Winamp Logo
Kontra - 24.hu Cover
Kontra - 24.hu Profile

Kontra - 24.hu

Hungarian, Sports, 1 season, 93 episodes, 3 days, 8 hours, 13 minutes
About
Nyers és filterezetlen vegyesfelvágott mindenről, ami kerékpár!
Episode Artwork

Ami Ullrichot megtörte, azt Armstrong simán kibírta

Bűn és bűnhődés rovat a Kontrában: az Egyesült Államokban szerelemféltésből megöltek egy feltörekvő kerékpárost, míg Jan Ullrichról dokusorozat készült, amiből elég sok minden kiderül.
12/13/20231 hour, 2 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Kikerülni külföldre nehezebb, mint ott megragadni

Kusztor Péterrel, a magyar kerékpársport egyik legszívósabb és kétségkívül legintelligensebb szereplőjével beszélgettünk. Közel két évtized megkerülhetetlen versenyzője ő, nem érdemtelenül. Kuszti valóságos hídemberként kötötte össze Bodrogi Laci kronókorszakát napjaink Valter Attila nevével fémjelzett érájával.
11/29/20231 hour, 1 minute, 33 seconds
Episode Artwork

Chris Froome vajon becsavarodott, vagy csak mindenkit hülyére vesz?

Újra itt van a Kontra az elmúlt időszak legizgalmasabb, legropogósabb híreivel. Recesszió a kerékpár-kereskedelemben – mekkora bajban sokunk kedvenc dílere, a Wiggle? Ciki vagy cuki? Chris Froome – az egykori Marginal Gains-admirális 3 év után előkapta a colstokot, de mi lett a mérés eredménye? Aranyként fénylik Takács Zsombi ezüstje – magyar cyclocross-ünnep a francia Pontchateau-ban.
11/15/202358 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Ha valami időt mér, akkor már tekinthető órának?

Óra indul! Ahogy bioszon tanultuk: minden bogár rovar, de nem minden rovar bogár. Dilemma vagy rögtön anomália, hogy valami azért, mert időmérésre szolgál, még nem tekinthető órának
11/5/20231 hour, 10 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

A kerékpársport csodaországában jártunk

Short news, big booms – kitört a nagy uborka-szezon! Pezseg az élet a kerékpársportban a Tour de Kuanghszival, szezonzáró utáni szezonzárókkal, európaizálódó gravelversenyekkel, és tele bulvárral.
10/21/202354 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Milyen kerékpárra ültessem a gyerekemet?

A Kontra podcast legújabb adásának középpontjában a gyerekek. Mire ültessük, hogyan ültessük, mit adjunk és mit ne adjunk rájuk? Mi legyen a forgalommal? Csak mi, szülők félünk és féltünk? Paranoia vagy valós a veszély? Van megoldás, vagy csak irány az erdő? A két apa a stúdióban alaposan körüljárja a gyerekkerékpárok körüli zűrzavart!
10/8/20231 hour, 27 seconds
Episode Artwork

Atomteljesítmény volt, amit Valter Attila a Vueltán nyújtott

Visszatért a Kontra podcast, amely megújult felállásban, de a régi lendülettel vesézi ki a kerékpáros világ külföldi és hazai aktualitásait. Mi más is lehetne a téma, mint a 78. Vuelta a Espana – Valter Attilával, Jumbo-dominanciával, GC Kuss-szal és egy állandóan témát szolgáltató Remco Evenepoel-lal.
9/24/20231 hour, 1 minute, 5 seconds
Episode Artwork

„Nem azért van ennyi pénz a kerékpársportban, mert a többit ellopják”

Régóta szeretnénk egy adást készíteni arról, hogy mi a gazdasági háttere a kerékpársportnak, és hogy ez miért befolyásolja alapvetően a jövőképét és a lehetőségeit a sportnak. Nehéz ezt azonban belülről, objektívan tenni, mert vagy mindent rózsaszín szemüvegen keresztül lát az ember, vagy már annyira betompult, hogy mindent csak mértéktelen cinizmussal fogad. Éppen ezért hívtuk meg Dénes Ferenc sportközgazdászt, aki amellett, hogy a magyar sportgazdasági kutatások „atyja” jelenleg is tanít a Testnevelési és a Debreceni Egyetemen.
7/25/20221 hour, 38 seconds
Episode Artwork

