Winamp Logo
Οι Εκλογικές Αναμετρήσεις 1974 - 2019 Cover
Οι Εκλογικές Αναμετρήσεις 1974 - 2019 Profile

Οι Εκλογικές Αναμετρήσεις 1974 - 2019

Greek, News, 1 seasons, 16 episodes, 9 hours 55 minutes
About
Το NEWS24/7 σας καλεί σε ένα ηχητικό και συναρπαστικό ταξίδι στις εκλογικές αναμετρήσεις της Μεταπολίτευσης. Πέτρος Ιωαννίδης και Ηλίας Τσαουσάκης, ιχνηλατούν την εκλογική ιστορία, σε μια σειρά συναρπαστικών συζητήσεων με ακαδημαϊκούς, πολιτικούς επιστήμονες, εκλογικούς αναλυτές. Η πολιτική κατάσταση της περιόδου, τα γεγονότα, οι πρωταγωνιστές της εποχής και τα αίτια που οδήγησαν στις νίκες ή τις ήττες της κάθε αναμέτρησης, με την επιστημονική επιμέλεια του ομότιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλία Νικολακόπουλου. Ο Ηλίας Νικολακόπουλος, έφυγε από τη ζωή λίγο πριν ολοκληρωθεί η σειρά των Podcast στο NEWS 24/7 για την ιστορία των εκλογών της Μεταπολίτευσης. Ήταν τιμή μας που είχε την επιστημονική επιμέλεια και η σειρά είναι αφιερωμένη στη μνήμη του. (https://www.news247.gr)
Episode Artwork

Εκλογές 2023: Η δεύτερη νίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και η πτώση του ΣΥΡΙΖΑ

«Από το  PASOKification του 2012 στο SYRIZAfication του 2023;»Ο  πολιτικός αναλυτής της aboutpeople Πέτρος Ιωαννίδης και ο Πολιτικός Επιστήμονας Ηλίας Τσαουσάκης καταγράφουν όλα τα στοιχεία των εκλογών του 2023, του Μαΐου και του Ιουνίου. Δυο ιστορικές εκλογικές αναμετρήσεις, ένα ακραίο πολιτικό φαινόμενο,  όπως είναι η καταβύθιση του ΣΥΡΙΖΑ και η νίκη της Νέας Δημοκρατίας που δείχνει ότι οι τεκτονικές αλλαγές που ξεκίνησαν τον Μάϊο του 2012, πριν 11 χρόνια, συνεχίζονται ακόμα.
04/07/202330 minutes 44 seconds
Episode Artwork

Εκλογές 1974: Οι πρώτες εκλογές της Μεταπολίτευσης

«Δημοψήφισμα για τη μετάβαση στη Δημοκρατία».O Ηλίας Νικολακόπουλος ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός υπεύθυνος της σειράς «Η εκλογική ιστορία της Μεταπολίτευσης, 1974 – 2019», μιλάει για τις πρώτες εκλογές μετά την πτώση της Δικτατορίας στον Πέτρο Ιωαννίδη και τον Ηλία Τσαουσάκη. Περιγράφει το πολιτικό κλίμα της εποχής λίγο μετά την πτώση της Χούντας των Συνταγματαρχών, εξηγεί τη συγκρότηση των κομματικών σχηματισμών και την πορεία προς την εκλογική αναμέτρηση της 17ης Νοεμβρίου. Υπενθυμίζει, το πώς κινήθηκαν τα κόμματα κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ερμηνεύει το τελικό αποτέλεσμα. Πρόκειται για μια συναρπαστική αφήγηση του Ηλία Νικολακόπουλου για την αρχή της Μεταπολίτευσης.
13/01/202332 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Εκλογές 1977: Η ΝΔ κερδίζει, το ΠΑΣΟΚ έρχεται

