Winamp Logo
Korrespondentene Cover
Korrespondentene Profile

Korrespondentene

English, News, 1 season, 151 episodes, 3 days, 3 hours, 42 minutes
About
Mathias Ask, Vegard Kristiansen Kvaale og Johannes Berg forsøker å gjøre Amerika greit igjen ved å gå i dybden av amerikansk politikk
Episode Artwork

Trump funnet skyldig i retten

Donald Trump ble funnet skyldig i retten i New York på samtlige 34 tiltalepunkter. Vi forteller om hvordan det var å være utenfor retten da avgjørelsen falt og hvordan den har påvirket valget så langt. 
6/6/202435 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Trump-rettssak, Nikki Haley og FN

Trump-rettssaken går mot slutten og nå venter vi på at juryen skal komme med sin kjennelse.  Samtidig har Nikki Haley gjort det klart at hun kommer til å stemme på sin motstander fra primærvalget under valget i november. 
5/30/202434 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Trump-rettssak går mot slutten og Open AI får kritikk

Vi oppsummerer de siste nyhetene nå som Trump-rettssaken går mot slutten, og vi snakker om krangelen mellom Open AI og Scarlett Johansson. 
5/23/202430 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Biden utfordrer Trump til debatt

Etter noen timer med forhandlinger i offentligheten ble Biden og Trump enige om å møtes til den første presidentdebatten i Atlanta den 27. juni.  Michael Cohen vitner i retten denne uken nå som Trump-rettssaken går mot slutten. 
5/16/202428 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Stormy Daniels vitner i retten

Stormy Daniels ble innkalt som vitne i rettssaken mot Donald Trump, og vi var på plass for å følge det. 
5/9/202425 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Columbia-demonstrasjon, Trump-rettssak og Mike Johnson

Denne uken skal det handle om Palestina-demonstrasjonene på Columbia og andre universiteter i USA. Vi skal også innom Trumps rettssak som er inne i sin andre uke, og vi avslutter med at Mike Johnson har blitt lovet en hjelpende hånd fra Demokratene for å overleve et mistillitsforslag fra Marjorie Taylor Greene. 
5/2/202433 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Kongressen vedtar støtte til Ukraina og Trump-rettssaken fortsetter

Etter flere måneders venting kan Ukraina juble for at Kongressen har vedtatt en ny støttepakke på over 60 milliarder dollar for å bistå i kampen mot Russland. Vi ser nærmere på hvordan forhandlingene endelig kom i havn. Og rettssaken mot Trump fortsetter. Denne uken har David Pecker vitnet om avtalene han gjorde med Trump-kampanjen om hva han skulle og ikke skulle publisere i National Enquirer under 2016-valget. 
4/25/202426 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Hysjpenge-saken mot Trump begynner

Rettssaken mot Trump har begynt, og vi er på plass for å dekke den fra Manhattan.  I tillegg ser det ut som at Mike Johnson endelig gir klarsignal for at Representantenes Hus skal stemme over å gi mer støtte til Ukraina. 
4/18/202433 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Solformørkelse, abortforbud i Arizona og meningsmålinger i vippestatene

Denne uken har det vært solformørkelse i USA. I Arizona har delstatens høyesterett innført et abortforbud som kan få store konsekvenser for høstens valg.  Og vi går gjennom de viktigste vippestatene som kommer til å bli avgjørende i november. 
4/11/202443 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Trumps garanti, nytt "zombie"-primærvalg og Nebraskas andre valgdistrikt

Trump unngår at eiendommene hans i New York blir beslaglagt etter at han klarte å stille garanti for 175 millioner dollar ved hjelp av et forsikringsselskap.  Det har vært nye primærvalg, blant annet i Wisconsin og New York. Biden og Trump vant oppskriftsmessig, men fortsatt er det mange velgere som stemmer blankt eller på andre kandidater. I Nebraska forsøker Donald Trumps tilhengere å endre valgloven slik at det skal bli lettere for ham å vinne presidentvalget i høst. 
4/4/202433 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Brokollaps i Baltimore, mer om Trumps rettssak og siste om FN og Gaza

Mathias har vært i Baltimore for å dekke den tragiske kollapsen av Francis Scott Key-broen. Vi snakker også mer om Trumps rettssaker og tar med det aller siste fra FN der sikkerhetsrådet har vedtatt en resolusjon om en våpenhvile på Gaza-stripen. 
3/28/202437 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Spring break i Texas og Trumps pengeproblemer

Johannes forteller om "spring break" i Texas sin cowboy-hovedstad. Trump sliter med å betale etter søksmålet i New York, og vi skal innom tirsdagens primærvalg selv om nominasjonskampen er avgjort.  
3/21/202432 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Oscar-utdeling, State of the Union og Sverige inn i Nato

Vi oppsummerer State of the Union, og Mathias forteller hvordan det var å dekke Oscar-utdelingen i Los Angeles. Vi skal også nevne at Sverige endelig har blitt medlem av Nato. 
3/14/202429 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Oppsummering av super-tirsdag

Vi oppsummerer super-tirsdag hvor 16 delstater og territorier avga stemmer. Primærvalget er over, og det blir en omkamp mellom Joe Biden og Donald Trump i november. Nikki Haley innså endelig nederlaget og trakk seg bare noen timer før vi spilte inn.
3/7/202440 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Valg i South Carolina og Michigan, og Mitch McConnell varsler sin avgang

Det har vært valg i både South Carolina og Michigan den siste uken. Og midt i podkasten får vi beskjed om at Mitch McConnell vil trekke seg som leder for Republikanerne i Senatet etter valget i november. 
2/29/202435 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Trumps milliardsøksmål, Navalnys død og hvorfor Haley ikke gir seg

Donald Trump har blitt dømt til å betale nesten 4 milliarder kroner i erstatning som følge av anklagene om svindel i New York. Vi skal også innom hvordan USA og Det hvite hus reagerer på Navalnys død i russisk fengsel. Til slutt skal vi snakke om helgens primærvalg i South Carolina, og hvorfor Haley ikke gir seg selv om hun har liten sjanse til å slå Trump.
2/22/202435 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Skyting i Kansas City, Trumps rettssaker og valg på Long Island

Denne uken skal vi innom mange temaer. Det har vært skyting på Super Bowl-paraden i Kansas City. Datoen for den første Trump-rettssaken i New York er klar og samtidig er det kaos i Georgia. Trump har også skapt uro i Nato med sine kommentarer om alliansen. Og til slutt skal vi innom spesialvalget på Long Island der George Santos sin etterfølger ble klar. 
2/16/202431 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Taylor Swift og Super Bowl, uro i Kongressen og Barth Eide i DC

Denne søndagen er det Super Bowl og det alle i USA snakker om er Taylor Swift og Travis Kelce. Vi følger også kaoset i Kongressen fra DC og besøket til utenriksminister Espen Barth Eide.
2/8/202428 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Jens Stoltenberg i DC

Kongressen forhandler om tiltak på grensen mot Mexico, og så lenge de ikke blir enige får ikke Ukraina mer støtte fra USA. Vi har fulgt Jens Stoltenberg i Washington der han har forsøkt å overtale amerikanske politikere om viktigheten av å støtte Ukraina.
2/1/202425 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Trump vinner New Hampshire, men Haley gir seg ikke

Donald Trump vant primærvalget i New Hampshire og fester grepet om nominasjonen. Men Nikki Haley nekter å gi opp og sier at hun vil kjempe videre til South Carolina og Super-tirsdag. 
1/25/202426 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Trump vinner Iowa

Primærvalget i Iowa er over og Trump ble den store vinneren. Nå går turen videre til New Hampshire.
1/18/202427 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Chris Christie trekker seg fra valgkampen

Vår første episode i valgåret 2024. Det er bare noen dager igjen til Iowa går til valgurnene, og Chris Christie har bestemt seg for å kaste inn håndkleet. Meningsmålingene viser at det kan gi Nikki Haley en mulighet til å vinne i New Hampshire. Men i Iowa er det Trump som troner alene på toppen av målingene, og han er storfavoritt foran mandagens valg. 
1/11/202430 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Oppsummering av 2023

