Winamp Logo
Mat och Marginaler: Näringslära och lönsam hållbarhet inom livsmedelsbranschen Cover
Mat och Marginaler: Näringslära och lönsam hållbarhet inom livsmedelsbranschen Profile

Mat och Marginaler: Näringslära och lönsam hållbarhet inom livsmedelsbranschen

Swedish, Fitness / Keep-fit, 1 season, 50 episodes, 1 day, 6 hours, 34 minutes
About
Anki Sundin: Näringsfysiolog, SSE MBA
Episode Artwork

MM 064: “Zero Impact” fungerar inte i människors vanliga vardag

Avsnitt 64 med Mat och Marginaler. Anki Sundin och podkollegan Emilia Arvidsson, gör en analys av klimatprogrammet Zero Impact som bland annat går på UR Play. I avsnitt 2 i realityserien utmanas familjen Akbar Kurda att dra ner på sina koldioxidutsläpp med olika medel. Anki Sundins kommentar till programmet: “Det är bra underhållning men, men […] Inlägget MM 064: “Zero Impact” fungerar inte i människors vanliga vardag dök först upp på Anki Sundin.
3/27/201721 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

MM 063: Konsistensanpassad mat för över 20 miljarder per år – mat för äldre

Tugg – och sväljsvårigheter, en fråga som tagits på allvar av Findus Special Foods. Deras satsning går under namnet Krafttaget. Mat och Marginaler träffar Gunnel Stuhr Olsson, Head of Special Foods, för ett samtal kring äldres välmående och hälsa men också: vilka möjligheter som finns för näringsliv och vårdapparaten. Det finns många vinnare i frågan […] Inlägget MM 063: Konsistensanpassad mat för över 20 miljarder per år – mat för äldre dök först upp på Anki Sundin.
3/21/201727 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

MM 062: Mjölbaggslarv snart på var mans tallrik?

Mjölbaggar som källa till protein? Nils Österström är grundare till Tebrito AB (länk till Facebook), som ställer upp i höstens tävling Klimatsmart Mat som Vinnova anordnar och ett smakprovningsevent avgörs i november 2016. Här ett samtal med Mat och Marginaler. Inlägget MM 062: Mjölbaggslarv snart på var mans tallrik? dök först upp på Anki Sundin.
9/29/201622 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

MM 061: Girighet kan bli lösningen på dagens utmaningar

Konsumenter ska inte behöva handa med hjärtat, utan bör bara handla med hjärnan och leta efter produkter som de tycker är bättre än andra. “Det är smart att göra saker hållbart”, säger Fredrik Franke på PwC, och menar att girighet kan bli den driver som löser dagens utmaningar och på sikt räddar planeten. I veckans […] Inlägget MM 061: Girighet kan bli lösningen på dagens utmaningar dök först upp på Anki Sundin.
5/2/201632 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

MM 060: Att kommunicera Creating Shared Value – PR-proffset berättar

Hur kan vi kommunicera CSV? Vilka är utmaningarna för att få konsumenter att ändra sitt köpbeteende, och hur överbryggar vi dem? Jag har träffat PR-proffset Susanne Krutrök Åfors. Inlägget MM 060: Att kommunicera Creating Shared Value – PR-proffset berättar dök först upp på Anki Sundin.
3/13/201621 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

MM 059: Fördelar med cirkulär ekonomi men EU-paketet för svagt samt citrusskal mot föroreningar

Är EU:s satsning på cirkulär ekonomi för svagt? Det motsvarar en minskning av växthusgasutsläpp för nio stycken Sverige - men den målsättningen är för låg, menar en del. Dessutom: Hello goodness från Pepsico kan sporra andra att ta ägarskap om hälsofrågan, och svavel och citrusskal kan användas för att sanera från kvicksilver. Inlägget MM 059: Fördelar med cirkulär ekonomi men EU-paketet för svagt samt citrusskal mot föroreningar dök först upp på Anki Sundin.
2/8/201611 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

MM 058: Social butik – Matmissionen först i Norden

Vari ligger lönsamheten i en social butik, en sk social supermarket? Jag träffar Åsa Domeij, hållbarhetschef på Axfood, som är medgrundare till Matmissionen. Vi pratar om direkta och indirekta värden av att butiker kan skänka bort matsvinn istället för att slänga det. Inlägget MM 058: Social butik – Matmissionen först i Norden dök först upp på Anki Sundin.
1/25/201630 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

MM 057: Cirkulär ekonomi svaret på EU:s klimatmål?

