Winamp Logo
Över min döda kropp Cover
Över min döda kropp Profile

Över min döda kropp

Swedish, Social, 1 season, 365 episodes, 6 days, 9 hours, 33 minutes
About
Över min döda kropp är krimpoddarnas krimpodd! Anna Jinghede och Lena Ljungdahl har ägnat hela sina yrkeskarriärer åt att nörda ner sig i krim. Med spaning, utredning, kriminalteknik och dödligt våld som expertområden lotsar de lyssnarna genom rättsväsendets alla hörn. Med rapp dialog, starka åsikter och tung fakta vänder och vrider de på brott och straff och fenomen som engagerar och förbryllar. Alltid rätt men aldrig tråkigt! Bli lärd, bli äcklad och bli road varje torsdag. Podden har ynglat av sig och på måndagar levereras en ”Veckans spaning”. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade över vad som hittas. Ljudbearbetning & klippning: Daniel Eng, 442.se
Episode Artwork

363. Mic drop

Veckans avsnitt är också det sista för den här gången. Vi checkar ut och kastar in handduken. Vi fäller in hovarna och drar in årorna. Halar flaggan och traskar en trappa ned. Tar ned skylten och går mot de sälla jaktmarkerna. Vi kliver ut på regnbågsbron och lägger strumporna i vädret. En sista promenad längs memory lane och en rap som aldrig verkar ta slut. Tack alla underbara lyssnare. Till vi hörs igen- BAIIII
6/20/20241 hour, 4 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

362. Livepodd!

Live on tape! Veckans avsnitt är en bandad version av måndags livepodd. Anna och Lena svarar på lyssnarnas frågor. Det blir allt från hörseltest och semistulna kameror till en mysig promenad längs memory lane. Vad har vi lärt oss av varandra? Vilken är vår vidrigaste brottsplats? Och vad säger spåkulan om framtiden? Välkomna till poddens näst sista avsnitt!
6/13/20241 hour, 36 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

361. Se men inte synas

På med lösnäsan! I veckans avsnitt är det fullt fokus på att se, men inte synas. Information ska inhämtas, möten ska dokumenteras och människor ska kartläggas. Polisens mest felbeskrivna yrkeskategori ska få upprättelse, men kvar lämnas ni med en känsla av att ju mer ni vet- desto mindre fattar ni. På slutet utses den allra största rövhatten hittills: Ljungdahl och Jinghede!
6/6/20241 hour, 6 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

360. Allvarlig psykisk störning

Den här veckan beger vi oss till Shutter Island och pratar med en Rättpsykiatriker! Vi reder ut när man är för sjuk för att dömas till finkan och hur vanligt det är. Vad innebär tvångsvård och särskild utskrivningsprövning och kan man ljuga sig till tvångsvård i tron att det är en mer önskvärd påföljd än fängelse? Vad kan få en till synes välfungerande individ att begå fasansfulla gärningar och psykoser - hur funkar dom? På slutet rövar Lena ur på djurhatare!
5/30/20241 hour, 12 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

359. Akutsjukvård till sommaren

-
5/23/20241 hour, 7 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

358. Casetorsdag: Att ruttna levande

Casetorsdag! Skruva tillbaka klockan sisådär 200 år och följ med på maskerad i operans magiska hus. Trots varningar och hemliga brev kliver Gurra ner i vimlet på sin egen fest, som skulle bli hans sista. Några dagar senare luktar hans kropp så ruttet att parfymen behöver flöda ymnigt. Det blir ballistik vintage style och låsta dörrar när Anna utreder kungamordet. Lena är förvirrad. Varför är hennes händer plötsligt så äckliga?
5/16/20241 hour, 4 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

357. Att skriva en deckare och få den utgiven!

I veckans avsnitt ger vi oss in i förlagsbranschens djungel. Vi intervjuar en förläggare och litterär chef som pratar om de olika roller som är involverade i skapandet av en bok. Vi letar i högarna av inskickade (och refuserade) manus efter texten som trots allt passerar det trånga nålsögat. Om du inte är Marilyn Monroe och dessutom överlevt förintelsen bör du undvika att skriva om din egen livshistoria. Vår förläggare beskriver vad ett riktigt bra manus ska ha, och ja- det krävs en Nikki Kahn. Lena är som vanligt arg, denna gång på sommarmodet.
5/9/202456 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

356. Brottsplats: Skola

Veckans avsnitt blir en enda lång rövhatt. Anna och Lena får fysiska påslag så som eksem, vallningar och dåndimpen när de synar skolvärldens underlåtenhet att motverka brott. Okunskap, rädsla och jakten på gott rykte styr men ändring kommer! Regeringen stakar ut en ny kurs. Skolan ska inte vara en brottsplats och därmed basta! Men varför sitter innebandyspelaren och styr flygplanet?
5/2/20241 hour, 18 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

355. Biljakt vid frimärksrånet

Högtidsstund i podden! Meta Broddare är tillbaka och bjuder denna gång på ett torsdagscase med däckskrik och extra allt. Det som börjar som en vanlig dag på jobbet avslutas i en kvaddad polisbil med järnskrot i ryggen. Någon är kidnappad, frimärken saknas och en konstapel leker symaskin med batongen. På slutet tar Anna på sig uppdraget att planera eder kommande semester. På med ninjadräkten!
4/25/20241 hour, 18 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

354. Biometri och påskupploppen

Men så torrt! I veckans avsnitt nördar Anna ned sig i biometrins förtrollande värld och hur den kan effektivisera brottsbekämpningen. Metoderna börjar bli riktigt balla med ansiktsigenkänning och matchning mellan olika register. Paludan kommer på besök och skapar uppror- men med bildanalysens hjälp åker bråkmakarna i finkan. Lena ordinerar basturis och partyis till alla småbarnsföräldrar.
4/18/20241 hour, 3 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

353. Knarknytt

I jakten på knarket hamnar vi denna vecka i finsalongerna. Våra politiker snortar kola medan drogliberala vindar blåser. Gängen ska stoppas och ungarna ska räddas. En expert kommer till podden och lägger örat mot rälsen innan Anna mumsar på fiskskrap.
4/11/20241 hour, 12 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

352. Fotokonfrontation

I veckans avsnitt gästas podden av Devlin, fotohandlarparet och tredje ögat när vi pratar om fotokonfrontationer! Lena guidar oss igenom nya principer för att undvika felaktiga utpekanden, figuranter med snutlook och alldeles för hjälpsamma vittnen. På slutet stiftar Lena bekantskap med fem rövhattar i fjällmiljö!
4/4/20241 hour, 13 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

351. Terrorns frontlinje

Den här veckan ger vi oss ut i världen tillsammans med statsvetaren och terrorforskaren Magnus Ranstorp. Det blir fokus på världsläget just nu med krig, humanitära katastrofer och militär upptrappning som läskiga ingredienser. Vi kikar också inrikes och pratar om hoten mot Sverige men även vad som behövs göras just nu. På slutet tar Anna lyssnaren med in i munhålan igen, men vad gör hennes makes hårda häl i Lenas gap?
3/28/20241 hour, 13 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

350. Trojan shield och tjackfabriken del 2

Ett hus i Olshammar synas ända in i kakelfogarna av kriminalinspektör Jinghede och hennes kollegor. Bevis samlas, tejp lossas och mängder av digitala spår säkras. Pengar, vapen och knark tas i beslag och 100 mord kan avvärjas när Operation Trojan Shield sätter klorna i de grova busarna. Lena är upprörd och har funnit svaret på gåtan med gräsänder som har pyttesmå pommes i mungipan, något som Anna finner vansinnigt roligt.
3/21/20241 hour, 3 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

349. Trojan shield och tjackfabriken del 1

Det är Casetorsdag och Anna bjuder på ett ärende hon jobbat med! Det hela inleds med att vi smyger in i de redan infiltrerade chattarna och avvärjer mord, vapenbrott och grova narkotikabrott. Hur lyckades FBI prångla ut ”Supertelefonen” till tusentals grovt kriminella och vad ledde spåren till den lilla orten Olshammar på andra sidan jordklotet? Det blir spaning på kockar, olja som lukar rutten fisk och insatsstyrkan som gör träflis av ytterdörrar innan Anna tar sin termos. På slutet blir det Uutiset på svenska.
3/14/20241 hour, 4 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

348. Död silad man

Frågor och svar i fullt fokus! Anna går spaningsutbildning och äter på saftiga skinkor. Lena gräver i containrar och identifierar kroppar med hjälp av märklig fotisättning. Det blir tånaglar, silade kroppar och utbytta tänder. Men var är alla dumma frågor?
3/7/20241 hour, 6 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

347. Grundlagar och comb overs

Veckans avsnitt folkbildar rejält. Det blir svensk historia, fundamentet för demokrati och avgränsningar åt både höger och vänster. Grundlagarna är i fokus, yttrandetvånghet undanbedes och Montesquieu kommer på besök. Det visar sig också att Anna är näst på tur i successionsordningen.
2/29/20241 hour, 5 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

346. Krigsförbrytelser

I kärlek och krig är allt tillåtet, eller? I veckans avsnitt går vi igenom de lagar och regler som styr hur man får bete sig i krig. Mänskliga rättigheter kränks, folkmord sker och olagliga vapen avfyras. Lagens långa klibbiga arm försöker ställa de skyldiga inför rätta samtidigt som nya krigsbrott begås. Men det visar sig på slutet att det ändå är mest synd om Gunilla.
2/22/20241 hour, 2 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

345. Bombtekniker

I veckans avsnitt får vi följa med i den ensamma, långsamma promenaden fram mot ett misstänkt farligt föremål. I studion sitter en av landets bombtekniker och ger oss en inblick i hennes (ibland alltför) spännande arbete. Anna listar oväntade entréer in i världen och det blir fostermakramé.
2/15/20241 hour, 16 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

344. Storstövlar och skotthål

Veckans avsnitt utspelar sig i Grönstaskogen bland tuvor och lingonris. En man hittas skjuten men det är inte skottet som dödat honom. Landsfiskalen ger sig ut på mördarjakt bland oäktingar, patroner och arrenden. Är det en fyndplats eller brottsplats den döde anträffats på? Kan det vara fråga om självmord, ett svartsjukedrama eller något helt annat som ligger bakom det hela? På slutet träffar Lena två kissnödiga tonåringar a k a rövhattar.
2/8/20241 hour, 4 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

343. Dödsstraff

I veckas avsnitt pratar Anna och Eva om statssubventionerade mord, dvs dödsstraff. Hur vanligt är det och varför verkar det vara så förbannat svårt att ta död på en människa? Men framförallt kikar vi på de fasansfulla metoderna som har använts, och sjukt nog fortfarande gör. Anna har hittat några som lurat döden och Lena är (?) skyldig till en handhuggning.
2/1/20241 hour, 13 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

342. Döden i skog och mark

Den här veckan rotar Anna och Lena i sopbergen, återvinningskärlen och längs strandkanterna. Och de finner brotten som påverkar mänskligheten, växt- och djurliv i generationer framöver. Hur ser kopplingen ut mellan miljöbrott och den organiserade brottsligheten och vilka är motiven? Någon häller bensin på en gräsmatta, en tant jagar fimpar med livet som insats och Anna obducerar en fisk innan det blir soffhångel och (för?) långa kramar!
1/25/202456 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

341. Ät inte gul snö

Den här veckan grottar vi ned oss i nya årets rykande heta lagar. Det blir fokus på bomber och pangpang, ordningsvakter som lajvar poliser och det älskade och hatade brottsförebyggande arbetet. På slutet går Lena igenom Sveriges nya nationella strategi för att bekämpa terrorism innan Anna snöar in på vitt (eller är det genomskinligt?) pulver.
1/18/20241 hour, 6 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

340. Sekter

Vi startar upp det nya året med att prata sekter! Hur funkar dom? Vem ansluter och vilka mekanismer får människor att vilja följa en ledare och till och med agera destruktivt? Passande nog sladdar vi in i Knutby och summerar vad som hände och hur en strikt hierarkisk ledarstruktur, otrohetsaffärer och Guds ord via SMS kan få förödande konsekvenser. På slutet blir det fyrverkerier för hela slanten.
1/11/20241 hour, 8 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

339. Tomteknas

Vi rundar av året med en julhälsning. Tomten snor en helikopter, skänker tusentals kronor och går på Bikram yoga medan Nissarna har stormöte i Järna. Och ja: det blir bloopers. Välkomna till årets sista, och kanske sämsta avsnitt.
12/21/20231 hour, 5 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

338. Dödligt våld: red flags

Anna vänder strålkastaren mot männen som hugger, slår och stryper ihjäl sina kvinnor. Veckans avsnitt tar er med bakom rubrikerna och ger er kunskap om förövarnas rätta väsen: vilka egenskaper delar dessa män med varandra och vilka red flags ska man ta på största allvar? Anna går igenom några case för att belysa tydliga varningssignaler innan Lena till slut lackar på alla som inte sett Dirty dancing.
12/14/20231 hour, 5 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

337. Sexköp och swishlista

Veckans avsnitt ägnas åt samhällets skamfläck: köp av sexuella tjänster, människohandel och koppleri. Med hjälp av en expert på ämnet går vi på thaimassage och får reda på vad som händer där bakom skynket. Det bli swishlistor, telefonavlyssning och köande män med rosiga kinder. På slutet ger sig Anna ut i dejtingvärlden, och fattar ingenting.
12/7/20231 hour, 22 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

336. Mordet på kalhygget

Den här veckan tar den svenska kriminalhistorien med oss till ett kalhygge någonstans mellan Gästrikland och Uppland. En förruttnad kropp hittas till synes mördad. Fahlström och hans gäng kopplas in och snart ska en mordhistoria innehållandes tandproteser, falska pass och grantoppar rullas upp. På slutet är Lena påkopplad och rantar om sportvokabulär!
11/30/20231 hour, 13 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

335. Blodpölar, fotavtryck och spökjakt

Denna vecka blir det svar på tal.Hur tillverkas lösnäsor? Kan blodpölar skvallra?Är det brottsligt att limma fast sig i vägbanan? Och varför ska trauman alltid healas via könet?Det blir också prat om ättiksprit, strypvåld och piketpolisens varande eller icke varande. Välkomna till krimpoddarnas krimpodd!
11/23/20231 hour, 20 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

334. Konstkupper

Veckans avsnitt bjuder på förslagna tjuvar, uppgrävda konstskatter försvunna kyrkpinnar. Anna analyserar färg, kikar på signaturer, samarbetar med Interpol och avslutar med att gå i barndom. Lena tjatar om Jönssonligan och vill inte bli kallad ”gubben”.
11/16/20231 hour, 7 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

333. Storebror ser dig

Den här veckan lotsar Lena er genom nya regler om tvångsmedel vilka rivit upp och skapat debatt. Har verkligen polisen fritt med resurser, behov och framförallt lagligt stöd att avlyssna, kameraövervaka och läsa dina mail? När får det egentligen ske och med vilket syfte? Riskerar vi en krock mellan fri- och rättigheter och brottsbekämpning eller ska vi sitta lugnt i båten? På slutet berättar Anna om en påhittad men ack så värdefull katt som förolyckats.
11/9/20231 hour, 10 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

