Winamp Logo
ODPRTO, podkast o prostoru Cover
ODPRTO, podkast o prostoru Profile

ODPRTO, podkast o prostoru

Slovenian, Arts, 1 season, 33 episodes, 16 hours, 53 minutes
About
ODPRTO je prvi slovenski podkast o prostoru. Govorimo o prostoru, arhitekturi in oblikovanju. Pogovarjamo se z ljudmi, ki ga ustvarjajo, načrtujejo, oblikujejo in uporabljajo. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu Odprto!
Episode Artwork

#32 - O dediščini in prenovi stavbnega fonda na primeru kolektiva Robida in platforme Kajža

Tokrat se bomo z arhitektkama Vido Rucli in Ajdo Bračič pogovarjali o stavbni dediščini in prenovi obstoječega stavbnega fonda skozi prizmo delovanja kolektiva Robida in platforme Kajža. Zanimanje za kulturno dediščino skozi različne družbene ureditve, časovni in prostorski kontekst doživlja postopne, včasih sunkovite, vzpone in padce. Vsakokratna generacija dedičev na novo vzpostavlja kriterije, po katerih jo definira in ji določa pomen. Zdi se, da se v trenutnem porastu zanimanja za kulturno dediščino prav zaradi tega odpirajo nova vprašanja in pogledi na njeno razumevanje. Pogovarjali se bomo o odnosu do kulturne dediščine, o tem, zakaj je znova tako aktualna, pa o inovativnih praksah prenove stavbnega fonda, ki s stalnico vzporednih globalnih kriz pridobiva na pomenu. Prisluhnite podkastu Odprto!
12/31/202341 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#31 - Ravnikarjevo leto: o razstavi KONS TR³, Konstrukcija nove ere s Tino Potočnik

V letu 2023 obeležujemo 30 let od smrti arhitekta Edvarda Ravnikarja, zato je Vlada Republike Slovenije na pobudo Ministrstva za kulturo letošnje leto razglasila za Ravnikarjevo leto. Ob tej priložnosti so se zvrstili različni dogodki, razstave in okrogle mize. Tudi mi smo želeli približati javnosti del širokega ustvarjalnega opusa tega pomembnega arhitekta, zato smo na pogovor povabili zanimive goste, ki so se na različne načine srečali z njegovim delom. Cikel pogovorov v Ravnikarjevem letu nadaljujemo z umetnostno zgodovinarko in konservatorko Tino Potočnik. V letošnjem letu je s sodelavci v Galeriji TR3 zasnovala in kurirala razstavo KONS-TR³, Konstrukcija nove ere, ki je podrobno osvetlila razvoj projekta izgradnje kompleksa Trga Republike in se osredotočila predvsem na stolpnico TR3, v kateri je razstava tudi stala. Razstava je predstavila izbor zgodnjih zasnov, ki so iliustrirali izzive in premisleke do končne zasnove ključne arhitekturne stvaritve slovenskega modernizma in izpostavila dosežke interdisciplinarne projektantske ekipe. Prisluhnite podkastu Odprto!
12/28/202331 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#30 - Ravnikarjevo leto: o razstavi Iskanja v risbi, spoznanja v misli z Aleksandrom S. Ostanom

V letu 2023 obeležujemo 30 let od smrti arhitekta Edvarda Ravnikarja, zato je Vlada Republike Slovenije na pobudo Ministrstva za kulturo letošnje leto razglasila za Ravnikarjevo leto. Ob tej priložnosti so se zvrstili različni dogodki, razstave in okrogle mize. Tudi mi smo želeli približati javnosti del širokega ustvarjalnega opusa tega pomembnega arhitekta, zato smo na pogovor povabili zanimive goste, ki so se na različne načine srečali z njegovim delom. Na prvi pogovor smo povabili arhitekta Aleksandra Sašo Ostana. Jeseni 2023 je v Veliki sprejemni dvorani Cankarjevega doma skupaj s sodelavci pripravil impresivno razstavo Iskanja v risbi, spoznanja v misli. Razstava nam je na monumentalnih povečavah na platnu odstrla Ravnikarjev zelo intimen svet, skozi njegove risbe in zapiske, ki so bili v veliki meri prvič predstavljeni javnosti. Prisluhnite podkastu Odprto!
12/24/202349 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

