skyddas av Wienkonventionen.
5/1/20237 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Erdogans comeback efter magkrånglet & känd incel fick ligga – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Turkiets president Erdogan har setts i TV igen efter att ha varit lite risig i kistan. Häromdagen tvingades han avbryta en direktsändning för att han blivit sjuk. Vissa spekulerar om det handlar om något allvarligare, men hans stab tillbakavisar det och säger att det handlar om ett magvirus.Sen pratar vi om att en känd incel, som tidigare kallat sig för "celibatets LeBron James", fått ligga. Det har skapat en känslostorm i sociala medier. Vissa kallar honom för "svikare" och "fakecel", medan andra grattar honom för att han fått till det.
4/28/202310 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Disney stämmer Floridas guvernör & short kings vs. tall guys – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Bråket mellan Disney och Floridas guvernör Ron DeSantis har trappats upp. Nu stämmer nämligen Disney honom. Företaget menar att de straffats av styret i Florida efter att de kritiserat en hbtq-lag, som av kritiker kallats för "Don't Say Gay"-lagen. Vi går igenom turerna och vad lagen egentligen handlar om.Sen snackar vi längd. Benförlängningsoperationer har blivit allt mer populärt bland killar och män i USA, enligt läkare som NBC News pratat med. Innebär det slutet för Short King Spring?
4/27/202310 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Majblommerekord efter rasistkommentar & fängelseavdelningen Little Scandinavia – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Tolvåringen som sålde Majblommor för flera hundra tusen möttes inte bara av kärlek, utan även en rasistisk kommentar från en SD-medlem. Nu har partiet inlett ett uteslutningsärende mot kvinnan, och tolvåringen har slagit rekord och sålt Majblommor för flera miljoner.Sen pratar vi om en fängelseavdelning i Pennsylvania, USA, som hämtat inspiration från Skandinavien. Som en del i projektet, som kallas Little Scandinavia, har amerikanska fängelsevakter fått praktisera hos den svenska Kriminalvården – som just nu präglas av ekonomisk press och överbeläggning.
4/26/202311 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Mässlingsfall i Stockholm & Tucker Carlson lämnar Fox News – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. I Stockholm har ett 50-tal barn fått förebyggande behandling, efter att ett barn med bekräftad mässling vårdats på två sjukhus i regionen. Risken för ett utbrott i Sverige är låg, mycket tack vare ett starkt vaccinationsprogram, men i många av världens länder har vaccinationen av barn minskat efter pandemin.Sen pratar vi om att Fox News mest profilerade nyhetsankare plötsligt lämnar kanalen. Enligt Fox är beslutet gemensamt, men spekulationer om vad som ligger bakom det plötsliga avskedet haglar. Samtidigt är Carlson långt ifrån den enda som lämnat ett toppjobb i mediebranschen de senaste dagarna.
4/25/202312 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Svenskar evakuerade från Sudan & selfieförbudet i Portofino – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Striderna har rasat i Sudan efter en maktkamp mellan två generaler och läget har beskrivits som desperat. Efter ett unikt riksdagsbeslut har Sverige nu evakuerat 25 svenska medborgare därifrån, enligt UD. En person som bor i landet är Elnour Ishag Adam, känd från det virala klippet ”heter jag Elnour” för 16 år sen.Sen pratar vi om kändistäta Portofino i Italien där man tröttnat på turister som tar selfies och blockar gatorna. Borgmästaren har kallat det för "anarkistiskt kaos" och nu har det införts ett selfieförbud.
4/24/202311 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

