Winamp Logo
P3 Nyheter Dokumentär Cover
P3 Nyheter Dokumentär Profile

P3 Nyheter Dokumentär

Swedish, Political, 1 seasons, 415 episodes, 6 days 13 hours 13 minutes
About
Podd med dramatiska dokumentärer och spännande granskningar. Senaste nytt i sociala medier och radio. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren
Episode Artwork

Bitcoinpresidenten och gängkriget – P3 Nyheter Dokumentär

El Salvador har länge varit ett av världens farligaste länder på grund av ett blodigt gängkrig. Men allt förändras när den unga presidenten Nayib Bukele startar krig mot gängen. Tusentals personer fängslas. Det blir lugnare på gatorna - men priset för presidentens hårda tag mot gängen är högt. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Dokumentären gjordes i januari 2024 av Irma Eneroth och Love Lyssarides. Ljuden är hämtade från instagramkontot @nayibbukele, Vice dokumentären “Gangs of El Salvador”, AP, Svt , NBC, BBC.
05/02/202425 minutes
Episode Artwork

Fallet Gypsy Rose – P3 Nyheter Dokumentär

När Dee Dee Blanchard mördas i juni 2015 misstänker polisen att hennes dotter Gypsy Rose ligger bakom mordet. Men det som börjar som en vanlig mordutredning ska snart komma att bli ett av världens mest kända fall av Münchhausen by proxy. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Dokumentären gjordes i januari 2024 av Viola Gad och mixades av Karmen Kodia. Ljuden är hämtade från Lifetimes dokumentärserie ”The prison confessions of Gypsy Rose Blanchard”, HBO dokumentären ”Mommy dead and dearest”, Dr Phil, instagramkontot @gypsyrose_a_blanchard, KY3, True Crime TV, ABC News och USA Today.
20/01/202436 minutes 5 seconds
Episode Artwork

PODDTIPS: P3 Musikdokumentär – Elvis Presley – publiken, Priscilla och pillren

P3 Nyheter dokumentär tipsar denna vecka om berättelsen om mannen bakom myten och om hur en mammig liten kille från Memphis kunde bli världens största artist och sexsymbol. P3 Musikdokumentär hittar du i appen Sveriges Radio Play.
08/01/20241 minute 27 seconds
Episode Artwork

Yogasekten, gurun och razzian i Paris – P3 Nyheter Dokumentär

I november 2023 grips en 71-årig ledare för en yogasekt i Paris, misstänkt för människohandel, kidnappning och våldtäkt. Det ska visa sig att den rumänska gurun även har politisk asyl i Sverige och under flera år drivit en internationell yogaskola med filialer i hela världen. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Dokumentären gjordes av Linnea Beijer och av Viola Gad i december 2023. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, TV4, finska YLE, Misas officiella youtubekonton, yogasskolan Nathas youtubekonto och Den rumänska TV-kanalen Antenna. Reetas röst är inläst av Julia Fredriksson.
28/12/202335 minutes 19 seconds
Episode Artwork

Taximordet i Hjälstaviken – P3 Nyheter Dokumentär

En fredagkväll i mars 2023 försvinner en 26-årig taxichaufför spårlöst utanför Enköping. Några dagar senare hittas taxibilen i Hjälstavikens naturreservat. Polisen misstänker tidigt några ungdomar som ska ha varit i området den kvällen, och efter att mannen hittas hängd i ett träd grips fem tonåringar misstänka för mord. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Dokumentären gjordes av Matilda Skarehag och Viola Gad i november 2023. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, TV4, Expressen och Aftonbladet.
29/11/202320 minutes 45 seconds
Episode Artwork

Splittringen inom Open AI och kuppen mot Sam Altman – P3 Nyheter Dokumentär

Utan någon förvarning blir ansiktet utåt för AI, Sam Altman, kickad som vd för Open AI. Styrelsen menar att han inte varit transparent i sin kommunikation. Nu avslöjas en spricka inom bolaget mellan de som ser tekniken som ett hot vs en möjlighet. Hela personalen hotar med att avgå i vad som kan vara AI-världens största kris någonsin. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Dokumentären gjordes i november 2023 av Effie Karabuda och Karmen Kodia. Ljuden är hämtade från Youtube, TikTok, CNN, CBS, CNBC, Yahoo Finance, Bloomberg, Kron 4, Firstpost, BBC, The Guardian, Channel 4 och Cnet.
23/11/202326 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Jakten på Tupacs mördare – P3 Nyheter Dokumentär

Den 7 september 1996 skjuts rapparen Tupac Shakur till döds. 27 år senare är mordet på en av de mest inflytelserika artisterna någonsin fortfarande olöst. I september 2023 grips en före detta gängledare för mordet efter att han börjat prata om sin egen inblandning i mordet på världsstjärnan. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Dokumentären gjordes hösten 2023 av Karmen Kodia och Viola Gad. Ljuden är hämtade från News Nation, NBC News, CBS News, ABC News, MTV News, Vlad TV, Dokumentären Death Row Chronicles på Amazon Prime, KTNV Channel 13 Las Vegas, TMZ och BBC News.
21/11/202333 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Fallet Ahmed Samsam – Spion eller terrorist? – P3 Nyheter Dokumentär

Den danska medborgaren Ahmed Samsam döms 2018 till åtta års fängelse för att ha krigat med IS i Syrien. Men han hävdar själv att resorna gjorts på uppdrag av den danska underrättelsetjänsten, och att han blivit utsatt för ett justitiemord. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Dokumentären gjordes i November 2023 av Viola Gad. Mixad av Karmen Kodia. Producent var Caroline Kernen. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, DR, Euronews, The Telegraph, The Wall Street Journal och Al Jeezera.
08/11/202336 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Terrordådet mot svenska fotbollsfansen i Bryssel – P3 Nyheter Dokumentär

Den 16 oktober samlas hundratals svenska fotbollsfans på nationalarenan i Bryssel för att stötta svenska landslaget i deras sista VM-kvalmatch. Stämningen är än så länge god, men bara några kilometer bort har en man gått till skjutit med automatvapen mot svenska supportrar. Två personer dör och när nyheten når läktarna sprider sig oron. Gärningsmannen är fortfarande på fri fot och ingen vet ännu om det är en koordinerad attack. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Dokumentären gjordes av Linnea Beijer och Viola Gad den 17 oktober 2023. Producent var Caroline Kernen. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, AP och Aftonbladet.
17/10/202313 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Hamas attack mot Israel och festivalmassakern – P3 Nyheter Dokumentär

I gryningen den 7 oktober slår den terrorstämplade gruppen Hamas till i en koordinerad attack mot Israel. Milismän tar över gränsstationer, flyger in med motorstyrda paragliders, skjuter flera tusen raketer mot israeliska städer och dödar över 260 personer i en massaker på musikfestivalen Supernova som pågår i Negev-öknen. Dokumentären gjordes av Karmen Kodia och Viola Gad i oktober 2023. Producent var Caroline Kernen. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT,  Sky News, BBC, Al Jazeera, Reuters, the Daily Mail, The wall street journal, The guardian och NBC News.
09/10/202321 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Hämndspiralen och gängens nya offer – P3 Nyheter Dokumentär

Ett misstänkt mord på en 60-årig kvinna, mamma till en gängkriminell, utlöser en våldsvåg i Stockholm och Uppsala. Nyhetsflashar om dödsskjutningar avlöser varandra i en misstänkt hämndspiral inom gänget Foxtrot. I vad som beskrivs som det värsta våldet sedan 1945 blir anhöriga måltavlor och både förövare och offer är yngre än någonsin. Dokumentären gjordes av Linnéa Beijer och Viola Gad i september 2023. Producent var Caroline Kernen. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT och TV4.
21/09/202317 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Football leaks och rättegången mot Rui Pinto – P3 Nyheter Dokumentär

Hösten 2015 börjar det läcka dokument från alla håll i fotbollsvärlden. Läckan avslöjar bland annat att Cristiano Ronaldo undvikit att betala skatt när han spelade i Real Madrid och att laget Manchester City brutit mot UEFAS regelverk. Läckan på över 80 miljoner dokument publiceras på en hemsida som drivs av en portugisisk kille i 30-årsåldern. Nu början jakten för att hitta och ställa killen som kallar sig själv för visselblåsare inför rätta. Dokumentären gjordes i september 2023 av Viola Gad. Producent var Kajsa Linderoth. Ljuden är hämtade från Den danska dokumentären “Det fula spelet bakom fotbollsläckan”, ABC News, Arirang News, Euronews, BBC, NBC News, The Independent, NPR, Sky News, EUR aktiv, UEFA, NDR och UK Mail.
12/09/202329 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Lerkaoset på Burning Man – P3 Nyheter Dokumentär

I slutet av sommaren 2023 samlas 70 000 människor i Nevadaöknen för att dansa och leva ut på festivalen Burning Man. Men efter ett kraftigt regnoväder förvandlas den torra marken till en enorm gyttjepöl och besökarna är strandade. Det sprids rykten om ebolautbrott och orgier i leran. Dokumentären gjordes i september 2023 av Effie Karabuda. Research av Karmen Kodia. Producent var Caroline Kernen. Ljuden är hämtade från Tiktok, Instagram,Youtube, ABC News, NBC News, CNN och Burning Mans hemsida.
08/09/202326 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Sjuksköterskan Lucy Letby och bebismorden – P3 Nyheter Dokumentär

Under 2015 och 2016 insjuknar och dör flera nyfödda bebisar på ett sjukhus i Chester, England. Snart börjar läkarna på neonatalavdelningen misstänka att en sjuksköterska som alltid jobbar nattskiften har något med dödsfallen att göra. Det ska bli början på av en av dom största polisutredningarna av seriemord i Storbritanniens historia. Dokumentären gjordes i augusti 2023 av Viola Gad och Karmen Kodia. Producent var Caroline Kernen. Ljuden är hämtade från BBC, ITVX, The Mail+ podd The Lucy Letby Trials, Sky News och Channel 4. Vill vill varna för att dokumentären innehåller beskrivningar av våld mot spädbarn.
01/09/202331 minutes 13 seconds
Episode Artwork

Dödsbränderna på Hawaii – P3 Nyheter Dokumentär

Det är början av augusti och ovanligt torrt på ön Maui i delstaten Hawaii. En storm drar in över ön och orsakar strömavbrott. Samtidigt börjar det brinna i det torra gräset. Elden rör sig snabbt ner mot staden och många av dom boende nås inte av evakueringsmeddelanden förrän det är för sent. Dokumentären är gjord av Viola Gad och färdigställdes den 18 augusti 2023. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, NBC News, Hawaii News Now, ABC News, NewsNation, The Weather channel, KITV,  Good Morning America och CBS.
18/08/202319 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Ponzibedrägeriet Kambua – P3 Nyheter Dokumentär

Kambua International erbjuder sina investerare en garanterad avkastning på 25 procent per år. Med sig har de några av Sveriges mest kända idrottsprofiler; Tomas Brolin, J-O Waldner och Frank Andersson. Men det ska visa sig att företaget med dess charmige vd misstänks ligga bakom ett stort ponzibedrägeri där avkastningen som betalas ut egentligen bara är nya investerares pengar. Ponzibedrägeriet Kambua är en P3 Nyheter dokumentär av Viola Gad. Dokumentären gjordes i juni 2023 och uppdaterades den 11 juli. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, Aftonbladet och programmet Aktiesnack med börspuls.
11/07/202334 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Wagnerupproret i Ryssland – P3 Nyheter Dokumentär

En kväll i juni lämnar den ökända ryska Wagnergruppen plötsligt fronten i Ukraina och marscherar mot Moskva. Den privata arméns ledare Jevgenij Prigozjin har i månader uttryckt sitt missnöje mot den ryska militärledningen. Hotet mot Rysslands president Vladimir Putin växer sig allt starkare. Men bara 20 mil utanför Moskva blåser Prigozjin av upproret. Dokumentären gjordes den 26 och 27 juni 2023 av Viola Gad, Julia Fredriksson och Hanna Nyberg. Inläst av Viola Gad. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, Reuters, TV4, ABC News, CBS News och CNN.
27/06/202321 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Svältsekten i Kenya – P3 Nyheter Dokumentär

Hundratals döda kroppar hittas i Shakaholaskogen i sydöstra Kenya. Snart uppdagas det att det är medlemmar i Good News International Church, en frikyrka ledd av den kontroversielle och självutnämnde pastorn Paul MacKenzie. Medlemmarna misstänks nu ha uppmanats att svälta sig själva till döds. Dokumentären gjordes i juni 2023 av Linnéa Beijer. Producent var Kajsa Linderoth. Inläst av Viola Gad. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, South China Morning Post, NTV Kenya , BBC News, Youtube-kanalen End Times Breaking och The Star Kenya.
23/06/202324 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Qatargate – korruptionshärvan som skakar EU-Parlamentet – P3 Nyheter Dokumentär

Under en razzia i Bryssel beslagtar den belgiska polisen över 1,5 miljoner euro i kontakter. Pengarna hittas i resväskor och påsar hemma hos flera högt uppsatta EU-politiker, bland annat hos EU-parlamentets vice talman Eva Kaili. Fyra personer häktas snart misstänkta i en härva kring organiserad brottslighet och korruption. Och Qatar och Marocko misstänks ligga bakom det hela. Dokumentären gjordes i maj och juni 2023 av Viola Gad. Producenter: Dennis Jörnmark och Kajsa Linderoth. Ljuden är hämtade från  Sveriges Radio, SVT, iTVX. Euronews, Das Erste, France 24, TV4, BBC, Ted Talk och Virgin Limited.
16/06/202334 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Dödsskjutningen i Farsta – P3 Nyheter Dokumentär

Det är lördag kväll i Farsta centrum. Luften är varm och det känns som högsommar trots att det bara är början på juni. På torget vid tunnelbanestationen njuter folk av det vackra vädret. Då bryter automatvapeneld ut. Det blir kulmen av ännu en våldsam helg i Stockholm. Dokumentären gjordes av Viola Gad, Hanna Nyberg och Kajsa Linderoth. Producent: Dennis Jörnmark. Dokumentären gjordes och färdigställdes på måndagen den 12 juni 2023. Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, SVT och TV4.
12/06/202312 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Ed Sheeran och plagiatfallen – P3 Nyheter Dokumentär

Den 25 april 2023 kliver Ed Sheeran in i en rättssal i New York för att bevisa att han inte stulit från Marvin Gaye i sin monsterhit Thinking out loud. Och det är inte första gången anklagelser av den här karaktären riktas mot den brittiske världsstjärnan. Dokumentären är gjord i maj 2023 av Natasha Azarmi. Producent: Dennis Jörnmark. Ljuden är hämtade från Youtube, USA Today, CBS, ABC News, The Associated Press, CNN, BBC News, NBC New York, Entertainment Tonight, Fox 26 Houston, SiriusXM, The Howard Stern Show och Ed Sheerans sociala medier.
08/06/202323 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Familjerna i gängvåldets skugga – P3 Nyheter Dokumentär

De senaste åren har Sverige haft flest dödsskjutningar per capita i Europa. Många unga som dras in i gängkonflikterna föds och växer upp i något av de över 60 områden som polisen definierar som utsatta. Det är stadsdelar där många är fattiga och där arbetslösheten är hög men också där fördomar och rasism präglar vardagen. Dokumentären är gjord våren 2023 av Esfar Ahmad, Freshta Dost, Linnea Beijer. Inläst av Viola Gad. Producent: Dennis Jörnmark. Dokumentären är mixad av Karmen Kodia. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio och SVT.
26/05/202328 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Mordet på 8-årige Tintin och debatten om föräldrars rätt till sina barn – P3 Nyheter Dokumentär

Den 8 januari 2023 hittas en 8-årig pojke död i en lägenhet i Luleå. Pojkens pappa grips och misstänks för mordet. Under en lång tid har pojken stått i mitten av en infekterad vårdnadstvist. Fallet väcker en stor debatt och på flera platser i Sverige hålls manifestationer där lagändring krävs för att skydda barn mot potentiellt farliga föräldrar. Du har lyssnat på en P3 Nyheter dokumentär om Mordet på 8-årige Tintin – och debatten om föräldrars rätt till sina barn, med Viola Gad. Dokumentären gjordes våren 2023 av Dinah Ahl och producenten var Karmen Kodia och Isabelle Swahn. Zanna Nordberg har läst in citatet och ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, TV4 och Expressen.
10/05/202321 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Mordet på mamman i Göteborg och debatten om romsk hederskultur – P3 Nyheter Dokumentär

Den 30 juli 2022 kör en bil på en fembarnsmamma och hennes pojkvän på Hisingen i Göteborg. I bilen sitter hennes två söner. Mamman dör av sina skador och snart blossar en debatt om hederskultur upp. Dokumentären gjordes av Linnéa Beijer och Viola Gad i april och maj 2023. Producent var Isabelle Swahn. Anton Lundholm har läst in storebrorsans röst. Julia Fredriksson, Robin Andersson och Lana Zand har läst in övriga röster. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio och Göteborgsposten.
05/05/202323 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Israels stormning av al-Aqsamoskén och protesterna mot domstolsreformen – P3 Nyheter Dokumentär

En natt i april 2023 stormar israelisk polis in i en av de heligaste platserna för muslimer, al-Aqsamoskén på Tempelberget i Jerusalem. Det utlöser en våldsspiral med raketattacker och terrordåd. Samtidigt protesterar hundratusentals israeler mot en domstolsreform som Israels högerextrema regering vill driva igenom i Knesset. Dokumentären gjordes i april 2023 av Viola Gad och Caroline Kernen. Producent: Isabelle Swahn. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, CNN, NBC News, ABC News, Sky News, Global News, Al Jeezera, NPR och AP. 
21/04/202324 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Tiktok-förbudet som hotar den kinesiska techgiganten – P3 Nyheter Dokumentär

Den 23 mars 2023 förhörs Tiktoks vd i den amerikanska kongressen. Den kinesiska appen utsätts för hård press och riskerar att förbjudas i hela USA. Politikerna oroar sig för att Tiktok kan spionera på 150 miljoner amerikanska användare. Samtidigt hånas både republikaner och demokrater av många unga, som tycker att Washingtons makthavare beter sig som boomers. Dokumentären gjordes av Effie Karabuda i mars och april 2023. Ljuden är hämtade från C-Span, ABC News, Bloomberg-podden Foundering, New York Times-podden Hard Fork, CNBC, Forbes, CBC, BBC, SVT, Sveriges Radio, Youtube och Tiktok.
05/04/202327 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Sopstrejken och protesterna mot pensionsreformen i Frankrike – P3 Nyheter Dokumentär

Frankrikes president Emmanuel Macron tar ett djärvt beslut - istället för att låta parlamentet rösta använder han en exekutiv order för att få igenom en omstridd pensionsreform som ska höja pensionsåldern från 62 till 64 år. Det utlyser de största protesterna i Frankrike på över 30 år. Hela landet lamslås och sopbergen i Paris växer. Dokumentären gjordes av Irma Eneroth och Viola Gad i slutet av mars 2023. Producent är Isabelle Swahn. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, TV4, Aftonbladet, The Guardian, BBC, The New York Times, Le Parisien, AFP, Al Jazeera, ABC News och CNN.
31/03/202321 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Fallet Tove – försvinnandet och mordet i Vetlanda – P3 Nyheter Dokumentär

Natten mellan den 15 och 16 oktober 2022 försvinner 21-åriga Tove spårlöst efter en utekväll i Vetlanda. Polisen och Missing people finkammar hela Vetlanda i sökandet efter henne och två veckor senare hittas Tove död i skogen. Nu står två tjejer i 20-årsåldern åtalade misstänkta för mord och brott mot griftefriden. Dokumentären gjordes i mars 2023 av Viola Gad. Producent är Isabelle Swahn. Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, SVT, Aftonbladet och TV4.
27/03/202333 minutes 2 seconds
Episode Artwork

PODDTIPS: Dagens Eko – Så blev porrstjärnan Stormy Daniels ett hot mot Trump

P3 Nyheter Dokumentär tipsar denna vecka om podden Dagens Eko och avsnittet om Stormy Daniels, porrstjärnan som blev ett hot mot USA:s tidigare president Donald Trump. Dagens Eko hittar du i appen Sveriges Radio Play.
21/03/20231 minute 9 seconds
Episode Artwork

Silicon Valley Bank – Kraschen som skakar techbranschen – P3 Nyheter Dokumentär

Fredag den 10 mars sker den största kollapsen sedan finanskrisen 2008. Silicon Valley Bank, en go-to-finansiär för tiotusentals techbolag, kraschar efter 40 år. Start-up-ägare köar för att få tillbaka sina pengar och amerikanska myndigheter gör allt för att rädda banken i San Francisco. Dokumentären gjordes i mars 2023 av Effie Karabuda. Research av Linnéa Beijer. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, CBS, CNBC, CNN, NBC News, The New York Times och Tiktok. 
16/03/202316 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Vindkraftsprotesterna i Oslo – P3 Nyheter Dokumentär

Den 23 februari 2023 sätter sig en grupp unga aktivister ner i entrén till Olje- och energidepartement i centrala Oslo. Aktivisterna vägrar att flytta på sig om inte deras krav blir hörda. Den norska regeringen måste verkställa den dom från Högsta domstolen som säger att bygget av en av Europas största vindkraftsparker är olagligt, eftersom det kränker samernas rättigheter. När Greta Thunberg sluter upp med demonstranterna blir det en världsnyhet. Dokumentären gjordes i mars 2023 av Viola Gad. Producent är Isabelle Swahn. Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, SVT, NRK, VG-TV, instagramkontot @ellamariehi och Channel 4 News.
08/03/202319 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Wagnergruppen och kriget i Ukraina – P3 Nyheter Dokumentär

Det är ett år sedan Ryssland invaderade Ukraina och legosoldater från det privata ryska militärföretaget Wagnergruppen har fått en allt mer framstående roll i kriget. Wagnergruppen och dess chef Jevgenij Prigozjin misstänks ligga bakom mordförsök på Ukrainas president Volodymyr Zelensky, massrekryteringar från ryska fängelser och brutala avrättningar av desertörer. Nu klassas gruppen även som ett internationellt kriminellt nätverk. Dokumentären gjordes i februari 2023 av Viola Gad. Producent är Isabelle Swahn. Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, SVT, TV4, Aftonbladet-TV, The Guardians podd Today in Focus, CNN, CBC News, Euronews, The Sun, NPR, UNHCR, VICE, BBC, Butosov Plus och The New York Times.
24/02/202332 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Jordbävningarna i Turkiet och Syrien – P3 Nyheter Dokumentär

Kvart över fyra på natten mot måndag den 6 februari 2023 mullrar marken under miljonstaden Gaziantep i Turkiet. En jordbävning som uppmäter 7,8 på Richterskalan har just inträffat och människor skadas, flyr i panik och dör. Dokumentären är gjord av Dennis Jörnmark och Viola Gad och färdigställdes den 10 februari 2023. Producent: Isabelle Swahn. När dokumentären publiceras är det oklart hur många som skadats och dödats i naturkatastrofen.Ljuden i dokumentären är hämtade från The Guardian, NBC News, ITV, SVT, Svenska Dagbladet, France 24, BBC, NPR och Sky News.
10/02/202318 minutes
Episode Artwork

Tyre Nichols och protesterna mot polisvåldet – P3 Nyheter Dokumentär

29-årige Tyre Nichols misshandlas till döds vid ett polisingripande i Memphis, USA. Det blir startskottet för stora protester mot polisvåld. Dokumentären är gjord i slutet av januari 2023. Ljuden i dokumentären är hämtade från CBS News, WREG News Channel 3, Washington Post, ABC News och Fox News.
31/01/202312 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Våldsvågen i Stockholm – P3 Nyheter Dokumentär

I början av 2023 skakas Stockholm av flera våldsdåd. 15 skjutningar, tre mord och 11 sprängningar på bara några veckor. Flera parallella konflikter pågår samtidigt i huvudstaden och hundratals poliser från landet kallas in för att hjälpa till. Reporter är Viola Gad. Producent är Isabelle Swahn. Research av Hanna Nyberg. Dokumentären gjordes den 23 januari 2023. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio och SVT.
23/01/202316 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Spionskandalerna och hotet mot Sveriges säkerhet – P3 Nyheter Dokumentär

Två bröder misstänks ha sålt topphemliga uppgifter från Säpo och Försvarsmakten till Rysslands underrättelsetjänst GRU. Det är det största spionfallet i Sverige på över två decennier. Men bara några dagar innan rättegången drar igång grips ytterligare två misstänkta spioner i Stockholmsområdet. Dokumentären gjordes i januari 2023 av Viola Gad. Producent: Isabelle Swahn. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, TV4, NRK och Svenska Dagbladets podd Dagens Story.I en tidigare version av dokumentären så förekommer en felaktig uppgift kring vilka brott storebrodern döms för. Storebrodern döms för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift.
19/01/202334 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Mordet på Shinzo Abe och kopplingarna till Moonrörelsen – P3 Nyheter Dokumentär