332. När glitter fäller mördaren

I veckans podd får Anna fritt utrymme för sina kriminaltekniska nörderier och jagar ovanliga spår och bevis. Kiselalger, sporer och pollen leder polisen rätt i jakten på sanningen. Djur vittnar, osynliga anteckningar trollas fram och pysselglitter sätter till slut fast mördaren! Anna berättar om flera spännande ärenden som blivit lösta med hjälp av okonventionella arbetsmetoder. Lena är arg och vill hämnas med recept på lasagne.
11/2/20231 hour, 12 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

331. Den tomma vaggan

Casetorsdag! Anna tar med lyssnarna upp i luften och över Atlanten. Ett litet barn försvinner och föräldrarna tvingas uppleva skräcken att titta ned i en tom vagga. Markerade maffiasedlar, dendrokronologi och handskriftsanalys är alla viktiga spår, bevis och ledtrådar i jakten på mördaren. Det är till slut en riktig nörd som står för den viktigaste pusselbiten när gåtan får sin lösning. Lena har blivit bedragen av självaste Von Rövhatt.
10/26/20231 hour, 8 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

330. Polis, polis, potatisgris

Äntligen drar podden till polisutbildningen och tar pulsen på Sveriges blivande snutar som förbereds inför tuffa utmaningar. Är det rimligt att bli polis fast man ännu inte flyttat hemifrån? Är dagens studenter verkligen lågbegåvade och varför är barbapappa en sådan bra målbild? På slutet går Anna ut på etikens stigar och undersöker om ändamålet verkligen helgar medlen.
10/19/20231 hour, 26 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

329. Helljus och sträckbänk

Äntligen dags för QnA och utrymme för jättejätteviktiga frågor! Vad skulle Lena göra som privatdetektiv, varför använder hon eltejp i spaning och hur smiter hon undan polisen? Anna går all in på tekniknörderi, kroppens motståndskraft och not so fun facts om tänder. Det blir även lite tuffa omkörningar och Christer Pettersson innan Lena lackar ur på konsert.
10/12/20231 hour, 10 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

328. Det frusna liket

Torsdagscaset är ett ruskigt mord i det Sverige som för hundra år sedan var hårt och ack så svårt. Medan svälten sliter i folket ligger en man på golvet i sitt hem: död, stelfrusen och med ett hål rakt genom huvudet. Det blir ballistik, enarmade banditer och royal straight flush. På slutet känner sig Anna jättejätteuppfinningsrik. Som det heter.
10/5/20231 hour, 12 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

327. Sadism

Den här veckan byter Anna falsettrösten till kraxrösten och tar med Lena på en resa i sadistens hjärna där njutning och sexuell upphetsning nås genom att se andra plågas. Vi klargör hur våldshandlingarna kan se ut (triggervarning!), hur sexualsadisten skiljer sig från BDSM-utövaren och om man kan samtycka till att strypas till döds. På slutet försöker Lena ta sig in i telefonkön. Alla dagar under en vecka. Och misslyckas.
9/28/20231 hour, 5 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

326. Män och våld

Veckans avsnitt utgår från en rapport om män, maskulinitet och våldsbejakande extremism. Till vår hjälp har vi en expert på ämnet som hjälper oss att navigera mellan incels, misogyna män, vikingar och ofeministiska vänsterextremister. Vem är allas perfekta fiende? Vad har Lena att göra med VAM? Och Anna undrar hur Australien egentligen stavas i den jättejätteviktiga listan.
9/21/20231 hour, 23 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

325. Münchhausen by proxy

Veckans avsnitt närmar sig en särskild typ av ondska. Mödrar som tillfogar sina barn kroppsskada, fabricerar sjukdom och ihärdigt tvingar på dem ingrepp och vårdinsatser- helt i onödan. Munchausen by proxy får Jinghedes fulla fokus när hon tar oss med till de utsatta barnens verklighet med gift i maten, spikar i öronen och fejkade astmaanfall. Ljungdahl lackar ur på en annan typ av kärring- vem är det som har haft torsk i micron?
9/14/20231 hour, 11 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

324. Seriemördaren på Östra Sjukhuset

Den här veckan beger vi oss hösten 1978 och tillbringar 99 dagar inlagda på sjukhus. Mysteriet tätnar när rad gamla människor plötsligt insjuknar, kvävs och avlider inför ögonen på personal och anhöriga. Efter alldeles för många märkliga händelser står det till slut klart att avdelningen anställt Sveriges främste seriemördare, som i skydd av sitt arbete kunde härja fritt som en ”killer nurse”. Vad karaktäriserar seriemördare som dras till sjukhusmiljöer och vilka tänkbara drivkrafter inverkar i gärningsbeteendet? På slutet tar vi oss från Malmö och ger oss in i cavum oris!
9/7/20231 hour, 16 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

323. Polisflyget

Veckans avsnitt utspelar sig en bra bit från marken. Tillsammans med polisflyget ska Lena och Anna ut på biljakt, söka efter försvunna personer och landa på små små gräsplättar för att rädda liv. Det blir coola värmekameror, samverkan med kreti och pleti och nödlösningar vid haveri. Plötsligt knackar någon på fönsterrutan- var kom han ifrån!? Rövhatten hittas inte i skyn utan på rälsen.Kolla in 112-appen: https://www.sosalarm.se/112-och-andra-viktiga-nummer/112-appen/
8/31/20231 hour, 14 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

322. Terrorhotet

I veckans avsnitt blir det fokus på den förhöjda terrorhotsnivån, vad den innebär och bottnar i. Strategin framöver går ut på att förebygga, förhindra och försvåra terrorattacker men vad innebär det på samhällsnivå och för den enskilda? Hur är man sunt vaksam, ska man undvika folksamlingar och hur kan man mentalt förbereda sig för det allra värsta? På slutet blir det fokus på ett helt annat brottsfenomen och dess bakomliggande, ibland obegripliga, drivkrafter.
8/24/20231 hour, 15 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

321. Sveas nya lagar

Anna och Lena är tillbaka och rivstartar hösten med att prata om nya lagar som trätt i kraft under sommaren. Agendan är tydlig, fler ska sitta i fängelse under längre tid och gängkriminaliteten ska bekämpas på alla plan. Kommuner ska svettas, blod ska sparas och barn ska utredas. Frågan är vilka effekter svingandet av de lurviga på lokal kan väntas få. På slutet avslöjar Lena det bedrägligaste av alla beteenden!
8/17/20231 hour, 5 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

320. Källarmordet - del 2

Jakten på Cora Crippens mördare fortsätter! Hennes make har plötsligt gått upp i rök tillsammans med älskarinnan Ethel. Tipspengar utlyses och jakten engagerar stora delar av Europa. Plötsligt gör Kapten Henry Kendall en spännande iakttagelse mitt ute på en lyxkryssare på Atlanten. Fadern och sonen Robinson hamnar snart under lupp men frågan är: har Kendalls tips nått Scotland yard och är Dr Crippen verkligen den skyldige mördaren?
7/13/20231 hour, 8 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

319. Källarmordet - del 1

Året är 1910 och den excentriska Cora försvinner spårlöst från London och ett platoniskt, om än stormigt, äktenskap med Dr Crippen. Förklaringarna är många, likaså de inströmmande tipsen. Med hjälp av en skicklig detektiv lyckas man hitta henne- eller vad som en gång varit hon. I en källare anträffas kvarlevorna efter en person, men någon har minst sagt försvårat utredningen och identifieringen. Huvud, händer, fötter och varenda ben saknades. Välkomna till del 1 av Källarmordet.
7/6/202355 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

318. Mannen i tunnan - del 2

Ett långt stenkast ifrån sjömannens enkla boning på Klippan anträffades en tunna vari en sönderbråkad kropp låg inkilad. Den förvunna Herr Amilon var rånad, mördad och skändad innan han begravts i Hammarbysjön. Den framstegsvänlige detektivkommissarien Westling var tvungen att ta hjälp av okonventionella förhörsmetoder, nyfikna grannar, sin egen envishet och proffsen hos Scotland Yard för att till slut fånga mördaren. Blodfläckar, brottsverktyg och importerat kött bidrog tillsammans till en komplett utredningen. Men vad var egentligen motivet? Dagens avsnitt är sponsrat av Anyfin: Med koden "omdk" får du första månaden räntefritt. Ansök genom att klicka på länken nedan eller ladda ner appen. https://anyfin.info/omdk
6/29/20231 hour, 1 minute, 56 seconds
Episode Artwork

317. Mannen i tunnan - del 1

Det är sommar och vattnet glittrar runt om Stockholms alla öar. En sensommardag i augusti år 1901 försvinner en man spårlöst och hans rödgråtna fru kliver in på polisstationen och vädjar om hjälp. Här börjar jakten efter svar. Man letar i stadens smutsigare kvarter, frågar runt bland kreti och pleti samt lyfter på varje sten. Det är tillslut med hjälp av en spion på ett utedass samt några modiga vänner som mysteriet med den försvunne mannen får sin lösning. Välkomna till del 1 i berättelsen om ”Mannen i tunnan”
6/22/202356 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

316. Den djupa staten

Veckans avsnitt ägnas åt knasbollarna som tycker att demokrati och mänskliga rättigheter är blaha blaha. Narrativen ändras snabbt, rasismen sprids och de mänskliga rättigheterna är under lupp när de högerextrema är i farten. Vi besöker ett gym i Värmland, olika demonstrationståg på stadens torg och en alldeles särskild tunnel som av okänd anledning är the center of attention. Jonathan Leman från Expo gästar podden och sprider kunskap. Anna åker till Buffalo där Buffalo gör Buffalo och sen lite Buffalo. Dagens avsnitt är sponsrat av Anyfin: Med koden "omdk" får du första månaden räntefritt. Ansök genom att klicka på länken nedan eller ladda ner appen. https://anyfin.info/omdk
6/15/20231 hour, 13 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

315. Bakom murarna - del 1

Den här veckan beger vi oss in bakom murarna och tar hjälp av en expert när vi lär oss om kriminalvårdens viktiga uppdrag! Vi börjar med att reda ut plitbegreppet - vad det är, hur man blir det och dess roll. Därefter blir det fokus på hur straff verkställs, vad man får ta med sig in på kåken, hur en dag bortom friheten kan se ut och vad som händer vid muck, förlåt frigivning. Vi dödar också myter! Avtjänar man verkligen ”bara” två tredjedelar och är maten på våra fängelser bättre än den vi ger våra gamlisar? På slutet får citykärnorna en släng av sleven!
6/8/20231 hour, 19 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

314. Hotet i den bakre vågen

Veckans avsnitt är en mörk historia. Det handlar om hotet här och nu och den framtid vi dundrar in i. Högerextrema krafter blåser med full storm samtidigt som IS åter är på frammarsch. Justitieministern och säpo är oroliga för de extrema vågskvalp som kluckar ikapp med våldsbejakande höga vågor.
6/1/20231 hour, 8 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

313. Ormdråp och jakten på Bambi

Inte mindre än TRE intervjuer hinns med i veckans avsnitt när djuren åter står i fokus. En eftersöksjägare med hjärtat på rätt ställe som letar klövdjur och hål i staketen. En välsminkad polisryttare som greppar folk i nacken och kör barnvagn. Och sist men inte minst! Sveriges största djurvän som få Lena att börja sjunga ”Oh Mama!”. Anna går all in på inception och gör en lista i en lista i en lista i en lista.
5/25/20231 hour, 18 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

312. Osthyvelsmordet

Den här veckan drar Anna och Lena till 1950-talet och bevittnar ett fasansfullt mord som verkligen kryper in under huden. Vi går i Otto Wendels fotspår och besöker brottsplatsen, obduktionen och rättsalen. Vem var Olle Snurr och vad fick honom att begå en så grym våldsgärning? På slutet öppnar Bambi upp tårkanalerna på Lena och hon lackar ur på en viss samhällsfunktion.
5/18/20231 hour, 11 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

311. Digitala spår

Humint, osint och en besvärlig kombination av AI och metaverse ställer denna vecka till det ordentligt. Framtiden har aldrig känts stökigare än precis just nu. Vem är du? Vem är jag? Parallellt levande charader! Goda och onda aktörer utnyttjar samma information och de digitala spåren finns överallt. Vissa leder till en efterlyst person, och andra leder rakt in i ditt hem och dina tankar? Den personliga integriteten är snart spårlöst försvunnen när allt kopplas samman till ett allsmäktigt nät. Lena är jättearg och Anna skrattar jättejättemycket.
5/11/20231 hour, 13 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

310. Q&A Juridik - part 2

Veckans avsnitt tar vid där det föregående avslutades. Fler frågor kräver svar och klurigheter ska trasslas ut till ett någorlunda rimligt resonemang. Brott begås i ingenmansland, storebror ser till att du har händerna på täcket och polisen tvingar folk att åka plingplingtaxi till plåsterhuset. Anna längtar efter att göra inskränkningar i individens sfär till förmån för den brottsutsatta. Lena skjuter dödande skott av barmhärtighet och utser svensken till planetens konstigaste art. På slutet listas de där hälsningarna som aldrig borde ha skickats.
5/4/20231 hour, 3 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

309. Q&A Juridik

Den här veckan tar vi revansch för förra veckans radiotystnad och besvarar era juridikfrågor! Vi ger vår syn på rimligheten i att grundlöst hitta skäl att försöka fria barnmördare som dömts bortom rimligt tvivel. Därefter blir det boffning av torrschampo, militärpolisens befogenheter, påtvingade umgängen med våldsamma föräldrar, prästers avsteg från den absoluta tystnadsplikten vid brott och mycket mer. Trevlig lyssning!
4/27/20231 hour, 17 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Tillfälligt avbrott

Denna vecka är avsnittet som mellanbocken Bruse. Varken modig eller smart. Varken liten eller stor. Varken full av idéer eller handlingskraft. Nej, avsnittet är i princip ingenting alls. Men så blir det ibland. Och det är också okej.
4/20/20235 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

308. Penningtvätt

Veckans podd ger sig ut på jakt efter pengarna. Vi följer sedelbuntar, kryptovalutor och värdepapper på dess väg från smutsigt till skinande rent. Stora summor färdas in och ut ur landet via legala system, ljusskygga samarbeten och en och annan tarmkanal. Gatulangare, skatteplanerare, rånare och miljonärer har en sak gemensamt- cash is king! Lena har träffat en penningstvättsexpert och Anna har hittat ett par spännande investeringsmöjligheter.
4/13/20231 hour, 26 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

307. Dubbelmördaren - Del 2

Efter 12 år har morden på Helén och Jannica hunnit bli kalla. Samtidigt har tekniken gått framåt och utredningsmetoderna likaså. Nu gör en hungrig spaningsledare omtag och går till botten med uppslag. Men det är inte förrän Monica Olhed Hansson går på kalas som det stora genombrottet kommer och eftersökandet av den 29:e mannen inleds, topsningar sker, sommarstugor rivs upp och åtal väcks.
4/6/202355 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

306. Dubbelmördaren - Del 1

Case-torsdag! Vi ger oss denna vecka oss på ett case som gick från stekhett till ett ”kallt fall”. Många var utredarna som med näbbar och klor försökte lösa mysteriet med den kidnappade, misshandlade och mördade flickan Helén. Anna går noga och balanserat igenom utredningen och de kriminaltekniska fynden. Vi jämför polisarbete och metoder nu och då samt diskuterar fallgropar och framgångsfaktorer i mordutredningar. Det blir dokumentanalys, forensisk lingvistik och ett embryo till en gärningsmannaprofil tar form. Nästa vecka kastar vi gärningspersonen i finkan med hjälp av bevis, tur och vassa förhörsmetoder. Välkomna till True Crime- på riktigt!
3/30/20231 hour, 4 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