USA skakas av uppmärksammade skjutningar & Johan Pehrsons "gråtrunk" – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Flera uppmärksammade skjutningar har hänt i USA på kort tid och lett till starka känslor. Offren verkar ha träffats bara för att de var på fel plats vid fel tillfälle. Flera av skjutningarna har också hänt i delstater med "Stand your ground"-lagar, som betyder att man har rätt att försvara sig med våld om man känner sig hotad i sitt hem.Sen snackar vi om vart gränsen för partiledares integritet egentligen går. Liberalernas Johan Pehrson berättade i Fördomspodden att han sällan "gråtrunkat". DN:s Amanda Sokolnitski tycker att gränsen för vad man måste hålla för sig själv som partiledare passerades där.
4/21/202311 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Ryska fartyg på nordiska vatten & children's cat killing competition – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Ett 50-tal ryska fartyg, förtäckta som fiske- eller forskningsbåtar misstänks ha kartlagt nordisk infrastruktur. Det framgår av ett samarbete mellan SVT:s Uppdrag Granskning och de andra nordiska public service-bolagen. Att Ryssland vill ha koll på våra internetkablar och vindkraftverk är inte nya uppgifter, men fenomenet ökar och är viktigt att hålla koll på, enligt experter.Sen pratar vi om en kattdödartävling för barn som ställts in på Nya Zeeland efter massiv kritik från djurrättsorganisationer. Kattdödandet var tänkt att riktas mot vilda och hemlösa katter, men kritiker menade att det fanns en risk att barnen skulle råka döda även husdjur.
4/20/202311 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Danskar förbjuds att outa misstänkt 32-åring & nattklubbar livestreamar utan samtycke – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Dansk polis har börjat utreda om det kan finnas några kopplingar mellan fallet med den 13-åriga tjejen som försvann men hittades vid liv på Själland i helgen, och andra brott i området. Samtidigt har domaren i fallet förbjudit alla – inklusive privatpersoner – att röja den misstänkta 32-åringens identitet.Sen pratar vi om att det blivit allt vanligare att personalen på nattklubbar sänder live från dansgolvet. Att sprida klipp där folk är fulla och befinner sig på en restaurang eller klubb kan utgöra olaga integritetsintrång eller bryta mot GDPR – och reglerna gäller såväl företag som privatpersoner.
4/19/202311 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Förtalsrättegången mot Fox News & artister dissar kung Charles – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. I dag inleds det som kallats "förtalsmålens Superbowl" i amerikansk media. Den högerorienterade kanalen Fox News har stämts på miljardbelopp för att ha spridit konspirationsteorier om valfusk efter valet 2020 – något som företaget bakom röstsystemet menar har skadat deras anseende.Sen pratar vi om att kröningen av Storbritanniens nya kung Charles har visat sig vara ett svårbokat event. Varken Spice Girls, Harry Styles eller Elton John vill gigga för hovet, som får hålla till godo med Kary Perry, Lionel Richie, Andrea Bocelli och Take That – minus Robbie Williams.
4/18/202311 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Lokförare i vild strejk & godispillare åtalas – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Runt 200 pendeltågsförare i Stockholm gick under helgen ut och aviserade att de inte tänkte dyka upp på jobbet på måndagen. Den vilda strejken är nu igång, och tågbolaget MTR varnar för att tunnelbaneförare som drabbas av strejken och kommer sent kan få löneavdrag.Sen pratar vi om att en 35-årig man nu åtalas för att ha plockat godis med fingrarna i mataffären. Godiskladdandet retar upp många Luleåbor som SVT pratat med, även om de flesta veckar tycka att det är onödigt att blanda in polisen.
4/17/202312 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Discord-kille misstänkt för Pentagonläckan & politiker lackar på Absolut Vodka – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Hanna Hellquist och David Druid. Igår greps en 21-årig kille misstänkt för att ligga bakom den stora Pentagonläckan. Han misstänks ha spridit dokument i en stängd grupp på Discord. Killen går under namnet "OG" online, enligt en kompis till honom som Washington Post pratat med. Men motivet är fortfarande okänt.Sen snackar vi om att Absolut Vodka ska börja exportera till Ryssland igen efter ett års paus. Det här har gjort flera svenska politiker sura som uppmanar till bojkott och det har kallats för "absolut korkat".
4/14/202310 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Macrons Taiwan-fadäs & Twitters public service-tjafs – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Europa borde passa sig för att trassla in sig i USA:s och Kinas konflikt gällande Taiwan. Den franska presidenten Emmanuel Macrons uttalande efter en Kina-resa som var tänkt att visa upp ett enat Europa i frågan resulterade i raka motsatsen, och riskerar att spela Xi Jinping rakt i händerna, enligt bedömare.Sen pratar vi om att Twitter börjat markera flera public service-bolag som regeringsfinansierade och i vissa fall till och med statsanknutna. Det här har retat upp BBC, som menar att deras oberoende ifrågasätts, och amerikanska NPR väljer nu att lämna plattformen. Men hur ser svenska public service på det här, och hur ser finansieringen ut egentligen?
4/13/202312 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Då kan matpriserna sjunka & "fula" hängs ut på Tiktok – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Matpriserna ser ut att stanna av, och i vissa fall till och med sjunka framåt slutet av våren. Den glädjande prognosen gör flera banker som Ekot har pratat med, även om vädret och kriget ger en viss osäkerhet.Sen pratar vi om den nya trenden Garga-snipes, där människor smygfilmas och målas ut som fula på Tiktok. Att peka ut någon som ful på internet må vara omoraliskt – men faktiskt inte olagligt, enligt juristen Ängla Eklund.
4/12/202311 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Dalai Lama ångrar pojkkyss & glutenallergiker får inte göra lumpen – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Den tibetanska buddhismens andliga ledare Dalai Lama har hamnat i blåsväder, efter en video där han ses pussa en liten pojke på munnen och be honom suga på hans tunga. Dalai Lama har bett om ursäkt för händelsen, men det har inte stoppat klippets spridning.Sen pratar vi om att glutenintoleranta inte får göra lumpen – trots att försvaret är i skriande behov av yrkesmilitären. Det här har väckt ont blod hos Celiakiförbundet, som nu väljer att anmäla Försvarsmakten till Diskrimineringsombudsmannen, DO.
4/11/202312 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Pentagons pinsamma läcka – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Under påskhelgen har hemliga dokument från USA:s försvarshögkvarter Pentagon dykt upp sociala medier. Förutom uppgifter om Ukrainas och Rysslands militära förmågor, så röjer dokumenten detaljer om USA:s underrättelsearbete, vilket kan blir lite pinigt för Pentagon.
4/10/20237 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Stora grankriget i Göteborgs skärgård – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Imorn kväll är det dags för finalen i det stora grankriget i Göteborgs skärgård. Den hundra år gamla traditionen går ut på en hektiskt jakt på gamla julgranar. Unga samlar och gömmer granar som slängs efter julen. På påsken eldar man granarna och den med störst fyr på brasan vinner. Men grankriget har också skapat konflikter. Kommunen larmar om hot och skadegörelse och även befolkningen är splittrad.
4/7/20236 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Förbud hotar kändisarnas privatflyg & Schulman anklagas för fuskbygge – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Privatflyg kommer att förbjudas på Amsterdams flygplats Schiphol, och nu vill styret i Stockholms stad se samma förbud på Bromma flygplats. Men hur mycket privatjet flygs det i Sverige, och vilka är det som flyger?Sen pratar vi om en kulturdebatt som blossat upp efter att nättidskriften Kvartal granskat sanningshalten i Alex Schulmans roman Bränn alla mina brev. Schulman menar att han varit tydlig med att han ändrat kronologin och hittat på saker i boken, men enligt GP:s Jenny Högström hade boken inte fått samma uppmärksamhet utan anspråket att berätta sanningen om Schulmans kända släktingar.
4/6/202312 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Fel att förbjuda koranbränningar & sportvärlden normaliserar mens – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Det var fel av polisen att förbjuda koranbränningar i februari, slår förvaltningsrätten fast i en ny dom. Samtidigt har Säpo gripit fem personer misstänkta för terrorstämpling, kopplat till den hotbild som uppstod efter Rasmus Paludans senaste koranbränning, och i Turkiet sprids bilden av ett Sverige i panik efter Finlands Natointräde.Sen pratar vi om mens – ett ämne som varit på tapeten inom sportvärlden på sistone. Skidåkaren Johanna Hagström hyllades efter att ha pratat öppet om sin mens under VM, och flera fotbollslag har bytt ut sina vita shorts för att spelarna ska slippa vara oroliga över att blöda igenom. Men varför behöver idrottare bry sig om mens och hur stor är risken att blöda igenom när man simtränar?
4/5/202315 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Ryska statyettbomben & Björn Borg tar avstånd från Pontus Rasmusson – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. En 26-årig tjej har gripits anklagad för att ha fört in den bomb som dödade en känd militärbloggare i Ryssland i söndags. Enligt uppgifter visste inte tjejen om att statyetten hon räckte över till bloggaren skulle explodera, och Ryssland anklagar Ukraina för att ligga bakom bomben.Sen pratar vi om influencern Pontus Rasmusson, som blockades från Youtube för att ha sexualiserat barn. I helgen har Rasmusson gjort en rad inlägg som märkts som samarbeten med bland andra Björn Borg. Men företagen menar att de aldrig ingått något samarbete och tar nu avstånd från Rasmusson och hans innehåll.
4/4/202311 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Regeringsskifte i Finland & slut med aprilprank i media? – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Det har varit val i Finland och nu står det klart att det blir ett regeringsskifte. Samlingspartiet blir största parti och ledaren Petteri Orpo ska nu bilda ny regering. Vi går igenom vad som händer nu och hur kändisarna laddade upp för den finska valrysaren.Sen blir det pranknytt i P3. I lördags var det första april A.K.A den stora prankdagen. Vissa medier och andra personer slog på stora trumman och skämtade till det, med blandat resultat. Men hur lägligt är det att skämta i dessa tider egentligen?
4/3/202310 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Trump åtalas & Thomas hyllas efter elstödstrasslet – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Donald Trump blir historisk som den första tidigare presidenten att åtalas för brott. Exakt vilka åtalspunkter det handlar om är fortfarande oklart, men fallet gäller den tidigare porrstjärnan Stormy Daniels. Trump kommer att fotas och få lämna fingeravtryck. Han själv kallar det för en politisk förföljelse.Sen snackar vi om Thomas Börjesson utanför Lerum som är vrång efter att han inte fått betala tillbaka sin firmas elstöd. Han har vevat vilt och menar att det här är skattebetalarnas kulor. Nu hyllas han på sociala medier och dessutom har Försäkringskassan gjort en helomvändning.
3/31/20239 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Regeringens klimatpolitik sågas & Ivar Arpi testade "lejondieten" – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Det var ord och inga visor när klimatpolitiska rådet kom med sin årsrapport. De slog fast att regeringens politik väntas leda till att utsläppen ökar. Miljö- och klimatminister Romina Pourmokhtari säger att regeringen jobbar med en handlingsplan. Vi går igenom kritiken och hur Janne Anderssons och Bojan Djordjics bråk kommer in i det här.Sen blir det köttbonanza i P3 med "lejondieten" som trendar på Tiktok. Där måste man hålla sig till kött, salt och vatten. Vissa hävdar att det här kan bota massa grejer, men det saknas vetenskapliga bevis för att det skulle fungera. Någon som testat dieten är SvD:s Ivar Arpi.
3/30/202311 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Pappa dömd efter dotterns teckning & Paltrows skidrättegång – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Dagen efter att en 12-årig rysk tjej ritat en krigskritisk teckning i skolan, stod den ryska säkerhetstjänsten FSB och väntade på henne. Nu har tjejen placerats på barnhem, och hennes pappa dömts till två års straffarbete.Sen pratar vi om den livesända rättegången kring filmstjärnan Gwyneth Paltrows skidolycka 2016, som gett upphov till en hel del memes den senaste veckan. Efter Paltrows uppmärksammade vittnesmål har det blivit dags för den 76-åriga mannen som stämt henne att ge sin bild av olyckan.
3/29/202311 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Jannes utstormning ur studion & det svenska matpriskriget – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Stämningen blev riksdålig efter gårdagens landskamp i fotboll mellan Sverige och Azerbajdzjan. Matchen slutade 5-0 till Sverige, och förbundskapten Janne Andersson tyckte inte att han skulle behöva gå i försvarsställning efter ett sådant resultat. Men försvarsställning hamnade han i, när Viaplays Bojan Djordjic frågade varför målskytten Jesper Karlsson inte fick mer speltid.Sen pratar vi om att matpriskriget nu är igång. Både Ica och Coop har följt Lidls exempel och basunerat ut att de sänker priset på hundratals varor – men experter menar att det hela luktar kampanj, och att det återstår att se hur stor effekt sänkningarna faktiskt får.
3/28/202312 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Massiva protester i Israel & 77-åriga Olles hittelönsbesvikelse – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Massiva protester har brutit ut i Israel, efter att premiärminister Benjamin Netanyahu sparkat sin försvarsministern. Bakgrunden är ett starkt kritiserat lagförslag som skulle minska Högsta domstolens oberoende – en reform som försvarsministern gick ut och uppmanade sin egen regering att dra tillbaka. Enligt uppgifter kan Netanyahu eventuellt överväga att också göra det.Sen pratar vi om 77-åriga Olle, som av en slump hittade ett kvinnoformat dörrhandtag i en container på 70-talet. Efter åratal av egna efterforskningar stod det klart att handlaget stulits från Stockholms stadsbibliotek och var värt 250 000 kronor. Men när Olle lämnade tillbaka handtaget fick han bara en kaffekopp som tack.
3/27/202313 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Kaos i Frankrike & drama i skånsk vikingaby – P3 Nyheter med Vanja Hagberg

