Winamp Logo
Lakmusz podcast Cover
Lakmusz podcast Profile

Lakmusz podcast

Hungarian, News, 1 season, 16 episodes, 13 hours, 4 minutes
About
Ez a lakmusz.hu szerkesztőségének podcastja.
Episode Artwork

Kik költik a legtöbbet politikai hirdetésekre?

Nemrég indult a választási hirdetésfigyelő projektünk, az első eredményekről beszélgetünk a Lakmusz podcastjában. Ellenségképző narratívák, pénzért hirdetett dezinformáció - és a Megafon által két hónap alatt eltapsolt több mint 100 millió forint.See omnystudio.com/listener for privacy information.
3/11/202433 minutes, 1 second
Episode Artwork

A kutatókat is meglepte, milyen sok magyar gondolja, hogy nem létezik objektív valóság

Nincsenek tények, csak vélemények vannak, és egyébként is: mindenki hazudik. Hogy tudunk mégis közös alapot találni egy beszélgetéshez - akár a karácsonyi asztalnál? Krekó Péter és Molnár Csaba, a Political Capital elemzői beszéltek friss kutatásukról a Lakmusz podcastjában. Négyből három magyar erősen szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy tényszerű tudásra tehet szert a mai információs környezetben - derült ki a Political Capital nemrég publikált kutatásából.  Podcastunkban a valóság és a tények megismerhetőségéről, az összeesküvés-elméletek ellentmondásairól, a posztmodern politikai propaganda hatásairól és kínai spindoctorokról is beszélgettünk vendégeinkkel. Mennyire elterjedtek azok a nézetek a hazai közvéleményben, amelyek szerint tények egyáltalán nem léteznek, vagy a jelenlegi helyzetben nem megismerhetők? Kik azok, akik hajlamosabbak erre a kételyre? Hogyan függ össze a tényrelativizmus, a hírek és tények megismerhetőségével kapcsolatos szkepszis, az összeesküvés-elméletekben, álhírekben való hittel? Végül pedig pár tipp, hogy hogyan beszélgessünk a karácsonyi vacsoránál azokkal a rokonokkal, akik nem hisznek a tények megismerhetőségében.    *** A podcastban több tanulmányra és érdekes olvasnivalóra hivatkoznak a résztvevők, akiknek felkeltette az érdeklődését a téma, ezeket a tartalmakat ajánljuk: A kutatás teljes szövege itt érhető el:  https://politicalcapital.hu/pc-admin/source/documents/hdmo_pc_tanulmany_2_tenyrelativizmus_kozvelemeny_20231130.pdf A számunkra legérdekesebbnek tűnő megállapításokat pedig ebben a cikkünkben emeltük ki:  https://www.lakmusz.hu/a-magyarok-kozel-60-szazaleka-gondolja-hogy-objektiv-valosag-valojaban-nem-letezik-csak-kulonbozo-velemenyek-vannak/ Krekó Péter Alan Sokallal készített interjúját – amelyben többek között a Sokal-afférról, a kemény tudományokról és a posztmodern ideológiákról is szó esik – a Qubit.hu-n tudjátok elolvasni: https://qubit.hu/2022/06/22/alan-sokal-ki-kell-jelenteni-hogy-igenis-letezik-objektiv-igazsag A Mérték Médiaelemző Műhely tanulmányát a pártpreferenciák és a hírfogyasztási szokások összefüggéseiről ezen a linken érhetitek el: https://mertek.eu/wp-content/uploads/2023/07/Mertek-fuzetek_29.pdf A tényrelativizmus kifejezést megalkotó Åsa Wikforss magyarul megjelent műveit pedig itt: https://www.typotex.hu/author/1436/wikforss___saSee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/21/202331 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Kopogtat a deepfake: akkor már a szemünknek se hihetünk?

Évek óta hallunk a deepfake technológiáról. Sőt, biztosan találkoztunk is már vele. De hol, és hogyan ismerhetjük fel? Mennyire van jelen Magyarországon? És kiket céloz? Vannak-e pozitív felhasználási módjai a technológiának, vagy csak "káros" tartalmakkal találkozhatunk? És ha már itt tartunk: amikor már a szemünknek sem hihetünk, mi lesz a sajtóba vetett bizalommal? Ezekre a kérdésekre (is) keressük a választ Dr. Veszelszki Ágnessel, a Budapesti Corvinus Egyetem Kommunikáció és Szociológia Intézetének egyetemi docensével.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/5/202238 minutes, 33 seconds