305. Soc i skottlinjen

Det skjuts och skjuts. Samhället sätts i skräck, familjer sörjer och unga män dör på löpande band. Experterna från ungdomsjouren kämpar och sliter för att motverka rekryteringen in i gängen. De ger sig ut i riskmiljöerna, de jobbar hands on - uppsökande och långsiktigt. Men går alla att rädda? Funkar frivillighet? Och hur är det egentligen att jobba mitt i stormens öga? Välkomna till True Crime- på riktigt! Denna vecka med Soc-Pia och hennes kollega Oskar.
3/23/20231 hour, 11 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

304. ”Attentat kan ske”

Buckle up! Sverige är under attack. Omvärlden kastar mörka skuggor över landet och främmande makt snirklar sig in i våra innersta cirklar. Säkerhetspolisen litar inte på någon, de tar inte ens varandra för givet. Är det nu vi ska bli konspiratoriska? Eller ska vi benhårt hålla armkrok tillsammans för att inte falla på eget grepp? Kommer Anna att bli en agent? Vilken är Lenas mest meningslösa utbildning, och varför spelas AC/DC i Iran? Välkomna till True crime- på riktigt!
3/16/20231 hour, 6 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

303. Knarknytt

Den här veckan tar Lena med oss jorden runt på en timme! Det blir inspektion av lastpallar i tullfiltret, drogpåverkad sjukvårdspersonal, smärtstillning med placebo, jakt på efterlysta paddor och tillslag mot superkarteller! Anna åker mest baksäte men håller inte igen när Lena stöter på hotfulla föräldrar aka rövhattar!
3/9/20231 hour, 14 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

302. Njure till salu

Veckans avsnitt ger sig ut i världen på jakt efter biologiska reservdelar. Moraliska övertygelser får ge vika för desperation. Alla vill överleva- någon med hjälp av pengar, en annan vill lura döden med ett stulet organ. Statligt subventionerade mord, krångliga juridiska protokoll och Gunnar som rondellhund. Allt får plats i veckans avsnitt av Krimpoddarnas krimpodd. True crime- på riktigt!
3/2/20231 hour, 13 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

301. Styckmörderskan

Den här veckan får ni bekanta er med Sveriges första styckmörderska! Vi beger oss först till Söder Mälarstrand där måsarna äter på likdelar innan vi drar till Rättsmedicin i Solna för att obducera olika kroppsdelar. Till slut åker vi till Högdalen och hittar en (för?) välstädad lägenhet. Vad fick denna kvinna att begå ett till synes sadistiskt mord och senare stycka kroppen? Och vad hade hon på Münchenbryggeriet att göra? På slutet gör vi en sista halt i Nordstan. Eller var det i Mordor?
2/23/20231 hour, 9 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

300. Skräckhuset: Utredningen

Podden fyller 300 avsnitt och firar med ett återbesök i skräckhuset. Anna och Lena vecklar ut den robusta utredningen och finner många tilltäppta kryphål. Med hjälp av hårstrån, fonetiska forensiker och sönderklippta gardiner når ärendet en unik dom. Lena får oväntad rättshaveristisk hjälp av Anna när veckans rövhatt skola malas ned.
2/16/20231 hour, 7 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

299. Att skriva deckare

Äntligen det stora bokavsnittet! Till vår hjälp slängde vi in en av Sveriges bästa och mesta deckardrottningar i studion. Katarina Wennstam intervjuar Anna och Lena om skrivprocessen, debutantdebaclet och fäblessen för sanningen. Det blir mikrofilmer, branschsnack och prestationsångest innan Katarina berättar om sitt nya spännande projekt. Anna och Lena avslöjar sina rutiner kring skrivandet innan en rad mer eller mindre misslyckande listas. En pytteliten spoilervarning får nog utfärdas..
2/9/20231 hour, 9 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

298. Familjemord

Veckans avsnitt behandlar ett mycket svårt ämne- men hav förtröstan! Anna står stadigt i kunskap och forskning när hon tryggt lotsar oss alla in i de hem där hela familjer mördas och utplånas av papporna. Vilka är riskfaktorerna? Vad är ett utvidgat självmord och vilka är motiven? På slutet visar det sig att både Anna och Lena egentligen heter Karen.
2/2/20231 hour, 15 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

297. Omvändelseförsök

Veckans avsnitt sker i samarbete med RFSL! Denna vecka ryker det ur öronen på Anna och Lena. Människor ägnar sig tydligen åt att försöka omvända hbtqi-personer. Vilka är idioterna som förpestar livet för andra? Och varför? Experten Maria Tillquist från RFSL kommer till undsättning och ger sval på tal. Är det kyrkan, hedern eller fobin som är huvudproblemet? Vart går gränsen mellan brott och samtycke? Kan själavårdssamtal verkligen hjälpa och vilket stöd finns att få för drabbade? Ett väldigt viktigt avsnitt. Folkbildning på riktigt! På slutet lägger Lena i en sista växel gällande ilskan. Hon hatar tydligen matlådornas ägare.
1/26/20231 hour, 7 minutes
Episode Artwork

296. Skjutning och sprängning

Den här veckan tar Lena och Anna tag i ett av våra mest angelägna samhällsproblem - skjutningarna och sprängningarna. Siffrorna för 2022 är dystrare än någonsin och frågan är omdebatterad. Hur ser det ut i övriga Europa, hur orolig behöver man vara som medborgare och vad vilka åtgärder kan vidtas för att vända trenden? Det och mycket annat avhandlas innan Anna pratar om olika olycksbådande företeelser, såsom toalettbesök.
1/19/20231 hour, 9 minutes
Episode Artwork

295. Dödshjälp

Välkomna tillbaka. Nytt år. Nya äventyr i krimvärlden. Vi startar med en resa till både Oregon och Benelux. Svåra beslut ska tas. Men vem anses kapabel att göra det? Det blir dödliga sprutor, etiska problem och desperata anhöriga. Anna broderar ut för- och nackdelar med att själv få bestämma hur och när livet ska ta slut. Lena njuter denna vecka av att se en rövhatt i full action!
1/12/202359 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Över min döda kropp från Podplay – Trailer

Varje torsdag gör de två före detta kriminalinspektörerna nedslag i rättsväsendets alla hörn. Anna Jinghede och Lena Ljungdahl har ägnat sin yrkeskarriär åt just krim och kommer att vrida och vända på brott och straff, kända och okända fall samt olika fenomen som engagerar och förbryllar. Med rapp dialog, starka åsikter och tung fakta blandar de kriminalteknik, spaning med ond bråd död. Välkomna att hänga med! Över min döda kropp, true crime på riktigt!
1/11/20232 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

294. Julspecial 2022

Anna och Lena dänger in det längsta avsnittet någonsin. Det reflekteras över dåtid och framtid och varandras tillkortakommanden. Men framförallt svaras det på lyssnarnas frågor! Snutkuriosa blandas med tjack. Statsbudgeten fördelas och prestationer hyllas. Sen hoppar era favoritpoddare in i polisbilen och samarbetar kring en överförfriskad filur. God jul! Den 12/1 är podden tillbaka.
12/22/20221 hour, 35 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

293. Veckans spaning: En helig bägare

Årets sista spaning ägnas åt ritualerna. Eller avsaknandet av dem om Jinghede får välja. Finns det inga funktionella fördelar gör sig återkommande traditioner sig icke besvär för den pragmatiska drottningen. Ljungdahl sitter av oklar anledning på golvet och snyftar.
12/19/202235 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

292. Den ensamma terroristen

Lena sätter sig bakom ratten och gasar iväg. Via krångliga rekvisit, särskilda utskrivningsprövningar och spekulativa brott kommer veckans krimavsnitt fram till slutdestinationen. Terror. Säpo varnar för ensamagerande våldsbejakande män som inspireras av varandra. Orättvisan är upplevd, oförrätterna samlade och kränkman total. Människor dör och samhällen sätts i skräck. Och värre ska det bli. Välkomna till krimpoddarnas krimpodd. Läs mer om Anyfin här: https://anyfin.info/OMDK
12/15/20221 hour, 12 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

291. Veckans spaning: Underhållningsvakuum

Denna vecka bjuder på baksug. När man varit inne i en bubbla, med en intensitet som vida överstigit ”hull och hår” blir återgången till verkligheten hård och kall. Eller tyst och tom. Eller långtråkig och dötrist… eller alldeles alldeles underbar, om ni frågar Anna. Lena vill helst bara vara Sue Ellen. Läs mer om Anyfin här: https://anyfin.info/OMDK
12/12/202231 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

290. Tortyr

Tumskruvar, sträckbänk, Judasstol, järnmössa och sömndeprivering. Listan kan göras otäck lång. Den här veckan ger sig nämligen Anna och Lena i kast med något av det mest barbariska som homo sapiens ägnat sig åt, tortyr. Och trots den djupaste kränkning av mänskliga rättigheter så sker det ännu idag. Vilka utsätts och varför? Hur vanligt är det och hur kan man hjälpa överlevare? På slutet brinner Lena av på en av de värsta av rövhattar, och den här gången fanns den mitt framför ögonen på henne! Läs mer om Anyfin här: https://anyfin.info/OMDK
12/8/202258 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

289. Veckans spaning: Downstairs toupee

Meta tar revansch och återbrukar en spaning som hamnade i kylskåpet när Anna och Lena darrade på den kollektiva manschetten. De åker söderut och utforskar Malmös klimatzoner och behov av pynt. Lena oversharear och vill ej gå i barndom. Anna välkomnar utbytesmentaliteten men drar i bromsen när de anatomiska landmärkena kränks. Läs mer om Anyfin här: https://anyfin.info/OMDK
12/5/202233 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

288. Doris i kryptan

Den här veckan blir det torsdagscase! Anna och Lena får först ta sig an tre pilsnerdrickande gubbar och ett undanröjt skeletterat material. Den unge Knut kliver in i matchen och roddar i spår som inte finns, skosnören och tänkbara dödsätt. Var det så att han sköt över målet för att hitta en mördare? På slutet blir det djuriskt spännande i en jättejätteviktig lista!
12/1/20221 hour, 11 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

287. Veckans spaning: Ondskan

Anna fick draghjälp av ondskan när hon tillslut klev in i det filosofiska rummet. Väl där inne mötte hon onda bebisar, goda gärningar och människor med blandade avsikter. Meta rörde ihop en smet av juridik och filosofi och Lena bakade genast kakor av dumhet. Det smakade sådär, men frågan kvarstår: kan godhet ens existera utan ondska?
11/28/202237 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

286. Asfyxi och strypsex

Den här veckan kippar Anna och Lena efter luft! Strypning, hängning och blotta tanken på autoerotik ger andnöd och väcker så många frågor! Är strypningsvåld vanligt och vilka utsätts? Vad händer i kroppen vid syrebrist och hur snabbt blir det farligt? Är det möjligt att farligt farligt ändå är härligt härligt? Och hur stor bov är egentligen porrkulturen? På slutet brinner Lena av på ett viss sportevent.
11/24/20221 hour, 10 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

285. Veckans spaning: Läderlappen

Meta sitter i lugnan ro och fipplar med läderlappen medan hon klurar över hur hon ska spendera övriga intjänade korvören. Anna söker evidens och inser att hon själv inte är särskilt konsekvent när hon vevar vilt mellan slit och släng. Lena skäms, som sig bör.
11/21/202233 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

284. Tidöavtalet del 2: Mer hårda nypor

Det är denna vecka dags att knyta ihop säcken gällande Tidöavtalet. Ungdomarna står i centrum: de ska skyddas och omhändertas om miljön är dysfunktionell och destruktiv. Men framförallt ska de in i finkan, utan att passera gå. Det blir slopade straffrabatter, dubbla straff och hemligare tvångsmedel i mix med utökade möjligheter för myndigheter att prata klarspråk med varandra. Anna tar som vanligt barnens perspektiv och Lena är irri på obefogad förvåning. Och vad heter egentligen Sloveniens huvudstad?
11/17/20221 hour, 9 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

283. Veckans spaning: Je suis blodigel

Delad anka är dubbel glädje, eller? Meta bekänner färg och berättar om sin fäbless för skeva ägarförhållanden. Hon åker snålskjuts genom livet men resan verkar vara gemytlig för alla inblandade. Anna vill bli utnyttjad mer och är ’up for grabs’ om det innebär gos med nos. Lena tänker på Mr Music.
11/14/202235 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

282. Tidöavtalet del 1: Hårda nypor

Anna och Lena kastar sig över Tidöavtalet och dess elva dedikerade sidor om kriminaliteten. De fyra samarbetande partierna har kommit överens om hur samhället ska bli tryggare och mindre drabbat av grov brottslighet. Krimpoddarnas krimpodd synar förslagen och hittar hårda nypor, offensiva lösningar och trånande blickar över Öresund. Anna kämpar för att hitta förankring i vetenskapen och Lena brottas med de försvårande juridiska aspekterna. Och de hann halvvägs, välkommen till del 1 av krimexperternas genomgång av Tidöavtalet.
11/10/20221 hour, 1 minute, 14 seconds
Episode Artwork

281. Veckans spaning: Är du lättimponerad?

I veckans spaning lockar Broddare fram en stor händelse. Anna och Lena inser att de delar en egenskap- men som tyvärr är värdelös. De är båda otroligt svåra att imponera på. Därav går de miste om magiska skogar, hänförda upplevelser och ett och annat dopaminpåslag. Finns det någon lösning?
11/7/202230 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

280. Livepodd: Myter och motorsåg

Den här veckan drar Anna och Lena igång motorsågen och slaktar myter! Det blir fula gubbar i skåpbil, asätande skalbaggar, ligg på polishus, hårdare straff och allt detta sker i liveformat, i LED-upplyst rum och i sällskap av duktiga Karin, chat-kungen, gamla Bettan och Eric Cantona - ja, alla ska med!
11/3/202242 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

279. Veckans spaning: En herrfrisyr tack

Broddare kliver in på salongen och skapar köttslig förvirring. Saxar och blickar byts över hennes huvud som fortsatt ställer till oreda. Kvinnor undanbedes, även med kläder på underkroppen när de lyckta dörrarna till herrsalongen öppnas. Anna pratar om allt med Josef Fritzl och Lena har dragit utomlands. Allt får plats i veckans okrimmigaste spaning, välkomna!
10/31/202230 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

278. Död till havs

Det är case-torsdag och Anna och Lena tar ångbåten ut i Saltsjön och nystar i mordet på en ung kvinna. Det bläddras i kartotek, analyseras läskeblask och sträcks upp en matros innan gåtan får sin förklaring. På slutet tar Lena med oss till ett helt annat element och bjuder på rövhatt!
10/27/202259 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

277. Veckans spaning: Vem vann?

Vi vann! Joho! Vi vann visst! Är det fint eller fult att ge upp? Vill tävlingsmänniskor dra med sig andra in i fördärvet eller är de en källa av inspiration? Är rädslan att förlora det som tar udden av sötman att vinna? Varför sitter Lena på puben och varför vägrar Anna att prata med någon på flera timmar?
10/24/202238 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

276. Men durå!

Anna och Lena fortsätter att rota i verktygslådan efter rimliga hjälpmedel för att hälla grädde på konflikten. De hittar en salig blandning av humor, strikta gränser, stora öron och en och annan räv att placera där bakom. Lena får utslag av mailen och Anna tar på sig den diplomatiska kappan för att ge sig ut på jakt efter internationella konflikter av episka mått.
10/20/20221 hour, 21 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

