Winamp Logo
P3 ID Cover
P3 ID Profile

P3 ID

Swedish, Social, 1 season, 153 episodes, 5 days, 23 hours, 36 minutes
About
En podd om vår tids mest spännande och inflytelserika personer. P3 ID gör filmiska biografier i radioformat. Ansvarig utgivare: Caroline Pouron
Episode Artwork

Kate Moss – heroin chic och rock'n'roll

Berättelsen om en av de största modellerna genom tiderna, en tuff bransch, bad boys och skandaler. Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play. Kate Moss är 50 år och fortfarande en stark referens inom populärkulturen. Hon upptäcktes på en flygplats som 14-åring och slog igenom ett par år senare och blev ansiktet utåt för heroin chic.Moss är en av världens mest kända och bäst betalda modeller genom tiderna, men i medier har hennes liv också handlat om hennes val av män, kokainskandaler och trashade hotellrum. I avsnittet hörs bland andra modevetaren Emily Dahl, kultur- och modejournalisten Kristofer Anderson och kulturjournalisten Andres Lokko, som träffat Kate Moss vid flera tillfällen. Avsnittet gjordes våren 2024 av Dist. Programledare och producent: Vendela LundbergAvsnittsmakare: Sally HenrikssonSlutmix: Fredrik Nilsson Ljudklippen som hörs kommer från Sveriges Radio, SVT, AP, BBC Desert Island Discs, W magazine och Vogue, Youtube och Channel 4 The Big Breakfast.
5/6/20241 hour, 14 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Salman Rushdie – Fatwan, knivattacken och Satansverserna

Det här är en berättelse om ett religiöst krig mot en bestseller, som kostat människor livet. Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play. Den framgångsrike indiskfödde författaren fick i början av 80-talet ett sensationellt genomslag med sin roman Midnattsbarnen. Han blev känd som en uppburen intellektuell debattör tills publiceringen av Satansverserna, som skapade protester över hela världen och gjorde Salman till en bricka i ett storpolitiskt spel. Han tvingades hålla sig gömd under många år efter att iranske ayatollan Khomeni utfärdat en Fatwa, en uppmaning om att världens muslimer ska mörda Rushdie och människor kopplade till hans nya roman Satansverserna.  I augusti 2022 är det som att Salmans förflutna hinner ikapp honom, när han utsätts för en knivattack. Det här är en historia om den intellektuella provokatören som blivit en symbol för yttrandefrihetens gränser. Avsnittet är gjort våren 2024 av produktionsbolaget DIST.I avsnittet medverkar Expressens kulturchef Victor Malm, journalisten och författaren Ulrika Knutson och Rouzbeh Parsi som är programchef vid Mellanöstern- och Nordafrikaprogrammet vid Utrikespolitiska Institutet.Programledare: Vendela LundbergAvsnittsmakare och reporter: Carl-Johan UlvenäsLjudmix: Fredrik NilssonLjudklippen i programmet är hämtade från Pathe, Sveriges Radio, Sveriges Television, BBC, Deutsche Welle, BBC, NBC, ABC, CBS, France24, Le Monde, The Telegraph, Universal, HBO, CNN, TVO, The Booker Prizes, ICA, AP, AFP.
4/29/20241 hour, 12 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Poddtips: Ny dokumentär om Taylor Swift

Hör hur Taylor Swift blev världens största popstjärna i ett unikt dubbelavsnitt från P3 Musikdokumentär. I avsnitt 1 hör du om Amerikas hämndlystna sweetheart, en saga om hur en mobbad tonårstjej förälskar sig i country och förtrollar en hel värld med sina personliga låttexter.Avsnitt 2 hör du unikt i Sveriges Radio Play. Taylor Swift ger sig in i politiken samtidigt som hennes musikaliska framgångar bara växer. Konspirationsteorier börjar florera, och de handlar om att Taylors nya relation med amerikanska fotbollsspelaren Travis Kelce är ett PR-trick. Det sägs att den uttalade Trump-kritikern Taylor Swift i själva verket är en så kallad psy-op, skapad för att se till att Joe Biden vinner det stundande presidentvalet och att Super Bowl-finalen därför är riggad.
4/19/20241 minute, 3 seconds
Episode Artwork

Françoise Bettencourt Meyers – världens rikaste kvinna

Berättelsen om L'Oréal-arvtagerskan och hur en konflikt mellan mor och dotter mynnar ut i Frankrikes Watergate. Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play. I slutet av 2023 rapporterar Bloomberg att Françoise Bettencourt Meyers (f. 1953) är den första kvinnan att nå en förmögenhet på 100 miljarder dollar. Hon är arvtagerska till kosmetikagiganten L'Oréal och håller sig ytterst anonym. Men hemma i Frankrike är namnet Bettencourt förknippat med skandal.P3 ID tecknar ett porträtt av trasiga familjerelationer och rivalitet i fransk överklassmiljö. Det handlar också om en omfattande politisk skandal där de förmögna och de folkvalda tycks ha varit tätt sammanbundna. En historia om skattekonton i Schweiz, hemliga inspelningar och att föredra böcker framför mingel. I avsnittet hörs bland andra Cecilia Blomberg, programledare för P1 Kultur och Alice Petrén, författare och före detta Sveriges Radio-korrespondent. Programledare och producent: Vendela LundbergAvsnittsmakare: Alice DadgostarTekniker: Fredrik NilssonAvsnittet producerades vintern 2024 av Dist.Boken ”The Bettencourt Affair” av Tom Sancton har varit till stor hjälp under researcharbetet. Ljudklipp är hämtade från Bloomberg, Sveriges Radio, AFP, ”The billionaire, the butler and the boyfriend” (Netflix), France 2, Euronews, AP Archive
4/15/202454 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

James Gandolfini – Tony Soprano in i evigheten

Med stort våldskapital och existentiell ångest gick hans maffiaboss rakt genom rutan i 86 timslånga avsnitt. Det här är berättelsen om New Jersey-sonen som blev Tony Soprano med hela världen. Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play. Som ung älskar James Gandolfini känslan av att stå på scen. Men för en invandrarson i arbetarklassens New Jersey är det långt ifrån någon självklarhet att våga drömma om en framtid i showbiz. Det är inte förrän han i vuxen ålder flyttar till New York som han till slut väljer att satsa på skådespeleriet. På teaterskolan Actor's Playhouse drillas Gandolfini i den så kallade Meisnertekniken, en form av method acting genom vilken han lär sig att tämja sin ilska och bli ett med sina impulser. Det här är lärdomar som tids nog ska ta honom till den absoluta toppen. Mellan åren 1999 och 2007 spelar Gandolfini rollen som maffiabossen Tony Soprano i HBO:s succéserie ”The Sopranos”. Rolltolkningen är vida ansedd som en av de mest ikoniska genom tv-historien och blir kronan på verket i hans karriär.Sommaren 2013 dör James Gandolfini plötsligt, till följd av en hjärtinfarkt, under en far och son-resa till Rom. Han är då 51 år gammal – och det är hans tonårige son som hittar honom på hotellrummet.I avsnittet medverkar Kerstin Gezelius, filmkritiker på Dagens Nyheter, och Mustafa Al-Mashhadani, skådespelare och regissör.Programmet innehåller spoilers. Programledare: Vendela LundbergAvsnittsmakare och reporter: Hateff MousaviyanLjudmix: Fredrik NilssonLjudklippen i programmet är hämtade från HBO, ABC News, Inside the Actors Studio, Late Night with Seth Meyers, CNN, CNBC, CBS Sunday Morning, ”The Sopranos”, ”True Romance”, ”The Juror”, ”Alive Day Memories” och ”The Many Saints of Newark”.
4/1/202453 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

PODDTIPS: P3 ID om James Gandolfini

Starka berättelser om vår tids mest spännande personer. Hör historien bakom kändisskapet. Nu finns ett nytt avsnitt, om skådespelaren James Gandolfini.Med stort våldskapital och existentiell ångest gick hans maffiaboss rakt genom rutan i 86 timslånga avsnitt. Det här är berättelsen om New Jersey-sonen som blev Tony Soprano med hela världen.Avsnittet finns att lyssna på redan nu, i Sveriges Radio Play.
3/25/202446 seconds
Episode Artwork

Del 1: Aleksej Navalnyj – uppkomsten, nationalismen och motståndet

Berättelsen om den ryska oppoitionspolitikern Aleksej Navalnyj som var en nagel i ögat på Putins regim ända in i döden. Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play. Aleksej Navalnyj föds in i Sovjetunionen, och tar sina första steg in i politiken samtidigt som Vladmir Putin kliver in i Kreml. Navalnyj ska komma att viga sitt liv åt att kämpa mot korruption och för ett öppet och fritt Ryssland, och åt att försöka störta Putin från makten.Hör berättelsen om hur Navalnyj blev Putins fiende nummer ett, varför han har anklagats för att vara nationalist och hur han fört sin kamp i stark och farlig motvind - ofta under Kafka-liknande rättsprocesser. I avsnittet hörs bland andra Sveriges Radios Fredrik Wadström, tidigare Rysslandskorrespondent, och den frilansande journalisten Maria Georgieva som även hon varit korrespondent i Ryssland, och som träffat Navalnyj vid flera tillfällen.Avsnittet gjordes vintern 2024 av Dist.Programledare och avsnittsmakare: Vendela LundbergReporter/producent: Sally HenrikssonSlutmix: Fredrik NilssonI programmet hörs klipp från Sveriges Radio, BBC, 60 minutes, Navalnyjs Youtubekanal och Daniel Rohers dokumentär Aleksej Navalnyj – de sista dagarna i frihet.
3/18/202446 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Poddtips: P3 ID om Aleksej Navalnyj

Starka berättelser om vår tids mest spännande personer. Hör historien bakom kändisskapet. I två nysläppta avsnitt berättar vi om den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyjs uppkomst och död. Mannen som var en nagel i ögat på Putins regim, bakom galler, och ända in i döden. Och som förgiftades, fängslades och tog sina sista andetag i ett av de hårdaste fånglägren i Sibirien.Du hör båda delarna redan nu i Sveriges Radio Play.
3/11/202451 seconds
Episode Artwork

Kung Frederik X – skandalprinsen, sportprinsen, folkets kung

Berättelsen om kronprinsen av Danmark som sågs som en strulig partyprins men förvandlades till en folkkär kung. Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play. Kung Frederik X övertog tronen i januari 2024. Då hade hans mor Drottning Margrethe II varit Danmarks regent i 52 år. Med sin fru, drottning Mary, vid sin sida mottog han folkets jubel. Men så har det inte alltid varit. Som ung var kronprins Frederik obekväm i sin roll och kallades inte sällan för öknamn som partyprinsen och skandalprinsen. En berättelse om ett annorlunda, färgstarkt och omtyckt kungahus, och om slitningar i en av Nordens mest kända familjer. I avsnittet hörs bland andra hovreportern Sara Ericsson ”Royalistan”, och Sveriges Radios Danmarkskorrespondent Samuel Larsson.Avsnittet gjordes vintern 2024 av Dist. Programledare och producent: Vendela LundbergAvsnittsmakare: Sally HenrikssonSlutmix: Fredrik Nilsson Biografin ”Under Bjælken” av Jens Andersen har varit till särskild hjälp under arbetet med detta avsnitt. Det har även SRF research och Danmarks Radios arkiv varit.I programmet hörs klipp från Danmarks Radio, Sveriges Radio, TV2, SVT, Netflix, Ekstrabladet, RTVE och CBS.
3/4/202459 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Poddtips: P3 ID om Kung Frederik X

Starka berättelser om vår tids mest spännande personer. Hör historien bakom kändisskapet. Nu finns ett nytt avsnitt, om Danmarks Kung Frederik X.En berättelse om en obekväm skandalprins som blev en folkkär kung, om ett konstnärligt kungahus med sprickor inom familjen och om en drottning som lämnade sin tron. Avsnittet finns att lyssna på redan nu, i Sveriges Radio Play.
2/26/202450 seconds
Episode Artwork

Bret Easton Ellis – i huvudet på ”Mr American psycho”

Bret Easton Ellis anser sig ha blivit svartlistad av både litteraturvärlden och av Hollywood med 30 år emellan. P3 ID möter kultförfattaren som skildrar sex, knark och seriemördare. Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play. Bret Easton Ellis är bara 21 år gammal när han slår igenom med romanen ”Less than zero”. Plötsligt är han hela sin generations röst, när han skildrar unga, vackra och rika ungdomar som känner absolut... ingenting. Några år senare fångar han återigen tidsandan med boken ”American psycho”, en roman som beskrivs som så våldsam att hans eget förlag inte vill ha med den att göra.P3 ID möter en författare som med böcker som "Rules of Attraction”, ”Glamourama” och ”Lunar Park”, har förfärat och charmat både läsare och kritikerkåren i snart ett halvt sekel. I en intim intervju med P3 ID:s Vendela Lundberg berättar han om åren som litteraturens it-boy, om att bli cancelled, om att åldras – och om att kallas för reaktionär och bitter.Med den nya romanen ”Skärvorna” har Ellis gjort comeback och återvänder till 80-talets Los Angeles, en lika förförisk som farlig miljö där en seriemördare sätter skräck i staden.I avsnittet medverkar också författarna Tone Schunnesson och Stefan Lindberg.Programledare och avsnittsmakare: Vendela LundbergProducent: Sally HenrikssonLjudmix: Fredrik NilssonLjudklippen i programmet är från Sveriges Radio, BBC 4, Charlie Rose on PBS, Fox News, ljudboken ”The Shards” från W.F. Howes, ljudboken ”The Secret History” från Harper Audio samt filmerna ”Less Than Zero”, ”American Psycho”, ”The informers” och ”The Canyons”.
2/19/20241 hour, 16 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Poddtips: P3 ID om Bret Easton Ellis

Starka berättelser om vår tids mest spännande personer. Hör historien bakom kändisskapet. Nu har vi släppt ett nytt avsnitt, där P3 ID:s Vendela Lundberg möter den amerikanska författaren Bret Easton Ellis.Med böcker som American psycho, har han blivit känd för sina ingående skildringar av sex och våld, de har till och med beskrivits som farliga. Men också blivit till kultromaner med en stor skara fans. Avsnittet finns att lyssna på redan nu, i Sveriges Radio Play.
2/12/20241 minute, 13 seconds
Episode Artwork

Magda Gad – helvetet tur och retur

Sanningstörstande och ståndaktigt rapporterar hon från några av världens mest utsatta platser. Men vem är egentligen personen bakom de gripande, och ibland våghalsiga, reportagen? Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play. I det här avsnittet berättar den prisbelönta krigskorrespondenten om uppväxten i Falun och hur föräldrarnas stora omvärldsintresse fick henne att lyfta blicken mot fjärran redan från tidig ålder. Vi får också höra om människorna, mötena och platserna som har format Magda Gad – och vad det är som driver henne till att fortsätta rapportera om, och från, några av vår tids värsta krigszoner.P3 ID om Magda Gad bygger på en rad intervjuer gjorda av journalisten Hateff Mousaviyan. Samtalen med Magda äger rum under hösten och vintern 2023, mot en fond av pågående krig, konflikter och naturkatastrofer.I avsnittet medverkar bland andra Magnus Alselind, f.d. redaktionschef på Expressen, Maria Edström, lektor i journalistik vid Göteborgs universitet, och Stefanie Glinski, krigskorrespondent och fotograf.Programledare: Vendela LundbergAvsnittsmakare och reporter: Hateff MousaviyanProducent: Sally HenrikssonLjudmix: Fredrik NilssonLjudklippen i programmet är hämtade från Expressen, Sveriges Radio, BBC, Wall Street Journal, CBC, TV4 och SVT.
2/5/20241 hour, 21 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

TIPS: P3 ID om Magda Gad

Starka berättelser om vår tids mest spännande personer. Hör historien bakom kändisskapet. Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play. Nu har vi släppt ett nytt avsnitt, om krigskorrespondenten Magda Gad.En berättelse om en journalist som inte räds frontlinjen, oavsett om det gäller den i ett land i krig eller den i sociala medier. I decennier har hon vigt sitt liv åt att vara där det händer, och att möta människorna bakom statistiken och rubrikerna.Avsnittet finns att lyssna på redan nu, i Sveriges Radio Play.
1/29/202450 seconds
Episode Artwork

Javier Milei – motorsågsmannen som tog över Argentina

Historien om en outsider i läderjacka som vill skaka om Latinamerikas tredje största ekonomi. Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play. Enligt Javier Milei har han två följeslagare som aldrig svikit honom i livet: lillasystern, ”el jefe” Karina Milei och mastiffhunden Conan, döpt efter filmkaraktären Conan barbaren.Med vild frisyr, motorsåg och aggressiva utspel har anarkokapitalisten och abortmotståndaren Javier Milei röstats fram till Argentinas president. P3 ID tecknar ett porträtt av en excentrisk statsman och ett oprövat kort, som tar makten i ett land sargat av inflation, fattigdom och politikerförakt. En berättelse om tantrasex, kloning och drömmen om amerikanska dollar. I avsnittet hörs bland andra Sveriges Radios P3-korrespondent Love Lyssarides och Andrés Rivarola, professor i latinamerikastudier och docent i ekonomisk historia vid Stockholms universitet. Programledare: Vendela LundbergAvsnittsmakare: Alice DadgostarProducent: Sally HenrikssonTekniker: Fredrik NilssonAvsnittet producerades vintern 2023 av Dist.Ljudklipp är hämtade från A24, Channel 4, Sveriges Radio, egna inspelningar av Sveriges Radios Love Lyssarides, TV4, Tucker Carlson på X, AP, Canal KZO, América TV, Crónica HD, France 24, Bloomberg och La Voz.
1/22/20241 hour, 5 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

TIPS: P3 ID om Javier Milei

Starka berättelser om vår tids mest spännande personer. Hör historien bakom kändisskapet. Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play. Nu har vi släppt ett nytt avsnitt, om Argentinas nyvalde president Javier Milei. Han är ultraliberalen som vill stänga landets riksbank, ersätta peson med dollar och förbjuda abort.En berättelse om klonade hundar, en våldsam uppväxt och en politiker med rockstjärnestatus som delar Argentina.Avsnittet finns att lyssna på redan nu, i Sveriges Radio Play.
1/15/202451 seconds
Episode Artwork

Sofia Coppola – flickorna, fadern och tomheten

Berättelsen om nepobabyn som gått i sin berömda faders fotspår, men sin egen väg - och blivit en av vår tids stora regissörer. Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play. Sofia Coppola föds in i en familj med flera generationer av filmskapare och kompositörer, som dotter till den berömde Francis Ford Coppola.I slutet av 90-talet får hennes debutfilm The virgin suicides premiär och redan här sätter hon tonen för en estetik och ett par teman som ska komma att bli hennes signum. Genom åren ska Sofia Coppola komma att bli känd för sina svala filmkaraktärer, den välvalda musiken och de snygga kameravinklarna, men framförallt för hur hon återkommande skildrar tillvaron ur flickors och unga kvinnors perspektiv.Med filmer som The virgin suicides, Lost in translation och Marie Antoinette har hon fortsatt att bevisa att hon är en filmskapare i sin egen rätt. Och gått i bräschen för andra kvinnliga regissörer. 2023 fick hennes senaste film Priscilla premiär, om Priscilla Presleys äktenskap med Elvis. Men frågan är vad den drygt 50-åriga Sofia Coppola ska göra härnäst? Har hon stagnerat eller kan hon fortsätta att skildra flickorna?Hör filmskribenten Tobias Norström och regissören Lisa Langseth, bakom filmer som Hotell och Till det som är vackert, samt succéserien Kärlek och anarki.Avsnittet gjordes hösten/vintern 2023 för Studio Olga. Programledare och producent: Vendela LundbergAvsnittsmakare: Sally HenrikssonSlutmix: Fredrik Nilsson Boken ”Archive” av Sofia Coppola har varit särskilt till hjälp och inspiration i arbetet med det här avsnittet. I programmet hörs klipp från AP, Armchair expert, NPR Fresh Air, Howard Stern, Lost in translation, The Virgin Suicides, Marie Antoinette, Bling ring, De bedragna, Priscilla, Somewhere, Gudfadern-trilogin, Hearts of darkness, Amerikanska filminstitutet, Oscars och Sveriges Radio.
1/8/20241 hour, 9 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

TIPS: P3 ID om Sofia Coppola

Starka berättelser om vår tids mest spännande personer. Hör historien bakom kändisskapet. Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play. Nu har vi släppt ett nytt avsnitt, om regissören sofia Coppola. Det här är berättelsen om en filmskapare som föddes rakt in i Hollywoods elit, som har tagit en egen plats där och blivit en nyskapande och framgångsrik regissör med filmer som Lost in translation, Marie Antoinette och Priscilla. Hör bland andra regissören Lisa Langseth om Coppolas filmer och liv. Avsnittet finns att lyssna på redan nu, i Sveriges Radio Play.
1/1/202449 seconds
Episode Artwork

Camilla Läckberg – deckardrottningen, varumärket och fejderna

I huvudet på en av Sveriges bäst säljande författare som inte ångrar ett skvatt. Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play. 2023 firar Camilla Läckberg 20 år som författare. Ändå svarar hon sällan på frågor om sina böcker i svenska medier – istället handlar det om fastigheter, skilsmässor och dispyter med olika mediemän. Är allt i själva verket helt enligt plan?P3 ID följer författaren genom barndomens Fjällbacka, intresset för mordgåtor och de omåttligt framgångsrika marknadsföringsstrategierna. Vad säger hon om eviga rykten om spökskriverier, sociala medier och kändisar som inte vill låta sig fotograferas på galapremiärer?Det handlar om sorgen efter en pappa, vilka likheter Camilla har med sin hämndlystna karaktär Faye och att festa med Svenska Akademien. Dessutom får vi svar på varför Johnny Depps tavelsamling ”Friends and heroes” hänger i Villa Lumos. I avsnittet hörs bland andra Dagens Nyheters litteraturkritiker Lotta Olsson, författaren Henrik Fexeus och Camillas make, MMA-fightern Simon Sköld.Programledare: Vendela LundbergAvsnittsmakare: Alice DadgostarProducent: Sally HenrikssonTekniker: Fredrik NilssonAvsnittet producerades hösten/vintern 2023 av Studio Olga.Ljudklipp är hämtade från Sveriges Radio, Aftonbladet TV, SVT, Filip & Fredriks podcast, Alex & Sigges podcast, Daily Mail, Sweetwater/Svensk Filmindustri/TV4, Instagram-konton tillhörande Simon Sköld respektive Sofie Sarenbrant, Strix Television, CNBC.
12/25/20231 hour, 27 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Tips: P3 ID om Camilla Läckberg

P3 ID släpps en vecka tidigare i Sveriges Radio Play. Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play. I dag släpper vi ett avsnitt om deckardrottningen och entreprenören Camilla Läckberg.En berättelse om hur hon blev hela Sveriges deckardrottning, men trots alla framgångar och miljoner fortfarande känner sig utanför kulturens finrum. Hör henne om de envisa spökskrivar-ryktena, kändisskapet och varför hon har konst av Johnny Depp på väggen.
12/18/202350 seconds
Episode Artwork

Angela Davis – aktivist, ikon och FBI:s mest eftersökta

Berättelsen om aktivisten som jagades av FBI och blev en internationell frihetssymbol på kuppen. Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play. Angela Davis växer upp i rasmotsättningarnas Alabama under 40- och 50-talet. Det här är en tid då Ku Klux Klan försöker skrämma svarta familjer till tystnad och politikerna i sydstaterna verkar göra sitt bästa för att bevara status quo.Med tiden kommer Angela Davis att snöa in på en akademisk bana. Hon studerar filosofi under några av Europas största namn inom området.På hemmaplan bubblar det samtidigt av rörelser som på olika sätt har börjat ta upp kampen för den afro-amerikanska saken. Men att bara iaktta dessa rörelser på håll räcker inte. Angela Davis vill vara där, sida vid sida med de andra medborgarrättsaktivisterna.Väl tillbaka i USA hamnar Davis snart i hetluften på flera fronter.Efter påtryckningar från Kaliforniens guvernör, och USA:s framtida president, Ronald Reagan sparkas den öppet kommunistiska Angela Davis från sin lärartjänst på UCLA.Snart finner hon sig dessutom anklagad för medhjälp till mord, efter att ett vapen registrerat i hennes namn använts under ett dödligt gisslandrama på västkusten. Davis går under jord och hamnar på FBI:s ”most wanted”-lista.Efter en två månaders katt-och-råtta-lek med myndigheterna hamnar Angela Davis till slut i fängelse. Fallet blir en följetong i media och världen över demonstreras det för att hon ska släppas fri.P3 ID om Angela Davis är en berättelse om aktivism, rasism och ideologiska bataljer genom decennier.I avsnittet hörs bland andra Sveriges Radio-journalisten Fernando Arias och dokumentärfilmaren Göran Hugo Olsson.Programledare: Vendela Lundberg
Avsnittsmakare: Hateff Mousaviyan
Producent: Sally Henriksson
Tekniker: Fredrik NilssonAvsnittet producerades vintern 2023 av Studio Olga.Ljudklippen är hämtade från ljudboksversionen av Angela Davis självbiografi, dokumentärerna ”The Black Power Mixtape” och ”Free Angela Davis and All Political Prisoners”, CBS, CNN, The Smithsonian/Lost Tapes, Kino Library, Associated Press, Pacifica Radio Archive, ABC News, SVT och Sveriges Radio.
12/11/20231 hour, 10 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

TIPS: P3 ID om Angela Davis finns nu i Sveriges Radio Play

P3 ID släpps numera en vecka tidigare i Sveriges Radio Play. Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play. I dag släpper vi ett avsnitt om aktivisten Angela Davis. Berättelsen om akademikern och filosofiprofessorn som i decennier fört kampen för svartas rättigheter, men också för andra grupper som kvinnor och transpersoner. En kamp som ska leda till en plats på FBI:s ”most wanted”-lista, fängelse och ikonstatus som en global frihetssymbol.
12/4/202351 seconds
Episode Artwork

Michel Houellebecq – Frankrikes enfant terrible, kapitalism och sex

Berättelsen om en kedjerökande, litterär sensation som utnämnts till profet och som samtidigt gjort sig känd för islamofobiska uttalanden och en mystisk porrfilm. Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play. Romanen ”Elementarpartiklarna” ges ut 1998 och blir Michel Houellebecqs stora genombrott. I hemlandet Frankrike rasar debatten om de grafiska sexscenerna, kritiken mot den frigjorda 68-rörelsen och kloning som förökningsalternativ till sex. Vad är det Houellebecq vill säga, egentligen?Med åren gör fransmannen internationell succé med böcker som ofta utspelar sig i framtiden men som sägs sätta fingret på samtiden. De kretsar kring djupt ensamma, vita medelklassmän i en liberal och sekulariserad västvärld – på väg åt skogen.På kultursidorna figurerar han numera som Nobelpriskandidat.Parallellt med sina huvudkaraktärer åldras även författaren: Efter ”Förinta” (2022) anklagas den kroniska cynikern (tillika romantikern) för att ha blivit väl sentimental. Han gör också rasistiska uttalanden om ett ”folkutbyte” i Frankrike och dyker upp i en trailer till en erotisk film, skapad av ett holländskt konstnärskollektiv. Det får omvärlden att undra om fransmannens glansdagar är räknade.Samtidigt verkar allt Michel Houellebecq önskar sig vara lite gemenskap, vacker musik och verktyg att hantera att döden med.I avsnittet hörs bland andra litteratur- och teaterkritikern Mikaela Blomqvist, kulturjournalisten Cecilia Blomberg samt författaren och översättaren Kristoffer Leandoer. Programledare: Vendela LundbergAvsnittsmakare: Alice DadgostarProducent: Sally HenrikssonTekniker: Fredrik NilssonAvsnittet producerades hösten 2023 av Studio Olga.I programmet läser Jonathan Bengtsson utdrag ur böckerna ”Konkurrens till döds” (Ellerströms), ”Elementarpartiklarna” (Albert Bonniers) och ”Plattform” (Albert Bonniers). Ljudklipp är hämtade från BBC, Sveriges Radio, Euronews, AFP, filmen ”Kidnappningen av Michel Houellebecq” (Les Films du Worso, La Sept), France 24, Canal+, TMC, RMC och Louisiana Channel.
11/27/20231 hour, 4 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