Den 8 juli 2022 skjuts Japans förre detta premiärminister Shinzo Abe till döds mitt under ett kampanjtal. När mordet utreds avslöjas att den kontroversiella Moonrörelsen har mutat flera politiker i Japans styrande parti, LDP. Det blir början på en av de största politiska skandalerna i Japans moderna historia. Dokumentären gjordes under november och december 2022 av Viola Gad. Producent: Isabelle Swahn. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, The Guardian, CNN, BBC, CCTN, CBS, Reuters, SABC, The Wall Street Journal, NHK, PBS, Wion, The Foreign correspondent club of Japan och Al Jazeera.
05/01/202339 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Statskuppförsöket i Tyskland och alt-rightrörelsen – P3 Nyheter Dokumentär

Den sjunde december 2022 slår 3 000 poliser till mot 130 olika platser i Tyskland. 25 personer grips i den största razzia som någonsin genomförts mot en misstänkt terrororganisation i Tysklands historia. Snart ska det visa sig att de misstänkta tillhör en högerextrem grupp som ska ha planerat att genomföra en våldsam statskupp för att störta den tyska demokratin. Dokumentären gjordes i december 2022 av Jonas David och Esfar Ahmad. Producent: Dennis Jörnmark. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, Aftonbladet, Die Spiegel, BILD, Deutsche Welle och Youtube.
27/12/202222 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Mordet på 12-åriga Adriana – P3 Nyheter Dokumentär

Natten till den 2 augusti 2020 skjuts en 12-åriga flicka till döds i Botkyrka söder om Stockholm. Hon råkar hamna mellan ett blodigt gängkrig och blir ett oskyldigt offer. Hösten 2022 åtalas tre personer för mordet på 12-åriga Adriana. Dokumentären gjordes vintern 2022 av Karmen Kodia. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, TV4, Expressen och Youtube.  
19/12/202227 minutes 59 seconds
Episode Artwork

BTS: Från topplistorna till militären – P3 Nyheter Dokumentär

Under de senaste tio åren har K-pop-bandet BTS blivit ett av världens mest populära band. Musiken har spridits över världen och bandet beräknas ha dragit in miljarder till Sydkoreas statskassa. Men i oktober 2022 kommer beskedet som förändrar allt. Dokumentären är gjord i november 2022 av Jonas David. Producent: Moa Lindstedt. Ljuden är hämtade ifrån KBS, ABC 7, Sveriges radio, Deutsche Welle, GMA, Entertainment tonight, TNT, Bangtan TV, fankontot Thats Bangtan och BTS sociala medier.
13/12/202226 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Protesterna mot snygghetsstudien: Forskningen som orsakade ramaskri – P3 Nyheter Dokumentär

Den 25 oktober publicerar Lunds universitet ett pressmeddelande om en ny studie som snabbt får rejäl spridning runt om i landet. Studien är gjord på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet och i studien har bilder på 300 studenter från Lunds tekniska högskola bedömts. Men ingen student blev tillfrågad om att vara med. När studenterna, en efter en, upptäcker att de är de som är med i studien, börjar protesterna. Dokumentären gjordes i november 2022 av Esfar Ahmad. Producent: Isabelle Swahn. Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radios arkiv och SVT.
30/11/202215 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Almedalsdådet: Mordet på Ing-Marie Wieselgren – P3 Nyheter Dokumentär

Den 6 juli 2022 sprider sig chock och panik över Donners Plats i centrala Visby när en kvinna attackeras med kniv mitt under den pågående Almedalsveckan. 33-årige Theodor Engström grips och det ska senare visa sig att han haft fler potentiella måltavlor. Sedan dokumentären spelades in har Theodor Engström dömts för mord och förberedelse till terroristbrott. Påföljden blev rättspsykiatrisk vård. Dokumentären gjordes i november 2022 av Annizeth Åberg och Julia Fredriksson. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, Aftonbladet, TV4, Dagens Nyheter, Expressen och Youtube.
08/11/202227 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Halloweenkatastrofen i Seoul – P3 Nyheter Dokumentär

Den sista helgen i oktober 2022 förbereder sig Sydkoreas huvudstad Seoul för fest - efter flera år av coronarestriktioner är det äntligen dags att fira Halloween som vanligt igen. Men feststämningen förbyts till panik när mängder av människor trycks ihop i en trång gränd. Dokumentären gjordes den 31 oktober 2022 av Sara Sundberg och Dennis Jörnmark. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, The National, Youtube, TVNZ, CBC Los Angeles, Arirang TV och CNN.
31/10/202212 minutes 16 seconds
Episode Artwork

De förbjudna abortpillren och rättegången mot Justyna Wydrzyńska – P3 Nyheter Dokumentär

Det senaste decenniet har det polska regeringspartiet Lag och rättvisa gång på gång skärpt abortlagarna. Många har protesterat och en av dom är aborträttsaktivisten Justyna Wydrzynska, som hamnat mitt i en historisk rättegång. Dokumentären gjordes i oktober 2022 och uppdaterades i mars 2023 av Irma Eneroth och producent Dennis Jörnmark. Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radios arkiv, SVT, Aftonbladet, The Guardian, Vice, NPR, Tagesschau och Twitter.
28/10/202222 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Carlsen vs Niemann – fuskbråket i schackvärlden – P3 Nyheter Dokumentär

I september 2022 skakas schackvärlden av ett fuskbråk. Norges stolthet och världsmästaren Magnus Carlsen förlorar mot 19-årige Hans Niemann, en schackspelare med mycket lägre rank. Nu anklagas Niemann för fusk, och det sprids rubriker om AI-styrda analkulor. Underdogen Niemann väljer att stämma sin rival på en miljard kronor. Dokumentären gjordes i oktober 2022 av Effie Karabuda. Ljuden är hämtade från Chess24, Saint Louis Chess Club, BBC, dokumentären The Prince of Chess och Youtube. 
24/10/202235 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Ett år sedan dödsskjutningen av Einár – P3 Nyheter Dokumentär

Ett år har gått sedan en av Sveriges största artister Nils Einár Grönberg sköts till döds, 19 år gammal. Även om Einár är död lever hans arv vidare. Men vad som egentligen hände den där kvällen är till stor del fortfarande oklart. Dokumentären gjordes av Matilda Rånge vecka 42 2022. Intervjuerna med 5iftyy, Alvin Silow och Dilly D är gjorda av Vanja Hagberg och Moa Lindstedt. Producent är Isabelle Swahn. Ljudet kommer från Sveriges Radio, TV4 och Instagram.
21/10/202225 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Svenskarna som strider i Ukraina – P3 Nyheter Dokumentär

Att tränas för krig i Sverige i fredstid är en sak. Men det är något helt annat att ligga vid fronten i Ukraina och bli beskjuten med ryska soldater inom synhåll. Hör berättelserna från tre svenskar som valt att åka till kriget för att strida mot Ryssland. Dokumentären gjordes av Malin Collin i oktober 2022. Producent var Sara Sundberg och Victoria Gaunitz har hjälpt till med research. Arkivljuden är hämtade från Sveriges Radio, BBC, CNN, Sky News och soldaten "Chris" Instagramkonto.
14/10/202225 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Young Thug: Rapstjärnan och gängåtalet – P3 Nyheter Dokumentär

I maj 2022 grips en av USA:s mest inflytelserika hiphopstjärnor, Young Thug, av polis. Han, tillsammans med 27 andra, misstänks för en lång rad gängrelaterade brott och riskerar långa fängelsestraff. Dokumentären gjordes i september och oktober 2022.Arkivljuden kommer från HBO, tv-kanalen 11alive, radiokanalen Sirius XM, radiokanalen Power 105, youtubekanalen Vlad.tv, tv-kanalen WBSTV samt radiostationen WABE FM.
07/10/202227 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Mahsa Jîna Amini och protesterna i Iran – P3 Nyheter Dokumentär

22-åriga Mahsa Jîna Amini dör efter att ha gripits av den fruktade moralpolisen i Iran. Det leder till stora och våldsamma demonstrationer i landet, och protesterna sprider sig utomlands. Ljuden i dokumentären kommer från Sveriges Radio, SVT, Reuters, ABC News, CNN, Twitter, TikTok, norska tv 2 och Radio France.Avsnittet gjordes i slutet av september 2022.Dokumentären är gjord av Hanna Nyberg. Producent var Isabelle Swahn.
30/09/202224 minutes 51 seconds
Episode Artwork

PODDTIPS: P3 Dystopia – "Abort - striden om livmodern"

P3 Nyheter Dokumentär tipsar denna vecka om P3 Dystopias avsnitt "Abort - striden om livmodern". Hör historien om kvinnorna som behövt och behöver göra osäkra, illegala aborter med livet som insats och om en framtid där aborträtten kan komma att kringskäras allt mer. Podden hittar du i Sveriges Radio Play eller där poddar finns.
26/09/20221 minute 34 seconds
Episode Artwork

Manustjuven som lurade bokbranschen – P3 Nyheter Dokumentär

Under flera år härjar en bedragare i bokbranschen. En mystisk person som lyckas lura till sig hundratals ofärdiga bokmanus. I början av året greps en misstänkt person av FBI i New york, han riskerar upp till 20 års fängelse. Dokumentären färdigställdes 21:a september 2022. Ljud har hämtats från Kulturnytt Sveriges radio, SVT Aktuellt, inlästa citat från Vulture magazine och rättsprotokoll.Reporter: Simon SarneckiProducent: Isabelle Swahn
23/09/202224 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Sverigedemokraterna: Från ytterkanten till finrummen – P3 Nyheter Dokumentär

Den 11 september 2022 står det klart Sverigedemokraterna är Sveriges näst största parti. Men hur blev partiet ingen ville prata med den avgörande faktorn när Sverige går mot maktskifte? Dokumentären färdigställdes 16 september 2022. Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, SVT, TV4, Aftonbladet, Expressen och Dagens Nyheter.Reporter: Annizeth ÅbergProducent: Dennis Jörnmark
20/09/202231 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Drottning Elizabeths död – London Bridge is down – P3 Nyheter Dokumentär

Den 8 september 2022 nås världen av nyheten att Storbritanniens drottning Elizabeth II är sjuk. Senare samma dag dör drottningen och Storbritannien har förlorat den längst sittande monarken. Det blir starten på en ny era med kung Charles III. Dokumentären är gjord den 9 september 2022, och uppdaterad den 19 september 2022.Ljuden i dokumentären kommer från Sveriges Radio, Reuters, BBC, TV4, ABC News, AP och TV-serien The Crown. Reporter är Ellen Algren och producent är Isabelle Swahn.
19/09/202237 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Klimataktivisterna och motorvägsblockaderna – P3 Nyheter Dokumentär

En grupp med klimataktivister blockerar motorvägar runt om i Stockholm och stoppar trafiken. När en ambulans på väg till sjukhus med en svårt sjuk patient fastnar i en av köerna dras frågan in i valrörelsen och en ilsken debatt bryter ut. Dokumentären gjordes i september 2022 av Love Ahlstrand. Ljud har hämtats från Aftonbladet, Sveriges Television och Sveriges Radio.
19/09/202218 minutes 20 seconds
Episode Artwork

Fiskdöden och miljökatastrofen i floden Oder – P3 Nyheter Dokumentär

Sommaren 2022 börjar stora mängder död fisk flyta upp längs floden Oders stränder i centrala Europa. Under veckorna som följer fiskas hundratals ton död fisk upp ur vattnen och myndigheterna börjar misstänkta att massdöden orsakats av ett utsläpp. Miljökatastrofen leder till diplomatisk konflikt mellan Polen och Tyskland och forskare oroar sig för att det kommer att ta åratal för ekosystemen att hämta sig. Dokumentären gjordes i Augusti 2022 av Love Ahlstrand. Ljud har hämtats från Euronews, Sky News, The Guardian, BBC, Al Jazeera, DW News.
05/09/202216 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Basketstjärnan Brittney Griner, cannabisoljan och fängelsedomen – P3 Nyheter Dokumentär

Den 17 februari 2022 grips basketstjärnan Brittney Griner på en flygplats i Moskva i Ryssland. Tullpersonalen hittar cannabisolja i hennes väska. Hon döms till nio år i fängelse och blir en bricka i ett politiskt spel mellan USA och Ryssland. Ett fall som ska uppmärksammas världen runt, under ett pågående krig i Europa. Dokumentären gjordes i Augusti 2022 av Karmen Kodia och ljuden är hämtade från Sveriges Radio, CNN, BBC, ESPN, NBC och Youtube.
30/08/202227 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Dödsskjutningen på Emporia och debatten om gängvåldet – P3 Nyheter Dokumentär

Mitt i fredagsrusningen den 19 augusti 2022 larmas polisen om en skottlossning på köpcentret Emporia i Malmö. En kvinna skadas allvarligt och en man dör. Dödsskjutningen eldar på en redan brinnande politisk debatt om gängkriminaliteten i Sverige. Dokumentären gjordes 22 och 23 augusti 2022 av Matilda Rånge och Julia Fredriksson. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, Expressen, Instagram, Twitter och TikTok.
24/08/202215 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Upproret på Sri Lanka – P3 Nyheter Dokumentär

Våren 2022 utbryter våldsamma demonstrationer på Sri Lanka. Det är slut på mat, bensin och mediciner och nu har befolkningen fått nog av sina politiker. Under tiden som följer ger sig hundratusentals människor ut på gatorna och när presidentpalatset stormas tvingas Sri Lankas högsta ledare i landsflykt. Dokumentären gjordes i augusti 2022 av Joel Sund. Producent är Love Ahlstrand. Ljud har hämtats från BBC och Sveriges Radios arkiv.
12/08/202225 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Roe vs Wade och den slopade aborträtten – P3 Nyheter Dokumentär

Den 24 juni 2022 förändras livet för USA:s kvinnor. Högsta domstolen har rivit upp den nationella aborträtten Roe vs Wade. Nu väntas hälften av alla delstater förbjuda abort. 27-åriga Peyton är förkrossad och aktivisten Pro-life Barbie jublar över beslutet. Samtidigt står en receptionist helt handfallen på en abortklinik i Arizona. Dokumentären gjordes i juli 2022 av Effie Karabuda. Ljud är hämtade från Sveriges Radio, NBC, BBC, Channel 4, Tiktok, Twitter, The Daily, CNN, The Guardian och Youtube.
11/07/202231 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Skottlossningen i Köpenhamn och den stoppade Harry Styles-konserten – P3 Nyheter Dokumentär

En söndagskväll i juli 2022 bryter plötsligt panik ut i ett köpcenter i Köpenhamn. En kille med gevär skjuter mitt bland kunderna. Just den här söndagen är många tonåringar i köpcentret, på väg till en Harry Styles-konsert. Om du själv, eller någon i din närhet mår dåligt eller har psykisk ohälsa. Kan du vända dig till organisationen Minds jourtelefon, 08-34 70 65. Dokumentären gjordes av Olivia Runsala i juli 2022. Producent: Simon Sarnecki.Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, Danmarks radio, danska tv2, Ekstrabladet och norska VG.
08/07/202225 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Boris Johnson, partygate och skandalen som fällde honom – P3 Nyheter Dokumentär

I slutet av 2021 och början av 2022 haglar avslöjandena om att det ska ha festats på 10 Downing Street, Storbritanniens premiärminister Boris Johnsons adress, mitt under rådande pandemi. Baksmällan blir tung för BoJo; hela hans karriär står på spel. I juli 2022 blossar en ny skandal upp som till slut blir droppen. Arkivljuden är hämtade från Sveriges Radio, CNN, BBC, The Guardian, GB News, TikTok-kontot sugarcoatedsisters och YouTube-kontot jaackmaate. Dokumentären gjordes i slutet av januari 2022 av Sara Sundberg och Julia Fredriksson, med hjälp av Matilda Rånge.Dokumentären är uppdaterad i juli 2022 när Boris Johnson avgick.
07/07/202223 minutes 46 seconds
Episode Artwork

Jordbävningen i Afghanistan – P3 Nyheter Dokumentär

En natt i juni 2022 skakas två afghanska provinser av en enorm jordbävning. Den når 6,1 på Richterskalan och över 1 000 människor dör. En ny humanitär katastrof drabbar ett land som redan befinner sig i djup kris, efter att talibanregimen tagit makten. Dokumentären gjordes av Freshta Dost i juni 2022. Producent: Dennis JörnmarkLjud i dokumentären är hämtat från Sveriges Radio, SVT, BBC och Al Jazeera.
06/07/202214 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Masskjutningen i Oslo – P3 Nyheter Dokumentär

Natten till lördagen den 25 juni råder feststämning på Rosenkratz gate i centrala Oslo. Mängder av glada semesterfirare laddar inför morgonens Pridefirande. Men då tar en man plötsligt fram ett automatvapen och skjuter rakt in i folkhavet. Dokumentären gjordes av Elsa Henriksdotter i juni 2022. Producent: Dennis JörnmarkResearch och intervjuer: Andres Kriisa, Lisa Nord, Ellen LundströmLjud i dokumentären är hämtat från Sveriges Radio, norska TV2, Aftonbladet TV, Reuters, Visit Oslo, ABP News, Wion news och CBS NEWS.
01/07/202218 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Domen mot R Kelly och debatten om cancelkultur – P3 Nyheter Dokumentär

I åratal har anklagelser om sexbrott på minderåriga riktats mot en av tidernas största rn'b-stjärnor R Kelly. Han har åtalats, friats och fortsatt producera musik. Sedan slår dokumentärserien "Surviving R Kelly" ner som en bomb och ändrar allt. Samtidigt växer en diskussion om musikkonsumtion och cancelkultur fram. Dokumentären gjordes i maj och juni 2022 av Moa Lindstedt och Matilda Rånge.Ljud är hämtade från Sveriges Radio, AP, Black Entertainment Television, CBS, Inside Edition, Lifetime, NBC och Youtube.
29/06/202222 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Flugsvamp 2.0 – Sveriges största knarkhärva – P3 Nyheter Dokumentär

2015 lanseras en ny svensk marknadsplats för knark på Darknet. En anonym användare skriver ett inlägg på Flashback: Ikväll släpps Flugsvamp 2.0 till allmänheten. Det är början på en av de största knarkhärvorna i Sverige. Dokumentären gjordes i juni 2020 och uppdaterades i juli och augusti 2020. Ljuden i dokumentären kommer från Sveriges Radio, SVT och TV4. Dokumentären uppdaterades i juni 2022 efter domen i Svea Hovrätt. Dokumentären är gjord av Erik Glaad och Isabelle Swahn.Ansvarig utgivare: Louise Welander.
22/06/202231 minutes 44 seconds
Episode Artwork

De svenska skolattackerna – P3 Nyheter Dokumentär

På mindre än 14 månader drabbas Sverige av fyra skolattacker. Flera av gärningsmännen har kopplingar till högerextremism och forskare ser ett mönster. Både polis och säkerhetspolis oroa sig för fler attacker. Dokumentären gjordes i maj och juni 2022 av Love Ahlstrand.
16/06/202221 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Sveriges väg till Nato – P3 Nyheter Dokumentär

Den 24 februari 2022 invaderar Ryssland Ukraina. Kriget utlöser en kedja av reaktioner och under några kaotiska månader kommer Sverige att helt lägga om den säkerhetspolitik som präglat landet i över 200 år. Dokumentären gjordes i maj 2022 av Julia Fredriksson och Love Ahlstrand.Ljud är hämtade från Sveriges Radio, BBC, CNN, Radio Free Europe och Sky News.
15/05/202229 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Anonymous och cyberkriget mot Ryssland – P3 Nyheter Dokumentär

Den 18 april 2022 trappas läget upp i Ukraina. Men bakom de militära striderna pågår ett undangömt krig, cyberkriget. Hackergruppen Anonymous har riktat in sig på en ny fiende, Rysslands president Vladimir Putin. Samtidigt sitter cyberkrigaren Maxim Moneta hemma hos sin svärmor i västra Ukraina och överbelastar ryska hemsidor. Dokumentären gjordes i april 2022 av Effie Karabuda och Karmen Kodia.Arkivljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, SVT, CNN, CNBC, The Washington Post och Youtube.
28/04/202228 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Rasmus Paludans koranbränningar och de våldsamma påskupploppen – P3 Nyheter Dokumentär

Påsken 2022 planerar och genomför den dansk-svenske politikern, högerextremisten Rasmus Paludan, koranbränningar i olika städer i Sverige. Upploppen, som kommer att skaka landet, är snart ett faktum. Dokumentären gjordes i april 2022 av Matilda Rånge, Dennis Jörnmark och Sara Sundberg.Arkivljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, SVT, Rasmus Paludans Instagramkonto och Youtube.
21/04/202221 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Attacken på Malmö latinskola – P3 Nyheter Dokumentär

Måndagen den 23 mars dödas två kvinnliga lärare på en skola i Malmö. Den misstänkte gärningsmannen är elev på skolan. Det är den fjärde skolattacken i Sverige på drygt ett år. Dokumentären är gjorde av Love Ahlstrand.Intervjuer är gjordes under mars 2022. Ljud i dokumentären har hämtats från Sveriges Radio och SVT.
25/03/202218 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Gruvstriden i Kallak – P3 Nyheter Dokumentär

I området Kallak utanför Jokkmokk vill gruvbolaget Beowulf Mining öppna en järnmalmsgruva. Bolaget lovar jobb och skatteintäkter, men många oroar sig för hur en gruva skulle påverka rennäringen och den lokala miljön. Konflikten kommer att dela samhället i Jokkmokk mellan dem som är för gruvan och dem som är emot. Intervjuer är gjorde i januari, februari och mars 2022. Arkivljud är hämtade från SVT, SR och TV4.
22/03/202221 minutes 38 seconds
Episode Artwork

PODDTIPS: P3 ID om Vladimir Putin

Det här är berättelsen om KGB-spionen som blev politiker, chef för FSB, premiärminister och president. Om hårdför politik, stark retorik och om att gå från relativt okänd till paria bland andra världsledare. I programmet hörs Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Johanna Melén, SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg och Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap och forskare på Försvarshögskolan.Ljudklippen är hämtade från Sveriges Radio, CBS, BBC, RT, AP, Sky news.Avsnittet publicerades den 4 mars 2022.
08/03/20221 minute 49 seconds
Episode Artwork

Krigsmotståndet i Ryssland och kritiken mot Putin – P3 Nyheter Dokumentär

I Ryssland pyr ett motstånd mot kriget som landet för i Ukraina. Människor demonstrerar, men priset de riskerar att betala är högt. Och censuren i landet blir allt hårdare. Arkivljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, SVT, Deutsche Welle, Reuters och CNN. Dokumentären är gjort i början av mars 2022 av Julia Fredriksson och Sara Sundberg.
04/03/202225 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Rysslands invasion av Ukraina – P3 Nyheter Dokumentär

På morgonen den 24 februari 2022 blir det som världen befarat i veckor plötsligt verklighet Ryssland invaderar Ukraina. Det är en mörk dag i Europas historia och omvärlden reagerar starkt. Hela världens blickar är nu riktade mot Ukraina och Ryssland. Arkivljuden är hämtade från Sveriges Radio, Reuters, CNN, Al Jazeera. Dokumentären gjordes på förmiddagen den 24 februari 2022 av Julia Fredriksson och Sara Sundberg.
24/02/202214 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Övergreppen i Chicago Blackhawks och hockeyns me too – P3 Nyheter dokumentär

Hösten 2021 berättar hockeyspelaren Kyle Beach om de sexuella övergrepp han utsatts för i NHL-klubben Chicago Blackhawks. Nyheten skakar om hockeyvärlden. Och det ska snart visa sig att Beach inte är ensam. Dokumentären är gjord i december 2021 och i januari 2022. Producenter: Dennis Jörnmark och Sukran Kavak.Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, Viasats hockeypodd, ABC News, NBC News, Toronto City News, WEBZ Chicago, TSN, Yahoo Sports Podcast och Aftonbladet.Medverkande:Erik Grönberg, initiativtagare till #jagstårbakomdigCarl Larsson, hockeyspelare i Luleå HFViggo Nordström, hockeyspelare i Luleå HF
09/02/202222 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Sextrakasserierna på Activision Blizzard – P3 Nyheter Dokumentär

Sommaren 2021 skakas spelbranschen i grunden. Delstaten Kalifornien stämmer ett av världens största spelföretag, Activision Blizzard, som står bakom succéer som World of Warcraft och Diablo. Efter en två år lång utredning anklagas bolaget för sextrakasserier och allvarlig diskriminering av kvinnliga medarbetare. Samtidigt ser konkurrenten Microsoft en möjlighet att ta greppet om spelmarknaden. Dokumentären är gjord av Effie Karabuda och färdigställdes i januari 2022.Producent: Simon SarneckiMedverkande:Megan, som egentligen heter något annat och jobbar på BlizzardMatilda Smedius, röstskådespelare i skjutarspelet OverwatchLillie Klefelt, Blizzard-fan och grundare av Female LegendsLjuden i dokumentären är hämtade från: CNBC, CBS, Asmongold och Moistcr1tikal på Twitch, MrBochChoi på Youtube, Activision Blizzards pressajt och Microsofts webbkonferens.
20/01/202231 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Den försvunna tennisstjärnan Peng Shuai – P3 Nyheter Dokumentär