Letekernek 1400 kilométert, mégis mosolyogva érkeznek célba

1400 kilométer és több mint 20 ezer méter szintemelkedés – ez Magyarország legnagyobb bringás kalandja, a Hungarian Divide. A Kontra legutóbbi adásából a többi közt azt is megtudhatod, hogy mik voltak az idei Divide legemlékezetesebb pillanatai, illetve milyen szoros kapocs alakul ki a versenyzők és a rendezők között.
7/10/202245 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

A hegycsúcs előtt visszafordulni nem feladás, hanem racionális döntés

Ezúttal leszállunk a nyeregből és Csutka Istvánnal – akit legtöbben Camino Steve-ként ismerhetnek –, a túrázásról beszélgetünk egy kiadósat. István gyalog bejárta már gyakorlatilag a fél világot és megosztja velünk, hogy mire kell figyelni, amikor valaki egyedül vág neki egy útnak, és hogy miért nem érdemes ezeket a kalandokat mindig csak halogatni.
6/26/20221 hour, 8 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

A Giro egyik nagy tanulsága: rengetegen szeretik Magyarországon a kerékpársportot

Kivételesen nemcsak szakmai, hanem szurkolói és turisztikai szempontból is részletesen kivesézzük a 105. Giro d'Italiát Lengyel Tamással és Bodnár Gergővel. Meg természetesen szóba kerül a 19. szakasz ominózus bal kanyarja is.
6/12/202254 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

„Lehet adni bárkinek bármit, de nincs az a doppingszer, ami helyettesíti a munkát”

EPO, nandrolon, danabol, IGF, növekedési hormon – sorolhatnánk még, de ebből is már könnyen kitalálható, hogy a Kontra legutóbbi adásában a doppingról lesz szó. A kerékpárnak van egy kellemetlen és sokak által szégyellt, vagy éppen felhánytorgatott múltja a teljesítménynövelőkkel, éppen ezért kikerülhetetlen volt, hogy egyszer erről is beszéljünk. A vendégünk Dr. Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője.
5/27/202257 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Ha csak egy számot nézünk, nem tanuljuk meg, milyen az extrém terhelés

Miért nem lehet egy sportolót csak a wattértékei alapján megítélni? Hogyan ne vesszünk el az elérhető adatok tengerében? Mire kell figyelni, ha fiatal, vagy épp nem annyira fiatal kerékpárosként tervezünk wattmérővel edzeni? Ezekről beszélgettünk Lengyel Tamással és Vinczeffy Zsolttal.
5/13/202244 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Évente több bringás halála teljesen felesleges és elkerülhető

Mit tehetek, ha ellopják a lámpaoszlophoz csatolt kerékpáromat? És amikor országúti bringával haladok, majd leszorít egy autós, de valami csoda folytán megjegyeztem a rendszámát? A közlekedési és munkahelyi balesetekkel foglalkozó szakjogásszal, Dr. Herpy Miklóssal a többi közt ezekről beszélgettünk, illetve arról, hogy hogyan lehetne megelőzni évi öt-tíz kerékpáros értelmetlen halálát, és hogy Magyarország miért nem Amerika.
4/29/202242 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Hogyan válassz MTB-t?

A mountain bike-ok jelentős technikai fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években. Az erős gyártói marketing és nem utolsó sorban a kategóriák sokasága miatt próbálunk segíteni abban, hogy mire érdemes valójában költeni, és min érdemes inkább spórolni.
4/18/202241 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

A tehetségfejlesztés első lépése: oda kell figyelni a gyerekünkre

Vajon hogyan lehetne fiatalkorban felismerni és támogatni a gyerekekben rejlő tehetséget, pontosabban tehetségcsírát? Ennek megválaszolásában Bácsné Trefil Edina szakpszichológus volt segítségünkre, akitől azt is megtudtuk, mi az, amit semmiképpen ne tegyünk annak érdekében, hogy gyermekünkből ne vesszen ki a tűz.
4/8/202246 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

A kerékpárban is minden csak a pénzről szól?

Fejest ugrunk a kerékpáripar legmeghatározóbb, legmegrázóbb és legnagyobb hullámokat kavaró történéseibe. Arról beszélgettünk ugyanis legfrissebb adásunkban, milyen nem várt következményei lehetnek annak, hogy a Specialized online értékesítésbe kezdett. Illetve szóba került az is, hogy több cégfelvásárlás mögött nem üzleti okok állnak.
4/1/202238 minutes, 1 second
Episode Artwork

A bringa, amivel nem az a legnagyobb baj, hogy veszélyes – véget ér az időfutamok kora?