TIPS: P3 ID om Michel Houellebecq finns nu i Sveriges Radio Play

P3 ID släpps från och med nu en vecka tidigare i Sveriges Radio Play. Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play. I dag släpper vi ett avsnitt om den kontroversiella franska författaren Michel Houellebecq.Berättelsen om en kedjerökande, litterär sensation som utnämnts till profet och möjlig Nobelpristagare, men också gjort sig känd för sina sexskildringar, islamofobiska uttalanden och en mystisk porrfilm.
11/20/202350 seconds
Episode Artwork

Del 1: Elon Musk – techmiljardären och drömmen om Mars

Berättelsen om den kontroversielle miljardären som tagit sig från en olycklig uppväxt i Sydafrika till tech-kung i Silicon Valley. Nu drömmer han om att ta mänskligheten till Mars. Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play. Elon Musk vill bygga en stad på Mars. Han dejtar filmstjärnor och popartister. Han har fått människor att associera elbilar med snabbhet och lyx. Han har kallats för verklighetens Ironman – och vill inom en snar framtid operera in chip i människors hjärnor.I första avsnittet om Elon Musk möter vi en av vår tids mest våghalsiga och ifrågasatta entreprenörer. Från en olycklig barndom i Sydafrika till 90-talets internetboom i Silicon Valley. Från misslyckade raketuppskjutningar till ikonstatus – och ett offentligt sammanbrott i media.Det här avsnittet publicerades första gången i mars 2020, det här är en uppdaterad version från november 2023.Del 2 om Elon Musk finns att lyssna på i Sveriges Radio Play.Programledare & redaktör: Vendela Lundberg Avsnittsförfattare & reporter: Axel WinqvistProducent: Mathilda von Essen Exekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonLjudklippen i dokumentären är hämtade från: Fox, ABC News, CNN, Space X, MTV, 60 Minutes, Associated Press, CBS, Saturday Night Live i NBC, CNBC, SXSW Conference, The Terminator, Bloomberg News, Now you Know, Dokumentären Revenge of the Electric Car av Chris Paine, NBC, Vator och The late show with Stephen Colbert.Biografin Elon Musk: Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid av Ashlee Vance har varit särskilt hjälpsam under arbetet.
11/6/202351 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Tips: Hela berättelsen om Elon Musk hör du bara i Sveriges Radio Play

Nu släpper vi berättelsen om Elon Musk i två delar. Den andra delen hör du exklusivt i Sveriges Radio Play. Nya avsnitt från P3 ID hittar du först i Sveriges Radio Play. Elon Musk är miljardären som har kallats för världens rikaste man, fått elbilar att förknippas med lyxig action och vill operera in chip i mänskliga hjärnor. Han köpte Twitter och döpte om det till X, syftet med affären var att rädda civilisationen. Men hans största dröm är att ta mänskligheten till Mars. I två avsnitt berättar vi om hur offentlighetens Elon Musk har förvandlats från en driven innovatör och skicklig affärsman till en loose cannon och starkt polariserande kraft i USA och i världspolitiken.Lyssna på avsnitt två av P3 ID om Elon Musk i Sveriges Radio Play.
11/6/20231 minute, 47 seconds
Episode Artwork

Quentin Tarantino – våld, fötter och Weinstein

Han är regissören bakom storverk som Pulp Fiction och Kill Bill. Hör berättelsen om filmnörden som gjort ultravåldet mainstream och dominerat Hollywood i decennier. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Under 30 år har filmmakaren Quentin Tarantino karvat fram sin unika plats i Hollywood. Hans filmer har belönats med flera Oscars och Harvey Weinstein har kallat honom lika viktig för filmbolaget Miramax som Musse Pigg var för Disney.Det var den numer sexualbrottsdömde och ökände filmproducenten Weinstein som producerade alla Tarantinos filmer - fram till #metoo-upproret 2018. Han var ett slags fadersfigur för Tarantino, som växte upp med en frånvarande pappa och B-filmer istället för vänner som sällskap. P3 ID om Quentin Tarantino handlar om ett svekfullt Hollywood och den ibland gränslösa relationen som kan uppstå mellan skådespelare och regissör, men också mellan regissör och filmproducent. Om filmer som är fulla av referenser till filmhistorien, medvetna musikval och ofta närbilder på nakna fötter. Och om Tarantinos övertygelse om att få skildra våld, sex och knark precis så grafiskt och brutalt som han vill.Nu sägs det att han bara har en enda film kvar i sig. I avsnittet hörs bland andra skådespelaren och modellen Christina Lindberg och filmvetaren och journalisten Emma Gray Munthe.Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2023Programledare och avsnittsmakare: Vendela LundbergProducent: Sally Henriksson och Carl-Johan UlvenäsLjudmix: Fredrik NilssonLjudklippen i programmet är från SVT, Sveriges Radio, WTF with Marc Maron, The Howard Stern Show, The Q&A with Jeff Goldsmith, The Joe Rogan Experience, KILL BILL: VOL. 1 Featurette - The Making Of, Directors Guild of America och Channel 4.
10/23/20231 hour, 14 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Muammar al-Gaddafi – från befriare till förgörare

Muammar al-Gaddafi var den spektakuläre revolutionären som skulle leda det libyska folket till frihet. Men han blev i stället deras plågoande, och gjorde sig dessutom ovän med nästan hela världen. I oktober 2011 fruktar en man för sitt liv, gömd i ett avloppsrör i öknen utanför den libyska staden Sirte. Högt ovanför honom patrullerar Nato-plan luftrummet. På marken närmar sig en grupp fientliga soldater. Det finns ingenstans att fly för mannen i röret. Han heter Muammar al-Gaddafi, och är Libyens ledare. Han var en beduin som blev soldat, och som togs emot som en hjälte av sitt folk när han störtade landets kung 42 år tidigare. Men hösten 2011 har han drivit sitt Libyen till inbördeskrig, och folkets välvilja har sinat.Han var revolutionären som blev diktator, och som väckte omvärldens vrede när han finansierade terrorstämplade frihetsrörelser – men som till slut bjöds in i värmen igen och knöt vänskapsband med flera västerländska stormakter.P3 ID om Muammar al-Gaddafi är berättelsen om en egensinnig politiker och självutnämnd tänkare som försökte hitta en ny väg till demokrati, och om hur det som en gång var världens fattigaste land kastats mellan hopp och förtvivlan i över 100 års tid.Hör om hur en oblodig statskupp och drömmar om arabisk enighet förvandlades till ett terrorvälde där ingen kunde lita på sin granne längre, om hur terrordåd som Lockerbieattentatet 1988 ritade om den politiska världskartan, om hur Gaddafis sinne för rampljuset skilde honom åt från andra politiker, och om hur ett möte mellan den libyska ledaren och en av Sveriges kändaste journalister urartade fullständigt. Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2023Programledare: Vendela LundbergAvsnittsmakare och reporter: Patrick StaneliusProducent: Sally HenrikssonLjudmix: Fredrik NilssonI programmet medverkar även Jan Guillou, journalist och författare som träffat Muammar al-Gaddafi personligen, och Aron Lund, analytiker vid Totalförsvarets forskningsinstitut FOI.Ljudklippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, CNN, BBC, Sky News, The Telegraph, Youtube, AP och dokumentären "Evolution of Evil: Colonel Gaddafi – terror of the Middle East”.Böckerna "Libya from colony to revolution” (Ronald Bruce St John), ”Villebråden i Khadaffis harem” (Annick Cojean), ”The green book” (Muammar al-Gaddafi), och tidskriften ”Världspolitikens dagsfrågor – Moammar al-Gaddafi, diktatorn som omfamnas av väst” (Aron Lund)" har varit till hjälp i arbetet med detta avsnitt.
10/9/20231 hour, 18 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Drew Barrymore – mommy issues, Spielberg och Hollywoods wild child

Historien om hur flickan från E.T. blev rebell, fick en hel generation att leka Charlie's Angels och återuppstod som talkshowvärd. När Drew Barrymore blir myndigförklarad i slutet av 80-talet är hon 14 år gammal. Hon har hunnit bli en världsberömd filmstjärna, festa med Hollywoods gräddhylla och hamnat på behandlingshem för alkohol -och narkotikamissbruk.Redan som sjuåring har hon också, i några av landets största tv-program, fått frågor om sitt kärleksliv.Drygt 30 år senare beskrivs Barrymore som America's sweetheart och Ellen DeGeneres efterföljare. Hon skapar också stor besvikelse i branschen när hon planerar att sända sin talkshow, trots den stora strejken i Hollywood.Hur gick det till?P3 ID om Drew Barrymore är en berättelse om en splittrad familj, att bli vuxen för tidigt och att hålla sig aktuell i fyra årtionden. Det handlar också om de romantiska komediernas storhetstid, att visa brösten för David Letterman och ett viralt klipp om hur härligt regnet är i Los Angeles. I avsnittet hörs bland andra Michelle Hallström, kulturjournalist och programledare för Paparazzipodden, och Aricia Skidmore-Williams, komiker och programledare för podcasten Even the rich. Programledare: Vendela LundbergAvsnittsmakare: Alice DadgostarProducent: Sally HenrikssonTekniker: Fredrik NilssonAvsnittet producerades sommaren 2023 av Studio Olga.Böckerna ”Wildflower” av Drew Barrymore och ”Little girl lost” av Drew Barrymore och Todd Gold har varit till stor hjälp under researcharbetet. Ljuden är hämtade från CNN, CBS, NBC, ABC, Universal Pictures, Warner Bros., The Drew Barrymore show, The Howard Stern show, Entertainment Tonight, Saturday Night Live, The Oprah Winfrey show, New Line Cinema, MTV, Late show with David Letterman, Columbia Pictures, Chicks in the office, Flower Films, Sveriges Radio, filmerna ”E.T.”, ”Poison Ivy”, ”Never been kissed”, ”The wedding singer”, ”50 first dates”, ”Charlie's Angels” och ”Donnie Darko”
9/25/20231 hour, 9 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Jevgenij Prigozjin – Wagnerledaren som utmanade Putin

Hör berättelsen om fängelsekunden som tog köksvägen till Putin och grundade en ökänd legostyrka. Mannen som utmanade makten i Kreml och föll. Jevgenjij Prigozjin föds 1961 i Leningrad, numer Sankt Petersburg. Under många år driver han restauranger och cateringbolag. Genom dessa verksamheter stiftar han bekantskap med flera viktiga personer inom den ryska maktsfären – och snart går han under smeknamnet ”Putins kock”. Ett halvår in i Rysslands invasion av Ukraina 2022 tar Jevgenij Prigozjin klivet ut ur skuggorna och erkänner sig vara ledare för den grupp ryska legosoldater som går under namnet Wagner. Prigozjin och hans soldater har då länge varit verksamma i bland annat Syrien och flera afrikanska länder.Efter att han på midsommarafton 2023 öppet kritiserar det ryska försvarsministeriet tror flera att han är en ”dead man walking”. Ett par månader senare störtar hans privatjet mot marken i lågor norr om Moskva. Ombord finns Prigozjin och flera av hans närmaste inom Wagnergruppen. I avsnittet hörs bland andra Sveriges Radios Fredrik Wadström och frilansjournalisten Maria Georgieva.Programledare: Vendela LundbergReporter och avsnittsmakare: Hateff MousaviyanProducent: Sally HenrikssonTekniker: Fredrik NilssonAvsnittet producerades hösten 2023 av Studio Olga.Klippen är hämtade från Sveriges Radio, France24, The Guardian, SVT, CBS, MSNBC, CNN, BBC, ABC News, NBC News och Telegram.
9/11/20231 hour, 7 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Hasbulla – internetfenomenet från Dagestan

Berättelsen om hur en kortväxt kille från den ryska landsbygden blev hela nätets favoritmeme. När Hasbulla Magomedov föds 2002 befinner sig hans hemprovins, Dagestan, i ett turbulent geopolitiskt läge. Det andra Tjetjenienkriget står runt hörnet och oroligheterna hänger i luften. Men den unge Hasbulla låter sig inte tyngas ner. Han drömmer om ett liv i sus och dus. Om snabba bilar, hårda fighter och adrenalinkickar.Trött på att bli orättvist behandlad och retad för sin ringa längd väljer Hasbulla i tonåren att hoppa av sina koranstudier. Lite på måfå börjar han istället att spela in roliga klipp med sin mobil – klipp som inom loppet av bara några veckor kommer att göra honom viral.P3 ID om Hasbulla är berättelsen om en av vår tids mest mytomspunna internetkändisar. Det handlar om kontextlös glädjespridning, om att bli kattmynta för algoritmerna och att kritiseras för att göra kortväxta människor till åtlöje.I avsnittet hörs bland andra Max V Karlsson, journalist på Dagens ETC, Angelica Cisalli, komiker, och Paul del Valle, UFC-kommentator på Viaplay och programledare för MMA-podden.Programledare och producent: Vendela LundbergReporter och avsnittsmakare: Hateff MousaviyanTekniker: Fredrik NilssonAvsnittet producerades sommaren 2023 av Studio Olga.Klippen i avsnittet är hämtade från Hasbullas Instagram/Youtube, Sundae Conversation with Caleb Pressley, UFC, Ashab Tamaevs youtubekanal, Abdu Roziks youtubekanal, The Schmo, Hotboxin’ with Mike Tyson, Sveriges Radio, France24 och The Sydney Morning Herald.
8/28/202345 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Joe Rogan – poddvärldens största makthavare

Berättelsen om hur en kampsportsmästare blev sitt eget mäktiga mediehus, gjorde en miljarddeal med Spotify och fick forskare att se rött. Joe Rogan (f. 1967) växer upp i Boston som en osäker kille. Men efter att ha funnit mening i kampsporten taekwando, ger han sig ut i världen med nytt självförtroende. Joe satsar på att bli stand up-komiker och det ska visa sig att hans förmåga att snacka inför publik är stor. Så stor att han drygt 30 år senare fått ett osannolikt genomslag med konceptet "bara samtal", rökt gräs i direktsändning med Elon Musk och hamnat i stormens öga under en global pandemi.P3 ID om Joe Rogan är en berättelse om när underhållning blir politik på hög nivå. Det handlar också om hur träning kan förändra en människa från grunden, konspirationsteorier och ett företag som säljer gummivaginor. I avsnittet hörs bland andra Martin Gelin, författare och Dagens Nyheters New York-korrespondent, samt Paul Del Valle, programledare för MMA-podden.  Programledare och producent: Vendela LundbergAvsnittsmakare: Alice DadgostarTekniker: Fredrik NilssonAvsnittet producerades sommaren 2023 av Studio Olga. Ljuden är hämtade från CNN, BBC, NBC, The Verge, The Joe Rogan Experience, Lex Fridman Podcast, The Oil and Whiskey Podcast, Sveriges Radio, MTV, Youtube-kontot UFC, Rolling Stone, Hollywood Reporter
8/14/20231 hour, 1 minute, 48 seconds
Episode Artwork

Lindsay Lohan – flykten från Hollywood, party och paparazzis

Berättelsen om hur en älskad barnstjärna föll offer för 00-talets hårdnackade kändiskultur Los Angeles, 2009.  En vit, brummande Maserati rullar in i ett parkeringsgarage och en grupp paparazzifotografer rör sig hungrigt mot bilen. En rödhårig kvinna öppnar dörren och kliver ut. Hon är klädd i en grå flanellskjorta och har en glittrig paljettväska slängd över armen. Fotograferna börjar skrika. Kvinnan som fångas på bild heter Lindsay Lohan. Hon är vid det här tillfället tjugotre år gammal och har varit skådis sen barnsben. Lohan har gjort succé med filmer som Föräldrafällan och Mean Girls, men vid den här tiden är Lohan mer känd för sitt vilda partyliv, sina rattfyllor och sitt drogmissbruk. Under decenniet som följer kommer Lohan väcka uppmärksamhet för ett möte med Turkiets president Erdogan, ett viralt klipp med en flyktingfamilj i Moskva – och en nattklubb på Mykonos i Grekland. P3 ID om Lindsay Lohan är en berättelse om 00-talets hårdnackade kändiskultur och Lohans kamp för att få tillbaka sin karriär. I avsnittet hörs filmkritikern Caroline Hainer och Veckorevyns chefredaktör Irena Pozar. Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2023Programledare: Carl-Johan UlvenäsAvsnittsmakare och reporter: Axel Winqvist Producent: Carl-Johan UlvenäsLjudmix: Fredrik NilssonLjudklippen I programmet är hämtade från: The Oprah Winfrey Network, Hollywood TV, Fox News, CNN, NBC,  The Tonight Show, Jimmy Carter, MTV, CBS Sunday Morning, SNL,  5 Eyewitness News, Living Lohans, ABC, Late night with David letterman, Good Morning Britain, Huffington Post, The Tonight Show starring Jimmy Fallon, That’s 70s Show, Good Morning America, Kennedy, Georgia Rule, Scary Movie 5, The Canyons och Disneyfilmerna The Parent Trap, Mean Girls, Life Size och Herbie Fully Loaded. 
7/31/20231 hour, 7 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Mark Zuckerberg – Facebook och fosterlandet

Han har hyllats för att ha förändrat hur vi kommunicerar med varandra men också anklagats för att sprida desinformation, manipulera val och ha en skadlig inverkan på samhället. Mark Zuckerberg (född 1984) är entreprenören som från sitt studentrum på Harvard, förändrade hur människor interagerar med varandra. Uppvuxen i en välbärgad förort till New York blev Mark Zuckerberg snabbt medveten om potentialen i tekniken. Efter år av experiment i pojkrummet, lanserar han vintern 2004 thefacebook.com, en internkatalog för Harvards elever. Plattformen växer snabbt och inom bara några år börjar Mark Zuckerbergs fritidsprojekt påverka politiken, tekniksektorn och vardagslivet för en stor del av världens befolkning.P3 ID om Mark Zuckerberg är en historia om innovation, envishet och oanade konsekvenser. I avsnittet hörs bland annat Karin Pettersson, kulturchef Aftonbladet och Björn Jeffery, techanalytiker på Svenska Dagbladet. Programledare och avsnittsmakare: Carl-Johan UlvenäsReporter: Alice DadgostarProducent: Vendela Lundberg Tekniker: Fredrik NilssonAvsnittet producerades 2023 av Studio OlgaLjud från:AP, Sveriges Radio, California Dental Association, Master of Scale, facebook, CNN, Bloomberg, Derek Franzese, CBS, Vator News, Y combinator, Makers, FORA.tv, NBC, Channel 4, Mashable, TODAY, Washington Post, Fox News, Techonomy, The Guardian, TV 4, AP, Comedy Central, Paramount Pictures, Recode, Lex Friedman. Böckerna: Facebook – Den nakna sanningen av Sheera Frenkel & Cecilia Kang och The Accidental Billionaires av Ben Mezrich har varit till stor hjälp under researchen av det här programmet.
7/17/20231 hour, 20 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Yoko Ono – avantgarde, aktivist och för alltid Lennons fru

Hon har anklagats för att ha splittrat Beatles och reducerats till John Lennons fru. Men Yoko Ono har alltid gått sin egen väg och vigt sitt liv åt konsten, musiken och freden. Yoko Ono är en avantgardistisk konstnär och fredsaktivist som skapar verk med humor och lekfullhet, men också med starka budskap.Hon blev känd för hela världen genom sin relation med John Lennon, och har gång på gång anklagats för att ha varit den som splittrade The Beatles. Under åren har den snart 90-åriga Yoko Ono provocerat och väckt starka känslor. I avsnittet hörs Samanda Ekman, kulturreporter som bland annat har podden Till sängs, och Elisabeth Millqvist, museichef Moderna museet Malmö och tidigare konstnärlig ledare på Wanås konsthall där Yoko Ono finns representerad sedan 2011. Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2023.Programledare: Carl-Johan UlvenäsAvsnittsmakare och reporter: Sally HenrikssonProducent: Carl-Johan UlvenäsLjudmix: Fredrik NilssonLjudklippen i programmet är hämtade från Sveriges Radio, BBC, Louisiana channel, New York Times, Freedom forum, Tom Cottle: Up close, Dick Cavett show, Geraldo CBS, ABC, Mike Douglas show och CNN. Boken "Yoko Ono: Collector of skies" har varit till hjälp i researcharbetet.
7/3/20231 hour, 13 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Dalai Lama – Frihetssymbol i exil och västvärldens lyckoguru

Han har tilldelats Nobels fredspris, kallats för en ulv i munkkläder och skapat kontroverser. Tibets högste andlige ledare kan vara den sista Dalai Lama. Redan som tvåårig liten pojke utsågs Tenzin Gyatso till den fjortonde Dalai Lama, och därmed Tibets högste andlige och politiska ledare. Genom åren har han blivit en världskändis, skrivit en rad böcker med olika livsråd och turnerat jorden runt med föreläsningar och samtal.För den kinesiska regeringen är han ett rött skynke, och för exiltibetaner ett hopp om ett mer självständigt Tibet. Sedan 1959 lever han i exil i norra Indien.Dalai Lama har flera gånger varit i blåsväder. Senast vinter 2023 då ett videoklipp där han ber en ung pojke att suga på hans tunga spreds som en löpeld.Han är den fjortonde Dalai Lama, och kanske också den sista.I avsnittet hörs kulturreportern Nanna Olasdotter, oberoende kinaanalytikern Kristina Sandklef och TV4-programledaren Malou von Sivers som har intervjuat Dalai Lama två gånger.Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2023Programledare: Carl-Johan UlvenäsAvsnittsmakare och reporter: Sally HenrikssonProducent: Carl-Johan UlvenäsLjudmix: Fredrik NilssonKlippen i avsnittet kommer från Efter tio TV4, Sveriges Radio, CNN, BBC, AP, Reuters, Youtube, Good Morning Britain, Nyhetsmorgon TV4.Böckerna "Dalai Lama - mitt land, mitt folk", "In exile from the land of snows", "Dalai Lama" av Bertil Lintner och "Dalai lama: en auktoriserad biografi" har varit till hjälp i arbetet med det här avsnittet.
6/19/20231 hour, 6 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Leonardo DiCaprio – den siste playboyen

Historien om hur en rufsig kille från Los Angeles blev "king of the world". I maj 2023 går skådespelaren Leonardo DiCaprio på röda mattan i Cannes för premiären av ännu en storfilm. Han är mer än van vid att flankeras av branschens största namn, liksom horder av fans och fotografer.I nästan hela sitt liv har Leo befunnit sig i filmens värld. Han har blivit nominerad till otaliga priser, orsakat kaos i Tokyo och som klimataktivist skakat hand med politiker i Vita Huset. Han har också blivit (ö)känd för att aldrig dejta någon över 25.Ändå är han fortfarande något av en gåta.P3 ID om Leonardo DiCaprio är en berättelse om filmkonst, privatliv, 90-talets Sunset Boulevard, Leomania – och grabbarna i det omhuldade The Pussy Posse. I avsnittet medverkar kulturjournalisterna och programledarna Margrét Atladottir och Christina Jeurling Birro. Programledare: Carl-Johan UlvenäsAvsnittsmakare: Alice Dadgostar Producent: Carl-Johan Ulvenäs Ljudmix: Fredrik NilssonKlippen i avsnittet är hämtade från CBS, PBS, NBC, ABC, AP, MTV News, KCTV5, GQ, Richard Engfors, OWN TV, Columbia Pictures, Warner Bros, United Artists, 20th Century Fox, Paramount, 60 minutes Australia, The Joe Rogan Experience och Festival de Cannes.
6/5/202353 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Simone Biles – gymnastiken, rekorden och övergreppsskandalen

Berättelsen om hur tidernas främsta gymnast blev ansiktet utåt för psykisk ohälsa bland elitidrottare. Simone Biles (född 1997) är en amerikansk gymnast.Efter en turbulent första tid i livet adopteras den 3-åriga Simone Biles av sin morfar i Texas. Ett par år senare, under en dagsutflykt med förskolan, finner hon sig förtrollad av redskapen och rörelserna i den lokala gymnastikhallen. När hon själv, på ren instinkt, går bort till barnavdelningen och lyckas kopiera de äldre gymnasterna står det snabbt klart att hon besitter en talang utöver det vanliga.Idag är Biles att betrakta som en gigant inom den artistiska gymnastiken. Med sina 7 OS-medaljer och 19 VM-guld har hon förändrat sporten i grunden. Men bakom framgångarna döljer sig länge ett okänt mörker.P3 ID om Simone Biles är en berättelse om naturbegåvning, uppoffringar och vilja. Det handlar också om en av idrottshistoriens mest omfattande övergreppsskandaler, psykisk ohälsa och att lära sig lyssna på sin inre röst.I avsnittet hörs bland annat Linn Nenzén, programledare och reporter på Radiosporten, och Göran Kenttä, idrottspsykolog och forskare vid Gymnastik- och Idrottshögskolan.Programledare: Carl-Johan UlvenäsAvsnittsmakare och reporter: Hateff MousaviyanProducent: Carl-Johan UlvenäsTekniker: Fredrik NilssonAvsnittet producerades 2023 av Studio OlgaLjudklippen i programmet är hämtade från dokumentären “Simone vs Herself”, IOC, NBC, WTHR, USA Gymnastics, Universal Sports, CBS, Al Jazeera, Sky News och Sveriges Radio.
5/22/20231 hour, 1 minute, 37 seconds
Episode Artwork

Benjamin Netanyahu – Israels starke man

Elitsoldat, managementkonsult, premiärminister Benjamin Netanyahu har kallats både för politisk trollkarl och seglivad överlevare. Men när Israel kokar står han inför sin största kris i karriären. Våren 2023 fyller Israel 75 år som självständig nation. Samtidigt fylls gatorna i landets städer med hundratusentals ilskna demonstranter som protesterar mot landets nya, ultrakonservativa, regering. I fokus står ett lagförslag som ska minska högsta domstolens politiska inflytande i Israel, något som många befarar kommer undergräva demokratin i landet.Reformförslaget drivs på av landets premiärminister Benjamin Netanyahu – eller Bibi, som han kallas. Älskad, hatad, skandalomsusad och spektakulär – i snart tre decennier har Netanyahu arbetat för att bli solen som den israeliska politiken kretsar kring.Han är den förste premiärministern i Israel som är född efter att landet blev självständigt, och även den premiärminister som suttit längst på sin post i landet. Han har stångats med amerikanska presidenter och anklagats för att uppvigla till mord. Men han har aldrig fått utstå sådan massiv kritik, både inifrån och utanför Israel, som nu. Hur många äss har egentligen Netanyahu kvar i sin politiska rockärm?P3 ID bläddrar bakåt i Benjamin Netanyahus familjealbum, från uppväxtåren i New York och Philadelphia, till krigsfronten i Israel – fram till det politiska kaoset som råder sedan valet hösten 2022. Hör om tragedierna, intrigerna och framgångarna som formade Netanyahu, och i förlängningen hela Israel. Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2023Programledare: Carl-Johan UlvenäsAvsnittsmakare och reporter: Patrick StaneliusProducent: Carl-Johan UlvenäsLjudmix: Fredrik NilssonI programmet medverkar även Cecilia Uddén, Mellanösternkorrespondent Sveriges Radio, och Benjamin Katzeff-Silberstein, doktor i historia och forskare vid Tel Aviv UniversityLjudklippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, CNN, Sky News, NBC, Fox News, Youtube, AP och dokumentärerna "King Bibi" och "PBS Frontline: Netanyahu at war". Böckerna "Bibi: My story" (Benjamin Netanyahu),"Bibi: The turbulent life and times of Benjamin Netanyahu" (Anshel Pfeffer), och "Den perfekta konflikten: Israel–Palestinafrågan inifrån" (Johan Berggren) har varit till hjälp i arbetet med detta avsnitt.
5/8/20231 hour, 22 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

