Winamp Logo
Mat & Kjærlighet Cover
Mat & Kjærlighet Profile

Mat & Kjærlighet

Norwegian, Cookery, Food, Drink, 1 season, 46 episodes, 21 hours, 44 minutes
About
Lise Finckenhagen har mye å lære Geir Schau om matlaging. Men det Geir har er mot og vilje til å prøve retter han aldri har prøvd før. For hvor galt kan det egentlig gå? Mat & Kjærlighet handler om vår kjærlighet til mat. Her lærer du tips og triks på kjøkkenet, får inspirasjon til nye retter, og en økende tro på at du ikke er den eneste som innimellom ikke får til det du prøver på. For oppskrifter med mer, følg oss på Instagram: @matogkjaerlighet
Episode Artwork

Nasjonaldagslaks på grillen

Noen syns det litt gamlis, men det er jo så godt og så enkelt. Lise forteller deg hvordan du serverer hel lakseside fra grillen. Dette er perfekt mat til 17. mai.
5/10/202324 minutes
Episode Artwork

Jordbærcappuchino og pavlova til 17. mai

I denne episoden starter vi forberedelsene til 17. mai. Pavlovaen må på bordet og Lise tar deg gjennom alle trinnene. Og hva med å servere en jordbærcappuchino til dessert?
5/3/202323 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Katsu, gazpacho og Hokksund

Lise serverer gazpacho til forrett og japansk sandwich til hovedrett. Og Geir har vært i Hokksund og blitt positivt overrasket.
4/26/202324 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Ramsløk og russisk rulett

Nå er det snart tid for ramsløk, og i denne episoden får du vite hva du kan bruke den til. Og Geir har fått reisegave fra Italia, men er usikker på hva han skal bruke den til.
4/19/202325 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Oksehaler, stolpesnerk og matforgiftning

Lise har vært i Barcelona og spist det Geir mener må være «stolpesnerk». Og kanskje var det det, for hun ble forgiftet. Geir har oppdaget oksehaler og du får Lises oppskrift på oksehaleragu.
4/12/202324 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Påskemat: egg og lammeskank

Geir har klart å konsentrere mest mulig kalorier i én deilig rett, men det er åpenbart ikke noe slankemat. Lise har fordypet seg i egg i det siste og gir deg Lises Eggeskole; eggerøre, posjert egg til Eggs Benedikt. Og hva er bedre enn lammelår i påsken? Jo, lammeskank!
3/29/202330 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

8-retters inspirasjonsmiddag

I denne episoden gjenskaper vi en åtteretters middag Geir har inntatt. Vi lærer om fingerlime, fritert kapers, fersk wasabi og sjøasparges. Og hvordan du skal tilberede kamskjell på den beste måten?
3/15/202343 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

The return of bakt potet

Den er kjent for å smake best mellom 2 og 4 på natten, men bakt potet er så godt at det bør spises andre tider av døgnet også. Lise har mange gode forslag til hva du har som tilbehør og gjør det til en festmiddag. Geir går heller ikke av veien for å kombinere det med
3/8/202332 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Flyttepasta, barnekake og Geirs nye vakuumhobby

Lise legger endelig bak seg ukesvis som nomade og deler de beste og enkleste matrettene for deg som ikke har kjøkkenet helt på plass. Og Geir har oppdaget gledene ved å vakuumere mat. I tillegg får du Lises favoritt-barnekake som må serveres i alle barnebursdager i familien.
3/1/202328 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Airfryer og fullstendig mangel på rutiner

Geir har forsket seg frem til hva som funker (og ikke funker) i sin nye airfryer. Her får du tips til hvordan du kan lage de diggeste chicken wings. Lise, på sin side, fortviler over et nomadeliv som har tatt bort absolutt alle rutiner i livet og gjort henne «småenorm». Vi tar også en tur innom badstuen – hva kan man tilberede på badstuovnen?
2/22/202331 minutes, 1 second
Episode Artwork

Fastelavnsboller

Snart ert det fastelavn og da må vi selvfølgelig ha boller. Men hvorfor spiser vi boller til fastelavn? Og hva er greia med bjørkerisene? Alt dette får du svaret på, og også hvordan du lager de deiligste bollene.
2/15/202332 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Indisk krydderfest og butter chicken

Lise har flyttet og har med "utflyttingsgave" Geir - en pose med indiske krydder. Da må vi jo også lage butter chicken, en ganske enkel og klassisk indisk rett som alle kan lage. Lise har også fått klager på forrige episodes "oppvasklaks". Men hvor farlig er det egentlig?
2/8/202328 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Lises salatsafari

Lise har vært på salatsafari Moss og forteller om en veldig moderne måte å lage salat på. Du får selvfølgelig en oppskrift på en mettende salat, og Geir kan bidra med en høyst spesiell måte å dyrke karse på. Det tipset bør du ikke følge.
2/1/202320 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Oppvasklaks og alt det gode du kan tilberede i oppvaskmaskinen