I början av november 2021 publicerar en av världens främsta tennisspelare anklagelser om våldtäkt mot Kinas tidigare vice premiärminister på Weibo. Inlägget hinner delas flera miljoner gånger innan det raderas. Dagen efter slutar tennisstjärnan svara i telefon. Hennes sociala medier tystnar. Och nu frågar sig tennisfans, politiker och aktivister över hela världen en enda sak: Var är Peng Shuai? Dokumentären gjordes i november 2021 av Karmen Kodia.Producent: Dennis Jörnmark. Slutmix: Josef Reinhold.Medverkande:Hanna Sahlberg, Kinakommentator på Sveriges RadioBjörn Djurberg, Kinakorrespondent på Sveriges RadioMaria Strandlund Tomsvik, kommentator på Discovery EurosportLjuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, Australian Open TV, Front Burner, Reuters, CNN, WTA, BBC, CBC, New China TV och The New York Times.
23/12/202122 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Julkalenderkaoset och näthatet mot Bianca Ingrosso – P3 Nyheter Dokumentär

Den 27 oktober 2021 släpper Bianca Ingrossos sminkföretag en adventskalender full med smink. Förväntningarna är skyhöga, men när kunder blir besvikna på det som gömmer sig bakom luckorna, bildas två läger. De som hatar kalendern, och de som hatar på dem som kritiserar Bianca Ingrosso. Kommentarsfält fylls med hat och hot, och den kanske största uppståndelsen Sverige haft kring en influencer inleds. Dokumentären gjordes i november 2021 av Johanna Heed.Producent: Dennis Jörnmark. Slutmix: Jan-Olof Leandersson.Medverkande:Margareta Grääs, youtuberLi Hjalmarsson, konsumentJulia Lundin, journalist på tidningen ResuméMikael Snabb, vd Caia cosmeticsLjuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, Expressen TV, Dagens Industri, Youtube, Instagram och poddarna The Daily Messiah och Ursäkta.P3 Nyheter dokumentär har sökt Bianca Ingrosso som valt att inte medverka.
01/12/202125 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Magdalena Anderssons comeback och kaoset i riksdagen – P3 Nyheter Dokumentär

Den 29 november väljer riksdagen Magdalena Andersson till Sveriges statsminister för andra gången på mindre än en vecka. Dagarna mellan omröstningarna blir några av de mest kaotiska någonsin i Sveriges politiska historia. Dokumentären är gjord i november 2021 av Erik Glaad. Producent är Love Ahlstrand.Ljud som hörs i dokumentären är hämtade från SR och SVT.
29/11/202112 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Barnmorskeupproret i Stockholm – P3 Nyheter Dokumentär

Hösten 2021 händer något i Stockholms förlossningsvård. På flera sjukhus väljer stora grupper barnmorskor att säga upp sig och en enorm kris riskerar att drabba förlossningsvården. Bakom uppsägningarna ligger åratal av ilska och frustration över en arbetsmiljö som flera barnmorskor beskriver som katastrofal. Dokumentären gjordes under november 2021 av Love Ahlstrand. Ljud som hörs i dokumentären är hämtade från SR, SVT, TV4 och Expressen.
26/11/202117 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Magdalena Anderssons väg mot makten – P3 Nyheter Dokumentär

Den 24 november 2021 väljs Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson till ny statsminister och blir därmed den första kvinnan på posten. Men vägen dit är snårig och kantas av svåra förhandlingar och komplicerade politiska uppgörelser, och kort efter att hon blir vald bryter kaos ut. Dokumentären är gjord 2021 av Erik Glaad. Producent är Love Ahlstrand.Ljud som hörs i dokumentären är hämtade från SR och SVT.
24/11/202120 minutes 1 second
Episode Artwork

Skolattacken i Eslöv – P3 Nyheter Dokumentär

Den 19 augusti 2021 går en 15-årig kille klädd i militärhjälm, skyddsväst och ansiktsmask in på en skola i Eslöv. Beväpnad med kniv har han planer på att döda så många som han kan, särskilt hbtq-personer och folk med invandrarbakgrund. Innan killen grips har en lärare skadats svårt. Utredningen visar att det länge varnats för killen och att amerikanska FBI fått upp ögonen för honom. Dokumentären är gjord 2021 av Josefin Allstadius. Producent är Love Ahlstrand.Intervjuer gjordes under oktober och november. Ljud som hörs i dokumentären är hämtade från SR och SVT.Vittnesmålen från läraren, polisen som var först på plats och från eleverna Ibbe och Ebba är hämtade från förhör i polisens förundersökningsprotokoll. Deras röster är inlästa av skådespelare. Ibbe och Ebba heter egentligen något annat. Intervjuerna med rektor Annelié Arvidsson och polisens utredningsledare Patrik Nyqvist gjordes av Anna Bubenko.
11/11/202117 minutes 21 seconds
Episode Artwork

De kriminella avhopparna – P3 Nyheter Dokumentär

Skjutningarna och gängvåldet i Sverige ökar. Samtidigt söker sig allt fler personer till landets avhopparverksamheter och regeringen lovar stora satsningar. P3 Nyheter har följt kriminella avhoppare och granskat myndigheternas insatser. Dokumentären färdigställdes den 28 oktober 2021, och gjordes av Johanna Heed. Producent är Love Ahlstrand. Intervjuerna är gjorda under hösten 2021. Ibrahims röst är utbytt och lästes in av Ahmet Yaraman.
29/10/202122 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Pilbågsattacken i Norge – P3 Nyheter Dokumentär

Den 13 oktober 2021 går en man till attack med pilbåge och stickvapen i den lilla staden Kongsberg i Norge. Polisen är snabbt på plats, men de tappar bort den misstänkte gärningsmannen som hinner mörda fem personer innan han blir gripen. Ett Norge i chock försöker förstå hur det här kunde ske, och varför. Dokumentären är gjord 2021 av Jennie Sjöström Producent är Sara Sundberg Ljud som hörs i dokumentären är hämtade från SR, Expressen och NRK.
22/10/202110 minutes 44 seconds
Episode Artwork

Dödsskjutningen av rapparen Einár – P3 Nyheter Dokumentär

En sen torsdagskväll 21 oktober 2021 skjuts den 19-årige svenske rapparen Einár ihjäl i Hammarby Sjöstad i södra Stockholm. Dokumentären skildrar dödsskjutningen av rapparen Einár, hans liv och polisens utredning av händelsen. Dokumentären är gjord av Matilda Rånge och producerad av Jon Jordås 22 oktober 2021.
22/10/202116 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Kvinnorna som trotsar talibanerna – P3 Nyheter Dokumentär

I augusti 2021 när Afghanistan faller i talibanernas händer, förlorar landets kvinnor nästan alla sina rättigheter. Kvinnor i olika delar av landet organiserar sig och gör motstånd mot talibanerna, men motståndet har sitt pris. Dokumentären är gjord 2021 av Freshta Dost. Producent: Love Ahlstrand Medverkande: Najma Sadeqi- youtuber från Afghan Insider Zahra Mohammadi- Women's political participation movement Nadima- Instagramprofil Inläsning gjordes av Parastoo Saidi och Ida Lundqvist. Övriga ljud som hörs i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, BBC, DW, Afghan Insider och New York Times.
15/10/202115 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Extremvädersommaren 2021 – P3 Nyheter Dokumentär

Sommaren 2021 avlöser rapporterna om extremväder över hela världen varandra. Delar av Kina och Västeuropa drabbas av förödande översvämningar, i Kanada slås nya väderrekord och tusentals människor runtom i världen tvingas på flykt. Dokumentären är gjord av Simon Sarnecki och färdigställdes i augusti 2021. Producent: Dennis Jörnmark Slutmix: Stina Fagerberg Medverkande: Marleen Erler, vittne till översvämningarna i Tyskland sommaren 2021 Martin Hedberg, meteorolog Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges radio, SVT, The Guardian, Reuters, CBC, Deutsche Welle och CNN.
27/08/202123 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Så tog talibanerna makten i Afghanistan – P3 Nyheter Dokumentär

I början av april 2021 meddelar USA:s president Joe Biden att USA ska avsluta sitt längsta krig någonsin i Afghanistan. Några månader senare tar talibanerna makten över landet. Dokumentären är gjord av Isabelle Swahn och Dennis Jörnmark. Ljuden i podden kommer från Sveriges Radio, Reuters, CNN, BBC, Sky News och SVT. Dokumentären färdigställdes den 18 augusti 2021.
18/08/202117 minutes 43 seconds
Episode Artwork

Gamlestadsmordet – P3 Nyheter Dokumentär

I maj 2020 skjuts 33-årige Leon ihjäl på öppen gata i Gamlestaden i Göteborg. 16 personer åtalas för inblandning i mordet och snart står det klart att dådet har kopplingar till en gängkonflikt som satt skräck i en hel stadsdel i nästan ett decennium. Leon och Santa heter egentligen något annat. Den 29 juli dömdes tretton av de sexton åtalade i Göteborgs tingsrätt. Tolv dömdes för medhjälp till mordet på mannen vi kallat Leon och förberedelse till mord på hans bror och två kusiner till bröderna. En av de åtalade dömdes för stämpling till mord på den mördade mannens bror. Fyra av de åtalade dömdes till livstids fängelse.Tingsrätten ansåg att det inte gick att bevisa vem som faktiskt sköt mannen vi kallat Leon, och därför dömdes ingen för mord. Tre av de åtalade frikändes. Dokumentären gjordes i juni och juli 2021 av Elsa Henriksdotter.Producent: Dennis Jörnmark.Research: Elsa Henriksdotter och Thomas Björklund. I dokumentären medverkar:
29/07/202126 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Yasin och kidnappningen – P3 Nyheter Dokumentär

Hur en av Sveriges största rappare blev en del av ett av de mest omfattande målen mot organiserad brottslighet i Sverige, någonsin. Dokumentären är producerad sommaren 2021 av: Carl-Johan Ulvenäs Medverkande: Diamant Salihu, journalist & författare Ted Esplund, projektledare vid polisens Nationella operativa avdelning. Ljudet i dokumentären är taget från: Sveriges Radio, Sveriges Television, Aftonbladet TV, Holländska polisen, YouTube-kontot: Roast live, Emelie bumbi och Hydra, Channel 4 News.
14/07/202126 minutes 38 seconds
Episode Artwork

Polismordet i Biskopsgården – P3 Nyheter Dokumentär

Den 30 juni skjuts en ung polisman till döds i Biskopsgården i Göteborg. Ett par dygn senare grips en misstänkt gärningsman men då har mordet redan skakat om poliskåren och hela samhället i grunden. Den 17-åring som gripits misstänkt för mordet på polismannen i Biskopsgården nekar till brott. Han häktades på sannolika skäl misstänkt för mord på söndagen den 4 juli. Dokumentären gjordes i juli 2021 under veckan efter polismordet i Biskopsgården av Dennis Jörnmark. Producent: Isabelle Swahn. Slutmix: Jan-Olof Leandersson. Ljuden i dokumentären kommer från Sveriges Radio, TV4, Göteborgs-Posten, SVT Nyheter Skåne och Expressen TV.
12/07/202117 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Löfvens återkomst och striden om budgeten – P3 Nyheter Dokumentär

Onsdagen den 7 juli 2021 får Sverige en ny statsminister. Eller ny och ny; det är Stefan Löfven som är tillbaka. Men redan innan han tillträtt är det skakigt. Det är bråk om budgeten, och Löfven har sagt att han kommer att avgå om hans budget inte röstas igenom. Dokumentären skildrar när Stefan Löfven blev återvald som Sveriges statsminister och den stora utmaning som väntar honom till hösten. Arkivljuden är hämtade från Sveriges Radio och SVT, och dokumentären är gjord i juli 2021. Dokumentären är gjord av Sara Sundberg.
08/07/20219 minutes 39 seconds
Episode Artwork

De politiska vildarna och kampen om statsministerposten – P3 Nyheter Dokumentär

Den 21 juni kastas Sverige in i en unik politisk situation när statsminister Stefan Löfven, som första statsministern i svensk historia, fälls av riksdagen. I kampen om statsministerposten sitter helt plötsligt fyra riksdagsledamöter på de avgörande rösterna. Dokumentären skildrar den politiska turbulens som pågått sedan misstroendeomröstningen mot Stefan Löfven. En situation där partirebeller och politiska vildar i Sveriges riksdag har landets framtid i sina händer. Ljuden i dokumentären är från Sveriges Radio och SVT. Dokumentären är gjord av Erik Glaad i juli 2021.
05/07/202112 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Mordet på Elin i Höör och debatten om mäns våld mot kvinnor

Den 30:e mars 2021 försvinner 18-åriga Elin från Höör och kort därefter hittas hon dödad. Mordet på Elin följs på bara tre veckor av ytterligare fyra mord på kvinnor och morden leder till en uppmärksammad debatt om mäns våld mot kvinnor. Intervjuerna är gjorda i april och maj 2021. Övriga ljudklipp kommer från lokala P4 stationer, Ekots livesändningar, Expressen och Aftonbladet. Dokumentären färdigställdes den 16 juni 2021. Dokumentären är gjord av Esfar Ahmad och producerad av Sara Sundberg. Slutmixen gjordes av Tobias Carlsson.
16/06/202126 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Operation Trojan Shield och FBI-fällan - P3 Nyheter Dokumentär

Den 7 juni 2021 slår poliser till över hela världen. Över 800 misstänkta grips, varav 155 personer med koppling till Sverige. Det visar sig att FBI gillrat en avlyssningsfälla och kunnat följa kriminella chattar i realtid. Dokumentären skildrar det som hände i samband med och efter de omfattande polisinsatser och gripanden som skedde den 7 juni 2021. Dokumentären färdigställdes den 11 juni 2021. Ljuden i dokumentären är hämtade från SVT, Sveriges radio, Europols presskonferens, och Aftonbladet TV. Dokumentären är gjord av Johanna Heed och producerad av Dennis Jörnmark i juni 2021. Slutmixen gjordes av Jan-Olof Leandersson.
11/06/202122 minutes 20 seconds
Episode Artwork

Paradise Hotel och realityn bakom kameran - P3 Nyheter Dokumentär

Två kvinnor larmar om att de blivit utsatta för sexuella övergrepp under inspelningen av Paradise Hotel. Det ska snart visa sig att övergreppen inte var en engångshändelse. Ofredanden och tystnadskultur sägs ha präglat produktionen i åratal. I dokumentären medverkar: Ellinor Svensson - Nöjesreporter på Expressen Charlotte Frisack Brodin - kammaråklagare Hillevi Ganetz - Genus- och medieforskare Mikael Hansson - Professor vid juridiska institutionen på Uppsala universitet Jessica Linnman - Kommunikationsdirektör på Discovery Networks Peter Mild - ordförande för tv-avdelningen på Scen & Film Camilla Skalleberg - Paradise Hotel-deltagare Alice Arvidsson - Paradise Hotel-deltagare Arvid Stenbäcken - Paradise Hotel-deltagare Theo Pokorny - Paradise Hotel-deltagare Erica Lindberg - Paradise Hotel-deltagare Övriga ljud som hörs i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, Expres
02/06/202132 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Free Britney-rörelsen och förmyndarskapet – P3 Nyheter Dokumentär

Britneys Spears var mitt i sin popkarriär och paparazzis vakade över varje steg hon tog. Till slut får popstjärnan ett sammanbrott och får en förmyndare hennes pappa. Samtidigt växer en rörelse fram som kräver att Britney ska släppas fri. I dokumentären medverkar:Augustine Roudrigez - BritneyfanAlex Letic - kulturjournalist på SVTKia Svaetichin - kulturredaktör på svenska YleTove Lindgren - jurist och doktorand vid Stockholms universitet Övriga ljud som hörs i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, BBC, Billboard, Britney’s gram, CBC, CBS, Cinémoi, CNN, Disney Channel, Entertainment Tonight, Fox, Hollywood Premieres, New York Times, NBC, Tiktok Dokumentären är gjord av Matilda Rånge och producerad av Isabelle Swahn i april 2021 och uppdaterad i september 2021. Slutmixen gjordes av Johanna Carell.
27/04/202132 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Tusenmannamarschen och coronaförnekandet - P3 Nyheter Dokumentär

Den 6 mars 2021 samlas hundratals personer i Stockholm för att delta i en demonstration mot coronarestriktionerna. Det är en spretig folksamling, där vissa menar att coronapandemin är en konspiration. Samtidigt sköljer den tredje vågen av coronasmitta in över landet. I dokumentären medverkar:Filip Sjöström - arrangör Jonathan Leman - researcher på tidskriften ExpoÅsa Wikforss - professor i teoretisk filosofiElinor - specialistsjuksköterska inom intensivvård Övriga ljud som hörs i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, SVT Nyheter och nyhetsbyrån Reuters. Dokumentären är gjord av Erik Glad och Sara Sundberg i mars 2021. Slutmixen gjordes av Matilda Eriksson.
01/04/202126 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Estonia och rättegången om gravfriden – P3 Nyheter Dokumentär

I september 2020 släpps dokumentärserien Estonia fyndet som ändrar allt. Upptäckten av ett tidigare okänt hål i Estonias skrov får stora politiska konsekvenser. Samtidigt ställs två ur dokumentärteamet inför rätta efter att ha dykt vid vraket. Hur långt får en journalist gå i jakten på svar? Sedan dokumentären först släpptes har rättsprocessen mot Henrik Evertsson tagit nya vändningar. Dokumentären har därför klippts om.Dokumentären gjordes av Siri Hill i februari 2021.Producent är Isabelle Swahn.Medverkande:Henrik Evertsson, journalist.Johan Eriksson, försvarsadvokat.Helene Gestrin, åklagare.Ester Pollack, forskare vid JMK.Övriga ljud som hörs i dokumentären är hämtade från Discovery+ dokumentärserie "Estonia - fyndet som ändrar allt", Sveriges Radio, SVT, Aftonbladet och TV4.I mars 2023 är det inte än klart om domen kommer överklagas.
08/02/202130 minutes 19 seconds
Episode Artwork

Stormningen av den amerikanska kongressen – P3 Nyheter Dokumentär

När valet av USA:s nya president ska godkännas tar besvikna Trumpsupportrar lagen i egna händer. En mobb attackerar kongressen vilket resulterar i att fem personer mister livet. Dokumentären är gjord av Paloma Vangpreecha, Caroline Kernen och Carl-Johan Ulvenäs. Arkivklippen i dokumentären är hämtade från C-span, Bloomberg, New york Times podd: The Daily, CNN, New york times, Washington post, ITV, CNBC, TMZ, Bellingcat, Global news, Wallstreet journal, USA Today, AP, ABC, The sun, CBS News, Vox, MSNBC och Sveriges radio.
17/01/202131 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Jordskredet i Gjerdrum – P3 Nyheter Dokumentär

Tidigt på morgonen den 30 december 2020 drabbas orten Ask i den norska kommunen Gjerdrum av ett jordskred. Det beskrivs som det värsta jordskredet i Norge på över 100 år. 10 människor mister livet och ett helt samhälle påverkas. I dokumentären medverkar Jörgen Sandman - en av dem som överlevde raset, HannaSofie Pedersen från Statens Geotekniska Institut och Sveriges Radios Norgekorrespondent Carina Holmberg. Övriga ljud som hörs i dokumentären är hämtade från NRK, Verdens Gang, Statens Geotekniska Institut och Ekot. Dokumentären är gjord av Sara Sundberg i början av januari 2021.
13/01/202122 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Den danska minkskandalen – P3 Nyheter Dokumentär

I mitten av juni 2020 upptäcker man en muterad variant av coronavirus hos minkar i Danmark. Flera människor bär på den muterade minkvarianten och miljontals minkar avlivas utan lagstöd. Medverkande:Peter Hindbo, minkuppfödareKatarina Sundberg, VetenskapsradionArkivklippen i dokumentären är hämtade från Al Jazeera, Danmarks Radio, Sveriges Radio, SVT, TV2, WHO, Good Morning America och Danska Minkavlare.Den här nyhetsdokumentären är gjord i december 2020 av Lova Nyqvist Sköld och Paloma Vangpreecha.
20/12/202021 minutes 9 seconds
Episode Artwork

PODDTIPS: Verkligheten i P3 – "17 år och yrkeskriminell - Daniel älskade att slåss"

P3 Nyheter Dokumentär tipsar denna vecka om Verkligheten i P3:s poddavsnitt "17 år och yrkeskriminell - Daniel älskade att slåss", om Daniel som blir fast i våld, droger och vapenhandel. Podden hittar du i Sveriges Radio Play eller där poddar finns.
09/12/20201 minute 35 seconds
Episode Artwork

Attentaten i Frankrike och yttrandefriheten – P3 Nyheter dokumentär

I oktober 2020 får en historielärare i Paris halsen avskuren i vad som senare konstateras vara ett terrorattentat. En månad senare skakas Frankrike av ytterligare ett dåd. Bakgrunden till dåden är de omdebatterade Muhammedkarikatyrerna och det väcker liv i debatten om yttrandefrihet i landet. Dokumentären gjordes av Elsa Henriksdotter och Siri Hill, i november 2020. Producent var Siri Hill. Ljuden i dokumentären kommer från: Sveriges Radio, SVT, Aftonbladet, The Guardian, Reuters, BBC, BMFTV, TF1, AFP, AP, Euro News och Le Huff Post. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren.
25/11/202020 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Protesterna i Nigeria och #EndSARS – P3 Nyheter Dokumentär

Under hösten 2020 skakas Nigeria av demonstrationer mot den ökända polisstyrkan SARS. Protesterna sprider sig över världen. Dokumentären är gjord av Emma Isberg och Maria Askerfjord Sundeby i november 2020. Ljuden i dokumentären kommer från, BBC News, Channels Television, CNN, P3 Nyheter med Carl-Johan Ulvenäs, PlugTv Live, Sky news, SVT, The Guardian och TVC News Nigeria.
18/11/202025 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Spelet om Preemraff – P3 Nyheter Dokumentär

Oljekoncernen Preem vill göra Skandinaviens största oljeraffinaderi ännu större. Men planerna väcker motstånd hos klimatrörelsen. Hösten 2020 ställs konflikten på sin spets och en regeringskris hotar. Dokumentären gjordes i oktober 2020 av Elsa Henriksdotter, reporter, och Kalle Lekholm och Isabelle Swahn, producenter. Inläsningar har gjorts av Johanna Heed, Parastoo Saeidi, Niklas Jonsson, Marcus Svensson och Arvid Adrell. Ljudklipp är hämtade från Sveriges Radio, SVT, Expressen, Aftonbladet, Dagens Industri, Preem AB, Greenpeace Norden och Extinction Rebellion. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren.
11/11/202028 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Fyra år med Donald Trump – P3 Nyheter Dokumentär

2016 får USA en ny president Donald Trump. Mandatperioden fylls av stora händelser. Bland annat en historisk rättegång, domarval, stora protester för klimatet och mot rasism. Och en global pandemi. Dokumentären gjordes i september och oktober 2020, av Palmira Koukkari Mbenga och Sara Sundberg. Alma Hogenäs har läst in dokumentären. Ljudklipp som förekommer är hämtade från P3 Nyheter, Ekot, USA-podden, BBC, CNN, VICE, Propublica, New York Times, The Guardian, Time, CBS, Voice of America, NewsNow from Fox, CNBC, Sacramento Bee och SVT. Ansvarig utgivare: Caroline Lagergren
28/10/202034 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Aleksej Navalnyj – Putinkritikern som förgiftades – P3 Nyheter Dokumentär

I slutet av augusti 2020 faller den ryske oppositionsledaren Aleksej Navalnyj ihop på ett flygplan, förgiftad med nervgiftet novitjok. Det sätter igång en storpolitisk debatt om vem som ligger bakom giftattacken. Dokumentären gjordes av Siri Hill. Producent är Isabelle Swahn. Ljuden i dokumentären kommer ifrån Sveriges Radio, SVT, Reuters, Moskvas Eko, Ruptly, CBC, AFP, CBS News, Sky News, BBC och Al Jazeera. Dokumentären gjordes i september 2020.
30/09/202025 minutes 47 seconds
Episode Artwork

5G och coronakonspirationen

Ett nytt virus som smittar hundratusentals sprids, samtidigt som den nya 5G-tekniken lanseras brett. På sociala medier börjar konspirationerna genast ta fart. Under våren 2020 brinner telemaster runt om i världen och även i Sverige utsätts telebolagen för vandalisering och attacker. Dokumentären 5G och coronakonspirationen och samtliga intervjuer är gjorda i juli 2020 av Sara Sundberg och Dennis Jörnmark. Övriga ljud i dokumentären är hämtade från Youtube, CNN, Ekot i P1, SVT, CBC News, ITV, Vice och The Guardian. Inläsningar är gjorda av Lova Nyqvist Sköld, Johannes Andersson och Alice Lööf. Slutmix: Josef Reinhold.
12/08/202027 minutes 45 seconds
Episode Artwork

Insats torsk och sexköpsrazziorna

Våren 2020 genomför Stockholmspolisen en rad sexköpsrazzior. Den 14 maj slår de till på flera adresser i centrala stan och bland de 28 män som åker fast finns en av Sveriges mest kända influencers. Dokumentären Insats torsk och sexköpsrazziorna är gjord av Elsa Henriksdotter i juni 2020. Producent: Dennis Jörnmark. Paolo Roberto har valt att inte medverka i dokumentären. Kvinnan han köpte sex av har också avböjt medverkan.Även poliserna som deltog i insatsen 14 maj har valt att inte medverka, med hänvisning till att förundersökningen gällande oaktsam våldtäkt fortfarande pågår. Ljuden i dokumentären är hämtade från Expressen TV, Aftonbladet TV, TV4, Sverige möts i SVT, P3 Nyheter, Morgonpasset i P3 och Studio ett i P1.
01/07/202021 minutes 25 seconds
Episode Artwork