David Miscavige – scientologi, maktspel och Hollywood

Han är scientologiledaren som beskrivs som paranoid, lynnig och maktgalen. På senare år har tidigare medlemmar stämt honom och organisationen, men Miscavige går inte att nå. I snart fyra decennier har David Miscavige varit i praktiken den högste ledaren för Scientologikyrkan. Avhoppare beskriver organisationen som en sekt och Miscavige som en hårdför ledare som styr med järnhand.Han har blivit allt mindre synlig i det offentliga och när det amerikanska rättsväsendet försökt delge honom stämningar om människohandel har han inte kunnat nås.Hans fru, Shelly Miscavige, har inte heller synts till i offentligheten på länge och tidigare medlemmar anklagar Miscavige för att ligga bakom hennes försvinnande.Mike Rinder, som skrivit "A billion years", var under många år en av Scientologikyrkans högst uppsatta och jobbade sida vid sida med Miscavige. Här berättar han om sina upplevelser av Miscavige hårda ledarstil och scientologins baksidor.Miscavige är också nära vän med Tom Cruise och Scientologikyrkan har flera medlemmar bland kändisar i Hollywood. Journalisten Magnus Sundholm, som bott i Los Angeles i över 30 år och har podden "Livet i La la land" förklarar de nära banden mellan rörelsen och Hollywood, och beskriver vänskapen med Cruise.Avhopparen Dan Koon har också arbetat nära David Miscavige och skrivit boken "Ruthless" tillsammans med Davids pappa Ron Miscavige. Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2023Programledare: Carl-Johan UlvenäsAvsnittsmakare och reporter: Sally HenrikssonProducent: Carl-Johan UlvenäsLjudmix: Fredrik NilssonLjudklippen i avsnittet är hämtade från ABC, CNN, 7news, Youtube, Granada TV, och dokumentären "Going Clear" från HBO. Böckerna "Ruthless" (Dan Koon och Ron Miscavige) och "A billion years" (Mike Rinder) har varit till hjälp i arbetet med detta avsnitt.
4/24/20231 hour, 7 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Evin Ahmad – Shakespeare, Snabba Cash och den inre kärringen

Hon är författaren och skådespelaren som porträtterat allt från Hamlet till techentrepenören Leya och samtidigt känt sig märkt av etiketter. En berättelse om frihet, evig identitetskris och att axla en huvudroll. Evin Ahmad (f. 1990) har synts på filmduken och teaterscenen i halva sitt liv. Efter scenskolan släpper hon sin debutroman, medverkar i uppmärksammade tv-serier och vinner pris för sina skådespelarinsatser.Men skuldkänslorna är samtidigt stora – för att vara den som fick chansen.P3 ID om Evin Ahmad är en historia om att mäta sig i prestationer, upplevelsen av att få huvudrollen i en internationell tv-serie och att ha gått på fler begravningar än bröllop. Det handlar också om att bli genomskådad av en schaman, att ha sitt postnummer som hemland och att skapa sin egen karaktär. I avsnittet medverkar Evin Ahmad, skådespelaren och artisten Pablo Leiva Wenger, regissören Rojda Sekersöz, dramaturgen Anneli Dufva och manusförfattaren Oskar Söderström.Programledare: Carl-Johan UlvenäsAvsnittsmakare: Vendela Lundberg och Alice DadgostarLjuddesign: Carl-Johan Ulvenäs och Alice DadgostarProducent: Carl-Johan Ulvenäs Ljudmix: Fredrik NilssonKlippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, Expressen, SVT, Folkteatern, Netflix, Storytel, Tre Vänner AB, 2afilm AB samt ljudboken "En dag ska jag bygga ett slott av pengar" från Natur och Kultur. Boken "En dag ska jag bygga ett slott av pengar" av Evin Ahmad har varit till särskilt stor hjälp under researcharbetet.
4/10/20231 hour, 6 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Sam Bankman-Fried – kryptokungens kraschlandning

Historien om den rekordunga dollarmiljardären som sågs som kryptobranschens underbarn, tills den dag då allt kraschade. Nu riskerar han 115 år i fängelse. Sam Bankman-Fried bokstavligen föddes in i Silicon Valley och började tidigt intressera sig för effektiv altruism och för att tjäna pengar på handel med kryptovalutor. Han grundade Alameda research och sedan FTX som skulle komma att bli en av världens största kryptobörser, med den egna valutan FTT. Det gjorde honom till dollarmiljardär. När kryptobranschen svajade 2022 fick han smeknamnet The white knight of crypto, för att han räddade andra kryptobolag i kris.Men i november 2022 föll allt samman. På en vecka gick FTX från ett bolag värderat till 32 miljarder dollar till ett bolag med stora skulder, där såväl investerare och privatpersoner förlorat enorma summor. Nu utreds han misstänkt för bedrägeri och riskerar att dömas till 115 år i fängelse.Avsnittet gjordes vintern 2023 av Studio Olga.Medverkande är Gunnar Harrius, ekonomijournalist och programledare för Kapitalet och Kryptoteket, Sophia Sinclair, techreporter på Svenska Dagbladet och Kjell A Nordström, ekonom och författare.Programledare och producent: Carl-Johan UlvenäsAvsnittsmakare: Sally HenrikssonLjudmix: Fredrik NilssonKlippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, BBC, CNN, Forbes, Reuters, New York Times, Bloomberg, CNET och CNBC.
3/27/20231 hour, 7 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Mia Khalifa – den ångerfulla porrstjärnan

Hon var världens mest sedda porrskådis som 21-åring. Sedan hängdes hon ut på nätet, mordhotades av IS-sympatisörer och blev en högljudd kritiker av porrindustrins villkor. Mia Khalifa (född 1993) är influencer, webcam-modell och f.d. porrstjärna.Strax efter att hennes familj lämnar det konfliktdrabbade Libanon för USA inträffar 11 september-attackerna. Terrorattentatet blir starten på en period av ökad xenofobi och misstro gentemot personer med rötter i Mellanöstern. För den unga Mia Khalifa, som redan mobbas för sin övervikt och sina glasögon, spär det här på känslan av utanförskap i det nya hemlandet.Vändningen kommer under hennes tid på college. Efter att ha rasat i vikt och förstorat brösten blir Mia plötsligt föremål för mäns åtrå. När en främmande man kommer fram på stan och erbjuder henne jobb som nakenmodell ser hon sin chans. Bara några veckor senare medverkar Mia i sin första vuxenfilm.P3 ID om Mia Khalifa är en historia om porr, politik och religion. Det handlar också om internet som skampåle, om dubbelmoral, maktrelationer och att försöka börja om på nytt.I avsnittet hörs bland annat Nora Adin Fares, reporter på Dagens Nyheter.Programledare: Carl-Johan UlvenäsAvsnittsmakare och reporter: Hateff MousaviyanProducent: Carl-Johan UlvenäsTekniker: Fredrik NilssonAvsnittet producerades 2023 av Studio OlgaLjudklippen i programmet är hämtade från: BBC, BangBros, Sveriges Radio, National Geographic, Girlboss Radio, Evie Magazine, Complex, Ziwe, TMZ, Megan Abbot, samt Mia Khalifas konton på TikTok, Youtube och Instagram.
3/13/202346 minutes
Episode Artwork

Lena Dunham – Girls, dreven och ursäkterna

Historien om underbarnet från New York som blev "a voice of a generation" med sin epokgörande tv-serie för att sedan bli ökänd för alla gånger hon sagt förlåt. Lena Dunham (f. 1986) är regissören, manusförfattaren och skådespelaren som skapar Girls, en av 10-talets mest omtalade tv-serier, innan hon fyllt 25. Hon kröns till "queen of comedy" och hyllas för sina banbrytande kvinnoporträtt och skarpa blick på samtiden, sex och relationer.Samtidigt kantas Dunhams karriär av hälsoproblem, hård kritik och anklagelser bland annat om rasism. Gång efter annan följs uppmärksammade inlägg och uttalanden av offentliga ursäkter.P3 ID om Lena Dunham är en berättelse om skapande, sociala medier och några av vår tids mest brännande kulturfrågor.I avsnittet medverkar Lydia Farran-Lee, kulturreporter på SVT och Adam Cwejman, liberal debattör och politisk redaktör på Göteborgs-PostenAvsnittet gjordes av Studio Olga vintern 2022/2023Programledare: Carl-Johan UlvenäsAvsnittsmakare: Alice DadgostarProducent: Carl-Johan Ulvenäs Ljudmix: Fredrik NilssonKlippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, Daily Mail, The 92nd Street Y, podcasten Women of the hour, Guggenheim Museum, Youtubekontot criterioncollection, IFC Films, PressPausPlay, Graham Bensingers podcast, Talk easy with Sam Fragoso, CBS, Bafta, MGM Studios, HBO, United Artists, Cosmopolitan, The Drew Barrymore show, Channel 4Boken "Not that kind of girl" av Lena Dunham har varit till särskilt stor hjälp under researcharbetet.
2/27/202356 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Andrew Tate – männens självpåtagne riddare

Han är en av världens mest virala personer och har både fascinerat och upprört med sina livsråd om allt från hur man blir en rik Top G till hur kvinnor ska hanteras. Andrew Tate har kallats för såväl internets läskigaste man som ansiktet utåt för manlig toxicitet. Han är en före detta kickboxare som blivit utkastad ur dokusåpan Big Brother, drivit webcam-verksamhet och blivit en självhjälpsguru för mängder med killar och unga män världen över.Men det var i december som Tate blev ett namn långt utanför de yngre generationerna när han gav sig in i ett Twitterbråk med klimataktivisten Greta Thunberg, och kort därefter greps av rumänsk polis misstänkt för våldtäkt, människohandel och organiserad brottslighet.Hör berättelsen om mannen som blivit en förebild för många unga män som vill bli en Top G med dyra klockor, snabba bilar och snygga brudar. Men som också väcker avsky med sina misogyna inlägg och aggressiva framtoning.Medverkande i programmet är Max V Karlsson, ledarskribent och reporter Dagens ETC, medieforskaren Anja Hirdman och Expressens kulturchef Victor Malm.Avsnittet gjordes av Studio Olga vintern 2023.Programledare: Carl-Johan UlvenäsAvsnittsförfattare och reporter: Sally HenrikssonProducent: Carl-Johan UlvenäsLjudmix: Fredrik NilssonLjudklippen i avsnittet är hämtade från Sveriges radio, VICE dokumentärfilm "The dangerous rise of Andrew Tate", Rumble, Youtube, Vimeo, Fresh & fit podcast, Sky, Poliția Română och Channel 5.
2/13/202358 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Jack Ma – miljardären som flög för nära solen

Han är engelskaläraren som blev en av världens rikaste människor, men som gjorde sig ovän med makten i Kina och plockades ner på jorden igen. Den 11 november 2020 slår den kinesiska e-handelsjätten Alibabas årliga shoppinghögtid Singles Day ett svindlande försäljningsrekord.Företagets grundare Jack Ma har blivit synonym med framgång i Kina. Han är en världskändis som trivs i rampljuset, van vid att skaka hand med presidenter och vimla med Hollywoodstjärnor.Men när Alibabas kunder handlar varor för drygt 56 miljarder dollar den där novemberdagen 2020 är Jack Ma mystiskt försvunnen. Snart börjar det spekuleras i vad som egentligen har hänt med den kinesiske miljardären.I P3 ID om Jack Ma skildras historien om hans uppgång och fall. Efter att ha vuxit upp i fattigdom i ett Kina som trasats sönder av kulturrevolutionen blir han plötsligt det osannolika ansiktet utåt för en ny revolution i landet – IT-revolutionen i slutet av 90-talet.Hör berättelsen om hur en tanig kille från staden Hangzhou, som fick nej på varje jobb han sökte i sin ungdom, upptäckte internet och därefter tog sig an de amerikanska giganterna Ebay och Amazon – och segrade.Jack Ma har själv sagt att den fiktiva filmfiguren Forrest Gump är hans idol, och hans egen livshistoria ska visa sig ha flera likheter med Tom Hanks älskade rollprestation.För likt Gump blir Ma ständigt underskattad av sin omgivning – tills han råkar göra sig ovän med fel personer i den kinesiska maktsfären.Medverkar i avsnittet gör Kristina Sandklef, oberoende Kinaanalytiker, Johan Lagerkvist, professor i Kinas språk och kultur vid Stockholms universitet, och Duncan Clark, internetkonsult och vän till Jack Ma.Avsnittet gjordes av Studio Olga vintern 2023Programledare: Carl-Johan UlvenäsAvsnittsförfattare och reporter: Patrick StaneliusProducent: Carl-Johan UlvenäsLjudmix: Fredrik NilssonLjudklippen i avsnittet är hämtade från: Sveriges Radio, ABC, NBC, Bloomberg, Youtube samt dokumentärfilmen "Crocodile in the Yangtze – The Alibaba story".Boken "Alibaba: The house that Jack Ma built", av Duncan Clark, har också varit till hjälp under arbetet med det här avsnittet.
1/30/20231 hour, 11 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Tiger Woods – golfens skandalomsusade frälsare

Han är golfstjärnan som revolutionerade en hel sport, men som fick se sitt eftermäle vittra sönder av skador och skandaler. Tiger Woods räknas som världens genom tiderna bästa golfspelare och beskrivs ha förändrat sporten. Som barn tränades han av sin pappa Earl, som med sin bakgrund som elitsoldat i den amerikanska militären, använde sig av oortodoxa sätt att förbereda Tiger för framtida mentala prövningar. Med ett psyke av stål, teknisk skicklighet och en överlägsen fysisk styrka blir Tiger runt millenieskiftet mer eller mindre oslagbar på golfplanen. Han är den första golfaren med afroamerikansk och asiatisk bakgrund att vinna tävling efter tävling och slå de flesta rekord som funnits inom sporten. Med sina framgångar lyckas Tiger både modernisera och popularisera sporten, men gör en karriärmässig tvärvändning efter en uppmärksammad otrohetsskandal. Efter år av skador och skandaler återvänder Tiger till toppen, men är nära att mista allt återigen i en bilolycka. I avsnittet hörs: Farrell Evans, sportjournalist och Martin Hardenberger, chefredaktör på Svenska GolfmagasinetProgramledare och avsnittsförfattare: Carl-Johan UlvenäsReporter: Alice Dadgostar Producent: Patrik Stanelius Tekniker: Fredrik NilssonAvsnittet producerades 2023 av Studio OlgaLjudklippen i programmet är hämtade från: CNN, CBS, ABC, AP, NBC, Trans world sports, Sveriges Radio, TMC, Golfing World, ESPN, The Masters, USGA, PGA Tour, OWN, World Golf Hall of Fame.I vår research har vi bland annat haft nytta av böckerna "Training a Tiger" av Earl Woods och "Unprecedented" av Tiger Woods och Lorne Rubenstein.
1/16/20231 hour, 10 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Gwyneth Paltrow – Goop, Hollywood och Harvey Weinstein

Filmstjärnan som sadlade om till en både avgudad och hånad livsstils-entreprenör. Gwyneth Paltrow är kändisbarnet blev en av nittiotalets it-girls.Med roller i filmer som Emma, The Talented Mr Ripley och Shakespeare in Love blev hon en uppburen karaktärsskådespelare, men bytte filmkarriären mot en framtid som livsstils-entreprenör med företaget Goop. Ett företag som även kritiserats hårt för vilseledande marknadsföring.Hon fick sin skådespelarkarriär delvis uppbyggd av den sexbrottsdömde filmproducenten Harvey Weinsten och blev senare en bidragande orsak till hans fall.Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022Programledare: Carl-Johan UlvenäsAvsnittsmakare: Klara FredénProducent: Carl-Johan Ulvenäs & Axel Winqvist Ljudmix: Fredrik NilssonMedverkande: Caroline Hainer kulturjournalist och författare och Helena Kopp Kallner gynekolog och forskare. Klippen i avsnittet är hämtade från: BBC, New Line Cinema, AP, Universal, Oscars, Coldplay, New York Times, Sveriges Radio, Netflix, Jimmy Kimmel, Howard Stern Show, CBS, AP archive, Holly Willoughbys podcast: By the light if the moon, Entertainment tonight, NBC Today, Entertainment tonight, Cityline, ABC, New York Times Events, CBS Morning, Netflix, Aftonbladet TV, Spence SchoolBoken She said: Breaking the Sexual Harassment Story That Helped Ignite a Movement av Jodi Kantor och Megan Twohey har varit stor hjälp i researcharbetet.
1/2/202355 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Silvio Berlusconi – Italiens eviga comeback kid

Han har varit Italiens rikaste och mäktigaste man med stort inflytande över såväl politiken och medierna, som fotbollsvärlden. En historia om en underhållare och entreprenör som aldrig är uträknad. När högernationalistiska Giorgia Meloni blir Italiens premiärminister 2022, är Silvio Berlusconi nästan 90 år gammal. Men han är fortfarande ledare för sitt egenstartade, liberalkonservativa parti Forza Italia – som ingår i regeringskoalitionen.Under sina dryga 60 år som yrkesverksam i ett Italien där politiken många gånger präglas av kaos, har Berlusconi bland annat gjort Milan till en storklubb och stöpt om ett helt lands tv-kultur. Därtill har han varit inblandad i ett otaligt antal rättsprocesser, lekt tittut med både Vladimir Putin och Angela Merkel och gett uttrycket bunga bunga ett ansikte. Hur gick det till?I avsnittet medverkar författaren och Italienkännaren Anders Bergman samt dokumentärfilmaren Erik Gandini.Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten och vintern 2022Programledare: Carl-Johan UlvenäsAvsnittsmakare: Alice DadgostarProducent: Carl-Johan Ulvenäs & Vendela LundbergLjudmix: Fredrik NilssonKlippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, AP Archive, CNN, CBS, Corriere della Sera, Youtube-kontot AC Milan, RAI, BBC, VICE, australiensiska Today, Silvio Berlusconis TwitterBöckerna "Italienaren" av Kristina Kappelin och "Berlusconi – miljardären som skakade om världen" av Alan Friedman har varit till särskilt stor hjälp under researcharbetet.
12/19/202253 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

PODDTIPS: Vikingar

P3 ID vill tipsa om Vikingar, en podd där Gustaf Skarsgård väcker vikingarna till liv! Hör om episka slag, orädda upptäckare och politiska intriger från vikingatidens guldålder. Med inspiration från fornnordiska och isländska sagor berättar Vikingar i dramatiserad form de fantastiska historierna om Ragnar Lodbrok, Gudrid Thorbjörnsdotter, Ingegerd Olofsdotter och Harald Hårdråde. Gustaf Skarsgårds inläsning varvas med en skådespelare som agerar huvudperson, intervjuad som i en modern dokumentär. Vikingatiden har sällan känts så nära våra dagar som här.
12/12/20221 minute, 26 seconds
Episode Artwork

Carolina Gynning – går genom eld

Hon är konstnärssjälen som vunnit Big Brother, kallats skandaldrottning och blivit folkkär. En berättelse om glamour, ensamhet och självporträtt. Carolina Gynning (f. 1978) blir tidigt modellscoutad och bestämmer sig för att lämna Skåne, och ge sig ut i världen. När hon går in i Big Brother-huset i början av 2000-talet har hon gjort nedslag i bland annat Milano, Paris och Playboy mansion i Los Angeles. Sedan dess har hon blivit programledare, framgångsrik konstnär och entreprenör. Ett mångbottnat liv, som samtidigt präglats av rastlöshet, ensamhet och ångest. I avsnittet medverkar Carolina Gynning, skulptören Agneta Gynning, mediapersonligheten Hannah Widell, fotografen Elisabeth Ohlson Wallin samt filmregissören och manusförfattaren Jesper Ganslandt.Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022Programledare: Carl-Johan UlvenäsAvsnittsmakare: Alice DadgostarProducent: Carl-Johan Ulvenäs & Vendela LundbergLjudmix: Fredrik NilssonKlippen i avsnittet är hämtade från Sveriges Radio, Kanal 5, TV4, NRJ samt filmerna "Blondie", "Triangle of Sadness" och "Ils se marièrent et eurent beaucoup d'enfants". Böckerna "Ego girl" och "Ego woman" av Carolina Gynning och Ingrid Carlqvist har varit till särskilt stor hjälp under researcharbetet.
12/5/20221 hour, 6 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Jair Bolsonaro – beväpnad med bibel och memes

Berättelsen om hur den tidigare militärkaptenen gick från vilt svingande politisk outsider till att bli ledare för världens femte största land. Redan under sin tid i armén upplever Jair Bolsonaro att hans hemland är på väg att utvecklas i helt fel riktning. Sedan dess har han ägnat större delen av sitt vuxna liv åt att längta tillbaka till militärdiktaturens Brasilien. P3 ID om Jair Bolsonaro är en historia om politiska och religiösa övertygelser. Det är också en berättelse om högerpopulism, skenande polarisering, klimatkamp, kulturkrig och kraften i sociala medier. I avsnittet medverkar Lotten Collin, programledare för Konflikt i P1 och tidigare Latinamerikakorrespondent på Sveriges Radio, och Henrik Brandão Jönsson, journalist, författare och Dagens Nyheters korrespondent i Sydamerika.Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022Programledare: Carl-Johan UlvenäsAvsnittsmakare: Hateff MousaviyanProducent: Vendela LundbergLjudmix: Fredrik NilssonKlippen i avsnittet är hämtade från AFP, BBC, Al Jazeera, Rede TV, Poder360, ABC News, SBT News, Bloomberg, TVPT, France24, Silas Malafaia Oficial (Youtube), Partido Social Liberal (Youtube), Felipe Vieira (Youtube) och Sveriges Radio.Boken "Beef, Bible & Bullets: Brazil in the age of Bolsonaro" av Richard Lapper och BBC:s dokumentärserie "Rise of the Bolsonaros" har varit till särskilt stor hjälp under researcharbete.
11/21/20221 hour, 16 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

En hälsning från redaktionen

En kort nyhet och lite om vad som väntar i framtiden Vendela försvinner på tjänstledighet en tid och ersätts av Carl-Johan Ulvenäs.
11/14/202250 seconds
Episode Artwork

David Beckham – fotbollshunk, stilikon och Qatar-ambassadör

Han är den fotbollstokige Londongrabben vars drömmar gick i uppfyllelse, superstjärnan som banade väg för en ny sorts sportprofil, och blev den hårt kritiserade ambassadören för Gulfstaten Qatar. I oktober 2021 presenteras fotbollsikonen David Beckham som det nya ansiktet utåt för Qatar, och fotbolls-VM som arrangeras i landet 2022.Beckham blir snart hårt kritiserad av människorättsorganisationer som Amnesty och Human Rights Watch, som hävdar att han bidrar till att skönmåla ett land där migrantarbetare tvingas arbeta under omänskliga förhållanden.Det är inte första gången David Beckham hamnar i mitten av en kritikstorm.Under sin karriär har han blivit hånad, hatad, och hotad.Men han har också lyfts upp som en av de bästa spelarna i sin generation, med en lika känslig som världsberömd högerfot. Och tillsammans med sin fru Victoria Beckham – Posh Spice – bröt han ny mark som fotbollsvärldens första spelare med popstjärnestatus.I P3 ID om David Beckham skildras hans resa från Londonförorten Chingford, och mamma Sandras söndertrampade rabatter, till den absoluta toppen av den europeiska klubbfotbollen – och vidare till det lukrativa avtalet med Qatar. Hör om topparna, dalarna, och skandalerna – bråken, otrohetsryktena, kidnappningsförsöken, och anklagelserna om "sportswashing". Medverkar i avsnittet gör Olof Lundh, sportjournalist och författare, och Margrét Atladottir, programledare i P3.Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022.Programledare: Vendela LundbergAvsnittsförfattare och reporter: Patrick StaneliusProducent: Vendela LundbergExekutiv producent: Carl-Johan UlvenäsLjudmix: Fredrik NilssonLjudklippen i avsnittet är hämtade från: Sveriges Radio, BBC, Sky Sports, ITV, Youtube.Böckerna "Both feet on the ground" av David Beckham och "My autobiography" av Alex Ferguson har också varit till hjälp under arbetet med det här avsnittet.
11/7/20221 hour, 14 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Prinsessan Latifa – flykten från Dubai

Hon är prinsessan som tröttnade på att vara en lyxfågel i en guldbur, och som bestämde sig för att ta sig ur sin pappa, emirens, järngrepp. Det här är den osannolika berättelsen om hennes flyktförsök. I mars 2018 nås världen av ett rop på hjälp i form av ett videomeddelande på Youtube.I videon syns en 32-årig kvinna presentera sig som Latifa bint Mohammed Al Maktoum, prinsessa av Dubai. Hon är dotter till shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum, och säger att hon hålls inlåst mot sin vilja.Meddelandet publiceras en vecka efter att Latifa och hennes finländska vän Tiina Jauhiainen förts bort av kommandosoldater, efter en vågad flykt på land och till sjöss.Plötsligt frågar sig nyhetsredaktioner världen över: Vem är egentligen Latifa, och kan hennes berättelse verkligen stämma?Hennes pappa är emir av Dubai, och en av Förenade Arabemiratens mäktigaste män. Han är en hängiven ridsportsfantast och har goda relationer till Väst, inte minst till det brittiska hovet.Men ett år efter Latifas försvinnande skakas Dubais kungafamilj av ännu en skandal, när emirens hustru, prinsessan Haya, rymmer med deras två barn.P3 ID om prinsessan Latifa är en historia om franska ex-spioner, undervattensfarkoster, capoeira och fallskärmshoppning – och mycket mer.Medverkar i avsnittet gör Tiina Jauhiainen, vän till Latifa och med under flyktförsöket, och Amal Aziz, Mellanösternkännare.Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022.Programledare: Vendela LundbergAvsnittsförfattare och reporter: Patrick StaneliusProducent: Vendela LundbergLjudmix: Fredrik NilssonLjudklippen i avsnittet är hämtade från: Sveriges Radio, BBC, Nine Network, RTE, ITV, Dubai Women Establishment, Instagram, Youtube.Boken "My story" av shejk Mohammed bin Rashid Al Maktoum har också varit till hjälp under arbetet med det här avsnittet.
10/24/20221 hour, 3 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Marine Le Pen – högernationalismens grande dame

Berättelsen om makthavaren som växer upp i den franska extremhögerns huvudnäste, vars politiska karriär för alltid kommer att förknippas med hennes kontroversielle far vare sig hon vill eller inte. Marine Le Pen är 8 år gammal när hon vaknar mitt i natten av att någon har försökt spränga hennes familjehem i bitar med en stor laddning dynamit. Attentatet är riktat mot hennes pappa, Jean-Marie Le Pen. Han är grundare av det högernationalistiska partiet Nationella Fronten och är känd för sina många kontroversiella uttalanden.Med tiden ska även Marine själv bli något av en vattendelare inom fransk politik. När hon 2011 tar över Nationella Fronten efter sin far, inleds en satsning på att försöka avdemonisera partiet för att kunna nå ut till en större del av befolkningen. Men arvet efter pappa Jean-Maries många grodor väger tungt – och Marine kommer hela tiden närmare punkten då hon måste göra upp med honom, en gång för alla.P3 ID om Marine Le Pen är en historia om svek, skandaler och en europeisk högerpopulism på frammarsch.Medverkar i avsnittet gör Fanny Härgestam, frilansjournalist och Le Pen-kännare, och Marie Nilsson Boij, sydeuropakorrespondent på Sveriges Radio.Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022.Programledare: Vendela LundbergAvsnittsförfattare och reporter: Hateff MousaviyanProducent: Vendela Lundberg och Patrick StaneliusExekutiv producent: Carl-Johan UlvenäsLjudmix: Fredrik NilssonLjudklippen i avsnittet är hämtade från: Sveriges Radio, INA, France 2, TF1, RTL, JHM, France 24, Sky News, Instagram.Böckerna "À contre flots" av Marine Le Pen och "En by i Champagne" av Fanny Härgestam har varit till särskilt stor hjälp under arbetet med det här avsnittet.
10/10/20221 hour, 7 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Charles III – kung till sist