#29 - O vernakularni arhitekturi in njeni reinterpretaciji: Slovenski paviljon na bienalu v Benetkah

V tokratni oddaji podkasta Odprto se z avtorji slovenskega paviljona pogovarjamo o njihovem prispevku k 18. mednarodnem arhitekturnem bienalu v Benetkah, v katerem se lotijo raziskave vernakularne arhiutekture. Razumejo jo kot živ nabor arhitekturnih principov, ki energetsko učinkovitost stavb rešujejo skozi prostorsko zasnovo, brez dodatne plasti visokotehnoloških naprav, ki bivalno ugodje zagotavljajo danes. Izbor primerov osredotočijo na problematiko ogrevanja in hlajenja ter jih reinterpretirajo skozi prostorsko zasnovo paviljona. Vprašanje ekološke gradnje oprejo na arhitekturno zasnovo kot alternativo trenutnemu iskanju rešitev v tehnologiji. Prisluhnite podkastu Odprto!
11/3/202346 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#28 ODPRTO - O izzivih arhitekture v prihodnosti - zaključek 4. sezone podkasta Odprto

Čas, v katerem živimo, ne skopari niti s krizami niti s stalnimi spremembami. Ob zaključku 4. sezone podkasta Odprto bomo spregovorili o ključnih izzivih, ki prevevajo našo družbo in naš prostor in na katere bo arhitekturna stroka morala najti odgovore v prihodnje. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu Odprto!
10/28/20228 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#27 ODPRTO - O najemnih stanovanjskih zadrugah z Mašo Hawlina

Že od osamosvojitve je slovenska stanovanjska politika neučinkovita, nepravična in vse bolj zaskrbljujoča. Velikemu delu prebivalcev je težko ali skoraj nemogoče priti do domovanja, tako za najem kot za nakup. Stanovanjski fond, ki večinoma izvira iz šestdesetih, postaja vse bolj neprimeren. Tokrat smo na pogovor v podkast povabili Mašo Hawlina, sociologinjo, ki se ukvarja z vprašanji stanovanjske preskrbe in upravljanjem urbanega prostora. Govorili smo predvsem o modelih najemnih stanovanjskih zadrug, preprekah njihove implementacije v Sloveniji in dobrih primerih iz tujine. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu Odprto!
10/28/202238 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#26 ODPRTO - O kolektivni pozabi in iskanju novih pomenov prostorov z Nonument Group

V 26. oddaji podkasta Odprto gostimo kolektiv Nonument Group. Avtorji se osredotočajo na vprašanje fenomena nonument, s čimer označujejo arhitekturo, spomenike, javne prostore in infrastrukturo, katerih pomen se je predrugačil ali izbrisal zaradi zgodovinskih, ideoloških in družbenih sprememb. Z analizami zgodovinskega konteksta, terenskimi označitvami in umetniškimi intervencijami v svojem delu prepletajo prostore preteklosti in sedanjosti, prostore vsakdana in umetnosti. Kolektiv je sicer del mednarodnega projekta MAPS, ki združuje umetnike in raziskovalce Srednje in Vzhodne Evrope. Platformo slovenskih predstavnikov tvorijo multimedijska umetnika Neja Tomšič in Martin Bricelj Baraga ter arhitekta Miloš Kosec in Nika Grabar. Leta 2021 so bili nagrajeni tudi s Plečnikovo medaljo. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu Odprto!
10/28/202242 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

