Winamp Logo
Morgenbladets bokpodkast Cover
Morgenbladets bokpodkast Profile

Morgenbladets bokpodkast

Norwegian, Social, 4 seasons, 487 episodes, 1 day, 19 hours, 5 minutes
About
Det du trenger å vite om om norsk politikk, debatt og kultur. Hver uke. Hør samtaler og debatter med Morgenbladets kommentatorer, journalister, skribenter og kilder.
Episode Artwork

Bokpodkast: Den sorte svane og den nye nordiske modellen

Erkjennelsen av den organiserte kriminalitetens omfang i Norden brer om seg. Ikke minst på grunn av bøker og tv-serier som avdekker hvor mye penger som er i omløp, hvordan liv påvirkes og ikke minst hvordan kriminaliteten strekker seg inn i det alminnelige samfunnsliv gjennom svindel, skatteunndragelse og hvitvasking. Men ofte er disse bøkene og tv-seriene av det kontroversielle slaget. Må man være en tyv for å fange en tyv? Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.Kommentar om serien og boken:https://www.morgenbladet.no/aktuelt/kommentar/2024/06/21/den-sorte-svane-viser-hvilket-tomrom-den-liberaliserte-staten-etterlater-seg-og-hvem-som-fyller-det/Intervju med Mads Brügger:https://www.morgenbladet.no/kultur/2024/06/21/den-sorte-svane-skaper-mads-brugger-enormt-paranoid-situasjon/Intervju med forfatterne av Klanerna:https://www.morgenbladet.no/boker/2023/12/22/med-bok-om-svenske-klaner-gjengene-er-som-multinasjonale-selskaper/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/23/202441 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Filmsexen som forsvant

Det er mindre sex i Hollywood-filmer nå enn det var for 20 år siden, konkluderte en studie i The Economist nylig. Dette stemmer godt overens med ønskene til unge seere, som ifølge en undersøkelse fra universitet UCLA vil ha færre skildringer av sex på tv-skjermen. I siste episode før sommerferien snakker vi om filmsexen som forsvant og Netflix-serien Bridgerton. Har sex i det hele tatt noe på filmlerretet eller tv-skjermen å gjøre?Tekster nevnt i episoden:Elises tekst om Netflix-serien Bridgerton: https://www.morgenbladet.no/kultur/film-og-tv/2024/06/13/bridgerton-er-noe-ganske-annet-enn-jane-austen-med-sex/Sak i LeMonde om hvilke seksuelle handlinger som dominerer skjermen for tiden:  https://www.lemonde.fr/en/intimacy/article/2024/02/05/cunnilingus-is-the-new-star-of-television_6496337_310.htmlSkuespiller Salma Hayeks om hvordan det var å jobbe med Hollywood-produsent Harvey Weinstein:https://www.nytimes.com/interactive/2017/12/13/opinion/contributors/salma-hayek-harvey-weinstein.htmlMorgenbladets sexspesial:Hvorfor har vi så mye dårlig sex?: https://www.morgenbladet.no/aktuelt/2024/06/07/hvorfor-har-vi-sa-mye-darlig-sex/Lena Lindgren: En kultur som skiller sex og romantikk, er ikke frigjort: https://www.morgenbladet.no/ideer/essay/2024/06/07/lena-lindgren-en-kultur-som-skiller-sex-og-romantikk-er-ikke-frigjort/Tantrafestival: – Dette er ikke et sjekkested, men et sted du skal jobbe: https://www.morgenbladet.no/aktuelt/reportasje/2024/06/07/tantrafestival-dette-er-ikke-et-sjekkested-men-et-sted-du-skal-jobbe/Anbefalinger:Aksel: Ikke noe kulturprodukt denne uken, annet enn en generell oppfordring om å gi slipp på all aktualitet og følge kulturen dit den tar en!Elise: «Fan fiction» av Tavi Gavinsen https://www.mirrorball.org/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/18/202431 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Bokpodkast: Kvinner skriver som kvinner, menn skriver som menn

Hvorfor er det slik at en mannlig romanperson har én legg og en kvinnelig romanperson har to? Hvorfor utmerker kvinnelige forfattere seg med adjektivet «gråtkvalt» mens menn er glad i ord som «europeisk» og «politisk»? Det er vanskelig å svare på, selvfølgelig, men at det er slik fremkommer i nasjonallingvist Helene Uris nye bok Jeg naken drakk. Den snakker vi om i denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast.Hvis du vil abonnere bare på Morgenbladets bokpodkast kan du søke opp «Morgenbladet bøker» i ditt foretrukne podkastverktøy.Her er vår anmeldelse av Helene Uris Jeg naken drakk:https://www.morgenbladet.no/boker/anmeldelser/2024/06/14/bekrefter-at-kvinner-skriver-om-folelser-og-menn-om-politikk/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/16/202432 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Hvorfor reality-tv er vår tids Shakespeare

Det er kanskje ikke «Paradise hotel» eller «Idol» vi kommer til å se og analysere fem hundre år frem i tid, men akkurat her og nå har det seg slik at mesteparten av dramaet, intrigene og forelskelsene som utspiller seg på tv-skjermen er det reality-tv som står for. Ettersom reality-tv ikke krever så fryktelig mye av den som ser på, oppstår dilemmaet: er dette en sjanger vi skal ta på alvor? Og i så fall, hvordan? Hva skjer for eksempel om vi prøver å forstå reality-programmenes appell gjennom verkene og tiden til den engelske dramatikeren William Shakespeare?Tekster og verk nevnt i episoden:Spillet, vårens store reality-serie på TV2.Aksels tekst om reality-seriens fremvekst og kunstnerisk kvalitet: https://www.morgenbladet.no/kultur/kommentar/2024/06/09/kan-realityserienes-fremvekst-gi-plass-til-den-kunstneriske-kvaliteten/Om hvorfor reality-tv trenger et offer:https://www.morgenbladet.no/kultur/kommentar/2019/03/15/reality-tv-uten-ofre-er-darlig-reality-tv-skriver-aksel-kielland/Den nye boken til Emily Naussbaum, tv-kritiker i The New Yorker:https://www.penguinrandomhouse.com/books/563029/cue-the-sun-by-emily-nussbaum/Elises anbefaling:Mirakelet i Gullspång, svensk/norsk dokumentar tilgjengelig i NRKs nettspiller.Aksels anbefaling:Tegneserieutgivelsen Lagon Revue. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/11/202431 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Bipersonene slår tilbake!

«Motromanen» er blitt et mye omtalt fenomen i Norge de siste årene. Enkelte har sågar hevdet at det er noe helt nytt i litteraturhistorien. Denne uken har vi igjen en roman foran oss på arbeidsbordet som svarer på en annen roman, og igjen er det Vigdis Hjorth som er gjenstand for et slikt svar. I denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om romaner som snakker med andre romaner og hva slags litteratur som kommer ut av det. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Her er vår anmeldelse av Bare om Arnold Busk:https://www.morgenbladet.no/boker/anmeldelser/2024/06/06/linnebergs-motroman-til-hjorth-flisen-i-din-kjaeres-oye-busken-i-ditt-eget/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/9/202434 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Hva skjedde med nerden?

Morgenbladet kultur: Det fantes en tid da ordet «nerd» fremkalte bildet av en stygg, umoden taper. Skal vi tro kritiker Aksel Kielland er denne skikkelsen i dag forvandlet til en entusiastisk og kunnskapsrik forbruker. Hvordan gikk dette til? Og er vi alle – skrekk og gru – nerder nå? Episoden sneier også innom gester og ansiktsuttrykk på sosiale medier, samt et rørende og nedpå podkastintervju med den 90 år gamle feministen og aktivisten Gloria Steinem.Anders Firing Lundes tekst om teite fjes som tar over internett:https://www.morgenbladet.no/kultur/kommentar/2024/05/27/fjesfjas/Aksels nerdeserie:https://www.morgenbladet.no/tags/serie-nerdekultur/Elises anbefaling: Podkastepisoden av «Wiser than me», der skuespiller Julia Louis-Dreyfus intervjuer Gloria Steinem.Aksels anbefaling: Musikkfestivalen Lyse Netter i Moss. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/4/202428 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Av hvem? For hvem?

Få om noen spørsmål har vært så bestemmende for samtalen om litteratur de siste par tiårene som spørsmålet om representasjon. Er menneskene som skriver bøkene representative for menneskene som leser dem og som lever i verden? Er det mulig for mennesker med alle typer erfaringer å finne litterære fortellinger som representerer dem? Samtidig er det få spørsmål som sender debatten så fort ned i skyttergravene. Og til sammen utgjør disse skyttergravene det vi kaller kulturkrigen. Men det finnes en samtale utenfor skyttergravene også. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.Boken Bernhard ikke kunne huske tittelen på var av Olivier Roy og på engelsk har den tittelen The Crisis of Culture.De tre artiklene vi diskuterer:https://www.morgenbladet.no/boker/kommentar/2024/05/31/spiller-det-en-rolle-hvem-som-skriver-samtidslitteraturen/https://www.morgenbladet.no/boker/2024/05/31/lena-anderssons-oppgjor-med-identitetspolitikken-forfatteren-ma-vaere-trolos/https://www.morgenbladet.no/boker/2024/05/31/funksjonshemming-i-litteraturen-kroppene-som-ikke-passer-inn/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/2/202434 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Hva er originalitet? Hva er inspirasjon? Og hva er kopi?

Morgenbladet kultur: Den siste tiden har det svermet av filmstjerner og filmskapere på den franske rivieraen. Aksel har også vært der. I denne episoden snakker vi om hva verdens kanskje viktigste og mest glamorøse filmfestival kan fortelle oss om forskjellen på originalitet, kopi og inspirasjon i filmmediet – og om disse tingene i det hele tatt har en innvirkning på seeropplevelsen. I tillegg har Elise vært på en slags avskjedsfest for tv-serie-gullalderen, og kanskje tok vi feil om at komiker Larry David ikke bryr seg om å bli likt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/28/202431 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Episoden hvor vi snakker optimistisk om lesing og skole

Hva skjer egentlig når en seksåring skal lære sine første bokstaver? Hvordan ser det i det hele tatt ut når en seksåring er i et klasserom sammen med andre seksåringer? Diskusjonene om skolestart, skolebøker og skolealder går høyt. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om en ny bok som burde inngå i kunnskapsgrunnlaget når skolepolitikken skal utformes. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.Kommentaren vi snakker om:https://www.morgenbladet.no/boker/kommentar/2024/05/24/vakker-skildring-av-livet-i-forsteklasse-bor-bli-pensum-i-skolepolitikken/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/26/202433 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Et komisk mesterverk om sionisme og antisemittisme

Joshua Cohen er en av USAs aller fremste forfattere, men bøkene hans har ikke vært oversatt til norsk før nå. Romanen Familien Netanyahu er et omtumlende og viltert møte med en litterær stemme som peker tilbake mot noe av det fremste innen amerikansk romankunst i det tyvende århundret og direkte inn i den giftigste delen av dagens israelske politikk. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.Vår anmeldelse av Familien Netanyahu:https://www.morgenbladet.no/boker/anmeldelser/2024/05/16/familien-netanyahu-samtidslitteraturens-kanskje-skarpeste-israel-analyse/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/19/202432 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

En hyllest til hagen og bøkene

Denne helgen ligger Ane og jeg på kne foran våre respektive blomsterbed i glede over våren, hagen og spiringen. Det er endelig vår. Her i podkasten blir det et gjenhør med en samtale om en av de beste hagebøkene som er skrevet etter årtusenskiftet, nemlig nobelprisvinner Louise Glücks diktsamling Vill iris. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/12/202430 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Eurovision, mitt Eurovision!

Lørdag er det duket for Eurovisions finaleshow på Malmö Arena i Sverige. På grunn av krigen i Gaza har Israels deltagelse gjort at nesten all medieomtale har dreid seg om ulike former for boikott og forbud. Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) har for eksempel bestemt at det blir forbudt med palestinske flagg inne i arenaen, musikkanmeldere har sagt at de ikke ønsker å anmelde finaleshowet for NRK, og artister må svare for seg på Dagsrevyen om hva de tenker om Israels deltagelse. Men hva med oss seere? Bør vi skru av tv-en lørdag kveld? Eller kan denne enorme tv-begivenheten si oss noe om verden og kulturen det er verdt å få med seg?Elises anbefaling: Tv-serien Severance, tilgjengelig på strømmetjenesten AppleTV+.Aksels anbefaling: Sergej Parajanov-uke på Cinemateket i Oslo.Artikler nevnt i denne episoden:«Eurovision mirrors how countries see one another. That’s why I can’t watch Israel take part», The Guardian: https://www.theguardian.com/commentisfree/2024/mar/11/eurovision-israel-gaza«– Vi kan ikke alltid skylde på okkupasjonen», Morgenbladet: https://www.morgenbladet.no/kultur/musikk/2019/05/26/vi-kan-ikke-alltid-skylde-pa-okkupasjonen/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/7/202430 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

En usedvanlig livlig analyse av Putins Russland

Hele verden er en scene, skrev Shakespeare, og menneskene bare skuespillere. Men hvem er regissøren? I en ny roman beskriver den sveitsisk-italienske forfatteren Guiliano da Empoli hvordan Vladimir Putin har grepet kontrollen over den russiske scenen ved hjelp av en rådgiver med særlig talent for det politiske teateret. Med Ane Farsethås og Bernhard EllefsenAnmeldelse av Trollmannen fra Kreml:https://www.morgenbladet.no/boker/anmeldelser/2024/05/03/trollmannen-fra-kreml-en-intellektuelt-hyperstimulerende-historie/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/5/202433 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Bør vi sende seksåringene tilbake i barnehagen?

«Morgenbladet politikk og økonomi»: Mannsutvalget har lagt frem 35 forslag til hvordan menns og gutters likestillingsutfordringer kan løses. Et av forslagene er å gjøre fleksibel skolestart mulig for flere barn. For det gikk kanskje ikke så bra som håpet da norske barn fra slutten av 90-tallet ble sendt på skolen fra det året de fylte seks. Men hvis seksårsreformen er feilslått, burde kanskje heller politikerne reversere den?Relevante artikler:«Det skulle vært en lek»: https://www.morgenbladet.no/aktuelt/samtid/2018/08/24/det-skulle-vaert-en-lek/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/3/202423 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Å svindle eller bli svindlet

«Morgenbladet kultur»: Ikke nok med at vi må bli mer på vakt for digital svindel – nå er også tv-seriene og filmen full av mennesker som svindler eller manipulerer seg til en plass i det gode selskap. Ripley, Palm Royale, Capote vs the Swans og Saltburn kommer i kjølvannet av en rekke serier og dokumentarer om svindelhistorier fra virkeligheten. Hvorfor går vi aldri lei svindleren som dramatisk skikkelse? Og kan man også føle seg «svindlet» av en tv-serie? Hva gjør man da?Verk og artikler nevnt i denne episoden:«Juleshow med Avhørt: Først drap, så nisser og ablegøyer»: https://www.morgenbladet.no/aktuelt/2023/12/27/juleshow-med-avhort-forst-drap-sa-nisser-og-ablegoyer/«Tv-serien Ripley handler om en svindel, og føles som en svindel»:https://www.morgenbladet.no/kultur/film-og-tv/2024/04/17/tv-serien-ripley-handler-om-en-svindel-og-foles-som-en-svindel-skriver-olaf-haagensen/«Why is Gen Z so obsessed with “Old money style”»: https://www.gq.com/story/old-money-style-aesthetic-explainer«Statusjegere preger tv-skjermen: – Ofrene er uspiselige»:  https://www.aftenposten.no/kultur/i/O8LBEO/statusjegere-preger-tv-skjermen-ofrene-er-uspiseligeThe Confidence-Man av Herman MelvilleAksels anbefaling: Filmen Challengers, som nå går på kino.Elise har ingenting å anbefale denne uken. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/30/202430 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Sveriges soleklart mest kontroversielle teaterstykke

Våren 1999, altså for nøyaktig 25 år siden, ble den svenske dramatikeren Lars Noréns soleklart mest kontroversielle stykke satt opp. Det het Sju tre og var en dokumentarisk tekst der tre fengselsinnsatte spilte seg selv. Stykket førte ikke bare til en stor kulturdebatt – like etter den siste forestillingen rømte nemlig en av fangene. Han deltok deretter i et bankran og drapet på to politimenn. Nå har SVT laget dramaserie om Sju tre. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.Kommentarteksten om TV-serien:https://www.morgenbladet.no/boker/kommentar/2024/04/26/teaterstykket-som-gikk-fra-brennbar-kulturdebatt-til-nasjonalt-traume/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/28/202436 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Er Vesten redd for at Ukraina skal vinne krigen?

«Morgenbladet politikk og økonomi»: Nå kommer de internasjonale støttepakkene til Ukraina, men hvorfor har det gått så lang tid – er det fordi Vesten ikke tør å la Ukraina vinne? Og hvor mye fred og sikkerhet får vi for milliardene som sendes til slagmarken? I tillegg ser Aslak og Maria på forslaget fra Norges mest moderate økonom – Steinar Holden – som vil bryte handlingsregelen for å betale for Ukrainas krigføring. Er det et problem at vi låner penger for å støtte landets frihetskamp? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/26/202423 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Hvorfor klarer vi bare å forestille oss at verden går under?

«Morgenbladet kultur»: Til høsten er det presidentvalg i USA, og ifølge populærkulturen og deler av internett står det så ille til med amerikansk politikk og samfunnsutvikling at jordens undergang er rett rundt hjørnet. Ta den kinoaktuelle filmen Civil War, som er satt til en nær fremtid, til et USA i full borgerkrig. Samtidig er komikeren Jon Stewart tilbake som vert av nyhetssatireshowet The Daily Show, og det føles som om han aldri dro. Så er det dommedag vi har i sikte? Eller et valgkampår likt alle andre valgkampår? Og hva er egentlig problemet med å tenke på virkeligheten som om den har en rolle i en kommende katastrofefilm der alt går til helvete?ReferanserFunny Weather av Olivia Laing«Paranoid reading and reparative reading» av Eve Sedgwick https://www.ias.edu/sites/default/files/sss/pdfs/Critique/sedgwick-paranoid-reading.pdfElises anbefaling:"The Biba Story: 1964-1975", utstilling på London Fashion and Textile MuseumAksels anbefaling:Why Don't You Love Me? av Paul B. Rainey. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/23/202432 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Salman Rushdies sjokkerende mangel på analyse

12. august 2022 ble Salman Rushdie angrepet på et litteraturarrangement i delstaten New York i USA. Det var så vidt han kom fra det i live. Trusselen som hadde hengt over forfatteren av Sataniske vers siden iranske ayatollah Khomeinis fatwa i 1989 var blitt til virkelighet. Denne uken kom Rushdies varslede memoarbok om angrepet og tiden etterpå, Kniv. Refleksjoner etter et drapsforsøk. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.Johanne Elster Hansons anmeldelse av Kniv:https://www.morgenbladet.no/boker/anmeldelser/2024/04/18/salman-rushdies-memoarbok-om-knivangrepet-overraskende-naer/Anes anmeldelse av Joseph Anton:https://www.morgenbladet.no/boker/2012/10/11/salmans-kamp/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/21/202435 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Fra diva til hyperkalkulert artist

«Morgenbladet kultur»: Midt mellom et nytt Beyoncé-album og et nytt Taylor Swift-album kommer «Back to black», en spillefilm om livet til Amy Winehouse. Før ble gjerne kvinnelige artister med eksepsjonelt talent og stor appell omtalt som «divaer», i dag virker ordet en smule utdatert. Likevel viser det seg at den historiske diva-skikkelsen kan hjelpe oss til å forstå en ting eller to om hvordan kvinnelig mega-kjendisstatus fungerer i dag.Diva-referanser:«Barbra Streisand» i Do you sleep in the nude? av Rex Reed.Katharine Hepburn har sterke meninger om møblene i tv-studioet: https://www.youtube.com/watch?v=neduJ38MiDQArtikkel om divaen før og nå i forbindelse med utstilling på Victoria og Albert-museet i London:https://www.vam.ac.uk/articles/redefining-the-divaAmy Winehouse-intervju i Rolling Stone fra 2007:https://www.rollingstone.com/music/music-news/amy-winehouse-the-diva-and-her-demons-189641/Taylor Swift-intervju med Time Magazine fra i fjor:https://time.com/6342806/person-of-the-year-2023-taylor-swift/Kritisk Taylor Swift-kommentar i New Statesman:https://www.newstatesman.com/culture/music/2023/12/taylor-swifts-hollow-empowerment-narrativeAmy, dokumentar om Amy Winehouse fra 2015.Back to black, fersk film om Amy Winehouse, nå på kino.Elises anbefaling:Filmen Scoop (2024), tilgjengelig på Netflix.Aksels anbefaling:To episoder av Never Mind the Buzzcocks (1996-2023) med Amy Winehouse.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/16/202434 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

En Ronja røverdatter for vår tid

Når solen endelig begynner å varme utenfor husveggene og knoppene skyter frem på bare kastanjetrær, er det nok mange som kan føle seg fristet til et skikkelig vårskrik à la Ronja røverdatter. Denne våren har strømmetjenesten Netflix sluppet en påkostet og storslagen tv-serie basert på nettopp denne Astrid Lindgren-romanen og kritikerne har vært svært begeistrede – vi har rett og slett kunnet lese vårskrik i anmeldelsesform. Men hvor god er egentlig denne nye versjonen av Ronja røverdatter og hva sier den om tiden den er laget i? Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.Tekster vi snakker om i denne episoden av podkasten:https://www.morgenbladet.no/kultur/2024/04/09/ronja-roverdatter-vag-verden-og-hverandre-sier-lindgren-helvete-er-de-andre-svarer-netflix/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/14/202432 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Lønnsoppgjøret og de sure sjefsøkonomene

«Morgenbladet politikk og økonomi», med Maria Berg Reinertsen og Aslak Bonde. Det er lønnsoppgjør etter dyrtiden. Industriarbeiderne vil ta igjen det tapte. Lærere og sykepleiere vil ha enda mer. Jonas Gahr Støre vil gi det «brede lag av befolkningen» mer i lommeboken. Men sjeføkonomene sier at det er ikke sååå enkelt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/12/202424 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Bokpodkast: Den vanskelige kvaliteten

Hvis det regner, så blir man våt. Det er sikkert. Like sikkert er det at en kulturdebatt som handler om kunstnerisk kvalitet blir til et salig kaos av høyt og lavt, definisjonsmakt og eliter. Denne våren har vi sett enda en kvalitetsdebatt, denne gangen i diskusjonen om hvem som skal få bestemme over stipendmidlene til de norske, skjønnlitterære forfatterne – og hvordan. Hva er det som er så vanskelig med kvalitet og hvorfor blir det alltid bråk når den skal defineres av noen eller brukes til noe? Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/7/202433 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Å irritere seg over språk

Et gjenhør om språkfeil og språkhårsårhet. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/10/202426 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Vanessa Springora og den franske metoo-bevegelsen

Et gjenhør om Vanessa Springoras bok Samtykket. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/3/202426 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Robert A. Caro og biografisjangeren

Et gjenhør om Lyndon B. Johnson-biograf Robert Caro og biografisjangeren. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/25/202431 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Jana Kippo for alle penga

Et gjenhør om Karin Smirnoffs romanserie om Jana Kippo. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/18/202423 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Terningkast seks!

Et gjenhør om terningkast, representert ved den fremste av dem. Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/11/202432 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Uenige kritikere og Solvej Balle

Et gjenhør om litteraturkritisk uenighet og den uforlignelige Solvej Balle. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/4/202433 minutes
Episode Artwork

«Makta»-spesial! Morgenbladets podkaster samles

Morgenbladets tre podkaster om kultur, bøker og politikk og økonomi har samlet seg for å diskutere estetikk og politikk i tv-serien Makta. Hvorfor har både Elise Dybvig, Ane Farsethås og Aslak Bonde endret mening om tv-serien mellom første og og andre del? Og er det ikke noe skolefjernsyn-aktig over episodene på Utøya og om Alta-aksjonen?Aslak forteller dessuten om hvordan det gikk den gangen han som ung NRK-journalist konfronterte Reiulf Steen med et brev han hadde sendt til møbelhandler Arvid Engen, Ane lar seg ikke begeistre for Utøya-episoden og Steens enetale, mens Elise mener Makta på det dårligste kan sammenliknes med The Crown. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/1/202455 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Salman Rushdie og fantasiens grenseløshet

Et gjenhør med vår samtale om Salman Rushdies roman Victory City. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/28/202431 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Jo da, den er god, men jeg liker den ikke

Det finnes dårlige bøker som man ikke orker å lese videre i. Og det finnes strålende bøker som man ikke vil skal ta slutt. Men så finnes det også noe merkelig, sånn midt imellom: Bøker som man kan se at har kvaliteter, ja, kanskje til og med betydelige kvaliteter, men som man liksom ikke trives i selskap med. Hva er dette siste fenomenet for noe? Hva skyldes slike opplevelser? I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast tillater vi oss et skritt ut av aktualiteten for å snakke om en problemstilling som interesserer oss  – og om en mulig forklaring. Vi tror nemlig at noe av svaret er å finne langs aksen fra ironi til inderlighet. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/21/202431 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

En samtale med Morgenbladets nye litteraturkritiker

For mange er Marta Norheim selve lyden av litteraturkritikk. Gjennom flere årtier i NRK har hun vurdert og diskutert litteratur fra Norge, Norden og verden – få om noen har nådd flere med sin litteraturkritiske praksis enn henne. Fremover skal hun anmelde bøker for Morgenbladet. Vi slo på tråden til henne før jul, for å snakke om litteratur og kritikk og radio og avis. Med Ane Farsethås, Marta Norheim og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/14/202431 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Lesetid er den beste gave: Våre juleanbefalinger

Bøker er den beste gave, pleide man å si. Men tid til å lese dem er ikke noen dårlig gave det heller. I denne siste episoden av Morgenbladets bokpodkast før juleferien snakker vi om bøker vi synes det er verdt å bruke denne tiden på. Og kanskje litt om hvorfor vi ikke er så glad i å lage episoder som denne. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/17/202336 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Jon Fosses store dag

Under de skimrende krystallysekronene i Börshuset i Stockholm har Jon Fosse nå holdt sin nobelforelesning. Den åpnet med en historie om hvor skrekkelig vanskelig han har syntes det har vært å lese høyt foran en forsamling. Det er nobeluke i Stockholm og vi zoomer selvsagt inn på litteraturprisen. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/10/202339 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Hva var tekst?

