Winamp Logo
Marknaden Cover
Marknaden Profile

Marknaden

Swedish, Finance, 1 season, 330 episodes, 3 days, 41 minutes
About
Det senaste ur Affärsvärldens journalistik, varje måndag.
Episode Artwork

Cancerdiagnostik med AI – intervju med Stratipath

Svenska Stratipath har utvecklat en analystjänst som effektiviserar diagnostiken av bröstcancer. Bolaget vann startup-tävlingen "Dream Awards" i Almedalen – ett pris som delades ut av pensionsbolaget SPP. Jacob träffade grundaren Johan Hartman. Marknaden sponsras av SPP och Storebrand Asset Management - TACK!
7/26/202417 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Vad händer med alla elbilsbatterier?

Elbilarna tar över, men vad händer med alla gamla batterier? William Bergh tänkte samma sak, och skapade en av världens största marknadsplatser för begagnade batterier – Cling Systems. Tack till SPP och Storebrand som sponsrar podden! Modiga idéer kräver ett långsiktigt kapital. Storebrand förvaltar 1300 miljarder kronor, bland annat åt SPP:s pensionssparare. 
7/19/202420 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Problemet med cement

Cement har bokstavligen byggt det moderna samhället, men ingen har betalat för industrins enorma koldioxidutsläpp. Svenska CemVision har en idé om hur det problemet ska lösas. Marknaden sponsras av SPP och Storebrand.
7/12/202423 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Ska privat kapital finansiera infrastrukturen? Intervju med Jan Erik Saugestad

Infrastruktur var ett populärt tema i Almedalen. Behovet är stort, men vem ska stå för finansieringen? En del vill ta det på statsbudgeten eller via statliga lån. Andra vill se mer privat kapital. Jacob träffade Jan Erik Saugestad, vd för Storebrand Asset Management, som investerar i bland annat infrastruktur åt institutionskunder, som exempelvis SPP och bolagets pensionssparare. 
7/6/202419 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Alkohol, säkerhetsmissar och konsultmode: rapport från Almedalen

Jacob har varit i Almedalen och rapporterar hem. Plus intervju om företagsobligationsfonder med Susanna Kaas von Mentzer på Storebrand. Storebrands företagsobligationsfond med rörlig ränta har avkastat ≈8 procent under det senaste året, nästan i klass med börsen. Hur länge kan det fortsätta? 
7/2/202439 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Hur förvärvar man onoterade bolag? Och varför?

Det är poppis att starta nya företag, men också notoriskt svårt. Så varför inte köpa ett befintligt företag i stället? Vi träffar Jens Bäckom från Pareto Business School och Hugo Åkerman från Bolagsplatsen.se - Hur köper man ett bolag?  - Vilken typ av bolag finns på marknaden? - Vad kostar det, och hur finansierar man köpet?  - Vilka är riskerna, och hur kollar man upp dem? 
6/14/202456 minutes
Episode Artwork

Carnegie köper Didner & Gerge: därför konsolideras fondmarknaden

Efter att Öhman i fjol köpte fondbolaget Lannebo, är det Carnegie som nu i veckan slår till och slukar Didner & Gerge. Varför sker de här affärerna, och varför sker de just nu? I studion: Anders Uller, vd för Carnegie fonder. 
6/7/202446 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Gratis pengar på elmarknaden, hotet mot revisionsjättarna, och kan ChatGTP bräda börsens analytiker?

Forskare vid Chicago Booth har låtit ChatGTP läsa 40 000 finansiella rapporter, för att se om en generell AI-modell kan prognostisera företagsvinster bättre än människor. Du kan inte gissa svaret. Är de stora revisionsbyråerna hotade? Skistar höjer priset, nya resvanor i Europa, plus spännande affärsmöjligheter på elmarknaden. Med Meysam Sadegh, grundare av Texelio, och Jochim Landström vid Uppsala Universietet. 
5/31/20241 hour, 5 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Taylor Swift AB + efterlysning

Med över 1 miljard dollar i biljettintäkter är Taylor Swifts "The Eras Tour" världens genom tiderna mest pengastinna turné. Anton Ericson på Universal Music berättar om kommersen bakom, och hur musikindustrin har förändrats. 
5/24/202432 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Den fula bankungen och ny Gamestop-hysteri

- Handelsbanken ska ge ut böcker – finansmarknaden rasar. - Den börsnoterade rörmokaren Bravida i blåsväder för luftfakturor. - EQT köper ut vindbolaget OX2 – vårtecken för plågad klimatindustri? - "Roaring Kitty" bakom ny vansinnesuppgång i Gamestop. Med Mathias Eklöf på Pareto Business School och Calle Söderberg på IG. 
5/17/202448 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Kommer AI slå ut fondbolagen?

Artificiell intelligens kan användas för att analysera stora datamängder och prognostisera försäljning. Så vilket värde ska de mänskliga förvaltarna bidra med på fond- och pensionsbolag? Med Mattias Guilotte på Violet AI, och Tomas Forsberg på EY. Programmet är ett samarbete mellan Monopol Media och Violet AI. 
5/10/202455 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Konkursrekord, AI-skola och Javier Mileis storstädning av Argentinas ekonomi

I veckan såg vi nya dystra rekord i svensk konkursstatistik – är det en bra idé att köpa konkursbon? Vi hör om AI-panik i svenska företag. Och så pratar vi om prispressen mot Novo Nordisks mirakelmedicin och Javier Mileis försök att få ordning på Argentina. Med Karin Hamberg Stén och Jens Bäckbom på Pareto Business School. 
5/3/202455 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Sveriges "Succession" och salongsbråk om Jacob Wallenbergs jobb

Med Claes Hemberg och Mats Persson Bergius, Sverigechef på Lunar. 
4/26/202448 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Bra vecka för Sverigebilden, färska miljoner till svensk kärnkraft och Harald Mix investeringslåda.

Calle Söderberg är tillbaka och rapporterar om inflationsoro och fallande börser. Camilla Bergman på Loop har träffat Harald Mix. Och så pratar vi om nya pengar till svensk kärnkraft, Sverigebilden, Barcelonas varumärke och en hel del annat. Tack till SPP! 
4/19/202451 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Storbråk om riskkapitalisternas deklarationer – kvarskatt på 1,6 miljarder

I nära tjugo år har Skatteverket och riskkapitalbranschen bråkat om hur riskkapitalisternas vinster ska beskattas. Nu har ett 60-tal personer upptaxerats med 1,6 miljarder kronor. Men vad är bakgrunden till tvisten? I studion: Cecilia Nikpay på Affärsvärldne, och Daniel Wikberg – grundare av Upsales.
4/12/202437 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Hertz hyrbilskollaps, dollarmiljardärer och nya storaffärer med musikrättigheter

Vi dyker ned i Affärsvärldens och Forbes stora miljardärslista – hur går arbetet till bakom kulisserna? Är Googles affärsidé hotat av AI? Och så pratar vi om Hertz otroliga uppgång och fall, skriverierna om Fortnox och storaffären i Kiss musikkatalog. Med Max Jedeur-Palmgren på Affärsvärlden, Oscar Isvén Backlund på SPP, och Christian Rudolf, på sökbyrån TopDog. 
4/5/202455 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Vad hände med priset på bilar?

Priset på begagnade bilar gick som en raket i pandemin, men är nu på väg ned igen. Varför, och vad händer nu? Och hur får man människor att köpa en bil på nätet utan att ha sett den först? Här kommer ett långt snack med Patrik Illerstig, en av grundarna bakom bilsajten Carla.se. Avsnittet är ett betalt samarbete med Carla. 
3/25/20241 hour, 23 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Reddit, mediebranschens utrotningshot, och debatt om hyresmarknaden

Reddit gick till börsen på torsdagen. Spiltan i skottlinjen efter Intrum-kollaps. Mediebranschen slås ut av plattformar och AI, och så debatterar vi den svenska hyresregleringen. Är det bättre i Finland? Med Daniel Ljungström på Max Matthiessen, Lisa Pelling på Arena Idé och Fredrik Kopsch, chefsekonom på Timbro. Länkar Search Engine: https://open.spotify.com/episode/2pcYNqD0n9R6UgJMbvJw27?si=e26126c17aaf4e6f Financial Times, om aktiv fondförvaltning https://on.ft.com/3TOe2Hm
3/22/20241 hour, 10 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Domänbråk, Intrum fast i skuldfällan, och företagen i krigets Ukraina

Händelserik vecka! Avanzas fondsparare snuvade på Nvidia-uppgången. Bitcoin på all time high. Slut på bråket om digitala stämmor, och mycket annat. Vi har med Mathias Eklöf från Pareto Business School (https://www.paretoschool.com) och Calle Söderberg från IG. Calles morgonrapport finns på https://www.ig.com/se/morgonrapport
3/15/202452 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Spotify vs. Apple 1-0, och LeBron James otippade investering

Fyra år efter Daniel Eks utspel: Apple får böta 20 miljarder. Joe Biden i febrig "state of the union", och nya turer i golfvärlden när saudiska investeringsfonden får konkurrens från LeBron James och Arnold Schwarzenegger. Med Kristian Hugmark på Roschier, och Mattias Bohlin på Happy Golfer. 
3/8/202445 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Bokslut i Storskogen, lappkast i Academedia och Japan-börsens återkomst

Medgrundaren Daniel Kaplan slutar som VD för Storskogen – hur skriver vi historien om bolaget? Vad hände med Roger Akelius Academedia-affär, och så är Japan-börsen tillbaka på nya höjder efter 35 år. I studion Claes Hemberg. 
2/23/202455 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Sedelpressen Fortnox, Akelius skolkupp och hemmasittande tjänstemän

Fortnox trycker pengar som aldrig förr – varför går det så bra, och varifrån kommer bolaget? Akelius köper storpost i Academedia och vill slopa utdelningen. Och överraskande snopet resultat när forskare studerar tjänstemännens hemmaarbete. I studion: Elin Wiker från Humle fonder och Calle Söderberg på IG.  Betygsätt podden (1-5 stjärnor) och följ podden i din poddspelare. 
2/16/202446 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Slug blankning i SBB (?), skogstokiga värderingar och 105 miljarder till bankernas ägare

Pacta sunt servanda! Betygsätt podden (1-5 stjärnor) och följ podden i din poddspelare. Om inte, prenumerera på https://www.monopol.se Frågetecken om SBB-obligation, och hur kunde en enkel redovisningsprincip blåsa upp värdet på SCA:s skogar? Och så pratar vi om bankernas maffiga utdelning, och vad de hade kunnat göra i stället. Med Robert Andersson på Aktiespararna och Joachim Landström vid Uppsala Universitet. 
2/9/202447 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Om Jens Nylanders otippade korståg mot slarv och fusk i svenska myndigheter

Jens Nylander är kanske mest känd som grundaren av Jens of Sweden, som importerade och sålde mp3-spelare i början av 2000-talet. Sedan 2023 driver han en AI-dopad granskning av ekonomin i svenska kommuner och myndigheter, och har på vägen avslöjat omfattande slarv och fusk med skattebetalarnas pengar. Varför gör han det, och inte minst: hur? 
2/6/202448 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

CAKE:s konkurs, Facebooks första utdelning & stora konsekvenser när AI stöper om sökmarknaden

Vår deal: Om du lyssnar gratis, betygsätt podden och följ podden i poddspelaren. Eller betala på www.monopol.se Elmotorcykeltillverkaren CAKE hade sex (!) olika aktieslag inför konkursen i veckan. Varför då, och vad får det för betydelse?  Facebook växer och delar ut pengar – börsvärdet upp 140 miljarder dollar. Och så pratar vi om hur AI-tjänster kan skapa enorma problem för företag som lever på söktrafik från Google. Med Alexis Kopylov på DBT och Erik Wikander på Zupyak. 
2/2/202454 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Apoteksmarknaden inifrån och ut, med MEDS-grundaren Björn Thorngren

Björn Thorngren är institutionsinvesteraren som sedan millennieskiftet satt på en idé om att modernisera den svenska apoteksmarknaden. Ett par år efter avregleringen såg han chansen, och idag närmar har e-handlaren MEDS över 700 000 återkommande kunder. Här kommer 1,5 timmar bonuslyssning för alla som vill höra mer om hur man bygger en e-handlare, och om hur den svenska apoteks- och läkemedelsmarknaden fungerar. 
1/30/20241 hour, 33 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Tesla, det globala elbilskriget och haveriet på Tieto Evry

Följ podden och betygsätt podden i poddspelaren, eller prenumerera för 49:- på www.monopol.se I veckans avsnitt: - Teslas rapport, hur går det för bolaget, och är det ett AI-bolag eller en biltillverkare? - Hur ska den europeiska bilindustrin klara konkurrensen med Kina? - Haveri på Tieto Every - Det ljusnar i svensk konjunktur Med Carl Armfelt på www.tinfonder.se, Martin Nilsson på Handelsbankens makroanalys och Patrik Illerstig på www.carla.se
1/26/202452 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Slutet för Oscar Properties (?) och AI-rusning till VC-bolagen

Tjugo år efter starten tvångsförsäljs stora delar av Oscar Properties kvarvarande bestånd. Vad har hänt, och är detta slutet för den omtalade bostadsbyggaren? Och så pratar vi om finansieringsklimatet för onoterade bolag och den nya AI-rushen till VC-bolagen. Med Jonas Björkman på Akela och Armando Coppola på Wellstreet. 
1/19/202454 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Företagare? Så mycket behöver du spara till din egen tjänstepension.

Otrevliga överraskningar väntar svenska företagare som inte tar tag i pensionsfrågan i tid. Men lösningen är ofta enkel, menar Oskar Isvén Backlund, på SPP Storebrand. Här berättar han hur du som arbetsgivare, HR-chef eller företagare ska förhålla dig till pensionerna. Avsnittet görs i samarbete med SPP Storebrand.
1/18/202430 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Exakt hur kan 2024 skita sig? + utdelningsaktier och biotechskola med Jonatan Andersson!

Följ podden i din poddspelare och betygsätt den - det uppskattas mycket! Vad hände med vinterns börs-FOMO? Hur kan börsen gå åt skogen 2024? Genomgång av biotech- och medtechbolag, och utdelningsaktier. Med Calle Söderberg på IG och Jonatan Andersson på DNB. IG:s morgonbrev https://www.ig.com/se/morgonrapport Calle Söderberg på Twitter: https://twitter.com/carlhenrlk Mejla Jonatan Andersson och snacka health- och biotech om du vill! [email protected]
1/12/20241 hour, 4 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Paretoprincipen och entreprenörernas nya "MBA-utbildning"

Entreprenörerna Jens Bäckbom och Mathias Eklöf har startat en kondenserad MBA-utbildning för folk som vill lära sig starta och driva företag: Pareto Business School. Namnet är hämtat från "paretoprincipen", eller idén att du kan åstadkomma 80% av resultatet med 20% av arbetsinsatsen. Så hur kan man tillämpa den i det dagliga livet? 
1/11/202458 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Schibsted renodlar + fortsättning om den svenska elmarknaden

Vi fortsätter prata om den svenska elmarknaden, och fördjupar oss i veckan nyhet från Schibsted, som vill sälja nyhetsverksamheten till sin norska ägarstiftelse. Vad säger det om mediemarknadens utveckling just nu? I studion författaren och anlaytikern Olle Lidbom från Mediepodden och Svenska Kraftnäts driftsstrateg Erik Ek. 
12/15/202351 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Get woke or go broke? Hur Activision Blizzard diskades av investerarna

Sponsrat avsnitt: Efter pandemin drogs hållbarhetsbegreppet in i kulturkriget, och i vissa amerikanska delstater förbjuder man nu investeringar med ESG-inriktning. Vi har träffat SPP:s hållbarhetschef Johanna Lundgren Gestlöf, som berättar hur Storebrand jobbar med aktivt ägande för att undvika risker och öka kundernas långsiktiga avkastning. Längs med vägen pratar vi om bolag som Activision Blizzard, stålbolaget JFE, Butterfly Network och Mercado Libre. 
12/14/202340 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Katastrofavtal sänker svenska vindparker, och hopplös debatt om elmarknadens utbyggnad

Svenska vindkraftsparker förlorar miljardbelopp på dåliga avtal, och hur ska man förstå debatten om den svenska energimarknaden? Marknaden gästas av OX2:s vd Hillevi Priscar. 
12/8/202344 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Slakt i Viaplay, RIP Charlie Munger + nya turer i Tesla

Stötta podden och lyssna utan reklam på https://www.monopol.se ! Vi gästas av Nicklas Andersson (Montrose), Jenny Welander Wadström (Roschier) och Helene Rothstein!  Dagens ämnen: - Ägarna utraderas i ViaPlays monsteremission.  - Charlie Munger död vid 99 – vem var han, och vad betydde han för Berkshire Hathaway?  - Tesla tar svenska modellen till domstol – vad händer nu? 
12/1/20231 hour, 9 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Paus från Riksbanken, svenskar som hatar pengar och trendbrott på bostadsmarknaden

Just nu: Lyssna på Marknaden utan reklam för bara 12 kronor första månaden, på https://www.monopol.se Vi plockar isär veckans räntebesked och gräver i förutsättningarna för den svenska bostadsmarknaden. Priserna steg envist genom 2023, men nu bryts trenden. Med Susanna Kaas von Mentzer på Storebrand Asset Management och Hampus Brodén på Stabelo. 
11/24/202347 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Kommer Riksbanken knäcka Sverige?

Vi dyker ned i veckans inflationssiffror tillsammans med Carl Nilsson, ekonom på Swedbank. Inflationen sjunker, men hur mycket är det Riksbankens förtjänst? Och borde inte priserna börja falla snart?  Lyssna på Marknaden utan reklam – just nu 75% rabatt första månaden: https://www.monopol.se
11/17/202332 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

"Tesla kommer lämna Sverige"

Vi fortsätter att prata om den eskalerande konflikten mellan Tesla och fackförbunden: varför är det så få som offentligt tar Teslas parti? Med Peter Benson, chefredaktör på Affärsvärlden, och Elinor Odeberg, chefsekonom på den fackligt finansierade tankesmedjan Arena Idé. 
11/10/202347 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Maffiametoder från fackförbunden (?) och ett efterlängtat slut på stigande räntor.

IF Metall och Unionen vill tvinga fram kollektivavtal på Tesla och Klarna. Är det oskälig utpressning, eller ett styrkebesked från den svenska modellen och i förlängningen en garant för ekonomisk stabilitet och tillväxt? Dessutom: blev det här veckan då räntorna äntligen vände ned?  I studion: - Jenny Welander Wadström, advokat och arbetsrättsexpert på Roschier.  - Mikael Hansson – docent i juridik vid Uppsala Universitet - Robert Bertqvist – seniorekonom på SEB. 
11/3/202358 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Globala fastigheter och möjligheter med Michael Gobitschek

Det blåser snålt om den svenska fastighetsmarknaden, men globalt genomgår branschen en stor omvandling som skapar spännande investeringsmöjligheter för den som letar. En av dem är Michael Gobitschek, som förvaltar den globala fastighetsfonden Skagen M2. Vi har träffat honom, och pratat om förrådshotell, mobilmaster, serverhallar och mycket, mycket annat. Programmet görs i samarbete med Skagen – mer information på https://www.skagenfonder.se
11/1/20231 hour, 18 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Rapportsäsong: Nattsvart för bostadsbyggare, maxade bankvinster och svajig industri

Elin Wiker och Calle Söderberg ansluter till ett specialavsnitt om börsens alla rapporter: hur går bolagen, och vad säger rapporterna om ekonomin just nu? Elin Wiker är småbolagsanalytiker på Humle fonder, och Calle Söderberg analytiker på IG.  Tips: Lyssna på Kapitalet och Marknaden utan reklam, på https://www.monopol.se
10/27/202346 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Mer om goodwill-bomben på börsen, ränterekord och mörk bild av den svenska bolånemarknaden

Tips: Lyssna utan reklam => https://www.monopol.se/marknaden Väntar en våg av goodwill-nedskrivningar på börsen? Redovisningsexperten Björn Gauffin följer upp förra veckans intervju med Joachim Landström. Claes Hemberg har djupintervjuat svenska bolåntagare och kom tillbaka med en dyster bild av marknaden. Och så har långräntorna i USA nått nya höjder. 
10/20/202352 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Investeringschefen Fredrik Ehn om SPP:s pensionsförvaltning

Det svenska pensionssystemet består av en brokig blandning framtidslöften som måste överleva både generationsskiften, inflation och ekonomiska kriser. Fredrik Ehn, investeringschef på SPP, ansvarar för att enorma belopp allokeras så att pensionsbolaget kan klara åtaganden som sträcker sig decennier in i framtiden, och sjävklart med så god avkastning som möjligt. Hur det går till? Det berättar Fredrik i den här intervjun. Avsnittet är producerat i samarbete med SPP. 
10/17/202353 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Allt om goodwill-bomben i svenska bolag

Joachim Landström från Uppsala Universitet gästar podden och berättar om goodwill-bomben som efter ett decennium av fallande räntor nu döljer sig i svenska börsbolag. Tips: Nu kan du lyssna på Marknaden utan reklam. Gå in på https://www.monopol.se, och sajna upp för bara 49 kronor per månad. 
10/13/202347 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Småbolagskrasch, SAS-tragedi och Alectas "pensionsmonopol"

- Har "parterna" monopoliserat Alecta? - Slutet på en era: SAS-ägare nollas utan bolagsstämma, hur och varför? - Har börskraschen redan skett?  Med Jon Hyltner på Enter fonder och Sverre Linton, chefsjurist på Aktiespararna. 
10/6/202352 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Hur data och AI stöper om finansieringsmarknaden för företag

Sverige är på god väg att få en ny marknad för företagsfinansiering. En av aktörerna är DBT Capital, som genom att koppla upp sig mot låntagarnas bokföringssystem får en oöverträffad insyn i kundernas affärer. Här berättar DBT:s medgrundare Alexis Kopylov om finansieringsmarknaden 2023, och om hur bättre kreditprövningar banar väg för bättre prissättning och finansieringslösningar som gynnar både långivare och låntagare.  DBT sponsrar Marknaden under hösten 2023. Mer information om DBT och deras lån finns på www.dbt.se.
10/4/202344 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Knarkmarknaden, stigande oljepriser och vacklande börser

Fredag igen, och vi avhandlar några av veckans samtalsämnen: - Snabb uppgång för oljepriset. Vad ligger bakom, och vad betyder det för inflationen? - De långa räntorna stiger kraftigt. Varför då, och vad får det för konsekvenser för exempelvis börsen? - Skulle en legalisering av cannabis lägga krokben för gängen, och vad skulle det betyda för ekonomin?  Med Maria Landenborn på Danske Bank, Kenan Habul på Sydsvenskan och Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken. 
9/29/202348 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Inifrån DI:s Alecta-gräv, osannolik insiderhärva på BÖRSEN, och genomgång av veckans räntebesked

Vi träffar Torbjörn Isacson, en av reportrarna bakom Dagens Industris artikelserie om Alectas affärer med Heimstaden! Sverre Linton på Aktiespararna berättar om den osannolika insiderhärvan på Nasdaq, och Therese Persson på Danske Bank går igenom veckans räntebesked från FED, ECB och Riksbanken.  Följ oss på X (gör till länk)https://twitter.com/Marknaden_podd
9/22/202350 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Sveriges trasiga självbild, och ny AI-hajp på börsen: men vågar man köpa?

Det svenska självförtroendet når nya bottennivåer, men vad tycker utlandet och har det någon betydelse för svensk ekonomi? Och så pratar vi om AI-hajpens senaste börstillskott: det brittiska chipbolaget ARM. Vad är det för något, och hur ska man tänka innan man eventuellt investerar i AI?  Med Christian Biller på Svenska Institutet och Mattias Guillot, partner på Violet AI. 
9/15/202347 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Novo Nordisks makalösa uppgång, härdsmälta i fastighetsbjässen Heimstaden (?) och mer kritik mot Riksbanken

Vi sammanfattar veckan! Med Elli Hult på fonden Sustainable Healthcare, Jonas Björkman på fastighetsfinansiären Akela, och privatinvesteraen och spelexperten Daniel Somos (aka @gaminginvestor) - Komisk uppgång i Novo Nordisk – vi går igenom bolagets förvandling till Europas högst värderade bolag. - Heimstaden Bostad behöver mer pengar – hur kunde en norsk DJ sätta svensk fastighetsmarknad i gungning?  - Hård kritik mot Riksbanken – ska Sverige ens ha en självständig centralbank?  PLUS: "post mortem" om Embracer. Vad händer nu? 
9/8/202355 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Lång ränteuppgång väntar svenska bolåntagare, stabila bostadspriser trots rekordutbud (?) + motvind för bankaktier

Fredag igen, och vi fokuserar på händelseutvecklingen i den svenska bostadsmarknaden: - Vad händer med bostadsräntorna om och när Riksbanken slutar höja.  - Kommer bostadspriserna gå ned? Eller har de redan kraschat utan att någon märkt det.  - Trots rekordstora räntenetton: bankaktierna går kräftgång på börsen.  Med Hampus Brodén, f.d. bankanalytiker och grundare av boåneutmanaren Stabelo. 
9/1/202352 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Miljardsmäll i taxijätten Cabonline, dyster höst för retail + monsteruppgång i Nvidia

Vi sammanfattar veckan med Björn Thorngren (grundare Meds), Karin Haraldsson (ränteförvaltare på Lannebo fonder) och Kristofer Barrett, aktieförvaltare på Swedbank Robur.  - Nvidia överraskar med ny sensationell rapport - kan bolaget någonsin sluta växa?  - Lågtryck i retail, och nytt bråk om vinterns hyreshöjningar.  - Taxijätten Cabonline defaultar på obligationen – huvudägaren HIG Capital utraderad. 
8/25/202349 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Slakt på nyproduktion, bäddat för låga elpriser i vinter, och tvivel om svenska metallfyndigheter

Marknaden är yrvaket tillbaka efter sommaruppehållet! 01.00 – Allt upplagt för låga elpriser i vinter!  12.05 – Tvivel om svenska "sällsynta jordartsmetaller". 27.20 – Brutalt läge i marknaden för nyproducerade bostäder. Gäster: Daniel Lindén, grundare av elbolaget Tibber Peter Åkerhammar, Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) Henrik Lenander, Fastighetsbyrån
8/18/202348 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Fredag! Beyoncé-bluff, pizzarally och fler räntehöjningar på G

Säsongens sista avsnitt av Marknaden, som är tillbaka i mitten av augusti. 00:37: Hela världen skriver om Beyoncé-effekten, men existerar den ens? 20:36: En pizzaentreprenörs bekännelser.42:21: Fler räntehöjningar på G – FED skakar på manschetten.
6/16/202353 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

5 000 miljarder i subventioner – hur påverkar det börsen?