George Floyd och polisbrutalitet i USA

25 maj 2020 blir 46-årige George Floyd dödad i samband med ett polisingripande i Minneapolis. Händelsen väcker starka reaktioner och protester mot polisbrutalitet och rasism sprider sig världen över. Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, CNN, CBS News, NBC News, AFP, The Daily från New York Times, Washington Post, BBC News, France 24, VOA News och Aftonbladet. Den här nyhetsdokumentären är gjord 5 juni 2020 av Caroline Kernen och Paloma Vangpreecha. Dokumentären uppdaterades 21 april 2021
07/06/202029 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Coronautbrottet i Wuhan – starten på en pandemi – P3 Nyheter Dokumentär

I december 2019 börjar människor insjukna i ett mystiskt virus. Fyra månader senare har en pandemi spritts över världen. Vad var det som hände? Dokumentären gjordes i maj 2020 av Isabelle Swahn. Ljuden i dokumentären kommer från Sveriges Radio, New York Times, Reuters, AP, Voice of America och WHO. Isabelle Swahn
13/05/202031 minutes 46 seconds
Episode Artwork

Moskéattacken i Norge

Sommaren 2019 går en 21-årig kille in i en moské i Baerum utanför Oslo. Han är beväpnad och planerar att döda så många han kan, men övermannas av två äldre män. I hans hem hittar polisen hans styvsyster mördad. Han har högerextrema åsikter och tror att han är en del i ett krig. Uppdatering: Den 11 juni 2020 döms 22-åringen till 21 års förvaring, ett fängelsestraff som kan förlängas och i praktiken kan innebära fängelse livet ut. Dokumentären är producerad i april 2020, av Paloma Vangpreecha och Caroline Kernen. Ljuden i dokumentären är hämtade från Sveriges Radio, NRK, Verldens gang, Dagbladet, ABC News, CNN, News 5 och TRT World.
06/05/202028 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Dejtingligan i Strängnäs

Ett kompisgäng lurar män till Strängnäs för att ha sex. På plats blir de istället misshandlade, rånade och förnedrade. Nyhetsdokumentären är producerad våren 2020 av Carl-Johan Ulvenäs. Arkivljudet är från Sveriges Radio, Expressen TV och Aftonbladet TV.
15/04/202026 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Serievåldtäktsmannen i Manchester - P3 Nyheter Dokumentär

2017 kallas polisen till en adress i centrala Manchester. De hittar en misshandlad kille medvetslös på golvet. De anar inte då att det här ska leda dem till det största fallet det någonsin stött på. Han har i flera år drogat och filmat när han våldtagit killar i sin lägenhet, killar som inte har en aning om vad de varit med om. Sammanlagt hittar polisen film på 195 killar. Dokumentären är gjord i februari 2020, av Caroline Kernen. Ljuden i dokumentären är hämtade från:BBCManchester Evening NewsITVSky News
23/03/202029 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Dubbelmordet i Sätra - P3 Nyheter Dokumentär

11 april 2019 hittas två unga killar ihjälskjutna i en källargång i Sätra i södra Stockholm. Kort därefter skjuts en tredje person till döds. Tre mord inom loppet av några dagar chockar hela landet. Dokumentären är gjord av Lova Nyqvist Sköld och Paloma Vangpreecha i februari 2020 med en uppdatering i maj efter hovrättsdomen. Arkivljuden i dokumentären kommer från Sveriges Radio och SVT.
14/02/202019 minutes 21 seconds
Episode Artwork

Riksrätten mot Trump - P3 Nyheter Dokumentär

Efter ett samtal med Ukrainas president anklagas Donald Trump för maktmissbruk och för att ha förhindrat kongressens arbete. För tredje gången någonsin ställs en amerikansk president inför riksrätt. Ljudet i dokumentären är taget från: NBC, ABC, CBS, Fox News, Sveriges Radio. Ljudet från kongressen är taget från C-Span och Vita Husets Youtube-kanal. Dokumentären är gjord i februari 2020 av Carl-Johan Ulvenäs.
07/02/202025 minutes 45 seconds
Episode Artwork

Brexit – P3 Nyheter Dokumentär

31 januari 2020 lämnar Storbritannien som första land någonsin den Europeiska unionen. Hur hamnade vi här? Ljudet i dokumentären kommer från: Sveriges Radio, Sky News, Vice News, Channel 4 News, Wall Street Journal, UK Parliaments videotjänst, The Telegraph, The Independent, Spectator, CBC News, BBC, The Guardian. Dokumentären är producerad 2020. Hanna [email protected] Caroline Kernen, korrespondent med fokus på [email protected]
31/01/202028 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Debatten om Sveriges nya gangstarap - P3 Nyheter Dokumentär

De senaste åren har en ny generation svenska rappare tagit över topplistorna. De skriver råa texter med inspiration från Chicagos drill-scen och har i flera fall faktiska brottsregister. Låtarna blir mer och mer populära och det här har väckt en debatt om fiktion, verklighet och ansvar. Och återigen aktualiseras frågan om verk och person. Dokumentären är gjord av Elinor Ahlborn i januari 2020 med slutmix av David Mehr. Ljuden kommer från Expressen, Sveriges Radio och TV4.
22/01/202025 minutes 28 seconds
Episode Artwork

När USA dödade den iranske generalen Soleimani - P3 Nyheter Dokumentär

En av Mellanösterns mäktigaste män, den iranske generalen Qassem Soleimani, dödas av en amerikansk drönare i januari 2020. Omvärlden chockas och fruktar att krisen ska leda till ett fullskaligt krig. När USA dödade den iranske generalen Soleimani - P3 Nyheter Dokumentär är gjord av Martina Pierrou och Palmira Koukkari Mbenga i januari 2020. Arkivklippen kommer från CNN, BBC, The Telegraph, TV4 Nyheterna, The Daily och SVT Nyheter.
15/01/202023 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Åtalet mot Harvey Weinstein - P3 Nyheter Dokumentär

När Harvey Weinstein anklagas för sexuella övergrepp väcks #metoo. Hollywoodmogulen flyr offentligheten, men syns snart ute i New Yorks nattliv igen. I januari 2020 inleds rättegången mot honom. Åtalet mot Harvey Weinstein - P3 Nyheter Dokumentär är gjord i december 2019 av Elinor Ahlborn och Martina Pierrou. Arkivklippen kommer från TMZ, BBC, Now This, Instagram, NBC, Sveriges Radio, ABC News, PBS, PPTV, Euronews, Yle, TRT World och The Hollywood Reporter.
06/01/202024 minutes 1 second
Episode Artwork

Förtalsmålet efter Metoo: Cissi Wallin och Fredrik Virtanen - P3 Nyheter Dokumentär

Cissi Wallin blir en av de svenska frontfigurerna i Metoo-rörelsen när hon 2017 pekar ut journalisten Fredrik Virtanen som våldtäktsman på Instagram. Två år senare står hon åtalad för grovt förtal. Förtalsmålet efter Metoo: Cissi Wallin och Fredrik Virtanen - P3 Nyheter Dokumentär är gjord under december 2019 av Martina Pierrou. Arkivklippen i programmet kommer från CNN, ABC News, SVT, TV4, Sveriges Radio och Expressen TV. Fredrik Virtanen har tackat nej till att medverka i programmet.
09/12/201924 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Greta Thunberg och Fridays for future - P3 Nyheter dokumentär

I augusti 2018 sätter sig Greta Thunberg på marken med en skylt. Ett år senare har hon startat en global rörelse, retat upp flera världsledare och hyllats av ännu fler. Dokumentären är gjord av Elinor Ahlborn i november 2019. Producent är Palmira Koukkari Mbenga. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, SVT, Dagens Nyheter, Mitt i, AP, BBC, CBS, CBC, Good Morning Britain, Real Media, La republica, Jovem Pan, News 18 India, RTVE, ET Now, France Culture, Le Figaro och Democracy Now.
29/11/201923 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Isabella Löwengrips bolagskrasch - P3 Nyheter Dokumentär

I juni 2019 tar Isabella Löwengrip farväl av Sverige för att bli mäktigast i världen. Men hösten blir en ekonomisk mardröm för henne. Skandalerna haglar - i oktober är Löwengrips bolag nära konkurs. Isabella Löwengrips bolagskrasch - P3 Nyheter Dokumentär är gjord av Martina Pierrou under november 2019. Producent: Dennis Jörnmark. Isabella Löwengrip har valt att inte medverka i programmet. Ljudet i dokumentären kommer från podden Aftonbladet Daily, P3 Nyheter, Breakits podcast, Mediepodden, P1:s Instagramkonto, Isabella Löwengrips Instagramkonto och Sommar i P1.
22/11/201926 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Dödsskjutningen på Möllan - P3 Nyheter Dokumentär

Två femtonåringar skjuts utanför en pizzeria vid Möllevångstorget i Malmö. Det får polisen att inleda Operation Rimfrost och politiker att kräva justitieministerns avgång. Dokumentären är gjord i mitten av november 2019 av Isabelle Swahn. Ljuden kommer från Sveriges Radio, SVT, Aftonbladet och Expressen.
19/11/201930 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Morden på Karolin Hakim och Ndella Jack - P3 Nyheter Dokumentär

Två unga tjejer skjuts ihjäl samma vecka. Dödsskjutningarna skakar hela Sverige. Den politiska debatten om gängvåldet ökar. Dokumentären är gjord i början av november 2019 av Lova Nyqvist Sköld och Isabelle Swahn. Dokumentären uppdaterades i september 2020. Ljuden är hämtade från Sveriges Radio och SVT.
08/11/201931 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Kändismutorna på amerikanska college - P3 Nyheter Dokumentär

En vårdag snubblar FBI över en jätteskandal. Över 30 av USA:s rikaste föräldrar har mutat in sina barn på prestigefulla college och universitet - med fejkade provresultat och photoshopade bilder. Dokumentären är gjord av Elinor Ahlborn i oktober 2019. Ljuden är hämtade från CNN, AP, CBS, PBS, Youtube, Inside Edition, ABC, SVT och Reuters.
30/10/201920 minutes 44 seconds
Episode Artwork

Turkiets offensiv i norra Syrien - P3 Nyheter Dokumentär

Turkiet inleder en 13 dagar lång offensiv i nordöstra Syrien. Målet är att driva bort de kurdiska styrkorna från gränsen. Människor flyr hals över huvud. Men vad vill maktspelarna Turkiet, Ryssland och USA i det kurdkontrollerade nordöstra Syrien? Av: Palmira Koukkari Mbenga Ljuden är hämtade från Sveriges Radio, CBS och Sky News
25/10/201922 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Brännskadad på jobbet - P3 Nyheter Granskar

När Maja jobbar på caféet Johan & Nyström välter en termos med hett kaffe över henne. Hon får andra gradens brännskador bland annat i ansiktet och på bröstet. Varje år anmäls ungefär 800 arbetsskador inom hotell- och restaurangbranschen till Arbetsmiljöverket. Förra året handlade en av anmälningarna om Majas olycka. Men enligt en annan tidigare anställd är det inte första gången en liknande olycka inträffar på Johan & Nyström. Reporter Sofia Sidén Producent Dennis Jörnmark
23/10/201935 minutes 20 seconds
Episode Artwork

Polisskjutningen av Eric Torell - P3 Nyheter Dokumentär

20-åriga Eric Torell, som har Downs syndrom och autism, går hemifrån tidigt på morgonen den 2 augusti 2018. I handen har han en leksakspistol och det hela slutar med att blir ihjälskjuten av polis. Av: Palmira Koukkari Mbenga Ljud är hämtade ifrån Sveriges Radio, SVT, Aftonbladet, Expressen och Euronews. Information och ljud är också hämtade från förundersökningsprotokollet och rättegången i Stockholms tingsrätt. Dokumentären är gjord i oktober 2019.
03/10/201928 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Fallet Asap Rocky - P3 Nyheter Dokumentär

Rapparen Asap Rockys promenad i centrala Stockholm slutar med slagsmål. Rättsprocessen engagerar världskändisar, tusentals fans och får Donald Trump att kritisera Sveriges statsminister. Dokumentären är gjord av Catherine Fulgencio och Hanna Frelin i augusti 2019. Ljudet i dokumentären kommer från Sveriges Radio, Asap Rockys Instagram-konto, TMZ, ABS News, norska Tv2, E News, MSNBC, Tv4, Expressen och Breakfast Club Power.
14/08/201926 minutes 27 seconds
Episode Artwork

Massakern i Sudan - P3 Nyheter Dokumentär

Efter att en trettioårig diktatur faller i Sudan, förvandlas de fredliga protesterna till en mardröm. Av Palmira Koukkari Mbenga. Dokumentären är gjord i juni 2019. Ljud från Sveriges Radio, SVT, CNN, Human Rights Watch, Channel 4 och BBC.
01/07/201926 minutes 46 seconds
Episode Artwork

De isolerade Ystadsbarnen - P3 Nyheter Dokumentär

I augusti 2018 omhändertar socialtjänsten fyra skånska syskon. Men det är värre än de kan ana. Barnen har aldrig gått i skolan och under stora delar av uppväxten har de levt avskiljt från omvärlden.  De isolerade Ystadsbarnen - P3 Nyheter Dokumentär är gjord av Martina Pierrou under juni 2019.
20/06/201922 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Ibizaskandalen - P3 Nyheter Dokumentär

En hemlig video från en sommarnatt 2017 på Ibiza blir en världsnyhet. Österrikes vice förbundskansler diskuterar mutaffärer med en kvinna som låtsas vara en rysk miljardär. Skandalen är ett faktum. Ibizaskandalen - P3 Nyheter Dokumentär är gjord av Martina Pierrou under början av juni 2019.
12/06/201920 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Kampen mot klimatkrisen - P3 Nyheter Dokumentär

Jorden står inför stora katastrofer om inte utsläppen minskar drastiskt. Världens ledare försöker enas om en lösning. Men tiden är knapp och snart går miljontals ut i en global rörelse för klimatet. Kampen mot klimatkrisen - P3 Nyheter Dokumentär är gjord av Martina Pierrou under maj 2019 och publicerad innan valet till EU-parlamentet.
23/05/201926 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Flykten för asyl - P3 Nyheter Granskar

Afghanske Najaf nekades asyl i Sverige och åkte till Paris för att inte bli utvisad: "Skickas jag tillbaka dör jag". EU saknar gemensam asylpolitik och chansen att få stanna är större i andra länder. Reportrar: Jessica Lindbom Jämting och Caroline Kernen Research: Sofia Sidén och Andreas Varas Producent: Ida Lundqvist
20/05/201924 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Unga och drogdöden - P3 Nyheter Granskar

Hampus ska fylla 23 när hans familj får samtal om att han gått bort. I en annan del av Sverige startar någon en tråd på Flashback med rubriken "Vaknar jag inte imorgon, dör jag", istället för att ringa 112. Nära 300 unga personer i Sverige dog 2017 av en överdos. Det visar siffror som P3 Nyheter har tagit fram från Socialstyrelsen. Av Caroline Kernen och Julia Juhlin Karlsson. Publicerad i april 2019.
24/04/201915 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Dödsmisshandeln av Gica - P3 Nyheter dokumentär

I augusti 2018 hittas den hemlösa mannen Gica död i en park i Huskvarna. Snart misstänker polisen att det är tonåringar som dödat honom. Fallet skakar både Huskvarna och resten av landet. Av Palmira Koukkari Mbenga. Dokumentären är gjord i april 2019. Ljud från Sveriges Radio, SVT och Aftonbladet.
05/04/201926 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Kalifatets fall - P3 Nyheter dokumentär

I flera år har terrorgruppen IS spridit skräck över världen. När kalifatet faller i början av 2019 startar en debatt om vad som ska hända med alla de jihadister i fängelser och flyktingläger som vill åka hem igen. Av Hanna Frelin. Dokumentären är gjord i mars 2019. Ljud från Sveriges Radio, AP, CBS News, Expressen och Dagens Nyheter.
01/04/201924 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Terrordådet i Christchurch - P3 Nyheter dokumentär

Minst 50 personer dödas när en man går in och skjuter i två moskéer i Christchurch, Nya Zeeland. Attacken livesänds på Facebook och visar sig bli den värsta i landets historia. Dokumentären är publicerad 18 mars. Av Caroline Kernen och Palmira Koukkari Mbenga. Uppdatering:29-åriga Brentont Tarrant döms i augusti 2020 till livstids fängelse utan möjlighet till frigivning. Det är det strängaste straffet som utdelats i Nya Zeeland. Han döms för terrorbrott, 51 mord och flera mordförsök. Han erkänner.Ljudet i dokumentären är hämtat från:Sveriges RadioNew Zealand HeraldNewshubCNNCBSBBCStuff9 news
18/03/201920 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Mordet på journalisten Jamal Khashoggi - P3 Nyheter Dokumentär

När journalisten Jamal Khashoggi försvinner spårlöst från det saudiska konsulatet i Istanbul, startar ett globalt ordkrig om vad som egentligen hänt. Mordet riktar hela medievärldens strålkastarljus mot Saudiarabien och landets kontroversiella kronprins, Mohammed bin Salman. Men vem är han och varför utgjorde Jamal Khashoggi ett sånt hot?   P3 Nyheter Dokumentär om mordet på Jamal Khashoggi är gjord våren 2019. Producent: Carl-Johan Ulvenäs
04/03/201926 minutes 45 seconds
Episode Artwork

Drogad på krogen - P3 Nyheter Granskar

Det sista Sabina minns är att hon skålar med två främmande killar. När hon vaknar upp på sjukhuset har hon livshotande skador. Hon är övertygad om att hon har blivit drogad. Forskningen säger att det är ovanligt att bli ofrivilligt drogad och att den vanligaste drogen vid våldtäkt på krogen är alkohol. Men flera saker pekar på ett mörkertal. Reporter Sofia Sidén Producent Ida Lundqvist och David Lindahl
05/12/201827 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Bill Cosby och övergreppen - P3 Nyheter Dokumentär

Bill Cosby har släppts fri efter att sexbrottsdomen mot honom upphävts. Hör historien om hur den hyllade komikern går från att vara hela Amerikas favoritpappa till en dömd sexbrottsling när ett 60-tal kvinnor anklagar honom för övergrepp. 2014 skämtar en komiker om att Bill Cosby är en våldtäktsman. Ett skämt som kommer att dra igång en våg av övergreppsanklagelser. 2018 döms Bill Cosby mot sitt nekande till tre till tio års fängelse för att ha drogat och förgripit sig på Andrea Constand. Under sommaren 2021 upphävs domen mot Bill Cosby enligt Högsta domstolen i Pennsylvania. På grund av en överenskommelse som gjordes 2005, när Andrea Constance fick ett skadestånd, ansåg domarna i högsta domstolen att Bill Cosby då givits en åtalsfrihet och därför inte borde ha dömts i fallet. P3 Nyheter Dokumentär Bill Cosby och övergreppen är gjord hösten 2018.Av Caroline Kernen och Carl-Johan Ulvenäs
15/10/201829 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Klimatresan - P3 Nyheter Granskar

Går det att vara klimathjälte och samtidigt åka på solsemester till Medelhavet? Vi ger oss ut på en resa genom Europa ner till Mallorca - utan att flyga, för att söka svar på den frågan. Svenskar lever långt över jordens tillgångar och flyger sex gånger mer än genomsnittet. För att den globala uppvärmningen inte ska spåra ur behöver vi lägga om våra vanor. Men går det att resa tillräckligt klimatsmart för att det ska klassas som hållbart? Reportrar: David Lindahl och Emma Percival Research: Sofia Sidén Producent: Ida Lundqvist
01/10/201836 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Skjutningarna i Sverige: De anhöriga - P3 Nyheter Dokumentär

Carolina hade precis landat i Las Vegas när hon fick samtal om att hennes 15-årige son skjutits ihjäl utanför deras port. Lina hittade sin pojkvän i trappan, skjuten i ryggen. P3 Nyheter har träffat några av de som förlorat unga anhöriga i dödsskjutningar i Sverige. Av Paloma Vangpreecha. Producent Caroline Kernen.
23/08/201817 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Influencers och valet - P3 Nyheter Granskar

Influencers tar allt mer plats i våra flöden. Men går det att veta vem som ligger bakom inläggen? Genom en påhittad pr-byrå undersöker vi om det går att köpa åsikter i syfte att påverka valet. I år kommer 390 000 väljare få rösta för första gången. Kampen om deras röster är hård och den pågår på nätet. På helt laglig väg kan någon som har pengar styra vilka frågor som hörs - utan att lämna några spår. Reportrar David Lindahl och Sofia Sidén Producent Ida Lundqvist Research Filip Ekblad
05/07/201821 minutes 47 seconds
Episode Artwork

P3 Perspektiv - Vem fan är en bra feminist?

Kan man fokusera på sitt utseende och ändå vara en bra feministisk förebild? Hanna Hellquist leder ett panelsamtal om feminism och diskussionerna kring den. Inspelat i Umeå 23 maj 2018. Panelen består av; Emilie Ebbis Roslund, journalist och krönikör. Mireya Echeverría Quezada, F.d chefredaktör på Bang och grundare av forumet Rummet. Evelyn Schreiber, ledarskribent Dagens Nyheter.
05/06/201847 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Radikalisering och religiösa friskolor - P3 Nyheter Granskar

Liberalernas partiledare Jan Björklund kopplar ihop religiösa friskolor med IS-krigare och radikalisering i svenska förorter - men har han belägg för den kopplingen? Det som börjar som en valdebatt om skolan blir till en fråga om segregation, extremism och Sveriges säkerhet.Reporter: David LindahlProducent: Ida Lundqvist
29/05/201825 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Palmoljeproblemet - P3 Nyheter Granskar

Regnskog skövlas och orangutanger dör. Forskare säger att mer måste göras om vi ska lyckas rädda regnskogen. Mitt i smeten finns den mest konsumerade oljan i världen - palmolja. En av anledningarna till att man avverkar är att göra plats åt oljepalmer. Och ju mer regnskog som skövlas, desto mer koldioxid frigörs som bidrar till växthuseffekten. Under FN:s klimatmöte 2014 sattes det upp ett mål om att halvera avskogningen fram till 2020 - men forskare menar att det finns lite som pekar på att det målet kommer att nås. Reporter Sofia SidénResearch David LindahlProducent Ida LundqvistEn ny version av podden ligger nu uppe då den gamla innehöll en felformulering kring RSPO:s certifieringssystem.
02/05/201823 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Mordet på Kim Wall - P3 Nyheter Dokumentär

10 augusti 2017 åker journalisten Kim Wall med uppfinnaren Peter Madsen ut på havet i hans ubåt. Men Kim Wall kommer aldrig hem igen. Peter Madsen är en känd uppfinnare i Danmark och många har varit ombord på ubåten. Ubåtsmordet blir i Sverige ett av de mest uppmärksammade fallen någonsin. Under rättegången ändrar Peter Madsen sin historia flera gånger. Den 25 april 2018 döms han till livstids fängelse, Danmarks strängaste straff, för mord, sexuellt våld och styckning. Han överklagar domen. En nyhetsdokumentär av Matias Rankinen och Caroline Kernen. Ljudklippen i dokumentären är hämtade från bland annat Danmarks Radio, SVT Nyheter, Danska TV2, Expressen TV, TV4, familjen Walls hyllningsfilm till Kim Wall och danska polisens youtubekanal.
25/04/201830 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Avicii - P3 Nyheter Dokumentär

2011 slår Avicii igenom med låten Levels. Hans musik de kommande åren fyller dansgolv världen över, fansen älskar honom. 2018 dör han, 28 år gammal. 20 april 2018 dör en av Sveriges mest framgångsrika artister av suicid. Avicii är 28 år gammal och har fyllt dansgolv och festivaler med hits som Wake Me Up, Lonely Together och Hey Brother. ”Tim inspirerade oss allihop och miljoner andra”, skriver vännen och artistkollegan Sebastian Ingrosso efter dödsbeskedet. Samma kväll träffar P3 Nyheter Fredrik, Arvid och Kristoffer på Stureplan i Stockholm:  - Vi är 23 år, vi är 95:or. När vi började festa i åttan och nian då kom ju Levels. Hans musik är vår uppväxt. Det är våra fester, det är vår gymnasietid. Han uppfann en helt egen genre. Ingen kändis som har dött har tagit på mig lika hårt trots att jag inte har någon personlig relation till Avicii, det är sjukt sorgligt. Han är min uppväxt, vila i frid. En nyhetsdokumentär av Carolin
22/04/201826 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Putin och makten - P3 Nyheter Dokumentär

18 mars 2018 väljs Vladimir Putin återigen till Rysslands president. Resultatet är väntat. Men hur blev Putin världens kanske mäktigaste man? Och hur har han lyckats behålla makten i Ryssland? Vladimir Putin har haft makten i Ryssland i nästan 20 år. I presidentvalet 2018 får han över 75 procent av rösterna och ser ut att sitta som president ytterligare sex år. Det gör honom till den ryske ledaren, näst efter Stalin, som suttit längst vid makten. Av Caroline Kernen och Carl-Johan Ulvenäs.
19/03/201826 minutes 44 seconds
Episode Artwork

