Winamp Logo
N1 Slovenija - n1info.si Cover
N1 Slovenija - n1info.si Profile

N1 Slovenija - n1info.si

Slovenian, News, 1 seasons, 221 episodes, 6 days 3 hours 40 minutes
About
Najnovejše in natančne neodvisne novice iz Slovenije in sveta. Ekskluzivni partner CNN.
Episode Artwork

N1 STUDIO: Delodajalci še vedno na okopih zaradi štempljanja, vlada vztraja

Kljub številnim kritikam delodajalcev in pomislekom tudi v delu koalicije, da je zakon o evidentiranju delovnega časa neživljenjski in neizvedljiv, vlada pri njem vztraja, saj da ga ne more zamrzniti. Bo pa delovna inšpekcija novi način štempljanja začela strožje nadzirati šele z novim letom 2024 in ne v ponedeljek, ko se zakon začne izvajati. O novostih sta se v oddaji N1 STUDIO precej burno soočila državni sekretar na ministrstvu za delo iz vrst Levice Dan Juvan in izvršna direktorica Združenja Manager Petra Juvančič.
17/11/202331 minutes 4 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Poveljnik gasilske zveze in predstavnik PGD Mengeš o donacijah za Sandija Zajca

Po dveh večernih sejah PGD Mengeš zgodba o donacijah Sandiju Zajcu še vedno nima epiloga. Mengeški gasilci so poleg donacij v višini okoli 280.000 evrov, ki so bile namenjene Zajcu, na račun prejeli še dobih 230.000 evrov, za katere pa namen ni razviden. Odločitev, kdo in koliko denarja bo dobil, bo znana na upravnem odboru PGD Mengeš čez teden dni, v tem času pa računajo tudi na odgovor banke, ki naj bi pomagal razrešiti dilemo, ali Zajcu pripada zgolj 280 tisočakov ali več. Medtem v zraku visi tudi prihodnost Zajca kot gasilca v PGD Mengeš. O tem sta v oddaji N1 STUDIO govorila poveljnik Gasilske zveze Slovenije Zvonko Glažar in namestnik poveljnika PGD Mengeš Primož Jagrič.
15/11/202329 minutes 27 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Urednica Forbesa Slovenija Bojana Humar

Tudi v Sloveniji je začel delovati spletni portal Forbes. Gre za svetovno znan in vpliven poslovni medij, ki deluje v več kot 70 državah in je že več kot stoletje sinonim za ekskluzivne in verodostojne informacije iz gospodarstva. O tem, kaj prinaša v Slovenijo, smo se pogovarjali z urednico portala Forbes Slovenija Bojano Humar.
14/11/202317 minutes 50 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: "Grozodejstva so nedoumljiva, neopisljiva"

Boštjan Videmšek, dolgoletni vojni dopisnik, v N1 podkastu razlaga, kaj se dogaja v Izraelu, Gazi ... dogajanje, ko preprosto "nimam jezika za opisovati grozo, ki se je dogajala 7. oktobra in ki se je dogajala v mesecu po tem". Videmšek dogajanje postavi v kontekste, opisuje zgodovino, postreže s številkami, naredi primerjave, analizira ... in opozarja.
11/11/202341 minutes 26 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: Točka preloma slovenske politike?

Se je v minulih dneh v slovenski politiki zgodila toka preloma? Eksplozivno politično dogajanje tega tedna v polemični razpravi v N1 podkastu: dr. Alja Brglez, dr. Tadej Troha in Primož Cirman.
28/10/20231 hour 24 minutes 47 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Minister Jevšek o tem, kako je vlada izračunala deset milijard poplavne škode

Ali res vsi živimo slabše, ker je vlada močno napihnila poplavno škodo? Tako trdijo v opoziciji in se sprašujejo, od kod zdaj že deset milijard škode. Zakaj bi obnavljali ceste, ki sploh še niso zgrajene, ali pa plačevali alkohol in cigarete, varovanje hiš? Gost oddaje N1 STUDIO je kohezijski minister Aleksander Jevšek, ki je spregovoril o podrobnostih vloge za pomoč iz solidarnostnega sklada. Vlada jo je v petek odposlala v Bruselj.
21/10/202323 minutes 12 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: Alenka Artnik Burghardt - prvakinja globin

Iskren, neposreden pogovor z Alenko Artnik Burghardt. O nedavni poroki in njenem življenju. O svetovnih rekordih, potapljanju na vdih, tekmovanjih, svetovnem vrhu, (ne)varnostih, dopingu ... O otroštvu, izgubi, žalosti. O tem, kako izpustiti, se odpreti in se prepustiti.Alenka Artnik Burghardt
21/10/20231 hour 23 minutes 29 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Notranji minister Poklukar o uvedbi nadzora na meji s Hrvaško in Madžarsko

Potem ko je Italija sporočila, da bo zaradi povečane teroristične grožnje uvedla nadzor na notranji meji s Slovenijo, se je enako odločila tudi slovenska vlada. Kontrole se tako vračajo tudi na mejo s Hrvaško in Madžarsko. Kot je v oddaji N1 STUDIO potrdil minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar, bo vlada uvedbo nadzora potrdila na četrtkovi seji in o tem obvestila Evropsko komisijo. Pojasnil je, zakaj so se odločili za to potezo, ali je tudi Slovenija teroristično ogrožena in kaj bo ponovni nadzor pomenil za državljane, ki prehajajo mejo. Bodo policisti ustavljali vsa vozila ali samo tista, ki bodo sumljiva?
19/10/202315 minutes 40 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: Lepa Vida, medvedi in svobodne lisice

Izjemno zanimive razlage o baladah, ljudski pesmi, folklori ... o mitih in spremenjenih pogledih. Dr. Marjetka Golež Kaučič je redna profesorica za področje folkloristike, ena največjih poznavalk slovenske ljudske pesmi, balad, raziskovalka živali v folklori, literaturi in kulturi ter znanstvena svetnica z Glasbenonarodopisnega inštituta pri Znanstvenoraziskovalnem centru Slovenske akademije znanosti in umetnosti.
15/10/20231 hour 11 minutes 15 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Tanja Fajon o dogajanju v Izraelu in Gazi ter trenjih v koaliciji in vladi

Je Sloveniji res nastala škoda, ker je koalicijska Levica vladi predlagala, naj kar zdaj prizna Palestino? Kaj je o tem zunanja ministrica in predsednica SD Tanja Fajon govorila prej in kaj danes? Kakšne so razmere v vladi, ki ima vedno manj ministrov, zakaj SD stopnjuje napade na Golobovo Svobodo, ali predsednik vlade res nima več fokusa? Gostja oddaje N1 STUDIO je Tanja Fajon.
15/10/202331 minutes 57 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: Samira Kentrić, ilustratorka družbe

Močne podobe, ki zadenejo. Samira Kentrić, ilustratorka, performerka, vizualna umetnica. In polovica tandema Eclipse. O podobah, simbolih, risanju, provokaciji, propagandi, razgledanosti in mnenjih.
08/10/20231 hour 10 minutes 17 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: Tomi Meglič, Siddharta

Tomi M. in Siddharta zelo od blizu. O prelomnicah, ozadju ustvarjanja, čustvih, ljubezni, glasbi. O bendu, ki ima "dober zakon", 20. obletnici koncerta na stadionu za Bežigradom, začetkih, vzponih in težkih obdobjih.
30/09/20231 hour 13 minutes 29 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: Ervin Hladnik Milharčič o Kosovu, Srbiji, BiH, vojni v Ukrajini ...

O aktualnem vročem, napetem in toksičnem ozračju v naši bližnji okolici, na Balkanu. Kosovo. Srbija. Bosna in Hercegovina. Pa o vojni v Ukrajini. O mednarodni skupnosti in njenih boleznih, o diagnozah stanja in o rešitvah. In o novinarstvu. V N1 podkastu o vsem tem govori Ervin Hladnik Milharčič, legenda slovenskega novinarstva. O tem, kako zagotoviti mir. In o spominih ...
29/09/20231 hour 10 minutes 30 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Šef Darsa in predstavnica vlade o razlogih za neznosne zastoje in možnih rešitvah

Kaosu in zastojem na slovenskih cestah ni videti konca. Bodo pristojni še naprej ponavljali tisto, kar doslej ni zares prijelo, ali pa bodo vendarle posegli po korenitejših ukrepih? Ali takšni sploh obstajajo? Kaj lahko naredi Dars, kaj vlada, oboji poudarjajo, da nič ne gre čez noč. A vozniki pričakujejo rešitve takoj, ali pa odgovornost tistih, ki bi morali ukrepati, pa niso. Gosta oddaje N1 STUDIO sta predsednik uprave Darsa Valentin Hajdinjak in generalna direktorica direktorata za ceste in cestni promet na ministrstvu za infrastrukturo Andreja Knez.
24/09/202339 minutes 44 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Soočenje Meire Hot in Vide Čadonič Špelič o zakonu o zaščiti živali

Po dolgih mesecih usklajevanja in piljenja so poslanke in poslanci sprejeli spremenjeni zakon o zaščiti živali, ki naj bi prinesel večjo zaščito živali pred zanemarjanjem in zmanjšanje njihovega trpljenja. A pomislekov je veliko – kritična je veterinarska stroka, pa kmetje, parlamentarna zakonodajno-pravna služba in tudi opozicija, zakonu se obeta celo ustavna presoja. Mnenja o noveli sta v oddaji N1 STUDIO soočili prvopodpisana Meira Hot iz koalicijske SD in predsednica odbora za kmetijstvo Vida Čadonič Špelič iz opozicijske NSi.
21/09/202312 minutes 47 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: Matevž Luzar, režiser

Za religiozen odnos, ki ga ima do filma, je potrebna tudi ljubezenska afera s filmom. Matevž Luzar je filmski režiser in scenarist, letos dobitnik nagrade Prešernovega sklada za film Orkester, sicer tudi avtor nagrajevanega filma Srečen za umet, pa predsednik Društva slovenskih režiserjev in režiserk, režiser serij Jezero in Dolina rož ... Česa gledalci ne vidimo in ne vemo o nastajanju filmov? Zakaj "slovenski film" ni psovka ...
16/09/20231 hour 10 minutes 15 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Župani z najbolj prizadetih območij o obljubah države in težavah pri obnovi

V dneh, ko so prizadeti v avgustovskih poplavah od humanitarnih organizacij začeli prejemati denarno pomoč, v nekaterih najbolj razdejanih krajih intervencije še vedno potekajo. O poteku obnove, kakšno pomoč ljudje še potrebujejo in ali država izpolnjuje svoje obljube, smo se v oddaji N1 STUDIO pogovarjali z županjo Črne na Koroškem Romano Lesjak ter župani Franjem Naraločnikom iz Ljubnega ob Savinji, Tinetom Radinjo iz Škofje Loke in Jurijem Kernom iz Komende.
15/09/202326 minutes
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: Jana Vidic

Je glas revnih. Je glas Botrstva. Je glas, ki ga vsi poznate. Novinarka Vala 202 Jana Vidic v N1 podkastu govori v svojem imenu. O revščini, vsem, kar vidi, izkušnjah, otrocih, državi, starostnikih, odgovornosti politike za revščino, napačnih odločitvah ... "Revščina je politična odločitev. To sem mislila pred desetimi leti. Ampak zdaj mislim, da je tudi družbena odločitev." Zgodbe, ki parajo srce. In včasih tudi dobre zgodbe.
10/09/20231 hour 19 minutes 3 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Veliko nižji BDP, velike težave za Slovenijo?

Marsikoga je dobesedno šokirala revidirana ocena rasti slovenskega BDP za leto 2022, ki jo je v minulih dneh objavil statistični urad. Takšne razlike doslej v Sloveniji še ni bilo. Namesto 5,4 je gospodarska rast lani znašala 2,5 odstotka, kar nanese debeli dve milijardi evrov proizvedenega manj. Presenečeni so gospodarstveniki in ekonomisti, tudi na vladi od statističnega urada zahtevajo dodatna pojasnila, kako je to mogoče. Kaj ta šok pomeni za gospodarstvo, kaj za letošnjo rast in za javne finance, ki jih zaradi poplav čakajo izredno visoki izdatki, kaj lahko stori vlada? Gosti oddaje N1 STUDIO so bili generalni direktor statističnega urada Tomaž Smrekar, glavni ekonomist Gospodarske zbornice Slovenije Bojan Ivanc in makroekonomist z ljubljanske ekonomske fakultete prof. dr. Rok Spruk.
10/09/202337 minutes 19 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Andrej Šter o klicnem centru na številki 114: kaj ljudi najbolj zanima?

Dober mesec dni po uničujočih poplavah je zaživel še vladni klicni center za obnovo. Vsak posameznik, ki je bil prizadet v avgustovski ujmi in potrebuje najrazličnejše informacije v zvezi s tem, jih odslej lahko dobi na številki 114 – ob delovnikih med 8. in 16. uro ter ob sobotah med 8. in 13. uro. Kako center deluje, kaj ljudi najbolj zanima, ali res dobijo vse odgovore na enem mestu in kako hitro? O tem z vodjo klicnega centra Andrejem Šterom, ki je povedal, da so na drugi dan delovanja prejeli tudi klic, ki je njega in njegove sodelavce precej ganil.
08/09/202317 minutes 9 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Asta Vrečko o prevzemu vodenja Levice in slovesu Luke Mesca

Najmanjša parlamentarna stranka Levica, ki je prvič v vladi, ima po 10 letih delovanja prvič tudi novo vodstvo. Luko Mesca, ki ostaja minister za delo in tudi podpredsednik vlade, je kot koordinatorica stranke nasledila ministrica za kulturo Asta Vrečko. Doktorica umetnostne zgodovine vodenje Levice prevzema v težkih časih za stranko, kjer je bilo po vstopu v koalicijo in ob nedavnem kongresu kar nekaj nemira. Kako bo to nezadovoljstvo krotila in umirila t. i. levo krilo s poraženim Miho Kordišem na čelu, kaj to pomeni za delovanje vlade?
06/09/202333 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Boštjan Šefic o vseh odprtih vprašanjih pri obnovi po poplavah

S preklicem sklepa o aktivaciji državnega načrta se je končala prva faza ukrepanja po avgustovski vremenski katastrofi. Šlo je za najdaljšo intervencijo v Sloveniji doslej. Z začetkom veljavnosti interventnega zakona, ki ga je ta teden sprejel še državni zbor, pa se je začela druga faza. Kaj to pomeni in kaj še sledi, kakšni so zadnji podatki o škodi, koliko hiš je uničenih, kako bo delovala tehnična pisarna, ki bo pomagala pri gradnji, kako se bo država lotila najtežjih primerov, ki so lahko zelo specifični in različni, kako težko bo določiti prioritete? Gost oddaje N1 STUDIO je prvi operativec, ki se bo ukvarjal s temi vprašanji, državni sekretar za koordinacijo ukrepov in aktivnosti za obnovo po poplavah Boštjan Šefic.
03/09/202333 minutes 47 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: Humanitarnost po poplavah

Kako poteka humanitarna pomoč po poplavah, kakšna je, kaj delajo humanitarne organizacije, na kaj opozarjajo, kaj se dogaja na terenu, kakšna pomoč bo potrebna v naslednjem obdobju, na kaj ne smemo pozabiti? In še: kakšne so lepe zgodbe, kako zagotavljajo transparentnost in kje najdemo dobrodelnost v sebi. N1 podkast s humanitarnimi organizacijami.
02/09/20231 hour 2 minutes 26 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Soočenje Boruta Sajovica in Zvonka Černača o interventnem zakonu

Ob robu izredne seje državnega zbora, na kateri so poslanci razpravljali o ukrepih, ki jih prinaša interventni zakon za odpravo posledic katastrofalnih poplav, smo soočili predstavnika dveh največjih parlamentarnih strank. Vodja poslanske skupine Svoboda Borut Sajovic in poslanec SDS Zvonko Černač sta se o marsičem strinjala, politične enotnosti pa je bilo konec pri vprašanju novega obveznega solidarnostnega prispevka, ki ga bodo morali plačevati tudi tisti, ki so v poplavah izgubili vse. SDS je zato zakonu odrekla podporo. Kakšne rešitve pa še načrtuje koalicija in kaj bo v naslednjem zakonu, ki naj bi celostno urejal vprašanje obnove?
01/09/202328 minutes 49 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Vodja sveta za obnovo Marjan Pipenbaher: kako poteka sanacija in kje so največje težave

V oddaji N1 STUDIO je bil gost priznani inženir in glavni projektant Pelješkega mostu Marjan Pipenbaher, ki je pred kratkim prevzel vodenje sveta za obnovo po poplavah, kjer je združenih 14 strokovnjakov s področja gradbeništva, hidrologije in geologije. V polurnem nastopu je med drugim pojasnil, kako bo svet deloval, kateri so najbolj pomembni ukrepi po poplavah, ali ima zaupanje v premierja Roberta Goloba in obratno, kako bo obnova potekala ter kakšne težave prinaša prevelika razdrobljenost občin.
30/08/202331 minutes 5 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: besede kot dragulji