USA:s "Inflation reduction Act" och Europas "gröna giv" innebär att över 5 000 miljarder kronor ska investeras i förnybar energi, miljöteknik, infrastruktur och mycket annat. Vad innebär det här i praktiken, och hur påveras bolagen som verkar i sektorn? Vi träffar Nader Hakimi Fard, förvaltare av Storebrand Renewable Energy. 
6/14/202341 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

224. Pokerspelaren som blev aktieskribent

I kölvattnet av kollapsade småspararfavoriter kan det vara läge att rikta blickarna mot investmentbolag – eller? Vi reder ut frågan ordentligt med Peter Hedlund, aktieskribent på Börsveckan.  Han blev aktieskribent efter nästan ett decennium som professionell pokerspelare. Med tiden uppstod ett brinnande aktieintresse. Hans fokus är mindre- och medelstora bolag på Stockholmsbörsen, men han är även intresserad av spelsektorn – och investmentbolag vilket vi pratar om i dagens avsnitt.  Programledare Helene Rothstein träffade Peter Hedlund genom Per H Börjesson. De sammanfördes då de skulle modererade frågor tillsammans under Spiltan Invests årsstämma. Hon blev väldigt nyfiken på vem denne Peter egentligen var...   
6/11/202347 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Fredag! Streaming-kollaps, Saudi köper golfvärlden, och börssnack med Tenbagger

Det är fredag, och vi sammanfattar veckan som gått!  00:52 – Viaplay kollapsade efter en vinstvarning, och nu är bolagets framtid oklar. Har streamingmarknaden kulminerat, och hur väl matchar affärsmodellen tittarnas behov?  22:43 – Saudiarabien köpte sporten golf i en av idrottsvärldens mest kontroversiella affärer någonsin.  35:27 – Konsumenterna deppar och industrin varnar om sämre tider. Ändå är börsen bara 7% från en ny toppnotering. Vad pågår?  Med Marie Nilsson, vd på Mediavision, David "Ten bagger" Bagge, förvaltare och Youtuber, samt Johan Sköld, programledare för golf-talkshowen Tee Party på Discovery.
6/9/202354 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

223. Över stock och sten med Steene

Johan Steene är ultradistanslöpare och VD för industrikoncernen Teqnion som han var med att grunda år 2006.  I dagens avsnitt blir det först ett joggingpass på smala stenar mellan Stockholm och Solna. Vi pratar om hur man ska tänka för att orka ta sig vidare när kroppen bara vill ge upp. Vad är det som gör att man lyckas springa i flera dygn i sträck? Och vad är det som händer när man misslyckas med extrema lopp (eller hinderbanor) som Barkley Marathons?  Teqnion samlar olika typer av teknikbolag. Vad är den gemensamma nämnaren och vad är marknaden mest bekymrad över just nu? Vart är bolaget egentligen på väg?  Och! Vi pratar även om Anders Eriksson som var en av de som överlevde Estonia-katastofen. Han satt fast under en livflotte och trodde att han skulle bli kvarglömd i det kalla havet när Johan Steene – då 20 år och ytbärgare – faktiskt räddade honom.  Programledare och producent: Helene Rothstein.   Ansvarig utgivare: Jacob Bursell Ljudtekniker: Kristofer Krook  
6/5/20231 hour, 20 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Fredag! Det nya Fattigsverige, SBB och bilpoolsdöden

Nytt fullmatat avsnitt:  1:10 Sköljningen i SBB fortsatte i veckan, men fastighetsmarknaden rymmer mer än bara samhällsfastigheter. Ett DUSSIN noterade bolag klarar inte längre sina räntebetalningar.  33:24 Länge var det bara en tokig liten grej, men har kronförsvagningen nu gått så långt att vi nu har ett nytt "Fattigsverige"?  52:01 Bilpooler och delningstjänster försvinner en efter en. Var det bara ett nollräntefenomen? Vi spekulerar.  Med Carl Hammer, chefsstrateg på SEB, Alexis Kopylov, grundare av DBT Capital, och Arvid Lindqvist, förvaltare på Catella.
6/2/20231 hour, 6 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

222. Hockeystjärnornas agent talar ut

När Claes Elefalk började som hockey-agent i Sverige i början på 1990-talet var fenomenet nytt. Men grogrunden var god då svenska hockeyspelare plötsligt blev världskändisar. Claes Elefalk skulle snart representera nya tidens hockeystjärnor som Mats Sundin, Daniel Alfredsson, Filip Forsberg och bröderna Sedin. Programledare Helene Rothstein besöker Claes Elefalks kontor på Ekerö utanför Stockholm och landar i en intervju som pendlar mellan hockeyklubbor, fackliga strider i NHL, Turin, Tom Cruise och Alexander Skarsgård. Men det här är också ett stycke näringslivshistoria – om framväxten av sportagenter som skrå – och varför Elefalk anser att det är bättre att vara anställd på den globala agent-jätten CAA med huvudkontor i Hollywood, än att köra egen låda. 
5/29/20231 hour, 14 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Fredag! Embracer, småspararkollapser och gratis el

Det blir inte alltid som man har tänkt sig. Det är något som spelutvecklaren Embracer fått erfara i veckan – och många småsparare har dragits med i det kraftiga kursfallet som följde på onsdagens rapport. Vad är problemet och hur ser vägen ut framåt för Embracer? Med så många småspararfavoriter som brakat ihop – är börsen verkligen en plats för alla? Vad har vi lärt oss och hur ska man tänka nu, inte minst vad gäller Pilotskolan. Dessutom: elpriset beter sig underligt. Nu ska man ladda bilen på dagen, istället för natten. Vad är det som pågår? I studion: Spelinvesteraren Daniel Somos som heter Gaming Investor på Twitter. Carl-Henrik Söderberg, analysansvarig på Aktiespararna. Joakim Salqvist, elprishandlare och elprisexpert på Tibber. Programledare är Helene Rothstein. Podden Marknaden ges ut av Monopol Media, ansvarig utgivare är Jacob Bursell. Ljudtekniker: Kristofer Krook.
5/26/202352 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

221. Svenska bolag fast i rysk roulette

Ett svenskt bolag som vill lämna Ryssland kan antingen sälja eller avveckla sin verksamhet. Det är lättare sagt än gjort – och det blir allt svårare. Just nu ser vi nya lagar i Ryssland som pekar mot en expropriering av utländska tillgångar. Med juridik som vapen kommer man över svenska bolags tillgångar. Vad är det som pågår? Advokat Shirin Saif förklarar varför svenska bolag har svårt att lämna Ryssland. Hon arbetade tidigare som jurist i Moskva. I dag är hon delägare på advokatbyrån Roschier där hon arbetar med internationella kommersiella tvister.
5/22/202350 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Vad händer på Volati?

Sponsrat avsnitt: Det har hänt mycket under de två år som Andreas Stenbäck har varit VD på industrigruppen Volati. Men vad händer nu och vad är planen framåt? Hur utmärker sig Volati från andra serieförvärvare och hur är det egentligen att vara VD med så pass starka storägare? Helene Rothstein har träffat honom.
5/17/202350 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

220. Hur går det för det svenska poddbolaget Acast?

Många räknade ut Acast när Spotify dundrade in i poddmarknaden. Men medan konkurrenterna plöjde ned miljarder i prenumerationstjänsten och egna rättigheter, körde Acast vidare med sin ursprungliga idé: att hjälpa kreatörer med distribution och annonsförsäljning. Bolaget har slaktats på börsen, men VD Ross Adam ser stora tillväxtmöjligheter – inte minst i USA – och lovar lönsamhet senast 2024. Jacob Bursell träffade honom. 
5/15/20231 hour, 1 minute, 35 seconds
Episode Artwork

Fredag! Hanif Balis räddningsplan för SBB, kommunal ånger och obligationer med junk-status

Marknaden fredag vigs helt åt veckans dramatik i SBB! - Veckan som skakade SBB, vad hände?  - Varför valde så många kommuner att sälja till SBB? - Är det nu som kommunerna ska kliva in och köpa tillbaka sina fastigheter billigt? Idén yppades, på skämt (?), av Hanif Bali. Vi testar den! Med privatinvesteraren Jonas Björkman, SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog samt Erik Törnblom, anlaytiker på Kommuninvest. 
5/12/202344 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

219: Entreprenören som gör trosor från träd

För snart åtta år sedan lanserade Niklas Gilmark träkalsonger via klädföretaget Allvar Underwear. Med på tåget var även modeföretaget Hopes grundare, Stefan Söderberg. Tillsammans skulle de lansera träkalsonger från Ångermanland där båda växte upp. De försökte sälja i butiker och på NK, men det gick trögt. Till slut lade man ner verksamheten. Men så plötsligt – i förra veckan –  stod det klart att klädkedjan Gina Tricot storsatsar på damunderkläder från deras bolag. Programledare Helene Rothstein har följt entreprenören Niklas Gilmark från sidlinjen i många år och sett hur han har kämpat på. Varför lossnade det nu? Vilket led inom textilindustrin är mest eftersatt? Och går det egentligen att köpa hållbara kläder – om man ska köpa nya?
5/8/202327 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Fredag! Fastighetsmarknaden i dödsspiral, Hindenburg v.s. Icahn, och USA:s skuldtak i repris

Det är fredag, och vi bjuder på ett långt och härligt avsnitt som slutar med ett skräckscenario för svensk fastighetsmarknad! 01:30 – Återigen håller USA på att slå i skuldtaket. Vad betyder det, och vilka blir konsekvenserna?   15:51 – Hindenburg Research går till blankarattack mot en av finanskapitalismens fanbärare, Carl Icahn.  34:00 – En del hoppas att fastighetsmarknaden bottnar ur när räntehöjningarna avtar och inflationen klingar av. Men tänk om det här bara är början på eländet?  I studion Martin Nilsson, marknadsanalytiker på www.ig.com, Joachim Landström, doktor i redovisning och finansiering vid Uppsala universitet samt Elisabet Kopelman, som är USA-analytiker på SEB. Programledare är Jacob Bursell. 
5/5/202357 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

218. I kulisserna med Nicklas Andersson & Albin Kjellberg

Nicklas Andersson är sparekonom på Avanza och Albin Kjellberg är mest känd från ekonomikanalen EFN men kör även egna videos där han sprider kunskap om ekonomi. En gemensam nämnare är att de båda började intressera sig för börsen i väldigt unga år. En annan gemensam nämnare är att de, på olika håll, fortsätter att prata om börs, investeringar och bolag – inte sällan för en yngre målgrupp. I flera år har de, månad efter månad, samlat småsparare runt det finansinriktade tv-programmet Uppesittarkväll som sänds dagen före löning.  Helene Rothstein besökte programledarduon bakom kulisserna inför måndagens livesändning och hann även prata om deras syn på börsen just nu, vad man ska se upp med under rapportfloden och vad de håller ögonen på framöver.  Sparprofilerna
5/1/202341 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Fredag! SBB, verkstadsbonanza och spartips från Sveriges Warren Buffett

Rapportveckan rasar vidare. SBB gör en företrädesemission och två fastighetsrävar figurerar i ny storaffär. Verkstadsboomen är här – så är räntehöjningar – kan verkligen alla svenskar bli miljonärer nu? Marknadens fredagsprogram blickar tillbaka på veckan som gått och den som komma skall. I studion: Per H Börjesson, VD för Investment AB Spiltan Oscar Karlsson, fondförvaltare på Enter Fonder där han investerar i börsens minsta bolag. Thomas Persson, head of capital markets i Norden på den internationella fastighetsrådgivaren JLL. Programledare: Helene RothsteinLjudtekniker: Kristofer Krook Marknaden ges ut av Monopol Media, ansvarig utgivare är Jacob Bursell
4/28/202334 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Frågor och svar om onsdagens räntebesked, med Susanna Kaas von Mentzer

Jacob träffar Susanna Kaas von Mentzer som förvaltar korta räntor för Storebrand Asset Management, och förhör henne om onsdagens räntehöjning. Dessutom: Efter vårens ränteupgångar ger vanliga korträntefonder uppemot 3,8 procent i avkastning, men svenskarna håller envist fast i sina bankkonton. Varför då? Transparens: Storebrand Asset Management är en av Marknadens sponsorer.
4/27/202316 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

217. Vad händer nu, Bure?

Helene Rothstein hälsar på hos Bure Equity, som precis "de-spaccat" ACQ Bure genom det planerade samgåendet med it-säkerhetsbolaget Yubico. Bures vd Henrik Blomquist tar emot.  Vinn ett par skor värda 3300 kronor! Gå in på myrqvist.com/kampanj och sajna upp på nyhetsbrevet.  Sugen på förmånscykel? Kolla in www.bikelease.se/marknaden
4/24/202345 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Fredag! Apples vilda sparkonto, spac-affärer och kartläggning av rika

Vad innebär det för fintechbranschen att Apple drar igång ett sparkonto och är de stora techdrakarna de verkliga bankutmanarna? I studion har vi representanter för uppstickare: Den tidigare bankanalytikern Hampus Brodén, VD och medgrundare av bolånefömedlaren Stabelo. Sparprofilen Joakim Bornold, numera arbetande styrelseordförande i nätbanksutmanaren Levler och Wera Henriksson, marknadschef på den österrikiska trading-appen Bitpanda. Dessutom talar vi om rapportfloden som rasar och Bures speciella spac-affär.
4/21/202352 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Att påverka med 350 miljarder

Sponsrat avsnitt: Sedan 2008 har Storebrand Fonder gått från 40 till 350 miljarder kronor under förvaltning, och utsågs nyligen till årets fondbolag för tredje gången i rad. I den här intervjun med Helene Rothstein berättar vd Åsa Wallenberg om bolagets förvandling, om påverkande och aktivt ägande, och om utmaningen med hållbara investeringar. 
4/19/202322 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

216. Investeringar och kungamedaljer med Olle Qvarnström

Idag besöker vi Sveriges enda medaljfabrik som ligger i Eskilstuna.Här tillverkas anrika medaljer som Kung Carl XVI Gustaf delar ut, exempelvis Kung H.M. Konungens medalj. Här tillverkas också Nobelmedaljerna, tusentals namnskyltar till snabbmatskedjor och i fabriken finns även hundratals pokaler.Olle Qvarnström är VD för bolaget Svenska Medalj AB som han numera äger tillsammans med Robin Gustafsson, sin storebror Niklas Qvarnström och pappa Bengt Qvarnström – som vi också träffar i fabriken. Det visar sig att medaljverksamheten är en familjeaffär.Olle började intressera sig för aktier redan som 14-åring, började arbeta flitigt – spara tidigt. Vid sidan av VD-uppdraget är han en aktiv investerare. Nu är han aktuell efter sitt intåg som ägare och styrelseledamot i LMK Group som äger Linas Matkasse, men också för att han har klivit in i styrelsen för tvättrobotsbolaget Envirologic.Men hur investerar han annars? Och vad är grejen med bolag som har låga marginaler? Vi sponsras av Myrqvist! Sajna upp på deras nyhetsbrev och vinn ett par skor värda 3300 kronor!https://myrqvist.com/pages/kampanj
4/17/20231 hour, 5 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Fredag! Vinstvarningar, Alecta-gate och vodka-populism

Marknadens fredagsprogram är tillbaka! Idag rör vi oss i gränslandet mellan media och näringslivet. Vi pratar om den omvända dramaturgin i kommunikationen runt pensionsbolaget Alecta, omvända vinstvarningar – och veckans vodka-populism.I studion: Krisexperten Tor Krusell, kommunikationschef på riskkapitalbolaget Altor.Entreprenören Nils-Robert Persson, storägare i det tunga fintech-bolaget Vermiculus som han grundade efter Cinnober-exiten till Nasdaq. Programledare: Helene Rothstein Ljudtekniker: Kristofer Krook Ansvarig utgivare: Jacob Bursell, vd, Monopol Media
4/14/202340 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

215. Hedgefondveteranen Richard Busellato

Richard Busellato har arbetat som förvaltare på hedgefonder i Stockholm, Bryssel och – framförallt – London. Dagens avsnitt är en öppenhjärtig intervju om livet i finansbranschen, om hur han resonerat kring investeringar och risker och varför han gillar den hårda miljön i Londons hedgefondsvärld. Men det blir också scener från olika handlarbord och hur det var inne på Bank of America när finanskrisen briserade 2008. Efter tre decennier i finansbranschen har Richard Busellato börjat intressera sig för hållbarhetsfrågor. Men han sågar många fondförvaltare och gängse ESG-resonemang. Problemet, enligt Busellato, är att vi underskattar de finansiella risker som klimatförändringarna för med sig. Tillsammans med den tidigare kollegan, Dr. David Ko, har han skrivit boken The Unsustainable Truth. Svara på vår lyssnarenkät! https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeVrninJ_GjYYSjqtDBD01MU3MO-lvIR2gzkZKfxfPsXinUBA/viewform Programledare Helene Rothstein haffade honom under ett kort besök i Stockholm. Ansvarig utgivare är Jacob Bursell, VD, Monopol Media och ljudtekniker är Kristofer Krook. Redaktionella frågor mejlas till [email protected]. Annons och samarbete: [email protected]
4/10/20231 hour, 28 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

1000 miljarder saknas till elnäten

Sponsrat avsnitt! Alla vill ju bygga ut elproduktionen, men hur ska all den här nya elen komma fram till företag och konsumenter om det inte samtidigt investeras i elnäten? Jacob och Gunnar har träffat Ellevios vd Johan Lindehag, som berättar vad som står på spel. Programmet görs i samarbete med Ellevio. Svara på vår lyssnarenkät! https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeVrninJ_GjYYSjqtDBD01MU3MO-lvIR2gzkZKfxfPsXinUBA/viewform
4/6/202318 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

214. Spiltans underjordiska pärla

Mätteknikbolaget Guideline Geo verkar bokstavligt talat under jord och är långt mindre känt än börsbolagen som verkar ovan jord. Högst upp på ägarlistan finns dock kända investmentbolag som Spiltan och Chiffonjén. Malin Siberg är relativt ny VD. En av uppgifterna är att skapa lönsam tillväxt – men hur ska hon göra det? Guideline Geo verkar inom området geofysik. Mer konkret så utvecklar och marknadsför bolaget lösningar inom fyra segment: Kartläggning av vattenförekomster, övervakning och kartläggning av miljöföroreningar, undersökning inför uppförande av byggnation och underhåll av infrastruktur. Att mäta under jord är någonting som växer och kunderna finns över hela världen. De är allt ifrån myndigheter till noterade bygg- och konsultbolag. Guideline Geo fyller 100 år i år. Även om man har mycket att fira så är frågan fortfarande varför man inte är ännu större. Svara på vår lyssnarenkät! https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeVrninJ_GjYYSjqtDBD01MU3MO-lvIR2gzkZKfxfPsXinUBA/viewform
4/3/202337 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Fredag! Rus och ras – H&M, Janne, Lars

H&M har rusat, Embracear rasat, finansministern har efterlysts och Ericssons styrelse har nekats ansvarsfrihet. Dessutom brast det för en viss fotbollstränare i veckan. Marknadens fredagsprogram är tillbaka. Idag pratar vi om börsbolagens och politikers kommunikation, om vad som är teater – och inte. Svara på vår lyssnarenkät! https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeVrninJ_GjYYSjqtDBD01MU3MO-lvIR2gzkZKfxfPsXinUBA/viewform Programledare är Helene Rothstein. Podden ges ut av Monopol Media, ansvarig utgivare är Jacob Bursell. Ljudtekniker är Kristofer Krook. Falling down-berättelser kan skrivas på Twitter. Tagga @MRKN_helene och @Marknaden_podd
3/31/202344 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

213. Hälsobolagsbonanza med Astrid Samuelsson

Astrid Samuelsson är en disputerad läkare som numera har över 20 års erfarenhet som analytiker och portföljförvaltare med fokus på hälsovårdssektorn. Numera är hon fondförvaltare på Health Invest där hon fortsätter att välja ut bolag som hon tror har framtiden för sig. Innehaven tilltar mot amerikanska stora läkemedelsbolag – varför är det så? Vilka pågående trender ser hon inom sektorn och vilka uppstickare tror hon på – och varför? Svara på vår lyssnarenkät! https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeVrninJ_GjYYSjqtDBD01MU3MO-lvIR2gzkZKfxfPsXinUBA/viewform Programledare är Helene Rothstein Ljudtekniker: Kristofer Krook Ansvarig utgivare: Jacob Bursell, Monopol Media  [email protected]   [email protected] 
3/27/202340 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Fredag! Centralbanksvecka, ministerstyre och matkassens framtid

Marknadens fredagsavsnitt är här! Årets tyngsta centralbanksvecka går mot sitt slut. Europa har fått en ny storbank i Schweiz. I hela västvärlden har flera tunga centralbanker kommit med nya räntehöjningar. Signalerar dessa att man tar inflationen på större allvar än finansiell stabilitet? Vi pratar om skenande matpriser och vad de får för konsekvenser för en investerare som gett sig in i matkassebranschen. Dessutom om vad en finansminister ska göra – och inte – samt avgörande besked i stundande avtalsrörelse.I studion finns Therese Persson som makroanalytiker på Danske Bank och Olle Qvarnström, småbolags-VD, entreprenör och investerare som numera även är storägare i kurskollapsade LMK Group där Linas matkasse ingår.Programledare: Helene RothsteinLjudtekniker: Kristofer Krook Ansvarig utgivare: Jacob Bursell, Monopol Media Svara på vår lyssnarenkät! https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeVrninJ_GjYYSjqtDBD01MU3MO-lvIR2gzkZKfxfPsXinUBA/viewform
3/24/202335 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

212. I Piteå med Staffan Persson

Superinvesteraren Staffan Persson är VD och grundare av investmentbolaget Swedia Capital som han driver tillsammans med sin son, Fredrik Persson.Staffan inledde sin karriär på storbank på 80-talet där ägnade han sig åt företagsaffärer – M&A. Tillsammans med andra grundade han senare en fondkommissionärsfirma som de sålde. Det skapade en bra grundplåt och i snart fyra decennier har Staffan Persson investerat i såväl noterade som onoterade bolag. Idag finns drygt 50 bolag i portföljen, alltifrån skogsbolag till bettingbolag, börser och byggbolag.Men hur tänker han kring sina investeringar? Vad finns det för råd tråd? Vad investerar han inte i – och varför? Vad tror han om konjunkturen och börsen? Och hur går det till när han träffar entreprenörer som han tror på? Svara på vår lyssnarenkät! https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeVrninJ_GjYYSjqtDBD01MU3MO-lvIR2gzkZKfxfPsXinUBA/viewform Vår reporter Helene Rothstein spenderade en dag med Staffan Persson i Piteå där han har gjort en rad investeringar de senaste åren. Andra medverkande:Markus Samuelsson, platschef, Arctic Falls Jonas Jalar, VD, Arcitc Falls Samuel Holmström, VD, Lundqvist Trävaru Jens Lundqvist, vice-VD, Lundqvist Trävaru Anders Ström, entreprenör och investerare
3/20/20232 hours, 11 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Fredag! Bankruns, räntekaos och jättedyr purjo

Det är fredag, och hela ekonomin är i upplösningstillstånd. Bankruns, räntekaos, inflation och en hel del elände. Medan Helene sliter med nästa veckas avsnitt (missa inte!!) hoppar Jacob in som vikarie, i sällskap med Lannebo fonders ränteförvaltare Karin Haraldsson och Danske Banks chefsekonom Mikael Grahn. Vi pratar om SVB och det amerikanska bankkaoset, veckans enorma rörelser i räntemarknaden och – förstås – den ihärdiga inflationen. (Ursäkta ljudet – vi är mitt i en flytt och sitter i tillfällig studio) Svara på vår lyssnarenkät! https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeVrninJ_GjYYSjqtDBD01MU3MO-lvIR2gzkZKfxfPsXinUBA/viewform
3/17/202343 minutes
Episode Artwork

211. Är du ofrivillig VD, Paul Fischbein?