Historien om monarken som fått stryk av skolkamrater, manglats av tabloidpressen, sökt andlig tröst hos gurus och stått i centrum för en enormt uppmärksammad otrohetsskandal. När Storbritanniens drottning Elizabeth II dör i början av september 2022, är hennes äldsta son Charles 74 år gammal. Prinsen av Wales ska bli kung.Han är en man som fått vänta i decennier på sitt livs kärlek. Han har kallats för både blyg och känslig, för en action man och en affärsman som ofta talar först och tänker sen. Kommer Charles klara av jobbet? I avsnittet medverkar James Savage, chefredaktör för webbtidningen The Local i Sverige, hovreportrarna Sara Ericsson och Roger Lundgren samt arkitekten Aleksander Wolodarski.Avsnittet gjordes av Studio Olga hösten 2022.Programledare: Vendela LundbergAvsnittsmakare: Patrick Stanelius, Vendela Lundberg, Carl-Johan Ulvenäs & Alice DadgostarProducent: Carl-Johan UlvenäsLjudmix: Fredrik NilssonLjudklippen är hämtade från BBC, Sveriges Radio, AP Archive, Reuters, CBS, Sky News
9/26/20221 hour, 22 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Carrie Fisher – rebellen, demonerna och Star Wars

Berättelsen om en skådespelerska, författare och komiker som i hela sitt vuxna liv var prinsessan Leia med en hel värld samtidigt som hon brottades med psykisk ohälsa och missbruksproblem. När den första Star Wars-filmen går upp på biograferna 1977 kan ingen ana vilken betydelse den kommer få. Den omedelbara ikonen, prinsessan Leia, spelas av Carrie Fisher (1956-2016). Hon är dotter till Hollywoodstjärnorna Debbie Reynolds och Eddie Fisher, ett par som senare figurerar i en av 50-talets största kändisskandaler.Carrie gör sig med tiden känd som framgångsrik författare, (galg)humorist, så kallad manusdoktor och förgrundsfigur i debatten om psykisk ohälsa – men i mångas ögon är hon för alltid den unga, vackra rymdprinsessan. P3 ID om Carrie Fisher är en historia om en mansdominerad filmbransch, åldrande, skrivande, spruckna förhållanden, de starka banden mellan mamma och dotter samt konsten att kunna berätta om vad som helst på ett roligt sätt.I avsnittet medverkar bland andra Aftonbladet-redaktören och Star Wars-kännaren Tove Björnlundh och filmkritikern Tobias Norström.Avsnittet gjordes av Studio Olga sommaren 2022.Programledare: Vendela LundbergAvsnittsmakare: Alice Dadgostar & Patrick StaneliusProducent: Vendela Lundberg & Carl-Johan Ulvenäs Ljudmix: Fredrik NilssonLjudklippen är hämtade från Star Wars-filmerna, Singin' in the rain (1952), Cleopatra (1963), dokumentären Bright Lights (2016, HBO), CNN, BBC, These old broads (2001), scenföreställningen Wishful Drinking (HBO, 2010), Wishful Drinking (ljudbok), Shampoo (1975), Postcards from the edge (1990), Under the rainbow (1981), Hollywood Vice Squad (1986), MTV, NBC, CBS, ABC, The Oprah Winfrey showBöckerna Wishful Drinking och The princess diarist av Carrie Fisher var till stor hjälp under researcharbetet.
9/12/20221 hour, 9 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Rama X – Thailands stenhårde playboykung

Berättelsen om den skandalomsusade kronprinsen som växte upp i skuggan av en älskad kung, och som blev historiskt impopulär när han själv tog över tronen av Thailand. Våren 2020 skakas Thailands huvudstad Bangkok av demonstrationer. Demonstranterna uttrycker sitt missnöje mot den sittande regeringen. Men de kraftiga protesterna innebär också ett nytt kapitel i Thailands historia. Trots att landets hårda majestätslagar innebär fängelse för den som uttalar sig negativt om kungafamiljen så riktas nu kritik och ilska öppet mot kungahuset. Anledningen stavas Maha Vajiralongkorn, eller Rama X, landets regent som tog över efter sin pappa, den omtyckte kung Bhumibol år 2016. Rama X är utbildad stridspilot och beryktad tjejtjusare. Han har anklagats för att hellre vistas på ett lyxhotell i södra Tyskland, omgiven av vackra kvinnor, än att synas och bry sig om folket i sitt hemland. Och på kort tid har han lyckats rasera sin pappa kung Bhumibols eftermäle. Det här är den, för många, okända berättelsen om ett land vars stormiga moderna historia går stick i stäv med bilden av ett sorglöst semesterparadis. I avsnittet medverkar:Karin Zackari, doktor i mänskliga rättigheter och expert på Thailands historiaAndrew MacGregor Marshall, journalist och författare Avsnittet gjordes av Studio Olga sommaren 2022.Programledare: Vendela LundbergAvsnittsmakare och reporter: Patrick Stanelius och Sally HenrikssonLjudmix: Fredrik Nilsson Klippen är hämtade från Sveriges Radio, France 24, The New York Times, Nine Network, Al Jazeera, Channel 4, CNA, Bloomberg, BBC, Thai PBS World, AP, VOA Böckerna "A kingdom in crisis" och "The king never smiles" har varit till extra stor hjälp under researcharbetet
8/29/202259 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Del 2: Familjen Sackler – pillerdynastin och den amerikanska opioidkrisen

Berättelsen om hur de hemlighetsfulla grundarna av ett smärtstillande läkemedel blir miljardärer och generösa filantroper för att sedan beskrivas som medskyldiga till en epidemi. Länge är den förmögna familjen Sackler främst kända för sina generösa donationer till elituniversitet och muséer – namnet pryder salar och gallerier världen över. Det är få som lägger märke till att det är delar av familjen Sackler som ligger bakom läkemedelsbolaget Purdue Pharma och den starka, smärtstillande tabletten OxyContin. Men i takt med att den så kallade opioidkrisen eskalerar i USA, riktas alltmer strålkastarljus mot läkemedelsindustrin och den aggressiva marknadsföringen av opioider, som många menar banade väg för en epidemi. De uppmärksammade protesterna mot familjen leds bland andra av en känd fotograf. I avsnittet medverkar författaren och The Guardian-reportern Chris McGreal, författaren och frilansjournalisten Jonas Cullberg, Sveriges Radios hälsokorrespondent Sara Heyman och Vanity Fair-reportern Bethany McLean.Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022.Programledare: Vendela LundbergAvsnittsmakare och reporter: Alice DadgostarLjudmix: Fredrik NilssonKlippen är hämtade från Sveriges Radio, Youtube-kontot Sandi Bachom, ABC, dokumentären "Crime of the century" (HBO) av Alex Gibney, Pro Publica, New York Times, CBC, CBS, I On Cinema, podcasten Lushkills, dokumentären "It's a hard truth, ain't it" av Madeleine Sackler, CNBC, tv-serien "Dopesick", Reuters och APBöckerna "Empire of Pain" av Patrick Radden Keefe, "Pain Killer" av Barry Meier och "En amerikansk epidemi" av Jonas Cullberg var till stor hjälp under researcharbetet.
8/15/202246 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Del 1: Familjen Sackler – pillerdynastin och den amerikanska opioidkrisen

Berättelsen om hur de hemlighetsfulla grundarna av ett smärtstillande läkemedel blir miljardärer och generösa filantroper för att sedan beskrivas som medskyldiga till en epidemi. De tre bröderna Sackler växer upp under 30-talet i ett New York präglat av den stora depressionen. Det är kärva tider, men de unga männen är ambitiösa och utbildar sig till läkare. I synnerhet en av dem, storebrodern Arthur, är också mycket intresserad av ett annat ämne: reklam.Att förena medicin med marknadsföring på Arthurs vis ska visa sig vara en närmast revolutionerande idé, där en av nycklarna är att bredda marknaden. Delar av familjen Sackler, och deras läkemedelsbolag Purdue, ska snart tjäna stora pengar på sin uppfinningsrikedom – både vad gäller nya läkemedel och säljtrick. Med åren blir de kända för att donera enorma summor till elituniversitet och muséer världen över.Drygt 25 år efter lanseringen av det smärtstillande läkemedlet OxyContin menar många att Purdue banade väg för den så kallade opioidkrisen i USA, som lett till hundratusentals människors död. Hur gick det till?I avsnittet medverkar författaren och The Guardian-reportern Chris McGreal, författaren och frilansjournalisten Jonas Cullberg samt Sveriges Radios hälsokorrespondent Sara Heyman.Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022.Programledare: Vendela LundbergAvsnittsmakare och reporter: Alice DadgostarLjudmix: Moa HamnerKlippen är hämtade från CBS, "Mad men", Fox News, C-Span, PBS, Pro PublicaBöckerna "Empire of Pain" av Patrick Radden Keefe, "Pain Killer" av Barry Meier och "En amerikansk epidemi" av Jonas Cullberg var till stor hjälp under researcharbetet.
8/1/20221 hour, 15 seconds
Episode Artwork

Steve Jobs – framtidsvisioner och humörsvängningar

Berättelsen om hur den stora tech-VD:n skapade sitt företag Apple och fick ett kultliknande följe. Steven "Steve" Jobs (1955-2011) växer upp i efterkrigstidens Silicon Valley i Kalifornien. Omgiven av innovation och en utbredd teknikoptimism börjar han snart att intressera sig för datorer. Det är en hobby som kommer att följa honom livet ut – från det första sommarjobbet, till de nästan väckelsemöte-liknande produktpresentationerna som han senare kommer att hålla som vd på det egna bolaget Apple.Det här är en berättelse om mannen som skulle komma att i det närmaste helgonförklarad för sitt revolutionerande av tech-industrin. Steve Jobs kommer att bli älskad för sina visioner. Men han kommer också anklagas för att bete sig som en skitstövel mot folk i sin närhet – och tvingas bort från sin eget företag.I avsnittet medverkar Sven Carlsson, techreporter på Sveriges Radio, och Sophia Sinclair, techreporter på Svenska Dagbladet.Klippen är hämtade från Apple, dokumentären "The Man in the Machine", Bloomberg Businessweek, NPR, Lunds universitet, Stanford Business School, Wild Ride with Steve-O, ABC News, CNBC, AP och Sveriges Radio.I vår research har vi haft särskild nytta av Walter Isaacsons biografi "Steve Jobs".Avsnittet gjordes av Studio Olga sommaren 2022.Programledare: Vendela LundbergAvsnittsmakare och reporter: Hateff MousaviyanTekniker: Moa Hamner
7/18/20221 hour, 2 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Heidi Fleiss – Hollywoods ökända bordellmamma

Historien om en av 90-talets mest uppmärksammade skandaler i USA om 27-åringen som skapade Hollywoods ökända prostitutionsring. Hon föds med en näsa för både fara och affärer, och växer upp i 60-talets bohemiska Los Feliz i Los Angeles. Hon hamnar tidigt i dåligt sällskap. Efter ett möte med flera tveksamma typer och en mystisk bordellmamma, dras hon in i Los Angeles prostitutionsvärld.Snart är hon bordellmamma själv, känd för att attrahera bara de rikaste eller mest berömda kunderna.Under två år var hon den regerande Madamen, som bordellmamma också kan kallas, i Hollywood. När Heidi Fleiss är blott 27 år gammal, häktas hon misstänkt för bland annat koppleri och blir en mediasensation.Hennes många rättsprövningar blir till en följetong i pressen.P3 ID berättar en historia om sex, droger och smutsiga pengar där flera kända namn mer eller mindre frivilligt dyker upp. En berättelsen om baksidan av drömmarnas stad.
7/4/202246 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Hugh Hefner – Playboyen som blev sitt eget varumärke

En historia om Playboys framgångar, nakenmodellernas superera och mörka anklagelser. Det här är berättelsen om mannen som grundat ett av världens mest kända varumärken. Det första numret av Playboy släpps 1953 i efterkrigstidens USA och blir snabbt en stor framgång – trots det på många sätt puritanska samhällsklimat som råder då.Hugh Hefner är grundaren och det starka, ständigt strålande, ansiktet utåt som knäcker koden för den ultimata herrtidningen. Playboy ska sedan komma att inspirera andra magasin i decennier framåt.Hefner lever också ett Playboy-liv fullt ut på sitt mansion i Los Angeles, dit kändisarna vallfärdar för fester och filmkvällar och för att umgås med de vackra modellerna.Många drömmer om ett liv som Hefs, men flera år efter hans död ska det komma att riktas mörka anklagelser mot honom och andra personer kring Playboy mansion.Hör violinisten Linda Lampenius som fotograferats för tidningen, blev en nära vän till Hefner och under flera år levde på Playboy mansion, den tidigare flickfotografen och Moore-grundaren Bingo Rimèr som marknadsförde sig själv som Sveriges Hugh Hefner och medieforskaren Anja Hirdman.Ljudklippen är hämtade från Secrets of Playboy, Hugh Hefner: Playboy, aktivist and rebel, Los Angeles Times, New York Times och Sveriges Radio.Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022. Programledare: Vendela LundbergAvsnittsmakare och reporter: Sally HenrikssonLjudmix: Fredrik Nilsson
6/20/20221 hour, 9 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Hugh Hefner – playboyen som blev sitt eget varumärke

En historia om Playboys framgångar, nakenmodellernas superera och mörka anklagelser. Det här är berättelsen om mannen som grundat ett av världens mest kända varumärken. Det första numret av Playboy släpps 1953 i efterkrigstidens USA och blir snabbt en stor framgång – trots det på många sätt puritanska samhällsklimat som råder då.Hugh Hefner är grundaren och det starka, ständigt strålande, ansiktet utåt som knäcker koden för den ultimata herrtidningen. Playboy ska sedan komma att inspirera andra magasin i decennier framåt.Hefner lever också ett Playboy-liv fullt ut på sitt mansion i Los Angeles, dit kändisarna vallfärdar för fester och filmkvällar och för att umgås med de vackra modellerna.Många drömmer om ett liv som Hefs, men flera år efter hans död ska det komma att riktas mörka anklagelser mot honom och andra personer kring Playboy mansion.Hör violinisten Linda Lampenius som fotograferats för tidningen, blev en nära vän till Hefner och under flera år levde på Playboy mansion, den tidigare flickfotografen och Moore-grundaren Bingo Rimèr som marknadsförde sig själv som Sveriges Hugh Hefner och medieforskaren Anja Hirdman.Ljudklippen är hämtade från Secrets of Playboy, Hugh Hefner: Playboy, aktivist and rebel, Los Angeles Times, New York Times och Sveriges Radio.Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022. Programledare: Vendela LundbergAvsnittsmakare och reporter: Sally HenrikssonLjudmix: Fredrik Nilsson
6/20/20221 hour, 9 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Ruben Östlund – kungen av dålig stämning

Historien om hur en skidkille från Göteborgs skärgård tog hem ett av filmvärldens mest prestigefyllda pris två gånger. Ruben Östlund växer upp med sin mamma och katten Bilbo på Styrsö. Kärleken till skidåkning och kameran tar honom så småningom hela vägen till filmregiutbildningen i Göteborg. Tillsammans med sin nyfunna vän och medarbetare Erik Hemmendorff bestämmer sig Ruben för att de ska göra film helt efter egen devis. De är fast beslutna om att visa hur folk är i verkligheten, och att revoltera mot (hatfenomenen) mysig biostämning och stora känslor. Publiken och kritikerna visar sig till en början vara svåra att charma men snart är Erik och Ruben på väg till Cannes.Under åren som följer står deras filmer i centrum för debatter om bland annat rasism, klass, den moderna mansrollen, människor i grupp – och plågsamt stel stämning.I maj 2022 blir Ruben Östlund en av bara nio regissörer i världen som kan titulera sig som tvåfaldig Guldpalmen-vinnare. Samtidigt brottas han med nidbilden av det manliga skapargeniet.Det här är en dokumentär om regissören som vill göra sextio omtagningar innan han blir nöjd. Den producerades våren 2022.I avsnittet medverkar:Ruben ÖstlundErik Hemmendorff, manusförfattare och producentAndreas Franck, ljudteknikerFanni Metelius, skådespelare, manusförfattare och regissörEmma Engström, producent och reporter på Sveriges Radios kulturredaktionJulian Hase, skapare av Youtube-serien RubyAvsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022.Programledare: Vendela LundbergAvsnittsmakare och reporter: Alice DadgostarLjudmix: Fredrik NilssonKlippen är hämtade från Film Stockholm, Sveriges Radio, Ruben Östlunds filmer (Plattform produktion), Debatt och Guldbaggegalan i SVT, Los Angeles Times, Youtube-konton Screenslam och Ruby
6/6/20221 hour, 20 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Roman Abramovitj – oligarken som kallats för "Putins plånbok"

Berättelsen om hur en föräldralös pojke gick från att sälja leksaksdockor på marknaden till att bli en av världens rikaste män. Roman Abramovitj växer upp i 70-talets Sibirien. Lagom till att han blir vuxen kollapsar Sovjetunionen. I den stunden förändras precis allt.Inspirerad av den nya, ryska entreprenörsandan sniffar Roman upp affärsmöjligheter både till höger och vänster. Tillsammans med sin mentor Boris Berezovsky köper han upp det statliga oljebolaget Sibneft – och finner sig snart på förnamnsbasis med hela den politiska eliten.När Roman Abramovitj köper den engelska fotbollsklubben Chelsea vid 36-års ålder är han en av världens rikaste män. Samtidigt väcks det nu frågor om hans kopplingar till Kreml. Det är frågor som kommer att bubbla upp till ytan igen, drygt 20 år senare, när Romans gamle vän Vladimir Putin ger order om att invadera Ukraina.I avsnittet medverkar SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg, Sportexpressens Therese Strömberg och Ekots ekonomikommentator Kristian Åström.Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022.Programledare: Vendela LundbergAvsnittsmakare och reporter: Hateff MousaviyanLjudmix: Fredrik NilssonKlippen är hämtade från BT Sport, BBC, SVT, beIN Sports, Sky Sports, Al Jazeera, The Guardian och Sveriges Radio.Boken "Abramovich: The Billionaire from Nowhere" av Dominic Midgley och Chris Hutchins var till extra stor hjälp under researcharbetet.
5/23/20221 hour, 5 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Camilla Henemark – den ultimata divan, kungaskandalen och livets hårda skola

Hon var popdrottningen La Camilla med hela Europa och en av Sveriges största kändisar. Sedan dess har hon plockats ned från tronen flera gånger, varit hemlös och indragen i en skandal med Kungen. Camilla Henemark blev La Camilla med svenska folket under 80- och 90-talen då hon var en av medlemmarna i Army of Lovers. Hon var också modell och superkändis, ständigt omtalad i skvallerpressen.Det här är berättelsen om ett fartfyllt liv som rör sig mellan musikscenen och psykiatriska avdelningar, ett liv i rampljuset och hemlöshet.I ett intimt porträtt berättar Camilla Henemark om sin storhetstid, kungaskandalen och hur tillvaron ser ut i dag.Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022 och publicerades 9 maj 2022.Programledare och producent: Vendela LundbergAvsnittsmakare och reporter: Sally HenrikssonLjudmix: Fredrik NilssonÖvriga inblandade i redaktionen: Hateff Mousaviyan och Axel WinqvistI programmet medverkar stylisten/dj:n/90-tals-konnässören Tommie X och tidigare programledaren, modellen och artisten Kajsa Mellgren, som också arbetat med Army of Lovers.I vår research har vi haft nytta av biografin Adjö det ljuva livet av Carina Nunstedt och Camilla Henemark.Ljudklippen i avsnittet är från SVT, Sveriges Radio, Now tv och TV3.Behöver du någon att prata med? Det finns stödlinjer att ringa, helt anonymt, för att prata om att man mår dåligt!Ring Mind självmordslinjen, numret är 901 01. Det går också bra att chatta eller mejla.SPES, numret är 020 -18 18 00 . För dig som förlorat en anhörig i suicid.Jourhavande medmänniska, numret är 08-702 16 80.
5/9/20221 hour, 33 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Steve-O – anarki, cirkus och häftstift i pungen

Berättelsen om en aspirerande stuntmans längtan efter att stå i centrum och hur Jackass vilda och lite äckliga upptåg tog MTV och en hel generation med storm. Stephen "Steve-O" Glover växer upp under 80-talet med rockbandet Mötley Crue som idoler. Han är full av idéer men har svårt att hitta ett sammanhang som passar honom. Han har dock en ägodel som aldrig sviker: sin skateboard. Steve inser snart också att hans stora talang är att: slå sig.Via en clownutbildning, och många farliga stunts för skejttidningen Big Brother, hittar Steve snart sitt sammanhang i Jackass-gänget – stuntmännen som skulle bli tv-kändisar. Med sina program på MTV och senare långfilmer, kommer de att kultförklaras, kallas en sensation och skapa ramaskri hos kritiker.P3 ID om Steve-o är en historia om ett humorfenomen som ledde raka vägen till det efterlängtade kändisskapet, men också till den bottenlösa avgrunden och senare: återhämtningen. I avsnittet medverkar före detta MTV-reportern Gideon Yago, kulturjournalisten Fredrik Wikingsson och frilansjournalisten och tv-skribenten Jimmy Håkansson.Avsnittet gjordes av Studio Olga vintern 2022.Programledare: Vendela LundbergReporter: Alice DadgostarLjudmix: Fredrik NilssonKlippen är hämtade från The Joe Rogan Experience, "Back to the future", In depth with Graham Bensinger, Fuel TV, "Jackass" och "Wildboyz" samt "MTV special" i MTV, MTV Video Awards, H3 Podcast, High Chaparall i Kanal 5, Filmkrönikan i SVT, Jay Leno show, Too Late with Adam Carolla, Youtube-kanalen steveo, NBC Philadelphia, The Howard Stern show, "Jackass 3D"Boken "Professional idiot: A memoir" av Stephen Glover och David Peisner var till stor hjälp under researcharbetet.
4/25/20221 hour, 20 seconds
Episode Artwork

Mohamed Salah – Egyptens Messi och arabvärldens hopp

Berättelsen om den egyptiske anfallsstjärnans krokiga väg till toppen. Från den arabiska våren till Champions League och kultstatus i Liverpool. Som 20-åring lämnar den egyptiske fotbollsspelaren Mohamed Salah (född 1992) sitt turbulenta hemland bakom sig för att följa sina proffsdrömmar i Europa. Knappt ett decennium senare har den ödmjuke målsprutan vunnit såväl Premier League som Champions League med sitt klubblag Liverpool, och på kuppen blivit en nationalikon i Egypten.Det här är berättelsen om hur han tog sig från de dammiga grusplanerna i hembyn till den moderna fotbollens absoluta toppskikt. Det handlar också om att komma ihåg sina rötter, den omöjliga kravbilden som uppstår när man börjar betraktas som ambassadör för en hel religion och vad det innebär att vara en inspirationskälla för sin generations post-revolutionära drömmar.I avsnittet medverkar Gilda Hamidi-Nia, utrikesreporter på SVT, och Rami Shaaban, före detta fotbollsproffs.Klippen i programmet är hämtade från BeIN Sports, CNN, Modern Sport, Chelsea TV, Sky Sports, Napoleon Hill, On Time Sports, LFCTV, BBC, Redmen TV, GQ, BT Sport, Amazon Prime Sport och Sveriges Radio.Avsnittet gjordes av Studio Olga våren 2022 och publicerades 11 april 2022.Programledare: Vendela LundbergAvsnittsmakare och reporter: Hateff MousaviyanLjudmix: Fredrik Nilsson
4/11/202258 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Marina Abramović – att offra allt för konsten

Berättelsen om en av väldens mest kända performancekonstnärer som i konstens namn utsatt sig för svåra prövningar och smärta. Om passion och konst på liv och död. Hon har överlämnat sig och sin kropp helt i publikens händer på ett galleri i Italien, vandrat Kinesiska muren för att göra slut, skrubbat ruttnande skelettdelar och skrikit tills hon svimmat.Den serbiska performancekonstnären Marina Abramović har sedan 70-talet levt efter devisen "konsten framför allt" och fascinerat publik över hela världen.Här är berättelsen om hennes kärva uppväxt, ikoniska konstverk, kärlekssorg, mot- och framgångar.I avsnittet medverkar Lena Essling, intendent på Moderna museet och Nanna Olasdotter Hallberg, kulturreporter på P3.Klippen är hämtade från Vice Tv, Louisiana Channel, Ted talk, Moderna museet, The artist is present, MoMa, Sex and the city och Sveriges Radio.I vår research har vi också haft nytta av Marina Abramovićs självbiografi "Gå genom väggar".Avsnittet gjordes av Studio Olga vintern 2022 och publicerades 28 mars 2022.Programledare: Vendela LundbergAvsnittsmakare och reporter: Sally HenrikssonLjudmix: Fredrik Nilsson
3/28/20221 hour, 2 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Volodymyr Zelenskyj – clownen som blev Rysslands måltavla

Historien om den ukrainska komikern, skådespelaren och mediamannen som gick från att spela president på tv till att bli president i verkligheten. Volodymyr Zelenskyj, uppvuxen i en ukrainsk industristad, utbildar sig till jurist. Men det är som entertainer, tillsammans med kollegorna i humorgruppen Kvartal 95, han kommer göra kometkarriär. Särskilt uppmärksammad blir han i tv-serien Folkets tjänare, där han spelar en lärare som plötsligt blir president. Snart suddas gränsen mellan verklighet och fiktion ut. Utan ideologisk ståndpunkt eller politisk erfarenhet, vinner Zelenskyj stort i presidentvalet 2019. Han lovar att bekämpa korruptionen i landet och skapa fred i öst. Drygt tre år senare ser han ut att gå till historien som en besvikelse. Men i slutet av februari 2022 förändras allt. I programmet hörs Jakob Hedenskog, analytiker vid Centrum för Östeuropastudier på Utrikespolitiska institutet, Fredrik Wadström, medarbetare på Sveriges Radios kulturredaktion och Ukrainakännare, Valeria Helander, undersökande reporter på SVT med specialkunskaper om Ryssland och Lubna El-Shanti, Östersjökorrespondent på Sveriges Radio.Ljudklippen är hämtade från Sveriges Radio, AP, NBC, 1+1, Euronews, BBC, Sky News.Avsnittet publicerades den 17 mars 2022.
3/16/20221 hour, 9 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Vladimir Putin – från ansiktslös byråkrat till fruktad världsledare

Berättelsen om KGB-spionen som blev president, lovade ordning och stabilitet men nu har startat ett nytt krig. Det är mycket man inte vet om Vladimir Putin, både som president och privatperson.Redan när han utsågs till Jeltsins premiärminister och kronprins 1999, började arbetet med att bygga upp bilden av Putin som en stabil och stark ledare.Från den påvra uppväxten i Leningrad (Sankt Petersburg) finns berättelser, många av dem från Putin själv, om hur han började med kampsport och fick svart bälte i judo, hur han slogs mot råttor och andra pojkar på innergården och hur han en dag som tonåring knallade upp på KGB:s antagningskontor och bad om att bli anställd.Det här är berättelsen om KGB-spionen som blev politiker, chef för FSB, premiärminister och president. Om hårdför politik, stark retorik och om att gå från relativt okänd till paria bland andra världsledare.I programmet hörs Sveriges Radios Rysslandskorrespondent Johanna Melén, SVT:s utrikesreporter Carl Fridh Kleberg och Oscar Jonsson, doktor i krigsvetenskap och forskare på Försvarshögskolan.Ljudklippen är hämtade från Sveriges Radio, CBS, BBC, RT, AP, Sky news.I vår research har vi bland annat haft nytta av böckerna "Mannen utan ansikte" av Masha Gessen, "Putin direkt" av Natalija Gevorkjan, Natalja Timakova och Andrej Kolesnikov, samt "Mina ryska vänner" av Johanna Melén.Avsnittet publicerades den 4 mars 2022.
3/4/20221 hour, 20 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Will Smith – familjevänlig rap, öppet förhållande och Fresh Prince