#AeroIsEverything...vagy lehet, hogy mégse? A versenyek egyre gyorsulnak és a Forma 1-es technológia napról napra jobban bekúszik a kerékpársportba. Ez a fejlődés viszont nem megy végbe – a szó szoros értelmében – áldozatok nélkül. Lengyel Tamással annak jártunk utána, hogy ennek a fejlődésnek milyen árnyoldalai vannak, és mit lehetne tenni egy kiegyenlítettebb és biztonságosabb versenyzés érdekében.
3/25/202236 minutes, 46 seconds
Episode Artwork

A polgármesterek kedvenc beruházása – avagy hogyan kel életre egy bringapálya

Sebestyén Krisztiánnal (Trail Art Hungary) beszélgettünk arról, mi kell ahhoz, hogy megépüljön ma Magyarországon egy bringapálya. Hogy miért ez az egyik legjobban megtérülő beruházás, amibe egy önkormányzat belefoghat. Hogy mire csodálkoztak rá az emberek, akik a covid alatt kiszabadultak az erdőbe. A Kontra legfrissebb adása.
3/18/202240 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Hamvas Bálint, akinek a neve összeforrt egy sportággal

Kötelező adás következik a cyclocross szerelmeseinek – és persze mindenki másnak is. Ismét Hamvas Bálint volt a vendégünk, akivel visszatekintünk 14 év fotózására, élményeire és versenyeire.
3/11/202256 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Közel az öt százalékos áfa a kerékpároknál?

Az EU javaslatára hamarosan lecsökkenhet a kerékpárok áfája öt százalékra. Sipiczki Róberttel, a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség (MKKSZ) elnökével beszéltünk arról, hogy ennek milyen hatásai várhatóak, illetve a cégek számára biztosított kerékpáros adómentesség miért lehet jelentős a sport növekedése szempontjából.
3/4/202241 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

A magyarok kilencven százaléka akkor is tuningolni akar, ha azzal veszélybe sodorja magát

Most megtudhatsz mindent, amit az e-bike-okról tudni kell. Szatzger Ákossal ültünk le beszélgetni, és próbáltunk tiszta vizet önteni a pohárba, hogy mit szabad és mit nem. És igen, arról is szó esik, hogy mi történik ha „tuningolod” a bringád.
2/25/202249 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

A magyarok kilencven százaléka akkor is tuningolni akar, ha azzal veszélybe sodorja magát

Most megtudhatsz mindent, amit az e-bike-okról tudni kell. Szatzger Ákossal ültünk le beszélgetni, és próbáltunk tiszta vizet önteni a pohárba, hogy mit szabad és mit nem. És igen, arról is szó esik, hogy mi történik ha „tuningolod” a bringád.
2/25/202249 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Hogyan válassz pulzusmérőt?

Hallgass a szívedre! Ez nem csak egy ezoterikus tanács, hanem a pulzuskontroll alapja. Vendégünk, Vinczeffy Zsolt abban lesz segítségünkre, hogy mire figyeljünk a pulzusmérő kiválasztásánál, és mik azok a hibák, amiket leggyakrabban elkövetnek az óvatlan vásárlók.
2/18/202245 minutes
Episode Artwork

Hogyan válassz pulzusmérőt?

Hallgass a szívedre! Ez nem csak egy ezoterikus tanács, hanem a pulzuskontroll alapja. Vendégünk, Vinczeffy Zsolt abban lesz segítségünkre, hogy mire figyeljünk a pulzusmérő kiválasztásánál, és mik azok a hibák, amiket leggyakrabban elkövetnek az óvatlan vásárlók.
2/17/202245 minutes
Episode Artwork

Azért lehet hipszterkedni, mert van autóipar

Hogyan vált az autóipar az új dohányzássá? Miért gondolják a francia törvényhozók, hogy autóreklámok miatt többen fognak nyeregbe pattanni? Illetve mik szerintünk az idei év legjobban és legrosszabbul sikerült profi mezei? Erre mind választ próbálunk adni legújabb adásunkban.
2/11/202253 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Azért lehet hipszterkedni, mert van autóipar

Hogyan vált az autóipar az új dohányzássá? Miért gondolják a francia törvényhozók, hogy autóreklámok miatt többen fognak nyeregbe pattanni? Illetve mik szerintünk az idei év legjobban és legrosszabbul sikerült profi mezei? Erre mind választ próbálunk adni legújabb adásunkban.
2/11/202253 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Nem lehet kifogás a rossz táplálkozásra

Az első beszélgetést itt lehet meghallgatni.
2/6/202239 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Nem lehet kifogás a rossz táplálkozásra

Folytatjuk „súlyos” beszélgetésünket. A vendégünk ezúttal is Gönczy Gergő dietetikus, akivel miután kitárgyaltuk, hogy mik azok az általános hibák, amiket elkövetünk, most már konkrét tippeket is adunk arra, hogy hogyan érdemes táplálkozni!
2/6/202239 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Mit hazudik nekünk az élelmiszeripar?

