Winamp Logo
Økonominyhetene Cover
Økonominyhetene Profile

Økonominyhetene

Norwegian, Finance, 1 season, 1972 episodes, 5 days, 14 hours, 59 minutes
About
Økonominyhetene fra Finansavisen oppsummerer Oslo Børs, makroøkonomiske og politiske hendelser - hver dag. Podcasten er ledet av Marius Lorentzen, Stein Ove Haugen og Trygve Hegnar kommenterer markedet, makroøkonomiske og politiske hendelser. I tillegg inviterer vi dagsaktuelle gjester fra næringslivet i studio. See acast.com/privacy (https://acast.com/privacy) for privacy and opt-out information.
Episode Artwork

«Alt» skal på bordet når Schibsted vil beholde rubrikk-tronen

Lanseringen av Finn.no og nettaviser på bekostning av profittmaskinen papiravisen ble i sin tid sett på som genistreker av Schibsted for å bli en digital vinner. Men hva gjør de for å forbli på topp i en verden med AI og konkurrenter fra Silicon Valley og egen hjemmebane? Vi spør den nye toppsjefen Christian Printzell Halvorsen, som overtar ledelsen av Schibsted i det mesteparten av Adevinta er solgt og mediedivisjonen må seile sin egen sjø. Hvorfor starter den nye sjefen med å si opp 250 stykker? Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/10/202428 minutes
Episode Artwork

DNB-topp vil være bedriftenes talerør: – Krafttilgang bremser og kostnader bekymrer

Særlig det siste året har uroen rundt rammevilkårene for norske bedrifter økt, sier nyutnevnt konserndirektør for nettopp bedriftsmarkedet i DNB, Rasmus Figenschou. Hvorfor han vil være bedriftenes talerør i Norge i kraft av sin rolle i Norges største bank, hvorfor tilgangen på kraft legger kjepper i hjulene på prosjekter kundene egentlig kunne satt i gang og hvorfor kostnadsvekst til renter og lønn bekymrer får du høre mer om her. Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/6/202436 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Norse-oppkjøp stanset i siste øyeblikk, pengeskvis og kursen mot et overskudd

Et marked der flyprisene er under press, kortselskapene tviholder på pengene og sene bookinger har malt Norse Atlantic opp i et hjørne der de trenger kreditt kjapt. Hvordan de skal løse dette og hva som egentlig skjedde da et europeisk flyselskap i siste liten trakk ut pluggen på et oppkjøp av Norse blir det mer om når vi møter gründer og storaksjonær, konsernsjef Bjørn Tore Larsen, sammen med finansdirektør Anders Jomaas etter en Investorpresentasjon i Oslo tirsdag. Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/2/202416 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Oljeleting, karbonfangst og havvind: Ekteskapet som har skapt en seismikkgigant

TGS-sjef Kristian Johansen kommer til studio rett etter at han og selskapet ringte i børsbjellen på Oslo Børs tirsdag i det ekteskapet med PGS er fullbyrdet. Nå som Johansen plutselig har blitt skipseier spør vi hva han skal med PGS-flåten, hvor mye han kan få ned de høye lånerentene, hvor mye utbytter investorene kan håpe på og hvordan markedet for oljeleting egentlig ser ut? Vil nye gigantfunn rundt Guyana og Namibia kunne gi seismikknæringen en boost og hvor mye drysser på bransjen når oljeselskapene driver storstilt utrulling av karbonfangstprosjekter på begge sider av Atlanteren. Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/2/202424 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Rigg, rør og oljeservice: Fredriksen-selskap børsdebuterte med et brak

«Forberedt og klar for alt», får man som svar hvis man slår opp Paratus i ordboken. Oljeserviceselskapet debuterte fredag på Oslo Børs og suste opp fra start. Vi får besøk i studio av konsernsjef Robert A. Jensen. Vi spør om hans vei fra toppstillinger i en rekke kjente meglerhus og et hedgefond til offshorenæringen, hvordan Paratus egentlig ble til å kjølvannet av den andre Seadrill-konkursen og hvorfor det å drive med rørlegging til havs i Brasil og med borerigger i Mexico er så god butikk i dagens verden. Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/27/202426 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Verdens klimaparadoks: Billigere solpaneler, mer kull og elbiler som bremses av handelskrig

Mens solpaneler og batterier blir stadig billigere, sørger samtidig krig og geopolitiske konflikter for at klimaomstillingen også bremses opp. I denne sendingen snakker vi med Equinors sjeføkonom, Eirik Wærness, som akkurat har presentert sin årlige energiprognose. Vi diskuterer hva som går riktig vei, hvorfor noe bremser, hvor viktig kjernekraft og energiforbruket til AI blir, og hvorfor det ser ut som Europa kommer til å kjøpe norsk gass omtrent til evig tid. Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/26/202436 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Hydros fornybarekteskap i boks, tragisk dødsfall i Telenor og Norse-deal i vasken

Hvem er den nye utenlandske ektefellen til Hydro? Vi snakker med Mark Dooley, Leder for grønne investeringer i Macquarie Asset Management, som blar opp milliarder for å kjøpe seg inn i Hydro Rein, der Arvid Moss er styreleder. Du får også en oppdatering av dagens viktigste nyheter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/24/202417 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

AI suser inn i bedriftene, men det koster: – Det som gir målbar effekt prioriteres

20.06.2024Mens Apple, Microsoft, Nvidia og andre venter begeistret på at vi skal oppgradere til nye mobiler, PCer og datasentre som kan kjøre AI-tjenester, må også bedriftene ta stilling til hvordan de kan ta i bruk teknologien. Capgemini er en av de globale konsulentkjempene som står i spissen for å hjelpe bedrifter til nettopp dette, men hvilke bedrifter er i tet og hvem ligger bak? Vi diskuterer personvern, raskere kundeservice, kostnadsreduksjoner og konkurranseevne med sjefen for management consulting i Norge for Capgemini, Karl Thomas Reinertsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/23/202424 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Sentralbanksjefen om inflasjonskampen: – Den siste etappen kan ta tid

20.06.2024Det kan gå syv år fra inflasjonen passerte to prosent julen 2020 før den er ned tilbake mot inflasjonsmålet i 2027, skal vi tro ferske prognoser fra Norges Bank. Hva gjør det med samfunnet at vi lever så lenge med for høy prisvekst? Vi spør sentralbanksjef Ida Wolden Bache som kommer til studio etter at hun har annonsert en uendret styringsrente på 4,5 prosent, og at det ikke blir noe rentekutt i år som tidligere ventet.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/22/202415 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Ingen fare for kraftunderskudd, Rebil-gründer om bilmarkedet og eksministre i nye jobber

– AI og utbyggingen av solkraft er en joker, sier seksjonssjef Ann Myhrer Østby i NVE om hvor stort usikkerhetsspenn det er i utviklingen av kraftmarkedet fremover. Fredag slapp fagmyndigheten nye prognoser som enda kraftigere enn i fjor avviser påstanden om at Norge vil få et kraftunderskudd. Utsatte eller kansellerte grønne prosjekter får mye av skylden for endringen. Vi skal også snakke bil og får besøk i studio av en av Rebils gründere, Jonathan Parr. I et marked der nybilsalget er ned 14 prosent så langt i år går bruktsalget bra. Med økt toll i EU tror han kinesiske produsenter kan komme til å satse enda hardere mot det norske markedet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/21/202433 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Rec-utsettelse, NVE tror ikke på kraftunderskudd og Terje Nyborg om markedet

– Man trenger ikke regne en gang for å skjønne det, sier forvalter Terje Nyborg i NEF Kapitalforvaltning om hvorfor han har troen på aksjer som Yara og Subsea 7. Vi diskuterer det og om oppdrettsnæringen blir dratt ned av et kanadisk forbud. Det blir også mer om en ny utsettelse hos Rec, NVEs nye prognose om at vi ikke får et kraftunderskudd, samt OECDs råd om at vi bør kutte formuesskatten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/21/202434 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Ida Wolden Bache om inflasjonskampen, Røkke selger verft og thorium er big business

– Den siste etappen kan ta tid, sier sentralbanksjef Ida Wolden Bache som kommer i studio for å forklare hvorfor det ikke blir noe rentekutt i år likevel. Har saftige lønnsøkninger og offentlig pengebruk skylden? Vi ser også nærmere på salget av Røkkes Philly Shipyard til koreanske Hanwha, Norwegian-pilotenes lønnstillegg, en ny Kitron-fabrikk i Arendal og Thor Medical. Finansdirektør Brede Ellingsæter kommer til studio for å fortelle om hvorfor thorium kan bli milliardbutikk. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/20/202432 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Kronerulling til Fredriksen-selskaper og Capgemini-topp om AI-inntoget i Norge

Mens vi venter på rentebeslutningen fra Norges Bank og Bank of England ser vi nærmere på finansieringsoperasjonene som John Fredriksen-systemet har satt i gang i riggselskapene Northern Ocean og Paratus Energy. Til studio kommer Capgemini Invent-sjef Karl Thomas Reinertsen. Konsulentgiganten bistår nå kunder over hele verden med å implementere generativ AI-løsninger og vi diskuterer hvordan dette faktisk endrer arbeidsplasser, hvorfor det ser ut som blant andre nordiske banker holder litt igjen sammen med industrien, mens kundeservice og saksbehandling kan bli turboladet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/20/202431 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

EU-krav endrer din arbeidskontrakt, Skogen Lund til Ferd og Cavendish-comeback

Stolleken i toppen av norsk næringsliv fortsetter, mens spinoff-selskapet til Nel Hydrogen gjør et comeback på Oslo Børs samme dag som Capsol Technologies rykker opp på hovedlisten og Enova deler ut milliarder til shipping. Til studio kommer partner Christel Søreide og senioradvokat Julie P. Lorentzen i Wiersholm for å fortelle om store endringer som trer i kraft 1. juli. Nå kan ikke arbeidskontrakter lenger bare være standardiserte papirer som henviser til en jobbmanual uten videre. Hvilke detaljer du kan få inn i din kontrakt og hvordan næringslivet skal forholde seg til dette er tema i studio. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/19/202422 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Hitec-avskjed med Vår Energi, Capsol inntar karbonfangsttronen og Morrow Bank vil vokse

Dagen etter at Oslo Børs markerte årets 5. børsnotering fikk karbonfangstselskapet Capsol Technologies ringe i børsbjellen i det de er årets første opprykk til hovedlisten på Oslo Børs. Vi snakker med toppsjef Wendy Lam om det og hvordan valgene i USA og EU påvirker karbonfangstmarkedet. Til studio kommer også Øyvind Oanes, sjef i forbrukslånsbanken Morrow Bank, mens vi også ser nærmere på dagens nyheter, inkludert et funn på sokkelen og et symbolsk aksjesalg i et av Norges største oljeselskap. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/19/202429 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Indisk satsing på norsk glassfiber, Telenor på Amazon-shopping og flere børsnoteringer

Børsdirektør Øivind Amundsen sier det fort kan komme like mange børsnoteringer til i innspurten før sommerferien som de fem vi har hatt til nå. Mer om det, Telenors ordre på 100 millioner hos Amazon og en stor indisk investering i en norsk hjørnesteinsbedrift på Sørlandet blir det mer om i denne sendingen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/18/202417 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Schibsted reduserer arbeidskraften, og Magnora-spinoff gjør børsdebut

Arvtageren etter Kristin Skogen Lund i Schibsted, Christian Printzell Halvorsen, gjør sine første grep som ny konsernsjef og kutter 250 ansatte i mediekonsernet på tvers av Norden. Aksjen reagerer positivt. Ellers har FA TV møtt opp på bjellesermonien til Mangora-spinoffen Hermana Holding, og tar en prat med både adm. direktør og styreleder i Magnora, Erik Sneve og Torstein Sanness. Vi merker oss også at det så langt i år er blitt notert fem nye selskaper på Oslo Børs, og børsdirektør Øivind Amundsen venter fem børsnoteringer til før sommeren. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/18/202434 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

AI inntar vindmøller og oljeplattformer: Kan skape A- og B-lag i energibransjen

Det er lett å tenke at teknologiutvikling i energiindustrien ofte handler om å lage stadig større vindmøller eller finne ut hvordan man kan bore stadig raskere, dypere og lengre etter olje og gass. Men i dagens verden handler det minst like mye om AI, analyse og sensorer. I denne episoden får vi besøk av produktdirektør Knut Vidvei i norske Cognite. Siden oppstarten i 2016 har selskapet sikret seg mange av de største og mest krevende selskapene i energibransjen som kunder, men endrer generativ AI på hele virkeligheten deres nå? Mer om det, hvordan energiselskapene tenker om teknologi og hva som skjer der ute blir det mer om her. Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/18/202426 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Hegnar vil ha opp renten, Oljefondet kjøper havvind og fransk CO2 skal til Norge

– Norsk økonomi er sterkere enn mange tror, sier Trygve Hegnar og forklarer hvorfor han mener Norges Bank egentlig burde heve renten på torsdag. Mer om det, pilotlønningene i Norwegian budsjettenigheten på Stortinget og de viktigste nyhetene fra økonomien i dag får du her. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/17/202418 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Oppkjøp i finans, shipping trengs for å fortsette Kongsberg-festen og Hexagon på moten

Bankene bak Frendegruppen kaster seg over fondsforvalteren Borea, Sampo og TopDanmark slår seg sammen og pilotlønninger er noen av dagens overskrifter. Til studio kommer Carnegies analytiker Fabian Jørgensen. Vi diskuterer Kongsberg Gruppens voldsomme oppgang, hvorfor man bør følge utviklingen i Hexagon Composites og hva det er som gjør at Tomra-aksjen er som en jo-jo. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/17/202434 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Bain-topp om handelskrig, elbiler og hva norske bedrifter må gjøre

12.06.2024– De gamle verdikjedene fungerer ikke, sier Hernan Saenz, global leder for «Performance Improvement» i konsulentselskapet Bain & Company. Den erfarne Texas-baserte rådgiveren har møtt norske næringslivstopper for å gi et innblikk i hvordan skal løse dagens floke der bedrifter må tenke på klima, kostnadsnivå, geopolitikk, leveransesikkerhet og nærhet til sluttkunde på én og samme tid. Vi diskuterer hvordan verden ser ut etter pandemien og Ukraina-krigen, mens handelskrigen mellom Vesten og Kina hardner til, hvertfall innenfor elbiler. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/16/202424 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Andreassens finansielle eventyr – før og nå

11.06.2024Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen har et litt annerledes perspektiv på den økonomiske utviklingen og et litt annet syn på hvilken medisin som bør foreskrives enn de fleste av sine kollegaer. Nå er han aktuell med boken «Finansielle eventyr». Hva kan man lære og hva tenker han om det eventyret vi er midt oppe i nå? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/15/202425 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Børsfall, dobbel dose oppkjøp og en kamuflert Bentley

Både KMC Properties og energilagringsselskapet Kyoto ser ut til å bli kjøpt opp, samtidig som Telenor satser på Cyberdefense og en havbunnsmineralgründer ikke skjønner hvordan grønne investorer kan være skeptiske til satsingen. Du hører også mer om Desert Control og hvordan markedet går i det vi runder av uken med en tur i en kamuflert Bentley som snart lanseres. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/14/202421 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Telenor blar opp for Cyberdefense, SSB-prognoser og faren for et norsk rentehopp

– Går det som vi håper blir det flere oppkjøp i 2024, sier konserndirektør Dan Ouchterlony i Telenor etter dagens annonsering av nysatsingen Telenor Cyberdefense. Vi spør hvordan denne satsingen på sikkerhetsløsninger skiller seg fra det Telenor gjør fra før og hva som kan bli neste trekk for Amp-porteføljen som nylig solgte unna Telenor Satellite. Til studio kommer også rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken for å diskutere faren for en renteøkning i Norge og markedets kontinuerlige behov for gode inflasjonsnyheter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/14/202433 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Musk-Tangen: 1-0, glem rentekutt i 2024 og poLight-sjefen om AR-briller

En fersk Regionalt Nettverk-rapport gjør at vi trolig kan glemme et rentekutt fra Norges Bank i år. Til studio kommer Nordeas sjef for bedriftsmarkedet i Norge, Jon Brenden. Han forteller om bedrifter som klarer seg overraskende godt i dagens renteklima samtidig som noen kontorlokaler har litt lavt belegg. Vi snakker også med Øyvind Isaksen, sjefen i teknologiselskapet poLight, som håper på et gjennombrudd med AR-brillene som Apple og Meta ruller ut. Elon Musk ser ut til å ha sikret seg nok støtte til den mye omtalte bonuspakken som Oljefondet stemte mot og Tesla-flyttingen til Texas. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/13/202430 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Fed holder igjen, EU-biltoll løfter Kina-aksjer og kronerulling i Solstad

– Jeg tror vi må se litt svakere tall fra arbeidsmarkedet, sier seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets om hva som må til for at Federal Reserve kutter renten. Gårsdagens inflasjonstall er ikke nok, ifølge han. Vi diskuterer tallene som viste en oppbremsing i prisveksten, hvorfor Fed spår ett og ikke tre rentekutt i USA i år og hvorfor dette er viktigere for Norge enn hva som skjer i Eurosonen. Det blir også mer om hvorfor kinesiske elbilaksjer suser opp selv om de risikerer mer toll fra EU og andre nyheter som preger dagen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/13/202423 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

USA-inflasjon skaper bølger + Bain-topp med handelskrig-råd

Ferske tall viser en kjøligere prisvekst enn ventet i USA i mai, bare timer før landets sentralbank kommer med en rentebeskjed. Mer om tallene, dagens nyheter fra Hurtigruten, Orklas salg av Lilleborg og Nels debut av fyllestasjonselskapet Cavendish på børs blir det mer om her. Til studio kommer Hernan Saenz i konsulentselskapet Bain & Co, som har møtt norske næringslivsledere for å snakke om hvordan man skal rigge seg i en verden der man må planlegge produksjon, leveranser og sin verdikjede samtidig som man skal ha kontroll på kostnader, klimautslipp, geopolitikk og nærhet til kunder. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/12/202434 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Cavendish-krasj, Apple-AI og rigg er ikke for drømmere

– Det er få drømmere og få uten regneark som kjøper rigg, sier Paretos Bård Rosef som er gjest i studio. Vi diskuterer nykommeren på Oslo Børs Ventura Offshore og Vantage som sier de er på vei, samt hvordan det egentlig står til i riggnæringen om dagen. Det blir også mer om børsdebuten til Nel-spinoff Cavendish. Aksjekommentator Karl Johan Molnes har også gjort seg noen tanker rundt Apples voldsomme U-sving etter AI-lanseringen som sørget for at Apple igjen er mer verdt enn AI-giganten Nvidia. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/12/202438 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Oslo Børs falt, shippingaksjer falt og Andreassens nye finansielle eventyr

Oslo Børs falt tirsdag og shippingsaksjene gikk på en liten smell. Hva var det som skjedde? Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen fortalte finansielle eventyr og Trygve Hegnar forklarte hva som skjer i shipping. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/11/202434 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Tesla-utbytte, positive funn for Ultimovacs, og børsnykommer gjør opptreden

Tesla Norway tar ut utbytte på over 600 millioner kroner for første gang, Ultimovacs rapporterer om sterke funn i studien på kreftvaksinen UV1, og Nykode melder om lovende resultater i den seneste studien knyttet til sin APC-rettet neoantigen-vaksine. Samtidig får vi den nye sjefen i Nels spinn-off, Cavendish Hydrogen, på besøk i studio. Selskapet gjør sin entre på Oslo Børs onsdag. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/11/202426 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Oljeprisen over 80 dollar, inflasjonen som ventet, Oslo Børs svakt ned og fall i bilfraktaksje

Oslo Børs var svakt ned mandag ettermiddag, mens oljeprisen stanget over 80 dollar igjen. Wallenius Wilhelmsen-aksjen falt, mens XXL steg etter at Frasers Group kjøpte 49,5 millioner A-aksjer i selskapet. Napatech steg på nyheten om At Jan Petter Sissener tror aksjen kan mangedoble seg. Questerre-aksjen falt etter foirrige ukes oppgang på over 35 prosent. Fredagens makrotall fikk flere til å avblåse sommerens ventede rentekutt i USA. Hva er det som skjer? Kan det bli renteheving i stedet? Seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken Capital Markets var dagens gjest i Økonominyhetene mandag. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/10/202425 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Oljeprisen klatrer, dårlig nytt for grønne aksjer og krypto-sjef peker på kommende markedsdrivere

Oljeprisen snuser på 80-tallet, bilskipsrederi gjør milliardnedskriving, og prisveksten faller for femte måned på rad. Aksjekommentator Karl Johan Molnes vender derimot øynene fra Norge til Europa, og spår dårlig nytt for grønne aksjer bassert på mulige valgutfall i Tyskland og Frankrike. Samtidig er adm. direktør i K33, Torbjørn Bull Jensen, i studio for å snakke om knallresultatene i første kvartal, og det som kan bli en volatil sommer i kryptomarkedet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/10/202433 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Terje Tinholt er ikke overrasket over oppgangen i boligprisene

05.06.2024Boligprisene steg i mai og eiendomsmegler Terje Tinholt er ikke i tvil om hva som kommer til å skje nå. Han var gjest i Økonominyhetene onsdag. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/9/202424 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Rune Syversen: – Investorer jager i flokk

05.06.2024Dagens gjest kommer helt fra Sveits, og sitter på store verdier i Crayon sammen med makkeren Jens Rugseth gjennom investeringsselskapet Karbon Invest. I studio snakker han om utviklingen i IT-selskapet, utfordringer etter teknologi-euforien i 2021, utestående fordring i Filippinene, og shorterne som vedder på aksjefall for Crayon. – I en bransje som går så fort må man bygge mens man går, sier Syversen.   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/8/202434 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Otovo gjør byks etter ny avtale, oljeprisen bikker 80 dollar, og vi får en temperaturmåler på norsk venture

Otovo spretter opp over 60 prosent etter å ha inngått partnerskap med Volkswagens elbil-ladeselskap, oljeprisen stiger til over 80 dollar fatet, og GameStop legger frem kvartalstall tidligere enn ventet. Samtidig får vi besøk av managing partner i Viking Venture, Erik Fjellvær Hagen, som åpner opp om siste investeringer, mulige børsplaner og når man kan vente et comeback for norsk venture. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/7/202430 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Alle øyne på GameStop og «månedens viktigste nøkkeltall»

GameStop har steget 80 prosent denne uken, og var opp 30 prosent i etterhandelen torsdag kveld. En av årsakene bak torsdagens oppgang var at Keith Gill, som går under navnet av Roaring Kitty på sosiale medier, annonserte en livestrømning på Youtube fredag. Ellers har markedet fordøyd gårsdagens rentekutt fra den europeiske sentralbanken, og retter snuten mot det som omtales som «månedens viktigste nøkkeltall» – sysselsettingen utenfor landbruket i USA i mai. I den anledning er sjeføkonom i Handelsbanken, Marius Gonsholt Hov, med oss i studio for å snakke om hvordan de kommende nøkkeltallene kan påvirke rentebeslutingen til Norges Bank og Federal Reserve. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/7/202433 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Oslo Børs steg, kronen var blandet og Norwegian skuffet

Oslo Børs var opp torsdag, men Norwegian skuffet og aksjen falt. To av selskapene under paraplyen til industribygger Alf Bjørseth var blant vinnerne.FundingPartner formidler lån til ulike prosjekter til en høy rente. Selv tjener de ikke penger på denne virksomhetene. Daglig leder Jørund Thomassen Gjesvik var gjest i Økonominyhetene torsdag. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/6/202428 minutes, 1 second
Episode Artwork

Nvidia suser forbi Apple, Norwegian med trafikkoppdatering, og Clas Ohlson-aksjonærer jubler

Nvidia fortsatte sin AI-drevne oppgang og bikket 3.000 milliarder dollar i markedsverdi for første gang, og overgikk deretter Apple. Kan Nvidia bli større enn Microsoft? Videre tar redaksjonssjefen for finansavdelingen en ekstra titt på trafikktallene til Norwegian, som var svakere enn ventet. Dagens gjest er med oss fra Sverige, Kristofer Tonström, konsernsjef i Clas Ohlson. Dagligvarekjeden leverte kvartalstall som var sterkere enn ventet, som ble belønnet med en solid oppgang på børsen i Stockholm. Tonström kommenterer veksten i kvartalet, økningen i utbyttet og planene for Clas Ohlson i tiden fremover. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/6/202425 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Børsoppgang, korreksjon i tank, nykommer rett opp og boligprisoppgang

Oljeprisen og Oslo Børs korrigerte opp etter tirsdagens nedtur. Tankaksjer falt, mens oljeaksjer korrigerte opp og nykommeren Ventura Offshore steg kraftig. Boligprisene steg i mai og eiendomsmegler Terje Tinholt er ikke i tvil om hva som kommer til å skje nå. Han var gjest i Økonominyhetene onsdag. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/5/202432 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Oljeprisen snur, streik blir avbrutt og Rune Syversen gjør opptreden i studio

Oljeprisen bryter den fem dager lange nedgangstrenden, og drar med seg Oslo Børs oppover onsdag morgen. Samtidig bryter Tonje Brenna inn i konflikten mellom Unio og staten, Crayon sikrer milliardavtale i Oslo og markedet vender snuten mot fredagens jobbtall. Ellers er Rune Syversen gjest i dagens sending. Sammen med Jens Rugseth sitter han på store verdier i selskaper som Crayon, Link Mobility og Techstep, gjennom investeringsselskapet Karbon Invest. I dagens sending snakker han om de vanskelige tidene i Crayon, nye kontrakter og veien videre for IT-selskapet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/5/202440 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Oljeprisen stupte, oljeaksjer ramlet og kronen ble svekket

De 25 av de 30 mest omsatte aksjene på Oslo Børs falt tirsdag, anført av fallet i tungvekterne innen olje - og offsoresektoren. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/4/202427 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Oljen på 77 dollar, GameStop-rekyl i USA, og boost for Novo-konkurrent

Prisen for et fat nordsjøolje faller femte dag på rad til 77,49 dollar fatet, og drar med seg Oslo Børs ned tirsdag. Til tross for at fallende oljepris også tynget oljeselskaper i USA mandag, var det GameStop som stjal showet, etter at Keith Gill publiserte posisjonen sin i videospillforhandleren. Ellers ser aksjekommentator Karl Johan Molnes mot Structure Theraputics, som gikk som en kule på børs mandag etter nye funn i studier av slankepillen deres. Vi får også besøk av Torry Torheim, som forvalter Alfred Berg Global, som er opp over 23 prosent i år. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/4/202427 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Ny all-time high igjen, oljeprisen falt, mens oljeaksjer steg

Oslo Børs fortsatte oppgangen mandag og de lå an til ny all-time high for 17. gang i år. Oljeprisen var imidlertid så vidt over 81 dollar, men oljeaksjene var likevel i støtet. Conceptor Bolig har fokus på å bygge boliger innenfor InterCity-området. En av målsettingene er å bli en av de tre foretrukne boligutviklerne blant investorer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/3/202429 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Oljeprisen faller etter Opec-møte, og Nvidia lanserer nye AI-chips

Søndag var det duket for det etterlengtede møte hos OPEC, der de besluttet å forlenge sine tre produksjonskutt. Dette sender oljeprisen noe ned mandag, ettersom markedet tolket signalene fra møtet noe negativt, sier SpareBank1 Markets-analytiker Teodor Sveen-Nilsen. Analytikeren er i studio for å snakke oljepris, Opec, og markedssynet fremover. Han trekker også frem to favoritter i sektoren. Ellers har Nvidia og AMD meldt om nye brikker i det pågående AI-kappløpet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/3/202434 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Nå skjer det ting i eiendom: – Bankene er åpne for ny business

28.05.2024Meglerhuset Colliers fikk selveste Ivar Tollefsen til å stille opp til et seminar for folk i eiendomsbransjen denne uken og Norden-sjef og partner i meglerhuset Bård Bjølgerud kommer til studio for å fortelle om både hva som rører seg i markedet og hvorfor de tror vi nå er nær en bunn i syklusen - som spådd. Vi diskuterer finansieringssituasjonen, renter og hvorfor bankene ser ut til å ha endret tilnærming den siste tiden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/2/202422 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Konsernsjef i Eviny om vindkraftplaner: – Flere utenlandske investorer ønsker seg ut av Norge