Vi oppsummerer 2023, et år hvor veldig mye gikk galt. Amerikanerne er misfornøyde med økonomien, krigen fortsetter å rase i Ukraina og i tillegg har det brutt ut en ny krig på Gazastripen. Nå ser det ut som at 2024 blir en omkamp mellom Biden og Trump, til tross for at mange amerikanere ønsker nye kandidater.   
12/14/202330 minutes, 1 second
Episode Artwork

Republikanerne sier nei til mer Ukraina-støtte

Joe Biden og Demokratene gikk på et stort nederlag i Kongressen da forslaget om mer støtte til Ukraina ble nedstemt av Republikanerne i Senatet. Nå risikerer Ukraina å miste våpenpakkene fra sin viktigste støttespiller med mindre Biden, Demokratene og Republikanerne kan bli enige om å stramme inn innvandringspolitikken. 
12/7/202330 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Nikki Haley får støtte av Koch-nettverket

Det er nå bare halvannen måned igjen før Iowa caucus. Nikki Haley seiler opp som det store alternativet til Trump og har blant annet fått støtte fra Americans for Prosperity, som ble grunnlagt av Koch-brødrene.  Vi går gjennom Haleys karriere og ser på hvordan hun har klart å utmanøvrere Ron DeSantis. 
11/30/202325 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Midlertidig våpenhvile på Gaza og DeSantis sin kampanje sliter

Det er Thanksgiving og før vi starter feiringen så er vi klare med en ny episode. Vi ser nærmere på Biden-administrasjonens rolle i den planlagte våpenhvilen på Gaza og vi tar for oss Ron DeSantis sin kampanje, som er i vanskeligheter kun halvannen måned før Iowa. 
11/23/202323 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Stortingspresidenten møter Bernie Sanders i Kongressen

Mathias har fulgt stortingspresident Masud Gharakhani sitt besøk til Washington, DC. Den norske delegasjonen møtte blant andre Bernie Sanders. Samme dag måtte Sanders gripe inn da senator Markwayne Mullin fra Oklahoma yppet til slåsskamp mot en fagforeningsleder. 
11/16/202325 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Lokalvalg, rettssak og debatt

2023 er også et valgår, selv om USA ikke skal velge en president før neste år. Det ble en god kveld for Demokratene som beholdt guvernøren i Kentucky og vant en abortseier i Ohio.  Donald Trump har vitnet i retten i New York denne uken, og resten av det Republikanske feltet har vært i debatt i Miami.  
11/9/202327 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Maine-skyting, ny speaker og DeSantis sliter i Iowa

Mathias gir oss en rapport etter masseskytingen i Maine.  Vi går også gjennom nye speaker Mike Johnson forsøk på å splitte opp støttepakkene til Israel og Ukraina, og vi tar for oss den nye meningsmålingen til Des Moines Register i Iowa.
11/2/202332 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Trump-kaos i retten

Vegard tar oss med på innsiden av Trump-rettssaken i New York. Denne uken har Trumps tidligere fikser Michael Cohen vitnet mot sin tidligere sjef. Det førte blant annet til at Trump fikk 10 000 dollar i bot for kommentarer han kom med til pressen. 
10/27/202334 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Biden besøker Israel og kaoset i Kongressen fortsetter

President Joe Biden har reist til Israel for å treffe Israels statsminister.  Samtidig fortsetter kaoset i Kongressen. Nå ser det mørkt ut for Jim Jordans muligheter til å bli speaker. 
10/19/202324 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Krig i Midtøsten

En ny krig har brutt ut i Midtøsten og vi diskuterer USAs og Biden-administrasjonens rolle. 
10/12/202330 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Speaker-kaos, Trump-rettssak og Beverly Hills 90210-gjensyn

Den siste uken har vi fulgt kaoset i Representantenes Hus der speaker Kevin McCarthy ble avsatt. Vi har også rapportert fra rettssaken mot Donald Trump i New York.  Og Vegard og Johannes ble starstruck i Hollywood etter et møte med et kjent fjes fra tv-serien Beverly Hills 90210.  
10/6/202342 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Republikansk debatt i California

Vi er på plass i California for å dekke en ny republikansk debatt. Også denne gangen har Donald Trump valgt å boikotte.
9/28/202333 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Zelenskyj og Biden drar til New York

Vi har vært på åpningen av FNs generalforsamling denne uken hvor både Joe Biden og Volodymyr Zelenskyj har holdt taler.
9/22/202327 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Republikanerne ønsker riksrettshøringer

Kevin McCarthy har gitt etter for kravet fra høyrefløyen i det republikanske partiet, og nå kan det gå mot riksrett for Joe Biden. I første omgang skal justiskomiteen og etteretningskomiteen granske Joe og sønnen Hunter Bidens forretningsforbindelser.   
9/13/202323 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Proud Boys-dom, riksrett i Texas og favorittsangene til presidentkandidatene

Denne uken skal vi snakke om lederen av Proud Boys, Enrique Tarrio, som er dømt til 22 års fengsel for å ha planlagt angrepet på Kongressen.  Vi skal også innom riksrett i Texas mot justisminister Ken Paxton, og vi går gjennom Politico sin liste over presidentkandidatenes favorittsanger. 
9/7/202334 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Republikanske målinger, Trumps rettssaker og US Open

En uke etter den første debatten ser vi nærmere på hva, om noe, har endret seg i det republikanske feltet.  Vi skal også innom Trump som nå har fått en dato for rettssaken i Washington neste år.  Og Mathias og Vegard har vært på US Open for å se Casper Ruud. 
8/31/202327 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Republikansk debatt og Trump i Georgia

Republikanerne har hatt sin første debatt i primærvalget, og vi går gjennom hovedtemaene. Mathias er på plass i Georgia der Trump måtte melde seg for politiet og ble avbildet for sitt "mugshot."
8/25/202330 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Trump tiltalt for fjerde gang

I løpet av sommeren har Trump blitt tiltalt for fjerde gang. Det betyr at 2024 kommer til å bli en travel tid for ekspresidenten som må møte i retten samtidig som han skal forsøke å bli republikanernes presidentkandidat.  Vi skal også innom siste nytt om Hunter Biden og skogbrannene på Hawaii. 
8/17/202347 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Oppsummering av 2023 så langt

Vi oppsummerer det første halvåret av 2023 som blant annet har bydd på kaos i Kongressen, bankkrise og tiltale mot Donald Trump. 
6/29/202336 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Hunter Biden innrømmer lovbrudd

Hunter Biden har erklært seg skyldig og inngår en tilståelsesavtale med myndighetene i skatte-saken som har hengt over ham de siste årene. Presidentens sønn vil ikke måtte sone i fengsel, og republikanerne klager på forskjellsbehandling.    
6/22/202329 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Trumps rettsmøte i Miami og Stoltenberg i DC

Donald Trump har blitt tiltalt i dokumentsaken i Miami, og måtte møte i retten denne uken.  Og Jens Stoltenbergs møte med Joe Biden ble utsatt på grunn av presidentens tannlegebesøk. 
6/15/202328 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

New York har dårligst luft i hele verden

Røyken fra skogbrannene i Canada har nådd New York og akkurat nå sitter Vegard og Mathias i en by som har den dårligste luftkvaliteten i hele verden. Vi skal også innom det republikanske primærvalget hvor tre nye kandidater meldte seg på denne uken. 
6/8/202326 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Biden og McCarthy enige om gjeldstaket

Joe Biden og Kevin McCarthy har blitt enige om å heve gjeldstaket, og i natt ble avtalen stemt igjennom Huset med 314 mot 117 stemmer. Ron DeSantis har begynt valgkampen i Iowa, New Hampshire og South Carolina, og Johannes forteller oss mer om hva som skjer i Texas der Ken Paxton, delstatens justisminister, har blitt stilt for riksrett. 
6/1/202327 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Ron DeSantis stiller som presidentkandidat og det er 1 år siden Uvalde-skytingen

