Winamp Logo
Long Covid, de schaduwpandemie Cover
Long Covid, de schaduwpandemie Profile

Long Covid, de schaduwpandemie

Dutch, Health / Medicine, 2 seasons, 23 episodes, 12 hours, 27 minutes
About
Tienduizenden Nederlanders houden langdurig klachten na een corona-infectie. Het gaat vaak om voorheen fitte mensen die niet eens in het ziekenhuis hebben gelegen. Zij hebben niet alleen last van geur- en smaakverlies, maar ook van hartkloppingen, hersenmist, vergeetachtigheid, kortademigheid en intense vermoeidheid. Voor sommige mensen is deze ziekte zo verlammend dat ze al langer dan één of twee jaar bijna niets meer kunnen. Dit wordt Long Covid, ook wel Post Covid of Post Covid Syndroom genoemd.    Journalisten Anne-Sophie van den Toren en Rianne van der Linden zoeken in deze podcast uit wat Long Covid nu eigenlijk is. Hoe worden de symptomen veroorzaakt? Gaat er bij deze mensen iets mis in het lichaam? Of speelt ook de psyche hier een rol? En: hoe moeten we hier als maatschappij mee omgaan? Moet de kans op Long Covid een rol spelen in het toekomstige coronabeleid? Je hoort het in 'Long Covid: de schaduwpandemie', een wekelijkse podcast van de EO voor NPO Radio 1.
Episode Artwork

Luister nu de nieuwe podcast 'Zieke Erfenis'

Graag tippen we je de nieuwe NPO Radio 1-podcast 'Zieke erfenis' van onze collega Nicole de Jong. Een indrukwekkend verhaal over de impact van erfelijke ziekten op de families waarin dit voorkomt, en de (mogelijke) dragers die moeten beslissen of ze willen weten of ze de ziekte later gaan krijgen. Luister hier de trailer, en zoek naar 'Zieke erfenis' in je podcast-app.
10/7/20231 minute, 28 seconds
Episode Artwork

Vanaf dinsdag 11 juli: een nieuw seizoen

Zeker tienduizenden long covid-patiënten kampen jaren na de coronapandemie nog met ernstige klachten. Er is nog geen behandeling gevonden die genezing biedt. Long Covid-patienten zoeken daarom vaak hun heil bij alternatieve behandelingen. In wat voor wereld komen patiënten bij deze zoektocht naar genezing terecht? En wordt er misbruik gemaakt van hun kwetsbare positie? Vanaf dinsdag 11 juli  verschijnt een nieuwe podcastserie: Long Covid en de kwakzalverindustrie.
7/8/20231 minute, 30 seconds
Episode Artwork

#5 - Hoe nu verder?

De tienduizenden mensen die ziek zijn door Long Covid zijn misschien wel het topje van de ijsberg. In deze laatste aflevering van 'Long Covid, de schaduwpandemie' stellen we de vraag hoe het nu verder moet. Welke rol moet Long Covid spelen in het toekomstige coronabeleid? Moet de overheid actief inzetten op het voorkomen van besmettingen, zodat er minder mensen Long Covid krijgen? Ja, zegt Kamerlid Pieter Omtzigt, die Long Covid een 'nieuwe volksziekte noemt'. En moet er niet veel meer geld naar onderzoek? Viroloog Marion Koopmans denkt dat er best genoeg geld is, maar dat er een nationaal onderzoek moet komen waarin alle wetenschappers samenwerken. Heb je tips voor de makers? mail dan naar: [email protected] / [email protected]
9/22/202238 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

#4 - Het prijskaartje

Er is voorlopig nog geen zicht op een behandeling voor Long Covid-patiënten. Tienduizenden patiënten zitten daardoor langer ziek thuis en kunnen niet of minder werken. Ze komen terecht in de wereld van de bedrijfsarts en het UWV, hoe verloopt dat? Ook spreken we met de zorgmedewerkers die in de eerste golf besmet raakten en 2,5 jaar later nog steeds niet kunnen werken door hun Long Covid-klachten. Kunnen zij de overheid aansprakelijk stellen voor de geleden schade? En: naast persoonlijke financiële schade kost Long Covid ook onze maatschappij geld. Hoeveel kost Long Covid ons? Gezondheidseconoom Xander Koolman maakt voor deze podcast een verontrustende schatting. De vijfde en laatste aflevering is beschikbaar op donderdag 22 september.
9/15/202240 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

#3 - Of zit het in je hoofd?

