Winamp Logo
Mester-Ember Cover
Mester-Ember Profile

Mester-Ember

Hungarian, Cultural, 1 season, 38 episodes, 19 hours, 7 minutes
About
Önt is érdekli, mivel foglalkoznak mások mindennapi munkájuk során? Havi műsorunkban különböző mesterségek képviselőivel találkozhat. A fordítótól a szakácson át a késkészítőig embereket kérdezünk foglalkozásuk szépségeiről, nehézségeiről, érdekességeiről. 
Episode Artwork

Rengei Georgina divattervező

Rengei Georgina szerint a hétköznapi ruhának is lehet, sőt kell, hogy legyen üzenete. Ennek forrása számára a magyar népi kultúra. A fiatal szegedi textil- és divattervező Rozmaring Hungarian Design néven alapította meg saját márkáját három évvel ezelőtt, és fogott hozzá első kollekciója elkészítéséhez.
9/24/202225 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Nemecz József völgyifalui méhesében jártunk

Nemecz József Völgyifalban túl a kilencvenedik évén ma is foglalkozik méhekkel, annyirea szeret velük foglalkozni. És lelkesen mesél is róluk, hallgassák meg!
4/30/202227 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Skáfár József fafaragó műhelyében

Zalaegerszegi műhelyében látogattuk meg. Munkaasztalán épp csak az utolsó simításokra várt a szépen kifaragott diófa tál, amely szintén szóba kerül más, kéregből készült darabok mellett.
2/26/202231 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

A mézeskalács-készítés egykor és ma

Drótos Gyöngyi 2015 karácsonyán mesélt a mézeskalács-készítésről és az általa megálmodott, majd megvalósított zalaszántói mézeskalács múzeumról. Azóta állami kitüntetéssel ismerték el munkáját, és ez új lendületet adott számára.
12/25/202139 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

A lelkedet bele kell tenned, akkor él az a csokor

Cuk Irenke jó negyven éve köti a csokrokat, készíti a virágkompozíciókat Lendván. Menet közben tanult bele a szakmába, és a tehetséghez társuló gyakorlat tette mesterré. Ő maga a »lelki hozzávalót« tartja kulcsfontosságúnak.
10/30/202127 minutes
Episode Artwork

Az én örömöm a múlt

Nenad Jovanovič régiséggyűjteménye nosztalgikus hangulatba hozza a gyanútlan látogatót. De nemcsak az antik szépségeket felvonultató hobbi, hanem a tárgyak leleményes átalakítása is különlegessé teszi vendéglátónk otthonát.
8/28/202140 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Tolnai Tímea és kutyangyalai

Tolnai Tímea terápiáskutya-felvezető pedagógusal beszélgettünk hivatásáról és négylábú munkatársairól. Terápiás Zserbóval és Mangóval idén megalapított állatasszisztált napközijében tart foglalkozásokat gyerekeknek.
7/31/202131 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

A régi autók szerelmese

Kótban jártunk megcsodálni egy gyönyörűen felújított nosztalgiaautót, és legfőképpen, hogy ezen keresztül megismerjük Horvát Ferenc történetét.
4/24/202129 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Gyógytornász és elhivatott népművelő

Azt remélem, kedves Hallgatóink, mielőtt a műsor véget érne, már kedvük lesz egy jó sétához. Koncsek Krisztina gyógytornász meggyőzően ösztökél arra, hogy mozogjunk mindennap. Mit nyújthat nekünk egy gyógytornász-fizioterapeuta online, mi az a testszobrászat, és mit tegyünk „ülőmunkásként ”, ha szeretnénk jobban érezni magunkat a bőrünkben? Erről is beszélgettünk.
4/3/202136 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Aki változni segít

Tóth Diána viselkedéselemzőt kérdeztük a lélektan tudományán alapuló munkáról. A gyerekeknél kezdtük, de rajtuk keresztül elérkeztünk a felnőttekhez is.
1/30/202127 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

"Ennek örömnek kell lennie" - Liliom Emese horgolás-oktató

Hasznos örömforrás, ellazít, és még az érzelmek kifejezésére is alkalmas – tartja a horgolásról műsorunk vendége, aki rengeteg pozitív visszajelzést is kap erről. Liliom Emese online horgolás kurzusokat vezet. Több ezren tanulták már meg tőle az alapokat, és kaphatnak újabb és újabb inspirációt a folytatáshoz..
11/28/202026 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Ahol a szegedi papucs készül