Feltet i det republikanske primærvalget blir stadig større. Nå har både Ron DeSantis og Tim Scott kastet seg inn i kampen. Og denne uken er det også ett år siden masseskytingen i Uvalde som tok livet av 19 skolebarn og to lærere.
5/25/202330 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Rapport fra grensen mellom USA og Mexico

Vi er tilbake etter 17. mai-feiring og denne uken skal vi snakke om Johannes sin tur til Mexico-grensen og Ron DeSantis sitt varslede inntog i presidentvalget.
5/19/202325 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Trump må betale over 50 millioner kroner i erstatning og Biden besøker New York

Donald Trump ble denne uken dømt til å betale over 50 millioner kroner i erstatning til E. Jean Carroll for æreskrenkelse og seksuelle overgrep.  Biden har vært i New York for å holde en tale, og vi var på plass i salen. 
5/11/202322 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Streik i Hollywood

Tekstforfatterne i Hollywood streiker for bedre lønn og arbeidsvilkår. Det kan få store konsekvenser for amerikanernes og nordmenns tv-vaner.  Anklagene om korrupsjon mot Høyesterett fortsetter, og finansminister Janet Yellen advarer om at USA kan nå gjeldstaket innen 1. juni. 
5/4/202330 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Biden tar gjenvalg i 2024

Denne uken erklærte Joe Biden at han kommer til å stille til gjenvalg neste år.  Samtidig kom det to sjokknyheter fra tv-kanalene Fox News og CNN som har sparket to av sine mest kjente ankere: Tucker Carlson og Don Lemon. 
4/27/202335 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Fox News må betale 8 milliarder kroner i erstatning

Alt var duket for en av de største medierettssakene noensinne, men så ble Fox News og Dominion, som leverer stemmemaskiner til valglokaler, enige om at USAs største 24-timers nyhetskanal må betale 8 milliarder dollar i erstatning. Høyesterettsdommer Clarence Thomas får kritikk etter at nettstedet ProPublica avslørte at han har tatt imot gaver fra en milliardær. Og USA rystes etter at en 16-åring i Kansas City ble skutt etter at han ringte på feil dør. 
4/20/202325 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Donald Trump tiltalt i New York

Donald Trump har blitt den første tidligere presidenten i USA som er tiltalt i en straffesak. Mathias var inne i salen der det skjedde, mens Vegard dekket demonstrasjonene utenfor. Til slutt skal vi også en rask tur innom Chicago og Wisconsin der det har vært valg. 
4/6/202329 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Trump i Waco og skyting i Nashville

Trump startet valgkampen for alvor i Waco, byen i Texas som er mest kjent for sammenstøtet mellom Branch Davidian-sekten og føderale myndigheter i 1993. Og vi snakker også om skytingen på en barneskole i Nashville. 
3/30/202334 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Statsadvokaten drøyer, bankkrisen fortsetter og vi ser tilbake på Irak-krigen

USA venter fortsatt på å høre fra statsadvokaten på Manhattan om det blir noen tiltale mot Trump. Så skal vi også innom bankkrisen som ennå ikke er over. Og vi markerer at det denne uken er 20 år siden USA invaderte Irak. 
3/23/202328 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Oscar-utdeling og Silicon Valley Bank

Den siste uken har Mathias vært i Los Angeles for å dekke Oscar-utdelingen. Det ble ingen pris til Norge, og heller ikke noe drama på scenen som under fjorårets prisutdeling. Vi skal også innom Silicon Valley Bank, som måtte reddes av myndighetene.  
3/16/202331 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Fox News-avsløringer og abortkampen fortsetter

Denne uken har Mathias dekket FNs kvinnekommisjon mens Johannes har vært på pressekonferanse ved delstatsforsamlingen i Austin. På begge stedene har abort vært et stort tema. I Texas saksøker flere kvinner nå delstaten for å gjøre det lettere å ta abort. Vi skal også innom de siste avsløringene om hva som foregikk bak kulissene i Fox News i perioden mellom 2020-valget og 6. januar-angrepet. 
3/9/202325 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Bidens posisjon i det Demokratiske partiet

Vi ser nærmere på hvorfor Joe Biden ikke har fått noen sterke utfordrere i Demokratenes nominasjonskamp. Tidligere presidentkandidat Marianne Williamson er så langt den eneste som sier hun har tenkt til å stille, mens mer seriøse og svært ambisiøse politikere som California-guvernør Gavin Newsom allerede har gitt sin fulle støtte til Biden. Og denne uken ble det også kjent at Energidepartementet i USA nå tror at covid-19 kan ha kommet fra et kinesisk laboratorium i Wuhan.  
3/2/202331 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Biden drar til Ukraina og Trump drar til East Palestine

Joe Biden overrasket USA og hele verden med et besøk til Ukrainas hovedstad Kyiv på mandag. Noen dager senere dukket Donald Trump opp i byen East Palestine, Ohio etter at Biden-administrasjonen har fått mye kritikk for å ikke gjøre mer for den lille byen som har blitt rammet av en stor miljøkatastrofe. 
2/23/202324 minutes, 1 second
Episode Artwork

Reisebrev fra New Hampshire

Det er fortsatt ett år igjen til primærvalget i New Hampshire, men kandidatene har allerede begynt å reise dit for å drive valgkamp. Vi var på plass i Exeter da Nikki Haley forsøkte å overbevise rundt 200 fremmøtte om at hun, ikke Donald Trump eller Ron DeSantis, bør bli partiets presidentkandidat i 2024.  
2/18/202315 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Nikki Haley kaster seg inn i kampen om å bli president

Nikki Haley blir den første seriøse utfordreren til Donald Trump i kampen om å bli Republikanernes presidentkandidat i 2024. Den tidligere FN-ambassadøren lanserte sin kampanje i South Carolina, hvor hun har vært guvernør. 
2/16/202329 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Bidens andre State of the Union

Denne uken holdt Biden sin andre State of the Union-tale. Talen var sannsynligvis en forsmak på presidentens valgkampbudskap hvis han stiller til gjenvalg. Men den kommer først og fremst til å bli husket for øyeblikket da Biden fikk Republikanerne til å klappe for å bevare velferdsordningene i de kommende budsjettforhandlingene.   
2/9/202327 minutes, 42 seconds
Episode Artwork

Politivold i Memphis

USA har blitt rystet av videoen som viser hvordan Tyre Nichols blir utsatt for vold av fem politibetjenter i Memphis. Dette har ført til at debatten om politireform igjen er aktuell i USA. Mathias har vært pa velgermøte med Alexandria Ocasio-Cortez i the Bronx, og vi ser nærmere på hva venstresiden i det Demokratiske partiet tenker om de neste to årene.  Til slutt skal vi innom Oscar-nominasjonene for å snakke om den kontroversielle kampanjen til filmen "To Leslie." 
2/2/202340 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Gjeldstak, USA sender stridsvogner til Ukraina og Mike Pence dras inn i ”dokument-gate”

Vi ser nærmere på den kommende striden om gjeldstaket i USA. Republikanerne og Demokratene må i løpet av sommeren bli enige om å øke grensen for hvor mye penger den amerikanske staten kan låne, men det er lettere sagt enn gjort nå som tilliten mellom partiene er på frysepunktet. Det at Kevin McCarthy måtte gi Freedom Caucus mer innflytelse i Representantenes Hus gjør det heller ikke lettere å forhandle.  USA har bestemt seg for å sende Abrams stridsvogner til Ukraina for å gi politisk ryggdekning for land som Tyskland så de også kan sende stridsvogner. Og Mike Pence blir dratt inn i skandalen om hemmeligstemplede dokumenter etter at det viser seg at også den tidligere visepresidenten var i besittelse av gradert informasjon. 
1/26/202329 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Biden og Santos sine skandaler vokser

Skandalene til Joe Biden og George Santos har vokst seg større denne uken. Det har blitt funnet flere hemmeligstemplede dokumenter og denne gangen var de i den sittende presidentens hjem i Delaware.  Santos må forsvare seg mot nye anklager om at han har løyet om bakgrunnen sin, og at han blant annet har svindlet en militærveteran for 3000 dollar som skulle gå til å betale for en operasjon for førerhunden hans. 
1/19/202327 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Kevin McCarthy blir endelig Speaker