Agata Tomažič. Včasih novinarka, zdaj pisateljica, publicistka. Zaposlena na ZRC SAZU, v službi za predstavitev raziskovalnih rezultatov. A v podkastu govorimo o njeni "večerni" službi. O tem, kako piše, kakšno moč imajo besede, na kakšen način nastajajo liki, kako krši pravila, zakaj so urednice in uredniki pomembni ... Pogledamo tudi v preteklost, tujino, umetno inteligenco in ptičji svet.
27/08/20231 hour 16 minutes 42 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Kako visoko lahko posežejo slovenski košarkarji na svetovnem prvenstvu

Začelo se je 19. svetovno prvenstvo v košarki. Gostijo ga Filipini, Indonezija in Japonska, kjer na otoku Okinava svojo pot v skupini F v soboto ob 13.30 po našem času s tekmo proti Venezueli začenja tudi slovenska reprezentanca z Luko Dončićem na čelu. Kako visoko lahko sežejo, kakšno je vzdušje v ekipi in kakšno prvenstvo nas čaka? V studiu sta gostovala komentatorja tekem na Sportklubu, Miha Penko in Marko Maravič, tudi nekdanji reprezentant, z Okinave pa je o vzdušju v slovenski reprezentanci poročal urednik spletnega Sportkluba Martin Pavčnik.
26/08/202323 minutes 57 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Ministrica Ajanović Hovnik o interventnem zakonu, ponudbi bank in SOS skladu

Kaj vse ljudem prinaša interventni zakon, ki ga je tri tedne od največje naravne katastrofe v zgodovini Slovenije sprejela vlada? Kdo od prizadetih v poplavah lahko računa na pomoč, kakšna bo in kaj mora za to storiti? Za koga bo država gradila hiše in kaj bo z njihovim lastništvom? Odprto vprašanje medtem ostaja tudi vloga bank, ki očitno niso pripravljene dati toliko kot od njih pričakuje vlada. Kakšne so možnosti, da bo obdavčila njihove izredne dobičke? V oddaji N1 STUDIO je gostovala ministrica za javno upravo, ki je tudi koordinirala pripravo interventnega zakona, Sanja Ajanović Hovnik.
26/08/202334 minutes 29 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: Buraz iz ZEK crewa

No pa gremo zdej! Žiga Aljaž, glasbenik, vizualni umetnik, grafični oblikovalec. V N1 podkastu s Suzano Lovec o fenomenu Buraza, o spletni senzaciji Olga, o polbratu, ki je več kot brat, o ZEK crewu, Stripgeneratorju, Loudspeaker Allience ... O izražanju in ustvarjanju v kolektivih in o projektih, ki jih dela sam. O humorju, absurdu, igrivosti, destiliranju življenja - in o svetem.
13/08/202350 minutes 22 seconds
Episode Artwork

N1 podkast: poplave, politika, vlada, opozicija, predsednica države in ... Pahor

Gosta N1 podkasta s Suzano Lovec sta naša redna politična analitika dr. Tadej Troha, filozof, in Luka Lisjak Gabrijelčič, zgodovinar in kolumnist. Glavna tema so poplave, katastrofa, ki je zadela Slovenijo, enotnost in neenotnost politike ob tem ter ukrepi - sedanji in bodoči. Govorimo pa tudi o vladi in opoziciji širše ... Ter: kako vidita vlogo nekdanjega predsednika Boruta Pahorja.
09/08/20231 hour 35 minutes 16 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: Človek številk

Slavko Jerič, matematik, psiholog in športni novinar, ki je odgovoril že na tisoče vprašanj. Zaljubljen v številke in statistične podatke. Podkaster. Športna in širša javnost dobro pozna podkasta Številke in SOS odmev.
05/08/202347 minutes 34 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Po 37 letih v Sloveniji znova potrjen tornado. Bodo ti pojavi postali stalnica?

Ko smo že mislili, da nas je v tem vremensko ekstremnem poletju doletelo že praktično vse, kar nas lahko, se je nad Slovenijo razvil še tornado. Le nekaj minut silovitega vrtinca je bilo dovolj, da je opustošilo Koseze pri Ilirski Bistrici, 15 objektov je poškodovanih. Kako in zakaj je tornado nastal, je tovrstne dogodke sploh mogoče predvideti, koliko tornadov smo imeli v Sloveniji doslej, bodo s podnebnimi spremembami tudi takšni, sicer pri nas redki pojavi, postajali bolj običajni, se lahko kaj podobnega zgodi še v tem poletju? Gost oddaje N1 STUDIO je meteorolog agencije za okolje Blaž Šter.
03/08/202315 minutes 25 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: Slovenija in begunci

Dr. Samo Bardutzky, predstojnik katedre za ustavno pravo na ljubljanski pravni fakulteti in urednik knjige Uvod v pravo migracij in mednarodne zaščite. Zana Fabjan Blažič, aktivistka gibanja Ambasada Rog, etnologinja in antropologinja. In Uroš Škerl Kramberger, novinar časnika Dnevnik, ki sistematično spremlja begunsko problematiko. V poglobljenem pogovoru o Sloveniji in beguncih.
28/07/20231 hour 34 minutes 5 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Zakaj vlada pri migracijah vztraja pri rešitvah Janševe vlade?

So razmere na področju nezakonitih migracij res tako zaostrene, da bo aktualna vlada posegala po enakih rešitvah kot prejšnja – in to čeprav je Robert Golob napovedal, da bodo delali drugače? V oddaji N1 STUDIO je gostovala državna sekretarka na notranjem ministrstvu Helga Dobrin, ki je pojasnila, kaj piše v odmevnem vladnem mnenju o ustavnosti azilne zakonodaje, ki so ga ministri potrdili, ne da bi vedeli, o čem glasujejo. Je bilo res skrito in zakaj ministrstvo pri njem vztraja? Spregovorila je tudi o trenutnih migracijskih razmerah na območju Slovenije in Evrope, odstranjevanju ograje na meji s Hrvaško in možnosti ponovne uvedbe mejnega nadzora.
28/07/202322 minutes 54 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Sanacija po neurjih bo hitrejša, a že prihajajo nova, še močnejša

Kar ni in ni konec silovitih neurij v tem poletju, bičajo nas po več dni zapored in čaka nas še ena nevarna noč, burno bo tudi v torek ves dan. S tem, da sanacija po preteklih neurjih še zdaleč ni zaključena. Zato je tudi danes potekal poseben sestanek vseh pristojnih služb s predsednikom vlade Robertom Golobom. Bo torej pomoč lahko prišla hitreje, in kaj nas še čaka - bodo res neurja še močnejša kot prejšnji teden? Direktno s sestanka pri premierju je v naš studio prišel v. d. generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Leon Behin, o tem, kaj nas čaka v torek ponoči in čez dan, pa je spregovoril meteorolog z agencije za okolje Anže Medved.
25/07/202317 minutes 41 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Prvi intervju nove predsednice Zveze društev upokojencev Slovenije Zdenke Jan

Mesec dni po izvolitvi je prvič pred kamero stopila nova predsednica največjega upokojenskega združenja v Sloveniji Zdenka Jan. Spregovorila je o pričakovanjih do vlade, ki njihove predloge ignorira – to se je zgodilo pri zakonu o dolgotrajni oskrbi. Prav tako še vedno ne poznajo izhodišč pokojninske reforme. Komentirala je tudi proteste upokojencev in pojasnila, zakaj se je pridružila Aleksandri Pivec in jo kmalu tudi zapustila.
24/07/202317 minutes
Episode Artwork

N1 STUDIO: Nemir v koaliciji in vladi zaradi azilne zakonodaje

V koaliciji je zaradi azilne zakonodaje napeto. Ker ministri niso vedeli, o čem glasujejo, so se strinjali z mnenjem prejšnje Janševe vlade, da so njene rešitve, ki v določenih primerih suspendirajo pravico do azila, v skladu z ustavo. Predsednica republike Nataša Pirc Musar je negativno presenečena, kritičen je tudi varuh človekovih pravic Peter Svetina. Kaj bodo v koaliciji storili zdaj, kako bodo o tem glasovali poslanci, bo imel Luka Mesec zaradi tega težave v Levici? Gost oddaje N1 STUDIO je vodja poslanske skupine Levica, prvopodpisani pod pobudo za ustavno presojo omenjenih spornih določb v prejšnjem mandatu, Matej Tašner Vatovec. V preostalih dveh koalicijskih strankah, Svobodi in SD, so vabilo v oddajo zavrnili.
22/07/202318 minutes 45 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: Fotografija

Moč fotografije. Fotografsko delo. Od vojn do protestov, od reportaž do portretov ... Dobra fotografija v času poplave podob. Fotografija v času filtrov in umetne inteligence. Kaj naredi dobro fotografijo? Gosti so: Jure Eržen, Uroš Abram, Uroš Hočevar, Borut Živulović in Nik Erik Neubauer.
22/07/20231 hour 23 minutes 45 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Nika Kovač o strateškem svetu, pričakovanjih do vlade in dokumentarnem filmu CNN

V tem tednu je delo zaključil strateški svet za preprečevanje sovražnega govora, ki ga je ustanovil predsednik vlade Robert Golob. Po štirih mesecih dela so predstavili 57 priporočil na 20 straneh. Kakšna so, ali imajo Golobova zagotovila, da bodo uresničena, kdo bo vladi pri tem gledal pod prste, je ta koalicija na tem področju dejansko že kaj izboljšala ali ji je morda kje tudi spodletelo? Gostja oddaje N1 STUDIO je bila predsednica strateškega sveta in direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač, ki je spregovorila tudi o tem, kako je nastal dokumentarni film o njej in inštitutu, ki ga je v teh dneh objavil ameriški CNN.
20/07/202323 minutes 34 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Simon Maljevac in Janez Cigler Kralj o dolgotrajni oskrbi

Tik preden poslanke in poslanci začnejo s parlamentarnimi počitnicami, morajo odločiti še o izjemno pomembnem zakonu o dolgotrajni oskrbi. Koalicija z njim zelo hiti, vlada ga je sprejela na dopisni seji, brez obravnave na ekonomsko socialnem svetu, parlament ga sprejema po nujnem postopku. Tisti, ki se s tem področjem v Sloveniji ukvarjajo – tako kot že pri zakonu prejšnje vlade – opozarjajo na številne pomanjkljivosti, predvsem glede financiranja dolgotrajne oskrbe, obsega storitev, zagotavljanja njihove kakovosti, izvajanja, nadzora in zagotavljanja ustreznega kadra. Bo torej zakon dosegel svoj namen in bodo ljudje dobili oskrbo, ki jo potrebujejo? V oddaji N1 STUDIO sta se v državnem zboru soočila minister za solidarno prihodnost iz vrst Levice Simon Maljevac in prejšnji minister za delo, zdaj vodja poslanske skupine NSi Janez Cigler Kralj.
18/07/202323 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Analiza: razmere v BiH spet blizu vrelišča, bodo Dodika odstavili ali celo aretirali?

V tednu, ko se spominjamo genocida v Srebrenici, so mnogi v mednarodni skupnosti spet precej zaskrbljeni zaradi napetih razmer v Bosni in Hercegovini. Predsednik Republike Srbske Milorad Dodik nadaljuje s koraki, ki vodijo k odcepitvi te srbske entitete. Odločitev visokega predstavnika mednarodne skupnosti in tudi ustavnega sodišča Bosne in Hercegovine ne nameravajo več upoštevati, kar je sprožilo ogorčene odzive Zahoda. Je šel Dodik tokrat res tako daleč, da ga lahko celo odstavijo ali aretirajo, kaj vse bi to sprožilo, kakšne vzvode mednarodna skupnost sploh še ima? O tem z odličnim poznavalcem razmer v državi, gost oddaje N1 STUDIO je dr. Faris Kočan z ljubljanske Fakultete za družbene vede.
16/07/202319 minutes 15 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Domagoj Novokmet: Tekmovanje Plenkovića in Milanovića, kdo bo koga bolj užalil

Na sosednjem Hrvaškem zaradi nenehnih sporov predsednika republike Zorana Milanovića in premierja Andreja Plenkovića čutijo že resne posledice, tudi v mednarodnem prostoru. Kaj se dogaja v ozadju in kaj je jabolko njunega spora, bo kdo popustil, kakšne posledice še lahko zaradi te permanentne vojne med predsednikoma čuti Hrvaška? Tudi o tem v oddaji N1 STUDIO z novinarjem in voditeljem na N1 Zagreb Domagojem Novokmetom, ki je ocenil, da gre med drugim za poskus Plenkovića, da si podredi še eno institucijo.
15/07/202323 minutes 15 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: dr. Ivan Šprajc, svetovno znani arheolog

Fascinantna pripoved svetovno znanega slovenskega arheologa dr. Ivana Šprajca o njegovih odpravah in odkritjih, arheologiji, arheoastronomiji, Majih, novi tehnologiji in mačeti v gozdu.
14/07/20231 hour 3 minutes 25 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Soočenje Alenke Bratušek in Jerneja Vrtovca o letalskem prevozniku in zastojih

Ali država po propadu Adrie res potrebuje novega letalskega prevoznika? To bi precej stalo, a velika škoda nastaja tudi slovenskemu gospodarstvu. Kaj so alternative, zakaj opozicija sklicuje nujno sejo parlamentarne komisije na to temo, kaj je v zadnjem mesecu v tej smeri naredila vlada? Gosta oddaje N1 STUDIO sta sedanja ministrica za infrastrukturo Alenka Bratušek in njen predhodnik, zdaj poslanec NSi Jernej Vrtovec. Spregovorila sta tudi o tem, ali obstajajo kratkoročni ukrepi za umiritev trenutnih prometnih zamaškov v Sloveniji in kaj v zvezi s tem sploh lahko stori vlada.
03/07/202332 minutes 29 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Jelka Godec in Borut Sajovic o interpelaciji ministra za zdravje

Potem, ko je SDS vložila še četrto interpelacijo v tem mandatu - zoper ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana - smo v državnem zboru soočili vodji poslanskih skupin dveh največjih parlamentarnih strank Jelko Godec (SDS) in Boruta Sajovica (Svoboda). Je interpelacija res bolj usluga ministru, bo koalicija strnila vrste in ga enotno podprla, ali pa sploh ne bo dočakal interpelacijske razprave in bo že prej zamenjan? Sajovic je SDS med drugim očital, da med požarom odstavljajo prvega gasilca, Godec pa mu je odvrnila, da ga odstavljajo, ker je prav on piroman.
01/07/202322 minutes 27 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: Anja Zag Golob, pesnica

Analiza naše družbe in države, domoljubje, simptomi stanja, Parada ponosa, poezija ... EKV, čaj, vlaki in Kieslowski. V N1 podkastu Suzana Lovec tokrat gosti Anjo Zag Golob.
29/06/20231 hour 42 minutes 53 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Ostri odzivi socialnih partnerjev po sprejemu zakona o dolgotrajni oskrbi

Na področju dolgotrajne oskrbe, katere ureditev v Sloveniji čakamo že leta, je Golobova vlada razglasila uspeh. Ne samo to – po besedah ministra za solidarno prihodnost Simona Maljevca, je vladno sprejetje zakona največji korak na področju dolgotrajne oskrbe v zadnjih 30 letih. Pa je res? Zakaj je vlada kljub drugačnim zagotovilom zakon sprejela mimo Ekonomsko socialnega sveta (ESS)? Se res tako mudi? "Kršitve so se vrstile ena za drugo, za takšen način sprejemanja ni opravičila", smo lahko slišali v oddaji N1 STUDIO. Gosta sta bila predsednik ESS Jakob Počivavšek iz sindikalne konfederacije Pergam in izvršni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Mitja Gorenšček. Večkrat smo povabili tudi ministra Simona Maljevca, a se je odločil, da v tokratni oddaji ne bo sodeloval.
28/06/202327 minutes 20 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Je Janša z napovedjo o umiku mislil resno? In kaj bo storil Logar?

Na politični sceni kar močno odmeva naše razkritje, da je Janez Janša že pred več kot pol leta poslancem SDS v Destrniku napovedal, da na prihodnjem kongresu ne bo več kandidiral za predsednika stranke. Ob tem se je obrnil k Anžetu Logarju, ki pa se v zadnjem času ukvarja predvsem s svojo platformo. Je Janša s to napovedjo mislil resno, kako to, da je toliko časa ostala za zaprtimi vrati, kaj bi to pomenilo za SDS in slovensko desnico, kaj za načrte Anžeta Logarja? Gost oddaje N1 STUDIO je politični analitik, zgodovinar in urednik Razpotij Luka Lisjak Gabrijelčič.
22/06/202316 minutes 54 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: dr. Saša Novak in Znanost na cesti

Kako znanost približati javnosti? Kaj na znanstvenem slamu dela čoln? Kako izgleda Znanost na cesti, ki je praznovala 10 let? Zakaj je znanost pomembna in zakaj je pomembno, da jo vsi razumejo? Dr. Saša Novak, ki je nedavno prejela častni naziv komunikatorice znanosti, v N1 podkastu.
22/06/202352 minutes 9 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Spet grozijo močnejša neurja in buren prehod fronte. Kako vroče bo to poletje?

