Winamp Logo
Naturen kalder Cover
Naturen kalder Profile

Naturen kalder

Danish, Social, 1 season, 32 episodes, 15 hours, 49 minutes
About
Naturen kan give os ro og balance, men den kan også rive og ruske, chokere og overraske. Hver uge tager en alment kendt dansker os med til sit yndlingssted i naturen og kommer hjem med nye indsigter og tankevækkende viden. I denne serie er det naturen, der kalder på at få sin historie fortalt. DR sætter i 2020 fokus på vores natur. "Naturen kalder" er en del af temaet.
Episode Artwork

Året der gik

Naturen kan give os ro og balance. Men den kan også rive og ruske, chokere og overraske. 2020 har budt på både og i Naturen kalder, hvor vi har været vidt omkring i den danske natur, i selskab med kendte danskere, der har vist deres yndlingssteder frem. I denne sidste udgave af programmet sætter vi oplevelserne i perspektiv, med hjælp fra Martin Keller, naturnørd af bedste skuffe, som mange garanteret husker fra børneprogrammet Naturpatruljen. I dag arbejder han som verdensmålskonsulent i Københavns Kommune. Tilrettelægger: Bettina Ohlsen. Redaktion: Diana Bach, Anders Aamand, Johanne Foersom, Sara Marie Røjkjær Knudsen, Simone Kamp, Rikke Stokholm Johannesen, Mette Willumsen.
12/28/202030 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Med Lisbeth Østergaard til vinterbadning på Amager

Lisbeth Østergaard er influencer og tidligere både tv- og radiovært, og så vinterbader hun hver uge i klubben 'Det kolde gys' på Amager. Sammen med forsker Susanna Søberg bliver Lisbeth klogere på, om vinterbadning gør hende sundere. Og så hopper de begge en tur i det iskolde vand. Tilrettelægger: Rikke Stokholm. Redaktion: Simone Kamp.
12/21/202029 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Med Esben Dalgaard Andersen til juletræsfældning

Esben Dalgaard Andersen er skuespiller, og så er han helt vild med juletræer. Faktisk overvejer han, om han skal have et kælegrantræ i haven, som han kan bruge år efter år. Han har nemlig hørt, at juletræer i potter er klimavenlige og moderne. Med hjælp fra direktør i Dansk Juletræsdyrkerforening Claus Jerram Christensen bliver Esben i programmet bl.a. klogere på bæredygtigheden i juletræsdyrkning, og hvorfor det kun er 2% af alle danske juletræer, der er økologiske. Tilrettelægger: Rikke Stokholm. Redaktion: Simone Kamp.
12/14/202029 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Med Imran Rashid i Frederiksberg Have

Imran Rashid er læge, foredragsholder, forfatter, debattør mm. Som modvægt til en tætpakket hverdag søger han ro i byens grønne områder, især Frederiksberg Have, som han bor tæt på. Naturen, også den i byen, er nemlig en god kilde til selvforglemmelse, og det er godt for vores mentale sundhed, mener Rashid. I Naturen kalder bliver han med hjælp fra landskabsarkitekt Susanne Renée Grunkin klogere på bl.a. havens historie og på opgaven med at skabe flere grønne frirum i byerne. Tilrettelægger: Bettina Ohlsen. Redaktion: Simone Kamp.
12/7/202030 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Med Thøger Dixgaard til bålmad i Mollerup skov

Sanger Thøger Dixgaard er fra Aarhus, født og opvokset i den nordlige bydel Skejby og nærmest jævnaldrende med Mollerup Skov, som blev plantet, da Thøger var lille. Dér tilbragte han mange timer som barn og ung, bl.a. på shelterpladsen. I Naturen kalder vender han tilbage for at dyrke en interesse, som han her i coronatiden har opdaget, at han er god til - nemlig at lave mad over bål. Men han vil gerne have tips til at gøre det mere enkelt. Tilrettelægger: Bettina Ohlsen. Redaktion: Simone Kamp.
11/30/202029 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Med Emma Holten ved Søerne

Emma Holten er født, opvokset og bosat i København. Naturen i hendes liv er derfor bynatur. Størst tilknytning har hun til området ved Søerne, hvor synet af Fugleøen i Sortedams Sø havde en magisk tiltrækning på hende som barn. Emma Holten fik dengang at vide, at der er fuglearter, der kun eksisterer på Fugleøen. I 'Naturen kalder' møder hun fugleekspert Sebastian Klein for at få opklaret mysteriet og blive klogere på nogle af dyrene ved Søerne: Skarv, ænder og rotter. Tilrettelægger: Diana Bach. Redaktion: Simone Kamp.
11/23/202029 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Med Lene Gammelgaard i Karrebæksminde