Det tok 15 valgomganger, men Kevin McCarthy ble til slutt Speaker i Representantenes Hus. Mathias var på plass i Washington for å følge dramaet.  Vi skal også innom to skandaler, en i hvert parti. Det har blitt funnet hemmeligstemplede dokumenter på et kontor som Biden brukte etter at han forlot Biden-administrasjonen. Og George Santos nekter å gå av til tross for at det lokale Republikanske partiet på Long Island mener han bør trekke seg fordi han har løyet på CVen. 
1/12/202326 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Oppsummering av 2022 og 10 år siden Sandy Hook

I årets siste episode går vi gjennom nyhetsåret 2022 i USA som har vært preget av inflasjon, krigen i Ukraina, Roe v Wade og mellomvalg.  Denne uken er det også 10 år siden en av USAs verste masseskytinger på barneskolen Sandy Hook i Newtown. Vi har intervjuet Abbey Clements som overlevde skytingen og som nå driver organisasjonen Teachers Unify. 
12/15/20221 hour, 5 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Senatsvalg i Georgia

Raphael Warnock har blitt gjenvalgt som senator i Georgia, og dermed er mellomvalget 2022 offisielt over. Mathias var på plass i Atlanta for å følge omvalgets siste dager.  Vi skal også innom primærvalgskalenderen i 2024 som kan bli dramatisk endret på Demokratisk side. Både Biden og partiet vil ha slutt på at Iowa går først ut, og presidenten ønsker at South Carolina, delstaten som var med på å gjenopplive valgkampen hans i 2020, skal gå først.  Til slutt må vi innom Donald Trump som gikk på et nederlag i retten i New York denne uken. 
12/8/202237 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Senatet vedtar ekteskapslov og Trump får kritikk for et møte på Mar-a-Lago

Senatet har vedtatt en ny ekteskapslov for å verne om retten til likekjønnet ekteskap.  Og det stormer rundt Donald Trump igjen etter at han hadde middag på Mar-a-lago med Ye, tidligere kjent som Kanye West, og høyreekstremisten Nick Fuentes. Trump sier han ikke visste at Fuentes var invitert. 
12/1/202223 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Kongressen forbereder seg på store endringer

Kongressen går inn i en spennende overgangsperiode før nyttår. Demokratene har fortsatt flertall frem til januar, og vil muligens forsøke å heve gjeldstaket og beskytte retten til likekjønnet ekteskap. Partiet frykter at når Kevin McCarthy og Republikanerne får flertall i Huset neste år så vil det bli vanskeligere å forhandle. Og neste år vil Demokratene få en ny leder. Nancy Pelosi, den første kvinnelige Speaker i USAs historie, gir seg etter 20 år som partiets leder i Huset. 
11/24/202222 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Trump stiller i 2024

Donald Trump kunngjorde denne uken at han stiller som presidentkandidat i 2024. Den dårligst bevarte hemmeligheten i amerikansk politikk er dermed avslørt. Trump har ledet på målingene blant republikanske kandidater siden han forlot det Hvite Hus, og han er favoritt selv om Florida-guvernør Ron DeSantis seiler opp som en seriøs utfordrer. 
11/17/202230 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Demokratene overrasker i mellomvalget

Det ble ikke en rød bølge slik målingene viste på forhånd. I stedet er det Demokratene som har mest å juble for. Når vi spiller inn dette er de favorittene til å beholde Senatet, og det blir mye jevnere i Representantenes Hus enn ventet.  Vi er tilbake i New York og Austin etter å ha tilbrakt valgnatten på en Demokratisk valgvake utenfor Philadelphia.  
11/11/202240 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Valgkamp-spesial

I den siste episoden før mellomvalget går vi gjennom noen av de viktigste kandidatene som skal i ilden neste tirsdag. Vegard og Johannes befinner seg i Arizona, mens Mathias har vært i New Hampshire. 
11/4/202237 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Antisemittisme i USA og valgkamp i Georgia

I USA har det den siste tiden vært et større fokus på antisemittisme etter at artisten Ye, tidligere kjent som Kanye West, har kommet med konspirasjonsteorier om jøder i flere twittermeldinger og intervjuer. Vi har fått med fotograf Nora Savosnick som gjest for å snakke om antisemittisme i USA. Og Vegard og Johannes har vært i Georgia for å følge den skandaleplagede kandidaten Herschel Walker.  
10/27/202227 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Dronning Sonja i New York, migrantkrise, og mellomvalget nærmer seg

Dronning Sonja har vært på USA-besøk denne uken, som ble avsluttet i New York.  Det er også migrantkrise i New York etter at guvernøren i Texas begynte å sende migranter til USAs største by med busser.  Og vi tar for oss de siste oppdateringene i mellomvalget. 
10/20/202231 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Ny avstemning om Ukraina i FN

FNs hovedforsamling har vedtatt en resolusjon som fordømmer Russlands annektering av fire regioner i Ukraina. Vegard og Mathias har fulgt utenriksminister Anniken Huitfeldt i FN.  Og Biden fikk USA til å sperre øynene opp da han advarte mot "Armageddon" under en tale på et valgkamparrangement for det Demokratiske partiet. 
10/14/202226 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Biden går hardt ut mot OPEC

Joe Biden er svært misfornøyd etter at landene som utgjør OPEC+ bestemte seg for å kutte i oljeproduksjonen. Nå er han og resten av det Demokratiske partiet bekymret for at bensinprisene i USA vil øke rett før mellomvalget.   
10/6/202229 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Eksplosjon i Østersjøen og orkan i Florida

Den mulige sabotasjen av Nord Stream i Østersjøen får også mye oppmerksomhet i USA. Den amerikanske administrasjonen følger nøye med, og har samtidig bevilget en ny milliard i militærstøtte til Ukraina. Orkanen "Ian" har truffet Florida som en kategori 4-storm. Dette er en av de kraftigste orkanene som noensinne har truffet Floridas vestkyst, og guvernør Ron DeSantis advarer om at delstaten går noen tøffe dager i møte. 
9/29/202221 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Åpningen av FNs generalforsamling

Statsledere og regjeringssjefer dro rett fra Dronning Elizabeth sin begravelse til New York for å være med på åpningen av FNs generalforsamling. Mathias og Vegard gir en stemningsrapport fra FNs hovedkvarter der Joe Biden har holdt tale mens Jonas Gahr Støre har deltatt på et møte i FNs Sikkerhetsråd om Ukraina. Vi skal også innom søksmålet mot Donald Trump som truer hans familiebedrift i New York. 
9/23/202226 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Dronning Elizabeth, US Open, abort og togstreik

Også i USA er Dronning Elizabeth IIs død den store nyheten. Amerikanske nyhetskanaler har knapt snakket om annet den siste uken.  Vi ble nesten vitner til en norsk tennis-sensasjon i Queens da Casper Ruud kom til finale i US Open, men stjerneskuddet Carlos Alcaraz trakk det lengste strået.  Mellomvalget nærmer seg med stormskritt og abort fortsetter å prege valgkampen. Nå har Lindsey Graham foreslått en nasjonal abortlov som vil forby abort etter uke 15 i svangerskapet.  Til slutt må vi innom at 60 000 ansatte i Amtrak kan bli tatt ut i streik denne helgen. Togstreiken kan skape kaos i USA, og Biden-administrasjonen sier de følger situasjonen nøye. 
9/15/202229 minutes, 1 second
Episode Artwork

Trump taler til sine tilhengere i Pennsylvania

I denne ukens episode snakker vi om turen vår til Pennsylvania for å dekke Trumps første rally siden FBI ransaket Mar a Lago. Republikanerne er bekymret for at deres guvernør- og senatskandidater henger etter på målingene, og abortsaken ser ikke ut til å hjelpe dem.   
9/8/202229 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Mer trøbbel på Mar-a-Lago for Trump og Sarah Palin taper i Alaska