Koledarsko poletje nam je po mokrem in oblačnem maju že takoj na začetku kar pošteno podkurilo. Ponekod lahko pade tudi kak junijski vročinski rekord, vremenoslovci pa so nepričakovano že za danes prižgali opozorilo zaradi možnosti močnih neurij, ki lahko nastanejo v Avstriji in se pomikajo proti Sloveniji. Zelo buren naj bi bil tudi petkov prehod hladne fronte. Kaj vse nas torej čaka in kje bo najhuje, je v oddaji N1 STUDIO razložil meteorolog Agencije RS za okolje Blaž Šter.
21/06/20237 minutes 42 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: Andrej Karoli

Andrej Karoli, glasbeni urednik in voditelj, ena najbolj znanih radijskih osebnosti v Sloveniji. V N1 podkastu s Suzano Lovec govori o glasbi in glasbenikih, spremembah v glasbi in tehnologiji, o kakovosti glasbe, radiu, svojem delu in Evroviziji.
18/06/20231 hour 31 minutes 3 seconds
Episode Artwork

N1 podkast: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Ustvarjalci N1 Slovenija ob 2. obletnici delovanja iskreno govorijo o prehojeni poti, zgodbah, ki so jih zaznamovale, odnosih v ekipi ... N1 podkast, kot ga še ni bilo. O N1, kot ga doslej niste poznali.
16/06/20232 hours 5 minutes 5 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Soočenje Svobode in Vesne o financiranju strank po novem

Zakaj bi si parlamentarci želeli odrezati večji kos proračunskega denarja, in to na račun neparlamentarnih strank? Gre za resno ogrožanje demokracije in pluralnosti, kot pravijo manjše stranke, ali pa bo prenovljeni zakon prinesel bolj stabilno financiranje vseh strank, kot trdijo v največji parlamentarni stranki Gibanje Svoboda? V oddaji N1 STUDIO sta se soočila poslanca Svobode Lenart Žavbi in sopredsednik Vesne – Zelene stranke Uroš Macerl.
16/06/202332 minutes 32 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Minister Danijel Bešič Loredan o dogajanju na psihiatrični kliniki in zdravstveni reformi

V slovenski javnosti še vedno močno odmevajo pričevanja o nasilju na psihiatrični kliniki, ki smo jih objavili v rubriki Poglobljeno na N1. Ministrstvo za zdravje je ukrepalo, a šele mesece po tem, ko so bili o dogajanju obveščeni. Kako to in kaj se bo dogajalo zdaj? Kakšne so splošne razmere v zdravstvu, zakaj se pri reformi stvari zamikajo, kje so največje težave? Ministra za zdravje Danijela Bešiča Loredana smo v oddaji N1 STUDIO povprašali tudi, zakaj nima rešitev za kadrovsko krizo v zdravstvu, v kakšnih odnosih sta z dr. Erikom Brecljem, ali bo na reformne zakone vezal tudi svojo zaupnico in ali bo še naprej delal pri znanem zasebniku Marku Bitencu.
12/06/202338 minutes 52 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Analiza pred glasovanjem v OZN: Ernest Petrič in Roman Kirn

V generalni skupščini Združenih narodov bo potekalo glasovanje o kandidatkah za mesto nestalne članice varnostnega sveta. Slovenija ima kot edina država konkurenco, to je Belorusija, s katero se bosta pomerili v vzhodnoevropski skupini. Zunanja ministrica Tanja Fajon je v New York odpotovala dobre volje, pravi, da imamo lahko razlog za optimizem. A glasovanje je tajno in lahko traja praktično v nedogled, za izvolitev je potrebna dvotretjinska večina, kasneje se lahko pojavijo tudi nove kandidatke. Se torej lahko kaj zalomi in kaj, na čigavo podporo lahko Slovenija računa, ji lahko škodijo izjave, da je pravzaprav kandidatka ZDA in zahodnih zaveznic, čigav poraz bo to, če nam ne uspe? Gosta oddaje N1 STUDIO sta dolgoletna diplomata, oba tudi nekdanja stalna predstavnika Slovenije pri OZN v New Yorku, prof. dr. Ernest Petrič in Roman Kirn.
05/06/202335 minutes 39 seconds
Episode Artwork

N1 PODKAST: Navijati tam, kjer nihče drug ne navija

V N1 podkastu s Suzano Lovec je Esad Babačić, pesnik, punker, pisatelj, novinar ... Zgodba navdiha, po kateri bi Amerika že zdavnaj snemala filme. Zgodba o punku, ki te reši. O ranljivosti, melanholiji, hrepenenju, praznini, ki ostane, ko ...
02/06/20231 hour 8 minutes 55 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Nova enotna vozovnica: kaj se spreminja in kaj vse morate vedeti?

Z današnjim dnem je v Sloveniji na voljo enotna vozovnica, s katero je mogoče za 70 evrov na mesec ali 560 evrov na leto uporabljati vse linijske vlake ali avtobuse, razen mestnih. In to neomejeno. Na pristojnem ministrstvu pravijo, da bo to občutno znižalo stroške vsem, ki javni potniški promet redno uporabljajo za daljše razdalje. Pa bo to res povečalo konkurenčnost javnega prevoza v primerjavi z avtomobilom, komu se nakup splača in komu ne, kaj se spreminja za dijake in študente, kaj za upokojence, kaj vse morate vedeti o tako imenovani vozovnici Slovenija? Za odgovore na številna vprašanja je bil z nami v oddaji N1 STUDIO vodja sektorja za javni potniški promet na ministrstvu za okolje, podnebje in energijo Matjaž Vrčko.
01/06/202315 minutes 18 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Po odločitvi ustavnega sodišča o RTVS: soočenje Mojce Šetinc Pašek in Petra Gregorčiča

Konec agonije na RTV Slovenija ali samorazpustitev ustavnega sodišča? Prah po petkovi odločitvi o umiku začasnega zadržanja novega zakona o RTV se še ni dobro polegel, ko je prvopodpisani pobudnik za oceno ustavnosti zakona Peter Gregorčič že vložil pritožbo na Evropsko sodišče za človekove pravice. Kako to, glede na to, da dokončne odločitve še ni, in kako zdaj naprej, ko novi zakon velja? Kaj se obeta zaposlenim na javnem zavodu? V oddaji N1 STUDIO smo soočili poslanko Svobode Mojco Šetinc Pašek, ki vodilnim na RTV očita, da so si želeli v nedogled podaljšati mandate, in dosedanjega predsednika programskega sveta RTV Petra Gregorčiča, ki pravi, da je odločitev ustavnega sodišča škandalozna.
29/05/202335 minutes 1 second
Episode Artwork

N1 STUDIO: Boj za upokojence: soočenje SDS in Svobode

Na zahtevo SDS v državnem zboru poteka izredna seja o položaju slovenskih upokojencev. Opozicija trdi, da vlada nanje pozablja in da ne izpolnjuje lastnih koalicijskih zavez. Predsednik SDS Janez Janša tudi pravi, da je obljubljena pomoč vlade le "blažev žegen". V koaliciji odgovarjajo, da se reševanja težav upokojencev lotevajo sistemsko in da vlada ukrepa resno in ustrezno. V oddaji N1 STUDIO, ki je potekala v državnem zboru, sta se soočila poslanka SDS Karmen Furman in poslanec Svobode Dean Premik.
26/05/202321 minutes 5 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: Sončna ura in Pahorjeva zapuščina

Suzana Lovec se pred prvo obletnico smrti Borisa Pahorja, slovenskega pisatelja z izjemnim opusom in pričevalca zgodovine ...pogovarja z dr. Urško Perenič, literarno zgodovinarko in univerzitetno profesorico, ki je bila v zadnjih letih med tesnejšimi Pahorjevimi zaupniki. Kakšna je Pahorjeva zapuščina, kaj je želel, da se spominjamo, česa ne smemo pozabiti, zakaj je bil "samohodec", kaj pripoveduje njegova korespondenca in kako jo zdaj urejajo? Pa tudi pogovor o drugem delu dr. Urške Perenič in o literaturi ...
26/05/202338 minutes 56 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Bo uvedena možnost odpoklica poslanca in kaj se dogaja na ustavnem sodišču?

Del civilne družbe ponovno predlaga spremembe volilnega sistema, ker da je sedanji nepošten do državljanov. Ponovno sicer predlagajo uvedbo kombiniranega volilnega sistema, a gredo tokrat še korak dlje. Zahtevajo, da o predlogu državljani odločijo na referendumu. Kakšne so možnosti za to, kaj predlog prinaša in zakaj se mu politika tako upira? Je morda razlog, da je predlagana tudi možnost odpoklica poslanca? Gost oddaje N1 STUDIO je nekdanji ustavni sodnik in eden od predlagateljev sprememb prof. dr. Ciril Ribičič, ki je komentiral tudi napeto dogajanje na ustavnem sodišču. To se je namreč pri odločanju o zakonu o RTV Slovenija znašlo v precejšnji zagati.
25/05/202323 minutes 23 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Kako so nastali državni simboli samostojne Slovenije

Vsako pomlad se spominjamo najbolj prelomnega obdobja v zgodovini naše mlade države - ko se je ta rojevala. Pred tokratnim dnevom državnosti pa smo osvežili spomin na dneve in tedne, ko so nastajali slovenski državni simboli. Kako smo torej izbrali svojo zastavo, grb in himno? Pa tolarske kovance in bankovce, registrske tablice? Zakaj smo izbrali prav te rešitve, kako to, da so bile sprejete v takšni naglici, kje se je zapletalo in zakaj? Dogajanje v zakulisju je v oddaji N1 STUDIO razkril delegat takratne skupščine, predsednik podkomisije za določitev simbolov Republike Slovenije Zvone Žagar.
21/05/202335 minutes 28 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: Politično nabito

Ukinitev dneva spomina na žrtve komunističnega nasilja, pisanje o državljanski vojni, pozivi k oboroževanju, afera zaradi množičnega vpogledovanja v bančne račune, spomenik osamosvojitvi, gordijski vozel RTV ... V N1 podkastu s Suzano Lovec dogajanje analizira zgodovinar in politični analitik Luka Lisjak Gabrijelčič.
19/05/202350 minutes 52 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Po napetem političnem tednu še oster obračun Dominike Švarc Pipan in Aleša Hojsa

Zaradi poteze Golobove vlade, ki je tik pred zdajci ukinila nacionalni dan spomina na žrtve komunističnega nasilja, je v opozicijski SDS zavrelo. Janez Janša že govori o državljanski vojni, njegov vidni podpornik poziva k oboroževanju, pravosodno ministrstvo pa je tožilstvu naznanilo sum kaznivih dejanj. Državo medtem pretresa tudi največja afera v zgodovini urada za preprečevanje pranja denarja, brskanje po 195 bančnih računih in možnost velike zlorabe pomembne državne institucije, kar smo razkrili na N1. O tem, pa tudi o odmevnem objemanju z ljubljanskim županom Zoranom Jankovićem, sta se v oddaji N1 STUDIO burno spopadla ministrica za pravosodje iz vrst SD Dominika Švarc Pipan in prejšnji notranji minister, podpredsednik SDS Aleš Hojs. Padali so številni očitki in ostre besede, tudi o tem, kdo v resnici razdvaja narod in spodbuja sovraštvo.
19/05/202346 minutes 10 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Izjemno majsko deževje povzroča poplave in plazove, razmere ponekod kritične

Letošnji maj bo v Sloveniji, kot kaže, eden najbolj namočenih v zgodovini meritev. Spet nas je zajelo močno deževje in vremenoslovci so za severovzhod države prižgali celo najvišje, rdeče opozorilo. Reke bodo poplavile v večjem obsegu, zaradi namočenosti grozijo zemeljski plazovi. Poleg gasilcev in enot civilne zaščite je v pripravljenosti tudi 72. brigada Slovenske vojske, sporoča obrambni minister Marjan Šarec. Kje bo najhuje, kdaj bo nevarnost minila, kaj napovedujejo na Agenciji za okolje? Z območja Šentilja, kjer grozijo plazovi, se je oglasila novinarka N1 Manca Turk z gostjo Valentino Ošlovnik iz civilne zaščite, z agencije za okolje pa je bil z nami hidrolog Janez Polajnar.
16/05/202319 minutes 6 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Leto dni po nesreči v Melaminu: Bodo tovarno vendarle preselili ven iz mesta?

Mineva natanko leto dni od najhujše industrijske nesreče v zgodovini Slovenije, ko je v središču Kočevja odjeknila silovita eksplozija v kemični tovarni Melamin. Umrlo je 7 ljudi, po grobih ocenah je nastalo za 37 milijonov evrov škode. Zaradi sumov kaznivih dejanj ogrožanja varnosti pri delu in povzročitve splošne nevarnosti je policija zoper štiri fizične in eno pravno osebo vložila kazensko ovadbo. Kaj vse se je zgodilo od takrat, kakšne so ugotovitve o razlogih za nesrečo, kako je ukrepala država, kako občina, bo iz mesta preseljen zgolj najnevarnejši del proizvodnje ali pa kar celotna tovarna? Gosta oddaje N1 STUDIO sta župan Kočevja Vladimir Prebilič in Tanja Bolte z ministrstva za okolje. Direktor Melamina Srečko Štefanič, neuradno prav tako ovaden, je imel neodložljive obveznosti.
12/05/202328 minutes 11 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: Irena Štaudohar

Užitek, svoboda, sreča, dolgčas, ženske, novinarstvo, knjige, umetnost, življenje, strast ... Irena Štaudohar - novinarka, pisateljica, dramaturginja, publicistka, osebnost.
12/05/202343 minutes 32 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Bodo nova letala za gašenje iz zraka poletela še pred začetkom požarne sezone?

Po lanski katastrofi na Krasu je vlada kupila štiri letala za gašenje AirTractor, prvo je že pristalo na brniškem letališču, celo prej, kot je bilo napovedano. Drugo prihaja v juniju, preostala dva pa prihodnje leto. Kdaj bo AirTractor lahko začel gasiti, kdo ga bo upravljal, kje bo zajemal vodo, ali bo ob vse bolj ekstremni poletni suši in vročini lahko preprečil ponovitev takšnih prizorov, kot smo jih spremljali lani? Na ta vprašanja je v oddaji N1 STUDIO odgovarjal v. d. generalnega direktorja uprave za zaščito in reševanje Leon Behin.
10/05/202318 minutes 53 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: dr. Primož Krašovec

Podkast se začne provokativno in se tako tudi nadaljuje. Čemu se sploh še upiramo, kaj je delo, kdo smo/so delavci, kaj je tujost kapitala in kaj pomeni "odvečnost vse večjega dela prebivalstva". N1 podkast s sociologom kulture dr. Primožem Krašovcem.
05/05/20231 hour 29 minutes 58 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: Polona Juh

Igralka Polona Juh. Igralka s številnimi nagradami. Igrala je že veliko oseb, ki jih doleti usoda, strašnejša od smrti. V N1 podkastu s Suzano Lovec govori o igri in igralstvu, gledališču, filmu, svoji igralski poti, vlogah ... o načelih, ljubezni, sreči in solzah.
26/04/20231 hour 16 minutes 42 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Teptanje delavskih pravic v Prekmurju: kdo je zatajil in kako naj ukrepa država?

Po razkritju N1 in pričevanjih zaposlenih, da v goričanskem tekstilnem podjetju Moda Mi&lan prihaja do sistematičnega kršenja delavskih pravic, se je zganila tudi država. Vodstvo ministrstva za delo ocenjuje, da bi morali odgovorni za tako brutalno izkoriščanje za zapahe, inšpektorat za delo pa je zoper odgovorne vložil tudi kazensko ovadbo. A zakaj je trajalo kar 11 let - po 33 inšpekcijskih nadzorih in 42 že ugotovljenih kršitvah? Kako bo država spremenila sistem, ki takšne ekscesne primere omogoča? Zakaj se podjetjem bolj splača neprestano plačevati globe kot pa tisto, kar delavcem pripada? Zakaj zaposleni, ker se bojijo povračilnih ukrepov, to tiho prenašajo in se nikoli ne uprejo? Zakaj sindikalisti, ki bi to morali prijaviti, molčijo, češ da globe prepotreben denar iz podjetja le odnašajo? Gosta oddaje N1 STUDIO sta predsednica ZSSS Lidija Jerkič in Goran Lukić iz Delavske svetovalnice.
25/04/202341 minutes 52 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Zakaj so medvedi postali tako vroča politična tema?