29.05.2024Fornybarkonsernet Eviny har fått en prislapp på 63 milliarder kroner. Verdivurderingen kommer i forkant av det som kan bli en hektisk periode for konsernet, der de skal investere 40 milliarder kroner i havvind, nett, ny energi og elektrifisering av transport. – Jeg tror vi kommer til å se flere eierskifter i løpet av dette året, sier konsernsjef Ragnhild Janbu Fresvik om markedet for havvind.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/1/202417 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

All-time high, kronen styrker seg, oljeprisen svakt opp og de ti mest omsatte stiger

Hovedindeksen steg til ny rekord fredag. Alle de ti mest omsatte aksjene steg, men oljeprisen var svakt opp og kronen styrket seg. Olje- og gassmyggen Interoil Exploration var dagens vinner. Andfjord Salmon hentet nylig 350 millioner kroner i en rettet emisjon. Hvor lenge holder det? Adm.dir. Martin Rasmussen var dagens gjest. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/31/202426 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Trump er kjent skyldig, Dell aksjen raser, og Argeo ser mot hovedlisten

Torsdag kveld kom nyheten om at juryen i den såkalte hysjpengesaken har kjent ekspresident Donald Trump skyldig i brudd på regnskapsloven på alle 34 tiltalepunkter. – Det blir en het sommer, sier aksjekommentator Karl Johan Molnes. Ellers kommenterer Molnes de ferske tallene fra Dell, som torsdag kveld kommenterte AI-salget, og sendte aksjen rett ned i etterhandelen. Vi får også besøk av Argeo-sjefen Trond Crantz, der selskapet tjener penger for første gang siden de gikk på børs, og som melder om nye skip samt planer om notering på hovedlisten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/31/202426 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Biotechaksje rett opp, oljeprisen ned og kronen opp

Hovedindeksen på Oslo Børs var opp torsdag ettermiddag, men oljeprisen falt under dfen tekniske støtten på 83,40-nivået igjen. I Europa var det stort sett opp, mens børsene i New Yor, som falt onsdag lå an til å falle fra start. Kronen fortsatte å styrke seg, mens oljefondet skled nedover i verdi. Lytix Biopharma var lenge dagens vinner og var på det meste opp 44 prosent. Adm.dir. Øystein Rekdal var dagens gjest. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/30/202434 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Røde tall preger markedene, milliardtap i SAS og ferske tall fra Fredriksens tankrederi

Pilene peker ned på Wall Street, samt de fleste børsene i Asia og i Europa torsdag. Her hjemme har vi fått inn siste rest av kvartalssesongen for denne gang, med Fredriksens Frontline og BW LPG. Flyselskapet SAS meldte også om milliardtap for månedene februar til april, og norgessjefen Kjetil Håbjørg er i studio for å legge ut om det nye SAS etter at chapter 11-prosessen blir sluttført i sommer. Konsernsjefen i Arendals Fossekompani, Benjamin Golding, er gjester også i studio, der han gir oss et innsyn i hvordan det går med porteføljen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/30/202437 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Oljeprisoppang, ny all-time high, Schibstedhopp og løsning av verdensproblemer

Oljeprisen bidro til å løfte Oslo Børs til ny rekord intradag onsdag. Schibsted steg på den nye lederkabalen som nå er ferdiglagt og gode kvartalstall fra Adevinta. Filosof, forfatter og rådgiver Anders Indset snakker med toppledere og politiere rundt om i hele verden. Onsdag var han gjest i Økonominyhetene på FaTV og vi spurte blant annet om hva han tenker om det som skjer i Tyskland nå? Kan landet bli som Røros? Et museum for fordums storindustri? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/29/202434 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Nye AI-rekorder i USA, tiåringen stiger, og prislappen på Eviny tredobles

Nvidia dro med seg Nasdaq-indeksen på Wall Street som førte til nye rekorder for begge parter tirsdag kveld. Samtidig klatrer renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner, Mowis søksmål mot staten blir avvist i Hordaland tingrett, og finansdirektøren i BW Energy takker for seg. Ellers er konsernsjefen i Eviny, Ragnhild Janbu Fresvik med oss i studio for å snakke om tredoblingen av verdsettelsen på selskapet, nye strategier, havvindplaner og hennes nye rolle i Norges Bank. Vi retter også et lite søkelys på forandringene i styret som har preget nyhetsbildet den siste uken. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/29/202429 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Eiendom, Tollefsen og bunnen av rente-nedturen

– Vi ser at bankene nå er åpne for ny business, sier Bård Bjølgerud, partner og Norden-sjef i Colliers. Meglerhuset innen næringseiendom holdt tirsdag seminar der eiendomsgiganten Ivar Tollefsen møtte opp. Vi diskuterer hva Tollefsen ville si til markedet, hvordan nedturen i eiendom nå kan være ved en bunn og hvordan bankene har endret tilnærming i det siste. Du får også høre fra Tellef Thorleifsson som forvalter mange titalls milliarder på vegne av oss alle i Norfund - statens fond som skal drive investeringer i fattige land. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/28/202432 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Populær kakaotrading og en krone som viser muskler

Etter en bunn i mai har kronen sust oppover, samtidig som vi også har sett en rekke råvarer stige i pris over tid. Det agerer også investorer på, forklarer meglersjef Skandinavia i CMC Markets, Waqas Sarwar. Aksjekommentator Karl Johan Molnes forteller også om endringer i måten oppgjør skjer i det amerikanske kapitalmarkedet og hvordan det kan skape krøll for oss i Europa. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/28/202428 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Hegnar om streik, arbeidsledighet og Peppes-børsnoteringen som gikk i vasken

– Jeg vet ikke om det er dumskap eller lureri, sier Trygve Hegnar etter at det ble kjent at børsnoteringen av merkevareselskapet Jordane har gått i vasken. Vi tygger på nyheten om Peppes-eierens skjebne og ser også nærmere på de nye ledighetstallene fra SSB, streiken som pågår og mye annet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/27/202422 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Peppes Pizza-børsnotering i vasken og privatre equitys fornybarappetitt

– Enten så tror de strømprisene skal opp eller så har de fryktelig lave avkastningskrav, sier analytiker Thomas Dowling Næss i Sparebank 1 Markets om KKR og EQTs bud på to fornybaraksjer. Vi diskuterer det og hva det har å si for selskaper som Scatec, Magnora, Orrön og Cloudberry. Aksjekommentator Karl Johan Molnes er også på plass for å fordøye nyheten om at Jordane skrinlegger børsnoteringen og emisjonen som skulle få inn 1,5 milliarder kroner på bok. Selskapet som kontrollerer merkevarer som Peppes Pizza, Starbucks og Synnøve Finden kastet kortene helt i innspurten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/27/202432 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

– Dette blir noe av det største hydrogenindustrien har sett

22.05.2024Et av verdens største industrikonglomerater, indiske Reliance, har nå inngått lisensavtaler med både danske Stiesdal og norske Nel Hydrogen om å få produsere og selge elektrolysører i India. Vi får besøk av finansdirektør i Nel, Kjell Christian Bjørnsen, og spør om avtalen, hva de må ofre for å få inderne til å ta produskjons- og salgskostnadene, samt om fyllestasjonsselskapet deres Cavendish er oppkalt etter en kjent aktør i Tour de France. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/26/202414 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Nvidia-tallene du nesten ikke vil tro

23.05.2024Investeringsdirektør Robert Næss i Nordea deler sine refleksjoner rundt AI-bølgen og de vanvittige tallene vi fikk fra halvlederselskapet Nvidia onsdag kveld - et selskap som på kort tid har blitt verdens nest mest verdifulle børsnoterte selskap. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/25/202420 minutes
Episode Artwork

NCC-sjefen om boligbygging og advokater med ny guide til oppsigelser

– Jeg er nok litt mer forsiktig i optimismen, men jeg håper jeg tar feil, sier Tomas Carlsson, konsernsjef i NCC om den labre nordiske boligbyggingen kan få en boost snart hvis rentene kuttes. Han får følge til studio av Grete Aspelund som leder asfalt- og steinvirksomheten. Til studio kommer også advokatene Nicolay Skarning og Catriona Vågen McIntyre som har skrevet en håndbok for de vanskelige personalsakene sammen med Pernille Brusdal. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/24/202435 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Nvidia mot strømmen, Boeing-trøbbel og Fondsfinans går globalt

Vi sparker i gang ukens siste børsdag med å se nærmere på tall fra et par BW-selskaper, en presentasjon fra Boeings finansdirektør som sendte aksjen i kjelleren og Nvidia. Gjest i studio er Preben Bang, én av forvalterne i Fondsfinans som er ansvarlige for deres nye globale utbyttefond. Vi spør hvorfor de valgte å ta akkurat det norske utbyttefondet globalt, hvordan de velger selskaper å investere i og om dollaren kan slå revers og gi norske fondssparere motvind. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/24/202433 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Møt den nye Telenor-sjefen: Fra bank til toppen av global telekom

Mange ble overrasket da det for første gang ble utnevnt en ekstern som ny toppsjef. Vi spør styreleder Jens Petter Olsen om hvorfor Benedicte Schilbred Fasmer vant frem, vi spør henne om overgangen og hvordan det blir å forlate sjefsjobben i SR-Bank midt i en storfusjon, og vi spør avtroppende toppsjef Sigve Brekke om hvordan han ser tilbake på sine ni år på toppen - samt hva slags Telenor han overlater til nestemann. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/23/202411 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Oljeprisen opp, Oslo Børs mot all-time high igjen og sjømataksje som falt etter emisjon

Oljeprisen falt torsdag morgen, men hentet seg inn utover dagen og bidro til at Oslo Børs snuste på ny all-time high for 14. gang i år torsdag ettermiddag. Andfjord Salmon var blant dagens tapere etter at selskapet gjennomførte en emisjon på 33 kroner onsdag kveld. Dagens vinner var tidvis opp over 60 prosent. Adm. dir. Joachim Nielsen i Proximar Seafood var dagens gjest og kunne fortelle om status og fremdriften ved selskapets oppdrattanlegg i Japan. Marius Lorentzen tok også en prat med adm. direktør Anders Gustafsson i NRC Group i forbindelse med selskapets kapitalmarkedsdag torsdag. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/23/202429 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Telenors første eksterne toppsjef og spinnville Nvidia-tall

– Dette var overraskende, sier aksjekommentator Karl Johan Molnes om valget av ny Telenor-sjef. Mer om det og hva Robert Næss mener om de vanvittige tallene vi fikk servert fra AI-giganten Nvidia onsdag kveld blir det mer om her. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/23/202437 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Børsfall før Nvidia og barneklokke-Xplora vil nå seniorene

Nyhetsbildet er preget av kvartalstall, kveldens nyheter fra AI-giganten Nvidia og bråket regjeringens omfavnelse av en palestinsk stat har skapt. Mer om det og norske Xplora blir det mer om. Selskapet som har slått seg opp på smartklokker til barn vil nå også innta seniorsegmentet. Vi får besøk i studio av Sten Kirkbak, gründer og adm. dir. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/22/202428 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Amazons Nvidia-pause, Nel til India og Danske Bank om lakseaksjer

– Dette blir noe av det største hydrogenindustrien har sett, sier Nels finansdirektør Kjell Christian Bjørnsen om samarbeidet de inngår med industrikonglomeratet Reliance. Mer om det, en oppvarming til regnskapstallene fra AI-giganten Nvidia og laks blir det mer om her. Danske Banks sjømatanalytiker Wilhelm Dahl Røe forteller hvorfor dette er et veldig ekstraordinært dårlig fiskehelse-år og hvorfor han ikke tror Grieg Seafood blir kjøpt opp. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/22/202442 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

All-time high i fleng, usikker oljepris og metallrally

Hovedindeksen på Oslo Børs steg til ny all-time high intradag tirsdag. Gullprisen ble handlet nær all-time high, mens aluminiumsprisen var den høyeste på to år. Oljeprisen var ned, mens BW Energy og Panoro steg etter nytt oljefunn. Shippingaksjer fortsatte oppgangen og analytiker Mads Ek Strøm kommenterte resultatsesongen i teknologisektoren generelt og Nordic Semiconductor spesielt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/21/202415 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Kinesiske elbilprodusenter stuper, Musk er i Indonesia, og ny toppnotering på Wall Street

Kistefos fremmer gruppesøksmål, Oljefondet kjøper yttligere 50 prosent av Meadowhall, Nasdaq går til ny all-time high før Nvidia-tall, og gullprisen bikker ny topp. Samtidig er Elon Musk i Indonesia i håp om å starte opp både batterifabrikk og AI senter, mens det ser mørkt ut for elbilprodusentene i Kina etter dystre utsikter fra Li Auto. I studio får vi også med oss Danske Bank-analytiker Mads Ek Strøm, som plukker ut favoritter etter en volatil kvartalssesong. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/21/202431 minutes
Episode Artwork

Regjeringen pøser på med oljemilliarder: – Det blir nok stimulans neste år også

14.05.2024Trygve Slagsvold Vedum slenger på nesten 10 milliarder kroner til med oljepenger for å kunne satse på mer forsvar, Ukraina-hjelp og politi, men bidrar statens pengebruk til at Norges Bank får enda større inflasjonsproblemer enn de allerede har? Vi analyserer tallene fra revidert budsjett med sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/19/202419 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Fra regneark og norsk teknologi til en nederlandsk handelsgigant

Etter en rekke roller i Aker-systemet, entreprenørselskapet Implenia og Christen Sveaas-systemet gikk Tone H. Bachke raskt til topps i Telenor som finansdirektør. Etter fem år i telegiganten pakker hun nå kofferten for å gå inn i toppledelsen i det litt anonyme, men samtidig store, nederlandske handelskonsernet SHV. Med 50.000 ansatte og virksomhet innen alt fra dyremat til oljefelt og private equity blir det ikke rolige dager fremover for den norske næringslivslederen. I denne praten deler hun refleksjoner over tiden i Telenor, hvordan man som finansdirektør klarer å se løfte blikket fra regnearkene og ikke minst hvordan jobbmuligheten på kontinentet åpnet seg. Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/18/202436 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Oljepris snudde opp, Oslo Børs steg og all-time high for sjømataksje

Oljeprisen var svakt ned torsdag formiddag, men snudde opp etterlunsj. Oslo Børs sgteg fra stgart, falt tilbake, men snudde så opp igjen. Flere selskaper la frem kvartalstall torsdag, og Nordic Aqua Partners var et av dem. Adm. direktør Ragnar Joensen var gjest i Økonominyhetene og kunne fortelle om førsteklasses kvalitet på laksen de har slaktet den siste måneden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/16/202429 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Grieg lover bedring, høy kobberpris og Beerenbergs roboter

– Det er gjort mye og resultatene vil komme, sier Grieg Seafood-sjef Andreas Kvame om grepene som tas for å bedre fiskehelsen og resultatene i selskapet. Vi diskuterer tallene, investeringsplanene i Norge og Canada, samt den nye lånepakken til selskapet. Vi får også besøk i studio av Beerenberg-sjef Arild Apelthun. Selskapet hadde kjempestore ordre i første kvartal fra ConocoPhillips og vi spør hvordan selskapet skal få tak i nok fagfolk og hvor stort Brasil kan bli for selskapet. Aksjekommentator Karl Johan Molnes har også noen tanker om de nye tiltakspakkene i USA som iverksettes for å styrke likviditeten i boligmarkedet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/16/202442 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

USA-inflasjon og norske Airthings måler inneklima verden over

Mens kvartalsrapporter suser inn kommer også de amerikanske inflasjonstallene inn som ventet for april. Vi ser på markedsreaksjonene og de andre nyhetene som preger dagen. Gjest i studio er den relativt ferske toppsjefen i norske Airthings, Emma Tryti. Selskapet har slått seg opp på radon- og luftmålere og vi diskuterer veien videre innen smarte hjem og et næringseiendomsmarked som sliter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/15/202426 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Stordalen og Norwegians bonusdeal, Freddie Macs comeback og inflasjon

– Jeg tror Norwegian har vært utmålmodige når vi vet at SAS skal bytte allianse i september, sier flyanalytiker og konsulent Hans Jørgen Elnæs om bonusavtalen flyselskapet nå har landet på overtid med Petter Stordalen. Mer om det og aksjekommentator Karl Johan Molnes' syn på dagens viktige inflasjonstall og Freddie Macs comeback i søkelyset i det amerikanske boliglånsmarkedet blir det mer om her. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/15/202437 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Budsjett-spesial med Andreassen og Norconsult-sjefen om boligbunnen

– Det blir nok stimulans neste år også, spår sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets om statsbudsjettet for 2025, i det vi har fått revidert budsjett for 2024. Vi diskuterer tallene og prognosene fra regjeringen. I tillegg snakker med vi konsernsjef Egil Hogna i Norconsult som er ute med kvartalstall et halvår etter børsdebuten. Han forklarer hvorfor de tror vi nå er ved en bunn i boligbyggingen og hvordan samferdelspolitikken slår inn i konsulent- og byggenæringen om dagen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/14/202435 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Skuffende tall fra SalMar, småsparere selger unna Frontline, og GameStop-profil gjør comeback

Selskapene på Oslo Børs er i sluttspurten av resultatsesongen for denne gang, der oppdrettsgiganten SalMar skuffet analytikerne, mens Norse Atlantic kan skryte på seg en omsetningsvekst på 97 prosent. I den anledning har vi tatt en prat med Norse-sjefen Bjørn Tore Larsen om de positive tallene. Samtidig skjøt GameStop-aksjen opp 74 prosent på Wall Street mandag etter at "RoaringKitty" postet kryptiske meldinger på X/Twitter. Mads Johannesen kommenterer den plutselige tilbakekomsten, i tillegg til at han drar frem bevegelsene blant småsparerne de siste ukene. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/14/202434 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Hegnar om John Fredriksen, revidert budsjett og frykten for en handelskrig

– Trump kommer til å si noe dumt, sier Trygve Hegnar som advarer om at Joe Biden kan fyre opp en handelskrig når han nå vil innføre økt toll på kinesiske biler i et valgår mot Donald Trump. Vi diskuterer det, revidert budsjett, inflasjonstall og John Fredriksens 80-årsdag. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/13/202418 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

USAs kamp mot Kina-biler, Thrane-Nielsen om shippingboom og Hydros nye ledelse

– Jeg hadde ikke valgt bort Oslo Børs på femårssikt slik det ser ut i dag, sier Storebrands porteføljeforvalter Hans Thrane-Nielsen som kommer til studio for å disktuere det, kvartalsesongen, endringene i DNB og shippingoppturen - som han ikke har sett maken til siden Seksdagerskrigen. Aksjekommentator Karl Johan Molnes har sett nærmere på Rec Silicon og USAs kamp mot billige kinesiske elbiler. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/13/202437 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Vil ta landoppdrett fra Harøy til Amerika: – Norge skal være bærebjelken

08.05.2024Salmon Evolution begynte på tampen av 2023 å slakte sin første fisk fra landoppdrettsanlegget på Nordvestlandet og de cashet inn over 100 kroner per kilo i første kvartal. I tillegg til en utbygging i Norge jobber de også med planer om anlegg i både Korea og Nord-Amerika. Konsernsjef Trond Håkon Schaug-Pettersen forteller om strategien og fremtidsplanene, samt at det trolig vil komme nyheter rundt finansieringen av selskapet før sommeren. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/12/202417 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Dette styrer hånden til OPEC

06.05.2024Prisen for et fat Nordsjøolje har falt kraftig den siste uken etter en periode med sterke spenninger i midtøsten. Nå ser markedet mot OPECs møte i juni, som kan ha stor innvirkning på oljeprisen i tredje kvartal. – Det et to ting som styrer hånden til OPEC, sier råvaresjef i SEB, Bjarne Schieldrop.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/11/202426 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Postbudet som ble Telenors Asia-general

Noen får muligheten til å oppleve historiske øyeblikk og fjerne steder av verden gjennom jobber i næringslivet og i denne bonusepisoden skal vi møte én av dem - en person som også har sagt takk for seg og er klar for å rykke helt opp til topps i en helt annen næring. Vi møter Telenors avtroppende Asia-sjef, tidligere postbud og påtroppende konsernsjef i Posten, Petter-Børre Furberg. Vi spør hvorfor han sa ja til Posten, avgangen fra Telenor etter 25 år i televerkets tjeneste og hva Asia-satsingen har gjort med Telenor og han selv - inkludert oppbyggingen av et mobilselskapet i Myanmar som åpnet og så lukket seg igjen som et militærdiktatur. Produsent er Lars Brænden Schram og programleder er Marius Lorentzen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/10/202437 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Slipper Nvidia inn i «det helligste av det hellige»

Mobilbransjen har ikke klart å skape Netflix, Youtube, Gmail eller andre digitale tjenester som har blitt globale gigasuksesser, men de sitter på enorme verdier i form av infrastruktur og kompetanse. Nå skal Telenor prøve å bygge opp datasentre til en ny stor divisjon og for å få til det har de alliert seg med Hafslund og HitecVision, og de har ringt AI-giganten Nvidia i USA for å fylle sentrene med teknologi – sentre som skal kunne huse offentlige og private aktører med de høyeste sikkerhetskrav. Vi får besøk i studio av Telenors infrastruktursjef, Jannicke Hilland, som forteller om satsingen og om de vil slippe til andre investorer i mobiltårnene, slik svenske Telia har gjort. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/9/202415 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Bilfrakter ser ingen tegn til Kina-brems, svensk rentekutt og Vipps-trøbbel

– Det er lite tegn til avmating ennå, sier Wallenius Wilhelmsen-sjef Lasse Kristoffersen om den voldsomme kinesiske bileksporten når han kommer til studio med ferske kvartalstall. Vi diskuterer flåtevekst, EUs kvotesystem og status for bilindustrien. Det blir også mer om at Freyr-anlegget i Mo i Rana kan ende opp som et datasenter, ferske trafikktall fra SAS og mer om tapene i Vipps som nå nedbemanner. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/8/202426 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Salmon Evolution drømmer om Amerika, Molnes om kvartalstall og en ny oljedeal

– Norge skal være bærebjelken, sier Salmon Evolutions-sjef Trond Håkon Schaug-Pettersen. Landoppdrettselskapet har begynt å få inntekter i Norge og ser nå både mot en norsk utbygging og en ekspansjon til både Korea og Amerika. Mer om det, aksjekommentator Karl Johan Molnes' tanker om kvartalsesongen og en ny oljedeal mellom Vår Energi og DNO i Nordsjøen blir det mer om i denne sendingen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/8/202428 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

All-time high, flat oljepris og techrally

Hovedindeksen steg til all-time high for 10. gang i år mandag, og var i all-time high området tirsdag. Oljeprisen falt, mens Crayon-aksjen steg kraftig etter kvartalstall. Arribatec møtte litt motvind i første kvartal og adm. direktør Geir Johansen i Arribatec Group var dagens gjest. Nordic Mining er i rute for å starte produksjonen på Engebøfjellet i løpet av fjerde kvartal og adm. dir. Ivar Fossum var også gjest i Økonominyhetene. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/7/202427 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

BlueNord satser på gassfelt i Danmark, gode oppdrettall og krypto-smell

– Dette er veldig gode tall, sier aksjekommentator Karl Johan Molnes om Salmon Evolution som prøver seg me oppdrett på land på Nordvestlandet, men én rting bekymrer han. Mer om det, dagens viktigste nyheter og oljevirksomheten på dansk sokkel blir det mer om i denne sendingen. Vi får besøk i studio av BlueNord-sjef Euan Shirlaw som sammen med TotalEnergies akkurat har startet opp det gjenåpnede gassfeltet Tyra. Selv om produksjonsplanen er noe forsinket, så blir det fortsatt utbytte til høsten for første gang, lover toppsjefen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/7/202433 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Stemningsrapport fra Omaha, boligpriser og store ledergrep i DNB

– Man får tenke at dette går fra å være et fantastisk til fortsatt å være et ekstremt bra selskap i årene fremover, sier Solt Explorer-forvalter Bernt Berg-Nielsen som er med oss direkte fra Omaha, Nebraska - der han har deltatt på årsmøtet i investeringsselskapet Berkshire Hathaway. Vi spør om glansen falmer når den ene av superduoen Warren Buffett og Charlie Munger nå har gått bort, og hva som skjer den dagen Buffett selv trer av. Det blir også mer om de ferske boligpristallene for april og de mange endringene som nå skjer på toppen av DNB - der direktøren som har hatt ansvaret for Sbanken kjøpet blir byttet ut. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/6/202433 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Oljen styrker seg og Buffet selger unna Apple-aksjer

Et fat nordsjøolje stiger med nesten én prosent etter melding om at Saudi-Arabia har satt opp salgsprisen i Asia. Råvaresjef i SEB, Bjarne Schieldrop, er i studio for å begrunne oppgangen, i tillegg til at han trekker frem forventningene til OPEC-møtet i juni. Samtidig har Bakkafrost og Pexip sluppet fasiten for første kvartal, mens Buffett selger seg ned i favorittaksjen Apple. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/6/202436 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Debatt om EUs fornybarpress: Sunn skepsis eller treighet?

– Jeg er litt skuffet over NVEs defensive holdning, sier Høyres energipolitiske talsmann Nikolai Astrup, mens Rødts Sofie Marhaug frykter lokalpolitikken, samer og andre blir overkjørt når vi diskuterer EUs fornybardirektiv. Bør vi få opp farta når EUs energikommisær maser på Norge eller er det på tide å ta et skritt tilbake? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/4/202422 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Norges Bank holder renten og svarer LO, mens konsulentene får AI

– Vi må kanskje langt inn i 2025 før vi ser et rentekutt, sier Trygve Hegnar etter fredagens rentemøte. Vi diskuterer hva sentralbanksjefen egentlig sa om renten og kritkken fra LO som ble besvart i dag. Til studio kommer også Arne Mjøs, konsernsjefen i IT-konsulentselskapet Itera. Vi diskuterer selskapets tilstedeværelse i Ukraina der rundt 300 ansatte jobber og hvordan alle konsulentene skal utstyres med AI-systemet Sapience. Kan et norsk selskap som Itera vinne frem i AI-racet i konkurransen mot globale konsulentgiganter? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/3/202436 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Renter er bedre enn aksjer og Apples enorme tilbakekjøp

Veier man risiko mot potensiell gevinst bør man i dag velge renteinvesteringer over aksjer, sier aksjestrateg Paul Harper som er med i sendingen for å diskutere markedet og endringene de har gjort i porteføljen. Vi spør også aksjekommentator Karl Johan Molnes om kvartalstallene til Orkla, Hexagon Purus og Apple - som setter ny rekord i tilbakekjøp av aksjer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/3/202431 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Oljeprisen falt, Oslo Børs falt, Scatec-sjefen i studio og bitcoin ned 20 prosent fra toppen

Oslo Børs falt torsdag ettermiddag, i kjølvannet av oljeprisen som falt tilbake mmot den tekniske støtten på 83,40-nivået. 8 av de 10 mest omsatte aksjene falt. Bare Edda Wind og Kongsberg Gruppen var opp blant de ti mest omsatte. Scatec-sjef Terje Pilskog var dagens gjest. Første kvartalsrapporten overrasket noen, mens analytiker Helene Kvilhaug Brøndbo i DNB Markets anbefalte å ta gevinst etter onsdagens oppgang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/2/202427 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Fed-møte, norske Viking Cruises på børs og Telenors Nvidia-plan

Hva er det egentlig Nvidia skal levere inn til de nye datasentrene Telenor, HitecVision og Hafslund planlegger? Og vil vi se Telenor selge ut mer infrastruktur slik Telia har gjort til store investeringsfond? Vi spør konserndirektør Jannicke Hilland som kommer til studio sammen med aksjekommentator Karl Johan Molnes. Etter onsdagens rentemøte oppsummerer han det han kaller en håpløs oppgave for sentralbanken i det finansdepartementet bruker penger «som om det var krig». Vi ser også nærmere på børsdebuten til Torstein Hagens cruiserederi Viking Cruises i New York og Otovo-tallene. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/2/202432 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Telenor i farta, italienske friere i bilfrakt og årets første oljeprosjekt

Mens finansdirektør Tone H. Bachke takker av sitter konsernsjef Sigve Brekke og pønsker på hva som skal bli Telenors neste sjakktrekk i Asia og i Danmark. Vi intervjuer begge to og ser også nærmere på Okeas nye oljeprosjekt Bestla - som ble årets første utbyggingssøknad til staten. Mer om kvartalstallene fra Sats, Kongsberg Gruppen, Scatec og hvorfor nok en bilfraktaksje suser til værs grunnet nyheter fra Italia får du høre mer om her. Vi avslutter også med en ganske heftig Range Rover på vei til Hemsedal. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/30/202426 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Sats jubler over treneglade nordmenn

Telenor melder om gigantresultat i første kvartal, Scatec jekker opp utsiktene, mens Kongsberg Gruppen har huket inn en halv milliard på forsvarsleveranser. Samtidig er konsernsjefen i Sats, Sondre Gravir, er innom studio for å fortelle om rekordinntektene for kvartalet, mens Marius Lorentzen rapporterer direkte fra Telenor på Fornebu. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/30/202437 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Høyre og Rødt i fornybardebatt: Er vi så treige som EU skal ha det til?