Sommarstugemordet i Arboga – P3 Nyheter Dokumentär

I augusti 2016 förvandlas sommaridyllen till en mardröm. En kvinna vaknar blodig i sin säng. Det är början på en berättelse om mord, pengar och svartsjuka. Av Martina Pierrou & Julia Juhlin Karlsson I augusti 2016 förvandlas sommaridyllen till en mardröm. En kvinna ringer till SOS Alarm och säger att hon blivit knivhuggen och att hennes man mördats. Mordutredningen visar sig bli mycket större än man först trott. Den kommer att sträcka sig tillbaka till året innan, när en man hittades död i sjön vid samma sommarstuga.   UPPDATERAD 2018-02-27  Av: Martina Pierrou och Julia Juhlin Karlsson
27/02/201832 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Mordet på Tova - P3 Nyheter Dokumentär

19-åriga Tova försvinner i mitten av maj 2017. Ett intensivt sökande drar igång. Samtidigt kartlägger polisen hennes förhållande med expojkvännen, och en relation kantad av våld växer fram. Två dygn senare hittas hon död i vattnet utanför gården där han bor. Den 15 februari 2018 döms den nu 23-åriga ex-pojkvännen för mord, till livstids fängelse. Tovas egna dagboksanteckningar och ett undangömt usb-minne blir bevisning i målet. Av Caroline Kernen och Ida Lundqvist.
15/02/201827 minutes 49 seconds
Episode Artwork

FIFA packs - P3 Nyheter Granskar

Oscar har lagt nästan 30 000 kronor på tevespelet FIFA. David tänker på FIFA points före mat när lönen kommer. Båda drömmer om det bästa laget. Men att köpa sig till framgång är svårare än de trott. Spelare lägger mer pengar på packs i FIFA Ultimate Team än de velat. Oscar säger att han blev beroende av packs - och han är inte ensam. Men trots stora summor pengar och att man inte vet vad man får så klassas inte packs i FIFA som lotteri. Reportrar: David Lindahl och Sofia Sidén Producent: Ida Lundqvist
07/02/201828 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Botennapp - P3 Nyheter Granskar

På Facebook finns det runt 60 miljoner fejkkonton, en del av dem är botar. Vissa använder dem för att marknadsföra sig - oftast snabba pengar-företag som till exempel nätcasinon. Och det finns en stor marknad i att köpa och sälja fejkkonton och botar. Vissa tror att det kan bli framtidens marknadsföring och menar att det blir svårare och svårare att skilja människa från maskin. Reporter Sofia Sidén Producent Ida Lundqvist
29/11/201720 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Spelet bakom studentmössan - P3 Nyheter Granskar

Gratis studentmössor, utlandsresor, chans till arbetsintervju och gratisdrinkar till minderåriga elevkårer på gymnasiet berättar vad företag erbjudit dem i utbyte mot samarbete. Företrädare för elevkårer larmar om säljare som inte slutar ringa efter ett nej, erbjuder personliga förmåner utanför avtal och dyker upp utanför kårrumet utan förvarning. Tonåringar och företag ställs mot varandra när elevkårerna säger ifrån. Reporter David Lindahl Producent Ida Lundqvist
16/11/201735 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Alt-right, den virala vitmaktrörelsen - P3 Nyheter Dokumentär

En ny högerextrem rörelse som växer fram i USA vill påverka makten genom memes & skämt. De sprider antisemitiska, rasistiska & ultranationalistiska åsikter. Under 2017 kommer rörelsen till Sverige. Reporter: Fredrik Björkman [email protected] Producent: Martina Pierrou [email protected]
01/11/201724 minutes 3 seconds
Episode Artwork

#MeToo - P3 Nyheter Dokumentär

Sexanklagelserna mot Hollywoodproducenten Harvey Weinstein väcker en global rörelse mot sexuella övergrepp. Miljontals tjejer belyser problemet och visar empati för varandra genom att skriva #MeToo. Av Martina Pierrou. Uppdaterad september 2018.
27/10/201722 minutes 43 seconds
Episode Artwork

Den afghanska sittstrejken - P3 Nyheter Dokumentär

En söndag sätter sig 17-åriga Fatemeh utanför riksdagen. Snart ansluter sig hundratals människor till hennes sittstrejk med målet att stoppa utvisningarna till Afghanistan. Av Martina Pierrou.
17/10/201727 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Nazistdemonstrationen i Göteborg - P3 Nyheter Dokumentär

Den 30 september 2017 planerar nazister att marschera genom Göteborg. Men tusentals människor protesterar och förhindrar deras planer, och marschen blir bara en kort promenad mellan två mataffärer. Av Martina Pierrou och Ida Lundqvist.
09/10/201722 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Masskjutningen i Las Vegas - P3 Nyheter Dokumentär

Söndag i Las Vegas. Tusentals njuter av musiken på countryfestivalen Route 91 Harvest. 22.08 öppnar en man eld mot folkhavet från ett hotellfönster. Över 50 människor dödas och fler än 500 skadas i den dödligaste masskjutningen i USA:s moderna historia. Av: Thea Mossige-Norheim och Paloma Vangpreecha
04/10/201721 minutes
Episode Artwork

Stalkad på swish - P3 Nyheter Granskar

Cassandra gjorde slut med sin kille och ville aldrig mer höra från honom. Men i över två år har han fortsatt att höra av sig - genom att swisha meddelanden. På swish går det inte att blocka någon. Få banker känner till problemet och det är svårt att stoppa en uppfinningsrik stalker. Reporter: David Lindahl Producent: Ida Lundqvist
21/09/201715 minutes
Episode Artwork

Nazistattacken i Charlottesville - P3 Nyheter Dokumentär

Hela världens blickar riktas mot den lilla staden Charlottesville då nazister, Ku Klux Klan-medlemmar och andra högerextrema grupper samlas för att protestera mot ett beslut om att flytta en staty. Under en demonstration kör en 20-årig man in i en folkmassa. Hela världens blickar riktas mot den lilla staden Charlottesville då nazister, Ku Klux Klan-medlemmar och andra högerextrema grupper samlas för att protestera mot ett beslut om att flytta en staty. Av Paloma Vangpreecha
11/09/201720 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Terrorvågen i Europa - P3 Nyheter Dokumentär

Terrorattacken i Barcelona i augusti var den nionde i Europa under ett års tid. Paris , Manchester och Stockholm är bara några av de städer som drabbats. Här är berättelsen om hur terror blivit det nya normala. Av: Ida Lundqvist
31/08/201732 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Hyra: sex eller sextusen - P3 Nyheter Granskar

När Adam sökte efter boende i en facebookgrupp fick han sexförslag istället för seriösa svar. Samma sak hände Petra när hon lade ut en annons på Blocket. Och de är inte ensamma om att få såna här förslag. Om man ser till de största facebookgrupperna för att söka boende - i Sveriges 4 största städer - så säger 3 av de 4 grupperna att de har det här problemet. Folk skickar allt från dejt-inbjudningar till sexförslag som svar på bostadsannonser.Reporter: Sofia SidénProducent: Niklas Mannheimer Ruberg
29/08/201714 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Över gränsen - P3 Nyheter Granskar

Maja gick till en naprapat men nåt kändes fel. När hon gick därifrån så visste hon inte om hon varit med om ett övergrepp eller inte. Det finns ingen solklar definition för vad ett sexuellt ofredande är. 2015 utsattes 129 000 personer för sexualbrott, men bara 9 procent anmälde det. Vissa menar att det är så normaliserat att man inte fattar när man blir utsatt för ett sexuellt ofredande.  Reporter Sofia Sidén
13/07/201713 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Chelsea Manning - P3 Nyheter Dokumentär

2010 förändras allt. Hundratusentals hemliga dokument sprids och de förändrar omvärldens syn på USA:s krig i Irak och Afghanistan. Bakom läckorna finns den amerikanska soldaten Chelsea Manning. Av: Martina Pierrou och Palmira Koukkari Mbenga
10/07/201717 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Skönhetsskyddet - P3 Nyheter Granskar

Sana får skador i underlivet efter en IPL-behandling, och säger att salongen vägrar att betala tillbaka några pengar. Vilket skydd har man om man råkar illa ut på salongen? Sana märker snart att hjälpen hon får från myndigheter inte spelar någon som helst roll. Förra året fick Allmänna reklamationsnämnden, ARN, som nytt uppdrag att pröva tvister efter misslyckade skönhetsbehandlingar. Men det nya uppdraget har inte varit alldeles enkelt. Och varje vecka fortsätter kunder att skadas och bli missnöjda. Reportrar: David Lindahl och Sofia Sidén  Producent: Ida Lundqvist
21/06/201725 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Brows NOT on fleek – P3 Nyheter Granskar

Josefin tatuerade sina ögonbryn men de hamnade halvvägs upp i pannan. Marknaden för kosmetiska tatueringar är oreglerad och många salonger slipper undan den lilla kontroll som finns.   Kunder blir missnöjda och diplomet på väggen behöver inte betyda någonting. Det krävs ingen utbildning för att få tatuera någon i ansiktet, och det finns ingen myndighet som kontrollerar det estetiska slutresultatet. Den lukrativa branschen lockar till sig oseriösa utförare och de oönskade brynen kan i värsta fall sitta kvar för alltid.   Reportrar Sofia Sidén och David Lindahl Research Nasim Rahsepar Producent Ida Lundqvist
19/06/201723 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Terrorattacken vid London Bridge - P3 Nyheter Dokumentär

Mindre än två veckor efter terrordåden i Manchester drabbas Storbritannien av en ny attack. En skåpbil kör på människor på London Bridge sedan knivhugger tre gärningsmän ännu fler vid Borough Market. Sent på kvällen lördagen den 3 juni 2017 kör en vit skåpbil in i människor på London Bridge. Folk springer i panik. Bilen kör vidare till Borough Market och tre personer hoppar ur och knivhugger människor bland barer och restauranger.  Terrorattacken pågår i åtta minuter och polisen dödar de tre gärningsmännen samma kväll. "Terrorattacken vid London Bridge - P3 Nyheter dokumentär" sammanfattar det första nyhetsdygnet och är gjord kort efter terrorattacken. En nyhetsdokumentär av Martina Pierrou och Magnus Arvidson.
06/06/201718 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Konsertattacken i Manchester - P3 Nyheter Dokumentär

Världsstjärnan Ariana Grandes konsert i Manchester slutar i tårar och tragedi. En terrorattack vid Manchester Arena förvandlar konsertkvällen till en mardröm. Över 20 människor dödas i terrorattacken och över 60 skadas, många av dem är barn och unga. Det är det blodigaste dådet i Storbritannien sedan Londonbomberna 2005. En nyhetsdokumentär av Simon Rosenqvist, Martin Jönsson och Magnus Arvidson.
25/05/201720 minutes 27 seconds
Episode Artwork

Facebookvåldtäkten - P3 Nyheter dokumentär

En natt ser flera som scrollar i Facebookflödet en pågående våldtäkt. Polisen har flera nyckelvittnen, men de har ett problem- videon på övergreppet är borta. En januarinatt i Uppsala slutar med att en tjej blir våldtagen i en lägenhet. Och allt livesänds i en Facebookgrupp. I kommentarsfältet skriver folk att killarna ska sluta. Men de fortsätter, filmen fortsätter.  Tre månader senare kommer domen. Två av killarna döms till fängelse för våldtäkt och killen som filmade och livestreamade döms till fängelse för förtal och underlåtenhet att avslöja våldtäkt. En nyhetsdokumentär av Martina Pierrou. Domen överklagades till hovrätten efter att denna podd släppts. Där fick de alla tre åtalade sina straff förlängda.
11/05/201721 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Donald Trumps första 100 dagar - P3 Nyheter dokumentär

Donald Trump utlovade storverk under sina första 100 dagar i Vita huset. Vi gör en sammanfattning av en del av det han hunnit med sin första tid som USA:s president. Donald Trumps 100 första dagar har varit intensiva och stormiga. Inreseförbud och flyktingstopp, bombning av den syriska regimen och kontroversiella kopplingar till Ryssland. Donald Trump hann knappt sväras in i Vita huset innan han tog sitt första beslut som president. Sedan dess har han fortsatt i rasande takt och flera av besluten har väckt nya protester. Men många av hans väljare är nöjda och menar att han bara gör precis det han har lovat. Av: Palmira Koukkari MbengaProducent: Carl-Johan Ulvenäs
28/04/201723 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Attacken i Stockholm - P3 Nyheter Dokumentär

En lastbil kör rakt in i en folkmassa vid Åhléns City i Stockholm. Fyra personer är döda och ytterligare tio vårdas fortfarande på sjukhus. Polisen utreder händelsen som ett terrorbrott. Mitt i fredagsrusningen stannar en lastbil utanför en restaurang i korsningen Drottninggatan - Adolf Fredrik Kyrkogatan för att göra en leverans. Chauffören klättrar ner från förarhytten och ger sig bak mot lastrummet när han märker en maskerad man som tar sig in i lastbilen. Chauffören springer framför lastbilen och försöker stoppa kaparen, men blir då påkörd. Kaparen varvar igång bilen och kör i rusande fart rakt in Åhléns City vid korsningen Drottninggatan - Mäster Samuelsgatan, utan att stanna för fotgängare. Fyra människor dör och flera skadas. De som är i närheten springer för sina liv, kollektivtrafiken stoppas och det som följer är ett dygn som skakar hela Sveriges befolkning. Nyhetsdokumentären är baserad på up
08/04/201726 minutes 44 seconds
Episode Artwork

Det nordkoreanska giftmordet - P3 Nyheter dokumentär

En ung kvinna trycker en näsduk i ansiktet på den nordkoreanske diktatorns halvbror, Kim Jong Nam, i februari 2017. En kvart senare dör han. Det blir starten på en Hollywoodliknande mordutredning. Mitt i folkvimlet på Kuala Lumpurs internationella flygplats blir en man attackerad av en ung kvinna. Hon trycker en näsduk mot hans ansikte. Femton minuter senare är mannen död, förgiftad av en nervgas som förlamar kroppen inifrån. Det visar sig att mannen är den nordkoreanska diktatorn Kim Jong Uns halvbror, Kim Jong Nam, som sedan flera år tillbaka lever i exil från sin familjs stängda kommuniststat. Nu börjar en mordutredning som snart kommer att likna en Hollywoodfilm med lönnmördare, förbjudna missiler och en död man som leder till diplomatisk kris. Producerad av Martina Pierrou.
07/04/201723 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Viagramannen - P3 Nyheter granskar

Unga killar tar potensmedel men är inte mer sjuka i dag än tidigare. Falska kopior flödar in i landet och de nya viagramännen kräver inga recept. Gemensamt har de viljan att prestera. Nästan 1 av 10 killar mellan 18 och 35 år har använt potensmedel. Fler och fler får recept utskrivet men myndigheterna har inte hela bilden. De allra flesta vänder sig någon annanstans än till sjukvården. Reportrar David Lindahl och Nasim Rahsepar. Research Jimmie Larsson. Producent Ida Lundqvist.
28/03/201726 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Maktkampen i Gambia - P3 Nyheter dokumentär

I december 2016 förlorar Gambias president Yahya Jammeh förvånande presidentvalet mot Adama Barrow. När han vägrar erkänna sig besegrad börjar en intensiv kamp för att få till ett fredligt maktskifte. När Adama Barrow vinner presidentvalet i Gambia är det många som knappt kan tro att det är sant. Sittande president Yahya Jammehs har styrt landet med järnhand 22 år, sedan han tog makten i en militärkupp 1994. Först erkänner han sig besegrar, men ändrar sig sedan och vägrar lämna ifrån sig makten. Nu börjar en månad av intensiva förhandlingar och hot om en militär invasion, för att säkerställa Gambias första fredliga maktskifte någonsin. Samtidigt sprider gambianer världen över budskapet #GambiaHasDecided och folk som har levt under förtryck i över 20 år vågar äntligen tala ut.   Av: Martina Pierrou och Palmira Koukkari Mbenga
13/02/201720 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Mordet på Ahmed - P3 Nyheter dokumentär

En januarikväll i Malmö skjuts en 16-åring till döds vid en busshållplats. Mordet väcker starka känslor och leder till manifestationer och krav om att politiker ska stoppa våldet. Av Martina Pierrou. Den 12 januari 2017 står en 16-årig kille vid en busshållplats i Malmö. Han ska träffa en kompis, men han kommer aldrig fram. Istället skjuts han till döds med flera skott i kroppen, benen och i ansiktet. Mordet väcker starka känslor i Malmö och leder till flera manifestationer och krav om att politikerna ska göra mer för att stoppa våldet i Malmö. Producerad av Martina Pierrou.
09/02/201722 minutes 19 seconds
Episode Artwork

Ghanas brain gain - P3 Nyheter dokumentär

Ghana är ett av flera afrikanska länder som har vänt sin brain drain, att högutbildade flyttar utomlands, till en brain gain. Nu flyttar många av barnen till de som lämnade kontinenten tillbaka. Ghanas huvudstad Accra är full av unga musiker, designers, poeter och konstnärer. Många av dem är så kallade returneés, unga människor som har växt upp eller bott stora delar av sina liv i västvärlden och nu flyttat "tillbaka" till den afrikanska kontinenten.P3:s korrespondent har träffat musikern och producenten Stevie Nii Adu Mensah, som har växt upp i Blackeberg i västra Stockholm men som sedan tre år tillbaka bor i Accra.Av: Palmira Koukkari Mbenga
03/01/201716 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Kampen om Aleppo - P3 Nyheter dokumentär

Under en vecka i december 2016 är situationen i Aleppo värre än någonsin. I sociala medier skickar människor avskedsvideos från östra Aleppo. I december 2016 intensifierar den syriska regimen sina flygbombningar mot de belägrade delarna av staden Aleppo. De får uppbackning av Iran och Ryssland.Det här drabbar hundratusentals människor som tvingas fly trots enorma risker. Andra gömmer sig i källare medan missilerna viner i luften och lämnar en stad i spillror.Världen chockas av bilderna inne från östra Aleppo som sprids i sociala medier. Det beskrivs av FN som en total mänsklig härdsmälta.Av Martina Pierrou.
22/12/201621 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Är du gay? - P3 Nyheter granskar Migrationsverkets hbtq-bedömning

Naim, 16, från Afghanistan har sökt asyl i Sverige för att han är homosexuell. Migrationsverkets bedömning är att han inte gjort sannolikt att han är homosexuell, därför får han inte stanna i Sverige RFSL är kritiska till hur Migrationsverket gör bedömningar av hbtq-flyktingars fall och tycker att det här fallet har skötts fel. P3 Nyheter har granskat fallet och sett att Migrationsverket inte har belägg på alla punkter i beslutet.Reporter Caroline Kernen.
19/12/201625 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Orlando sex månader efter massakern - P3 Nyheter dokumentär

49 människor dödades i massakern på gayklubben Pulse, den hittills dödligaste masskjutningen i USA:s historia. Ett halvår senare kämpar överlevare och anhöriga fortfarande med sorgen efter tragedin. Sex månader har gått sedan en ensam gärningsman gick in på gayklubben Pulse, den 12 juni 2016, och började skjuta. Det var lördagskväll och latin night. Han dödade 49 människor, skadade 53 fysiskt och traumatiserade många fler. Vi återvänder till Orlando ett halvår senare och pratar med överlevare, berörda och hbtq-aktivister som sakta men säkert håller på att återhämta sig efter tragedin.Det träder fram en bild av ett community som blev överösta med kärlek efter massakern, som har hållit i sig. "Det är det som är den riktiga historien om Orlando", säger Nadine Smith, grundare av organisationen Equality Florida. Samtidigt fortsätter hon och många andra att fortsätta jobba för hbtq-personers rättigheter i Florida, där det på
12/12/201620 minutes 15 seconds
Episode Artwork

I någon annans händer - P3 Nyheter granskar

Våldtäkt, tafs och tvång. Personer som behöver hjälp berättar att de blir utsatta för otäcka saker. Vad händer när brukare anklagar sin personal för sexuella övergrepp? P3 Nyheter har granskat 25 fall där brukare har anklagat sin personal för olika typer av sexbrott. I de flesta fallen blir ingen fälld och den utpekade personalen kan gå vidare till ett annat liknande jobb. Av: David Lindahl och Caroline KernenResearch: David Lindahl och Moa StrandSimon, Emma, Anna och Beatrice heter egentligen någonting annat.
22/11/201618 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Terrordåden i Paris - P3 Nyheter dokumentär

På några minuter förvandlas fredagskvällen i Paris till ett rent helvete. Över hundra människor mördas och ännu fler skadas i de värsta terrorattackerna som drabbat Frankrike sedan andra världskriget. Det är ett år sedan Parisattentaten. På arenan Stade de France möter Frankrikes herrlandslag det tyska herrlandslaget i en vänskapsmatch. På hedersläktaren sitter Frankrikes president François Hollande. En bit in i första halvlek hörs en explosion. Den följs av två explosioner till. Varken spelarna eller publiken på läktarna förstår vad det är som händer.Samtidigt börjar gärningsmän skjuta ihjäl människor i restaurangkvarter i stadsdelarna tionde och elfte arrondissement. Människor försöker fly för sina liv eller gömma sig inne i restaurangerna.Sammanlagt dödas över hundra människor och flera hundra skadas i terrorattackerna som sker på sex olika platser i Paris, däribland på konserthuset Le Bataclan, där 1000 personer var på rockkonsert. Hela värl
11/11/201654 minutes 44 seconds
Episode Artwork

Nazistattacken på Möllan - P3 Nyheter dokumentär

Den 9 mars 2014 attackeras Showan Shattak och hans vänner av nazister i Malmö. Hovrätten ändrar tingsrättens dom och dömer en 30-åring för grov misshandel av Showan. Dokumentär av Martina Pierrou.
19/10/201623 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Vestibulit - P3 Nyheter granskar

35 000 personer mellan 20-30 år uppskattas ha vestibulit, ett tillstånd som gör att det känns som att underlivet brinner. Okunskapen inom vården gör att många går i flera år utan att få rätt hjälp. P3 Nyheter har granskat vården för personer som lider av vestibulit. Drabbade tjejer och experter berättar om okunskap inom vården som gör att många bollas runt i 5 eller 10 år hos olika läkare utan att få rätt hjälp. Vissa får till och med behandling som kan göra smärtan värre.Av Paloma Vangpreecha och Caroline Kernen.
11/10/201622 minutes 2 seconds
Episode Artwork

#BlackLivesMatter - P3 Nyheter dokumentär

När mannen som sköt ihjäl 17-årige Trayvon Martin frias 2013 föds #BlackLivesMatter ur en frustrerad Facebookstatus. I dag är det en medborgarrättsrörelse som nått långt utanför USA:s gränser. Det är en regnig kväll i Sanford, Florida. Trayvon Martin har dragit upp luvan på sin hoodie. Den självutnämnda kvartersvakten George Zimmerman tycker att Trayvon Martin ser misstänkt ut. Det hela slutar med att 17-åringen skjuts ihjäl.Drygt ett år senare frias George Zimmerman. Aktivisten Alicia Garza skriver en status på Faceboook som leder fram till hashtagen #BlackLivesMatter, och så är bollen är i rullning.När den obeväpnade tonåringen Michael Brown sedan skjuts ihjäl i Ferguson, Missouri, är det som att rörelsen exploderar. Protesterna, stundtals våldsamma, blir en världsnyhet och Black Lives Matter får fäste som en landsomfattande proteströrelse i USA. Sedan dess har rörelsen vuxit, i takt med att listan över personer som utsatts för polisbr
21/09/201626 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Den anmälda färjevåldtäkten - P3 Nyheter dokumentär

En studentkryssning slutar med en misstänkt våldtäkt. Fyra killar erkänner att de haft sex med en tjej men säger att hon var med på det. I tingsrätten frias killarna. Av Martina Pierrou.
17/06/201617 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Massakern i Orlando - P3 Nyheter dokumentär

Natten till den 12 juni går en beväpnad gärningsman in på en gayklubb i Orlando, USA. Minst 49 människor dödas i attacken. Dokumentär av Caroline Kernen, Martina Pierrou och Paloma Vangpreecha. 
13/06/201620 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Skönhetens pris: Kilians läppar sprack efter läppförstoringen - specialpodd

Efter en av Kilians läppförstoringar kändes det fel. Läpparna gjorde ont och bara växte och växte och plötsligt sipprade det ut gulgrön vätska. Hans läppar hade spruckit. Reporter Caroline Kernen.
24/05/201615 minutes 13 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter granskar skönhetsbranschen

Kilian, bland annat känd från Ung och Bortskämd, gjorde en filler som fick läpparna att svullna upp enormt. Det dyker reportrarna Caroline och David ner i, i vår grävserie om skönhetsbranschen.
23/05/201624 minutes 8 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-04-25 kl. 13.00

Vi tar pulsen på firandet efter segern för Frölunda igår, vad hände egentligen under matchen? Förutom det snackar vi om jordbävningen i Nepal, Beyoncé och otäckheter på färja!
25/04/201620 minutes 55 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-04-22 kl. 13.00