Potem ko je ministrstvo za naravne vire in prostor izdalo odločbo o odstrelu 230 rjavih medvedov, največ doslej, se je vmešal kar predsednik vlade Robert Golob in jo želel zamrzniti. A se je po pogovoru z ministrom Urošem Brežanom potegnil nazaj in tako se odločba izvaja naprej. Ostro so se odzvali tudi nekateri nevladniki, češ da Slovenija s takšnim odstrelom krši lastno in evropsko zakonodajo. Kako to, da se populacija medveda kljub ukrepom vztrajno povečuje, so možni še kakšni drugi ukrepi, kje prihaja do konfliktov z ljudmi, kako z medvedom sobivati? Gost oddaje N1 STUDIO je prof. dr. Klemen Jerina z ljubljanske Biotehniške fakultete, eden najboljših poznavalcev medvedov pri nas.
21/04/202324 minutes 25 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Zakon o zaščiti živali: Ostro in napeto soočenje Meire Hot in Romana Žvegliča

Koalicija je po treh mesecih usklajevanja v parlamentarni postopek vložila novelo zakona o zaščiti živali, zaradi katerega je zavrelo v stroki in med kmeti. V ostrem in napetem soočenju v oddaji N1 STUDIO sta se prvopodpisana pod predlog zakona, poslanka SD Meira Hot, in predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Roman Žveglič burno spopadla o vloženem predlogu. Medtem ko je Žveglič poslanki očital, da zakon uvaja ovaduštvo in nekakšno nadpolicijo, pa je Hot vztrajala, da bodo z njim mučiteljem živali končno stopili na prste. Sporekla sta se tudi o tem, ali je bila veterinarska stroka sploh vključena v nastajanje besedila.
18/04/202337 minutes 53 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: Pred prvo obletnico volitev

Pred bližajočo se prvo obletnico parlamentarnih volitev smo naredili rezime in oceno tega leta v politiki in državi. Gosti N1 podkasta: Tanja Starič, Urška Mlinarič, Katja Šeruga in Miha Orešnik.
14/04/20231 hour 16 minutes 55 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Ukinitev dopolnilnega zavarovanja: dejanje iz obupa ali pomoč ljudem?

Kot strela z jasnega je odjeknila novica o zakonskem predlogu, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje, poslanci Svobode pa so ga vložili sinoči. Kot smo razkrili na N1, predlagajo ukinitev obstoječega dopolnilnega zavarovanja in prenos v obvezno zavarovanje, ki bi ga vsi plačevali 35 evrov mesečno. Zakaj takšna tajnost, gre za rokohitrsko akcijo iz obupa ali poskus zamrznitve cen in preprečitve dobičkov zavarovalnic? V N1 STUDIO smo soočili Tamaro Kozlovič (Svoboda), Zvonka Černača (SDS), Jerneja Vrtovca (NSi) in Luko Mesca (Levica).
12/04/202324 minutes 56 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Kaj je leto dni po volitvah drugače in kje ima Slovenija največji problem?

Ta mesec bo minilo leto dni od parlamentarnih volitev, na katerih je premočno slavilo Gibanje Svoboda in nato s Socialnimi demokrati in Levico sestavilo vlado. Da bodo delali drugače, je napovedoval zmagovalec teh volitev, zdaj premier Robert Golob. Kaj je torej po letu dni drugače? Vodje poslanskih skupin vseh parlamentarnih strank so bili gostje oddaje N1 STUDIO. Ta teden razburja zelo visoka podražitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki ga tudi tokratna levosredinska koalicija želi ukiniti, a kdaj, in kako? Novi zakon o RTV še vedno ne velja, zdaj izločitev ustavnega sodnika iz postopka odločanja na ustavnem sodišču predlagata že kar državni zbor in vlada. Časovnice za reforme se medtem zamikajo, vladi in vodilni stranki podpora pada.
07/04/20231 hour 9 minutes 37 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Je čas, da v Sloveniji omejimo število županskih mandatov?

Soočenje Jasmina Feratovića, sekretarja zunajparlamentarne Piratske stranke, ki je začela z zbiranjem 5000 podpisov za predlog omejitve števila županskih mandatov na dva zaporedna, in župana Mestne občine Kranj Matjaža Rakovca. V Piratski stranki menijo, da bi s tem predlogom zmanjšali nepotizem in korupcijo na lokalnem nivoju ter preprečili kopičenje moči t. i. lokalnih šerifov. Skupnost občin Slovenije pa temu ostro nasprotuje – predlog je v nasprotju s temeljnimi demokratičnimi načeli in bi zamajal enega redkih dobro delujočih sistemov v državi, pravijo.
05/04/202332 minutes 21 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Tanja Fajon o napakah pri reformah, Tini Gaber, rekonstrukciji vlade ter obiskih v Kijevu

Ministrica za zunanje in evropske zadeve ter predsednica SD Tanja Fajon o aktualnem dogajanju po enem od politično najbolj burnih tednov, odkar je na oblasti ta koalicija. Kako komentira intervju premierja Roberta Goloba, v katerem je mešal razkritja o svoji zasebnosti, kritike svojih sodelavcev in napovedi, da morda vlada vseh reform ne bo izpeljala. Kje so bile narejene največje napake, kakšna pojasnila od premierja pričakujejo v SD in kaj bodo storili v primeru, če bi želel Golob zamenjati koga od ministrov iz vrst SD? Spregovorila pa je tudi o tem, kako Sloveniji kaže pri kandidaturi za nestalno članico Varnostnega sveta ZN, kaj bo storila sama, če Sloveniji ne uspe, in kako ocenjuje vnovični obisk Janeza Janše v Kijevu - tja je odpotoval le nekaj dni pred predsednikom vlade Robertom Golobom.
31/03/202330 minutes 44 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec in Martinom Pavčnikom: Ema Klinec - skakalka, letalka, rekorderka

Kako je biti na vrhu športnega sveta? Kako je skočiti 226 metrov in postati svetovna rekorderka? Kaj razmišlja, ko skače in leti? Kako trenira? Zakaj je v otroštvu raje kot risanke gledala na kaseto posnete skoke v Planici? Kakšen je bil njen bliskovit razvoj v rani mladosti? Katera svoja spoznanja si želi prenesti na mlajše tekmovalke? Kaj loči vrhunskega od povprečnega športnika? Ema Klinec v N1 podkastu. Z njo se pogovarjata Martin Pavčnik in Suzana Lovec.
31/03/202352 minutes 46 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Analiza z Andražem Zorkom: Je Robert Golob dvignil roke nad ključnimi reformami?

Predsednik vlade Robert Golob je v pogovoru za komercialno televizijo, kjer je sicer veliko govoril o svojem zasebnem življenju in novi partnerki Tini Gaber, ostro kritiziral finančno ministrstvo in njegovo komuniciranje o davčni reformi. Minister Klemen Boštjančič je možnost odstopa zavrnil, je pa odstopil državni sekretar Tilen Božič. Prav tako je Golob dejal: "Če ljudi ne znamo prepričati, da jim bodo reforme olajšale življenje, se reform ne bomo šli." V koaliciji je močno zavrelo, neuradno je celo slišati, da je premier priznal, da je stvar zavožena. Kje so bile torej narejene napake, je način lotevanja reform razlog za padec javnomnenjske podpore vladi in Golobovi stranki, zakaj premier meša javno in zasebno življenje? Dogajanje je analiziral Andraž Zorko, ustanovitelj in partner v družbi Valicon.
29/03/202317 minutes
Episode Artwork

N1 STUDIO: Erik Brecelj o vodenju strateškega sveta, reformi, pritiskih in korupciji v zdravstvu

Kako gre tej vladi z zdravstveno reformo, kdo vse jo pripravlja, kje se zatika in zakaj? Potem ko je proces priprave v svoje roke vzel kar premier Robert Golob, vodenje strateškega sveta pa zaupal uglednemu kirurgu Eriku Breclju, prihajajo tudi prvi predlogi, ki pa so že trčili ob nekatere čeri. Prav tako zdravstvo še vedno pretresajo afere in sumi korupcije, nezadovoljstvo bolnikov kot tudi zaposlenih v zdravstvu še vedno narašča. Gost oddaje N1 Studio je predsednik strateškega sveta za zdravstvo dr. Erik Brecelj, ki je spregovoril tudi o odnosu z ministrom za zdravje Danijelom Bešičem Loredanom in o sporu z iniciativo Glas ljudstva.
28/03/202326 minutes 29 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Bomo v Sloveniji končno dobili kavcijski sistem za plastenke?

Slovenija se v Evropi in svetu oglašuje kot ekološko napredna država, v kateri z zelenim prebojem mislimo resno. Zakaj potem še vedno nimamo kavcijskega sistema za embalažo pijač, kdaj ga bomo dobili in kakšen bo? Medtem je ponudba pijač v povratnih steklenicah v Sloveniji vse manjša, s kavcijskim sistemom pa nas že prehitevajo vse primerljive države. V oddaji N1 STUDIO smo gostili Eriko Oblak iz Eko kroga, kjer so opravili tudi anketo in terensko raziskavo ter prišli do nekaj zaskrbljujočih ugotovitev.
27/03/202315 minutes 53 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Ali država res ukinja upravne enote ali gre zgolj za "kurjenje strahov"?

Ministrstvo za javno upravo je z načrti o reorganizaciji upravnih enot razburilo župane, ki se bojijo, da jih bo država ukinjala. V oddaji N1 STUDIO so z ene strani leteli težki očitki o kurjenju strahov in nabiranju političnih točk, z druge strani pa o poskusih centralizacije države in ukinjanju podeželja. Gostje so bili državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Jure Trbič, župan občine Kočevje Vladimir Prebilič in županja mestne občine Ptuj iz vrst koalicijske SD Nuška Gajšek. TBN: REORGANIZACIJA UPRAVNIH ENOT
23/03/202326 minutes 54 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Trg preplavilo poceni uvoženo meso. Zakaj ne kupujemo slovenskega?

Kakšno meso naj jemo in zakaj bi bilo bolje, da jemo slovensko, tudi če ni najcenejše? V Slovenijo vsak dan uvozimo za 12 velikih šleperjev mesa in mesnih izdelkov nizke kakovosti, medtem ko domače meso visoke kakovosti izvažamo. Poceni uvoz zbija cene mesa in domače kmete spravlja v težave. Država medtem išče ravnovesje med pozivi, da je treba jesti manj mesa, in pozivi kmetov, da je treba živinorejo rešiti pred propadom. O tem smo v N1 STUDIO govorili z agrarnim ekonomistom Alešem Kuharjem, kmetom Rokom Sedminkom in generalno direktorico direktorata za kmetijstvo na ministrstvu za kmetijstvo Mašo Žagar.
21/03/202333 minutes 35 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Matjaž Han in Blaž Brodnjak o odnosu vlade do gospodarstva

Po tednu pretresov na svetovnih finančnih trgih se negotovost povečuje tudi doma. Vse ključne gospodarske organizacije so premierja Roberta Goloba v javnem pismu opozorile, da tretjina podjetij zaradi visokih cen energentov napoveduje zmanjšanje obsega poslovanja ali celo odpuščanja. O tem sta mnenja soočila gospodarski minister Matjaž Han in prvi mož NLB Blaž Brodnjak, ki smo ju tudi vprašali, ali res ni nič narobe, če se časovnica za JEK2 zamakne, kaj bodo prinesle reforme in kako jih bo država plačala, kaj bo Sloveniji prinesel investicijski cikel in ali Brodnjaka res zanima politika.
17/03/202339 minutes 43 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Kaj prinaša napovedana davčna reforma?

Znani so prvi obrisi napovedane davčne reforme, a ni še povsem jasno, kako bodo državljani na koncu imeli višje neto plače. Kako bo torej država pobrala več davkov, kaj to pomeni za zavezance in za gospodarstvo, kaj o vladnih načrtih pravi opozicija, ki je prve poteze vlade na področju davkov ostro kritizirala? V N1 STUDIO sta mnenja soočila poslanka Svobode Monika Pekošak in poslanec NSi Jernej Vrtovec.
15/03/202330 minutes 37 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Soočenje Romane Tomc in Irene Joveve o pritiskih na medije

Soočenje evropskih poslank Romane Tomc iz SDS in Irene Joveve iz Svobode po konferenci v Evropskem parlamentu o slovenskih medijih, ki jo je pripravila Tomc. V razpravi je bilo slišati očitke na račun vlade Roberta Goloba, češ da pritiska na medije, na kar so se v Svobodi odzvali, da gre za šov, širjenje neresnic in klevet.
10/03/202336 minutes 11 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Zakaj imajo ženske v Sloveniji še vedno nižje plače od moških

Univerza v Kaliforniji je objavila rezultate obsežne mednarodne študije o plačnih razlikah med spoloma, v raziskavo je bila zajeta tudi Slovenija. Kaj je krivo za to, da ženske še vedno zaslužijo manj kot moški in kako se z drugimi državami primerja Slovenija? Od katerih držav je boljša, od katerih slabša, kaj so razlogi, kaj možni ukrepi? Gostja N1 STUDIO je bila prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela s FDV UL, ki je sodelovala pri raziskavi.
08/03/202326 minutes 32 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Soočenje o tem, kako se bomo "štempljali" po novem

Vlada je sprejela nov zakon o evidentiranju delovnega časa, o katerem zdaj odločajo še poslanci. Kaj prinaša, kdo se bo po novem moral "štempljati", kdo ne, bo po novem res treba beležiti vsak svoj premik v službi? Opozicija svari pred dodatno birokracijo in opozarja, da bo zakon v praksi težko izvedljiv. V studiu sta bila državni sekretar na ministrstvu za delo Dan Juvan in poslanec Nove Slovenije Aleksander Reberšek.
06/03/202322 minutes
Episode Artwork

N1 STUDIO: Soočenje koroških poslancev o zamiku gradnje tretje razvojne osi

Gradnja tretje razvojne osi, hitre ceste med štajersko avtocesto in Slovenj Gradcem, se spet zamika. O razlogih za to in vnovičnem nezadovoljstvu Korošcev sta mnenja soočila koroška poslanca Alenka Helbl (SDS) in Jani Prednik (SD). Lahko koalicija in opozicija pri tem strateškem projektu združita moči ali predlogov druge strani še naprej ne bosta podpirali? In zakaj SDS organizira vse več protestnih shodov?
02/03/202316 minutes 20 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: Laibach

Laibach o koncertu v Ukrajini, Triglavu, Evroviziji, simbolih in več kot štirih desetletjih delovanja. Gost v N1 podkastu s Suzano Lovec je Ivan Novak, ustanovni član skupine Laibach.
02/03/20231 hour 9 minutes 30 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: Tokovi pod političnim površjem

Zdravstvena, plačna in druge reforme, odnosi med strankami, gibanje podpore strankam, utrjevanje položajev, Robert Golob, Urška Klakočar Zupančič, proslava ob kulturnem prazniku ... Kakšni so tokovi pod političnim površjem? Gosta N1 podkasta s Suzano Lovec, ki naredita politično analizo, sta dr. Tadej Troha in Luka Lisjak Gabrijelčič.
16/02/20231 hour 26 minutes 28 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: KAKŠNE AVTE BOMO VOZILI PO LETU 2035?

Predsednik AMZS Andrej Brglez in Boštjan Okorn iz Zveze potrošnikov Slovenije odgovarjata na nekatera ključna vprašanja in pomisleke ob odločitvi Evropskega parlamenta, da po letu 2035 prepove prodajo osebnih in lahkih tovornih vozil na bencin in dizel. Bo do tega dejansko prišlo, kako naj se na to pripravi Slovenija in kaj svetujeta potrošnikom – kakšne avte naj kupujejo v vmesnem obdobju?
15/02/202338 minutes 2 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: Javni prostor

Kakšna je kakovost javnega prostora v Sloveniji, zakaj in kako se uničuje in izginja? Kaj so težave, kje so vzroki in kje rešitve? Gostje podkasta: dr. Miloš Kosec, arhitekt, kustos v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, Darja Matjašec, docentka z Oddelka za krajinsko arhitekturo na Biotehniški fakulteti, in Nina Granda, arhitektka in urednica revije Outsider. Tudi o mavričnih fasadah, "okrasitvi" krožišč po državi, onesnaževanju javnega prostora s plakatnim kaosom, ograjenih soseskah ...
10/02/20231 hour 25 minutes 21 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Kakšen bo novi sistem plač v javnem sektorju?

Z ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik o napovedani reformi sistema plač v javnem sektorju. Koliko skupin in stebrov bo imel novi sistem, ali bo to pomirilo razburjene sindikate, ki napovedujejo proteste in stavke, zakaj sodniki in tožilci vendarle še ne bodo dobili dodatka v višini 600 evrov?
02/02/202333 minutes 9 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Kaj bo počelo ministrstvo za solidarno prihodnost?