Med lydbøker på øret og ChatGPT på skjermen, hva blir egentlig igjen av lesingen og skrivingen da? Er det slik at den nye teknologiske virkeligheten setter selve teksten i spill? Hva er egentlig en tekst? Eller hva var den? Disse spørsmålene tenker vi høyt om i denne episoden av Morgenbladets bokpodkast. Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/3/202330 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

En av Norges fremste forfattere er død

15. november gikk Hans Herbjørnsrud gjennom blinddøra. Den avdøde novelleforfatteren var en av de aller mest særegne prosaistene i norsk litteratur. Hva var det egentlig som gjorde at denne underlige mannen fra Heddal i Telemark skrev bøker som har begeistret så mange lesere og forfattere? Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/26/202334 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Morgenbladet kultur: Når kansellering blir tv-humor

Er den nye TV2-serien Føkkings Fladseth det smarteste som er sagt om humor og kansellering i en norsk kontekst? Serien og dens behandling av hva det vil si å tråkke feil som komiker er hovedtema i ukens episode. I tillegg har kritiker Aksel Kielland vært på babykino og sett The Marvels, mens journalist Elise Dybvig har gått seg vill i Nasjonalbibliotekets digitale samling strikke-, veve- og heklebøker.Verk og artikler omtalt i episoden:«Atle Antonsen får ikke pengestøtte til «Blackface»-film», VG, 10. mai 2023 https://www.vg.no/rampelys/film/i/xgb55Q/atle-antonsen-faar-ikke-pengestoette-til-blackface-film«90-tallets komikere om å kødde med minoriteter, og «den kvelden» på Bar Boca», humorspesial, Morgenbladet, 16. mars 2023 https://www.morgenbladet.no/aktuelt/reportasje/2023/03/16/90-tallets-komikere-om-a-kodde-med-minoriteter-og-den-kvelden-pa-bar-boca/Aksels anbefaling:I get along without you very well, Vanessa Baird, 2023Elises anbefaling:Nasjonalbibliotekets digitaliserte strikkeoppskrifter m.m.https://www.nb.no/tema/handverksfestival/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/21/202334 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Oliver Lovrenski og Fremtiden

Med debutromanen Da vi var yngre har Oliver Lovrenski begeistret kritikere og lesere. Hvor viktig er følelsen av og budskapet om autentisitet for opplevelsen av denne romanen?Og i denne ukens avis har vi gått på jakt etter fremtiden den den skandinaviske bokhøsten – den var ikke lett å finne. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/19/202333 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Morgenbladet kultur: Kan man påvirke en krig med et Instagram-innlegg?

For noen uker siden ville Elise Dybvig ledd litt av påstanden om at man kan påvirke en krig på Instagram. Men nå er hun ikke så sikker lenger. I ukens episode av Morgenbladet kultur tar hun og kritiker Aksel Kielland også for seg fraværet av kleskoder i teateret, en tegneserie lagt til Gaza og et kostymedrama i en tidligere dansk koloni. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/14/202327 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Gamle bøker blir som nye, men blir de også dårlige?

Forflatning eller fornyelse? Sensur eller modernisering? Når gamle bøker skal tilpasses nye lesere blir det ofte bråk. Hva er det riktig å utsette døde forfattere for i litteraturformidlingens navn? Det snakker vi om i denne utgaven av Morgenbladets bokpodkast. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/12/202333 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Makta og bøkene

I denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast skal det på en måte handle om en TV-serie. Det skal til og med handle om tv-serien «alle snakker om», som det heter. NRKs Makta, som handler om Gro Harlem Brundtlands vei til nettopp makta, har begeistret både seere og kritikere. Og den står på skuldrene til et helt bibliotek av bøker om Arbeiderpartiets og sosialdemokratiets historie i Norge. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/5/202330 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Har Karl Ove Knausgård gått seg bort?

Det begynner å ligne en tradisjon. Hvert år, omtrent samtidig som butikkvinduer fylles med gresskar og skjeletter, kommer Karl Ove Knausgård med en ny, tykk roman med dystert omslag og en illevarslende tittel. I år heter mursteinen Nattskolen og det er altså det fjerde bindet i den såkalte Morgenstjerne-serien. Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/29/202336 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Morgenbladet kultur: Er «Nytt på nytt» stedet humoren går for å dø?

NRK mottok over 600 klager etter en Nytt på nytt-episode hvor det ble vitset om krigen mellom Israel og Hamas. Denne uken diskuterer kulturjournalist Elise Dybvig og kritiker Aksel Kielland vitsene det ble reagert på og debatten som fulgte. Hvor høye forventninger skal man egentlig ha til en Nytt på nytt-vits? Og hvorfor er det så ofte de slappe vitsene det flagges med når man skal tale humoren og ytringsfrihetens sak? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/24/202335 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Terningkast seks

Terningkast seks! Alle vet hva det betyr, eller? Hvilken rolle spiller egentlig terningkastet og særlig det gjeveste av dem i vår samtale om litteratur? Hvem er sekseren viktigst for – kritikeren eller forfatteren eller kanskje forlaget? I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om terningen, representert ved the top dog – sekseren. Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/22/202331 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Nobelpris-spessial!

Jon Fosse har vunnet Nobelprisen i litteratur. Vi er ikke ferdige med å fordøye den nyheten her i Morgenbladet. Vi har egentlig akkurat kommet i gang. Denne uken byr vi på en Fosse-spesial podkasten. Vi skal snakke om forfatterskapets betydning, vi skal dykke ned i en av de mest kjente romanene og vi skal til og med kalle inn forsterkninger – for å snakke om troens sentrale rolle i Jon Fosses verk. Med Live Lundh, Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/15/20231 hour, 3 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Høstferiereprise – om VINNEREN av Nobelprisen!

Vi skulle seile inn i høstferiehelgen med en repriseepisode. Og så vant Jon Fosse Nobelprisen! Herregud! Da måtte vi frem med en annen repriseepisode – om Jon Fosse (og Hadia Tajik, som får være med på nobelfesten). Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/8/202324 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Morgenbladet politikk og økonomi: Kan man shorte Høyre?

Etter tre uker er det like uklart hvordan saken om Erna Solbergs habilitet og hennes manns verdipapirhandel ender. Spørsmålet for Maria Berg Reinertsen og Aslak Bonde er hvorfor alle i Høyre er så tause, og hvorfor et tillitsbrudd mellom Erna Solberg og hennes velgere rammer hele den politiske klassen. Og hva kan dagens Høyre-politikere lære av Angela Merkels avskilting av sin mentor Helmut Kohl i 1999?Hør dette, og mer til, i denne ukens episode av Morgenbladet politikk og økonomi. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/6/202323 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Er lytting like bra som lesing?

Lese eller lytte – spiller det egentlig noen rolle? Spørsmålet om lydbøker er like «bra» som papirbøker, ser ut til å være et kontroversielt et. Når så mye av det såkalte konsumet av bøker flytter seg fra bok til lyd, blir det dessuten et viktig spørsmål. Hvis lyttingen ikke er like bra som lesing, bør vi jo være veldig bekymret over nedgangen i lesing. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast veier vi lytting opp mot lesing. Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/1/202332 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Morgenbladet politikk og økonomi: Må renten opp, opp, opp eller har vi andre valg i pengepolitikken?

Hør sjette episode av Morgenbladet politikk og økonomi. Husk at du kan abonnere på podkasten i Apples podkast-app eller i Spotify. Mens Erna Solberg gjennomførte sitt intervjumaraton forrige torsdag satte Norges bank opp renten og varslet en ytterligere renteøkning i desember. Det er verst for alle som har lån, men også ille for regjeringspartiene. De sliter ikke bare med renteøkningene i seg selv, men også med forestillingene om at det hadde vært mulig å ha lavere rente.Dette diskuterer Maria Berg Reinertsen og Aslak Bonde i denne ukens episode av Morgenbladet politikk og økonomi. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/29/202321 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

De beste bøkene vi har lest til nå i høst

Bokhøsten er på sitt mest intense og i vår redaksjon føles det som om luften er fylt av bokutgivelser vel så mye som høstløv. I en mild protest mot flyktigheten, tar vi en pustepause og et blikk på hva vi har lest så langt i høst. Hvilke utgivelser er det leserne bør få med seg? Hvilke har vi fått med oss? Og hvilke venter i ukene og månedene som kommer? Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/24/202331 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Morgenbladet politikk og økonomi: Trenger vi Erna Solberg i norsk politikk?

Hør femte episode av Morgenbladet politikk og økonomi. Husk at du kan abonnere på podkasten i Apples podkast-app eller i Spotify.Erna Solberg kjemper ikke bare for egne posisjoner i disse dager. Hennes ettermæle står også på spill. For hva er det som står igjen etter Solbergs åtte år som statsminister – og utgjør det beviset på at vi trenger Erna Solberg i norsk politikk?Dette diskuterer Maria Berg Reinertsen og Aslak Bonde i denne ukens episode av Morgenbladet politikk og økonomi. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/22/202325 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Norsk sakprosahistories forunderligste trilogi

«Ut av skyggene» kalte journalist og forfatter Shazia Majid sin gode bok om innvandrerkvinners kamp for likestilling gjennom nesten femti år. Lenge har nettopp «skyggene» vært en treffende metafor for rommet som har gjort omfattende og skadelig sosial kontroll mulig blant minoriteter i Norge. Men i familien Raja/Ansar er det ikke lenger så mye som ligger i skyggen: Etter hele tre bøker fra samme, lille familie, vet vi nå mer om Abid, Nadia og Abida enn vi vet om de fleste i vår egen omgangskrets. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om nyere norsk sakprosahistories mest slagkraftige og forunderlige trilogi, og om hvordan den henger sammen med det bredere og svært oppløftende norsk-pakistanske gjennombruddet i samtidslitteraturen. Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/17/202331 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Morgenbladet økonomi og politikk: Arbeiderpartiets oppblåste selvbilde

Hør fjerde episode av Morgenbladet politikk og økonomi:Selv etter ukens historiske valgnederlag snakker Arbeiderparti-medlemmer om å komme tilbake over 30 prosent oppslutning. Men å tro at man er større enn man er, får konsekvenser. Maria Berg Reinertsen og Aslak Bonde snakker om Arbeiderpartiets fall og selvbilde i denne ukens episode. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/15/202322 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Forlagsbransjens gallere

Noen forlag er blitt kjøpt opp, noen har gått fra en storeier til en annen, noen er slått sammen. Men så å si ingen norske forlag står lenger for seg selv, uavhengig og selvstendig. De siste årene har gitt oss en enorm konsolidering av den norske bokbransjen. Men noen ytterst få gallere holder stand mot konsernene. Hvem er de? Hvordan ser uavhengig forleggeri ut i Norge i 2023? Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/10/202329 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Morgenbladet politikk og økonomi: Folk er opptatt av klima. Men politikken engasjerer ikke.

Hør tredje episode i Morgenbladets podkast om politikk og økonomi. Abonner på podkasten i Apples podkast-app eller i Spotify.På ett og samme døgn fikk vi høre at Greta Thunberg-generasjonen er død, og at klimainteressen blant velgerne er på vei opp. Hvordan kan dette henge sammen?Maria Berg Reinertsen og Aslak Bonde drøfter hvor kompleks klimadebatten er både nasjonalt og lokalt, og det byr på en anledning til å stikke innom Marias favoritt-lokalvalgkamp i Høyanger kommune. Dessuten får vi får vite hvorfor Maria heier på Fpu-leder Simen Velle i klimadebatten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/8/202322 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Morgenbladet politikk og økonomi: Vi vil det ikke, men vi må snakke om regjeringens habilitetskriser

Andre episode i Morgenbladets podkast om politikk og økonomi. Abonner på podkasten i Apples podkast-app eller i Spotify.Med Anniken Huitfeldt fikk Støre-regjeringen denne uken nok en alvorlig habilitetssak på samvittigheten. Hvordan vil sakene påvirke regjeringens og Jonas Gahr Støres posisjon fremover? Og er det virkelig nødvendig med et habilitetsregelverk som i verste fall kan gjøre at en statsråd felles av å ha en dum ektemann? Det snakker Aslak Bonde og Maria Berg Reinertsen om i Morgenbladets podkast om poltikk og økonomi denne uken. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/1/202321 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Forrett, hovedrett, opphavsrett

«Folk er kjempeskvetne. Jeg er dritskvetten selv, jeg.» Disse høyst menneskelige, altfor menneskelige ordene, tilhører en direktør i et stort norsk forlag. Og det som skremmer direktøren er den ikke-menneskelige stemmen i de store og stadig mer imponerende språkmodellene som ofte kalles for «kunstig intelligens». Og mer enn noe annet er det opphavsrettsspørsmål som har gjort språkmodellene vanskelige å håndtere for forlag og forfattere. For når all denne imponerende teksten kommer ut på kommando, skyldes jo det at imponerende tekst også har funnet veien inn. Tekst ekte mennesker har skrevet. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om språkmodeller og litteratur. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/27/202329 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Ny podkast: Morgenbladet økonomi og politikk

Hør første episode i Morgenbladet nye podkast om økonomi og politikk, med journalist og samfunnsøkonom Maria Berg Reinertsen og Aslak Bonde. Du kan abonnere på podkasten og høre de neste episodene i Spotify eller Apples podkast-app.Om første episode: Jonas Gahr Støre var blant de første til å omfavne Thomas Pikettys ideer da han la grunnlaget for en ny ulikhetsdebatt med Kapitalen i det 21. århundre. I dag, ti år senere, har Støre og Piketty skilt lag. Mens Piketty ønsker arveavgifter og formueskatt på opp til 90 prosent, vegrer Arbeiderpartiet seg for å bruke skatter og avgifter for å få bukt med toppene i ulikhetsstatistikken. Hvorfor? Det diskuterer journalist og samfunnsøkonom Maria Berg Reinertsen og politisk analytiker Aslak Bonde i den første episoden av Morgenbladets podkast om politikk og økonomi. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/25/202321 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Biografien over alle biografier

Biografien er en av sakprosaens stolteste og mest folkekjære sjangre. I biografien kan betydningsfull historie skrives og kjendisnysgjerrighet stilles – sjangeren krysser av på alle bokser. Men spørsmålet om hva en biografi skal være har ulike svar. Den biografen i moderne litteraturhistorie som har gitt det kanskje mest radikale svaret på spørsmålet, er amerikanske Robert A. Caro. Han innledet arbeidet med sitt storverk om Lyndon B. Johnson midt på 1970-tallet og er fremdeles ikke ferdig. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om biografisjangeren og om Robert A. Caros bidrag til den. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/20/202331 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Litteraturens rolle i skolen

Hjemmesnekrede dikt til eksamen, eksempelnovelle i leseboka, redigert Kennedy-tale – Utdanningsdirektoratet har fått mye kjeft de siste ukene for sin eksamens- og læreplantilpassede litteraturproduksjon. Men hva sier det oss egentlig om litteraturens rolle i skolen, at elevene nå møter litteratur på denne måten, som eksempler heller enn som språklige kunstverk? Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/11/202335 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Muligheten av et tidsskrift

«Tidsskriftene er i dag våre mest følsomme måleinstrumenter for eksistensen av en demokratisk, kritisk offentlighet. At den er truet, vet alle. Så lenge vi har tidsskriftene, kan vi likevel regne med at den ikke helt har opphørt å fungere.» Dette skrev litteraturforsker Per Thomas Andersen i 1990. Spørsmålet i dag er kanskje: Har vi fremdeles tidsskriftene? Er det mulig å drive et tidsskrift i 2023, er det noen som leser tidsskrifter lenger? Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/4/202331 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Den (nesten) tapte kunsten å selge jævlig mange bøker

Det var en gang i Bok-Norge at folk kjøpte utrolig mange bøker. Hver fjerde nordmann var bokklubbmedlem, bokhandlene kokte av kunder, titusenvis av mennesker møtte opp for å se sine favorittforfattere i bokbad og bokfester. Dette var bokpushingens tidsalder. Hva kan denne tapte tiden fortelle oss om Bok-Norge nå – og fremover? Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/28/202329 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Vi skal bare – så da blir det et gjenhør om Albert

Denne uken byr vi på et gjenhør om Gunilla Bergström og hennes uforglemmelige Albert Åberg. Denne episode ble første gang sendt i august 2021, da Gunilla Bergstrøm døde. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/21/202328 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Hvis vinyl skal være motstandsvåpenet, er det bare å gi opp

Vi er omgitt av innhold. Vi puster innhold. Men hva er egentlig innhold for noe? Er det ganske enkelt alt det som finnes på internett, eller på skjermene våre? Eller er det vanskeligere å definere enn som så? I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast forsøker vi å nærme oss hva begrepet innhold faktisk betyr, og om hva som følger med på lasset når det vi før kjente som konkrete sjangre, medier og uttrykk havner i den store innholdskverna. Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/14/202331 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Å lese eller ikke å lese, det er spørsmålet

Spiller det egentlig noen rolle om vi leser bøker? Er det egentlig et problem om skjermen tar bokas plass i livet og i samfunnet? Dette er spørsmål vi ser ut til å ha vanskelig for å forholde oss til. Noen ganger mener vi ja, andre ganger mener vi nei, og stort sett oppfører vi oss uansett som om vi mener nei. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om lesing, og om hvordan vi tenker på lesing. Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/7/202330 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Jøss, det var veldig lite knark og knulling i denne boka

Få, om noen, norske forfattere skriver med en slik litterær påståelighet som Hanne Ørstavik. Siden debuten i 1994 har hennes romaner filleristet leserne på stadig nye måter. Nå er hun ute med en ny roman, bli hos meg, og den snakker vi om i denne ukens utgave av Morgenbladets bokpodkast. Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/30/202333 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Fra internettpoesi til selvhagiografi

«Min opplevelse da jeg skrev den første boken min, var at mye av litteraturen gikk på autopilot uten egentlig å anerkjenne at internett hadde skjedd.» Disse ordene tilhører forfatteren Audun Mortensen, som ikke kan beskyldes for å gå på noen slik autopilot. Men har den norske litteraturen for øvrig berøringsangst overfor den digitale kulturen? Og er det slik at litteraturen må være ny for å være god? Det tenker vi høyt omkring i denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast. Og siden intet menneskelig er oss fremmed, sneier vi også innom NRK-veteran Christian Borchs erindringsbok Bak kulissene, som har vakt en viss debatt denne uken. Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/23/202330 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Spøkelset i maskinen uler høylytt. Men kan det skrive?

Med kunstig intelligens i chatbotform har spøkelset i maskinen virkelig begynt å ule. Men kan spøkelset skrive? Kan det skape ekte litteratur? Eller kan det i det minste utfordre denne temmelig stive forestillingen – ekte litteratur? I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om en forfatter som har latt ChatGPT gjøre jobben for seg. Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/16/202328 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Påske! KRIM!

Bergensbanen ble – så vidt oss bekjent – ikke plyndret i natt, men i denne episoden av Morgenbladets bokpodkast skal vi like fullt snakke om påskekrim. I 1993 utga Kerstin Ekman sin kanskje mest kjente roman, Händelser vid vatten. Den vant priser det året for beste svenske kriminalroman, beste svenske roman og året etter for beste nordiske roman. I år, hundre år etter at Bergensbanen altså ble plyndret i kriminalromanen som var Norges første påskekrim, er Ekmans serie blitt til tv-serie. Og den sendes på NRK i påsken. Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/2/202331 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Oppmerksomheten i krise, sa du?

Er oppmerksomheten vår i krise? Er denne krisen ny? Og hva mener vi egentlig når vi sier «oppmerksomhet»? Følelsen av at noe har forandret seg med smarttelefonenes og internetts kolonialisering av tiden vår er sterk. Men det er ikke like lett å si hva denne forandringen egentlig består i, og om den utelukkende er til det negative. Disse spørsmålene følger oss gjennom denne episoden av Morgenbladets bokpodkast. Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/26/202328 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Litteraturen er død, leve litteraturen!

Bokpodkasten er tilbake! Litteraturens forhold til skjermene har vært diskutert i 40 år. Dagens situasjon har likevel lite til felles med den Jan Kjærstad beskrev da han på 80-tallet publiserte sitt berømte essay om EDB og romanen. Det er ikke lenger bare skjermene som teknologi som utfordrer skrivingen og lesingen av litteratur, det er skjermenes ideologi. Men litteraturen har alltid blomstret i møte med det som kunne se ut som uoverstigelige utfordringer fra andre medier, vil den ikke gjøre det denne gangen også? I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om litteraturen i innholdets tidsalder. Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/19/202327 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Den grenseløse fantasien – og dens begrensninger

Det er vanskelig å se for seg noen roman i vår nyere litteraturhistorie som er utgitt under større trykk fra omstendighetene enn Salman Rushdies Victory City. Den utkom tirsdag denne uken, et halvt år etter at forfatteren ble angrepet med kniv på et litteraturarrangement i delstaten New York. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om Salman Rushdies nye roman, og om de nevnte og svært trykkende omstendighetene. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/12/202330 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Velkommen tilbake til 18. november

I november i fjor mottok den danske forfatteren Solvej Balle Nordisk råds litteraturpris for et romanverk hun bare er halvveis i utgivelsen av. Det heter Om utregning av romfang og handler om en fransk kvinne som blir sittende fast i tiden, nærmere bestemt 18. november. Vi har snakket om Solvej Balle og hennes fortapte heltinne i en tidligere episode, men siden da har det kommet flere bind og vi har tenkt enda mer på disse forunderlige romanene, så vi tillater oss en slags groundhog day-episode av Morgenbladets bokpodkast. Velkommen tilbake til 18. november. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/5/202328 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

En ny bokhandel er mulig!

En bokhandel som har færre bøker på tilbud, hvor de ansattes faglighet verdsettes, der det ikke-litterære juggelet er ryddet helt vekk og hvor det faktisk tjenes penger – er det mulig? I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om bokhandelens nåtid og fremtid. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/29/202326 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Hva vet vi om hjemmefronten og holocaust nå?

De siste årene har debatten vært intens om norsk deltakelse i – og likegyldighet til – deportasjonen og drapet på de norske jødene under holocaust. Den debatten har i stor grad funnet sted i en rekke sakprosabøker. Bøker og motbøker og motbøker til motbøker. Men hva har vi egentlig lært i tiden som er gått og bøkene som er lest siden Marte Michelet ga ut sin Hva visste hjemmefronten i 2018? Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/4/202233 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Et gjenhør om naturen og hva som må til for å redde den

Denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast er et gjenhør om tre viktige utgivelser om naturens fremtid. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/27/202228 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Historien om et gjennombrudd

«At boka i seg selv het Pakkis, det husker jeg at jeg syntes var skikkelig kult.» Det sier poeten Sara Zahid om romanen som i 1986 ble den første i norsk litteratur skrevet av en forfatter med pakistansk bakgrunn, Khalid Hussein. Siden da bøkene blitt flere og de er blitt viktigere og viktigere. Den norskpakistanske litteraturen har plassert seg i sentrum av vår litterære kultur. I denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om dette gjennombruddet, og om veien dit. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/20/202229 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Ny mann, mange ord

Har man sonet ferdig sin straff når man går ut av fengselet som en fri mann? Er man da en «ny mann»? Og overfor hvem er det man soner? Slike spørsmål undersøkes i den kontroversielle forfatteren Per Marius Weidner-Olsens andre roman, som nå er lansert. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om dette lille, men kompliserte forfatterskapet. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/202232 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Kritikere er uenige, men ikke når de deler ut priser

Vi ser det hele tiden: Bøker som en kritiker mener at er årets høydepunkt blir kritisert sønder og sammen av en annen. Hva betyr egentlig slik uenighet? Kan man bruke litteraturkritikken som kilde til «bokanbefalinger»?Men det finnes én type litteraturkritisk vurdering hvor den slags ikke er noe problem: Nemlig beslutningen om hvem som skal vinne en pris. Denne uken ble den høythengende Nordisk råds litteraturpris delt ut. Vi snakker om vinneren, og om en nominert som ikke skulle vært nominert.Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/6/202232 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Stor, større, størst historie

«En kort historie om menneskeheten», «Menneskenes historie gjennom 13 000 år», den politiske orden «fra førmenneskelig tid til den franske revolusjon» – og nå «En ny fortelling om menneskeheten». Alt dette er undertitler på bøker som har dominert internasjonale bestselgerlister de siste årene. Big history kalles det ofte. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om en særegen type mursteinsbøker som det alltid bugner av i flyplassbokhandlene. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/30/202229 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Tilbake til Afghanistan, tilbake til en barndom

Åsne Seierstad vender tilbake til Afghanistan, tjue år etter Bokhandleren i Kabul. Og Zeshan Shakar vender tilbake til en barndom med norsk mor og pakistansk far i romanen De kaller meg ulven. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om to av bøkene i høst det er knyttet høyest forventninger til. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/23/202229 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Geirangers ugler er ikke det de utgir seg for

Dokumentariske fremstillinger av kriminalsaker – true crime – forblir en av sakprosaens mest populære undersjangre. Godt hjulpet av et hav av podkaster med samme tematikk og gjennomslag. Denne uken utkom en bok om en av de mest gåtefulle drapssakene i nyere norsk historie, der en ung kvinne ble myrdet i Geiranger sommeren 1996. Den, og virkelighetskrimmen slik den ser ut akkurat nå, snakker vi om i denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/16/202226 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Dæven, Ane, det ble Ernaux!

