Winamp Logo
L'ofici de viure Cover
L'ofici de viure Profile

L'ofici de viure

Catalan, Personal health, 1 seasons, 450 episodes, 2 days 2 hours 5 minutes
About
Gaspar Hernàndez ens fa la vida més fàcil! "L'ofici de viure" t'ofereix les millors eines per cultivar el teu benestar emocional. I també, creixement personal, psicologia positiva i nova espiritualitat amb els especialistes, Sergi Torres i Àlex Rovira.
Episode Artwork

L'avorriment

Què és una persona avorrida? Segons un estudi de diverses universitats anglosaxones, es tracta d'algú que no té sentit de l'humor i que fa feines d'anàlisi de dades, comptabilitat o impostos. Però la persona que es diu "avorrida" potser és més capaç de contemplar la vida o potser és més creativa que les persones que l'envolten. Per posar negre sobre blanc, ho comentem amb les psicòlogues Helen Flix i Anna Romeu. Acabem el programa amb l'espai de Sergi Torres.
25/02/202455 minutes 30 seconds
Episode Artwork

El sentit de la vida, segons Blay

Aquest any se celebra el centenari d'Antoni Blay Fontcoberta, el psicòleg català que va introduir a casa nostra la psicologia transpersonal. Comentem el seu llegat amb Jordi Sapés de Lema, que ha recollit els pensaments de Blay i n'ha escrit diversos llibres. També ens acompanya Claudia Casanovas, graduada en l'Acadèmia de Belles Arts i que treballa amb les ensenyances d'Antoni Blay. Amb un apunt de Ricard Vidal.
24/02/202440 minutes 13 seconds
Episode Artwork

Jo, jo, jo

Hi ha persones que només pensen en elles i només parlen d'elles mateixes, de la seva vida. No escolten els altres. Aquest egocentrisme té a veure amb el narcisisme? O vol dir que tenen una autoestima baixa? De les persones que només saben dir "jo", en parlem amb els psicòlegs Helen Flix i Xavier Guix. La psicòloga Desirée Llamas arrodoneix la qüestió amb un comentari, i el programa l'acabem amb l'espai de Sergi Torres.
18/02/202454 minutes 50 seconds
Episode Artwork

El cant terapèutic

Cantar ens pot ajudar molt més del que ens pensem a alliberar-nos de tot el que ens oprimeix per dins. Cantar és una forma d'integrar-nos en l'univers i de guarir les nostres ferides tot expressant-les a través d'aquest art en què, assegura la terapeuta Rosa Medina, no cal tenir nocions musicals. Perquè el que ens proposa és el cant lliure, on tots ens hi podem afegir amb l'ajuda d'un terapeuta que ens acompanyi en aquest camí per trobar i netejar la nostra essència. Amb un apunt de la psicòloga Natàlia Pomar.
17/02/202447 minutes 10 seconds
Episode Artwork

El cant terapèutic

Cantar ens pot ajudar molt més del que ens pensem, pot servir per alliberar-nos de tot el que ens oprimeix per dins. Cantar és una forma d'integrar-nos en l'univers i de guarir les nostres ferides tot expressant-les a través d'aquest art en què, assegura la terapeuta Rosa Medina, no cal tenir nocions musicals. Perquè el que ens proposa és el cant lliure, on tots ens podem afegir amb l'ajuda d'un terapeuta que ens acompanyi en aquest camí per trobar i netejar la nostra essència. Amb un apunt de la psicòloga Natàlia Pomar.
17/02/202447 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Augmentar l'energia vital, activant els mitocondris

Sabíeu que els mitocondris són essencials per augmentar l'energia que tenim? Els mitocondris són unes petites fàbriques que tenim al cos i que s'encarreguen de convertir els nutrients que consumim en energia. Sergio Abanades, metge especialitat en farmacologia clínica i doctor en Farmacologia per la UAB, i Antonio Valenzuela, fisioterapeuta amb un màster en Psiconeuroimmunologia Clínica, expliquen com els petits canvis en el nostre estil de vida poden tenir un impacte positiu en els mitocondris i millorar així la nostra salut i energia.
11/02/202456 minutes 43 seconds
Episode Artwork

Persones histriòniques

Segur que heu anat a un sopar o una festa i us heu trobat amb una persona que es fa notar, molt histriònica, que acaba sent el centre de la festa. Però què hi ha darrere d'aquest comportament? Volen poder? Volen reconeixement? O simplement volen ser valorats? La psicòloga Júlia Pascual explica les característiques de les persones histriòniques i les diferències amb les persones narcisistes. Ambdues busquen l'aprovació i el reconeixement dels altres, segons Júlia Pascual, però la persona histriònica busca amor, mentre que la persona narcisista busca "domini i poder". La Júlia Pascual ha publicat "Los narcisistas y tú", de l'editorial Zenith.
10/02/202437 minutes 43 seconds
Episode Artwork

No m'integro als grups

Em costa integrar-me als grups, m'hi sento desplaçat o desplaçada, em fa l'efecte que no fan cas dels meus comentaris... Per què no m'hi integro? Mirem de trobar-hi una explicació i també la solució amb les psicòlogues Mati Segura, Mar Muro i Paula Folch. Amb el comentari de la psicòloga Anna Romeu, i l'espai de Sergi Torres.
04/02/202453 minutes 51 seconds
Episode Artwork

El perdó, segons B. Rouch

Diu l'enginyer en física i terapeuta Bernard Rouch que no hem de perdonar necessàriament perquè la persona que ens ha fet mal s'ho mereixi. Hem de perdonar, diu, perquè ens ho mereixem nosaltres; per evitar continuar estancats i amb l'energia frenada. Ens ho explica personalment, ara que ha publicat el llibre "El juego del perdón". Amb un comentari afegit del capellà catòlic Francesc Romeu.
03/02/202442 minutes 19 seconds
Episode Artwork

Afrontar un diagnòstic difícil

Com s'afronta un diagnòstic difícil? I després com s'accepta? Aquesta és la qüestió que comentem amb la psicooncòloga Eva Juan i la metgessa Núria López. La meditació hi ajuda, i també el sentit de l'humor. Ens hi fa un apunt la psicòloga Clàudia Massé, i acabem amb l'espai de Sergi Torres.
28/01/202450 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Surfejar els canvis amb èxit

L'Alícia va acceptar la proposta del Conill Blanc que la va dur al país de les meravelles. De la mateixa manera, nosaltres podem acceptar els canvis, això sí, surfejant-los com si fossin onades, amb mentalitat de canvi, amb "change mindset", com diu la conferenciant i referent en lideratge empresarial Pilar Jericó, que acaba de publicar un llibre amb aquest títol. Ens hi fa un apunt el terapeuta Manel Saltor.
27/01/202440 minutes 26 seconds
Episode Artwork

La Bhagavadgita

La Bhagavadgita és un text en vers inclòs al llibre Mahabharata, i té una gran importància per a l'hinduisme, en conté els punts bàsics. Ara, el doctor en sànscrit Òscar Pujol n'ha fet una traducció al castellà. L'analitzem amb ell i amb el terapeuta gestalt i instructor de ioga Alexis Racionero, que també ens presenta el seu llibre "La mirada de Oriente. Rutas espirituales por Asia." Ens en fa un comentari Swami Satyananda Saraswati.
20/01/202455 minutes 16 seconds
Episode Artwork

De l'exigència a l'excel·lència

Molts de nosaltres som exigents per poder arribar a l'excel·lència. I també molts de nosaltres som massa exigents per aconseguir-ho, massa autoexigents. Quin és el camí per anar de l'exigència a l'excel·lència superant els reptes que ens anem trobant i adquirint hàbits que ens ajudin a arribar al nostre objectiu? Ens ajuden a trobar-lo les coach Isabel Cordón i Magda Barceló, a més de la consultora Marta Grañó. Amb un comentari de la psicòloga Elena Puig Guitart i l'espai de Sergi Torres.
14/01/202451 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Rehumanitzar la política

La política s'està deshumanitzant, els insults i les desqualificacions són el pa de cada dia, per part d'alguns polítics, però també per part del periodisme i de la societat en general. I això va molt directament lligat al creixement de l'extrema dreta i a la desafecció de la política, a l'antipolítica. Ho comentem amb l'escriptor, polític i economista Raül Romeva, que ha escrit el llibre "Idiota, breu tractat sobre el respecte". També amb el psicopedagog Rafel Bisquerra. I amb un apunt de l'expert en comunicació no-violenta Ferran Ramon-Cortès.
13/01/202442 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Nou any, nous propòsits

Encetem nou any i ens proposem anar al gimnàs, fer dieta i unes quantes coses més. Però potser, abans de posar-nos-hi, hauríem de canviar o situar-nos nosaltres per dins. La nostra essència és el que importa, i, sense tenir-la en compte, no podrem perseguir cap objectiu. Dit d'una altra manera: per sobre de tot, l'objectiu som nosaltres. Ho comentem amb l'antropòleg Josep Maria Fericgla i la coach Joana Frigolé. Amb un apunt de la psicòloga i coach Cris Bolívar, i l'espai de Sergi Torres.
08/01/202453 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Com podem tenir més coratge

L'enginyera i multiesportista Mònica Ballús -o Nika- va tenir un accident el 2019 que la va obligar a passar un any a l'hospital. Li van haver de reconstruir el peu, però, quan encara s'estava recuperant, va preparar-se per travessar ella sola la Lapònia finlandesa i noruega. Ho va fer en surf d'estel -kitesurf- i ho va aconseguir. Ara ha participat en el reality de 3Cat "La travessa", de punta a punta del Pirineu. La Mònica ens parla de ser més resilients, de tenir coratge i de quina actitud hem d'adoptar davant les adversitats, en una aventura a l'exterior, però també a la vida diària i en projectes empresarials. Ens en fa un apunt la politòloga experta en relacions internacionals Judit Ros.
06/01/202449 minutes 28 seconds
Episode Artwork

La pròpia ombra

Només veiem el que ens convé de nosaltres mateixos. Allò que tenim a dins, allò que ens neguem a veure i que és ple de tot el que hem rebutjat al llarg de la vida, tanmateix existeix, i és la nostra ombra. Els psicòlegs Neus Navarro, Joan Garriga i Natàlia Pomar ens diuen com ens hi hem d'enfrontar i, sobretot, com ho hem de fer per alliberar-la. Amb el comentari de la filòsofa Begoña Roman.
30/12/202352 minutes 23 seconds
Episode Artwork

Bellesa-vellesa conscients

Què és la nostra bellesa interior? Es malmet quan ens fem grans? Explorem les maneres d'abraçar la vellesa amb el metge Miquel Masgrau, la dietista i esteticista holística Laura Puga i la facilitadora en ioga facial i doctora en química Anna Llordés. Amb el comentari de la psicòloga Emma Ribas.
23/12/202347 minutes 13 seconds
Episode Artwork

Superar les nostres limitacions

Som conscients que tenim unes limitacions, però no que podem superar-les. El metge expert en teràpia Gestalt i mindfulness Mario Alonso Puig ens proposa que ho intentem a través d'una transformació que ens reconnecti la ment amb el cos i amb les emocions. El camí de l'heroi és el seu llibre "El camino del despertar". Amb el comentari del professor i terapeuta Gestalt Alexis Racionero.
17/12/202357 minutes 38 seconds
Episode Artwork

Els beneficis psicològics del sexe

La salut sexual i reproductiva és el que mou La Marató de Catalunya Ràdio i TV3 aquest any. Nosaltres ho aprofitem i ens centrem en els beneficis psicològics del sexe, i en com ens convé la bona salut sexual per trobar-nos mentalment bé. Ens hi pot ajudar el mindfulsex, com diu la psicòloga i sexòloga Emma Ribas, i també l'energia sexual. En parlem amb ella i amb la també sexòloga Mireia Darder. Amb el comentari de la psicòloga i sexòloga Luana Salvadó.
16/12/202347 minutes
Episode Artwork

Com pots autoregular-te emocionalment

El benestar emocional l'aconseguim si som capaços de regular-nos nosaltres mateixos les emocions. És clar que primer hem de saber què és el benestar emocional i si és possible assolir-lo encara que ens vagin mal dades a la vida. Aprofundim aquestes idees amb la psicòloga experta en benestar emocional Mireia Cabero i la coach Carme Pujol. I, a més, comptem amb els comentaris de les psicòlogues Lara Terradas i Helen Flix, i la neurocientífica Rosa Casafont. Acabem amb l'espai de Sergi Torres.
10/12/202355 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Soc una fresca?

Quan una dona manté relacions sexuals amb molts homes, sovint se la titlla de "fresca". I, encara pitjor, pot ser que la mateixa dona se senti culpable per això. Aquestes reaccions venen de lluny, de segles en què la sexualitat femenina no ha estat tinguda en compte i no s'ha valorat com sí que ha passat amb la masculina. Ho comentem amb les psicòlogues Sílvia Llop i Mireia Darder, i també amb la coach Noemí Seva. Ens hi fa un apunt la psicòloga Luana Salvadó.
09/12/202349 minutes 20 seconds
Episode Artwork

Frenar l'envelliment

Investigar per aconseguir frenar l'envelliment és el que fan bona part dels metges i científics avui. Dos dels que s'hi dediquen són els doctors catalans Manel Esteller, que treballa a la Universitat de Barcelona, i Salvador Macip, que dirigeix un grup de recerca a la Universitat de Leicester. Ens exposen les línies bàsiques del seu llibre "El secret de la vida eterna. Tot el que sabem per viure més i millor". Amb el comentari afegit de la psicòloga especialista en geriatria Maria Lluïsa Lozano, i l'espai de Sergi Torres.
03/12/202356 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Connexió humana, desconnexió digital

Les noves tecnologies que, d'una banda, ens solucionen la vida i, de l'altra, ens la deshumanitzen. És en aquest sentit que diem que no hem de perdre de vista els valors de l'humanisme. Ens ho expliquen la psicòloga Teresa Bataràs i la doctora en Biologia i especialista en Constel·lacions Familiars Bet Costa, totes dues de l'Institut Gestalt de Barcelona. Ens hi fa un apunt el neurocientífic David Bueno.
02/12/202336 minutes 41 seconds
Episode Artwork

L'autoestima "happy flower"

Sembla que tots tenim més o menys clar què és l'autoestima. Doncs potser no és ben bé allò que ens pensem. El psicòleg Víctor Amat ha escrit un llibre transgressor en aquest sentit, "Autoestima punk", i ens el comenta. Què hem de fer doncs, per sentir-nos bé? Amb en Víctor tenim també les aportacions de la psicòloga Noemí Calvó, i el comentari de la nutricionista Núria Coll. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
26/11/202354 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Escoltar el cos

Sovint ens oblidem del cos, com si no formés part de nosaltres, i no el tenim en compte quan ens envia missatges que ens haurien d'alertar. Al cos li hauríem de fer més cas. La psicòloga Lara Terradas ens proposa una teràpia basada en els punys per integrar el cos en els nostres actes i les nostres emocions. I la terapeuta Lurdes Reina ens proposa concentrar-nos en l'eliminació de cuirasses. Ens hi fa un apunt l'osteòpata David Ponce.
25/11/202339 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Ser crònicament amables i complaents

Segur que coneixem gent que sempre és amable i que sempre està disponible per a tot allò que necessitem. Aquestes persones, però, amaguen normalment inseguretat i una autoestima baixa. D'on ve aquesta actitud i on ens pot portar? Els traumes passats també hi juguen un paper important. Ens ho expliquen les psicòlogues Sílvia Picón i Helen Flix. Amb el comentari de la psicòloga del SEM, Begoña Odriozola. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
19/11/202352 minutes 29 seconds
Episode Artwork

La resiliència, en primera persona

Jordi Dueso té molt poca mobilitat. Malgrat això, és un exemple de resiliència i superació: ha viatjat per diferents països del món, ha estat a punt d'ofegar-se al mar del Carib, ha corregut en un cotxe de ral·lis... És conferenciant, comunicador, actor... Amb ell conversem sobre la capacitat de tirar endavant i la motivació per fer-ho. Ens acaba d'arrodonir la figura de Jordi Dueso el seu amic Artur Àlvarez.
18/11/202353 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Millorar el clima emocional

Per millorar el clima emocional, primer hem de saber què és. I també què és el canvi climàtic emocional i com podem contribuir a millorar-lo com a societat i com a persones individuals. Ho abordem amb els psicòlegs creadors del model ecologia emocional, Mercè Conangla i Jaume Soler, que acaben de publicar el llibre "Cambio climático emocional". També conversa amb nosaltres el psicòleg i professor Emili Puig. Acabem amb l'espai de Sergi Torres.
12/11/202353 minutes 51 seconds
Episode Artwork

La violència vicària

"Violència vicària" és l'expressió que defineix la violència adreçada als fills per part del pare en el marc de la violència de gènere a fi i efecte de fer tant de mal com pugui a la seva mare. A "L'ofici de viure" ens ho explica amb tot detall la psicòloga Sonia Vaccaro, que va encunyar el terme i que ara n'ha escrit un llibre que precisament es diu "Violencia vicària". Ens hi fa un comentari la psicòloga experta en violències Ariadna Vilà.
11/11/202336 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Acompanyar una persona amb demència

Cada vegada hi ha més demències, sobretot entre la població d'edat avançada. I, és clar, també hi ha més persones que s'ocupen de les que les pateixen. Parlem de demències i dels problemes i necessitats que tenen els cuidadors dels malalts. Ho fem amb la psicòloga Natalí Pintos i Marta Balaguer, de l'Hospital Moisès Broggi. Hi fa un apunt la doctora Nina Gramunt, neuropsicòloga de la Fundació Maragall.
05/11/202359 minutes 38 seconds
Episode Artwork

Acompanyar en el procés de la mort

Quan ens morim, convé que no deixem coses pendents. Però també hem de saber que la vida és un cicle que s'acaba en el moment de morir, no abans. Hem de saber transcendir la mort, nosaltres i els que ens envolten. Ho diu ben clar el metge de cures pal·liatives Julio Gómez, de l'Hospital Sant Joan de Déu de Santurtzi, a Biscaia. També hi fa una referència la metgessa Luján Comas.
04/11/202342 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Tenir més vitalitat amb l'alimentació

Què és la nutrició energètica? I quina relació té amb la vitalitat? Intentem trobar-la o, més ben dit, augmentar-la, amb les idees que ens dona la nutricionista Gemma Hortet. També entra en la conversa el nutricionista Marc Vergés, amb el comentari de la nutricionista Montse Bradford i l'espai de Sergi Torres.
29/10/202356 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Entrenar el cervell

El cervell es pot entrenar, diu Ana Ibáñez. És enginyera, exnedadora d'alt rendiment i pilot d'helicòpter. S'ha enfrontat a situacions molt complicades i ara ens ensenya a bregar-hi amb el llibre "Sorprende a tu mente", que du com a subtítol "Entrena tu cerebro y descubre el poder de transformar tu vida". Al llibre també ens recorda que hem de descansar, desconnectar, desenfocar l'atenció. Ens fa un apunt sobre el cervell i l'atenció la doctora neurocientífica Rosa Casafont.
28/10/202347 minutes 29 seconds
Episode Artwork

La família política

Ens casem o ens relacionem amb la parella sense pensar en la seva família. I llavors, un dia ens la presenta. Aquesta família política l'hem de sentir com a nostra? Ens hi hem d'entendre? De vegades, no passa això exactament i fins i tot arriba a ser motiu i causa de separació. De com ho hem de fer per reconduir situacions, en parlem amb les psicòlogues Thaïs Casals, Carme Brit i Anna Gómez. Amb el comentari de la psicòloga Mercè Conangla i l'espai de Sergi Torres.
22/10/202354 minutes 23 seconds
Episode Artwork

Mentalitat dieta

La "mentalitat dieta" és la d'aquelles persones -normalment dones- que pateixen per aprimar-se i encadenen una dieta rere l'altra. Més enllà del desig d'aprimar-se, en aquests casos hi ha l'ansietat per tenir un cos perfecte o per trobar-se bé. Conversem amb la psicòloga Mery Viñas, l'experta en dietoteràpia Gemma Solà i el metge Miquel Masgrau també sobre què hem de fer i com hem de menjar per sentir-nos bé. Ens en fa un apunt la doctora experta en nutrició Esther Blanco.
21/10/202348 minutes 2 seconds
Episode Artwork

T'ets infidel?

Per culpa d'una relació mal entesa, podem ser infidels a nosaltres mateixos, perquè ens "dissolem en l'altre", deixem de ser nosaltres per complaure'l o complaure-la. El mateix passa amb els amics, amb la família... El primer que hem de fer és ser fidels a nosaltres mateixos si volem gaudir d'una bona salut mental i no ens volem ensorrar. Ho diu la coach Marita Osés al seu podcast "El espejo". Amb ella i la també coach Noemí Seva comentem aquesta situació tan complexa. La psicòloga Laia Sabaté hi afegeix l'"Amor vulnerable", amb el llibre que ha escrit i que porta aquest títol. I ens en fa un apunt la psicòloga Sílvia Llop. Acabem amb l'espai de Sergi Torres.
15/10/202352 minutes 44 seconds
Episode Artwork

Neurociència i benestar emocional

Què tenen a veure la neurociència i el benestar emocional? Tenir cura de la salut física és tenir cura del cervell? La neurocientífica i instructora de ioga Sara Teller ha escrit el llibre "Neurocúidate" i ens dona unes quantes pautes per tenir una salut emocional més bona. Parlem amb ella de la dopamina, dels banys de bosc, de l'exercici físic... També hi fa un apunt l'expert en ansietat Ferran Cases.
14/10/202325 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Prendre decisions: el que diran

Ens costa prendre decisions molt sovint perquè pensem en "el que diran" dels altres. Com ens ho fem, per obviar aquestes opinions, per no fer-ne cas? El treball comença per fiançar la nostra pròpia identitat, segons la psicòloga Paula Folch. Amb ella i la també psicòloga Joana Frigolé trobem el camí per decidir per nosaltres mateixos i tirar endavant si n'estem convençuts malgrat l'entorn. Amb un comentari de la psicòloga i coach Cris Bolívar i l'espai de Sergi Torres.
08/10/202354 minutes
Episode Artwork

Mentalitat bona sort

Quina és la mentalitat bona sort? Els escriptors Francesc Miralles i Àlex Rovira, amb els seus llibres respectius, "Mazal" i "Tu mentalidad buena suerte", ens conviden a deixar enrere la negativitat i la precipitació a l'hora d'aconseguir una satisfacció immediata i emprendre una mena de viatge que ens portarà a l'autèntica felicitat. Hi diu la seva també el psicòleg Antoni Bolinches.
07/10/202334 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Aturar-nos per viure millor

Aturar-nos no vol dir deixar de fer coses, sinó conèixer-nos millor i arribar a la felicitat. A la felicitat correcta, perquè de vegades, la que busquem, no ho és i no ens servirà per viure més bé. Es tracta, per començar, de desfer-nos de l'estrès i l'ansietat. Ens ho proposa el doctor en Psiquiatria Javier García Campayo a través del seu llibre "Parar para vivir mejor". Amb el comentari de la coach Elisenda Camps i l'espai de Sergi Torres.
01/10/202356 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Mindfulness relacional

Què és el mindfulness relacional i què ens aporta? Més del que ens pensem, segurament! La coach i directora de YesOuiSi, Míriam Subirana, ens proposa una meditació per assolir ser aquest ésser relacional que no té res a veure amb el "jo separat" a partir del seu llibre "Mindfulness relacional". Ens hi fa un apunt el psicòleg Andrés Martín Asuero.
30/09/202336 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Com podem desescalar una picabaralla o un conflicte

Què hem de fer quan ens veiem immersos en una picabaralla, com podem desescalar-la? I com ho fem per ignorar el que ens diuen? Comentem amb Francesc Bonada, Irene Glatz i Ferran Ramon-Cortès, especialistes en comunicació no violenta, la solució que dona l'advocat i fundador del programa "Presó de Pau", Douglas E.Noll, en el seu llibre "Desescalar", un secret crucial per aconseguir apaivagar una persona colèrica en qüestió de segons. Ens en fa un comentari la psicòloga i directora de l'institut Gomà, Hermínia Gomà. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
24/09/202353 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Somnis lúcids

Els somnis lúcids són els que vivim realment de manera lúcida, conscients que somiem. D'un somni lúcid fins i tot en podem alterar alguns factors. En parlem amb el psicòleg expert en somnis Jordi Borràs, creador de la plataforma Mondesomnis. I ens en fa un comentari el psiquatre Javier García Campayo, que ha publicat el llibre "Sueños lúcidos".
23/09/202341 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Amor-odi en la relació de parella

La nostra relació amb la parella no és mai estable. Més encara, moltes vegades arribem a sentir odi cap a la persona que estimem. Aquesta contradicció de sentiments és bona? I és convenient? Amb el psicòleg Xavier Guix i la psicòloga i sexòloga Mati Segura analitzem aquesta idea. Ens hi fa un apunt el psicòleg Antoni Bolinches. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
17/09/202354 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Allò essencial

Conversem amb el mestre espiritual Satyaprem, seguidor del llegat d'Osho. Satyaprem ens brinda la possibilitat d'anar descobrint i desemmascarant creences i condicionaments, fins arribar al "punt zero", permetent que aflori de forma amorosa i relaxada la nostra naturalesa essencial. La seva deixeble Antea ens en fa un comentari.
16/09/202338 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Aprendre a dir no

No és fàcil dir no en segons quines circumstàncies. El sentiment de culpa ens assola i ens costa de treure'ns-el del damunt. Tot plegat té a veure amb la baixa autoestima. Com ho podem fer, per dir no i per posar límits? Ho comentem amb les psicòlogues Nàdia Guxens i Helen Flix. Amb la reflexió del terapeuta de treball interior Antonio Jorge Larruy. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
10/09/202357 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Deixar de viure en pilot automàtic

Molt sovint, massa, fem les coses sense pensar. Fem servir el pilot automàtic perquè mentre fem això, pensem en allò i així ens sembla que aprofitem més el temps. I la veritat és que aquest pilot automàtic ens genera més aviat problemes, com a mínim estrès. El metge i instructor de mindfulness Javier Gutiérrez Ornelas ha escrit el llibre "En el presente" per ensenyar-nos precisament a viure ara i aquí. Amb ell i la directora del programa Escoles Despertes, Pilar Aguilera, aprenem a viure el present i com el mindfulness ens pot ajudar a aconseguir deixar de viure en pilot automàtic.
09/09/202341 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Alliberar-nos d'emocions negatives, segons el budisme

Segons el budisme, hi ha les emocions positives i també les negatives o destructives. I, buscant la felicitat, anem a parar al que buda en deia plaers mundans (els sensorials), que ens deixen buits i insatisfets. Per tant, aquest no és el camí per aconseguir estar en pau amb nosaltres mateixos. En parlem amb Simón Bianco, psicòleg clínic i psicoterapeuta, que també s'ha format en meditació, filosofia i psicologia budista, i que ha escrit el llibre "Libérate de las emociones negativas". Hi fa també una reflexió l'expert en budisme Ricard Rotllan. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
09/07/202354 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Gestionar la pròpia negativitat

Com es pot gestionar la negativitat que ens assola a tots com a mínim en algun moment de la vida? I com es pot desactivar des del punt de vista del budisme? No només parlem de la nostra negativitat, sinó de la dels altres. Ho fem amb la coach Magda Barceló i les psicòlogues Monia Presta i Thais Casals. Amb la reflexió de la també psicòloga Carme Brit.
08/07/202343 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Desconnectats

"Desconectados" és el títol del llibre que ha publicat el 2023 l'escriptor i professor de psicologia Steve Taylor. A "L'ofici de viure" ens explica què són els individus desconnectats i els hiperdesconnectats, que també anomenem psicòpates i que no senten cap empatia amb les persones que els envolten. Aquest tret, que és a l'altre extrem de la hiperconnexió, és present en criminals, en alguns directius de tota mena d'empreses, però també en polítics i fins i tot en suposats líders espirituals i religiosos. Ens ho acaba de definir la psicoterapeuta Mireia Darder.
01/07/202339 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Cuidar bé

Com s'ha de cuidar una persona que ho necessita? Hi ha prou humanitat als centres sanitaris? I com s'ha de cuidar un cuidador? Metges, infermeres, sí, però també els que ens hem de fer càrrec dels pares quan es fan grans o de familiars en circumstàncies especials. Ho comentem amb la infermera Vanessa Barbeito, fundadora de l'espai Cuidados entre Cuidadores, i amb la psicòloga Assumpció Salat. Ens hi fa una reflexió una altra psicòloga, Mercè Conangla, de la Fundació Ecologia Emocional, i acabem amb l'espai de Sergi Torres.
25/06/202354 minutes 45 seconds
Episode Artwork

Prioritza't

No té res a veure prioritzar-se amb tenir una actitud egoista. La psicòloga Elena Puig Guitart ha escrit el llibre "Lo mejor de mí", i ens ajuda a diferenciar-ho. També ens dona eines per aprendre a valorar-nos i a enfrontar-nos a la vida sense que les emocions ens afectin excessivament. El cardiòleg Manel Ballester ens parla de l'Elena, a qui coneix bé i a qui va ajudar a introduir-se en la psicologia, i segurament, doncs, a prioritzar-se.
24/06/202334 minutes 2 seconds
Episode Artwork

La dependència afectiva

Què és la dependència afectiva? Quina relació hem de mantenir amb la nostra parella, i on són els límits per no caure en aquesta dependència? En parlem amb el psicoterapeuta Manuel Villegas, que ha escrit els llibres "Atrapados en el amor" i "Diàlegs d'ultratomba", en què fa psicoteràpia amb divuit personatges de la història, alguns precisament amb dependència afectiva. A ell l'acompanya la psicòloga Núria Gibert. I la també psicòloga Laia Sabaté ens hi fa un comentari. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
18/06/202352 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Esclaus amb corbata

Qui són els esclaus amb corbata? I ara que en porta ben poca gent, ho continuen sent? El psicòleg i director de l'Institut Relacional, Joan Quintana, està convençut que sí, per això ha escrit el llibre "Esclavos sin corbata", que nosaltres analitzem. Parlem de si l'èxit és compatible amb la felicitat i de si, malgrat haver aconseguit el que volíem com a professionals, ens sentim buits. Ens hi fa un comentari la coach Marita Osés.
17/06/202336 minutes 58 seconds
Episode Artwork

El dret a la mandra

En una societat en què no se'ns permet un minut de descans, nosaltres reivindiquem el dret a la mandra. I no només a la mandra sinó també a la contemplació. Ho fem amb el metge integratiu Gonzalo Santellan i la psicòloga Natàlia Pomar, tenint molt en compte les idees del filòsof sud-coreà Byung-Chul Han i la seva "Vita contemplativa". Ens en fa una reflexió l'analista social Eduard Vallory i acabem amb l'espai de Sergi Torres.
11/06/202354 minutes 5 seconds
Episode Artwork

Homes: mostrar els sentiments

Encara ara està mal vist en molts entorns que els homes mostrin els seus sentiments. Els costums ancestrals i l'educació que han rebut fins ara els han portat a haver-se de contenir en moltes ocasions i a exercir uns rols molt concrets que, per sort, ara comencen a canviar. Però a quina nova masculinitat han d'aspirar els homes? En parlem amb l'analista social Eduard Vallory i el xerpa de treball interior Daniel Gabarró. Ens hi ajudarà el psicòleg Jordi Borràs amb una reflexió personal.
10/06/202347 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Psicologia per trobar feina