"Svårt att förstå hur mycket talang som går in i en människa", det är en av reaktionerna efter beskedet om världsartisten Princes död. Vi snackar också om knark och möter en av världens bästa boxare.
22/04/201623 minutes 55 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-04-21 kl. 13.00

Elizabeth den II må vara populär bland folket, men musikscenen i England har inte direkt varit snälla i sina låtar om henne. Nasim pratar med musikjournalisten Christoffer Röstlund. Även: Ecuador & MP
21/04/201624 minutes 53 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-04-20 kl. 13.00

Kurdistan har i snart en månad haft sin egna domän, och den har varit en succé hittills. Men får alla ha en domän? Finns det andra exempel som .krd Domänexpert Måns Jonasson reder ut!
20/04/201626 minutes 30 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-04-19 kl. 13.00

Utan alternativ till man och kvinna tvingas man välja ett kön man är mest hemma i. Vi har pratat med Jakob som har fått höra att hen är äcklig som blivit anmäld för regelbrott. Även: Polen och USA-val
19/04/201624 minutes 4 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-04-18 kl. 13.00

I dag blev det klart att bostadsministern Mehmet Kaplan avgår. Men vad har hänt? Martina Pierrou hjälper till att reda ut vad som hänt, och varför! Även: Ecuador, Dreamhack och North Carolina
18/04/201625 minutes 27 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-04-15 kl. 13.00

För första gången berättar nu en svensk kvinna om sitt liv med terrorgruppen IS i en ny P1 Dokumentär. Hur fräscht är det att HBO lät Obama kolla på nya säsongen av Game of Thrones? Lisa Holm domen kan överklagas och fotbolls VM kan hamna i Sverige!
15/04/201620 minutes 4 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-04-14 kl. 13.00

Ja! För idag röstar riksdagen om att ta bort danstillståndet. Men hur kommer det sig att vi ens har danstillstånd? Det berättar vi. Och så tar vi även upp flygregister och framtidens tåg!
14/04/201624 minutes 5 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-04-13 kl. 13.00

New York har som förslag att man ska få scanna av personers mobiler efter en olycka för att se om de på något sätt har smsat och därför distraherats. Mer om det och även: Sydkoreanskt val och budget!
13/04/201624 minutes 39 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-04-12 kl. 13.00

Byggnads har inte kommit överens med arbetsgivarna och strejken fortsätter. Men varför strejkar man? Ekots strejkreporter Anders Jelmin reder ut lite. Och så snackar vi Venezuela och Terrormisstankar
12/04/201623 minutes 58 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-04-11 kl. 13.00

Kameror har satts upp på Antarktis för att övervaka pingvinarter. Och nu kan du hjälpa forskarna att undersöka materialet! Camila berättar mer om detta. Även: Tiggarlön, abortförbud och tigrar
11/04/201622 minutes 51 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-04-08 kl. 13.00

Berättelser från människor som sitter fast i förvar på ön Chios i Grekland. Även: Om Frankrikes lag mot sexköp och en parterapeut om hur bankerna och staten ska lösa sin relation.
08/04/201620 minutes 39 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-04-07 kl. 13.00

Sverige blir första land att få ett eget nummer. Som VEM SOM HELST kan ringa. Vad betyder det? Jenny Engström från Svenska Turistföreningen förklarar! Även: Ätstörningar och högskoleprovet
07/04/201628 minutes 23 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-04-06 kl. 13.00

Islands statsminister hamnade i blåsväder efter Panamaläckan. Först skulle han sitta kvar, sen utlysa nyval, men det fick han inte, och nu avgå? Jens Möller från ekot reder ut! Även: Lesbos och Ibiza
06/04/201622 minutes 38 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-04-05 kl. 13.00

Nya beslut ändrar vad man får och inte får sprida. Men vad betyder de nya besluten för oss vanliga dödliga internetanvändare? Och lite om Kongo-Brazzaville, Facebook och misshandel i Stockholm
05/04/201624 minutes 2 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-04-04 kl. 13.00

Har Nordea hjälpt rika kunder slippa betala skatt i Sverige? Och det här med en advokatbyrå i Panama? Hur hör det ihop? Staffan Sonning och frilansjournalisten Axel Kronholm reder ut!
04/04/201625 minutes 26 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-04-01 kl. 13.00

Två nya lagar börjar gälla idag, den ena ger ensamstående möjlighet till assisterad befruktning och den andra förbjuder terrorresor. Vi pratar också om hur KBT kan motverka brott bland unga i USA.
01/04/201622 minutes 22 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-03-31 kl. 13.00

Ska det tävlas i, när VM i konståkning drar igång. Vi pratar svenskhopp och mode med experten Alexander Lundholm. Vi pratar även om uppmärksammad tweet, Pakistan och våldtäkt på kryssning.
31/03/201624 minutes 35 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-03-30 kl. 13.00

112 eller 114 14? Och varför finns 113 13? Alla dessa krokiga frågetecken har vi rett ut med Fredrik Pilo som är chef på SOS-alarm. Och så snackar vi lite om Burma, Bernie Sanders och diskriminering!
30/03/201623 minutes 26 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-03-29 kl. 13.00

Vad har hänt sen förra veckans terrordåd? Vi går igenom den gångna veckan. Och pratar med Brysselbon Fredrika Gudmundsson om hur attacken påverkat livet. Även: Kapning och Syrien till VM
29/03/201622 minutes 54 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-03-28 kl. 13.00

Eller? Hur ljuv är den egentligen? Det går skilda meningar om det, och vi pratar med stressforskaren Johanna Garefelt för att reda ut lite. Även om: Pakistan, AI och the internet of things!
28/03/201624 minutes 5 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-03-25 kl. 13.00

Vi tar reda på hur man firar en PK-påsk. Du möter prästen som har levt på samma summa som asylsökande får under hela fastan och så snackar vi om de senaste gripandena efter terrordåden i Bryssel.
25/03/201619 minutes 47 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-03-24 kl. 13.00

Omröstningen avslutas samtidigt som landet verkar ha lagt ner idén eftersom det kostar för mycket. Vad betyder flaggan för befolkningen? Och hur stark är flaggan som identitetssymbol?
24/03/201622 minutes 33 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-03-23 kl. 13.00

SVT Dold uppmärksammade att Oatlys vegetariska produkter kan innehålla spår av slakteriavfall. Men hur funkar det här egentligen? Det här med gödsel? Det och även: Bryssel och Nyhetsdokumentär
23/03/201622 minutes 36 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-03-21 kl. 13.00

Sist påven skaffade ett socialt mediekonto lovade vatikanen kortare tid i skärselden, om man tryckte på följaknappen. Vad ska hända nu? Även: hackerattacker, NWA och Nyhetsdokumentär
21/03/201623 minutes
Episode Artwork

Specialpodd: ”När jag ringer hem säger jag att allt är bra” – Aziz , 17, lämnade sin familj i Afghanistan

Hur låter ett samtal mellan en tonåring som flytt och en mamma som är kvar i Afghanistan? Hur hanterar man press, hemlängtan och tristess? P3 Nyheter har följt 17-årige Aziz hans första tid i Sverige. Under 2015 flydde 35 000 barn och unga till Sverige utan sina föräldrar. Aziz kom hit precis innan regeringen införde krav på att alla som reser in i Sverige måste ha ett ID. Han har aldrig haft ett ID.Hans berättelse handlar om vänskap, rasism och framtidsdrömmar. Och om hur det känns att bli kallad terrorist precis innan man ringer sin mamma för att säga att allt är bra.Reporter: Martina [email protected]
21/03/201623 minutes 33 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-02-26 kl. 13.00

Sannfinnländarna ungdomsförbund hyllar klassiska könsroller. I dag kom domen i det så kallade joggingmordet och så ska FIFA välja ny ledare. I Iran så funderar unga tjejer och killar på hur fria dom kommer bli efter valet där. Vi snackar med juniortjejerna som vunnit guld i skidstafetten.
26/02/201623 minutes 14 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-02-25 kl. 13.00

Om man inte gillar att stå i centrum och hellre jobbar själv än i grupp. Hur ska man då tänka när man går på intervju? Jobbcoach Karin Sannertorp svarar. Även: Palme, räddningstjänst och intimrep
25/02/201622 minutes 12 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-02-24 kl. 13.00

En rapport från Amnesty International säger att mänskliga rättigheter över hela världen är hotade och det är mer tydligt än någonsin, varför? Även om: Guantanamo, danska politiker & lyrik
24/02/201621 minutes 23 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-02-23 kl. 13.00

Smittospridningen av hiv kan minska genom ett slags p-ring i vaginan. Johan Bergendorff är global hälsokorrespondent och berättar om studien som gjorts på ca 4000 kvinnor. Även: FBI, P-bot och jobb
23/02/201621 minutes 6 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-02-22 kl. 13.00

Vissa får vänta nästan 1 år, när det ska ta 90 dagar. Frida fick vänta på sin utredning mer än 1 år längre än de här 90 dagarna. Även: John Lennons hår, #FreeKesha och borgmästare
22/02/201621 minutes 52 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-02-19 kl. 13.00

Vi pratar med Delal Sindy som hjälper tjejer som varit fångar hos terrorgruppen IS. Även om svenskar som gett upp jakten på lyckan i Norge och Seinabo Seys kritik mot svenska hur vita svenska modemagasin är.
19/02/201623 minutes 2 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-02-18 kl. 13.00

10-åriga Tima fick inte vara med och spela eftersom han inte pratar svenska. Vad säger Fotbollsförbundet om det? Niklas Bodell, presschef svarar. Även: Köln, Uganda och domen mot 17-åringen
18/02/201621 minutes 50 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-02-17 kl. 13.00

Man har utvecklat en app som skickats kan fotografera ögon, skicka bilderna till ögonläkare som kan ställa diagnos och sen skicka remiss. Allt för att minska mängden synfel. Även: Mens, Köln och Polis
17/02/201621 minutes 13 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-02-16 kl. 13.00

En Grammysvinst medför inte bara stolthet, utan för vissa även plötsligt kändisskap. Men hur hanterar man det? Det pratar vi om idag! Även: Sjukhus, Utöya och White Guide
16/02/201621 minutes 30 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-02-15 kl. 13.00

Bandet Viola Beach och deras manager omkom i en bilolycka utanför Södertälje. Musikguidens Tina Mehrafzoon berättar vilka de var och hur vi minns dem. Även: Nepal, slalom och fingersättning
15/02/201621 minutes 45 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-02-12 kl. 13.00

För ungefär 100 år sedan sa Einstein att det finns något som kallas för gravitationsvågor, och sedan den dagen har rymdforskningen försökt bevisa att han hade rätt. OCH NU ÄR DET GJORT! Vi pratar såklart om detta men också om vintersim, eldupphör i Syrien och om svenska myggs inställning till Zika.
12/02/201620 minutes 12 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-02-11 kl. 13.00

Ja, typ iallafall. Manuset till pjäsen som har premiär i sommar ska släppas som bok. Jenny Engvall från SCiFi-bokhandeln är med och pratar förhoppningar. Även: SVT Play, Påven och snabbskrivning
11/02/201617 minutes 6 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-02-10 kl. 13.00

Max Martin vann Polarpriset i kategori populärmusik, men vem är han? Fredrik Eliasson har gjort en dokumentär om honom och berättar lite om Max! Även: Iranska appar, pension och passäkerhet
10/02/201621 minutes 23 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-02-09 kl. 13.00

Hockeyförbundet ställer krav på läkare i herrhockeyn, men inte i damhockeyn... varför? Det frågar vi Mikael Lundström, tävlingschef på Svenska Ishockeyförbundet. Även: USA, Järnrör och Köln
09/02/201623 minutes 25 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-02-08 kl. 13.00

I dag hålls en konferens på tema könsstympning. Jamila Said Musse har jobbat med att utbilda om könsstympning och ska tala där. Vi pratar med henne om det. Även: Hållbar konstruktion och drönarörnar!
08/02/201621 minutes 49 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-02-05 kl. 13.00

Det som inte fick hända hände. Anna Book diskas från Melodifestivalen. Men hur kunde det bli så? Vi reder ut begreppen. Även om visselblåsaren Snowden, SD:s Martin Kinnunen och OS och zikavirus. Programledare: Emy Krüger. Producent: Katarina Friskman.
05/02/201619 minutes 58 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-02-04 kl. 13.00

Socialstyrelsen har fått i uppdrag att utforma riktlinjer kring endometrios. Vi träffade någon som lever med sjukdomen och frågade hur hon ser på det! Även: Pussy Riot, Armageddon & Macchiarini
04/02/201620 minutes 39 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-02-03 kl. 13.00

Forskare har nu kommit fram till vad som gör att vissa får såkallat Resting Bitch Face. Förutom det så avhandlar vi Girjasrättegången, Zikaviruset och nya utvisningar till Ungern
03/02/201621 minutes 52 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-02-02 kl. 13.00

Ja, i Peru kan det bli så. Sophia berättar mer om det! Sen blir det en runda primärval, lite snack om Erik Hamrén och Verkligheten i P3s rep om ön Lesbos.
02/02/201624 minutes 27 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-02-01 kl. 13.00

Nu har man kommit fram till vilka orter som kan få bli stopp på den nya höghastighetsbanen. Vad betyder detta? Lina Bjerke, nationalekonom berättar! Även om: tiggeri, norge och Burma
01/02/201624 minutes 29 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-01-29 kl. 13.00

Det har varit våldsamt på flera boenden för ensamkommande flyktingbarn. "Många mår väldigt dåligt och måste få rätt stöd", säger psykologen Annicka Lang. Vi träffar också Hamza Ibramhim som flytt hit.
29/01/201622 minutes 4 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-01-28 kl. 13.00

Idag var det trettio år sedan som Challenger-färjan kraschade. Hur ser arbetsmiljön ut för de som gör rymdresor? Maria Sundin berättar mer. Även om polisstudenter, zika-virus och utvisning.
28/01/201621 minutes 44 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-01-27 kl. 13.00

NFL har anställt sin första kvinnliga tränare. Ett steg i rätt riktning, eller en engångshändelse? Förutom det pratar vi om sydafrikanska alkohollagar, danska asyllagar och handbollens vilolagar
27/01/201624 minutes 7 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-01-26 kl. 13.00

Olivia har gått på stan och frågat folk vad de tycker om höga hyror. För hyrorna blir högre trots att lägenheterna blir fler. Vi pratar såklart också om sumobrottare, primärval i USA och alkohol
26/01/201621 minutes 52 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-01-25 kl. 13.00

IOK har tagit fram nya riktlinjer för transpersoners idrottande. Björn Eriksson, ordförande för Riksidrottsförbundet, pratar om vilka ringar på vattnet detta kan få. Även: Bombhot, fredspris och abort
25/01/201623 minutes 27 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-01-22 kl. 13.00

Några danska krogars beslut att bara släppa in personer som kan tala danska, tyska eller engelska har väckt en debatt om diskriminering i Danmark. Efter morden på unga i Stockholm ordnas en manifestation för att få bort våldet. Och så har det första vegetariska matlagninsprogrammet fått vegetarianer att lacka ur under veckan. I sista delen av vår serie om arabiska våren pratar vi om Syrien.
22/01/201621 minutes 48 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2016-01-21 kl. 13.00

Vi fortsätter temat om arabiska våren, den här gången om Jemens roll i det hela och hur Jemen mår idag. Alexander Atorodi, mellanösternkännare, berättar. Även: Människohandel i Norge, Putin och FARC
21/01/201622 minutes 1 second
Episode Artwork

Libyen då och nu

Arabiska Vårens tema fortsätter, den här gånger talar vi Libyen. Hur såg det ut då? Hur ser det ut nu? Och så tar vi upp regnbågsfärgade kaptensbindlar, Zikavirus och attacken i Pakistan
20/01/201619 minutes 42 seconds
Episode Artwork

Arabiska våren: Egypten

Vi fortsätter temaveckan om Arabiska Våren, i dag om Egypten! Det blir även en del snack om Polen, Amnesty och Bowies stjärnkonstellation!
19/01/201623 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Temastart! Vi pratar Arabiska Våren

Den här veckan fokuserar vi på den händelseutvecklingen och fem av de länderna som drabbades mest av Arabiska Våren. Först ut idag är Tunisien. Vi snackar även Guldbagge, rymdblomma och jurisstudenter
18/01/201622 minutes
Episode Artwork

Nej, det är inte ok!

Blir du förvånad över att tjejer sextrakasseras på festivaler? Inte vi heller. Men nu när politiker och samhället har vaknat handlar hela dagens program om sextrakasserier mot tjejer.
15/01/201619 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Varför backar SF om rasistisk tavla?

Det tar vi reda på. Vi tar även reda på vad som är grejen med en demokratidatabas. Och bedrägeri.. vad har det med TV-Spel att göra?
14/01/201621 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Puppy Bowl – Världens sötaste tävling

I förberedelserna till Super Bowl glöms ofta den lite sötare varianten Puppy Bowl bort, men vi pratar om det! Vi pratar även om Obamas sista State of The Union, Finländskt medborgargarde och Uddevalla
13/01/201621 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Ett Idol med integritet

Ja, det är typ vad Nepal har. Istället för bra sång, hyllar de byråkrater med stark integritet. Varför? Vi snackar även om diskriminering inom serietecknarvärlden , sexuella trakasserier och Syrien.
12/01/201621 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Universitetet i Garissa öppnar igen

förra året togs hundratals elever gisslan på Garissauniversitet i Kenya. Attacken skadade 79 personer och över 148 personer dog. Idag öppnar universitetet igen. Även om: Bowie, El Chapo och Lisa Holm
11/01/201619 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Hur hanterar man mobbningskulturen inom idrott?

Skolinspektionen varnar för utbredd pennalism från riksidrottsgymnasier. Hur stort är problemt? Och varför finns det? Vi pratar även om Lesbos, Charlie Hebdo och en Pöl
07/01/201620 minutes 2 seconds
Episode Artwork

En trettondag om Biohacking, Rösträtt, Ukraina och Trettondagen

Ska 16-åringar få rösta? Varför vill vissa ha chip under huden? Vad är grejen med Putin och Ukraina? Och varför är vårt tv-tittande så inrutat under julhelgerna?
06/01/201623 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Vad är grejen med nya grundämnen?

Vi ska få hela 4 nya grundämnen, men vad gör det? Det berättar Camila Astorga Diaz för oss. Vi snackar även om vapenlagar i USA och HBTQ i Taiwan. Och så hinner vi med lite om sexistisk reklam!
05/01/201622 minutes 19 seconds
Episode Artwork

Vem drabbar gränskontrollerna?

Det pratas om konsekvenser för pendlare, men hur ser de ut för de som flyr? Hur drabbar kontrollerna dem? Det pratar vi med vår reporter Martina Pierrou om. Även: Bangladesh och Guldbaggen
04/01/201625 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Vad hände egentligen? P3 Nyheter guidar dig genom 2015 och ger bakfylletips

Vad kommer du ihåg av 2015? En svart och blå klänning eller flykten till Europa? Vi berättar om året som gått. Perfekt så här dagen efter - förresten, du får tips på hur du botar bakfylla också.
01/01/201616 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Vad kommer egentligen hända 2016?

Vi listar händelserna vi kan se fram emot 2016. Men vi försöker också sia lite kring det nya året med ett riktigt proffs på spådom. Dessutom sätter ett annat proffs färg och form på framtiden.
31/12/201526 minutes
Episode Artwork

A-märkta filmer och väderfenomnet El Niño

Vi får koll på vad en a-märkt film är och så försöker vi förstå oss på vad väderfenomnet El Niño är, som drabbar Sydamerika hårt just nu.
30/12/201520 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Varför är namnbyte så poppis just nu?

9142 personer har ansökt om att byta namn i år. Vi reder ut saken med en namnforskare. Men så har ju också Lemmy från Motörhead avlidit. Vilken betydelse hade han för hårdrocken?
29/12/201521 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Nya svenska ord 2015 och sexslavar får upprättelse

Nyordslistan är här, men hur går det till när listan tas fram? Anders Svensson på Språktidningen förklarar. Dessutom så spanar rapparen Erik Lundin efter nästa års nya ord. Sydkoreanska sexslavar under andra världskriget får äntligen upprättelse. Och så uppdaterar vi oss om eventuella fredsförhandlingar om Syrien.
28/12/201525 minutes 32 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2015-12-28 kl. 12.00

Nyhetssammanfattning från P3 Nyheter med Caroline Kernen.
28/12/20151 minute 16 seconds
Episode Artwork

Din roll i familjen avgör din framtid

Om du är ett storasyskon så pluggar du längre, blir kanske chef och kommer bli ihop med ett småsyskon. Är du ensambarn så kan du förbli bebis resten av livet. P3 Nyheter djupdyker i ämnet familj.
25/12/201521 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Varför älskar folk julmust så mycket?

Julmustens historia och betydelse. Och om varför nyktert firande i Finland inneburit kritik. Hur introducerar man julen för en som aldrig upplevt den innan? Dessutom uppsnack inför JVM i hockey.
24/12/201521 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Världens största lotteri och julklappsforskning

Lotteriet med en vinstpott på 20 MILJARDER. En av årets största mathelger nalkas - en laddad tid för dem som lider av ätstörningar. Unga greker har det tufft att få jobb. Och julklappsforskning!
23/12/201521 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Luft på burk ska lösa kinesernas andning

En lösning på ett stort problem finns i en liten burk. Vilka partier firar idag och vilka är deppigast? En färsk opinionsmätning är här. Dessutom: Star Wars och merch! Och en dos rappare i Tunisien.
22/12/201522 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Vad gör det spanska valet historiskt?

Spanien har haft val och den största förloraren är också det parti som fick flest röster. Hur går det ihop? Och Fifa-skandalen har mynnat ut i ett straff, avstängning för fotbollspamparna. Och dessutom kan Norge tänka sig att skänka lite land till Finland i födelsedagspresent.
21/12/201521 minutes 10 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter Dokumentär om joggingmordet

Den 5 augusti 2015 hittas en tjej död i Upplands Väsby. Den här dokumentären är gjord innan rättegången och bygger på åtalet. Av Caroline Kernen. Producenter: Martina Pierrou och Caroline Lagergren.
13/12/201517 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Twitter är ”större” än valdeltagandet i Saudiarabien och så om länderna som tävlar om att vara sämst i EU - på asylpolitik.

Twitter är större än valdeltagandet i Saudiarabien, om hur unga förhåller sig till sociala medier i landet där kvinnor nu ska få rösta för första gången. Om asylpolitiken i EU - tävlar länderna i att vara sämst nu? Maria Ridderstedt har varit i Bryssel och pratat med parlamentariker, hon är med i studion och förklarar. "Blind can climb" - ett projekt i Göteborg där klättrare med synnedsättning, som ska börja klättra med fullt seende. What do we do now? Reese Witherspoon lackade på att kvinnliga karaktärer ofta frågar sina manliga dito detta på film. Vi pratar med filmvetaren Sarah K Hellström om detta.
11/12/201521 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Hur fräck är egentligen nobelfesten?

Nobelextravaganza när vi pratar om bland annat festnerver, kläder och dos and don'ts! Även om: Lärlingsutbildningar, Nya Zeelands flaggor och dådet på Drottninggatan
10/12/201524 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Sport, Flykt, Klimat och Varningar – allt i en enda podd

Det är fullspäckat på nyhetsschemat idag. Vi pratar om sveriges bästa landslag(?). Stopp i flyktvägen utanför makedonien. Klimattoppmötet varför då? Och om SVTs varning för Homeland
09/12/201520 minutes 27 seconds
Episode Artwork

Varför får inte alla studenter bo i studentbostäder?

Vi har träffat kåren för de som läser YH-utbildningar och konst- och kulturutbildningar. De räknas inte de som studenter överallt. Varför? Även: Trump, Hallandsåsen & Medborgarlön
08/12/201520 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Hur funkar humor på sociala medier?

4-åriga Penny är årets instapersonlighet och Nasim har hittat ett instagramkonto som handlar om att mosa ansiktet i bröd. Vi pratar humor på sociala medier. Även: 19-åring, Venezuela och Frisörlicens
07/12/201520 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Studenter i Sydafrika: "De använde tårgas. Vi vill bara ha utbildning"

P3 Nyheter har besökt Kapstaden och ett av de universitet där studenterna protesterar mot höga studieavgifter. Hör också om hackare och första galan för personer med utvecklingsstörning.
04/12/201520 minutes 51 seconds
Episode Artwork

20 år sedan krigsslutet

Sveriges Radio uppmärksammar kriget i Bosnien Hercegovina, som tog slut för 20 år sedan. Martina Pierrou har intervjuat flera personer som har olika erfarenheter av kriget. Även: USA-Skjutningar & IS
03/12/201520 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Vad har videovåldsdebatten fått för följder idag?

Det är 35 år sedan den videovåldsdebatten. Vad har den gett för följder idag, Per Strömbäck från Dataspelsbranschen är med och pratar om konsekvenserna. Även: COP21 och Mali
02/12/201521 minutes 1 second
Episode Artwork

Varför är första december en dag då folk är arga?

