Winamp Logo
Lytteren Cover
Lytteren Profile

Lytteren

Norwegian, Music, 1 seasons, 45 episodes, 18 hours 35 minutes
About
I denne podkasten snakker Kristopher Schau med kjente og ukjente mennesker om deres forhold til klassisk musikk. Du finner episodene på denne siden, på Spotify og på andre plattformer der du lytter til podkast.
Episode Artwork

Henrik Mestad- Beethovens Fiolinkonsert

I denne sesongens siste episode møter vi skuespiller Henrik Mestad. Han hører på det samme verket hver gang han skal inn i en rolle, og det kun på grunn av et Walkman-bytte på 90-tallet. På hjemmebane er han lidenskapelig opptatt av fridans for hele familien. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
06/04/202229 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Mimmi Tamba- Mozarts symfoni No.40

Artist Mimmi Tamba vil gjerne unngå båser, og har som livsprosjekt å lage sin egen musikksjanger. Hun lar seg inspirere av både Mozart og dronning Elizabeth I av England. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
30/03/202228 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Gunnveig Grødeland- Pendereckis Metamorphosen

Hvordan ville pandemien hørt ut hvis det var en symfoni? Virusforsker Gunnveig Grødeland forteller om et verk som for henne reflekterer dysharmonien i samfunnet, men som også henger sammen i en større helhet.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
23/03/202226 minutes 45 seconds
Episode Artwork

Fridtjof Stensæth Josefsen- I Dovregubbens hall

«Det starter med et smil, og slutter med et skrik.» Det sier Fridtjof Stensæth Josefsen om Griegs I Dovregubbens hall, som gjorde ham så redd som barn at han sjeldent turte å høre hele. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
16/03/202223 minutes 42 seconds
Episode Artwork

Inger Besserudhagen- Tchaikovskys Symfoni No.5 i E-moll

Hva har en orkestermusiker til felles med en skiskytter? Møt Inger, solohornist i Oslo-filharmonien og eier av fire horn som alle bærer samme navn. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
09/03/202229 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Nina Jensen- Clair de Lune

Musikk kan gi oss håp, selv når alt virker håpløst. Det har Nina Jensen fått kjenne på kroppen. Verket Clair de Lune kan utløse nye følelser hver gang hun hører det. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
02/03/202229 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Didrik Solli-Tangen- Blomsterarien fra Carmen

Hvordan kan en som syns opera var skikkelig teit ende opp med å bli klassisk sanger? Didrik Solli-Tangen forteller oss om hvordan han bruker kroppen som instrument og at det kanskje kan hjelpe å spise seg stappmett før konsert. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
23/02/202225 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Isalill Kolpus- Våren

Hvor viktig er en tolkning av et verk? Det fikk komiker Isalill Kolpus kjenne på da hun forelsket seg i én versjon av Våren, mens den neste ikke fremkalte noen følelser i det hele tatt. Når den riktige versjonen blir spilt, blir hun øyeblikkelig tatt tilbake til Finnmarksviddas mektige natur. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
16/02/202224 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Pierre Xhonneux- César Francks Symfoni i D-moll

Pierre Xhonneux er klarinettist i Oslo-Filharmonien. Hør ham fortelle om magien som oppstår når musikere, dirigent og publikum smelter sammen og blir ett. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
09/02/202228 minutes 19 seconds
Episode Artwork

Kristopher Schau- Limelight

Hvorfor ble rockemusikeren programleder i Lytteren, når han mente at klassisk musikk var snobberi? Kristopher Schau er gjest i eget show.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
02/02/202226 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Bahare Viken- Tårnarien fra Tosca

I en ishall i Stockholm står en russisk popfiolinist og trollbinder barnet Bahare sammen med en kunstløper som klarer alle trinnene sine perfekt denne dagen. Hva er det som gjør musikk så altoppslukende? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
17/11/202125 minutes 13 seconds
Episode Artwork