„Súlyos” téma a mostani: arra próbálunk fényt deríteni, milyen mítoszok és dogmák övezik a táplálkozást és mik azok a faktorok, amik visszatartanak sokakat, hogy egészségesebbek és gyorsabbak legyenek. Vendégünk Gönczy Gergő dietetikus.
1/28/202240 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Mit hazudik nekünk az élelmiszeripar?

„Súlyos” téma a mostani: arra próbálunk fényt deríteni, milyen mítoszok és dogmák övezik a táplálkozást és mik azok a faktorok, amik visszatartanak sokakat, hogy egészségesebbek és gyorsabbak legyenek. Vendégünk Gönczy Gergő dietetikus.
1/28/202240 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Arra szocializáltak minket, hogy az az igazi sportoló, aki nyer

Dr. Menczel Zsuzsanna sportpszichológussal arról beszélgettünk, hogyan került a mentális egészség a figyelmünk központjába, és hogy mit tehetnek a sportolók annak érdekében, hogy a fejük is top formába kerüljön.
1/23/202247 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Arra szocializáltak minket, hogy az az igazi sportoló, aki nyer

Simone Biles, Oszaka Naomi, Miguel Ángel López. Csak néhány sportoló, aki az utóbbi hónapban azzal került előtérbe, hogy mekkora pszichés nyomás nehezedik rá. Dr. Menczel Zsuzsanna sportpszichológussal arról beszélgettünk, hogyan került a mentális egészség a figyelmünk központjába, és hogy mit tehetnek a sportolók annak érdekében, hogy a fejük is top formába kerüljön.
1/23/202247 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Hogyan válassz magadnak trekking bringát?

Próbálunk segítséget nyújtani abban, hogy milyen szempontok alapján érdemes – a pénztárca méretétől függetlenül – trekking bringát választani.
1/14/202241 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Sok szempontból luxus volt 2021, de azért csak van itt egy negatívum

Ki volt 2021 legjobb bringása Magyarországon és külföldön? Mi volt 2021 legjobb bringája és melyik versenyző volt az év csalódása? Többek között ezekről lesz szó évértékelőnkben.
1/7/202250 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

A bringalopás még mindig tuti biznisz?

Bezsenyi Tamás kriminológussal beszélgetünk arról, hogy mekkora volt a „balfék-faktor” azoknál a tolvajoknál, akik a világbajnok olasz pályaválogatott kerékpárjait lopták el októberben – majd szembesültek azok eladhatatlanságával.
12/10/202145 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Legyen kötelező a jogosítvány kerékpárra is?

Dr. Kovács Kristóffal a 11-es úton pár hete történt balesetről beszéltünk, ahol egy autóvezető miatt többen megsérültek, de arra is kitérünk, hogy miért kellene szerinte bevezetni a kerékpárosok számára a jogosítványt.
12/3/202142 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

„Láttunk már arra példát, hogy valaki nem volt akkora tehetség, mégis odakerült”

Folytatódik évértékelő beszélgetésünk a magyar kerékpársport aranygenerációjának tagjaival, Valter Attilával, Fetter Erikkel, Dina Mártonnal és Filutás Viktorral.
11/27/202142 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

„Te profi vagy, ne verekedjél!” – az aranygenerációval beszéltük át 2021-et

Magyar szempontból egyedülálló volt a 2021-es országúti kerékpáros szezon. Valter Attilával, Fetter Erikkel, Dina Mártonnal és Filutás Viktorral, az aranygeneráció tagjaival ültünk le kiértékelni az évet.
11/20/202143 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Ha kevesebbet tud egy bringa, szarul is kell kinéznie?

Visszanyúlunk egy korábbi témánkhoz, és ismét beszélgetünk a kerékpárok árának emelkedéséről, ami hosszabb távon már magát a sportág fejlődését is veszélyeztetheti.
11/12/202145 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Sokáig nem is akartuk tudni, hogy mit szabadítunk a gyerekeinkre

Fel tudjuk mérni, hogy mekkora árat fizetünk a social media nyújtotta lehetőségekért? Tudjuk, hogy a gyerekünk milyen sérüléseket szenved egy 15x8 centis műanyag darab folyamatos nézésétől? Ezekre a kérdésekre is kerestük a választ.
11/7/20211 hour, 6 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Megéri Magyarországnak a Giro-rajt?