Paul Fischbein är e-handelsveteran av rang. Inom genren har han själv varit både entreprenör, investerare, operativ VD och styrelseproffs. När han satt som styrelseordförande i friluftsklädesbolaget Revolution Race bestämde sig grundaren och VD:n, Pernilla Nyrensten, för att sluta på posten. Hon gick på dagen och marknadens reaktion på sortin blev brutal. Strax efter att Paul Fischbein tog över som VD kom svarta rubriker – men nu har det vänt. Eller? Svara på vår lyssnarenkät! https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSeVrninJ_GjYYSjqtDBD01MU3MO-lvIR2gzkZKfxfPsXinUBA/viewform
3/13/202355 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

BONUS: Avanzas VD om hatstormen

Avanza hamnade i centrum på Internationella kvinnodagen efter nya funktioner som kartlade kön i ledning, styrelse och anställda. Nu svarar nischbankens Rikard Josefson på könskritiken. 
3/10/202311 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Fredag! Bankoro, småbolagsspex och hatstorm mot Avanza

Marknadens fredagsprogram är tillbaka! Idag om den amerikanska bankoron, rapportfloden sett ur fastighetssektorns perspektiv där ord som skräpstatus dök upp, spexiga småbolag och ilskan mot Avanza på Internationella kvinnodagen. Medverkande: Rikard Josefson, VD för nischbanken Avanza Elin Wiker, analytiker, Humle Fonder Fastighetsveteranen Peter Norhammar som förvaltar Avanza Fastighet by Norhammar samt NRP Anaxo Nordic m2.
3/10/202350 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

210. Vad menas med mentala fällor, Christofer Andersson?

Varför skriver en svensklärare böcker om hur man blir en bättre investerare på börsen? Christofer Andersson har gjort det flera gånger nu och dagen vi talas vid har han lämnat in ännu ett bokmanus för tryck som handlar om hur man ska bli en bättre investerare. Han tar avstamp i hur man kan överlista mentala fällor för att zooma ut och få bättre överblick. Men var kommer börsintresset ifrån? Hur har han kommit fram till dessa fällor och vad vill han egentligen få sagt?
3/6/202351 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Fredag! Game day

Marknadens fredagsprogram är här! Idag pratar vi om spelbranschen, rättare sagt gaming- och igaming-bolagen. I studion: Daniel Somos, privatinvestarere med fokus på spel samt Rickard Linder från den nya hedgefonden Alinea Capital som har sina rötter i Norge. Programledare: Helene Rothstein Ljudtekniker: Kristofer Krook Podden ges ut av Monopol Media. Ansvarig utgivare är Jacob Bursell.
3/3/20231 hour, 16 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

209. ABBA och nytt PE-bolag

Per Sundin är den tidigare skivbolagsdirektören som banade väg för streamingtjänstbolaget Spotify. Nu är han VD för Pophouse och tillsammans med EQT-veteranen Conni Jonsson och ABBA:s Björn Ulvaeus skapas en ny nöjeskoncern. Vid sidan av spektakulära shower och museum köps musikrättigheter upp. Rättigheterna ska bli fler och artisterna större. Det är ett nytt PE-bolag inom musikindustrin som håller på att ta form. Vi hälsade på Per Sundin på kontoret i centrala Stockholm. 
2/27/202354 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Fredag! Ryskt fondhaveri, SBB:s kullerbyttor och rapportsnack

Helene är tillbaka med ett fantastiskt fredagsprogram! Idag om havererade Rysslandsfonder, SBB, heta mikrobolag och ratade storbolag. Med i studion har hon Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens Förening, och Oscar Karlsson, som förvaltar en mikrofond hos Enter Fonder.
2/24/202344 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

208. Oriflame, startup, krig och John Cleese

Det har snart gått ett år sedan Ryssland startade sitt anfallskrig mot Ukraina. I podden Marknaden har vi följt entreprenören Erik Björkman som bott i både Ryssland och Ukraina. Vi har följt hans karriär inifrån den svenska sminkjätten Oriflames affärer och events i de forna sovjetstaterna där Erik gjorde en kometkarriär. Vi har följt hur han senare startade en app med sagor att somna till, Saga Sleep tillsammans med sin fru, Svitlana Björkman. Det var en app som riktade sig till den rysktalande marknaden. Men när Ryssland invaderade Ukraina lämnade paret Ryssland helt. Från Ryssland siktar de nu på den amerikanska marknaden. Men omställningen skedde inte under vilket år som helst. Det har varit ett år av krig vilket har lett till att släktingar har flyttat hem till paret i Sverige, bland annat en ung flicka som kom hit utan sina föräldrar. Parallellt med kriget har de startat en ny app, Stella Sleep med kända svenskar på ägarlistan. Därtill har paret Björkman även fått med sig komikern John Cleese på ett hörn... Det här avsnittet handlar om den lilla och stora världen på samma gång, det handlar om ett litet bolag med medarbetare från hela världen som har ställt om  under ett år av krig.
2/20/20231 hour, 1 minute, 53 seconds
Episode Artwork

Fredag! Embracer, förvärvarna och baklängesläsning

Marknadens fredagsprogram är tillbaka! Idag om rapportveckans största skrällar. Vi snackar: Embracer, serieförvärvare och varför man ska läsa rapporterna bakifrån. Gäster:Jon Hyltner, småbolagsförvaltare på Enter FonderEsbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEBDaniel Somos, spelinvesterare med Twitterprofilen Gaming Investor Programledare är Helene Rothstein och podden ges av Monopol Media, ansvarig utgivare är Jacob Bursell, ljudtekniker är Kristofer Krook.
2/17/202350 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

207. Note to self med Johannes Lind-Widestam

Note är en elektroniktillverkare och förvaltarfavorit. Sedan Johannes Lind-Widestam klev på som VD för Note har bolaget gjort om en hel del. Vad har han egentligen gjort sedan tillträdet i september 2018? Hur stort kan Note bli? Och hur hårt drabbade är kontraktstillverkaren av den ihållande komponentbristen och inflationen? Programledare är Helene Rothstein. Podden Marknaden ges ut av Monopol Media. Ansvarig utgivare är Jacob Bursell.
2/13/202350 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Fredag! Riksbankschock, kurskollapser och Astra Zeneca

Marknaden fredagsprogram är tillbaka!Idag om Riksbankens senaste giv och Erik Thedéens stora kliv från QE till QT. För vid sidan av räntehöjningar är svenska statsobligationer till salu – men var finns köparna? Vi pratar även om rapportsäsongen och dagens börsförlorare Thule, rapportsäsongens chockrasare och vikten av defensiva aktier i sämre tider, exempelvis Astra Zeneca.Även trender för börsens e-handelsbolag benas ut. I studion:Johanna Ahlqvist, fondförvaltare på Cliens mixfond.David Gustavsson, ekonomireporter på E-handel.se.Susanna Kaas von Mentzer, ränteförvaltare på Storebrand Asset Management, sponsor av Marknaden och systerpodden Kapitalet.Programledare är Helene Rothstein, tekniker Kristofer Krook och ansvarig utgivare är Jacob Bursell, VD, Monopol Media.
2/10/202344 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Räntemarknaden är het igen (!) – här finns avkastningen

Helene träffar Gustaf Linnell, chef för ränteteamet hos Marknadens sponsor Storebrand Asset Management. Gustaf berättar bland annat hur räntor plötsligt har blivit hett igen, och var han själv letar för att hitta bäst risk och avkastning. Och hur påverkas egentligen den svenska räntemarknaden av en ny riksbankschef?  Storebrand Asset Management är Nordens fjärde största kapitalförvaltare, med över 1 000 miljarder norska kronor under förvaltning. 
2/8/202324 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

206. Skistar-Stefan

För två år sedan klev Stefan Sjöstrand på rollen som VD för Skistar. Han har knappast legat på latsidan sedan dess. Borta är satsningen i Alperna. Nu är det bara Skandinavien som gäller. Men bolagets monopolliknande ställning i de svenska fjällen har sina begränsningar vad gäller tillväxt. Man skulle nog inte få förvärva ytterligare orter tror han. Däremot gräver bolaget där de står - bokstavligt talat.
2/6/20231 hour, 1 minute, 11 seconds
Episode Artwork

Fredag! Hatad börsuppgång, Daniel Ek vs. Agnes Wold, och assistansmardröm från Humana

Det är fredag och vi sammanfattar veckan! - Daniel Ek startar ett nytt vårdbolag och får Agnes Wold att gå i taket! - Allt är på väg åt helvete, så varför går börsen upp? - Humana slaktas på börsen – varför vill NÅGON människa äga ett vårdbolag? Med insatser från Daniel Eneroth på fondplattformen www.fondo.se , Petter Löfqvist på Humle Fonder (www.humlefonder.se) och tillväxtspecialisten Leo Heijbel från Hejbel Growth (https://heijbelgrowth.com/) Programledare är Jacob Bursell, och för produktionen står Jesper Hagenborn.  Tack för att ni lyssnar!
2/3/202346 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

205. Vad händer på Quartr, Sami Osman?

Han gillar inte ordet entreprenör. Ordet startup är ännu värre. Likväl kan båda orden tillskrivas Sami Osman, VD och medgrundare av fintechbolaget Quartr. Det snabbt växande bolaget har identifierat en lucka i den finansiella kommunikationen mellan världens börsbolag och investerare. Genom en app kan allt som sägs bli sökbart och tillgängligt för alla. Men hur ska de tjäna pengar? Vad är målet? Och hur bråttom är det? Programledare Helene Rothstein besöker ett av Quartrs kontor på Drottninggatan i Stockholm och möttes av ett ungt, hungrigt gäng.
1/30/20231 hour, 2 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Fredag! Ras men rasslande utdelningar

Marknadens fredagsprogram är här! Idag om H&M:s miss och rapportveckan som gått, sockrade utdelningar – eller snarare: Vad fan ska ett bolag göra med pengarna? Gäster: Fastighetsinvesteraren Jonas Björkman, som även driver podden "Investera på höjden". Författaren och utdelningsinvesteraren Marcus Hernhag samt veteranen och analytikern David Lindström från Strand Kapitalförvaltning. Senare även intervju med Philip Ripman, fondförvaltare på vår sponsor Storebrand Asset Management, om hur kriget i Ukraina påverkar bolag i energisektorn. Programledare: Helene RothsteinProducent: Jesper Hagenborn Ansvarig utgivare: Jacob Bursell, VD, Monopol Media
1/27/20231 hour, 10 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

204. Kidnappad

Andreas Persson gör framgångsrik karriär som hedgefondsförvaltare, och hans firma tjänar stora pengar på att slå vad om elprisets svängningar. Men en dag förändras allt. Två beväpnade män stormar in i Andreas lägenhet och kräver honom på två miljoner kronor. Nu berättar Andreas vad som hände – och vilka konsekvenser det har fått. 
1/23/20231 hour, 27 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Fredag! Flödande champagne och skräckår för svenska fondsparare

Tre siffror som sammanfattar veckan: 884 miljarder har försvunnit från svenska fondsparare. Rapportperioden rivstartar och fyra bolag ska betala 30 miljarder kronor i utdelning till sina aktieägare. Det sägs att konsumenten är hårt pressad men champagneförsäljningen är all time high och landar på 66 miljarder kronor. Hur ska man tolka vinstmiss + högre utdelning? Är utdelningarna här för att stanna? Vad innebär det att svenskarna investerar mer i aktier än fonder? Och vilka typer av konsumentbolag är mest känsliga för den trendiga cancel-kulturen? I studion: Philip Scholtzé, sparekonom på Fondbolagens förening, Joakim Bornold, investeringschef på Levler och Kim Hansson, fondförvaltare på den relativt nystartade Lucy Global fund. Programledare: Helene Rothstein. Producent: Jesper Hagenborn. Ansvarig utgivare är Jacob Bursell, VD, Monopol Media.
1/20/202342 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

203. Risk och optimism med Nils Brobacke

Fondförvaltaren Nils Brobacke tittar på olika makroekonomiska trender över hela världen. För honom fungerar det inte att analysera och investera i enskilda bolag – det tycker han är alldeles för hög risk. I den relativt nya fonden, Brobacke Global Allokering, väljer Nils Brobacke ut tillgångsslag och marknader att investera i. Fram tills nyligen trodde han exempelvis på brun energi – olja, gas och kol – men nu är det snarare guld och grön energi som gäller. Hur länge gäller en sådan analys? Vad har han för kvantitativa strategier och vad innebär en kvalitativ analys i Brobackes värld? I dagens avsnitt även om den gemensamma nämnaren mellan thaiboxning och investeringar, samt avgiftssnack kring den nya fonden och personliga besvikelser. 
1/16/20231 hour, 2 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Fredag! Inflation, Ericssons miljardböter och vinstvarningsperiod

Marknadens fredagsprogram är tillbaka! Som vanligt med skarpa och kunniga gäster. Idag med Lars Söderfjell, aktiestrateg på Ålandsbanken och Therese Persson, makroanalytiker på Danske Bank. Vi går igenom det svenska och amerikanska inflationsbeskeden, reder ut Ericssons konstiga börsuppgång och om Wallenbergarna tappar makt över bolaget med ny ordförande. Därtill flera konkreta tips inför stundande rapportsäsong, elstödskrångel och debatten om Sverige borde slopa kronan till förmån för euron. Programledare är Helene Rothstein. Producent: Jesper Hagenborn, ansvarig utgivare är Jacob Bursell.
1/13/202342 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Globala lösningar, med Philip Ripman

Helene träffar Philip Ripman, som förvaltar Storebrand Global Solutions – fonden som investerar i lösningarna på världens stora problem. Det blir en intervju om hållbarhet, om energimarknaden efter krigsutbrottet, Kina och en hel del annat. 
1/12/202333 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

202. Makthavarnas förläggare, Bertil Ekerlid

Leif Östling, Annie Lööf och Carl XVI Gustaf har alla skildrat sina liv i böcker som getts ut av Ekerlids Förlag. Listan är lång och vid sidan av biografier från den svenska eliten finns en rad faktaböcker om ekonomi. I Sverige är det bara Ekerlids förlag som har en utpräglad näringslivsprofil. Men vem är förläggaren bakom? Hur är det att bearbeta stories från näringslivstoppar? Vilka konflikter har uppstått och varför? Och går det ens att leva på näringslivslitteratur idag? Efter 600 utgivna titlar är frågan också vilken näringslivsbok som har sålt bäst genom tiderna. Vår reporter, Helene Rothstein, besöker Bertil Ekerlid på förlaget som han grundade för 30 år sedan. Han driver det tillsammans med VD:n Marie Hasselrot Ekerlid som även är praktiserande kinesiolog. Lyssna när förläggaren berättar om  böcker om Ingvar Kamprads ledarskap och maktspelet inom Wallenbergsfären.
1/9/202345 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

201. Globala doldisar med Niklas Larsson

Ni vet ränta-på-ränta-effekten? Well, Niklas Larsson som är förvaltare på Cliens och förvaltar fonden Cliens Global Småbolag använder sig av en ränta-på-ränta-liknelse när han letar efter små bolag på den globala marknaden. Men han har bytt ut ränta mot kassaflöden. Kan ett bolag ta sitt kassaflöde, återinvestera det och sätta pengarna i arbete? Han letar efter en kassaflödeseffekt som påminner om det man kallar för världens åttonde underverk. Det blir nästan ett filosofiskt samtal med Niklas Larsson som har en lång erfarenhet av global aktieförvaltning. Innan han började på Cliens ansvarade han för Swedbank Robur Småbolagsfond Global i cirka fem år.
1/2/20231 hour, 10 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

200. Rätt tajming för ny mikrobolagsfond, Oscar Karlsson?

Sponsrat avsnitt. För finansbranschen är Oscar Karlsson hyfsat känd. Han började sin bana som journalist på Dagens industri och har därefter bland annat varit analytiker på Penser Bank och rattat en stor Sverigefond på Handelsbanken med cirka 25 miljarder kronor i förvaltning. Nu har han gått vidare. I dagarna startar han en micro cap-fond på Enter Fonder. Vad letar han efter för bolag till den nya fonden? Vilka kriterier ska vara uppfyllda och vad skulle han aldrig investera i under rådande läge? Och med dessa nedtryckta värderingar – är det verkligen rätt tidpunkt för mikrobolag just nu? Och! Vad är ens mikrobolag i hans värld.
12/26/202251 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Fredag! Skambud, VD-fixering och elstödshaveri

Flera av börsens nykomlingar har pressats hårt och nu trillar utköpsbud in från ägarna som satte bolagen på börsen från början – inte sällan långt under noteringskurs. Detta har väckt irritation på marknaden och frågan är om den trenden håller i sig under 2023. Tesla-aktien fortsätter att rasa – är fokus på VD:n Elon Musk för stort?I torsdags skulle energi- och näringsminister Ebba Busch presentera elstöd för Sveriges företagare – det blev ingenting och frågan är hur länge företagen ska leva i ovisshet. Gäster är börs- och sparprofilen Günther Mårder, VD för Företagarna och Niklas Larsson, fondförvaltare på Cliens med fokus på globala småbolag. Programledare: Helene Rothstein Producent: Jesper Hagenborn
12/23/202233 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

199. Hockeylegenden Mats Sundin

Mats Sundin har en lång och internationell ishockeykarriär bakom sig. År 2009 lämnade han ishockeyn helt. Tio år senare grundade han bolaget IMR – som fokuserar på hur näringslivet kan skapa hållbara medarbetare. Han har också bland annat investerat i bolaget Smartify som hjälper personer med teknik. Trots att Mats Sundins varumärke har haft högst kommersiellt värde av samtliga svenska ishockeyspelare – så har han inte valt att kapitalisera på sitt namn. Men vad är det för fel på tofflor och kalsonger? Vad kan näringslivet lära av hans ledarskap som långvarig lagkapten i Toronto Maple Leafs och Tre Kronor? Vad kunde han själv ha gjort bättre och vilken miss gör ondast idag? Hockeylegenden i en intervju om sina liv i och utanför rinken.
12/19/20221 hour, 12 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Bakom kulisserna hos BBD

Banking by Daniel startade som en intervjupodd av Daniel Ljungström, med ett förflutet som Chef Wealth Management på Penser Bank. Med tiden har podden förgrenat sig och omfattar nu även hemsida och stort instagramkonto. Vi som producerar Marknaden tror att många lyssnare skulle uppskatta podden och bjuder er därför på en intervju med grundaren Daniel Ljungström – som i sin tur även intervjuar Marknadens programledare Helene Rothstein. Detta är inget sponsrat avsnitt utan ett samarbete mellan Marknaden och BBD.
12/17/202245 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Fredag! Arnhults sorti, Embracers listbyte, Klarna stäms

Rutger Arnhult har gjort sorti som VD i Castellum, Erik Selins senaste giv analyseras. Vestum har, och Embracer ska, byta lista. När ska man sälja och när ska man köpa inför listbyten på börsen? På svensk arbetsmarknad finns en lång tradition av att komma överens så varför har fackförbundet Unionen stämt Klarna? Panelen består av Robert Andersson, analytiker på Aktiespararna, Tobias Kaj, förvaltare av en fastighetsfond på Lannebo Fonder och Martin Dahlgren, privatinvesterare samt CFO på det digitala utbildningsbolaget e-education Albert. Medverkar gör även Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen och arbetsrättsadvokaten Åsa Erlandsson, delägare på Setterwalls som även analyserar risken för tvister när andra techbolag gör sig av med folk.
12/16/202241 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

198: Fokus med Magnus Andersson

För ett år sedan kom privatinvesteraren Magnus Andersson ut med sin bok "Investera med rätt fokus: 15 råd som tar dig till nästa nivå". Huvudbudskapet från denne kända twitterprofil (Lou Mannheim) är att lära sig mycket om en handfull bolag och följa dem ingående. Det är en investeringsfilosofi som går tvärs emot ett allmänt mantra om att sprida sina risker genom att investera brett i många olika bolag. I dagens avsnitt går vi igenom några andra råd som dyker upp i boken: bland annat hur man kan hantera mediebruset och vem som är värd att lyssna på när det kommer till bolag. Anderssons bok kom ut för ett år sedan då börsen, ränteläget – och hela omvärlden – såg rejält annorlunda ut. Gäller samma råd idag, finns det något som han reviderat?
12/12/20221 hour, 4 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Fredag! Fallande bopriser, 50 fondmiljarder och löptidsgate

Marknadens fredagsprogram är tillbaka! Idag pratar vi om fallande bostadspriser, 50 färska PPM-miljarder som nu pytsas till allt färre svenska fonder. Därtill en fördjupning i veckans stora snackis som rör rekordsnabb löptid. I studion: Liza Nyberg, VD för Svensk Fastighetsförmedling, Joakim Bornold, känd sparekonomprofil som numera är ordförande och grundare av sparplattformen Levler samt programledare Helene Rothstein. Producent: Jesper Hagenborn. Ansvarig utgivare: Jacob Bursell.
12/9/202241 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Emilshus har växt ur Småland

Sponsrat avsnitt. Emilshus är ett ungt fastighetsbolag med några av Sveriges främsta fastighetsveteraner på ägarlistan. Bolaget, som fokuserar på kommersiella fastigheter, har vuxit snabbt i småländska tillväxtorter och har flera börsnoterade bolag som hyresgäster. På senare tid har Emilshus även etablerat sig på Västkusten och i Östergötland. Även om fastighetsbolaget växer fort, så ska det alltid vara med låg risk. Emilshus VD, Jakob Fyrberg, förklarar hur det ska gå till.
12/7/202237 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

197: Dan Olofssons jakt på frihet

En av Malmös mest kända näringslivsprofiler går ofta under epitetet IT-miljardären. Man skulle också kunna kalla honom Konsultkungen. Men själv kallar han sig entreprenör. Dan Olofsson har ägnat sig åt konsultverksamhet hela sitt liv. Idag har verksamheten förgrenat sig i flera olika bolag som vilar i familjeföretaget Danir. Sammantaget omsatte koncernen runt tio miljarder kronor i fjol. Verksamheten drivs i dotterkoncerner med cirka 80 bolag och 11 500 anställda i 19 länder. I den koncernen finns även Sigma som han grundat, börsnoterat och avnoterat. Via Danir investerar man i bolag utan tanke på exit. Men vad är planen framåt? Genom livet har Dan Olofsson utvecklat ett starkt samhällsengagemang – och precis som i affärslivet finns det både i Sverige och i andra delar av världen. Under årens lopp har han också figurerat på löpsedlar för ett par uppmärksammade mål. Hur ser han på det idag? Helene Rothstein åkte hem till Dan Olofssons våning i Stockholm.
12/5/20221 hour, 12 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Fredag! Twitter vs. Apple, nya SBB-affärer och iskall M&A-marknad

Bråket mellan Twitter och Apple, SBB:s försäljning av skolfastigheter och riskkapitalbolag som pressas av stigande räntor. Marknadens fredagsprogram är tillbaka! Konkurrensrättsadvokaten Erik Brändt Öfverholm från DLA Piper reder ut nya spelregler för techjättarna i USA, Klas Tikkanen, operativ chef på Nordic Capital förklarar varför riskkapitalbolagets nya fond på 100 miljarder kronor även behöver 100 miljarder i lån. Och mycket annat! Programledare är Helene Rothstein Marknaden ges ut av Monopol Media, ansvarig utgivare är Jacob Bursell
12/2/202251 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Hur går det med livets goda, Opticept?

Sponsrat avsnitt: Lundabolaget Opticept har två olika tekniker: En som fokuserar på att förlänga och förbättra livet på snittblommor och sticklingar. Den andra tekniken används för att förbättra produktionen av vin och olivolja. Nu börjar saker att lossna. Man har exempelvis gjort en bra affär på blomsidan med en av Sveriges största livsmedelsbolag och sålt en rad maskiner på den grekiska marknaden. Men ännu går man inte med vinst och bolaget befinner sig i startgroparna för en nyemission. Vad ska man använda pengarna till? Och varför har det tagit så lång tid att nå marknaden? Medverkande:  Thomas Lundqvist, VD Ulf Hagman, styrelseordförande Petr Dejmek, medgrundare och styrelseledamot Bengt Ekelund, Senior technical advisor
12/1/202236 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

196: Entreprenören som vill hjälpa dig att separera

Charlotte Ljung har specialiserat sig på skilsmässor och separationer. Hon har grundat bolaget Endbright som är vad det heter: ett bolag som fokuserar på att bidra till ett bra avslut på en lång relation. Men hur gör man en lönsam affär av det? Och vad är planen framöver? Charlotte Ljung efter intervjutillfället till "Framtidens entreprenör" av Carnegie och Svenska Dagbladet.
11/28/202239 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Fredag! Trippelhöjning, Black Week och konsulter på frammarsch

Konsultbranschen står sig stark, tillväxten fortsätter i flera bolag men får vi se minskade marginaler när lönespiralen tar vid? Stefan Ingves sista räntebesked analyseras, och lärdomar från Black Friday gås igenom. Marknadens fredagsprogram är tillbaka! Idag med investeraren och it-konsulten Niklas Aldén, även känd från podden Market Makers. I studion även Handelsbankens prognoschef, Johan Löf och programledaren Helene Rothstein.
11/25/202244 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

195. Dubbelt upp för Cinnober-grundaren

På 1990-talet var Nils-Robert Persson med och grundade it-bolaget Cinnober, som sålde handelssystem till börser över hela världen. När konkurrenten Nasdaq köpte bolaget för 1,7 miljarder gjorde han sig en rejäl hacka, men han bestämde sig snart för att göra samma resa en gång till. Eller? Helene Rothstein har besökt ett av Sveriges snabbast växande (men kanske minst kända) fintechbolag: Vermiculus.
11/21/20221 hour, 2 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Fredag! Embracer, havremjölkskollaps och amerikanska börsen

Oatly blöder pengar och världens "matenhörningar" kollapsar på börsen. Vad händer? Embracer har rapporterat, och så pratar vi om 2023 på USA-börserna. I studion: Andreas Brock på Coeli, Viktor Lundström på Redeye, Erik Sprinchorn på TIN, och Johan Jörgensen på Sween Food Tech. Programledare är Helene Rothstein, producent är Jesper Hagenborn. Podden Marknaden ges ut av Monopol Media, ansvarig utgivare är Jacob Bursell.
11/18/202258 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

194. Börsraketen Hexatronic – vad händer nu?

Fiberleverantören Hexatronic har rusat på börsen när många andra liknande bolag inte har gjort det. Vad har bolaget på gång framöver och vilka tekniska utmaningar finns på sikt? I dagens avsnitt intervjuas bolagets VD Henrik Larsson Lyon som även drabbats av en svår personlig förlust. Hur hanterar han sorgen och hur gör han gjort för att komma vidare?
11/14/202259 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Fredag! Börsrally och kryptokollaps!

Veckan har bjudit på börsuppgång – och kollaps i kryptovärlden. Vi pratar om pressade konsumentbolag, björnmarknadsrallyt, det slopade ISK-löftet och varför världens näst största kryptobörs kollapsade i veckan.Dagens gäster är investeraren Joel Eklund, bland annat storägare och styrelseledamot i Kjell Group. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet och ISK-aktivist samt ekonomijournalisten Gunnar Harrius. Programledare är Helene Rothstein.Missa inte våra andra poddar! Kapitalethttps://open.spotify.com/show/4FPF1Sfy4AlNZf3nxA6rUB?si=0081299f520e485d Kryptoteket https://open.spotify.com/show/5TcpDbzhxfyDSsPgcY1vx0?si=479e6a699a5b4e2b
11/11/202248 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

193. Christer Fåhraeus, har du gått från passion till finans?

Serieentreprenören Christer Fåhraeus håller till i Lund och är en av Skånes stora investerare, framförallt inom life science. Han vet inte hur många bolag han har grundat (”kanske sju?) men tre av de mest kända är Cellavision, EQL Pharma och Anoto. Samtidigt som han är en hyllad entreprenör och aktiv investerare så väcker han starka känslor hos en del. Varför är det så? Hur många bolag ska han egentligen grunda? Vad är slutmålet? Och vad är den stora skillnaden mot bolag han grundar nu jämfört med de han drog igång för 30 år sedan? Vi rör oss från doktorsavhandlingar och fjärilar till blod och hans entré i den svenska näringslivspressen.
11/7/20221 hour, 17 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Fredag! Instabee, vansinnesuppgång på skämtvaluta och prissäkrade bostadsaffärer

Samgåendet mellan Instabox och BudBee går i lås, men varför sker affären och vad innebär den för sista milen-marknaden? Dogecoin rusar när Elon Musk går loss på Twitter, och så pratar vi med Movesta som köper din bostad – allt du behöver göra är att fråga. Med Gunnar Harrius på vår egen podd Kryptoteket, André Brännmark på Movesta, och Jon Perslow på Pindeliver. Producent är Jesper Hagenborn.
11/4/202241 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

192. Brott och cash med Jens Lapidus

Författaren och den före detta brottmålsadvokaten Jens Lapidus var tidigt intresserad av snabba cash. Redan som student investerade han på börsen. Först gick det extremt bra. Sedan väldigt dåligt. Men vad gör han med pengarna idag? Vilka bolag investerar han i och varför?När Lapidus kom ut med romanen Snabba Cash år 2006 var han först med att beskriva framväxten av ny gängkriminalitet i Sverige. I dagarna är han aktuell med en ny roman – ”Mr Ett”. Men den bok som är mest aktuell just nu – efter valet 2022 – är dystopin “Paradis City”. I den romanen råder särskilt hårda lagar i problemtyngda förorter och en del medborgare får sämre villkor än andra i det svenska socialförsäkringssystemen.Programledare Helene Rothstein har tröttnat på att "svennebananer diskuterar förorter utan att själv bo där" och skapade därför en pop up-bokcirkel tillsammans med instagramkontot @ortensverige som läst boken Paradis City. I dagens avsnitt så svarar Lapidus på deras frågor.
10/31/202256 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Fredag! Kanye West vs. Adidas, Twitters framtid + småspararbomben Azelio

Adidas bröt tillslut med Ye/Kanye West, men vad får kontroversen för konsekvenser för varumärket? Elon Musk går i hamn med Twitter-affären, och så pratar vi om det kändistäta industriprojektet Azelio som aldrig tycks komma till skott. Med investeraren och hedgefondsprofilen Karl-Mikael Syding, Nina Amjadi på varumärkesbyrån Familjen och Kevin Stenmark, som modererar Azelios Discord-kanal. Medverkar gör också vår egen producent Jesper Hagenborn. Programledare är Helene Rothstein.
10/28/202259 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