Babs Drougge, Matilda Rånge och Vanja Hagberg på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Det varit rekordstora protester mot pensionsreformen över hela Frankrike i samband med att pensionsåldern ska höjas från 62 till 64 år. Över en miljon beräknas ha deltagit, hundratals poliser har skadats och många gripits.Sen ska det handla om en vikingaby i Skåne, som har ett infekterat bråk med en SD-topp i kommunen. Senast i torsdags ska en polisinsats skett i byn, som enligt ägaren har kopplingar till konflikten.
3/24/20239 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Carina Bergfeldt har gjort det igen & chablis på dunk – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. SVT-profilen Carina Bergfeldt pryder omslaget av Ica:s senaste kundtidning Stammis, där hon intervjuas om sin nya i bok, i samarbete med Bookbeat. SVT tycker själva att både inramningen och tidpunkten för publiceringen blev fel. Så sent som i fredags sändes ju nämligen sista avsnittet av talkshowen Bergfeldt – som ju också hamnade i ett slags "surrogat-gate".Sen pratar vi om att Systembolaget snart kan bli skyldiga att sälja vin på tapp. Det nya EU-direktivet om flergångsförpackningar omfattar nämligen också alkohol – och förslaget får kritik från såväl EU-parlamentariker som brygg- och förpackningsbranschen.
3/23/202312 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Zlatans Qatarhyllning & Svantesson håller ögonen på matjättarna – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Zlatans VM-besök i Qatar får 10 poäng på alla punkter. Uttalandet har väckt mycket uppmärksamhet och går stick i stäv med Svenska Fotbollförbundets syn på landet och mästerskapet där. Men experten Olof Lundh hade blivit mer förvånad om Zlatan hade tagit avstånd från Qatar.Sen pratar vi om finansministerns möte med de tre svenska matjättarna. Elisabeth Svantesson (M) vill säkerställa att Ica, Coop och Axfood gör allt de kan för att hålla nere matpriserna, och undrar varför priserna inte stigit lika mycket i våra grannländer. Men det borde finansministern själv fatta, tycker Icas vd.
3/22/202313 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Xi hälsar på Putin & RIP Dagens Eko – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Kinas president Xi Jinping är på besök hos sin kompis Vladimir Putin i Moskva. Det blir den första statsledaren som besöker Putin sedan brottmålsdomstolen i Haag utfärdade en arresteringsorder mot honom, och enligt flera bedömare är Putin i desperat behov av vänner just nu.Sen pratar vi om att nyhetsuppläsarna på Ekot inte längre får kalla sina nyhetssändningar för "Dagens Eko". Namnet är nämligen reserverat för en nylanserad podd, och beslutet har väckt starka känslor på redaktionen, där det satts upp en dödsannons över Dagens Eko.
3/21/202311 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Trump påstår att han ska gripas & kids play på engelska – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Talmannen manar Trumpanhängare till lugn efter expresidentens påstående att han ska gripas på tisdag. Åklagarmyndigheten har fortfarande inte kommenterat, men det verkar handla om fallet med den före detta porrstjärnan Stormy Daniels. Enligt vissa bedömare kan det här vara det bästa som kunnat hända Trump.Sen blir det Språket i P3. Forskare har nämligen upptäckt ett nytt fenomen - barn pratar engelska med varandra när de leker. Vi går igenom varför och om det skulle kunna leda till "Fredrik Eklund"-effekten.
3/20/202310 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Äggflationen & omvalde Fifabossens sick burn – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Matpriserna AKA äggflationen gäckar Sverige. Nu ställer sig vissa, bland andra finansminister Elisabeth Svantesson, frågan om matjättarna passa på att höja sina priser. Branschen själva förnekar fulhöjningar. Tonen har också skruvats upp i sociala medier och Ica varnar nu varnar sina handlare för en ökad hotrisk.Sen snackar vi om Fifabossen Giani Infantino. Han är långt från älskad av hela fotbollsvärlden, men har ändå valts om till Fifas president. Vi går igenom hans sick burn på pressträffen efteråt och varför det inte fanns något motkandidat.
3/17/202310 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Ebba Busch om Ingerös avgång & utsläpp sabbar flugors sexliv – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Kristdemokraternas partisekreterare Johan Ingerö lämnar sin post efter att ha polisanmälts av partikollegan Sara Skyttedal. Enligt partiledaren Ebba Busch finns det flera anledningar till varför Ingerö lämnar posten efter bara några månader, men förklaringen ifrågasätts av flera politiska kommentatorer.Sen pratar vi om att bananflugors förmåga att föröka sig kan påverkas negativt av höga ozonhalter i luften. Ozonet gör nämligen att hanarna skickar ut mindre manlig doft, vilket minskar honornas dragningskraft.
3/16/202312 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

USA:s drönarbråk med Ryssland & råttorna tar över Paris – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. En amerikansk drönare tvingades har tvingats ner i svarta havet, efter en påstådd krock med ett ryskt stridsflygplan. Ryssland menar dock att fordonen inte alls krockade, och anklagar USA för att provocera dem. Nu finns en oro för att den spända situationen mellan länderna ska eskalera.Sen pratar vi om att Paris gator fyllts av stinkande sopor, efter att sophanterarna gått ut i strejk i protest mot den höjda franska pensionsåldern. Nu varnar en expert för att sopberget kan förändra råttornas beteende, vilket i sin tur utgör en hälsorisk för människor.
3/15/202312 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Aktuellts Alecta-roast & Loreens DJ-beef – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Det har varit turbulent på den amerikanska börsen efter att kunder rusat från nischbanken Silicon Valley Bank. I Sverige riktas nu strålkastarljuset mot pensionsjätten Alecta, som investerat i den och andra skakiga banker, och bolagets vd grillades hårt av Aktuellts Katia Elliott i går.Sen pratar vi om en viral video, där mellovinnaren Loreen ser ut att ryka ihop med en DJ på Melodifestivalens efterfest. Nu har DJ:n i fråga talat ut i Aftonbladet, och berättar hur han upplevde situationen.
3/14/202313 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Kaos på BBC & blodiga burgare kan ge blodiga diarréer – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. En avstängd sportkommentator har lett till kaos på BBC. Den folkkära fotbollsprofilen Gary Lineker stängdes av efter att ha twittrat kritik mot regeringen, och ett gäng andra profiler och spelare bestämde sig för att bojkotta BBC i solidaritet med Lineker. Flera program har därför förkortats eller ställts in, och public service-bolagets oberoende ifrågasätts från flera håll.Sen pratar vi om trenden att servera hamburgare med en rosa kärna eller rakt av rare. De senaste åren har flera profilerade kockar släppt recept som går på tvärs med Livsmedelsverkets rekommendationer, och nu varnar hygienexperten och professorn Marie-Louise Danielsson-Tham för att trenden kan öka spridningen av den potenta ehec-bakterien. Men kändiskocken Johan Jureskog menar att hamburgaren förstörs av av stekas igenom helt.
3/13/202314 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Apokalyptiska scener på Hisingsbron & kritik mot Tiktoks "snygg"-filter – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Igår utspelade sig nästan apokalyptiska scener på Hisingsbron i Göteborg. Bron fastnade i halvöppet läge och det fick vissa att ta saken i egna händer. Folk hoppade av bussar och spårvagnar och klättrade över bron till fots. P4 Göteborg beskrev händelsen som "närmast apornas planet".Sen pratar vi om ett nytt "snygg"-filter på Tiktok, som ger dig modelliknande lyster. Tekniken är mer avancerad än på tidigare liknande filter. Vissa tycker funktionen är kul, men experter är kritiska och menar att det kan påverka våra kropps- och skönhetsideal.
3/10/202311 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

