Winamp Logo
Mladi mladim Cover
Mladi mladim Profile

Mladi mladim

Slovenian, Education, 1 season, 165 episodes, 3 days, 8 hours, 44 minutes
About
Oddaja, ki jo dobro poznajo vsi, ki odraščajo, se radi zabavajo, se pogosto zaljubljajo, ob tem pa si vzamejo čas tudi za učenje in študij in vse, kar je zanimivo in koristno. V pol ure so strnjene zgoščene informacije, začinjene z dobro glasbo po izboru mladih novinarjev.
Episode Artwork

Reproduktivne pravice in kampanja Moj glas, moja odločitev

V oddaji Mladi mladim smo gostili Alexa Kovača iz Inštituta 8. marec; tema pogovora so bile reproduktivne pravice, tokrat v povezavi s pobudo Moj glas, moja izbira. Sledila je rubrika 'V Mariboru dogaja' – nanizali smo dogodke, ki vabijo v prihodnjih dneh.
6/12/202424 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Pomen koncepta reproduktivnega dela

Ta teden smo v oddaji Mladi mladim govorili o pomenu koncepta reproduktivnega dela in projektu Z roko v roki. Gostili smo Urško Breznik, direktorico Zavoda za podporo civilnodružbenih iniciativ in multikulturno sodelovanje Pekarna Magdalenske mreže Maribor ter Jernejo Breznik iz spletnega medija Rdeča pesa in Ekosocialistične iniciative Klas.
6/5/202435 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Projekt EMPATH, spolni stereotipi in toksična moškost

Gostja oddaje Mladi mladim je bila programska direktorica Inštituta za proučevanje enakosti spolov IPES, Ana Pavlič. Govorili smo o projektu EMPATH, ki v ospredje postavlja spolne stereotipe in toksično moškost. V rubriki 'V Mariboru dogaja' pa smo pogledali, kaj pripravlja ŠOUM.
5/29/202437 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Klub mariborskih študentov: Anja Hojsak, vodja marketinga

To sredo se nam je v oddaji Mladi mladim pridružila Anja Hojsak, vodja marketinga Kluba mariborskih študentov. Predstavila nam je njihov dogodek KMŠ oder, več pa nam je povedala tudi o mnogih drugih projektih, ki jih ustvarjajo.
5/22/202424 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Slovenski dnevi knjige v Mariboru – Ko te napiše knjiga 2024

Tokrat smo v oddaji Mladi mladim govorili o festivalu 27. Slovenski dnevi knjige v Mariboru. Gostili smo Nino Medved, koordinatorico sejma s spremljevalnim programom, in žirijo literarnega natečaja Ali govoriš emojščino, ki ga razpisujeta tukajšnji Mladinski kulturni center in omenjeni festival.
5/15/202428 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru

Univerza v Mariboru je s 17 fakultetami, Univerzitetno knjižnico Maribor in Študentskimi domovi druga največja in druga najstarejša univerza v Sloveniji. V rubriki Fakulete se predstavljajo vam vsako sredo v oddaji Mladi mladim predstavimo eno od njenih 17-ih fakultet. Kot zadnja se je tokrat predstavila Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru – pogovarjali smo se z izredno profesorico, doktorico Marjetko Rangus, dekanico omenjene fakultete.
5/8/202410 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Fizikalni podvigi in tekmovanja Škofijske gimnazije AMS

To sredo sta bila gosta oddaje Mladi mladim dijak četrtega letnika Škofijske gimnazije Luka Emeršič in profesor fizike na tej gimnaziji Jakob Murko. Predstavila sta več fizikalnih tekmovanj in izzivov. V rubriki Fakultete se predstavljajo pa je bila na vrsti še zadnja od 17-ih fakultet – Fakulteta za turizem Univerze v Mariboru.
5/8/202435 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Študentska delovna brigada - največji prostovoljni projekt Študentske organizacije Univerze v Mariboru

Oddajo Mladi mladim smo tokrat v celoti posvetili prazniku dela. Ker je ena od oblik dela tudi prostovoljstvo, smo v studio povabili člane delovne brigade Študentske organizacije Univerze v Mariboru. Zakaj je dobrodelnost pomembna, kakšen je namen delovnih brigad in kje in kako se lahko pridružite letošnjim brigadirjem, bodo pojasnili vodji projekta Uroš Vozlič in Nika Erjavec ter brigadirja, Tadej Tomažič in Marko Jeraj. Marija Šauperl, predsednica kluba brigadirjev slovenskih goric Lenart, pa nam je povedala, kako so študentske brigade potekale nekoč.
5/1/202426 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Fakulteta za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru

Univerza v Mariboru je s 17 fakultetami, Univerzitetno knjižnico Maribor in Študentskimi domovi druga največja in druga najstarejša univerza v Sloveniji. V rubriki Fakulete se predstavljajo vam vsako sredo v oddaji Mladi mladim predstavimo eno od njenih 17-ih fakultet. Tokrat smo se pogovarjali z Renejem Grilom, študentom Fakultete za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru.
4/24/20246 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

S pogumom se daleč pride

Tokratna oddaja Mladi mladim je dokazala, da se s pogumom res pride daleč. Gostili smo dijaško urednico Ano Kuprivec, ki nam je razkrila posebnosti letošnjega literarnega zbornika II. gimnazije, Pesnik pada z rokami, iztegnjenimi proti soncu. Pridružila pa se nam je tudi nekdanja članica ekipe Mladi mladim in hkrati tekmovalka Miss Slovenije, Katja Zver, ki nam je povedala kaj več o samem projektu in njenih izkušnjah na Miss Slovenija. V rubriki ‘Fakultete se predstavljajo’ pa nam je študent omenjene fakultete Rene Gril povedal kaj več od Fakulteti za naravoslovje in matematiko.
4/24/202433 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

NAPREJ do enakosti

V oddaji Mladi mladim smo tokrat gostili Ano Pavlič, programsko direktorico Inštituta za proučevanje enakosti spolov in vodjo projekta NAPREJ, ki je namenjen opolnomočenju mladih Romov in Rominj. V rubriki Fakultete se predstavljajo o mariborski Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo; v rubriki 'V Mariboru dogaja' pa smo pogledali, kaj je ŠOUM pripravil v tem tednu.
4/17/202434 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru

Univerza v Mariboru je s 17 fakultetami, Univerzitetno knjižnico Maribor in Študentskimi domovi druga največja in druga najstarejša univerza v Sloveniji. V rubriki Fakulete se predstavljajo vam vsako sredo v oddaji Mladi mladim predstavimo eno od njenih 17-ih fakultet. Tokrat smo se pogovarjali profesorjem doktorjem Zoranom Novakom, dekanom Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Mariboru.
4/17/20248 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Ekonomsko-poslovna fakulteta Univerze v Mariboru

Univerza v Mariboru je s 17 fakultetami, Univerzitetno knjižnico Maribor in Študentskimi domovi druga največja in druga najstarejša univerza v Sloveniji. V rubriki Fakulete se predstavljajo vam vsako sredo v oddaji Mladi mladim predstavimo eno od njenih 17-ih fakultet. Tokrat smo se pogovarjali s profesorico, doktorico Aleksandro Pisnik, prodekanico za izobraževalno dejavnost Ekonomsko-poslovne fakultete Univerze v Mariboru.
4/10/20249 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Vseslovenska krvodajalska akcija in Mladi za napredek Maribora

V oddaji Mladi mladim smo gostili Zalo Urbanija – predstavila je krvodajalsko akcijo Študentske organizacije Slovenije in druge dogodke ŠOUM-a. Pridružili sta se nam tudi Urška Žiger, koordinatorica projekta Mladi za napredek Maribora, in nagrajenka Vita Majer, dijakinja mariborske Druge gimnazije. V rubriki Fakultete se predstavljajo pa tokrat o Ekonomsko-poslovni fakulteti.
4/10/202435 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Filozofska fakulteta Univerze v Mariboru

Univerza v Mariboru je s 17 fakultetami, Univerzitetno knjižnico Maribor in Študentskimi domovi druga največja in druga najstarejša univerza v Sloveniji z dolgo tradicijo. V rubriki Fakulete se predstavljajo vam vsako sredo v oddaji Mladi mladim predstavimo eno od njenih 17-ih fakultet. Tokrat smo se pogovarjali z izredno profesorico, trojno doktorico Joco Zurc, prodekanico za mednarodno dejavnost in promocijo na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru.
4/3/20247 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Ne stresiraj se!

Ta teden smo v oddaji Mladi mladim znova gostili zakonsko in družinsko psihoterapevtko Urško Mikolič. Tema pogovora je bil stres med mladimi, še posebej ob prihajajočem maturitetnem obdobju. Z nami je bila tudi izredna profesorica, trojna doktorica Joca Zurc, prodekanica za mednarodno dejavnost in promocijo na Filozofski fakulteti Univerze v Mariboru; predstavila je študij na tej fakulteti. V rubriki 'V Mariboru dogaja' pa je sekretarka za interesne dejavnosti študentov ŠOUM-a Ajda Habjanič povedala, kaj pripravljajo.
4/3/202434 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru

Univerza v Mariboru je s 17 fakultetami, Univerzitetno knjižnico Maribor in Študentskimi domovi druga največja in druga najstarejša univerza v Sloveniji. V rubriki Fakulete se predstavljajo vam vsako sredo v oddaji Mladi mladim predstavimo eno od njenih 17-ih fakultet. Tokrat smo se pogovarjali z docentko doktorico Anastazijo Gselman, prodekanico za izobraževalno dejavnost Fakultete za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru.
3/27/20248 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Mladi inovatorji na poti do vesolja

Ta teden se nam je v oddaji Mladi mladim predstavila ekipa mladih znanstvenikov CanSat, ki sodelujejo pri projektu Evropske vesoljske agencije. Gre za tekmovanje CanSats, ki ga že vrsto let organizirajo po vsem svetu in bo letos aprila potekalo pri nas, pomeni pa edinstveno priložnost za pridobivanje praktičnih izkušenj v pravem vesoljskem projektu. V rubriki Fakultete se predstavljajo pa smo vam predstavili Fakulteto za kmetijstvo in biosistemske vede.
3/27/202437 minutes
Episode Artwork

Fakulteta za logistiko Univerze v Mariboru

Univerza v Mariboru je s 17 fakultetami, Univerzitetno knjižnico Maribor in Študentskimi domovi druga največja in druga najstarejša univerza v Sloveniji. V rubriki Fakulete se predstavljajo vam vsako sredo v oddaji Mladi mladim predstavimo eno od njenih 17-ih fakultet. Študent Nejc Podkoritnik je tokrat predstavil Fakulteto za logistiko Univerze v Mariboru.
3/20/20246 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Živeti in darovati!

V oddaji Mladi mladim smo gostili izjemno umetnico Hano Nekrep, ki je v galeriji Media Nox postavila na ogled svojo razstavo z naslovom Živeti. Pridružila pa se nam je tudi prorektorica za študentska vprašanja na Univerzi v Mariboru, Nomi Hrast, ki nam je povedala kaj več o pomembnosti krvodajalske akcije Študentskega sveta. V rubriki ‘Fakultete se predstavljajo’ pa je študent Nejc Podkoritnik predstavil Fakulteto za logistiko.
3/20/202436 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Pravna fakulteta Univerze v Mariboru

3/13/202410 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Zakon novice!

3/13/202429 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Fakulteta za zdravstvene vede Univerze v Mariboru

Univerza v Mariboru je s 17 fakultetami, Univerzitetno knjižnico Maribor in Študentskimi domovi druga največja in druga najstarejša univerza v Sloveniji. V rubriki Fakulete se predstavljajo vam vsako sredo v oddaji Mladi mladim predstavimo eno od njenih 17-ih fakultet. Tokrat smo se pogovarjali z asistentko Adrijano Svenšek, doktorsko študentko, višjo raziskovalko na Fakulteti za zdravstvene vede Univerze v Mariboru.
3/6/20245 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Mlada športnika v akciji

V oddaji Mladi mladim je bil tokrat v ospredju športni duh. Pridružil se nam je igralec badmintona Mark Koroša, ki je svoj talent dokazal na mnogih tekmah doma in v tujini, celo v Ameriki. Gostili pa smo tudi motokrosista Bijana Milošića, ki je na pokalnem prvenstvu dosegel tretje mesto. V rubriki Fakultete se predstavljajo smo spet gostili eno od 17-ih fakultet mariborske Univerze, in sicer Fakulteto za zdravstvene vede.
3/6/202429 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Poezija in tačke: Ali se bliža konec sveta, kot ga poznamo?