191. Petter Hedborg, kärnan i er affärsmodell är hotad – vad händer nu?

Aktienörden Petter Hedborg är grundare och VD på Saas-bolaget Modular Finance. Detta lönsamma teknikbolag förser aktiemarknaden och media med ägarinformation genom tjänsten Holdings. Det är inte deras största tjänst – men den mest kända. Datan får man av jätten Euroclear som nu har bestämt sig för att strypa informationen till Modular Finance. Det har i sin tur lett till att Modular Finance vänt sig till Konkurrensverket. Medan konkurrensbråket blossat upp är tiden knapp för entreprenörerna. Så, vad ska Petter göra?
10/24/202232 minutes
Episode Artwork

Fredag! Bankrån, rapportfrossa och listan som ingen vill vara på

Marknadens fredagsprogram är här! Om rapportsäsongen, budet på Swedish Match och så kollar vi på veckans lista med bolag som tappat 99% av värdet. Med Carl-Henrik Söderberg på Aktiespararna, och Molly Guggenheimer, aktiestrateg på Danske Bank. Producent: Jesper Hagenborn. Ansvarig utgivare: Jacob Bursell. Svara på vår lyssnarenkät!https://docs.google.com/forms/d/1bP4QQaYn9Xw-CNaNie_RW6dTpe1lM7eogAhqSejTO38/edit
10/21/202243 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

190. Höga berg och djupa hav, aka småbolag

Småbolagsförvaltaren Christian Brunlid är tillbaka! Han kör numera tre fonder på Handelsbanken: småbolag, mikrobolag och nanobolag. Vi rör oss mellan härvor och stjärnor innan vi når rapportfloden som rasar in vecka 42. Hjälp till att göra Marknaden bättre, svara på 8 frågor: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScsD9JZD0-4XqL-Bb5prXk3cOsu0jYo3N6hrZenCcSw6CKUng/viewform
10/17/202257 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Fredag! Riksbankskritik, M&A-stopp och Spotify

Analys av kritiken mot Riksbanken. Vem tar vem på svensk fastighetsmarknad? Och sagan om Spotify. Marknadens fredagsavsnitt är tillbaka med Företagarnas chefsekonom Johan Grip, Mikael Söderlundh, analyschef på Pangea och journalisten Sven Carlsson som skrivit boken “Spotify inifrån: så blir man störst i världen” tillsammans med Jonas Leijonhufvud. Vi pratar också om hur den nya regeringen kan motverka ökad inflation och varför det inte händer fler affärer inom den svenska fastighetssektorn. Programledare: Helene Rothstein Producent: Jesper Hagenborn Vad tycker du om avsnittet? Fyll gärna i enkäten här: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScsD9JZD0-4XqL-Bb5prXk3cOsu0jYo3N6hrZenCcSw6CKUng/viewform
10/14/202253 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

189. Vinnare och förlorare på nya LAS

Marginalerna pressas på bemanningsbolagen när nya LAS träder i kraft i oktober. Det är den största reformen på svensk arbetsmarknad på flera decennier. Nu blir det enklare att sparka folk och tanken är att marknaden ska bli rörligare. I dagens avsnitt återvänder arbetsrättsveteranen, Åsa Erlandsson, advokat på Setterwalls. Förutom att analysera effekterna av nya regler så diskuteras svenska lärdomar efter Metoo-uppropet som briserade för exakt fem år sedan – däribland nya politiska förslag såsom slopandet av Diskrimineringslagen. Hjälp till att göra Marknaden bättre, svara på 8 frågor: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScsD9JZD0-4XqL-Bb5prXk3cOsu0jYo3N6hrZenCcSw6CKUng/viewform
10/10/202251 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Fredag! Arnhult på säljknappen, Twitter-affären och teknikfrossa

Miljardären Rutger Arnhults bolag M2 Asset Management sålde en gigantisk post i fastighetsbolaget Castellum igår. Köpare var fastighetsräven Roger Akelius. Arvid Lindqvist på Catella förklarar logiken bakom affären. Margin calls sänkte Urb-it aktien i veckan. Vad säger Erik Sprinchorn och Maria Hedengren om det? Hur ska techbolagen växa om IPO-fönstret är stängt? Hur får tillväxtbolag in pengar nu? Dessutom: Elon Musks twitter-affär, blankarrapporter och Embracers saudipengar? Maria Hedengren var tidigare VD för Readly, dessförinnan finanschef på Izettle. Hon är nu styrelseordförande i Feminvest, styrelseledamot i Mips och i fiskeappen Fishbrain samt i kapitalmarknadsrådgivare STJ Advisors med säte i London. Erik Sprinchorn är investerare och förvaltar Tin Ny Teknik sedan februari 2019. Innan arbetade han på Swedbank Robur som förvaltare med fokus på småbolagsfonder.Arvid Lindqvist är analyschef på Catella. Dessförinnan chefsekonom på Newsecs analysavdelning.
10/7/202254 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

188. Hur blir man advokat för Nord Stream 2?

Kaj Hobér har varit en affärsjuridisk pionjär. Vid Sovjetunionens fall designade han juridik som användes när Ryssland skulle införa marknadsekonomi. Han var bokstavligt talat med när statens första bolag såldes ut på en auktion och fortsatte därefter att delta i världens största ekonomiska experiment – nämligen när Ryssland övergick från planekonomi till marknadsekonomi. Hur gick det där till i praktiken och vad gjorde en juridisk rådgivare under den processen? Kaj Hobér är en global juristkändis, internationellt hyllad inom skiljedomsförfaranden och professor i internationell investerings- och handelsrätt vid Uppsala universitet. Under årens lopp har han slitit gigantiska tvister och både haft stater som klienter – och som motpart. I flera decennier har han också missionerat svensk tvistlösning över halva världen. Trots att Hobér känner en personlig sorg över Rysslands anfallskrig mot Ukraina är han nu ombud åt Gazprom-kontrollerade Nord Stream 2 AG i en tvist mot EU. Hur resonerar han där egentligen?
10/3/20221 hour, 14 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

187. Brittisk finanskaos, blankarrapporter och börshopp

Det har varit rejäl dramatik på den brittiska finansmarknaderna i veckan. Vad hände egentligen? I Storbritannien drog finanspolitiken och penningpolitiken åt motsatta håll. Kan man tänka sig en liknande utveckling i Sverige? Är blankarna börsens bästa städare? Vad händer med H&M nu? Och vem kan rädda SBB?Marknadens matiga fredagsmagasin är tillbaka med Günther Mårder, VD för Företagarna, fastighetsveteranen Peter Norhammar, Portfolio Manager, NRP Anaxo Nordic M2 och Gustaf Linnell, chef för svenska räntor på Storebrand kapitalförvaltning. Programledare är som vanligt Helene Rothstein.
9/30/202258 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

186. Finansdoldisen CG Fridh

Som barn klev han in på Börshuset i Stockholm och började hänga med sjuttiotalets daytraders. Så småningom blev han själv börsmäklare och skapade senare en egen bankverksamhet, Civic och därefter ett av landets första riskkapitalbolag – Affärsstrategerna. Det var härliga tider. Men motgångarna var flera och allvarliga. Tillståndet rök för Civic och avnoteringen av Affärsstrategerna skedde under viss turbulens. Samtidigt har CG Fridh alltid fortsatt att blicka framåt. Vi möter en evigt nyfiken investerare med en optimistisk syn på själva entreprenörskapet.  Dagens avsnitt tar avstamp på Börshuset 1976, en era då finansbranschen befinner sig i en brytningstid, vidare till Fingerprint Cards och nyare teknikbolag.Intervjun kom till efter att programledare Helene Rothstein hade läst hans bok “Bakom börsens kulisser” som är skriven tillsammans med journalisten Ulrika Fjällborg och utgiven vid Ekerlids förlag.
9/26/20221 hour, 12 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

185. Iskalla optionsprogram, börskrasch och räntor i taket

I Marknadens fredagsprogram pratar vi som vanligt om tre saker. Idag om centralbankernas räntehöjningar, den rekordsvaga kronan och hur börsnedgången leder till iskalla incitamentsprogram. Johanna Ahlqvist, fondförvaltare på Cliens, letar efter pärlor på börsen och kommenterar vad man ska hålla utkik för när rapportfloden kommer. Carl Hammer, analyschef och valutaexpert på SEB, ger sin syn på den svaga kronan samt förklarar varför centralbankerna i Japan och Sverige har så olika strategier, och Johanna Sommarlund från Novare Pay om nya tidens incitamentsprogram. 
9/23/202231 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

184. Vilka småbolag blir champions, Henrik Milton?

Henrik Milton letar efter vinnarbolag över hela världen. Tillsammans med Andreas Brock är han ansvarig förvaltare för Coeli Global Select och själv ansvarig för den nystartade småbolagsfonden Coeli Global Small Cap Select. I båda fonderna letar de efter vad de kallar för “Champions”. När bolagen redan har vuxit sig stora och dominerar en marknad är det lätt att kalla dem för vinnare – eller champions – men hur vet man vilka småbolag som blir vinnare i det här börsklimatet? Och hur hittar man dem när det finns runt 10 000 småbolag att välja bland?  
9/19/202249 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

183. Vad får vi för pengarna?

En rekordhög inflation pressar hushållen som går mot reallönesänkningar, samtidigt som en ny avtalsrörelse pekas ut som en potentiell rysare. I veckans fredagsprogram talar vi om de tre viktigaste makrofrågorna just nu! Vad bör en ny regering göra? Är vinstvarningarna här för att stanna? Veckans två gäster är Henrik von Sydow, omvärldsstrateg på Carnegie Investment Bank och Helena Bornewall, seniorekonom på Handelsbanken. Programledare är Helene Rothstein.
9/16/202225 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

182. Investeringsfilosofi med Pontus Dackmo

Efter 20 år på stora banker i London och Stockholm så startade Pontus Dackmo fonden Protean Select tillsammans med Carl Gustafsson. I ryggen finns en rad family offices och investerare som Peter Gyllenhammar. Inte minst har de satt in alla sina egna pengar i fonden vars affärsidé är att aldrig bli stor. Twitterprofilen Pontus Dackmo (aka Stckpkr) är inte särskilt generös med enskilda case som han tror på just nu, inte heller vilka korta positioner som fonden har tagit. Men han förklarar deras flexibla investeringsfilosofi och marknaden vet redan att fondens största innehav är Swedish Match – som man har ökat i rejält under pågående bud från Philip Morris. Dessutom har de gått ut offentligt och sagt att tobaksjättens bud är på tok för lågt.
9/14/202253 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

181. Blir det marginalpress på Instalco, Robin Boheman?

Instalco är vad man heter – ett bolag inom installationsbranschen – som i sin tur består av hundratals bolag som är verksamma inom el, vatten, ventilation och kyla. Egentligen allting som ryms innanför väggarna i ett hus. Hur ska man tackla stigande priser på råmaterial och el? Vad är drivaren på sikt och hur blir man bra på att kontrollera smärta på Hawaii? Dagens gäst är Robin Boheman som varit VD på Instalco ett år men som också var medgrundare av bolaget när det drog igång 2014.
9/12/20221 hour, 3 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

180. Kasino, elpriser och utköp

Podden Marknaden har ett nytt fredagsprogram där vi pratar om aktuella händelser. Och det gör vi med olika gäster varje vecka. Med oss idag har vi Axel Karlsson, trading och communitymanager på Nordnet och investeraren Magnus Andersson – känd som Lou Manheim på Twitter. Dessutom förklarar elbolaget Tibbers VD Daniel Lindén vad som oroar honom på elmarknaden just nu. Och advokat Carl Svernlöv förklarar när bolag kan åberopa Force Majeure! Programledare är Helene Rothstein.
9/9/202251 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

179. Draknästet – bakom kulisserna

Det populära TV-programmet Draknästet är tillbaka! I årets säsong fortsätter drakarnas jakt på entreprenörer med briljanta idéer. Bland de 36 entreprenörer som har valts ut finns affärsidéer som hudvårdsprodukter som ska skydda mot föroreningar i luften, godsaker baserade på dadel-pasta och en app för digitalt mentorskap. Men vem lyckas övertyga de fem drakarna Jacob De Geer, Lena Apler, Shervin Razani, Sara Wimmercranz och Jonas Eriksson? Och vad letar drakarna efter när de investerar? Reporter Helene Rothstein följde med bakom kulisserna under en intensiv inspelningsdag och lyckades få en pratstund med varje drake.Den nya säsongen av Draknästet drar igång den 8 september på SVT.  Mer om drakarna hittar du även i podden Marknaden: Lena Apler finns som stor intervju i avsnitt 154 Jonas Eriksson: avsnitt 161 Shervin Razani: avsnitt 172  
9/7/202232 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

178. Vart är vi på väg, Klas Eklund?

Flera konjunkturrapporter talar sitt tydliga språk. Vi går mot tuffare tider och idag kör vi “På spåret” med nationalekonomen Klas Eklund. Han är en av rikets mest kända ekonomer, inte minst för sin lärobok "Vår ekonomi". Klas Eklund har ett långt CV. Han är numera Senior Economist på advokatbyrån Mannheimer Swartling, men har tidigare arbetat som Chefekonom på SEB och på regeringskansliet under Olof Palme.Drar han redan på tio poäng på frågan: Vart är vi på väg?
9/5/202242 minutes
Episode Artwork

Marknaden!

Podden Affärsvärlden Magasin byter namn till Marknaden. Helene Rothstein och Jacob Bursell förklarar varför. Dessutom bjuder Helene på några stories runt kända profiler som hon har intervjuat - och sig själv.
9/1/202223 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

177. Hejdå börs-VD – hej flyktingar

Efter att ha varit börs-VD i nästan nio år sadlade Henrik Saxborn om och började hjälpa ukrainska flyktingar. Det tog honom hårt och tillvaron blev tuffare än han hade trott. "Men nu kan jag inte sluta”, säger den före detta Castellum-veteranen. Parallellt med volontärarbetet sitter han i styrelser för stora institutioner såsom AMF Fastigheter och Sjunde AP-fonden vilka kan vara köpare av svenska noterade fastighetsbolag som kommit ner rejält på börsen. I dagens avsnitt rör vi oss mellan krig och svensk fastighetsmarknad – och varför han slutade som VD när Rutger Arnhult gjorde intåg i Castellum.
8/29/202241 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Schörlings doldis – Absolent

Sponsrat avsnitt. Investmentbolaget Melker Schörling har många stora bolag, men en doldis i portföljen är luftreningsbolaget Absolent – eller Absolent Air Care Group. Absolent är ett globalt luftreningsföretag som tillhandahåller skräddarsydda lösningar för industriella produktionsprocesser och storkök. Men vad betyder det i praktiken? Vilka nya marknader finns att ge sig in på? Varför är man inte större? Och varför vill VD:n Axel Berntsson tona ner deras senaste satsning – men samtidigt prata om den?
8/27/202226 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

176. Vad är grejen med SBB, Peter Norhammar?

Efter att ha förvaltat fastighetsfonder i över 20 år har Peter Norhammar blivit veteran vad gäller fastighetsbolag. Men vilka bolag tror han på i rådande läge och varför? Vilka nyckeltal tittar han på och varför är organisationen viktigare än fastighetsbeståndet när han ska investera? Vilken typ av fastighetsbolag kan bli aktuella för bud – och vilka kan köparna tänkas vara?
8/22/202239 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

175. Affärstvister i krigets spår

Ända sedan kalla kriget har Stockholm varit en plats där Ryssland och ryska bolag har löst sina internationella affärstvister. Inte minst har det ryska energibolaget Gazprom och ukrainska Naftogaz haft flera juridiska fighter via Stockholms handelskammares skiljedomsinstitut, SCC. Att lösa tvister har blivit en svensk exportsuccé – inte minst i länder som tidigare tillhörde Sovjetunionen. Men hur påverkas tvisterna av Rysslands anfallskrig mot Ukraina? Vilka rättsliga efterspel väntar svenska bolag som lämnar Ryssland? Och bör advokater ge juridisk rådgivning åt en stat som begår grova övertramp vad gäller mänskliga rättigheter?     Medverkande: Kristin Campbell-Wilson, generalsekreterare på Stockholms handelskammares skiljedomsinstitut, SCC. Fredrik Ringquist, advokat på Mannheimer Swartling, specialiserad på internationella tvister, stationerad på advokatbyråns Moskvakontor i tio år – ett kontor som lagts ner efter 30 år med anledning av kriget. Kaj Hobér, professor i internationell investerings- och handelsrätt, verksam advokat och skiljeman.
8/15/202248 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

174. Vem är fiende, Ali Esbati?

Ali Esbati är Vänsterpartiets nya ekonomisk-politiska talesperson men veteran inom partiet. Han har varit förbundsordförande i Ung vänster och som ung matteälskare pluggade han vidare på Handelshögskolan i Stockholm. I efterhand har Ali Esbati sagt att studierna var viktiga för att förstå fienden. Men vem är fiende och varför? Vänsterpartiet vill att överskottsmålet slopas – istället borde staten investera 700 miljarder kronor för ett ”rikare och tryggare” samhälle. Men varför ska vi öka statsskulden just nu? Vad borde miljarderna gå till och var ska pengarna komma ifrån? Med nöd och näppe överlevde Ali Esbati terrordådet i Utöya. Hur var det och hur har den händelsen påverkat hans politiska världsbild?
8/8/20221 hour, 17 minutes
Episode Artwork

173. "Ett normalt noteringsår"

Fredrik Ekström har varit VD för Stockholmsbörsen under två händelserika år. Hur ser noteringsläget ut i år jämfört med i fjol och vad tror han om IPO-vågen på sikt? Under våren har Nasdaq Stockholm fått kritik för att de skulle vilja återmonopolisera den svenska börsmarknaden. Hur ser han på den kritiken? Därtill robothandel, den osannolika kraschen i våras och personliga missar.
8/1/202225 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Dokumentär: Maths O. Sundqvist – del 2

Hösten 2008 drabbas världen av den värsta finansiella krisen sedan 1930-talsdepressionen. Maths O. Sundqvists hårt belånade aktieportfölj tappar miljarder i värde. Från att ha varit bäst på börsen står Maths O. Sundqvist plötsligt på randen till personlig konkurs. Hur kunde det bli så? Det här är den andra och sista delen i historien om busschauffören från Kaxås som tog Stureplan med storm. Medverkande: Sven-Ivan Sundqvist, Franz Bergstrand, Peter Thelin, Peter Benson. Dokumentären sändes ursprungligen i vår andra podd Kapitalet.
7/25/202250 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Dokumentär: Maths O. Sundqvist – del 1

2007 pryder finansmannen Maths O. Sundqvist Dagens Industris förstasida, rubriken säger att han är bäst i år. Ett år senare anklagas han för att ha varit den som fick investmentbanken Carnegie på fall. Det här är historien om busschauffören från Kaxås som tog Stureplan med storm. Del 1 av 2. Medverkande: Sven-Ivan Sundqvist, Franz Bergstrand, AnnSofie Anderssson, Peter Thelin, Peter Benson. Dokumentären sändes ursprungligen i vår andra podd Kapitalet.
7/18/202243 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

172. Allt eller inget för Shervin Razani

I Draknästet har Shervin Razani kommit ut som den mest positiva draken. Han chansar hellre än låter bli. Men vad investerar han i och varför? Vilka bolag daytradar han i och hur ser han på börsen just nu? Shervin Razani är en svensk multientreprenör som har grundat flera bolag inom olika branscher. Hans rekryterings- och bemanningsföretag Jurek är huvudverksamheten och det är också därifrån kapitalet till hans investeringar härstammar. Hur ser då rekryteringsläget ut för ekonomer och jurister när lönenivåerna skjuter i höjden? Och vad lägger han själv pengarna på?
7/11/202231 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

171. IES VD om vin(s)turspelet

Almedalen är i full gång och Sveriges statsminister Magdalena Andersson inledde veckan med att deklarera att Socialdemokraterna vill avskaffa vinster i skolan. I dagens avsnitt träffar vi Anna Sörelius Nordenborg som har varit VD för Internationella Engelska Skolan i tre år. Hon upphörs inte förvånad över att skolan används som ett slagträ i politiska debatten. Framförallt tycker hon att vinstdebatten skymmer sikten för andra mer akuta problem som inte diskuteras under rådande debattklimat.
7/5/202226 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

170. Ris och ros med Elin Wiker

Finansbranschen utgör blodomloppet i samhället, resonerar Elin Wiker som redan under gymnasietiden bestämde sig för att jobba i finansbranschen. Hon är 22 år och har snart jobbat fyra år på fondbolag. Idag är Elin Wiker analytiker på Humle Fonder, därtill en ganska känd profil på finanstwitter. Men vad gör hon om dagarna? Är finansbranschen lika härlig som hon trodde?  Hur tänker hon själv kring investeringar? Vilka bolag tror hon på och vilka pekar hon ut som "skiten?" Dessutom lästips, varför det är smart att vara nykterist och vad hon har lärt sig som nämndeman i Stockholms tingsrätt.
7/4/202244 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

169. Fingerprint efter insiderdomen

Den 22 juni dömdes Johan Carlström till fängelse i 18 månader för grova insiderbrott i Fingerprint Cards AB. Han nekar till alla anklagelser, och domen överklagas av båda sidor. Ekonomijournalisten Per Agerman har skrivit en bok om Fingerprint och följt flera stora insidermål. I dagens avsnitt förklarar han vad domen handlar om men också vilka frågor som domen väcker.
6/26/202255 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

168. "Cash is king"

När pengar är gratis går de vilse. Det är vad som har hänt under lågränteperioden. När inflationen kommer och det sätts ett pris på pengar, då kommer pengarna att hitta rätt även om det tar en stund. Ungefär så resonerar finansveteranen Alexandra Morris, numera investeringsansvarig på Skagen Fonder. I dagens avsnitt ger hon tips på när det är läge att börsfynda igen, några enskilda företag som hon tror på och vilka tre sektorer som är hetast just nu. Dessutom ger hon tips om hur man kan tänka som investerare efter lång period av nedgång. Hennes eget mantra kring investeringar lyder: "Cash is king" – det är bra balansräkning som gäller.
6/20/202232 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

167. På tur med lyxmäklaren i Marbella

Hur ser det ut inuti husen i Europas mest exklusiva bostadsområden? Mäklaren Jimmy Widén tar med oss på en rundtur i det lyxiga bostadsområdet La Zagaleta, strax utanför Marbella. Ett av husen vi besöker har tidigare tillhört Rod Stewart och på avstånd ser vi villan som pekats ut som Vladimir Putins sommarhus.Jimmy Widén lämnade Sverige och mediebranschen för sex år sedan för att bli mäklare på spanska solkusten. Det var långt mer komplicerat än han först trodde. Men nu har han en ganska stor mäklarfirma och förutom Marbella har de nu klivit in i Dubai. Medverkande är även Benny Sörensson som hyr ut exklusiva villor till kräsna kunder från hela världen. ”Ett hårt jobb”, säger han och förklarar varför. Detta vill du inte missa!
6/13/202246 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

166. Ett delat Sverige

Det är Sveriges nationaldag och den uppmärksammar vi genom att sända en intervju med ekonomijournalisten Andreas Cervenka. I den omdebatterade boken "Girig-Sverige: Så blev folkhemmet ett paradis för de superrika" går han igenom hur och varför Sverige har fört över pengar från att jobba till att äga. Konkret går han även igenom vilka faktorer – såsom låg ränta och slopade skatter på kapital – som har gjort Sverige till ett paradis för de superrika. Detta är en intervju som är gjord av ekonomijournalisten Åsa Secher i podden Kapitalet. Medverkande är även Gunnar Harrius, Jacob Bursell och Helene Rothstein.
6/6/202247 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

165. Torsten Jansson – Kungen av Kosta

Entreprenören Torsten Jansson började kränga t-shirts i Dingle. Numera omsätter hans globala detaljhandelskoncern New Wave Group runt 7 miljarder kronor. Vi pratar om hans besatthet av tillväxt, lagerhantering, Craft, borttappade ferraris, kulturkrockar, Shanghai och nya sätt att förvandla den småländska orten Kosta på.
5/30/20221 hour, 3 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

164. På blodanalys hos Boule

Jesper Söderqvist har varit VD för Boule Diagnostics i två år. Han tillträdde mitt under brinnande coronakris då medicinteknikbolaget tappade 25% i försäljning. Nu ser situationen annorlunda ut och en ny generation av instrument inom blodcellsräkning (hematologi) tas fram. Boule utvecklar, tillverkar och marknadsför blodcellsräknare och förbrukningsvaror för både människor och djur. Men vad innebär räknandet i praktiken? Hur går det egentligen till när man analyserar blod med deras instrument? Vi låter Jesper Söderqvist ta ett blodprov och hans blod analyseras därefter av Boule-veteranen Anette Lindström. Ett typiskt ställe för Boules instrument är en liten vårdcentral på indiska landsbygden. Med den nya generationens instrument hoppas man komma in i USA. Men när är dessa nya instrument klara? Vad blir skillnaden mot de nuvarande? Hur ska utrullningen gå till? Och varför väljer Boule att ha kvar verksamhet i Ryssland mitt under brinnande krig?
5/23/202254 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

"Vi är ett tillväxtbolag”

SPONSRAT AVSNITT: Stendörren beskriver sig själva som ett tillväxtbolag inom fastighetssektorn. Men vad betyder det i praktiken och hur långt har man kommit? EQT-ägda Stendörren har fastigheter för cirka 12 miljarder kronor och är ett ganska litet fastighetsbolag, men inte i regionen man verkar i. Tidigare fokuserade Stendörren på fastigheter lager, logistik och lätt industri. "Numera har vi ett nytt ben inom bostäder vilket gynnar bolaget på mer än ett sätt", förklarar Erik Ranje, VD för fastighetsbolaget Stendörren.
5/18/202235 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Poddtips: Elon Musk och Twitter: del 1

Hej! Vi har ett samarbete med Follow the Money – en superbra ekonomipodd från Direkt, där journalisterna Martin Nilsson och Joakim Rönning gräver i olika nyheter på både makro- och företagsnivå. Här hör ni Martin Nilsson berätta om deras avsnitt om Elon Musk och hans förvärv (eller?) av Twitter. Podden heter Follow the Money, och finns bl.a. på Spotify: https://open.spotify.com/episode/5FMK9ZJK8F8ePcPahwnYNS?si=dae8db7a53f34f3b
5/17/20221 minute, 26 seconds
Episode Artwork

163. Den sökande miljardären - Greg Dingizian

”När Greg håller på med fastigheter ska man hålla sig nära - när han håller på med annat ska man hålla sig jävligt långt borta”. Det säger en investerare till Affärsvärlden Magasin. Och nog ligger det något i det om man blickar tillbaka på Greg Dingizians liv som investerare, företagsledare och entreprenör.Greg Dingizian har sysslat med i princip allt inom fastighetssektorn, han har varit specialist på att fynda på fastighetsmarknaden och därefter göra en exit och tjäna en hacka. Men han har även gett sig in i andra branscher med mindre lyckat resultat - trots att dessa verksamheter ibland legat närmre hjärtat.
5/16/20221 hour, 3 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

162. Vem är 100miljonersmannen?

Högt upp på ett berg i Marbella bor en av Sveriges största influenser inom finans. 100miljonersmannen har över 200000 följare på instagram och vill förbli anonym. Idag hälsar vi på hemma hos honom och tar reda på vem han är. Vi rör oss från Västgötska slätten, vidare till Stockholm, New York, Karibien och slutligen Spanien. Det handlar om entreprenörskap, investeringar och konststycket ”Fake it till you make it”.
5/6/20221 hour, 11 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