"Ryska" lagförslaget i Georgien & Språkrådets nya chef vill se dom-reform – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Stora protester har brutit i Georgien, mot ett lagförslag som skulle klassa organisationer som tog emot stöd från andra länder som utländska agenter. En snarlik lag finns sedan tidigare i Ryssland, där den använts för att tysta oppositionella. Under morgonen meddelade den georgiska regeringen att lagförslaget dras tillbaka.Sen pratar vi om de, dem och dom – för en uttalad dom-förespråkare tar snart över som chef för Språkrådet. Frågan har debatterats på kultursidor flera gånger de senaste åren, och den nya Språkrådschefen tycker att det är dags att sluta klamra sig fast vid något som inte längre ingår i allas inneboende språkkänsla.
3/9/202313 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Nya läckor om Nord Stream-läckorna & Madde flyttar hem – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. En pro-ukrainsk grupp ska ha legat bakom sabotaget mot gasledningarna Nord Stream 1 och 2 i höstas, det uppger amerikanska underrättelsekällor för The New York Times. Officiella källor vill inte kommentera uppgifterna, och en tysk utredningskälla kan inte heller utesluta att spåren till en polsk hyr-yacht lagts ut som ett villospår.Sen pratar vi om att prinsessan Madeleine flyttar hem till Sverige. Beskedet kommer flera år efter att hovet la ner kampen om att få hem prinsessan, och ska ha fattats av Chris och Madde gemensamt. Men enligt Aftonbladets hovreporter lär Madeleine ha varit lite mer drivande än sin make.
3/8/202312 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Tegnells revansch i samhället & skolmatsbråket i Svenljunga – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. "Tegnell hade rätt hela tiden" – den slutsatsen drar Alex Schulman i en krönika i DN, efter att ha tagit del av överdödlighetssiffrorna under pandemiåren. Enligt dem ligger Sverige lägst i hela EU, men berättar det verkligen hela sanningen om den så hånade, svenska coronastrategin?Sen pratar vi om en matsvinnsstrategi i västgötska Svenljunga, som tagit hus i helvete. Restauranger kände sig så pass hotade av att kommunen börjat sälja överbliven skolmat för 30 kronor lådan, att projektet nu sätts på paus.
3/7/202313 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Oro bland kriminellas anhöriga & kaos inför "herrarnas slutspurt" – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Natten till i fredags sköts en man till döds i sitt hem i Tullinge. Mannens son har pekats ut som misstänkt för en skjutning i den pågående gängkonflikten i Stockholm, och oron bland de som har en gängkriminell i släkten är stor. Nu vill åklagaren Lise Tamm utöka polisen möjligheter att kartlägga kriminellas släktband.Sen går vi igenom några nyheter och snackisar från helgens Vasalopp. Vem åkte baklänges, vem vann och vilka skapade kaos inför herrelitens slutspurt?
3/6/202312 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Gasattacker mot flickskolor i Iran & pissig ekonomi tycks inte gäcka Sture P – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Från Iran kommer rapporter om att mer än 100 elever behövt sjukvård efter ny våg av misstänkta gasattacker mot flickskolor. Det är fortfarande oklart vem som ligger bakom, men regimkritiker och aktivister misstänker att det är en hämnd för de massiva protesterna i landet.Sen pratar vi om att ekonomin i Sverige har sett bättre tider. Många företag och människor går på knäna nu. Men det finns faktiskt folk och företag som har det lika bra som förr, eller till och med bättre. Den pissiga ekonomin verkar till exempel inte ha drabba alla på Stureplan i Stockholm.
3/3/202310 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Ungerns Nato-segande & kvinnor som tar det röda pillret – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Ungerns regering har i veckan anklagat svenska politiker för att sprida fake news och förtala dem, och nu tycks deras beslut om vår Nato-ansökan skjutas upp ytterligare. Men enligt oppositionen i landet har den svenska Nato-ansökan använts i ett politiskt spel för att sätta press på EU.Sen pratar vi om den världsomspännande internetrörelsen Red pill – en ideologi som i mångt och mycket handlar om att kvinnor och män mår bra av traditionella könsroller, och att feminismen förtrycker män. Nu har även kvinnliga influencers börjat sprida den misogyna världsbilden, men varför?
3/2/202312 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Strömmer om förtroendet för Tornberg & Norrsken kan slå ut elen – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Efter polischef Mats Löfving död har avgångskrav riktats mot rikspolischef Anders Tornberg, som initierade den kritiserade utredningen. Polisförbundets ordförande Katharina von Sydow har dock fortsatt förtroende för Tornberg, efter att ha haft ett möte med honom. Men hur ser justitieminister Gunnar Strömmers (M) förtroende för rikspolischefen ut?Sen pratar vi om norrsken, som kunnat ses över södra Sverige i veckan. Göteborgs-Posten har pratat med en rymdfysiker, som förklarar varför vi kan vänta oss mer norrsken i söder framöver, men också varför norrsken kan slå ut både el- och mobilnät.
3/1/202311 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Rishi och Ursulas mysiga presskonferens & poliser åtalas för svartutredning av mord – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Storbritanniens premiärminister och EU-kommissionens ordförande har nått en deal kring hur handeln ska funka mellan Irland och Nordirland efter Brexit. På en gemensam presskonferens med idel glada leenden kallade Ursula von der Leyen avtalet historiskt, men den mysiga stämningen mellan de två riskerar att slå tillbaka mot Rishi Sunak, enligt bedömare.Sen pratar vi om två poliser, som åtalats efter att ha utrett en mord som de inte hade med att göra. Enligt åtalet ska poliserna bland annat ha förhört ett vittne inne på en advokats kontor, och även advokaten står åtalad för att ha mutat den ena polisen. Idag inleds rättegången i Borås.
2/28/202310 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Vad är en snippa & kritik mot Löfving-utredningen – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Ordet snippa har diskuterats friskt på sociala medier i helgen, efter att hovrätten rivit upp en våldtäktsdom mot en tioårig flicka. Både tingsrätten och hovrätten ansåg det styrkt att den 50-årige mannen haft sitt finger inne i flickans snippa, men enligt hovrätten är det oklart vad flickan menar med ordet.Sen pratar vi om utredningen kring polischefen Mats Löfving, som fått hård kritik efter att han hittades död i onsdags. Polisen har anmält dödsfallet till Arbetsmiljöverket, eftersom de inte kan utesluta att det har med arbetet att göra, och nu vill familjen ställa rikspolischefen till svars.
2/27/202311 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Ett år sen Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina & Godzilla-ägget i Japan – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. I dag har det gått exakt ett år sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina. Sen dess har Zelenskyj blivit modeikon och stödet från framförallt väst har varit enormt. Dessutom ska Sverige presentera ett nytt stödpaket idag och Kina har dykt upp med en egen fredsplan.Sen pratar vi om en stor, mystisk boll som spolats upp på en strand i Japan. Klotet har förbryllat både lokalbefolkningen och medier världen över. Men vad är det egentligen? Ett UFO, en spionballong eller kanske ett Godzilla-ägg?
2/24/202311 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Mats Löfving hittad död & Jan Guillous misslyckade vinaffär – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Torbjörn Averås Skorup och Nanna Olasdotter Hallberg. Regionpolischefen Mats Löfving hittades död i sitt hem i Norrköping i går kväll. Rikspolischef Anders Tornberg reagerar med sorg och bestörtning på dödsbeskedet, som kom samma dag som den särskilda utredaren presenterat sina slutsatser av utredningen av den så kallade polischefshärvan. Enligt utredningen hade Löfving varit jävig i flera beslut under sin tid som NOA-chef.Sen pratar vi om att bedrägerier mot äldre personer har ökat lavinartat de senaste åren. En av de drabbade tycks vara författaren Jan Guillou, 79, som blev snuvad på 60 000 kronor när han skulle köpa ett parti vin av en påstådd vinhandlare baserad i Italien.
2/23/202312 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Klippan full av politiska vildar & knarkmotståndare dömd för knarksmuggling – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. En tredjedel av kommunfullmäktige i skånska Klippan ser ut att bestå av politiska vildar framöver. Detta efter att 12 Sverigedemokrater petats för att ha tillsatt politiska poster till två ex-nazister. En av de uteslutna vildarna menar att partiet kryllar av ex-nazister, och anklagar partiet för hyckleri.Sen pratar vi om en mexikansk exminister, som enligt en domstol i New York levt ett dubbelliv av rang. Genaro García Luna har varit ansiktet utåt för det så kallade kriget mot knarket – samtidigt som han tagit emot miljarder dollar av ökända El Chapos drogkartell. Nu riskerar han livstids fängelse, dömd för inblandning i massiv narkotikasmuggling.
2/22/202310 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Panikstämning på KN-departementet & inga fula eller tjocka i Roald Dahls böcker – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Vänsterpartiet har KU-anmält regeringen, efter DN:s rapportering om att Ebba Buschs (KD) så kallade "superdepartement" slarvat bort miljarder som kunde ha gått från elbolagen tillbaka till konsumenterna. Enligt källor inifrån klimat- och näringsdepartementet råder en slags panikstämning bland tjänstemännen, som säger sig sakna politisk styrning.Sen pratar vi om att Roald Dahls barnboksklassiker Häxorna, Kalle och chokladfabriken och Herr och fru Slusk ska ges ut igen, med ett mer inkluderande språk. Bland annat ska ord som tjock och ful bytas ut till enorm och otäck, något som bland andra författaren Salman Rushdie kallar för "absurd censur".
2/21/202314 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Vem vare som hacka? & Polisens fyllefester – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Svenska myndigheter och företag har återigen blivit utsatta för it-attacker, och precis som förra gången har en hackergrupp som kallar sig Anonymous Sudan tagit på sig attacken. Men cybersäkerhetsexperten Marcus Murray tror snarare att det rör sig om ryska hackare som vill påverka svenska intressen.Sen pratar vi om att Polisen har börjat kika på ett alkoholförbud i sina lokaler, efter en rad urspårade fester. Enligt en granskning av Expressen präglas festerna av slagsmål, sexuella trakasserier och spyor.
2/20/202312 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