275. Veckans spaning: Talk to me baby

I veckans spaning pratar Anna och Lena om vuxna människor som pratar med andra vuxna som om de vore barn. Är det charmigt eller rent av ofriskt? Fyller det ett syfte att bli sitt jobb eller är det bara ett effektivt sätt att reta gallfeber på sin omgivning? Bör man beställa pizza med samma ton man avlägger sjöväderrapport eller hemställa om mjölken vid köksbordet? Och hur låter egentligen världens smartaste flygvärdinna?
10/17/202236 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

274. Hot, våld & hämnd

Spegel spegel på väggen där. Har du kontroll över dig själv? Är du en person som påverkar konflikter negativt? Vem har ansvar för din säkerhet och vad händer om vargen inte kommer? Veckans avsnitt utspelar sig i hotellkorridorerna och i gränslandet mellan hot och våld. Och Annas lista tvingar Lena erkänna njutet av hämndens sötma.
10/13/20221 hour, 12 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

273. Veckans spaning: Det är lugnt, det är lugnt

Veckans avsnitt kikar lite extra på polaren som går genom livet med den imaginära pitten först. Hen som kommer till undsättning, släpar hem och städar upp. Den snälla polaren, den agentromantiska vakten och han som står på innergården med fickorna fulla av tips. Alla får plats när Anna och Lena konstaterar att det är lugnt!
10/10/202229 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

272. Kvacksalveri

Örtbrygder, fiffibastu, persiljeomslag och plaststruprör. Vägarna till fysisk och psykisk hälsa är omtvistade och många. Anna navigerar och nyanserar förhållandet mellan skolmedicinen och olika KAM-metoder medan Lena funderar på vart gränsen går mellan dumhet, desperation och rena brottsliga gärningar. Det blir patientfokus, evidensjakt och grov misshandel innan årets största rövhatt utses.
10/6/20221 hour, 7 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

271. Veckans spaning: I dåligt sällskap

Jesus vandrar förvirrat gata upp och ner medan semesterfiraren omvärderar sina spontanköp. Det blir kalasbrallor, cyklande penisar och avsaknad av sex sorters kakor när Ljungdahl och Jinghede söker sällskap i veckans spaning.
10/3/202238 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

270. Kyss Karlsson!

Case-torsdag!! Premiär för ÖMDK 3.0 som från nu kör ett case sista torsdagen varje månad. Anna och Lena slungas denna gång tillbaka hundra år i tiden och finner en galen man i skuggorna. Knivar huggs, bevis slarvas bort och fördomar skickar utredningen åt fel håll. Som vanligt stannar de upp och begrundar polisarbetet nu och då. Lena hörde ingenting på grund av den ogemytliga ljudmattan av kropp och fasoner i vidrig samklang.
9/29/20221 hour, 6 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

269. Veckans spaning: Ge mig skröfset

Veckans spaning börjar i det kompakta mörkret men färdas sedan stabilt framåt med Broddare i förarhytten. Anna och Lena får bekanta sig med skröfset: de bortvalda, kantstötta och ibland utsorterade men ack så intressanta tingesten i livet.
9/26/202228 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

268. Nato

Den här veckan befäster Anna och Lena de transatlantiska relationerna genom en duvning på ämnet NATO. Varför bildades NATO och hur funkar det egentligen? Vår expert Mikael Tärnlund ger sin syn på saken och utvidgar begreppet till att gälla oss alla och inte bara försvarsmakten. Sveriges nutid och framtid som medlemsland får också fokus innan Anna jobbar SOLO och bjuder på mer och mindre minnesvärda minneslistor.
9/22/20221 hour, 6 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

267. Veckans spaning: Obligat mutualism

Meta Broddare skapar denna vecka både kväljningar och hjärtklappning då vi ska leva i symbios med både levande och döda ting. En zombiepublik lockar fram en existentiell kris för Lena som ändå får igång Newtons pendel. Anna tar med sig sitt förnöte på kalas, men frågan är om den bästa versionen av henne är i fara?
9/19/202237 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

266. Inte-gration

Veckans avsnitt gästas av hela Sveriges polis- Nadim Ghazale. Det blir snack om främlingsfientliga tanter, finkrattande poliser och kortsiktiga politiker. Integrationen är i fullt fokus när vi jobbar i båda ändar samtidigt med både morot och piska! Lena har varit på föräldramöte- nu räcker det med frågor.
9/15/202257 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

265. Veckans spaning: 30 cm bredvid

Veckans spaning har hamnat på sniskan och kommit ur takt. Hur hamnar man i samklang med sig själv och andra? Krävs vilja för att hitta rätt frekvens? Varför dansar Anna med främlingar på gatan och hur kan Lenas känselspröt hjälpa till? Stora frågor om takt, tajming och tålamod kräver svar. Är det känsla för feeling som saknas?
9/12/202229 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

264. Bjudnjure

Den här veckan ställer ni frågorna och Anna och Lena svarar. Kan man kränka en amputerad arms gravfrid och är det lagligt att bjuda sin njure till middag? Är det okej att medborgare tar lagen i egna händer? När kommer den nya anti-tryck-lagen och kan en PDV-app göra jobbet? På slutet blir det exotiska drinktips!
9/8/20221 hour, 13 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

263. Veckans spaning: Bäverhydda sökes

I dagens spaning går Anna och Lena ut på bäverjakt, i minnenas allé, fast i framtiden. Det är exakt så snurrigt som det låter. Det blir tandstatus och oattraktiv arkitektur blandat med uppladdning inför den stora bäverdagen. Aldrig har en spaning varit så specifik och så bedårande på samma gång. We love beavers!
9/5/202232 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

262. Rättspolitiskt Valfläsk

Över min döda kropp- valspecial! Anna och Lena tar de stora besluten medan värdelösa valaffischer svischar förbi längs motorvägen. Det blir valfläsk, valfjäsk och tomma ord. I partiernas rättspolitiska agendor syns hårda nypor och stora satsningar, men bara ett parti vill tydligen undvika unga kriminella. Lena vill gärna kapa av fingrarna på ett par trafikanter.
9/1/20221 hour, 5 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

261. Veckans spaning: Troglodyter

Podden får oväntat besök! Anna känner sig korrekt tolkad medan Lena hamnar i fel fack. Det blir tjudrade barn, publika skinkor och högst olämpliga bröst-slogans när Broddare tar oss alla med ut på stan.
8/29/202231 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

260. Incels

Veckans avsnitt berör. Anna och Lena pratar om de som upplever sig vara de avvisade och bortvalda. De som är för fula för kärlek och där hoppet är ute. Egenansvar, skuldfrågor, riskfaktorer, farlighetskriterier och samhällsutveckling: många frågor ska besvaras av avsnittets gäst, Stefan Krakowski, som infiltrerat Incelsrörelsen och funnit en mansroll i kris. Tillsist funderar Anna på om fotboja eller viktmanschett är rätt väg att gå.
8/25/20221 hour, 6 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

259. Veckans spaning: Kul, eller cool?

Veckans spaning! Anna och Lena utforskar gränsen mellan kul och cool. Är vinsten och sötman av att ha den rätta tröjan viktigare än känslan av ett rejält trumsolo ut i tomma intet. Är behovet av kontroll större i ungdomens soliga dagar än på medelålderns höst. Eller är det bara så att en typ av coolhet morphar till en annan?
8/22/202232 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

258. Jag vill inte se ditt fula ansikte

Anna och Lena packar väskan med suddgummi och bänkpapper och traskar in i skolan igen, dock med helt olika känslor. Mobbning, lustgas och tramadol blandas med utfrysning, styrdokument och fina vrister när ungarna ska skyddas från allsköns faror men också från varandra. Lena har sett mycket tits and ass och men saknade rövhattarna.
8/18/20221 hour, 9 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

257. Veckans spaning: Kvack Kvack

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
8/15/202239 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

256. Psykonauter

Anna och Lena funderar på psykonauter och om det är modigt eller bara dumt att forska på sig själv? Det blir omvärldsbevakning, klassificering av narkotika och förstörande av hälsofarliga varor innan Anna ställer sig framför spegeln. Men varför har hon en fimp tejpad på armen?
8/11/20221 hour, 16 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

255. Veckans spaning: Mamacita

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
8/8/202237 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

254. Del 3, Indicium

I avsnitt 254 knyter Jinghede ihop säcken gällande fallet Olle Möller. Det blir en osalig blandning av konfirmeringsbias, dubbla alibin, fulla tipskorgar och avsaknad av bevis i form av fiskrens. Frågan är om indiciekedjan egentligen släckte alla former av rimliga tvivel? Lena startar en ny hashtag och kastar in filterlösa människor under bussen.
8/4/20221 hour, 7 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

253. Veckans spaning: Rulla

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
8/1/202244 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

252. Del 2, Indicium

Olle Möller är tillbaka. Men ytterligare en ung flicka försvinner. Del två av den rysliga historien om idrottsstjärnan och potatishandlaren Möller innehåller fler indicium och desperata försök att finna bevis. Kanske lite väl desperata? Anna och Lena diskuterar tveksamma förhörsmetoder och the most annoying sound in the world.
7/28/202258 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

251. Veckans spaning: Old Tjikko

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
7/25/202226 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

250. Indicium, Del 1

Anna och Lena är tillbaka och bjuder lyssnarna på örongodis i hängmattan. Enligt tradition ger de sig på ett historiskt case som innehåller allt. Kriminalteknik, spaning, indicier och ond bråd död. I första delen spelar en schäfer och en jutesäck huvudrollen tillsammans med viktiga tips från allmänheten. Lena lackar på onödiga flärpar i konfektionsdjungeln.
7/21/202252 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

249. Bluewashing

Den här veckan sänder Anna och Lena live från öjn och Almedalen! Polisförbundet och Rikspolischefen pratar om polisbristen och ger sin syn på sk bluewashing som ett sätt att få ut fler poliser på gator och torg. Politiker från tre partier ställs mot väggen: vilken kompetens ska poliser egentligen ha? Hur ska samhällsutmaningarna lösas och är snabbspår till polisyrket rätt väg att gå? Akademin kommer till tals och pratar om förlängd polisutbildning, yrkets status och tomma studieplatser. Medverkande: Polisförbundets ordförande Lena Nitz, Rikspolischef Anders Thornberg, Martin Marmgren (Mp), Maria Strömqvist (S), Andreas Carlson (Kd) och Ola Kronkvist, Linnéuniversitetet.
7/7/20221 hour, 14 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

248. Q and A Sommarspecial!

Q and A Sommarspecial!
6/23/20221 hour, 12 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

247. Veckans spaning: Rör inte min chicken nugget

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
6/20/202234 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

246. Bajs i näsan

Anna och Lena tar avstamp i Sydamerika för 5000 år sedan och avslutar med röven över en hink på ett deppigt hotellrum, anno 2022. Rinnande näsor, spretande fingrar och kändisar med grandiosa självbilder blandas med sköra slemhinnor och oroande farlighetskriterier innan resan tar slut på ett fält i Colombia, där polisen odlar koka och petunior?
6/16/202258 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

245. Veckans spaning: Poddmonstret

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
6/13/202236 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

244. Skepp och hoj

Anna och Lena skaffar bra flytkraft och ger sig ut till bland kobbar och skär. Det blir man överbord, svamplungor och seglarhybris. Lena angör en brygga och Anna håller koll på promillen innan avsnittet avslutas med en känslig fråga: är det verkligen en mänsklig rättighet att få prata?
6/9/20221 hour, 3 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

243. Veckans spaning: Borsta murran

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
6/6/202232 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

242. Oskyldigt dömd

Veckans avsnitt fokuserar på rättssystemets stora skämskudde: de inlåsta människorna som borde gå lösa. Det blir beviskrav, felaktiga erkännanden och gigantiska skadestånd innan Anna tillslut ger sig på de levande döda och den latenta fransosen.
6/2/20221 hour, 9 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

241: Veckans spaning: Är du man eller musmaskin

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
5/30/202231 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

240. Heder

Anna och Lena ger denna vecka röst åt de tystade. De flickor och kvinnor som bär familjens heder på sina axlar genom att utsätts för gärningar som tar ifrån dem alla grundläggande fri- och rättigheter. Avsnittet ger sig på begreppet ”hedersrelaterat våld och förtryck” och undersöker de kollektiva föreställningarna om familjens heder och anseende, och vad det betyder för individ och samhälle. Finns det ett samband hederskultur och religion och vad har den våldsbejakande islamistiska extremismen med det hela att göra?
5/26/20221 hour, 10 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

239. Veckans spaning: Fysisk komik

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
5/23/202231 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

238. Kvinnan i kriminella miljöer

Anna och Lena ägnar hela avsnittet åt en rykande färsk rapport som undersöker kvinnors delaktighet i den grova brottsligheten i kriminella miljöer. Är kvinnor oskyldiga offer, kapabla medhjälpare eller rent av kallblodiga utförare av grovt våld? Spännande men också skrämmande slutsatser vittnar om infiltration, felaktiga arbetsmetoder och hur en ny typ av hierarki tar form. Anna avslutar med att bygga ett robust försvar.
5/19/20221 hour, 12 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

237. Veckans spaning: Finns du?

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
5/16/202230 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

236. Den ikoniska döden

Anna och Lena riktar sitt fokus mot den sensationella döden. Den ifrågasatta, mytomspunna döden som ger upphov till teorier och efterforskningar långt efter sitt inträffande. Det bli mäktiga män, darrande läppar och rogivande piller. Papper har försvunnit, utsagor ändrats och maktpositioner bevakats. Men faktum kvarstår. En död kvinna ligger naken i sängen. Face down.
5/12/20221 hour, 8 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

235. Veckans spaning: Meningslös Guttaperka

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
5/9/202229 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

234. No Hands

Denna veckan bjuds på en klassisk Q&A. Lena och Anna befinner sig på livepoddsturné och har i publicerandets stund av detta avsnitt mest troligt just somnat lättade och glada över en lyckad premiär i Malmö. Vidare går turnétåget mot Annas hemstad Örebro och Hjalmar Bergman Teatern den 7/5, följt av Göteborg och Stora Teatern den 12/5. Näst på tur styr Lena hemåt och bjuder upp till show i Stockholm på Rival den 15/5 och sedan avslutas turnén i Umeå på Väven den 19/5. Det finns fortfarande chans att klicka hem enstaka biljetter och dessa hittar ni på allthingslive.se.
5/5/202257 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

233. Veckans Spaning: Tillitsmuren

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
5/2/202231 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

232. Hagelsvärmar & kulfång

Den här veckan beger sig Anna och Lena ut på spretiga och krångliga brottsplatser! Vi börjar där vi slutade förra veckan, på Drottninggatan och en 1 km lång brottsplats. Därefter blir det skjutvinklar, kulbanor, ingångshål och hagelspridning för hela slanten. På slutet ger sig Lena ut i trafiken och i första uppförsbacken hittar hon en rövhatt!
4/28/20221 hour, 12 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

231. Veckans spaning: Ljud av trygghet

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
4/25/202232 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

230. Drottninggatan

För fem år sedan drabbades Sverige av ett dåd som skakade landet och dess invånare i grunden. Rakhmat Akilov dödade fem personer och påverkade oss alla. Journalist Åsa Erlandsson har bland annat träffat polisen som grep terroristen, mannen som var avgörande i jakten och kvinnan som ovetandes räddade sju liv. Människorna bakom dådet berättar om sina upplevelser och hjälper oss att förstå det ofattbara. Välkommen till ett avsnitt som är ett historiskt nedslag och ett samhällsporträtt.
4/21/20221 hour, 2 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