Jó befektetés egy akkora sportrendezvény, mint a 2022-es budapesti Giro d'Italia rajtja? Vagy tényleg jobban járnánk, ha iskolákat újítanánk fel ebből a pénzből?
10/29/202146 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

„Veszélyes, ha belegondolunk, egy rosszul meghúzott csavar mit eredményezhet”

Milyen iránybí kell fejlődniük a hazai szervizeknek, ha fenn akarnak maradni? Miért nem tartja senki alkalmasnak az állami képzést arra, hogy a közúti forgalomra készítsenek fel egy kerékpárt?
10/22/202148 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Az ember, aki a magyar sportsikerek mögött áll

Szabó Ádám neve lehet, hogy elsőre nem lesz mindenkinek ismerős. De ha azt mondjuk, hogy azzal az emberrel beszéltünk, aki Vas Blanka edzője akkor gyorsan nyilvánvaló lesz, hogy a magyar kerékpársport egyik legfontosabb egyénisége.
10/17/20211 hour, 2 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Mi kell ahhoz, hogy jó sportkommentátor lehess?

Lantos András és Bodnár Gergő betekintést enged a sportkommentátori szakma rejtelmeibe. Beszélünk többek között arról, hogy bár a beszédért kapják a fizetésüket, mégis azt érzik, jobban tennék, ha többször maradnának csendben.
10/10/20211 hour, 16 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

„Életemben nem aludtam olyan jót, mint a Balaton-felvidéken egy random asztal tetején”

Ezúttal élő interjúnkat hallgathatjátok meg a 2021-es Hungarian Divide dobogósaival, akik arról mesélnek, hogy egyáltalán mi fán terem egy 1400 km-es verseny. Milyen érzés az őzekkel kelni? Mi ad motivációt, amikor napokig egyedül vagy a természetben?
10/2/202140 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Veszélyeztetett „faj” lesz a mountain bike-verseny, ha nem fognak össze a kerékpárosok

A bringák iránt olyan magas az igény, hogy bármit el lehet ma adni úgy is, hogy az árak az egekben. Ennek ellenére főleg a mountain bike-versenyek az életükért küzdenek, vagy több esetben már meg is szűntek.
9/24/202157 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Ezért ne vegyél bringát hentestől!

Cipőt a cipőboltból, bringát... a hentesboltból? Az utóbbi idők legarcátlanabb hazai átveréséről beszélünk legfrissebb adásunkban.
9/17/202151 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Túl nagy nyomást helyezünk már a sportolókra?

Kik voltak az idei Vuelta nagy nyertesei és vesztesei? Podcast.
9/10/202157 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Miért várja a legtöbb sportoló még mindig a sült galambot?

Csányi László segítségével vesszük át, mire van szükség ahhoz, hogy valaki szponzorokat találjon magának.
9/3/20211 hour, 5 minutes, 32 seconds
Episode Artwork

Kötelezővé kellene tenni a sisakhasználatot!

Dr. Vághy Beatrix, neurológus és neurofiziológus főorvos volt a vendégünk és arról beszéltünk vele, hogy mi történik az ember fejében egy agyrázkódásnál. Mit kell tenni ha már bekövetkezett a baj?
8/28/202151 minutes, 1 second
Episode Artwork

Mindenkinek jó, amikor az utánpótlásképzés egy üzlet

A Kontra legutóbbi adásában Soós Sándor, a Superior Racing Team vezetője volt a vendég, akit mindenki Sanyaként ismerhet a kerékpársportban.
8/15/202147 minutes, 53 seconds
Episode Artwork

Rákóczi Feri útja a túlsúlyos kisfiútól a triatlonversenyzőig

A kerékpáros podcast aktuális adásában a rádiós műsorvezetővel beszélgettünk hedonizmusról, az élet fontos kérdéseiről, és persze arról, hogyan tudott egy tesiből felmentett túlsúlyos srác eljutni a triatlonversenyzésig.
8/6/20211 hour, 28 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Senki sem siratja, hogy nincs már matyó hímzés a magyar válogatott mezen

A Kontra vendége ismét Rokob Jakab, akivel ezúttal a profi bringacsapatok dresszei kerültek terítékre, és kiderült, mik voltak szerintünk minden idők legmenőbb mezgrafikái.
7/30/202140 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Lehet, hogy az elektromosbringa-pályázat az ellátási hiány miatt nem lesz kiaknázva?