"Carlos Lofven" och nej igen till koranbränning & Irritation över Händelser vid vatten-"norrländskan" – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Polisen i Stockholm har ännu en gång sagt nej till en koranbränning, den här gången utanför Iraks ambassad. Bu tycker vissa, bra tycker andra. Och hur ser egentligen Sverigebilden utomlands ut efter Paludans koranbränning i januari? Och varför kallas Ulf Kristersson för "Carlos Lofven"? Vi går igenom allt!Sen snackar vi om krönikan "Nej, 'norrländska' är inte en dialekt", som frilansjournalisten Malin Palmqvist skrivit. Hon är lite irriterad på dialekterna i SVT:s hyllade serie "Händelser vid vatten" och tycker inte att de stämmer.
2/17/202313 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

SD:s beef med Romina & Löfvings relation med fack-kvinna – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Stämningen mellan SD och L är inte på topp just nu, och sedan regeringsbildningen har flera SD-profiler fällt syrliga kommentarer om klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtaris ålder. Det framgår av SVT:s Politikbyrån, där flera politiska bedömare säger att SD vill göra klimatfrågan till sitt nästa slagfält, efter att ha vunnit kulturkriget om invandringsfrågan.Sen pratar vi om att den tidigare NOA-chefen Mats Löfving utreds för ytterligare ett fall av misstänkt jäv, efter att ha haft en relation med en fack-kvinna som satt i samma skyddskommitté som han var ordförande för. Samtidigt meddelar en särskild utredare att genomlysningen av Linda Staaf-härvan är klar, och att vissa kommer att bli förvånade av slutsatserna.
2/16/202311 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Finlands hand slaknar & Högsta domstolen: 1+1=2 – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. På självaste alla hjärtans dag bestämde sig Jens Stoltenberg för att lufta tanken om att Finland kan träda in i Nato före Sverige. Det viktiga är att båda får gå med, inte att båda går med samtidigt, menar Natochefen. Men hur känner Ulf Kristersson inför att även Finland luftat samma tanke?Sen pratar vi om en uppmärksammad HD-dom, där domstolen slår fast att man kan och bör väga samman flera indicier till en helhetsbild. Det gjorde inte hovrätten när de friade en 25-åring för ett mord på öppen gata i Märsta, men Högsta domstolen dömer samma kille till livstid.
2/15/202313 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Moldavien larmar om rysk statskupp & bajsskandal på tyska operan – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och Margret Atladottir. Moldaviens president Maia Sandu anklagar Ryssland för att ha långtgående planer på att störta deras regering och tillsätta en ny. Uttalandet kommer bara några dagar efter att Ukraina gått ut med liknande uppgifter, men vad vill egentligen Ryssland Moldavien?Sen pratar vi om en bajsskandal som skakar tyska Hannover. Självaste balettchefen för statsoperan blev så pass vred över en recension att han gick fram och tryckte upp hundbajs i ansiktet på recensenten. Lyckligtvis låg bajset i en påse, men enligt uppgift ska påsen ha varit öppen.
2/14/202311 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

UFO-nytt hela helgen & 40-årigt finskt "barn" lurade församling – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Tre oidentifierade flygande objekt har skjutits ner över USA och Kanada under helgen, och nu söker amerikanska myndigheter svar på frågorna: Vilka har skickat farkosterna, och vad vill de oss? Även Kina uppger att de upptäckt ett UFO i sitt luftrum.Sen pratar vi om en nästan 40 år gammal kvinna, som lyckades lura en finsk församling att hon var ett barn. I ett års tid hängde hon på Vasas barnklubb, men när hon bad en kompis om att sova över uppdagades kvinnans verkliga ålder.
2/13/202311 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

S-soppan i Botkyrka fortsätter & backlash mot Kourtney Kardashians "vagina gummies" – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Igår kväll uppmanades Botkyrkas starka kvinna A.K.A kommunstyrelsens ordförande Ebba Östlin (S) att omgående lämna sitt uppdrag. Hon röstades bort för typ två veckor sen av sitt eget parti, men omröstningen har väckt uppmärksamhet. Petningen beskrivs som en kupp av vissa, medan andra menar att det har varit en demokratisk process. Vi går igenom de senaste turerna i soppan.Sen blir det Kardashian-nytt. Kourtneys lansering av ett slags kosttillskott, "vagina gummies", har fått många att höja på ögonbrynen. Produkten påstås att få fiffin att smaka bättre, men experter är kritiska.
2/10/202312 minutes
Episode Artwork

Ingen vill säga om Finland släpper vår hand & Sverige är IOK:s kvart i tre-ragg – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Kommer Sverige och Finland att gå med i Nato samtidigt? Den frågan ville varken USA:s Anthony Blinken eller Natos Jens Stoltenberg svara på under en pressträff i går. Sedan källor till finska Iltalehti uppgett att Finland kan vara på väg att släppa vår hand har även Finlands Pekka Haavisto haft svårt att ge ett definitivt svar.Sen pratar vi om att Sverige återigen ska försöka satsa på att hålla i de olympiska vinterspelen 2030. Ansökan nådde inte hela vägen fram till OS 2026, men den här gången har IOK själva kontaktat Sverige, och nu ska vi ge dem "an offer they can't resist", enligt Riksidrottsförbundets Björn Eriksson.
2/9/202313 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Inget mordåtal trots DNA-träff & full-on analysis av Zaras biogate – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Justitieminister Gunnar Strömmer (M) öppnar för en lagändring efter det uppmärksammade preskriberade mordet i Göteborg. Efter 18 år fick polisen en oväntad DNA-träff, men eftersom den misstänkta bara var 17 år när mordet begicks kommer hon inte att kunna åtalas, något som justitieministern nu alltså vill se en ändring på.Sen pratar vi om Zara Larssons Tiktok-video som vållat debatt på såväl kultursidor som bland vanligt folk. Många håller med om att man ska få skratta, gråta och äta godis på bion, men är det verkligen det Zara menar när hon pratar om en "full-on analysis" av filmens karaktärer i biosalongen?
2/8/202313 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Tufft räddningsarbete efter jordbävningar & ryska kackerlackskängan mot Norge – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Räddningsarbetet har pågått under hela natten efter jordbävningarna i Turkiet och Syrien, och än finns hopp om att hitta överlevande. Samtidigt varnar hjälporganisationer för att det kan bli svårt att nå fram till drabbade områden, inte minst i krigshärjade Syrien.Sen pratar vi om ryska idrottares vara eller icke vara i internationella tävlingar. Frågan har återigen hamnat på tapeten efter att IOK bestämt sig för att lätta på restriktionerna, och nu går en rysk skidprofil ut och kallar de norska skidskyttarna för "äckliga kackerlackor".
2/7/202312 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Dålig stämning efter kinesiska ballongen & danskar vill äta bulle – inte jobba – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Den kinesiska jätteballongen som USA sköt ner över Atlanten i lördags har gjort den redan dåliga stämningen mellan länderna ännu sämre. Som om inte det vore nog får Joe Biden nu också kritik från de politiska motståndarna på hemmaplan – som menar att ballongen borde ha skjutits ner tidigare.Sen pratar vi om att tiotusentals danskar under helgen bussats till Köpenhamn för att protestera mot att en röd dag ska ryka från almanackan. Regeringen vill spara in pengar till försvaret, men de pengarna får de ta någon annanstans menar demonstranterna, som hellre vill äta bulle med smör än att jobba.
2/6/202314 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

"Murres" (C) stora dag & semmelupproret i Falkenberg – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Nanna Olasdotter Hallberg och David Druid. Det blev en lite skakig start för Muharrem "Murre" Demirock som ny ledare för Centerpartiet igår. Några centerpartister valde att fucka med feststämningen. Vissa visste inte ens vad han hette. Men vad handlar kritiken egentligen om?Sen snackar vi om ett semmeluppror i Falkenberg. Konditorierna tycker att lokalpressens semmeltester ska slopas för att ett dåligt betyg kan få dem att tappa mycket av sin omsättning. Pressen har däremot en liten annan syn på saken.
2/3/202310 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Sluta mata krokodilen Erdogan & därför ska man inte säga mumie – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Turkiet kommer inte att släppa in Sverige i Nato så länge man får bränna koranen här. Det sa president Erdogan under ett tal igår. Men hur höga växlar ska man egentligen dra på Erdogans olika utspel? Inte så höga alls, menar Utrikespolitiska institutets Jan Hallenberg.Sen pratar vi om ikonen Hekashepes, som tros vara den bäst bevarade icke-kungliga mumien som hittills hittats. Men egentligen borde man inte kalla honom för mumie, utan för en mumifierad person, menar flera museipersoner, som tycker att begreppet är avhumaniserande.
2/2/202314 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Kristersson: Dockavrättare nyttiga idioter & Ola Bini friad i Ecuador – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. De som deltar i aktioner som att "avrätta dockor" gör sig till nyttiga idioter för krafter som vill skada Sverige. Det sa statsminister Ulf Kristersson (M) under en pressträff igår. Alla – inklusive andra partiledare – behöver nu hjälpas åt för att kyla ner tonläget kring Sverige utomlands, menar Kristersson. Men vad gör han själv för att Natosamtalen ska kunna återupptas?Sen pratar vi om att den svenska programmeraren Ola Bini frias av en enig domstol i Ecuador. Bini, som är bekant med Wikileaksgrundaren Julian Assange, har varit fast i landet under de fyra åren som den väldigt oklara rättsprocessen pågått. Så vad handlade anklagelserna om egentligen?
2/1/202313 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

