Winamp Logo
Oorlogswond Cover
Oorlogswond Profile

Oorlogswond

Dutch, History, 1 season, 5 episodes, 1 hour, 44 minutes
About
Nationaal Monument Kamp Amersfoort en iO presenteren de vierdelige podcast Oorlogswond. Een audioverhaal over het artsenverzet Medisch Contact tijdens de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Tijdens de Tweede Wereldoorlog willen artsen zich verzetten tegen de ideologie en regels van de nazi's. Medisch Contact is de naam van de verzetsbeweging van een bijna voltallige beroepsgroep, waar de bezetter nooit grip op heeft gekregen. Hoe kon dit verzet zo effectief zijn? In deze podcast praten we experts en historici. Alsmede met nabestaanden van leden van Medisch Contact. Is er, na al die jaren, nog steeds sprake van een Oorlogswond? Wil je meer weten over Kamp Amersfoort of het artsenverzet? Bezoek dan het ondergrondse museum met de tentoonstelling Artsen(l)eed. In opdracht van: Nationaal Monument Kamp Amersfoort Producent: iO Deze podcast is tot stand gekomen met hulp van het Vfonds.
Episode Artwork

4. Leven met oorlog

Nabestaanden van artsen blijven met veel vragen achter, want over de oorlog werd nauwelijks gesproken. Een oorlogswond blijft achter. Alle (klein)kinderen van artsen komen nogmaals aan bod en vertellen wat het verleden van hun familie vandaag de dag met hen doet. Ook spreken we met Heiko Roelfsema. Ook in zijn familie werd niet gepraat over de verschrikkingen die hebben plaatsgevonden, in zijn geval in Nederlands-Indië. Hij is voorzitter van de Stichting Herdenking Slachtoffers Japanse Zeetransporten in Zuidoost-Azië. Deze vierdelige podcast wordt geproduceerd door iO voor Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Wil je meer weten over Kamp Amersfoort of het artsenverzet? Bezoek dan het ondergrondse museum met de tentoonstelling artsen(l)eed. Deze podcast is tot stand gekomen met hulp van het Vfonds en de Gemeente Amersfoort.
5/1/202326 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

3. In strijd met de eed

Niet alle Nederlandse artsen kozen voor het verzet. Sommige kozen de kant van de bezetter. Waarom? We praten met de kleinzoon van kamparts Nico van Nieuwenhuysen over zijn misdaden in Kamp Amersfoort en wat dat tegenwoordig nog met hem doet.  Erik Thys geeft duiding over de genocide tegen psychiatrische patiënten en joden. Dat begon al ver voor het begin van de Tweede Wereldoorlog. We praten ook met Floris van Dijk, Cees Rodenburg en Eddy Houwaart. Deze vierdelige podcast wordt geproduceerd door iO voor Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Wil je meer weten over Kamp Amersfoort of het artsenverzet? Bezoek dan het ondergrondse museum met de tentoonstelling artsen(l)eed. Deze podcast is tot stand gekomen met hulp van het Vfonds en de Gemeente Amersfoort.
5/1/202326 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

2. Artsen in het gevang

De eerste 11 artsen worden gearresteerd en naar Kamp Amersfoort gebracht. Ze worden niet volledig onderworpen aan het kampregime, maar hebben privileges. Een jaar later komen bijna 300 artsen Kamp Amersfoort binnen. Zij hoeven niet te rekenen op milde omstandigheden. We duiken verder in de verzetsbeweging Medisch Contact en zoeken uit hoe de artsen het kampleven hebben ervaren. Dit doen we door te praten met nabestaanden Martijn da Costa, Erik Lammerts van Bueren en Jan Roorda. Ook krijgen we meer informatie van Floris van Dijk, Cees Rodenburg, Eddy Houwaart en Hannah van den Ende, bekend van het boek ‘Vergeet niet dat je arts bent’. Deze vierdelige podcast wordt geproduceerd door iO voor Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Wil je meer weten over Kamp Amersfoort of het artsenverzet? Bezoek dan het ondergrondse museum met de tentoonstelling artsen(l)eed. Deze podcast is tot stand gekomen met hulp van het Vfonds en de Gemeente Amersfoort.
5/1/202324 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

1. Het ontstaan van het artsenverzet Medisch Contact

Tijdens de Tweede Wereldoorlog komt een bijna voltallige beroepsgroep in verzet tegen de Duitse bezetter. De artsen verenigen zich en staan als één man tegen de bezetter. Medisch Contact gaat deze groep heten. Aanjagers van Medisch Contact zijn Jean Brutel de la Riviere, Jean Eeftinck Schattenkerk en Jan Roorda. In deze eerste aflevering onderzoeken we hoe Medisch Contact is ontstaan. We praten met Floris van Dijk, Cees Rodenburg, Eddy Houwaart en Jan Roorda jr., wiens opa medeoprichter was van Medisch Contact. Deze vierdelige podcast wordt geproduceerd door iO voor Nationaal Monument Kamp Amersfoort. Wil je meer weten over Kamp Amersfoort of het artsenverzet? Bezoek dan het ondergrondse museum met de tentoonstelling artsen(l)eed. Deze podcast is tot stand gekomen met hulp van het Vfonds en de Gemeente Amersfoort.
5/1/202325 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

TRAILER | Oorlogswond, vanaf 1 mei te beluisteren

Tijdens de Tweede Wereldoorlog komt een bijna voltallige beroepsgroep in verzet tegen de Duitse bezetter. De artsen verenigen zich en staan als één man tegen de bezetter. Medisch Contact, zoals deze verzetsbeweging heet, zal later een geweldloos en uiterst effectief verzet blijken jegens de nazi's. Wat was hun kracht? Waarom waren zij zo succesvol? Hoe is hun verzet gegaan? In deze podcastserie praten we met historici en experts over deze beweging. En met nabestaanden over hoe zij hun vader en opa herinneren. In opdracht van: Nationaal Monument Kamp Amersfoort Producent: iO Deze podcast is tot stand gekomen met hulp van het Vfonds.
4/24/20231 minute, 23 seconds