Cirkulär ekonomi är så avgörande för att nå EU:s nya klimatmål att EU-komissionen och EIB har beslutat att ge 24 miljarder euro i stöd till företag som vill ställa om. Men vad innebär cirkulär ekonomi för oss som konsumenter eller kunder? Vad betyder det för producenterna, och inte minst för samhälle och miljö? Inlägget MM 057: Cirkulär ekonomi svaret på EU:s klimatmål? dök först upp på Anki Sundin.
1/19/20169 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

MM 056: Smarta mätmetoder driver hållbarhet och lönsamhet

Bolag som kommunicerar sitt hållbarhetsarbete uppfattas externt som mer hållbara än sina konkurrenter. Och sedan gäller det att med smarta mätmetoder mäta sin hållbarhet ordentligt och även koppla det till operativa resultat. I det här avsnittet pratar jag om vikten av att mäta och kommunicera sitt hållbarhetsarbete. Smarta mätmetoder driver hållbarhet CSV, creating shared value, är […] Inlägget MM 056: Smarta mätmetoder driver hållbarhet och lönsamhet dök först upp på Anki Sundin.
1/4/201610 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

MM 055: Så förändrar vi konsumenternas köpbeteende

Hur ändrar vi konsumenternas köpbeteende för att åstadkomma bättre hållbarhet inom industrin? Och hur får vi konsumenter att betala mer för en mer hållbar produkt utan att de själva får någon egentlig fördel av det? Här berättar jag mer om Shift Wheel. Inlägget MM 055: Så förändrar vi konsumenternas köpbeteende dök först upp på Anki Sundin.
12/21/201511 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

MM 054: Slow cities för hållbar offentlig sektor

Lönsam hållbarhet är inte bara för företag, utan i allra högsta grad ett aktuellt arbetssätt för det offentlig sektor. Vill du veta mer om Economic Gardening, Slow Cities eller varför inte om Sveriges egna ekokommuner? Då välkomnar jag till veckans Mat och Marginaler, avsnitt 54. Inlägget MM 054: Slow cities för hållbar offentlig sektor dök först upp på Anki Sundin.
12/14/20158 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

MM 053: Cirkulär ekonomi för 130 miljarder USD att hämta

Cirkulär ekonomi är det nya svarta - både vad gäller hållbarhet, men kanske i första hand lönsamhet? Hur? Mat och marginaler förklarar! Podden tar upp exempel, där det blir tydligt att framtidens business handlar om service, inte om produkten. Titta på Philips Lighting, som säljer ljus eller på Dorel Europe som hyr ut leksaker. Välkommen! Inlägget MM 053: Cirkulär ekonomi för 130 miljarder USD att hämta dök först upp på Anki Sundin.
12/7/20159 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

MM 052: Hållbarhet för miljarder – så tjänar du pengar på hållbarhet

Tjäna pengar på hållbarhet? Använd hållbarhet som en strategi. Varför då? Välkommen in att lyssna dig in på den senaste trenden: hållbar lönsamhet! Mat och marginaler drivs av Anki Sundin, näringsfysiolog med en MBA från Handelshögskolan i Stockholm Inlägget MM 052: Hållbarhet för miljarder – så tjänar du pengar på hållbarhet dök först upp på Anki Sundin.
11/30/201515 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

MM 051: Piri piri och fyra snabba om Shared Value

Hur hanterar man CSV i ett mindre företag med begränsade resurser? Hur jobbar man med CSV inom tjänstesektorn? Och vad är nästa steg efter CSV? Här svarar jag på de frågorna och berättar om hur ny teknologi ökar kvalitet och avkastning på piri piri. Inlägget MM 051: Piri piri och fyra snabba om Shared Value dök först upp på Anki Sundin.
11/23/201512 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

MM 050: Business Unusual ska minska matsvinn

Minska matsvinn. WRAP rapporterar om forskning som pekar på att bara en enda ytterligare dag på bäst-föredatumet (sell-by date) skulle minska matsvinnet med 250 000 ton per år i Europa. Inlägget MM 050: Business Unusual ska minska matsvinn dök först upp på Anki Sundin.
11/16/201515 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