Elektromosbringa-pályázat, Tour de France és Béla nagy beismerése a Kontra legfrissebb adásában.
7/23/202143 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Segítünk, hogy ne úgy nézz ki a bringán, mintha kukásmellény lenne rajtad

Rokob Jakab nevéről lehet, hogy nem hallottál, de ha bringázol, akkor 90 százalék esélyed van arra, hogy találkozz egy általa dizájnolt mezzel.
7/16/202150 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Húsztonnányi szén-dioxid kell egy tonna alapanyaghoz, mégis minden bringás ezt akarja

Nem tudod mit jelent a layout, a mold, az autoclave, és a monocoque? Akkor ezért hallgasd meg a karbon vázak rejtelmeiről szóló adásunkat, ha pedig tudod, akkor azért!
7/9/20211 hour, 9 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Annyira nem merjük felvállalni a véleményünk, hogy képesek vagyunk egy teljes iparágat tönkretenni

Legutóbbi adásunkban eléggé eltávolodunk az kerékpároktól és túlnyomó részben autókról beszélünk.
7/2/20211 hour, 14 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Hogy mi az igazi mechanikai dopping? A húszezer eurós karbon műláb!

Vendégünk a 2007 óta az összes világbajnokságra kvalifikáló Boronkay Péter volt, akivel a parasportolás nehézségeiről beszélgettünk, és arról a motivációról, melyből az ép versenyzők is nagyon sokat meríthetnének.
6/25/202146 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Itt az számít, ki mennyire szeret szenvedni!

Mindenkinek ugyanolyan szar, ugyanolyan hideg az eső. Itt az számít, ki mennyire szeret szenvedni!
6/18/20211 hour, 2 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Sok baromságot láttunk már a szurkolóktól, benne volt, hogy ez sem vicc

Legfrissebb adásunkban a jövő évi budapesti Giro d'Italia rajttól egy több mint 20 évvel ezelőtti kolumbiai láncfűrészes mészárlásig minden témát lefedünk.
6/14/202138 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Mielőtt bringás cipőt vennél, ezt meg kell hallgatnod!

Kerékpáros cipőkről ennyit még nem beszélt senki, de most már tényleg csak ebben a részben lábatlankodunk. Olyan részletekre derül fény, ami sokkal fontosabb annál, hogy milyen típusú a csat, vagy hány grammos a talp. Mert a cipőd ettől a második résztől lesz kényelmes.
6/4/202145 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Az egyik legfontosabb dolog, az emberek mégis a kinézet alapján választanak

Visszatérünk a klasszikus bringás témákhoz, a mostani téma pedig szó szerint a lábunk előtt hevert, és a kerékpáros cipők útvesztőjében igyekeztünk eligazodni. Az adásban ismét kiderül, hogy Béla mindent (is) tönkre tud, vagy tudott tenni.
5/28/202145 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Miért kerül egy sportkártya több millió dollárba?

A legutóbbi adásunkban újra picit lazábbra vesszük és arról beszélgetünk vendégeinkkel, hogy miért futott fel ennyire a sportkártyák piaca. Hogyan lehet, hogy némelyik kártya annyit ér, mint egy World Tour-csapat költségvetése?
5/21/20211 hour, 10 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Egy csapat számára rémálommá vált a Tour de Hongrie

Véget ért a 2021-es Tour de Hongrie, így utolsó és egyben összegző adásunk következik, de a jövőbe is tekintünk, hogy mit kell tenni azért, hogy a kerékpározás hosszútávon is nyertese lehessen az elmúlt napoknak.
5/17/202120 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Elképesztő eredményt ért el a magyar bringás, de vajon megérte a kockázatot?

Hogyan tud egy pozitív koronavírusos eset bedönteni egy komplett csapatot? Mit alkottak a magyarok és mire számíthatunk a budapesti zárószakaszon? Mindezekről beszélünk legújabb Tour de Hongrie-s különkiadásunkban.
5/16/202122 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Ha kicsit esel, akkor is nagyot koppan a fej ekkora tempónál

Kaotikus napot tudhat maga mögött a magyar körverseny, a Tour de Hongrie mezőnye, aminek a végén nem csak sárga trikó váltott gazdát, de a legnagyobb hazai esélyes is nagyot bukott.
5/15/202119 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Valter és a rózsaszín trikó: Könnyes pillanat, köszönjük meg