ABF:s "fräcka kupp" i Botkyrka & filmbranschen tackar nej till botox – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka Ebba Östlin (S) röstades i helgen bort av det egna partiet. Men enligt Socialdemokraternas lokala stabschef har avsättandet orkestrerats av ABF, som ska ha massrekryterat nya medlemmar för att rösta ner Östlin. Bakgrunden ska vara en konflikt om fritidsgårdar, vapen och knark.Sen pratar vi om att svenska filmbranschen tackar nej till skådespelare som gjort botox, fillers och andra skönhetsingrepp. Enligt castarna handlar det i grunden om mimiken i ansiktet, men frågan är känslig och kan ses som en dubbel bestraffning av kvinnor som kanske gjort ingreppen på grund av en upplevd press från branschen.
1/31/202313 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Bojo missilhotad av Putin & dödsmisshandeln av Tyre Nichols – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Rysslands president Putin ska ha hotat att skjuta Storbritanniens tidigare premiärminister Boris Johnson med en missil. Det säger Bojo själv i en ny BBC-dokumentär, men spelar ner allvaret i det hela. Samtidigt går Tysklands förbundskansler ut och säger att Ukraina för nöja sig med de utlovade stridsvagnarna, och alltså inte kommer att få några stridsflygplan i nuläget.Sen pratar vi om den uppmärksammade dödsmisshandeln av en svart kille i Memphis i USA. Videomaterial visar hur fem poliser slår och sparkar på 29-åriga Tyre Nichols, som ligger ner utan att göra motstånd. De fem poliserna har åtalats och sparkats, och nu utreds även två ambulansvårdare för att inte ha följt rutiner när de kom till platsen.
1/30/202312 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

It's ål over för PM Nilsson & AI grejjade juridiktenta – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir, David Druid och Linnea Wikblad. Statsminister Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson avgår och lämnar sitt jobb efter avslöjandet om hans olagliga ålfiske. Men varför gör han det nu och vad får det här för betydelse för Kristersson?Sen snackar vi om en AI-robot som grejjade en juridiktenta på universitetsnivå. Däremot var den långt ifrån bäst i klassen. Vissa universitet har lite panik över att man kan fuska med hjälp av den, medan andra menar att den snarare kan vara ett bra verktyg.
1/27/202312 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Birgitte Bonnesen frias & franska baguetteprotester – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Swedbanks tidigare VD har skrattat sig igenom nästan varenda intervju sedan Uppdrag granskning började granska förekomsten av penningtvätt inom banken 2018. Bonnesen åtalades för att ha påverkat marknaden genom att ge en missvisande bild av penningtvätten utåt, men frias nu på alla punkter av tingsrätten.Sen pratar vi om att franska bagare nu går man ur huse med baguetter i högsta hugg. Skenande priser på såväl råvaror som el tynger verksamheterna så pass att såväl baguetten som croissanten hotas, menar de.
1/26/202313 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

