Winamp Logo
Lecturàlia Cover
Lecturàlia Profile

Lecturàlia

Catalan, Literature, 1 seasons, 20 episodes, 4 hours 3 minutes
About
Tot un clàssic d'"El matí de Catalunya Ràdio". Torna el Màrius Serra amb el seu espai de crítica de llibres, cada dilluns. Horari: dilluns, a les 11.40 h
Episode Artwork

Lecturàlia - 24/11/14

Màrius Serra recomana el llibre: "L'aiguamoll definitiu" de Giorgio Manganelli. Traducció de Carme Arenas. El Gall Editor. A la secció del llibre transcrit, aquesta setmana hi posem: "L'imperi de la llengua comuna (guia de l'imperialisme lingüístic espanyol)" per Juan Carlos Moreno Cabrera. Editat per Voliana Edicions. Finalment a la secció de la prestatgeria: "Itineraris" de Joan Coromines (excursions a la recerca del mot, de la paraula viva). Publicat per Ara Llibres.
24/11/201410 minutes 43 seconds
Episode Artwork

Lecturàlia - 17/11/14

Màrius Serra recomana: "La decadència de la mentida" d'Oscar Wilde. Traducció de Pau Cañigueral, publicat per Quaderns Crema. A la secció del llibre transcrit: "L'aigua és això" per David Foster Wallace. Traducció de Ferran Ràfols Gesa i pròleg de Vicenç Pagès Jordà. Edicions del Periscopi. I a la prestatgeria: "De França a Mèxic (Dietari de viatge)" d'Artur Bladé i Desumvila. Duxelm Editorial.
17/11/20149 minutes 50 seconds
Episode Artwork

Lecturàlia - 03/11/14

Màrius Serra recomana el llibre: "La pell de la frontera" de Francesc Serés, publicat per Quaderns Crema; a la secció del llibre exportat: "Els Pastorets" per Pilar Serra i Roser Calafell publicat per La Galera i a la secció de la prestatgeria hi posa: "¿És breu, la vida?" de Sèneca. Traducció de Jordi Avilés publicat per Adesiara.
03/11/201410 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Lecturàlia - 27/10/14

Màrius Serra ens recomana: "Un home que se'n va anar" de Vicenç Villatoro, a la secció de la prestatgeria: "Exploradors, al poema! (Taller de Poesia)" de Josep Pedrals, editat per Estrella Polar i a la secció del llibre exportat: "Confessions" de Jaume Cabre (Jo confesso), surt en anglès editat per Arcadia Books, en la seva cursa de traduccions. En anglès, ara, hi ha un cert augment de l'interès per la literatura catalana, amb les traduccions de clàssics com Incerta glòria o El quadern gris.
27/10/201414 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Lecturàlia - 20/10/14

Màrius Serra recomana el llibre de Giovanna Valls: "Aferrada a la vida" que s'acaba de publicar en castellà per RBA; a la secció del llibre importat destaquem: "Una humil proposta" de Jonathan Swift publicat per Ensiola i a la prestatgeria hi col·loquem "Noms de plantes (Corpus de fitonímia catalana)" Universitat de Barcelona (Termcat i Dep de Cultura).
20/10/201410 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Lecturàlia - 13/10/14

Màrius Serra ens recomana el nou llibre de Blanca Busquets: "Paraules a mitges" publicat per Rosa dels Vents, a qui també saludem al programa. A la secció del llibre exportat, aquesta setmana: "Un pedigrí" de Patrick Modiano, en traducció al castellà de Maria Teresa Gallego (Anagrama). En català disposem de diverses novel·les seves: "En el cafè de la joventut perduda" i "Una joventut" a Edicions 62 i "Barri perdut", "Diumenges d'agost" i "La petita joia" a Columna editorial i "Catherine" a Cruïlla. En castellà, tots publicats per Anagrama.
13/10/201413 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Lecturàlia - 06/10/14

Màrius Serra recomana el llibre: "El bigoti" d'Emmanuel Carrère, traducció del francès de Ferran Ràfols i Casamada. Editat per Labreu. En castellà per Anagrama. A la secció del llibre exportat: "Seixanta anys d'anar pel món" d'Eugeni Xammar (converses amb Josep Badia i Moret) publicat per Quaderns Crema. A la prestatgeria hi posem: "Liberisliber" (fira d'editorials independents) celebrada a Besalú el passat cap de setmana.
06/10/20149 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Lecturàlia - 29/09/14

