Winamp Logo
Kedves Testem! Cover
Kedves Testem! Profile

Kedves Testem!

Hungarian, Fitness / Keep-fit, 3 seasons, 48 episodes, 21 hours 16 minutes
About
Hétről hétre igyekszem az egészséget belecsempészni a mindennapjaidba szakmaian, életszerűen. Tarts velem! A tartalom nem minősül egyéni tanácsadásnak, vagy orvosi javaslatnak. Panaszok, kérdések esetén minden esetben konzultálj kezelőorvosoddal! Audio: Rise Up, https://audiotrimmer.com/royalty-free-music/
Episode Artwork

S03E04: Nincs kontaktlencse szemüveg nélkül- Beszélgetés Imre Annamária optometristával

A szem a lélek tükre és ki mással beszélgethetnénk erről a témáról, mint Imre Annamáriával, aki kontaktológus, optometrista, látszerész és a Magyar Optikus Ipartestület elnökségi tagja. Ne feledjétek: nincs kontaktlencse szemüveg nélkül! Edukációs tartalom, nem tanácsadás.
23/11/202332 minutes 2 seconds
Episode Artwork

S03E03: Több zöldséget a húsimádók tányérjára is! Beszélgetés Wichmann Anna gasztrobloggerrel

Szinte mindenkinek van egy húsimádó ismerőse, aki alig eszik zöldséget. Vagy olyan gyerkőc a családban, aki nemet mond a brokkolira. Ebben az epizódban ahhoz adunk tippeket, hogyan csempésszünk a tányérokra több zöldséget! Beszélgetőtársam pedig nem más, mint Wichmann Anna szakács, cukrász, gasztroblogger. Jó, hogy itt vagy! Edukáció, nem tanácsadás.
08/11/202327 minutes 2 seconds
Episode Artwork

S03E02: Toxikus munkahelyek x Dr. Kundrák Villő

Dr. Kundrák Villő nevét már sokan ismerhetik, ő a Jog és pszichológia megalapítója, emellett jogász, HR vezető és business coach is. Mivel életünk egy jelentős részét a munkahelyünkön töltjük, egyáltalán nem mindegy, milyen körülmények között dolgozunk. Ma a toxikus munkahelyekről beszélgetünk, írjátok meg nekünk kommetben, szerintetek milyen a jó munkahely?
25/10/202328 minutes 20 seconds
Episode Artwork

Légutak egészsége minisorozat E04: Dohányzás

Tévesen sokan úgy gondolják, hogy a dohányzás csak egy szokás. Valójában akkor szembesülnek vele, hogy ennél sokkal több, amikor megpróbálják abbahagyni. A dohányzás ugyanis egy betegség: önálló számmal rendelkezik a betegségek nemzetközi osztályozásában. A mai epizódban a dohányzásról beszélgetünk édesapámmal, dr. Mucsi János tüdőgyógyász, belgyógyász szakorvossal. Az epizódot a gödöllői Erzsébet Gondozóház támogatta. www.erzsebetgondozohaz.hu Edukációs tartalom, nem minősül orvosi tanácsadásnak.
06/09/202326 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Légutak egészsége minisorozat E03: COPD

A légúti egészségről szóló mini sorozatunk legújabb részében édesapámmal, Dr. Mucsi János tüdőgyógyász szakorvossal a COPD-ről, vagyis a krónikus ubstruktív tüdőbetegségről beszélgetünk. Megtudhatod, hogy: - mi az a COPD - meg lehet-e gyógyulni a COPD-ből - szabad-e mozogni egy COPD-s betegnek - miért fogynak a COPD-sek - mire érdemes figyelni a diagnózis után Edukációs tartalom, nem orvosi tanácsadás. Az epizódot támogatta: gödöllői Erzsébet Gondozóház www.erzsebetgondozohaz.hu
09/08/202316 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Légutak egészsége minisorozat E02: Hogyan készülj az orvosi rendelésre?