229. Veckans spaning: Portal av njut.

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
4/18/202230 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

228. Narkotikaspaning

Den här veckan är Anna och Lena på rätt plats vid rätt tillfälle och ingen fattar att dom är narkotikaspanare. Vi får också träffa Martin som tar oss från spaning till ingripande. Vad innebär profilering? Vilken skillnad kan 20 sekunder göra? Och hur tillämpas narkotikastrafflagen? Hur blir man spanare och vilka egenskaper är bra? På slutet tar sig Anna an några av djurrikets mest spännande organ!
4/14/20221 hour, 23 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

227. Veckans spaning: Are you in or out

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
4/11/202230 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

226. Dödligt mord

I veckans avsnitt ger vi oss på den tysta, kalla och svårfångade döden. Spåren har svalnat, tipsen tystnat och ett tunt lager damm har lagt sig över någons öde. Men Anna berättar om vilka små beståndsdelar som kan lösa de kalla fallens mysterium och hur hårstrån och snabb-Dna kommer till räddning. Lena föreslår husarrest för en stor del av befolkningen.
4/7/20221 hour, 16 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

225. Veckans spaning: Lugnet efter stormen

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
4/4/202233 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

224. Ryssen & Bigfoot

Den här veckan öppnar Anna och Lena SÄPO’s heliga skrift och färdas från väpnade konflikter till rymden via cyberspace. Vilka är sårbarheterna och hoten som kan sätta demokratin i gungning? Hur kan vi göra motstånd mot ryska agenter, våldsbejakande extremister och polariseringen som breder ut sig på digitala plattformar? På slutet tar Anna insectohoptern och går i Bigfoot’s fotspår!
3/31/20221 hour, 15 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

223. Veckans spaning: Jag har rätt. Du har fel.

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
3/28/202235 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

222. Face/Off

Varning utfärdas! Anna har aldrig varit nördigare och Lena har aldrig varit argare. Det skeletterade materialet ska ge er svar på ålder, längd, kön och etnicitet. Ni får lära er en cool tandformula och hur man återskapar ett ansikte med hjälp av peggar i en magisk resa bland anatomiska landmärken. Lena har tvingats visa röven för en oskyldig gubbe och har aldrig känt sig mer tillplattad.
3/24/20221 hour, 12 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

221. Veckans spaning: Lavendel, sa jag!

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
3/21/202234 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

220. Solidarisk prepping

Anna och Lena följer upp förra veckans tema med ett avsnitt om de personliga förberedelserna du kan och bör göra. Anna fokuserar på de minsta samhällsmedborgarnas oro och ingjuter hopp i mörkret. En expert hjälper till med packlistan och ger dig en solidarisk trestegsraket in case of samhällsstörning. Lena har varit i kontakt med kund-o-tjänst…
3/17/20221 hour, 5 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

219. Veckans spaning: Tidstjuvarna

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
3/14/202230 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

218. I krig och fred

I enlighet med statsministerns önskemål lägger vi denna vecka fullt fokus på totalförsvaret. Anna blir krigsplacerad och Lena reder ut begrepp som civilt försvar och höjd beredskap. En expert kommer på besök och berättar om militären i krig och fred. På slutet får ni inblick i hela den slemmiga färgskalan.
3/10/20221 hour, 15 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

217. Veckans spaning: Oproportionerliga tårar

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
3/7/202225 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

216. ISÖB

Den här veckan tar sig Anna och Lena an ett brottsfenomen som sker bland ettor och nollor och drabbar de allta mest sårbara - internetrelaterade sexualbrott mot barn. Vi intervjuar Louise, utredare i en ISÖB-grupp, som ger barnen en röst. Hur kan man lista ut var, när, hur och av vem övergrepp skett? Kan man verkligen ha kul på jobbet och hur känns det att rädda ett barn från fortsatta övergrepp? Det blir också telefonspegling, brottsplatsundersökning och barnförhör. På slutet tar Lena med er på spa som också gästas av fyra typer av rövhattar. I samarbete med Polismyndigheten!
3/3/20221 hour, 7 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

215. Veckans spaning: Filosofisk Tragedi

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
2/28/202233 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

214. Vem blir det till middag?

Den här veckan tar sig Anna och Lena en munsbit på något av det mest tabubelagda som finns - kannibalism! De fransar ut i kanten och gör rituella danser över den moraliska kompassen. Vad driver mördare att äta av sina offer? Blir man vad man äter? Hur kan man utnyttja det faktum att man har en vacker lång tå och bör Lenas vänner vara nervösa? På slutet bjuder Anna med er lyssnare på en mer eller mindre smakrik resa med kulinariska tips!
2/24/20221 hour, 16 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

213. Veckans spaning: Vem fan är Iris Apfel

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
2/21/202235 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

212. Red flags. PDV Del II

En helt vanlig skoldag kan snabbt övergå till en mardröm och särskilt utan koll på den första fasen. I veckans avsnitt berättar en rektor om hur det är att förbereda sig för det värsta, men också att faktiskt bli utsatt för en PDV-attack. Hur upplevs det att räkna in och skydda elever, fördela arbetsuppgifter och lugna de skadade samtidigt som en gärningsman kallt söker fler offer? En journalist med mångårig erfarenhet av PDV berättar om attacker då, nu och i framtiden. Rövhatten denna vecka är given tycker Lena!
2/17/20221 hour, 20 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

211. Veckans spaning: Lars-Bengt-Roland

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
2/14/202235 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

210. Skolattack

Den här veckan ger sig Anna och Lena in i skolmiljön för att ställa PDV-skåpet där det ska stå. Är PDV-utbildning vettigt och vad syftar den till? Kan skolattacker förebyggas? Vilka förkunskaper och tips från coachen kan rädda liv om skiten ändå träffar fläkten? Kan man prata med sina barn om svåra ämnen eller blir de djupt traumatiserade av att veta att världen inte alltid är strössel och enhörningar? Det blir också avlivning av myter, Q and A och på slutet argumenterar Anna för att provrörs(s)labb, schottis och Broder Jakob i skolan borde ersättas med kunskap man kan ha bättre nytta av.
2/10/20221 hour, 23 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

209. veckans spaning: Hard Limits

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
2/7/202233 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

208. Sjuttio bitar

I veckans avsnitt tar Anna med er på en fasansfull resa som innehåller styckade kroppar, saknade ögon och köttstycken inslagna i barnkläder. Det blir mordutredning längs en krånglig tidsaxel och misstänksamma beteenden. Lena ger modetips till rövhattar.
2/3/20221 hour, 12 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

207. Veckans spaning: Tack för att du finns

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
1/31/202231 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

206. Straffet

I veckans avsnitt är det dags att avtjäna straffet. Domstolen gör sin prövning i fem steg och avgör din framtid. Blir det fotboja, kontraktsvård eller rakt i finkan utan att passera gå? Anna avslutar med att lista geniala och smakrika sätt att rymma på. Välkomna!
1/27/20221 hour, 15 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

205. Veckans spaning: Som ljuv musik

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
1/24/202233 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

204. DC-3

I veckans avsnitt tar Anna med lyssnarna 4000 meter upp i luften och 125 meter ned under vattenytan. Det blir signalspaning, lögnaktiga ryssar och avancerat identifieringsarbete. Lena väcker sin inre MÖP och lackar ur på vargen som aldrig kommer.
1/20/202256 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

203. Veckans spaning: A better place

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
1/17/202229 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

202. Öga för öga

Den här veckan slänger Anna och Lena ut det gamla och ger er det nya. En proposition manglas i utskott och betänkanden och förvandlas till lagboksporr. Från tredubbelt hor, årsgamla lyten och naturrätt tar vi oss till kammaren och där blir det stopp för nedskräpning, aggressionshändelser och straffrabatt för unga. Anna besöker Hälsingland och Lena bjuder på en exposé i dumhet signerad (trumvirvel) homo sapiens!
1/13/20221 hour, 7 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

201. Veckans spaning: Good news

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
1/10/202225 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

200. Tunn luft

Podden har kommit till avsnitt 200 men festen får vi skjuta på till kryare dagar. Anna är stabil och bäddar in er i en varm filt. Luta er tillbaka och lyssna på ett samtal om att jaga tjuvar på tv, att hamna i krimfacket av slump och om rädsla. Snart är allt som vanligt igen!
1/6/202244 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

199. Veckans spaning: Fort & Fel

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
1/3/202232 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

198. "Gott" Nytt År

Yo, yo, yo! DJ Rövhatt sammanfattar året traditionsenligt innan Anna och Lena säger ”bai bai” till 2021 på det allra krimmigaste sättet av dem alla! Det blir nyårsfest med partyhatt och schottis som slutar i tragedi, knivhugg och minnesluckor. Ett mord har begåtts och spår letas i snö, hår och blod innan gärningskvinnan tillslut fälls.
12/30/20211 hour, 2 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

197. Veckans spaning: Du måste välja

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
12/27/202138 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

196. Julspecial

Den här veckan blir det fyra nyanser av jul! Tomtens pykiska och fysiska hälsa utvärderas, Meta levererar i 1.5 gånger hastigheten och vi besvarar era frågor likt de tre vise männen. Anna gör en gran av skeletterat material, Lena spanar i tomteskägg och på slutet hålls grekiska julväsen borta med svettiga sportskor!
12/23/20211 hour, 12 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

195. Veckans spaning: I gott sällskap

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
12/20/202128 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

194. Jag har en plan

Lena tar stafettpinnen och rivstartar in i ett juridiskt krångligt område. Fullbordade brott och otjänliga försök varvas med medhjälpare, knasvakter och skumma typer i buskarna. Det blir lögner, flyktbilar och brödkavelmord innan Anna avrundar med brott som inte borde ha passerat planeringsstadiet.
12/16/20211 hour, 10 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

193. Veckans spaning: Exceldöden

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
12/13/202128 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

192. Jakten på en mordbrännare

I veckans avsnitt nördar Anna ner sig i brandskuggor och termodynamiska effekter. När röken skingrats och endast askan finns kvar påbörjas ett svårt och farligt arbete. Det blir motiv, pyromani och upp-och nedvända kvastar innan Lena löper gatlopp på akuten.
12/9/20211 hour, 20 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

191. Veckans spaning: Kjol och pistol

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
12/6/202127 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

190. Förhandlare

I samarbete med Polismyndigheten! Förhandlaren Cissi berättar hur det är att vara mitt i stormens öga, hur man byter en cigarett mot tillit och varför en megafon kan ställa till det. Myter krossas, manschetter darrar och pizzor levereras. Anna jagar till sist en kärring ner för backen och bär på en ost- eller var det tvärtom?
12/2/20211 hour, 18 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

189. Veckans spaning: The show must go on

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
11/29/202128 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

188. Untrue crime

Den här veckan kliver Anna och Lena in i fiktionens värld och rätar ut några frågetecken. Hur spanar man från en buske? Hur löser man upp en kropp? Varför är det mörkt i obduktionsrummet och vilken hund skäller mest krimmigt? Det blir en katt- och råttalek på mördaren med polisens förstafemma samt tapirer på brottsplatsen. Lena brunar ur på Brun-konsert.
11/25/20211 hour, 7 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

187. Blooperskavalkad - Tack & Förlåt!

I det här avsnittet får ni möta den andra sidan av myntet och ta del av lite smått och gott som på olika sätt inte lämpat sig för de tidigare 186 avsnitten.
11/22/202126 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

186. Cannabisromatik

Den här veckan beger sig Anna och Lena till växtriket och utforskar Cannabis Sativa. Haschkakor, edibles, körtelhår, popcorn-show och grönt varvas med grinders, grisknorrar, THC-halter och hemmaodlingar. Hur funkar beroende, hur farligt är det, och varför funkar hjärnan så dåligt efter en joint? Tio myter avlivas och så bjuder Anna på oral skrämselpropaganda och fastslår en gång för alla att knark bokstavligen är bajs.
11/18/20211 hour, 15 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

185. Veckans spaning: Fomo

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
11/15/202127 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

184. Polisens lag

Din blotta närvaro kan ställa till problem i veckans avsnitt. Lena nördar ner sig i polisens rätt att begränsa dig utan att du varit det minsta kriminell. Anna letar efter varningstriangeln och undrar vem som är en allmänhet. Lena kastar in sig själv i frysboxen efter veckans rövhatt. Och hur gör man ens honnör?
11/11/20211 hour, 8 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

183. Veckans spaning: Latheten

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
11/7/202125 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

182. CSI Sverige

Anna packar sina hard case väskor och tar med Lena och er lyssnare ut på en resa. Hon har stoppat ner vita smurfoveraller, förstoringsglas och kaffetermosen för att vara redo att beträda brottsplatsen! Hur blir man egentligen CSI, vilka spår kan tänkas finnas där ute och varför måste man ha koll på fartygsanatomi? På slutet spelar vi LP’s för gamlisar och så blir det bolognese i Malmö!
11/4/20211 hour, 10 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

181. Veckans spaning: Nu räcker det med frågor

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
11/1/202126 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

180. Holmgång med döden

Döden förbryllar och fascinerar! Ljungdahl och Jinghede fortsätter att beta av lyssnarnas frågor. Det blir snack om själens vikt, dödens infinnande, kroppens förruttnelse och den sista sucken som verkar ta bakvägen ut? Lena är arg. Men hon är inte ett höstlöv. Framförallt inte i lera.
10/28/20211 hour, 4 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

179. Veckans spaning: Finsmakare & Asätare

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
10/25/202129 minutes, 1 second
Episode Artwork

178. Dödens momentum, Del 1

Den här veckan spelar vi schack med döden. Hur förhåller vi oss till döden, hur vill vi helst möta den och vilka olika skepnader kan den komma i? Innan rigor mortis kickar in och politi hämtar oss i klackskor blir det dödförklaring, dödstecken och dödsbud. På slutet blir det slungande clowner, kokosnötter, epoxy i snabeln och andra dödsfarliga saker.
10/21/20211 hour, 13 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

177. Veckans spaning: Tillfälligt avbrott

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
10/18/202130 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

176. Gammal är äldst

Det finns folk som har en alldeles egen plats i helvetet. De som jiddrar med våra gamlingar! Veckans avsnitt bjuder på ålderism, väskryckningar och benskörhet. Lårbenshalsar flyger och vallagda hår skola resa sig medan billighetsskälen beaktas. Lena har också mött en rasist.
10/14/20211 hour, 12 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

175. Veckans spaning: Mästra och Domdera

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
10/11/202130 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

174. It's a Bömb

Ljungdahl och Jinghede krattar fram stubiner, utlösare och explosiva material. Det blir allmänfarliga brott med extrema förbränningshastigheter. Via krevadgropar, bombsniffers och likgiltiga gärningsmän landar de tillslut på ett hotellrum i Tyskland. En man med rolig hatt kommer med room service.
10/7/20211 hour, 15 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

173. Veckans spaning: Sårbarheten

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
10/4/202130 minutes, 1 second
Episode Artwork

172. Insatspolisen

Den här veckan hänger Anna och Lena med polisens spjutspets! Det blir repellering, inbrytningar och hell week. Vad gör de, vilka är de, hur mycket fysar de egentligen och är de alltid klädda i piké? Det blir högt över havet och djupt under ytan. Och det blir mjukt! Välkomna till ett avsnitt om den mytomspunna insatspolisen. På slutet brunar Lena ur på en abborre med cafébiträdeslook eller om det var tvärtom.
9/30/20211 hour, 15 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