161. Jonas Eriksson siktar alltid mot toppen

Han är journalisten och affärsmannen som blev en av världens bästa fotbollsdomare. Dessutom har varit med om att sälja samma bolag (IEC) två gånger för sammanlagt en miljard kronor. Nu har samma gäng startat ett nytt bolag med snarlik idé (Sportway) som – även det – kan resultera i en exit. Jonas Eriksson verkar lyckas med allt han tar sig för. Inom vitt skilda branscher så når han alltid toppen men vägen upp tycks aldrig vara spikrak. När han inte blev fotbollsspelare på elitnivå så blev han domare istället. Och som internationell domare – där han dömde matcher i Champions League, EM, VM – stod han ut med mycket skit som rapporteras i en självbiografisk bok. Men varför kritiserade han inte den internationella fotbollsvärlden tidigare och vad är det största problemet med UEFA och FIFA? Just nu är Jonas Eriksson aktuell som en av drakarna i SVT:s Draknästet men vad investerar han i? Och varför sitter han i New Wave Groups styrelse? Och hur gick det till när han blev affärspartner med hockeyprofilen Niklas Wikegård som Eriksson tidigare hade hängt ut i Aftonbladet? Alltså hur gör man för att bilda bolag med en tidigare fiende?
5/2/20221 hour, 5 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

160. Incheckning med Kristoffer Cassel

Checkin.com börsnoterades på First North för snart ett år sedan. Strax därefter rusade aktien 500%. Nu är det helt andra tider för teknikbolaget som har ett gäng kända investerare i ryggen och den tidigare finansministern Anders Borg som ordförande. Vad har hänt sedan noteringen och vad är planerna framåt? Det svarar VD:n och medgrundaren Kristoffer Cassel på i dagens avsnitt.  Förra avsnittet rapporterade vi om Affärsvärldens pris Årets IPO. Vad gäller kategorin kursutveckling är Checkin.com vinnare bland småbolagen.
4/25/202237 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

159. Bästa börsnoteringarna – Årets IPO

I dagens avsnitt är det fest! Vi firar Sveriges bästa börsnoteringar vid eventet Årets IPO. På det här eventet delas pris ut till de bästa börsnoteringarna, de bästa rådgivarna och de bästa aktielistorna. Det mest prestigefyllda priset är Juryns stora pris, som för 2021 tilldelas Idun Industrier. När det kommer till kategorin Kursutveckling är Checkin.com vinnare bland småbolagen. Spotlight är den marknadsplats som står ut bland listorna, och kammar hem inte mindre än tre vinster. Det blir vinnarintervjuer med Karl-Emil Engström, VD, Idun Industrier, Pauline Holst Blomqvist, Chef Corporate Finance Avanza samt Kristoffer Cassel, VD på Checkin.com.   Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson förklarar dessutom varför det är viktigt att uppmärksamma de bästa börsnoteringarna – och berättar även om vilka aktörer som lyser med sin frånvaro. Följ Affärsvärldens löpande granskning över börsnoteringar på IPO-guiden här: https://www.affarsvarlden.se/ipo-guiden Här är alla vinnare: https://www.affarsvarlden.se/artikel/de-ar-vinnare-av-arets-ipo-2021
4/18/202218 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

158. Günther Mårder: “Fler bolag borde noteras”

Günther Mårder är en lobbyist ut i fingerspetsarna och är bra på att ge publicitet åt de organisationer och företag som han företräder. I snart åtta år har han varit VD för intresseorganisationen Företagarna, dessförinnan var han VD för Aktiespararna samt sparekonom för Nordnet. Nu kliver han in som styrelseledamot i Spotlight Group och säger att fler bolag borde sikta mot en börsnotering. I dagens avsnitt förklarar han varför, går igenom vilka utmaningar som hans innehav har, berättar om en annorlunda middag i Piteå med Spotlights storägare Staffan Persson och vilka frågor som är aktuella för svenska bolag just nu och inför valet 2022.
4/11/20221 hour, 2 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

157. I huvudet på Matematikern

På Twitter kallar han sig Matematikern men hans riktiga namn är Peter Westberg. Han var tidigare en lovande talang inom svensk fotboll, redan som 18-åring spelade han för Kalmar FF. Men fotbollskarriären blev kort. Han hamnade snart i Norge där han spelade för FK Gjøvik Lyn. Mellan matcher och träningar började han hänga på finanstwittter och investera i aktier. Via kontot Matematikern fick han kontakt med likasinnade och numera har forna twitterkompisar ett analyshus ihop. Det heter Kalqyl och köptes av Spotlight Group förra året. Kalqyl drivs bland annat av Oliver Hamrin, Peter Westberg och Pontus Fredriksson, som heter "Professor Kalkyl", "Matematikern" och "Carl-Philip Silwersköld" på Twitter. Men vad är planen framåt? Vad investerar Matematikern i för egen del? Och hur går det egentligen?
4/4/202243 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

156. Martin Grens tre viktigaste principer

I dagens avsnitt sitter vi i köket på investeringsbolaget Grenspecialisten i Malmö och pratar med entreprenören och investeraren Martin Gren. Det handlar om resan med kamerabolaget Axis som i princip kidnappades av aktivistfonden Elliott Management Corporation. Men också vilka tre viktiga principer som Martin Gren har tagit med sig från företagskulturen i Axis och hur dessa implementeras i de bolag som Grenspecialisten investerar i idag.
3/28/202247 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

På tur med Olof Andersson, VD, Trianon

SPONSRAT AVSNITT: Olof Andersson är Malmös okrönte fastighetskung. Han började som grönsakshandlare på Möllevångstorget som 14-åring men är numera VD för det lokala fastighetsbolaget Trianon, med en fastighetsportfölj på nästan 13 miljarder kronor. Hur gick det till? Man måste våga göra affärer när de uppstår, säger Olof Andersson. Vi följer med honom en dag i Malmö, det blir en tur från Möllevångstorget där allting började till fastigheter som Trianon numera äger: Rosengårds centrum, miljonprogramsområdet Lindängen och slutligen det omdebatterade köpcentret Entré.
3/25/202248 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

155. Bonusavsnitt: På fastighetsrävarnas IPO

Mitt under brinnande krig i Europa och stigande räntor noteras logistikfastighetsbolaget SLP. Bakom bolaget finns kända fastighetsprofiler som Erik Selin, Peter Strand, Greg Dingizian och Mikael Hoffman. Den gemensamma nämnaren är att de var tidigare ägare i fastighetsbolaget Victoria Park. I dagens avsnitt intervjuas VD Peter Strand. Avsnittet utspelar sig dels på Stockholmsbörsen vid börsnoteringen den 23 mars 2021, dels på SLP:s tidigare kontor vid Fosie i Malmö i september 2019 där historiken gås igenom.
3/23/202237 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

154: Hejdå banken – hej investeringar

Som medgrundare av nischbanken Collector har Lena Apler haft fullt upp. Nu har hon lämnat alla operativa uppdrag i banken för att få mer tid åt investeringar. Men vad letar hon efter? Vem investerar hon tillsammans med och vad hände egentligen sista tiden i Collector?
3/21/202239 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

153: Aktier som överlever krisen

Efter 15 år som aktieanalytiker på SEB tog Johanna Ahlqvist steget och blev fondförvaltare. Sedan juni 2021 förvaltar hon Cliens Mixfond tillsammans med Wilhelm Högström. Det är hon som ansvarar för allokeringen i fonden samt vilka aktier som fonden ska ta in. Hon letar framför allt efter bolag med underliggande strukturell tillväxt och bra ledning. I dagens avsnitt går vi igenom några bolag – både stora och små – som Ahlqvist tror klarar sig på sikt samt några som inte gör det.  
3/14/202237 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

152: Från påläggskalv till flyktingräddare i Ukraina

Erik Björkman har arbetat på MTG och Oriflame i både Ryssland och Ukraina. Han har numera en startup, en app som riktar sig mot den rysktalande marknaden. När kriget briserade fick han snabbt byta affärsmodell – överge den ryska marknaden – och snabbt fokusera på hur han skulle få ut ukrainska familjemedlemmar ur landet. Men hur räddar man släktingar från ett krig? Och hur ska man egentligen tolka det svenska sminkföretaget Oriflames hälsning till ryska kvinnor på Internationella kvinnodagen? Vill du höra mer om Erik Björkmans tid som Oriflame-chef så lyssna på avsnitt 100 och 101 av Affärsvärlden Magasin.https://pod.space/affarsvarldenmagasin/mtg-slav-oriflamechef-och-entreprenor-del-1-2
3/8/202235 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

151: Blir det någon MAGI, Daniel Hasselberg?

Mobilspelsbolaget Mag Interactive utvecklar spel som är inriktade mot tävling och diverse problemlösningar. Bolaget grundades 2010 och handlas med tickern MAGI. Men det har knappast varit någon magi för spelbolaget på börsen. Vad är planerna framåt? Intervju med serieentreprenören och VD:n Daniel Hasselberg.
3/7/202251 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

150: "Börsen är ganska hänsynslös"

Albin Kjellberg sprider kunskap om börsen och investeringar som programledare på ekonomikanalen EFN och via tv-succén Uppesittarkväll. Han är 25 år men har redan tio års erfarenhet från börsen. I dagens intervju delar han med sig av det han har lärt sig under den här perioden, vad han investerar i nu och hur han ser på börsen framåt. Vi går från hans första investeringar som 15-åring, till caset som lärde honom en riktig läxa och landar så småningom i det som ska bli hans livs största misstag.
2/28/202249 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

149: Börsdoldisen Joel Eklund

Med två miljarder i noterade innehav har familjen Eklunds investeringsbolag Fosielund blivit en storspelare på börsen. Pengarna kommer från tandvårdsbolaget Tepe, som grundades redan 1965 av Henning Eklund. Joel Eklund är barnbarn till Henning och Joel var tidigare vd för Tepe men klev av posten för två år sedan för att ägna mer tid åt investeringar. Och nu händer det grejer! Fosielund har seglat upp som storägare i Hövding. Dessutom lämnade man precis Lexington. Hur tänker Joel Eklund generellt kring de investeringar som han gör genom Fosielund? Vad letar han efter och vilka andra uppdrag har han?  Dessutom berättar han om fördelarna med att vara investerare i den malmöitiska myllan, den största utmaningen i Malmös näringsliv, studietiden i Oxford och schacktips. Detta vill du höra!
2/21/20221 hour, 5 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

148: Heta teknikaktier med Johan Nilke

Flera teknikaktier har haft det kämpigt på börsen i år. Hur ska man tänka kring lovande teknikbolag framöver? Fondförvaltaren Johan Nilke talar om en ny era där värdering gör comeback. Dessutom pekar han ut några favoriter – från internationella drakar till norska uppstickare. Tillsammans med Helen Groth är han ansvarig för Lannebos två teknikfonder. När Affärsvärlden intervjuar honom sker det på distans då han numera bor i Genève, Schweiz.
2/14/202251 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

147: “Sanktioner är krigföring”

När USA:s tidigare president Donald Trump utfärdar sanktioner mot landet Venezuela år 2017 dras det svenska anrika oljebolaget Nynas med i fallet. Från en dag till en annan får Nynas chefsjurist Maria Björkholm storpolitiken i knät. Hon blir genast tvungen att navigera i en Kafkaartad tillvaro. USA:s sanktioner mot Venezuela resulterar slutligen i att Nynas AB hamnar på obestånd och snart väntar Sveriges mest omfattande företagsrekonstruktion genom tiderna. Dagens avsnitt illustrerar hur brett sanktioner kan slå i en värld där ägande och internationell handel har flätats samman. Men också hur man – i praktiken – kan agera när ens bolag dras med i amerikanska sanktioner. “Sanktioner är en form av krigföring, en krigföring med pennan,” säger Maria Björkholm.
2/7/202251 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

146: "Kan bli en kursdubblare"

Internationella lyxbolag i all ära. Men fondförvaltaren Therese Nyrén ser störst potential i ett svenskt tillväxtbolag. Hon startade sin livsstilsfond Lucy Global Fund förra sommaren. Det var en bra tid att bli fondentreprenör. Bara ett halvår senare är läget mer osäkert på världens börser. Ändå är Therese Nyrén inte orolig och tror inte vi har någon ordentlig börskrasch på ingång. I dagens avsnitt går vi igenom enskilda bolag i fonden, bland annat en internationell storspelare som nyligen blev andra största ägare i optikerkedjan Synsam. Vi pratar också om hur anrika varumärken inom skönhetsindustrin ska lyckas hålla jämn takt med influencers som Kim Kardashian, Kylie Jenner och Bianca Ingrosso. Därtill: Prada, Nike, Adidas, Estée Lauder, LVMH – och skönhetsindustrins närvaro i metaverse.  
1/31/202229 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

145: Från techtopp till bilhandlare – intervju med Patrik Illerstig, VD, Carla

Stenbeck, Brilioth och Anyfingrundarna är några som har investerat i Carla, den nya svenska e-handeln för begagnade elbilar och hybrider. Med 106 nya miljoner på fickan är tempot högt för VD:n Patrik Illerstig.I en öppenhjärtig intervju berättar Patrik Illerstig om resan från "feg intraprenör" till nybliven entreprenör. Vi rör oss från stora kostymer på konsultbolaget McKinsey, vidare till klonfabriken Rocket Internet och molande insikter kring konsumentlån på Qliro Financial Services som han byggde upp.  Efter att ha lämnat Qliro och grundat catering-sajten Caterbee så utvecklade Patrik Illerstig Volvo Cars digitala affärsmodell. Som Volvos globala onlinechef föddes idén om att själv grunda ett bolag som säljer bilar på nätet. Det var lättare sagt än gjort. Hoppet från techtopp till nya tidens bilhandlare var lite större än Patrik Illerstig hade kunnat föreställa sig.
1/24/202236 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

144: Ryska börsbolag i krisen

Läget runt Ryssland blir allt mer spänt. Den ryska militära uppladdningen längs den ukrainska gränsen har betraktats som en ökad geopolitisk risk och investerarna som tidigare satt på stora vinster passade på att sälja under senhösten med kraftiga börsfall som följd. Hur ska man som investerare tänka i rådande läge? Ryssland-veteranen Elena Lovén förvaltar Swedbank Roburs Rysslandsfond och Östeuropafond. I dagens avsnitt talar hon om kortsiktiga börsturister, risker och vilka ryska bolag hon tror på långsiktigt.
1/17/202247 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

143: Framtidens advokatbyrå

De nordiska advokatbyråerna går som tåget. Aldrig tidigare har man haft så mycket att göra och nya rekord står som spön i backen. Samtidigt har efterfrågan på jurister skjutit i höjden. Utmaningen för de affärsjuridiska byråerna handlar om personalbrist och eskalerande löneökningar vilket kan rita om byråernas affärsmodeller. Analysföretaget Regis expertkonsult Ylva Gnosse förklarar vad de har kommit fram till i sin klientstudie och tillkännager vinnarna för Årets Advokatbyrå 2021. Vinnarna presenteras även på ett litet event på Berns i Stockholm den 13 januari. Då diskuteras även juridiska inköp med representanter från Vattenfall, Kinnevik och Investor.   Årets Advokatbyrå är ett pris som Regi står bakom. Affärsvärlden är partner i ett annat pris, som är Årets Bolagsjurist. Detta pris tillkännages senare i vår men nomineringsprocessen är redan igång. Nominera en kandidat på www.aretsbolagsjurist.se
1/13/202230 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

142: Från S-topp till banktopp – Thomas Östros, EIB

Han var Göran Perssons påläggskalv men tvingades bort från den socialdemokratiska toppen. Numera är Thomas Östros vice ordförande för Europeiska Investeringsbanken, EIB. Men vad gör EU:s jättebank egentligen? Vilka svenska företag får hjälp med finansiering från banken och vilka får inte det? En del menar att EIB verkar för att utjämna klyftorna mellan norra och södra (samt östra) Europa. Blir det orättvist för länder som Sverige? Poddintervjun här handlar både om Europeiska Investeringsbanken, finansiering, klimatfrågor och Thomas Östros – gruvarbetarsonen som gjort internationell bankkarriär. Glosa: Meänkieli uttalas mɛʹænkje:li och kallades tidigare för tornedalsfinska. Avsnittet spelades in i december 2020.
1/10/202246 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

141: Laddad inför noteringen

Boel Swartling är ängelinvesterare, medgrundare och styrelseledamot i greentech-bolaget Charge Amps som siktar mot börsen. Charge Amps säljer laddboxar, mjukvara och andra tillbehör för laddning av elbilar. Bolaget kommer in på börsen någon gång under 2022. Noteringen sker under en period då efterfrågan på elbilar har exploderat, och så har även konkurrensen på tillbehörsmarknaden. Boel Swartling har länge investerat i en rad greentech-bolag och delar med sig av sina råd för denna sektor. Vägen mot greentech började med en långvarig sjukdom som fick henne att tänka om.
1/3/202250 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

140: Musikalpodd med Aktieentreprenören

Aktieentreprenören är en känd profil på finanstwitter. När han släppte låten "Ingen hejd på Plejd" på Twitter blev det en viral succé. Men hur kom han på den? Och vilka andra låtar har han i rockärmen? Aktieentreprenören är vad han heter: en aktieintresserad entreprenör som har grundat två bolag. Hans aktieportfölj är koncentrerad till fyra bolag. Fler vill han inte följa. Han hinner inte. Jobbet – och livets goda – tar upp merparten av hans tid. Likväl pratar vi case, investeringsfilosofi och avslutar med en helt ny låt. I tider av inställda fester så bjuder vi på lyssningsfest. Gott nytt år!
12/27/20211 hour, 12 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

139: "Konstpriser följer börsen"

“Se bara på Evolution, det finns ingen garanti för någonting”, säger en av Sveriges mest kända gallerister Björn Wetterling, när han svarar på frågan om hur man bygger upp en värdefull konstportfölj. För snart 45 år sedan lämnade han en karriär som börsmäklare för att viga sitt liv åt samtidskonst. Han är fortsatt intresserad av aktier, men hävdar samtidigt att pengar är en illusion. Affärsvärlden hälsade på Björn Wetterling mitt under brinnande coronakris då affärerna hade gått "käpprätt åt helvete". När vi återvänder 18 månader senare har galleriet haft ett av sina bästa år någonsin. Under samma period har ett nytt prisrekord slagits på den svenska konstmarknaden.////Tavlan som omnämns är målad av Love Lundell. Bild finns på instagramkontot affarsvarldenmagasinGlosa: “Buckan” = Bukowskis.
12/20/202136 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Bättre gig för giggare

SPONSRAT AVSNITT: Gigekonomin är här för att stanna och revolutionen på arbetsmarknaden har bara börjat. Det tror Claes Persson, VD för Syncro Group som fokuserar på att göra det enklare för alla inom den nya marknadsekonomin där arbetskraften blir allt mer rörlig. I gränslandet mellan att vara anställd och egenföretagare, exempelvis influencers, har Syncro group plattformar som vänder sig till både privatpersoner och företag. Nu ska man ta bolaget till nästa nivå genom att expandera utomlands. Claes Persson lämnar därför rollen som VD och flyttar till London för att driva på internationaliseringen. ”Företaget mår bäst av att släppa ut mig”, säger han i dagens avsnitt. Ny VD finns på plats, vem det blir avhandlas också i dagens avsnitt. Lyssna!
12/15/202130 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

138: Pandox nya VD Liia Nõu: “Evolution snarare än revolution”

Hotellfastighetsbolaget Pandox har drabbats hårt av coronakrisen. Förutom att hotellgästerna försvann på grund av restriktioner så gick även deras tidigare VD Anders Nissen bort i sviterna av covid-19. Finanschefen Liia Nõu fick snabbt kliva in som VD för bolaget. Hur ser hon på framtiden för deras 156 hotell i 15 olika länder? Hur reser sig Pandox ur krisen? Och vad blir den stora skillnaden med henne som VD?  
12/13/202148 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

137: M&A-rekord för fastighetsbranschen

Aldrig tidigare har det gjorts så stora fastighetsaffärer på den svenska marknaden. Under ett normalår brukar det göras affärer för mellan 100 och 150 miljarder kronor i Sverige. Under rekordåret 2019 landade det på 235 miljarder. Nu är vi redan uppe i 320 miljarder kronor och då väntas ytterligare flera deals rassla in under årets sista kvartal.I dagens avsnitt förklarar Mikael Söderlundh från Pangea Property Partners drivkraften bakom miljardaffärerna.Vi går också igenom varför fastighetsbolagen är så högt värderade, några nya aktörer som kan bli aktuella för börsen inom snar framtid, enskilda sektorer på fastighetsmarknaden och vad man inte ska missa när man analyserar ett fastighetsbolag. Lyssna!  
12/6/202139 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

136: Vinnarskallen i norr

Gigantiska industriprojekt har inneburit en Norrlandsboom. Nya jobb skapas, det byggs för fullt och inflyttningen skjuter i höjden. För Knut Rost, VD för fastighetsbolaget Diös är det bråda dagar. Reporter Helene Rothstein åker till Östersund och besöker Knut Rost på hemmaplan. Resan fortsätter genom skogarna till Sundsvall. På nära håll får vi se hur det går till i praktiken när man förändrar en stad och konverterar ytor i ett fastighetsbestånd på nästan 27 miljarder kronor. Förutom Diös handlar avsnittet också om nytillkomna börskonkurrenter i norr som Balder och SBB. Även framtidens kontor, handel, bostäder, investeringar avhandlas. Och det handlar också om vilka som egentligen driver svenska städer framåt.  Diös är Norrlands största fastighetsbolag och finns i tio städer i norr. Det är en decentraliserad organisation med sju affärschefer. Vi pratar även med Johan Fryksborn, affärschef för Östersund och Åre samt Anna Dahlgren som ansvarar för Sundsvall.
11/29/202157 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Börsens dolda klimatvinnare

SPONSRAT AVSNITT: Enter Return är en aktivt förvaltad svensk räntefond som enbart investerar i bolag som lever upp till Parisavtalets målsättningar. Men varför gör man denna avgränsning? Och vilka bolag blir aktuella att investera i? Dagens gäster är fondförvaltare Gustaf Tegell, ansvarig för ränteförvaltningen på hela Enter fonder samt Vilhelm Böhme som arbetar med att utveckla Enter fonders hållbarhetsarbete. De berättar om en rad intressanta bolag som de investerar i, inte minst stora bjässar inom svensk industrisektor.
11/25/202132 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

135: Dolda miljarder och dolt ledarskap

I tider av historiska rekordaffärer inom den svenska transportsektorn ställs nya krav på ledarskap. Det anser Joacim Sundell, partner på managementbolaget PA Consulting, som har arbetat med kunder inom transportsektorn i över tio år. Just nu finns ett av världens mest eftertraktade kontrakt i Sverige. Och i dagens avsnitt avhandlas projekt inom kollektivtrafiken som tillsammans är värda nästan 100 miljarder kronor. Men vilken typ av ledarskap behövs för att sektorn ska sätta resenären, och inte det enskilda företaget, i centrum? Joacim Sundell har arbetat länge med ledarskapsfrågor och sitter även med i juryn för Årets ledare, ett ledarskapspris som Affärsvärlden har delat ut sedan 1984. Årets vinnare tillkännages den 24 november på www.affarsvarlden.se
11/22/202134 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

134: Allbright: Rekord för jämställdheten på börsen

Aldrig tidigare har de svenska börsbolagen haft så många kvinnor på VD-posten som nu. Totalt utgör VD-kvinnorna 12% av börsens alla VD:ar. Men det skiljer sig starkt åt mellan olika branscher. Inom kommunikation är exempelvis var tredje VD en kvinna, men inom energi, kraftförsörjning och teknologi finns inga kvinnor i topp. Annat är det i fastighetsbranschen som toppar listan vad gäller jämställda styrelser och ledningsgrupper. Varför är skillnaden så stor? Hur ska ett företag göra i praktiken för att få ett mer jämställt bolag enligt forskningen? Och vad är egentligen ett jämställt bolag? I dagens avsnitt synas börsbolagens jämställdhet på flera nivåer med Maija Inkala, talesperson på stiftelsen Allbright som årligen kartlägger de svenska börsbolagen.
11/15/202133 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

133: Sveriges första neobroker: ”Alla ska med”

Sverige är nyckeln till den europeiska marknaden när den brittiska nätmäklaren Freetrade ska växa inom EU. Orsaken till att man valt Sverige är inte det utbredda aktieintresset utan snarare andra orsaker som en mogen fintech-sektor. Än så länge finns inget tillstånd från FI för att dra igång verksamheten men det kommer, enligt Sverigechefen Karl Broomé. Frågorna till honom är många: Hur ska de ta betalt från sina kunder? Kommer man göra som andra neobrokers och sälja handlares flöden utanför börsen? Och hur ska de dra igång verksamheten med bara elva personer?
11/8/202126 minutes, 1 second
Episode Artwork

132: Embracers ordförande talar ut

Kicki Wallje-Lund flyttade hemifrån som 15-åring och hamnade så småningom på stora IT-jättar där hon gjorde internationell karriär. Med bakgrund från jättebolag som NCR och Philips klev hon in som styrelseordförande i Embracer strax före noteringen hösten 2016. Men vem är hon? Och hur utövar hon kontroll över ”sin” VD som dessutom är storägare i spelbolaget och hur ser hon på den maktbalansen? Och varför kallas hon för Kick ass-Kicki? Affärsvärldens reporter Helene Rothstein åkte hem till hennes kontor som huserar på en bondgård i Sörmland.Avsnittet är sponsrat av partners till ledarskapspriset Årets ledare som delas ut den 24 november. Vi tackar Korn Ferry, Mannheimer Swartling, PA Consulting och Wipro.
10/25/20211 hour, 5 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

131: Den nya glödheta arbetskraften

Börsnoteringar står som spön i backen, transaktionsmarknaden går på högvarv och hela näringslivet tyngs av allt fler regleringskrav. Ja, då ökar efterfrågan på jurister. Den överhettade marknaden innebär en flaskhals i produktionen där advokatbyråer tvingas tacka nej till uppdrag. Det leder även till rekordhöga lönekrav där bankjurister med ett par års erfarenhet vill ha en månadslön på 95000 kronor. Vår reporter Helene Rothstein åkte till Stockholms universitets arbetsmarknadsmässa ”Juristdagarna” för att höra vilka krav dagens unga jurister har och hur arbetsgivare ska lyckas tillgodose dem.Podden sänds apropå Affärsvärldens årliga kartläggning av Sveriges advokatbyråer som man kan läsa om i senaste numret av Affärsvärlden. En mer omfattande granskning går att beställa.Avsnittet sponsras av partners till Affärsvärldens utmärkelse Årets Ledare, ett pris som Affärsvärlden har delat ut sedan 1984. Våra partners är Korn Ferry, Mannheimer Swartling, Wipro och PA Consulting.
10/18/202122 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