Nagyon vártam ezt az epizódot: édesapámmal, Dr. Mucsi János tüdőgyógyász és belgyógyász szakorvossal összegyűjtöttük, mivel érdemes készülni az orvosi rendelésre, hogy több időnk maradjon a tényleges gyógyításra. Ha felkészülten érkezel, értékes perceket nyerhetsz magadnak, amit az orvos rád tud fordítani. Írd meg nekünk, hogy tetszett az epizód! A gödöllői Erzsébet Gondozóház közreműködésével készült. www.erzsebetgondozohaz.hu Edukációs tartalom, nem minősül orvosi tanácsadásnak.
26/07/202324 minutes 21 seconds
Episode Artwork

Légutak egészsége minisorozat E01: Asztma

Nagyon különleges vendéggel készítettem nektek a nyári 4 epizódos minisorozatot. Vendégem nem más, mint édesapám Dr. Mucsi János tüdőgyógyász, belgyógyász szakorvos, akivel minden részben egy, a légutak egészségét érintő témáról beszélgetünk. Az első rész az asztmáról szól. Tartsatok velünk! Támogatta: Erzsébet Gondozóház Gödöllő www.erzsebetgondozohaz.hu Edukációs tartalom, nem minősül orvosi tanácsadásnak.
19/07/202320 minutes 8 seconds
Episode Artwork

S02E13: A cukorbeteg dietetikus- élet 1-es típusú diabétesszel

Kitti ugyanolyan gyerek volt, mint a többiek, csak ő naponta többször nyert a lottón- az inzulinpumpája jelzését így nevezték ugyanis az osztálytársai. Kollár Kitti mesél nekünk, milyen egy cukorbeteg dietetikus élete. 
09/02/202324 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Csak 10 percem van: Az alvás tényleg a gyengéknek való?

5 tipp, hogyan pihentető legyen az alvásod!
20/01/20237 minutes 24 seconds
Episode Artwork

S02E12: Hogyan lehet soha fel nem adni? Beszéljünk a cisztás fibrózisról

Molnár Johannánál 8 hónapos korában diagnosztizálták az egyik leggyakoribb veleszületett anyagcserebetegséget, a cisztás fibrózist. Az orvostudomány fejlődésének és hitének hála, nem küzd a betegségével, hanem együtt él vele. Ilyen, amikor minden légvétel ajándék. Hallgassátok olyan szeretettel, amilyen szeretettel készült.
12/01/202333 minutes 20 seconds
Episode Artwork

S02E10: A dadogástól a tájszólásig x Horváth Bernadett logopédus

Felnőtteknél is gyakran figyelhetünk meg beszédhibákat. Vajon csak gyerekként korrigálhatók? Beszédhiba-e a tájszólás? Vendégem @dettidu Horváth Bernadett logopédus.
07/12/202220 minutes 52 seconds
Episode Artwork

S02E09: Gyerekeket tanít (vissza)beszélni: Horváth Detti logopédus

Gyerekeket tanít (vissza)beszélni Horváth Detti logopédus. Hogyan függ össze a hallás és a beszédfejlődés? Mire érdemes odafigyelnünk, ha gyermekünk nem beszél? Horváth Bernadett @dettidu logopédussal beszélgetünk.
30/11/202220 minutes 41 seconds
Episode Artwork

S02E08: Attól mert ő ”nem olyan”, még lehet nemi beteg

A szexuális úton terjedő betegségekről beszélgetünk Dr. Tamási Béla bőr- és nemi gyógyász szakorvossal. El lehet-e kapni a WC ülőkétől nemi betegséget? Hogyan előzhetjük meg és hogyan lehet kezelni a nemi betegségeket? Dr. Tamási Béla: https://tamasibeladr.hu/ A podcast epizódban elhangoznak trágárnak minősülő kifejezések, melyeket a jelen téma megkövetelt.
16/11/202227 minutes 24 seconds
Episode Artwork

Tedd, ne tedd: hogyan viselkedj rákbeteggel?