Torsdag ble den franske forfatteren Annie Ernaux offentliggjort som vinner av Nobelprisen i litteratur for 2022. Hun får prisen «för det mod och den kliniska skärpa varmed hon avtäcker det personliga minnets rötter, främlingskap och kollektiva ramar». Vi skal også snakke om en posthum diktsamling fra en som – før hun døde i 2020 – var med i det eksklusive selskapet som deler ut Nobelprisen, Kristina Lugn. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/9/202225 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Og vinneren er ...

Førstkommende torsdag, 6. oktober, åpner Mats Malm, ständig sekreterare i Svenska Akademien, de forgylte dørene i Börssalen i Stockholm for å fortelle hvem som er vinneren av årets Nobelpris i litteratur. Blir det en gigantisk overraskelse, som i fjor, eller slår en av oddsfavorittene til i år? Vi spekulerer over mulige vinnere. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/2/202231 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Annie Ernaux og den unge mannen

Få oversatte forfattere er blitt møtt med så mye oppmerksomhet og begeistring de siste årene som Annie Ernaux. Hennes selvbiografiske romaner har ikke bare truffet leserne, de har også hatt direkte innflytelse på norske forfattere. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/25/202226 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Dansken, svensken og nordmannen skriver om undergangen

«Hva om vi slutter å late som», spurte den amerikanske forfatteren Jonathan Franzen i et essay for noen år siden. Han siktet til klimakrisen og forestillingen om at det kan «gå bra». I denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om tre nye, nordiske romaner som absolutt ikke later som. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/18/202229 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Abida og friheten

Mandag denne uken kom nyheten om at Abida Raja, Abid Rajas søster, har delt sin livshistorie i en bokutgivelse. Tirsdag morgen forelå boken. Av sikkerhetsgrunner fikk ingen av de omtalte personene lese manuset på forhånd, den hemmelighetsfulle lanseringen skyldtes det samme. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om Håkon F. Høydals bok om Abida Raja, Frihetens øyeblikk. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/11/202224 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Hjorth i storform og Fløgstad på repeat

To av samtidslitteraturens fremste forfattere har gitt ut roman allerede i høst. Vi snakker om de nye bøkene til Kjartan Fløgstad og Vigdis Hjorth. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/4/202229 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Rushdie-affærens nye kapittel

Fatwaen mot Salman Rushdie i 1989 ble starten på den største ytringsfrihetskonflikten i moderne litteraturhistorie. Men i hvilken grad handler Rushdie-affæren egentlig om litteratur? Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/28/202225 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Norsk litteratur med krigen som vilkår

https://mentormedier.arcpublishing.com/composer/edit/V7YM6T666ZDYZBMYKCHFVVHDAU/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/19/202229 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

En verseroman og to harde bananer

Noen litteraturdebatter kan luktes på mils avstand, andre kommer helt ut av det blå. De siste ukene har vi sett en av sistnevnte type i Danmark – om en familieversefortelling, en motstandsfarfar og en arg biograf. Den debatten snakker vi om i denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/12/202222 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Finn et strå og træ dom på

Store og raske penger? I bokbransjen? Det skulle ikke være mulig. Men på fire år gikk tre herrer med medietekke fra å være gründere av et lite forlag til å tjene 420 kroner på salget av det. Vi ser på eventyret om Strawberry Publishing. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/5/202225 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Et folk av bokormer

Nordmenn er et lesende folk. Litt mindre lesende enn før, kanskje, men like fullt lesende. All tilgjengelig statistikk tyder på det. Men kan vi egentlig stole på disse tallene og hvem har interesse av at de er høye? Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/29/202225 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Å vanne en supersuksess om kvelden

Denne våren har tusenvis av norske lesere blitt kjent med gravlundvokteren Violette og hennes besnærende skjebne. Romanen Å vanne blomster om kvelden har toppet bestselgerlisten hele våren, og anmelderne har overøst den med superlativer og terningkastøyne. Men hvorfor? Hva er kløen når denne romanen er salven? Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/22/202227 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Tove Ditlevsen og litteraturhistoriens søte ironi

Tove Ditlevsens forfatterskap har fått et formidabelt og svært gledelig oppsving de seneste årene, og nå kommer en av hennes sterkeste romaner i norsk nyoversettelse. Det gir oss anledning til en episode om Tove Ditlevsens forfatterskap. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/8/202226 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Det er helt sinnssykt å være i dette romanuniverset

I 2018 debuterte den da 54 år gamle svenske forfatteren Karin Smirnoff med romanen Jag for ned til bror. Det var en særegen, høydramatisk og temmelig brutal fortelling fra den nordsvenske landsbygda. I midten av dette litterære universet sto kvinnen Jana Kippo. i 2019 og 2020 kom det til bøker til om Jana, og trilogien ble en enorm suksess i Sverige. Denne uken foreligger det andre bindet, Vi dro opp med mor, i norsk oversettelse. Vi snakker om Karin Smirnoff og Jana Kippo. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/1/202222 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Fransk presidentvalg à la Houellebecq

Denne helgen gjennomføres andre omgang av det franske presidentvalget. Som for fem år siden står det mellom Macron og Le Pen, men denne gangen er det jevnere. Den politiske venstresiden er helt ute av dansen, nok en gang. Det er den også i Michel Houellebecqs roman av året, Tilintetgjøre, som tar sats i det neste presidentvalget, i 2027. Denne uken snakker vi om Houellebecqs nye roman i anledning det franske presidentvalget. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/24/202226 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Hva driver Putin?

En som mener at vi må følge ideene for å besvare dette spørsmålet er den amerikanske historikeren Timothy Snyder. Denne uken ga det norske forlaget hans ut et utdrag fra en av hans seneste bøker under tittelen Om Ukraina. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om Snyder og om denne boken. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/10/202224 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Med blanke Ark og annonsekroner til

Dagbladets bokstoff er sponset av bokhandelkjeden Ark. Er det et problem? I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om litteraturkritikk, annonser og uavhengighet. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/3/202219 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Fortellinger fra Ukrainas blodige århundre

I sine fortellinger beskrev Isaak Babel (1894-1940) brutal krig i Ukraina og den livsverdenen som krigen ødela. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om et forfatterskap som oppleves like aktuelt som tidløst. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/27/202224 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Hvordan ble Londongrad til?

Samme dag som Roman Abramovitsj og syv andre oligarker ble underlagt personlige sanksjoner i Storbritannia, ble det utgitt en bok som forteller om hvordan britene har lagt til rette for de superrike. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om Butler to The World av Oliver Bullough. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/20/202221 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Liberalisme nå?

Det er skrevet uendelig mange bøker om demokrati, populisme og diktatur de seneste årene. Hvilke analyser står seg best når krigen i Europa er et faktum? Vi ser nærmere på den amerikanske forfatteren Anne Applebaums bøker og liberalismen de målbærer. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/13/202226 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Krigen i Ukraina sett gjennom en roman og en tv-serie

I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om en krigsroman som praktisk talt beskriver katastrofen som utspiller seg i nåtid, og om tv-serien Volodomyr Zelenskyj var mest kjent for før han ble president. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/6/202226 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Boksalg eller bruktbilsalg?

Johan Høsts debutroman En nasjon i sjakk er blitt lansert med særegen brask og unik bram. Er det et problem eller bare et bøkenes svar på Silicon Valley-idealet «fake it till you make it»? I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om lanseringsstrategi før og nå. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/27/202221 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Den andre polarhistorien

Norsk polarhistorie er dominert av Store Menn. Men også mindre berømte skikkelser har hatt Arktis som arbeidsplass og hjem. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om to nye bøker som forteller den andre polarhistorien. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/20/202219 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Den litterære handelsbalansen

Hvor interesserte er vi i nabolandenes samtidslitteratur? Og hvor mye litteratur sender vi til dem? Vi kikker nærmere på den litterære handelsbalansen. Som er svært ujevn. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/13/202225 minutes, 1 second
Episode Artwork

Romanens romanmessige romanmessighet

En roman om Thure Erik Lund? Virkelig? Dette må vi snakke om. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/30/202226 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Når skolebøkene blir «content»

Vil du være contentdesigner i vårt tverrfaglige innholdsteam? Slik kan det lyde når et norsk forlag søker folk til å lage læremidler til skolen. Men hva betyr det når skolebøker blir til content eller innhold? Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/23/202222 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

En liten halvtime i Drammen

Se for deg et Drammen der Mark Rothko og Willem de Kooning er formgivingslærere på det lokale gymnaset. Hvor Anne Frank skriver sin berømte dagbok på et av byens loft. Og hvor Adolf Eichmann spiser karbonadesmørbrød på en kafé. Et slikt Drammen har Kristian Klausen tegnet opp for leserne i sine tre seneste romaner. Vi tar en tur til Klausens Drammen. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/16/202224 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Paradisisk romjulslesning

Sjelden har Nobelprisen i litteratur gått til en så ukjent forfatter som Abdulrazak Gurnah. Men han har vært nominert til store priser før. Romanen Paradis fra 1994 var kandidat til Bookerprisen. Vi bruker årets første episode av Morgenbladets bokpodkast på denne strålende romanen. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/9/202221 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Har livet egentlig en mening?

Hva er meningen med livet? Ikke ditt og mitt liv, men livet som sådan. Det som oppstod for snaue fire milliarder år siden. Vi ser nærmere på tre nye bøker som handler om Det Store Spørsmålet. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/12/202128 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Ekso-hva-for-no?

Den historiske romanen har møtt mye motstand de siste tiårene. Nå dukker den opp igjen under en annen betegnelse: Eksofiksjon. En ny dansk roman viser at det kan resultere i store leseropplevelser, men samtidig at den nye historiske romanen er forbløffende lik den gamle. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/5/202127 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Oppmerksomhet, oppmerksomhet

Hvor lenge greier du å konsentrere deg om bare én ting? Vilkårene for nærvær og konsentrasjon i gjenskinnet av skjermene reiser eksistensielle spørsmål, ikke minst fordi så mye forandrer seg så fort. I denne ukens avis byr vi på et stort bokekstra der vi har viet en del av plassen til nettopp oppmerksomheten – som ikke bare er en betingelse for litteraturen, men også et emne for den. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/26/202135 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Hvem har interesse av å gjøre litteraturen farlig?

Orhan Pamuk etterforskes igjen for å ha fornærmet Tyrkia og NRK avslører de to siktede etter attentatet på William Nygaard. Men hvorfor blir høylitterære forfattere som Pamuk og Salman Rushdie så viktige for de autoritære? Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/12/202125 minutes, 1 second
Episode Artwork

Fremtidsdepartementet og klimakrisen i litteraturen

«Etter manusbunken å dømme befinner vi oss ikke i en klimakrise», sa en norsk forlegger til Morgenbladet i 2016. I en lang artikkel stilte vi spørsmålet «Hvorfor har ikke klimakrisen en mer sentral plass i norsk samtidslitteratur?» I dag er klima- og økosystemkrisen er overalt i samtidslitteraturen. I denne ukens episode skal vi snakke om en klimatoppmøteroman, og om det som har forandret seg siden 2016. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/5/202119 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

En sterk hevnbok

«Ei ny, sjølvbiografisk bok har tatt den franske metoo-rørsla dramatiske steg vidare,» skrev Margunn Vikingstad i Morgenbladet i januar 2020. Det var forlagsdirektøren Vanessa Springora som sto bak boken, og den hadde tittelen Samtykket. Der beskrev hun sitt forhold til forfatteren Gabriel Matzneff, den gang hun selv var 14 og han var 50. I høst er boken ute på norsk. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/28/202125 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

En bok som ler rått av gamle dogmer

I bok Jag vill skriva sant har den svenske forfatteren Jesper Högström gjort et litteraturhistorisk skup, og skrevet et verk som er litterært i sin egen rett. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast ser vi blant annet for oss hvordan litteraturforskere hadde tatt imot den for tjue år siden. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/22/202120 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Petterson-spagaten

Terningkast seks. Terningkast én. Mottakelsen av Per Pettersons dagbokutgivelse Mitt Abruzzo har vært uvanlig delt. Hvorfor det? Er det et problem for kritikken? Med Nikolai Melamed Kleivan og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/15/202123 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Godt nytt fra Morgenbladet: Morgenbladets forskningspodkast

Hver onsdag publiserer Morgenbladet en episode av Morgenbladets forskningspodkast. Der tar vi for oss forskning, politikk og samfunn og konfliktene som kan oppstå når disse feltene møtes. Ida Pallin Bostadløkken er programleder og gjestene er Morgenbladets journalister, faste skribenter og forskere fra hele landet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/6/20211 minute, 10 seconds
Episode Artwork

Strøm og malstrøm

Bokas digitale fremtid. Den har vært varslet og diskutert i to tiår. Men er den her nå? I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om lydbøker og strømming. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/1/202126 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Hva betyr en pris?

Skien kommune ville sette utdelingen av den nasjonale Ibsenprisen på pause. Da ble det bråk. Hva betyr egentlig en litteraturpris? Ved terskelen til årets prissesong gløtter Morgenbladets bokpodkast inn i denne delen av kulturkretsløpet. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/24/202125 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Inspirert av virkelige hendelser

«Romanen er inspirert av virkelige hendelser», står det i etterordet til Hanna Dahls nylig utgitte roman Kraft, som forteller om en nordmann som ble SS-spion i krigens siste dager. Hvilke muligheter og begrensninger følger av en slik «inspirasjon»? Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/20/202122 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Rimelig tvil

De siste månedene har vi sett ny utvikling i to av Norges mest omtalte kriminalsaker. Et fellestrekk er at begge er skildret i bøker av Bjørn Olav Jahr. Morgenbladets bokpodkast ser nærmere på den som handler om drapet på Birgitte Tengs, og på en annen dokumentarbok om et drap som lykkes der annen «true crime» feiler. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/10/202128 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Pass deg for sagen!

Gunilla Bergström er død. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om hennes betydning og om vårt forhold til Albert Åberg. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/3/202127 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Ulv! Ulv!

Rovdyrdebatten er en av de mest standhaftige konfliktene i norsk offentlighet, men hva skjer hvis vi prøver å tenke litt forbi ulvepolitikkens enten/eller? Tre nye bøker (og et par gamle) gir noen svar. Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/27/202127 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Forfatterforeningens vonde år

Tre harde debatter på tre år. Hva skjer egentlig i den tradisjonsrike og viktige foreningen? Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/20/202126 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

To nye så-dum-var-han-faktisk-bøker og et blikk på bokhøsten

Kan vi egentlig lære noe av kaoskrønikene om Donald Trumps presidentperiode? Vi kikker nærmere på to nye utgivelser om Trumps siste tid i Det hvite hus. Og for gjenvinne håpet og fatningen snakker vi om noen av høstens bøker som vi ser særlig frem til. Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/13/202132 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Summer Reads i bokredaksjonen

I den siste episoden av Morgenbladets bokpodkast før sommerferien, snakker vi om bøkene vi skal lese i fluktstolen. Blant annet tykke bøker av menn som ikke interesserer oss. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/18/202126 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

11 minutter. Er det så farlig da?

180 minutter internett. 81 minutter digitale spill. 43 minutter tv. 11 minutter lesing. Slik ser mediebruken til nordmenn mellom 9 og 15 år ut i dag. Er det et problem? Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/11/202129 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Holocaust i Norge

I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om tre overraskende bøker om krigen og holocaust i Norge. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/28/202123 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Årtusenets beste hagebok

Denne uken skal det handle om hage i Morgenbladets bokpodkast. Og da i nobelprisvinnende poesiform. Louise Glücks hovedverk er oversatt til norsk og vi er beruset av begeistring. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/7/202129 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Er det så viktig å skrive riktig?

Språkfeil irriterer. Intenst. Men hvem blir mest irritert, og hvorfor? Vi snakker om en ny bok som gir svar. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/30/202126 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Hamsun og holo

Knut Hamsuns nazisme er norsk litteraturhistories største traume. Og denne uken har debatten flammet opp igjen – nok en gang. Grunnen er litteraturprofessor Ståle Dingstads nye bok om Knut Hamsun og det norske holocaust. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/23/202138 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Under Philip Roths dyne

To helt nye biografier om den amerikanske forfatteren Philip Roth reiser spørsmål om sjangeren og dette store forfatterskapet. Og tvinger oss til å erkjenne at sladder er gøy. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/16/202134 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Reven og rotta og grisen

Hva betyr et dyr i den industrielle kjøttproduksjonens tidsalder? Morgenbladets bokpodkast ser nærmere på fem bøker som kan hjelpe oss til å se dyrene med nye øyne. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/9/202124 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Max Social Super 2000 forlag

Det heter ikke «bøker» lenger, det heter «innhold». Men hva betyr «innhold» i bøkenes verden? Og for VG som nå starter forlag? Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/26/202124 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Amanda Gorman og hennes oversettere

Hvem kan og bør oversette stjerneskuddet Amanda Gorman? Må vedkommende ligne på henne? Vi kikker nærmere på debatten, og på hvilke prinsipielle spørsmål som står på spill. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/19/202124 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Et pestens år

Akk. Et helt år! Er det mulig? Morgenbladets bokpodkast markerer dette pestens år med å snakke om et annet tilbakeblikk på et pestens år, nemlig Daniel Defoes A Journal of the Plague Year. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/12/202122 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Det vil helst gå skeis

Max Manus er en av Norges største krigshelter og forfatter av to erindringsbøker som har fått hundretusenvis av lesere. Denne uken utgis et etterlatt romanmanuskript fra 1948, og vi ser nærmere på hva dette er for et stykke tekst. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/5/202123 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

La dem spise kakediagrammer

Klimaet og økosystemet kneler under vekten av det menneskelige. Bøker med analyser og løsninger florerer, men i denne ukens utgave av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om tre utgivelser utenom det vanlige. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/26/202128 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Vinterferie? Jo da, vinterferie.

Hvis man har barn i, eller lønn fra, det norske skolevesenet, står vinterferien for døren. I denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om en nærmest utskjelt sjanger som mange nok forbinder med hytta, tur og ferie. Og om noen bøker som sender fantasien til helt andre deler av verden. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/19/202123 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Nøyaktig den boken kulturen vil ha

En respektert forfatter. En sterk historie. En personlig bok i memoarsjangeren. Sikrere suksessoppskrift er det vanskelig å se for seg i bøkenes verden i 2021. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om Peter Øvig Knudsens nye bok og oppskriften den lever opp til. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/12/202124 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Hvem er Kamala Harris?

Neste uke kommer selvbiografien til visepresident Kamala Harris ut på norsk. Hva forteller den oss om denne historiske skikkelsen i amerikansk politikk? Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/5/202122 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Drabantbyen i litteraturen

Man kan si mye om den norske drabantbyen, men oversett er den ikke. I hvert fall ikke i litteraturen. Dag Solstad, Per Petterson, Anne-Cath. Vestly, Ingvill Rishøi, Tove Nilsen, Zeshan Shakar. Men hva sier litteraturen om denne siden av det norske forstadslivet? Med Bernhard Ellefsen og Ane Farsethås. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/29/202124 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Sara Danius' iscenesettelser

Med sin etter hvert ikoniske knytblus, sine kjoler inspirert av Proust og Woolf og selvfølgelig kampen for å rydde opp i Svenska Akademien, ble Sara Danius noe så sjeldent som en folkekjær intellektuell. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om Danius og en posthum bok som er omtalt i ukens avis. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/18/202029 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Se, en debutant!

I denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om årets skjønnlitterære debutanter, og om «debutantens» rolle i det litterære kretsløpet. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.Omtalte bøker:Per Marius Weidner-Olsens Jeg hadde en oppvekst nesten som min egenKaroline Brændjords Jeg vil våkne til verdenLydia Sandgrens Samlade verkm.fl. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/11/202028 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Årets beste bøker! Ifølge oss.

Mørket har senket seg, adventslysene er tent og det er tid for oppsummering i landets kulturredaksjoner. Hvilke bøker er årets beste? Hvilke leseropplevelser mest minneverdige? I denne episoden snakker vi om bøkene vi har hatt størst glede av i år. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/4/202026 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Kongebiografer i kamp

Det stormer rundt dramaserien Atlantic Crossing, som sendes på NRK. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast skal vi snakke om fakta og fiksjon i historisk drama, og om kongebiografene som har tatt NRK i skole. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/27/202028 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

En lovet Obama

Første bind av utgivelsen som ga Barack Obama et historisk høyt forskudd fra forlaget er endelig ute, og den snakker vi om i denne ukens utgave av Morgenbladets bokpodkast. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/20/202024 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Rankine, Lykkeberg og samtalene vi må ha

Donald Trump har tapt det amerikanske presidentvalget og med det har den vestlige høyrepopulismen lidd et sjeldent nederlag. Men skal dét bli noe mer enn en enkeltstående hendelse, må det noen helt nye samtaler – og politiske virkemidler – til. Denne ukens episode av Morgenbladet bokpodkast handler om en amerikansk poet og en dansk avisredaktør som på hver sin måte dykker ned i nettopp samtalene, både de vi har og de vi må ha. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/202027 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Et tiår med den vanskelige virkeligheten

Inspirert av en grundig artikkel om etiske refleksjoner i forkant av skjønnlitterære utgivelser, som står på trykk i denne ukens Morgenbladet, benytter Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen anledningen til en pause fra neglebitingen over amerikanske valgresultater. Hva har endret seg i forlags og forfatteres arbeid de siste ti årene, og hvordan har lesernes forhold til bøker i grenseland mellom fiksjon og virkelighet forandret seg? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/6/202026 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Donald Trump og bøkene

Lenge før Donald Trump ble berømt på tv, var han berømt som forfatter. Bøker har fulgt den ikke-lesende presidenten store deler av livet, og uendelig mange skrives om ham. I denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast varmer vi opp til presidentvalget med å snakke om bøker som hjelper oss til å forstå Trump, og om et stykke litteraturkritikk som gjør at vi slipper å lese alle de elendige bøkene som handler om valgkampen. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/30/202022 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#277 Jon Fosse og Hadia Tajik har ingenting til felles

Bortsett fra at de begge har skrevet interessante bøker, som vi har anmeldt denne uka. Og det er ingenting vi heller gjør enn å snakke om interessante bøker. Derfor handler denne episoden av Morgenbladets bokpodkast om Hadia Tajiks «Frihet» og Jon Fosses «Eg er ein annan». Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/23/202023 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Litteratur, virkelighet og en omdiskutert debutroman

Diskusjoner om litteraturens forhold til en vanskelig virkelighet ender ofte opp i ganske enkle motsetninger: Er denne romanen «innafor» eller ikke? Var det «greit» å skrive den? Men hva med det vanskeligere spørsmålet: Hvordan påvirkes lesningen av det vi vet om virkeligheten boken springer ut av? I denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast tenker vi høyt om disse spørsmålene med utgangspunkt i ukens store litteraturdiskusjon, nemlig den som handler om debutanten Per Marius Weidner-Olsen, en overgrepsdom og forlaget Oktober. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/16/202027 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Äntligen! Nobelpris.

Årets Nobelpris i litteratur går til den amerikanske poeten Louise Glück, «för hennes omisskännliga poetiska röst, som med sträng skönhet gör den enskilda människans existens universell». Hva som foregår bak dørene i Svenska Akademien, og hvordan vi skal forholde oss til det som blir sagt når noen stiger ut av dem, har vi skrevet mye om de siste årene. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om Nobelprisen og poeten Louise Glück. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/9/202023 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Bokbransjen og Konkurransetilsynets Kartago

Torsdag forrige uke kom nyheten som sjokkerte hele den norske bokheimen: Konkurransetilsynet varslet gebyrer på en halv milliard kroner til de fire største forlagshusene for ulovlig prissamarbeid. Flere eksperter var raske til å antyde at dette var et nytt utslag av Konkurransetilsynets langvarige interesse for bokbransjen. Denne historien ser vi nærmere på i ukens episode av Morgenbladets bokpodkast. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/2/202020 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Lesevaner og en bot på en halv milliard

I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast skulle vi egentlig snakke om litteraturpolitikk og lesevaner. Så kom nyheten om at Norges fire største forlag er varslet gebyrer på til sammen en halv milliard for prissamarbeid. Og ved nærmere ettersyn viser det seg å henge sammen med litteraturpolitikken. Og lesevanene våre. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/25/202019 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

En stor biografi om det meningsløse kronprinslivet

Lenge var biografien en utskjelt sjanger i Norge. Den ble anklaget for uvitenskapelighet og dyneløfting, de beste historikerne holdt seg stort sett unna den. I dag er det motsatt. Bare denne uken anmelder vi biografier fra to av landets mest ambisiøse sakprosaforfattere. I denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast skal vi snakke om biografisjangeren og om Tore Rems biografi om kong Olav. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/18/202024 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Sandra Lillebø og Tingenes tilstand

Skillet mellom forfatter og forteller. Kanskje det mest grunnleggende verktøyet vi har for å lese romaner. Og samtidig det mest kompliserte. Den siste uken har forfatter og journalist Sandra Lillebøs roman Tingenes tilstand fått mye oppmerksomhet, både i rosende anmeldelser og i intervjuer av forfatteren. Som ligner veldig på fortelleren. Denne boken, og de interessante problemstillingene den reiser, er tema i denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/11/202025 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Årets nordiske gjennombrudd

I Morgenbladets bokredaksjon er vi like nysgjerrige på svensk og dansk litteratur som vi er på den norske. Nesten hver uke anmelder vi en bok fra et av nabolandene som ikke er oversatt. Denne uken har kulturredaktør Ane Farsethås lest en bok hun mener er årets nordiske gjennombrudd. Den kommer fra Grønland, har tittelen Blomsterdalen og er skrevet av 30 år gamle Niviaq Korneliussen. Den snakker vi selvfølgelig om i denne ukens utgave av Morgenbladets bokpodkast. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/4/202019 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Sophie Elise og andre kjendiser i bokklubbhistorien

Sophie Elise har startet bokklubb. Solveig Kloppen følger snart etter. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om kjendisenes betydning i bokklubbhistorien, og hva en bokklubb egentlig er. Og var. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/28/202019 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Vigdis Hjorth gir full gass

Vigdis Hjorth har skreven en oppfølger til den bejublede og omdiskuterte Arv og miljø. Resultatet er hennes kanskje beste roman. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast dykker vi dypt i romanen Er mor død. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/21/202031 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Morgenbladets poolside reading

«The Queen of Poolside reading» ble Judith Krantz, en amerikansk underholdningsforfatter, beskrevet som i en nekrolog. Og alle avisleserne skjønte umiddelbart hva slags bøker det var snakk om. Men poolside reading kan være så mangt, og i denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast skal vi snakke om hva vi skal lese ved bassengkanten, eller strandkanten eller hvor nå ferien skal finne sted. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/26/202019 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Bokhyller! I Bjørvika!

