Winamp Logo
Kaunis järjestys Cover
Kaunis järjestys Profile

Kaunis järjestys

Finnish, Education, 1 season, 11 episodes, 6 hours, 22 minutes
About
Kaunis järjestys -podcast antaa inspiraatiota ja vinkkejä tavaroiden järjestämiseen, turhan karsimiseen ja oleellisen kirkastamiseen. Podcastin pitäjä, Homevialaura-kanavista tuttu Laura Tirkkonen, pohtii järjestystä ja tavaraa sekä käytännönläheisesti että syvällisemmin omien kokemustensa kautta, lukijakysymyksiin vastaten ja kiinnostavia vieraita jututtaen. Inhimillinen ja kannustava podcast tarjoaa vertaistukea kaikille, jotka kaipaavat toimivuutta arkeen ja asumiseen sekä selkeydestä mielenrauhaa. Kaunis järjestys -podcast ilmestyy joka tiistai kymmenen jakson verran. Tervetuloa mukaan kodin kevätsiivoukseen!
Episode Artwork

10. Digitaalinen järjestys ja miten vähemmän on enemmän

Kaupallinen yhteistyö, ifolor. Digitaalinen järjestys. Jaksossa opit, miten digitaalisuudessakin vähemmän on enemmän, ja miten laitteet, ihan niin kuin kaapitkin, kannattaa siivota turhasta. Kerron, miten sain lopulta vuosien viivyttelyn jälkeen valokuvien järjestämisen uudenlaisella lähestymisellä haltuun, ja miten olen säästänyt digitaalisuudella fyysistä kaappitilaa. Kuulet, millaista hybridimallia itse käytän digitaalisuuden ja paperisen yhdistämiseen. Paljastan oman suosikkisovellukseni arjenhallintaan ja kerron, mistä kaikesta siellä pidän listaa. Samoin jaan kattavan vinkkilistan seuraajien suosikkiapplikaatioita järjestelmällisyyteen, kalenterointiin, kotitöihin ja muistilistoihin. Jakson vieras, Minimalismi-kirjan kirjoittanut Teemu Kunto kertoo, mitä on digimalismi ja miten onnistuu inbox zero. Puhumme kahden minuutin säännöstä ja pomodoro-tekniikasta, kaiken kaikkiaan siitä, miten digitaalisuus ei olisi aikasyöppö ja huonontaisi keskittymiskykyä, vaan tukisi aikaansaamista, askareita ja järjestelyä.  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/12/202140 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

9. Ammattijärjestäjä apuna – epäjärjestyksen kanssa ei tarvitse jäädä yksin

Tavarakaaoksen ja epäjärjestyksen kanssa ei tarvitse jäädä yksin. Ympäri Suomea toimivat ammattijärjestäjät auttavat isoissa järjestelyprojekteissa mutta myös tavallisen arjen haltuun saamisessa järjestämällä yksittäisiä tiloja ja kaappeja sekä auttamalla tavaran kierrättämisessäkin. Jaksossa kuulet, mistä itselleen sopivan ammattijärjestäjän löytää, millaisia erilaisia erikoistumisaloja ammattijärjestäjillä on ja mitä ammattijärjestäjä maksaa. Jaan näkemykseni siitä, miksi ammattijärjestäjän hintaa kannattaa ajatella laajemmassa kontekstissa kuin kuluna – palvelu voi maksaa itsensä monessa muodossa takaisin. Vastaan lukijakysymykseen, onko järjestämisestä tullut taas yksi vaatimus naisten loputtomalle listalle vai voisiko ulkoistaminen päinvastoin vapauttaa. Kiira Vuorinen KonKiira-yrityksestä kertoo, miltä toisen ihmisen tavaroiden järjestäminen tuntuu ja miten hän auttaa asiakkaita saamaan kaapit kuntoon luottamuksellisesti ja mukavassa ilmapiirissä. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
4/5/202124 minutes, 35 seconds
Episode Artwork

8. Ostokäyttäytyminen ja mistä sitä tavaraa koteihin tulee

Ostokäyttäytyminen ja kuluttaminen. Mistä sitä tavaraa koteihin järjestettäväksi oikein tulee? Miksi me ihmiset haluamme uutta? Ostamisen järkevöittämiseen on erilaisia tapoja. Jakson kuunneltuasi osaat miettiä impulsiiviostamisesta monta askelta pidemmälle ja kysyä itseltäsi oleelliset kysymykset ostopäätöstä tehdessä. Kuulet, miksi säästämisessä kannattaa muistaa mittakaava eikä ostaa vain siksi, kun halvalla saa, sillä tavaran todellinen kustannus on sen hintalappua suurempi. Kerron, miten itse harkitsen ostoksiani, analysoin virhehankintojani ja miten olen tullut tarkaksi siitä, mille tavaroille henkisiä resurssejani ja kaappitilaani annan. Kulutustutkija ja sosiologian professori Terhi-Anna Wilska vastaa, onko olemassa pitkäaikaisen tyytyväisyyden tuottavaa kuluttamista ja onko meistä suomalaisista hyödyntämään kiertotaloutta, kuten tavaroiden lainaamista naapuruston kesken. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/29/202126 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

