Winamp Logo
Millásreggeli  Gazdasági Muppet Show Cover
Millásreggeli  Gazdasági Muppet Show Profile

Millásreggeli Gazdasági Muppet Show

Hungarian, Comedy, 1 season, 4760 episodes
About
Millásreggeli adások
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - gyümölcsárak és prompt engineering - 2023-06-1909 óra

2023. június 19., hétfő 9 - 10 óra MIHÁLOVITS GAZDA: Elképesztően drágák lettek a gyümölcsök idén - de miért? Nagyot drágultak a gyümölcsök. A cseresznyét másfél-kétszer annyiért kezdték árulni a piacokon, mint egy éve, mert a termés fele odalett a szélsőséges időjárás miatt. Elindult a barack betakarítása is Magyarországon, de az őszi és a kajszi kétharmadát elvitték a tavaszi fagyok. A gazdák almából várnak többet, ami egyelőre ötödével kerül többe, mint tavaly. Dr. Apáti Ferenc a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. TŐZSDENYITÁS: Sághy Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője. HEURÉKA-ÉLMÉNY: Miként kommunikáljunk generatív MI rendszerekkel? Egyre többen használjuk a generatív AI eszközöket (pl. chatGPT, Midjourney). Fontos tudás, hogy miként kommunikáljunk velük annak érdekében, hogy az általunk várt eredményt kapjuk. Ez a prompt engineering. Kiss Gergely, az Attrecto Zrt. alapítója. *SZOLGÁLATI: sajnos technikai hiba miatt ennek az órának csak egy része került rögzítésre, a kellemetlenségért elnézést kérünk! - A szerk.
6/19/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Ghána, arany, tech ralli - 2023-06-1908 óra

2023. június 19., hétfő 8 - 9 óra ADÓVILÁG 1: A legnagyobb aranykitermelő országok közül most Ghána került sorra. Az ország történelméről és gazdaságáról Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország ügyvezetője, adótanácsadó partnere beszélt, bel és külpolitikájáról pedig Feledy Botond, külpolitikai szakértő.  ARANYKÖPÉS: "Olyan nincs, hogy valaki legalább egyszer az életben ne legyen bűnbak. Mindenki valakinek a bűnbakja, ez alól, attól tartok, nincs kivétel." -  Salman Rushdie (1947). PIACI HOTSPOT: A múlt héten még folytatódott a ralli, továbbra is a tech papírok viszik az emelkedést - kérdés, hogy a mai ünnepnap után lesz-e profitkivét. Erős kommentár érkezett a Fed-től a kamatdöntés után. Tesla és NVidia emelkedés, utóbbi egyéves csúcson. Turner György, az Erste Befektetési Zrt. USA Desk üzletkötője.
6/19/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Szilágyi Erzsébet fasor, kamatadó, MNB kamatdöntés - 2023-06-1906 óra

2023. június 19., hétfő 6.30 - 8 óra NÉVNAPOK, HÍRES SZÜLETÉSNAPOSOK, LAPSZEMLE, TŐZSDEI HELYZETKÉP. BUDAPEST, TE CSODÁS: vadonatúj buszok a 100E vonalán és Szilágyi Erzsébet fasor felújítás. ÉBRESZTŐ TÉMA: Mit kínálnak a bankok, mielőtt az állam egy újabb részére teszi rá a kezét a kamatnak? Július 1-től lesz szocho a kamatjövedelmeken, aki még előtte indít lekötést, mentesül. A bankok készülnek, megszaporodtak a 10 százalék feletti ajánlatok. Érdemes sietni? Mi lesz július után? Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu alapítója, pénzügyi szakértő. HETI KITEKINTŐ: Mindent visz a magyar kamatdöntés. Kissé romlott a hangulat a múlt héten, a forint is gyengült, kiárazódtak a 100 bázispontnál nagyobb kamatcsökkentésről szóló várakozások. Most valószínűleg hónapokon át 100 bázispontos vágások sorozata jön majd. Tardos Gergely, az OTP Bank Elemzési Központ vezetője.
6/19/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Vision Pro, veszélyeztetett hazai fehérborok - 2023-06-1509 óra

2023. június 15., csütörtök 8 – 9 óra Végre itt a nagy dobás az Apple-től? A nettó kb. 1,2 millió forintos Apple Vision Pro a cég szerint forradalmat hoz az AR-appok piacán, érkezik hozzá egy új operációs rendszer is, saját alkalmazásbolttal. A kincstári optimizmuson túl mi kivácsiak voltunk Koi Tamás véleményére is, aki a hwsw.hu szerkesztője. Buró Szilárd pénzügyi innovációs vezetővel tőzsdét nyitottunk. Az NOPQ rovatban a Borravaló gasztrokultúra magazin vasárnapi adásából kaptunk egy kis ízelítőt. Kántor Endre arról beszélgetett Szabó Péter éghajlatkutatóval, az ELTE Meteorológiai Tanszékének doktoranduszával, hogy amennyiben nem sikerül a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklése, vajon lesz-e továbbra is hazai fehérbor Magyarországon.
6/15/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Főpolgármesteri interjú, kínai elektromos autó szabályozás - 2023-06-1508 óra

2023. június 15., csütörtök 8 – 9 óra Közel öt és féléves projekt lezárásaként megújult a főváros leghosszabb földalatti tömegközlekedési vonala. De mi a helyzet a Lánchíddal? Mi történik a rakparton? Hogy áll a Budapesti Lakógyűlés? Karácsony Gergely főpolgármester volt a vendégünk a Deák téri kihelyezett stúdiónkban. A Futóműben arról volt szó, hogy Kína készül megszívatni a nagy európai autógyártókat. Az ugyanis, hogy korlátozni akarják a nagyméretű, SUV-szerű elektromos autók terjedését, az a helyi gyártókat hozza helyzeti előnybe. Várkonyi Gábor autós szakértőnkkkel beszélgettünk.
6/15/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Budapest Metró Fesztivál, vársotervezés, BKV - 2023-06-1506 óra

2023. június 15., csütörtök 6.30 – 8 óra A 150. születésnapját ünneplő főváros Budapest Metró Fesztivál néven különleges, 2 napos rendezvényt szervez június 15-én és 16-án a metró felújított állomásain. A Deáktéri megálló fő attrakciója, hogy kitelepült a radiócafé 98.0 Névnapok, születések, események. Lapszemle, tőzsde, majd az első beszélgetés a Metró Fesztivál apropóján. Balogh Samu várostervezővel, a főpolgármester kabinetfőnökvel a várostervezés és metró kapcsolatáról beszélgettünk. Mit jelent az M3-as metró átadása a BKV számára? Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója válaszolt.
6/15/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - energiatanúsítvány-változás, kamatdöntés-előzetes, zöldremosás - 2023-06-1409 óra

2023. június 14., szerda, 9 - 10 óra Novembertől új szabályok vonatkoznak a lakások energiatanúsítványára. Az ingatlanok energiafogyasztásáról is szóló dokumentum számát már nem kell majd beírni az adásvételi szerződésbe, de a vevők számára különösen fontos lehet a későbbi esetleges viták elkerülése miatt. Milyen kamatdöntést hozhat a Fed, mit áraz a Wall Street az elmúlt napok emelkedésével? Hol tart a greenwashing elleni küzdelem az unióban?
6/14/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Zsiday Viktor értékel, ThyssenKrupp-lehetőség - 2023-06-1408 óra

2023. június 14., szerda, 8 - 9 óra Hiába kezdte el azt kommunikálni a kormányzat, hogy felkészülünk az EU-források nélküli életre, ez Zsiday Viktor szerint nem lehetséges. Azért nem lehetséges, mert nem csak a forrásokról szól a történet (azok nélkül valóban tudna működni az ország, bár sokkal egyszerűbb, ha beérkeznek), hanem arról, hogy Magyarország Európa része marad-e? A Citadella Alap kezelője szerint a kormány maradni akar az unióban, de ez semmit se ér, ha az ország elszigetelődik, nem kap pénzt, kihagyják a döntéshozatalból, elkerülik a befektetők. Ez óriási kockázat, amivel mintha nem számolnának. Jó hír, hogy tízből kilenc magyar kiszúrja a hamis termékeket, de kalózkodásban lenne mit javítanunk. Érdekes lett befektetési szemszögből a Fraport-részvény, de még inkább a ThyssenKrupp.   
6/14/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - nagy nyári lezárások, devizára váltó lakosság - 2023-06-1406 óra

2023. június 14., szerda, 6.30 - 8 óra Komoly villamosvonal-felújítások jönnek jövő héttől a nyári szünet végéig, végig vettük, hol lesznek lezárások Hűvösvölgytől Kőbányáig. Lassan egy éve gőzerővel zajlik a hazai forintmegtakarítások külföldi, illetve deviza eszközökbe való átsúlyozása a magyar lakosságnál, egy év alatt mintegy 4 milliárd eurót váltottak át a háztartások. A jelenség jórészt a forint tavalyi gyengülésével magyarázható, de a trend őszi változásával már sokan rosszul jártak vele. Palkó István elemez. A hazai online kiskereskedelem infláció alatt bővült tavaly és idénre se jobbak a kilátások. Szeles Pétert kérdeztük. 
6/14/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast – Nopcsa Ferenc és gyerek sziget - 2023-06-1309 óra

2023. június 13., hétfő 9-10 óra MESÉL A MÚLT: A dinóbáró, aki albán király akart lenni - Nopcsa Ferenc kalandos élete A magyar történelem számos alakjának igazán kalandos élet jutott osztályrészül, egy báró, Nopcsa Ferenc azonban még így is kiemelkedik a sorból. Ha valaki leírja, hogy mi mindent hajtott végre a csodabogár nemes, könnyen a túlzás vádja érheti, pedig pusztán a száraz tényeket sorolva is valóságos kalandfilm elevenedik meg a szemünk előtt. Katona Csaba, történész. TŐZSDENYITÁS: Deák Dávid, az Equilor Befektetési Zrt. üzletkötője. KULTMOGUL: Csodákkal vár mindenkit a Generali Gyerek Sziget. Háromnapos fesztivállal indítja a vakációt a Generali Gyerek Sziget a Hajógyári-sziget árnyas fái közt. Az ország egyik legnagyobb, ingyenes családi rendezvénye népszerű előadók koncertjével, bábszínházzal, tánccal, vetélkedővel, sportprogrammal, zsonglőrökkel és artistákkal, ugrálóvárral, kézműves foglalkozásokkal és még rengeteg élménnyel várja a családokat. M. Horváth Veronika, a Generali Gyerek Sziget projektszervezője.
6/13/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast – Gloster, visszaélés-bejelentés, háborús logisztika - 2023-06-1308 óra

2023. június 13., hétfő 8-9 óra Eddigi legnagyobb akvizícióját zárta a Gloster. A Szilícium-völgyben és Londonban is aktív, 120 fős nemzetközi szoftverfejlesztő céggel bővül a Gloster Csoport. A P92 IT Solutions Kft. megvásárlásával egy 30 éves múltra visszatekintő, Kaliforniában és az Egyesült Királyságban is saját leányvállalatokkal rendelkező, pénzügyileg stabil társaság erősíti tovább a Gloster tőzsdei sztoriját. Szekeres Viktor, a Gloster alapítója, a Gloster Nyrt. igazgatósági elnöke.  ARANYKÖPÉS: "Az élet egy hosszas felkészülés valamire, ami soha nem történik meg." - William Butler Yeats ír költő, író (1865). Visszaélés bejelentések kezelése: új kötelezettség a nagyvállalatoknak és a KKV-knak is. Az új, visszaélés-bejelentésekről szóló törvény értelmében a vállalatok belső visszaélés-bejelentési rendszer létrehozására és működtetésére lesznek kötelesek, amelyen keresztül a munkavállalók, szerződéses partnerek és más érintettek akár anonim módon bejelenthetik az általuk tapasztalt jogellenes cselekményeket, mulasztásokat. Kemény Kornél, a KPMG szakértője. ÉSZJÁTÉK: fuvarozói áremelés és háborús logisztika.
6/13/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast – diákmunka, egészségbiztosítás, fenntarthatósági iskola - 2023-06-1306 óra

2023. június 13., hétfő 6.30-8 óra NÉVNAPOK, ESEMÉNYEK, HÍRES SZÜLETÉSNAPOSOK. LAPSZEMLE és TŐZSDEI HELYZETKÉP. BUDAPEST, TE CSODÁS. ÉBRESZTŐ TÉMA: Vége a sulinak, indul a diákmunka szezon. Tavalyhoz képest érezhetően visszaesett év közben a kiskereskedelemben foglalkoztatott diákok létszáma, ami összefüggésben van a szektor idei forgalmának visszaesésével. Nyáron azonban a jelek szerint ebben a szektorban is fellendülés várható a diákmunka terén, hiszen a szabadságolások miatti helyettesítések megoldásának továbbra is ez a legkézenfekvőbb módja. Szintén a szabadságok tömeges kiadása miatt nő meg tervezhetően a gyártás és a logisztika területén is a diákok iránti igény, a vendéglátásban és a mezőgazdaságban ugyanakkor a csúcsszezon generál jelentős plusz keresletet. Mikortól dolgozhat a diák és mennyit? Hogyan érdemes nekikezdeni? Diákszövetkezeten át vagy magánúton? Melyek a legnépszerűbb szektorok, állások? Mennyit lehet keresni? Kell-e munkaszerződést kötni? Hogyan rendezzük a vitákat? Páli Nóra, a Trenkwalder diákszolgáltatási vezetője. PULZUS: Mi az ami elérhető az állami egészségügyen és mire jó a magán ellátó rendszer? Miért köt egy munkáltató a dolgozóinak egészségbiztosítást? Mennyi idő alatt gyógyul egy csipőprotézis műtét után ha valaki a TB ellátásban van és mennyi idő alatt a magánellátásban? Miért van különbség? Bauer Éva, a MediHelp International Magyarország szakmai vezetője. 3R: Vállalkozókat és szakembereket vár a Schneider Electric Fenntarthatósági Iskolája. Az ingyenesen elérhető digitális platform számos interaktív tanfolyamot kínál, amelyek célja, hogy felvértezze az érdeklődőket a fenntarthatósági teljesítményük javításához szükséges ismeretekkel és készségekkel. Feldmájer Benjámin, a Schneider Electric európai uniós zöld fordulatért felelős magyarországi programmenedzsere.
6/13/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Gyógynövények és mesterséges intelligencia veszélyek - 2023-06-1209 óra

2023. június 12., hétfő 9-10 óra Mihálovits Gazda rovat. Fűben, fában orvosság - Hogy áll a magyar gyógynövény ágazat Jelenleg mintegy 30 ezer hektáron termelnek gyógy- és aromanövényt Magyarországon. Míg 2015-ben közel 14 ezer tonna volt hazánk exportja, 2022-ben csak 7000 tonna volt a kivitel, az import pedig közel kétszerese volt az exportnak. Az ágazatban komoly potenciál rejlik, ugyanis alapvetően nem szorulna exportra hazánk, önellátó lehetne gyógynövényekből. Melyek a legfontosabb gyógynövények? Ezeket termesztik, vagy vadon gyűjtik? Utóbbi esetben kik és hogyan? Milyen a termesztett és gyűjtött növények aránya? A betakarítás után mi történik a gyógynövényekkel? Hogyan és milyen termékekké dolgozzák fel azokat? Kik a legfontosabb vevők? Exportálunk/importálunk-e gyógynövényt? Miket és honnan/hova? Mekkora az ágazat árbevétele? Melyek a fő problémák? Mire érdemes figyelnie a fogyasztónak gyógynövény vásárláskor? Lehet-e/érdemes-e magunknak termeszteni/gyűjteni gyógynövényeket? dr. Kindlovits Sára, a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács titkára. Tőzsdenyitás Sághy Balázs, senior elemzővel (Equilor Zrt.). Heuréka Élmény rovat. Az AI vezérelt nyelvi modellek veszélyei. Két komoly tanulmány (ITT és ITT) szolgál alapjául a témának, amelyben a Google és az OpenAI valamint több egyetem vett részt. Két témát tárgyalunk (AI - nagy nyelvi modellek - GPT): Mennyire nehezen kiismerhetőek az nagy nyelvi modellek. Vagyis: az AI meglepő dolgokat produkál hírtelen (pl. egyszercsak mindenre tudja a választ, amiről korábban fogalma sem volt) és hogy ezt nem tudjuk előre megjósolni. Melyek azok a nagy komoly veszélyek, amiket hordoz magában. Pl. Kibertámadások, Megtévesztés, Meggyőzés és manipuláció, Politikai stratégia, Fegyverszerzés, Hosszú távú tervezés, AI fejlesztés, Helyzettudatosság, Önklónozás. Keleti Arthur, az Informatikai Biztonság Napja az ITBN alapítója és kibertitok jövőkutató.
6/12/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Kanada, debreceni oktatási siker, amerikai tőzsdesztorik - 2023-06-1208 óra

2023. június 12., hétfő 8-9 óra Adóvilág rovat. A legnagyobb aranykitermelő országok közül Kanada kerül a célkeresztünkbe. Sokan csak az USA egyik tagállamaként tekintenek rá, ám egy hatalmas, gyéren lakott országról van szó, amely tele van ásványkincsekkel és sok tekintetben gazdasági és politikai szempontból is nagyon is különbözik déli szomszédjától. Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország ügyvezetője, adótanácsadó partnere és Feledy Botond, külpolitikai szakértő vázolja fel az ország portréját. Végre egy oktatási siker! Magyarországon egyedülálló elismerést kapott a Debreceni Nemzetközi Iskola (ISD). Magyarországon elsőként megszerezte az alsó, -és felső tagozatosok illetve középiskolások képzésére jogosító International Baccalaureate (IB) három oktatási programjának is az akkreditációját. Azért nagy szó ez, mert a nemzetközi érettségi a legjobb egyetemekre kövezi ki az utat a diákok számára. Zajta Loránd, a Debreceni Nemzetközi Iskola (ISD) felső tagozati és diploma programjának koordinátora, történelem tanár. Piaci Hotspot rovat.1,5 százalékos pluszt hozott össze az S&P, 9 hónapos csúcs ez! Nagyot ment a Dow Jones is, de a Nasdaq lemaradóban van. Utóbbi korrekciót sejtet. Historikusan ugyanakkor június közepe és július eleje között esni szoktak az indexe. De sokminden eldől a héten, miután fontos makroadatok érkeznek, pl a Fed kamatemelés. A Teslanál jó hír, hogy mindenki a töltőhálózatát akarja. Egyesek, mint a GM még a töltési sztenderdeket is átvenné. Ment is a papír a hírekre 4 százalékot. Szelőczei Sándor, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője.
6/12/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Kamatdöntésekre várva, változások a bizalmi vagyonkezelésben - 2023-06-1206 óra

2023. június 12., hétfő 6:30-8 óra Kissé kaotikusan, igazi hétfői hangulatban indítjuk a hetet. Azért a név- és születésnaposok köszöntése, a lapszemle és a tőzsdei összefoglaló ma sem maradhat el. Budapest rovat. Hírek a fővárosból. Az autómentes Lánchíd ügyének állása, a tursiták és a focidrukkerek haszna, illetve a II. kerület agglomerációs forgalomkorlátozási ötlete kerül terítékre. Heti kitekintő rovat. Fed és EKB kamatdöntésre felkészülni! Izgalmas hétnek nézünk elébe az Egyesült Államok vonatkozásában, ahol a májusi inflációs mutatók publikálását követő napon zárul a Fed kamatdöntő ülése. Az adatvezérelt monetáris politikát ígérő jegybank dolgát nem könnyítették meg a legutóbbi ülés óta beérkezett adatok Csütörtökön az Európai Központi Bank kamatmeghatározó ülést tart és ismertetik az új inflációs és növekedési előrejelzéseket is. A megelőző ülésen az EKB azt mondta, hogy adatvezérlet módban vannak, de a makacsul magas infláció miatt szükség van további szigorításra. Váradi Bea, az OTP Bank Elemzési Központ makroelemzője. Ébresztő téma. Bizalmatlanság? Megszűnik a bizalmi vagyonkezelés adóelőnye? Bár funkcióját tekintve a bizalmi vagyonkezelés a családi vagyon hosszú távú – akár generációkon átívelő – kezelését és megőrzését hívatott szolgálni, a hazai adójogi szabályozás igen kedvező környezetet teremtett a vagyonkezelésbe helyezett vagyonok számára. A jogalkotó most a talán legismertebb, legelterjedtebb adótervezési eszközt készül megszüntetni: az adómentes felértékelés lehetőségét. Magyar Csaba, okleveles adószakértő, a Crystal Worldwide Zrt. vezérigazgatója.
6/12/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Úticél ajánló, WizzAir számok, utazási appok - 2023-06-0909 óra

2023. június 9., péntek 9-10 óra Ács is in the air rovat. Kivételesen a Gazda ajánl úticélt az egyik hallgatónak. Ács kolléga megdöbben és nosztalgiázás kezdődik. A Wizz Air számaira és néhány kérdés megválaszolására azért sor kerül. Tőzsdenyitás Vavrek Zsolt lakossági üzletág igazgatóval (Equilor Zrt.). UTAZÁS EXTRA: a legjobb és leghasznosabb utazós appok, de előtte az e-SIM használatának és létének rejtelmei. Bátky Zoltán, a Pont-most.hu főszerkesztője.    
6/9/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Befektetések szochója, Szénás kör - 2023-06-0908 óra

2023. június 9., péntek 8-9 óra   Mi lesz a befektetési alapokkal a szochó érkezéséig és utána? Még pár hétig szochómentesen lehet befektetni a befektetési alapokba, lesz július előtt roham? Utána lehet pénzkiáramlás az alapokból, vagy a TBSZ megoldja a problémát? Beválhat az állam terve arra, hogy az állampapírok felé terelje a megtakarításokat? Móricz Dániel, a Hold Alapkezelő befektetési igazgatója. Ép testben rovat. 5 éves a Szénás kör, nagy buli lesz szombaton. Ács Gábor kedvcsinálója.
6/9/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - 10 millió fa, makrogazdasági adatdömping - 2023-06-0906 óra

2023. június 9., péntek 6:30-8 óra Némi munkaerőpiaci trollkodást követően lemennek a kötelező körök, azaz van ünnepeltek köszöntése, lapszemle és tőzsdei összefoglaló is. Budapest rovat. Ősszel ültetünk, nyáron éltetünk. A 10 millió Fa közösség az első országos civil faültető szervezet. Egyedülálló képződmény. Közös bennük a remény, hogy ha összefogva elindulunk és elültetünk fejenként legalább egy fát, akkor nem tétlenül nézünk szembe a szorongással, amit a klíma és biodiverzitás válság okoz. Holnap nagy eseményük lesz Budapesten, amelyre mindenkit szeretettel várnak. Bojár Iván András, a 10 millió fa közösség vezetője. Értékpercek rovat. Az európai és hazai makró adatok (magyar infláció , eurózóna befektetői bizalmi index, termelői árindex, EU és magyar kisker adatok, ipari termelés) kerülnek terítékre, majd a jövőheti adatok (EKB és FED kamatdöntés) hívja el a figyelmet André Borbála, az OTP Global Markets üzletkötője.
6/9/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Apple csodaszemüveg, iránykeresés, halsütöde - 2023-06-0809 óra

2023. június 8., csütörtök, 9 - 10 óra Óriási a hájp a világban az Apple új AR-szemüvege körül. Mit tud a méregdrága Vision Pro és mi lehet a sorsa? Bátky Zoltán válaszol. Az iránykeresés kifejezés lehet hogy elcsépelt, de jól kifejezi azt a semmit, ami a tőzsdéken folyik. Na de mit keres Zsuffa Péter a halsütőben?
6/8/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - eltűnt a vevők pénze, markáns fordulat a magyar autópiacon - 2023-06-0808 óra

2023. június 8., csütörtök, 8-9 óra Évekig autóhiány volt, most meg a kereslet tűnt el és lemondott kocsiból van bőven. Hogy fordult ekkorát a világ pár hónap alatt a magyar autópiacon? Legalább az árak is esnek, vagy esni fognak a következő időszakban? Schiller Márk volt a vendégünk.
6/8/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - állampapír-bizalmatlanság, céges villanybringa, fura tőzsdecsúcs - 2023-06-0806 óra

2023. június 8., csütörtök, 6:30-8 óra Miért olyan bizalmatlan a lakosság a csúcskamatot biztosító állampapírokkal szemben? Hogyan működik egy céges villanybrnigaflotta? Autó helyett bicikli juttatásként? Jól hangzik. Mark Twain egyik mondása a mai tőzsde trendre is ráhúzható: a történelem nem ismétli önmagát, de rímel. Gyurcsik Attila mondja el, hogy miért.
6/8/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Lakáspiac, tőzsde, zöldülő légkondik - 2023-06-0709 óra

2023. június 7., szerda 9 - 10 óra Új ciklus indult a lakáspiacon, előtérben az energiahatékonyság. Valkó Dávid, az OTP Jelzálogbank ingatlanpiaci vezető elemzője segítségével elemeztük a bank frissen megjelent lakóingatlan értéktérképét. Tőzsdenyitás után megnéztük: mennyire zöldültek ki a légkondik, mi alapján vásároljon a környezettudatos fogyasztó? Dénes Júlia, a Tudatos Vásárlók Egyesületének munkatársa volt a légkondi trendek elemzésében.
6/7/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Onboarding, zöld védjegyek, nagyot perecelő Coinbase - 2023-06-0708 óra

2023. június 7., szerda 8 – 9 óra A HR Percekben az onboarding folyamatát beszéltük át Deák Andreával, a Greensearch Kft. ügyvezető igazgatójával. Gondolkodom, tehát vagyon rovatunkban a zöld védjegyek és fenntarthatósági címkék kerültek terítékre. Dr. Kövecses Bettina iparjogvédelmi szakértőnek, a Siegler Bird & Bird Ügyvédi Iroda szenior ügyvédjének a szakértelmére támaszkodtunk a témában. Kababik Józseffel, az Erste Befektetési Zrt. üzletkötőjével olyan kérdéseket feszegettünk, mint hogy túlpozícionálták-e magukat a befektetők a Nasdaq-ban, esetleg eladási hullám jöhet, milyen az Apple új AR-headsetje, meg hogy az amerikai értékpapír felügyelet dádája nem esett jól a Coinbase-nek - 12%-os esést hozott.
6/7/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Működőtőke vs. úniós források, e-nagyker, panasztörvény - 2023-06-0706 óra

2023. június 7., szerda 6:30 – 8 óra Éppen arra a napra esik Róbert nap, amikor 1654-ben XIV. Lajost királlyá koronázták. Lapszemle, tőzsde, budapesti hírek. Sass Magdolnával, a KRTK Világgazdasági intézet igazgatójával azt a kérdést jártuk körbe, hogy vajon a működőtőke-beáramlás helyettesítheti-e, vagy esetleg lehet-e jobb az uniós forrásoknál? E-ker nagyker? Na, az mi? A BestByte for Business (B4B) a webáruház nagykereskedelmi portfóliója. Fabó György, a BestByte for Business projekt vezetője, felelőse, koordinálója volt a vendégünk. Kkv rovatunkban csak az említés szintjén foglalkoztunk azzal, hogy mit jelent a panasztörvény a kkv-knak? Bővebben jövő héten lesz erről szó a Millásreggeliben, amikor a KPMG szakértőjével beszéljük át a témát.
6/7/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Muhi előtti csata, rövidfilmfesztivál - 2023-06-0609 óra

2023. június 6., kedd 9 - 10 óra A Kalka menti csata 1223. május 31-én zajlott a Kalka (ma: Kalmiusz) folyó mellett a rusz/rutén fejedelemségek, a velük szövetséges kunok és a Mongol Birodalom felderítő seregei között: utóbbiak győztek fölényesen. Nem sokkal később mi is tudjuk, mi jött: Muhi. Katona Csaba mesél a múltról. Már csak két nap és véget ér a Friss Hús rövidfilm fesztivál, a díjak kooasztása még csak most következik és a zárás után is meg tudjuk majd nézni a legjobb alkotásokat. Deák Dániel fesztiváligazgató volt a vendégünk.
6/6/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - energiatárolás, befektetések szochója - 2023-06-0608 óra

2023. június 6., kedd 8 - 9 óra  A szünetmentes áramforrások használhatók-e energiatárolóként? Most akkor milyen megtakarításokra és befektetésekre kell szochót fizetni júliustól? Részvény nem, részvényalap igen, ingatlanalap nem? TBSZ nem, de mi van, ha pl. két hónap után feltöröm? Magyar Csaba segít eligazodni, persze kérdés, nem írják-e át a szabályokat újra holnap reggelig.  
6/6/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - adóemelések, gyógyszerhiány, egészségbiztosítás - 2023-06-0606 óra

2023. június 6., kedd 6:30 - 8 óra Kiskeradó-emelés, gyógyszeradó-emelés, kamatszocho-kiterjesztés - infláció, gyógyszerhiány, kiskapukeresés - összefoglaljuk a múlt heti semmiből jött intézkedések várható hatásait. Na de mi a különbség az egészségbiztosítás és az egészségpénztár között? Mire jó az egyik és mire a másik? Braun Éva, a Medihelp szakmai vezetője válaszol.
6/6/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - magyar joghurt és holográfia - 2023-06-0509 óra

2023. június 5., hétfő 9 - 10 óra MIHÁLOVITS GAZDA: Érkezik az import joghurt-gyilkos rivális! A gyümölcsjoghurtokban nagy lehetőség rejlik, hiszen jelenleg a több száz vagy akár ezer kilométeres távolságból érkező importtermékek vannak fölényben, a piaci arányuk meghaladja a 80 százalékot. A Nádudvari ezeknek szeretne most versenytársat állítani. Nagy Ádám, a Nádudvari Élelmiszer Kft. ügyvezető igazgatója. TŐZSDENYITÁS: Sághy Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője.  HEURÉKA-ÉLMÉNY: Ezen a napon született Gábor Dénes, Nobel-díjas fizikus, a holográfia feltalálója.
6/5/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - World Gold Council és Fed - 2023-06-0508 óra

2023. június 5., hétfő 8 - 9 óra ADÓVILÁG: A World Gold Council működése.  A WGC kapcsán most nem közvetlen országspecifikus adózási téma volt terítéken, hanem a WGC bemutatása, működése. Míg az OPEC-ről mindenki tudja, hogy a legnagyobb kartell szervezet, addig kevesen tudják, hogy a legfontosabb nyersanyagok kitermelői is mind létrehoztak különböző non-profit szervezeteket ezeknek az alapanyagoknak nemzetközi „felügyeletére”. Ilyen a WGC amelynek igen erős megjelenése van, de van lítium társaság, nemzetközi alumínium szövetség, ezüst tanács stb. és ezek tevékenysége messze nem ilyen közvetlen piacformáló (mint az OPEC).  Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország ügyvezetője, adótanácsadó partnere.  A World Gold Council mellett az  egyéb releváns nemzetközi intézményekről is szóljunk pár szót! Leállt-e a WTO? Általában a World Bank csoport hogy áll? A poszt-45-ös nemzetközi intézményrendszer miért recseg-ropog? Feledy Botond, külpolitikai szakértő. ARANYKÖPÉS: "Ne fizessünk 25-öt azért, amiről azt gondoljuk, hogy bár 30-at fog érni, a piac nem ad érte többet 20-nál." -  John Maydard Keynes. PIACI HOTSPOT: Mindenki a FED-re figyel, egyelőre a piac várakozása az, hogy júniusban változatlanul hagyja a kamatokat, de júliusban visszetérhetnek a további emelések. Turner György, az Erste Befektetési Zrt. USA desk üzletkötője.
6/5/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - autóváros és infláció - 2023-06-0506 óra

2023. június 5., hétfő 6.30 - 8 óra Névnapok, neves események, híres születésnaposok. 1972 óta Környezetvédelmi világnap az ENSZ stockholmi konferenciáján hozott határozat alapján. LAPSZEMLE, TŐZSDEI HELYZETKÉP.  BUDAPEST, TE CSODÁS: Az autóváros gyerekvárossá változik egy napra.  Puskás Kata Szidónia, a Duna Autó Zrt. Marketing és PR vezetője.  Rövid összefoglaló a befektetések szochójáról és hogy mi marad adómenetes? HETI KITEKINTŐ: Magyar infláció mindenek felett.  A mezőgazdasági termelői árak csökkenése segít be leginkább a dezinflációnak, az áprilisi 24 % után 22-re mérséklődhetett a magyar infláció májusban. Ha a dezinflációs trend fennmarad, akár 11 %-ra csökkentheti az irányadó rátát az MNB az év végére. A májusi, hazai inflációs mutatókra lesz érdemes figyelni.  Eppich Győző, az OTP Elemzési Központ elemzője.
6/5/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - miért nyert a Ryanair, hogyan szedjük ki a kullancsot? - 2023-06-0209 óra

2023. június 2., péntek 9 - 10 óra Nem kell a Ryanairnek megfizetnie a fogyasztóvédelmi büntetést, de miről is szólt pontosan ez a per? Leestek a repjegyárak végre nyárra, de mit tehetünk, ha túlfoglalás miatt nem engednek fel a repülőgépre? Sok tévhit kering a kullancsokkal kapcsolatban, kiderül, hogyan kerülnek az emberre és hogyan célszerű őket eltávolítani a nélkül, hogy a kórokozókat belénk tudnák fecskendezni.
6/2/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - miért tol mindenkit az állam állampapírba, új családi cég a tőzsdén - 2023-06-0208 óra