Màrius Serra ens recomana avui: "Matar De Gaulle" de Joan Daniel Bezsonoff publicat per Empúries. A la secció del llibre exportat, avui "Ludwig & Frank" de David Nel·lo surt en francès publicada per Magnard i finalment a la prestatgeria hi posem: "El viaje de Shackleton" de William Grill, editat per Impedimenta.
29/09/201412 minutes 47 seconds
Episode Artwork

Lecturàlia - 22/09/14

Màrius Serra proposa a la secció del llibre recomanat: "Records de la darrera carlinada" de Marian Vayreda, editat per L'Avenç. A la secció del llibre exportat: "La plaça del Diamant" de Mercè Rodoreda, aquesta tardor surt en suec, "Diamant Torget", a la col·lecció de clàssics de l'editorial Norstedts, en traducció de Jens Nordenhök, i ara a l'octubre està anunciada la traducció al tàmil, per l'editorial índia Kalachuvadu. Finalment a la prestatgeria hi posem: "Els catalans a les guerres del món" de Josep Maria Solé i Sabaté i Eduard Puigventós López.
22/09/201413 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Lecturàlia - 15/09/14

El llibre recomanat pel Màrius Serra és: "Sàpines (Una breu història de la humanitat)" de Yuval Noah Haraki, publicat per Edicions 62. A la secció del llibre exportat: "Bestiari" de Josep Carner, en l'edició preparada per Jaume Subirana amb fotografies de Pere Vives per a Triangle, i que ara surt en les versions anglesa (traduïts per May Ann Newman) i castellana (traduïts per Fernando Beltrán). Per acabar, a la secció de la prestatgeria Màrius Serra hi col·loca "Tots els dubtes (una gramàtica del català a l'abast)" de Rudolf Ortega, editat per RBA.
15/09/201410 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Lecturàlia - 08/09/14

Màrius Serra recomana el llibre: "Setembre, octubre, novembre" de Joan Miquel Oliver, publicat per "L'Altra Editorial". A la secció de la prestatgeria hi posem: "Tots els camins duen a Roma de Gaziel" publicat per l'editorial Proa, ara que es compleixen 50 anys de la seva mort i finalment a la secció del llibre exportat avui: Victus d'Albert Sánchez Piñol, en neerlandès, traduït per Adri Boon per a l'editorial Signature. La seva presentació a Utrecht ha portat molta polèmica.
08/09/201412 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Lecturàlia: recomanacions literàries de Màrius Serra - 01/09/14

Màrius Serra presenta les seves tres recomanacions literàries de la setmana. Destaquem: "Feliços els feliços" de Yasmina Reza, publicat per Anagrama. Traducció del francès al català d'Oriol Sánchez Vaqué. En castellà, publicat també per Anagrama. A la secció del llibre exportat, "El violí d'Auschwitz" de Maria Àngels Anglada al suec, editat per l'editorial Bonniers.
01/09/201410 minutes 25 seconds
Episode Artwork

Lecturàlia: les 7 recomanacions literàries per l'estiu - 07/07/14

Avui que és 7/7, Màrius Serra ens fa 7 recomanacions literàries per a les 7 setmanes d'estiu: - "Emma", de Jane Austen. Adesiara. Traducció de l'anglès al català d'Alba Dedeu. - "Spinoza i els gentils; El triomf de la fonètica", de Martí de Riquer. Quaderns Crema. 118 pàgines. - "El testamento de María", de Colm Tóibín. Traducció de l'anglès al castellà d'Enrique Juncosa. Lumen. 125 pàgines. - "Mars del Carib", de Sergi Pons Codina. Edicions de 1984. - "Relatos del mar", una cinquantena de relats de totes les èpoques centrats en el mar, triats per Marta Salís: des de Colón a Roald Dahl, passant per Defoe, Irving, Poe, Dickens, Pérez Galdós, Verne, Stevenson, Melville, Baroja, Conrad, Kafka, Hemingway... publicat per Alba Editorial. - "El rastre blau de les formigues", de Ponç Pons. Quaderns Crema. - "Barcelona nova", de Llorenç Soldevila i Balart.
07/07/201416 minutes 43 seconds
Episode Artwork

Lecturàlia - 30/06/14

Màrius Serra recomana el llibre: "La filla de l'escocès" de Carme Melchor. Novel·la històrica entretinguda situada a la Barcelona de 1915, amb personatges de ficció molt vívids. Pandora al Congo d'Albert Sánchez Piñol a l'hongarès (editorial Európa), traducció de Dora Bakucz. A la secció de la prestatgeria: "La pell freda" que, deu anys després de la seva publicació, ja està traduïda a una desena de llengües, arriba ara a una de les llengües d'Europa considerades més singulars, amb el finès i l'euskera.
30/06/201413 minutes 15 seconds
Episode Artwork