Justisdepartementet har offentliggjort bilder av mappene med hemmeligstemplede dokumenter som de fant på Mar-a-Lago.  Sarah Palins politiske comeback gikk ikke som hun hadde håpet. Nå blir det Demokraten Mary Pelotola som skal representere Alaska de neste fire månedene. Men Palin vil få omkamp i november. 
9/1/202228 minutes
Episode Artwork

Bidens plan for studielån og primærvalg i New York og Florida

Joe Biden har endelig tatt en beslutning om å ettergi 10 000 dollar i studielån for amerikanere som tjener under 125 000 dollar i året. Dette var et etterlengtet valgløfte for mange, men det har også haglet med kritikk fra høyresiden og enkelte på ytre venstre.  Vi skal også gå gjennom primærvalgene i New York og Florida, som ble litt mer spennende og kanskje har litt mer betydning for mellomvalget enn vi hadde regnet med på forhånd
8/25/202226 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Liz Cheney taper primærvalget

Republikanernes fremste Trump-kritiker Liz Cheney mister plassen sin i Kongressen neste år. Hun ble knust av Harriet Hageman, som hadde fått støtte av Trump og over 100 av Cheneys Republikanske partikolleger.  Mathias er i Wyoming og gir oss en stemningsrapport.  Vi skal også innom Sarah Palins comeback i Alaska, og diskuterer Trumps rolle i partiet. 
8/17/202226 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Mar-a-Lago blir ransaket

Vi er tilbake fra ferien en uke tidligere enn planlagt fordi FBI har ransaket Mar-a-Lago, Donald Trumps eiendom i Florida. Samtidig har Biden hatt noen oppturer i Kongressen. Han har endelig fått gjennomslag for en klimapakke, og også en lov som skal sikre krigsveteraner bedre helsetilbud.   
8/12/202231 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Skytetrening for lærere i Ohio

I den siste episoden før vi tar sommerferie følger vi en gruppe lærere i Ohio på skytekurs. Etter at 21 personer, 19 av dem skolebarn, ble drept i Uvalde har det vært mye fokus på hva som kan gjøres for å forhindre skoleskytinger i USA. Mens venstresiden ønsker strengere våpenlover så har høyresiden tatt til ordet for å la lærere bære våpen på skolen.  Ohio er en av delstatene som nettopp har vedtatt en lov som gjør det enklere for lærere å bære våpen.  
7/1/202227 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Høyesterett fjerner retten til selvbestemt abort

I dag kom avgjørelsen som hele det politiske USA har ventet på i månedsvis. Notatet som ble lekket til Politico viste seg å stemme. Høyesterett har fjernet Roe v Wade, dommen som garanterer retten til selvbestemt abort.  Nå er det opp til hver enkelt delstat å bestemme over sine egne abortlover, og allerede har flere delstater begynt å forby abort. 
6/24/202225 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Renteøkning, primærvalg og 6. januar-komiteen

Det ser ikke ut til å bli noen rolig sommer i USA.   Sentralbanksjefen tar grep og hever renten på grunn av den kraftige inflasjonen. I South Carolina tapte den republikanske partiveteranen Tom Rice sitt primærvalg fordi han i fjor stemte for å stille Trump for riksrett. Og i Washington har 6. januar-komiteen gjort seg ferdig med sine to første høringer. 
6/16/202230 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Primærvalg i California, Iowa og South Dakota

I denne ukens oppsummering av primærvalgene er det litt mindre fokus på Trump, og litt mer på Demokratene. I California er det lov og orden som har vært det store temaet, og det har særlig Rick Caruso tjent på. Han er milliardær og tidligere Republikaner, men stiller nå som ordførerkandidat i Los Angeles som Demokrat med løfter om å få ned kriminaliteten og antallet hjemløse. Til høsten blir det han eller Karen Bass, best kjent som en av politikerne Joe Biden vurderte som visepresident, som blir ordfører i USAs nest største by.  Vi diskuterer også 6. januar-komiteen som begynner med sine åpne høringer denne uken. 
6/9/202234 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

NATO, USA og Sverige med Aftonbladets USA-korrespondent Emelie Svensson

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg er i Washington, DC og det store temaet for møtene hans er selvfølgelig NATO-søknadene til Finland og Sverige. I den anledning har vi invitert Aftonbladets USA-korrespondent Emelie Svensson for å snakke om hvordan det har vært å dekke Sveriges historiske kursendring i forsvars- og utenrikspolitikken. 
6/2/202228 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Skoleskyting i Texas

21 personer, 19 av dem barn, har blitt drept i en skoleskyting i den lille byen Uvalde, vest for San Antonio. Johannes gir oss et innblikk i hvordan denne tragedien preger Texas, og vi diskuterer amerikansk våpenpolitikk.  Vi går også raskt gjennom primærvalgene i Texas og Georgia som ble avholdt natt til onsdag norsk tid. 
5/26/202229 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Primærvalg i Pennsylvania og masseskyting i Buffalo

Vi har kommet oss igjen etter 17. mai-feiring, og oppsummerer primærvalgene i Pennsylvania for både guvernør- og senatskandidatene. Det er fortsatt dødt løp mellom Dr. Oz og David McCormick mens på Demokratisk side er det John Fetterman som blir senatskandidat, til tross for at han fikk slag kun dager før velgerne gikk til stemmeurnene.  Kveldens mest oppsiktsvekkende resultat var at delstatssenator Doug Mastriano, som både var i DC den 6. januar 2021 og forsøkte å gjøre om valgresultatet i Pennsylvania, ble Republikanernes guvernørkandidat.  Vi skal også såvidt innom North Carolina der Madison Cawthorn tapte sitt  primærvalg, og dermed ser det ut til at han ikke blir å finne i Kongressen neste år.  Mathias forteller også om hvordan det var å dekke masseskyting i Buffalo der 10 personer ble drept av en hvit nasjonalist. 
5/19/202234 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Demokratene fikk ikke gjennomslag for abortlov i Senatet

Abortsaken fortsetter å dominere overskriftene i USA. Som ventet klarte ikke Demokratene å presse frem en abortlov i Senatet. De trengte 60 stemmer, men klarte ikke engang å få alle 50 Demokratene til å stemme for. Nok en gang valgte Joe Manchin å bryte med eget parti.  Samtidig har det vært primærvalg i Nebraska og West Virginia siden sist. Trumps foretrukne kandidat i West Virginia vant, mens i Nebraska satset han på feil hest.  Til slutt tar vi en liten oppsummering av Madison Cawthorns siste skandaler. 
5/16/202229 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Høyesterett gjør seg klar til å fjerne Roe v. Wade

Abortdebatten tok en brå vending i USA denne uken etter at POLITICO kunne melde at det er et flertall i Høyesterett for å fjerne Roe v. Wade, dommen som sikrer retten til selvbestemt abort.  Vi skal også innom primærvalgene i Ohio. JD Vance har gått fra å være Trump-kritiker i 2016 til å bli Trumps utpekte kandidat i senatsvalget. Natt til onsdag vant han den republikanske nominasjonen.
5/5/202243 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Twitters overgangssaga fortsetter og Kevin McCarthy blir tatt i løgn

Vi fortsetter der vi slapp forrige uke nå som Elon Musk har hostet opp 44 milliarder dollar for å kjøpe Twitter.  Den store innenrikspolitiske nyheten i USA den siste uken har vært lydopptakene av Kevin McCarthys telefonsamtaler etter 6. januar. Der kan man høre den Republikanske lederen i Huset si at han ønsker Trumps avgang. Lydopptakene ble offentliggjort etter at McCarthy benektet de samme påstandene som stammet fra en ny bok skrevet av to New York Times-journalister. 
4/28/202225 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Munnbindpåbud fjernes på fly, Elon Musk sikter seg inn mot Twitter og er amerikanske politikere for gamle?

