Winamp Logo
Klassieke Mysteries Cover
Klassieke Mysteries Profile

Klassieke Mysteries

Dutch, Classical, 5 seasons, 42 episodes, 21 hours, 49 minutes
About
Voorspelde Mozart zijn eigen dood? Waarom werd Haydn postuum onthoofd? En werd Beethoven vergiftigd? In de AVROTROS en NPO Radio 4-podcastserie ‘Klassieke Mysteries’ gaan Rebecca van der Weijde en Ab Nieuwdorp op zoek naar de intrigerende en spannende verhalen rondom het leven en vooral de dood van klassieke componisten.
Episode Artwork

Nieuwjaarsmysterie: Zorgde een familievete voor de dood van Strauss sr.?

Geen nieuwjaarsdag zonder het Nieuwjaarsconcert van de Wiener Philharmoniker in Wenen! De bekende uitsmijters van het concert zijn altijd walsen van de familie Strauss. Deze walsen klinken vrolijk en opbeurend, maar de familiegeschiedenis van de Straussen zit vol ophef, drama, ruzie en spanning. Een vroege dood, rivaliteit, bedrog en zelfs een ingrijpende brand, met voorbedachte rade... Wat was er allemaal aan de hand bij de Oostenrijkse walsenfamilie? Duik samen met Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde in de bizarre familiegeschiedenis van Johann sr., Johann jr., Eduard en Josef Strauss.
12/26/202333 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Kerstmysterie: Zitten er geheime codes in de Christmas Carols van Britten?

Terwijl componist Benjamin Britten op de vlucht is voor Duitse onderzeeërs, schrijft hij onder erbarmelijke omstandigheden het hart van zijn beroemde kerstwerk 'A Ceremony of Carols'. Bijna had hij het schip niet gehaald, want bij de douane werd hij aangehouden en namen Amerikanen zijn manuscripten in beslag. Op verdenking van staatsgevaarlijke boodschappen. De vraag is... verwerkte Britten geheime codes in zijn Christmas Carols? Duik met Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde in dit spannende kerst-mysterie.
12/18/202324 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Kerstmysterie: Zorgde een Maria-verschijning voor Poulencs kerstmotetten?

Geen kerstverhaal zonder een wonder. De muziekstijl van de Franse componist Francis Poulenc ging van de een op de andere dag van lichtvoetig naar diep-religieus. Een opvallende ommekeer, die tot stand kwam na een bijzondere ontmoeting met een zwarte Madonna tijdens een pelgrimstocht naar Rocamadour. Inspireerde deze wonderbaarlijke verschijning Poulenc tot het schrijven van zijn kerstmotetten? Ontdek samen met Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde het bijzondere verhaal achter Poulencs 'Les Quatre Motets pour un temps de Noël'. Een mooi kerst-mysterie!
12/18/202325 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Kerstmysterie: Wie componeerde 'Stille Nacht, Heilige Nacht'?

Stille Nacht, Heilige Nacht... Dit wereldberoemde kerstlied is vertaald in ruim 140 talen, kent duizenden arrangementen en was in 1914 de soundtrack van de indrukwekkende 'Weihnachtsfrieden' van de Eerste Wereldoorlog. Iedereen kan het meezingen, maar de herkomst is minder duidelijk. Wie schreef het? En waarom werd het gecomponeerd voor gitaar, een zeer ongebruikelijk instrument in kerkelijk Oostenrijk? In de eerste kerstspecial van Klassieke Mysteries zetten Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde de spotlights voor het eerst niet op een componist, maar op een werk. De melodie van 'Stille Nacht' werd lange tijd toegeschreven aan Mozart, Haydn of Beethoven, maar de waarheid blijkt heel anders... Een mooi kerst-mysterie!
12/18/202331 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Klassieke Mysteries LIVE: Sneak peeks, bloopers & De Enige Echte Klassieke Mysteries Quiz

True crime meets klassieke muziek, live op het podium. Zondag 10 oktober vond in TivoliVredenburg in Utrecht het NPO Podcastevent plaats. Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde presenteerden die ochtend Klassieke Mysteries LIVE: een interactieve sessie met een terugblik op de eerste paar seizoenen van de podcast, een sneak peek van het aankomende vierde seizoen, een interview met de Russische sopraan Anna Azernikova en de Enige Echte Klassieke Mysteries Quiz. Luister de live sessie nu terug! Tijdens de live sessie werden er drie promovideo's getoond aan het publiek. Je kunt de video's hier terugkijken: 1. Bekijk de promovideo van seizoen 1 (https://www.youtube.com/watch?v=ktFn3ECN9oQ) 2. Bekijk de promovideo van seizoen 2 (https://www.youtube.com/watch?v=dSEVmynhcu0) 3. Bekijk de promovideo van de Valentijnsdag-Mysteries (https://www.youtube.com/watch?v=t8B4HMhS-yw) Seizoen 4 van Klassieke Mysteries, over de Russische grootheden Tsjaikovski, Prokofjev en Sjostakovitsj, is vanaf eind 2021 te beluisteren via alle podcastkanalen.
10/13/20211 hour, 1 minute, 21 seconds
Episode Artwork

Luister ook naar de podcast Kalm met Klassiek: jouw dagelijkse klassieke rustpunt met Ab Nieuwdorp

Even op adem komen na de spannende verhalen van Ab Nieuwdorp en Rebecca van der Weijde? Hoog tijd voor een beetje ontspanning! In de podcast 'Kalm met Klassiek' laat Ab je elke werkdag een rustgevend en kalmerend klassiek werk horen. Aangevuld met fijne meditatie- en ademhalingsoefeningen kom je helemaal tot rust en kan je er weer even tegenaan. Ga er lekker voor zitten, doe je ogen dicht en zennnn... Beluister de podcast Kalm met Klassiek via NPO Radio 4 (https://www.nporadio4.nl/podcasts/kalm-met-klassiek) of je favoriete podcastapp, zoals Apple Podcast (https://podcasts.apple.com/nl/podcast/kalm-met-klassiek/id1530895356?l=en) of Spotify (https://open.spotify.com/show/48oGAOR1pdClbDT4COYaDB?si=gs0nvqbpSsivSrY1ckWRHg).
6/3/20211 minute, 7 seconds