Coronaen har ramt hårdt hos bjergbestiger og foredragsholder Lene Gammelgaard, som ikke længere kan gøre det, hun plejer: At rejse verden rundt og tale foran virksomhedsledere. Så hun er i gang med at lægge sit liv om og indrette en båd, hvor hun kan bo med sine tre børn i havnen i Karrebæksminde. Lene Gammelgaard vil gerne gøre mere for at leve op til FN's verdensmål, og i 'Naturen kalder' møder hun Birgitte Vagnholm, der leder projektet Havmiljøvogterne. De to tager på jagt efter plastikaffald ved stranden og taler om, hvordan både børn og voksne med små handlinger kan skabe en positiv forandring i verden. Tilrettelægger: Diana Bach. Redaktion: Simone Kamp.
11/16/202029 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Med Jacob Dinesen i Tøndermarsken

"Beautiful sight" er titlen på en sang af rockmusikeren Jacob Dinesen. Den handler om hjemve og kærligheden til det flade, sønderjyske marsklandskab, som var udsigten fra værelset i hans barndomshjem. Da han flyttede hjemmefra, gik det op for ham, hvor meget den betyder. I Naturen kalder går han tur langs marskstien, i selskab med naturvejleder Hans Tonnesen, som kan gøre ham klogere på landskabet og dyrelivet i marskområdet, som bl.a. består af en masse fugle og den sjældne fiskeart snæblen. Tilrettelægger: Bettina Ohlsen.
11/9/202029 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Med Tor Nørretranders ved Stauns fjord

Det er kun få år siden, at foredragsholder og forfatter Tor Nørretranders flyttede til Samsø med sin familie. Nu bor han fast på øen og nyder udsigten til Stauns fjord, et beskyttet naturområde, der minder lidt om Vadehavet. I 'Naturen kalder' fortæller Tor Nørretranders om den årtusind lange historie, der folder sig ud ved fjorden. Og han får mere at vide om, hvordan forskellige istider har påvirket Samsø og efterladt øens natur med dramatiske forskelle fra nord til syd, når han mødes med Bjarne Manstrup fra Naturskolen på Samsø. Tilrettelægger: Diana Bach. (Sendt første gang 2. november 2020).
11/2/202029 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Med Stine Bosse ved og på Øresund

"Jeg har altid brugt havet til at løfte min sindsstemning". Sådan siger erhvervskvinden Stine Bosse, som bor ud til Øresund, hvor hun dagligt og året rundt bader. I "Naturen kalder" bevæger hun sig også ud på det åbne, på en gyngede og blæsende sejltur på Øresund og i selskab med biologer, der kan gøre hende klogere på dyrelivet under og over havoverfladen. Tilrettelægger: Bettina Ohlsen.
10/26/202029 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Med Laura Mo ved vestkysten

"Det er vestkysten, jeg kan mærke i blodet". Sådan siger sangerinde Laura Mo, som er vendelbo helt ind i knoglerne. Hun elsker det vilde Vesterhav, men bader næsten aldrig - for siden hun var barn, er hun blevet advaret mod kviksand og hestehuller, uden helt at vide hvad det er. Det finder hun ud af, når hun møder naturvejleder Jakob Kofoed Nielsen, som også viser hende en del af kysten, som hun aldrig før har set, og som mest af alt minder hende om et amerikansk klippelandskab. Tilrettelægger: Bettina Ohlsen.
10/19/202029 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Med Ida Jessen på Kongenshus Hede

Forfatter Ida Jessen elsker heden og har skrevet om fremsynede mennesker, der i 1700-tallet trodsede det fjendtlige landskab og slog sig ned for at opdyrke jorden. Her mødte de ulve, overfaldsmænd, vandmangel og vanvittigt vejr. Ida Jessen får selskab af meteorolog Jesper Theilgaard ved Kongenshus Hede for tale sammen om datidens klima på heden og menneskenes forsøg på at kæmpe mod elementerne. Tilrettelægger: Diana Bach. (Sendt første gang 12. oktober).
10/12/202030 minutes, 1 second
Episode Artwork

Med Nikoline Werdelin ved Drøsselbjerg

Tegner, dramatiker og forfatter Nikoline Werdelin iagttager ikke bare, hvordan vi mennesker opfører os. Hun er også dybt fascineret af naturens detaljer og det landskab, der møder hende på Vestsjællands kyst, hvor hun bor i sommerhus en stor del af året. I skrænterne langs kysten graver de små digesvaler deres huler og sætter nye generationer på vingerne. I 'Naturen kalder' kommer Nikoline Werdelin tættere på de fredede flyveres forunderlige liv sammen med biolog Knud Flensted. Tilrettelægger: Diana Bach.
10/5/202029 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Med Sinne Eeg ved Råsted Lilleå

