Winamp Logo
Χημεία σου και μία μου, με τον Στέλιο Ανατολίτη Cover
Χημεία σου και μία μου, με τον Στέλιο Ανατολίτη Profile

Χημεία σου και μία μου, με τον Στέλιο Ανατολίτη

Greek, Comedy, 1 season, 81 episodes, 1 day, 2 hours, 5 minutes
About
Τι θα πάρουμε αν βάλουμε σε μια κωνική φιάλη έναν κωμικό, ένα πτυχίο Χημείας που δεν ήρθε ποτέ, την επικοινωνία της επιστήμης, αγάπη για το αντικείμενο, σουρεαλισμό, ανείπωτες ιστορίες και μεγάλα γεγονότα που άλλαξαν τον κόσμο και τα βάλουμε με ανάδευση να θερμανθούν; Αρχικά, αν δεν προσέξουμε, θα καούν. Αν φροντίσουμε το μίγμα, θα πάρουμε το "Χημεία σου και μία μου", ένα εκρηκτικό podcast αφιερωμένο στην τόσο παρεξηγημένη και κατά βάση άγνωστη για το ευρύ κοινό, επιστήμη της Χημείας. Ο Στέλιος Ανατολίτης μας προσκαλεί να ταξιδέψουμε στον κόσμο της Χημείας χωρίς φρένα και ζώνες ασφαλείας, με όχημα τη φαντασία μας.
Episode Artwork

Χημικό φραπόγαλο

Τι θα κάναμε χωρίς τον καφέ; Και τι ακριβώς είναι ο καφές; Το σίγουρο είναι ότι ο Στέλιος Ανατολίτης δεν αντέχει να ζει χωρίς αυτόν και σίγουρα και η συντριπτική πλειοψηφία όσων ακούνε αυτό το podcast. Στο συγκεκριμένο επεισόδιο θα μάθουμε τα πάντα για τον καφέ, ξεκινώντας από μια ιστορική αναδρομή και συνεχίζοντας με τη χημεία του καφέ. Οπότε… φτιάξτε ένα καφεδάκι και απολαύστε ένα χρήσιμο επεισόδιο, γεμάτο σημαντικές πληροφορίες. Α! Έχει και δεύτερο μέρος σε μία εβδομάδα! 
5/16/202423 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Ο Άη ΑΙς

Ένα διαφορετικό επεισόδιο “Χημεία σου και μία μου” είναι αυτό, καθώς δεν έχει καμία σχέση με τη Χημεία. Ο Στέλιος Ανατολίτης “βουτάει” στα άγνωστα ακόμα νερά του AI και, όχι, δεν πλέκει το εγκώμιο της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά αναλύει τους κινδύνους και τα θέματα που προκύπτουν από την αλόγιστη χρήση του. Είναι ακόμα πολύ νωρίς για να βγάλουμε συμπεράσματα, ωστόσο αυτό το επεισόδιο είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να μάθουμε κάποια χρήσιμα δεδομένα για τη νέα αυτή πραγματικότητα. 
4/25/202424 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Κοινές απορίες Νο 4

Με ερωτήσεις του κοινού είναι γεμάτο το νέο επεισόδιο του “Χημεία σου και μία μου” και ο Στέλιος Ανατολίτης καλείται να απαντήσει στα εξής: Γιατί κρυσταλλώνει το μέλι; Τι φάση με τα γαλακτώματα; Τι είναι η φωτιά; Εσείς φυσικά συνεχίζετε να στέλνετε τις ερωτήσεις σας σχετικά με τη Χημεία στο [email protected] και να μην ξεχνάτε ότι η επιστήμη δεν τελειώνει εκεί που τελειώνουν οι απαντήσεις, αλλά εκεί που τελειώνουν οι ερωτήσεις. 
4/18/202427 minutes, 11 seconds
Episode Artwork

Αίματα πως είσαι μάγκας

Ακόμα ένα επεισόδιο για το αίμα και ο Στέλιος Ανατολίτης βρίσκεται σε τρελά κέφια. Γιατί άραγε; Μήπως είναι τόσο διασκεδαστικές οι ομάδες αίματος με τις οποίες καταπιάνεται σε αυτό το podcast? Eσείς ξέρετε σε ποια ομάδα ανήκετε και τι σημαίνει αυτό; Όλες οι καυτές απαντήσεις δοσμένες με τον μοναδικό τρόπο του Στέλιου, μαζί με extra tips και πληροφορίες που θα σας χρησιμεύσουν στην καθημερινότητά σας, γιατί το έχουμε πει: η χημεία βρίσκεται παντού, άρα και στο αίμα μας. 
4/11/202424 minutes, 56 seconds
Episode Artwork

Το αίμα νερό γίνεται, γιατί είναι. Περίπου...

Τι είναι το αίμα; Ποιο είναι το χημικό κομμάτι του; Και είναι τόσο απλό να το εξηγήσεις σε ένα μόνο επεισόδιο; Φυσικά και όχι. Ωστόσο, ο Στέλιος Ανατολίτης κάνει μία πολύ καλή προσπάθεια να σας εισαγάγει σε αυτό το συναρπαστικό κόσμο, τον γεμάτο αιμοπετάλια και λεμφοκύτταρα και αιμοσφαίρια και άλλα φοβερά και τρομερά. Ο Στέλιος επίσης παθαίνει κάτι και μιλάει με πολλές διαφορετικές φωνές, όμως μην ανησυχείτε, φταίει η άνοιξη. 
4/4/202429 minutes
Episode Artwork

Με πιάνουν οι αντισηψίες μου

Πολύ πολύ ενδιαφέροντα χημικά πραγματάκια θα μάθετε και στο νέο επεισόδιο του “Χημεία σου και μία μου”. Σαν συνέχεια του προηγούμενου επεισοδίου για τα ωραία σαπουνάκια, ο Στέλιος Ανατολίτης ασχολείται με την αντισηψία, και μην σας τρομάζει η λέξη, απλά αναφέρεται στη διαδικασία της απολύμανσης που πρώτος εισήγαγε ο μέγας Ignaz Semmelweis (περισσότερα για τον κύριο αυτό, μπορείτε να ακούσετε στο επεισόδιο 45). Να απολυμαίνεστε παιδιά, κάνει καλό και σας προστατεύει από πολλές κακοτοπιές, να τον ακούτε τον Στέλιο. 
3/28/202420 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Εγώ σάπωνα, εσύ σάπωνες;

Με τον καλύτερο τίτλο επεισοδίου όλων των εποχών, ο Στέλιος ο Ανατολίτης ξαναχτυπά με ένα πολύ πολύ χρήσιμο επεισόδιο που προέκυψε από ερώτηση ακροατή: τι είναι το σαπούνι και γιατί πλένεστε; Και γιατί η σωματική υγιεινή είναι τόσο σημαντική; Για ακόμα μία εβδομάδα γινόμαστε σοφότεροι λοιπόν και παράλληλα ψυχαγωγούμαστε, και τι άλλο να θέλουμε από ένα podcast δηλαδή; Νέο επεισόδιο “Χημεία σου και μία μου” σημαίνει αυτά τα δύο λοιπόν. Enjoy! 
3/21/202426 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Αυτοπεριορισμός στις αντιδράσεις

Τι στο καλό είναι το “περιοριστικό αντιδρών” και πώς αυτό επηρεάζει τη ζωή μας; Σε αυτό το ερώτημα καλείται να απαντήσει ο Στέλιος Ανατολίτης στο νέο επεισόδιο του “Χημεία σου και μία μου”. Θα πάμε ένα μεγαααάλο ταξίδι στον κόσμο της Χημείας, σε πράγματα που όταν τα μαθαίνατε στο σχολείο, σας φαινόντουσαν δύσκολα και ακατανόητα. Βασική προϋπόθεση είναι να μάθουμε σχεδόν απ’ έξω τα βασικά στοιχεία του πίνακα περιοδικότητας και δεύτερη προϋπόθεση, να ακούσουμε προσεκτικά το επεισόδιο. 
3/14/202422 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Μάνα μου, τα στοιχεία σου

Πώς φτιάχτηκαν όλα τα στοιχεία στο σύμπαν; Πώς σχετίζεται η NASA? Ωραία ερωτήματα για Πέμπτη πρωί έτσι; Κι εκεί έρχεται ο Στέλιος Ανατολίτης και τα βάζει όλα σε μία σειρά και απαντάει σε σχετική ερώτηση ακροατή. Λίθιο, άνθρακας, άζωτο είναι μεγάλα κομμάτια της συνταγής για τη ζωή. Υπάρχουν όμως πολλά περισσότερα στοιχεία με πολύ σημαντικό ρόλο. Μην μπερδεύεστε, ακούγοντας το επεισόδιο θα έχετε απαντήσεις για μεγάλα ερωτήματα της ανθρώπινης ύπαρξης. Ή μπορεί να σας γεννηθούν ακόμα περισσότερα. Καλό είναι αυτό. 
3/7/202423 minutes
Episode Artwork