2023. június 2., péntek 8 - 9 óra Új cég érkezik a tőzsdére, a Civita egy kukoricafeldolgozó vállalkozás, amely fenntartható módon állítja elő termékeit, melyek csak természetes alapanyagok felhasználásával készülnek. Miért a tőzsdéről vonnak be finanszírozást és mire fordítják a forrásokat? Vaszkó Gábor, a cég elnöke volt a vendégünk a stúdióban. Ha nem visznek maguktól elég pénz az állampapírokba a befektetők, az állam megpróbálja abba az irányba kényszeríteni őket. Mi állhat az újabb piactorzító intézkedéscsomag hátterében?  Madár Istvánt kérdeztük. 
6/2/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - kötelező akciózás, új zöldadó, gázpiac - 2023-06-0206 óra

2023. június 2., péntek 6:30 - 8 óra Hova vezethet az, hogy kötelező akciózást vezettek be a kiskereskedelemben? Raskó György válaszol. Már csak egy hónap van hátra a kiterjesztett gyártói felelősségi rendszer, vagyis az „EPR” rendelet hatályba lépéséig, ez meg mi fán terem és hogyan kell rá készülniük az érintetteknek? Igen izgalmas eseményeket láthattunk a gáz, az olaj és a gabonák piacán.
6/2/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Uniós kibervédelem, holland gin - 2023-06-0109 óra

2023. június 01., csütörtök 9-10 óra IT kalauz informatikai rovat. Megvéd-e az uniós kiberpajzs?Egyre inkább foglalkoztatja a vállalatokat az Európai Unióban, hogy hogyan fogja érinteni őket a NIS2, a felülvizsgált kibervédelmi irányelv, amely a 2016-os hálózat és információbiztonsági irányelv helyébe lép (NIS), illetve a Digital Operational Resilience Act (DORA), a pénzügyi szektor védelmének erősítését célzó rendelet. Csendes Balázs, a BlueVoyant kelet-közép-európai, valamint a közel-keleti térségekért felelős értékesítési igazgatója. Tőzsdenyitás Buró Szilárddal (Equilor Zrt.) NOPQ gasztronómiai rovat. Amszterdam: a gin egyik őshazája. Mit érdemes kipróbálni Amszterdamban? Nem, nem azt. Hanem a gin ősének tekintett jenevert például. Hát az meg mi? Ede elmondja. Helyszíni kapcsolás észak Velencéjébe, az Amsztel gátjának tetejére. Kántor Bandi.
6/1/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - E-autó támogatás nélkül, adóügyi lelki segély - 2023-06-0108 óra

2023. június 01., csütörtök 8- 9 óra Futómű, autós rovat. Támogatás nélkül nem vonzó az elektromos autó? Európa szinte minden országában szubvencionálták eddig az elektromos autókat, ezen támogatások egy része már kifutott, vagy csökkentették a mértéküket, annak függvényében, mennyire lendült be a kereslet az elektromos autók iránt. A német kormány az elmúlt években kiemelkedően bőkezű volt az adófizetők pénzével elektromos autók támogatása kapcsán, mindemellett kiemelkedően lazán kezelte azt, hogy pontosan mire is mentek el az euró milliárdok. Várkonyi Gábor, autós szakértő. Pénzügyekről kristálytisztán. Adóügyi lelki segélyszolgálat. múltkor az SZJA bevallás benyújtási határideje előtt a nemzetközi befektetések adózásáról beszélgettünk. Az adást követően számos kérdés érkezett be konkrét esetekkel, ezért a mai műsorban ezekből csemegézünk. dr. Magyar Csaba, okleveles adószakértő, a Crystal Worldwide Zrt. vezérigazgatója.
6/1/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Koszovó és kakaó - 2023-06-0106 óra

2023. június 01., csütörtök 6:30-8 óra A név és születésnaposok köszöntése után Napi Csata. Mihálovits Maci a jütlandi tengeri ütközetről tart kiselőadást. Aztán átolvassuk a lapokat és megnézzük a tőzsdei történéseket. Budapest rovatunkban kecskelegeltetés, reptéreladás és vízvezeték felújítás szerepel. Robbanások, tűz, sebesültek - Mi folyik Koszovóban? Koszovó 2008. február 17-én, 15 éve egyoldalúan kikiáltotta függetlenségét Szerbiától, miután évtizedekig feszült volt a viszony a kisebbségbe szorult szerb és a túlnyomó többségű, jobbára albán lakosság között. A kedélyek nem csitultak ezen idő alatt sem, pár napja komoly zavargások törtek ki, melyben 27 magyar békefenntartó katona is megsérült. Juhász József, az ELTE egyetemi tanára. Heti Alapozó rovat. 7 éves csúcson a kakaó tőzsdei árfolyama. Gyakorlatilag évek óta töretlenül emelkedik az ár. Mire számíthatunk, luxuscikké válik ez az édesség a jövőben?Egyáltalán mit kell tudni a kakaóról, hol és kik termelik? Mi az oka a kialakult magas árszintnek? Egyre gyakrabban lehet hallani, hogy a tavalyi hőség az még semmi nem volt ahhoz képest, ami vár ránk, mert jön az El Nino nevű időjárási jelenség, ami további extrém hőséget okozhat. Mit jelenthet ez a kakaóra nézve? Jön a fagyi / jégkrémszezon, mi várható ezek tükrében a magyar fogyasztásra, illetve árakra vonatkozóan? Hosszú Ferenc, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.
6/1/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Lakásprojekt biztos háttérrel, fecskelesen - 2023-05-3109 óra

2023. május 31., szerda 9-10 óra Miért fontos a biztos befektetői háttér az új építésű lakás projekteknél és mit jelent ez a vevők számára? Müller István, az Akácfa60 lakóprojekt beruházójának, a Pannónia Nyugdíjpénztár helyettes ügyvezetője válaszolt. Tőzsdenyitás után fecskelesre indultunk. A Fecskeles, leánykori nevén Fecskefigyelő adatbázis 13 éve, a fecskék védelmének évében indult, így legfőbb ideje egy frissítésnek. Orbán Zoltánnal, a Magyar Madártani Egyesület szóvivőjével beszélgettünk a projektről.
5/31/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Hármas fúzió, AI és a szerzői jogok, lánya hitelez az anyacégnek - 2023-05-3108 óra

2023. május 31., szerda 8-9 óra Egy hármas fúzió nemzetközi összehasonlításban is ritkaságszámba megy. A hazai piac egyik legjelentősebb szereplője jött létre az MBH Bankkal. A fúzióról és a privát banki részleg első jelentős eseményéről Pleschinger Gyulával, az MBH Bank Private Banking igazgatójával beszélgettünk. Tud zenét szerezni a mesterséges intelligencia? Ha igen, akkor megilleti a szerzői jog? Kínzó kérdéseinket Sulyok Ádámnak, az SZTNH Szerzői Jogi Főosztályának vezetőjének tettük fel. Baráth Tibor, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője híreket hozott a Commerzbank háza tájáról, egy amerikai környezetkutató intézet tanulmányáról és arról, hogy a Vonovia miért adott 2 milliárdos hitelt az anyacégének.
5/31/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - 75 ezer megoldott probléma, pályázatok, e-kereskedők - 2023-05-3106 óra

2023. május 31., szerda 6.30-8 óra Angélák, Petronellák azon a napon ünnepelnek, amikor vízre bocsátották a Titanicot 1911-ben. Lapszemle, tőzsde. A jarokelo.hu csapata túl van a 75 ezer megoldott problémán. Molnár Zsuzskával, a Járókelő Közhasznú Egyesület kommunikációs koordinátorával felelevenítettük az önkéntesek munkáját és persze megnéztünk pár aktuzális bejelentést is, ahogy azt szoktuk. Kkv rovatunkban az eltűnt - mármint nem pályázható - úniós forrásokon keseregtünk, E-biznisz rovatunkban pedig azon, hogy kiszorulnak a magyar tulajdonú e-kereskedelmi cégek a hazai piacról.
5/31/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast – Balkán-háború és Városmajori Szabadtéri Színpad - 2023-05-3009 óra

2023. május 30., kedd 9-10 óra MESÉL A MÚLT: 110 éve írták alá az első Balkán-háborút lezáró londoni egyezményt. Az egyezmény által rendezett legfőbb pontok Albánia függetlensége és államhatárai, a Szandzsák, Koszovó, Macedónia és Trákia hovatartozása, valamint az Oszmán Birodalom nyugati határai voltak. A londoni egyezmény határozatait a Balkán-szövetség országai elégedetlenül vették tudomásul, s ennek következményeként 1913. június 29-én kitört a második Balkán-háború. Katona Csaba, történész. TŐZSDENYITÁS: Deák Dávid, az Equilor Befektetési Zrt. üzletkötője. KULTMOGUL: Itt a nyár, nyitnak a szabadtéri színpadok, mit kínál a Városmajor? Idén nyáron közel hatvan különböző műfajú, izgalmas és változatos programmal várja régi és új nézőit a Városmajori Szabadtéri Színpad: zenés- és prózai előadások, operett, táncprodukciók, látványos gyerek- és felnőtt koncertek, hangulatos séták és egy premier előtti filmvetítés. Az idei évad kiemelt eseménye az Oscar-díjas Még egy kört mindenkinek című, Thomas Vinterberg-film színpadi adaptációja, az Orlai Produkciós Irodával koprodukcióban készülő előadás bemutatója lesz. Benkő Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színpad ügyvezetője.
5/30/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast – lemorzsolódás, AutoWallis, automatizálás - 2023-05-3008 óra

2023. május 30., kedd 8-9 óra EPIC STORIES: Hogy tarthatják meg a vállalatok a jó, szenior munkaerőt, amikor már a pénz sem számít? A tengerentúlon csak "Nagy lemorzsolódásként" hivatkozzák azokat a tendenciákat, amik a Covid lezárultával általánosságban jellemzik a munkaerőpiacot. Földházi Csaba, ShiwaForce tanácsadásért és tréningekért felelős igazgatója. ARANYKÖPÉS: "Bármilyen műfajban léteznek jelentős és kevésbé jelentős alkotások. Van jó kabuki és rossz kabuki színház, van jó flamenco és nem jó flamenco. Az eredetiség, még inkább az egyéniség számít." - Kocsis Zoltán ma lenne 71 éves. AUTOWALLIS: Több mint duplázódó eredménnyel zárta az első negyedévet az AutoWallis. 100 milliárd forint feletti első negyedéves árbevétellel és 11,5 forintos egy részvényre jutó eredménnyel zárta 2023 első negyedévét az AutoWallis Csoport. Ormosy Gábor, az AutoWallis Nyrt. vezérigazgatója. ÉSZJÁTÉK: Automatizálás, a logisztikai jövője. A logisztika egy folyamatosan fejlődő iparág, ahol a technológia nagymértékben segíti a cégek munkáját. A két legnagyobb kihívás: a megnövekedett fogyasztói elvárások és a humán erőforrás adta kitettség csökkentése. Pári Róbert, a QLM Logistics Solutions Kft. ügyvezetője.
5/30/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast – állampapír és egészségbiztosítás - 2023-05-3006 óra

2023. május 30., kedd 6.30-8 óra Névnapok, neves események, híres születésnaposok. Lapszemle és tőzsdei helyzetkép. BUDAPEST, TE CSODÁS: előbb befejeződik a Lánchíd felújítása, buszsávok és bicikliutak, agglomerációs forgalom.  ÉBRESZTŐ TÉMA: Valóban komoly kockázat, hogy nem váltják vissza idő előtt az inflációkövető állampapírt? Sándorfi Balázs, a Bankmonitor.hu alapító-ügyvezetője. PULZUS: Milyen egészségbiztosítási lehetőségek érhetők ma el Magyarországon? Kovács András egészségbiztosítási szakértő, a MediHelp International Magyarország üzletfejlesztési igazgatója.
5/30/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Irány Akureyri, vagy csak a Balaton egy tövises mangó sorbet-ért - 2023-05-2609 óra

2023. május 26., péntek 9-10 óra Kicsit vonatoztunk, viszont nagyon örültünk, hogy az easyJettel Londonból elérhetővé válik Izland északi része. A légitársaság ugyanis járatot indít a brit fővárosból Akureyribe. Tőzsdenyitás Vavrek Zsolttal, majd jöhet egy kis fagyizás. Az idén 10. alkalommal megrendezésre került Balaton Fagyija verseny első helyezettje a balatonalmádi Amaretto Fagyizó kreációja, a Balatoni tövises mangó sorbet lett. Fekete Tamástól, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnökétől azonban hallottunk olyan fagylalt kreációkról is, amelyektől a hajunk égnek állt.
5/26/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Energia pazarló épületek, Nagy Sportágválasztó - 2023-05-2608 óra

2023. május 26., péntek 8-9 óra Az épületenergetika az egyik legfontosabb dolog, amit az energiafüggés és általános energiaspórolás jegyében meg kellene lépni - állapítja meg az Egyensúly Intézet javaslatcsomagja. Csernus Dórával a múlt alkalommal nem fejeztük be a beszélgetésünket, most folytattuk. Május 26-27-én kerül megrendezésre a Budapesti Nagy Sportágválasztó és Nagy Hangszerválasztó a Merkapt Sportközpontban. Dr. Kiss Gergely háromszoros olimpiai bajnokot és a rendezvény kommunikációs igazgatóját hívtuk, hogy a részletekről kérdezzük.
5/26/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Induló fesztiválszezon, elhúzódó adósságplafon vita - 2023-05-2606 óra

2023. május 26., péntek 6.30-8 óra Evelin és Fülöp névnap. Pont azon a napon, amikor 1849-ben Dzsombe Szudi királynőt Mohéli székhelyén, Fomboniban megkoronázzák. Lapszemle, tőzsde, majd programajánló Wágner Gáborral, a We Love Budapest újságírójával. Az "Érték percek"-ben Priegl Máté az OTP Global Markets tradere elevenítette fel a hét legfontosabb piacbefolyásoló eseményét.
5/26/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast – videókártya-verseny és Gourmet Fesztivál - 2023-05-2509 óra

2023. május 25., csütörtök, 9-10 óra IT-KALAUZ:Videókártya-verseny - mit adnak a nagy gyártók és mi kell a népnek? Az Nvidia és az AMD ugyan már tavaly ősszel megkezdték a videokártyás generációváltást a méregdrága GeForce RTX 4090/4080 és a Radeon RX 7900 XT/XTX bemutatásával, a szélesebb közönség számára viszont csak most lesz izgalmas a téma, hiszen a napokban futnak be az új architektúrák megfizethetőbb képviselői. Meg is jött a meglepetés: rögtön 3 középkategóriás videokártyát is bemutathat az Nvidia. De az új játékok meg kinyírják a 8 gigás videókártyákat, ezzel a fejlesztők adtak egy gyomrost az Nvidiának és AMD-nek. Közben a gyorsítókártya-verseny is megy, az meg mi? GPU-para a köbön. Erdős Márton, a PC World magazin főszerkesztője. TŐZSDENYITÁS: Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője. NOPQ: Gourmet Fesztivál 2023 - itt az új generáció. Míg tavaly az „örökség” témáját járhattuk körül a hazai gasztronómia legátfogóbb eseményén, idén az „új generáció” kerül a középpontba június 2-4. között a Millenárison, az MBH Bank Gourmet Fesztiválon. A hazai gasztronómiában ma egyre nagyobb teret nyer egy markáns, magas szakmai színvonalat képviselő új generáció, legyenek séfek vagy cukrászok, borászok, baristák vagy akár bartenderek. Az idei Gourmet tematikájában ők kerülnek fókuszba, tágabb értelemben pedig a megújulás, az újdonságok, legyen szó új trendekről, technológiákról, alapanyagokról vagy akár stílusról. Nemes Richárd, a rendezvény főszervezője. (Ajánló! Vasárnap reggel 9-kor, a Borravaló gasztrokultúra magazinban bepillantunk a kulisszák mögé! A Gourmet Fesztivál sajtótájékoztatóján jártunk, ahol Nyári Krisztián beszélt a hagyományos magyar konyháról, Wossala Rozina pedig az új generációt kérdezte, milyen ételekkel készültek. Vasárnap reggel 9-kor meg lehet hallgatni mindezt.)
5/25/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast – elektromos autózás jövője és Euro 7 - 2023-05-2508 óra

2023. május 25., csütörtök, 8-9 óra AUTÓ: Mennyire lesz itt elektromos a jövő? Mi történt az elektromos autózás világában az elmúlt időszakban? Kikezdték az eddig egyenesnek hitt, kikövezett utat? Szigorodni fognak a károsanyag-kibocsátási normák az EU-ban? Milyen esélyei vannak a hagyományos európai gyártóknak az ázsiaiakkal szemben? Schiller Márk, a Schiller Flotta Kft. stratégiai és marketing igazgatója. ARANYKÖPÉS: Ma van Nemzetközi Törülközőnap. “Semmi sem halad gyorsabban a fénynél, kivéve talán a rossz híreket, amelyek önnön speciális törvényeiknek engedelmeskednek.” Douglas Adams (1952. március 11. — 2001. május 11.) FUTÓMŰ: A "félig" szilárd test alapú akku jön, ami egy újabb erőviszony átalakulást jelenthet az iparágban; a Stellantis esetleges kivonulása az Egyesült Királyságból; Kína után az ASEAN térségre koncentrálnak a nagy gyártók, mint a jövő "növekedési" motorjára - miért? Várkonyi Gábor, autós szakértő.
5/25/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast – repohár és görög beszámoló - 2023-05-2506 óra

2023. május 25., csütörtök, 6.30-8 óra Boldog Orbán napot! Ma van Törülközőnap is, Douglas Adams angol író (Galaxis útikalauz stopposoknak) emlékére. Neves események, ismert és kevésbé ismert születésnaposok, lapszemle, tőzsdei helyzetkép. BUDAPEST, TE CSODÁS Repohár javaslat: ez lenne a legjobb megoldás? Végleges, minden érintett által elfogadott piaci önszabályozó megoldás nem született még a repohár használatra a Zöld Követ Egyesület és a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) által szervezett Budapesti Repohár Munkacsoportban, ezért a BKIK és a Zöld Követ Egyesület a több mint 4500 fogyasztó által kitöltött kérdőíves konzultáció eredményei alapján megfogalmazott ajánláscsomagot küldi el a témában érintett budapesti vállalkozásoknak ajánlásként, kérve a csatlakozásukat. Kerékgyártó Gábor, a BKIK gazdaságfejlesztési és szolgáltatási igazgatója. HETI ALAPOZÓ: Kis görög élménybeszámoló. Mit adtak nekünk a görögök? Tunkli Dani, az Accorde Alapkezelő befektetési igazgatója most jött haza Athénból egy szakmai konferenciáról, a hétvégén görög választások voltak, aktuális a téma befektetési szempontból is.
5/25/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - aluljárós minyon, újlakásolló, méregexport - 2023-05-2409 óra

2023. május 24., szerda, 9-10 óra Aljas támadás egy kiváló minyon ellen. Miért lehetnek népszerűek a következő években is az új lakások? Hogy működik a jótállás, mit számít az energiahatékonyság? Európában betiltották, a világon azonban van kereslet a méregre. Tonnaszám exportálják európai gyártók a betiltott növényvédőszereket szerte a világba. A Greenpeace szakértőjét faggattuk. 
5/24/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - szünetmentes tippek, feltaláló gyerekek, Zoom bajok - 2023-05-2408 óra

2023. május 24., szerda, 8-9 óra Cégeknek életmentő lehet: hasznos infók a nagyteljesítményű szünetmentes tápegységekről. A kibervédelem itt is egyre fontosabb. Nem számít az életkor, már egészen fiatalon is számtalan érdekes találmány pattanhat ki az emberek fejéből – és ezek között sok olyan van, amelyet szabadalmaztattak is. Itt van például Gábor Dénes egyetlen Magyarországon bejegyzett szabadalma, az Aeroplán-körhinta, amelyre 10 évesen kért oltalmat. De Kovári Zoltán szabadalmi ügyvivő több más találmányt is megemlít. Tőzsde: a Zoom gyorsjelentése nem lett rossz, 8 százalékot ütöttek rajta mégis a befektetők. Kababik József szakért.
5/24/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - kamatvágás, szelektív szeméthegyek, magyar e-commerce esélyek - 2023-05-2406 óra

2023. május 24., szerda, 6:30-8 óra Megkezdte végre kamatcsökkentési ciklusát a magyar jegybank, de milyen gyorsan térhet vissza az irányadó ráta az extrém magasságokból a normálisnak tekinthető szintekre? Már mindegy, hogy jönne-e az uniós források? Németh Dávidot kérdeztük. Egy éve még a magyar e-kereskedők harmada indokolta a munkatársak nyelvtudásának hiányával, hogy miért nem terjeszkedik külföldre. Mára azonban ez a probléma szinte megszűnt létezni. A mesterséges intelligenciával percek alatt lefordíthatók teljes weboldalak, termékleírások, hirdetések, akár több nyelvre is. Felzárkózhatnak a magyar e-kereskedők? Aligha. 
5/24/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast – Ferenczy Teréz tragédiája és Átrium - 2023-05-2309 óra

2023. május 23., kedd – 9-10 óra MESÉL A MÚLT: Ferenczy Teréz tragédiája. 1853. május 22-én lett öngyilkos pisztollyal Ferenczy Teréz költőnő nem egészen 30 évesen. Ferenczy Teréz fiatalon, mindösszesen 30 évesen halt meg. 1853. május 22-én este bezárkózott a szobájába, megírta végrendeletét, majd meglőtte magát Lisznyai Damó Kálmán iránti szerelmi bánatában. Katona Csaba, történész. TŐZSDENYITÁS: Deák Dávid, az Equilor Befektetési Zrt. üzletkötője. KULTMOGUL: A tizedik évad zárásának margójára… Tavaly nyáron a kerek születésnap még rendkívül távolinak és elérhetetlennek tűnt az Átrium színház számára, de az eddigi legkritikusabb időszakban a művészi szabadság mellett elkötelezett közönség kiállt a színház mellett, és nem csak szavakkal támogatta azt. A nézői visszajelzésekből is bebizonyosodott, hogy Magyarországon szükség van elgondolkodtató, de egyben szórakoztató, a mai kor társadalmi problémáit tükröző produkciókra. Az Átrium pedig megtartotta ígéretét: sokkal több előadással, új bemutatókkal kitartott a tizedik évadban is. Zsedényi Balázs, az Átrium színház operatív menedzsere.
5/23/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast – Indamedia, legjobb éttermek és raktárirányítás - 2023-05-2308 óra

2023. május 23., kedd – 8-9 óra Hogy működik most az Index, mit csinál manapság az Indamedia csoport? Index.hu váltás: miből él, mit csinál a portál. Milyen orgánumok tartoznak most az Indamédia csoporthoz? A napi.hu átalakulóban: szervezetileg is üzletileg is. Szeptember 11-én lesz egy AI konferencia. Starcz Ákos, az Indamédia igazgatósági tagja, az Index vezérigazgatója volt vendégünk a stúdióban, és arról is beszélt, hogy milyen a hazai médiapiac, mennyire hat rá a Google, vagy Facebook térnyerése. ARANYKÖPÉS: "Napról napja újra és újra kiderül, hogy a humorra igény van, és minél elkeserítőbb, komolyabb vagy akár, mondhatnám, idiótább a világ, annál inkább. Hatalmas szüksége van az embereknek a derűre, és ebben azért a magyarok – legyen szó irodalomról vagy filmről – nagyon jók voltak mindig." -  Ternovszky Béla. DINING GUIDE: Tegnap díjazták Magyarország legjobb éttermeit. Hazánk legrégebbi gasztronómiai platformja évről évre többszáz vendéglátóhelyet tesztel, ez alapján dől el a végső sorrend. Herczeg Zoltán gasztronómiai tanácsadó, a Dining Guide felelős kiadója. ÉSZJÁTÉK: Milyen a jól működő WMS (Warehouse Management System)? A jó WMS (raktárirányítási rendszer) esszenciája, hogy a feladatra szabott raktári folyamatokat vezérli. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden operátor utasításokat kap, amelyeket végrehajt. A munkaszervezés a szoftver algoritmusainak kezében van, és a raktári operáció 100%-ban irányítottá válik. Pári Róbert, a QLM Logistics Solutions Kft ügyvezetője.
5/23/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast – e-szja, kaü és mentális egészség - 2023-05-2306 óra

2023. május 23., kedd – 6.30-8 óra Névnapok, fontos események, híres születésnaposok, lapszemle, tőzsdei helyzetkép. BUDAPEST, TE CSODÁS: Veszélyben az M0 autóút 10-es főútig történő folytatása? Az M0 autóút 10-es főútig történő folytatása ügyében döntési helyzetben van a Kormány: a 2022. december 14-én a nyertes építészirodákkal aláírt szerződés ugyanis csak akkor lép hatályba, ha az aláírástól számított 6 hónapon belül rendelkezésre áll a tervezői megállapodás fedezete. A 6 hónapból 5 már eltelt, már 30 nap sem áll rendelkezésre, hogy a 3,999 milliárd forint rendelkezésre álljon. Ha a megadott határidőre ez nem sikerül, a szerződés minden további jogkövetkezmény nélkül megszűnik. Forián-Szabó Gergely, Budakalász alpolgármestere. ÉBRESZTŐ TÉMA: e-szja dörgedelem. Mi a szájbatépett ménkűnek nem lehet egy valóban hasznos, jól működő, ux szempontból user friendly e-szja alkalmazást csinálni, ha minden adat eleve ott van a NAV-nál? Tragédia. PULZUS: Egy friss tanulmány összefüggést talált a gyerekkori mobilhasználat és a fiatal felnőttkori mentális egészség között, egy másikban pedig megvizsgálták a YouTube és a mentális egészség viszonyát.
5/23/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Agárkilátások, kép- és hanghamisítás - 2023-05-2209 óra

2023. május 22., hétfő - 9-10 óra Mihálovits gazda rovat. Májusi esők után, aratás előtt - milyen év vár a mezőgazdaságra? Az energia- és a takarmányárak csökkenése miatt az idei jó eséllyel az állattenyésztők éve lehet, a magyar mezőgazdaság alapjait jelentő szántóföldi növénytermesztésben azonban épp az alacsonyabb felvásárlási árak okán nagyon jó időjárási körülményekre lesz szükség a jövedelmezőség fenntartásához. Héjja Csaba, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletágának szenior agrár szakértője. Tőzsdenyitás Sághy Balázs, senior elemzővel (Equilor Zrt.) Heuréka Élmény rovat. A kép es hang hamisítás új technológiai lépései.Az ElevenLabs-el eddig csak angolra lehetett klónozni a hangunkat, most már akár lengyelül is meg tudunk szólalni saját hangon. Megjelent a DragGan, amivel fényképeket vagy generált képeket lehet valós időben manipulalni (pl. testtartást, arckifejezést). Az új játék és valódi 3D-s környezet készítési megoldásokhoz is használnak hasonló technológiát, pl. az Unreal 5.2-ben. Ezek főleg abban térnek el pl. a népszerű Midjourney-től, hogy sokkal gyorsabbak es dinamikusabbak. A GEN2 a fentieket tudja animációhoz is használni. Tehát:  - Photoshop nélkül tökéletes képmanipuláció - Bárki elérheti ezeket az eszközöket - Érték: óriási kérdés, hogy mi lesz az értéke a tökéletes képeknek és azok változtatásának - Hitelesség: újra kell írnunk ezt a fogalmat is, miről hisszük el, hogy valódi - Mindezek kiberbiztonsági vonzatai a jövőre (a nagyon közeli jövőre)! - állítja Keleti Arthur, az Informatikai Biztonság Napja az ITBN alapítója és kibertitok jövőkutató.
5/22/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - USA, Alibaba - 2023-05-2208 óra

2023. május 22., hétfő - 8-9 óra Adóvilág rovat. A legnagyobb aranykitermelő országokat vesszük sorra. A negyedik helyen az Egyesült Államok áll. Kis földrajz, kis történelem, kis gazdaság, némi adórendszer Gerendy Zoltánnak, a BDO Magyarország ügyvezetője, adótanácsadó partnerének előadásában. Aztán ki lehet elnökjelölt és ki nem? Miért indulhat Trump és miért indul Biden? Megosztott-e az amerikai társadalom továbbra is? A világ csendőre bezárkózik? Akkor mi lesz az egykori érdekszféráival? Feledy Botond, külpolitikai szakértő. Piaci hotspot rovat. Nagy kitörés jön a tőzsdéken, kamatemelés felé hajlik a Fed és még ott az adósságplafon kérdése is. Az Alibaba gyorsjelentés számai ellentmondásosra sikeredtek, mert gyengül a kínai kereslet. A felhőszolgáltatási szegmensét azonban a tőzsdére viszik. Szelőcei Sándor, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője.
5/22/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Tanárkövetelések, 3-as metró, magyar kamatdöntés - 2023-05-2206 óra

2023. május 22., hétfő -6:30-8 óra A névnapok és évfordulók melegetése kapcsán polemizálunk kicsit Kossuth Lajos Cassandra leveléről és Naomi Campbellről. Hadd örüljenek a név- és születésnaposok! Van persze lapszemle és tőzsdei összefoglaló is. Majd egy kis oktatáspolitika. Ultimátumot adott a kormánynak a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ). A szakszervezet 2023. május 18-21. között tartotta tisztújító kongresszusát, amelyen új elnököt választott: Totyik Tamás alelnök július 1-től lesz a PSZ elnöke, miután akkor lejér Szabó Zsuzsa elnök mandátuma. A szervezet szerint az egy éve megalakult kormány nem hozott semmilyen érdemi döntést az oktatásban kialakult válság problémáinak megoldására. A szakszervezet hiányolja azt, hogy a kormány nem döntött a tanulók terheinek csökkentéséről, nincs a XXI. század kihívásaira választ adó alaptanterv, és elmaradt az oktatásban dolgozók presztízsének emelése is. 11 pontban foglalták össze követeléseiket. Közben, elkeserítő számok jöttek ki a tanárszakok jelentézéseiről: Egerben, az Eszterházy Károly Katolikus Egyetemen, amely az ország egyik legnagyobb tanárképzője az osztatlan tanárszakokra 1-2 jelentkező akadt csupán, a felvi.hu adatsora szerint. Az ELTE-n hasonlóan foghíjas a helyzet. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezete alelnöke. Budapest, te csodás rovat. Hétfő délutántól minden állomáson megáll az M3-as metró. Május 22-én, hétfő délutántól minden állomáson megállnak a teljes vonalon, azaz a Kőbánya-Kispest és Újpest-központ között közlekedő szerelvények. A Nagyvárad téri és a Lehel téri állomásokat hétfő délutántól vehetik igénybe az utasok, ekkortól az állomáspótló buszok nem közlekednek, keddtől pedig a pótlást segítő alternatív járatok újra az eredeti útvonalukon járnak. Heti kitekintő rovat. Kamatdöntés itthon, eurózóna és amerikai BMI. Az MNB kamatdöntő ülése mellett, az eurózónából és a tengerentúlról érkező beszerzésimenedzserindexekre lesz érdemes figyelni. Tardos Gergely, az OTP Elemzési Központ vezetője.
5/22/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - olcsó nyaralások, Ryanair-trollkodás, Sárkányellátó - 2023-05-1909 óra

2023. május 19., péntek, 9-10 óra Végre csökkennek az eddig horror repjegyárak, júniusra és júliusra már emberi áron lehet nyaralást szervezni. De hova a legolcsóbb és mikkel lehet ráfázni? A Ryanair egyre folyamatosan trollkodja a Twitteren a reklamáló utasokat, ügyesen szerezve ingyen publicitást. Szokásos hallgatói kérdés-felelek is az Ács is in the Air rovatban. A tőzsdét Vavrek Zsolt nyitja, a fél éve működő Kárpátaljai Sárkányellátó kezdeményezésről pedig Trautmann Balázs szervezőt kérdezzük.
5/19/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - a nagy magyar atomdilemma és az ellazulás művészete - 2023-05-1908 óra

2023. május 19., péntek, 8-9 óra Milyen lenne az ideális magyar energiamix? Mik a megújulós kiváltás korlátai? Dr. Aszódi Attilával a magyar energetika legfontosabb kérdéseit kezdtük megbeszélni, de folytatni fogjuk. A Tai Chi nemcsak egy átlagos „tornagyakorlat”, hanem egy olyan taoista alapokon nyugvó filozófia, ami test és lélek összehangolására koncentrál, így elménk számára is felüdülést kínál a stresszes mindennapokban. Vadas Mihály Tai Chi és Chi Kung oktató mesélt.
5/19/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - olajszállítás-zsarolás, közösségi kávé, kis forintzuhanás - 2023-05-1906 óra