#25 ODPRTO - O nizanju uspešnih arhitekturnih zgodb z Aleksandrom S. Ostanom

V tokratni oddaji podkasta Odprto gostimo Aleksandra S. Ostana. Je arhitekt in pedagog, od leta 2018 je docent na Fakulteti za arhitekturo Univerze v Ljubljani. Je tudi avtor strokovnih člankov in razprav, oblikuje razstave, vodi delavnice, žirira ter fotografira in riše. Z Natašo Pavlin vodita Atelje Ostan Pavlin, kjer se ukvarjajo s kulturo bivanja, arhitekturnim projektiranjem in urbanizmom. Mnogo njihovih del je bilo nagrajenih doma in v tujini. Lani zgrajena kolesarska brv na Rju v občini Bohinj je bila letos nominirana za arhitekturno nagrado Constructive Alps. V zanimivem pogovoru smo se dotaknili njihovih projektov v Bohinju, pogovarjali smo se o njihovem razvoju in odzivanju na širši lokalni kontekst ter o arhitekturi, ki omogoča neprecenljivo doživetje prostora. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu Odprto!
10/26/202248 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#24 ODPRTO - O zdravem bivanju z Nežo Močnik

Čas in prostore, v katerih živimo, je poleg okoljskih in družbenih kriz nedvomno zelo močno zaznamovalo obdobje pandemije. Po dveh letih smo ob prihajajoči zimski sezoni končno lahko nekoliko bolj optimistični. V času pandemije je bil prav prostor, prostor izolacije tisti, ki je lahko služil kot najučinkovitejše orožje v boju zoper bolezen. Vrednote kot so varnost, zagotavljanje zdravja in dobrega počutja stopajo v ospredje tako na področju urbanističnega načrtovanja, arhitekture javnih stavb in naših stanovanj. Parametri zdravega bivanja so danes že zelo dobro raziskani, merjeni in ocenjeni. Že sedmo leto zapored je na voljo tudi Barometer zdravih domov (Healthy Homes Barometer), ki je namenjen raziskovanju povezave med bivalnimi pogoji in zdravjem. V tokratnem podkastu Odprto gostimo arhitektko Nežo Močnik. V podjetju Velux se ukvarja s kakovostjo bivanja v notranjih prostorih, kar se v pretežni meri navezuje na osvetlitve prostorov z dnevno svetlobo in kakovostjo zraka. Pogovarjali smo se o pomenu kakovostno zasnovanih prostorov in vplivu grajenega prostora na naše zdravje in počutje. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu Odprto!
10/24/202227 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

#23 ODPRTO - Potovanje po projektih biroja Marasovic arhitekti z Igorjem Marasovićem

Marasovic arhitekti so arhitekturni biro, ki deluje na področju urbanizma, gradbenega projektiranja, prenov in notranje opreme. Našo pozornost so sprva vzbudili s prenovami stanovanj, s svojo subtilnostjo za materiale in občutkom za oblikovanje, zaokroženo z domišljeno funkcionalnostjo. Zase pravijo: »Vsak projekt je edinstvena in logična materializacija značilnosti gradbišča, potreb naročnika in arhitekturnega jezika našega studia.« V tokratni oddaji podkasta Odprto gostimo Igorja Marasovića, s katerim se pogovarjamo o različnih projektih biroja, prehajanju med merili v arhitekturi in prednostih dobrega poznavanja Kopra, kjer večinoma delujejo. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu Odprto!
10/20/202228 minutes
Episode Artwork

#22 ODPRTO - O arhitekturni praksi rastočega kolektiva Od-do arhitektura z Alešem Žmavcem

Tokrat v podkastu Odprto gostimo Aleša Žmavca, ki je skupaj z  Maticem Škarabotom vodilna sila v biroju Od-do arhitektura. Biro se v svojih dosedanjih projektih osredotoča predvsem na arhitekturno projektiranje od mostov do stanovanjskih hiš, prenov in oblikovanja notranje opreme. Pogovarjali smo se o projektu prenove Vrtca Pedenjped - Enota Učenjak, za katerega so skupaj s sodelavci prejeli zlati svinčnik za odlično izvedbo ZAPS in inovativnemu pristopu k projektiranju, ki se odraža v unikatnih in naročniku prilagojenih rešitvah. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu Odprto!
10/11/202233 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#21 ODPRTO - O projektu Hiša brez odpadkov