Vedtatt i 2009, nesten stoppet i 2016 og med en prislapp i samme størrelsesorden som operaen som ligger vegg i vegg: Denne uka får Oslo endelig sitt nye hovedbibliotek. Vi har besøkt Deichman i Bjørvika og grublet på den politiske drakampen som ligger bak det nye biblioteket. I denne utgaven av Morgenbladets bokpodkast snakker vi bibliotek. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/18/202019 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Strukturell rasisme i USA

Drapet på George Floyd for tre uker siden har satt fyr på debatten om, og opprøret mot, strukturell rasisme i USA og Vesten for øvrig. Storbygater over hele verden har vært fylt av demonstranter, avisspaltene fylt av debatt, kritikk og engasjement. I denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast skal vi snakke om rasisme og om bøkene som hjelper oss til å forstå den bedre. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/12/202026 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Litt bokhøst i mai

Woody Allen har skrevet selvbiografi, Wencke Mühleisen og Kjersti Rorgemoen nye romaner og Elling er tilbake. Man skulle tro det var bokhøst, og ikke en vanlig maiuke. Denne ukens episode av Morgenbladets bokpodkast handler om bøkene som gir oss forsmak på litterær høysesong. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/26/202020 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Døde nordiske diktere

De siste ukene har Vårherre luket hardt i den nordiske litteraturens vinlund. P.O. Enquist, Yahya Hassan og Kristina Lugn har gått bort. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om dem. Med Bernhard Ellefsen og Ane Farsethås. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/15/202022 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Yahya Hassan

29. april ble den danske poeten Yahya Hassan funnet død i sin leilighet. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om det lille forfatterskapet med den enorme gjennomslagskraften. Med Anders Firing Lunde og Nikolai Melamed Kleivan, som begge har intervjuet Hassan, og bokansvarlig Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/4/202029 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Vi må snakke om Danmark

Forrige uke kunne danske aviser melde om at fire svært kjente forfattere – med Suzanne Brøgger i spissen – trekker seg fra det som heter Det Danske Akademi, på grunn av en intern konflikt som har med skandalen i Svenska Akademien å gjøre. Hva skjer i Danmark, og hva er galt med de litterære akademiene? Det skal vi snakke om i denne episoden av Morgenbladets bokpodkast. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/23/202020 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Svetlana Aleksijevtisj og korona

Denne uken, som i den forrige, byr Morgenbladets bokredaksjon på lesning til hjelp i krisetid: Hvilke bøker kan vi bruke til å forstå og håndtere koronautbruddets konsekvenser? Denne uken snakker vi om den hviterussiske nobelprisvinneren Svetlana Aleksijevitsj, og litt om hvor fascinerende virus faktisk er. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/2/202018 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Bøker er verktøy til å tenke med!

Hver uke skriver vi i Morgenbladet om romaner, dikt, historieverk, populærvitenskap og filosofi – for å nevne noe – med dette som vårt uuttalte slagord: Bøker er verktøy til å tenke med. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast, utsendt fra hjemmekontorene, snakker vi om bøker vi kan bruke nå som vi virkelig trenger redskaper for å forstå verden rundt oss. Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/26/202019 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Æreløs æresrett?

«Skal eit styrevedtak i 2018 forplikta Den norske Forfatterforenings medlemmer til å be litterære brakkebaronar og ein antisemitt om orsaking?» Med disse utvetydige ord meldte forfatteren Kjartan Fløgstad seg ut av nevnte forening på fjorårets årsmøte. Grunnen var foreningens beklagelse til dem som hadde blitt idømt sanksjoner etter andre verdenskrig. Debatten om denne beklagelsen har vært krass og kulminerer denne uken med en ny bok og en ny rapport. Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/12/202019 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Naturen er tilbake i litteraturen

Lenge så begrepet «klimalitteratur» ut til å være forbeholdt dystre fremtidsfortellinger i science fiction-sjangere. Etter hvert som naturødeleggelsene har fått like mye oppmerksomhet som klimaforandringer, har også naturen meldt sin tilbakekomst i litteraturen. Det vil si: Den har alltid vært der, men nå betyr den liksom noe annet. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om natur og litteratur i naturtapets tidsalder. Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/5/202018 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Å fortelle om holocaust

«Tatovøren i Auschwitz». «Bibliotekaren i Auschwitz». «Apotekeren i Auschwitz». 75 år etter frigjøringen av den verste konsentrasjonsleiren i det tredje riket er bokhandlene fulle av bøker, sentimentale bøker, om holocaust. Hva betyr det? Er det et problem? I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast snakker vi om fortellingene litteraturen, og kulturen, byr oss om holocaust. Med Olaf Haagensen og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/27/202019 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Cezinando?

Morgenbladets bokansvarlig Bernhard Ellefsen har hørt at poesien er i krise. At den taper terreng til visdomsord på Instagram og sangtekster. Men Cezinando har han ikke hørt om. I denne episoden av Morgenbladets bokpodkast lar han seg opplyse av kulturredaktør Ane Farsethås, som har portrettert Cezinando i ukens avis. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/20/202016 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Fagre nye bokverden!

Før var alt enkelt. Noen store forlag, en ærverdig Forfatterforening, og ikke et knyst å høre fra verden hinsides Sehesteds plass. Eller? I denne podkasten fra Morgenbladets bokredaksjon snakker vi om forlag utenfor Oslo, forfattere nedenfor Parnasset og to foreninger i konflikt. Med Ane Farsethås, Bernhard Ellefsen og Olaf Haagensen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/13/202019 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Trygve Skaug!

«Trygve Skaug er nok en fin fyr, men jeg blir likevel ikke med på denne poetiske gruppeklemmen», skriver Morgenbladets anmelder Frode Helmich Pedersen om poeten Trygve Skaugs seneste utgivelse i ukens avis. «Det er ingen tvil om at Trygves direkte, nære og varme dikt rører noe i leserne,» sier derimot Skaugs forlegger i Cappelen Damm. «Vi håper og tror dette er starten på en ny vår for poesien.»             I denne podkasten fra Morgenbladets bokredaksjon skal vi snakke om Trygve Skaug, poeten som i disse dager fyller plakater og boards over hele landet med sin nye diktsamling, Ikke slipp. Er det gruppeklem eller poesiens nye vår vi har står overfor her? Med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/6/202019 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Danske knyttnever

Nylig kom danske Asta Olivia Nordenhof med den første av i alt syv planlagte romaner som skal undersøke det hun beskriver som «kapitalismens menneskelige konsekvenser». Romanserien har tittelen «Scandinavian Star», og bruker den katastrofale brannen på denne passasjerfergen i april 1990, da 159 mennesker mistet livet, som inngang til å snakke om dem hun ser som ofrene for den rådende orden. Hun er ikke den eneste unge danske forfatteren med mange og store problemer og dårlig tid med å få satt dem under debatt.            I denne podkasten fra Morgenbladets bokredaksjon snakker vi om den unge, politiske litteraturen i Danmark, og litt om Scandinavian Star-brannen i litteraturen. Med kulturredaktør Ane Farsethås og bokansvarlig Bernhard Ellefsen.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/30/202019 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Abid på biblioteket

Dette er en reprise av en episode som ble sendt første gang 1. september 2017. ABID RAJA reiser tilbake til sin barndoms Sandaker senter for å møte, RANVEIG GJERDE, bibliotekaren som reddet ham. Men husker de hverandre etter 25 år? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/23/202012 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Sodomi, frihandel og portvin

I 1940, mens hele verden uroet seg for krigen, var John Maynard Keynes redd for freden. Og for å gå tom for portvin.Vi åpner en flaske port og tar en prat om Keynes, Virginia Woolf, smør og verdensbanken med MARIA BERG REINERTSEN. Hun er journalist i Morgenbladet og forfatter av boken ‘Reisen til Bretton Woods’, om hvordan våre moderne økonomiske institusjoner oppsto.Som taffelmusikk har vi bandet 'Bretton Woods'. Opptakene av deres sanger har vi fått låne fra et arrangement organisert av SLUG - nettverk for rettferdig gjeldspolitikk. Bandets låter finne du også på Spotify.Denne episoden ble sendt første gang 29. desember 2017. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/27/201926 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Vent ikke, heng hovmesteren

Hva er hemmeligheten bak fylle-fonetikken i Grevinnen og hovmesteren? Og er det, så farlig, da, med kommaregler? Huslingvist Paal Uvaag snakker ned Nasjonalbibliotekets Askild Matre Aasarød (også kjent som avisas forhenværende podkastør). Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/22/201921 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Hyllands bokhylle

Det gode liv etter apokalypsen, engelsk grammatikk for kommunister og Donald Pocket. Bli med inn i THOMAS HYLLAND ERIKSENS bokhylle. Denne episoden ble først gang sendt 23. oktober 2018. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/20/201925 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Harald Eia, søsteren og psykiateren

HARALD EIA og søsteren vokste opp i samme hus med samme foreldre. Hvorfor ble hun psykisk syk, og ikke han? Eia gikk til en av verdens fremste psykiatere for å få svar. Denne episoden ble sendt første gang 29. september 2016. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/13/201920 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Sissel Gran om menn ingen vil ha

For veloppdragne og forsiktige menn har det nye digitale sjekkeregimet gjort veien til kjærligheten nær umulig, mener Sissel Gran. Er alle de slibrige sjekkeguruene – som mener kjærligheten handler om JAKT – inne på noe?Denne episoden ble sendt første gang 26. juni 2018. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/6/201922 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Bakfitteræv og annen språklig rikdom

Kuksatan, bakfitteræv og annen klassisk norsk banning er under angrep fra engelske låneord som fuck og shit, sier RUTH VEDTVEDT FJELD, forfatter av Norsk banneordbok.Denne episoden ble sendt første gang i november 2018. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/29/201929 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Hjelp, kan jeg gå med caps?

ESTETIKEREN, eller Ragnhild Brochman som hun også er kjent som, hjelper 30 år gamle menn å gå med caps, forklarer hva som kommer etter normcore og guider deg i en verden av ekte, falske vipper. Denne episoden ble sendt første gang 18. september 2018. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/22/201929 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Kulturen etter robotopprøret

Kommer fremtidens digitale herskere til å i det hele tatt bry seg om oss mennesker og vår kultur? Historiker og ekspert på teknologifilosofi Kjetil Jakobsen, mener vår digitale hverdag er grunnleggende okkult. OLAF HAAGENSEN, derimot, gir oss det glade budskap om fremtiden for menneskeheten: Si hei til Homo Deus, Gudemennesket. Denne sendingen ble tatt opp under Podfest i 2017 og sendt første gang 27. januar det året. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/15/201932 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Takk, Skeletor

«Mamma var redd He-Man skulle begrense fantasien min. Det var tvert om». Det skriver forfatter OLE-MARTIN IHLE i et essay i ukas avis. Var 68-foreldrenes store redsel for amerikansk kommersiell barnekultur bare en misforståelse?Denne episoden ble første gang sendt 24. august 2018. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/8/201920 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Dag Solstad til leie

DAG SOLSTAD forteller om sin tid som hoffreporter for Akers Mek. Konsernet har nå stoppet boken de selv har betalt Henrik Langeland for å skrive for dem. Da Solstad gjorde samme jobb i 1990, fikk han helt frie tøyler, men skrev likevel et «veldig vennlig» portrett av bedriften. Denne episoden ble sendt første gang i november 2017. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/1/201914 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Skunkpels og diamanter

Hvorfor har ikke mote fått bli med inn i den intellektuelle varmen? KARI SLAATSVEEN og RAGNHILD BROCHMANN møtes for finne svar. Og for å forklare når i en manns liv han må slutte å kle seg som en tenåring.Sendingen ble tatt opp under Oslo Podfest 2018 på Vulkan Arena og ble første gang sendt i januar det året. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/25/201945 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Trump: Wrestler og litterat

** Kan vi forstå Trump ved å lese hans bøker? LASSE MIDTTUN har prøvd.** Eller er det amerikans wrestling som er veien til Trumps indre? Forsker TORE WITSØ RAFOSS mener han har funnet nøkkelen.Denne episoden ble sendt første gang i januar 2017. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/18/201924 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Livet ved hentestedene

Hva skjer når butikkene forsvinner? Byene oppsto langs elvemunninger og gode havner, der veier krysset og skapt gode markedsplasser. Steder hvor en kunne kjøpe og selge, møtes og se på hverandre. Men hva slags møtesteder får vi når vi alle handler på Komplett.no, Ebay og Amazon? En samtale med Håkon Gundersen.Denne episoden ble første gang sendt sommeren 2015. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/11/201911 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Toril Moi om Vinjes erekte penis

** TORIL MOI forteller om Aasmund Olavsson Vinjes «erectio penis», 'Ferdaminni' og Hillary Clintons valgnederlag. Denne episoden ble første gang sendt i desember 2016. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/4/201922 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Dystopski storsenter

I JENNY JORDAHLs science-fiction-tegneserie – 'Ski-fi' – har Ski storsenter blitt et dystopisk samfunn, styrt av Olav Thon. Bli med Jordahl inn i dypet av sin barndoms kjøpesenter. Denne episoden ble første gang sendt 10. august 2018. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/27/201914 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Dag! Solstad!

Bjørn Hansen er tilbake. Igjen. I en tredje – og siste! – roman. Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen forsøker etter beste evne å fordøye Dag Solstads nye roman i denne podkasten fra Morgenbladets bokredaksjon. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/24/201924 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Vi, de flyavhengige

** SHABANA REHMAN GAARDER taler den falske kjøttfarsens sak. Kan vegansk pulled pork og erteburgere redde vegitarianismen. Og verden?** Hvordan ble Norge et av verdens mest flyavhengige land? EMIL FLATØ forteller sin sørgelige historie.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/20/201928 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Naturen som forsvant – hva tenker vi nå?

Denne ukens podkast fra Morgenbladets bokredaksjon byr på opptak av et arrangement på Litteraturhuset i Oslo 12. september. Hvordan gjør naturødeleggelsene seg gjeldende i samtidslitteraturen? Endrer det måten vi er ute i naturen på? Og er måten vi tenker, snakker og skriver om naturen på, en medvirkende årsak til at den forsvinner? En samtale med botaniker Charlotte Sletten Bjorå, forfatter Maja Lunde, journalist Kjetil Østli og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/17/201954 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

LSD med labfrakk

De psykedeliske stoffene er på vei tilbake, tror sosiolog WILLY PEDERSEN. Han har anmeldt boken 'How to Change Your Mind. The New Science of Psychedelics' i ukens avis. LSD kan være lovende fordi legemiddelindustrien ikke ser ut til å være interesserte i stoffet, tror Pedersen. Denne episoden ble sendt første gang 20. august 2018. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/13/201925 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Linda Boström Knausgård: Helt ustøvete litteratur

Å lese forfatterskapene til Karl Ove og Linda Boström Knausgård sammen er en helt særegen litterær opplevelse. I denne podkasten fra Morgenbladets bokredaksjon snakker Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen om hvorfor. Og er en roman som denne egentlig utleverende? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/10/201918 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Moene og Grue om aktiv dødshjelp

** Hedonist OLE MARTIN MOENE og moralist JAN GRUE avslutter sin debatt om aktiv dødshjelp. Du kan lese hele debatten i avisen og på nett.Denne episoden ble sendt første gang 21. okt 2016. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/6/201921 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Michel Houellebecq sier opp. Kjartan Fløgstad sier ifra.

Den franske forfatteren Michel Houellebecq har vært i Danmark. Morgenbladet også. Og så har vi selvfølgelig lest Kjartan Fløgstads nye roman. En podkast fra Morgenbladet Bøker med Ane Farsethås og Bernhard Ellefsen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/4/201928 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Sissel Gran om virkelighetslitteraturen

** Terapeuter – og vi vanlige dødelige – er avhengig av tilgang til virkeligheten, mener samlivsterapeut SISSEL GRAN. Da får det være at den av og til kommer i form av bøker som blottlegger mennesker som ikke vil dele sin historie.** Og er det mulig å redde ideen om penger slik vi kjenner den i dag?Denne episoden ble første gang sendt 26. mai 2017. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/30/201928 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Adjø / Hallo!

Noen sier farvel, andre ønskes velkommen i denne episoden av Morgenbladets podkast. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/23/20199 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#245 HusLingvisten

Hei. Hvordan går det med du? I denne episoden snakker huslingvist PAAL UVAAG om pukkelord, ‘i forhold til’-syken og konfirmasjonssyntaks. Nyt! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/19/201919 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Hongkong og Den himmelske freds plass

Står vi foran en tragisk reprise av hendelse på Den himmelske freds plass for 30 år siden? Eller er det mulig at kinesiske myndigheter viser en mykere side? En samtale med Morgenbladets nye samfunnsredaktør SUN HEIDI SÆBØ, forfatter av boken «Kina – den nye super-makten». Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/16/201917 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

243 Artemisia-koden

Kan det være et barokk-maleri på Nasjonalmuseet ikke er malt av en av de gamle mannlige mesterne, men et tidligere underkjent kvinnelig malergeni? En samtale med ESPEN HAUGLID. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/12/201913 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

8chan: Vitser og nyfacistisk terror

Etter terrorangrepet i El Paso, Texas, har nettsiden 8chan – 4chans radikale arvtaker –havnet i søkelyset på grunn av brevet drapsmannen publiserte der. Nettsiden ser nå ut til å falle fra hverandre. Men tankegodset som har fått vokse i 8chans mørkeste hjørner ser ikke ut til å dø. Denne digitale høyreradikalismen bærer i seg både facismens fortid og fremtid, tror Sigve Indregard. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/9/201923 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Den dårlige feministen

Hvorfor er så mange unge feminister sinte på forfatteren Margaret Atwood? En samtale med TORIL MOI. Denne episoden ble sendt første gang 26. januar 2018. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/2/201929 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Koden bak det ekte smil

Hva gjør vi når våre digitale hjelpere blir flinkere enn oss til å lese våre egne følelser? BÅR STENVIK – forfatter av boken ‘Informasjonen’ – tror apper bygd på dataspill-logikk kan knekke hemmelighetene om menneskelig kroppsspråk.Denne episoden ble sendt første gang 9. februar 2018. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/19/201923 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Programmerere med morskomplekser

ANITA SCHJØLL BREDE er mindre redd for robot-revolusjonen enn hun er for programmers som savner mamma. Selv jobber hun på en kunstig intelligens som som skal finne, og forstå, akademiske artikler for forskere.Denne episoden ble første gang sendt 13. mars 2018 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/12/201922 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Hallo? Estetikeren svarer!

Er vi midt inni et dårlig sofa-paradigme? Hvor i all verden kommer alle de fete øyenbrynene fra? Og er det forfengelig å ha bøker fremme? Etikk er visstnok viktig. Men hva med ESTEtikken? Estetiker RAGNHILD BROCHMANN svarer.Denne sendingen ble første gang sendt 10. april 201 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/6/201928 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Kan man lage humor i en absurd tid?

Hva skal humoren gjøre i en tidsalder hvor virkeligheten er mer absurd enn de drøyeste standup-rutiner? En samtale mellom ELISE DYBVIK og NIKOLAI MELAMED KLEIVAN. Tekniker var ELIDA HØEG. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/29/201921 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Løgner om Bob Dylan

Er den beste måte å fortelle sannheten om Bob Dylan å lage en løgnaktig dokumentar? MARIUS LIEN og CHRISTIAN BELGAUX har sett Martin Scorseses Rolling Thunder Revue, om den Dylans legendariske turne i 1975. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/25/201920 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Europa etter USA

Den nye splittelsen mellom USA og Europa kan lede til en krig i Midtøsten. Men hva om det fantes en alternativ verdensorden som kunne gi oss stabilitet? TOVE GRAVDAL har analysert Tysklands forsøk på å forene Europa uten USA, og utenriksdepartementets nye stortingsmelding. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/21/201923 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Kan tv-serien være samfunnskritisk?

Tv-seriene Westworld og the Handmaid’s Tale forsøker desperat å diskutere kapitalisme og feminisme, samtidig som de vil være underholdende evighetsmaksiner du kan knaske potetgull til. Kan tv-serie-industrien gi plass til reel samfunnskritikk? AKSEL KIELLAND er tilbøyelig til å si nei.Denne episoden ble første gang sendt i mai 2018. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/18/201922 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Et liv uten bompenger

Bombengeopprøret truer det norske systemet for mijøavgifter. Vi i Morgenbladet har heldigvis utredet oss frem til fremtiden for bompenger og hele det grønne skiftet! En samtale med forfatterne vår nye MOU (Morgenbladets Omtrentlige Utredning) MARIA BERG REINERTSEN og SIGVE INDREGARD. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/14/201926 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Kvinnefotballens vekst og fall

Hvordan ble Norge en av de fremste nasjonene i verdens største idrett? Morgenbladet samler for første gang historien om norsk kvinnefotball. Men kommer den ut når storhetstiden er forbi? En samtale med MARIUS LIEN og CORNELIA KRISTIANSEN."Medaljer og motstand"-serien er et samarbeid mellom Morgenbladet og fotballmagasinet Josimar. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/7/201924 minutes, 1 second
Episode Artwork

Det store slager slaget

Rettighetene til ‘Bittersweet Symphony’, the Vervs klassiker fra 1997, er tilbake hos mannen som skrev den. Men hvordan skal man egentlig fordele eierskap til en sang konstruert av byggeklosser som har vandret fra tyv til tyv i flere generasjoner, spør ANDO WOLTMANN. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/4/201924 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Se på meg når jeg snakker til deg

Kan vi redde stumpene av det norske offentlige ordskifte ved å la folk som er grunnleggende uenige om de største politiske spørsmålene møtes alene over en kaffe? Vi testet den ideen i stor stil. Så hvordan gikk det 'Hele Norge snakker'? En samtale med sjefsredaktør i Morgenbladet, Anna B. Jensen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/31/201925 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Albert Åberg, hvem er du?

I sentrum for et av Nordens viktigste forfatterskap de siste 50 årene, i et kunstnerisk landskap inspirert av like deler Anton Tsjekhov og Fritz Lang, ruver en skikkelse i brun genser: Albert Åberg.Bokansvarlig i Morgenbladet, BERNHARD ELLEFSEN, setter Gunilla Bergstrøm barnebok-serie i perspektiv (samtidig som en 11 måneder gammel vordende Albert-leser kravler uhemmet rundt i podkast-studio). Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/28/201923 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Nasjonalisme på norsk

Er norsk nasjonalisme så harmløs som den gir seg ut for å være? Hør debatten mellom NINA HJERPSET-ØSTLIE, MAGNUS MARSDAL, EIRIK LØKKE og BODIL STENSETH fra litteraturfestivalen på Lillehammer. Denne samtalen ble sendt første gang 7. juli 2017. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/24/201934 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Bannons lille hjelper

Er det noe grunnleggende feil i journalistikken som gjøre at den ikke bare trekkes mot ekstreme meninger, men får ekstreme grupperinger til å vokse? MARKUS SLETTHOLM, en av journalisten som intervjuet Steve Bannon da han var i Norge, begår sjelegranskning. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/21/201915 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Eurovisjonen for Europa

Melodi Grand Prix er ikke utdatert. Nei, all underholdningskulturen vår ligner mer og mer på Eurovision, mener kulturredaktør ANE FARSETHÅS. Fremtiden for hele Europa speiles på scenen under konkurransen. Og misbruker staten Israel musikktevlingens liberale holdning til skeive for selv å kunne fremstå som mer åpen og vennlig? NIKOLAI MELAMED KLEIVAN rapporterer fra i Israel. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/17/201927 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Alt er camp

** Fra Oscar Wilde via Dame Edna og Jan Thomas til Met-gallaen. Hva er egentlig camp? Og hvordan har den overdådige og ironiske kulturforståelse sakte, men sikkert tatt over all populærkultur? Morgenbladets estetiker, RAGNHILD BROCHMANN, forklarer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/14/201928 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Fem grader av scenenekt

Finnes det et rom mellom scenenektere og ytringsfrihetsfundamentalister? Politisk redaktør LENA LINDGREN har forsøkt å finne en tredje vei. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/9/201922 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Hvordan høyresiden ble kul

Forfatter ANGELA NAGLE sier at det nå er høyresiden som har den normbrytende og punk-aktige ungdomskulturen. Hun er forfatter av boka ‘Kill All Normies: Online Culture Wars From 4Chan And Tumblr To Trump And The Alt-Right’, som handler om kulturslaget på internett. Hun tror Jordan Peterson kan være med på å gjøre den digitale høyresiden mindre ekstrem.Denne episoden ble sendt første gang 2. mars 2018. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/7/201927 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Norsk spionhistorie

Den rautenfelske bombesak, Lund-kommisjonen og konspirasjonsteorier om jøder. Hvordan har spionasje og overvåkning formet det moderne Norge? En samtale med SIGVE INDREGARD. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/3/201928 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Tysklands nye høyrekunst

Den tyske litterære offentligheten baler med hvordan den skal møte den nye kunsten fra det radikale høyre. Går man ekstremisters ærend ved å ta kunsten deres på alvor? En samtale med kommentator og journalist OLAF HAAGENSEN. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/30/201923 minutes
Episode Artwork

Drit i det norske språket

For at et nytt ord skal bli offisiell skriftlig norsk må det gjennom den byråkratiske kjærlighetsakten som er språkrådets normeringsmøte. PAAL UVAAG var tilstede under akten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/26/201917 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Hyttas død

Den isolerte fritidsboligen er utkonkurrert av de nye fjellbyene. Burde vi ikke da også få en ny type hyttearkitektur, spør GAUTE BROCHMANN. Denne episoden ble sendt første gang 7. april 2017. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/23/201910 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Marx i Westeros

Er det en drøm om noe grunnleggende konservativt som drar oss til Game of Thrones? Nå når den siste sesongen akkurat har hatt premiere er det på sin plass å høre igjen litteraturviter Frode Helmick Pedersen analyse av tv-serien. Han etterspør et stort folkelig og frigjørende opprør i historien. Så burde det vært litt mer Marxisme i Westeros?Denne sendingen ble sendt første gang 21. april 2016. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/16/201914 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#226 Sissel Gran forklarer utroskap

Det er noe galt med vår tids forståelse av nærhet og parforhold, som gjør at vi ikke får til å forklare hvorfor så mange lykkelige forhold ender i utroskap. Det mener samlivsterapaut Sissel Gran. Bli med inn på terapirom hennes. Du kan lese det første essayet i utroskap og begjær-serien på morgenbladet.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/11/201924 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#225 Faktarøverne

Kunnskapstyveri, ropte Morgenbladets anmelder etter å ha lest boka «En samisk verdenshistorie». Men er det å ta fakta andre har funnet en kriminell handling, eller er det bare sånn kunnskapsdeling foregår? Hør samtalen mellom HELENE URI, TOR BOMANN-LARSEN, JOHAN TØNNESON og BERNHARD ELLEFSEN.Samtalen foregikk på Nasjonalbiblioteket. Teknikker for opptaket var Jørn Arild Grefsrud. Arrangementet var arrangert og booket av Julie Nordby Egeland og Marit K. Slotnæs fra Morgenbladet og ledet av Askild Matre Aasarød. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/9/201939 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

– Norsk journalistikk er en løgn!