Berättelsen om den svordomsfria rapparen som blev Fresh Prince med hela den globala tv-publiken, och som sedan kalkylerade sig in i det absoluta toppskiktet av Hollywood. Will Smith (f. 1968) är rappare, skådespelare och självhjälpsinspiratör, uppvuxen i Philadelphia.I slutet av 80-talet skriver han och barndomsvännen DJ Jazzy Jeff in sig i musikhistorien, då de som första hiphop-akt någonsin vinner en Grammy. Vinsten borde förändra Wills liv till det bättre, men blir istället starten på ett mardrömslikt halvår.Turen vänder 1989, då Will blir headhuntad av Quincy Jones. Den legendariske musikproducenten är på väg att ge sig in i tv-branschen och övertalar Will att spela huvudrollen i hans nya sitcom, The Fresh Prince of Bel-Air. Serien blir en omedelbar succé och plötsligt öppnar sig en hel värld av möjligheter i showbiz för den skådisdebuterande Will.Drygt tre decennier senare befinner sig Will Smith i den absoluta toppen av Hollywood. Genom insatser i storfilmer som Bad Boys, Men in Black och Ali har han skaffat sig fans över hela världen – och blivit kallad för "the most bankable star in the world" av tidningen Forbes.Men när Will Smith, hösten 2021, släpper sin kritikerrosade självbiografi Will, förändras bilden av hans skämtsamma persona. För första gången öppnar den spexiga och självsäkra megakändisen på locket till sitt inre – och avslöjar dramatiska detaljer om sin uppväxt som aldrig tidigare har varit kända för allmänheten.I avsnittet hörs kulturjournalisten Anna Hellsten och Jonathan Rollins, komiker och poddare.Programledare: Vendela LundbergAvsnittsförfattare och reporter: Hateff MousaviyanAvsnittet gjordes vintern 2022 av Studio Olga.Ljudklippen i programmet är hämtade från: "The Fresh Prince of Bel-Air","Best Shape of My Life", Entertainment Tonight, The Arsenio Hall Show,"Bad Boys", "Ali","The Fresh Prince of Bel-Air Reunion", NPR:s Fresh Air, Ellen DeGeneres Show, Red Table Talks, The Oprah Conversation, "King Richard" och The Tonight Show Starring Jimmy Fallon.
2/21/202259 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Anna Wintour – Verklighetens djävul i Prada

Berättelsen om en av världens (ö) kändaste chefredaktörer, som i tre årtionden basat över magasinet som kallas modevärldens bibel. Anna Wintour, dotter till en inflytelserik tidningsmakare, växer upp under det epokgörande swinging sixties i London, för att sedan ta sig till New York med siktet inställt på den absoluta toppen i modeindustrin. Hon blir tidigt omnämnd i pressen som en isdrottning, omgärdad av rykten om en skoningslös ledarstil - men hon blir också hyllad för sina nyskapande och modiga idéer. Hör P3 ID om verklighetens djävul i Prada, en mytomspunnen boss i page och stora, mörka solglasögon som blivit synonym med Vogue - men som också stått i centrum för hård kritik av bland andra djurrättsaktivister. I avsnittet hörs kulturjournalisten Kristofer Andersson och Susanne Ljung, modejournalist och programledare för Stil i P1. Programledare: Vendela LundbergAvsnittsförfattare och reporter: Alice DadgostarLjuddesign och mix: Moa HamnerAvsnittet gjordes vintern 2021 av Studio Olga.Ljudklippen i programmet är hämtade från: “The devil wears Prada”, CNN, CBS, “Wall Street”, “The september issue”, Youtube-användaren chicagospots, Bloomberg, Channel 4, Vogue, Seven Network, The Blast, BBC, The Economist, Hollywood Archives, E! News och Fashion Television.
2/7/20221 hour, 8 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Anna Wintour – verklighetens djävul i Prada

Berättelsen om en av världens (ö) kändaste chefredaktörer, som i tre årtionden basat över magasinet som kallas modevärldens bibel. Anna Wintour, dotter till en inflytelserik tidningsmakare, växer upp under det epokgörande swinging sixties i London, för att sedan ta sig till New York med siktet inställt på den absoluta toppen i modeindustrin. Hon blir tidigt omnämnd i pressen som en isdrottning, omgärdad av rykten om en skoningslös ledarstil - men hon blir också hyllad för sina nyskapande och modiga idéer. Hör P3 ID om verklighetens djävul i Prada, en mytomspunnen boss i page och stora, mörka solglasögon som blivit synonym med Vogue - men som också stått i centrum för hård kritik av bland andra djurrättsaktivister. I avsnittet hörs kulturjournalisten Kristofer Andersson och Susanne Ljung, modejournalist och programledare för Stil i P1. Programledare: Vendela LundbergAvsnittsförfattare och reporter: Alice DadgostarLjuddesign och mix: Moa HamnerAvsnittet gjordes vintern 2021 av Studio Olga.Ljudklippen i programmet är hämtade från: “The devil wears Prada”, CNN, CBS, “Wall Street”, “The september issue”, Youtube-användaren chicagospots, Bloomberg, Channel 4, Vogue, Seven Network, The Blast, BBC, The Economist, Hollywood Archives, E! News och Fashion Television.
2/7/20221 hour, 8 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Anthony Bourdain – Rock'n'roll-kockens osannolika resa

Berättelsen om den frispråkige kökschefen och författaren som blev folkkär genom sina jorden runt-resor på tv, och som sedan dog på toppen av sin karriär. Anthony Bourdain (1956-2018) är kocken, författaren och programledaren som enligt Barack Obama ”gjorde oss alla lite mindre rädda för det okända”.Under sin tidiga karriär tampas han i långa perioder med både alkoholproblem och ett tungt drogmissbruk, men när han vid 44 års ålder ger ut boken ”Kitchen Confidential” förändras hans liv för alltid.Den osminkade skildringen av New Yorks restaurangvärld blir en internationell bästsäljare, och i media stämplas Anthony Bourdain som en ”kulinarisk badboy”.Succén leder till att Anthony Bourdain får ett eget tv-program, där han reser jorden runt och upptäcker världen genom mat, dryck och möten med andra människor. Med tiden utvecklar han ett särget tilltal och ett socialt patos som kommer att göra honom folkkär långt utanför sitt hemlands gränser. Under 10-talet fullkomligt regnar det utmärkelser över Anthony Bourdain och hans CNN-serie ”Parts Unknown”. Men mer än 8 säsonger hinner det inte bli. Sommaren 2018 hittas Anthony Bourdain nämligen död på sitt hotellrum i Frankrike. Av allt att döma har han tagit sitt eget liv. Han lämnar efter sig sin 11-åriga dotter, Ariane – och fans och vänner i chock.I avsnittet hörs Jonas Cramby, författare och matskribent.Programledare: Vendela LundbergAvsnittsförfattare och reporter: Hateff MousaviyanTekniker: Fredrik NilssonAvsnittet gjordes vintern 2021 av Studio Olga.Ljudklippen i programmet är hämtade från: CNN, CBC, NPR, ABC, The New Yorker Radio Hour, The Television Academy Foundation, Emmy TV, The Daily Show with Trevor Noah, Daily Mail, ”A Cook’s Tour”, ”No Reservations”, ”Parts Unknown” och ”Roadrunner”.Journummer till stödlinjerBehöver du någon att prata med? Det finns stödlinjer du kan vända dig till, helt anonymt, om du känner att du mår dåligt.Du kan till exempel kontakta:Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80Jourhavande präst nås via 112
1/10/20221 hour, 3 minutes, 1 second
Episode Artwork

Anthony Bourdain – rock'n'roll-kockens osannolika resa

Berättelsen om den frispråkige kökschefen och författaren som blev folkkär genom sina jorden runt-resor på tv, och som sedan dog på toppen av sin karriär. Anthony Bourdain (1956-2018) är kocken, författaren och programledaren som enligt Barack Obama ”gjorde oss alla lite mindre rädda för det okända”.Under sin tidiga karriär tampas han i långa perioder med både alkoholproblem och ett tungt drogmissbruk, men när han vid 44 års ålder ger ut boken ”Kitchen Confidential” förändras hans liv för alltid.Den osminkade skildringen av New Yorks restaurangvärld blir en internationell bästsäljare, och i media stämplas Anthony Bourdain som en ”kulinarisk badboy”.Succén leder till att Anthony Bourdain får ett eget tv-program, där han reser jorden runt och upptäcker världen genom mat, dryck och möten med andra människor. Med tiden utvecklar han ett särget tilltal och ett socialt patos som kommer att göra honom folkkär långt utanför sitt hemlands gränser. Under 10-talet fullkomligt regnar det utmärkelser över Anthony Bourdain och hans CNN-serie ”Parts Unknown”. Men mer än 8 säsonger hinner det inte bli. Sommaren 2018 hittas Anthony Bourdain nämligen död på sitt hotellrum i Frankrike. Av allt att döma har han tagit sitt eget liv. Han lämnar efter sig sin 11-åriga dotter, Ariane – och fans och vänner i chock.I avsnittet hörs Jonas Cramby, författare och matskribent.Programledare: Vendela LundbergAvsnittsförfattare och reporter: Hateff MousaviyanTekniker: Fredrik NilssonAvsnittet gjordes vintern 2021 av Studio Olga.Ljudklippen i programmet är hämtade från: CNN, CBC, NPR, ABC, The New Yorker Radio Hour, The Television Academy Foundation, Emmy TV, The Daily Show with Trevor Noah, Daily Mail, ”A Cook’s Tour”, ”No Reservations”, ”Parts Unknown” och ”Roadrunner”.Journummer till stödlinjerBehöver du någon att prata med? Det finns stödlinjer du kan vända dig till, helt anonymt, om du känner att du mår dåligt.Du kan till exempel kontakta:Mind Självmordslinjen, chatt via mind.se eller på telefon 90101Jourhavande medmänniska på telefon 08-702 16 80Jourhavande präst nås via 112
1/10/20221 hour, 3 minutes, 1 second
Episode Artwork

Arnold Schwarzenegger – Stora muskler, svek och politik

Han är bodybuildern, filmstjärnan och politikern. Här är historien om en målmedveten österrikares liv i tre akter. Redan som barn drömde Arnold Schwarzenegger om USA, och om att bli något stort. Tack vare sina framgångar som bodybuilder tog han sig dit.Han har vunnit Mr Universe och Mr Olympia flera gånger, han har varit en av världens bäst betalda skådespelare, och han lyckades gå från Terminator till Governator.Hör P3 ID om mannen som blivit den amerikanska drömmen personifierad, som gjort en osannolik karriär och gift in sig i Kennedy-klanen men som också har skapat skandalrubriker.I programmet medverkar Roger Wilson, Sveriges Radios korrespondent i New York och kulturjournalist, och filmregissören och kritikern Stig Björkman.Självbiografin "Total recall" har varit till stor hjälp i researcharbetet.Programledare och producent: Vendela LundbergAvsnittsförfattare och reporter: Sally HenrikssonSlutmix: Fredrik NilssonAvsnittet gjordes vintern 2021 av Studio Olga.Ljudklippen i avsnittet är hämtade från: BBC, CNN, Reuters, Pumping Iron, Terminator-filmerna, Hercules i New York, NBC, ABC, The Villain, Junior och Conan förgöraren.
12/27/20211 hour, 13 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Sepp Blatter - FIFA-bossen och VM i bedrägeri

Historien om hur en schweizare blev mäktigast i fotbollsvärlden - för att sedan bli paria. Han börjar som mittfältare i den lilla staden Visp i Schweiz, för att sedan nätverka sig upp till den absoluta toppen inom idrott. Det är på 70-talet som chefen Joao Havelange rekryterar Sepp Blatter till det internationella fotbollsförbundet - FIFA. Målet är att den ambitiöse Blatter ska få FIFA att växa, och det kommer han att lyckas med. Sepp Blatter är mannen som regerade över världens största sport i nästan 20 år - och skapade en miljardindustri. Han är en skicklig strateg som knutit kontakter med världsledare och haft siktet inställt på Nobels fredspris. Men han har basat över FIFA som kallats för "en global maffiaorganisation", där mutor för miljontals dollar florerat obehindrat. 2015 briserar korruptionskandalen med Sepp Blatter i centrum. P3 ID om Sepp Blatter är en historia om maktmissbruk, miljoner dollar och VM i Qatar. I programmet hörs bland annat fotbollsjournalisterna Philippe Auclair och Richard Henriksson. Reporter och avsnittsförfattare: Alice DadgostarProgramledare och producent: Vendela LundbergExekutiv producent: Axel WinqvistSlutmix: Fredrik NilssonAvsnittet gjordes hösten 2021 av Studio Olga.Ljudklippen är hämtade från Channel 4, BBC, The Telegraph, The Mob Museum, TV4, AP archive, PBS, CBC, CNN och SR. Boken “The fall of the house of Fifa” av David Conn har varit till stor hjälp under researcharbetet.
12/13/20211 hour, 3 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Sepp Blatter – FIFA-bossen och VM i bedrägeri

Historien om hur en schweizare blev mäktigast i fotbollsvärlden - för att sedan bli paria. Han börjar som mittfältare i den lilla staden Visp i Schweiz, för att sedan nätverka sig upp till den absoluta toppen inom idrott. Det är på 70-talet som chefen Joao Havelange rekryterar Sepp Blatter till det internationella fotbollsförbundet - FIFA. Målet är att den ambitiöse Blatter ska få FIFA att växa, och det kommer han att lyckas med. Sepp Blatter är mannen som regerade över världens största sport i nästan 20 år - och skapade en miljardindustri. Han är en skicklig strateg som knutit kontakter med världsledare och haft siktet inställt på Nobels fredspris. Men han har basat över FIFA som kallats för "en global maffiaorganisation", där mutor för miljontals dollar florerat obehindrat. 2015 briserar korruptionskandalen med Sepp Blatter i centrum. P3 ID om Sepp Blatter är en historia om maktmissbruk, miljoner dollar och VM i Qatar. I programmet hörs bland annat fotbollsjournalisterna Philippe Auclair och Richard Henriksson. Reporter och avsnittsförfattare: Alice DadgostarProgramledare och producent: Vendela LundbergExekutiv producent: Axel WinqvistSlutmix: Fredrik NilssonAvsnittet gjordes hösten 2021 av Studio Olga.Ljudklippen är hämtade från Channel 4, BBC, The Telegraph, The Mob Museum, TV4, AP archive, PBS, CBC, CNN och SR. Boken “The fall of the house of Fifa” av David Conn har varit till stor hjälp under researcharbetet.
12/13/20211 hour, 3 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Meng Wanzhou – Gripandet av Huaweis kronprinsessa och 5G-kriget

Berättelsen om hur den kinesiska teknikjättens finanschef sattes i husarrest i en kanadensisk lyxvilla och det högteknologiska kalla kriget som tog fart under tiden. Meng Wanzhou, född 1972, växer upp i Shenzhen, den lilla hamnstaden som med tiden kommer att förvandlas till ett slags Kinas motsvarighet till Silicon Valley. Som dotter till multimiljardären och Huawei-grundaren Ren Zhengfei är hon med om att få bevittna både stadens, och Kinas, transformation på nära håll.Efter studenten börjar Meng Wanzhou jobba som receptionist på sin pappas företag. Där får hon vara med om en historisk resa. När Huawei 2011 för första gången går ut med namn och bild på sina anställda, har Meng Wanzhou avancerat hela vägen till toppen.Meng Wanzhous framgångssaga tycks bara fortsätta – men så händer något som ska förändra precis allt. 2018 mellanlandar Meng Wanzhou i Kanada, när hon plötsligt grips av säkerhetspolis och begärs utlämnad till USA.Gripandet av Meng Wanzhou utlöser en kedja av händelser som kommer att ge ringar på vattnet i flera år framöver. Det är en del av 5G-kriget, och början på ett storpolitiskt drama som snart ska göra livet till ett helvete för två kanadensiska affärsmän i Kina.P3 ID om Meng Wanzhou är historien om hur den anonyma finanschefen blev "Huaweiprinsessan" med hela det kinesiska folket.Det är också en historia om hemliga affärer, gisslandiplomati och Kinas framväxt som digital stormakt.Programledare och producent: Vendela LundbergAvsnittsförfattare och reporter: Hateff MousaviyanTekniker: Fredrik NilssonAvsnittet gjordes hösten 2021 av Studio Olga.Ljudklippen i avsnittet är hämtade från: Sveriges Radio, BBC, Associated Press, CNBC, Global News, South China Morning Post, CGTV, Apple, Huawei och TH Entertainment.
11/29/20211 hour, 55 seconds
Episode Artwork

Meng Wanzhou – gripandet av Huaweis kronprinsessa och 5G-kriget

Berättelsen om hur den kinesiska teknikjättens finanschef sattes i husarrest i en kanadensisk lyxvilla och det högteknologiska kalla kriget som tog fart under tiden. Meng Wanzhou, född 1972, växer upp i Shenzhen, den lilla hamnstaden som med tiden kommer att förvandlas till ett slags Kinas motsvarighet till Silicon Valley. Som dotter till multimiljardären och Huawei-grundaren Ren Zhengfei är hon med om att få bevittna både stadens, och Kinas, transformation på nära håll.Efter studenten börjar Meng Wanzhou jobba som receptionist på sin pappas företag. Där får hon vara med om en historisk resa. När Huawei 2011 för första gången går ut med namn och bild på sina anställda, har Meng Wanzhou avancerat hela vägen till toppen.Meng Wanzhous framgångssaga tycks bara fortsätta – men så händer något som ska förändra precis allt. 2018 mellanlandar Meng Wanzhou i Kanada, när hon plötsligt grips av säkerhetspolis och begärs utlämnad till USA.Gripandet av Meng Wanzhou utlöser en kedja av händelser som kommer att ge ringar på vattnet i flera år framöver. Det är en del av 5G-kriget, och början på ett storpolitiskt drama som snart ska göra livet till ett helvete för två kanadensiska affärsmän i Kina.P3 ID om Meng Wanzhou är historien om hur den anonyma finanschefen blev "Huaweiprinsessan" med hela det kinesiska folket.Det är också en historia om hemliga affärer, gisslandiplomati och Kinas framväxt som digital stormakt.Programledare och producent: Vendela LundbergAvsnittsförfattare och reporter: Hateff MousaviyanTekniker: Fredrik NilssonAvsnittet gjordes hösten 2021 av Studio Olga.Ljudklippen i avsnittet är hämtade från: Sveriges Radio, BBC, Associated Press, CNBC, Global News, South China Morning Post, CGTV, Apple, Huawei och TH Entertainment.
11/29/20211 hour, 55 seconds
Episode Artwork

Pamela Anderson – Sextapes, Assange och rock'n'roll

Berättelsen om en av 90-talets största sexsymboler och hennes vilda men också politiska liv. Pamela Anderson, född 1967, växer upp i ett litet fiskeläge i västra Kanada. Hon blir upptäckt av en slump på en amerikansk fotboll-match och får snart sin första flygbiljett, en resa som leder till herrmagasinet Playboy och Hollywood. Under 90-talet ska hon bli känd som livräddaren CJ Parker i tv-såpan Baywatch, som ska bli den mest sedda tv-serien genom tiderna. Med en röd baddräkt och ett stort leende blir Pamela Anderson ett fenomen.Men hennes liv i rampljuset ska kantas av flera skandaler, inte minst när en mycket privat film stjäls ur hennes hem. P3 ID om Pamela Anderson berättar historien om hur begreppet "sextape" letar sig in i stugorna, och om hur det gick till när en skakig film på två kändisar som har sex med varandra blev viral.Det är också en historia om hur en skådespelerska leker med fördomar om sig själv, strider för djurens rätt och en dag, börjar besöka den inlåste Wikileaks-grundaren Julian Assange. Programledare och avsnittsförfattare: Vendela LundbergProducent: Sally HenrikssonReporter: Alice DadgostarTekniker: Fredrik NilssonAvsnittet gjordes hösten 2021 av Studio Olga.Ljudklippen är från BBC, AP, NBC, The Chris Rock Show, Late Night with Conan O'Brien, 60 minutes Australia, Piers Morgan's Life Stories, Skavlan i SVT, Baywatch, Tummen mitt i handen, Barb Wire, V.I.P och Comedy Central. 
11/15/20211 hour, 5 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Pamela Anderson – sextapes, Assange och rock'n'roll

Berättelsen om en av 90-talets största sexsymboler och hennes vilda men också politiska liv. Pamela Anderson, född 1967, växer upp i ett litet fiskeläge i västra Kanada. Hon blir upptäckt av en slump på en amerikansk fotboll-match och får snart sin första flygbiljett, en resa som leder till herrmagasinet Playboy och Hollywood. Under 90-talet ska hon bli känd som livräddaren CJ Parker i tv-såpan Baywatch, som ska bli den mest sedda tv-serien genom tiderna. Med en röd baddräkt och ett stort leende blir Pamela Anderson ett fenomen.Men hennes liv i rampljuset ska kantas av flera skandaler, inte minst när en mycket privat film stjäls ur hennes hem. P3 ID om Pamela Anderson berättar historien om hur begreppet "sextape" letar sig in i stugorna, och om hur det gick till när en skakig film på två kändisar som har sex med varandra blev viral.Det är också en historia om hur en skådespelerska leker med fördomar om sig själv, strider för djurens rätt och en dag, börjar besöka den inlåste Wikileaks-grundaren Julian Assange. Programledare och avsnittsförfattare: Vendela LundbergProducent: Sally HenrikssonReporter: Alice DadgostarTekniker: Fredrik NilssonAvsnittet gjordes hösten 2021 av Studio Olga.Ljudklippen är från BBC, AP, NBC, The Chris Rock Show, Late Night with Conan O'Brien, 60 minutes Australia, Piers Morgan's Life Stories, Skavlan i SVT, Baywatch, Tummen mitt i handen, Barb Wire, V.I.P och Comedy Central. 
11/15/20211 hour, 5 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Yahya Hassan – Poesi, vrede och död

Berättelsen om den danske poeten som slog igenom som 18-åring, vars korta liv präglades av såväl berömmelse som kriminalitet och dödshot. Yahya Hassan är den unge poeten som kom att leva ett kort, snabbt och hårt liv. När han 2013 debuterade med sin diktsamling tog han kulturvärlden med storm. Han var en poet med en sällsynt karisma, råhet och beckmörk svärta. En talang som plötsligt fick hela Danmark att prata om poesi. Men hans dikter och uttalanden om islam, och det han ansåg vara "religiöst hyckleri", ledde till kritik och till och med dödshot. Under lång tid levde han med säkerhetspoliser som ständiga följeslagare.2019 gavs hans andra diktsamling ut, "Yahya Hassan 2", med en än mörkare bild av honom själv och samhället. Även den hyllades av kritikerna. Men Yahya Hassan själv, kommer känna sig som ett djur på zoo. Vid det laget hade Yahya Hassan dömts för flera brott, och vårdads i perioder på psykiatriska kliniker. Han hade också styrt in på en mer politisk bana, han senare gav upp. I april 2020 hittas han död i sin lägenhet, endast 24 år.I avsnittet hörs Rakel Chukri, kulturreporter på Sydsvenskan, och Martin Krasnik, Yahya Hassans vän och chefredaktör för Weekendavisen. Programledare: Vendela LundbergAvsnittsförfattare: Sally HenrikssonProducent: Axel Winqvist och Vendela LundbergTekniker: Fredrik NilssonAvsnittet gjordes hösten 2021 av Studio Olga.Ljudklippen är från Danmark Radios dokumentär "Yahya Hassan – Den fødte digter", dokumentären "Genfortælling", DR,  Weekendavisen, Louisiana Channel, ABC, France 24, Gyldendal och Sveriges Radio.Behöver du någon att prata med? Det finns stödlinjer att ringa, helt anonymt, för att prata om att man mår dåligt!Ring Mind självmordslinjen, numret är 901 01. Det går också bra att chatta eller mejla.SPES, numret är 020 -18 18 00 . För dig som förlorat en anhörig i suicid.Jourhavande medmänniska, numret är 08-702 16 80.
11/8/20211 hour, 17 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Yahya Hassan – poesi, vrede och död

Berättelsen om den danske poeten som slog igenom som 18-åring, vars korta liv präglades av såväl berömmelse som kriminalitet och dödshot. Yahya Hassan är den unge poeten som kom att leva ett kort, snabbt och hårt liv. När han 2013 debuterade med sin diktsamling tog han kulturvärlden med storm. Han var en poet med en sällsynt karisma, råhet och beckmörk svärta. En talang som plötsligt fick hela Danmark att prata om poesi. Men hans dikter och uttalanden om islam, och det han ansåg vara "religiöst hyckleri", ledde till kritik och till och med dödshot. Under lång tid levde han med säkerhetspoliser som ständiga följeslagare.2019 gavs hans andra diktsamling ut, "Yahya Hassan 2", med en än mörkare bild av honom själv och samhället. Även den hyllades av kritikerna. Men Yahya Hassan själv, kommer känna sig som ett djur på zoo. Vid det laget hade Yahya Hassan dömts för flera brott, och vårdads i perioder på psykiatriska kliniker. Han hade också styrt in på en mer politisk bana, han senare gav upp. I april 2020 hittas han död i sin lägenhet, endast 24 år.I avsnittet hörs Rakel Chukri, kulturreporter på Sydsvenskan, och Martin Krasnik, Yahya Hassans vän och chefredaktör för Weekendavisen. Programledare: Vendela LundbergAvsnittsförfattare: Sally HenrikssonProducent: Axel Winqvist och Vendela LundbergTekniker: Fredrik NilssonAvsnittet gjordes hösten 2021 av Studio Olga.Ljudklippen är från Danmark Radios dokumentär "Yahya Hassan – Den fødte digter", dokumentären "Genfortælling", DR,  Weekendavisen, Louisiana Channel, ABC, France 24, Gyldendal och Sveriges Radio.Behöver du någon att prata med? Det finns stödlinjer att ringa, helt anonymt, för att prata om att man mår dåligt!Ring Mind självmordslinjen, numret är 901 01. Det går också bra att chatta eller mejla.SPES, numret är 020 -18 18 00 . För dig som förlorat en anhörig i suicid.Jourhavande medmänniska, numret är 08-702 16 80.
11/8/20211 hour, 17 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

PODDTIPS: Gräns

Förstå hur Sverige försvarar sig mot hoten som finns här och nu. En podd om säkerhetspolitik och maktspelen som sker i det dolda. Den här veckan kommer det tyvärr inte något nytt avsnitt av P3 ID, men vi är tillbaka redan nästa vecka. Under tiden vill vi passa på att tipsa om en ny podd från Sveriges Radio: Gräns. Gräns är en podd om hotbilden mot Sverige och stora försvars- och säkerhetsfrågor som påverkar Sverige. Om det som händer inom militären, underrättelseväsendet och under ytan medan livet i samhället pågår som vanligt.
11/1/20211 minute, 2 seconds
Episode Artwork

