Winamp Logo
Mysteries in Vlaanderen Cover
Mysteries in Vlaanderen Profile

Mysteries in Vlaanderen

Dutch, Investigative journalism, 3 seasons, 61 episodes, 10 hours, 9 minutes
About
Liggen er twee Duitse soldaten begraven onder het meer van Keerbergen? Waar is de beker gebleven van Europacup 2 die KV Mechelen won in 1988? Wie heeft Tina Turner opgepikt toen ze stond te liften op de Brusselse ring? De Mysteriejagers van radio2 gaan op zoek naar antwoorden op deze en nog veel meer onverklaarbare mysteries in Vlaanderen.
Episode Artwork

Luister ook 'Ik was erbij' op VRT MAX.

Cathérine Vandoorne praat met mensen die erbij waren toen er belangrijke dingen gebeurden: de Noordzee die bevriest in de winter van 1962-1963, de leeuwin die ontsnapt in dierenpark Planckendael, het pausbezoek aan België of de sluiting van de laatste steenkoolmijn in Zolder. Hoe hebben zij dit beleefd? Zit mee op de eerste rij bij gebeurtenissen die misschien nog in je geheugen gegrift staan.
10/16/20231 minute, 26 seconds
Episode Artwork

Kan je het wereldberoemde bier van Westvleteren namaken?

Mysteriejager Sam De Meulder gaat een uitdaging aan. Kan hij de wereldberoemde trappist van Westvleteren namaken? Is het recept van het beste bier ter wereld -de Westvleteren XII- ergens te vinden? Kan hij een brouwsel maken dat precies hetzelfde smaakt? Met andere woorden: zal Sam de code kunnen kraken?
8/25/202321 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Loopt er een geheim treinspoor in Brussel om goud te vervoeren?

Er loopt een geheim treinspoor om goud te vervoeren onder Brussel. In oorlogstijden konden onze goudstaven zo in veiligheid worden gebracht. Tenminste… dat wordt verteld in de wandelgangen van de NMBS en een treinbestuurder tipte Radio2. Het zou gaan om een onderaardse treintunnel die vertrekt in de kelders van de Centrale Bank en aansluit aan de Noordzuidverbinding in Brussel. Is hier iets van aan? Mysteriejager Ward Schouppe zoekt het uit.
8/18/202313 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Waarom is de aarde in een Gentse wijk blauw?

Een Radio2-luisteraar en zijn buren uit Sint-Amandsberg vinden al jaren blauwe aarde als ze de tuin omspitten. Waar komt die felblauwe kleur vandaan en is het gevaarlijk? Mysteriejager Ward Schouppe trekt op onderzoek uit en komt heel wat te weten over de wijk waar luisteraar Gert-Jan woont.
8/11/202318 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Kan de wens van de kasteelheer van Beauvoorde nog uitkomen?

Arthur Merghelynck is een excentrieke jonkheer van adel. Hij besluit in de 18e eeuw de ruïne van het kasteel in Beauvoorde te restaureren naar het 17de-eeuwse lusthof dat het ooit was. Bij zijn dood beloofde de overheid zijn werk verder te zetten. Maar hoe zag het er eigenlijk precies uit? Kan het nog exact hetzelfde gerestaureerd worden? Ward Schouppe van Radio 2 is de mysteriejager van dienst in Beauvoorde.
8/4/202316 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Hoe belandt een oorlogsbrief achter behang in Dendermonde?

In 2017 vond Lisa Dewulf tijdens renovatiewerken een liefdesbrief in haar huis in Dendermonde. De brief, met hitlerpostzegels op, was verstopt achter drie lagen behangpapier. De briefschrijver is Jacques Triffaux die tijdens de oorlog verplicht tewerkgesteld was in Leipzig. Hij schrijft naar Irène Biesemans uit Molenbeek. Waarom verdwijnt een schijnbaar banale liefdesbrief 70 jaar lang achter behangpapier? Staat er een geheime boodschap in? Mysteriejager Ward zoekt het uit.
7/28/202324 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Was de dood van cafébaas Kamiel in Mechelen echt een ongeluk?

In 1974 kwam cafébaas Kamiel De Nef om het leven in Mechelen. Zijn dood is nooit grondig onderzocht en is geklasseerd als een ongeval. Toch geloven enkele familieleden dat het moord was. De man stierf in het ziekenhuis in Mechelen en had verschillende verwondingen. Waarom is er nooit naar een dader gezocht? Onze mysteriejager Sam gaat voor Radio 2 op jacht naar meer duidelijkheid.
7/21/202318 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Heeft de bloedende hostie van Hasselt ook echt gebloed?

Komt er echt bloed uit de bloedende hostie van Herkenrode? Om dat te weten gaan we terug naar 1317. De kapelaan van Lummen werd toen geroepen bij het ziekbed van een stervende. Op het ogenblik dat de priester de biecht afnam, begon de hostie te bloeden. Een mirakel! De hostie werd meteen naar de abdij van Herkenrode in Hasselt gebracht. Kan een hostie bloeden? En als dat niet kan, waarom dit verhaal verzinnen? Mysteriejager Sam De Meulder van Radio2 gaat op onderzoek.
7/14/202319 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Ligt er een Minerva begraven in de tuin van Rik in Putte?

Rik Gielen hoorde dat er een Minerva in zijn tuin begraven ligt. Dat verhaal houdt hem al jarenlang bezig. Zou het waar zijn dat de vorige eigenaar een auto heeft begraven en waarom? Heeft het iets te maken met de oorlog toen wel meer mensen kostbare goederen probeerden te verstoppen? Maar een hele auto begraven…? Wie doet nu zoiets? Rik zette zijn kleinkinderen aan het werk om hem al gravend te zoeken, maar ze vonden niks. Rik roept de hulp in van Mysteriejager Sam De Meulder.
7/8/202311 minutes, 54 seconds