En av de siste pandemirestriksjonene forsvant denne uken da en dommer i Florida erklærte at føderale myndigheter ikke kunne forlenge påbudet om munnbind på fly og annen offentlig transport.  Samtidig sikter Elon Musk seg inn på å ta over Twitter.  Og til slutt skal vi diskutere om alderen på amerikanske toppolitikere er et problem. Avisen San Francisco Chronicle slår alarm om helsetilstanden til Senatets eldste medlem, Dianne Feinstein. Deres kilder sier at den 88-år gamle senatoren fra California ikke er i stand til å utføre oppgavene sine lenger. Gjennomsnittsalderen til en senator i USA er 64, de tre øverste lederne for Demokratene i Huset er over 80 og Joe Biden kommer også til å fylle 80 år i november.
4/21/202232 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Republikanerne går til angrep på Ketanji Brown Jackson

Ketanji Brown Jackson har fått grønt lys fra samtlige Demokratiske og tre Republikanske senatorer for å bli høyesterettsdommer, men fra de mest konspiratoriske delene av det Republikanske partiet beskyldes hun for å være for vennlig mot pedofile. Republikanerne har trappet opp retorikken mot LHBT-rettigheter den siste uken. Noen republikanske senatorer, som John Cornyn fra Texas, ser ut til å peke ut likekjønnet ekteskap som den neste høyesterettsdommen de har lyst til å endre. Samtidig Johannes gir oss et kjapt rapport fra en bitcoin-konferanse i Miami, mens Mathias har vært i FN og hørt Ukrainas president Zelenskyj sin tale til Sikkerhetsrådet.
4/7/202226 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Oscar-oppstyr og Bidens uttalelse om Putin

Johannes og Vegard er tilbake etter å ha dekket Oscar-seremonien og forteller hvordan det var å følge prisutdelingen i Hollywood. Det ble ingen Oscar-pris til Verdens verste menneske, men Liv Ullmann fikk en æres-Oscar. Men det alle snakket om i etterkant var at Will Smith slo til Chris Rock midt under sendingen.  Joe Biden sliter med å forklare hva han egentlig mente da han sa at Putin ikke lenger kunne sitte ved makten i Russland. Samtidig ber hans forgjenger Donald Trump om at Putin skal følge opp Republikanernes anklager rundt Hunter Biden. 
3/30/202231 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Norsk Oscar-feber i Hollywood

Vegard og Johannes er i Los Angeles for å dekke Oscar-utdelingen. De har møtt skuespillerne og filmskaperne fra "Verdens verste menneske" som er nominert til to Oscar-priser, og Liv Ullmann som har fått Oscar-akademiets ærespris.  Vi skal også innom amerikansk Høyesterett. Denne uken har Ketanji Brown Jackson vært til høring i Senatet, og det ble kjent at høyesterettsdommer Clarence Thomas sin kone sendte tekstmeldinger til Donald Trumps stabssjef Mark Meadows i forbindelse med 6. januar. 
3/26/202223 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Zelenskyj taler til Kongressen

Den ukrainske presidenten har holdt en tale til den amerikanske Kongressen, og administrasjonen har svart ved å sende enda mer militært utstyr og økonomisk støtte til Ukraina.   
3/17/202229 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Biden forbyr import av russisk olje

Krigen i Ukraina fortsetter, og denne uken har Biden igjen innført sanksjoner mot Russland. Nå vil ikke USA importere mer olje fra Russland. Presidenten ber amerikanerne om å forberede seg på høyere bensinpriser fremover. 
3/10/202231 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Krig i Ukraina

For en uke siden ble Ukraina på nytt invadert av Russland. Mathias har vært i Georgia for å intervjue amerikanske soldater som er på vei til Europa mens Vegard og Johannes har kommet tilbake fra CPAC der Trump uttalte seg om krigen.  Vi skal også innom Biden sin State of the Union-tale. 
3/3/202232 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

CPAC og eskalering i Ukraina

Denne uken er Vegard og Johannes i Florida og skal dekke CPAC som skal avholdes i helgen. Donald Trump er det store trekkplasteret på den årlige samlingen med Republikanere, men det er også knyttet stor spenning til talen til hjemmehåpet Ron DeSantis.  Vi skal også innom Ukraina. Mathias har dekket hastemøtet i FNs Sikkerhetsråd om Russlands anerkjennelse av Donetsk og Luhansk.  Denne episoden ble spilt inn før Russlands militæroperasjon.
2/24/202228 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Spent situasjon i Ukraina og demonstrasjoner i Canada

I denne ukens episode vender vi blikket mot Ukraina og Canada. Biden-administrasjonen frykter en russisk invasjon, og slår alarm.  Samtidig har Canadas statsminister Justin Trudeau erklært unntakstilstand for å håndtere demonstrasjonene som har blokkert gatene i Ottawa og grenseoverganger mellom USA og Canada. Mathias var i den kanadiske hovedstaden forrige uke og gir oss en statusrapport. 
2/17/202228 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Legitim politisk Oscar-diskusjon

"Verdens verste menneske" har som den første norske filmen noensinne blitt nominert i to Oscar-kategorier. Og vi skal også snakke om RNC og deres beslutning om å erklære 6. januar for en legitim politisk ytring. 
2/10/202235 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Gerrymandering i New York

Demokratene i New York har kommet med sitt forslag til nye valgdistrikter i delstaten, og de kan ikke beskrives som annet enn en veldig aggressiv form for gerrymandering. Samtidig har Spotify havnet i en skvis etter at flere artister som Neil Young har trukket seg fra strømmetjenesten i protest mot Joe Rogan. 
2/3/202234 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Høyesterettsdommer Stephen Breyer trekker seg

Denne uken har Korrespondentene fulgt Jonas Gahr Støre under hans første USA-besøk som statsminister. Og ukas store tema blir amerikansk Høyesterett. Stephen Breyer har nemlig kunngjort at han vil trekke seg tilbake. Det åpner for at Joe Biden kan nominere sin første dommer til Høyesterett i sin presidentperiode. 
1/27/202225 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Qanon-konspirasjoner i Arizona

Denne uken har Korrespondentene vært i Arizona for å se nærmere på konspirasjonsteoriene om Qanon og valgjuks som rører seg i det Republikanske partiet. Både på Trumps rally i Florence og på Reawaken America-konferansen i Phoenix var det full enighet blant både talerne og publikum om at vaksinene er farlige, Trump vant valget og han kan fortsatt komme tilbake til makten. 
1/20/202231 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Omikron sørger for skyhøye smittetall i USA

Korrespondentene er tilbake med den første episoden i 2022. Omikron sender smittetallene i USA til himmels. Biden får mye kritikk, selv blant sine egne, men foreløpig er det liten politisk vilje til nye, strenge smittetiltak.  Samtidig ble årsdagen for angrepet på Kongressen 6. januar markert i Washington forrige uke. 
1/13/202223 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Vi ser tilbake på 2021

I den siste podcastepisoden i 2021 ser vi tilbake på året som har gått. Det har blitt preget av angrepet på Kongressen, presidentskiftet og pandemien, som dessverre er her fortsatt.   
12/16/202122 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Kronprins Haakon besøker USA

Kronprins Haakon er i USA denne uken. Det er også utenriksminister Anniken Huitfeldt, olje- og energiminister Marte Mjøs Persen og næringsminister Jan Christian Vestre. De to sistnevnte måtte forte seg hjem til Norge i løpet av besøket for å håndtere både strømkrise og koronakrise.  Likevel har det blitt tid til både møter i FN og på Wall Street. 
12/9/202124 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Omikron påvist i USA

Omikron-varianten har nådd USA og det blir strengere krev om testing på grensen. Biden sier det er grunn til bekymring, men ikke panikk og vil forsøke å slå tilbake varianten med vaksiner, ikke lockdown.  I tillegg begynner abortforkjempere i USA å bli veldig bekymret etter høringen i Høyesterett om abortloven i Mississippi siden de konservative dommerne virket veldig åpne for å la Roe vs. Wade bli omgjort. 
12/2/202125 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Forsvarsministeren på USA-besøk

