Winamp Logo
Lopendebandwerk Cover
Lopendebandwerk Profile

Lopendebandwerk

Dutch, Music, 1 season, 18 episodes, 4 hours, 56 minutes
About
Documentairemaker Emmie Kollau gaat samen met muzikanten Spinvis, hiphop-producer Kubus, Sofie Winterson en Slagwerk Den Haag de werkvloer op. Ze lieten zich inspireren door het ritme van de herhaling en het gestamp van de machines. Een podcast over zwaar werk en dagen vol voldoening; over perfectionisme, en je soms net een robot voelen; een muzikale ode aan de lopendebandwerker.
Episode Artwork

Bonus 8: Making of van 'Lucky Fonz III en Nassim'

Wat gebeurt er met je als je niet meer mág werken? Lucky Fonz III zou helemaal gek worden, bekent hij. Hij vertaalde Nassims manische gevoel naar muziek, en liet zich onder andere inspireren door de filmmuziek van Ennio Morricone. Tussendoor krijgen we ook nog een lesje 'house maken met een drumcomputer'.
4/13/202216 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Aflevering 8: Lucky Fonz III en Nassim

Nassim was in Iran een ware workaholic, maar in Nederland mag hij als ongedocumenteerde niet werken. Toch betegelt hij badkamers en stuukt hij muren van restaurants - voor nauwelijks 50 euro per dag. Want werk is voor hem een medicijn. Lucky Fonz III maakte de soundtrack bij Nassims werk en vertolkte zijn verhaal.
4/5/202227 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Bonus 7: Making of van 'Sim Fane en Alex'

Het is haast een sprookjesachtig gezicht: de slagers- bakkers- en monteursuniformen die in de industriële wasserette boven je hoofd zweven, alsof ze in eigen persoon aan je voorbij marcheren. Producer Sim Fane maakt er fabrieksbeats van ratelende kleerhangers van, en vertelt je hoe 'warmte' klinkt.
3/29/202214 minutes
Episode Artwork

Aflevering 7: Sim Fane en Alex

In de industriële wasserij hangt Alex van Zinnicq Bergmann de slagersjassen op terwijl de temperatuur oploopt tot wel 50 graden. Ze is de rebel op de werkvloer. Ze komt uit een familie vol intellectuelen, en voedde in haar eentje vijf kinderen op - haar maak je niks wijs. Sim Fane (de producer van o.a. S10) maakte de soundtrack bij haar werkdag.
3/29/202224 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Bonus 6: Making of van 'Klangstof en Martijn'

We racen met opname-apparatuur door Nijmegen, achterop de scooter bij fulltime maaltijdbezorger Martijn Müller, die er al 18.244 ritjes op heeft zitten. Na deze ijskoude avond belooft Koen van der Wardt van Klangstof voortaan altijd een fooi te geven aan bezorgers. Koen liet zich voor de soundtrack inspireren door de voorbijzoemende auto's - een lekker viezig industrieel geluid, met een warm bedje.
3/22/202220 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Aflevering 6: Klangstof en Martijn

Op zijn elektrische scooter bezorgt Martijn Müller maaltijden, zelfs met een gebroken arm. Hij beschouwt zijn werk als één grote computergame, maar dat betekent niet dat hij het niet serieus neemt. Want iedereen zit op hem te wachten.
3/22/202223 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Bonus 5: Making of van 'Luwten en Han'

Nergens in Europa eten ze zoveel vleesvervangers als hier, maar de vegetarische balletjes mogen vooral niet perfect rond zijn. Singer-songwriter Luwten laat zich in deze making of van afl 5 door productiemedewerker Han Vrieze rondleiden in de wondere wereld van de vegetarische kipnuggets. Je hoort hoe ze Hans machines letterlijk een stem geeft en je leert ook nog iets over de favoriete muziek van honden.
3/15/202224 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Aflevering 5: Luwten en Han

Han Vrieze, 'een echte vleeseter', maakt de hele dag vegetarische kipnuggets, vegetarische hamburgers en vegetarische cordon bleus. Hij controleert of ze niet een grammetje te zwaar zijn, en hoort aan het geluid van de machines of de productie nog volgens plan verloopt. Maar stiekem was hij liever hondentrainer geworden. Singer-songwriter Luwten maakte de soundtrack en liet Hans machines zingen.
3/15/202220 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Lopendebandwerk seizoen 2 trailer

