Winamp Logo
Klaarwakker Cover
Klaarwakker Profile

Klaarwakker

Dutch, Cultural, 1 season, 16 episodes, 5 hours, 57 minutes
About
Waar lig jij wakker van? Ga ik me ooit thuis voelen in dit land? Wat geef ik op om een goede ouder te zijn? Moet ik me schuldig voelen over de klimaatcrisis? Die vragen stelden de jongste generatie journalisten van De Standaard aan zichzelf en aan leeftijdsgenoten. En wat zegt hun antwoord over de wereld waarin we leven? In deze podcast gaan we op zoek naar antwoorden. Of we die vinden? Wel, daarvoor moet je luisteren.
Episode Artwork

Is een huis kopen mij de lening nog waard? (1)

Huren is weggesmeten geld. Een huis, een eigen plek, da’s stabiliteit, zekerheid voor later. Is kopen dan altijd beter? Van astronomische prijzen, hoge renovatiekosten tot stijgende rentevoeten en inflatie… heeft een torenhoge lening niet al te veel invloed op hoe je leeft? In hoeverre beperkt een lening je keuzevrijheid? Kan je je twijfels over de toekomst wegnemen door een huis te kopen? Vanwaar komt die baksteen in onze maag eigenlijk? Kopen of huren, dat zijn de twee opties als het over wonen gaat. Huren is geld wegsmijten, een eigen plek is stabiliteit en zekerheid voor later. Maar klopt dat wel? Heeft een torenhoge lening niet al te veel invloed op hoe je leeft? Hoever willen, kunnen en moeten we gaan voor een eigen huis? Vanwaar komt die baksteen in onze maag en kunnen we ook anders naar wonen en bezitten kijken? Zijn er alternatieven? Journalist Karlien Beckers gaat op onderzoek in de podcastreeks Klaarwakker.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/29/202327 minutes
Episode Artwork

Is een huis kopen mij de lening nog waard? (2)

Zelfs als een eigen huis je droom is, is kopen niet altijd zo gemakkelijk. Kan je überhaupt nog kopen zonder een stevig spaarpotje en de hulp van je ouders? Wat als je als alleenstaande wil lenen? Hoever willen, kunnen en moeten we gaan voor een eigen huis? En welke impact heeft het beleid op de woningmarkt? Kopen of huren, dat zijn de twee opties als het over wonen gaat. Huren is geld wegsmijten, een eigen plek is stabiliteit en zekerheid voor later. Maar klopt dat wel? Heeft een torenhoge lening niet al te veel invloed op hoe je leeft? Hoever willen, kunnen en moeten we gaan voor een eigen huis? Vanwaar komt die baksteen in onze maag en kunnen we ook anders naar wonen en bezitten kijken? Zijn er alternatieven? Journalist Karlien Beckers gaat op onderzoek in de podcastreeks Klaarwakker.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/29/202326 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Is een huis kopen mij de lening nog waard? (3)

Kopen of huren, dat zijn de twee opties als het over wonen gaat. Maar moeten we er zo zwart-wit naar kijken? In Nederland kan je via antikraakorganisaties goedkoop huren, in landen als Zwitserland drukken wooncoöperatieven de woonkost. Hoe zit dat in België? Kopen of huren, dat zijn de twee opties als het over wonen gaat. Huren is geld wegsmijten, een eigen plek is stabiliteit en zekerheid voor later. Maar klopt dat wel? Heeft een torenhoge lening niet al te veel invloed op hoe je leeft? Hoever willen, kunnen en moeten we gaan voor een eigen huis? Vanwaar komt die baksteen in onze maag en kunnen we ook anders naar wonen en bezitten kijken? Zijn er alternatieven? Journalist Karlien Beckers gaat op onderzoek in de podcastreeks Klaarwakker. See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/29/202326 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Moet ik me schuldig voelen over de klimaatcrisis? (1)

Zijn er nog mensen die het schuldgevoel over de klimaatcrisis herkennen? Hoe gaan zij daarmee om? Sommigen proberen heel klimaatbewust te leven. Anderen geloven dan weer de oplossingen van bovenaf moeten komen. Niet iedereen heeft evenveel schuld aan de klimaatcrisis. Toch kan iedereen wel zijn verantwoordelijkheid opnemen in de zoektocht naar oplossingen. Journalist Josephine Dapaah onderzoekt in drie afleveringen hoe we met het schuldgevoel over de klimaatcrisis kunnen omgaan in de podcastreeks Klaarwakker.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/21/202324 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Moet ik me schuldig voelen over de klimaatcrisis? (2)

De mensen en landen die het minst hebben bijgedragen aan de klimaatcrisis, zijn het kwetsbaarst voor de gevolgen. Niet iedereen heeft dus even veel schuld aan de klimaatcrisis. Toch kan iedereen wel zijn verantwoordelijkheid opnemen in de zoektocht naar oplossingen. Wat kan ik betekenen in zo’n complex probleem? Journalist Josephine Dapaah onderzoekt in drie afleveringen hoe we met het schuldgevoel over de klimaatcrisis kunnen omgaan in de podcastreeks Klaarwakker.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/21/202321 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Moet ik me schuldig voelen over de klimaatcrisis? (3)

Als niet iedereen dezelfde mogelijkheden heeft, dan is de klimaatdiscussie misschien wel oneerlijk.  Hoe kan je solidair zijn met anderen, zonder jezelf uit het oog te verliezen? Journalist Josephine Dapaah onderzoekt in drie afleveringen hoe we met het schuldgevoel over de klimaatcrisis kunnen omgaan in de podcastreeks Klaarwakker.See omnystudio.com/listener for privacy information.
4/21/202322 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Kubra (3/3) Hoe kan je nog flirten op de dansvloer?