Er zijn aanwijzingen dat er met Long Covid-patiënten iets lichamelijks aan de hand is, maar verschillende experts wijzen erop dat er ook een psychische component is. Hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen, die we al hoorden in de vorige aflevering, begeleidt verschillende patiënten en zegt ze zelfs genezen te hebben. Maar hij is niet de enige: hoogleraar gezondheidspsychologie Andrea Evers wijst bijvoorbeeld op het nog relatief onbekende nocebo-effect dat een verklaring kan bieden voor een deel van de klachten. Betekent dit dat Long Covid puur tussen je oren zit? Nee, zegt hoogleraar immunologie Hemmo Drexhage: lichaam en geest werken op elkaar in en dat lijkt met name te gebeuren in het immuunsysteem. De vierde aflevering is beschikbaar op donderdag 15 september.
9/8/202240 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

#2 - Er gebeurt iets in het lichaam

Wat gaat er mis in het lichaam van mensen met Long Covid? Die vraag houdt vele wetenschappers en artsen wereldwijd bezig. Op de gewone scans en onderzoeken is niets geks te zien en dat roept de vraag op: is er dan iets anders aan de hand met deze mensen? Zit het tussen hun oren? Volgens hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen speelt de psyche wel degelijk een grote rol bij deze ziekte. Maar longarts Merel Hellemons is daar nog niet zo zeker van, want wat zien we als we dieper in het lichaam kijken? De derde aflevering is beschikbaar op donderdag 8 september. Shownotes: - Het hele onderzoek van DataIM is hier te lezen: https://cms-assets.nporadio.nl/npoRadio1/Rapportage-Long-Covid.pdf?v=1662008395
9/1/202237 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

#1 - Er is iets aan de hand

Tienduizenden Nederlanders houden maanden- of zelfs jarenlang ernstige klachten na een coronainfectie. Dat geldt ook voor Charlotte (25) en Tjalco (36). Beiden waren fit, gezond en stonden midden in het leven, maar nu staat hun leven al bijna twee jaar lang stil. Er is iets aan de hand, maar wat precies? Om meer te leren over deze nieuwe ziekte gaan Rianne en Anne-Sophie naar Herpen waar huisarts Alfons Olde Loohuis in 2008 de Q-koortsepidemie ontdekte. Volgens Olde Loohuis kan Q-koorts ons veel leren over Long Covid.  De tweede aflevering is per direct beschikbaar.
9/1/202236 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

#5 - (prikkelarm) Hoe nu verder?

Dit is de prikkelarme versie van de podcast, zonder muziek en geluidseffecten. Wil je de reguliere versie horen? Deze staat in dezelfde feed. De tienduizenden mensen die ziek zijn door Long Covid zijn misschien wel het topje van de ijsberg. In deze laatste aflevering van 'Long Covid, de schaduwpandemie' stellen we de vraag hoe het nu verder moet. Welke rol moet Long Covid spelen in het toekomstige coronabeleid? Moet de overheid actief inzetten op het voorkomen van besmettingen, zodat er minder mensen Long Covid krijgen? Ja, zegt Kamerlid Pieter Omtzigt, die Long Covid een 'nieuwe volksziekte noemt'. En moet er niet veel meer geld naar onderzoek? Viroloog Marion Koopmans denkt dat er best genoeg geld is, maar dat er een nationaal onderzoek moet komen waarin alle wetenschappers samenwerken. Heb je tips voor de makers? mail dan naar: [email protected] / [email protected]
8/31/202236 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

