Winamp Logo
Leesba(a)r Cover
Leesba(a)r Profile

Leesba(a)r

Dutch, Arts, 2 seasons, 25 episodes, 12 hours, 6 minutes
About
Is dat veelbesproken boek nu leesbaar of niet? Je zult nooit op je honger blijven zitten, want aan de Reyerslaan zijn ongelooflijk veel gangen, met evenveel lezers. Om een boek te kiezen, kun je afgaan op de cover, de achterflap, de naam en faam van de auteur. Of je laat je leiden door de bespreking van Chantal Pattyn in Pompidou of Phara de Aguirre in De Afspraak. Maar hoe zwaar gaat dat boek nu echt op je maag liggen of is het eerder een lekker tussendoortje? Annelies en Joris helpen je van je keuzestress af. Zin in meer boeken? Ga naar: vrtmax.be/vrtleesmee
Episode Artwork

De zomerboekentips van Leesbaar – deel 1

Annelies en Joris lazen met veel plezier 'Book Lovers' van Emily Henry, 'De stad en zijn onvaste muren' van Haruki Murakami, 'Al het blauw van de hemel' van Melissa Da Costa, 'De stem van Sulina' van Anneleen Van Offel en 'Treurwil' van Rick Van Puymbroeck. Deze boeken kun je op de koop toe ook nog winnen, want op 29/6 is het de 'Dag van de Boekhandel' en dat willen we met Leesbaar vieren! Ga naar: https://www.vrt.be/vrtmax/themas/wedstrijden/ of radio1.be en waag vanaf 29/6 elke week je kans!
6/26/202428 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

'In augustus zien we elkaar' van Gabriel García Márquez en Xavier Taveirne over 'Mevrouw de aanklager' van Carla Del Ponte

Dit is alweer de laatste aflevering van dit seizoen van ‘Leesbaar’, met 'In augustus zien we elkaar' van Gabriel García Márquez: een boek dat tegen de wil van de gevierde schrijver postuum verscheen. Maar ook met de tip van Xavier Taveirne, 'Mevrouw de aanklager' van Carla Del Ponte. Volgens Xavier hét boek dat de wereldpolitiek minder saai maakt. Annelies bracht deze maand 'Ik ga naar de schapen' van Marieke De Maré mee.
5/29/202423 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Luister ook Last Goodbye met Joris Hessels op VRT MAX.

Welke tijdeloze platen mogen gespeeld worden tijdens jouw begrafenis? Joris Hessels vraagt het aan bekende Vlamingen. Ze kijken terug op het leven via hun muzikaal afscheid. Hoe zullen we ons hen herinneren? En wat vertellen de verrassende keuzes die zij maken voor hun eigen Last Goodbye? Je krijgt een unieke inkijk in de harten en drijfveren van Joris' gasten. Luister de reeks nu op VRT MAX
5/5/202438 seconds
Episode Artwork

'Een ander leven' van Bart Moeyaert en Yasmina El Messaoudi over 'Sex and the Shitty' van Laurien Vereecken

Ontdek de nieuwe aflevering van ‘Leesbaar’, met het openhartige ‘Een ander leven’, over het leven van de moeder van Bart Moeyaert, maar toch vooral ook over het leven van Bart Moeyaert zelf. Joris brengt het oer-Amerikaanse epos ‘Een dag als een ander’ mee van Sam Shepard, en de tip van deze maand komt van Yasmina El Messaoudi in de vorm van de Vlaamse tegenhanger van ‘Sex and the City’.
4/24/202423 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

'Charlatan' van Zadie Smith en Stijn Vandeputte over ‘De kleine prins’ van Antoine de Saint-Exupéry

In deze aflevering van ‘Leesbaar' zitten Annelies en Joris weer in de vertrouwde studio op VRT, waar ze naar hartenlust hun favoriete collega’s kunnen uitnodigen. Deze keer is dat radiomaker Stijn Vandeputte. Hij bracht ‘De kleine prins’ van Antoine de Saint-Exupéry mee. Annelies en Joris bespreken daarnaast ook ‘Charlatan’ van Zadie Smith, haar eerste de historische roman. De leestip van deze maand komt dan weer rechtstreeks uit de mond van Meryl Streep.
3/27/202424 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