Trobar feina no és gens fàcil i depèn de molts factors. Però sovint no fem gaire cas d'un d'aquests factors, que és el nostre estat emocional. I resulta que és un factor clau. I és clau encara que tinguem feina. Sabíeu que hi ha més gent que deixa el seu lloc de treball per salut mental que per raons econòmiques o conciliació familiar? De tot això en parlem amb professionals que ens poden ajudar de Barcelona Activa, les psicòlogues Àfrica Moreno, Elena Delgado i Ana Varela. Amb la reflexió d'una testimoni, l'Àngela, que sap molt bé de què parla. I l'espai de Sergi Torres.
04/06/202354 minutes 8 seconds
Episode Artwork

El despertar: una experiència

Quan era molt jove, l'Alícia Casas, o Aliciah, va trencar el seu sofriment acumulat de la infantesa i l'adolescència amb un despertar que la va dur a veure-ho tot amb uns ulls nous, diferents. A partir d'aquí, va oferir a altra gent aquesta curació que ella anomena "sanació silenciosa" i que ara ha convertit en un llibre, juntament amb la periodista Jai Arumi, que, per cert, també ens fa un comentari sobre tota aquesta transformació.
03/06/202345 minutes 7 seconds
Episode Artwork

La carta natal

Què és exactament la carta natal (o astral) i per a què ens serveix? L'astròloga Sílvia Susach ha escrit el llibre "Lo que las estrellas cuentan sobre ti" per aclarir conceptes i per explicar-nos com n'és, d'important, tenir-la en compte. També parlem de quin paper hi juguen l'ascendent, els planetes, les cases... Amb la reflexió valuosíssima del també astròleg Tristan Llop.
27/05/202333 minutes 43 seconds
Episode Artwork

Créixer fent voluntariat

Què són les competències i les metacompetències en el món del voluntariat? I què significa ser un voluntari per una causa justa? De com totes dues coses s'entrellacen, en parlem amb el politòleg i exdirector de FundiPau (Fundació per la Pau) Jordi Armadans i amb la coach i psicòloga Cris Bolívar. Amb un apunt de la psicòloga Laura Estil·las Valenzuela i l'espai de Sergi Torres. I, per cert, tots hauríem de fer-nos voluntaris d'alguna cosa?
21/05/202353 minutes 20 seconds
Episode Artwork

Desintoxicar el cos

Què vol dir que el nostre cos està intoxicat? Com podem saber en quin grau ho està? Quina relació hi ha entre la intoxicació i la inflamació? I com ho hem de fer per desintoxicar-nos? Ho comentem amb el metge Miquel Masgrau i el nutricionista Marc Vergés. Ens ho arrodoneix la també nutricionista Carla Zaplana.
20/05/202341 minutes 55 seconds
Episode Artwork

La parella: em parla malament

Com hem de reaccionar si la parella ens parla malament? De fet, hem de reaccionar d'alguna manera o val més que ho deixem passar? Fins a quin punt som responsables de com ens parli l'altra persona i quan hi hem de posar límits, aquesta és la qüestió. I, sobretot, si el fet que ens parlin malament és una falta de respecte. A banda, hauríem de mirar què li ha passat i com li han parlat a la persona "agressora" des que era petita... Les psicòlogues Helen Flix i Mati Segura, a més de l'experta en comunicació no violenta Irene Glatz, ens ajuden a treure'n l'entrellat. També comptem amb l'espai de Sergi Torres.
14/05/202358 minutes 6 seconds
Episode Artwork

El dol conscient

Després de la mort d'algú que ens és pròxim, s'ha de transitar un dol. La llicenciada en Ciències Polítiques i instructora de mindfulness Marta Casarramona ha escrit un llibre, "Viure un dol conscient", que explica com s'hauria de fer. Per quines etapes passem i quan s'acaba un procés de dol? Aquestes i d'altres són les preguntes que ens fem a "L'ofici de viure" amb la reflexió d'Anji Carmelo, que acompanya persones en el dol.
13/05/202336 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Prevenir el suïcidi

El suïcidi a Catalunya és la primera causa de mort no natural, i la segona entre la gent jove. Per això la Generalitat ha posat en marxa fa uns mesos un pla per prevenir-lo, que inclou accions adreçades als potencials suïcides, al seu entorn més proper i a la societat. A "L'ofici de viure" ens demanem què podem fer per millorar aquestes xifres, què ens hauria d'alertar en una persona que té la idea de suïcidar-se i com hem de tenir cura també dels supervivents, que han vist com marxava una persona que estimaven. Molt especialment fem una ullada al que passa a les aules, amb els adolescents. Ens hi ajuden el psicòleg Joan Roa, i la psiquiatra Montserrat Dolz. Donem veu als supervivents amb la reflexió de la presidenta de l'Associació Després del Suïcidi, Cecília Borràs. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
07/05/202356 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Beneficis dels banys en aigua freda

Els banys en aigua freda sempre han existit, però ara s'han posat especialment de moda als països nòrdics. Tanmateix, un atleta neerlandès, Wim Hof, ha anat més enllà i ha encunyat un mètode amb el seu nom que es pren el fred i, concretament, l'aigua freda, com un modus vivendi que aporta benestar físic i emocional. Salut en definitiva. Ho comentem amb el metge expert en farmacologia clínica Sergio Abanades i el terapeuta Antonio Jorge Larruy. Amb un apunt de Gemma Fillol, experta en gestió emocional de les empreses, que practica aquest mètode.
06/05/202338 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Autonomia emocional

L'autonomia emocional es refereix a sensibilitat però no pas a vulnerabilitat. La vulnerabilitat és allò que fa que un entorn tòxic o una circumstància difícil ens fereixi profundament i no sapiguem canalitzar els nostres sentiments. Partint del cas de Shakira i les seves últimes cançons, en parlem amb els psicòlegs i educadors emocionals Mercè Conangla i Rafel Bisquerra. Ens hi fa un apunt la també educadora emocional Laia Mestres. I comptem amb l'espai de Sergi Torres.
30/04/202355 minutes 19 seconds
Episode Artwork

El cervell i la ment humana

Com és el cervell? És cert que ho controla tot, fins les emocions o el sexe? Diferenciem entre cervell físic i ment, entre consciència i autoconsciència, entre dolor i plaer. Ens acostem al son, que ens fa memòria de tot, i a tot el que ens regeix la ment, perquè el cervell ho és tot. Ho explica el neurocientífic Ignacio Morgado. El personatge ens l'introdueix la psicòloga Jenny Moix, que va ser alumna seva.
29/04/202336 minutes 12 seconds
Episode Artwork

L'art de conviure

La doctora en psicologia Laura Rojas-Marcos ha escrit el llibre "Convivir y compartir. Claves para relacionarte saludablement con los demás y contigo". L'hem convidat al programa perquè ens parli de l'art de conviure. No és gens fàcil, i no només amb la parella sinó amb la família, els amics, els companys de feina... Com ho hem de fer? Ella ens ho explica i nosaltres us traslladem les seves paraules amb una reflexió del psicòleg Antoni Bolinches i l'espai final de Sergi Torres.
23/04/202356 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Ioga facial

Sabíeu que existeix el ioga facial? És una manera de mantenir el rostre en forma, tant en qüestions estètiques com de salut. Ens explica com ho podem practicar la facilitadora de ioga facial i doctora en Química Anna Llordés. I la pedagoga Eva Bach ens fa un apunt sobre rostre i emocions, que també hi tenen molt a veure.
22/04/202339 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Els ordres de l'amor

Tot té un ordre a la vida. També l'amor. El pare de la psicologia sistèmica i familiar, també teòleg i espiritualista, Bert Hellinger, ens va deixar un llegat que ens parla de la importància de les arrels i de pertànyer a un grup, sobretot familiar, perquè les nostres relacions rutllin com cal. En parlem amb les psicòlogues Carme Tuset i Rocío Villegas, i ens en fa un breu apunt el psicòleg sistèmic i introductor de Hellinger a Catalunya i l'Estat, Joan Garriga. Acabem amb l'espai de Sergi Torres.
16/04/202356 minutes
Episode Artwork

Superar una ruptura de parella

Quan una parella es trenca, comença una etapa difícil, almenys per a un dels membres (si no per a tots dos). Hem tingut una dependència com a mínim emocional de l'altra persona, i això vol dir que hi hem creat una addicció que, per tant, s'ha de superar. I el que passarem serà un dol en tota regla. Com ho hem de fer, ens ho expliquen la psicòloga Sílvia Llop i la coach Noemí Seva. Ens en fa un apunt la també psicòloga Mònica Presta.
15/04/202347 minutes 44 seconds
Episode Artwork

Beneficis de ser amable

L'enginyer químic David Hamilton va escriure "Los cinco beneficios de ser amable". Els que ell esmenta i d'altres els comentem amb la psicòloga Assumpció Salat i l'expert en comunicació interpersonal Ferran Ramon-Cortès. Es tracta de relacionar-se sense violència..., que no és tan fàcil. Us proposem uns quants trucs per fer-ho sense entrebancs. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
09/04/202355 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Sensibilitat extrema

Què és una persona altament sensible o PAS? Ho analitzem a partir del llibre "Soc sensible", de la psicòloga Anna Romeu, que ve a desgranar-nos les característiques d'aquest tret de la personalitat, molt més valuós del que potser algunes persones es pensen, i que pot aportar molt tant a l'entorn més pròxim com a la feina o la societat. Només cal descobrir-ho, saber-ho. Ens dona un cop de mà la presidenta de l'Associació Catalana de Persones Altament Sensible (ACPAS), Teresa Nandín.
08/04/202334 minutes 27 seconds
Episode Artwork

Dol gestacional i perinatal

Normalment respectem el dol de les persones que el passen per la mort d'un familiar o un amic amb quin han viscut o conviscut. Però què passa amb els pares que perden un fill abans de néixer o que mor tot just ha nascut? Som conscients que també han de passar un dol? Potser no, ni com a persones pròximes ni com a societat. Ens ho explica la psicòloga especialitzada en el tema Natàlia Artigas, sobre el cas de la Mar Casas, que va haver d'interrompre un embaràs als quatre mesos, i que també ens acompanya. Amb la reflexió de la psicòloga Raquel Ariza i l'espai de Sergi Torres.
02/04/202353 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Aprendre a posar límits

Hem de posar límits al voltant nostre i sovint ens costa molt perquè tenim una autoestima baixa o perquè no sabem fer-nos respectar. El psicòleg Tomàs Navarro ha escrit el llibre "Tus líneas rojas" i ens en parla. Amb la reflexió de la també psicòloga i directora del centre Àgape de formació i psicologia de Barcelona, Assumpció Salat.
01/04/202347 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Saber si la nostra parella és l'adequada

El psicòleg Walter Riso ha publicat el llibre "De tanto amarte, me olvidé de mí". El títol ja ho diu tot. Sobre quin és el paper que hem de tenir dins la nostra parella, amb qui no hem d'ajuntar-nos mai i quines són les bases per a una relació sana de parella, en parlem amb ell. La psicòloga especialitzada en amor i relacions de parella Sílvia Llop ens en fa una reflexió.
26/03/202357 minutes 5 seconds
Episode Artwork

El foc intern

Què és el foc intern i per què ens convé alimentar-lo, mantenir-lo? Per la coach Marita Osés, parlem sobretot d'amor; des del punt de vista del ioga ens referim al foc de l'abdomen, de l'aparell digestiu, però també a l'espiritualitat. Ens ho explica el periodista expert en ioga i professor de meditació Naren Herrero, amb una reflexió del swami Satyananda Saraswati.
25/03/202349 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Solució per als "pensaments negatius"

Quins són els "pensaments negatius"? Les obsessions i les fòbies? I com s'han de tractar? Hem d'alimentar el nostre positivisme per eliminar-les? La teràpia breu estratègica diu que no, que ens hi hem d'enfrontar i més aviat hem de fer-les créixer, per aprendre a conviure-hi sense angoixes. En parlem amb la psicòloga Júlia Pascual, especialista en teràpia breu estratègica, i ens hi posa la reflexió la mestra budista Guen Lochani.
18/03/202339 minutes 33 seconds
Episode Artwork

La menopausa conscient

Per començar, hauríem de tenir clar què és la menopausa i què és el climateri. Realment ho sabem? També hem de tenir en compte que aquesta etapa en la vida de la dona ja no arriba quan se li acaba sinó aproximadament al mig, amb l'esperança de vida actual. Per tant, és el moment d'adaptar-s'hi i de gaudir-ne. Parlem-ne en aquesta Setmana de la Dona. Què aporta la menopausa a la vida d'una dona? I com podem revertir-ne els símptomes negatius? En parlem amb l'especialista en salut hormonal Marta León, que ha publicat "La revolución invisible", i la nutricionista i naturòpata Marta Marcè, que publica "Disfruta tu menopausia" . Amb la reflexió de la psicòloga i sexòloga Emma Ribas.
11/03/202345 minutes 48 seconds
Episode Artwork

TOC (Trastorn Obsessiu Compulsiu)

Què és un TOC i com podem tractar-lo? Les persones que el pateixen sovint pensen que són boges. No es tracta d'això: el trastorn obsessiu compulsiu es pot tractar mitjançant el mètode que proposa el psiquiatre Jeffrey Schwarz al llibre "Desbloquea tu cerebro". Fins i tot podem aplicar-nos el tractament nosaltres mateixos. Ho comentem amb les psicòlogues Noemí Calvó i Dolors Rins, que treballen amb la teràpia breu estratègica, i amb la reflexió del també psicòleg i prologuista del llibre del doctor Schwarz, Rafael Santandreu. Acabem amb l'espai de Sergi Torres.
05/03/202354 minutes 23 seconds
Episode Artwork

Dejuni en el tractament contra el càncer

Menjar d'una manera o d'una altra o, fins i tot, el dejuni, no ens alliberarà d'un càncer. Però pot ser una ajuda en els tractaments que s'apliquen als pacients oncològics. En parlem amb la metgessa oncòloga integrativa Natàlia Eres, tenint ben present el llibre "El ayuno contra el càncer" que el bioquímic nutricionista Valter Longo acaba de publicar. Ens hi fa un apunt el metge integratiu Jorge Pérez Calvo.
04/03/202338 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Les autolesions

Què són les autolesions? Tenen alguna cosa a veure amb el suïcidi? Tant una cosa com l'altra han augmentat molt. Per què? I, si tenim algú a la família que s'autolesiona, què hem de fer? En parlem amb les psicòlogues Laia Sabaté i Anna Romeu. A més, ens comenta el fenomen la psiquiatra Montserat Pàmias. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
26/02/202353 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Mindfulsex

Què és el mindfulsex i quina relació té amb el mindfulness? Potser no ens cal arribar a l'orgasme per tenir sexe d'una manera plenament conscient, i hi podrem trobar el plaer molt més que no ens pensem. Naturalment hem de centrar-nos en el que estem fent i no deixar que la ment se'n vagi cap a allò que ens falta per fer de les tasques diàries o que ens preocupa. La psicòloga i sexòloga Emma Ribas ha escrit el llibre que precisament es diu "Mindfulsex" i ens el comenta. Amb una reflexió del també psicòleg i sexòleg Antoni Bolinches.
25/02/202332 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Què vol dir autocuidar-se

Treballem cada dia moltes hores, gestionem conflictes a la feina i fora de la feina, ens sentim atabalats, tristos o estressats. Però... i nosaltres? Ja tenim prou cura de nosaltres mateixos? Comentem amb el metge Gonzalo Santellan i la psicòloga Natàlia Pomar què hem de fer per autocuidar-nos: Esport? Meditació? Massatges? O potser tot? Ho arrodonim amb l'apunt de l'osteòpata David Ponce i acabem el programa amb l'espai de Sergi Torres.
19/02/202354 minutes 31 seconds
Episode Artwork

La dissociació

Un fet o unes circumstàncies traumàtiques, sobretot quan som petits, poden desencadenar el que acaba sent una dissociació dins nostre, una divisió entre diferents jos que pot provocar autèntiques disputes internes. Mario Salvador ha escrit amb Peter Bourquin el llibre "¿Quién soy?", que explica com podem sortir d'aquesta dissociació per anar a parar a la integració de totes les parts de nosaltres mateixos. Ho diu a "L'ofici de viure" també amb la psicòloga Elisa Micciola, experta en les conseqüències de les relacions violentes. I amb l'apunt de la psicòloga i també autora del llibre Judit Climent.
18/02/202348 minutes 25 seconds
Episode Artwork

L'autosabotatge

Per què ens girem d'esquena a oportunitats que ens van com l'anell al dit però que a nosaltres ens sembla que no podrem assumir o que no sabrem gestionar? Per què sentim que no estem a l'altura d'una feina o que no sabrem com encarar una relació? Què hi tenen a veure, en tot això, l'autoestima i el perfeccionisme? Ens ho expliquen les psicòlogues Thaïs Casals i Carme Brit, i ens hi fa un apunt la també psicòloga Elena Puig Guitart. Acabem el programa amb l'espai de Sergi Torres.
12/02/202357 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Relacions més harmonioses

Les relacions harmonioses ens proporcionen plaer, benestar i sensació d'estar en pau amb nosaltres mateixos. Però sovint es fa difícil aconseguir-les per moltes raons. Segurament una bona pràctica en comunicació no violenta ens hi pot ajudar molt. Ens ho explica l'experta en aquest tema Irene Glatz, amb la col·laboració de la coach Marita Osés, que se centra més en les relacions a dins de la parella. També aprendrem a harmonitzar les nostres relacions en la vida quotidiana. Amb un apunt valuós de la també coach Míriam Subirana.
11/02/202344 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Com podem tenir més serenor

És important tenir serenitat a la vida. Tant o més que tenir felicitat, perquè la felicitat va i ve, i la serenitat es pot quedar amb nosaltres i ajudar-nos a afrontar problemes i situacions conflictives amb nosaltres mateixos i amb els altres. La psicòloga Patrícia Ramírez ens hi ajuda a partir del seu llibre "Vivir con serenidad", que ha publicat amb Grijalbo. La també psicòloga Ares Zamora ens hi fa un comentari que complementa aquesta idea.
04/02/202338 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Experiències properes a la mort (2a part)

A "L'ofici de viure" vam parlar d'experiències properes a la mort (o EPM) amb el doctor Manel Sans, que ha estat cap del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l'Hospital Universitari de Bellvitge i es dedica a investigar aquest fenomen, que es relaciona amb la física quàntica. Ens va quedar molt per dir i en tornem a parlar amb ell, que ens comenta casos amb què s'ha trobat amb pacients clínicament morts i que, en ser tornats a la vida, han explicat la seva experiència més enllà dels sentits i, per descomptat, més enllà del cos. La seva EPM. Ens hi fa un comentari la metgessa Lujan Comas. I acabem el programa amb l'espai de Sergi Torres.
29/01/202354 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Tècnica i totalitarisme

El filòsof Jordi Pigem va publicar el llibre "Pandèmia i postveritat" en què qüestionava tant les directrius de les institucions per fer front a la covid com les vacunes que s'han administrat per frenar-la, i va aconseguir així aixecar una bona polseguera entre els seus lectors. "Tècnica i totalitarisme" és una continuació d'aquella idea on Pigem apunta que existeix un control tecnòcrata de la humanitat i que hem perdut els valors com la solidaritat, la igualtat i la bondat. Ens en fa una reflexió la sociòloga i directora general de Societat Digital de la Generalitat, Liliana Arroyo.
28/01/202338 minutes 50 seconds
Episode Artwork

L'autèntica hipnosi

L'autèntica hipnosi no és la que veiem als espectacles sinó la que serveix per guarir-nos de determinades malalties i ens ajuda a sortir de les addiccions. L'hipnòleg David Baró precisament ha escrit el llibre "Hipnosis clínica positiva" i ens el comenta amb el psicòleg José Fernàndez, expert en hipnosi. Ells parlen més aviat de "suggestió". I partirem d'aquí per desfer tots els falsos mites que envolten el concepte d'hipnosi. Amb el testimoni d'una pacient de David Baró, la higienista dental Anna Arbués, que ha aconseguit deixar de fumar gràcies a aquesta tècnica.
21/01/202347 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Desinflama't

Les inflamacions a l'organisme són les culpables de la major part del malestar i de les malalties que tenim. El dietista i nutricionista Marc Vergés ha escrit el llibre "Desinflámate", que ho explica molt bé. Ens el comenta, juntament amb la metgessa Núria López. I ens en fa una reflexió el doctor Miquel Masgrau. Com podem evitar-les, les inflamacions? Com podem aconseguir tenir una salut òptima? Acabem el programa amb l'espai de Sergi Torres.
15/01/202355 minutes 2 seconds
Episode Artwork

"Grounding" i espiritualitat

El "grounding" o "earthing" consisteix, mai més ben dit, a tocar de peus a terra; amb els peus descalços, això sí, per aconseguir integrar-nos del tot amb la natura. Fer-ho ens ajuda a tenir una més bona salut mental i física. En parlem amb Anna Caixach, artista d'arts performatives (teatre i música), que va més enllà i proposa la no-dualitat a través de l'art per sentir mitjançant el cor i els sentits, i no de la tècnica o de l'estudi. També comptem amb una reflexió de Josep Gordi, geògraf físic i especialista en arbres.
14/01/202336 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Mindfulness per alleujar l'ansietat

Sovint s'ha lligat el mindfulness, o atenció plena, a la pràctica de determinades religions com el budisme. I no és així, el mindfulness és una pràctica laica que ens pot ajudar en molts aspectes i també a alleujar l'ansietat. Precisament acaba de sortir un estudi que equipara els efectes de l'MBSR ("reducció de l'ansietat basada en mindfulness") als dels millors fàrmacs que també són específicament per a això. I en el mateix temps. Avui en parlem amb l'introductor d'aquesta tècnica a l'Estat, el psicòleg i científic Andrés Martín Asuero, i també amb la psiquiatra Montserrat Pàmias. Amb un comentari afegit de la psicòloga Jenny Moix, i l'espai de Sergi Torres.
08/01/202354 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Ètica dels algoritmes i la intel·ligència artificial

Ens trobem en un món cada vegada més dominat per la intel·ligència artificial i els algoritmes. Però fins a quin punt és ètic que ens controlin la vida o que gestionin els interessos segons el nostre bagatge emocional? El doctor en Filosofia Francesc Torralba ha escrit el llibre "L'ètica algorítmica" i ens ajudarà a aclarir-nos en aquest sentit. També amb una reflexió del president de la Reial Acadèmia de Bones Lletres, Borja de Riquer.
06/01/202334 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Gestionar bé les emocions

A molts de nosaltres ens van desbordar les emocions durant el confinament per la covid 19. Però, més enllà d'aquest fet, la vida és una successió de pujades i baixades emocionals i en general ens convé saber com gestionar el que ens passa per dins. La pedagoga Eva Bach ens proposa el que ella en diu un "kit" d'eines de gestió emocional que ha posat per escrit al seu llibre "Com cuidar la salut emocional", publicat per Plataforma Actual. En parlem amb ella i també amb la psicòloga Sònia Méndez. A més, comptem amb una reflexió del psicopedagog Rafel Bisquerra i amb l'espai de Sergi Torres.
18/12/202253 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Actituds i àssanes per obrir el cor

En La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio per la salut cardiovascular, "L'ofici de viure" es planteja obrir el cor des del punt de vista de les àssanes i de l'actitud davant dels altres. Com ho hem de fer i què aconseguirem si ens sentim en harmonia amb els altres? Ens en parlen les mestres de ioga terapèutic Mireia Coma-Cros i Mònica Calvo. Amb la reflexió de la també mestra de ioga Marta Moll.
17/12/202241 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Viure després de patir abusos

L'escriptor Alejandro Palomas acaba de publicar el llibre "Això no es diu" sobre els abusos i, de fet, violacions que va patir per part d'un capellà a l'escola, quan ell tenia 8 anys. Palomas ha obert l'aixeta dels seus records per deixar sortir la seva ferida interior després de 45 anys de silenci, en aquest llibre i també en diversos mitjans de comunicació. Comentem amb ell i amb la psicòloga Elisa Micciola què representa viure després de fets com aquests i quina és la resposta de la societat que se l'escolta i el llegeix. Amb la reflexió afegida de la també psicòloga Ariadna Vilà. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
11/12/202256 minutes 7 seconds
Episode Artwork

L'actitud positiva

El psicòleg Antoni Blay Fontcuberta va instaurar les bases a casa nostra de la psicologia transpersonal. I l'actitud positiva davant la vida és la que ell defensava, impulsada des de dintre nostre per la capacitat de sobreposar-nos a partir del domini de nosaltres mateixos. Parlem d'aquesta actitud i de com aconseguir-la amb la seva filla, Carolina Blay, i el terapeuta Antonio Jorge Larruy. Amb una reflexió de Jordi Sapés de Lema, que treballa en la línia d'Antoni Blay.
10/12/202243 minutes 55 seconds
Episode Artwork

Cultivar l'amor propi

L'amor propi és indispensable per tenir una vida emocional sana. Però com ho podem fer per cultivar-lo? La psicòloga Paula Folch ens mostra el camí per aconseguir-ho i, amb la també psicòloga Mar Muro, ens ajuda a descobrir on són els límits entre l'amor propi, l'autoestima, l'autoimatge i l'autoconcepte. Amb una reflexió d'una altra psicòloga, Aida Huertas, i l'espai de Sergi Torres.
04/12/202258 minutes 43 seconds
Episode Artwork

Autoenganys que ens fan patir

Quan ens mirem al mirall, què hi veiem? I, en qualsevol cas, sabem anar més enllà? Fins a quin punt ens autoenganyem i, en conseqüència, patim pel que no caldria? I què hi ha del que diuen els altres de nosaltres? El psicòleg Xavier Guix ho analitza a fons al seu llibre "La ley del reflejo". Ho comentem amb ell, amb una reflexió del terapeuta Antonio Jorge Larruy.
03/12/202242 minutes 13 seconds
Episode Artwork

Experiències properes a la mort

Hi ha persones que han estat a punt de morir i que, després de sortir-se'n, han parlat d'experiències que ens podrien semblar sobrenaturals o paranormals. Tant, que no tenen explicació des del punt de vista científic. És cert que la falta d'oxigen pot provocar al·lucinacions, però no viatges amb la ment a l'altra punta de l'hospital on són, per exemple. Uns quants metges de reconegut prestigi que s'han trobat amb aquest fenomen s'han posat a investigar-lo. Entre aquests metges hi ha el cap del Servei de Cirurgia General i Digestiva de l'Hospital de Belvitge, Manel Sans, que ens acompanya. També ens hi fa un apunt el cardiòleg Manel Ballester. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
27/11/202255 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Detectar mentides

Com podem saber que algú ens està mentint? En general ho fem tots moltes vegades al dia, encara que pensem que diem sempre la veritat. Però hi ha diferents tipus de mentides, i també de vegades és molt difícil detectar-les. Quins són els principals senyals que ens poden alertar que ens estan dient una mentida? Ens ho expliquen les psicòlogues Noemí Calvó i Helen Flix, a més de l'apunt que en fa l'especialista en comunicació interrelacional Ferran Ramon-Cortés.
26/11/202246 minutes 37 seconds
Episode Artwork

La bona salut mental

El psicòleg i formador Jaume Funes ha escrit el llibre "Quan la vida ens dol", amb un subtítol que parla de "construir la salut mental i recuperar la felicitat". Ens demanem com podem aconseguir-ho i cap on s'hauria de dirigir l'ajuda a persones que la necessiten, per part de terapeutes, psicòlegs i metges, amb el mateix Jaume Funes i amb el degà del Col·legi de Psicòlegs de Catalunya, Guillermo Mattioli. Hi contribueix la psicòloga Anna Romeu, i comptem amb l'espai de Sergi Torres.
20/11/202253 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Créixer a través de les pors

Les pors ens paralitzen, d'acord, però també ens ajuden a créixer. Sense aquestes, no seríem on som. L'enginyer Bernard Rouch, que va créixer en un monestir budista i que és expert en cures egípcies-essènies ens explica com podem dominar la por perquè ens ajudi a créixer. Ens en fa un apunt Roger Sans Guimerà, músic i educador, que s'ha format amb Rouch.
19/11/202243 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Cuidar les relacions en un món online

Des del confinament de la covid 19, el món online i les seves aplicacions per relacionar-nos a nivell de feina i també personal han fet un salt endavant important. Però les relacions virtuals no són les presencials. Segurament són més complicades de gestionar, i també mereixen que ens n'ocupem. Ho ha fet l'especialista en relacions interpersonals Ferran Ramon-Cortés al seu llibre "A 1.778 km de distancia. Cómo cuidar las relaciones en un mundo on line". En parlem amb ell i amb el coach i director de l'Institut Relacional, Joan Quintana. Amb un comentari de la caçatalents Arancha Ruiz, i l'espai de Sergi Torres.
13/11/202254 minutes 42 seconds
Episode Artwork

Neurociència del cos

Com ens afecta el cos al cervell? I a l'inrevés? La neurociència tot just ara comença a estudiar com ens influeixen les diferents parts i òrgans del cos a la consciència i a les emocions. La neurocientífica Nazareth Castellanos ha escrit el llibre "Neurociencia del cuerpo" que precisament en parla. Però no només el cos sinó també la meditació ens poden ajudar a controlar el cervell. Recuperem en aquest sentit un altre llibre de Nazareth Castellanos, "El espejo del cerebro". Amb el comentari de la doctora en neurociència i professora de ioga Sara Teller.
12/11/202239 minutes 59 seconds
Episode Artwork

La síndrome de Wendy

La Wendy de Peter Pan es preocupa per ell i per tots els seus acompanyants, els cus l'ombra i el que faci falta; la Wendy a la vida real fa més o menys al mateix. De perfil normalment femení, té una autoestima baixa i sent que només rebrà una aprovació si s'entrega del tot a ajudar els altres. Parlem de la síndrome de Wendy amb el metge Xavier Fàbregas i la psicòloga Hermínia Gomà. I amb la reflexió del també psicòleg Antoni Bolinches. Acabem el programa amb l'espai de Sergi Torres.
06/11/202254 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Qui deixes que entri a la teva ment?