Hele den norske journalistikken er bygd på usannhet. Det sier Simen Sætre. Eller strengt tatt sier han ikke AKKURAT DET, men det er cirka det han mener. Må alle norske journalister endre hvordan de siterer kildene sine? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/2/201925 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Skal Bannon få mikrofonen?

Vi gir MOHAMED ABDI og ESPEN GOFFENG en scene for å diskutere om SCENENEKT er en god eller dårlig idé, etter at det ble klart at Trump-strateg Steve Bannon er invitert til Nordiske mediedager i mai.Les deres innlegg i debatten på morgenbladet.no Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/29/201934 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

#222 Norsk på utenlandsk

Tenker man andre tanker om hjernen går på somalisk i stedet for norsk? PÅL KRISTIAN ERIKSEN, forfatter av Nye språk i Norge. En språkodyssé, har undersøkt de andre talemålene her i landet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/26/201920 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Hva er en kvalitetsforfatter?

Hvem sa kampen mellom høy- og lavkultur var over? To norske forfatterforeninger er nå i en bitter kamp om hvem som skal få definere hva som er kvalitetslitteratur. Kulturredaktør ANE FARSETHÅS og bokansvarlig BERNHARD ELLEFSEN forklarer striden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/22/201923 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Hvordan kan vi høre på Michael Jackson nå?

Om det var Steve Wonder eller Joni Mitchel som hadde blitt anklaget for seksuelle overgrep ville det vært vanskelig å nyte musikken deres. Men med Michael Jackson er det annerledes. Det mener OLE-MARTIN IHLE, forfatter av 'Da He-Man kom til Norge – en fortelling om å vokse opp på 80-tallet'. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/19/201926 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

NSBs banesår

– Dette er jo et kulturminne, roper Morgenbladets huslingvist PAAL UVAAG. Han møter estetikeren RAGNHILD BROCHMANN for å forsøker å forstå NSBs dødsfall. De forventer at NSB-navnet kommer til å bli kjøpt opp av et nederlandsk ektepar som vil starte hippster-dresin-service på Flomsbanen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/15/201925 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Sissel Gran og virkelighetslitteraturen

** Terapeuter – og vi vanlige dødelige – er avhengig av tilgang til virkeligheten, mener samlivsterapeut SISSEL GRAN. Da får det være at den av og til kommer i form av bøker som blottlegger mennesker som ikke vil dele sin historie. ** Og er det mulig å redde ideen om penger slik vi kjenner den i dag?Denne episoden ble første gang sendt 26. mai 2017. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/12/201927 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Britiske skilsmisser, en idéhistorie

Fra Henrik den 8. via Diana og Charles til Brexit. Britene KAN kompliserte skilsmisser. INGER MERETE HOBELSTAD og MARIA BERG REINERTSEN forsøker å forstå hva vi kan lære om Brexit ved å studere fortidens britiske samlivskollapser.   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/8/201929 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Hvithet som ideologi, med Eddo-Lodge og Jirde Ali

Bør antirasister forholde seg til hvithet slik feminister gjør til patriarkatet? Det mener journalist RENI EDDO-LODGE. Hør henne i en samtale med SUMAYA JIRDE ALI fra Litteraturhuset i Oslo. Eddo-Lodge er forfatter av boken ‘WHY I’M NO LONGER TALKING TO WHITE PEOPLE ABOUT RASICM’, på norsk ‘Hvorfor jeg ikke lenger snakker med hvite mennesker om rase’. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/5/201935 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#216 Total Brexit of the Heart

Må vi gå til Freud for å forstå psykodramaet som er Brexit? Og hva i all verden er «NORWAY PLUSS». Morgenbladets nye brexit-spaltist, og førstelektor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, ØIVIND BRATBERG loser deg gjennom Storbritannias selvpåførte traume. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/1/201923 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#215 Oscar i strømmingens tid

Hvordan skal vi forholde oss til en kinofilmpris i videostrømmingens tid?Filmanmelder ULRIK ERIKSEN, journalist ELISE DYBVIG og kommentator AKSEL KIELLAND gir deg svart på det, og hvordan en dårlig film klarte å vinne Oscar-utdelingens fjongeste pris. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/25/201932 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#214 Værvarsel for pengene våre

Bør økonomifaget forsøke å spå kriser? Kan det komme noe godt ut av god gammeldags proteksjonisme? Og kommer fagorganisering til å være historie om 50 år? MARIA BERG REINERTSEN har samlet noen av Norges fremste økonomer for å få svar.I panelet:KALLE MOENE, professor ved Økonomisk institutt ved Universitetet i Oslo.TORFINN HARDING, Førsteamanuensis ved Norges HandelshøyskoleCAMILLA BAKKE ØVALD, samfunnsøkonom og høyskolelektor ved Høyskolen KristianiaANDREAS MOXNES, professor ved Økonomisk Institutt ved Universitetet i OsloSamtalen er et samarbeid mellom Aktualitetsuka ved økonomisk institutt på Universitetet i Oslo og Morgenbladet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/22/201936 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#213 Synsing om bøker vi ikke har lest

ANE FARSETHÅS og BERNHARD ELLEFSEN synser om bøker de ikke har lest ennå i denne gjennomgangen av bokvåren 2019. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/18/201925 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Identitetspolitikk: Et forsvar

** Trumps seier, Brexit, den radikale høyresidas raljering i Øst-Europa, sosialdemokratenes vakling. Alt er identitetspolitikken skyld! Det roper et kobbel liberale akademikere. MOHAMED ABDI, kommentator i Morgenbladet, tar den utskjelte politiske strømmingen i forsvar. Denne episoden ble sendt første gang i februar 2018. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/14/201927 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

212 Estetisk krise i skisporet

Skigåing handler ikke bare om teknikk, lårmuskler og natur. Om du går i din farfars ullgenser eller aerodynamisk testet konkurransetights, så handler det om selvfremstilling. Så hvordan skal du signalisere hvem du er i skiløypa? Morgenbladets estetiker, RAGNHILD BROCHMANN må granske sin egen sjel for å gi deg svaret. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/12/201926 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

211 Den norske modellens redning

Ta ut religion av skolen. Undervis heller i 'Den norske modellen'. Det mener sosiolog og kommentator GUNNAR C. AAKVAAG. Han gir en innføring i hva som faktisk er spesielt med den norske samfunnsstrukturen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/8/201929 minutes
Episode Artwork

#210 Et forsvar for Sámiid ædnan

Den er en av Norges største landeplager gjennom tidene. 'Sámiid ædnan' har fått stå som sjølve definisjonen av hvordan det klamme norsk sosialdemokratiet med klønete pedagogisk har forsøkt å bruke samisk kultur. Men Mattis Hætta og Sverre Kjelsberg Sámiid ædnan er så mye mye mer enn en vits. Den er sjølve fortellingen om vår tids popmusikk, bare dessverre fortalt 40 år for tidlig, mener kulturredaktør ANE FARSETHÅS. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/5/201914 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#209 Joikens underliv

Bør joiker med privat og seksuelt innhold holdes borte fra allmenheten av personversnhensyn? Sammen med ÁNDE SOMBY og ANDERS FIRING LUNDE dykker vi ned i en verden av grov og potensielt sjikanerende joik i denne episode av Morgenbladets aktuelt-podkast. I forbindelse samefolkets nasjonaldag har vi et helt temanummer av avisa om samisk samfunn og kultur.Les hele Lundes artikkel om den vovede joiken på morgenbladet.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/1/201925 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Blade Runner: Et sexistiske mesterverk

TORIL MOI er en stor fan av Ridley Scotts postmodernistiske sci-fi-klassiker 'Blade Runner'. Hun mener likevel filmen har et forkastelig kvinnesyn. Så hva skal feminister gjøre med et sexistisk mesterverk? Hør en diskusjon med Moi i forbindelse med hennes foredrag på Nasjonalbiblioteket. Les essayet hennes i på morgenbladet.no Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/29/201928 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#207 En ny politikerrase

Har vi egentlig fått en ny regjering i Norge? Eller bare en løs samling uenige ministre, styrt av en statsminister som er villig til å inngå alle kompromisser i alle retninger for å holde på regjeringsmakten. ASLAK BONDE og ÅSHILD MATHISEN forsøker å forstå den nye politiske virkeligheten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/25/201930 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#206 Rosa populisme

Kunne Rosa Luxemburg ha stoppet Hitler og reddet oss fra det tyvende århundres aller verste katastrofer? En samtale med biograf ELLEN ENGELSTAD. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/22/201924 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#205 Holmgang om Oslomet/OsloMet!

To lingvistiske kamphaner møtes til holmgang om navnet på Oslos nye universitet: Rektor ved OsloMet/Oslomet, CURT RICE, og den argeste kritikeren av institusjonens nye navn, Morgenbladets huslingvist PAAL UVAAG. Som Tina Turner sier: «Two men enter. One man leaves». Eventuelt: To menn har en høflig, men intens samtale om norsk lingvistikk og navnenormering. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/18/201925 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

204 En håndjager for evigheten

Det er 50 år side Phillip Roths "Portnoy's Complaint" – eller "Portnoys besværlige liv" som den heter på norsk – kom ut. Er det fortsatt verdet å lese om en gretten, febrilsk onanerende mann med sjabert kvinnesyn? En samtale med BERNHARD ELLEFSEN og NIKOLAI KLEIVAN. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/15/201918 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

203 Det er middelklassens skyld!

Ikke skyld på topp-prosenten av rikinger: Du er selv skyld i klasseskillene, mener kommentator MARKUS SLETTHOLM. I alle fall om du har tilhold i middelklassen.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/11/201914 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#202 Pling-Pling-Pling! Boing!

Lyddesignen i dataspill og i virkeligheten ligner mer og mer på hverandre. Bli med dataspillkomponist og lyddesigner Martin Mathiesen Kvale fra selskapet Krillbite ned i Oslos undergrunn på leting etter dystopiske rulletrapplyder. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/8/201911 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

201 Den første kulturkampen

Sommeren 1830 startet alle kulturdebatters mor i Morgenbladet. MARIA BERG REINERTSEN har prøvd å forstå hvordan konflikten mellom patrioten Wergeland og kosmopolitten Welhaven har formet dagens norske debattklima. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/4/201920 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

200 Beviset på liv etter døden

1. januar 1819 kom den aller første utgaven av Morgenbladet ut. Gjennom de 200 årene siden den gang har avisen endret det norske ordskiftet, vært erklært død gjentatte ganger, og endret politisk ståsted enda oftere. Historiker ERIK RUDENG loser oss gjennom historien til avisen som beviser at det finnes et liv etter døden.Dette er også, tilfeldigvis, episode nummer 200 av Morgenbladets podkast. Vi takker for følge så langt, og håper du blir med de kommende 200 årene også! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/1/201926 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Askepooooot! (En fonetisk analyse)

«Deres Høøøyhet! Leeeksene!» Hvorfor er stemmene i juleklassikeren Tre nøtter til Askepott så utrolig festlige? Morgenbladets huslingvist, PAAL UVAAG, har fått matet hele filmen inn i en lingvistisk superdatamaskin for å finne svar.GOD JUL!Dette innslaget ble sendt første gang 22. desember 2017. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/24/201810 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

199 Estetikeren ringer julen inn

RAGNHILD BROCHMANN og KARI SLAATSVEEN løser høytidens store floker: Kan man gå med en arvet pels? Er det teit med stygge julegensere? Og hvordan løser man en Lewinsky-aktig flekk på den blå julebordskjolen? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/21/201831 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Årets beste kultur

Årets beste bøker, serier og filmer. I alle fall ifølge ELISE DYBVIG, NIKOLAI KLEVAN og HANNE ØSTLI JAKOBSEN. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/18/201821 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#197 De gule vestene

Boulevardene står i brann. Kan det franske samfunnet reformeres? Eller er bevegelser som 'De gule vestene' og 68-opprørerne, med sine gatedemonstrasjonene og barrikader, et spøkelse Frankrike for alltid vil måtte bale med? En samtale med journalist og kommentator TOVE GRAVDAL. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/14/201823 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#196 Kulturrelativismen, et gjenopplivingsforsøk

Når sosialantropologer blir misforstått er det deres egen skyld, sier THORGEIR KOLSHUS, sosialantropolog. Han mener det er på tide å se kulturrelativisme i et nytt lys. Hør ham i en samtale med journalist MARIUS LIEN. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/11/201822 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#195 Orbán og «Soros-konspirasjonene»

I ly av konspirasjonsteorier om finansmannen George Soros dytter Victor Orbán, Ungarns sterke mann, Budapests internasjonale universitet ut av landet. Han og andre av Europas nye autokrater har startet en storstilt kamp mot akademia. En samtale med journalist HANNE ØSTLI JAKOBSEN. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/7/201822 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Hamsun-koden

Et hemmelig dokument. En kode som må knekkes. Og kampen om «det ubevisste sjelelivs Wikileaks». Morgenbladet har funnet den overraskende sannheten om notatene fra Knut Hamsuns psykoanalyse. Med EMIL FLATØ og ANE FARSETHÅS.Denne episoden ble sendt første gang 30. juni 2017. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/4/201821 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#194 Eikrem-saken

Etter dobbeltdrapet i Trondheim i oktober, uttalte førsteamanuensis Øyvind Eikrem ved NTNU seg til det omdiskuterte høyrevridde nettstedet Reset. Der sa han, med henvisning til ofrene og gjerningsmannen, at «[f]remstillingen av hendelsen som bare en tragedie, er naiv (…) Hele risikomomentet med disse unge mennenes tilpasning til Norge sterkt er tabubelagt. Det fremstår som nærmest unevnelig i den dannede offentligheten». Da ble det, som forventet, bråk i den nevnte dannede offentligheten. Nå har en gruppe studenter tatt til motmæle. MARKUS SLETTHOLM forsøker å forklare debatten som fulgte. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/29/201814 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#193 Klara Kloks selvmord

Tove Ditlevsen brukte 30 år på å gi folk råd til hvordan de kunne klare seg i tilværelsen i sin spalte i 'Familie Journal'. Så tok hun sitt liv. Nå er endelig alle svarene hun skrev samlet mellom to permer, forteller BERNHARD ELLEFSEN. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/27/201816 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Istidens skitne oppdager (fra podkasten Da!)

Gjestepodkast: Da! – easy listening fra Morgenbladets arkiv med KARI SLAATSVEEN og HÅKON GUNDERSEN.I 1823, ved Mjøsa, oppdaget geologen Jens Esmark istiden. Ellers skrev han for Morgenbladet om været. Dette var en imponerende mann som ikke skiftet skjorte selv om den var dekket av en skorpe med snus.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/23/201828 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#192 Spionen som dekonstruerte meg

** En av verdens mest kjente post-modernistiske akademikere, Julia Kristeva, blir beskyld for å ha vært spion, både i virkeligheten og fiksjonen. Det heler er ærekrenkende oppspinn, sa hun da journalist ELISE DYBVIK SØREIDE møtte henne. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/20/201819 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Hvordan krigen formet sjakken. Med Lahlum og Grønn.

**ATLE GRØNN og HANS OLAV LAHLUM gir deg sjakkens idéhistorie, via første verdenskrig og superdatamaskiner. Samt vinneren av sjakk-VM på forskudd. Samtalen er ledet av MARKUS SLETTHOLM.Les Grønn og Lahlums essay i ukens avis, på nett og papir. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/16/201830 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#190 Jødene og hjemmefronten

Kjente hjemmefronten til planene om å deportere jødene, uten å foreta seg noe? Eller er Marte Michelets nye bok 'Hva visste hjemmefronten', moralisering 75 år på etterskudd, bbasert på noen få kilder? En samtale med anmelder i Morgenbladet, PER Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/201824 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#189 Vitenskapens røvere

**Det siste tiårene har digitale røvertidsskrifter poppet opp som paddehatter, side om side med legitime publikasjoner. Hvordan skal vitenskapen i det hele tatt overleve i den enorme speilsalen på internett? En samtale med med HANNE ØSTLI JAKOBSEN. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/9/201822 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#188 Banning under angrep

Kuksatan, bakfitteræv og annen klassisk norsk banning er under angrep fra engelske låneord som fuck og shit, sier RUTH VEDTVEDT FJELD, forfatter av Norsk banneordbok. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/6/201828 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#187 Ekteskapsråd fra Oljefondet

** Det er store problemer i ekteskapet mellom kapitalismen og demokratiet, mener Yngve Slyngstad, sjefen for det norske oljefondet. Han vil selv stiller opp som samlivsterapaut, og ha revolusjon i økonomifaget. MARIA BERG REINERTSEN forteller om sitt møte med en av Norges mektigste personer. Og tar seg noen shot med Underberg. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/2/201824 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#186 De dødes ansiktsløftning

** De dødes dag var en upopulær og gammeldags tradisjon i Mexico. Var det tilslutt kommersialiseringen som reddet festdagen fra den sikre død? En samtale med ANDERS FIRING LUNDE. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/30/201813 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

KrF: 85 år med sjelekvaler

** KrFs høflige borgerkrig kan endre hele det norske politiske landskapet. Men hva i all verden er de egentlig uenige om? Og hvem er det som slåss mot hverandre? ÅSHILD MATHISEN og HÅKON GUNDERSEN reiser tilbake til 1933 for å få svar.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/26/201829 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

#184 Hyllands bokhylle

Det gode liv etter apokalypsen, engelsk grammatikk for kommunister og Donald Pocket. Bli med inn i THOMAS HYLLAND ERIKSENS bokhylle.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/23/201825 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#183 En høyreekstremist går av bussen

12. februar 2013 satt BJØRN FUNDER HALLDAL på en buss på vei mot Oslo ikledd en skuddsikker vest og med elektrosjokkvåpen og en gasspistol i bagasjen, mens han snakket på mobilen om at han skulle sprenge Stortinget. Halldal var i tillegg aktivt med i Norwegian Defence League. Fem år senere er han en selverklært verdensborger som mener at å være «imot innvandring er som å være imot sola». Hvordan er det mulig? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/19/201826 minutes, 1 second
Episode Artwork

#182 Når Utøya blir underholdning

Filmen ‘22 July’, bruker thrillerelementer og actionfilm-håndtverk for å fortelle om den norske tragedien. Nå kommer en rekke filmer om terrorangrepet. Skal vi omfavne engasjerende underholdning inspirert av 22. juli?  En samtale med filmanmelder og skribent i Morgenbladet, ULRIK ERIKSEN. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/16/201832 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#181 Oslomet og knekte baller

** Danske kommaregler, transitives rettigheter, et nødrop for Språkrådet. Morgenbladets huslingvist, PAAL UVAAG, snakker ut.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/12/201821 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#180 Nobel, Kungen og Jesus

** Foreslo svenske-kongen å «kjøpe ut» et medlem i Svenska Akademien for å redde Nobelprisen i litteratur? Og hvem ville vunnet prisen om den ikke hadde blitt avlyst grunnet en voldtektsdom, trakassering og påstander om økonomisk kriminalitet? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/9/201822 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#179 Hva skal vi gjøre med alle mennene?

Et år etter #metoo-kampanjen virker det som om kulturkampen skifter gir. Mange av mennene som ble felt av bevegelsen forsøker, forsiktig, å komme tilbake til sine posisjoner. En samtale med journalist ELISE DYBVIK. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/5/201820 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#178 Lolita-komplekset

Forfatter KNUT FALDBAKKEN og kulturredaktør ANE FARSETHÅS møtes til debatt:  Skal romanen Lolita få leses som et litterært verk alene, uten at porno-industrien og seksualiseringen av unge jenter alltid skal dras inn? Eller må verket sees i sammenheng med Lolita-kulturen den har vært med på å skape? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/2/201825 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#177 Stalins rykte

** Slaget mellom Finland og Russland er ikke over, selv snart 80 år etter Vinterkrigens slutt. Nå leter russiske historikere etter spor fra påståtte finske massedrap, i et forsøk på sette Stalin i et bedre lys. Denne striden her, som foregår i de finsk-russiske skoger, startet med en gråskjegget russer, sier journalist HANNE ØSTLI JAKOBSEN.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/28/201818 minutes, 1 second
Episode Artwork

#176 Alle elsker Raymon

** Raymon er ikke lenger blant oss. Men Raymon-dialekten er på vei tilbake fra de døde. Vi forsøker å bli kloke på østfoldsk stolthet og arven etter komikeren bak Raymon-figuren, Øivind Johannesen, som døde søndag. Med Litteraturanmelder BERNHARD ELLEFSEN, huslingvist PAAL UVAAG og kulturjournalist MARIUS LIEN.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/25/201817 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Simen Sætre: Å intervjue en forræder

** Hvordan klarte en afghansk tolk å avsløre at en Taliban-spion hadde infiltrert det norske forsvaret i Afghanistan? SIMEN SÆTRE forteller om sin nye bok, Tolken. Les også Sætres essay om å intervjue en forræder på morgenbladet.no. Denne episoden ble sendt første gang i september 2017.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/21/201814 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#175 Hjelp, kan jeg gå med caps?

** ESTETIKEREN, eller Ragnhild Brochman som hun også er kjent som, hjelper 30 år gamle menn å gå med caps, forklarer hva som kommer etter normcore og guider deg i en verden av ekte, falske vipper.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/18/201829 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#174 Troll på scenen

** Fungerer 'no-platforming' – scenenekting – om man vil stoppe ekstreme holdninger? Eller er det på scenen trollene sprekker? En samtale med journalist HANNE ØSTLI JAKOBSEN. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/14/201822 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#173 Økonomirevolusjon, takk!

** Finanskrisen endret hele verden. Men ikke økonomifaget. Hvor ble det av revolusjonen, spør MARIA BERG REINERTSEN 10 år etter Lehman Brothers fall. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/11/201826 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

#172 Etikerens begravelse

** TROND BERG ERIKSEN har vært Norges moralske orakle i 8 år. Som 'Etikeren' har han loset oss ut av hverdagskvaler og eksistensielle kriser. Men nå er det på tide å gravlegge Morgenbladets etiker, mener mannen selv. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/7/201824 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#171 Nordens siste geni

JOACHIM TRIER, HANNE ØRSTAVIK og RUNE CHRISTIANSEN snakker med BERNHARD ELLEFSEN om Nordens siste geni, Ingmar Bergman. I sommer var det 100 år siden mannen bak ‘Det syvende innseglet’, ‘Persona’ og ‘Fanny og Alexander’ ble født. Samtalen er et samarbeid mellom Nationalteateret, Litteratur Oslo og Morgenbladet. Teknikker var Inger M. Solskjær Johansen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/4/201839 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#170 De frivillig innelåste

** Hva om det mektigste unge opprører i vår tid er å stenge seg inne i kjellerstua og aldri komme ut? Tidligere generasjoner har hatt 68-opptøyene, punken og black metal-kulturen. Nå har vi hikikomori, sier essayist VIBEKE RIISER-LARSEN. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/31/201824 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#169 Saabye Christensen: Konservativ ideolog

** Er Lars Saabye Christensen egentlig en konservativ ideolog, bak den lune fasaden? Litteraturanmelder BERNHARD ELLEFSEN mener forfatterens sepiafargede beskrivelse av fortiden er mer enn bare nostalgi. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/28/201811 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#168 Takk, Skeletor

** «Mamma var redd He-Man skulle begrense fantasien min. Det var tvert om». Det skriver forfatter OLE-MARTIN IHLE i et essay i ukas avis. Var 68-foreldrenes store redsel for amerikansk kommersiell barnekultur bare en misforståelse? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/24/201820 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

#167 LSD med labfrakk

De psykedeliske stoffene er på vei tilbake, tror sosiolog WILLY PEDERSEN. Han har anmeldt boken 'How to Change Your Mind. The New Science of Psychedelics' i ukens avis. LSD kan være lovende fordi legemiddelindustrien ikke ser ut til å være interesserte i stoffet, tror Pedersen.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/20/201825 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

#166 Espelid Hovig: Feministikon

ANDREAS VIESTAD tror forrige generasjons feministiske opprør står i veien for at dagens feminister omfavner Ingrid Espelid Hovig.  Espelid Hovig bisettes mandag. Hun ble 94 år gammel.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/17/201821 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#165 Regulert sex, ja takk.