#4 - (prikkelarm) Het prijskaartje

Dit is de prikkelarme versie van de podcast, zonder muziek en geluidseffecten. Wil je de reguliere versie horen? Deze staat in dezelfde feed. Er is voorlopig nog geen zicht op een behandeling voor Long Covid-patiënten. Tienduizenden patiënten zitten daardoor langer ziek thuis en kunnen niet of minder werken. Ze komen terecht in de wereld van de bedrijfsarts en het UWV, hoe verloopt dat? Ook spreken we met de zorgmedewerkers die in de eerste golf besmet raakten en 2,5 jaar later nog steeds niet kunnen werken door hun Long Covid-klachten. Kunnen zij de overheid aansprakelijk stellen voor de geleden schade? En: naast persoonlijke financiële schade kost Long Covid ook onze maatschappij geld. Hoeveel kost Long Covid ons? Gezondheidseconoom Xander Koolman maakt voor deze podcast een verontrustende schatting. De vijfde en laatste aflevering is beschikbaar op donderdag 22 september.
8/31/202238 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

#3 - (prikkelarm) Of zit het in je hoofd?

Dit is de prikkelarme versie van de podcast, zonder muziek en geluidseffecten. Wil je de reguliere versie horen? Deze staat in dezelfde feed. Er zijn aanwijzingen dat er met Long Covid-patiënten iets lichamelijks aan de hand is, maar verschillende experts wijzen erop dat er ook een psychische component is. Hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen, die we al hoorden in de vorige aflevering, begeleidt verschillende patiënten en zegt ze zelfs genezen te hebben. Maar hij is niet de enige: hoogleraar gezondheidspsychologie Andrea Evers wijst bijvoorbeeld op het nog relatief onbekende nocebo-effect dat een verklaring kan bieden voor een deel van de klachten. Betekent dit dat Long Covid puur tussen je oren zit? Nee, zegt hoogleraar immunologie Hemmo Drexhage: lichaam en geest werken op elkaar in en dat lijkt met name te gebeuren in het immuunsysteem. De vierde aflevering is beschikbaar op donderdag 15 september.
8/31/202239 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

#2 - (prikkelarm) Er gebeurt iets in het lichaam

Dit is de prikkelarme versie van de podcast, zonder muziek en geluidseffecten. Wil je de reguliere versie horen? Deze staat in dezelfde feed. Wat gaat er mis in het lichaam van mensen met Long Covid? Die vraag houdt vele wetenschappers en artsen wereldwijd bezig. Op de gewone scans en onderzoeken is niets geks te zien en dat roept de vraag op: is er dan iets anders aan de hand met deze mensen? Zit het tussen hun oren? Volgens hoogleraar klinische psychologie Jan Derksen speelt de psyche wel degelijk een grote rol bij deze ziekte. Maar longarts Merel Hellemons is daar nog niet zo zeker van, want wat zien we als we dieper in het lichaam kijken? De derde aflevering is beschikbaar op donderdag 8 september. Shownotes: - Het hele onderzoek van DataIM is hier te lezen: https://cms-assets.nporadio.nl/npoRadio1/Rapportage-Long-Covid.pdf?v=1662008395
8/31/202236 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

#1 - (prikkelarm) Er is iets aan de hand

Dit is de prikkelarme versie van de podcast, zonder muziek en geluidseffecten. Wil je de reguliere versie horen? Deze staat in dezelfde feed. Tienduizenden Nederlanders houden maanden- of zelfs jarenlang ernstige klachten na een coronainfectie. Dat geldt ook voor Charlotte (25) en Tjalco (36). Beiden waren fit, gezond en stonden midden in het leven, maar nu staat hun leven al bijna twee jaar lang stil. Er is iets aan de hand, maar wat precies? Om meer te leren over deze nieuwe ziekte gaan Rianne en Anne-Sophie naar Herpen waar huisarts Alfons Olde Loohuis in 2008 de Q-koortsepidemie ontdekte. Volgens Olde Loohuis kan Q-koorts ons veel leren over Long Covid.  De tweede aflevering is per direct beschikbaar.
8/31/202235 minutes, 1 second
Episode Artwork

Trailer

Tienduizenden mensen houden langer dan een jaar klachten na een corona-infectie. Of en wanneer ze beter worden, is niet duidelijk. Wat is er met hen aan de hand? Gaat er iets mis in het lichaam? Of speelt de psyche hier ook een rol? 
8/17/20221 minute, 57 seconds