Winamp Logo
Lacroix. Ik was gangster Cover
Lacroix. Ik was gangster Profile

Lacroix. Ik was gangster

Dutch, Old Time Radio, 1 season, 10 episodes, 6 hours, 13 minutes
About
Philippe Lacroix, brein van de bende Haemers, vertelt voor het eerst zijn hele levensverhaal. Van zijn wieg over zijn gangsterjaren tot zijn leven nu… als vrij man. Van Brussel over de Côte d’Azur tot in Colombia en terug. Een verhaal van overvallen op geldtransporten, de ontvoering van een ex-premier én de ontsnapping van de eeuw. Maar ook een verhaal van schuldinzicht en finaal een ommekeer. ​ In acht afleveringen legt Lacroix zijn ziel en zijn verleden bloot, én de makers spreken ook met andere mensen, zoals de rijkswachter die hem in 1991 achter de tralies gekregen heeft. ‘Lacroix. Ik was gangster’ is een podcastreeks van De Standaard, gemaakt door Mark Eeckhaut, Marjan Justaert, Joris Van Damme en Lise Bonduelle. Elke zaterdag een nieuwe aflevering.
Episode Artwork

Nieuwe reeks. Hier woont mama nu

Katrin Lohmann neemt ons in ‘Hier woont mama nu’ mee achter de muren van de moeder-kindafdeling in de gevangenis van Brugge. Daar zitten vrouwen samen die weinig gemeen hebben, behalve de zorg voor hun kinderen. Toch tot de kinderen drie zijn. 'Hier woont mama nu' is een intieme documentaire die vanaf vandaag te beluisteren is, met muziek van An Pierlé en Loesje Maieu, en redactie en montage door Wederik De Backer, Katrin Lohmann en Katoo De Langhe.See omnystudio.com/listener for privacy information.
7/24/20231 minute, 10 seconds
Episode Artwork

Aflevering 8 | Epiloog

Waarin we nog een laatste keer teruggaan naar Philippe Lacroix. Om te ontdekken hoe hij nú leeft. Maar ook hoe hij het maken van de podcast ervaren heeft. En om alle losse eindjes aan elkaar te knopen. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
3/4/202359 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Aflevering 7 | Sterven of studeren

Waarin Lacroix wegkwijnt in isolatie. Hij is veroordeeld tot de doodstraf en denkt alleen nog aan ontsnappen. Of sterven. Tot hij op een keerpunt komt: hij gaat studeren. ‘Maar bijna iedereen in de gevangenis dacht dat ik de boel manipuleerde.’See omnystudio.com/listener for privacy information.
2/25/202349 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Aflevering 6 | Juan Felipe Castier González

Waarin we Philippe Lacroix volgen op zijn vlucht in Colombia. De politie zit hem op de hielen. In maart 1991 wordt hij ingerekend en opgesloten. Maar dan ontsnapt hij op spectaculaire wijze uit de gevangenis van Sint-Gillis. ​Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/18/202349 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Aflevering 5 | Een schoen, een pijp en een hoorapparaat

Waarin de bende op de radar staat en van tactiek verandert: de ontvoering van oud-premier Paul Vanden Boeynants moet in één klap genoeg geld opleveren om in Zuid-Amerika een nieuw leven te beginnen. Maar alles loopt fout… ‘Op dat moment wist ik dat ik nooit een normaal leven zou hebben', zegt Philippe Lacroix. ​Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/11/202348 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Aflevering 4 | Als een broer sterft

Waarin we het woord geven aan de slachtoffers, meerbepaald aan Franky Croes. Tweelingbroer van Ronny Croes, die op 31 januari 1989 omkwam bij een overval op een geldtransport in Groot-Bijgaarden. De daders? De bende Haemers. Hoe leeft Lacroix ermee verder? Een aflevering over schuld en boete. ​Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
2/4/202339 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Aflevering 3 | In de tanden van de politie

Waarin wordt ingezoomd op Patrick Haemers, naar wie de bende genoemd zal worden. Haemers belandt in de gevangenis en vraagt Lacroix om hem te helpen ontsnappen. ‘Mijn vrouw smeekte me om het niet te doen, maar ik heb niet willen luisteren.’ Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/28/202338 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Aflevering 1 | Nog geen boef

Waarin we kennismaken met de jonge Lacroix, wiens zorgeloze jeugd ontspoort wanneer zijn vader naar Italië vertrekt. ‘En toen begonnen de problemen.’ Lacroix glijdt af...​ Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/20/202344 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Aflevering 2 | Mijn beste vriend

Waarin de vriendschap tussen Lacroix en Smars centraal staat. ‘Een naïeve vriendschap’, oordeelt Lacroix veertig jaar later. In elk geval een vriendschap die heel slecht afgelopen is…  Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
1/20/202339 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Trailer | Lacroix. Ik was gangster

Philippe Lacroix, brein van de bende Haemers, vertelt voor het eerst zijn hele levensverhaal. Van zijn wieg over zijn gangsterjaren tot zijn leven nu… als vrij man. Van Brussel over de Côte d’Azur tot in Colombia en terug. Een verhaal van overvallen op geldtransporten, de ontvoering van een ex-premier én de ontsnapping van de eeuw. Maar ook een verhaal van schuldinzicht en finaal een ommekeer. ​ In acht afleveringen legt Lacroix zijn ziel en zijn verleden bloot, én de makers spreken ook met andere mensen, zoals de rijkswachter die hem in 1991 achter de tralies gekregen heeft. ‘Lacroix. Ik was gangster’ is een podcastreeks van De Standaard, gemaakt door Mark Eeckhaut, Marjan Justaert, Joris Van Damme en Lise Bonduelle. Elke zaterdag een nieuwe aflevering.See omnystudio.com/listener for privacy information.
1/13/20233 minutes, 16 seconds