MM 049: Bananmjöl – och dessutom: forskning i framkant

Mat och marginaler träffar Jannica Ståhl och Kajsa Nilsson, båda civilingenjörer bioteknik, med inriktning livsmedel. Vem kunde ana att mogna bananer kunde användas på ett helt nytt sätt? Dessutom: raps istället för soja och på vilket sätt kan kylkedjan påverka kötts bäst före-datum? Välkommen till veckans avsnitt! Bananmjöl – en projektuppgift som fick stort intresse […] Inlägget MM 049: Bananmjöl – och dessutom: forskning i framkant dök först upp på Anki Sundin.
11/9/201534 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

MM 048: Från nisch till mainstream? Invenire om insektsmarknaden

Insektsmarknaden ur ett businessperspektiv. Johanna Tanhuanpää, nutrition market analyst på Invenire, gästar Mat och Marginaler. Invenires affärsmodell kretsar kring hållbarhet och att göra hållbarhet lönsamt. De hjälper start ups men även etablerade företag inom livsmedelsbranschen med verksamhetsplan, marknadsföring, marknadsanalyser, strategier och annat som behövs för att driva ett företag framgångsrikt. Invenire kallas sin business för […] Inlägget MM 048: Från nisch till mainstream? Invenire om insektsmarknaden dök först upp på Anki Sundin.
11/2/201539 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

MM 047: 7 tips för lönsam hållbarhet

Shared value handlar snarare om hur vi kan gå längre och ge mervärde till samhälle. Nyckeln är att använda en affärsmodell, precis som alla företag, för att möta samhällets behov och samtidigt göra vinst. Behovsanalys, att kartlägga sina nyckelintressenter och identifiera sina lönsamma kunder är några avgörande steg för att formulera sin affärsstrategi och åstadkomma en lönsam hållbarhet. Inlägget MM 047: 7 tips för lönsam hållbarhet dök först upp på Anki Sundin.
10/26/201515 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

MM 046: CSV – Räkpopcorn, miljövänligt mejeri och bra kaffe lönsamma affärer

I ett försök att minska matsvinnet och göra ett tilltalande snack samtidigt har en iransk forskargrupp tagit fram en snacks av kiddi-räkan. Det kan bli en bra affär för lokala fiskerinäringen samtidigt som man minskar matsvinnet. Tetra Pak hjälper kunderna att spara el och göra miljövinster, och en kopp kaffe från Nespresso kan förändra livet för kaffeodlaren och möjliggöra för deras barn att gå i skolan - samtidigt som du får en god kopp till fikat. Inlägget MM 046: CSV – Räkpopcorn, miljövänligt mejeri och bra kaffe lönsamma affärer dök först upp på Anki Sundin.
10/19/201510 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

MM 045: 5 sätt att hitta lönsam hållbarhet

5 sätt att hitta lönsam hållbarhet. Veckans Mat och Marginaler listar fem saker som du kan göra praktiskt – om du vill anamma ett konkret CSV-arbete: göra gott,  tjäna pengar – och där du tar tillvara inte bara dina egna intressen – utan även andras: creating shared value. Vidare får vi exempel på företag som […] Inlägget MM 045: 5 sätt att hitta lönsam hållbarhet dök först upp på Anki Sundin.
10/12/201515 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

MM 044: Lönsam hållbarhet i ifrågasatta branscher

Inom livsmedelsbranschen är produkterna av självklara skäl intimt förknippade med själva företaget, särskilt om produkterna går att ifrågasätta ur inte minst ett hälsoperspektiv. I det här avsnittet pratar jag om lönsam hållbarhet i ifrågasatta branscher för att poängtera att CSV inte har något med produktportfölj eller företagets karaktär att göra. Inlägget MM 044: Lönsam hållbarhet i ifrågasatta branscher dök först upp på Anki Sundin.
10/5/201513 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

MM 043: Äta insekter – möt Qvicket

Insektsmarknaden står inför många utmaningar, såväl legislativa som preferensmässiga – i Sverige är det än så länge inte lagligt att saluföra insekter som livsmedel. Dessutom upplever många människor den berömda I-faktorn, äckelfaktorn. Att äta insekter kan bli nästa stora trend, men frågan hur vi tar oss dit ligger ännu öppen med frågetecken. Anki Sundin intervjuar Josefin Strömberg, vd för Qvicket, som erbjuder marknaden ett mjöl gjort på syrsa - rikt på protein och andra näringsämnen, klimatvänligt och mer djuretiskt än många skulle betrakta konventionella djurindustrin. Inlägget MM 043: Äta insekter – möt Qvicket dök först upp på Anki Sundin.
9/28/201523 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

