Winamp Logo
Kaarsberg Mysteriet Cover
Kaarsberg Mysteriet Profile

Kaarsberg Mysteriet

Danish, Arts, 1 season, 5 episodes, 2 hours, 15 minutes
About
Året er 1906. Den unge Karen Blixen besegler en pagt om at leve for "det store i livet" ved at læse højt fra en novelle af forfatteren Hans Kaarsberg. Men hvem var han, denne karismatiske forfatter, læge og opdagelsesrejsende, der drog på ekspeditioner til de russiske stepper og skrev om skæbnen på en måde, der bjergtog den unge Karen? Klaus Rothstein stikker snuden i sporet i skoven ved Rungstedlund, og undervejs møder han både museumsfolk, forskere og forfattere, der føjer nye brikker til billedet, blandt andre Tom Buk-Swienty, Ida Jessen og Hans Kaarsbergs lyslevende barnebarn, der har boet 60 år i Rom. Kaarsberg-mysteriet er en begivenhedsrig litterær sporjagt om en forfatter, som pludselig gik i glemmebogen.
Episode Artwork

Stort Vildt 5:5

Findes den bog, som unge Karen læste højt af på stenen i skoven i 1906, mon stadig i hendes bogsamling? Klaus Rothstein er taget tilbage til stenen i Folehave Skov og til baronessens gamle stuer på Rungstedlund for at samle de sidste tråde til portrættet af den mystiske Hans Kaarsberg og hans betydning for Karen Blixens skæbnebegreb. Til sidst falder de fleste brikker på plads, men der er stadig hvide pletter på landkortet. Men det er fint nok. For som Karen Blixen ville sige: Det halve er mere, end det hele. Medvirkende: Marianne Wirenfeldt Asmussen, fhv. museumsdirektør og Karen Blixen-ekspert. Manuskript/lyddesign: Klaus Rothstein og Kim G. Hansen. Oplæsning: Torben Brandt. Redaktør: Louise Witt-Hansen.
1/14/202127 minutes, 4 seconds
Episode Artwork

Den glemte profet 4:5

Han var en flittig forfatter og en principfast læge, men måske var det de store rejser til fremmede egne, der fik Hans Kaarsbergs blod til at rulle for alvor. På Nationalmuseet finder Klaus Rothstein ny viden om Kaarsbergs enmandsekspedition til de russiske stepper, hvor han ville finde det glemte rytterfolk, kalmykkerne. Og i et antikvariat finder vi et brev til Hans Kaarsberg fra en kommende nobelprisforfatter. Medvirkende: Christel Braae, antropolog og museumsinspektør og Christian Kaaber, antikvarboghandler og boghistoriker. Manuskript/lyddesign: Klaus Rothstein og Kim G. Hansen. Oplæsning: Torben Brandt. Redaktør: Louise Witt-Hansen.
1/14/202127 minutes, 19 seconds
Episode Artwork

Bautastenen 3:5

Skæbnefortællingen om Hans Kaarsberg og den unge kvinde, der skulle blive til Karen Blixen, udvikler sig. I Sorø, hvor Hans Kaarsberg var læge i 25 år, bor nemlig forfatteren Ida Jessen - og også hun har et godt øje til den karismatiske mand. Det viser sig, at hun har brugt ham som model for en romanperson. Klaus Rothstein lægger nye brikker til billedet af Hans Kaarsberg på en kirkegårdsvandring med Ida Jessen. Medvirkende: Ida Jessen, forfatter og Helge Torm, lokalhistoriker. Manuskript/lyddesign: Klaus Rothstein og Kim G. Hansen. Oplæsning: Torben Brandt. Redaktør: Louise Witt-Hansen.
1/14/202127 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Sølvbæltet fra stepperne 2:5

Hvem var den i dag ukendte forfatter Hans Kaarsberg, som den unge Karen Blixen sværmede for? Klaus Rothstein fortsætter sporjagten, der fører ham til en mageløs lejlighed med udsigt over hele Rom. Her har Hans Kaarsbergs barnebarn, Mette, boet i over 60 år. Hun ligger inde med både breve og fotografier fra hendes bedstefars tid, og i en papæske dukker en overraskelse op fra Hans Kaarsbergs enmandsekspedition til de russiske stepper i 1890. Medvirkende: Mette Kaarsberg, barnebarn og romer. Manuskript/lyddesign: Klaus Rothstein og Kim G. Hansen. Oplæsning: Torben Brandt. Redaktør: Louise Witt-Hansen.
1/14/202127 minutes, 16 seconds
Episode Artwork

Stenen i skoven 1:5

Der ligger en sten i et bøgekrat i Folehave Skov. Her sad den 21-årige Karen Dinesen i 1906 og læste højt for sin bror af en novelle om at søge det store i livet. Sådan ville de leve deres liv, lovede de hinanden. Novellens forfatter hed Hans Kaarsberg, og han spillede sandsynligvis en stor rolle for den unge kvindes udvikling til skæbnefortælleren og storytelleren Karen Blixen. Men hvem var han? Klaus Rothstein begynder sin litterære sporjagt på nøjagtig den sten, hvor det hele begyndte. Medvirkende: Tom Buk-Swienty, forfatter og historiker. Manuskript/lyddesign: Klaus Rothstein og Kim G. Hansen. Oplæsning: Torben Brandt. Redaktør: Louise Witt-Hansen.
1/14/202127 minutes, 2 seconds