Farkas-Mágori Csilla mellráktúlélővel beszélgetünk szubjektíven arról, hogyan érdemes viselkedni valakivel, aki rákkal küzd.
07/11/202219 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Csak 10 percem van: a megfázásra

"Csak 10 percem van" Te is gyakran hallod ezt a mondatot? Gyors tippek, a teljesség idénye nélkül, hogy átvészeljük a megfázást!
18/10/20228 minutes 39 seconds
Episode Artwork

S02E05: Fogmosással a bolygó védelméért x Mester Emese

A fogászatnak hatalmas a karbon lábnyoma: már egyetlen fogászati ellenőrzés 5,5 kg CO2 termeléssel jár. Hogyan lehet a fogászatot környezettudatossá tenni, mit csinál a dintál higiénikus, és van-e szükség valójában fogkrémre? Ezekre ad nekünk ma választ Mester Emese, dentálhigiénikus, a környezettudatos szájápolás úttörője! @tudatosszájápolás
30/09/202232 minutes 57 seconds
Episode Artwork

S02E04: Kapcsolatok (világ)hálójában: a social media hatása a társas kapcsolatainkra

"Olyan jó, hogy még gyerek voltam, mielőtt létezett a technika!" Hogyan tehetjük biztonságossá az online teret, mik a pozitív hozadékai és az árnyoldalai? Hogyan kommunikáljuk az éltünket, és nem minden arany, ami fénylik. Fejes-Vékássy Lili okleveles pszichológus, képzésben lévő családterapeuta, a @pszichológusszemmel instagram oldal szerkesztőjével beszélgetünk.
13/09/202237 minutes 3 seconds
Episode Artwork

S0203 Bomba biztos bőrápolási rutin x @bloomroombeauty

Gyulai Laura bőrápolási tanácsadó, kozmetikus vezet be minket a bomba biztos bőrápolási rutin titkaiba. Hogyan kapcsolódik a kozmetikához az edukáció és hogyan lehet online bőrápolási tanácsot adni? Az új epizódból kiderül, tartsatok velünk!
13/07/202231 minutes 41 seconds
Episode Artwork

S02E02: A terápia búvárkodás @pszichológusszemmel

Fejes-Vékássy Lili pszichológus, képzésben lévő családterapeuta a vendégem, akivel normalizálni szeretnénk a terápiába járást. Milyen a jó terápiás folyamat, hogyan válassz szakembert és milyen red-flagekre figyelj oda: ezekre mind választ kapsz. Merüljünk el együtt, hiszen a terápia olyan, mint a búvárkodás.
29/06/202230 minutes 32 seconds
Episode Artwork

S02E01: Harry Potter és a bullying

Az iskolai zaklatásról, bántalmazásról (bullying) beszélgetünk Füle Zsuzsi tanárnővel és Radnóti Eszter krízistanácsadó szakpszichológussal. Na de nem akárhogyan! Személyes élmények helyett, a Harry Potter könyveket és filmeket vesszük alapul. Tartsatok velünk!
15/06/202236 minutes 31 seconds
Episode Artwork

Évadzáró Szabó Adrival- Húsvét és minden más

Eredetileg a húsvétról és az epebetegségekről kezdtünk el beszélgetni, de szokásunkhoz híven megfeledkeztünk a mikrofonról és szó esett annyi minden másról. Fogadjátok szeretettel az évadzáró epizódot, júniusban folytatjuk!
15/04/202223 minutes 58 seconds
Episode Artwork

Az én testem, az én döntésem- Pro Choice

A terhességmegszakítás (abortusz) témaköréhez sokan, sokfélén viszonyulnak. Van, aki ellenzi, van aki pártolja, és van egy hozzáállás, a Pro Choice, a döntés joga. Hogy minden nőnek joga van rendelkezni a saját reprodukciós szervei felett. Az én testem, az én döntésem, vendégem a Patent Egyesület munkatársai Les Krisztina és Petrás Boglárka.
05/04/202227 minutes 7 seconds
Episode Artwork

Mit kell tudni az endometriózisról?

