Winamp Logo
Kirjoittamisesta Cover
Kirjoittamisesta Profile

Kirjoittamisesta

Finnish, Arts, 1 season, 63 episodes, 2 days, 2 hours, 26 minutes
About
Kirjailija ja kirjoittamisen opettaja Erkka Mykkänen puhuu podcastissaan kirjoittamisesta. Podcast tarjoaa inspiraatiota, suoraa puhetta ja vertaistukea jokaiselle, joka elää kirjoittavaa elämää. Instagram: www.instagram.com/erkkamykkanen/ (Kuukauden kirja -mainoksen musiikki: Midnight Snack by Purrple Cat | https://purrplecat.com/ | Music promoted by https://www.chosic.com/free-music/all/ | Creative Commons CC BY-SA 3.0 | https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/)
Episode Artwork

J53: Erkka Mykkänen: Sellainen mies

Laura Friman juttelee kirjailija Erkka Mykkäsen kanssa hänen autofiktiivisestä esseeromaanistaan Sellainen mies. Teos ilmestyy paperikirjana 22.4. ja äänikirjana 30.4. Jakso on kaupallinen yhteistyö Gummeruksen kanssa. Osta Sellainen mies 20% alennuksella Gummeruksen nettisivuilta käyttämällä koodia "ERKKA20": https://gummerus.fi/products/sellainen-mies !
4/21/20241 hour, 17 minutes, 40 seconds
Episode Artwork

Ilmoittaudu yhteisen kirjoittamisen viikonloppuihin!

Erkka järjestää tammikuussa 2024 kaksi yhteisen kirjoittamisen viikonloppua etänä Zoomissa. Ideana on tarjota inspiroivat, jämerät ja (introverteillekin sopivat) yhteisölliset puitteet oman kirjoittamisen edistämiseen. Yhteiskirjoittaminen etänä sopii aidosti kaikille julkaisseista kirjailijoista luovan kirjoittamisen uteliaisiin vasta-alkajiin. Päivämäärät ovat 12.–13.1. ja 26.–27.1. Molempina viikonloppuina aikataulu on pe 17–20 ja la 10–15. Päivät koostuvat lämmittelyharjoituksista, kunkin omasta kirjoittamisesta ja sessioiden loppuun sijoittuvista Q&A-sessioista, joissa voidaan yhdessä keskustella kirjoittamiseen liittyvistä kysymyksistä ja haasteista. Osallistuminen yhteen viikonloppuun maksaa 25 euroa, ja molempiin alennetusti 45 euroa. Ilmoittaudu tästä linkistä: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfKWoynzahnuLge6UuLpA9YFM4D_JWPnjU7afYdwaXhZIijMw/viewform?usp=sf_link Kysyttävää? Lisätietoja saa lähettämällä viestiä osoitteeseen [email protected].
12/30/20233 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Kaksi tuntia Susanna Hastin kanssa, osa 2

Erkka juttelee Susanna Hastin kanssa kirjoittamisesta. Jakso on leikkaamaton, ja keskustelun idea oli puhua tasan kaksi tuntia vailla ennakkovalmistautumista. Kuuntele ensin osa 1 – kakkosjakso jatkuu lennosta edellisen perään. Susanna Hastin esikoisteos Ruumis/huoneet (S&S) voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon.
9/7/20231 hour, 2 minutes, 7 seconds
Episode Artwork

Kaksi tuntia Susanna Hastin kanssa, osa 1

Erkka juttelee Susanna Hastin kanssa kirjoittamisesta. Jakso on leikkaamaton, ja keskustelun idea oli puhua tasan kaksi tuntia vailla minkäänlaista ennakkovalmistautumista. Osa 1 katkeaa keskeltä tunnin kohdalla, ja jakso jatkuu lennosta osassa 2. Susanna Hastin esikoisteos Ruumis/huoneet (S&S) voitti Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon.
9/7/20231 hour, 30 seconds
Episode Artwork

Kirjoitetaan 20 minuuttia

Tässä jaksossa kirjoitetaan 20 minuuttia. Erkka, tai siis minä, tarjoan kaksi erilaista tapaa lähestyä kirjoittamista, joista voit valita yhden. Ehdotan, ettet kuuntele jaksoa ilman selkeää aietta todella kirjoittaa. Ensimmäinen harjoitus sopii kelle tahansa kirjoittajalle, ja sen tarkoitus on vain avata hana. Toinen harjoitus sopii parhaiten kertovan proosan kirjoittajalle, ja siinä on tarkoitus kirjoittaa uusi kohtaus tekeillä olevaan proosaprojektiin, esimerkiksi romaaniin tai novellikokoelmaan. Voit kokeilla molempia harjoituksia, vaikka ajattelisit olevasi ihan paska. Voit kokeilla harjoituksia myös siinä tapauksessa, että ajattelisit olevasi paras kirjoittaja, joka ei tarvitse mitään tai ketään, edes Jumalaa.
7/30/202330 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

J51: Pontus Purokurun kanssa Rytmissä kirjoittamassa

Erkka juttelee kaverinsa Pontus Purokurun kanssa kirjoittamisesta kahvila Rytmissä. Rytmi on Helsingin kivoin kirjoituskahvila, joka tunnetaan suopeudestaan kirjoittajia kohtaan. Spontaanin höpöttelyn keskellä Erkka ja Pontus kirjoittavat 20 minuuttia, johon myös kuulija on tervetullut ottamaan osaa (n. kohdassa 30–50 minuuttia). Olisiko nyt se hetki, kun aloitat kirjoittamisen tai kohtaat tekeillä olevan projektin vaikean kohdan? Tule kirjoittamaan kanssamme! Kiitos Rytmille luvasta nauhoittaa podcast-jakso. <3 https://www.rytmi.net/
3/31/20231 hour, 6 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