Er det for enkelt å skille seg? Glemmer vi i all frigjøringen at samliv og sex er og bør være regulert av staten? Ja, mener ESPEN OTTESEN, det vennlige ansiktet til norsk konservativ kristendom, og ny spaltist her i Morgenbladet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/14/201818 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

#164 Dystopski storsenter

I JENNY JORDAHLs science-fiction-tegneserie – 'Ski-fi' – har Ski storsenter blitt et dystopisk samfunn, styrt av Olav Thon. Bli med Jordahl inn i dypet av sin barndoms kjøpesenter.    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/10/201814 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Hjorth og Figueiredo om blodsbånd

Hvordan redde seg fra sin egen familie? IVO DE FIGUEIREDO og VIGDIS HJORTH møttes til en samtale om familiebånd og relasjoner, skuffelser og svik. Ordstyrer: Ane Farsethås, kulturredaktør i Morgenbladet. Samtalen er et samarbeid mellom Litteraturhuset i Bergen og Morgenbladet. Denne episoden ble sendt første gang i november 2016. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/3/201845 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Knausgård og Nelson

** KARL OVE KNAUSGÅRD og MAGGIE NELSON – to av virkelighetslitteraturens store forfattere – møttes på Munch-museet for en prat om True Crime, forskjellen på ekte og oppdiktede sitater og de overdrevne ryktene om jegets død.  Samtalen er et samarbeid mellom Munch-museet, kulturfestivalen The Big O og Morgenbladet, og ble ledet av kulturredaktør Ane Farsethås. Denne samtalen ble første gang sendt i oktober 2017. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/27/201828 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Jordan Peterson

** Hvordan har professor JORDAN PETERSON fått en så stor tilhengerskare på nettets høyreside? HANNE ØSTLI JAKOBSEN spurte han. Hør dem begge på podkasten denne uken.  Denne episoden ble første gang sendt i desember i fjor.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/20/201815 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Adjø til Gud

** ESKIL SKJELDAL var en profilert kristen kommentator, forfatter og prest. Så forsvant Gud. Dette intervjuet ble sendt første gang i april 2017 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/13/201821 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Etikeren snakker ut

Radioresepsjonen på NRK P13 har stjålet Morgenbladets etikerspalte. Vi tar en prat med TROND BERG ERIKSEN for å forstå hva som ligger bak originalens etikks-filosofi. Denne sendingen er en reprise fra september 2016. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/6/201818 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#163 Sissel Gran om menn ingen vil ha

** For veloppdragne og forsiktige menn har det nye digitale sjekkeregimet gjort veien til kjærligheten nær umulig, mener Sissel Gran. Er alle de slibrige sjekkeguruene – som mener kjærligheten handler om JAKT – inne på noe? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/29/201822 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

#162 Myten om Norge

** ASLE TOJE mener staten må gripe inn og lage nasjonalistiske myter. Hvis ikke gjør andre det. Historiker JEANETTE VABERG, derimot, mener vår historer består vel så mye av blanding som enhet. Og MOHAMED ABDI advarer mot å bygge nasjonalisme på det vi legger igjen i doskåla. Bli med til NORSK LITTERATURFESTIVAL på Lillehammer og en diskusjon om behovet for nasjonale fortellinger. Lydtekniker var JOACHIM VENBERGET. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/22/201846 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#161 Kampen om løa

** Et av Norges mest ikoniske kunstverk endte opp i småbiter, i en hall fylt med campingbiler. Hvordan hendte det? Et møte med kunstneren bak Prosjekt Gjerdeløa, MARIANNE HESKE. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/19/20189 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#160 Wikipedias krigere

** Hva har Lars Gule, Hege Storhaug og Christian Kjelstrup til felles? De har alle havnet i krig med Wikipedia, sier journalist ANDERS FIRING LUNDE. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/15/201816 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Thomas Quicks endelikt

** Hvordan kunne Thomas Quicks vanvittige løgner overbevise rettsvesenet og psykiatere? ESPEN HAUGLID har lest selvbiografien til mannen alle prøver å forstå. Diskusjonen om fortrengte minner er ikke over.  Denne sendingen er en reprise fra desember 2016. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/12/201818 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

#159 Etter Norge

** Journalist ANDERS HAMMER har møtt krigsherren som tok over stafettpinnen da nordmennene dro. Han tar livet av opprørere han kjemper mot, surrer dem fast på bilpanseret. Det er lite igjen etter den norske hærens arbeid for demokrati, likestilling og fred i Faryab-provinsen.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/8/201827 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Den ukule venstresiden

Gjestepodkast: Skravleklassen. 'Mímir Kristjánsson og Eivind Trædal møttes forklare programledere Anders Imenes og Sturla Haugsgjerd om at det ikke er så viktig å være kul, men viktigere enn noensinne å kunne sin Marx 200 år etter hans fødsel.  Men det begynner jo å bli en stund siden palestinaskjerf og Che Guevara-plakat var en tydelig kulhetsmarkør.' Podkasten er produsert av MODERN MEDIA.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/5/201859 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

#158 Ekstremismens fortellinger

** ÅSNE SEIERSTAD, ERIKA FATLAND og PETER FRÖBERG IDLING diskuterer om det er politikk eller psykologi som leder til radikalisering og  hvordan man skal skrive om ekstreme bevegelser. Ordstyrer for denne Morgenbladetsalongen er Bernhard Ellefsen. Samtalen ble tatt opp av JAMES WELBURN under Litteraturfestivalen på Lillehammer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/1/201859 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

#157 Estetikeren og rumpeshortsen

  Liflige små dongeryshortser og sickpack-er så vidt synlig gjennom linskjortene! Det er tropevarme når Morgenbladets estetiker, RAGNHILD BROCHMANN, analyserer historien og symbolikken bak sommermoten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/29/201826 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#156 Bergman etter #metoo + Et liv uten NRK

  ** Hvordan ville mesterregissør og serieforfører Ingmar Bergman klart seg i #metoo's tidsalder? ELISE DYBVIK og BERNHARD ELEFSEN gransker Bergman, og mytene han skapte om seg selv. ** I tillegg: Norges største morgenradiovert, BJØRN FAARLUND fra P4, inntar podkasten for å lære oss å elske kommersiell radio, bare sånn i tilfellet det blir NRK streik igjen... Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/25/201830 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#155 Trond Giske, oppstanden

  ** Trond Giske er tilbake. Og han har funnet noe nytt mens han var i utlendigheten. Journalist JO M. BREDEVEIEN har fulgt den tidligere Arbeiderparti-nestlederen gjennom trønderske byer og bygder, mens politikeren har konstruert sitt nye, ruralradikale prosjekt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/18/201821 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Vigdis Hjorth og de sleipe undertrykte

Følger det en egen sluhet med det å være i en undertrykt gruppe? Det tror VIGDIS HJORTH. Hun forteller om det, og hvorfor hun har brodert navnene på sine ekskjærester på gardinene hjemme hos seg selv. Dette portrettet ble første gang sendt i februar 2016.     Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/15/201820 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

#154 Er laksen farlig?

  ** En seniorforsker ved Folkehelseinstituttet sier miljøgifter fra fisk kan gi adferdsvansker og overvekt hos barn. Er det farlig for gravide å spise mer enn en middag laks i uken? En samtale med journalist SIMEN SÆTRE. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/11/201816 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Hvorfor er filmer på Netflix så dårlige?

   ** Hvorfor er filmutvalget på strømmetjenestene så dårlig? EMIL FLATØ forklarer hvor kvalitetsfilmene har forsvunnet hen. ** Vil du høre mer om strømmekulturen, kan du også høre episode 152 hvor Aksel Kielland analyserer the Handmaid's Tale og Westworld. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/8/201820 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#152 Handmaid's World

Tv-seriene Westworld og the Handmaid’s Tale forsøker desperat å diskutere kapitalisme og feminisme, samtidig som de vil være underholdende evighetsmaksiner du kan knaske potetgull til. Kan tv-serie-industrien gi plass til reel samfunnskritikk? AKSEL KIELLAND er tilbøyelig til å si nei. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/4/201822 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#151 Barnehageopprøret

  ** Norske barnehager tilbyr bare «minimal quality» ifølge en undersøkelse. Er det da feil at foreldre likevel sier at de er fornøyde? Kommentator og journalist MARIA BERG REINERTSEN lurer på om barnhageansatte bør følge Ayn Rands taktikk for å sikre barn en god tilværelse på dagtid. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/1/201823 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#150 Det liberale diktaturet

  ** Er det mulig å liberalisere et land, uten å innføre demokrati? Det tror Kronprins Mohammed bin Salman i Saudi-Arabia. Han vil gjøre landet til en modell for en åpen, men totalitær fremtid. 48 mennesker henrettet ved halshugging så langt i år i landet, ifølge Human Rights Watch. En samtale med journalist TOVE GRAVDAL.   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/27/201829 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#149 Norske oljesynder

  DNO, Det Norske Oljeselskap, driver oljevirksomhet etter cowboy-metoden i verdens mest utsatte land: De er saksøkt av den irakiske staten, gir arbeidere de dårligste vilkårene i klassen og sa i 2015 opp 200 ansatte via sms i borgerkrigsherjede Jemen. Nå vil Norges eldste oljeselskap tilbake til hjemlandet. En samtale med journalist ELIDA HØEG. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/24/201813 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#148 Den nye transkampen

** Legevitenskapen går bort fra å skille mellom to kjønn med tydelige grenser. Men det norske behandlingssystemet for transpersoner stritter imot. Den ikke-binære transkampen spisser seg til, forteller HANNE ØSTLI JAKOBSEN. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/19/201828 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#147 Jon Michelet på havet

  ** For å minnes forfatter JON MICHELET, har vi funnet frem et opptak hvor han med egne ord forteller om sin tid til sjøss. Nærmere bestemt perioden da han seilte på en asfalt-tanker mellom Karibia, USA, Europa, Afrika og New Zealand i 1963 og 64. Der viste det seg at de faktiske farene på havet var andre ting enn storm og pirater. Går du inn på morgenbladet.no kan du finne Marius Liens portrett av Michelet fra 2016.   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/17/201810 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

#146 Nobel-katastrofen

  ** Er det bare Kungen som nå kan redde Nobel-prisen i litteratur? Svenska Akademien er i totalt oppløsning etter en intern krangel om voldtekt, trakassering og økonomisk mislighold. BJÖRN WIMAN, kultursjef i avisen som startet rabalderet – Dagens Nyheter – og Morgenbladets BERNHARD ELLEFSEN forsøker å forstå hvorfor det er to kvinner som nå må gå etter en #metoo-skandale. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/13/201828 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#145 Estetikeren svarer

  Etikk er visstnok viktig. Men hva med ESTEtikken? Er vi midt inni et dårlig sofa-paradigme? Hvor i all verden kommer alle de fete øyenbrynene fra? Og er det forfengelig å ha bøker fremme? Estetiker RAGNHILD BROCHMANN svarer.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/10/201829 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#144 Trump er inne på noe

  ** MARIA BERG REINERTSEN diskuterer stål over en Dry Martini. «Hvor flaut det enn er å innrømme, Trump ser noe som handelsteorien lett mister», sier hun.     Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/6/201829 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

#143 Forskning på fuck

  ** Hva sier egentlig bannskapet fra Big Brother i 2001 oss om det norske språket? PAAL UVAAG tar deg med bak de 414 384 ordene som ble ytret i realityseriens første sesong, og som er loggført i BIG BROTHER-KORPUSET. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/30/201819 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

#142 Logikksjekk: Listhaug

  ** Morgenbladets logikksjekkere tar for seg Listhaugs påstander om at hennes ytringsfrihet knebles. Men hvem er det som skal sjekke logikksjekkerne? En samtale med filosofene og logikksjekkerne OLE HJORTLAND og PÅL ANTONSEN.  HUSK: Nå kan du prøve Morgenbladet i tre uker gratis. Bare gå inn på morgenbladet.no   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/27/201821 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#141 Det store sakprosaslaget!

      ** Holder påskekrimmen på å ødelegge sakprosaen? Non-fiction-litteraturen må vokte seg vel for kriminallitteraturens fortellergrep, mener ULRIKA KNUTSON, som har vært med på å lage listene til MORGENBLADETS SKANDINAVISKE SAKPROSAKÅRING. Hør henne, BERNHARD ELLEFSEN, ARNHILD SKRE, FREDRIK STJERNFELT og ANE FARSETHÅS diskutere den virkelige virkelighetslitteraturen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/23/201825 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#140 Flinkini gjør korttriks for ørene!

    ** Morgenbladets politiske magiker, DEN STORE FLINKINI, gjør korttriks for blinde og politiske analyser for illusjonister. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/20/201823 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#139 Simen Ekern: Populister i team

** I Italia er det bare populistene som står igjen på slagmarken etter valget, sier SIMEN EKERN. Men hva gjør Femstjernersbevegelsen når de selv blir makta de alltid har hatet?   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/16/201824 minutes, 1 second
Episode Artwork

#138 Programmerere med morskomplekser

  ** ANITA SCHJØLL BREDE er mindre redd for robot-revolusjonen enn hun er for programmers som savner mamma. Selv jobber hun på en kunstig intelligens som som skal finne, og forstå, akademiske artikler for forskere.    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/13/201823 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#137 Barsel & Betong

** Kvinner må føde mer for at ikke nasjonen skal avfolkes! I dag føder hver kvinne bare 1,6 barn i gjennomsnitt, i følge SSB. «Neida, dere føder nok», sier SIGVE INDREGARD. ** Og Kjartan Fløgstad gir deg et grunnkurs i betong.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/9/201822 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#136 Hvordan høyresiden ble kul

** Forfatter ANGELA NAGLE sier at det nå er høyresiden som har den normbrytende og pønk-aktige ungdomskulturen. Hun er forfatter av boka 'Kill All Normies: Online Culture Wars From 4Chan And Tumblr To Trump And The Alt-Right', som handler om kulturslaget på internett. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/2/201829 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#135 Identitetspolitikk: Et forsvar

  ** Trumps seier, Brexit, den radikale høyresidas raljering i Øst-Europa, sosialdemokratenes vakling. Alt er identitetspolitikken skyld! Det roper et kobbel liberale akademikere. MOHAMED ABDI, kommentator i Morgenbladet, tar den utskjelte politiske strømmingen i forsvar.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/23/201827 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#134 Skunkpels og diamanter

  ** Hvorfor har ikke mote fått bli med inn i den intellektuelle varmen? KARI SLAATSVEEN og RAGNHILD BROCHMANN møtes for finne svar. Og for å forklare når i en manns liv han må slutte å kle seg som en tenåring. Sendingen ble tatt opp under Oslo Podfest 2018 på Vulkan Arena. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/16/201844 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

#133 Koden bak det ekte smil

    ** Hva gjør vi når våre digitale hjelpere blir flinkere enn oss til å lese våre egne følelser? BÅR STENVIK – forfatter av boken 'Informasjonen' – tror apper bygd på dataspill-logikk kan knekke hemmelighetene om menneskelig kroppsspråk. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/9/201824 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#132 Krenket, nå igjen! + Simon Stålenhag

  ** Tyske studenter vil fjerne et dikt fra en vegg, mediene svarer med å trykke krav om dødsstraff. Har krenkebølgen kommet til Europas universiteter? Med HANNE ØSTLI JAKOBSEN. ** Og: Hvorfor se på gamle malerier, når man kan se på Terminator, spør konseptkunstner SIMON STÅLENHAG.  -- HUSK!: 10. februar klokken 13 kan du få med deg Morgenbladets podkast, live, under Podfest på Vulkan Arena i Oslo. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/2/201829 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#131 Den dårlige feministen

  ** Hvorfor blir forfatteren av The Handmaid's Tale mislikt av så mange unge feminister? TORIL MOI snakker om Margaret Atwoods vriene syn på feminisme og metoo. Atwood selv lurer på om hun er en «dårlig feminist» fordi hun kritiserer også kvinners makt. En del eldre feminister har nå begynt å kritisere kampanjene mot seksuell trakassering. ** Og apropos feministiske sci-fi-helter: OLAF HAAGENSEN forklarer hva som er så besnærende med Alien-filmene. Vil du høre foredraget teksten i Morgenbladet er basert på, anbefaler vi Litteraturhuset i Oslos podkast!: https://podtail.com/podcast/litteraturhusets-podkast/toril-moi-om-the-handmaid-s-tale/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/26/201829 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#130 Demokratiet etter Facebook

** Hvordan kan Facbook både være det største demokratiske eksperimentet noen sinne, og den farligste trusselen mot demokratiet, samtidig? LENA LINDGREN prøver å bli klok på Trumps-pressestrategi og hva pressen skal gjøre nå som Facebook har forlatt den.  ** Og Morgenbladets spåkule har alt begynt å gi svar, forteller Sigve Indregard.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/19/201822 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#129 Lydbokens vekst + Kjønnsliv i Frp

  **MARIANNE NORDLI er kompetanserleder i Frp og kvinne født i en mannekropp. I tillegg er hun ny spaltist i Morgenbladets 'Kjønnsliv'-spalte. Venstresida er ikke det naturlige stedet for undertrykte minoriteter, sier hun.  ** Og er lydbøker litteraturens fremtid? Vi spør JONAS TELLANDER, mannen som har snudd opp ned på den svenske bokverdenen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/12/201822 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

EKSTRA: Bokens høylytte fremtid – Et utdrag

Sveriges eldste forlag er kjøpt opp av et lydbokselskap. Nå utfordrer lydbøker både papir- og e-litteraturen. Blir lesning noen gang det samme igjen? Hør et utdrag fra reportasjen. Hør og les den i sin helhet på www.morgenbladet.no/lydbok. Skrevet og lest av Askild Matre Aasarød Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/12/201811 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

#128 Giskes vekst + Black Mirror

** Hvordan klarte Trond Giske å bli så viktig i Arbeiderpartiet at han fikk en hel fløy oppkalt etter seg? TOVE GRAVDAL oppsummerer politikerens vekst. ** Tv-serien Black Mirror har gjort teknologikritikk til kveldsunderholdning. Men er det egentlig mulig å lage film og tv som kritiserer den algoritmestyrte hverdagen vår, når denne kulturen samtidig holdes i live av det samme systemet? AKSEL KIELLAND tar en prat om Black Mirror. Og Star Wars. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/5/201827 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

#127 Portvin og makroøkonomi

I 1940, mens hele verden uroet seg for krigen, var John Maynard Keynes redd for freden. Og for å gå tom for portvin. Vi åpner en flaske port og tar en prat om Keynes, Virginia Woolf, smør og verdensbanken med MARIA BERG REINERTSEN. Hun er journalist i Morgenbladet og forfatter av boken ‘Reisen til Bretton Woods’, om hvordan våre moderne økonomiske institusjoner oppsto. Som taffelmusikk har vi bandet 'Bretton Woods'. Opptakene av deres sanger har vi fått låne fra et arrangement organisert av SLUG - nettverk for rettferdig gjeldspolitikk. Bandets låter finne du også på Spotify. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/29/201726 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#126 Fire nøtter til Askepott

** Forumet 4chan har vært episenteret for mange av hetsekampanjene på internett de siste årene. Men er rasismen og mobbingen bare spøk og moro? Vi spør journalist EMMA TOLLERSRUD. ** «Deres Høøøyhet! Leeeksene!» Hvorfor er stemmene i juleklassikeren 'Tre nøtter til Askepott' så utrolig festlige? Morgenbladets huslingvist, PAAL UVAAG, har fått matet hele filmen inn i en lingvistisk superdatamaskin for å finne svar. GOD JUL! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/22/201729 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#125 Jordan Peterson + Årets beste

** Hvordan har professor JORDAN PETERSON fått en så stor tilhengerskare på nettets høyreside? Vi spurte han. ** Og hva er årets beste kultur? Morgenbladets kulturredaksjon stuer seg inn i podkastens studio for å finne svar. Med ANE FARSETHÅS, MARIUS LIEN og ESPEN HAUGLID. Anbefalingene: – Samanta Schweblins bok 'Feberdrøm'. Les Carina Beddaris anmeldelse her: https://morgenbladet.no/boker/2017/09/en-jord-der-gifter-gror – Ta-Nehisi Coates: We Were Eight Years in Power: An American Tragedy. Les et intervju med Coates her: https://morgenbladet.no/boker/2017/09/hvithet-er-et-valg (Boken heter altså ikke My President Was Black – slik podkastverten feilaktig påstår i sendingen, men er basert på et essay Coates skrev med det navnet) – Childhood med platen 'Universal High'. Hør singelen 'Californian Light' her: https://www.youtube.com/watch?v=EJcB5QsMI_g – Videoen 'Tyrrau Mawr' av  Bedwyr Williams. Se en kortversjon her: https://www.youtube.com/watch?v=-k7HyR5K5bQ       Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/15/201729 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#124 Linnéa Myhre + Nettets ansiktsløse slåsskjemper

** Det er en skjult trussel som ødelegger livet på nettet. En hær av russiske nett-troll har drevet storstilt spredning av desinformasjon for Donald Trump. Men hvorfor? HANNE ØSTLI JAKOBSEN har snakket med to eksperter, med to besnærende teorier. ** Her i landet foregår det også anonyme slagsmål på nett, sier LINNÉA MYHRE, om enn på en litt annen arena. Sosiale medier som Jodel lar brukere spre hets og sjikane mot enkeltpersoner uten fare for å bli avslørt, mener Myhre. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/8/201727 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#123 Ullevål hageby: Et forsvar

** Bli med arkitekt GAUTE BROCHMANN på safari til kulturelitens jaktmarker. Ullevål hageby er 100 år. Stedet, og beboerne, er langt mindre snobbete enn sitt rykte, mener han.  ** Og: Panskandinavisk språklig krisemøte. Huslingvist PAAL UVAAG snakker med den danske avisen Politikens språkskribent, MARIANNE RATHJE, om hva som skjer med pronomenene våre. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/1/201725 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#122 Dag Solstad til leie

** DAG SOLSTAD forteller om sin tid som hoffreporter for Akers Mek. Konsernet har nå stoppet boken de selv har betalt Henrik Langeland for å skrive for dem. Da Solstad gjorde samme jobb i 1990, fikk han helt frie tøyler, men skrev likevel et «veldig vennlig» portrett av bedriften. ** Og Morgenbladet er årets europeiske ukeavis! Fotosjef CHRISTINA ULRIKSEN feirer. Juryen fremhever tegningene til illustratør MARVIN HALLERAKER. Han avslører hvordan han klekker ut ideer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/24/201725 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

#121 Kan liberalismen reddes?

** Er det noe frigjørende kraft igjen i liberalismen? Filosof AKSEL BRAANEN STERRI og MÍMIR KRISTJÁNSSON, en av redaktørene bak boka «Ingen mennesker er født frie», diskuterer sosial-liberalismens mulige, eller umulige, fremtid. **Og fører psykolog-behandling på norske terapirom til økte forskjeller? Visepresident i pyskologforeningen, HEIDI TESSAND, og psykolog SIMON THORSELL NÆS møtes til debatt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/17/201730 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#120 Selvhjelp for alt-right

** Internetts frustrerte og sinte gutter har fått en trøstende farsfigur, sier MARTIN GEDDE-DAHL. Han har fulgt en psykologiprofessors reise inn i alt-right-bevegelsens verden.   ** Og: Kjepphesten reiser til Danmark! Nå har også fremoverlente dansker fått øynene opp for huslingvist PAAL UVAAGs språklig hjertebarn. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/10/201729 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#119 Alt er tilgitt, kristen-Dylan!

** Alle snakker om posthumanisme, men er det noen som vet hva i all verden det egentlig er? JAN GRUE forsøker å forklare konseptet, nesten uten roboter.  ** Halleluja! Kristen-Bob Dylan er endelig tatt inn i det gode selskap. Det var på tide, mener MARIUS LIEN. ** Lydkunstneren JANA WINDEREN blir med ESPEN HAGULID under isen i Maridalen.  ** Og: PAAL UVAAG, Morgenbladets huslingvist må forsvare seg, og sin kjepphest mot angrep fra en lytter.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/3/201728 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

#118 Sex etter internett

** «Før hadde du landsbyhora. Nå har du meg», sa debattant og feminist EMMA HOLTEN på Morgenbladets salong sist helg. Hør samtalen mellom henne, EMILY WITT, forfatter av boken Future Sex, og ELLEN SOFIE LAURITZEN som har skrevet Snakkes til uka – en feltdagbok fra et datingliv på Tinder. Samtalen er ledet av EMIL FLATØ. -- Et tips: Vi har et spesialtilbud for deg som hører på podcasten. Om du går inn på www.morgenbladet.no/pod, så kan du få Morgenbladet i et år til halv pris.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/27/201729 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#117 Pocahontas-direktivet

** Hvordan skal du velge ditt forkastelige kostyme til årets karneval? Hør vår store guide til upassende utkledning. Med RAGNHILD BROCHMANN og SIGVE INDREGAARD ** Morgenbladets språkvokter, PAAL UVAAG, forklarer avisens nye språkmal, og rir på en kjepphest i brunst! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/20/201727 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Justismordet på Odd Nerdrum

– Odd Nerdrum ble dømt for skattejuks fordi kunsten hans ble sett på som juks, sier kunstsosiolog DAG SOLHJELL. Mandag denne uken ble det klart at kunstneren er benådet ved kongelig resolusjon. Denne episoden er et gjenhør fra juli 2016.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/13/201714 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#116 Knausgård + Nelson

** KARL OVE KNAUSGÅRD og MAGGIE NELSON om True Crime, jeg-ets oppstandelse og oppdiktede sitater.  Samtalen er et samarbeid mellom Munch-museet, kulturfestivalen The Big O og Morgenbladet, og ble ledet av kulturredaktør Ane Farsethås. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/6/201729 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

#115 En muldvarp i forsvaret + Da!