Prvi slovenski minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac o novem ministrstvu, ki deluje od tega tedna. Zakaj ga potrebujemo, s čim se bodo ukvarjali, koliko stanovanj bo zgrajenih v naslednjih letih in kje, kako bodo na ministrstvu zagotovili dolgotrajno oskrbo za vse, kako bodo reševali kadrovsko stisko in visoke cene v domovih za starejše ter kako si predstavljajo ekonomsko demokracijo?
27/01/202330 minutes 43 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Ali lahko zahodni tanki odločilno vplivajo na potek vojne v Ukrajini?

Svetovalec ministra za obrambo generalmajor Dobran Božič o tem, kaj pomeni odločitev Nemčije, da po dolgem odlašanju v Ukrajino pošlje 14 tankov leopard 2A6, in sočasna napoved ZDA, da bodo dostavile še 31 bojnih tankov M1 abrams. Kakšne bodo posledice te odločitve, kako se bo odzvala Rusija, ali lahko več tankov prinese mir in kaj se mora zgoditi, da se bo vojna dejansko končala?
26/01/202316 minutes 49 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: Ekipa Kaj dogaja?

Tilen Artač, Alenka Marinič, Igor Bračič, Admir Baltić in Jernej Celec iz znane oddaje Kaj Dogaja? se s Suzano Lovec v N1 podkastu pogovarjajo o politični satiri, pomenu humorja, politiki, dobri komediji, moči satire, vprašanju cenzure, mejah humorja in ustvarjanju oddaje.
26/01/20231 hour 13 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Zakaj Slovenija ne potrebuje muzeja osamosvojitve?

Zaradi vladne odločitve o združitvi Muzeja slovenske osamosvojitve, ki ga je pred dvema letoma ustanovila vlada Janeza Janše, z Muzejem novejše zgodovine Slovenije, je NSi že začela pripravljati interpelacijo ministrice za kulturo Aste Vrečko. Ostro protestirata tudi SDS in Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, kjer menijo, da gre za izdajalsko potezo in politično likvidacijo. V oddaji N1 STUDIO sta se soočila Jelko Kacin, minister za informiranje v osamosvojitveni vladi, in Matevž Čelik Vidmar, državni sekretar na ministrstvu za kulturo.
24/01/202329 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Intervju z Ano Roš Stojan: Če bi ti ljudje res poznali moje življenje …

Ana Roš Stojan je svetovno znana chefinja, vrhunska kuharska mojstrica, ki v tujini dobiva prestižne nagrade in o kateri svetovni mediji snemajo dokumentarne filme in pišejo članke. Je tudi poslovna ženska. In je ženska z življenjskimi izkušnjami. Lepimi. In tudi izjemno težkimi. O vsem tem govori v posebnem intervjuju za N1. Kakšno je lastništvo njenih projektov, česa se je naučila, ko so morali za nekaj časa zapreti pekarno v Ljubljani, kaj nastaja v Trstu, kakšna je hrana, na katero prisega? Kaj jo je v življenju zlomilo, kaj jo prizadene, zakaj je štiri leta molčala o ločitvi, kakšna je ljubezen v zrelih letih, zakaj ji druge mame rečejo: vsa čast! ... in zakaj je bil na njeni nedavni poroki tudi nekdanji mož. Več v članku https://n1info.si/novice/slovenija/ana-ros-stojan-za-n1-ce-bi-ti-ljudje-res-poznali-moje-zivljenje-video/
21/01/202351 minutes 47 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Tanja Fajon o trdnosti koalicije, odnosih z Golobom in razmerah v SD

Tanja Fajon o trdnosti koalicije po sredinem vrhu. So napetosti pozabljene in bodo zmogli narediti korak naprej pri zdravstveni reformi? In kakšne novice za Slovenijo prinaša s srečanja v Davosu, kamor premier Robert Golob ni odpotoval?
20/01/202330 minutes 42 seconds
Episode Artwork

Kdo bo plačal vse zahteve javnega sektorja in zakaj je davčni sistem "sračje gnezdo"?

Tilen Božič s finančnega ministrstva in Petra Juvančič iz Združenja Manager o stanju javnih financ, zahtevah sindikatov in drugih naraščajočih pritiskih na proračun. Kako ga bomo polnili, nas čakajo nova zadolževanja ali višji davki? In kako bo vse to vplivalo na konkurenčnost našega gospodarstva, ki postaja vedno glasnejše?
17/01/202336 minutes 8 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Matej Tonin o razmerah na desnici

Matej Tonin o razmerjih v opoziciji. Kakšno taktiko bo ta ubrala v letu napovedanih reform, ki v Golobovo vlado zagotovo prinaša še več napetosti, ter kakšno vlogo bo pri tem odigrala Nova Slovenija? Si želi vskočiti v koalicijo, če bi se kaj zalomilo in kaj je v ozadju njihovih napetosti s SDS? Povedal je tudi, da ne drži, kar je v zvezi z Golobovim vodenjem Gen-I zapisal Janez Janša.
16/01/202340 minutes 20 seconds
Episode Artwork

N1 podkast s Suzano Lovec: dr. Manca G. Renko, zgodovinarka

Pogovor o zgodovini, pop kulturi, resničnostnih šovih, feminizmu, čarovnicah ...
13/01/202345 minutes 56 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: SOOČENJE SDS IN GS O ZDRAVSTVU

Soočenje največje koalicijske in opozicijske stranke na temo zdravstva. Gostji N1 STUDIO sta bili Tamara Kozlovič, predsednica odbora za zdravstvo in poslanka vladajočega Gibanja Svoboda ter Jelka Godec, vodja poslanske skupine opozicijske Slovenske demokratske stranke.
11/01/202331 minutes 4 seconds
Episode Artwork

N1 PODKAST S SUZANO LOVEC: vesolje. Gosta: astrofizika dr. Andreja Gomboc in dr. Jure Japelj

Raziskovanje vesolja, nova spoznanja, temna snov, galaksije, pospešeno širjenje vesolja, črne luknje, zvezde, izbruhi sevanja gama, kaj vemo in česa ne vemo, teleskopi, iskanje življenja v vesolju, potovanje po vesolju ... Fascinantna gosta s podatki, razlagami na vprašanja, ki si jih človeštvo zastavlja ...
29/12/20221 hour 10 minutes 42 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Soočenje o ustavni presoji zakona o RTV Slovenija

Novela zakona o RTV, ki so jo volilci prejšnji mesec potrdili na referendumu, zdaj roma še na ustavno sodišče. Kaj lahko prinese ustavna presoja in kaj to pomeni za delovanje RTV Slovenija? V N1 STUDIO sta se soočila Peter Gregorčič, vlagatelj pobude za ustavno presojo in predsednik programskega sveta RTV Slovenija, ter ministrica za kulturo Asta Vrečko.
28/12/202233 minutes 54 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Je napočil čas za popolno prepoved pirotehnike v Sloveniji

V tednu pred novim letom je v Sloveniji dovoljena uporaba pirotehničnih sredstev, katerih glavni učinek je pok. Je danes uporaba res manjša, koliko je poškodb, kako to čutijo živali in kako jih lahko zaščitimo? Bo država pirotehniko v celoti prepovedala in kdaj?
27/12/202219 minutes 24 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Okoljski znanstvenik Žiga Malek o tem, zakaj bi morali jesti manj mesa

Kaj bi človeštvu prineslo, če bi jedli manj mesa, kot je nedavno tudi v Bruslju ponovil predsednik vlade Robert Golob?
22/12/202223 minutes 37 seconds
Episode Artwork

N1 PODKAST S SUZANO LOVEC: Divje volilno leto - dr. Tadej Troha in Luka Lisjak Gabrijelčič

Potegnili smo črto pod super volilno leto. V N1 podkastu pretekle in aktualne dogodke ter politične osebnosti analizirata dr. Tadej Troha in Luka Lisjak Gabrijelčič. Robert Golob, Janez Janša, Nataša Pirc Musar, Anže Logar, Marta Kos ... strankarska razmerja in stanje v državi in politiki. Z analitikoma se je pogovarjala Suzana Lovec.
21/12/20221 hour 11 minutes 48 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Luka Mesec o pokojninah, božičnicah in krajšem delovniku

Kaj vse leto 2023 prinaša na področju delovne in socialne zakonodaje? Kako bomo delali, kaj bo z našimi plačami, pokojninami in socialnimi transferji? Se upokojitvena starost res ne bo zvišala, bomo zaposleni dobili možnost oskrbovalnega dopusta in 30-urnega delovnika, bo božičnica po novem obvezna? In seveda, v kakšni kondiciji je koalicija Roberta Goloba. O tem se je voditelj Miha Orešnik pogovarjal z Luko Mescem, podpredsednikom vlade in ministrom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.
21/12/202232 minutes 51 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Ekskluzivni intervju z Anžetom Logarjem: Na pragu česa velikega smo?

Na pragu česa velikega smo, je vprašanje, ki je obviselo v zraku, ko je Anže Logar pred dobrim mesecem izgubil predsedniške volitve. V prvem in ekskluzivnem intervjuju za N1 odgovarja na vsa ključna vprašanja.
17/12/202245 minutes 21 seconds
Episode Artwork

N1 PODKAST S SUZANO LOVEC: Katarina Stegnar in Vito Weis o umetnosti izven čistih gabaritov

Zakulisje igralskega poklica, heroji in sovraštvo, odnos med umetnostjo, družbeno kritiko in aktivizmom ... Gosta sta: Katarina Stegnar in Vito Weis - igralca, umetnika.
08/12/20221 hour 3 minutes 35 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Soočenje kandidatov za župana Celja

Za največje presenečenje letošnjih lokalnih volitev je poskrbela tekma v Celju. V N1 STUDIO smo soočili aktualnega celjskega župana, ki je na položaju že 24 let, Bojana Šrota, in njegovega izzivalca: mestnega svetnika in arhitekta Matijo Kovača. Sicer bodo to nedeljo na volišča ponovno morali v 47 od 212 občin.
29/11/202234 minutes 15 seconds
Episode Artwork

N1 PODKAST S SUZANO LOVEC: Plečnik - gosta dr. Bogo Zupančič in Ana Porok

Zaključuje se Plečnikovo leto, zato smo o njegovem delu in življenju govorili v N1 podkastu. Kako se kaže njegova izjemnost, česa niste vedeli o njem, kaj bi si mislil o današnji Ljubljani in kam bi postavili Katedralo svobode?
25/11/202245 minutes 7 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Soočenje SDS in SD o zakonu o RTV

Alenka Jeraj (SDS) in Dejan Prešiček (SD) sta gosta zadnjega od treh soočenj na N1 pred nedeljskimi referendumi o treh zakonih.
25/11/202236 minutes 24 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Soočenje SDS in Levice o Zakonu o dolgotrajni oskrbi

S soočenjem SDS (Zvonko Černač) in Levice (Luka Mesec) na N1 nadaljujemo s predreferendumskimi soočenji o treh zakonih. Na vrsti je najzahtevnejši med njimi, zakon o dolgotrajni oskrbi oz. novela, ki zakon prejšnje vlade v pomembnem delu zamika za eno leto.
23/11/202233 minutes 4 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Srdito soočenje pred referendumom o zakonu o vladi

Na N1 začenjamo soočenja predstavnikov parlamentarnih strank, sodelujočih v kampanji. Prvi na vrsti je zakon o vladi, po katere, bi ministrska ekipa premierja Roberta Goloba štela 20 in ne več 17 članov. Soočila sta se Branko Grims iz SDS in Sanja Ajanović Hovnik iz Gibanja Svoboda.
21/11/202225 minutes 56 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Soočenje Uroša Urbanije in Nike Kovač o RTV Slovenija

Direktor Televizije Slovenija Uroš Urbanija in direktorica Inštituta 8. marec Nika Kovač o RTV Slovenija.
16/11/202247 minutes 1 second
Episode Artwork

N1 STUDIO: Analiza predsedniških volitev

Predsedniške volitve in njihov pomen za slovenski politični prostor sta v N1 STUDIO analizirali odlični poznavalki slovenske politike, ki jo dolga spremljata in pokrivata. Direktorica in urednica N1 Slovenija Katja Šeruga ter voditeljica in komentatorka Tanja Starič z RTV Slovenija.
14/11/202237 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Kaj se je zgodilo, ko sta Nataša Pirc Musar in Anže Logar ostala sama?

Nataša Pirc Musar in Anže Logar v drugačnem soočenju, kakršnega še ni bilo. Kdo je prevzel pobudo, kdo komu vmešal kakav, sta se vikala ali tikala? Kako sta porabila čas in o čem sta predsedniška kandidata v zadnjem soočenju pred volilnim molkom govorila za zaprtimi vrati N1 STUDIO?
11/11/20221 hour 16 minutes 38 seconds
Episode Artwork

PODKAST S SUZANO LOVEC: Irgl in Gantar o Logarju in Pirc Musar

Eva Irgl je poslanka SDS in v predsedniški tekmi podpira Anžeta Logarja. Pavel Gantar je nekdanji predsednik parlamenta, ki podpira Natašo Pirc Musar. V N1 podkastu se pogovarjata in soočata o obeh kandidatih, volilni kampanji in politiki.
10/11/202245 minutes 50 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Kaj se je zgodilo na predsedniških volitvah, kaj bo odločalo v drugem krogu?

Analiza prvega kroga predsedniških volitev z Andražem Zorkom, ustanoviteljem in partnerjem v družbi Valicon.
24/10/202218 minutes 47 seconds
Episode Artwork

N1 SOOČENJE: Finalno soočenje: veliko dvobojev pred volilnim molkom

Prvi trije kandidati po javnomnenjskih raziskavah, ki jim za predsedniške volitve najbolje kaže, so Anže Logar, Nataša Pirc Musar in Milan Brglez. Na N1 smo jih danes zadnjič soočili pred začetkom volilnega molka, ki se prične danes ob polnoči. Kakšne so razlike med njimi, kakšne vrednote imajo in kakšne poglede na mnoge za državo pomembne stvari. Kakšen predsednik oziroma predsednica bi bili Logar, Pirc Musar in Brglez?
21/10/20221 hour 3 minutes 20 seconds
Episode Artwork

PODKAST S SUZANO LOVEC: Janšev avatar in dva duhova Gibanja Svoboda

Pred nedeljskimi predsedniškimi volitvami kandidate in kandidatke, njihove nastope, potek kampanje ter slovensko politiko in volilno telo v tem predvolilnem času analizirata dr. Tadej Troha in Luka Lisjak Gabrijelčič.
19/10/20221 hour 9 minutes 17 seconds
Episode Artwork

N1 SOOČENJE: Kandidati o najtežji odločitvi, ki lahko doleti predsednika republike

Anže Logar, prvouvrščeni po raziskavah javnega mnenja, Milan Brglez, ki se bori za uvrstitev v drugi krog, Vladimir Prebilič in Janez Cigler Kralj v tretjem predvolilnem soočenju na N1.
18/10/20221 hour 10 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Pr' Hostar 2‰: pogovor z Luko Marčetićem in Goranom Hrvaćaninom

Po šestih letih se vračajo Hostarji. Film Pr’ Hostar je leta 2016 na nov način pretresel slovensko filmsko sceno. Pred predpremiero filma Pr' Hostar 2‰ smo se z režiserjem in scenaristom pogovarjali o tem, kakšen bo novi film. Kaj se zgodi s "hostarji", kje so slava in milijon, kdo je nevoščljiv in v kom gori plamen maščevalnosti?
18/10/202246 minutes 51 seconds
Episode Artwork

N1 VOLILNO SOOČENJE: Katere so ključne razlike med predsedniškimi kandidati z levega pola

Čez natanko teden dni se bo opolnoči zaključila volilna kampanja pred prvim krogom letošnjih predsedniških volitev. Glasove predvsem volilcev levo od sredine lovijo kar štirje kandidati, ki so se tokrat soočili na N1 Slovenija.Nataša Pirc Musar in Milan Brglez, med katerima je bitka za uvrstitev v drugi krog vedno bolj tesna in napeta, ter Miha Kordiš in Vladimir Prebilič. Ali lahko Miha Kordiš kandidatu dveh koalicijskih partneric stranke Levice Milanu Brglezu res spodnese uvrstitev v drugi krog? Kako iskrena je predsedniška kandidatura kočevskega župana Vladimirja Prebiliča? In zakaj Nataši Pirc Musar ne uspe odbiti očitkov in napadov o poslih njenega moža?
14/10/20221 hour 4 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Podkast s Suzano Lovec: Miha Šalehar o odpovedi in življenju

Miha Šalehar, legendarni voditelj na Valu 202, v N1 podkastu s Suzano Lovec o svoji odpovedi, preteklosti, delu, življenju, staranju in odraščanju ... v krizi srednjih let.
14/10/202254 minutes 1 second
Episode Artwork

N1 VOLILNO SOOČENJE: Kakšne so prave barve predsedniških kandidatov in kandidatk?