«Οι εκλογές της μετάβασης»Η κα Ρούλα Νέζη, επίκουρη καθηγήτρια Πολιτικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο του Surrey και ο κ Γιάννης Κωνσταντινίδης, εκλογικός αναλυτής και Αναπληρωτής Καθηγητής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, μιλάνε για τις μεταβατικές εκλογές του 1977. Την Κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τη ΝΔ, την Ένωση Κέντρου, το ανερχόμενο ΠΑΣΟΚ και την Ενωμένη Αριστερά. Ποιος ήταν ο ρόλος των μεγάλων πρωταγωνιστών; Κωνσταντίνος Καραμανλής, Ανδρέας Παπανδρέου, Γεώργιος Μαύρος, Χαρίλαος Φλωράκης, Ηλίας Ηλίου, Μια εκλογική αναμέτρηση όπου χαρακτηρίζεται ως μεταβατική, καθώς αρχίζουν να συγκρατούνται οι νέες κομματικές ταυτίσεις της Μεταπολίτευσης.
13/01/202322 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Εκλογές 1981: Η άνοδος του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

«Οι εκλογές της αλλαγής»Ο κ. Παναγιώτης Κουστένης, διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης και εκλογικός αναλυτής, μιλάει σε αυτό το επεισόδιο για τις ιστορικές εκλογές του 1981. Τις εκλογές της Αλλαγής και της ανόδου του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία. Μια εκλογική αναμέτρηση τομή για την ιστορία της Μεταπολίτευσης με προεκλογικές εκστρατείες που αφήνουν εποχή. Ο κ.  Π. Κουστένης αναλύει διεξοδικά το φαινόμενο του ΠΑΣΟΚ και  του Ανδρέα Παπανδρέου και πως κατάφεραν να κερδίσουν τις εκλογές και να αναρριχηθούν στην εξουσία. Η μετάβαση του Κ.Καραμανλή στην Προεδρία, ο Γ. Ράλλης στη θέση του αρχηγού και η πρώτη ήττα της ΝΔ Η εκλογική γεωγραφία της ψήφου, ο εκλογικός χάρτης της 18ης Οκτωβρίου 1981και τις κοινωνικές συμμαχίες που συγκροτεί το ΠΑΣΟΚ.  
13/01/202334 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Εκλογές 1985: Το ΠΑΣΟΚ κερδίζει και πάλι τις εκλογές.

«Οι εκλογές των μεγάλων ανακατατάξεων»Ο κ. Κώστας Πουλάκης, μαθηματικός, εκλογικός αναλυτής, πρώην γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και συν-επιμελητής της περιοδικής έκδοσης του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς «Εκλογικές Τάσεις» μας μιλάει για τη δεύτερη νίκη του ΠΑΣΟΚ, μετά τον ιστορικό εκλογικό θρίαμβο του 1981. Μια νίκη σε μεγάλη πόλωση, μετά από τέσσερα χρόνια σημαντικών πολιτικών εξελίξεων και γεγονότων. Από το ΠΑΣΟΚ της Αντιπολίτευσης, στο κυβερνητικό ΠΑΣΟΚ της πρώτης τετραετίας της Αλλαγής. Πως εξελίσσεται το κόμμα σε αυτά τα χρόνια; Τα κόμματα της Αριστεράς. Το ΚΚΕ με τον Χαρίλαο Φλωράκη και το ΚΚΕ εσωτερικού με τον Λεωνίδα Κύρκο. Από την κριτική στήριξη της Αλλαγής, περνάμε στην αντιπαράθεση με το ΠΑΣΟΚ. 
13/01/202351 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Εκλογές 1989 - 1990: Κάλπες σύγχυσης και αστάθειας