Geir har satt menyen og idag serverer han laks tilberedt i oppvaskmaskin. Kan det fungere egentlig? Vel, Lise har faktisk prøvd den samme oppskriften, og dette er ikke så dumt som det kanskje høres ut som. Det er med andre ord bare å bruke opplaksmaskinen til det den bør brukes til!
1/25/202326 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Grønnsaksdesserter og Geirs nye koketeknikk

Det er så mye søtt og godt der ute, men hva med å prøve dessert laget av grønnsaker? Lise forteller hvordan du lager sjokolade- og avocadopudding, karamellisert pastinakk og raw food-kake. Og Geir har fått en lys ide om å "koke" fisk i oppvaskmaskinen. Er det egentlig en god ide?
1/18/202325 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

All dressed up for 2023

Mange av oss har lyst på litt lettere mat nå etter flere uker med store julemiddager. Hva med en dressing du kan lage masse av og bruke på masse freshe grønnsaker, fisk, kylling og gud vet hva? Du får tipset til livets dressing i denne episoden. Og vi topper det hele med en torskemiddag du kommer til å elske.
1/11/202326 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Marsipangriseprat

Hjemmelaget marsipan er et must for mange nå i julen. Vi lager også karameller, og tar en gjennomgang av de syv slag – hvor gode er de egentlig?
12/14/202234 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Langtidsstekt juleribbe a la Duckelise Flinckihagen

Her får du de beste tipsene til den beste juleribba. Og hva bør du gjøre for å få den aller beste svoren? Og hvis du skal tilberede en italiensk variant bør du prøve porchetta. Det er deilig det!
12/7/202244 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Julekonfekt for dummies

Det er på tide å planlegge søtsakene til jul. Bli med å lage dine egne sjokoladetrøfler – perfekt å gi bort eller kose seg med selv. Og hvis du syns dette er for avansert får du to superenkle oppskrifter på konfekt og marsipan.
11/30/202229 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

En veldig takknemlig kalkun til Thanksgiving

Hvordan er det mulig å få saftige kalkunbryst, gjennomstekt stuffing og digge kalkunlår perfekt stekt samtidig? Lise har selvfølgelig svaret. Og hvis en hel kalkun er for mye å tilberede får du et godt tips til hvordan du enkelt kan lage en deilig kalkunbrystrullade. Som tilbehør lanserer vi noe så amerikansk som søtpotetform med marshmellows! Og husk; det må ikke være Thanksgiving for å servere dette.
11/23/202232 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Lutefisk og hotellfrokost

Vi er i lutefisksesongen og Lise er kåret til Årets Lutefiskelsker. Hun gir deg den tradisjonelle, gode oppskriften. Men med en litt friskere ertepuré, en luksusvariant av sennepssaus, og et tilbehør av chorizo og tørket aprikos. I tillegg har Geir spist Norges verste hotellfrokost.
11/16/202235 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Geirs kulinariske reise i vest og sør

Geir har vært på en kulinarisk reise i vest- og sør-Norge, og tar oss med gjennom de størstematopplevelsene. Og man reiser ikke dit uten å besøke Farsekongen på Klepp, ta et Haaland-safari, prøve juletre-gin i Egersund og surdeigskolebrød i Kristiansand.
11/9/202232 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Villsvin og polkagriser

Visste du at villsvin elsker godteri? I denne episoden av Mat & Kjærlighet tar vi for oss villsvin – et velsmakende dyr som er uønsket i norske skoger. Lise gir deg en av hennes aller beste oppskrifter, nemlig villsvinragu. OBS! Dette er ikke fastfood.
11/2/202233 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Skinnstekt torsk og raske biler

Lise misunner Geir, for hun har vært i Nürburgring av alle steder og sett en av verdens råeste bilsamlinger. Dagens oppskrift er Lises aller beste torskerett: skinnstekt torsk med mandelpotetpuré og soyasmør.
10/26/202231 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Storvilt og fristende førstehjelpskurs

Nå bugner det av storvilt, og i denne episoden går vi gjennom noen generelle regler for tilberedning av vilt. Og selvfølgelig noe av det aller viktigste: sausen. Og hva slags sokker skal du ha når du åpner en treliter med rødvin?
10/19/202235 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Krabbe i minst tre varianter: i pasta, med chili og som kaker

Nå er krabbene på sitt beste, og kanskje er dette det enkleste du kan servere som festmat,med hjemmelaget aioli og nybakt loff. Og restene kan du bruke til et deilig krabbesmørbrød eller en kremet krabbepasta. Lise tar deg også med til Singapore og en av de største matopplevelsene hun har hatt: chili crab.
10/12/202234 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

3 x epler og visningskake

Alle elsker eplekake. Og Lise gir deg noen smarte knep for å løfte den til nye høyder. Ettersom den lukter vanvittig godt egner den seg god til å spre godlukt i huset, feks når du skal ha visning. I tillegg lager vi en eplechutney som tilbehør til ost og kjøtt, og blir kjent med Titok-trenden «butterboard».
10/5/202229 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Asiatisk fårikål og trykkoker