V oddaji Mladi mladim smo gostili Vanjo Hojs iz mariborskega Zavetišča za živali. Govorili smo o njihovih kosmatinčkih in postopku posvojitve. Pridružil se nam je tudi slemovski pesnik, glasbenik in oblikovalec Matic Ačko – predstavil je pesniški prvenec Rekviem za sneg. V rubriki Fakultete se predstavljajo pa smo spoznali Fakulteto za strojništvo Univerze v Mariboru.
2/28/202435 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Fakulteta za strojništvo Univerze v Mariboru

Univerza v Mariboru je s 17 fakultetami, Univerzitetno knjižnico Maribor in Študentskimi domovi druga največja in druga najstarejša univerza v Sloveniji. V rubriki Fakulete se predstavljajo vam vsako sredo v oddaji Mladi mladim predstavimo eno od njenih 17-ih fakultet. Tokrat smo se pogovarjali z Andrejo Kumer, prodekanico za študentska vprašanja Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru.
2/28/20248 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Pedagoška fakulteta Univerze v Mariboru

Univerza v Mariboru je s 17 fakultetami, Univerzitetno knjižnico Maribor in Študentskimi domovi druga največja in druga najstarejša univerza v Sloveniji. V rubriki Fakulete se predstavljajo vam vsako sredo v oddaji Mladi mladim predstavimo eno od njenih 17-ih fakultet. Tokrat smo se pogovarjali s profesorico doktorico Mileno Ivanuš Grmek, dekanico Pedagoške fakultete Univerze v Mariboru.
2/21/20246 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Izza zakulisja filma Omrežje

V oddaji Mladi mladim smo ta teden gostili izjemne študente magistrstrskega študija Medijskih komunikacij iz FERI-ja, ki so nam predstavili snemanje filma Omrežje. Naša gosta sta bila člana ekipe scenarist Jan Hauptman in producentka Eva Štingl. Pridužila pa sta se še Matevž Ozvatič in Maja Turinek, glavna igralca iz filma Omrežje. V rubriki ‘Fakultete se predstavljajo’ pa nam je redna prof. dr. dekanica Milena Ivanuš Grmek povedala kaj več o Pedagoški fakulteti Univerze v Mariboru.
2/21/202431 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Medicinska fakulteta Univerze v Mariboru

Univerza v Mariboru je s 17 fakultetami, Univerzitetno knjižnico Maribor in Študentskimi domovi druga največja in druga najstarejša univerza v Sloveniji. V rubriki Fakulete se predstavljajo vam vsako sredo v oddaji Mladi mladim predstavimo eno od njenih 17-ih fakultet. Tokrat smo se pogovarjali z Enejem Vidovičem, prodekanom za študentska vprašanja Medicinske fakultete Univerze v Mariboru.
2/14/20245 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Ekstremneža Anže in Anej

Gosta tokratne oddaje Mladi mladim sta bila odštekana rolkarja Anže Šerbinek in Anej Pintarič, ki se ukvarjata z ustvarjanjem t. i. odpičenih video vsebin v povezavi z adrenalinskimi športi. V rubriki Fakultete se predstavljajo smo znova predstavili eno od 17-ih fakultet mariborske Univerze – tokrat Medicinsko fakulteto.
2/14/202436 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Z Urško Mikolič o zdravih partnerskih odnosih med mladimi in kako se razumeti s taščo (ter tastom)

V oddaji Mladi mladim smo znova gostili Urško Mikolič, zakonsko in družinsko psihoterapevtko. Tema pogovora je bila partnerski odnosi med mladimi. V rubriki Fakultete se predstavljajo pa smo spoznali Fakulteto za organizacijske vede Univerze v Mariboru.
2/7/202435 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Fakulteta za organizacijske vede Univerze v Mariboru

Univerza v Mariboru je s 17 fakultetami, Univerzitetno knjižnico Maribor in Študentskimi domovi druga največja in druga najstarejša univerza v Sloveniji. V rubriki Fakulete se predstavljajo vam vsako sredo v oddaji Mladi mladim predstavimo eno od njenih 17-ih fakultet. Tokrat smo se pogovarjali red. prof. dr. Polono Šprajc, prodekanico za izobraževalno dejavnost Fakultete za organizacijske vede Univerze v Mariboru.
2/7/202411 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Popotovanje od umetnosti do Južne Koreje

V oddaji Mladi mladim smo ta teden gostili izjemnega umetnika in nadobudno študentko. Predstavil se je mladi umetnik Nik Škorjanc, ki je v galeriji Media Nox pripravil svojo razstavo Gol. Zatem se nam je pridružila Bina Čič, ki je že večkrat obiskala Južno Korejo; zdaj tam nadaljuje študijsko pot. V rubriki ‘Fakultete se predstavljajo’ pa je izredni prof. dr. Andrej Ivanič povedal več o Fakulteti za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo.
1/31/202438 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru

Univerza v Mariboru je s 17 fakultetami, Univerzitetno knjižnico Maribor in Študentskimi domovi druga največja in druga najstarejša univerza v Sloveniji. V rubriki Fakulete se predstavljajo vam vsako sredo v oddaji Mladi mladim predstavimo eno od njenih 17-ih fakultet. Tokrat smo se pogovarjali z izr. prof. dr. Andrejem Ivaničem, dekanom Fakultete za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo Univerze v Mariboru.
1/31/202413 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Matic Kvas, ki ne peče kruha, temveč trike na deski in kolesu

V tokratni oddaji Mladi mladim se nam je pridružil drzni Matic Kvas, ki večino svojega časa preživlja na mariborskem Pohorju. Ukvarja se z downhillom oziroma gorskim kolesarjenjem in z deskanjem na snegu, odprl pa je tudi šolo obeh športov. Tudi to sredo smo vam predstavili eno od 17-ih fakultet mariborske univerze – tokrat je to Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru, s sedežem v Ljubljani. V studiu se nam je pridružila doktorica Maja Modic, prodekanica za izobraževalno dejavnost omenjene fakultete.
1/24/202434 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Fakulteta za varnostne vede Univerze v Mariboru

Univerza v Mariboru je s 17 fakultetami, Univerzitetno knjižnico Maribor in Študentskimi domovi druga največja in druga najstarejša univerza v Sloveniji. V rubriki Fakulete se predstavljajo vam vsako sredo v oddaji Mladi mladim predstavimo eno od njenih 17-ih fakultet. Tokrat smo se pogovarjali z doktorico Majo Modic, prodekanico za izobraževalno dejavnost Fakultete za varnostne vede Univerze v Mariboru.
1/24/202411 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Fakulteta za energetiko Univerze v Mariboru

Univerza v Mariboru je s 17 fakultetami, Univerzitetno knjižnico Maribor in Študentskimi domovi druga največja in druga najstarejša univerza v Sloveniji z dolgo tradicijo. V rubriki Fakulete se predstavljajo vam vsako sredo v oddaji Mladi mladim predstavimo eno od njenih 17-ih fakultet. Tokrat smo se pogovarjali z dekanom prof. dr. Sebastjanom Semetom, ki nam je predstavil dekan prof. dr. Sebastjan Seme predstavil Fakulteto za energetiko..
1/17/20248 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Inovator in glasbenik ni biti lahko!

V oddaji Mladi mladim smo ta teden gostili dva zelo zanimiva in izjemna mladeniča. Z nami sta bila Jakob Sadar, inovator polirne paste imenovane OPS in izvršni direktor podjetja OPS Technologies ter Janez Ivačič, ki nas je popeljal skozi glasbo njegovega prvega albuma Secret Place. V rubriki ‘Fakultete se predstavljajo’ pa nam je dekan prof. dr. Sebastjan Seme povedal nekaj več od Fakulteti za energetiko.
1/17/202432 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

V letu 2024 brez tesnobe!

V oddaji Mladi mladim smo gostili zakonsko in družinsko psihoterapevtko Urško Mikolič; pogovarjali smo se o anksioznosti in (pre)velikih pričakovanjih v novem letu. V novi rubriki Fakultete se predstavijo pa smo spoznali mariborsko Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko.
1/10/202437 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru

Univerza v Mariboru je s 17 fakultetami, Univerzitetno knjižnico Maribor in Študentskimi domovi druga največja in druga najstarejša univerza v Sloveniji z dolgo tradicijo. V rubriki Fakulete se predstavljajo vam vsako sredo v oddaji Mladi mladim predstavimo eno od njenih 17-ih fakultet. Tokrat smo se pogovarjali z docentom doktorjem Boštjanom Vlaovičem, prodekanom za izobraževalno dejavnost Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru.
1/10/202410 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Kako s kombijem raziskati Evropo?

Leto 2024 smo v oddaji Mladi mladim začeli potopisno. Družbo sta nam v prvi oddaji delali pogumni študentki Ajda Adeva in Julija Čerček, ki sta razkrili vse o njunem dvomesečnem potovanju s kombijem po Evropi. Izvedeli pa smo tudi, kaj je Študentska organizacija mariborske Univerze za nas pripravila v prvem januarskem tednu.
1/3/202435 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Totalno mariborsko!

V letošnji zadnji oddaji Mladi mladim je bil naš gost Vid Kmetič, član društva Hiša! in del ekipe Rajzefiber. Povedal je marsikaj o zgodovini našega mesta in njegovih skritih zgodbah. Gostili smo tudi nekdanjega nogometaša Marcosa Tavaresa; tema pogovora je bila njegova kariera in poletni športni tabor. Slišali pa smo še reportažo o temni plati prazničnega veselja -- pirotehniki in z njo povezanimi nesrečami.
12/27/202336 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Ognjeni junaki: gasilska mladina PGD Studenci Maribor

Vsi poznamo delo glasilcev – ob požarih, poplavah in drugih naravnih nesrečah nesebično priskočijo na pomoč. Verjetno pa marsikdo ne ve, da poteka vključevanje mladih v gasilske vrste že zelo zgodaj. Zato smo v tokratni oddaji Mladi mladim pobliže spoznali delo gasilske mladine, njihovo uposabljanje in sodelovanje pri delu prostovoljnih gasilcev. V studiu so se nam pridružili; mentor Anton Pasterk, mladinec Marcel Herlič in mladinka Lia Gonza iz prostovoljnega gasilskega društva Studenci. Mariborski mladinski kulturni center v tem letu obeležuje 30-letnico delovanja. V ta namen so skozi celotno leto pripravljali številne aktivnosti. Kaj vse pripravljajo, je poizvedela Sintija Jurič.
12/20/202338 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Razburljiv najstniški muzikal English student theatra II. gimnazije Maribor

Tokratna oddaja Mladi mladim je bila povsem v gledališkem duhu. Podali smo se v svet English Student Theatra mariborske Druge gimnazije, ki je letos pripravil povsem nov srednješolski muzikal Rent. Gostili smo režiserja Viktorja Hrvatina Megliča in mlada, nadobudna igralca Tina Černeta in Chiarro Gregorc Planinc, ki sta tudi člana omenjenega gledališča že kar dolgo in hkrati predstavljata glavni vlogi v Rentu kot Roger in Mimi. Prorektorica za študentska vprašanja Univerze v Mariboru Nomi Hrast pa nas je povabila k akciji zbiranja igrač in sladkarij, ki jo tudi letos organizira Študentski svet Univerze v Mariboru skupaj z Društvom prijateljev mladine.
12/13/202338 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Od klikov do kalorij in kodeksa

Gostili smo influencerko, torej spletno vplivnico Mašo Črešnik. Z diplomirano pravnico Anastasio Igorevno Moskalenko smo se pogovarjali o prevajanju besedil, nutricistiki in o blogu. V rubriki 'V Mariboru dogaja' pa smo izvedeli, kaj v tem tednu pripravlja Študentska organizacija Univerze v Mariboru.
12/6/202330 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

TPO in AED - zakaj je pomembno poznati osnove oživljanja?