Hajlamosak vagyunk elbagatellizálni a fájdalmas menstruációt, mondván, hogy mindekinek fáj, pedig érdemes kivizsgáltatni. A hasi fájdalmak és a meddőségek jelentős hányadában igazolódik kóroki tényezőként az endometriózis. A diagnosztikai és terápiás lehetőségekről beszélgetünk Dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász szakorvossal.
29/03/202226 minutes 2 seconds
Episode Artwork

Extra epizód: asztalcsapkodás és tabuk helyett így kommunikálj kulturáltan a politikáról

Asztalcsapkodás, homokba dugott fej, tabu téma az asztalnál a családi béke megőrzése érdekében- hogyan beszélgessünk kulturáltan a politikáról? Politizálástól mentesen beszélgetünk a szavazás fontosságáról, az ideológiákról, polarizációról Szekeres Hanna szociálpszichológussal.
23/03/202226 minutes 35 seconds
Episode Artwork

Gyöngysor a petefészken: PCOS

Egyre több nőt érint hazánkban a Policisztás Ovarium Szindróma. Mi kell ahhoz, hogy diagnosztizáljuk és hogyan tudjuk kezelni? Miért fontos a fogamzásgátlók szedésre a teherbeesés elősegítésére? Dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász szakorvossal beszélgetünk.
16/03/202227 minutes 36 seconds
Episode Artwork

Eligazítunk a fogamzásgátlók útvesztőjében

A fogamzásgátlás egy olyan téma, amiről rengeteg tévhit kering az interneten. Egyre többen félnek a hormonális fogamzásgátlóktól, holott nem csak a nem kívánt terhesség megelőzésére, hanem terápiaként is használhatók és elősegíthetik a gyermekáldást.  Dr. Gyovai Gabriella szülész-nőgyógyász szakorvos mutat nekünk kiutat tényeken és tévhiteken keresztül magyarázza el nekünk, mire való az esemény utáni tabletta, hány féle felhasználása lehet a fogamzásgátlóknak és hogyan tudjuk kiválasztani a számunkra legmegfelelőbbet orvosunk segítségével. Tartsatok velünk!
08/03/202235 minutes 1 second
Episode Artwork

Érthetően a pajzsmirigy betegségekről

Pajzsmirigy alul-, túlműködés, Hashimoto, Basedow-kór: beszéljünk a pajzsmirigy betegségekről! Dr. Kovács Gábor endokrinológus szakorvos kalauzol el minket a pajzsmirigy betegségek között. Iránytű a tünetektől, a diagnosztikán át, a terápiás lehetőségekig, és kitérő a pszichoszomatikus eredet felé.
01/03/202230 minutes 34 seconds
Episode Artwork

Miért fontos a pajzsmirigy?

Miért fontos a pajzsmirigy és az általa termelt hormonok? Hogyan befolyásolja a pajzsmirigyhormonok szintje a fejlődést? Mi köze a zebrahalnak a pajzsmirigyhez? Dr. Kovács Gábor endokrinológus szakorvossal beszélgetünk, tartsatok velünk!
21/02/202222 minutes 37 seconds
Episode Artwork

Énidő a párkapcsolatban: ÉN-nek maradni a MI-ben

A Psychology Today 16 kérdéses kérdőívén megyünk végig Tóth Laura mester szakos pszichológia hallgatóval, a Bright Place Podcast házigazdájával. Laura mesél nekünk a biztonságos kötődésről, a kompromisszumokról, és arról, miért fontos ÉN-nek maradni a MI-ben. Beleolvasnánk-e párunk gondolataiba, hogy reagálnánk, ha a párunk rossz hangulatban tér haza, rendben van-e belenézni a másik üzeneteibe? Kiderül, hogy több dologban hasonlítunk, mint hittük, például a szeretetnyelvünk is ugyanaz. Vidám hangulatú, de mély tartalmú beszélgetésért katt ide!
15/02/202230 minutes 49 seconds
Episode Artwork

Mindenkinek kell egy otthon- beszéljünk a lakhatási szegénységről!