Què fem, quan ens llevem? Tenim necessitat de consultar el mòbil, d'informar-nos, de saber com ha girat el món i què ens diuen per WhatsApp? Qui deixem que entri de bon matí a la nostra ment? Potser tothom excepte nosaltres mateixos. Hauríem de buscar un moment per trobar-nos amb el que duem a dins, amb el nostre món intern, i tanmateix no ho busquem. Ho analitzem amb les coach Marita Osés i Míriam Subirana. Amb una reflexió del professor de meditació Josep Maria Clopés.
05/11/202247 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Parella: errors de comunicació més habituals

Què ho fa que algunes parelles es barallin tant? Recollim els 8 errors més habituals que cometem pel fet de no comunicar-nos amb la parella de manera assertiva, a partir d'una proposta de la psicòloga Júlia Pascual, que també ens ho exposa breument. I ho comentem amb la psicòloga i sexòloga Mati Segura, així com amb l'experta en comunicació no violenta Irene Glatz. I amb l'espai de Sergi Torres.
30/10/202256 minutes 42 seconds
Episode Artwork

Parelles simètriques/complementàries

Què vol dir que una parella és simètrica o complementària? Què passa quan un dels dos membres de la parella tendeix a prendre les decisions i l'altre a obeir? I quan hi ha una relació basada en la igualtat en què ens hem d'acostumar a negociar? En parlem amb les psicòlogues Ana Gómez i Emma Ribas, amb la reflexió de la també psicòloga Montse Cazcarra.
29/10/202244 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Dopamina

La dopamina és un neurotransmissor que s'ha denominat també "hormona de la felicitat". La dopamina és la responsable que ens enamorem, que ens emocionem i que busquem un futur millor que el present. També, però, un excés de dopamina ens pot abocar a deliris o malalties com l'esquizofrènia. Ens ho expliquen el metge Jorge Pérez Calvo i la psicòloga Mati Segura. Amb una reflexió del doctor Miquel Masgrau i l'espai de Sergi Torres.
23/10/202254 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Reconnectar amb la Terra

Hi va haver una novel·la als anys 70 del segle XX que es va dir "Ecotopia". Era del nord-americà Ernest Callenbach. Ara, l'especialista en contracultura i mestre de ioga Alexis Racionero ha escrit un llibre amb el mateix títol, "Ecotopia", on parla de la nostra integració amb la natura, que, en línies generals, és ben minsa. Ens ho explica amb detall, juntament amb la doctora en antropologia Isabel Calpe-Rufat, i ens hi fa una reflexió el doctor en biologia i medi ambient, Josep Maria Mallarach, coordinador de l'associació Silene.ong.
22/10/202246 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Masculinitat conscient

Vivim en una societat en què el rol masculí està molt ben marcat i orientat. Un home no pot ser feble i està mal vist que les seves emocions siguin intenses. El psicòleg transpersonal Benjo Podlech ens ofereix la possibilitat de viure una masculinitat més conscient, tot fugint de la soledat a què es veuen abocats alguns homes per amagar, per exemple, les seves llàgrimes. Ens acompanya també l'antropòleg i psicòleg Josep Maria Fericgla, i ens en fa una reflexió el xerpa de treball interior Daniel Gabarró. Acabem amb l'espai de Sergi Torres.
16/10/202251 minutes 58 seconds
Episode Artwork

La tercera part de la vida

Hi ha la fase d'expansió, quan som petits i joves, i la d'arrelament, quan ens instal·lem en una feina i/o en una família. Però per a la tercera part de la vida, ningú no ens prepara i hi hem d'entrar molt carregats d'informació i de capacitat per resoldre problemes que no ens imaginàvem que poguéssim arribar a tenir. Ens hi ajuda a entrar el doctor en antropologia Josep Maria Fericgla, amb una reflexió de la filòsofa Begoña Roman.
15/10/202238 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Soc intensa

Us heu sentit a dir que sou intensos i, sobretot, intenses? Què vol dir, això? Com a sinònim de què ho fem servir i realment què significa? Parlem de mites, retrets mal entesos i de profunditat en les emocions intenses. Ens acompanyen les psicòlogues Aida Huertas i Thais Casals, a més de la coach Noemí Seva. La psicòloga Elena Puig Guitart ens hi fa una reflexió. I comptem amb l'espai de Sergi Torres.
09/10/202254 minutes 45 seconds
Episode Artwork

Lliçons de vida de l'Índia

L'Índia és un país on es barregen moltes cultures i on l'espiritualitat és present en el dia a dia. Redefinim la vida, la felicitat, els retirs, el karma... i ho fem amb Francesc Miralles, coautor del llibre "Namasté", i amb Alexis Racionero, mestre de ioga i especialista en filosofia oriental. A més, l'escriptor i editor especialitzat en temes de l'Índia Agustí Pàniker ens en fa una breu reflexió.
08/10/202243 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Desobediència emocional

Diuen els psicòlegs i fundadors de la Fundació Ecologia Emocional, Mercè Conangla i Jaume Soler, que hem de practicar la desobediència emocional. Per això acaben de publicar un llibre, "Desobediencia emocional", que explica que això és la capacitat d'actuar de manera coherent amb la nostra manera de pensar, de sentir i d'actuar en la direcció dels nostres valors personals, malgrat les pressions externes o internes que ens exigeixen submissió i obediència a determinats manaments o regles. Ens ho expliquen amb detall i hi afegeix un apunt la psicòloga Laia Sabaté. També comptem amb l'espai de Sergi Torres.
02/10/202254 minutes 35 seconds
Episode Artwork

El ioga de Sri Aurobindo

Sri Aurobindo era un indi de Calcuta que va viure a cavall dels segles XIX i XX. Era un home que coneixia molt bé la cultura occidental i que fins i tot va passar un temps a la presó per qüestions polítiques. I precisament ell va saber casar les idees d'orient i d'occident, i va deixar-nos com a llegat el ioga integral o supramental. Què vol dir, això? Per què són tan importants el personatge i les seves idees avui? Ens ho explica el doctor en filosofia Vicente Merlo, que ha escrit el llibre "El yoga integral de Sri Aurobindo". Hi afegeix un apunt la professora de filosofia oriental a la UNED, Raquel Ferràndez.
01/10/202246 minutes 27 seconds
Episode Artwork

Ioga per alleujar el dolor

La filòsofa i professora de ioga Mireia Coma-Cros va decidir un dia dedicar les seves classes a l'alleujament de persones amb dolor, sobretot a persones amb càncer, en qualsevol de les fases de la malaltia. Ja fa temps que treballa a diversos centres i institucions com la Fundació Oncolliga, i ha escrit el llibre "Yoga para alejarnos del dolor". Ens el comenta a "L'ofici de viure", amb una reflexió de la metgessa de cures pal·liatives de la UIC, Natàlia de Iriarte.
24/09/202241 minutes 10 seconds
Episode Artwork

L'autorealització

De l'autorealització en parlen moltes tradicions i branques de la psicologia. Però què vol dir i com podem autorealitzar-nos? Ho comentem amb Jordi Sapés de Lema, en línia amb el que en deia el psicòleg transpersonal Antoni Blay a la segona meitat del segle XX. Jordi Sapés també ens explica en què consisteix el congrés que aviat tindrà lloc a Barcelona sobre aquest tema, organitzat per l'Associació per al Desenvolupament de la Consciència i l'Autorealització. I ens en fa un comentari el periodista Enric Tintoré.
17/09/202239 minutes 15 seconds
Episode Artwork

La saviesa de la cuina

Ens acostem als fogons on hem cuinat tota la vida amb la dietista i nutricionista Gemma Hortet, i també amb el doctor Miquel Masgrau. Entre tots dos ens explicaran quina és la saviesa de la cuina, quins ingredients ha de tenir, com l'hem d'aprofitar per acostar-la a la medicina natural, la que ens ajuda a no emmalaltir i també la que ens restitueix l'equilibri natural del cos quan estem malalts. Amb una reflexió de la nutricionista i naturòpata Marta Marcè. I amb l'espai dels diumenges de Sergi Torres.
11/09/202255 minutes 13 seconds
Episode Artwork

L'amabilitat de la parla

La parla ha de ser amable? Per què? L'antropòleg Josep Maria Fericgla n'està convençut i ens ho explica. També ens diu com ho hem de fer per aconseguir aquesta amabilitat, que potser sembla fàcil però que cal exercitar. Al capdavall, l'amabilitat engendra amabilitat. El filòsof Francesc Torralba també ens en fa una reflexió.
10/09/202240 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Benestar emocional

Què és el benestar emocional? Després de la pandèmia, hem aconseguit sortir-nos-en mentalment? Quines eines tenim per mantenir un bon estat emocional? El psicòleg Joan Miquel Roa i la psiquiatra Montserrat Pàmias ens posen els punts sobre les is en aquest tema tan delicat. Amb una aportació del professor d'educació emocional Rafael Bisquerra. I amb l'espai de Sergi Torres.
04/09/202256 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Enamorar-se a través de Tinder

Abans, per trobar persones que ens interessessin, havíem d'anar a festes, a trobades o a la discoteca. Ara ho podem fer sense sortir de casa, amb aplicacions com Tinder, que ens permet seleccionar exactament què o qui busquem. Però dos i dos no són quatre i hi ha gent que encadena un munt de decepcions. També és cert que n'hi ha que hi han trobat l'amor de la seva vida. Dels pros i els contres en parlem amb els psicòlegs Sílvia Llop i Antoni Bolinches. Amb un apunt aclaridor de la també psicòloga Monia Presta.
03/09/202250 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Els triangles amorosos

Els triangles amorosos acostumen a convertir-se en relacions tòxiques. Com ens els hem de prendre si no podem evitar formar-ne part? I, si ens atrau algú que no és la nostra parella, què hem de fer? Parlem de l'amor a tres bandes, de la infidelitat i també del poliamor. I ho fem amb les psicòlogues i sexòlogues Emma Ribas i Mar Muro. Amb una breu salutació al·ludint al tema amb la també sexòloga Mati Segura, i l'espai de Sergi Torres.
17/07/202254 minutes 43 seconds
Episode Artwork

El tacte i les carícies

Què representen el tacte i les carícies des del punt de vista neurològic? El neuròleg i neurofisiòleg clínic Jordi Montero ens activa tots els sensors en un llibre, "A flor de piel", que comentem amb ell. Quina importància té el tacte en general, i també com ha de ser una carícia de persones i cap a persones, però també cap a un animal i, fins i tot, cap a alguna cosa que fa de bon acariciar. Ens ho arrodoneix des del punt de vista psicològic la Lara Terradas.
16/07/202244 minutes 44 seconds
Episode Artwork

La revolució conscient

Des del Big Bang fins als nostres dies, la pols estel·lar ha fet estralls en nosaltres i en el que ens envolta. A partir del llibre "Humanitas", del nostre col·laborador Sergi Torres i de l'enginyer Xavier Ginesta, abordem la història de la humanitat, el perquè som com som i fins on arriba la intel·ligència humana (si és que se'n pot dir intel·ligència). Ho fem amb la reflexió de l'editora de l'editorial Columna, Marta Selvas.
10/07/202254 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Tornar a començar

La Cristina Cervera el 2016 va tenir una malaltia considerada rara, la Shua, per la qual va estar 22 dies en coma induït. Quan es va despertar, no sabia ni llegir ni escriure ni gairebé parlar. Del procés de la seva evolució, n'ha fet un llibre que acaba de publicar en forma de diari. Es diu "Jo i la Shua". Més que el llibre, ella ens presenta la seva història de superació, i descobrim com n'és, d'important, el desafiament al cervell que la mateixa persona pot fer en aquests casos. Amb la reflexió de Núria Serrate, fundadora de l'escola d'Escriptura de Lleida, a qui Cristina Cervera va demanar ajuda per reaprendre a escriure.
09/07/202239 minutes 18 seconds
Episode Artwork

La ment del mico

Segons el budisme, la ment és com un mico que salta de pensament en pensament, que se'ns escapa i que ens pot arribar a amargar molt la vida. La podem ensinistrar amb tècniques com el ioga o la meditació? La psicòloga Jenny Moix ha escrit el llibre "La cueva del mono" on ho exposa clarament a través d'una faula. L'acompanya la professora de ioga Mònica Calvo i en ho arrodoneix la mestra budista Guen Lochani. Amb l'espai de Sergi Torres.
03/07/202256 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Narcisistes

Qui són i, sobretot, com són els narcisistes? Quins mètodes fan servir per convertir-nos en les seves víctimes? Compte, són experts a manipular-nos. També és cert que podem aprendre a bregar amb ells, sobretot si no ens en podem escapar de cap manera. Com? Ens ho explica la psicòloga Júlia Pascual, que ha escrit el llibre "Los narcisistas y tú", i també l'advocada i psicòloga Sònia Méndez . Amb la reflexió del psicòleg i escriptor Tomàs Navarro.
02/07/202245 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Ruptura de parella amb consciència

No cal que un divorci sigui una guerra oberta, perquè després hi haurà una guerra freda molt difícil de superar. Com hem de fer-ho per trencar amb la parella amb consciència? I és convenient anar a judici? Ho comentem amb l'advocada i coach de divorcis Mon Tur i Alícia Sànchez Pérez, que ha escrit un llibre que en parla. Amb l'aportació de la psicòloga Mati Segura, i l'espai de Sergi Torres.
26/06/202256 minutes 19 seconds
Episode Artwork

Alta sensibilitat a la feina

Una persona amb alta sensibilitat, o una PAS, és una persona empàtica, pròxima i que pot ser molt útil en la vida laboral, molt més del que es pensen la majoria dels departaments de Recursos Humans de les empreses. És molt important per a elles l'entorn on treballen, l'humà i el físic. Però per a les empreses també és important tenir PAS a les seves files. Ho comentem amb tres PAS: la Meritxell Garcia Roig, que ha escrit "La fuerza de ser altamente sensible"; la Clara Orti Llovich, cofundadora de l'Associació Catalana de Persones amb Alta Sensibilitat, i en Joan Candini, que ajuda les empreses a entendre aquest tipus de sensibilitat. Amb una reflexió de la presidenta de l'ACPAS, Teresa Nandín.
25/06/202248 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Mares que se senten culpables perquè treballen massa

Es diu i es recomana que els nens es quedin amb la mare a casa durant un temps quan són nadons. Però què passa amb les mares que treballen? Resulta que alguns estudis han demostrat que el fet de tenir mares que treballen fora de casa (o amb teletreball), té efectes positius en el fill que està creixent i que un dia també serà una persona adulta. Ho parlem amb les consultores Mercè Brey i Marta Grañó, que ha escrit el llibre "¿Somos males madres?". Amb la reflexió de la psicòloga Elena Puig Guitart i l'espai de Sergi Torres.
19/06/202253 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Les bases del ioga

Cada dia hi ha més practicants de ioga. O això és el que diuen. Perquè, si parlem amb un iogui de veritat, potser ens adonarem que no tenen res a veure aquestes sessions que s'imparteixen un parell de dies a la setmana, amb l'autoconeixement autèntic que suposa el ioga, una disciplina que és més aviat una manera de viure i que al capdavall hauria d'impregnar tots els nostres actes. El monjo i mestre hinduista Swami Satyananda Saraswati ha publicat el llibre "Las bases del yoga", que en parla. Ens l'explica, amb una reflexió afegida del professor de ioga Naren Herrero.
18/06/202237 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Despertar l'alegria interior

Les persones amargades acaben amargant-se elles mateixes. En canvi, l'alegria engendra alegria, a dintre nostre i també a fora, al nostre entorn. En parlem amb Imma Rabasco, que ha escrit "Reír y vivir", i amb la doctora Imma Nogués, que reclama la importància de l'ànima a l'hora de somriure, a "El pasajero interior". Amb la reflexió de Swami Satyananda Saraswati. Acabem amb l'espai de Sergi Torres.
12/06/202255 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Autoconeixement a través de l'escriptura

Si escrivim el que ens passa, hi podem posar distància quan ho llegim després, i potser podrem arribar a entendre què ens succeeix en aquell moment i fins i tot com som. Les tècniques d'autoconeixement a través de l'escriptura són les que fa servir la psicòloga Núria Gibert. També s'afegeix a la conversa el doctor Gonzalo Santellán, expert i divulgador de l'art del journaling. Amb una reflexió de la psicòloga Natàlia Pomar.
11/06/202246 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Necessito arribar a tot

Quin és el teu nivell d'autoexigència? Et deixes influenciar per l'entorn? Vigila, que potser la teva autoestima no té els nivells desitjables i per això vols satisfer tothom, i això acabarà repercutint en la teva salut mental i física. Ho comentem amb les psicòlogues Aida Huertas i Joana Frigolé, a més d'escoltar-ne el comentari de la coach Magda Barceló. Acabem amb l'espai de Sergi Torres.
05/06/202255 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Les violències invisibles

Ens horroritzem davant dels casos de violència física, de maltractaments i, fins i tot, de morts. Però potser no pensem tant en les violències invisibles, que també existeixen i que poden fer tant o més mal que una fuetada al cos. Tanmateix, són difícils de detectar, i sovint ni nosaltres mateixos ens adonem per què ens sentim tan malament. Ho té molt clar el psicoanalista i psicoterapeuta Jean-Charles Bouchoux, que ha escrit el llibre "La violencia invisible" i la psicòloga Lara Terradas. A més, la Sílvia Congost, experta en autoestima, ens en fa un apunt molt valuós.
04/06/202235 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Pensa abans d'enamorar-te

Encara que sembli impossible, es pot pensar abans d'enamorar-se. I s'hauria de fer per fer cas dels senyals inicials que indiquen que el que ens agrada d'aquella persona potser serà el que no ens n'agradarà gens d'aquí un temps. Ens ho expliquen ben explicat les psicòlogues Mati Segura i Sílvia Llop. Amb una intervenció de la també psicòloga Carme Brit.
28/05/202248 minutes 46 seconds
Episode Artwork

L'alfabetisme corporal

El cos ens parla i sovint no l'escoltem. Això fa que desconeixem el seu llenguatge i les seves alertes, els símptomes de malalties diverses i com les hem d'afrontar. A "L'ofici de viure", la psicòloga Lara Terradas i la metgessa Núria López ens expliquen com ho hem de fer per saber què ens diu el cos. Amb la reflexió de l'osteòpata David Ponce.
21/05/202245 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Especial 15 anys de "L'ofici de viure"

El 2022 celebrem els 15 anys de "L'ofici de viure", i ho fem avui amb aquest programa, enregistrat a la Jornada dels 25 anys de la Fundació Ecologia Emocional, col·laboradora habitual del programa. Hem volgut fer una tertúlia distesa amb algunes de les persones que ens han acompanyat durant tot aquest temps, parlant sobretot de lliçons de vida d'elles mateixes, que tanmateix podem extrapolar a tots nosaltres. Conversem amb la directora de la Fundació Ecologia Emocional, Mercè Conangla, i amb els psicòlegs Antoni Bolinches, Jenny Moix i Xavier Guix. Amb una salutació molt especial de felicitació del referent de l'autoconeixement Victor Küppers. Gaudiu-ne!
15/05/202257 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Callar massa per evitar el conflicte

Hi ha vegades que el silenci és or. Però en molts altres moments, potser callem per evitar un conflicte que era necessari. Quins són aquests moments i on ens pot portar el silenci amb els amics, companys de feina, família o, molt pitjor, amb la parella? És perillós no parlar? Fins a quin punt no ho hem de fer? En parlem amb la psicòloga Emma Ribas i la coach per a dones Noemí Seva. També ens hi fa una reflexió la psicòloga Carme Brit. Amb l'espai de Sergi Torres.
14/05/202247 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Superar una addicció

Hi ha les addiccions físiques i les psicològiques. Totes es poden tractar. De totes se'n pot sortir. Com a exemple, us oferim el valuosíssim testimoni d'un oient que ens explica com se n'ha sortit de la seva addicció a la pornografia. Però també parlem d'alcohol, drogues, videojocs o internet. Amb el doctor Xavier Fàbregas, que fa mots anys que treballa amb addiccions, i el terapeuta Jaume Pagès. I amb la reflexió afegida del psicòleg i antropòleg Josep Maria Fericgla.
08/05/202256 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Prendre decisions: resistències

Per què ens costa tant prendre decisions? Tirar-se a la piscina no és fàcil, sobretot perquè sortim de la zona de confort i entrem en un món desconegut. La por de moltes coses en el moment d'haver de fer el pas és el que anomenem "resistències". Les psicòlogues Aroa Mateo i Paula Folch ens expliquen a què ens referim exactament. Amb la reflexió de la coach Magda Barceló.
07/05/202245 minutes 56 seconds
Episode Artwork

La soledat de les autònomes

Ser autònom (o autònoma) pot semblar que és la manera d'acomplir un somni que hem perseguit des de sempre. Però no és tan fàcil. Per començar, no tothom té perfil d'autònom, i, encara que el tinguem, segur que ens sentim sols davant tota mena de problemes financers, econòmics, personals... Sense anar més lluny, la conciliació familiar és sovint una quimera. I, si s'és una dona, segurament encara més. I, si s'és una autònoma, s'ha de bregar també amb la bretxa de gènere a l'hora de fer la feina perquè, encara que no ho vulguem, hi és. En ho expliquen l'emprenedora Gemma Fillol, la dissenyadora i autònoma Jordina Tió i, en una reflexió breu, la consultora empresarial Txell Costa.
30/04/202246 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Ioga i aiurveda per dormir

L'insomni és un problema recurrent per a moltes persones. A "L'ofici de viure" l'ataquem des del ioga i l'aiurveda, amb Zaira Leal, autora del llibre "Quiero dormir", i Mònica Calvo, mestra de ioga. Perquè les dues coses funcionen i potser us podem ajudar si el fet de no dormir us desespera. Ens hi ajuda l'experta en aiurveda Laura Àlvarez i comptem amb l'espai de Sergi Torres.
24/04/202254 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Allunyar-nos de les persones tòxiques

És exactament això: de les persones tòxiques ens n'hem d'allunyar. Normalment tenen un trastorn de la personalitat i saben com manipular-nos i fer que ens hi quedem enganxats. Això només ens pot fer mal i, a la llarga, ens destrueix. Ho comentem amb la psicòloga Sílvia Congost que ha escrit "Personas tóxicas. Cómo identificarlas y liberarte de los narcisistas para siempre". Amb un cop de mà del també psicòleg i escriptor Tomàs Navarro.
23/04/202248 minutes 38 seconds
Episode Artwork

Sigues la pau que vols veure al món

En un món que sembla que s'ensorri arrossegat per una violència sense límits, nosaltres ens demanem què hi podem fer. Busquem la pau dins nostre, en la nostra essència, i mirem d'encomanar-la d'alguna manera als que ens envolten i, així, al món. Ho fem amb la coach Míriam Subirana i amb el teòleg i antropòleg jesuïta Xavier Melloni. El nostre col·laborador, Sergi Torres, ens hi fa un apunt i també tanca el programa amb el seu espai.
17/04/202255 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Preguntes existencials

Qui som? On anem? Què és un amic de veritat? Estem predestinats o podem triar? Com ens enfrontem a una pèrdua? Aquestes i d'altres són preguntes existencials que tots ens fem en un moment o altre. L'expert en autoajuda Francesc Miralles les ha recollit en un llibre que precisament es diu "20 preguntas existenciales" i ens les comenta. Amb l'apunt del filòsof Francesc Torralba.
16/04/202240 minutes 10 seconds
Episode Artwork

L'efecte Pigmalió (profecia autocomplerta)

El desig que una persona assoleixi una fita concreta pot arribar a ser una realitat, com en el cas del mític Pigmalió, que va aconseguir festejar amb Galatea, l'escultura que ell havia creat, perquè va cobrar vida. I això no només succeeix en la mitologia: hi ha mestres que aconsegueixen que uns alumnes aparentment mediocres esdevinguin brillants, persones que no sembla que s'atreguin i que acaben juntes per intercessió d'algú altre... D'exemples n'hi ha un munt. Parlem d'efecte Pigmalió o profecia autocomplerta amb les psicòlogues Aida Huertas, Consol Riera i Thais Casals. Amb un apunt d'Àlex Rovira.
10/04/202255 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Què podem aprendre dels països nòrdics?

Per què els països nòrdics ocupen els primers llocs en les llistes de països on la gent és més feliç? Què és el Hygge? Quina és la manera de viure dels nòrdics que hauríem d'imitar d'alguna manera? I com entenen les relacions humanes? Intentem aprendre maneres de ser i de fer dels països nòrdics que poden ser complementàries de les nostres, amb la politòloga experta en relacions internacionals Judit Ros, i Cristina Stub, danesa i autora del llibre "Hygge, la receta de la felicidad". Amb una reflexió del periodista i director de Vilaweb Vicent Partal.
09/04/202248 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Humanitzar la soledat

La soledat és un problema que tenalla la societat i molt especialment les persones grans. Com ens ho hem de fer perquè no ens faci mal estar sols? Com podem humanitzar la soledat i, fins i tot, aprofitar-la? La filòsofa Consuelo Santamaría i el teòleg José Carlos Bermejo han escrit el llibre "Humanizar la soledad" que en parla. El comentem amb ells, i ens en proporciona un apunt la psicòloga experta en el tema Maria Lluïsa Lozano. Acabem amb l'espai de Sergi Torres.
03/04/202258 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Objectius vitals

El primer que hem de fer per aconseguir un objectiu és saber quin volem. Els objectius vitals són el que ens manté vius, però, en el símil de navegació que en fa Laura Ribas al seu llibre "La vida que quiero", hem de bregar i superar tempestes, mala mar i grans onades. Precisament, la figura de la coach Laura Ribas ens la glossa la que la considera la seva mentora, la Gemma Fillol.
02/04/202243 minutes 34 seconds
Episode Artwork

La importància de la vitamina D

La vitamina D, la que emana del sol, té molta més importància de la que normalment li atorguem. No només per als ossos sinó per a la salut en general, per prevenir malalties físiques i mentals i, fins i tot, conseqüències greus de la covid. Ho comentem amb els doctors Miquel Masgrau i Núria López, a més de sentir l'apunt que ens fa Rafael Santandreu sobre el llibre "La vitamina de la felicidad", de Michael Holick. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
27/03/202254 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Quin talent tens?

Sabies que tots tenim un talent i que tots som genis en alguna cosa? El músic Tony Estruch ha escrit el llibre "Geniotipo", que explica per què i com ho podem veure en els altres i en nosaltres mateixos. Ho comentem amb ell i amb la pedagoga Anna Forés. Amb una reflexió de Xènia Vives.
26/03/202235 minutes 18 seconds
Episode Artwork

La indefensió apresa

Hi ha vegades que no ens podem defensar i hi ha moltes altres vegades que només ens pensem que no ens podem defensar, que no ens en sortim, que és inútil tot el que fem. D'això se'n diu "indefensió apresa" i és un comportament curiós que, si coneixem bé, potser ens pot ajudar a viure millor. Ens ho expliquen les psicòlogues Lara Terradas i Mati Segura. Amb l'apunt de la psicòloga Anna Romeu i l'espai de Sergi Torres.
20/03/202255 minutes 3 seconds
Episode Artwork

La salut de la casa

Els espais, la ventilació, els productes que fem servir i també el que mengem... Som conscients que ens hi va la salut i fins i tot la vida? Sempre podem millorar la salut de la nostra llar. Ens ho proposa la doctora en Biologia Elisabet Silvestre, amb el seu llibre "Tu casa sana", i també l'arquitecta Sònia Hernàndez-Montaño. Amb una reflexió d'Astrid Izquierdo, autora d'"El pequeño libro del feng shui".
19/03/202250 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Morir amb amor

Hi ha amor en la mort? Fins a quin punt? Com ho podem fer per acompanyar fins a l'últim moment una persona que s'està morint? La psicòloga Cristina Llagostera ha escrit el llibre "Morir con amor", que en parla. El comentem amb ella i amb la també psicòloga Maria Rufino, i hi afegim l'apunt de la presidenta de l'Associació Aves Adela Torras. Amb l'espai final de Sergi Torres.
13/03/202254 minutes 53 seconds
Episode Artwork

La bulímia

La mallorquina Laura Gost ha publicat el llibre "El món es torna senzill". En aquesta novel·la, la protagonista és bulímica, és a dir que s'afarta de menjar i després el vomita. Per què ho fa? Què té a veure la necessitat d'autocontrolar-nos amb el fet de purgar l'estómac? I quins problemes emocionals amaga la bulímia? Parlem d'aquest trastorn de l'alimentació amb l'escriptora i també amb la psicòloga Natàlia Pomar. A més, ens en fa un apunt la psicòloga especialitzada en trastorns alimentaris Andrea Arroyo.
12/03/202249 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Les metacompetències

Quines són les diferències entre habilitats, competències i metacompetències? Quin és el valor afegit de les metacompetències i per què ens serveixen? Ho analitzem amb la psicòloga i coach Cris Bolívar i la coach Marita Osés. A més, ens hi fa un apunt la coach Míriam Subirana.
05/03/202249 minutes 46 seconds
Episode Artwork

Quins són els meus valors?