Prvo od skupno štirih predvolilnih soočenje predsedniških kandidatov in kandidatk. Kaj v resnici zagovarjajo, kakšne so njihove prave barve? Marsikaj so si povedali in očitali, marsikaj smo razčistili. V studiu so bili Nataša Pirc Musar, Anže Logar, Miha Kordiš in Janez Cigler Kralj.
11/10/202258 minutes 25 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Končane ene najbolj zapletenih volitev na svetu: Bodo prinesle spremembe?

Najbolj zapletene volitve v tem delu sveta so za nami. Bosna in Hercegovina je izbrala. Nekaj je bilo tudi presenečenj, toda ali se bo v državi sploh kaj spremenilo?
04/10/202224 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Podkast s Suzano Lovec: Andraž Zorko, Katja Šeruga, Aleš Kocjan

N1 podkast s Suzano Lovec: predsedniške volitve pred vrati. Gosti v studiu so Andraž Zorko z agencije Valicon, Katja Šeruga, urednica in direktorica N1, in Aleš Kocjan, urednik na Radiu Slovenija. Suzana Lovec se z njimi pogovarja o preobratih zadnjih tednov, o tem, kakšno igro igra kdo v tokratni predsedniški tekmi, o vplivih strankarske dinamike na predsedniške volitve in predsedniških volitev na strankarsko dinamiko ... in o tem, na kaj naj bodo volilci pozorni.
29/09/202257 minutes 56 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Kaj se obeta Italiji, če oblast prevzame skrajna desnica?

Strokovnjak za kampanje in politično komuniciranje Arun Chaudhary, ki je v preteklosti delal za ameriškega predsednika Baracka Obamo in senatorja Bernieja Sandersa ter nekdanji dolgoletni Delov dopisnik Tone Hočevar analizirata volilno kampanjo v Italiji, kjer si v nedeljo zmago obeta skrajno desničarska stranka Giorgie Meloni.
23/09/202222 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Kaj v Bruslju menijo o slovenskih ukrepih ob draginji?

Potem ko je Evropska komisija prejšnji teden predstavila ukrepe za soočanje z visokimi cenami elektrike, se je slovenski minister za gospodarstvo Matjaž Han v Bruslju sestal s tremi evropskimi komisarji - s podpredsednico komisije, pristojno za digitalne teme in konkurenčnost, Margrethe Vestager, komisarjem za notranji trg Thierryjem Bretonom in komisarjem za pravosodje Didierjem Reyndersom. Kaj menijo o slovenskih ukrepih ob draginji, kaj se je dogovoril minister? Z gospodarskim ministrom Matjažem Hanom se je pogovarjal voditelj Miha Orešnik.
22/09/20227 minutes 52 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Ljudmila Novak prvič obširno o predsedniški tekmi, kandidatih in odnosih v NSi

Pogovor z evropsko poslanko Ljudmilo Novak.
20/09/202233 minutes 52 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Kaj si lahko slovenski film obeta od hollywoodskih zvezdnikov v Piranu?

Nataša Bučar, direktorica slovenskega filmskega centra in Matevž Luzar, nagrajeni režiser in scenarist ter predsednik društva slovenskih režiserjev in režiserk o slovenskem filmu, pomenu tujih produkcijskih ekip pri nas in potencialih, ki jih še skrivata filmska in avdiovizualna industrija z najobsežnejšimi finančnimi vlaganji na svetu.
19/09/202232 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Podkast s Suzano Lovec: dr. Marko Jaklič, dr. Marko Pahor in Jurij Šimac

N1 podkast s Suzano Lovec: Energetska kriza, trg električne energije, inflacija, draginja, nepremičnine ... V N1 podkastu so bili gostje dr. Marko Jaklič, dr. Marko Pahor in Jurij Šimac.
16/09/20221 hour 11 minutes 1 second
Episode Artwork

N1 STUDIO: Kako bomo občutili precej nižjo gospodarsko rast?

Goran Novković in Bojan Ivanc o zadnji napovedi gospodarskih gibanj Urada RS za makroekonomske analize (UMAR), ki je občutno znižal napoved gospodarske rasti.
16/09/202222 minutes 54 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Zastopnica pacientovih pravic o zamenjavi identitete v celjski bolnišnici

Zastopnica pacientovih pravic za ljubljansko območje o izrednem dogodku zamenjave identitet v celjski bolnišnici.
15/09/202212 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Prihajajo nova cepiva: kaj morate vedeti o njih?

Kaj moramo vedeti o novih cepivih, kako delujejo in kako bo to vplivalo na razvoj epidemije v hladnem delu leta, ki prihaja? Na ta vprašanja je odgovarjal prof. dr. Roman Jerala s Kemijskega inštituta.
06/09/202215 minutes 14 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Analiza iz Kölna: kaj se dogaja s slovenskimi košarkarji?

Iz Kölna je urednik spletnega Sportkluba, ki dogajanje zelo podrobno spremlja, Martin Pavčnik, analiziral dogajanje v slovenski košarkarski reprezentanci.
05/09/202215 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Vse prednosti digitalnega bančništva, ki vam bodo olajšale marsikatero storitev

Si predstavljate, da lahko vse svoje finance nadzorujete kar iz udobja kavča doma? Da lahko brez obiska banke urejate, kar omogoča klasična poslovalnica?(OGLASNO SPOROČILO NLB) https://n1info.si/oglas/vse-prednosti-digitalnega-bancnistva-ki-vam-bodo-olajsale-marsikatero-storitev/
05/09/202213 minutes 33 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Koliko podpisov ima Pirc Musar in kaj pravi Logar o SDS?

Anže Logar in Nataša Pirc Musar v soočenju manj kot tri tedne pred uradnim začetkom kampanje pred oktobrskimi predsedniškimi volitvami.
02/09/202247 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Podkast s Suzano Lovec: dr. Katja Jeznik in dr. Janez Vogrinc

Ob začetku šolskega leta o slovenski šoli in šolstvu, učenju, znanju, ocenah, učencih, starših, učiteljih ... diktaturi petk, obremenjenosti, načinu učenja ... Dobre in slabe stvari našega šolstva. Gosta podkasta dr. Janez Vogrinc, dekan Pedagoške fakultete v Ljubljani, in dr. Katja Jeznik z Oddelka za pedagogiko in andragogiko Filozofske fakultete v Ljubljani.
01/09/20221 hour 14 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Soočenje Matjaža Hana in Jožefa Horvata o vladni pomoči

Matjaž Han in Jožef Horvat o zakonskih predlogih za pomoč prebivalstvu in gospodarstvu ob energetski draginji. Opozicija svari, da je pomoč premajhna, vlada in koalicija pa, da je to šele začetek in da obsežnejša pomoč še prihaja.
31/08/202219 minutes 30 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Veliko odkritje na gradbišču drugega tira, kaj vse še skriva kraško podzemlje?

Dr. Mitja Prelovšek z Inštituta za raziskovanje krasa ZRC SAZU o zadnji najdbi na trasi drugega tira. Doslej so jamarji na trasi odkrili 24 jam, a zadnja jama je zaradi svoje velikosti presenetila tudi raziskovalce. Koliko jam se še skriva in kako raziskovanje vpliva na gradnjo drugega tira?
31/08/202211 minutes 27 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Prva analiza: kaj pomeni odstop Marte Kos za predsedniško tekmo?

O morebitnih razlogih za odstop Marte kos od kandidature in posledicah za predsedniško tekmo smo govorili z odličnim poznavalcem javnega mnenja in slovenske politike Andražem Zorkom, direktorjem Valicona.
30/08/202224 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Podkast s Suzano Lovec: Tanja Starič in Janja Božič Marolt

N1 podkast o prihajajočih predsedniških volitvah. Kakšna je kampanja, kakšni kandidati in kandidatke in kaj kažejo javnomnenjske raziskave ... se je z Janjo Božič Marolt z Mediane in z dolgoletno novinarko s področja politike in voditeljico Odmevov Tanjo Starič pogovarjala Suzana Lovec.
18/08/202257 minutes 18 seconds
Episode Artwork

N1 PODKAST S SUZANO LOVEC: ŽIGA ZAPLOTNIK, MATJAŽ LIČER, JONAS SONNENSCHEIN

N1 podkast o podnebni krizi, brutalnosti podnebnih sprememb, napovedih za prihodnost in možnosti učinkovitega ukrepanja. Gostje N1 podkasta so tokrat dr. Žiga Zaplotnik, dr. Matjaž Ličer in dr. Jonas Sonnenschein.
12/08/20221 hour 9 minutes 21 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: Dončić bo Batman, Superman in še kaj drugega

Slovenski košarkarski reprezentanti so v teh dneh znova v mestu, kjer so dosegli največji uspeh slovenskega ekipnega športa. Kakšna so pričakovanja pred evropskim prvenstvom, kjer bo druščina z Goranom Dragićem in Luko Dončićem branila evropsko krono? V N1 STUDIO sta gostovala urednik Sportkluba Miha Penko in nekdanji slovenski selektor Rado Trifunović.
12/08/202221 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Več kot 700.000 starejših bo ostalo brez digitalnega bona

Z digitalnimi boni, ki jih je Golobova vlada podedovala od prejšnje, se zapleta. Večina starejših namreč do njih ne bo mogla priti, saj so se seznami izvajalcev izobraževanj digitalne pismenosti v dveh dneh že skoraj zapolnili. Brez tečaja pa bona ne bodo mogli izkoristiti. Ministrica za digitalno preobrazbo Emilija Stojmenova Duh novih mest za izobraževanje ne predvideva, do jeseni pa bodo pripravili svoje ukrepe. Oddajo lahko tudi pogledate na https://n1info.si/novice/slovenija/digitalni-bon-bo-vec-kot-700-000-starejsih-ostalo-brez-njega/
05/08/202211 minutes 19 seconds
Episode Artwork

Zakaj je Nancy Pelosi obiskala Tajvan

Gost oddaje N1 STUDIO je bil profesor dr. Zlatko Šabič s katedre za mednarodne odnose na ljubljanski fakulteti za družbene vede. Najvišji ameriški obisk na Tajvanu po letu 1997 je pritegnil pozornost vse svetovne javnosti. Zakaj je predsednica ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi sploh obiskala otok in s tem razjezila Kitajsko? Zakaj ravno zdaj, gre res za predvolilno potezo, kaj je sporočilo obiska in kako daleč bo šla Kitajska? Oddajo lahko tudi pogledate na https://n1info.si/video/n1-studio/profesor-zlatko-sabic-o-ozadju-in-posledicah-obiska-nancy-pelosi-na-tajvanu/
04/08/202224 minutes 47 seconds
Episode Artwork

N1 PODKAST S SUZANO LOVEC: Matej Kavčič

V N1 podkastu se je Suzana Lovec pogovarjala z Matejem Kavčičem, ki je bil spomladi en mesec zaprt v Iraku. Pogovor o Jezidih in njihovi usodi, temi, ki jo je preučeval tam. Kavčič je sicer sodelavec Radia Študent in Časopisa za kritiko znanosti.
29/07/20221 hour 6 minutes 41 seconds
Episode Artwork

N1 PODKAST S SUZANO LOVEC: Lana Gobec in dr. Barbara Rajgelj

Gostji sta tokrat Lana Gobec iz Legebitre in dr. Barbara Rajgelj iz Pravne mreže za varstvo demokracije. Pogovarjajo se o prelomni odločitvi ustavnega sodišča, boju istospolnih parov za enakopravnost, pomenu strpnosti, težavah, ki jih imajo LGBT osebe v naši družbi.
21/07/202257 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Minister Kumer o ukrepih glede elektrike in nadaljnjih načrtih pri draginji

Minister za infrastrukturo o prvih ukrepih na področju draginje in o vseh ukrepih, ki še sledijo na področju oskrbe s plinom. Kako bomo to občutili državljani, kaj lahko pričakujemo?
15/07/202226 minutes 23 seconds
Episode Artwork

Kandidata za predsednika republike prvič soočila mnenja

Tokrat je voditelj Miha Orešnik v oddaji N1 STUDIO gostil poslanca SDS in prejšnjega zunanjega ministra Anžeta Logarja, ki bo kandidiral s podpisi volilcev in podporo SDS, ter župana Kočevja in profesorja obramboslovja Vladimirja Prebiliča, ki bo prav tako zbiral vsaj 5000 podpisov, podpira pa ga tudi 45 neodvisnih županj in županov. Oddajo lahko tudi pogledate na https://n1info.si/video/n1-studio/kandidata-za-predsednika-republike-prvic-soocila-mnenja/
12/07/202251 minutes 27 seconds
Episode Artwork

Bo letošnje poletje najbolj vroče doslej in kaj bo z vodo na Primorskem?

Brane Gregorčič z Agencije za okolje, Darij Križman, vodja sektorja za oskrbo s pitno vodo na Rižanskem vodovodu in Vasja Juretič, svetovalec na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Nova Gorica o letošnji suši, vročini in posledicah.
08/07/202226 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Mario Fafangel pojasnjuje, kakšni ukrepi nas čakajo jeseni

Čeprav smo sredi poletja, so številke novih okužb s koronavirusom precej visoke, okoli 50-krat višje kot lani v tem času. Kaj nas čaka jeseni, kakšne ukrepe lahko pričakujemo, je država na to pripravljena in kako? O tem se je Miha Orešnik pogovarjal z vodjo centra za nalezljive bolezni na NIJZ in nove posvetovalne skupine za Covid-19 Mariem Fafanglom. Oddajo lahko tudi pogledate na https://n1info.si/koronavirus/n1-studio-kaj-nas-caka-jeseni-in-kaj-bo-z-ukrepi-odgovarja-mario-fafangel/
07/07/202241 minutes 45 seconds
Episode Artwork

Prehranski ukrepi: ali država sploh ve, kaj počne?

Tatjana Zagorc, direktorica Zbornice kmetijskih in živilskih podjetij, in Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije direktno s pogovorov pri kmetijski ministrici Ireni Šinko o ukrepih vlade na področju kmetijstva.
05/07/202232 minutes 9 seconds
Episode Artwork

N1 PODCAST S SUZANO LOVEC: "Dragić in Dončić nas vse delata boljše"

Suzana Lovec in Martin Pavčnik, urednik spletnega Sportkluba, dolgoletni športni novinar in odličen poznavalec športnega dogajanja. O sinočnji tekmi presežkov in emocij, o Dončiću in Dragiću, o aktualnem začetku Toura, o športu in kaj nam prinaša ter kaj nas lahko nauči o življenju, pa o športnem novinarstvu, zgodbah iz ozadja, o manj lepih plateh športa in o tem, kako dragocena sta predanost in užitek pri delu ...
01/07/202255 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Planinci v dobi družbenih omrežij: reševanja postajajo vse bolj bizarna

Z gorskim reševalcem in strokovnim sodelavcem PZS Matjažem Šerkezijem ter fotografinjo, spletno vplivnico in ljubiteljico gora Nejo Jesenko smo govorili o vplivu družbenih omrežij na gorništvo, pomenu pripravljenosti in znanja, pa tudi načrtovanju poti, ne le cilja, ki bo na fotografiji. Oddajo lahko tudi gledate: https://n1info.si/video/n1-studio/planinci-v-dobi-druzbenih-omrezij-resevanja-postajajo-vse-bolj-bizarna/
29/06/202222 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Kandidatki za predsednico republike prvič soočili mnenja

V N1 STUDIO sta mnenja prvič soočili Nataša Pirc Musar in Nina Krajnik. Marta Kos pa je že na poti v Švico, kjer ureja vse potrebno za ponovno selitev v Slovenijo, se pogovora kljub našemu večkratnemu povabilu ni mogla udeležiti. Kako kandidatki vidita funkcijo predsednika republike, kakšne so njune vizije, kako bo na njuno kampanjo vplivalo preteklo delo, ki sta ga opravljali, kakšno je njuno stališče do splava, koga bosta nagovarjali na volitvah? Med kandidatkama je prišlo tudi do prvih vsebinskih spopadov
28/06/202249 minutes 45 seconds
Episode Artwork

Zakaj je BiH ponovno ostala v čakalnici Evropske unije?

Evropska poslanca Matjaž Nemec in Klemen Grošelj o tem, zakaj Bosna in Hercegovina ni dobila statusa kandidatke za članstvo EU, medtem ko sta Moldavija in Ukrajina to postali. Kakšna usoda čaka države Z Balkana, kaj se bo v prihodnjih mesecih dogajalo v Ukrajini. Oddajo si lahko tudi pogledate: https://n1info.si/video/n1-studio/zakaj-je-bih-ponovno-ostala-v-cakalnici-evropske-unije/
27/06/202223 minutes 42 seconds
Episode Artwork

N1 PODKAST S SUZANO LOVEC: Znane RTV-jevke: Zdaj skupaj jočemo in skupaj se smejimo

Novinarka in voditeljica na Radiu Slovenija Tatjana Pirc, nekdanja voditeljica TV Dnevnika Elen Batista Štader in novinarka zunanjepolitične redakcije TV Slovenija Maša Tomažin Hladen so gostje tokratnega N1 podkasta. Suzana Lovec se je z njimi pogovarjala o pomenu javne RTV, trenutnih razmerah na RTV Slovenija, stavki, kakovosti, programu, spremembah ... in o solzah in smehu.
24/06/202256 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Telefoni na Fursu pregorevajo, na kaj morate biti pozorni pri unovčenju bonov?