Förta december betyder inte bara julkalender utan också ilska över den bild som förmedlas till barn. Vissa år är det ockultism och andra år är det ordval. Varför? Även: Baltimore, Kometer och P3 Guld
01/12/201520 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Kan billigare alkohol göra oss mer hälsosamma?

Ja det tror Socialistisk Ungdom i Norge i alla fall. Men stämmer det? Det frågar vi Håkan Leifman, som forskar på just alkoholvanor. Även om: HIV i Sydostasien, Burkina Faso och COP21
30/11/201521 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Flera sexistskandaler på högskolor

Vid kårvalet på Handelshögskolan i Stockholm så brukar ett gäng som kallas "Häcklarna" skriva personbetyg på dem som kandiderar. I år gick det längre - en tjej kallades till exempel för hora. Och det är bara ett av alla exempel på sexism som förekommit senaste tiden inom universitets- och högskolevärlden.
27/11/201524 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Black Friday – Handelns smartaste drag?

Alla dealälskares högtid. Men hur sugna är svenskar på det amerikanska konceptet? Och vad säger motståndarna? Ulrika Holmberg, forskar i företagsekonomi och ger klarhet. Även: Dreamhack och Islamofobi
26/11/201521 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Hur marknadsför man Zlatan – politiskt?

Vad skulle krävas för att fotbollslegendaren förr eller senare även skulle kunna bli en politisk legendar? Vi har pratat med PR-proffset Elizabeth Walentin om Zlatans övergång till politiker.
25/11/201523 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Hur jobbar e-sport med sin värdegrund?

På torsdag går det enorma LAN-partyt Dreamhack Winter igång. Och i samband med det släpper Svensk E-sport sin Code Of Conduct, vad är det egentligen? Även om: Turkiet, #Happytobleed och Syrien
24/11/201524 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Vad händer när fördomar tar över?

Förra veckan publicerades en grynig bild på den då misstänkte 22-åringen. Vad händer när sådana bild publiceras? Hur hanterar våra fördomar det? Även om: Bryssel, Uteblivna löner och Uzbekistan
23/11/201522 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Gisslandrama i Mali, Nytt hiphop-center i Paris och Varför pratar vi så lite om PMS?

Vi rapporterar om gripande av terrormisstänkt i Boliden och om det pågående gisslandramat i Mali. I vår öppnar världens största hiphop-center i Paris. Vi har träffat den franska hiphop-profilen Jean-Marc Mougeot som är projektledare. Varför pratar vi så lite om att 80 procent av alla fertila kvinnor känner sig ledsna, arga och deppiga en gång i månaden. Trots att en del har så stora besvär att de inte kan leva ett normalt liv.
20/11/201520 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Vad innebär det förhöjda säkerhetsläget?

Snabblektion i vad säkerhetsläget innebär och hur vi ska tänka kring det. Vi pratar även om Glesbygdsgirls, ett initiativ för att bekämpa fördomar om glesbygden. Och internationella toa-dagen!
19/11/201521 minutes 17 seconds
Episode Artwork

När tar man egentligen ett hot på riktigt?

Efter attackerna i Paris har flera hot riktats mot flygplan, fotbollsmatcher m.m. Men hur bedömer allvarligheten i ett hot? Tas alla på allvar? Vi pratar också om: Paris, Daesh och Islands flyktingar
18/11/201522 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Vad är IS?

Vi hör dagligen om IS eller ISIS eller ISIL eller Daesh, men vad är de? Vi tar hjälp av P1:s Ivar Ekman för att reda ut massor med frågor om just IS. Även om: Ödesmatchen, Lisa Holm och Grekland
17/11/201519 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Terrorattentaten

Vi uppdaterar och fortsätter informera om det hemska som hänt i Paris och i Libanon.
16/11/201521 minutes 19 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter dokumentär om terrordåden i Paris

Plötsligt inträffar det ofattbara. På några minuter förvandlas fredagskvällen i den franska huvudstaden till ett rent helvete. Över hundra människor mördas och ännu fler skadas i de värsta terrorattackerna som drabbat Frankrike sedan andra världskriget. Det är fredag kväll den trettonde november 2015. På arenan Stade de France möter Frankrikes herrlandslag det tyska herrlandslaget i en vänskapsmatch. På hedersläktaren sitter Frankrikes president François Hollande. En bit in i första halvlek hörs en explosion. Den följs av två explosioner till. Varken spelarna eller publiken på läktarna förstår vad det är som händer. Samtidigt börjar gärningsmän skjuta ihjäl människor i restaurangkvarter i stadsdelarna tionde och elfte arrondissement. Människor försöker fly för sina liv eller gömma sig inne i restaurangerna. På konserthuset Le Bataclan, inte långt från restaurangkvarteren, är över 1000 personer på rockkonsert. Rockb
15/11/201520 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Bieberfeber igen - men varför?

I dag, fredag den 13 november, kommer både Justin Bieber och One Direction med nya album. Vad är det egentligen som gör att fans dyrkar sina idoler så mycket? Och det ser faktiskt olika ut mellan tjejer och killar. Dessutom om att flyktingar har fått en kyrka och en moské att samarbeta. Certifiering av palmolja finns, men åsikterna om certifieringen går isär. Och hur mår egentligen de som tigger på våra gator?
13/11/201526 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Varför ska det införas gränskontroll?

I går bestämde regeringen för att införa gränskontroll i Sverige, men vad innebär det? Även om: Danmarks skåneövertagande och att fly från Nordkorea
12/11/201523 minutes 34 seconds
Episode Artwork

I dag handlar Kina för mer än 30 gånger den svenska julhandeln!

På en dag spenderas det alltså mer än vad det gör på 30 dagar i Sverige. Sjukt? Ja! Det är Kinas motsvarighet till eBay som ligger bakom detta, och det kallas World Single Day.
11/11/201520 minutes 19 seconds
Episode Artwork

Hur ser ungdomar på att göra lumpen?

Det pratas mycket om att Försvarsmakten saknar personal, och röster höjs om att återinföra allmän värnplikt. Men hur ser unga på det här? Alltså dom som inte redan har lumparhistorier att berätta.
10/11/201523 minutes 43 seconds
Episode Artwork

Varför är inte psykisk ohälsa ett okej skäl till att stanna hemma från jobbet?

Att en kollega stannar hemma för att hen är kräks eller har diarré är allmänt accepterat. Men om hen mår psykiskt dåligt är det inte det. Varför då? Hur ser vi egentligen på psykisk ohälsa?
09/11/201522 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Hur skulle du reagera om du fick DNA-spray i ansiktet?

Kan DNA-teknik användas för att avskräcka rånare? Butikskedjan Netto säger att de har problem med rån och provar en ny teknik i Sverige. Det ska ge rånarna en riktig dusch - bokstavligen.
06/11/201524 minutes 45 seconds
Episode Artwork

Finska polisen som gör Finland till nya Miami Vice!

En högt uppsatt polis som inte bara tagit emot mutor och deltagit i en prostitutionsskandal UTAN ÄVEN begravt en halv miljon euro i sin trädgård! My Tengström från Radio X3M berättar mer!
05/11/201521 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Vem vet hur man hanterar ett nättroll?

En fritidsledare såklart! I dag är det #NoHate-dagen, en satsning som ska motverka näthatet. Vi tar hjälp av en fritidsledare för att förstå hur man hanterar mobbing!
04/11/201522 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Har podcasten blivit en rättslig hjälpreda?

I podden Spårs senaste serie gräver man i fallet om Rinkebymorden från 2002. En granskning som väcker tvivel om förundersökningen gått rätt till. Hur stor genomslagskraft har podcasts egentligen?
03/11/201522 minutes 42 seconds
Episode Artwork

Fortfarande dålig koll på hur det är att leva som HIV-positiv

Bara var fjärde person som lever med HIV i Sverige är öppen med sin diagnos. Varför är det så? En ny rapport från Folkhälsomyndigheten visar att folk är dåligt informerade när det kommer till HIV.
02/11/201523 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Asylbränder och sociala medier, turkiska valet, fyllehistorier i alkoholkampanj och feministisk superhjälte

När asylboenden brinner nu kan det bli värre än på 90-talet, eftersom sociala medier är med i bilden. Svenskar med rötter i Turkiet är spända inför nyvalet på söndag. Systembolaget lanserar en kampanj med fyllehistorier för att få unga att inte köpa ut, och den nya amerikanska tv-serien Supergirl lanserar en feministisk superhjälte. I år har det brunnit i runt 20 byggnader som används eller planerade att användas som asylboenden. Situationen liknar den på 90-talet, men riskerar att bli ännu värre än på 90-talet eftersom sociala medier är med i bilden, enligt medieforskaren Ester Pollack. Reporter Alexander Letic har träffat Mehmed Hasanbegovic som var med när asylboenden hotades på 90-talet. Över hälften av alla tonåringar skulle strunta i att dricka alkohol om de inte fick den från någon de känner, visar en undersökning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning. Därför ber nu Systembolaget unga mellan
30/10/201522 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Champagne och Sexwhale... någon måste bli nästa FIFA-president!

Kandidaterna till nästa FIFA-president är klara. Bland dem kan man hitta bland andra Tokyo Sexwhale och Jerome Champagne. Lustiga namn, men vem passar bäst i rollen?
29/10/201522 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Om Hitler inte hade fötts... Hur hade historien sett ut då?

Det är stora diskussioner på nätet efter New York Times fråga om man hade valt att döda Hitler, om man kunde alltså. Men hur stor påverkan har en individ på historien? Är konversationen meningslös?
28/10/201521 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Kate Winslet slår ett slag för den oretuscherade sanningen

Kate Winslet vill inte bli retuscherad längre. Vad kan det betyda? Vi pratar med fotografen Rami Hanna om det! Även om: Bränderna, studentprotester i Sydafrika och Lavin Eskanders låt.
27/10/201520 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Facebook bestämmer över ditt namn – varför?

Drag queens blir avstängda från Facebook för att de använder artistnamn. Men varför gör Facebook såhär? Och finns det motiv man inte berättar om? Det reder vi ut med vår expert Sarah Bernhardt.
26/10/201521 minutes 1 second
Episode Artwork

Vännerna: "En bra vän är borta"

Dagens program ägnas till fullo åt attackerna som skett på en skola i Trollhättan. Vi pratar med vår reporter på plats, hör röster från människor som direkt påverkats av dådet, pratar med Expo och får besök av en psykolog om hur människor reagerar vid ett trauma.
23/10/201523 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Attackerna i Trollhättan

Dagens program ägnas till fullo åt de attacker som skett på en skola i Trollhättan. En maskerad man tog sig in på en skola med ett svärd och flera personer har skadats.
22/10/201522 minutes 21 seconds
Episode Artwork

Varför rensas det i världens fröbank?

Man har för första gången tagit ett frö från Fröbanken på Svalbard och planterat ut i det fria. Detta på grund av konflikten i Syrien. Vi pratar också om fotboll, hästjobb och pandor!
21/10/201521 minutes 20 seconds
Episode Artwork

15 bränder på ett år...

Vi möts igen av nyheter om att ett asylboende har brunnit, den här gången i Munkedal. Hur skiljer sig det som händer nu mot vågen av attentat på 90-talet? Vi pratar med Helene Lööw om det!
20/10/201522 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Den tolfte leverfläcken

Ny forskning visar att fler än 11 leverfläckar ökar risken för hälsoproblem, men varför? Sen reder vi även ut vad öppenhet har med musikalitet att göra. Och hur bra är egentligen Pewdiepies nya bok?
19/10/201520 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Könskorrigering, personer med funktionsvarianter tränar självförsvar, migrationsmötet och han kan ha Sveriges snyggaste skägg

Allt fler barn och unga som fötts med fel kön tar kontakt med vården.Vi träffar ett gäng i Göteborg som tröttnat på att känna sig otrygga när de är ute. De har olika funktionsvarianter, några av dem sitter till exempel i rullstol, och har nu börjat träna självförsvar.Regeringen och alliansen har haft möte om migrationspolitiken.Och i helgen ska Sveriges snyggaste skägg koras, vi träffar en av finalisterna.
16/10/201524 minutes 1 second
Episode Artwork

Dagen då 20 miljoner människor gömde sig under ett skrivbord

Varför gjorde dom det? Jo det är The Great Shake Out i dag. Och då ska folk runt om i världen lära sig hur man agerar i en jordbävningssituation.
15/10/201519 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Vem ska hinna styra Sverige när partierna är upptagna med att bråka?

Ännu en dag, ännu en debatt och läget verkar bara förvärras. Tomas Ramberg hjälper oss fatta vad som händer. Förutom det: varför internet känns segt ibland, NASA-nytt och reportage från kroatien.
14/10/201521 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Korpen – en del av streaminggenerationen

Fler unga väljer att idrotta individuellt eller i korplag istället för andra mer uppstyrda lagsporter, något som ses som en del av strömningstjänstgenerationen. Det och mycket mer i dagens nyhetspodd!
13/10/201521 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Vad hjälper en debatt?

Vad hjälper egentligen en debatt till. Bengt Johansson är professor i politisk kommunikation och försöker reda ut lite i ämnet. Även om hot mot Lunds universitet. Val i Vitryssland. Och språkval i HK.
12/10/201519 minutes 6 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2015-10-09 kl. 12.00

Nyhetssammanfattning från P3 Nyheter med Olivia J Berntsson.
09/10/20151 minute 12 seconds
Episode Artwork

Polisen hinner inte rycka ut, de gula båtarna ska rädda liv på Medelhavet, fredspriset, plåstergate och svensk Bondfilm i Småland

I somras fick polisen flera tusen larm som de inte kunde åka ut på, Sjöräddningen ska skicka gula båtar för att rädda folk på Medelhavet, tunisiska National Dialogue Quartet får Nobels fredspris, nu kommer hudfärgade plåster i fler färger än beige och svensk Bondfilm spelas in i Strömsnäsbruk i Småland. I somras fick polisen flera tusen larm som de inte kunde åka ut på, eftersom de inte hade tillräckligt med personal. Polisstudenten Therese Fleetwood, tycker att myndigheten borde få mer pengar. Sjöräddningen ska skicka gula båtar för att rädda folk på medelhavet. Volontären Pernilla Rosén är en av alla som vill åka med. National Dialogue Quartet från Tunisien får Nobels fredspris i år. Vilka är de egentligen? Fredsforskaren Isak Svensson förklarar. Efter #plåstergate: Nu kommer hudfärgade plåster i fler färger än beige. Christina Löwenström är en av kvinnorna bakom det.Hör också om den nya svenska Bondfilmen, so
09/10/201520 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Raed bor 200 meter från bombmattorna i Syrien

Raed Fares bor i byn Kafranbel i Syrien och berättar om hur han och byns invånare försöker överleva dagarna mitt i kriget. Men det blir mer! Vi snackar också om att cykla med hörlurar, ful konst och så klart en portion Nobel.
08/10/201521 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Vad sägs om en ny myndighet som bara jobbar med jämställdhet?

Förslag har lagts fram på ny jämställdhetsmyndighet i en färsk rapport som vi grottar ner oss i. Och skänker du till privata insamlingsinitiativ riskerar pengarna att hamna hos Kronofogden. Dessutom vill allt fler bli kriminaltekniker. Vi pratar också om att rekordmånga fångar nu släpps i USA.
07/10/201521 minutes 54 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2015-10-06 kl. 13.00

Musikhjälpen kom idag ut med vad årets tema kommer att vara. Och det handlar om att ingen ska behöva vara på flykt från klimatet. 100 miljoner är på flykt på grund av naturkatastrofer, det vill musikhjälpen stödja!
06/10/201520 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Den extrema fattigdomens minskning

För första gången någonsin är den extrema fattigdomen i världen under 10%. Det pratar vi med SIDA om. Och så pratar vi lite om ny cancerforskning, Sveriges erkännande av Sahara och Tove Alexandersson.
05/10/201521 minutes 19 seconds
Episode Artwork

Selfien som feministiskt statement, Farlig rök i Sydostasien, Människorättsaktivisten Katarina Taikon och flyktvägen genom Kroatien.

Instagram fyller fem år, men är det dags att uppgradera selfien till ett feministiskt statement? Svart och farlig rök sprider sig över Sydostasien, Filmen Taikon har premiär, vad kan vi lära av människorättsaktivisten Katarina Taikon idag? Och så har vi besökt en tågstation i Kroatien, där flyktingar tar tåget mot ungerska gränsen.
02/10/201522 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Festivalproblemen, Palestinakonflikten, Nya pengar och Rökförbud i Wales

Hur mycket problem är det egentligen på festivaler? Nya konflikter uppdagas mellan Palestina och Israel. Det är nu förbjudet att röka i bil med småbarn i England. Och så dom nya pengarna såklart!
01/10/201519 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Polisdomen, Matchfixandet, Gränsreportage och Shell slutar borra

Matchfixning ökar, vi pratar med BRÅ om detta. Paloma rapporterar från gränsen mellan Kroatien och Serbien. Shell slutar borra i Alaska. Och varför blev polisen dömd till ringa misshandel?
30/09/201519 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Putin i FN, Fortsatt pengaskänkning, Vattenförgiftning, Matsvinn och Norska tankern

Folk skänker pengar långt efter katastrofers slut. Idrottare riskerar vattenförgiftning. Frankrike vill stoppa matsvinnet. Hur gick det med Norska tankern i Kenya? Och vill Putin samarbeta med Assad?
29/09/201521 minutes 20 seconds
Episode Artwork

Sexbrott inom körskolor, Kataloniens självständighet, Bohusläns kust och Påvens musik

Trots att körskolelärare dömts för sexbrott får de jobba kvar. Katalonien fortsätter kämpa för att få vara självständiga. Bohusläns kust smutsigt på grund av strömmar. Och Påven ska släppa skiva.
28/09/201520 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Reseguide för flyktingar, Betala för sittplats på bussen, Övervakningskameror i tunnelbanan och Mäktigt möte i FN

Bokförlag lanserar reseguide för flyktingar. I helgen träffas världens ledare för att få till en bättre värld. Så mycket kan vi tänka oss att betala för sittplats på buss och övervakningskameror i har minskat brottslighet i tunnelbanan.
25/09/201520 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Kaos i Mecka, Svensk Politik, Båten i Kenya, Uddevallamorden och Fiskemalj

Snabb update om vad som händer i Mecka. Analys av det politiska läget. Kenya kan spränga en norsk båt. Har morden i Uddevalla förändrat livet för de som bor där? Och vår emalj härstammar från fisk.
24/09/201522 minutes 21 seconds
Episode Artwork

VW-skandalen, Black Dot Campaign, Skyltdockorna och Flyktingfördelningen

Vi reder ut lite i Volkswagen-skandalen. En svart prick ska uppmärksamma om misshandel i hemmet. EU fortsätter diskutera flyktingkrisen. Och ny forskning visar vilken skyltdocka som säljer bäst.
23/09/201520 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Händelserna i Finland, Program som förutser folkmord och Rymdkonfa

Hur drabbas unga av dom stora nedskärningarna i Finland? My Tengström från radio X3M är med och reder ut. Nytt program ska kunna förutse folkmord. Och det hålls konferens för astronauter i Sverige.
22/09/201519 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Mindre forskning i skogen, Grekiskt val, Svensk budget och Mannen

Färre forskare vill vara utomhus, utan vill hellre göra sin forskning i labb. Vi pratar om det grekiska valet och den svenska budgeten. Och så berget Mannen, som kanske rasar, men kanske inte?
21/09/201520 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Flyktingvolontärer vill att myndigheterna gör mer, queer på landet, forskning om kiss och menstrenden.

Tiotusentals människor ställer upp som volontärer för att hjälpa flyktingarna som kommer till Sverige. Men borde samhället ställa upp mer? Om att vara queer på landet, årets roligast forskning är utsedd och om varför mens trendar i populärkulturen.
18/09/201522 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Gränskaoset i Ungern, Malaria minskar och terrormisstänkt skolprojekt

Vad händer vid ungerska gränsen och hur förklarar man ungerska regeringens inställning? Malariarelaterade dödsfall har minskat med 60%. Och 14-åring blev gripen i skolan för att ha byggt en klocka.
17/09/201519 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Hälsoapparna, Colombias reaktion på Narcos, Världshavsdöden och Elton v Putin

Nu ska läkemedelsverket börja reglera hälsoappar. Colombia reagerar på serien Narcos, och tycker den är onödig. Haven dör och allt är skit, men varför och vad göra? Och Elton vill prata med Putin.
16/09/201519 minutes 50 seconds
Episode Artwork

IT i skolan, Fängelsen i Peru, Alkoholistmalar Och PSG-MFF

Ny rapport visar att elever som använder IT mycket har sämre resultat. Interner i Peru gör kläder till hipsters i L.A, Paris och London. Malen som gillar cigg och alkhol. Och såklart lite om matchen.
15/09/201522 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Krismöte om flyktingar, Ridsportsutrustning och Försvarets premie

Vad bestäms på EUs krismöte idag? Ridsportprylar i svenska butiker tillverkas under hälsofarliga förhållanden. Och Försvarsmakten vill ge belöning i till de som inte hoppar av utbildningen.
14/09/201521 minutes 27 seconds
Episode Artwork

Flyktingar tar hjälp av Facebook för att fly, SDU-kongress kan bli stormig och kompisens hud känns lenare än din egen

En av dem som smugglar människor berättar hur han tar flyktingar till Europa och på #flyktvägen genom Europa har vi nu kommit till Sverige. Här hemma hotar Sverigedemokraterna att bryta med SDU om "fel" person väljs som ordförande under kongressen i helgen. Något har hänt med dataspelbranschen som blivit ett schysstare ställe. Och visst känns det lenare att känna på någon annans hud än på sin egen?
11/09/201520 minutes 39 seconds
Episode Artwork

#LetThemFly, Suicidprevention, Inflytelserika kändisar och #Flyktvägen

Ny satsning vill hjälpa flyktingar med möjligheten att flyga. Vi fortsätter Ekots reportage #Flyktvägen. Vi pratar suicidprevention. Och Vanity Fair har släppt listan över inflytelserika människor.
10/09/201520 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Satsning på unga kriminella, El Chapo rymmer igen, Moldavien och Flyktvägen

Kriminalvården vill satsa mer på unga. Drogkungen El Chapo har lyckats undkomma lagens långa arm, igen! Vad händer egentligen i Moldavien? Och fortsättning på reportaget från flyktvägen.
09/09/201519 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Flyktingfrågorna, Island till EM och Mjölkbondeprotester i Bryssel

Många vill hjälpa flyktingarna, men hur gör man det bäst? Och så om Katja Magnussons reportage från gränsen mellan Syrien och Turkiet. Det pratas även om Islands mirakel. Och mjölkböndernas protester.
07/09/201518 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Flyktingkrisen skapar klyfta, olika åldersgränser på ungdomsmottagningar och porrstipendium

Många vill hjälpa dom människor som flyr från sina hem till Europa. Samtidigt står EU och stampar och kan inte fatta några beslut som hjälper människorna. Hur kan det ha blivit en sån stor klyfta mellan folks vilja att hjälpa och EU:s byråkrati? Dessutom om olika åldersskillnader på ungdomsmottagningar i landet och om att världens största porrsajt inrättat ett stipendium för att plugga på college.
04/09/201522 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Spärrar i Budapest, Bildjournalistik, Kramrutor och Wikiproblems

vi snackar om vad som hänt under förmiddagen i Budapest. Vilka bilder bör användas, och vilken kraft har de? Vingåker skaffar skattefinansierad "kram-ruta". Och om skandalerna kring Wikipedia.
03/09/201523 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Kontoproblem, Kaoset i Guatemala, Filmer om könskorrigering och Isbjörnar

Fler blir nekade att öppna konton, varför? Korruptionen i Guatemala fortsätter, vi reder ut lite vad som händer. Ännu en gång en man i huvudrollen i film om transpersoner. Och så lite om isbjörnar.
02/09/201519 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Förargelseväckande beteenden, Asylrätten i EU, Självskadeforskning och Plåster-gate

Är det bara kvinnobröst som är förargelseväckande beteende? Hur fungerar asylrätten i EU? Vi pratar om den nya forskningen om självskadebeteende. Och nya händelser i Plåster-gate.
01/09/201520 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Ny flyktingpolitik, Ojnarskogens skydd, Söndergrillade gravar och Metal Gear

Regeringen vill göra upp om flyktingpolitiken med oppositionen. Kalkbrytning i Ojnareskogen, ok eller inte? Gammal grav har grillats sönder. Och snart släpps det sista spelet i Metal Gear-serien.
31/08/201523 minutes 21 seconds
Episode Artwork

Regeringens plan mot terror, livet i New Orleans efter Katrina, deppiga gothare och festivalsommaren som tidsmaskin

Regeringen presenterar sin strategi mot terrorismen, men kommer den fungera? Tio år sedan orkanen Katrina tvingade människorna i New Orleans att lämna sina hem, men vem har haft råd att komma tillbaka? Du får veta varför festivalsommaren har varit ett pensionärsparty och så om forskningen som visar att tonårs-gothare är mer deprimerade än andra jämnåriga.
28/08/201522 minutes 5 seconds
Episode Artwork

ADHD-medicin, Lösningar i Sydsudan, Air-BnB och Googlerekryteringar

Andelen ADHD-medicin på svarta marknaden ökar, varför? Nu har Sydsudan skrivit på ett fredsavtal, äntligen. Inte så lätt att starta Air-BnB. Och Google använder lustiga rekryteringsmetoder.
27/08/201520 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Skuldsaneringsökningen, Dålig bostadsgaranti och Malmö till CL

Nya siffror visar att antalet skuldsaneringar bara ökar, varför? Och vad är en skuldsanering? Studieorter lockar med bostadsgaranti för studenter, men få lever upp till kraven. Och såklart, Malmö FF!
26/08/201521 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Syn på otrohet, Norska fångar i Nederländerna, El Salvador Och Den olyckliga pojken

Vi diskuterar hur vi ser på otrohet, i samband med Ashley Madison-läckan. Varför skickas norska fångar till Nederländerna? Vi reder ut situationen i El Salvador. Och så pratas det Sverigebesök!
25/08/201520 minutes 22 seconds
Episode Artwork

1D-splittringen, Pokémonattentat, Sop-protester, Friidrotts-VM och Börsras

Vi pratar friidrotts-VM. Protesterna mot den libanesiska regeringen. Börsernas ras på grund av Kinas knaggliga ekonomi. Vad är det för attentat mot pokemon? Och så lite om 1 Direction! + Jag å Camila inleder med att prata om ryktena om One Directions splittring + ett stoppat attentat mot en stor Pokemóntävling i USA(wtf?)+ Sop-protester i Libanon mot regeringen, vi pratar med Libanonforskaren Hanna Leonardsson från Göteborgs universitet.+ Friidrotts VM – vi pratar Usain Bolt och annat man ej får missa med Radiosportens Jonas Enarson.+ Börserna rasar i spåren av Kinas skakiga ekonomi. Men hur illa är det egentligen? Det berättar Nasim med hjälp av ekonomijournalisten Emanuel Sida.
24/08/201519 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Stoppar dålig luft världsrekord under VM? Under cover-polis ska stoppa sextrakasserier i N.Y. Och därför slutar Greklands premiärminister.