J50: Juhani Mykkänen

Erkka keskustelee isoveljensä Juhani Mykkäsen kanssa siitä, mitä Juhani oppi kirjoittamisesta työssään toimittajana. Juhani aloitti toimittajan uransa kesätöistä Helsingin Sanomien Kaupunki-toimituksessa ja päätyi Nyt-liitteen esimieheksi. Siinä välissä hän kirjoitti juttuja lähes kaikkiin Hesarin osastoihin Taloudesta Kuukausiliitteeseen ja editoi tolkuttoman määrän muiden toimittajien juttuja. Juhani vaatii tekstiltä tarkkoja havaintoja ja fraasien sekä adjektiivien välttämistä. Hän kertoo myös, mitä kirjoittaja voi oppia Game of Thrones -sarjasta ja miten hänen HS Vision kolumninsa syntyvät. Lopuksi Erkka haluaa tietää, miksi veli ei lue käytännössä lainkaan kaunokirjallisuutta.
3/6/20231 hour, 20 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

J49: Villa Sarkia

Seitsemännen kauden ensimmäisessä jaksossa Erkka kertoo vierailuistaan Sysmän Villa Sarkia -residenssissä. Millaisesta paikasta on kyse ja miksi sinunkin kannattaisi hakea sinne? Erkka kertoo tarinan siitä, miten vietti Sarkiassa ensimmäisen kuukautensa vuoden 2011 helmikuussa, jolloin hän tapasi residenssissä yhdysvaltalaisen runoilija ja romaniaktivisti Paul Polanskyn. Mitä hän oppi Polanskylta, joka kyseenalaisti nuorenmiehen runouden ja elämänasenteen? Miten työskentely sujui residenssissä nyt, 12 vuotta myöhemmin? Entä mitkä ovat parhaat Sarkian-kävijän tärpit? | Keväällä 2023 Kirjoittamisesta-podcastissa ilmestyy neljä jaksoa, jotka tulevat julki kuun ensimmäisenä päivänä.
1/31/202345 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

J48: Antti Holma, osa 2

Kuudennen kauden viimeisessä jaksossa kirjailija Antti Holma vastaa Erkan ja kuulijoiden kysymyksiin kirjoittamisesta. Tuplajakson kakkososan kysymykset: Kuka on auttanut Anttia kirjoittamisessa? Mitä kaunokirjallista Antti kirjoittaa tai haluaisi kirjoittaa seuraavaksi? Mikä on hyödyllisin tyly tai jopa tyrmäävä palaute, jonka Antti on saanut tekstistään tai kirjoittamisestaan ylipäänsä? Pitääkö taiteen tekemisen eteen jollain tapaa kärsiä? Paljonko aikaa Antti käyttää kirjoittamiseen päivä-/viikkotasolla? Vieläkö Antti kirjoittaa aamusivuja? Millainen kirjoittaja oli nuori Antti? Muistaako hän jotain, mitä nuorena kirjoitti? Miten saada kiinni alussa leijuvista ajatuksista, haparoida niitä sanoiksi ja jäsentää lauseiksi? Miten kirjoittaa lyhyttä, hauskaa ja huomiotaherättävää tekstiä? Millaisia jälkikaikuja Auta Antti -podcast herättää tekijässään vuosien jälkeen? Kirjoittamisesta-podcast jatkuu 1.2.2023!
11/30/202258 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

J47: Salla Simukka

Erkka keskustelee kirjailija Salla Simukan kanssa hänen ensimmäisestä aikuisille suunnatusta romaanistaan Tästä kaikki alkaa (Tammi 2022). Salla on tehnyt jo kaksikymmenvuotisen uran nuortenkirjailijana, ja nyt hän on tehnyt uuden aluevaltauksen. Taitava pienoisromaani yhdistää parisuhdeanalyysiä kauhuelementteihin. Erkka ja Salla juttelevat muun muassa suunnittelun ja "varsinaisen" kirjoittamisen suhteesta, kirjoittamisen säännöstelystä rankan aiheen kohdalla ja yhteistyöstä kustannustoimittajan kanssa. *** Jakso on kaupallinen yhteistyö Tammen kanssa. Osallistu kirjan arvontaan Instagramissa: @erkkamykkanen. ***
11/14/202257 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

J46: Antti Holma, osa 1

Tuplajaksossa kirjailija Antti Holma vastaa Erkan ja kuulijoiden kysymyksiin kirjoittamisesta. Ensimmäisen osan kysymykset: Mikä oli Antin kirjoittajakoulu? Mitkä ovat parhaat kirjoitusoppaat? Miksi, Antti, olet nero? Kuuluiko Kaikki elämästä(ni) -romaanin kirjoittamiseen vaihe, jolloin tuntui ettei tämä onnistukaan, ja jätit homman kesken? HÄPEÄNIPPU: Miten Antti on oppinut käsittelemään häpeää (tai käyttämään sitä materiaalina)? Miten käsitellä kirjoittamisen aiheuttamaa häpeää, joka liittyy pelkoon, että tekstiä julkaistessaan paljastaa itsestään jotain intiimiä, vaikka kyse olisikin fiktiosta? Tunnistaako häpeästä oikean suunnan kirjoittamiselle? Kun teksti on valmis, loppuuko häpeä? TUSKANIPPU: Mikä kirjoittamisessa vituttaa eniten? Miksi kirjoittaminen on niin vaikeaa? Miten olla ottamatta kirjoittamista liian vakavasti? Keksiikö Antti ensimmäisen tason hassuttelukysymyksiä Haluatko miljonääriksi -ohjelmassa? Mistä omaa kirjoittajakuvaa koskevasta näkemyksestä Antin olisi hyvä päästää irti? Mistä saada omiin teksteihin korjausehdotuksia ja kritiikkiä? ITSEKRITIIKKINIPPU: Miten oppia luottamaan omaan tekstiinsä? Nimim. Hylsyjen lannistama. Miten itsekriittisyydestä pääsee eroon? Miten jatkaa kirjoittamista silloinkin kun tuntuu, että kaikki mitä kirjoittaa on ihan paskaa?
10/31/20221 hour, 15 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Äänikolumni: Kolumnini olivat ajanhukkaa

Viimeisessä äänikolumnissaan Erkka tunnustaa, että kolumnien kirjoittaminen tuntui hänestä ajanhukalta, sillä tunnustusta ei sadellut yhtä paljon kuin haavekuvissa. John Williamsin viisaat romaanit tarjoavat onneksi pettymykseen perpektiiviä. Kolumni on alun perin julkaistu Kritiikin Uutiset -sivustolla.
10/14/20228 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