– Hvorfor må man vente fem år på konsesjon, spør Høyres energipolitiske talsmann Nikolai Astrup oppgitt når han møter Rødts Sofie Marhaug til debatt. Begge sitter i energi- og miljøkomiteen i Stortinget som EU nå maser på. I Brussel vil man nemlig ha mer fornybar energi og det kjapt. Bør vi få opp farta eller må vi nå unngå å forhaste oss? Mer om det, hvordan det har gått med dagens børsnotering i Public Property Invest og andre nyheter får du her. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/29/202428 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

2x børsnoteringer og Robert Næss om ukens viktigste hendelser

Vi sparker i gang en ny (og avkortet) uke med å diskutere børsdebuten til eiendomsselskapet Public Property Invest, børsplanene til Peppes Pizza-eier Jordane og hvordan man skal navigere ukens tettpakkede kalender – inkludert et rentemøte i USA på fridagen 1. mai. Med investeringsdirektør Robert Næss i Nordea som gjest og med aksjekommentator Karl Johan Molnes. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/29/202439 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Verdens største containerrederi snapper opp norske Gram

Børsnoteringen måtte utsettes en gang før det til slutt gikk, men for de som hadde troen har investeringen i bilfraktrederiet Gram Car Carriers vært fantastisk. Men hva er det som gjør at verdens største containerrederi, italienske MSC, legger milliarder på bordet for å kjøpe seg inn i bilfrakt som de knapt holder på med? Vi får besøk i studio av konsernsjef Georg Whist i Gram Car Carriers som også forklarer hvorfor selskapet fortsatt tror bilfrakt skal bli et godt marked selv om ordreboken er høy. Styreleder Ivar Myklebust forteller hvorfor styret enstemmig anbefaler budet og at det foreløpig ikke har vært noen konkrete diskusjoner med mulige andre budgivere. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/28/202415 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Sveriges eiendomskomet Ilija Batljan gjør comeback via Norge

Han er en av de mest kjente eiendomsfigurene i nordisk eiendom og ledet oppbyggingen av SBB - selskapet som steg som en rakett og nesten kollapset med høy gjeld. Nå er han sjef i spinoffen Public Property Invest (PPI) som skal børsnoteres i Oslo mandag. Han kommer til studio for å fortelle om selskapet, hvorfor de skal kjøpe eiendommer av SBB før børsnoteringen, hvordan de skal bruke de nesten to milliardene i frisk kapital de henter inn og om konkurransen fra utenlandske eiendomsinvestorer kan bli fremover. Han forteller også hvorfor han tror PPI kan vokse på at andre eiendomsinvestorer sliter med høyt belånte eiendomssyndikat. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/27/202415 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Børsoppgang, Yara-fall, opptur i Røkke-selskap og kraftig vekst for konsulentselskap

Oljeprisen steg fredag ettermiddag og bidro til å løfte Oslo Børs. Yara falt på skuffende kvartalsrapport, og fikk følge av Tomra. Aker Solutions steg etter sterke tall torsdag, mens Autostore hentet seg litt inn igjen etter torsdages fall. Norge-sjef Morten Edler Bay i konsulentselskapet emagine kunne fortelle om kraftig vekst mot slutten av 2023 og inn i 2024. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/26/202428 minutes, 1 second
Episode Artwork

Folketrygdfondet slo markedet igjen, Tomra og Yara skuffer, og tek-aksjer knuser forventninger i USA

Industriselskapene Tomra og Yara faller på Oslo Børs etter å ha skuffet markedet i første kvartal, mens Microsoft og Alphabet får en kraftig kursreaksjon på positive tall. Samtidig kan Folketrygdfondet igjen juble over å slå referanseindeksen, som resulterte i et resultat på 10,7 millioner kroner. Toppsjefen Kjetil Hough er i studio, og åpner opp om kvartalet, den nye fondsmeldingen og nye kontorer i Tromsø. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/26/202434 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Norsk Titanium med gjennombrudd hos Airbus og Boeing

Vi oppsummerer en svært hektisk kvartalstall-dag med nyheter fra Norwegian, Equinor, Europris, Aker Solutions og flere, og så dykker vi ned i Norsk Titanium. Styreleder John Andersen Jr. kommer rett fra kapitalmarkedsdagen på fabrikken utenfor Hønefoss for å fortelle hvordan den enorme veksten som er varslet fra 2,5 til 150 millioner dollar i omsetning skal skje frem til 2026, vi spør hvordan krisen i Boeing påvirker selskapet og aksjekommentator Karl Johan Molnes har regnet litt på tegningsrettene fra vinterens emisjon som fortsatt er i handelen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/25/202430 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Europris-sjefen om rekordpåsken, Hydros fornybargeneral og «småville» Zuckerberg

– Driftskostnadene er en utfordring i år, sier Europris-sjef Espen Eldal som varsler et hopp på 10 prosent samtidig som påsken satte ny salgsrekord. Mer om det og de mange kvartalstallene blir det mer om når vi snakker med aksjekommentator Karl Johan Molnes. Vi får også besøk i studio av Olivier Girardot som leder Hydros fornybarselskap Rein. Han forteller hvordan de etter Macquarie-oppkjøpet blir en selvfinansierende maskin som ruller ut prosjekter i Brasil og Norden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/25/202439 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Gram Car Carriers om frieriet, Boeing-tall og Gigante Salmons nye planer

– Dette var et innkommende bud fra MSC, så de har vel fulgt med oss, sier styreleder Ivar Myklebust i Gram Car Carriers som sammen med konsernsjef Georg Whist kommer til studio for å fortelle om kvartalstall og budet fra verdens største containerrederi MSC. Vi snakker også med finansdirektør Rune Johansen i Gigante Salmon fra Seafood Expo i Barcelona. Selskapet har denne uken både sluppet tall, annonsert en ny toppsjef og styreleder, samt lansert en ny finansieringsplan. Mer om det og dagens andre viktigste økonominyheter får du her. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/24/202431 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Aker BP-sjefen om prosjekter, klimasøksmål og fusjoner mot britisk sokkel

24.04.2024Aker BP har havnet midt i kryssilden mellom staten og miljøbevegelsen i klimasøksmålene som er anlagt. Selv om det er en tendens til mer «legalisering» av oljepolitikken, så har ikke selskapet jekket opp avkastningskravene sine forklarer toppsjef Karl Johnny Hersvik. Vi diskuterer dette, prosjektene på sokkelen og om det kan komme mer konsolidering mellom norsk og britisk sokkel. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/24/202412 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Nordic Semis nye sjef, Tesla-salget faller og luse-laser skal redde oppdretten

Når snur pilene for det norske tech-eventyret Nordic Semi? Den nye toppsjefen Vegard Wollan er gjest med sin første kvartalsrapport. Vi snakker også om Teslas tall som viser fall i salget, oppkjøpsbudet på Gram Car Carriers og de mange andre kvartalsnyhetene som har kommet. Vi får gogså besøk i studio av Stingray Marine-sjef John Arne Breivik. Selskapet som har utviklet en luse-laser når milliardomsetning neste år varsler han, i det selskaper som Salmar, Nordlaks og Cermaq tar i bruk denne og andre løsninger for å løse fiskehelseproblematikken. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/24/202440 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Eiendomstopp Ilija Batljan, Airbus-deal for Norsk Titanium og masse kvartalstall

– Alle eiendomssyndikatene er en pipeline av vekstmuligheter, sier den kjente eiendomsfiguren Ilija Batljan. Han er gjest i studio i det Public Property Invest går mot en børsnotering i Oslo. Han forteller om strategien til selskapet han akkurat har blitt sjef for og som er en spinoff av SBB som han bygget opp i Sverige. Mer om Batljans planer, kvartalstallene til Entra, DNB og Vår Energi, samt blokaden av Norges Bank får du mer om i denne sendingen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/23/202424 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Energi, teknologi og ferske tall fra DNB

Vår Energi, Entra og DNB er blant selskapene som slapp tall i løpet av morgentimene tirsdag. I den anledning dukker Vår Energi-sjefen opp i studio for å snakke om utsiktene, Nebtun-kjøpet og Balder X-prosjektet. Samtidig kommer Arctic Securities-analytiker Kristian Spetalen for å snakke om forventningene til teknologi-aksjene i forkant av tallslippet til Nordic Semiconductor. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/23/202438 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Hegnar om rentekutt i det blå, en oljepris under press og hvorfor kronen kan bli enda svakere

– Jeg tror kronen svekker seg enda mer, sier Trygve Hegnar når vi sparker i gang en ny uke der spekulasjonene går om Norges Banks rentemøte neste uke. Vi diskuterer også andre nyheter som preger markedet og dagen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/22/202421 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Nvidia-knekk, Kongsberg-kontrakt og forvalter følger DNB i tettpakket uke

– Det er nok DNB som blir mest spennende, sier aksjesjef Leif Eriksrød om hvilken av de mange selskapene som slipper tall denne uken som han kommer til å følge tettest. Vi diskuterer bank, Norwegian, oljeaksjer og mer med han og aksjekommentator Karl Johan Molnes, samt Nvidia- og techaksjenes knekk fredag. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/22/202427 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Gullprisen til nye høyder: Slik investerer du fysisk

15.04.2024Kjøper du nye gullbarrer blir det moms, men mynter og brukte barrer slipper. Det er noe av det vi hører mer om når vi ser nærmere på fysiske markedet for gull og hvordan man investerer i det. Gjest i studio er Torodd Rande, adm. dir. i K.A. Rasmussen – den over 150 år gamle norske tradisjonsbedriften innen edelmetall. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/21/202416 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Nordmenn satser mrd-beløp på britisk biogass

16.04.2024Selskapet Refuels er i dag verdt 1 milliard på børs og vil hente rundt 2 milliarder i egenkapital og lån. Toppsjef Philip Fjeld forteller om hvorfor de vil kjøpe opp fyllestasjonene de eier med en partner, hvordan de også vil bygge nye stasjoner og bli dobbelt så store i 2026 med 30 til 40 stasjoner, og hvordan man overtaler lastebileiere til å droppe diesel til fordel for dette klimavennlige drivstoffet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/20/202419 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Oljeprisen ned – Oslo Børs ned

Nordsjøoljen har falt fra over 92 dollar for uke siden og til under 87 dollar fredag. Det bidro til å sende olje- og oljerelaterte aksjer ned på Oslo Børs. Sammen med økt usikkerhet rundt utikvlingen i Midtøsten falt også tungvekterne og hovedindeksen på Oslo Børs. Adm. dir. Natasha Belinska i Pinpoint Estimates var dagens gjest i Økonominyhetene og fortalte mer om tjenesten og samarbeidet med Finansavisen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/19/202424 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Iran-rapporter ryster markedet og første Kina-slakt for Nordic Aqua

– Det har gått fantastisk bra hittil, sier Nordic Aqua-sjef Ragnar Joensen etter at selskapet er i gang med sin første slakt av oppdrettslaks på land i Kina. Vi hører hvordan oppstarten har gått og hva planen er videre. Ukens siste børsdag preges både av nyheter og tall fra Norske Skog, Nordic Aqua og Netflix. Samtidig faller børsene og oljeprisen stiger på rapporter om eksplosjoner i Iran og at Israels motangrep skal være i gang. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/19/202429 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Aker bygger robotleir på Fornebu og ABG-sjefen satser på lån under noteringsdvalen

Med null børsnoteringer i Norden i første kvartal er det krevende å drive meglerhus, men selv om kostnader må kuttes noen steder satses det med penger og folk på andre områder – inkludert obligasjoner. Det forteller dagens gjest, Norgessjef Kristian B. Fyksen i ABG Sundal Collier, er gjest i studio sammen med aksjekommentator Karl Johan Molnes. Det blir også mer om dagens viktigste nyheter i økonomien og vi skal på robot-safari til Fornebu – Der Cognite og Aker Solutions har bygget et treningsanlegg for roboter som skal brukes i industri og offshore. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/18/202426 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

ESG-forvalter styrer unna subsidier, chip-aksjer faller og fly i vinden

Vi kaster oss over nye tall og nyheter fra Mowi, Elkem, ABG og halvlederindustrien med aksjekommentator Karl Johan Molnes. Gjest i studio er Ole André Hagen, forvalter av ESG-fondet First Impact. Han forteller hvorfor han er skeptisk til hvordan mange ESG-rangeringer er satt opp - som kan lede til at lyspæreselskapet Siginfy ser ut til å ha større utslipp enn oljeselskapet Equinor. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/18/202444 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Oljefunn, Nel-smell og 400.000 nordmenn eier krypto

Nesten 10 prosent av nordmenn eier en eller annen kryptovaluta og det gjør oss størst i Norden. Vi diskuterer hva som skjer i denne spesielle verdenen med analysesjef Anders Helseth i K33 Research og ass. partner i EY, Mads Ribe, som er ute med en ny rapport. Det blir også mer om nedturen til Nel etter kvartalsrapporten, oljefunnet til Vår Energi og andre nyheter som preger dagen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/17/202427 minutes, 1 second
Episode Artwork

Skuffende tall fra Nel, Powell med nye uttalelser og dystre prognoser fra DNB Markets

Sentralbanksjefen i USA har kommet med nye uttalelser om rentebanen, Nel har sluppet tall, Ultimovacs gjør kutt i bemanningen, og DNB Markets har kommet med nye prognoser for norsk økonomi.Samtidig får vi besøk at sjømat-analytiker i Arctic Securites, Christian Olsen Nordby, der laksepris og forventninger til første kvartal er på agendaen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/17/202426 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Dollaren til 11 og Magnora deler ut «oljeaksjer»

– Dette utgjør tigangen av det vi har delt ut i kontanter tidligere, sier toppsjefen i fornybarselskapet Magnora om at de nå skal dele ut 70 prosent av eierskapet i spinoffen Hermana Holding til sine egne aksjonærer. På den måten kan man fortsette å få lisensinntekter fra produksjonsskip i oljenæringen, samtidig som Magnora får en full grønn rating i kapitalmarkedet. Vi diskuterer kvartalstallene og fornybarprosjektene til Magnora. Det blir også mer om dagens andre store nyheter, inkludert dollarens stadig styrkelse, de sure tallene i markedet og biogasselskapet Refuels sin plan om å hente to milliarder til storsatsingen i Storbritannia. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/16/202421 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Refuels vil hente 2 mrd til biometan, rigganalytiker om Saudi og Hexagon-sjefen går

Hva er det som skjer i Saudi-Arabia når Shelf Drilling, Borr Drilling, Cosl og flere melder om kanselleringer? Analysesjef Fredrik Stene i Clarksons kommer til studio for å forklare. Vi får også besøk av Philip Fjeld, sjef i Refuels som vil hente rundt 2,0 milliarder for å satse videre på fyllestasjoner for biometan i Storbritannia for tungtransport. Han forteller hvorfor lastebileierne ikke trenger subsidier for å droppe diesel og hvorfor han trolig vil trenge 1,5 milliarder til for å nå selskapets mål. Aksjekommentator Karl Johan Molnes har gjort seg noen tanker om avgangen til Hexagon-sjefen og hva vi kan vente oss av Israel som en respons på Irans angrep i helgen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/16/202444 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Hegnar om Kaski og Israel, Equinor med ny USA-deal og Telenor-dronning takker av

– Jeg hadde kalt deg og andre menn det samme, sier Trygve Hegnar etter lederen titulert «Vill i nikkersen» rettet mot Kari Elisabeth Kaski. Den kjente SV-politikeren har tordnet mot Hegnar og nå svarer han. Vi ser også nærmere på uroen i Midtøsten og Hegnar mener det er naivt å tro at Israel ikke kommer til å svare på helgens angrep. Det blir også mer om Equinors byttehandel på land i USA og Telenors finansdirektør Tone H. Bachke som varsler sin avgang og som dermed ikke lenger er med i kampen om å ettefølge Sigve Brekke på toppen av konsernet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/15/202422 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Telenor-topp går, verden venter på Israel og en guide til gullinvesteringer

Hvordan investerer man i gull og hvem er det egentlig som gjør det? I en verden med inflasjon, uro og andre problemer er det mange som tyr til edle metaller. Vi får besøk i studio av Torodd Rande, sjef i den tradisjonsrike norske metallforedleredn K.A. Rasmussen. Vi diskuterer også angrepet på Israel i helgen med aksjekommentator Karl Johan Molnes og så ser vi nærmere på nyheten om at Telenors finansdirektør Tone H. Bachke melder overgang til en nederlandsk gigant. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/15/202427 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Energi- og klimaspesial med Rystad Energy

11.04.2024Mens mange nå sier at klimamålene omtrent er umulige å nå gitt veksten i forbruk av både kull, olje og gass, ser Rystad Energy tvert i mot at vi kan snu oss. Årsaken ligger blant annet i den enorme effektiviseringen som skjer når man går fra fossil til elektrisk bil og de lave kostnadene ved solenergi. Vi får besøk av Jon Ødegård Hansen som leder Rystad Energys avdeling for Globale energiscenarioer og Kapitals Tor Klaveness for å diskutere. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/14/202423 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Pengene renner inn i høyrente: – Frykter for en boble på sikt

09.04.2024Får selskaper for gode lånevilkår om dagen selv om rentene er høye – så gode vilkår at det egentlig er aksjeinvestorene som kan smile bredest? Heimdal Høyrente-forvalter Erik Hagerup beskriver et marked der vi kan se en boble bygge seg opp. Vi spør om hva han ser utspille seg, hvordan fondet hans har klart å levere over 20 prosent avkastning det siste året og om faren er over i eiendom snart? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/13/202421 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Tangen får nei, Tromsø får ja og Hjem.no vil ta rotta på Finn

Nok en gang sier Finansdepartementet nei til Oljefondets ønske om å investere i unoterte aksjer og Private Equity. Mer om det, at man nå skal hente penger fra Folketrygdfondet og etablere et Tromsø-kontor blir det mer om her. Vi ser også nærmere på gamle Lundins salg av et norsk vannkraftverk og om Finn.nos posisjon er truet. Mange eiendomsmeglere har nå gått sammen om Hjem.no og sjefen der, Rune Paulseth, kommer til studio sammen med lederen i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/12/202434 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Renter, gullkortet til Norse og Norge er størst for Clas Ohlson

Clas Ohlson vokser langt mer enn markedet og prisveksten, hvordan klarer de det og hvorfor åpner de enda en butikk i Norge når norske forbrukere ikke har det så bra? Vi drar ned til en ny butikk og spør konsernsjef Kristofer Tonström. Det blir også mer om hovedeierne i Norse Atlantic som stiller opp med kreditt til flyselskapet sitt og vi skal også snakker om renter. – De signalene som kommer nå kan tyde på at rentene skal dyttes oppover, sier aksjekommentator Karl Johan Molnes som har sett nærmere på hva som utspiller seg i rentemarkedet med amerikansk statsgjeld i det JPMorgan, Citi og Well Fargo sparker i gang kvartalsesongen fredag. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/12/202429 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Nye rekorder på løpende bånd

Oslo Børs steg til ny alle-time high for 9. gang i år torsdag. Oppgangen kom i kjølvannet av en oljepris over 90 dollar og oppgang i olje- og oljerelaterte aksjer. Styreleder Kristin Hedqvist-Widen i Stretch Norge og daglig leder Rickard Werner i Stretch Beyond forklarte funnene i årets SHE Index. EMEA-sjef i Adyen, Alex von Bismarck, fortalte om retailtrendene i 26 land og at svindel er et stadig voksende problem. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/11/202424 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Riggemisjon, inflasjon og EY-topp om børsnoteringer

– Jeg tror rentene må tikke nedover først før flere ønsker å gå på børs, sier EY-partner Bjørn Tore Foss som kommer til studio med en fersk transaksjonsoversikt i Norden - som viser svært få børsnoteringer. Vi diskuterer dette og hva som skjer ellers i markedet, inkludert emisjonen i Dolphin Drilling. Aksjekommentator Karl Johan Molnes har sett på de amerikanske inflasjonstallene og det kraftige markedsfallet som kom i går kveld. – Det som er enda verre er veksten i «super core», sier han. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/11/202427 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Hot inflasjon i USA og EU-mrd kan drysse over norsk tech

– Nå må dere gripe muligheten, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (Ap) som kommer til studio for å fortelle om hvordan regjeringen skal hjelpe norske techselskaper med å få tilgang til EUs 100 milliarderssatsing. Én av selskapene er Secure Practice og daglig leder Erlend Andreas Gjære. Han kommer sammen med statsråden og IKT Norge-sjef Øyvind Husby til studio. Vi ser også nærmere på dagens kjølige norske og hotte amerikanske inflasjonstall, samt andre nyheter som preger dagen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/10/202429 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

En helnorsk shippingbank og 2x inflasjonstall

Mens en hel verden venter på amerikanske inflasjonstall i ettermiddag har de norske kommet. Mer om de, de viktigste nyhetene fra markedet og shipping blir det mer i denne sendingen. Vi får besøk av i studio av sjefen i Maritime & Merchant Bank, Halvor Sveen. Han har ledet den Oslo-baserte shippingbanken siden starten for snart åtte år siden. Vi spør om banken, effekten av renteøkninger og hva som skjer i de ulike shippingsegmentene om dagen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/10/202431 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Heimdal-forvalter frykter for renteboble og talldryss sender masse aksjer opp

– Selskaper med god drift får låne fort og billig, sier Heimdal Høyrente-forvalter Erik Hagerup som samtidig advarer om at det nå renner så mye penger over sektoren at man fort kan få en boble på sikt. Er det aksjeinvestorene som kommer seirende ut? Mer om det samt nøkkeltallene fra Kid, TGS, PGS og Norse Atlantic Airways som sender de aksjene kraftig opp, samt Goldman Sachs-analysen som senket europeisk forsvarssektor. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/9/202430 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

– Strategene er for pessimistiske

Markedet svinger i forkant av inflasjonstallene som kommer onsdag 10. april, Hafnia skal på børs i USA og Norse Atlantic hopper på børs etter et hopp i kabinfaktoren. Samtidig får vi besøk av Adil Shah i Delphi, der vi tar en ekstra titt på markedsforventninger, renter og amerikansk teknologi vs. europeisk helse. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/9/202434 minutes
Episode Artwork

Hegnar om skatteparadiset Asker, lønnsoppgjøret og Siems exit

Kan Asker bli det nye Bø? Vi spør Trygve Hegnar om han er villig til å flytte fra Oslo til kommunen rett ved. Vi diskuterer også lønnsoppgjøret som endte med 5,2 prosent i industrien og hva det har å si for boligmarkedet og Norges Banks rentebane. Sist, men ikke minst, hva gjør Siem nå når Sveaas har klart å utmanøvrere han og overtar som største eier? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/8/202425 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Siem-exit og Sveaas, Jarle Sjo om markedet og tre nyheter fra Aker

Vi sparker i gang en ny uke med Siems exit fra sitt eget offshorerederi. Baner det vei for en fusjon med Christen Sveaas' Viking, spør vi aksjekommentator Karl Johan Molnes. Gjest i studio er analysesjef Jarle Sjo i Norcap som deler sitt syn på markedet når vi nå har fått høye jobbtall fra USA, en renteøkning i markedet og stigende råvarepriser. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/8/202432 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Boligprisene suser opp: - Tror vi undervurderte folk

Boligprisene steg mer enn ventet i mars og er da opp 5,9 prosent så langt i år i Norge og 5,3 prosent i Oslo. Vi spør Eiendom Norge-sjef Henning Lauridsen og adm. direktør Christoffer Askjer i meglerkjeden Sem & Johnsen hva som skjer og hvor veien går videre. Lar ikke nordmenn seg skremme av rentenivået lenger? Med reporter Øivind Ekås og programleder Stein Ove Haugen. Produsent er Andreas Drange Jensen, Tarjei Olsen og Lars Brænden Schram. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/7/202414 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Nullvekst for bilen: En ren utopi eller nødvendig hestekur?

03.04.2024Tomter som man ikke får bygge boliger på, og sykehjem og barnehager som bygges ut med fint lite parkering. Har du hørt det før? Årsaken ligger i «nullvekstmålet» som betyr at man til tross for befolkningsvekst ikke skal ha noe vekst i bilbruken. Det gir kraftige føringer for både Nasjonal transportplan, byplanlegging, kommunal regulering og mer, men hvorfor har vi egentlig dette målet og hvor kommer det fra? Er det lettere for politikerne å si «nullvekst» enn «litt vekst»? Vi tar debatten med statssekretær Tom Kalsås (Ap) i Samferdselsdepartementet og Frank Sve (Frp), nestleder i Stortingets transportkomité. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/6/202420 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

600 mrd til Forsvaret og forsker advarer oss om strømsluket AI

Kunstig intelligens er et hot tema i både finans- og teknologimiljøer, men til tross for alle de fasinerende tingene det kan gjøre så sluker det også enorme mengder energi. Nå bør norske politikere våkne, advarer Sintef Digital-forsker Sølve Eidnes sammen med to kollegaer. Mer om det og den nye langtidsplanen for Forsvaret som sendte Kongsberg Gruppens aksje opp fredag blir det mer om her. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/5/202423 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Oljen over 90, Norwegian-tall og flere riggkanselleringer

– En oljepris på 70-tallet er for lavt for Saudi-Arabia, sier senior olje- og tankanalytiker Ole-Rikard Hammer i Arctic Securities, som mener det Opec nå ønsker å løfte prisgulvet for oljen. Vi diskuterer oljemarkedet, Iran-Israel og de underliggende driverne i det oljeprisen suser over 90. Det blir også mer om trafikktallene fra Norwegian, riggkanselleringene i Midtøsten som rammer enda en aktør og bilfraktrater. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/5/202427 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

All-time hight for 5. gang i år

Oslo Børs har steget til all-time high fem ganger i 2024, godt hjulpet av oljeprisen som har steget 19 prosent. Torsdag ettermiddag lå det an til å kunne bli all-time high for 6. gang, men oljeprisen korrigerte litt ned. Boligprisene steg mer enn ventet i mars og er da opp 5,9 prosent så langt i år, og 5,3 prosent i Oslo. Adm. dir. og eiendomsmegler Christoffer Askjer i Sem & Johnsen var med å kommenterte utviklingen i boligmarkedet. Adm. direktør Joacim Holter i Lifecare kunne fortelle om et nytt patent og om en vellykket testsproduksjon av selskapets egentuviklede sensor, som kontinuerlig kan måle blodsukkeret i blodet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/4/202432 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Skeptisk til bilindustrien: – Salgsprisene er på vei ned

Forvalter i Odin, Dan Erik Glover, har vært på en reise langs den kinesiske kysten for å finne nye investeringskandidater til fondet. – Det stod ABB på alle robotene, forteller Glover etter å ha besøkt bilfabrikkene. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/4/202430 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Bildebatt om nullveksten, eiendom mot børs og Elektroimportøren

Er det en ren utopi å si at vi skal ha nullvekst på bilen eller et nødvendig klimagrep? Vi debatterer med Frps Frank Sve, nestleder i Stortingets transportkomité, og statssekretær Tom Kalsås (Ap) og spør om hva denne politikken har å si for boligpriser, parkering på sykehjem og mer. Vi får også besøk i studio av Andreas Niss, sjef i Elektroimportøren. Denne uken går fristen ut for å tegne seg i reparasjonsemisjonen i selskapet. Er det i år ting snur? Mer om det og eiendomsselskapet PPI som vil på børs blir det mer om her. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/3/202436 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Elbilbrems og BerGenBio-frist nærmer seg

Tesla opplevde en kraftig salgsbrems i første kvartal, men erkerivalen BYD bremset mer. Vi diskuterer med aksjekommentator Karl Johan Molnes. Dagens gjest er BerGenBio-sjef Martin Olin som driver med utvikling av en kreftmedisin. Selskapet er nå i andre fase av kronerullingen og selv om Trond Mohn og andre aksjonærer har garantert det meste av emisjonen, så kan alle aksjonærer nå benytte muligheten til å bruke warrants de har fått. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/3/202425 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Oljedopet børsfest og Hegnar raser mot skattetilsyn

– En skandale hvis dette er praksisen, sier Trygve Hegnar om måten norske myndigheter ettergår skatteflyktningenes minste bevegelser. Vi diskuterer dette, finansministerens nye skatteordning for havvind, oppdrett og havbunnsmineraler, samt den svake kronen. – 12 kroner for en euro og 11 for en dollar er det nye, konstaterer Hegnar og forklarer hvorfor Norges Bank har et stort problem. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/2/202433 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Aker casher inn karbonfangst, Shelf Drilling i trøbbel og børsoppgang

– 9. april blir veldig viktig, sier investoransvarlig Sigurd Roll om TGS-aksjen. Vi diskuterer den, resten av Kapital-porteføljen og hvordan finansmarkedene gjorde det i første kvartal når vi sparker i gang den første uken etter påsken. Det blir også mer om Akers karbonfangst-deal med Schlumberger og problemene Shelf Drilling har i Midtøsten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/2/202436 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Bygger butikk på havvind og olje: – Det trengs flere havner og store investeringer

Wilhelmsen-gruppen har gjennom år bygget opp NorSea Group, et baseselskap som kontrollerer havner på kryss og tvers i Nordsjøen og opp langs norskekysten. Mens de har en milliardomsetning for å levere til oljenæringen bygger de også opp en stadig større virksomhet for å betjene havvind. Det har også ført til at NorSea har vært med på å etablere selskapet som vant den første norske havvindauksjonen, Ventyr, og de er med på Blåse som vil bygge flytende havvind. Konsernsjef John E. Stangeland forklarer hvorfor de gjør det og hva som må til for å bygge opp nok infrastruktur i årene fremover (Sendt første gang 22. mars). Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/1/202414 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Energidebatt med Svelland & Brooks

Fossilt eller grønt? Gasskraft eller vindkraft? Og hva med å sitte med litt gull? Praten gikk da vi inviterte til paneldebatt på Finansavisens Børskveld på Gimle Kino 11. mars. Du hører fra hedgefondforvalter Tor Svelland i Svelland Capital, forvalter Melanie Brooks i Fondsfinans Fornybar, aksjekommentator Karl Johan Molnes og programleder Marius Lorentzen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/31/202436 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Er det tid for tech-aksjenes revansj?