V letošnji zadnji novembrski oddaji smo gostili Klaro Bezjak, ki se intenzivno ukvarja s plesom, več let ga tudi trenira. Pridružila se nam je še članica društva AED in vodja delavnic temeljnih postopkov oživljanja Maša Verčnik – z njo smo se pogovarjali o defibrilatorjih. V rubriki V Mariboru dogaja pa nam je članica Kluba mariborskih študentov Maribor Lučka Stopinšek povedala, kaj v teh dneh pripravljajo za vas.
11/29/202332 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Z lopato za boljši jutri

V tokratni oddaji Mladi mladim smo ponovno gostili Urško Mikolič, zakonsko in družinsko psihoterapevtko. Govorili smo o razpoloženjskih motnjah med mladimi. Naš gost je bil tudi Simon Fridl z Oddelka za socialna in zdravstvena vprašanja mariborske Univerze, tema pogovora pa akcija – študenti odhajajo na izredno delovno brigado. Slišali smo tudi reportažo z letošnje Ftrgatve, v rubriki V Mariboru dogaja pa je vodja sekcije za socialo in zdravstvo pri Klubu mariborskih študentov, Lučka Stopinšek, predstavila, kaj pripravljajo v tem tednu.
11/22/202336 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Klik, klik in skok v neznana obzorja

V oddaji Mladi mladim je bila naša gostja Mirjana Zgaga z mariborske enote Zavoda za zaposlovanje. Povedala nam je več o vesolju priložnosti, ki jih predstavlja 8. Karierni sejem v Mariboru. Pridružila se nam je tudi Nara Dominko David, študentka fotografije na ljubljanski Likovni akademiji za umetnost in oblikovanje. Tema pogovora je bila fotografija ekstremnih športov. V rubriki 'V Mariboru dogaja' pa smo gostili Lučko Stopinšek iz Kluba mariborskih študentov; predstavila je tradicionalno Ftrgatev.
11/15/202336 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Bi na recikliran papir pisali poezijo?

V oddaji Mladim mladim smo gostili bodočo maturantko mariborske Druge gimnazije Dorotejo Drevenšek, ki je s svojo pesmijo Bitje iz treh komponent – izbrano za najboljšo srednješolsko pesem 2023 – prejela nagrado mala Veronika. Pogovarjali smo se tudi z mlado umetnico iz Logatca, Tjašo Jamnikar, ki izdeluje recikliran papir in mu daje drugo priložnost pod imenom Duša papirja. V rubriki V Mariboru dogaja pa je vodja marketinga Kluba mariborskih študentov predstavila, kaj pripravljajo v tem tednu.
11/8/202328 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Sta študij prava in šport lahko prepletena?

V oddaji Mladi mladim smo gostili najboljšo študentko mariborske Univerze v študijskem letu 2022/23, Izo Beširević. V studiu se nam je pridružila tudi Tyra Barada, svetovna prvakinja v tekvondoju – pogovor je tekel o njeni športni karieri. Izvedeli smo še več o tednu mobilnosti, ki je potekal na mariborski Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko. Slišali pa smo tudi prve odzive zmagovalcev letošnjega natečaja Šourock.
10/25/202332 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Knjižni klub s kančkom rocka

V oddaji Mladi mladim smo tik pred velikim finalom letošnjega Šourocka gostili vodjo projekta Aneja Pevca. Izvedeli smo, kako poteka natečaj in kakšni so kriteriji za osvojitev naslova Bend Šourocka 23. Pridružila se nam je tudi Zala Kralj in predstavila svoj knjižni klub. V rubriki 'V Mariboru dogaja' pa je vodja marketinga v Klubu mariborskih študentov povedala, kaj pripravljajo v tem tednu, seveda pa smo preleteli tudi dogajanje v prihodnjih dneh.
10/18/202327 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

!Pozor! Ne beri, medtem, ko skejtaš!

V oddaji Mladi mladim smo gostili koordinatorico dejavnosti in projektov pri Zvezi prijateljev mladine Uršo Žiger – predstavila je najnovejši projekt, Bralni klub za najstnike. Pridružil se nam je tudi Andrej Čerček, mladi mariborski ekstremni športnik, in pobliže predstavil rolkanje in gorsko kolesarjenje. V rubriki 'V Mariboru dogaja' je vodja marketinga v Klubu mariborskih študentov predstavila, kaj pripravljajo v tem tednu, preverili pa smo tudi dogajanje v prihodnjih dneh.
10/11/202328 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Naličeni v novo študijsko leto

V prvi oddaji nove sezone Mladi mladim smo gostili poklicno vizažistko iz Maribora, Matejo Naberšnik, ki poleg make-upa dela tudi filmske maske. Ajda Habjanič, sekretarka Oddelka za interesne dejavnosti študentov in članica predsedstva Študentske organizacije Univerze v Mariboru, pa je predstavila novosti v študijskem letu 2023/2024. Uvedli pa smo tudi novo rubriko 'V Mariboru dogaja'. V njej vodja marketinga pri Klubu mariborskih študentov predstavila, kaj pripravljajo v tekočem tednu.
10/4/202326 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Adijo šola, pozdravljene počitnice!

V zadnji oddaji Mladi mladim te sezone smo se z urednico informacijskega portala za mlade dostop.si, Urško Jakopin, sprehodili skozi odmevnejše dogodke tega šolskega leta. Pogledali smo tudi na počitniško dogajanje. Govorili smo o Olimpijskem festivalu evropske mladine, ki bo konec julija v Mariboru – pridružila se nam je njihova koordinatorica odnosov z javnostmi, Anja Sovič. Živo Mijatović smo povprašali o počitniških aktivnostih v mariborskem Mladinskem kulturnem centru, v rubriki Delaš? Delam pa smo govorili o priložnostih poletnega študentskega dela.
6/28/202332 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Mladi ustvarjajo lepšo prihodnost; z misijonom v Ukrajini in nasveti Brez filtra

V oddaji Mladi mladim se nam je pridružil Dominik Križnik, ki se v sklopu programa POTA to poletje odpravlja v Ukrajino. Z nami sta bila tudi tudi Miha Krajnc in Tomaž Ornik, dva izmed treh ustanoviteljev podkasta Podcast brez filtra. V rubriki Delaš? Delam! o prednosti študentskega dela v pisarni; govorili pa smo tudi o odprtju razstave Sladki protokoli in pogledali, kaj vse se dogaja v prihodnjih dneh.
6/21/202337 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Parada ponosa in štajerski muzikanti

V oddaji Mladi mladim se nam je pridružil Matej Behin, član organizacijske ekipe programa Maribor skozi rožnata očala; tema pogovora je bil mesec ponosa in skupnost LGBTIQA+ v Mariboru. Gostili smo tudi skupino Fletni muzikatni, z nami so bili Aleks Zelenik, Matevž Jelen in Vid Leva. Izvedeli smo, kdo so in s čim se ukvarjajo. V rubriki Delaš? Delam! o pravicah mladih pri opravljanju študentskega dela; preleteli pa smo tudi dogajanje v prihodnjih dneh.
6/14/202333 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Z Urško Mikolič o motnjah hranjenja in o festivalu Jazz 'ma mlade

V oddaji Mladi mladim smo gostili psihoterapevtko Urško Mikolič - govorili smo o motnjah hranjenja. Z Evo Žunec iz mariborskega Mladinskega kulturnega centra smo predstavili festival Jazz ‘ma mlade, ki bo ta petek in soboto na Židovskem trgu v Mariboru. V rubriki Delaš? Delam več o tem, kako izkoristiti poletne mesece za rast in zaslužek. Pregledali pa smo tudi dogajanje v prihodnjih dneh.
6/7/202329 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Multitalentirani mladi Mariborčani

V tokratni oddaji Mladi mladim sta se nam pridružili Nika Korez in Sinja Greiner, dobitnici 1. nagrade na Mednarodnem festivalu vizualnih umetnosti Madrese v Teheranu. Gostili smo tudi športnico Lin Lorbek, ki se ukvarja s tako imenovanim cheerleadingom oziroma navijanjem. V rubriki Delaš? Delam! o najpogosteje iskanih študentskih delih, govorili pa smo tudi o festivalu Bunker Fest 2023 in pogledali, kaj se dogaja v prihodnjih dneh.
5/31/202331 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Ali športanje in branje gresta skupaj?

V oddaji Mladi mladim smo govorili o 26. Slovenskih dnevih knjige v Mariboru. Naša gostja je bila članica organizacijske ekipe festivala, Nina Medved. Drugi del oddaje pa je bil športno obarvan, z nami je bil Samo Pridgar, mladi vratar Nogometnega kluba Maribor. V rubriki Delaš? Delam! smo govorili o nasvetih za hitro in učinkovito učenje pred izpiti ali maturo, preleteli pa smo še dogajanje v prihodnjih dneh.
5/24/202327 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Kako vdrževati profile na družbenih omrežjih in o šahu z državno prvakinjo

V oddaji Mladi mladim smo gostili Moniko Horvat, podjetnico, predano digitalnemu marketingu, mentorico številnim podjetjem in lastnico agencije za digitalni marketing. Z nami je podelila znanje digitalnega marketinga in nasvete kako vzdrževati profile na družbenih omrežjih. V studiu se nam je pridružila tudi ljutomerčanka Barbara Skuhala, ki je, po osvojitvi naslova državne prvakinje med članicami v hitropoteznem šahu, postala še državna prvakinja v standardnem šahu. V rubriki Delaš? Delam! je bilo govora o obvladovanju stresa in ohranjanju ravnovesja med službo in študijem, preleteli pa smo tudi dogajanje v prihodnjih dneh.
5/17/202331 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Smeh je pol zdravja, druga polovica pa šport

V tokratni oddaji Mladi mladim se nam je pridružila državna prvakinja v streljanju Lana Miuc Zelko. Gostili smo tudi predstavnici kulturnega društva Banda Ferdamana, to je največje improvizacijsko gledališče v Mariboru. V rubriki Delaš? Delam! o najpogostejših začetniških napakah pri prvi zaposlitvi, pregledali pa smo tudi dogajanje v prihodnjih dneh.
5/10/202330 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Dijaki Strojne šole ŠC Ptuj za svetovno prvenstvo F1 in Schools izdelali prototip mini dirkalnika

V tokratni oddaji Mladi mladim smo se pogovarjali z Lukom Vrtiičem in Gregorjem Gojkoškom iz ekipe Lightfly, ki je naredila mini F1 dirkalnik. Pogovarjali smo se tudi s Sabino Korošec, ki nam je predstavila poklic frizerke. V rubriki Delaš? Delam! o tem, kako do uspešne in učinkovite prijave na študentsko delo, preverili pa smo tudi dogajanje v prihodnjih dneh.
5/3/202331 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

O hokeju na kolesu in produkciji filma

V oddaji Mladi mladim smo gostili Davida Pintariča, predsednika kluba Bike polo Maribor in predstavili šport, pri katerem na kolesu igraš hokej. Pridružili so se nam tudi študenti medijskih komunikacij Fakultete za elektrotehniko, računlaništvo in informatiko Univerze v Mariboru, ki so pri izbirnem predmetu ustvarili svoj kratek film; v rubriki Delaš? Delam! o tem, kako najti vrednost v vsakem študentskem delu; govorili smo o projektu »Maribor, moja dnevna soba«, ki so ga v sodelovanju s študenti Academie pripravili v klubu Soroptimist Maribor in preverili dogajanje v prihodnjih dneh.
4/26/202334 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Inovativne ideje mladih podjetnikov

V oddaji Mladi mladim je bil z nami nominiranec festivala Independent games, Brin Žvan. Pridružila se nam je tudi Gaja Jerebic in predstavila svojo podjetniško idejo o varnem ledu. Kot zmagovalka regijskega izbora med dijaki iz koroške, savinjske, podravske in pomurske regije se je uvrstila v finale tekmovanja Popri. V rubriki Delaš? Delam! smo več izvedeli o študentskem delu varstva otrok, preleteli pa smo tudi dogajanje v prihodnjih dneh.
4/19/202325 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Pestra ponudba aktivnosti za mlade v tujini in doma

