Winamp Logo
NRC Future Affairs Cover
NRC Future Affairs Profile

NRC Future Affairs

Dutch, Sciences, 1 season, 16 episodes, 8 hours, 42 minutes
About
In het nieuwe seizoen van Future Affairs onderzoeken journalist Wouter van Noort en filosoof Jessica van der Schalk één van de moeilijkste vraagstukken van de wetenschap. Een zoektocht langs het brein, mystieke ervaringen, psychedelica, filosofie, evolutiebiologie en zelfs de kwantumfysica voor een antwoord op de vraag: wat is ons bewustzijn? Hoe kan het dat wij een ervaring hebben?
Episode Artwork

Psychedelica en het mysterie van bewustzijn (Live bonusopname)

Met filosoof Peter Sjöstedt-Hughes duiken we in de ayahuasca, DMT en paddo's - én in ’the hard problem of consciousness’. Aan de hand van denkers als Nietzsche, Spinoza en Whitehead onderzoekt hij veranderde vormen van bewustzijn en zogeheten mystieke ervaringen. Praten met planten, één worden met de natuur of het universum: volgens hem moeten wetenschappers die ervaringen veel serieuzer nemen dan nu gebeurt. Want wat als die iets laten zien over onze 'metafysica': de filosofische aannames over de realiteit, bewustzijn en onszelf?Peter Sjöstedt-Hughes is docent in Philosphy of Mind and Metaphysics aan de Universteit van Exeter. Hij is gespecialiseerd in het denken van Whitehead, Nietzsche en Spinoza. Hij is schrijver van Noumenautics (2015), Modes of Sentience (2021) en Philosophy and Psychedelics (2022). We spraken hem op Brainwash Festival 2023 in Amsterdam.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/10/202353 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#5 Is bewustzijn een extra dimensie? Luister in de gratis app NRC Audio.

Vanaf aflevering 3 is de serie alleen in de NRC Audio app te beluisteren. Deze is gratis en je hoeft daar geen abonnement voor te hebben. Hier kun je de NRC Audio app downloadenWat hebben bewustzijn en de kwantumfysica met elkaar te maken? Hersenonderzoeker Jacob Jolij kwam na jaren zoeken in het brein tot de conclusie dat bewustzijn daar niet goed is terug te vinden. Hij stuitte op fascinerende bevindingen in de deeltjesnatuurkunde en komt tot een theorie die bewustzijn verklaart als een dimensie zoals ruimte en tijd dat zijn.Gast: Jacob JolijPresentatie: Jessica van der Schalk & Wouter van NoortAudioredactie: Ruben PestMontage: Gal Tsadok-HaiTune: Rufus van BaardwijkZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6/22/20221 minute, 20 seconds
Episode Artwork

#4 Duiken met bewuste octopussen. Luister in de gratis app NRC Audio.

Vanaf aflevering 3 is de serie alleen in de NRC Audio app te beluisteren. Deze is gratis en je hoeft daar geen abonnement voor te hebben. Hier kun je de NRC Audio app downloadenWaar in de wereld is bewustzijn allemaal te vinden? Volgens duiker, bewustzijnsonderzoeker en filosoof Peter Godfrey-Smith op véél meer plekken dan vaak gedacht. Als dieren als octopussen, zeepaardjes en insecten - die mijlenver van ons afstaan in de grote stamboom van de evolutie - bewustzijn hebben: wat leert ons dat dan over onze eigen ervaring, en onze relatie tot al het andere leven? Hij denkt een antwoord te hebben.Gast: Peter Godfrey-SmithPresentatie: Jessica van der Schalk & Wouter van NoortAudioredactie: Ruben PestMontage: Gal Tsadok-HaiZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6/15/20221 minute, 47 seconds
Episode Artwork

#3 De mystiek van psychedelica. Luister in de gratis app NRC Audio.