H χημεία του έρωτα

Η αλήθεια είναι ότι έχει περάσει αρκετός καιρός από τη γιορτή των ερωτευμένων, ωστόσο ο έρωτας είναι κάτι που καθημερινά συμβαίνει στις ζωές μας, άρα είναι πάντα επίκαιρος. Σ’ αυτό το ξεχωριστό επεισόδιο, ο κωμικός Στέλιος Ανατολίτης γίνεται πάλι χημικός (χωρίς πτυχίο, αλλά τα λέει ωραία) και μας εξηγεί πώς μπορεί να εξηγηθεί ο έρωτας από χημικής σκοπιάς (ναι, εξηγείται με κάποιο “μαγικό” τρόπο). Ορμόνες και πάλι ορμόνες και περίεργες χηνικές αντιδράσεις εξηγουν τα ανεξήγητα! 
2/29/202425 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Ανοδίωσέ με, ίσως να μας βγει σε καλό

Με περισσότερες διευκρινίσεις και διορθώσεις έρχεται φορτσάτος ο Στέλιος Ανατολίτης. Και ποιος τον διόρθωσε; Εσείς φυσικά! Και να μην σταματήσετε να το κάνετε, έτσι γίνεται καλύτερο το podcast! Ασχολούμαστε λοιπόν πάλι με το θερμοσίφωνα και με την αντίστασή του (αντίσταση σε τι θα πείτε, ακούστε το podcast θα πούμε), καθώς και με τα πολύ χαριτωμένα ανόδια μαγνησίου που και αυτά είναι πολύ ενδιαφέροντα και πολύ πολύ χρήσιμα. 
2/22/202416 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Η αιώνια σκληράδα ενός καθαρού νερού

Ωραίο το νεράκι ε; Το πίνουμε, το χρησιμοποιούμε για να κάνουμε μπάνιο, για να καθαρίσουμε το σπίτι και χίλια δυο άλλα πράγματα. Τι θα κάναμε χωρίς το νερό; Τίποτα μάλλον. Γνωρίζετε επίσης ότι το νερό χωρίζεται σε σκληρό και μαλακό. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό και τι αντίκτυπο έχει στην καθημερινή μας ζωή; Αυτά και άλλα πολλά δροσερά και γάργαρα θα μάθουμε στο νέο επεισόδιο του podcast “Χημεία σου και μία μου” με τον Στέλιο Ανατολίτη. 
2/15/202420 minutes, 37 seconds
Episode Artwork

Βαρετά ενδιαφέρον

Με αφορμή ένα δημοφιλές βίντεο στο Youtube, ο Στέλιος Ανατολίτης ετοίμασε ένα διαφορετικό επεισόδιο, που ασχολείται μεν με τη Χημεία, αλλά κυρίως με την επικοινωνία της επιστήμης της Χημείας. Αν νομίζατε ότι χημεία=πειράματα, είστε ελαφρώς γελασμένοι. Η Χημεία θέλει κόπο, θέλει πολλή μελέτη, έχει τρελή θεωρία (έχει και εργαστήρια βέβαια) και σίγουρα δεν είναι κάτι εύκολο. Ακούγοντας ωστόσο αυτό το podcast, ίσως αλλάξετε τον τρόπο που την βλέπετε. 
2/8/202423 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

Είναι οι αερόσακοι τα ποπ κορν του παρελθόντος;

Συνεχίζοντας απο ‘κει που το άφησε στο προηγούμενο επεισόδιο, ο Στέλιος ο Ανατολίτης πάει ένα βήμα πιο πέρα (πού, ένας θεός ξέρει) και καταπιάνεται αυτή τη φορά με τους αερόσακους και τη χημεία που τους περιβάλλει. Πώς λειτουργούν οι αερόσακοι; Είναι τόσο περίπλοκοι όσο φανταζόμαστε; Μωρέ και μπερδεμένο να είναι, θα το ξεμπερδέψει ο Στελάρας, όπως κάνει πάντα άλλωστε. Ετοιμαστείτε να βγείτε σοφότεροι από αυτό το επεισόδιο πάντως. Φύγαμε; 
2/1/202420 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Είναι τα ποπ κορν οι αερόσακοι του μέλλοντος;

Τι κοινό έχουν τα ποπ κορν με τους αερόσακους; Δεν είναι φοβεροί οι συνειρμοί του Στέλιου Ανατολίτη; Έχουν όμως βάση… οπότε δώστε βάση: τα ποπ κορν έχουνε μέσα τους χημεία και διέπονται από το νόμο των αερίων. Αυτή είναι η χημική πλευρά τους. Μέσα σε όλα βέβαια, ο Στέλιος δίνει tips για το πώς να κάνετε το τέλειο ποπ κορν, σας παροτρύνει να φροντίζετε τον εαυτό σας κάνοντας πράγματα που σας ευχαριστούν, και να τρώτε ποπ κορν ακούγοντας τα επεισόδια του “Χημεία σου και μία μου”. 
1/25/202423 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Ανακύκλωση, αγάπη μου

Ακόμα ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον επεισόδιο “Χημεία σου και μία μου” και ο Στέλιος Ανατολίτης είναι σε τρελά κέφια και ασχολείται με κάτι που θα έπρεπε να ασχολούμαστε όλοι μας: την ανακύκλωση. Μας εξηγεί λοιπόν με απλό και ωραίο τρόπο τι στο καλό είναι η ανακύκλωση από χημικής σκοπιάς και γιατί είναι τόσο μα τόσο σημαντική. Και να το πούμε ακόμα μία φορά: δεν υπάρχουν δικαιολογίες ώστε να μην κάνετε ανακύκλωση. 
1/18/202423 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Πάρε πρωτεΐνη, γίνε φουσκωτός

Μα τι είναι επιτέλους αυτές οι πρωτεϊνες που παίρνουμε για να ενισχύσουμε το μυϊκό μας σύστημα και όχι μόνο; Κι αυτό το μακρομόριο που επικαλείται ο Στέλιος, τι στο καλό είναι; Σ’ αυτό το επεισόδιο θα ακούσετε πάρα πολλές σύνθετες και ίσως άγνωστες λέξεις, όλα όμως τελικά θα βγάλουν νόημα και θα καταλάβετε τι είναι οι πρωτεϊνες, από τι αποτελούνται και πώς λειτουργούν. Η εβδομαδιαία πρόσληψη χημικής γνώσης ωφελεί σοβαρά τα εγκεφαλικά μας κύτταρα. Μάλιστα. 
1/11/202421 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Ζωή και κότα

Πώς ξεκίνησε η ζωή; Τι στο καλό είναι η ζωή; Βουτάμε στα βαθιά εδώ, αλλά μην τρομάζετε. Ο Στέλιος Ανατολίτης τα εξηγεί πολύ ωραία και κατανοητά. Ή μπορεί και όχι. Σίγουρα όμως είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να το δούμε από τη χημική του σκοπιά. Η πιο ασφαλής υπόθεση για την ύπαρξη ζωής, τόσο χημικά όσο και φυσικά, είναι η περίφημη “αβιογένεση”. Το τι και το πώς αναλύονται όσο πιο κατανοητά γίνεται. Ωστόσο το ερώτημα είναι άλλο: τι κόλλημα έχει ο Στέλιος με τις μπανάνες; 
1/4/202423 minutes, 51 seconds
Episode Artwork

Σάλιο κι υπομονή

Είναι το ανθρώπινο δάγκωμα ένα από τα πιο επικίνδυνα στη φύση; Ω ναι! Είναι το σάλιο ένα σπουδαίο πράγμα; Είναι! Είναι γιορτινό αυτό το επεισόδιο; Είναι! Και γιατί μιλάμε για σάλια; Γιατί είναι άκρως ενδιαφέρον και σίγουρα θα σας μάθει πολλά. Ο Στέλιος Ανατολίτης αναλύει με το δικό του μοναδικό τρόπο τι είναι το σάλιο, από τι αποτελείται και πόσο χρήσιμο είναι για τον οργανισμό μας. Επίσης, ο HIV δεν μεταδίδεται με το σάλιο. Γκε γκε; 
12/28/202321 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Ο Άι Βασίλης είναι εξωγήινος