J45: Oona Pohjolainen, Adile Sevimli ja Kärsimyskukkauuteaddiktio

Erkka keskustelee Oona Pohjolaisen ja Adile Sevimlin kanssa nuortenkirjasta Kärsimyskukkauuteaddiktio (Otava 2022), joka kertoo kahdesta noidasta, Junosta ja Sadinista. Oona ja Adile ovat media-alan ammattilaisia ja ystävyksiä, joiden yhteisprojekti alkoi fiktiivisestä sähköpostikirjeenvaihdosta. Mitä ihanaa ja mitä vaikeaa on kirjan kirjoittamisessa ystävän kanssa? Suunnittelivatko he ensin teoksen maailman vai juonen, ja millä eri tavoilla he pitivät rakennetta kasassa? Läpinäkyvyyden hengessä vieraat kertovat myös avoimesti kustannussopimuksen saamisen monipolvisesta prosessista. Lopuksi kiinnostaa tämäkin: kuinka syvällä Oona ja Adile itse ovat noituuden maailmassa?
9/30/20221 hour, 1 minute, 51 seconds
Episode Artwork

Äänikolumni: Suorasanaisuuden koulukunnan terveiset

Millaista on toimiva kieli? Erkka pohtii kolumnissaan edustamaansa suorasanaisuuden koulukuntaa, jonka mukaan yksinkertainen on kaunista. Häntä vaivaavat lääkärit, jotka peittävät epävarmuuttaan epäselkeään kieleen, mutta myös kirjoittajat ja kriitikot, jotka tuntuvat tekevän samoin. Ei Erkka tosin itsekään ole koulukuntansa kunniakkain edustaja. Teksti on alun perin julkaistu Kritiikin Uutiset -sivustolla.
9/15/20228 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

J44: Pauli Tapio

Kuudennen kauden ensimmäisessä jaksossa Erkka keskustelee runoilija Pauli Tapion kanssa hänen runoteoksestaan Tyhjä, suuri ja öinen (Poesia 2021). Kirja on raamatullisen synkkä valitusvirsi ihmisyydestä ja edistysuskon menettämisestä. Toisaalta se puhkeaa välillä upeisiin mitallisiin runoihin, jotka ylistävät luonnon ja hetkellisyyden kauneutta. Mikä vanhoissa, unohtuneissa runomuodoissa vetää Paulia puoleensa? Miten löytää tasapaino selkeyden ja hämäryyden välillä? Entä mistä löytää toivoa, kun näyttää siltä, että tulevaisuus on poistettu? Jakson ensimmäisellä puoliskolla Erkka ja Pauli tekevät nostalgiamatkan muinaiseen Euli & Parkka -runoblogiin (2009), joka oli lähtölaukaus molempien julkiselle kirjoittamiselle. Blogin idea oli julkaista runo joka päivä, ja sen anti koottiin vuonna 2010 runoteokseksi nimeltä Kolehti (Ntamo). Mikä varhaisaikuisuuden runoissa hävettää? Entä mikä niissä oli jo omaa? Euli & Parkka -blogi: http://eulijaparkka.blogspot.com/ | Osta Kolehti-runoteos: https://www.ntamo.net/product/99/erkka-mykkanen--pauli-tapio-kolehti-2010
9/1/20221 hour, 21 seconds
Episode Artwork

Kesäspesiaali: Samuli Putro ja Venla Rossi

Millaista on tehdä töitä ystävän kanssa? Toimittaja Venla Rossi editoi ystävänsä, lauluntekijä Samuli Putron laulunsanoituksia ja radiokäsikirjoituksia. Venla uskaltaa sanoa, kun teksti on huonoa, eikä Samuli pelkää suoraa kritiikkiä. Yhteistyö on vain vahvistanut heidän ystävyyttään, jonka olennainen osa vaikuttaa olevan lämmin vittuilu: ”Samulihan on brändännyt itsensä nuorten naisten avulla uudestaan”, Venla sanoo. Keskustelu etenee Samulin ja Venlan yhteistyöstä laajempiin rakenteisiin. Olisiko popmusiikin sanoittamisen puolella enemmänkin tarvetta tiukalle editointikulttuurille, joka journalismissa on arkipäivää? Keskustelu nauhoitettiin Erkan järjestämällä Mykkälän kirjoitusretriitillä Pielavedellä. Samuli ja Venla eivät olleet retriitillä kirjoittamassa vaan muissa hommissa: Venla kokkasi retriitin osallistujille ruokaa ja Samuli tiskasi ja lämmitti saunaa. Fyysinen työ on molemmille tarpeellista vastapainoa omalle kirjoittamiselle. ***Onko Kirjoittamisesta-podcastista ollut sinulle iloa? Tee palvelus ja anna tähtiarvio, niin podcastin näkyvyys kasvaa. <3***
6/30/202238 minutes
Episode Artwork

J43: Kuuntele omalla vastuulla

Kuuntele Kirjoittamisesta-podcastin viidennen kauden viimeinen jakso omalla vastuulla.
6/8/202245 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

J42: Päiväkahvit – Noora Mattila

Etäpäiväkahveille saapuu tällä kertaa toimittaja ja tietokirjailija Noora Mattila, jonka kanssa Erkka keskustelee narratiivisesta tietokirjasta "Heränneet: Maailma salaliittoteoreetikoiden silmin". Kirjassa Noora kuvaa paikoin kivuliaitakin keskusteluitaan anoppinsa Susanin kanssa. Yhdysvaltain länsirannikolla asuva Susan on mielestään vain kriittinen ajattelija, mutta Nooran näkökulmasta jotkut hänen ajatuksistaan – kuten rokotekriittisyys – ovat virheellisiä ja haitallisia. Miten kaksi ihmistä, jotka näkevät maailman niin eri tavalla, voivat löytää yhteyden? Entä millainen on kirjoittajan vastuu, kun hän saa täyden vallan kuvata avoimesti läheistään? ***Päiväkahvijaksot ovat hieman lyhyempiä ja rennompia jaksoja, joiden tekeminen ei jännitä Erkkaa niin paljon.***
5/16/202236 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Äänikolumni: Kuka on pätevä?

