Winamp Logo
NRC Onbehaarde Apen Cover
NRC Onbehaarde Apen Profile

NRC Onbehaarde Apen

Dutch, Sciences, 4 seasons, 314 episodes, 2 days, 12 hours, 2 minutes
About
Onbehaarde Apen is de wekelijkse wetenschapspodcast van NRC. Lucas Brouwers, Hendrik Spiering en Gemma Venhuizen bespreken kleine ontdekkingen, wilde theorieën, wereldschokkende inzichten en alles wat daar tussenin zit.
Episode Artwork

Met een klem op je oor tinnitus te lijf

Een piep, een suis, een fluit- of bromtoon, aanhoudend in je oor. Tinnitus komt in verschillende verschijningen en kan gekmakend zijn. De wetenschap zoekt al decennialang tevergeefs naar een oplossing. Twee Nederlandse wetenschappers hebben nu een apparaat ontworpen waarmee ze met elektrische signalen in de oorzenuwen tinnitus proberen te verhelpen. Zal dit de oplossing zijn?Presentatie: Lucas BrouwersGast: Laura Wismans & Niki KortewegRedactie en montage: Elze van Driel & Rosa van ToledoZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/3/202440 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#185 Hoe Elon Musk met Starship de ruimtevaart wil transformeren

Het is de grootste, krachtigste en zwaarste raket die ooit is gebouwd: Starship. En als de aanstaande testvlucht om de aarde slaagt, dan kan dit een ware revolutie ontketenen in de ruimtevaart. De ambities van miljardair Elon Musk zijn kristalhelder: hij wil met dit pronkstuk van zijn ruimtevaartbedrijf SpaceX de ruimtevaart onherkenbaar veranderen. Hoe wil hij dat gaan doen? Kan Starship de hooggespannen verwachtingen waarmaken en hoe realistisch is een tripje naar Mars met deze raket?Host: Lucas BrouwersGasten: Bruno van Wayenburg & Hendrik SpieringRedactie & montage: Liz DautzenbergZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/13/202252 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#168 Hoe een oermonster uit Maastricht een revolutie veroorzaakte

Op een oktoberdag in 1778 vonden arbeiders in een groeve in Maastricht een kaak met tanden zo scherp als priemen. Welk beest was dit? De natuuronderzoeker Cuvier zag met de vondst zijn revolutionaire idee van de eindigheid van soorten eindelijk bevestigd.Gast: Gemma VenhuizenHost: Lucas BrouwersCo-host: Bart FunnekotterProducer en montage: Rosa van ToledoZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
12/8/202147 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#127 Van strand tot snijtafel: van een dode walvis valt veel te leren

Jaarlijks stranden er honderden bruinvissen op de Nederlandse kust. Utrechtse onderzoekers willen weten waarom deze kleine walvis op het strand terecht komt. Wetenschapsredacteur Anne van Kessel neemt ons mee naar de snijtafel, waar het mysterie van de gestrande walvis wordt ontrafeld.Presentatie: Lucas BrouwersGast: Anne van KesselProductie en montage: Nina van HattumZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
3/10/202159 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Nieuw: Vandaag, een dagelijkse nieuwspodcast van NRC

Geen nieuwe aflevering van Onbehaarde Apen maar voor één keer vind je hier een aflevering van de nieuwste NRC podcast: Vandaag. Dagelijks een spraakmakend verhaal, zoals vandaag over de commotie rond PVV fractievoorzitter Peter van Dijk. Abonneer je nu in je favoriete podcastapp om iedere dag een vers verhaal te ontvangen. En woensdag vind je op deze plek weer een nieuwe aflevering van Onbehaarde Apen.Abonneer je op NRC Vandaag via iTunes, via Spotify of luister via de app van NRC. Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
4/29/201918 minutes, 36 seconds