Karoline Linken- Solveigs sang

Det er ikke bare lett for Karoline å beskrive følelsen hun fikk da læreren satte på klassisk musikk i klasserommet på barneskolen. At det var et lyspunkt i en rar periode er det ingen tvil om, og nå vil hun gi det samme til sine egne elever. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/11/202126 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Sandeep Singh- Dance of the Sugar Plum Fairy

For Sandeep er klassisk musikk først og fremst viktig som referanse i all den andre musikken vi hører i dag, men også som avbrekk. Da familien fikk sin første PC kunne han søke opp «music» for første gang, og der fant han et stykke som lignet mistenkelig mye på noe han hadde hørt før. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
03/11/202126 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Stephan Lyngved- Mozarts pianokonsert No.21 i C

Friheten til å lytte på tvers av sjangre har vært viktig for Stephan siden barndommen. Med én fot i punken og en annen i musikalenes verden, er det fortsatt plass til en god del klassisk musikk. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
27/10/202132 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Maria Kjos Fonn- Song for Athene

Klassisk musikk spiller en viktig rolle for Maria både personlig og i forfatterskapet. Det er spesielt ett stykke som har festet seg den siste tiden, som minner om at musikk kan bistå både i sorg og i arbeid. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
20/10/202127 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Bjarte Tjøstheim- Bachs Juleoratorium

Musikk har vært en sentral del av Bjartes liv, helt fra han sto i sopranrekken i Stavanger domkor og spilte trommer på gutterommet, til at han i dag har lært seg hvordan man best mulig kan late som om man spiller fiolin på profesjonelt nivå. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
13/10/202129 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Helene Bergsholm- Brahms Wiegenlied

Hver kveld da hun var liten ble Helene Bergsholm bysset i søvn av et stykke som i dag vekker stor nostalgi hos henne. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
06/10/202118 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Eli Riefling Ree- Mozarts Lacrimosa

Som begravelseskonsulent og musiker ser Eli trendene for hvilken musikk vi velger oss når vi skal ta et siste farvel. Selv vet hun akkurat hva hun ville valgt. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
29/09/202122 minutes 45 seconds
Episode Artwork

Hasse Hope - Mor Åses død

Da han var liten lå fokuset på at setene var harde når han ble tatt med på klassiske konserter rundt omkring i verden, men alt skulle endre seg en sommerkveld på Gålå. Hva var det som brakte frem så sterke følelser for Hasse? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
22/09/202131 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Pernille Sørensen - Bartóks pianokonsert No.3

Musikk har alltid vært en selvfølgelig del av Pernilles liv – såpass selvfølgelig at familien i flere generasjoner har fylt hverdagen med et plystresignal som er hentet fra et helt spesielt verk. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
15/09/202127 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Lyst til å se Oslo Filharmonien LIVE?

På konsertene onsdag 18ende og torsdag 19ende august får du som lytter av Lytteren billetter til 50,- kr per stk.Gå inn på ofo.no og bruk rabattkoden LYTTEREN når du kjøper billett.Musikk:Also Sprach Zarathustra (‘Thus Spake Zarathustra’), Op. 30Vasily Petrenko & Oslo Philharmonic OrchestraRichard Strauss2019℗ 2019 LAWO Classics Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
13/08/20211 minute 13 seconds
Episode Artwork

Markus Neby - Ildfuglen LIVE

Oslo Filharmonien spiller Markus og Kristophers ønskemusikk live! Nordheim, pauker, en radiojingle og naturligvis Carmina Burana, skal under lupen. For å nevne noe.Live fra Oslo konserthus - Se hele den magiske seansen her:https://youtu.be/BiqZG0er63U Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
14/06/20211 hour 27 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Elise Ain - Beethovens Symfoni No.9

For Elise har musikksmaken hele tiden utviklet seg i nye retninger. Det var først Metallica som gjorde kunstneren kjent for symfoniorkester, og plutselig måtte hun også komponere klassisk musikk på egenhånd. I dag er det viktig for Elise å skape sine egne bilder i hodet når hun lytter.https://open.spotify.com/playlist/2W4wVDXfZvGQ8B2aJye5pu?si=wsrB_oV0RrGA08pORc7V4g    Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
12/05/202123 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Henriette Steenstrup - Faurés requiem