Εορταστική περίοδος και jingle bells και jingle all the way και ο Στέλιος Ανατολίτης είναι πανέτοιμος να το ρίξει έξω και να τηλεμεταφερθεί. Ορίστε; Πώς είπατε; Σ’ αυτό το επεισόδιο ασχολούμαστε με την τηλεμεταφορά και κατά πόσον είναι εφικτή ή όχι. Και κάπου εκεί έρχεται και ο Άι Βασίλης, ο οποίος πάντα κάπου κολλάει αυτές τις μέρες. Πώς καταφέρνει να βρίσκεται παντού; Τηλεμεταφέρεται ή είναι απλά εξωγήινος; Το κάψατε ή έχετε ακόμα περιθώριο; 
12/21/202318 minutes, 59 seconds
Episode Artwork

Σωματική ακεραιότητα

Οξυγόνο, άνθρακας, άζωτο, υδρογόνο, ασβέστιο και φωσφόρος αποτελούν το 99% της μάζας του ανθρώπινου σώματος κι έχει μείνει κι ένα τοσοδούλι 1% που θα το μάθετε κι αυτό, μη βιάζεστε. Γιατί ο Στέλιος Ανατολίτης παραληρεί παραθέτοντας ορολογίες και ονόματα που δεν γνωρίζουμε; Μα για να τα μάθετε φυσικά! Γιατί τα έχουμε πει αυτά… Αυτό το podcast έχει ως σκοπό να σας κάνει να γελάσετε μαθαίνοντας και το αντίστροφο.   
12/14/202318 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Πώς δουλεύει το ξεμάτιασμα;

60 επεισόδια Χημεία σου και μία μου, κυρίες και κύριοι, και ο Στέλιος Ανατολίτης το γιορτάζει με ένα podcast αφιερωμένο στις δικές σας απορίες! Γιατί βάζουμε πάγο στα τραύματα; Τι είναι οι ενδόθερμες κι εξώθερμες αντιδράσεις; Τι παίζει με την κορτιζόνη και τα στεροειδή; Και το αγαπημένο του Στέλιου… Πώς εξηγείται χημικά το ξεμάτιασμα; Υπάρχει περίπτωση να μπορούμε να επικοινωνήσουμε τηλεπαθητικά; Σας έχει καεί ο εγκέφαλος; Μην ανησυχείτε, όλα θα μπουν σε σειρά, αφού ακούσετε αυτό το επεισόδιο. 
12/7/202324 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Να σπουδάσω Χημεία;

Γνωρίζετε ότι αν ο Στέλιος Ανατολίτης αποφάσιζε να πάρει τελικά το πτυχίο του και να γίνει χημικός και όχι κωμικός, δεν θα ακούγατε αυτό το podcast? Ευτυχώς λοιπόν που έγινε κωμικός και συνδύασε έτσι τις δύο μεγάλες του αγάπες, και σ’ αυτό το επεισόδιο θα καταλάβετε γιατί η επιστήμη της Χημείας είναι μια πρόκληση. Και για όσους εκεί έξω θέλετε να μάθετε τι σημαίνει η Χημεία ακαδημαϊκά, τι περιλαμβάνει, σε πόσους τομείς χωρίζεται και άλλα πολλά ενδιαφέροντα, ακούστε τον Στελάρα και κρατήστε σημειώσεις. 
11/30/202321 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

Αναβράζει ο πόθος μου για σένα

Σ’ ένα τρελό τρελό επεισόδιο ο Στέλιος Ανατολίτης τα δίνει όλα και αφιερώνει το συγκεκριμένο podcast στα αναβράζοντα παυσίπονα και όλα αυτά που κάνουν μπουρμπουλήθρες στο ποτήρι σας και σας κάνουν να νιώθετε καλύτερα. Τι είναι όμως αυτός ο βρασμός και πώς προκαλείται; Γιατί είναι τόσο μαγικό σαν φαινόμενο και γιατί ο Στέλιος είναι τόσο ενθουσιασμένος; Αυτά και πολλά πολλά άλλα μαγικά και… χημικά λαμβάνουν χώρα με διπλό σκοπό: να γελάσετε και να μάθετε. 
11/23/202321 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Ιστορία μου, μπαταρία μου

Ο Στέλιος Ανατολίτης είναι και πάλι εδώ, σε ένα εξαιρετικά χρήσιμο επεισόδιο, και καταπιάνεται για ακόμα μία φορά με το καυτό θέμα των μπαταριών. Αυτή τη φορά η ανάλυση ξεκινάει από τα βασικά, με μια ωραιότατη ιστορική αναδρομή, συνεχίζει στο τι είναι μια μπαταρία και καταλήγει στο αυτονόητο: ανακυκλώστε τις μπαταρίες σας σε έναν κάδο ΑΦΗΣ, δεν υπάρχει κανένας λόγος να τις κρατάτε στο σπίτι ή να τις πετάτε στον κάδο των σκουπιδιών.
11/16/202325 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Το γάλα στον ουρανό

Έχει γάλα στον ουρανό; Και πώς στο καλό συνδέεται το γάλα με τον γαλαξία μας; Από πού νομίζετε ότι προήλθε η ονομασία “milky way”? Σε ένα επεισόδιο γεμάτο αστρόσκονη, ο Στέλιος Ανατολίτης επιχειρεί με πολύ απλά λόγια να μας ξεναγήσει στο μαγικό μας γαλαξία και να αναλύσει τη χημεία που υπάρχει εκεί. Υπάρχουν όμως και οι μαύρες τρύπες, που κανείς δεν ξέρει τι πραγματικά συμβαίνει εκεί μέσα. Και όχι μόνο από χημική άποψη… 
11/9/202325 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Heavy metal

Τι θα μάθουμε σ’ αυτό το επεισόδιο, καλά μου παιδάκια; Θα μάθουμε για τα μέταλλα και πόσο heavy είναι! Τα μέταλλα είναι μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και πάρα πολύ σημαντική κατηγορία χημικών στοιχείων. Ο Στέλιος Ανατολίτης αναλύει όμορφα και κατανοητά τις πολύ ιδιαίτερες χημικές τους ιδιότητες, γιατί είναι γυαλιστερά και ανθεκτικά, και εξηγεί τις ιδιότητες πολλών μετάλλων… που δεν ξέραμε ότι είναι μέταλλα, όπως π.χ. το νάτριο και ο υδράργυρος.
11/2/202325 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Γιατί τα λεμόνια είναι ξινά;

Μία λάθος διαφήμιση από τη δεκαετία του ‘90 κάνει ακόμα έξαλλο τον Στέλιο Ανατολίτη (Στελάρα, έχουν περάσει 30 χρόνια, καιρός να το ξεπεράσεις). Τι σημαίνει πρακτικά το περιβόητο pH και γιατί υπάρχει παντού; Στο νερό, το γάλα, τον καφέ, στην αμμωνία (έχετε μυρίσει ποτέ αμμωνία;), στα λεμόνια και τα πορτοκάλια. Αλλά και στη χλωρίνη, στις μπαταρίες, ακόμα και στο σώμα μας! Μάλιστα κάθε όργανο εκκρίνει υγρά που και αυτά έχουν διαφορετικό pH. 
10/26/202323 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Μην τρως μπαταρίες, ανακύκλωσέ τες!