FAAR-special met Hugo Matthysen en Ish Ait Hamou over non-fictieboeken

Voor deze ‘Leesbaar’ pikten Annelies en Joris 'Het boek dat iedereen van wie je houdt zou moeten lezen’ van Philipa Perry uit, gasten Hugo Matthysen en Ish Ait Hamou namen respectievelijk '1491' van Charles C. Mann en 'Over cinema' van Marc Didden mee. Zijn deze non-fictieboeken leesbaar? Ontdek het in deze aflevering, live vanop FAAR in Oostende.
3/12/202434 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Boon-special (2) met Clara De Decker en Evert Venema

Annelies en Joris duiken in de tweede helft van de 10 boeken van de shortlist van 'de Boon'. Deze literaire prijs wordt jaarlijks in maart uitgereikt voor het beste oorspronkelijk in het Nederlands geschreven boek. In deze laatste special bepalen Clara De Decker en Evert Venema samen met Annelies en Joris hoe leesbaar ‘Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda’, ‘DealersDochter’, ‘Alkibiades’, 'Nog lang geen later' en 'Neem nooit een beste vriend' zijn. Dat de beste moge winnen!
2/29/202443 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Boon-special (1) met Kristien Bonneure, Robin Keyaert en Nicky Aerts

Annelies en Joris duiken in de 10 boeken van de shortlist van 'de Boon'. Deze literaire prijs wordt jaarlijks in maart uitgereikt voor het beste oorspronkelijk in het Nederlands geschreven boek. In deze eerste special bepalen Kristien Bonneure, Robin Keyaert en Nicky Aerts samen met Annelies en Joris hoe leesbaar ‘Paul van Ostaijen’, ‘Kijk dan toch!’, ‘Gelukkig en blij’, 'Munt' en 'Sellinger' zijn. Dat de beste moge winnen!
1/24/202445 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

'Een tweede kans voor kerst' van Robin Hart en CEO Frederik Delaplace over ‘Het feest van de bok’ van Mario Vargas Llosa

Als je de achterflap van ‘Een tweede kans voor kerst’ leest, zou je denken dat het om het plot van een zeemzoete Netflix-kerstfilm gaat. Maar voor Annelies is dat net de hele charme van het verhaal. Onze eigen VRT-CEO Frederik Delaplace las ‘Het feest van de bok’ van Mario Vargas Llosa. En ‘Waar zijn de wolken, een pleidooi voor minder zelfzorg’ van Suzanne Grotenhuis kwam als een wondermooi, onverwacht boek om de podcast af te sluiten.
12/27/202322 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

'Oersoep' van Bregje Hofstede, Ward Bogaert met 'Radetzkymars' van Joseph Roth en tips voor onder de kerstboom

In deze ‘Leesbaar' nemen Annelies en Joris ‘Oersoep’ van Bregje Hofstede onder handen. Dat mag je vrij letterlijk nemen. Het werd een lijfelijke leeservaring. ‘Oersoep’ is een autofictionele roman over een jonge vrouw die op zoek is naar diepere betekenis in haar leven via intens fysieke ervaringen. Radio 1-collega Ward Bogaert neemt 'Radetzkymars', de chef d'oeuvre van Joseph Roth, mee. Tot slot: drie leesbare tips voor onder de kerstboom, mooi op tijd voor de feestdagen.
11/29/202323 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Boektopia-special met Gerda Dendooven en Nathalie Le Blanc over Nederlandstalige klassiekers

Voor deze ‘Leesbaar’ pikten Annelies en Joris 'De avonden' van Gerard Reve uit, gasten Gerda Dendooven en Nathalie Le Blanc namen 'Prutske' van Stijn Streuvels en 'Kartonnen dozen' van Tom Lanoye mee. Zijn deze alomgekende Nederlandstalige klassiekers leesbaar? Ontdek het in deze tweede aflevering, live vanop Boektopia in Kortrijk.
10/28/202329 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

'Alkibiades' van Ilja Leonard Pfeijffer en Michèle Cuvelier over 'Gloed' van Sándor Márai

In deze eerste aflevering van het tweede seizoen van ‘Leesbaar’ nemen Annelies en Joris meteen een echte klepper onder handen: ‘Alkibiades’ van Ilja Leonard Pfeijffer. Het is een historische roman van wel 900 pagina’s over “het streven en falen van Alkibiades, de mooiste man van Griekenland”. StuBru-presentatrice Michèle Cuvelier neemt dan weer de vergeten klassieker ‘Gloed’ van Sándor Márai mee. Tot slot, WHAM! De tip van de maand is het verhaal van het leven van George Michael.
9/27/202321 minutes, 34 seconds