130: Anders Ström ömsar skinn

Storspelaren från Sala spräckte det svenska spelmonopolet men nu är Anders Ström trött på att kallas Mr Unibet. Som nybliven 50-åring slutade han som styrelseordförande i Kindred för att bli investerare istället. Hans investmentbolag Veralda har fyra miljarder i förvaltat kapital, ungefär hälften består av bettingbolaget Kindred (där Unibet är största varumärke) samt sportboksleverantören Kambi men man investerar även i uran och skog. Sedan Kambi knoppades av från Kindred levererar man odds (sportboken) till andra spelbolag. Drömmen är att bli stor i USA där spelmarknaden just nu öppnas upp. Men kommer de amerikanska spelbolagen att outsourca oddssättandet i framtiden? Ström är övertygad om det, trots att mycket pekar i motsatt riktning. Förutom detta utlovas frågor om spelberoende, politik och Judas Priest! Avsnittet sponsras av AFV:s partners till Årets Ledare: Mannheimer Swartling, Wipro, PA Consulting och Korn Ferry.
10/5/202155 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

129: I jakt på ordföranden

I takt med att det ställs allt hårdare krav på styrelsens ansvar så har det blivit svårare att rekrytera styrelseordföranden. Samtidigt har urvalet blivit större i takt med ökad internationalisering av svenska styrelser. Affärsvärlden pratar med Charlotte Wetterlundh och David Strömwall på den globala rekryteringsjätten Korn Ferry. De berättar hur de går till väga när de rekryterar styrelseordföranden, vilka nya krav som ställs men också hur nya ägarstrukturer har professionaliserat styrelsearbetet under de senaste 20 åren – inte minst tack vare Private Equity-bolagens framfart.
9/27/202131 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

128: Rekordår för juristerna

På Sveriges största advokatbyrå Mannheimer Swartling går man mot ännu ett rekordår. Unikt är att alla verksamheter går bra samtidigt: från börsnoteringar och tvister till företagsaffärer och specialjuridik såsom miljörätt. Det säger Mannheimer Swartlings managing partner Jan Dernestam.  Vad som sysselsätter affärsjurister speglar det som händer i näringslivet. Det råder alltså febril aktivitet på alla håll samtidigt.Tidigare brukade bolag och stater bråka mer i lågkonjunktur men på senare år har tvisterna ökat både i goda och dåliga tider.Har Sverige fått ett bråkigare näringsliv eller vad beror ökningen på?      För de anställda innebär rekord mer jobb. Och detta under en period då hela personalstyrkan har arbetat på distans.Hur gör man som ledare för en kunskapsorganisation när rekordår samtidigt sliter på den enda resurs man har – personalen? Vilka utmaningar finns när kontoret öppnar upp igen? Hur ser Jan Dernestam på ledarskap och vilka egenskaper letar han efter som en av jurymedlemmarna i utmärkelsen Årets ledare?
9/13/202129 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

127: Stjärnförvaltaren mellan hopp och förtvivlan

Småbolagsförvaltaren Anders Wright på Consensus har tröttnat på sportboksleverantören Kambi efter att de förlorade stor kund. Nu funderar han på att sälja hela innehavet. Men han tror fortsatt starkt på Embracer, Evolution och några andra högt värderade bolag i portföljen. Dessutom anser han att förra veckans börsraket blev än mer köpvärd efter kursrusning och rapportsläpp. Anders Wright har inte bara gjort lyckosamma investeringar. Den sämsta investeringen var ett case med kokade böcker. Den niten lärde honom att fokusera mer på bolagets nyckelpersoner än på siffrorna – inte helt naturligt för en före detta civilingenjör.
8/16/202138 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

126: De kallar oss slumlords

”Vi står inte på barrikaderna för marknadshyror i nyproduktion”, säger Hemblas VD Per Ekelund. Som en av rikets största hyresvärdar, som dessutom är verksamt inom svenska miljonprogram drogs Ekelund snabbt in i debatten om marknadshyror, en debatt som senare utlöste regeringskris.Att bostadsfrågan är känslig och politiserad är inte nytt för Ekelund. Det märkte han redan på Victoria Park där han klev in 2013. Bara ett halvår tidigare hade fastighetsräven Greg Dingizian köpt området Herrgården, i Rosengård, Malmö.Kampen med kriminella nätverk blev något av en chock i Herrgården men området blev också startskottet för en förvärvsresa av miljonprogram som Victoria Park gjorde innan man blev uppköpt av tyska bostadsjätten Vonovia och hopslagna med den tidigare rivalen Hembla.Men vad säger Per Ekelund om epitetet ”slum lords”? Affärsmodellen går delvis ut på att skapa värde genom att renovera lägenhet för lägenhet i miljonprogram och därefter höja hyran. Men renoverar de ordentligt? Och hur fortsätter värdeökningen när allt är renoverat? Och vad säger han om breven som skickas till politikerna om problemen i Husby? Och hur ser framtiden ut för svenska miljonprogram?
7/12/202145 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

125: När två stjärnor blir en /Röko två år senare

När Fredrik Karlsson slutade som VD på Lifco efter 20 år var det med buller och bång. Bråk om ett bonusprogram ledde till att han rasade mot storägaren, tillika styrelseordförande Carl Bennet.Karlsson fick sparken och deras långvariga yrkesrelation slutade i sorglig skilsmässa.Med vemod och frenesi i ryggen grundade Fredrik Karlsson ett nytt investmentbolag, Röko, tillsammans med Nordstjernans tidigare VD Tomas Billing. Podden Affärsvärlden Magasin intervjuade Karlsson i samband med grundandet.  Två år senare träffar vi honom igen på Rökos kontor i centrala Stockholm. Frågor vi har med oss är: Hur har det gått? Vad har ni investerat i, varför och vad letar de efter just nu?  Karlsson och Billing har tidigare varit VD:ar på varsitt håll, de har varit vana vid att bestämma. Nu ska två stjärnor samarbeta för att hitta nya bolag att investera i, hur går det? Och hur hittar man nya bolag när konkurrensen om objekten för förvärvsbolag som Röko ökar för varje år?Som det ser ut nu är det åtta år kvar till Röko börsnoteras.Men en notering kan också komma tidigare än så.    Det förra avsnittet hittar du här:https://open.spotify.com/episode/1w3c00TJwgw4l5kosAqqgq?si=3zy_lucXRFOuNF9EjeJ3AQ
6/28/202135 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

124: Pernilla Nyrensten: "Fullt blås i Borås"

E-handelsbolaget Revolution Race grundades i ett garage i Borås. Åtta år senare ska bolaget in på börsen. VD:n och medgrundaren Pernilla Nyrensten vill revolutionera världen för funktionskläder. Hon tycker att de har kommit en bit på väg.
6/14/202132 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

123: Elbilsboomen slår nya rekord

Marknaden för elbilar har fullständigt exploderat i Sverige under våren 2021. Det är rekordhöga siffror för både april och maj.Vilka konsekvenser får elbilarnas intåg på sikt för de traditionella bilföretagen? Varför går Volkswagen om Tesla i de senaste siffrorna och vilka är det som köper elbilar i Sverige idag? I dagens avsnitt intervjuas Bertil Abrahamsson, VD för analysbolaget Vroom som kartlägger den svenska bilmarknaden. Mer information omelbilsmarknaden finns även på affarsvarlden.se samt i det senaste numret av magasinet Affärsvärlden.
6/7/202140 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

122: Linc med Bengt Julander och Karl Tobieson

Linc är ett investmentbolag inom hälsovårdssektorn som börsnoteras fredagen den 28 maj. Bolagets strategi är att investera och utveckla små och medelstora bolag inom medicinteknik och läkemedel. Investeringarna görs i både noterade och onoterade bolag. I studion har vi den legendariske hälsovårdsinvesteraren Bengt Julander, grundare och styrelseordförande i Linc. Och parhästen Karl Tobieson, som är relativt ny VD för Linc, men som tidigare varit mångårig VD för investmentbolaget Medcap som Linc är storägare i. Julander hoppas att Tobieson ska göra samma resa med Linc som med Medcap: det ska bli 20 gånger pengarna.Hur ska det gå till? Och hur ser potentialen ut i de onoterade innehaven? Det och mycket mer blir det i veckans avsnitt som leds av Affärsvärldens reporter Helene Rothstein.  En färsk analys och redogörelse för börsaktuella Linc hittar du på affarsvarlden.se
5/27/202156 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

121: ”Pengar är billiga”

Affärsvärldens årliga lista av Sveriges affärsjuridiska byråer är här! Hela 67 byråer är kartlagda, in i minsta detalj. Såväl branschen som enskilda byråer slog rekord 2020. Maria-Pia Hope är managing partner för Advokatfirman Vinge, Sveriges andra största advokatbyrå som i fjol drog in drygt 1,3 miljarder kronor i arvodesintäkter. Under sina 25 år som affärsjurist har hon aldrig tidigare skådat så hög aktivitet som nu. Det beror på att ”allt” händer samtidigt i näringslivet. Vid sidan av börsnoteringar har Sverige aktiva private Equity-bolag med välfyllda kassor, traditionella företagsaffärer rullar på samtidigt som tvistesidan går starkt. Maria-Pia Hope betonar att ”pengar är billiga” vilket leder till ökad aktivitet. En baksida med rekordår under brinnande coronakris är att medarbetarna har arbetat på distans. Det är en tillvaro som sliter på den enda resurs som advokatbyråer har – personalen. I avsnittet även Årets bolagsjurist! En utmärkelse i tre delar som Affärsvärlden, Vinge och Sveriges Bolagsjurister står bakom. Priset som uppmärksammar bolagsjuristernas roll i näringslivet. Priset delas ut för nionde året i rad och är indelat i tre kategorier, Årets bolagsjurist, Årets uppdrag och Årets stjärnskott. Läs om byråerna och vinnarna på affarsvarlden.seÅrets Branschrapport Affärsjuridik kan köpas av Patrik Nilsson, [email protected]  
5/24/202123 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

120: Årets börsnotering – Årets IPO!

I fjol noterades 47 bolag och noteringsfesten håller i sig. Affärsvärlden har utvecklat tjänsten IPO-guiden som hjälper investerare att förstå riskerna med varje nytt börsbolag. Varje år utses även vinnare i olika kategorier såsom kvalitet, bolagsstorlek och kursutveckling. Även finansiella rådgivare prisas. I dagens avsnitt intervjuas några av vinnarna; från fastighetsbolaget Genova till textilrecyclingsbolaget Renewcell, IT-företaget Exsitec och rådgivare från SEB. Alla vinnare finns i senaste numret av Affärsvärlden och på affärsvärlden.se. IPO-guiden i sin helhet hittar du på: www.affarsvarlden.se/ipo-guiden
5/17/202139 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

119: Intervju Anders Wall om Wall Street

Affärsmannen Anders Wall är legend inom svenskt näringsliv. Han har stöpt om svenskt näringsliv flera gånger från slutet av 1960-talet och framåt. Men vägen dit var knappast spikrak. Han föddes i en lantbrukarfamilj och utmanade det svenska etablissemanget under parollen: ”Tjäna pengar och ha kul”.I det här avsnittet undersöker vi Walls nya projekt på hemmaplan i Uppland. Från Giresta by till logistiknavet i Morgongåva via till herrgårdarna Molnebo och Starfors. Projekt, skog, mark och logistiklokaler som ryms inom den Wall-ägda koncernen Domarbo Skog med ett uppskattat värde på 1,5 miljarder kronor. I företagsparken hälsar vi på Apotea och pratar också med deras VD Pär Svärdson – som berättar om nya rekord och utmaningar för nätapoteket. Detta är en förkortad version av två långa intervjuer med Anders Wall och Pär Svärdson i det senaste numret av Affärsvärlden. Det går även bra att fördjupa sig på affarsvarlden.se.  
5/10/202130 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

118: Blankarspecial med Mikael Syding

Börsen står i zenit och vad kan då vara ett bättre poddämne än blankning? Fondförvaltaren och blankarlegendaren Mikel Syding är med i studion och berättar om hur han kortade sig ur IT-haussen och vad han blankar idag. Dessutom avslöjar han vilket bolag som har potential att bli nästa Enron.
5/3/202145 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

117: Fem billiga småbolag i världen med Jonas Edholm

Jonas Edholm förvaltar den värdefokuserade fonden Skagen Focus. I Affärsvärlden Magasin berättar han om varför värdeinvesterarnas decennielånga ökenvandring är över, och varför värdeaktiernas tid är nu. Dessutom tips på flera små och medelstora bolag med lockande värderingar runtom i världen.
4/26/202127 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

116: Kivras VD mixar expansion med frustration

Techbolaget Kivra utmanar traditionella posten genom att skicka digitala brev. Bakom står tunga ägare som H&M:s ordförande Karl-Johan Persson och serieentreprenören Stefan Krooks investmentbolag samt Wallenbergägda FAM. Det går bra för Kivra, de expanderar på andra områden och i andra länder. Ändå går bolaget med förlust vilket beror på att stora kunder - statliga myndigheter som Skatteverket - inte betalar för tjänsten. För Kivras VD Anna Bäck innebär det att navigera mellan expansion och frustration. Samtidigt finns ingen bortre gräns och det är möjligt att Kivra kan bli en så kallad Unicorn i framtiden.
4/19/202124 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

115: Daytradern John Skogman: Var rädd om pengarna!

Nu när börsen är på all time high är det läge att vara rädd om pengarna. Det är inte fel att ha likvider nu. Det säger Börspoddens John Skogman som varit daytrader i elva år. För drygt ett år sedan gästade han podden Affärsvärlden Magasin. Det var mitt under brinnande coronakris med kraftiga börsfall som följd. Han ansåg då att det hade skapats ett köpläge. Nu är han tillbaka och den här gången är hans främsta tips inte främst enskilda case utan snarare att inte lockas med, att inte vara fullinvesterad på börsen. Han pratar även om börsens nytillkomna investerare, nya tidens börshuliganer och Sveriges okrönte bitcoinkung.
4/12/202134 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

114: Spiltans småbolagsfonder om vinnare och förlorare

Pär Andersson förvaltar Spiltans småbolagsfond. Och han är trött på indelningen mellan tillväxtbolag och värderingar. ”När många pratar om värdebolag pratar de oftast om något bolag som är billigt” säger han.Dessutom en rad case han tror på inom framtidens mat, sport och inom genren småbolag-som-verkar-för-andra-småbolag. Dessutom bjussar han på en av sina sämre investeringar!
4/5/202123 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

113: ”Vi får ett kosläpp”

Vilka blir modeindustrins överlevare och hur står sig lyxkonsumtionen efter pandemin? Det svararChristina Synnergren på. Hon är den första svensken genom tiderna som styr Boston Consulting Group globalt och är även konsultjättens expert på mode och lyxvaror. Som rådgivare till flera av världens största företag i det segmentet talar hon om turismens centrala roll för den globala lyxkonsumtionen men också hur dessa märken måste ställa om och anpassa sitt utbud efter en digitalt shoppande kinesisk kvinna snarare än en fransk dam som flanerar på stan. Christina Synnergren ser ljust på framtiden. När konsumtionen väl kommer igång kan det bli i form av en explosion, eller som hon själv uttrycker det:Ett kosläpp!Avsnittet sponsras av modularfinance.se
3/29/202137 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

112: Småbolagsfest

Från Sinch, Embracer och Vitec till NP3 och Ratos. Det är några av innehaven som Joel Backesten pratar om i dagens avsnitt.Han förvaltar Danske Invest Sverige Småbolag tillsammans med Max Frydén. Backesten förklarar varför han ser en förtroenderabatt i Ratos, varför Sinch antagligen kommer behöva ta in mer pengar och hur framtiden för Wingefors spelimperium ser ut. Men också vad som är mest centralt att genomlysa när man investerar i småbolag. Även hockeysnack förekommer, från Finanshockeyligan till Olofström och hans förhoppningar för Björklöven.   Det här avsnittet sponsras av Modular Finance. För mer information gå in på modularfinance.se
3/22/202135 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

111: Anders Lannebo: "Det styr börsen"

Anders Lannebo, 77, är en svensk finanslegend. Efter att ha genomlevt en rad ekonomiska kriser ser han framförallt en faktor som påverkar börsen mest. Aktieintresset föddes redan i unga år eftersom han tyckte om att läsa tabeller. Intresset för tabeller tog honom till Handelshögskolan, investmentbolaget Custos, senare till toppen på fondjätten Robur där han stannade i nästan 20 år. När han slutade som VD för Robur var planen att varva ner, men han blev entreprenör och utmanade den svenska fondmarknaden. Tillsammans med Göran Espelund grundande han Lannebo Fonder år 2000. Vad har drivit honom? Hur ser han på marknaden idag? Och hur ser framtiden ut? Det här avsnittet sponsras av Modular Finance.
3/15/202151 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

110: Mixat med Harald Mix

Harald Mix är ordförande, medgrundare och partner på Altor Equity Partners.Under åren har det skett ett skifte i private equity-bolagets portfölj som idag består av 39 bolag, allt ifrån restaurangkedjan O’Learys och sportkedjan XXL till investmentbanken Carnegie och resebolaget Ving som han tog över tillsammans med Petter Stordalen förra hösten.Det finns numera en tydligare linje av opportunism i innehaven, och Mix talar om en vilja av att förbättra bolag som han anser vara bra i grunden men där någonting kan ha gått snett i en del av företaget.Men det är inte bara det skiftet som är på tapeten just nu utan framförallt Harald Mix privata investeringar via ägarbolaget Vargas. Det är via Vargas som Harald Mix först investerade i batteritillverkaren Northvolt och nu senast i det nya fossilfria stålbolaget H2 Green Steel.  Hur kommer det sig att en private equity-nestor plötsligt blir entreprenör inom svensk basindustri? Det söker vi svar på i dagens avsnitt som är en förkortad version av en längre intervju publicerad i magasinet Affärsvärlden och på affarsvarlden.se.    Det här avsnittet sponsras av Modular Finance.Läs mer på modularfinance.se
3/8/202133 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

109: Play hos Plejd

Affärsvärldens reporter Helene Rothstein har begett sig hem till Plejds VD Babak Esfahani i Göteborg. Detta för att spana in hur han själv använder Plejds så kallade smarta belysning som kan styras med mobilen i sitt vardagsrum, sovrum och kök. Plejd grundades 2009 och är noterade på Spotlight Stock Market sedan april 2016. De började först att utveckla smarta produkter på lyxbåtar, yachter, men har sedan riktat in sig på belysning för hemmet. De har också jobbat sig in i marknaden via elektriker som tycks gilla att arbeta med produkterna. Men hur viktig är ljussättning i andra länder? Och vad har de för planer framåt? Och kommer de att bli mer inriktade på konsumenter snarare än elektriker i framtiden? Det är några frågor som Babak Esfahani svarar på. Eftersom det varit en börsraket på börsen har det också kommit sånger som anspelar på den stigande aktiekursen och jodå, även han har hört sången Ingen hejd på Plejd! Det här avsnittet sponsras av Modular Finance.Läs mer på modularfinance.se
3/1/202142 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

108: Lars Calmfors: "Skatteskifte i sikte"

Det är flera saker som nationalekonomen Lars Calmfors tycker är underligt med den svenska coronastrategin. Den har även blottlagt brister i svensk välfärd som knappast avtar på sikt. Tvärtom, menar Calmfors. I en framtid då vi lever längre och de offentliga finanserna måste öka förespråkar han en genomarbetad skattereform. Han vill se ett skifte från skatt på inkomst till ökad skatt för konsumtion. Det handlar om minskade marginalskatter på höga inkomster – men höjda konsumtionsskatter, alltså mer moms på fler varor och tjänster. Men även beskattning på ägda bostäder, samt en mer enhetlig kapitalinkomstbeskattning. Därtill önskar han att politiker införde och utvärderades efter tydligt uppsatt sysselsättningsmål. Han talar också om hur han har wallraffat fackföreningarnas närvaro på nätet för att förstå varför antalet medlemsantal skjutit i höjden så kraftigt. För LO:s del uppvisar nu centralorganisationen den största ökningen på över 35 år.  
2/22/202156 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

107: Därför fälls få styrelseledamöter

De senaste tio åren har antalet ansvarsmål mot styrelseledamöter ökat kraftigt. Samtidigt är det få som döms. Varför då? Advokat Carl Svernlöv på Baker McKenzie har doktorerat i ämnet och arbetat med flera stora ansvarsmål. Han pekar på två huvudorsaker till att styrelseledamöter går fria och avslöjar även den gemensamma faktorn för när ansvar faktiskt döms ut. Dessutom: kreativa bud bland börsbolagen, det nya fenomenet SPAC-bolag samt trender inom global M&A. Och vilka effekter det amerikanska maktskiftet får för svensk handel och näringsliv.  
2/15/202134 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

106: I krisens hetta – rekonstruktion av börsbolag

Antalet företagsrekonstruktioner är all time high och mycket talar för nya rekord under 2021. Ett bolag som har genomgått rekonstruktion är klädkedjan Polarn O. Pyret inom den börsnoterade handelskoncernen Retail and Brands (vars tre dotterbolag har genomgått varsin rekonstruktion). Men hur är det att leda ett företag under en rekonstruktion? VD:n för Polarn O. Pyret, Johan Munck berättar.Hur bör en ledningsgrupp agera under en rekonstruktion och varför är det vanligt att dessa senare slutar med konkurs? Rekonstruktören och advokaten Ola Sellert, delägare på Trägårdh Advokatbyrå, förklarar. Kort bakgrundEtt bolag som hamnar på obestånd kan ansöka om konkurs och avveckla företaget. Vid en företagsrekonstruktion försöker man istället förhandla med fordringsägarna om en nedskrivning av företagets skulder. En känd rekonstruktion som har gått bra är mediekoncernen Stampen med flaggskeppet Göteborgs-Posten. En känd rekonstruktion som senare slutade med konkurs är bilföretaget Saab. Det är ett relativt nytt juridiskt instrument som kom till Sverige 1996 och härstammar ur USA:s Chapter 11 men det finns en rad olikheter.  Samtalet spelades in på eventet Framtidens Advokatbyrå som anordnades av undersökningsföretaget Regi.
2/8/202138 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

105: Main street mot Wall street?

Förra veckan riktades allas blickar mot bolag som annars lever en ganska undanskymd tillvaro på aktiemarknaden.Vad som började som en galen aktieidé ledde till otippade rusningar i exempelvis Gamestop, det blev snart storpolitik och skakar om finansbranschen världen över.Dagens gäst är Niklas Larsson, fondförvaltare på Swedbank Robur globala småbolagsfond. Med halva portföljen i USA följer han utvecklingen på nära håll. Med över 10 000 potentiella bolag att investera i: hur gör han som förvaltare för att välja ut rätt bolag och vad lärde han sig av den sämsta investeringen som han har gjort?
2/1/202144 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

104: Bästa och sämsta fastighetsbolagen 2021

Samtidigt som fler fastighetsbolag gör entré på börsen kan vi även vänta oss fler utköp. Det säger fondförvaltaren Peter Norhammar från norska NRP Anaxo Management. Han har sysslat fastighetsinvesteringar i drygt 20 år. Och han är nu ansvarig förvaltare för en ny fastighetsfond som heter NRP Anaxo Nordic M2. Fonden investerar i fastighetsbolag även utanför Norden samt de som ännu inte har kommit in på börsen – men är på väg in. Men det största innehavet är en svensk snabbväxare. I dagens avsnitt pratar han om vilka bolag och sektorer som han tror mest på i coronakrisens spår, men också vilka bolag som riskerar att få det tuffare framöver samt vilka som kan vara aktuella för utköp från börsen. Vi utlovar fastighetsbonanza!
1/25/202131 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

103: Advokatsamfundet om nya pandemilagar

Under pandemin har det arbetats fram en rad nya lagar. Vad gäller både den första och den andra pandemilagen skulle man ha behövt bättre framförhållning. Detta är inte bara önskvärt utan vore även möjligt anser Advokatsamfundets generalsekreterare Mia Edwall Insulander. Under hennes dryga ett år på posten har rättssäkerheten och etiken blivit två prioriterade frågor. Etiken inom advokatkåren är också under lupp externt. Inte minst för att Justitiekanslern har begärt att Högsta Domstolen ska pröva om Advokatsamfundets disciplinnämnd borde bli strängare mot advokater som har gjort sig skyldiga till etiska överträdelser i sitt värv.   Affärsvärldens reporter Helene Rothstein intervjuade Mia Edwall Insulander i samband med eventet Årets Advokatbyrå. En förkortad filmad version finns här: https://www.youtube.com/watch?v=J2_eLJEeY-A&feature=youtu.be
1/18/202118 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

102: ”Socialism på finansmarknaderna”

Ja, det säger Sean George som är förvaltare och medgrundare av den lilla kredithedgefonden Hamiltonian GCO. Citatet om socialism hänger ihop med en allt vanligare slogan inom finansvärlden: Don’t fight the fed! Och han anser att centralbankernas stöd slår marknadsekonomin ur spel. Sean George förklarar även hur deras återhämtningsportfölj ser ut. Hur de värderar risk kring de utländska företagsobligationer som de är långa eller korta i fonden. Som amerikan är han bedrövad över den senaste tidens händelseutveckling i USA samt den homogena finansbranschen i Sverige.
1/11/20211 hour, 45 seconds
Episode Artwork

101. MTG-slav, Oriflamechef och entreprenör - DEL 2/2

Erik Björkman inledde sin karriär som management trainee på MTG. Arbetet som Luma tog honom vidare till Ukrainas huvudstad Kiev och vidare till Oriflame där han senare blev chef för sminkbolagets närvaro i Centralasien, Moskva, Ukraina och Belarus. Under sin karriär i öst har han dels uppträtt som kvinna på stora sportarenor, blivit arresterad av rysk underrättelsetjänst och tröstat besvikna Oriflameförsäljare. I en intervju med Affärsvärldens reporter Helene Rothstein delar han med sig av sina erfarenheter och förklarar även varför han numera tar sikte på den ryska sömn-marknaden. 
1/4/202137 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

100: MTG-slav, Oriflamechef och entreprenör - DEL 1/2

Erik Björkman inledde sin karriär som management trainee på MTG. Arbetet som Luma tog honom vidare till Ukrainas huvudstad Kiev och vidare till Oriflame där han senare blev chef för sminkbolagets närvaro i Centralasien, Moskva, Ukraina och Belarus. Under sin karriär i öst har han dels uppträtt som kvinna på stora sportarenor, blivit arresterad av rysk underrättelsetjänst och tröstat besvikna Oriflameförsäljare. I en intervju med Affärsvärldens reporter Helene Rothstein delar han med sig av sina erfarenheter och förklarar även varför han numera tar sikte på den ryska sömn-marknaden. 
12/28/202029 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

99: “Jag vill ha vinst nu” – Jon Hyltner

Det säger småbolagsförvaltaren Jon Hyltner på Enter Fonder som är dagens gäst i podden Affärsvärlden Magasin. Han tittar bara på bolag som gör vinst. Det blir en lättare bedömning att göra om affärsmodellen flyger eller inte. Det finns undantag men det är ändå svårare, säger han. Dessutom om varför serieförvärvarna fortsatt frälsa honom, varför portföljen är så husdjurstung, sämsta investeringar både privat och professionellt och varför han är så optimistisk inför börsåret 2021.
12/21/202042 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