Jonas Åkerlund – Musikvideor, metal och censur

Berättelsen om en av världens största musikvideoregissörer som med sin råa estetik, snabba klipp och opolerade humor ständigt väcker reaktioner. Under flera decennier har han skapat uppseendeväckande musikvideor åt de allra största, som Roxette, Madonna, The Prodigy, Metallica, Lady Gaga och Beyoncé. Nu berättar Jonas Åkerlund om sin långa, stjärnspäckade karriär som fortfarande rusar på i snabb takt. Han var trummis i det kultförklarade black metal-bandet Bathory och upptäckte filmandet under lumpen. Hans dyslexi har gjort att han alltid fått kämpa med orden, men kreativiteten och det visuella är hans stora styrkor. Åkerlunds musikvideor har ofta väckt starka känslor och reaktioner, och inte sällan censurerats. På senare år har han blivit känd för sina skruvade, ibland våldsamma, långfilmer som knarkkomedin Spun, Small apartments, Polar och metalskräckfilmen Lords of Chaos. 2022 kommer storsatsningen Clark, om brottslingen Clark Olofson, som är regisserad och skriven av Jonas Åkerlund. I programmet hör du också stjärnstylisten Bea Åkerlund, Per Gessle, Jan Gradvall och Per Sinding Larsen. Ljudklippen är från Jonas Åkerlunds musikvideor och filmer, NBC, Sen kväll med Luuk TV4, W Magazine, ZTV och MTV. Programledare och producent: Vendela LundbergAvsnittsförfattare och reporter: Sally Henriksson Tekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA, hösten 2021.
10/18/20211 hour, 26 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Jonas Åkerlund – musikvideor, metal och censur

Berättelsen om en av världens största musikvideoregissörer som med sin råa estetik, snabba klipp och opolerade humor ständigt väcker reaktioner. Under flera decennier har han skapat uppseendeväckande musikvideor åt de allra största, som Roxette, Madonna, The Prodigy, Metallica, Lady Gaga och Beyoncé. Nu berättar Jonas Åkerlund om sin långa, stjärnspäckade karriär som fortfarande rusar på i snabb takt. Han var trummis i det kultförklarade black metal-bandet Bathory och upptäckte filmandet under lumpen. Hans dyslexi har gjort att han alltid fått kämpa med orden, men kreativiteten och det visuella är hans stora styrkor. Åkerlunds musikvideor har ofta väckt starka känslor och reaktioner, och inte sällan censurerats. På senare år har han blivit känd för sina skruvade, ibland våldsamma, långfilmer som knarkkomedin Spun, Small apartments, Polar och metalskräckfilmen Lords of Chaos. 2022 kommer storsatsningen Clark, om brottslingen Clark Olofson, som är regisserad och skriven av Jonas Åkerlund. I programmet hör du också stjärnstylisten Bea Åkerlund, Per Gessle, Jan Gradvall och Per Sinding Larsen. Ljudklippen är från Jonas Åkerlunds musikvideor och filmer, NBC, Sen kväll med Luuk TV4, W Magazine, ZTV och MTV. Programledare och producent: Vendela LundbergAvsnittsförfattare och reporter: Sally Henriksson Tekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA, hösten 2021.
10/18/20211 hour, 26 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Lewis Hamilton – Formel 1-mästarens kamp

Berättelsen om tidernas mest framgångsrika F1-förare, som inte föddes med silversked i mun. Lewis Hamilton har vunnit fler Grand Prix än någon annan förare i Formel 1:s historia. Men vägen dit har knappast varit någon dans på rosor.  För under vartenda lopp, under hela sin karriär, har Lewis nämligen varit den enda svarta föraren i startfältet. Det är en form av ensamhet som har kommit att prägla hans liv bakom ratten i snart 30 års tid – från barndomens väderbitna go-kart-banor på den engelska landsbygden, till dagens dollardränkta race i städer som Dubai och Monaco. Lewis Hamilton är samtidigt mer än bara en klassisk ”katt bland hermelinerna”-karaktär. Han är en internationell superstjärna, och en kronisk sökare, vars öde har fört honom in på såväl modeskapande som r&b och veganism.  För många är Lewis numera även en röst att räkna med när det kommer till frågor om rasism, mångfald och inkludering. Men det är långt ifrån alla inom F1-sfären som uppskattar hans politiska engagemang och oblyga uttalanden vid sidan av racingbanan.  I programmet medverkar Anna Andersson, motorsportsjournalist och Formel 1-krönikör på Sportbladet, och Björn Wirdheim, f.d racerförare och Formel 1-expert på Viasat Motor. Programledare: Vendela Lundberg Avsnittsförfattare: Hateff Mousaviyan Exekutiv producent: Ulla Svensson Tekniker: Fredrik Nilsson Programmet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: Sveriges Radio, BBC, Formula 1, ”Cool Runnings”, ITV, GQ, The Ellen DeGeneres Show, Graham Bensinger och CNN.
10/4/202145 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Lewis Hamilton – Formel 1-mästarens kamp

Berättelsen om tidernas mest framgångsrika F1-förare, som inte föddes med silversked i mun. Lewis Hamilton har vunnit fler Grand Prix än någon annan förare i Formel 1:s historia. Men vägen dit har knappast varit någon dans på rosor.  För under vartenda lopp, under hela sin karriär, har Lewis nämligen varit den enda svarta föraren i startfältet. Det är en form av ensamhet som har kommit att prägla hans liv bakom ratten i snart 30 års tid – från barndomens väderbitna go-kart-banor på den engelska landsbygden, till dagens dollardränkta race i städer som Dubai och Monaco. Lewis Hamilton är samtidigt mer än bara en klassisk ”katt bland hermelinerna”-karaktär. Han är en internationell superstjärna, och en kronisk sökare, vars öde har fört honom in på såväl modeskapande som r&b och veganism.  För många är Lewis numera även en röst att räkna med när det kommer till frågor om rasism, mångfald och inkludering. Men det är långt ifrån alla inom F1-sfären som uppskattar hans politiska engagemang och oblyga uttalanden vid sidan av racingbanan.  I programmet medverkar Anna Andersson, motorsportsjournalist och Formel 1-krönikör på Sportbladet, och Björn Wirdheim, f.d racerförare och Formel 1-expert på Viasat Motor. Programledare: Vendela Lundberg Avsnittsförfattare: Hateff Mousaviyan Exekutiv producent: Ulla Svensson Tekniker: Fredrik Nilsson Programmet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: Sveriges Radio, BBC, Formula 1, ”Cool Runnings”, ITV, GQ, The Ellen DeGeneres Show, Graham Bensinger och CNN.
10/4/202145 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Heath Ledger - Slocknad stjärna och Hollywoods hopp

Berättelsen om en oerhörd talang som dör, bara 28 år gammal, på toppen av sin karriär. Heath Ledger föds 1979 i Perth, Australien. Han känner tidigt att staden är för långt ifrån resten av världen. Han har rätt: för Heath Ledger är som gjord för vita duken. Han börjar som tonårsskådis i Sydney för att sedan ta sig an roller i Hollywood av knepigare och knepigare karaktär. Hans stora genombrott är som homosexuell cowboy i Brokeback Mountain men kändisskapet blir Heath aldrig tillfreds med. P3 ID om Heath Ledger handlar om en skådespelare som med sitt karismatiska breda leende blev Hollywoods stora hopp, samtidigt som han gjorde sig omöjlig i filmfabriken. En historia om nutida films otäckaste skurk och ett leende som syns tryckt på merchandise än idag. Men det är också en berättelse med ett tragiskt slut - om hur Heath Ledger dör, bara 28 år gammal, på toppen av sin karriär. Ett program av: Vendela Lundberg Producent: Sally Henriksson Tekniker: Fredrik Nilsson
9/20/20211 hour, 7 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Heath Ledger – slocknad stjärna och Hollywoods hopp

Berättelsen om en oerhörd talang som dör, bara 28 år gammal, på toppen av sin karriär. Heath Ledger föds 1979 i Perth, Australien. Han känner tidigt att staden är för långt ifrån resten av världen. Han har rätt: för Heath Ledger är som gjord för vita duken. Han börjar som tonårsskådis i Sydney för att sedan ta sig an roller i Hollywood av knepigare och knepigare karaktär. Hans stora genombrott är som homosexuell cowboy i Brokeback Mountain men kändisskapet blir Heath aldrig tillfreds med. P3 ID om Heath Ledger handlar om en skådespelare som med sitt karismatiska breda leende blev Hollywoods stora hopp, samtidigt som han gjorde sig omöjlig i filmfabriken. En historia om nutida films otäckaste skurk och ett leende som syns tryckt på merchandise än idag. Men det är också en berättelse med ett tragiskt slut - om hur Heath Ledger dör, bara 28 år gammal, på toppen av sin karriär. Ett program av: Vendela Lundberg Producent: Sally Henriksson Tekniker: Fredrik Nilsson
9/20/20211 hour, 7 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Jordan Peterson - Maskulinitet, kött och livsregler

Berättelsen om hur en psykologiprofessor blev en guru inom självhjälp - för att sedan krascha själv. Han är redan en kontroversiell debattör, på ett korståg mot politisk korrekthet. Men med självhjälpsboken 12 livsregler: Ett motgift mot kaos (2018) slår psykologiprofessorn Jordan Peterson igenom stort världen över. Boken innehåller inte bara råd kring hur människan bör leva, utan även en del samhällskritik - och plötsligt blir kanadensaren Peterson också en fadersgestalt för somliga, en sanningssägare som sägs ha förändrat människors liv. P3 ID om Jordan Peterson handlar om en hur professor inte bara blir ett internetfenomen, utan en frontfigur för en hel mansrörelse. Med bibliska visdomar och uppfostrande regler som vapen har han startat krig mot vad han kallar "social justice warriors". Programmet bjuder på en berättelse om en diet med uteslutande rött kött, demonstrationer på universitet och stora filosofiska debatter. Men historien handlar också om hur Peterson alltmer desperat söker hjälp för sitt missbruk och sin depression. Det tar honom på en annorlunda resa till Ryssland och tillbaka.
9/6/20211 hour, 5 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Jordan Peterson – maskulinitet, kött och livsregler

Berättelsen om hur en psykologiprofessor blev en guru inom självhjälp - för att sedan krascha själv. Han är redan en kontroversiell debattör, på ett korståg mot politisk korrekthet. Men med självhjälpsboken 12 livsregler: Ett motgift mot kaos (2018) slår psykologiprofessorn Jordan Peterson igenom stort världen över. Boken innehåller inte bara råd kring hur människan bör leva, utan även en del samhällskritik - och plötsligt blir kanadensaren Peterson också en fadersgestalt för somliga, en sanningssägare som sägs ha förändrat människors liv. P3 ID om Jordan Peterson handlar om en hur professor inte bara blir ett internetfenomen, utan en frontfigur för en hel mansrörelse. Med bibliska visdomar och uppfostrande regler som vapen har han startat krig mot vad han kallar "social justice warriors". Programmet bjuder på en berättelse om en diet med uteslutande rött kött, demonstrationer på universitet och stora filosofiska debatter. Men historien handlar också om hur Peterson alltmer desperat söker hjälp för sitt missbruk och sin depression. Det tar honom på en annorlunda resa till Ryssland och tillbaka.
9/6/20211 hour, 5 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Martha Stewart – Livsstilsgurun som fick skaka galler

Historien om hur världens kanske första influencer blev stenrik på att sälja idén om ett perfekt hem - för att sedan bli dömd till fängelse. Hon är en av USA:s mest folkkära tv-profiler, den amerikanska kvinna som först tjänade ihop till en miljard - och en entreprenör som har kallats världens första influencer. I över 40 har Martha Stewart försett den amerikanska medelklassen med livsstilsråd och husmorsknep. Men det är inte utan motgångar. Våren 2004, när hennes stjärna står som högst, blir Martha Stewart dömd till ett fem månaders långt fängelsestraff för ett ekobrott. När hon släpps ut från anstalten, har hon inte bara en fotboja runt ankeln. Hon har också ett livsstilsimperium i kris. P3 ID om Martha Stewart handlar om en entreprenör som förstod pengavärdet i livsstilsråd och husmorsknep, när hemmafruidealen var på på väg att bli omoderna. Hon är bästis med Snoop Dogg, osams med Donald Trump och av somliga, anklagad för att sprida förlegade kvinnoideal. I programmet hörs också tidningsmakaren och medialegendaren Amelia Adamo. Ljudklippen är hämtade från: NPR, ABC Nightline, ABC News, Ekot, Bethenny, Watch What Happens, The Charlie Rose Show, PBS, BBC, CBS Sunday Morning och podcasten The Corp.
6/21/202158 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Martha Stewart – livsstilsgurun som fick skaka galler

Historien om hur världens kanske första influencer blev stenrik på att sälja idén om ett perfekt hem - för att sedan bli dömd till fängelse. Hon är en av USA:s mest folkkära tv-profiler, den amerikanska kvinna som först tjänade ihop till en miljard - och en entreprenör som har kallats världens första influencer. I över 40 har Martha Stewart försett den amerikanska medelklassen med livsstilsråd och husmorsknep. Men det är inte utan motgångar. Våren 2004, när hennes stjärna står som högst, blir Martha Stewart dömd till ett fem månaders långt fängelsestraff för ett ekobrott. När hon släpps ut från anstalten, har hon inte bara en fotboja runt ankeln. Hon har också ett livsstilsimperium i kris. P3 ID om Martha Stewart handlar om en entreprenör som förstod pengavärdet i livsstilsråd och husmorsknep, när hemmafruidealen var på på väg att bli omoderna. Hon är bästis med Snoop Dogg, osams med Donald Trump och av somliga, anklagad för att sprida förlegade kvinnoideal. I programmet hörs också tidningsmakaren och medialegendaren Amelia Adamo. Ljudklippen är hämtade från: NPR, ABC Nightline, ABC News, Ekot, Bethenny, Watch What Happens, The Charlie Rose Show, PBS, BBC, CBS Sunday Morning och podcasten The Corp.
6/21/202158 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

George Soros - Konspirationsteoretikernas måltavla

Berättelsen om hur en nästan 90-årig miljardär blivit nationalisternas fiende. Den 27 oktober 2018 ska tre olika judiska församlingar just börja sin sabbatsgudstjänst i synagogan Tree of Life i Pittsburgh. Fem minuter senare går en man beväpnad med flera skjutvapen in i byggnaden och dödar 11 människor. Mördaren och terroristen Robert Bowers som genomför masskjutningen, har bara timmar tidigare varit aktiv på Gab, en plattform på sociala medier för folk som anser att yttrandefrihet inte finns på andra ställen. På Gab har Bowers delat hat och hot, ofta riktat mot judar.Ett namn är särskilt förekommande i Bowers hatretorik. Gång på gång nämner han en man som han påstår styr media. Finansmannen och filantropen George Soros. En miljardär som har blivit ett rött skynke inte bara på hatsajter, utan också för världsledare som Viktor Orbán, Donald Trump och Recep Tayyip Erdoğan. P3 ID om George Soros handlar om finansmannen som har gett bort miljarder och åter miljarder i sin strävan efter det han kallar för "det öppna samhället". Han har kallats för “mannen som knäckte the bank of England” och hans namn är ständigt indraget i konspirationsteorier – ofta med antisemitiska undertoner. Ett program av: Vendela Lundberg Producent: Axel Winqvist Tekniker: Fredrik Nilsson Exekutiv producent: Ulla Svensson
6/7/20211 hour, 7 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

George Soros – konspirationsteoretikernas måltavla

Berättelsen om hur en nästan 90-årig miljardär blivit nationalisternas fiende. Den 27 oktober 2018 ska tre olika judiska församlingar just börja sin sabbatsgudstjänst i synagogan Tree of Life i Pittsburgh. Fem minuter senare går en man beväpnad med flera skjutvapen in i byggnaden och dödar 11 människor. Mördaren och terroristen Robert Bowers som genomför masskjutningen, har bara timmar tidigare varit aktiv på Gab, en plattform på sociala medier för folk som anser att yttrandefrihet inte finns på andra ställen. På Gab har Bowers delat hat och hot, ofta riktat mot judar.Ett namn är särskilt förekommande i Bowers hatretorik. Gång på gång nämner han en man som han påstår styr media. Finansmannen och filantropen George Soros. En miljardär som har blivit ett rött skynke inte bara på hatsajter, utan också för världsledare som Viktor Orbán, Donald Trump och Recep Tayyip Erdoğan. P3 ID om George Soros handlar om finansmannen som har gett bort miljarder och åter miljarder i sin strävan efter det han kallar för "det öppna samhället". Han har kallats för “mannen som knäckte the bank of England” och hans namn är ständigt indraget i konspirationsteorier – ofta med antisemitiska undertoner. Ett program av: Vendela Lundberg Producent: Axel Winqvist Tekniker: Fredrik Nilsson Exekutiv producent: Ulla Svensson
6/7/20211 hour, 7 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

PODDTIPS: P3 Historia om Martin Luther King

Baptistpastorn som dedikerade sitt liv åt kampen mot rasism och för ett jämlikt samhälle. En man vars inspirerande röst fortsätter att klinga starkt till och med från andra sidan graven. Idag vill vi tipsa om en annan podd från P3, för historien kryllar av spännande livsöden. P3 Historia handlar om personerna som skapade vår historia – både de kända och de mindre omskrivna. Lyssna i appen SR Play eller där poddar finns.
5/31/20211 minute, 6 seconds
Episode Artwork

Prinsessan Märtha Louise – Änglar och schamaner

En berättelse om en omtalad prinsessa som valt att gå sin egen väg - långt ifrån det traditionella livet i ett kungahus. Våren 2019 landar amerikanen Durek Verrett på Gardemoens flygplats utanför Oslo. Han möts direkt av journalister i ankomsthallen. Uppståndelsen är stor, inte bara för att han är något så ovanligt som en sjätte generationens schaman. Utan också för att han nu delar sitt liv med det norska kungahusets ovanligaste kunglighet - Prinsessan Märtha Louise av Norge. Prinsessan Märtha Louise, är det norska kungaparets förstfödda. Hon är den fjärde i successionsordningen och har släktband till det brittiska kungahuset. Ända sedan dagen hon föddes har hennes namn omnämts flitigt i den norska pressen - inte minst efter att hon startar en kursverksamhet som i folkmun ska komma att kallas för "Änglaskolan". Märtha Louise säger sig kunna kommunicera med änglar och djur. P3 ID om Märtha Louise är en historia om en kunglighet som aldrig känt sig som en riktig prinsessa. En berättelse om ett äktenskap med en av Norges största kulturpersonligheter Ari Behn och om hans tragiska bortgång juldagen 2019. Behöver du någon att prata med? Det finns stödlinjer att ringa, helt anonymt, för att prata om att man mår dåligt! Ring Mind självmordslinjen, numret är 901 01. Det går också bra att chatta eller mejla. SPES, numret är 08-34 58 73. För dig som förlorat en anhörig i suicid. Jourhavande medmänniska, numret är 08-702 16 80. Programledare och producent: Vendela LundbergAvsnittsförfattare och reporter: Sally Henriksson Tekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA. Ljudklippen i avsnittet är hämtade från: NRK, Dokumentärserien "Märtha" TV2 Norge, podcasten ARI NRK, Vanity Fair, VG, Bling Empire Netflix och Kongehuset.no. En av huvudkällorna till detta avsnitt är boken "Född sensitiv" av Prinsessan Märtha Louise och Elisabeth Nordeng.
5/24/20211 hour, 8 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Prinsessan Märtha Louise – änglar och schamaner

En berättelse om en omtalad prinsessa som valt att gå sin egen väg - långt ifrån det traditionella livet i ett kungahus. Våren 2019 landar amerikanen Durek Verrett på Gardemoens flygplats utanför Oslo. Han möts direkt av journalister i ankomsthallen. Uppståndelsen är stor, inte bara för att han är något så ovanligt som en sjätte generationens schaman. Utan också för att han nu delar sitt liv med det norska kungahusets ovanligaste kunglighet - Prinsessan Märtha Louise av Norge. Prinsessan Märtha Louise, är det norska kungaparets förstfödda. Hon är den fjärde i successionsordningen och har släktband till det brittiska kungahuset. Ända sedan dagen hon föddes har hennes namn omnämts flitigt i den norska pressen - inte minst efter att hon startar en kursverksamhet som i folkmun ska komma att kallas för "Änglaskolan". Märtha Louise säger sig kunna kommunicera med änglar och djur. P3 ID om Märtha Louise är en historia om en kunglighet som aldrig känt sig som en riktig prinsessa. En berättelse om ett äktenskap med en av Norges största kulturpersonligheter Ari Behn och om hans tragiska bortgång juldagen 2019. Behöver du någon att prata med? Det finns stödlinjer att ringa, helt anonymt, för att prata om att man mår dåligt! Ring Mind självmordslinjen, numret är 901 01. Det går också bra att chatta eller mejla. SPES, numret är 08-34 58 73. För dig som förlorat en anhörig i suicid. Jourhavande medmänniska, numret är 08-702 16 80. Programledare och producent: Vendela LundbergAvsnittsförfattare och reporter: Sally Henriksson Tekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA. Ljudklippen i avsnittet är hämtade från: NRK, Dokumentärserien "Märtha" TV2 Norge, podcasten ARI NRK, Vanity Fair, VG, Bling Empire Netflix och Kongehuset.no. En av huvudkällorna till detta avsnitt är boken "Född sensitiv" av Prinsessan Märtha Louise och Elisabeth Nordeng.
5/24/20211 hour, 8 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Donatella Versace – Kläder, kokain och mord

Berättelsen om ett banbrytande modehus, syskonfejder och en blonderad italienskas uppgång, fall och väg tillbaka. 1997 mördas Gianni Versace, en av världens mest inflytelserika modeskapare. Han skjuts på öppen gata i Miami Beach och sedan blir inget sig likt. Det är lillasyster Donatella som får ta över tronen i imperiet med medusaloggan, och det blir inget enkelt uppdrag. P3 ID om Donatella Versace handlar om en kvinna som har blivit synonym med extravagans, lyx och blonderade hårsvall. Tillsammans med sin bror skapade hon ett av världens kändaste modemärken men resan dit har varit full av konflikter och intriger - med maffiarykten, missbruk och syskonfejder. Det här är berättelsen om Donatelllas Versaces uppgång och fall – och vägen tillbaka. Programledare: Vendela Lundberg Avsnittsförfattare & reporter: Axel Winqvist Exekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: SKY NEWS, NBC, CBC, Channel 4, Inside Edition, CBS, Associated Press, World Fashion Channel, The New York Times, Access TV, Recording Academy/Grammys, Vouge och Harpers Bazar.
5/10/202154 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Donatella Versace – kläder, kokain och mord

Berättelsen om ett banbrytande modehus, syskonfejder och en blonderad italienskas uppgång, fall och väg tillbaka. 1997 mördas Gianni Versace, en av världens mest inflytelserika modeskapare. Han skjuts på öppen gata i Miami Beach och sedan blir inget sig likt. Det är lillasyster Donatella som får ta över tronen i imperiet med medusaloggan, och det blir inget enkelt uppdrag. P3 ID om Donatella Versace handlar om en kvinna som har blivit synonym med extravagans, lyx och blonderade hårsvall. Tillsammans med sin bror skapade hon ett av världens kändaste modemärken men resan dit har varit full av konflikter och intriger - med maffiarykten, missbruk och syskonfejder. Det här är berättelsen om Donatelllas Versaces uppgång och fall – och vägen tillbaka. Programledare: Vendela Lundberg Avsnittsförfattare & reporter: Axel Winqvist Exekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: SKY NEWS, NBC, CBC, Channel 4, Inside Edition, CBS, Associated Press, World Fashion Channel, The New York Times, Access TV, Recording Academy/Grammys, Vouge och Harpers Bazar.
5/10/202154 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Bruce Lee – Den mytomspunne kampsportslegenden

Berättelsen om filmikonen som sparkade ner den kulturella barriären mellan öst och väst. Bruce Lee föds under sin pappas operaturné i San Francisco, men växer upp i ett konfliktdrabbat Hong Kong. Han gör karriär som barnskådis redan vid 6 års ålder, innan han blir känd som hela traktens stökigaste street fighter. Genom läromästaren Ip Man lär sig Bruce både kung fu – och att tämja sina stormiga känslor. Det är visdomar som i förlängningen kommer leda honom hela vägen till Hollywoods Walk of Fame. Men vägen dit är allt annat än spikrak. Berättelsen om hur Bruce Lee blev en av tidernas största internationella filmstjärnor, är också en historia om kolonialt förtryck, mellanförskap och att vägra reduceras till en nidbild. I programmet medverkar Matthew Polly, journalist och författare till biografin "Bruce Lee: A Life", och Sebastian Lindvall, filmkritiker i Svenska Dagbladet och curator på Cinemateket. Programledare: Vendela LundbergAvsnittsförfattare: Hateff MousaviyanProducent: Axel Winqvist Exekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik Nilsson Programmet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: The Pierre Berton Show, Studio 10 Australia, The Bruce Lee Podcast, Hong Kong Radio, The Dave Chang Show, ESPN:s 30 for 30, The Tonight Show with Jay Leno, CBS, "The Kid", "Green Hornet", "The Big Boss", "Fist of Fury", "Way of the Dragon", "Enter the Dragon", "Once Upon A Time In Hollywood", "Game of Death", "Remembering Bruce Lee", "I Am Bruce Lee".
4/26/20211 hour, 7 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Bruce Lee – den mytomspunne kampsportslegenden

Berättelsen om filmikonen som sparkade ner den kulturella barriären mellan öst och väst. Bruce Lee föds under sin pappas operaturné i San Francisco, men växer upp i ett konfliktdrabbat Hong Kong. Han gör karriär som barnskådis redan vid 6 års ålder, innan han blir känd som hela traktens stökigaste street fighter. Genom läromästaren Ip Man lär sig Bruce både kung fu – och att tämja sina stormiga känslor. Det är visdomar som i förlängningen kommer leda honom hela vägen till Hollywoods Walk of Fame. Men vägen dit är allt annat än spikrak. Berättelsen om hur Bruce Lee blev en av tidernas största internationella filmstjärnor, är också en historia om kolonialt förtryck, mellanförskap och att vägra reduceras till en nidbild. I programmet medverkar Matthew Polly, journalist och författare till biografin "Bruce Lee: A Life", och Sebastian Lindvall, filmkritiker i Svenska Dagbladet och curator på Cinemateket. Programledare: Vendela LundbergAvsnittsförfattare: Hateff MousaviyanProducent: Axel Winqvist Exekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik Nilsson Programmet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: The Pierre Berton Show, Studio 10 Australia, The Bruce Lee Podcast, Hong Kong Radio, The Dave Chang Show, ESPN:s 30 for 30, The Tonight Show with Jay Leno, CBS, "The Kid", "Green Hornet", "The Big Boss", "Fist of Fury", "Way of the Dragon", "Enter the Dragon", "Once Upon A Time In Hollywood", "Game of Death", "Remembering Bruce Lee", "I Am Bruce Lee".
4/26/20211 hour, 7 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Aung San Suu Kyi – Frihetskämpen med glorian på sned

Berättelsen om fredspristagaren som symboliserade kampen för demokrati och sedan anklagades för att ha blundat för folkmord. Under sina 15 år i husarrest blev Aung San Suu Kyi en av världens mest kända politiska fångar och tilldelades Nobels fredspris. Hon sågs som utvald, en symbol för demokrati. Men hennes liv har inte varit utan uppoffringar. År 2010 släpps den burmesiska frihetskämpen fri. Sedan dess har hon och hennes parti NLD vunnit stora valsegrar men också anklagats för att ha blundat för militärens hårda angrepp mot folkgruppen rohingyer. Fördrivningen har kallats för ett folkmord, med hundratusentals människor på flykt. Idag är situationen i Myanmar allvarlig med civila dödsoffer och stora protester, efter militärkuppen i den 1 februari 2021. Och Aung San Suu Kyi är ännu en gång frihetsberövad och riskerar många års fängelse. I programmet medverkar frilansjournalisten Axel Kronholm som länge bevakat Myanmar och journalisten och författaren Jesper Bengtsson som skrivit biografin "En kamp för frihet". Programledare: Vendela Lundberg Avsnittsförfattare & reporter: Sally HenrikssonProducent: Axel WinqvistExekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA. Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: BBC, Sveriges Radio, SVT, AP, Nobel media, The White House NDTV, CBS och CNN.
4/12/20211 hour, 7 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Aung San Suu Kyi – frihetskämpen med glorian på sned