V tokratni oddaji Mladi Mladim se nam je pridružil Miha Šijanec mlad Mariborčan, ki nam je povedal, kaj je Erasmus. Gostili smo tudi Tjašo Rupar, vodjo projekta TRIALOG, ki je nastal kot odziv na opažene izzive, s katerimi se soočajo mlade osebe v Podravski regiji. V rubriki Delaš? Delam! o izbiri poklica. Govorili smo tudi o 10. karierni tržnici v živo in preverili dogajanje v prihodnjih dneh.
4/12/202330 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Nevidne zgodbe mladih delavcev v gostinstvu in turizmu

V oddaji Mladi mladim smo gostili študente mariborske Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Evo Merzidovšek, Petro Brenk in Miho Ermana. Predstavili so projekt Vzemi si čas za nas. Pridružila se nam je tudi Mia Radišek, avtorica knjige Preprosto dobra hrana. V rubriki Delaš? Delam! smo govorili o telesni govorici na delovnem mestu. Preleteli pa smo tudi dogajanje v prihodnjih dneh in izvedeli, kaj vse ta mesec pripravljajo v tukajšnjem Mladinskem kulturnem centru. 
4/5/202331 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Štajerski barman, ki je s svojim koktajlom v Beogradu dosegel drugo mesto

V oddaji Mladi mladim se nam je znova pridružila psihoterapevtka Urška Mikolič, tokrat smo govorili o samopoškodovanju. Naš gost je bil tudi Lovro Vetrih, ki je na mednarodnem tekmovanju v Beogradu s svojim koktejlom osvojil drugo mesto. V rubriki Delaš? Delam! o delu od doma; pogledali smo tudi, kaj se dogaja v Mariboru v prihodnjih dneh.
3/29/202324 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Karierne priložnosti za mlade: od povezovanja do sodelovanja

V oddaji Mladi mladim smo gostili Mirjano Zgaga z mariborske območne enote Zavoda za zaposlovanje. Tema pogovora je bila 10. karierna tržnica v živo. Pridružila sta se nam tudi Lan Druškovič in Zara Bajde, člana zasedbe muzikala Figarova svatba. V rubriki Delaš? Delam! o iskanju poletnega študentskega dela, preleteli pa smo tudi dogajanje v prihodnjih dneh.
3/22/202332 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Gibanje, šport in mladi

V tokratni oddaji Mladi mladim smo se pogovarjali z mlado športnico Patricijo Jesih, ki tekmuje v mnogim nepoznani disciplini, to je powerliftingu. Pridružila se nam je tudi Sara Čopar, tema pogovora z njo je bila športno plezanje. V rubriki Delaš? Delam! o tem, kako do študentskega dela, če ste še brez izkušenj; preverili pa smo tudi dogajanje v prihodnjih dneh.
3/15/202327 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Z znanjem in športom do zmage

Tokrat se nam je v oddaji Mladi mladim pridružil Gal Blažič, mladi nadobuden judist, tema pogovora je bila njegova športna kariera. Gostili smo tudi letošnjo naj dijakinjo Gajo Đukanović Babič in naj dijaka Luko Vaupota. V rubriki Delaš? Delam! smo govorili o pazljivi izbiri delodajalca, zatem pa smo povabili še na dogodke v prihodnjih dneh.
3/8/202329 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Kako se mladi spopadamo z okoljsko problematiko?

V oddaji Mladi mladim smo gostili mlado modno oblikovalko Zalo Hrastar, ki iz odpadnega tekstila ustvarja nova oblačila in spodbuja njihovo ponovno uporabo. Pridružila sta se nam tudi predstavnika Mladih za podnebno pravičnost. Povedala sta več o t. i. podnebnem štrajku s sloganom 'Obljube razne, še vedno prazne!'. V rubriki Delaš? Delam o ravnotežju med študijem in opravljanjem študentskega dela, preleteli pa smo seveda tudi dogajanje v prihodnjih dneh.
3/1/202327 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

V Mariboru se dogaja!

Naš gost je bil mladi Mariborčan Florian Dautoski, ki si je zamislil nekaj novega za mlade – na lokaciji nekdanjega Kluba mariborskih študentov je odprl klub Lux. Pridružila se nam je tudi Doris Špurej, specialistka za mladinsko delo pri Mladinskem kulturnem centru in koordinatorka mladinskega programa Maribor skozi rožnata očala. Kot glavna organizatorka Parade ponosa Maribor 2023 je povedala več o načrtovanju in poteku parade. V rubriki Delaš? Delam! smo govorili o priporočilnem pismu, seveda pa smo vas povabili še na dogodke v prihodnjih dneh.
2/22/202328 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Kam naprej?

V oddaji Mladi mladim se nam je znova pridružila psihoterapevtka Urška Mikolič, tema pogovora je bila spolnost in zaljubljenost pri mladih. Gostili smo tudi Tineta Merharja iz Študentske organizacije Univerze v Mariboru in Laro Mavrič, predstavnico dijaške skupnosti Maribor – beseda je tekla o informativnih dnevih. V rubriki Delaš? Delam! o tem, kaj storiti, če vam delodajalec ne plača opravljenega dela ali s plačilom zamuja, povabili pa smo vas še na prihajajoče dogodke, ki jih pripravljajo v MKC-ju.
2/15/202334 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Bodoči dijaki in študenti, kateri poklic boste izbrali in kje boste bivali?

V oddaji Mladi mladim smo gostili Zsolta Šooša, ki je v projektu Tekmovanje za znanje, namenjenem dijakom srednjih tehniških šol, osvojil prvo mesto. V studiu se nam je pridružila tudi Liza Škulj, predsednica Študentskega sveta stanovalcev Študentskih domov mariborske Univerze. Govorili smo o bivanju v študentskih domovih in prostovoljni začasni izselitvi stanovalcev v času Olimpijskega festivala evropske mladine. V rubriki Delaš? Delam o višji urni postavki za delo dijakov in študentov. Izvedeli pa smo tudi več o razstavi mlade umetnice Ajde Kirbiš z naslovom NA KNAP in preleteli dogajanje v prihodnjih dneh.
2/1/202326 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Raje kot s telefonom za volan na igro golfa

V oddaji Mladi mladim smo gostili Jana Hauptmana, Martina Groska in Tima Cofa – avtorje zmagovalnega komunikacijskega projekta v sklopu družbeno odgovorne in kreativne akcije Kreakcija. Pridružila se nam je tudi 18-letna reprezentantka v golfu Lana Malek. V rubriki Delaš? Delam! smo govorili o povračilu stroškov prevoza in malice, preleteli pa smo tudi dogajanje v prihodnjih dneh.
1/25/202323 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Kako nam lahko defibrilator reši življenje?

V oddaji Mladi mladim smo gostili Sama Oblaka, projektnega vodjo društva AED, ki si prizadeva povečati število javno dostopnih avtomatskih eksternih defibrilatorjev v Sloveniji. Pridružila se nam je tudi Anja Furman: na 11. kongresu slaščičarstva, sladoledarstva in konditorstva je na tekmovanju v pripravi sladkih dobrot za pripravljeno rolado osvojila 1. mesto. V rubriki Delaš? Delam! smo govorili o dohodnini, preleteli pa smo tudi dogajanje v prihodnjih dneh.
1/18/202330 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Sprostimo se lahko tudi z glasbo, kljub podražitvi študentskih bonov

V oddaji Mladi mladim smo gostili pevca iz Maribora Juliana Velissa, ki je nastopil v zabavni oddaji Slovenija ima talent in tudi v nemški različici. Pridružil se nam je še predsednik Študentske organizacije Univerze v Mariboru, David Bohar. Beseda je tekla o nedavnem zvišanju cen bonov za prehrano in o novih ponudnikih subvencionirane študentske prehrane. V rubriki Delaš? Delam! o študentskem delu in preventivnem zdravniškem pregledu; povabili pa smo tudi na različne dogodke.
1/11/202335 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

O grafičnem oblikovanju in alkoholizmu med mladimi

V oddaji Mladi mladim se nam je ponovno pridružila Urška Mikolič, s katero smo v eni izmed novembrskih oddaj govorili o duševnem zdravju mladih. Tokrat pa smo se osredotočili na zanje prav tako pomembno temo, in sicer alkoholizem. Z Jasonom Unterlehnerjem smo govorili o grafičnem oblikovanju, v rubriki Delaš?delam! smo izvedeli, kako mreženje pomaga pri iskanju študentskega dela, predstavili pa smo še dogodke, ki bodo ta mesec potekali v sklopu praznovanja 30. obletnice MKC Maribor.
1/4/202335 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Delamo na sebi in pojemo - pozitivno v leto 2023

V tokratni oddaji Mladi mladim smo gostili tako imenovano NLP life coach, oziroma življenjsko trenerko, Tanjo Volič, s katero smo govorili o novoletnih resolucijah. Pridružila se nam je tudi nadobudna pevka iz Maribora Ana Grdadolnik. V rubriki Delaš? Delam! o iskanju študentskega dela, preleteli pa smo tudi dogajanje v prihodnjih dneh.
12/28/202236 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Z borilnimi veščinami in risanjem stripa do zmag

V tokratni oddaji Mladi mladim smo gostili Svena Hojsa, ki je tako na evropski kot svetovni ravni zelo uspešen v tekvondoju in kikboksu. Pridružila se nam je tudi Aneja Črnčec, prvouvrščena na Festivalu oblikovanja Maribor v kategoriji Strip in grafična kratka pripoved. V rubriki Delaš? Delam! smo nanizali nekaj nasvetov za uspešen razgovor za študentsko delo, preleteli pa smo tudi dogajanje prihodnjega tedna.
12/21/202227 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Ženske in moški v svetu inženirstva

V oddaji Mladi mladim smo gostili vodjo projekta Formula Student Nika Turšiča. V studiu se nam je pridružila tudi nominiranka za inženirko leta 2022 Tajda Bogovič. V rubriki Delaš? Delam! o tem, v kakšnem okolju si želijo delati mladi. Izvedeli pa smo tudi več o prednovoletni zabavi, ki jo pripravljajo v Mladinskem kulturnem centru Maribor.
12/14/202237 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Z meditacijo in psihoterapijo do dobrega počutja

V tokratni oddaji Mladi mladim se nam je pridružila psihoterapevtka Urška Mikolič. Tema pogovora je bila duševno zdravje mladih. Gostili smo tudi Urško Žerak, ki ustvarja izdelke iz voska. V rubriki Delaš? Delam! o tem, kako lahko izboljšamo komunikacijske veščine, povabili pa smo tudi na prihajajoče dogodke.
12/7/202233 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Veseli december je pred vrati - ali veste, kako pravilno postreči penino?

V oddaji Mladi mladim smo gostili člane Mladinskega kulturnega centra Maribor. Predstavili smo dogodke, ki jih pripravljajo v okviru prazničnega decembra. V studiu se nam je pridružil tudi dijak mariborske Srednje šole za gostinstvo in turizem Jan Planinšek, dobitnik srebrnega priznanja na tekmovanju Gatus. V rubriki Delaš? Delam! o pravilih pri opravljanju študentskega dela, preleteli pa smo tudi dogajanje v prihodnjih dneh.
11/30/202224 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

S kreativnostjo do nagrad

V oddaji Mladi mladim se nam je pridružila nadarjena fotografinja in snemalka Nina Petek – zaupala nam je, kakšna je njena ustvarjalna pot. Pogovarjali smo se tudi z Nušo Colja, nagrajenko 12. mednarodnega festivala otroškega in mladinskega filma ENIMATION. V rubriki Delaš? Delam! smo govorili o tem, kako napišemo življenjepis, če nimamo veliko izkušenj. Pogledali pa smo tudi, kaj se bo dogajalo v prihodnjih dneh.
11/23/202232 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Kultura in šport: umetnost glasbe in plavanja

V oddaji Mladi mladim smo gostili Ariela Veia Atanasovskega, beseda je tekla o njegovih glasbenih uspehih. Pridružila se nam je tudi nadobudna plavalka Katja Fain in povedala kaj več o svojih plavalnih dosežkih. V rubriki Delaš? Delam! smo pogledali, katere omejitve imajo pri študentskem delu tisti, ki še niso dopolnili 18 let, preleteli pa smo tudi dogajanje v prihodnjih dneh.
11/16/202230 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Kako se lotiti glasbenega ustvarjanja in vse o Ftrgatvi 2022

V oddaji Mladi mladim smo gostili Lučko Stopinšek in Vanesso Žekš – beseda je tekla o Ftrgatvi. V studiu se nam je pridružil tudi Janez Ivačič in povedal kaj več o svoji glasbeni poti. V rubriki Delaš?Delam! o študentski praksi med študijem, preleteli pa smo tudi dogajanje v prihodnjih dneh.
11/9/202224 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Skrb mladih za okolje in ljudi

V oddaji nas je obiskala nova Miss Earth Slovenije, Lea Prstec, Gašper Bedenik nam je predstavil dobrodelno organizacijo Leo klub. V rubriki Delaš? Delam! pa o kompetencah, pridobljenih z opravljanjem študentskega dela, napovedali smo tudi dogajanje v prihodnjih dneh.
11/2/202222 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Ali v poplavi sodobnih tehnologij sploh še beremo knjige?