Δεν θα ήταν πολύ καλύτερα αντί να… τρώτε μπαταρίες, να τις ανακυκλώνετε; Και γιατί έχει κολλήσει στον Στέλιο ότι τρώτε μπαταρίες; Γιατί οι μπαταρίες, αν δεν ανακυκλωθούν, μπορούν να φτάσουν στο πιάτο μας και αυτό είναι κάτι -πιστέψτε μας- που δεν το θέλει κανείς. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βρείτε έναν από τους χιλιάδες κάδους ΑΦΗΣ που υπάρχουν σε όλη τη χώρα και να κάνετε το αυτονόητο. Και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην το κάνετε.
10/18/202322 minutes, 10 seconds
Episode Artwork

Μου έβγαλες την ψυχή

Πώς σχετίζεται η Χημεία με τα ψυχικά νοσήματα; Με όλα σχετίζεται, θα το λέμε μέχρι να μαλλιάσει η γλώσσα μας (και μετά από αυτό). Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, ο Στέλιος Ανατολίτης σε ένα συναισθηματικά φορτισμένο αλλά φοβερά ειλικρινές επεισόδιο, μας λέει όλα αυτά που θέλουμε ν’ ακούσουμε σχετικά με ένα θέμα που απασχολεί πολύ περισσότερους ανθρώπους απ’ ότι νομίζετε. Κάντε μια χάρη στον εαυτό σας και ακούστε προσεκτικά. 
10/12/202320 minutes, 47 seconds
Episode Artwork

O Βελζεβούλης έχει ταυτότητα

Πώς σχετίζεται η χημεία με τις νέες ταυτότητες; Εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα ωραιότατο υλικό που μπορεί να πάρει βαφή από πάνω: μιλάμε για το πολυκαρβονικό υλικό που στην ουσία είναι πλαστικό και έχει μέσα πολλά καρμπόνια (λέξη Στέλιου). Τα εξηγεί όμορφα κι ωραία, στέκεται και στο θέμα με τα προσωπικά δεδομένα και τα τσιπάκια, και μας το λέει πολύ απλά: κάθε τσιπάκι για να δουλέψει θέλει ρεύμα και οι περιβόητες νέες ταυτότητες δεν έχουν μπαταρία. 
10/4/202322 minutes, 30 seconds
Episode Artwork

Τα κύτταρα δουλεύουν υποδοχή

Βρε… Βρε… Έχουμε γενέθλια βρε. Γινόμαστε 50! Όχι ο Στέλιος Ανατολίτης, το podcast έχει γενέθλια και γίνεται 50! Και το γιορτάζουμε με ένα καταπληκτικό επεισόδιο με θέμα το πώς ακριβώς δουλεύουν τα φάρμακα. Είναι βέβαια εξαιρετικά δύσκολο να εξηγήσεις κάτι τόσο περίπλοκο μέσα σε ένα 20λεπτο επεισόδιο, αλλά εν πάσει περιπτώσει, ο Στέλιος κάνει μια αξιόλογη και φιλότιμη προσπάθεια. Επίσης, μαθαίνουμε τι είναι ο “τζιτζιλομέρμηγκας” (από το Μέγα Λεξικό του Στελάρα). 
9/27/202323 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

H Χημεία της πλημμύρας

Το “Χημεία σου και μία μου” επιστρέφει για τη δεύτερη σεζόν του με ένα θέμα που, δυστυχώς, δεν μπορεί να αφήσει αμέτοχο τον Στέλιο Ανατολίτη: τις πλημμύρες στη Θεσσαλία και τις προεκτάσεις που αυτές έχουν στην καθημερινότητα των κατοίκων της περιοχής. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και από χημικής πλευράς, γιατί όπως έχουμε πει, η Χημεία είναι παντού γύρω μας. Τι στοιχεία έχουν μέσα τα λιμνάζοντα νερά; Γιατί είναι απαγορευτικά για οποιαδήποτε χρήση πλέον; Υπάρχει λύση σε όλο αυτό; 
9/20/202320 minutes, 48 seconds
Episode Artwork

Max Planck: Κβαντώσου για τον χειμώνα

Τελευταία πυροβολιά (λέξη Στέλιου) Χημείας και από την επόμενη Πέμπτη ξαναμπαίνουμε σε ροή, με πάρα πολλή όρεξη, νέα γνώση και τρελό γέλιο (ελπίζουμε). Στο τελευταίο αυτό σφηνάκι Χημείας, ασχολούμαστε με τον Max Planck, τον άνθρωπο που ανέπτυξε την κβαντική θεωρία. Κι εδώ κάπου θολώνουν τα όρια της Χημείας με τη Φυσική και γίνεται εκεί ένα πολύ ωραίο μπερδεματάκι, που όμως κλίνει περισσότερο στη Φυσική. Όλες οι επιστήμες είναι συναρπαστικές και ενδιαφέρουσες, δεν κολλάμε πουθενά. 
9/13/20235 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Henri Becquerel και Marie & Pierre Curie: Πίου πίου τα σωματίδια

Ούτε μία ούτε δύο αλλά τρεις σημαντικότατες επιστημονικές προσωπικότητες θα συναντήσουμε στο προτελευταίο σφηνάκι Χημείας, παρέα φυσικά με τον Στέλιο Ανατολίτη. Ο Henri Becquerel μαζί με τη Marie και τον Pierre Curie ανακάλυψαν τη ραδιενέργεια και άλλαξαν συθέμελα τον τρόπο προσέγγισης της Χημείας. Υπάρχει και ολόκληρο επεισόδιο αφιερωμένο στο συγκεκριμένο θέμα, είναι το επεισόδιο 9, και καλά θα κάνετε να το ξανακούσετε, γιατί τα σχολεία ανοίγουν όπου να ‘ναι και ο Στέλιος θα σας εξετάσει. 
9/6/20237 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Louis Pasteur: Μίλα χειρόμορφα!

Τι σχέση έχουν τα πανηγύρια με τον μέγιστο Louis Pasteur και τη χειρομορφία; Και τι στο καλό είναι η χειρομορφία και τα κατοπτρικά είδωλα; Σε τρελά κέφια ο Στέλιος Ανατολίτης, κερνάει ένα ακόμα σφηνάκι Χημείας και σε λίγα μόλις λεπτά εξηγεί όλα τα παραπάνω, αλλά και πώς η ιδιοφυΐα αυτή που άκουγε στο όνομα Louis Pasteur κατάφερε να βάλει τη Χημεία σε ένα τρισδιάστατο πλαίσιο, στέλνοντάς τους όλους στο περίπτερο για τσίχλες. 
8/31/20235 minutes, 14 seconds
Episode Artwork

Ignaz Semmelweis: Πλύνε τα χέρια σου

Πόσο σημαντικό είναι τελικά να πλένουμε τα χεράκια μας; Είναι τόσο σημαντικό όσο το να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή από βέβαιο θάνατο; Κι όμως είναι! Ο Ignaz Semmelweis ήταν ένας μαιευτήρας που έβλεπε τις γυναίκες να πεθαίνουν η μία μετά την άλλη κατά τη διάρκεια του τοκετού. Ώσπου μια μέρα έπλυνε τα χέρια του και ω! του θαύματος, η γυναίκα που ξεγεννούσε εκείνη τη στιγμή, όχι μόνο δεν πέθανε, αλλά δεν εμφάνισε και κάποιο σημάδι αρρώστιας. Αλληλούια! 
8/24/20235 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Robert Bunsen & Dmitri Mendeleev: Φωτιά στον Πίνακα Περιοδικότητας

Ο Στέλιος Ανατολίτης στο καθιερωμένο πλέον καλοκαιρινό σφηνάκι Χημείας, ασχολείται για πολύ λίγο με τον λύχνο Bunsen και για λίγο παραπάνω με τον “πατέρα” του Πίνακα Περιοδικότητας των Στοιχείων, Dmitri Mendeleev. Και τι σημαίνει αυτό; Ότι τα στοιχεία ανά κάθε περίοδο έχουν κοινές ιδιότητες! Και αυτό ήταν συγκλονιστικό γιατί άλλαξε τον τρόπο που ο μέχρι τότε κόσμος έβλεπε τη Χημεία. Αυτά τα πολύ ωραία μαθαίνουμε φέτος το καλοκαίρι με τα μικρούλια αυτά chem shots. 
8/16/20234 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Friedrich Wöhler: H επανάσταση της ουρίας

Σφηνακίων Χημείας η συνέχεια, αυτή τη φορά πάμε να γνωρίσουμε τον Friedrich Wöhler. Τι έκανε λοιπόν αυτός ο καλός κύριος; Πήρε μια ανόργανη ένωση, πήρε κι άλλη μία, κι έκανε μία οργανική! Και το όνομα αυτής: “ουρία”. Ντα ντααααν! Την έχετε ακουστά την ουρία, αλλά δεν ξέρετε περί τίνος πρόκειται. Και εδώ ακριβώς έρχεται ο Στέλιος Ανατολίτης για να σας εξηγήσει το τι και το πώς, εμπλουτίζοντας ακόμα περισσότερο τις γνώσεις σας περί Χημείας. 
8/9/20235 minutes, 58 seconds
Episode Artwork

Justus von Liebig: Κάν'το οργανικό

Θα σας μεθύσουμε φέτος με τόσα σφηνάκια Χημείας. Σ’ αυτό το επεισόδιο ασχολούμαστε με τον Γερμανό Justus von Liebig, ο οποίος συνέβαλε στην ανάπτυξη της αγροτικής και βιολογικής Χημείας (ναι, υπάρχουν κι αυτές οι υποκατηγορίες, γιατί -τα χει πει ο Στελάρας- η Χημεία βρίσκεται παντού). Είναι επίσης ένας από τους ιδρυτές της οργανικής Χημείας. Κι έτσι όπως λιάζεστε στην ξαπλώστρα σας, θα μάθετε σε χρόνο express, ό,τι χρειάζεται να γνωρίζετε για τον σημαντικό αυτό επιστήμονα. 
8/2/20235 minutes, 57 seconds
Episode Artwork

