Winamp Logo
Opvliegers Cover
Opvliegers Profile

Opvliegers

Dutch, Health / Medicine, 1 season, 14 episodes, 6 hours, 45 minutes
About
Over de overgang bestaan veel misverstanden. Vrouwen die er niet over praten. Huisartsen en gynaecologen die klachten niet serieus nemen. In deze podcast volgt vijftigplusser Elles de Bruin de overgang in de hoop het taboe nu eindelijk te doorbreken. Of het nu gaat over een droge vagina, stemmingswisselingen, hormoontherapie, de werkvloer, geestelijke gezondheid of mannen - want ja, ook mannen komen in de overgang terecht - in deze podcast komt het allemaal ter sprake. Dit is een podcast van Omroep MAX en NPO Radio 1.
Episode Artwork

Nieuw! Gestolen Gezicht: Janny van der Heijden in spannende podcast over online oplichting

Van de een op de andere dag ontvangt presentatrice Janny van der Heijden tientallen appjes, DM’s en andere berichten op sociale media van mensen die vragen naar afslankpillen en zogeheten Gummy Beertjes. Werken ze echt? Waarom leent Janny zich voor zo’n product? Al snel komt ze erachter dat haar naam en foto worden gebruikt om afslankmiddelen te verkopen.  Luister via Spotify https://open.spotify.com/show/1CFZzIcsFA729fAMZHK1xT?si=5ff37b5195dc478e Luister via Apple podcast https://podcasts.apple.com/nl/podcast/gestolen-gezicht/id1756926841 Luister via de NPO Luister App https://omroep.page.link/GrvS En Janny is niet de enige. Miljuschka Witzenhausen, Froukje de Both, John de Mol en tientallen andere bekende gezichten worden ingezet voor online oplichtpraktijken. En het zijn zeker niet alleen bekende gezichten die worden gestolen. In Gestolen Gezicht gaat Janny op zoek naar de figuren achter de nepjanny’s en mensen achter al die andere nepadvertenties. Ze krijgt daarbij hulp van gerenommeerde hackers, cyber security experts, advocaten en slachtoffers. Hoe kan het dat deze, toch bekende vorm van oplichting, nog steeds zo lucratief is? En waarom lijkt niemand zich verantwoordelijk te voelen? Meta, het moederbedrijf van Facebook geeft geen thuis en de politie lijkt over onvoldoende slagkracht te beschikken om hier écht wat aan te doen.  Samen met collega Jeroen duikt ze steeds dieper in de wereld van de gestolen gezichten: van whatsappfraude tot social engineering, van deepfakes tot voice cloning en alles daartussen. Wat zijn de laatste trends, waar kun je op letten en weet je straks als argeloze internetter nog wel wat echt of nep is? Ook richt Janny zich tot de politiek; want wanneer wordt er eindelijk iets gedaan al die nep-appjes, -advertenties, -profielen en sites. Of op z’n minst: wanneer wordt eens duidelijk wie verantwoordelijk is voor een oplossing?
7/22/20241 minute, 43 seconds
Episode Artwork

Beluister de nieuwe podcast van Elles de Bruin: De Toekomst is Grijs

Wat zijn de effecten van vergrijzing? In de podcastserie De Toekomst is Grijs van Omroep MAX en NPO Radio 1 onderzoeken Astrid Cornelisse en Elles de Bruin hoe Nederland er in 2040 uitziet; het moment waarop de vergrijzing z’n hoogtepunt zal bereiken. Astrid en Elles spreken met experts die zich druk maken over de almaar toenemende vergrijzing en gaan op zoek naar oplossingen. Dat doen ze met oud en jong, want vergrijzing is iets waar iedereen mee te maken heeft.  Luister hier naar de nieuwe podcast De Toekomst is Grijs (https://linktr.ee/omroepmax)
11/27/20233 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Van de maker van Opvliegers: Zestig

De podcast Zestig, hét vervolg op Opvliegers is nu te beluisteren! Zoek 'm op in je favoriete podcastapp of klik op deze link (https://linktr.ee/omroepmax). Toen onze moeders zestig werden was hun leven grotendeels voorbij. Voor de huidige generatie vrouwen van zestig breekt er juist een drukke fase aan. Er wordt van hen verwacht dat ze doorwerken, fit blijven, er goed uit blijven zien en seksueel actief zijn. Maar ondertussen merken deze vrouwen wel dat ze ouder zijn en dat het verval inzet. Hoe ga je hiermee om? Programmamaker Elles de Bruin maakt er de podcast Zestig over.  Zestig is het vervolg op de populaire MAX-podcast Opvliegers. Beluister de podcast via deze link in je favoriete podcastapp.
10/25/20221 minute, 10 seconds
Episode Artwork

Overgang in de Tweede Kamer

Elles de Bruin is uitgenodigd in Den Haag om de Tweede Kamer bij te praten over de menopauze. Zij werd gevraagd vanwege het maken van de podcast Opvliegers van NPO Radio 1 en Omroep MAX. Hoe dat ging hoor je in deze korte bonusaflevering van Opvliegers.
10/13/202112 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Bonusaflevering