Hoe kunnen we elkaars grenzen aftasten zonder die te overschrijden? Dat vraagt Ruben zich af in deze aflevering. De clubs en cafés doen hun best, maar hebben geen pasklaar antwoord op hoe we veilig kunnen feesten. Misschien wordt het ook tijd dat we met elkaar, feestvierders onderling, in gesprek gaan. En de vragen stellen die we niet meer durven stellen. ​Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/16/202223 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Kubra (2/3) Hoe maken we het nachtleven veiliger zonder dat het saai wordt?

Om de veiligheid te garanderen, mogen cis mannen soms niet binnen in café Blond in Gent. De Charlatan deelt dekseltjes uit zodat je je drankje beter kan beschermen. En zelfs in Herentals hebben ze een fuifcharter opgesteld. Verschillende clubs en cafés in heel het land zoeken naar manieren om een veiliger nachtleven te garanderen. Maar nemen we dan niet alle spontaniteit weg? Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/16/202223 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Kubra (1/3) Plots voel je een hand als je op de dansvloer staat: ‘Dan volgt een gevoel van onmacht’

Voor een grote groep mensen is uitgaan meer een last dan de perfecte gelegenheid om eens helemaal los te gaan. Verschillende jongeren in deze aflevering delen hun verhaal over seksueel grensoverschrijdend gedrag, spiking, racisme en queerfobie in het nachtleven​. Hoe maken we het nachtleven weer veilig? Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
12/16/202222 minutes, 20 seconds
Episode Artwork

Jef (3/3) Hoe vinden we als jonge ouders een nieuw evenwicht?

Het zoontje van Andrea en Jef is geboren, maar de zoektocht begint nu pas echt. Hoe vind je als koppel een evenwicht waar iedereen zich goed bij voelt? En mag ik 'the village'  inschakelen, of maakt dat mij tot een minder goede ouder? In deze laatste aflevering reiken kinderpsychiater Binu Singh en andere ouders handvaten aan die in ieders zoektocht van pas kunnen komen. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
11/11/202225 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Jef (1/3) Wat geef ik op om een goede ouder te zijn?

Wat doet de komst van je eerste kind met je leven? Dat vragen binnenlandredacteur Jef Poppelmonde en zijn vriendin Andrea Jame zich af. Ze kijken enorm uit naar de komst van hun zoontje, maar vragen zich ook af hoe ze plaats kunnen maken in een leven dat al goed gevuld is met vrienden, familie, hobby’s en werk. Hoe maak je ruimte, zonder jezelf te verliezen? Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
11/11/202225 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

Jef (2/3) Hoe gaan we om met verwachtingen nu we ouders worden?

Het kindje in Andrea’s buik wordt groter en groter. En samen met de baby, groeien de verwachtingen. Over hoe de bevalling zal zijn, maar ook over wat voor ouders Jef en Andrea zullen zijn. Want over al die keuzes die je maakt, beslis je niet alleen. Ouders, collega’s, vrienden, werkgevers en de maatschappij, iedereen lijkt een mening te hebben over ouderschap. Hoe ga je om met al die verwachtingen? Wat is de impact van al die druk, en wat als die te groot wordt? Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
11/11/202225 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

Samira (2/3) Kan je thuiskomen in je land van herkomst?

Mensen met een migratieachtergrond leren zich doorheen hun leven navigeren tussen verschillende werelden. Dat betekent niet alleen de balans maken in het land waar je woont, maar ook telkens opnieuw die verhouding zoeken tot de plek waar je vandaan komt. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
11/4/202217 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Samira (1/3) Waarom de vraag ‘Wat is thuis?’ niet voor iedereen evident is

Wat is thuis zijn? En waarom is het zo essentieel om ons thuis te voelen? Het zijn vragen die sommigen onder ons zich nog nooit hebben gesteld. Samira Ataei, buitenlandredacteur bij De Standaard, emigreerde met haar ouders vanuit Iran naar België toen ze vijf jaar oud was. Ze heeft zich die vraag al vaak gesteld. Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
11/4/202224 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Samira (3/3) Hoe toch thuiskomen... in jezelf

Wie zich ergens niet thuis voelt, ervaart geen absoluut gevoel. Maar je kan ook in een tussenruimte een thuisgevoel opwekken door smaken, geuren en geluiden. Waarom voelen zoveel mensen zich niet thuis in deze superdiverse wereld? Credits op standaard.be/podcastSee omnystudio.com/listener for privacy information.
11/4/202220 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Trailer. Klaarwakker

Waar lig jij wakker van? Ga ik me ooit thuis voelen in dit land? Wat geef ik op om een goede ouder te zijn? Moet ik me schuldig voelen over de klimaatcrisis?  Die vragen stelden de jongste generatie journalisten van De Standaard aan zichzelf en aan leeftijdsgenoten. En wat zegt hun antwoord over de wereld waarin we leven? In deze podcast gaan we op zoek naar antwoorden. Of we die vinden? Wel, daarvoor moet je luisteren.See omnystudio.com/listener for privacy information.
10/26/20221 minute