Sallay Tibor szegedi műhelyében a régi módszerrel, kézzel készítik a hímzett papucsokat, amelyek az eredeti stílusjegyek megőrzésével, de újra gondolva épp úgy beleillenek a mai nők cipőtárába, mint ahogy hajdan a szögedi menyecskék lábát ékesítették
10/31/202011 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Balogh Ákos jógaoktató

Társaival hetente tartanak órát Lendván, gerincjógát lehet velük gyakorolni. Hogy ez mi fán terem, beszélgetésünkből ez is kiderül, miközben megismerjük Ákost és vele egy kicsit a jógázás világát is.
9/26/202031 minutes, 1 second
Episode Artwork

Pareto lánya, a szenvedélyes időgazdálkodó

Jót és jókor tenni – röviden így foglalta össze a hatékony időgazdálkodás lényegét Erdélyi Boróka időgazdálkodás és hatékonyság tanácsadó.
6/27/202028 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Hello, Firenze!

Kiss Eszter idegenvezető most a virtuális világban tart előadásokat, és mesél lelkesen, színesen, hogy szinte megelevenedik a képzeletünkben a középkori vagy a reneszánsz Firenze élete. És persze alig várja, hogy újra személyesen kalauzolhassa a látogatókat Toszkána szebbnél szebb helyein.
5/2/202034 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Dulics Margit kosárfonó

Jó ötven éve válogatja, hajtogatja, főzi, fűzi, csűri-csavarja a fűzvesszőt Dulics Margit kosárfonó, népi iparművész. Mesterségét oktatja is, bemutatókat tart, és műhelyében dolgozik nap mint nap. A lelkesedése fikarcnyit sem hagyott alább, de a munka mennyiségét erejéhez méri. Amíg beszélgettünk, keze alól csinos kis kosár került ki.
2/29/202032 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Fábián Mihály kádárműhelyében

Maga választja ki a farönköt, amiből majd a hordót készíti: pálinkának, bornak, esetleg káposztának. Jó szem, anyagismeret és erős fizikum kell ide, na és lélek mert – amint ő mondja - lelketlen emberrel még maltert sem lehet kevertetni. Fábián Mihály kádárral beszélgetünk.
1/25/202032 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Nagy Katalin kézműves

Egy kéteurós varrógéppel kezdte a nulláról, és ma nívós üzletek kínálják a portékáit. De ő maga is felállítja standját kézműves vásárokon, újabban Szécsiszigetben a Kerka piacon. Lendva pedig azért is fontos számára, mert első sikerélménye ide kötődik. Tartsanak velünk Nagy Katalin kézműves műhelyébe.
12/28/201930 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

A Reumadoki

Műsorunk vendége dr. Csőre Gyula reumatológus főorvos.
11/30/201931 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Bakk Zalán pályatanácsadó

Emberekkel foglalkozni, beszélgetni, segítségükre lenni - ez az, ami vonzotta, amiben jól érezte magát. Aztán megtalálta hozzá a megfelelő területet is, így lett munka-, pálya- és karriertanácsadó. Főként fiatalok fordulnak hozzá a pályaválasztás kérdésével, de bármilyen korban segíthet az újratervezésben is, hiszen erre képezte ki magát.
9/28/201933 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

A Kályhák házában

Kályhás történetek nyáridőben Szalay Imre fazekas, népi iparművész műhelyéből.
7/27/201932 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Csonka Ferenc könyvkötő mester

Önt is érdekli, mivel foglalkoznak mások mindennapi munkájuk során? Havi műsorunkban különböző mesterségek képviselőivel találkozhat. A fordítótól a szakácson át a késkészítőig embereket kérdezünk foglalkozásuk szépségeiről, nehézségeiről, érdekességeiről. 
6/29/201929 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Magai Beáta gomba-szakellenőr

Bár a túránk során kiderül, a tömeges gomba-előbújás még várat magára egy picit, Magai Beáta bevezet minket a gombák érdekes világába, és néhány jótanácsot is kapunk a gombászáshoz.
5/25/201935 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Jakab Mérleg

Érdekes és szerteágazó munka az övék – mondja Jakab János cégvezető. Tartsanak velünk, pillantsunk be vele egy mérlegkészítő cég mindennapjaiba!
3/30/201921 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Simonka László autószerelő mester

Ez a szakma sokat követel, haladni kell a korral is, de ha van kedv, a többi jön magától – véli Simonka mester, akihez egy dolgos hétköznapon kukkantottunk be a szerelőműhelybe.
2/23/201925 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Horváth Ilona gyógymasszőr