V oddaji Mladi mladim smo gostili Ano Kaluder, avtorico fantazijskega prvenca Skrivnostno morje. V studiu se nam je pridružil tudi Sebastjan Kristovič – profesor v visokošolski ustanovi Alma Mater Europaea. Z smo se pogovarjali o tako imenovani zaslonski zasvojenosti med mladimi. V rubriki Delaš? Delam! o tem, kam se stekajo prispevki od študentskega dela, preleteli pa smo tudi dogajanje v prihodnjih dneh.
10/27/202229 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Govorili smo o študentskih izmenjavah

Gostili smo diplomirano fizioterapevtko Tanjo Kramer in govorili tudi o študentskih izmenjavah. V studiu sta se nam pridružila člana mariborskega Študentskega društva Erasmus Jure Turk in Katarzyna Nogol. V rubriki Delaš? Delam! je beseda tekla o pogovoru za delo, preleteli pa smo tudi dogajanje v prihodnjih dneh.
10/20/202228 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Živa Mijatović o organizaciji MKC Maribor in Lana Ritlop o prostovoljstvu v Afriki

V tokratni oddaji Mladi mladim se nam je pridružila Živa Mijatović iz Mladinskega kulturnega centra Maribor. Pridružila se nam je tudi Lana Ritlop, s katero smo govorili o študentski humanitarni odpravi v Gambijo. V rubriki Delaš? Delam! Je bilo govora o najpogostejših študentskih delih, preleteli pa smo tudi dogajanje v prihodnjem tednu.
10/12/202232 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Izzivi v novem šolskem letu in študijski nasveti Naj študentke UM 2021/22

Govorili smo o vrnitvi dijakov in študentov v šolske klopi. Gostili smo Niko Virtič, predstavnico dijaške skupnosti Srednje šole za oblikovanje Maribor in Tino Smonkar, članico predsedstva Študentske organizacije Slovenija. V studiu se nam je pridružila tudi Živa Šuta, najboljša študentka Univerze v Mariboru v študijskem letu 2021/22. V rubriki Delaš? Delam! pa smo spregovorili o ureditvi nove študentske napotnice, preleteli pa smo tudi dogajanje v prihodnjem tednu.
10/5/202233 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Pisanje poezije in popotniški nasveti

V zadnji oddaji Mladi mladim pred poletnim premorom smo gostili Katarino Hočevar, ki s svojim blogom Lahkih nog naokrog sledilcem predstavljata turistične destinacije z vsega sveta. Naši gostji sta bili tudi Mila Kodrič Cizerl, sourednica letošnjega literarnega zbornika mariborske Druge gimnazije z naslovom Zakoni Sipanja, in Ines Tobias, ki se je s svojimi pesmimi, od katerih so nekatere tudi del omenjenega literarnega zbornika, uvrstila med 5 finalistov Festivala mlade literature Urška 2022. V rubriki Delaš, delam pa smo govorili o študentskem delu med poletnimi počitnicami.
6/29/202234 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Od mladih v kmetijstvu do vizualne umetnosti

V oddaji Mladi mladim smo tokrat s člani Društva podeželske mladine Maribor govorili o prihodnosti mladih nosilcev kmetijske dejavnosti, v studiu se nam je pridružila še dijakinja Srednje šole za oblikovanje Maribor Nika Verdnik, ki je na literarno-vizualnem natečaju osvojila drugo mesto. V rubriki Delaš? Delam! pa je bilo govora o že veljavnih novostih Zakona za urejanje položaja študentov.
6/22/202229 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Iskreno o družinskem nasilju in mladih v prometu

V oddaji Mladi mladim smo gostili Damijana Janžekoviča, avtorja knjige Iz pekla do življenja, v kateri iskreno govori o družinskem nasilju. Z Marušo Samobor Gerl iz zavoda VOZIM smo govorili o mladih v pometu, alkoholu in drugih psihoaktivnih substancah. V rubriki Delaš?Delam! pa o odnosu mladih do študentskega dela.
6/15/202239 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Dijak z odličnimi uspehi in mreža defibrilatorjev AED

Tokrat je bil naš gost dijak 2. letnika mariborske Druge gimnazije Tim Šinko, ki navdušuje z odličnimi uvrstitvami na tekmovanjih - na srečanju Mladih raziskovalcev, denimo, je dosegel zlato priznanje. V studiu se nam je pridružil še študent Fakultete za družbene vede v Ljubljani Timi Celcer, tudi koordinator društva AED. Predstavil je slovensko mrežo avtomatskih eksternih defibrilatorjev AED in povedal, kakšen je njihov namen in zakaj so nujno potrebni. V rubriki Delaš? Delam? smo govorili o spremembah na trgu dela pri opravljanju študentskega dela, preleteli pa smo seveda tudi aktualne dogodke v Mariboru in njegovi okolici.
6/8/202224 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Jubilejni mariborski študentski praznik in mikrozelenjava mladega kmeta

V oddaji Mladi mladim smo gostili Ajdo Habjanič, vodjo letošnjih Lampiončkov, tako rekoč največjega praznika mariborskih študentov. Blaž Jelen, mladi kmetovalec, pa nam je predstavil pridelavo mikrozelenjave na okolju prijazen način. V rubriki Delaš? Delam! pa smo govorili o pridobitvi spoštovanja na delovnem mestu.
6/1/202226 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Robotka Frida govori slovensko in odlično pleše salso

V tokratni oddaji Mladim mladim smo gostili magistrskega študenta Marka Gluhaka, ki je vodja študentov tutorjev na mariborski Fakulteti za elektrotehniko, računlaništvo in informatiko. Pridlužil se nam je tudi dr. Izidor Mlakar in predstavil robotiko, razvoj govornih tehnologij na področju humanoidnih robotov in prihodnost umetne inteligence. Tretja gostja pa je bila nekaj več kot meter visoka Francozinja, ki govori slovensko. Robot Frida o svojih možganih in delu v UKC Maribor.
5/25/202239 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Športanje z dobro frizuro?

V tokratni oddaji smo gostili mlado frizerko Niko Kohne. Povedala nam je, kako ob visokih poletnih temperaturah poskrbimo za lase. Besedo smo predali tudi direktorju Zveze mariborskih športnih društev Klemnu Bedeniku – predstavil nam je športni dogodek, poimenovan Gimnazijada. Govorili smo o celodnevnem dogodku Zvok mladosti, v rubriki Delaš? Delam! pa smo predstavili vse, kar morate vedeti o podpisu pogodbe za zaposlitev.
5/18/202229 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Iskreno o odnosih in spolnosti

V oddaji Mladi mladim smo razbijali mite in rušili tabuje ter odpravljali predsodke. Z ustanoviteljico bloga Those Creamy Peaches smo govorili o erotiki in spolnih igračkah, s seksologinjo Vesno Jarc pa o spolnosti. V rubriki delaš? Delam! pa smo predstavili nekaj nasvetov o tem, kako najti prvo zaposlitev ob končanem študiju, če še nimamo delovnih izkušenj.
5/11/202237 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Podcast ProgressReport, Center eksperimentov Maribor in javni zavod Mladi Zmaji

V oddaji Mladi mladim je Marko Taljan povedal smernice o kakovostnem preživljanju prostega časa mladih. Domen Žugelj, ki ustvarja audio vsebine pod imenom ProgressReport nam je približal vidike kako začeti svoj podcast. Predstavili pa smo tudi Evropski kulturni in tehnološki center Maribor, v sklopu katerega deluje Center eksperimentov Maribor. V rubriki Delaš?delam! smo podali še nekaj koristnih nasvetov, kaj storiti da boste lažje in hitreje prišli do želene zaposlitve.
5/4/202231 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Na mladih svet stoji: Od znanosti do kolesarstva!

V oddaji Mladi mladim smo se pogovarjali s profesorico Matejo Godec in dijaki z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Šola je namreč nedavno prejela priznanje za NAJ raziskovalno šolo Pomurja, ki jo podeljuje Regionalni center ZOTKS Murska Sobota. V studiu se nam je pridružil še eden izmed največjih upov slovenskega cestnega kolesarstva, to je Nik Čemažar.V rubriki Delaš? Delam! pa smo govorili o dobrem in prepričljivem življenjepisu.
4/27/202230 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Festival oblikovanja Maribor in tetoverka brez tatuja

V oddaji Mladi mladim smo se z Marušo Križanič pogovarjali o tetoviranju; spregovorili smo o aktualnem festivalu oblikovanja, ki te dni poteka v organizaciji Srednje šole za oblikovanje Maribor. Predstavili smo tudi projekt Društva študentov medicine Maribor Za življenje! Maribor. V rubriki Delaš? Delam! pa smo odgovarjali na vprašanje, kako se zaposliti na želeno delovno mesto, in kako vedeti, katera zaposlitev nam najbolj ustreza.
4/20/202232 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Športno plezanje in novosti za študente

V oddaji Mladi mladim smo gostili športno plezalko Vito Lukan. Članica Študentske organizacije Univerze v Mariboru pa nam je podrobneje predstavila sprejeti Zakon za urejanje položaja študentov. V rubriki Delaš? Delam smo govorili o iskanju zaposlitve s pomočjo kadrovske agencije, preleteli pa smo tudi dogajanje v prihodnjem tednu.
4/13/202229 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Od sveta mode do pirhov in potice kraljice

Gostili smo dijaka Grego Štora, ki je s svojimi kreacijami navdušil Jolando Thaler. Govorili smo o kulinariki in pirhih ter o darovanju krvi. / V rubriki Delaš? Delam! pa smo se dotaknili kadrovskih agencij.
4/6/202224 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Humanitarna odprava v Gambijo in umetnost fotografije

V oddaji Mladi mladim smo gostili Enejo Slaček, ki nam je povedala več o študentski humanitarni odpravi v Gambijo. S Timom Erjavcem pa smo govorili o umetnosti fotografije. V rubriki Delaš? Delam! o pomembnosti pridobivanja različnih kompetenc in kako pomembne so za delodajalce. Preverili pa smo tudi, kaj se bo na mariborskem območju dogajalo v prihodnjem tednu.
3/30/202231 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Latinskoameriški ples in Tejgl kreacije

V oddaji Mladi mladim smo gostili eno najobetavnejših slovenskih plesalk latinskoameriških in standardnih plesov Nežo Colja. V studiu se nam je pridružila tudi mlada umetnica Teja Wenzel, ki ustvarja pod imenom Tejgl kreacije. Spoznali smo še Mednarodno študentsko konferenco SciM. V rubriki Delaš? Delam! pa smo govorili o delodajalcih in delovnih izkušnjah, pridobljenih s študentskim delom.
3/23/202231 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Sladki pridih Nove Zelandije in Teden možganov