Mens noen teknologiaksjer har gått som Nvidia har gått som en kule, har andre aksjer som Nordic Semiconductor slitt tungt. Her er en presentasjon analytiker Mads Ek Strøm i Danske Bank holdt om teknologiaksjer under Finansavisens Børskveld på Gimle Kino 11. mars. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/30/202411 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Mer enn bare dronetesting: Møt Equinors tech-general

AI, droner og ventureinvesteringer er noe av det konserndirektør Hege Skryseth i Equinor har ansvaret for, men teknologidivisjonen hennes leverer også løsninger som bidrar til at den tradisjonelle olje- og gassvirksomheten på norsk sokkel kan gjøre store nye funn – og skal selskapet holde løftet om å produsere omtrent like mye olje og gass i 2035 som i dag i Norge, så trengs det avanserte dataløsninger for å finne ressursene. (Sendt første gang 13. mars 2024). Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/29/202420 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Et krasjkurs i rentefond

Forvaltere verden over merker at investorer og småsparere har fått smaken for rentefond igjen nå som vi faktisk har et rentenivå å snakke om. Men hvordan fungerer egentlig rentemarkedet sammenlignet med aksjer? Hva må du som investor vite før du velger rentefondet som passer deg? Under Finansavisens Børskveld på Gimle Kino 11. mars hold forvalter Anna-Karin Hempel i Alfred Berg et foredrag om nettopp dette. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/28/202417 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Politikk, strømpriser og business: Dette er den nye Statkraft-sjefen

Samtidig som Norges første havvindauksjon ble sparket i gang mandag annonserte Statkraft at Birgitte R. Vartdal er ny konsernsjef. Vi snakker med henne og styreleder Alexandra Bech Gjørv, som også er relativt ny i rollen. Hva gjør de nå politikerne presser på for å bygge ut havvind, samtidig som hele næringen sliter med å få til god lønnsomhet der? Mer om det og hva Vartdal vil med Statkraft får du høre mer om her. (Sendt første gang 18. mars). Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/27/202410 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Rødehavet, bilvraket og Fredriksens tro på tank

Mange som har investert i shipping har hatt fantastisk gode tider, men vil det vare og er alle sektorene like interessante fremover? Under Finansavisens Børskveld på Gimle Kino 11. mars presenterte den erfarne shippinganalytikeren Petter Haugen i ABG Sundal Collier sitt syn på shipping og verden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/26/202424 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Sissener møter Hegnar: Er aksjer eller obligasjoner best?

Rentene hoppet opp etter at inflasjonen kom og folk har kastet seg over rentefond, men er det så lurt? Under Finansavisens Børskveld på Gimle Kino 11. mars møtte Trygve Hegnar forvalter Philippe Sissener i forvaltningsselskapet med samme etternavn. De tilbyr både et aksje- og et rentefond, men hva er best? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/25/202416 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Hva er en kredittrating verdt i krisetid og norske Helitrans satser mot India

I ukens siste livesending før påske ser vi nærmere på nyhetene fra XXL, milliarddrysset i Schibsted, Knut Arild Hareides nye jobb og børsoppturen. Vi får besøk i studio av senior kredittanalytiker Mille Opdahl Müller i Danske Bank og så skal vi opp i luften med Helitrans - det norske helikopterselskapet som nå satser på det indiske markedet, der det knapt finnes flere sivile helikoptre enn i lille Norge! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/22/202432 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Ny XXL-smell, NorseaGroups voksende havvindimperie og Schibsteds pengedryss

– Det trengs flere havner og store investeringer, sier konsernsjef John E. Stangeland i NorSea Group - dette Wilhelmsen-selskapet som var med på å starte Ventyr som vant den norske havvindauksjonen. Vi diskuterer leverandørindustriens rolle inn mot havvind og aksjekommentator Karl Johan Molnes har sett nærmere på emisjonen i XXL, pengedrysset fra Schibsted og resultatvarselet fra Accenture. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/22/202434 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Oljen litt ned, Oslo Børs opp, det første rentekuttet og nye rekorder i SuperOffice

Oljeprisen falt litt tilbake, men det var oppgang på Oslo Børs torsdag og 8 av de 10 mest omsatte aksjenen steg. Seniorøkonom Sara Midtgaard i Handelsbanken Capital Markets forklarte hva som var nytt i rentedommen fra Norges Bank, og hvordan rentebanen ser ut nå. Adm. direktør Gisle Jentoft i SuperOffice nådde to nye milepæler i fjor og kunne fortelle at utnyttelsen av kunstig intelligens i selskapets CRM-løsning kan gi store gevinster. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/21/202430 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Børsrally etter rentebeslutning i USA

Onsdag kveld la den amerikanske sentralbanken frem beslutningen om å holde styringsrenten uendret. Videre ble det indikert at det går mot tre rentekutt i 2024. Det får det globale aksjemarkedet til å juble. – Holder en knapp på at rentekuttene kan starte i juni, sier sjeføkonom i Swedbank, Kjetil Martinsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/21/202430 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Energiministeren om havvindauksjonen og Summit utfordrer treningsbransjen

– Equinor og Statkraft skal drive kommersielt, sier energiminister Terje Aasland. Han er strålende fornøyd med at Norges første havvindauksjon er landet med belgisk-nederlandske Ventyr som vinner og avviser at man fra politisk hold har presset de statseide energiselskapene til å by kunstig lavt. Mer om det, regjeringens nye skatte- og togplaner, samt et gründerintervju får du i dagens sending. Vi snakker nemlig med Christoffer Hopstock, fysioterapeuten som nå står bak en ny treningskjede der du kan trene helt alene – og som dermed utfordrer andre kjente aktører som Sats, Evo og Barry's Bootcamp. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/20/202429 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Nvidia-brikke til 400.000, Robert Næss og ny flytteskatt

Påsken nærmer seg, men Oslo Børs henger langt etter verdensmarkedet. Hvorfor, spør vi investeringsdirektør Robert Næss i Nordea. Vi diskuterer også ukens nyheter fra Nvidia, havvindauksjonen som drar ut i tid og regjeringens nye skattegrep mot utflyttere, sammen med han og aksjekommentator Karl Johan Molnes. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/20/202432 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Norwegian-property-sjefen om Equinor-dealen og Telenor setter datasenter-spaden i jorden

– Eierne ønsker vekst og vi vurderer å bygge opp ytterligere et satsingsområde, sier Bent Oustad, konsernsjef i Norwegian Property. Nå er det klart at selskapet overtar Equinor-bygget på Fornebu for én krone, pluss milliardgjelden. Hva skjer videre med selskapet og hva slags tilbud får de servert på bordet når mange i eiendomsbransjen sliter med rentene? Mer om det, den pågående havvindauksjonen i Nordsjøen og hvordan Telenor nå har satt spaden i jorden for datasentersatsingen sin med Hafslund og HitecVision blir det mer om i denne sendingen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/19/202427 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Renteheving i Japan, halvledere og AI-konferanse

Bank of Japan hever renten i landet til positivt terreng for første gang på 17 år. Forvalter i Stolt Kapitalforvaltning, Bernt Berg-Nielsen, snakker om hvordan dette kan påvirke markedet fremover. Samtidig snakker han ut om de åtte halvlederselskapene i porteføljen og de nye Nvidia-brikkene. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/19/202435 minutes
Episode Artwork

Møt den nye Statkraft-sjefen, havvindauksjonen drar ut og rentemøte-bonanza

– Det som skjer i dag er ekstremt spennende, sier Trygve Hegnar om havvindauksjonen som ble sparket i gang mandag morgen. Han mener også vi bare kan glemme et rentekutt fra Norges Bank med det første og vi snakker også om Statkraft. Den nye konsersjefen, Birgitte R. Vartdal, og styreleder Alexandra Bech Gjørv er med og forteller om utnevnelsen, veien videre og om de vil si nei til politikerne hvis de ber om ulønnsomme satsinger. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/18/202431 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Havvind-kickoff, ny Statkraft-sjef og nordmenn satser på søppel i Canada

Europas største fornybarkonsern Statkrat har utpekt Birgitte Vartdal som ny toppsjef. Mer om det, starten på den norske havvindauksjonen og problemene i inkasso blir det mer om. Aksjekommentator Karl Johan Molnes har sett på Intrum-kollapsen og alle rentemøtene denne uken. Gjest i studio er Paal Skoe, sjef i Green Transition Holding. De eier Varme Energy som vil bygge avfallsanlegg med karbonfangst i Canada, der man i dag dumper søppelet på dynga. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/18/202434 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Matvareexpressen har klart det andre sliter med: Nå sikter de mot 400 mill.

14.03.2024Matvareexpressen passerte 300 millioner kroner i driftsinntekter i fjor og sikter mot 400 millioner i år. Selskapet tjener penger, men marginene er under press. Daglig leder Fredrik Engen forklarte hva som blir viktig de kommende to årene og hva de fokuserer på nå. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/17/202413 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

I år kan det løsne for børsdrømmen til Aker-selskapet Akastor

11.03.2024I år er det 10 år siden Akastor ble spunnet ut av Aker Solutions. En oljebrems og en pandemi har kommet og godt, og er det i år endelig tid for børsnoteringen av HMH - boreserviceselskapet som man slet med i så mange år? Vi får besøk i studio av Nordea-analytiker Martine Kverne som forklarer hva som kan skje og hvorfor markedet surnet så veldig da de fikk lese kvartalsregnskapet til søsterselskapet Aker Solutions. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/16/202425 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Flere Kongsberg-missiler, Catenda digitaliserer bygg og ny Mil etter Mil-duo

– I Tyskland har de såvidt begynt, sier Einar Gudmundsson, leder i programvareselskapet Catenda som digitaliserer byggenæringen. Mer om det, den nye milliarden staten og EU blar opp for økt produskjon i norsk forsvarsindustri og bilprat blir det mer om i denne sendingen. Vi får nemlig også besøk av David Kordahl Andersen, som skal være Håkon Sæbøs nye makker i Finansavisens bilpodcast Mil etter Mil. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/15/202429 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Hitec lemper ut oljeaksjer og inflasjonstall presser rentene

– Helt udramatisk, sier aksjekommentator Karl Johan Molnes om at oppkjøpsfondet HitecVision lemper ut en ny runde Vår Energi-aksjer. Mer om det, Dolphin Drillings skraping av en rigg og hva som skjer i rentemarkedet blir det mer om i denne sendingen. Vi har med oss Handelsbankens rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen som forteller at markedet fortsatt priser inn et amerikansk rentekutt fra i sommer, tross de siste inflasjonstallene denne uken. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/15/202434 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Oljeprisen opp, SoftOx-kollaps og matvarer i expressfart

Oljeprisen brøt gjennom den tekniske motstanden på 83,40-nivået torsdag. Det bidro til å sende Oslo Børs opp. To kriseaksjer falt imidlertid kraftig. Styreleder Geir Almås i SoftOx Solutions var gjest og forklarte hvor langt de er kommet i redningsoperasjonen. Daglig leder Fredrik Engen i Matvareexpressen fortalte om vekstmålene og hva som blir viktig de kommende par årene. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/14/202429 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Hydro-sjefen går, EY-rapport om laksenæringen og Equinor-milliarder til Archer

– Vi kan komme til å se at lakseoppdrett i fjord vil oppleve nye investeringer i teknologi, sier Eirik Moe, partner i EY som denne uken slipper sin årlige bransjerapport. Vi diskuterer også lakseskatt, kostnader og fiskehelse. Aksjekommentator Karl Johan Molnes har sett nærmere på Archer-kontrakten med Equinor, raffineriangrepene mot Russland og TikTok-krangelen i USA. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/14/202435 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Equinors tech-dronning, Norwegian-gevinst og børsoppgang

Oslo Børs og oljeprisen stiger, mens Sundt-familien tar gevinst i Norwegian etter en solid kursoppgang. Mer om det, hvilke lovnader Vår Energi kom med på sin kapitalmarkedsdag og Equinors teknologisatsing blir det mer om i denne sendingen. Vi får nemlig besøk av konserndirektør Hege Skryseth. Hun har ansvaret for langt mer enn AI, droner og ventureinvesteringer i Norges største selskap – hun er også ansvarlig for at olje-, gass- og fornybardivisjonene får den teknologien som trengs for å levere energi med lønnsomhet ut til kundene i årene som kommer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/13/202427 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Vår Energi-planer får børsapplaus, kronerulling i pant og store aksjebytter

Mer boring, store utbytter og en stabil produksjon frem til 2030 er det oljeselskapet Vår Energi lover sine aksjonærer. Vi spør konsernsjef Nick Walker om hvordan han skal få det til og hvorfor fornybar energi ikke er noe han vil satse på. Det blir også mer om kronerullingen i panteselsakpet Envipco, Boeings problemer og den store aksjeposten som ble solgt i Navamedic som kan ende opp som friske penger i Vow, skal vi tro aksjekommentator Karl Johan Molnes. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/13/202434 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Amerikansk inflasjon, Trøims «støttekjøp» og Hegnar om lønnsoppgjøret

– Dette ser litt ut som støttekjøp, sier Trygve Hegnar om Tor Olav Trøims kjøp av noen av aksjene som det ser ut som oljeservicegiganten SLB selger unna i Trøims riggselskap Borr. Mer om det, Shearwater, rykende ferske amerikanske inflasjonstall og det norske lønnsoppgjøret blir det mer om her. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/12/202424 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Europeisk helse vs. Amerikansk teknologi

Europeiske "GRANOLAS" har tatt opp kampen mot USAs "Magnificent seven". Hvem vil vinne kappløpet? Med i studio er sjefstrateg i Nordea, Erik Bruce, som tar et slag for europeiske aksjer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/12/202434 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Eiendomsforvalter ser bunnen og Petoro har sendt 3.000 mrd. til staten

– Det er særlig to aktører som jeg tror kan gå under, sier forvalter Peter Norhammar i eiendomsfondet NRP Anaxo. Vi diskuterer om bunnen nå er nådd i eiendom etter rentesjokket. Det blir også mer om de ville tallene fra statens eget oljeselskap. Petoro-sjef Kristin Kragseth forteller hvorfor gassproduksjonen er noe ned og hvordan Norge skal forholde seg til et Europa som vil bli fossilfritt samtidig som man importerer store mengder gass fra USA og Midtøsten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/11/202436 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Aker håper 2024 blir gjennombruddet for HMH og Nvidia kan bli et nytt Cisco

– I dag får du kjøpt disse Cisco-ruterne «alle» var så begeistret for på Amazon for 100 dollar, sier Karl Johan Molnes som minner oss på opp- og nedturen til Cisco under dotcom og forklarer hvorfor han ser likhetstrekk med dagens Nvidia-fest. Mer om det og hva som kan skje i Aker-selskapene Akastor og Aker Solutions blir det mer om når vi får besøk av Nordea-analytiker Martine Kverne. Kan boreserviceselskapet HMH bli børsnotert i år og hva skal Aker Solutions med den store sparekontoen på rundt tre milliarder kroner? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/11/202436 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Batterigjenvinning har blitt stort i Fredrikstad: Europa er neste stopp

08.03.2024Hydro og den svenske batteriprodusenten Northvolt har slått seg sammen for å bygge opp gjenvinningsselskapet Hydrovolt. Vi får besøk av sjefen i selskapet, Ole-Christen Enger, som nå skal levere metallpulver til Fortum for raffinering. Vi diskuterer fremtidig ekspansjon til Europa, hva som driver gjenvinningsmarkedet og hvor stor veksten blir med veksten i antallet elbiler. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/10/202414 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Ser et nytt mønster i boligmarkedet: – Prisene stiger i første halvår, før de faller på høsten

05.03.2024Boligpristallene for februar er ute og de steg mer enn mange ventet, inkludert for sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos som er gjest i studio. Det er også Sem & Johnsen-sjef Christoffer Askjer som ikke er veldig overassket. Han forklarer hvilke lystegn de ser i markedet og hvorfor han ser et nytt prismønster som har satt seg i markedet de siste årene. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/9/202420 minutes
Episode Artwork

Nordea-topp frykter bieffekt av kvinnekrav og Hydros batterisatsing vil erobre Europa

– Det finnes bedrifter som ikke lar deg kombinere fast jobb med styreverv, sier Marte Kopperstad, leder for Nordea Private Banking i Norge. Hun oppfordrer norske bedrifter til å forberede seg i god tid til de nye kjønnskravene som vil gjelde fra neste år og advarer om noen uønskede bieffekter. Vi skal også høre mer om batterigjenvinning, for Hydros satsing med svenske Northvolt går for fullt i Fredrikstad og toppsjef Ole-Christen Enger sikter seg nå inn mot en ekspansjon i Europa i et marked som er ventet å vokse enormt fremover. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/8/202438 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Ny Rivian, Ultimovacs-flukt og Danske Bank-forvalter om rentejakt

– Vi merker at folk jakter på et alternativ til bankenes innskuddsrenter, sier Jacob Børs Lind som leder renteforvaltningen i Danske Invest. Mer om det hvorfor aksjekommentator Karl Johan Molnes mener Kjetil Jansrud bør ringe shorterne i Colorado etter Ultimovacs-kollapsen og hva vi synes om Rivians nye el-SUV blir det mer om her. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/8/202440 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Kollaps for Ultimovacs, rentestopp, SAS-stup og svakere i bilfrakt

Oljeprisen var svakt ned og Equinor fulgte med, torsdag. Høegh Autoliners skuffet i første kvartal og SAS falt 20 prosent etter nytt underskudd. Vaksineaksjen Ultimovacs ble dagens taper. Zalaris var uendret. Adm. dir. Hans-Petter Mellerud var dagens gjest og guidet økt omsetning og enda bedre marginer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/7/202426 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Vil gi gass på eiendom i Baltikum og eks-minister redder New York-bank

– New York Community Banc hadde gått i vifta uten dette, sier aksjekommentator Karl Johan Molnes om redningsoperasjonen der tidligere finansminister Steven Mnuchin er med. Vi diskuterer også AI-problemene til Google og Microsoft, samt eiendom. Dagens gjest er Lars Christian Berger, adm. dir. i Baltic Sea Properties. Han forteller om hvorfor de jakter mulighet for å skaffe kapital til vekst, hvordan Ukraina-krigen påvirker Baltikum og eiendom. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/7/202439 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Oppdretterne samles i Bergen, Salmar blar opp for fiskehelse og vindparkene får stå på Fosen

– Det sier jo litt at det er Salmar som kommer med dette, sier Paretos sjømatanalytiker Sander Lie fra meglerhusets sjømatkonferanse NASF i Bergen der nyheten om et fiskehelsesenter med Cargill ble lansert. Vi diskuterer også utsiktene for næringen med analytikeren og konsernsjefen i Mowi, Ivan Vindheim. Han forteller om hans tanker rundt fokuset på fiskehelse, markedsutsiktene for 2024 og vi spør om skattesaken nå ligger bak næringen. Det blir også mer om forliket på Fosen Vind som nå er i boks, samt andre nyheter som preger dagen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/6/202427 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Pante-fest, Norwegian-tall og Sissener-fondets chip-aksjer

– Halvledere er en megatrend, sier Sissener-analytiker Peder Steen og forklarer hvordan de tenker rundt hvordan man plukker aksjer i sektoren. Vi diskuterer også utsiktene for Europris og Schibsted, de kraftige svigningene i Bitcoin og festen EU lagde for pantebransjen sammen med aksjekommentator Karl Johan Molnes. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/6/202444 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Boligprisene stiger med nytt mønster hevder meglertopp, Hafnia faller på økte utbytter og Tomra surfer på EU

– Prisene stiger i første halvår, før de faller på høsten, sier Sem & Johnsen-sjef Christoffer Askjer om mønsteret han ser etablere seg i boligmarkedet. Han og Obos' sjeføkonom Sissel Monsvold diskuterer de ferske boligpristallene for februar og om det er noen lystegn å spore i nyboligmarkedet. Det blir også mer om kvartalstallene til Hafnia og hvilken EU-nyhet som sender panteaksjen Tomra til værs. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/5/202425 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

– Vi lever i nerdenes verden

På Oslo Børs kvitter småsparerne seg med forsvars- og flyaksjer, mens de laster opp i shipping, olje og halvledere. Samtidig har Nvidia inntatt posisjonen som verdens tredje største selskap, mens Tesla-salget i Kina faller 19 prosent. – Elon Musk koser seg, sier Nordnet-analytiker Roger Berntsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/5/202437 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

EU-bot til Apple, Hegnar skuffet over Høyre og eiendomstrøbbel

– Høyre har skuffet litt, sier Trygve Hegnar når vi diskuterer hva slags skattekutt man egentlig kan forvente seg ved en borgerlig valgseier. Mer om det, næringseiendom og kursfallet i Recreate, EU-boten til Apple etter Spotify-klagen, samt trafikktallene fra Ryanair blir det mer om i denne sendingen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/4/202424 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

All time high-flørt i kryptomarkedet

Bitcoin kryper nærmere og nærmere 69.000 dollar etter at ETF-ene ble godkjent i USA. K33-analytiker Vetle Lunde priser inn nye høyder for kryptovalutaen i 2024. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/4/202429 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Norse-sjefen forhandler om selskapets fremtid: – Nå skal vi tjene penger

29.02.2024Hvis ikke flyselskapet Norse Atlantic hadde hentet penger i fjor høst hadde kassen vært tom. Det viser det ferske regnskapet til selskapet som har sendt aksjen kraftig ned. Toppsjef og gründer Bjørn Tore Larsen kommer til studio for å fortelle hvordan 2024 blir for selskapet, hvorfor de tror de skal gå med overskudd og hvorfor de satser på et samarbeid med Air Peace i Nigeria. Vi diskuterer også hva som kan skje med Norse fremover siden rådgivere er hyret inn for å se på muligheten for oppkjøp eller nye allianser. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/3/202418 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Fornybaraksjen som er tilbake på topp: Hva er Magnoras oppskrift?