Elég mozgalmas volt a csütörtök a kerékpársportban: volt egy komolyabb szökés és két nagy bukás a Tour de Hongrie-n, Valter Attila pedig történelmet írt a Girón. Ezekről beszélgettünk.
5/14/202128 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

„Sajnos nem jött meg az a vihar, amit egész nap jósoltak”

A kerékpáros magyar körverseny, a Tour de Hongrie első szakaszának összefoglalója mellett arról is beszélünk, hogy milyen titkos technikai csemegéket használnak a profik vagy, hogy mennyire veszélyes tud lenni a mezőnyt kísérő motorosok élete.
5/13/202126 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Meglepő volt, hogy az autósok is milyen pozitívan fogadták a bringásokat

Szerdán kezdődik az idei Tour de Hongrie, a 2005-ös győztes, Lengyel Tamás segítségével igyekszünk betekinteni a magyar körverseny színfalai mögé.
5/12/202123 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

„A legtöbbünk életvezetési problémákkal küzd, civilizációs betegséggel”

A 2005-ös Tour de Hongrie győztesével, Lengyel Tamással beszéltünk arról, hogy mire kell odafigyelnünk, amennyiben minimális időráfordítás mellett akarjuk a lehető legjobb eredményt elérni (nem csak) két keréken. Az adás végén egy nagy bejelentéssel is készültünk!
5/6/202154 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Fördős Zé: Rétegsporttá vált a montizás itthon, ami furcsa

Fördős Zé korábban volt bringaversenyző mint séf, bár ezt sokan nem tudják róla. Most újra felfedezi a kerékpározást, miközben új kajás projekteken töri a fejét, amibe persze a bicajt is belevonja. Vele beszélgettünk mostani adásunkban.
4/29/20211 hour, 13 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

„Az emberi szervezet bármire képes, ha elég időt hagyunk neki”

Hogyan csökkenthetjük a térdsérülések esélyét, vagy akár kerülhetjük el teljesen, hogy meg kelljen bennünket műteni? Miért kellene felnőni a testünkhöz és több felelősséget vállalni, nem pedig csak a gyors megoldást keresni mindenben?
4/22/202148 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Ugyanolyan bunkó pár bringás, mint a nem indexelő BMW-sek?

Miért kell gyerekeket veszélyeztetni az ösvényeken? Muszáj néhány bringásnak is olyan bunkó módon közlekednie, mint az indexet nem használó BMW-tulajoknak? Miért törik le egy versenyző kormánya a legrosszabb pillanatban?
4/15/202159 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

„Az ma az ultrasport, mint tíz éve az ironman: menedzserbetegség"

Mi is az ultrasport? Van-e bármilyen értelme extrém távokat tekerni/futni? Az egók harca, vagy egyfajta pöcsméregetés a kollégák, barátok előtt? Garantált-e a sérülés? Erről beszélgettünk egy ultrafutó anyukával, aki nem is tartja magát ultrásnak.
4/12/202149 minutes, 44 seconds
Episode Artwork

Miért életveszélyes egy gagyi szemüveg?

Sportszemüveg A-tól Z-ig az életveszélyes kínai hamisítványoktól a munkavédelmi szükségmegoldáson át a sok százezres profi darabokig. Ha eddig azt hitted „csak” egy napszemüveg, akkor inkább hallgasd meg mennyi követelménynek kell megfelelnie egy bringás szemüvegnek!
4/5/20211 hour, 33 seconds
Episode Artwork

Hogy hozz össze bringás nyaralást világjárvány idején?

Úgy látszik, hogy ez maradt nekünk nyárra – de lehet télre is. A szállások zárva, de a hegyek nyitva vannak, és megfelelő intézkedések mellett külföldre is mehetsz bringázni. Hogyan? Lakókocsival vagy lakóautóval!
3/29/20211 hour, 54 seconds
Episode Artwork

A világ valaha volt 10 legjobb kerékpárosa

Nagyon ritkán készül top10-es lista arról, hogy kik lehetnek a történelem legjobb kerékpárosai. Vajon 8-10 világbajnoki cím elég ehhez, vagy pár száz megnyert verseny? Vagy nem is ezeken múlik, kikből lesznek a legendák? Elkészítettük a saját listánkat, majd egymásnak estünk.
3/22/20211 hour, 56 seconds
Episode Artwork

Ez az egyetlen bringa, amire valaha szükséged lenne?

Forma-1-es autóval terepen? Országúti bringával földutakon? Bizony, valami hasonló a gravel biking, ami egyre népszerűbb itthon is. Sokaknak egy bicaj mindenre (is). A gravel biking két szakértőjével beszélgettünk a hogyanokról és miértekről.
3/15/20211 hour, 8 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Mit könnyebb túlélni: egy bukást 60-nal, vagy a pandémiát egy rendezvénynek?