Gay-Lussac: Ο gay της καρδιάς μας

Στο τρίτο κατά σειρά σφηνάκι Χημείας, ο Στέλιος Ανατολίτης ξεσπάει κατά των γάμων σε νησιά (άσχετο με τη Χημεία), αλλά ταυτόχρονα ασχολείται με τον μέγιστο Joseph Louis Gay-Lussac (σχετικό με τη Χημεία, ευτυχώς) και τα αέρια. Ο Gay-Lussac λοιπόν ανακάλυψε μεταξύ άλλων, ότι η σχέση μεταξύ της πίεσης των αερίων και της απώλειας θερμοκρασίας είναι ανάλογη. Τι σας λέμε τώρα; Κι όμως.. Αν δεν υπήρχε αυτός ο κύριος, δεν θα υπήρχε και το γκάζι, οπότε πώς θα μαγειρεύατε στο κάμπινγκ; Ε; 
7/26/20235 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

John Dalton: Ο άγνωστος αδερφός Dalton

Δεύτερο καλοκαιρινό σφηνάκι Χημείας και εν μέσω φραπόγαλου και καρπουζιού, ο Στέλιος Ανατολίτης πλέκει το εγκώμιο του John Dalton, ο οποίος τι έκανε; Αφού έβαλε κάτω τα άτομα και τους έβγαλε το λάδι, κατόπιν διατύπωσε το νόμο διατήρησης της μάζας. Τι είναι αυτός ο νόμος και γιατί είναι τόσο μα τόσο σημαντικός; Και γιατί τα άτομα είναι άψυχα; Εδώ θα τα μάθετε όλα, όσο το κυματάκι σκάει στην αμμουδιά και οι γλάροι πετούν πάνω από το κεφάλι σας. 
7/19/20236 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Antoine Lavoisier: Ο μπαμπάς σας

Ζεσταίνεστε; Μετράτε τις μέρες αντίστροφα μέχρι την καλοκαιρινή σας άδεια; Η ζωή σας φαίνεται ανούσια και βαρετή; Ο Στέλιος Ανατολίτης δίνει τη λύση! Μια σειρά καλοκαιρινών mini επεισοδίων, μικρά σφηνάκια Χημείας που αφορούν πολύ σημαντικές προσωπικότητες, τα οποία με την έρευνα και τις ανακαλύψεις τους άλλαξαν την πορεία της επιστήμης. Την αρχή κάνει ο «μπαμπάς» της μοντέρνας Χημείας, Antoine Lavoisier, ο οποίος ασχολήθηκε κυρίως με την ανάφλεξη μέσω του οξυγόνου. Στάχτη και μπούρμπερη δηλαδή.
7/12/20235 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Το χρονικό της χημείας

O Στέλιος ο Ανατολίτης κάνει μια πολύ ωραία κι ενδιαφέρουσα αναδρομή στις σημαντικότερες στιγμές και στις σπουδαιότερες προσωπικότητες της μαγικής αυτής επιστήμης που λέγεται Χημεία. Επίσης, σας παρακαλεί να μην πιστεύετε όποια ψευδοθεωρία προέρχεται από απατεώνες και τσαρλατάνους, χρησιμοποιώντας τις γνώσεις σας και την κριτική σας σκέψη. Τα πάντα γύρω μας είναι Χημεία, όλα είναι χημικά, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι όλα είναι επικίνδυνα, έχει μαλλιάσει η γλώσσα του Στέλιου να το λέει
7/5/202322 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Μπορεί η Χημεία ν’ αλλάξει τον κόσμο;

Μπορεί η Χημεία ν’ αλλάξει τον κόσμο; Αν η απάντηση ήταν όχι, τότε δεν θα είχαμε επεισόδιο. Επειδή όμως η απάντηση είναι «ναι», ακούτε μια επεισοδιάρα όπου ο Στέλιος Ανατολίτης αναλύει τρέλες επιστημονικές ιδέες που μπορούν να μας αλλάξουν τη ζωή! Έξυπνα υλικά που αυτοθεραπεύονται, τεχνητή φωτοσύνθεση, δημιουργία ρεύματος με μόρια και άλλα τρελά που μπορεί να έχουν εφαρμογή και να οδηγήσουν σε συνθήκες… επιστημονικής φαντασίας, που όμως είναι αληθινές! 
6/28/202319 minutes, 31 seconds
Episode Artwork

Είσαι θεός, ήλιος καλοκαιρινός

Είναι δυνατόν να σκέφτεσαι να βγεις στον ήλιο χωρίς αντιηλιακό; Ούτε να το σκέφτεσαι. Και δεν το λέει μόνο ο Στέλιος Ανατολίτης, το λέει η επιστήμη. Και με αφορμή τα αντιηλιακά, σας δίνετε η ευκαιρία να μάθετε τι είναι το UVA, το UVB, το SPF και πολλά άλλα ακόμη, χρήσιμα και απαραίτητα. Ο ήλιος είναι φίλος αλλά μπορεί να γίνει μεγάλος εχθρός. Και πώς θωρακιζόμαστε απέναντι στον ήλιο. Με αντιηλιακό. Τόσο απλά.
6/21/202320 minutes, 52 seconds
Episode Artwork

Πιάσε μια καλαμαράκια

Οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν και θα ξεχυθείτε στις ταβέρνες, και δώστου τα τηγανητά καλαμαράκια και δώστου οι τηγανητές πατάτες και οι κολοκυθοκεφτέδες. Ο… καρδιολόγος σας τι γνώμη έχει γι’ αυτό; Και η αρτηριούλα που σιγά σιγά βουλώνει, τι αμαρτίες πληρώνει; Ο Στέλιος Ανατολίτης εξηγεί τι συμβαίνει όταν τηγανίζουμε κάτι και γιατί θα ήταν καλό να το περιορίσουμε. Σας φτιάξαμε το κέφι ε; Δεν πειράζει! Τουλάχιστον θα σας σώσουμε τη ζωή (Στέλιος ο Σούπερμαν).
6/14/202323 minutes, 50 seconds
Episode Artwork

Να σου βάλω βενζίνη;

Τι είναι το καύσιμο και πώς σχετίζεται με την παραγωγή ενέργειας; Γιατί καίμε περισσότερα καύσιμα απ’ ότι πρέπει και τι συνέπειες έχει ήδη αυτό στις ζωές μας, αλλά και μακροπρόθεσμα; Ο Στέλιος Ανατολίτης μας τα εξηγεί πάρα πολύ επιστημονικά, χρησιμοποιώντας ορολογίες όπως “γκάου μπίου” και “turbo” από τα παιδικά του χρόνια, αλλά με ένα μαγικό τρόπο, γίνεται κατανοητός. Περίεργα πράγματα. Και μην ξοδεύετε τόση ενέργεια, δεν είναι καθόλου μα καθόλου δεδομένη.
6/7/202318 minutes, 38 seconds
Episode Artwork

Καθημερινή χημεία (μέρος 1ο)

Ο Στέλιος ο Ανατολίτης σε φουλ καλοκαιρινή και… χημική διάθεση! Η χημεία είναι παντού γύρω μας, παντού όμως. Και σ’ αυτό το επεισόδιο θα ασχοληθούμε με επτά προϊόντα που χρησιμοποιούμε καθημερινά και που είναι είναι τίγκα στο χημικό... Μην ανησυχείτε, τα περισσότερα είναι άκακα και αυτό ακριβώς θα εξηγήσουμε με απλό και αστείο πολλές φορές τρόπο. Γιατί χημεία χωρίς χιούμορ, είναι τηγανητή πατάτα χωρίς αλάτι και μπάρμπεκιου χωρίς ψησταριά. 
5/31/202320 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Παγωμένο οινόπνευμα

Άλλη μια ωραία Πέμπτη, άλλο ένα υπέροχο επεισόδιο «Χημεία σου και μία μου» με τον Στέλιο Ανατολίτη να απαντάει σε δύο ερωτήματα ακροατών: Γιατί δεν παγώνει η βότκα που έχουμε στο ψυγείο μας; Πόσο κακό κάνουν τα κάρβουνα και το ψήσιμο; Με χιούμορ αλλά και με πολύ διάβασμα, ο Στελάρας απαντά… Είμαστε σοβαρό podcast εδώ, δεν είναι παίξε γέλασε. Θέλουμε να γελάτε δηλαδή, αλλά θέλουμε και να μαθαίνετε χρήσιμα πράγματα.
5/24/202310 minutes, 9 seconds
Episode Artwork

