Winamp Logo
Ongehoorde Verhalen Cover
Ongehoorde Verhalen Profile

Ongehoorde Verhalen

Dutch, News, 1 seasons, 11 episodes, 8 hours 57 minutes
About
Een spraakmakende kijk achter de schermen van een snel veranderende wereld door gerenommeerde makers. Iedere maand een onthulling van een nieuw ongehoord verhaal. 
Episode Artwork

#11 - Sid Lukkassen: Ondernemen in een tijd van controledrang en bureaucratie

Ondernemen in een tijd van toenemende controledrang en bureaucratie: waarom wil de overheid steeds meer controle? Ondernemers bezwijken eronder. Is er hoop? Of is de 'stille staking' het meest reële scenario? In Ongehoorde Verhalen gaat filosoof Sid Lukkassen in gesprek met ondernemers Boris van de Ven en Erno Eekelschot. Daarnaast spreekt hij ook met ondernemer en fractievoorzitter van BVNL, Wybren van Haga.
23/12/202248 minutes 37 seconds
Episode Artwork

#10 - Sid Lukkassen: Voorbij het einde van de natiestaat

Meerdere ontwikkelingen wijzen op het einde van de natiestaat. Wat scherper uitgedrukt doemt de opheffing van Nederland aan de horizon op. Zal Nederland nog bestaan in 2050? Al sinds de opkomst van Pim Fortuyn maken velen zich hier zorgen over. Daarom spreekt Sid Lukkassen in Ongehoorde Verhalen met experts die dit thema verder hebben onderzocht.
30/11/20221 hour 1 minute 30 seconds
Episode Artwork

#9 - Komt er een rechtse revival in Europa?

In deze podcast van Ongehoord Nederland brengt Sid Lukkassen een bezoek aan Brussel. Op het Luxemburgplein, in het Europees Parlement en in de Troonstraat interviewt hij politici, politieke analisten en experts. Hoe staat het met de samenwerking aan de rechterkant van het politiek spectrum? Wordt daar überhaupt over nagedacht? Of denkt en werkt iedereen voornamelijk vanuit het perspectief van de eigen lidstaat? Is het voor rechtse politici mogelijk om het discours van de eigen natiestaat te overstijgen en te komen tot een gezamenlijk verhaal op Europees niveau?
31/10/202239 minutes 49 seconds
Episode Artwork

#8 - De invloed van Belgische en Duitse mediabedrijven in Nederland

In de zevende aflevering van de maandelijkse podcast van Ongehoorde Verhalen staat de invloed van Belgische mediahuizen in het Nederlandse medialandschap centraal. Wanneer het gaat om politieke invloed of beïnvloeding in de Nederlandse media wordt meestal gewezen naar de publieke omroep. Een veelgehoord punt van kritiek is bijvoorbeeld dat er sprake zou zijn van een eenzijdig, progressief-links geluid bij de NPO. Maar hoe zit dit eigenlijk binnen de commerciële media? Opvallend is dat bijna 90% van het marktaandeel in handen is van twee grote Belgische concerns, te weten: DPG Media en Mediahuis. Deze bedrijven hebben hun grote marktaandeel voornamelijk te danken aan subsidiemaatregelen van de Belgische overheid. Daarnaast valt de invloed van het Duitse RTL op wanneer het gaat om televisie.
31/08/202253 minutes 3 seconds
Episode Artwork

#7 - Hoe woke de humor in Nederland vermoordde

In deze maandelijkse podcast van Ongehoorde Verhalen gaan onze vaste columnist Arthur van Amerongen en zijn beste vriend Rob Muntz op expeditie naar het Mediapark in Hilversum met de brandende kwestie of er nog humor is in Nederland? Het duo won, samen met technicus Willem Davids, in 2004 de Nipkowschijf voor het controversiële en provocerende radioprogramma De Inburgerking. 18 jaar later zijn ze met alle andere winnaars uitgenodigd voor de zestigste verjaardag van Nederlands belangrijkste mediaprijs.
23/06/202252 minutes 47 seconds
Episode Artwork

#6 - Waarom stemmen niet-westerse migranten op rechtse partijen?