Potser no tenim clar quins són els nostres valors, no sabríem identificar-los. A "L'ofici de viure" us ajudem a descobrir-ho i també a saber per què us serveixen o us poden servir. Ho fem amb la coach Magda Barceló, el psicopedagog Rafael Bisquerra i l'emprenedor David Alonso. Amb la reflexió de la psicòloga i coach Joana Frigolé. Tanquem el programa amb l'espai de Sergi Torres.
27/02/202256 minutes 1 second
Episode Artwork

El ioga com a estil de vida

El ioga no pot quedar en una gimnàstica o en estones de meditació. El professor de meditació i ioga Alexis Racionero ens ofereix un llibre que du per títol "Yoga, un estilo de vida", i el periodista i escriptor Naren Herrero ens proposa "El viaje del ioga." La idea és fer del ioga la nostra manera de viure, per millorar-ne la qualitat i els objectius. Amb la reflexió de la professora de ioga Mònica Calvo.
26/02/202247 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Tècnica de resolució de problemes

Parlem d'una tècnica per resoldre problemes, sempre que els problemes tinguin solució. Com podem distingir una cosa de l'altra? Diu el convidat al programa, el doctor Javier García Campayo, al seu llibre "Técnicas de resolución de problemas", que la major part de les persones ens provoquem molt de sofriment perquè ens passem la vida intentant resoldre problemes que no tenen solució. La psicòloga Jenny Moix també ens en fa una reflexió.
20/02/202251 minutes 41 seconds
Episode Artwork

La ràbia dels altres

L'escriptor Sebastià Alzamora aboca al llibre "Ràbia", el que va sentir quan li van enverinar la gossa. També intenta entendre la ràbia de l'enverinador a l'hora de fer-ho. Amb ell i amb la psicòloga Assumpció Salat, intentem acostar-nos a aquest sentiment a priori tan negatiu. Què podem fer, quan algú se'ns adreça amb ràbia? I té algun aspecte positiu, l'emoció de la ràbia o la ira? Quin? Ens ajuda a arrodonir-ho l'advocada i educadora emocional Sònia Méndez.
19/02/202248 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Posar límits amb assertivitat

El respecte als altres és indispensable i hem de saber posar límits a la nostra relació amb ells, sigui de parella, d'amistat, laboral... Però l'assertivitat és cabdal per saber-nos situar en aquesta distància justa que mantingui la relació en un perfecte estat de salut. Ens expliquen com les psicòlogues Laia Sabaté i Laura del Caño, amb l'expert en comunicació no-violenta Ferran Ramon-Cortès, i la reflexió de Francesc Bonada. També comptem amb l'espai dels diumenges de Sergi Torres.
13/02/202256 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Astrologia psicològica

Què és l'astrologia psicològica i com ens pot ajudar? Els experts no es refereixen als horòscops, ni de bon tros, sinó que van molt més enllà. En parlem amb Sílvia Susach, que es dedica a l'astrologia evolutiva, i amb Tristan Llop, astròleg, cabalista i editor. També tenim una reflexió sobre el tema del director de Cosmograma, Andrés Zuzunaga.
12/02/202247 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Com podem crear una marca personal

L'especialista en comunicació estratègica Gemma Fillol ens recomana sortir del gris si volem crear la nostra marca personal. Hem de crear una manera de comunicar que desperti la curiositat, diu al llibre "Sé Épica". Ens ajuda a arrodonir la idea la periodista especialitzada en màrqueting Txell Costa. Amb una reflexió de la caçatalents Arancha Ruiz. I comptem amb l'espai de Sergi Torres.
06/02/202254 minutes 55 seconds
Episode Artwork

Estoïcisme per a la vida quotidiana

L'escriptor i filòsof Emilio Cabrera ha escrit el llibre "Sobre la vida buena. Reflexiones desde el estoicismo y la filosofia budista", que ens acosta a aquests pensaments que sovint pensem que són molt lluny de nosaltres. Descobrim amb ell i amb un apunt del filòsof i teòleg Francesc Torralba, que la filosofia estoica és molt més pròxima del que ens pensem al nostre dia a dia i que ens pot ser molt útil. La professora de filosofia de la UB Margarita Mauri ens completa aquesta idea.
04/02/202247 minutes 19 seconds
Episode Artwork

Psicologia dels tatuatges

Cada vegada hi ha més persones tatuades, de totes les edats i condicions. Del perquè d'aquest fenomen i de què hi ha darrere de cada persona tatuada, en parlem amb les psicòlogues Sheila Estévez Vallejo, Caroline Gourdier i Natàlia Pomar. A més, la psicòloga María Bonet ens en fa una reflexió. I comptem amb l'espai de Sergi Torres.
30/01/202254 minutes 23 seconds
Episode Artwork

Bloquejar persones (WhatsApp, xarxes)

Trenquem una relació, i llavors... què passa amb el WhatsApp? Hem de bloquejar la persona amb qui hem mantingut com a mínim una relació afectiva? O potser no cal? Amb les psicòlogues Sílvia Llop i Montse Cazcarra analitzem també la conveniència de bloquejar determinades persones a les xarxes socials. Amb una intervenció de la també psicòloga Mònica Presta.
29/01/202249 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Tenir més energia, dia a dia

De vegades sentim que perdem l'energia. D'on surt i cap on va, aquesta energia? Què hem de menjar per recuperar-la, com ens hem de comportar, què hem d'evitar... Ens ho expliquen la naturòpata Marta Marcè i el professor de meditació i terapeuta Antonio Jorge Larruy. Amb l'aportació personal del doctor Miquel Samarra. I l'espai de Sergi Torres.
23/01/202254 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Autoestima sexual

Quan practiquem sexe, sovint ens veiem condicionats per tot un seguit de factors que poden fer que no en gaudim com n'hauríem de gaudir. I és que tendim a pensar massa, quan, en aquests moments, no ho hauríem de fer, només ens hauríem de lliurar al plaer. Ho comentem amb les psicòlogues Emma Ribas i Aida Huertas. A més, ens hi ajuda la reflexió de la també psicòloga Mati Segura.
22/01/202255 minutes 13 seconds
Episode Artwork

Una societat cada cop més alienada

La covid ens ha precipitat (encara més) en les noves tecnologies. El filòsof Jordi Pigem afirma que cal fugir del robotisme i tornar a la humanitat, a veure'ns cara a cara, a experimentar sentiments per l'altre sense ordinadors pel mig amb el seu llibre "Pandèmia i postveritat". En parlem amb ell i també amb Miriam Subirana, directora de l'institut IDEIA. Ens en fa un apunt l'editora i il·lustradora Inês Castel-Branco. Arrodonim el programa amb l'espai de Sergi Torres.
16/01/202252 minutes 49 seconds
Episode Artwork

La força de l'optimisme

L'optimisme que neix de l'autoconfiança ens ajuda a tirar endavant. L'optimisme no és ser ingenu sinó una manera d'actuar. Ens ho expliquen clarament la psicòloga Paula Folch i la consultora Marta Grañó. Amb l'apunt de la psicòloga Thaïs Casals.
15/01/202246 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Superar la mort d'una mascota

Ens costa molt superar la mort del nostre animal de companyia? El procés de dol pot ser igual o similar al de la mort d'una persona del nostre entorn més proper? Laura Vidal acompanya el dol de persones que perden el seu animal de companyia i n'ha escrit un llibre, "Cuando ya no estàs". També en parlarem amb la psicòloga especialista en processos de dol (de persones) Cristina Llagostera. Amb l'afegit de Maria Rufino i l'espai de Sergi Torres.
09/01/202253 minutes 18 seconds
Episode Artwork

La testosterona (en homes i en dones)

La testosterona no és només una hormona que mesura la masculinitat. El doctor Antonio Hernàndez ha publicat el llibre que du aquest mateix títol, "Testosterona", i que exposa els beneficis d'aquesta hormona necessària per gaudir d'una bona salut, homes i dones. En parlem amb ell i amb el psicòleg Antoni Bolinches. Amb una reflexió de la psicòloga i sexòloga Emma Ribas.
08/01/202248 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Més fortalesa, menys patiment

Vivim immersos en un patiment interior constant que ens originem nosaltres mateixos. El psicòleg humanista i terapeuta Gestalt Joan Garriga ens convida a prendre'ns la vida d'una altra manera, a partir del llibre que ha escrit i que es diu "Decir sí a la vida". L'editor David Barba, que el coneix bé, ens fa una reflexió sobre Joan Garriga. Amb l'espai final de Sergi Torres.
02/01/202254 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Resiliència i pandèmia, segons Boris Cyrulnik

Deia Darwin que un organisme no deixa mai de desenvolupar-se sota les pressions constants d'un entorn que sempre canvia. El psicòleg i pare del concepte de resiliència, Boris Cyrulnik, avui ens parla de la pandèmia, de les conseqüències psicològiques del confinament i del concepte de psicoecologia, que és com es diu l'últim llibre de Cyrulnik. Exactament, "Psicoecología. El entorno y la estaciones del alma".
01/01/202246 minutes 23 seconds
Episode Artwork

De freelance a líder

La llibertat es perd una mica quan un freelance que treballa sol es posa a liderar un equip. L'experta en màrqueting digital Pat Carrasco ens explica que ella fins i tot va transitar per una mena de dol quan va passar d'un estat laboral a l'altre. La consultora experta en lideratge d'empreses Mercè Brey ens convida a reflexionar sobre com ha de ser un líder i sobre els valors femenins que, sigui home o dona, ha tenir ben incorporats al seu càrrec. Amb una reflexió de la psicòloga Olga Barceló i l'espai dels diumenges de Sergi Torres.
26/12/202157 minutes 38 seconds
Episode Artwork

El Nadal de "L'ofici de viure"

Diversos col·laboradors del programa i també nosaltres us desitgem bon Nadal. Ho fem amb felicitacions i música.
25/12/202125 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Inseguretats i la síndrome de la impostora

Arribar a un lloc de feina i pensar que no s'hi està a l'altura. Patir perquè mai serem tan bons com els nostres companys o com s'espera de nosaltres. Això és el que ens passa si tenim la síndrome de l'impostor. Si som dones, encara passa més, perquè potser encara se'ns demana més que als homes. D'aquestes inseguretats i de com encarar-les en parlem amb l'educadora emocional i advocada Sònia Méndez, i la psicòloga Olga Barceló. Amb les reflexions de la psicòloga Paula Folch i del també psicòleg i escriptor Tomàs Navarro. I amb l'espai de Sergi Torres.
19/12/202153 minutes 45 seconds
Episode Artwork

Quan necessitem ajut psicològic?

A La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, aquest any parlem de salut mental. I comencem demanant-nos quan ens cal ajut psicològic. Ens costa fer el pas, però és del tot necessari quan arribem a un punt que sembla que no tingui sortida. Ho comentem amb la psicòloga Carme Brit i el degà del Col·legi Oficial de Psicòlegs de Catalunya, Guillermo Mattioli. Amb una intervenció de la també psicòloga del SEM Begoña Odriozola.
18/12/202151 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Entrenar la il·lusió a la feina

La motivació a la feina és cabdal, tant si som autònoms com si treballem per a algú altre. Per això cal que entrenem la il·lusió a la feina. L'expert en motivació empresarial Xavier Borràs ha encunyat el terme "efecte vitamina" i ens proposa precisament les "vitamines" que ens calen per ser feliços quan treballem. A la conversa també s'hi apunta la coach Joana Frigolé i ens hi fa un apunt el psicòleg i coach Joan Quintana. Amb l'espai dels diumenges de Sergi Torres.
12/12/202152 minutes 20 seconds
Episode Artwork

El "journaling"

Escriure un diari ens pot ajudar molt a controlar i mesurar les nostres emocions. Fins als nostres dies han arribat diaris de grans escriptors o artistes, com els d'Anna Frank o Franz Kafka. Però ara el "journaling" neix gairebé com una teràpia que hem de saber enfocar perquè ens resulti útil. Ens ho explica el doctor en medicina holística Gonzalo Santellán, que n'ha editat una guia, en conversa amb la psicòloga i instructora d'artteràpia Natàlia Pomar, i amb l'apunt de l'artista visual Mireia Chaos, que practica el "journaling" com a complement del seu art.
11/12/202149 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Sense ànim d'ofendre

Ens ofenem per no res? Qui pot ofendre i qui es pot sentir ofès? Sobre com portar tot aquest món d'ofenses que ens compliquen tant la vida, en parlem amb els psicòlegs Mercè Conangla i Xavier Guix. Amb un apunt del també psicòleg Jaume Soler. I amb l'espai de cada diumenge de Sergi Torres.
05/12/202154 minutes 8 seconds
Episode Artwork

El ioga de la relaxació profunda

El ioga nidra és el que ens condueix a la relaxació profunda. A "L'ofici de viure" abordem aquesta disciplina, que ens pot guarir de molts problemes mentals i físics, amb la investigadora de ioga, meditació i ioga nidra Ana Sesma Nuez. Ens ajudarà a entendre-ho, amb una reflexió, el terapeuta i escriptor Alexis Racionero.
04/12/202146 minutes 32 seconds
Episode Artwork

L'estrès silenciós

L'estrès silenciós és el que ens corca per dins, encara que no es vegi, encara que no el noti ningú, només nosaltres, i té conseqüències imprevisibles per a la nostra salut mental i física. En parlem i mirem de posar-hi remei amb la psicòloga Aroa Mateo i els metges Núria López i Miquel Masgrau. I també ens hi fa un apunt el doctor Jorge Pérez Calvo. Amb l'espai habitual de Sergi Torres.
28/11/202157 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Entendre l'ansietat

L'ansietat ens afecta poc o molt a tots. Al capdavall, no deixa de ser una reacció defensiva del cervell davant d'una situació de perill. El problema arriba quan aquesta situació s'allarga en el temps i l'ansietat arriba a dominar-nos. Però com és que ens passa això, i com la podem controlar nosaltres, l'ansietat? Ens ho expliquen Ferran Cases, divulgador del mètode "Bye bye ansiedad", i la neurocientífica Sara Teller, que han escrit el llibre "El cerebro de la gente feliz". Ho arrodoneix la psicòloga Beatriz Gil Bóveda.
27/11/202150 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Reconèixer el propi personatge

Representem un personatge, cadascú el seu, i és aquest personatge el que no ens permet ser lliures. Ho deia el psicòleg transpersonal Antoni Blay, i ho recull Jordi Sapés de Lema en els llibres que li ha dedicat. Amb ell i el terapeuta Antonio Jorge Larruy ens plantegem com reconèixer aquest personatge i com eliminar-lo de les nostres vides per ser més lliures. Hi contribueix amb una reflexió el psicòleg gestaltista Joan Garriga. Amb l'espai dels diumenges de Sergi Torres.
21/11/202156 minutes 13 seconds
Episode Artwork

Soledat bona, soledat dolenta

De vegades la busquem i de vegades ens persegueix ella. És la soledat. Nosaltres hi aprofundim a partir de la novel·la "Sola", de Carlota Gurt. Ella ens proposa un bon joc psicològic que recull i ens ajuda a transformar la psicòloga Carme Brit. Amb l'apunt afegit de l'escriptora i guionista del programa Blanca Busquets.
20/11/202149 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Ferides d'amor

L'amor fereix. Sobretot el dels pares en la primera etapa de la vida. No vol dir això que no ens estimin, però hi ha situacions en què ens hem sentit abandonats, o rebutjats o incompresos. Ens ho expliquen clarament les psicòlogues Maria Rufino i Joelle Cervera. Amb el comentari afegit de la també psicòloga Emma Ribas, i l'espai de Sergi Torres.
14/11/202155 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Viure des de l'essència, segons el doctor Fericgla

L'essència humana, segons el doctor antropòleg Josep Maria Fericgla, és allò que en solem dir "ànima". Ell, en un article titulat "La esencia del ser humano" es demana com és aquesta essència, com hi podem viure i si l'hem d'alimentar. Amb una reflexió afegida del Swami Satyananda Saraswati que ens aproxima encara més a aquesta idea.
13/11/202148 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Persones vitamina

Hi ha persones que ens generen alegria i bon humor només de sentir-ne el nom. Són persones que funcionen com una vitamina, persones que ens estimulen, ens motiven i confien en nosaltres. A "L'ofici de viure" les definim bé amb la doctora Marian Rojas Estapé, que ha escrit el llibre "Troba la teva persona vitamina". A més, ens ajuda a entendre-ho la psicòloga Mònica Presta.
07/11/202153 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Meditació i silenci

"Ment, meditació, silenci", es diu el llibre que ha publicat Swami Satyananda Saraswati. Entrem en aquest món que, encara que no ens ho pensem, ens pot ajudar molt en el dia a dia. I ho fem amb ell i també amb un apunt del professor de ioga, budisme i hinduisme Vicente Merlo.
06/11/202150 minutes 8 seconds
Episode Artwork

La consciència: bases biològiques, fisiològiques i culturals

Què és la consciència? El metge especialista en medicina darwiniana José Enrique Campillo ha escrit un llibre que es diu "La consciencia humana" i que l'estudia des de tots els punts de vista: científic, religiós, metafísic... En parlem amb ell, i no ens perdem de cap manera el comentari que en fa el nostre col·laborador habitual Sergi Torres.
30/10/202151 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Comença, per fi, a estimar-te

Per què ens costa tant estimar-nos nosaltres mateixos? Com ho podem fer per fer créixer la nostra autoestima? Ens hi orientaran les psicòlogues Aida Huertas i Thaïs Casals. Amb un apunt del també psicòleg i autor del llibre "El secret de l'autoestima", Antoni Bolinches. I, per acabar, l'espai de Sergi Torres.
24/10/202159 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Elevar l'ànim quan tens un mal dia

De mals dies en tenim tots. Hem d'intentar superar-los, sí, però com? Deixant lliscar les emocions o amagant-les? Tenen una part bona, els mals dies? En traiem l'entrellat amb les psicòlogues Olga Barceló i Joana Frigolé, i a més amb la col·laboració del psicòleg i escriptor Xavier Guix.
23/10/202154 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Menys emoticones i més amor real

Ens relacionem per les aplicacions i les xarxes al mòbil. Hi posem un munt d'emoticones, sobretot per demostrar afecte. Però realment això és afecte? I amor del de veritat? A "L'ofici de viure" parlem de l'amor real, del que va més endins que una emoticona, amb la psicòloga Núria Guinart i la Maria Ibars, que és divulgadora d'Un Curs de Miracles i també ens explicarà què vol dir això. Per acabar, hi posem una música de la mateixa Maria Ibars, que sona molt bé i que diu tot allò que caldria dir-nos cara a cara. Amb un apunt del filòsof Jordi Pigem, i l'espai de Sergi Torres.
17/10/202149 minutes 45 seconds
Episode Artwork

No és el dimoni, és la dopamina

Quan s'esdevé un enamorament que trenca els cànons socialment acceptats, alguns es posen les mans al cap, i els altres, com a mínim, en parlen amb una mitja rialleta. Posem per cas que un bisbe s'enamori d'una dona i pengi els hàbits per això. O tants altres exemples que ens demostren que som humans. Segurament, però, el fet no té res a veure amb el dimoni, sinó més aviat amb la dopamina, almenys segons l'opinió que en tenen les psicòlogues Mati Segura, Anna Sibel i Mercè Conangla.
16/10/202147 minutes 7 seconds
Episode Artwork

El cervell, segons el dr. Facundo Manes

El metge neurocientífic argentí Facundo Manes acaba de publicar el llibre "Ser humanos". Hi parla del cervell en general. Conversem amb ell de tot el que en depèn, i de com ens fa humans aquest òrgan, el més important de tot el cos. Emocions, sentiments, memòria, decisions, societat... Com entenem el nostre cervell? Ens ajuda a arrodonir la idea el neuropsicòleg David Bartrés Faz. I, com cada diumenge, comptem amb l'espai de Sergi Torres.
10/10/202151 minutes 51 seconds
Episode Artwork

La dependència emocional

Què és la dependència emocional? Quan podem dir que una relació no és sana i quan sí que ho és? Si hem caigut en una dependència emocional, com ens en podem sortir? Abordem el tema amb les psicòlogues Sílvia Congost i Beatriz Gil Bóveda. Hi posa el seu apunt la també psicòloga Sílvia Llop.
09/10/202135 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Viure amb menys crispació

De seguida ens sembla que ens ataquen i responem atacant nosaltres també? La crispació, malauradament, és un pòsit de la societat de què no hi ha manera de desprendre'ns. Al programa l'abordem amb el formador en comunicació no violenta Francesc Bonada i amb l'especialista en comunicació interpersonal Ferran Ramon-Cortès. També hi tenim l'apunt de filosofia de la professora Begoña Roman, i, com que és diumenge, l'espai de Sergi Torres.
03/10/202153 minutes 20 seconds
Episode Artwork

Com podem donar el condol?

De vegades ens resulta difícil dir o fer alguna cosa a algú que ha tingut una pèrdua molt dolorosa. Què li hem de dir? I, sobretot, què no li hem de dir? Abordem aquest tema delicat, també amb la pregunta de si val més una abraçada que mil paraules, i ho fem les psicòlogues Cristina Llagostera i Maria Rufino. El metge i psicòleg Joan Carles Trallero ens ajuda a arrodonir el tema.
02/10/202149 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Riu més, estressa't menys

Potser no ens fem un tip de riure, però sí que almenys parlem de com podem aconseguir fer-nos-el, amb les psicòlogues Eva Juan i Assumpció Salat. Per què és important el sentit de l'humor? Ens trobarem més bé físicament i anímicament, si en tenim? I riure és important? No oblidem, és clar, que també és molt sa riure'ns de nosaltres mateixos. Amb l'apunt afegit de la psicòloga Júlia Pascual. I l'espai dels diumenges de Sergi Torres.
26/09/202150 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Pensa bé i l'encertaràs

El psicòleg i escriptor Tomàs Navarro ha escrit "Piensa bonito", un llibre que advoca per tenir el pensament clar i ben equilibrat, per evitar que se'ns mengin les idees fosques o improductives. Per això, hem de fugir de tot un seguit d'errors a l'hora de pensar, que són els que en Tomàs Navarro ens desgrana. La psicòloga Assumpció Salat hi té alguna cosa a dir i també l'escoltem al programa.
25/09/202145 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Mitificar el passat

Jorge Manrique, a "Coplas por la muerte de su padre" del segle XV, deia que ens sembla que qualsevol temps passat va ser millor que l'actual. Realment és així? Per què recordem especialment les coses bones de moments tan difícils com el confinament estricte de la primavera del 2020, per exemple? En traiem l'entrellat amb els psicòlegs Mercè Conangla i Joan Quintana. La metge neurocientífica Rosa Casafont també ens en fa un apunt. I acabem el programa amb l'espai de Sergi Torres.
19/09/202154 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Espiritualitat a la vida quotidiana

"Experimentar la Divinidad en la vida cotidiana" és un llibre que han escrit els tres xerpes espirituals Daniel Gabarró, Mireia Àvila i Jòrdan Faugier, per ajudar-nos a trobar precisament l'Essència en nosaltres mateixos, o Déu, o digueu-ne com vulgueu perquè no cal que cregueu en res ni que practiqueu cap religió per acostar-vos a aquesta idea. En parlem amb ells en aquest programa que vol transcendir d'una realitat que potser és inexistent.
18/09/202149 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Slow life

Quan diem "slow life" ens estem referint a alguna cosa més que a una expressió anglosaxona. Parlem de reduir marxes a la vida, de prendre'ns-la amb una tranquil·litat que sovint no ens permeten tenir. De veure passar el paisatge. També de contemplació i de meditació. Ens atrevim a desaccelerar? Surt molt a compte! N'estan segures la psicòloga Helen Flix i la coach Míriam Subirana, i ens ho expliquen. Amb una salutació clarificadora de la directora de la iniciativa Escoles Despertes, Pilar Aguilera, i l'espai de Sergi Torres.
12/09/202155 minutes 10 seconds
Episode Artwork

El sexe als hotels

Les psicòlogues i sexòlogues Emma Ribas i Mati Segura aborden al programa les maneres d'acostar-se al sexe. La paraula "hotel" no és més que un símbol, el de retornar l'espurna a unes relacions sexuals per les quals pot ser que al llarg dels anys s'hagi perdut l'interès. Entrem a l'hotel amb parella... i que passi el que hagi de passar. Amb l'apunt afegit de la també psicòloga i sexòloga Luana Salvadó.
11/09/202146 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Ets una persona proactiva o reactiva?

El psicòleg Victor Frankl, internat en un camp de concentració nazi, va encunyar l'expressió "persona proactiva" per referir-se a la que actua davant de les adversitats, sí, però després de valorar-les i optar per un camí que li sembla el correcte. Exactament a l'inrevés que les persones reactives, que reaccionen immediatament, i gairebé automàticament, davant d'un estímul, sense parar-se a pensar. Entrem en detalls amb la doctora en psicologia Mila Cahue i la coach integral Magda Barceló. Amb un apunt de la psicòloga Hermínia Gomà, i l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
05/09/202155 minutes 44 seconds
Episode Artwork

El "ghosting"

"Ghosting" ve de "Ghost", que, en anglès, vol dir "fantasma". D'aquí aquest terme que serveix per descriure la desaparició sobtada d'una persona en una relació afectiva. Una desaparició sense donar cap explicació a qui es queda acostuma a ser molt dolorosa. S'hi barregen el sentiment de pèrdua i també el de culpa. I la incomprensió pel que ha passat, no hi ajuda gens. En parlem amb les psicòlogues Sílvia Llop, Helena Arias i Mati Segura. Mònia Presta també hi diu la seva.
04/09/202143 minutes 44 seconds
Episode Artwork

L'optimisme realista

La Xènia Vives ha escrit un llibre que es diu "Tenir sort a la vida depèn de tu". Hi assegura que la nostra actitud és indispensable per ser feliços. De si això és cert o si cal fer-hi alguna cosa més, en parlem amb ella i amb el psicòleg Antoni Bolinches. I el també psicòleg Xavier Guix ens hi diu la seva. Amb la cloenda del programa a càrrec de Sergi Torres i el seu espai dels diumenges.
18/07/202152 minutes 38 seconds
Episode Artwork

Nutrició aiurvèdica

Ens alimentem com caldria per tenir un cos i una ment en perfecte estat? L'alimentació aiurvèdica, de 5.000 anys d'antiguitat, ens ensenya a fer-ho segons la nostra constitució, perquè tots som diferents. Ens ho expliquen el doctor Miquel Masgrau i la nutricionista Laura Álvarez, tots dos especialistes en nutrició aiurvèdica. Hi contribueix la doctora Carlota Esteve de Miquel, que també n'és una experta.
17/07/202148 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Fer les paus amb la pròpia biografia

Tots tenim un passat i tots el removem perquè algunes coses pensem que no les vam fer bé i això ens fereix, o perquè algú altre ens va fer mal en algun moment i no ho podem oblidar. Avui parlem de com fer les paus amb la pròpia biografia amb l'escriptor Francesc Miralles, que ha escrit el llibre que en parla, "Los lobos cambian el río", i amb la psicòloga Nika Vàzquez Seguí. A més, ens hi fa un comentari la també psicòloga Leonor Fernàndez Mula. I comptem amb l'espai de Sergi Torres.
11/07/202157 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Mindset expansiva (2a part)

Ja hem parlat d'aquesta eina per modelar el cervell amb el doctor Gonzalo Santellán a "L'ofici de viure". Però, ens va quedar clar què és? Estem parlant de neurociència? I per a què serveix? Aquesta vegada, a més, ens estenem amb les "morning rutines", precisament una rutina que, segons el doctor, tothom hauria de practicar per tenir mentalitat de creixement. La fisioterapeuta Mireia Grossmann ens explica per què li ha anat tan bé a ella.
10/07/202151 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Complexos físics

Els complexos físics abunden i segurament en tenim tots en menys o més grau. Les psicòlogues Thaïs Casals i Joelle Cervera ens expliquen com els podem dominar si és que realment ens preocupen o ens alteren la vida. El mateix que fa en un breu apunt la també psicòloga, experta en autoestima, Aida Huertas. I després, en Sergi Torres ens enriqueix una mica més amb el seu espai dels diumenges.
04/07/202156 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Com podem ser més resilients?

Ara, o quan les adversitats ens facin perdre les ganes de tirar endavant, la resiliència induïda per la nostra pròpia força interior és l'arma que ens queda. Ens ho explica el professor de lideratge empresarial Agustí Peralt a partir del seu llibre "Los 6 pilares de la resiliencia", i també el psicòleg i escriptor Tomàs Navarro, reprenent el llibre que va escriure durant el confinament més sever: "Eres más fuerte de lo que crees". La cirereta del pastís ens la posa la psicòloga Ares Zamora.
03/07/202143 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Superar pors irracionals

La por és positiva en molts casos i ens ajuda a defensar-nos de tota mena d'atacs a la vida que ens poden fer mal. Però si la por es converteix en irracional, si ens genera angoixes o altres trastorns mentals, hem d'aprendre a controlar-la. El psicòleg Rafael Santandreu ha escrit el llibre "Sense por", on explica què hem de fer per enfrontar-nos al nostre problema. Carme Alba, que tenia atacs d'angoixa, ho va posar en pràctica i se'n va sortir. La psicòloga Beatriz Gil hi posa en un breu apunt la part teòrica. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
27/06/202154 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Allò real

Ho tenim a dins però no ho veiem. És l'Aquí que ens allibera de l'aquí. Ens tanquem en el nostre petit món blindat i estret, i no en volem sortir, ens fa por el camí obert cap a la tranquil·litat d'esperit. El jesuïta, teòleg i antropòleg Xavier Melloni ens ho explica a partir del llibre que ha escrit i que precisament porta el títol "De aquí a Aquí". El llibre, per cert, ens l'introdueix breument el seu editor de Kairós, Agustí Pàniker.
26/06/202149 minutes 21 seconds
Episode Artwork

La mort dels pares

Què passa quan se'ns moren els pares? Parlem de la tristesa i del dol, però també del que suposa quedar-nos sense els nostres progenitors, i de quina importància té l'edat en què això passi, la d'ells però, sobretot, la nostra. De com ens afecta, en parlen l'escriptor ToniSala, que ha escrit el llibre "Una família", i la psicòloga Mònia Presta, que ens ajuda a entendre-ho tot plegat. Amb una aportació molt emotiva de la també psicòloga Olga Barceló.
19/06/202141 minutes 44 seconds
Episode Artwork

Dubtes molt? Massa?

Dubtar és sinònim d'intel·ligència. Tanmateix, no es pot dubtar tota la vida ni podem ser el que s'acostuma a dir un "cagadubtes". Quan és bo fer-ho? I de què depèn? Hem de reforçar la nostra autoestima per no dubtar tant? I quin paper hi juga el perfeccionisme? Ho abordem amb les psicòlogues Helen Flix i Aida Huertas, amb un apunt de la també psicòloga Thaïs Casals. Acabem el programa amb l'espai de Sergi Torres.
13/06/202154 minutes 13 seconds
Episode Artwork

"L'enneagrama", segons Borja Vilaseca

Si un dia vam parlar de l'enneagrama essencial, avui ens endinsem en l'enneagrama segons el filòsof i emprenedor Borja Vilaseca, que ens proposa un llibre seu, "Encantado de conocerme", per entendre millor de què estem parlant. Aquest mètode d'autoconeixement es basa a descobrir el nostre enneatipus, que, tanmateix, no ens hauria d'encasellar, al contrari. Hi diu també la seva la professional d'enneagrama i "master essential coach" Cris Bolívar.
12/06/202152 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Mindfulness i creativitat

El mindfulness ens pot ajudar en el procés creatiu? En quin moment? A "L'ofici de viure" en parlem amb la psicòloga Natàlia Pomar, que imparteix un taller de mindfulness i artteràpia, i també amb la instructora de mindfulness Pilar Aguilera i amb l'artista d'arts visuals Mireia Chaos. Ens en fa un apunt el psicòleg i director de l'Instituto Esmindfulness, Andrés Martín Asuero. I acabem, com cada diumenge, amb l'espai de Sergi Torres.
06/06/202156 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Disseny humà (2a part)

Amb aquest sistema de coneixement que és el disseny humà, podem orientar els nostres actes a la vida, i, sobretot, el nostre comportament, perquè allò que ens proposem sigui reeixit. En vam parlar fa un temps i avui hi tornem, amb les expertes Laura Llacuna i Maike Gabriela. I, a més, sentirem el testimoni de l'empresària Sílvia Ferré, que ha posat en pràctica el disseny humà al seu entorn laboral.
05/06/202152 minutes 27 seconds
Episode Artwork

Les relacions després de la Covid 19

Què n'hem après, de la pandèmia, en referència a les relacions humanes? Ens hem tornat més distants? Més agraïts? Necessitem més o menys els altres? La psicòloga Elvira Reche, especialitzada en avaluació de la regulació emocional, n'ha fet un estudi per a l'Institut Relacional que dirigeix el també psicòleg Joan Quintana. Tots dos ens expliquen com creuen que hem canviat en les nostres relacions amb els altres, amb l'ajuda de l'especialista en comunicació interpersonal Ferran Ramon-Cortès. El programa l'acabem amb l'espai dels diumenges de Sergi Torres.
30/05/202153 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Els secrets del cervell

Què en sabem, del cervell? L'evolució dels coneixements sobre aquest òrgan al llarg dels segles és el que ha dut el professor de psicobiologia Ignacio Morgado a escriure un llibre que es titula "La materia gris". Parlem amb ell de què coneixem i què no d'aquest òrgan, i com funcionen els nervis, els òrgans sensorials, les emocions... I ens introdueix el personatge d'Ignacio Morgado la psicòloga Jenny Moix, que el coneix molt bé.
29/05/202150 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Personalitat psicòpata (2a part)

Per segona vegada ens endinsem en aquesta personalitat, ara amb especial interès en els psicòpates que s'integren a la societat i que ens trobem a la feina o, fins i tot, a casa. En parlem amb la psicòloga Júlia Pascual, la criminòloga Sònia Méndez i també el catedràtic de criminologia Vicente Garrido. Amb un apunt de la psicòloga del SEM Begoña Odriozola i de la nostra oient Mar Sarto, que s'ha endinsat en l'estudi del tema. Acabem el programa amb l'espai de Sergi Torres.
23/05/202158 minutes 55 seconds
Episode Artwork

"Mindset" expansiva

Sovint no utilitzem tant com hauríem d'utilitzar la nostra capacitat d'aprendre, potser per mandra o potser per desconeixement. Amb la "Mindset" com a eina per modelar el cervell cap al seu propi creixement, descobrirem que hem de creure en les diferents intel·ligències, i que tots podem desenvolupar-les. Ens ho explica el doctor en medecina holística Gonzalo Santellan. Amb una salutació aclaridora de l'experta en màrqueting digital i creixement personal Laura Ribas.
22/05/202152 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Posar límits

En les relacions amb els altres, hem d'aprendre a posar límits. El respecte que tinguem cap a nosaltres mateixos ens hi ajudarà. I així basarem les nostres relacions en una bona assertivitat, en el punt just perquè siguin enriquidores per a les dues parts. Ens ho expliquen les psicòlogues Elena Puig i Thais Casals, i també la "coach" Magda Barceló, a més de l'apunt que hi fa la també psicòloga Helena Arias. Acabem el programa amb l'espai de Sergi Torres.
16/05/202156 minutes 21 seconds
Episode Artwork

Perdonar una infidelitat?