2023. május 19., péntek - 6:30-8 óra Kiakadt a Mol, mert méregdrágán kénytelen Horvátországon át olajat behozni. Összefüggésben áll ez azzal, hogy bizonytalanná válhat az ellátás Ukrajna felől? Pletser Tamást kérdezzük. A Julius Meinl kutatása feltárja, milyen motiváló ereje van annak, ha meghívunk egy kollégát egy kávéra beszélgetni a munkahelyen. Az Értékpercek rovatban a középpontban a forint hirtelen csütörtöki megroggyanása, aki pedig szakért: Imrei János
5/19/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast -chatbottal turbózott Google, de mi fán terem a vermut? - 2023-05-1809 óra

2023. május 18., csütörtök, 9-10 óra Az idei Google I/O természetesen a Bard chatbotról szólt: hamarosan kipróbálhatóvá válik a chatbottal turbózott kereső. De a Google egyéb területeken is lépett. Például a hajlított kijelzős telefonok piacán és az e-mail szolgáltatásaiban is. A mindig izgalmas eseményről Koi Tamás számol be. Kis vermouth történelem - avagy megint divatba jön az ürmösbor? Kántor Ede elemez és jósol.
5/18/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Exim-eredmények és tervek, bűnös Audi-vezér, Tesla-gondok - 2023-05-1808 óra

2023. május 18., csütörtök, 8-9 óra Közzétette az Eximbank a 2022-es pénzügyi eredményeit, a magas piaci kamatok mellett idén is komoly szerepe lesz a hitelezésben a banknak. A stratégiai tervekről és a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram eddigi eredményeiről is beszélgettünk dr. Berta Adrienn vezérigazgató-helyettessel.   Várkonyi Gábor elemez: beismerő vallomást tett a müncheni tartományi bíróságon Rupert Stadler, az Audi volt elnöke a dízelbotrány eddigi legnagyobb szabású büntetőperében. A Teslánál közben egyre több jel utal eladási gondokra, lehet, hogy az eddig még nagy ívben került reklámozásra is ráfanyalodik Elon Musk.
5/18/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - zipline Budapesten, építőipari gödör, amerikai adósságplafon - 2023-05-1806 óra

2023. május 18., csütörtök, 6:30-8 óra Sandra nem Sabrina, de jó hosszú zipline-pálya nyílik Budapesten. Plusz nulla a tőzsdén, a magyar építőipart pedig az ág is húzza - hogy még meddig, arról Koji László beszél. A Metro visszetér a gyökereihez és nem megy bele árháborúba. Befolyásolhatja az amerikai adósságplafon-vita a magyar kamatcsökkentést?
5/18/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - újlakáspiaci trendek, kis tőzsdenyitás, nagy pelenkadilemma - 2023-05-1709 óra

2023. május 17., szerda, 8-9 óra Nagyon kevés újlakásprojekt indul, mi a helyzet kimondottan a belvárosban? Csuhay Attila, az Akácfa60 projekt menedzsere szerint egyszámjegyű lakáshitelkamatok esetén növekedhet meg az érdeklődés, a méregdrága finanszírozás miatt sokan kivárnak.  A mosható pelenkák valóban jobbak a környezet számára, mint az eldobható pelenkák? Dénes Júlia, a Tudatos Vásárlók Egyesülete munkatársa mesél egy új életciklus-elemzésről, amely választ ad a kínzó kérdésre. 
5/17/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - blockchain a bankban, mozdonyok a német tőzsdén - 2023-05-1708 óra

2023. május 17., szerda, 8-9 óra Miért jó a bankoknak a blockchain? Mit tudnak a tokenizált instrumentumok? Amíg a fejlődéssel versenyt fut a szabályozás, érdemes egy banknak sietni, vagy jobb megvárni, míg letisztul a piac, összegyűlik sok tapasztalat? Simán Kristóf, az MHB Fintechlab innovációs tanácsadója válaszol. Felhívjuk a figyelmet egy fontos iparjogvédelmi webináriumra, Baráth Tibor pedig egész jó német gyorsjelentéseket hoz, a Siemensnek például az segít, hogy a német vasút vesz tőle egy rakat hipermodern mozdonyt.
5/17/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - a legpontosabb elemző, lassuló e-kereskedelem, békéltetés - 2023-05-1706 óra

2023. május 17., szerda, 6:30-8 óra Virovácz Péter díjat kapott, mert az ő makroprognózisai bizonyultak a legpontosabbnak az elmúlt évben, mi most a magyar recesszió hátteréről és a kilábalás várható gyorsaságáról kérdeztük. Egyre gyengébben teljesít a magyar e-kereskedelem, egyre kevesebbet költ a lakosság élelmiszeren kívül, az árakat, termékeket meg jobban szereti a fizikai boltban összevetni. Madar Norbert, a GKID vezető tanácsadója ismerteti a trend hátterét. Jelentős változások jönnek a békéltetési eljárásra jogosultak személyében, az eljárás lefolytatásában és az esetleges kötelezettségek vonatkozásában is. Kik és milyen esetekben fordulhatnak az újragondolt békéltető testületekhez? Milyen újfajta kötelezettségeket jelenthet a törvénycsomag a cégekre nézve? Dr. Suller Noémi, a Schönherr Hetényi Ügyvédi Iroda jogásza válaszol. 
5/17/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - a legnagyobb fake news-ok a történelemben, népek legdurvább tévhitei - 2023-05-1609 óra

2023. május 16., kedd, 9-10 óra A saját ferdítéseinkről már többször esett szó, de mi van más népek tévhiteivel, összeesküvés- elméleteivel, legendáival? Ilyen pl. a szlovákok nagymorva birodalma, vagy a románok dákoromán kontinuitása, és a törökök elképzelése arról, hogy ők csak barátkozni-kereskedni jöttek hozzánk. Báthory Erzsébet, mint tökéletes bűnbak, vikingek szarvas sisakja, dicsőséges magyar kalandozások vs. országunkat feldúló tatár hordák. De amúgy is mindenki római eredetű és mindenki előbb volt itt. Mesél a múlt rovatunk vendége természetesen Katona Csaba. A Kultmogulban pedig a zseniális zongoravirtuóz, Péter Bence, aki világszerte nagy sikerrel lép fel és most első budapesti nagykoncertjére készül.
5/16/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - válságterápia, önelégült művész, ember-gép harmónia - 2023-05-1608 óra

2023. május 16., kedd, 8-9 óra Ha valami több mint 3 napig tart, vagy több mint 3-szor ismétlődik, akkor az nem krízis, hanem adottság. Kérdés, hogy mit kezdjünk vele? Epic Stories rovatunkban Hoffmann Bence, a Shiwaforce vezérigazgató-helyettese mutat utat. Milyen művész az Rodolfo szerint, aki elégedett önmagával? A dolgozók védelme, az ember-gép harmónia megteremtése már nem csak a multiknál jellemző. Pári Róbert, a QLM Logistics Solutions kft. ügyvezetője mondja el, hogyan érdemes ezt csinálni.  
5/16/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - vita az egynapos turizmus megadóztatásáról, nagy újdonság az Alteónál - 2023-05-1606 óra

2023. május 16., kedd, 6:30-8 óra Szülinaposok Rodolfótól Danny Trejóig, nyögvenyelős volt az előző tőzsdenap. Budakalász még nem mondott le arról, hogy megadóztassa az egynapos turizmust - első körben elmeszelték a strandadónak is hívott elképzelésüket, ezért most törvénymódosítást kezdeményeznek. Az ügyben nyilatkozott Forián-Szabó Gergely alpolgármester és Mihalik Zoltán, a Lupa Strand ügyvezetője. Az Alteo a szép gyorsjelentése mellé izgalmas újdonságot csatolt, a megújuló alapú szabályozási központról kérdeztük Luczay Pétert, a vállalat vezérigazgató-helyettesét. 
5/16/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - növényorvosok, képi kreativitás és művész gépek - 2023-05-1509 óra

2023. május 15., hétfő, 9-10 óra Ede esete a kézkrémmel. Mit csinál egy növényorvos? Nem mindegy: az Élelmezésügyi Világszervezet adatai szerint évente a termesztett növények 40%-át károsítók pusztítják el, mintegy 220 milliárd dolláros kárt okozva közvetlenül a mezőgazdaságnak, közvetetten pedig az emberi táplálkozásnak. Mihálovits gazda Görög Róbertet, a Növényvédelmi Szövetség ügyvzeteőjét faggatja. A Heuréka rovatban Szabados Levente arra a kérdésre keresi a választ, hogy lehet-e művész egy gép, mit jelent a képi kreativitás? Nem véletlen, hogy egyre több fotós oldal és kiadó is tiltakozik az AI alkotta képek és zenék miatt.
5/15/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Törökország special, adósságplafon és Adidas - 2023-05-1508 óra

2023. május 15., hétfő, 8-9 óra Az évtized legfontosabb választását tartották a hétvégén Törökországban, a nagy nyersanyagtermelő országokat érintő kalandozásunkat megszakítva ezért az Adóvilág rovat az Erdogan által uralt államba látogat. Az elnök a várakozásoknál jobban szerepelt, Feledy Botond külpolitikai szakértő keresi az okokat. A piaci hotspot rovatban a megunhatatlan amerikai adósságplafon-balhét is elemzi Kababik József. A céges sztorik között pedig az Adidas emelkedik ki.
5/15/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Bulgakov, körforgalom, CSOK, recesszió - 2023-05-1506 óra

2023. május 15., hétfő, 6:30-8 óra Születésnaposok között Bulgakov és Michael Oldfield, meg egy baltaarcú. Mennyire gondolhatta komolyan Zelenszkij a Barátság vezeték felrobbantását? Épp megúszta a Wall Street kis csökkenéssel, a para kitart. A török választás eredménye: második forduló lesz. Budapest rovat: még mindig lóg a levegőben a HÉV-fejlesztés. Indítsunk közösségi kertet, az év körforgalma Maglódon van. Változások a CSOK-ban: Tóth LEvente segít az eligazoldásban a Bank360-tól. Heti kitekintő: jön a magyar GDP, szinte biztos, hogy megint csökkenni fog, maradunk a recesszióban. Tardos Gergely, az OTP Elemzési Központ vezető elemzője magyarázza el a hátteret. A hallgató pedig megszavazza a legrosszabb körforgalmat is.
5/15/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Wizz-bérlet és téli menetrend, hétvégi műsorok - 2023-05-1209 óra

2023. május 12., péntek, 9-10 óra Ács Is In The Air: Wizz háttérinfók, Wizz-bérlet, Ryanair téli menetrend.  Ács “Heppinn Tíkarsonur” Gábor, az “Úgy járok Izlandra, mint te a Normafára” című életviteli tanácsadó könyv szerzője, coach és guru. Tőzsdenyitás: Vavrek Zsolt, az Equilor Befektetési Zrt. lakossági üzletág igazgatója. Hallgatói utazási kérdéses ÉS válaszok a gurutól. Hétvégi műsorajánló:  Millásreggeli BEST OF szombaton; Sajátos Pogátsa: Vasárnap reggel 7-től és most már csütörtökönként is délután 4-től: Mostani témánk Törökország és a török gazdaság a vízválasztó május 14-i választások kapcsán; Okosutas: Full Izland - a legfontosabb gyakorlati tudnivalók a csodálatos szigethez. Ezeket az infókat, hasznos tippeket máshol nem találod meg; Borravaló: A Borravaló gasztrokultúra magazinban folytatjuk azt a sorozatot, amelyben üzlettulajdonosok mondják el, hogy élték meg a pandémia éveit, hogyan küzdenek meg a rezsiválsággal, inflációval, emelkedő munkaerőköltséggel - és hogy látják a jövőt. Most Radosevics Radován borkereskedővel beszélgettünk, aki a borfogyasztási és italtrendekről is beszélt. Vasárnap 9-tő és kedden este 9-től.
5/12/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Emlékhelyek, humánszakértők, tájfutás - 2023-05-1208 óra

2023. május 12., péntek, 8-9 óra Május 13-án lesz az Emlékhelyek Napja! A Nemzeti Örökség Intézete nyolcadik alkalommal rendezi meg – idén május 13-án – az Emlékhelyek Napját, amelyen közel ötven helyszínen és harmincöt különböző városban várják a látogatókat szerte az országban a Nemzeti és Történelmi Emlékhelyek. Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete főigazgatója. Aranyköpés:  "Amennyiben le akarsz mondani a férfiak csodálatáról csupán egyetlen férfi kritikájáért, akkor csak rajta, menj férjhez." - Katharine Hepburn. Humánszakértők - Altruizmus, együttérzés és empátia a munkahelyen. A Pallas Athéné Könyvkiadó által most megjelentetett "Humánszakértők" egy külföldi sikerkönyv magyar nyelvű változata. A kötet többek között arra keres választ, hogy milyen üzleti okok szólnak az altruizmus, az együttérzés és az empátia munkahelyi bevezetése mellett. Vécsey Zsadány, az ALEAS Simulations társalapítója, ő a könyv bemutatójának szakértő vendége is volt. Ép testben: 3+1 kiváló tömegsportprogram.  Tour d'Hongrie útvonal közös tekerés, belvárosi sportnap, újpesti futó és kerékpáros fesztivál, A tájfutás világnapja.  
5/12/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Lánchíd, szupergazdagok, inflációs adat - 2023-05-1206 óra

2023. május 12., péntek, 6:30-8 óra Műsorkezdés, névnaposok, fontos események, híres születésnaposok. Budapest, te csodás: hírek a fővárosból. Váci tanösvény, Gulyás-Karácsony Lánchíd-csörte, Lánchíd-vita közlekedésileg, vaknyugat. Ébresztő téma: érdekes változások a leggazdagabb és a legbefolyásosabb magyarok listáján. Megőrizte vezető helyét a magyar gazdagok listáján Mészáros Lőrinc, de közelített hozzá Csányi Sándor. Mészáros 660 milliárd forintos becsült vagyona 38%-kal nőtt egy év alatt, Csányi Sándor neve mellett viszont 45 százalékkal nagyobb összeg szerepel. Továbbra is csak két nő szerepel a 100-as listán. Szakonyi Péter, a 100 leggazdagabb szerkesztője. Értékpercek: Infláció (magyar, USA), kamat és devizapiaci várakozások. Csillag Zsigmond, az OTP Global Markets osztályvezetője.  
5/12/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Bankkártyás csalás és borfogyasztás - 2023-05-1109 óra

2023. május 11., csütörtök, 9-10 óra IT-kalauz: hogyan nyúlhatják le a kártyánkról a pénzt, ha soha senkinek nem adtuk oda és alapvetően bertartottuk a legfontosabb biztonsági előírásokat? A lehetséges válasz a darkwebről indul és van a történetben kamukereskedő is, akivel a csaló hekker osztozik a pénzen. Miért lehet sikeres ez az újszerű csalás forma? Azért, mert a legtöbb banknál az Apple Pay-es és Google Pay-es tranzakciók nem esnek át plusz biztonsági ellenőrzésen. Mayer Gellért Levente, kiberbiztonsági szakértő. Tőzsdenyitás: Buró Szilárd, az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője. NOPQ: a Borravaló gasztrokultúra magazin folytatja azt a sorozatot, amelyben üzlettulajdonosok mondják el, hogy élték meg a pandémia éveit, hogyan küzdenek meg a rezsiválsággal, inflációval, emelkedő munkaerőköltséggel - és hogy látják a jövőt. Most Radosevics Radován borkereskedővel beszélgetett Kántor Endre. A teljes beszélgetést vasárnap reggel 9-kor lehet meghallgatni a Borravaló gasztrokultúra magazinban, ismétlés kedden este 9-kor, podcast pedig utána a borravalo.hu oldalon.
5/11/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - AI hype, kkv-k, Dali, autóértékesítések - 2023-05-1108 óra

2023. május 11., csütörtök, 8-9 óra Nem a semmiből jött az AI hype, a technológia már évek óta jelen van, azonban a chatGPT hozta meg számára azt az áttörést, hogy a hétköznapok szintén is láthatóvá vált. A vállalatok szeretnék kihasználni az AI adta lehetőségeket és beépítenék mindennapi működésükbe, de azt látjuk, még csak keresik ennek a mikéntjét. Gonda Gábor, a Magyar Telekom vállalati szolgáltatásokért felelős vezérigazgató-helyettese. Aranyköpés: 119 éve született Salvador Dalí - "Önmagában az, hogy valaki nem tud rajzolni, még nem jelenti azt, hogy jó festő lesz belőle" és "A szürrealisták és köztem az a különbség, hogy én szürrealista vagyok".  Futómű: a legtöbbet eladott autók 2022-ben. Izgalmas lista,  érdekes tanúlságok. Várkonyi Gábor, autós szakértő.
5/11/20230
Episode Artwork

Millásreggeli podcast - Bluechip és forint csúcsok, bankválság tanúlságok - 2023-05-1106 óra

2023. május 11., csütörtök, 6.30-8 óra Műsorkezdés, névnaposok, fontos események, híres születésnaposok. Lapszemle és tőzsdei helyzetkép. Budapest, te csodás: vasárnapi nagy lezárások bringaverseny miatt és metrókoncertek szerdánként - az első kivételesen ma, csütörtökön. Ébresztő téma: éves csúcsok közelében, merre tovább magyar részvények és forint? Benézett a forint 370 alá, az OTP nagyot ment a gyorsjelentés előtt, majd a kiváló számokra visszaesett. A magyar eszközök hosszabb idő után felülteljesítenek, de miért és meddig maradhat így? Mi várható a Mol és a Richter gyorsjelentéseitől? Miró József, az Erste Befektetési Zrt. stratégája. Heti alapozó: Hegylakó - a végén csak egy (bank) maradhat! A legutóbbi igencsak apróra sikerült bankválságnak, ha egyáltalán lehet ezt annak nevezni, van néhány tanulsága és hosszú távú következménye. Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója.  
5/11/20230
Episode Artwork

MR podcast - Újlakás piac, tőzsde, élelmiszerpazarlás - 2023-05-1009 óra

2023. május 10., szerda 9-10 óra Csuhay Attilával, a GPM Kft. ügyvezetőjével, az Akácfa60 belvárosi lakófejlesztési projekt projektmenedzserével indítottuk az órát és a budaoesti újlakás piac alakulásáról kérdeztük. "Négyzetméter" ingatlan rovatunkban. A magyar inflációs adatról, veszteséges Lucidról, Volkswagenről, PayPal-ről és az E.On-ról hozott híreket Kababik József üzletkötő, akivel sikerült bepótolni az elmaradt beszélgetést. Tőzsdenyitást követően felvettük a harcot az élelmiszerpazarlás ellen. Ebben bajtársunk volt Nagygyörgy András, a Magyar Élelmiszerbank Egyesület külső kapcsolatok igazgatója.
5/10/20230
Episode Artwork

MR podcast - Új tévészolgáltatás indul, előadóművészek és a szerzői jog - 2023-05-1008 óra

2023. május 10., szerda 8-9 óra Új otthoni tévészolgáltatást indít a Yettel. Szafonov Olga, a Yettel lakossági termék- és szolgáltatásfejlesztésért felelős lakossági kereskedelmi igazgatója volt a vendégünk. Hogy érinti a koncerteket, előadóművészeket a szerzői jog? Erre Völgyesi Gabriella adott választ, aki jogász és előadóművész is. Piaci hotspot rovatunk ugrott, mert a technika ördöge keresztbe tett nekünk.
5/10/20230
Episode Artwork

MR podcast - Török választás, új fizetési kapu, szívférgesség - 2023-05-1006 óra

2023. május 10., szerda 6.30-8 óra Ármin nap és tőzsdepánik. New Yorkban, a bankrendszer összeomlik, a munkanélküliség rekord méreteket ölt. Lapszemle, tőzsde, budapesti hírek. Elképesztően kiélezett a küzdelem az idei legfontosabb európai választáson. A hét végén eldőlhet Erdogan és Törökország sorsa. Feledy Botond, külpolitikai szakértőt kérdeztük az indulók esélyeiről. Ezt követően egy új fizetési kapuról beszélgettünk, ami magyar e-kereskedőknek lett fejlesztve. Rédey Iván, a Shoptet magyarországi vezetője avatott be minket a részletekbe. Május 10-e a szívférgesség elleni küzdelem napja. Erre a veszélyes kutyabetegségre hivtuk fel a figyelmet dr. Aladics Balázs, az Elanco Kft. ügyvezető igazgatója és dr. Fok Éva, ny. tudományos főmunkatárs, PhD, állatorvos, parazitológus segítségével.
5/10/20230
Episode Artwork

MR podcast - Batsányi János, Mézesvölgyi Nyár - 2023-05-0909 óra

2023. május 9., kedd 9-10 óra 260 éve született Batsányi János. "Mesél a múlt" rovatunkban Katona Csaba történésszel beszélgettünk róla és koráról. Tőzsdenyitást követően egy kisváros nagy fesztiválját mutattuk be. Igaz, idén már hetedik alkalommal rendezik meg a Mézesvölgyi Nyár szabadtéri kulturális fesztivált. A programokról Venyige Sándorral, a Veres1 Színház igazgatójával beszélgettünk.
5/9/20230
Episode Artwork

MR podcast - Áramszünet és ellenszere, logisztikai tervezés - 2023-05-0908 óra

2023. május 9., kedd 8-9 óra Egy váratlan áramszünet komoly károkat tud okozni. Hogyan vegyük fel a harcot az áramszünetekkel? Szabó Gábor, a BPS Kft. kereskedelmi igazgatója adott pár jótanácsot. A folyamatokon alapuló tervezést a logisztikában elengedhetetlennek tartja Pári Róbert, a QLM Logistics Solutions Kft ügyvezetője. Erről beszélgettünk vele.
5/9/20230
Episode Artwork

MR podcast - Deglobalizáció, zöldipari munkaerő képzés - 2023-05-0906 óra

2023. május 9., kedd 6.30-8 óra Gergely napra esik a móri bankrablás évfordulója. Lapszemle, tőzsde, budapesti hírek. Most még a deglobalizáció nyertesének tűnik Magyarország, de nem biztos, hogy ez így marad. A folyamatról Török Zoltánnal, a Raiffeisen Bank vezető elemzőjével beszélgettünk. "Pulzus" után"3R". Körforgásos gazdasággal foglalkozó rovatunkban arról kérdeztük Dervalics Ákost, az EIT InnoEnergy Hub country managerét, hogy hogyan képzik át a zöld átálláshoz szükséges munkaerőt?
5/9/20230
Episode Artwork

MR podcast - Mézédes kérdések, tolakodó AI - 2023-05-0809 óra

2023. május 8., hétfő 9-10 óra Mézédes kérdések, avagy amit tudni akartál a beporzókról és a magyar mézről. Tornyossy Csaba méhészmesterrel beszélgettünk a Mihálovits Gazda rovatban. Tőzsdenyitás után ismét feltettük a kérdést, hogy vajon tényleg elveszi a munkánkat az AI? Kiss Gergely, az Attrecto Zrt. alapítója válaszolt.
5/8/20230
Episode Artwork

MR podcast - Bolívia, gyorsjelentések - 2023-05-0808 óra

2023. május 8., hétfő 8-9 óra Adóvilág rovatunkban még mindig a legnagyobb ezüsttermelőket járjuk körbe. Most Bolíviába érkeztünk, ahol Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország ügyvezetője, adótanácsadó partnere és dr. Feledy Botond külpolitikai szakértő kalauzolt minket. A héten főleg a gyorsjelentések okoztak izgalmakat. Ezekről szállított híreket Szelőcei Sándor, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője.
5/8/20230
Episode Artwork

MR podcast - Költségvetés, infláció, remények - 2023-05-0806 óra

2023. május 8., hétfő 6.30-8 óra Mihály nap és egyben Sir David Frederick Attenborough angol zoológus, író, filmrendező születésének napja. Lapszemle, tőzsde, budapesti hírek. Mi lesz a költségvetéssel? Hosszú évekre százmilliárdos nagyságrendben száll el az állam kamatfizetési terhe. Beke Károlyt, a Portfolio.hu elemzőjét kérdeztük. Talán 25 százalék alá eshetett az év/év infláció áprilisban. Egy kellemes meglepetés megnyithatná az utat a kamatcsökkentés felé már májusban? Erről is kérdeztük Eppich Győzőt, az OTP Elemzési Központ elemzőjét.
5/8/20230
Episode Artwork

MR podcast - Bejelentkezés vonatról, netező gyerekek - 2023-05-0509 óra

2023. május 5., péntek 9-10 óra Ács is in the air rovatunkban egyenesen a Berlin-Stockholm vonatról jelentkezik a rovatgazda. Tőzsdenyitás, majd megnéztük, mit csinál órákig a gyerek a neten. Forgács Mariannal, a Be Social alapítójával, ügyvezetőjével tettük mindezt.
5/5/20230
Episode Artwork

MR podcast - Befektetési alapok, osztalékok - 2023-05-0508 óra

2023. május 5., péntek 8-9 óra Új szabályok a befektetési alapoknál. Ezekről Vízkeleti Sándorral, a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) elnökével, az Amundi Alapkezelő vezérigazgatójával váltottunk pár szót. Itt az osztalékfizetési szezon. Mit kezdjünk a pénzzel? Nagy Attilát, a Hold Alapkezelő vezető online vagyonkezelőjét kérdeztük. Helyzetjelentés az Ultrabalatonról egyenesen a főszervező Zelcsényi Miklóstól.
5/5/20230
Episode Artwork

MR podcast - Esélyegyenlőség Napja, KPMG a felelős társadalomért, Fed és EKB döntések - 2023-05-0506 óra

2023. május 5., péntek 6.30-8 óra Györgyi és az Esélyegyenlőség napja. Lapszemle, tőzsde, budapesti hírek. Mit tud majd az MBH? Sándorfi Balázst, a Bankmonitor.hu ügyvezető alapítóját kérdeztük. A jövő generációját segíti a KPMG Felelős Társadalomért Programja. Ki mást kérdezhettünk volna erről, mint Takács Esztert, a KPMG Szenior Vállalati Felelősségvállalási Szakértőjét és Fenntarthatósági Tanácsadóját. Csillag Zsigmonddal, az OTP Global Markets osztályvezetőjével átnéztük, mi történt a héten. A FED és az EKB döntéseiről, valamint az EURHUF alakulásáról beszélgettünk.
5/5/20230
Episode Artwork

MR podcast - AI és bankbiztonság, észterbomba - 2023-05-0409 óra

2023. május 4., csütörtök 9-10 óra AI által vezérelt megoldások a bankbiztonságban. A témát Kuhárszki Andrással, az OTP Bank Omnichannel Tribe ügyvezető igazgatójaával elemeztük. A tőzsdenyitást követően feltettük a kérdést: észterbomba vagy hordós játék? Természetesen a rumokról volt szó, ami egyben beharangozója is volt a vasárnapi Borravalónak.
5/4/20230
Episode Artwork

MR podcast - Oktatási rendszer, elektromos autók, nyomuló kínai autógyártók - 2023-05-0408 óra

2023. május 4., csütörtök 8-9 óra Merre tart a magyar oktatási rendszer? Erre a nem egyszerű kérdésre kerestük a választ Radó Péter oktatáskutatóval. A "Futómű"-ben az egyik témánk volt, hogy lassabban halad az elektromos forradalom, mint szerették volna. Várkonyi Gábor szakértett nekünk. A Ford számairól és a kínai gyártókról esett szó.
5/4/20230
Episode Artwork

MR podcast - Kötelező bolti akciók, adózás, FED és az arany - 2023-05-0406 óra

2023. május 4., csütörtök 6.30-8 óra Flórián és Mónika névnap, valamint a tűzoltók napja Magyarországon. Lapszemle, tőzsdei hírek, majd Neubauer Katalint, a Magyar Nemzeti Kereskedelmi Szövetség főtitkárát kérdeztük a kötelező bolti akciókról. A budapeszi hírek után ismét felhívtuk dr. Rácz Nórát, a LeitnerLeitner vezető tanácsadóját, hogy visszatérjünk azokra az adóköteles jövedelmekre, amiket a NAV nem lát és így nem is illeszti bele a bevallástervezetébe. Nórával egy hete beszélgettünk. Hosszú Ferenccel, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatójával a FED-ről, kamatokról, aranyról váltottunk pár szót.
5/4/20230
Episode Artwork

MR podcast - Ingatlan nyugdíjpénztári portfólióban, problémás műfű - 2023-05-0309 óra

2023. május 3., szerda 9-10 óra Mit keres ingatlan egy nyugdíjpénztári portfólióban? Az úttörő megoldásról Müller Istvánnal, a Pannónia Nyugdíjpénztár helyettes ügyvezetőjével beszélgettünk. A tőzsdenyitást követően utánajártunk, hogy mi a baj a műfűvel. Simon Gergely, a Greenpeace magyarországi vegyianyag-szakértője elárulta.
5/3/20230
Episode Artwork

MR podcast - HR percek, Milleniumi Díj és díjazott, piaci hotspot - 2023-05-0308 óra

2023. május 3., szerda 8-9 óra Feladatok, szituációs gyakorlatok a HR interjún. Deák Andreával, a Greensearch Kft. ügyvezető igazgatójával folytattuk képzeletbeli vállalkozásunkban az új munkatárs jelöltek interjúztatását. Április 26-án adta át a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a Millenniumi Díjat, amelyet a szellemi tulajdon védelmében fontos szerepet játszó intézmények nyerhetnek el. Az egyik nyertes cég képviselőjével, Kovács Dávid Gáborral, a Zwack Unicum Nyrt. marketing igazgatójával beszélgettünk. FED kamatdöntés előzetes és gyorsjelentések a "Piaci hotspot"-ban Baráth Tibor vezető üzletkötővel.
5/3/20230
Episode Artwork

MR podcast - Sajtószabadság, Járókelő, online bankolás - 2023-05-0306 óra

2023. május 3., szerda 6.30-8 óra Boldogok ma az Irmák és Tímeák, de ma van a Nemzetközi Sajtószabadság napja is. Lapszemle, tőzsde, Járókelő. Az e-kereskedelem hírei után bankolás. A bankokban fellelhető és egyre szaporodó online szolgáltatásokról Fetter Istvánnal, a CIB Bank Kisvállalati Divízió Vezetőjével beszélgettünk.
5/3/20230
Episode Artwork

MR podcast - Türr István, tőzsdenyitás és a hosszú élet titka - 2023-05-0209 óra

2023. május 2., kedd 9-10 óra 115 éve hunyt el Türr István. A rettenthetetlen magyarról Katona Csaba történész beszélt nekünk a "Mesél a múlt" rovatunkban. Tőzsdenyitás után a hoszzú élet titkát kuattuk Rényi Ádám, író, könyvkiadó, kommunikációs szakember segítségével.
5/2/20230
Episode Artwork

MR podcast - Felhők a magyar égen, logisztikai beszerzések - 2023-05-0208 óra

2023. május 2., kedd 8-9 óra Felhőbe magyar! Hol tart nálunk ez a technológia? Bodnár Béla, a ShiwaForce vezérigazgatója volt a vendégünk az "Epic Stories"-ban. Beszerzés és beszerzés között nagy lehet a különbség a logisztikában. A különbséget Pári Róbert, a QLM Logistics Solutions Kft ügyvezetője segítségével tártuk fel.
5/2/20230
Episode Artwork

MR podcast - Nagyok közgyűlése, egészségügyi dolgozó béremelése - 2023-05-0206 óra

2023. május 2., kedd 6.30-8 óra Zsigmondok ünnepelnek a Nemzetközi Harry Potter Napon. Lapszemle, tőzsde, budapesti híre. Nagy Viktort, a portfolio.hu vezető elemzőjét kérdeztük arról, hogy vajon mit üzen a Mol és az OTP közgyűlése a befektetőknek? Több mint 100 ezer egészségügyi dolgozó béremeléséről dönthet a Belügyminisztérium. A háttérről dr. Balogh Zoltánnal, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnökével beszélgettünk. Az óra végén a körforgásos gazdaságról hoztunk híreket.
5/2/20230
Episode Artwork

MR podcast - Országbérlet és májusi programajánló - 2023-04-2809 óra

2023. április 28., péntek 9-10 óra Ács is in the air utazási rovat. Országbérlet hülyeségek, majd nyári várakozások a reptekerek, avagy mekkora lesz a káosz? Ács “Heppinn Tíkarsonur” Gábor, az “Úgy járok Izlandra, mint te a Normafára” című életviteli tanácsadó könyv szerzője, coach és guru. Tőzsdenyitás  Vavrek Zsolt, lakossági üzletág igazgató. (Equilor Zrt.) Budapest rovat. Májusi programajánló. Wágner Gábor, a We Love Budapest újságírója.
4/28/20230
Episode Artwork

MR podcast - Női vállalkozók és transzplantált világbajnok - 2023-04-2808 óra

2023. április 28. péntek 8-9 óra Visa She’s Next - a Visa női vállalkozásokat támogató programja. A Visa megbízásából, az Ipsos készített régiós kutatást, ami 2022 decemberében készült és célja volt a női vállalkozók helyzetének feltérképezése három országban: Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában. Sármay Bence, a Visa Magyarországért felelős területi vezetője. Ép testben sportrovat. Egyéni csúcsdöntés és két arany a 2023-as Szervátültetettek Világjátékán. Az atlétika verseny első napján a nemzetközi mezőny számára is óriásként ismert (205 cm/123 kg,) veseátültetett atlétánk, Mihálovits Tamás súlylökésben nemcsak abszolút győztes lett, hanem saját korábbi világcsúcsát is megjavítva állt a dobogó tetejére. Tamás 2015 óta veseátültetett, számára a legnagyobb kihívás a transzplantáció után a türelem volt. 2019-ben a Szervátültetettek Világjátékán szintén világcsúcsot dobott, akkor azt mondta, hogy "szeretném, hogy a jövőben két-három korosztályban is az én nevem álljon a világcsúcsok mellett, olyan eredménnyel, ami tekintélyt parancsol." Jó úton jár! Edzője: Pethő Ferenc. Mihálovits Tamás transzplantált dobóatléta, Mihálovits gazda testvéröccse.
4/28/20230
Episode Artwork