Τι τρώνε τα φυτά;

Ο Στέλιος ο Ανατολίτης πηγαίνει στο χωριό του και φτιάχνει κοτόσουπα στη μασίνα (και βγάζει την μπέμπελη με τόση ζέστη). Το θέμα του συγκεκριμένου επεισοδίου δεν είναι συνταγές κοτόσουπας, αλλά το τι τρώνε τα φυτά. Όλα συνδέονται, παιδιά. Γιατί ό,τι τρώνε τα φυτά, το τρώνε και τα ζώα που τρέφονται μ’ αυτά και εμείς οι άνθρωποι. Μιλάμε λοιπόν για τα λιπάσματα και πόσο επιβλαβή ή όχι είναι για την υγεία μας. 
5/17/202316 minutes, 41 seconds
Episode Artwork

Voldemort

O Voldemort είναι ο καρκίνος και αυτό το επεισόδιο είναι η συνέχεια του προηγούμενου, που ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον, χρήσιμο κι ελπιδοφόρο. Και επιτέλους ο Στέλιος μας ο Ανατολίτης μας, εξηγεί και επεξηγεί πώς λειτουργούν οι περιβόητες χημειοθεραπείες, που στη λέξη και μόνο κάτι παθαίνουμε, αλλά γιατί βρε παιδιά; Όπως κάθε ασθένεια έχει μία σειρά θεραπειών που πρέπει να ακολουθηθούν, έτσι και ο καρκίνος έχει τη δική του. Τόσο απλά.   
5/10/202311 minutes, 33 seconds
Episode Artwork

He who must not be named

Τι είναι και πώς λειτουργούν οι χημειοθεραπείες; Να μια εξαιρετική ερώτηση που κάνατε στον Στέλιο Ανατολίτη. Και του δώσατε την ευκαιρία να κάνει μια πολύ καλή εισαγωγή στα δύο επεισόδια που αφορούν στον καρκίνο. He who must not be named? Όχι, μια χαρά θα το πούμε και θα το ξαναπούμε. Και όποτε μας δίνεται η ευκαιρία θα το λέμε για να το συνηθίσουμε, όπως συνηθίζουμε μια αλλεργία. Φοβερά ενδιαφέροντα πράγματα θα λεχθούν. Stay tuned. 
5/3/202312 minutes, 22 seconds
Episode Artwork

Αμμωνία με λαχτάρα

Είναι Πέμπτη και κάθε Πέμπτη ο Στελάρας ο Ανατολίτης σας ταξιδεύει στο συναρπαστικό κόσμο της χημείας και απαντάει σε καυτά ερωτήματα όπως: Γιατί τα ούρα της γάτας μυρίζουν τόσο άσχημα; Ποιο είναι το καθαριστικό που εξαφανίζει τις οσμές; Σας δίνουμε συνταγή για καθαριστικό! Δηλαδή σας λέμε ποιο να αγοράσετε! Δεν είναι τέλειο; Θα μάθετε επίσης τι χημική ένωση είναι η ουρία και ποια είναι η χρήση της αμμωνίας σε αυτή τη διαδικασία. Φοβερά πράγματα δηλαδή.  
4/26/20239 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Έλα ήλιόν μου

Ο Στέλιος Ανατολίτης αναλαμβάνει για ακόμα μία φορά να σας μυήσει σε ένα υπέροχο και μαγικό κόσμο με μικρά πλασματάκια που μιλάνε σαν τον Ντόναλντ Ντακ και γνωρίζουν τα πάντα. Μπερδευτήκατε; Καλά κάνατε. Δεν έπαθε παροξυσμό ο Στελάρας, απλά σ’ αυτό το επεισόδιο καταπιάνεται με το ήλιον, ένα πολύ ευγενές αέριο με πολύ πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία και χρήση στην καθημερινή μας ζωή. Ναι, έχει κι άλλες χρήσεις εκτός από το να γεμίζει μπαλόνια. 
4/19/202318 minutes, 17 seconds
Episode Artwork

Το αλάτι της γης

Ο Στέλιος Ανατολίτης διορθώνει τα λάθη του και το χαίρεται, γιατί μπαίνοντας σ’ αυτή τη δημιουργική διαδικασία, μαθαίνει ο ίδιος και μαθαίνει κι εσάς, περισσότερα υπέροχα και ενδιαφέροντα πράγματα. Σ’ αυτό το επεισόδιο ασχολείται με το αλάτι. Τι είναι το αλάτι και γιατί γιατί είναι τόσο σημαντικό αλλά και τόσο βλαβερό την ίδια στιγμή; Επίσης, ο Στελάρας θέλει να γίνει Σάκης Ρουβάς και να πετάει στους δρόμους αλάτι για τα χιόνια.
4/12/202321 minutes, 28 seconds
Episode Artwork

Μην φας τα σακουλάκια με τις μπιλίτσες

Μα γιατί έχουν πάθει όλοι μια μανία μην τυχόν και φάμε αυτά τα σακουλάκια που μας βάζουν μέσα στα καινούργια παπούτσια; Και γιατί τα βάζουν δηλαδή, αν όχι για να τα φάμε; Δεν είναι κέρασμα; Δεν είναι δωράκι επειδή αγόρασες το προϊόν; Φυσικά και όχι, είναι ένα πολύ ενδιαφέρον χημικό, μια ένωση, μια ουσία, που κάνει κάτι μαγικό. Πόσο μαγικό; Ο Στέλιος ο Ανατολίτης τα εξηγεί όλα με το νι και με το σίγμα. Νέο podcast «Χημεία σου και μία μου». 
4/5/202325 minutes, 26 seconds
Episode Artwork

Κόλλα το

Τι είναι μια κόλλα; Αυτή που κολλάει, δεν είναι ερώτηση - παγίδα. Ο Στέλιος Ανατολίτης είναι εδώ για να εξηγήσει τα ανεξήγητα ή να τα κάνει χειρότερα, θα δείξει. Η κόλλα είναι μια μαγική ουσία με εφαρμογή σχεδόν παντού, από ένα χαρτάκι μέχρι το ίδιο μας το δέρμα (ουάου). Πάντως, κακά τα ψέματα, αυτό το podcast σας επιμορφώνει, σας κάνει να γελάτε και σας βάζει σε διαδικασία να το ψάξετε λίγο βρε αδερφέ.   
3/29/202319 minutes, 27 seconds
Episode Artwork

Φωτιά με φωτιά

Ο Στέλιος Ανατολίτης είναι πάρα πολύ χαρούμενος γιατί σ’ αυτό το επεισόδιο ασχολείται με τα πυροτεχνήματα. Γιατί φτάνουν τόσο ψηλά και σκάνε στον αέρα; Γιατί είναι πολύχρωμα; Προτείνει επίσης μία νέα μέθοδο μαντικής, τη φλογολογία! Δική του ιδέα βέβαια, μην τη δοκιμάσετε σπίτι. Ακούστε το επεισόδιο και θα μάθετε απίστευτα πράγματα, όπως γιατί εργαζόμενοι στη NASA κυκλοφορούσαν κάποτε με σκούπες ανάμεσα στις δεξαμενές υδρογόνου. Επίσης, αν δεν είστε πυροτεχνουργός, μην κατασκευάζετε αυτοσχέδια πυροτεχνήματα. 
3/23/202319 minutes
Episode Artwork

Τα χρώματα του μίσους

Πώς στο καλό βάφεται ένας τοίχος; Όχι, ο Στέλιος Ανατολίτης δεν παραδίδει μαθήματα σε επίδοξους ελαιοχρωματιστές. Σ’ αυτό το επεισόδιο θα μάθουμε τι είναι τα χρώματα και πώς γίνεται από ένα απλό διάλυμα να προκύπτουν όλες αυτές οι αποχρώσεις. Φταίνε οι χρωστικές, αυτές είναι ο λόγος που βλέπουμε όλα αυτά τα χρώματα σε τοίχους, σε κάγκελα, σε όλες τις επιφάνειες. Ένα πολύχρωμο και επιμορφωτικό ταξίδι για να κάνετε τους έξυπνους στην παρέα σας.
3/16/202323 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Βγείτε… διάλυμα