Noen grønne selskaper klarte aldri å reise seg igjen etter den grønne opp- og nedturen. Fornybarselskapet Magnora har klart det, men hva er det som gjør at de nå prises på samme nivå som under klondykeperioden i starten av 2021? Og hva var det som gjorde at de så tidlig sa «takk og farvel» til norsk havvind? Magnora-sjef Erik Sneve er vår gjest i studio og forteller om hvorfor han og andre mindre selskaper aldri vil klare å bli til et nytt Statkraft eller Hafslund, hvilken modell man må kjøre for å overleve og hvorfor de satser både i Nord-Europa og Sør-Afrika på grønne energiprosjekter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/2/202442 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Minirally på Oslo Børs, SAS som vinner og taper, og en av Norges beste advokater holdt på å bli kokk

Oljeprisen steg og dro med seg Oslo Børs. To oppdrettsaksjer ble dagens tapere. En av Norges beste advokater lurte på om han skulle bli kokk, skuespiller eller ambassadør, men landet på advokatyrket. Partner Lars Berg Andersen i SANDS og partner Gry Bratvold i Kvale var dagens gjester. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/1/202427 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Nel-sjefen om splitt og hydrogenkritikk, fare for amerikansk bankkollaps og fiskeemisjon

- Olje og gass er billigere og vil kanskje fortsette å være det, men som diabetiker så må man jo kutte sukkeren, sier Nel-sjef Håkon Volldal som kommer til studio for å forklare hvorfor de vil splitte opp selskapet og hva fremtidsutsiktene er for hydrogen. Aksjekommentator Karl Johan Molnes diskuterer også emisjonen i Atlantic Sapphire og krisen i New York Community Bank - banken som i fjor overtok restene av Signature Bank etter kollapsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/1/202436 minutes, 1 second
Episode Artwork

Flatt på Oslo Børs, Komplett med håret mål

Oljeprisen var svakt opp og det samme var hovedindeksen på Oslo Børs torsdag ettermiddag. Konsernsjef Jaan Ivar Semlitsch var gjest i studio etter å ha avholdt kapitalmarkedsdag tidligere på dagen, der han blant annet sa at selskapet nå satser enda sterkere på private merkevarer, og at aksjen skal bli en utbytteaksje. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/29/202431 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Norse-sjefen lover å tjene penger og Norconsult ser lystegn i bygg

– Slik det ser ut nå er likviditeten god nok, sier Norse Atlantic-sjef Bjørn Tore Larsen som både forhandler med mulige friere om selskapets fremtid samtidig som han lover et overskudd i år. Vi får også besøk av Norconsult-sjef Egil Hogna som er ute med sin første kvartalsrapport etter børsnoteringen. Aksjekommentator Karl Johan Molnes har også sett nærmere på nye tall og mål fra Komplett og Subsea 7. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/29/202441 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Stortinget gir politikerrefs og fornybaranalytiker forklarer kvoteprisfallet

Hvorfor har prisne på CO2-utslipp blitt halvert i Europa? Og vil Nel klare å børsnotere fyllestasjonene sine for hydrogen? Vi spør analytiker Thomas Dowling Næss i Sparebanken 1 Markets, på plass på meglerhusets energikonferanse i Oslo. Det blir også mer om refsen norske toppolitikere får etter habilitetssakene og aksjehandlene, samt andre nyheter som preger økonomiens verden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/28/202424 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Nel-fest, Ny Norwegian-logo og Odfjell Drilling-sjefen vil på shopping

- Her dekkes det nok inn shorter, sier aksjekommentator Karl Johan Molnes om Nel-aksjens opptur etter ferske tall og nyheten om at fyllestasjonene skal spinnes ut. Vi diskuterer også nyheter fra Norse Atlantic, Lerøy og oljekrigen mellom Exxon og Chevron. Det blir også et intervju med Odfjell Drilling-sjef Kjetil Gjersdal. Tidene er gode i rigg og nå vurderer de oppkjøp av flere rigger. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/28/202437 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Aker BPs tallknuser, Questerres gasskamp i retten og brems i container

Containerrederiet MPC faller på ferske prognoser som viser en nedgang i omsetningen og en halvering av resultatet i 2024. Mer om det og hva som rører seg på Sparebank 1 Markets' energikonferanse blir det mer om i denne sendingen. Vi snakker med Aker BPs finansdirektør David Torvik Tønne som svarer på hvordan selskapet både skal holde utbyttene oppe mens det investeres stort i nye felt. Vi møter også Questerre-sjef Michael Binnion og spør hvor lenge investorene må vente på svar før man vet hva som egentlig skal skje med selskapet? Blir det noen gang gassutvinning i Quebec? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/27/202424 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Nordmann skal passe Ørsteds penger, saftig Google-fall og Sparebank 1 Markets' energikonferanse

- Det er tydelig at søk er en døende business, sier aksjekommentator Karl Johan Molnes etter at Google-eier Alphabet falt 4,5 prosent på Wall Street. Vi diskuterer også forsvarsindustri og ikke minst energi i det Sparebanken 1 Markets' årlige energikonferanse sparkes i gang. Analytiker Teodor Sveen-Nilsen forteller blant annet hvorfor Equinor-aksjen kan være interessant snart. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/27/202425 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Oljeprisen svakt ned - Oslo Børs svakt opp

Equinor var på det meste ned 1,9 prosent mandag, på litt lavere oljepris. Norwegian fortsatte oppturen og John Fredriksen, som så smått har begynt å ta gevinst, sitter fremdeles med 129 millioner aksjer med en kostpris på litt over 6 kroner. Ensurge Micropower fortsatte å stige. Nest største aksjonær i selskskapet, Edvin Austbø (Alden AS), kjøpte nye 2,2 millioner aksjer i selskapet i forrige uke. En av de som investor Øystein Stray Spetalen kalte "togrøvere" i kampen om Opticom for mange år siden, Robert Keith, er største aksjonær i selskapet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/26/202425 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Dolphin Drilling vil bli utbytteaksje, Nvidia mot «2 trillion» og tilsyn hos Rec

Dette blir en utbytteaksje fra 2025, sier Dolphin Drilling-sjef Bjørnar Iversen. Vi diskuterer selskapets ferske tall, utsiktene for riggmarkedet og betalingene de ikke har fått i Nigeria. Aksjekommentator Karl Johan Molnes er også på plass og vi diskuterer Nvidias kursoppgang til en markedsverdi på 2.000 milliarder dollar, toårsmarkeringen for fullskalainvasjonen av Ukraina og mer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/26/202431 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Techselskapet Norbit har planen klar: Slik skal trøndelagssuksessen doble seg til 2027

Norbit trodde de skulle klare å bikke 1,4 milliarder i omsetning i fjor, men fasiten viste 1,52. I år spår de rundt 1,75 milliarder og i 2027 skal de nå 2,75. Hva er det som driver veksten og hvordan skal de passe på rekruttering og marginer underveis? Vi får besøk i studio av konsernsjef Per Jørgen Weisethaunet som også må svare for hvorfor teknologidirektøren og ikke minst gründeren har solgt unna aksjer de siste dagene. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/25/202418 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Odfjell-sjefen EU-kvotene, kjemikaliecomeback og Europas industrifall

Odfjell-sjef Harald Fotland karakteriserer det som veldig positivt at shipping ble tatt inn i EUs kvotesystem fra 1. januar i år. Rederiet har fokusert på energieffektivisering siden 2008, og redusert karbonintensiteten siden den gang med over 50 prosent. I tillegg diskuterer vi det sterke markedet, støttet av en minimal ordrebok for ny tonnasje. Fotland tror situasjonen vil vedvare. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/24/202410 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Nye kutt i tysk industri, Nvidia-rusen borte og Next Biomterics-sjefen satser i Asia

Etter en torsdag med voldsom opptur ser det ut til at både de europeiske og amerikanske markedene har mistet oppdriften post Nvidia-tall. Mer om det, en ny hestekur for den tyske industrikjempen BASF og dagens store nyheter får du her. Vi snakker med toppsjefen i fingeravtrykkselskapet Next Biometrics, Ulf Ritsvall. Etter en emisjon i fjor lover han at driften snur til pluss innen sommeren og at selskapet er fullfinansiert for i år. Vi spør hvorfor det er så store vekstmuligheter i markeder som India og Kina, og om biometriindustrien kan bli rammet av den samme innstrammingen som halvlederindustrien har merket med amerikansk eksportkontroll mot Kina. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/23/202422 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Tegnene på at Nvidia-festen kan ta slutt og Eidesvik Offshore-sjefen bygger «superskip»

Hva er det som får offshorerederiet Eidesvik til å tørre å satse på inntil fem nye subsea- og havvindskip? Vi spør konsernsjef Gitte Gard Talmo. Det blir også mer om at norske Morten Wierød rykker til topps i svenske ABB, mens Kjell Inge Røkke gjør om litt på oppkjøpet av jaktresorten i Sverige. Aksjekommentator Karl Johan Molnes er også på plass og han advarer om hvor lite som skal til før Nvidia-festen er over: – Ledetidene har falt fra 12 til 3 måneder. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/23/202436 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Zaptec-sjefen om elbiler og vekst, Røkke kjøper jaktresort børsrus etter Nvidia-tall

– 2024 blir et mellomår for oss, sier tidligere finansdirektør og sjefsvikar, nå fast toppsjef i Zaptec, Kurt Østrem. Han skal rulle ut nye produkter og forklarer hvorfor selskapet ofrer all lønnsomhet for å vokse så fort som de gjør. Det blir også mer om Kjell Inge Røkkes Aker og deres nyeste eiendomsinvestering etter at oljeeventyret i Ghana er lagt i skuffen. Vi tar også tempen på markedet kort tid før handelen på Wall Street åpner etter Nvidia-slippet onsdag kveld. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/22/202417 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Grieg Seafood-sjefen ser lystegn, spinnville Nvidia-tall og elbilbrems for Rivian

– Dette har vært et krevende halvår og vi er ikke fornøyd, sier Grieg Seafood-sjef Andreas Kvame som er ute med ferske tall. Vi diskuterer utfordringene, satsingen i Canada og mer. Vi kaster oss også over tallene fra halvlederselskapet Nvidia, som er så store at det nesten ikke er til å tro. Aksjekommentator Karl Johan Molnes mener det kan gå én av to veier, mens elbiltallene fra Lucid og Rivian bare ser ut til å bremse. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/22/202438 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

«Gladnyhet» fra Brussel, Norbit-sjefen om store vekstplaner og Zaptec-aksjen i bøtta

Teknologikonsernet Norbit bare vokser og vokser. Toppsjef Per Jørgen Weisethaunet kommer til studio og forteller hvordan de skal nå målet om en dobling frem mot 2027. Vi ser også nærmere på beslutningen fra Brussel om en spansk mobilfusjon som kan sette fart i gamle drømmer hos både Telia, Telenor og andre europeiske teleselskaper om fremtidige giftermål. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/21/202423 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Zaptec vokser med underskudd og Carnegies sjømatanalytiker om Bakkafrost og Grieg

– En av de mest interessante selskapene i sektoren, sier Carnegies sjømatanalytiker Philip Scrase om Bakkafrost etter deres tallslipp. Vi diskuterer dem og Grieg Seafood, som slipper tallene sine torsdag. Det blir også mer om elbilladeselskapet Zaptecs vekst og underskudd, SolarEdge som varsler et kraftig fall i salget av omformere til solanlegg og mer av dagens andre nyheter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/21/202426 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Oslo Børs svakt ned - batteriaksje rett opp

Hovedindeksen på Oslo Børs var svakt ned tirsdag, delvis drevet av lavere oljepris og Equinor som var svakt ned. Seks selskaper la frem kvartalstall, deriblant Ensure Micropower og BlueNord. Ensurge-aksjen fortsatte opp og har med det nær tredoblet seg på en uke. Styreleder Terje Rogne i selskapet var gjest i Økonominyhetene tirsdag. BlueNord-aksjen var også blant vinnerne, etter å ha presentert utbytteplanene for de kommende tre årene. Adm. dir. Euan Shirlaw i BlueNord var gjest i Økonominyhetene tirsdag. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/20/202431 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Oslo Børs svakt ned - vinneren opp 30 prosent

Oslo Børs åpnet ned 0,3 til 0,4 prosent tirsdag. Ensurge Micropower suste opp 30 prosent, mens Kid falt 2,0 prosent etter at Gjelsten Holding meldte at det hadde solgt resten av aksjene i selskapet. Adm. dir. Harald Fotland i Odfjell og adm. dir. Gustav Line i SmartCraft var gjester i Børsmorgen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/20/202434 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Equinor med 15-årig indisk gassavtale, Hegnar om Norwegian-festen og lønnsoppgjøret

Norwegian leverer resultater som bare det, men man bør kanskje ta ting litt rolig nå, advarer Trygve Hegnar og peker på risikoen det er ved å investere i fly. Mer om det, hva LO kan komme til å kreve i lønnsvekst i år og hvilken ny avtale Equinor har inngått med India blir det mer om i denne sendingen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/19/202418 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Nvidia-vors, Torstein Hagen mot børs og den nye Capsol-sjefen forteller om USA-planer

Vi sparker i gang en ny uke og får besøk av Wendy Lam, ny toppsjef i karbonfangstselskapet Capsol Technologies. Blir næringen påvirket av det kraftige fallet i kvoteprisen i EU? Vi diskuterer det, emisjonen og USA-satsingen. Vi varmer også opp til ukens Nvidia-tall med aksjekommentator Karl Johan Molnes og vi ser nærmere på cruiseindustrien nå som Torstein Hagens Viking Cruises snuser på en børsnotering i USA. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/19/202430 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Rigg og oppkjøp spiste av seismikk i fjor: TGS-sjefen tror 2024 blir bedre

15.02.2024TGS-sjef Kristian Johansen er ute med kvartalstall samtidig som kommende ektefelle PGS. De to skal slå seg sammen innen sommeren og vi diskturer hvordan utsiktene ser ut – for mens «alle» i oljenæringen snakker om økende behov for investeringer opplevde TGS vekst og PGS fall i inntektene i året som har gått. Vi spør om det skurrer litt i veksthistorien, hvorfor oljeselskapene prioriterte pengebruk på rigg fremfor seismikk i fjor og om ryddejobben i PGS-balansen er ferdig eller ei. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/18/202419 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Carnegies analysesjef om aksjemarkedet, høye renter og misnøyen med Akers Solutions’s sparekonto

Forsikringsbransjen jekker opp prisene sine i et voldsomt tempo, men skadefrekvens og -kostnader spiser opp såpass at det kan bli et krevende år. Krevende kan det også bli for bankene nå som rentetoppen trolig er nådd og lønnsveksten er høy. Det sier analysejsef Johan Ström i Carnegie. Vi diskuterer også Crayon, temperaturen i kapitalmarkedet og Aker Solutions. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/17/202428 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Vinterferie og nordmenns reiselyst, nye tall for lønnsoppgjøret og Kina-nei på havvind

TBU er ute med tall som vil prege årets lønnsoppgjør. Mer om det, hvilken kinesisk aktør som ikke får bygge havvind i Norge og reiseliv blir det mer om i denne sendingen. For samtidig som Norwegian slipper kvartalstallene sine starter vinterferien. Hvor vi drar på ferie og hvorfor vi ikke kutter mer i pengebruken på reiser når renten har økt så mye spør vi Virkes bransjedirektør for reiseliv, Audun Pettersen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/16/202419 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Knalltall fra Norwegian, comeback for Folketrygdfondet og havvindauksjonen er klar

Minus ble til pluss for Folketrygdfondet som leverte sitt nest beste år noensinne i fjor. Toppsjef Kjetil Houg er gjest i studio. Aksjekommentator Karl Johan Molnes har sett nærmere på knalltallene fra Norwegian, samt aksjesalgene i Autostore og Sats. Vi gir deg også listen over selskaper som har fått grønt lys til å delta i havvindauksjonen i Nordsjøen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/16/202435 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Årstalen-spesial: Nei, renten skal ikke videre opp

Men sentralbanksjef Ida Wolden Bache peker i et intervju før kveldens årstale på hvorfor den heller ikke skal raskt ned. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/15/202410 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

TGS-sjefen om fremtiden, Tomra rett opp og Børsen litt ned

Oslo Børs falt svakt torsdag, mens Tomra spratt opp bedre kvartalstall enn ventet. Den tekniske analysen viste også at det kan være mer å gå, men da må et par ting falle på plass først. Ensurge Micropower ble dagens vinner på batterinyhet. Konsernsjef Kristian Johansen i TGS var dagens gjest. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/15/202424 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Cloudberry-sjefen satser på sol, og det hentes penger i Cadeler og Elektroimportøren

Fornybartopp Anders Lenborg i Cloudberry og aksjekommentator Karl Johan Molnes er med i studio i det vi kaster oss over dagens store hendelser. I tillegg til fornybarselskapets resultater blir det mer om tallene fra Kid og Salmar, emisjonene i Cadeler og Elektroimportøren. samt nedbemanningene i store globale konsern som Cisco. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/15/202434 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Laber norsk vekst, avgjørende tid for Ultimovacs og oppkjøp rundt SmartCraft

Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/14/202426 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Inflasjonen skremmer, Sats i storform og Carnegies analysesjef

– De største prisøkningene man har sett på over et tiår, sier analysesjef Johan Ström i Carnegie om forsikringsbransjen. Han snakker om det, en tøff tid for bankene fremover og hvilke M&A-muligheter finnes i en verden der selskaper som Aker Solutions straffes hardt for å sitte på for mye penger. Vi snakker også med Sats-sjef Sondre Gravir som er tilbake i storform etter pandemien. Aksjekommentator Karl Johan Molnes er også med og stiller spørsmål med hva som skjer i Crayon. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/14/202443 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Seig USA-inflasjon og Selvaag Bolig-sjefen er lystegn etter boligbrems

– Folk kjøper heller en bolig som er klar i 2026 enn i 2025, sier Selvaag Bolig-sjef Sverre Molvik som er ute med ferske kvartalstall og er gjest i studio. Vi ser også nærmere på andre resultater du bør få med deg, problemer i Home&Cottage og ikke minst de viktige amerikanske inflasjonstallene som kom tirsdag. De falt ikke ned under den symbolske grensen på 3,0 prosent som mange hadde forventet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/13/202428 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Vår Energi-forsinkelse, Sats i pluss og Nvidia passerer Amazon

Halvlederraketten Nvidia er nå mer verdt enn selveste Amazon. Hva skjer? Oljeselskapet Vår Energi er ute med tall og aksjekommentator Karl Johan Molnes ser på hvorfor de og storaksjonær Eni prises lavere enn konkurrenter som Shell, Aker BP og Equinor. Vi ser også på tallene fra Sats og den ferske anbefalingen på Sschibsted-aksjen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/13/202431 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Hegnar om Fredriksens tank-kjøp, årstalen og Kongsberg Gruppens himmelferd

Mens Norse Atlantic fortsetter å leie ut fly fra flåten sin har vi fått nok en gigantfusjon i oljenæringen - denne gang mellom Diamonback og Endavour Energy i USA. Mer om det, John Fredriksens bestilling av nye skip, Kongsberg Gruppens vanvittige opptur de siste årene og hva vi kan vente av årstalen til sentralbanksjefen denne uken blir det mer om her. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/12/202423 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Laks, energi og fly er i fokus denne uken på Oslo Børs

Resultatene triller inn på Oslo Børs, og flere tungtvektere har lagt frem tall. Vi går gjennom ukens høydepunkter sammen med investeringsøkonom i Nordnet, Mads Johannesen, i tillegg til markedstrendene som preger resultatsesongen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/12/202432 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Equinor venter pengeflom fra utlandet: Tanzania-gass kan bli gigabonus

07.02.2024Mens mange er skeptiske til avkastningen Equinor får fra fornybar, er tallene langt bedre i olje og gass – og ikke bare i Norge. Vi snakker med Philippe Mathieu som leder den internasjonale virksomheten. Han forteller om en vekst i produksjon på 15 prosent som klarer å øke kontantstrømmen med 50 prosent. Blir det skikkelig stang inn kan OGSÅ de enorme gassfunnene i Tanzania bli en stor bonus på toppen av det hele hvis man lander en enighet med myndighetene i landet om rammevilkår. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/11/202410 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Equinors fornybarsjef om høye kostnader, grønne mål og havvind

07.02.2024Vi snakker med konserndirektør Pål Eitrheim i Equinor på kapitalmarkedsdagen i London. Han forteller at selskapet i første omgang vrir fornybarsatsingen inn mot prosjekter på land innen sol, vind og batterier, samtidig som de fortsatt har troen på havvind - bare litt lenger ut i tid. Vi spør også om karbonfangst kan konkurrere med fornybarprosjektene internt.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/10/202411 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Masse ny LNG presser gassprisen: — Europeisk industri et stort spenningsmoment

07.02.2024Equinor og Norge tjente spinnville summer under Europas energikrise i kjølvannet av Russlands Ukraina-invasjon. Europa ble reddet av LNG-import og et kutt i gassforbruket, og siden har gassprisene kommet en god del ned. Men hva skjer når det flommer inn med ny LNG-kapasitet og blir flommen redusert av Joe Biden? Mer om det, karbonfangst og helsen til europeisk industri i dette intervjuet med Equinors konserndirektør Irene Rummelhoff under selskapets kapitalmarkedsdag i London. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/10/20247 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Kongsberg Gruppens endeløse vekst, Equinors pengeflom utenlands og Ferrari Purosangue

En tilsynelatende endeløs vekst, ordreinngang, investeringsbehov og utbyttevekst preger Kongsberg Gruppen, men hvordan håndterer selskapet den voldsomme oppturen som bare fortsetter? Vi spør konsernsjef Geir Håøy som også forteller hva han ser skje innen shipping og nybygg inn i 2024. Det blir også mer om den voldsomme inntektsveksten Equinor venter utenlands fra olje og gass de kommende årene, når vi snakker med internasjonal direktør Philippe Mathieu. I tillegg blir det litt bil inn mot helgen når kollega Andreas Scheel tar oss med for å se på det Ferrari ikke vil kalle en SUV: Ferrari Purosangue. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/9/202422 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

«Sirupføre» og Kapital-porteføljen, Volue inntar Japan og S&P 5K

Vi kaster over nyheter fra Kongsberg, Yara med utbyttekutt og kraftteknologiselskapet Volue, der toppsjef Trond Straume er gjest. Til studio kommer også Kapitals Sigurd Roll som forteller om deres aksjeportefølje, mens vi diskuterer S&P-indeksens milepæl på 5.000 poeng med aksjekommentator Karl Johan Molnes. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/9/202437 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Rec-sjefen om fabrikkstopp og Telenor banker ut Wifi med 5G

– Fabrikken vil fortsatt gå med overskudd, sier Rec Silicon-sjef Kurt Levens etter meldingen om at høye strømpriser tar knekken på deler av produksjonen. Mer om Rec og Telenor Norges utvikling blir det mer om i denne sendingen, for vi snakker også med Telenor Norge-sjef Birgitte Engebretsen - om Telenor-resultatet, veksten i sikkerhetsløsninger og hvordan selskapet nå leverer stadig mer av spesialiserte mobilnett som danker ut konkurrenten Wifi i Sykehus, industrianlegg og hos bedrifter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/8/202435 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Aker BP øker utbyttet, Equinor-smellen og kronerulling i Norsk Titanium

– Estimatene skal ned, sier aksjekommentator Karl Johan Molnes i det vi oppsummerer Equinors kapitalmarkedsdag og diskuterer ferske tall fra Aker BP. Vi får også besøk i studio av John Andersen Jr., styreleder i Norsk Titanium som henter penger mens de har fått inn Airbus, Boeing og ASML på kundelisten. Vi hører også fra Equinors fornybardirektør Pål Eitrheim og vi diskuterer også kvartalstall fra selskaper som Aker Solutions, Orkla, XXL og flere på en svært hektisk nyhetsdag. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/8/202445 minutes, 1 second
Episode Artwork

Equinor senket Oslo Børs

Oljeprisen var opp, men holdt seg under 80 dollar fatet. Med Equinor på det meste ned over 6,0 prosent onsdag var det duket for nedgang på Oslo Børs. Storebrand og REC Silicon falt også tungt. Konsernsjef Anders Opedal og finansdirektør Torgrim Reitan oppsummerte fjerde kvartal og fortalte mer om planene fremover. Analysesjef John Olaisen var ikke nådig i sine kommentarer og mener Equinor-aksjen nå er et dødt case. Han er langt mer positiv til Aker BP, som legger frem kvartalstall torsdag. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/7/202425 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Oljefesten fortsetter for Equinor

Oljestopp er det ingen som snakker om på Equinors kapitalmarkedsdag. Så hvorfor raser aksjen? Dessuten blir det utbyttestopp i Ørsted og Telenors milliardnedskrivninger bekymrer ikke Karl Johan Molnes. Og vi skal også høre mer fra Vestlandskonferansen i Bergen der Karl Johan og Marius pratet med sjefen i Sparebanken Vest i går - Jan Erik Kjerpeseth. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/7/202433 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Vestlandskonferansen del 2, Norne Securities-sjefen og valutaekspert

Kan den norske kronen hente seg inn og hva er det som rører seg i kapitalmarkedene om dagen? Vi diskuterer med Norne Securities-sjef Erik Valen og Sparebanken Vest sin rente- og valutaanalytiker Remy Bilsback på plass i Grieghallen. Det blir også mer om kurskrasjen til Nordi Semi, ferske tall fra BP og UBS, samt andre nyheter du bør få med deg. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/6/202431 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Børsmorgen fra Bergen: Nye krisetall fra Nordic Semi og jakten på havbunnsmineraler

Vi er på plass i Grieghallen på Vestlandskonferansen og møter både lederen av Bergen Næringsråd, Monica Mæland, og grunnleggeren av Adepth Minerals, Hans Petter Klohs for å diskutere både stemningen i vest, kampen om fergefri E39 og havbunnsmineraler. Med aksjekommentator Karl Johan Molnes diskuterer vi også krisetallene fra Nordic Semiconductor. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/6/202438 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Knallsterke boligpriser, Ikea kutter prisene og Oslo-villa for over 100 mill.

– Vi tror optimismen vil vedvare, sier DNB Eiendom-sjef Renate Sørestrand-Hansen etter at Eiendom Norge slapp januar-tallene. Vi diskuterer hva som skjer i boligmarkedet og når det kan bli fart på nybyggingen med Trygve Hegnar. Det blir også mer om Ikeas nye grep i et krevende marked og hvorfor oljeprisen på 77 dollar bør bekymre. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/5/202426 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Telenor-tap, Meta-fest for Delphi og Fred. Olsen dras inn i vindskandale

– Det er klart det er likviditetsproblemer, advarer aksjekommentator Karl Johan Molnes om det kinesiske markedet. Vi ser også nærmere på vindskandalen som drar inn norske Fred. Olsen Renewables, problemene til Edda Wind og Thailand-tapet til Telenor. Dagens gjest er Ivar Harstveit, forvalter i Delphi Global, som har gjort en kule på å sitte i Meta og Amazon, mens man har styrt unna Apple og Alphabet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/5/202432 minutes, 1 second
Episode Artwork

Bård Bjølgerud om en presset eiendomssektor: – Det skjer mye under overflaten

30.01.2024– Bunnen er nok forbi oss i aksjemarkedet, nå gjenstår bunnen i obligasjonsmarkedet og takstverdiene, sier partner og sjef for Colliers Nordic, Bård Bjølgerud. Vi diskuterer hva som rører seg i eiendomsmarkedet nå, den brutale nedturen i fjor, hva slags prosesser som pågår på kamerset og hva slags tema investorer kan satse på i dagens marked. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/4/202413 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Pål Ringholm om renter og Evergrande: – Dette har jeg ventet på i 10 år

29.01.2024Forfatteren bak «Rik på gjeld» og investeringsdirektør i PKH, Pål Ringholm, er ikke overrasket over at kinesiske Evergrande ser ut til å klappe sammen. Vi diskuterer den kinesiske eiendomsboblen, rentemarkedet og hva investorer bør gjøre som vil beskytte seg mot en smell. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/3/202423 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Skatteoppgjør mellom MDG og Ap: Kan formuesskatten forsvinne?

Mens vi venter på jobbtallene fra USA kjører vi i gang en skattedebatt med MDGs nestleder Ingrild Liland og Aps Frode Jacobsen. Hvorfor vil MDG-toppen ta knekken på formuesskatt og heller ha mer eiendomsskatt? Vi ser også nærmere på andre nyheter som preger markedet, inkludert Nels avtale med Nikola, uroen i Midtøsten og hvordan det går med selskapene som har sluppet kvartalstall. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/2/202430 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Nel+Nikola, Apple med Kina-varsel og vors før jobbtall

– De beste kundene våre har begynt å trimme posisjonene, sier meglersjef for Skandinavia, Waqas Sarwar, om tech-aksjene som steg til himmels i fjor. Vi diskuterer de ferske kvartalstallene fra Apple, Amazon og Meta, samt Fed-møte og hva vi kan vente av jobbtallene fredag ettermiddag. Aksjekommentator Karl Johan Molnes har også med detaljene i hydrogenselskapets Nels nye avtale med Nikola. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/2/202434 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

3x uendret rente, norsk økonomi og trøndersk milliardsalg hos Entra

Federal Reserve, Bank of England og Riksbanken holder alle renten uendret, akkurat som Norges Bank og ECB forrige uke. Men har de en plan for hvordan rentene skal ned? – Det virker ikke som de har en plan, sier seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets, som samtidig mener Norges Bank har lykkes på vei opp i balansen mellom å redde økonomien fra en krasj samtidig som man får ned inflasjonen. Vi ser også på Entras storsalg av eiendom i Trondheim til Reitan-familien og hva Europris-sjefen tror om 2024. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/1/202428 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Europris-sjefen om svensk ryddesjau, Fed senker børsene og tech-kjempene slipper tall

– Vi må nok bruke en million per butikk, sier Europris-sjef Espen Eldal om hva en snuoperasjon i de 90 Öob-butikkene de nå skal sikre full kontroll over vil koste. Mer om det og en litt blandet kvartalsrapport om julehandelen blir det mer om. Vi snakker også med aksjekommentator Karl Johan Molnes om Fed-møtet, kvartalstall som renner inn fra gigantene i Silicon Valley og mer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/1/202440 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

– Tøft å være bank fremover

Resultatsesongen er i gang, og i USA ble teknologikjempene Alphabet og Microsoft sendt ned i etterhandelen. Finansavisens aksjekommentator mener man ser tydelige likhetstegn til dotcom-boblen. Samtidig kommer konsernsjefen i SpareBank1 SR-Bank, Benedicte Schilbred Fasmer, i studio, som står midt i den største bankfusjonen i Norge på 25 år. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/31/202428 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Bård Bjølgerud om eiendom, kanontall fra Oljefondet og Saudi-Arabia senker rigg

– Det skjer mye under overflaten nå, sier den kjente næringsmegleren Bård Bjølgerud, som er Norden-sjef i Colliers. Hvorfor aksjebunnen trolig er nådd og vi snart når bunnen for obligasjoner og takstverdier forklarer han her, og vi spør om hva vi kan forvente oss av denne pressede sektoren fremover. Det blir også mer om emisjonsryktene i Ørsted, 2023-tallene fra Oljefondet og oppgangen på 2.222 milliarder, samt nyheten fra Saudi-Arabia om at de dropper en planlagt kapasitetsvekst i oljen fra 12 til 13 millioner fat dagen – en nyhet som senket flere rigg- og oljerelaterte aksjer på Oslo Børs. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/30/202427 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Slik håndterer han smallcap-risiko

Hans-Marius Lee Ludvigsen forvalter Smallcap Nordic-fondet til DNB Asset Management, som steg over 22 prosent i fjor. Nå har han lastet opp fondet med nordiske software-, konsum- og retailaksjer. Samtidig øyner han oppkjøpsraid på de nordiske børsene. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/30/202427 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Hegnar om oljeprisen over 80, angrep i Midtøsten og kinesisk eiendomskollaps

– Det er bare uroen som holder oljeprisen oppe nå, sier Trygve Hegnar som diskuterer de stadig angrepene på skipsfarten, kombinert med veldig høy oljeproduksjon mange steder. Vi diskuterer også kollapsen i kinesiske Evergrande, Teslas stenging av bilproduksjonen utenfor Berlin og hva USAs sentralbanksjef kan komme til å si på rentemøtet onsdag. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/29/202422 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Pål Ringholm om Evergrande, Ryanair-tall og Boeing Max tilbake

– Dette har jeg ventet på i 10 år, sier «Rik på gjeld»-forfatter og investeringsdirektør Pål Ringholm om kollapsen i den kinesiske eiendomsgigianten Evergrande. Han forteller også hvorfor han er mer usikker på lenge over hvor rentemarkedet skal og om næringseiendom kan bli reddet. Aksjekommentator Karl Johan Molnes har også sett nærmere på Nvidia og vi gir deg en gjennomgang av de ferske Ryanair-tallene som viser at drivstoff er dyrt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/29/202437 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Når senker Norges Bank renten igjen?