Därför hoppar Greklands premiärminister Alexis Tsipras av. Smogen sabbar idrottarnas andning - blir det några världsrekord under friidrotts-VM? Poliser går under cover på tunnelbanorna i New York för att haffa män som sextrakasserar. Och nya EU-regler för våra kläder kommer förhoppningsvis få fiskarna att må bättre. Med Emy Krüger. Producent: Simon Rosenqvist.
21/08/201519 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Fotoförbud på mat, SD största partiet, Adblock och Reserestriktioner med HIV

Tyskland kan man förbjudas att fota sin mat. SD är största partiet enligt en ny mätning. Hur ser det ut att resa med HIV? Vad gör adblockers med reklambranschen? Och kort om Celtic-MFF
20/08/201521 minutes 28 seconds
Episode Artwork

WADA vill stänga av länder, Drake FM, Viagra för kvinnor och Brandfaran

En radiostation spelar bara Drake-låtar. Antidopningsbyrån vill kunna stänga av hela länder. Nu släpps Viagra för kvinnor i USA. Och den extrema torkan ökar risken för skogsbränder.
19/08/201521 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Resandets baksidor, Bombningen i Bangkok, IS och Irak Och Hiss till rymden

Vi pratar med Karnadda Senarak om stämningen i Bangkok. Vad handlar alla demonstrationer i Irak om? Hur positivt är det egentligen att resa? Och så pratar vi om hissen till rymden.
18/08/201518 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Graffitibussar, Avslag från CSN, Specialambulanser och Brottssatistik

Bussar i Kenya lockar genom att profilera sig med graffiti. Allt fler får avslag på CSN. Specialambulans för personer som vill ta sitt liv har fått positivt utfall. Och brottsstatistik med BRÅ.
17/08/201522 minutes 13 seconds
Episode Artwork

Guldpriser, Krisen i Sydsudan, Moderat jobbförslag och Rymdskrot

Krisen i Sydsudan verkar inte få en lösning, trots deadline för fredssamtal. Nytt jobbförslag från Moderaterna. Rymdskrotet ska nu börja plockas upp. Och hur mycket är guld egentligen värt?
13/08/201520 minutes 1 second
Episode Artwork

Amnesty och sexköp, Trakasserier på festival och Pestdöden

Amnesty International och Amnesty Sveriges tankar om sexköp går isär. Trakasserier på festivaler ska försöka stoppas. Dödsfall kan vara orsakade av pestsmitta. Och hur galen får en kampanjfilm va?
12/08/201520 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Protester i Ferguson, Anmälda resor, Jobbstämning och Plåster

Ett år sedan skjutningarna i Ferguson, nu är det nya protester där. Allt fler semesterresor anmäls till flygbolag. Dålig stämning på jobbet är smittsamt. Och hudfärgade plåster finns bara i en färg.
10/08/201522 minutes 21 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 2015-08-06 kl. 13.00

Universitet skickar agenter för att locka hit utländska studenter. Stort problem med mat och import i Ryssland. ICANN vill ändra vem som bestämmer på internet. Och Hoverboard.. Finns den på riktigt?
06/08/201522 minutes 38 seconds
Episode Artwork

Puerto Rico i konkurs, Ryssland och Arktis, Eurogames och Smarta blommor

Puerto Rico vill gå i konkurs men får inte. Ryssland söker ta över stor del av Arktis sjöbädd. Eurogames är det första sportmästerskapet för HBTQ-personer. Och vad har blommor gemensamt med internet?
05/08/201522 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Sexleksaker, Krisen i Jemen, Politisk PR och WWCD

Fler sexleksaker säljs under dåliga sommarmånader, varför? What Would Celebrities Do? Politisk PR med Elizabeth Wallentin. Och krisen i Jemen där cirka 6 miljoner människor lider av akut svält.
04/08/201522 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Hitchbot, HBTQ-boenden, värmebölja och fertilitetsgränser

Hitchbot liftar genom världen, i USA stötte den på patrull. Asylboenden för HBTQ-personer för en säkrare tillvaro. Forskare om hur man ökar chansen för fler barn. Och värmeböljan kommer, men inte hit.
03/08/201521 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Squats för tuben, kortare häktningstider, murar mot Europa och rättegång i Göteborg

I Mexico kan du betala tunnelbana med squats. Regeringen utreder hur man ska korta häktningstider. Murar mot Europa? Ja för några länder i alla fall. Och rättegången i Göteborg med hämnd som agenda.
23/07/201519 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Att hacka en bil, Quidditch, bildregler på festival, och vi minns Utöya

Vad är hacking? Och kan man hacka allt? Vi tar reda på mer. Nya bildregler på festivaler. Det planeras inför EM i Quidditch i Italien. Och i dag är det fyra år sedan terrordåden på Utöya.
22/07/201523 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Hawking letar aliens, val i Burundi, Donald Trump och drunkningsolyckor

Hawking i miljonsatsning för att hitta aliens. Det är val i Burundi, som kanske inte kommer godtas av omvärlden. Fler drunkningsolyckor under sommaren. Och hur kan Donald Trump vara så poppis?
21/07/201522 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Jämställda gamers, japanskt försvar och unga bönder

Gamers är mindre ojämställda än man tror. Japan rustar för anfall för första gången sen andra världskriget. Och bara 6 procent av alla bönder är under 34, vi pratar om framtiden för unga bönder.
20/07/201521 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Flyktingboenden, maneter, Shebuses och kyssarnas uppdelning

Eldsjälen Matilda driver boenden för ensamkommande utanför Göteborg. Manetexperten Lars Hansson berättar om maneter. Shebuses i Indien, är bussar för kvinnor. Och inte alla kulturer kysser varandra.
15/07/201521 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Iranavtalet, El Chapo och New Horizons

Historiskt avtal gällande Irans kärntekniska program har kommit. Knarkkungen El Chapo rymde i lördags, nu är belöningssumman för honom 32 miljoner. Och New Horizons så nära Pluto den kommer komma.
14/07/201522 minutes 1 second
Episode Artwork

Greklandsuppdatering, humlornas framtid och barnporr i molntjänster

Är ett avtal för Grekland klart? Caroline Salzinger pratar om detta. Humleexperten Jens Montelius Risberg om varför humlor dör. Och barnporr i molntjänster. Vi diskuterar molntjänsternas problematik.
13/07/201520 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Psoriasis, iranska kärnprogram och konflikten i Yemen

Ledande forskare inom psoriasis möts, vi pratar med Olle Lärkö som är överläkare. Hur mycket snacks käkas det under toppmöten? Och konflikten i Yemen skördar mängder av offer. Vi reder ut lite.
09/07/201523 minutes 11 seconds
Episode Artwork

När människan själv får välja, Shark Week och FN-soldater i Mali

Nytt Beyonceinspirerat hus byggs i Melbourne, vad händer när människan får välja fritt? Det är Shark Week och vi pratar därför bland annat om hajregn. Och i Mali dödas flest FN-soldater, varför?
08/07/201522 minutes 5 seconds
Episode Artwork

3D-skrivna kontor, fotbollsvåldet flyttar ut och konflikter på Sinaihalvön

I framtiden kanske vi jobbar i kontor utskrivna med 3D-skrivare, Dubai starta pilotprojekt. Fotbollsvåldet har flyttat ut från arenorna, varför? Och det är konflikter på Sinaihalvön med IS i spetsen.
07/07/201520 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Greklandsuppdatering, hjärnskakningar inom sport och vård för EU-migranter

Vi pratar om det senaste från Greklands ekonomiska besvär. Undersökningar om hjärnskakning inom sport får kritik för att inte var noggranna. Och alla landsting kräver inte blått kort för vård av EU-migranter.
06/07/201523 minutes 42 seconds
Episode Artwork

Festivalsäkerhet, crowdfunding för GREXIT och fotboll med Håkan Mild!

15 år sedan dödsfall på Roskilde, vi pratar festivalsäkerhet med expert Petter Säterhed. Crowdfunding ska hjälpa grekerna. Och, om det historiska guldet och vad det betyder för svensk fotboll.
01/07/201520 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Sextrakasserier på jobbet, hörselnedsättning i Almedalen och skottsekunden

Vi pratar om sextrakasserier på jobbet med en som varit med om det. Om hörselskadade som känner sig utestängda från Almedalen. Brodern i Lisa Holm-fallet som släppts. Och skottsekund, vad är det?
30/06/201523 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Grekernas ekonomi, Alliansen tar fart och sjukskrivningar för fotboll

Grekiska ekonomikrisen fortsätter, nu får de bara ta ut 550kr per dag, men ingen gräns för turister. Alliansen är nu större än de rödgröna. Och fler personer sjukskriver sig under större turneringar.
29/06/201523 minutes 43 seconds
Episode Artwork

Protester i Armenien, Kritik mot Slöjavtagande Och Fotbollssnack

Det är stora protester mot höjningar på el-priser i Armenien. Och dess protester oroar. Att kvinnor tar av sina slöjor som feministisk kamp kritiseras. Och Sverige är vidare i U21-EM.
25/06/201519 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Sociala Supermarkets, Treterminsförslag Och Dörrlösa Balkonger

Ny matbutik för de som har det dåligt ställt möts av kritik. Nytt utbildningsförslag om att ha en tredje termin under sommaren. Och fastighetsägare i Helsingborg bygger balkonger... men inga dörrar.
24/06/201524 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Outbildade sjuksköterskor, Papperslösa Haitier Och SMS till Blodgivare

Sjuksköterskor som inte gått klart utbildningen får vikariera. Dominikanska Republiken ska kasta ut alla papperslösa. Och blodbanker har börjat skicka SMS till blodgivare vars blod ska användas.
23/06/201523 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Spindelmannens Regler, Krisen i Grekland och Taylor Swift Pressar Apple

Läckta konversationer mellan Sony och Marvel visar tydliga riktilinjer för hur Spindelmannen får se ut. Vi reder ut lite i krisen i Grekland. Och Taylow Swift pressar Apple på pengar.
22/06/201526 minutes
Episode Artwork

E3-Mässan, Akutmottagningar för män Och Palestinas regerings upplösning

En akutmottagning för våldtagna tar för första gången emot pojkar och män. Palestinas regering ska lösas upp. Och den spelfokuserade E3-mässan pågår för fullt i Los Angeles, men vad är egentligen E3?
17/06/201524 minutes 27 seconds
Episode Artwork

Hologram, Mordmisstänkta Häktade Och Peppa för match!

Tre är gripna och misstänkta för mord på 17-åringen, hur ser läget ut nu? I natt spelar Sverige kanske sin sista match i fotbolls-VM. Och är hologramkonserter det nya svarta?
16/06/201522 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Moderkakans Pros and Cons, Bröllopsyran Och personer som tigger erbjuds pengar för sex

Ny trend i USA gör att folk äter moderkaka, något som visat sig inte ha några fördelar alls. En liten uppdatering på bröllopet som sker på lördag. Och många personer som tigger får erbjudanden om sexköp.
11/06/201522 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Arbetsmiljöskador, 17-åringen som försvann Och West Pride

Allt fler skador med koppling till psykiska besvär på jobbet anmäls. En 17-åring försvann på väg hem från jobbet under söndagskvällen, just nu pågår en stor sökning. Och i dag startar West Pride i Göteborg.
10/06/201526 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Verklighetens motståndare, Massgripandet i Malmö Och Hur löser vi bostadsproblemen?

Niklas och Camila pratar om när fiktionen överträffar verkligheten. Martina Pierrou pratar om massgripandet i Malmö. Och vi försöker få grepp på hur man ska lösa bostadsproblemen, som bara ökar.
09/06/201524 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Medieormen på SSSWC 2011: Jocke Jardenberg: "Där fick du mig tyst" 2011-08-12 kl. 01.30

Varför behöver alla samlas på en ö? It-profilen Jocke Jardenberg svarar på vad han tar med sig från förra årets Sweden Social Web Camp och vad alla andra som inte är på Tjärö får ut av det som händer där. Men sedan blir det radiotystnad. Medverkande: Jocke Jardenberg Reportrar: Ronnie Ritterland och Ellen Andersson
11/08/20117 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Medieormen på SSWC 2011 Brit Stakston: Varför är det så provocerande? 2011-08-12 kl. 01.30

Sociala medieprofilen Brit Stakston funderar på att logga ur. Hon svarar på varför hon tror att det upprör och om det inte är dags för de som är gamla i gamet inom sociala medier ska fundera över sin roll. Medverkande: Brit Stakston Reportrar: Ronnie Ritterland och Ellen Andersson
11/08/20113 minutes 58 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter granskar: uppföljning och debatt 2010-09-17 2010-09-17 kl. 13.30

Detta har hänt
17/09/201035 minutes 58 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter granskar: uppföljning och debatt 2010-09-17 2010-09-17 kl. 13.00

Detta har hänt
17/09/201035 minutes 58 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter Granskar "Vem har råd att plugga" 2010-09-15 2010-09-15 kl. 18.00

Detta har hänt
15/09/201031 minutes 45 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter Granskar "Vem har råd att plugga" 2010-09-15 2010-09-15 kl. 18.00

Detta har hänt
15/09/201031 minutes 45 seconds
Episode Artwork

PODD P3 Nyheter granskar: Vem har råd att plugga? 2010-09-15 2010-09-15 kl. 13.00

Detta har hänt
15/09/201038 minutes 4 seconds
Episode Artwork

PODD P3 Nyheter granskar: Vem har råd att plugga 2010-07-15 2010-09-15 kl. 13.00

Detta har hänt
15/09/201032 minutes 35 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter Granskar - Rasism inom polisen PODD 2010-09-13 kl. 06.00

P3 Nyheter Granskar rasism inom polisen: Ni får möta poliser med utländsk bakgrund som berättar om rasistiska kollegor, blundande chefer och en jargong som innebär att vittnen, offer, förövare och andra ofta kallas för blatte, svartskalle och andra nedlåtande uttryck. Vi har också kollat hur polishögskolan hanterar studenter som inte verkar dela polisens värdegrund om allas lika värde, och så har vi granskat statistiken som polisen skickar ut. Av: Thorbjörn Carlsson, Josephine Freje Simonsson, Elin Joleby, Linnéa Hambe och Martin Jönsson.
13/09/201030 minutes 23 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter granskar 20100910 uppföljning och debatt 2010-09-10 kl. 13.00

Detta har hänt
10/09/201033 minutes 33 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter Granskar - Polisen i förorten PODD 2010-09-08 kl. 06.00

Varför tycker så många unga i förorten illa om polisen? I P3 Nyheter Granskar om polisen i förorten får ni träffa Ahmed och Andy som blir stoppade i trafiken. Ni får träffa Amir som är van vid att bli drogtestad, men som har ett knep för att slippa undan. Och så får ni höra Stockholms länspolismästare Carin Götblad ge sin syn på polisens jobb bland unga med utländsk härkomst. Av: Leo Razzak, Thorbjörn Carlsson, Josephine Freje Simonsson och Martin Jönsson.
08/09/201035 minutes 10 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter granskar 20100906 Valrörelsen på nätet 2010-09-06 kl. 06.00

P3 Nyheter granskar den smutsiga valrörelsen på nätet. Trots att partierna utåt tar avstånd från smutskastning så är flera politiker som står på valsedlarna i höstens val aktiva i grupper på facebook som hånar deras politiska motståndare. Hör också om partiarbetaren som låtsas vara en vanlig väljare när han kommenterar på webben. Och om Sverigedemokraternas taktik för att mobilisera sympatisörer i kommentarsfält till artiklar och bloggar. Producerat av Thorbjörn Carlsson. Reportrar Elin Joleby och Jonas Franzén.
06/09/201033 minutes 40 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter granskar: Uppföljning och debatt 20100903 2010-09-03 kl. 06.00

Detta har hänt
03/09/201032 minutes 23 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter Granskar 20100901 de papperslösas situation 2010-09-01 kl. 06.00

Ali och Victor bor i Stockholm. De är gifta har barn och jobb, men om du frågar Skatteverket så finns de inte. De är papperslösa. Hur försörjer man en familj när man tjänar 25-30kr/timme? Vad händer när polisen kommer? Ali, Victor och deras familjer berättar om sina liv som gömda och sina framtidsplaner. Reportrar Paloma Vangpreecha och Leo Razzak
01/09/201031 minutes 51 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter granskar 20100830 Den orättvisa arbetsmarknaden 2010-08-30 kl. 06.00

Vi hittade på två personer, Evin Ziadi och Emma Svensson. Med nästan identiska cv:n och så lika personliga brev vi kunde skriva sökte vi 200 jobb över hela landet. Och vi skickade med bild i bådas ansökningar - med den synliga skillnaden att Evin har sjal på huvudet. Våra påhittade personer Evin och Emma är lika gamla. Båda har jobbat i mataffär, på café och på hamburgerrestaurang. De är engagerade i olika föreningar och båda sjunger i kör. Ändå blev Emma kallad till fyra gånger fler intervjuer än Evin. Reportrar Stina Ivansson och Paloma Vangpreecha
30/08/201029 minutes 50 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter granskar 20100830 Den orättvisa arbetsmarknaden 2010-08-30 kl. 06.00

Vi hittade på två personer, Evin Ziadi och Emma Svensson. Med nästan identiska cv:n och så lika personliga brev vi kunde skriva sökte vi 200 jobb över hela landet. Och vi skickade med bild i bådas ansökningar - med den synliga skillnaden att Evin har sjal på huvudet. Våra påhittade personer Evin och Emma är lika gamla. Båda har jobbat i mataffär, på café och på hamburgerrestaurang. De är engagerade i olika föreningar och båda sjunger i kör. Ändå blev Emma kallad till fyra gånger fler intervjuer än Evin. Reportrar Stina Ivansson och Paloma Vangpreecha
30/08/201029 minutes 48 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter granskar: Uppföljning och debatt 20100827 2010-08-27 kl. 13.00

Detta har hänt
27/08/201031 minutes 47 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter granskar 20100825 Restaurangbranschen 2010-08-25 kl. 06.00

Restaurangbranschen. Fokus för Sveriges politiker är att unga ska få jobb. P3 Nyheters granskning visar att många företag med unga anställda inte följer arbetsrätts- och arbetsmiljölagen. Gratis provjobb, sexuella trakasserier och osäkra anställningar är vanligt. Vi visar också att kollektivavtal med facket inte garanterar de anställda schyssta villkor. Av Ramin Farzin och Pernilla Kommes.
25/08/201036 minutes 19 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter granskar 20100825 Restaurangbranschen 2010-08-25 kl. 06.00

Fokus för Sveriges politiker är att unga ska få jobb. P3 Nyheters granskning visar att många företag med unga anställda inte följer arbetsrätts- och arbetsmiljölagen. Gratis provjobb, sexuella trakasserier och osäkra anställningar är vanligt. Vi visar också att kollektivavtal med facket inte garanterar de anställda schyssta villkor. Av Ramin Farzin och Pernilla Kommes.
25/08/201035 minutes 54 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter granskar 20100823 Övervakning 2010-08-23 kl. 06.00

P3 Nyheters granskning visar att övervakningskameror används på ett sätt som är olagligt. Istället för att skapa trygghet och säkerhet för boende och anställda används de för att kartlägga hyresgäster och kontrollera de anställda på jobbet. Vi kommer också att visa att drogtesterna i skolorna inte alltid är så genomtänkta och att en omyndig persons integritet inte är mycket värd, när skolan blir drogpolis. Reportrar: Lars-Peter Hielle och Ulrika Lindqvist.
23/08/201033 minutes 3 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter Europa 20090604 2009-06-04 kl. 17.00

Inte bara politikerna har makt i EU-valet. För flera miljoner människor är det viktigast vad en annan ledare säger: påven. "Det han säger ska man följa", säger 24-åriga Valentina Rossignoli i Bologna i Italien. Reporter: Martin Jönsson.
04/06/20093 minutes 6 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter Europa 20090603 2009-06-03 kl. 17.00

Flera av kandidaterna i EU-valet har en annan åsikt i fildelningsfrågan än vad deras partier har. Centerns kandidat Lena Ek vill att all fildelning för privat bruk ska bli tillåtet. Reporter Lars-Peter Hielle.
03/06/20092 minutes 54 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter 20090601 2009-06-01 kl. 17.00

EU:s gränser bevakas hårt numera för att hindra illegala invandrare från att komma in. Men det har också blivit mycket svårare och dyrare att ta sig in för de som vill studera. Tomas Jordan besökte gränsen mella Slovakien och Ukraina, där många är besvikna på att EU är så stängt.
01/06/20093 minutes 27 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter Europa 20090529 2009-05-29 kl. 17.00

Flera högerextrema partier i Europa går framåt nu. Ett av de mest extrema är italienska Lega Nord som bland annat vill stärka Europas gränser och begränsa invandringen av framför allt romer och muslimer. I Milano, där Lega Nord är med och styr, har kebaben fått en roll i politiken. Reporter: Martin Jönsson.
29/05/20093 minutes 48 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter Europa 20090528 2009-05-28 kl. 17.00

I Sverige är ungdomsarbetslösheten 25 procent, och bara fyra länder i EU ligger högre. Lägst ungdomsarbetslöshet i hela EU har Holland, där den ligger på sex procent. P3 Nyheters Ulrika Lindqvist åkte dit för att ta reda på varför.
28/05/20093 minutes 31 seconds
Episode Artwork

P3 nyheter Europa 20090527 2009-05-27 kl. 17.00

Inför EU-valet har flera svenska kandidater till parlamantet som vallöfte att stoppa trafficking. Och Liberala kvinnor vill att Sverige ska försöka inspirera andra EU-länder med vår sexköpslag. Tyvärr har Sverige redan gjort det, menar sexarbetarorganisationen ICRSE som P3 Nyheter har träffat i Holland. De menar att den lagliga prostitutionen är hotad. Reporter Ulrika Lindqvist.
27/05/20093 minutes 37 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter P3 20090525 1700 2009-05-25 kl. 17.00

Medan till exempel Frankrike och Storbritannien är inne på hårdare tag mot illegala fildelare, finns det länder där frågan knappt diskuteras alls. P3 Nyheters Ulrika Lindqvist var i Nederländerna, där det är helt lagligt att ladda ner upphovsrättsskyddat material, och inga lagändringar verkar vara på gång.
25/05/20093 minutes 32 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter Europa 20090522 2009-05-22 kl. 17.00

P3 Nyheters Tomas Jordan besökte Österrike, som är det första landet i Europa där 16-åringar får rösta i de stora valen. Där är det främlingsfientliga partiet FPÖ starka, mycket tack vare de ungas stöd.
22/05/20093 minutes 13 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter Europa 20090519 2009-05-19 kl. 17.00

Jobben minskar i Sverige och ofta är det unga som får gå först eftersom vi har "sist in, först ut". I Danmark är det är det lättare att anställa men också lättare att säga upp. Ett system som brukar kallas "Flexicurity". Reporter: Simon Moser.
19/05/20092 minutes 43 seconds
Episode Artwork

P3 Nyheter Europa 20090518 2009-05-18 kl. 17.00

I Tjeckien, Slovakien och Ungern blir det vanligare igen att högerextremister och nazister öppet hetsar mot romer. Vår reporter Tomas Jordan besökte Slovakien, där det inte längre är fult för politiker att vara rasister.
18/05/20093 minutes 24 seconds