Vanaf aflevering 3 is de serie alleen in de NRC Audio app te beluisteren. Deze is gratis en je hoeft daar geen abonnement voor te hebben. Hier kun je de NRC Audio app downloadenÉén worden met de natuur, samensmelten met de kosmos, opstijgen uit je lichaam: mystieke ervaringen bestáán, en komen dankzij de opkomst van psychedelica zoals ayahuasca steeds meer in de aandacht te staan. Zijn het betekenisloze hersenspinsels, of onthullen deze ervaringen iets over de aard van bewustzijn? We bespreken het met psychedelica-onderzoeker Michiel van Elk.Luister aflevering drie in de gratis app NRC Audio.Gast: Michiel van ElkPresentatie: Wouter van Noort & Jessica van der SchalkProductie: Ruben PestMontage: Gal Tsadok-HaiZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6/8/20222 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#2 Hallucineren we onze ervaring?

Wat weten hersenwetenschappers nou over hoe ons brein het bewustzijn beïnvloedt? Welke rare hersenaandoeningen leren ons iets over hoe bewustzijn werkt? Volgens hoogleraar neurologie Cyriel Pennartz produceert ons brein een gecontroleerde hallucinatie die ons de realiteit heel anders doet ervaren dan die werkelijk is.Gast: Cyriel PennartzPresentatie: Jessica van der Schalk & Wouter van NoortProductie: Ruben PestMontage: Gal Tsadok-HaiZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6/1/202240 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#1 Het moeilijke probleem van bewustzijn

Hoe kán het dat wij een ervaring hebben? Dat een verzameling materie zoals een mens ideeën en emoties kan hebben? Wetenschappelijke inzichten over deze eeuwige vraag zijn aan het verschuiven. Produceert ons brein bewustzijn, of ontvángt het iets? Dit is één van de grootste mysteries uit de moderne wetenschap, met enorme implicaties voor hoe we naar onszelf en de rest van de natuur kijken. Filosoof Emanuel Rutten neemt ons mee in 'the Hard Problem of consciousness'.Gast: Emanuel RuttenPresentatie: Jessica van der Schalk & Wouter van NoortProductie: Ruben PestMontage: Gal Tsadok-HaiZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/25/202253 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Vanaf 25 mei: Het mysterie van bewustzijn

Een nieuwe seizoen van Future Affairs.In vijf afleveringen onderzoeken journalist Wouter van Noort en filosoof Jessica van der Schalk één van de moeilijkste vraagstukken van de wetenschap. Een zoektocht langs het brein, mystieke ervaringen, psychedelica, filosofie, evolutiebiologie en zelfs de kwantumfysica voor een antwoord op de vraag: wat is ons bewustzijn? Hoe kan het dat wij een ervaring hebben?Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
5/19/20221 minute, 53 seconds
Episode Artwork

'Fixt' Bitcoin meer dan ons geld?

"Ons geld is stuk", volgens onze gast Bert Slagter. Kijk maar naar de negatieve rentes, hoge inflatie, in recordtempo bijgedrukte euro's. Is Bitcoin daardoor een serieus alternatief voor de euro? En wat als Bitcoin helemaal niet bestond: kunnen we de plannen van centrale banken en techreuzen voor digitaal geld wel vertrouwen? We duiken met Slagter in de turbulente toekomst van het geldsysteem.Abonneer je hier op de Future Affairs nieuwsbrief: nrc.nl/futureaffairsGast: Bert SlagterPresentatie: Jessica van der Schalk & Wouter van NoortProductie: Henk Ruigrok van de WervenMontage: Gal Tsadok-HaiZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
11/25/202154 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Hoe kwantumfysica ons wereldbeeld op zijn kop zet