MM042: Korn och app mot matsvinn

1/3 av all mat som produceras varje år, eller 1,3 miljarder ton, kastas. Per person motsvarar det i Europa ungefär 270 kg mat, i Nordamerika närmare 300. Här finns det mycket pengar för industrin att tjäna och stora miljö- och klimatvinster att göra. Inlägget MM042: Korn och app mot matsvinn dök först upp på Anki Sundin.
9/21/201514 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

MM 041: Minskat matsvinn med Scandinavian Organics – Slow food, Fast

Scandinavian Organics bidrar till minskat matsvinn genom att förädla tidigare outnyttjat kött och ratade grönsaker till livsmedel. Scandinavian Organics är ett svenskt företag vars affärsidé är att De köper in ekologiska värphöns, oxben och skrov billigt och omvandlar det till bland annat köttbullar, pannbiff och buljong. Även ekologiska och kravmärkta grönsaker som ratats för att de inte uppfyller utseendestandard. I det här avsnittet intervjuar jag Nils Wetterlind, VD för företaget. Inlägget MM 041: Minskat matsvinn med Scandinavian Organics – Slow food, Fast dök först upp på Anki Sundin.
9/14/201525 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

MM 040: Minskat matsvinn och effektivare vattenanvändning betyder mera pengar

Stora Enso tillsammans med en rad olika aktörer och med Packaging Arena som projektledare tagit fram konceptet BOXA, en behändig låda för restauranger att erbjuda sina kunder för att de smidigt ska kunna ta hem överbliven mat. På det sättet minskar vi svinnet, kunder sparar pengar och förpackningsindustrin hittar ytterligare en plats för sina produkter. Inlägget MM 040: Minskat matsvinn och effektivare vattenanvändning betyder mera pengar dök först upp på Anki Sundin.
9/7/20158 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

MM 039: Gör kakan större!

Hur kan man göra kakan större istället för att försöka fördela den existerande kakan mer rättvist genom att försöka få konsumenter att frivilligt betala mer för en produkt? Det är pudelns kärna. Uppmaningen Gör kakan större är ett annat sätt att säga Expandera dina värde- och intressentkedjor. Inlägget MM 039: Gör kakan större! dök först upp på Anki Sundin.
8/31/201512 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

MM 038: Kläder av fiskrens och pendling i megastäder

Hållbar lönsamhet handlar om att tjäna och spara pengar på befintliga resurer. Ta Tidal Vision som exempel. Från fiskeriindustrin genereras 9000 ton avfall i enbart Alaska varje år, och att göra pengar av avfall är kanske det optimala csv:t. Tidigare har innovativa människor omvandlat räkskal till allt från bioplast till solceller, men företaget Tidal Vision går ytterligare ett steg och ska göra kläder av fiskrens. Inlägget MM 038: Kläder av fiskrens och pendling i megastäder dök först upp på Anki Sundin.
8/24/201510 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

MM 037: Hållbar cashewjuice och lönsamma värphöns

Om du representerar ett litet eller medelstort företag inom livsmedelssektorn, så finns det mycket att göra bara genom att ta en spade och gräva där man står. Att använda sin ekonomiska rapport på ett smart sätt för att se var det går att spara och tjäna pengar genom att bygga in hållbarhet i sin verksamhet behöver inte vara svårt eller ens särskilt kostsamt. Och det är det jag arbetar med – att hjälpa företag att identifiera sina värde- och intressentkedjor för att se var man kan bygga in hållbarhet och tjäna och spara pengar på det. Inlägget MM 037: Hållbar cashewjuice och lönsamma värphöns dök först upp på Anki Sundin.
8/17/201512 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

MM 036: Jill gör sorti

Jag letar nu efter en podpartner som vill driva Mat och Marginaler vidare med ett ännu tydligare CSV-perspektiv. Om du är intresserad får du gärna höra av dig på [email protected]. Jag ser gärna att du har en bakgrund inom hållbarhet och ekonomi, självklart gärna med ett CSV-fokus. Inlägget MM 036: Jill gör sorti dök först upp på Anki Sundin.
8/10/201539 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