Kuka on pätevä tekemään työtään? Erkka pohtii äänikolumnissaan, mihin hänen pätevyyden kokemuksensa kirjoittamisen opettajana perustuu. Paljastuu, ettei perusta ole aivan ongelmaton. Teksti on alun perin julkaistu Kritiikin Uutiset -sivustolla.
5/10/20227 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

J41: Juhani Karila ja Jussi Seppänen – taas!

Kirjoittamisesta-podcastin viisivuotisuuden kunniaksi studioon palaavat podcastin ensimmäiset vieraat, Juhani Karila ja Jussi Seppänen. Aluksi jokainen esittää provosoivan väitteen kirjoittamisesta, jonka pitää alkaa sanoilla "Kirjailijat eivät uskalla puhua siitä, että..." Jakson toisella puoliskolla kirjailijat vastaavat seuraaviin kuulijakysymyksiin: Mistä tietää että suhde kustannustoimittajaan toimii tai ei toimi? Voiko jokainen kehittyä hyväksi kirjoittajaksi harjoittelemalla? Miten kertoa tarpeeksi, muttei liikaa? Mikä on kirjoittajan vastuu, kun käyttää muita ihmisiä lähteenä fiktiossaan? Mitä inhoatte kirjoittamisessa? Entä mitä rakastatte? Miksi? Miten jaksaa luovalla alalla? Miten selvitä suvantovaiheista, jolloin mitään ei synny? Mitä tekisitte toisin? Missä kohtaa kehoa hyvä kirjoittaminen teillä tuntuu? Usein sanotaan, että kirjoita siitä, minkä tunnet. Miten kirjoittaa siitä, mitä ei tunne?
5/3/20221 hour, 29 seconds
Episode Artwork

J40: Voiko huumoria kirjoittaa väkisin?

Erkka pohtii, voiko huumoria kirjoittaa väkisin. Vastausta kysymykseen hän etsii lapsuudestaan, lavarunokokeiluistaan, koomikko Louis CK:n urasta ja lopulta häntä itseään ansioituneempien koomisten kirjailijoiden avulla: huumorin syntymisen arvoitusta omasta näkökulmastaan avaavat Petri Tamminen, Jussi Seppänen ja Miina Supinen. Miksi he osaavat kirjoittaa niin hauskasti? Jakso perustuu alustukseen, jonka Erkka piti Oriveden Nauru -seminaarissa vuonna 2016.
4/18/202241 minutes, 1 second
Episode Artwork

J39: Päiväkahvit – Anna Brotkin

Päiväkahveille saapuu tällä kertaa käsikirjoittaja Anna Brotkin, jonka kanssa Erkka keskustelee taiteilijaidentiteetin etsimisestä, Aikuiset-sarjan kirjoittamisesta ja Erkan kateudesta Annan saavutuksia kohtaan. Anna kertoo myös ratkaisun ”liian vahvan sivuhenkilön” ongelmaan, joka vaivasi häntä tekeillä olevan pitkän elokuvan käsikirjoituksessa, ja paljastaa, miltä Aikuisten tulevan kauden kirjoittaminen tuntui kakkoskauden menestyksen jälkeen. ***Päiväkahvijaksot ovat hieman lyhyempiä ja rennompia jaksoja, joiden tekeminen ei jännitä Erkkaa niin paljon.***
4/11/202235 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

J38: Veera Milja

Erkka keskustelee runoilija Veera Miljan kanssa hänen esikoisteoksestaan Supersalanen tyttöpäiväkirja (Tammi 2022). Veera työsti runoteostaan viiden vuoden aikana. Miten hän löysi runojen kautta tarvittavan etäisyyden omiin kokemuksiinsa ja oppi luottamaan omaan tyyliinsä? Millaista oli Tommi Parkon runoilijoiden sparrausryhmässä? Mikä on intuitiivisen kirjoittamisen ja editoinnin suhde? Kuinka tärkeää on päiväkirjakirjoittaminen ja muu "turha" kirjoittaminen? Kirjoitammeko me itse vai onko tehtävämme vain havaita, mitä kauttamme kirjoittuu? Mikä on todellisuuden ja olemisen taustalla oleva pohjimmainen mysteeri? Onko Aikakoneen ”Odota" nolo biisi – vai just hyvä?
4/4/202258 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

J37: Marko Hautala – Näin kirjoitan kauhua

Erkka keskustelee kauhukirjailija Marko Hautalan kanssa hänen novellikokoelmastaan Kuolleiden valssi (Tammi 2022). Teos on puhdasveristä kauhua, mutta kielellisesti ja psykologisesti tarkat novellit etenevät usein yllättäviin, syvällisiin suuntiin. Miten Markosta tuli kauhukirjailija, mistä hän saa aiheensa ja miten hän tarinoitaan työstää? Entä mikä rooli kauhukirjallisuudella on maailmassa, joka on jo valmiiksi kauhea – tai kirjoittamisella ylipäätään? Jakson alussa Erkka pyytää kauhun mestarilta palautetta 13-vuotiaana kirjoittamastaan kauhunovellista. *** Jakso on kaupallinen yhteistyö Tammen kanssa. ***
3/14/202258 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

J36: Päiväkahvit – Laura Friman

Päiväkahveille saapuu tällä kertaa toimittaja ja kirjailija Laura Friman, jonka kanssa Erkka keskustelee kolumnien kirjoittamisesta. Laura tunnetaan provosoivana kolumnistina, mutta mikä on totuuden ja tyylittelyn suhde hänen teksteissään? Entä onko kirjoittaminen hänelle ahdistavaa vai rauhoittavaa tekemistä? Jakson aluksi Erkka ja Laura yrittävät yhdessä purkaa nauhoitustilanteen aiheuttamaa jännitystä. ***Päiväkahvijaksot ovat hieman lyhyempiä ja rennompia jaksoja, joiden tekeminen ei jännitä Erkkaa niin paljon.***
3/7/202236 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