98: Stark klockbransch i coronatider

Samtidigt som coronaviruset rasar har andrahandsmarknaden för klassiska klockor stått sig stark. I dagens avsnitt träffar vi Georgios Batselas, chef för klockavdelningen på Kaplans auktioner. Han förklarar varför trenden med klassiska klockor tycks hålla i sig även i dåliga tider, vad som trendar just nu och varför det numera är okej att bära guldklocka. Dessutom om klockrekord och vad man ska tänka på när man köper en klocka i investeringssyfte. 
12/14/202044 minutes
Episode Artwork

97: Kontorschefen Stefan Dahlbo, VD Fabege

Fabeges fastighetsportfölj består till 84 procent av kontor. Men det är inte vilka kontor som helst. Under rådande coronakris är VD:n Stefan Dahlbo till synes kolugn. Inte så konstigt kanske. Han har varit med om stormar förr.
12/7/202038 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

96: Förhör med EBM-chefen

Ändrad lagstiftning där sms och mejl mellan närstående får användas som bevisning kan leda till fler fällande domar i insiderärenden, säger EBM:s generaldirektör Monica Rodrigo. Men än så länge är det få som fälls. I takt med att välfärdsbrotten ökar är det tydligt att EBM får en allt mer central i kampen mot den organiserade brottligheten. Hur går det arbetet egentligen?
11/30/202040 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

95: Uppgång och fall med Dr Baisse / Johan Isaksson

Johan Isaksson är daytrader och investerare, känd från Börspodden där parhästen John Skogman har döpt honom till Dr Baisse. Med sin dystra makrosyn har Johan Isaksson stundtals tvingat sig själv till att göra investeringar. I dagens avsnitt berättar han om Stockholmsbörsens bästa bolag, vilken sektor han aldrig doppar tårna i, vilka investeringar han gör utanför börsen samt varför han tror på fortsatt uppgång för Bitcoin och säger ja till Saas men nej till Fas.  
11/23/202042 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

94: I jakt på nästa VD

Dagens ledare ska ha högt EQ, vara empatisk och verka utifrån ett tydligt syfte som genomsyrar allt man gör. Det säger Charlotte Wetterlundh och Christina Harrington på den globala rekryteringsjätten Korn Ferry. Men hur går det till när man ska rekrytera nästa storbolags-vd och vilka egenskaper blir allt viktigare i coronatider? Det förklarar Charlotte Wetterlundh, en av jurymedlemmarna i Årets ledare samt ansvarig för Korn Ferrys executive search på Stockholmskontoret. Psykologen Christina Harrington förklarar vilka personliga risker hon letar efter under rekryteringar och hur man, som chef, kan göra om man saknar empati.
11/16/202040 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

93: Mia Brunell Livfors, årets ledare 2020

Efter att ha ändrat inriktningen på Kinnevik fortsätter hon att anpassa ännu ett anrikt familjeföretag till nya tider. Hennes förändringsinriktade ledarskap på Axel Johnson kombinerat med en förmåga att lyssna gör att Mia Brunell Livfors utses till Årets ledare 2020. Nu har hon varit VD för Axel Johnson i fem år och lyckats ställa om delar av bolaget till nya tider, inte minst genom ökad e-handel. Inom koncernen finns Axfood, Axsol, Dustin, Åhléns, Novax och Axel Johnson international samt Martin & Servera. Alla bolag har påverkats av coronakrisen. Hur hanterar Mia Brunell Livfors det? Och hur ser framtiden ut för handeln just nu? Mia Brunell Livfors tror på relationer som metod för att folk ska prestera bättre. Utan goda relationer går det inte att delegera ansvar som är centralt för att personer – och därmed bolag – ska växa och hålla jämna steg med samtiden. Affärsvärldens reporter Helene Rothstein intervjuar Årets ledare 2020 på Axel Johnsons kontor på Villagatan 6 i centrala Stockholm.  
11/9/202026 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

92: Folkhemmet bakom svenskt ledarskap

Dagens ledarskap måste förstås ur ett historiskt perspektiv. Det säger Carl-Henrik Hallström, Norden- och Baltikumchef på det globala it-konsultbolaget Wipro. Därtill är han en av jurymedlemmarna i det stora ledarskapspriset Årets ledare. Carl-Henrik Hallström poängterar att ledarskap speglar näringslivet och i takt med att näringslivet har förändrats så har också ledarskap gjort det. Det krävdes ett annat ledarskap för tunga industribolag på 1970-talet jämfört med dagens tjänstebolag.  
11/2/202038 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

91: Svenskt ledarskap var rustat för coronakrisen

"Pandemin har visat på vikten av att långsiktigt jobba med decentraliserat och transformativt ledarskap. Företag som tidigare hade en fungerande ledarskapsmodell med delegerat beslutsfattande har klarat pandemins strukturella utmaningar bättre”. Det säger Oskar Almén på PA Consulting som har suttit i juryn för Årets ledare i tre år. Han pekar också ut vad som krävs för att bli vinnare efter krisen och vilka krav krisen ställer på nytt ledarskap.
10/26/202026 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

90: Fastighetsbonanza från Carnegies terrass 

Fabege, Hufvudstaden, Klövern, Oscar Properties och Balder har alla fastigheter som syns från Carnegies terrass från trettonde våningen på Regeringsgatan i centrala Stockholm. Jonas Andersson på Carnegie Fonder går igenom fastighetsbolagen under takåsarna men även de som verkar långt utanför tullarna, såsom Diös samt ett litet logistikbolag i norr och en potentiell börsdebutant från Skåne. 
10/19/202033 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

89: Mannheimer Swartling; Växlade upp till 600 kontor

När krisen slog till i våras bestämde sig advokatbyrån Mannheimer Swartling för att alla medarbetare skulle arbeta hemma, de gick från 8 till 600 kontor. Den tillvaron har skapat bättre arbetsmiljö på flera sätt men är inte okomplicerat för ett kunskapsföretag. Trots krisen berättar Mannheimer Swartlings managing partner Jan Dernestam att affärerna går bra. Precis som andra affärsjuridiska byråer gynnas de av kriser. Dernestam är sedan flera år tillbaka även med i juryn för Affärsvärldens pris Årets ledare. Han ser en röd tråd hos de som prisas, och överlag anser han att krisen har gjort näringslivet mer empatiskt. 
10/12/202027 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

88: Det ska va gött å leva – Carola Lavén, Besqab

Galenskaparnas hitlåt från 1990-talet sammanfattar nyproduktionsbolaget Besqabs tanke med de bostäder som det bygger. Men frågan är vad framtidens bostadskunder vill ha och hur coronakrisen påverkar hur våra hem utformas i framtiden. Nyproduktionsbolagen har haft det tufft både på och utanför börsen sedan kraschen 2017. Besqab är inget undantag. Nu ska antalet byggstarter fördubblas, intäkterna ska upp, den vikande rörelsemarginalen likaså. Det står på den nytillträdda VD:n Carola Lavéns att-göra-lista. 
10/5/202059 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

87: Hållbart eller ohållbart med Skanskas hållbarhetschef Lena Hök

Vad är hållbart byggande och vad innebär det att vara en hållbar arbetsgivare inom byggbranschen? Skanskas globala hållbarhetschef Lena Hök har arbetat med hållbarhetsfrågor i ett par decennier. I dagens avsnitt berättar hon om ny  innovation inom byggsektorn men också om vilka utmaningar som finns framöver när det handlar om korruption och olaglig arbetskraft som kan upptäckas hos underentreprenörer. Vilket ansvar har Skanska här och vad händer om cheferna inte tar sitt ansvar? 
9/28/202033 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

86: Matmarknaden: vart är vi på väg?

I coronatider pratas det allt mer om vikten av att bli självförsörjande. Inte minst inom mat och livsmedel. Men i Sverige är vi självförsörjande inom morötter, spannmål och socker. Faktiskt inte ens det. Vad krävs för att få till ett hållbart system inom hela livsmedelsindustrin? Och vilket ansvar har de stora dagligvarujättarna här? Ingela Stensson är omvärldsanalytiker med inriktning på mat – ett ämne hon har bevakat i 40 år utifrån konsumentens perspektiv. Med tiden har hon börjat ifrågasätta det rimliga i att kunna köpa bra mat till en billig peng. Inte minst är mjölk orimligt billigt säger hon i podden Affärsvärlden Magasin.
9/21/202036 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

85: ICA-Per i ny kostym

Under Per Strömbergs åtta år som vd för Ica har koncernen bytt inriktning. Kedjor som Hemtex har fått ge plats åt apotek och e-doktorer vilket har bidragit till ökad lönsamhet. Nu ska de öka på sin bankverksamhet och coronakrisen innebär ökat fokus på priserna mot kund. Som dominant aktör har Ica kritiserats för att pressa priserna mot leverantörer. Nu kan ny lag träda i kraft som kan ändra spelreglerna för livsmedelsbranschen. Strömberg tycker inte om förslaget som ligger på regeringskansliets bord - men det gör leverantörerna.
9/14/202036 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

84: I Värmland med Lars Wingefors

Affärsvärlden har besökt Lars Wingefors på hans kontor och sommarstuga i Värmland. Serieentreprenören har skapat Europas tredje största gamingbolag och sedan noteringen på Nasdaq First North för fyra år sedan har kursen stigit med 2500 procent. Ändå känner han sig som en ”flugskit” i branschen. Och det är inte så konstigt. Stor i Norden betyder inte stor på jorden. I avsnittet hälsar vi på honom på hemmaplan i Karlstad. Biltur inkluderad!
9/7/20201 hour, 21 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

83: Åsa Bergman, VD, Sweco

Coronakrisen har haft liten påverkan för teknikkonsultbolaget Sweco. Under våren har 14000 av 17500 arbetat hemma, samtidigt presterar bolaget såväl ökad omsättning som förbättrad vinst, därtill en dubblad aktiekurs. En nyckel till hanteringen är den decentraliserade organisationen, säger VD Åsa Bergman. Hur krisen slår framöver återstår att se. Klart är att den decentraliserade organisationen måste få till ett enhetligt arbetssätt, implementera den så kallade Swecomodellen, så att lönsamheten i Centraleuropa kan bli lika bra som i norra Europa.
8/31/202048 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

82: Nya jurister: lata eller smarta?

Dagens unga värdesätter "work-balance" i högre grad än cheferna som anställer dem, vilket utmanar är en utmaning för traditionella advokatbyråer. Hur ser framtidens jurist ut och vad driver dagens unga? Och hur kan branschen tillgodose deras höga krav? I studion Alexandra Åquist, vd för Nordstedts Juridik som i dagarna släpper sin årliga rapport, med titeln "Framtidens jurist". 
8/24/202041 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

81: Alibaba, Tencent och en schweizisk alpstuga

I skuggan av handelskrig och kontroversen runt videoappen Tiktok fortsätter de kinesiska techbolagen att leverera. Men vilken påverkan har det stundande amerikanska presidentvalet på Kinas jättebolag? Hur påverkas Tencent när delar av företaget förbjuds på amerikansk mark? Finns det en konfliktrabatt i kinesiska bolagen? Mikael Sens har förvaltat Handelsbankens Kinafond sedan 2009 och berättar vad han just nu tycker driver aktiepriserna i en av världens största ekonomier. 
8/17/202047 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

80: Krisande börsvärden och krishantering

Från storbankernas penningtvättshärvor, till fuskande bilföretag och attentat. Att vara dålig på krishantering kan stå aktieägarna dyrt. Ändå är många börsbolag relativt dåliga när olyckan knackar på. Klas Lindström är vice vd på konsultföretaget 4C Strategies och har lång erfarenhet från krishantering i både företag samhälle. Med åren har han arbetat fram metoder som ledningsgrupper kan använda sig av i en krissituation, men att följa en plan är ofta lättare sagt än gjort.
8/10/202046 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

78: Stjärngalleristen: "Pengar är en illusion"

Det säger galleristen Björn Wetterling om rika personer. Just nu genomlever han sin fjärde kris sedan han öppnade Wetterling Gallery första gången för 42 år sedan. Under coronatider har det blivit svårare att sälja samtidskonst vilket Wetterling i huvudsak har ägnat sig åt. I kristider tenderar konstsamlare att återgå till det som de uppfattar vara säkra kort, såsom folkhemsmålaren Carl Larsson istället för modern samtidskonst, säger han. Även om han tycker att den utvecklingen är ”erbarmligt tråkigt”, inte minst för konstnärerna, så fortsätter han att ringa runt till miljardärer i hopp om att de ska våga köpa något nytt. Just nu går den taktiken sådär.
8/3/202036 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

77: M&A i coronatider

Som chef för Deutsche Banks nordiska verksamhet ser Jan Olsson ljust på framtiden för alla möjliga typer av företagsaffärer, M&A. Inte minst eftersom coronakrisen ledde till snabb refinansiering för flera bolag, vilket kan ses som en psykologisk grund för kommande M&A-aktivitet. Därtill sitter pe-bolagen med välfyllda kassor, för att inte tala om pensionsjättarna och sektorer (såsom läkemedel och tech) som är långt högre värderade nu än före krisen. Bankveteranen Jan Olssons karriär började i Frankfurt 1988, därifrån fick han snart följa Berlinmurens fall och vara med när Östtyskland tog sina första stapplande steg mot marknadsekonomi och globala företagsaffärer.   
7/27/202052 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

76: Fullt ös på Mathems lager

Medan stora dagligvarukedjor årligen visar upp bra lönsamhet så kämpar e-handelsaktörer som kör hem mat fortfarande med minusresultat, trots att de får allt mer att göra. Hur kommer det sig? Vad är planen framåt och hur går det egentligen till när en kasse med varor produceras? Affärsvärldens reporter Helene Rothstein åkte till Mathems lager i Bromma och gick på rundvandring med vd:n Johan Lagercrantz. I avsnittet även intervju med Karl Lé Mon som har hand om produktionsflödet på Mathem och den tidigare chauffören och arbetsledaren Johanna Broberg.
7/20/202046 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

75: En gruvlig start för Helena Hedblom, VD Epiroc

Pandemi, stängda gruvor, besparingar och varsel. Helena Hedblom har inte direkt fått en mjukstart som vd för gruvutrustningsbolaget Epiroc. Men även om hon är ny på jobbet är hon en veteran i gruvsammanhang med 20 år på Atlas Copco, sedermera Epiroc. Frågan är hur mycket det hjälper i tider då gruvor har stått still, något som slår hårt mot Epirocs lönsamma och viktiga eftermarknad. Hur hårt slaget blir återstår ännu att se (q2-rapporten presenteras 23 juli) men klart är att Helena Hedblom redan har accelererat ett omfattande besparingspaket över hela världen, inte minst i Sverige.
7/13/202050 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

74: Gröna Lund: En miljard på spel

När inrikesminister Mikael Damberg (S) aviserade att svenska nöjesparker skulle hållas stängda sommaren 2020 kom det som en chock för Christer Fogelmark, vd för nöjeskoncernen Parks and Resorts, som förenar Gröna Lund, Skara Sommarland, Furuviken och Kolmården. Även om de två sistnämnda får vara öppna med vissa restriktioner räknar han med ett intäktstapp på en miljard kronor. Nu pågår förhandlingar om att få in pengar på annat håll för nöjeskoncern som är helägt av släktingar till Clas Ohlson-grundaren. Dessutom pågår intensiva diskussioner mellan nöjeskoncernen och högt uppsatta politiker i regeringskansliet. I dagens avsnitt även om trender inom tivoliindustrin, vilka faktorer som är avgörande för lönsamheten och hur Fogelmarck tacklade tragedin hos vargarna inne på Kolmården som kostade en djurskötare livet.
7/6/202046 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

73: Bilden av Sverige förändras

Det har blivit allt vanligare att tala om Sverigebilden. Och hur Sverige uppfattas utomlands. Men det finns flera olika Sverigebilder som florerar samtidigt. Det är kartlagt att en del länder, exempelvis Ryssland, rapporterar en långt sämre bild av Sverige än andra. Inte sällan används Sverige som ett exempel av utländska politiker för att driva en egen politisk fråga; allt ifrån migration till coronastrategi. Nationella varumärken skiljer sig stort från företags varumärken, det tar lång mycket lång tid att rubba ett lands varumärke, enligt internationella mätningar. I studion för att diskutera Sverigebilder: Per-Arne Wikström, chef för Sverigekommunikation på Svenska institutet och journalisten Ossi Kurki-Suonio, som bevakar Sverige för Kauppalehti, som är Finlands motsvarighet till Dagens Industri,  samt programledare Helene Rothstein
6/29/202036 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

72: Life science under press med Helena Strigård

Sverige är det tredje land i världen som har flest Life science-bolag som är börsnoterade. Helena Strigård, vd för branschorganisationen Sweden Bio ser både för- och nackdelar med det. En hårt pressad sjukvård innebär pausade studier för life science-bolagen i coronatider och mängder av små forskningsbolag måste fylla på i kassan. Samtidigt går det väldigt bra för många coronarelaterade Life science-bolag – men det finns en fara med det också.
6/22/202040 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

72: Stjärnförvaltaren: Staycation som börsstrategi

Även under coronatider har det gått bra för fondförvaltare Oscar Karlssons Sverigefond på Handelsbanken. Och han fortsätter att fokusera på staycation-aktier och det som han tror blir digitala vinnare i framtiden. Samtidigt är det flera bolag som han har lämnat under coronakrisen, inte minst ett innehav som påverkas av stigande arbetslöshet i stora lockdownländer som Spanien och Italien.  
6/15/202032 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

71: SOS för SAS

Under coronatider är flygbolagen uppenbara förlorare. Inte för att de har misskött sig, utan snarare på grund av nödvändiga myndighetsbeslut som har fattats under rådande omständigheter med syfte att skydda människor från viruset covid-19. I detta läge befinner sig SAS under djup kris men frågan är vem som ska, kan, vill och bör rädda SAS? Vad säger storägare som Wallenberg, och varför är det så stor skillnad på de nordiska staternas förhållningssätt till SAS? Och hur kommer SAS att se ut efter corona? Affärsvärldens reporter Annelie Östlund har fördjupat sig i ämnet, och analyserar problemen med potentiell räddningsplanka som ännu inte är på plats.
6/8/202017 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

70: I aktieägarnas tjänst, från Findus till Inwido

Som vd för fönster- och dörrkoncernen Inwido vill Henrik Hjalmarsson växa mer på den fragmenterade europeiska marknaden, något han tror blir lättare med starkt decentraliserad organisationsmodell. Hjalmarsson är bara 43 år men har redan varit med om två unika händelser under sin karriär. Före Inwido var han vd på Findus Nordic och fick fronta hela nedläggningen av Findusfabriken i Bjuv som skapade en enormt stor politisk och facklig uppståndelse då ett stort globalt företag, Nomad Foods, köpte och sedan lade ner fabriken på en liten ort i Sverige. Hur har den erfarenheten påverkat hans syn på ägarfrågor? Dessutom fick han hastigt ta över som vd på Inwido när den tidigare vd:n, Håkan Jeppson, hastigt gick bort.  Då fick han ”hålla hjärnan kall och hjärtat varmt”.
6/1/202043 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

69: Sedana Medical, en börsvinnare på intensivvård

Överfyllda intensivvårdsavdelningar i coronatider har fått efterfrågan på Sedana Medicals produkter att skjuta i höjden. ”Den senaste tiden är nästan att likställa med ett krigstillstånd”, säger vd:n Christer Ahlberg. Detta medicinteknikbolag har produkten (Anaconda) som sederar (söver) intensivvårdspatienter med gas, istället för intravenöst. Förhoppningen är att deras läkemedelskandidat Isoconda blir godkänt i Europa och kan användas tillsammans med Anaconda. Men just nu används Anaconda med andra läkemedel och generika på tusentals intensivvårdspatienter i hela Europa. Metoden är inte godkänd, den sker off label. Vad säger Ahlberg om det? Hur kunde de öka försäljningen med 90 procent? Hur kan ett bolag som omsätter så lite värderas så högt på börsen? Och hur känns det när ens produkter kan vara det sista en människa någonsin får uppleva?  
5/28/202039 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

68: Pandox VD Anders Nissen: Resandet kommer tillbaka

Stängda gränser. Inställda flyg. Samhällen i lockdown. Coronakrisen har drabbat hotellfastighetsbolaget Pandox hårt, både i praktiken och på börsen. Men vd:n Anders Nissen har en plan. Han säger att bolaget brukar gå stärkta ut ur kriser, att de inte lägger sig ner och dör. Hur ser planen ut den här gången? Vilka affärer kan man göra i det här läget? Och vad säger han om den krisande hyresgästen Scandic? Kan Pandox agera bank åt hotelloperatörerna? Och vad säger han om att förlora över hundra miljoner kronor på börsen?
5/21/202038 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

67: Experten: "Facken går stärkta ur krisen"

I coronatider ökar den fackliga anslutningsgraden. Med starkare facklig makt reformeras inte reglerna om anställningsskydd vilket leder till mindre flexibel arbetsmarknad på sikt, spår den erfarne arbetsrättsadvokaten Sten Bauer vid den globala advokatbyrån Baker McKenzie. Han förklarar även hur och varför företagen ansvarar för ergonomi när folk jobbar hemma samt vilka kriser som flammar upp i krisens fotspår. 
5/14/202032 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

66: En duo i dur, analys av Creades

Det som är speciellt med investmentbolaget Creades är att det investerar i både noterade och onoterade innehav. Men hur har det gått för bolaget och deras innehav i coronatider? Det har Affärsvärldens reporter Madeleine Lundberg tagit reda på under en promenad med vd:n John Hedberg och styrelseordföranden Sven Hagströmer. 
5/7/202021 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

65: Beredskapslyftet med Fredrik Hillelson, Novare

I coronatider har varsel och permitteringar duggat tätt. Samtidigt skriker andra branscher efter personal. För att överbrygga gapet har Wallenbergstiftelserna agerat och skapat fyra nya snabbspår med rekryteringsbolaget Novare, börsbolag, stat och kommun. Det som började på Sophiahemmet, med att flygpersonal blev vårdpersonal har fortsatt till skog och skola. I studion Fredrik Hillelson, vd och grundare på Novare som även listar de elva viktigaste chefsegenskaperna vid en rekrytering.
4/30/202041 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

64: Krisens fastighetsvinnare med Mikael Söderlundh, analyschef Pangea Property

Fastighetssektorn fick snabbt stryk på börsen när Covid-19 svepte över världen, men det finns en sektor som går stärkt ur krisen. Det säger Mikael Söderlundh, analyschef på fastighetsrådgivaren Pangea Property Partners som även talar om avbrutna transaktioner och bråket mellan hyresvärdar och hyresgäster.
4/23/202031 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

63: Småbolagsbonanza med Christian Brunlid

Småbolagsveteranen Christian Brunlid har ägnat sig åt svenska småbolag i tretton år. Men hur står sig de minsta bolagen i dessa tider. Som fondförvaltare ser han en rad möjligheter under coronakrisen, inte minst inom medicinteknik och läkemedel. Samtidigt för krisen med sig oväntade bakslag för bolag som verkar för en mer effektiv sjukvård. För den som gillar eller dissar svenska bolag är detta dagens måstelyssning.
4/16/202043 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

62: Privatbanken – en granskning av Marginalen Bank

Många svenska banker har en ägare som är enskilt störst men Marginalen Bank har bara en enda ägare. Det är unikt. Banken slår också rekord vad gäller lån till närstående. Det är också unikt och något som Finansinspektionen anmärkt på tidigare, Men varför har lån till närstående ökat så mycket? Vad används pengarna till? Hur mycket får en bank låna ut till sina ägare och vad säger regelverket? Affärsvärldens reporter Annelie Östlund reder ut granskningen och Rebecca Söderström, lektor i civil- och kapitalmarknadsrätt vid Uppsala universitet förklarar regelverken. Programledare är Helene Rothstein.  
4/9/202028 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

61: Günther Mårder om största riskerna efter corona 

Hur Företagarnas vd, Nordnets tidigare Sparekonom och Aktiespararnas vd, Günther Mårder, investerar på börsen är ingen välbevarad hemlighet. Hans aktieportfölj har över 60000 följare. Men vilka investeringar gör han utanför börsen och hur går dessa i coronatider? Som företrädare för landets företagare, vilka förslag har han för att rädda jobben och välfärden? Och hur kommer synen på risk att förändras efter corona, både i näringslivet och på börsen? 
4/2/202052 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

60: Stureplansgruppen: Dansstopp och skuldfälla

Besöksnäringen går på knäna och än så länge ser vi få ljus i tunneln. I dagens avsnitt intervjuas nöjesjätten Stureplansgruppens vice vd Jennica Jonsson. Igår stängde de nattklubbarna Spy bar och Sturecompagniet. Om de öppnar återstår att se. Vad gäller den svenska restaurangbranschen kallar hon regeringens krispaket för skuldfälla. 
3/26/202027 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

59: Förvaltaren: "Marknaden har alltid rätt"

”Jag trodde inte att jag skulle få uppleva det här igen” säger fondförvaltaren Georg Norberg i podden Affärsvärlden. Efter 40 år i finansbranschen rider han igenom sin femte börskrasch och ser både likheter och skillnader med tidigare börsras. För några veckor sedan underskattade han coronavirusets effekter, nu vet han inte vad han ska tro. Men en sak, ett mantra, har åren på börsen lärt honom: ”Marknaden har alltid rätt!”
3/19/202032 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

58: Vinnare och förlorare i coronatider enligt Claes Hemberg

Han lämnade Avanza med en förmögenhet på fickan efter att ha varit bankens sparekonom i tjugo år. Sedan två år tillbaka är Claes Hemberg rådgivare och investerare i en rad bolag. Intresset för investeringar har knappast svalnat, varken på eller utanför börsen. Lyssna på vilka noterade och onoterade bolag som Claes Hemberg tror på, samt vilka krav han anser att staten borde ställa på bankerna i coronatider.
3/12/202035 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

57: I huvudet på daytradern John Skogman

”Att vara daytrader är lite som att vara en hyena, man måste vara där det finns möjligheter att jaga”. Det säger John Skogman som har varit daytrader i tio år. I nyckfulla coronatider berättar han om sina största innehav, storslagna vinster och skamfyllda förluster.
3/5/202033 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

56: Upp med 1 000 procent

Stora företag är bra. Små företag är dåliga. Visst, det är kanske lite tillspetsat men ungefär den erfarenheten har fondförvaltaren Andreas Brock som investerar i bolag över hela världen. I jakten på globala vinnare försöker han att se bortom traditionella nyckeltal och tänka långsiktigt, men det finns undantagsfall där man kan tjäna extremt mycket pengar på kort sikt. Att hitta så kallade ten baggers - en aktie vars kurs stiger med 1000 procent på kort sikt - är i sig fantastiskt. Man behöver bara hitta tre ten baggers under sin livstid för att bli dollarmiljonär, men då ska man bege sig in i krisbranscher och här kan man, som Brock har gjort, såväl lyckas – som misslyckas.
2/27/202036 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

55: Lyssnande affärsmodell med Jacob Bursell

Podcasts står som spön i backen och Sverige är dessutom ett land som utmärker sig på ljudmarknaden med flera internationellt stora företag. Men hur kommer spelplanen för podcasts att ritas om och varför är stora spelare som Spotify allt mer intresserade av att skapa egna poddar? Och kommer poddarna att vara gratis i framtiden? I studion: journalisten och poddentreprenören Jacob Bursell.
2/20/202027 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

54: I hållbarhetens namn, amen!