Gostili smo Edino Makovec in Jana Jurkoviča, mlada Pomurca, ki sta nam predstavila svojo zgodbo o potovanju na Novo Zelandijo in tudi, kako je nastal njun sladoled, imenovan Koru. Besedo je imela še vodja organizacijske ekipe Tedna možganov Urška Kraner. Predstavila nam je njihov dogodek in osrednjo temo. V rubriki Delaš? Delam! pa o pomembnosti opravljanja prakse med študijem.
3/16/202234 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Ženske v šahu in reševanje študentske problematike

V oddaji Mladi mladim smo gostili mednarodno mojstrico v šahu, Lauro Unuk, ki je osvojila naslov mednarodne šahovske mojstrice v aboslutni konkurenci in predsednico Študentske organizacije Slovenije, Mariko Grubar. Slednja je predstavila na novo odobren Zakon o urejanju položaja študentov, digitalne bone in še kaj. Govorili smo tudi o informativnem dnevu v živo na Srednji šoli za gostinstvo in turizem Maribor. V rubriki Delaš? Delam! pa o tem, kako je s plačilno nedisciplino.
3/9/202228 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

V pustnem vzdušju o dobrodelnosti, vrednotah in podjetništvu

V sredini oddaji Mladi mladim smo gostili študenta predšolske vzgoje, prostovoljca in pisatelja otroških pravljic Kristjana Vebra. Govorili smo tudi z Adrijanom Islamajem, direktorjem učnega podjetja Ostani fit, ki je s svojo ekipo zmagal na Mednarodnem sejmu učnih podjetij Celje 2022. Obiskala sta nas tudi Alen Krajnc in Dejan Šlamberger, predstavnika korantov iz Hajdine.
3/2/202228 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Gibanje Mladi za podnebno pravičnost in podjetniška zgodba peka in slaščičarja

Z nami je bil Jakob Sever Klasinc, član skupine Mladi za podnebno pravičnost, govorili pa smo o podnebnih spremembah in o tem, kako izboljšati svet. Naš gost je bil tudi Klemen Jančič – beseda pa je tekla o njegovi pekarski in slaščičarski poti. Preleteli smo tudi aktualne dogodke v okolici Maribora, tema prispevka Euranet pa je bila t. i. generacija Z.
2/23/202233 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

S Tinkaro Smolar o metalurgiji in z Nikom Škorjancem o umetnosti

Gostili smo Tinkaro Smolar, magistrico metalurgije in materialov – med drugim je oblikovala krono, s katero so okronali aktualno mis Slovenije. Gostili smo tudi Nika Škorjanca, likovnega in literarnega ustvarjalca in prejemnika finančnih sredstev iz razpisa Mladi upi 2021. V rubriki Delaš? Delam! pa nam je Maja Malić zaupala, kako lahko povečamo možnosti za povabilo na razgovor na delovnem mestu.
2/16/202234 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Portal Najzdravnik.si in kam (ter kako) na informativni dan?

Naš gost je bil Matej Žnidarič, študent 6. letnika medicine, ustanovitelj portala Najzdravnik.si. – predstavil je eno od težav slovenskega zdravstvenega sistema in razlog za nastanek portala. Pogovarjali smo se s Timom Kokaljem iz Študentske organizacije Univerze v Mariboru o informativnih dnevih. Lotili smo se tudi vprašanja, katero šolo in poklic izbrati, v rubriki Delaš? Delam! pa vas čakajo aktualni podatki o študentskem delu.
2/9/202227 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Z Ajdo Podlesnik o poslanstvu 14. mlečne kraljice Slovenije, s Stašem Čakšem o poučevanju kitare in s Patrikom Celikom o življenju v ljubljanskih študentskih domovih

Gostili smo aktualno mlečno kraljico Ajdo Podlesnik in kitarista ter profesorja kitare Staša Čakša, ki poučuje na mariborskem Konservatoriju za glasbo in balet. Predstavili smo tudi življenje v študentskih domovih v Ljubljani in aktualnosti iz sveta študentskega dela.
2/2/202233 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Med filmom in poezijo

V oddaji Mladi mladim smo gostili člana ekipe filma Čakalnica – Miho Horvata in Ateno Bošnjak – ter Nino Medved v vlogi pesnice, prevajalke, literarne producentke in tudi urednice. V prispevku Delaš? Delam! pa o tem, kako je z dohodnino po 26. letu starosti in katere davčne olajšave pripadajo nerezidentom.
1/26/202227 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Rok Bezjak o razstavi Expo v Dubaju in Timi Sitar o slikanju na oblačila

V oddaji Mladi mladim smo govorili o dosežku Višje strokovne šole za les in oblikovanje Maribor, ki se z desetimi inovativnimi izdelki študentov predstavlja na svetovni razstavi Expo v Dubaju. Mladi umetnik Timi Sitar pa je povedal nekaj o slikanju na oblačila, dodatke in obutev. V rubriki Delaš? Delam! pa o omejitvi zaslužka ob delu prek študentske napotnice.
1/19/202231 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Z Benjaminom Bencikom o njegovi glasbeni prihodnosti ter Nejo Doles o zdravem načinu prehranjevanja

Gostili smo kitarista Benjamina Bencika s Konservatorija za glasbo in balet Maribor. Beseda je tekla o njegovih dosežkih na tekmovanju TEMSIG in drugih tekmovanjih, pa tudi o izbiri fakultete in prihodnosti v glasbi. V studiu se nam je pridružila tudi Neja Doles, diplomirana dietetičarka in prehranska svetovalka. Zaupala nam je, kako dodelamo način prehranjevanja in hkrati izboljšamo življenjski slog. V rubriki Delaš? Delam! pa je bilo govora o tem, ali moram sam oddati dohodninsko napoved in kaj pomeni, da uveljavljam dejanske stroške prevoza in nočitve.
1/12/202230 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Novoletne zaobljube in šport, umetnost ličenja ter dohodnina

V prvi ponovoletni oddaji Mladi mladim smo govorili o uspešnosti novoletnih zaobljub in o življenju umetnice ličenja. Tema pogovora z osebno trenerko Aleksandro Rosič so bile novoletne zaobljube in šport, umetnica ličenja Anja Kolenc je spregovorila o svojih začetkih kariere in kam jo je ta pot pripeljala doslej, v rubriki Delaš? Delam! pa smo govorili o vsem, kar moraš vedeti pri opravljanju študentskega dela.
1/5/202227 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Študentsko življenje v 2021, kultura pitja med mladimi, študentsko delo tujih študentov

V zadnji oddaji Mladi mladim v tem letu smo gostili mariborsko vinsko kraljico Nežo Jarc in vršilko dolžnosti prorektorice za študentska vprašanja na Univerzi v Mariboru, Nino Kotnik. V Euranetu o sončnem potencialu strešnih površin, v rubriki Delaš? Delam? pa o tujih študentih in opravljanju študentskega dela.
12/29/202134 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Nanosatelit TRISAT-S in Lorenzo Gonzales, Utrinek pravljice Kluba mariborskih študentov, Dobrodelni projekt Misija človek, Opravljanje študentskega nočnega dela

V oddaji Mladi mladim smo govorili o nanosatelitu TRISAT-S, ki so ga med drugim zasnovali raziskovalci na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko mariborske Univerze. Predstavili smo tudi projekt Utrinek pravljice – pripravlja ga Klub mariborskih študentov. V rubriki Euranet Plus o dobrodelnem projektu Misija človek, v rubriki Delaš? Delam! pa o tem, ali lahko mladoletni dijaki opravljajo nočno študentsko delo.
12/22/202134 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Z Vitjo Kovačevićem o igranju kitare in z Zalo Urbanijo o Zimskem čiščenju - december je tudi mesec dobrodelnosti

Tokratni gost je bil prejemnik donacije humanitarnega društva Soroptimist klub Maribor, Vitja Kovačević. Obiskala nas je tudi Zala Urbanija iz Študentske organizacije Univerze v Mariboru in povedala nekaj več o njihovem projektu Zimsko čiščenje. V prispevku Euranet plus smo govorili o projektu OBJEM, ki se osredotoča na bralno pismenost in razvoj slovenščine. V rubriki Delaš? Delam! pa o plačevanju prispevkov, če delamo prek študentske napotnice.
12/15/202132 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Težave pri opravljanju vozniškega izpita, Kino Udarnik in kulturna scena v Mariboru ter pravila pri študentskem delu

V oddaji Mladi mladim smo tokrat govorili o finančnih težavah dijakov pri opravljanju vozniškega izpita in ponovni oživitvi mestnega kina Udarnik. Prvi gost je bil Matic Kramberger, član Dijaške organizacije Slovenije, tema pogovora so bile (pre)visoke cene vozniškega izpita. Filmski kritik Žiga Brdnik pa je povedal, kaj se dogaja z edinim mestnim kinom v Mariboru in razkril spremembe v programu, ki vključujejo tudi glasbeno noto. V prispevku Euranet Plus smo predstavili uporabo simulacij na področjih sadjarstva in gozdarstva.
12/8/202128 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Veronika Jakopič o študentski izmenjavi, Lina Jenšac - 1. spremljevalka Miss Slovenije 2020/21, Preprečevanje goljufij v kratkih dobavnih verigah s hrano, Obveznosti študenta do delodajalca

Tokratna gostja Veronika Jakopič je predstavila svojo izkušnjo s študentsko izmenjavo. Obiskala nas je tudi prva spremljevalka Miss Slovenije 2020/21, Lina Jenšac. V prispevku Euranet plus o preprečevanju goljufij in preverjanju izvora v kratkih dobavnih verigah s hrano. V rubriki Delaš? Delam! pa smo s študentskim servisom Mjob preverili, katera so trenutno najbolj iskana študentska delovna mesta v Mariboru in njegovi okolici.
12/1/202133 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Poslovni uspehi Nine Majcen, športni uspehi Sare Čopar, naložbe v raziskovalno infrastrukturo UM in plačilo za opravljeno delo

Naša gostja je bila podjetnica Nina Majcen – predstavila se je z uspešnima poslovnima zgodbama. Pred mikrofon je stopila tudi 16-letna športna plezalka Sara Čopar, letošnja svetovna in evropska mladinska prvakinja v težavnostnem plezanju in kombinaciji. V rubriki EuranetPlus o naložbah v raziskovalno infrastrukturo Univerze v Mariboru, v rubriki Delaš? Delam! pa o tem, kako prejmemo plačilo za opravljeno študentsko delo.
11/24/202131 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Zlata trobentač Anej Gorenjak in AFS Študent, virtualni karierni sejem in pomen študentskega dela

V tokratni oddaji Mladi mladim smo gostili dijaka Konservatorija za glasbo in balet Maribor, ki se je iz virtualnega tekmovanja v Ameriki vrnil z zmago. Gostili smo tudi Bojana Glaserja, vodjo 1. plesne skupine mariborske Akademske folklorne skupine Študent – ta je z letošnjega državnega tekmovanja prinesla kar dve odličji. Tema prispevka Euranet je virtualni Karierni sejem, v rubriki Delaš? Delam! pa o pomenu študentskega dela.
11/17/202131 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Metka Lobnik - mladinska evropska prvakinja v judu 2020, Gašper Valentin Mlakar in potovanje v ZDA, projekt MAHEPA, Kako uravnotežiti študentsko delo in študij?

Pogovarjali smo se z mladinsko evropsko prvakinjo v judu za leto 2020 Metko Lobnik, ki je na izboru za naj športnico Maribora za lani pristala na 2. mestu. Gašper Valentin Mlakar nam je opisal potovanje v Združene države Amerike. V rubriki EuranetPlus o prihodnosti hibridno-električnega letalstva in projektu MAHEPA, ter v naši novi rubriki Delaš? Delam! o tem, kako uravnotežiti študentsko delo in študij.
11/10/202133 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Inovativni mladi kmet 2021, SOS društvo in Tactus III

V sredini oddaji Mladi mladim smo gostili inovativnega kmeta 2021, Gregorja Slavca. Obiskala nas je tudi zmagovalna ekipa tutorjev Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM, ki je zmagala na dnevih Slovenske informatike 2021. V Euranetu pa o projektu Tactus III, ki se je osredotočal na javno plastiko v Mariboru.
11/3/202126 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

MKC in festival Mladi Maribor 2021, Ajda Mrak o etičnem prehranjevanju, Projekt ClimeArt, Kako se pripraviti na razgovor z delodajalcem?