MM 035: CSV för ökad lönsamhet

Vad är skillnaden mellan CSV och CSR? Varför blir man svullen om fingrarna när man promenerar? Är det säkert att inta vassle respektive kasein som gravid eller under amning? Fungerar algolja lika bra som fiskolja, och hur är det med linfröolja? Hur får man tillgång till vetenskapliga artiklar efter studierna? Vad händer med innehållet av lykopen i tomater om man skalar dem? Inlägget MM 035: CSV för ökad lönsamhet dök först upp på Anki Sundin.
8/3/201517 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

MM 034: Daniel Larsson – Bli den bästa PT:n!

Daniel Larsson är en av Sveriges mesta personliga tränare just nu. Han debuterar i september med sin bok Bli den bästa PT:n (NGruppen Förlag). Här berättar han hur man blir den bästa PT:n, hur man marknadsför och säljer sin kompetens, vikten av att nätverka och hur han trampade i klaveret med en av filmvärldens just nu mest kända skådespelare. Inlägget MM 034: Daniel Larsson – Bli den bästa PT:n! dök först upp på Anki Sundin.
7/27/201543 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

MM 033: Arbeta med nutrition? Detta bör du veta!

Lisa Möller, disputerad nutritionist och karriärrådgivare på Naturvetarna, svarar bland annat på: -Var kan man arbeta som nutritionist eller dietist? -Vilken lön kan man förvänta sig? -Vad ska man eventuellt komplettera sin grundutbildning med för att vara framgångsrik på arbetsmarknaden? -Hur ser marknaden inom idrottsnutrition ut? Inlägget MM 033: Arbeta med nutrition? Detta bör du veta! dök först upp på Anki Sundin.
7/20/20151 hour, 8 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

MM 032: Usama Aziz om träning

Ute på MMA Academy träffade Jill Usama Aziz för en inspelning om vilja, att pusha sina gränser och övervinna sina rädslor. Vi pratar både om Usamas inställning när han tävlande och hur han hanterade nervositet. Usama är OS-brottaren som gick över till MMA och efter en lång och framgångsfylld karriär som tävlande var han förbundskapten […] Inlägget MM 032: Usama Aziz om träning dök först upp på Anki Sundin.
7/13/201548 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

MM 031: Med Jill, Jycken och Hanna på MMA Academy

Jill tar över rodret denna vecka och har med sig Magnus “Jycken” Cedenblad och Hanna Gustafsson. Magnus "Jycken" Cedenblad är UFC-fightern som även jobbar som coach. Han har gästat Mat och Marginaler tidigare och nu är han äntligen tillbaka för att prata mer motivation med Jill och yogainstruktören Hanna Gustafsson. Inlägget MM 031: Med Jill, Jycken och Hanna på MMA Academy dök först upp på Anki Sundin.
7/6/201546 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

MM 030: Kolloidalt silver med Lautaro Ariño

Veckans gäst i Mat och Marginaler: Lautaro Ariño från Vetenskap och Folkbildning. Vi pratar kolloidalt silver, som har diskuterats mycket den senaste tiden, genomför ett vetenskapligt experiment på Lautaro och svarar på: Kan man definiera nyttig som gör nytta? Är nyttiga ämnen nyttiga även när vi har tillräckligt av dem? Hur mycket ska man träna för att man ska behöva proteinpulver? Kan vissa vitaminer och mineraler boosta kroppen och immunförsvaret? Inlägget MM 030: Kolloidalt silver med Lautaro Ariño dök först upp på Anki Sundin.
6/29/20151 hour, 21 minutes
Episode Artwork

MM 029: Om sötningsmedel med Lautaro Ariño

Lautaro Ariño är moderator på föreningen Vetenskap och Folkbildnings Facebooksida. Han har gästat Mat och Marginaler tidigare och nu är han äntligen tillbaka för att prata sötningsmedel med oss. Lautaro berättar också om sin sockerutmaning – under hela juni ska han undvika socker. Klarar han det? Vi går igenom artikeln 6 saker som händer när […] Inlägget MM 029: Om sötningsmedel med Lautaro Ariño dök först upp på Anki Sundin.
6/22/20151 hour, 17 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