NOA utreder PM Nilssons ålfiske & yttrandefrihet är viktigt, men... – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Efter den så kallade ålskandalen har nu även en utredning om artskyddsbrott inletts av polisens nationella operativa avdelning, NOA. Ulf Kristerssons statssekreterare PM Nilsson togs på bar gärning med 11 kilo ål i lasten, men ljög om saken för både myndighet och polis.Sen snackar vi lite Natoprocess och koranbränning, för nu säger Rasmus Paludan att det inte var hans idé att bränna koranen utanför ambassaden. Så vems idé var det, och vad menar egentligen Ulf Kristersson när han uppmanar folk att besinna sig?
1/25/202314 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Åkessons Natosmocka mot Kristersson & kan vi förlåta Skansen-Jonas? – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Ulf Kristersson (M) har gått för långt i sitt krypande för Erdogan. Det tycker Jimmie Åkesson (SD), som riktar skarp kritik mot statsministerns tweet om koranbränningen. Samtidigt flaggar Erdogan för att Sverige inte ska räkna med Turkiets stöd i Nato-processen, men hur höga växlar ska man dra på uttalandet egentligen?Sen pratar vi om DN:s granskning av Jonas Wahlström, som använt sin roll som Skansen-Jonas för att bedriva privat handel med hotade djurarter. Men är det så farligt, eller kan vi förlåta Skansen-Jonas?
1/24/202312 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Våldsam helg i Stockholm & starka reaktioner på koranbränningen – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Det har varit ytterligare en helg med skjutningar på flera håll i Stockholm. Enligt uppgifter till SVT cirkulerar en lista över tilltänkta måltavlor, och flera av dåden påstås kunna kopplas till en konflikt om droghandeln i Sundsvall.Sen pratar vi om reaktionerna på den danska högerextremisten Rasmus Paludans koranbränning utanför Turkiets ambassad. Handlingen har väckt ilska i stora delar av Mellanöstern, men hur ser Finland på all uppståndelse kring Sverige på sistone?
1/23/202311 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Alec Baldwin åtalas för filmdödsskjutningen & Every drink counts i Kanada – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Alec Baldwin rasar mot att han nu åtalas för vållande till annans död efter dödsskjutningen på en filminspelning i oktober 2021. Vi går igenom turerna runt händelsen, som också väckte en debatt om riktiga vapen på filminspelningar. Sen pratar vi om att många kanske är inne på sin "dry january" nu, efter jul och nyårshelgerna. Men i Kanada har hälsomyndigheterna tagit det steget längre. Helst ska man inte kröka alls. Vilket inte direkt alla är jättesugna på.
1/20/202313 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Skoj och presenter i riksdagen & dildos på äldreboendet – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Partiledarna möttes igår för årets första partiledardebatt, och det bjöds på både skoj och presenter. Vad fick Annie Lööf för avtackningspresenter, och vad sa Ebba Busch som fick Magdalena Andersson att bryta ihop av skratt på läktaren?Sen pratar vi om ett äldreboende i skånska Broby, där "sexlivet aldrig behöver dö". Varför ska de boende kunna beställa upp sexleksaker till rummet, och vad tycker de anställda om att prata sex med de äldre?
1/19/202314 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Greta buren av tysk polis & orkidé sabbar stämningen i Dalarna – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Klimataktivisten Greta Thunberg har återigen blivit bortburen av tysk polis, efter att ha deltagit i de stora klimatprotester som pågår i byn Lützerath. Hela byn ska rivas för att ge plats åt en brunkolsgruva, något som demonstranterna försöker stoppa.Sen pratar vi om en liten oansenlig orkidé som skapat riksdålig stämning i en liten by utanför Hedemora i Dalarna. Den fridlysta blomman knärot har nämligen satt stopp för flera kalhyggen på orten, vilket eskalerat konflikten mellan skogsägare och de som hittat blomman.
1/18/202313 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Ministrar borde knipa igen om Erdogan-dockan & historiskt gripande av maffiaboss – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Att flera ministrar, inklusive statsministern, gått ut och fördömt upphängningen av en Erdogan-docka utanför Stockholms stadshus är problematiskt. Det säger yttrandefrihetsexperten Nils Funcke, som menar att uttalandena signalerar att yttrandefriheten är underordnad Sveriges Nato-process. Nu har den socialistiska tidningen Flamman utlyst en satirtävling där tecknare uppmanas att håna Erdogan.Sen pratar vi om det historiska gripandet av en ökänd maffiaboss i italienska Palermo. Matteo Messina Denaro har hållit sig gömd i 30 år, men kunde gripas under lugna former på en vårdinrättning, efter ett massivt polisarbete.
1/17/202315 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Ebbas dyra jacka & finsk familj skapar ramaskri på Sicilien – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. När Stockholmare ska norr om Gävle klär de sig som inför en polarexpedition. Så har tonen på både Twitter och ledarsidor varit efter att Sverige bjöd in EU:s ministerråd till Kiruna och bylsade på sig rejält. Mest uppmärksamhet har Ebba Buschs svindyra jacka fått, så vad säger hon om hånen?Sen pratar vi om en finsk familj som skapat ramaskri på Sicilien, efter att mamman kritiserat den italienska skolsystemet i en insändare. Inte ska väl en finsk målare komma och läxa upp oss, säger en högt uppsatt italiensk politiker, bland annat.
1/16/202316 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Oljejätte visste om klimatfaran men höll käft & Erdogan-docka hängdes i Stockholm – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. En ny studie avslöjar att ett amerikanskt oljebolag förutsåg klimatförändringarna nästan på pricken redan för typ 40-50 år sen, men mörkade allt det här. Det har beskrivits som "ett välgrundat beslut att förstöra planeten". Bolaget har inte velat ställa upp på intervjuer.Sen pratar vi om senaste nytt i Natokäbblet. En Erdogan-dockan hängdes upp och ned i en lyktstolpe utanför Stockholms stadshus igår. Turkiet är lack, utrikesminister Tobias Billström fördömer händelsen och vilka är det egentligen är det som gjort det här?
1/13/202310 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Så hittades Bidens hemliga dokument & talmannen "kan leva med" att kallas influencer – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Fler hemliga dokument har hittats i en lokal som Joe Biden använt innan han blev president, något som Donald Trump nu försöker använda emot honom. Trump är själv inte direkt känd för att villigt lämna tillbaka sådana dokument, men hur gick det egentligen till när Bidens dokument hittades? Det går vi igenom med hjälp av en radioteater.Sen pratar vi om talman Andreas Norléns Insta-konto, som vuxit så det knakar sedan valet. Talmannen har fått både ris och ros för sin närvaro på sociala medier under åren, men hur ser han själv på att bli kallad för influencer?
1/12/202313 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Sabaton kan ryka som årets folkbildare & Frankrike varnar för "Le snus" – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Inom loppet av en vecka har power metalbandet Sabaton från Falun dels blivit strukna från regeringens officiella spellista, och utsetts till årets folkbildare. Nu verkar även den utmärkelsen hänga löst. Det efter att en intervju från 2016, där bandets basist antyder att Krimhalvön är rysk, blivit uppmärksammad.Sen pratar vi om att det vita snuset, i Frankrike kallat Le snus, blivit trendigt på franska Tiktok. Videor på ungdomar som svimmar, kräks och mår pyton har fått myndigheter att gå ut och varna för de beroendeframkallande svenska prillorna.
1/11/202312 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Norrland ligger i Sverige & viktigt att banker tjänar pengar – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Även Norrland kommer att omfattas av det nya elstödspaket som energiminister Ebba Busch (KD) presenterade igår. Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson Mikael Damberg ger inte mycket för stödet i sig, men tycker det är bra att regeringen insett att Norrland ligger i Sverige.Sen pratar vi om att storbankerna tjänar storkosing, samtidigt som gemene man går på knäna av inflation, elpriser och räntehöjningar. Det känns inte riktigt rätt, när man själv behöver dra in på resandet, tycker en villaägare som SVT pratat med. Men det är viktigt att banker tjänar pengar, påpekar Swedbanks vd.
1/10/202312 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Stormningen av brasilianska kongressen & Turkiet vill saker som vi inte kan ge dem – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Två dagar efter årsdagen av stormningen av Kapitolium i USA, stormades den brasilianska kongressen av Bolsonaro-anhängare. Bolsonaro har – likt Donald Trump – inte erkänt sig besegrad efter valet, och det är knappast den enda parallellen som dras mellan Trump och Bolsonaro.Sen pratar vi om Ulf Kristerssons uttalande om att Turkiet vill saker som vi inte kan eller vill ge dem, för att vi ska släppas in i Nato. Vilka saker handlar det om, och vad menade egentligen Tobias Billström när han sa till turkisk media att det kan bli förbjudet att vifta med vissa organisationers flaggor?
1/9/202313 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Ukraina skeptiska till 36 timmars vapenvila & Koks och brodersmocka i prins Harrys bok – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir och David Druid. Det är dags att fira ortodox jul i Ryssland och därför vill Putin ha en tillfällig, 36 timmar lång, vapenvila från lunchtid idag. Det är första gången sen kriget startade som ryska sidan uppmanat till det. Men Ukraina är skeptiska och kallar det hela för ett hyckleri.Sen snackar vi om att prins Harrys memoarer släppts, men redan nu har uppgifter läckt ut om det ena och det andra. Bland annat anklagar han sin brorsa prins William för att ha gett sig på honom. Kungahuset har inte kommenterat uppgifterna. Hur mår egentligen den brittiska kungafamiljen? Och är Meghan och Harry offer eller pr-genier?
1/6/202311 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Talmanskaoset i USA & Regeringskansliets skrytiga spellista – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. För första gången på 100 år har USA inte lyckats rösta fram en ny talman på första försöket. Sex misslyckade omröstningar senare är både Joe Biden och Donald Trump överens om att situationen börjar bli pinsam. Vad vill egentligen de republikanska rebellerna som sätter sig på tvären?Sen pratar vi om att Regeringskansliet tagit fram en officiell spellista som ska representera Sverige. Draget är bland de första som Sverige gör som ordförande för EU:s ministerråd, men vilka platsade på listan och – kanske framförallt – vilka gjorde inte det?
1/5/202314 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Kungen kritiserar tronföljden & misstänkta studentmördaren i Idaho – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Nanna Olasdotter Hallberg och David Druid. Kungen har hamnat i ett litet blåsväder, efter att återigen ha uttalat sig om den könsneutrala tronföljden. Lite orättvist att Carl Philip föddes som kronprins men sen snuvades på konfekten när grundlagen ändrades ett halvår senare, tycker kungen. Andra tycker att kungen inte borde uttala sig om politiska beslut.Sen pratar vi om ett uppmärksammat massmord i Idaho, USA. Fyra studenter i 20-årsåldern tros ha knivhuggits till döds medan de låg och sov, och en 28-årig doktorand i kriminologi har gripits med hjälp av släkt-dna. Själv nekar han till brott och är nu "ivrig att bli frikänd".
1/4/202314 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Elisabet Höglunds victimblaming av Jenny Strömstedt & Skistar kan gynnas av klimatkrisen – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. TV4-profilen Jenny Strömstedt berättade under sitt "Vinter i P1" att #metoo fått henne att inse att hon inte borde ha lagt skulden på sig själv när en kille försökte har sex med hennes "lealösa kropp" under studenttiden. Det håller dock inte alls Elisabet Höglund med om, som fått stark kritik för ett blogginlägg där hon pekar ut Strömstedt som delvis medskyldig till händelsen.Sen pratar vi om att svenska skidorter kan gynnas av klimatkrisen. Det slår en turistforskare fast, efter att ha granskat skidorter och klimatpåverkan. De norra fjällen har just nu en geografisk fördel mot de rekordvarma alperna, men frågan är om den globala skidindustrin förtjänar en andra chans?
1/3/202312 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Ingen sekretess för elslukare & slutlimmat för brittiska aktivister – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad och David Druid. Regeringen vill hemlighålla vilka som får del av elstödet och hur mycket de ska få, men förslaget sågas längs fotknölarna av Lagrådet. För det första räcker inte en halv arbetsdag som remisstid, och för det andra är inte elförbrukning integritetskänsliga uppgifter.Sen pratar vi om att klimataktivistgruppen Extinction Rebellion lovar att sluta blockera och limma fast sig vid vägar och flygplatser under 2023. Det säger den brittiska falangen i ett uttalande, men frågan är om den svenska grenen kommer att följa efter.
1/2/202310 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Fotbollslegenden Pelé är död & kritik mot Jomshof efter tweets om dom – P3 Nyheter med Sara Sundberg