Forsvarsminister Odd Roger Enoksen har vært i Pentagon for samtaler med USAs forsvarsminister Lloyd Austin. Mathias gir oss en rapport fra besøket. New York har åpnet for at alle over 18 år kan få tredje dose, og Vegard var kjapt ute med å sikre seg sin "booster."  Så snakker vi også litt om at Biden har undertegnet infrastrukturpakken, og medieoppslagene om at Kamala Harris er misfornøyd med sin rolle i det Hvite Hus. 
11/18/202127 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Infrastrukturpakken blir vedtatt i Kongressen

Joe Biden har endelig fått infrastrukturpakken gjennom Kongressen. Nå begynner arbeidet med å få USAs veier, flyplasser, togskinner og så videre i orden.  Vi skal også innom inflasjon, vi ser tilbake på pressekonferansen på Four Seasons Total Landscaping og Johannes sin nabo har hengt opp et "Let's Go Brandon"-banner. 
11/11/202131 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Valg 2021

Valget i 2021 ble en stor opptur for Republikanerne. Ikke bare vant de guvernørvalget i Virginia, men partiets guvernørkandidat i New Jersey gjorde det mye bedre enn forventet.   
11/4/202132 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Oppladning til guvernørvalg i Virginia

Denne uken diskuterer vi guvernørvalget i Virginia som finner sted neste uke. Virginia er en av få delstater som har valg året etter presidentvalgene, og blir ofte sett på som et barometer for hvordan det står til med partiet som styrer det Hvite Hus.  Vi snakker også om et tema vi kommer til å følge nøye med på i året som kommer, nemlig gerrymandering. 
10/28/202126 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Kongressen vil straffeforfølge Steve Bannon

Steve Bannon nektet å vitne for 6. januarkomiteen og Representantenes Hus svarte med å stemme for å straffeforfølge ham. I dagens podcast ser vi nærmere på denne beslutningen og Bannons siste turbulente år hvor han har gått inn og ut av Trumps innerste krets.  
10/22/202122 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Demokratenes usikre fremtid

Vegard og Johannes ser nærmere på posisjonen til det Demokratiske partiet i det politiske landskapet i USA. Demokratene har full kontroll i Washington, men likevel sliter de med å få gjennom de store lovforslagene sine akkurat nå. Om et år er det mellomvalg, og hvis Demokratene taper Huset og/eller Senatet kan det gå lenge til neste gang de får flertall. Og de kommer nok ikke til å få mye hjelp av Høyesterett i fremtiden heller.  På Republikansk side festet Donald Trump grepet om partiet under et valgmøte i Iowa da den 88-år gamle partiveteranen Chuck Grassley gikk på scenen sammen med den tidligere presidenten. 
10/14/202126 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Demonstrasjon i Austin og Facebook-høring i Kongressen

Mathias har vært i Austin, Johannes sin hjemby, for å dekke en demonstrasjon mot Texas sin nye abortlov.  Det stormer rundt Facebook. Ikke bare var tjenesten nede for telling i mange timer på mandag, men varsleren Frances Haugen har forklart seg i Kongressen om den negative effekten Facebook og Instagram har på brukerne, spesielt unge jenter. 
10/8/202130 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Krangel i Kongressen

Dette blir en skjebneuke for Joe Biden og Demokratene. Det pågår intense forhandlinger i Kongressen rundt presidentens "Build back better"-agenda. Hvis partiet ikke blir enig med seg selv kan Bidens innenrikspolitiske plan ryke. 
9/30/202126 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Biden holder sin første tale i FN

Joe Biden har holdt sin første tale til FNs generalforsamling. Han kom med klimaløfter og lovet også å sende flere vaksiner til land som trenger det.  Samtidig har han måttet håndtere en krangel med Frankrike om USAs nye avtale med Storbritannia og Australia om atomdrevne ubåter. 
9/23/202123 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Gavin Newsom fortsetter som guvernør i California

Demokratene slapp unna med skrekken. Gavin Newsom vant nyvalget og får lov til å fortsette som guvernør i California. 
9/16/202129 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

20 år siden 9/11

Denne uken er det 20 år siden terrorangrepene 11. september 2001. Vi snakker om hvordan angrepene endret New York og USA. Vi skal også innom California, som neste uke går til valglokalene for å avgjøre om guvernør Gavin Newsom blir sittende eller ikke. 
9/9/202127 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

USA er ute av Afghanistan og Texas innfører ny abortlov

De siste amerikanske soldatene har forlatt Afghanistan og USAs lengste krig er nå over. I Texas har en ny og streng abortlov blitt innført etter at Høyesterett valgte å ikke gripe inn.
9/2/202125 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Diamond League i Oregon, ny guvernør i New York og siste om Afghanistan

Mathias har reist til Oregon for å dekke Diamond League-stevnet. På østkysten har New York fått en ny guvernør. Og vi må også innom Afghanistan nå som det er gått over en uke siden Kabul falt. 
8/26/202127 minutes
Episode Artwork

Taliban tar over Afghanistan

Vi er tilbake fra ferie, og denne uken skal det handle om situasjonen i Afghanistan. Taliban er på fremmarsj, og Biden får mye kritikk fra kommentatorer og politikere både på høyre- og venstresiden. Men presidenten sier han ikke angrer på avgjørelsen om å trekke USA ut av landets lengste krig. 
8/19/202126 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Hva husker vi best fra 2021 så langt?

Vi tar sommerferie, men ikke før vi har snakket litt om de største nyhetshendelsene i 2021. Angrepet på Kongressen er selvfølgelig det vi husker best, men USA har også fått en ny president og vi diskuterer hva Biden har utrettet de første seks månedene av sin presidentperiode. 
7/8/202138 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Kaos i New York-valg, Trump holder rally og historikere rangerer presidenter

Vi kommer med en oppdatering om New Yorks ordførervalg, som er i fullt kaos på grunn av de valgansvarliges elendige håndtering av opptellingen.  Mathias har vært i Ohio for å dekke Trumps første valgkamprally siden han forlot det Hvite Hus. Og CSPAN har samlet en gruppe historikere for å rangere samtlige amerikanske presidenter. 
7/1/202138 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Valg i New York og valglov i Kongressen

Det har vært ordførervalg i New York. Foreløpig ser det ut til at Eric Adams stikker av med seieren, men siden byen har innført preferansevalg er det fortsatt ikke helt garantert. Samtidig sliter Demokratene med å få sin valglov gjennom Senatet. Mathias har tatt turen til Nashville for å se hvordan organisasjonen Black Voters Matter prøver å overbevise politikerne om å støtte lovforslaget. 
6/25/202133 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

Joe Biden møter Vladimir Putin i Sveits

Joe Biden har vært på sin første utenlandsreise som president, og hele verdenspressen fulgte nøye med da den amerikanske presidenten møtte Russlands president Vladimir Putin. 
6/17/202131 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Stoltenberg møter Biden i det Hvite Hus

Korrespondentene er i Washington, DC for å dekke NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg sitt besøk i det Hvite Hus. 
6/10/202126 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Biden kritiserer partifeller for manglende støtte

Biden nevnte ikke Kyrsten Sinema og Joe Manchin ved navn, men alle visste at det var dem han siktet til da han sa i en tale at det er to Demokratiske senatorer som ofte stemmer med Republikanerne.  Denne uken handler det også mye om Texas. I Austin krangler Demokratene og Republikanerne om forslaget om ny valglov mens i Dallas har QAnon-tilhengere samlet seg der de blant annet hørte Mike Flynn si at han ønsker et statskupp i USA som man så i Myanmar.   
6/3/202128 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Ett år siden drapet på George Floyd

Det er gått over ett år siden drapet på George Floyd i Minneapolis. Det ble markert med nye demonstrasjoner og et besøk til det Hvite Hus for Floyd-familien. Vi snakker om hva som har og ikke har endret seg i USA det siste året.  Men først har Vegard og Johannes veldig mye på hjertet når det gjelder norske innreiseregler fra USA for fullvaksinerte. 
5/27/202124 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Lotteri, øl og andre kreative metoder for å få amerikanere til å ta vaksine