“Megyek haza.” “Otthon találkozunk.” Teljesen természetesen használjuk ezeket a kifejezéseket, de mégis mit jelent az otthon? Definíció szerint az otthon egy ház, lakás, ahol egy személy/család saját háztartással rendelkezik. Optimális esetben hőszigetelt, fűtött, be van vezetve vezetékes víz, áram. Tisztaság, biztonság és nyugalom van. Tudtátok, hogy ma Magyarországon 3 millióan élnek lakhatási szegénységben? Hogy sok családnál nincs áram, víz, fűtés vagy nem tudják este magukra zárni az ajtót, mert nincs ajtó? Ebben a részben vendégem Tóth Melinda, az Utcáról Lakásba Egyesület szociális munkása, akivel a lakhatási szegénységről beszélgetünk.
08/02/202233 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Intuitív étkezés Asiama Evelynnel 2. rész ”A 10 alappillér”

"A kisfiammal voltunk vásárolni, és kert egy csokit. Utána kérdezte, hogy anya, ezt azért kaptam mert szeretsz? Nem, azért kaptad, mert kértél egy csokit, de ezt a puszit azért kapod, mert szeretlek." Tovább ismerkedünk az intuitív étkezéssel a 10 alappilléren keresztül. Titeket gyerekként dicsértek étellel? Voltak ételhez kötött szabályok? Milyen transzgenerációs mintákat hozunk? Mitől függ a jóllakottság? Tartsatok velünk!
01/02/202233 minutes 6 seconds
Episode Artwork

Intuitív étkezés Asiama Evelynnel 1. rész

Újév tájékán mindig megjelennek a legújabb diéta trendek, hogyan fogyj le egy hét alatt 5 kilót, mi a gyors súlyvesztés titka. És ezeknek a posztoknak a rengetegében rátalálsz Asiama Evelynre, aki azt mondja nyugodtan edd meg azt a fánkot, ha kívánod, mozogj szívvel-lélekkel és XL-es méretben is lehetsz egészséges. Az intuitív étkezésről beszélgetünk ma.
25/01/202217 minutes 20 seconds
Episode Artwork

Tanulási stílusok, szülői minta és határ a magánélet és a munka között- avagy szabad-e messengeren írni a tanárnak?

Csak akkor érezheti magát valaki jó tanárnak, ha szabadideje minden percét feláldozza? Hol húzódik a határ a magánélet és a munka között? Melyik tanulási stílusba tartozunk, és mit jelentenek az egészséges szülői elvárások? Ezekről beszélgetünk Esztivel és Zsuzsival. Tartsatok velünk! Vendégeim Radnóti Eszter krízistanácsadó szakpszichológus és Füle Zsuzsanna tanárnő.
18/01/202232 minutes 7 seconds
Episode Artwork

A magyar borok útvesztőjében @borturistával -extra epizód

Fogadjátok szeretettel évindító rendhagyó epizódunkat! Tudtátok, hogy az 1860-as években Európa szerte filoxéra járvány tombolt, mely miatt a magyar szőlőtőkék jelentős része kipusztult? A novemberi tematikus témánkhoz kapcsolódva a magyar borok és borászat útvesztőjében @borturista, Kiss Gabriella igazít el minket. Koccintsatok velünk! Kóstolt borok: Kutyafáját, Aligvárom, Dúzsi Rozé Cuvée és Frittmann Irsai Olivér. A műsor termékmegjelenítést tartalmaz, 18 éven aluliak számára nem ajánlott. Nincs olyan, hogy egészséges mennyiségű alkohol fogyasztás, a műsor nem buzdít alkohol fogyasztásra!
05/01/202232 minutes 17 seconds
Episode Artwork

Karácsonyi szorongásmentes étkezés és intermittent fasting Szabó Adrival

Hogyan együnk karácsonykor is egészségesen? Van-e létjogosultsága a léböjtnek és az intermittent fastingnak? Együnk karácsonykor is szorongások nélkül, kiegyensúlyozottan és legyünk magunkkal szemben megengedőek. Boldog karácsonyt! Találkozunk 2022-ben!
23/12/202136 minutes 20 seconds
Episode Artwork

Megküzdési stratégiáink

Az elhúzódó stressz kiégéshez vezethet. Olyan nincs, hogy nincs stressz, de mi dönthetjük el, hogyan reagálunk rá. Ma a megküzdési stratégiákat vesszük végig és pszichológiai teszt alapján. Tartsatok velünk, Radnóti Eszter krízistanácsadó szakpszichológussal!
14/12/202131 minutes 32 seconds
Episode Artwork

Miért stresszelsz?