Lise har oppdaget magien med trykkoker, og det kan du gjøre også. Og ettersom vi er midt i fårikålsesongen får du gode tips til å gjøre den tradisjonelle oppskriften enda bedre, og hvordan du kan lage en annen, spennende variant (som smaker sykt godt). Og hva i alle dager er torpedosuppe?
9/28/202235 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Blomkåltaco og fritert hanekam

Lise forteller hvordan du løfter blomkålen til nye høyder og blir fredagstacoens dronning. Og kan man egentlig spise tarantella eller hanekam? Fortell oss hva om det rareste du har spist på Instagram @matogkjaerlighet.
9/21/202224 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Svinenakke og flyttelass

Geir har laget langtidsstekt svinenakke. Men har han gjort det riktig? Lise gir deg «den lille hvitløksskolen» og forteller om jobben på verdens beste restaurant – El Bulli.
9/14/202237 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Plommer

Hva har Herman, Victoria og Edda til felles? De er alle plommer. I denne episoden lærer du å lage verdens beste plommeterte. Vi forteller også hvordan du kan sylte plommer, lage plommekompott og bruke plommer sammen med svin. Og hvis du noen gang har vurdert å gi opp noe, har du aldri flådd ål levende. Hør Lise fortelle om en voldsom ål-massakre fra lærlingetiden.
8/31/202239 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Kantarell - skogens gull

Idag snakker vi om skogens gull - kantarellen. Lise lærer deg hvordan du steker, forveller og sylter sopp. Og Geir leser høyt og sensuelt fra Lises finske pannekakebok.
8/24/202237 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Bao buns og streetfood

Hvis du virkelig vil oppleve gode smaker når du er på ferie, bør du spise der de lokale spiser. Ofte går det i streetfood. I denne episoden får du oppskriften på bao buns med Lises kaffirlimemajones. Og Geir har begynt å røke!
8/17/202235 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Sommersnacks: Pink Lemonade

Geir har laget pizzadrink. Den anbefales ikke. Derfor går vi for noe digg og alkoholfritt.
8/9/20228 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Sommersnacks: Burrata

Burrata - luksusosten som løfter salater og pasta.
8/2/20227 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Sommersnacks: Brownies for en regnværsdag

Innimellom må vi trekke inn, se på TV og spise brownie. Her er oppskriften på den diggeste brownien vi kjenner.
7/26/202211 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Sommersnacks: Grilla sjøkreps

Er det noe som er bedre enn grilla sjøkreps? Neppe. Og her er en måte å tilberede den på.
7/19/20225 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Sommersnacks: Verdens enkleste iskrem

Sommer = is. Og du kan lett lage den selv uten ismaskin. I tillegg får du tips til hvordan lage din egen softis!
7/12/202211 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Sommersnacks: Dressingfilosofi

En god dressing løfter alle salater. I denne litt kortere sommerepisoden får du tips til minst 10 ulike dressinger.
7/5/20228 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Jordbær

Ingenting slår jordbær med fløte og sukker. Men hvis du vil variere og kanskje overraske de rundt deg, finnes det mange spennende retter med jordbær. Hva med grilla jordbær med ingefær- og koriandersirup? Eller fetakrem med jordbær? Jordbærsalsa på burgeren? Også må vi selvfølgelig snakke om den legendariske jordbærterta.
6/28/202232 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Kraft på reker

Kaster du rekeskallet? Ikke gjør det. Du kan lage skikkelig digge supper og sauser på det. Og det er lett. I denne episoden forteller vi deg hvordan du lager flere ulike retter med utgangspunkt i rekekraft. Det er så godt at du kan nesten juge på deg hummer.
6/21/202231 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Spareribs

Vi må begynne å røyke. Altså røyke kjøtt. Lær litt om hvordan du gjør det uten å ha et helt røykeri. Det er faktisk ganske enkelt, så lenge du setter av litt tid. Og med en enkel tynnribbe kan du lage det diggeste barbeque-måltidet noensinne. Få med deg oppskriftene på Instagram: @matogkjaerlighet.
6/14/202231 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Sjøtunge

I denne episoden lærer du hvordan du kan tilberede den lekreste flyndra, nemlig sjøtunga. Andre flyndrefisk som rødspette og kveite kommer også godt ut av det i denne episoden. Og ettersom Geir kjpte sjøtunge, men valgte å tilberede spareribs må vi ta en tur innom det også.
6/7/202231 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Kylling på grill

Kylling er deilig året rundt, og nå er sesongen her for å tilberede den på grillen. I denne episoden får du to smarte oppskrifter på grilling av kylling. Og Lises svært romantiske møte i regnværet. Hvem er du, Mister X?
5/31/202230 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Asparges

Asparges er grønnsakenes konge og den er i sesong nå! I denne episoden får du vite hvordan du tilbereder grønn og hvit asparges. Og ikke minst hvordan det gikk med den glaserte, hvite aspargesen med hollandaise som Geir skulle lage?
5/24/202235 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Blåskjell

Blåskjell kan nesten ikke gjøres feil. Og det kan tilberedes på mange ulike måter. Men har Geir taklet utfordringen han fikk fra Lise; blåskjellpasta?
5/18/202227 minutes, 52 seconds