MR podcast - Pápalátogatás, hannoveri vásárfia, - 2023-04-2806 óra

2023. április 28., péntek 6:30-8 óra Mihálovits gazda szülinapja kapcsán kiemelt figyelmet kapnak az évfordulók. A lapszemle, a tőzsdei összefoglaló azonban így se maard el. Ferenc 2023.hu - ma jön a Pápa! Ferenc pápa április végi látogatásának programpontjait. A pápa április 28-án érkezik Budapestre, és két napot tölt a magyar fővárosban. De mit üzen Róma püspöke, a katolikus egyház feje a látogatással? És mennyire kétpólusú a látogatás kommunikációja? Több olyan dolgot is mondott Ferenc pápa, ami homlokegyenest ellenkezik a kormányzati narratívával, pl. melegek, vagy a béke feltételének ugyanazt tartja, amit a Nyugat (az oroszoknak ki kell vonulniuk előbb minden ukrán területről). A kormányzatnak így is nagyon jól jöhet a látogatás, hiszen a rendszer dicsőségét és keresztény voltát tudja hirdetni. Feledy Botond, külpolitikai szakértő. Hannoveri Siemens-újdonságok. Múlt héten zárult a hannoveri kiállítás, mely az ipari digitalizáció nemzetközi seregszemléje. Milyen újdonságokkal rukkolt elő a Siemens, melyek most az ipar 4.0 legújabb fejlesztései? Jeránek Tamás, a Siemens Zrt. vezérigazgatója. Értékpercek makrogazdasági összefogalónban az MNB kamatdöntő ülés, az EURHUF és EURUSD mozgások, valamint a jövőheti makro események kerülnek terítékre. André Borbála, az OTP Global Markets üzletkötője.
4/28/20230
Episode Artwork

MR podcast - Mobilok, tőzsde, sör-virsli-majális - 2023-04-2709 óra

2023 április 27., csütörtök 9-10 óra 2023 mobiltelefon trendjei, technikai újítások, akkumulátorok. Bátky Zoltán, a Pont-most.hu főszerkesztője volt az IT rovatunk vendége. Tőzsdenyitás Buró Szilárddal. NOPQ gasztro rovatunkban ízelítőt adtunk a vasárnapi Borravaló műsorából. Ebben Kántor Endre beszélget Katona Csaba történésszel arról, mi a munka ünnepének történelmi háttere, miért pont a sör és a virsli lett a majálisok szimbólikus étke, ne meg arról is, hogy a mi a különbség frankfurti, bécsi, krinolin, szafaládé és hot dog között.
4/27/20230
Episode Artwork

MR podcast - Külföldről szerzett jövedelmek, autógyártók gyilkos árharca - 2023-04-2708 óra

2023 április 27., csütörtök 8-9 óra Mik a legelső szempontok, amiket vizsgálunk kell a külföldi befektetéseinkből származó jövedelmek esetén? dr. Magyar Csaba, okleveles adószakértő, a Crystal Worldwide Zrt. vezérigazgatója elárulta nekünk. Gyilkos árharcra, 10 megmaradó globális autómárkára, és minimum 3 milliós éves volumen/gyártóra számít az Xpeng vezére a következő évek átalakuló autópiacán. Várkonyi Gábor segített értelmezni a kínai autógyártó vízióját.
4/27/20230
Episode Artwork

MR podcast - Szélerőmű, SZJA, telko iparág - 2023-04-2706 óra

2023 április 27., csütörtök 6:30-8 óra Zita és Mariann névnap van ma. Lapszemle, tőzsde, budapesti hírek. Méhes Martinával, az Energiaklub ügyvezetőjével és szakmai igazgatójával beszélgettünk arról, hogy miért lehet az, hogy a kabinet az önmagára szabott határidőig se módosította a szélerőmű ellenes trükkös tilalmát. Adózásról érthetően rovatunkban a NAV által elkészített szja tervezetből kimaradó tételekre hívtuk fel a figyelmet dr. Rácz Nóra, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere segítségével. Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója mindent elárult, amit tudni akartál a telco iparágról, de nem merted megkérdezni!
4/27/20230
Episode Artwork

MR podcast - Családi vagyonkezelés és Budapest-Velence bicajjal - 2023-04-2609 óra

2023 április 26., szerda 9-10 óra Mire jó, mibe segíthet a családi vagyonkezelés? A generációváltás a privát banki kiszolgálási modelleket meghatározó egyik fő trend manapság, különösen Magyarországon. Bozsogi Tamás, OTP Kiemelt Privát Banki főosztály vezetője. Tőzsdenyitás: Sághy Balázs, az Equilor Befektetési Zrt. senior elemzője. Szuperzöld: mennyire macerás Budapestről a Velencei-tóhoz jutni kerékpárral? Kipróbáltuk a tavaly nyár végén átadott Buba, azaz a Budapest-Balaton kerékpárút Velencei-tóig vezető szakaszát. Ha bringás edzésnek fogjuk fel, tökéletes az útvonal, a szintemelkedés miatt azonban családi túrának csak akkor ajánlott, ha kigyúrt kamaszokkal vágunk neki a bő 60 kilométeres távnak. A cikket itt lehet elolvasni!  Nógrádi Attila, a Turista Magazin főszerkesztője.
4/26/20230
Episode Artwork

MR podcast - Gloster rekordok, Ikarus megújulás és USA banki félelmek - 2023-04-2608 óra

2023 április 26., szerda 8-9 óra Bődületes rekordok és ambiciózus célok a Glosternél: közzétette tavalyi egész éves számait a Gloster, amiből kiderült, hogy üzletileg a legsikeresebb évét zárta az IT-társaság 2022-ben. Árbevétele és EBITDA-soron is bőven kétszámjegyű volt a bővülés mértéke, elsősorban a tavaly lezárt három akvizíciónak köszönhetően tudott kiemelkedően jól teljesíteni a társaság nemzetközi szoftverfejlesztési üzletága. Szekeres Viktor, a Gloster Nyrt. igazgatósági elnöke. Aranyköpés: A hit nem gondolkodás - Ludwig Wittgenstein (1889) Gondolkodom, tehát vagyon: április 26. a szellemi tulajdon világnapja. Ekkor azon vállalkozásokat, szervezeteket is ünnepeljük, akik tudatosan kezelik saját szellemi tulajdonukat. Ebbe a körbe tartozik az Ikarus Global Zrt. is, amely a közelmúltban jogi úton sikeresen óvta meg saját védjegyeit. Az Ikarus cég ugyanis nemrég nyert meg pár, 2017 óta húzódó védjegypert, ezzel párhuzamosan pedig megújult a logójuk is. Tankó Zoltán, az Ikarus Global Zrt. vezérigazgatója. Piaci hotspot: - a Coca Cola és a McDonald’s gyorsjelentése is jó lett; - a Disney folytatja a leépítéseket; - a First Republic Bank gyorsjelentése is jól sikerült, bár a betétek felét kivonták a bankból; Kababik József, Erste Befektetési Zrt. üzletkötője.
4/26/20230
Episode Artwork

MR podcast - Banki díjemelések és alkudható ingatlanárak - 2023-04-2606 óra

2023 április 26., szerda 6:30-8 óra Névnapok, események, híres születésnaposok, és tisztelet Harry Belafontének. Lapszemle és tőzsdei helyzetkép után Budapest rovatunkban a legnagyobb sztori: budapesti étteremben járt Johnny Depp, de leülni és enni már nem tudott... Ébresztő téma: tíz bank emeli a lakossági számlák díját az infláció miatt. Május 1-jéig tíz bank növeli a lakossági számlák díjait, ezáltal akár több ezer forinttal is megemelve a fogyasztók éves terheit. A díjemelések egyes esetekben akár a tavalyi 14,5 százalékos infláció mértékét is meghaladhatják – figyelmeztetett a Magyar Nemzeti Bank. A kérdés az, hogy mi a felelős fogyasztói magatartás, megéri-e váltani, és, hogy van-e verseny. Érdekes témakör még, hogy a bankváltás már egyablakosan is működhet, vagyis elég bemenni abba a bankba, ahol az új számlát nyitjuk meg, és minden korábbi beállítást át lehet kérni az új számlára. A bankon belüli csomagváltás is nagyon sokat hozhat. A banki díjakról év elején küldenek levelet a bankok, ezt meg kell nézni, kibukik, ha valamit rosszul csinálunk. A házastársaknál a közös számla is jó ötlet lehet, amit gyakorlatilag ingyen lehet kihozni átlagos havi jövedelmek mellett is Turzó Ádám, a Portfolio.hu pénzügyi elemzője mondta el a részleteket. Mágikus-e: felpörgött az áruhitel az eMAG-nál, idén háromszor több terméket vettek részletre az ügyfelek. 2023 első három hónapjában már annyi áruhiteles vásárlás valósult meg az eMAG-nál, mint tavaly 8-9 hónap alatt: a legtöbben okostelefont, laptopot és tévét vettek részletre, a mosógép csak egy kicsivel maradt le a top 3-ból. Az már most jól látszik, hogy idén nem a 0% THM, hanem a minél hosszabb futamidő élvez prioritást: januártól március végéig ötből csupán két terméket vásároltak “ingyenhitelre”, ennél jóval népszerűbb a kamatos, de négy, három vagy két évre szóló részletfizetés. Tízből hét ügyfél online, három pedig személyesen az üzletben igényel áruhitelt. Négyzetméter: elképesztően nagy tévedésben vannak még az eladók az ingatlanpiacon. A keresleti piac a tavalyi év közepére kínálatiba fordult, a vevők több mint 50 százaléka eltűnt, de az eladók néhány hónapnyi kivárás után a korábban megszokott hirdetési árakkal próbálkoznak az ingatlanpiacon. Ez a taktika azonban kudarcra van ítélve. Elképesztően nagy tévedésben vannak még az eladók az ingatlanpiacon. Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője.
4/26/20230
Episode Artwork

MR podcast - Közlekedési morál, felújított mobilok és orvoshiány - 2023-04-2506 óra

2023. április 25. kedd 6:30-8 óra Köszöntjük a név- és születésnaposokat, megemlékezünk az évfordulókról, elolvassuk az újságokat és megnézzük, mit művelt a tőzsde. Budapesti hírcsokor után belevágunk a veretesebb témákba. Katasztrofális a közlekedési morál. A borzasztóan alacsony magyarországi közlekedés morál is nagyban hozzájárul, hogy Európa egyik leghalálosabb útjai a magyarok: Magyarországon hunynak el az egyik legtöbben közúti balesetekben az Európai Unióban. A legfrissebb, 2021-es adatok alapján csupán hat ország volt, ahol többen haltak meg közúti közlekedési balesetben lakosságarányosan, mint nálunk. Ráadásul ez még a legpozitívabb statisztikai összevetés hazai szempontból. A KSH adatai szerint 2021-ben 645 magyar hunyt el közlekedési balesetben, ez az összesen ebben az évben elhunytak 0,4 százaléka. 2021-ben a Covid miatt 25-30 ezerrel többen haltak meg, mint a korábbi években, hosszabb távon ezért minden kétszázadik magyar közlekedési balesetben hal meg. Bucsky Péter, a G7.hu újságírója. 3R fenntarthatósági rovat. Miért vegyek felújított mobilt? Nem csak olcsóbb, 63%-kal alacsonyabb CO2-kibocsátása is. Három országban egyetlen év alatt több mint 100 ezer ügyfelet szolgált ki a Rejoy és anyavállalata, a Flip: az, hogy ilyen sokan új készülék helyett felújított telefont választottak, jelentős, mintegy 2016 tonnányi megtakarítást eredményezett CO2e-kibocsátásban. Blaumann Bence, a Rejoy ügyvezetője. Pulzus egészségügyi rovat. Kiderült, hány magyar orvos választotta inkább a külföldi gyógyítást. Nyilvánosságra hozták a legfrissebb adatokat, 2022-ben közel 800 orvos kért hatósági bizonyítványt többek között németországi, ausztriai, vagy angliai munkavégzéshez - mondta Páva Hanna a Kórházszövetség konferenciáján. Az egészségügyi humánerőforrás adatok szerint az ápolók utánpótlásában sem állunk túl jól.    
4/25/20230
Episode Artwork

MR podcast - Lakáshitel kilátások, kamatdöntési kilátások - 2023-04-2406 óra

A név- és szülinapi köszöntések, a reggeli éávődés nem amard el ma sem. Van lapszemle, meg tőzsdei összefoglaló és Budapest rovat is. Aztán. Már egy lakószobára sem elég az átlagbérrel felvehető hitel. Februárban tizedével kevesebb új lakást finanszírozó hitelt vettek fel a családok, mint tavaly májusban. A BiztosDöntés.hu elemzése szerint a következő hónapokban az arányok tovább romolhatnak, hiszen tavaly tavasszal a zöld hitelek hihetetlen keresletet támasztottak a piacon, miközben ma a magas kamatok miatt az átlagbérből felvehető hitel már nem elegendő az építésügyi szabályoknak megfelelő méretű új építésű lakószoba megvásárlására sem. Gergely Péter, a Biztosdöntés.hu alapítója, pénzügyi szakértő. Heti kitekintő, makragazdasági rovat. Az MNB kamatdöntő ülésére és az amerikai, valamint eurózónás GDP-adatokra lesz érdemes figyelni. Tardos Gergely, az OTP Bank Elemzési Központ vezetője.
4/24/20230
Episode Artwork

MR podcast - Fapados hallgatók a köbön - 2023-04-2109 óra

2023 április 21., péntek 9-10 óra Ács is in the air fapados rovat. A hallgató kérdez, aki válaszol:Ács “Heppinn Tíkarsonur” Gábor, az “Úgy járok Izlandra, mint te a Normafára” című életviteli tanácsadó könyv szerzője, coach és guru. Bonus track: a WizzAir bérlet szakértői szemmel.  Vavrek Zsolt, lakossági üzletág igazgatóval tőzsdét nyitunk. A szó újra a repkedni vágyó hallgatóké.
4/21/20230
Episode Artwork

MR podcast - E-car mindenáron, transzplantáltak világjátéka - 2023-04-2108 óra

2023 április 21., péntek 8-9 óra Tényleg csak elektromos autókkal lehet majd az utakat róni 2035 után? A német és az olasz kormány jelezte, hogy megvétózná azt az uniós döntést, amely szerint 2035-től kezdve az EU-ban csak olyan új gépkocsikat lehetne értékesíteni, amelyek működése nem bocsát ki üvegházhatású gázokat. Mennyire elterjedtek az elektromos autók? Valóban van értelme az alternatív üzemanyagokra tenni?Mi lesz azokkal, akik nem szeretnének elektromosra váltani? Hogy áll a szintetikus üzemanyag fejlesztése? Schiller Márk, a Schiller Flotta Kft. stratégiai és marketing igazgatója. Ép testben tömegsport rovat. Megpróbáljuk kapcsolni Perthben a 2023-as Szervátültetettek Világjátékán Mihálovits Tamást, aki az atlétika verseny első napján a nemzetközi mezőny számára is óriásként ismert (205 cm/123 kg,) veseátültetett atlétánk, Mihálovits Tamás súlylökésben nemcsak abszolút győztes lett, hanem saját korábbi világcsúcsát is megjavítva állt a dobogó tetejére. Nem sikerült. Folytatás jövő pénteken.  
4/21/20230
Episode Artwork

MR podcast - I Bike, kisnyugdíjasok és devizapiac - 2023-04-2106 óra

2023 április 21., péntek 6.30-8 óra A megszokott körök (név- és születésnaposok, évfordulók, lapszemle, tőzsdei összefoglaló, egymás és a hallgatók zrikálása, stb.) után Budapest rovatunkban: I Bike Budapest! Szombaton tartja a Magyar Kerékpárosklub a szokásos tavaszi bringás felvonulását, az I bike Budapestet. Idén azt szeretnék elérni, hogy a teljes felújítás után dugómentes, átjárható legyen a Lánchíd. Elsősorban nem bringázható, hanem átjárható Lánchidat szeretnének, ahol a sűrűbben közlekedő buszokat nem tartja fel az állandó dugó, és mellesleg biciklizni is lehet. Kádár Melinda, a Magyar Kerékpárosklub kommunikációs munkatársa. Akik megszívták: a kisnyugdíjasok. Erőteljesen nyílik az olló a nyugdíjasok között: a Bankmonitor nyugdíjszakértői kiszámolták, mekkorát nőttek tavaly a különböző jövedelmi csoportokba tartozó nyugdíjasok bevételei. Az eredmények elkeserítőek: éppen a legalacsonyabb nyugdíjak növekedtek a legkevésbé, míg az igazán magas nyugdíjakra messze infláció feletti emelés rakódott. Süle-Szigeti Bulcsú, a Bankmonitor nyugdíjszakértője. Értékpercek rovatunk tartalmából: Az MNB jövő kedden szűkítheti a kamatfolyosót. Mikor indul a kamatcsökkentés? Forint és a magyar eszközök reakciója az MNB alelnök szavaira. Kivárás az EUR/USD piacán a május elei FED és EKB döntések előtt. Saághy Pál, OTP Global Markets senior üzletkötő  
4/21/20230
Episode Artwork

MR podcast - Hekkerek, adathalászok, pályaelhagyó gasztrovállalkozók - 2023-04-2009 óra

2023 április 20., csütörtök 9-10 óra IT kalauz rovat. Legalább 9 hazai hírportált ért terheléses támadás az elmúlt napokban lényegében egyidejűleg. Mi állhat a háttérben, hogyan működnek az ilyen támadások? Vietnámi kamuprofilok közben emojikkal támadnak a Facebook-on, ez kinek és miért jó? Frész Ferenc, a CyberServives Zrt. alapító vezérigazgatója. Buró Szilárd, pénzügyi innovációs vezetője (Equilor Zrt.) nyit tőzsdét. NOPQ gasztronómiai rovat. Pályaelhagyó gasztrovállalkozók. A Borravaló gasztrokultúra magazin vasárnapi adásában sikeres gasztrovállalkozó nők beszélnek arról, miért kellett feladniuk, amit felépítettek és sikerre vittek. Saás Petra, a Fruccola éttermek tulajdonosa, Márk Szonja, az Édesem cukrászda tulajdonosa, és a Borravaló stáb tagja, Lévai Zsuzsi, a Halkakas tulajdonosa mondja el, miért jelentette a 2022-es év a vállalkozása végét.  A riporter: Kántor Endre.
4/20/20230
Episode Artwork

MR podcast - Autóipari beszállítók, Land Rover és Jaguar - 2023-04-2008 óra

2023 április 20., csütörtök 8-9 óra Miért kerültek kiszolgáltatott helyzetbe a magyar autóipari beszállítók? Közép- és hosszútávon szürke fellegek gyülekeznek a hazai autóipar, tágabb kitekintésben pedig a teljes hazai ipari kkv-szektor felett. A Tesla és az időközben jelentős nemzetközi szereplőkké váló kínai vállalatok harapófogóba zárták az európai autóipart, a szemünk előtt zajló trendváltás eredményeként az elemzők szerint 2025-re több autó fog érkezni Kínából Európába, mint fordítva. Mindez a gyártási folyamat összes szereplőjére, így a hazai vállalkozásokra is kihat, hiszen a kisebb export kevesebb beszállítót tesz szükségessé. Nyírő Ferenc, a Kontron Hungary kft. ipari digitalizációs üzletágának vezetője. Futómű rovat. Várkonyi Gábor, autós szakértő a Renault új elektromos Megane modelljéről mesél pár szót, majd rápattanunk a Land Rover és Jaguár modelleket gyártó JLR rebrandig ügyére. De csak miután helyre tettük a Land Rover Defenderjének sorsát!  
4/20/20230
Episode Artwork

MR podcast - Meghökkentő műemlékek és belengetett kamatcsökkentés - 2023-04-2006 óra

2023 április 20., csütörtök 6.30-8 óra Közlekedési tapasztalatokkal, bohóckodással, név- és születésnapokkal indul a reggel. Aztán átolvassuk az újságokat és megnézzük, mi történt tegnap a tőzsdéken. Védett műemlék épületek Budapesten, amelyekről nem is gondolnád, hogy azok! Azt mindenki tudja, hogy a Parlament épülete, a Keleti pályaudvar, a Mai Manó Ház vagy az Operaház épülete műemlék, ugyanakkor vannak olyanok is a városban, melyekről nem mindenki mondaná meg, hogy védett műemlék épület. Pláne ha nem is frekventált helyen van, vagy nincs jó állapotban. Ezek közül ajánlunk néhányat. Wágner Gábor, a We Love Budapest újságírója. Az MNB belengette a kamatcsökkentés lehetőségét. Mit jelent ez pontosan? Hogy fogadta a piac a jelzést? Mik lehetnek a további lépések? Milyen piaci következményei lehetnek, milyen befektetések nyerhetnek? Szabó József, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója.  
4/20/20230
Episode Artwork

MR podcast - Fékező ingatlanpiac, elsivatagosodó Homokhátság - 2023-04-1909 óra

2023 április 19., szerda 9-10 óra Szinte megállt az árnövekedés az ingatlanpiacon. Erről Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője számolt be nekünk. A tőzsdenyitás után Kármán Kolos tájépítésszel beszélgetünk a félsivataggá vált Homokhátságról.
4/19/20230
Episode Artwork

MR podcast - Legerősebb deviza, legjobb design, legjobbkor jött tőkeemelés - 2023-04-1908 óra

2023 április 19., szerda 8-9 óra Egy hónapja 402, most 370 a forint. Ennyire jók vagyunk? Kolba Miklóst, az ING Bank senior treasury üzletkötőjét kérdeztük. Idén is díjazzák Magyarország legjobb design alkotásait. A pályázatról Dr. Németh Edit ergonómussal, az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Neumann János Egyetem adjunktusával, a Magyar Formatervezési Díj bírálóbizottságának tagjával beszélgettünk. Kijött a Netflix gyorsjelentése, nem hosszabítják meg a Deutsche Bank vezérigazgatójának a szerződését, a TUI-nál meg tőkeemelés tortént, hogy vissza tudjon fizetni egy 4 milliárd eurós bankhitelt. Baráth Tibor, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője szállította a híreket.
4/19/20230
Episode Artwork

MR podcast - Török Ádám, szivárgó orosz gáz, Széchenyi Kártya - 2023-04-1906 óra

2023 április 19., szerda 6.30-8 óra Soltész Rezső magyar énekes, zeneszerző születésnapján ünnepelnek az Emmák is. Török Ádámra emlékeztünk. Lapszemle, tőzsde és budapesti hírek után Weinhardt Attilát, a portfolio.hu vezető elemzőjét kérdeztük, hogy miért veszünk még több orosz gázt, amikor mindenki más csökkenti a függőségét. E-kereskedelmi rovatunkat követően Fetter Istvánt, a CIB Bank Kisvállalati Divízió Vezetőjével beszélgettünk a tovább robogó a Széchenyi Kártya Programról.
4/19/20230
Episode Artwork

MR podcast - Karacs Teréz, tőzsdenyitás, kortárs drámák elvitelre - 2023-04-1809 óra

2023 április 18., kedd 9-10 óra 215 éve született Karacs Teréz, a nőnevelés úttörője. Róla beszélgettünk Katona Csaba történésszel a Mesél a múlt rovatunkban. Miután Deák Dávid beszámolt egy álmos, unalmas, alacsony forgalmú tőzsdei aktivitásról, felhívtuk Horváth Benjit, a Fiatal Drámaírók Háza alapítóját, vezetőjét. Vele a Fiatal Drámaírók Háza legutóbbi drámapályázatáról beszélgettünk.
4/18/20230
Episode Artwork

MR podcast - SEO helyett SAIO az új trend, kisokossal az élelmiszerpazarlás ellen - 2023-04-1808 óra

2023 április 18., kedd 8-9 óra Tavaly még, a nagy Chat GPT forradalom előtt, még arról beszéltünk, hogy a webes akadálymentesség ma már bőven nem arról szól, hogy az emberek (gyengénlátók) számára is könnyen fogyasztható legyen, hanem leginkább arról, hogy az algoritmusok számára könnyen emészthető, értelmezhető legyen. Alig telt el azóta néhány hónap és már nem is olyan vicces, hanem inkább ijesztő kihívás lett. Dojcsák Dániel, a ShiwaForce marketingkommunikációs igazgatója volt az Epic Stories vendége. 3R rovatunkban egy kisokossal küzdöttünk az élelmiszerpazarlás ellen. Maczelka Márkot, a Spar Magyarország kommunikációs vezetőjét hívtuk telefonon.
4/18/20230
Episode Artwork

MR podcast - Andreák, rázós mobilos fizetés, konjunktúra kilátások - 2023-04-1806 óra

2023 április 18., kedd 6.30-8 óra Anreákat köszöntöttünk, lapszemléztünk, tőzsdéztünk. Budapesti híreink után Homa Péterrel, a Biztosdöntés.hu bankszámlaszakértőjével beszélgettünk egy különös esetről. Ha mobillal fizetünk, simán ellophatják a pénzünket? Pulzus egészségmegőrző rovatunk után Palócz Évát, a Kopint Tárki konjunktúrakutató intézet vezérigazgatóját hívtuk. Tegnap jelentette meg friss konjunktúrajelentését a Kopint-Tárki a világgazdaság és a magyar gazdaság helyzetéről, illetve kilátásairól.
4/18/20230
Episode Artwork

MR podcast - Traktor, kombájn és ChaosGPT - 2023-04-1709 óra

2023 április 17., hétfő 9-10 óra Mihálovits gazda rovatunkban: Kilátások a mezőgazdasági géppiacon 2023-ban. A mezőgazdasági termeléssel kapcsolatban az elmúlt időszakban főként a tavalyi történelmi aszály következményeiről és a hatékonyság növelésének lehetséges módjairól volt szó. Kevesebb figyelmet kapott a géppiac, amely szintén meghatározó jelentőségű, többek közt a precíziós gazdálkodásra való átállásban. Fazakas Péter, az MKB Bank és Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletág Elemzési és Kompetencia Központ vezetője. Tőzsdenyitás Varga Zoltánnal, az Equilor Zrt. senior elemzőjével. Heuréka élmény rovat. ChaosGPT - AutoGPT - BabyAGI. Mi is van ezekkel a világvége gyártó AI-okkal? A ChaosGPT (egy uj destruktiv AI) fogja kiírtani az emberiséget? Ráadásul mindezt úgy, hogy ezeket a probálkozásokat még “gyerekcipőben” teszi. Beszélgetünk kicsit az AI automatizálásról vagyis arról, hogy több AI összekapcsolásával hogyan kapunk egy korai AGI-t, vagyis az általános célú mesterséges intelligencia jeleit mutató rendszereket. Ez a BabyAGI. Illetve szó esik arról, hogy mire képes már most egy AI, ha hagyják… Milyen hatással van ez a jelenség a közeljövő biztonságára?  Az AI demokratizalodasa es automitizálása lehet, hogy rossz ötlet? A betiltás mire jó? Pl. ha bizonyos országokban nem elérhető a ChatGPT, akkor ettől változik valami? Keleti Arthur, kibertitok jövőkutató, az Informatikai Biztonság Napja alapítója.
4/17/20230
Episode Artwork

MR podcast - Viva la Mexico - 2023-04-1708 óra

2023 április 17., hétfő 8-9 óra Adóvilág rovat. Kitűnő gazdasági adottságokkal rendelkezik Mexikó. Egyebek mellett a világ egyik legnagyobb ezüsttermelője. A hírek mégis inkább a drogkartellek kegyetlenkedéseiről és az ellenük való küzdelemről szólnak. Az ország portréját két szakértőnk, Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország ügyvezetője, adótanácsadó partnere és Feledy Botond, külpolitikai szakértő festik meg. Aztán meg egy kis vegyesfelvágott ala Millásreggeli! ;)
4/17/20230
Episode Artwork

MR podcast - Farkas, kínai GDP - 2023-04-1706 óra

2023 április 17., hétfő 6.30-8 óra A név- és születésnaposok sajátos köszöntése ma sem marad el. De a lapszemle és a tőzsdei összefoglaló sem. Budapesti híreink közt a Hauer Cukrászda szomorú sorsa és a Népliget jövője kerül terítékre. A farkas a legokosabb és leghasznosabb állatok egyike. A farkasok a kihalás szélére sodródtak a 80-as évekre, de azóta lassan elkezdett visszaépülni az állományuk Európában. A mellett, hogy igen okos állatok, nagyon fontos a szerepük a természet egyensúlyának fenntartásában. Mit tartalmaz a farkasok fajvédelmi terve? Miért félünk a farkastól? Mennyire veszélyes az emberre? Dr. Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitáskampány-felelőse, illetve korábban a farkas és hiúz fajvédelmi terv felelőse. Kínai GDP és amerikai lakáspiaci adatok. Az idei évben ismét gyorsulhat a kínai gazdaság növekedése, köszönhetően a zero-Covid politika eltörlését követő, a gazdaságpolitika által is ösztönzött, gyors újraindulásnak. A tavalyi lassulás után a vezetés konzervatívnak mondható 5%-os idei növekedési célt tűzött ki az idei évre, ami az elemzők szerint teljesíthetőnek tűnik. Az év eddigi része a vártnál gyorsabb újraindulást mutat, mivel a lezárások felodását követő járványhullám lecsengése rövid idő alatt megtörtént. A várakozások szerint az első negyedévben a GDP növekedése 4,0%-ra gyorsult éves és 2,2%-ra negyedéves összevetésben. Kovács Mihály András, az OTP Elemzési Központ elemzője.  
4/17/20230
Episode Artwork

MR podcast – Orra esett gép, pofára esett reptér - 2023-04-1409 óra

2023 április 14., péntek 9-10 óra Ilyen és hasonló hírekről, meg persze utazási tippekről faggadtuk Ács Gábort az Ács is in the Air fapados rovatban.
4/14/20230
Episode Artwork

MR podcast – Építőipari túlkapások, futás kutyával - 2023-04-1408 óra

2023 április 14., péntek 8-9 óra Vita a kivitelezővel. Hogyan biztosíthatjuk be magunkat? Tóth Ádám közjegyző, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke adta meg a választ. Fuss kutyával és segíts néhány menhelyen! Ép testben rovatunkban Púza András, a Hard Dog Race ötletgazdája és fő szervezője volt a vendégünk.
4/14/20230
Episode Artwork

MR podcast – Pörgő luxus piac, élet a banki csődök után - 2023-04-1406 óra

2023 április 14., péntek 6.30-8 óra Tóth Árpád születésének napján ünneplenek a Tiborok is. Lapszemle, tőzsde, budapesti hírek. A különböző luxustermékek iránt továbbra is stabil kereslet mutatkozik, előrejelzések alapján tovább folytatódhat a növekedés a szektorban. Kun-Welsz Edittel, a Hold Alapkezelő porfoliókezelőjével beszélgettünk a luxuscikke piacáról. Most, hogy már 1 hónap is eltelt a banki csődök óta, kezd kialakulni egy új árazási környezet a piacon. Varga Botonddal, az OTP Global Markets senior üzletkötőjével néztük át, hogy a különböző eszközosztályokban milyen változások mentek végbe azóta.
4/14/20230
Episode Artwork

MR podcast – Digitális rezsinövekedés és szerzetesek söre - 2023-04-1309 óra

2023 április 13., csütörtök 9-10 óra IT rovat: Digitális rezsi: egyre csak nő? Mostanra az összes távközlési szolgáltató végrehajtotta az inflációkövető áremelést, ezért megnézzük, hol mennyibe kerülnek ténylegesen a mobil- és az internettarifák? Vajon ha megfordul az inflációs trend, akkor olcsóbb lesz minden? Erdős Márton, a PC World magazin főszerkesztője. Tőzsdenyitás Deák Dávid, üzletkötővel (Equilor Zrt.) NOPQ gasztonómiai rovat: Szerzetesi sörfőzés Magyarországon. Hogyan, mikor, miért főzött sört egy szerzetesi közösség anno, és mi a helyzet ma? Pannonhalma, Bakonybél, Tihany, Zirc + a székesfehérvári püspökség. Történeti hagyományok és mai helyzetkép. Katona Csaba SÖRténész.
4/13/20230
Episode Artwork

MR podcast – Skoda és kínai autópiac - 2023-04-1308 óra

2023 április 13., csütörtök 8-9 óra Hogyan változott, változik a Skoda az elmúlt időszakban? Hogyan változott, változik a Skoda az elmúlt időszakban? Melyek a főbb márkát érintő hatások? Ilyen inflációs környezetben hogy alakul a vásárlóerő? Melyek az aktuális trendek? Milyen modellek jöttek, mentek, cserélődtek? Németh János, a Porsche Hungária Skoda Márkaigazgatója. Futómű autós rovat: Mi a különbség a kínai és az európai elektromos autók között, és miért nem tudnak labdába rúgni az európai gyártók Kínában? BYD vezeti a kínai autóeladások minden kategóriában. Várkonyi Gábor, autós szakértő.
4/13/20230
Episode Artwork