Jazzsangerinde Sinne Eeg trækker i gummistøvlerne og låner en fiskestang, inden hun begiver sig ud i å-landskabet vest for Holstebro i denne episode af 'Naturen kalder'. Hun drømmer om at fange en havørred i Råsted Lilleå, ikke langt fra hvor hun voksede op. Biolog og fiskekonsulent Kaare Ebert kender havørredens hemmeligheder og hjælper Sinne Eeg med at blive klogere på, hvordan hun får fisken til at bide. Tilrettelægger: Diana Bach.
9/28/202030 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Med Michael Brautsch i Svanninge Bakker

"For mig er Svanninge Bakker først og fremmest barndommens land". Sådan siger Michael Brautsch, sognepræst på Frederiksberg, om det sydfynske landskab, hvor han legede som barn. Det kaldes også for de fynske alper og er et landskab, som også har haft stor betydning i malerkunsten. Sammen med museumsinspektør Eva Frellesvig går Michael Brautsch ud i bakkerne for at opleve nogle af de steder, hvor Fynboerne malede deres kendte landskabsmotiver. De viser blandt andet, hvor meget landskabet har forandret sig gennem tiden. Tilrettelægger: Bettina Ohlsen.
9/21/202029 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Med Bengt Holst i Suserup Skov

Da Bengt Holst var barn lavede han huler i skoven og drømte om at blive opdagelsesrejsende. Det blev i stedet til en karriere som biolog og direktør i København Zoo. Men Bengt Holst knækker stadig bark af døde træstammer for at se, hvad der gemmer sig underneden. I 'Naturen kalder' tager han til Suserup skov, hvor stammerne får lov at ligge i skovbunden til de er rådnet væk. Svampeekspert Jacob Heilmann-Clausen fortæller om livet i den urørte skov. Tilrettelægger: Diana Bach. I redaktionen: Rikke Stokholm.
9/14/202029 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Med Iben Krogsdal ved Tange sø

'Mit dybe hjem'. Sådan kalder salmedigter og forfatter Iben Krogsdal området ved Tange Sø og Tangeværket. Det er her hendes fars slægt har boet gennem generationer. De var med til at skabe den kanal og dæmning, der for præcis 100 år siden førte til Danmarks største kunstige sø, Tange Sø. Iben Krogsdal møder Jytte Thorndal fra Energimuseet, der kan afsløre, om søen gemmer på sit eget Atlantis i form af gamle, oversvømmede bondegårde. Tilrettelægger: Diana Bach. I redaktionen: Rikke Stokholm.
9/7/202029 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Med Isam B ved Stevns Klint

Som barn var Isam B på skoleudflugt til Stevns Klint, og det gjorde et uudsletteligt indtryk på ham. I 'Naturen kalder' vender sangeren tilbage til klinten for at opleve stedet, hvor de hvide kridt-skrænter møder hav og horisont. Geolog Jesper Milán tager her Isam B med på en rejse 66 millioner år tilbage i tiden. De mange aflejringer på klinten fortæller nemlig historien om dengang en asteroide ramte Jorden og satte gang i udslettelsen af dinosaurerne. Tilrettelægger: Diana Bach. I redaktionen: Rikke Stokholm.
8/31/202029 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Med Søren Ryge i Mols Bjerge

Der er to landskaber, der står havemand og tv-vært Søren Ryges hjerte nært. Det ene er Vadehavets vide horisonter, hvor han voksede op. Og det andet er de dramatiske bakker på Mols, hvor han slog sig ned som voksen. I 'Naturen kalder' tager Søren Ryge til nationalparken Mols Bjerge, for at blive klogere på sommerfugle, i selskab med naturformidler Morten DD Hansen. De to betragter parken fra skyggen under et stort, kroget egetræ og taler blandt andet om, hvor svært det kan være for en specialiseret sommerfugleart at overleve udviklingen i naturen. Tilrettelægger: Diana Bach. I redaktionen: Rikke Stokholm.
8/24/202030 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Med Kim Leine på Hirsholmene