Cal perdonar que la nostra parella se'n vagi amb algú altre? Si és que sí, en quins supòsits? I, per cert, parlem de sexe o també d'infidelitat emocional? Ho comentem amb les psicòlogues Montse Cazcarra, Sílvia Llop i Lara Castro. Ho arrodoneix el també psicòleg Antoni Bolinches.
15/05/202152 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Tens fatiga pandèmica?

Potser no saps què et passa, però estàs cansat, ensopit, desesmat... O tens una angoixa que no saps d'on surt. La fatiga pandèmica, després de tant de temps convivint amb la Covid, és un fet, i les psicòlogues Monia Presta i Anna Romeu, ens expliquen en què consisteix. La també psicòloga Olga Barceló ens ho acaba d'arrodonir. I tenim, com cada diumenge, l'espai de Sergi Torres.
09/05/202155 minutes 32 seconds
Episode Artwork

"Excés" de sensibilitat

L'Alta Sensibilitat no és un transtorn, sinó un tret de personalitat. I a les PAS, Persones Altament Sensibles, de vegades els fa la sensació que tenen "un excés" de sensibilitat. Que tot els afecta massa. Però l'Alta Sensibilitat pot ser un regal de la vida. Per començar, els permet copsar més matisos de la realitat. De tot plegat en parlem el músic i terapeuta Oriol Ginestà, la "coach" Meritxell Garcia, i la presidenta de l'associació ACPAS, Teresa Nandín.
08/05/202149 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Tenir la raó o ser feliç

Ens barallem per imposar als altres la nostra raó. Però, i si els donem la raó a ells? El psicòleg Rafael Santandreu ho va provar i ens explica els resultats del seu experiment. Ell i la també psicòloga Begoña Odriozola ens expliquen que, per ser feliços, és millor no tenir la raó en una discussió. La "coach" i escriptora Míriam Subirana també hi diu la seva, i acabem amb l'espai de Sergi Torres.
02/05/202153 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Feina i vocació

El Dia Internacional del Treball ens aturem a pensar en la nostra feina. És vocacional? Si no ho és, com ho hem de fer per prendre'ns-la de la millor manera possible? I fins a quin punt són importants els nostres drets i deures com a treballadors? Ho comentem amb la psicòloga Assumpció Salat i el professor de meditació Antonio Jorge Larruy. I l'apunt que faltava, l'hi posa el psicòleg Joan Quintana.
01/05/202152 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Ferides d'infància

Si fóssim conscients de les nostres ferides d'infància, segurament ens canviaria la vida, perquè ens sentim com ens sentim moltes vegades per culpa de no haver fet net en el nostre interior. Això és el que diuen les psicòlogues Emma Ribas, Laura del Caño i Carolina Ripoll, a més del psicòleg i escriptor Tomàs Navarro. Acabem amb l'espai sempre revelador de Sergi Torres.
25/04/202155 minutes 22 seconds
Episode Artwork

El viatge de l'heroi

L'humanista, terapeuta gestalt i mestre de ioga Alexis Racionero ha escrit el llibre "El viaje del héroe". I d'això parlem amb ell, de si els herois només existeixen a la mitologia i al cinema o si també els podem trobar a la nostra vida quotidiana. Si podem ser-ho nosaltres, també. El psicòleg gestaltista i escriptor Joan Garriga pensa que sí, i també ens ho explica. I el crític literari Jordi Llovet ens parla dels herois del llibre de Racionero.
24/04/202152 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Com podem prendre bones decisions

Una autoconfiança calibrada és clau per prendre bones decisions, de vegades molt importants. No creure en nosaltres mateixos és el pitjor que ens pot passar. I l'excés de confiança, també. Ens ho expliquen la psicòloga i coach Olga Barceló, i també l'experta en lideratge empresarial Mercè Brey. Amb l'apunt d'Olga Barceló. Acabem amb l'espai dels diumenges de Sergi Torres.
18/04/202152 minutes 22 seconds
Episode Artwork

El nostre personatge

Jordi Sapés de Lema ens acosta a la psicologia transpersonal que el psicòleg Antoni Blay va introduir a l'Estat el segle passat. Trobar-nos nosaltres mateixos en realitat, defugint del personatge que interpretem a causa de múltiples condicionants, és la clau de tot. I el xerpa espiritual Daniel Gabarró, al seu torn, ens introdueix a la figura i l'obra de Jordi Sapés.
17/04/202154 minutes 23 seconds
Episode Artwork

Com podem fer front a l'adversitat

L'adversitat, els mals moments, i les males èpoques com la que vivim ara i, sobretot, com la que hem viscut durant el confinament, poden afrontar-se de manera positiva? Com ho fem per transformar la tristesa, la ira o qualsevol pensament negatiu en alguna cosa que valgui la pena? Ens ho explica el psicòleg especialista en teràpia cognitiva Walter Riso, que ha publicat el llibre "Más fuerte que la adversidad". A més, en Tomàs Navarro ens fa un apunt sobre el tema.
10/04/202147 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Perfil de personalitat psicòpata

No només és psicòpata el que comet actes criminals. En trobem a la feina, fent vida normal, i a casa. De fet, hi ha més d'un 1% de la població que ho és. Com els identifiquem? Com són els psicòpates? Ens ho expliquen la psicòloga Júlia Pascual i l'advocada i criminòloga Sònia Méndez. Amb una salutació del professor de criminologia de la Universitat de València Vicente Garrido, i l'espai de Sergi Torres.
04/04/202152 minutes 40 seconds
Episode Artwork

El despertar espiritual, segons Pablo d'Ors

A la nostra època hi ha un retorn a l'espiritualitat, encara que en diguem meditació o mindfulness. El jesuïta i escriptor Pablo d'Ors acaba d'escriure el llibre "Biografia de la luz", que apel·la a aquesta espiritualitat, amb una lectura de l'Evangeli com a provocació existencial. En parlem amb ell. I el jesuïta i antropòleg Xavier Melloni ens introdueix la seva figura.
03/04/202144 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Mascareta, conseqüències psicològiques

La mascareta que ens veiem obligats a portar en temps de Covid pot afectar-nos psicològicament? Fins a quin punt? Ens ho expliquen les psicòlogues del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya Gemma Cànovas, Marga Torra i Teresa Moratalla, que s'ho han trobat a la consulta. Amb l'apunt de l'expert en comunicació interpersonal Ferran Ramon-Cortès, que també hi té molt a dir. I amb l'espai dels diumenges de Sergi Torres.
28/03/202153 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Desenvolupar tot el nostre potencial

Diu el psicòleg i pedagog Antoni Bolinches que tenim quatre poders que ens ajuden a tirar endavant i ser millors persones. Són la intel·ligència, la voluntat, l'actitud positiva i la bondat. En parlem amb ell perquè ens ho detalli, i també hi contribueix la psicòloga Laura del Caño.
27/03/202152 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Superar una depressió

La psicòloga Mònica López ens explica com es pot superar una depressió. En parlem també amb el periodista i company dels serveis informatius de Catalunya Ràdio Lluís Urpí, que n'acaba de superar una. La seva experiència viscuda en primera persona l'arrodonim amb l'opinió del metge psiquiatre Antoni Bulbena, i amb l'espai de Sergi Torres.
21/03/202153 minutes 39 seconds
Episode Artwork

La visió holística

Com diu la doctora Imma Nogués, "el ser humà és molt més que un complex instrument, una suma d'òrgans físics, intercanvis i reaccions químiques o enzimàtiques". Ens ajuda a entendre-ho ella amb la seva experiència com a metge i observadora dels seus pacients. Una experiència que coincideix amb la de la doctora anestesiòloga i escriptora Luján Comas, que ens hi fa un apunt revelador.
20/03/202151 minutes 36 seconds
Episode Artwork

És possible deixar de jutjar?

El professor de ioga Naren Herrero sosté que no és possible mantenir un sentiment neutre sobre les persones que coneixem. I que una cosa és "jutjar" i, l'altra, "criticar". És clar que amb aquestes opinions ha aixecat una bona polseguera en el món del ioga. Ho comentem amb ell i amb la psicòloga Helen Flix. Amb una aportació més que oportuna de la també psicòloga Jenny Moix. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
14/03/202155 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Com podem influir en els altres?

El mentalista Ramon Fauria ens explica com ho hem de fer perquè les nostres opinions i les nostres idees siguin benvingudes per a qui ens escolta, en el terreny personal però també en el de la feina. Ens explica que tots tenim poders i capacitat d'influència, que només es tracta de descobrir-ho i treballar-ho. I, per cert, hi tenim sorpresa incorporada! I hi afegim un apunt de l'expert en lideratge Fernando Botella.
13/03/202151 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Tolerància a la frustració

Tots ens frustrem. Ara bé, a molts de nosaltres la sensació de frustració ens enfonsa, ens enutja o ens entristeix. En canvi, a d'altres ens estimula i ens ensenya. Parlem de la tolerància a la frustració i de quines són les estratègies per treballar-la amb les psicòlogues Natàlia Pomar i Hermínia Gomà. Hi diu la seva la també psicòloga Olga Barceló. I, com cada diumenge, comptem amb l'espai de Sergi Torres.
07/03/202152 minutes 46 seconds
Episode Artwork

Emocions i flors de Bach

Les flors de Bach ens poden ajudar a gestionar millor les nostres emocions. Com? En parlem amb la metgessa i prescriptora de flors de Bach María Carmen Martínez i amb la psicòloga i també experta en flors de Bach Nàdia Guxens. Ens ajuda a arrodonir-ho Carme Beltran Boix, que va escriure un manual pràctic de flors de Bach.
06/03/202151 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Haver sigut l'aneguet lleig

Tots coneixem el conte de l'aneguet lleig i tots sabem o hem viscut en pròpia pell què representa la marginació, el menyspreu o un fet traumàtic per a un infant. Avui, però, donem l'oportunitat a aquell nen perquè creixi i es converteixi en un cigne. Què en queda de l'aneguet lleig? Quines en són les conseqüències quan entrem en el món dels adults? Ens ho desgranen la pedagoga Anna Forés i el xerpa espiritual Daniel Gabarró. Amb el colofó de l'escriptor Alejandro Palomas, que ho ha viscut personalment. I amb l'espai de Sergi Torres.
28/02/202156 minutes 36 seconds
Episode Artwork

L'energia sexual

Diuen els experts que hauríem de ser conscients de la nostra energia sexual. Que així controlaríem millor les nostres emocions i el nostre plaer, així com les relacions amb les persones amb qui practiquem sexe i amb qui, precisament, intercanviem aquesta energia. Ho comentem amb la terapeuta Gestalt Mireia Darder i amb el professor de meditació Antonio Jorge Larruy. També s'hi afegeix la sexòloga Emma Ribas.
27/02/202147 minutes 43 seconds
Episode Artwork

El disseny humà

El disseny humà és una tècnica per a l'autoconeixement que existeix des de fa relativament poc i que utilitza diverses energies, les estratègies i l'autoritat. Ens hi introduïm amb dues expertes en el tema, Laura Llacuna i Maike Gabriela. També en parla l'escriptor i conferenciant Àlex Rovira, que està en contacte amb aquest sistema per arribar al fons de nosaltres mateixos.
20/02/202148 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Persones tòxiques a la feina

Ens fem la pregunta de si hi ha persones o comportaments tòxics i de com afecten un ambient de feina. I també què passa si són companys o si la persona tòxica és el nostre cap. Ens hi ajuden la psicopedagoga Tati Cortés i la psicòloga Assumpció Salat. Amb un apunt del psicòleg i escriptor Tomàs Navarro. I amb l'espai de Sergi Torres, que cada dia ens enriqueix una mica més.
14/02/202154 minutes 33 seconds
Episode Artwork

Arribar a viure a un poble

Arribar a viure a un poble on tothom es coneix no és fàcil o, com a mínim, no és senzill. L'escriptor Francesc Serés ha guanyat el premi Proa amb una novel·la, La casa de foc, que precisament explica això. Ell i la psicòloga Monia Presta, d'origen italià, que també va aterrar en un poble de Catalunya ja fa anys, ens diuen amb què ens podem trobar i com ho hem de fer per adaptar-nos-hi. L'antropòleg Josep Maria Fericgla, a més, ens explicarà amb quatre paraules que el fenomen es repeteix en totes les cultures del món.
13/02/202144 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Callar per evitar conflictes

Quan hem de callar i quan no? Què hem de fer quan una discussió puja de to i sentim que ens treuen de polleguera? I en què consisteix l'assertivitat a l'hora de tractar temes espinosos? Ens treuen de dubtes l'expert en comunicació no violenta Francesc Bonada i la psicòloga i sexòloga Emma Ribas. Amb la intervenció de Ferran Ramon-Cortés, especialista en comunicació interpersonal, i l'espai de Sergi Torres.
07/02/202155 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Aprendre a morir

El mestre espiritual i professor de ioga Soma ens apropa a la mort d'una manera diferent, sense por i acostant-nos amb tranquil·litat al trànsit que representa entrar a una vida millor. En parlem amb ell, i ens ajuda a completar la idea la psicòloga Cristina Llagostera, que acompanya pacients i familiars en la mort i en el dol.
06/02/202152 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Les carícies perfectes

A "L'ofici de viure" busquem la carícia perfecta. És afectuosa? Eròtica? En qualsevol cas, els neurocientífics estan d'acord que ha de ser lenta. 2'5 cm per segon és la velocitat de la carícia ideal, o això diuen. Ho comentem amb les psicòlogues i terapeutes sexuals Mati Segura i Luana Salvadó. La metge neurocientífica Rosa Casafont també ens hi fa un apunt. I acabem el programa amb Sergi Torres.
31/01/202153 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Canviar el caràcter

És possible veure les coses d'una altra manera? Podem canviar la nostra manera de ser? I a qualsevol edat? La metge i neurocientífica Rosa Casafont ens explica com ho podem fer, amb l'ajuda de la psicòloga Carme Trinidad. A "L''ofici de viure" us proposem canviar el color del vidre amb què mirem la vida!
30/01/202151 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Els bons propòsits

Segur que per a aquest any hem fet bon propòsits, però... els durem a terme? Hem de crear hàbits per aconseguir-ho, i això requereix esforç i concentració. Ens ho expliquen la coach Magda Barceló i l'exentrenador d'handbol Xesco Espar. I hi fa un apunt la pedagoga Eva Bach.
23/01/202151 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Em costa meditar

La meditació proporciona grans beneficis a la ment i el cos. Per això, a "L'ofici de viure" en parlem sovint. Però a algunes persones els costa fer-ho. Per què? Com podem solucionar-ho? Ens hi ajuden el professor de Mindfulness i meditació Vipassana Manel Saltor, i el mestre de meditació avançada Josep Maria Clopés. També ens hi dona un cop de mà la coach Míriam Subirana. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
17/01/202155 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Any nou, vida nova?

Amb les psicòlogues Joana Frigolé i Hermínia Gomà, analitzem el futur que ens espera a partir d'ara. Hem de fer canvis encara que la Covid no s'hagi acabat? O és millor que ens esperem que puguem moure'ns i fer la nostra amb llibertat? Hi contribueix el també psicòleg Joan Quintana.
16/01/202144 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Reinventar-se, amb Mario Alonso Puig

"El canvi personal no és un assumpte de coneixements o d'erudició, sinó de motivació". Això ho assegura Mario Alonso, metge i estudiós de l'impacte de la ment en el talent i la salut. Ens arrodoneix què vol dir tot això i, en essència, què significa reinventar-se. El xerpa espiritual i psicopedagog Daniel Gabarró també ens en fa un apunt. I acabem el programa amb l'espai de Sergi Torres.
10/01/202151 minutes 14 seconds
Episode Artwork

La cultura del seitai

El seitai ofereix una base molt poderosa per poder connectar, a través dels nostres moviments espontanis, amb la nostra respiració natural. A "L'ofici de viure" ens hi introduïm amb Francesca Garrido, directora de l'Acadèmia Seitai, i Ramon Comas, president de la Fundació Seitai de Barcelona. I amb una salutació de Katsume Mamine, que va ser l'introductor del seitai a Catalunya.
09/01/202147 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Els multiorgasmes

Què són els multiorgasmes? En podem tenir tots o només les dones? I sols o en parella? Les psicòlogues i terapeutes sexuals Mati Segura i Luana Salvadó ens ho aclareixen i ens expliquen la manera d'aconseguir-ho. Amb una salutació de la psicoterapeuta i especialista en sexualitat femenina Mireia Darder. Al final del programa comptem amb l'espai de Sergi Torres.
03/01/202153 minutes 42 seconds
Episode Artwork

Rejovenir el cervell amb cultura

El doctor en biologia David Bueno assegura que el cervell està programat per escoltar històries, viure-les i transmetre-les. Això és part de la cultura i, com diu ell, "un cervell cultivat és un cervell rejovenit". En parlem amb ell i també escoltem el que ens en diu la metge i neurocientífica Rosa Casafont. Amb un espai de Josep Maria Clopés dedicat a la meditació.
02/01/202150 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Reforçar la immunitat en temps de Covid 19

Tenim a prop la vacuna, però encara no ens en podem refiar. Hem pensat que, si reforcem la nostra immunitat natural, potser aconseguirem una bona protecció contra el coronavirus? El doctor Miquel Masgrau i la naturòpata Marta Marcè ens ensenyen com ho hem de fer. A més, comptem amb una salutació del metge de medicina integrativa Jorge Pérez Calvo, i l'espai de Sergi Torres.
27/12/202054 minutes 21 seconds
Episode Artwork

L'autèntic enneagrama

La psicòloga i "essential coach" Cris Bolívar ens introdueix a l'"enneagrama essencial", l'eina per defugir les etiquetes i aprofundir en el nostre ésser. Acabem el programa amb Miguel Ruiz, mestre "nagual" mexicà i autor d'"El actor", amb frases reveladores com aquesta: "Tu compons i interpretes la música de la teva existència". Ens en fa un apunt la psicòloga i experta en enneagrama Isabel Salama.
26/12/202054 minutes
Episode Artwork

Conflictes amb la família durant el Nadal

Als àpats familiars de Nadal hi ha sovint moments delicats en què s'enceten discussions que es poden endurir i acabar malament. Aquest any, amb la Covid, potser serem menys, però igualment pot ser que hi hagi conflictes. Fins a quin punt els hem d'evitar? Com ho hem de fer? És bo barallar-se? Ho comentem amb el psicòleg i "coach" Joan Quintana, i l'especialista en comunicació interpersonal Ferran Ramon-Cortès. La "coach" Míriam Subirana també ens hi fa un apunt. I acabem amb l'espai de Sergi Torres.
20/12/202054 minutes 30 seconds
Episode Artwork

L'estat d'ànim en temps de Covid 19

"L'ofici de viure" participa a La Marató de Catalunya Ràdio i TV3 preocupant-se de l'estat anímic i dels trastorns mentals que han afectat i afecten moltes persones que han passat la Covid, que hi han estat molt a prop (com els sanitaris), que han patit la mort de persones pròximes o que han perdut la feina. També les que, sense haver passat res de tot això, no s'han pogut adaptar al confinament estricte o a la incertesa actual. Ens ajuden a parlar-ne la psicòloga del SEM Begoña Odriozola, i la també psicòloga Olga Barceló. A més, també hi ha volgut col·laborar el director de la Fundació Galatea, el psicòleg Antoni Calvo.
19/12/202054 minutes 36 seconds
Episode Artwork

L'atractiu personal

És allò que a molts ens fa l'efecte que no tindrem mai i potser hi estem més a prop del que ens pensem. I té res a veure amb l'atractiu físic o amb la seducció? La psicòloga Assumpció Salat ens ho explica detalladament. L'acompanya el director del centre Espacio Interior Antonio Jorge Larruy. També hi participa l'escriptor Àlex Rovira, i acabem amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
13/12/202054 minutes 34 seconds
Episode Artwork

La síndrome de les superdones

Les dones han passat d'estar supeditades als homes en tot a haver de sortir-se'n airosament a fora i a dins de casa, a saber-ho fer tot. Se'n surten? Tenen problemes? Fins a quin punt les afecta? El psicòleg Antoni Bolinches ens presenta el seu llibre "La síndrome de les superdones" i en parlem amb ell i amb la també psicòloga Joelle Cervera. El colofó l'hi posa Francisca Molero, ginecòloga i sexòloga clínica.
12/12/202052 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Meditació i contemplació

Diu la "coach" Míriam Subirana que meditar no és restar passiu davant de les necessitats dels altres. Ens explica com fer-ho amb el mestre de meditació avançada Josep Maria Clopés. El jesuïta i teòleg Xavier Melloni també hi fa un apunt. I comptem, com sempre, amb l'espai del Sergi Torres.
06/12/202054 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Trastorns mentals a les sèries

Les sèries de televisió han anat evolucionat i ara en trobem diverses on se'ns mostren personatges amb trastorns mentals que, de vegades, fan fins i tot el paper protagonista. L'antropòleg Jorge Martínez-Lucena i la psicòloga Irene Cambra-Badii han publicat un llibre que en parla. El comenten amb nosaltres, juntament amb la psicòloga Joelle Cervera. També hi fa un apunt el realitzador de La finestra indiscreta i crític de cinema Àlex Gorina.
05/12/202050 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Pandèmia d'aïllament i por

La crisi del coronavirus comporta una crisi sanitària, econòmica i social. Però no oblidem que, a més, cau, com una tempesta imprevista de les més dures, directament sobre les emocions i els comportaments individuals i socials. Com ens en podem sortir? Ens ho expliquen el professor de mindfulness i meditació Manel Saltor i la psicòloga del SEM Begoña Odriozola. Amb l'aportació del psicòleg Tomàs Navarro i l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
29/11/202055 minutes 35 seconds
Episode Artwork

La síndrome de l'impostor

Si ens pensem que algú descobrirà que no en sabem tant o que no som tan intel·ligents com creuen els que ens envolten, és que patim la síndrome de l'impostor. Ho desgranem al programa amb les psicòlogues Paula Folch i Emma Ribas. No som pocs els que ho patim. I ens ho acabarà de confirmar el també psicòleg i escriptor Tomàs Navarro.
28/11/202053 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Cultivar la confiança en temps de pandèmia

En aquests temps que vivim és difícil cultivar la confiança en nosaltres i en els altres. I tanmateix, es pot fer, i així ens podem sentir millor. Parlem-ne amb la psicooncòloga Eva Juan, que fa servir l'alegria per tractar els seus pacients, i amb la religiosa i mestra zen Berta Meneses, que sap com confiar des de l'espiritualitat. Amb algunes conclusions sobre el tema de la psicòloga i escriptora Núria Guinart i l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
22/11/202054 minutes 12 seconds
Episode Artwork

El "focusing"

Què és el "focusing"? Ens explica Maria del Mar Albajar, abadessa del monestir de Sant Benet de Montserrat i trainer de "focusing", que ara, el món necessita estrelles de llum que, de vegades, no sabem trobar en nosaltres mateixos. Amb el "focusing", s'arriba a aquesta informació que ens dona el nostre propi cos, diu Gerard Porredon, també trainer de "focusing". El psicòleg i escriptor Xavier Guix també ens en fa un apunt.
21/11/202053 minutes 55 seconds
Episode Artwork

Incertesa positiva

Ningú no nega que ens trobem immersos en la incertesa per culpa de la pandèmia del coronavirus. Però l'escriptor Andrés Pascual ens explica al seu llibre "Incertidumbre positiva" que podem crear el nostre futur encara que ens sembli que no existeix. L'acompanya l'escriptor Francesc Miralles, autor del llibre "Tot anirà bé". Amb una aportació del psicòleg i professor Ceferí Soler. I comptem, com cada diumenge, amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
15/11/202057 minutes 53 seconds
Episode Artwork

La dansa de l'amor

"Bailando juntos" és el títol del llibre que ens presenta el psicòleg humanista i terapeuta gestalt Joan Garriga. D'aquesta dansa de l'amor que ha d'existir entre la parella i a la família perquè les relacions siguin saludables en parlem amb ell i amb la també psicòloga i terapeuta gestalt Laura del Caño. L'editor David Barba ens hi fa un apunt.
14/11/202051 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Reconciliar-se amb el propi cos

Hi ha poca gent que estigui contenta amb el seu cos, del cap fins als peus. Aquesta enemistat amb el nostre físic és només això o va més enllà? De causes i conseqüències en parlem amb la psicoterapeuta Míriam Salinas i la psicòloga Mireia Darder. A més, comptem amb l'opinió de la terapeuta corporal Anna Sólyom. Amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
08/11/202055 minutes 24 seconds
Episode Artwork

La síndrome de l'explorador

La caçatalents Arancha Ruiz ha encunyat aquesta expressió, "síndrome de l'explorador", que, segons ella, és aquell que necessita aprendre més i més en la feina que fa i en la que no li toca fer. En parlem personalment amb ella, i també comptem amb l'opinió sobre el tema de la psicòloga Joelle Cervera.
07/11/202049 minutes 38 seconds
Episode Artwork

Adeu als sucres

A la nostra cultura regalem bombons i caramels, i, quan ens volem autocomplaure, passem per la pastisseria. Avui, però, aprenem que el sucre no és tan plaent per al nostre cos i que potser hi ha altres maneres d'estimar-nos nosaltres mateixos i de premiar-nos. Ens ho expliquen el doctor Miquel Masgrau i la nutricionista Neus Elcacho, que ha escrit un llibre amb el títol d'"Estimar sense sucres afegits". A la recepta, hi posem un polsim de gust intens de la també nutricionista Carlota Portella, i el toc definitiu de l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
01/11/202054 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Namasté a dojo

"Namasté" és una paraula del sànscrit que descriu la salutació entre dues persones, no a nivell superficial sinó de l'esperit d'una a l'esperit de l'altre. És també una actitud davant la vida que descriu molt bé la psicòloga Assumpció Salat al llibre que ens ve a presentar al programa, que du per títol precisament "Namasté". L'acompanya Jordi Griera, autor de llibres d'espiritualitat i valors humans. I ens hi fa una salutació la psicòloga Carolina Ripoll.
31/10/202051 minutes 39 seconds
Episode Artwork

La pràctica de la bondat

Practiquem la bondat tant com caldria? Beneficia els altres, sí, però també a nosaltres, segons assegura la psicòloga Mercè Conangla, que ha escrit el llibre "Bondat en acció". També afegim a la conversa l'escriptor i conferenciant Jordi Griera, i ens hi fa un apunt la religiosa i mestra zen Berta Meneses. A més, fem l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
25/10/202055 minutes 34 seconds
Episode Artwork

El mètode Marie Kondo a la feina

L'ordre i l'harmonia al nostre voltant són indispensables per viure feliços, per viure bé. Amb el mètode Marie Kondo és possible aproximar-se a això. Ara, ella, que és experta en endreça, ha escrit un llibre que es titula "La felicitat a la feina". El comentem amb l'antropòloga i professora de Qi Gong Isabel Calpe Rufat, l'experta en Feng shui i meditació Astrid Izquierdo, i la creadora del mètode "ordreteràpia", Mar Ferré. Amb l'apunt de la interiorista Sandra Gonzàlez.
24/10/202051 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Els influencers

Entren a les nostres vides a través de les xarxes socials i es converteixen en models a seguir per a adolescents però també per a adults. Fins a quin punt ens hem de deixar influenciar per ells? I tots són iguals? D'on surten? En parlem amb les psicòlogues Viviane Gamerro, Monia Presta i Candela Fernández. I ens hi fa un apunt el teòleg i filòsof Francesc Torralba. Amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
18/10/202056 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Evitar l'estrès amb el teletreball

No són pocs els treballadors que ara mateix experimenten situacions estressants amb el teletreball. Però ens diu la "coach" integral i consultora Magda Barceló que aquest estrès podem gestionar-lo de manera positiva. I ens explica com podem fer-ho. Per la psicòloga Joana Frigolé, la bona o mala gestió del temps i de la feina ja ve d'abans del teletreball. En sentirem un comentari del també psicòleg Andrés Martín Asuero.
17/10/202049 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Por i dolor

Va dir el metge Sir William Olsen al principi del segle XX: "Els òrgans ploren les llàgrimes que els ulls es neguen a vessar." La por i el dolor físic tenen alguna cosa a veure? Per saber com ha afectat el confinament en la nostra salut física, en parlem amb l'osteòpata i fisioterapeuta David Ponce, i amb el ginecòleg expert en medicina integrativa Joan Matas. A més, la psicòloga Jenny Moix ens hi farà un apunt. I, com cada diumenge, comptarem amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
11/10/202053 minutes 54 seconds
Episode Artwork

"Mindfulness" durant la pandèmia

De quina utilitat ens pot ser un bon "mindfulness" en temps complicats? I com es fa per practicar-lo bé? El "coach" i instructor de "mindfulness" Luis García Alucha acaba de publicar el llibre "Mi confinado despertar", basat en la seva experiència durant la pandèmia. Ens en parlarà, com també les psicòlogues Cristina Cama i Cris Bolívar. Amb el comentari d'un altre instructor de "mindfulness", Andrés Martín Asuero.
10/10/202049 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Viure en l'essencial

Amb la pandèmia ens hem hagut de retrobar nosaltres mateixos, ens hem hagut de centrar en l'essencial, que, com diu el nostre convidat, el filòsof i teòleg Francesc Torralba, es redueix a ben poca cosa. Torralba ens presenta a "L'ofici de viure" el seu llibre "Vivir en lo esencial", i el comentarem amb ell i amb l'antropòleg Josep Maria Fericgla. A més, comptarem amb un comentari del xerpa espiritual Daniel Gabarró, i amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
04/10/202055 minutes 44 seconds
Episode Artwork

Separar-se per amor

Que una parella se separi no és novetat. Però, i separar-se per amor? Això existeix? Pot ser que una parella se separi perquè realment s'estima molt? Alicia Sánchez Pérez ha escrit un llibre que es diu precisament "Separarse por amor". Ens el presenta a "L'ofici de viure" i en comentem els trets principals amb ella i amb el psicòleg Xavier Guix. Ens en fa un apunt la també psicòloga Sònia Cervantes.
03/10/202057 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Les claus de la llibertat vital

A "L'ofici de viure" parlem de les les claus de la llibertat vital. Tothom pot ser lliure? A partir del llibre "Las siete llaves. Conquista tu libertad vital," de l'escriptor i economista Fernando Trias de Bes i del conferenciant i escriptor Àlex Rovira, busquem amb ells les claus per a la nostra llibertat vital. També hi participa la directora editorial de Zenith, Marcela Serras, i comptem amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
27/09/202053 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Més relacions virtuals, menys empatia?

És correcta aquesta afirmació? I ara que ens relacionem virtualment més que mai, hem canviat la nostra actitud envers els altres? El fet és que no sabem cap on ens condueix aquesta manera de funcionar que s'ha accelerat durant la pandèmia. Intentem treure'n l'entrellat a "L'ofici de viure", amb la psicòloga Mònia Presta i l'escriptora i "coach" Meritxell Garcia. I ens ajuda a aclarir-ho tot l'expert en comunicació interpersonal Ferran Ramon-Cortés.
26/09/202050 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Els somnis durant la pandèmia

Durant la pandèmia, i sobretot durant el confinament, hem somiat més o menys? I ara, què somiem? El psicòleg especialista en somnis Jordi Borràs ens en treu l'entrellat, amb la terapeuta Gestalt Carolina Podio, que també treballa en integració de somnis, i el psicòleg clínic Octavio García. La psicòloga Jenny Moix hi diu la seva, i comptem, com cada diumenge, amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
20/09/202054 minutes 2 seconds
Episode Artwork

La por d'assolir l'èxit

Per què ens repensem a l'últim moment coses que volem fer? Per què ens bloquegem nosaltres mateixos? La nostra convidada, la psicòloga Elena Puig Guitart, diu que equivocar-se és útil, que no és cap fracàs. També ho comentem amb la psicòloga i coach Joana Frigolé, amb un apunt revelador de la coach integral i també psicòloga Magda Barceló
19/09/202048 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Lliçons (psicològiques) de la pandèmia

Què hem après de la pandèmia? Després d'un daltabaix físic i emocional com aquest, n'hem extret alguna lliçó? Hermínia Gomà i Olga Barceló, totes dues psicòlogues i "coachs", ens parlen de resiliència, de com ho fem per tirar endavant i també de com es poden gestionar els dols interromputs per les circumstàncies dramàtiques de la Covid. Comptem amb l'apunt del també psicòleg i escriptor Xavier Guix. I amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
13/09/202054 minutes 52 seconds
Episode Artwork

Tot anirà bé?