«Οι τριπλές εκλογές του σύντομου εικοστού αιώνα»Ο κ. Γιάννης Βούλγαρης, ομότιμος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου, μιλάει σε μια συναρπαστική συζήτηση για μια ιδιαίτερα πυκνή πολιτική περίοδο μεγάλης πολιτικής έντασης που σημαδεύει τη μεταπολίτευση. Το δεκάμηνο της αστάθειας και της σύγχυσης, όπως το περιγράφει χαρακτηριστικά ο κ. Βούλγαρης. Οι εκλογές του Ιουνίου 1989 με το σκάνδαλο Κοσκωτά να κυριαρχεί στην πολιτική ζωή. Η κυβέρνηση Τζανή Τζανετάκη , η δολοφονία του Παύλου Μπακογιάννη, η Οικουμενική κυβέρνηση Ζολώτα με τη στήριξη και των τριών παρατάξεων.  Ο Συνασπισμός της Αριστεράς και ο ρόλος του. Η ίδρυση, οι προσδοκίες, η αποτίμηση τελικά του εγχειρήματος. Τελικά; Βρώμικο 89 ή κάθαρση; Τι μένει από όλη αυτή την περίοδο; Στην συζήτηση ο κ. Βούλγαρης, αναλύει τις  τελευταίες εκλογές της μεταπολιτευτικής Ελλάδας και τις πρώτες της Ελλάδας της παγκοσμιοποίησης, όπως χαρ
13/01/202344 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Εκλογές 1993: Η μεγάλη επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου

«Η μεγάλη ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ»Ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίουκαθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Manchester και διευθυντής του Κέντρου Αριστείας Jean Monnet, μας μιλάει για τις εκλογές του 1993, και την επάνοδο του ΠΑΣΟΚ και του Ανδρέα Παπανδρέου στην εξουσία, μετά το ταραγμένο 1989 – 1990. ΟΙ βασικοί πολιτικοί συσχετισμοί που δημιουργήθηκαν. Τα κόμματα και τα προτάγματα. τους. Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΟΙΞΗ. Η διακυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και τα βασικά της χαρακτηριστικά. Η οικονομία, ο παράγοντας του Μακεδονικού και ο Αντώνης Σαμαράς με την Πολιτική Άνοιξη. Γιατί τελικά κέρδισε το ΠΑΣΟΚ; Η μεγάλη μεταστροφή του εκλογικού σώματος και οι ερμηνείες για το γεγονός. 
13/01/202345 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Εκλογές 1996: Αρχίζει η περίοδος του εκσυγχρονισμού

«Ο πρώτος κλυδωνισμός του μεταπολιτευτικού δικομματισμού»Ο κ. Γιάννης Μαυρής, Πολιτικός Επιστήμονας, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της PublicIssue, μας μιλάει για μια ακόμα πυκνή πολιτική περίοδο, σε ένα ιστορικό μεταίχμιο, που σημαδεύεται από το θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου τον Ιούνιο του 1996. Έχει προηγηθεί η ασθένεια, η παραίτηση του και ο σχηματισμός της κυβέρνησης Σημίτη, τον Ιανουάριο του ίδιου έτους. Οι μεγάλες μεταβολές στο ΠΑΣΟΚ, η αλλαγή ηγεσίας και το ιστορικό συνέδριο του Ιουνίου 1996. Η Νέα Δημοκρατία του Μιλτιάδη Έβερτ και τα εσωκομματικά της προβλήματα. Η θέση της Αριστεράς. ΚΚΕ, ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ, αλλά και για το ΔΗΚΚΙ του Δημήτρη Τσοβόλα, που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1995. Η εκλογική γεωγραφία της ψήφου, κρύβει τις πρώτες ρωγμές του μεταπολιτευτικού δικομματισμού.
13/01/202329 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Εκλογές 2000: Η τρίτη συνεχόμενη νίκη του ΠΑΣΟΚ

«Οι εκλογές ντέρμπυ»Ο κ. Πάνος Σταθόπουλος, Διευθυντής του επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, Διδάκτωρας Πολιτικών Επιστημών και εκλογικός αναλυτής, μας μιλάει για τις εκλογές του 2000. Ίσως τις πιο πολωμένες εκλογές τις μεταπολίτευσης και σίγουρα αυτές με το πιο οριακό αποτέλεσμα. Μια αμφίρροπη εκλογική αναμέτρηση που κρίθηκε με μια διαφορά 72.400 ψήφων. Η Ελλάδα κοιμήθηκε με κυβέρνηση ΝΔ και ξύπνησε με ΠΑΣΟΚ, όπως έγραφαν οι εφημερίδες εκείνης της εποχής. Είχαν προηγηθεί οι Ευρωεκλογές του 1999 όπου η Νέα Δημοκρατία τις κερδίζει με 36%, έναντι 32,9% του ΠΑΣΟΚ. Το Χρηματιστήριο, ο Σεισμός της  Πάρνηθας τον Σεπτέμβριο του 1999, η Συμφωνία Ελσίνκι τον Δεκέμβριο του 1999, η εκλογή του Στεφανόπουλου τον Φεβρουάριο του 2000 και πως όλα αυτά τελικά επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα. 
13/01/202333 minutes 43 seconds
Episode Artwork