Ζούμε χάρη στα διαλύματα, χάρη στη δυνατότητα των ουσιών να μπορούν να διαλυθούν μέσα σε μαγικές ενώσεις που ονομάζονται «διαλύτες». Και ξέρεις έναν τεράστιο διαλύτη, έναν διαλύτη που χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε: το νερό! Είδες που δεν χρειάζεται να είσαι χημικός για να ξέρεις κάποια βασικά πράγματα; Και ο Στέλιος Ανατολίτης τα βασικά σας λέει, δεν θέλει να σας μπερδεύει, θέλει να περνάτε καλά, να γελάτε και ταυτόχρονα να μαθαίνετε. 
3/9/202323 minutes, 15 seconds
Episode Artwork

Το ενδιαφέρον επεισόδιο

Τι είναι ενδιαφέρον; Και αν κάτι είναι ενδιαφέρον, είμαστε σε θέση να το εντοπίσουμε; Σε μια εποχή όπου η πληροφορία είναι τόσο συνεχής και καταιγιστική, ο Στέλιος Ανατολίτης προτείνει: slow down, πάρτε το χρόνο σας, μην κάνετε διακόσια πράγματα ταυτόχρονα, αφιερώστε χρόνο στο να ανακαλύψετε τι απ’ όσα βλέπετε και ακούτε είναι πραγματικά ενδιαφέροντα. Τώρα δικαιολογημένα θα ρωτήσετε τι σχέση έχει αυτό το επεισόδιο με τη Χημεία. Και η απάντηση είναι: καμία. 
3/2/202318 minutes, 54 seconds
Episode Artwork

Ουδείς άσφαλτος

Κάθε φορά που ανεβαίνει επεισόδιο, υπάρχει ρίσκο να κάνει ο Στέλιος λάθος. Ένα πολύ αληθινό ρίσκο δεδομένου ότι έχει να ασχοληθεί με κάποιο θετικό επιστημονικό πεδίο καμιά δεκαριά χρόνια. Έτσι δημιουργείται η ανάγκη να φτιάξουμε ένα επεισόδιο που διορθώνουμε τα λάθη που έχουν ειπωθεί στα προηγούμενα. Μήπως όμως αυτός είναι ένας τρόπος να φτιάξεις παραπάνω επεισόδια και τα κίνητρα δεν είναι τόσο αλτρουιστικά; Κανείς δεν ξέρει. Εκτός από σένα που θα κλικάρεις στο επεισόδιο. 
2/23/202322 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Μαύρη είναι η κηλίδα στα νερά

Τι κοινό έχει το ξεμάτιασμα με τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία των ΗΠΑ; Μήπως θα μπορούσαμε να το είχαμε αποφύγει; Και τι κάνει μια εταιρεία όταν πρέπει να ξοδέψει 60 δις δολάρια για να συμμαζέψει τη ζημιά που έκανε; Ο Στέλιος Ανατολίτης σας πάει πίσω στο 2010, όταν αμέτρητη ποσότητα πετρελαίου χύθηκε στον Κόλπο του Μεξικού, δημιουργώντας μια τεράστια πετρελαιοκηλίδα που ήταν ορατή ακόμα κι απ’ το διάστημα.
2/16/202326 minutes, 13 seconds
Episode Artwork

Ομιχλονδίνο

Στο δεύτερο επεισόδιο για την ατμόσφαιρα, θα ταξιδέψουμε στο μακρινό και παγωμένο Λονδίνο. Το ξέρατε ότι η αστάθεια της ατμόσφαιρας δίνει μια σταθερότητα στην υγεία μας; Το ξέρατε ότι πήγε να πεθάνει το μισό Λονδίνο ακριβώς επειδή η ατμόσφαιρα αποφάσισε να μην το κουνήσει ρούπι; Αν το ξέρατε, καλώς, αν όχι, σ’ αυτό το επεισόδιο ο Στέλιος Ανατολίτης θα σας μιλήσει για τη μεγάλη ομίχλη του Λονδίνου που έλαβε χώρα τον Δεκέμβριο του 1952 
2/9/202317 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Ένα θερμόμετρο σκέτο δηλητήριο

Μπορεί ένα θερμόμετρο να σε… σκοτώσει; Ένα ψάρι μήπως; Ελάτε τώρα, το ξέρετε ότι ο Στέλιος ο Ανατολίτης είναι χωρατατζής και σας βομβαρδίζει με αμέτρητες περίεργες ερωτήσεις αλλά μαντέψτε… Σας προσφέρει και τις απαντήσεις σε αυτό το συγκλονιστικό podcast αφιερωμένο στον υδράργυρο! Νταν νταν! Αν ξυπνήσατε το πρωί και είπατε “σήμερα θέλω να μάθω για τον υδράργυρο”, αυτή είναι η ευκαιρία σας. Εδώ θα μάθετε όσα θέλατε και όσα πρέπει να γνωρίζετε. 
2/2/202316 minutes, 21 seconds
Episode Artwork

Έφτιαξα μία βόμβα

Ο Στέλιος είναι δώδεκα ετών και φτιάχνει βόμβα. Με κεζάπι. Ωραία λεξη το κεζάπι, όπως και το καζάν ντιπί, αλλά άσχετο με το επεισόδιο (“κεζάπι” δεν έχετε ιδέα τι είναι, το “καζάν ντιπί” το ξέρετε μια χαρά όμως). Πώς έφτιαξε αυτή τη βόμβα και τι σχέση έχει με τις μαύρες τρύπες; Ελάτε να μάθουμε χημικά πράγματα βασισμένα στις δικές σας ερωτήσεις. Και μπουκώστε κι ένα καζάν ντιπί όσο ακούτε το επεισόδιο.
1/26/202319 minutes, 23 seconds
Episode Artwork

Κάνε βρε λίγο ατμόσφαιρα

Τι θα έλεγες αν ήσουν 90 χρονών και πήγαινες στο διάστημα; Θα πίστευες ποτέ ότι μια φλούδα μας κρατάει στη ζωή; Έχουμε ελπίδα τελικά να… φτιάξουμε ατμόσφαιρα ή η ζημιά είναι μη αναστρέψιμη; Όλο χαρούμενα ερωτήματα έχει αυτό το επεισόδιο, με πολύ ενδιαφέρον όμως. Κοπιάστε. O Στέλιος Ανατολίτης έχει ανάψει κεριά, έχει βάλει ρομαντική μουσικούλα, έχει ρίξει κι ένα παστίτσιο στο φούρνο και είναι έτοιμος να σας τα εξηγήσει όλα.
1/19/202328 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

Λάμπεις, Μπάμπη μου

Μπορεί το στοιχείο ενός εγκλήματος να δείχνει ότι το έγκλημα το έκανε ένα χημικό στοιχείο; Κι αν αυτό το στοιχείο είναι τόσο “αθώο” όσο μια κούπα τσάι; Τι περίεργο κρύβεται πίσω από τα χημικά στοιχεία που θέλουν να διασπαστούν, να γίνουν χίλια κομμάτια και να απελευθερωθούν; Υπάρχει μεταστοιχείωση; Είχαν δίκιο οι αλχημιστές; Είναι ο Στέλιος Ανατολίτης εξωγήινος; Πόσα ερωτήματα έχει αυτό το επεισόδιο; Πολλά… Θα απαντηθούν όλα όμως. Αν ακούσετε, θα καταλάβετε. 
1/12/202327 minutes, 8 seconds
Episode Artwork

Η χημεία του Άη Βασίλη

Τι θα γινόταν αν ο Άγιος Βήτα, γνωστός ράπερ των Αγίων, ήταν ένα πραγματικό πρόσωπο; Θα κατάφερνε ποτέ να μοιράσει τόσα δώρα σε τόσο λίγο χρόνο; Κι αν τα κατάφερνε, τι θα χρειαζόταν από τις επιστήμες ώστε να μη διαλυθεί σε χίλια κομμάτια; Αυτά και άλλα πολλά σε αυτό το έξτρα σούπερ σπέσιαλ εορταστικό επεισόδιο, με τον Στέλιο Ανατολίτη να αναλύει όλα τα επιστημονικά δεδομένα που πραγματοποιούν το μαγικό ταξίδι του Άη Βασίλη.
12/22/202221 minutes
Episode Artwork

Τα μαύρα μάτια σου

Γιατί βλέπουμε χρώματα; Μπορεί ένα μήλο να ακτινοβολεί; Κι αν ναι, γιατί η Χιονάτη την πάτησε; Θα απαντηθεί αυτή η ερώτηση στο επεισόδιο; Όχι, ούτε καν, έχουμε σημαντικότερα πράγματα να κάνουμε. Πρέπει να μιλήσουμε για τις ακτινοβολίες και το ηλεκτρομαγνητικό φάσμα. Τι είναι φως; Τι είναι μήκος κύματος; Είναι όλες οι ακτινοβολίες βλαβερές; Ο Στέλιος Ανατολίτης είναι ξανά εδώ για να λύσει απορίες, ή για να σας γεννήσει περισσότερες.
12/15/202222 minutes, 25 seconds
Episode Artwork