7. Karsiminen ja miten onnistua tavarataakan keventämisessä

Karsiminen ja miten onnistua tavarataakan keventämisessä? Suomalaisessa peruskodissa on 50 000 tavaraa. Se on hurja määrä tavaraa operoitavaksi arjessa. Kun joukosta karsii turhan, on lopuille tavaroille helpompi löytää paikka, ja koti pysyy paremmin järjestyksessä. Jäljelle jääviä tavaroita myös arvostaa siistissä ympäristössä enemmän. Jaksossa kuulet, millaisia erilaisia karsimistapoja voit ottaa avuksi ja mikä on 20-20-sääntö. Kerron, olenko itse katunut koskaan mitään, mistä olen luopunut. Jakson vieras, ammattijärjestäjä, filosofian tohtori ja kulttuurihistorioitsija Ilana Aalto kertoo, miksi karsiminen on psykologisesti haastavaa. Tavara ei ole ollenkaan vain tavaraa – ilmennämmehän sillä omaa persoonaa ja elämää. Ja sitten kuitenkin tavara on vain tavaraa, jonka ei kannata antaa hankaloittaa elämää. Mitä fyysistä omaisuutta sinä jäisit tulipalosta kaipaamaan?  Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/22/202137 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

6. Mitä meillä kaikilla on opittavaa minimalismista, vaikka ei olisi yhden valkoisen t-paidan ihminen

Mitä meillä kaikilla on opittavaa minimalismista, vaikka ei olisi yhden valkoisen t-paidan ihminen? Minimalismi sekoitetaan usein askeettisuuteen, mutta minimalismissa ei tarvitse olla kyse totaalikieltäytymisestä tai ankeudesta. Oikeastaan voidaan puhua Teemu Kunton sanoin sopivalismista tai sujuvalismista. Kuka tahansa voi soveltaa minimalismia arkeensa omalla tavallaan, karsia epäoleellista ja kirkastaa oleellisen, on kyse sitten tavarasta tai muusta ajankäytöstä. Yksinkertaistamisella on suotuisa vaikutus järjestykseen, hyvinvointiin kotona ja muutenkin resursseihin elämässä. Kerron jaksossa, miten itse sovellan minimalismia esimerkiksi vaatekaappiin, jouluun ja kylpyhuoneen kaappiin. Jakson vieras Maaretta Tukiainen, joka nimenomaan ei ole perinteinen minimalisti, kertoo kehittämästään Tärkeintä tänään -metodista. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/15/202141 minutes, 45 seconds
Episode Artwork

5. Kompakti asuminen järjestämisen näkökulmasta

Kaupallinen yhteistyö, IKEA Suomi. Kompakti asuminen järjestämisen, tavaramäärän ja arjen toimivuuden näkökulmasta. Kerron omia kokemuksia kompaktista asumisesta. Mitä se ottaa mutta myös antaa? Miten hyödyntää tila optimaalisesti? Millaista tavarakierron hallintaa kompakti asuminen vaatii? Mitä monikäyttöisiä kalusteita hyödyntää? Onko kompakti asuminen tulevaisuutta ja miten se liittyy ajan asumisihanteisiin? Aihe koskettaa kaupunkilaisia, mutta muitakin: vähintään tuntu asumisesta on nyt kompaktimpaa, kun samoissa neliöissä on enemmän toimintoja ja kodin ulkopuolisia menoja on vähän. Myös mökeillä ja kakkoskodeissa on usein tiiviimmät tilat. Silloinkin on hyvä pohtia, mikä on sopiva määrä tavaraa ja miten tavaran säilyttää fiksusti. Vieraana on itsekin kompaktisti asuva, aiheesta kirjoittanut toimittaja Raisa Mattila. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/8/202139 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