Εκλογές 2004: H Νέα Δημοκρατία ξανά στην εξουσία

«Οι εκλογές της μεγάλης συμμετοχής»O υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Θοδωρής Λιβάνιος μας μιλάει για τις εκλογές του 2004. Λίγους μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, σε ένα κλίμα ευφορίας και γενικής αισιοδοξίας. Η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή επιστρέφει στην εξουσία και ο δικομματισμός φθάνει στα ύψη, ξεπερνώντας το86%. Το ΠΑΣΟΚ με νέο αρχηγό τον Γ. Παπανδρέου δεν καταφέρνει μετά από 11 χρόνια παραμονής στην εξουσία να  κερδίσει και πάλι. Ο κ. Λιβάνιος περιγράφει το πολιτικό κλίμα της εποχής, την πορεία προς την εκλογική αναμέτρηση της 7ης Μαρτίου τις στρατηγικές των κομμάτων κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και ερμηνεύει το τελικό αποτέλεσμα αναλύοντας την εκλογική γεωγραφία της ψήφου. 
13/01/202332 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Εκλογές 2007: Η «δεύτερη ευκαιρία» του Κώστα Καραμανλή

«Οι πρώτες εκλογές της φθοράς του ελληνικού ονείρου»Η κα Ευτυχία Τεπέρογλου, Επίκουρη Καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγγραφέα του βιβλίου «Οι άλλες "εθνικές" εκλογές, Αναλύοντας τις ευρωεκλογές στην Ελλάδα 1981-2014» μας μιλάει για τις εκλογές του 2007. Τις δεύτερες νικητήριες εκλογές του Κώστα Καραμανλή, τρία χρόνια μετά τον εκλογικό θρίαμβο του 2004.  Νίκη για δεύτερη συνεχόμενη φορά της της ΝΔ και του Κώστα Καραμανλή, πτώση του δικομματισμού, έχασε κοντά στο 6%, πεντακομματική βουλή και άνοδος των τριών υπολοίπων κομμάτων ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑΟΣ. Βρισκόμαστε στη μετα – ολυμπιακή Ελλάδα. Από τη μεγάλη οικονομική ευφορία του 2004, στα πρώτα σύννεφα της οικονομικής κρίσης που αναφαίνονται στον ορίζονται και λίγα χρόνια αργότερα θα φέρουν την καταιγίδα των μνημονίων.  
13/01/202325 minutes 45 seconds
Episode Artwork

Εκλογές 2009: Η επιστροφή του ΠΑΣΟΚ λίγο πριν αλλάξουν όλα

«Οι εκλογές του τέλους της μεταπολίτευσης»Ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας κ. Νίκος Μαραντζίδης μας μιλάει για τις εκλογές του 2009. Τη νίκη του ΠΑΣΟΚ και την άνοδο στην εξουσία του Γιώργου Παπανδρέου, την τελευταία εκλογική αναμέτρηση πριν τα μνημόνια και λίγο πριν τη δύσκολη δεκαετία του ’10 που άλλαξε τον χάρτη των κομματικών συσχετισμών στην Ελλάδα. Την αρχή για κάτι ολότελα καινούργιο όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Νίκος Μαραντζίδης. Συζητάμε για την τροχιά φθοράς της ΝΔ μετά τις εκλογές του 2007, την προσπάθεια ανασύνταξης του ΠΑΣΟΚ και την σύντομη δημοσκοπική άνοιξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μαραντζίδης, εξηγεί αναλυτικά την εκλογική γεωγραφία της ψήφου τα κέρδη του ΠΑΣΟΚ και τις απώλειες της ΝΔ.
13/01/202337 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Εκλογές 2012: Ο διπλός εκλογικός σεισμός

