Winamp Logo
Mama, (z)najdi se! Cover
Mama, (z)najdi se! Profile

Mama, (z)najdi se!

Slovenian, Education, 1 season, 8 episodes, 2 hours, 47 minutes
About
Podcast o tem, kako se znajti v vlogi mame in hkrati najti sebe.
Episode Artwork

8. 5 najslabših nasvetov, ki sem jih dobila.

V 8. epizodi podcasta Mama, (z)najdi se! Bom spregovorila o najslabših nasvetih, ki sem jih dobila v letih, odkar sem postala mama. Večino teh nasvetov sem dobila kot novopečena mama in vsi imajo skupno iztočnico, in sicer razvajenega dojenčka. Danes bom zato govorila o tem, da dojenčka ne moremo razvaditi in to podkrepila s svojo osebno izkušnjo, kot mama treh otrok, ki teh nasvetov ni upoštevala. - Dojenčka ne moremo razvaditi. - Dojenček ne izsiljuje. - Dojenje. - Uspavanje. - Varna navezanost. - Intuicija. - Potrebe vs. želje. Vesela bom tudi, če boš v komentarju, sporočilu ali e-mailu z mano delila kakšen slab nasvet, ki si ga dobila ti in si želiš, da ga ne bi. Moj blog najdeš tukaj: www.zljubeznijomama.com. Pišeš mi lahko na [email protected] ali na Instagramu @zljubeznijomama. Pozdravček, Nina.
10/5/202120 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

7. 5 najboljših nasvetov, ki sem jih dobila.

V 7. epizodi podcasta Mama (z)najdi se! bom z vami delila 5 najboljših nasvetov, ki sem jih dobila, odkar sem postala mama. V nasprotju z veliko nezaželenimi nasveti "mimoidočih", so se ti nasveti izkazali za resnično koristne in uporabne. So preizkušeni in jih z veseljem delim dalje tistim, ki jih želijo sprejeti.  1. Doslednost je pri vzgoji najbolj pomembna. 2. Če rečeš »ne« si ne smeš premisliti. 3. Prvič, ko je nekaj hudo narobe odreagiraj takoj in burno in jasno postavi mejo. 4. Otrok ne potrebuje popolne mame. 5. Vse bo počakalo, otroci prehitro zrastejo. Vesela bom tudi, če boš v komentarju, sporočilu ali e-mailu z mano delila kakšen dober nasvet, ki si ga dobila ti in ti je pomagal na tvoji poti materinstva. Moj blog najdeš tukaj: www.zljubeznijomama.com. Pišeš mi lahko na [email protected] ali na Instagramu @zljubeznijomama. Pozdravček, Nina.
9/21/202119 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

6. Skrb zase in ljubezen do sebe (self love, self care).

V 6. epizodi podcasta Mama (z)najdi se!, bom govorila o skrbi zase, o tem, kako si vzeti čas zase, kako se imeti rada in kako si to pokazati. Mame, ne samo, da svoj čas po večini namenjamo drugim, imamo lahko večkrat tudi slabo vest, če si vzamemo čas zase, če gremo kam brez otrok, če imamo svoje hobije in kariero, če postavimo neke osebne meje ipd. Na kolektivni in osebni ravni je potrebno ozavestiti, da je popolnoma normalno, da vsaka oseba potrebuje čas zase, da si napolni svoje baterije in počne nekaj, kar ima rada ter preko česa se lahko uresničuje. Če si iz kakršnegakoli razloga časa zase ne vzamemo (dovolj) oz. imamo s tem težave, je dobro načrtno vzpostaviti novo dnevno, tedensko, mesečno rutino, ki bo vsebovala aktivnosti, opravila, stvari, ki bodo dobre za nas in nam bo ta čas zagotavljala. Preko tega bomo poskrbeli zase in si pokazali, da se imamo radi ter bomo s svojim življenjem bolj zadovoljni, srečnejši, pa tudi naši odnosi bodo posledično bolj izpolnjujoči, saj ne bomo pričakovali, da v zameno za vse, kar opravimo za druge, oni poskrbijo za to, da bomo mi srečni, zadovoljni in se bomo počutili ljubljeni.  V epizodi vas bom preko šestih korakov popeljala k vzpostavitvi te rutine, ki vam bo pomagala k bolj zadovoljnemu življenju in temu, da boste svojim otrokom tudi dober zgled. V današnji epizodi omenim rokovnik Moje leto, ki ga najdete tukaj: http://zljubeznijomama.com/izdelek/moje-leto/. Moj blog najdeš tukaj: www.zljubeznijomama.com. Pišeš mi lahko na [email protected] ali na Instagramu @zljubeznijomama. Pozdravček, Nina.
8/30/202124 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