Hoe meer data je over de wereld verzamelt, hoe beter je weet hoe die in elkaar zit - toch? Volgens onze gast, natuurkundige en filosoof Bernardo Kastrup, is dat een grote misvatting. Hij laat op basis van recente experimenten in de kwantumfysica zien dat er iets rammelt aan de belangrijkste aannames van veel wetenschappers - en technologiebedrijven. Volgens Kastrup dwingen de bizarre bevindingen op kwantumniveau tot een totaal andere blik op de aard van de meetbare werkelijkheid, de toekomst van de wetenschap en uiteindelijk zelfs ons eigen bewustzijn. Het gebeurt ons niet vaak dat we in één gesprek anders leren kijken naar de kosmos én ons eigen bewustzijn, maar dat is precies wat er in deze podcast gebeurt. Wij moeten er nog steeds een beetje van bijkomen.Op dit podcast kanaal vind je slechts een selectie van alle afleveringen van Future Affairs. Wil je meer luisteren? Download dan de gratis NRC-audio app op www.nrc.nl/audio Of ga naar www.nrc.nl/podcastfutureaffairsGast: Bernardo KastrupPresentatie: Wouter van Noort & Jessica van der SchalkProductie: Henk Ruigrok van der WervenMontage: Jeroen JaspersZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7/1/202150 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Hoe de toekomst rúíkt is belangrijker dan je denkt

Elektrische auto's doen uitlaatgassen verdwijnen, het internet ruikt naar niks en bij een Zoom-meeting ruik je ook alleen jezelf. De rol van geur wordt eerder kleiner dan groter in een digitalere, duurzamere wereld, toch? Niet als je het vraagt aan geurhistorica Caro Verbeek. Ze neemt ons mee langs de geur van Cleopatra, Napoleon en de geur van gevaarlijke ziektes, om ons te laten denken, nee rúíken aan de komende jaren. En hoe de toekomst ruikt kan weleens veel meer impact hebben op ons welzijn dan we ons realiseren, denkt ze.Op dit podcast kanaal vind je slechts een selectie van alle afleveringen van Future Affairs. Wil je meer luisteren? Download dan de gratis NRC-audio app op www.nrc.nl/audio Of ga naar www.nrc.nl/podcastfutureaffairsGast: Caro VerbeekPresentatie: Jessica van der Schalk & Wouter van NoortProductie: Henk Ruigrok van der WervenMontage: Jeroen JaspersSpeciale dank aan: Ibo Bakker, componist en muzikant van het muziekstuk Audeur.Zie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7/1/202153 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Bouwen aan een machine voor toekomstvoorspellingen

Wat nou als er een manier zou zijn om de toekomst te voorspellen? En niet alleen voorspellen, maar ook beïnvloeden door slim in te grijpen? Er is een nieuwe tak van wetenschap in opkomst waarmee dat mogelijk lijkt te worden: de complexiteitswetenschap. Hoogleraar Peter Sloot vertelt over deze innovatieve mix van psychologie, natuurkunde en informatica, en over zijn projecten in Singapore en Nederland. Hij maakt daar SimCity-achtige simulaties van steden en landen, "digitale klonen", om te berekenen hoe maatschappelijke problemen het best kunnen worden aangepakt. Wat kunnen we daarmee?Op dit podcast kanaal vind je slechts een selectie van alle afleveringen van Future Affairs. Wil je meer luisteren? Download dan de gratis NRC-audio app op www.nrc.nl/audio Of ga naar www.nrc.nl/podcastfutureaffairsGast: Peter SlootPresentatie: Wouter van Noort & Jessica van der SchalkProductie: Henk Ruigrok van der WervenMontage: Yeppe van KesterenZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7/1/202141 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Hersenwetenschap en het mysterie van bewustzijn

In de neurowetenschap blijft één onderwerp een groot mysterie: wat is bewustzijn? Hoeveel scanners en data onderzoekers er ook tegenaan gooien, een sluitende verklaring is er niet voor het feit dat we de wereld ervaren zoals we die ervaren. Volgens hoogleraar psychiatrie Sarah Durston is het daarom tijd voor een radicaal andere blik op ons bewustzijn. Er broeit volgens haar een wetenschappelijke revolutie die de komende jaren veel op zijn kop kan zetten.Op dit podcast kanaal vind je slechts een selectie van alle afleveringen van Future Affairs. Wil je meer luisteren? Download dan de gratis NRC-audio app op www.nrc.nl/audio Of ga naar www.nrc.nl/podcastfutureaffairsGast: Sarah DurstonPresentatie: Jessica van der Schalk & Wouter van NoortProductie: Henk Ruigrok van der Werven & Ruben PestMontage: Yeppe van KesterenZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7/1/202143 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Hoezo kunstmatige intelligentie? Natuurlijke intelligentie!