Στην υγειά σας, αλλά υπεύθυνα

Αχ, αυτό το αλκοόλ. Το αντέχουμε; Γιατί δεν το αντέχουμε; Μας κάνει κακό ή καλό; Ποιο τσίπουρο είναι το σωστό; Με ή χωρίς γλυκάνισο; Και γιατί χωρίζουμε τη Χημεία σε ανόργανη και οργανική; Καλά κάνετε και ρωτάτε, γιατί ο Στέλιος Ανατολίτης είναι εδώ ακριβώς γι’ αυτό το λόγο: για να απαντήσει στις δικές σας ερωτήσεις που ψάχνουν απαντήσεις και που για κάποιο περίεργο λόγο θεωρείτε ότι είναι ο κατάλληλος για να το κάνει.
12/8/202219 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Μαρί, τι κάνεις εκεί;

Αυτό το επεισόδιο δεν είναι σαν όλα τ’ άλλα, γιατί το πρόσωπο το οποίο αφορά, δεν μοιάζει με κανένα από εμάς. Έχετε μήπως κανένα μπατζανάκη που να πήρε 2 βραβεία Νόμπελ, και μάλιστα σε διαφορετικές κατηγορίες; Όταν ο Νιούτον είπε τη φράση «πάτησα σε ώμους γιγάντων», δεν είχε γνωρίσει τη Μαρί Κιουρί. Ο Στέλιος Ανατολίτης μοιράζεται μαζί μας ιστορίες και στοιχεία που αποκαλύπτουν το μεγαλείο της, και συγκινείται βαθύτατα, καθ’ ότι ταπεινό χαμομηλάκι.
12/1/202221 minutes, 34 seconds
Episode Artwork

Χημικός γάμος

Τι μπορεί να συμβεί όταν μια έκρηξη στο χημικό εργαστήριο αναγκάζει τον προ εκατονταετίας φοιτητή Στέλιο Ανατολίτη και τον συμφοιτητή του Αντώνη (άνευ επωνύμου) να προφυλαχτούν; Τι κρατάει την ύλη ενωμένη; Πόσο μεγάλη είναι η ενέργεια που κρύβει; Πόσα μυστικά κρύβουν μέσα τους οι χημικοί δεσμοί; Πόσο… ξεφάντωμα πέφτει σε ένα χημικό γάμο; Και πώς «παντρεύονται» τα χημικά στοιχεία; Ένα πράγμα είναι σίγουρο και αδιαπραγμάτευτο: είστε όλοι καλεσμένοι!
11/24/202217 minutes, 49 seconds
Episode Artwork

Τι ατομάρα είσαι εσύ

Άτιμο πράμα το άτομο… Το κόβεις, το κόβεις και δεν τελικά δεν κόβεται άλλο, το άτμητο. Κι όμως, μπορείς να το κόψεις κι άλλο. Πώς στο καλό μπορέσαμε και είδαμε το άτομο, αφού είναι τόσο μικρό που δεν φαίνεται; Και τελικά, το άτομο, τι άτομο είναι; Είναι ατομάρα ή θα σε απογοητεύσει στην πρώτη μπύρα που θα πιείτε; Αυτά και άλλα πολλά σε ένα ακόμα ένα επεισόδιο - χάος, με τον κωμικό Στελλάρα Ανατολίτη.
11/17/202219 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

Η πιο επικίνδυνη χημική ένωση

Ο Στέλιος Ανατολίτης ξαναχτυπά και αυτή την εβδομάδα, με ακόμα περισσότερες ερωτήσεις: Τι κάνεις όταν σε ρωτάνε στο αμφιθέατρο αν θα απαγόρευες μια χημική ένωση; Και ποια είναι τελικά η πιο επικίνδυνη χημική ένωση; Έχει νόημα άραγε μια τέτοια ερώτηση; (είπε ο Στελλάρας, αφού έκανε την ερώτηση) Πάντως είναι πολύ πιο απλό απ' ότι φαντάζεστε... Ας πιούμε ένα ποτήριο διϋδρογομονοξείδιο, ας ακούσουμε σαν καλά παιδάκια αυτό το podcast, και το συζητάμε μετά.
11/10/202223 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Ο μολυβδένιος στρατιώτης

Ευγενή αέρια που βρίζουν, μολύβια που σκοτώνουν, σχετικότητες, ασχετίλες, σπουδαίο guest από έναν μακρινό κανονικό επιστήμονα (αρχαιολόγο, έλα δεν είναι δύσκολο). Όλα αυτά συμβαίνουν σε αυτό το επεισόδιο που είναι βασισμένο στις δικές σας απορίες σχετικά με τη Χημεία, και είναι το πρώτο από τα πολλά που θα ακολουθήσουν γιατί είστε και περίεργοι και γεμάτοι ερωτήσεις, και καλά κάνετε εδώ που τα λέμε. Πάτα το play, σου λέω (εγώ, ο Στελλάρας)!
11/3/202216 minutes, 43 seconds
Episode Artwork

Να σου κάνω κατάσταση;

«Να σου κάνω κατάσταση;», είπε το υδρογόνο. Έτσι θα μπορούσε να ξεκινάει ένα ερωτικό χημικό μυθιστόρημα (δεν υπάρχουν χημικά μυθιστορήματα ρε Στελλάρα). Ένα αστυνομικό χημικό μυθιστόρημα θα μπορούσε να λέει: «Δεν το πιστεύω ότι βρήκα το νερό σε αυτήν την κατάσταση». Εδώ όμως, δεν έχουμε κάτι τέτοιο. Έχουμε ένα επεισόδιο για τις καταστάσεις της ύλης. Απολαύστε λοιπόν τα υγρά, τα στερεά, τα αέρια, τα πλάσματα και τον βρασμό, που είναι μαγικός!
10/26/202218 minutes, 55 seconds
Episode Artwork

Μεθοδικά ζαχαρότευτλα

Είναι η επιστήμη η νέα θρησκεία; Πώς ξέρουμε ότι ψάχνουμε το σωστό πράγμα; Κι αν το βρούμε, πώς ειδοποιούμε τον συνάδελφο επιστήμονα ότι κάτι βρήκαμε; Τι σχέση έχουν τα ζαχαρότευτλα; Γιατί υπάρχει αυτή η λέξη στο ελληνικό λεξιλόγιο; (Αυτό το αναρωτιέται μόνο ο Στέλιος Ανατολίτης ή κι εσείς;) Μόνο ερωτήσεις θα έχει αυτό το επεισόδιο. Αλλά δίνουμε κι απαντήσεις, έτσι θα σας αφήναμε; Να αναρωτιέστε; (Πάλι ερωτήσεις ρε Στελλάρα;)
10/19/202219 minutes, 12 seconds
Episode Artwork

Το στοιχειωμένο σύμπαν

Μήπως το σύμπαν μας είναι… στοιχειωμένο; Και τι σχέση έχει ο Διγενής Ακρίτας με το σύμπαν; Μπορεί και καμία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι για να εξηγήσουμε σωστά τι στο καλό είναι αυτό που ονομάζουμε «χημικό στοιχείο», θα πρέπει να γυρίσουμε περίπου 13.7 δισεκατομμύρια χρόνια πίσω. Μην τρομάζετε, ο Στέλιος Ανατολίτης θα σας τα εξηγήσει όλα με το νι και με το σίγμα. Μπορεί και όχι όμως… Καλό μας φλουφ!
10/13/202217 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

Φωτιά στα μπατζάκια μας

Ποια είναι η πρώτη αντίδραση που είδε ο άνθρωπος; Τι είναι «αντίδραση»; Τι είναι «Χημεία»; Τι είναι «ερώτηση»; Αποτελείται από ύλη; Είχαν απορρυπαντικά στην αρχαιότητα; Γιατί κάνουμε ακόμη ερωτήσεις; Ποιος είναι αυτός που θέτει τόσες πολλές και μας προβληματίζει; Ας καλωσορίσουμε το κοινό, πρώτα, να νιώσει άνετα… Καλώς ήρθατε, λοιπόν, στο πρώτο επεισόδιο του «Χημεία σου και μία μου». Ελάτε να συστηθούμε… Είμαι ο κωμικός και αποτυχημένος χημικός Στέλιος Ανατολίτης.
10/6/202219 minutes, 32 seconds