J35: Kysy kustannustoimittajalta, osa 2 – Antti Berg ja Jouni Tikkanen

Erkka kysyy lisää kuulijoiden kysymyksiä kahdelta tuoreelta kustannustoimittajalta, Antti Bergiltä ja Jouni Tikkaselta. Jakson 2/2 kysymykset: Minkä vinkin antaisit aloittelevalle kustannustoimittajalle? Millaisia kommentteja kustannustoimittaja ei halua kuulla kirjailijalta? Minkä verran kustannustoimittajaa saa vaivata sen jälkeen, kun kustannussopimus on tehty? Milloin kustannustoimittajat loukkaantuvat, ja juoruavatko he keskenään vaikeista kirjailijoista? Kaduttaako jonkin teoksen hylkääminen? Mistä tietää sopivansa kustannustoimittajan ammattiin? Mitä te oikein haluatte? Kirjoittiko Ville Repo Kalle Päätalon kirjat Kallen ideoiden perusteella – eli kuinka iso osa kirjailijan tekstistä voi olla kustannustoimittajan kynästä? Mistä tunnistaa, että jokin teksti on kustantamisen arvoinen? Miten kannustat jatkuvasti myöhässä olevaa kirjoittajaa? Miksi kustannustoimittajat panttaavat kehuja kirjailijoita kohtaan? Voiko keskeneräisellä käsikirjoituksella saada sopimuksen tai tapaamisen? Miksi kustannustoimittajat ovat niin huonoja – kohdellaanko kirjailijoita silkkihansikkain, vai ovatko he vain laiskoja? Voiko kustannussopimusta saada, jos ei ole julkisuudesta tai somesta tuttu? Mikä teksti viimeksi imaisi mukaansa? Haluatteko pohjimmiltaan itsekin kirjoittaa fiktiota?
2/28/202256 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

J34: Kysy kustannustoimittajalta, osa 1 – Antti Berg ja Jouni Tikkanen

Erkka kysyy kuulijoiden kysymyksiä kahdelta tuoreelta kustannustoimittajalta, Antti Bergiltä ja Jouni Tikkaselta. Jakson 1/2 kysymykset: Miten päädyit kustannustoimittajaksi? Kuka on esikuvasi kustannustoimittajana? Miten lehtitekstin ja kaunokirjallisuuden editoiminen eroavat toisistaan? Missä vaiheessa käsikirjoituksen pitää tehdä kustannustoimittajaan vaikutus – onko joku sivumäärä? Millaista on toimiva yhteistyö kirjailijan kanssa? Miten editoida käsikirjoitusta, kun ensimmäinen versio on valmis? Onko tuhoon tuomittua lähestyä kustannustoimittajaa kustantamon ohi, vaikkapa yksityisviestillä somessa?
2/14/202253 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

J33: Päiväkahvit – Risto Oikarinen

Päiväkahveille saapuu tällä kertaa kirjailija Risto Oikarinen, jonka kanssa Erkka keskustelee kurin merkityksestä kirjoittamisessa. Risto on paitsi kirjailija, myös saksofonisti ja pappi. Muusikon koulutuksessa ja kristinuskon perinteessä on omat käsityksensä kurinalaisuudesta ja kärsimyksen merkityksestä. Nuorempana Risto saattoi jopa läimäistä itseään kasvoille, jos kirjoittaminen ei sujunut. Miksi hän meni niin pitkälle – ja mikä hänen työtavoissaan on nykyään toisin? ***Päiväkahvijaksot ovat hieman lyhyempiä ja rennompia jaksoja, joiden tekeminen ei jännitä Erkkaa niin paljon.***
2/7/202235 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

J32: Elina Backman – Näin kirjoitin dekkarin

Viidennen kauden ensimmäisessä jaksossa Erkka keskustelee Elina Backmanin kanssa hänen esikoisdekkaristaan Kun kuningas kuolee (Otava 2020). Romaani on rakkaudella työstetty murhamysteeri, jonka kirjoittaminen ajoittui seitsemän vuoden ajalle. Miten viisisataisen dekkarin juonta ja rakennetta pidetään kasassa? Kumpi on tärkeämpää taustatyötä, poliisien haastattelut vai pitkät kävelyt Lammassaaressa? Entä mikä on sydämellä kirjoittamisen ja laskelmoinnin suhde, kun haaveena on kansainvälinen menestys? *** Jakso on kaupallinen yhteistyö Otavan kanssa. ***
1/31/202257 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Äänikolumni: Urakateellisen aloituspaketti

Onko kateus sinulle tuttu tunne? Erkka tarjoaa äänikolumnissaan aloituspaketin, jonka voi ottaa käyttöön seuraavalla kerralla, kun kateus kollegan menestystä kohtaan iskee. Teksti on alun perin julkaistu Kritiikin Uutiset -sivustolla.
1/27/202211 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

J31: Kirjoittamisen opettamisesta, osa 2

Vuoden viimeisessä jaksossa Erkka vastaa vielä muutamaan kirjoittamisen opettamista käsittelevään kysymykseen. Miten antaa palautetta tekstistä, jota ei ymmärrä? Kuinka selkeästi opiskelijoiden kehityksen näkee? Mikä tekee ei-asiatekstistä hyvän? Entä voiko kirjoittamisen opettaja lopulta olla hyvä tyyppi? Muutama sana myös nuoresta Paavo Haavikosta, tarinasta juustona sekä kirjoittajien uhrauksista kirjoittamisen eteen.
12/14/202137 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

J30: Antti Rönkä – Näin kirjoitin toisen kirjani

Erkka keskustelee kirjailija Antti Röngän kanssa hänen toisesta romaanistaan Nocturno 21:07 (Gummerus). Kirja käsittelee seksuaalista häpeää – vai käsitteleekö sittenkään? Mitä haasteita toisen kirjan kirjoittamiseen liittyi menestyneen esikoisteoksen jälkeen? Miksi miesten on tässä ajassa haasteellista kirjoittaa seksistä? Entä tykkääkö Antti isänsä Petri Tammisen kirjoista? Jakso on osa "Näin kirjoitin toisen kirjani" -sarjaa, jonka Erkka tekee kaupallisessa yhteistyössä Gummeruksen kanssa. (2021)
12/3/202155 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

J29: Päiväkahvit – Lyyti

Erkalla on uudet podcast-välineet! Helsingin Vallilan kotikeittiöstudion ensimmäiseksi vieraaksi saapuu lauluntekijä Lyyti eli Lydia Lehtola. Kahvikupposen äärellä Lyyti kertoo, miten hän löytää tiheille sanoituksille sisällön ja muodon. Entä miltä menestys tuntuu? Päiväkahvit on Kirjoittamisesta-podcastin uusi formaatti, jossa vieraana on spontaanisti kahville kutsuttu kirjoittaja. ***Päiväkahvijaksot ovat hieman lyhyempiä ja rennompia jaksoja, joiden tekeminen ei jännitä Erkkaa niin paljon.***
11/25/202132 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