Berättelsen om fredspristagaren som symboliserade kampen för demokrati och sedan anklagades för att ha blundat för folkmord. Under sina 15 år i husarrest blev Aung San Suu Kyi en av världens mest kända politiska fångar och tilldelades Nobels fredspris. Hon sågs som utvald, en symbol för demokrati. Men hennes liv har inte varit utan uppoffringar. År 2010 släpps den burmesiska frihetskämpen fri. Sedan dess har hon och hennes parti NLD vunnit stora valsegrar men också anklagats för att ha blundat för militärens hårda angrepp mot folkgruppen rohingyer. Fördrivningen har kallats för ett folkmord, med hundratusentals människor på flykt. Idag är situationen i Myanmar allvarlig med civila dödsoffer och stora protester, efter militärkuppen i den 1 februari 2021. Och Aung San Suu Kyi är ännu en gång frihetsberövad och riskerar många års fängelse. I programmet medverkar frilansjournalisten Axel Kronholm som länge bevakat Myanmar och journalisten och författaren Jesper Bengtsson som skrivit biografin "En kamp för frihet". Programledare: Vendela Lundberg Avsnittsförfattare & reporter: Sally HenrikssonProducent: Axel WinqvistExekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA. Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: BBC, Sveriges Radio, SVT, AP, Nobel media, The White House NDTV, CBS och CNN.
4/12/20211 hour, 7 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Rupert Murdoch – den siste mediemogulen och verklighetens "Succession"

Historien om miljardären som är Fox News grundare: makt, skvaller och stora moraliska övertramp. Rupert Murdoch är bara 21 år gammal när han ärver sin pappas tidning i Australien. Där och då inleds en karriär som några decennier senare kommer att spela en nyckelroll i framväxten av det moderna medielandskapet, och ge Murdoch smeknamn som "the dirty digger" och "the kingmaker". Rupert Murdoch är bland annat hjärnan bakom Fox News, och kallas ofta för den sista stora mediemogulen. Han är miljardären vars beslut har makt att påverka både mäktiga politiker och privatpersoner – och vars egna familjedrama ligger till grund för tv-serien "Succession". P3 ID om Rupert Murdoch är historia med storslagna intriger, som involverar olagliga avlyssningar, premiärministrar, nedtystade skandaler och rykten om spioner. Programledare: Vendela LundbergAvsnittsförfattare: Hateff MousaviyanProducent: Axel WinqvistTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA I avsnittet hörs Jan Helin, mediedirektör på SVT, och Karin Pettersson, kulturchef på Aftonbladet. Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: BBC, The Guardian, Book TV, Fox News, Al Jazeera, HBO, Newsweek, PBS, MSNBC, The Australian och Sveriges Radio.
3/29/20211 hour, 5 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Anna Nicole Smith – Sexsymbolen, tvisterna och tragedierna

Berättelsen om bombnedslaget från Texas som blev Playmate of the year, miljardärshustru och Amerikas punchline. Anna Nicole Smith föddes i Mexia i Texas 1967 som Vickie Lynn Hogan. Hon blev världskänd som Playmate of the year, frontfigur för Guess och dubbades till "nästa Marilyn Monroe" - men blev också ökänd för sitt äktenskap med den mer än 60 år äldre oljemiljardären J Howard Marshall II. Senare ska hon ses som en skandaldrottning som får bilar att köra av vägen, vars problem spelades upp inför öppen ridå. Det här är berättelsen om hur en tjej från Texas blev världskänd för sitt vackra utseende men det är också en historia om krossade drömmar, missbruk och stora tragedier. Och om 90-talets skönhetsideal och Playboys guldålder. I programmet medverkar Anna Nicole-fanet Farao Groth och journalisten och programledaren Sarah Marshall från podcasten "You're wrong about". Programledare: Vendela Lundberg Avsnittsförfattare & reporter: Sally HenrikssonProducent: Axel WinqvistExekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA. Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: ABC, AP, Extras, Entertainment tonight, E!, Paramount, CBS, CNN, SVT, och Sveriges Radio.
3/15/20211 hour, 3 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Anna Nicole Smith – sexsymbolen, tvisterna och tragedierna

Berättelsen om bombnedslaget från Texas som blev Playmate of the year, miljardärshustru och Amerikas punchline. Anna Nicole Smith föddes i Mexia i Texas 1967 som Vickie Lynn Hogan. Hon blev världskänd som Playmate of the year, frontfigur för Guess och dubbades till "nästa Marilyn Monroe" - men blev också ökänd för sitt äktenskap med den mer än 60 år äldre oljemiljardären J Howard Marshall II. Senare ska hon ses som en skandaldrottning som får bilar att köra av vägen, vars problem spelades upp inför öppen ridå. Det här är berättelsen om hur en tjej från Texas blev världskänd för sitt vackra utseende men det är också en historia om krossade drömmar, missbruk och stora tragedier. Och om 90-talets skönhetsideal och Playboys guldålder. I programmet medverkar Anna Nicole-fanet Farao Groth och journalisten och programledaren Sarah Marshall från podcasten "You're wrong about". Programledare: Vendela Lundberg Avsnittsförfattare & reporter: Sally HenrikssonProducent: Axel WinqvistExekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA. Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: ABC, AP, Extras, Entertainment tonight, E!, Paramount, CBS, CNN, SVT, och Sveriges Radio.
3/15/20211 hour, 3 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

J.K. Rowling – Författarfenomet och fansens vrede

Berättelsen om hur en författare blev nästan lika stor och älskad som sina böcker, för att sedan bli starkt ifrågasatt. Det börjar 1990, med en idé om en föräldralös pojke som går på en skola för trollkarlar. De sju böckerna om Harry Potter har gjort J.K. Rowling till den mest framgångsrika barnboksförfattaren i modern tid. Hennes magiska universum har fått miljoner läsare över världen att bli fans, och gett upphov till ett miljardimperium av filmer, merchandise och nöjesfält. Berättelsen om den ensamstående mamman utan pengar, blev en saga om framgång. Men idag handlar historien om Rowling också om något annat - om hennes uttalanden som många av hennes fans ser som transfobiska. Programledare: Vendela Lundberg Producent: Axel Winqvist Exekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: BBC, Oprah Winfrey Network, CBC, ITV, Warner Bros, The Rosie O'Donnel Show, The Late Show with David Letterman och Sveriges Radio.
3/1/20211 hour, 5 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

J.K. Rowling – författarfenomet och fansens vrede

Berättelsen om hur en författare blev nästan lika stor och älskad som sina böcker, för att sedan bli starkt ifrågasatt. Det börjar 1990, med en idé om en föräldralös pojke som går på en skola för trollkarlar. De sju böckerna om Harry Potter har gjort J.K. Rowling till den mest framgångsrika barnboksförfattaren i modern tid. Hennes magiska universum har fått miljoner läsare över världen att bli fans, och gett upphov till ett miljardimperium av filmer, merchandise och nöjesfält. Berättelsen om den ensamstående mamman utan pengar, blev en saga om framgång. Men idag handlar historien om Rowling också om något annat - om hennes uttalanden som många av hennes fans ser som transfobiska. Programledare: Vendela Lundberg Producent: Axel Winqvist Exekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: BBC, Oprah Winfrey Network, CBC, ITV, Warner Bros, The Rosie O'Donnel Show, The Late Show with David Letterman och Sveriges Radio.
3/1/20211 hour, 5 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Kamala Harris – Snart världens mäktigaste kvinna?

Berättelsen om USA:s första svarta, asiatiska och kvinnliga vicepresident. I december 2019 väljer Kamala Harris att avsluta sin kampanj för att bli demokraternas presidentkandidat. Hon har dalat i opinionsmätningarna och pengarna till kampanjen är slut. Idag är Harris istället USA:s vicepresident – och hon har hamnat i en position där hon redan nu ibland tycks överglänsa sin chef, Joe Biden. Det här är berättelsen om Kamala Harris väg till makten, från uppväxten i Kalifornien och åren som chefsåklagare. Av sina anhängare är hon hyllad för sin pondus och progressiva politik. Andra menar att hon vänder kappan efter vinden. Så vem är Kamala Harris, vad har format henne – och vad vill hon med sin politik? Programledare: Vendela Lundberg Avsnittsförfattare & reporter: Axel Winqvist Exekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: C-SPAN, ABC, CBS, KTVU, CBS, FOX, The Breakfast Club, NBC, Associated Press, CNN, Jimmy Kimmel Live och BBC.
2/15/202158 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Kamala Harris – snart världens mäktigaste kvinna?

Berättelsen om USA:s första svarta, asiatiska och kvinnliga vicepresident. I december 2019 väljer Kamala Harris att avsluta sin kampanj för att bli demokraternas presidentkandidat. Hon har dalat i opinionsmätningarna och pengarna till kampanjen är slut. Idag är Harris istället USA:s vicepresident – och hon har hamnat i en position där hon redan nu ibland tycks överglänsa sin chef, Joe Biden. Det här är berättelsen om Kamala Harris väg till makten, från uppväxten i Kalifornien och åren som chefsåklagare. Av sina anhängare är hon hyllad för sin pondus och progressiva politik. Andra menar att hon vänder kappan efter vinden. Så vem är Kamala Harris, vad har format henne – och vad vill hon med sin politik? Programledare: Vendela Lundberg Avsnittsförfattare & reporter: Axel Winqvist Exekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: C-SPAN, ABC, CBS, KTVU, CBS, FOX, The Breakfast Club, NBC, Associated Press, CNN, Jimmy Kimmel Live och BBC.
2/15/202158 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Macaulay Culkin – Barnstjärna för evigt

En berättelse om succéfilmen Ensam Hemma, showbiz baksida och en skådespelares längtan efter frihet. Året är 1990 när Macaulay Culkin slår igenom med rollen som Kevin McCallister i succéfilmen Ensam Hemma. Han är då tio år, men har redan en lång karriär med flera filmer och scenproduktioner på sitt CV. Macaulay är en bedårande barnstjärna som tar publiken med storm. Nästan alla känner igen honom, vart han än går. Men när Macaulay blir vuxen kommer det låta annorlunda. Då är bilden av det oskuldsfulla busfröet från Ensam Hemma borta, samtidigt som han för alltid kommer förknippas med rollen. Det här programmet är en berättelse om pressen på barnstjärnor, den ifrågasatta vänskapen med Michael Jackson men framförallt historien om en man som förvägras att bli vuxen. Programledare: Vendela LundbergAvsnittsförfattare: Sally HenrikssonProducent: Axel WinqvistTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGALjudklippen är hämtade från: ABC, Home Alone, Late Show with David Letterman, Saturday Night Live, Peoples Choice Award, Ellen DeGeneres Show, CNN, WTF Podcast.
1/11/20211 hour, 37 seconds
Episode Artwork

Macaulay Culkin – barnstjärna för evigt

En berättelse om succéfilmen Ensam Hemma, showbiz baksida och en skådespelares längtan efter frihet. Året är 1990 när Macaulay Culkin slår igenom med rollen som Kevin McCallister i succéfilmen Ensam Hemma. Han är då tio år, men har redan en lång karriär med flera filmer och scenproduktioner på sitt CV. Macaulay är en bedårande barnstjärna som tar publiken med storm. Nästan alla känner igen honom, vart han än går. Men när Macaulay blir vuxen kommer det låta annorlunda. Då är bilden av det oskuldsfulla busfröet från Ensam Hemma borta, samtidigt som han för alltid kommer förknippas med rollen. Det här programmet är en berättelse om pressen på barnstjärnor, den ifrågasatta vänskapen med Michael Jackson men framförallt historien om en man som förvägras att bli vuxen. Programledare: Vendela LundbergAvsnittsförfattare: Sally HenrikssonProducent: Axel WinqvistTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGALjudklippen är hämtade från: ABC, Home Alone, Late Show with David Letterman, Saturday Night Live, Peoples Choice Award, Ellen DeGeneres Show, CNN, WTF Podcast.
1/11/20211 hour, 37 seconds
Episode Artwork

Kim Jong-un – Kärnvapen, mord och basket

Berättelsen om en skoningslös seriefigurliknande diktator med tillgång till kärnvapen. Han är den unga diktatorn, som med sina kärnvapen och sin oklara agenda, sätter världspolitiken i gungning. I väst utmålas han ofta som en lustig seriefigur men hemma i Nordkorea, är han fruktad av folket för sin råa hänsynslöshet.P3 ID om Kim Jong-un börjar med ett mord. Historien slutar med gapande tomma nöjesparker och semesterorter.Programledare: Vendela LundbergAvsnittsförfattare: Hateff MousaviyanProducent: Axel WinqvistTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGAI avsnittet hörs Niklas Swanström, Nordkoreakännare och chef på Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, samt Jessica Stiernlöf- Walker som bott i Pyongyang, då hennes man var Sveriges ambassadör i Nordkorea.
12/28/20201 hour, 1 minute, 36 seconds
Episode Artwork

Kim Jong-un – kärnvapen, mord och basket

Berättelsen om en skoningslös seriefigurliknande diktator med tillgång till kärnvapen. Han är den unga diktatorn, som med sina kärnvapen och sin oklara agenda, sätter världspolitiken i gungning. I väst utmålas han ofta som en lustig seriefigur men hemma i Nordkorea, är han fruktad av folket för sin råa hänsynslöshet.P3 ID om Kim Jong-un börjar med ett mord. Historien slutar med gapande tomma nöjesparker och semesterorter.Programledare: Vendela LundbergAvsnittsförfattare: Hateff MousaviyanProducent: Axel WinqvistTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGAI avsnittet hörs Niklas Swanström, Nordkoreakännare och chef på Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik, samt Jessica Stiernlöf- Walker som bott i Pyongyang, då hennes man var Sveriges ambassadör i Nordkorea.
12/28/20201 hour, 1 minute, 36 seconds
Episode Artwork

Kobe Bryant – Los Angeles fallna basketlegend

Historien om en av världens genom tiderna största basketspelare, om våldtäktsanklagelsen och transformationen till en hel stads hjältefigur. Det är tidig morgon i januari 2020. En av världens mest kända basketspelare, Kobe Bryant och hans dotter Gianna sitter i en helikopter. Efter pensionen tillbringar han mer tid med sin familj, och framför allt med sin basketspelande dotter. Den här dagen är de på väg till hennes basketträning. Helikoptern lyfter från marken i den hårda vinden. En tjock dimma ligger Kalifornien. Under dem vaknar miljoner Los Angeles-bor upp till vilken söndag som helst. De som blickar upp har ingen aning om att det är deras stads hjälte - Kobe Bryant - som svävar ovanför. Ingen vet att det är hans sista resa i livet. Historien om Kobe Bryant handlar om resan till att bli en av världens bästa basketspelare. Om att stå anklagad för våldtäkt och om att födas på nytt som Black Mamba. Men framför allt: om att bli Los Angeles hjälte. En historia med ett tragiskt slut.  Programledare: Vendela LundbergAvsnittsförfattare: Mathilda von EssenTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGAI programmet hörs journalisterna Amat Levin och Filip Hammar. Ljudklippen är hämtade från: NBC News, ESPN, A&E Television, Dokumentären Musk, Intervjuer med Chick Hearn, Jimmy Kimmel, Kobe Bryant minnesceremoni, Space Jam, Dear Basketball och filmen Kill Bill.
12/14/20201 hour, 2 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Jeff Bezos – I huvudet på världens rikaste man

Historien om Amazons grundare, storslagna rymdplaner och världens dyraste skilsmässa. 2018 publicerar en skvallertidning nyheten att världens rikaste man, Jeff Bezos, har en relation med en annan kvinna än sin fru. En av historiens dyraste skilsmässor är ett faktum. Men det stannar inte där. Det som börjar som en skvallerhistoria får enorma proportioner. Det blir världspolitik när Jeff Bezos säger att han är utsatt för en komplott. USA:s president Donald Trump är inblandad. Och Saudiarabiens kronprins Mohamed bin Salman. Det sägs att Jeff Bezos startade Amazon i ett garage. Nu äger han världens största e-handelsföretag, rymdbolag, matvarukedjor, en streamingtjänst och en tidning. Historien om Bezos handlar om att vilja ta människan till rymden.Men framför allt: om att bit för bit....ta över jorden. Programledare: Vendela LundbergProducent: Axel WinqvistTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA I programmet hörs journalisterna Sven Carlsson, Erik Wisterberg och Katarina Andersson. Ljudklippen är hämtade från: CBSN, Star Trek, CNN 60 minutes, Richard Wiggins, NBCs The Tonight Show, SR, NASA, Summit, Business Insider, PBS, Washington Post, Fox News, NBC, ABC News, CBS Face the Nation och Blue Orgin.
11/30/20201 hour, 4 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Jeff Bezos – i huvudet på världens rikaste man

Historien om Amazons grundare, storslagna rymdplaner och världens dyraste skilsmässa. 2018 publicerar en skvallertidning nyheten att världens rikaste man, Jeff Bezos, har en relation med en annan kvinna än sin fru. En av historiens dyraste skilsmässor är ett faktum. Men det stannar inte där. Det som börjar som en skvallerhistoria får enorma proportioner. Det blir världspolitik när Jeff Bezos säger att han är utsatt för en komplott. USA:s president Donald Trump är inblandad. Och Saudiarabiens kronprins Mohamed bin Salman. Det sägs att Jeff Bezos startade Amazon i ett garage. Nu äger han världens största e-handelsföretag, rymdbolag, matvarukedjor, en streamingtjänst och en tidning. Historien om Bezos handlar om att vilja ta människan till rymden.Men framför allt: om att bit för bit....ta över jorden. Programledare: Vendela LundbergProducent: Axel WinqvistTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA I programmet hörs journalisterna Sven Carlsson, Erik Wisterberg och Katarina Andersson. Ljudklippen är hämtade från: CBSN, Star Trek, CNN 60 minutes, Richard Wiggins, NBCs The Tonight Show, SR, NASA, Summit, Business Insider, PBS, Washington Post, Fox News, NBC, ABC News, CBS Face the Nation och Blue Orgin.
11/30/20201 hour, 4 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Clark Olofsson – Sveriges mest ökände brottsling

Berättelsen om rånen, rymningarna och stockholmssyndromet. En sensommardag i augusti 1973 går en okänd rånare in på Kreditbanken på Norrmalmstorg i Stockholm. Han tar personal som gisslan och begär tre miljoner kronor i lösen – samt att den ökände rånaren Clark Olofsson ska släppas ur fängelse och föras till banken. Så börjar berättelsen om Norrmalmstorgsdramat och Stockholmssyndromet, men Clark Olofsson är redan innan incidenten en rikskändis, som bland annat dömts för försök till dråp på en polis. Clark Olofsson betraktas som en farlig och samvetslös kriminell. Samtidigt har han kallats för gentlemannatjuv och liknats vid en popstjärna och flickidol. P3 ID tecknar ett porträtt på Sveriges mest uppmärksammade förbrytare. Vi får höra om den kringflackande uppväxten i fosterhem, om biljakter och rån – och ett flertal spektakulära rymningar från olika anstalter och fängelser. I programmet hörs Clark Olofsson själv, samt journalisterna Jan Helin och Ewa Tures. Rättelse: I en tidigare version av det här programmet säger vi att Clark Olofsson är dömd för mordförsök på en polis. Detta är en felaktig uppgift som nu ändrats. Clark är dömd för försök till dråp.  Programledare: Vendela Lundberg Avsnittsförfattare & reporter: Axel Winqvist Exekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: Sveriges Radio och Sveriges Television.
11/16/20201 hour, 11 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

RuPaul – Världens mest kända dragqueen

Som svart man i drag har han kämpat mot utanförskap men också blivit anklagad för att vara en ignorant diva. RuPaul Charles har förändrat synen på drag, från en förlöjligad subkultur till global succé. I det här avsnittet får du höra berättelsen om hur en dragqueen från San Diego erövrar världen. Om barndomsåren som utstött outcast och de vilda festerna på New Yorks klubbscen. Om längtan efter kändisskap, acceptans – och vad framgångarna med TV-programmet RuPauls Drag Race betytt för RuPaul och hbtqi-personer världen över. Programledare: Vendela LundbergAvsnittsförfattare: Hateff MousaviyanExekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGAI programmet hörs skådespelaren Carlos Romero Cruz (känd som dragqueen under artistnamnet Carnita Molida) och Danny Lam, som driver instagramkontot "Tnkvrt". Ljudklippen är hämtade från: MTV, L Studio, Vanity Fair, Star Booty, The American Music Show, Vulture, Wigstock, The RuPaul Show, Hollywood Reporter, RuPaul’s Drag Race, The Oprah Winfrey Show, Producers Guild of America, Youtubekanalen Pop Trigger, Fresh Air (NPR), Kurzgesagt.
11/2/202045 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

RuPaul – världens mest kända dragqueen

Som svart man i drag har han kämpat mot utanförskap men också blivit anklagad för att vara en ignorant diva. RuPaul Charles har förändrat synen på drag, från en förlöjligad subkultur till global succé. I det här avsnittet får du höra berättelsen om hur en dragqueen från San Diego erövrar världen. Om barndomsåren som utstött outcast och de vilda festerna på New Yorks klubbscen. Om längtan efter kändisskap, acceptans – och vad framgångarna med TV-programmet RuPauls Drag Race betytt för RuPaul och hbtqi-personer världen över. Programledare: Vendela LundbergAvsnittsförfattare: Hateff MousaviyanExekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGAI programmet hörs skådespelaren Carlos Romero Cruz (känd som dragqueen under artistnamnet Carnita Molida) och Danny Lam, som driver instagramkontot "Tnkvrt". Ljudklippen är hämtade från: MTV, L Studio, Vanity Fair, Star Booty, The American Music Show, Vulture, Wigstock, The RuPaul Show, Hollywood Reporter, RuPaul’s Drag Race, The Oprah Winfrey Show, Producers Guild of America, Youtubekanalen Pop Trigger, Fresh Air (NPR), Kurzgesagt.
11/2/202045 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Chelsea Manning – Förebild, förrädare eller både och?

Hör berättelsen om hur soldaten Bradley Manning blev Chelsea Manning. Hon har kallats både för hjälte och anklagats för att riskera oskyldiga människors liv. Berättelsen om Chelsea Manning handlar om hur en mobbad kille från Oklahoma tar värvning för att komma till rätta med sin manlighet – men istället chockar en hel värld genom att läcka tusentals hemligstämplade krigsdokument till Wikileaks.Samtidigt som hon döms till ett långt fängelsestraff kommer Chelsea ut som kvinna och börjar slåss för sina rättigheter som transperson. P3 ID tecknar ett porträtt på en unik och omstridd personlighet som slagits mot både inre och yttre demoner. I programmet hörs Cecilia Khavar och Björn af Kleen, korrespondenter i Washington för Sveriges Radio respektive Dagens Nyheter.Programledare: Vendela LundbergAvsnittsförfattare: Hateff MousaviyanExekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen är hämtade från: PBS Frontline, CNN, CBS, ABC, AL Jazeera, NBC Today, Fox, Democracy Now, XY Chelsea, Bloomberg News, Newsy och South By Southwest. Delar av programmet handlar om självmord. Om du har självskadebeteende eller självmordstankar finns det hjälp att få. Hos Suicide Zero hittar du kontaktvägar och information.
10/19/202049 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Chelsea Manning – förebild, förrädare eller både och?