Deze bonusaflevering moest er wel komen, want er zijn zoveel reacties geweest op de podcast. Elles wist dat de overgang ingrijpend is in een vrouwenleven, maar dat het zoveel zou losmaken, had ook zij niet verwacht. Met een aantal hoofdrolspelers uit de podcast, Christien Schmitz, Lily Koopmans, Eveline Bakker van Stichting Vuurvrouw, en gynaecoloog Dorenda van Dijken, praat Elles na. Is het taboe doorbroken? Wat moet er veranderen in de medische wereld? En staat de overgang inmiddels op de politieke agenda? Ook reageren een aantal luisteraars op de podcast. De uitgebreide shownotes (artikelen, nuttige links et cetera) van de hele serie vind je hier: https://www.maxmeldpunt.nl/gezondheid/fan-van-de-podcast-opvliegers-leer-nog-meer-over-de-overgang-via-deze-links/
1/12/20211 hour, 5 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#8 - De overgang voorbij

Het gesprek over de overgang moet, ook na deze podcast en nadat Elles zelf door de overgang heen is, op gang blijven. Het mooiste is als we begrip blijven houden voor elkaar, in welke levensfase we ook zitten. Want vrouwen nemen elkaar nogal eens de maat. Terwijl we zoveel steun bij elkaar kunnen vinden. Daarom praat Elles in deze aflevering met vrouwen over hoe zij terugkijken op hun overgang, over hoe we elkaar kunnen steunen, en over wat de overgang hen uiteindelijk heeft gebracht.
12/14/202036 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#7 - Mannen

De ouder wordende man. Hij ziet in de spiegel minder spieren, meer vet, minder lichaamsbeharing en meer rimpels. Terwijl veel mannen zich man willen blijven voelen. Komen mannen net als vrouwen ook in de overgang, alleen weten ze het misschien niet? In deze aflevering dompelt Elles zich onder in de wereld van de andropauze, verminderd testosteron, de midlife en de mannelijke seksualiteit.
12/7/202042 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

#6 - Levensstijl en seks

Stress kan overgangsklachten verergeren. Dus is het advies: vind een levenswijze met meer rust, beweging, gezonde voeding, en een goede balans tussen werk en privé. Maar hoe doe je dat? Hoe erg moet Elles haar levensstijl aanpassen nu zij in de overgang zit? En hoe zit het met de matige en problematische seks tijdens de overgang?
11/30/202046 minutes, 1 second
Episode Artwork

#5 - Hormoontherapie

In deze aflevering zoekt Elles uit wat hormoontherapie precies doet voor vrouwen in de overgang. Maar ook waarom deze behandeling zo controversieel is. Want in Nederland slikt slechts 5 procent van de vrouwen met overgangsklachten hormonen, terwijl dat in de landen om ons heen tussen de 15 en 35 procent ligt.
11/23/202045 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#4 - De overgang als carrière killer

Veel vrouwen functioneren niet meer goed in hun baan tijdens de overgang, maar erover praten op je werk blijft lastig. Dat doe je liever niet. In deze aflevering onderzoekt Elles de gevolgen van de overgang op de werkvloer. Van ziekteverzuim, tot naar beneden solliciteren of helemaal uitvallen. Maar ook de rol van werkgevers en leidinggevenden komt aan bod.
11/16/202039 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#3 - De mentale kant

Mentale klachten, het korte lontje, stemmingswisselingen en soms zelfs depressies. Ook Elles blijft tijdens de overgang vaak hangen in negatieve gedachten. Waarom komt dat zo vaak voor in de overgang? Wat gebeurt er in het vrouwenbrein? Dat onderzoekt Elles in deze aflevering.
11/9/202040 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#2 - 40 jaar in de overgang

De lijst met overgangsklachten lijkt eindeloos. Opvliegers, nachtzweten, slecht slapen, hartkloppingen, angst en paniekaanvallen, stemmingswisselingen, gewichtstoename en ga zo maar door. Maar waar worden al die klachten door veroorzaakt? Eigenlijk weet Elles helemaal niet wat de overgang nou precies is, wat er in haar lijf gebeurt, en wanneer het eindelijk eens is afgelopen. Daarom duikt zij deze aflevering in het overgangslichaam.
11/2/202035 minutes, 1 second
Episode Artwork

#1 - Je moet er 'gewoon doorheen'

Naar schatting 1,5 miljoen vrouwen in ons land verkeren momenteel in de overgang en Elles de Bruin is één van hen. Vaak hoort zij dat je er 'gewoon doorheen' moet. Niet zeuren; vooral niet over hebben. En dat wil Elles doorbreken. Zij gaat het er wel over hebben. Over de lichamelijke en psychische klachten, de matige seks en de werkgevers en artsen die er soms geen raad mee weten. Aflevering 1 in de podcast 'Opvliegers' van Omroep Max en NPO Radio 1.
10/26/202033 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Trailer - Opvliegers

Elles de Bruin raakt in de overgang en dat is voor haar aanleiding om zich te verdiepen in dit fenomeen, waarover tal van taboes bestaan.
10/21/20202 minutes, 13 seconds