Pályája jó példa arra, hogy ötven körül is érdemes szakmát váltani, ha valaki megtalálja – amint ő fogalmaz – a saját útját. Masszázsról a vendég és a masszőr oldaláról Horváth Ilonával.
1/26/201933 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Az órásmester

Huzimec László nyugdíjasként is örömmel műveli az órásmesterséget. Reméli, hogy a minőségi mechanikus órák és velük együtt az órás szakma is megmenekül a kihalástól.
12/29/201826 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Ínyenc finomságok mestere

Horvat Lőrinc Helena süteményeivel rendszeresen találkozhatunk néhány kávézóban, étteremben, még ha nem is tudjuk, kinek a keze alól kerülnek ki a gyönyörű szeletek, pohárdesszertek, mousse-ok. Icukával ezért egy kávé mellett beszélgettünk a munkájáról, amiben épp úgy tiszteli a hagyományt, mint amennyire keresi az újdonságokat.
11/24/201836 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Primusa József erdész

Fürge rókalábak nyoma az erdei út porában, szép szál bükkök és szépen cseperedő csemeték között, meg egy váratlanul megszólaló kakukk és egy még váratlanabb tücsökbanda. Miközben Primusa József bemutatja nekünk munkahelyét, az erdőt.
10/27/201839 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Zalaegerszegi Kutyasuli

Miért szebb a kutyás élet, ha iskolába járunk a négylábú családtaggal? Benéztünk a Zalaegerszegi Kutyasuli kölyök-tanfolyamára, Gróf Krisztiánnal és Lang Ferenccel, a kutyasuli oktatóival beszélgettünk.
9/29/201829 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Németh Ferenc aranyműves

Önt is érdekli, mivel foglalkoznak mások mindennapi munkájuk során? Havi műsorunkban különböző mesterségek képviselőivel találkozhat. A fordítótól a szakácson át a késkészítőig embereket kérdezünk foglalkozásuk szépségeiről, nehézségeiről, érdekességeiről. 
8/25/201830 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Gránitfeldolgozás

A kőmegmunkálás folyamatába kapunk bepillantást Németh Zoltán segítségével, aki a családi hagyományt folytatva került az építőiparba, majd miután beleszeretett a gránitba, arra építette vállalkozását Becsehelyen.
7/28/201825 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Jovan Kovačev cipészmester

A suszter javítja, a cipész készíti is a cipőket – régen legalábbis így különböztették meg őket. Jovan Kovačev lendvai mester mindkettőt gyakorolja, sőt – mivel a maribori színház cipészműhelyében is dolgozik – különleges lábbelik is kikerülnek keze alól. Készít mást is, például bőr öveket, és újabban dohányosok rendelnek tőle csinos bőrtokokat az elrettentő cigisdobozokra.
6/30/201830 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

A céllövöldés

Vándorlás ősztől tavaszig – ez a búcsús mutatványosok élete. A letenyei Fülöp Lajos kosárfonással egészítette ki keresetüket télire. Valamikor Ajkáig is elmentek, ma már inkább csak a környékbeli búcsúkba vontatja el céllövöldéjét.
5/26/201823 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Beszélgetés Čuka Doris fodrásszal

Önt is érdekli, mivel foglalkoznak mások mindennapi munkájuk során? Havi műsorunkban különböző mesterségek képviselőivel találkozhat. A fordítótól a szakácson át a késkészítőig embereket kérdezünk foglalkozásuk szépségeiről, nehézségeiről, érdekességeiről. 
4/28/201821 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Zsohár Gyula fazekas

Zsohár Gyula fazekasmester műhelyében jártunk az Őrségben.
3/31/201835 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

A körmendi Belencsák késművesek

Kisebb rá az igény, mint a régi időkben, de a Belencsák műhelyekben ma is a régi gondossággal készülnek a különböző típusú míves kések: a maskara, a szalonnázó, a Náder, a sárvári és más hagyományos magyar bicskafajták. Jöjjenek velünk a késesműhelybe!
2/24/201829 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Harmat Császár Jolán és Kósa Péter tolmácsok

A Mester-Ember vendégei Harmat Császár Jolán és Kósa Péter, akik a tolmácsolás nehézségei és szépségei mellett néhány szakmai anekdotával is megfűszerezik az újonnan induló műsor első adását.
1/27/201830 minutes, 25 seconds