V tokratni oddaji podkasta Odprto gostimo Jono Rak Koceli in Andreja Fiderška. Nedavno sta za svoj projekt Zero waste House oz. Hiša brez odpadkov prejela nagrado novega evropskega Bauhausa v kategoriji Stavbe, prenovljene v duhu krožnosti. Pogovarjamo se o njunem skupnem projektu, ki temelji na krožnem gospodarstvu, vključevanju lokalnih skupnosti in ekologiji. Koncept prenove več kot 130 let stare hiše bo združeval sodobne in inovativne gradbene prakse ter prilagajanje podnebnim spremembam.
12/6/202135 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#20 ODPRTO - O razstavi Svet znotraj

V 20. oddaji podkasta Odprto se s kustosinjami razstave Svet znotraj Majo Vardjan, Cvetko Požar in Katjušo Kranjc pogovarjamo o interierju kot sestavnemu delu arhitekture in družbe. V interierju preživimo večino svojega časa. Notranji prostori temeljito vplivajo na naš vsakdan, a kljub temu je interier le redko obravnavan kot predmet tehtnega strokovnega diskurza. Razstava prvič v večjem obsegu pri nas obravnava interier kot predmet sistematičnega raziskovanja in ovrednotenja.
11/26/202134 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#19 ODPRTO - O platformi Landezine z Zašem Brezarjem

Mednarodna spletna platforma Landezine od leta 2009 predstavlja najboljše projekte krajinske arhitekture z vsega sveta. Zavzema se za promocijo stroke, kakovostnih zunanjih ureditev in izboljšanje javnih prostorov. Naš gost 19. oddaje podkasta Odprto je krajinski arhitekt in odgovorni urednik platforme Landezine Zaš Brezar. Pogovarjamo se o sodobnih rešitvah in spremembah v oblikovanju odprtega prostora. Dotaknili smo se tudi tematike naslavljanja podnebne krize in problematike oglaševanja v javnem prostoru. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu Odprto!
11/22/202130 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

#18 ODPRTO - O mestih za vse generacije z Meto Kutin

V 18. oddaji se z arhitektko Meto Kutin pogovarjamo o vključujočem oblikovanju in njenih pogledih na arhitekturno načrtovanje. Meta že več let raziskuje bivanje starejših in spodbuja razumevanje prostora in arhitekture skozi izobraževanje. V svojem delu opozarja na pogosto spregledane raznolike potrebe starejših in na pomen njihovega pravočasnega vključevanja v načrtovanje mestnega prostora.
11/15/202130 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#17 ODPRTO - O alternativnih praksah v urejanju javnega prostora

Društvo Prostorož že več kot 15 let deluje na področju urejanja javnega prostora. Pri svojih projektih poudarjajo pomen inovativnih pristopov in začasnih urbanih intervencij, ki pripomorejo k raziskovanju novih možnosti za urejanje in izboljšanje javnega prostora. Oživljajo lokalne skupnosti in omogočajo razvoj pozabljenih mestnih prostorov. V svoji praksi naslavljajo aktualna družbena in okoljska vprašanja in se odzivajo na širše prostorske problematike. V 17. oddaji podkasta Odprto se pogovarjamo z Mašo Cvetko in Vesno Skubic iz urbanističnega studia Prostorož.
11/9/202130 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#16 ODPRTO - O arhitekturi prenove z Jurijem Kobetom

Prenove so znotraj arhitekturne stroke vedno bolj aktualno področje. ne zgolj zaradi ohranjanja samega, temveč zato, ker celovite prenove ponujajo poleg prezence zgodovinskih dosežkov in meril tudi odgovoren razmislek o sedanjosti in prihodnosti. Jurij Kobe je arhitekt, katerega opus predstavljajo številne arhitekturne prenove stavb, večjih kompleksov in mestnih predelov. V 16. oddaji podkasta Odprto se z njim pogovarjamo o arhitekturi prenove.
11/5/202130 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#15 ODPRTO - Uvodnik v tretjo sezono