Äänikolumni: Lopeta valittaminen, aloita kirjoittaminen

Haluaisitko kirjoittaa, mutta et tiedä miten aloittaa? Erkka tarjoaa äänikolumnissaan kaksi erilaista keinoa kirjoittamisen aloittamiseen. Teksti on alun perin julkaistu Kritiikin Uutiset -sivustolla.
11/22/20218 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

J28: Kirjoittamisen opettamisesta, osa 1

Erkka vastaa kuulijoiden kysymyksiin kirjoittamisen opettamisesta. Miten Erkka päätyi kirjoittamisen opettajaksi? Onko vaikeaa tasapainoilla kirjoittamisen ilon ja opiskelijoiden julkaisutavoitteiden välillä? Entä ajatteleeko Erkka joskus, että jonkun teksti on ihan paskaa, mutta kannustavana opena sitä on pakko kehua?
11/12/202144 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

J27: Julia Thurén – Näin kirjoitin toisen kirjani

Erkka keskustelee tietokirjailija Julia Thurénin kanssa hänen toisesta kirjastaan Kaikki kuluttamisesta (Gummerus). Julia on toimittaja ja somevaikuttaja, joka löysi oman äänensä Juliaihminen-blogia kirjoittamalla. Tietokirjoissaan hän puhuu tärkeistä aiheista fiksusti, lähestyttävästi ja hauskasti. Mutta miksi toisen kirjan kirjoittaminen oli hänestä helvetillistä? Jakso on osa "Näin kirjoitin toisen kirjani" -sarjaa, jonka Erkka tekee kaupallisessa yhteistyössä Gummeruksen kanssa. (2021)
10/21/202159 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

Äänikolumni: Kuka olen, jos en kirjailija?

Erkka kertoo äänikolumnissaan, mitä hänen identiteetilleen kirjailijana tapahtui, kun kolme vuotta työstetyn kirjan kustannussopimus purettiin. Teksti on alun perin julkaistu Kritiikin Uutiset -sivustolla.
10/3/20217 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

J26: Palaute, kustantamoiden kohtelu ja Antti Hurskainen

Erkka pohtii saamansa podcast-palautteen avulla ikuisuuskysymystä siitä, miten palautetta pitäisi osata ottaa vastaan. Käsittelyssä on myös kuulijakysymys, joka koskee kirjallisen maailman tabua: mitkä kustantamot kohtelevat kirjailijoita hyvin ja mitkä huonommin? Lopuksi Erkka soittaa kirjailija Antti Hurskaiselle, jolta hän kysyy viisi kysymystä. Miksi Antin kirjallisen ilmaisun moottori on viha, ja haluaako hän tahallaan satuttaa muita kirjailijoita?
9/16/202147 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

J25: Taija Tuominen

"Joitain asioita pitää hautoa ja kypsytellä", sanoo kirjailija ja kirjoittamisen opettaja Taija Tuominen. Hän tietää mistä puhuu: Taija kirjoitti esikoisteostaan Tiikerihaita kymmenen vuotta, ja seuraava romaani Kuningaskobra otti kaksikymmentä vuotta. Taijan kirjat käsittelevät selviytymistä helvetillisestä lapsuudesta. Kirjojensa lisäksi Taija tunnetaan maan valoisimpana kirjoittamisen opettajana. Kirjoittajan tiensä lisäksi Taija kertoo etäännyttämisen merkityksestä omakohtaisissa aiheissa ja tarjoaa kuulijoille kolme kirjoitusharjoitusta. *** Mainos: Hanki itsellesi Storytel 30 päiväksi osoitteessa storytel.com/kirjoittamisesta! *** (2021)
9/2/20211 hour, 3 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

J24: Kaikki apurahoista(ni)

Neljännen kauden ensimmäisessä jaksossa Erkka kertoo kirjallisuuden apurahojen hakemisesta. Tarjolla on henkilökohtaisia, käytännöllisiä ja myönteisiä näkökulmia apurahahakemiseen. Erkka antaa parhaat hakemusvinkkinsä ja lukee ääneen työsuunnitelmansa, jolla hän haki valtion puolen vuoden taiteilija-apurahaa. Jakso on apurahajärjestelmän ylistys ja avoin kutsu puhua rahasta ilman häpeää. *** Mainos: Hanki itsellesi Storytel 30 päiväksi osoitteessa storytel.com/kirjoittamisesta! *** (2021)
8/19/202148 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

J23: Joonas Kallonen – Näin kirjoitin esikoiskirjani

Kirjoittamisesta-podcastin kolmannen kauden viimeisessä jaksossa Erkka keskustelee esikoiskirjailija Joonas Kallosen kanssa romaanista Giljotiini (WSOY 2021). Romaani kertoo etääntyneistä kaksosista, Mikaelista ja Sofiasta, jotka yrittävät omilla tavoillaan muuttaa maailmaa – toinen terrorismilla, toinen teatterilla. Teoksen kirjoittaminen kesti kolme vuotta, mutta valtaosa työstä tapahtui viimeisen puolen vuoden intensiivisen periodin aikana. Millaisen hinnan se otti? Entä miten synkistä aiheista kirjoittaminen muutti kirjoittajaansa? Jakso on osa "Näin kirjoitin esikoiskirjani" -sarjaa, jonka Erkka tekee kaupallisessa yhteistyössä WSOY:n kanssa. *** Mainos: Hanki itsellesi Storytel 30 päiväksi osoitteessa storytel.com/kirjoittamisesta! *** (2021)
6/23/202154 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

J22: Petri Tamminen (ja pikkulinnut)

Erkka kysyy kymmenen kysymystä kirjalliselta esikuvaltaan Petri Tammiselta. Erkka haluaa tietää, jännittääkö kirjoittaminen Petriä, mitä kirjoitusneuvoa hän eniten toistelee toisille kirjoittajille ja mikä hänen teoksistaan on kaikkein epärehellisin. Entä onko Petri katkera siitä, ettei ole voittanut Finlandia-palkintoa? Jakson alussa Erkka vastaa perinpohjaisesti yhteen kuulijakysymykseen: Mistä kirjoittajien tarinat tulevat? (2021)
6/16/202158 minutes, 6 seconds
Episode Artwork