"Hirsholmene er et sted i naturen, som er groet på mig, og jeg nyder den forudsigelighed, man finder her," fortæller forfatter Kim Leine om den lille øgruppe ud for Frederikshavn. Han er kommet på Hirsholmene de sidste 12 somre sammen med sin familie, og i dette afsnit af 'Naturen kalder' får han besøg på øen af historiker og arkivleder ved Nordjyllands Kystmuseum, Erik Christensen, for at blive klogere på fortidens liv på øen. Engang var Hirsholmene ikke den fredelige oase, som man ser i dag. Engang var der en driftig stenbruds-virksomhed på øen med et par hundreder mand ansat, og som gjorde øen decideret lavere med al sin eksport af sten til moler, gågader og fyrtårne rundt om i Danmark. Tilrettelæggelse: Sara Røjkjær Knudsen. Foto: Sara Røjkjær Knudsen.
8/17/202028 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Med Elisabeth Gjerluff Nielsen ved Hvide Sande

"Det fint nok at soppe i bølgen som turist her ved Vesterhavet, men at skulle derud på havet i stormvejr og have det som erhverv. Det har været vildt!" Sådan siger forfatter, sanger og komponist Elisabeth Gjerluff Nilelsen om kysten ved Hvide Sande, der ligger 30 km fra Skjern, hvor hun selv er opvokset. Det er det sted i naturen, hvor hun bliver nysgerrig. Nysgerrig på havets betydning for fiskersamfundet og ikke mindst den tro, der knytter sig til det; Indre Mission. I "Naturen kalder" går hun tur ved havet sammen med antropolog og historiker Søren Byskov, der gør hende klogere på, hvorfor Indre Mission blev den tro, fiskerne knyttede sig til. Tilrettelæggelse: Sara Røjkjær Knudsen og Johanne Foersom. Foto: Sara Røjkjær Knudsen.
8/10/202030 minutes
Episode Artwork

Med Alberte Winding i Tisvilde Hegn

Alberte Winding er kommet i Tisvilde, siden hun var barn. Hun har badet ved kysten og gået og løbet i skovområdet Tisvilde Hegn. Det er, siger hun, et sted, der er lig med lykke. I "Naturen kalder" får den kendte sangerinde ny viden om sit yndlingssted, når hun oplever områdets biodiversitet i selskab med en ekspert, der kan vise hende liv i naturen, som hun aldrig før har haft øje for. Tilrettelæggelse: Bettina Ohlsen og Johanne Foersom. (Sendt første gang 22. juni 2020).
6/22/202030 minutes
Episode Artwork

Med Mia Wagner ved Hald sø

"Det er et sådan et sted, man kan tage hen og trække vejret!" Sådan siger erhvervskvinden Mia Wagner om området ved Hald Sø, der ligger syd for hendes hjemstavn Viborg. Det er hendes absolutte yndlingsplet i naturen og et område, hun er vokset op med. Dér har hun gået ture og betroet sig til veninder og til de gamle træer - og hun har badet og løbet sig fri for stress. I "Naturen kalder" går hun tur med sine hunde, og med naturskoleleder Vibe Winckles, som kan gøre hende klogere på områdets særegne geologi og kulturhistoriske betydning. Tilrettelæggelse: Bettina Ohlsen og Johanne Foersom.
6/15/202029 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Med Dy Plambeck i Tokkekøb hegn

"Jeg har et indre skov- og sølandskab i mig". Sådan siger forfatter Dy Plambeck, som for få år siden flyttede fra by til land, fra København til Kirkelte, en lille by i Nordsjælland, som ligger midt imellem to skove. Dér har hun fået øjnene op for dynamikken på landet, og dér bader hun ofte i skovsøen. I "Naturen kalder" skal hun prøve en anden form for badning, nemlig skovbadning, som er et japansk fænomen. Tilrettelægger: Bettina Ohlsen - i redaktionen Johanne Foersom. (Sendt første gang 8. juni).
6/8/202029 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Med Dan Rachlin i Vaserne

Når DJ og radiovært Dan Rachlin bevæger sig ud i naturen, så elsker han at kigge på fugle. I 'Naturen kalder' vender han tilbage til Vaserne ved Birkerød i Nordsjælland, et område han lærte at kende som teenager. Det har et vildt og urskovsagtigt udtryk og et rigt fugleliv - og naturvejleder Allan Gudio Nielsen taler med Dan Rachlin om, hvordan tre forskellige svale-arter har delt luftrummet imellem sig, hvorfor solsorter synger så vedholdende og hvordan gærdesmuttehannen scorer hunner på stribe. Tilrettelægger: Bettina Ohlsen. I redaktionen: Johanne Foersom.
5/30/202027 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Med Gorm Wisweh i Rebild Bakker