MR podcast – Hitelválság, amerikai szankciók, török gazdaság - 2023-04-1306 óra

2023 április 13., csütörtök 6.30-8 óra Név- és születésnaposok, évfordulók, tőzsdei összefoglaló, lapszemle, Budapesti hírek. Ezek a bemelegítő körök ma reggel.  Aztán. Nesze sánta, itt egy púp is! Most még hitelválság  is fenyeget? A 2008-as válságot követő fékezésnél is jelentősebb mértékben zsugorodott a hazai bankok hitelkihelyezése az év elején. A jelenlegi kamatszintek mind a lakossági, mind a vállalati ügyfeleket elijesztik attól, hogy fejlesztésekben gondolkodjanak. Nagy László Nándor, újságíró. A sas nem fog legyet? Mi baja az USA-nak velünk?Már napok óta arról ír a magyar sajtó, hogy a budapesti amerikai nagykövet fontos bejelentésre készül. A nagy várakozással ellentétben azonban David Pressman mindössze annyit közölt, hogy a Nemzetközi Beruházási Bankot és annak három vezető tisztviselőjét, – köztük Laszlóczki Imrét – szankciós listára tették. És mi folyik a Pentagonban? Feledy Botond, külpolitikai szakértő. Heti Alapozó rovat: Egy török, aki törököt fogott. Elképesztő emberkísérleten van túl, a török gazdaságpolitika. A török gazdaság a 2000-es évek elején behúzott IMF segély, és az IMF receptje alapján a mostani Erdogan elnök által végrehajtott gazdaságpolitikának köszönhetően a 2000-es évek végén igazi sikertörténetének számított. A török tőzsdeindex dollárban 2010-ben érte el a csúcsát, de még a 2012-13-as évek is erősnek számítottak. Azóta viszont…. Gyurcsik Attila, az Accorde Alapkezelő Zrt. vezérigazgatója.
4/13/20230
Episode Artwork

MR podcast – Ingatlan energetika és természetfotózás - 2023-04-1209 óra

2023 április 12., szerda 9-10 óra Négyzetméter ingatlanpiaci rovatunkban Ingatlan energetikai iránytű. Az elmúlt években az élet minden területén egyre komolyabb figyelmet kap a környezettudatosság. Az emberi tevékenységek nagyon sokrétű módon hatnak a természeti környezetre, ezen belül az épített környezet meghatározó jelentőséggel bír. Annak érdekében, hogy a kedvezőtlen hatások mérsékelhetők legyenek, szükség van ezek meghatározására és mérésére. Tóth Csaba, az OC Investment Solutions értékbecslés és energetikai üzletágigazgatója. Tőzsdenyitás Varga Zoltán, senior elemzővel (Equilor Zrt.) Szuperzöld természetvédelmi rovatunkban: A természet csodái lencséken keresztül. Egy természetfotós miniportréja. Daróczi Csaba a Varázslatos Magyarország egyik legrégebbi versenyzője és kiemelkedő sikereket elérő fotósa. 2010 óta 247 pályázaton vett részt, és 683 képpel versenyzett. A 2020-as és 2021-es évben a zsűri tagjai között pontozta a versenyzők képeit. Már hatszor nyerte el a VM fődíját, majd 2022-ben az addig elért sikereiért megkapta A magyar természetfotó tiszteletbeli nagydíját. A 2022-es évadban ismét visszatért a versenymezőnybe, ahol rendhagyó módon kizárólag mobiltelefonnal vagy bridge-rendszerű géppel készített fotókkal versenyzett a kompakt kategóriában. Képeivel méltán nyerte el A magyar természetfotó nagydíját 2023-ban. Daróczi Csaba, természetfotós.
4/12/20230
Episode Artwork

MR podcast – Fűtés 2030-ban, innovációs ökoszisztéma és részvénysztorik - 2023-04-1208 óra

2023 április 12., szerda 8-9 óra Honnan lesz áramunk, és mivel fogunk fűteni tíz év múlva? Honnan lesz áramunk, és mivel fogunk fűteni tíz év múlva? Hogyan tartozhatnánk a jövő klímasemleges gazdasági rendjének győztesei közé? Van-e reális esélyünk az orosz irányú energiafüggés lazítására? Hogy állunk a megújuló energiaforrások terén, és mit gondolunk az atomenergia jövőjéről? Ezekre és számos más kérdésre kínál válaszokat az Egyensúly Intézet legújabb szakpolitikai javaslatcsomagja Magyarország új, 2030-as energiarendszeréről.  Csernus Dóra, az Egyensúly Intézet vezető klíma- és környezetpolitikai szakértője. Hogyan változott az elmúlt években az innovációs ökoszisztéma, milyen szerepet játszott ebben az SZTNH? Pomázi Gyula távozik, már csak a héten ő a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) vezetője. Összefoglalja, hogy vezetése alatt – a komolyan változó gazdasági környezet (koronavírus, háború stb.) mellett – hogyan változott az innovációs ökoszisztéma, milyen szerepet játszott ebben az SZTNH. Pomázi Gyula, elnök. Piaci Hotspot rovat. Témáink: Magyar inflációs mutató pocsék lett. Maginfláció még nőtt is. Az USA infláció csökkenését várják, ma jön ki az adat. Már csak egyet kell aludni a gyorsjelentési szezonig, a Delta Airlines kezd. Az Apple pc eladások 41%-kal estek vissza. A BMW eladásai csökkentek. Kababik József, Erste Befektetési Zrt. üzletkötője
4/12/20230
Episode Artwork

MR podcast – BNPL és nyugdíjpénztári eredmények - 2023-04-1206 óra

2023 április 12., szerda 6.30-8 óra Név- és születésnaposok ésaz Űrhajózás Világnapja indításként. Mikroméretű Napi Csatával. Lapszemle és tőzsdei összefoglaló is van persze. Aztán egyből egy komoly téma. BNPL: jó ez vagy sem? Magyarországon még csak bontogatja szárnyait, tőlünk nyugatabbra viszont határozottan nagyot mentek a Buy Now Pay Later (BPNL) szolgáltatások 2022-ben is. A 28 millió új felhasználó meggyőző lehet, de az inflációs nyomás és a lehetséges recesszió közepette nem árt feltenni a kérdést: a vásárolj most, fizess később fizetési megoldás valóban jó megoldás-e? Suppan Márton, a Peak alapítója, vezérigazgatója. Budapesti hírcsokor, élén a fővárosi ingatlaneladásokkal és szúnyoggyérítéssel. Mi lesz így a nyugdíjunkkal? Nem zártak túl jó évet a nyugdíjpénztárak. Az önkéntes nyugdíjpénztárak -6,8 százalékos hozammal zártak 2022-ben, azonban a pénztári portfóliók közel ötödének hozama (az utolsó negyedév kiváló teljesítménye révén) már a pozitív tartományba került. A szektor hosszú, egy és másfél évtizedes távon továbbra is – igaz, csekély mértékű – reálhozamot, azaz az infláció feletti nyereséget mutathat fel tagjai számára. Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője. Az órát KKV hírekkel zárjuk.
4/12/20230
Episode Artwork

MR podcast – Tűzvész Budán, tőzsdenyitás, Geovízió - 2023-04-1109 óra

2023 április 11., kedd 9-10 óra 1723. március 28-án, húsvét vasárnapján tűzvész tört ki a budai Várban. Erről kérdeztük Mesél a múlt rovatunkban Katona Csaba történészt. Tőzsdenyitás után egy különleges kötet szerzőjével beszélgettünk. Csizmadia Norbert geográfus elmondta, hogyan kell fogatni a tematikus térképekkel gazdagon illusztrált Geovízió című munka két kötetét.
4/11/20230
Episode Artwork

MR podcast – Intergritás Hatóság, József Attila vers, indiai kamionos nők - 2023-04-1108 óra

2023 április 11., kedd 8-9 óra Hogy állunk a közbeszerzések tisztaságáért és a korrupció elleni harcban? Biró Ferenctől, az Integritás Hatóság elnökétől megkérdeztük ezt is. Aranyköpés rovatunkban József Attilától idéztünk, majd Schmidt Andi egy versét is elszavalta. Nógrádi Józseffel, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatójával a kamionos hiányról beszélgettünk, akitől megtudtuk azt is, hogy az akár indiai nők volán mögé ültetésével is csillapítható.
4/11/20230
Episode Artwork

MR podcast – Közautó, egészségmegőrzés, javíttatás csere helyett - 2023-04-1106 óra

2023 április 11., kedd 6.30-8 óra A magyar költészet napján lapszemléztünk és tőszdéztünk. Budapest, te csodás rovatunkban közautóztunk, majd Virovácz Péterrel, az ING Bank vezető elemzőjével a gyalázatosra sikerült februári kisker adatokról beszélgettünk. Grósz Béla, a Pilulka.hu online drogéria magyar piacért felelős ügyvezetője ugrott be hozzánk, hogy egy felmérésről beszélgessünk vele. Ebből többek között kiderült, hogy a magyar nők ötöde, a férfiak negyede nem hisz az egészségmegőrzésben. 3R rovatunkban a kötelezővé válók javíttatáshoz való jog került terítékre.
4/11/20230
Episode Artwork

MR podcast – Mobiltörténelem és magyar bor - 2023-04-0609 óra

2023 április 6., csütörtök 9-10 óra Hallo! 50 éve volt az első mobilhívás. 1973. április 3-án Martin Cooper egy tégla nagyságú készülékkel a manhattani hatodik sugárút egyik járdáján állt, és az első nyilvános hívást indította mobiltelefonról egyik ismerősének, akivel a készülék kifejlesztéséért volt nagy versenyben. Bátky Zoltán, a Pont-most.hu főszerkesztője. Tőzsdenyitás Buró Szilárddal, az Equilor Zrt. pénzügyi innovációs vezetőjével. NOPQ gasztonómiai rovatunkban Kántor kolléga Fiáth Attila közgazdásszal, nemzetközi borakadémikussal, a Tokaj School of Wine Business igazgatójával beszélgetett. Szó volt globális és hazai borfogyasztási trendekről, a magyar bor helyzetéről, kiugrási pontjairól, lehetőségeiről, jövőjéről. A beszélgetést a Borravaló adásában, április 9-én 9kor lehet teljes egészében lehet meghallgatni.
4/6/20230
Episode Artwork

MR podcast – Autóipari sztorik: AutoWallis és gigaprés - 2023-04-0608 óra

2023 április 6., csütörtök 8-9 óra Sorban a 4. rekordévét zárta az AutoWallis Csoport – ez derül ki az adás előtt pár perccel megjelent 2022-es évről szóló jelentésben. Azaz, nincs megállás, a tőzsde autós vállalata a folyamatos kihívások ellenére újra és újra felülmúlja saját terveit is. A részletekről, számokról, trendekről, akvizíciókról az AutoWallis Nyrt. vezérigazgatójával, Ormosy Gáborral beszélgetünk, akit ezúttal a stúdióban köszönthetünk. Futómű rovatunkban a  gigaprésekről esik szó. Alapjaiban változtatja meg ez az autógyártást. Az elektromos autók árát az akkumulátor ára határozza meg. Ez azonban nem nagyon csökken. Mást kell kitalálni. Itt jön a képbe a gigaprés, mely 35-40 százalékkal csökkenti a karosszéria gyártás költségét. A bibi az, hogy ezzel gyártani sok seljettel jár. Ráadásul ha sérül az autó, akkor megy a selejtbe, ami nem épp fenntartható. Várkonyi Gábor, autós szakértő.
4/6/20230
Episode Artwork

MR podcast – Előttünk a románok, olajpiaci elmélkedések - 2023-04-0606 óra

2023 április 6., csütörtök 6.30-8 óra A mai vendégművész Várkonyi Gábor. Vele soroljuk a név és születésnaposokat, az évfordulókat és a tőzsdehíreket. Aztán egyből egy komoly téma. Előttünk Románia? Ezt mégis hogy értük el? Évtizedeken keresztül evidencia volt, hogy Magyarország fejlettsége meghaladja Romániáét. Az Európai Unió statisztikai hivatala szerint azonban szomszédunk egy főre jutó GDP-je utolérte a miénket. De hogyan történhetett mindez? És mit tanulhatunk a románoktól? Bod Péter Ákos, a Corvinus Egyetem professor emeritusa, egykori jegybankelnök. Heti alapozó rovatunk témája a megugró olajár és a nyomában járó  inflációs félelmek. Vasárnap néhány OPEC ország teljesen váratlanul több mint 1.1 millió hordós önkéntes kitermelés csökkentést hajtott végre, aminek hatására hétfőn hajnalban egyből 5 dollárral ugrott az olajár.  Mekkora termelés csökkentésről van szó pontosan és mennyit jelent egyáltalán egy ekkora kitermelés visszafogás? Miért pont most lépett ilyet az OPEC? Ekkora nagy a baj? Ennyire nem kell az olaj? Vagy csak megijedtek ők is a bankválságtól? Mennyit emelkedhetnek az árak? Az OPEC ezek szerint csökkenti a kitermelését, de  miért nem jönnek egyszerűen más kitermelők a helyükre, hogy pótolják a kiesést? Milyen egyéb hatásai lehetnek az olajáremelkedésnek? Újra emelkedésnek indulhat az infláció, épp akkor, amikor már mintha csökkenésnek indult volna? Ha újra emelkedik az infláció, akkor a vezető jegybankok nem tudnak leállni a kamatemeléssel, ahogy azt a piac már árazza? Hosszú Ferenc, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Budapest rovatunk marad az óra végére. Hírek a társasházi napelemeekről, a giugászi épületreklámokról, valamint a reptéri buszjárat átnevezéséről.
4/6/20230
Episode Artwork

MR podcast - Ingatlanpiac, tőzsdenyitás, Fertő tavi gigaprojekt - 2023-04-0509 óra

2023 április 5., szerda 9-10 óra Több mint 200 ezer hirdetés fölé nőtt az ingatlanpiaci kínálat. Mit jelent ez? Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője volt segítségünkre. Tőzsdenyitást követően megnéztük, hogy hol tart a Fertő tavi gigaprojekt. Dr. Rodics Katalin, a Greenpeace Magyarország biodiverzitáskampány-felelőse számolt be a részletekről.
4/5/20230
Episode Artwork

MR podcast - Munkaválaló vs. HR-es, védjegy bitorlás, Apple kontra Apple - 2023-04-0508 óra

2023 április 5., szerda 8-9 óra Mire készüljön a leendő munkavállaló, amikor a HR-essel találkozik? Deák Andreával, a Greensearch Kft. ügyvezető igazgatójával folytattuk a "Vállalkozói iskola HR szemmel" beszélgetéssorozatunkat a HR percekben. Egy Örkény idézet után megvizsgáltuk, mit tehetünk a tisztességtelen lajstromozási gyakorlat ellen. dr. Kövecses Bettina iparjogvédelmi szakértő, a Siegler Bird & Bird Ügyvédi Iroda szenior ügyvédje hívta fel a figyelmet pár fontos dologra a témában. Baráth Tibor, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője a Shop Apotheke-ről, a MorphoSys-ről hozott híreket, meg arról, hogy egy Apple Jazz nevű formáció beperelte az Apple Musicot azonos névhasználat miatt.
4/5/20230
Episode Artwork

MR podcast - Hiányzó önkéntesek, online biznisz, reklámetikai kódex - 2023-04-0506 óra

2023 április 5., szerda 6.30-8 óra Örkény istván született ezen a napon, amikor a Vincék is ünnepelnek. Lapszemle, tőzsde, majd egy felhívás. Önkénteseket keres a jarokelo.hu. Molnár Zsuzskával, a Járókelő Közhasznú Egyesület kommunikációs koordinátorával azért szokás szerint átbeszéltünk pár lakossági bejelentést is. Még mindig menő az online? Ezt is megkérdeztük dr. Ormós Zoltántól, az Ecommerce Hungary alelnökétől, a szervezet kisvállalati tagozatának vezetőjétől. Reklámozni, csak etikusan, szépen... Nyolc év után először, két év előkészítő munkát követően aktualizálták a Magyar Reklámetikai Kódex normagyűjteményét. Fülöp Szilviát, a Magyar Reklámszövetség főtitkárát kérdeztük a változásokról.
4/5/20230
Episode Artwork

MR podcast – Ráckeve és japán soul - 2023-04-0409 óra

2023 április 04., kedd 9-10 óra Vajon április 4 felszabadulás volt, vagy egy új elnyomás kezdete? Aztán. Helytörténeti kalandozások Ráckevén. Katona Csaba, történész. Deák Dávid, üzletkötő (Equilor Zrt.) nyit tőzsdét. Japán funky és soul a 70-es-80-as évekből Újra exkluzív zenékkel készül a Soul Session holnap esti adása: A Japanese night keretében elképesztő soul és funky dalokkal jönnek Japánból. Ismerős amerikai session zenészek a háttérben, japán szövegek, igazi ínyenceknek.   Bogyó Tomi, a Soul Session műsorvezető-szerkesztője.
4/4/20230
Episode Artwork

MR podcast – Extrém helyzetben is agilisan, veszélyes-e az AI? - 2023-04-0408 óra

2023 április 04., Kedd 8-9 óra EPIC STORIES : Milyen szervezeti választ adható az extrém gyorsan változó környezetre? Az agilitás módszertana kiválóan támogatja a vállalatokat a változások befogadásához. Azonban azt is érezzük, hogy olyan mértékben gyorsult fel a digitális világ, hogy lassan követhetetlenné válnak a legjobb módszerek, eszközök. Mit tehetünk? Földházi Csaba, ShiwaForce tanácsadásért és tréningekért felelős igazgatója. Veszélyessé vált, elég a mesterséges intelligencia terjedéséből? Elon Musk is csatlakozott azokhoz a szakértőkhöz, akik megkongatták a vészharangot: a mesterséges intelligencia fejlesztése veszélyt hozhat az emberiségre. Ki és mi alapján dönti el, hogy mostantól veszélyes, álljunk le a fejlesztéssel? Szabados Levente, a Neuron Solutions vezető tanácsadója, a Frankfurt School docense, adattudós-teológus
4/4/20230
Episode Artwork

MR podcast – OPEC olaj, egészségtrendek, CSRD - 2023-04-0406 óra

2023. április 04., Kedd 6.30-8 óra Április 4-ről szólt ma az ének, hogy felszabadulás volt-e vagy sem? De persze más jeles napok és híres születésnapok is sorra kerültek. No meg az elmaradhatatlan tőzsdei összefoglaló. Budapest rovatunkban meg az Állatkerti kamuprofilról, a fogaskerekűről és egy főpolgármesteri szóvíccről beszélgettünk. Meglepő döntéssel égbe küldte az OPEC az olajárat - de kik ők és mit miért csinálnak? Vasárnap este meglepő bejelentést tett az OPEC: az olajkartell tagjai önkéntes alapon jelentősen visszafogják a kitermelésüket. Mit akarnak ezzel elérni? Mennyi ebben az orosz ráhatás? Egyáltalán, hogy működik az OPEC? Milyen hatása lehet a világgazdaságra, ha az OPEC-nek sikerül felpumpálnia az olajárat?  Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője. Pulzus rovatunkban az egészségtrendekről esett szó. A legtöbb magyar továbbra is csak akut egészségügyi panaszokkal fordul orvoshoz, akár állami, akár magánellátásban vesz részt. Az utóbbiban azonban érdekes trend bontakozott ki: az alkalmankénti fizetés helyett egyre népszerűbbek a rendszeres hozzájárulást követelő egészségbiztosítások. Ez azonban egyelőre inkább köszönhető a munkaerőért versengő cégeknek, mint a magyar társadalom egészségtudatosságának. 3R rovat. Nem elég hirdetni a fenntarthatóságot, be is kell tudni mutatni! A nagyvállalatok után a feltörekvő magyar vállalatokat is érinti a CSRD, azaz a fenntarthatósági jelentések Európai Unió által előírt rendszere. Január elseje óta például új környezetvédelmi és emberi jogi követelményeknek kell megfelelniük a Németországba exportáló cégeknek, ha a beszerző vállalat globálisan 3000 főnél több munkavállalót foglalkoztató német cég. Nagy Julianna, a KPMG szenior menedzsere, a fenntarthatósági jelentéstételi terület szakértője
4/4/20230
Episode Artwork

MR podcast – Csokinyúl, gomba duma - 2023-04-0309 óra

2023. április 3., hétfő 9-10 óra Mihálovits gazda rovat: Itt a húsvét, itt a (csoki)nyúl.Az átlagos, 40 százalékos élelmiszer-infláció alatt marad 20 százalékkal a csokoládék, kekszek, cukorkák drágulása, de a minőségi elvárásokból az árrobbanás ellenére sem mondanak le a magyarok. A gyártók az ünnepre akciókkal nem készülnek, inkább új ízesítésekkel, csomagolással próbálják vonzóbbá tenni édesipari termékeiket, amiből húsvétkor még mindig a csokinyúl, majd a csokitojás a legnépszerűbb. Intődy Gábor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének főtitkára. Varga Zoltán, senior elemző nyit tőzsdét. Heuréka élmény rovat. Nagyon sok eddig egy nemzetségbe tartozó gombáról derült ki az utóbbi években, hogy külsejük alapján baromi különböző fajokkal rokon. Sőt, a gombák egymásnak küldött elektromos jeleinek matematikai elemzésével olyan mintákat azonosítottak, amelyek feltűnő szerkezeti hasonlóságot mutatnak az emberi beszéddel. Nátz Eszter, biomérnök, a Magyar Netgombász Egyesület alelnöke
4/3/20230
Episode Artwork

MR podcast – Brexit update és tőzsdesztorik - 2023-04-0308 óra

2023. április 3., hétfő 8-9 óra Évekig foglalkoztunk a Brexittel, amely már-már bohózatba hajlott, mire végre meglépték a britek és elhagyták az Európai Uniót. De mi történt azóta a gazdaságban és a brit politikában? Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország ügyvezetője, adótanácsadó partnere és Feledy Botond, külpolitikai szakértő elmondja. Jól zárták a hetet az amerikai piacok, általános emelkedés lett, nem teljesített felül a technológia. Húsvétra készülve: a Mikulás sehol nincs a Nyuszihoz képest: az elmúlt 22 évben csak kétszer fordult elő, hogy nem emelkedett a piac a húsvét előtti héten, átlagosan 2,5%-os emelkedéssel lehet számolni. Jelentett a Micron Technology, komoly esésen van túl az árfolyam, veszteséges a cég - a DRAM termékei árát érdemes figyelni. Alibaba feldarabolás részletei is napvilágra kerültek. Szelőcei Sándor, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője.
4/3/20230
Episode Artwork

MR podcast – Dali, amerikai munkaerőpiac, napelemek - 2023-04-0306 óra

2023. április 3., hétfő 6.30-8 óra Név- és születésnaposok és évfordulók. Így nyitunk. Tőzsdehírek. Ezzel folytatjuk. Három izgalmas program Budapesten: Dali kiállítás: A Salvador Dalí több mint 200 művét felvonultató kiállításon a művész leghíresebb munkáinak egyike sem látható, sőt még csak festmények sem. Ennek ellenére a szürrealizmus mestere előtt tisztelgő tárlat  nem okoz csalódást, az összes, Dalíra jellemző motívum ott figyel a kiállított metszeteken, litográfiákon, szobrokon és ékszereken. Jan Saudek a Műcsarnokban. A Budapest Fotófesztivál egy különleges és egyben provokatív kiállítással nyitja meg a 7. alkalommal megrendezett rendezvénysorozatát. A kortárs cseh fotográfia rebellis alakjának, Jan Saudeknek láthatjuk a barokkosan fülledt, kézzel színezett érzéki aktjait és látványgazdag jeleneteit bemutató életmű-válogatását. És A kojot négy lelke című új magyar animációs film. Wágner Gábor, a We Love Budapest újságírója. Heti kitekintő. A pénzügyi piacokon tapasztalható turbulenciák elbizonytalanították a befektetőket a Fed monetáris politikájának jövőjét illetően, ám a márciusi ülésen is folytatódott a kamatemelési ciklus és a Fed nem zárkózott el a további szigorítástól sem, miközben a folyamatosan hozta a döntéseket a bajba jutott bankok kisegítésére. Ilyen előzményeket követően várja a piac a márciusi munkaerő-piaci adatokat, amelyek kisebb súllyal esnek ugyan latba a monetáris politikai döntések meghozatalakor mint az infláció, de továbbra is nagy figyelmet kapnak és alakítják a kamatemelési várakozásokat. Európában a februári termelői árindex a leginkább várt adat, a vártnál nagyobb csökkenése megnyugtathatja az infláció miatt aggódókat.  Váradi Bea, az OTP Bank Elemzési Központ makroelemzője. Péntek este jelentették be, hogy az uniónak tett ígéreteknek megfelelve nyártól elkezdhetik a háztartási méretű kiserőművekre bevezetett átmeneti betáplálási korlátozás részleges feloldását. A folyamat 2024 végére lezárulhat. Mi áll a háttérben? Most már hirtelen elbírja ezt a hálózat?  Szolnoki Ádám, a MANAP Iparági Egyesület elnöke.
4/3/20230
Episode Artwork

MR podcast – Az vasút- és vonatjegyekről - 2023-03-3109 óra

2023 március 31., péntek 9-10 óra Ács is in the air rovatunkban a guru a MÁV Okosjegyéről szól, valamint az EDI WAW tolás rejtélyébe avat be. Na és persze hallgatói kérdésekre is felel. Vavrek Zsolt, lakossági üzletág igazgató pedig tőzsdét nyit.
3/31/20230
Episode Artwork

MR podcast – Atomi kérdések, olcsó bankszámla, lombkorona sétány - 2023-03-3108 óra

2023 március 31., péntek 8-9 óra Most már cáfolják, hogy új utakat keresne a magyar kormány, továbbra is a Roszatommal szeretnék megépíttetni Paks2-t, legfeljebb részben nyugati segítséggel. De meddig csúszhat tovább a projekt a nélkül, hogy veszélybe kerülne az ország energiaellátása? És miől lesz energia az akkugyárak megnövekedett igényeinek kielégítésére? Szabó M. István, energetikai szakújságíró. Jön az 1000 forintos bankszámla, hogyan alakul át a bankszámlakínálat? Júliustól 1000 forintra csökken az alapszámlák havi díja. Ezeket a bankoknak kötelezően kínálniuk kell, de van pár kérdőjel még a körül, hogy meglevő ügyfelek hogyan válthatnak az olcsóbb opcióra.  Homa Péter, a Biztosdöntés.hu bankszámlaszakértője. Ép testben rovatunkban a lombkoronasétányok, amelyek működnek és szépek. Saját tapasztalatok Pannonhalmáról és Makóról, plusz ajánló a legjobbakról.
3/31/20230
Episode Artwork

MR podcast – Fővárosi programcsokor és forintárfolyam - 2023-03-3106 óra

2023 március 31., péntek 6.30-8 óra Ma sem maradhat el a sok-sok informatív kör a név- és születésnapokról, meg a tőzsdei kereskedésről. Aztán egy kis programajánló az Ács-Mihálovits párostól. Értékpercek rovatunkban a következő témákat boncolgatjuk: Az MNB kamatdöntése és hatása az EURHUF-ra magyar inflációs jelentés makroadatok az eurózónából és Amerikából (pl tagállamok inflációja) jövő heti események A kalauzunk Fodor István, az OTP Global Markets treasury üzletkötője.
3/31/20230
Episode Artwork

MR podcast – Titktok tiltás, Kávébár Bazár - 2023-03-3009 óra

2023 március 30., csütörtök 9-10 óra Betiltják a Tiktokot nyugaton? És miért épp a Tiktokot tiltják be? Knittel Martin, a Forbes magazin újságírója. Tőzsdenyitás Buró Szilárd, pénzügyi innovációs vezetővel. Kávébár Bazár. Idén április első hétvégéjén zajlik a hazai kávé- és bárvilág meghatározó eseménye, a tizenharmadik KávéBár Bazár. A világ legjobb termőterületeiről érkező különleges kávékból készülnek az espressók, filterkávék és különféle tejes italok. Egyes standokon olyan kávégépek is felbukkannak, melyek ára a középkategóriás autókéval vetekszik. Bemutatkozik Molnár Attila és a Chemex közös fejlesztése, az innovatív ChemAer kávékészítő eszköz, amely széles közönség számára elérhető kávékészítő okoseszköz. Szombaton rendezik a profi kávékóstolók versenyét, a Pro Cup Tasters Championship bajnokságot. Az izgalmas és szórakoztató versenyen profi baristák mérkőznek meg, a nyertest pedig Athénba repítik a szervezők a júniusi World of Coffee expóra. Szombaton este 8 órakor zár a rendezvény, az utolsó két órában a Studio54 Bar Session zajlik, ahol az ország legjobb bárjaiból érkező bartenderek készítik el a ’70-es ’80-as évek legnépszerűbb koktéljainak újratervezett verziói. A bárparty mellett limitált létszámú, de ingyenes vezetett kóstolókon ismerkedhetünk a legújabb italpiaci trendekkel: top prémium és újgenerációs sörök, rumok, és whiskyk is kerülnek a kóstolópoharakba. Szuna Noémi és Tollas Csilla, rendezők.
3/30/20230
Episode Artwork

MR podcast – Adóelkerülés elleni küzdelem, autóipar gyötrődések - 2023-03-3008 óra

2023 március 30., csütörtök 8-9 óra Pénzügyekről kristálytisztán. A nagyvállalatok csak kacagnak az újabb és újabb adóelkerülés elleni szabályokon. 2012 júniusában a világ vezetői, a G20-ak Los Cabos-i találkozóján fogadták el, hogy vissza kell szorítani az adóparadicsomok használatának vállalati gyakorlatát. Az OECD-t bízták meg egy olyan terv kidolgozásával, amely végül 15 kézzelfogható intézkedésből állt, amelyek jelentősen korlátozzák a visszaélésszerű társasági adózási gyakorlatokat. Három évvel később a G20-ak hivatalosan is elfogadták a tervet, és a megvalósítás 2016-ban világszerte megkezdődött. A mérföldkőnek számító megállapodást követően 2019-ben azt mérte a tanulmány, hogy tovább nőtt az adóelkerülés volumene. Magyar Csaba, okleveles adószakértő, a Crystal Worldwide Zrt. vezérigazgatója. A Mazda is támogatja az alternatív hajtást, az EU meg elfogadta a 2035-ös full villanyosítást. A Futómű rovatban Várkonyi Gábor, autós szakértő.
3/30/20230
Episode Artwork

MR podcast – Paks2 kérdései, török külpolitika - 2023-03-3006 óra

2023 március 30., csütörtök 6.30-8 óra Bemelegítő körök ma reggel is vannak, mert szeretitek nem? Aztán a főváros hírei, mert ezt meg mi szeretjük. Veszélyben Paks 2? Mi lesz nélküle, mi lehet helyette?Egyre több a bizonytalanság Paks2 körül, már eddig is sok évet csúszott a projekt és már az eddig magabiztosságot sugárzó kormány részéről is elhangzottak óvatosabb nyilatkozatok. Miért nem történt eddig 12 év alatt szinte semmi és valóban van esély arra, hogy a Roszatom nem tudja megépíteni az erőművet? Paks2 nélkül hogyan lesz energia az akkugyárakban? Szabó M. István, energetikai szakújságíró. Törökország 360 fokos külpolitikája. Az ország korábbi konfliktusai mutatják a török külpolitikai ambíciók két eltérő irányát, és azt, hogy egyáltalán nem eldöntött, hogy a törökök a nyugati demokratikus szövetség vagy az autoriter vezetők blokkjához csatlakoznak. A „360° külpolitika” azt is jelenti, hogy Törökország nem áll sem a nyugati demokratikus szövetségesek se az autoriter hatalmak (Kína, Oroszország, Irán) oldalára. Fontos lesz a közelgő választás. Tunkli Dani, az Accorde Alapkezelő befektetési igazgatója
3/30/20230
Episode Artwork

MR podcast – Fiatalok lakásgondjai, épületek dekarbonizációja - 2023-03-2909 óra

2023 március 29., szerda 9-10 óra Milyen és mekkora lakást tudnak venni az átlagfizetésből gazdálkodó huszon- és harmincévesek? Nagyon magasak a lakásárak, elképesztő különbségek alakultak ki abban, hogy egy átlag fiatal pár a maximálisan felvehető hitel segítségével milyen ingatlanhoz tud hozzájutni és hol. Az biztos, hogy nem szabad teljesen kifeszíteni magunkat és a jelenlegi piaci helyzetben, a kitartott magas árak mellett egyre inkább érdemes alkudni. Korponai Levente, a Money.hu vezetője. Tőzsdenyitás Sághy Balázs, senior elemzővel. Cél a magyarországi épületállomány dekarbonizációja. Hazánkban eddig nem látott mélységű és célrendszerű, épületekre vonatkozó zéró karbon ajánlást jelentetett meg a HuGBC: a Magyar Környezettudatos Építés Egyesülete a kiemelt fontosságú 2050-es klímacél eléréséhez cselekvésre hívja az építésgazdaság ágazat szereplőit. Barta Zsombor, a HuGBC elnöke, fenntarthatósági szakértő.
3/29/20230
Episode Artwork