„Amikor 60-nal repülsz fejjel a beton felé, akkor van időd végiggondolni, hogy ez most nagyon fájni fog” – egy baleset tanulságai és egy új születésnap. Rendezvények végveszélyben? Tesztnapok, versenyek, kiállítások – mi lesz veletek? Válaszok egyenesen a rendezőtől.
3/8/202158 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Bor és bringa: kereszteztük a Kékfrankost a karbon országútival

Melyik a veszélyesebb: lezúzni egy sziklás ösvényen, vagy egy borászt a boroskóláról kérdezni?
3/1/20211 hour, 7 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Miért a gumi a legfontosabb alkatrész a kerékpárodon?

A megfelelő gumiválasztás az élet minden területén nagyon fontos – így van ez a bringán is, és bizony nagyon kevesen tudják, mik azok a paraméterek amikre figyelni kell. Pénzt spórolhatsz, balesetet kerülhetsz el, vagy egyszerűen csak gyorsabban fogsz kanyarodni, ha meghallgatod a podcastot.
2/22/20211 hour, 8 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

Sebestyén Balázst miért nézték madárnak bringaboltokban?

Tavaly nagy port vert fel bringaboltos körökben, hogy népszerű műsorvezető az osztrákoknál vette a bringáját – pedig nem ő az egyetlen.
2/12/202159 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

A leghasznosabb óra, amit nem nyeregben töltesz idén

Mindig hajlamosak vagyunk túlbonyolítani az életünket. Hajszolni az új és trendi tárgyakat, divatokat. Van azonban amikor vissza kell nyúlni a kályháig, és rendbe kell rakni az alapokat.
2/5/202158 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

A csípődnek a tangó közben kell ringania, nem a bringán!

A helyes üléspozíció beállítása már-már művészet! Nem kell profi versenyzőnek lenni ahhoz, hogy fájjon a térded vagy derekad a helytelen nyeregmagasságtól vagy kormányszélességtől.
1/29/20211 hour, 1 minute, 5 seconds
Episode Artwork

„Nem féltem, hogy feladom, mert bármennyire szarul voltam, hatvanan körülöttem még szarabbul voltak”

Hatszor mászta meg az Everestet, ezer órát ült nyeregben, és 34 ezer kilométert tekert. Nem életében összesen, hanem 2020-ban!
1/23/202152 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

„Alapvetően ütközik a pályázat szabályaiba, de hát Magyarországon vagyunk”

Nem lepődtünk meg, hogy az elektromos kerékpárok állami támogatásának első fordulója igencsak felemásra sikerült. A nagy vesztese a vevő mellett maga a pedelec (ebike) piac lehet.
1/16/202146 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Kerékpárboltok bringa nélkül?

Hogyan ürülhettek le a kerékpárboltok polcai, és miért okoz gondot még a legnagyobb kerékpárboltoknak is visszatölteni a készleteket?
1/8/20211 hour, 6 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Rég járt év ennyi lemondással, de ezt dobta a gép

2020 a kerékpársporton is nyomot hagyott, de azért így is volt annyi történés, amiről megéri beszélni: generációváltás volt a profik között, voltak kiemelkedő magyar eredmények és egy nagy visszhangot kiváltó horrorbaleset is. Na, meg sok minden más is. A Kontra évértékelője.
1/1/20211 hour, 5 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Kerékpártervezés Vol. II

Folytatjuk előző adásunkban elkezdett értekezéseinket Kuntár Bencével, de most a geometriákra térünk át. Igen neked, átlagos, nem nerd hallgatónak is hasznos lehet néhány alaptételt megismerni erről!
11/27/202057 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Bringatervezés Bergamótól Taichungig

Mélyvíz csak úszóknak, avagy kerékpártervezés egy magyar mérnök szemével
11/19/202052 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Parizer

Parizer, avagy vegyes felvágott. Mert eheti adásunkban gyakorlatilag mindent is feldolgozunk.
11/13/202043 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Bringaparkok

A bringaparkok országa leszünk úgy, hogy gyakorlatilag illegális az erdeinkben hegyikerékpározni? Mi a különbség a bikepark, trailpark és pumptrack között? Egyáltalán ki és hol építhet ilyet? Ezekről beszéltünk egy szakértővel Benecz Ferivel.
11/6/20201 hour, 3 minutes, 32 seconds