25.01.2024Sjeføkonom Kjersti Haugland var dagens gjest i Økonominyhetene torsdag. Norges Bank valgte som ventet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent, og hverken Haugland eller redaksjonssjef Are Haram i Finansavisen la merke til noe nytt i det som kom fra Norges Bank torsdag. Haugland tror at dette var rentetoppen for denne gangen og at den første rentenedgangen kommer i september. Og det til tross for at inflasjonen blir liggende på rundt 4,0 prosent og ikke vil komme ned på Norges Banks pengepolitiske mål på 2,0 prosent i prognoseperioden, som strekker seg frem til 2027. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/28/202418 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Vipps-sjefen om seieren mot Apple, shoppelån og invasjonen av Sverige

23.01.2024Apple har lagt et nytt tilbud på bordet hos EU som får Vipps til å juble: Nå skal nemlig NFC-brikken åpnes opp slik at du kan "tappe" med både Vipps og Apple Pay på iPhone. Vi får besøk i studio av Vipps-sjef Rune Garborg og spør når de er klare for NFC-systemet, hvor stort nye plattformer som annonsering og «Buy now, Pay later» blir for dem og hva de skal gjøre med Sverige – der Swish så langt ikke har villet bli med i Vipps-familien, slik finske Pivo og danske Mobile Pay har gjort. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/27/202419 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

EY-topp advarer norske bedrifter: Klimakravene skjerpes og dere må vise verden hva dere gjør

Oslo Børs ser ut til å lande uken i pluss, mens lakseaksjene sliter og flere selskaper er ute med kvartalstall. Vi får besøk i studio av EYs nordiske leder for bærekraft, Hanne Thornam, som forteller om hvilke krav som nå pålegges store bedrifter fra i år. Mange bedrifter er ikke i nærheten av å vise frem en god nok omstillingsplan og hva den vil koste å gjennomføre, slik kravene krever, forklarer hun. Vi skal også bli introdusert til en ny type ballsport som gründere satser på og så blir det også bilprat med FA Motors Andreas Scheel. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/26/202433 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Skilsmisser i havvind, Elon Musks Kina-frykt og EUs laksesmekk

Kursfallet er overdrevent, mener Nordeas sjømatanalytiker etter at rundt syv milliarder i verdier forduftet på Oslo Børs på nyheten om at EU mener laksenæringen har manipulert prisene i spotmarkedet. Må det ryddes opp i hvordan markedet er satt opp? Vi diskuterer det og om det nå er på tide å se på grønne aksjer igjen? DNB Markets-analytiker Johan Skoglund er med fra Stockholm for å fortelle hvorfor han har troen på fornybarutvikler OX2. Vi ser også nærmere på kvartalstallene fra Telia og Scatec, samt dealene som nå skjer i havvind mellom BP, Equinor, Ørsted og Eversource. Flere milliarder kan gå tapt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/26/202439 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Lakseaksjene falt, mens oljeprisen steg

Lakseaksjene falt i kjølvannet av at EU-kommisjonen i dag informerte Cermaq, Grieg Seafood, Bremnes, Lerøy, Mowi og SalMar om sitt foreløpige syn i saken om selskapene i perioden 2011 til 2019 utvekslet kommersielt sensitive opplysninger, relatert til salgspriser, tilgjengelige volumer, salgsvolumer, produksjonsvolumer og produksjonskapasiteter, samt andre faktorer som påvirker prisfastsettelsen, og med det potensielt brøt EUs konkurransebestemmelser. Kursfallet i lakseaksjene bidro til å trekke hovedindeksen litt ned, men stigende oljepris og oppgangen i olje- og oljerelaterte aksjer virket motsatt.Norges Bank besluttet som ventet å holde styringsrenten uendret på 4,5 prosent. Sjeføkonom Kjersti Haugland var dagens gjest. Hun tror at det var toppen for denne gangen og at den første rentenedgangen kommer i september. Og det til tross for at inflasjonen blir liggende på rundt 4,0 prosent og ikke vil komme ned på Norges Banks pengepolitiske mål på 2,0 prosent i prognoseperioden, som strekker seg frem til 2027. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/25/202426 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Gigante Salmon og røde flagg fra Dupont, Elektroimportøren og Tesla

– Dette er en stor profit warning, sier aksjekommentator Karl Johan Molnes om meldingen fra kjemikaliegiganten Dupont. Hva de sier om Kina og hva slags dårlige nyheter som har kommet fra Elektroimportøren, Vår Energi og Tesla blir det mer om i denne sendingen. Vi varmer også opp til dagens rentemøter i Oslo og Frankfurt med å snakke sjømat. Finansdirektør Rune Johansen i Gigante Salmon er med oss nå som selskapet er i gang med driften på landanlegget på Helgeland, samtidig som en leveranse med smolt også slet med fiskedød. Vi spør hvordan selskapets teknologi skiller seg fra de andre som satser på oppdrett på land. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/25/202439 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Norwegian-jubel imponerer ikke Hegnar, innsideanklager i Solstad og store tap i Otovo

– Bare styr unna flyaksjene, sier Trygve Hegnar etter positive nyheter fra både Norwegian og EasyJet. Vi diskuterer flymarkedet og hva som også skjer i Norse Atlantic og SAS. Det blir også mer om kraftselskapet Å Energi og statlige Nysnøs investeringer i solselskapet Otovo som har endt med store tap, samt de alvorlige anklagene som flyr i Solstad Offshore-komplekset. Handlet Aker basert på innsideinformasjon eller ikke? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/24/202429 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Norwegian roper hurra, Fondsfinans' rentesjef med DOF-kule og Netflix satser på WWE

Rentefond er superpopulære, men etter et bra 2023 hva kan vi vente oss i år? Fondsfinans' rentesjef Erlend Lødemel er gjest i studio. Han forteller også om kulen de har gjort på offshorerederiet DOF, mens aksjekommentator Karl Johan Molnes har sett på tallene til både Netflix og Gjensidige. Han lurer på om ikke alle Volvo-sjåfører bør få glattkjøringskurs. Det blir også mer om de ferske prognosene fra Norwegian og SAS - som peker hver sin vei. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/24/202440 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Vipps-sjefen om seieren mot Apple, shoppelån og invasjonen av Sverige

Oslo Børs ligger ganske flatt, mens shippingaksjer faller og flyaksjer stiger. Mer om det og hva som skjer i Vipps i denne sendingen, der vi får besøk av toppsjef Rune Garborg. Han varsler nå at de inntar det svenske markedet på egenhånd og at de vil begynne med «Buy now, Pay later»-finansiering. Vi spør også om det snart blir betalinger på kryss og tvers landegrensene når de nå flytter finske Pivo og danske MobilePay inn i Vipps sin dataplattform. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/23/202428 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

– Det vi er mest usikre på i oljemarkedet er Kina

Oljeprisen bikker 80 dollar, og kinesiske myndigheter vurderer nå en tiltakspakke verdt 2 billioner yuan for å stabilisere aksjemarkedet. Karr Johan trekker samtidig frem to potensielle samarbeidspartnere for Norse Atlantic, og investeringsdirektør i Eika, Gaute Eie, forteller om hvorfor han har nedprioritert olje- og gasselskapene i porteføljen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/23/202430 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Kampen om luften hardner til, tørre oljebrønner og børsbrems

– Det blir et rotterace, sier flyanalytiker og konsulent Hans Jørgen Elnæs når vi diskuterer Lufthansa-gruppens tosidige angrep på det norske markedet, i både sør og nord. Samtidig rigger SAS seg for en fremtid med Delta, Air France og KLM, mens Ryanair investerer tungt i Spania. Vi ser også nærmere på andre nyheter som preger dagen, inkludert nyheter rundt Vegard Søraunets fond og Carasent-aksjene, BW Groups indre transaksjoner og mer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/22/202428 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

BW-dealer, Kristian Tunaal og bud på Unitbet-eier

Beskrivelse Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/22/202442 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Eviny-sjefen + BlackRock-bonus: - Vi har store investeringsplaner

Her får du en dobbel dose Eviny (tidligere kjent som BKK). Vi intervjuet nemlig først konsernsjef Ragnhild Janbu Fresvik på NHOs årskonferanse, før det like etterpå ble annonsert at amerikanske BlackRock selger sine to norske vindparker til Eviny for rundt seks milliarder. Her er derfor Eviny-sjefen i to intervjuer smeltet sammen. Vi diskuterer BlackRock-avtalen, men begynner først med skatt, satsingen på vann- og vindkraft, havvind og hvordan EUs kvotesystem bidrar til å gjøre eksport av landstrøm til skip til en ny forretningsvirksomhet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/21/202413 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Energiministeren deler ut lisenser: - Responsen på Barentshavet har vært bra

16.01.2024- Denne er i topp fem, sier energiminister Terje Aasland (Ap) om hvordan årets lisensrunde (TFO) måler seg mot tidligere runder på sokkelen. Vi spør statsråden om oljeselskapene har respondert på regjeringens ønske om mer leting i Barentshavet, om det kan bli lagt en gassrørledning opp dit og om vi kan risikere at ingen byr i auksjonen for norsk havvind. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/20/202411 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Stemningsrapport fra gullkysten, Evinys deal med BlackRock og Paretos kraftgeneral

Vi får høre om en «rekordsvak» stemningsrapport fra norske bedrifter, men at oljenæringen også bidrar til at 2024 ikke blir så surt likevel, skal vi tro sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR Bank. Det blir også mer fra Paretos kraft- og fornybarkonferanse, der vi snakker med partner Lars Ove Skorpen og Eviny-sjef Ragnhild Janbu Fresvik som nylig landet en vindkraft-deal med BlackRock. Det blir også bilprat med Andreas Scheel som tar oss med ut for å titte på BMWs super-hybrid XM og som forteller hvordan elbiler egentlig klarer seg i kulden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/19/202440 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Kan det bli comeback i halvledermarkedet?

Finansavisen har møtt Pareto-analytikerne Kari Eide Hartvedt og Jørgen Opheim på den årlige kraft- og fornybarkonferansen om hvilke selskaper man bør følge med på. Samtidig skaper nye tall fra Taiwan Semiconductor optimisme i teksektoren og håp for comeback i halvledermarkedet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/19/202424 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Shipping og sjømat ble vinnerne

Etter fallet på 1,0 prosent onsdag hentet Oslo Børs seg litt inn igjen torsdag. Oljeprisen var også svakt opp og sjømataksjene var blant dagens vinnere i kjølvannet av Mowis oppdatering med høyere driftsresultat og lavere kostnader enn ventet. Shippingsaksjer steg og Trygve Hegnar forklarte hvorfor shipping og sjømat var de to sektorene som utmerket seg torsdag - og hva han ville gjort om han hadde vunnet 1,36 milliarder kroner i Eurojackpot. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/18/202437 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Mowi- og børsløft, Klaveness Combination Carriers-sjefen og Molnes om vindkraft

Beskrivelse Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/18/202442 minutes, 1 second
Episode Artwork

Sandefjord-finale, Aker BPs comeback i Barentshavet og politisk debatt om vindkraft

Vi runder av Sandefjordskonferansen med å diskutere hva politikerne gjør hvis ingen byr i havvindauksjonen, vi spør om oljeselskapene responderer på energiministerens ønske om mer leting og ser på dagens viktigste nyheter. Med aksjekommentator Karl Johan Molnes, letedirektør Olav Antonio Blaich i Aker BP, gründer og sjef i ExploCrowd Sidsel Lindsø, Arbeiderpartiets leder i Energi- og miljøkomiteen Marianne Sivertsen Næss og Venstres nestleder Sveinung Rotevatn. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/17/202426 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Børsknekk i Asia, Vår Energi-sjefen om super-veksten og analysetopp om USAs oljeboom

- Vi er oljeselskapet som vokser mest i Europa, sier den ganske ferske Vår Energi-sjefen Nick Walker. Det blir mer om hva vi kan vente av Norges 3. største oljeselskap, aksjekommentator Karl Johan Molnes' betraktninger om kursfallet i Kina og stigende containerrater, samt et intervju med Amrita Sen, analysesjef i Energy Aspects. Vi spør om USA igjen kan ødelegge moroa for den norske oljenæringen som de gjorde for 10 år siden, med all den nye oljen deres som flommer ut i markedet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/17/202427 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Demonstranter, Shell etter Linnorm-gassen og full fart hos Aker BP

Eliten i norsk oljenæring og energipolitikk er i Sandefjord, men Extinction Rebellion gjør alt de kan for å stanse konferansen. Vi hører hva de har å si, vi får med oss sjefene i Shell Norge og Aker BP, Marianne Olsnes og Karl Johnny Hersvik. I tillegg blir energi blir det også mer om SAS sin tyvstart på en ny tilværelse i en ny flyallianse. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/16/202430 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Oljekonferanse i Sandefjord, USA-vekst som skremmer og Equinors nye planer

- Dette er det jeg frykter litt inn i 2024, sier oljeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i Sparebank 1 Markets om USAs voldsomme produksjonsvekst. Vi spør om de igjen kan ødelegge morroa for oljeselskapene her hjemme i det vi sparker i gang dag én av Sandefjordskonferansen som samler oljeeliten i Norge. Vi diskuterer også om Equinor kan øke utbyttene i år, kutte fornybarmålene og hva Okea skal gjøre etter Statfjord-smellen. Aksjekommentator Karl Johan Molnes har sett nærmere på de enorme tapene i batteriselskapet Northvolt og Trumps soleklare seier i nominasjonskampen i Iowa. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/16/202432 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Rød børs, oljepris under press og Hegnars advarsel mot eiendom

Nye trefninger mellom USA, Storbritannia og Houthi-militsen i Jemen ser ikke ut til å skremme oljeprisen opp mot 100 dollar. Vi diskuterer hva som skjer med Trygve Hegnar, som også kommer med en advarsel om eiendom når vi nå ser hva som skjer i det lille børsnoterte eiendomsselskapet Recreate. Det blir også mer om Kolbjørn Giskeødegårds comeback, Paretos blinkskudd med Frontline og noen Røkke-rykter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/15/202420 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Solstad-rykter, Taiwan-valg og slik ser NRPs shippingfond forbi dramatikken

Kan enda mer penger i kronerullingen være løsningen for Solstad Offshore? Vi diskuterer konflikten mellom Christen Sveaas og Kjell Inge Røkke med aksjekommentator Karl Johan Molnes, som også har sett på valgresultatet i Taiwan. Dagens gjester skal snakke shipping og hvordan man kan se gjennom de kortsiktige svingningene som dramaet i Rødehavet, tørken i Panamakanalen og Kina. Vi får besøk av forvalterne Nicolai Heidenreich og Wilhelm Christian Magelssen i NRP Maritime Asset Management. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/15/202437 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Morrow-sjefen: Jakter batterikunder før produksjonsstart

09.01.2024Mens Freyr jakter lykken i USA fortsetter konkurrenten Morrow for fullt i Arendal. Vi snakker med konsernsjef Lars Christian Bacher på NHOs Årskonferanse før fabrikken etter planen skal starte produksjonen innen sommeren. Han forteller at de fortsatt jakter kunder til alle batteriene de skal lage og vi diskuterer hva veien kan bli videre for den norske batterinæringen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/14/202410 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Statkraft skrur opp trykket på vannkraft - men havvind lar vente på seg

09.01.202444 til 67 milliarder skal Statkraft bruke på store investeringer i norsk vannkraft og vindkraft - på land, annonserte fornybargiganten denne uken. Hvorfor tar de akkurat disse grepene nå og hva skjer med satsingen på havvind? Vi diskuterer utviklingen i bransjen, skattegrep og manglende lønnsomhet i havvind med Norden-sjef Birgitte Vartdal på NHOs årskonferanse. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/13/202412 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Oljerally etter Rødehavet-angrep og norsk gass trenger ikke frykte USAs LNG-rush

Det bygges ut voldsomme mengder LNG-kapasitet i USA og Midtøsten som kan bli tilgjengelig for kunder i Asia og Europa de neste årene. Er det en trussel for Norges store inntekter fra rørgass til Europa? Nei, mener våre gjester: Anders Wittemann i Wittemann E&P og Ole R. Hvalbye, gassanalytiker i SEB. Vi diskuterer energimarkedene, konkurransekraften til norsk sokkel og konsolideringen som skjer i næringen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/12/202428 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

– Kryptobørser er enormt ulønnsomme

Spenningene øker i Midtøsten, aksjekommentator Karl Johan Molnes tror kryptobørser vil bli knust etter EFT-godkjenningen i USA, og Omda-sjefen Sverre Flatby er i studio for å snakke om den halverte aksjekursen, oppkjøpsstrategien og veien til milliardmålet i 2025. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/12/202432 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Seig USA-inflasjon, norsk sokkel når toppen i 2025 og EYs dealoversikt

– Ting tar mye lenger tid, særlig med gjeldsfinansiering, sier EY-partner Bjørn Tore Foss. Vi diskuterer EYs ferske deal-rapport og spør hva som kan skje i 2024. Vi snakker også med sjefen i Sokkeldirektoratet, Torgeir Stordal, som spår en produksjonstopp på norsk sokkel i 2025 og etterlyser mer dristig leting - særlig etter gass. Vi ser også nærmere på de rykende ferske inflasjonstallene fra USA, som endte høyere enn ventet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/11/202425 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Mistenkelig gruve-trading, «pill råtne Boeing» og Moreld-sjefen om HitecVision-exiten

Mens det amerikanske finanstilsynet åpner føren for krypto-fond bør det norske ta en titt på Nordic Mining - for visste noen om dommen fra Oslo tingrett før andre? Vi diskuterer med aksjekommentator Karl Johan Molnes. Han har også skrevet om det han mener er en råtten flyprodusent etter de nye Max-problemene. Vi skal også høre et intervju med oljeservicetopp og Moreld-sjef Geir Austigard. Vi spør om hva som nå skjer med Moreld når de forlater PE-fondet HitecVision. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/11/202434 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Flatt på børsene - oljefondet nær all-time high

Det var tilnærmet uendret på Oslo Børs og på børsene i Europa onsdag ettermiddag. Det lå også an til å åpne flatt i New York. Kronen styrket seg litt mot dollar, euro og pundet, men 10-årsrenten i USA falt til 3,99 prosent. Oljefondet snuste på all-time hig med en vardi på 15.825 millirder kroner. Adm. dir. Ivar Fossum i Nordic Mining var dagens gjest. Han kunne blant annet fortelle at fokus nå er på å ferdigstille prosessanlegget ved foten av Engebøfjellet ved Førdefjorden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/10/202431 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Norsk inflasjon, Bitcoin-hack og Storebrand-forvalter Hans Thrane Nielsen

– Med «treårs-penger» kan man vurdere det, sier dagens gjest, Storebrand-forvalter Hans Thrane Nielsen, om seismikkaksjene TGS og PGS som har falt kraftig. Vi diskuterer utsiktene og kapitaltilgangen til oljenæringen, samt den voldsomme oppturen i Kid Interiør etter salgstallene for 2023. Det kan være at entusiasmen for Kid og Europris gjør at de er vel høyt priset nå, påpeker forvalteren. Sammen med aksjekommentator Karl Johan Molnes ser vi også nærmere på emisjonen i Otovo, hackingen av SEC på Twitter og nedbemanningen i BlackRock. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/10/202436 minutes, 1 second
Episode Artwork

Statsministeren sender ikke marinen til Rødehavet og LO møter NHO til rentedebatt

Norge signerte ikke en amerikansk advarsel til Houthi-militsen slik Danmark gjorde. Vi spør statsminister Jonas Gahr Støre hvorfor og hva han gjør med statsbudsjettet hvis inflasjonen ikke gir seg som alle håper på. På NHOs årskonferanse inviterer vi også deres sjeføkonom Øystein Dørum og LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad til debatt om norske renter og økonomien i 2024. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/9/202425 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Petter Stordalen om 2024, Aker-sjefen om Solstad og kursras i seismikk

- 2024 blir bedre enn 2023, sier Strawberry-eier Petter Stordalen og forteller hva neste steg er for bonussamarbeidet med Norwegian. Vi snakker også med Aker-sjef Øyvind Eriksen om krangelen mellom Røkke og Sveaas, nedturen i fornybar og om veien videre for teknologisatsingen Cognite. Aksjekommentator Karl Johan Molnes er også på plass for å diskutere tallene fra interiørkjeden Kid og seismikkselskapene PGS og TGS - som sender aksjene hver sin vei. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/9/202433 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Hegnar om tank, Fredriksen-rykter og en mulig børsnotering av Statkraft

Det kan bli skummelt for Norge hvis oljeprisen fortsetter nedover, som Herbjørn Hansson spår, sier Trygve Hegnar. Vi diskuterere dette, ryktene om tanksalg hos John Fredriksens Frontline og investeringsplanene til Statkraft. Er det et forsøk på å få Statkraft børsnotert på gang? Vi ser også nærmere på trafikktallene fra SAS og nyheten om atHitecVision er ferdig med oljeservice. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/8/202420 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Børsfall, Max-fly på bakken og fondstips fra Nordnet

– Folk sparer fortsatt netto i fond, forklarer spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet som har med ferske tall for hva folk kjøpte og solgte av fond i fjor. Hva sier det oss om markedet og hva bør man ha i bakhodet i 2024? Mer om det, nye Max-fly som er satt på bakken og at USA oversvømmes av olje diskuterer vi med aksjekommentator Karl Johan Molnes. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/8/202434 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

DNB-topp følger helsen til norske forbrukere med argusøyne

04.01.2024Hvordan går det egentlig med norske husholdninger og forbrukere? Vi får besøk i studio av DNBs konserndirektør for personmarkedet, Ingjerd Blekeli Spiten. Hun forteller om hva Norges største bank ser fra viktige nøkkelindikatorer som mislighold av boliglån, kredittkort og forbruksgjeld. Vi diskuterer også alle fusjonene i Bank-Norge og ryktene om at Apple kanskje vil slippe til andre banker som ikke bruker Apple Pay i sine telefoner. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/7/202415 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Yara-sjefen advarer Europa: – Har vi ikke lært noe?

– Vi må forvente oss store forstyrrelser også i 2024, sier Yara-sjef Svein Tore Holsether om hva vi kan forvente oss av gjødselmarkedet og industrien i det nye året. Han og mange andre industriselskaper har lagt bak seg et krevende 2023. Nå unngår mange rederier Rødehavet etter gjentatte militsangrep mot ulike skip, samtidig som krigen i Ukraina ruller videre og Panama-kanalen er rammet av kapasitetsproblemer. Vi spør også Holsether om hvordan Europa står seg nå etter en alvorlig energikrise som viste avhengigheten kontinentet har hatt av Russland. Nå har Europa gjort seg mer avhengig av andre, blant annet når det kommer til mat og energi, advarer Holsether. Produsent er Lars B. Schram og programleder er Marius Lorentzen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/6/202436 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Rederiforbundets sjef om Rødehavet, ny jobb og EUs nye kvoteregler

Harald Solberg har i en årrekke vært rederienes øverste talsmann i Norge og nå melder han snart overgang til Norsk Industri. Blir det endringer i aksjetrading og kommunikasjonen med akademia der nå? Vi spør han om det og ikke minst hva som skjer i skipsfarten nå som Mærsk sier de vil styra unna Rødehavet i overskuelig fremtid, EU har innlemmet skipsfarten i kvotesystemet og Norge unnlot å signere et opprop mot Houthi-militsen, slik Danmark, USA, Storbritannia og andre gjorde. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/5/202433 minutes
Episode Artwork

Okea-sjefen om Statfjord-smellen, Norwegian-tall og kampen om vektmedisinene

– Vi vil fortsatt vokse, sier Okea-sjef Svein J. Liknes etter Statfjord-smellen der minst halvparten av milliardinvesteringen nå er tapt. Vi spør hva selskapet skal gjøre for å få orden på Statfjord og gjenreise tilliten i markedet nå som utbyttekranen er stengt inntil videre. Det har også kommet trafikktall fra Norwegian og vi diskuterer konkurransen som hardner til i markedet for vektmedisiner mellom NovoNordisk og EliLilly med aksjekommentator Karl Johan Molnes. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/5/202437 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Børsrekord, boligprisfall og DNB-topp om helsen til norske forbrukere

NHO-sjef Ole Erik Almlid ser en todeling i norsk næringsliv og kommer til studio for å forklare, noen dager før NHOs store Årskonferanse. Vi får også besøk av DNBs sjef for personmarkedet, Ingjerd Blekeli Spiten, som har med seg ferske kortdata for julehandelen og som deler sine refleksjoner over hvordan det går med norske forbrukere og husholdninger etter prisveksten og renteøkningene. Vi diskuterer også hvorfor det er så mange fusjoner i Bank-Norge og om man kanskje vinner frem mot Apple i kampen om lommebøkene våre. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/4/202437 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Scatec-sjefen om 2024, Equinor med vind-stopp i USA og Elkems appetitt for biokull

Markedet jublet da Scatec strammet inn vekstplanene og kuttet utbytte. Vi får besøk i studio av konsernsjef Terje Pilskog som diskuterer 2024, fallende renter og fornybarnæringens fremtidige vekst. Vi får også besøk av Vow Green Metals-sjef Cecilie Jonassen som har solgt mesteparten av produksjonen sin av biokull til Elkem fra selskapets første fabrikk. Aksjekommentator Karl Johan Molnes forklarer hvorfor han tror fremvoksende markeder kan få mer oppmerksomhet hvis USA nå bremser. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/4/202441 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Sjefstrateg om aksjeåret, Ryanair med kraftig vekst og røde børser

– 2024 blir ikke like bra, konkluderer sjefstrateg Erik Bruce i Nordea når vi oppsummerer den saftige kursoppgangen globalt i 2023. Vi disktuerer hva som drev oppgangen, hva som gjorde at Oslo Børs hang etter og om det er vår tur til å skinne i 2024. Det blir også mer om veksten til Ryanair og en ny fusjon i Bank-Norge. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/3/202425 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Nytt år, tech-fest og Thomas Nielsens veddemål

– Jeg har sett denne filmen før, sier Karl Johan Molnes i det vi oppsummerer et kanonår for børsene i 2023. Vi får også besøk av forvalter Thomas Nielsen i First Fondene som vant veddemålet mot forvalter Marius Borthen takket være en kjemperekyl i eiendomsfondet inn mot nyttår. Men hva kan skje i eiendom i 2024 og hvorfor er Nielsen så fan av Olav Thons Eiendomsselskap? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/3/202436 minutes, 1 second
Episode Artwork

Boligmarkedet i endring: Stig Bech om «Leie til Eie» og «Deleie» som nye boligløsninger.

Hvert eneste år skjer det endringer og justeringer i spillereglene som gjelder i eiendom. Her er Wiersholm-partner Stig Bech sitt foredrag på Finansavisens Eiendomskonferanse om tematikken den 1.12.2023. NB! Foredraget var opprinnelig et sponset innslag på konferansen, men nyhetsverdien gjør at vi tar den med i podcasten også. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/2/202428 minutes
Episode Artwork

NHO: Best på business eller subsidier?