L'escriptor Francesc Miralles ha recollit en un llibre escrit durant el confinament altres maneres de pensar i de viure després de la pandèmia, amb entrevistes a diferents especialistes de l'àmbit de la psicologia i el creixement personal. En parlem amb l'autor, i també amb Andrés Martín Asuero, psicòleg i instructor de Mindfulness, i amb Joan Garriga, terapeuta humanista i gestaltic. També ens en fa un apunt la psiquiatra Marian Rojas.
12/09/202049 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Gestionar la incertesa en temps de Covid

Moltes persones comencen el curs preocupades pel seu futur. Incertesa en relació amb la salut de la gent estimada, incertesa laboral, econòmica... Aprenguem a gestionar aquesta incertesa. Amb quina actitud podem viure les circumstàncies actuals? Com podem cultivar-la, treballar-la, aquesta actitud? En parlem amb Assumpció Salat, psicòloga; Antonio Jorge Larruy, professor de meditació i director d'Espacio Interior, i Ferran Ramon-Cortés, especialista en comunicació interpersonal. El programa acaba amb la secció de Sergi Torres.
06/09/202059 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Ioga per a embarassades

Per què serveix el ioga en les gestants? Fins a quin punt pot aconseguir que una embarassada se senti millor físicament i psicològica? En parlem amb la infermera i llevadora Isabel Coca, i amb Mònica Calvo, professora de ioga. Amb la reflexió de Carla d'Arnaude, que va practicar ioga durant l'embaràs, i amb el curs d'introducció a la meditació de Josep Maria Clopés.
08/03/202054 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Existeixen els objectes sagrats?

De vegades estem tan bloquejats que no sabem com sortir-nos-en. Per ajudar els seus pacients a aconseguir-ho, Mercedes Udaeta ha desenvolupat, amb objectes que diu que són sagrats, el mètode Tagdrol. Ens en parla amb Alícia Gasch, doctora en zimologia i pacient seva. També en tindrem una reflexió de la psicòloga Mònica Vargas i el testimoni d'una pacient del mètode. Acabarem amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
07/03/202054 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Vendre productes des de l'amor

A "L'ofici de viure", parlem de com podem vendre productes des de l'amor. Maria Callizo, mentora de productes amb ànima, diu que hi ha tres amors per fer les vendes des de l'ànima: l'amor per tu, que valoris qui ets (valors i el que has aportat); l'amor pels teus serveis o productes (tu ho compraries?) i oferir productes que estimem, i l'amor pels teus clients, que els puguis oferir una solució al seu problema i donar l'opció a la persona que sigui la que tria. En parlem amb Joan Antoni Melé, president de la Fundació "Dinero y conciencia", membre del consell assessor de Triodos Bank i autor de "Dinero y conciencia", i Maria Callizo. Escoltarem la reflexió del xerpa espiritual i empresari Daniel Gabarró, autor d'"Eines de l'amor". I acabarem amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
29/02/202054 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Els mites sobre el gluten

Què és exactament la celiaquia? Com és que ara se'n parla molt i abans no tant o gens? Ens ho expliquen Núria Pablos i Elisa Mora, que han escrit el llibre "Sin gluten y sin riesgos". Amb l'apunt de la nutricionista Anna Sauló i una reflexió la periodista Sílvia Creus, que és celíaca. Acabem amb el curs d'introducció a la meditació de Josep Maria Clopés.
23/02/202054 minutes 58 seconds
Episode Artwork

La força dels pensaments d'amor

Fins a quin punt tenen força els nostres pensaments? Un pensament d'amor pot canviar el món? En traiem l'entrellat amb la coach Míriam Subirana i el periodista Enric Tintoré. A més, comptarem amb una reflexió de la voluntària de presons Mercè Mosoll i acabarem amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
22/02/202048 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Els telòmers i l'esperança de vida

Què són els telòmers i quina relació tenen amb la nostra esperança de vida? Què podem fer per mantenir-los en un estat òptim? Ens ho expliquen dos metges de medicina integrativa, Jorge Pérez Calvo i Sergio Abanades. També sentim una reflexió sobre el tema de la biomèdica Melina Lozano, i acabem amb el curs d'introducció a la meditació de Josep Maria Clopés.
16/02/202054 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Hem oblidat que som u amb la natura

El gener del 1854 el cap indígena Si'ahl, més conegut com a Seattle, va fer un eloqüent discurs explicant que la Terra i tot el que l'habita és sagrat i que no es pot vendre, en resposta a la petició de l'home blanc. Pel doctor en Filosofia Jordi Pigem, "el que avui anomenem ecologia és el nostre intent, parcial i tardà, de recuperar una relació sana i assenyada amb l'entorn natural, una relació que la majoria de pobles indígenes han sabut preservar durant mil·lennis". A "L'ofici de viure" el doctor en Filosofia Jordi Pigem dona les claus del discurs del líder indígena al llibre "Si'ahl/TedPerry", en parlarem amb ell, i amb l'editora d'AKIARA Books, Inês Castel-Branco, doctora en Arquitectura; i també amb la doctora en Antropologia Isabel Calpe Rufat, mestra de txikung i autora de "Qi Gong: práctica corporal y pensamiento chino". Començarem el programa amb la reflexió de la Gloudina Greenacre, fundadora de Wild ;Me, i l'acabarem amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
15/02/202049 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Benvinguts al món de les possibilitats

Com podem ser conscients de les oportunitats que se'ns ofereixen ara mateix? En parlem amb la psicòloga Laura del Caño i amb Manel Saltor. Amb una salutació de la filòsofa Begoña Roman i el curs d'introducció a la meditació de Josep Maria Clopés.
09/02/202055 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Com podem crear oportunitats d'èxit professional

Com podem aconseguir el que busquem, allò que volem assolir a la feina? En parlem amb l'especialista en marca personal i caçatalents Arancha Ruiz, que ens presenta el seu llibre "Ahora o nunca". A més, sentirem una salutació de l'assessor i formador d'equips Xavier Borràs, i acabarem amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
08/02/202055 minutes 55 seconds
Episode Artwork

Què podem aprendre dels superherois?

A "L'ofici de viure" parlem de què podem aprendre dels superherois. Els superherois estan disposats a donar-ho tot, són únics, tenen un propòsit i s'enfoquen en allò que els afegeix valor. En parlarem amb l'aventurer Albert Bosch, autor de "L'explorador del futur", i amb la coach Magda Barceló, autora de "Tu vida épica". Escoltarem per començar l'escriptora i psicòloga Susanna Isern, autora d'"El gran llibre dels superpoders", i acabarem amb l'espai de meditació amb el Josep Maria Clopes.
02/02/202052 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Lliçons de vida amb el Dr. Samarra

Diu el Dr. Miquel Samarra que l'amor és una energia de síntesi que engloba i inclou a nivell planetari. Quan utilitzem l'energia de l'amor, i de la saviesa, podem ajudar la persona a sentir-se com una unitat; si no, vivim sempre dissociats i això ens genera molt de conflicte. Com podem viure des de l'amor? En parlem a "L'ofici de viure" amb el Dr. Miquel Samarra, que proposa començar pel nostre entorn immediat: la família i la feina. Escoltarem, per començar, la doctora en Metafísica Anji Carmelo, de la Fundació Merry Life, i acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
01/02/202056 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Saps estar sola, o sol?

Què vol dir acceptar la solitud i en quins casos és necessari acceptar-la? En parlem amb les psicòlogues Sílvia Congost i Olga Barceló, que diu que no s'espatlla ni es perd la vida pel fet de retirar-te. Que no es perden ni oportunitats ni amistats. A més, escoltarem una salutació de la també psicòloga Jenny Moix, i el curs de meditació amb Josep Maria Clopés.
26/01/202054 minutes 55 seconds
Episode Artwork

La força interior

"Potser no l'encerto però segur que no fallo". Aquesta frase de l'expert en tir amb arc japonès Javier Parrilla és el punt de partida per parlar amb ell i amb la psicòloga Laia Montserrat de la força interior. Per què serveix? Com podem cultivar-la? Ens ajuda a arrodonir-ho amb una breu reflexió la també psicòloga Assumpció Salat. I comptarem, com cada dissabte, amb l'Espai de Creixement personal de Sergi Torres.
25/01/202054 minutes 45 seconds
Episode Artwork

Com podem gestionar la decepció?

Ens marquem uns objectius massa ambiciosos? Com es fa per no enfonsar-se quan alguna cosa ens decep? Parlem de com gestionar la decepció amb el psicòleg i escriptor Antoni Bolinches, i l'experta en gestió d'empreses i màrqueting Laura Ribas. A més, comptem amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres i la salutació de la psicòloga i coach Cris Bolívar.
18/01/202054 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Atacs d'ansietat, manual pràctic

Amb els psicòlegs Ana Aparici i Rafael Santandreu, ens preguntem què és l'ansietat, i què podem fer per afrontar-ne un atac en el moment en què nosaltres o algú del nostre entorn l'està tenint. Comptem també amb una reflexió de la "coach" especialitzada en "wingwave" Mireia Soro, i amb el primer diumenge del curs d'introducció a la meditació de Josep Maria Clopés.
12/01/202052 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Com es pot afavorir la comunicació no violenta?

A "L'ofici de viure" parlem de com es pot afavorir la comunicació no violenta amb la família, a la feina i en la vida social. Què dificulta la comunicació? Quines són les principals fonts de conflicte? Quines tècniques hi ha de comunicació no violenta? En parlem amb la psicòloga Mercè Conangla, de la Fundació Àmbit i autora del llibre "Postveritats emocionals", i amb la també psicòloga Joëlle Cervera, autora de "Cosas que importan". Sentirem, per començar, Francesc Bonada, creador de Rumbo Interior i formador en comunicació no violenta, que és un dels revisors al català del llibre "Comunicació no violenta" de Marshall B. Rosenberg.
11/01/202049 minutes 21 seconds
Episode Artwork

Fes-ho fatal, però fes-ho igualment

Parlem del perfeccionisme, ens demanem si hem de dominar la matèria que ens disposem a practicar de bon començament, si fer-ho fatal serveix per a alguna cosa, fins a quin punt ens hem de llançar a la piscina encara que no dominem del tot el que volem fer. En parlem amb la psicòloga Begoña Odriozola i amb la coach Magda Barceló. A més, tindrem l'últim curs de neurocal·ligrafia amb Joaquim Valls, i una salutació de la mentora d'alt impacte Mònica Fusté.
05/01/202055 minutes 46 seconds
Episode Artwork

Meditació en ona cerebral Theta

Com es practica aquesta meditació que té a veure amb la resta de pràctiques meditatives de les quals parlem habitualment a "L'ofici de viure"? En parlem amb l'arquitecta de l'ànima Neus Ventura. Amb una reflexió d'Alba Veryser, periodista, escriptora i "coach". I l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
04/01/202055 minutes 39 seconds
Episode Artwork

En temps de canvis cal fer mudances?

En parlem amb el psicòleg Xavier Guix i amb Àlex Aranzábal, doctor en economia i direcció d'empreses, que ha estat gerent del col·legi de Sant Ignasi de Sant Sebastià. Diu ell que no, que seguint sant Ignasi de Loiola, quan patim un tràngol és millor no que fem grans canvis en la nostra vida. El teòleg i pedagog Francesc Torralba ens en fa una reflexió, i acabem amb el curs de Neurocal·ligrafia de Joaquim Valls.
29/12/201956 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Bon dia tristesa

Com podem deixar la tristesa sota la catifa? Fins a quin punt l'hem d'acceptar? Fins a quin punt l'hem de saber gestionar? En parlem amb dues psicòlogues: Sònia Cervantes i Eva Juan. També comptarem amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres, i amb una reflexió sobre la tristesa de l'autor de "La vida sense la Sara Amat", Pep Puig.
28/12/201955 minutes 12 seconds
Episode Artwork

El poder de la disciplina

Com podem aconseguir tenir més disciplina de cara a l'any que comença aviat? Quins hàbits podem incloure a la nostra vida cada dia a fi d'aconseguir objectius? En parlem amb la coach i psicòloga Joana Frigolé i amb el coach Raimon Samsó. Amb una reflexió de la ballarina Esther Anton, i el curs de neurocal·ligrafia de Joaquim Valls.
22/12/201954 minutes 41 seconds
Episode Artwork

El desvetllament de la teva presència

Diu Pilar Aguilera, educadora en "mindfulness", que ser conscients del cos com la nostra pròpia llar ens convida a habitar el nostre espai més sagrat amb respecte i reverència, i a trobar-hi una via cap a la llibertat interior. També en parlem amb la mestra zen Berta Meneses, sentim la reflexió inicial de la psicòloga Begoña Odriozola i tenim l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
21/12/201954 minutes 27 seconds
Episode Artwork

Acceptar la vulnerabilitat durant la malaltia

En sintonia amb La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, aquest diumenge a "L'ofici de viure" parlem de com podem acceptar la vulnerabilitat durant la malaltia. Com podem acceptar una malaltia? A què ens connecta? I com podem connectar amb la nostra fortalesa interior? En parlem amb el doctor especialista en medicina oriental Miquel Masgrau, i la psicooncòloga Eva Juan. Escoltarem les reflexions del psicòleg Joan Quintana, i de l'escriptora Blanca Busquets, a partir del seu darrer llibre, "El crit". I acabarem amb el curs de neurocal·ligrafia de Joaquim Valls.
15/12/201954 minutes 21 seconds
Episode Artwork

Els ioga sutres de Patanjali

A "L'ofici de viure" parlarem dels ioga sutres de Patanjali amb un professor de ioga, Naren Herrero, autor d'"Hinduismo para la vida moderna", i un professor de meditació, Josep Maria Clopés. Fins a quin punt aquests ioga sutres tenen a veure amb el ioga que es practica en l'actualitat? Per començar escoltarem Òscar Pujol, doctor en Filologia i Filosofia i traductor al català dels ioga sutres de Patanjali. I acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
14/12/201955 minutes 20 seconds
Episode Artwork

Com podem estar presents tot el dia?

Com podem tornar al moment present, instant rere instant? Com ens pot ajudar cultivar l'atenció plena en el moment present? En parlem a "L'ofici de viure" amb la doctora en Psicologia Jenny Moix, autora de "Mi mente sin mi", i Sergi Torres, autor de "Me acompañas?". Per començar escoltarem la reflexió de Míriam Subirana, autora d'"El poder de nuestra presència", i acabarem amb l'espai de neurocal·ligrafia de Joaquim Valls.
08/12/201955 minutes 44 seconds
Episode Artwork

Consciència i societat distòpica

L'economista i professor Emilio Carrillo ens presenta a "L'ofici de viure" el projecte Consciència i Societat Distòpica. La distòpia és l'antítesi de la utopia. La utopia descriu un món imaginari, idíl·lic i inexistent. Com a antònim de la utopia hi ha la distòpia, que es refereix a una societat també hipotètica, però indesitjable. La distòpia descriu un món imaginari, però devastador, alineant, destructor i sofrent. La crisi actual, una crisi sistèmica que és una oportunitat col·lectiva perquè la humanitat creixi en consciència, diu Emilio Carrillo. En parlarem i escoltarem també el Dr. José Alfonso Delgado i l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
07/12/201951 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Quan hem de tirar la tovallola?

Moltes persones confonen la rendició amb la resignació. Per elles, la rendició té connotacions negatives. Què vol dir, rendir-se? I què vol dir, resignar-se? Quina és la diferència? En parlem amb Assumpció Salat i Mònica Fusté. Amb una reflexió del psicòleg esportiu Pep Marí i el curs de neurocal·ligrafia de Joaquim Valls.
01/12/201956 minutes 25 seconds
Episode Artwork

El dolç regust de la venjança

Encara que sembli mentida, podem sentir plaer venjant-nos. I això està demostrat científicament, com ens expliquen el doctor Joaquim Valls i el doctor Lluís Aguado, catedràtic de la Universitat Complutense de Madrid. Avui en parlem. També tenim l'espai de creixement personal de Sergi Torres, i la reflexió que ens fa sobre tot plegat la psicòloga i sexòloga Monia Presta.
30/11/201956 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Com podem interpretar les casualitats?

Parlem amb Tristán Llop i Jordi Borràs de com podem interpretar les casualitats. Quin és el seu llenguatge? Què ens volen dir les sincronies o les casualitats significatives? Ens en fa també una reflexió personal el xerpa espiritual Daniel Gabarró, i acabem amb el curs de neurocal·ligrafia de Joaquim Valls.
24/11/201954 minutes 14 seconds
Episode Artwork

Yijing o el llibre dels canvis

L'Yijing és el llibre que, al costat de la Bíblia, ha estat un dels més llegits arreu del món en els darrers vint segles. En parlem amb Alexis Racionero i Jordi Vilà, editor i traductor del llibre. També us oferim l'espai de creixement personal amb Sergi Torres i una reflexió de l'especialista en filosofia japonesa Raquel Bouso.
23/11/201951 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Enamora't de tu

Diu la "coach" Magda Barceló que la relació amb nosaltres mateixos és la matriu a través de la qual ens relacionem amb el món, la manera de connectar amb el que realment ens dona sentit i que ens permet manifestar allò que hem vingut a fer. D'autoestima en parlarem àmpliament a "L'ofici de viure" amb Magda Barceló i la psicòloga Mati Segura. També tindrem el curs de neurocal·ligrafia amb Joaquim Valls.
17/11/201955 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Els beneficis del te kombutxa

Parlem del te kombutxa amb el doctor Miquel Masgrau i amb Marta Vergés, especialista en dietètica i nutrició. Diu el doctor Masgrau que el consum del te kombutxa és mil·lenari i que a la Xina se'l coneix com el te de la immortalitat. Amb una reflexió i amb l'experta en nutrició Elvira Garcia, juntament amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
16/11/201952 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Fer les empreses més femenines

Com podem fer les empreses més femenines? Com podem trobar l'equilibri entre el que és masculí i el que és femení? Què és un lideratge inclusiu i conscient? En parlarem a "L'ofici de viure" amb el psicòleg Joan Quintana, autor de "Relaciones poderosas", i amb Mercè Brey i Victoria Yasinetskaya, coautores del llibre "Alfas & Omegas" . I acabarem el programa amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
09/11/201953 minutes 36 seconds
Episode Artwork

El sentit de les relacions

A "L'ofici de viure" parlem del sentit de les relacions. Amb la doctora en Psicologia Mireia Darder i el director d'Espacio Interior, Antonio Jorge Larruy, parlem de quin és el veritable sentit de les relacions. Quin paper tenen a les nostres vides les relacions satisfactòries i les insatisfactòries? Per què hi ha tants conflictes en les relacions? I quin és el secret per tenir bones relacions? Començarem amb la reflexió de la psicòloga i "coach" Joana Frigole, i acabarem amb el curs de neurocal·ligrafia de Joaquim Valls.
03/11/201954 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Seguir la veu interior, amb Christian Felber

Christian Felber, impulsor de l'economia del bé comú, explica a "L'ofici de viure" com pren decisions i fa projectes a partir del que en diu "la veu interior". Ens explica també com l'escolta, aquesta veu, i quines diferències i semblances hi ha amb el llenguatge del cor. Sentirem per començar Martí Olivella, president de Nova, Centre per a la Innovació Social, i autor del pròleg al llibre de Christian Felber "L'economia del bé comú". I acabarem amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
02/11/201952 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Per què no soc políticament correcte?

Amb el filòsof Francesc Torralba i l'antropòleg Josep Maria Fericgla, ens preguntem per què quan parlem clar espantem els altres i per què les veritats ofenen en segons quins casos. Comptem també amb una reflexió de la psicòloga Sílvia Congost i amb el curs de neurocal·ligrafia de Joaquim Valls.
27/10/201955 minutes 36 seconds
Episode Artwork

La humilitat, com es pot cultivar?

Fins a quin punt es pot cultivar i aprendre la humilitat? Quins beneficis ens aporta a nosaltres i a la gent que ens envolta? En parlem amb la monja Berta Meneses, mestra zen, i amb Guen Lochani, mestra budista. Ens en dona també la seva opinió el psicòleg i escriptor Xavier Guix. I acabem el programa amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
26/10/201954 minutes 11 seconds
Episode Artwork

Hinduisme per a la vida moderna

Amb el monjo i mestre hinduista Swami Satyananda Saraswati i amb el professor de ioga Naren Herrero, ens demanem quines pràctiques i eines de l'hinduisme ens poden ser útils per a la nostra vida moderna. Acabem amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
19/10/201952 minutes 55 seconds
Episode Artwork

L'experiència d'allò sagrat

Què és i què no és sagrat? I com es pot romandre en aquesta experiència? Parlem a "L'ofici de viure" amb l'antropòleg i teòleg Xavier Melloni, que ens presenta el llibre "Perspectivas del absoluto". Amb ell parlem de diferents maneres d'anomenar i d'interpretar allò sagrat, l'absolut, a través de les religions, i de com fer-ho nostre. Sentim per començar el sacerdot i escriptor Pablo d'Ors, i acabem el programa amb el curs de neurocal·ligrafia de Joaquim Valls.
13/10/201953 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Gestió emocional en viu i en directe

Què vol dir fer una gestió emocional en viu i en directe? En parlarem a "L'ofici de viure" amb el professor de "mindfulness" Manel Saltor, que diu que cada cop que ens veiem arrossegats per pensaments i respostes condicionats per un conjunt d'emocions, tenim la llibertat de sortir d'aquest esclavatge i, així, generar estats mentals més beneficiosos que ens permetin viure una vida amb més pau, compassió, llibertat i amor. En parlarem també amb la psicòloga clínica Laia Montserrat. Començarem amb la reflexió del psicòleg i "coach" Lluís Sanmiquel, i acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
12/10/201953 minutes 23 seconds
Episode Artwork

Conviure amb les manies

Amb Fernando Trias de Bes i Tomàs Navarro parlem de les manies, de les pròpies i de les alienes. Com podem conviure amb les manies dels altres? També comptem amb el curs de neurocal·ligrafia de Joaquim Valls.
06/10/201957 minutes
Episode Artwork

La vida segons Isha

Parlem amb la mestra espiritual Isha, que té una trajectòria ben curiosa: va començar sent entrenadora de cavalls d'alta competició, va continuar sent cantant, i avui és una de les mestres espirituals més reconegudes de l'Amèrica llatina. I també comptem amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
05/10/201951 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Desempallegar-nos de coses i relacions supèrflues

Ens preguntarem a "L'ofici de viure" com podem saber què és essencial i què no a les nostres vides, i com podem identificar el que és superflu i com ho podem deixar anar. En parlarem amb la psicòloga, "coach" i terapeuta Olga Barceló i amb Hermínia Gomà, fundadora i directora de l'Institut Gomà i autora dels llibres "Autoestima para vivir" i "La gran guia del coaching teleológico". Començarem escoltant la psicòloga Assumpció Salat i acabarem el programa amb el curs de neurocal·ligrafia amb Joaquim Valls.
29/09/201956 minutes 12 seconds
Episode Artwork

El bon "coaching"

En plena moda del "coaching" i amb tanta oferta, parlem del bon "coaching", és a dir, de com podem destriar el gra de la palla. Amb Cris Bolívar, creadora del sistema Coaching Essencial, i amb Sílvia Bofarull i Aniol Quer, que es dediquen al benestar personal des de Growlia. Amb la salutació de Sergi Mora, director de Coachingbarcelona.cat, i l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
28/09/201955 minutes 37 seconds
Episode Artwork

L'estrès, diferents maneres de gestionar-lo

Amb la naturòpata Marta Marcè i el doctor Miquel Masgrau, ens ocuparem de l'estrès. De fins a quin punt hi ha un estrès bo i un estrès dolent. I de les diferents formes de gestionar-lo. Això ho farem amb la salutació d'Ana Lombard, que acaba de treure el llibre #PositivEstress. També tindrem el curs de neurocal·ligrafia de Joaquim Valls
22/09/201955 minutes 40 seconds
Episode Artwork

La meditació, tecnologia del segle XXI?

Aquest dissabte a "L'ofici de viure" ens preguntarem si la meditació és la tecnologia del segle XXI. Quins canvis hi ha al nostre cervell quan meditem? Andrés Ibáñez ha escrit que la meditació és un instrument de transformació de la persona que ens aporta pau, salut i silenci, però a més a més és una eina d'allò més eficaç al món de l'empresa. Fins a quin punt meditar ens fa més eficaços? En parlarem amb Josep Maria Clopés, fundador d'Executive Meditation, que promou la inclusió de tècniques de meditació avançada en la vida quotidiana personal i professional; i amb Míriam Subirana, doctora en Belles Arts i professora de meditació. I acabarem el programa amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
21/09/201956 minutes 30 seconds
Episode Artwork

No hem d'estar sempre motivats

Què passa si no estem motivats? Quina és la diferència entre tenir una motivació i un motiu per fer alguna cosa? En parlem amb el psicòleg i coach Xavier Guix i la psicòloga Laura Estrada. Amb una reflexió del psicòleg del SEM Andrés Cuartero i l'espai de neurocal·ligrafia de Joaquim Valls.
15/09/201953 minutes 58 seconds
Episode Artwork

La constitució septenària

Aquest dissabte a L'ofici de viure "La constitució septenària", amb Emilio Carrillo i Francesc Prims, que diuen que el camí de l'autoconeixement té uns mapes, que han dibuixat al llarg de la història místics i persones sàvies. Segons ells, les persones tenim set cossos, no només el cos físic, sinó també cossos més subtils, i el camí cap a l'autoconeixement ha de tenir cura dels aspectes físics: l'alimentació, l'exercici físic, etcètera; però també dels aspectes més subtils. I de la mateixa manera que hem de cuidar-nos personalment, també hem de fer un pas més enllà del jo, de l'egocentrisme, per començar a establir un nou tipus de relacions amb la gent i l'entorn. Començarem el programa amb la reflexió de Joan Antoni Melé, president de la Fundació Dinero y Conciencia i acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
14/09/201956 minutes 59 seconds
Episode Artwork

L'enveja

Aquest diumenge a "L'ofici de viure", l'enveja. Què diu de nosaltres el fet que envegem altres persones? Per què l'enveja és un sentiment que costa de reconèixer? Quina relació hi ha entre l'enveja i el ressentiment? I què passa quan nosaltres som els envejats/les envejades? En parlarem amb el psicòleg Rafael Santandreu, autor de "L'art de no amargar-se la vida", "Les ulleres de la felicitat" i "Ser feliz en Alaska"; i amb la psicòloga Monia Presta, autora de "Apláudete a ti mismo". I escoltarem, per començar, la reflexió de la doctora en Psicologia Jenny Moix.
08/09/201955 minutes 35 seconds
Episode Artwork

El missatge espiritual de la bellesa

Aquest dissabte a "L'ofici de viure", parlem del missatge espiritual de la bellesa. Què és la bellesa, en essència? Quin és el missatge profund de la bellesa? Fins a quin punt la bellesa és la manifestació de la llum interior? En parlem amb Idili Lizcano, perfumista, filòsof, alquimista i empresari fundador d'Alqvimia; i amb Antonio Jorge Larruy, fundador d'Espacio Interior i també autor d'"Espacio interior", "Centramientos" i "Viure sense pensar, viure en plenitud". Escoltarem, per començar, la reflexió de la professora de meditació i directora de YesOuiSi, Miriam Subirana Vilanova.
07/09/201951 minutes 42 seconds
Episode Artwork

Com pots buscar el teu propòsit a la vida?

Aquest diumenge a "L'ofici de viure": Com podem trobar el propòsit a la vida? Parlarem amb Cristina de Medrano, que va guanyar 11 campionats d'Espanya d'esquí nàutic, que va passar a ser odontòloga a causa d'un accident, i que avui és conferenciant internacional; parlarem del seu canvi vital i sobretot del seu propòsit i sentit a la vida a partir del seu llibre "Imposible es solo una opinión". I ens acompanyarà també Alicia Sánchez, conferenciant i autora dels llibres "Tus deseos te están esperando" i "Todo es posible". Sentirem per començar la reflexió de la psicòloga Assumpció Salat Bertran, autora del llibre "Omplir-se de saviesa" i acabarem el programa amb el "Bloc de notes" d'Àlex Rovira.
21/07/201954 minutes 17 seconds
Episode Artwork

La llibertat, segons un curs de miracles

A "L'ofici de viure" parlem de la llibertat, segons un curs de miracles, amb un llenguatge metafísic. Quina és la relació entre llibertat i responsabilitat i fins a quin punt viure amb llibertat interior és una decisió que es pren a cada instant. En parlem amb la Núria Guinart, llicenciada en psicologia i autora de "Tu eres la respuesta", i l'actriu Maria Ibars, totes dues creadores del projecte Viviendo un curso de milagros. Sentirem per començar la reflexió del coach integral Samkor SunHeart, especialista en el curs de miracles. I acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
20/07/201954 minutes 29 seconds
Episode Artwork

L'atenció conscient

A "L'ofici de viure" parlem de l'atenció conscient. En parlem amb la doctora en neurociències Rosa Casafont, autora de "Viatge al teu cervell" i "Viatge al teu cervell emocional"; coautora de "Gimnàstica emocional i Coaching" i d'"Educar-nos per educar"; i la mestra budista Guen Lochani de meditació Kadampa. Ens preguntarem com amb l'atenció podem canviar els nostres estats d'ànim i viure amb més pau interior, com per exemple deixant-nos d'enfadar per foteses. Sentirem per començar la reflexió del psicòleg Joan Quintana, autor d'"Educació relacional, deu claus per una pedagogia del reconeixement". I acabarem amb el "Bloc de notes" d'Àlex Rovira.
14/07/201955 minutes 13 seconds
Episode Artwork

El personatge en la línia d'Antonio Blay

A "L'ofici de viure" parlem del personatge en la línia d'Antonio Blay. Ens preguntarem què és el personatge en la línia d'Antoni Blay. I com es construeix i ens condiciona el personatge. I què és el jo idea, el jo ideal i el jo experiència. En parlarem amb dos especialistes en el psicòleg transpersonal Antoni Blay: Daniel Gabarró, xerpa espiritual i autor d'"Aula Interior. Eines pràctiques per viure en plenitud", i Jordi Sapés de Lema, llicenciat en Ciències Polítiques, Econòmiques i Comercials, i autor d'"El concepto del personaje en la linea de Antonio Blay". Escoltarem per començar les paraules del director d'Espacio Interior, Antonio Jorge Larruy, deixeble d'Antoni Blay, i acabarem el programa amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres
13/07/201955 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Transcendint el gènere

Aquest diumenge a "L'ofici de viure" parlarem de transcendir el gènere. Què vol dir transcendir el gènere des del punt de vista espiritual? Què vol dir ser capaços de viure integralment l'energia masculina i femenina? Quins són els estereotips de gènere i què els configura des d'un punt de vista espiritual? En parlem amb la Doctora en Psicologia Mireia Darder, autora, entre d'altres, de "Nacidas para el placer", "Mujer, deseo y placer" i "La sociedad del abuso", i Antonio Jorge Larruy, director d'Espacio Interior, i autor dels llibres "Centramientos", "Espacio interior" i "Viure sense pensar, viure en plenitud". Per començar, escoltarem el xerpa espiritual Daniel Gabarró, autor d'"El cielo del arco iris" sobre sexualitats minoritàries i espiritualitat. I acabarem el programa amb el "Bloc de notes", d'Àlex Rovira.
07/07/201955 minutes 33 seconds
Episode Artwork

L'elogi de l'experiència, segons Carl Honoré

Aquest dissabte a "L'ofici de viure", l'elogi de l'experiència segons Carl Honoré. Diu Carl Honoré al llibre que ens presenta avui, "Elogio de la experiència", que el segle XX ha desencadenat la revolució de la longevitat, i en lloc de celebrar tots aquests anys addicionals de vida, sovint pensem que envellir és dolent. Envellir té desavantatges (per al cos i la ment), però l'inconvenient més gran és la nostra visió tòxica de l'envelliment. Ens preguntarem com podem superar la por a l'envelliment. D'on neix aquesta percepció negativa sobre l'envelliment? I com podem canviar com envellim i com vivim el fet d'envellir? Per començar, sentirem la doctora en filosofia Begoña Román, i acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
06/07/201954 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Necessitem fer detox?