** Hvordan klarte en afghansk tolk å avsløre at en Taliban-spion hadde infiltrert det norske forsvaret i Afghanistan? SIMEN SÆTRE forteller om sin nye bok, Tolken. Les også Sætres essay om å intervjue en forræder. ** Og Morgenbladets podcast har fått en søster! Denne uken er det det premiere på arkivposcasten Da!, med KARI SLAATSVEEN og HÅKON GUNDERSEN. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/29/201728 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#114 Halal-sex + De unge gamle

** SISSEL GRAN forsøker å finne ut hvordan man skal være gammel, når man er 17 år på innsiden. ** Og trengs det en seksuell revolusjon i Islam? Vi snakker med NORA MEHSEN for å prøve å finne ut hva slags sex som er halal. __ HUSK: Du kan akkurat nå få Morgenbladet gratis om du går inn på www.morgenbladet.no! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/22/201728 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

VALGSPESIAL: Exit sosialdemokratiet

** Hva skjedde med Jonas Gahr Støre? For å finne svar må vi lete i fransk akademia, mener forfatteren av Ap-lederens biografi, STÅLE WIG. ** Hvordan klarte Frp å unngå SV-fella i regjering? Politisk kommentator ASLAK BONDE mener de lærte fra Arbeiderpartiet på 70-tallet.  ** Rødt og Miljøpartiet er under sperregrensen. Vi bør fjerne hele ordningen, mener Morgenbladets tallknuser, SIGVE INDREGARD. __ HUSK: Du kan få Morgenbladet gratis om du går inn på www.morgenbladet.no! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/12/201733 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#112 Vi, de sorterte

Hva slags mennesker vil vi ha i samfunnet? Filosof AKSEL BRAANEN STERRI, KRISTIN HALVORSEN (Bioteknologirådet), OLAUG BOLLESTAD (KrF), FRODE G. HESTNES (Frp)og FREDDY DE RUITER (Ap)møtes til den store debatten om sorteringssamfunnet. Samtalen er ledet av Maria Reinertsen. -- Husk at du kan prøve Morgenbladet tre uker helt gratis. Gå inn på www.morgenbladet.no. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/8/201729 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#111 Bibliotekaren bak Abid Raja

** ELIN ØRJASÆTER trakk seg fra Kringkastingsrådet i harnisk sist uke. Nå lar hun seg for første gang intervju om hvorfor. **Og ABID RAJA reiser tilbake til sin barndoms Sandaker senter for å møte, RANVEIG GJERDE, bibliotekaren som reddet ham. Men husker de hverandre etter 25 år? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/1/201723 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#110 Hjelp! Valgomatene kommer!

** I 14 år var NEIL WOODS narkospaner. Så endret alt seg. Nå kjemper han for å gjøre narkotika lovlig. Hør Woods og THEA STORØY ELNAN. ** Og: Norske nyhetsredaksjoner har skapt et monster: Valgomaten har brutt seg ut av buret sitt, og står i fare for å gjøre velgerne til slaver. Morgenbladet har heldigvis redningen, sier SIGVE INDREGARD. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/25/201722 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#109 En nasjon uten strateger

** Norge har blitt et land uten strateger, mener RUNE SLAGSTAD. Det norske helsesystemet er tatt over av et nytt adelskap som politikerne ikke klarer å styrer. ** Og apropos politiske strateger: HADIA TAJIK, AUDUN LYSBAKKEN, ANNE BEATHE TVINNEREIM og UNE AINA BASTHOLM begår litt ideologisk selvgranskning. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/18/201726 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

#108 Ideologi på norsk

** Hva er egentlig de store ideologiske kampene i Norge i dag? Det mener Bjørnar Moxnes, Trine Skei Grande, Siv Jensen og Knut Arild Hareide de vet. Hør det beste fra partiforedragene 2017. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/11/201721 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#107 IKEA for stavkirker

** Til verdensutstillingen i Chicago i 1893 sendte regjeringen en ferdighusstavkirke. Nå vil 50 pensjonister gjøre severdigheten norsk igjen. Bli med til Orkanger. ** Og er det norske spelet fanget av en mørk ideologi? JULIE RONGVED AMUNDSEN mener mange norske spel er så dårlige at det nesten er farlig. ** Så frykter kulturminister TORBJØRN RØE ISAKSEN at vi er bortskjemte unger på Willy Wonkas fabrikk. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/3/201722 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#106 Fremtidsfamilien + Demokratiet etter Polen

** Reproduksjonsteknologien omkalfatre familien. Så hvordan kommer fremtidens kjernefamilie til å se ut? THEA STORØY ELNAN og den vordende far via surrugat, KJARTAN HAUGEN, spår fremtiden. ** Og hvorfor begynte et land midt i Europa å gå bort fra demokratiet? STEN INGE JØRGENSEN mener EU bør spille 'good cop' for å redde Polen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/28/201726 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#105 God natt, nøytrale nett

** Kampen for det åpne internett ser ut til å være tapt i USA. Det er enda godt, mener ROALD RIBE i partiet Liberalistene. ** Og kan sangen Tir n'a Noir være helsebringende? Vi snakker med HEDDA BREKKE ARONSSEN som står bak konsertkonseptet Spillelista. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/21/201724 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#104 Halshuggeren i divisjon 5

** Den svenske reporteren MAGDA GAD lever på hemmelig adresse etter å ha avslørt at irakiske soldater halshugger og torturerer fanger i krigen mot IS. ** Og hva slags kultur er det de norske fornøyelsesparkene gir våre barn? MARIUS LIEN rapporterer fra Hunderfossen, med sin syv år gamle sønn. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/13/201726 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#103 Nasjonalisme på norsk

** Er norsk nasjonalisme så harmløs som den gir seg ut for å være? Hør debatten mellom NINA HJERPSET-ØSTLIE, MAGNUS MARSDAL, EIRIK LØKKE og BODIL STENSETH fra litteraturfestivalen på Lillehammer. -- Ukens annonsør er filmen 'Fra balkongen' av Ole Giæver. På kino nå. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/7/201735 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

#102 Hamsun-koden + Musikkens død

** Et hemmelig dokument. En kode som må knekkes. Og kampen om «det ubevisste sjelelivs Wikileaks». Morgenbladet har funnet den overraskende sannheten om notatene fra Knut Hamsuns psykoanalyse. Med EMIL FLATØ og ANE FARSETHÅS. ** Og vi avvikler hele musikken (samt Morgenbladets kåring av tidenes 20. viktigste orkesterverk) Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/30/201726 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#101 En hest i redaksjonen + Googles sirenesang.

** Google, Amazon og Facebook virker annerledes fra alt som har kommet før. Men IT-gigantene følger i de gamle monopolkapitalistenes fotspor, mener SIGVE INDREGARD. ** Og hvordan havnet en hest inne i Morgenbladets redaksjonslokale i femteetasje? Vår hushistoriker ERIK RUDENG kan forklare både det og hvorfor Morgenbladet alltid står opp fra de døde. -- ANNONSØR er filmen FRA BALKONGEN https://www.youtube.com/watch?v=8ACRD-7o0Ek Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/23/201724 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#100! Kampen om laksen + Drep nistepakken!

**Laksekritiske forskere er som klimafornektere og vaksinemotstandere, mener aktører i oppdrettsbransjen. Forskerne selv melder om sjikane, advokatpress og utfrysning. En samtale med journalist i Morgenbladet, SIMEN SÆTRE og KJETIL ØSTLI fra Harvest.as. ** Matpakken må dø! Den er en skam for både det kulinariske og det rasjonelle mennesket, mener RUNAR DØVING. -- Annonsør denne uken: Filmen ’Fra Bakongen’ av Ole Giæver. På kino fra 30. juni. https://www.youtube.com/watch?v=2C4Ev1N3gvs Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/15/201729 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

#99 Midtøsten på 165 sek. + Den nye politiske litteraturen

** De nye politiske bøkene: Velferdsstaten går gjennom sin største krise noen sinne, men bøkene ser ikke ut til å bry seg. Eller har det vokst frem en ny politisk litteratur vi bare har vanskelig for å se? BERNHARD ELLEFSEN, ÅSA LINDEBERG og TUE ANDERSEN NEXØ møttes på Litteraturfestivalen på Lillehammer. ** Og alt du trenger å vite om Midtøsten på 165 sekunder. For det hele er jo egentlig veldig enkelt, sier SIGVE INDREGARD. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/9/201729 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

REPRISE: Rasisten Karen Blixen og Kenyas Ivar Aasen

Kenyas store forfatter, Ngugi wa Thiong’o, slakter danskenes eget litterære nasjonalikon, Karen Blixen. Selv er han kastet ut av hjemlandet. I år er han en av hovedgjestene på Litteraturfestivalen på Lillehammer. Denne samtalen med ANE FARSETHÅS ble første gang sendt i oktober 2015. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/2/201714 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#98 Sissel Gran om virkelighetslitteraturen + Pengedøden

** Terapeuter – og vi vanlige dødelige – er avhengig av tilgang til virkeligheten, mener samlivsterapeut SISSEL GRAN. Da får det være at den av og til kommer i form av bøker som blottlegger mennesker som ikke vil dele sin historie. ** Og er det mulig å redde ideen om penger slik vi kjenner den i dag? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/26/201728 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

#97 Alien vs. Marx + Nulltimersdagen

** Monster: I verdensrommet kan ingen høre deg bli utnyttet av onde selskaper. Alien-filmenes egentlige monster den menneskespisende kapitalismen, sier OLAF HAAGENSEN. ** Alltid fri: I virkeligheten, derimot, kan kapitalismen gi oss alle ferie, for alltid. Men hva skal vi da gjøre hele dagen? MARIA REINERTSEN har svaret. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/19/201729 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#96 Trump: Postmodernist + Verdens beste avsnitt

** Postmodernismen står bak Trumps syn på sannhet, skriver LENA LINDGREN. Høyrepopulistene har tatt over verdensbildet til de franske, venstreradikale teoretikerne. ** HÅKON GUNDERSEN leser opp verdens beste avsnitt, og et utdrag fra Karius og Baktus. Han vant nettopp NTBs språkpris for 2017. -- Annonsør denne uken er Dansens hus. Du kan besøke dem på www.dansenshus.com Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/12/201724 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

#94 Vi, de flyavhengige + Falsk kjøttfarse

** SHABANA REHMAN GAARDER taler den falske kjøttfarsens sak. Kan vegansk pulled pork og erteburgere redde vegitarianismen. Og verden? ** Hvordan ble Norge et av verdens mest flyavhengige land? EMIL FLATØ forteller sin sørgelige historie. -- Ukens annonsør er Dansens hus. Besøk dem på: www.dansenshus.com Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/28/201729 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#93 Kysset etter Skam + Dødssymfonien

** Det er tv og film som har lært oss hvordan vi skal være intime. Med 'Skam' har en ny type klining inntatt tv-stuene, mener SØREN BIRKVAD. ** Gustav Mahler fryktet hans 9. symfoni kom til å ta livet av ham. Og han fikk rett. ESPEN HAUGLID forteller om symfonien som dreper komponister. Og kryssordet som tar livet av Morgenbladets stakkars lesere. -- Annonsør denne uken er Dansens hus. Besøk dem på www.dansenshus.com Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/21/201729 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#92 Livet etter Gud + Algoritmekuppet

** ESKIL SKJELDAL var en profilert kristen kommentator, forfatter og prest. Så forsvant Gud. ** Og hvordan klarte en mystisk milliardær med tankelesnings-teknologi å stjele valget i USA? Vi har datavirus i demokratiet, sier BÅR STENVIK. -- ANNONSØR DENNE UKEN: Dansens hus. Besøk på dem på: http://dansenshus.com/ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/14/201729 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

#91 Hyttas død. Og kvinnen bak quizen.

** Den isolerte fritidsboligen er utkonkurrert av de nye fjellbyene. Burde vi ikke da også få en ny type hyttearkitektur, spør GAUTE BROCHMANN. ** Møt kvinnen bak spørsmålene som ydmyker deg hver fredag: TRINE AALBORG lager Morgenbladets quiz. ** Og: Glem Østfold-L-en. Det er en ny, skjult trussel mot språket: Østfold-diftongen. Morgenbladets huslingvist PAAL UVAAG, og ISABEL SHESTOPAL, prøver å finne den. -- ANNONSØR DENNE UKEN: Filmen 'Hoggeren' med Anders Baasmo Christiansen. Se traileren her: https://youtu.be/wB9zHKD7Rg8 Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/7/201725 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

#90 Valgfri rase + Slaget om Frankrike

** Om vi kan velge kjønn, burde vi vel også få velge rase. Har antirasistiske bevegelser bare overtatt rasistenes tankegods når de nekter en hvit kvinne med afroamerikansk identitet å kalle seg svart? CORA ALEXA DØVING har undersøkt det underlige tilfellet Rachel Dolezal. ** Og TOVE GRAVDAL har vært i Frankrike og fulgt elitens nye yndling, og høyrepopulismens dronning på veien mot valget. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/31/201729 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#89 EUs nitriste bursdag

** Det skulle være et hyggelig sekstiårslag. Istedet sitter EU alene på festen og gråter ned i bløtkaken. STEN INGE JØRGENSEN analyserer den europeiske unions nitriste gebursdag. ** Og hvor blir det av Koranen i norsk litteratur? BÅR STENVIK har lett med lys og lykter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/24/201727 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#88 Safari på Stovner

** SIGVE INDREGARD tar på oppdagerhatten og reiser til den urbane jungelen på Stovner i Oslo for å konfrontere «de svenske tilstandene» NRK rapporterer om. Det blir ’Schpaaa’ anno 2017. Slå deg med. Om du tør! ** Og er det viktig å snakke om den kulturelle effekten av høy innvandring? LIXIAN CHENG svarer Thorbjørn Røe Isaksen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/17/201726 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

#87 Born to be Wilders + Diagnose: Student

** SIMEN EKERN forteller om Geert Wilders, mannen bak det originale populisthåret. Nederlenderen er den neste høyrepopulisten som skal omkalfatre vestens politikk. Men kan Wilders stoppes av en ny venstresidebevegelse? ** Norske studenter: For flittige og for slappe. Samtidig. Hva i all verden har skjedd med universitetene? EMMA TOLLERSRUD har undersøkt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/10/201728 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

#86 Fremtidsspråket er her!

...det er esperanto, med Østfold-L. ** Esperanto var tenkt som en global jiddisk, sier BJARNE RIISER GUNDERSEN. Kan det bli redningen nå når vi alle er i språklig diaspora? (Nei.) ** ...Og Østfold-L-debatten tar nok en om dreining, denne gangen med AUDUN STOKKE HOLE. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/2/201723 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#85 Johaugs vei mot frelsen og Østfold-L'en

** Doping-saken mot Therese Johaug truer med å ødelegge ideen om den triumferende norske vinteridrettsutøveren. Medienes bilder fra saken er et forsøk på å bøte på skaden, mener AKSEL KIELLAND. ** Vi bør omfavne Østfold-L'en, uansett hvor mye Finn-Erik Vinje kjemper mot den. Det mener PAAL UVAAG, Morgenbladets huslingvist. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/24/201725 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#84 Linnéa Myhre og Camilla Stoltenberg om kjønn. Og kjønn.

** NRKs dekning av jenter som opererer underlivet fører til mer, ikke mindre, kroppspress, mener LINNÉA MYHRE. Hun er ny spaltist i Morgenbladet. ** Det norske skolesystemet støter gutter ut i mørket sier CAMILLA STOLTENBERG. Hadde det vært kvinner som falt av ville vi gjort noe med det for lenge siden, tror hun. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/17/201725 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#83 Sissel Gran + Bitcoin på Gran Canaria

** Samlivsterapeut SISSEL GRAN advarer mot vår tids skjulte folkelidelse: 'Den store overveldelsen'. Hun mener vi bør stenger ute våre nærmeste, og skrur av podcastene (ikke den du hører på nå selvsagt). ** Og: På Gran Canaria slår Trump-supportere, fristats-utopister og bitcoin-fantaster sammen kreftene. Vi kjøpte oss en paraplydrink og slo oss med. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/10/201729 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#82 Dalís frastøtende kokebok og norsk fangeeksport

** ANDREAS VIESTAD har forsøkt å forstå Salvador Dalís legendariske – og katastrofale – kokebok. Konklusjon: Mannen var et frastøtende menneske, som skapte frastøtende kokkekunst. ** I tillegg: Hva får vi når Norge eksporterer fanger til Nederland? Jo, radiatorheimert, frustrerte innsatte og norsk-nederlandsk kulturkræsj. EMMA TOLLERSRUD har besøkt Norgerhaven, vårt fengsel i Holland. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/3/201721 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#81: Kulturen etter robot-revolusjonen

Kommer fremtidens digitale herskere til å i det hele tatt bry seg om oss mennesker og vår kultur? Historiker og ekspert på teknologifilosofi Kjetil Jakobsen, mener vår digitale hverdag er grunnleggende okkult. OLAF HAAGENSEN, derimot, gir oss det glade budskap om fremtiden for menneskeheten: Si hei til Homo Deus, Gudemennesket. Denne sendingen ble tatt opp under Podfest 21. januar 2017. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/27/201732 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

BEST OF: Strikkekrigen og hjemme hos Krekar

*** 21. januar klokka 14.00 kan du få med deg Morgenbladets podcast live under PODFEST på Ingensteds i Oslo *** * For et år siden skrev Morgenbladets ESPEN SØBYE en krass anmeldelse av et utvalg strikkebøker. Det skulle han ikke gjort. Blir med på et forsøk på fredsmekling i den store strikkekrigen. * I tillegg: Hvordan kommer man under huden på mulla Krekar? JO M. BREDEVEIEN har prøvd. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/13/201735 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

BEST OF: Myke junkier og Star Wars for alltid

**Holder vi på å få en hel generasjon myke junkies? Samfunnsredaktør LENA LINDGREN har forsøkt å forstå den nye avhengigheten. **Og er det mulig å gjenta de samme fortellergrepene og den samme mytologien igjen og igjen i 40 år, og likevel skape noe nytt? Forfatter JOHN ERIK RILEY har forsøker å forstå den kollektive fascinasjonen for Star Wars. Denne episoden er en reprise fra julen 2015. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/6/201728 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

#79 Herzog, skihopp og årets ord

** Da dokumentarist Werner Herzog fulgte skiflyver Water Steiner, gikk det ikke etter planen. 40 år senere fant MARIUS LIEN skihopperen dypt inne i de svenske skoger. ** Årets ord, ifølge språkrådet, er «hverdagsintegrering». Det er er dørgende kjedelig. PAAL UVAAG og ESPEN HAUGLID prøver å finne en mer verdig vinner. ** Og en sørgesang for FM fra en mann med 21 snart ubrukelige radioapparater. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/30/201627 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#78 Vinjes «erectio penis». Og spåkulens fasit!

** TORIL MOI forteller om Aasmund Olavsson Vinjes «erectio penis», 'Ferdaminni' og Hillary Clintons valgnederlag. ** I tillegg får du svaret på Morgenbladets spåkule, og spådommer om 2017 fra vinneren. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/23/201637 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

#77 Årets beste bøker og Manu Chao

** Virkelighetslitteratur, supermennesker og Shakespear. ANE FARSETHÅS og OLAF HAAGENSEN diskuterer årets beste bøker ** Og en jamsession med MANU CHAO. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/16/201625 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#75 Thomas Quicks endelikt og sannheten om skråstreken

**Endelig har vi svaret på hvorfor så mange signerer eposter ved å skrive skråstrek (/) før navnet sitt. Sannheten ligger langt tilbake i tid. Gåten løses med hjelp fra podcastens lyttere, og Morgenbladets huslingvist, PAAL UVAAG.  **Og hvordan kunne Thomas Quicks vanvittige løgner overbevise rettsvesenet og psykiatere? ESPEN HAUGLID har lest selvbiografien til mannen alle prøver å forstå. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/2/201626 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#74 De dydige pedofile og Schrödingers katts død

**De aller fleste pedofile begår ikke overgrep. Så hvordan skal helsesystemet oppdage dem, og behandle dem? I Norge er tilbudet fragmentert og forskerne uenige om terapi i det hele tatt har effekt. HANNE ØSTLI JAKOBSEN forteller. **Og en ny mikrobølge-motor kan få oss til Alfa Centauri på knappe 100 år. Men den kan ta livet av Schrödingers katt og relativitetsteorien på veien. SIGVE INDREGARD forklarer. ** Så har PAAL UVAAG forsøkt å forstå de nyeste epostsignatur-trendene. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/25/201628 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

#73 Ytringsfriheten, og gitaren, etter Trump

Trumps bekrefter at vi står midt i en stor ytringsfrihetskrise. Den er det digital teknologi, ikke profeten Mohammed, som er skyld i, sier historieprofessor KJETIL JAKOBSEN. Heldigvis har vi en maskin som dreper facister: ANDO WOLTMANN har skrevet den store saken om kassegitaren. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/18/201634 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#72 Hvordan kunne dette skje?

Hva i all verden har skjedd? TOVE GRAVDAL, SIGVE INDREGARD og BERIT ENGE forsøker å forklare Trump-seieren i denne spesialepisoden av Morgenbladets podcast. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/9/201628 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#71 Hjorth og Figueiredo om blodsbånd

Hvordan redde seg fra sin egen familie? IVO DE FIGUEIREDO og VIGDIS HJORTH møtes til en samtale om familiebånd og relasjoner, skuffelser og svik – og om litteraturens kraft. Ordstyrer: Ane Farsethås, kulturredaktør i Morgenbladet. Samtalen er et samarbeid mellom Litteraturhuset i Bergen og Morgenbladet. Du kan også se samtalen i Morgenbladets strømmeportal (www.morgenbladet.no/portalen). Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/4/201645 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#70 Édouard Louis: Vold, sannhet og Fløgstad

** ÉDOUARD LOUIS vil bare skrive romaner om ting som faktisk har skjedd. Derfor handler hans siste roman om voldteksten han selv ble utsatt for. Hør hans tanker om sannhetslitteraturen, klassekamp, offerrollen og Kjartan Fløgstad. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/28/201629 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#69 Du, jeg, døden og Wikileaks

** Hedonist OLE MARTIN MOENE og moralist JAN GRUE avslutter sin debatt om aktiv dødshjelp. Du kan lese hele debatten i avisen og på nett. ** Og hva i all verden skal sofaliberale mene om Wikileaks nå som de angriper venstresiden? SIGVE INDREGARD gir tips. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/21/201633 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

#68 Robot-dreperen og da capo 1930

** Filosofen JOHN SEARLE avlyser robotopprøret en gang for alle. Han kommer til Norge til uken, men vi har alt fått snakket med han. ** Og vi lever vi i en ny utgave av 1930-årene, ifølge MARIA REINERTSEN. Som Weimar-republikken kan EU stå overfor en økonomisk katastrofe som kommer til å sende oss ut i en ny samfunnskollaps. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/14/201634 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

#67 Trump, Toje og transhumanismen

**ASLE TOJE reiser tilbake til Norge på 1920-tallet for å forstå Donald Trump. ** LENA LINDGREN prøver å bli klok på transhumanismen. Ikke ved å spå om hjerneimplantater og udødelige mennesker, men ved å se på hvordan vi alle speiler oss i dagens teknologi. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/7/201629 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#66 Harald Eia, søsteren og psykiateren

HARALD EIA og søsteren vokste opp i samme hus med samme foreldre. Hvorfor ble hun psykisk syk, og ikke han? Eia gikk til en av verdens fremste psykiatere for å få svar.  TOVE GRAVDAL har snakket med den muslimske republikaneren ZALAMAY KHALILZAD, tidligere ambasadør for USA til Irak og til Afghanistan. Han stiller seg åpen til å være med i Trumps regjering. Kulturell kapital:  Podcasten Planet Money kjøper olje. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/29/201633 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

EKSTRA: Tove Gravdal fra «the spin room» etter debatten

EKSTRA PODCAST: Hør Tove Gravdal fra den første amerikanske presidentdebatten mellom Clinton og Trump. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/27/201611 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

#65 Populister i team og gen-mex

** Europas høyrepopulister har begynt å slå kreftene sammen, sier SIMEN EKERN fra Wien. Han har snakket med kontinentets viktigste populister. ** Aktivist STURLA HAUGSGJERD jobber for en mer åpen ruspolitikk, i tillegg til å selv være rusavhengig. Nå har han reist til et land med rusproblem. Kan Mexicos sovende middelklasse ta opp kampen mot narkokartellene? ** Kulturell kapital: ESPEN HAUGLID anbefaler kulturen du trenger denne uken: Fiksjonen om Los Angeles. -------- Morgenbladets podcast er denne uken støttet av Litteraturhuset i Oslo. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/23/201632 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#64 Navlens tid og Pokémon for voksne

**GEOFF DYER og BJØRN GABRIELSEN snakker om gjøker og jeg-fortellere på Morgenbladets salong. **Geologien har også blitt navlebeskuende. Vi har gått inn i menneskets periode. HANNE ØSTLI JAKOBSEN tar oss med til 'Antropocene Park'. **I tillegg: 'Pokémon Go' for byutviklingsfantaster. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/15/201632 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

#63 Etikeren snakker ut

Radioresepsjonen har stjålet Morgenbladets etikerspalte. Vi tar en prat med TROND BERG ERIKSEN for å forstå hva som er ligger bak originalens etikks-filosofi. Og ELLEN SOFIE LAURITZEN prøver å bli klok på moderne sjekking gjennom humorsosiologi. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/8/201624 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

#62 Norges beste forelesere og Sacco vs. Kverneland

Morgenbladet har kåret Norges aller beste forelesere. Hør miniforedrag fra to av dem:  01.30: MARI KJOS HELLUM 10.25: TONE SELBOE 17.32: Men om foreleserne er bra, er det verre med studentene. GREG LUKIANOFF mener amerikanske studenter nå kjemper mot ytringsfriheten. Det er et dårlig tegn for vesten. 23.50: Og tegneseriejournalistene JOE SACCO og STEFFEN KVERNELAND flyr i tottene på hverandre. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
9/1/201628 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#61 Den nye dødskulten og Herzog om rap

Leder fortellinger om alvorlig syke som lykkelig velger assistert selvmord oss tilbake til eugenikken? Professor Jan Grue frykter den moderne fascinasjonen for den frivillige død. Og hva slags hip-hop liker regissør Werner Herzog? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/25/201630 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