– NHO har blitt en organisasjon som tigger mer og mer penger fra staten, mener eiendomstopp Baard Schumann og møter NHOs nestkommanderende Anniken Hauglie til debatt. Er det sånn at man ble for godt vant under pandemien at man nå helst ber om støtte til strømregninger, batterifabrikker og grønne prosjekter, fremfor å be om lavere skatt? Hvilke prioriteringer må næringslivet gjøre i en verden der statsbudsjettene blir trangere og politikerne stadig finner opp nye overraskende skattegrep? Sendt første gang 19.12.2023 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/1/202421 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Kapitals 2024-prognoser: Aksjer, olje, tech og næringseiendom

Kapitals juleutgave er klar og vi får besøk av Sigurd E. Roll i studio som sammen med aksjekommentator Karl Johan Molnes diskuterer Kapital-porteføljen, Crayon, næringseiendom oljepris, offshore og mye mye mer. Sendt første gang 21.12.2023 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/31/202327 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Den store kjernekraftdebatten: Hesthammer møter NTNU og Naturvernforbundet

Bestillingsverk, kommuner som blir forledet og økonomisk galskap. Påstandene i atomkraftdebatten har smelt veggimellom etter lanseringen av Rystad Energy-rapporten som konkluderte med atomkraft ikke er så lurt i Norge. Men hva er alternativene egentlig hvis vi skal nå klimamålene? Hva kan vi gjøre hvis samene ikke vil ha vindkraft, fossefallene skal skjermes og havvind blir for dyrt? Vi tar debatten med leder i Naturvernforbundet Truls Gulowsen, daglig leder i Norsk Kjernekraft, Jonny Hesthammer og postdoktor ved Institutt for elektrisk energi på NTNU, Martin Hjelmeland. Sendt første gang 7.12.2023. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/30/202335 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Eiendomsforvalter: – Kapital flyter ut av eiendom

– Kapitalen enten nøler eller velger andre aktivaklasser, så kampen om å finansiere opp fond som våre blir mye tøffere, sier Jens Petter Hagen, partner og Norgessjef i eiendomsforvalter Nrep. Med rundt 250 milliarder kroner i forvaltningskapital har Nrep mye kapital som skal plasseres og de har allerede kjøpt opp eiendom av børsnoterte Entra. Her er Hagens foredrag under Finansavisens Eiendomsskonferanse 1. desember 2023. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/29/202326 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Nye avgifter kan redde bilåret 2024

Renter og inflasjon har truffet bilbransjen der det svir mest. Salget ender trolig litt over 120.000 nye biler i år, spår direktør Øyvind Solberg Thorsen i Opplysningskontoret for Veitrafikken (OFV) nå når nyttår nærmer seg, men blir 2024 bedre eller enda verre? Sammen med Finansavisen Motors Håkon Sæbø diskuterer vi hva som skjer i markedet, hvilke merker som vinner frem, hvem som taper og hva slags rolle avgiftene i 2025 kan spille. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/28/202325 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Letestans, full gass eller letestans light?

Det blir som regel fort snakk om store tall når man snakker om energi – og særlig fossil energi. Økonomiprofessor Ola Kvaløy ved Universitetet i Stavanger har sittet i Klimautvalget 2050 og mener vi må kutte deler av letingen hvis klimamål og -lov skal nås. Dette har vi og Europa ikke råd til, kontrer Øystein Sjølie, lektor ved Handelshøyskolen Innlandet. Vi diskuterer om politikerne har satt mål det er helt urealistisk å nå og om hva som egentlig vil bli konsekvensen av en aktiv innstramming av norsk oljenæring. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/27/202334 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Eiendom holder oss på tå hev: Aksjerallyet kan fordufte

Skadeskutte eiendomsaksjer har fått seg en boost på tampen av året av et saftig rentefall i markedet, men dette kan fort snu igjen. Det advarer eiendomsanalytiker Simen Mortensen i DNB Markets. Vi diskuterer ståa i bransjen nå, hvilke eiendomsaktører som kan komme styrket ut av krisen, hvilke som trenger mer hjelp og hva annet som rører seg. Sendt første gang 18.12.2023 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/26/202320 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Bør Norge spille Euro-lotto?

Få med deg en makro- og krone-spesial. Vi nordmenn føler oss ikke lenger som konger i utlandet når både euro og dollar nå koster langt over 10 kroner. Hva skjedde og er det på tide å gå for euro? Ja, mener Sparebanken 1 SR Banks sjeføkonom Kyrre M. Knudsen som møter DNB Markets-sjeføkonom Kjersti Haugland til diskusjon. Hun advarer om fellene man kan gå i med fastkurs eller intervenering. Vi diskuterer også renter og hva vi kan vente oss av 2024. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/25/202331 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Eiendomsspesial med Krefting og Hegnar

En nestor i Presse-Norge skal møte en tidligere forretningsadvokat som har blitt en nestor i nettopp eiendomsbransjen. Fra oppbyggingen av luksus-shoppingdistriktet bak Stortinget til satsingen i Fjordbyen, Bjørvika, Lofoten og mye mer har Carucel Eiendom blitt en aktør mange følger med på. Men hvor bekymret er han for renten? Her hører du samtalen Trygve Hegnar hadde med eiendomsinvestor Carl Erik Krefting på Finansavisens Eiendomskonferanse 1.12.2023. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/24/202325 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Viaplay, Schibsted og drømmen om strømme-himmelen

Adevinta-salg, Viaplay-krise, Schibsted Media-spinoff, Amazon med fotball og Disney som taper penger. Medieåret 2023 har vært mildt sagt hektisk. Vi diskuterer de store sakene som har preget bransjen, hva som skjer i 2024 og hva Schibsted skal være, når de selger seg ut av markedsplasser utenfor Norden og medievirksomheten. Gjest i studio er Kampanje-redaktør Knut Kristian Hauger og aksjekommentator Karl Johan Molnes. Sendt første gang 19.12.2023 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/23/202325 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Virke-sjefen: – Vi tror første kvartal 2024 blir dødstungt

En buffer som i stor grad er brukt opp og renteøkninger som begynner å slå inn for alvor er en cocktail som vil gjøre det nye året svært krevende, sier Virke-sjef Bernt Apeland. Sammen med Tryrgve Hegnar diskuterer han julehandelen, hvem som er vinnere og tapere i varehandelen om dagen og hvorfor 2024 blir en viktig test. (Sendt første gang 18.12.2023) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/22/202315 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Førjulssmell hos Hydro og 2024-prognosespesial med Kapital

Det har kommet en god vind i havvind og en dårlig en fra Hydro. Vi ser på det og siste nytt i Røkke-Sveaas-kampen med aksjekommentator Karl Johan Molnes. Til studio kommer Kapitals Sigurd E. Roll som har med deres ferske prognoser for 2024. Vi diskuterer aksjemarkedet, Crayon, olje, næringseiendom og mye mye mer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/21/202344 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Ny kruttsalve fra Røkke, endringer i Norges Bank og bilåret 2024 kan bli ny krise

Kjell Inge Røkke kommer med en ny kruttsalve mot Christen Sveaas i kampen om Solstad Offshore. Mer om det og hvem som takker for seg i Norges Banks rentekomité blir det mer om i denne sendingen der det også blir masse bilprat. Vil bilåret 2024 blir bedre eller verre enn «kriseåret» 2023? Vi får besøk av Øyvind S. Thorsen i Opplysningskontoret for Veitrafikken og Finansavisen Motors Håkon Sæbø. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/20/202332 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Mer USA-olje på Equinor og Storebrand spår grønt rekyl i 2024

– Vi liker jo de som tjener penger, sier Storebrand-forvalter Karin Busch om hvorfor Otovo ikke er med når det satses på en grønn opptur i 2024 med aksjer som Bonheur, Scatec og Cadeler. Vi ser også nærmere på Equinors nye oljefelt i Mexigolfen, fallet i britisk inflasjon og hvorfor aksjekommentator Karl Johan Molnes mener solpaneler på boligtak er tidenes dummeste industri. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/20/202333 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Tysk gassdeal for Equinor, Lufthansa ditcher Airbus og er NHO best på subsidier eller business?

– NHO har blitt en organisasjon som tigger mer og mer penger fra staten, mener eiendomstopp Baard Schumann og møter NHOs nestkommanderende Annikan Hauglie til debatt. Vi ser også nærmere på hvilken storbank som jekket opp boliglånsrenten, den nye store gassavtalen Equinor har inngått med Tyskland som også kan gi hydrogeneksport, samt store nyheter fra luftfarten som påvirker maktbalansen mellom Airbus og Boeing. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/19/202327 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Røkkes vei ut av Solstad-krigen, Yara under press og Schibsted må finne seg selv

Kanskje Røkke kan klare seg med 51 prosent, spør aksjekommentator Karl Johan Molnes og foreslår en løsning som kan skape fred med Christen Sveaas. Vi diskuterer det, kuttet ABGs Bengt Jonassen har gjort i Yara-estimatene og så snakker vi om mediebransjen med Kampanje-redaktør Knut Kristian Hauger. Hva skal Schibsted være nå som de selger Adevinta-aksjer og ikke lenger skal ha en mediedivisjon? Og hvor farlige er Amazon, Disney og Netflix for et skadeskutt Viaplay? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/19/202341 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Drama i Rødehavet fyrer opp shipping og Virke advarer om 2024-cocktail

– Vi tror første kvartal 2024 blir dødstungt, sier Virke-sjef Bernt Apeland som kommer til studio for å diskutere julehandel, vinnere og tapere i handelen og hva vi kan vente av 2024. Sammen med Trygve Hegnar diskuterer vi også dramatikken i Rødehavet som har sendt shippingaksjer kraftig opp, mens Hovedindeksen også suser opp på en oppgang i oljeprisen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/18/202324 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Molnes om Sirkus-Solstad og eiendomsanalytiker frykter kursoppgang kan fordufte

– Mye av aksjeoppgangen kan fordufte, advarer Simen Mortensen i DNB Markets om eiendomsaksjenes opptur siden bunnen i oktober. Han kommer til studio og forklarer hvilken skummel cocktail vi kan få hvis markedet ikke lenger tror på seks rentekutt i USA neste år, men de tre sentralbanken har hintet om. Aksjekommentator Karl Johan Molnes er endelig tilbake og han har både sett på en bank i Japan som har problemer og sirkuset i Solstad Offshore, der Christen Sveaas og Kjell Inge Røkke er i full krig. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/18/202335 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Ida står alene igjen i renteheisen

I USA, England, Sveits og Eurosonen har de alle holdt styringsrentene uendret denne uken, men ikke i Norge. Vår egen sentralbanksjef Ida Wolden Bache tok ett rentehopp til før det skal snu, men når renteheisen skal ned vil hun ikke lenger stå alene skal vi tro markedsprisene: – Vi skiller oss ikke mye. Det er ventet fem—seks rentekutt av 0,25 enten du ser på det norske eller utenlandske rentemarkedet, sier rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken. Vi diskuterer rentemøtet som overrasket så mange, kronekursen og norsk økonomi. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/17/202320 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

DNB-topp om eiendomsåret: - Vi har sett en aggressiv rentepolitikk

Hør denne spesialepisoden fra Finansavisens Eiendomskonferanse som ble avholdt 1. desember. Her er foredraget til DNBs sjef for Eiendom & Entreprenør Olav T. Løvstad, som forklarer hvordan Norges største bank ser på eiendomsmarkedet, låneforhold og veien inn i 2024. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/16/202327 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

NTNU-rektoren går, Teodor Sveen-Nilsen om Shell-exit og nye kraftsalver fra Røkke & Sveaas

Refinansieringen settes i fare, advarer Kjell Inge Røkke, mens Christen Sveaas slenger ut anklager om grådighet. Ja, Solstad Offshore-dramet vil ingen ende ta. Mer om det, NTNU-rektoren som går på dagen og dagens viktigste nyheter får du her. Til studio kommer Sparebank 1 Markets' Teodor Sveen-Nilsen. Vi diskuterer hvorfor Shell kaster kortene på Norges største gassfunn, Linnorm, hvorfor Europas gasspris ser ut til å bli varig høyere og om Okea kan redde inn den store Statfjord-dealen som holder på å gå i vasken. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/15/202333 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Røkke trapper opp Solstad-krigen, Telenors triste Pakistan-exit og Danske Bank-salg i boks

– Dette er vemodig, sier Telenors finansdirektør Tone H. Bachke og forteller hvorfor man ikke ser noe lys i enden av en dyster økonomisk tunnel i Pakistan. Mer om det og hva som rører seg i offshorenæringen blir det mer om når vi også får besøk av Fearnley Offshore Supplys Jesper Skjong. Han vil ikke mene noe om Røkke-Sveaas-krigen, men er klar på én ting: Solstad Offshore trenger redningspakken som er skissert, ellers stikker konkurrentene fra mens gjelden forfaller. Det blir også mer om en ny Kongsberg-kontrakt til Spania og at Nordea får kjøpe Danske Banks privatvirksomhet i Norge. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/15/202340 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Idas rentesjokk, gass-farvel fra Shell og Fredriksen stiller med sjekkheftet

– Dette lå ikke priset inn i markedet, sier rente- og valutastrateg Nils Kristian Knudsen i Handelsbanken etter dagens renteløft fra Norges Bank. Mange måpte og kronen styrket seg, men hvorfor skulle ikke renten opp når prisveksten i Norge er tre ganger over inflasjonsmålet? Vi hører også fra BN Bank som kjapt var ute og sa Norges Bank midt i mot. Direktør Endre Jo Reite forklarer hvorfor de ikke hever, skjermer kundene og ofrer egne marginer i et bankmarked der mange kunder er i spill. Vi ser også nærmere på nyheter som NASAMS-bestillingen fra Litauen til Kongsberg Gruppen, Telenors exit fra Pakistan, den halve milliarden Jon Fredriksen spytter inn i Norwegian Property og ikke minst Linnorm-dealen: Shell selger seg ut av det største gassfunnet som ikke er bygget ut ennå på norsk sokkel. Equinor tar over etter at de to selskapene var i konflikt om prosjektet under pandemien. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/14/202334 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Pakistan-Exit for Telenor, Fed skaper gledesrus og ikke helt Texas på norsk sokkel

Beskrivelse Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/14/202338 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Mestergruppen om byggebrems og boomen ukrainske flyktninger kan gi

Verden venter på Fed og rentebeslutningen der, teknologiselskapet Sikri bytter navn og Trøims Himalaya Shipping henter penger. Det er noen av overskriftene vi diskuterer. Til studio kommer Mikkel Sandvik, konsernsjef i Mestergruppen, det Ferd-kontrollerte byggevarekonglomeratet. Han forklarer hvorfor de forventer et inntektsfall på rundt 14 prosent i år og at det er bedre enn mange andre, vi spør hvorfor det ikke merkes mer i næringen at det har kommet masse ukrainske flyktninger som må bosettes og hvor mye ukens rentemøte i Norges Bank har å si for psykologien til private og bedrifter som vil investere i eiendom. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/13/202325 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Storebrand snublet på mållinjen, oljeprisen faller og Solstad Offshore-dramaet ruller videre

Usikkerhet sender oljeprisen og Oslo Børs ned før rentemøtet i USA. Vi tar en prat med Storebrands konsernsjef Odd Arild Grefstad som lover bedre resultater og økte utbytter til aksjonærene fremover, samtidig som han må erkjenne at resultatmålet for 2023 ikke nås. Vi spør også om Storebrand vil ta del i konsolideringen som skjer i bank. Til studio kommer også Finansavisens Olav Gram Degnes som forklarer hvorfor man må styre unna Fredriksen-aksjen Northern Drilling, hvem som kan kjøpe Norwegian og hva som er siste nytt i Solstad Offshore-krigen mellom Christen Sveaas og Kjell Inge Røkke. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/13/202336 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Svakt ned på Oslo Børs før rentemøtet

I påvente av rentebeslutningen i USA onsdag var oljeprisen ned 1,2 prosent, mens Oslo Børs falt tilbake tirsdag. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/12/202326 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Ekteskap i forsikring, Nordic Semi-sjefen går etter to tiår og hva skjer med Schibsted-pengene

– Kanskje Adevinta nå kjøper Schibsted, spøker Danske Bank-analytiker Mads Ek Strøm før vi kaster oss over spørsmålet: Hva skal Schibsted gjøre med alle de 32 milliardene som nå fosser inn på konto? Vi diskuterer også fremtiden for Nordic Semiconductor der sjefen går av i et krevende år etter å ha sittet på toppen i 22 år. Det blir også mer om fusjonen mellom Fremtind og Eika Forsikring, aksjesalget Nel gjør i Everfuel og refinansieringen i Hurtigruten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/12/202323 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Hegnar om Schibsted-splitten, ny CO2-frier i Barentshavet og Andresens mulige flytteplan

– Jeg er sjokkert. Dette går gale veien, sier Trygve Hegnar om de ferske inflasjonstallene som kommer bare dager før rentemøtet i Norges Bank. Hvorfor Hegnar er uenig med mange av ekspertene, hvorfor han roser Schibsted-ledelsen og hvorfor Ferd-eier Johan H. Andresen vurderer å flytte til söta bror blir det mer om i denne sendingen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/11/202317 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Skilsmisse i Schibsted, norsk inflasjon stiger og rentemøteuke

– Schibsted kunne gitt vekk mediedivisjonen uten av markedet hadde brydd seg, sier investeringsdirektør Robert Næss i Nordea når han ser markedsreaksjonen etter nyheten om at mediedivisjonen til Schibsted kjøpet av Tinius Stiftelsen og tas av børs. Hvorfor han roser transaksjonen, hva som skjer med den norske prisveksten og hva som kan skje på Oslo Børs ut desember med en fallende oljepris blir det mer om i denne sendingen. Vi hører også om en stor global helsefusjon som har gått i vasken. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/11/202323 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Boligprisene faller: – Rentemøtet blir avgjørende

Boligprisene falt -1,3 prosent i november, men i Prognosesenteret trodde man de skulle faller mer, sier analytiker Marte Herje Strømme. Hun får støtte av daglig leder Hans Houeland i Fjord & Partners som også sier at boligpristallene som kom tirsdag ikke helt reflekterer det han og kollegaene ser ute i markedet. Han tror samtidig bunnen vil nås på nyåret. De to mener signalene fra Norges Bank på rentemøtet senere i desember blir avgjørende for hvordan boligmarkedet vil bli utover i 2024.Programleder er Marius Lorentzen. Produsent er Lars B. Schram. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/10/202316 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Aker BP er prøvekanin for ny AI: Men ChatGPT er forbudt

Det mest kraftfulle produktivitetsverktøyet på denne jord, kaller Microsoft det, men er den nye kunstige intelligensen kalt «CoPilot» mest en kul gimmick inne i Teams og Office eller er dette starten på en revolusjon av hvordan vi jobber dag til dag? Oljeselskapet Aker BP er en av de første bedriftene som har fått slippe til og prøve systemet. Vi får besøk av teknologidirektør Paula Doyle. Hun forteller om hvordan de fikk tilgang, hva systemet faktisk gjør, hva det ikke gjør og hvorfor de ansatte bare kan glemme å bruke ChatGPT på jobben likevel.Programleder er Marius Lorentzen. Produsent er Lars B. Schram. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/9/202322 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Norwegian-sjefen lover fortsatt Widerøe-kamp, ulovlig lån i NSM og Kia-en som truer Volvo

– Vi kommer til å ta dette videre, sier konsernsjef Geir Karlsen om hva som skjer hvis de ikke klarer å snu Konkurransetilsynet - som foreløpig sier nei til Widerøe-oppkjøpet. Karlsen kommer til studio for å diskutere oppkjøpet, reiselivsatsingen mot Nord-Norge og faren for nye konkurrenter i norsk luftfart. Vi ser også nærmere på det ulvolige lånet fra et John Fredriksen-selskap som tvang sjefen i Nasjonal sikkerhetsmyndighet til å gå på dagen, siste nytt i krigen mellom Christen Sveaas og Kjell Inge Røkke, før vi runder av med en bilprat. FA Motors Håkon Sæbø forteller om den nye Super-SUVen til Kia, EV9, den nye Porsche Panamera, facelift Tesla Model 3, med mer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/8/202332 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Jobs friday, Akobo Minerals traff gull i Etiopia og Norwegian til angrep på Konkurransetilsynet

Norwegian langer ut mot Konkurransetilsynet etter at de fikk et foreløpig nei til å kjøpe Widerøe. Vi diskuterer dagens utspill med luftfartsreporter Olav Gram Degnes. Vi får også med oss Akobo Minerals-sjef Jørgen Evjen fra Etiopia, der selskapet har funnet gull. Hvorfor trenger selskapet likevel å hente penger? Det blir også mer om hva vi kan forvente oss av dagens jobbtall fra USA, spenningen mellom Venezuela og oljerike Guyana, kursfesten i Nvidia-konkurrenten AMD og mye mer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/8/202332 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Sveaas til krig mot Røkke og den store atomkraftdebatten

Påstandene og anklagene hagler om atomkraft etter den såkalte Rystad-rapporten, men hva er alternativet hvis klimamålene skal nås? Vi tar debatten med leder i Naturvernforbundet Truls Gulowsen, daglig leder i Norsk Kjernekraft, Jonny Hesthammer og postdoktor ved Institutt for elektrisk energi på NTNU, Martin Hjelmeland. Vi ser også på den nye krigen som har brutt ut mellom Christen Sveaas, Kjell Inge Røkkes Aker og Solstad Offshore i kjølvannet av restruktureringen i offshorerederiet, samt trafikktallene fra SAS og Bilia som tar elbilgrep. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/7/202341 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Seacrest-emisjon, Berkshire etter Munger og Aker BPs fremtid

Hvor lenge kan oppturen i Novo Nordisk vare, kan Aker BP bli kjøpt opp og forsvinner gnisten ut av Berkshire Hathaway når Warren Buffett har mistet sin partner Charlie Munger? Det diskuterer vi med dagens gjest, forvalter Bernt Berg-Nielsen i Stolt Explorer. Vi ser også nærmere på andre nyheter som preger dagen, inkludert oljeprisens fall til under 75 dollar per fat og emisjonen i oljeselskapet Seacrest Petroleo. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/7/202335 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

– Den aksjen er bunnsolid så marginen skal opp

Per Mehol Stenersen er forvalter i Eika Kapitalforvaltning og gjester Børsmorgen for å dra gjennom hvorfor han tror på Kongsberg Gruppen, Schibsted og Nordic Semiconductor, og hvilke sektorer han er mest skeptisk til i 2024. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/6/202322 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Fallende boligpriser. opprør mot havbunnsmineraler og Røkke tok innersvingen på TechnipFMC

– Rentemøtet blir avgjørende for boligprisutviklingen inn i 2024, sier analytiker Marte Herje Strømme i Prognosesenteret og får støtte av eiendomsmegler Hans Houeland i Fjord & Partners - begge kommer til studio for å diskutere boligpristallene. Vi ser også nærmere på regjeringens avtale med Høyre og Frp som åpner for gruvedrift på norsk sokkel, samt hvordan Aker Carbon Capture sikret seg en karbonfangstkontrakt konkurrenten TechnipFMC egentlig hadde vunnet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/5/202325 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Forvalter opp 30 prosent i år: – Uten Nvidia

Odin-fondet Odin USA, som forvaltes av Robin Øvrebø, er opp nesten 30 prosent i år uten drahjelpen fra Nvidia. I dagens sending plukker han ut sine favoritter i porteføljen, og to selskaper han har valgt å selge unna. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/5/202330 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Maxbo permitterer, Hegnar skremt over oljeprisfall og boligprisene skal ned

– Skummelt, sier Trygve Hegnar om at oljeprisen har falt kraftig tre dager på rad etter Opec-møtet sist uke. Vi diskuterer dette, krisevarselet fra Maxbo-sjefen, boligpristallene som kommer denne uken og budsjettavtalen på Stortinget. SV ble overkjørt med Trygve Slagsvold Vedums største traktor, mener Hegnar. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/4/202319 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Spotify-kutt og Vow Green Metals i gang med biokull

Vi sparker i gang en ny uke med sjefen i Vow Green Metals som gjest. Cecilie Jonassen forteller om satsingen på biokull, nye investorer og utbyggingen av nye fabrikker. Aksjekommentator Karl Johan Molnes har sett nærmere på kuttene i Spotify og skipsangrepene i Midtøsten. Vi diskuterer også stormingen av Kongsberg Gruppens julebord av Pro-Palestina-aksjonister, kuttene i Fisker Automotive og Bitcoin-kursen som er over 40.000 dollar. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/4/202329 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

LO møter Hegnar: Rentedebatt!