«Οι κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις»Η κα Βασιλική Γεωργιάδου, καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου και διευθύντρια του Κέντρου Πολιτικών Ερευνών μας μιλάει για τις διπλές εκλογές του 2012. Δυο ιστορικές εκλογικές αναμετρήσεις, έναν πραγματικό σεισμό που αλλάζει το πολιτικό και κομματικό σύστημα της χώρας. Μια αλλαγή πορείας που επανασχεδιάζει τον κομματικό χάρτη της Ελλάδας. Ο δικομματισμός και το modus viventi της μεταπολίτευσης χάνεται.  Έχουν προηγηθεί κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου το 2009 και η πτώση της, η κρίση δανεισμού, τα μνημόνια, οι αγανακτισμένοι της πλατείας Συντάγματος, η κυβέρνηση Παπαδήμου και η εμφάνιση της Χρυσής Αυγής στο πολιτικό προσκήνιο της χώρας. Μια πυκνή πολιτική περίοδος που όλα αλλάζουν. 
13/01/202351 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Εκλογές 2015: Η 1η φορά Αριστερά και η 2η ευκαιρία μετά το Δημοψήφισμα

«Οι εκλογές της αναστοίχισης»Ο κ. Γεράσιμος Μοσχονάς, καθηγητής Συγκριτικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, μιλάει για τις διπλές εκλογές του 2015 και το Δημοψήφισμα του Ιουλίου. Από την ανατροπή του 2012 περνάμε στην αναστοίχιση και στην σταθεροποίηση του 2015.  Έχουν προηγηθεί όμως η τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, το αντιμνημονιακό μέτωπο και η δυναμική του, η άνοδος Ακροδεξιάς. Στην εξαιρειτκή συζήτηση με τον κ.  Γ. Μοσχονά, εξηγείται η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, η στρατηγική του στόχευση αλλά και τα αίτια της παρατεταμένης πτώσης του ΠΑΣΟΚ. Αναλύεται διεξοδικά το αποτελέσματα των εκλογών, η γεωγραφία της ψήφου καθώς και η ερμηνεία για το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος. 
13/01/202341 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Εκλογές 2019: Οι πρώτες εκλογές μετά τα μνημόνια

«Οι εκλογές των διλλημάτων»Ο κ. Ευτύχης Βαρδουλάκης, Πολιτικός Επιστήμονας, Σύμβουλος Στρατηγικής και Επικοινωνίας και συγγραφέας του βιβλίου «Διλλήματα μιας πενταετίας, τα στρατηγικά πολιτικά ορόσημα της περιόδου 2014 – 2019» μας μιλάει για την εκλογική αναμέτρηση του 2019.  Την τελευταία εκλογική αναμέτρηση, μέχρι στιγμής, της Μεταπολιτευτικής περιόδου και τις πρώτες εκλογές μετά το μνημόνιο, τις πρώτες εκλογές, μετά την οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010, που ουσιαστικά μεταμόρφωσε και τον πολιτικό χάρτη στην Ελλάδα, με την διατάραξη του δικομματισμού και την ανάδειξη νέων ισχυρών  πολιτικών δυνάμεων, όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Ευτύχης Βαρδουλάκης, αναλύει τη στρατηγική των κομμάτων σε όλη την περίοδο από τις εκλογές του 2015 και μετά. Το τρίτο μνημόνιο, η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η αλλαγή ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία. Τα πρόσωπα, Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, ο ρόλος τους στην προεκλογική εκστρατεία.   
13/01/202336 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Εκλογές 1974-2019: Εκλογές στην Τρίτη Ελληνική Δημοκρατία

Οι εκλογές στην Ελλάδα, η αποτίμηση της Μεταπολίτευσης και η συνεισφορά του Ηλία Νικολακόπουλου στην πολιτική επιστήμη. Οι Πέτρος Ιωαννίδης και Ηλίας Τσαουσάκης συζητούν με τον Παύλο Τσίμα.
13/01/202345 minutes 30 seconds