Nederland kent een miljoen kiezers met een niet-westerse achtergrond. De tijd dat deze kiezers op de Partij van de Arbeid (PvdA) stemmen is allang voorbij. In de media lezen en horen we voornamelijk dat deze kiezers stemmen op partijen als GroenLinks, BIJ1 en DENK. Maar hoe zit het met hun steun voor rechtse partijen als de Partij voor de Vrijheid (PVV), Forum voor Democratie (FVD) en Juiste Antwoord 21 (JA21)? In deze podcast neemt politiek antropoloog Shashi Roopram ons mee in een zoektocht naar antwoorden. Roopram heeft in 2013 een onderzoeksmaster afgerond aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en is afgestudeerd op een onderzoek naar Surinaams-Hindoestaanse PVV-stemmers. Momenteel doet hij een promotieonderzoek over de redenen waarom niet-westerse migranten op anti-immigratiepartijen stemmen. Roopram spreekt in deze podcast met diverse niet-westerse allochtonen die actief zijn voor partijen als de PVV en FVD.
23/06/202247 minutes 21 seconds
Episode Artwork

#5 - Raisa Blommestijn: het gelijk van de corona-critici

In de vijfde aflevering van de maandelijkse podcast van Ongehoorde Verhalen evalueert rechtsfilosoof Raisa Blommestijn het gevoerde coronabeleid met een aantal critici van het eerste uur. Opvallend is dat de zogenaamde coronacritici vaak met terugwerkende kracht gelijk blijken te hebben. Dit wordt echter lang niet altijd toegegeven. Meer dan eens worden zij, nog steeds, weggezet als verspreiders van “desinformatie” en “complottheorieën”. Demonstraties tegen het coronabeleid, waar mensen opkwamen voor vrijheid van meningsuiting, lichamelijke integriteit en uiteindelijk voor de democratie zelf, eindigden niet zelden met excessief politiegeweld. Hoe hebben de coronacritici deze tijd beleefd? Wat was voor hen het moment zich kritisch te gaan verhouden tot genomen maatregelen? En vooral ook: wat verwachten zij van de toekomst? Blommestijn spreekt met neuroloog Jan Bonte, retailspecialist, sociaal geograaf en bestuurslid van BVNL Hans van Tellingen en Forum voor Democratie-leider Thierry Ba
30/05/202253 minutes 12 seconds
Episode Artwork

#4 - De digitale identiteit: onbenut potentieel of opmaat naar een sociaal kredietsysteem?

In de vierde aflevering van de maandelijkse podcast van Ongehoorde Verhalen zoekt rechtsfilosoof Raisa Blommestijn naar de risico’s van de nieuwe ‘Digitale Identiteit’. Voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is van mening dat dit nieuwe paspoort een zeer kansrijk nieuw middel is waarbij data die nu onbenut blijven gebruikt kunnen worden. Daarnaast biedt het de burger bescherming omdat alle data op een centrale plek opgeslagen zullen worden. In oktober van dit jaar gaan de eerste pilots van start, dus hoog tijd om dieper in het onderwerp te duiken. Wat is de digitale identiteit? Wat zijn de voor- en nadelen? Hoe gaat de maatschappij veranderen als dit middel op grote schaal gebruikt zal worden? Voor het antwoord op deze vragen spreekt Blommestijn met Europarlementariër Rob Roos (JA21), Kamerleden Wybren van Haga (BVNL) en Pepijn van Houwelingen (FVD) en rechtsfilosoof Eva Vlaardingerbroek.
29/04/202248 minutes 31 seconds
Episode Artwork

#3 - Het voldongen feit - Podcast Ongehoorde Verhalen

In de derde aflevering van Ongehoorde Verhalen reist documentairemaker Marijn Poels vanuit zijn eigen bos in de voormalige DDR af naar advocaat Bart Maes in Breda. Maes is één van de weinige advocaten in Nederland die zich inzet tegen de disproportionele corona-maatregelen van de regering en mensen helpt die vaccinatieschade oplopen.
31/03/202239 minutes 9 seconds
Episode Artwork

#2 - De keizer en zijn nieuwe kleed - Podcast Ongehoorde Verhalen

In de tweede aflevering van zijn trilogie over de menselijke maat gaat documentairemaker Marijn Poels op bezoek bij initiatiefneemster van Moederhart Sietske Bergsma en reist hij naar Polen waar Nederlander Adrian Kuipers in een afgelegen gebied woont in en met de natuur. De gesprekken voeren Poels terug naar het individu-blijven en de nieuwe corona-kleren van de keizer. Moeten we echt voor elke snotneus een prik halen en waar ligt de grens tussen veiligheid en vrijheid? Tevens neemt Poels ons mee in zijn eigen privé-situatie waar hij de afweging moet maken in hoeverre hij zijn kind afgeeft aan een medisch experiment om de pandemie te verslaan. Een persoonlijke podcast waarin Poels de menselijke maat opzoekt. “Omdat het nog altijd om mensen gaat,” aldus de filmmaker.
25/02/202244 minutes 33 seconds
Episode Artwork

#1 - Het klimaatravijn - Ongehoorde Verhalen

In de podcast-serie 'Ongehoorde Verhalen' gaan we op zoek naar antwoorden op grote maatschappelijke vraagstukken. Deze maand neemt documentairemaker Marijn Poels u mee langs de ambities en onmogelijkheden van de klimaatplannen van de EU en kabinet Rutte IV.
24/01/202249 minutes 27 seconds