Bomen die als internet-zendmasten kunnen werken, schilden van woestijnkevers als inspiratie voor wateropvang-technieken: als het aan kunstenaar Jalila Essaïdi ligt, is het tijd om om veel nieuwsgieriger naar de natuur te kijken. Evolutie heeft namelijk al miljoenen jaren lang talloze problemen slim opgelost met superefficiënte innovaties. Volgens haar kan een andere blik op de natuur en onze plek daarin leiden tot een nieuw tijdperk. Komt na het antropoceen het symbioceen?Op dit podcast kanaal vind je slechts een selectie van alle afleveringen van Future Affairs. Wil je meer luisteren? Download dan de gratis NRC-audio app op www.nrc.nl/audio Of ga naar www.nrc.nl/podcastfutureaffairsGast: Jalila EssaïdiPresentatie: Jessica van der Schalk & Wouter van NoortProductie: Henk Ruigrok van de WervenMontage: Jeroen JaspersZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7/1/202140 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Daan Roosegaarde: kunst als redmiddel voor de toekomst?

We sluiten onszelf op in informatiebubbels en door de lockdowns ook in onze huizen. Daardoor denken we steeds kleiner, vreest kunstenaar Daan Roosegaarde. Dat terwijl de grote crises van nu juist enorm veel creativiteit en verbeeldingskracht vragen. We vroegen aan de technologiekunstenaar: wat is er nodig om uit deze neerwaartse spiraal te komen? Hoe krijgen we weer zin in de toekomst?Op dit podcast kanaal vind je slechts een selectie van alle afleveringen van Future Affairs. Wil je meer luisteren? Download dan de gratis NRC-audio app op www.nrc.nl/audio Of ga naar www.nrc.nl/podcastfutureaffairsGast: Daan RoosegaardePresentatie: Wouter van Noort & Jessica van der SchalkProductie: Henk Ruigrok van der WervenMontage: Ruben PestZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7/1/202141 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Technologie is geen natuurkracht

Digitalisering dendert over ons, en over de maatschappij, heen lijkt het soms. Maar is digitalisering wel zo onvermijdelijk? Bepalen we dat niet gewoon zélf? En zijn de enorme datacenters daarvoor in het landschap wel echt nodig? Techpionier Marleen Stikker onderzoekt vanuit welke ideeën technologie is ontwikkeld en of die ideeën nog wel aansluiten op wat we willen. Zij ziet hoe een democratischer en rechtvaardiger internet aan het opborrelen is, en veel op zijn kop kan zetten de komende jaren.Op dit podcast kanaal vind je slechts een selectie van alle afleveringen van Future Affairs. Wil je meer luisteren? Download dan de gratis NRC-audio app op www.nrc.nl/audio Of ga naar www.nrc.nl/podcastfutureaffairsGast: Marleen StikkerPresentatie: Jessica van der Schalk & Wouter van NoortProductie: Ruben PestMontage: Yeppe van KesterenZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
7/1/202139 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Future Affairs: Trailer Het mysterie van bewustzijn

In het nieuwe seizoen van Future Affairs onderzoeken journalist Wouter van Noort en filosoof Jessica van der Schalk één van de moeilijkste vraagstukken van de wetenschap. Een zoektocht langs het brein, mystieke ervaringen, psychedelica, filosofie, evolutiebiologie en zelfs de kwantumfysica voor een antwoord op de vraag: wat is ons bewustzijn? Hoe kan het dat wij een ervaring hebben?Op dit podcastkanaal vind je een selectie van alle afleveringen van Future Affairs. Wil je meer luisteren? Download dan de gratis NRC-audio app op www.nrc.nl/audio.Of ga naar www.nrc.nl/podcastfutureaffairsZie het privacybeleid op https://art19.com/privacy en de privacyverklaring van Californië op https://art19.com/privacy#do-not-sell-my-info.
6/30/20211 minute, 53 seconds