Winamp Logo
Litterært hjørne Cover
Litterært hjørne Profile

Litterært hjørne

Norwegian, Arts, 1 season, 8 episodes, 6 hours, 21 minutes
About
Samtaler om litteratur i bred forstand: bøker, forfattere, lesere og folk som bidrar til det litterære kretsløp.
Episode Artwork

En samtale med forfatteren Torvald Sund om hans nye roman "Eva" og om forholdet mellom dramatikk og romaner.

Forfatteren Torvald Sund er en prisbelønt forfatter av barne- og ungdomsbøker, men har også skrevet fire voksenromaner, den siste foreligger nå, "Eva". For hver av de tre første høstet han superlativer fra kritikerhold, og den siste av dem, "Bøt nota, fang livet", ble nominert til P2-lytternes romanpris i NRK. Men først og fremst anser Torvald Sund seg for å være en dramatiker.
8/10/202142 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

En samtale med forfatteren, komponisten og trubaduren Arnfinn Strømmevold om spelet "Elden" på Røros.

Arnfinn Strømmevold og Bertil Reithaug (1955–2018) er forfatterne og komponistene bak teater- og rockemusikalen "Elden" på Røros, Norges nest største 'spel' etter "Spelet om Heilag Olav" på Stiklestad. Vi skal tilbake til 1718/1719, da rundt tre tusen svenske soldater fra karolinerhæren til kong Karl 12, frøs i hjel i grensefjellene til Sverige etter et mislykket forsøk på å hærta Trondhjem og deretter Norge. Den første sceniske fremstillingen av dramaet med det katastrofale resultatet ble presentert i 1980, fra 1994 ble "Elden" fremført hvert annet år og fra 2007 årlig, med ett unntak: I 2020 ble forstillingene avlyst på grunn av coronapandemien.
7/28/202142 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

En samtale med Randi Johansen Perreau, forfatteren av "Bare én kom tilbake. Nedtegnelser om 22. juli 2011".

22. juli 2011 vil for alltid stå som den sorte fredagen i norsk historie. Det høyreradikale terroranslaget mot regjeringskvartalet i Oslo og AUF-leiren på Utøya krevde 77 menneskeliv, åtte i Oslo og 69 på Utøya. Mange ble kvestet for livet, fysisk og psykisk. Randi Johansen Perreau hadde begge sine sønner på AUF-leiren. Den eldste, Christopher, var en av de første som ble drept av terroristen, den yngste, Sebastian, unnslapp ved å ro båten Reiulf til landsiden sammen med flere andre. Moren har skrevet boken "Bare én kom tilbake. Nedtegnelser om 22. juli 2011" i samarbeid med Bjørn Stuevold, tidligere Dagblad-journalist og NRK-redaktør. 
7/2/20211 hour, 4 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

En samtale med maleren Sverre Bjertnæs om kunst og alkoholisme.

Sverre Bjertnæs er en av våre mest markante yngre kunstnere. Nå har han også skrevet en selvbiografisk bok, "Mine bilder", med undertittelen "Om kunst og alkoholisme". Han har nå vært edru i tolv år. 
5/6/202158 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

En samtale med forfatteren Arngeir Berg om trærnes erotiske, medisinske og mytologiske kraft.

Arngeir Berg skriver i boken "Trærnes magiske kraft. En vandring i mytologi og folketro" om hvilken rolle trær har hatt i folks forestillingsverden gjennom historien. De har vernet om mennesker og buskap, fremmet sanselighet og fruktbarhet, motvirket impotens, sikret bondens avlinger, kurert sykdom og bidratt med medisin; for ikke mange tiår siden gikk nordmenn mann av huse for å skaffe seg askeavkok som et universalmiddel mot plager og sykdom. 
4/16/202145 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

En samtale med Jan Boris Stene, kreftoverlege og forfatteren bak klassiske detektivfortellinger.

Jan Boris Stenes fascinasjon for den klassiske og intellektuelle britiske detektivfortellingen, i tradisjonen etter Agatha Christie og Arthur Conan Doyle, har resultert i en kritikerrost serie med historisk krim som har nådd begeistrete lesere. Hovedpersonene er en eksentrisk kjemiprofessor fra gamle NTH, Astor Falkener, og hans lett naive assistent, legen Torvald Wilberg. I 2020 utga Jan Boris Stene sin første samtidskrim, med handlingen lagt til sin egen arbeidsplass, kreftavdelingen ved St. Olavs Hospital, riktignok i en fiktiv form, der han selv er overlege.  
3/30/202142 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

En samtale med forfatteren Hege Arstad om bøker om spiseforstyrrelser og kritikerroste romaner.

Hege Arstad revolusjonerte norsk spiseforstyrrelseslitteratur tidlig på 2000-tallet, med de selvbiografiske bøkene "Gal...jeg? Nei, bare litt spiseforstyrret" (2002) og "Fra asken til ilden" (2004). Borte var all rosa kunstnermystikk rundt sykdommen, nå ble den utlevert rått, brutalt, detaljert og konkret. I 2015 debuterte Hege Arstad som romanforfatter med den kritikerroste romanen "Føkka opp", om den skadeskutte journalisten Ida og hennes demoner etter overgrep i barndommen. Nå foreligger den frittstående oppfølgeren, "Skitne hemmeligheter", som allerede har oppnådd kritikerros.
3/21/202146 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

En samtale med maleren Håkon Bleken om litteratur og kunst.

I sitt 93. år er en av våre fremste kunstmalere, Håkon Bleken, fortsatt daglig aktiv foran lerretet, i arbeid med å ferdiggjøre bilder til kommende utstillinger. Han kalles for en litterær maler, og i denne samtalen forteller han om sitt forhold til litteratur og hvordan litterære uttrykk har vært viktig for ham som bildende kunstner. Han er også selv en glimrende aforistiker, med en skarp og bevegende penn.
3/2/202139 minutes, 42 seconds