Tudtad, hogy a stressz kutatás is magyar kutató nevéhez fűződik? Hogy valójában nincs stresszmentes állapot? Hogy mi történik a szervezetben tartós stressz hatására? Hallgass bele az új részbe!
01/12/202110 minutes 16 seconds
Episode Artwork

Kiégés: A hivatás depressziója

Mit tegyünk ha kiégtünk? Kik a leginkább veszélyeztetettek? Hogyan ismerjük fel a jeleket? Radnóti Eszter krízistanácsadó szakpszichológussal beszélgetünk a kiégésről, és egy társadalmilag fontos témáról, a pedagógusok helyzetéről.
24/11/202128 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Két generáció, három orvos, a negyedik hullám előtt

Dr. Szijjártó Lászlót Szabad-díjra jelölték, mert a járvány alatt őszintén beszélt a helyzetről. Dr. Juhász Dórával a COVID sürgősségis műszakok alatt lettünk barátok. A negyedik hullám hajnalán beszélget két generáció, három különböző élethelyzetben, az eddig átéltekről.
17/11/202130 minutes 3 seconds
Episode Artwork

Kedves Test(imonial)

Mára egy rövid vallomással érkeztünk az étkezésünkkel kapcsolatban, és pár gondolat erejéig beszélünk a D-vitaminról. Tartsatok velünk!
10/11/20218 minutes 9 seconds
Episode Artwork

Tények és tévhitek Szabó Adrival 2. rész

Tények és tévhitek az egészséges táplálkozásról. Cukkini-, borsó-, csicseriborsó-, teljes kiőrlésű tészta. Sózás, jódozott só, fűszerek, magyar konyha, szárzeller- szó lesz ma mindenről. Tartsatok velünk Szabó Adrival!
03/11/202124 minutes 27 seconds
Episode Artwork

Lelki egészség fröccs matracon- Kalmár Annával

Kalmár Anna, az AdniJóga alapítója egy menekülttáborban tapasztalta meg a mozgás hatását a mentális egészségre, azóta ezt a "fizikai mozgásba csomagolt lelki egészség fröccsöt" igyekszik eljuttatni nehézsorsú emberekhez. A mozgás és a mentális egészség kapcsolatáról beszélgetünk.
27/10/202130 minutes 1 second
Episode Artwork

Tények tévhitek: Édes élet

Édesburgonya vagy krumpli? Az édesítőszer méreg? Méz, barnacukor vagy kristálycukor? Mi a helyzet a sózással? A mai epizódban a cukorral kapcsolatos tényeket és tévhiteket járjuk körbe. Kezdésként pedig megválaszolunk pár kérdést az előző részek kapcsán. Tartsatok velünk!
20/10/202130 minutes 57 seconds
Episode Artwork

Rózsaszín október

Október világszerte a mellrák elleni küzdelem hónapja. Ennek jegyében a mai napon Mágori Csillával @girl_from_hungary beszélgetünk.
14/10/202126 minutes 12 seconds
Episode Artwork

Fenntartható táplálkozás

A fenntarthatóság és a táplálkozás kapcsolatáról beszélgetünk. Mitől lesz egy étkezés környezettudatos? Miért vásároljunk hazai, szezonális terményeket kistermelőktől? A vegánság egyenlő a fenntarthatósággal? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.
07/10/202130 minutes 12 seconds
Episode Artwork

A kezdetek és a kávé

Sziasztok! Podcastunk nyitó epizódjában megismerhettek minket, Szabó Adrit és Mucsi Annát, illetve beszélgetünk arról, ami először összehozott minket: a kávézásról. Szakmaian és életszerűen lesz szó a koffein hatásairól, a kórházi munkánkról és arról, hogyan született ez a podcast. Tartsatok velünk!
28/09/202127 minutes 24 seconds