MM 028: Frågor och svar med Jill och Anki

Proteindenaturering – förstörs aminosyraprofilen när vi värmer upp protein? Insulinpåslag av sötningsmedel? Hur kan två personer som äter lika mycket väga olika mycket? Förstörs näringsämnen när man kokar potatis? Vilka kosttillskott fungerar? Buljong för hälsan? BCAA och muskler? Inlägget MM 028: Frågor och svar med Jill och Anki dök först upp på Anki Sundin.
6/15/201550 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

MM 027: Bikini Fitness-vinnaren Zenna Gustafsson om kost, knopp och träning

Anki träffar Bikini Fitness-vinnaren Zenna Gustafsson på SKKF:s Summer Camp. Zenna Gustavsson vann Bikini Fitness på Fitnessgalan och kom 2:a på Tyngre Classic. Hon har sin träningsbakgrund inom handboll och hamnade på gymmet pga en axelskada från arbetet. Hon insåg snabbt att det var roligt att lyfta tungt och 10 år senare ställde hon sig […] Inlägget MM 027: Bikini Fitness-vinnaren Zenna Gustafsson om kost, knopp och träning dök först upp på Anki Sundin.
6/8/201550 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

MM 026: Frågor och svar med Anki Sundin

Kan man ta upp näringen i rå äggvita? Kan man ersätta vassle med BCAA? Och hur påverkar vitamintillskott? Det är några av frågorna som Anki Sundin avhandlar i veckans avsnitt av Mat och Marginaler. Inlägget MM 026: Frågor och svar med Anki Sundin dök först upp på Anki Sundin.
6/1/201518 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

MM 025: Itrim om viktminskning som business

Vi intervjuar Birgitta Thörn, grundare till Itrim, och Anna Hjort, nutritionist och ansvarig för företagets etablering i Tyskland. Vi pratar om metoden i sin helhet och om måltidsersättare som hjälpmedel. Anki och Jill har tidigare diskuterat ämnet och är inte helt överens kring värdet av sådana produkter. Veckans Dra åt hel*ete Viktminskningsplåster. Plåstret i sammanhanget […] Inlägget MM 025: Itrim om viktminskning som business dök först upp på Anki Sundin.
5/25/20150
Episode Artwork

MM 024: Lisa Jisei berättar om sin ortorexi

Lisa tränade 10 timmar per dag utöver sin instruktörsroll på dansskolan och åt extremt lite mat. När hon fick beskedet om att hon inte skulle få återgå till sitt arbete med att instruera på dansskolan på grund av hennes hälsostatus, så bestämde hon sig för att sätta på sig löparskorna och springa tills hon inte orkade mer. Och det gjorde hon. Inlägget MM 024: Lisa Jisei berättar om sin ortorexi dök först upp på Anki Sundin.
5/18/20151 hour, 15 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

MM 023: Välj bort barntrafficking med Fairtrade i kundkorgen

Framför allt är det livsmedel som är Fairtrademärkta inte minst choklad, kaffe och bananer, men även bomull och skönhetsprodukter kan vara Fairtrademärkta, Inlägget MM 023: Välj bort barntrafficking med Fairtrade i kundkorgen dök först upp på Anki Sundin.
5/11/20151 hour, 17 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

MM 022: Bra och dålig journalistik – så ser det ut

Johan Wicklén är reporter på SVT Nyheter. Han har sin idrottsbakgrund inom kampsport men är i dagsläget framför allt aktiv inom styrketräning. Vi kommer snabbt in på kompetensen inom kost- och näringslära och hälsa på olika redaktioner och konstaterar att även om kompetensen kan finnas, som den gör på SVT Nyheter, tillfrågas den inte alltid. […] Inlägget MM 022: Bra och dålig journalistik – så ser det ut dök först upp på Anki Sundin.
5/4/20152 hours, 6 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

MM 021: Jill frågar ut Anki om soja, hampa och superfruits

Vi nämner det tidigare avsnittet om mikrobiotan, där vi pratar om pre- och probiotika. Det är avsnitt nr 5 som heter ”Är vi slavar under tarmbiotan? Bra mat får en ny innebörd”. Du finner det här: Länk till vårt tidigare avsnitt tarmbiotan som nämns tidigt i veckans avsnitt: MM 005: Är vi slavar under tarmbiotan? ”Bra […] Inlägget MM 021: Jill frågar ut Anki om soja, hampa och superfruits dök först upp på Anki Sundin.
4/27/20151 hour, 14 minutes, 1 second
Episode Artwork