3/7/20221 minute
Episode Artwork

Bonus 4: Making of van 'Sofie Winterson en Joseph'

Hoe vriendelijk klinkt de vrouwelijke computerstem die de hele dag orders uitdeelt? Zou je er verliefd op kunnen worden? In deze 'making of' van aflevering 4 van Lopendebandwerk, vertelt singersongwriter Sofie Winterson hoe het duet tussen computer en mens tot stand kwam. En tussendoor leer je dat ook modellen lopendebandwerk doen.
6/15/202015 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Aflevering 4: Sofie Winterson en Joseph

Tussen de eindeloze gangen in een enorm magazijn rijdt Joseph op zijn kleine verzameltruck. Hij werkt in het distributiecentrum van uw supermarkt. Instappen, uitstappen, sjouwen - met kratten cola, dozen wijn, flessen frisdrank. Als kind in Zuid-Sudan wilde hij huisarts worden, of basketballer. Nu volgt hij de orders van een computerstem, en zorgt zo dat de schappen van uw supermarkt nimmer leeg zijn. Toch volgt hij nog steeds zijn droom. Singersongwriter Sofie Winterson maakte de soundtrack bij zijn werk, en vertolkte 'The Voice'.
6/5/202015 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Bonus 3: Making of van 'Kubus en Leo'

Hoe je muziek tovert uit een vatenfabriek? Luister hier de 'making of' van aflevering 3 van Lopendebandwerk, waarvoor hiphop-producer en beatmaker Kubus de soundtrack maakte.
5/31/202012 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Aflevering 3: Kubus en Leo

Het werkterrein van Leo Kaijen was de wijde wereld; nu werkt hij op een vierkante meter aan de lopende band in een vatenfabriek in Brabant. En dat terwijl hij al 70 is. Toch kan hij niet zonder zijn werk. Hiphop-producer en beat maker Kubus (Opgezwolle, Rico & Sticks) maakte een soundtrack uit de geluiden van de fabriek.
5/28/202016 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Bonus 2: Making of van ‘Slagwerk Den Haag en Mandy’

Hoe meditatief kan lopendebandwerk zijn? Jonathan Bonny maakte ism Slagwerk Den Haag de soundtrack bij afl 2 met daarin een Poolse meditatie-oefening. In deze making of legt hij uit waarom. Ook hoor je waarom slagwerkers graag in doe-het-zelf-zaken rondhangen en hoe je een ui kan bespelen.
5/22/202013 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Aflevering 2: Slagwerk Den Haag en Mandy

Ooit over nagedacht wie jouw online bestellingen inpakt? In deze aflevering ontmoet je Mandy. Soms voelt ze zich gewoon één met de computer. De jonge Belgische componist Jonathan Bonny maakte ism Slagwerk Den Haag een welhaast meditatieve soundtrack bij haar werkdag.
5/22/202016 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Bonus 1: Making of van ‘Spinvis en Patrick'

Wat heeft een vuilnisfabriek met een kerkorgel te maken? Spinvis legt het uit. En hij vertelt over de tijd dat hij zelf aan de lopende band werkte.
5/17/202013 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Aflevering 1: Spinvis en Patrick

In aflevering 1 met Spinvis volgen we Patrick. Hij werkt in een afvalsorteerbedrijf en veegt de hele dag bij elkaar wat er van de lopende banden valt.
5/15/202016 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Trailer

In enorme blokkendozen langs de Nederlandse snelwegen doen duizenden mensen het werk waar maar weinigen jaloers op zijn, werk dat doorgaans verborgen blijft. Lopendebandwerk. Ze sjouwen en stapelen, pakken en verpakken, drukken eindeloos op dezelfde knopjes en praten tegen computers. Documentairemaker Emmie Kollau gaat samen met muzikanten Spinvis, hiphop-producer Kubus, Sofie Winterson en Slagwerk Den Haag de werkvloer op. Ze lieten zich inspireren door het ritme van de herhaling en het gestamp van de machines. Een podcast over zwaar werk en dagen vol voldoening; over perfectionisme, en je soms net een robot voelen; een muzikale ode aan de lopendebandwerker. Lopendebandwerk is een podcast van VPRO, NPO Radio1, Autres Directions en Aldus’ producties en is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds. Meer informatie: www.vpro.nl/lopendebandwerk.
4/16/20202 minutes, 35 seconds