Denne uken diskuterer vi metodene amerikanske byer og delstater tar i bruk for å få amerikanere til å vaksinere seg. Mathias har vært i Buffalo der innbyggerne blir lokket med gratis øl for å ta vaksine. Og det ulmer i det politiske landskapet i USA. Kommisjonen som skal granske angrepet på Kongressen er under angrep fra Republikanerne, og Høyesterett har bestemt seg for å ta stilling til en abortlov fra Mississippi som kan rokke ved retten til selvbestemt abort i USA. 
5/20/202123 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Liz Cheney kastes ut av ledergruppen til Republikanerne

Korrespondentene er samlet for første gang siden pandemien startet. Fra Vegards leilighet i Brooklyn snakker vi om at Biden og CDC ikke lenger anbefaler munnbind for fullvaksinerte i USA. Liz Cheney har blitt kastet ut av partigruppa og Biden-administrasjonen blokkerer en felles uttalelse fra Sikkerhetsrådet om Midtøsten-konflikten. 
5/14/202132 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Bidens nye vaksineløfte og Republikanernes maktkamp fortsetter

Joe Biden har satt et nytt mål om 200 millioner vaksiner innen nasjonaldagen 4. juli. Samtidig kan vi melde om at det er færre munnbind i bybildet i New York etter at CDC og presidenten erklærte at fullvaksinerte ikke lenger trenger å bruke dem utendørs. Vi tar også for oss den evige maktkampen i det Republikanske partiet. Etter at Liz Cheney overlevde den første avstemningen om hennes plass i ledergruppen ser det nå ut til at Kevin McCarthy og resten av Republikanerne i Huset ønsker å bytte henne ut.  
5/6/202123 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Bidens tale til Kongressen

Joe Biden har holdt sin første tale til Kongressen. Presidenten skrøt av landets vaksineprogram, og lovet et ambisiøst og progressivt politisk program.  Og helt til slutt snakker vi om at leiligheten til Mathias sin nabo på Upper East Side, Rudy Giuliani, har blitt ransaket av FBI. 
4/29/202132 minutes, 24 seconds
Episode Artwork

Derek Chauvin dømt for drapet på George Floyd

Hele USA fulgte spent med da Derek Chauvin ble dømt for drapet på George Floyd i Minneapolis.  Vi minnes også Walter Mondale, den norsk-amerikanske visepresidenten som døde denne uken 93 år gammel. 
4/22/202129 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Tilbaketrekning fra Afghanistan innen 11. september

Biden har kunngjort at amerikanske styrker skal trekke seg ut av Afghanistan innen 11. september. Dermed ser det ut til at USAs lengste krig går mot slutten.   
4/15/202122 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Vaksinepass og infrastrukturpakke

Alle korrespondentene har nå fått minst en dose med vaksine. Det er en god anledning for å snakke om vaksinepass. Biden-administrasjonen er avventende og Republikanerne raser mot ideen. I mellomtiden kan de som er fullt vaksinert dra på NBA-kamp mens alle andre trenger negativ covid-test.  Vi diskuterer også Joe Bidens foreslåtte infrastrukturpakke på 2000 milliarder dollar. 
4/8/202128 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

George Floyd, legalisering av marijuana og Matt Gaetz

To av tre Korrespondenter er vaksinert etter at Vegard klarte å sikre seg en dose.  I denne episoden snakker vi også om rettsaken mot Derek Chauvin, politimannen som er tiltalt for drapet på George Floyd. New York er blitt den siste delstaten som har legalisert marijuana, og kongresspolitikeren Matt Gaetz er under etterforskning. 
4/1/202127 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Masseskyting i Colorado og migrasjon på grensen

I denne episoden snakker vi om masseskytinger i USA og migrasjon ved Mexico-grensen, to temaer som ikke ble diskutert så veldig mye da pandemien var på sitt verste, men som har kommet tilbake i nyhetsbildet for fullt den siste uken.  Men først forteller Johannes om sin jobbreise til Bahamas, og vi deler erfaringer fra vaksinefordelingen i Texas og New York. 
3/25/202132 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Ukas gjest: NRK-korrespondent Veronica Westhrin

Denne uken får Korrespondentene besøk av NRKs USA-korrespondent Veronica Westhrin som kommer for å snakke om hvordan det har vært å dekke valget, pandemien og hvordan Washington har endret seg nå som Biden har tatt over som president. 
3/18/202120 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Krisepakken blir vedtatt i Huset

Demokratenes enorme krisepakke på nesten 2000 milliarder dollar blir vedtatt i Huset mens vi spiller inn.  Johannes forteller oss hvordan det er å bo i en delstat som nå gjenåpner for fullt. Vi diskuterer Andrew Cuomos skandale og Oprah-intervjuet med Harry og Meghan.
3/11/202128 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

CPAC i Orlando

Mathias har vært på CPAC i Orlando for å høre Donald Trumps første tale siden han forlot det Hvite Hus, og for å snakke med Republikanere om hva de mener er de viktigste sakene for partiet akkurat nå. 
3/4/202127 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Johannes har fått vaksine

Johannes er førstemann ut i podcasten som får vaksine, og han gir oss også en oppdatering på hvordan det står til i Texas etter stormen.  Det er ingen tvil om at de amerikanske nyhetskanalene har mye sendetid de skal fylle nå som Trump ikke lenger er president. Vi ser på hvordan det har gått CNN, MSNBC og Fox News den siste måneden etter at Biden ble president.   
2/25/202136 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

Snøstorm i Texas, riksrett og Rush Limbaughs død

Korrespondentene er tilbake med en ny episode. Johannes gir oss en statusrapport fra Austin i Texas der flere millioner har mistet strømmen (00:23). Vi tar også en kjapp oppsummering av ståa i det Republikanske partiet nå som riksrettssaken mot Donald Trump er over (18:09), og vi diskuterer hvordan den kontroversielle radiokjendisen Rush Limbaugh endret det politiske klimaet i USA de siste 30 årene. (28:40)
2/18/202135 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Senatet tar opp riksrettssaken mot Trump

Nye overvåkningsbilder viser at det sto om sekunder da Mike Pence og de andre toppolitikerne ble evakuert under angrepet på Kongressen 6. januar. 
2/11/202131 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Bidens forhandlingsgrep og vi ser tilbake på Iowa caucus

Demokratene er klare til å vedta en stor krisepakke på nesten 2000 milliarder dollar for å håndtere koronakrisen. Biden skal ha fortalt sine partifeller at han ikke har lyst til å kaste bort tid på forhandlinger med Republikanere som ikke vil føre noe sted, men derimot handle raskt.  Vi ser tilbake på Iowa caucus og kaoset som skjedde der for ett år siden. Harry Reid ønsker at Nevada skal overta plassen som den første delstaten på kalenderen når Demokratene skal velge sin neste presidentkandidat, men vil Iowa gi opp kampen så lett? 
2/4/202138 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Republikanernes veivalg og ny krisepakke i Kongressen

Denne uken skal det handle om det Republikanske partiets veivalg, og den nye krisepakken som Joe Biden forsøker å få gjennomslag for i Kongressen. Vegard har reist til Palm Beach der president Trump har flyttet etter at han gikk av som president. Mathias er i Wyoming der Liz Cheney er i hardt vær fordi hun stemte for å stille Trump for riksrett.  Vi kommer også innom den nye krisepakken som mest sannsynlig vil bli vedtatt med kun Demokratiske stemmer. 
1/29/202129 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Joe Bidens innsettelse

Vi er på plass i Washington, D.C og har dekket Joe Bidens innsettelse. Det ble en seremoni helt utenom det vanlige. Hele byen var nedstengt mens 25 000 soldater sto klare for å forhindre et nytt angrep på Kongressen. Donald Trump deltok heller ikke på innsettelsen. Han landet i sin nye hjemstat Florida en time før Biden ble tatt i ed. 
1/22/202128 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Riksrett for andre gang

Donald Trump er blitt den første presidenten i amerikansk historie som er blitt stilt for riksrett to ganger. Denne gangen var det også 10 av hans egne partifeller som gikk mot den sittende presidenten. 
1/14/202137 minutes, 45 seconds