Kot uvod v tretjo sezono naših pogovorov o arhitekturi, prostoru in oblikovanju, bi z vami želeli deliti nekaj misli o trenutnem dogajanju na področju arhitekture. Če opazujemo prostor okoli nas imamo občutek, da se gradi veliko in povsod. Nove soseske, novi vrtci, šole,…Po drugi strani pa opažamo, da je kakovostnih gradenj čedalje manj. Nekako paradoksalno se zdi, da je bilo letošnjih predstavljenih objektov na festivalu Odprte hiše Slovenije manj, kot prejšnja leta, čeprav vsi kazalniki kažejo na porast gradbene dejavnosti. Prostor je ključni dejavnik razvoja družbe. Hkrati pa je končna in omejena dobrina. Prav zato je potreba po zakonskih temeljih, kdo, kako, kdaj in na kakšen način lahko vanj posega izjemnega pomena. Neusklajeni, stihijski in parcialni posegi v prostor lahko v njem puščajo dolgotrajne negativne posledice. Moramo se vprašati: Kakšen prostor in stavbe hočemo? Smo ga sposobni oblikovati na način, da ga ohranimo in kulturno nadgradimo, da ga razvijemo v trajnostno prihodnost, obvarujemo naravna bogastva, da zagotovimo zdravo bivalno okolje tudi naslednjim generacijam, da spoštujemo znanja različnih strok? Vabimo vas k poslušanju 3. sezone pogovorov z zanimivimi arhitekti, urbanisti, oblikovalci... Upamo, da bomo spodbudili razmislek o pomenu prostora, ki nam omogoča kakovostno bivanje in ponuja priložnosti za sodelovanje.
10/25/20215 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#14 ODPRTO - Zgodbe slovenske arhitekture

V tokratni oddaji podkasta Odprto se pogovarjamo o pravkar izdani knjigi Zgodbe slovenske arhitekture. Napisala sta jo arhitekta Špela Kuhar in Robert Potokar, izšla pa je pri založbi Beletrina. Prostor je za narodov obstoj prav tako pomemben kot jezik. Izdaja strokovne oz. nekoliko bolj poljudne knjige s področja arhitekture, pa ima zagotovo močan vpliv na širši krog bralcev, saj posreduje informacije in vedenje o pomenu kakovostno oblikovanega in grajenega prostora za širšo družbo. Knjiga na izjemno dostopen način približuje zgodovino slovenske arhitekture skozi zgodbe, ki so botrovale nastanku arhitekture in slovenskega prostora, kakršnega poznamo danes. Pogovarjamo se z avtorjema Špelo Kuhar, Robertom Potokarjem in programskim vodjem založbe Beletrina Alešem Štegrom. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu Odprto!
12/14/202025 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#13 ODPRTO - Cukrarna: nova katedrala umetnosti v Ljubljani

Ljubljanska Cukrarna je zagotovo najbolj pričakovan projekt prenove v Ljubljani. Stavba je bila zgrajena v začetku 19. stoletja kot rafinerija sladkorja. Za nujnost prenove in ohranitve kulturnega spomenika se je leta 2009 odločila Mestna občina Ljubljana in razpisala natečaj, kjer je arhitekturni biro Scapelab zmagal s predlogom, da se objekt v celoti izprazni in nameni galerijskemu prostoru velikega merila. S prenovo želijo vzpostaviti pomemben evropski umetnostni center za razvoj in preizkušanje sodobnih galerijskih praks, Ljubljano pa postaviti na svetovni umetniški zemljevid. Pogovarjamo se z arhitektom Markom Studnom (Scapelab), Blažem Peršinom (direktor MGML)in Alenko Gregorič (umetniška vodja Galerije Cukrarna). Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu Odprto!
12/9/202026 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#12 ODPRTO - Kako arhitektura ustvari dom z Matejem Gašperičem