Hör berättelsen om hur soldaten Bradley Manning blev Chelsea Manning. Hon har kallats både för hjälte och anklagats för att riskera oskyldiga människors liv. Berättelsen om Chelsea Manning handlar om hur en mobbad kille från Oklahoma tar värvning för att komma till rätta med sin manlighet – men istället chockar en hel värld genom att läcka tusentals hemligstämplade krigsdokument till Wikileaks.Samtidigt som hon döms till ett långt fängelsestraff kommer Chelsea ut som kvinna och börjar slåss för sina rättigheter som transperson. P3 ID tecknar ett porträtt på en unik och omstridd personlighet som slagits mot både inre och yttre demoner. I programmet hörs Cecilia Khavar och Björn af Kleen, korrespondenter i Washington för Sveriges Radio respektive Dagens Nyheter.Programledare: Vendela LundbergAvsnittsförfattare: Hateff MousaviyanExekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen är hämtade från: PBS Frontline, CNN, CBS, ABC, AL Jazeera, NBC Today, Fox, Democracy Now, XY Chelsea, Bloomberg News, Newsy och South By Southwest. Delar av programmet handlar om självmord. Om du har självskadebeteende eller självmordstankar finns det hjälp att få. Hos Suicide Zero hittar du kontaktvägar och information.
10/19/202049 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Ellen DeGeneres – Hatad, älskad och hatad igen

Berättelsen om komikern som blev arbetslös för att hon kom ut som lesbisk på 90-talet och som sen blev en av världens mest kända programledare. P3 ID om Ellen DeGeneres handlar om skådespelerskan som skrev historia när hon på 90-talet blev den första öppet lesbiska kvinnan på bästa sändningstid – och hur detta gjorde henne arbetslös i flera år. Hör berättelsen om hur hon kommer tillbaka som hyllad programledare och blir en av världens mest inflytelserika kvinnor på kuppen – men också om anklagelserna som riktats mot henne idag. Anklagelserna om att framgångarna stigit henne åt huvudet. Det här är historien om en av världens mest kända komiker och hur hon har varit hatad, älskad och hatad igen. I programmet hörs tv- och radioprofilen Edvin Törnblom, och radioproducenten och komikern Matilda Berggren. Programledare: Vendela LundbergAvsnittsförfattare: Mathilda von EssenExekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen är hämtade från: The Oprah Winfrey Show, ABC, The Ellen DeGeneres Show, The Ellen Show, The Tonight show with Johnny Carson, Late show with David Letterman, CBS This Morning, NikkieTutorials Youtube-konto, De Wereld Draait Door, Good Morning America, Oscars, HBO.
10/5/202053 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Ellen DeGeneres – hatad, älskad och hatad igen

Berättelsen om komikern som blev arbetslös för att hon kom ut som lesbisk på 90-talet och som sen blev en av världens mest kända programledare. P3 ID om Ellen DeGeneres handlar om skådespelerskan som skrev historia när hon på 90-talet blev den första öppet lesbiska kvinnan på bästa sändningstid – och hur detta gjorde henne arbetslös i flera år. Hör berättelsen om hur hon kommer tillbaka som hyllad programledare och blir en av världens mest inflytelserika kvinnor på kuppen – men också om anklagelserna som riktats mot henne idag. Anklagelserna om att framgångarna stigit henne åt huvudet. Det här är historien om en av världens mest kända komiker och hur hon har varit hatad, älskad och hatad igen. I programmet hörs tv- och radioprofilen Edvin Törnblom, och radioproducenten och komikern Matilda Berggren. Programledare: Vendela LundbergAvsnittsförfattare: Mathilda von EssenExekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen är hämtade från: The Oprah Winfrey Show, ABC, The Ellen DeGeneres Show, The Ellen Show, The Tonight show with Johnny Carson, Late show with David Letterman, CBS This Morning, NikkieTutorials Youtube-konto, De Wereld Draait Door, Good Morning America, Oscars, HBO.
10/5/202053 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Kim Kardashian – Sextape, lag och rättvisa

Berättelsen om hur en armenisk familj från Kalifornien tog ett järngrepp om showbiz. P3 ID om Kim Kardashian handlar om en kvinna som har fulländat konsten att vara känd för att vara känd – och ökänd. Hon har gjort flera hundra avsnitt reality-tv. Sålt miljontals produkter med sitt namn. Det har sagts att hon hade sönder internet. Nu vill hon förändra USAs fängelsesystem. Det här är historien om världens största influencer. I programmet hörs ekonomidoktorn och författaren Nina Åkestam, och journalisten Margret Atladottir. Programledare & avsnittsförfattare: Vendela LundbergProducent: Axel WinqvistExekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen är hämtade från: E!, Oprah's Next Chapter, ABC News, NBC News, Good Morning America, Extratv, CW11, Awards Chatter, Channel 4, Fox och CNN.
9/21/202056 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Kim Kardashian – sextape, lag och rättvisa

Berättelsen om hur en armenisk familj från Kalifornien tog ett järngrepp om showbiz. P3 ID om Kim Kardashian handlar om en kvinna som har fulländat konsten att vara känd för att vara känd – och ökänd. Hon har gjort flera hundra avsnitt reality-tv. Sålt miljontals produkter med sitt namn. Det har sagts att hon hade sönder internet. Nu vill hon förändra USAs fängelsesystem. Det här är historien om världens största influencer. I programmet hörs ekonomidoktorn och författaren Nina Åkestam, och journalisten Margret Atladottir. Programledare & avsnittsförfattare: Vendela LundbergProducent: Axel WinqvistExekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen är hämtade från: E!, Oprah's Next Chapter, ABC News, NBC News, Good Morning America, Extratv, CW11, Awards Chatter, Channel 4, Fox och CNN.
9/21/202056 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Johnny Depp – Droger, rock'n'roll och rättstvister

Berättelsen om hur en kille med rockstjärnedrömmar blir världens kanske mest kända skådespelare. P3 ID tecknar ett porträtt på en levande legend som för många blivit synonym med sina annorlunda rolltolkningar, men som på senare tid uppmärksammats för ekonomiska bestyr och anklagats för misshandel av sin exhustru Amber Heard. Vi får följa med till 80-talets Hollywood och höra berättelsen om hur en strulig kille börjar skådespela för att ha råd med hyran – och sen blir ett av världens mest kända ansikten. Hör kulturjournalisten Caroline Hainer om Depps filmografi och Irena Pozar, chefredaktör för veckorevyn, om hur Depp porträtterats i media under sin sin karriär. Programledare: Vendela Lundberg Avsnittsförfattare & reporter: Axel Winqvist Exekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: FOX, ABC News, The Oprah Winfrey Show, The Inside Actors Studio, A Nightmare on Elm Street, Pirates of the Carribean, Gilbert Grape, Edward Scissorhands, 21 Jump Street, Inside Edition, Richard Engfors, The Big Breakfast, Fear and Loathing in Las Vegas, On Demand News, BBC, CBS och PBS.
9/7/202053 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Johnny Depp – droger, rock'n'roll och rättstvister

Berättelsen om hur en kille med rockstjärnedrömmar blir världens kanske mest kända skådespelare. P3 ID tecknar ett porträtt på en levande legend som för många blivit synonym med sina annorlunda rolltolkningar, men som på senare tid uppmärksammats för ekonomiska bestyr och anklagats för misshandel av sin exhustru Amber Heard. Vi får följa med till 80-talets Hollywood och höra berättelsen om hur en strulig kille börjar skådespela för att ha råd med hyran – och sen blir ett av världens mest kända ansikten. Hör kulturjournalisten Caroline Hainer om Depps filmografi och Irena Pozar, chefredaktör för veckorevyn, om hur Depp porträtterats i media under sin sin karriär. Programledare: Vendela Lundberg Avsnittsförfattare & reporter: Axel Winqvist Exekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: FOX, ABC News, The Oprah Winfrey Show, The Inside Actors Studio, A Nightmare on Elm Street, Pirates of the Carribean, Gilbert Grape, Edward Scissorhands, 21 Jump Street, Inside Edition, Richard Engfors, The Big Breakfast, Fear and Loathing in Las Vegas, On Demand News, BBC, CBS och PBS.
9/7/202053 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Jeffrey Epstein – Pengar, makt och människohandel

Berättelsen om den mest uppmärksammade traffickinghärvan i modern tid. I augusti 2019 hittas fånge 76318-054 död i sin cell i ett fängelse på Manhattan. Det är miljardären Jeffrey Epstein, som står åtalad för människohandel och upprepade övergrepp mot minderåriga flickor. Fallet får ett abrupt slut, som väcker mer frågor än svar. Under sin livstid omger sig Jeffrey Epstein med nobelpristagare, presidenter och prinsar. Han pendlar mellan sitt town house på Upper East Side och sin privata ö Little saint James i karibiska havet. Hit flygs mäktiga människor – och minderårga flickor. Säsongens sista P3 ID tecknar ett porträtt på sexförbrytaren med världens mäktigaste kontaktnät. I programmet hörs DN:s korrespondent i Washington Björn af Kleen och Carl-Johan Ulvenäs från P3 Nyheter. Programledare & avsnittsförfattare: Vendela LundbergProducent: Axel WinqvistExekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i avsnittet kommer från: NBC, ABC News, Channel 5 News, BBC, TEDxCharlottesville, Miami Herald, CBS News, CSPAN, The Daily Show med Trevor Noah.
6/29/20201 hour, 1 minute, 1 second
Episode Artwork

Jeffrey Epstein – pengar, makt och människohandel

Berättelsen om den mest uppmärksammade traffickinghärvan i modern tid. I augusti 2019 hittas fånge 76318-054 död i sin cell i ett fängelse på Manhattan. Det är miljardären Jeffrey Epstein, som står åtalad för människohandel och upprepade övergrepp mot minderåriga flickor. Fallet får ett abrupt slut, som väcker mer frågor än svar. Under sin livstid omger sig Jeffrey Epstein med nobelpristagare, presidenter och prinsar. Han pendlar mellan sitt town house på Upper East Side och sin privata ö Little saint James i karibiska havet. Hit flygs mäktiga människor – och minderårga flickor. Säsongens sista P3 ID tecknar ett porträtt på sexförbrytaren med världens mäktigaste kontaktnät. I programmet hörs DN:s korrespondent i Washington Björn af Kleen och Carl-Johan Ulvenäs från P3 Nyheter. Programledare & avsnittsförfattare: Vendela LundbergProducent: Axel WinqvistExekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i avsnittet kommer från: NBC, ABC News, Channel 5 News, BBC, TEDxCharlottesville, Miami Herald, CBS News, CSPAN, The Daily Show med Trevor Noah.
6/29/20201 hour, 1 minute, 1 second
Episode Artwork

Angelina Jolie – Från problembarn till välgörande modersfigur

Berättelsen om en skådespelerska som har beskrivits som galen, som en femme fatale och som filmbranschens mest engagerade filantrop. I början av 2000-talet väcker Angelina Jolie uppmärksamhet med sin mörka, gotiska stil. Hon samlar på knivar, pratar öppet om sex och målar tavlor i blod till sin make Billy Bob Thornton. Två decennium senare handlar den offentliga bilden av Angelina Jolie om hur hon riktat sitt strålkastarljus mot krisdrabbade länder och flyktingfrågor. Hör kulturjournalisten och filmvetaren Caroline Hainer om Angelinas roller och diplomaten Jan Eliasson om Angelinas arbete för mänskliga rättigheter. Programledare: Vendela Lundberg Avsnittsförfattare & reporter: Mathilda von Essen Producent: Axel Winqvist Exekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: Lara Croft Tomb Raider, ABC, MTV, Access Hollywood, Associated Press, CBS och BBC.
6/15/202051 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Angelina Jolie – från problembarn till välgörande modersfigur

Berättelsen om en skådespelerska som har beskrivits som galen, som en femme fatale och som filmbranschens mest engagerade filantrop. I början av 2000-talet väcker Angelina Jolie uppmärksamhet med sin mörka, gotiska stil. Hon samlar på knivar, pratar öppet om sex och målar tavlor i blod till sin make Billy Bob Thornton. Två decennium senare handlar den offentliga bilden av Angelina Jolie om hur hon riktat sitt strålkastarljus mot krisdrabbade länder och flyktingfrågor. Hör kulturjournalisten och filmvetaren Caroline Hainer om Angelinas roller och diplomaten Jan Eliasson om Angelinas arbete för mänskliga rättigheter. Programledare: Vendela Lundberg Avsnittsförfattare & reporter: Mathilda von Essen Producent: Axel Winqvist Exekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: Lara Croft Tomb Raider, ABC, MTV, Access Hollywood, Associated Press, CBS och BBC.
6/15/202051 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Oprah Winfrey – Från fattigdom och övergrepp till showbiz största makthavare

Om sensations-tv, självhjälpsråd och bantningshets. Oprah Winfrey är både älskad och hatad för sin stil som programledare. Hon är öppen med sina åsikter och delar med sig av personliga berättelser för att få sina intervjuobjekt att öppna upp sig.I veckans avsnitt av P3 ID fördjupar vi oss i dessa berättelser och tecknar ett porträtt på en kvinna som levt fattig, blivit sexuellt utnyttjad av släktingar och gått igenom en tonårsgraviditet. Med sitt bagage är Oprah den amerikanska drömmen personifierad. Men vad är det egentligen som får henne att gå igenom rutan – och hur stort är hennes inflytande?I programmet hörs kommunikationsstrategen Andreas Utterström om Oprahs makt och Malou von Sivers, som kallats för Sveriges Oprah.Programledare & redaktör: Vendela Lundberg Avsnittsförfattare & reporter: Axel WinqvistExekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGALjudklippen i dokumentären är hämtade från: The Oprah Winfrey Show, The Oprah Winfrey Network, Bloomberg, CNN, BBC, The Late Show med Joan Rivers, The Ed Sullivan Show, WJZ, 60 Minutes, ABC News, AM Chicago, The Phil Donahue Show, The Jerry Springer Show, Saturday Night Live, Comedy Central
6/1/202054 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Oprah Winfrey – från fattigdom och övergrepp till showbiz största makthavare

Om sensations-tv, självhjälpsråd och bantningshets. Oprah Winfrey är både älskad och hatad för sin stil som programledare. Hon är öppen med sina åsikter och delar med sig av personliga berättelser för att få sina intervjuobjekt att öppna upp sig.I veckans avsnitt av P3 ID fördjupar vi oss i dessa berättelser och tecknar ett porträtt på en kvinna som levt fattig, blivit sexuellt utnyttjad av släktingar och gått igenom en tonårsgraviditet. Med sitt bagage är Oprah den amerikanska drömmen personifierad. Men vad är det egentligen som får henne att gå igenom rutan – och hur stort är hennes inflytande?I programmet hörs kommunikationsstrategen Andreas Utterström om Oprahs makt och Malou von Sivers, som kallats för Sveriges Oprah.Programledare & redaktör: Vendela Lundberg Avsnittsförfattare & reporter: Axel WinqvistExekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGALjudklippen i dokumentären är hämtade från: The Oprah Winfrey Show, The Oprah Winfrey Network, Bloomberg, CNN, BBC, The Late Show med Joan Rivers, The Ed Sullivan Show, WJZ, 60 Minutes, ABC News, AM Chicago, The Phil Donahue Show, The Jerry Springer Show, Saturday Night Live, Comedy Central
6/1/202054 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Tom Cruise – Hollywoods sista stora filmstjärna och scientologin

Om filmstunts, intensiva rolltolkningar och vad kändisar betyder för scientologirörelsen. En berättelse om en fattig pojke som växer upp och blir en av världens största och mest välbetalda filmstjärnor genom tiderna. Men det är också historien om hur Tom Cruise blev Scientologins mest kända förespråkare - en rörelse som många länder klassar som en sekt. Programledare & avsnittsförfattare: Vendela Lundberg Producent: Axel Winqvist Exekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i avsnittet kommer från: Good Morning America, Dianetik.se, An introduction to scientology (Rhodesian Televesion), CNN:s Larry King, Awards show network, ABC:s Nightline, The Oprah Winfrey Show, Scientology Madrid Opening, ABC News, HBO:s Going Clear, The Today Show, Comedy Centrals South Park, The Graham Norton Show, Associated Press.  Och från filmerna: Top Gun, Risky Business, Days of Thunder, Coctail, Eyes Wide Shut, Mission Impossible, Mission Impossible - Fallout, Magnolia.
5/18/202056 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Serena Williams – Om rasism, revansch och guld

Berättelsen om hur en tjej från Compton blir världens bästa tennisspelare. Året är 2001. I Indian Wells i Kalifornien spelas en tennisturnering. Runt centercourten sitter 14.000 åskådare. Det är hett och vinden står still. Turneringens final ska avgöras och belgiska Kim Clijsters står mot världens kanske mest hypade tennisspelare: 19-åriga Serena Williams. Hon är van vid att publiken jublar när hon går ut på plan. Men den här gången får hon inga applåder. Idag är något väldigt fel. Serena hör hur någon ropar n-ordet. Sen hör hon det en gång till. I publiken skapas en kedjereaktion. Nedlåtande, rasistiska glåpord ord haglar. Varken domare eller arrangörer gör någonting. Matchen fortsätter. Serena slår okoncentrerat och förlorar första set. Fortsätter hon så här kommer hon förlora... P3 ID om Serena Williams handlar om en av världens största atleter, som med sina muskler och teknik omformat hela sporten. Om uppväxten som Jehovas vittne i Compton och pappa Richards dröm om att träna framtidens tennisstjärnor. Om ett proffs som faller men som alltid reser sig igen, oavsett om det handlar om död, rasism eller dopinganklagelser. Programledare & redaktör: Vendela Lundberg Avsnittsförfattare & reporter: Mathilda von Essen Producent: Axel Winqvist Exekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: ESPN, Style, The Oprah Winfrey Show, CBS Sport, Epix dokumentär Serena, NBC:s The Today Show, NBC News och Late Night with David Letterman. Serena Williams självbiografi "My life" skriven tillsammans med Daniel Paisner har varit till stor hjälp under arbetet.
5/4/202044 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Serena Williams – om rasism, revansch och guld

Berättelsen om hur en tjej från Compton blir världens bästa tennisspelare. Året är 2001. I Indian Wells i Kalifornien spelas en tennisturnering. Runt centercourten sitter 14.000 åskådare. Det är hett och vinden står still. Turneringens final ska avgöras och belgiska Kim Clijsters står mot världens kanske mest hypade tennisspelare: 19-åriga Serena Williams. Hon är van vid att publiken jublar när hon går ut på plan. Men den här gången får hon inga applåder. Idag är något väldigt fel. Serena hör hur någon ropar n-ordet. Sen hör hon det en gång till. I publiken skapas en kedjereaktion. Nedlåtande, rasistiska glåpord ord haglar. Varken domare eller arrangörer gör någonting. Matchen fortsätter. Serena slår okoncentrerat och förlorar första set. Fortsätter hon så här kommer hon förlora... P3 ID om Serena Williams handlar om en av världens största atleter, som med sina muskler och teknik omformat hela sporten. Om uppväxten som Jehovas vittne i Compton och pappa Richards dröm om att träna framtidens tennisstjärnor. Om ett proffs som faller men som alltid reser sig igen, oavsett om det handlar om död, rasism eller dopinganklagelser. Programledare & redaktör: Vendela Lundberg Avsnittsförfattare & reporter: Mathilda von Essen Producent: Axel Winqvist Exekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: ESPN, Style, The Oprah Winfrey Show, CBS Sport, Epix dokumentär Serena, NBC:s The Today Show, NBC News och Late Night with David Letterman. Serena Williams självbiografi "My life" skriven tillsammans med Daniel Paisner har varit till stor hjälp under arbetet.
5/4/202044 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Mohammed bin Salman – Mordanklagelser, makt och världens dyraste tavla

Saudiarabiens kronprins har beskrivits som en moderniserande kraft för sitt konservativa land, men även som en maktlysten despot som inte skyr några som helst medel. London 2017. I en sal i den anrika auktionskammaren Christies trängs en nyfiken publik framför ett podium. Den här dagen ska ett mycket speciellt konstverk auktioneras ut. Tavlan har kallats för den manliga Mona Lisa och påstås vara målad av ingen mindre än Leonardo Da Vinci. Tavlan ropas hem för 400 miljoner dollar och blir världens dyraste tavla. Köparen tros vara Saudiarabiens kronprins Mohammed Bin Salman.  I Saudiarabien är kronprinsen i färd med att modernisera landet, både när det kommer till folkets (och framförallt kvinnors) rättigheter och teknik. Samtidigt röjer han upp bland sina korrupta släktingar i kungahuset. När Mohammed Bin Salman på kort tid spärrar in makteliten på ett lyxhotell i Riyadh, misstänks kidnappa Libanons premiärminister och slutligen anklagas för att ha beställt mordet på en regeringskritisk journalist förändras hans image. P3 ID om Mohammed Bin Salman är en berättelse om pengar, makt och lyx i ett av världens mest konservativa länder. Ett porträtt på en mystisk härskare som tycks göra vad som helst för att sitta kvar vid makten. Programledare & redaktör: Vendela Lundberg Avsnittsförfattare & reporter: Axel WinqvistExekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: Al Jazeera, Sky New, BBC, Airgang News, ITV, ABC, CNN, CBC, CBS, NBC, BLOOMBERG NEWS, Al-Arabiya, Euronews, Washington Post och NPR.
4/20/202046 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Mohammed bin Salman – mordanklagelser, makt och världens dyraste tavla

Saudiarabiens kronprins har beskrivits som en moderniserande kraft för sitt konservativa land, men även som en maktlysten despot som inte skyr några som helst medel. London 2017. I en sal i den anrika auktionskammaren Christies trängs en nyfiken publik framför ett podium. Den här dagen ska ett mycket speciellt konstverk auktioneras ut. Tavlan har kallats för den manliga Mona Lisa och påstås vara målad av ingen mindre än Leonardo Da Vinci. Tavlan ropas hem för 400 miljoner dollar och blir världens dyraste tavla. Köparen tros vara Saudiarabiens kronprins Mohammed Bin Salman.  I Saudiarabien är kronprinsen i färd med att modernisera landet, både när det kommer till folkets (och framförallt kvinnors) rättigheter och teknik. Samtidigt röjer han upp bland sina korrupta släktingar i kungahuset. När Mohammed Bin Salman på kort tid spärrar in makteliten på ett lyxhotell i Riyadh, misstänks kidnappa Libanons premiärminister och slutligen anklagas för att ha beställt mordet på en regeringskritisk journalist förändras hans image. P3 ID om Mohammed Bin Salman är en berättelse om pengar, makt och lyx i ett av världens mest konservativa länder. Ett porträtt på en mystisk härskare som tycks göra vad som helst för att sitta kvar vid makten. Programledare & redaktör: Vendela Lundberg Avsnittsförfattare & reporter: Axel WinqvistExekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: Al Jazeera, Sky New, BBC, Airgang News, ITV, ABC, CNN, CBC, CBS, NBC, BLOOMBERG NEWS, Al-Arabiya, Euronews, Washington Post och NPR.
4/20/202046 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Cristiano Ronaldo – Berättelsen om fotbollsguden och anklagelserna

Besatthet, rivalitet och våldtäktsanklagelser, i storyn om världens mest hatade och älskade fotbollsspelare. Cristiano Ronaldo har flest följare på instagram. Han har också anklagats för våldtäkt, och för skattebrott. Det här är en historia om en man som gång på gång kallas för världens bästa fotbollsspelare. Han kommer från ett trasigt fattigt hem på en liten ö i Atlanten. Nu bär barn över hela världen hans namn på ryggen. Programledare & avsnittsförfattare: Vendela Lundberg Reporter & producent: Axel Winqvist  Exekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: CNN, Sky Sports, ITV, Radiosporten, LigaBBVA och P3 Nyheter. "Cristiano Ronaldo: Biografin" av Guillem Balague har varit till stor nytta under research.
4/6/202054 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Cristiano Ronaldo – berättelsen om fotbollsguden och anklagelserna

Besatthet, rivalitet och våldtäktsanklagelser, i storyn om världens mest hatade och älskade fotbollsspelare. Cristiano Ronaldo har flest följare på instagram. Han har också anklagats för våldtäkt, och för skattebrott. Det här är en historia om en man som gång på gång kallas för världens bästa fotbollsspelare. Han kommer från ett trasigt fattigt hem på en liten ö i Atlanten. Nu bär barn över hela världen hans namn på ryggen. Programledare & avsnittsförfattare: Vendela Lundberg Reporter & producent: Axel Winqvist  Exekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: CNN, Sky Sports, ITV, Radiosporten, LigaBBVA och P3 Nyheter. "Cristiano Ronaldo: Biografin" av Guillem Balague har varit till stor nytta under research.
4/6/202054 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Ivanka Trump – Nepotism, glamour och daddy issues

Berättelsen om hur livet för en it-girl på Manhattan tar en oväntad vändning. Ivanka Trump är Donald Trumps favoritdotter och en av hans närmast förtrogna, även om hennes egna åsikter ibland har varit både otydliga – och sett ut att krocka med presidentens. P3 ID om Ivanka Trump handlar om en ung kvinna som gått i sin fars fotspår, om makt som korrumperar och det som skulle kunna bli starten på en ny politisk dynasti i den amerikanska politiken. Programledare & redaktör: Vendela Lundberg Avsnittsförfattare & reporter: Axel WinqvistProducent: Mathilda Von Essen Exekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: The Late Show with David Letterman, CBC, ABC NEWS, CNBC, dokumentären "Born Rich", Inside Edition, The Apprentice, The View, Fox News, CNN,  60 Minutes, NBC, SNL, The Young Turks och BBC.
3/23/202053 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Ivanka Trump – nepotism, glamour och daddy issues

Berättelsen om hur livet för en it-girl på Manhattan tar en oväntad vändning. Ivanka Trump är Donald Trumps favoritdotter och en av hans närmast förtrogna, även om hennes egna åsikter ibland har varit både otydliga – och sett ut att krocka med presidentens. P3 ID om Ivanka Trump handlar om en ung kvinna som gått i sin fars fotspår, om makt som korrumperar och det som skulle kunna bli starten på en ny politisk dynasti i den amerikanska politiken. Programledare & redaktör: Vendela Lundberg Avsnittsförfattare & reporter: Axel WinqvistProducent: Mathilda Von Essen Exekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: The Late Show with David Letterman, CBC, ABC NEWS, CNBC, dokumentären "Born Rich", Inside Edition, The Apprentice, The View, Fox News, CNN,  60 Minutes, NBC, SNL, The Young Turks och BBC.
3/23/202053 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Meghan Markle – Hertiginnan av ingenting

Historien om hur en amerikansk skådespelerska först fick sin prins och sen fick nog. I januari 2020 går hertigparet av Sussex, Prins Harry och hans fru Meghan, ut med ett utspel på instagram. De skriver att de vill lämna sina uppdrag som kungliga. Fokus riktas direkt mot hertiginnan, född Meghan Markle i Kalifornien. Meghan Markle har varit en favorit för tabloiderna att spekulera om från dag ett. Hon anses av somliga vara för amerikansk och för känslostyrd. Hon passar inte in i den kungliga mallen, trots att det brittiska kungahuset har haft sin beskärda del av skandaler. Hon har också en högljudd familj som inte drar sig för att tala ut i media. P3 ID reder ut vem Meghan Markle egentligen är. Ett offer för Storbritanniens tabloidkultur eller modig röst under ett pågående kulturkrig? I programmet hörs Ebba von Sydow, journalist som bevakar kungligheter och James Savage, chefredaktör för The Local. Programledare & avsnittsförfattare: Vendela Lundberg Reporter: Mathilda Von EssenProducent: Axel Winqvist Exekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: BBC, ABC News, CNN, Nine Network, Yahoo Lifestyle, ITV och Nickelodeon.
3/9/202056 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Meghan Markle – hertiginnan av ingenting

Historien om hur en amerikansk skådespelerska först fick sin prins och sen fick nog. I januari 2020 går hertigparet av Sussex, Prins Harry och hans fru Meghan, ut med ett utspel på instagram. De skriver att de vill lämna sina uppdrag som kungliga. Fokus riktas direkt mot hertiginnan, född Meghan Markle i Kalifornien. Meghan Markle har varit en favorit för tabloiderna att spekulera om från dag ett. Hon anses av somliga vara för amerikansk och för känslostyrd. Hon passar inte in i den kungliga mallen, trots att det brittiska kungahuset har haft sin beskärda del av skandaler. Hon har också en högljudd familj som inte drar sig för att tala ut i media. P3 ID reder ut vem Meghan Markle egentligen är. Ett offer för Storbritanniens tabloidkultur eller modig röst under ett pågående kulturkrig? I programmet hörs Ebba von Sydow, journalist som bevakar kungligheter och James Savage, chefredaktör för The Local. Programledare & avsnittsförfattare: Vendela Lundberg Reporter: Mathilda Von EssenProducent: Axel Winqvist Exekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: BBC, ABC News, CNN, Nine Network, Yahoo Lifestyle, ITV och Nickelodeon.
3/9/202056 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Elon Musk – Rädd för att bli ensam, vill dö på mars

Berättelsen om hur en ensam pojke från Sydafrika blir verklighetens Ironman. Elon Musk vill bygga en stad på Mars. Han dejtar filmstjärnor och popartister. Han har fått människor att associera elbilar med snabbhet och lyx. Han har kallats för verklighetens Ironman – och vill inom en snar framtid operera in chip i människors hjärnor. I första avsnittet av P3 ID möter vi en av vår tids mest våghalsiga och ifrågasatta entreprenörer. Från en olycklig barndom i Sydafrika till 90-talets internetboom i Silicon Valley. Från misslyckade raketuppskjutningar till ikonstatus – och ett offentligt sammanbrott i media. Programledare & redaktör: Vendela Lundberg Avsnittsförfattare & reporter: Axel WinqvistProducent: Mathilda Von Essen Exekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA  Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: Fox, ABC News, CNN, Space X, MTV, 60 Minutes, Associated Press, CBS, Saturday Night Live i NBC, CNBC, SXSW Conference, The Terminator, Bloomberg News, Now you Know, Dokumentären Revenge of the Electric Car av Chris Paine, NBC Biografin Elon Musk: Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid av Ashlee Vance har varit särskilt hjälpsam under arbetet.
3/9/202048 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Elon Musk – rädd för att bli ensam, vill dö på mars

Berättelsen om hur en ensam pojke från Sydafrika blir verklighetens Ironman. Elon Musk vill bygga en stad på Mars. Han dejtar filmstjärnor och popartister. Han har fått människor att associera elbilar med snabbhet och lyx. Han har kallats för verklighetens Ironman – och vill inom en snar framtid operera in chip i människors hjärnor. I första avsnittet av P3 ID möter vi en av vår tids mest våghalsiga och ifrågasatta entreprenörer. Från en olycklig barndom i Sydafrika till 90-talets internetboom i Silicon Valley. Från misslyckade raketuppskjutningar till ikonstatus – och ett offentligt sammanbrott i media. Programledare & redaktör: Vendela Lundberg Avsnittsförfattare & reporter: Axel WinqvistProducent: Mathilda Von Essen Exekutiv Producent: Ulla SvenssonTekniker: Fredrik NilssonProgrammet är en produktion från produktionsbolaget OLGA  Ljudklippen i dokumentären är hämtade från: Fox, ABC News, CNN, Space X, MTV, 60 Minutes, Associated Press, CBS, Saturday Night Live i NBC, CNBC, SXSW Conference, The Terminator, Bloomberg News, Now you Know, Dokumentären Revenge of the Electric Car av Chris Paine, NBC Biografin Elon Musk: Tesla, SpaceX och jakten på en fantastisk framtid av Ashlee Vance har varit särskilt hjälpsam under arbetet.
3/9/202048 minutes, 4 seconds