V oddaji Mladi mladim smo izvedeli, s čim se ukvarja mariborski Mladinski kulturni center in podrobneje predstavili festival Mladi Maribor. Ajda Mrak pa nam je povedala nekaj več o etičnem prehranjevanju. V rubriki EuranetPlus o projektu ClimeArt, ki z umetnostjo rešuje okoljske težave, v naši novi rubriki Delaš? Delam! o tem, kako se pripravimo na razgovor z delodajalcem.
10/27/202133 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Šahistka Zala Urh, Harvard študentka Ana Breznik, Spodbujanje izkoriščanja geotermalne energije in zelena prihodnost Slovenije, Katera študentska dela lahko opravljamo?

Tokrat smo se pogovarjali z najboljšo mlado šahistko Zalo Urh in z Ano Breznik, ki študira na Univerzi Harvard v Združenih državah Amerike. V rubriki EuranetPlus o spodbujanju izkoriščanja geotermalne energije in zeleni prihodnosti Slovenije, v novi rubriki 'Delaš? Delam!' pa o različnih študentskih delih.
10/20/202134 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Festival pune ftrganih in Društvo KMŠ; Lea Ema Jakopin, glasbenica na francoski rog; Trajnostni turizem skozi projekt BEST MED; Kaj je študentska napotnica?

V oddaji Mladi mladim smo preverili, kaj pripravljajo v tem študijskem oziroma šolskem letu za študente in dijake v Klubu mariborskih študentov. Pogovarjali smo se z glasbenico Leo Emo Jakopin, ki igra francoski rog. V rubriki EuranetPlus o raziskovanju trajnostnega turizma skozi projekt BEST MED; v novi rubriki Delaš? Delam! pa o tem, zakaj za opravljanje študentskega dela potrebujete študentsko napotnico.
10/13/202128 minutes
Episode Artwork

Sanja Špindler, najboljša študentka UM; Kaja Nakani, avtorica pesniške zbirke Kronotop; forenzika in nova rubrika Delaš? Delam!

Gostili smo najboljšo študentko Univerze v Mariboru v študijskem letu 2020/2021 Sanjo Špindler. Bodoča magistrica slovenistike Kaja Nakani pa nam je predstavila avtorsko pesniško zbirko Kronotop. V prispevku Euranet plus smo ukvarjali s forenzičnimi in kriminalističnimi znanji za odkrivanje storilcev kaznivih dejanj. Predstavili pa smo tudi novo rubriko, ki jo pripravljalmo s študentskim servisom Mjob.
10/6/202133 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Bomo kos izzivom v novem šolskem letu?

V prvi oddaji Mladi mladim v novi sezoni smo skušali odgovoriti na vprašanja študentov in dijakov ob začetku novega študijskega in dijaškega leta. Ravnatelj mariborske Prve gimnazije Herman Pušnik je povedal, kako so dijaki stopili v novo koronsko šolsko leto; članica predsedstva Študentske organizacije Slovenije, TINA SMONKAR pa predstavila, kaj pesti študente in kaj lahko pričakujejo ob vrnitvi v predavalnice. Nekaj besed pa smo namenili tudi projektu Zločini zoper voda, Fakultete za varnostne vede.
9/29/202129 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Tinka planinka in nasveti za izlete, prvaki Muraši, razpis za bivanje v študentskih domovih ter kaj dijake in študente čaka jeseni

V zadnji oddaji Mladi mladim v tej sezoni smo s predstavniki dijakov, študentov in stanovalcev študentskih domov pogledali v prihodnost – kaj nas čaka jeseni. Tinka Planinka nam je zaupala, kam na izlet po Sloveniji, beseda pa je tekla tudi o izjemnem uspehu Murašev. Seveda ni izostal prispevek Euraneta.
6/23/202126 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Eva Kurnik - solopevka, Tina Turel - Potovanje v žepu, Gostinstvo in turizem na trgu dela, projekt ReFresh+

V oddaji Mladi mladim smo gostili mlado solopevko, Evo Kurnik, ki je na mednarodnem tekmovanju v klasičnem solopetju osvojila prvo nagrado. Pridružila se nam je tudi Tina Turel iz ekipe Potovanje v žepu. Predlagala nam je, kam naj se to poletje odpravimo na počitnice, kakšni so pogoji za vstop v evropske države in katere kotičke v Sloveniji je vredno obiskati. Govorili smo tudi o gostinstvu in turizmu in posledicah, ki jih je epidemija pustila na tem področju; zatem pa še o projektu ReFresh+, katerega namen je nadaljevati uspešni projekt ReFresh – Young art(ist)s; odziv mladih umetnikov nanj je bil odličen.
6/16/202132 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Influencer Žiga Kukovič Kuxala, violončelistka Neža Homšak, podcaster Timi Celcer, Spodbujanje kritičnega mišljenja in aktivnega državljanstva

Pogovarjali smo se z Žigo Kukovičem, 23-letnim ustvarjalcem vsebin na družbenih omrežjih tiktok in youtube; z nami je bila Neža Homšak, ki je prejela zlato priznanje na državnem tekmovanju mladih glasbenikov TEMSIG 2021 v kategoriji violončelo, govorili smo s štajerskim »sokratom« podkasterjem in blogerjem Timijem Celcerjem, v prispevku EuranetPlus pa smo se dotaknili spodbujanja kritičnega razmišljanja in aktivnega državljanstva, lokalno in globalno.
6/9/202133 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Alja Bergauer, Jernej Cigler, projekt Fish Forward

V tokratni oddaji Mladi mladim smo govorili z državno prvakinjo Aljo Bergauer. Gostili smo tudi hornista Jerneja Ciglerja, v Euranet prispevku pa smo predstavili projekt Fish Forward.
6/2/202127 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Alja Sedonja, hip-hop plesalka, Kevin Siggy, dirkač v simulatorju, projekt Safe4Cycle2, zmaga OK Merkur Maribor

V oddaji Mladi mladim smo gostili mlado Mariborčanko Aljo Sedonja, ki se ukvarja s plesom – hiphopom. Nato se nam je pridružil e-športnik Kevin Siggy, poklicni dirkač v simulatorju. Pripravili smo tudi prispevka o zmagi Odbojkarskega kluba Merkur Maribor v prvi ligi in EuranetPlus o projektu Safe4Cycle2 za izboljšanje izobraževanja o varnem kolesarjenju.
5/26/202133 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Evrovizijsko s skupino Cantare in projekt EYE-Net 2.0

Tokratna oddaja Mladi mladim je drugačna: pogledali smo v zgodovino Evrovizije, ki po enoletnem premoru nadaljuje tradicijo združevanja ljubiteljev dobre evropske glasbe. Gostili smo tudi člane glasbene skupine Cantare, ki so napisali skladbo za slovenski izbor za pesem Evrovizije – za EMO; v prispevku Euranet Plus pa smo izvedeli več o projektu EYE-Net 2.0, ki razvija talente mladih igralk in igralcev.
5/12/202142 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Državna prvakinja v znanju iz ekonomije Hana Viher, projekt PUD, položaj mladih na trgu dela med epidemijo

V tokratni oddaji Mladi mladim smo gostili dijakinjo mariborske Druge gimnazije Hano Viher, državno prvakinjo v znanju ekonomije. Govorili smo tudi o položaju mladih na trgu dela med epidemijo. V prispevku Euraneta pa predstavili projekt PUD – Povezava sistema poklicnega in strokovnega izobraževanja s potrebami trga dela.
5/5/202125 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Mednarodno tekmovanje Taste2connect, samooskrba in prihodnost kmetijstva med mladimi, projekt e-

V sredini oddaji Mladi mladim smo se z Gajem Hermanom pogovarjali o inovativnem kulinaričnem potepanju po Pohorju, ki je mlado ekipo iz VSGT Maribor pripeljalo do 2. mesta na mednarodnem tekmovanju Taste2connect. S Petro Marko pa smo se pogovarjali o samooskrbi in prihodnosti kmetijstva med mladimi. V Euranetu pa o projektu e-steps; karierno svetovanje za dijake poklicnih srednjih šol.
4/28/202123 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Animator Klemen Kekec, Odbojkar Uroš Planinšič, Superračunalnik Vega

V oddaji Mladi mladim smo gostili podajalca in podkapetana Odbojkarskega kluba Merkur Maribor Uroša Planinšiča. Pogovarjali smo se tudi s študentom vizualnih komunikacij Klemnom Kekcem, ki se je že v srednji šoli začel ukvarjati z animacijo. V rubriki EuranetPlus pa smo izvedeli, kaj je Superračunalnik Vega.
4/21/202130 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Podrtije, mize iz epoksija in matura 2020/21

V oddaji Mladi mladim smo gostili Laro Cafuta in z njo iskali stare nepremičnine oziroma podrtije. S Klemnom Skledarjem smo iz epoksija izdelovali mize zanimivih oblik. Predsednica Dijaške organizacije Slovenije Maja Kalin nam je spregovorila o trenutnem stanju v šolah in izvedbi bližajoče se mature. V prispevku Euraneta pa o preteklosti, prihodnosti in uspehih projekta Fair Employment
4/14/202128 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

O terarijih, spletnem portalu Filmologija, 8. karierni tržnici in 6. Festivalu oblikovanja Maribor

V oddaji Mladi mladim smo govorili o novem spletnem portalu Filmologija in edinstvenih terarijih, ki jih ustvarja mladi štajerski biolog. Predstavili smo tudi podrobnosti 8. karierne tržnice in prihajajoči Festival oblikovanja Maribor.
4/7/202127 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Ročno izdelovanje sveč z Nastjo Škrabl in Iza Ambrožič Simončič o novem razstavišču v Mariboru

Pogovarjali smo se z mlado podjetnico Nastjo Škrabl, ki ročno izdeluje sveče, in te imajo tudi dekorativno vlogo. Z nami je bila tudi študentka ilustratorstva na Akademiji za umetnost in oblikovanje v Ljubljani Iza Ambrožič Simončič, ki je pred kratkim aktivno sodelovala pri odprtju novega razstavišča v Mariboru. Govorili smo še o glavnih vidikih strokovnjakov in študentov glede dela v prihodnosti in predstavili projekt Erasmus+ | Kritično do alternativnih dejstev – lažne novice in propaganda nekoč in danes.
3/31/202131 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Matic Kuselj o frizbi športih, lovstvo z Valentino Šmid, evropski projekt IN SITU

V tokratni oddaji smo govorili o še posebej nenavadnih ljudeh. Gost Matic Kuselj je povedal, kako je strast do metanja frizbija prerastla v ekipni šport z mednarodno veljavo. Dijakinja in lovska pripravnica Valentina Šmid nam je pomagala razbiti kak stereotip o delu in namenu lovcev; v prispevku Euranet Plus pa smo izvedeli nekaj o projektu Interreg Central Europe IN SITU, ki socialno proaktivnim brezposelnim odpira pot do lastne podjetniške priložnosti.
3/24/202131 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Hana Kotar, Gašper Bergant, projekt Po-Moč in Erasmus+ izmenave na Gimnaziji in srednji kemijski šoli Ruše

V oddaji Mladi mladim smo gostili stand up komika Gašperja Berganta, enega bolj znanih stand up komikov pri nas, in Hano Kotar,najmlajšo ustvarjalko čokolad v Sloveniji. V prispevku Euranet pa o izmenjavah Erasmus+, ki se jih vsako leto udeležuje tudi Gimnazija in srednja kemijska šola Ruše. Predstavili smo tudi projekt Po-Moč, ki išče prostovoljce.
3/17/202134 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Moda, šport in razvoj jezikovnih tehnologij

V oddaji Mladi mladim smo govorili z Niko Matečko o novih trendih pri oblikovanju nohtov. Spoznali ste mlado Mariborčanko Metko Jelek, ki je med karanteno začela izdelovati nakit iz polimerne gline. V studiu pa se nam je pridružila še odlična atletinja srednješolka Petja Klojčnik. V euranet prispevku pa o razvoju jezikovnih tehnologij.
3/10/202127 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Najboljša mlada voznica Slovenije leta 2020 in prvi etični heker Univerze v Mariboru, športne pametne nogavice in podjetniški natečaj za osnovnošolce in srednješolce