V 12. oddaji podkasta ODPRTO se z arhitektom Matejem Gašperičem pogovarjamo o njegovem poslanstvu, filozofiji dela in procesu arhitekturnega snovanja. Matej Gašperič od leta 2007 projektira hiše, ki so med širšo javnostjo poznane po zanimivih imenih: Hiša za najlepša leta, Hiša za pet in ves svet... Ljubezen do dela z resničnimi ljudmi je usmeril v načrtovanje individualnih družinskih hiš, ki so zgrajene z mislijo na trajnost in ekologijo, z velikim poudarkom na želje njihovih stanovalcev. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu ODPRTO!
12/7/202042 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#11 ODPRTO: O zeleni javni infrastrukturi z Majo Simoneti

V 11. oddaji podkasta ODPRTO se pogovarjamo s krajinsko arhitektko Majo Simoneti, letošnjo prejemnico nagrade Častna članica ZAPS. Maja Simoneti je poznana kot velika zagovornica dreves, aktivne hoje in je s kritičnim odnosom do aktualnih problemov prostorskega načrtovanja ključna oseba, ki s svojim delovanjem premika meje razumevanja krajine v sodobnem svetu. Pogovarjamo se o zeleni javni infrastrukturi in pomenu skupnega jezika urejanja prostora. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu ODPRTO!
12/1/202047 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#10 ODPRTO - O pravici do javnega prostora z Boštjanom Bugaričem

V 10. oddaji podkasta ODPRTO se z arhitektom Boštjanom Bugaričem pogovarjamo o javnem prostoru, sodobnih participatornih praksah in začasni rabi v mestih. Boštjan vodi KUD C3 in je eden izmed ustanoviteljev kolektiva Avtomatik delovišče, ki s svojim delovanjem med drugim opozarjajo na problematike v javnem prostoru Slovenske obale. Dotaknili smo se tudi sodelovanja kuriranja razstave Arhitektura. Skulptura. Spomin., ki je nastala v sodelovanju z Galerijo Dessa. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu ODPRTO!
11/27/202042 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#09 ODPRTO - O odgovornem odnosu do kulturne dediščine

V deveti oddaji podkasta Odprto se z različnimi sogovorniki pogovarjamo o odgovornem odnosu do kulturne dediščine. Na letošnjem festivalu OHS so si obiskovalci lahko ogledali prenovljeno notranjost upravne stavbe Zavarovalnice Triglav na Miklošičevi ulici v Ljubljani, ki letos praznuje 90 let. V podkastu prisluhnite arhitektki Maruši Zorec, ki je z izrednim občutkom za ravnotežje med ohranjanjem obstoječega in vpeljavo novih elementov, s svojim birojem Arrea prevzela projekt delne prenove notranjosti stavbe. Naš drugi gost je Vid Klančar, arhitekt in konservator, ki je za projekt prenove pripravil obsežen konservatorski načrt. O projektantski odgovornosti pa se pogovarjamo z Luko Keršičem iz Zavarovalnice Triglav. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu ODPRTO!
11/20/202033 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#08 ODPRTO - O arhitekturi, ki vzgaja z Majo Ivanič

V 8. oddaji podkasta ODPRTO govorimo o arhitekturi, ki vzgaja. Z nami je arhitektka Maja Ivanič, letošnja prejemnica nagrade Častna članica ZAPS. Govorili bomo o njeni profesionalni poti, ki jo med drugim pripeljala do tega, da se je posvetila snovanju izobraževalnih stavb - vrtcev in šol. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu ODPRTO!
11/9/202027 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#07 ODPRTO: O arhitekturi prihodnosti z Oona Horx-Strathern

V 7. oddaji podkasta ODPRTO govorimo o arhitekturi prihodnosti. Z nami je Oona-Horx Strathern iz Zukunftsinstitut, ki s pomočjo družbeno-demografskih trendov že 25 let predvideva prihodnost bivanja. Z Oono se pogovarjamo o tem, kateri svetovni trendi vplivajo na prihodnost arhitekture in kako bomo v prihodnosti bivali. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu ODPRTO!
3/6/202016 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