4. Erilaiset tavara- ja siisteyskäsitykset parisuhteessa

Erilaiset tavara- ja siisteyskäsitykset parisuhteessa. Aihe vaikuttaa monen elämään: omista seuraajistani lähes puolet (46 %) vastasi käsitysten olevan puolison kanssa erilaiset. Jakso antaa niin vertaistukea kuin konkreettisia tapoja siihen, miten saada arki saman katon alla toimimaan. Miten löytää kompromissi? Mitä jos toinen hamstraa? Miten ulkopuolinen apu auttaa? Jaan kuuntelijoideni vastauksia siihen, miten he ovat saaneet arjen parisuhteessa toimimaan. Kerron millainen minun ja mieheni tilanne on ja miten me jaamme kotityöt. Syvemmälle siihen, miten lähteä purkamaan erilaisia tavara- ja siisteyskäsityksiä parisuhteessa, sukellamme kokeneen pari- ja perheterapeutin Kirsi Heikinheimon kanssa. Aina kyse ei ole likaisista astioista tai epäjärjestyksestä itsessään, vaikka niistäkin, vaan ihmisen perustarpeesta tuulla kuulluksi. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
3/1/202145 minutes, 29 seconds
Episode Artwork

3. Keittiön järjestys ja kierrätys

Kaupallinen yhteistyö, IKEA Suomi. Keittiön järjestäminen ja kierrätys. Miten saada keittiö järjestettyä toimivaksi arjessa? Jaksossa käydään läpi keittiön kaappien, jääkaapin ja pakastimen läpikäymistä, säilytystilan optimoimista, ruokahävikin minimoimista ja kierrätyspisteiden mahduttamista. Kerron, miten olen itse saanut keittiöön järjestyksen helpolla laatikkokikalla ja vastaan lukijakysymykseen, miten pitää se kaikki sälä pois keittiön tasolta, joita ne tunnetusti maagisesti vetävät puoleensa. Vieraana keskustelemassa on IKEA Suomen asiantuntija Anne Ikonen. Jos järjestely on vielä uutta, on keittiö mainio paikka aloittaa. Siistityllä käytännöllisellä keittiöllä saa heti konkreettisesti sujuvuutta jokapäiväiseen elämään. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/22/202139 minutes, 18 seconds
Episode Artwork

2. Järjestys lapsiperheessä ja tavarakasvatus

Järjestys lapsiperheessä ja tavarakasvatus. Jaksossa sukelletaan aiheeseen monen eri tason kautta. Puhutaan konkreettisesti siitä, miten arjen saa vanhempana pyörimään sujuvasti esimerkiksi lelusäilytyksen näkökulmasta. Sekä toisaalta sukelletaan kasvatuksellisempaan puoleen, miten vanhempana lapselle voi opettaa tasapainoista tavarasuhdetta. Kerron, miten itse toimin lasteni kanssa, ja miten osallistan lapsia siivoamiseen. Entä miten välttää joulun ja synttärien tavaratulva? Vieraana on kolmen lapsen äiti, puolisonsa kanssa perheelleen talon rakennuttanut Sara Parikka. Miten Sara näkee perhearjessa toimivat säilytystilat, tavaran kiertokulun ja ikätasoiset keskustelut lasten kanssa esimerkiksi uusista leluista? Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/15/202148 minutes, 5 seconds
Episode Artwork

1. Miten päästä alkuun järjestämisen kanssa

Miten päästä alkuun järjestämisen kanssa ja millä neljän kohdan periaatteella itse tavaran kanssa toimin? Kerron avoimesti henkilökohtaisia kokemuksia siitä, millaisia vaiheita, oivalluksia ja luopumisia minun järjestelymatkalleni on mahtunut. Vieraana jututan sisustussuunnittelun huippuammattilaista Helena Karihtalaa. Jaksossa kuullaan, miten ammattilainen näkee tilankäytön ja toimivat säilytysratkaisut, sekä puhutaan armollisuudesta arjessa. Käsittelen myös siitä, miksi ylipäätään tavoitella järjestystä. Aihe on ajankohtaisempi kuin koskaan: 83 % kyselyyn vastanneista seuraajistani kokee koronan vaikuttaneen järjestyksen ja selkeyden tarpeeseen kotona. Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/8/202138 minutes, 39 seconds
Episode Artwork

Kaunis järjestys

Kaunis järjestys -podcast antaa inspiraatiota ja vinkkejä tavaroiden järjestämiseen, turhan karsimiseen ja oleellisen kirkastamiseen. Podcastin pitäjä, Homevialaura-kanavista tuttu Laura Tirkkonen, pohtii järjestystä ja tavaraa sekä käytännönläheisesti että syvällisemmin omien kokemustensa kautta, lukijakysymyksiin vastaten ja kiinnostavia vieraita jututtaen. Inhimillinen ja kannustava podcast tarjoaa vertaistukea kaikille, jotka kaipaavat toimivuutta arkeen ja asumiseen sekä selkeydestä mielenrauhaa. Kaunis järjestys -podcast ilmestyy joka tiistai kymmenen jakson verran. Tervetuloa mukaan kodin kevätsiivoukseen! Hosted on Acast. See acast.com/privacy for more information.
2/3/20211 minute, 15 seconds