J21: Kuunneltavaksi kirjoittamisesta – Elina Kilkku

Erkka keskustelee Vaimovallankumous-äänikirjasarjan kirjoittaneen Elina Kilkun kanssa siitä, millaista on kirjoittaa tekstiä, joka on tarkoitettu ensisijaisesti kuunneltavaksi. Elina on teatteritaustainen kirjailija, jolle tarkasti konseptoidun Storytel Original -sarjan tekeminen oli inspiroiva kokemus. Mitä pitää ottaa huomioon, kun kirjoittaa tekstiä nimenomaan kuunneltavaksi? Keskustelu laajentuu rakennekysymyksiin: Elina ja Erkka uskovat molemmat, että nöyrtyminen rakenteen vaatimuksiin vapauttaa kirjoittajan luovuuden. *** Jakso on kaupallinen yhteistyö Storytelin kanssa. Hanki itsellesi Storytel 30 päiväksi osoitteessa storytel.com/kirjoittamisesta! *** (2021)
6/2/202147 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

J20: Martta Kaukonen – Näin kirjoitin esikoiskirjani

Erkka keskustelee esikoiskirjailija Martta Kaukosen kanssa romaanista Terapiassa (WSOY 2021). Martta on elokuvakriitikko ja itseoppinut kirjoittaja, joka tankkasi vuosikausia angloamerikkalaisia psykologisia trillereitä – kunnes yhtenä iltana oman jännärin aloituskappale ilmestyi hänen mieleensä. Kauanko romaanin kirjoittaminen kesti? Miten hän sai romaanin monimutkaisen rakenteen pysymään kasassa? Entä mitä vinkkejä Martta tarjoaa esikoisteoksen julkaisusta haaveilevalle? Jakso on osa "Näin kirjoitin esikoiskirjani" -sarjaa, jonka Erkka tekee kaupallisessa yhteistyössä WSOY:n kanssa. (2021)
5/19/202145 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

J19: Yllätyspussijakso!

Erkka pohtii meditaatiotekniikan yhdistämistä kirjoittamiseen, kill your darlings -ohjetta sekä sitä, kuka ihmeessä oikein on lukija. Lisäksi Erkka soittaa yllätyspuhelun eräälle runoilijalle kysyäkseen, miten seksistä kirjoitetaan eettisesti ja mistä tunnustuksesta runoilija on aina salaa haaveillut. Ja muutakin yllätyspussista löytyy! *** Kaupallinen yhteistyö: hanki itsellesi Storytel 30 päiväksi osoitteessa storytel.com/kirjoittamisesta! ***
5/5/202143 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

J18: Ida Pimenoff – Näin kirjoitin esikoiskirjani

Erkka keskustelee esikoiskirjailija Ida Pimenoffin kanssa romaanista Kutsu minut (WSOY 2021). Miten valokuvataiteilija päätyi kirjoittamaan romaanin omakohtaisesta aiheesta, isättömyydestä? Miten Ida löysi tarinaan sopivan kertojaäänen? Miten rakenne muodostui ja pysyi kasassa? Entä millaista oli yhteistyö kustannustoimittajan kanssa? Jakso on osa "Näin kirjoitin esikoiskirjani" -sarjaa, jonka Erkka tekee kaupallisessa yhteistyössä WSOY:n kanssa. (2021)
4/22/202157 minutes, 2 seconds
Episode Artwork

J17: Kysymyksiä, vastauksia ja kirjoitusharjoituksia

Erkka vastaa kuulijoiden kysymyksiin kirjoittamisesta. Mitä tehdä, kun kokee kirjoittavansa pelkkää paskaa? Miten tekstin kielen voisi saada toimimaan paremmin? Entä miten valita tekstille oikea kertoja? Lopussa Erkka jakaa kuulijoille muutaman inspiroivan kirjoitusharjoituksen. (2021)
4/11/202149 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

J16: Kirjoittajan tie, osa 2

Erkka jatkaa tarinaansa kirjoittajan tiestään. Mikä oivallus johdatti kirjoittamaan ensimmäisen tekstin esikoisteokseen Kolme maailmanloppua? Mitä lehtikirjoittaminen opetti fiktion kirjoittamisesta? Entä minkä viiden rajoitteen avulla Erkka onnistui kirjoittamaan esikoisromaaninsa ensimmäisen version valmiiksi vain kahdessa viikossa? Jakson lopussa kuulijat saavat käyttöönsä harjoituksen, joka sopii etenkin kirjoittajalle, joka ei vielä tiedä, mistä kirjoittaisi. (2021)
3/25/20211 hour, 10 seconds
Episode Artwork

J15: Kirjoittajan tie, osa 1

Erkka kertoo avoimesti omasta kirjoittajan tiestään. Lapsuudessa ensimmäinen kirjoittamiseen liittyvä tunne oli kateus, ja teini-iässä rehellistä kirjoittamista tärkeämpää oli yrittää tehdä vaikutus nettifoorumin ilkeisiin esikuviin. Mutta millaiset oivallukset johtivat ensimmäisiin julkaistuihin runoihin? Jälkimmäisellä puoliskolla Erkka vastaa myös kuulijakysymyksiin: Mistä tietää, että teksti on valmis? Miten löytää useista juonihahmotelmista se oikea? Entä mikä on inspiraation ja pakkokirjoittamisen suhde? (2021)
3/11/202155 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

J14: Keskittymisestä

Kirjoittamisesta-podcast on palannut kahden ja puolen vuoden tauon jälkeen! Kolmannen kauden ensimmäisessä jaksossa Erkka puhuu keskittymisestä. Miten se onnistuu? Aluksi hän kertoo, mistä tauko johtui ja mikä sai hänet lopulta palaamaan tekemään uusia jaksoja. Vinkki: samalla keinolla saa katkaistua myös kirjoittamistauon. (2021)
2/23/202138 minutes, 3 seconds
Episode Artwork