#06 ODPRTO - O stanovanjski problematiki z Anjo Planišček

V šesti oddaji podkasta ODPRTO govorimo o stanovanjski problematiki. Z nami je arhitektka in letošnja prejemnica nagrade Častna članica ZAPS Anja Planišček. Z Anjo se pogovarjamo o stanovanjski politiki, stanovanjskih zadrugah, o stanju stanovanjskih gradenj v Sloveniji ter humanitarni pomoči v Afriki, ki ju izvaja skupaj s Fakulteto za arhitekturo v Ljubljani in organizacijo Streha za vse. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu ODPRTO!
12/4/201924 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#05 ODPRTO - O odnosih do prostora z Nandetom Korpnikom

V peti oddaji podkasta ODPRTO debatiramo o nekaterih temeljnih vprašanjih v arhitekturi. Kako ovrednotiti dediščino? Ali je arhitektura umetnost? Kaj prinaša regulacija urejanja prostora? ... Svoj odnos do prostora in arhitekture deli letošnji prejemnik nagrade Platinasti svinčnik, arhitekt in docent na Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo v Mariboru Nande Korpnik. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu ODPRTO!
11/27/201915 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#04 ODPRTO - O umetni svetlobi z Matjažem Mavsarjem

V četrti oddaji podkasta ODPRTO govorimo o umetni svetlobi. Pogovarjamo se z Matjažem Mavsarjem, direktorjem podjetja Arcadia Lightwear, kjer že 30 let načrtujejo svetlobo in ponujajo kakovostna svetila. Z Matjažem smo poklepetali o izzivih pri načrtovanju svetlobe, kako to poteka in o tem, ali nam bo kdaj uspelo ustvariti umetno svetlobo, ki bo enakovredna naravni. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu ODPRTO!
11/18/201913 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#03 ODPRTO - O Scenografiji z Aleksandrom Vujovićem

V tretji oddaji podkasta ODPRTO govorimo o scenografiji. Pogovarjamo se z arhitektom in scenografom Aleksandrom Vujovićem. Z Aleksandrom smo odkrivali njegove začetke v scenografiji, kako tam poteka ustvarjalni proces, kakšne so specifike gledališkega prostora ter kakšno svobodo ima scenograf pri svojem izražanju. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu ODPRTO!
11/13/201931 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#02 ODPRTO - O Interierju s Petro Zakrajšek

V drugi oddaji podkasta ODPRTO govorimo o interierju in notranjem oblikovanju. Z nami je Petra Zakrajšek, direktorica in vodilna arhitektka pri Gao Arhitektih. S Petro smo se pogovarjali o začetku njene poti, kako poteka delo v njenem biroju, kako ustvarja interierje ter kakšne načrte ima za London. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu ODPRTO!
11/7/201930 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#01 ODPRTO - O Aktivnih Hišah z Lone Feifer

V tokratnem podkastu ODPRTO govorimo o prvi slovenski družinski hiši s certifikatom 'Active House', ki jo je razvilo podjetje Lumar. O vplivih arhitekture na podnebno krizo in o bivalnem ugodju se pogovarjamo z ga. Lone Feifer, generalko sekretarko združenja 'Active House Alliance'. Svoj komentar na trajnostne principe 'Active House' je podal tudi dr. Jernej Markelj, raziskovalec metod vrednotenja stavb po načelih trajnostne gradnje in podžupan za področje urbanizma v Občini Kamnik. Prisluhnite prostoru, prisluhnite podkastu ODPRTO!
10/30/201933 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#00 ODPRTO - O Prostoru

Kaj je prostor? V pilotni oddaji podkasta Odprto razgljabljamo o tem, kaj prostor sploh je. Ali ga lahko definiramo? Kako ga zaznamo? Kaj nam pomeni? In kako ga razumejo nekatere slovenske arhitektke in arhitekti?
10/24/20199 minutes, 25 seconds