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir, Kodjo Akolor och David Druid. Mannen, myten, legenden Pelé har gått ur tiden, 82 år gammal. Han beskrivs som en av de bästa, kanske den bästa, fotbollsspelaren genom tiderna. Innan han begravs ska hans kista föras genom staden Santos, förbi hans 100-åriga mammas hem.Sen pratar vi om justitieutskottets ordförande, SD-politikern Richard Jomshof, som avreagerat sig på Twitter efter att elva män, som stod åtalade för våldsamt upplopp i samband med påskkravallerna, friats av Solna tingsrätt. Men hans tweets kritiseras rejält – både av jurister och andra politiker.
12/30/202211 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Gretas sickest burn & oro för ny Kinavåg – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir, Kodjo Akolor och David Druid. Mejla mig på [email protected]. Så svarade klimataktivisten Greta Thunberg edgelorden Andrew Tate på Twitter, och tweeten har nu inofficiellt korats till the sickest of the burns. Men vem är Andrew Tate egentligen?Sen pratar vi om att flera västländer börjar införa restriktioner för inresande från Kina. En nyhet som osar av 2020, men finns det fog för oron om att Kinas superhöga smittspridning skulle leda till att 2023 blir nya 2020?
12/29/202215 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Japanska ministeravhopp efter sektanklagelser & Euro-debatten 2.0 – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir, Kodjo Akolor och David Druid. En fjärde minister har lämnat Japans regering efter anklagelser om kopplingar till den ökända Moonrörelsen. Frågan om hur kopplingarna mellan rörelsen och regeringspartiet ser ut har väckts till liv efter att en Moon-kritiker skjutit den tidigare premiärministern Shinzo Abe på öppen gata i somras.Sen dammar vi av den gamla 00-talsdebatten om Eurons vara eller icke vara som svensk valuta. 20 år senare har nämligen flera tidigare Euro-motståndare svängt i frågan, och en av dem efterfrågar en runda till i debatten.
12/28/202212 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Bombcyklonen i USA & epadunk med på nyordslistan – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir, Kodjo Akolor och David Druid. Delstaten New York är i krig med Moder Natur. Så beskriver delstatsguvernören situationen efter att den så kallade bombcyklonen dragit in med rekordkalla temperaturer och rekordmycket snö. Nu letar räddningsarbetare igenom bilar efter döda eller levande människor.Sen pratar vi om epadunk, barbiecore, edgelord och andra ord som tagit sig in på årets nyordslista.
12/27/202212 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheters årskrönika med Matilda Rånge, Babs Drougge och Margret Atladottir

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter går igenom nyhetsåret som varit tillsammans med programledare Margret Atladottir. Pandemi! Kriget i Ukraina! Bråket på Elle-galan! Korta kjolar på Engelska skolan! Och mycket, mycket mer. P3 Nyheter går igenom nyhetsåret som varit, från stort till smått.
12/26/20221 hour, 8 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Margaux talar ut om den kritiserade vloggen & Fifa utreder Salt Bae – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir, Kodjo Akolor och David Druid. Margaux Dietz ger nu sin version om den kritiserade vloggen där hon filmade en man utanför sin dörr och efterspelet som följde. I natt släpptes nämligen SVT:s dokumentär "Kan vi förlåta Margaux?". Sedan pratar vi om kändiskocken Salt Baes VM-finalfadäs. Folk har lackat på att han kraschade Argentinas VM-firande. Vad gjorde han egentligen på planen och bröt han mot några regler när han rörde pokalen? Nu har Fifa startat en utredning.
12/23/202213 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Zelenskyj hälsar på i USA & kändisbarn slår tillbaka mot Tiktok-hån – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Margret Atladottir, Kodjo Akolor och David Druid. Ukrainas president Zelenskyj har lämnat sitt land för första gången sen kriget kom, för att besöka president Joe Biden i USA. Under en gemensam presskonferens bekräftade Biden att Ukraina ska få det efterfrågade luftvärnssystemet Patriot, något som Putin flaggat för kan få konsekvenser.Sen pratar vi om begreppet "nepo babies", som blivit en grej på Tiktok efter att generation Z upptäckt att många kändisar också har kända föräldrar. Nu går flera kändisbarn ut och försvarar sig mot den hånfulla tonen.
12/22/202213 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Elon Musk efterlyser galen efterträdare & Petter Stordalen vill inte lägga ner Folkteatern – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad, Kodjo Akolor och David Druid. Elon Musk bekräftar nu att han lämnar posten som vd för Twitter, men först måste han hitta en efterträdare som är tillräckligt galen för att ta jobbet.Sen pratar vi om Folkteatern i Göteborg, som hotas av vräkning samtidigt som Petter Stordalen ska öppna hotell i närheten. Det har väckt spekulationer om att norrmannen skulle ha utövat påtryckningar, men nu slår Stordalen tillbaka mot anklagelserna.
12/21/202213 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Utredning rekommenderar åtal av Trump & polischef utreds för mutbrott efter GW-jakt – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad, Kodjo Akolor och David Druid. Donald Trump borde åtalas för flera brott i samband med stormningen av Kapitolium förra året. Det rekommenderar den särskilda 6 januari-kommittén som utrett händelsen. Nu återstår att se om justitiedepartementet går vidare med åtal.Sen pratar vi om ett internt polisbråk som skakar utredningen kring det misstänkta mordet på den 21-åriga tjejen i Vetlanda. Efter att chefen för grova brott i området åkt på lyxig jaktresa med Leif GW Persson har ett gäng skojiga fejkartiklar skickats runt bland poliserna, och nu utreds chefen för misstänkt mutbrott.
12/20/202214 minutes, 1 second
Episode Artwork

Furuvik kritiseras för apskjutning & nya turer i polishärvan – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad, Kodjo Akolor och David Druid. Att bedöva de förrymda schimpanserna var aldrig ett alternativ, enligt Furuviksparken, som nu får kritik från det världsberömda Jane Goodall-institutet. Enligt dem borde ett zoo som ser avlivning som det första alternativet inte ha några djur alls.Sen pratar vi om de senaste turerna i härvan kring polisledningen. Frågetecknen kring Mats Löfvings tillsättande av Linda Staaf som underrättelsechef för Noa hopar sig, och härvan börjar nu likna ett avsnitt av Tunna blå linjen, enligt SvD:s ledarskribent Tove Lifvendahl.
12/19/202214 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Rivig partiledardebatt & misstänkta Qatar-mutor i EU-parlamentet – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad, Kodjo Akolor och David Druid. Under söndagskvällen möttes riksdagens partiledare i den första partiledardebatten sedan valet. Tonen var oväntat hätsk, enligt SVT:s Mats Knutsson, och Aftonbladets Lena Mellin beskriver debatten som hämtad ur en valrörelse.Sen pratar vi om den misstänkta muthärvan som skakat om EU-parlamentet. Flera personer misstänks ha tagit emot mutor för att gynna eller tala väl om VM-värdlandet Qatar. Bland de gripna finns en grekisk före detta tv-kändis, som sitter som vice talman i EU-parlamentet.
12/12/202212 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Hemlig relation skakar polisledningen & Harry och Meghans skandalomsusade dokumentär – P3 Nyheter med Matilda Rånge

Babs Drougge och Matilda Rånge på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Kodjo Akolor och David Druid. Idag pratar vi om turerna kring en hemlig relation mellan två topp-polischefer. Expressen har avslöjat att Mats Löfving, regionpolischef i Stockholm, anmäldes för brott mot polisens underrättelsechef Linda Staaf för ett år sedan. Misstankarna har lagts ned av åklagare, men hela soppan har kallats märklig. Nu vill justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) gå till botten med vad det handlar om.Sen handlar det om att de första avsnitten från prins Harry och Meghan Markles omtalade dokumentär har släppts. Storbritannien har hållit andan och kungahuset har förberett sig på anklagelser, men hur mycket nytt kom egentligen fram? Och varför kritiseras Harrys paralleller mellan Meghan och hans mamma Diana?
12/9/202212 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Tysk jätterazzia mot en prins och extremistgrupp & känd tjetjensk aktivist försvunnen – P3 Nyheter med Linnéa Beijer

Babs Drougge, Matilda Rånge och Linnéa Beijer på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Nanna Olasdotter Hallberg, Kodjo Akolor och David Druid. 25 personer har gripits i Tyskland misstänkta för att ha planerat att genomföra en statskupp. En tysk prins och en fallskärmsjägare uppges vara ledare för den högerextrema gruppen som nu hamnat i fokus efter den största antiterrorinsatsen i Tysklands historia.En känd tjetjensk bloggare och aktivist som bott i Sverige i flera år och som utsattes för ett mordförsök här 2020, är försvunnen.
12/8/202212 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Ingen terror i Almedalen & dyrt att göra slut efter ombildning – P3 Nyheter med Babs Drougge

Babs Drougge, Matilda Rånge och Linnéa Beijer på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Nanna Olasdotter Hallberg, Kodjo Akolor och David Druid. Theodor Engström döms till rättspsykiatrisk vård för mordet på Ing-Marie Wieselgren – men mordet klassas inte som terroristbrott, enligt Gotlands tingsrätt. Det hade däremot mordet på Annie Lööf gjort, om det hade genomförts. Hur resonerade tingsrätten här?Sen pratar vi om att en kvinna tvingas betala halva lägenhetens värde till sin exsambo – trots att hon flyttade in för att bo är själv, och stått som ensam ägare. HD menar nämligen att lägenheten blev en ny egendom i samband med att den ombildades från hyresrätt till bostadsrätt.
12/7/202214 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Slutsexat utanför äktenskapet i Indonesien – P3 Nyheter med Hanna Nyberg

Babs Drougge, Matilda Rånge, Linnéa Beijer och Hanna Nyberg på P3 Nyheter förklarar morgonens stora nyheter, alltid tillsammans med programledarna för Morgonpasset i P3: Linnéa Wikblad, Kodjo Akolor och David Druid. Indonesiens parlament har beslutat om en kritiserad lagändring so