171. Veckans spaning: But first, Glitter

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
9/27/202133 minutes
Episode Artwork

170. Från beslag till pissprov. Del 2/2

Anna och Lena fortsätter att kryssa mellan misstankar och tvångsmedel. Denna vecka tar de sig hela vägen in i kroppen. I dess håligheter påträffas föremål som ska tas i beslag och viktiga ledtrådar i jakten på sanning. Anna ger sig på en trendspaning och kommer fram till att en suspensoar i trä är på plats Nr 1.
9/23/20211 hour, 10 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

169. Veckans spaning: Småbyxa och ståbyxa

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
9/20/202133 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

168. Från beslag till pissprov. Del 1/2

Spetsa öronen och gnugga din mest genialiska knöl. Anna och Lena tar med dig in i en labyrint av betvingande paragrafer. Vi kommer sno dina saker, rota i dina lådor och flytta på dig. Och du kan inte göra något åt det. Lena brinner av på en rövhatt vars största synd är otydlighet!
9/16/20211 hour, 13 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

167. Veckans spaning: Insidan ut

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
9/13/202119 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

166. Pang Pang

Den här veckan blir det pang pang för hela slanten! Det blir bly, barium, antimon och skjutavståndsbedömningar blandat med nödvärnsdrag och everterade utgångshål. Avslutningsvis snackas det specialutrustade vespor och giftiga paraplyer!
9/9/20211 hour, 13 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

165. Veckans spaning: Död eller förlåten

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
9/6/202135 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

164. Ohyran

Den här veckan tar Lena med Anna och er andra på jakt efter ohyra! Det blir spaning på konferenssnubbar och annat löst folk som spenderar en årslön på att köpa kvinnors kroppar och dricka alkoholfri GT. Lena bleker gaddarna samtidigt som hon nyper fula fiskar och stryper tillgångarna till den organiserade brottsligheten. Och på resan till resan blir det pommes frites med ghost rider och prinsessan Lillian!
9/2/20211 hour, 4 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

163. Veckans spaning: Jag är placebo

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
8/30/202129 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

162. Tull Tull

Den här veckan tar Anna och Lena de skälvande stegen genom tullfiltret. Tullen gör betydligt mer än att jaga fulcigg och spritsmugglare. Det blir jakt på den organiserade brottsligheten längs gränserna och hur bred är egentligen den där landsgränsen? Och är det tillåtet att knöla ner en morfar i kappsäcken och ge sig ut på flygresa?
8/26/20211 hour, 22 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

161. Veckans spaning: Enkelresa till Sop-ön

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
8/23/202128 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

160. Hatbrott

Den här veckan får Anna och Lena förstärkning av RFSL. Det står kränkningar, våld, hot och förföljelse på schemat! Det blir snack om brotten där hatet är det starkaste motivet. Hatbrott - hur funkar det och vad driver förövarna? Lena funderar vidare på rövhat(t)arnas natur. Kanske är de bara hexakosioihexekontahexafobiska?
8/19/202158 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

159. Veckans spaning: Try Hard

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
8/16/202125 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

158. Kvinna eller monster

Denna vecka drar Anna och Lena till Venus och lägger kvinnfolket under luppen. Är de blyga violer, sköra offer, manipulativa svin eller fullblodsmonster? Vilka brott begår kvinnor och varför? Män är ordentlig överrepresenterade i brottsstatistiken men damerna jobbar sig ikapp! Och är 50km gång kusin med två koppar morgonkaffe? Välkomna!
8/12/20211 hour, 12 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

157. Veckans spaning: Hemma bra, borta bäst

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
8/9/202132 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

156. Indicier och bevis

I veckans avsnitt plockar Anna och Lena upp lösa trådar, lirkar loss juridiska knutar och lägger klart pusslet. Det blir ett ordentligt farväl till Gustaf Stjärne- huvudmannen i sommarens bästa följetong. Och samtidigt säger vi hej till en riktig rövhatt. En rejält oskön typ!
8/5/202158 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

155. Veckans spaning: Kränkma

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
8/2/202131 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

154. Överkonstapelns sista fall, Avsnitt 5 av 5.

Välkommen till Över min döda kropps sommarspecial! Anna och Lena tar dig med in i en ryslig historia som börjar med att en ung kvinna som hittas död i sitt hem. Ganska snart verkar alla spår leda till självaste polishuset. I fem avsnitt får du följa med i ”Överkonstapelns sista fall”- en utredning som innehåller allt! Anna och Lena kommer med sin breda expertis inom polisutredning, kriminalteknik och spaning nysta i fallet och alla dess indicier. Det blir gärningsmannaprofilering, skadekaraktäristik, brottsplatsundersökning och lögner staplade på varandra. Men vad var det egentligen som hände?
7/30/202143 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

153. Överkonstapelns sista fall, Avsnitt 4 av 5.

Välkommen till Över min döda kropps sommarspecial! Anna och Lena tar dig med in i en ryslig historia som börjar med att en ung kvinna som hittas död i sitt hem. Ganska snart verkar alla spår leda till självaste polishuset. I fem avsnitt får du följa med i ”Överkonstapelns sista fall”- en utredning som innehåller allt! Anna och Lena kommer med sin breda expertis inom polisutredning, kriminalteknik och spaning nysta i fallet och alla dess indicier. Det blir gärningsmannaprofilering, skadekaraktäristik, brottsplatsundersökning och lögner staplade på varandra. Men vad var det egentligen som hände?
7/29/202148 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

152. Överkonstapelns sista fall, Avsnitt 3 av 5.

Välkommen till Över min döda kropps sommarspecial! Anna och Lena tar dig med in i en ryslig historia som börjar med att en ung kvinna som hittas död i sitt hem. Ganska snart verkar alla spår leda till självaste polishuset. I fem avsnitt får du följa med i ”Överkonstapelns sista fall”- en utredning som innehåller allt! Anna och Lena kommer med sin breda expertis inom polisutredning, kriminalteknik och spaning nysta i fallet och alla dess indicier. Det blir gärningsmannaprofilering, skadekaraktäristik, brottsplatsundersökning och lögner staplade på varandra. Men vad var det egentligen som hände?
7/28/202140 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

151. Överkonstapelns sista fall, Avsnitt 2 av 5.

Välkommen till Över min döda kropps sommarspecial! Anna och Lena tar dig med in i en ryslig historia som börjar med att en ung kvinna som hittas död i sitt hem. Ganska snart verkar alla spår leda till självaste polishuset. I fem avsnitt får du följa med i ”Överkonstapelns sista fall”- en utredning som innehåller allt! Anna och Lena kommer med sin breda expertis inom polisutredning, kriminalteknik och spaning nysta i fallet och alla dess indicier. Det blir gärningsmannaprofilering, skadekaraktäristik, brottsplatsundersökning och lögner staplade på varandra. Men vad var det egentligen som hände?
7/27/202132 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

150. Överkonstapelns sista fall, Avsnitt 1 av 5.

Välkommen till Över min döda kropps sommarspecial! Anna och Lena tar dig med in i en ryslig historia som börjar med att en ung kvinna som hittas död i sitt hem. Ganska snart verkar alla spår leda till självaste polishuset. I fem avsnitt får du följa med i ”Överkonstapelns sista fall”- en utredning som innehåller allt! Anna och Lena kommer med sin breda expertis inom polisutredning, kriminalteknik och spaning nysta i fallet och alla dess indicier. Det blir gärningsmannaprofilering, skadekaraktäristik, brottsplatsundersökning och lögner staplade på varandra. Men vad var det egentligen som hände?
7/26/202128 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

149. Läskigt! Äckligt! Snuskigt!

Anna och Lena har tagit fram skämskuddarna. De har pulat in tandskyddet och håller spypåsen i högsta hugg. Det blir under bältet, över gränsen och rakt in i skräcken i veckans avsnitt. Välkomna till snuskets och slabbets förlovade och förlorade land.
7/22/202155 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

148. Veckans spaning: Ruelsen

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
7/19/202134 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

147. Ravekommissionen

Unz unz unz. Anna och Lena kliver ut i skogen och trampar runt bland svampar, rosa elefanter och kärlekskranka människor med dansintresse. Det blir partykryssning, parkhäng och hembesök med soc. Välkommen till Ravekommissionen!
7/15/20211 hour, 12 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

146. Veckans spaning: Surt, sa räven

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
7/12/202128 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

145. Den tunna blå linjen

Veckans avsnitt sänds till minne av alla poliser som dött i rikets tjänst. De som springer mot faran när andra springer mot säkerhet. De som inte backar en millimeter för att stå upp för demokratin och mot de onda krafterna trots yrkets risker. Det blir känslosamt för Anna och Lena som tänker det alla poliser tänker: det kunde lika gärna ha varit jag.
7/8/20211 hour, 18 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

144. Veckans spaning: Onödigt ineffektivt

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
7/5/202129 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

143. Sol- och vårare

Anna och Lena låter sig denna vecka bli förda bakom det romantiska ljuset. I ett rosa skimmer av smicker, gåvor och utlovade drömmar vilar bedragaren i vassen. Det blir osexiga dejtingtips, flipflops och Lille Skuttårar. Och inte mindre än fem personer utan hjärna har varit i farten!
7/1/20211 hour, 12 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

142. Veckans spaning: Från flint till fjös

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
6/28/202124 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

141. Tjofaderittan lambo

Vi klär oss i skira plagg och med blomster i håret. Det ska dansas runt en märklig symbol och trolldom skola locka fram din tilltänkta. Men över den ljuva sommartraditionen ligger spritdimman, fylleslagsmålen och de dåliga besluten. Näcken kommer också på besök, eller var det Carl-Jan?
6/24/20211 hour, 11 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

140. Veckans spaning: Jag har inte bestämt mig

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
6/21/202127 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

139. PlingPlongTaxi

Den här veckan tar sig Anna och Lena från kameler och fältskärer till dagens plingplongtaxi! Vi samverkar med ambulansen och plåstrar om näsor, startar hjärtan och bonkar dörrar! Innan Lena bemöter en rövhatt med katt-GIF:ar så avslöjas vad gamla tanter har under sängen!
6/17/20211 hour, 5 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

138. Veckans spaning: Sommar A till Ö

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
6/14/202130 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

137. Forensisk omvårdnad

Veckans avsnitt bjuder på något så märkligt som en hybrid mellan sjukvård och forensik. Ska doktorn leka polis eller tvärtom? Vad händer när en patient har varit på en brottsplats, eller när hen ÄR en brottplats? Varför dammar det i käften och hur glad kan man egentligen bli i sin egen fot? Svar i poddy!
6/10/20211 hour, 3 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

136. Veckans spaning: Veni Vidi Hustli

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
6/7/202123 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

135. Polisrytteriet

Anna och Lena får äntligen hänga i stallet med polisens kanske coolaste anställda. Det blir stresstest på låtsashäst, finpatrullering och välplanerade insatser. Polisryttaren Kajsa avslöjar hur en häströv kan vara det bästa arbetsredskapet och om händelsen som gjorde henne rädd. Anna är på krigsstigen och ger sig på rövhattarna. Häng med ut i vild galopp!
6/3/20211 hour, 11 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

134. Veckans spaning: Morgonstund har guld i mund

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
5/31/202123 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

133. Oländiga brottsplatser

Den här veckan blir det CSI all over the place. Det bjuds på utmaningar på hög höjd, i mörker, vatten, på polaris och i askhögar. Anna och Lena tar sig in på flygplatser på olika sätt men löser de mesta krångligheter som Mc Gyver. I den jättejätteviktiga listan möter vi de som hade en enda uppgift.
5/27/20211 hour, 5 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

132. Veckans spaning : Stolthet & Nässkinn

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
5/24/202128 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

131. Läppsalva & Ryssfemmor

Anna och Lena är denna vecka på jakt efter esteter, atleter och självförtroendeknarkare som försöker fuska sig fram till success! Det blir svulstiga biceps, vansinnesutbrott och skrumpna kronjuveler. Lena avslutar med att plantera sin hortensia på helt fel plats.
5/20/20211 hour, 7 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

130. Veckans spaning: Halt! Här får ingen passera

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
5/17/202122 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

129. Pass och pesetas

Anna och Lena packar väskorna och beger sig annorstädes. Efter kontroll av pass och pesetas blir det fylla, ficktjuveri och fula inköp. Ambassaden kan tyvärr inte hjälpa till när de åkt fast men hälsar glatt på. Resan avslutas med en buffé av idiotiska globetrotters. Hasta la vista!
5/13/20211 hour, 2 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

128. Veckans spaning: Visa vem som bestämmer

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
5/10/202127 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

127. Inte alla män

Den här veckan tar Anna och Lena sig an snuskgubbarna och snuskgummorna. Det blir strippklubb, grabbresor och taxichaufförer med shady business. Har Sverige verkligen flest våldtäkter i Europa och vill en medvetslös människa dricka te? Anna undersöker vilka som begår sexualbrott och varför och i slutet är Lena realist. Eller? Ljudklippet om samtycke och te togs fram inom projektet Fatta Man som drevs av organisationerna Fatta, Män och Make Equal.
5/6/20211 hour, 6 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

126. Veckans spaning: Nu vet jag! Eller?

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
5/3/202128 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

125. Jakten på Kapten klänning

I detta rekordlånga avsnitt får vi följa jakten på Kapten klänning. Spaningsledaren lotsar oss genom utredningen och berättar hur det känns att spana på en kollega. Det blir husrannsakan på självaste Polishögskolan och avslöjande om hur man förhindrar läckor. Annas jättejätteviktiga lista bjuder på ett smörgåsbord fullt med ”godsaker”!
4/29/20211 hour, 25 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

124. Veckans spaning: Tillåtelse vs förlåtelse

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
4/26/202125 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

123. Biljakt och hobbypoliser

Den här veckan blir det trafikfördjupning! Efter uppnådd nollvision, möten med motorburna kids och blåljuskörning på cykelvägar tar vi oss an biljakter, bilspaning och prejning. I slutet svarar vi på era frågor och så får Lena brinna av också, denna gång på hobbypoliserna i trafiken!
4/22/20211 hour, 10 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

122. Veckans spaning: Snålskjuts och skoskav

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
4/19/202124 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

121. Seriemördare del 2/2 - Mordbibeln

Vi försöker förstå hur seriemördare väljer sina offer och om det finns en mördar-gen. Vi läser mordbibeln, gör besök hos gärningsmannaprofilgruppen och köper knäckebröd. Stefan Holm kommer på besök innan vi checkar ut och glömmer något på hotellrummet. Far, får får får? Nej får får inte får, får får lamm.
4/15/20211 hour, 7 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

120. Veckans spaning: Sociala handikapp

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
4/12/202127 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

119. Seriemördare del 1/2 - knivar och sperma

Denna vecka tar Anna er med på en resa. En seriemördare sätter skräck i en stad och nya lik hittas år efter år trots polisens försök att fånga gärningsmannen. Det blir gärningsmannaprofilering, karaktäristika och psykoanalys. Lena har haft en smärtsam upplevelse i Rättvik där veckans rövhatt härjade.
4/8/20211 hour, 6 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

118. Veckans spaning: Mu och Ma

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
4/5/202128 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