När man gör om en fond och byter ut alla 30 europeiska innehav till att bli hållbara – vad händer då och vilka nya innehav blir det? Och varför kan även vapen- och spritbolag klassas som hållbara bolag? Och: är inte så kallade hållbara bolag övervärderade? Inte om man ser till den politiska chansen som kan gynna bolagen på sikt, säger Marcus Björkstén, fondförvaltare på Fondita som gästar podden Affärsvärlden.  
2/13/202032 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

53: Börsnoteringar och tvister med Maria-Pia Hope, Vinge

Maria-Pia Hope är vd och managing partner på advokatfirman Vinge, en av Sveriges största affärsjuridiska byråer. Varje månad drar de in drygt 100 miljoner kronor i arvodesintäkter. Men på vad? Och vilka nya affärsjuridiska råd ser hon att näringslivet efterfrågar? Utifrån uppdragen som trillar in till byrån har hon upptäckt tecken på sämre tider, likväl är hon ”försiktigt positiv” trots att de stora företagsaffärerna inom M&A-marknaden ännu lyser med sin frånvaro.
2/6/202038 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

52: Jakten på svenska vinnare med stjärnförvaltaren Oscar Karlsson

Både före och efter rapportsäsonger letar Oscar Karlsson, som förvaltar Handelsbankens Sverigefond, efter svenska bolag som kan bli vinnare på sikt. Från spel- och streamingbolag till undervärderat verkstadsbolag och skuldsatt skuldbolag. Dessutom: Affärsvärldens analytiker och reporter Madeleine Lundberg om burgernomics och en liten men bred förvärvsmaskin på börsen.
1/30/202034 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

51: I taxin med Erik Selin

Göteborgs fastighetskung har tillsammans med stadens finansdrottning Lena Apler en bank ihop. I tisdags kom banken med en bombmatta och aktien föll hejdlöst på Stockholmsbörsen. På en dag förlorade Erik Selin 150 miljoner kronor. Hur var det? Och vad händer i banken framöver när Selin kliver in som ordförande i nischbanken? Affärsvärldens redaktionschef Helene Rothstein haffade fastighetsmogulen utanför NCC:s huvudkontor i Solna och hoppade in i en taxi med honom. Dessutom om rapportsäsongen som bjuder på dopingkontroll, om nya och gamla hållbarhetsbubblor med Affärsvärldens aktieanalytiker och reporter Madeleine Lundberg.
1/23/202030 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

50: Joakim Bornold: Sektorn som skapar nyrika och nyfattiga 

”Branschen har skapat flest förmögna människor och flest före detta förmögna människor”. Så säger Joakim Bornold, sparekonom på Söderberg & Partners om fastigheter – som är ett av fem segment man ska hålla koll på under stundande rapportsäsong. Själv har han alltid legat fel i sektorn och ställer sig skeptisk till fastigheter sedan kraschen under 1990-talet då den fick allvarliga konsekvenser för hela familjen. Dessutom underkänner han nationalekonomiska modeller, ifrågasätter Ericssons marginaler och berättar om sina trix för att skaffa sig unik information om börsbolagen.
1/16/202034 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

49: Börsövervakaren Gustav Liljekvist

Det råder lika villkor för alla som handlar på börsen, anser Gustav Liljekvist, chef för handelsövervakningen på Stockholmsbörsen sedan många år tillbaka. Men varför är det så få robothandlare – och många ”enpetare” – som åker dit för marknadsmissbruk? Och när är sannolikheten eller risken störst för marknadsmanipulation? I dagens avsnitt besöker Affärsvärldens redaktionschef Helene Rothstein rummet där handelsövervakningen sker på Nasdaq-OMX-ägda Stockholmsbörsen. Det inkommer runt tusen larm – om dagen.
1/9/202031 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

48: Bakom linsen i näringslivets mitt, fotograf Tobias Ohls talar ut

Björn Rosengren, Anders Borg, Per Bolund och Birgitte Bonnesen är några av dem som Tobias Ohls har ställt in skärpan på under sina år som fotograf för Affärsvärlden. Nu tar han med oss bakom kulisserna och berättar historierna som utspelar sig bakom inifrån näringslivets mitt. 
1/2/202028 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

47: Vem är det som kör? Sophie Nachemson-Ekwall om ägande

Det utländska ägandet ökar både på och utanför börsen. Det utarmar landet, anser Sophie Nachemson-Ekwall som forskar på ägarfrågor på Handelshögskolan i Stockholm.
12/26/201945 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

46: Ilija Batljan: "Fler borde få sparken"

Efter att ha fått sparken från Rikshem så har Ilija Batljan på mindre än fyra år byggt upp Nordens snart tredje största fastighetsbolag SBB – förutsatt att det pågående budet på samhällsfastighetskollegan Hemfosa går igenom. Men vad är planen för den forne socialdemokratiske politikern framöver, vilka nya marknader ser han framför sig och vad skiljer sig i dag mot våren 2017, när Affärsvärlden som en av aktörer var villig att ta upp aktien som ett missförstått fynd i en redan glödhet fastighetssektor? I studion även Helene Rothstein, redaktionschef på Affärsvärlden, och Johan Eklund, börsreporter på Affärsvärlden.
12/19/201918 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

45: I Warren Buffetts fotspår med Mikael Tarnawski-Berlin

Att starta en egen fond är krångligt och dyrt. Bara ansökningsavgiften kan landa på en miljon kronor. Ändå blev Mikael Tarnawski-Berlin fondentreprenör. Numera förvaltar han fonden Carnegie Global, där fortsätter han med flera tidigare innehav. I podden Affärsvärlden pratar han om bolagen han följt länge: Googles moderbolag Alphabet, private equityjätten KKR och hur man kan kopiera Warren Buffetts bästa investering.
12/12/201931 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

44: Börsfällor med Petter Hedborg, Modular Finance

Det började med en morfar som skänkte några Gunneboaktier till ett av sina barnbarn. När barnet blev tonåring började han själv att handla med aktier. Intresset tilltog, på aktiechattar och börsform träffade tonåringen likasinnade. En chatkompis skulle han grunda två bolag med. Modular Finance är ett företag som går bakom kulisserna på Stockholmsbörsen och det försöker vd:n och medgrundaren Petter Hedborg också att göra. Här levererar han investeringstips och nybörjarmisstag, som han gjort - och som han har undvikit.
12/5/201932 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

43: Stjärnförvaltaren Carl Armfelt

När fondförvaltarna Carl Armfelt och Erik Sprinchorn startade TIN Fonder kallades de stjärnförvaltare. Men vad innebär det egentligen? Och vilka är de nya heta teknikbolagen och hur ska de värderas? I veckans podd intervjuas Carl Armfelt – som säger att han besöker 400 bolag om året och berättar varför  arbetet i sig gör honom till en mer positiv person.
11/28/201930 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

42: Penningtvätt med Uppdrag Granskning

SVT-programmet Uppdrag granskning är inne på sitt fjärde program om Swedbank. Fler program om penningtvätt och storbanker är att vänta. Hur förhåller sig SVT till kursrasen som programmen leder till och hur kontrollerar de att ingen av SVT:s tusentals anställda gör sig skyldig till insiderhandel. Intervju med Uppdrag gransknings producent Axel Gordh Humlesjö.
11/20/201924 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

41. Hotellbonanza med Jens Mathiesen, VD, Scandic

Mergers & acquisitions, yield, due diligence, Q4, crowdfunding, float och all time high. Finansslang är någonting som Affärsvärldens korrekturläsare Hans Strömberg förhåller sig till. Han har flera teorier om varför engelska utryck lever vidare. Ibland nödvändigt, ibland onödigt. Därtill intervju med Scandics vd Jens Mathiesen om den nordiska hotellmarknaden och huvudproblemet med OTA:er som Booking, Expedia och Hotels.com. 
11/14/201934 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

40: Årets ledare: Björn Rosengren

”ABB tar fem år att förändra”, säger den tillträdande vd:n Björn Rosengren i en intervju med Affärsvärlden. Igår utsågs han till Årets ledare på grund av sitt arbete med att decentralisera Sandvik. Han säger själv att hälften av värdeökningen i gruvbolaget kan härledas till en decentraliserad organisation, något han har lärt sig under sin tid på verkstadsbolaget Atlas Copco. Redaktionschef Helene Rothstein rycker ut som mingelreporter och intervjuar näringslivsprofiler om ledarskap. Hon rapporterar även från London där det sker en kamp om juridiken – är det engelsk eller svensk rätt som ska gälla i en era av brexithot. Och blir det någon Brexit eller är den engelska politiken snarare ”en turistfälla”? I studion även Affärsvärldens chefredaktör Göran Lind.  
11/7/201922 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

39: Worlds no1 climate solver? Climeon under lupp

"Worlds no1 climate solver" - det är startupen Climeons ambition men hur ser möjligheterna egentligen ut? Affärsvärldens redaktionschef Helene Rothstein och börsreporter Johan Eklund gör en djupdykning i det nya miljöteknikbolaget, som stöds av Bill Gates och Jeff Bezos bland annat, och upptäcker en intressant investerar-rundgång samt att vägen till en klimatsmart energilösning nog är snäppet snårigare än vad som kommuniceras. De klev in på börsen med stora förväntningar, men hur nära är de egentligen?
10/31/201930 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

38: Därför blir Kina inte ekonomisk stormakt, intervju med Joakim Hedhill

I handelskrigstider kan man tro att maktkampen mellan USA och Kina blir avgörande för världsekonomins framtid. Men Kinas akilleshäl är de låga födelsetalen som får förödande konsekvenser på sikt. Det säger Handelsbankens Joakim Hedhill, ansvarig för bankens Pekingkontor.
10/24/201935 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

37: Kommunernas svarta hål, intervju med SKR:s chefsekonom Annika Wallenskog

Sveriges kommuner får det tuffare och tar allt större ansvar. Från år 2026 kommer kommunerna att gå back med 90 miljarder kronor – om året. SKL:s chefsekonom Annika Wallenskog är trött på att översätta olika regeringars budgetförslag. I podden Affärsvärlden efterlyser hon en större transparens: ”Varje år när regeringen publicerar sin budgetproposition ringer medlemmar till oss och den första frågan vi får är alltid: Är detta nya eller gamla pengar?. Kommunerna och regionerna är bara intresserade av nettoökningar, de är ju inte intresserade av att man trollar runt pengar”.  Dessutom: hur ska man som investerare tänka kring kommuners knaggliga ekonomi. Affärsvärldens börsanalytiker Johan Eklund efterfrågar större långsiktighet även bland opportunistiska välfärdsinvesterare.
10/16/201931 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

36: Allra-härvan 5 enkla steg med Per Agerman

Två år efter att Ekobrottsmyndigheten slog till mot huvudpersonerna i pensionsbolaget Allra ska parterna göra upp i rättssalen. I potten ligger hot om mångåriga fängelsestraff och stora skadestånd mot de åtalade som hävdar att myndigheterna är på väg mot nytt fiasko i domstol. Ekobrottsjournalisten Per Agerman reder ut vad vi ska ha koll på: Domstolen, anklagelserna, försvaret, staten - och domen.  
10/10/201920 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

35: Fulhus-special med Peter Strand, SLP

Fastighetsbranschen är i förändring när den gamla industrinäringen går mot modernare tider. I veckans podd från Affärsvärlden åker Helene Rothstein till Malmö för att träffa Peter Strand, tidigare vd för Victoria Park, som tillsammans med tre fastighetsrävar, Greg Dingizian, Mikael Hofmann och Erik Selin, startat SLP, Swedish Logistic Property, i jakten på nya lokaler i gamla stadsdelar. 
10/3/201934 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

34: Cybersäkerhet med Christopher Ahlberg, medgrundare, Recorded Future

Informationssäkerhet är het business. Det vet Christopher Ahlberg, medgrundare till det svenska startup-bolaget i Boston, Recorded Future. Bolaget blev nyligen uppköpt av det amerikanska riskkapitalbolaget Insight Venture Partners för 7,4 miljarder kronor. På kundlistan finns flera riksbanker men två stora länder blir aldrig kunder eftersom för många cyberattacker kommer därifrån. Vilka de är får du höra i veckans avsnitt från Boston! Dessutom en snabb inblick i klickbomber genom Affärsvärldens webbredaktör Elin Hanspers.
9/26/201929 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

33: Academedias VD Marcus Strömberg och life-science-rapport från Boston

Som vd för Academedia har Marcus Strömberg förhållit sig till den politiska åsiktsindustrin i snart femton år. I väntan på nya strider växer skolkoncernen på nya marknader. Dessutom en kort rapport från Boston där Affärsvärlden besöker universitet och startups - inte minst inom pharmaindustrin
9/19/201935 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

32: Bankspecial med Göran Persson

Storbankerna SEB:s och Swedbanks hantering av misstänkt penningtvätt i Baltikum utreds just nu. I väntan på resultaten intervjuas Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen samt Swedbanks nytillträdde styrelseordförande Göran Persson. Därtill om Affärsvärldens genomgång av börsens krisvärdering av banksektorn samt ett nordiskt bankfynd att investera i – en bank som reser sig ur spillrorna av en nordisk bankkris som redan spelats ut, på Island.
9/12/201943 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

31: Vinnare i alla lägen? Intervju med Mikael Stöhr VD, Coor

Från danska fängelser till flygplatser och ABB. Som vd för Coor har Mikael Stöhr utökat markservicen så att fler byråkrater och börs-vd:ar kan sköta sitt. I konjunkturoroliga tider finns det bolag som pekas ut som vinnare i alla läger. Servicebolaget Coor är ett sådant. Men har bolaget verkligen prövats i sämre tider? Intervju med vd:n som bokstavligt talat verkar utan att synas.
9/5/201931 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

30: Nya ägare, prinsar och stjärtkavajer intervju med Endy Elfström

Herrekiperaren Endy Elfström har dressat affärsmän och kungligheter i över femtio år. Från Kappahl till klassiska modebutiker som Mylord, Keyson, NK, Ströms, Grafford och skrädderifirman Götrich. Ekiperaren på Östermalm underkänner dagens näringslivsmän, hyllar 1960-talet och prins Carl Philip. Som tygkännare kommer han aldrig mer handla i en vanlig svensk klädaffär. Det är bara skräddarsytt som gäller.
8/29/201931 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

29: Fastighetsboom och byggfusk med Jessica Löfström

Svenska fastighetsbolag ägnar sig åt storslagen köpfest utomlands. Affärsvärldens medarbetare Tomas Nilsson har kartlagt fastighetsbolagens utlandsaffärer. Dessutom intervju med entreprenören Jessica Löfström, grundare av byggbemanningsbolaget Expandera Mera, samt initiativtagare till 17-nätverket – för kvinnor som har startat, äger och leder bolag som omsätter minst 50 miljoner kronor årligen.
8/22/201931 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

28: EQT och näringsfattigt kulturliv intervju med Johan Bygge

Han har bott i Hongkong i flera år och agerat rådgivare till de portföljbolag som EQT har i regionen. I veckans avsnitt talar Johan Bygge, industriell rådgivare åt EQT, om riskkapitalbolagets innehav i öster men också om den asiatiska private equity-industrin i relation till Europa och USA. Och varför riskkapitalbolag är mer långsiktiga än börsbolag. Det har länge påståtts att näringslivet är kulturfattigt men är det inte tvärtom, att kulturvärlden är långt mer ointresserad av ekonomi och näringsliv än vice versa? En diskussion mellan Affärsvärldens Helene Rothstein och Johan Anderberg.  
8/15/201928 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

27: Kidnappad av Elliott intervju med Martin Gren

Axis grundare Martin Gren pratar med Helene Rothstein om sin dramatiska exit, personlig integritet och vad han lärt sig om aktivistfonder. Dessutom gör redaktionschefen Göran Lind Helene sällskap för att diskutera den händelserika sommaren och den (som vanligt) osäkra hösten den skapat.
8/8/201926 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

26: Lobbykrig och megadeals med Christopher Engman

Alla riktigt stora affärer innehåller en trojansk häst, en person som läcker information till en vald leverantör. Att sy ihop en riktigt stor affär är ett lobbykrig, mer än något annat. Det menar Christopher Engman, som tillsammans med Johan Åberg har skrivit boken ”Megadeals”. I boken berättar 60 doldisar på några av världens största bolag om spelet bakom kulisserna och vad som krävs för att gå i mål med en miljardaffär. För Affärsvärldens Helene Rothstein berättar Christopher Engman om de fem avgörande faktorer som kan hjälpa eller stjälpa den som vill landa de stora affärerna.
8/1/201941 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

25: När kriserna avlöste varandra – Stockholmsbörsens historia, del 2

På 1970-talet trodde Sverige att vi var bäst. Men sen kom självgodheten ikapp oss och 1977 gick Sverige i princip i konkurs. Det berättar Ronald Fagerfjäll, journalist, författare och tidigare chefredaktör för Affärsvärlden, för Helene Rothstein i den andra delen av historien om Stockholmsbörsen. En historia som sträcker sig från devalveringspolitik via yuppeeran och det sena 80-talets fastighetsmiljardärer och hela vägen fram till idag.
7/25/201945 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

24: När ingen räknade med Investor – Stockholmsbörsens historia, del 1

På 1920-talet var Wallenbergsfären helt uträknade, alla antog att det var Kreugerkoncernen som skulle klara sig. Men det blev tvärtom. Till slut. I det här avsnittet av Affärsvärlden träffar Helene Rothstein journalisten, författaren och tidigare chefredaktören Ronald Fagerfjäll som har skrivit ett reportage i 13 delar om 110 år av Stockholmsbörsens historia. Det här är första delen av två och sträcker sig från 1909 till 1970-talet.
7/18/201939 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

23: Intervju med hållbarhetsexperten Emma Ihre

När Jan Dernestam rekryterade Emma Ihre till Mannheimer Swartling fanns ingen direkt beskrivning av rollen. Men det kändes självklart att Nordens största advokatbyrå skulle ha en hållbarhetschef. Nu, fem år senare, är det ett stort engagemang från klienterna och väldigt positiva reaktioner när byrån satsar mer strategiskt på hållbarhet. För Affärsvärldens Helene Rothstein berättar hon hur hon bär sig åt. Hör också Jacob Wallenberg berätta varför han tycker att Sverige ska vara öppna, men inte naiva, när det kommer till utländska investerare.
7/11/201926 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

22: Greenwashing på utdöende, intervju med Mattias Goldmann

För tre år sen toppade han Aktuell Hållbarhets lista över Sveriges hållbarhetsmäktigaste. I år får han nöja sig med en sjundeplats. Affärsvärldens Helene Rothstein pratar med Mattias Goldmann, vd för tankesmedjan Fores, om greenwashing på utdöende, varför politikerna har ett större ansvar än medborgarna för klimatfrågan och vad vi kan lära oss av Kinas ofrivilliga insatser för klimatet.
7/4/201927 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

21: Motvindsmatadorerna

Vilken VD ska man ta rygg på? Johan Eklund har tittat på börsens ledare, och reder ut vilka som egentligen gett bäst avkastning. Dessutom: vikten av att ha tur, långvariga hoppjerkor och de ständigt återkommande fastighetsmännen under 50.
6/27/201929 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

20: Pengarekord för tvister

Bolagen slåss om allt större summor. Tvisterna blir färre men större och i en globaliserad värld blir även tvister mellan företag allt mer komplexa. Det säger Annette Magnusson, generalsekreterare för Skiljedomsinstitutet vid Stockholms handelskammare i podden Affärsvärlden. En utmaning inom skiljeförfaranden är att säkerställa att instituten som avgör näringslivets hemliga uppgörelser inte blir ett forum för kriminalitet och penningtvätt.
6/20/201934 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

19: VD:n utan topplock

När Fredrik Karlsson fick sparken från VD-posten i Lifco hade företagets värde 90-dubblats på 20 år. När han nu gästar Helene Rothstein pratar han om ilskan efter uppbrottet, vad som egentligen gjorde att han fick sparken och hur man samlade ihop 2,7 miljarder på sex veckor med nystartade Röko.
6/13/201937 minutes
Episode Artwork

18: Segersvit, stora trender och skeva signaler

Frida Bratt började på tidningen Fondbranschen för tio år sedan. Sedan december 2018 är hon sparekonom hos Nordnet, efter att ha skrivit om sparande för några av Sveriges största tidningar. För Helene Rothstein berättar Frida Bratt om att byta nyhetsredaktion mot bankkontor, om vi ska oroa oss för konjunkturavmättningen och varför regeringen skickar skeva signaler till spararna.
6/6/201932 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

17: Tobii, afasi och människans innersta

Tobiis VD Henrik Eskilsson berättar historien om namnet, idéerna och framtiden för företaget som blivit världsledande inom eyetracking - teknologin som revolutionerat marknaden för kommunikationshjälpmedel, men vars möjliga applikationer tycks vara oändliga. Henrik pratar med Helene Rothstein om konkurrenterna, de utdragna förvärven och möjligheterna att bli uppköpta av en teknikjätte.
5/30/201936 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

16: Bilar, bostadspriser och blancolån

För några år sedan lät det som att självkörande bilar snart skulle vara ute på vägarna, men utvecklingen har tagit tid och nu är det annat ljud i skällan. På samriskbolaget Zenuity, som ägs av Volvo cars och Veoneer, jobbar över 600 personer med att ta fram mjukvaran som ska göra självkörande bilar tillräckligt säkra. Helene Rothstein träffar Zenuitys vd, Dennis Nobelius, som säger att vägen till självkörande bilar är ett marathon, inte en sprint. 
5/23/201929 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

15: Nyproduktion, ny standard och nya VD:ar

Podden är kvar i Göteborg och Helene har träffat Kappahls nya VD Elisabeth Peregi. Tillsammans med Johan Eklund pratar Helene om Peregis planer på att stänga butiker, utöka e-handeln och retailbutikernas hyresavtal. Dessutom diskuteras Warszawabornas självbild och företagsobligationsmarknaden.
5/16/201930 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

14: Glädjekalkyler, Vera och Årets Intraprenör

Helene Rothstein reser till Göteborg för att prata med börsreportern Johan Eklund och passar såklart på att lägga fokus på västkusten. Med andra ord blir det prat om linbanor, självkörande lastbilar, och en intervju med Årets intraprenör-nominerade Mikael Karlsson, Vice President Autonomous Solutions på Volvo Trucks. Dessutom, en avstickare till andra sidan Öresund, när Johan Eklund sätter AOJ under luppen.
5/9/201931 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

13: Martin Palm om livesänd frågesport som fångar svenskarna

När den direktsända frågesporten Primetime hade premiär för ett drygt år sedan var det 41 personer som spelade. Idag är det drygt 60 000 som öppnar appen för att svara på frågor två gånger om dagen – trots att prispotten bara är några kronor. Varför funkar det? Helene Rothstein intervjuar Primetimes vd Martin Palm. Dessutom: Affärsvärldens redaktionschef Göran Lind berättar om tidningens satsning på grävande journalistik. 
5/2/201932 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

12: Holiday magic, svindeljägare och Jesu närvaro

Helene och den krimintresserade ekonomijournalisten Annelie Östlund pratar om pyramidspel, influencers ansvar och Better Globe, företaget som kom med ett osannolikt bra löfte – pengar växer faktiskt på träd!
4/25/201925 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

11: Ifrågasatta techdrakar och de fyra årstiderna

Helene Rothstein träffar Baker McKenzies Erik Brändt Öfverholm, specialiserad på konkurrensrätt och pratar om de största amerikanska techbolagen, som kanske inte är så stora länge till. Dessutom, börsreporter Madeleine Lundberg berättar om Affärsvärldens småbolagsportfölj, omvända vinstvarningar och att skylla alla nederlag på vädret.
4/18/201930 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

10: Metoo och högriskbranscher

Helene Rothstein träffar Åsa Erlandsson, en av Sveriges mest erfarna arbetsrättsadvokater och pratar om arbetsgivarens ansvar vid sexuella trakasserier och kraften i MeToo-rörelsen. Dessutom: Riksgäldsdirektören Hans Lindblad har en plan inför en ny finanskris men kommer den att fungera? Helene Rothstein och Affärsvärldens chefredaktör Erik Wallin pratar om livskraft, kultur och det faktum att alla har en plan tills man får en smäll på käften.
4/11/201932 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

9: Lars Ingemarsson, protektionism och balla deals

Trenden är tydlig - nordiska bolag köps upp i mycket större utsträckning än de själva köper andra bolag utanför Norden. Samtidigt blir världen allt mer protektionistisk. Hur hänger det ihop? Lars Ingemarsson, chef över den nordiska investmentbankdelen på Citi pratar protektionism, M&A och Brexit med Affärsvärldens Helene Rothstein. Dessutom: Affärsvärldens redaktionschef Göran Lind berättar hur tidningen har gjort nya avslöjanden i Swedbank-härvan. 
4/4/201934 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

8: Fingeravtryck, förundersökningsfängelse och misstänkta miljarder

Brottsspecial när Helene Rothstein och Per Agerman pratar om Fingerprints färgstarke och åtalade storägare Johan Carlström och hans supporterlika anhängare. Dessutom: Ekobrottsmyndighetens förändringsovilja, rekordlånga uppskjutanden och Swedbanks penningtvätt, som Per varit med och avslöjat.  Samtalet spelades in på måndagen, 25 mars.
3/28/201929 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

7: Dolt guld, teknikhandelsbörsfest och Knut Rost

Är Stefan Löfvens granne en investeringsmöjlighet? Helene och Johan Eklund tittar på Ratos undervärderade fastighetsguld, för att sedan vända fastighetsblickarna norrut och pratar med Diös VD Knut Rost om att krångla internt, liera sig och utveckla stadskärnor långt norr om tullarna.
3/21/201936 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

6: 33-listan, Almedalen och historiens längsta börsuppgång

Vem är Sveriges nästa Daniel Ek? Svaret kanske finns på årets upplaga av 33-listan. Helene Rothstein pratar med Anders Thoresson, som just nu sitter och vaskar fram guldkornen ur de många nominerade. Johan Anderberg bryter ner argumenten för att den amerikanska börsen ska upp eller och Affärsvärldens chefredaktör Erik Wahlin, skvallrar om vad som kommer att hända i Almedalen i sommar. 
3/14/201931 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

5: Petter Stordalen, de-engineering och jävig kursraket

Mitt i Choice-land, också känt som Oslo, möter Helene Rothstein hotellmiljardären Petter Stordalen och pratar om hur samma kedja ska kunna nå alla målgrupper. Johan Anderberg pratar om cannabisekonomin, arbetsmarknadens framtid, och hur bra en jävanklagelse kan vara för ett litet bolag.    
3/7/201927 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

4: Jävet

Avsnitt 4!
2/28/201930 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

3: Att analysera en aktie

Avsnitt 3!
2/21/201938 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

2: Den nyblivne miljardären

Avsnitt 2!
2/14/201943 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

1: E-kronan

Premiäravsnitt!
2/7/201945 minutes, 29 seconds