#60 Sannheten om Trump og Norges første OL-gull

Går det an å forstå Donald Trump? Vi har snakket med Trump-biograf MICHAEL D'ANTONIO og TOVE GRAVDAL. Handler det, som allt annet, egentlig om forholdet til far? I tillegg: Det har vært mager medaljefangst så langt i OL. Som trøst gir JAN HOLM deg fortellingen om Norges aller første Olympiske gull i 1906: det er en historie om svensk krigshissing, tysk festmat og flyvende marmorstatuer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/18/201632 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

#59 Forskningspiraten og sjølprosa

– Forskningens Robin Hood blir hun kalt, Alexandra Elbakyan. Hun står bak et piratnettsted som lar hvem som helst laste ned forskningsartikler – uten å betale. ELIDA HØEG forteller om den 27 år gamle masterstudenten fra Kasakhstan som får store akademiske forlag til å skjelve i buksene.– I tillegg: Kulturredaktør ANE FARSETHÅS forteller om det vanskelige mellomrommet mellom skjønnlitteratur og sakprosa.– Bonus: OLAF HAAGENSEN med sommerboktips helt på tampen av sommeren.Og vi dekonstruerer Postgirobyggets låt «En solskinnsdag».  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/12/201636 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

58 OL, semikolon-hat og svanekuken

– I dag starter sommer-OL i Rio de Janeiro. GUDMUND SKJELDAL mener de olympiske leker bør avnasjonaliseres.– Huslingvist PAAL UVAAG og desksjef BØRRE HAUGLI dissekerer semikolonet.– Og ikke minst: SVANEKUKEN sjøsettes.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
8/5/201630 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#57 Fotojuks og BREXIT-språk

– Under fjorårets World Press Photo-konkurranse ble over 20 prosent av finalistbildene diskvalifisert på grunn av bildetukling. Hvor går grensa for fotomanipulasjon? Morgenbladets fotosjef CHRISTINA ULRIKSEN og fotograf CHRISTIAN BELGAUX diskuterer.– I tillegg: Vi spør huslingvist PAAL UVAAG om det skal være stor eller liten b foran rexit.– Bonus: Morgenbladets kulturredaktør ESPEN HAUGLID anbefaler en blodfersk Booker-nominert roman. Og vi har vært på verdens kjedeligste tur.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/28/201633 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#56 Den usanne 22. juli-romanen og babyspråk

Det er akkurat fem år siden 22. juli, og vi ser nærmere på hvordan terrorangrepet har virket inn på den norske skjønnlitteraturen. Litteraturkritiker i Morgenbladet, Olaf Haagensen, mener «den store 22. juli-romanen» ville vært usann. I tilegg: Vi spør huslingvist Pål Uvaag om hvordan babyspråk raskest mulig kan bli skikkelig språk. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/22/201624 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#55 Jakt på egghvit hval og Guds folk på vidda

– Hvitt, rent og wabi sabi – bli med på safari. Gaute Brochmann jakter på det norske nåtidshjemmet i sin reneste form.– Moderniteten startet da vi plasserte de gale på et skip og dyttet det fra bredden, sier Trond Berg Eriksen.– Læstadianertroen oppsto blant rettroende reinhyrder på vidda. Den siste tiden har trosretningen vært i nyhetsbildet på grunn av anklager om overgrep og fortielse. Sigve Indregard har besøkt en av menighetene i Ofoten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/15/201636 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#54 Justismordet på Odd Nerdrum og England uten ledere

– Denne uken trakk også Ukip-lederen seg. EMMA TOLLERSRUD har snakket med partiets grunnlegger, som hater det han har skapt. – Odd Nerdrum ble dømt for skattejuks i 2014 fordi kunsten hans ble sett på som juks, sier kunstsosiolog DAG SOLHJELL. – I tillegg: «Kvinne bosatt i Norge drapstruet Stephen Hawking på Tenerife». Det er kasus på gang i vår språkspalte. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
7/7/201635 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#53 Hjorth vs. Wildenvey + Den hemmelige freden i Colombia

Etter mer enn 50 år er konflikten i Colombia over. Det er på grunn av strengt hemmelige fredssamtaler organisert av norske diplomater. Vi snakker med lederen for den norske gruppen, DAG HALVOR NYLANDER. I tillegg: VIGDIS HJORTH erklærer Herman Wildenvey for utgått. Selv om hun fortsatt fniser av onanidiktene hans. I tillegg: Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/30/201634 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#52 Livet etter Brexit og byen uten bilen

Kan Brexit endre retningen på det europeiske prosjektet? Sten Inge Jørgensen om Brexit, Frexit, Nexit, Svexit og Germxit.  Ulrik Eriksen mener norske trafikkmyndigheter har oppdratt oss alle til å ha slavemoral i møte med bilen. Han vil starte den store inntauingen. Vi tok en kjøretur med ham for å kaste litt hytteavfall. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/24/201629 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#51 Homsebarens politikk og kontrafaktisk historie

Homseklubber har vært langt mer enn bare steder for forlystelse, sier journalist EMIL FLATØ. Vi besøker Oslos eldste pub for lesbiske og homofile.  Så til fortiden: Hva om Ronald Reagan døde under attentatforsøket i 1981? Hva om Hitler ikke angrep Russland? Vi trenger seriøs kontrafaktisk historisk forskning mener professor RICHARD NED LEBOW. I tillegg: Hele det norske språk er på flyttefot! Lingvist PAAL UVAAG er redd vi skal miste noe fra lasset. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/16/201631 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

#50 Thorium, Svanekuken og Østerike-Ungarns EM-gjenforening

Østerike-Ungarn gjenforenes under fotball-EM. LASSE MIDTTUN gir deg en habsburgs fotballanalyser og et ode til den britiske fotballtristessen. HANNE ØSTLI JAKOBSEN har vært inne i atomreaktoren i Halden for å finne ut om Thorium kan redde oss. ...Og vi har funnet ut hva som ble SVANEKUKENS endelikt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/9/201629 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#49 Digital krig og 80-tallets ruiner

KIM ZETTER har skrevet boken om verdens første digitale våpen: STUXNET. Det beviste at ener og nuller kan ødelegge demninger, turbiner og strømnett, sier hun.  Så har kulturredaktør ESPEN HAUGLID bestemt seg for å lenke seg fast for å redde Galleri Oslo. Vi har tatt en tur innom hovedstadens forsømte postmodernistiske perle. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
6/2/201633 minutes, 1 second
Episode Artwork

#48 Postmodernismen, en obduksjon

Var postmodernismen nyliberalismens glidemiddel, eller var den noe helt annet og potensielt frigjørende? Bjarne Riiser Gundersen & co dekonstruerer dekonstruktørene. I tillegg: I 1960 prøvde generalsekretær i FN, Dag Hammarskjöld, å skape et aktivt og handlende FN ved å sette i gang en storstilt intervensjon i Kongo. Han døde selv i forsøket. Og en gruppe norske piloter fikk aldri ære for sitt arbeid eller oppreisning for traumene de ble påførte i konflikten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/26/201640 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Siste kveld med John Nash. Og den brysomme imamen

Bare timer etter Morgenbladets intervju med den verdenskjente matematikeren John Nash – mannen portrettert i filmen "A Beautiful Mind" – døde han i en bilulykke. Hør opptak fra det siste møte. I tillegg: Norges største moské er utsatt for en voldelige og komplekse krimgåten. Sist sommer forsøkte Simen Sætre å komme til bunns i den. Dette er den andre av to reprise-episoder av Morgenbladets podcast. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/19/201626 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Harald Eias sjel. Og sykkelrevolusjonen (Reprise)

Vi graver i arkivet: Hør hva som skjedde da Harald Eia begynte å grave i sitt eget sjeleliv. I tillegg: Marius Lien forklarer hvordan Nederland ble verdens sykkelherskere. Og hva Norge må gjøre for å bli det samme. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/12/201627 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

#47 Fløgstad svarer Louis

– Dette dreier seg ikke om boken min, men om en krig mellom to verdenssyn. En krig mellom et gammeldags syn på hvordan ting fungerer og det nye synet, sa den franske stjerneforfatteren ÉDOUARD LOUIS om Kjartan Fløgstads lesning av hans bok Farvel til Eddy Bellegueule. Nå svarer FLØGSTAD. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
5/5/201630 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

#46 Bomber i Bibsys og NAV i Kina

– Før var biblioteket et sted hvor du var garantert å få være anonym. Nå kan Google se alt du leter etter, selv på bibliotekenes egne systemer, sier bibliotekar KNUT HEGNA. Vi søker etter bomber i Bibsys. – STEN INGE JØRGENSEN har reist til Kina på leting etter landet velferdsstat. Han kom hjem tomhendt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/28/201626 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#45 Marx i Westeros. Charterfeber i Tsjernobyl

– FRODE HELMICH PEDERSEN vil ha klassekamp med drager. Hvorfor er det ikke et stort folkelig og frigjørende opprør i Game of Thrones? – Kan man reiser til Tsjernobyl uten å bli en kikker? Fotograf CHRISTIAN BELGAUX har prøvd. – Rullebrett har blitt sturent og vel så de de siste 20 årene. Nå er jages skaterne i gatene igjen. ARILD ROSSEBØ har forsøkt å forstå skatingens største kunstnere. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/21/201636 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

#44 Moi, Kondo og følelsene

– TORIL MOI er en av Norges aller mest kjente intelektuelle. Nå er hun rammet av en av de store selvhjelpstrendene som hjemsøker kloden, nemlig Kondos ryddemetode. – EMIL FLATØ har gått til følelsesterapi. – HELENE URI og MARIT K. SLOTNÆS vurderer Norges beste forelesere. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/14/201634 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#41 Toje vs. den politiske kirken. Og duene etter Terboven

ASLE TOJE vil ha en kirke utenfor politikken. Prest HELGE NYLENNA er uenig. Vi forsøker å få i stand forsoning. Under krigen krevde Terboven at alle duene i Norge skulle utryddes. Det lider det norske prakt- og brevduemiljøet fortsatt under. ELLEN LANDE GOSSNER og HÅKON GUNDERSEN har møtt dueavlerne. Og hva i all verden er i veien med navnene på norske utdanningsinstitusjoner? SIGVE INDREGARD undrer. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/21/201636 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

#40 Tvedt og Hylland Eriksen: High Noon

PÅSKESPESIAL #1: - THOMAS HYLLAND ERIKSEN og TERJE TVEDT stiller til den ultimate duellen, med KJETIL ROLNESS som ordstyrer. – I tillegg får du anbefalt påskens beste leseopplevelser av OLAF HAAGENSE, HANNE ØSTLI JAKOBSEN, LASSE MIDTUN og TOVE GRAVDAL. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/17/201639 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#39 STUDIESPESIAL: Dansk dommedag og trauste norske studenter.

Den verste krisen siden Martin Luthers tid, sies det. HANNE ØSTLIE JAKOBSEN har besøkt Danmarks kuttrammede universiteter. Også i Norge er studenter redde for fremtiden. De siste seks årene har de begynt å velge langt tryggere fag enn de gjorde før, sier EMIL FLATØ. I tillegg: Lingvist PAAL UVAAG riktig koser seg med studentavisenes ordspillbaserte navn. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/10/201631 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

#37 Willy Pedersen: Problemet med lovlig narko. Og demonpop fra Karibia

Willy Pedersen skapte brudulje da han i 2009 gikk inn for legalisering av cannabis. Nå uroer han seg over den frivillige medikaliseringen av ruskulturen. Så har det oppstått en ny forbausende hyggelig demoninspirert pop i Trinidad og Tobago. Musikkanmelder Marius Emanuelsen tar deg med til soca-ens verden. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/25/201629 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#36 Ann Leckie om kjønnskamp i rommet. Og et besøk i "nærområdene"

Møt den omdiskuterte sci-fi-forfatteren ANN LECKIE. Hun havnet midt i science-fiction-sjangerens største litterære slagsmål etter å ha beskrevet et galaktisk imperium som ikke vet forskjell på «ham» og «henne». Så har STEN INGE JØRGENSEN besøkt de sagnomsuste «nærområdene» alle norske politikere nå snakker om, for å se hvordan i all verden man går frem når man hjelper folk der. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/18/201631 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#35 Vigdis Hjorth: Kulturmenn, knipling og blod

Vigdis Hjorth forteller deg hvorfor hun har brodert navnene på sine ekskjærester på gardinene sine. I tillegg forsøker hun å forstå «kulturmannen» Så kan du også møte Jonas Ekeberg, redaktør for Kunstkritikk, som akkurat nå innleder et samarbeid med oss i Morgenbladet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/11/201629 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

#34 Den prektige narkobaronen, svart sinne og Beglomeg

En ny generasjon svarte intellektuelle er ikke fornøyde med Obamas æra. Morgenbladet har snakket med dem. Og møt en norsk narkobaron som mener det er et menneskerettighetsbrudd at han har blitt dømt. I tillegg gir spellemannsprisvinnerne Beglomeg oss svar på det store spørsmålet vi alle lurer på. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/4/201625 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

#33 Legg ned matte og møt Viestads kokkeaper!

– Idéhistorieprofessor Espen Schaanning mener vi bør avvikle matte. Er han sprø, eller er det fremtiden for skolen? – Matskribent Andreas Viestad har gitt seg hen til arkeologien. Var det apekatter med kokkeluer som gjorde oss til mennesker? – Så kan du få møte Morgenbladets nyeste ansettelse… Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/28/201631 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

#32 Asle Toje og de nye haugianerne

Den oppvoksende generasjon er «ny-haugianere», og det kan føre til større forskjeller, sier Asle Toje. Høre han i samtale Andreas C. Halse i SV. Og er kjønn eller kultur viktigst? Bli med på leting etter svar i Morgenbladets arkiv? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/21/201627 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

#31 Bowie: "Jeg er død" / Hylland Eriksen: "Köln handler om kultur"

01.05: Jo, overgrepshendelsene i Stockholm og Köln handler om kultur. Det sier ingen ringere enn Thomas Hylland Eriksen. 16.09: David Bowies velregisserte død er det eneste som har vært snakket om den siste uken. Var han alle outsideres helgen, eller en mann som sanket utenforkulturen så rocke-pappaer kunne nyte den? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/14/201629 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

#30 Møt strikkekrigerne og Putins propagandister

Det foregår en strikkekrig. Etter at Morgenbladets anmelder brukte kniven på et utvalg strikkebøker sist uke har det kokt i strikkemiljøet. Vi forsøker å få til en fredssamtale, på en strikkekafé. I tillegg kan du få bli kjent med Putins media. Anders Firing Lunde her vært i Russland for å snakke med de villige propagandistene, som forsøker å overbevise Russland og hele kloden om Putins verdensbilde. I tillegg får du spennende nyheter om Morgenbladets spåkule. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
1/7/201630 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

#29 Spåkulens beklagelse og PSTs drittpakke

Har en organisasjon samlet inn penger på Grønnland i Oslo og gitt dem til al-Qaida? Eller har de bitt utsatt for en drittpakke fra PST? Simen Sætre er på saken. Og det er endelig tid for Morgenbladets spåkule. Vi har snakket med årets vinner, og lar deg få vite hvordan pølsa lages. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/23/201525 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

#28 Myke junkies og Star Wars, vår tids kongesaga

01.03: Holder vi på å få en hel generasjon av myke junkies? Samfunnsredaktør Lena Lindgren har forsøkt å forstå den nye avhengigheten. 10.30: Og er det mulig å gjenta de samme fortellergrepene og den samme mytologien igjen og igjen i 40 år, og likevel klare å skape noe nytt? Forfatter John Erik Riley har forsøker å forstå den kollektive fasinasjonen Star Wars-universet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/23/201527 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#27 Fascisme og hvitløk. Årets bøker med Haagensen og Midttun

Når Lasse Midttun og Olaf Haagensen begge trekker frem det de mener er årets tre beste bøker, ender du opp med svensk science-fiction, fascistiske krigsskildringer, holocausthistorier, ballader om hvitløk og poesi om Fredrikstads korallrev. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/17/201518 minutes, 1 second
Episode Artwork

#25 Alles hemmeligheter

Snart er all informasjon på internett umulig å avlytte. Politiet hater det, mens regjeringens eget sårbarhetsutvalg vil omfavne det. Så er det du eller terroristen som tjener at alt blir hemmelig? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/3/201515 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

#24 Erotikk på riksmål (med Helene Uri)

Agnar Mykles bøker er ført i et språk som var gammeldags alt da de ble gitt ut, sier Helene Uri. Hvorfor er det sånn at Norges mest kjente erotiske og sensuelle litteratur er skrevet med så konservative ord? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/26/201512 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

#23 Det de angrep

68ernes barnebarn og fansene til et band ledet av en amerikansk ørkenpastor ble rammet av tragedien. Marius Lien og Marie-Alix Isdahl Voisin snakker om Eagles of Death Metal og det unge Paris. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/19/201517 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#22 Verdens beste kopier (med Marius Lien)

Medlemmene i de klassiske rock- og popbandene dør ut. Dermed lever vi nå tribute- og coverbandenes storhetstid. De fyller konsertsaler og ølbuler over hel kloden. Men hva skjer når klonene er bedre enn originalene? Hør Marius Lien sammenligne kopiene og det opprinnelige. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/201513 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#21 Det åpne Iran (med Tove Gravdal)

Iran er et land som er delt i to, mellom den lille islamske makteliten og flertallet som ønsker seg et friere land. Men kan den liberale delen av landet, som en ser utfolde seg åpent og nokså uhemmet i Teherans gater, også få reel makt? Tove Gravdal har besøkt landet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/201516 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

#20 Siste kveld med Krekar

Kvelden mulla Krekar ble pågrepet tilbrakte han sammen med journalist Jo M. Bredeveien. Fredag 30. oktober faller dommen mot ham. Men når han kommer ut av fengsel vil han igjen til å gi utrykk for de samme meningene han er siktet for, i alle fall om vi journalister spør, sier Bredeveien. Så hvordan skal vi forholde oss til klovnen og terroristlederen Krekar? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/201517 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

#19 Rasisten Blixen og Kenyas Aasen

Kulturredaktør Ane Farsethås har møtt Kenyas store forfatter, Ngugi wa Thiong'o, i Danmark. Der slaktet han like godt danskenes eget litterære nasjonalikon. Selv har Ngugi opplevd at hans egen romanfigurer har blitt mytiske skikkelser i Kenya. Men selv er han kastet ut av hjemlandet. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/201513 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#18 Prat på boks

Hva skjer når debatter og offentlige samtaler ikke lenger er bundet til tid og rom? Portalen, Morgenbladets nye nettside, lar deg strømme videoer av debatter og foredrag rett inn på mobilen din. Samfunnsredaktør Lena Lindgren håper hun leder et eksempel på det muntlige ordskiftes neste nivå, og ikke dets bane. www.morgenbladet.no/portalen Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/201512 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

#17 Et seriøst forsøk på føling (med Harald Eia)

Harald Eia har brukt hele sitt voksne liv på å spille og studere andre mennesker. Så hva skjedde da et eller annet var feil i hans eget følelsesliv? I essayet 'De fem veiene inn i ensomheten' gjør Eia, en mann med påvist kjølige holdninger til sine egne og andres følelser, et ærlig forsøk på å forstå seg selv. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/201516 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

#16 Stopp, det er min pop

Etter puppeglippen under Super Bowl i 2004 kollapset Janet Jacksons karriere. Deretter flyttet hun til Quatar og dekket seg til. Nå er en av verdens største popstjerner tilbake for å ta kontroll over sitt eget image. En samtale med Ellen Sofie Lauritzen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/201514 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

#15 Evig olje

Journalist Hanne Østli Jakobsen tar oss med tilbake til en bommert som skjedde 29. februar 1976. Denne missen gir dagens kriserammede oljeindustri troen på fremtiden, og kan gjøre at verden aldri vil klare å komme seg forbi petroleumsalderen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/201513 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

#14 Banksy: Middelkulturens maskot

Akkurat når det virket som om tiden hadde gått fra gatekunstneren Banksy, kommer han med sitt største prosjekt noen sinne. John Erik Riley har besøkt Dismaland, en forvridd fornøyelsespark hvor man ikke får smile. Er Banksys popkunst bare grunn, flashy og harmløs, eller ligger det noe mer bak den? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/201514 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

#13 Løsninger på flyktningkrisen

Morgenbladet har fått med seg 12 av Europas største aviser på et opprop for nye, praktiske løsninger på flyktningkrisen. Avisene oppfordrer EUs ledere til å blant annet opprette muligheter til å søke asyl uten å først måtte reise til landet man vil søke tilflukt i, å midlertidig oppløse Dublin-avtalen og å sette i gang en «Marshall-plan» for Syria. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/201514 minutes, 1 second
Episode Artwork

#12 De revolusjonsløse revolusjonære (MDG)

Miljøpartiet de grønne er kannibalene som forsyner seg av de sosialistiske partienes kadaver. Likevel mener de selv hardnakket at de leverer helt andre varer. Er MDG noe nytt, eller bare et protestparti for en vagt definert, men svært frustrert venstreside? Morgenbladets podcast snakker med talsperson og eneste stortingsrepresentant for miljøpartiet, Rasmus Hansson. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/201513 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

#11 Hamsun på engelsk: En serie uheldige hendelser

Hvorfor kan ikke engelskspråklige lesere lære seg å elske Knut Hamsun? Kan det være på grunn av en serie katastrofale avgjørelser da han først ble lansert i England på 1890-tallet? En samtale med kulturredaktør Ane Farsethås. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/201511 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#10 Det ikke fullt så ensomme landet

Norge er et av landene i verden hvor færrest er ufrivillig alene. Så hvorfor blir vi fortalt at vi er rammet av en ensomhetsepidemi? Bli med Knut Olav Åmås, Trond Berg Eriksen og statistisk sentralbyrå på jakt etter den norske ensomheten. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/201516 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

#9 Krigsreporter Anders Sømme Hammer

Hvordan kommer en journalist seg under huden på en geriljabevegelse både USA og EU kaller terrorister? Og kan reportere finne metoder for å unngå kidnapping i krigssoner? Ander Sømme Hammer har blitt en av Norges aller mest erfarne krigskorrespondenter. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/201514 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

#8 Veien til sykkellandet

Etter andre verdenskrig holdt bilene på å ta over Nederland. Så kom kampanjen «Stopp barnemordene». Den ble startskuddet for en storstilt endring i sykkelpolitikken og en massiv omkalfatring av byene. Journalist Marius Lien har møtt sykkelpionerene som forandret Nederland. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/201511 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

#7 Aslak Bonde om valgkampmaskineriet

Ny teknologi gjør det lettere for politkerne å jakte velgere. Men hvem som taper valget er likevel alt avgjort, sier politisk kommentator Aslak Bonde. I disse dager starter den lange innspurten til kommunevalget 14. september. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/201510 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#6 Obama i Kenya

Kenya blir kalt ”landet for det lille ekstra”. Det er ikke ment som et turistslagord. Nasjonal er et av verdens aller mest korrupte. Har du nok penger og kontakter kan du komme deg unna med hva det skulle være. Også terrorisme. Denne helgen besøker President Barack Obama sin fars hjemland for å være med på en innovasjonskonferanse. Men er det mulig å vri Kenya fra å være et drivhus for terrorisme, til å dyrke en ny, afrikansk økonomi? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/201512 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

#5 I de krenkedes land

I løpet av de siste ti årene ordet «krenket» blitt stadig mer brukt i offentligheten. Har samfunnsdebatten blitt hardere? Eller er vi alle blitt så bevisste på våre egne offentlige identiteter at vi lettere ser oss som skjendet i en debatt? Journalist her i Morgenbladet, Hanne Østli Jakobsen, har forsøk å bli klok på krenket-epidemien. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/201513 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#4 Bevart betong

Det norske sosialdemokratiet ble bygd av betong. Nå begynner de store, brutalistiske husene å forvitre, og mange av dem rives. Kan nordmenn lære seg å elske de forhatte konstruksjonene? Og i så fall: Hvordan kan antikvarene bevare smuldrende betongflater? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/201514 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

#3 Livet ved hentestedene

Hva skjer når butikkene forsvinner? Byene oppsto langs elvemunninger og gode havner, der veier krysset og skapt gode markedsplasser. Steder hvor en kunne kjøpe og selge, møtes og se på hverandre. Men hva slags møtesteder får vi når vi alle handler på Komplett.no, Ebay og Amazon? En samtale med Håkon Gundersen. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/201511 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

#2 Den brysomme imamen

På kvelden den 16. juni i fjor skulle imam Neh-mat Ali Shah låse seg inn i en bygård i Oslo. I portrommet ble han overrasket av en mann med hette, og kniv. Imamen ble stukket ned bakfra. Shah leder Central Jamaat Ahl-e Sunnat. Om du begynner å nøste i historien til moskeen, finner du en beretning om intern maktkamp, økonomisk mislighold, dommer for voldtektsforsøk og innblanding fra kriminelle gjenger. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/201516 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

#1 SVs havarikommisjon: Audun Lysbakken

For 10 år siden fløy SV høyt, med 15% og vilje til makt. Så forsvant trykket i kabinen. I dag dupper partiet litt over 2% på meningsmålingene. Hva skjedde? Partileder Audun Lysbakken svarer Morgenbladets havarikommisjon. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/201515 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Pilot 3: Danske tilstander

Mens danskene går til urnene, er innvandringsdebatten i landet i endring. Passende nok har innvandringsdebattens høyeste stemme, Dansk folkeparti, samtidig fått en ny stjerne: En tidligere Big Brother-deltaker ved navn Messerschmidt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/20159 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Pilot 2: De reisende

PODKAST-PILOT 2: De norske taterne har blitt sett på som en "udvækst paa samfunnslegemet som man maa se at skjære væk". I dag er de i stor grad oversett. Hvem er egentlig romanifolket? En samtale med journalist Tove Gravdal. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/201514 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Pilot 1: Det siste møtet med John Nash

PODKAST-PILOT: Lørdag den 23. mai døde økonomen og matematikeren John Nash i en bilulykke. Dagen før hadde Morgenbladets Hanne Østli Jakobsen møtt Nash til det som ble hans aller siste intervju. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
11/13/201510 minutes, 54 seconds