Aquest diumenge a "L'ofici de viure" parlem de si necessitem fer dieta detox. Parlarem dels productes detox, que s'han posat de moda i ens preguntarem si calen o no calen. Què és millor, netejar o no embrutar el nostre organisme amb tòxics? Què intoxica el nostre cos? Quins hàbits hauríem de canviar? Quines són les dietes depuratives més adequades? Què són exactament les dietes detox? I qui les pot fer i qui no? De tot plegat en parlarem amb Marta Marcé, naturòpata i kinesiòloga holística i gerent de l'IGEM (Institut Guxens de Medicina Integrativa), i la coach nutricional Nuria Roura, creadora del mètode i estil de vida SEN i autora d'"Aprender a vivir, aprender a comer" i "Detox SEN". Escoltarem per començar la reflexió de la coach nutricional Marta Vergés Viñals, creadora de Kalegria i del llibre "Cómete el tarro". I acabarem el programa amb el "Bloc de notes" d'Alex Rovira.
30/06/201956 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Què vol dir ser una persona centrada?

Aquest dissabte a "L'ofici de viure" ens preguntarem què vol dir ser una persona centrada? Parlarem amb la psicòloga Laia Montserrat, autora de "La revolución del Hara", i amb el doctor en Antropologia Josep Maria Fericgla, que diu que ser una persona centrada és ser una persona que té fermesa interna i que pot decidir i viure sense estar canviant d'opinió a cada moment. Escoltarem per començar Berta Meneses, llicenciada en Ciències Químiques i Teologia, religiosa filipense i mestra zen. I acabarem amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
22/06/201955 minutes 17 seconds
Episode Artwork

La soledat de la gent gran

Aquest diumenge, a "L'ofici de viure" parlem de la soledat de la gent gran. Cada vegada hi ha més gent gran que se sent sola. Parlarem de com es pot viure la vellesa com una oportunitat i no només com un seguit de pèrdues. Què és pot descobrir treballant aquesta etapa de la vida? Quin pes tenen les creences? I com es pot viure bé la soledat a mesura que ens fem grans? I quin paper hi té la família? En parlarem amb Cristina Segura, directora del programa de gent gran de la Fundació Bancària "la Caixa"; el gerontòleg i director científic d'aquest programa, Javier Yanguas, i la Doctora en psicologia Jenny Moix. Escoltarem per començar al doctor en antropologia i gerontòleg Josep Maria Fericgla. I acabarem el programa amb el "Bloc de notes" d'Àlex Rovira.
16/06/201955 minutes 6 seconds
Episode Artwork

La tècnica Namasté

Aquest dissabte a "L'ofici de viure" parlem de la tècnica Namasté. "Namasté" és una paraula del sànscrit, que vol dir "l'ésser que hi ha en mi saluda, honra i respecta l'ésser que hi ha en tu". La tècnica Namasté pot afavorir la resolució de conflictes entre persones. Ens ho explicaran les psicòlogues Assumpció Salat Bertran, autora d'"Omplir-se de saviesa", i Olga Barceló, de The Life Studio. Escoltarem també el testimoni de l'Elisa Rius amb la tècnica Namasté, i acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres
15/06/201951 minutes 30 seconds
Episode Artwork

La parella conscient

Aquest diumenge a "L'ofici de viure" parlem de la parella conscient. Com podem saber si tenim una parella conscient? Com es nodreix la parella conscient? Com podem afavorir una comunicació positiva en la parella? I com s'ha d'abordar allò que no compartim? En parlarem amb Irene Orce, periodista i "coach", i amb la psicòloga Monia Presta, autora d'"Apláudete a ti mismo". Per començar sentirem la reflexió de Borja Vilaseca, creador del Màster en Desenvolupament i Lideratge de la Universitat de Barcelona i fundador de La Akademia. I acabarem el programa amb el "Bloc de notes" de l'Àlex Rovira.
09/06/201953 minutes 43 seconds
Episode Artwork

Què no som, segons Satyaprem

Aquest dissabte a "L'ofici de viure", Satyaprem, el mestre espiritual brasiler. Amb ell parlarem del que som i del que no som a un nivell espiritual profund. Per saber-ho -diu Satyaprem- hem de mirar cap endins, i si mirem cap endins només hi ha silenci, que costa molt d'entendre per la ment; però la meditació pot ser un camí. Escoltarem per començar el testimoni de la terapeuta Antea, alumna del mestre Satyaprem. I acabarem el programa amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres
08/06/201954 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Cuidar el cuidador

Aquest diumenge a "L'ofici de viure" parlem de cuidar el cuidador. Ens preguntarem quin és el preu de fer de cuidador, quina és l'oportunitat que ens ofereix tenir cura d'un ésser estimat malalt, i com es pot preservar la salut emocional i física d'un cuidador. En parlarem amb la psicòloga Jenny Moix; Anna Escolà, psicòloga de pal·liatius i docent de l'escola de cuidadors; i Marc Simó, subdirector general de la Fundació Bancària La Caixa. Escoltarem per començar la reflexió de Josep París, infermer especialista en infermeria geriàtrica. I acabarem el programa amb el "Bloc de notes" d'Àlex Rovira.
02/06/201956 minutes 19 seconds
Episode Artwork

La meditació Vipassana

Aquest dissabte a "L'ofici de viure" parlem de la meditació Vipassana. La meditació Vipassana no només és una tècnica de meditació, també és una filosofia de vida, i en parlarem amb Manel Saltor, autor del llibre "Mente abierta, vida plena", i amb el sociòleg Vicenç Alujas, autor de "Meditació immediata" i "Arquitectura de la calma". Escoltarem per començar el testimoni d'Oleguer Gispert, practicant de meditació Vipassana. I acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
01/06/201951 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Harmonitzar els txakres

A "L'ofici de viure" parlem d'harmonitzar els txakres, centres d'energia del cos. Com són els txakres? Com funcionen? On estan localitzats? Com els podem harmonitzar? En parlarem amb la doctora en Antropologia Isabel Calpe, autora de "Qi Gong: Práctica corporal y pensamiento chino", i el doctor especialista en medicina oriental Miquel Masgrau. Sentirem, per començar, la doctora en Biomedicina Ana María Oliva, autora de "Lo que tu luz dice". I acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
25/05/201955 minutes 46 seconds
Episode Artwork

Lideratge conscient

A "L'ofici de viure" parlem del lideratge conscient. Què implica el lideratge conscient? Com pot afavorir aquest lideratge la qualitat relacional dins una empresa o una organització? I què aporta la meditació al lideratge conscient? En parlem amb el psicòleg i coach Joan Quintana, autor de "Relaciones poderosas" i especialista en organitzacions relacionals, i Josep Maria Clopes, fundador d'Executive Meditation, que promou la inclusió de la meditació a la vida quotidiana i professional. Escoltarem per començar la reflexió del director de l'Institut d'Experts, Raimon Samsó, i acabarem el programa amb el "Bloc de notes" d'Àlex Rovira
19/05/201956 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Desig i plaer

A "L'ofici de viure" parlem del desig i del plaer. Diu Ignacio Morgado Bernal, catedràtic de Psicobiologia, director de l'Institut de Neurociència de la Universitat Autònoma de Barcelona i autor de "Deseo y placer", que tendim a repetir tot el que ens produeix plaer. Ara bé, com funciona el plaer? I el desig? Què passa al nostre cervell quan sentim desig o plaer? En parlem amb Ignacio Morgado, i escoltem també la reflexió de la Dra. Rosa Casafont, autora de "Viatge al teu cervell emocional". I acabem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
18/05/201954 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Les converses pendents

A "L'ofici de viure" parlem de les converses pendents. Tots podem tenir converses pendents. Ens preguntarem com podem saber si tenim una conversa pendent amb una persona? Com la podem enfocar? I com ens podem alliberar de les converses pendents? En parlarem amb el psicòleg i coach Joan Quintana, autor del llibre "Relaciones poderosas", i amb l'especialista en comunicació interpersonal Ferran Ramon-Cortés autor de "La química de les relacions". Sentirem per començar la psicòloga Assumpció Salat i Bertran, autora del llibre "Omplir-se de saviesa" i acabarem el programa amb el "Bloc de notes" de l'Àlex Rovira.
12/05/201956 minutes 46 seconds
Episode Artwork

Trobar les respostes que necessitem

A "L'ofici de viure" parlem de trobar les respostes que necessitem. Ens preguntarem què és i com ens pot ajudar a fer canvis a la vida el coaching teleològic. De què ens hem de despendre? Com ens pot ajudar a ser qui volem? I què el diferencia d'altres coachings? En parlarem amb Herminia Gomà Quintillà, coach i autora del llibre "La gran guía del coaching teleológico" i fundadora i directora general de Institut Gomà; i la psicòloga Paula Folch, psicòloga i coach. Escoltarem per començar el doctor en psicologia Manuel Villegas, i acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
11/05/201955 minutes 29 seconds
Episode Artwork

Els tres superpoders

A "L'ofici de viure" parlem dels tres superpoders, amb el Dr. Mario Alonso Puig, autor, entre d'altres, de "Reinventar-se" i "Tus tres superpoderes, para lograr una vida más sana, prospera y feliz", ens parla del que per ell són els tres superpoders que tots tenim: del cor, del cap i de les mans. Quina és la importància de l'exercici físic? Un dels tres superpoders. I de nodrir-nos bé? L'altre superpoder. I quina és la importància d'estar en sintonia amb el nostre rellotge biològic. Sentirem per començar la reflexió de la psicòloga Jenny Moix i acabarem el programa amb el "Bloc de notes" de l'Àlex Rovira.
05/05/201954 minutes 29 seconds
Episode Artwork

La coherència cardíaca

A "L'ofici de viure" parlem de la coherència cardíaca amb el Dr. Manel Ballester. Com afecten els nostres estats emocionals a la coherència del cor? Com ens beneficia la coherència cardíaca? I com podem detectar quins són els hàbits que ens causen incoherència cardíaca? Sentirem per començar la reflexió de la doctora en Biomedicina Ana María Oliva, autora de "Lo que tu luz dice". I acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
04/05/201955 minutes 15 seconds
Episode Artwork

La programació neurocal·ligràfica

A "L'ofici de viure" parlem de la programació neurocal·ligràfica amb el doctor Joaquim Valls, especialista en programació neurocal·ligràfica i autor del llibre "Manual-mente: Reinvéntate con el nuevo coaching neurocaligráfico". Ens preguntarem què diuen de nosaltres la nostra cal·ligrafia i la nostra signatura, i fins a quin punt transformar la nostra escriptura pot millorar la nostra vida. Sentirem per començar la reflexió de Manuel Ramírez, director de l'Instituto Kimmon per a l'entrenament de la intel·ligència emocional. I acabarem el programa amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
27/04/201956 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Eines per tornar al present

A "L'ofici de viure" parlem d'eines per tornar al present. Amb una mestra budista, Guen Lochani, mestra resident del centre de meditació Kadampa, i amb la professora i creadora del Taller de Ioga de Premià de Mar, Mònica Calvo, parlem d'eines pràctiques per tornar al present: la respiració, els mantres, la meditació, el ioga i el contacte amb el cos. Sentirem per començar la reflexió de la Maria Àngels Farreny, creadora de Natura Respira 3.0: Escola Europea de Respiració. I acabarem el programa amb el "Bloc de notes" de l'Àlex Rovira.
21/04/201955 minutes 40 seconds
Episode Artwork

Com podem evitar els conflictes?

A "L'ofici de viure" parlem de com podem evitar els conflictes. Diu l'enginyer i físic Bernard Rouch, expert en teràpies egípcies essènies, que quan discrepem d'algú sempre hem d'assumir la responsabilitat de les nostres sensacions i sentiments, i no culpar l'adversari de les nostres respostes emocionals. De com podem evitar els conflictes en parlarem amb Bernard Rouch. Per començar sentirem la terapeuta Mar Hernando, i acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
20/04/201954 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Caça de bruixes amb bones intencions

A "L'ofici de viure" parlem de la caça de bruixes amb bones intencions. En parlarem amb la psicòloga Begoña Odriozola Farré i amb el psicòleg Rafael Santandreu, autor de llibres com "L'art de no amargar-se la vida" i "Les ulleres de la felicitat", que també diu haver patit caces de bruixes amb les millors intencions. Què és una caça de bruixes contemporània? Quin és el límit entre la denúncia necessària per produir canvis en la nostra societat i les caces de bruixes amb bones intencions? I què podem fer per no alimentar el foc i ser constructius en els nostres missatges, sobretot a través de les xarxes socials? Sentirem, per començar, la reflexió del psicòleg Joan Garriga i acabarem amb el "Bloc de notes" de l'Àlex Rovira.
14/04/201955 minutes 55 seconds
Episode Artwork

L'Alquímia de la paraula

A "L'ofici de viure" parlem de l'alquímia de la paraula. Què pot donar més autenticitat a les nostres paraules? I des d'on podem comunicar més i millor? En parlarem amb el filòsof Francesc Torralba, autor entre d'altres de "La interioridad habitada", i Mercè Brey, autora de "Eres lo mejor que te ha pasado. Quiérete". Sentirem per començar la reflexió de l'especialista en comunicació interpersonal Ferran Ramon-Cortes, i acabarem el programa amb el "Bloc de notes" d'Àlex Rovira.
07/04/201953 minutes 55 seconds
Episode Artwork

L'amor i la mort

A L'ofici de viure parlem de l'amor i la mort. Ens preguntarem què passa amb les relacions amoroses després de la mort física, de quina manera continuem lligats a l'amor de les persones que han mort i que hem estimat. En parlarem amb la Doctora Inma Nogués Orpí, autora del llibre "De lo físico a lo sutil"; i amb l'escriptora Brigitte Vasallo, autora de "Pensamiento monógamo, terror poliamoroso". Sentirem per començar la reflexió de la Doctora en metafísica Anji Carmelo, autora de "¿Existe la Muerte? Ciencia, Vida y trascendencia". I acabarem amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres
06/04/201955 minutes 35 seconds
Episode Artwork

La revolució emocional

A "L'ofici de viure" parlem de la revolució emocional. En què consisteix la revolució emocional? I com la podem aplicar als equips esportius o als equips de treball d'una cuina o d'una empresa? I com podem millorar-ne el rendiment gràcies a aquest treball emocional? En parlarem amb la psicòloga clínica Imma Puig, autora del llibre "La revolución emocional", i amb el psicòleg esportiu Pep Marí. I acabarem el programa amb el bloc de notes de l'Àlex Rovira.
31/03/201954 minutes 50 seconds
Episode Artwork

L'experiència interior d'alliberament

A "L'ofici de viure" parlarem de l'experiència interior d'alliberament. En què consisteix aquesta experiència i com la viuen de manera diferent dos terapeutes: Emma Sibyl i Jaume Isal Valles. Per començar, sentirem la reflexió de la professora del Taller del ioga Mònica Calvo. I acabarem el programa amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres
30/03/201953 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Mindful Travel

A "L'ofici de viure" parlem del mindful travel. Ens preguntarem què és el mindful travel, quina és la relació entre viatge i creixement personal? Quina és l'actitud mindful travel quan viatgem? Com ens podem obrir a les experiències que apareixen durant el viatge amb atenció plena? Es tracta d'una experiència que cada vegada demanen més viatgers: mindful travel. En parlem amb Edgar Tarrés Falcó - Mindfulkit que dirigeix el postgrau de Turisme i Espiritualitat de la Fundació Universitat de Girona; i amb Mar Furró, responsable de turisme sostenible de l'agència Tarannà Viajes con Sentido. Sentirem per començar la reflexió de Jimmy Pons, expert en innovació turística i mindfulness. I acabarem el programa amb el "Bloc de notes" de l'Àlex Rovira.
24/03/201955 minutes 40 seconds
Episode Artwork

L'art i l'experiència contemplativa

A "L'ofici de viure" parlem de l'art i l'experiència contemplativa. Quina és l'experiència contemplativa que ens ofereix l'art? Com ens transforma? Fins a quin punt la seva pràctica i experiència estètica ens ajuda a descobrir-nos? En parlem amb Núria Molina Amate, llicenciada en filosofia; i la Doctora en belles arts Miriam Subirana Vilanova, autora entre d'altres de "Creatividad para reinventar tu vida". Escoltarem per començar la reflexió de l'Oriol Teixidor, coautor del llibre "La experiència contemplativa, en la mística, la filosofia y el arte"; i acabarem amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres
23/03/201953 minutes 44 seconds
Episode Artwork

"Aporta" o "aparta"

A "L'ofici de viure" "aporta" o "aparta". Ens preguntarem què hem d'apartar de la nostra vida per sentir més benestar? I com podem identificar allò que ens paralitza i ens impedeix fer la vida que volem? En parlarem amb les psicòlogues Nika Vázquez Seguí, autora del llibre "Aporta o aparta", i la psicòloga Assumpció Salat Bertran, autora d'"Omplir-se de saviesa". Sentirem per començar la reflexió de l'especialista en "mindfulness" Andrés Martín Asuero, i acabarem amb el bloc de notes d'Àlex Rovira.
17/03/201956 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Meditació a l'empresa

A "L'ofici de viure" parlarem de la pràctica de la meditació a les empreses. Què canvia en una empresa amb la introducció de la meditació? Quins paràmetres hi ha que mesurin aquests canvis? Com pot afavorir el benestar dels treballadors i de la direcció? Com pot ajudar en la presa de decisions la pràctica de la meditació? O millorar el rendiment d'una empresa? En parlem amb Josep Maria Clopés, especialista en meditació i fundador d'Executive Meditation, que promou la inclusió de tècniques de meditació avançada en la vida quotidiana personal i professional. Per començar escoltarem la reflexió del coach Daniel Gabarró, autor d'"Espiritualitat i empresa", i acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres
16/03/201955 minutes 52 seconds
Episode Artwork

La importància de sentir totes les emocions

Aquest diumenge a "L'ofici de viure" parlarem de la importància de sentir totes les emocions, les anomenades agradables i desagradables. Què diuen totes les emocions de nosaltres? Quines pistes ens aporten? Quina és la relació entre els pensaments i les emocions? En parlem amb dues psicòlogues: Jenny Moix, autora de "Mi mente sin mi", i amb la sexòloga Sonia Cervantes, autora d'"Intensamente: recetas psicológicas sencillas para superar el dia a dia". Començarem escoltant la reflexió de la psicòloga Mercè Conangla. I acabarem el programa amb el "Bloc de notes", d'Àlex Rovira.
10/03/201955 minutes 48 seconds
Episode Artwork

El camí del cor

Aquest dissabte a "L'ofici de viure" parlem del camí del cor. Ens preguntarem què és el Sat Chit Ananda o camí del cor. Com es pot despertar la intel·ligència del cor? Quins són els beneficis de cultivar el Sat Chit Ananda? I quines postures de ioga o meditacions ens hi poden ajudar? Amb Alexis Racionero, doctor en Història de l'Art, professor de ioga i autor de "Darshan", i la mestra zen Berta Meneses. Escoltarem, per començar, la periodista i coordinadora del cicle Espiritualitat i Naturalesa Humana de l'Institut Gestalt, Cristina Hernández, i acabarem amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres
09/03/201954 minutes 52 seconds
Episode Artwork

L'autocompassió

A "L'ofici de viure" parlem de l'autocompassió. Ens preguntarem com podem desenvolupar una actitud amable amb nosaltres mateixos i substituir l'autocrítica per l'autocompassió. Quins són els beneficis de l'autocompassió? Com la podem cultivar? En parlem amb la coach María Pilar Casanova, experta en mindfulness i Joelle Cervera, psicòloga. Escoltarem per començar la reflexió de la mestra zen Berta Meneses i acabarem el programa amb el Bloc de Notes de l'Àlex Rovira.
03/03/201954 minutes 29 seconds
Episode Artwork

El món de Murakami

A L'ofici de Viure parlem del món de Murakami. El món de l'escriptor japonès Haruki Murakami transcorre entre la realitat i els somnis. Un món, en bona part, oníric. Amb una visió de la vida surrealista, i amb elements paranormals. Parlarem també del Japó segons Murakami. I ho farem amb la doctora en filologia catalana Makiko Fukuda, professora del Departament de Traducció i d'Interpretació i d'Estudis de l'Àsia Oriental de la Universitat Autònoma de Barcelona des de fa 16 anys; i Albert Nolla, llicenciat en Traducció i Interpretació, traductor literari del japonès i de l'anglès al català, Premi Ciutat de Barcelona de traducció al català per la traducció de "Tòquio blues" de Haruki Murakami i Premi Vidal Alcover per la traducció dels contes de Ryunosuke Akutagawa. Per començar, escoltarem la reflexió de l'escriptor Francesc Miralles, autor d'"Ichigo ichie". I acabarem el programa amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
02/03/201953 minutes
Episode Artwork

El veganisme

A "L'ofici de viure" parlem del veganisme. Què defensa? Quines són les diferències amb el vegetarianisme? Quins són els beneficis o no per a la salut? I per l'estat emocional i psicològic de la persona? I Com afavoreix aquesta alimentació vegana el planeta i el medi ambient? I sobretot, quins són els motius ètics que porten cada vegada més persones a ser veganes? En parlarem amb Marta Martínez, autora de "Guia para el vegano (Im) perfecto", que té a Instagram "Mi dieta vegana" amb una comunitat de més de 100.000 persones; i amb el Dr. especialista en medicina oriental Miquel Masgrau. Començarem escoltant la reflexió dl'Arantza Muñoz, tècnica superior dietista i autora del blog "Como ser vegano". I acabarem amb el "Bloc de notes" d'Àlex Rovira.
24/02/201951 minutes 39 seconds
Episode Artwork

L'art de viure moments inoblidables

A "L'ofici de viure" parlem de l'art de viure moments inoblidables. Què fa que un moment sigui inoblidable? Que perduri en el temps? Què és el concepte "Ichigo Ichie"? En parlarem amb l'escriptor Francesc Miralles, coautor amb Hector Garcia de "Ichigo Ichie" i d'"Ikigai"; i amb la també escriptora i divulgadora científica Sonia Fernández-Vidal. I acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
23/02/201954 minutes 12 seconds
Episode Artwork

La vida segons Sergi Pàmies

A "L'ofici de viure", la vida segons Sergi Pàmies. En parlarem amb l'escriptor Sergi Pàmies a partir del seu últim llibre, "L'art de portar gavardina", i amb la psicòloga Monia Presta, psicòloga-sexòloga. Parlarem de la pròpia infantesa, de la vellesa dels pares, de la parella, del pas del temps. Escoltarem per començar la reflexió del periodista i escriptor Jordi Nopca, i acabarem el programa amb el "Bloc de notes" de l'Alex Rovira.
17/02/201952 minutes 11 seconds
Episode Artwork

L'ofici de viure

16/02/201953 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Els preliminars sexuals

A "L'ofici de viure" parlarem dels preliminars sexuals amb dues sexòlogues que hi estan en contra: Luana Salvadó i Mati Segura. Ens preguntarem com viuen homes i dones el desig sexual, quin paper tenen els anomenats preliminars sexuals i a quin tipus de relacions aboquen, i quines són les conseqüències de reduir el sexe al coit. Escoltarem també la reflexió d'Adriana Royo, terapeuta i sexòloga i autora del llibre "Falos y falacias". I acabarem el programa amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
16/02/201950 minutes 12 seconds
Episode Artwork

La ràdio que fa companyia

"L'ofici de viure", amb motiu del Dia de la Ràdio, es desplaça aquest diumenge fins a Granollers. Aquest dia Catalunya Ràdio fa molts dels seus programes des de la casa d'oients. I "L'ofici de viure" estarà dedicat a Montse Caussa, veïna de Granollers, i seguidora i entusiasta del programa. El tema és "La ràdio que fa companyia", i s'hi parlarà de la companyia que proporciona el mitjà a molts oients. I també de la soledat que es viu en la nostra societat. En parlaran els psicòlegs Xavier Guix -veí, també, de Granollers-, Monia Presta i Antoni Bolinches. I començarem el programa escoltant la reflexió de la també psicòloga Assumpció Salat.
10/02/201959 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Discernir el que és real del que no

Aquest dissabte, a "L'ofici de viure", discernir el que és real del que no segons l'Advaita Vedanta. En parlem amb Swami Satyananda, mestre de l'hinduisme que ha viscut la major part de la seva vida a l'Índia, fundador de l'Associació Advaitavidya i autor dels llibres "Hinduisme", "Viveka" i "Mauna". En parlarem també amb la professora de ioga Shivani Mireia Fresno, escoltarem per començar la reflexió del periodista Naren Herrero; el comentari de la Irene Jimeno, coordinadora del Segell editorial Edicions Advaitavidya; i acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
09/02/201952 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Estima i fes el que vulguis

A "L'ofici de viure", "Estima i fes el que vulguis", una cèlebre frase de Sant Agustí aplicada en l'àmbit de les relacions familiars i en l'àmbit de la parella. En parlem amb els psicòlegs Joan Garriga, autor, entre d'altres, de "Vivir en el alma" i "El buen amor en la pareja" i la també psicòloga Sílvia Congost, autora d'"Amar demasiado es depender" i "Autoestima automàtica". Sentirem per començar la reflexió del "coach" integral Pau Rovira. I acabarem el programa amb el "Bloc de notes" d'Àlex Rovira.
03/02/201951 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Fer-ne 40 als 60

Aquest dissabte a "L'ofici de viure" sentirem l'experiència del Raimon Samsó, economista i coach, que acaba de publicar el llibre "Cumplir 40 a los 60", sobre la relació que ell ha viscut entre el seu mal de cap i l'alimentació. Quins productes alimentaris l'han alleugerit? Quins productes caldria deixar de menjar, segons ell, a partir de la seva experiència, per tenir més salut? Podrem sentir també les reflexions sobre la relació entre les migranyes i l'alimentació de la nutricionista i dietista Adriana Duelo, especialista en l'excés d'histamina per dèficit de DAO. I acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
02/02/201951 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Com podem fer que ens passin coses bones?

A "L'ofici de viure" parlem de com ho podem fer perquè ens passin coses bones. En parlem amb la psiquiatra Marian Rojas, autora del llibre "Cómo hacer que te pasen cosas buenas". Com podem crear oportunitats perquè ens passin coses bones? I com podem experimentar i viure la resiliència després d'un episodi traumàtic, i extreure'n fins i tot coses bones. Escoltarem, per començar, la reflexió del també psiquiatre Enrique Rojas, autor entre d'altres d'"Adiós depresión" o "La ansiedad". I acabarem el programa amb el "Bloc de notes" d'Alex Rovira
27/01/201950 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Homes que van perduts

A "L'ofici de viure" parlarem de la masculinitat i la virilitat, ens preguntarem fins a quin punt hi ha homes que van perduts. Com es pot definir actualment la identitat masculina? I quins són els valors relacionats amb la masculinitat i la diferència amb la virilitat. En parlarem amb la psicòloga Laura del Caño i amb l'antropòleg Josep Maria Fericgla. Escoltarem, per començar, la reflexió del mestre i empresari Daniel Gabarró. I acabarem el programa amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres
26/01/201943 minutes 41 seconds
Episode Artwork

Com podem cultivar la confiança?

A "L'ofici de viure" parlem de com podem cultivar la confiança. Naixem en la confiança. Les criatures neixen creient que tindran tot el que necessiten, i a poc a poc anem perdent aquesta confiança amb la vida. Com la podem recuperar? En parlarem amb Antonio Jorge Larruy, director de Espacio Interior, i amb la doctora en Belles Arts Miriam Subirana Vilanova, creadora de YesOuiSi. Començarem el programa escoltant la reflexió de la psicòloga Silvia Congost i acabarem amb el Bloc de notes de Alex Rovira.
20/01/201951 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Bloquejos corporals

A "L'ofici de viure" parlem dels bloquejos corporals. Què ens estan expressant els bloquejos corporals de les nostres emocions i dels nostres problemes psicològics? Com els podem detectar a través del cos? En parlarem amb la psicòloga Laia Montserrat, autora de "La revolución del Hara"; i amb la terapeuta corporal Lurdes Reina Martín, autora de "Nacer a mi mismo, de la supervivència a la vida". Sentirem per començar el doctor Miquel Masgrau, especialista en medicina oriental. I acabarem amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
19/01/201953 minutes 13 seconds
Episode Artwork

Persones amb alta sensibilitat i creativitat

A "L'ofici de viure" ens preguntarem quina és la relació entre les persones altament sensibles i la creativitat. Què s'activa al cervell d'una persona amb alta sensibilitat? Quines són les característiques de les persones altament sensibles? I per què totes tenen una tendència a expressar-se amb formes artístiques? En parlem amb Lurdes Reina Martín, la fotògrafa i PAS Laura Pina, Teresa Nandín, membre de la Junta de Associació Catalana de Persones amb Alta Sensibilitat (ACPAS). Escoltarem per començar la reflexió de Mireia Chaos, artística plàstica, il·lustradora i PAS. I acabarem el programa amb el "Bloc de notes" d'Alex Rovira.
13/01/201953 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Lluny del Tibet

A "L'ofici de viure" Thubten Wangchen, lama de la Casa del Tibet de Barcelona, i Ricard Rotllan Casafont, mestre de ioga i meditació, ens parlen de les ensenyances que han après del Tibet. Thubten Wangchen va fugir del Tibet, va estar onze anys amb el Dalai Lama, i explica quines lliçons magistrals ha après d'ell. En parlarem també amb Maria Teresa Pous, llicenciada en Filosofia, que ha escrit el llibre "Lejos del Tíbet", que recull la vida i pensament del lama Thubten Wangchen. I acabarem el programa amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres
12/01/201959 minutes 59 seconds
Episode Artwork

Any nou, vida nova?