MR podcast – Gazdasági kilátásaink, "fizetős" diplomamunka, részvénysztorik - 2023-03-2908 óra

2023 március 29., szerda 8-9 óra Recessziót és 19 %-os inflációt vár idénre a GKI, miért? Ma jelent meg a GKI Gazdaságkutató friss prognózisa a magyar gazdaság idei teljesítményéről, az intézet jóval pesszimistább a piaci konszenzusnál, a GDP fél százalékos zsugorodását várja 2023-ra. Mi áll a háttérben és javulhat-e jövőre annyira a helyzet, hogy visszatérjen a 3 százalék körüli növekedés és 5 százalék alá essen az infláció? Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettese. Negyedmillió forintot is érhet a diplomamunka az SZTNH-nál. Idén is meghirdette Ujvári János diplomadíj-pályázatát végzős felsőoktatási hallgatók részére a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH). Lábody Péter, az SZTNH jogi, nemzetközi és innovációs ügyekért felelős elnökhelyettese. Részvénysztorik. Jack Ma visszatért - de tegnap - AliBaba 6 db-ra vágják a céget. Közel 15% emelkedés lett belőle. Disney elbocsátás: 7 ezer embert rúgnak ki. Lucid Technologies: 18%-os elbocsátás lesz. Az Adidas megválik Beyoncé-tól. EKB jóváhagyta az UniCredit saját részvény vásárlását.Kababik József, Erste Befektetési Zrt.  üzletkötője.
3/29/20230
Episode Artwork

MR podcast – Magyar kamatdöntés, digitális szolgáltatások, kkv hírek - 2023-03-2906 óra

2023 március 29., szerda 6.30-8 óra Nem meglepő módon ma is megemlékezünk a név- és születésnaposokról, illetve tőzsdehíreket is mondunk, sőt, néhány budapesti info is az éterbe kerül. No de aztán: Mit üzen a jegybank a friss kamatdöntéssel? Változatlanul szigorú a jegybank, tovább tolódik a piac által régóta várt kamatcsökkentés. Nyár előtt már szinte senki se vár vágást, ez reális lehet? A jegybank alelnökének prezentációjában érdekes utalás volt arra, hogy a nemzetközi tapasztalatok szerint milyen nehéz  egyszámjegyűvé leszorítani a 20% feletti inflációt - veszélyben az orbáni utasítás teljesítése a decemberi 10 % alatti inflációról? Ezt az MNB szerint összehangoltan lehet elérni - ez is üzenet a gyors vágást sürgető gazdaságpolitikusoknak? Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője. Az Európai Unió várhatóan 2024 év elején alkalmazandóvá váló rendelete a digitális szolgáltatásokról (DSA) jelentős fejlesztési terheket ró a magyar online-szolgáltatókra. Takács Nóra ügyvéd, a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda szakértője. KKV hírek. Pénz és mentorprogrammal segíti a Visa a női vállalkozókat. MNB-engedélyt kapott a kkv-k nemzetközi péntforgalmára specializálódott fintech cég.  
3/29/20230
Episode Artwork

MR podcast - Győri vár, tőzsde, Vermeer - 2023-03-2809 óra

2023 március 28., kedd 9-10 óra Mesél a múlt rovatunkban Katona Csaba történésszel a 425 éve, 1598. 03.28-29-én - akkor már négy éve török kézen lévő - győri vár cselvetéssel történő visszafoglalásáról beszélgettünk. Tőzsdenyitás után a kultmogulban Hollandia minden idők legnagyobb Vermeer-kiállításáról volt szó. Az esemény részleteiről Borbély Zsuzsa irodalom- és filmterapeutával, a Papageno.hu újságírójával beszélgettünk.
3/28/20230
Episode Artwork

MR podcast - Digitális jegybankpénz, feszültség Izraelben - 2023-03-2808 óra

2023 március 28., kedd 8-9 óra Zsiday Viktor befektetési szakembert, a Citadella Alap portfóliókezelőjét arról faggattuk, hogy miként lehetne átalakítani a világ bankrendszerét. Mi folyik Izraelben? Dr. Feledy Botond külpolitikai szakértőtől vártunk válaszokat.
3/28/20230
Episode Artwork

MR podcast - Tavaszi Vásár, Tavaszi Fesztivál, Cleango - 2023-03-2806 óra

2023 március 28., kedd 6.30-8 óra Gedeon, Gede, Gedő nap van ma, amikor Bohumil Hrabal cseh író is született. Lapszemle, tőzsde. Megnyitott a Budapesti Tavaszi Vásár, követi a 43. Budapesti Tavaszi Fesztivál. Faix Csaba, a Budapesti Brand Nonprofit Zrt. vezérigazgatója számolt be az eseményekről. Friss befektetés és nagy pörgés a Cleangónál. Kaczur Áron, a Cleango zöld-tech autómosó vállalkozás társalapítója, tulajdonosa volt a beszélgetőpartnerünk.
3/28/20230
Episode Artwork

MR podcast - Agrártámogatások, tőzsde, GPT-4 - 2023-03-2709 óra

2023 március 27., hétfő 9-10 óra A Mihálovits Gazdában az induló az új, egységes kérelemhez kapcsolódó közvetlen agrártámogatásokról beszélt nekünk Mezei Dávid, az MKB Bank és Takarékbank agrár és európai uniós kapcsolatokért felelős vezetője. Tőzsdenyitás után a GPT-4 képességeiről hallgattuk Kiss Gergelyt, az Attrecto Zrt. alapítóját.
3/27/20230
Episode Artwork

MR podcast - Brazília, Vodafone csökkenő kártyás költések - 2023-03-2708 óra

2023 március 27., hétfő 8-9 óra A legnagyobb vasérc kitermelő országok közül most Brazília került terítékre. Gerendy Zoltánnal, a BDO Magyarország ügyvezetőjével, adótanácsadó partnerével és dr. Feledy Botond külpolitikai szakértővel beszélgettünk az Adóvilágban. Szelőcei Sándor, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője a Vodafone gyorsjelentéséről számolt be, Nvidia számokat hozott, valamint elmondta, hogy a Citigroup közzétette a kártyaadatait, ami egy hirtelen csökkenést mutat a lakossági költésekben.
3/27/20230
Episode Artwork

MR podcast - Fókatréning, MNB kamatdöntő ülés, ransomware kerekasztal - 2023-03-2706 óra

2023 március 27., hétfő 6.30-8 óra Hajnalkák neve napján a Juan Ponce de León vezette spanyolok felfedezik Floridát. Lapszemle, tőzsde, majd fókatréning. Indul a szezon az Állatkertben! A programokról Hanga Zoltánt, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivőjét kérdeztük. Tardos Gergely, az OTP Bank Elemzési Központ vezetője azt emelte ki a heti makró naptárból, hogy az MNB kamatdöntő ülésére és az eurózóna márciusi inflációs mutatóira lesz érdemes figyelni. Németh László, a HRP Europe Kft. InfoSec & Networking üzletágvezetője a héten megrendezendő Ransomware Kerekasztal Megbeszélésre hívta fel a figyelmet.
3/27/20230
Episode Artwork

MR podcast – Légügyi gubancok és koncert setétben - 2023-03-2409 óra

2023 március 24., péntek 9-10 óra Itt a sokak által várt Ács is in the air. A névadó ajánlata: Ki a hülye? Majka, vagy a Ryanair? Vagy mindkettő? Új útvonalak és érdekes mondások a Wizz Airnél. Kamusűrítés + hisszük, ha látjuk. Az év légitársasága díj - a legrosszabb légitársaság Angliában, a legtöbb utaspanasz. És. Megvan az az érzés, amikor főzés közben hirtelen elmegy az áram, és egy pillanatra  a lélegzeted is elakad? „Van itthon gyertya? Van, de mivel tudom meggyújtani? Idegesít ez a sötét, meddig kell ezt kibírni?” Ismerősek ezek a mondatok? Egy átmeneti áramszünet során a sötétben  mindenki bizonytalanná válik, pedig pontosan tudjuk, hogy néhány perc, és újra láthatunk. Ugye, milyen biztonságérzetet nyújt az, hogy látsz? Március 30-án, a Lurdy Moziban lekapcsoljuk a fényeket, de a vetítővásznon nem indulnak el reklámok, és mozifilmet sem  láthatsz. Próbáld ki, milyen teljes sötétben zenét hallgatni!  Hallgasd a zongorát és az énekesek hangját, tapasztald meg, milyen az a sötét,  mely vak- és gyengénlátó társaink számára a mindennapi élet velejárója. Csatlakozz Szalóki Ágihoz, Frenkhez és Helle Maximilianhez, akik 2023. második vaksötét koncertjének fellépői. Puskás Kata Szidónia, a Bodor Tibor Kulturális Egyesület elnöke  
3/24/20230
Episode Artwork

MR podcast – Pénzpolitika és millió lépés - 2023-03-2408 óra

2023 március 24., péntek 8-9 óra Kis monetáris politika itthonról és külföldről Pleschinger Gyula, az MKB Private Banking igazgatója a kalauz. Fed dilemma kibontva: miért kéne kamatot csökkenteni bankválságban, hogy működik ez? Ebből átvezethetünk a bankok érzékenységére: betétek jönnek mennek, hitelek borulnak/nem borulnak, a bank saját befektetései is ingadoznak (SVB emiatt térdelt le)... Miben más 2023 mint 2008? Utóbbi befektetési bankokat, előbbi kereskedelmi bankokat ütött meg. A hírek es a pánik hatása. Öngerjesztő folyamat is lehet a bankok vége. (Ne nézzünk CNBC-t :)  Örök sláger: teflon forint. Aztán. 100 iskola nyerhet 1 millió forintot sporteszközök vásárlására. Magyarország legnagyobb, mozgásra ösztönző programját szervezi meg a Magyar Szervátültetettek Szövetsége az Aktív Magyarország Program támogatásával, és ebben több mint 50 ezer résztvevőre számítanak 77 napon keresztül. Dr. Grózli Csaba, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének stratégiai- és orvos igazgatója.  
3/24/20230
Episode Artwork

MR podcast – Nyugdíj és árupiac - 2023-03-2406 óra

2023 március 24., péntek 6.30-8 óra A reggeli bemelegítő körök, úgymint évfordulók, tőzsdehírek, Budapest rovat etc. etc. veretes téma Ébresztőnek, a nyugdíj. A nyugdíjcélú megtakarítások elsődleges ösztönzésére jelenleg a személyi jövedelemadó jóváírás szolgál, amelynek vonzereje a 2014-es bevezetés óta, a jóváírás kilenc éve változatlan összeghatára miatt drasztikusan csökkent. Az adójóváírás mellett vagy helyett célszerű megfontolni olyan normatív állami támogatás bevezetését, amely különösen a hosszú távú megtakarítások magyar pénz- és tőkepiaci eszközökben történő elhelyezését támogatná. Ráadásul, jóval többet fizetünk be nyugdíjra, mint amennyit aztán megkapunk, a KSH a tavalyi népszámlálás eredményei szerint a gyakran emlegetett 10 millióból csak 9,6 millióan vagyunk és ebből azt a következtetést vonják le, hogy bajban vannak a leendő nyugdíjasok, nem lesz, aki majd megtermeli a nyugdíjakat. A Nyugdíjas Parlament elnöke, Karácsony Mihály elmondta: semmi köze nincs egymáshoz annak, hogy egy országban mennyien vannak és mennyi a nyugdíj. Dr. Farkas András, a NyugdíjGuru News alapító főszerkesztője. Aztán árupiaci információkat hoz Fábián Lóránt, OTP Global Markets árupiaci kereskedője. Miszerint: gázpiac főbb tényezők az áresés mögött EU hoz-e további óvintézkedéseket, vagy úgy látják, a helyzet nem indokolja? emelkedésre utaló kockázatok, kilátások   olajpiac a héten tapasztalt esés túlzott reakció, vagy további esésre kell készülni? mely tényezők dominálnak rövid illetve hosszabb távon? OPEC álláspontja   gabonapiac (búza, kukorica) világpiaci trendek ukrán helyzet kilátások
3/24/20230
Episode Artwork

MR podcast – Yettel, tőzsde, fenntartható borászkodás - 2023-03-2309 óra

2023 március 23., csütörtök 9-10 óra Újra az államé a Yettel negyede. Koi Tamástól, a hwsw.hu szerkesztőjétől vártunk magyarázatot a különös tranzakcióra. Buró Szilárd navigált el minket a tőzsdei árak sűrűjében, majd a fenntartható borászkodásról beszélgettünk Benesch Antallal, a Veszprémi Érseki Pincészet főborászával.
3/23/20230
Episode Artwork

MR podcast – Megújuló energia, lappföldi extrém teszt - 2023-03-2308 óra

2023 március 23., csütörtök 8-9 óra Mennyire tudjuk Magyarországon alkalmazni és kihasználni a megújuló energiaforrásokat? Egy soha véget nem érő fejezetet nyitottunk meg ezzel a kérdéssel, de a téma megvuitatásában nagy segítségünkre volt Dr. habil. Munkácsy Béla, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék adjunktusa. A Futóműben Audi, elektromobilitás és lappföldi extrém teszt került terítékre.
3/23/20230
Episode Artwork

MR podcast – Kuroszava, női vállalkozók, kamatsapka - 2023-03-2306 óra

2023 március 23., csütörtök 6.30-8 óra Ezen a napon megalakul a Meteorológiai Világszervezet és megszületett Kuroszava Akira, japán filmrendező. Lapszemléztünk, tőzsdéztünk, átnéztünk pár hírt a fővárosból. Végh Tímeát, a Design Terminal cégvezetőjét arról kérdeztük, hogy vajon a női vállalkozók útja rögösebb-e. Heti Alapozó rovatunkban Szabó József, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója beszélt nekünk a tegnapi FED döntés hatásairól és az kamatsapka rendelet meghosszabbításáról.
3/23/20230
Episode Artwork

MR podcast – Főváros vs. agglomeráció, vizeink természetes visszatartása - 2023-03-2209 óra

2023 március 22., szerda 9-10 óra Elsősorban az alacsonyabb négyzetméterárak mozgatják az ingatlanvásárlókat a főváros és agglomerációja között. Erről Balla Ákossal, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetőjével beszélgettünk Négyzetméter című ingatlan rovatunkban. Minden eddiginél nagyobb szükségünk van arra, hogy a vizek szétterítésével és természetes visszatartásával helyet adjunk a folyóknak, lassítsuk a vízkészletek gyors távozását, megtartsuk a csapadékot és a belvizet. Erről a víz világnapján Dedák Dalmával, a WWF Magyarország környezetpolitikai szakértőjével beszélgettünk.
3/22/20230
Episode Artwork

MR podcast – Bankválság, Jedlik Ányos-díj - 2023-03-2208 óra

2023 március 22., szerda 8-9 óra Bankválság: hol tartunk most és mire futhat ki? Palkó Istvánt, a Portfolio pénzügyi divíziójának vezető elemzőjét faggattuk. Átadták az idei Jedlik Ányos-díjakat. Erről az egyik díjazottal dr. Kovári Zoltánnal magyar és európai szabadalmi ügyvivővel, a Kovári Szabadalmi és Védjegy Iroda Kft. ügyvezetőjével beszélgettünk, akinek az édesapja, Kovári György is megkapta korábban ezt az elismerést. Piaci Hotspot rovatunkba Baráth Tibor, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője szállított infókat.
3/22/20230
Episode Artwork

MR podcast – Zuhanórepülő nyugdíjpénztárak, használt cuccok a világhálón - 2023-03-2206 óra

2023 március 22., szerda 6.30-8 óra A víz világnapján köszöntöttük a Beátákat. Tőzsde, lapszemle, budapesti hírek. Zuhanórepülés a nyugdíjpénztáraknál: fájdalmas év volt a tavalyi, de mi áll a rossz teljesítmény hátterében? A kérdést Süle-Szigeti Bulcsúval, a Bankmonitor nyugdíjszakértőjével feszegettük. Az E-bizniszben azt vizsgáltuk Rédey Ivánnal, a Shoptet magyarországi vezetőjével, hogy miért hasítanak a használt cuccok a világhálón.
3/22/20230
Episode Artwork

MR podcast – Lenhossék József, tőzsde, Mucsi 12x - 2023-03-2109 óra

2023 március 21., kedd 9-10 óra 1818-ban, március 20-án született Lenhossék József, akiről sokan csak azt tudják, hogy nevét utca viseli Ferencvárosban. Többet Katona Csaba történész árult el róla. Tőzsdenyitás után Marosi Viktor kollégánkkal beszélgettünk abból az apropóból kifolyólag, hogy márc. 22-én 19 órakor Mucsi 12x címmel fotókiállítása nyílik a Telep Galériában. Előtte a versmondólány szavalt egy Neruda verset.
3/21/20230
Episode Artwork

MR podcast – Felhő mindenek felett, logisztikai szervezetek szövetsége - 2023-03-2108 óra

2023 március 21., kedd 8-9 óra Hogy állunk most a felhővel, költözzünk vagy maradjunk? Mádi Gáborral, a ShiwaForce.com Zrt. IT igazgatójával indítottuk el újra Epic Stories rovatunkat. Közelebb került az uniós döntéshozatalhoz a magyar logisztika. A részletekről Tolnainé dr. Tóth Veronika, a Magyar Vámügyi Szövetség főtitkára számolt be.
3/21/20230
Episode Artwork

MR podcast – Költészet világnapja, vármegye bérlet, magán egészségügy - 2023-03-2106 óra

2023 március 21., kedd 6.30-8 óra Benedek is hozott zsákban meleget a költészet világnapján. Lapszemle, tőzsde. Több tízmilliárdos lyukat üt a tömegközlekedés költségvetésén a vármegyebérlet? Erről Király Bencével, a Közlekedő Tömeg Egyesület egyesületi tagjával beszélgettünk. Mennyit és mire költünk a saját zsebünkből, ha az egészségünkről van szó? Pulzus című rovatunk vendége dr. Váradi Péter, a Prémium Egészségpénztár Vezető Stratégiai Tanácsadója volt.
3/21/20230
Episode Artwork

MR podcast – Árstoppos tojás, alkalmazott MI - 2023-03-2009 óra

2023 március 20., hétfő 9-10 óra Árstoppos tojást hoz a nyuszi - De lesz-e belőle elég? Mihálovits Gazda rovatunkban Pákozd Gergelytől, a Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetségének alelnökétől vártunk választ kínzó kérdésünkre. Tőzsdenyitás után Szabados Leventével, a Neuron Solutions vezető tanácsadójával azt a kérsét feszegettük, hogy mit is jelent mesterséges intelligenciát alkalmazni.
3/20/20230
Episode Artwork

MR podcast – India, piaci rali, visszahívások - 2023-03-2008 óra

2023 március 20., hétfő 8-9 óra A legnagyobb vasérc kitermelők: India. Adóvilág rovatunkban Gerendy Zoltánnal és dr. Feledy Botonddal beszélgettünk a lassan - vagy már - a világ legnépesebb országáról. Piaci Hotspot rovatunkban szó volt arról, hogy az S&P500 egy százalék pluszban zárta a hetet, az infláció a várakozásoknak megfelelően csökkent az USÁ-ban, míg a Pfizer gyógyszereket, a Ford meg autókat hívott vissza. Szelőcei Sándor, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője volt ebben a szakértőnk.
3/20/20230
Episode Artwork

MR podcast – Einstein, pénzügyi válság, FED döntésre várva - 2023-03-2006 óra

2023 március 20., hétfő 6.30-8 óra Klaudiák neve napján Albert Einstein közreadja relativitáselméletét. Lapszemle, tőzsde, meg egy kis bankpánik. Megismétlődik-e a 2008-as pénzügyi válság? Dobozi Istvánnal, a Világbank volt vezető közgazdászával beszélgettünk. Fővárosi híreink után Váradi Beával, az OTP Bank Elemzési Központ makroelemzőjével a szerdai FED döntés várható kimenetelét latolgattuk.
3/20/20230
Episode Artwork

MR podcast – Porto Santo, Kairo és tőzsdenyitás - 2023-03-1709 óra

2023 március 17., péntek 9-10 óra Ács Gábor Porto Santoból jelentkezett, ottani élményeit osztotta meg velünk és a hallgatókkal. Szó volt még a Wizz Air megváltozott árazási algoritmusáról és a társaság Milánóból induló új kairói járatáról is. Tőzsdét nyitottunk Vavrek Zsolttal, majd egy kis könnyed csevej után jó hétvégét kívántunk mindenkinek.
3/17/20230
Episode Artwork

MR podcast – Az alvás fontossága, minősége, hiánya okozta problémák - 2023-03-1708 óra

2023 március 17., péntek 8-9 óra Előrehoztuk és megnyújtottuk "Ép testben" rovatunkat, hogy minél töbet beszélgethessünk Horváth Ágnes alvástrénerrel az alvás fontosságáról, minőségéről, hiánya okozta problémákról.
3/17/20230
Episode Artwork

MR podcast - Szent Patrik nap, repohár, infláció - 2023-03-1706 óra

2023 március 17., péntek 6.30-8 óra Ma van Írország nemzeti ünnepe, Szent Patrik napja, de persze a Gertrúdokat is köszöntöttük. Lapszemléztünk, tőzsdéztünk, híreket szállítottunk Budapestről, majd újramelegítettük a repohár kérdést. Kerékgyártó Gáborral, a BKIK gazdaságfejlesztési és szolgáltatási igazgatójával beszélgettünk. "Értékpercek" rovatunkban a héten megjelent amerikai inflációs adatokat és az EKB döntését elemeztük Soós Frigyes segítségével, aki a OTP Global Markets treasury üzletkötője.
3/17/20230
Episode Artwork

MR podcast – Neumann120, a vízivás fontossága - 2023-03-1609 óra

2023 március 16., csütörtök 9-10 óra Neumann János a globális kihívások és az éghajlat változásával kapcsolatban évtizedekkel ezelőtt leírt gondolatai 2023-ban aktuálisabbak, mint valaha: ezért a Neumann Társaság a számítógépek működési elveit kidolgozó tudós életútját új megközelítésből feldolgozó életrajzi kötetet jelentet meg a Neumann 120 emlékév tiszteletére. IT rovatunkban Képes Gábor, a Neumann Társaság marketingigazgatója, egyben informatikatörténész és muzeológus könyajánlója. Igyunk vizet, mert az jó - de nem csak szomjoltásra a legjobb, rengeteg pozitív egészségügyi vonzata is van. A vízivás fontosságának hangsúlyozására az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet Aqua Challenge néven az idén ismét meghirdeti vízfogyasztást népszerűsítő kampányát, amelynek lényege, hogy az abban résztvevők vállalják, a kihívás ideje alatt csak vízzel, és abból is az ajánlott mennyiséggel, tehát napi két-két és fél literrel oltják szomjukat. NOPQ gasztronómiai rovatunkban Kántor “Be Water” Ede.
3/16/20230
Episode Artwork

MR podcast – Amerikai bankpánik, kínai autópiac - 2023-03-1608 óra

2023 március 16., csütörtök 8-9 óra Az Egyesült Államok történetének második legnagyobb bankcsődje zajlik. Itt az újabb pénzügyi válság, kezdődik a cunami, mint 2008-ban? Ki a felelős? Maga a Silicon Valley Bank, vagy a Fed monetáris politikája?  Pogátsa Zoltán, közgazdász, társadalomkutató, a Soproni Egyetem docense. 8 millió forgalomban lévő tisztán elektromos autó mellett sem tudja teljesíteni Kína a klíma célkitűzéseit. Nagyon jelentős termelési csökkenés várható Európában az autók tekintetében, míg az USA nyer. Futómű rovatunkban Várkonyi Gábor.
3/16/20230
Episode Artwork

MR podcast – Gyengülő forint, török választások - 2023-03-1606 óra

2023 március 16., csütörtök 6.30-8 óra Álmoskásan indul a reggel, de sosem hallott felállással találkozhatnak a hallagtók, hiszen Várkonyi Gábor és Mihálovits András a műsorvezetők. Lemmennek persze a kötelező körök, mint a jeles napok felsorolása, a tőzsdei összefoglaló valamint a lapszemle, majd a Budapest rovat is, melyben a rakpartok hétvégi autómentesítéséről, a Fény utacai piac sorsáról és a 3-as metróról szólunk. Ütik-vágják a forintot, nincs megállás - 402 Ft fölött az euró árfolyama. Március 15-én reggel még 390-es szint alatt volt az euró/forint kurzus, délután viszont elérte a 400-as lélektani határt a hazai deviza, majd ment is tovább. Az ok: az amerikai Silicon Valley Bank csődje nagy port kavart a nemzetközi piacokon, a forint pedig a rossz hangulatban kifejezetten jelentősen gyengül, ráadásul a magyar piac zárva tartása miatt alacsony a likviditás is. Ugyanakkor az is szembetűnő, hogy a forint alulteljesítő régiós devizákhoz képest. Hogyan tovább?  Kolba Miklós, az ING Bank senior treasury üzletkötője. ErdoGone? – Komoly kihívás vár a török elnökre a közelgő választáson. A remélhetőleg május 14-én megrendezésre kerülő török választás tétje, hogy a földrajzilag rettentő fontos lokációjú hatalom az USA és nyugati demokratikus szövetségesei mellé áll, vagy az olyan autoriter hatalmak, mint Kína, Oroszország és Irán szövetségese lesz. Tunkli Dani, az Accorde Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója.
3/16/20230
Episode Artwork

MR podcast - Kossuth-díj, tőzsde, Oscar-díj - 2023-03-1409 óra

2023 március 14., kedd 9-10 óra "Mesél a múlt" rovatunkban Katona Csaba történésszel a 75 éves Kossuth-díj múltjáról és jelenéről beszélgettünk. A tőzsdenyitást követően a "Kultmogul"-ban Dudás Viktor filmszakértővel elemeztük az idei Oscar-díjasok teljesítményét.
3/14/20230
Episode Artwork

MR podcast - Stagnáló élelmiszerárak, lassuló fuvarozás - 2023-03-1408 óra

2023 március 14., kedd 8-9 óra Az óra elején a lassuló élelmiszer-infláció volt a témánk. Héjja Csabával, az MKB Bank és a Takarékbank Agrár- és Élelmiszeripari üzletágának szenior elemzőjével néztünk a folyamatok mögé. Beszéltünk az új és a régi euró alapú állampapírokról."Észjáték" logisztikai rovatunkban pedig arról volt szó, hogy tavaly kevesebb árut és rövidebb úton fuvaroztak Magyarországon 2021-hez képest. Bíró Koppány, a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok szövetségének főtitkára volt a szakértőnk.
3/14/20230
Episode Artwork

MR podcast - π-nap, Revolut, egészségpénztárak, fenntartható válalaltirányítás - 2023-03-1406 óra

2023 március 14., kedd 6.30-8 óra Matild névnap és Nemzetközi π-nap. Lapszemle, tőzsdei összefoglaló. Budapest rovatunkban beszéltünk járatkimaradásokról és troliközlekedésről a Lánchídon. Lemák Gábor, fintech szakértőt pedig azért tárcsáztuk, hogy a Revolutról beszélgessünk vele, mivel a társaság könyvvizsgálója szerint fennáll a kockázat, hogy a cég 2021. évi bevételi kimutatásában lényegi tévedések szerepelnek. Dr. Váradi Péterrel, a Prémium Egészségpénztár Vezető Stratégiai Tanácsadójával a pénztárak népszerűségéről, pénzügyi helyzetéről, taglétszámáról beszélgettünk "Pulzus" rovatunkban. "3R" rovatunkban ifj. Chikán Attila, a Magyarországi Üzleti Tanács a Fenntartható Fejlődésért (BCSDH) elnöke a fenntartható válalaltirányítás lényegéről, fontosságáról beszélt.
3/14/20230
Episode Artwork

MR podcast – Műtrágya és európai kvantumszámítógép - 2023-03-1309 óra

2023 március 13., hétfő 9-10 óra Mihálovits Gazda ma a műtrágya és a gabonapiac összefüggéseit tárja fel egy rövid esszében. Varga Zoltán, senior elemző (Equilor Zrt.) tőzsdét nyit. Európai kvantumszámítógép épül! A Műegyetem is részt vesz a hét éves együttműködésben, amelynek célja egy nagyteljesítményű európai kvantumszámítógép fejlesztése. A 10 európai ország 28 partnerét egyesítő programban a BME Természettudományi Kara (TTK) a Wigner Fizikai Kutatóközponttal együttműködve dolgozik Franciaország, Hollandia, Finnország, Németország, Svédország legjobb szakembereivel a kvantumkutatással foglalkozó startupok mellett. Mi az a kvantumszámítógép? Miért dolgozik a fél világ ilyenek fejlesztésén? Milyen fő problémákat kellene megoldani a működéséhez? Létezik-e már valahol ilyen? Miért fejlesztünk mi, miért nem vesszük át azt? Dr. Asbóth János, a BME egyetemi docense, a Wigner Fizikai Kutatóközpont kutatója elmagyarázza Heuréka Élmény rovatunkban!
3/13/20230
Episode Artwork

MR podcast – Ausztrália, tőzsdei lejtmenet - 2023-03-1308 óra

2023 március 13., hétfő 8-9 óra Adóvilág rovatunkban a világ legjelentősebb vasérc termelőt vizsgáljuk. Ma Ausztrália kerül sorra, ahol a vasércen kívül más nyersanyagból is van bőven. Ezért is gazdag az ország.  A napjai mégsem békések, mert nem nagyon reagál a zöld fordulatra, illetve a nagyhatalmak, Kína és az USA, ütközőzónájának is tartják. Bővebben az ausztrál gazdaságról és politikáról Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország ügyvezetője, adótanácsadó partnere és Feledy Botond, külpolitikai szakértő mesél Az S&P - 5 százalékban zárt, a többi mutató is esett. Megtalálták az irányt a jelek szerint…Minden esik, de a bankszektor volt a legnagyobb vesztes. 700 milliárd dollár veszteség is lehet a rendszerben, ami megijesztette a befektetőket. Az állam közbe is lépett, ami pluszba lökte a bankpapírokat.A Tesla is esett, de idén másodszor csökkent árat, a piac nem örült ennek sem. Piaci Hotspot rovatunkban Szelőcei Sándor, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője.
3/13/20230
Episode Artwork

MR podcast – Amerikai bankpánik, amerikai infláció - 2023-03-1306 óra

2023 március 13., hétfő 6.30-8 óra Ma van Napi Csata, Mihálovits kolléga a Dien Bien Phu-i ütközetről mesél. Budapest rovatunkban a patkányirtás körüli huzavona kerül terítékre. Amerikában, majd Európában is komoly eladási hullám indult el a tőzsdéken, miután két kisebb amerikai pénzintézetnél gondok támadtak. A háttérben rendszerszintű problémákat sejtenek az elemzők. Ilyen hangulatban jött ki az OTP gyorsjelentése… Nagy Viktor, a portfolio.hu vezető elemzője. Amerikai infláció és európai kamatdöntés. A várakozások alapján éves összevetésben a headline és a maginfláció is mérséklődött, ám utóbbi csak minimálisan, míg havi összevetésben előbbinél minimális csökkenést míg utóbbinál stagnálást vár a piac. Januárban a megelőző hónapokhoz hasonlóan jelentősen járult az áremelkedéshez, a havi gyorsulás feléért volt felelős, a lakhatási kölstégek emelkedése, de az élelmiszerek és az energia ára is tovább emelkedett. A bérdinamika továbbra sem enyhül ugyan, de a reálbérek ilyen árnyomás mellett még így is csökkentek. Az energia ára mára már sokat mérséklődött, így inflációs szempontból inkább a lakhatási költségek és az élelmiszerárak alakulására lesz érdemes figyelni. Heti Kitekintő rovatunkban Tardos Gergely, az OTP Bank Elemzési Központ vezetője.
3/13/20230
Episode Artwork

MR podcast – Vasutazás, római zarándokház, tőzsdenyitás - 2023-03-1009 óra

2023 március 10., péntek 9-10 óra Vasutas hírek az "Ács is in the air" utazási rovatunkban, de persze volt Wizzair morgás skót szívással, magasvasút Lutonból, fapados ügyfélszolgálat 2., római zarándokház. Tőzsdenyitás Vavrek Zsolt lakossági üzletág igazgatóval. Válaszok hallgatók utazási kérdéseire, új műsorok és régiek promója.
3/10/20230
Episode Artwork

MR podcast – Halódó kriptovaluták, népszerű nordic walking - 2023-03-1008 óra

2023 március 10., péntek 8-9 óra Kriptovaluta - az örök ígéret vagy a jövő nagy lehetősége? Glaser Anitával, pénzügy-számvitel szakokleveles közgazdásszal, kriptovaluta adózási szakértővel beszélgettünk. "Ép testben" rovatunkban az alig több mint húsz éves múltra visszatekintő, de ma már a legkedveltebb tömegsportok között számontartott nordic walkingról volt szó.
3/10/20230
Episode Artwork