Musikken påvirker Henriette. Den har fulgt henne gjennom livet, fra barndommen med klassisk gitar i hånden, gjennom ungdomsårene på musikklinjen og i platebutikk, og som voksen. Bor det kanskje fortsatt en korist i henne?https://open.spotify.com/playlist/6d4Ih3sT4lqFkPYi6sWTJy?si=aHAsOZYWR7CG0uEla5A8Mw Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
05/05/202126 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Trine Lise Olsen - The John Dunbar Theme

Trine Lises musikksmak har tatt mange vendinger gjennom livet, men noen inntrykk sitter igjen helt fra ungdomstiden. Komikeren har et helt spesielt forhold til filmmusikk, og det er vanskelig å holde følelsene på innsiden.https://open.spotify.com/playlist/0zWrokvB5qiI32IuFYtd08?si=y4RL-p3KS6W0B7I_MyIajA Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
28/04/202122 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Mikkel Niva - Air

For Mikkel kom klassisk musikk inn i livet på resept fra fastlegen. Det begynte da han var tenåring og bodde alene på hybel med piffikrydder til middag, men også som voksen er klassisk det som virker når han skal slappe ordentlig av – gjerne liggende, og uten at andre hører det.https://open.spotify.com/playlist/12ciU5GSKWPIfXbes8vKd9?si=kw6ZcS_bTJK80kD6J8kxXw   Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
21/04/202125 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Håvard Walla - Fratres (for 12 cellos)

Ikke mye lå til rette for at Håvard skulle bli musikkinteressert i oppveksten, så han måtte ta saken i egne hender. Da han tjenestegjorde i Afghanistan kunne klassisk musikk gi en følelse av trygghet blant de støvete fjellene, og musikken minner ham på de små gledene, som tross alt er selve livet. https://open.spotify.com/playlist/1H6k40CdabAovOcDzpfjv9?si=aqEMv7NQQHWRhc-9UbF9ww Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
14/04/202125 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Adrian Sellevoll - Vitae Lux

Musikk har vært en viktig del av livet så lenge Adrian kan huske, og det går sjeldent mange minutter uten at han har en gammel vise på lur – også i denne episoden. Klassisk musikk ble derimot introdusert på en noe utradisjonell måte for realityprofilen, av en god venn i ungdomstiden.https://open.spotify.com/playlist/6Pmz8S39EQMweqNJt5rCTb?si=vfPIGczxR5CLEqSs2j_zqw Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
07/04/202122 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Camilla Skorge - Nøtteknekkersuiten

Det er vanskelig for Camilla å forklare hva det er med musikken som berører henne så dypt at hun kan begynne å gråte av det samme punktet i et verk hver eneste gang hun hører det. Hun er livredd for at magien en dag skal forsvinne.Musikk: https://open.spotify.com/playlist/4zFEAwzR2Hdw4FK45oAZOa?si=30OTR3yATtWOMFSRAKQbBQ Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
31/03/202125 minutes
Episode Artwork

Alexander Stöckl - Tirol Concerto: The Movement II

Alexander har alltid vært opptatt av musikk, enten det har vært som bandmedlem, Idol-tekstforfatter eller lytter. Musikk skaper følelser, og på tross av Østerrikes imponerende komponistkatalog, er det en amerikaner som får hopplandslagstreneren til å lengte hjem til Tyrol. Musikk: https://open.spotify.com/playlist/7H4CYjDe7fCKBeBsOuWh0d?si=K3PDOCB8QBeUaZn9IcrO3w Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
24/03/202125 minutes 44 seconds
Episode Artwork

Lars Myhren Pharo - Liebesträume

Dette er historien om punkeren fra Gjøvik som fant en musikkbok på skolen med et bilde av fyren fra Mozart-kulene. Lenge holdt han den klassiske musikken for seg selv, men med årene har det vist seg at å gå mot sine egne prinsipper og inn i konserthusene er så punk som du får det. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
17/03/202125 minutes 38 seconds
Episode Artwork