A "L'ofici de viure", "Any nou, vida nova?". Com podem deixar anar allò que ens està limitant? Cal tancar etapes? Coincidint amb el nou any, com ens podem obrir a noves experiències? Com podem fer realitat, aquest any sí, els nostres somnis? En parlarem amb la psicòloga, naturòpata i "coach" Olga Barceló i amb Hermínia Gomà, llicenciada en Psicologia, fundadora i directora general de l'Institut Gomà, i autora del llibre "Autoestima para vivir". Escoltarem per començar el director d'Espacio Interior, Antonio Jorge Larruy, autor de "Viure sense pensar, viure en plenitud", i acabarem el programa amb el bloc de notes d'Àlex Rovira.
30/12/201853 minutes 27 seconds
Episode Artwork

Les tres joies del budisme

A "L'ofici de viure" ens preguntem quines són les tres joies del budisme. Quines són les ensenyances que podem extreure de la història de Buda? Què és el despertar i com es pot aconseguir segons el budisme? En parlem amb l'escriptor i editor de Kairós Agustí Pániker, autor de llibres com "El Jainismo", "Índika", "Els sikhs", "El somni de Shitala", "La societat de castes", i ara "Las tres joyas, el buda, su enseñanza y la comunidad". Escoltarem per començar la reflexió del doctor en Filosofia Vicente Merlo, autor de "Sabiduria y gratitud", "Meditar en el hinduismo y el budismo" i "Plenitud radiante, meditando juntos". I acabarem el programa amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
29/12/201852 minutes 37 seconds
Episode Artwork

El simbolisme del Nadal

A "L'ofici de viure" ens preguntem quin és el simbolisme del Nadal? Lluny de les religions, com el podem viure com l'inici d'una nova realitat dins nostre? Com un renaixement? Com podem fer que el Nadal duri tot l'any al nostre cor? En parlem amb el "coach" i escriptor Tristan Llop i amb l'astròloga i psicoterapeuta Soleika Llop. Començarem escoltant l'antropòleg Josep Maria Fericgla, i acabarem el programa amb el bloc de notes de l'Àlex Rovira.
23/12/201850 minutes 30 seconds
Episode Artwork

La musicoteràpia

A "L'ofici de viure" ens preguntarem en què consisteix la musicoteràpia. En quines parts del cervell actua la música? Quins poden ser els beneficis de la musicoteràpia per a la salut?, fins i tot per aconseguir benestar a les etapes finals de la vida? En parlem amb el doctor Josep Planes, i amb el doctor en Comunicació, enginyer i músic Jordi Jauset. Començarem escoltant la psicòloga i musicoterapeuta Mireia Serra i acabarem amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
22/12/201853 minutes 44 seconds
Episode Artwork

La felicitat dels altres a les xarxes socials

A "L'ofici de viure" ens preguntarem com ens afecta veure la felicitat dels altres a les xarxes socials. Fotografies en què tot són flors i violes realment ens fan sentir pitjor o millor? Què diuen els estudis sobre el tema? En parlem amb Laura Ribas, empresària, fundadora de l'Institut de Creixement Empresarial i experta en màrqueting, i amb la psicòloga Mati Segura. Escoltarem per començar la reflexió de Ricard Castellet, amb més de 15 anys d'experiència professional en el món digital. Acabarem el programa amb el "Bloc de notes" d'Àlex Rovira.
16/12/201850 minutes 56 seconds
Episode Artwork

La interioritat humana en la societat hipertecnològica

A "L'ofici de viure" ens preguntarem quin és l'espai per a la interioritat en la societat hipertecnològica? Fins a quin punt com més consumistes som més buits interiorment i més impacte provoquem en el nostre entorn? Fins a quin punt el progrés tecnològic implica, en termes reals, progrés humà i ecològic? En parlarem amb el doctor en Filosofia Jordi Pigem, autor del llibre "Àngels i Robots". Per començar, escoltarem la reflexió de David Jou, físic, científic i poeta, autor, entre d'altres, de "Déu, cosmos, caos. Horitzons del diàleg entre ciència i religió". I acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
15/12/201854 minutes 10 seconds
Episode Artwork

El dol incomplet

A "L'ofici de viure" parlem del dol incomplet. Què és el dol incomplet? Quines són les conseqüències de no contactar amb el dolor per una pèrdua en el seu moment? Fins a quin punt podem fer un dol que no es va fer en el seu moment? I què ens pot ajudar a fer-lo? En parlarem amb l'escriptor Toni Soler, autor d'"El tumor", on confessa la seva dificultat per fer el dol per la mort de seu pare, i amb la piscòloga Assumpció Salat Bertran, autora d'"Omplir-se de saviesa". Començarem escoltant la psicòloga especialista en el dol Cristina Llagostera. I acabarem el programa amb el "Bloc de notes" d'Álex Rovira.
09/12/201851 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Per què els japonesos són tan prims?

A "L'ofici de viure": per què els japonesos són tan prims? Quins hàbits alimentaris afavoreixen el poble més longeu del planeta? Té a veure amb l'alimentació, però també amb el seu estil de vida. En parlarem amb el doctor Miquel Masgrau, especialista en medicina oriental; Makiko Fukuda, professora del Departament de Traducció i Interpretació de la UAB, i Jordi Juste, periodista que va viure més de deu anys del Japó, és coordinador de rodatges de televisions japoneses i professor de comunicació a la UOC, i està casat amb una japonesa. Per començar escoltem la reflexió de l'escriptor Francesc Miralles, autor d'"Ikigai, els secrets del Japó per a una vida llarga i feliç" i "Shirin-yoku. El arte japonès de los baños de bosque". I acabarem amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres
07/12/201855 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Com podem viure amb menys tòxics?

A "L'ofici de viure" amb el doctor Miquel Porta, autor de "Vive más y mejor" i amb la doctora Rosa Garcia ens preguntarem com ens afecta l'exposició a la contaminació ambiental. Quins aliments tenen més tòxics? Quines són les substàncies més difícils d'eliminar del cos? I com podem desintoxicar el nostre cos o prevenir els tòxics a la nostra vida? Sentirem per començar Elena Díez, directora de projectes de la Fundació Rezero. I acabarem el programa amb el "Blog de notes" de l'Àlex Rovira.
02/12/201854 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Petit curs de màgia per a la vida quotidiana

A l'ofici de viure ens preguntarem com podem millorar la nostra vida amb petits canvis quotidians incorporant la filosofia "kaizen", que proposa la millora continuada. En parlarem amb Anna Sólyom, llicenciada en filosofia i autora del llibre "Pequeño curso de màgia cotidiana", i Francesc Miralles, escriptor especialista en creixement personal, que ha escrit nombrosos llibres, entre els quals hi ha "Alegria" coescrit amb l'Àlex Rovira. Escoltarem també la reflexió de la psicòloga Assumpció Salat, autora d'"Omplir-se de saviesa". I acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
01/12/201853 minutes 44 seconds
Episode Artwork

El món volàtil

El món volàtil segons el filòsof Francesc Torralba. Diu el filòsof Francesc Torralba que els sistemes que semblaven sòlids s'esvaeixen, que un món polític, econòmic, social i religiós es desfà i allò que emergeix és informe, caòtic, difícil de precisar. A "L'ofici de viure" en parlarem amb Francesc Torralba, i amb el psicòleg Antoni Bolinches. Escoltarem per començar la reflexió de la filòsofa Begoña Roman, i acabarem el programa amb el Bloc de notes de l'Àlex Rovira.
25/11/20181 hour 2 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Els antídots mentals

Ens preguntarem quins són els antídots mentals o oponents mentals segons el budisme per transformar la nostra ment, fins i tot en les circumstàncies més incòmodes o doloroses. Com podem mantenir la pau interior? Petits trucs meditatius. En parlarem a "L'ofici de viure" amb la mestra Zen Berta Meneses, i amb Natalia Jurado, mestra de meditació Kadampa del Centre Mahakaruna. Escoltarem, per començar, la reflexió de Guen Lochani, mestra resident del centre de meditació Kadampa. I acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
24/11/201854 minutes 39 seconds
Episode Artwork

Postveritats emocionals

A "L'ofici de viure" ens preguntem què són les postveritats emocionals. Quines són les conseqüències? Quina és la relació entre la postveritat social i la nostra postveritat personal i emocional? En parlem amb la psicòloga Merce Conangla, autora de "Postveritats emocionals" i creadora de la Fundació Àmbit, i amb el terapeuta Edgar Tarrés Falcó (Mindfulkit). Escoltarem per començar el periodista Joan Julibert, autor d'"El poder de la mentida". I acabarem el programa amb el "Bloc de notes" d'Àlex Rovira.
18/11/201855 minutes 48 seconds
Episode Artwork

Sons i silencis per a la transformació personal

A "L'ofici de viure" parlem de sons i silencis per a la transformació personal. Ens preguntem quins són els sons i els silencis que ens transformen. Com podem distingir els que són beneficiosos dels que no? I com ens beneficia el fet d'escoltar la natura? En parlem amb Joaquín Manjón, de MUOM Barcelona Overtone Ssinging Choir, i amb Edgar Tarrés Falcó, músic, compositor i professor de mindfulness i meditació. Sentirem, per començar, Silvia Tirado Vega, que practica el massatge vibracional amb bols tibetans. I acabarem el programa amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
17/11/201852 minutes 54 seconds
Episode Artwork

Com podem acceptar la imperfecció?

Ens preguntarem quin paper té la imperfecció a la nostra vida, fins a quin punt la rebutgem o l'acollim? Quina és la importància d'acceptar la imperfecció a la nostra vida i a la vida dels altres? Quina és la filosofia Wabi Sabi i què ens proposa? En parlem a "L'ofici de viure" amb el psicòleg Tomás Navarro, que ens presenta avui el seu llibre "Wabi Sabi", i amb la també psicòloga Monia Presta, autora d'"Apláudete a ti mismo". Per començar sentirem la psicòloga i coach Joana Frigolé, autora de "Posa llum a la teva vida". I acabarem el programa amb el "Bloc de notes" de l'Àlex Rovira.
11/11/201855 minutes 12 seconds
Episode Artwork

El poder del somriure

Quins són els beneficis del somriure interior? Què canvia a la nostra vida quan cultivem el somriure? I fins a quin punt poden conviure dolor i somriure? En parlem a "L'ofici de viure" amb Ananda Das, professor del ioga del riure, i amb Angie Rosales, fundadora i directora de Pallapupas Pallassos d'Hospital. Per començar, sentim la reflexió de la Dra. Rosa Casafont, i acabem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
10/11/201857 minutes 35 seconds
Episode Artwork

La mort a Occident

A "L'ofici de viure" parlem de com es viu la mort a Occident. Quina és la visió que tenim a Occident de la mort? L'últim tabú que queda en la nostra societat. Quina és la importància dels rituals en la transició entre la vida i la mort? Com podem viure i acceptar la mort amb una certa naturalitat? En parlarem amb el doctor en Antropologia Josep Maria Fericgla, coautor del llibre "La mort i el morir" i amb la doctora en Metafísica Angie Carmelo. Sentirem per començar el metge especialista en medicina intensiva Vicente Arraez. I acabarem el programa amb el "Bloc de notes" de l'Àlex Rovira.
04/11/201856 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Com podem calmar la ment amb la respiració?

A "L'ofici de viure "parlem de com es pot calmar la ment amb la respiració. Explica Nani Tovar, creadora del mètode Just Breath, que la respiració no només és una eina de relaxació i benestar a la vida quotidiana, sinó també una eina d'inspiració i d'empoderament, per saber el que volem, actuar en conseqüència i així aconseguir els nostres objectius. En parlarem amb Nani Tovar i amb la doctora en Psicologia Eva Juan. Sentirem per començar la reflexió de la Maria Àngels Farreny Bordallo, creadora de Natura Respira 3.0 Escola Europea de Respiració. I acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
03/11/201855 minutes 47 seconds
Episode Artwork

El tantra per dones

A "L'ofici de viure" parlem del tantra per a dones. Què aporta el tantra a la sexualitat de les dones? Fins a quin punt el tantra utilitza l'energia de la passió per dissoldre la dualitat i arribar a estats ampliats de consciència? Com es tergiversa a la nostra societat la idea profunda del tantra? En parlem amb la Doctora en Psicòloga Mireia Darder, la sociòloga i especialista en Tantra Eugènia Gallifa i la psicòloga i terapeuta Luana Salvadó, totes coautores del llibre "Mujer, deseo y placer, por una nueva sexualidad femenina". I acabarem el programa amb el blog de notes d'Àlex Rovira.
28/10/201857 minutes 46 seconds
Episode Artwork

Una altra visió del perdó

A "L'ofici de viure" parlarem d'una altra visió del perdó. Ens preguntarem de què ens allibera el perdó? Quins beneficis té per al nostre benestar emocional? I fins a quin punt podem perdonar l'altre com un gest interior, sense que l'altre necessàriament se n'assabenti. I com pot millorar la nostra vida portar a la pràctica aquesta visió del perdó? En parlarem amb Núria Guinart, llicenciada en Psicologia i autora del llibre "Tu eres la respuesta"; i amb l'actriu Maria Ibars. Començarem escoltant la reflexió del coach integral Pau Rovira, format en "Un curso de milagros". I acabarem amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
27/10/201855 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Com podem viure una malaltia incurable?

A "L'ofici de viure" parlarem de com podem viure una malaltia incurable. En parlarem des del punt de vista psicològic, amb Carolina Torres, biòloga experta en salut i autora de "Como vivir una enfermedad incurable", i el Gabinet del Dr. Miquel Masgrau, especialista en medicina oriental. Com es pot acceptar el diagnòstic? Quina és la millor actitud mental per afrontar una malaltia incurable? Com es pot gestionar l'estrès i els estats de desànim associats a aquest diagnòstic. Sentirem, per començar, la reflexió de la filòsofa i escriptora Montse Barderi. I acabarem el programa amb el "Bloc de notes" de l'Àlex Rovira.
21/10/201856 minutes 19 seconds
Episode Artwork

L'Índia de les dones valentes

A "L'ofici de viure" parlem de l'Índia de les dones valentes. Ens preguntarem quina és la realitat de les dones de Bombai, amb quines dificultats s'enfronten? Què les converteix en dones valentes i lluitadores, segons Jaume Sanllorente, creador de l'ONG Sonrisas de Bombay, que també ens parlarà de les lliçons que ha après a l'Índia. Per començar, escoltarem la reflexió Agustí Pàniker, editor i escriptor especialitzat en la cultura de l'Índia i director de l'Editorial Kairós. I acabarem amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres
20/10/201840 minutes 13 seconds
Episode Artwork

Com canviar les exigències per preferències?

A "L'ofici de viure" parlem de com podem transformar les exigències per preferències. Com podem deixar de ser esclaus de les autoexigències i gaudir d'aquelles tasques que en principi ens fan mandra? En parlem amb dues psicòlogues: Hermínia Gomà Quintillà, autora d'"Autoestima para vivir", i Olga Barceló, de The Life Studio. Per començar escoltarem la reflexió de la coach Joana Frigolé, autora de "Posa llum a la teva vida, genera emocions i converses constructives". I acabarem el programa amb el "Bloc de notes" d'Àlex Rovira
14/10/201853 minutes 10 seconds
Episode Artwork

Fins a quin punt som més que un cos físic?

A "L'ofici de viure", "Fins a quin punt som més que un cos físic?" Coincidint amb la jornada de la Merry Human Life Society Barcelona sobre la mort parlarem del cos físic amb dues metges: la doctora Imma Nogués, autora de "De lo físico a lo sutil", i la doctora Luján Comas, autora de "¿Existe la muerte? Ciencia, vida y trascendencia". Ens preguntarem fins a quin punt som molt més que un cos físic, fins a quin punt estem fets d'una part material i una de subtil. I com podríem somatitzar no només emocions negatives, si no també l'alegria, la pau i l'amor? Per començar, escoltarem el doctor Manel Ballester i acabarem amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
06/10/201853 minutes 46 seconds
Episode Artwork

Com podem cultivar l'agraïment?

A "L'ofici de viure" ens preguntem com podem cultivar més i millor l'agraïment. Quines són les conseqüències de ser més agraïts? Què és i què diu la indagació apreciativa sobre l'agraïment? En parlarem amb Miriam Subirana Vilanova, doctora en Belles Arts i autora de "El placer de cuidarnos", i Francesc Bonada, coach format en PNL i indagació apreciativa. Començarem escoltant la reflexió de la psicòloga Olga Barceló -The Life Studio- i acabarem el programa amb el Bloc de Notes d'Àlex Rovira.
23/09/201856 minutes 51 seconds
Episode Artwork

Les lliçons d'Antonio Blay Fontcuberta

A "L'ofici de viure" ens preguntarem quines van ser les grans lliçons del psicòleg català Antonio Blay Fontcuberta, coincidint amb el primer congrés sobre la seva persona. Qui va ser? Què podem aprendre de les seves ensenyances? Què és la psicologia transpersonal? En parlem amb dos deixebles de Blay Fontcuberta: Antonio Jorge Larruy, director d'Espacio Interior; Jordi Sapés, de Lema, llicenciat en ciències polítiques, i Carolina Blay, psicòloga clínica i filla d'Antonio Blay Fontcuberta. Escoltarem per començar Ricardo Vidal, deixeble del mestre. I acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
22/09/201855 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Com podem detectar la mediocritat a l'empresa

A "L'ofici de viure" ens preguntarem com podem detectar la mediocritat a l'empresa, gent cremada, desmotivada i resignada. Com ho podem detectar a l'empresa i en nosaltres? Amb quin estat d'ànim anem a treballar? Amb cansament, tristesa, resignació? i què podem fer a partir d'aquí. En parlem amb el psicòleg Joan Quintana i amb el coach Daniel Gabarró. Per començar escoltem la reflexió del psicòleg Tomás Navarro Bravo, i acabarem el programa amb el "Bloc de notes" de l'Àlex Rovira.
16/09/201854 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Com podem interpretar els senyals de la vida?

A "L'ofici de viure" ens preguntarem com podem interpretar els senyals de la vida, si és que hi ha senyals. Fins a quin punt són senyals o són fantasies que nosaltres creem sobre la realitat? En parlem amb Tristán Llop, coach i astròleg; Milena Llop Postic, experta en càbala i psicologia transpersonal, i Soleika Llop, astròloga i psicoterapeuta. Escoltarem per començar la psicòloga Olga Barceló · The Life Studio, i acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
15/09/201855 minutes 55 seconds
Episode Artwork

Com podem incorporar nous hàbits?

Aquest diumenge, a "L'ofici de viure" parlem de com podem incorporar nous hàbits. Per què costa tant canviar d'hàbits? Què ens pot ajudar a consolidar-los? Quins són necessaris o imprescindibles i quins no ho són? En parlem amb Laura Ribas, empresària, fundadora de l'Institut de Creixement Empresarial, experta en màrqueting, consultora i conferenciant i autora de "Más clientes Más ingressos". I també amb Marta Verges Viñals, xef de Cuina viva, tècnica especialista en Dietètica i Nutrició i màster en PNL i Coaching, i creadora de Kalegria, una empresa que es dedica a la promoció de la cuina viva i saludable. Començarem el programa amb una reflexió de la psicòloga i "coach" Mery Viñas i acabarem el programa amb el bloc de notes de l'Alex Rovira.
09/09/201855 minutes 8 seconds
Episode Artwork

Com ho podem fer perquè ens vinguin de gust les coses que no ens agraden?

A "L'ofici de viure" ens preguntem com ho podem fer perquè les coses que ens toca fer per obligació ens agradin, i hi puguem veure alguna part positiva, malgrat que aquella feina/compromís/activitat no ens vingui de gust. En parlarem amb la psicòloga Assumpció Salat Bertran, autora del llibre "Omplir-se de saviesa", i Joana Frigolé, llicenciada en psicologia, "coach" i autora del llibre "Posa llum a la teva vida, genera emocions i converses constructives". Per començar escoltarem la reflexió del psicòleg i coach Xavier Guix, i acabarem el programa amb l'espai de creixement personal de Sergi Torres.
08/09/201855 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Com podem afavorir la prosperitat?

A L'ofici de viure parlem de com podem afavorir la prosperitat. Quins hàbits, pensaments i emocions ens porten a la prosperitat i quins a l'escassetat, i fins a quin punt la prosperitat o no té a veure amb l'abundància econòmica. En parlarem amb el director de l'institut d'Experts Raimon Samso, autor del "Manual de la prosperidad" , i amb el coach Tristán Llop. Escoltarem per començar la reflexió de la psicòloga Assumpció Salat Bertran, autora de "Omplir-se de saviesa". I acabarem el programa amb el Bloc de notes de l'Alex Rovira
22/07/201856 minutes 35 seconds
Episode Artwork

El minimalisme en el dia a dia

A L'ofici de viure parlem de com podem aplicar el minimalisme en el dia a dia. Parlarem del minimalisme com a filosofia de vida, què és? Com el podem aplicar en el dia a dia? Com el podem viure com un alliberament i no pas com un sacrifici? En parlem amb Begoña Roman, Doctora en filosofia i Astrid Izquierdo, experta en Feng Shui. Escoltarem per començar la reflexió del coach integral Pau Rovira, i acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres
21/07/20181 hour 46 seconds
Episode Artwork

El poder dels introvertits

A L'ofici de viure parlem del poder dels introvertits. Conversem amb el psicòleg i coach Xavier Guix, autor de "Voler és poder"; i amb la Terapeuta Lurdes Reina Martín, autora de "Nacer a sí mismo" sobre què és una persona introvertida, desmuntarem tòpics i parlarem de les fortaleses dels introvertits, com la prudència, la concentració, saber escoltar, calma interior, pensament analític, empatia o perseverança. Començarem escoltant a la psicòloga clínica "Milos Salgueda". I acabarem el programa amb el Bloc de notes de l'Alex Rovira
15/07/201855 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Com podem dormir lliures de radiacions?

A L'ofici de viure parlem de com podem dormir lliures de radiacions. Ens preguntarem fins a quin punt la contaminació electromagnètica de la nostra habitació de vegades ens impedeix dormir, i què pot afavorir un somni reparador. En parlarem amb Pere León - Espais Saludables, arquitecte, geobiòleg i autor del llibre "El buen dormir" i Carles Labernia, arquitecte tènic i especialista en biohabitabilitat. Escoltarem per començar la reflexió de la Doctora en biomedicina Ana María Oliva, autora de "Lo que tu luz dice". I acabarem del programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres
14/07/201854 minutes 28 seconds
Episode Artwork

Les dificultats per fer nous amics a mesura que passen els anys

A L'ofici de viure parlem de les dificultats per fer nous amics a mesura que passen els anys. En parlem amb Joelle Cervera Psicológa, autora del llibre "Cosas que importan" i amb el també psicòleg Tomás Navarro, autor de "kitsukuroi, el arte de curar las heridas emocionales". Definirem què és l'amistat i els prejudicis cap a segons quines relacions, per què costa tant mantenir algunes relacions i per què s'han de cuidar; i com obrir-nos a fer amistats noves. Escoltarem per començar la reflexió del Ferran Ramon-Cortes, especialista en comunicació interpersonal i autor de "La química de les relacions". I acabarem el programa amb el Bloc de notes de l'Alex Rovira.
08/07/201854 minutes 53 seconds
Episode Artwork

Fins a quin punt podem viure la vida com una aventura?

A L'ofici de viure ens preguntem fins a quin punt podem viure la vida com una aventura. En parlem amb la Cris Bolivar, psicòloga i filòsofa, i amb Manel Saltor, professor de Mindfulness, viatger, aventurer i autor del llibre "Mente abierta, vida plena", que defensa que hi ha un espai des del que podem percebre totes les experiències que estem vivint d'una manera més oberta i fluida, però com podem cultivar aquesta obertura? En parlarem a L'ofici de viure. I escoltarem per començar la reflexió del també aventurer Albert Bosch, i acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres
07/07/201857 minutes 30 seconds
Episode Artwork

Atreveix-te a no agradar

A "L'ofici de viure", amb els psicòlegs Mireia Darder i Rafael Santandreu, parlarem de com ens podem alliberar de la necessitat d'agradar. Fins a quin punt la necessitat d'agradar ens converteix de vegades en esclaus de l'opinió aliena? Fins a quin punt hem d'estar disposats a acceptar que no sempre agradarem als altres i com podem cultivar la flexibilitat i l'acceptació? Escoltarem, per començar, la reflexió del també psicòleg Xavier Guix i acabarem el programa amb el "Bloc de notes", d'Àlex Rovira
01/07/201856 minutes 42 seconds
Episode Artwork

Com podem donar autoestima als altres?

A L'ofici de viure parlem de com podem donar autoestima als altres. Llegim al llibre "Autoestima para vivir", d'Herminia Gomà, que ajudar els altres a desenvolupar l'autoestima és un art que gira al voltant de l'empatia i la capacitat de centrar-se i escoltar. S'han d'identificar i reconèixer les fortaleses de l'altre, però també indicar-los què fan malament perquè així es pot millorar. En parlarem amb Herminia Gomà Quintillà, de l'Institut Gomà i Paula Folch - Psicóloga y Coach. Escoltarem per començar la reflexió de la psicòloga i Dra Mila Cahue i acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres
11/05/201856 minutes 22 seconds
Episode Artwork

Amor, dol i Tinder

A "L'ofici de viure" ens preguntarem com és l'amor en temps de les aplicacions i d'internet, però sobretot com són les relacions. I més enllà de les relacions puntuals, què passa després? Quan un dels dos de sobte desapareix sense donar explicacions. En parlarem amb la psicòloga i actriu Monia Presta i amb el vicedegà del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya Ricard Cayuela. Escoltarem per començar la reflexió de Mati Segura, del Centre de Psicologia Mati Segura. I acabarem el programa amb el Bloc de Notes d'Àlex Rovira.
06/05/201853 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Com ens podem alliberar del trauma?

A "L'ofici de viure" ens preguntarem de què depèn que un fet concret esdevingui o no traumàtic. Com podem identificar els traumes que hem patit a la nostra vida? Fins a quin punt una situació d'estrès emocional o un impacte puntual pot ser viscut com un trauma? I quines tècniques ens poden ajudar a alliberar-nos-en? En parlarem amb el psicòleg Tomàs Navarro, autor de "Kintsukuroi, l'art de curar ferides emocionals", i amb la psicoterapeuta psicoanalítica Mònica Tarrés Campa, certificada en TRE, una tècnica corporal que allibera estrès, tensió i trauma. Escoltarem per començar el testimoni amb el TRE de l'escriptor Alex Roviral i acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
05/05/201855 minutes 18 seconds
Episode Artwork

Què hi ha més enllà de la mort?

Aquest dissabte a L'ofici de viure l'economista i estudiós de la consciència Emilio Carrillo, autor del llibre "Qué hay despues de la muerte", i que va tenir una experiència propera a la mort arran d'un accident, escriu "La mort no existeix. La vida és molt més que la vida física, s'estén més enllà d'aquesta. Són les conclusions que s'extreuen de totes les experiències properes a la mort" En parlarem amb ell, i escoltarem també la reflexió sobre la mort de la doctora Lujan Comas co-autora del llibre "Existe la muerte? Ciència, vida y transcendència"
28/04/201855 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Coaching i interpretació

A L'ofici de viure parlem de coaching i interpretació. La unió del Coaching i el teatre –diu la psicòloga i actriu Monia Presta- pot fer sortir el nostre potencial encara més i aportar-nos resultats inesperats. En parlarem amb la Monia Presta, autora del llibre "Apláudete a ti mismo", i amb Ana Merlino, coach, actriu i creadora de Coaching Fusion. Escoltarem per començar la reflexió del psicòleg i coach Xavier Guix Garcia i acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres
21/04/201854 minutes 52 seconds
Episode Artwork

El valor de l'assertivitat per estimar-nos

A L'ofici de viure parlarem de fins a quin punt la nostra assertivitat reforça l'autoestima Quina és la importància de sentir-nos valorats i respectats? L'assertivitat – diu Olga Castanyer- ens proporciona eines per transmetre al nostre voltant coherència i seguretat, i té en compte en tot moment els altres, reclamant un respecte cap a nosaltres, però respectant i valorant a la vegada l'altra persona. En parlarem amb Olga Castanyer, psicòloga i autora de "Quiero aprender a quererme con asertividad", i la psicòloga Silvia Congost, autora de "Autoestima automàtica". Escoltarem per començar la reflexió de la psicòloga Joëlle Cervera, autora del llibre "Cosas que importan". I acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres
17/03/201849 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Com podem lligar el treball interior i l'acció exterior?

Diu el Dalai Lama que la felicitat ve de les pròpies accions. Com podem fer compatible l'espiritualitat, la interioritat, la meditació, amb l'acció exterior. En parlem a "L'ofici de viure" amb el psicòleg Xavier Guix autor entre d'altres de "Malviure d'il·lusions" i amb el sociòleg Vicenç Alujas, autor de "Meditació immediata". Per començar escoltarem la reflexió de l'escriptor i coach integral Pau Rovira, i acabarem el programa amb el Bloc de notes, de l'Alex Rovira
11/03/201856 minutes 4 seconds
Episode Artwork

La sexualitat com a eina d'auto coneixement

Diu Albert Rams que la sexualitat és l'energia de l'atracció/repulsió que inunda la vida. La sexualitat més enllà de la genitalitat, en parlarem a "L'ofici de viure" amb Albert Rams Terapia Gestalt, psicòleg i psicoterapeuta i autor del llibre "Sexualidades" i Núria Costa, terapeuta, educadora social i i antropòloga especialitzada en sexualitat. Escoltarem per començar. Escoltarem per començar la reflexió de Ramon Vilà Albareda, creador d'Estel, centre de Creixement Personal i Escola d'Estudis Integrals. I acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres
10/03/201851 minutes 46 seconds
Episode Artwork

Manual de meditació per al segle XXI

A "L'ofici de viure", amb Andrés Ibáñez, escriptor i mediador, parlarem de la meditació del segle XXI. Per Andrés Ibáñez, la meditació és un instrument de transformació de l'ésser humà, ens aporta pau, salut i silenci, però per sobre de tot obre noves regions a la nostra percepció. Per començar escoltarem la reflexió de l'Antonio Jorge Larruy, director d'Espacio Interior, i autor de "Viure sense pensar, viure en plenitud", i acabarem el programa amb l'espai de creixement personal del Sergi Torres.
17/02/201855 minutes 58 seconds
Episode Artwork

La meva ment sense mi

A L'ofici de viure ens preguntem què vol dir viure la nostra ment sense nosaltres. Parlarem dels mecanismes de la ment, la ment del mico l'anomena Jenny Moix, Doctora en psicologia que ens acompanyarà al programa per presentar el seu llibre "Mi mente sin mi"; en companyia d'Antonio Jorge Larruy, director de "Espacio Interior", i autor entre d'altres de "Viure sense pensar, viure en plenitud". La ment del mico salta sempre d'una cosa a una altra, com ho podem fer per aturar-la? Encara que sigui momentàniament, o no donar-li tanta importància. Per començar escoltarem la reflexió del sociòleg Vicenç Alujas, autor de "Meditació immediata". I acabarem el programa amb el Bloc de notes de l'Àlex Rovira.
11/02/201856 minutes 56 seconds
Episode Artwork

Accions sàvies en temps difícils

En parlarem a "L'ofici de viure" amb la doctora en filosofia Begoña Roman i amb el xerpa espiritual Daniel Gabarró, autor entre d'altres del llibre "Temps difícils, accions sàvies". Ens preguntarem com podem prendre decisions sàvies en temps difícils o convulsos i què vol dir la saviesa. Què vol dir créixer personalment malgrat que l'entorn o les circumstàncies siguin difícils? I com podem estar amb pau interior. Escoltarem per començar la reflexió de la psicòloga Assumpció Salat, i acabarem el programa amb el Bloc de notes de l'Àlex Rovira.
21/01/201857 minutes 16 seconds