117. GPS-damm & Goggles

Anna och Lena öser ur frågehatten. Det blir fågel, fisk och Sigvard den mellersta. Konstiga dödssätt, kontraspan och omvårdnadsforensik. Anna skaffar sig röntgensyn och Lena blir kanin. Välkommen till ett QnA med våra favoritämnen som tema!
4/1/20211 hour, 7 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

116. Veckans spaning: #nofilter

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
3/29/202119 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

115. Delta, Romeo & det blå skåpet

Det är dags att stoppa in tandskyddet och rätta in sig i ledet- dina demokratiska rättigheter ska försvaras trots att det är läskigt, stökigt och ibland gör ont. Anna kikar på kravallforskning, Meta bjuder in till dialog och Lena hittar ett överfullt blått skåp.
3/25/20211 hour, 6 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

114. Veckans spaning: Apjesus & sjöfåglar

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
3/22/202126 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

113. Fejkad brottsplats

Anna och Lena kliver in på den stageade brottsplatsen. Över en kopp kaffe på tröskeln diskuteras vad som inspirerar en mördare att manipulera en brottsplats och hur hen kan avslöjas. Dragspår, snörfåror och fall från hög höjd varvas med kriminaltekniskt nörderi. Lena uppmanar till ifrågasättande och bjuder in Locard till diskussion. På slutet får hon träffa en SYO-konsulent och får tips för framtiden.
3/18/20211 hour, 12 seconds
Episode Artwork

112. Veckans spaning: 667 - Onödnumret

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
3/15/202119 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

111. PDV

För tredje gången lägger Anna och Lena lyset på PDV-attackerna med det urskiljningslösa våldet. Det blir presskonferens, larmanrop och falska rykten. Hur ser polisens riktlinjer ut, varför nämns alltid terrorbrott och vad gör rädslan med oss egentligen? Rövhattarnas rövhatt kommer också på besök.
3/11/202158 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

110. Veckans spaning: Mi casa, su casa

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
3/8/202122 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

109. Dyr tystnad

Anna och Lena undersöker fenomenet tystnadskultur och vad tomma vittnesbås leder till. Är det verkligen farligt att vittna i Sverige och vilket stöd finns att få under processen? Den prisade journalisten Åsa Erlandsson har senaste nytt från maktens korridorer och pratar om Lex Nimo. Anna avrundar med en jättejätteviktig lista som via tand i öga och hår i mun ger Lena både andnöd och kväljningar.
3/4/20211 hour, 15 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

108. Veckans spaning: Hybris och tomma konton

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
3/1/202123 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

107. De dödas vittnen

Den här veckan inleder Anna och Lena på brottsplatsen, eller fyndplatsen? Någon har dött och Anna närmar sig kroppen enligt konstens alla regler. Kartplast, glaskroppsvätska och blodspår övergår sedan i liksäck och kylrum. På obduktion snittas de inre organen upp, skallen sågas och magsäcken töms i jakten på de dödas vittnen. På slutet göra sig en kändis a k a rövhatt icke besvär!
2/25/20211 hour, 6 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

106. Veckans spaning: Fort och fel

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
2/22/202125 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

105. All Rise!

Den här veckan går Anna och Lena på rättegång och stiftar bekantskap med rådmannen, tingsfiskalen och notarien. Varför sover nämndemännen och vad har åklagaren för roll? Annas skinkor är spända och Lena har fått horn. Det blir begreppsskola, något överklagas och resning begärs! Ett fullsmetat avsnitt som avslutas med att Lena brinner av på en rövhatt med tarmbesvär som kommer mellan henne och frukostbuffén.
2/18/20211 hour, 3 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

104. Veckans spaning: Life hacks

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
2/15/202125 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

103. Nätbrott och svampkostym

Anna och Lena gör denna vecka en resa som startar bland änglar och goda energifält. Via cyberspace och tjuvlyssnande telefoner avslutar de tillslut äventyret i en svampkostym six feet under. På vägen rätar de ut frågetecken om brotten som begås på nätet där datormaskinen är det primära brottsverktyget.
2/11/20211 hour, 15 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

102. Veckans spaning: Bendy Wendy

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
2/8/202119 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

101. Okynneskriminalitet

Den här veckan ger sig Anna och Lena på brotten du inte visste fanns. Är vi alla kriminella utan att veta om det? Vad gör en fyrspann på motorvägen? Vad är grovt plankeri? Hur mycket fransk fiskgratäng behöver Lena äta och får Anna behålla den där upphittade plånboken full med cash? Och vem blir egentligen veckans rövhatt!?
2/4/20211 hour, 2 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

100. Veckans spaning: Är du helt 100?

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
2/1/202155 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

99. Pulverbrev och tickande paket

Den här veckan dyker Anna och Lena ner i posthögen och sniffar rätt på läskiga pulver, saker som tickar och andra farliga försändelser. Vad betyder CBRNE? Varför är Lena klädd som en mångubbe och varför är Anna djupt avundsjuk? Välkommen till ett avsnitt där brevbäraren levererar de farligaste hoten!
1/28/20211 hour, 1 minute, 50 seconds
Episode Artwork

98. Veckans spaning: Figureoutable

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas.
1/25/202126 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

97. Hände-Kände-Lärde

Anna och Lena tar er med på ett klassiskt snutmöte. Det rullas apelsin och ges styrkebesked. Förväntningar och farhågor avhandlas liksom den viktiga kukmätartävlingen. Den operativa planeringen styrs upp och chefen tar beslut. Och så den klassiska backspegeln- vad hände egentligen?
1/21/20211 hour, 5 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

96. Veckans spaning: Good Enough

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
1/18/202124 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

95. Leif GW Larsson och grisen

Denna vecka djupdyker Anna och Lena i ett fall som kunnat bli det perfekta brottet om det inte vore för Leif GW Larsson. Vi stiftar bekantskap med en försvunnen tandläkare, en girig bankman, tre kakelugnar och en gris. Finns det alltid ett tydligt motiv? Varför utreds inte alla försvinnanden som mord och hur kan en ”note to self” lösa ett mord? 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
1/14/20211 hour, 10 seconds
Episode Artwork

94. Veckans spaning: Allgalaktiska gurgelbrännaren

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
1/11/202125 minutes
Episode Artwork

93. Ond kemi

Anna och Lena dyker ner i den onda kemin och kikar på förgiftning och antidoter. Det blir svampplockning, arsenik, bensinboffning och cyanid i en toxisk blandning. Agatha Christies är giftmordens okrönta drottning men även Meta drömmer sig bort till dödens trädgård. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
1/7/202155 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

92. Veckans spaning: Grynkorvens dag

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
1/4/202119 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

91. Katastrofarbete och bokslut.

I Årets sista avsnitt gör vi en tillbakablick till annandagen 2004. Det blir det fokus på katastrofarbete och internationell samverkan. Anna berättar om sina långa och tunga veckor då hon identifierade hundratals av Tsunamins offer. Givetvis bjuder även Lena på livets boksluts-rap!! 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
12/31/20201 hour, 2 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

90. Veckans spaning: Tillbaka till framtiden

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
12/28/202024 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

89. Tjuv och Polis

Nu blir det Tjuv och Polis! Tänder, spaning och sylvassa förhör. Anna och Lena berättar om misstagen och genidragen. Vad hände bakom kamerorna? Vad klipptes bort? Och hur skulle de själva ha gjort för att vinna? 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
12/24/20201 hour, 17 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

88. Veckans spaning: Pest eller Kolera?

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
12/21/202022 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

87. Själavård

Anna och Lena blickar inåt, går ner på djupet och funderar på om det finns någon där uppe? Hur hjälper man sig själv och andra på bästa sätt i svåra tider? Vilka reaktioner kan man förvänta sig i kris? Och varför drar Lena gamla lakan över sig? 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
12/17/20201 hour, 6 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

86. Veckans spaning: Gammal är äldst

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
12/14/202021 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

85. Dolus, Speedos och Animagus

Dags för lite juridiskt nörderi! Eller låtom oss kalla det folkbildning. Vad är egentligen ett brott och vilka är de så krångliga subjektiva rekvisiten? Anna besöker USA med en glass i bakfickan medan Lena känner plötslig längtan till Frankrike. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
12/10/20201 hour, 9 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

84. Veckans spaning: Feedbacktourettes

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
12/7/202021 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

83. Polishunden

Via ormar, råttor och varaner landar Anna och Lena till slut hos polisens bästa vän- hunden!De ger skydd, hittar försvunna tanter och nosar upp lik. Det söks blod, sperma och saliv och Lena agerar mänskligt byte. Men varför har Anna en hörnflagga som näsa? 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
12/3/202056 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

82. Veckans spaning: Håll käften Gunnar!

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
11/30/202020 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

81. Blåskjorta & Syraattack

Denna vecka dyker Anna och Lena återigen ner i frågelådan och reder ut begreppen. Det blir taktiskt gripande, besvärliga elever, vidriga uppdrag och besök i den så kallade verkligheten. Frågan är vad Lenas nya affärsidé Syror AB ska ägna sig åt och hur värdefullt är Annas life hack egenteligen? 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
11/26/202058 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

80. Veckans spaning: Alter ego

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
11/23/202024 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

79. Skräckhuset

Den här veckan tar Lena er med på ett case ni sent skola glömma! Från en husrannsakan och den fejkdöda skyltdockan till ett spökhus med amfetamin-bonanza via snubben i kort skinnpaj. Anna funderar på hur en brottsplatsundersökning skulle kunna genomföras i detta house of kaos. Men varför är soc beväpnad? 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
11/19/20201 hour, 8 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

78. Veckans Spaning: Psykbryt och gamla repriser.

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
11/16/202023 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

77. Ettårsjubileum FTW!

Med pompa och ståt bjuder Anna och Lena in till födelsedagskalas och firar poddens första levnadsår! ÖMDK:s födelse och barndom summeras, lyssnarfrågor besvaras och så blir det ”Best of”-final!  
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
11/14/20201 hour, 17 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

76. Överhud, läppar och sulor

Denna vecka varvas det avtryck, intryck och uttryck! CSI älskar svett och läppglans. Anna börjar skälva av fingerblommor, skosulor och anatomiska landmärken. Men varför har hon trätt Lenas hud på sina händer? Och varför har Lena tjoffat in bacon i sina läppar? Och så blir det en kavalkad i klantiga tjuverier. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
11/12/20201 hour, 9 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

75. Veckans spaning: Kristall och kristyr

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
11/9/202022 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

74. Hotellet Gula madrassen

. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
11/5/20201 hour, 7 minutes
Episode Artwork

73. Veckans spaning: Svettlukt och cederträ

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
11/2/202020 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

72. Demokratibrott

"Jag håller inte med om vad du säger, men jag är beredd att gå i döden för din rätt att säga det”....Denna vecka ägnar sig Anna och Lena åt det finaste vi har, den svenska demokratin! Vad är demokratibrott och varför är det så krångligt? Hur sker angreppen, vilka är måltavlor och vem skyddar dem? Välkomna till ett avsnitt i samarbete med Brottsofferjouren! 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
10/29/20201 hour, 8 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

71. Veckans spaning: Introvert eller extrovert

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
10/26/202021 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

70. Brottsoffret

Denna vecka riktar Anna och Lena allt fokus åt rätt håll! Brottsoffret står i centrum med alla sina rättigheter, från samtalsstöd och praktisk hjälp till att gå under jord med fingerat namn. Välkomna till ett avsnitt i samarbete med Brottsofferjouren! 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
10/22/202058 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

69. Veckans spaning: Först och sist

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
10/19/202019 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

68. Seglarskor och aceton

Ett skepp kommer lastat med en historia om Sveriges då största knarklab! Vi bekantar oss med byggnadsingenjören som blev krögare och som kokade amfetamin fortare än självaste kungen hann smaka av anklevern! Och så blir det bryggspaning, fingeravtryck och taxifärder med acetondunkar i lasten. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
10/15/202059 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

67. Veckans spaning: Miss Sekret origins

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
10/12/202021 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

66. Rekryteringsprocessen

Denna vecka tar Anna och Lena med sig lyssnarna på resan mot den större uppgiften! Via blanketter, intyg, samtal och tester skiljs agnarna från vetet. Endast de med fullkomligt god frejd skola blir kvar! 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
10/8/20201 hour, 5 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

65. Veckans spaning: Mellomleggspapir

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
10/5/202024 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

64. Down with the kids

Denna vecka är Anna och Lena down with the kids! Den omogna hjärnan spelar huvudrollen i detta drama som kan resultera i straffvarning, tvångsvård eller en biltur med Britta. Vad är ”Lul”? Vem får rea på sitt straff? Och vad händer egentligen på nätet? 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
10/1/20201 hour, 6 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

63. Veckans spaning: Fintid och Fultid

När helgfesten gått över i gråmåndag tvingas Anna Jinghede och Lena Ljungdahl ner i stupstocken för att tänka över både synder och förlåtelser. Med Meta Broddare som spaningsledare får Anna och Lena begrunda och besudla livets gåtor. De gräver sig ner lager för lager och blir ofta förvånade vad som hittas. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
9/28/202026 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

62. En gång polis, alltid polis.

I veckans avsnitt vandrar Anna och Lena längs den tunna blå linjen och avhandlar polislivet. Hur tacklar man de svåra uppdragen, skiftarbete, familjelivet och är man någonsin ledig? Varför är ensamstående föräldrar en drömrekrytering till polisyrket? Avslutningsvis gör Anna loksök och Lena frågar ”Vad kan du?” 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
9/24/20201 hour, 4 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

61. Veckans spaning: Kameltå & Vigvatten

Anna och Lena begrundar och besudlar samtiden med korta reflektioner. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
9/21/202023 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

60. Ensam är inte stark

I veckans avsnitt levereras svaren på frågorna ni har om samverkan! Hur hittar man till brytpunkten? Borde polisen ha rosa båtmössa? Varför spanar Lena på tanter i nackkrage?Vad tycker Anna om ”hjälpsamma” sjukvårdare? Och så dyker en isländsk brandman upp! 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
9/17/20201 hour, 3 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

59. Veckans spaning: Skuld och skam

Anna och Lena begrundar och besudlar samtiden med korta reflektioner. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
9/14/202024 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

58. På tripp i drogträsket

Denna vecka befinner sig Anna och Lena i drogdjungeln och hänger med rosa elefanter, äter svamp och bakar haschkakor. Men som alla knarkresor slutar det i moll med terapisvikt, blödande ögon och deprimerade kroppsdelar. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
9/10/20201 hour, 12 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

57. Blodbildsanalys

Denna vecka blir det nörderier! Anna ger en crash course i blodbildstolkning och skiljer på avkast och stänk. Lena räknar pannkakor, duckar för artärsprut och pratar om blodinjektionsfobi. Välkommen till ett avsnitt som går dropp i dropp. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
9/3/20201 hour, 2 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

56. Veckans spaning: Av ord är du kommen

Anna och Lena begrundar och besudlar samtiden med korta reflektioner. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
8/31/202022 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

55. Livvakter och hemliga byrån

Anna och Lena letar sig in i det heligaste och hemligaste- SÄPO. Vilka är de största hoten mot vår fina demokrati och hur kan de förebyggas, avslöjas och bekämpas med filttofflor? Sedan blir det actionfyllt värre! Hur blir man livvakt, bär man öronsnäcka och vilka skills, utöver skidåkning måste man egentligen ha? 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
8/27/20201 hour, 10 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

54. Veckans spaning: Unfinished business

Anna och Lena begrundar och besudlar samtiden med korta reflektioner. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
8/24/202021 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