Kildevand, brøndkarse, flagermus og hemmelige anlæg fra den kolde krig, Rebild bakker i Himmerland har det hele. Kokken Gorm Wisweh, manden bag pizza-kæden Gorm's, er vild med at komme i området. I 'Naturen kalder' tager han os med for at smage på vand og brøndkarse ved Ravnkilde. Til gengæld bliver han af historiker Ulla Egeskov inviteret på en tur ind i stedets gamle underjordiske regeringsanlæg, REGAN Vest. Her er naturen i form af flagermus flyttet ind i de lange gange, der blev anlagt i bakkerne i 1960'erne. Tilrettelægger: Diana Bach. (Sendt første gang 9. marts).
3/9/202030 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Med Villy Søvndal ved Skamlingsbanken

Naturen påvirker både krop og sjæl. Det er der efterhånden ingen tvivl om. For tidligere partiformand og udenrigsminister Villy Søvndal har naturen omkring Skamlingsbanken en særlig betydning. På dette højdedrag har han truffet vigtige beslutninger. Det var også her, han genvandt sin fysik efter en alvorlig blodprop. Nu møder Villy Søvndal lægen og tv-værten Peter Qvortrup Geisling i det bakkede landskab syd øst for Kolding, for at finde ud af, hvorfor naturen egentlig er så sund. Tilrettelæggelse: Anders Aamand (Sendt første gang 2. marts).
3/2/202029 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Med Jeanette Varberg ved Agger

Jeanette Varberg er arkæolog og museumsinspektør - kendt som en aktiv og skarp formilder af vores forhistorie og for at levere historiske vinkler på nutidige udfordringer som klimaændringer, konflikt og migration. Hendes yndlingsplet i naturen er kysten ud for ferie- og fiskerbyen Agger i Thy i Nordjylland - et sted i Danmark, hvor det er havets kamp mod landet, der præger historien. Og det er netop noget af det Jeanette Varberg elsker ved stedet - naturens kræfter og elementernes rasen, som for hende sætter mennesket rolle i perspektiv. Og så er hun vild med at samle fossiler. Derfor glæder hun sig til at møde geolog Jan Audun Rasmussen, som er ekspert i uddøde organismer. Tilrettelægger: Bettina Ohlsen. (Sendt første gang 17. februar).
2/17/202029 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Med Tommy Ahlers i Hornbæk Plantage

Erhvervsmanden og tidligere minister Tommy Ahlers har engang udøvet civil ulydighed og reddet et træ, der stod til at skulle fældes i Hornbæk Plantage. Han har sommerhus i området og elsker at færdes i skoven med sine børn. Men Tommy Ahlers har ofte undret sig over nogle af de tydelige mærker, som menneskets kamp mod naturen har sat på stedet. I "Naturen kalder" får han en forklaring og ny fascinerende viden om stedets historie fra skovfoged og naturvejleder Torben Hoch. Tilrettelægger: Anders Aamand. (Sendt første gang 10. februar).
2/10/202029 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Med Umut Sakarya på Fyns Hoved

Kokken Umut Sakarya elsker en vindblæst stenstrand på den nordøstlige side af Fyn: Fyns Hoved. Det var her, han som 13-årig ny tilflytter fra Tyrkiet lærte den danske sommerhuskultur at kende. I "Naturen kalder" genbesøger han stranden og sine oplevelser fra stedet. Umut Sakarya mødes med rav-ekspert Anders Leth Damgaard for at lære selv at finde rav. De smukke klumper af fossilt harpiks blev skabt for 45 millioner år siden og hjælper os til nye indsigter i livet på Jorden, dengang pattedyrene tog over efter dinosaurerne. Tilrettelægger: Diana Bach. (Sendt første gang 3. februar).
2/3/202029 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Med Lars Simonsen i Langesø skov

Skuespiller Lars Simonsen bor midt i Langesø skov på Fyn. Det er hans absolutte yndlingssted i naturen, og han bruger skoven dagligt, når han går, løber eller rider. I denne udgave af "Naturen kalder" møder han tegneren Ole Lejbach, der lærer ham at se på skovens egetræer på en helt ny måde. Tilrettelægger Anders Aamand. (Sendt første gang 27. januar).
1/27/202029 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Med Bente Klarlund på Bornholm

Læge og professor Bente Klarlund er kendt for sit fokus på, hvordan vi kan gå os til sundhed. I "Naturen kalder" viser hun sit yndlingssted frem, en sti langs Helligdomsklipperne på Bornholms nordlige kyst. Her møder hun amatørarkæolog Klaus Thorsen, der åbner døren til en ekstra dimension i naturen. Han fortæller om den lokale dyrkelse af de underjordiske, et magisk folk, som værner om den vilde natur. Tilrettelægger: Diana Bach. (Sendt første gang 20. januar).
1/20/202029 minutes, 51 seconds