Tik pred iztekom donov telefoni na finančni upravi pregorevajo, za pogovor se čaka tudi do 30 minut. Kaj morate vedeti pred iztekom bonov pojasnjuje Barbara Škrinjar iz finančne uprave.
23/06/20229 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Ali zakon o nalezljivih boleznih res prinaša obvezno cepljenje in visoke kazni?

Katarina Bervar Sternad o zakonu o nalezljivih boleznih in neresničnih informacijah, ki se širijo o njem,
23/06/202215 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Kaj je povzročilo kaos na črpalkah in kaj lahko pričakujemo v prihodnje?

Analitik in poznavalec globalnih trgov Tilen Šarlah o tem, zakaj cene goriv rastejo, kaj se bo dogajalo v prihodnje in kaj lahko storimo, da se trg uravnovesi? Oddajo si lahko tudi pogledate: https://n1info.si/video/n1-studio/analitik-o-cenah-goriva-popolni-vihar-recesija-in-boj-proti-svetovnim-trgom/
20/06/202216 minutes 21 seconds
Episode Artwork

Tomaž Vesel o pritiskih politike, prenizkih plačah in svoji prihodnosti

Tomaž Vesel, zadnji dan na mestu predsednika računskega sodišča, ki ga je vodil devet let, z Miho Orešnikom govori o tem, kaj je bilo v času njegovega mandata narejenega, kje so ugotovitve računskega sodišča prinesle izboljšanja in kje ne, kdaj je politika najbolj pritiskala nanj, zakaj sam ni šel v politiko in kam zdaj odhaja? Oddajo si lahko tudi pogledate: https://n1info.si/video/n1-studio/tomaz-vesel-o-pritiskih-politike-prenizkih-placah-in-svoji-prihodnosti/
15/06/202225 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Pisma o Ukrajini: kaj želi civilna družba in kaj bo storila vlada?

Tanja Fajon in Luka Lisjak Gabrijelčič o tem, kaj slovenska javnost pričakuje od nove vlade in kakšno stališče bo ta zavzela glede vojne v Ukrajini.
14/06/202216 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Soočenje SDS in Gibanja Svoboda o prvih potezah vlade

Soočenje o prvih potezah vlade Roberta Goloba, ki je v prvem tednu, na treh sejah, sprejemala v glavnem kadrovske odločitve, lotila pa se je tudi nekaterih potez prejšnje vlade, povezanih z ukrepanjem proti protestnikom.
09/06/202236 minutes 23 seconds
Episode Artwork

Največji škandal v kulturi v samostojni Sloveniji

Umetnostni zgodovinar in likovni kritik Brane Kovič v prvih odzivih na škandal iz Narodnega muzeja Slovenije, kjer bi morali odpreti razstavo del izjemnih slikarjev 19. in 20. stoletja – Picassa, Miroja, Degasa, ki je bila odpovedana, potem ko smo na N1 objavili izjave poznavalcev, da gre za v nebo vpijoče ponaredke.
09/06/202223 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Pahorjeva zapuščina v Trstu, Sloveniji in svetu

Profesor Primož Struman z liceja Antona Martina Slomška v Trstu pripoveduje o tem, kako se spominja Borisa Pahorja in kakšne je njegova zapuščina Trstu, Italiji, Sloveniji in svetu.
09/06/202225 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Ekonomist Marko Pahor o inflaciji, nepremičninskem trgu, davkih in novi vladi

Dr. Marko Pahor o cenah hrane in energentov, ki se še ne bodo umirile, jesen bo negotova. O nepremičninskem trgu, ki medtem ponovno kaže znake prekipevanja, slovensko gospodarstvo pa znake pregrevanja. Kaj nas čaka v naslednjih mesecih in letih in kako naj se nova vlada odzove na prihajajoče izzive, ki jih poganjajo tudi geopolitične razmere? Oddajo si lahko tudi pogledate: https://n1info.si/video/n1-studio/ekonomist-marko-pahor-o-inflaciji-nepremicninskem-trgu-davkih-in-novi-vladi/
06/06/202234 minutes 11 seconds
Episode Artwork

N1 PODKAST S SUZANO LOVEC: dr. Alenka Zupančič

Dr. Alenka Zupančič, svetovno znana in priznana filozofinja, avtorica številnih knjig, za N1 podkast razmišlja in razlaga aktualni trenutek, družbo in "svet". Od slovenske povolilne stvarnosti do vojne v Ukrajini, od spreminjanja kapitalizma do vprašanja, kdaj in kako iz objekta postanemo subjekt.
03/06/20221 hour 12 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Minister za slabe ideje o opičjih kozah in prihodnosti svojega profila po covidu

Gost N1 STUDIO je bil David Zupančič z infekcijske klinike, na Instagramu znan kot "minister za slabe ideje", ki je med epidemijo koronavirusa ustanovil profil ministry.for.wtf., kjer je na poljuden način množicam poročal o covidu-19, epidemiji in ukrepih. Kaj bo počel zdaj in ali bo ohranil profil? Oddajo si lahko tudi pogledate: https://n1info.si/video/n1-studio/minister-za-slabe-ideje-o-opicjih-kozah-in-prihodnosti-svojega-profila-po-covidu/
31/05/202223 minutes 55 seconds
Episode Artwork

N1 PODKAST S SUZANO LOVEC: Boštjan Videmšek in Maja Prijatelj Videmšek

Pogovor z novinarjema Boštjanom Videmškom in Majo Prijatelj Videmšek o izumiranju živalskih vrst, njuni aktualni - in prvi skupni - knjigi Zadnji dve, o fikciji, iluziji, laži, pohlepu ... in upanju. O podnebni krizi, vojnah, umiranju prijateljev in novinarstvu, kot bi moralo biti. O našem odnosu do živali in o prav posebnem psu, ki uči o moči ljubezni in potrpežljivosti.
27/05/202251 minutes 51 seconds
Episode Artwork

O zamudnem, zapletenem in nelogičnem slovenskem sistemu oblikovanja vlade

Zakaj imamo v Sloveniji sistem oblikovanja vlade, ki je unikum? Med drugim omogoča obdobje, ko imamo dva predsednika vlade. Dolgotrajne postopke oblikovanja je še vsak predsednik vlade doslej želel skrajšati, a politične volje za to ni bilo. Zakaj ne, kako bi jih bilo mogoče skrajšati, kaj so poslovniške možnosti? Oddajo si lahko tudi pogledate: https://n1info.si/?p=4436671&preview=true
27/05/202225 minutes
Episode Artwork

Kaj prinaša koalicijska pogodba in kako bomo živeli pod Golobovo vlado?

Koalicijska pogodba, ki bo podpisana v torek, je obsežna kot že dolgo ne in netipična. Tudi odzivov nanjo je že kar precej. O tem, kaj prinaša, smo govorili s Sanjo Ajanović Hovnik iz Gibanja Svoboda, eno glavnih pogajalk in avtoric besedila koalicijske pogodbe, pa tudi kandidatko za ministrico za javno upravo. Oddajo si lahko tudi pogledate: https://n1info.si/video/n1-studio/kaj-prinasa-koalicijska-pogodba-in-kako-bomo-ziveli-pod-golobovo-vlado/
19/05/202232 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Širitev Nata: "tektonske spremembe evropske in svetovne varnostne arhitekture"

Še pred pol leta je bilo to nekaj popolnoma nepredstavljivega, po tem koncu tedna pa je jasno, da bosta, doslej nevtralni Finska in Švedska, zahvaljujoč ruski agresiji na Ukrajino, obe vstopili v zvezo Nato. Je njun strah upravičen, kaj to zavezništvu prinaša in kako bo na to odgovorila Rusija? O tem s predstojnico katedre za obramboslovje na ljubljanski Fakulteti za družbene vede doktorico Jeleno Juvan. Oddajo si lahko tudi pogledate: https://n1info.si/video/n1-studio/siritev-nata-tektonske-spremembe-evropske-in-svetovne-varnostne-arhitekture/
16/05/202214 minutes 55 seconds
Episode Artwork

VOLILNI PODKAST S SUZANO LOVEC: Kje je Slovenija in kam bi morala iti?

Slaba dva tedna po volitvah, ko je stara vlada še na položaju, nova koalicija pa se sestavlja, Suzana Lovec govori z ustavnim pravnikom dr. Samom Bardutzkim in pesnico ter kolumnistko Anjo Zag Golob o njunem videnju Slovenije – kakšna je in kakšna bi morala biti. Družba, država, človekove pravice, lekcije, ki smo jih že - ali jih še moramo osvojiti. ... Minula leta in sedanje stanje ... kaj in kako spremeniti v prihodnosti?
05/05/20221 hour 21 minutes 24 seconds
Episode Artwork

N1 PODKAST S SUZANO LOVEC: Marcel Štefančič

Gost N1 podasta s Suzano Lovec je Marcel Štefančič, ki po 24 letih vodenja kultne oddaje Studio City tega ne bo več opravljal. A ne na lastno željo. Da Studia City, kot smo ga poznali, ne bo več, je javnost – in Marcel Štefančič – izvedela na dan svobode medijev. Zakaj je bila ukinjena oddaja s kultnim statusom in stalno, visoko gledanostjo? Kam politika pelje slovenske medije in kam gre Marcel Štefančič?
04/05/202224 minutes 46 seconds
Episode Artwork

VOLILNI PODKAST S SUZANO LOVEC: Slovenska politika po volitvah

O zmagovalcih, poražencih, vzrokih, posledicah izida volitev, pa o odzivih strank na rezultat volitev, o dogajanju v povolilnem tednu … O tem, kakšna je povolilna Slovenija, je Suzana Lovec govorila z notranjepolitičnim novinarjem POP TV Anžetom Božičem in direktorico N1, sicer dolgoletno poznavalko slovenskega notranjepolitičnega prostora, Katjo Šeruga.
29/04/202252 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Po volitvah: kakšna bo nova koalicija?

Velika zmagovalka včerajšnjih parlamentarnih volitev je stranka Gibanje Svoboda Roberta Goloba, ki je osvojila rekordnih 41 poslanskih mandatov. Doslej vladajoča SDS Janeza Janše jih je zbrala 27 in se ponovno seli v opozicijo. Kako naprej, kdaj bo sestavljena nova koalicija in kaj bo delala? Miha Orešnik se je pogovarjal z Urško Klakočar Zupančič - Gibanje Svoboda - in Dejanom Levaničem - SD. Oddajo si lahko tudi pogledate: https://n1info.si/novice/slovenija/nova-koalicija-kdaj-kdo-in-kaj-bodo-prioritete/
25/04/202226 minutes 20 seconds
Episode Artwork

VOLILNI PODCAST S SUZANO LOVEC: Odhodi iz studia, taktična odločanja in razdeljene karte

Kakšna je bila ta kampanja, ali in kako so se spremenila razmerja sil v zadnjem tednu, ali in kako na podporo strankam vplivajo afere, kako in zakaj se dogaja taktično glasovanje “navzdol” pred tokratnimi volitvami, kakšne so primerjave tokratne kampanje z drugimi kampanjami v preteklosti? V tretjem volilnem podkastu N1, tik pred volitvami, sta se z voditeljico Suzano Lovec pogovarjala Tanja Starič in Miha Orešnik. Videoposnetek podkasta si lahko pogledate na: https://n1info.si/volitve-2022/tretji-volilni-podkast-odhodi-iz-studia-takticna-odlocanja-in-razdeljene-karte/
22/04/202250 minutes 31 seconds
Episode Artwork

N1 STUDIO: SOOČENJE CIVILNE DRUŽBE

Pred nedeljskimi parlamentarnimi volitvami se je civilna družba aktivirala kot še nikoli doslej. Zato smo za konec kampanje na N1 pripravili tudi soočenje dveh organizacij. Miha Orešnik je soočil Teo Jarc iz Iniciative Glas ljudstva, ki združuje več kot 100 organizacij ter Ivana Štuheca, podpredsednika Zbora za republiko. Oddajo lahko tudi gledate: https://n1info.si/video/n1-studio/soocenje-civilne-druzbe-tea-jarc-in-ivan-stuhec/
21/04/202232 minutes 8 seconds
Episode Artwork

FINALNO N1 SOOČENJE PRED VOLITVAMI

Na finalnem soočenju dveh strank, ki se bosta po vseh javnomnenjskih raziskavah v nedeljo borili za zmago je SDS Janeza Janše zavrnila sodelovanje brez kakršnihkoli pojasnil. Robert Golob je obljubo, da pride v to soočenje, držal. Oddajo lahko tudi gledate: https://n1info.si/volitve-2022/finalno-n1-soocenje-pogovor-z-robertom-golobom-sds-je-soocenje-zavrnila/
21/04/202238 minutes 59 seconds
Episode Artwork

N1 SOOČENJE: Pomembne teme, pet dni do volitev

Mnoge pomembne teme so v tej kampanji skoraj spregledane. Stranke jih v programih sicer imajo, a so po mnenju poznavalcev ukrepi presplošni, brez jasnih zavez in rokov. Miha Orešnik je soočil Tanjo Fajon, Zdravka Počivalška, Marjana Šarca in Jožefa Horvata.
19/04/20221 hour 24 minutes 53 seconds
Episode Artwork

VOLILNI PODKAST S SUZANO LOVEC: Prisvajanje zaslug, dvoboj Janša-Golob, škandal in humor

Kakšne so predvolilne taktike, kdo nagovarja katere volilce in kako, česa ne smemo pozabiti, kaj se dogaja na družbenih omrežjih, zakaj se moramo pogovarjati o glasovnicah iz tujine ... in kakšni so humorni odzivi na kampanjo. O vsem tem v drugem volilnem podkastu na N1. Suzana Lovec se je v volilnem podkastu N1 pogovarjala z Alešem Kocjanom, urednikom notranje politike in gospodarstva na Radiu Slovenija, in Natašo Briški, ki soustvarja znan podkast LD;GD. Videoposnetek podkasta lahko tudi pogledate na https://n1info.si/novice/kdo-dobiva-kdo-izgublja-in-kaj-vse-se-lahko-se-spremeni-drugi-volilni-podkast/
15/04/202254 minutes 3 seconds
Episode Artwork

N1 SOOČENJE: Vzeti bogatim, dati ranljivim? In kje je srednji razred?