J13: Minna Rytisalo

Kirjoittamisesta-podcastin toisen kauden viimeisessä jaksossa Erkka keskustelee kirjailija Minna Rytisalon kanssa ensimmäisen ja toisen romaanin kirjoittamisen eroista. Rytisalon esikoisromaani Lempi on voittanut lukuisia palkintoja ja myynyt yli 20 000 kappaletta. Rytisalo kirjoitti teoksen lyhyessä ajassa ja vailla aiempaa fiktion kirjoittamiskokemusta, mutta takana oli vuosikymmenien ura analyyttisenä himolukijana. Millaista on ollut kirjoittaa seuraavaa teosta? (2018)
6/8/201858 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

J12: Antti Heikkinen

Erkka keskustelee kirjailija Antti Heikkisen kanssa oman äänen löytämisestä Antin työhuoneella Nilsiässä. Antti löysi oman tyylinsä 17-vuotiaana kesätöissä paikallislehti Pitäjäläisessä. Samalla otteella hän on kirjoittanut muun muassa Juice Leskisen elämäkerran Risainen elämä ja romaanit Pihkatappi ja Mummo. (2018)
5/10/20181 hour, 1 minute, 27 seconds
Episode Artwork

J11: Riku Korhonen, osa 2

Erkka keskustelee Riku Korhosen kanssa romaanin kirjoittamisesta Rikun työhuoneella Turussa. Toisessa osassa Riku avaa tarkasti Emme enää usko pahaan -romaanin mielenkiintoista ja monipolvista kirjoitusprosessia. (2018)
4/27/201838 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

J10: Riku Korhonen, osa 1

Erkka keskustelee kirjailija Riku Korhosen kanssa romaanin kirjoittamisesta Rikun työhuoneella Turussa. Keskustelun ensimmäisessä osassa Riku kertoo kirjoittajan tiestään ja Emme enää usko pahaan -romaanin taustatyöprosessista. Seuraavassa jaksossa pureudutaan romaanin varsinaiseen kirjoitusprosessiin aina tahmeasta alkuvaiheesta viimeistelyyn ja kustannustoimittajan sekä kirjailijapuoliso Anna-Leena Härkösen palautteeseen. (2018)
4/20/201848 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

J9: Veera Ojola

Erkka keskustelee kirjoittaja Veera Ojolan kanssa uusista kirjoittamisen muodoista, kuten chatfiktiosta. Jos nuoret saavat tätä nykyä tarinansa Instagramista, ovatko tarinat poistumassa kirjoista kokonaan? Toisella kaudella Erkka haastattelee kirjailijoita ympäri Suomen. (2018)
3/9/201857 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

J8: Harry Salmenniemi

Kirjoittamisesta-podcastin toisen kauden ensimmäisessä jaksossa Erkka keskustelee jyväskyläläisen kirjailijan Harry Salmenniemen kanssa kirjoitusrutiineista, 300-sivuisen runokokoelman kirjoittamisesta ja kokemuksen suhteesta todellisuuteen. Toisella kaudella Erkka haastattelee kirjailijoita ympäri Suomen. (2018)
2/8/201858 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

J7: Lopettamisesta – Juhani Karila ja Jussi Seppänen

Kirjoittamisesta-podcastin ensimmäisen kauden viimeisessä jaksossa Erkka keskustelee Juhani Karilan ja Jussi Seppäsen kanssa lopettamisesta. Millainen on toimiva lopetus tarinalle? Entä mistä kirjoittaja tietää, että teksti on valmis? (2017)
6/11/20171 hour, 41 seconds
Episode Artwork

J6: Kirjoitusrutiineista – Laura Lindstedt ja Jukka Viikilä

Erkka keskustelee Laura Lindstedtin ja Jukka Viikilän kanssa kirjoitusrutiineista. Lindstedt rouskuttaa kirjoittaessaan porkkanoita ja lanttuja, Viikilä ajastaa suorituksensa munakellolla. Mitä muita rutiineja Finlandian voittaneilla kirjoittajilla on? (2017)
5/28/20171 hour, 44 seconds
Episode Artwork

J5: Näin menestyt kirjoituskilpailuissa – Jukka Ahola ja Essi Pulkkinen

Erkka keskustelee Jukka Aholan ja Essi Pulkkisen kanssa kirjoituskilpailuissa menestymisestä. Aholalla ja Pulkkisella on siitä kokemusta enemmän kuin ehkä kenellekään muulla Suomessa. Miten he sen tekevät? (2017)
5/7/201753 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

J4: Kirjoittajakoulutuksista ja sänkytyöskentelystä – Miina Supinen

Erkka keskustelee kirjailija ja käsikirjoittaja Miina Supisen kanssa muuan muassa kirjoittajakoulutuksista ja sängyssä kirjoittamisesta. (2017)
4/23/201748 minutes, 36 seconds
Episode Artwork

J3: Editoimisesta – Vilja-Tuulia Huotarinen ja Aurora Rämö

Erkka keskustelee kirjailija Vilja-Tuulia Huotarisen ja Suomen Kuvalehden toimittaja Aurora Rämön kanssa editoimisesta. Miten keskeneräisestä hiotaan valmista? Jaksossa vieraat myös antavat toistensa teksteihin konkreettisia kehitysehdotuksia. (2017)
4/9/20171 hour, 5 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

J2: Kustannustoimittamisesta – Mikko Aarne ja Lotta Sonninen

Erkka keskustelee kustannustoimittamisesta Kosmoksen kustantaja Mikko Aarnen ja Otavan kustannustoimittaja Lotta Sonnisen kanssa. Miten kustantamon saa kiinnostumaan omasta käsikirjoituksesta? Mitä kustannussopimus pitää sisällään ja miksi? Millaista on toimia Paperi T:n tai Pajtim Statovcin sparraajana? Aluksi tietysti skumppaa. (2017)
3/18/201756 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

J1: Aloittamisesta – Juhani Karila ja Jussi Seppänen

Kirjoittamisesta-podcastin ensimmäisessä jaksossa Erkka keskustelee Juhani Karilan ja Jussi Seppäsen kanssa aloittamisen taidosta. Kuinka lukija kaapataan novellin maailmaan jo ensimmäisessä kappaleessa? Entä miten päästä kirjoittamisessa ylipäätään alkuun? (2017)
3/5/201755 minutes, 1 second