MM 020: Lautaro Ariño om Vett och etikett, antivaccinationsrörelsen, chemtrails och fluor

Vett och etikett i en argumentation: vi behöver vara sakliga och objektiva, inte diskutera någons person utan hålla sig till ämnet. Lautaro nämner The shotgun tactic, där en motpart skjuter ut argument efter argument utan att invänta svar på de tidigare Vi diskuterar också konspirationsteorier: Antivaccinationsrörelsens rädslor och vårt bemötande av dessa Chemtrails Fluor Antivaccinationsrörelse […] Inlägget MM 020: Lautaro Ariño om Vett och etikett, antivaccinationsrörelsen, chemtrails och fluor dök först upp på Anki Sundin.
4/20/20151 hour, 28 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

MM 019: Lautaro Ariño om vetenskap, och osynliga drakar

Vi pratar om definitionen på ”naturligt” – Lautaro menar att det är arrogant att påstå att något som människan har skapat är ”onaturligt”. Han menar att något som är skapat av naturen i sig är naturligt, inklusive kärnvapen, våldtäkt och krig per definition och begreppet har därmed inget värde i vetenskapligt sammanhang eftersom det inte […] Inlägget MM 019: Lautaro Ariño om vetenskap, och osynliga drakar dök först upp på Anki Sundin.
4/13/20151 hour, 17 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

MM 018: Kalle Zackari Wahlström om Svett och Etikett, träning och prestationsångest

Vi vet alla vem tv-profilen och SM-silvermedaljören i kettlebells Kalle Zackari Wahlström är. Han har gått rakt genom tv-rutan in i vardagsrummet hos alla som gillar träning – eller inte gör det utan bara gillar honom och alla utmaningar han tar sig an. Vi kommer först in på Kalles tv-karriär i framför allt Svett och Etikett […] Inlägget MM 018: Kalle Zackari Wahlström om Svett och Etikett, träning och prestationsångest dök först upp på Anki Sundin.
4/6/20151 hour, 13 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

MM 017: Allt om antioxidanter med nutritionist och toxikolog Rikard Åsgård

Rikard Åsgård är nutritionist/näringsfysiolog och toxikolog, och har forskat på antioxidanter i samband med metabola syndromet. Rikard berättar inledningsvis om olika sorter och grupper av antioxidanter: katalas, superoxiddismutas, proteiner som gör att celler går in i apoptos (celldöd), scavengers tex glutation, samt ämnen i maten, bl.a. karoteinoider (katotener och xantofyller), vitamin E (tokoferoler och tokotrienoler), […] Inlägget MM 017: Allt om antioxidanter med nutritionist och toxikolog Rikard Åsgård dök först upp på Anki Sundin.
3/30/201550 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

MM 016: Anki och Jill intervjuar Lautaro Ariño (Del 2)

Lautaro Arino är en av drivkrafterna bakom föreningen Vetenskap och Folkbildning och modererar föreningens sida på Facebook. Föreningen kallas internationellt för Swedish Skeptics Society. I detta avsnitt dyker vi tillbaka in i intervjun där vi klippte i förra veckans avsnitt och hamnar i diskussionen kring ämnen som är farliga i för hög dos. Vi diskuterar […] Inlägget MM 016: Anki och Jill intervjuar Lautaro Ariño (Del 2) dök först upp på Anki Sundin.
3/23/20151 hour, 30 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

MM 015: Anki och Jill intervjuar Lautaro Ariño

Lautaro Ariño är en av drivkrafterna bakom föreningen Vetenskap och Folkbildning och modererar föreningens sida på Facebook. Föreningen kallas internationellt för Swedish Skeptics Society. Den som ser fram emot Veckans Dra åt hel*ete med Jill och Veckans CSV med Anki får vänta till nästa avsnitt – vi kastar oss här rakt in i intervjun. Djupdykning […] Inlägget MM 015: Anki och Jill intervjuar Lautaro Ariño dök först upp på Anki Sundin.
3/16/20151 hour, 1 minute, 24 seconds