Kako naj se deli ustvarjeno, da bo delitev pravična? Naj se krepita srednji razred in gospodarstvo ali naj se premožnejšim in podjetjem, zlasti prek davkov, vzame več in nameni tistim, ki imajo manj? Konceptualne razlike prav o tem med gosti N1 SOOČENJA ne bi mogle biti večje. Voditelj Miha Orešnik je soočal Zdravka Počivalška, Luko Mesca, Jerneja Vrtovca in Alenko Bratušek. Oddajo lahko tudi pogledate na https://n1info.si/volitve-2022/n1-soocenje-zdravko-pocivalsek-luka-mesec-alenka-bratusek-in-jernej-vrtovec/
12/04/20221 hour 13 minutes 2 seconds
Episode Artwork

VOLILNI PODKAST S SUZANO LOVEC: mehurčki, tišina v studiu, Golobov dotik in razdeljene družine

V prvem podkastu o politiki se z voditeljico podkasta in urednico rubrike Poglobljeno Suzano Lovec pogovarjala Andraž Zorko, ki je eden od ustvarjalcev priljubljenega podkasta LD;GD, ob tem pa seveda strokovnjak za medijske in komunikacijske raziskave ter direktor in soustanovitelj družbe Valicon, in pa Jurij Šimac, novinar in urednik na časniku Finance.
08/04/202249 minutes 53 seconds
Episode Artwork

N1 SOOČENJE: SDS, GIBANJE SVOBODA, SD in NSi o zaostrenih ekonomskih razmerah

Ekonomske razmere se zaostrujejo. Kaj vse se lahko zgodi in kako bo to vplivalo na naša življenja? Čemu bodo Robert Golob, Tanja Fajon, Matej Tonin in Aleš Hojs dajali prednost in čemu se bodo odrekali, če bodo to terjale okoliščine? So sploh pripravljeni in kako?
05/04/20221 hour 9 minutes 40 seconds
Episode Artwork

N1 SOOČENJE: Napet dvoboj med SDS in Gibanjem Svoboda

Prvič v času uradne volilne kampanje sta se iz oči v oči soočila predstavnika dveh strank, ki jima po javnomnenjskih raziskavah najbolje kaže – SDS in Gibanja Svoboda. Z nami bila podpredsednica stranke Gibanje Svoboda Urška Klakočar Zupančič in nekdanji državni sekretar na notranjem ministrstvu, zdaj pa poslanec SDS Franc Breznik. Z njima se je pogovarjal voditelj Miha Orešnik
29/03/20221 hour 4 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Soočenje Urbanije in Milosavljevića: Vojna z mediji, prostitutke in pritiski

Kaj se dogaja z mediji? Mediji so za demokracijo ključni, zato so ključni tudi pogovori o tej temi. Kakšen je slovenski medijski prostor? Ali se spreminja in kako? Kakšen je odnos vlade do medijev?
24/03/202258 minutes 50 seconds
Episode Artwork

N1 SOOČENJE: Nemec obtožil Janšo, da izziva. Kangler Nemca, da laže

Napeto soočenje na N1: v njem sta gostovala Matjaž Nemec (SD) in Franc Kangler (Povežimo Slovenijo/NLS). Oddajo lahko tudi pogledate na https://n1info.si/video/n1-studio/burno-soocenje-franca-kanglerja-in-matjaza-nemca/
15/03/202252 minutes 56 seconds
Episode Artwork

V Sloveniji vse več beguncev, znane nove lokacije za namestitvene centre

O tem, koliko Ukrajincev je do sedaj prišlo v Slovenijo, koliko jih bo tukaj ostalo, kako je zanje poskrbljeno in kako jim lahko pomagamo, je v oddaji N1 STUDIO spregovorila direktorica vladnega urada za oskrbo in integracijo migrantov Katarina Štrukelj.
14/03/202215 minutes 6 seconds
Episode Artwork

SOOČENJE o cenah, energetski prihodnosti, zelenem preboju ter Janši in Golobu

V N1 STUDIO smo soočili predstavnike štirih strank, z nami so bili Aleksandra Pivec, predsednica Naše dežele, Uroš Macerl, sopredsednik Vesne – zelene stranke, Gorazd Knific, podpredsednik Piratske stranke, in Marko Balažic, uradni govorec gibanja Povežimo Slovenijo. Soočenje lahko tudi pogledate na https://n1info.si/video/n1-studio/soocenje-o-cenah-energetski-prihodnosti-zelenem-preboju-ter-jansi-in-golobu/
10/03/20221 hour 1 minute 26 seconds
Episode Artwork

"Integrirajmo jih kot mlade umetnike, ne kot begunce"

V Slovenijo so prispeli člani Mladinskega simfoničnega orkestra Ukrajine. Pri evakuaciji jim je pomagal Slovenski mladinski orkester, ki ga vodi Živa Ploj Peršuh. Z njo se je v oddaji N1 STUDIO pogovarjal Miha Orešnik. Oddajo lahko tudi pogledate na https://n1info.si/video/n1-video/n1-studio-integrirajmo-jih-kot-mlade-umetnike-ne-kot-begunce/
08/03/20229 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Ksenija Benedetti: Smo v spirali, iz katere ne vem, kako bomo izšli

Smo v času surove komunikacije in zmerjanja, ko se predvolilna vročica stopnjuje. Zakaj se ne znamo več vesti, smo se kdaj znali? O tem se je v oddaji N1 STUDIO voditelj Miha Orešnik pogovarjal z nekdanjo dolgoletno šefinjo državnega protokola Ksenijo Benedetti. Oddajo lahko tudi pogledate na https://n1info.si/video/n1-studio/ksenija-benedetti-o-predvolilnih-prerivanjih-in-surovosti-druzbenih-omrezij/
07/03/202225 minutes 28 seconds
Episode Artwork

SOOČENJE: SDS, LMŠ, SD in NSi o Ukrajini

V oddaji N1 STUDIO smo s ključnimi vprašanji o vojni v Ukrajini soočili predstavnike SDS, LMŠ, SD in NSi. Oddajo si lahko tudi pogledate: https://n1info.si/video/n1-studio/soocenje-sds-lms-sd-in-nsi-o-vojni-v-ukrajini/
03/03/202252 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Kako lahko pomagamo Ukrajincem?

Kako lahko vsak od nas pomaga Ukrajincem, je v oddaji N1 STUDIO voditelj Miha Orešnik razpravljal z gostoma Cvetko Tomin, generalno sekretarko Rdečega križa Slovenije, in Primožem Jamškom s Slovenske filantropije. Oddajo lahko pogledate na https://n1info.si/novice/slovenija/n1-studio-kako-lahko-pomagamo-ukrajincem/
28/02/202219 minutes 46 seconds
Episode Artwork

VOJNA V UKRAJINI: "Možno je, da bo Putin Ukrajino potegnil k sebi"

Z dr. Zlatkom Šabičem, profesorjem mednarodnih odnosov na FDV, smo analizirali dogodke, ki so pripeljali do vojne v Ukrajini. Oddajo lahko tudi pogledate na https://n1info.si/novice/svet/n1-studio-kaj-se-je-zgodilo-v-ukrajini-analiza-po-dnevu-ko-se-je-zacela-vojna/
24/02/202236 minutes 14 seconds
Episode Artwork

VOJNA V UKRAJINI: "Gospodarstvo naj se pripravi na kibernetske napade"

V N1 STUDIO je neposredno po seji vlade o vojni v Ukrajini prišel obrambni minister Matej Tonin. Pojasnil je, kaj so sklenili in kaj je z za danes napovedanim obiskom premierja Janeza Janše v Ukrajini. Bo Slovenija v Ukrajino napotila vojake in ali bo sprejela begunce? Oddajo lahko tudi pogledate na https://n1info.si/novice/svet/minister-tonin-neposredno-po-seji-vlade-v-n1-studio/
24/02/202219 minutes 54 seconds
Episode Artwork

VOJNA V UKRAJINI: "V torek lahko pričakujemo podražitev kurilnega olja"

Kako bo vojno v Ukrajini občutil sleherni Slovenec? O tem v N1 STUDIO s Petro Sovdat, novinarko Časnika Finance.
24/02/20229 minutes 3 seconds
Episode Artwork

VOJNA V UKRAJINI: "Putin že dolgo proučuje ranljive točke Evrope"

Že od zgodnjega jutra, ko se je začel ruski napad na Ukrajino, je mogoče slišati, da je to najhujše, kar se je svetu zgodilo po 2. svetovni vojni. Kje so vzporednice in razlike z drugimi vojnami, JE v N1 STUDIO pojasnjeval profesor s katedre za mednarodne odnose na Fakulteti za družbene vede dr. Matjaž Nahtigal.
24/02/202218 minutes 20 seconds
Episode Artwork

VOJNA V UKRAJINI: "Putin ni držal besede"

Po besedah Vladimirja Prebiliča, obramboslovca na ljubljanski Fakulteti za družbene vede, je bil napad na Ukrajino presenečenje. "Do tega trenutka so bili prepričani, da je vojna oziroma reševanje konflikta z vojno zgodovinska zgodba," je dejal Prebilič. Oddajo lahko tudi pogledate na https://n1info.si/novice/slovenija/n1-studio-kako-veliko-presenecenje-je-napad-na-ukrajino/
24/02/202216 minutes 45 seconds
Episode Artwork

Slovenec na visokem diplomatskem položaju: Vojne ne moremo izključiti

Marko Makovec je Slovenec na visokem diplomatskem položaju v EU, je eden od direktorjev pri visokem predstavniku Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko Josephu Borrellu. V ekskluzivnem pogovoru za N1 STUDIO iz prve roke pripoveduje, kako se je v Bruslju sprejemala odločitev o sankcijah zaradi Putinovega priznanja neodvisnosti Donecka in Luganska, analizira napeto mednarodno situacijo in možnost nove vojne na evropskih tleh. Govori pa tudi o tem, kako lahko ukrajinska kriza pljuskne neposredno v našo bližino, na Zahodni Balkan, s katerim se v Evropski službi za zunanje zadeve podrobno ukvarja.
22/02/202238 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Soočenje: Vrtovec o ustrezni in pravočasni pomoči, Sluga o prepozni in prenizki

Medtem ko koalicija meni, da je vladna pomoč ob energetski draginji ustrezna in pravočasna, so v opoziciji kritični, da nekateri ogroženi državljani pomoči ne bodo prejeli in da ta prihaja prepozno. Voditelj Miha Orešnik je soočil ministra za infrastrukturo iz vrst NSi Jerneja Vrtovca in vodjo poslanske skupine nepovezanih poslancev, članico stranke Gibanje Svoboda Janjo Sluga. Oddajo lahko tudi pogledate na https://n1info.si/video/n1-studio/soocenje-o-vladni-pomoci-zaradi-energetske-krize/
21/02/202219 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Boštjan Gorenc - Pižama o branju, humorju in kulturi

Človek s črkami Boštjan Gorenc - Pižama o knjigah in branju, o tem zakaj moč satire upada. Iz česa se še sploh še lahko šalimo in na kakšen način? Oddajo si lahko tudi pogledate: https://n1info.si/video/n1-studio/bostjan-gorenc-pizama-o-branju-humorju-in-kulturi/
20/02/202233 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Zlati Urša in Nika o še neuresničenih željah

Zlati skakalki Urška Bogataj in Nika Križnar o še neuresničenih željah in ciljih. Skupaj z Matjažem Debelakom - dobitnikom prve olimpijske skakalne medalje leta 1988, so govorili o uspehih slovenskih skakalcev, ki utrjujejo sloves skakalne velesile in prihodnosti športa. Oddajo si lahko tudi pogledate: https://n1info.si/video/n1-studio/zlati-ursa-in-nika-o-se-neuresnicenih-zeljah/
14/02/202222 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Obeta se prvo sproščanje ukrepov, pozivi k previdnosti

O covidnih razmerah v N1 STUDIO z infektologinjo in predsednico Zdravniške zbornice Bojano Beović ter strokovnim direktorjem Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor Matjažem Vogrinom. Oddajo lahko tudi pogledate na https://n1info.si/video/n1-studio/obeta-se-prvo-sproscanje-ukrepov-pozivi-k-previdnosti/
11/02/202219 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Analiza: začenja se volilna bitka, kdo ima najboljši štartni položaj?

Predsednik republike je danes podpisal odlok o razpisu parlamentarnih volitev, ki bodo v nedeljo, 24. aprila. Čez 5 dni že začnejo teči roki za volilna opravila, predvolilno obdobje pa je s tem tudi uradno odprto. Kakšni so izhodiščni položaji strank, kaj bo odločilo tokratne volitve, za katere vsi akterji pravijo, da bodo prelomne. Miha Orešnik z gostoma: nekdanjim predsednikom državnega zbora Pavlom Gantarjem in Andražem Zorkom iz Valicona. Oddajo si lahko tudi pogledate: https://n1info.si/video/n1-studio/analiza-zacenja-se-volilna-bitka-kdo-ima-najboljsi-startni-polozaj/
09/02/202230 minutes 21 seconds
Episode Artwork

Nas tik pred volitvami čaka stavkovni val?

S tem ko je vlada prikimala višjim plačam za zdravnike, je pričakovano odprla Pandorino skrinjico in sprožila plaz zahtev preostalih sindikatov v javnem sektorju oz. kot se je izrazil sindikalist Branimir Štrukelj, sezona lova na višje plače je odprta. Napovedane so tudi prve stavke. Ali nas pred volitvami čaka še stavkovni val v javnem sektorju? Gosta oddaje sta Irena Ilešič Čujovič iz sindikata zdravstva in socialnega varstva - ta je stavko napovedal po zadnjem sestanku z ministrstvom za zdravje - ter David Švarc iz sindikata poklicnega gasilstva. Oddajo si lahko tudi pogledate: https://n1info.si/video/n1-studio/nas-pred-volitvami-caka-stavkovni-val/
07/02/202231 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Janja Garnbret: zgodovinsko zlato, obup, sreča in novi izzivi

Pred začetkom zimskih olimpijskih iger je voditelj Miha Orešnik v N1 STUDIO gostil Janjo Garnbret. Z njo je govoril o vzponih in padcih na poti do njene zlate olimpijske medalje – zgodovinske za športno plezanje – pa tudi o načrtih za prihodnost, izzivih in o novem filmu Stena – vzpon do zlata. Oddajo si lahko tudi ogledate na https://n1info.si/video/n1-studio/pred-zacetkom-olimpijskih-iger-v-pekingu-janja-garnbret-o-zgodovinskem-zlatu/
03/02/202220 minutes 38 seconds
Episode Artwork

Zakaj bo vlada ljudem pomagala šele tik pred koncem kurilne sezone?

Pogovor z ministrom Jernejem Vrtovcem: Če bi ukrepe za pomoč ob naraščanju cen energentov sprejemali novembra, bi ti koristili špekulantom, tako pa dajemo tistim, ki pomoč res potrebujejo, upokojencem in socialno ranljivim. Tako Vrtovec odgovarja na očitke o zapoznelem vladnem odzivu na naraščajoče stroške energentov. Oddajo lahko tudi pogledate na https://n1info.si/video/n1-studio/vrtovec-o-energetskih-bonih-nizjih-poloznicah-in-drugih-vladnih-bonbonierah/
31/01/202219 minutes 1 second
Episode Artwork

Igor Zorčič o novi stranki in Šarčevih očitkih

Kaj prinaša superinflacija liberalnih strank, se jim bo uspelo povezati, zakaj so stranke KUL do njega tako nezaupljive? Igor Zorčič v pogovoru z Miho Orešnikom. Oddaja je bila prvič predvajana 13. januarja. Lahko si jo tudi ogledate na https://n1info.si/video/n1-studio/igor-zorcic-o-novi-stranki-povezovanju-z-golobom-in-sarcevih-ocitkih/
31/01/202230 minutes 46 seconds
Episode Artwork

Marjan Šarec o volitvah, cincarjih in Golobu na strehi

Pred volitvami 2018 so stranki očitali, da nima ljudi, da nima programa. Zdaj LMŠ to ima, a ji po odstopu Marjana Šarca z mesta predsednika vlade podpora nezadržno pada. Kako namerava Šarec obrniti trend, bodo v KUL morali medse sprejeti tudi Roberta Goloba? Oddaja je bila prvič predvajana 10. januarja. Lahko jo tudi pogledate na https://n1info.si/video/n1-studio/marjan-sarec-o-volitvah-cincarjih-in-golobu-na-strehi/
31/01/202241 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Gojc odkrito o težki izkušnji s covidom-19

Gojmir Lešnjak - Gojc je z Miho Orešnikom iskreno spregovoril o svoji izkušnji s covidom-19 in birokratskem zapletu po prihodu iz bolnišnice. Oddaja je bila prvič predvajana 24. decembra 2021. Lahko jo tudi pogledate na https://n1info.si/video/n1-studio/gojc-odkrito-o-tezki-izkusnji-s-covidom-19-posledicah-in-opravicilu-zdravnice/
31/01/202220 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Povežimo Slovenijo: kdo bo njihov mandatarski kandidat po Colaričevi košarici?

S kom bi se še povezovala koalicija Povežimo Slovenijo, ali koga izključujejo, zakaj jih je zavrnil prvi mož Krke Jože Colarič in kdo bo zdaj njihov mandatarski kandidat? O tem Miha Orešnik s predsednikom Zelenih Slovenije Andrejem Čušem in evropskim poslancem iz vrst SLS Francem Bogovičem. Oddajo lahko tudi pogledate na https://n1info.si/video/n1-studio/katera-so-najbolj-zanimiva-imena-gibanja-povezimo-slovenijo/
28/01/202231 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Ali obstaja možnost ruske invazije na Ukrajino?

O napetih odnosih in možnosti konflikta med Rusijo in Zahodom se je voditelj Miha Orešnik pogovarjal z izrednim profesorjem s Katedre za mednarodne odnose na FDV Boštjanom Udovičem ter Markom Ciglerjem, nekdanjim vojakom in diplomatom, vodjo prve slovenske misije pri zvezi Nato. Oddajo lahko tudi pogledate na https://n1info.si/video/n1-studio/ali-obstaja-moznost-ruske-invazije-na-ukrajino/
27/01/202229 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Luka Mesec vs. Matej Tonin: Rokavice so snete

Predsednik Matej Tonin in koordinator Levice Luka Mesec v burnem soočenju z voditeljem Miho Orešnikom. Oddajo lahko tudi pogledate na: https://n1info.si/video/n1-studio/rokavice-so-snete-soocenje-luke-mesca-in-mateja-tonina/
27/01/20221 hour 13 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Pogovor z Robertom Golobom: kdo bo še v njegovi stranki?

Pogovor z Robertom Golobom, ki se podaja na novo dogodivščino, kot jo je sam poimenoval – v državno politiko, na volitve. Oddajo si lahko tudi ogledate: https://n1info.si/video/n1-studio/n1-studio-robert-golob/
26/01/202240 minutes 22 seconds