Lecturàlia amb Màrius Serra i les seves recomanacions - 23/06/14

Llibre recomanat : Ànima de Wajdi Mouawad. Llibres del Periscopi, 2014 Llibre exportat : El mar de Blai Bonet a l'eslové Llibre de prestatgeria : Fulles d'herba de Walt Whitman. Traducció de Jaume C. Pons Alorda (1984Poesia).
23/06/201411 minutes 55 seconds
Episode Artwork

Lecturàlia - 16/06/14

Màrius Serra recomana la lectura de "Sa meu mare" de Pau Riba. Màgic homenatge pòstum de Pau Riba a sa mare, Mercè Romeva, filla del fundador d'UDC Pau Romeva, amb qui es retroba en la vellesa quan els papers s'han invertit i els nou fills Riba han de cuidar-la per torns. Un llibre meravellós. Publicat per Ara Llibres. A la secció del llibre importat avui: "Cent anys de solitud" de Gabriel García Márquez en traducció al català d'en Tísner, del 1971. Reedició de Belacqua
16/06/201412 minutes 4 seconds
Episode Artwork

Lecturàlia - 09/06/14

Màrius Serra a la secció del llibre exportat ens recomana: "El port del nou món" de Xulio Ricardo Trigo (2011) es publica en polonès, a l'editorial Bellona. I a la secció del llibre recomanat: "Pastoràlia" de George Saunders. 1984, 2014. Traducció de Yannick Garcia. Segona traducció al català. Ja n'hi havia una de Josep Julià a 62 de fa 10 anys.
09/06/20148 minutes 26 seconds
Episode Artwork

Lecturàlia: Festival Litteratum i altres propostes del Màrius Serra - 26/05/14

Avui Màrius Serra ens presenta el Festival Litteratum de la mà del seu director, Albert Pujol. Del 30 de maig a l'1 de juny, en el marc de l'11ena Fira del Llibre Ebrenc es presenta a Móra d'Ebre la 7ena Fira d'espectacles literaris "Litterarum": durant tot l'any es programen recitals, dramatitzacions, projeccions i tota mena d'espectacles que tenen un origen textual, literari: Mesquida, Moncada, Pedrolo, Raspall, Sánchez Piñol, Villaró... Al marge, a la secció del llibre recomanat, Màrius Serra ens presenta: "La bona sort d'ara mateix" de Matthew Quick. Periscopi, 2014. Traducció d'Ernest Riera.
26/05/201412 minutes 38 seconds
Episode Artwork

Lecturàlia - 19/05/14

Màrius Serra ens recomana a la secció del llibre exportat: "Le Coeur du sanglier" de Baltasar Porcel. Editorial Actes Sud, 2014. Publicat el 2000 i multipremiat per la crítica. Dilluns vinent, 26 de maig, arriba a les llibreries la traducció al francès d'"El cor del senglar", una de les millors novel·les del Baltasar Porcel madur, autobiogràfica i de retorn, protagonitzada pel seu oncle Baltasar Guillem, i amb presència de Miró, Cela i Villalonga. A la secció de la prestatgeria hi posem: "Barcelona en postguerra (1939-1945)", publicat per Efadós, 2014. Un testimoni gràfic dels primers anys de postguerra en una edició molt visual
19/05/201419 minutes 43 seconds
Episode Artwork

Lecturàlia: recomenacions literàries en el marc de la Setmana de la Poesia - 12/05/14

El llibre recomanat de la setmana segons Màrius Serra és el poemari:"El paradís perdut" de John Milton, publicat per Adesiara, 2014, edició bilingüe anglès i català amb traducció de Josep Maria Boix . També recollim dos extensos estudis sobre la poesia i la narrativa catalanes actuals de Jordi Marrugat: "Aspectes de la poesia catalana de la postmodernitat", publicat per Publicacions de l'Abadia de Montserrat i "Narrativa catalana de la postmodernitat, (Històries, formes i motius)", publicat per UBe i a la secció de la prestatgeria hi col·loquem: "100 llatinismes més vius que mai" de Núria Gómez Llauer i Enric Serra Casals, publicat per Cossetània edicions
12/05/201411 minutes 31 seconds