MR podcast – MTK-sportpark, Matolcsy vs. kormány, vergődő hazai kiskereskedelem - 2023-03-1006 óra

2023 március 10., péntek 6.30-8 óra Névnaposok, lapszemle, tőzsde. Bővülő BUBI, 27 milliárdból épülő MTK-sportpark volt a témája Budapest rovatunknak. Matolcsy vs. kormány reloaded - Kinek van igaza? Madár Istvánt, a portolio.hu vezető elemzőjét kérdeztük. Imrei Jánossal, az OTP Global Markets osztályvezetőjével a hazai kiskereskedelem helyzetőről, inflációról, FED kamatemelésekről és az amerikai munkerőpiacról beszélgettünk.
3/10/20230
Episode Artwork

MR podcast – Telkóban lemaradó EU, változó borászat - 2023-03-0909 óra

2023 március 09., csütörtök 9-10 óra Tim Höttges, a Deutsche Telekom első embere szerint a távközlési cégek működési környezete hosszútávon alkalmatlan arra, hogy versenyképessé tegye Európát Amerikával és Ázsiával szemben. Koi Tamással, a hwsw.hu szerkesztőjével beszélgettünk. Tőzsdei összefoglaló után "NOPQ" rovatunkban Braunmüller Lajossal, a Portfolio.hu elemzőjével beszélgettünk arról, hogy a klímaváltozás miatt új korszak köszönthet be a borászatban.
3/9/20230
Episode Artwork

MR podcast – Fintech elnök, elnapolt szavazás a belsőégésű motorokról - 2023-03-0908 óra

2023 március 09., csütörtök 8-9 óra Ács Zoltán, az MKB Fintechlab ügyvezetője lett a Magyar Fintech Szövetség (MAFISZ) elnöke. Ebből az apropóból beszélgettünk vele és Szeles Nóra, Mafisz elnökségi taggal, a Tőkeportál alapítójával a jövőbeni tervekről. A "Futóműben" Várkonyi Gábor beszélt arról, hogy elhalasztották a szavazást arról a tervek szerint 2035-ben esedékes szabályozásról, ami a belsőégésű motorok forgalombahelyezését tiltáná. Szó volt még elektromos autókról, akkumulátorokról, hibridekről is.
3/9/20230
Episode Artwork

MR podcast – Népligeti felüljáró, hitelből nyereség - 2023-03-0906 óra

2023 március 09., csütörtök 6.30-8 óra Parkolóóra trükkök, ünneplő Franciskák, London Eye, lapszemle, tőzsdei összefoglaló. Budapesti hírek a népligeti felüljáróról, és a távozó Budapest Airport vezérről. A Bankmonitor független hitelközvetítő cég kiszámolta, hogy hitel igénybevételével remekül lehet keresni egy összetett konstrukcióval. Kína 5%-os gazdasági növekedési célt fogalmazott meg magának, Powell FED elnököt a szenátus hallgatta, míg az amerikai földgáz ára nagy szakadás után 50 százalékkal ugrott meg. Hosszú Ferenc, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója volt a "Heti kitekintő" mai szakértője.
3/9/20230
Episode Artwork

MR podcast - Külföldiek az ingatlanpiacon és tengervédelem - 2023-03-0809 óra

2023. március 08. szerda - 9-10 óra Többért, de kevesebbszer vásárolnak ingatlant Magyarországon a külföldiek. Kevés külföldi vásárol ingatlant, az Otthon Centrum tavalyi adatai szerint a vevők alig három százaléka nem magyar állampolgár: ha mégis tulajdonosok lesznek, akkor viszont a magyar átlagnál tíz millió forinttal fizetnek többet egy ingatlanért. Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. TőzsdenyitásVarga Zoltán, senior elemzővel. Csituló hullámok - Megmenekültek a világtengerek? 10 évnyi tárgyalásokat követően történelmi megállapodást kötöttek az ENSZ tagállamai: 2030-ig a nyílt tengerek 30 %-át védelem alá helyezik. A megállapodás szerint az új védett területeken korlátozzák a halászat mértékét, a hajózási útvonalakat és a feltárási tevékenységeket, például a mélytengeri bányászatot. Dr. Farkas János, a Magyar Tengerbiológiai Társaság alelnöke.
3/8/20230
Episode Artwork

MR podcast - Elektromos autózás, retikülök és tőzsdei sztorik - 2023-03-0808 óra

2023. március 08. szerda - 8- 9 óra Lesz-e elektromos autózás? Illetve hozzávaló alapanyag? A Toyota is felhívta a figyelmet, hogy az ellátási láncok napi szintű realitását ismerve a következő 10-15 évben még korlátozottan lesznek elérhetők az akkumulátor alapanyagok és a töltési infrastruktúra. Ezért jobban kellene gazdálkodni a szűkösen meglévő erőforrásokkal. Schiller Márk, a Schiller Flotta Kft. stratégiai és marketing igazgatója. Női innovátorok varázslatos retiküljei. Ma nőnap alkalmából egy Facebook-poszttal készül a hivatal, amely olyan magyar, női feltalálókat vesz csokorba, akik érdekes kézitáskákat találtak fel és szabadalmaztattak. Gyulasi Georgina, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala sajtófőnöke. PIACI HOTSPOT. A Meta további munkavállalókat küldd el. A Jetblue egyesülne a Spirittel, ám az amerikai légtársaságok házasságát  a versenyhatóság nem támogatja, ami rossz hír a részvényeseknek. Árat csökkent a Tesla, ez már a második alkalom rövid időn belül. Kababik József, Erste Befektetési Zrt. üzletkötője.
3/8/20230
Episode Artwork

MR podcast - Járókelők, nők a gazdaságban, e-kereskedelem - 2023-03-0806 óra

2023. március 08. szerda - 6.30-8 óra ÓRIÁSI nőnapi köszöntés után a Járókelővel szétnézünk a fővárosban, hol vannak bosszantó, megreparálandó közterületek. Molnár Zsuzska, a Járókelő Közhasznú Egyesület kommunikációs koordinátora. Az üvegplafonon túl - Nők a gazdaságban. Nőnap alkalmából 2022. legsikeresebb női vállalkozójával vizsgáljuk meg, hogy érzik magukat a nők a gazdaságban? Mennyire mernek vállalkozni? Milyen akadályokkal kell szembenézniük induláskor és cégük működtetése során? Érzik-e az üvegplafont? Tudnak, akarnak-e változtatni a mostani nem túl kedvező helyzeten? Utasi Melinda, Cégkisérő vállalkozásfejlesztő, 2022 legsikeresebb női vállalkozója (Nők a neten). Mi vár az e-kereskedelemre 2023-ban? Az e-kereskedelem sem úszhatja meg az infláció és az energiaár-robbanás miatti forgalomvisszaesést. A Covid generálta netes kényelem megmaradt, az emberek azonban olcsóbb termékekre váltottak, sokan kivárnak a nagyobb vásárlásokkal, s egyszerre kevesebbet rendelnek. Madar Norbert, a GKID vezető tanácsadója. KKV hírek: Mit gondolnak a vállalkozások a 4 napos munkahétről és merre razziázik a NAV?
3/8/20230
Episode Artwork

MR podcast - Csortos Gyula, Orlai Produkció - 2023-03-0709 óra

2023. március 07. kedd - 9-10 óra Egy gátlástalan színészóriás - 140 éve született Csortos Gyula. A két világháború közötti korszak egyik legkedveltebb magyar színésze, a máig nézők tömegeit vonzó Hyppolit, a lakáj főszereplője. „Csortosnak se alakja, se hangja, se beszédművészete nem olyan, mint a nagy színészeknek – és mégis...” – mondta róla Hevesi Sándor, a Nemzeti Színház igazgatója. Katona Csaba, történész. Orlai Produkció - Bocs, félrement! Március 19-én lesz a 100. előadás a Belvárosi Színházban. Készült belőle online felvétel, amit kifejezetten a képernyőre találtak ki, amit Billy van Zandt is látott és teljesen odavolt. Tapasztalt asszony. Március 31-én bemutató a Jurányiban. Volt egy váz az olvasópróbán, de erősen épül az előadás a színészek improvizációjára. Schruff Milán, színész
3/7/20230
Episode Artwork

MR podcast - Tegeződés, jótékony logisztikusok - 2023-03-0708 óra

2023. március 07. kedd - 8-9 óra Szervusz kérlek alássan! Mikor tegeződjünk és mikor magázódjunk?Előfordult már mindenkivel, hogy kellemetlenül érezte magát a tegeződés-magázódás kérdésében, mert nem egyszerű, hogy ki mikor és hogyan ajánlhatja fel a tegeződést. Görög Ibolya protokollszakértő. Jótékonyság és logisztika. Hátrányos helyzetű gyerekek és családjaik, valamint pedagógusaik tanulását, illetve munkáját segítik azok a hordozható számítógépek, amelyek tárolását és elosztását a Raben végzi. A nemzetközi logisztikai szolgáltató hazai leányvállalata több ezer laptop kiszállításáról gondoskodik, amelyeket a Partners Hungary Alapítvány (PHA) pályázatok útján ítél oda a kedvezményezetteknek. Árvai Csaba, a Raben Trans European Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.  
3/7/20230
Episode Artwork

MR podcast - Kötelező biztosítás, magánegészségügy és német elvárások - 2023-03-0706 óra

2023. március 07. kedd - 6.30-8 óra Jönnek a szokásos reggeli körök, majd Budapest rovatunk, benne a népligeti felüljáró ügyével, a buszsávok kérdésével, a főváros tortájával. Miért pont a kötelező biztosítás ne drágulna? A tavalyi IV. negyedévben 8 százalékkal emelkedett a személyautók átlagos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási állománydíja 2021 azonos időszakához képest. A kárráfordítások eközben egy év alatt 13 százalékkal nőttek, a szervíz- és alkatrészköltségek drágulása és a devizaárfolyam-változás hatásaként. Binder István, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője. Elindult a Prémium Járóbeteg Minőségi Index 2. -  Kik azok, akik a magánellátást választják és miért? Mik a legfontosabb különbségek az állami és magán között, és mi az okuk? Hogyan fog változni a az index értéke jövőre, ha megismételjük a felmérést? Milyen további lépéseket tervez a Prémium az egészségügyi minőségmérés területén? Váradi Péter, a Prémium Egészségpénztár Vezető Stratégiai Tanácsadója. Új környezetvédelmi és emberi jogi követelményeknek kell megfelelniük a Németországba exportáló cégeknek, ha a beszerző vállalat globálisan 3000 főnél több munkavállalót foglalkoztató német cég. Kiket érint ez a szabály? Milyen típusú kockázatok csökkentését célozza a szabályozás? Hogyan tudnak felkészülni a vállalatvezetők? Márkus Fanni ügyvéd, a KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda szakértője.
3/7/20230
Episode Artwork

MR podcast - Ütközés vaddal, hasznos mesterséges intelligencia - 2023-03-0609 óra

2023 március 06., hétfő 9-10 óra Mihálovits Gazda: Vadveszély! Mit tegyünk, ha vadat gázolunk? A vadászható állat által okozott kárért való felelősség tekintetében a Polgári törvénykönyvnek a veszélyes üzemek találkozására vonatkozó szabályait kell alkalmazni. Ez annyit jelent, hogy úgymond az „üzembentartók” felróhatóságuk arányában kötelesek a másiknak okozott kárt megtéríteni. Dr. Király István, az Országos Magyar Vadászkamara Tolna vármegyei Területi Szervezetének titkára ismerteti, mit lehet és kell tenni ilyenkor? Tőzsdenyitás Varga Zoltánnal, az Equilor Zrt. senior elemzőjével. HEURÉKA-ÉLMÉNY: Hogyan hazudunk a gépnek? - Létezik-e társadalmilag hasznos mesterséges intelligencia? A MI kutatása legalább annyira társadalomtudományi, mint technológiai kérdés. Két nagyon fontos attribútumot emelek ki. Az egyik az, hogy legyen az MI transzparens. Tehát értsük, hogy miért mondja: Árpád, most kanyarodj balra. Ha a miérteket nem kérdezzük meg, akkor termékké válunk. A második fontos cél, hogy sok apró mesterséges intelligencia legyen. Jelenleg óriási részvénytársaságok fejlesztik az MI-t, az ő céljuk inkább az, hogy egyetlen nagy mesterséges intelligencia legyen, mert akkor az egy platform, és én függővé válok tőle. A társadalomnak viszont ez nem érdeke, jobb a sok kicsi: legyen egy, ami megmondja, hogy így kanyarodjak balra a biciklivel, legyen egy, ami lefordít valamit és így tovább. Ha sok kicsi van, akkor tudom szabályozni. Rab Árpád, trendkutató, jövőkutató, az NKE tudományos főmunkatársa válaszol.
3/6/20230
Episode Artwork

MR podcast - Orosz-ukrán adócsata, részvénysztorik - 2023-03-0608 óra

2023 március 06., hétfő 8-9 óra ADÓVILÁG: Az orosz-ukrán háború adóhatásai A háború miatt adóemelések várhatók Oroszországban, hogy finanszírozni tudják azt. A költségvetésük pedig többletes volt az energiaárak miatt. Az ukránoknál pedig 36  milliárd dolláros hiány volt a büdzsében a külföldi segélyekkel együtt. A lyukat privatizációból próbálják betömni. A konfliktus az EU költségvetésén is nyomot hagy, például az elszaladó energiaköltségek miatt adott támogatásokkal. Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország ügyvezetője, adótanácsadó partnere vázolja a helyzetet Válaszul az ukrajnai agresszióra a nyugati hatalmak átfogó szankciókat vezettek be Oroszországgal szemben. Az EU idáig kilenc szankciós csomagot fogadott el, ezek 1386 személlyel és 171 szervezettel szemben vezettek be korlátozásokat. Egyebek mellett megtiltották a nyersolaj és finomított kőolajtermékek szállítását az unió területére, illetőleg – az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával egyeztetve – kizárták a legnagyobb orosz pénzintézeteket a bankok közötti nemzetközi kommunikációs rendszeréből, a SWIFT-ből. Fáj ez az oroszoknak? Milyenhatásai lehetnek a szankcióknak hosszú távon?Feledy Botond, külpolitikai szakértő felel a kérdésekre. PIACI HOTSPOT rovatunkban Szelőcei Sándor, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője. Hírek az elmúlt hét tőkepiaci eseményeiről, valamint a technológiai szektorról. Bónusz: a Pfizer biotech céget venne, a Tesla pdig ismét felfutóban van.
3/6/20230
Episode Artwork

MR podcast - Dráguló taxizás, inflációs kilátások, extraprofit adó - 2023-03-0606 óra

2023 március 06., hétfő 6.30-8 óra Név- és születésnapok és események indításként. Fókuszban az energaitakarékossági világnappal, a Michaelangelo vírussal 1991-ből és egy kis Pink Floyddal. Lapszemle és tőzsdenyitás. Budapesti hírcsokor a Népligeti felüljáróval, a zenélő szökőkúttal és a Fény utcai piaccal. Mától drágul a taxizás. Ettől most mindenki boldog? Metál Zoltán, az Országos Taxis Szövetség elnöke felel. A KSH szerdán teszi közzé a februári inflációs adatokat. A januári adat jelentős negatív meglepetést okozott, a havi átárazódás mértéke ugyanis magas maradt. A szerkezet azonban már változott: az élelmiszerek és az árúcikkek inflációja lassult, de a vártnál kevésbé, miközben a szolgáltatásinfláció gyorsult, ami a magasan ragadó inflációs várakozásokra utal. Eppich Győző, az OTP Elemzési Központ elemzője mesél a várakozásokról. Egy kormányrendelet március 1-jei hatállyal, de bizonyos rendelkezések kapcsán visszamenőlegesen is módosítja az extraprofit adó szabályokat. Vizer József, a Grant Thornton Hungary adózási üzletágának vezetője foglalja össze a változásokat.
3/6/20230
Episode Artwork

MR podcast – Fapadosok ügyfélszolgálata, tőzsdenyitás - 2023-03-0309 óra

2023 március 03., péntek 9-10 óra Kell-e tisztességes ügyfélszolgálat a fapadosoknak? Vagy inkább hagyják, ne költsenek rá és maradjanak olcsók a repjegyek? Nagy Ács-Gede csörte a stúdióban. Vavrek Zsolt beszámolt a tőzsdei árakról, mi pedig folytattuk a hallgatók által küldött utazási kérdések megválaszolását.
3/3/20230
Episode Artwork

MR podcast – Átalakuló nyugdíjrendszer, Rakonczay in da house - 2023-03-0308 óra

2023 március 03., péntek 8-9 óra Fordulat az állam részéről: indulhat a nyugdíjrendszer átalakítása? Milyen ötletek kerülnek terítékre? Árgyelán Ágnessel, a portfolio.hu elemzőjével beszélgettünk. Kajakos rekord a Dunán, ultrafutó rekordra készülve - Rakonczay Gábor legújabb kalandjai és tervei az "Ép testben" rovatunkban.
3/3/20230
Episode Artwork

MR podcast – 50 éves a "Képzelt riport...", növekvő tranzakciószám a lakáspiacon - 2023-03-0306 óra

2023 március 03., péntek 6.30-8 óra Nagy dilemma! Vajon érzékenyebbek vagyunk kevésbé tehetséges autóstársaink iránt a kor előrehaladtával? Kornéliák köszöntése, 50 éves a "Képzelt riport...", rákprevenciós program. Nagy szakadás után februárban nőtt a tranzakciószám a lakáspiacon. Túl vagyunk a mélyponton? Aki válaszol, Benedikt Károly, a Duna House Holding Nyrt. marketing és PR vezetője. Visszaemlékezés a heti MNB kamatdöntő ülésre és európai makró adatokra André Borbálával, az OTP Global Markets üzletkötőjével.
3/3/20230
Episode Artwork

MR podcast - A legnépszerűbb ételek, támadás a "kémbank" ellen - 2023-03-0209 óra

2023 március 02., csütörtök 9-10 óra Mely nemzetek ételei a legnépszerűbbek a világban és Magyarországon. Mi az a bozóthús és mit lehet belőle készíteni? Kántor Bandi és Mihálovits Gazda e fontos kérdéseket taglaja az NOPQ gasztronómiai rovatban. Egy feledhetetlen hangulatú tőzsdenyitás Buró Szilárddal , az Equilor pénzügyi innovációs vezetőjével. Hackertámadás érte az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) levelezőrendszerét, az NBB egyes tisztviselői nevében tömegesen küldtek ki hamis emaileket és a támadást magára vállaló hackercsoport publikusan letölthetővé tett olyan dokumentumokat, amik állítása szerint az NBB rendszeréből származnak. Az ügy tanulságait Frész Ferenc, a CyberServives Zrt. alapító vezérigazgatója vonja meg.
3/2/20230
Episode Artwork

MR podcast - Pedagógus teljesítménymérés, maradhatnak a benzines autók - 2023-03-0208 óra

2023 március 02., csütörtök 8-9 óra Kiderült, hogyan akarják mérni a pedagógusok teljesítményét. Pontozni akarják többek között a kommunikációs stílust, a szülőkkel való kulturált viselkedést és az intézmény jó hírének erősítését a személyes, írásos, online kommunikációban, viselkedésben. A pedagógusok teljesítményértékelésének eredménye azért fontos, mert a jövőben ez alapján differenciálnák a fizetéseket is, a jól teljesítő tanárok több pénzt kaphatnának. A rendszert már több iskolában tesztelik, de majd csak szeptembertől vezetnék be általánosan. A pedagógus-szakszervezetek tiltakoznak ellene, de leginkább azért, mert  az új teljesítményértékelési rendszerről nem volt semmilyen szakmai és társadalmi egyeztetés.Hogy működik ez a világban? Van teljesítményértékeléshez kötött fizetés máshol is, vagy ez is magyar unortodox megoldás? Hova vezet? Megold valamit a szakma problémáiból, vagy olaj a tűzre és tovább nőhet a pedagógushiány? Radó Péter, oktatáskutató válaszol. Úgy volt, hogy Európában 2035-től betiltják a hagyományos meghajtású autókat. Aztán a minap kiderül, hogy megvétóznák ezt az elképzelést. Méghozzá nem mások, mint a németek! Ezt senki nem gondolta volna… De vajon az olaszok után a németeknél miért lett forró a pite?  Várkonyi Gábor, autós szakértő igyekszik megfejteni a talányt.
3/2/20230
Episode Artwork

MR podcast - Reptéri zajvédelem és megoldott energiaválság - 2023-03-0206 óra

2023 március 02., csütörtök 6.30-8 óra Kis bemelegítő csevegés után átnéztük a lapokat és a tőzsdei történéseket. Budapest, te csodás rovatunkban a reptér zajvédelmi programját vettük górcső alá, ugyanis a második ütemben új kerületek és agglomerációs települések kapcsolódnak be, akár ingyen szigetelést, új nyílászárókat, vagy szellőztető berendezést kérhetnek. Mik az első ütem tapasztalatai? Hányan éltek a lehetőséggel és mit igényeltek leginkább? Mit tesz még a reptér a zajszennyezés csökkentéséért? Hogy működik az éjjeli leszállások pótdíja? Most is elég sok éjfél utáni menetrendi leszállás van még. Mi a helyzet, ha késés miatt jön éjjel gép? Éjjel lehet még a karbantartásban hajtóművet bömböltetni? Akit faggatunk: Valentínyi Katalin, a Budapest Airport Zrt. Vállalati kommunikációs és kormányzati kapcsolatok vezérigazgató-helyettese. Heti alapozó rovatunkban az energiaválságról beszélgetünk Gyurcsik Attilával, az Accorde Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával. Ki oldotta meg az energiaválságot? Az oroszok? Nem. Az ársapkák? Nem. A rezsicsökkentés? Nem. A politikusok? Tuti nem. Esetleg az időjárás? Árthatott volna, de nem. Hát akkor? A piac? Igeeeen! A piaci folyamatokba való beavatkozást kifejezetten kedvelő brüsszeli bürokraták sem tudták megakadályozni, hogy a piac megoldja azt az energiaválságot, amelyet egyébként részben a háború részben pedig nagyrészt szintén politikusok által generált elhibázott döntések szültek.  
3/2/20230
Episode Artwork

MR podcast - Kevesebb lakáshitel, mobil autótöltő konténer - 2023-03-0109 óra

2023 március 01., szerda 9-10 óra A "Négyzetméterben" arról volt szó, hogy hiába nőttek az átlagbérek, kevesebb lakáshitelre futja belőle. Tőzsdenyitás után pedig egy mobil autótöltő konténer ötletéről faggattuk Simon Anitát, az Alteo Csoport fenntarthatóságért és körforgásos gazdaságért felelős vezérigazgató-helyettesét.
3/1/20230
Episode Artwork

MR podcast - HR-es személyes interjú, Bayer - 2023-03-0108 óra

2023 március 01., szerda 8-9 óra HR-percek rovatunkban tovább interjúztattuk a képzeletbeli vállalkozásunk új munkavállalóit, majd köszöntöttük a 127 éves SZTNH-t. "Piaci hotspot2 rovatunkban többek között a Bayerről beszélt nekünk Kababik József az Erste Befektetési Zrt. üzletkötője.
3/1/20230
Episode Artwork

MR podcast - MNB döntés, PC-piac, cégtáblák - 2023-03-0106 óra

2023 március 01., szerda 6.30-8 óra Kis kavarodás miatt megköszöntöttük a holnapi névnaposokat, lapszemléztünk, majd átnéztük a tegnapi tőzsdei árakat. Kiss Péterrel, az Amundi Alapkezelő befektetési igazgatójával az MNB kamatdöntését ételmeztük, majd budapesti híreink után az "E-biznisz" rovatunkban a PC-k és laptopok értékesítési trendjeit elemeztük Hüse Tamással, az Emag IT-üzletágának vezetőjével. Az óra végén Kkv rovatunkban a cégtáblák kihelyezésének jelentőségére hívtuk fel a figyelmet.
3/1/20230
Episode Artwork