Kristin Skogen Lund - Verdis Requiem

Da Kristin sang i kor kunne hun føle at hun lettet fra bakken og ble renset. Nå som hun har gått fra korist til konsernsjef er det fortsatt musikken som lar henne stoppe opp og kjenne på alle følelsene som ofte blir glemt i en travel hverdag Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/03/202124 minutes 55 seconds
Episode Artwork

Cecilie Leganger - Kjempeviseslåtten

Da verdens beste målvakt la ballen på hylla, måtte hun finne noe annet å bruke helgene på – spille og komponere klassisk musikk, for eksempel. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
13/01/202123 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Arnstein Søvik - Canon i D

Etter gjentatte, mislykkede forsøk på å snikeksponere sine barn for klassisk musikk, viste det seg at det Arnstein og hans seks år gamle datter skulle ha til felles var et 400 år gammelt stykke. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
06/01/202121 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Nicolae Dumitrel - Zigeunerweisen

Om du befinner deg i et mørkt baksete på en taxi i Oslo, og sjåføren plutselig drar frem en fiolin, er det meget mulig det er Nicolae fra Romania. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
30/12/202023 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Ada Jerre Haugli - Tchaikovskys fiolinkonsert

September 1970: Ada er flyvertinne og deler leilighet med to norske venninner i San Fransisco. I byen har folk ansiktsmaling, blomster i håret og Bob Dylan på anlegget – mens ut av de norske jentenes vindu, strømmer Tchaikovskys fiolinkonsert på full guffe. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
23/12/202024 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Iselin Shumba - Vexations

Skuespiller Iselin Shumba, er dramatisk av natur. Da det nye tiåret skulle spilles inn i Wien første nyttårsdag, håpet hun på Skjebnesymfonien. Lite visste hun, hva 2020 skulle bringe. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
16/12/202024 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Tore Petterson - Vårofferet

Da Igor Stravinskijs Vårofferet hadde premiere, ble det opptøyer i salen og tilløp til klassisk moshpit. Dette er en av grunnene til at Tore elsker stykket – det har hjulpet ham gjennom både gode og onde dager Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
09/12/202017 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Christopher Nicholson - Mozarts Requiem

Som liten gutt i Trondheim drømte Christopher om å reise langt, langt vekk. Til eksotiske Hawaii. Det var motivasjonen for å bli med i Nidarosdomens guttekor – dette skulle ta ham til varmere strøk. Slik gikk det ikke... Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
02/12/202026 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Sigrid Bonde Tusvik - Symfoni nr.9 av Antonin Dvorak

I Sigrids familie er det konkurranseforbud, så idrett var aldri aktuelt som fritidsaktivitet. Derfor ble det bratsj på lille Sigrid, og den er faktisk med henne den dag i dag. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
25/11/202028 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Sigrid Bonde Tusvik er gjest 25.november

Hør hele episoden på onsdag Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
23/11/202047 seconds
Episode Artwork

Espen Rostrup Nakstad - Vissi d'arte

Da armene ble lange nok, var det endelig Espen Nakstads tur til å spille trombone i korpset. Likevel var det hip hop som for alvor åpnet ørene hans for klassisk musikk. Trombonen tas fortsatt fram i ny og ne, men aller helst vil Espen produsere musikk som KYGO. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
18/11/202027 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Amy Mir - Morgenstemning

Amy Mir, også kjent som Ekspedisjonsjenta på sosiale medier, trigges av hårete mål. Klassisk musikk skulle vise seg å hjelpe henne med å nå et av disse. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
18/11/202018 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Hør Lytteren 18. november

Espen Rostrup Nakstad er første gjest - hør hele episoden onsdag 18. november Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
16/11/202051 seconds
Episode Artwork

Snart kommer Lytteren

Hvorfor er alle som hører på klassisk musikk så snobbete? Eller...er de det? Kristopher Schau møter kjente og ukjente mennesker som har et uventet forhold til klassisk musikk. En podcast om klassiske musikkopplevelser. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
10/11/20201 minute 9 seconds