Hvorfor går LO stadig til angrep på Norges Bank og mandatet de har for å få ned inflasjonen? Vi spør LOs sjeføkonom Roger Bjørnstad som møter Trygve Hegnar i studio. Bjørnstad forklarer hva han hadde gjort med renten hvis han fikk være sentralbanksjef, men hva ville han gjort med den svake kronen? Trygve Hegnar lurer på det og hvorfor LO har ropt at statsminister Jonas Gahr Støre må ta rentegrep. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/2/202331 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Investordagen-spesial: Peter Hermanrud om aksjevalg, shorting og strategi

Hvorfor er det så himla vanskelig å tjene penger på shorting? Mer om det, om man bør være investert i dagens marked og tre aksjer som kan være verdt å satse på blir det mer om i dette foredraget fra investor Peter Hermanrud, som ble holdt på Finansavisens Investordag 19. oktober. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/2/202322 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Arne Fredly kjøper kjøper i bank og tank

Oljeprisen fortsatte å svinge fredag, men var opp fra torsdagens slutt. Hovedindeksen på Oslo Børs var svakte ned, mens Hunter Group var dagens vinner. Investor Arne Fredly har gjort to nye bet på Oslo Børs. I tank og i bank. En av dem skal han eie inn i evigheten. Adm. dir. Arve Noreng i Faun Gruppen var dagens gjest. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/1/202322 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

OPEC kutter og Viaplay-aksjen raser

OPEC-møtet er konkludert med at de reduserer produksjonen med 900.000 fat olje. – Stadig flere sier de ikke kan kutte, sier Bjarne Schieldrop, råvaresjef i SEB. Samtidig Raser Viaplay etter blodrøde tall og nytt restruktureringsprogram. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/1/202331 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Oljeprisen løftet Oslo Børs

Med et hopp i oljeprisen ble det også en god dag på Oslo Børs torsdag. Investeringsselskapet Aega, som har spesialisert seg på solkraft, ble dagens vinner. Satelittselskapet Astrocast ble dagens taper etter at selskapet meldte om at fremtiden for selskapet er usikker. Adm. dir. Jan Erik Tveteraas i cleantech-selskapet Soiltech var dagens gjest. Han ser optimistisk på fremtiden og vil være skuffet om ikke selskapet er børsnotert i løpet av de kommende fem årene. Han tror også at dagens bilde, der 75 prosent av inntektene kommer fra norsk sokkel, kan være snudd på hodet og at 75 prosent kommer utenfor Norge. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/30/202327 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Ny smell for SAS: – Stor usikkerhet, sier Norgessjefen

SAS gikk på nytt milliardtap, og tapte en halv mrd. mer enn ventet. SAS Norge-sjef Kjetil Håbjørg ble med i studio for å forklare prosessen. Det ble også flyjournalist Olav Gram Degnes, som ikke skjønner hvorfor markedet er så mye verre for SAS enn for Norwegian. Samtidig mener Karl Johan Molnes at Orkla er ik mye større problemer enn de fleste har fått med seg. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/30/202327 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

– Vi kjøper ikke flere skip nå, sier Fredriksen-topp

Øystein Kalleklev, sjef for Avance Gas og Flex LNG ser at ratene er høye, men skipsprisene er enda høyere. Til tross for et skuffende tredjekvartalsresultat er han sterk optimist på Avance Gas vegne, og mener alt nå handler om årets siste kvartal. Dessuten, Orkla har kapitalmarkedsdag, og Karl Johan Molnes har identifisert en rekke problemstillinger som må svares for. Samtidig har Viaplay utsatt sin kvartalspresentasjon igjen, noe som Molnes mener vil gi blodbad på børs (og hvor aksjen stupte 20 prosent) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/29/202328 minutes
Episode Artwork

Svakere krone, aksje opp 90 prosent og Hei Sveits

Oljeprisen steg til over 80 dollar igjen tirsdag. Hovedindeksen på Oslo Børs korrigerte ned og kronen svekket seg litt mot både dollar, euro og pundet. Oljefondet stanget mot en verdi på 15.600 milliarder kroner tirsdag, mens Norges Bank åpner for at oljefondet nå også kan investere i unoterte aksjer. Northern Drilling gikk som en kule, mens et par selskaper, som er sent ute med kvartalstallene, skuffet og aksjene falt tungt. Få også med deg bonusepisoden "Hei Sveits", som rundet av året Investordagen på Grand Hotel 19. oktober. Med Jens Rugseth, Kjartan Aas, Bettina Banoun og Marius Lorentzen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/28/202327 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

– Tror Norges Bank er usikre

Kvartalstallende ruller fortsatt inn mens markedet retter øynene mot ukens makrotall fra USA og Eurosonen. Seniorøkonom i Handelsbanken, Sara Midtgaard, tror Norges Bank er usikre på om rentehevelsene har en innstrammende effekt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/28/202322 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

LO har to klare anbefaling til Norges Bank

Hvis sjeføkonom Roger Bjørnstad hadde vært sentralbanksjef i Norge er han klar på hva han ville gjort. Han ville holdt renten uendret på neste rentemøte, men han ville også gjort noe annet. Å bruke Oljefondet til å intervenere i valutamarkedet ville han imidlertid ikke tillatt. Det ville heller ikke Trygve Hegnar, som hadde mange spørsmål til Bjørnstad i forbindelse med at LO har ropt at statsminister Jonas Gahr Støre må ta rentegrep. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/27/202334 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Forvalter: Dette hindrer flere bankfusjoner

– Selv med de fem verste årene i bankkrisen så blir det ikke tap på fondsobligasjoner, sier forvalter Magnus Vie Sundal i Borea Asset Management om deres egne risikovurderinger. Han forklarer også hvorfor han ikke tror det blir så mange flere fusjoner i sparebank-norge. Både klimatoppmøtet i Dubai og Opec-møtet virtuelt står på kalenderen denne uken. Aksjekommentator Karl Johan Molnes diskuterer hva som kan komme ut av møtene, samt om hybridene vil vinne over elbil i en nedgangskonjunktur. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/27/202331 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Solparker inntar Norge – bare NVE sier ja

Hvorfor vil Hydro, Eidsiva og Energeia bygge store solparker på landbruksjord i Innlandet? Her er et gjenhør med intervjuet vi gjorde 20. november med Energeia-sjef Viktor Jakobsen. Han forteller om hvordan NVE har endret på reglene som gjør at det vil ta enda mer tid før man kan sette i gang, om kapitalbehovet i selskapet og hva slags muligheter han ser i Nederland med solparker som sliter med dyr gjeld.Programleder er Marius Lorentzen. Produsent er Lars B. Schram. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/26/202328 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Investordagen-spesial: Slik bruker Robert Næss AI

Dramaet i OpenAI har fasinert en hel verden den siste uken og vi henter derfor frem et gullkorn fra Finansavisens Investordag. Der holdt investeringsdirektør Robert Næss i Nordea et foredrag om AI og hvordan han bruker det. Han forklarer blant annet hvordan han kan få AI til å sette sammen en aksjeportefølje.Programleder er Marius Lorentzen. Produsent er Lars B. Schram. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/25/202321 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Widerøe-sjefen om et truet Norwegian-ekteskap, Avinor-trøbbel og en «kanonsterk ferietrafikk»

Det er Black Friday, men selv om mange i varehandelen sliter reiser vi nordmenn gjerne på ferie. Vi spør Widerøe-sjef Stein Nilsen hva dette kommer av og ikke minst: Hvordan skal de og Norwegian få Konkurransetilsynet til å snu og si ja til ektteskapet deres? Vi diskuterer også milliardkrisen i Avinor og om nordmenn må akseptere at flyplasser legges ned? Vi runder av en rolig børsuke der oljeprisen og Oslo Børs ser ut til å holde seg i pluss. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/24/202332 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Black Friday-spesial med Kid, nytt oljesalg på gang på sokkelen og Astrups aksjeråd

– Dette er vår viktigste uke i året, sier konsernsjef Anders Fjeld i Kid Interiør som kommer til studio på selveste Black Friday. Vi tar tempen på nordmenn og svenskers handlemønster om dagen, vi spør hvordan Kid klarer å vokse i dagens krevende marked og om satsingen på nye store butikker med møbler og senger. Sammen med aksjekommentator Karl Johan Molnes ser vi også ryktene om et salg av olje- og gasselskapet Wintershall DEA som er store på norsk sokkel, støttekjøpene i Norconsult og rådene investor Morten Astrup gir om blant annet eiendom. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/24/202336 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Nå kan du leie AI på Hønefoss, oljeprisen over 80 og svenskene etterforsker norsk eiendomsdeal

– Det er krafttilgangen som bremser veksten, forteller Andreas Myr, sjef i AQ Compute. Det tyske investeringsselskapet åpner nå sitt første norske datasenter som skal fylles med GPUer fra Nvidia med «AI for leie» på Hønefoss. Neste ut er Barcelona, men tomtejakten i Norge fortsetter. Vi ser også på siste nytt fra oljemarkedet, at svenskene nå etterforsker eiendomsdealen mellom Alecta og Ivar Tollefsens Heimstaden, samt ferske SSB-tall som Norges Bank liker dårlig, ifølge en sjeføkonom. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/23/202325 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Oljeknekk og rekyl, kjempeutbytter på vei i Schibsted og frykten for AI-hacking

24 milliarder suser snart inn på Schibsteds konto, men hva skjer med pengene? Vi spør Arctic-analytiker Henriette Trondsen. Vi diskuterer også siste nytt om OpenAI-sagaen med aksjekommentator Karl Johan Molnes, mens Arctics oljeanalytiker Ole-Rikard Hammer forklarer hva i alle dager som skjedde med oljeprisen denne uken. Nyheten om et utsatt møte i Opec tanket oljeprisen før den spratt opp igjen. Men hva skal egentlig Opec bli enige om når de nå skal møtes samtidig som klimatoppmøtet i Dubai sparkes i gang? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/23/202335 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Opec-nyhet senker oljeprisen, misfornøyd med Adevinta-bud og Gjensidige lover bedre tall tross mer uvær

Hva skjer på kammerset i Opec-land? Spenningen øker når møtet i Wien er utsatt noen dager og oljeprisen responderer med å suse ned under 80 dollar. Vi får besøk i studio av den relastivt ferske Gjensidige-sjefen, Geir Holmgren, som har avholdt sin første kapitalmarkedsdag. Hvordan skal forsikringsgiganten både klare å øke lønnsomheten, vokse utenfor Norge og beholde kapitaldisiplinen, samtidig som det blir stadig mer ekstremvær? Vi spør om det og om han er enig i Storebrand-sjefens spådom om et prishopp på 10 prosent neste år. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/22/202330 minutes
Episode Artwork

Sam is back, gigabud på Adevinta, kryptokrise og storsalg i Sparebanken Sør

OpenAI-sagaen ruller videre og nå er gründeren tilbake som sjef. Mer om det, PE-budet som får Schibsted til å cashe ut 24 milliarder, krisen i Binance og Nvidias vanvittige tall blir det mer om i denne sendingen med aksjekommentator Karl Johan Molnes. Dagens gjest er Sparebanken Sør-sjef Geir Bergskaug, der sparebankstiftelsen selger unna egenkapitalbevis for rundt tre milliarder. Kan banken hans bli den neste som fusjonerer med en annen i Bank-Norge? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/22/202343 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Høy spenning før Opec-møtet, Sindre trader mer og Golden Ocean står støtt under børsfall

Sindre Finnes trader fortsatt aksjer, men lover å stoppe, samtidig som John Fredriksens tørrlastrederi leverer knalltall. Dagens gjest er SEBs analysesjef for råvarer, Bjarne Schieldrop, som blir med på Opec-vors. Hvor mye er på spill når oljetoppene møtes søndag? Schieldrop advarer om at prisfallet kan bli stort hvis de ikke blir enige: – Saudi-Arabia og Russland må få med de andre, sier han. Vi diskuterer dette og den siste ukens kraftige prisutslag. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/21/202326 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Open.AI-dramatikken fortsetter

Øynene er rettet mot Microsoft og Open.AI etter at Open.AI-sjefen Sam Altman fikk sparken på fredag. I sendingen får vi også besøk av bærekraftsjef og forvalter i Carnegie Fonder, Anna Strömberg, som ser en ny interesse i smallcap. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/21/202333 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Hegnar sabler ned Elkjøp-sjefens kronevarsel, oljeprishopp og Microsoft dro det lengste AI-strået

OpenAI-gründer Sam Altman ble kastet som sjef av sitt eget styre fredag og før folk var på jobb mandag hadde storaksjonær Microsoft ansatt han og andre nøkkelpersoner. Mer om det, dagens viktigste børsnyheter og en markedsprat med Trygve Hegnar. Vi diskuterer oljeprisen, tankmarkedet og Elkjøp-sjefens bekymring over kronen. Trygve lar seg ikke imponere. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/20/202318 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

OpenAI-drama, Energeia-sjefen om norsk sol som drøyer og oljeprisen stiger

Dramaet i OpenAI ryster Silicon Valley og Microsoft. Vi snakker med investeringsdirektør Robert Næss mens nyheten kommer om at Sam Altman snappes opp av Microsoft, som også eier halvparten av OpenAI. Til studio kommer Energeia-sjef Viktor Jakobsen som vil bygge solparker i Norge med Hydro og Eidsiva, og som ser muligheter i Nederland med solparker som sliter med dyr gjeld. Vi ser også på andre nyheter om sjefer som må gå i Webstep, nye Arctic-bygg som sliter og ukens kalender. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/20/202345 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Bain-topp møtte norske næringslivsledere: – Ikke alle må velge mellom USA og Kina

Sjeføkonom Karen Harris i konsulentselskapet Bain&Company tok denne uken turen til Oslo og København for å møte næringslivstopper. Hva slags råd gir hun og Bain, hva bør vi i Norden følge med på ute i den store verden og hvorfor er den svenske og norske kronen så svak? Vi spør den erfarne analytikeren som også deler sitt syn på en verden som ikke lenger går i retningen mot mer globalisering. – Er du innen teknologi og AI må du velge mellom den amerikanske eller kinesiske sfæren, men er du i energi eller andre næringer snakker vi fortsatt om et globalt marked, mener Harris.Opptaket er gjort 15.11.2023 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/19/202324 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Hegnar møter Vestre: Den store batteridebatten

Trøbbel i havvind-land, batteritopper som tjener godt i Freyr og bedrifter som klager over skatteendringer. Det er nok å tema å ta av når næringsminister og Ap-nestleder Jan Christian Vestre møter Trygve Hegnar for å diskutere næringspolitikk. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/18/202333 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Konkurransedirektøren om Widerøe-nei, børsoppgang etter oljeprisfall og bilprat

Norwegian fikk fredag et forelpig nei til å kjøpe Widerøe, men saken kan snu forklarer Konkurransedirektør Tina Søreide som er gjest. Alt handler om innenriksrutene, forklarer hun. Det blir også mer om dagens børsnyheter, inkludert Hafnia-tall og Volvo- og Alibaba-fall. Det blir også bilprat med redaksjonssjef Andreas Scheel i FA Motor, som har kjørt Volvos «farlige» elektriske mini-SUV EX30, samt to rå Audi'er som spiller på litt ulike strenger og viser at elektrisk ikke alltid nødvendigvis er best. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/17/202328 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Norwegian får nei til Widerøe-kjøpet, rekordutbytte fra Hafnia og Jan Petter Sissener om oljetroen

– Olje er et flott sted å være, sier forvalter Jan Petter Sissener som sitter lastet opp i selskaper som Shell, Total, BP og Vår Energi. VI diskuterer oljeprisfallet denne uken, hvorfor Europris kan være et trygt sted selv om norske forbrukere strammer inn og hvorfor Storebrand bare gir og gir. Aksjekommentator Karl Johan Molnes har sett nærmere på tallene til produkttankrederiet Hafnia som han mener vil trekkes ned den dagen Ukraina-krigen er slutt og så ser vi nærmere på Konkurransetilsynets foreløpige nei til Norwegians oppkjøp av Widerøe. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/17/202326 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Det blir dyrere å fly, Telenor selger satellitter og Telia-sjefen forteller om en mobilepoke som er over

Aktører som Forsvaret og Avinor tester nå ut private mobilnett over 5G, samtidig som bedrifter og privatpersoner stadig bruker mer data. Det betyr at det gamle 2G, eller GSM-nettet, må vike. Telia Norge-sjef Stein-Erik Vellan kommer til studio. Vi ser også nærmere på dagens viktigste nyheter, inkludert Odas fusjon med den svenske nett-mataktøren Mathem, regjeringens forslag for hvordan Avinor skal reddes og siste nytt rundt eiendomsskandalen i Sverige som involverer Heimstaden og Alecta. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/16/202322 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Ny BW LPG-sjef lover utbytter og Envipco spiller europeisk pantelotto

Nye skip er såpass dyre at det beste er å betale ut utbytter og kanskje bruke penger på vekst i nye segmenter, forklarer den nye sjefen i verdens største gassfraktrederi BW LPG, Kristian Sørensen. Mer om det, Norske Skogs kapitalmarkedsdag, DNB-strategenes advarsler og pant blir det mer om i denne sendingen. Vi får nemlig også besøk av Envipco-sjef Simon Bolton. Utfordreren og Tomra opplever begge at stadig flere land i Europa starter pantesystemer, selv om det av og til er noen fartsdumper i veien - som Skottland. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/16/202336 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Syv allianser gjenstår i havvind-kampen, børsoppgang og trading-start i BerGenBio

Mange kjente navn er ute av dansen, inkludert Hydro, Vattenfall. HitecVision og Ørsted, men hvem står egentlig igjen i den norske havvindkampen? I dag kom listen over hvem som har søkt om pre-kvalifisering til auksjonen for Sørlige Nordsjø II. Mer om det, dagens viktigste økonominyheter og biotek får du i denne sendingen. Vi får besøk av BerGenBio-sjef Martin Olin som etter å ha hentet 250 millioner i sommer nå sparker i gang neste runde av kronerullingen. Vi spør hva investorene må ta stilling til og hva som er de neste milepælene for selskapet som utvikler en medisin for lungekreft. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/15/202319 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Lerøy-skuffelse, crap-rally og Zaptec-sjefen rigger seg for elbil-takeoff fra 2025

Zaptec vokser og vokser, men kan det svake bilsalget ødelegge? Vi får med finansdirektør, og fungerende konsernsjef, Kurt Østrem. Aksjekommentator Karl Johan Molnes har også sett nærmere på tallene til Lerøy der guidingen kuttes, samt Austevoll og Rec Silicon - som endelig får fart i Moses Lake-fabrikken akkurat når markedet surner for produktene deres. Vi diskuterer også den voldsomme børsoppgangen etter ukens inflasjonstall og om det er et «crap-rally». Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/15/202333 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Hegnar vs. Vestre: Den store batteridebatten

Freyrs problemer preger overskriftene, men er det et symptom på et problem i grønn industri eller ødelegger de bare for resten? Næringsminister og Ap-nestleder Jan Christian Vestre kommer til studio sammen med Trygve Hegnar for å diskutere batteridrømmer, havvind, økte skatter og offentlig pengebruk. Vi ser også nærmere på andre nyheter som preger dagen, inkludert topper som må gå i Ørsted, at Ørsted trekker seg fra norsk havvind, en fersk toppsjef som må gå i Nordnet-konkurrenten Avanza og kvartalstall fra Edda Wind, BW LPG og Grieg Seafood. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/14/202338 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Svake Grieg-tall, amerikanske inflasjonstall og Ørsted-exit

Grieg Seafood skuffet analytikerkorpset da de meldte om et tosifret tap i tredje kvartal. Samtidig er øynene rettet mot USA der det kommer inflasjonstall og man venter i spenning på utfallet fra møtet mellom den amerikanske og kinesiske presidenten. Dagens gjest, Charles MacBain, har flydd inn fra London i forkant av kapitalmarkedsdagen til teknologiselskapet Nordhealth. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/14/202333 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Medlemsklubben The Conduit til Oslo, flyshow i Dubai og børsoppgang

En ny uke er i gang og det signeres store flyordrer på en bransjesamling i Dubai. Vi ser også nærmere på dagens viktigste børsnyheter og vi får besøk i studio av Dilek Ayhan. Den tidligere statssekretæren leder den norske satsingen til The Conduit - den London-baserte medlemsklubben som nå har gjort sin første etablering utenfor den britiske hovedstaden. Vi får høre hvorfor man vil skape en møteplass for både kunstere, investorer, gründere og andre samfunnsengasjerte - og hva som skal til for å få prosjektet til å lykkes i et totalrenovert bygg midt i Oslo. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/202319 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Xi møter Biden, Freyr-trøbbel og lakseprat med Pareto

Sjømatanalytiker Sander Lie i Pareto kommer til studio for å oppsummere laksetallene så langt i kvartalsesongen og varme opp til de vi venter på. Aksjekommentator Karl Johan Molnes er også på plass for å sparke i gang en uke der det kommer en bøtte med kvartals- og inflasjonstall, samtidig som Kinas president skal dra til USA for å møte Joe Biden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/202337 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Flere enn John Fredriksen banker på døren

– Kapitalsterke aktører melder sin interesse, forteller Nordeas sjef for næringseiendom i Norge, Thomas Due, i dette intervjuet. Han referer til John Fredriksens oppkjøp av Telegrafen-bygget via Norwegian Property. Vi diskuterer hva som rører seg ute i næringseiendom om dagen, om det er fare på ferde hvis ikke rentenivået snart kommer ned og hva slags manøvreringsrom bankene egentlig har når en låntager sliter. Med programleder Marius Lorentzen og aksjekommentator Karl Johan Molnes. Produsent Lars Schram og Bashaar Jouhar. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/12/202326 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Investordagen-spesial: Makropanel Hegnar, Bjølgerud, Andreassen og Ringholm

Trygve Hegnar inviterer til sitt faste makropanel for å diskutere hva som rører seg der ute i økonomien. I år har vi ikke bare fått med sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen og renteekspert og investeringsdirektør i i PKH, Pål Ringholm, men også en nykommer. Bård Bjølgerud er partner og sjef i Colliers Nordic og kjenner markedet for næringseiendom bedre enn de fleste. Han kommer inn i panelet for å forklare hvor ille det er i eiendom for tiden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/11/202326 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Flyquiz, Røkke-rykter og Statkraft-sjefens spådom om havvind

Vi sparker i gang helgen med en liten flyquiz, vi prater med olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) om oljenæringen faktisk kan risikere letestopp som Klimautvalget og Hadia Tajik tar til orde for og så besøker vi Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen. Selv om han har meldt at han snart gir seg, så har han langt i fra sluttet ennå. Vi diskuterer de ferske kvartalstallene, faren for en ny energikrise i Europa til vinteren og hvorfor man bare kan glemme å se noe norsk havvind i drift før 2030. Det blir også mer om nyheter som preger fredagen, inkludert Hanwha Oceans interesse for Røkke-verftet i Philadelphia, en rekke kvartalstall og en inflasjon som nå stiger igjen i Norge. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/10/202329 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Inflasjonen stiger, Otovo-emisjon og Nordnet-sjefen om gearede fond

– Her har man tatt med revisor, sier aksjekommentator Karl Johan Molnes om Otovo-emisjonen. Vi ser nærmere på den, inflasjonstallene fra SSB, nye problemer i Freyr og andre nyheter som preger ukens siste børsdag. Dagens gjest er Nordnets nye Norgessjef Mari Rindal Øyen som forteller om kundevekst i et marked der folk i snitt også trader sjeldnere etter boomen i pandemien. Vi graver også i hva Nordnets nye gearede indeksfond går ut på og faren for at folk brenner seg hvis markedet faller. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/10/202333 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Resultatrush på Oslo Børs - ett selskap overrasket

28 selskaper la frem kvartalstall torsdag og Salmar overasket analytikerne med mye bedre tall enn ventet. Oslo Børs steg, mens oljeprisen var litt opp til rundt 80 dollar fatet. Adm. dir. Sverre Molvik i Selvaag Bolig var dagens gjest. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/9/202327 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Salmar-fest, oljepris på 80 og utbytteforvalteren som takker nei til Norwegian

Hvordan fungerer et utbyttefond og hva får forvalter Christoffer Callesen til å takke nei til Norwegian og heller satse på at pengene skal renne ut av Wilh. Wilhelmsen? Fondsfinans-forvalteren er gjest i studio og vi diskuterer også Scatec, oljeaksjer og forsikring. Aksjekommentator Karl Johan Molnes har sett nærmere på kanontallene til Salmar, som også varsler stans i offshoreeventyret med Aker. Til slutt ser vi nærmere på bremsen i Arm, seigheten til Disney og andre store nyheter i markedet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/9/202341 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Børshopp på svak oljepris og norske havvindgründere vil revolusjonere en bransje i trøbbel

Aker Solutions har sikret seg en stor havvindkontrakt i en bransje som sliter tungt. Mer om det, dagens viktigste nyheter og en stor havvindmølle i studio blir det mer om i dagens sending. Vi får nemlig besøk i studio av tidligere Nel- og Saga Pure-topp Bjørn Simonsen, som nå er sjef i World Wide Wind. Det norske gründerselskapet har designet en radikalt annerledes havvindmølle som de mener kan revolusjonere en voksende industri. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/8/202328 minutes, 1 second
Episode Artwork

Oljeprisfall og rike gjedder som venter i eiendomssivet

John Fredriksen er ikke alene, det er flere «kapitalsterke aktører» som har meldt sin interesse for å kjøpe eiendom fra pressede aktører. Det forklarer Nordea Norges eiendomssjef Thomas Due. Mer om hva som skjer i det viktige eiendomsmarkedet, Mowis ferske kvartalstall og det kraftige olje- og børsfallet her hjemme denne uken blir det mer om i denne sendingen der aksjekommentator Karl Johan Molnes også er med. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/8/202336 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Hegnar om børsfallet, XXL-gründere ute og utbytter i fly

Kontrastene i luftfarten er store. Trygve Hegnar mener redningspakken til SAS ikke er noe å skryte av og tapene fortsetter, mens Ryanair og Norwegian leverer overskudd og snakker om utbytter. Vi ser også på kursoppgangen i XXL drevet frem av britiske Frasers, emisjonen i Borgestad og fallet i oljeprisen som bidrar til å senke Oslo Børs tirsdag. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/7/202331 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Fest i XXL, nedtur i Bakkafrost og Capsol-sjefen vil opp i eliteserien

– Det er panikk i Scatec-styret, sier aksjekommentator Karl Johan Molnes. Han forklarer hvorfor han mener det og vi diskuterer også Frasers Groups videre oppkjøp i XXL, tallene som sender Bakkafrost-aksjen nedover og andre nyheter som preger dagen. Dagens gjest er Jan Kielland, sjef i karbonfangstselskapet Capsol Technologies - som både har fått nytt navn, opplever en voldsom driv i markedet og som sier at de ikke trenger å fylle kassen med mer penger fra aksjonærene. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/7/202340 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Oslo Børs steg – store utslag blant småaksjene

Oljeprisen og Oslo Børs steg, anført av oljeelskapene Equinor, Aker BP og Vår. MPC Container Ships falt tungt. Det var store utslag blant småselskapene, både på vinner- og taperlisten. Aksjesjef Leif Eriksrød var dagens gjest. Han benytter seg av teknisk analyse i jobben med å plukke aksjer og time kjøp og salg. Slik gjør han det og disse aksjene mener han er interessant akkurat nå. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/6/202326 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Plukker tre sjømatfavoritter

Kepler Cheuvreux-analytiker Christian Nordby har klokkertro på Bakkafrost, og har satt kursmål 25 prosent over konsensus kun drevet av troen på Ferøyene. Samtidig forteller aksjekommentator Karl Johan Molnes at han ikke har tro på den voksende optimismen i aksjemarkedet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/6/202330 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Investordagen-spesial med Ola Borten Moe og Svein Harald Øygard: Norge, hva nå?

Først kom oljebremsen og så kom pandemien, men ingen av delene klarte å ta knekken på den norske oljeindustrien som igjen går så det griner. Samtidig sliter mange andre, inkludert grønne satsinger, med inflasjon og høye renter. Hva betyr dette for Norge? Hvordan ser veien ut fremover og hva bør vi satse på? Er det noe annet enn sjømat og olje som virkelig kan være store drivere for økonomien vår? I denne praten deler tidligere statsråd, oljegründer og Sp-nestleder Ola Borten Moe sine tanker i en samtale med investor og Norwegian-styreleder Svein Harald Øygard, som også er styreleder i Dof, har vært med på å skrive handlingsregelen og mye mer. Programleder er Marius Lorentzen. Produsent er Lars B. Schram. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/5/202321 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Flybonus X2: Norse, Norwegian og kampen om luften

Hvem er det som vil kjøpe Norse Atlantic? Ikke vi, sier Norwegian-sjef Geir Karlsen. I denne spesialen hører du intervjuet vårt med han og Norse Atlantic-sjef Bjørn Tore Larsen. Mens Norwegian tjener penger som aldri før, lanserer et bonussamarbeid med Petter Stordalem og jobber med å få lov til å betale utbytter fra neste år, er situasjonen en annen hos Norse Atlantic. De tjener penger for første gang, men trenger også påfyll i kassen samtidig som noen friere banker på dør. Larsen stiller selv opp i kronerullingen, forteller han til oss i studio. Med programleder Marius Lorentzen og aksjekommentator Karl Johan Molnes. Produsenter er Bashaar Jouhar og Lars B. Schram. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/4/202331 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Grisete Norse-emisjon

Oslo Børs var stort sett uendret fredag. Trygve Hegnar kommenterte den grisete Norse-emisjonen, boligprisfallet og de ferske sysselsettings- og ledighetstallene. Analytiker og makroøkonom Marte Herje Strømme i Prognosesenteret var dagens gjest. Hun pekte på et rekordhøyt antall usolgte boliger og forventer at fallet i boligprisene fortsetter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/3/202334 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Norse-emisjon i boks, Norwegians mulige friere og Kongsberg Gruppens eventyrlige oppgang

Hvorfor skjøt Norwegian i været etter regnskapstallene denne gangen, mens de falt kraftig sist? Vi spør senioranalytiker Hans-Erik Jacobsen, mens Finansavisens Olav Gram Degnes kan melde på direkten at Norse Atlantic-emisjonen er landet. Vi ser også nærmere på om Kongsberg Gruppen klarer å levere på den enorme veksten i ordrer de ser og på hva tallene fra Kjell Inge Røkkes Aker og Gram Car Carrier sier oss om de to selskapene. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/3/202338 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Norwegian-sjefen om Norden i spill og Scatec-sjefen skaper jubel med slankekur

De to fly- og fornybaraksjene er dagens store vinnere på Oslo Børs. Toppsjefene Geir Karlsen og Terje Pilskog kommer til studio. Vi snakker om når Norwegian kan betale utbytter fra den svulmende krigskassen, hvordan de svarer på SAS sitt alliansebytte til Air France-KLM og hvorfor folk bare fortsette å ville reise. I tillegg graver vi oss ned i Scatecs nye planer, som både innebærer null utbytte og lovnader om at det blir null emisjoner - en strategi som får markedet til å juble. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/2/202332 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Fest for Norwegian og Scatec, renteforvalter pønsker på eiendomskupp og Ørsted i kjelleren

– Misligholdet er på vei opp fra veldig lave nivåer, forteller renteforvalter Maria Granlund i Alfred Berg som nå vurderer muligehtene for å gå inn i skadeskutte eiendomsselskaper for å gjøre en kule. Vi diskuterer også kvartalstallene fra Norwegian og Scatec som sender aksjene til værs med kommentator Karl Johan Molnes, samt nedturene som fortsetter å treffe Ørsted og SolarEdge. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/2/202335 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Røkkes krill er til salgs, kronerulling i Norse Atlantic og SmartCraft-sjefen om dyre oppkjøpskandidater

– Aksjonærverdiene skal maksimeres, forteller Aker BioMarine-sjef Matts Johansen. Han kommer til studio med ferske kvartalstall og forklarer at krillen ikke lenger er like hellig for Kjell Inge Røkke som den var. Mer om hva som kan skje der, samt andre nyheter som kronerullingen i Norse Atlantic, veksten til programvareselskapet SmartCraft, fornybartapene i Ørsted og bremsen i norsk industri blir det mer om i denne sendingen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.