53. All makt åt lyssnarna!

All makt åt lyssnarna! Innehållet styrs helt av lyssnarfrågor detta avsnitt. Det levereras uppriktiga svar om liv och död, rattfylla på permobil och hundbitna tjuvar. Lena berättar dessutom om sitt obekvämaste span och Anna klurar på om silikonbröst någonsin förruttnar. Välkomna till säsong 4! 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
8/20/20201 hour, 3 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

52. Veckans spaning: Goda grannar

Anna och Lena begrundar och besudlar samtiden med korta reflektioner. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
8/17/202021 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

51. Upp med händerna!

Upp med händerna, detta är ett rån! Anna och Lena snackar spanska ryttare, ”smash and grabs” och reder ut olika typer av rån. Det blir handfasta råd om hur man ska bete sig om man rånas och bjuds exempel på typiskt dåliga flyktplaner! Och så avslöjas att Lena varit Polisgevaldiger i sitt tidigare liv! 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
8/13/20201 hour, 2 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

50. Veckans spaning: Hittar du flärpen

Anna och Lena begrundar och besudlar samtiden med korta reflektioner. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
8/10/202019 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

49. Penetrationstest

Det är dags att utnyttja svagheterna i den mänskliga psykologin. Lena berättar om när man får lön för att lura sig in bakom lås och bom. Anna är uppe bland molnen och reder ut ett och annat. Och är det störst risk att Obama får en kokosnöt i huvudet eller att Trump slickar i ett vägguttag? 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
8/6/20201 hour, 13 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

48. Veckans spaning: Packa pappas kappsäck

Anna och Lena begrundar och besudlar samtiden med korta reflektioner. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
8/3/202021 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

47. Body farms

Vi drar till en body farm och Anna reder ut vad som händer med kroppen efter döden. Lena filosoferar över vad själen egentligen väger. Och vad har fredagstacosen att göra med post mortala gaser?  
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
7/30/202059 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

46. Veckans spaning: Låt oss (inte) mötas

Anna och Lena begrundar och besudlar samtiden med korta reflektioner. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
7/27/202019 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

45. Murphys lag

Denna vecka bjussar Anna och Lena på dagarna de helst vill glömma. Det blir tårtbjudningar, spelande skinkor och älghudskyller i en salig blandning! Parkeringsbommar och rondeller forceras i hög hastighet och är Leif ”Loket” i ettan eller tvåan? 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
7/23/20201 hour, 7 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

44. Veckans spaning: Vuxna som leker

Anna och Lena begrundar och besudlar samtiden med korta reflektioner. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
7/20/202020 minutes
Episode Artwork

43. Objection your honor!

Objection your honor! Denna vecka levereras ett späckat avsnitt om åklagare och advokater! Vi reder ut titlarna och vem som gör vad! Vad vill åklagare göra när de praoar hos polisen? Kan alla som vill få företrädas av Silbersky? Och hur tystar man en bråkande advokat i förhörsrummet? 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
7/16/20201 hour, 5 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

42. Veckans spaning: Regler ftw!

Anna och Lena begrundar och besudlar samtiden med korta reflektioner. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
7/13/202020 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

41. Kokain och nutella

Lena berättar om ett ärende som etsat sig fast. Avancerad spaning, hemliga tvångsmedel, misstag och flax. Anna lotsas igenom ärendet från start till mål och klurar över kriminalteknikers förmåga att hitta knark. Och vem är nutellamannen!? 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
7/9/20201 hour, 4 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

40. Veckans spaning: Polismode

Anna och Lena begrundar och besudlar samtiden med korta reflektioner. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
7/6/202017 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

39. Viktiga kroppsdelar

I detta avsnitt tar Anna och Lena sig an den märkliga företeelsen styckmord. Varför, hur och vem utför dessa gärningar? Hur gör man en verktygsanalys, vilka kroppsdelar är viktiga och vad heter egentligen ’brott mot griftefriden’ på engelska? Varning för makabert och starkt innehåll! 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
7/2/202058 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

38. Veckans spaning: Är du trovärdig?

Anna och Lena begrundar och besudlar samtiden med korta reflektioner. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
6/29/202018 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

37. Våld i nära relation 

Anna och Lena pratar denna vecka om ett av världens viktigaste ämnen- Våld i nära relationer. Vem slår? Varför? Vad gör polisen? Vad ska du göra? Och hur vidrigt kan det egentligen bli? Och varför får inte rikspolischefen några frågor om dessa fasansfulla brott? Detta är folkbildning- alla måste lyssna. ALLA! 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
6/25/20201 hour, 4 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

36. Veckans spaning: Första dejten

Anna och Lena begrundar och besudlar samtiden med korta reflektioner. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
6/22/202014 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

35. Rikspolischefen

Anna och Lena intervjuar Sveriges Rikspolischef Anders Thornberg! Han berättar vad han pysslat med under sina närmare 40 år i rikets tjänst. Vilka har varit hans stoltaste ögonblick och vad tänker han om polisens framtid? Anders förordar en öppen polismyndighet och drar sig inte för att high fivea sin personal! Om det och mycket annat berättar han i veckans avsnitt! 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
6/18/202048 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

34. Veckans spaning: Sommar sommar sommar

Anna och Lena begrundar och besudlar samtiden med korta reflektioner. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
6/15/202017 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

33. Be careful out there

I veckans avsnitt tar Anna och Lena med sina lyssnare från start till mål. Vad finns för rutiner för poliser? Vem sitter i godsvagnen och vem i kupén? Vad har Lena i bagageluckan och är urin verkligen vårdande för händerna? 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
6/11/20201 hour, 1 minute, 25 seconds
Episode Artwork

32. Veckans spaning: Safe sex

Anna och Lena begrundar och besudlar samtiden med korta reflektioner. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
6/8/20209 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

31. Har du skjutit någon gång?

Anna och Lena pratar om våldsmonopol, vapenhantering, elpistoler och benlås. När, var och hur får och ska polisen bruka våld? Vilken är deras konfliktstrategi och hur förbereder man poliser inför svåra ingripanden? Vad vann Anna på 13 rätt och har Lena verkligen burit vapen i småbyxan? 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
6/4/20201 hour, 12 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

30. ÖMDK + Aina = Sant

Anna och Lena ger sig på varandras bästa yrkesegenskaper. De pratar om polisyrkets stoltaste ögonblick, de elakaste pranksen och kårandans för- och nackdelar. Och tycker mormor att All Cops Are Bastards? 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
5/28/20201 hour, 7 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

29. Stalkers och rättshaverister

Veckans karaktärer suger energin ur Anna och Lena. De maler och monterar ner all ork och glädje. Men vik hädan! Avsnittet ger svar på hur stalkers och rättshaverister är funtade och hur man ska hantera dom! 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
5/21/20201 hour, 10 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

28. CSI

Lena gör sig skyldig till förargelseväckande beteende när hon sammanfattar förra säsongen tillsammans med Fröken Sekret. Anna styr upp säsongspremiären och slänger sig ser över UV-lampor, kolpulver och arrangerade brottsplatser. Och CSI-gadgets förstås! 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
5/14/20201 hour, 5 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

27.Worst case scenario

Anna och Lena satsar denna vecka på livsviktig folkbildning! De fortsätter att prata om attacker med dödligt våld och lär ut en metod som ökar chansen för överlevnad. Alla måste lyssna. Alla!  
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
5/7/202059 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

26. Run Hide Fight

I veckans avsnitt pratar Anna och Lena om ett område som alla borde ha kunskap om - Pågående dödligt våld. Vad ska man göra om man befinner sig på en plats där skiten slår i fläkten rejält? Funkar det att spela död? Hur funkar vår reptilhjärna och vad är egentligen ’suicid by cop’? 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
4/30/20201 hour, 9 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

25. Av jord är du kommen

I veckans avsnitt gräver sig Anna och Lena ner i jorden där allt börjar och slutar. Det blir gravöppning, svampplockning och raveparty i skön harmoni! Ni får även stifta bekantskap med Sittande hunden! 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
4/23/202038 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

24. Luften är fri

Anna och Lena befinner sig bland moln och kränkta luftrum och snackar brott som luktar, gasutsläpp och drönare. En stor nyhet om deras gemensamma framtid avslöjas och så blir det filosoferande om hur fri luften egentligen är! 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
4/16/20201 hour, 1 minute, 2 seconds
Episode Artwork

23. Hur va det här då?

Händerna på ratten! Det blir fordonsstopp, blåljus och självutnämnda trafikpoliser. Vilka borde inte köra bil och hur mycket skäll kan man ge för tusen kronor? 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
4/9/20201 hour, 40 seconds
Episode Artwork

22. Sanning eller konka

I veckans avsnitt är det hög fart! Anna och Lena smattrar ur sig svar på frågorna du inte visste att du hade. Vilket är t ex det konstigaste hittegodset? Vem är den mest korkade brottslingen? Heter det pikébuss? Avslutningsvis kommer det en gång för alla redas ut det där med snigelns 20 000 tänder och; vem är den där Göran?! 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
4/2/20201 hour, 7 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

21. Kris och katastrof

Varför kommer inte panik och logik överens? Anna och Lena pratar kris och katastrof och hur människors bästa och sämsta sidor lockas fram. Hjälper det att bunkra toapapper när skiten har slagit i fläkten och vem tusan är Hesa Fredrik? 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
3/26/202054 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

20. Våldsutsatta barn

I säsongens viktigaste avsnitt höjer Anna och Lena rösten för de mest sårbara individerna - barnen!Vad får vuxna att utsätta barn för våldshandlingar? Vilka rättigheter har egentligen barn och vad kan just DU göra när du misstänker att ett barn far illa? Kämpa för varenda unge! 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
3/19/202056 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

19. Never skip leg day

I veckans avsnitt spänner Anna och Lena musklerna! Det blir GI Jane-ålningar, fystest och dopingrazzia. Det besvaras frågor om vem som är Polisens Zeb Macahan, vad som krävs för att bli polis, och hur man bäst förbereder sig för långa cykelturer! Kniiip! 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
3/12/20201 hour, 2 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

18. Mat- och sovklockan

I veckans avsnitt dygnar Anna och Lena och utreder om poliser är finsmakare eller snåljåpar, om kylskåpet eller övernattningsrummet är äckligast, varför 5.38 är ”the magic number” och vad som får Lena att bli sitt allra elakaste! 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
3/5/202057 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

17. Havet är Djupt

Anna och Lena djupdyker denna vecka och hittar spännande saker under ytan. Sjölik, män med gylfen öppen, svamplungor och fisken Göran. Och vad är det för något man aldrig kan simma ifrån? 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
2/27/202059 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

16. I'm on fire

I veckans avsnitt eldar Anna och Lena upp sig och snackar brasor, pyromaner, uppbrända bevis, brandmän och brandhundar. Det går även en säkring för Lena och Anna åker stång! 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
2/20/202059 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

15. Gapa stort

Veckans avsnitt är på bettet! Anna är inne i käften både på levande och döda och letar svar. Förutom en och annan fripassagerare finns det tydligen en hel del information att hämta därinne. Lena får fakta hon inte vill ha. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
2/13/20201 hour, 7 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

14. På sagolika skäl

Det är dags råda bot på den begreppsförvirring som juridiken skapar. Anna och Lena inleder en förundersökning och snackar principer och bevis. Det är ställt utom rimligt tvivel att veckans avsnitt ger lyssnarna både jaha och nähe 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
2/6/202059 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

13. Snutslang och pundartugg

Den här veckan blir det tugg om Polisen och språket! Säger man verkligen ”Stopp i lagens namn” och ”flakkött”, är det en maträtt? Finns det förkortningar för ALLT och hur pratar man INTE i radio? Lena snackar också grinders, pumfixering och annan pundarslang medan Anna hyperventilerar över taskig språkvård och tar fram rödpennan! 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
1/30/202056 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

12. Good cop, bad cop

Blinkar man extra mycket när man ljuger eller vad avslöjar egentligen en lögnare? Kan man verkligen få akut minnesförlust och är ”good cop, bad cop” en bra strategi i förhörssituationer? Anna och Lena vevar runt bland förhörsmetoder och vittnespsykologi och blir själva utfrågade av en hemlig gäst! 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
1/23/202058 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

11. Utan spaning – Ingen aning

Kamera i portfölj. Mördare i skog. Lösnäsa och hundkoppel. I veckans avsnitt smyger vi omkring där du minst anar och funderar på hur en perfekt spanare ser ut och hur man skakar av sig hen.  
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
1/15/20201 hour, 10 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

10. Har du kommit för att hämta mig?

I veckans avsnitt kommer döden på besök! Lena berättar om sitt hattrick och varför hon pratar med döda. Anna förklarar skillnaden på en likmask från orten och en citykid samt hur man hanterar och gör sig fri lukten efter arbete i obduktionsmiljö. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
1/9/202058 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

9. Från Q till A

I veckans avsnitt besvarar Anna och Lena några lyssnarfrågor. De berättar om sin nutid och framtid samt det bästa och värsta som hänt dem i yrket. Anna förklarar varför kriminalteknikerns termos är så viktig och Lena tänker tillbaka på ett rekordbeslag. Och vad gör polisen när ingen ser? 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
1/2/202048 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

8. Fiktion vs. Verklighet

Anna och Lena dyker ner i krim-fiktionens värld och reder ut ett gäng CSI-flaws samt lackar ur på bristen av research! Lena sågar spaning på film och funderar på ny karriär. Anna tipsar om några sköna serier som rimmar med verkligheten. Over and out. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
12/26/201945 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

7. Är tomten psykopat?

Anna och Lena pratar om hur det är att jobba som polis under jul och nyår. De hälsar på hemma hos stråltanter och foliehattar. Och tomten grips och klassas som psykopat. Ho ho ho!! 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
12/19/201949 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

6. Motorväg till pungen

I veckans avsnitt snackar vi om att möta och hantera våld och mycket action utlovas! Anna berättar om upplevelsen att slungas iväg på självskyddsmattan och att finna en motorväg till pungen. Lena berättar hur stenåldershjärnan funkar under stress och sina erfarenheter av fasadklättning. Välkommen! 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
12/12/201959 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

5. Väl mött Fröken Sekret!

Anna och Lena fördjupar sig i ett smörgåsbord av kroppsvätskor, Finlandskryssning och pattsvett. Ja, och så får man stifta bekantskap med Fröken Sekret!   
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
12/5/201953 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

4. Katten, musen, tiotusen

Djurvännen Lena har gått i taket kring djur som far illa. Anna berättar om fripassagerare, mördarbett och bjussar på farsaskämt. Ett svanenmärkt avsnitt med animalia i centrum! 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
11/28/201939 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

3. Knark är bajs

Lena drar erfarenheter från tiden som narkotikapolis vilket involverar lösvaginor, pisseprov och untz untz. Anna pratar om kokain hos tandläkaren och E Coli på knark.  
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
11/21/20191 hour, 1 second
Episode Artwork

2. Vart tog hen vägen?

Anna och Lena pratar om kidnappningar, människor som gå upp i rök och vad gigantiska överarmben i trädgården kan ställa till med. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
11/14/201946 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

1. Vägen hit

Lena och Anna lär känna varandra och pratar om vägen via rötägg, skrubbsår i ansiktet och diverse aha-upplevelser på polisskolan, till det första yrkeslivet. 
 See acast.com/privacy for privacy and opt-out information.
11/14/201934 minutes, 25 seconds