V sredini oddaji Mladi mladim smo gostili najboljšo mlado voznico v letu 2020, Petro Prašnikar. Predstavila je svojo izkušnjo in letošnji razpis za najboljšo mlado voznico in voznika, ki je v teku. Gostili smo tudi prvega študenta na Univerzi v Mariboru, ki je prejel certifikat etičnega hekerja. V prispevku Euranet pa o razvoju pametnih športnih nogavic. Predstavili smo tudi 4. Podjetniški natečaj za osnovnošolce in srednješolce.
3/3/202130 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Aleksander Čonč, dirigent in skladatelj, influencer Tilen Hameršak, Evropski preiskovalni nalog, Študentska psihološka svetovalnica

V oddaji Mladi mladim smo se pogovarjali s skladateljem in dirigentom več pomembnih slovenskih glasbenih zasedb Aleksandrom Čončem; naš gost je bil tudi Tilen Hameršak, mladi influencer, ki je zaslovel na družbenem omrežju TikTok. V prispevku boste izvedeli, kako lahko pomaga študentska psihološka svetovalnica, v rubriki EuranetPlus pa o projektu Evropski preiskovalni nalog Pravne fakultete Univerze v Mariboru.
2/24/202137 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Urban Ferčec o aplikaciji za spoznavanje ljudi, Ema Turnšek o plesu in športni motivaciji

V tokratni oddaji Mladi mladim smo se pogovarjali z Urbanom Ferčecem, soustanoviteljem aplikacije Actimatch. Nekdanja večkratna slovenska državna prvakinja v disco plesu Ema Turnšek nam je predstavila to zvrst plesa. V prispevku Euraneta pa je bilo govora o mednarodnem projektu Dual careers for mental health.
2/17/202134 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Dijaška in študentska problematika

V oddaji Mladi mladim smo dan po protestni akciji dijakov spregovorili o težavah maturantov, pogledali v dijaške domove in gostili ravnateljico Bojano Peruš Marušič, z dijaškega doma Lizike Jančar. S Tejo Štrukelj, prorektorico za študentska vprašanja Univerze Maribor, smo govorili o razpisu za vpis in prihajajočih informativnih dneh, s Klemenom Peranom, predsednikom Študentske organizacije Slovenije, o državni pomoči mladim in področjih, ki jih je vlada v vseh protikoronskih zakonih izpustila.
2/10/202131 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Vpis v študijske programe, Jan Krmelj - gledališki režiser, Lana Godec - Legebitra

V sredini oddaji Mladi mladim smo se pogovarjali s Tejo Štrukelj, prorektorico za študentska vprašanja UM, o razpisu za vpis v prihodnje študijsko leto. Govorili smo tudi o odrskih deskah in literarnem ustvarjanju. Naš gost je bil mladi gledališki režiser Jan Krmelj. Govor je tekel še o vprašanjih LGBT pravic. Naša gostja je bila vodja civilnodružbene organizacije Legebitra, Lana Gobec. V Euranet prispevku pa o projektu darovanja KMC, ki poteka v sklopu medicinske fakultete Univerze v Mariboru. Dotaknili smo se vprašanja vračanja v šole. Kaj, kako in zakaj bi to morala biti prioriteta s predsednico Dijaške organizacije Slovenije.
2/3/202134 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Obujanje kovaške tradicije, stand up, delovanje glasbenih šol v času koronavirusa in projekt Food pro

V oddaji Mladi mladi smo gostili komika Davida Gorinška, ki je del ekipe stand up komikov, znanih kot Avtmigeci in študenta strojništva Lovra Jurečiča, ki se je odločil obuditi družinsko kovaško tradicijo. Govorili pa smo tudi o delovanju glasbenih šol v trenutnih razmerah in o mednarodnem projektu Zveze potrošnikov Slovenije Food pro.
1/27/202132 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Projekt Lokus, umetnost Danaje Padovac, Zmago Ajhmajer in projekt Kibla2Lab

Govorili smo o biotehnologiji in umetnosti, in to z Doro Adamič, predstavnico projekta Lokus, ki poskuša javnosti prikazati prednosti in omejitve genskega inženiringa in gensko spremenjenih organizmov. Ilustriranje, grafični dizajn in druge oblike vizualne umetnosti nam je predstavila izkušena mlada umetnica Danaja Padovac. V prispevku Euranet smo izvedeli nekaj o laboratoriju KIBLA2Lab, ki se ukvarja s humanizacijo tehnologije, prav tako pa smo se spomnili Zmaga Ajhmajerja.
1/20/202134 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Karierno svetovanje UM, zgodba o uspehu in odprto pismo Dijaške organizacije Slovenije

V tokratni oddaji Mladi mladim smo spregovorili o načrtovanju karierne poti. Matej Kosi Hederih, koordinator in karierni svetovalcem Univerze v Mariboru, je podal trike, kako napisati dober življenjepis, kako do prve zaposlitve. Mladim se je iz Londona pridružil Ivan Stanojević, magister Univerze v Mariboru, sicer art director tamkajšnje oglaševalske agencije The&Partnership. V prispevku Euranet pa je bilo govora o projektih EntreCompFood in Ecotrophelia Slovenija, ki na razne načine omogočajo mladim, da izpopolnijo in dokažejo svoje sposobnosti na področju podjetništva in živilstva.
1/13/202132 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Glasbenica in režiserka Kukla Kesherović, mariborski didžej in producent Maynamic, stanje po brexitu

V prvi oddaji Mladi mladim v letu 2021 smo se pogovarjali z dvema glasbenikoma, najprej s Katarino Rešek, znano pod imenom Kukla, in nato še z mariborskim didžejem in producentom elektronske glasbe Miho Šmigocem - Maynamicom. V rubriki EuranetPlus pa ste izvedeli, kako bodo po brexitu potekale izmenjave z Veliko Britanijo in kakšne so zaradi tega spremembe pri potovanju.
1/6/202129 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Filip Flisar o popolnem bifteku, Tadeja Kokol o slovenskem znakovnem jeziku

Silvestrsko obarvana oddaja Mladi mladim je bila nekoliko drugačna. Pridružila se nam je tolmačica slovenskega znakovnega jezika Tadeja Kokol; poskrbela je, da bo ta oddaja prek videa na naši Facebook strani dostopna tudi tistim, ki slabše slišijo. Gostili smo tudi Filipa Flisarja, športnika, ki se nikakor ne boji zimskih strmim, saj je Filip ena od zvezd mariborskega smučanja. Podelili smo še nekaj zanimivih nagrad in prisluhnili smešnim trenutkom, ko nam v studiu ni šlo najbolje.
12/30/202039 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Tiana Memon o prazničnih modnih trendih, trener Miha Cvetko o vadbi med praznikih, zapuščena generacija študentov

V predbožični oddaji Mladi mladim smo gostili mlado manekenko in blogerko Tiano Memon. Zaupala nam je, kakšni so praznični modni trendi. Da pa nam oblačila ne bodo pretesna, je osebni trener Miha Cvetko povedal, katera vadba je najprimernejša po praznikih. Slišali smo še prispevek o študentih, ki menijo, da so postali zapuščena generacija in rubriko EuranetPlus – v njej o zdravi samopodobi mladostnikov.
12/23/202034 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Katarina Grazer o spolnosti, Simon Kovačič o drogah, dostava hrane med epidemijo

Gostili smo vodjo Odbora za reproduktivno zdravje pri Zvezi študentov medicine Slovenije Katarino Grazer; predstavila je odnos mladih do spolnosti. S članom Združenja DrogArt Simonom Kovačičem pa smo se pogovarjali o rabi prepovedanih drog. V oddaji ste izvedeli še vse o dostavi hrane v času koronavirusa, v prispevku Euraneta pa smo predstavili certificirano izobraževanje o digitalni dostopnosti.
12/16/202034 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Kemija z Žigo Kovačičem, gledališče z Niko Šoštarič, problematika študentskih izmenjav

Gostili smo nagrajenega mladega kemika, dijaka Žigo Kovačiča, pogovarjali pa smo se tudi z uspešno mlado režiserko Niko Šoštarič – o predstavi, ki jo je režirala. Predstavili smo še problematiko študentskih izmenjav Erasmus+ in vas povabili na nekaj zanimivih dogodkov na daljavo, kjer se boste naučili novih znanj.
12/9/202030 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Alja Horvat o ilustraciji, Klavdija Žinger o peki tort, srednješolska praksa med epidemijo, športaj korektno

V tokratni oddaji Mladi mladim smo gostili eno najprepoznavnejših mladih ilustratork, Mariborčanko Aljo Horvat, in Klavdijo Žinger, ki s svojimi tortami riše nasmehe na obraze otrok iz socialno šibkejših družin. Predstavili smo tudi problematiko opravljanja prakse v poklicnih šolah, ki je nastala zaradi covida-19; Euranet pa prinaša prispevek o projektu Slovenske univerzitetne športne zveze.
12/2/202025 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Kdo so skavti z Janom Sedlaničem in ples v Italiji z Ano Ekart

V tokratni oddaji Mladi Mladim smo se pogovarjali z Janom Sedlaničem, mladim skavtom stegovodjo, to je vodjo krajevne skavtske enote, enote Maribor 1. Spregovoril je o skavtih in njihovem delu, tudi o delu v UKC Maribor, kjer so kot prostovoljci pomagali bolnikom, okuženim s covidom. Oddaja je bila tudi umetniško obarvana - gostili smo mlado slovensko plesalko latinskoameriških in standardnih plesov Ano Ekart, ki nam je zaupala svoje izkušnje s plesom in življenjem v Italiji. Govor je potekal še o denarni pomoči študentskim družinam v koronačasu in o projektu RAST za razvoj nadarjenosti dijakinj in dijakov.
11/18/202030 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Dobrodelnost Kristjana Vebra, Pia Golob o fotografiji, revija Liter Jezika

V oddaji Mladi mladim smo se s Kristjanom Vebrom pogovarjali o dobrodelnosti in tovrstnih akcijah, ki jih organizira. O ovekovečenju takih dogodkov in še marsičesa drugega s pomočjo fotoaparata pa smo poklepetali s fotografinjo Pio Golob. V prispevku Euranet Plus ste izvedeli vse o pametnih rešitvah za vključevanje študentov s posebnimi potrebami v visoko šolstvo, predstavili pa smo tudi revijo Liter jezika, ki združuje literarno umetnost in ljubezen do slovenistike.
11/11/202035 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Nika Kovač o stiskah mladih, Anja Stajnko o modnem ustvarjanju in Mladinska aktivistična organizacija

V oddaji Mladi mladim smo z direktorico Inštituta 8. marec Niko Kovač govorili o pandemičnih stiskah mladih. Gostili smo tudi mlado modno oblikovalko Anjo Stajnko in se pogovarjali s predstavniki Mladinske aktivistične organizacije. V prispevku Euraneta pa o aplikaciji za vključevanje okoljske presoje v transportne poti.
11/4/202030 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Laura Menard, Luka Milec, razmere v študenstkih domovih

Tokratna oddaja Mladi mladim je bila pevsko in športno obarvana. Gostili smo namreč pevko Lauro Menard, ki nam je predstavila, kako začeti pevsko kariero, motokrosist Luka Milec pa je spregovoril o svojem športnem vsakdanu. Poleg tega smo izvedeli še vse o najnovejših spremembah v študentskih domovih in v Euranetu o programih študentskih izmenjav Erasmus+ na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem Maribor.
10/28/202033 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

O BEST Maribor, Študentski mami in pravni zaščiti žvižgačev

V oddaji Mladi mladim smo govorili s predsednikom študentske lokalne skupine BEST MARIBOR Luko Kobaletom, ki nam je predstavil njihovo delovanje in priložnosti za mlade ter s študentsko mamo Heleno Šijanec, s katero smo govorili o študiju in materinstvu. V Euranet prispevku pa o projektu Pravne fakultete Maribor z naslovom Whistle - Pravna zaščita žvižgačev: Od pravne ureditve do novinarske prakse.
10/21/202035 minutes, 51 seconds