2023.02.28. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-02-2809 óra

2023 február 28., kedd 9-10 óra
2/28/20230
Episode Artwork

2023.02.28. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-02-2808 óra

2023 február 28., kedd 8-9 óra
2/28/20230
Episode Artwork

2023.02.28. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-02-2806 óra

2023 február 28., kedd 6.30-8 óra
2/28/20230
Episode Artwork

2023.02.27. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-02-2709 óra

2023 február 27., hétfő 9-10 óra
2/27/20230
Episode Artwork

2023.02.27. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-02-2708 óra

2023 február 27., hétfő 8-9 óra
2/27/20230
Episode Artwork

2023.02.27. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-02-2706 óra

2023 február 27., hétfő 6.30-8 óra
2/27/20230
Episode Artwork

2023.02.24. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-02-2409 óra

2023 február 24., péntek 9-10 óra
2/24/20230
Episode Artwork

2023.02.24. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-02-2408 óra

2023 február 24., péntek 8-9 óra
2/24/20230
Episode Artwork

2023.02.24. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-02-2406 óra

2023 február 24., péntek 6.30-8 óra
2/24/20230
Episode Artwork

2023.02.23. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-02-2309 óra

2023 február 23., csütörtök 9-10 óra
2/23/20230
Episode Artwork

2023.02.23. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-02-2308 óra

2023 február 23., csütörtök 8-9 óra
2/23/20230
Episode Artwork

2023.02.23. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-02-2306 óra

2023 február 23., csütörtök 6.30-8 óra
2/23/20230
Episode Artwork

2023.02.22. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-02-2209 óra

2023 február 22., szerda 9-10 óra
2/22/20230
Episode Artwork

2023.02.22. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-02-2208 óra

2023 február 22., szerda 8-9 óra
2/22/20230
Episode Artwork

2023.02.22. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-02-2206 óra

2023 február 22., szerda 6.30-8 óra
2/22/20230
Episode Artwork

2023.02.21. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-02-2109 óra

2023 február 21., kedd 9-10 óra
2/21/20230
Episode Artwork

2023.02.21. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-02-2108 óra

2023 február 21., kedd 8-9 óra
2/21/20230
Episode Artwork

2023.02.21. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-02-2106 óra

2023 február 21., kedd 6.30-8 óra
2/21/20230
Episode Artwork

2023.02.20. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-02-2009 óra

2023 február 20., hétfő 9-10 óra
2/20/20230
Episode Artwork

2023.02.20. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-02-2008 óra

2023 február 20., hétfő 8-9 óra
2/20/20230
Episode Artwork

2023.02.20. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-02-2006 óra

2023 február 20., hétfő 6.30-8 óra
2/20/20230
Episode Artwork

2023.02.17. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-02-1709 óra

2023 február 17., péntek 9-10 óra
2/17/20230
Episode Artwork

2023.02.17. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-02-1708 óra

2023 február 17., péntek 8-9 óra
2/17/20230
Episode Artwork

2023.02.17. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-02-1706 óra

2023 február 17., péntek 6.30-8 óra
2/17/20230
Episode Artwork

2023.02.16. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-02-1609 óra

2023 február 16., csütörtök 9-10 óra
2/16/20230
Episode Artwork

2023.02.16. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-02-1608 óra

2023 február 16., csütörtök 8-9 óra
2/16/20230
Episode Artwork

2023.02.16. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-02-1606 óra

2023 február 16., csütörtök 6.30-8 óra
2/16/20230
Episode Artwork

2023.02.15. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-02-1509 óra

2023 február 15., szerda 9-10 óra
2/15/20230
Episode Artwork

2023.02.15. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-02-1508 óra

2023 február 15., szerda 8-9 óra
2/15/20230
Episode Artwork

2023.02.15. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-02-1506 óra

2023 február 15., szerda 6.30-8 óra
2/15/20230
Episode Artwork

2023.02.14. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-02-1409 óra

2023 február 14., kedd 9-10 óra
2/14/20230
Episode Artwork

2023.02.14. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-02-1408 óra

2023 február 14., kedd 8-9 óra
2/14/20230
Episode Artwork

2023.02.14. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-02-1406 óra

2023 február 14., kedd 6.30-8 óra
2/14/20230
Episode Artwork

2023.02.13. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-02-1309 óra

2023 február 13., hétfő 9-10 óra
2/13/20230
Episode Artwork

2023.02.13. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-02-1308 óra

2023 február 13., hétfő 8-9 óra
2/13/20230
Episode Artwork

2023.02.13. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-02-1306 óra

2023 február 13., hétfő 6.30-8 óra
2/13/20230
Episode Artwork

2023.02.10. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-02-1009 óra

2023 február 10., péntek 9-10 óra
2/10/20230
Episode Artwork

2023.02.10. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-02-1008 óra

2023 február 10., péntek 8-9 óra
2/10/20230
Episode Artwork

2023.02.10. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-02-1006 óra

2023 február 10., péntek 6.30-8 óra
2/10/20230
Episode Artwork

2023.02.09. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-02-0909 óra

2023 február 9., csütörtök 9-10 óra
2/9/20230
Episode Artwork

2023.02.09. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-02-0908 óra

2023 február 9., csütörtök 8-9 óra
2/9/20230
Episode Artwork

2023.02.09. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-02-0906 óra

2023 február 9., csütörtök 6.30-8 óra
2/9/20230
Episode Artwork

2023.02.08. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-02-0809 óra

2023 február 8., szerda 9-10 óra
2/8/20230
Episode Artwork

2023.02.08. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-02-0808 óra

2023 február 8., szerda 8-9 óra
2/8/20230
Episode Artwork

2023.02.08. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-02-0806 óra

2023 február 8., szerda 6.30-8 óra
2/8/20230
Episode Artwork

2023.02.07. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-02-0709 óra

2023 február 7., kedd 9-10 óra
2/7/20230
Episode Artwork

2023.02.07. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-02-0708 óra

2023 február 7., kedd 8-9 óra
2/7/20230
Episode Artwork

2023.02.07. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-02-0706 óra

2023 február 7., kedd 6.30-8 óra
2/7/20230
Episode Artwork

2023.02.06. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-02-0609 óra

2023 február 6., hétfő 9-10 óra
2/6/20230
Episode Artwork

2023.02.06. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-02-0608 óra

2023 február 6., hétfő 8-9 óra
2/6/20230
Episode Artwork

2023.02.06. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-02-0606 óra

2023 február 6., hétfő 6.30-8 óra
2/6/20230
Episode Artwork

2023.02.03. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-02-0309 óra

2023 február 3., péntek 9-10 óra
2/3/20230
Episode Artwork

2023.02.03. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-02-0308 óra

2023 február 3., péntek 8-9 óra
2/3/20230
Episode Artwork

2023.02.03. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-02-0306 óra

2023 február 3., péntek 6.30-8 óra
2/3/20230
Episode Artwork

2023.02.02. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-02-0209 óra

2023 február 2., csütörtök 9-10 óra
2/2/20230
Episode Artwork

2023.02.02. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-02-0208 óra

2023 február 2., csütörtök 8-9 óra
2/2/20230
Episode Artwork

2023.02.02. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-02-0206 óra

2023 február 2., csütörtök 6.30-8 óra
2/2/20230
Episode Artwork

2023.02.01. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-02-0109 óra

2023 február 1., kedd 9-10 óra
2/1/20230
Episode Artwork

2023.02.01. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-02-0108 óra

2023 február 1., kedd 8-9 óra
2/1/20230
Episode Artwork

2023.02.01. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-02-0106 óra

2023 február 1., kedd 6.30-8 óra
2/1/20230
Episode Artwork

2023.01.31. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-01-3109 óra

2023 január 31., kedd 9-10 óra
1/31/20230
Episode Artwork

2023.01.31. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-01-3108 óra

2023 január 31., kedd 8-9 óra
1/31/20230
Episode Artwork

2023.01.31. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-01-3106 óra

2023 január 31., kedd 6.30-8 óra
1/31/20230
Episode Artwork

2023.01.30. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-01-3009 óra

2023 január 30., hétfő 9-10 óra
1/30/20230
Episode Artwork

2023.01.30. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-01-3008 óra

2023 január 30., hétfő 8-9 óra
1/30/20230
Episode Artwork

2023.01.30. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-01-3006 óra

2023 január 30., hétfő 6.30-8 óra
1/30/20230
Episode Artwork

2023.01.27. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-01-2709 óra

2023 január 27., péntek 9-10 óra
1/27/20230
Episode Artwork

2023.01.27. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-01-2708 óra

2023 január 27., péntek 8-9 óra
1/27/20230
Episode Artwork

2023.01.27. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-01-2706 óra

2023 január 27., péntek 6.30-8 óra
1/27/20230
Episode Artwork

2023.01.26. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-01-2609 óra

2023 január 26., csütörtök 9-10 óra
1/26/20230
Episode Artwork

2023.01.26. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-01-2608 óra

2023 január 26., csütörtök 8-9 óra
1/26/20230
Episode Artwork

2023.01.26. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-01-2606 óra

2023 január 26., csütörtök 6.30-8 óra
1/26/20230
Episode Artwork

2023.01.25. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-01-2509 óra

2023 január 25., szerda 9-10 óra
1/25/20230
Episode Artwork

2023.01.25. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-01-2508 óra

2023 január 25., szerda 8-9 óra
1/25/20230
Episode Artwork

2023.01.25. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-01-2506 óra

2023 január 25., szerda 6.30-8 óra
1/25/20230
Episode Artwork

2023.01.24. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-01-2409 óra

2023 január 24., kedd 9-10 óra
1/24/20230
Episode Artwork

2023.01.24. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-01-2408 óra

2023 január 24., kedd 8-9 óra
1/24/20230
Episode Artwork

2023.01.24. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-01-2406 óra

2023 január 24., kedd 6.30-8 óra
1/24/20230
Episode Artwork

2023.01.23. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-01-2309 óra

2023 január 23., hétfő 9-10 óra
1/23/20230
Episode Artwork

2023.01.23. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-01-2308 óra

2023 január 23., hétfő 8-9 óra
1/23/20230
Episode Artwork

2023.01.23. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-01-2306 óra

2023 január 23., hétfő 6.30-8 óra
1/23/20230
Episode Artwork

2023.01.20. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-01-2009 óra

2023 január 20., péntek 9-10 óra
1/20/20230
Episode Artwork

2023.01.20. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-01-2008 óra

2023 január 20., péntek 8-9 óra
1/20/20230
Episode Artwork

2023.01.20. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-01-2006 óra

2023 január 20., péntek 6.30-8 óra
1/20/20230
Episode Artwork

2023.01.19. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-01-1909 óra

2023 január 19., csütörtök 9-10 óra
1/19/20230
Episode Artwork

2023.01.19. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-01-1908 óra

2023 január 19., csütörtök 8-9 óra
1/19/20230
Episode Artwork

2023.01.19. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-01-1906 óra

2023 január 19., csütörtök 6.30-8 óra
1/19/20230
Episode Artwork

2023.01.18. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-01-1809 óra

2023 január 18., szerda 9-10 óra
1/18/20230
Episode Artwork

2023.01.18. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-01-1808 óra

2023 január 18., szerda 8-9 óra
1/18/20230
Episode Artwork

2023.01.18. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-01-1806 óra

2023 január 18., szerda 6.30-8 óra
1/18/20230
Episode Artwork

2023.01.17. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-01-1709 óra

2023 január 17., kedd 9-10 óra
1/17/20230
Episode Artwork

2023.01.17. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-01-1708 óra

2023 január 17., kedd 8-9 óra
1/17/20230
Episode Artwork

2023.01.17. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-01-1706 óra

2023 január 17., kedd 6.30-8 óra
1/17/20230
Episode Artwork

2023.01.16. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-01-1609 óra

2023 január 16., hétfő 9-10 óra
1/16/20230
Episode Artwork

2023.01.16. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-01-1608 óra

2023 január 16., hétfő 8-9 óra
1/16/20230
Episode Artwork

2023.01.16. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-01-1606 óra

2023 január 16., hétfő 6.30-8 óra.
1/16/20230
Episode Artwork

2023.01.13. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-01-1309 óra

2023 január 13., péntek 9-10 óra
1/13/20230
Episode Artwork

2023.01.13. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-01-1308 óra

2023 január 13., péntek 8-9 óra
1/13/20230
Episode Artwork

2023.01.13. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-01-1306 óra

2023 január 13., péntek 6.30-8 óra.
1/13/20230
Episode Artwork

2023.01.12. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-01-1209 óra

2023 január 12., csütörtök 9-10 óra
1/12/20230
Episode Artwork

2023.01.12. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-01-1208 óra

2023 január 12., csütörtök 8-9 óra
1/12/20230
Episode Artwork

2023.01.12. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-01-1206 óra

2023 január 12., csütörtök 6.30-8 óra.
1/12/20230
Episode Artwork

2023.01.11. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-01-1109 óra

2023 január 11., szerda 9-10 óra
1/11/20230
Episode Artwork

2023.01.11. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-01-1108 óra

2023 január 11., szerda 8-9 óra
1/11/20230
Episode Artwork

2023.01.11. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-01-1106 óra

2023 január 11., szerda 6.30-8 óra.
1/11/20230
Episode Artwork

2023.01.10. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-01-1009 óra

2023 január 10., kedd 9-10 óra
1/10/20230
Episode Artwork

2023.01.10. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-01-1008 óra

2023 január 10., kedd 8-9 óra
1/10/20230
Episode Artwork

2023.01.10. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-01-1006 óra

2023 január 10., kedd 6.30-8 óra.
1/10/20230
Episode Artwork

2023.01.09. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-01-0916 óra

2023 január 9., hétfő 9-10 óra
1/9/20230
Episode Artwork

2023.01.09. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-01-0916 óra

2023 január 9., hétfő 8-9 óra
1/9/20230
Episode Artwork

2023.01.09. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-01-0916 óra

2023 január 9., hétfő 6.30-8 óra.
1/9/20230
Episode Artwork

2023.01.06. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-01-0609 óra

2023 január 6., péntek 9-10 óra.
1/6/20230
Episode Artwork

2023.01.06. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-01-0608 óra

2023 január 6., péntek 8-9 óra
1/6/20230
Episode Artwork

2023.01.06. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-01-0606 óra

2023 január 6., péntek 6.30-8 óra.
1/6/20230
Episode Artwork

2023.01.05. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-01-0509 óra

2023 január 5., csütörtök 9-10 óra.
1/5/20230
Episode Artwork

2023.01.05. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-01-0508 óra

2023 január 5., csütörtök 8-9 óra.
1/5/20230
Episode Artwork

2023.01.05. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-01-0506 óra

2023 január 5., csütörtök 6.30-8 óra.
1/5/20230
Episode Artwork

2023.01.04. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-01-0409 óra

2023 január 4., szerda 9-10 óra.
1/4/20230
Episode Artwork

2023.01.04. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-01-0408 óra

2023 január 4., szerda 8-9 óra.
1/4/20230
Episode Artwork

2023.01.04. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-01-0406 óra

2023 január 4., szerda 6.30-8 óra.
1/4/20230
Episode Artwork

2023.01.03. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-01-0309 óra

2023 január 3., kedd 9-10 óra.
1/3/20230
Episode Artwork

2023.01.03. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-01-0308 óra

2023 január 3., kedd 8-9 óra.
1/3/20230
Episode Artwork

2023.01.03. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-01-0306 óra

2023 január 3., kedd 6.30-8 óra.
1/3/20230
Episode Artwork

2023.01.02. Millásreggeli podcast 3. rész - 2023-01-0222 óra

2023 január 2., hétfő 9-10 óra - első adásunk a radiocafén.
1/2/20230
Episode Artwork

2023.01.02. Millásreggeli podcast 2. rész - 2023-01-0222 óra

2023 január 2., hétfő 8-9 óra - első adásunk a radiocafén.
1/2/20230
Episode Artwork

2023.01.02. Millásreggeli podcast 1. rész - 2023-01-0206 óra

2023 január 2., hétfő 6.30-8 óra - első adásunk a radiocafén.
1/2/20230
Episode Artwork

Utazási tippek 2023-ra, tőzsdenyitás, meglepő ételek - 2022-12-2309 óra

ÁCS IS IN THE AIR: Utazási tippek 2023-ra - Ács “Gaben” Gábor, a “2023, a Munka éve - avagy: Hogyan legyünk sikeresek egész évnyi hajtással, szabadságok nélkül” című életviteli könyv szerzője, coach és guru TŐZSDENYITÁS - Buró Szilárd, pénzügyi innovációs vezető NOPQ EXTRA: 10 olyan étel, amiről azt hitted, hogy hagyományos, vagy sokkal régebbi, közben veled közel egyidős, vagy alig öregebb - sőt, fiatalabb.
12/23/20220
Episode Artwork

Sikersztori egy budakalászi raktárból, van Gogh - 2022-12-2308 óra

Hollywoodi sikersztori egy budakalászi raktárból: az Epic Creations története - Szalkai Zoltán és Suszt Dániel, az Epic Creations alapítói, vezetői ARANYKÖPÉS: Vincent Van Gogh
12/23/20220
Episode Artwork

Programok januárban, piaci évértékelő, 2023-as előretekintő - 2022-12-2306 óra

NÉVNAPOK, SZÜLETÉSNAPOK, ÉVFORDULÓK. LAPSZEMLE, TŐZSDEI HELYZETKÉP. BUDAPEST TE CSODÁS: Programok az ünnepek alatt és januárban - Wágner Gábor, a We Love Budapest újságírója ÉRTÉKPERCEK - Csillag Zsigmond, OTP Global Markets osztályvezető
12/23/20220
Episode Artwork

IT évértékelő 2. rész, tőzsdenyitás, pulyka etimológia - 2022-12-2209 óra

IT ROVAT: 2022 évértékelő 2. rész, 2023-as kitekintő - folytatjuk a múlt heti beszélgetést - Erdős Márton, a PC World magazin főszerkesztője TŐZSDENYITÁS - Buró Szilárd, pénzügyi innovációs vezető NOPQ: Pulyka etimológia, avagy miért turkey a pulyka angolul? - Kántor Bandi föld körüli utazása
12/22/20220
Episode Artwork

Évértékelő, szakkönyv, energiaár-sokk - 2022-12-2208 óra

2022 a tőke és devizapiacon, 2023-as előretekintés - Buró Szilárd, az Equilor Befektetési Zrt. pénzügyi innovációs vezetője, szakkönyv szerző ARANYKÖPÉS: Ralph Fiennes FUTÓMŰ: Energiaár-sokk az európai autógyártásban - Várkonyi Gábor, autós szakértő
12/22/20220
Episode Artwork

ESG hitelesség, állatkerti karácsony - 2022-12-2206 óra

NÉVNAPOK, SZÜLETÉSNAPOK, ÉVFORDULÓK. LAPSZEMLE, TŐZSDEI HELYZETKÉP. ÉBRESZTŐ TÉMA: A befektetők többsége nem bízik a fenntarthatósági jelentések hitelességében - Bozsik Balázs, a PwC Magyarország ESG üzleti szolgáltatások vezetője BUDAPEST, TE CSODÁS: Karácsonykor és újévkor, valamint a két ünnep között is várja a látogatókat a Budapesti Állatkert - Hanga Zoltán, a Fővárosi Állat- és Növénykert szóvivője
12/22/20220
Episode Artwork

Szemétrangsor, új lakások piaca - 2022-12-2109 óra

SZUPERZÖLD: Megjelent a hazai élelmiszerboltok 2022-es műanyag- és szemétrangsora - Simon Gergely, a Greenpeace magyarországi vegyianyag-szakértője TŐZSDENYITÁS - Török Lajos, vezető elemző NÉGYZETMÉTER: Kevesebb új lakás épül, de az drágábban - Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője
12/21/20220
Episode Artwork

2023-as kilátások, védjegy naptár, Fedex és Nike - 2022-12-2108 óra

2023 Előretekintő - Pogátsa Zoltán, közgazdász, társadalomkutató, a Soproni Egyetem docense ARANYKÖPÉS: Jane Fonda GONDOLKODOM, TEHÁT VAGYON: Adventi naptár az SZTNH-tól - Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH) elnöke Az SZTNH az elmúlt évekhez hasonlóan idén is adventi naptárral kedveskedik facebookos követőinek. A naptár december 1-jétől december 24-ig minden nap egy-egy szellemitulajdon-védelemmel kapcsolatos érdekességet, találmányt, védjegyet mutat be, amelyek mind a télhez vagy a karácsonyhoz köthetőek. PIACI HOTSPOT - Kababik József, üzletkötő Fedex és Nike gyorsjelentés - mindkettő jó lett. A Nike vártnál jobb adatokat közölt, 30%-os egy részvényre vetített eredménynövekedéssel. A Fedex részvényenkénti profitja több, mint 10%-kal lett jobb a várakozásokkal. Tesla esett 8%-ot. 
12/21/20220
Episode Artwork

Célok 2023-ra, 2022-es évértékelő - 2022-12-2106 óra

NÉVNAPOK, SZÜLETÉSNAPOK, ÉVFORDULÓK. LAPSZEMLE, TŐZSDEI HELYZETKÉP. BUDAPEST TE CSODÁS: hírek a fővárosból és környékéről ÉBRESZTŐ TÉMA: Kormányzati célok 2023-ra: aggódjunk? - Németh Dávid, a K and H Bank vezető makrogazdasági elemzője 2022 ÉVÉRTÉKELŐ - Pogátsa Zoltán, közgazdász, társadalomkutató, a Soproni Egyetem docense
12/21/20220
Episode Artwork

Világvégék históriája, tőzsdenyitás, Bono - 2022-12-2009 óra

MESÉL A MÚLT: Világvégék históriája - Katona Csaba, történész TŐZSDENYITÁS - Deák Dávid, az Equilor Befektetési Zrt. üzletkötője KULTMOGUL: Recenzió Bono frissen megjelent életrajzi könyvéről - Kert Attila, a könyv magyar lektora, a Euronews budapesti irodájának vezetője
12/20/20220
Episode Artwork

Faipar és innováció, raklapgyártás, logisztika - 2022-12-2008 óra

Utánpótlás nevelés, menedzser képzés és innováció a faiparban - Szabadné Kázmér Orsolya, a Swiss Krono Kft. gyárigazgatója ARANYKÖPÉS: Zana József ÉSZJÁTÉK: Terjeszkedik a raklapgyártó, több helyen is új gyártóüzemet nyithat
12/20/20220
Episode Artwork

Alteo, pezsgő, szemét - 2022-12-2006 óra

NÉVNAPOK, SZÜLETÉSNAPOK, ÉVFORDULÓK. LAPSZEMLE, TŐZSDEI HELYZETKÉP. BUDAPEST TE CSODÁS: hírek a fővárosból és környékéről ÉBRESZTŐ TÉMA: Mi állhat az Alteo-ajánlat hátterében? - Faluvégi Balázs, ESG és befektetés-elemző Még mindig úri huncutság a pezsgő? - Müller Kornél, a Törley Pezsgőpincészet ügyvezetője 3R: Szemétbegyűjtő és szétválogató hajó a Tiszán
12/20/20220
Episode Artwork

Hal és mák, 2023-as kilátások - 2022-12-1909 óra

MIHÁLOVITS GAZDA: Elég drága a hal és a mák is. Miért? EQUILOR TŐZSDENYITÁS - Török Lajos, vezető elemző HEURÉKA-ÉLMÉNY: Mi várható 2023-ban? - Rab Árpád, digitális kultúra szakértő, jövőkutató, a Corvinus Egyetem docense
12/19/20220
Episode Artwork

Tajvan, amerikai részvénysztorik - 2022-12-1908 óra

ADÓVILÁG: Holland Kelet-Indiai útvonal: Tajvan - Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország ügyvezetője, adótanácsadó partnere ADÓVILÁG 2: Holland Kelet-Indiai útvonal: Tajvan Tajvan - Feledy Botond, külpolitikai szakértő ARANYKÖPÉS: 87 éves lenne Ranschburg Jenő HOTSPOT - Kovács Bálint, USA Desk üzletkötője
12/19/20220
Episode Artwork

Alteo felvásárlás, kamatdöntés, infláció - 2022-12-1906 óra

NÉVNAPOK, SZÜLETÉSNAPOK, ÉVFORDULÓK. LAPSZEMLE, TŐZSDEI HELYZETKÉP. BUDAPEST TE CSODÁS: hírek a fővárosból és környékéről ÉBRESZTŐ TÉMA: A Mol és társai felvásárolják az Alteót? HETI KITEKINTŐ: Év végi kamatdöntés, év eleji inflációs adatok - Tardos Gergely, az OTP Elemzési Központ vezetője
12/19/20220
Episode Artwork

Ács is in the Air, tőzsdenyitás - 2022-12-1609 óra

ÁCS IS IN THE AIR - Ács Gaben Gábor, Don Los Fapados i Vonatos TŐZSDENYITÁS - Vavrek Zsolt, lakossági üzletág-igazgató
12/16/20220
Episode Artwork

Biztonságos cégműködés, aranyköpés, Remind bookazine, induló síszezon - 2022-12-1608 óra

Biztonságos cégműködés egy változó világban - Keszthelyi Erik, a Hungarikum Alkusz Cégcsoport alapító-társtulajdonosa ARANYKÖPÉS: Kodály Zoltán Megjelent a Remind bookazine - Tudatos élet újragondolva - Szilágyi Gábor, a Remind bookazine alapító tulajdonosa ÉP TESTBEN: Indul a síszezon - Eplény megnyitott szerdán, Mátra vasárnap nyit 9.30-kor
12/16/20220
Episode Artwork

Fábián Juli tér, bezáró halbisztró, értékpercek - 2022-12-1606 óra

NÉVNAPOK, SZÜLETÉSNAPOK, ÉVFORDULÓK. LAPSZEMLE, TŐZSDEI HELYZETKÉP. BUDAPEST TE CSODÁS: hírek a fővárosból és környékéről Bezár a Halkakas, hogyan tovább? - Lévai Zsuzsi, a Halkakas halbisztró, illetve halbolt és halbár tulajdonosa ÉRTÉK PERCEK - Priegl Máté, OTP Global Markets senior trader
12/16/20220
Episode Artwork

IT 2022, tőzsde, bejglik - 2022-12-1509 óra

IT ROVAT: 2022. dióhéjban - Erdős Márton, a PC World magazin főszerkesztője TŐZSDENYITÁS - Buró Szilárd, pénzügyi innovációs vezető NOPQ: Kik készítették idén a legjobb bejgliket? - Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke
12/15/20220
Episode Artwork

Bizalmi vagyonkezelés, norvég villanyautók - 2022-12-1508 óra

PÉNZÜGYEKRŐL KRISTÁLYTISZTÁN: 8 éves itthon a bizalmi vagyonkezelés - dr. Magyar Csaba, okleveles adószakértő, a Crystal Worldwide Zrt. vezérigazgatója ARANYKÖPÉS: Hundertwasser FUTÓMŰ - Várkonyi Gábor, autós szakértő. Hogyan alakul a villanyautók eladása Norvégiában?
12/15/20220
Episode Artwork

Családtámogatások, privát bank, a világ kutyái - 2022-12-1506 óra

NÉVNAPOK, SZÜLETÉSNAPOK, ÉVFORDULÓK. LAPSZEMLE, TŐZSDEI HELYZETKÉP. BUDAPEST TE CSODÁS: hírek a fővárosból és környékéről ÉBRESZTŐ: Mi lesz a családtámogatásokkal 2023-ban? - Palkó István, a portfolio.hu vezető elemzője Méghogy Ausztria! Utolértük Svájcot! - Bozsogi Tamás, OTP Kiemelt Privát Banki főosztály vezetője HETI ALAPOZÓ: Kik lesznek a világ kutyái? - Tunkli Dani, az Accorde Alapkezelő Zrt. befektetési igazgatója
12/15/20220
Episode Artwork

Kislábnyomos karácsony, tőzsdenyitás, kiadó vagy eladó - 2022-12-1409 óra

SZUPERZÖLD: Hogyan legyen a karácsony kislábnyomos? - Vadovics Edina, a Greendependent szakmai vezetője EQUILOR TŐZSDENYITÁS - Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. NÉGYZETMÉTER: eladó vs. kiadó lakásárak Budapesten. *Figyelem! A műsor alatt technikai hiba lépett fel, a rögzítés hiányos!
12/14/20220
Episode Artwork

Digitalizáció és kultúra, szellemitulajdon-védelem, TUI - 2022-12-1408 óra

Új értékeket teremt a digitalizáció és a kultúra találkozása - Ivády Gábor, a Magyar Telekom social szakmai vezetője, digitális szakértő ARANYKÖPÉS: Roald Amundsen GONDOLKODOM: Szellemitulajdon-védelem a felsőoktatásban - Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára PIACI HOTSPOT: A TUI részvényárfolyama 1,2-3,6 euró között ingadozik, tőkeemelésre készülnek. A cég kamatostól 420 millió eurót fizet vissza az állami mentőcsomagból, amit a koronavírus elleni gondjai orvoslására kapott, de elég bonyolult módon fogja ezt megoldani… - Baráth Tibor, az Erste Befektetési Zrt. vezető üzletkötője
12/14/20220
Episode Artwork

Pro Urbe Budapest, Járókelő, Gloster - 2022-12-1406 óra

NÉVNAPOK, SZÜLETÉSNAPOK, ÉVFORDULÓK. LAPSZEMLE, TŐZSDEI HELYZETKÉP. BUDAPEST TE CSODÁS: Pro Urbe Budapest díj, csúszós kerékpárút és bukkanóveszély - Molnár Zsuzska, a Járókelő Közhasznú Egyesület kommunikációs koordinátora. GLOSTER: Nem áll le a Gloster! Újabb két akvizíción van túl a cég - Szekeres Viktor, a Gloster Nyrt. igazgatósági elnöke.
12/14/20220
Episode Artwork

Verseghy Ferenc, tőzsdenyitás, Avatar 2 - 2022-12-1309 óra

MESÉL A MÚLT: 200 éve halt meg Verseghy Ferenc - Katona Csaba, történész EQUILOR TŐZSDENYITÁS - Deák Dávid, üzletkötő KULTMOGUL: Holnapután jön az Avatar második része és lesz még több is - Dudás Viktor, filmszakértő
12/13/20220
Episode Artwork

Privátbank, aranyköpés, EKR, észjáték - 2022-12-1308 óra

Mi határozza meg egy privátbank minőségét? - Pleschinger Gyula, az MKB Private Banking igazgatója ARANYKÖPÉS: Taylor Swift Mi az az EKR és kiknek szól? - Szécsi Katalin menedzser, a KPMG energetikai és közüzemi szektorának menedzsere ÉSZJÁTÉK - LOGISZTIKA ROVAT
12/13/20220
Episode Artwork

Dunaferr és Alteo - 2022-12-1306 óra

NÉVNAPOK, SZÜLETÉSNAPOK, ÉVFORDULÓK. LAPSZEMLE, TŐZSDEI HELYZETKÉP. BUDAPEST TE CSODÁS: hírek a fővárosból és környékéről ÉBRESZTŐ TÉMA: Mi folyik a Dunaferrnél, menthető még a nagyvállalat? - Bucsky Péter, a G7.hu újságírója 3R: Az idei rekord dömping után vajon mit tartogat az Alteo számára a 2023-as év? - ifj. Chikán Attila, ALTEO Nyrt. vezérigazgató
12/13/20220
Episode Artwork

Egy multi és a fenntartható mezőgazdaság, Tőzsdenyitás, AI jövő - 2022-12-1209 óra

MIHÁLOVITS GAZDA: Egy multi és a fenntartható mezőgazdaság - Pogány Éda, a Syngenta fenntarthatósági vezetője. TŐZSDENYITÁS - Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője. HEURÉKA-ÉLMÉNY: Mi történt az AI területén 2022-ben és mi várható jövőre? - Szabados Levente, AI adattudós, buddhista teológus.
12/12/20220
Episode Artwork

Mauritius adózása és politikája, Szolzsenyicin, Tesla, Oracle - 2022-12-1208 óra

ADÓVILÁG: Tovább a holland Kelet-indiai társaság útvonalán: Mauritius - Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország ügyvezetője, adótanácsadó és Feledy Botond külpolitikai szakértő. ARANYKÖPÉS: Alexandr Szolzsenyicin PIACI HOTSPOT: Utolsó Fed kamatdöntés jön a héten, szerdán. A piaci konszenzus 50 bázispont emelés. Tesla gyorsjelentés jön, a Twitter felvsárlás és kínai értékesítés miatt lehet érdekes. Oracle és Adobe gyorsjelentés is jön - Kovács Bálint, az Erste Befektetési Zrt. USA Desk üzletkötője.
12/12/20220
Episode Artwork

Készpénzfelvétel, uniós pénzek, Fed, infláció, adóoptimalizálás - 2022-12-1206 óra

NÉVNAPOK, SZÜLETÉSNAPOK, ÉVFORDULÓK. LAPSZEMLE, TŐZSDEI HELYZETKÉP. BUDAPEST TE CSODÁS: hírek a fővárosból és környékéről. ÉBRESZTŐ: Jön az ingyenes bolti készpénzfelvétel és QR-kódos azonnali fizetés - Homa Péter, a Biztosdöntés.hu bankszámlaszakértője. HETI KITEKINTŐ: Infláció Amerikában, kamatdöntés óceánon innen és túl - Kovács Mihály András, az OTP Elemzési Központ elemzője. Itt az év vége, az adóoptimalizálás ideje - dr. Váradi Péter, a Prémium Egészségpénztár, Stratégiai Tanácsadója.
12/12/20220
Episode Artwork

Easyjet átalakítás, Tőzsdenyitás - 2022-12-0909 óra

ÁCS IS IN THE AIR - Ács "Gaben" Gábor, a DIY-munkabeosztás készítésének előnyei évközbeni utazgatások szempontjából című hiánypótló útikönyv szerzője. Budapesti útvonalainak felét bezárta, illetve hamarosan bezárja az Easyjet. Egy éve még hat volt, januártól már csak három marad. TŐZSDENYITÁS - Vavrek Zsolt, lakossági üzletág-igazgató ÁCS IS IN THE AIR: Hallgatói kérdésekre válaszolunk.
12/9/20220
Episode Artwork

Mobiltelefónia, IP-tudatosság, Credit Swiss - 2022-12-0908 óra

Hálózatmodernizáció és adatbiztonság - Mészáros Attila, a Yettel vállalati kommunikációs igazgatója. A Yettel 2021-ben országos hálózatmodernizációba vágott. Egy friss kutatás pedig rávilágított, hogy bár a többség fontosnak tartja az adatbiztonságot, a válaszadók jóval kisebb hányada használ bármiféle adatvédelmi megoldást. ARANYKÖPÉS: John Milton, angol költő, politikus GONDOLKODOM, TEHÁT VAGYON: Húsz százalékkal nagyobb bevételt érhetnek el az IP-tudatos vállalkozások - Lábody Péter, az SZTNH jogi elnökhelyettese. Az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalának (EUIPO) tanulmánya szerint a szellemi tulajdonnal tudatosan foglalkozó KKV-k akár 20 százalékkal nagyobb bevételt érhetnek el, mint azok, akik nem rendelkeznek oltalmakkal. PIACI HOTSPOT - Baráth Tibor, vezető üzletkötő. Jó beszálló lehet a mostani részvénykibocsátás a Credit Swissnél. Amúgy épp hatékonyságán igyekszik javítani Svájc második legnagyobb bankja. Kérdés, tud-e tanulni a múltból és talpra tud-e állni?  Az Elon Musk féle Neuralink az első agyimplantátumokat dobna piacra, ami súlyos betegségek kezelésére lenne alkalmas. Musk ebben hisz. A fogyasztók viszont szívesen látnának egy Tesla fejlesztette telefont. Ennek lehetőségét ennek hallatán Musk sem zárta ki. 
12/9/20220
Episode Artwork

Makrogazdasági pofonok, KOPP!, ársapkátlan forintárfolyam - 2022-12-0906 óra

NÉVNAPOK, SZÜLETÉSNAPOK, ÉVFORDULÓK. LAPSZEMLE, TŐZSDEI HELYZETKÉP. BUDAPEST TE CSODÁS: hírek a fővárosból és környékéről ÉBRESZTŐ TÉMA: Pofonfa - Sorra jönnek a rossz makrogazdasági adatok - Madár István, a portolio.hu vezető elemzője Kopátsy Sándor: KOPP! - könyvajánló - Kolozsi Pál Péter, az MNB Jegybanki eszköztár, devizatartalék és kockázatkezelési igazgatósága vezetője ÉRTÉKPERCEK - André Borbála, OTP Global Markets üzletkötő Makróadatok  ( magyar CPI és költségvetési adatok, ipari termelési adatok, német ipari termelés, jegybanki kamatdöntők (lengyel, ausztrál), MNB nemzetközi devizatartalék adat, EURHUF és EURUSD árfolyam alakulása ). Olajár sapka eltörlése és hatása az EURHUF-ra és a jövőbeli inflációs adatra. EU-s támogatások. Jövőheti adatok.
12/9/20220
Episode Artwork

Chipgyártás, Mol és forint zuhanás, kecske- és juhsajt - 2022-12-0809 óra

IT ROVAT: Hazai telóba hazai chipet! - Hol tart a világ félvezetőgyártásának átalakulása? - Koi Tamás, a hwsw.hu szakírója TŐZSDENYITÁS - Buró Szilárd, pénzügyi innovációs vezető NOPQ: Kecske- és juhsajt, paradicsom, bor - Kukovics Sándor, a Juh-és Kecske Terméktanács ügyvezető igazgatója
12/8/20220
Episode Artwork

Autópiac 2022-ben, munkaerőpiac 2022-ben - 2022-12-0808 óra

SCHILLER PR: 2022-es magyar autópiaci sajátosságok - Schiller Márk, a Schiller Autó Család stratégiai és marketing igazgatója ARANYKÖPÉS: Fenyő Miksa író, a Nyugat alapító-főszerkesztője HR PERCEK: Nem csoda, hogy nehézségekkel küzd a munkaerőpiac - 2022 HR szemmel - Deák Andrea, a Greensearch Kft. ügyvezető igazgatója
12/8/20220
Episode Artwork

Benzinkutak, Black Friday, viharjelzés - 2022-12-0806 óra

NÉVNAPOK, SZÜLETÉSNAPOK, ÉVFORDULÓK. LAPSZEMLE, TŐZSDEI HELYZETKÉP. BUDAPEST TE CSODÁS: hírek a fővárosból és környékéről ÉBRESZTŐ TÉMA: Sapka nélkül - mikor állhat helyre a rend a benzinkutakon? - Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetsége elnöke E-BIZNISZ: 2022-es promóciós szezon - A csökkenő kereslet fokozza a promóciós tevékenységeket - Sztupár Andrea, a GfK Hungária ügyvezetője Marad a viharjelzés a pénzügyi szférában - Szalai Péter, a KPMG associate partnere
12/8/20220
Episode Artwork

A finn függetlenség története, tőzsdenyitás, Winnetou nyomában - 2022-12-0609 óra

MESÉL A MÚLT: Ruszkik haza! A finn függetlenség története - Katona Csaba, történész EQUILOR TŐZSDENYITÁS - Deák Dávid, üzletkötő KULTMOGUL: Winnetou nyomában - Könyv a síksági indiánok kultúrájáról - Dudich Ákos, a Konkrét Könyvek kiadó ügyvezetője
12/6/20220
Episode Artwork

IT vezetők gondjai, aranyköpés, villamos infrastruktúra, dráguló fuvarozás - 2022-12-0608 óra

EPIC STORIES: Mi miatt főhet a fejük az IT vezetőknek jövőre? - Mádi Gábor, ShiwaForce CIO / IT igazgató és Kállai Gábor, A ShiwaForce technológiai vezetője ARANYKÖPÉS: David Letterman, amerikai televíziós műsorvezető Így lehetne fejleszteni a hazai villamos infrastruktúrát - Balasa Levente, a Siemens Zrt. Smart Infrastructure divíziójának vezetője ÉSZJÁTÉK: Hegymenet - Infláció felett drágul a fuvarozás - Lajkó Ferenc, a DigiLog Consulting ügyvezetője
12/6/20220
Episode Artwork

Orosz olaj árkorlátozás, E-autók egy multicégnél - 2022-12-0606 óra

NÉVNAPOK, SZÜLETÉSNAPOK, ÉVFORDULÓK. LAPSZEMLE, TŐZSDEI HELYZETKÉP. ÉBRESZTŐ: Van rajta sapka! Az orosz olaj árkorlátozásának piaci hatása - Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. olaj- és gázipari elemzője BUDAPEST TE CSODÁS: hírek a fővárosból és környékéről 3R: Így vált e-autókra egy multicég - Ivanov Katalin, a Schneider Electric országos HR vezetője
12/6/20220
Episode Artwork

Városi növénytermesztés, Agri Kulti, tőzsdenyitás - 2022-12-0509 óra

Növénytermesztés a városban? - Dr. Kuslits Béla, orvos, szociológus, környezetgazdász TŐZSDENYITÁS: Esésben az OTP - Török Lajos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője
12/5/20220
Episode Artwork

EU adójog, energiapolitika, Apple - 2022-12-0508 óra

ADÓVILÁG: Ha sarc, hát legyen sarc! EU adójogi aktualitások - Gerendy Zoltán, a BDO Magyarország ügyvezetője, adótanácsadó partnere ADÓVILÁG: Dől a lé: szankciók és energiapolitika az Európai Unióban - Feledy Botond, külpolitikai szakértő ARANYKÖPÉS: Tóth Krisztina PIACI HOTSPOT: Apple, CostCo, Broadcom - Kovács Bálint, az Erste Befektetési Zrt. USA Desk üzletkötője
12/5/20220
Episode Artwork

Uniós pénzek, infláció, TKM - 2022-12-0506 óra

NÉVNAPOK, SZÜLETÉSNAPOK, ÉVFORDULÓK. LAPSZEMLE, TŐZSDEI HELYZETKÉP. ÉBRESZTŐ TÉMA: Uniós pénzek Magyarországnak: jönnek is meg nem is? - Weinhardt Attila, a Portfolio.hu vezető elemzője BUDAPEST TE CSODÁS: hírek a fővárosból és környékéről HETI KITEKINTŐ: Gyorsító pályán - mi lesz veled magyar infláció? - Eppich Győző, az OTP Elemzési Központ elemzője Hogyan egészítsük ki TB nyugdíjunkat? Miért fontos a TKM? - Pataki Tímea, a Prémium Önkéntes Nyugdíjpénztár Igazgatótanácsának elnöke
12/5/20220