5. Jaz, ženska, in vse moje vloge.

V 5. epizodi podcasta Mama, (z)najdi se!, bom govorila o ženski in vlogah, ki jih opravlja. Osredotočila se bom na materinsko vlogo in na to, kako ter na kakšen način se ženske z njo identificiramo oz. prepogosto preveč identificiramo ter kako se lahko temu izognemo. - Kdo sem, ko nisem hčerka, sestra, žena in mama? - Identifikacija z materinsko vlogo. - Ženska spolna vloga. - Vzroki za naše vedenje in pretirano identifikacijo z materinsko vlogo. - Vzorci iz otroštva, rane, ego. - Samorefleksija in zavedanje. - Pot k sebi. Moj blog najdeš tukaj: www.zljubeznijomama.com. Pišeš mi lahko na [email protected] ali na Instagramu @zljubeznijomama. Pozdravček, Nina.
6/22/202122 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

4. Idealizacija in primerjanje s starši na Instagramu.

V 4. epizodi podcasta Mama, (z)najdi se! sem poskušala strniti svoje misli in izkušnje o idealizaciji in primerjanju s starši na Instagramu. O temi govorim tudi na splošno in vam lahko koristi tudi, če še nimate otrok, saj se mi zdi ta problematika idealizacije in primerjanja z drugimi, ki močno vpliva na nas in na naše duševo zdravje, zelo pogosta. Gre za eno od pasti družbenih omrežij, v katero sem se ujela tudi sama in o kateri se mi zdi smiselno ozaveščati. Tekom epizode razkrijem, kateri koraki so mi pomagali, da sem se nehala primerjati z drugimi in premagala občutke nezadovoljstva, manjvrednosti in druge slabe občutke, ki so se pojavili ob "scrollanju" po Instagramu in kaj lahko naredi vsak izmed nas, da bi se ta idealizacija prenehala. Moj blog najdeš tukaj: www.zljubeznijomama.com. Pišeš mi lahko na [email protected] ali na Instagramu @zljubeznijomama. Pozdravček, Nina.
6/8/202124 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

3. 3 koraki do sprejemanja.

V 3. epizodi bom opisala 3 korake, ki nam lahko pomagajo do sprejemanja materinske vloge in sprememb, ki jih le-ta prinese s seboj. Po mojih izkušnjah nam lahko na poti sprejemanja novega življenjskega sloga in sebe v novi vlogi pomagajo: 1. Soočanje z vsemi čustvi, občutki. Žalovanje. 2. Podpora in pogovor z osebami, ki nas razumejo. 3. Čas zase. Moj blog najdeš tukaj: www.zljubeznijomama.com. Pišeš mi lahko na [email protected] ali na Instagramu @zljubeznijomama. Pozdravček,  Nina.
5/17/202116 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

2. Kako se ženska spremeni, ko postane mama?

V 2. epizodi bom spregovorila o spremembah, ki jih doživi ženska, ko postane mama. Dotaknila se bom telesnih in duševnih sprememb, ki so neizogiben del življenja ženske, ki postane mama, pa vendar so te spremembe lahko tudi drugačne za vsako izmed nas in se nas dotaknejo na različne načine, medtem ko hodimo po poti materinstva. Pomembno se mi zdi, da o teh spremembah govorimo, jih sprejmemo in ozavestimo. - Telesne spremembe. - Odnos do telesa. - Sprememba prioritet.  - Materinski čut, intuicija. - Spremembe v doživljanju sveta okoli nas. - Spremembe osebnostnih lastnosti. - Spremembe v naši duševnosti.  - Spremembe v naših odnosih z drugimi. Ženska se izgubi v svoji materinski vlogi in s tem pridobi priložnost, da se ponovno najde, na novo postavi in redefinira. Knjige omenjene v epizodi: Dr. Shefali Tsabary: The Conscious Parent (berem izseke iz 9. poglavja); Dr. Shefali Tsabary: The Awakened Family. Dokumentarni film omenjen v epizodi: David Lynch: The Art Life. Moj blog najdeš tukaj: www.zljubeznijomama.com. Pišeš mi lahko na [email protected] ali na Instagramu @zljubeznijomama. Pozdravček, Nina.
5/10/202127 minutes
Episode Artwork

1. Kdo sem jaz in o čem bom govorila? Uvodna epizoda podcasta Mama, (z)najdi se.

Uvodna epizoda podcasta Mama (z)najdi se, v kateri povem nekaj o sebi in nakažem, o čem bom govorila v naslednjih epizodah. Mama (z)najdi se je podcast o tem, kako se znajti v vlogi mame in hkrati najti sebe. V okviru iskanja sebe, znotraj materinske vloge, se bom lotevala tem o osebni rasti, o družbenih pričakovanjih, vlogah, ženskosti in o odnosih vseh vrst. V okviru tega, kako se kar najbolje znajti v materinski vlogi, pa bom govorila o osebnih izkušnjah iz področja starševstva, vzgoje, delila bom kakšne mini trike za lažji vsakdan z otroki, glede na starostna obdobja ipd. Pustimo se presenetiti, kam nas bo zapeljala pot. Za vse, ki vas zanimajo: - odnosi, - osebna rast, - vzgoja. Moj blog najdeš tukaj: www.zljubeznijomama.com.  Pišeš mi lahko na [email protected] ali na Instagramu @zljubeznijomama. Pozdravček, Nina.
4/20/202112 minutes, 45 seconds